Page 1

HET GOEDE DOEL: “Muziek ontwikkelt zich stilzwijgend.”

nr 2

WWW.MIJNNL.NL

gratis jaargang 4

door en door utrecht

21 januari- 3 februari 2009

Acidfeesten anno nu

Illegaal en underground

AGENDA Mega Hafla 2 1 februari

Toneelstuk Waterkou 22-23 januari Gedichtendag 29 januari

Het Goede Doel bedenkt zich:

Vriendschap is geen illusie p.13

Pinkwin

Roze flashmobs en homoverhalen

NL30_02p001.indd 1

p.27

The Drum

Nobody beats the drum breekt door tot over de landsgrenzen

p.26

Wicked Jazz

Win een T-shirt van het onvolprezen jazzcollectief!

20-01-2009 10:01:49


Dus jij bent klaar voor het betere werk? Dat is mooi, want wij willen jou er graag bij hebben als

Allround politiemedewerker Je komt bij ons in een werken-en-leren-traject waarin je

spanning en ook plezier. Heb je een diploma vmbo-GL of -TL,

direct breed inzetbaar bent.

mbo niveau 3 of 4, havo of vwo? Ben je minimaal 17,5 jaar

Je bent als agent van alle markten thuis. Je hebt aan het

oud, heb je de Nederlandse nationaliteit (of wil je deze

eind van je opleiding ervaring met surveilleren, noodhulp en

aannemen), een goede conditie en een pittig karakter? Dan

andere taken van de basispolitiezorg. Daarnaast heb je het

willen we jou er graag bij hebben! We hebben ook vacatures

nodige in huis als het gaat om recherchewerk, jeugd- en

op hbo- en universitair niveau.

zedenzaken, verkeersproblematiek en milieucontroles. Als

Kijk op www.werkenbijpolitieutrecht.nl of neem

je bij ons komt werken, kun je echt wat betekenen voor de

voor meer informatie contact op met ons Contactcenter

samenleving. Want je bent beschermer, helper en probleem-

(0800-6096).

oplosser tegelijk. Elke dag brengt nieuwe uitdagingen,

Politie Utrecht is een bruisend bedrijf dat 24 uur per dag open is. Als organisatie staan we voor een veilige en leefbare regio. Dat streven we na door daadkrachtig op te treden. Werken voor Politie Utrecht is erg afwisselend. Vaak moeten we de perfecte balans zien te vinden tussen ‘dienst verlenen’ en ‘de dienst uitmaken’. Doordat we consequent en rechtvaardig optreden, zijn we een organisatie waar burgers maar ook partners als gemeente, bedrijven, instellingen en justitie altijd op kunnen rekenen.

Adv-ALlRound-200x270mm.indd 1 NL30_02p002.indd 2

08-01-09 17:39 20-01-2009 10:02:46


INHOUD

21 januari - 3 februari 2009 EDITORIAL

Het lachende gezichtje steekt overal de kop weer op.

D

on’t worry be happy. Een hartstikke leuk credo. Maar wel een beetje passé. Dachten we. Kennelijk brengt de oprukkende recessie een grote behoefte aan zorgeloosheid met zich mee, want sinds enige tijd is deze zinsnede weer tot mantra van tout jong hip Utrecht benoemd. Acid beleeft een ware revival, en de T-shirts met het lachende gezichtje zijn niet meer uit het uitgaansleven weg te denken. Althans niet op de speciaal georganiseerde acid-feestjes die steeds talrijker worden. Maar eigenlijk is het natuurlijk ook een fantastisch levensmotto: maak je toch geen zorgen maar wees blij. Inderdaad, het maakt het leven een stuk aangenamer. Dat vinden ook de jongens van Nobody Beats the Drum. Met hun Quit your jobcampagne zetten ze mensen aan te stoppen met hun baan als die domweg nergens op slaat, of gewoon niet belangrijker is dan een ochtendje in de armen van je geliefde doorbrengen. Het legt het breakbeat-trio geen windeieren: de Utrechtse muziekmakers are going abroad en verleggen hun grenzen tot in het Verenigd Koninkrijk met een internationale toer. Om kort te gaan: zorgeloosheid is alom tegenwoordig. En wanneer we de raad ter harte nemen die de comebackband Het Goede Doel ons in deze editie van NL30 geeft: “neem jezelf niet zo serieus”, dan is er inderdaad maar één conclusie te trekken, ook nu nog: don’t worry be happy.

‘Op de Toneelschool zag ik er niet uit. Ik leek wel een kraker’

Pamela Wilhelmus Hoofdredacteur

DIT NUMMER

Acid

ONDERTUSSEN OP DE REDACTIE...

nr 2

jaargang 6

19

MIJN UTRECHT

4

CITYBUZZ

6

@NL30

8

INTERVIEW

10

Het Goede Doel is terug NIET TE MISSEN

13

Pinkwin SHOPPEN

Henk & Henk

Museumwinkel Dick Bruna

15

ACIDREVIVAL

19

ONS KEURT ONS

23

ETEN

25

La Kiki KLIK & WIN

10 Ze zongen dat ze naar België wilden, maar ondertussen zijn ze nog steeds in Nederland. Het Goede Doel treedt weer op.

26

NIET TE MISSEN

27

Nobody Beats the Drum DRINKEN

29

Het College PARTY

29

Poema

Pinkwin Vier dagen kleurt de stad roze. Maar laat je handtasje maar thuis.

13

BLINDDATE

31

AGENDA

33

FILM

43

STRAATBEELD/ VOLGENDE KEER

46

IJspret COLOFON

46

advertentie

VERHUREN gratis advertentie en bemiddeling

PEEK&POMPE M A K E L A A R S

VERKOPEN gratis verkoopadvies en waardebepaling

030 752 33 33 CROESELAAN 393 PEEKENPOMPE.NL | 21 JANUARI - 3 FEBRUARI 2009 |

NL30_02p003.indd 3

NL30 | 3

20-01-2009 10:04:50


WAT IS UTRECHT VOOR JOU? Mieke Franssen (30) Stadhuisbrug, zaterdagmiddag, 18.15 uur. Utrecht loopt leeg. De ďŹ ets is een stille getuige. Ook al is Utrecht de kleinste van de NL-steden, de stad bruist aan alle kanten! Niet alleen in de binnenstad barst het van de creatievelingen, zĂŠker ook in de wijken buiten het centrum. Zoals in Kanaleneiland; de wijk met de meeste jonge mensen van heel Utrecht! In mijn dagelijks leven als manager van Jongeren Cultuurhuis Kanaleneiland ervaar ik het elke dag; het talent ligt, of liever gezegd, loopt letterlijk op straat. (Nieuwsgierig? Kijk eens op www.cultuurhuiskanaleneiland.nl)

4 | NL30

NL30_02p004.indd 4

| WWW.MIJNNL.NL |

20-01-2009 10:06:23


I

UTRECHT

ga naar www.mijnnl.nl/ikhartjeutrecht en stuur je waanzinnige lied, gedicht, tekening, foto of kunstwerk in en misschien staat jouw creatie hier wel de volgende keer | 21 JANUARI - 3 FEBRUARI 2009 |

NL30_02p004.indd 5

NL30 | 5

20-01-2009 10:06:50


ONDER REDACTIE VAN RICK IKKERSHEIM

Recordaantal Utrechters los in Schouwburg

DE VRAAG VAN MINH: Wanneer ik Japanners een rondleiding geef door Utrecht, ga ik meestal de gewoonlijke Nijntje hotspots af omdat ze in Japan dol zijn op “Miff y”, zoals zij haar kennen. Eén daarvan is het stoplicht met Nijntje’s silhouet bij Het Neude. Vreemd genoeg staat dit stoplicht al minstens drie maanden uit. Wat is hiermee gebeurd? “Dat de stoplichten bij de Neude gaan verdwijnen. We hebben ze uitgezet omdat de Neude ook zonder stoplichten kan. Het verkeer regelt zichzelf daar eigenlijk. We zijn er vanaf september mee bezig. De bedoeling is de doorstroming te verbeteren. Fietsers moeten daar eigenlijk wachten en dat doen ze massaal niet.”

Cultureluur

Een recordaantal van 276.000 tickets werd afgelopen jaar verkocht bij de Stadsschouwburg, en ook de culturele zondagen konden rekenen op een haast even grote menigte Utrechters: 245.000 bezoekers – ongetwijfeld dankzij de alerte aankondigingen in NL30! De schouwburg trok zes procent meer bezoekers dan in 2007. Grootste trekpleisters waren de Van den Ende-musical Ciske de Rat (20.000 bezoekers) en de eigen schouwburgproductie Cascade (ruim 18.000 bezoekers). Andere succesvolle series waren Joseph and the amazing technicolor dreamcoat, Evita en Ben Hur, waarmee het bezettingspercentage steeg naar 86 procent. Niets te danken, vrienden van de schouwburg.

Dus Nijntje zit er nog wel in, maar we zien hem niet omdat de stoplichten uitstaan? We bellen vier keer met de afdeling Verkeer en Transport van de gemeente Utrecht en krijgen elke keer te horen dat we morgen worden teruggebeld. Dat gebeurt niet, maar vijf keer blijkt scheepsrecht. Gerard Derksen van de afdeling communicatie helpt ons verder.

“Toen we wisten dat de stoplichten daar verdwenen, moesten we natuurlijk ook iets met Nijntje. We hebben besloten om hem te verplaatsen naar het Vredenburg, tegenover de Bijenkorf. Nijntje is dus nog steeds aanwezig, maar een paar honderd meter verderop.”

Een van onze lezer vraagt zich af wat er gebeurd is met het Nijntje stoplicht. Wat kunt u me daarover vertellen?

Beste Minh , niet getreurd, Nijntje is nog steeds in de buurt. Je kan vast wel je wandeling een paar honderd meten omleiden zodat de Japanners Miffy gewoon kunnen blijven bewonderen.

“Nou, daar hebben we een uitvoerig persbericht over naar buiten gebracht. Dat heb je neem ik aan gelezen?” Nee, helemaal niet eigenlijk. Wat stond daar ongeveer in?

Ook een brandende vraag? Wij zoeken het graag voor je uit. Mail naar redactie@NL30 o.v.v. ‘vraag van’.

VAN HET KASTJE NAAR DE MUUR

Doorverbonden: 0 >>> Personen gesproken: 1 >>> Uitzoektijd: 30min.

Hang in there!

Rondlummelen was nog nooit zo lucratief: via de landelijke wedstrijd Hang Around maken hangjongeren nu kans op 1000 euro om hun praktijken naar een hoger plan te tillen. De organisatie roept groepen jongeren van 10 tot 20 jaar op om ten minste honderd buurtbewoners ,,op een positieve manier” te bereiken. Voorbeelden: een fototentoonstelling over de buurt, een dans, een buurtlied of het opknappen van een tunnel. Vorig jaar gingen twee Brabantse jongerengroepen met de poet aan de haal door hun geniale plan om een film te maken. Over henzelf. Leer van de winnaars en wees er snel bij, want de inschrijving sluit op 26 januari. Het wedstrijdformulier is te downloaden op www.hangaround.nl.

advertentie

SAUNA LAMAR GEEFT JE OOK IN DE WINTER EEN ZOMERS GEVOEL! Studenten betalen op vertoon van OV kaart slechts 12,50

Sauna LAMAR 6 | NL30

NL30_02p006.indd 6

Jutfaseweg 223 3522 HS Utrecht Tel.030 2898359 www.saunalamar.nl

VRAAG OOK NAAR ONZE SUPER AANTREKKELIJKE ARRANGEMENTEN!

Gratis gebruik van douchegel en scrubzout

| WWW.MIJNNL.NL |

20-01-2009 11:07:59


CITY BUZZ

50.000

Genomineerd zijn is óók belangrijk! Wie wordt Utrechtse sportvrouw van het jaar? Wie sportman? En wie sporttalent, sportploeg, sportcoach, sportvereniging en sportvrijwilliger? Het moet raar lopen wil je als sporter in Utrecht niet in de prijzen vallen op 9 februari. Tijdens het Sportgala in de schouwburg maakt wethouder Harm Janssen de winnaars bekend. Vooruit, het zijn niet de minsten: voetballer Ibrahim Affelay, tafeltennisser Nico Blok en bridger Merijn Groeneboom maken kans op de titel Utrechtse sportman van het jaar, om sportdames van het jaar strijden hockeysters Wieke Dijkstra, Eva de Goede en Lisanne de Roever, roeister Roline Repelaar van Driel en waterpolokampioenen Simone Koot en Alette Sijbring. Roeivereniging Orca en atletiekverenigingen Phoenix en Hellas Utrecht zijn in de race voor Utrechtse sportclubs van het jaar. Gelukkig weten ze allemaal: meedoen is belangrijker….

...kilo rotjes, pijlen, sterretjes, knalerwten, rookbommen, strijkers en Romeinse kaarsen konden afgelopen jaarwisseling van de Utrechtse straten worden geveegd.

Rood-witte muisjes Helena Margrietha Dijkhuizen is 51 centimeter lang, weegt 3734 gram en is nog geen twee weken oud. Toch vormt ze al eigenhandig een mijlpaal in de geschiedenis van Utrecht: ze is exact de 300.000ste inwoonster. Dat moet gevierd, vindt ook burgemeester Aleid Wolfsen. Hoogstpersoonlijk zal hij de familie Dijkhuizen een Utrechts cadeaupakket overhandigen, met onder meer een shirtje van FC Utrecht. Maar er is meer! Zaterdag mogen álle Utrechters beschuit met muisjes komen eten op het plein voor het stadhuis. Broodversierder De Ruijter heeft speciaal 400 kilo rood-witte muisjes gemaakt: de kleuren van het stadswapen van Utrecht. Hoezee! (24 januari, 10.30-12.30 uur, Korte Minrebroederstraat 2)

KORT

FYSIEK AANTREKKELIJK Bodycultus galore in de Jaarbeurs komend weekeinde. Healthfreaks en sekshobbyisten lopen elkaar tegen het lijf op de Nationale Gezondheidsbeurs en/of de Kamasutrabeurs, die tegelijkertijd plaatsvinden in verschillende hallen van de Jaarbeurs. Op de beurs ‘Gezond Leven’ kun je niet alleen je fitheid laten testen, maar ook slaapgedrag, bloeddruk, vetgehalte, migraine of sudokuvaardigheid. En op de Kamasutrabeurs win je toegangskaarten voor volgend jaar als jij en je partner anderen wil laten ,,delen in jullie erotische en seksuele momenten”. Kom dan naar de ‘Voyeur’-lounge, pal naast het Swingerscafé… | 21 JANUARI - 3 FEBRUARI 2009 |

NL30_02p006.indd 7

COLUMN FRANK DERIJCKE Flarden Met je ogen dicht hoor je pas echt goed wat de Utrechter bezig houdt. Het is ongelofelijk wat je allemaal opvangt op straat! Afgelopen week ben ik met twee vrienden de straat op gegaan. De één hield me aan de hand vast, zodat ik mijn ogen gesloten kon houden. En de ander noteerde alles wat ik opving van de mensen om mij heen. Met z’n drieëën zijn we naar Hoog Catherijne gegaan, soms lopend langs de mensen, soms op het perron of op een bankje. Onze intrigerende verzameling flarden gaf een bijzonder beeld van de bezigheden van de Utrechter…. “weet niet of ik het ga zeggen, het was maar één keertje...” “je hebt het eigenlijk niet door maar zo snel als dingen gaan...” “ik heb je gemist man...” “ik wilde sinas, maar die had ik niet koud, morgen even wat in de koelkast leggen...” “ik heb nog stofzuigerzakken nodig, van die kleine...” “ik heb gisteren de meest waardeloze seks ooit gehad. Met Marcel, ja...” “het is allemaal best leuk zo’n huisje maar ik zou het er geen veertien dagen kunnen uithouden, nee echt niet...” “we zijn de vierde stad van Nederland met Amersfoort in onze nek...” “de 137 gaat om 26, moeten we een kwartiertje lopen, maar dat vind ik niet erg...” “dit is een leuk setje bij elkaar. Het is bruin. Normaal draag ik geen bruin. Het is ook niet echt bruin. Eerder beige...” “ik heb geen idee wat je Henny zou kunnen geven voor z’n huis. Voor de verbouwing. Een stofzuiger? Ja...” “ik hoop dat we vanavond een beetje kunnen slapen, anders moet je helemaal over me heen... “wat is die van Zeveren toch een teringleijer. Zeg dat nou maar niet...” “het is een mongooltje geworden, maar wij zijn er heel erg blij mee...” “het gaat erom hoe je je opstelt, je angsten laat kennen...” Volgende keer treffen we u op een andere locatie. Pas op uw woorden!!

IDOLS VOOR DUMMIES Discotheek De Nachtburgemeester heeft redactie@nl30.nl een nieuwe eigenaar. Bedrijfsleider Patrick Sterk: ‘Vanaf deze maand wordt De FRANK DERIJCKE Nachtburgemeester een échte discotheek Frank Derijcke (1981) is acteur. Hij stond op het voor 18 plussers in Utrecht.’ Nog een leuk toneel met onder meer Het Wijde Land en Antinieuwtje: TMF gaat er opnames maken, gone, en speelde in de televisieseries Van Speijk dus ben je uitgeloot voor Idols maar wil je en GTST. Momenteel speelt hij bij Theatergroep wel met je kop op de buis, ga dan snel naar MAX en draait hij voor de speelfilm Het leven uit deze club! www.denachtburgemeester.nl een dag.

NL30 | 7

20-01-2009 11:08:16


@NL

Mailbox

Mijn Utrecht

Heb jij een lievelingsspot of een tip over jouw stad? Wil je graag die persoon die je laatst ontmoette terugvinden? Of heb je een opmerking over de stad of ons blad die je gewoon móet delen? Mail het ons. Ook foto’s vinden we leuk. De opvallendste inzending wordt beloond met een cd. Mail naar Redactie@NL30.nl ------------------------------------------------------Van: Karren Bledsoe Verzonden: woensdag 14 januari 2009 8:50 Aan: Redactie NL30 Onderwerp: Ik Helen Hoi. Mijn naam is Helen. Ik eenzame meisje zonder schadelijke gewoonten. ik 29 jaar. Ik zoek een man van 32 jaar voor ernstige relaties. mijn e-mail: brazaushelennice@gmail.com het gemakkelijker voor mij. Ik kan sturen brief en de foto elkaar. Helen Jaja, ook wij hebben last van spam. Maar Helen wilden we best een handje helpen met haar 32-jarige droomprinswens. Geïnteresseerd? Laat het ons ook weten, via redactie@nl30.nl

Zylinderkopf

Zylinderkopf is een driekoppige, op en top Utrechtse band. Mark alias The Lavaman, Bas alias Bazar en Funs ook wel Narzissus vormen samen Zylinderkopf. Ze rammen hun klanken de ruimte in in onder meer ACU, dB’s, Ekko en Tivoli, en in een bunker uit de Tweede Wereldoorlog in Kanaleneiland. Vooral daar eigenlijk.

en kunt romantisch genieten van een schat aan overheerlijke snacks, bereid door een warm, fijn Chinees echtpaar. Ondertussen word je weer eens bewust gemaakt van de voornaamste Christelijke waarden die op A4’tjes over de muren verspreid zijn.

‘De Toucan, eh... bestaat die nog?’

Terras Biergarten bij dB’s, vooral in de zomer. Alleen in de zomer eigenlijk. Maar wie gaat er nou ook op een terras zitten in de winter. Café Belgiëeeeeeeeeeeee Club Helmond Sport! Nee, we zijn geen enorme clubbezoekers. Moeten we er toch een zeggen? De Toucan, maar eh... bestaat die nog? Plek voor een eerste date Als je met intieme vrienden knus wilt dineren is snackbar De Molen aan de Admiraal Helfrichlaan (333) een verborgen pareltje. Je loopt een soort pittoresk hofje binnen 8 | NL30

NL30_02p008.indd 8

Winkel Giensch. Daar heb je tenminste vette kleren, én schmutzige muziek! Mooiste gebouw Lastige vraag. Het Muziekpaleis staat er natuurlijk nog niet. O, wacht even, ik krijg net door dat er een raar kasteeltje achter de Dom staat. Die dan maar. Feestje of festival Eeeeh, Le Guess Who’s festival? Mijn mooiste uitzicht Die is makkelijk. Vanaf het podium, daarvandaan ziet alles er altijd geweldig goed uit. Maar ‘t uitzicht op oudejaarsavond vanaf ‘t balkon van een Overvechtse flat maakt ook een mooie ervaring.

-------------------------------------------------------AAN: REDACTIE NL30 ONDERWERP: RESTAURANTPRIJZEN Geachte redactie van NL30, In Nl10 en Nl70 staan altijd de prijzen van de genuttigde gerechten bij de restaurantrecenties, kan dat ook bij NL30? Bij voorbaat dank Met vriendelijke groet Willemien van Rhijn PS. Leuk blad overigens, ik lees het graag OPROEPJE Valentijnsdag, pfffft. Doen we daar eigenlijk nog wel aan? Belachelijke sentimentele onzin, of is het stiekem toch romantisch? Wat zijn jouw ervaringen met Valentijnsdag? En welke plannen heb je dit jaar? Vertel je verhaal aan NL30 en mail naar redactie@ nl30.nl

Ha Willemien! Je hebt gelijk, het is natuurlijk wel prettig om te weten hoeveel het bord natte pasta of uitgedroogde biefstuk eigenlijk kost. Vanaf nu zullen we onze recensenten dan ook met een spionagecamera en onzichtbaar opschrijfboekje naar de Utrechtse restaurants sturen om daar exact de kosten-baatverhouding vast te leggen... Naming and shaming! Groetjes, NL30 -------------------------------------------------------

WINNENDE BRIEF IN DE NACHTTREIN Toen ik en een vriendin onlangs apengaar in de nachttrein van Rotterdam naar Utrecht zaten, begon zich recht voor onze neus opeens een gratis pornofilm af te spelen. Een jongen en een meisje met een bijzonder gevoel voor subtiliteit en met 1992 als verondersteld geboortejaar zonderden zich af op het bankje schuin voor ons. Na wat woest getong zat zij al gauw in haar doorkijkstring boven op hem. Er bewogen wat handen suggestief op en neer en uieindelijk zat zij tot onze grote verbazing ja-knikkend tussen zijn benen. Met flauwe opmerkingen als ‘We zijn er bijna’ gevolgd door ‘Oh, hij nog niet volgens mij’ hadden wij en de rest van de coupe óók een heel plezierig ritje. Het meest bizarre was nog dat ze elkaar pas tien minuten eerder hadden ontmoet (ja, ook dit konden we allemaal volgen). Zij stapte in Utrecht uit. Hij zwaaide nog een keer en bleef zitten. Moe maar voldaan, gok ik. Minister Rouvoet had er bij moeten zijn. Gidi Heesakkers, Utrecht

ELKE EDITIE WINT DE SCHRIJVER VAN DE LEUKSTE BRIEF EEN CD OF DVD. GIDI, GEFELICITEERD! JE HEBT EEN CD GEWONNEN:

‘Trance 100 – 2009’ –De leidraad door trancy 2009! Armada Music serveert je verse tracks. Verdeeld over 4 cd’s vind je precies honderd dikke tranceknallers, lieflijke Balearic beats, hypnotiserende melodieën, diepgaande progressive en prachtige breaks. Nieuwe, jonge talenten als Glenn Morrison, Andrelli & Blue, Jaytech, Global Illumination en Monogato mixen vloeiloos met het bekende werk van de producer elite; van Signum tot Markus Schulz tot Marco V, Oceanlab tot Sunlounger en Max Graham tot John O’Callaghan. Geniet van uren luisterplezier. | WWW.MIJNNL.NL |

20-01-2009 10:12:14


Allemaal

Ontwerp en fotografie: Typetank.nl

Engelen wegens succes verlengd t/m 22.02 2009

All kinds of Angels

www.allemaalengelen.nl NL30_02p009.indd 9

20-01-2009 10:12:52


HENK & HENK

‘In de muziek valt geen geld meer te verdienen’ Het Goede Doel is terug. Het populaire Henkenduo dat furore maakte in de jaren ’80 toert opnieuw door het land, gedeeltelijk met een nieuw repertoire, maar ook de gouwe ouwes als België, Vriendschap en In ‘t Leven ontbreken niet al dan niet ‘in een nieuw jasje gestoken’, aldus de Henken. Wat? We krijgen toch nog wel de originele nummers te horen? NL30 ging op bezoek bij de mannen van Het Goede Doel.

TEKST PAMELA WILHELMUS FOTO’S ED VAN RIJSWIJK

10 | NL30

NL30_02p010.indd 10

| WWW.MIJNNL.NL |

20-01-2009 11:48:48


INTERVIEW

W

aar kan ik heen, ik kan niet naar Duitsland, daar zijn ze zo streng. Wil niet naar Chili, daar doen ze zo eng. ‘k Wil niet wonen in Koeweit, want Koeweit dat is me te heet. En wat Amerika betreft, dat land bestaat niet echt. Is er leven op Pluto, kun je dansen op de maan, is er een plaats tussen de sterren waar ik heen kan gaan... Belgiëeeeeeee! En toch... zijn ze gewoon in Nederland gebleven. Henk Westbroek en Henk Temming, het Henkenduo dat in de jaren ’80 de hyperHET GOEDE DOEL populaire Nederlandse De Nederlandstalige poppopgroep Het Goede groep Het Goede Doel beleefde Doel vormde. Na zijn hoogtijdagen van 1979 tot begin ruzie, een eenmalige jaren ‘90. Hun grootste hits zijn Vriendreunioncomeback en schap (is een illusie) en België. In april 2008 wederom radiostilte verscheen een nieuw en gratis te downloazijn ze nu opnieuw den album Gekkenwerk en sindsdien treedt terug. Het Goede Doel Het Goede Doel weer op. De bezetting is toert rond door het buiten de bekende gezichten van Henk land en doet op 8 Westbroek en Henk Temming totaal februari hometown vernieuwd. Utrecht aan. Op een koude maandagochtend vertellen Henk W. en Henk T. in de Utrechtse woning van Westbroek over hun hernieuwde samenwerking. Een enorme witte hond verwelkomt de gasten vrolijk kwispelstaartend. Met een sigaret in zijn mond wandelt Henk Westbroek naar de deur. ‘Hij doet niets hoor.’ Een kat schiet de voordeur in. Vermoeid sloft Westbroek naar de woonkamer. Herman Brood aan de muur, een grote jukebox in de hoek. Hij gaat zitten aan een grote houten tafel waar even later ook vriend Henk Temming aanschuift.

k

Jullie zijn ooit met ruzie uit elkaar gegaan. Is de vriendschap nu geen ‘illusie’ meer? Henk T. ‘Nee joh, gek. Die ruzie is al jaren geleden. Je kunt niet werken met mensen waar je een hekel aan hebt. Je moet te veel met elkaar bespreken, je emoties laten zien. Anders komt je creativiteit er niet uit.’ Henk W. ‘Ik vind het fantastisch om met Henk samen te werken. Een goed liedje wordt leven ingeblazen door de muziek. Bibabeloeba Tutti Frutti. Wat zegt dat? Niks! Maar het is wel een briljant rocknummer. Door de melodie. Ik ben liedjesbakker, de muziek van Henk blaast de nummers die ik schrijf leven in.’ Wat is je lievelingsliedje dan? Henk T. ‘Nou, gewoon, het laatste nummer waar ik mee bezig ben.’ Henk W. ‘Sowee. Moeilijk. Hmmm... Mijn lievelingsnummer is denk ik Sarah. Dat gaat over een moeder die bevalt van een mongooltje, zonder dat ze daar rekening | 21 JANUARI - 3 FEBRUARI 2009 |

NL30_02p010.indd 11

mee had gehouden. Beangstigend. Groeit Sarah wel op in een wereld waar de mensen het beste met haar voor hebben? En wat doe je als je op kraamvisite komt? Feliciteren kan niet, want je weet dat ze niet mooi wordt, en niet slim. Een kleurige bos bloemen is ook niet echt op z’n plaats En daar dan een heel vrolijk melodietje onder. Dat schrijnt lekker. Net als dat nummer dat we maakten voor René Froger, Alles kan een mens gelukkig maken Dat ís me toch een droevige tekst. En dan zo’n swingende melodie er onder.’ In 1988, zeven jaar na hun eerste hit In ‘t leven brengt Het Goede Doel de plaat Iedereen is anders uit, waarmee ze hun

‘We kunnen Vriendschap ook in een reggae-uitvoering brengen.’ naam eer aan doen: de plaat is slechts twee weken verkrijgbaar en de gehele opbrengst gaat naar de Stichting Colombine, een goed doel. Jullie bandnaam, zat daar een nobele gedachte achter toen jullie ‘m verzonnen? Henk W. ‘Neu, helemaal niet. We hebben ook nog Lepel overwogen, omdat we allemaal graag aten en omdat je dat om kan keren, da’s leuk, vonden wij. God ja, hoe verzin je een naam. De Dijk reed waarschijnlijk over een Dijk toen ze de naam verzonnen. Of Room Eleven. Die waren zeker in een of ander hotel in kamer elf.’ Het Goede Doel haakt wel een beetje in op de trend van de comebackende bands met de nieuwe toernee. Henk W. ‘Zo moet je dat niet zien. Ik heb altijd zelf muziek gemaakt na onze breuk en Henk is blijven produceren. Nu was ik bezig met een solo-cd, maar mijn producer Rene kreeg een ongeluk waardoor hij uitviel. Toen heb ik Henk gevraagd.’ Henk T. ‘We treden op met Het Goede Doel, maar Henk had de band al geregeld. Nieuwe muzikanten maken een nieuwe klank, het klinkt gewoon anders.’ Klinkt anders? Wat kunnen we dan verwachten? We krijgen België toch wel te horen? Henk W. ‘Ja, het is een combinatie van oude en nieuwe nummers. Onze oude nummers hebben wel een nieuw jasje. Muziek ontwikkelt zich stilzwijgend, die jaren ‘80 nummers zouden nu oubollig klinken. We maken een moderne versie, zonder dat het publiek het verschil hoort. Maar we kunnen Vriendschap bijvoorbeeld ook in een reggae-uitvoering brengen of in een rock-uitvoering. Een NL30 | 11

20-01-2009 11:52:20


echt goed nummer kun je uitkleden. En dan hebben we natuurlijk onze nieuwe nummers. De helft van de kaartjes wordt om nostalgische redenen gekocht, de helft omdat mensen de cd hebben gedownload.’ Jullie nieuwe cd, Gekkenwerk is gratis te downloaden. Waarom? Henk W. ‘Weet je, in de muziek valt toch geen geld meer te verdienen, als je al iets verdient is dat met optreden. De platenmaatschappijen betalen niks, en dan gaan ze zich ook nog met de inhoud bemoeien. Wij hebben een partner gezocht

‘Ik ben een controlfreak. Maar ja, anderen maken ook zoveel fouten.’ die onze plaat exclusief op internet mocht zetten, en zo onze vrijheid behouden.’ En dan je centen verdienen met optreden? Henk W. ‘Ja. Maar ook omdat het leuk is. Mijn geld heb ik verdiend met mijn café, mijn columns en met dj zijn. Optreden vind ik vooral geweldig, vroeger al. Henk vroeger minder, maar die heeft het nu ook naar zijn zin.’ Henk T. ‘Ja Henk, maar dat kwam vooral omdat mijn rol toen anders was. In het verleden produceerde ik meer, ik regelde

de repetities en ik was degene die altijd auto reed. Tegen de tijd dat ’t optreden begon was ik kapot. Dat is nu anders. Hoewel ik nog steeds wel een controlfreak ben. Maar ja, anderen maken ook zo veel fouten. Ik heb wel eens een discussie moeten voeren met een juffrouw van de platenmaatschappij die niet wilde geloven dat mijn geboortedatum verkeerd in het persbericht stond.’ Hij zucht. Is het anders om nu op te treden dan toen? Henk T. ‘In de jaren tachtig namen popmuzikanten zichzelf Het Goede verschrikkelijk serieus. Dan was het gebruikelijk als je Doel ‘Gekkenwerk! tijdens een optreden kwaad ’ Stadsschouw met je rug naar het publiek burg zo ndag 8 februa toe ging staan. Humor en ri 20.00 uur popmuziek stonden echt op gespannen voet. Wij hebben daar nooit aan mee gedaan. We zijn wel serieus met onze muziek bezig, maar we nemen onszelf niet zo serieus.’ Humor dus. Henk W. ‘We willen graag alles anders doen. Net als in onze muziek. Henk T. ‘Ja. Dat zie je met ons nummer Eenvoud. De melodie daaronder is echt zo godsgruwelijk ingewikkeld. Geinig toch’ < advertentie

Gezocht: magazijnmedewerkers met pit! (40 uur) Voor een logistieke dienstverlener in Utrecht zijn wij op zoek naar ambitieuze fulltime magazijnmedewerkers met pit! Dit bedrijf verstuurt goederen voor grote nationale en internationale klanten. De werkzaamheden verschillen per afdeling en bestaan onder andere uit: het verpakken van goederen aan de hand van orderlijsten, aanbrengen van de benodigde formulieren, labels en dergelijke en deze verzendklaar maken. Daarnaast houd jij je bezig met het uitvoeren van voorraadtellingen en het rapporteren van voorraadverschillen en

www.tempo-team.nl

12 | NL30

NL30_02p010.indd 12

schades. Omgang met computers is een pre; je houdt je bezig met het terugmelden van uitgevoerde opdrachten in het geautomatiseerde systeem. Daarnaast controleer en verzamel je orders. De werktijden zijn van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur. Omdat je met waardevolle spullen werkt, dien je een verklaring omtrent goed verdrag te ondertekenen. Ben jij per direct voor langere tijd beschikbaar en bereid om 40 uur per week te werken? Geïnteresseerd om door te groeien in je functie? Beschik jij

daarnaast over een snelle en nauwkeurige werkhouding? Ben je lichamelijk in goede conditie? Neem dan direct contact met ons op. Bij goed functioneren biedt het bedrijf zeer goede doorgroeimogelijkheden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Danielle Stegeman op onderstaand telefoonnummer of e-mailen naar Danielle.Stegeman@tempo-team.nl.

Utrecht, Potterstraat 4, 030 272 72 90

Zo werkt het.

| WWW.MIJNNL.NL |

20-01-2009 11:49:33


NIET TE MISSEN

Pinkwin

Roze vierdaagse zonder handtajes Geen menigte wulps bewegende mannen in roze strings, of linke nichten die elkaar rake klappen verkopen tijdens handtasjesgevechten: Pinkwin is een serieuze Utrechtse homovierdaagse. COC-Midden Nederland wil zo de Utrechter en ‘Utrechtenaar’ dichter bij elkaar brengen. ‘Een ongewone ontmoeting op gewone plekken’ is het doel.

Tekst Eline Dragt

omo-bewustwording? Is dat nog nodig? Elk zichzelf respecterend meisje heeft toch haar eigen gaymate om mee te shoppen en te tutten? Homo’s zijn toch helemaal geïntegreerd? Arjan Bleeker, één van de organisatoren van de vierdaagse, krijgt deze vraag vaak van vrienden en bekenden. “Toch is homo nog altijd een scheldwoord op veel schoolpleinen.” Bij het Info-oor van COC-Midden Nederland merkten ze dat het homopesten nog steeds voorkomt. Arjan heeft zelf ook een nare ervaring. “Ik nam een keer afscheid van een vriend bij het station, gewoon met drie zoenen op zijn wangen. Vervolgens ben ik achterna gezeten en uitgescholden door een stel jongens. Elke keer als ik door de Daalse tunnel fiets moet ik er weer aan denken.”

Bij Club Rits, Kitty en En Suite tekeer gaan op vuige plaatjes. Volgens Arjan is het dus noodzakelijk dat het COC blijft opvallen. Door op gewone plekken zoals de bibliotheek en de stadhuisbrug activiteiten te organiseren hoopt Arjan dat Utrechters en ‘Utrechtenaren’ (zie kader!) makkelijker met elkaar in gesprek raken. Dus kun je voor coming-out verhalen terecht bij de speciale presentatie ‘In en uit de kast met…’ in de bibliotheek. Een boekenkast is ingericht met coming-outverhalen en foto’s van Utrechtse holebi’s: ongegeneerd rondsnuffelen in zeer persoonlijke verhalen. Ook op de stadhuisbrug vinden geheime onthullingen plaats. Iedereen die iets op zijn lever heeft kan dat van de stadhuistrappen schreeuwen. Wie springt er uit de band of uit de kast? Langs de ‘roze stadswandeling’ zijn indrukwekkende foto’s te bewonderen op 13 plaatsen, die samen drie verhalen vertellen over Utrechtenaren. Voor een frisse duik kun je terecht bij de roze zwemvereniging Nat Utrecht. Verder geeft Karin Giphart een kijkje in de lesboscene: het wordt een dolle middag, want Karin zingt en | 21 JANUARI - 3 FEBRUARI 2009 |

NL30_02p013.indd 13

leest uit eigen werk. Speciaal voor Pinkwin is de bieb ook op zondag open. Als roze klapper op de vuurpijl vindt tijdens deze vier dagen ergens in Utrecht de allereerste roze ‘flashmob’ plaats. “Eén ding is zeker: er gaat niet geflasht worden! Wat de groep roze jongeren wel gaat doen, kan ik niet verklappen. Spannend wordt het sowieso”, zegt Arjan. Aan het eind van de dag kun je onder meer bij Club Rits, Kitty, en En Suite te keer gaan op vuige plaatjes. Laat die dancing queer queen in jezelf los! Wie na deze vierdaagse de roze smaak helemaal te pakken heeft, is welkom om mee te lopen in een demonstratie tegen uitspraken van de paus. En in de zomer is er natuurlijk het Midzomergrachtfestival. Utrechter en Utrechtenaar horen bij elkaar. <

FOTO: EMIEL ELGERSMA

H

ZWEMVERENIGING NAT UTRECHT

Pinkwin, 29 januari t/m 1 februari, Diverse locaties, check www.pinkwin.nl

UTRECHTER OF UTRECHTENAAR? Inwoners van Utrecht worden over het algemeen liever Utrechter dan Utrechtenaar genoemd. Het woord Utrechtenaar heeft sinds een heksenjacht op homoseksuelen in 1730 een andere betekenis gekregen. In die tijd was homoseksualiteit een groot taboe. Mannen ontmoetten elkaar op geheime plekken, zoals de ruïnes van de Dom. Vooral de koster ergerde zich aan dit gebruik. Er ontstond een heksenjacht op de ‘verdachte’ mannen en 18 homoseksuelen werden opgehangen. Na de affaire werd ook in de rest van Nederland ‘Utrechts gedrag’ sterk veroordeeld en ontstond de dubbele betekenis van de term Utrechtenaar. Ook de uitdrukking ‘Hij is van/komt uit Utrecht’ betekent volgens oud gebruik ‘hij is homo’. In de jaren dertig is het woord ‘Utrechter’ door het stadsbestuur aangenomen als benaming voor inwoner van Utrecht. Bron: nltaal.blog.nl

NL30 | 13

20-01-2009 10:16:36


NL30_02p014.indd 14

20-01-2009 10:18:28


SHOPPEN BOLLE KLOKKEN

Dick Bruna Huis Winkel Agnietenstraat 2, 030 236239, www.dickbrunahuis.nl Open dinsdag t/m zondag (gesloten op maandag) 10.00 - 17.00 uur

Robuust én elegant is de nieuwe collectie horloges van Diesel. De modellen hebben bolle glazen met van binnen verschillende lagen, wat diepte suggereert. Echt niet alleen bedoeld om de tijd mee te lezen. Deze tijdwijzers zijn al verkrijgbaar vanaf € 110,-. Bij Timebox vind je naast Diesel ook merken als Donna Karan, Fossil, Guess en Bruel. Timebox, Steenweg 4. DRÁÁG DIE LINGERIE!

TEKST EN FOTO’S MARIJKE VAN DER LINDE

Marijke: Ik heb twee passies: shoppen en schrijven. Zo heb ik een goed excuus om ongeneerd te winkelen!

Dick Bruna Huis Winkel

Knallen met Nijntje

Je setje kan nog zo elegant zijn: als je niet lekker in je lijf zit, ziet het er niet sexy uit. Vandaar dat lingeriewinkel Diva Divita cursussen geeft om je vrouwelijker te voelen. Door middel van sierlijke dansbewegingen ontwikkel je meer zelfverzekerdheid. Dan draag je lingerie pas echt. Tien lessen kosten € 103,-. Diva Divita, Schoutenstraat 3. NOG MEER PLATO

Eerst kwam De Appel, Het Vogeltje en Poesje Nel. Daarna volgden Fien & Pien, Het Ei en De Koning. ‘En ja hoor, op een mooie dag kwam er een klein konijntje. Ze trokken haar een jurkje aan en noemden haar Nijntje.’ In 1963 kwam Nijntjes eerste boek uit, anno 2009 kun je werkelijk alles van mejuffrouw Pluis kopen. Het Dick Bruna Huis heeft een winkel ingericht met fietsbellen, postzegels, kapstokken, serviesgoed, kleurpotloden, knuffels, kettingen, kalenders, sleutelhangers en nog veel meer. Met op elk item de onmiskenbare witte oren. BOEKJE LEZEN De ruime zaak lijkt een museum op zichzelf. De

Duurste Delftsblauwe Spaarpot € 156,-.

Een breder assortiment aan popmuziek, meer vinyl, een muziekboekenhoek, muziektijdschriften en meer cdpresentaties van voornamelijk lokale bands. Daarvoor is achterin de ruime nieuwe zaak aan de Voorstraat een podium ingericht. Dat wordt nieuw talent spotten! Plato, Voorstraat 25. | 21 JANUARI 3 FEBRUARI 2009 |

NL30_02p015.indd 15

SCORE

Uitstraling Serivce Prijs Sfeer Bijzonder

bekende Dick Brunakleuren van de Nijntje-artikelen (zwart, rood, blauw, groen en geel) knallen tegen de witte achtergrond. Onder een enorm schilderij met daarin een afbeelding uit het boekje ‘Het Orkest’ staan kinderstoeltjes van die andere wereldberoemde Utrechter:

buitenland”, zegt verkoopster Elske van Asseldonk.

Gerrit Rietveld. Dit is een mooie plek om één van de honderd boekjes open te slaan. “Vandaag is het rustig, maar in de zomer is het hier afgeladen met Japanners. Die zijn helemaal weg van ‘Miffy’, Nijntjes naam in het

BRUIKBARE KUNST In de Design Shop, ook onderdeel van het Dick Bruna Huis, vind je nog meer kunst van Hollandse bodem. Bruikbare kunst, welteverstaan. Neem de deurbel van het kunstenaarscollectief Droog Design, twee wijnglazen met daarin een bel die in verbinding staan met de voordeur. Of de knoflookpers van Royal VKB, een roestvrijstalen roller waar je na het persen je handen mee kunt wassen. De ontwerpers van deze producten hebben ook een collectie in het museum staan. <

Goedkoopste stickervel € 0,60.

Bijzonder T-Shirts van het museum € 24,95.

‘In de zomer is het afgeladen met Japanners’

Je kunt zien dat we trots zijn op Nijntje. Goed, al weet de verkoopster niet erg veel te vertellen over Nijntje Je kunt het zo duur maken als je wilt. Van een kleinigheidje tot extravagant cadeau Museumachtig. Leeg en stil De Delfstblauwe spaarpotten van Nijntje. NL30 | 15

20-01-2009 10:19:29


Hotspots Nooit meer met die eeuwige boekenbon aankomen op een verjaardag of weer in dat zelfde tentje gaan eten of drinken. Wij zetten hier een aantal Hotspots voor je op een rij, zodat je alle nieuwe, bijzondere en niet te missen tenten van Utrecht (weer) weet te vinden. Veel plezier met snuffelen!

UTRECHT

Overvecht Oost Centrum Zuid West

OOK UW BEDRIJF OP DEZE HOTSPOTSPAGINA? Bel dan met 020 - 8969550 of mail naar adverteren@nl30.nl

ETEN

Chinees Indonesisch Specialiteiten Restaurant Soen Lie Zamenhofdreef 101 Tel. 030-2611286

BEAUTY

Haarhoek Voorstraat 37 Tel. 030 - 236 75 08

Donkerstraat 10 Tel. 030 - 233 14 84

* ONBEPERKT SMULLEN voor €14,90 p.p. excl. drank op vrij-, zater- en zondag !

De Studentenkapper van Utrecht. Wij knippen de nieuwste trends voor een leuke prijs: Wassen, knippen en drogen: heren van € 18,- voor € 16,dames van € 22,- voor € 17,tot 24 jaar of op vertoon van je ov kaart. Met- en zonder afspraak. Kom ook eens kijken in onze nieuwe* HAARHOEK www.haarhoek.nl

DRINKEN

WELNESS

In de donkere dagen biedt de Luifel de gezelligheid die men van een bruin cafe als Luifel mag verwachten. DeLuifel Luifel heeft een uitgebreide lunchkaart, voor welke u vanaf 10:30 lunchen kan. ‘s Avonds biedt de Luifel u een zeer betaalbare maaltijd, met regelmatig wisselende gerechten buiten de kaart om.

Geen zin in drukke sportscholen of strenge diëten, maar toch werken aan een mooier figuur? Bij BBB, een healthclub voor vrouwen in het centrum van Utrecht, is een mooi figuur voor iedereen haalbaar door de combinatie van doelgericht bewegen, anders eten en coaching. Benieuwd? Beantwoord op www.beautybodybalance.nl de enquêtevraag voor een gratis weekpas of bel 030 - 234 38 77 www.beautybodybalance.nl

Ondanks KREDIETCRISIS tòch GOED en LEKKER eten ? Ga dan naar SOEN LIE ! * LEKKER AFHALEN voor € 5,00 p.p. ! * LUNCHKAART tot maximaal 15% GOEDKOPER dan gewone kaart !

Café de Luifel Nuede 36 Tel. 030 - 2311632

www.luifelutrecht.nl 16 | NL30

NL30_02p016.indd 16

Beauty Body Balance Oudenoord 219 Tel. 030 - 234 38 77

WERK

BEAUTY

Op zoek naar ‘n nieuwe uitdaging? Of misschien wel die ene droombaan? Coulant Interim bemiddeld in de regio Utrecht in zowel parttime als fulltime banen. Meestal met zicht op vast dienstverband of de mogelijkheid om direct in dienst te treden bij onze opdrachtgever. Bel ons voor ’n afspraak, of loop eens binnen voor meer informatie. www.coulant.nl

Sauna Lamar is naast genieten ook gezond.De Sauna en het Stoombad zijn goed voor een zachte huid en een gevoel van welbehagen.De infraroodcabine heeft een ontgiftende werking, waardoor je afvalstoffen kwijt raakt, de stofwisseling sneller verloopt en daarmee ook het afvoeren van gifstoffen. En studenten opgelet voor jullie kost het maar €12,50 op vertoon van OV!!! www.saunalamar.nl

BEAUTY

TO DO

Coulant Interim Mariastraat 36 Tel. 030 - 677 63 10

Dental Care Utrecht van Hogendorpstraat 1 Tel. 030 - 252 03 59 Na een grondige verbouwing is het vroegere postkantoor op de hoek van de Van Hogendorpstraat en de Burgemeester Reigerstraat veranderd in een sfeervolle en supermoderne tandartspraktijk. Alles onder één dak. Dankzij een enthousiast team van ervaren tandartsen, mondhygiënistes, (preventie)assistentes, implantologen, een parodontoloog en endodontoloog i.o. kunnen wij u veel bieden op het gebied van de moderne mondzorg. www.dentalcareutrecht.nl

Sauna Lamar Jutfaseweg 223 Tel. 030 - 2898359

Holland Casino Utrecht Overste den Oudenlaan 2 Tel. 030 750 4 750 Sfeer, spanning en spel, daarvoor komt u naar Holland Casino Utrecht! Beproef uw geluk aan de Roulettetafels, bij Black Jack, Poker of op een van de vele speelautomaten. Dan kan al vanaf € 0,01! Heerlijk dineren mogelijk tot 01.30 uur. Ook diverse groepsarrangementen! Geldige identificatie en minimumleeftijd 18 jaar verplicht www.hollandcasino.nl/utrecht | WWW.MIJNNL.NL |

20-01-2009 10:20:37


nog tot 8 feb 2009

Centraal MuseuM utreCht

the house of Viktor & rolf

www.CentraalMuseuM.nl foto: Peter stigter

NL30_02p017.indd 17

20-01-2009 10:21:15


NL30_02p018.indd 18

20-01-2009 11:57:00


reportage

Utrecht aan de acid Je samen goed voelen, daar draait het om

Uitgaanspubliek gekleed in kleren uit de jaren tachtig en smileyshirts, Nederlands eerste acid festival, New Rave avondjes in de Ekko en Tivoli en een succesvol Utrechts acid-collectief. Er is geen twijfel over mogelijk: in Utrecht is de revival van acid in volle gang. TEKST & FOTOâ&#x20AC;&#x2122;S RICK IKKERSHEIM

| 21 januari - 3 februari 2009 |

NL30_02p019_1.indd 19

nl30 | 19

20-01-2009 10:23:05


l

osbandigheid. Het druipt van de mensen in Tivoli de Helling af. De avond is nog jong, maar de club is al vol. Op de acidavond van 030303 ziet het publiek er uit alsof het auditie gaat doen voor een rol in The Fresh Prince of Bel Air: fel gekleurde leggings, kleding beplakt met smileys en schreeuwerige T-shirts voeren de boventoon. Marnix (23) is een vaste bezoeker. “Ik vind dit soort avondjes superrelaxed. Iedereen loopt er als een aap bij en doet waar ’ie zin heeft. Het zijn misschien allemaal pepsnuivende mafkezen, maar relaxter publiek dan dit zal je niet snel ergens vinden.”

roemloze dood? Helaas trokken de makers al snel de conclusie dat de tonen niet bevielen, en de productie werd stilgelegd toen er nog maar 10.000

‘Het zijn misschien allemaal pepsnuivende mafkezen, maarrelaxter publiek dan dit zal je niet snel ergens vinden’

Dat relaxte publiek komt en masse af op een nieuwe hype in de Utrechtse uitgaanswereld, avondjes waar de jaren tachtig house van de dj booth afspat. Acid. Voor wie de muziekstijl van twee decennia terug nog niet kent: het is een rauwe vorm van house met een kaal geluid. De sound van acid komt uit de Roland synthesizer TB-303, beter bekend als de 303. Deze bass synthesizer werd tussen 1982 en 1984 uitgebracht om gitaristen van baselines te voorzien. 030303 Dj-collectief 030303 is hét gezicht van de Utrechtse acid. De naam is afgeleid van het kengetal van Utrecht met daarachter 303 voor de Roland 303 synthesizer. 030303 heeft een vaste avond in Tivoli en een paar vette vingers in de Nederlandse acid-pap. Freek Fabricius maakt onderdeel uit van het collectief. “De gekkigheid weer terug brengen in het uitgaansleven is ons enige doel. Daarom ruilen wij commercie in voor humor. Sowieso proberen we de entreeprijs nooit 20 | nl30

NL30_02p019_1.indd 20

een ware acidrevival bezig is. Vanaf moment één heeft Utrecht een centrale rol gespeeld in de Nederlandse acidhistorie. In 1989 vond in een verlaten meelfabriek bij het Griftpark, tegenwoordig Bedrijvencentrum Hooghiemstra, het allereerste acidfeest in Nederland plaats. Dj Drifter, een van de grondleggers van acid in Nederland staat het nog levendig voor de geest: “De mensen die erop afkwamen waren heel uiteenlopend, maar allemaal relaxed.”

exemplaren van de band waren komen de rollen. De 303 leek een roemloze dood gestorven, totdat eind jaren tachtig dj’s gingen experimenteren met de synthesizer en de 303 bijzonder geschikt bleek om schrille, piepende geluiden en ritmes te maken. Hiermee was de geboorte van de eerste elektronische dansmuziek een feit. In acid draait het om trashy but classy. De muziek geeft dat gestalte door het geluid van hysterische synthesizers en het publiek heeft zichzelf een schreeuwerige kleedstijl aangemeten die precies bij het genre past. Het is niet voor niks dat juist in Utrecht nu

hoger dan 8 Euro te maken en al het geld dat we verdienen gaat op aan nieuwe apparatuur. Op onze feestjes loopt iedereen in die ouwe rave stijl erbij en achter de tafels doen wij ons best de mafheid te stimuleren, door enthousiast te zijn, maar bijvoorbeeld ook met bordjes met maffe teksten. Laagdrempeligheid is het sleutelwoord. Daardoor trekken wij een heel breed publiek aan: van krakers en studenten tot dubsteppers en hiphoppers.”

illegaal Toen acid net begon was Ekko een belangrijk platform in Utrecht. Ze organiseerden DanceO-Mania, een avond waar iedereen die in de scene zat op af kwam. Maar volgens ‘Dj Drifter’ waren er ook veel illegale feestjes: “In de kraakpanden aan de Vismarkt en het Vredenburg, waar nu de Dump 2000 zit, heb ik veel vette party’s meegemaakt. Maar ook in kleine zaaltjes, werfkelders, het Duitse Huis, PLF en verlaten fabrieken. Je kan het zo gek niet bedenken en het is er geweest.” Van oudsher heeft de muziekstijl een sterke connectie met de underground. Toen acid tijdens The Summer of Love in 1988 doorbrak waren er in Londen naast de clubavonden talloze kleinschalige kelderfeestjes te vinden waar liefhebbers elkaar opzochten. In Utrecht was en is dat niet anders. Voor een avondje acid kan je tegenwoordig in Tivoli de Helling terecht op de vaste avond van 030303. Ook spelen deze jongens regelmatig in Ekko. Voor de illegale feestjes moet je natuurlijk contacten hebben, maar met een beetje rondvragen kom je al snel een heel eind. De afgelopen tijd waren in ieder geval het T.N.O.-Terrein in Zeist | www.mijnnl.nl |

20-01-2009 10:23:25


REPORTAGE

ACID BETEKENT ZUUR. WAAROM HEET DEZE MUZIEK ZO? In het nachtleven van Chicago in de jaren tachtig was een bepaalde plaat zo populair dat “it burned the dance floor like acid”. Phuture, de makers van de plaat, besloten toen om hun plaat “Acid Trax” te noemen. Maar dit is niet de enige verklaring. “acid” of “acid burning” was in de jaren tachtig in Chicago een negatieve term voor het sampling in house-platen. En volgens een derde theorie verwijst de naam naar “acid”, de benaming voor LSD, omdat de muziek vervormd klinkt: alsof je aan het trippen bent.

en de Ladderfabriek populaire locaties. Dj Drifter: “Illegale feestjes zijn veel leuker. De entree kost geen drol, ook de drank is veel goedkoper en je hoeft je niet te houden aan die achterlijke sluitingstijden. En de sfeer is te gek. Acid en underground mixen goed.” Acid is tegenwoordig niet voor niks hot. New Rave, een stroming waarin Indie Rock gemixed word met oude acid samples is populair. New Rave bands als de Britse The Klaxons en dichter bij huis de Belgische groep Goose doen het goed bij het uitgaanspubliek. Dj Freek Fabricius van het Utrechtse acid-collectief 030303: “Door New Rave komen kids van nu ook weer in aanraking met het acid geluid. En je ziet ook de acid weer terug komen in de mode, al die felle kleuren die nu bij de H&M hangen, komen oorspronkelijk uit de scene. Zo werkt het met alles. Je hebt eerst de voorlopers zoals The Klaxons, daarna volgt de rest.” ondergronds De sterke connectie die acid met de underground heeft, heeft alles met de populariteit van de scene te maken. In de underground ontloop je regelgeving. De underground straalt losbandigheid uit. En daar heeft de feestganger in de huidige maatschappij, waarin vertrutting en strengere regelgeving aan de orde van de dag zijn wel oren naar. Dj Freek Fabricius: “Je merkt dat dankzij dat hele CDA-beleid uitgaan steeds meer gecontroleerd wordt. Met het rookverbod, geluidsgrenzen, strengere sluitingstijden en hoge entreeprijzen wordt uitgaan er niet leuker op. Op onze feestjes dragen wij juist uit dat alles kan.” Maar ook in de vercommercialisering van het uitgaan ziet Freek een oorzaak voor de acid hype. “Veel organisatoren zien hun publiek

| 21 JANUARI - 3 FEBRUARI 2009 |

NL30_02p019_1.indd 21

eerder als wandelende euro’s dan mensen die ze het naar de zin moeten maken. Feesten en festivals zijn niet meer in handen van muziekliefhebbers, maar van bedrijven die er rijk aan willen worden. Wij proberen ons daaraan

‘Het publiek ziet er uit alsof het auditie gaat doen voor een rol in The Fresh Prince of Bel Air’ te onttrekken. Daarom ging ik zelf vroeger ook naar illegale feestjes. Daar werd niet naar je leeftijd gevraagd en kon je tenminste doen wat je wilde.” Typisch Utrecht Dj Freek Fabricius verbaast zich in ieder geval niet over de revival van acid: “Iedere stad heeft wel wat: Rotterdam heeft de house, Den Haag staat bekend om electro, Amsterdam weer om techno en minimal en Utrecht heeft acid. Dat heeft zeker te maken met de voorlopers die hier wonen en anderen enthousiast weten te maken. Die vernieuwde interesse snap ik heel goed. Het blijft toch echt de eerste elektronische dancemuziek en daarom heel belangrijk” In Tivoli de Helling bereikt het feestje rond vieren zijn climax. Marnix stuitert nog steeds vrolijk rond tussen de fluorescerende kleren, maffe brillen en grote sneakers. Terwijl 030303 de set naar een afsluiter toe draait wordt hij stevig vastgepakt door een meisje dat langs hem wandelt. Ze zoent hem vol op de mond.“Kijk, dat is het mooie. Ik ken dat meisje niet eens, maar ze ziet dat ik een mooie tijd heb en daarom verdien ik een kus. Dat is waar het uiteindelijk allemaal over gaat: je samen goed voelen.”< NL30 | 21

20-01-2009 10:23:53


NL30_02p022.indd 22

20-01-2009 10:24:31


ons keurt ons

Iris keurt Peter In Ons Keurt Ons beoordelen Utrechters elkaar. In deze editie velt Iris een oordeel over Peter, gespot op de Adelaarstraat. En het was liefde op het eerste gezicht. Of eh... is dat de verkeerde rubriek?

TEKST EN FOTO’S RICK IKKERSHEIM

Wat is je eerste indruk? “Eerlijk? Ik vind hem wel lekker eigenlijk. Haha.”

iris (22) studente

“Eerder een vijftot-negen type”

Ja? Wat is er aantrekkelijk aan deze jongen? “Hij ziet er verzorgd uit, maar niet gestyled. Hij staat er wel ontspannen bij. Hij ziet eruit alsof hij doet waar hij zelf zin in heeft.”

ook wel surfers. In elk geval mensen die gepassioneerd bezig zijn met de dingen die ze leuk vinden. Geen negentot-vijf-types, eerder vijf-totnegen-types.“

Hoe zie je dat het zo’n ontspannen type is? “Rustige blik, ontspannen houding. En een beetje arrogant, maar niet onvriendelijk. Hij weet waar hij mee bezig is, dat bevalt me wel.”

Als hij geen negen-tot-vijftype is, wat doet hij dan in het dagelijks leven? “Ik denk dat hij studeert aan de kunstacademie, of ieder geval dat hij iets creatiefs doet.”

Met wat voor mensen gaat hij om? “Muzikanten of misschien

Houdt ie de deur voor je open op een date? “Voor mij? Zeker weten.”

Peter over zichzelf: “Of ik ontspannen ben? Echt wel. Toevallig doe ik op het moment precies waar ik zelf zin in heb. Ik heb net een erfenis gehad en ik heb weinig verplichtingen dus ik ben voornamelijk bezig met chillen. Dat heeft ze wel goed gezien ja. En ik doe veel aan mindyoga, dat doet een mens niets dan goed. Verder maak ik inderdaad ook muziek en surfen doe ik ook regelmatig, maar nog niet zo vaak als ik zou willen. Sommige van mijn vrienden doen wel de negentot-vijf-trip, maar dat moeten ze zelf weten. Ik zie mezelf een beetje als professionele nietsnut. En ik ben uiteraard niet te beroerd om de deur open te houden voor een dame.”<

Peter (24) ‘professionele nietsnut’

advertentie

  



      

   

   

 | 21 januari - 3 februari 2009 |

NL30_02p023.indd 23

nl30 | 23

20-01-2009 10:25:28


advertenti e

POKERTAFELHUREN.COM De pokerverhuur site van Nederland Verhuur van pokertafels € 45.Verkoop van pokertafels vanaf € 250.Pokeruitje Pokerworkshop Casino speeltafels Croupiers/dealers +31 (0)6 2144 3262 info@pokertafelhuren.com

pz

Veeel

030 zakkendrager.indd 1

t ontwe ze

’n kop !

* * * *

1/14/09 9:47:52 AM

wereld o rp

www.veeel.nl mahogany • sweetwater pearl • carnelian • red bamboo

horn • shell • resin

030 opium.indd 1

1/14/09 9:44:45 AM

Culture Mix ® ontwerpt en produceer t bijzondere, handgemaakte sieraden WWW .CultureMix.nl

T 030 2340005

FLAGSHIP STORE > Lijnmarkt 48 3511KJ Utrecht 13.00-18.00 maandag dinsdag 10.00-18.00 woensdag 10.00-18.00 donderdag 10.00- 21.00 vrijdag 10.00-18.00 zaterdag 10.00-17.30 koopzondag 13.00-18.00

OUTLET STORE > Oudegracht 302 3511NX Utrecht 30-50% korting op monstercollecties horn • resin • metal • leather Nl30W0809.indd 1

NL30_02p024.indd 24

do. en vr. 11.00-18.00

za. 11.00-17.00

wood • shell • resin • metal

shell • resin • metal 28-10-2008 12:56:12

20-01-2009 11:09:45


ETEN HET VOORLOPIGE EINDE VAN DE GANDHI-SOAP?

van vis tot tapas Weer een paar maanden later. Gandhi heet opeens Zee, en je kunt er terecht voor mediterrane visgerechten. Maar nog geen half jaar later staat er voor de derde keer Gandhi op de ramen- nu met de toevoeging ‘Asian tapas’. dan maar frans Het nieuws? Gandhi’s indentiteitscrisis duurt voort. Of eigenlijk: Gandhi is niet meer. Nu voert de zaak een Franse kaart en luidt de naam zoals het huisnummer: 29. Origineel - behalve als je buren ook een restaurant uitbaten met een nummer. De naam? 030 .... Heb je nieuws over restaurants of eten in Utrecht? mail naar: redactie@nl30.nl

Joost Als kind lustte ik vrijwel niets - dat kan ik me nu nauwelijks meer voorstellen. Maar ik ben altijd kritisch gebleven, met vork én pen! .

TEKST JOOST BOS FOTO’S TAMARA KARSDORP / JOOST BOS

Een korte terugblik om het geheugen op te frissen. Vorig jaar veranderde het Indiase eethuisje Gandhi aan de Voorstraat van eigenaar. Het restaurant kreeg een opknapbeurt en heropende onder de naam De Eetwinkel. Tot een paar maanden: de zaak werd plotseling gesloten om weer Indiaas te gaan koken onder de oude naam: Gandhi dus.

La Kiki Gruttersdijk 42, 030-2719988, open wo t/m zo 17.00 uur – 23.00 uur

Eten in nieuwkomer La Kiki

Onbevredigend allegaartje B

ij een nieuw restaurant zou je het liefst meteen op de dag van de opening aanschuiven, maar de ervaring leert dat het even duurt voor de zaakjes op orde zijn. Wel zo eerlijk, dus gingen we nu pas bij La Kiki eten.

De inrichting van deze nieuwkomer is een ratjetoe van oriëntaals, barok en tierelantijn. Tegen een wand met bloemetjesbehang staan banken met oosterse kussens, terwijl een strakke kandelaar de tafel siert. De temperatuur heeft in elk geval niets oosters: gure wind

doet de gordijnen wapperen. Een plateau met verschillende hapjes vormt het enige voorgerecht. Naar wens worden ze in vis, vlees of vegetarische vorm uitgevoerd. De mezze passen prima bij

te verbazen. Hebben we net onze smaakpapillen een opdoffer gegeven met pittige pepers, moeten we vervolgens aan de hertenbiefstuk of rib-eye met broodsaus. De kaart blijkt al net zo’n al-

‘Een klein beetje groente had ons niet zo’n gek idee geleken’ de inrichting, maar de hapjes zelf zijn niet van uitzonderlijke kwaliteit en evenmin bijzonder creatief. Bij de keuze van de hoofdgerechten beginnen we ons

Voor De selectie van voorgerechten Hoofd De hertenbiefstuk smaakt voldoet bijna als lichte maaltijd. aardig, we missen groente..

legaartje als de inrichting. Na lang wachten arriveren de hoofdgerechten. De hertensteak met een stukje rösti en cranberrysaus is mals en aardig rosé, maar een klein

Na Toe is het eten wat de pot schaft.

beetje groente had ons niet zo’n gek idee geleken. Over de gegrilde zwaardvis zijn we minder te spreken. De vis is lauw en gaat terug naar de keuken- om vervolgens opgewarmd en uitgedroogd op tafel terug te keren. Bij het dessert moeten we eten wat de pot schaft. Opnieuw missen we creativiteit. Het yoghurtijs, de tiramisu en crème brulée zijn prima, maar niet echt spannend. Leuk dat er wat gebeurt in deze hoek van de stad, maar met zo’n prijs-kwaliteitverhouding is de lol er snel af. < Bediening Toiletten Eten Sfeer Prijs/Kwaliteit Eindoordeel

6,5

advertentie

| 21 030 JANUARI - 3 FEBRUARI rechtbank.indd 1 2009 |

NL30_02p025.indd 25

NL30 1/14/09 9:42:10 AM| 25

20-01-2009 10:27:29


WIN

advertentie

AIAIAI-EARPHONES 1x

Opvallen zul je zeker met deze AIAIAI- earphones! Deze unieke oordopjes zijn het resultaat van de samenwerking tussen Deense artiesten, muzikanten en designers. (waaronder het bekende Kilo Design). Hoogwaardige geluidskwaliteit wordt gecombineerd met felle kleuren en design. Wij mogen 1 setje Aiaiai-earphones weggeven! Ga naar www.mijnnl.nl/win

HUSK EN NL STUREN JE NAAR IBIZA

GVU Jaarabonnement De voordelen:

• 12 maanden reizen voor de prijs van 10 maanden. • Eén keer per jaar een kaartje kopen. • Betaling in 10 termijnen Haal de folder of kijk op www.gvu.nl.

1 x 2 ticket en accommodatie

Bij ons win je een vakantie voor twee. Zowel de vlucht als accommodatie worden je aangeboden door Husk. Check ook de zomersite van Husk Studentenreizen, www.zomer.husk. nl boek je een vakantie die exact aansluit op jouw wensen. De mooiste, leukste en meest voordelige bestemmingen wachten op je! Dit alles uiteraard tegen studentikoze prijzen. Ga naar www.mijnnl.nl/win

HET FOUTE FEEST

3x2 kaarten. Winkel van Sinkel, 31 januari Foute decors, foute mensen in foute outfits en foute dj’s die foute muziek draaien zorgen voor een ontzettend foute sfeer. In een zeven uur durend spektakel zullen de meest foute hits van vroeger en nu de revue passeren. Ben jij fout? Heb je foute vrienden? En hou je van foute muziek? Dan mag je dit niet missen. We mogen 3x2 kaarten weggeven! Ga naar www.mijnnl.nl/win

www.gvu.nl

2009: toe aan een nieuwe stap?

REVOLUTIONARY ROAD 2x2 filmkaarten + boek

Leonardo DiCaprio en Kate Winslet zijn na Titanic voor het eerst weer samen te zien! Eind jaren vijftig, Amerika floreert. Frank en April Wheeler zijn een jong, aantrekkelijk en veelbelovend stel. Ze hebben twee leuke kinderen en wonen in een buitenwijk in Connecticut. Maar gelukkig, of tevreden zijn ze niet. Waren ze toch voorbestemd om anders te zijn, beter? Ga naar www.mijnnl.nl/win

WICKED JAZZ SOUNDS 5 T-shirts

Voor hippe, dansbare Jazz ben je bij Wicked Jazz Sounds aan het juiste adres. 31 januari staat de Wicked Jazz Sounds band in de SJU. Na jaren meegespeeld te hebben met dj’s, spelen de muzikanten nu hun eigen muziek. Inspiratie halen ze uit de allernieuwste hits maar ook uit muziek van oude helden. Wij mogen 5 originele WJS T-shirts weggeven! Ga naar www.mijnnl.nl/win

26 | NL30

NL30_02p026.indd 26

Ludens groeit. Groei jij met ons mee? Ludens biedt professionele kinderopvang en zoekt nieuwe pedagogisch medewerkers. We beschikken over 40 locaties verspreid over bijna alle Utrechtse wijken. Wij kennen verschillende mogelijkheden voor contracten: groot, klein, vast of flexibel. En bij ons kun je je op verschillende manieren verder ontwikkelen.

Kijk op www.ludens.nl/vacatures

| WWW.MIJNNL.NL |

20-01-2009 11:22:34


NIET TE MISSEN

Niemand is weirder dan The Drum Utrechtse multitalenten op de Britse toer

Nobody Beats The Drum - behalve Nobody zelf, uiteraard. De beukende Utrechtse formatie gaat de wereld veroveren - maar eerst nog even op tournee door Groot-Brittannië.

Z

e werden vereerd met een melding op het weblog van Kanye West en omschreven als ‘some cool weird shit’. Dikke mazzel voor de groep Nobody Beats The Drum, want de clip, waar slechts een budget van € 500 voor was en ongeveer 50 vrijwilligers aan meewerkten, haalde daardoor al meer dan 40.000 views

TEKST RICK IKKERSHEIM

Met deze campagne spoort Nobody Beats The Drum mensen aan om te stoppen met werk waar volgens hen geen nut voor is. Een vriendelijke vraag om op te rotten dus. Op de website wordt het project uitgelegd: “Every day we’re confronted with people who seem to be employed as professional wankers rather than whatever position they claim to be filling. We’ve had enough of this bullshit.” Sjam: “Het begon in een hele andere context. Mijn vriendin moest ’s ochtends naar haar werk en ik wilde dat ze gewoon lekker bij me bleef liggen, dus ik zei: ‘Quit your job and get back to bed.’ Onder de douche bedacht ik me dat het zinnetje lekker bekt.” Onder dit motto verzocht de groep onder anderen George Bush, Bono van U2 en Robert Jensen het bijltje erbij neer te gooien. De actie werd zo goed ontvangen dat de jongens het aftreden van Bush dan ook ruiterlijk aan zichzelf toeschrijven.

‘De groep verzocht onder anderen George Bush, Bono en Robert Jensen het bijltje er bij neer te gooien.’ op Youtube. We kunnen er niet langer omheen: The Drum is een succesvol Utrechts exportproduct. De electro-breakbeatcombinatie bestaande uit toetsenist Jori Collignon, VJ Rogier van der Zwaag en DJ Sjam Sjamsoedin spelen deze maand op Eurosonic waarna ze aan hun tweede tour door Engeland beginnen. Met als hoogtepunt een optreden in de beroemde Londense Cargo Club. QUIT YOUR JOB De creativiteit van The Drum kent grote hoogten. Neem het project Quit Your Job. | 21 JANUARI - 3 FEBRUARI 2009 |

NL30_02p027.indd 27

CREATIEF BREIN De groep maakt handig gebruik van allerlei soorten media om hun publiek te betrekken bij hun werk. Zo waren er stickeracties, wer-

den T-shirts uitgedeeld en kunnen bezoekers van de website hun eigen filmpjes posten. Sjam: “We zijn vooral een platform waaruit diverse dingen kunnen gebeuren. Dat is het voordeel van een creatief brein als Rogier: we denken ook na buiten de muziek.” PINGPONG Die creatieve en multidisciplinaire werkwijze zien we ook terug in hun nieuwste video The Drum. Jori: “Rogier schreef eerst het script, daarna wij de muziek. Vervolgens werd het script weer ge-edit en pasten wij de muziek daaraan aan. Die Nobody Beats pingpong tussen ons en Rogier werkt heel lekker The Drum en dat zie je ook terug in toert rond. onze optredens.” Kijk voor speeld ata op nobodybeatsth edrum.com Voorlopig komt er nog geen opvolger voor het va.€7,50 debuutalbum van het trio, Beats Work. Jori: “We gaan wel nog een clip maken voor Purple Cactus en we hebben daarnaast ideeën voor een paar clubstampers die we na de tour willen gaan uitbrengen.” De Utrechtse creatieven hebben dus genoeg plannen om nog meer beukende, tot dansen aanzettende electrobeats te gaan maken. Wij hebben maar één advies: hou ze goed in de gaten. Want je weet het: Nobody. Beats. The Drum. < NL30 | 27

20-01-2009 10:28:37


DAVID LLOYD DE SPORTS & HEALTH CLUB DIE MEER BIEDT

Niemand kan u een beter begin van het nieuwe jaar geven dan David Lloyd. We willen u helpen fit en gezond te worden, zodat u meer van het leven kunt genieten. We hebben voor 2009 zoveel fantastische manieren om u in vorm te krijgen. We kunnen niet wachten om u daarmee kennis te laten maken! Word nu lid en u betaalt geen inschrijfgeld.

TIJDELIJK GEEN INSCHRIJFGELD! KIJK OP DAVIDLLOYD.NL

Kom in actie en ontdek een fitter leven.

DAVID LLOYD UTRECHT – MISSISSIPPIDREEF 161 – (030) 264 40 00

22.008_Adv_NL30_200x270.indd 1 NL30_02p028.indd 28

16-01-2009 09:48:00 20-01-2009 10:29:05


UITGAAN

Drinken bij ’t College

Waar Magnetronik, club Poema Wanneer 13 december 2008 Toegangsprijs 15 euro De muziek Disco, Funk, House, Minimal, Techhouse, Techno

Voorbijfietscafé wordt jazzhemel p deze bar koude (en bar brakke) zondagmiddag gaat uw trouwe kroegreporter, speciaal voor jullie, op jacht naar een geschikte bar. Een interessant idee: want het gros van de cafés in de binnenstad blijkt gesloten. Tot ik schuin tegenover de Hema zwoele jazztonen opvang van de klassieker Sweet Valentine. Missie geslaagd het blijkt ‘jazzmiddag’ in café ’t College.

TEKST MAARTJE HAGAR TREEP FOTO TAMARA KARSDORP

‘Niet normaal hoe goed jazz aanslaat’ Terwijl ik nog bezig ben om mijn zes lagen kleding elegant uit te trekken, staat het personeel al naast me om de bestelling op te nemen. De sfeer is uitermate relaxed, enkele kleffe stelletjes en wat sophisticated jazzliefhebbers luisteren in opperste concentratie naar het jazztrio ‘Coffee and Kiss’ dat op het kleine podium optreedt. Hoe kan het dat ik hier talloze keren voorbij ben gefietst en gewandeld zonder deze zaak ooit een blik waardig te keuren? Het blijkt dat ’t College pas recent een jazzcafé is geworden. Ooit was dit een don-

kere kroeg, met overwegend kerels aan de bar en waar je je als vrouw niet binnen waagde. Na de invoering van het rookverbod werd het tijd voor een omslag. “We waren het café-zijn een beetje zat”, zegt eigenaar Richard den Hartog. “Het is niet normaal hoe goed jazz blijkt aan te slaan. De sfeer is ontzettend goed geworden. Driekwart van ons oude publiek is inmiddels vertrokken, de boefjes hebben we eruit gegooid en er komen eindelijk meer vrouwen”, verzucht Den Hartog. Het nieuwe interieur oogt fris, met lichthouten vloer en dito muren. Onder de open pui van glas worden verstokte rokers op temperatuur gehouden door de terrasverwarming. Maar het is vooral te danken aan de nieuwe muziekkeuze waardoor ’t College zichzelf weer op de kaart heeft gezet. Iedere zaterdag draait deejayduo The Deeptet vintage jazz. Twee jonge enthousiaste Jules Deeldertjes in de dop tonen verstand van zaken en praten de plaatjes aan elkaar met hun kennis van jazz. ’t College is geen voorbijfietscafé meer – het is zowaar de moeite waard geworden.

‘t College Mariastraat 2, 030 231 91 36, www.cafehetcollege.nl Open ma (11:00 – 19:00), di t/m do (10:00 – 1:00), vr & za (10:00 – 2:00), za (10:00 – 2:00), zo (12:00 – 19:00).

TEKST / FOTO’S RICK IKKERSHEIM

O

Rick Ik check alle Utrechtse feestjes, zodat jullie weten waar je wel en niet moet zijn.

Magnetronik in club Poema

Ontspannen technokelder Club Poema bestaat 5 jaar en ging een tijdje dicht om te verbouwen. Aanstaande zaterdag zal de vernieuwde club feestelijk heropenen, dus voor die tijd hebben we nog net even de good old Poemasferen geproefd in Utrechts eigen technokelder. Deze club heeft een unieke status in Utrecht door zich te richten op de genres techno, progressive en house. Doordat Poema letterlijk ondergronds is staat deze tent ook wel bekend als foute drugsgrot - benieuwd wat de avond zal brengen... Via een metaaldetector geeft een lange trap omlaag toegang tot een langgerekte ruimte met een laag plafond die doet denken aan een bunker: geen poespas, wel functioneel. Er zijn twee bars

waaraan je snel geholpen wordt, een dansvloer en zitkussens aan de zijkant. De rookruimte blijkt een plastic

‘Geen poespas, wel functioneel’ hok met weinig ventilatie: een goed gesprek op deze plek kan daarom wel eens dodelijke gevolgen hebben, grapt een meisje. Het publiek is relaxed en benaderbaar, de enige uitzondering blijkt de toiletjuffrouw. Een lachje kan er niet vanaf en een stempel voor de hele avond verkoopt ze ook niet. Vanavond raakt de tent moeilijk vol, zodat het feest niet echt grootse proporties aanneemt. Maar er wordt

Karlijn (23): ‘Ik kom hier niet zo vaak maar ik heb een lekker avondje’

goed gedraaid, en bijna iedereen staat op de dansvloer. De kwaliteit van het geluid is opvallend goed als je bedenkt dat het plafond zo laag is. Wat de doping betreft: sommige feestgangers hebben wat grotere pupillen en overactieve kaken – maar de sfeer is ontspannen, dus we hebben er geen last van. De enthousiaste dansers trekken zich weinig aan van de met glasscherven bezaaide dansvloer: het lijkt dat de een aantal bezoekers moeite heeft om hun bierglas netjes in hun hand te houden. Hoewel de Poema tot minstens 7 uur doorgaat, vind ik 5 uur een keurige bedtijd. Maar het groepje mensen dat ik hier achterlaat denkt daar duidelijk anders over. Hjalmar(22) ‘Topfeestje! Zeker voor Utrecht. Toch ga ik liever housen in Amsterdam’

Marijn (24) ‘Even snel die foto, stilstand is achteruitgang’

SCORE SCORE Bediening Publiek Muziek Prijs Toiletten Roken

erg rap, je hoeft niet eens op te staan om naar de bar te gaan ´eindelijk weer vrouwen in de zaak!´ jazz en een beetje blues bier: € 2,20 wijn € 3,10 fris: € 2,10 spic en span onder de overdekte pui met verwarming!

| 21 JANUARI 4 FEBRUARI 2009 |

NL30_02p029.indd 29

Bediening Publiek Muziek Sfeer Dresscode Flirtfactor Toiletten Prijs

Prima, je hoeft niet te lang te wachten op je drank. Liefhebbers van dance muziek uit alle hoeken van Utrecht. Techno, Minimal, House, Electro. Uitbundig, lekker los. alles van skinny jeans tot overhemden. Gemiddeld: tongen mag, mits er gedanst wordt.. De winnende combinatie van duur en smerig. Bier  2,5o, fris  2,00 Wijn  2,75 NL30 | 29

20-01-2009 10:30:05


NL30_02p030.indd 30 cavallaro.indd 1

20-01-2009 19-01-2009 10:30:38 10:23:11

rt in g

en Nu d So os tu Shame AoLk h um ir ssh Eer s e tms tirts-SenAko n ariaot in Lstu sc stra 40 on D um ho at 4 %ze I-S s en 1 â&#x20AC;˘ U knie A, sc en trec o uw LEho 25ht rtine w enen % g ink ko el!

K


BLIND DATE

LIANG, DE VOLGENDE DAG… “Voor een blind date viel het me reuze mee. Jammer alleen dat het zo ontzettend koud was, de koudste dag van het jaar.” Hebben jullie elkaar niet lekker warm gehouden? “Voor fysiek contact was ik niet echt in de stemming. Maar we hebben wel lekker gekletst. Heel veel geklets. Zoveel, dat er van eten niet veel terecht kwam. Volgens mij voelde Miranda zich op haar gemak bij mij. Ze heeft humor en is open, net als ik. En we zijn allebei sportmensen.” Een match! “Dat wel, maar er was niet echt een vonk.” Vind je haar niet aantrekkelijk dan? “Daar ben ik nog niet over

Liang & Miranda SJANS, Domplein 8, zaterdagavond 18.30-22.00 uur

Op date met iemand die je nog nooit hebt gezien, je moet het maar durven. Zij durven het. Maar zijn de hooggespannen verwachtingen waargemaakt? The day after... TEKST EN FOTO MARIJKE VAN DER LINDE ‘Ik val eigenlijk niet op Aziaten, maar ik ben dan ook een dorpsmeisje’

Dat was dus niet het geval? “Nou, Liang is bijdehand en grappig. We hebben non-stop zitten praten over onderwerpen waarin ik ook geïnteresseerd ben, zoals sporten, reizen en familie. Het was echt supergezellig. Alleen heb ik meer het gevoel dat hij een goede vriend kan worden dan een liefde.” En als hij plateauzolen draagt tijdens de tweede date? Of komt die er niet? “Ha ha. Jawel hoor. Ik wil best nog een keer afspreken. Lijkt me gezellig.”

‘Van eten kwam niet veel terecht’ MIRANDA VAN ZOELEN (27) Sportconsultant

LIANG YE (34), Software engineer uit, daar wil ik tijdens een tweede date achter komen. Ik heb haar nummer.”

MIRANDA, DE VOLGENDE DAG… “Tja, wat zal ik zeggen. Hij is een stuk kleiner dan ik,

dus dan moet je iemand wel heel erg leuk vinden om daar gelijk voor te vallen. “

Wil jij ook de avond van je leven meemaken? Aarzel niet, maar meld je nu aan op www.mijnnl.nl/utrecht/blinddate. Voor de partner en het diner zorgen wij, en ook de drank vloeit rijkelijk. Who knows welke droompartner er op jou zit te wachten.

En wat niet is, kan nog komen… “Ja, dat is zo. Alleen val ik eigenlijk ook niet op Aziaten. Denk ik. Ik zie mezelf ook niet daten met een neger, maar ik ben dan ook een dorpsmeisje, haha. Misschien moet ik het maar eens uitproberen.”<

Gesponsord door

advertentie

dress up for your valentine warm up

|21 JANUARI - 3 FEBRUARI 2009 |

NL30_02p031.indd 31

NL30 | 31

20-01-2009 10:32:00


Uit in Utrecht WILT U OOK ADVERTEREN OP DEZE PAGINA?

Bel Niek op 06-46648494 of stuur een mail naar adverteren@nl30.nl

JAZZCLUB presents:

SJU JAZZPODIUM, UTRECHT SATURDAY JANUARY 31

in concert:

Wicked Jazz Sounds Band dj support: Phil Horneman SJU Jazzpodium Varkenmarkt 2 Utrecht open 21.30 show starts 22.00 • tickets €10 students €8

RASA Gypsy-night in concert

arno Graszt P +Cimbali Band

Naamloos-1 1

+ KAKO DA NE gypsy-groove afterparty

14-01-2009 09:16:39

SPECIAALVOORSTUDENTEN: SPECIAAL VOORDEHEREN: VOORDE VOOR DEHEREN: DE HEREN: FLESSTERK(0,7L)+10FLESJESFRIS FLESSTERK FLES STERK €65.00 €65.00 VOORDEDAMES: €5.00

LUSTISOOKEENJAPANS-MEDITERAANS RESTAURANT.CHECKDESITEVOORHETMENU

Vrijdag 30 jan | v.a. 20:00 uur RASA Pauwstraat 13a, Utrecht www.rasa.nl 32 | NL30

NL30_02p32.indd 32

OPENINGSTIJDENKEUKEN:WOENSDAGT/MZONDAG WOENSDAG VAN17:00TOT22:00

CAFELUSTNOBELSTRAAT10UTRECHT WWW.CAFELUST.NL-030 238 24 21

| WWW.MIJNNL.NL |

20-01-2009 10:34:33


advertentie

VRIJDAG 23 JANUARI TIVOLI OUDEGRACHT

De stadsagenda Muziek

Mega Hafla 2 MF.COM S OP WWW.TRIO CHECK DE SHIRT

ZAT. 24 JANUARI TIVOLI OUDEGRACHT

YOUTUBE EDITIE

Altijd al geboeid geweest door de Marokkaanse cultuur, maar nooit verder dan kebab eten gekomen? Dan is dit dé kans je blik te verruimen. Op dit festival treedt de crème de la crème op van de Marokkaanse musici. Bijvoorbeeld de populaire Chaabi-artiest Tahour en ook de graag geziene muzikant Said el Houate. Zowel traditionele als moderne muziekstromingen zijn vertegenwoordigd, dus voor ieder wat wils. Vredenburg Leidsche Rijn, 1 feb (15:00) vanaf € 25,-

MUSTAPHA BOURGOGNE

AGENDA

MUZIEK

Pop enzo Klassieke muziek Jazz

35 35 36 36

NACHT

36

GAY

38

COMEDY & CABARET

39

TONEEL & MUSICAL

39

DANS

40

KIND

40

EXPO

Nieuw Ook te zien

40 40 40

CHECK OOK

41

HOT TICKETS

Toneel

Waterkou CHECK DE ACTIES OP DUM-DUM.NL

eet mee in Huis a/d Werf

Check ook

huisaandewerf.nl | 21 JANUARI - 3 FEBRUARI 2009 |

NL30_02p033.indd 33

Een klassieke internet date: Een oude man en een jonge vrouw ontmoeten elkaar via het web en liegen over hun identiteit. Wat begint als een oppervlakkig contact mondt uit in een diepe vriendschap. Een interessant stuk over het ontsnappen aan het dagelijks leven. Zo verslavend je zou het een tweede keer willen zien. Met Rixt Leddy en Hans Dagelet. Huis aan de werf, 22 en 23 januari (20:30) € 13,-

PUSSYCAT DOLLS

Heineken Music Hall KAISER CHIEFS

9 feb

Heineken Music Hall 16 feb JOHN LEGEND

Heineken Music Hall 5 mrt NIGHTWISH

Ahoy

15 mrt

JUDAS PRIEST, MEGADETH + TESTAMENT

Heineken Music Hall 23 mrt PAOLO CONTE

Carré

24 mrt

MARY BLACK

Carré Vredenburg

6 apr 8 apr

BOB DYLAN AND HIS BAND

Heineken Music Hall 10/11apr extra show 12 apr JACKSON BROWNE

Heineken Music Hall 28 apr WÂLDROCK

Gedichtendag

Burgum

Poëzie, wie kent het nie? Vandaag staan Nederland en Vlaanderen in het teken van gedichten. Zo ook in Utrecht. Vanavond is Het Utrechts Archief het huis van de poëzie. Jonge honden Alexis de Roode en Hanz Mirck laten zien wat zij in huis hebben. Loop een stukje verder en je hoort publiekslievelingen Anna Enquist en Rob Schouten hun werk voordragen. Utrechts trotse toren wordt poëtisch toegesproken in, hoe kan het ook anders, de Dom en Domkerk. Neem een kijkje in alle kamers en laat je verrassen door het dicht talent. Diverse locaties, tijden en prijzen 29 januari Check www.gedichtendag.org

THE WAR OF THE WORLDS

13 jun

RY COODER & NICK LOWE

Carré

17/18 jun

Heineken Music Hall 30 jun/1 jul extra show 2 jul

LAATSTE KAARTEN! LIVE FROM BUENA VISTA THE HAVANA LOUNGE

Vredenburg

24 jan

NEW KIDS ON THE BLOCK

Heineken Music Hall

3 feb

POWERED BY NL30 | 33

20-01-2009 10:37:11


NL30_02p35 v2.indd 341 AD_NL30_Januari.indd

20-01-2009 10:40:18 12/31/08 10:32:54 AM


32:54 AM

MUZIEK

tIvOlI dE hEllIng

sJU JaZZPOdIUM

CEEs PlaCE

Deze Zweden begonnen als drieakkoorden-punkband maar raakten besmet met het balkanvirus. 20:30 € 8,-

Jazz terug naar de dansvloer: een mengeling van funk, jazz, soul en hiphop. Met Roger en dj Fonk. 22:00 € 5,-

Pop enzo wo 21 januari

Real open stage

Iedereen is welkom om te komen spelen. 22:00 Gratis ‘t OUdE POthUys

Live Muziek on stage

Dorlene Love

vr 23 januari aCU

Clash of the Titans

Elke dag kun je lekker luisteren. 21:30 Gratis

De gezelligste bandcompetitie van Utrecht en omstreken. Editie 9 Met o.a. Rose Hip en Roove. 20:30 € 3,-

ParnassOs

dB’s

Gratis live concerten in de bar van het Cultuurcentrum. The Christmas edition. 21:00 Gratis

Terugkerend rock ’n roll festijn voor vetkuiven en petticoats. Met dit keer Velvetone, Elvis & the Burgerkings. 21:00 € 7,-

Parnassos Live

Boppin’ the Rock

Club Djazzive

thEatEr KIKKEr

Peking Express

Slagwerkgroep Den Haag neemt u mee op een fantastische reis naar het verre Oosten. 20:00 €12,tIvOlI OUdEgraCht

Of Montreal & support

Caleidoscopische aaneenschakelingen van soundscapes die je vreemd genoeg toch kunt meezingen. 19:45 € 12,50 za 24 januari

di 27 januari

do 29 januari

avErEChts

CEEs PlaCE

Neem elke dinsdag je gitaar mee onder je arm naar Averechts. 22:00-24:00 Gratis

Concert gevolgd door een open jam sessie. Met Folkert Tettero. 22:00 Gratis

Open Podium

Elke dag kun je lekker luisteren. 21:30 Gratis

Clubavond met verrassende en opkomende Utrechtse en nationale acts. Met Ryland Bouchard. 21:00 Gratis

wo 28 januari

EKKO

Gregor Samsa

Langzame en minimale postrock waarvan de rillingen je over het lijf lopen. 21:45 € 5,-

Vanavond vol op live muziek. Iedere avond weer een andere wereldartiest. Onder leiding van Tjitze Vogel. 21:00 Gratis

An original B-movie prom party! Met o.a. Dead Elvis, Eyaculation PostMortem. 21:00 € 8,-

Iedereen is welkom om te komen spelen. 22:00 Gratis

Most Unpleasant Men

staIrway tO hEavEn

Ratz & Hummingbird

Kom luisteren naar de verhalende liedjes op de cd ‘Nothing Moves Slower’. Cd-presentatie. Support: Chop Wood. 20:00 € 6,-

Vuige rock ‘n’ roll. ouderwets vlammen en energieke punkblues. 22:30 Gratis U rOCK

Like it Live.nl

KargadOOr

Dansen bij de Kargadoor

Diverse bands. De populairste bands van Like it live.nl. 20:30 € 2,do 22 januari aCU

Chillegal BeatsTechnorientated Music

Elektronische deuntjes met een technosausje. Dit feestje begon ooit in een kraakpand in Schalkwijk. 23:00 Gratis avErEChts

Branko Mirkovic Band Accordeonist Branko is bekend met zinderende vertolkingen van het levenslied uit alle winstreken. 22:00-24:00 Gratis CEEs PlaCE

Colijn Buis Trio

Concert gevolgd door een open jam sessie. Met Erwin van Wieringen. 22:00 Gratis dB’s

Clash of the Titans

De gezelligste bandcompetitie van Utrecht en omstreken. Editie 8 met o.a. Inshoutout en Spoilt Bitch. 20:30 € 3,EKKO

Number Nine

Retro-poprock met vette vocalen. Cdpresentatie Number Nine met Phinx in het voorprogramma. 20:15 € 6,Café flItZ

Donderslag

De perfecte plek om nieuwste bands te zien in een gezellige sfeer. Operation Julie & Troy Torino. 22:00 €2,‘t OUdE POthUys

Live Muziek on stage Elke dag kun je lekker luisteren. 21:30 Gratis

| 21 januari - 3 februari 2009|

NL30_02p35 v2.indd 35

Salsa, zouk en ook flamenco, elke zaterdag kun je een dansje wagen. 20:15

Spooky Prom

In Spanje is dit feest al jaren een bekend fenomeen. Nu komt hét feest voor rock ’n rollers psychobilly’s en garagerockers naar Utrecht. Bijvoorbeeld de rock ’n roll formatie Los Limones Radioactives en Psychobillyband The Body bags. Dit feestje heeft echter iets extra’s, waar de Spanjaarden geen tapas van gegeten hebben. De B-horrorfilm uit de fifties en sixties staat vanavond in de picture in Db’s. Neem een duik in je verkleedkist en vindt de zombie, heks of kwelgeest in jezelf. Doe je best want de origineelste outfit wordt beloont! Db-studio’s, 24 januari (20:00) € 11,EKKO

Little Man Tate

Meezingbare, catchy popnummers die uit de voegen barsten van de melodie. 20:45 € 9,KargadOOr

Lo-Friday

Eigenzinnige muziekavonden die in het teken staan van indie & electro. 21:00 € 5,‘t OUdE POthUys

Jan Akkerman & Band Funkend en bluesrockend zet hij alles op zijn kop, onderwijl geen trommelvlies onberoerd latend. 20:00 Gratis

‘t OUdE POthUys

Live Muziek on stage Elke dag kun je lekker luisteren. 21:30 Gratis tIvOlI OUdEgraCht

Newworldson

Deze band brengt soul terug naar haar roots met insirerende teksten en een nieuw geluid. 20:00 € 12,50

Clash of the Titans

aCU

CEEs PlaCE

EKKO

Club 3VOOR12 Utrecht

Live Muziek on stage

dB’s

Spooky Prom

dB’s

‘t OUdE POthUys

sJU JaZZPOdIUM

Wereldsessie

Colijn Buis Trio

De gezelligste bandcompetitie van Utrecht en omstreken. Editie 10 met o.a. Hymin en I Am a kUngaLO. 20:30 € 3,Café flItZ

Central Songwriters guild

Real open stage

Inloop en open mic voor en door Utrechtse singer-songwriters. Zie www. myspace.com/centralsongwritersguild. 20:30 Gratis

‘t OUdE POthUys

Live Muziek on stage

‘t OUdE POthUys

Live Muziek on stage

Elke dag kun je lekker luisteren. 21:30 Gratis

Elke dag kun je lekker luisteren. 21:30 Gratis

sJU JaZZPOdIUM

RijmTijd

Pure improvisatie uit alle hoeken en gaten. Kom spugen, spelen en spacen. Met o.a. BLS & Unorthadox. 21:00 Gratis

sJU JaZZPOdIUM

GlobaLoca!

Elke maand un tour du monde en musique. feat Curra Suarez. 21:00 Gratis vr 30 januari

staIrway tO hEavEn

Labasheeda

muziek

AGeNDA

Scrap metal en experimental beardless rock uit de VS, rock and countin en nonstandard pop. 22:30 Gratis

KargadOOr

Lo-Friday

Eigenzinnige muziekavonden die in het teken staan van indie & electro. 21:00 € 5,-

advertentie

vrEdEnBUrg lEIdsChE rIJn

Live from Buena Vista The Havana lounge Een combinatie van topsterren uit de traditionele scene van Havana. 20:15 € 37,zo 25 januari CEEs PlaCE

Bluesy Rocky Jamsession

Onder leiding van onze enige echte nachtburgemeester en muziekspecialist Cees. 22:00 Gratis ‘t OUdE POthUys

Live Muziek on stage Elke dag kun je lekker luisteren. 21:30 Gratis ma 26 januari hOfMan Café

Zonder meer

Verhaal, muziek en sfeer. Kleinkunstenaars zetten een exclusieve show neer. 21:00 Gratis ‘t OUdE POthUys

Live Muziek on stage Elke dag kun je lekker luisteren. 21:30 Gratis

nl30 | 35

20-01-2009 10:41:30


muziek

MUZIEK

zo 1 februari

Pop enzo vr 30 januari

cEEs PlAcE

Bluesy Rocky Jamsession

‘t OUdE POthUys

Live Muziek on stage Elke dag kun je lekker luisteren. 21:30 Gratis

‘t OUdE POthUys

RAsA

Parno Graszt ens Cimbali Band Balkan- & Zigeunermuziek. Met afterparty. 21:00 € 19,-

nacht

Onder leiding van onze enige echte nachtburgemeester en muziekspecialist Cees. 22:00 Gratis

schIllER thEAtER

Balkanformatie Pálinka Muziek uit diverse Balkanlanden en Rusland. 20:30 € 14,50 sJU JAZZPOdIUM

Club Djazzive

Jazz terug naar de dansvloer: een mengeling van funk, jazz, soul en hiphop. Met Del Foob en dj Bounce. 22:00 € 5,tIvOlI dE hEllIng

Vonda Shepard

Bitterzoete, blanke soul van een van de krachtigste en prachtigste stemmen van nu. 20:15 € 20,vREdEnbURg lEEUwEnbERgh

De flamencogitaar uit Andalusië

Live Muziek on stage Elke dag kun je lekker luisteren. 21:30 Gratis RAsA

Uma Murali Krishna

Calefax Rietkwintet Calefax plugged

Nog niet eerder heeft het kwintet zich gewaagd aan het werken met (live) elektronica. 20:00 € 23,vREdEnbURg lEIdschE RIJn

De Vrijdag van Vredenburg

Een concertserie van de publieke omroep. 20:15 € 26,za 24 januari

vREdEnbURg lEEUwEnbERgh

Gratis Lunchconcert

Verschillende concerten. Met TriDali. 12:30 Gratis vREdEnbURg lEIdschE RIJn

De Vrijdag van Vredenburg

Een concertserie van de publieke omroep. De Nederlandse Bachvereniging. 20:15 € 26,za 31 januari dOMKERK

Zaterdagmiddagmuziek in de Domkerk

Fenomenale Kuchipudi-dans uit ZuidIndia. 15:00 € 20,-

dOMKERK

vREdEnbURg lEIdschE RIJn

Genieten van mooie muziek op je vrije dag. Cantores Martini. 15:30-16:30 Gratis

Genieten van mooie muziek op je vrije dag. Koor van de Domcantorij. 15:30-16:30 Gratis

nIcOlAIKERK

JAcObIKERK

Nieuwe muziek van Utrechtse componisten in combinatie met licht een dans. Door HKU-studenten. 20:30 € 10,-

Gretchaninov geeft vorm aan de ‘Heilige week’ in de traditie van de Russisch orthodoxe kerk. Zie www. projektkoorutrecht.nl. 20:00 € 17,50

Mega Hafla

Megafeest met de beste Marokkaanse artiesten van het moment. Met Tahour, Said el Houate en meer. 15:00 € 32,50 ma 2 februari ‘t OUdE POthUys

Live Muziek on stage Elke dag kun je lekker luisteren. 21:30 Gratis di 3 februari AvEREchts

Open Podium

Neem elke dinsdag je gitaar mee onder je arm naar Averechts. 22:00-24:00 Gratis

In de flamencoscene is de gitaar natuurlijk onmisbaar. Antonio Higuero heeft zijn eigen plaats veroverd. 20:00 € 22,-

‘t OUdE POthUys

za 31 januari

Klassieke muziek do 22 januari

EKKO

vREdEnbURg lEEUwEnbERgh

Live Muziek on stage Elke dag kun je lekker luisteren. 21:30 Gratis

Zaterdagmiddagmuziek in de Domkerk

Open Performance Site

zo 25 januari JAnsKERK

Schola Davidica

Lisette Bernt met medewerking van organist Gert Oost. Russische vespers. 17:00 Gratis lUthERsE KERK UtREcht

Over de liefde

The seven days of passion

lUthERsE KERK UtREcht

An die Sterne

De Utrechtse studenten Cantorij maakt een muzikale tijdreis door het Duitse taalgebied. 20:15 € 12,stAdsschOUwbURg UtREcht

Nabucco

Jazz do 22 januari cEEs PlAcE

Jazz concerts

Heerlijke jazz bij Cees Place. 22:00 Gratis sJU JAZZPOdIUM

The Griot

Eigentijdse jazzcomposities en improvisaties. 21:00 Gratis za 24 januari sJU JAZZPOdIUM

Mona Lisa Overdrive

Vier eigenzinnige persoonlijkheden uit de Nederlandse jazzscene verleggen hun muzikale grenzen. 21:00 € 12,50 zo 25 januari bROthERs, bUnnIK

Benefietconcert Jazz & Blues

Twaalf artiesten met vernieuwend geluid. Met een bezoek steun je Spieren voor Spieren! De opbrengsten worden live opgehaald door Louis van Gaal. 14:00-23:00 € 25,sJU JAZZPOdIUM

Gijs Hendriks

Wortels in een grote kennis van de jazztraditie gecombineerd met hang naar avontuur. 15:00 € 7,50 sJU JAZZPOdIUM

U-ex

Een concert in het teken van de liefde. Afscheidsconcert van dirigent Itamar Lapid. 15:30 Gratis

Het dramatische verhaal van de Babylonische koning Nabucco en zijn dochters Fenena en Abigaile. 20:00 Vanaf € 36,-

RAsA

thEAtER KIKKER

stAdsschOUwbURg UtREcht

De klassieke muziek van Centraal-Azië. 14:00 Afgelast

Muziek en korte films van Andreas Mehringer. 21:00 €12,-

Experimentele jazz. 16:30 Gratis

Farhôd Qôri Halimov Trio

Musikusvie

Instant composing, instant playing, instant listening. Met o.a. Stadhouders en Govaerts. 20:00 € 2,50

JaZZZin

Jaya the Cat

vREdEnbURg lEEUwEnbERgh

KARgAdOOR

Veel violen en Cox Habbema vertelt. 20:00 € 19,-

vREdEnbURg lEIdschE RIJn

vREdEnbURg lEIdschE RIJn

sJU JAZZPOdIUM

vr 23 januari cOnsERvAtORIUM UtREcht

Drie superieure musici zijn solist in Beethovens Tripelconcert. 15:00 € 28,-

Uitvoeringen van diverse componisten, aangevuld met andere musici. Hilliard Ensemble met Una Iliade. 21:00 € 29,-

Funk, hip hop en jazz worden tot een dansbare mix gefabriceerd door deze Eindhovense groep. 22:00-04:00 € 4 (Vanaf 23:00 gratis)

Luister naar piano en viool.

vREdEnbURg lEEUwEnbERgh

PIEtERsKERK

De zangeres brengt haar eigen visie op Chinese volkslyriek maar zingt ook moderner werk. Met Galatea Kwartet. 22:00 € 22,-

Support: Zylinderkopf. Zie kader. 20:30 € 9,-

Dansen bij de Kargadoor

Salsa, zouk en ook flamenco, elke zaterdag kun je een dansje wagen. 20:15 ‘t OUdE POthUys

Live Muziek on stage Elke dag kun je lekker luisteren. 21:30 Gratis RAsA

Rays Said Outajajt

Gezongen poëzie uit de Marokkaanse Souss-vallei. 20:30 € 17,vREdEnbURg lEEUwEnbERgh

Ludo Vandeau

De zanger die furore maakte met Ambrozijn, staat centraal in Bodixel. De chansons zijn weemoedig en dansbaar. 20:00 € 22,-

The Amsterdam String Quartet

Presentatie masterclass kamermuziek Capella Amsterdam

Zwanenzang van Schütz. Cappella Amsterdam onder leiding van Daniel Reuss. 20:15 Vanaf € 12,00

Orchestre des ChampsElysées di 27 januari

Gong Linna

do 29 januari

vREdEnbURg lEEUwEnbERgh

vREdEnbURg lEEUwEnbERgh

Verschillende concerten. Met Ensembles Het Utrechts Conservatorium. 12:30 Gratis

Ze heeft een buitengewoon grote beheersing van de pianoklank. Geen moment is haar spel gemakzuchtig. 20:30 € 29,-

Gratis Lunchconcert

Polina Leschenko

vr 30 januari PIEtERsKERK

Jaya the cat

Voorprogramma: Zylinderkopf

36 | nl30

NL30_02p35 v2.indd 36

Mix ska, punk en reggae en je hebt dé ultieme cocktail om de dans arena niet meer te verlaten. Op Lowlands merkte je het al: deze band weet hoe je een feestje moet bouwen. Show je beste moves of je mooiste glimlach en wie weet bespaar je jezelf een wandeling naar de bar: De heren van Yaja hebben een complete cocktailbar op het podium gebouwd. Als heerlijk aperitief zorgt de Utrechtse band Zylinderkopf met spacerock, surf en reggae voor een goeie warming-up. Alle ingrediënten voor een mooie avond met de voeten van de vloer. EKKO, 31 januari (20:30) € 9,-

Sacred and Profane

Laat je verleiden door de grote diepgang van de Engelse dichtkunst van Shakespeare tot Emily Dickinson. 20:15 € 12,50 UcK JAnsKERKhOf 4A

The English Connection Een speciaal winterproject: alle composities en componisten zijn verbonden met de Engelse taal en cultuur. 20:15 € 9,-

Nederlands Blazers Ensemble

vr 30 januari

Del Foob en dj Bounce

zo 1 februari

zo 1 februari

gEERtEKERK

sJU JAZZPOdIUM

Onder leiding van Gijs Leenaars. 19:30 Gratis

Deze zangeres met Spaanse roots zorgt voor een mooie latin jazz avond. 14:00 Gratis

Bachcantatedienst

sIlOKERK

Mystery and Love

Sforzato neemt je mee naar de 16e eeuw met a capella liederen van Hawes, Stockhausen, Benjamin en Brown. 15:30 € 8,50 vREdEnbURg lEEUwEnbERgh

Dmitri Ferschtman

Deze cellist uit Moskou is o.a. met zijn dochter te horen in 2 strijkconcerten van Brahms en Schönberg. 20:00 € 23,ma 2 februari

CD presentatie Mapi

nAcht

wo 21 januari wOOllOOMOOlOO

Dansen op woensdag Met verschillende dj’s. 23:00 do 22 januari AcU

Chillegal Beats

Alles tussen oldschool acid en nieuwe minimal. Met o.a. dj Jeremy Soze. 23:00 Gratis

vREdEnbURg lEEUwEnbERgh

fIlEMOn & bAUcIs

Een mooi, romantisch pianokwartet. De wereld van Mendelsohn. 20:00 € 23,-

Even bijkletsen en daarna dansen. 23:00 Gratis

De Van Swieten Society

Dansen bij Filemon

thE JAM

Student Night

Even weg van tentamens en schoolstress, let’s swing. 22:00 Gratis

| www.mijnnl.nl |

20-01-2009 10:42:07


AGENDA SALSA PARTY

Relaxed salsa dansen aan de mariaplaats. 21:30 Gratis CLUB MONZA

Dierentuin

Hang jij maar de aap uit. Gratis uitgaan met de vetste dj’s. Met Erick E. 24:00-05:00 Gratis STAIRWAY TO HEAVEN

STAIRWAY TO HEAVEN

Rocklab – Mixing the Opposites

Rock-dj 100% Crisis draait de betere gitaarmuziek. 22:00 Gratis

Dj’s in cafe tilt!

Van funk tot hiphop elke week draaien verschillende dj’s. Met dj Pi en dj Funkalicious. 22:30 Gratis

Met verschillende dj’s. Met verschillende dj’s. 23:00 vr 23 januari ACU

Vitamine ACU Disco

The healthiest alternative disco in town. 24:00 Gratis AUS DER REIHE DERRICK

Richtig Dufte Disco

Dansen op de swingende beats van steeds weer een andere dj. 23:00 Gratis HOFMAN CAFÉ

Hofman Draait Dance

CLUB MONZA

I love Monza Dj Paul Elstak

Flashbackz

De naam zegt het al, dit feestje staat helemaal in het teken van die nummers waar je toen helemaal op uit je plaat ging. Ruim 15 jaar geleden stonden we aan de beginperiode van de House, hakken en kaalkoppies. Met nummers als ‘Pullover’ van Speedy J, ‘Plastic dreams’ van Jaydee en ‘Let the bass kick’ van Egma begeef je je heel even terug in die tijd. Central Studio’s, 31 januari (22:00) € 20,TIVOLI DE HELLING

Dansen tot je erbij neervalt op goeie beats. 23:00-05:00 € 7,50 DE NACHTBURGEMEESTER

Bubblegum!

De hipste sounds van het moment in één lange mix. Met dj’s Bassjackers, Nopeis Dope en meer. 23:00 € 5,CLUB POEMA

Poema: grote heropening

Poema is weer open na de verbouwing en viert het groots. Met o.a. Ille Bitch en Wouter Moor. € 10,QUIGNON

Clubb Royal

Lekkere clubnacht. Met dj Le Monde. 23:00

Doesn´t Smell Like 90’S Now

STAIRWAY TO HEAVEN

Dansen bij Filemon

TIVOLI OUDEGRACHT

THEATER KIKKER

GRAS VAN DE BUREN

De beste en foutste rock, pop en dance uit het decennium van Vrouwenvleugel en Beverly Hills 90210. 23:30 € 10,-

Dansen op acid, IDM, dubstep, en nog veel meer. Met 360 Opkikker. 23:00 €13,-

‘Sehr schöne songs’ uit de jaren ‘70, ‘80 en ‘90. 23:00-05:00 € 2,50 FILEMON & BAUCIS

Even bijkletsen en daarna dansen. 23:00 Gratis

Dansen in ‘t Gras

Dansen op de swingende beats van steeds weer een andere dj. 23:00 Gratis HOFMAN CAFÉ

Hofman Draait Dance

Heerlijke rock-, dance- en disco-classics uit de ‘70’s, ‘80’s, ‘90’s en ‘nu. 23:00 Gratis KOSTEN-KOPER

Dance’in Disco

De dj’s nemen je mee naar de jaren ‘70, ‘80 en ‘90. 23:00 Gratis CLUB MONZA

Latin Lovers

Clubavond met (inter-)nationale dj’s. Met o.a. Gregor Salto en Benny Rodrigues. 23:00 € 12, 50 QUIGNON

Groovy Friday

Groovy het weekend inluiden doe je in Quignon. Met dj Tommy the Sound. 23:00

| 21 JANUARI - 3 FEBRUARI 2009|

NL30_02p35 v2.indd 37

AGENDA JAN / FEB 2009

De dj’s nemen je mee naar de jaren ‘70, ‘80 en ‘90. 23:00 Gratis

Van funk tot hiphop elke week draaien verschillende dj’s. Met dj Alec. 22:30 Gratis

Dansen op donderdag

GRAS VAN DE BUREN

Dance’in Disco

Dj’s in cafe tilt!

WOOLLOOMOOLOO

Even bijkletsen en daarna dansen. 23:00 Gratis

KOSTEN-KOPER

CAFÉ TILT!

Eén van de succesvolste dansavonden van Tivoli. Different styles, different people, one love. 23:00 € 4,-

advertentie

Heerlijke rock-, dance- en disco-classics uit de ‘70’s, ‘80’s, ‘90’s en ‘nu. 23:00 Gratis

De Domdraaiers laten je zweten met een eclectische mix van alles wat de alternatieve gitaarpop en rock te bieden heeft. 22:00 Gratis

Pop-o-Matic

Dansen bij Filemon

Dansen in ‘t Gras

CAFÉ TILT!

Overdose

TIVOLI OUDEGRACHT

FILEMON & BAUCIS

NACHT

GRAND CAFÉ MARIA

De grunge-editie van de 90’s Nowavonden. 23:00 € 7,-

90’s NOW

WOOLLOOMOOLOO

Dansen op vrijdag Met verschillende dj’s. 23:00 za 24 januari

Rocklab - Sonic Brew

Van Led Zeppelin tot Kaiser Chiefs. 22:00 Gratis

Klub Kikker

CAFÉ TILT!

Dj’s in cafe tilt!

Van funk tot hiphop elke week draaien verschillende dj’s. Met dj The Shake. 22:30 Gratis

AUS DER REIHE DERRICK

TIVOLI DE HELLING

‘Sehr schöne songs’ uit de jaren ‘70, ‘80 en ‘90. 23:00-05:00 € 2,50

De hardste zaterdagavond. Presents Dandy Jack. 23:00-05:00 € 10,-

Richtig Dufte Disco

Bar Weinig

BROTHERS, BUNNIK

TIVOLI OUDEGRACHT

Vanavond is er een Beierse zaal uit de klei getrokken. Succes gegarandeerd für ein richtige Tiroler avond. 22:00-03:45 € 8,-

De -naar eigen zeggen- dopeste clubavond van Nederland. 23:00 € 9,-

Heidi’s Après Ski

CAFÉ DE STAD

Dj’s in café De Stad

De dj’s draaien door in de stad. Met dj Oxysept. 23:00 Gratis EKKO

Diep in de groef

Dum Dum

DE WINKEL VAN SINKEL

Nachtwinkel

Wekelijkse clubnight met (inter-) nationale dj’s. 23:00 € 12,50 WOOLLOOMOOLOO

Dansen op zaterdag Met verschillende dj’s. 23:00

Rock? Urban? Dance? Als je er maar op kunt dansen!. 23:00 € 6,-

NL30 | 37

20-01-2009 10:43:11


nacht

NACHT

broTHerS, buNNik

ekko

miCk o’CoNNellS iriSH Pub

De WiNkel vAN SiNkel

Back to the 70’s, 80’s en 90’s. 20:30 € 8,-

Rock? Urban? Dance? Als je er maar op kunt dansen!. Met Snoerend Bart en Brutus. 23:00 € 6,-

Student NIghts. 17:00

zo 25 januari

Union Salsa Party

Swingen op salsa, bachata en merengue met dj Alex Col. 18:00-24:00 € 5,ma 26 januari Woolloomooloo

CAfé luST

Snotapen

Alleen voor deugnieten en snotapen. 23:00-04:00 Gratis

Dansen op maandag

filemoN & bAuCiS

di 27 januari

Even bijkletsen en daarna dansen. 23:00 Gratis

Met verschillende dj’s. 23:00

HofmAN CAfé

gay

Classic Café

Tango café

Lekker romantisch de tango dansen. 21:30-02:00 Gratis miCk o’CoNNellS iriSH Pub

Dansen bij Filemon

grAS vAN De bureN

Dansen in ‘t Gras

Dansen op de swingende beats van steeds weer een andere dj. 23:00 Gratis

Students Night

HofmAN CAfé

wo 28 januari

Heerlijke rock-, dance- en disco-classics uit de ‘70’s, ‘80’s, ‘90’s en ‘nu. 23:00 Gratis

Student NIghts. 17:00

Woolloomooloo

Hofman Draait Dance

Dansen op woensdag

koSTeN-koPer

do 29 januari

De dj’s nemen je mee naar de jaren ‘70, ‘80 en ‘90. 23:00 Gratis

Met verschillende dj’s. 23:00

ACu

Eat this!

Wederom een avond Utrechtse dubstep en de weg erheen. 23:00 Gratis filemoN & bAuCiS

Dance’in Disco

Club PoemA

Stufi

Avondje dansen op electro, house en latin. 23:00 € 10,-

Dansen bij Filemon

STAirWAy To HeAveN

THe JAm

Vind je Rammstein voor baby’s en Linkin’ Park voor watjes? Hier moet je wezen. 23:00 Gratis

Even bijkletsen en daarna dansen. 23:00 Gratis

Student Night

Even weg van tentamens en schoolstress, let’s swing. 22:00 Gratis Club moNzA

Dierentuin

Hang jij maar de aap uit. Gratis uitgaan met de vetste dj’s. Met the Flexican & MC Sef. 23:00-05:00 Gratis STAirWAy To HeAveN

Overdose

De Domdraaiers laten je zweten met een eclectische mix van alles wat de alternatieve gitaarpop en rock te bieden heeft. 22:00 Gratis CAfé TilT!

Dj’s in cafe tilt!

Van funk tot hiphop elke week draaien verschillende dj’s. Met dj The Shake. 22:30 Gratis Tivoli ouDegrACHT

Pop-o-Matic

Eén van de succesvolste dansavonden van Tivoli. Different styles, different people, one love. 23:00 € 4,-

Hell Awaits

CAfé TilT!

Dj’s in cafe tilt!

Van funk tot hiphop elke week draaien verschillende dj’s. Met dj Jeroen Kleingeld. 22:30 Gratis Tivoli De HelliNg

Full Spectrum

Full Spectrum is een Utrechts collectief met een frisse kijk op techno. Met o.a. Border Community, Nathan Fake en Wesley Matsell. 23:00 € 13,Tivoli ouDegrACHT

Superstijl

De stijl waarvoor het meest gestemd is wordt gelijk gedraaid. 23:00 € 8,-

The healthiest alternative disco in town. 24:00 Gratis AuS Der reiHe DerriCk

Richtig Dufte Disco

‘Sehr schöne songs’ uit de jaren ‘70, ‘80 en ‘90. 23:00-05:00 € 2,50

NL30_02p35 v2.indd 38

Heerlijke rock-, dance- en disco-classics uit de ‘70’s, ‘80’s, ‘90’s en ‘nu. 23:00 Gratis koSTeN-koPer

Dance’in Disco

De dj’s nemen je mee naar de jaren ‘70, ‘80 en ‘90. 23:00 Gratis Club moNzA

I love Monza

Dansen tot je erbij neervalt op goeie beats. Met dj D-Rashid en Skitzofrenix. 23:00-05:00 € 7,50 De NACHTburgemeeSTer

Stars at night

In het teken van BN-ers. Je krijgt de mogelijkheid een Meet & Greet of live optreden te beleven. Met dj’s Jeroen Post en Del Mundo. 23:00 € 5,QuigNoN

Clubb Royal

Lekkere clubnacht. Met dj Daniel Darque. 23:00 SJu JAzzPoDium

Jazzclub

Elke zaterdag Jazzclub met bekende en onbekende jazz formaties. Een wisselende dj sluit de avond af. Met: Wicked Jazz Sounds. 21:30 € 10,STAirWAy To HeAveN

AuS Der reiHe DerriCk

Richtig Dufte Disco

‘Sehr schöne songs’ uit de jaren ‘70, ‘80 en ‘90. 23:00-05:00 € 2,50

Fashion Lovers

Flashbackz

Zie kader. 22:00-06:00 € 20,-

In en uit de kast

boDyTAlk

Een boekenkast vol (coming-out) verhalen en foto’s van Utrechtse holebi’s. Zie www.pinkwin-utrecht.nl. 11:00-18:00

Met gratis buffet. 18:30-20:30 Gratis

boDyTAlk

k-SJoT

Met gratis buffet. 18:30-20:30 Gratis

vr 23 januari

vrijdagmiddagborrel

vrijdagmiddagborrel

Club Rits

Underground geluiden & floorfillers. Alternatief & breed. You & fridaynight... Be yourself. Met dj’s Sjoerd en Monique. 23:00-04:00 € 3,zimiHC HuiS voor AmATeurkuNST

k-SJoT

Club Rits

Underground geluiden & floorfillers. Alternatief & breed. You & fridaynight... Be yourself. 23:00-04:00 € 3,-

Frisco Theatersport

iDeA

za 24 januari boDyTAlk

Holebi-jongeren en Marokkaanse jongeren gaan met elkaar in gesprek over hun identiteit en wederzijds begrip daarvan. 19:30 Gratis

Bestel een drankje en socialize. 19:00-20:00 Gratis

ACu

‘Wie ben ik? Wie ben jij?’

Theatersport voor jongens en meiden tussen 16 en 28 jaar. 20:00-22:00 Gratis

Happy hour

za 31 januari

Kitty alternative queer disco

THe JAm

En Suite

Energetic (vocal) club & dance, fantastic dj’s & fabulous acts. 23:00 € 5,-

De alternatieve queer disco voor gays, straights, bi’s en transgenders. Met: Red Dawns uit Slovenië. 23:00 € 3,50

zo 25 januari

biblioTHeek uTreCHT

In en uit de kast

boDyTAlk

Dwaze Zondag

Een boekenkast vol (coming-out) verhalen en foto’s van Utrechtse holebi’s. Zie www.pinkwin-utrecht.nl. 10:00-17:00

Gezellige muziek en een happy hour. 18:00 Gratis CHueCA

Spot! Monday can wait

Nieuwe vrouwenmiddag: muziek en een dansje, is er een betere manier om het weekend af te sluiten? 21:00

boDyTAlk

Happy hour

Bestel een drankje en socialize. 19:00-20:00 Gratis THe JAm

CAfé TilT!

Verschillende activiteiten voor oudere homoseksuele mannen en lebische vrouwen. 15:00-18:00 € 3,-

Energetic (vocal) club & dance, fantastic dj’s & fabulous acts. 23:00 € 5,-

Dj’s in cafe tilt!

Het Foute Feest

Foute hits van vroeger en nu. 23:00 € 12,50

Zondagmiddagcafé

di 27 januari

Digital bowling

Laat die ballen maar vallen. 21:00 Gratis do 29 januari biblioTHeek uTreCHT

In en uit de kast

Met verschillende dj’s. 23:00 ma 2 februari

CoC miDDeN-NeDerlAND

Woolloomooloo

Dansen op zaterdag

Woolloomooloo

Met verschillende dj’s. 23:00 di 3 februari HofmAN CAfé

De dj’s draaien door in de stad. Met dj’s Plof & Haak. 23:00 Gratis

Lekker romantisch de tango dansen. 21:30-02:00 Gratis

Info-oor

Stel al je vragen over en rondom homoseksualiteit aan de vrijwilligers van het Info-oor. 20:30-21:30 Gratis

En Suite

STADHuiS uTreCHT

Stadhuisbrug kleurt roze

CHueCA

Een boekenkast vol (coming-out) verhalen en foto’s van Utrechtse holebi’s. Zie www.pinkwin-utrecht.nl. 11:00-21:00

CAfé De STAD

Dj’s in café De Stad

biblioTHeek uTreCHT

CoC miDDeN-NeDerlAND

Van Led Zeppelin tot Kaiser Chiefs. 22:00 Gratis

Dansen op maandag

CeNTrAl STuDioS

vr 30 januari

Info-oor

Rocklab - Sonic Brew

De WiNkel vAN SiNkel

Iedereen is uitgenodigd op de Stadhuisbrug om trots Uit de Kast te komen en uit te schreeuwen: Ik houd van... Stadhuisbrug Zie www.pinkwinutrecht.nl. 12:00-17:00 Gratis zo 1 februari biblioTHeek uTreCHT

Karin Giphart & Adriënne Nijssen

Karin leest en zingt uit eigen werk, met lesbische beschrijvingen. Adriënne laat zich inspireren door vrouwen. Zie www. pinkwin-utrecht.nl. 13:00-17:00 Gratis

Tango café

Het Foute Feest

Winkel van Sinkel, 31 jan.

WIN 38 | nl30

Hofman Draait Dance

za 31 januari

Catwalks, scouts,visuals, visagisten, fotografen en meer. 22:00-03:45 € 8,-

Vitamine ACU Disco

HofmAN CAfé

Met verschillende dj’s. 23:00

Met verschillende dj’s. Met verschillende dj’s. 23:00

ACu

Dansen op de swingende beats van steeds weer een andere dj. 23:00 Gratis

Dansen op vrijdag

broTHerS, buNNik

vr 30 januari

Stel al je vragen over en rondom homoseksualiteit aan de vrijwilligers van het Info-oor. 20:30-21:30 Gratis

Dansen in ‘t Gras

Heb je zin om mee te zingen en te luisteren, kom dan langs. 20:00-22:00 Gratis

do 22 januari

Even bijkletsen en daarna dansen. 23:00 Gratis grAS vAN De bureN

Meezingen met Cantate Zus & Zo

gAy

CoC miDDeN-NeDerlAND

Dansen bij Filemon

zimiHC HuiS voor AmATeurkuNST

Students Night

filemoN & bAuCiS

Van funk tot hiphop elke week draaien verschillende dj’s. Met dj Groefploert. 22:30 Gratis

Woolloomooloo

Woolloomooloo

Dansen op donderdag

Diep in de groef

STUFI 3 x 2 kaarten

StuFi is een maandelijks feest dat wordt gehouden op de vrijdag nadat je studiefinanciering is gestort. Club Poema, 30 januari Ga naar: www.mijnNL.nl/win.

| www.mijnnl.nl |

20-01-2009 10:43:38


AGENDA Een boekenkast vol (coming-out) verhalen en foto’s van Utrechtse holebi’s. Speciaal voor Pinkwin is de bieb op zondag open! 14:00-17:00

RUSTIG BLIJVEN

STADHUIS UTRECHT

Ter Bescherming van de Jeugd

Stadhuisbrug kleurt roze Iedereen is uitgenodigd op de Stadhuisbrug om trots Uit de Kast te komen en uit te schreeuwen Ik houd van... Stadhuisbrug www.pinkwinutrecht.nl. 12:00-17:00 Gratis di 3 februari

Dorine Wiersma

Zie vrijdag. Het Werftheater 20:30 € 11,-

Cabaret over en door Vlamingen. Schiller Theater 20:30 € 14,50 do 29 januari IMPRO CABARET

De Arrogantjes

CHUECA

Spetterende improvisatieshow. Het Werftheater 20:30 € 11,-

Laat die ballen maar vallen. 21:00 Gratis

vr 30 januari

Digital bowling

COMEDY & CABARET wo 21 januari DE RUST ZELVE

Jochem Myjer

Jochem Myjer stuitert, rent, vliegt en springt over het podium. Stadsschouwburg Utrecht 20:00 Uitverkocht GOED NIEUWS UIT NEDERLAND

Hassan’s Angels

Hassan’s Angels is terug met een nieuwe formule. Blauwe Zaal. Stadsschouwburg Utrecht 20:30 € 14,do 22 januari DE RUST ZELVE

Jochem Myjer

Zie woensdag. Stadsschouwburg Utrecht 20:00 Uitverkocht GOED NIEUWS UIT NEDERLAND

Hassan’s Angels

Zie woensdag. Blauwe Zaal. Stadsschouwburg Utrecht 20:30 € 14,vr 23 januari DE RUST ZELVE

Jochem Myjer

Zie woensdag. Stadsschouwburg Utrecht 20:00 Uitverkocht RUSTIG BLIJVEN

Dorine Wiersma

Tegenstrijdiger en directer dan ooit trekt deze klassiek opgeleide gitariste met haar liederen door het leven. Het Werftheater 20:30 € 11,za 24 januari DE RUST ZELVE

Jochem Myjer

Zie woensdag. Stadsschouwburg Utrecht 20:00 Uitverkocht HET BESTE VAN ...

Amsterdams Kleinkunst Festival: try-out tournee

Dirty Dancing

Playing Ensemble Again and Again

PONIES

Zie woensdag. Theater Kikker 21:00 € 11,-

Zie woensdag. Theater Kikker 20:30 €13,THE GLASSHOUSE

Waterkou

Een oude man en een jonge vrouw leren elkaar kennen. Huis aan de Werf 20:30 € 13,vr 23 januari

Dirty Dancing

Zie woensdag. Beatrix Theater 20:00-22:30 vanaf € 39,-

De landelijke try-out tournee om de Wim Sonneveldprijs, aanmoedigingsprijs voor nieuw kleinkunsttalent. Het Werftheater 20:30 Vanaf €10,-

THE GLASSHOUSE

ONGEREMD

Dirty Dancing

Ongeremde humor en rechtstreekse contact met het publiek. Musketon 20:30

MARMOUCHA

Anuar

za 31 januari

Amsterdams Kleinkunst Festival: try-out tournee Zie vrijdag. Het Werftheater 20:30 Vanaf € 10,zo 1 februari

U Rock! The Mic

Stand-up comedy met vijf comedians. U Rock 19:30 € 7,50

TONEEL & MUSICAL wo 21 januari

Dirty Dancing

Theatraal college naar het boek Kaas en de evolutietheorie van Bas Haring. Theater Kikker 21:00 €11,TONEELGROEP OOSTPOOL

Wat het lichaam niet vergeet

PETER DE GRAEF

Zoals de dingen gaan

GOLDEN PALACE

Zie woensdag. Beatrix Theater 20:00-22:30 vanaf € 39,-

wo 28 januari

Balieleed

Een mooie voorstelling over machtsverschillen. Stadsschouwburg Utrecht 20:30 € 13,-

Loungem Amazigh Special Dirty Dancing Musical in het teken van de Berber cultuur in Marokko. Stadsschouwburg Utrecht 20:00 € 12,50

Dé bioscoophit van de jaren ’80, deed destijds miljoenen meisjes zwijmelen. Beatrix Theater 20:00-22:30 vanaf € 39,-

zo 25 januari

PONIES

Dirty Dancing

Zie woensdag. Beatrix Theater 14:00 & 19:00 vanaf € 39,-

Op kantoor

Improvisatievoorstelling gebaseerd op The Office. ZIMIHC huis voor amateurkunst 15:00

OPIUM VOOR HET VOLK

THEATER DICHTBIJ

Beeldende voorstelling over kunst en geluk in de creatieve stad. Theater Kikker 21:00 € 11,-

Vakmensen die achterbleven toen het vak uit hun handen werd geslagen. Hoop en wanhoop. Cultuurhuis Stefanus 15:00 € 3,50

Zie kader. Schiller Theater 15:00 € 14,50

Zilverwerk

Grappig stuk over ouder worden en samenwerken. Theater Kikker 20:30 €13,do 22 januari

Dirty Dancing

Zie woensdag. Beatrix Theater 20:00-22:30 vanaf € 39,-

Winnaars Leidsch cabaretfestival

De humor is fijn, absurd, herkenbaar en vervreemdend tezelfdertijd. Schiller Theater 20:30

Kaas en de evolutietheorie

Zie dinsdag. Theater Kikker 21:00 €11,TONEELGROEP OOSTPOOL

Wat het lichaam niet vergeet Zie dinsdag. Theater Kikker 20:30 €13,do 29 januari

Dirty Dancing

Zie woensdag. Beatrix Theater 20:00-22:30 vanaf € 39,PONIES

Kaas en de evolutietheorie

Zie dinsdag. Theater Kikker 21:00 € 11,NOORD NEDERLANDS TONEEL

Lieg ik soms?

Geïnspireerd door de documentaire ‘Paperclips’, over vooroordelen en de holocaust. Theater Kikker 20:30 €13,-

Vers Fruit

NL30_02p35 v2.indd 39

Gezongen poëzie uit de Marokkaanse Souss-vallei

Zie woensdag. Stadsschouwburg Utrecht 20:30 € 13,-

DASARTS

| 21 JANUARI - 3 FEBRUARI 2009|

Vrijdag 30 januari 21:00

Balieleed

Studenten van de schrijfopleiding zullen je verstelt doen staan. Kleine zaal. Akademietheater HKU 16:00 Gratis

Weer eens toe aan wat anders dan de lama’s? Kom dan kijken naar een knap staaltje terugspeeltheater; improvisatie met kwaliteit. Bij terugspeeltheater vertelt iemand uit het publiek een verhaal, dat direct door de acteurs wordt uitgebeeld. Dat kan met acteren, maar bijvoorbeeld ook met muziek. Elke voorstelling is anders, maar hoe dan ook verassend. Schiller Theater, 25 jan (15:00), € 14, 50

Parno Graszt + Cimbali Band + Afterparty

GOLDEN PALACE

Muziektheater

Theater Draad Matinee

RASA gypsy-night in concert

Beeldende en associatieve voorstelling over seksualiteit en kwetsbaarheid. Theater Kikker 20:30 €13,-

za 24 januari

Theater Draad Matinee

Playing Ensemble Again and Again

Kaas en de evolutietheorie

Monoloog van een man die worstelt met de waarheid. Stadsschouwburg Utrecht 20:30 € 13,-

Zie donderdag. Huis aan de Werf 20:30 € 13,-

advertentie

Zie woensdag. Beatrix Theater 20:00-22:30 vanaf € 39,-

Waterkou

Dé bioscoophit van de jaren ’80, deed destijds miljoenen meisjes zwijmelen. Beatrix Theater 20:00-22:30 vanaf € 39,-

Kanonnenvlees

di 27 januari

Kanonnenvlees

GAY

OPIUM VOOR HET VOLK

COMEDY & CABARET

In en uit de kast

TONEEL & MUSICAL

BIBLIOTHEEK UTRECHT

Mooie oogst vol verrassende momenten door studenten van diverse academies. Huis aan de Werf 20:30 € 5,-

Rays Said Outajajt

Zaterdag 31 januari | 20:30

RASA

Pauwstraat 13a, Utrecht www.rasa.nl info@rasa.nl Kaarten en informatie:

030-2316040

woensdag t/m vrijdag 15:00-18:00 NL30 | 39

20-01-2009 10:44:06


wo 28 januari

toneel & musical

Choreografische ontdekkingsreis naar het wezen van ons mens-zijn. Stadsschouwburg Utrecht 20:00 Afgelast do 29 januari

zo 1 februari

dans

Op uitnodiging van de Nederlandse dansdagen in Maastricht hebben Andrea Leine en Harijono Roebana een nieuw stuk gemaakt. Gebaseerd op een oude dansvorm uit de jaren ’80, kortom speels, kleurrijk, persoonlijk en dadaïstisch. Dit keer geen muziekcover maar een ‘danscover’ dus. Kom ook naar deze ontroerende en toch komische dansvoorstelling. Je wordt er bijna duizelig van: vier dansers imiteren elkaar en de rollen draaien steeds om en om en om. Theater Kikker, 1 en 2 februari (20:30) € 13,-

TONEEL & MUSICAL vr 30 januari

kind

Dirty Dancing

Zie woensdag. Beatrix Theater 20:00-22:30 vanaf € 39,PONIES

Kaas en de evolutietheorie

Zie dinsdag. Theater Kikker 21:00 € 11,-

FACULTEIT THEATEr HkU

Levend Lab

Een aantal interdisciplinaire performances. Over de verwaarloosde Jesscia. Theater Kikker 14:30 €7,di 3 februari

Dirty Dancing

Zie woensdag. Beatrix Theater 20:00-22:30 vanaf € 39,-

NOOrd NEdErLANdS TONEEL

ILAy dEN bOEr

Zie donderdag. Theater Kikker 20:30 € 13,-

Op zoek naar de betekenis van het Joods zijn in het hier en nu.Schuif aan bij de niet koosjere sjabbatmaaltijd. Telefonisch reserveren via Theater Kikker. Huis aan de Werf 18:00

Lieg ik soms?

Muziektheater Zie donderdag. Akademietheater HKU 17:00 & 20:30 Gratis dASArTS

Vers Fruit

Zie donderdag. Huis aan de Werf 20:30 € 5,za 31 januari

Badmutz Oud en Nieuw Spetterfeest

Na acht jaar wordt de Mutz aan de wilgen gehangen, maar niet zonder een spetterend afscheidsoptreden. Stadskasteel Oudaen 20:00 € 5,-

Dirty Dancing

Zie woensdag. Beatrix Theater 20:00-22:30 vanaf € 39,TONEELgrOEP ALASkA

Safety First

Voorstelling over de economische belangen van angst. Stadsschouwburg Utrecht 20:30 € 13,zo 1 februari HUMMELINCk STUUrMAN

De Batavia

Overleven op een onbewoond eiland. Stadsschouwburg Utrecht 20:00 € 28,-

Dirty Dancing

Zie woensdag. Beatrix Theater 14:00 & 19:00 vanaf € 39,-

40 | nl30

NL30_02p35 v2.indd 40

Eet smakelijk

Mightysociety 6, hoe ook ik de oorlog mee naar huis nam Een duister stuk over verlies en verraad, over oorlog en vleselijke lusten; een oorlogsdrama met een gitzwarte pit. Theater Kikker 20:00 € 15,-

Mightysociety Invites: Ilay den Boer

Solo over de Joods-Israëlische identiteit en de vraag waarom een thuis zo belangrijk is. Theater Kikker 18:00 € 25,-

Mightysociety Invites: Theatergroep 42

Met fragmenten uit hun succesvolle project Mensen; een voorstelling over oorlog, vrede en vrijheid. Aansluitend op de voorstelling Mightysociety6. Theater Kikker Gratis

dANS

do 22 januari

Salsa Party

Jeugdlab

LEINE & rOEbANA

Zie kader. Theater Kikker 20:30 €13,-

Zie woensdag Universiteitsmuseum Utrecht 12:00-17:00 € 3,50

Dans & muziekdag

Klein duimpje in de goot

Een middag vol optredens en presentaties. Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK) 13:00-16:00 Gratis ma 2 februari

Klein duimpje beleeft avonturen in de grote mensen wereld. Stadsschouwburg Utrecht 14:00 & 16:00 € 9,-

Zie kader. Theater Kikker 20:30 €13,-

Jeugdlab

De jeugdlaborant helpt je met x-perimenten horen, voelen, zien, ruiken en proeven. Universiteitsmuseum Utrecht 14:00-17:00 € 3,50

10 - 14

Nationale Voorleesdagen

2,5 - 5 jr

Liedjes uit de toverdoos van jeugdtheater Niks & van Alles. Centrale Bibliotheek 15:00-17:00 Gratis

Nationale Voorleesdagen

2,5 - 5 jr Bibliotheek Hoograven 15:00-17:00 Gratis vr 23 januari

Ingeblikt

Raadsel dat zich voor en achter een filmscherm afspeelt. Stadsschouwburg Utrecht 19:30 € 9,za 24 januari

Gertruide de zingende muis

4+ Muis wil operazangeres worden, maar ze heeft een piepstemmetje. Aldo Theater met Poppen 14:00 Vanaf € 4 ,-

zo 25 januari

Tekenen en knutselen

10 - 14

Kinderen maken kennis met de basisbeginselen van de beeldende kunst. Dick Bruna Huis 10:00-16:30

Zie zaterdag. Aldo Theater met Poppen 14:00

Jeugdlab

De jeugdlaborant helpt je met x-perimenten horen, voelen, zien, ruiken en proeven. Universiteitsmuseum Utrecht 14:00-17:00 € 3,50

Jeugdlab

Zie woensdag. Universiteitsmuseum Utrecht 12:00-17:00 € 3,50

10 - 14

Tekenen en knutselen Zie zaterdag. Dick Bruna Huis 10:00-16:30

EXPO

AbOrIgINAL ArT MUSEUM

Theme Park

De Autralische Brook Andrews vertelt de geschiedenis van stereotypen op een kunstzinnige manier. t/m 12 april € 8,-

wo 28 januari

2,5 - 5 jr Wilde jij ook nooit gaan slapen voordat je paps of mams je een verhaaltje had voorgelezen? Vestiging Parkwijk. Bibliotheek Utrecht 14:00-16:00 Gratis

Jeugdlab

3+

Zie zondag. Stadsschouwburg Utrecht 16:00 € 15,-Uitverkocht

Gertruide de zingende muis

Nationale Voorleesdagen

0 - 12 jr.

Schilderijen van Hidenori Mitsue en sculpturen van Sylvia Evers. t/m 1 maart

ma 26 januari

wo 21 januari

Familiedag

Innermost

Floddertje

kINd

Een vader heeft twee vieze - en één mooie dochter. Stadsschouwburg Utrecht 14:00 & 16:00 € 9,-

gALErIE 10

Zie woensdag. Dick Bruna Huis 10:00-16:30

Footnote/ascent

Dag monster

Activiteiten voor het hele gezin. Speeltuin De Zandloper 13:00-17:00 Gratis

Tekenen en knutselen

LEINE & rOEbANA

Lekker swingen. Grand café Maria 21:00 Gratis

Lekker swingen op Salsa & Merengue. De Winkel van Sinkel 18:00-24:00 € 5,-

3+

10 - 14

Footnote/ascent

Zie woensdag. Universiteitsmuseum Utrecht 14:00-17:00 € 3,50

Salsa Swing Party

Activiteiten voor het hele gezin. Speeltuin De Zandloper 13:00-17:00 Gratis

zo 1 februari

0 - 12 jr.

Floddertje en haar hondje Smeerkees beleven de malste avonturen. Stadsschouwburg Utrecht 14:00 €15,-Uitverkocht

Lekker swingen. Grand café Maria 21:00 Gratis

Footnote en Ascent

Familiedag

Floddertje

Salsa Party

Foto: Deen van Meer

expo

zo 25 januari

Origine

4+

10 - 14

ANTjE drIjvEr PAvILjOEN

Foto-expositie Susan van Schijndel

Zelfportretten en poetische beelden in zwart wit. Fraaie composities, humor en lichte erotiek. t/m 18 februari ArCHITECTUUrCENTrUM AOrTA

A12NU!

Nationale Voorleesdagen

2,5 - 5 jr Anton kan Toveren van Rik Rikken bibliotheek waterwin. Bibliotheek Utrecht 14:15-15:00 Gratis

De tentoonstelling is een bijzondere presentatie van de onderzoeksresultaten. t/m 14 februari

Nationale Voorleesdagen

2,5 - 5 jr Wilde jij ook nooit gaan slapen voordat je paps of mams je een verhaaltje had voorgelezen? Bibliotheek Kanaleneiland 15:00-17:00 Gratis

Nationale Voorleesdagen

2,5 - 5 jr Bibliotheek Overvecht 15:00-17:00 Gratis za 31 januari

Jeugdlab

10 - 14

Zie woensdag. Universiteitsmuseum Utrecht 14:00-17:00 € 3,50

Nationale Voorleesdagen Liedjes uit de toverdoos van jeugdtheater Niks & van Alles. Centrale Bibliotheek 10:00-11:00 & 11:30-12:30 Gratis

2,5 - 5 jr

Tekenen en knutselen

Kinderen maken kennis met de basisbeginselen van de beeldende kunst. Dick Bruna Huis 10:00-16:30

Innermost

De Japanse kunstenaar Hidenori Mitsue geeft met zijn schilderijen een nieuwe betekenis aan alledaagse onderwerpen en gebeurtenissen. Iets totaal nieuws onder de zon dus. Hij doorbreekt bijvoorbeeld een rustig kleurenpalet met heftige tinten of dik opgezette verfstructuren met fijn geschilderde onderwerpen. De Duitse Sylvia Evers zorgt voor ontroering met haar sculpturen. De dieren in haar werk hebben menselijke trekken en onhebbelijkheden. Herken jezelf in het dier of het dier in jezelf… Galerie 10 16 januari t/m 1 maart 2009 gratis

| www.mijnnl.nl |

20-01-2009 10:44:22


KASTEEL GROENEVELD, BAARN

De terugkeer van religie in het publieke leven. t/m 6 februari

De tentoonstelling laat veel aspecten van de relatie tussen voedsel en landschap door de geschiedenis heen aan bod komen. t/m 31 juli € 4,-

The Return of Religion and Other Myths

CASCO

Generale staten

Expositie van Mieke van de Voort. t/m 5 februari MUSEUM CATHARIJNECONVENT

Allemaal Engelen

Nog nooit zag u er zoveel bij elkaar. Van cherubijnen tot serafijnen, van oeroude tot hedendaagse. t/m 22 februari € 8,50 CENTRAAL MUSEUM

Schilderes van zielen

Portretten van bekende figuren als Joop Moesman, Dirkje Kuik, Bertus Jonkers, Marten Toonder en meer. t/m 22 maart € 8,-

Cover

In opdracht van ArtAids zijn vijf fotoseries rond de condoomjurken van Adriana Bertini gemaakt. t/m 1 februari € 11,-

The House of Viktor & Rolf

Geheel in de stijl van Viktor & Rolf wordt hun oeuvre op grootse wijze in kaart gebracht. t/m 8 februari € 11,-

Standpunten

Thema’s als massacultuur, politiek, vrijheid en elite vormen het vertrekpunt voor een experimentele tocht. t/m 13 september

Utrechters dromen van Rome

Een weerspiegeleling van hoe de Utrechtse meesters al vanaf de zestiende eeuw werden geïnspireerd door Rome. t/m 2 januari € 8,CENTRALE BIBLIOTHEEK

Hermanus verbreekt de stilte

Maak kennis met deze warme en bescheiden persoon die niet schroomt zijn gevoel in zijn werken te (ver) stoppen. t/m 27 februari Gratis EXPODIUM

Super City

Beleef de superstad. t/m 23 januari GALERIE UTRECHT, BURG. REIGERSTRAAT

Billy und Hells

Dit fotografenduo blijft hun zoektocht naar mens en cliché voortzetten en presenteren een nieuwe serie foto’s. t/m 15 februari Gratis HET HOEDENMUSEUM

New Classics en Hoofdsculpturen

Klassieke hoedvormen in modern design en de kijk van een beeldend kunstenaar op hoeden. t/m 13 februari € 3,-

| 21 JANUARI - 3 FEBRUARI 2009|

NL30_02p35 v2.indd 41

Landschap à la carte - een landschap om op te vreten

GENOOTSCHAP KUNSTLIEFDE

Onze Jongens

Bezoekers schrijven een berichtje dat aan het eind van de tentoonstelling naar kamp Holland gaat. Door Jacolien de Jong. t/m 1 februari Gratis MOIRA EXPOSITIERUIMTE

Dynamic Stills

Zelfgeblazen vruchten worden door boomstronken gedragen. Door Marianne Lammersen. t/m 1 februari Gratis

HET UTRECHTS ARCHIEF

Utrecht rond 1900 door de ogen van Anthony Grolman

De schilder Anthony Grolman bracht als geen ander het snel veranderende stadsbeeld van Utrecht treffend in beeld. t/m 28 februari

2000 jaar Utrecht

Permanente expositie met historische personages en originele archiefschatten. t/m 31 januari Gratis

CHECK OOK wo 21 januari

DE WINKEL VAN SINKEL

Orakelcafé

Laat je de hand lezen of de tarot leggen. 19:00 do 22 januari

MOLUKS HISTORISCH MUSEUM

MUSEUM CATHARIJNECONVENT

Een indrukwekkende en sfeervolle fotoreportage samen met videobeelden en geluidsfragmenten. t/m 31 mei € 4,50

Een uitstekende gelegenheid om meer te weten te komen over dit gevleugelde fenomeen. 14:00-15:00 € 2,50

Panas Pela

NICOLAIKERK

Beeldhouwkunst voor de Beeldenstorm

Utrechtse middeleeuwse beeldhouwkunst uit de collectie van het Centraal Museum. t/m 31 januari Gratis NATIONAAL MUSEUM VAN SPEELKLOK TOT PIEREMENT

Verboden te kijken!

Drie antieke speelklokken uit de keizerlijke collectie van het Palace Museum in de Verboden Stad. t/m 31 maart € 8,HET SPOORWEGMUSEUM

Beroepen op het spoor

Dwars door het gehele museum kom je tientallen beroepen tegen van vroeger en nu. t/m 28 maart € 13,50 STADHUIS UTRECHT

Jubileum Jeugdoperette De Jeugdoperette Rivieren en Dichterswijk is 80 jaar! Dat wordt gevierd met een tentoonstelling. t/m 29 januari Gratis THEATER KIKKER

Argibald Expositie

Het werk van cartoonist Argibald tentoongesteld. Ook open voor en na voorstellingen. t/m 31 december Gratis UNIVERSITEIT UTRECHT

Boeiende Bagage

Hele gewone, alledaagse voorwerpen neem je mee zou je denken. Ontdek hoe kennisverruimend ze zijn. t/m 23 juli Gratis

Engelenrondleiding

KARGADOOR

Intercultureel Theehuis

Een ontmoetingsplaats voor mensen uit verschillende landen en culturen. 20:30-22:00 vr 23 januari JAARBEURS

Kamasutrabeurs 2009 voorjaarseditie Erotische lifestylebeurs met entertainment.

SONNENBORGH – MUSEUM & STER-

VEEMARKTHALLEN

Paraview Paranormaal beurs Zie kader. 11:00-17:30 € 6,50 ma 26 januari CAFÉ WILLEM SLOK

Media Slok

Voor iedereen die geinteresseerd is in de Utrechtse media. Journalistiek en politievoorlichting. 20:30 di 27 januari

STADSSCHOUWBURG UTRECHT

ZIN d’r in: eten met reden Evenement waarbij het aardse genoegen van eten gekoppeld wordt aan kunst, wetenschap, geschiedenis of religie. 18:30 € 39,50 za 31 januari SONNENBORGH – MUSEUM & STERRENWACHT*

Sterrenkijkavonden Zie vrijdag. 20:00-21:30 € 5,-

DE WINKEL VAN SINKEL

CAFÉ WILLEM SLOK

Onder het genot van een drankje gewoon gezellig samen breien. 19:30 Gratis

Garant voor een gezellig avondje uit voor iedereen, waarbij enthousiast wordt meegezongen en gelachen. 20:30 Gratis

Stitch ‘N Bitch

wo 28 januari DE WINKEL VAN SINKEL

Orakelcafé

Laat je de hand lezen of de tarot leggen. 19:00 do 29 januari DIVERSE LOCATIES UTRECHT

Popquiz

zo 1 februari BRUCHTPOORT 5

Open dag cultuurcampus Een feestelijke dag op de nieuwe locatie. 12:00-17:00 ma 2 februari

Het Huis van de Poëzie

STADSSCHOUWBURG UTRECHT

KARGADOOR

Wat zijn de ambities van Utrecht? En wat zouden ze volgens u moeten zijn? 20:00 Gratis

De enige live-poëziebloemlezing waar je zelf doorheen kunt lopen en meer. 20:00 € 10,-

Intercultureel Theehuis

Een ontmoetingsplaats voor mensen uit verschillende landen en culturen. 20:30-22:00 vr 30 januari PARNASSOS

Tango canción

Een reis door de tijd met de tango canción als gids. Vanuit Buenos Aires tot in Europa. Aandacht voor taalgebruik. 21:00

Talkshow De ambitie van Utrecht

CAFÉ WILLEM SLOK

Media Slok

Voor iedereen die geinteresseerd is in de Utrechtse media. Nieuwe journalistiek. 20:30 di 3 februari THEATER KIKKER

Mightysociety Invites: Pieter Verhees

Verruim je blik, neem een kijkje in het heelal. 20:00-21:30 € 5,-

SONNENBORGH – MUSEUM & STER-

Beleef in een kwartier de oorlog in Irak volgens YouTube. Een duistere videoinstallatie. 16:00 Gratis

za 24 januari

Sterrenkijkavonden

Verruim je blik, neem een kijkje in het heelal. 20:00-21:30 € 5,-

DE WINKEL VAN SINKEL

RENWACHT*

Sterrenkijkavonden

JAARBEURS

Kamasutrabeurs 2009 voorjaarseditie

RENWACHT*

Zie vrijdag.

CHECK OOK

BAK, BASIS VOOR ACTUELE KUNST

EXPO

AGENDA

Stitch ‘N Bitch

Onder het genot van een drankje gewoon gezellig samen breien. 19:30 Gratis

SONNENBORGH – MUSEUM & STERRENWACHT*

Meer agenda?

Sterrenkijkavonden

mijnNL.nl

Zie vrijdag. 20:00-21:30 € 5,VEEMARKTHALLEN

Paraview Paranormaal beurs Zie kader. 12:00-17:30 € 6,50 zo 25 januari JAARBEURS

Kamasutrabeurs 2009 voorjaarseditie

Ook in de agenda? Dat kan! Mail me: agenda@nl30.nl Voor meer info: www.mijnNL.nl/deadlines

Zie vrijdag.

UCK VERLENGDE HOOGRAVENSEWEG 150B

Open Dag Beeldende Kunst

Verschillende docenten adviseren je hoe je het beste beeldende kunst kunt maken. 13:00-16:00

Paraview Paranormaalbeurs

Al 15 jaar de bekendste beurs in hogere sferen van Nederland. Astrologie, spiritualiteit, workshops, healings, edelstenen, wierook, persoonlijke consulten, lezingen en ga zo maar door; álles is te vinden op deze beurs. Dus benieuwd naar je toekomst of eigen gaven? Doe dan eens paranormaal, kom naar Paraview. Veemarkthallen Utrecht, 24 en 25 januari (11:00) € 6,50

NL30 | 41

20-01-2009 10:45:00


jij

tel. 06 - 384 267 88

sms ‘ffmelden’ naar 4422

www.ffmelden.nl

NL30_02p042.indd 42

PANEL DEURBELEID UTRECHT

20-01-2009 10:45:30


advertentie

29 JANUARI IN DE BIOSCOOP

FILM

Filmtip

FESTIVAL DE CANNES GRAND PRIX

Pitt in artroselichaampje

The Curious Case of Benjamin Button H

et begint met een ‘er was eens’ voorgelezen door een vrouw aan het sterfbed van haar moeder. Die haar een dagboek van Benjamin Button in handen heeft gedrukt. De film start bovendien met geboorte en

DOMENICO PROCACCI PRESENTS

gebaseerd op het boek van ROBERTO SAVIANO

De sterrencast is in bijzonder goede conditie

een film van MATTEO GARRONE

‘Een imperium valt niet uiteen door een handdruk te laten verslappen, maar door deze met een mes los te snijden’

www.gomorra-themovie.nl 4gst | 21 JANUARI - 3 FEBRUARI 2009 |

NL30_02p043.indd 43

GREAT TASTE IN FILM

eindigt met dood, daarnaast is het een liefdesgeschiedenis, dus meer cliché is haast niet mogelijk. Maar dan. ‘Did I ever tell you I was struck by lightning seven times?’ Een van de bijkomstigheden die de film zijn bijzonderheid verlenen. Een leven is niet opgebouwd uit eigenaardigheden, maar heeft daar doorgaans maar eentje van. Zoals zeven keer door de bliksem geraakt worden. Of achteruit leven. Benjamin huilt de hele weg naar zijn miraculeuze geboorte, die nog iets langer duurt dan de gang door de baarmoederhals; moeder sterft, vader rent de halve stad af om het verse mormel ergens te dumpen. Tot hij Benjamin op de stoep van een bejaardentehuis neerlegt

met wat dollars als troostgeld. Benjamin is er met zijn artroselichaampje prima op zijn plek. Niemand verwacht dat hij met zijn aangeboren ouderdom ver komt, maar Benjamin maakt lichamelijk vorderingen en trekt, eenmaal zijn rolstoel en krukken ontgroeid en uiterlijk een jaar of zeventig, de wijde wereld in. De sterrencast is in bijzonder goede conditie. Maar een sterk verhaal en dito acteurs was regisseur Fincher (Se7en, Fight Club) niet genoeg, en dus trok hij alle CGI-truckjes uit de kast om Blanchett haar vergane jeugdigheid mee te geven en Pitts hoofd op het lichaam van een zevenjarige bejaarde te monteren. Met succes. Een wereldoorlog verder komt Benjamin thuis, waar de queeste naar de liefde van zijn leven begint. Verdriet en teleurstelling volgen elkaar op, als een verademing in het levensverhaal. Een verhaal, hoe pijnlijk ook, waarvan je spijt hebt dat het niet het jouwe is. (ER) Drama Première: 29 jan. Duur: 166 min. Regie: David Fincher. Met: Brad Pitt, Cate Blanchett, Julia Ormond NL30 | 43

20-01-2009 10:46:31


advertentie

22VANAF JAN BIJ

Nu in première

Onder redactie van BEREND JAN BOCKTINg, SVEN gERRETS, MIKE PEEK, ERLIJNE RuNIA EN BREgTJE SCHuDEL

TOM CRUISE

VALKYRIE WHILE OTHERS FOLLOWED ORDERS, HE FOLLOWED HIS CONSCIENCE. www.valkyriemovie.nl

3ga

22 JANUARI IN DE BIOSCOOP

Gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. Een ontroerend, meeslepend epic over de heldhaftige aanslag op Hitler. Met Tom Cruise en Carice van Houten.

22VANAF JAN BIJ

www.film1.nl/revolutionaryroad

22 januari in de bioscoop

Leonardo DiCaprio en Kate Winslet zijn na Titanic voor het eerst weer samen te zien in een prachtige film van regisseur Sam Mendes (American Beauty).

44 | nl30

NL30_02p44.indd 44

Filmnieuws

Winslet overrompelt

revolutionary road t

waalf jaar na Titanic zien we Leonardo DiCaprio en Kate Winslet terug als geliefden maar wie een zelfde soort warme romance verwacht, vergist zich. Ze spelen Frank en April Wheeler, een jong stel dat in de jaren ’50 in een buitenwijk van een middelgrote Amerikaanse stad woont. Ooit waren Frank en April er zeker van dat ze hun dromen zouden volgen, maar inmiddels werkt Frank op kantoor en zorgt April voor hun twee kinderen. Zij kan het burgerlijke leven niet uitstaan en overtuigt Frank ervan dat het nu, ze zijn beiden rond de 30, tijd is om een sprong te wagen. Ze gaan

Ook in première

emigreren naar Parijs. Maar dan krijgt Frank promotie, raakt April opnieuw zwanger en slaat de twijfel toe. Sam Mendes, die eerder onder andere American Beauty maakte, pelt in Revolutionary Road op soortgelijke wijze lagen van schijnbaar geluk af tot er niets overblijft dan pure onvrede. De film concentreert zich uiteraard op Frank en April, maar Mendes besteedt net genoeg aandacht aan de buitenwereld om de jaren ’50 adequaat te schetsen. Een tijdperk waarin ‘doen wat er van je verwacht wordt’ nog wel overheerst, maar waarin de mogelijkheden om aan dat stramien te ontsnap-

EEnmaligE vErtoning a Jihad for lovE

pen steeds aantrekkelijker worden. Toch vormen de ongenadige ruzies tussen Frank en April het echte hart van de film. Dicaprio overtuigt, maar Winslet overrompelt. Haar April valt van levenslustig terug naar woedend en komt uiteindelijk vast te zitten in een vacuüm van onverschilligheid. Zelden was het morele breken van een personage zo pijnlijk. (MP) Drama Première: 22 januari Duur: 119 minuten Taal: Engels Regie: Sam Mendes Met: Leonardo DiCaprio, Kate Winslet

In het kader van Movies that Matter vertoont het Louishartloopercomplex 2 februari de bekroonde film A Jihad for Love. Deze gewaagde documentaire draait om de worsteling van strenggelovige Moslims met homoseksualiteit. Filmmaker Parvez Sharma, zelf homoseksueel, oogstte naast lof ook hevige reacties uit de Moslimwereld. Voor de film reisde Sharma zes jaar de wereld over om de verhalen van homoseksuele moslims te noteren. Na afloop van de film is er een verdiepingsprogramma, in samenwerking met Amnesty International.

links (22 jan) Drama. Regie: Froukje Tan Zonder dat hij het weet zijn Dexter’s hersenen beschadigd. Hierdoor zien alle mensen er hetzelfde uit. Ook zijn vriendin dus.

thE good, Bad & thE ugly (22 jan) Western, re-release. Regie: Sergio Leone De drie ongewone avonturiers beginnen aan een onmogelijke zoektocht naar het grote fortuin.

lEs BurEaux dEs diEux (22 jan) Comedy. Regie: Claire Simon In een Centrum voor Familieplanning komen jonge vrouwen voor advies rondom seks en huwelijk.

kan door huid hEEn (29 jan) Drama. Regie: Esther Rots Intens soms surrealistisch drama met Rifka Lodeizen in de hoofdrol over vrouw die zich terugtrekt op het platteland. | www.mijnnl.nl |

20-01-2009 10:47:14


FILM

Vechten voor homorechten

Milk P

oliticus Harvey Milk was in de jaren ’70 de eerste Amerikaan die durfde te vechten voor homorechten. Vanaf het begin van zijn politieke carrière was hij er van overtuigd dat zijn ambities hem het leven zouden kosten. Het eerste wat we zien is zijn overlijdensboodschap, die hij op een cassettebandje inspreekt. Vanaf daar gaat Milk terug in de tijd. Naar het begin van de jaren ’70 in San

Francisco, waar Harvey zijn eerste geliefde ontmoet, en te maken krijgt met tegenstanders. Via de politiek wil hij het liefst heel Amerika vrij vechten. Milk omzeilt de meest voorkomende valkuil van een biopic; nooit verzandt de film in een opsomming van Belangwekkende Momenten. Met sterk spel van Sean Penn, vol redelijk in toom gehouden tics en trucs, blijft de focus gericht

op het hoofdpersonage. De wisselwerking tussen kleur en zwart-wit, gefilmd met een grove korrel, en fictie- en archiefbeelden is dienstbaar. En het zorgt voor knappe visuele dynamiek. (BJB) Drama Première: 22 jan. Duur: 128 min. Taal: Engels Regie: Gus Van Sant Met: Sean Penn, Emile Hirsch.

Knappe visuele dynamiek

Mislukte aanslag

Valkyrie G

oede Duitsers. Ze bestaan. Zelfs al tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nou moet je niet alles aannemen wat Tom Cruise verkondigt, maar bij van Valkyrie heeft hij recht van spreken. Hij kruipt in de huid van Claus von Stauffenberg, een Duitse militair die Hitler wil tegenhouden. Samen met een groep medestanders beraamt hij een aanslag op Hitler’s leven. Regisseur

Bryan Singer maakt van von Stauffenberg niet de overdramatische oorlogsheld. Het draait hier vooral om de spanning. Waar ging het mis met de aanslag? Langzaam ontvouwt het plan voor de moordaanslag en bij elke tussenstap weet Singer de spanning op te bouwen. Zelfs wanneer het einde van de nazi’s in zicht lijkt. Lijkt. Voor sommigen zal de film daarna eindigen in een anticlimax,

maar juist de nasleep en het wegebben van het vertrouwen is prachtig om te zien. En terwijl er veel over Carice van Houten werd geschreven, is daar juist een prachtig bijrolletje voor Halina Reijn. (SG) Drama/Thriller Première: 22 januari Duur: 120 min. Regie: Bryan Singer Met: Tom Cruise, Bill Nighy, Carice van Houten.

Regisseur Singer weet de spanning prachtig op te bouwen

Romantische antiheld

Zack and Miri make a Porno H

et is officieel: Seth Rogen is de nieuwe romantische antiheld. Na zijn rol van aandoenlijk ongeschikte vaderfiguur in Knocked Up, speelt hij een onwaarschijnlijke pornoacteur. En dat maakt deze komedie zo geslaagd. Zack en Miri, al sinds middelbare school elkaars beste maatjes en huisgenoten, hebben een probleem: ze zijn continu blut. Maar dan krijgt Zack een idee. Ze

maken een pornofilm! Porno blijft big business. Romantische porno, dat klinkt als een contradictio in terminis. Maar Smith laat zien dat zelfs het meest vulgaire onderwerp hartverwarmend kan zijn. Rogen is een wandelende knuffelbeer, en Banks laat haar zachtere kant zien. Ook de bijrollen zijn cool. Justin Long en Brandon Routh spelen een homokoppel, ex-pornoster Traci Lords

GOMORRA (29 JAN) Misdaad drama. Regie: Matteo Garrone Anti-maffiafilm over het door corruptie bevuilde Italië. Gomorra werd verkozen tot beste film van 2008 in eigen land. THE RAMEN GIRL (29 JAN) Comedy. Regie: Robert Allan Ackerman Amerikaanse vrouw blijft na verbroken relatie achter in Tokyo.Ze leert hier koken van Japanse meesterkok. | 21 JANUARI - 3 FEBRUARI 2009 |

NL30_02p44.indd 45

een pornoactrice en voor de Smith-fans zijn Jeff Anderson (Randall de winkelbediende) en Jason Mewes (drugdealer Jay) er bij. Pluspunten te over, waar wacht je nog op? (BS) Komedie Première: 22 januari Duur: 101 min. Taal: Engels Regie: Kevin Smith Met: Seth Rogen, Elizabeth Banks, Justin Long.

Vulgair, maar dan hartverwarmend

VINYAN (29 JAN) Drama. Regie: Fabrice Du Welz Stel kan niet accepteren dat ze zoontje verloren in de tsunami. Ze gaan op zoek in de jungle en stuiten op bovennatuurlijk rijk.

GREAT TASTE IN FILM WWW.JAMESONWHISKEY.COM

PATHÉ MOBIEL

ZIE DIRECT WELKE FILMS ER DRAAIEN SMS FILM NAAR 4443 OF ZIE PATHÉ.NL/MOBIEL

NL30 | 45

of zie pathé.nl/mobiel SMS film naar 4443

20-01-2009 10:47:34 Zie direct welke films er draaien


STRAATBEELD

Poseren op het ijs TEKST EN FOTO’S ANNELIES KIETSELAAR

xxxxxx

1

2

Het lijkt nu alweer ondenkbaar, maar vorige week stonden we met z’n allen nog te koukleumen op natuurijs. Inmiddels is de erwtensoep op, de hoofdpijn van de gluhwein trekt langzaam weg en schaatsspierpijn behoort ook steeds meer tot het verleden. Hoe beleefde Utrecht de vorst? 1

Valérie en Rik: “Euh... vooral erg koud”

2 Ninya: “Het Wilhelminapark is nog mooier vanaf het water en ik wilde altijd al eens bij de fontein staan” 3 Rosanna: “Ik had nooit gedacht nog eens in het Wilhelminapark te schaatsen” 3

4

4 Paula: “Ik kan niet goed schaatsen, maar vind het wel heel erg leuk”

5

5 Trudy: “Erg leuke plek om te schaatsen. Je ziet mensen met kinderwagens op het ijs, er wordt druk gebruik van gemaakt” 6 Ruth: “Voor het eerst dit jaar weer op de schaatsen!” 7

Marleen en Suzanne: “Wij zijn binnenvaarders, dat is dus andere waterpret”

6

7

8

8 Lex: “Ik moet wel even wennen, ik sta sinds een jaar weer voor het eerst op het ijs”

NL wordt gemaakt door: Hoofdredactie Pamela Wilhelmus Redactie Marissa Jalink, Drees Koren, Ellen Mannens Agendaredactie Mark Beulen, Eline Dragt, Marie-José Linders, Marjolijn Mayer, Jeroen Veenstra Art Directie Ivo van IJzendoorn Vormgeving Desmo Schut, Melvin Witte, Els Meijer, Loes Hermeling NL Online Martijn Buisman, Sophie Kat, Sarah de Weijer Medewerkers Berend Jan Bockting, Joost Bos, Frank Derijcke, Olga van Ditzhuijzen, Eline Dragt, Mieke Franssen, Sven Gerets, Maartje Hagar Treep, Rick Ikkersheim, Tamara Karsdorp, Annelies Kietselaar, Marijke van der Linde, Mike Peek, Ed van Rijswijk, Erlijne Runia, Bregtje Schudel

Zeller Traffic Eveline Rohde, Karen Heinen, Acelya Ozkan Commercieel manager Marco Vroedsteijn Sales manager Eelco Hulshof Accountmanagers landelijk Michel Regenboog, Dave van Os Accountmanagers NL30 Robin Jansen Hendriks (salesmanager), Niek Jochemus, Bastiaan Alflen, Sander Mutsaerts. Drukwerk Weiss-druck Algemeen 020 896 9600 / info@nl30.nl Redactie 020 896 9520 / redactie@nl30.nl Agenda 020 896 9590 / agenda@nl30.nl Distributie 020 896 9581 / locaties@nl30.nl Sales Landelijk 020 561 1275 / adverteren@nl30.nl Sales NL30 020 896 9550 Materiaal 020 896 9550 / materiaal@nlunlimited.nl

Uitgever Serge Brabander Officemanager Anna Witzel Distributie Nina Ziegler, Hjalmar NL30 Wilgenweg 16A, 1031 HV Amsterdam / Postbus 37398, 1030 AJ Amsterdam Dit is een uitgave van NL Unlimited BV, onderdeel van Boomerang Unlimited. NL wordt om de week op woensdag verspreid in de vier grote steden.

VOLGENDE KEER IN NL30 | OP 4 FEBRUARI IN DE DISPLAY DE PADDO IS DOOD, LEVE DE CACTUS!

Of hoe je nog meer legale drugs kunt ontdekken waar gezondheidsminister Klink rode oortjes van moet krijgen....

46 | NL30

NL30_02p46.indd 46

JHN

Wat zijn toch die mysterieuze stickers met de letters ‘THX JHN’? Ontdek het volgende week in NL30! | WWW.MIJNNL.NL |

20-01-2009 10:48:14


M

M

Y

Y

Y

ZOMER WWW.HUSK.NL NL30_02p047.indd 47

20-01-2009 10:49:41


NL30_02p048.indd 48

20-01-2009 10:50:26

NL30 editie 02 2009  

NL30, het stadsmagazine van Utrecht

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you