Page 1

Nijmegen

januari/februari 2014 gratis meenemen! www.nederlandbruist.nl

ITH Nijmegen:

Haptonomie helpt! Win

een gezichtsbehandeling van Ariane Inden Bourgondisch/Vintage cooking

bij Qke-leQ

Goed met GELD


In het mooie witte monumentale pand tegenover de stadswinkel huist sinds januari 2012 het Instituut voor Toegepaste Haptonomie (ITH). Het ITH verzorgt workshops, lezingen, trainingen en coaching op het vlak van haptonomie. Ook biedt het ITH post-HBO opleidingen aan tot haptonomisch counselor en haptotherapeut en verzorgt het bij- en nascholingen.

Foto: Willemien Geboers

Betere prestaties, sneller herstel In de vorige ‘Bruist’ hebben we aangegeven dat met haptonomie goede resultaten kunnen worden bereikt in het onderwijs, de zorg en het bedrijfsleven. De toepassing van haptonomie leidt tot betere prestaties, vaak sneller en meer passend herstel en een productiever werkomgeving. In deze editie gaan we hier dieper op in aan de hand van enkele concrete voorbeelden. Onderwijs Kinderen zijn zeer gevoelig voor prikkels en kennen elk een eigen ontwikkelingspad dat kan worden gestimuleerd of juist belemmerd. Een veilige leeromgeving, die steun en aanmoediging biedt aan kinderen en inspeelt op individuele verschillen, leidt tot betere schoolprestaties. Als docent heb je hierin een belangrijke rol. Door een leerling goed waar te nemen, krijg je een helder zicht op de signalen die een kind

afgeeft. De haptonomie biedt de docent inzichten die hem/ haar in staat stellen om een kind beter te begeleiden en tot bloei te laten komen. Dit kan heel simpel zijn: bijvoorbeeld door een leerling - gebaseerd op die waarnemingen - een andere plaats in de klas te geven, waardoor belemmerende prikkels worden weggenomen en het kind zich beter voelt en beter kan ontwikkelen. Gezondheidszorg In de gezondheidszorg leidt zorgvuldige waarneming tot minder onnodige behandelingen en vaak sneller en meer passend herstel. Door als arts, verpleegkundige of begeleider met al je zintuigen waar te nemen, ben je in staat een meer betekenisvolle diagnose te stellen en daarmee tot een behandeling op maat te komen. De haptonomie leert je deze zintuigelijke waarnemingen verder te ontwikkelen en te hanteren als vitale bron van informatie. Daarmee wordt

www.ith-haptonomie.nl


Haal meer uit jezelf en elkaar. Haptonomie helpt!

een diepere laag bereikt dan alleen technische zorg. Door gevoel te krijgen voor de belevingswereld van de mens met een ziekte, door betrokkenheid te tonen, kun je betere zorg leveren. Bedrijfsleven In deze crisistijd is er bij veel bedrijven sprake van gedwongen ontslagen en (opeenvolgende) reorganisaties. Dit trekt een zware wissel op het vertrouwen en de motivatie van medewerkers, die worden geconfronteerd met onzekerheid en ingrijpende veranderingen. Met het gebruik van haptonomie kunnen deze gevoelens worden onderkend, ontsloten en gekanaliseerd. Daarmee kan haptonomie teams en individuele medewerkers helpen om vertrouwen te herwinnen - in het bedrijf en in elkaar - en nieuwe energie en perspectieven aan te boren.

Meer informatie Wilt u meer weten, dan geven wij u graag meer informatie. Dit kan door een bezoek op onze website, het bekijken van een informatief kort filmpje via onze QR code, een telefonisch contact of een persoonlijk gesprek bij ons op het Instituut.

“De Haptonomie heeft mijn ogen geopend voor een ander kijk op mijn werk en privé-leven. Ik wens iedereen in 2014 deze verrijking toe”

Instituut voor Toegepaste Haptonomie Mariënburg 67 | 6511 PS Nijmegen | tel. 024-6452451 | www.ith-haptonomie.nl


Colofon

Bruisende lezer,

Uitgever Nederland Bruist C.V. Franchisenemer & Sales Fausto Sassen

Vol goede moed knallen we bruisend het nieuwe jaar in met dit lekkere frisse winternummer.

eindredactie Nederland Bruist Vormgeving Mirjam Kuus Contact Nijmegen Bruist Fausto Sassen

Die paar dagen dat er wellicht geschaatst kan worden op natuurijs zijn niet voldoende om je lichaam in ‘shape’ te houden. Daarom een leuke bijdrage over lekker sporten waarbij wij je uiteraard de weg naar de beste sportscholen om dit te doen.

T 088 7340027, M 06-19872572, nijmegen@nederlandbruist.nl Contact Hoofdkantoor Nederland Bruist C.V. nl@nederlandbruist.nl, www.nederlandbruist.nl In dezelfde reeks verschijnen ook: t Gooi, Alkmaar, Apeldoorn, Bergen op Zoom, Brasschaat, Kapellen, de Peel, Ede de Veluwe,

Ben je geen sporttalent? Iedereen draagt in zijn genen minimaal een talent met zich mee. Laat 2014 eens het jaar worden dat je dit talent voor de volle honderd procent gaat benutten. Timothy Riley, jonge bassist uit Nijmegen, geeft in deze Bruist alvast het goede voorbeeld.

de Waterweg, de Zaanstreek, Den Bosch, Breda Reeshof, de Amerstreek, de Langstraat, Etten-Leur, de Grensstreek, Roosendaal, Veenendaal, Rijk van Nijmegen, De maashorst, Haarlem, Zeeland, Zutphen.

DE GROENE WEG BAS DERKSEN IN DE PRIJZEN MET TWEE STERREN

En wat dacht je van Bas Derksen, slager bekroond met maar liefst twee sterren… Wat is er mooier dan van je passie je beroep te maken.

De Groene Weg slagerij Bas Derksen is onlangs in de prijzen gevallen met de Slager met Sterverkiezing, georganiseerd door het Vleesmagazine.

Ik ga in ieder geval in 2014 vrolijk verder met het invullen van mijn passie; het maken van een zo bruisend mogelijk magazine voor lezer en ondernemer!

De Groene Weg Nijmegen krijgt deze waardering voor het leveren van uitzonderlijke kwaliteit, service, organisatie en klantgerichtheid. Slager Bas Derksen: “Het behalen van deze 2 sterren is een geweldige teamprestatie waar ik ontzettend trots op ben.”

Iedereen een bruisend 2014!

Fausto Sassen, Nijmegen Bruist De Groene Weg slagerij Bas Derksen Groenestraat 189, 6531 HE Nijmegen tel: 024 355 50 60, fax: 024 350 11 20 e-mail: nijmegen@degroeneweg.nl 5


Foto: Eva de Waal

“Door basgitaar te spelen kan ik mijn innerlijke emoties kwijt” DEZE MAN IS PERFECTIONISTISCH, WIL ZO GOED MOGELIJK MUZIEK MAKEN EN IS GEBOREN IN NIJMEGEN. BASSIST BIJ BAND LEEWAYS. EEN HARDE WERKER, HOUDT VAN EEN PRAATJE EN IS DOORGEDRAAFD IN MUZIEK. VIERDEJAARS STUDENT AUTOTECHNIEK AAN HOGESCHOOL ARNHEM EN NIJMEGEN. JOURNALISTE EVA DE WAAL MEETS TIMOTHY RILEY (23).


JONG TALENT Als klein kind had Timothy al een passie voor zang. Nummers van Jackson Five heeft hij zo vaak ten gehore gebracht waardoor zijn ouders de nummers konden dromen. De muzikaliteit zit in Timothy’s genen. Hij ruilde zijn keyboard snel in voor een gitaar. Zijn vader, afkomstig uit het Caribisch gebied, leerde hem gitaarakkoorden. Timothy lacht. “Ondertussen heb ik zijn talenten allang overmeesterd.” Timothy en muziek zijn twee handen op één buik. “Wanneer ik basgitaar speel, kan ik mijn innerlijke emoties uiten.”

van het Ronald McDonald huis Nijmegen organiseren. Hij zal die avond zelf ook optreden. “Met dit event sla ik eigenlijk twee vliegen in één klap. Ik kan én een event organiseren én op die avond mijn muziek laten horen.” Naast Timothy zullen er meerdere artiesten optreden waarbij de huiskamersfeer centraal staat. “Hier hebben we bewust voor gekozen aangezien het Ronald McDonald huis huisvesting biedt voor ouders van zieke kinderen.” Aangezien het concert in de Vasim (Nijmegen) zal plaatsvinden, heeft Timothy bewust gekozen voor artiesten uit de omgeving.

BASSIST @ LEEWAYS Toch heeft hij bewust een andere studierichting gekozen. Hij hield ervan om aan brommers en scooters te sluitelen en koos ervoor techniek te studeren. “Op het moment dat ik autotechniek had gekozen, ging het heel goed met mijn muziek.” Rond die tijd besefte Timothy dat er met muziek spelen geld te verdienen valt. Wanneer hij wordt gevraagd om bassist te zijn voor de band Leeways, wijst hij dit met pijn in zijn hart af. “Ik had het simpelweg te druk met mijn studie.” Kort daarop benaderde Leeways hem weer. Timothy was volgens de band dé bassist die Leeways nodig had. “Ik wist niet hoe snel ik ‘ja’ moest zeggen. Ik was er klaar voor om mijn muziek in de praktijk te brengen.” Leeways is ontstaan in Cuijk en bestaat uit vijf muzikanten. Inmiddels is de band succesvol en treden de muzikanten gemiddeld zestig keer per jaar op. “Van Amsterdam, tot Groningen en Maastricht, we hebben in het hele land gespeeld. Leeways heeft bekendheid opgebouwd.”

TIMOTHY’S TROTS Wanneer Timothy gevraagd wordt naar zijn hoogtepunt van 2013 komen zijn stralende witte tanden weer tevoorschijn. Aan twee woorden heeft hij genoeg om dit te vertellen. “Mijn basgitaar”, antwoordt Timothy voldaan. Met trots haalt hij zijn parel tevoorschijn. Vaak kreeg hij te horen dat hij de sterren van de hemel speelt, maar dat zijn instrument wel een opknapbeurt mocht gebruiken. “Deze heb ik gekocht met het geld dat ik verdiend heb door muziek te maken.” Met deze apparatuur komt Hier voert Timothy zijn passie uit op zijn oude gitaar. er pure honing uit de boxen. Foto: Al Hajem MAKE A WISH Elk jaar staat deze muzikale duizendpoot versteld van de hoeveelheid ervaring die hij rijker is geworden. Zijn wens? Hopen op nog meer succesvolle muzikale jaren. “Ik wil mij 100% focussen op muziek. Stiekem hoop ik met Leeways beroemd te worden.” Laat 2014 een mooie start voor hem zijn.

BENEFIETCONCERT RONALD MCDONALD HUIS Alle optredens maken een diepe indruk op Timothy. Van de spullen opbouwen tot de laatste noot weg laten ebben, het is volgens hem een magisch proces. Hij vroeg zich altijd af hoe dat in z’n werk ging. “Ik wilde meer kennis hebben van het achterliggende proces”, bekent Timothy. Deze leergierige ging uit zijn dak toen hij als minor Evenementmanagement kon volgen. Voor zijn minor zal hij een benefietconcert ter ere

Benefietconcert Ronald McDonaldhuis Nijmegen, zaterdag 11 januari 2014 om 19.30 uur, De Vasim in Nijmegen. 7


CAPPELLO

A TAZZA RIMA Passie voor mooie producten

Bijzondere geschenken voor bijzondere mensen!

Koffie, thee, chocolade espressomachines en geschenkartikelen

Houtstraat 1 • t 06 47410427 WWW.ATAZZA-RIMA.NL

Houtstraat 28 Nijmegen www.cappello.nl

8


Lamsrug Dry-Aged

Bereiding 1. Snijd donkere plekken van de lamsrug en snijd de twee lamshaasjes eraf. 2. Snijd van het vet ook donkere plekken weg, gooi dit weg. 3. Bak een gesneden ui met het donkere vlees bruin, blus met rode wijn en zet onder water. Trek een fond in ca. 1 uur. Zeef de fond. 4. Snijd van de ribben het vet en vlees weg. Snijd vet en vlees in blokjes. 5. Kruis, in een fijn patroon, het overgebleven vet op de rug kruislings in. 6. Hak rozemarijn fijn met peper en zout en verdeel over de rug. 7. Meng wat brood met het vet, vlees en lamshaas. (vet:vlees = 1:1)

8. Rooster de venkel en komijnzaadjes met wat knoflook en chili-peper. 9. Maal vlees met de specerijen, een beetje azijn en wat zout door de vleesmolen. 10. Vul de worstjes en bak ze rustig gaar. 11. Leg de rug met het vet omhoog in een oven van 220º C voor ca. 15 minuten. 12. Draai de oven terug naar 80º C en gaar nog ca. 15 minuten. 13. Fileer de rug en snij plakjes en verdeel met de worst. 14. Meng braadvocht met de fond en geef als saus erbij.

9

Ingrediënten: - 1 lamsrug voor ca. 12 pers, gedroogd voor ca. 2-3 weken - 1 snede brood (desem) - 1 theel. venkel en komijnzaadjes - mespunt chili-peper - 1 knoflookteen - 1 theel. wijn-azijn - 1 meter varkenssnaar

Recept mede mogelijk gemaakt door Koken aan de Waal.


De Nachtburgemeester

van Nijmegen

Iedere twee maanden geeft nachtburgemeester Doro Krol weer een aantal speciale Nijmeegse uitgaanstips! 2014. Een nieuw jaar dient zich aan. Een jaar vol nieuwe kansen en wensen, misschien een nieuwe liefde. Aan Nachtburgemeester Doro Krol zal het niet liggen!

Dans het oude jaar uit je benen en treed het nieuwe jaar lekker swingend tegemoet.

Januari Verzamelen Wensen van de Mensen Sommige Nijmegenaren gebruiken de eerste dag van het nieuwe jaar om even bij te komen van alle oudjaargebeurtenissen. Ik bezoek woensdag 1 januari verschillende cafés om daar de Wensen van de Mensen te verzamelen. Dat kan vanalles zijn. Van een dansfeest voor 60-plussers tot een middagje uit voor ernstig zieke kinderen. De leukste en meest bijzondere wensen probeer ik uiteindelijk ook uit te voeren. Blijf je 1 januari lekker thuis, maar heb je een wens die je met mij wilt delen? Stuur dan een mailtje naar dorokrol@nachtburgemeesternijmegen.nl.

Februari Maand van de Liefde Februarimaand = liefdesmaand! Ook dit jaar tover ik Nijmegen weer om in één grote liefdesstad. Voor alle lief-hebbers staan er verschillende activiteiten op het programma. Zoals daar zijn: de Diner & Filmflirt in LUX, een Roze LIEFdesborrel en een speciale Speedbootdatesessie op de Nijmeegse Boot. Ook deel ik hartelijk dankhartjes uit aan vrijwilligers die leuke dingen organiseren voor onze stad en ik breng NachtLIEFharten naar mensen die wel een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. En misschien komt er op vrijdag de 14e een LIEFdesDiner.

Januari Nieuwjaarsborrel + CLUBZondag Dansen voor het donker Op zondag 5 januari vindt een speciale editie plaats van ‘CLUBZondag Dansen voor het donker’. Deze eerste zondagmiddag van januari organiseer ik op de Nijmeegse Boot aan de Waalkade vanaf 14.00 uur mijn jaarlijkse Nieuwjaarsborrel. Meeproosten? Wees welkom! Aansluitend draaien DJ’s MoveMasters DJ Mister P & Brown Sugar van 15.00-18.00 uur hun zondagmiddagse nieuwjaarshit.

Weten wat je wanneer mag verwachten? www.nachtburgemeesternijmegen.nl 11


Op elke gewenste dag van de week

17.p,.50

Amrâth High Tea

p

• Diverse thee soorten • Engelse scones • Opgeklopte ongezoete room • Diverse soorten marmelade • Wrap met kruidenkaas en zalm • Sandwiches • Quiche • Zoete broodjes • Kleine chocoladebroodjes

Graadt van Roggenstraat 101 • 6522 AX Nijmegen • Tel.: 024 323 23 44 info@hotelbelvoir.nl • hotelbelvoir.nl • amrathhotels.nl


De Groene Weg Nijmegen wint twee sterren bij de verkiezing ‘Slager met Ster’ Op dinsdag 19 november2013 is slager Bas Derksen van biologische slagerij De Groene Weg Nijmegen onderscheiden met 2 sterren tijdens de ‘Slager met Ster’ verkiezing. De winkel is onder andere beoordeeld door een vakjury, een uitgebreide winkelbeoordeling door een retailjury en klanten. De Groene Weg Nijmegen krijgt deze waardering voor het leveren van uitzonderlijke kwaliteit, service, organisatie en klantgerichtheid. Slager Bas Derksen: “Het behalen van deze 2 sterren is een geweldige teamprestatie waar ik ontzettend trots op ben.”

verkiezing. Voor de eerste editie van ‘Slager met Ster’ hebben maar liefst ruim honderd slagerijen zich aangemeld. De Groene Weg Nijmegen is uiteindelijk één van de veertien slagers die bekroond is met twee sterren. Doel van de verkiezing Slager met Ster is het bevorderen van de kwaliteit en het imago van de totale ambachtelijke slagerijbranche.

Jurybeoordeling De Groene Weg Nijmegen is volgens de jury een prachtige zaak met een intieme prettige sfeer. Bas Derksen: “Samen met mijn team werk ik iedere dag met plezier aan het maken van heerlijke ambachtelijke producten. We houden ervan de klanten te verrassen, verwennen met bijvoorbeeld het vlees uit onze rijpingskast en geven klanten graag advies.” Het biologische aspect en de culinaire creatieve invullingen, zoals het ‘Nimweegs Wörske’ en de workshop ‘Worst maken’, overtuigden de jury dat De Groene Weg Nijmegen de waardering van twee sterren verdient.

De Groene Weg leveranciers & slagerijen De biologische veehouders die leveren aan De Groene Weg maken zich iedere dag sterk voor lekker, natuurlijk vlees. De Groene Weg verkoopt uitsluitend vleesproducten die afkomstig zijn uit de biologische landbouw. De gehele varkensvleesketen is in eigen regie, vanaf de biologische boerderijen die de dieren exclusief aan De Groene Weg leveren tot aan de winkel.

Groenestraat 189 Nijmegen 024 - 3555060 www.degroeneweg.nl

Slager met Ster De wedstrijd ‘Slager met Ster’ is een initiatief van het vakblad Vleesmagazine en een vervolg op de Slagerij van het Jaar 13


Ik wil sporten Geen zin, te moe, te druk… Als het om sporten gaat, mogen we onszelf met recht ‘kampioen smoesjes bedenken’ noemen. It’s a shame. Speciaal voor alle bankhangers, slaapkoppen en luilakken 20 weetjes over sport & beweging op een rij. Een abonnement op de sportschool is namelijk zóóó 2014!


Sporten…

. . maakt v r o lijk . . houdt de huid jong … he lp t je overtorllliigez en . . bev ordert de spijsverter ing ge w ic ht te ve pe il . . ge op e ht f t je een gev oe en je ge w ic en ud wel behagen l van te ho … ve rm in de rt de ka ns op ee n h artk w aa l … ve r la ag t de bl oe dd ru k … ve rb et ert je ve rm o ge n to t n ad en ke n

... verb etert h ... b esc herm et geheugen t ... geeft een onze botten b ... helpt om eter zel fb eeld te verho je pijntolerantie gen

Wat houdt je nog tegen om te beginnen? Stop met dat gesmoes en ga sporten!

t risico e h t r e d ... vermin ten op ziek je lichaam ... maakt ler flexibe lholestero c je t d u ... ho balans in e lt a h e g ie eer energ m je t f e ... ge p rt je slaa e t e b r e v ...

. . reguleert je bl oedsuikergehalteen . . verlaagt fysieke ngen emot ionele spanni (minder stress) . . maakt je gezonder


Uw extra kilo's er snel weer af in het nieuwe jaar!

Onbeperkt sporten* (fitness en groepslessen)

 24,95 per maand * jaarcontract / tijdelijke actie voor nieuwe leden

Thijmstraat 141 (zijstr. St. Annastraat) Nijmegen Tel: 024-3567616 • www.nijmegen82.nl


ditjesen/datjes

Keuze uit meerdere wc’s in een restaurant? Pak de laatste, die wordt het minst gebruikt. Pas na je 25e kun je goed bedenken of iets gevaarlijk is. Hoe ouder, hoe wijzer dus. Een python eet als hij zich een beetje kwaad maakt  in een hap een schaap of een kangoeroe op. Wereldwijd kregen vrouwen in 1950  nog 5 kinderen, nu zijn dat er gemiddeld maar 2,5. We besteden ongeveer 10% van onze dromen aan seks. Wie plat Utrechts, Brabants of Berbers praat, spreekt beter Engels dan de rest van Nederland. Door kaas te eten krijgen vrouwen sneller zin in seks. De zaadcel van een muis is met 80 micrometer groter dan die van een walvis, die telt maar 50 micrometer. De 100 rijkste miljardairs op aarde hebben maar een gemeenschappelijke deler: ze zijn eigen baas. 17


BOURGONDISCH/VINTAGE COOKING

SOEPEN 7 5,95

hoofdgerechten 7 15,95

Kalfsentrecôte op Beefreepjes 275 gr.

Uiensoep met wrap Pommodori-tomatensoep

Peper-Knoflook Ribroast 275 gr.

beefreepjes in een ruim gegarneerde paprikasaus.

(ook vegetarisch mogelijk)

Kalfsentrecôte rosé gegrild op roergebakken Zeer malse en magere varkenssteak, ruim ingesmeerd met o.a. peper en knoflook, licht rose

RIB-EYE 275 gr.

voorgerechten 7 7,95

geserveerd met een stamppotje van groeten en

Mooie rundersteak met een klein vetrandje, ideaal

Gegratineerde mosselen Gerookte kalkoen Gamba’s op oerbrood Lauw warme geitenkaas salade Beefreepjes met Oesterzwam Trio Italiaans / Spaans Trio vis Peperonata vegetarisch Rundercarpaccio Zalmcarpaccio Tonijncarpaccio Pommodoricarpaccio Kalfscarpaccio

rosevalaardappelen met een rode portsaus.

voor op de grill, geserveerd met kruidenboter.

3-gangen kindermenu 7 7,95

Filet Mignon 275 gr. Meerprijs 4 1,75

QkeleQ-spiezen 350 gr.

Drie ossenhaasbiefstukjes met geroosterde rode ui

Een Bourgondische hoeveelheid (350 gr),

die op smaak is gebracht met Italiaanse kruiden en

bestaande uit 3 gemarineerde spiezen van

geserveerd met een licht gebonden rode wijnsaus.

ossenhaas, varkenshaas en maiskipfilet afgewisseld met spekjes, geserveerd met een elzasser

Eendenborst met kippenlevertjes

mosterdmayonaise en knoflooksaus.

Gegrild op het natuurlijk vet van de eendenborst op een bedje van gebakken

Satéspies 275 gr.

kippenlevertjes en ui.

Van kalkoen met de originele Indonesische pindasaus en gebakken uitjes.

Parelhoen Supreme en kalfsmedaillon Op de huid gegrilde parelhoen met

Zeetongfilets met gamba’s

een klein botje en een rose gegrild

Drie zeetongfilets in roomboter gebakken

kalfsmedaillon geserveerd met

met gamba’s en geserveerd met een

draadjesvlees in kalfsjus.

bieslookmayonaise.

Kijk voor de uitgebreide (specialiteiten) kaart op onze website:

www.qke-leq.com


Gegrilde zalm met amandelen

Vegetarische spies van de chef

Nagerechten 7 5,95

Zalmfilet van de plaatgrill bestrooid met

Een spies met een vleesvervanger en

geschaafde amandelen geserveerd op bladspinazie

diverse soorten groenten met een

met een verrassende mangosaus.

doperwten-muntcrème en gele rijst.

Kletskoppen ijstoren Kaas en bier Crème Brûlée Rijstepap met warme kersen Chocoladetruffels Verrassingsdessert Tiramisu Perentaartje met kaneelijs Amarettiparfait Notenijs met warme chocoladesaus

Roodbaarsfilet met mosselen

Boeuf Stroganoff

Op de huid gebakken roodbaarsfilet met

Stukjes ossenhaas in een rijkgevulde

meegebakken mosselen en cherrytomaatjes in een

Stroganoffsaus.

romige kreeftensaus.

Drie kalfsmedaillons met appel

Cannelloni van rundersucade en proscuitto

Drie kalfsmedaillons met meegebakken appel en

Langzaam gegaarde sucade gerold

een calvadossaus.

in gedroogde Italiaanse ham op een stamppotje van groenten en

Varkenshaas à la Italienne

rosevalaardappelen met rode portsaus.

Lange varkenshaas gevuld met mozzarella, basilicum en zongedroogde tomaatjes geserveerd met een romige kastanjechampignonsaus.

Bourgondisch pannetje Stukjes ossenhaasbiefstuk en varkenshaasmedaillonnetjes met champignons, spekjes en

3-gangen u van de keuzemen e kaart id re uitgeb 5 v.a. 5 24,9

sjalotjes. Overgoten met groene pepersaus.

Kelfkensbos 45 Nijmegen Tel. 024-3294089 • www.qke-leq.com reserveren@qke-leq.com

Restaurant Qke-leQ bevindt zich in het centrum van Nijmegen, gelegen recht tegenover het Valkhofmuseum, met aan de voorzijde een parkeergarage. Ook op frisse of warme dagen is het goed toeven op ons overdekte en verwarmde voor- en tuinterras. U kunt bij ons terecht met groepen tot 50 personen en dan toch nog à-la-carte eten. Reserveren is dan wel gewenst.

BOURGONDISCH/VINTAGE COOKING


GRATIS PARKEREN Middels kentekenregistratie via onze computer. * zie voorwaarden

* * * *

Geef bij binnenkomst uw kenteken door. Zo kunt u op uw gemak kijken voor een nieuwe machine. Ook bij het halen of brengen van een machine. Bij besteding vanaf 15 euro, onder dit bedrag betaalt u 3 eurocent p/m. * Zolang u bij ons in de zaak verblijft betalen wij de parkeerkosten. * Voldoende parkeerruimte door nieuw beleid vergunninghouders.

Hertogstraat 116 Nijmegen 024 322 9810 www.teunissennaaimachines.nl

20


Puzzel & win een ontspannende gezichtsbehandeling 60 minuten t.w.v. € 95 m a a n d b e g r o t i n g c t

Intensieve reiniging van 25 minuten, onzuiverheden verwijderen, huidverjongende behandeling, masker, oogzone behandeling en speciaal op de huid afgestemde huidverzorging. Voor een mooie, egale, jongere en vernieuwende huid. Uitgebreid huidverzorgingsadvies aan de hand van het Perfect Skin Schedule. Na de behandeling krijgt u een Beauty Experience aan de Beauty Boost Bar t.w.v. € 35 cadeau (totaal benodigde tijd voor dit arrangement 1 ½ uur).

Ariane Inden is een luxe cosmeticamerk dat een totaal concept van hoogwaardige cosmetica in het topsegment van de markt biedt en wordt verkocht in 80 winkels met schoonheidssalons door heel Nederland. Het uitgebreide assortiment bestaat uit anti-ageing huidverzorgingsproducten voor mannen en vrouwen, make-up en geuren. Ariane Inden maakt gebruik van natuur- en diervriendelijke producten waarmee resultaatgerichte behandelingen worden gegeven.

s i g e l d z a k e n y x x s t

v o k g u p i n k o m s t e n f

r e h b a n k b i l j e t y s o

e b r u i t g a v e n y p v r o

s e t g r a a r p o b e y r y p

e z g k r t p s p a r e n n p w

r u i t a o i x a l j y f b n f

v i k r q s o p b n q e x l i m

e n e p i f b t d j l l t k n j

r i w u x j y o g h f u x c f l

e g v d j q g z e l p q t f y j

n e l w k f e h l k a u k s b q

t n q s z d u t d m l s h s j m

x j h h r j r g f w i z o c w m

y k c b r h u k q o t t k j h i

geld - bankbiljet - geldzaken - vergrootglas maandbegroting - inkomsten - uitgaven - besparen sparen - bezuinigen - kasboek - reserveren geld bankbiljet geldzaken vergrootg

Watinkomsten moet je doen? Streep 11 van de 12 hier bovenstaande uitgaven besparen sparen woorden weg. Het overgebleven woord is het antwoord. reserveren Oplossing inzenden via:www.nederlandbruist.nl/puzzel Of opsturen naar: Nederland Bruist C.V. Antwoordnummer 10048, 4800 VB Breda o.v.v. Nijmegen Bruist januari/februari 2014. Inzenden kan tot 10 februari 2014.

Ariane Inden Flagship Beauty Store & Salons Nijmegen Van Broeckhuysenstraat 9 (in het verlengde van de Van Welderenstraat) 024 - 3606180 www.arianeinden.com 21


HĂŠt adres voor handgemaakte sieraden

Stikke Hezelstraat 52 Nijmegen T: 024-3239205 WWW.UWSIERAAD.NL


Nieuwe innovatieve ring

bij Arte d’Oro sieraden! De Face to Face Design collectie, ontworpen door het Nederlands goudsmedenechtpaar Paul en Carla Steenbrink (ook bekend als ontwerpers van het merk Cardillac), is aangevuld met een nieuwe innovatieve ring. In dit bijzondere sieraad worden eigen gezichtsprofielen opgenomen. Aan de hand van een foto ‘en profil’ wordt een 3D-ontwerp gemaakt voor een persoonlijk sieraad in goud of zilver met gebruik van unieke profielen. Denk hierbij aan een trouwring van u en uw geliefde, een familiering met de gezinsleden of een ring voor mama waarop de kinderen hun gezichtsprofielen plaatsen. Kortom vele mogelijkheden om uw dierbaren constant bij u te dragen.

Op het eerste gezicht zijn het ringen met golvende lijnen, maar kijkt men nauwkeurig naar de zijkanten van de ring dan wordt het geheim prijsgegeven. De gezichtsprofielen komen dan tevoorschijn. De Face to Face ringen worden in verschillende materialen gemaakt. Zilver of goud (wit, geel, rood) maar ook platina of palladium behoren tot de mogelijkheden. Deze bijzondere collectie is te verkrijgen bij Arte d’Oro in Nijmegen. Stikke Hezelstraat 52 - Nijmegen T 024-3239205 www.uwsieraad.nl 23


Goed omgaan met geld, hoe doe je dat? Afgelopen maand doken wij in de bruisende wereld van bankbiljetten, uitgavenboekjes, vaste lasten en huishoudelijke uitgaven. Onze conclusie: met de nodige structuur en nog meer discipline kom je heel ver. Dus op naar een gezond en goed financieel jaar! 24

Tip:

wasmachine kapot? Voor grote of onverwachte uitgaven, zoals een wasmachine of autoreparatie, is het verstandig een vast bedrag per maand te reserveren.


Onder het vergrootglas

Grip op geld

Weet jij wat er iedere maand binnenkomt en uitgaat? Inzicht in je bankzaken begint bij een goede administratie. Overzicht helpt om je geldzaken in de hand te houden. Laat rekeningen daarom nooit rondslingeren, maar orden ze netjes in een map zodat je ze altijd makkelijk en snel kunt terugvinden als dat nodig is. Datzelfde geldt voor belangrijke mailtjes en digitale rekeningoverzichten. Tip: ruim je post en mail minimaal één keer per week op en check de uiterste vervaldatum van de ingekomen rekeningen.

Advies op maat

Weet je niet altijd waar je geld blijft? Dan is het handig om een begroting te maken. Zo zie je precies hoeveel je hebt en wat je ermee doet. Sommige inkomsten en uitgaven keren maandelijks terug. Andere elk kwartaal, halfjaarlijks of jaarlijks. Maak op papier of digitaal een tabel van twee kolommen. Noteer alle inkomsten in de eerste kolom en alle uitgaven in de tweede kolom. Aan de hand van een simpele rekensom kun je nu precies zien wat je per maand tekort komt of overhoudt. Tip: maak een gemiddelde maandbegroting. Hierbij worden alle inkomsten en uitgaven in een jaar omgerekend naar een gemiddeld bedrag per maand.

Sparen en bezuinigen

Wil je besparen op je uitgaven, splits je uitgaven dan op in uitgaven die moeten en uitgaven die mogen. Onder de eerstgenoemde uitgaven vallen de vaste lasten zoals de huur, energie of abonnementen. Ook huishoudelijke uitgaven zoals kleding en boodschappen zijn noodzakelijk. Geld dat je na het betalen van deze zaken overhoudt, kun je besteden aan de uitgaven die mogen. Besparen gaat het makkelijkst op de uitgaven die mogen. Maar ook op de ‘moetjes’ kun je veel geld besparen. Door korter te douchen verbruik je minder gas en water. Door niet alle lampen in huis te laten branden verbruik je minder elektriciteit. En bij de aanschaf van kleding, eten en andere huishoudelijke zaken kun je letten op aanbiedingen of voor goedkopere merken kiezen. Tip: wil je weten waar je geld blijft, houd dan een kasboek bij. 25

Verandert je financiële situatie op korte termijn of wil je weten hoeveel je maandelijks opzij kunt zetten voor een nieuwe auto, wereldreis of je kinderen? Surf dan naar Nibud.nl en zet je geldzaken op een rij met het gratis online Persoonlijk Budgetadvies van het Nibud.

Tip:

veel mensen denken bij inkomsten aan een inkomen uit werk of een uitkering. Er zijn echter ook allerlei landelijke toeslagen en fiscale en gemeentelijke tegemoetkomingen. Reken deze bedragen ook mee.


5

lunch cafĂŠ

BOX

Van Welderenstraat 120 Nijmegen 06-28349559 | www.cafebox5.nl

Voor een uniek feest! LunchcafeBox 5 is uitermate geschikt voor het houden van feesten en partijen, promotie-feesten, verjaardag, jubileum of bedrijfsborrel. Samen met het restaurant Tjeerz heeft u de mogelijkheid dit te combineren met een heerlijk diner. Vanaf medio april kunt u ook bij ons overnachten. Voor meer informatie over de vele mogelijkheden of een offerte op maat neemt u gerust contact met ons op!

r e s ta u r a n t

tjeerz

Van Welderenstraat 111 Nijmegen Tel: 024-3235440 www.tjeerz.nl info@tjeerz.nl Restaurant Tjeerz, combinatie van moderne gezelligheid en herkenning! Tevens zijn wij het adres voor een diner of een besloten buffet voor groepen van 10 tot 70 personen. Samen met BOX5 (schuin tegenover Tjeerz) kunnen wij een volledige verzorgde dag en avond aanbieden! Bel of mail ons voor het maken van een afspraak om de mogelijkheden te bespreken. 26


Nieuw: Baantjes trekken in het Erica Terpstra Sportfondse nbad!

Tijdens de open week:

Tijdens open week gratis ins chrijven


Uw specialist op het gebied van: n Verzekeringen

n Hypotheken

n Financieringen

enk H Janssen Oude Molenweg 82 Nijmegen

024 - 3777935 mail:heja.allfin@hetnet.nl 28


horoscoop

Steenbok 22-12 t/m 20-01 Het nieuwe jaar geeft je nieuwe kansen. Het enige struikelblok is tijdgebrek. Als je tijd vrij kunt maken voor die nieuwe baan of voor je nieuwe liefde, kun je het allemaal beter ordenen. Op naar een bruisend jaar, Steenbok! Waterman 21-01/19-02 Na een periode van feesten is een periode van verdieping aangebroken. Je kijkt wat serieuzer naar je dagelijkse activiteiten en misschien komt er daarom wel iets nieuws op je pad.

Vissen 20-02/20-03 Jij staat te popelen om jezelf verder te ontwikkelen. Luister in 2014 goed naar jezelf, want nu is het moment aangebroken om je leven wat meer kleur te geven. Een studie beginnen zal jou goed doen.

Ram 21-03/20-04 Ram, balans in je leven is waar het nu om draait. Je hebt goede voornemens, maar realiseer je die wel? Met een goede dosis doorzettingsvermogen kom je ver.

Stier 21-04/20-05 Je gaat een uitdagende tijd tegemoet, Stier. Let goed op jezelf, want jezelf verliezen is het laatste wat je wilt. Je gedachten filteren is een goede remedie tegen de stress.

Tweelingen 21-05/20-06 Passie is het kernwoord deze maand. De jaarwisseling heeft je goed gedaan en die ontspannen houding zorgt voor vlinders in je buik. Een nieuw contact is wellicht de juiste match.

Kreeft 21-06/22-07 Het nieuwe jaar begint voor jou wat emotioneel, Kreeft. Een nuchtere kijk tegen de werkelijkheid kan jou helpen en dat bereik je wellicht door een moment van rust. Leeuw 23-07/22-08 Januari biedt je nieuwe kansen. Je bent van plan om het dit jaar anders aan te pakken en daar krijg je energie van. Probeer daarom realistische doelen te stellen. 29

Maagd 23-08/22-09 Je hebt behoefte aan structuur en duidelijkheid. Wacht niet af tot het aan komt waaien, want dan kun je lang wachten. Onderneem actie en bouw eigen structuur in je leven. Weegschaal 23-09/22-10 In tegenstelling tot andere tijden weet jij in de eerste maand van het jaar precies wat je wilt. Je stippelt je doelen uit en succes staat op jou te wachten. Zorg er wel voor dat je niet te veel hooi op je vork neemt. Schorpioen 23-10/22-11 Gezondheid staat in januari voorop. Door het drukke en dynamische leven in 2013 is je balans tussen spanning en ontspanning een beetje verstoord. Let op een gezond eetpatroon en sportieve activiteiten. Boogschutter 23-11/21-12 De winter past echt bij jou. Ondanks dat je je soms wat moe kunt voelen, ben jij tevreden met de maand januari. Een heerlijke wandeling in het winterse weer vult dat gevoel aan.


Spirit of the Dance ’s Werelds grootste Ierse Dans Show op 19 maart in Stadsschouwburg Nijmegen

Oogverblindende kostuums, spectaculaire choreografie en een prachtige lichtshow maken van ‘Spirit of the Dance’ één van de grootste dansshows ooit. Elk seizoen brengt ‘Spirit of the Dance’ nieuwe elementen in de show en nieuwe choreografie met de laatste trends op dansgebied. Deze hartversnellende, gepassioneerde productie die door de International Post beschreven wordt als ‘The World’s Greatest Dance Show’, heeft vele prijzen in de wacht gesleept, waaronder negen Global Awards, waaronder ‘Beste Choreografie’ and ‘Beste Internationale Productie’. De dansers zijn voornamelijk Engels en Iers, waarvan velen op zeer jonge leeftijd begonnen zijn, soms reeds op hun zesde. Ze trainen in dans centra in Londen en Dublin, waar ze op het hoogste niveau dansen en de beste technieken van de Ierse dans leren. Daar krijgen ze ook speciale training in de andere dansstijlen die in ‘Spirit of the Dance’ te zien zijn. De dansers beschikken over een topconditie. De voeten van de tientallen dansers klinken als een op hol geslagen express trein en van hun perfectie en militaire precisie krijg je direct kippenvel. Aan het eind van elke show is het publiek uitzinnig, wat resulteert in een ovationeel applaus. De show heeft kaartverkooprecords gehaald in vijftien verschillende landen en is wereldwijd gezien door meer dan 30 miljoen bezoekers. Van 11 maart t/m 17 april 2014 in de Nederlandse theaters te zien. Voor meer infomatie www.wereldtheater.com

LAAT U OVERDONDEREN DOOR DE GROOTSTE DANS SHOW OOIT! wo 19-03-2014 | 20.00 Stadsschouwburg Nijmegen 024-3221100 www.stadsschouwburgendevereeniging.nl


Ganzenexcursies in de Gelderse Poort Het Natuurmuseum Nijmegen organiseert komende winter weer enkele busexcursies naar dit fascinerende schouwspel in de Gelderse Poort: op zondag 12, 19 en 26 januari en 2, 9, 16 en 23 februari. De ganzenexcursies starten om 12.30 uur. Voor meer (prijs)info kijk je op www.natuurmuseum.nl

evenementen

5 t/m 12 januari Open week Universitair sportcentrum Zo. 5, Wo. 8, Za 11 januari van 11.00-12.00 Gratis Bewegen op Muziek (BOM). Wo. 8 januari 18.15-19.45 Gratis Fight Workout (kickfit, boksen en intensity workout) 20.00-20.40 Gratis Jazzdance 20.45-21.25 Gratis les Hip Hop Zo. 12 januari 12.00-13.00 Gratis Workshop Bekkenbodem 11.30-13.00 Gratis Workshop Valpreventie 13.30-14.30 Gratis Lezing sporten met diabetes Dagelijks: Gratis Bodycheck Voor actuele tijden zie www.ru.nl/usc (inschrijven tel. 024-361 23 92)

januari / februari 2014

Koopzondagen in Nijmegen: Vanaf dit jaar mogen de winkels in principe iedere zondag geopend zijn. Als richtlijn (Huis voor de Binnenstad) hebben de meeste winkeliers echter de eerste en laatste zondag van de maand hun deuren geopend.

Unieke tentoonstelling bij Museum Het Valkhof Christiaan Zwanikken Nature Rewired (t/m 30 maart) Schedels, bewegende dierfiguren, robotica. Het klinkt misschien niet direct duidelijk, maar bij het zien van installaties en sculpturen van kunstenaar Christiaan Zwanikken valt het allemaal op zijn plaats. Hij maakt kunstwerken en installaties die op bijzondere wijze kunnen bewegen. De technische basis van zijn werk bestaat uit computergestuurde mechaniek, die zijn beelden en landschapsinstallaties in beweging brengt. Hij verbeeldt zijn visie op de mens en de natuur met confronterende en tegelijk ontroerende sculpturen. Voor alle tentoonstellingen en speciale activiteiten kijk je op www.museumhetvalkhof.nl

SALE tot 60% korting

LUXXE

Schoenen, Tassen en Meer.... Van Welderenstraat 46 Nijmegen 024 - 3221325 31

www.luxxe.nl


Kooij Optiek / Hoortoestellen is een familiebedrijf dat bestaat sinds 1925, vanaf 1929 zijn wij in de van Welderenstraat gevestigd. Vermoedelijk nu één van de oudste zaken in deze straat die zich terecht als zelfstandige onderneming thuis voelt in deze “Speciaalzakenstraat”. Als zelfstandige onderneming hechten wij veel waarde aan de kwaliteit van ons werk. Dit bereiken wij onder andere door te werken met gediplomeerde opticiens, contactlensspecialisten optometristen en audiciens. Tevens zijn wij aangesloten bij overkoepelende organisaties die onze kwaliteit controleren. Op het gebied van optiek (NUVO) optometrie (OVN) contactlenzen (ANVC) en hoortoestellen (NVAB). Wij zijn StaR gecertificeerd en Hoorprofs vakaudicien, welke als beste getest zijn door de Consumentenbond in oktober van 2012. Ons belangrijkste doel is echter samen met u de tijd te nemen en om op het gebied van brillen, contactlenzen en hoortoestellen tot een passende maatwerk oplossing te komen. Inmiddels werkt alweer de derde generatie in ons bedrijf zodat wij, u ook in de toekomst blijvend van dienst kunnen zijn.

van Welderenstraat 39 | 6511 MB Nijmegen 024-3220200 | info@kooijoptiek.nl Prinsenweg 23 | 6584 AZ Molenhoek 024-3572201 | molenhoek@kooijoptiek.nl www.kooijoptiek.nl


LUX HIGHLIGHTS

Voor meer info kijkt u op: www.lux-nijmegen.nl

Vr. 17 en za. 18-1 Muziektheater Sven Ratzke – DIVA DIVA’S Altijd al eens een concert van de grootste diva’s van de jaren zestig mee willen maken? Sven Ratzke brengt ze tot leven in zijn show DIVA DIVA’S. Het tijdperk met de mooiste vrouwen en de mooiste songs volgens de glamourcabaretier en rasentartainer zelf. Van Dusty Springfield tot Eartha Kitt, allemaal komen ze voorbij. Jazzpianist Charly Zastrau voorziet de hits van een nieuw jasje en Ratzke brengt ze op unieke wijze ten gehore.

mogelijke behandellingen blijkt dat er een gebrek is aan goedgekeurde behandelingen en medicatie. Dus steekt hij de grens over naar Mexico. Hier leert hij over alternatieve geneesmethodes en begint met het smokkelen van alternatieve middelen naar de Verenigde Staten. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal over het gevecht van één man tegen de macht en corruptie van de ‘Food and Drug’ van de Amerikaans regering. Wo. 27-1 LUXclassics – Ballade van Narayama Het verhaal speelt zich af in een afgelegen dorpje in NoordJapan. In deze (fictieve) gemeenschap dienen ouderen als ze de leeftijd van 70 jaar hebben bereikt, naar de berg Nara te trekken om daar te sterven voor de oude goden. De 69-jarige Orin besteedt een vol jaar aan de voorbereidingen op haar dood. In deze periode probeert ze haar zoons en kleinkinderen zo goed mogelijk voor te bereiden op hun toekomstige leven. Voorafgaand aan de film wordt er een inleiding gegeven door een LUX-filmdocent.

Va. Do 23-1 Filmpremière Dallas Buyers Club – Jean-Marc Vallée Het is 1985 en Ron Woodroof (Matthew McConaughey; Mud), elektricien en rodeo cowboy, houdt er een ongedwongen levensstijl op na. Maar dan wordt hij hard op de realiteit gedrukt wanneer hij gediagnoseerd wordt met aids en nog maar 30 dagen te leven heeft. Hij weigert echter om deze doodvonnis te accepteren. Wanneer Ron zich verdiept in Stralend mooi for men and women

Voor onze laatste acties kijkt u op: www.studiokitty.nl

33


Hotel Courage Waalkade: een unieke overnachting in historisch Nijmegen

Waalkade 108-112 Nijmegen 024 3604970 www.hotelcourage.nl

Stel uw eigen ”PROEVERIJ” samen 3 gangen € 33.-


Mode voor de vrouw van nu

Claudius Proeverij

SALE

Stel uw eigen ”PROEVERIJ” samen 3 gangen € 33.4 gangen € 44.5 gangen € 55.Ontvangst met huis-aperitief Voorgerechtjes worden geserveerd met toast/stokbrood en boter

www.sandwichnijmegen.nl

Hoofdgerechtjes worden geserveerd met gemengde salade, pommes frites en sausjes

Marikenstraat 54 Centrum Nijmegen

Bisschop Hamerstraat 12, Nijmegen Tel. 024 3221456 info@restaurantclaudius.nl | www.restaurantclaudius.nl

Marikenstraat

35


Sanadome De bronnen van Nijmegen edi

l

ic

d

kl

ht

Ba

• Thermaalbaden met water uit eigen bronnen • Beauty & Wellness behandelingen • Luxe hotelkamers • Lunchen en dineren • Shoppen: badkleding en gifts

ng verp

Sanadome is dagelijks geopend van 09.00 tot 23.30 uur. Tel. 024 - 359 72 80 • www.sanadome.nl • info@sanadome.nl

2014 01 nijmegen  
2014 01 nijmegen  
Advertisement