Page 1

GULIS KOMPOSTEN 2 0 1 3


INNEHÅLL

GULISKOMPOSTEN 3

CHECKLISTA

4

HITTA RÄTT RUNT SOC&KOM

6

GULISPAPI

TUTORERNA 8

18

STUDORGS STYRELSE

20

HÖSTENS FESTER & ÄMNESFÖRENINGAR

22

GULISALFABETET

MEDVERKANDE ANSVARIG UTGIVARE Ordförande Björn Bonsdorff och StudOrgs styrelse styrelsen@studorg.org

ANDLIGA FÄDER Julius Uusikylä Teemu Kiviniemi Fredrika Sundén

CHEFREDAKTÖR Niklas Evers carl.evers@helsinki.fi

Guliskomposten utges av StudentOrganisationen vid Svenska social- och kommunnalhögskolan vid Helsingfors universitet r.f. i samarbete med högskolan.

FOTON PÅ TUTORERNA Sebastian Backman

Välkommen... ..Slå dig ner och känn dig som hemma. Du ska börja studera vid samhällskunskapernas Rolls-Royce, och förutom prima utbildning får du också nya polare och trevlig stämning på köpet. Inte illa. Då du kommer till Soc&Kom första gången när introveckan kör igång kommer allt att vara mycket nytt och ganska obegripligt. Själv kunde jag inte ens skillja på StudOrg, ämnesföreningarna och själva högskolan. Men det är lugnt, man lär sig allt ganska fort. Mitt råd till dig är att hålla huvu kallt i början. Satsa inte fullt på bara festerna som ordnas, men spring inte heller första dagen till bokhandeln för att köpa upp alla tänkbara kursböcker. Lyckligtvis behöver du ändå inte bara ty dig till mina visdomar eftersom det finns ett gäng mycket trevliga tutorer som vet allt och kan hjälpa till med precis vad som helst. Hoppas du får en bra och oförglömlig start på studielivet. Själv drar jag på utbyte under hösten, men jag ser fram emot att träffa er alla världsvana akademiker efter årsskiftet. Ha det trevligt. Vi ses! NIKLAS EVERS Soc&kompostens chefredaktör


-

stäl att be r ö f yyra.fi

l å www. å in p G . T R DIEKO

rudieko en. St varot s o p hem i g när kommit å bär med di epris vid r a h G and , s NTY studer genast RVAROI l e l t i n t i  NÄ unch mmer tet ko (krävs för l t e intyg med é)! ån HRT .fi och r f t UniCaf r l ko www.hs fter t rese ffa et ten finns på a re k a S v . , mpel nket EKORT ä a S t l E ices B R s .  s serv olan batt : k a T s r R g e H ö i h d v stu med en a förses ökas om vid måste s n a kan kortet ken an . bliote tt kort r i e b t k s n t u e p e t höver iversi för un an, om du be rsitetsbibT R O K S k K ve BLIOTE der introvec et uni elka kort.  BI å vilk n H p u t n m t i o e dig söks du gå a f n f a a k k s et och före d om helst och teken s k e t biblio ocentret på i lio a p r kö e i lä r att ORT gå tor, men int K S G N I n PIER nos ko  KO stopai i p o i l Y ter. m. å Twit p j l ö Soc&Ko f ebook, kan, på fac g r O trovec ag. d n u i t S r e A d LL und  GI varje d till mailen ösenor a l l l u o d k får na a att BMAIL listor en van l  WE l i t lnings ä t m e n d a r är gö ngen n venema ckas ut. e l l i ki G t MÄL DI eller mail s  AN p p u ! dyker roligt et är d , g r O i Stud AKTIV I L B 

STU la.


KARTA

SOC&KOM

6 HUVUDBYGGNADEN

1 KROG

7 KAJSA-BIBLIOTEKET

2 BUTIK

8 KIOSK

3 METRO KAJSANIEMI

9 SPÅRVAGN

4 BUSS

10 BANKAUTOMAT

5 PORTHANIA

11 PIZZERIA 2

8

1

Elisabethsgatan

9 4

9

1

1

11

2

2

Mariegatan

Fabiansgatan

Snellmansgatan

7 3 5

10

Unionsgatan

3

2

6 Alexandersgatan

3


TUTORER

På följande sidor hittar du höstens tutorer. Deras uppgift är att se till att du kommer in i studielivet så smärtfritt som möjligt. Både då det gäller studierna och fester. För att du säkert ska veta vilka som är tutorer för just ditt huvudämne får du nu en chans att stalka dem lite i förväg. Varsågod!

TUTORER

20

13


Hej på Dej!

För det första vill jag gratulera dig för ett bra val att börja studera på Soc&Kom. Oberoende av ditt huvudämne kan jag berätta att studierna här är tankeväckande och intressanta. Ännu bättre är vår stämning bland studeranden: det är lätt att bara sätta sig ner och få nya kaverin. I korridorerna stöter Du på en massa olika studeranden från Österbotten till djupaste Sibbo. Alla är lika bra kaffesällskap. Och vem är jag, undrar Du säkert. Jaa’a, jag heter Cotte (eller Constantin enligt Facebook) och jag fungerar som Din Gulispapi på hösten. Tillsammans med tutorerna ser vi till att Du trivs, hittar läsesalarna och hittar till nästa studiefest. Jag studerar sociologi och vill bli brottsbekämpare när ja blir stor. På fritiden konsumerar jag ny musik/film/tv-serie/ serie/böcker och undviker att stöta på tentlitteratur. Dessutom chillar jag med kaverina och hoppar mellan ämnesföreningar. Tutorerna och jag fixar en massa program till er under hösten, och det är rekommenderat att delta i så mycket som möjligt. Jag önskar Dig en riktigt bra höst på vår högskola. Ses på fest! Constantin “Cotte” Saramo Gulsipapi

Min favoritplats i Helsingfors:

Koffsparken, Nosturi, Mascot, Soc&Koms ”vardagsrum”, Musikbibba 10. Aaah, I love this city.

Bästa med Soc&Kom:

Kaffestund med Trubaduren

Akta dig för:

Onödigt stress. Allt ordnar sig nog.

Mitt överlevnadstips:

På vardagen: kalendern med och var inte blyg för att fråga om hjälp. På söndag-morgon: Stig upp, gå ti budjun, köp en gurka, tomat, oliver, persilja och paprika. Sätt dom i blendern, och häll kokat kaffe och två skedar vaniljglass. Drick.

Snapsen smakar:

Pyton. Ändå går den ner.

Något du inte ville veta om mig:

En massa. Men jag är bra på att babbla på, så kom o fråga på Gulissitsen.


Sociol DIANA HOLMSTRÖM

Hej på er alla gulisar! Mitt namn är Diana och jag är en sprallig och nyfiken andra årets sociologi studerande. Ifall ni är intresserade av min ålder kan jag avslöja att jag är 22 år. Jag är uppvuxen i Barösund, för er som inte vet var det är kan jag upplysa er om att det är i Ingå skärgård. Så jag vet hur det är att vara lite lost ibland, men ingen panik allting fixar sig alltid. Hittar man inte fram kan man alltid hoppa in i en taxi som förhoppningsvis vet vart man skall… Trots min höga röst och mitt ljudliga skratt så behöver ni inte vara blyga för mig. Ifall ni undrar över någonting eller bara känner för att tala med mig så är det fritt fram att komma fram till mig. Grattis ännu till din studieplats. Njut av sommaren så ses vi i höst. Det blir awesome!

Min favoritplats i Helsingfors:

Var som helst, bara du har härliga vänner runt om dig.

Bästa med Soc&Kom: Mycket.

Akta dig för:

Att missa gulisevenemangen.

Mitt överlevnadstips:

Var överallt och ha alltid en Burana nära till hands.

Snapsen smakar:

Bättre desto flera du tar.

Något du inte ville veta om mig: Det kan jag väl inte avslöja här?


logi

Min favoritplats i Helsingfors:

Om jag bodde i Helsingfors, skulle det vara hemma.

Bästa med Soc&Kom:

Det är tillräckligt litet och man hittar alltid trevligt sällskap.

Akta dig för:

Det är lugnt, du är på soc&kom! Men låna tentböcker i tid.

Mitt överlevnadstips:

Gå inte på sitz på tom mage...

Snapsen smakar: Ja, det gör den.

Något du inte ville veta om mig: Kom och ta reda på det själv, inte avslöjar jag sådant!

SONJA SALORANTA Hejsan, välkommen till det mytomspunna studielivet, många fantastiska år ligger framför dig! Sonja heter jag, 20 år, förra årets gulis och din tutor. Helst sitter jag ner med en bok och glömmer allt man borde göra, lyssnar på musikaler och äter pinsamt mycket glass. Även om jag hittade sociologin av en slump har jag inte ångrat mitt val en stund, och jag är övertygad om att du också kommer att vara mer än nöjd. Genom StudOrg och ämnesföreningar kommer du att hitta människor du vill hålla kvar för resten av ditt liv, så kom ihåg att säga hej åt folk och inte bara räkna studiepoäng. I början är alla borttappade, men ingen fara, tutorerna guidar dig igenom det här!


EMELIE AHLSTRÖM

Hej på dig Gulis! Jag vill först av allt säga grattis till den nya studieplatsen, du har valt helt rätt! Jag heter Emelie, kallas för Emmi och är 19 år gammal och börjar i höst på mitt andra studieår med socialpsykologi som huvudämne. Jag har bott hela mitt liv i Gäddvik, Esbo och gör det fortfarande. Ganska skönt emellanåt att fortfarande bo hemma… På fritiden tycker jag om att sjunga, både ensam och i mitt band, äta glass och vara med mina kompisar. Och så måste man ju gå på punttis emellanåt också. Med hösten kommer det att komma mycket ny fakta, hela tiden, men ta ingen stress. Vi är här för att hjälpa dig! Jag var själv helt råddig under första veckan, men sen frågade jag bara tutorerna om hjälp och så löste det sig! Det kommer kanske att gå några veckor innan du kan det mesta men det gör inget. Kämpa kämpa på, det kommer nog att gå bra. Alla har vi ju haft vår första dag! Och juste, glöm inte att gå på alla gulisevenemang! Där lär du dig känna andra gulisar från de andra linjerna, och dessutom är festerna ju så galet roliga!

Min favoritplats i Helsingfors:

Kaivons uteterass då det är en fin sommarkväll

Bästa med Soc&Kom: Matsalen

Akta dig för:

Att missa gulisintagningen, något av det roligaste jag har varit med om

Mitt överlevnadstips:

Glass är jätte bra krapulamat

Snapsen smakar:

Lite bättre för varje gång, men ändå ganska illa

Något du inte ville veta om mig: Hur jag mådde efter Gulismoj…


Socialpsykologi

BETTINA STENBÄCK Välkomna till Soc & kom! Jag heter Bettina och kommer i år att fungera som en av tutorerna i socialpsykologi. När ni läser det här är jag 20 år gammal och ska just inleda mitt andra år på den här fina skolan. Jag är hemma från Helsingfors och gillar att spela fotboll alltid nu och då. Min egen gulishöst var en av de bästa tiderna i mitt liv och det hoppas jag att er också blir. På Soc & Kom lär man känna en massa nya människor och det ordnas olika sorters evenemang i snabb takt. Man måste inte vara med på allting, men det kan nog löna sig! Ännu har jag aldrig haft tråkigt på en StudOrg fest! Ibland blir det stressigt med studierna. Det är så enkelt att lämna allt jobb till sista minuten, men det brukar fixa sig till slut ändå. Känns det jobbigt kan man alltid ta en sväng till vårt StudOrg rum. Där finns det helt säkert någon som är i precis samma situation! Själv sitter jag där rätt ofta så det kan vara ett bra ställe att börja leta på om ni har ärende till mig.

Min favoritplats i Helsingfors: Kajsaniemiparken på sommaren.

Bästa med Soc&Kom:

Att man nästan dygnet runt kan hitta någon att hänga med och evenemanget ”StudOrg idrottar” varje onsdag!

Akta dig för:

Att sitta för länge i StudOrg.

Mitt överlevnadstips:

Vad ni än har för problem kan ni alltid ringa Max Biström.

Snapsen smakar: Bra.

Något du inte ville veta om mig:

Ni får nog ändå reda på det förr eller senare..


KAROLINA ASÈN Hoj kära gulisar! Och stort grattis till studieplatsen här på Soc & Kom! Jag heter Karolina, men kallas också Karre. Jag är 21 år och är hemma från Ingå. Mitt huvudämne är socialt arbete och socialpolitik och jag har diggat det supermycket! Det har varit både givande och intressant, så jag är väldigt nöjd med mitt studieval. Jag trivs bäst runt en massa människor och vill vara där det händer. Och som tur kommer det att hända en hel massa roligt under gulishösten, så pricka in alla evenemang i kalendern.

Min favoritplats i Helsingfors:

Någon mysig terrass där man kan sitta med gott sällskap under varmare kvällar och ha det skönt.

Bästa med Soc&Kom:

Definitivt matsalen! Där hittar man alltid någon trevlig typ att hänga med och mat är aldrig fel.

Akta dig för:

Att stressa för mycket under första hösten.

Mitt överlevnadstips:

Försök göra undan de flesta grundkurserna under första året så är de ur världen.

Snapsen smakar:

Snaps! Kallt och äckligt, men slinker nog ner efter en och annan snapsvisa.

FELIX HOLMBERG Mitt namn är Felix och jag kommer att fungera som tutor för socialt arbete och socialpolitik. Jag har vuxit upp i Esbo men bor nuförtiden i Helsingfors. Jag idrottar gärna på fritiden och är därför nöjd att StudOrgs har ett rikligt idrottsutbud. På onsdagar får ni gärna komma med till Gumtäkt för att idrotta med andra soc&kommare! Det är samtidigt ett bra sätt att lära känna studerande från skolan. Under de första veckorna kommer ni att få mycket information, men vi tutorer kommer att hjälpa er. Ni kan naturligtvis ställa frågor åt oss tutorer när som helst, om något är oklart. Jag hoppas att ni kommer trivas bra med era studier! Ses på hösten!

Min favoritplats i Helsingfors: Tjärholmen

Bästa med Soc&Kom:

Stämningen i skolan, StudOrg idrottar och dom roliga evenemangen.

Akta dig för:

Att stressa för mycket. Allt ordnar sig nog!

Mitt överlevnadstips:

Med en postitiv inställning går allt bra!

Snapsen smakar:

Alltid, men bäst på silliz!

Något du inte ville veta om mig: Avslöjar jag inte ännu


Socialt arbete


EMMA MUSTALA

Statskunsk

Din tutor från och med hösten, lyktan i mörkret, vattnet i öknen, ljuset i tunneln... Föreningsaktivist, feminist, stressboll, studerande. Svag för kadetter, pepp på tisdagsöl och hooked on House of Cards. Imponerad av toprocking, inspirerad av Nina Åkestam. Präglas också av en arbiträr förkärlek till såpbubblor. Rekommenderar en orädd attityd till StudOrg, ämnesföreningarna och nationerna, det finns en massa bra typer som bara väntar på att lära känna dig. Främlingar är vänner man ännu inte känner und so weiter, i synnerhet på Soc&Kom. Förutom pub crawling i Kallio kan man också sporta med att kolla in alla stans UniCafen och andra mestan där man får mat till humant pris, testa till exempel Musikhusets lunch för 2,60 €.

Min favoritplats i Helsingfors:

Kolla in kanalen i Gräsviken, inte alla som känner till den.

Bästa med Soc&Kom: Människorna, ju.

Akta dig för:

att akta dig för mycket, farligt detdär med att låta bli.

Mitt överlevnadstips: Vatten. Alltid vatten.

Snapsen smakar:

speciellt gott då man redan har druckit för många...

Något vi inte vill veta om dig: Föreningsnörd sedan 2008.


kap

CASPIAN SÖDERMAN

Hej och grattis för att du lyckats skaffa dig en studieplats! Jag heter Caspian (kallas ibland ”casse”) och är 21 år gammal och jag ska redan börja min tredje höst på soc o kom. Jag har bott största delen av mitt liv i Esbos mörka skogar men bor för tillfället i Gräsviken. Jag har trivts bra på soc o kom, undervisningsgrupperna är små och det är lätt att fråga professorerna om råd och hjälp. Jag hoppas att ni ska ha en rolig gulishöst och jag uppmuntrar att vara aktiv i studielivet, må det vara på sitsar, styrelseaktiviter eller idrotsevenemang det finns säkert något för alla!

Min favoritplats i Helsingfors: Kvarteren kring nya studenthuset

Bästa med Soc&Kom:

Gratis kaffe i StudOrg rummet

Akta dig för:

För några av de äldre studerandena

Mitt överlevnadstips:

Ta inte studierna för allvarligt, kom ihåg att en sits under gulishösten piggar upp den mörka hösten.

Snapsen smakar:

Bra, om inte ännu så nästa höst senast.

Något vi inte vill veta om dig:

Har bott i Åbo och heijar ännu på TPS


SEBASTIAN ”SEBE” BACKMAN Denna Borgåbisi är 21 år gammal och går andra året på journalistiklinjen. Grattis till ett bra val! Då man går på Soc&Kom ser man fram emot att gå till skolan på morgnarna. Klasserna är små och stämningen god. Ännu bättre är festerna som på hösten är många. För journalisterna rekommenderar jag starkt att ta sig till Nypolen eller andra festplatser genast då gulishösten inleds. Pennkrigarna är ofta avskiljda i ena tornet på Snellmansgatan och ser inte mycket av andra studerande. Därför är fester och andra evenemang utmärkta möjligheter att knyta kontakter utanför den egna klassen. Själv funderade jag hur det skulle gå att flytta bort hemifrån och bo ensam. Aldrig hade jag trott att jag skulle trivas så här bra. Genom att kolla in den nya serien Studieliv kan man få en inblick i en studerandes vardag ifall ni är nyfikna. Heta tips är att ladda ner appen «Reitit» och använda reittiopas.fi ifall du är ovan att röra dig i Helsingfors.

Min favoritplats i Helsingfors:

Järnvägstorget är alltid kul att hitta då man irrar runt mitt i natten

Bästa med Soc&Kom:

Bra sammanhållning och utmärkt läge

Akta dig för:

De lömska bussarna. 70T och 70V är inte samma sak.

Mitt överlevnadstips:

Om du har smartphone: använd Google Maps. U-svängar är tillåtna under hösten.

Snapsen smakar:

Särskilt bra under gulishösten

Något vi inte vill veta om dig:

Övervägde starkt att acceptera en studieplats på Hanken..


Journalistik

MILLI HELLSTRÖM

Mig ska du kalla Milli fast jag egentligen inte heter så. Jag har flummat runt ett par år före det slog mig att det är journalistik jag ska studera. Det är därför som jag är snäppet äldre än mina klasskamrater som jag börjar andra året i höst med. Jag kommer från en liten by där alla känner alla i Kyrkslätt. Du ska alltså börja på Soc&kom i höst, grattis till ett bra val! Jag har varit nöjd från och med dag 1. Framför dig har du en massa roliga fester, intressanta föreläsningar och så kommer du att träffa människor som blir dina vänner för livet. Känner du dig vilsen så är det bara o rycka mig eller Sebe, eller varför inte någon annan tutor i halarärmen, så får du svar på dina frågor. Vi vet allt om hur man slipper betala tillbaka studiestödet till Kela, vems föreläsningar man ABSOLUT inte ska skippa och varför det lönar sig att ta en klunk vatten emellanåt på sitsarna. Det här blir nog bra ska du se!

Min favoritplats i Helsingfors: Prkl club eller där det sitsas.

Bästa med Soc&Kom:

Människorna som finns där.

Akta dig för:

Att missa allt för många gulisevenemang. Du kommer ångra dig!

Mitt överlevnadstips:

Lär dig reglerna för att veta vilka som går att bryta.

Snapsen smakar:

Det får du nog veta under din gulishöst utan att jag berättar det åt dig.

Något vi inte vill veta om dig:

Jag tycker om att gå på pub med min mamma och hon super mig alltid under bordet..


STYRELSEN

StudOrgs Styrelse 2013

BJÖRN

BONS DORF ORDF F ÖRAN DE

N S HTINTET T JA LET SKO E E NADA U M R D N A R PROG Ö ORDF

CRISTA GRÖNROOS SKATTMÄSTARE

COT

TE S GUL ARAMO ISPA PI

S SEK ARA H RE T ENR FO ERAR IKSS RM E O ON ATÖ CH R IN-

STRÖM A REHN KATARIN ATOR OORDIN MSÅRSK U E IL B JU


STYRELSEN

Studentorganisationen vid Soc&Kom, eller StudOrg är en förening för alla studenter på Soc&Kom. Föreningen ordnar fester, sitsar, seminarier, idrottsevenemang och mycket mycket mer. För att det ska vara nån sorts ordning på allt som händer finns det en styrelse som sitter ett år i taget. Styrelsen väljs på StudOrgs höstmöte, kanske sitter du med år 2014...

KAR I ÅRS N IIVAR FEST I MAR NEN SKA LK

JENN

ID SITS ANIELSS VÄR DIN ON NA

A TIIVOL ROBIN E R A MÄST KLUBB

N NELLA ILONEA IO JOSI SE ERN T E CH INOTRDFÖRAND O IE D STU SKOTTETS UT

NIKLAS EVERS CHEFREDAKTÖR


KALENDER 28.8 GULISBOWLING

7.9 GULISSITSEN

11.9 GULISINTAGNING

för såväl fyllbult som absolutist, vissa evenemang är rojsiga, andra riktigt städade, den gemensamma faktorn är att alla välkomnas. Min rekommendation är att ni ger allt en chans, det gjorde jag på min gulishöst, och ångrar ingenting. Nu när ni har fått den sedvanliga propagandan tänkte jag också komma med några varningens ord. Se till att festa under hösten, håll igång takten under våren också, men se också till att ta tillräkligt med kurser, våga välja det som intresserar, och försök att i mån av möjlighet göra undan också sånt som inte ser så väldigt intressant ut, det är nämligen ganska vanligt att sådant blir och hängande i förbifarten när man har så roligt här på Soc&kom (för undertecknad inkluderat).

Gulisveckans första evenemang är bowlingen. Här har du en bra chans att lära känna dina nya studiekompisar. Bowlingen efterföljs vanligen av jatkon på Brunshuset.

Gulisintagningen är en stadsorientering i små lag. Efter den kan kan du stolt kalla dig en en riktig Soc&kommare och StudOrgare.

21.9 INLEDANDE SITS

Första kalaset som äldre också får vara med och leka på. Brukar vara en storsuccé när folk äntligen får svalka sina strupar med snaps och sedan värma magen med god mat. Både gamla och unga är välkomna!

28.-29.10 GULISMOJ

Här får du en chans att lära känna de andra gulisarna ännu bättre i skön samvaro under ett veckoslut. Vi åker iväg ut till en stuga i Borgå på lördag förmiddag och kommer hem på söndag kväll. Du får vara med om lekar, sketcher, sits och sillis.

M

ånga gratulationer till din nya studieplats – Du har gjort ett bra val! Oavsätt hur ni hamnat på Soc&kom, varifrån ni kommer, hur gamla ni är, eller vilket ämne ni har kommit in på hoppas jag att ni alla tar vara på den fantastiska gulishösten och kommer med och gör alla årets evenemang till precis det vad ni vill att de skall vara, otroligt skoj. Vissa är kanske lite oroliga för att man har hört rykten om det eviga festandet i början av studierna som aldrig tar slut, eller de där konstiga sitztraditionerna och sångerna som sjungs? Det finns ingen orsak till oro, StudOrgs fester är oftast ganska lättsinnade, och det finns plats

Gulissitsen blir din första prövning i sitsandets ljuva värld. Men känn ingen rädsla fastän du inte kommer ihåg helan eller halvan, du kommer att få en splitterny sångbok.

Våga er gärna in och ta en kaffe och diskutera samhällsproblem (egentligen talas det bara om senaste southparkavsnittet och om det är moraliskt rätt att Disney köpt Starwars eller dyl.) med andra studerande i vårt klubbrum, det visade sig för min del vara en ganska skön tillflyktsort för läspauser och gratis kaffe med nya vänner som

studerade ämnen som jag typ inte ens hade hört talas om när jag började. Ni har dessutom tur, eftersom att vår förening fyller 70 i år utlovas en extraordinär höst. Ta även gärna vara på allt det som erbjuds en ny studerande vid HU, en jädrans massa spännande seminerier, föreläsningar, föreningar och en aktiv studentkår, möjligheterna för den som vill aktivera sig är otroliga, i allt från studentpolitik på riksnivå till ”Akademiska bordshockey sällskapet”. StudOrg är ett bra mellanting, och jag hoppas att ni alla skall trivas varmt i föreningen, det är lätt att komma med, precis hur aktivt man själv vill. Kom också ihåg att det är första studieåret, man behöver inte hinna med allt, det där coola seminariet eller snuttjobbet på lokaltidningen finns nog kvar nästa år också, och kom ihåg att gulistiden och dess yrsel av nya mänskor och sjukt roliga fester är något som är värt att ta vara på, studiepoängen trillar nog in fast man har roligt också, och en etta är långt ifrån världens undergång, bara det inte blir för mycket av dem. Eftersom allt går mycket snabbt under introduktionsveckan och det inte finns mycket tid över att tänka på annat ger vi dig en förhandsglimt över höstens viktigaste fester, dessa skall du färdigt pricka in i kalendern! Björn Bonsdorff StudOrgs ordförande


ÄMNESFÖRENINGAR

ÄMNESFÖRENINGAR Varje huvudämne på Soc&kom har en egen ämnesförening. De ordnar egna aktiviteter och evenemang. Här är korta hälsningar av dem till dig!

HABITUS

Grattis till din studieplats! Sociologistuderandenas ämnesförening Habitus gör sig härmed påmind. Habitus är ett kontaktorgan för studerande som läser sociologi som huvud- eller biämne vid Soc&kom. Till vår verksamhet hör att sporra och inspirera varandra i våra sociologiska strävanden och vi hoppas att ni alla dyker upp på våra evenemang under hösten. Det finns en hel skock med liksinnade som väntar på er på högskolan i höst. Vi ser fram emot att snart få träffa dig!

OCTAVIA

STATSVETT

på Soc&kom.

J-KOMM

Octavia är ämnesföreningen för er som studerar socialt arbete som huvud- eller biämne. Vi kan redan nu berätta att vi som studerar socialt arbete kallas för sossuna. Octavia är en relativt ny och liten förening men ordnar trots det en hel del program, såväl seriöst som oseriöst. Vi vill skapa en gemenskap bland både nya och lite äldre studerande och hjälpa nya studerand att känna sig hemma

BORDERLINE

Borderline hälsar alla nya socpsykkare välkomna till Soc&kom och till socialpsykologins ämnesförening! Borderline är Soc&koms yngsta ämnesförening och är till för att alla som studerar socialpsykologi ska ha möjlighet att träffa andra som studerar samma sak oberoende årskurs och ha det roligt tillsammans. ”Psykologer är vi inte, sociologer ska vi inte bli, så låt oss vara

Studerar du statskunskap, vill lära känna andra statskunskapsstuderande, ha möjlighet att delta i studieresor och ha det otroligt roligt? I så fall är ämnesföreningen Statsvett lämplig för dig! Statsvett ordnar varierande program som kombinerar nytta och nöje. Årets höjdpunkt är studieresan som resekommittén tillsammans med styrelsen ordnar på våren.

Vi är en ämnesförening vid Soc&kom med det sprittande namnet ”Journalistföreningen vid Soc&kom rf” men säg bara ”J-komm” för det gör alla andra också. Just du är hjärtligt välkommen att bli medlem. Vi kan säga att du har äran att bli medlem och med det menar vi att du bör bli medlem. Samtliga journalistikstuderande vid Soc&kom, oavsett ålder eller årskurs, samsas i vår förening.

Borderline!”

Glöm inte:

Att söka upp StudOrg på nätet studorg.webbhuset.fi www.studorg.org twitter.com/StudOrg 1.11 ÅRSFEST

Årens finaste fest är ett bra tillfälle att klä upp sig och njuta av god service. Trots att årsfesten är lite dyrare än vanliga fester lönar det sig definitivt att delta någon gång under sin studietid. Särskillt då StudOrg 2013 firar 70 års jubileum.

2.-3.11 ÅRSFESTJATKON

Dagen efter ska du glömma fina fasoner och klänningar. Dra på dig halaren, din värsta sillishatt och festa så länge du orkar. Inget är förbjudet på sillis!

14.12 JULFEST

Höstens sista officiella fest som firas i julens tecken på Nylands Nation. Det blir skinka och lådor i mängder. Har man riktigt tur kan man se en skymt av lucia och vem vet, kanske också julgubben.


GULISALFABETET AKADEMISKA KVARTEN

De flesta föreläsningar inom högskolevärlden börjar en kvart över utsatt tidpunkt. Så om det står kl. 13 i studiehandboken, betyder det 13.15. Såvida det inte uttryckligen står 13.00!

ALLMÄNNA TENTAMENSTILLFÄLLEN

Ordnas på fredagar. I studiehandboken finns mer information om vilka kurser som tentas när. Man anmäler sig till tentamina genom WebOodi senast tio dygn innan tenten. Man får skriva i fyra timmar och högst två tenter på ett tenttillfälle.

BIBLIOTEK

Kan man kallas f.r.o.m. tredje året på Soc&kom, men oftast syftar gamyl på en ännu äldre studerande som kanske inte ens studerar längre men hänger med. Är oftast ofarliga och snälla.

GULIS, GULNÄBB Du.

HALARE Kombinerad haklapp, identitetsbevis, anslagstavla, dagbok, smutsskydd och partydress i gula nyanser. Halaren är obligatorisk på Horrorjakten, Första maj, Skåttårssitzen och Ylonz. Samla på dig många halarmärken och sy fast dem i overallen! Bär den istället med stolthet och en smula självironi. Gulisarna ansvarar själva för införskaffandet av halare, med hjälp av tutorerna.

har flera ingånger, bl.a. Fabiansgatan 30 eller Kajsaniemigatan 5.

KURATOR

Ni som kommer direkt från gymnasiet kanske tänker er att en kurator sitter och reder ut de studerandes psykiska problem. Men nej, det är inte en sådan kurator. I studielivssammanhang menas med kurator en aktningsvärd person med lång erfarenhet av föreningen som svävar över hopen som en gudfadersfigur och hjälper styrelsen i dess arbete och ser till att allting går rätt till. Elin Andersson är StudOrgs kurator.

LOKOMOTIV SÅSSÅKOM

ett läsesalsexemplar som man kan läsa i biblioteket. Läsesalsexemplaren kan också lånas hem som nattlån. Man kan reservera dem på förhand, kvittera ut dem efter kl. 14.00 och lämna tillbaks dem senast kl. 10.00 nästa dag. De kan även lånas över veckoslut. Respektera andra studenter och lämna tillbaka böckerna i tid!

MOTTAGNINGSTIDER

Lärarna har fasta mottagningstider under vilka man kan gå upp till deras rum och diskutera. Skicka gärna e-post i förväg om du har något på hjärtat. Mottagningstiderna finns påhögskolans hemsidor och på Flamma.

B a A

Finns inte på Soc&kom, närmaste är Universitetets nya centralbibliotek i Kajsa huset. Där hittar man det mesta.

COCCARE

Börjar en timme före sitsen, då man njuter av en fördrink och minglar med sitsdeltagarna. En bra chans att komma i stämning och lära känna nya människor.

DEBATTEN

Debatten är StudOrgs diskussionsforum på nätet. Det är dock minst sagtföråldrat och all diskussion förs numera på facebook. För arkeologiskt nyfikna hittas debatten på: www.studorg.org/debatt

DISK

GAMYL

Det finns kärl och bestick i StudOrg-rummet som alla får använda, men kom ihåg att diska efter dig. Du vill väl inte heller börja med att först diska din kopp förrän du kan dricka något.

FÖRELÄSNINGAR

Tar oftast 90 minuter. Många är frivilliga, men t.ex. om de innehåller praktiskt arbete eller grupparbete brukar de ha en 80 procents närvaroplikt. Kolla studiehandboken, nätet och anslagstavlan för information om ändringar och tidtabeller. J-studenter har speciellt mycket kurser med obligatorisk närvaro.

HELKA

Alla HU:s bibbaböcker finns på en databas som heter Helka. Om du inte hittar en bok på Soc&koms lärocenter kan du söka den på nätet. I biblioteket finns några datorer som är direkt anslutna till Helka. Du kan också gå till www.helsinki.fi/bibliotek. Här kan du också förnya lån, ändra kontaktuppgifter och se om du råkar ha böter för försenade lån...

HÖSTMÖTE

I slutet av november håller StudOrg ett allmänt höstmöte där styrelse för 2014 väljs och bl.a. budget och verksamhetsplan godkänns. Alla medlemmar är mer än välkomna att delta! Berätta om ditt intresse för att aktivera dig i styrelsen i god tid.

JOO-AVTAL

När du avlagt 45 studiepoäng kan du börja ta kurser på andra universitet. Tala mer med Studiebyråns personal.

KAISA BIBBAN

Bekanta dig gärna med Kaisa-huset, universitetets huvud-bibba. 15 500 kvadratmeter värt av böcker och mjuka läseplatser. Den

StudOrgs legendariska fotbolls-/innebandy-/hockeylag, som ständigt är i desperat jakt efter nya spelare. Du kan fråga idrotts- eller programansvariga om mera..

LYYRAKORTET

Ett verkligt smartkort med allt-i-ett. Från och med hösten införs ett nytt betalningssystem till Lyyra kortet. Men Slisas Lompakko-tjänst kan man använda kortet som ett kontaktlös betalkort utan PIN-kod. Med betalkortet kan man betala både i affärer och Unicafé så länge summan är under 25 euro. Du kan beställa kortet när du betalat årsavgiften! Det lönar sig att göra det i tid, till exempel nu genast! www.lyyra.fi

LÄROCENTER

Centrala stället i Soc&koms byggnad är lärocentret. Där finns datorer på ett loft i aulan och läselsalsexemplar av kursböcker och tidningar i en läselsal.

LÄSEORDNING

Ingen färdig läseordning finns, utan alla studerande gör upp sin egen med hjälp av uppgifterna i webbstudiehandboken. Tutorerna hjälper dig till en början. Eller så gör du ingen läseordning alls.

LÄSESALSEXEMPLAR

Finns i lärocentret. Alla kursböcker har åtminstone

MÅLTIDER

Sjukt billigt att äta gott på uni! Ofta flera alternativ och ett gott salladsbord hör till måltiden. Staten subventionerar studentmåltider; rabatten får du vid kassan i studentkaféerna genom att visa upp ditt studiekort.

NATIONERNA

Nationerna är träffpunkter för folk från samma håll i Finland. Här ordnas mycket program och nationerna har ofta en stark och egen gemenskap. De svenska nationerna i Helsingfors är Åbo nation, Östra Finlands nation, Nylands nation och Vasa nation. Dessutom finns Åländska studentföreningen. Håll utkik för nationerna under introduktionsveckan!

NYLLE

I första hand Nylands Nation. Men nationenss klubblokal, där StudOrg ofta ordnar fester, kallas också Nylle. Finns på Kaserngatan 40.

NYYTI

Nyyti är en organisation som hjälper studerande som känner sig deppade, stressade eller annars bara mår dåligt. Stödgrupper och diskussionskvällar ordnas, samt dejour


på svenska. Mer info på www.nyyti.fi

RESEKORT

I huvudstadsregionen rör du dig med kollektivtrafik. Smidigast blir det om du fixar dig ett elektroniskt resekort som fungerar på bussen, i spårvagnen, i lokaltåget, i metron och på Sveaborgsfärjan. För att få studentrabatt bör du vara inskriven i huvudstadsregionen. Då hämtar du ett intyg från kansliet och travar iväg till HRT:s kundtjänst (bered dig på långa köer i början av läsåret). Är du skriven på annan ort lönar det sig också att skaffa kortet. Kortet kan laddas med värde eller tid i HRT:s kundtjänst eller i R-kioskerna.

idka självstudier i språk.

STYRELSEN

Så brukar StudOrgs styrelse oftast benämnas. Styrelsen ser till att programmet rullar och håller reda på kontakterna till högskolan. En ny styrelse väljs varje år vid höstmötet och tillträder vid årsskiftet. Ordförande för styrelsen är i år Björn Bonsdorff. Styrelsen klarar inte av allt arbete själva, utan behöver frivilliga hjälpredor som ställer upp.

b B SCHEMA

Det finns inget enhetligt schema för studeranden, utan alla gör upp sitt schema enligt vilka kurser de väljer. Observera dock att det lönar sig att avklara obligatoriska kurser och huvudämneskurser så de inte blir och hänga. Var inte blyg, fråga andra studeranden om tips. Nya Flamma-funktionen, be dina tutorer visa hur du kan bygga ditt eget schema.

SITS

De traditionella festerna med förrätt, varmrätt, efterrätt och mycket sång kallas sitsar.

SOC&KOMPOSTEN

Komposten är StudOrgs egen blaska. Tidningen behandlar allt som berör studerande vid Soc&kom och lite till. Evenemang, fester, studiepolitik, intressanta personer och fenomen, debatt – med studentikos inriktning. ALLA är välkomna med bidrag i ALLA former. Tidningen utkommer på nätet eller i pappersform ellerbåde och.

SPRÅKCENTRET

På unis språkcentrum kan du studera språk. Fråga mer på kansliet eller surfa in på www.helsinki.fi/kksc/svenska. Vid lärocentret Alexandria på Fabiansgatan 28 kan du

Här får du så gott som gratis hälsovård. Köerna kan vara långa, så det lönar sig att vara ute i god tid. Akutmottagning finns också. www. shvs.fi

STUDIEHANDBOKEN Finns på webben på adressen sockom.helsinki.fi/ studier. Studiehandboken hittar du elektroniskt på WebOodi.

Eller StudentOrganisationen vid Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet rf. StudOrg ordnar fester, program, seminarier, kulturutflykter, idrott, och finns till för att samla alla studerande i högskolan till en trevlig samvaro. Organisationen fungerar i princip som en studentkår. Dessutom är StudOrg i ständig kontakt med högskolans ledning och bevakar de studerandes intressen och påverkar beslutsfattandet. Bekanta dig mer med din organisation: www.studorg. org. Observera att StudOrg fyller 70 år, vilket vi firar under höstens lopp med seminarier och den Legendära Årsfesten på Pörssi.

TUTOR

UNICAFÈ

I Helsingfors finns hela 20 Unicafé-restauranger. Enklast och billigast är det att betala med ditt studentkort, men det går också att betala med kontanter, men då måste du ha ett bevis över att du är inskriven vid Uni för att få förmånligare lunch. Skriv ut ett då du betalar årsavgiften på Weboodi! www.unicafe.fi/sv

du använder mycket! www. helsinki.fi/weboodi

YLIOPISTOLIIKUNTA

c C

STUDENTHÄLSAN

STUDORG

dumma för att ställas!

Dina ankmammor och ankpappor som hjälper dig att simma runt näckrostrasslet i din nya ankdamm som heter Soc&kom och Helsingfors studieliv. Finns tillgängliga dygnet runt. Inga frågor är för

USF

Eller Understödsföreningen för StudOrg är en förening som förvaltar StudOrgs kapital, samt en träffpunkt för gamyler som vill hålla upp kontakten med organisationen. Som ordförande fungerar Sebastian Gripenberg.

UTBILDNINGSRÅDET

Står över ämnesråden och bereder frågor som angår studier och utbildning. En studeranderepresentant från varje huvudämne sitter med i rådet.

UTSKOTT

StudOrgs styrelse har många utskott (t.ex. festutskottet, programutskottet, studie- och internationella utskottet) och då och då bildas lösa arbetsgrupper och kommittéer. Ett utskott är det rätta stället för dig om du är intresserad av att delta i verksamheten, men inte brinner för att binda dig till ett års styrelsearbete.

UTSKRIFT

I högskolanskolan är det gratis att skriva ut papper från datorerna. Kvoten för en termin är 600 ark och den kollar du när du skriver ut ett dokument. Du kan köpa mera kvot mot en liten summa. Glöm inte att sträva efter dubbelsidig utskrift! StudOrg är en miljövänlig förening och det ska du också vara.

WEBOODI

Här anmäler du dig till kurser, kollar tider för föreläsningar, ser på ditt studiepoängskonto, ändrar uppgifter och beställer studieutdrag. En portal som

(unisport)

För en löjligt liten summa får du chansen att utnyttja en massa olika motionsmöjligheter som studentkåren erbjuder. Årsavgiften för ett motionskort är bara 92 euro. Håll din form och hälsa – läsandet sätter sina spår! Studentgymet närmast Soc&kom finns på Fabiansgatan 20.

ÅRETS GULIS

Varje år utnämner StudOrg den gulis som mest utmärkt sig inom organisationen och studielivet. Förra året gick den gula plastankan till Socpsyk. tutor Bettina Stenbäck,i år kan det vara du..

ÅRETS KAMEL

Varje år utnämner Studorg den törstigaste personen på StudOrg-festerna till årets kamel. Årets kamel 2012 är klubbmästare Robin Tiivola.

ÄMNESRÅD

Länge leve demokratin! I Soc&kom har studerande alla möjligheter att påverka, både i utbildningsrådet och ämnesrådet. Ett ämnesråd per huvudämne och inom dem behandlas frågor som berör studierna och studerande.

ÖVNINGSREDAKTIONEN

Finns på tredje våningen och är i princip till för att journalisterna ska öva sig på redaktionsarbete. Här kan man också sitta och arbeta, hålla möten eller annars bara slappa och umgås.


Guliskomposten 2013  
Guliskomposten 2013  
Advertisement