Issuu on Google+

portfolio

Nguyen Minh Chau

M.Sc. Architectural Design Tampere University of Technology 2014

.


3 |

INDEX ACADEMIC PROJECTS 6 - 9| Sustainable Design Studio Case of Skanssi , Turku 10 - 13| Housing Design Studio Mid-density housing in Taatala, Tampere 14 - 18| History of Architecture Studio Transformation of Tammela Square, Tampere 19 - 21| Urban Space Design Competition Case of Baku, Azerbaijan

PROFESSIONAL PROJECTS 22 - 25| Kuala Lumpur Children Hospital Interior Concept - B + H Architects 26 - 29| Modernization of Brunei International Airport Interior Concept - B + H Architects 30 - 31| Karaoke rooms in Phan Thiet Interior Concept - Freelancing project 32 - 33| Pirkkala Warehouse Architectural Design - Freelancing project 34 - 35| Lielahti Kahvio Interior Concept - Freelancing project


NGUYEN MINH CHAU M.Sc. Architectural Design Tampere University of Technology +358 409329188 nmc.arch@gmail.com http://be.net/nmcdesign fi.linkedin.com/in/nguyenminhchau/ Highlights 28 year-old architecture student from Vietnam / Ambitious and willing to study and practice architecture / Learning about Finnish architectural tradition in TUT / Working experiences in Vietnam in several residential projects / Participated and received awards in some competitions / Character traits Dedicated and proactive / Patient and hardworking / Experienced team work skills / SOFTWARE PROFICIENCY Autodesk : Autocad 2D , 3D Max Studio, Revit Adobe : Photoshop, Illustrator, InDesign, AfterEffect and Flash (basic) Google : Sketchup, Google Earth Pro Graphisoft: Archicad Renderer : Vray, Lumion ( Realtime renderer) Others : MapInfo Windows OS LANGUAGE English ( Fluent), Finnish ( Good ), German ( Basic) ADDitional information International tutor at TUT 2012-2013 / 2013 -2014 Cooking / Travelling / Reading / Blogging / Photography / Reality gameshows watching


5 |


ACADEMIC PROJECTS

7 |

Social Hubs - Sustainable Design for Skanssi Sustainable Design Studio Location | Skanssi, Turku Area | 5 ha Housing | 7570 residents

Skanssi is a void in the urban fabric of Turku. The area is constrained by rigid borders (highway, national roads) but at the same time the connectivity of the zone is of high quality. The area is mainly an open field with occasional forests and minor topographic changes. The Skanssi shopping mall with a number of interconnected public spaces is an important functional feature of the site.

The proposal is based on the idea of inclusion of the diversity of users who will be integrated in the common activities in the social ‘hubs’ - the community spaces serving as the ‘living rooms’ for each cluster containing a variety of functions. The main purpose is to stimulate human interactions between all age groups among the residents in a number of activities.

Housing cluster The scheme proposes a variety of different cluster typologies, in which blocks of flats are juxtaposed with row houses and interlinked community spaces. In order to strenghten the idea of social street life, most of the entrances to the buildings are placed from the inside of each cluster, so that the residents have to cross the interior of their area to reach their own homes. At the same time, the buildings with the entrances opening up onto public streets still retain the sense of belonging to a specific cluster.


FACILITY STORAGE | KITCHEN | WC

WORKSTATION MEETING ROOM

RECEPTIO N EVENT HALL

PREFAB MODULA R FOR WORKSPACE


9 |

Living + Working lifestyle in urban village

LIVE

WORK LIFESTYLE >>> LIVE

INTERACTIONAL SPACE – LIVELY NEIGHBOURHOOD There are multi levels of interactional space for inhabitants, public and semi-public realms, natural reservoir, community saunas, community gardens, winter garden sharing with the neighbours and onwards. A definition of interactional space must include not only appearance and functional factors of the physical place, but also the inhabitants’ social activities and social identity. There are no fix program but adaptable and flexible for people. HOUSING CLUSTER The new Skanssi district will be a model of urban village with small and medium scale housing. All the inhabitants can be access directly from the street to the flat entrance or the staircase to upstairs housing. This typology as row houses create a new room to change the function of the ground floor to community space. One of your neighbours can run a small business in the nearby corner of the street. It encourages the local small business and also activates the streetscape.

SCATTERED NETWORK OF NODES

WORK LIFESTYLE

DEMOGRAPHIC DIVERSITY There are different age groups living in the same housing cluster. PERMEABILITY The main pedestrian promenade will be marked up with different material but on the same level with the passage ways to each housing cluster. It embraces the transitional streetscape of Skanssi from the market place, across the central park with the new library and open to the existing green ridge. The passage ways are one of the passive interactional space between the neighbours. It serves as a outdoor meeting place with BBQ parties, community garden project, etc. These passage ways, with close but reasonable distance from block to block, are the place for mutual sense of community.

PUBLIC NODE DIAGRAM

GREEN SPACE DIAGRAM


ACADEMIC PROJECTS

11 |

Mid-density Housing Housing Design Studio 2011 Location | Taatala, Tampere Area | 2124m2 Housing | 1758m2 - 3 Storeys - 10 blocks Flats | 145 Flats

The main concept is a collective lifestyle in this area, where people from different generations can live together and mutually support each other. The ground floor is for retired people. Consequently, the old grandparents can live independently but next to their children and grandchildren. The small studio is flexible function for single people or small start-up companies. They can convert some studio into workspace for 5-7 people. This concept is not a new concept, but the lifestyle is the initiative idea. How we can reimage a typical Finnish residential areas with new housing blocks and can we revise the collective lifestyle- as so-called socialism?

Locating on the existing Prisma supermarket in Taatala, this site has a good public connection with small single houses surrounding. This project is an experiment with the concept of “Mid density” developed from Modulor model plus the collective lifestyle. This image was used in the article “Tällainen kaupunginosa sopisi Koivistonkylän Prisman paikalle!” (Tamperelainen - 5th Feb 2012)


13 |


GREEN ROOF +5.000mm

SECTION 1 SCALE: 1/100 GREEN ROOF +5.000mm

TEMPORARY PERFORMANCE STAGE +3.000mm

SECTION 2 SCALE: 1/100

GREEN ROOF +5.000mm

PIAZZA +1.000mm

SECTION 3 SCALE: 1/100


ACADEMIC PROJECTS

15 |

Transformation of Tammela Square History of Architecture Studio 2011 Location | Tammela, Tampere

THE STORY OF TAMMELA SQUARE Tammela square located in the good connection with the city center, the railway system and the university UTA. This square is one of the identity for the city Tampere, with long history dated back from the early stage of urban development. Furthermore, in this area there are good facilities for education and sport activities. During summer, this square also provides the open-space market for the visitors to Tampere and local residents. However, Tammela square remains as a beauty in the sleep. The original concept is to awake the potential energy of this area.

URBAN PIAZZA, as a hub to connect the aged generation and the young one. URBAN CULTURE, as a temporary platform for artists. URBAN NATURE, as renovation of the existing urban spaces to be more sustainable and greener. The new design breaks the square grid with nature morphology ( developed by the ideas of cellular structure). This new green field is opposite to the remaining historical park. The future generation and the historical heritage can develop mutually.

Tammela square Arieal view

Top view


17 |

ACADEMIC PROJECTS

Digital Design in Sustainable Urbanism Explore the design possibilities of Voronoi in small scale urban design. I develop the concept from a landscape project in Tammela Square, Tampere. From the input data, including the nearby railway, existing trees and restricted border, we get the attraction points. Then we create the voronoi pattern inside the border. I seperate the green and playground by their calculated area, which one is smaller than the minimum value will be organised as green space. Finally, the patterned landscape design will be moved up. The distance depends on the existing terrain of Tammela Square. The solar occlusion analysis will be animated in 24hours. Input data >>> Attraction points

Attraction points >>> Voronoi surface >>> Green + Playground >>> Move to terrain


Solar Occlusion Analysis


ACADEMIC PROJECTS

19 |

Urban Space Design Competition Baku Case Location | Baku, Azerbaijan Area | 3000m2

The name Baku is widely believed to be derived from the old Persian names of the city ‫داب‬-‫ هبوک‬Bād-kube, meaning “Wind-pounded city”, in which bād means “wind” and kube is rooted in the verb ‫ ندیبوک‬kubidan, “to pound”, thus referring to a place where wind is strong and pounding. CONCEPT The folding platform with small gap connecting to the underground station. This space performs as a temporary public space. The Islamic pattern flows over the KITE-FIELD inside square the pedestrian pavements. As a result, it emphasizes the main stage, where the pedestrians can sit down and listen to a Jazz musician performing in front of the sea.

The covering area is 3000m2. The pedestrian pavement is about 8 meter wide. All these “carpeting” module can be mixed between the local stone and the grass. The slight slope and terrain lead pedestrians to a platform to face up the sea, listen the music and let the kite flying over. I like the Islamic pattern and also the carpet field. It was the first image when I started brainstorming for this competition. The final work presented my old childhood dream, upon a hill we can follow the wind - be a kite-catcher.

Anyway, I keep picturing all these little kids playing some game in this big field of rye and all. Thousands of little kids, and nobody’s around - nobody big, I mean - except me. And I’m standing on the edge of some crazy cliff. What I have to do, I have to catch everybody if they start to go over the cliff - I mean if they’re running and they don’t look where they’re going I have to come out from somewhere and catch them. That’s all I do all day. I’d just be the catcher in the rye and all. I know it’s crazy, but that’s the only thing I’d really like to be.” ― J.D. Salinger, The Catcher in the Rye


open auditorium

Platform of WIND

open stage for Artists


21 |


Professional PROJECTS

HOSPITAL PAKAR KANAK-KANAK UNIVERSITI KEBANGSAAN Location | Kuala Lumpur, Malaysia Area | 36420 m2 Task | Interior Architect in group of 7 people Schematic design

Develop the basic concept from primitive colours to create a motivating space for children in this hospital. Visualize interior renderings for Schematic Design Documents

23 |


25 |


Professional PROJECTS

27 |

MODERNIZATION OF BRUNEI INTERNATIONAL AIRPORT Location | Brunei Task | Interior Architect in group of 4 people Schematic design

The Architecture of the Brunei Airport Expansion through the long spanned trussed arched roof evocates the timeless beauty found in the flora of Brunei. Reminescent of the celebrated Rain Forests of Brunei beautifully undulating under the wind. While an angled vertical ‘‘trunk’’ appears to support the canopy and create an abstract version of the Islamic Arch. Gateway.

The facade of the Extension is a playful arrangements of louvered glazing creaeting an impressive muscharrabia inspired by the patterns of leaves and flowers found in Brunei. The Architecture of the Brunei Airport acts as a Gate Way to the countrty that celebrates the uniqueness of Brunei, it’s elegance and timelessness while offering state-of-the art airport design and green strategies.

The Long trussed Roof Canopy harvest day lights through modular sky lights reducing operation costs by minimizing the use of artificial lights during day time.

SKYLIGHTS -modular -easy to retro-fit -diffuse lighting - reduce operation costs through daylighting


29 |


Professional PROJECTS

31 |

CONCEPT DESIGN FOR KARAOKE IN PHANTHIET, VIETNAM Location | Phan Thiet, Vietnam Task | Freelancing project 2012 Area | 300 m2 Schematic design

Concept design for 2 karaoke rooms in Phan Thiet. I apply the NABC model from Demola Value Creation workshop in this small project. N:NEED - A:APPROACH - B: BENEFIT PER COST C: COMPETITION Need: 2 different styles with feasible solutions, entertainment space with luxury feeling. Approach: Lighting design + customized furnitures with built-in LCD screens + sound equipments + lighting and + fancy tables + couch

Benefit per Costs: in small area, 12-15 person/room, acceptable investment ( based on local contractor’s quotation) Competition: there will be more competitors in Phan Thiet near future - a well-developed city for tourism. The first room: Feminish curve + gathering clouds on the black ceiling + round customized tables with lighting bases. The second room: Square, strong shapes + red/ orange tone.


Professional PROJECTS

33 |

PIRKKALA WAREHOUSE + OFFICE Location | Pirkkala, Tampere Task | Freelancing project 2013 Plot Area | 20626m2 Total Square Area | 8155 m2 Schematic design

The project will be built during spring 2014.

My first practical project in Finland. The concept is brought from my client, he wants to offer a combination of office and warehouse in Pirkkala. The location is near the Pirkkala Tie 3, with good public transportation, near to the airport and the new industrial area in Pirkkala. I work partly in Finnish partly in English. The details and drawings are drawn all by myself ( with reference from another Finnish factory drawings). +14,500 KATTO

+14,500 KATTO

+12,000 SISÄKATTO

+12,000 SISÄKATTO

+5,700 KERROS 2

+5,700 KERROS 2

+1,200 KERROS 1

+1,200 KERROS 1

6,000

6,000

1

6,000

2

6,000

3

6,000

4

6,000

5

6,000

6,000

7

6

6,000

8

6,000

9

6,000

10

6,000

11

6,000

12

6,000

13

14

15

JULKISIVU POHJOISEEN

SCALE

1:200

+14,500 KATTO +12,000 SISÄKATTO

+5,700 KERROS 2

+1,200 KERROS 1 6,000

15

6,000

14

6,000

13

6,000

12

6,000

11

6,000

10

6,000

9

6,000

8

6,000

7

6,000

6

6,000

5

6,000

4

6,000

3

6,000

2

1

JULKISIVU ETELÄÄN

SCALE

1:200

SCALE

1:200

+14,500 KATTO +12,000 SISÄKATTO

+5,700 KERROS 2

+1,200 KERROS 1 6,000

A

6,000

B

6,000

C

6,000

D

6,000

E

6,000

F

6,000

G

6,000

H

JULKISIVU LÄNTEEN

6,000

I

6,000

J

6,000

K

6,000

L

6,000

M

6,000

N

O


Professional PROJECTS

35 |

LIELAHTI - Kahvio renovation Location | Lielahti, Tampere Task | Freelancing project 2013 Area | 400 m2 Renovation project ( ongoing)

The task is to renovate the existing Taukotila ( Rest area) into a new coffee area for clients. We reuse some existing furniture, the kitchen carpentry. All the furniture fittings are from Martela with the phone booth designed by Framery.

SJ - 4

SJ - 2

SJ - 1

SJ - 3

17

SK

16 15

TAUKOTILA/HK WC

14

KAHVIO

13 12

IMAC STATION

11 10

APK

LEHTIÄ

PP+JS

AK=2450

KEITTIÖ

PHONE BOOTH PORRAS

VARASTO

PK PK

JK JK

Kalusteet Piirustus

1:50

KEITTIÖ

3 260 800

1 200

50

1 260

1 050

VARASTO

450

Sisäänjulkisivu 1

1:50

PORRAS 900

KEITTIÖ

LEHTIÄ

900

TAUKOTILA

Muutos

Tunnus SJ

SISÄÄNJULKISIVU - 3

1:50

Tunnus

2 400

TAUKO TILA

KEITTIÖ

1:50

2 450 2 400

KAHVIO

SISÄÄNJULKISIVU - 4

1 050

1:50

450

SISÄÄNJULKISIVU - 2

Muutos

K.osa/Kylä LIELAHTI Rakennustoimenpide

nimim. Kortteli/ Tila 2491

Tontti/Rno 20

Viranomaisten arkistomerkintöjä varten Piirustulaji

600 800 K.osa/Kylä LIELAHTI JULKISIVU - 3 Rakennustoimenpide Päiväys

nimim. 600 Kortteli/ Tila 2491 1:20

LAAJENNUS Juoks. n:o

Tampereen AutoCenter Oy

1 260 Tontti/Rno 1 260 20

800

600

600

Viranomaisten arkistomerkintöjä varten 3 200 Piirustulaji PÄÄPIIRUSTUS

JULKISIVU - 4

Piirustuksen sisältö

600

Päiväys 600

Juoks. n:o Mittakaava

1:20


NGUYEN MINH CHAU M.Sc. Architectural Design Tampere University of Technology +358 409329188 Orivedenkatu 8 F120 33720 Tampere nmc.arch@gmail.com

The real voyage of discovery consists not in seeking new landscapes, but in having new eyes. Marcel Proust


Nguyen Minh-Chau