KMK Magasin #01 2023

Page 1

KUNGL. MOTORBÅT KLUBBEN

KALLELSE TILL

ÅRSMÖTE 2023

MEDLEMSTIDNING 1-2023

Svenska Sjö Assistans | Skadejour | Dygnet runt, året om. www.svenskasjo.se

Svenska Sjö är stolta över att vara ägda av riktigt båtfolk, tillsammans utvecklar vi det svenska båtlivet.

010-490 49 00 dygnet runt

Vi delar båtlivet med dig. På flera sätt.

Svenska Sjö är specialister på båtförsäkringar och har som ambition att erbjuda våra försäkringstagare kunnig, snabb och smidig skadehantering till låga premier. Dessutom ger vi våra försäkringstagare direkt återbäring på överskottet.

Skulle du hamna i en akut situation med din båt som du inte kan hantera själv kan du vara trygg med att Svenska Sjö Assistans alltid ingår i din båtförsäkring – dygnet runt, året om.

Som medlem i Kungliga Motorbåtsklubben försäkrar du din båt extra förmånligt, utöver andra rabatter såsom nautisk kompetens.

Tillsammans med båtorganisationerna arbetar vi ständigt med att utveckla de bästa båtförsäkringarna och trygghetslösningarna för dig och din båtklubb.

Välkommen att försäkra din båt hos Svenska Sjö!

Beräkna din premie på båtförsäkring

Tips!

Lyssna på Båtlivspodden som finns på Spotify & iTunes.

Ny båt eller yacht till 2024?

LITE KORT OM GALEON YACHTS:

Galeon Yachts har funnits i över 40 år och är ett familjeföretag som fortfarande ägs och drivs av samma familj som en gång startade bolaget. Företaget bygger 365 yachter per år och har 1 600 anställda. Yachterna byggs från 40–80 fot. Galeon har sålts i över 20 år i Sverige. I USA där MarineMax är återförsäljare för Galeon Yachts på fler än 60 orter, är Galeon Yachts det största varumärket i kategorin 40–80 fot.

Kvalité
Innovation
– Design
PS Marin AB │ psmarin.se │ info@psmarin.se │ 0732-00 11 90

- förverkligar dina drömmar -

TM www.angusmarine.com

Welcome to Angus Marine

Uncompromised aluminium boats. Built to workboat standard with refined details and premium class interior. All Angus boats are made in Sweden and Finland by some of the most skilful craftsmen in the marine industry.

Angus is a Swedish brand created by the founder of Rupert Marine.

Saltsjö Pir, Brantvägen 3 133 42 Saltsjöbaden www.yachtsale.se I 08-27 53 30 M-Line / NEW M48 X-Line / NEW X60 - X70 F-Line / 420 - 460 - 520 - 590 - 690 S-Line / 420S - 460S - 520S - Sportfly / 590S

WHERE THE SEA FEELS LIKE HOME

Jag vill göra en exit, vad ska jag tänka på?

Vi har bett våra experter svara på de vanligaste frågorna vi får från våra kunder just nu.

Läs svaren på seb.se/expertsvar

TREVLIG LÄSNING

& VALBEREDNING 2023 VÅRFESTEN 2023

REPORTAGE: FEM SOM BORDE HEM

SEAPAX: KLÄ DIG RÄTT

ICCY 40TH SUMMER MEETING

50 ÅR PÅ TRONEN

SPORTMANNAPRISET STRANDVÄGEN 56 DE BÄSTA APPARNA TILL BÅTEN

PETER NORDIN

INNEHÅLL 29 31 22 35 17 13 15 17 18 26 29 31 35 35 37 40 43 57 LEDAREN
ÅRSMÖTET
KOMMITTÉER MEDLEMSSIDOR
ÖNSKAR VI PÅ KUNGLIGA MOTORBÅT KLUBBEN

SÄLJA BÅTEN?

LÅT BÅTAGENT GÖRA JOBBET.

Vi är 100% båtagenter

Båtagent är mäklaren som lägger 100% på varje objekt som är till försäljning.Vi har inga andra åtaganden än att sälja de båtar vi har fått i förtroende att representera.

Vi ligger långt fram när det gäller; marknadsföring, annonser och att driva trafik till varje enskild båt vi har till salu.

4.7/5

”Professionellt och trevligt bemötande. Smidig hantering vid försäljning av vår båt. Rekommenderas!”

Gunnar

KONTAKTA OSS

”Mycket trevligt bemötande. Snabba och tydliga svar på våra frågor och funderingar. Rekommenderas helt klart! ”

Johannes

Vi finns på plats i alla hamnar i Sverige, Danmark och Finland för att hjälpa dig att sälja båten. Kontakta den mäklare som är närmast din båt.

Läs över 120 riktiga kundomdömen på:

www.batagent.se Båtagent Sverige Båtagent Finland Bådagent Danmark
Norra Stockholm Björn Hägerman bjorn@batagent.se 072-322 23 10 Södra Stockholm Jonas Claesson jonas@batagent.se 070-147 80 48 Mälaren Thomas Landegren thomas@batagent.se 0762-13 84 21

TIDLÖS DESIGN

KASTA LOSS.

HEJ ALLA BÅTVÄNNER! Nu är det inte långt kvar innan båtlivet drar i gång igen.

Det ska bli spännande att se hur 2023 kommer att bli. Räntor och prishöjningar på i stort sett allt fortsätter att öka. Elräkningarna skall väl bli lite billigare mot vår och sommar hoppas vi. Ja det grävs allt djupare i plånboken för var dag just nu.

Snart kommer vår och sommar samt en ny fin båtsäsong nalkas. Vår skärgård är ju fortfarande vacker och gratis att vistas i och våra anläggningar står klara att ta emot oss.

Men innan dess skall vi gå på båtmässa och drömma om ny båt eller hitta något bra att utrusta båten med. Vi skall också ha ett årsmöte live med mingel på båtmässan i år, det var länge sedan vi kunde genomföra detta så det ser vi verkligen framemot.

Går ni förbi Djurgårdshamnen kan ni passa på att ta en fika eller annat, har ni tur träffar ni på någon medlem att prata med.

SAYORA ÄR samma namn som på en gammal motorbåt min far hade. När jag som liten fick styra båten kände jag mig fri. Samma frihetskänsla ville jag föreviga i en tidlös produkt och därför designade jag en klocka med inspiration från havet. Med svensk design- och montering erbjuder vi ett unikt kvalitetsur med en djup historia. Den perfekta klockan för den modemedvetne och båtintresserade personen som, precis som mig, känner sig fri på havet. www.sayora.se

- Johan Ekberg, grundare Sayora Watches

Vi söker ny tillsyningsperson/-personer till Högböte! Har du tips på någon eller själv är intresserad, kontakta vår GS Pelle Larsson.

För egen del blir det nu att förbereda och putsa på båten inför sommaren. Årets resmål lutar åt södra skärgården ner mot S:t Anna.

Jag önskar er en god fortsättning på nya året!

Vi ses på årsmötet torsdag den 16 mars.

Peter Sandstedt, ordförande KMK

Vi har gummibåtar från Zodiac cadetserien i lager.

Välkomma in för att se över er livflotte samt flytvästar inför kommande säsong!

Ekens Naval AB Tumstocksvägen 12, 187 66 Täby I ekensnaval.com

KMK MAGASIN 13 KMK LEDAREN
Nu är det hög tid att se över sin sjösäkerhetsutrustning.
med inspiration från havet
ON D
O
G Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Fondbestämmelser, faktablad mm finns att få på www.fondita.se www.fondita.se Magnus von Knor ring +358 9 66 89 89 22
F
B
LA

ÅRSMÖTET 2023

Torsdagen dem 16 mars kl 17.30 äger årsmötet rum enligt dagordningen nedan, på Båtmässan Allt för Sjön, Älvsjömässan i Stockholm, sal k21.

Skicka din anmälan senast den 10 mars till KMK via mail kansli@kmk.se eller ring på telefon 08-661 23 03. KMK bjuder på inträdet till Båtmässan den 16 mars, du får en kod för fribiljett vid anmälan.

I den valberedning som valdes 2022 ingår Maud Rane, Lennart Selin, Thomas Hedberg, Kristoffer Sparring och Ola Skärhav. Motioner och andra frågor skall vara styrelsen tillhanda senast 10 dagar innan årsmötet.

Under mötet överlämnas 25- och 50-årsnålar till vederbörande som varit medlem i klubben under 25 resp 50 år samt förtjänsttecken och plaketter.

Avslutningsvis bjuder klubben på dryck och lättare förtäring.

DAGORDNING

Fastställd dagordning enligt stadgarna:

1. Förhandlingarna öppnas samt justeras av röstlängd.

2. Fråga om mötet är i laga ordning utlyst.

3. Val av 2 personer att jämte ordföranden justera dagens protokoll samt agera rösträknare.

4. Årsberättelse

5. Revisionsberättelse

6. Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen.

7. Styrelsen informerar om verksamhetsplan, budget m m.

8. Val av ledamöter i styrelsen enligt §11 a.

9. Val enligt §11 b. Ordförande i varje kommitté.

10. Val av valberedning

11. Val av två revisorer och två revisorssuppleanter

12. Fastställande av medlemsavgifter 2024.

13. Övriga frågor och eventuella motioner.

VALBEREDNINGENS FÖRSLAG TILL

ÅRSMÖTET

2:E VICE ORDFÖRANDE

JESSICA SANDBERG (TILL ÅRSMÖTET 2026)

Jessica har varit KMK-medlem sedan 2013, har ett mycket stort KMK-hjärta och många ovärderliga kontakter i båtlivet. Genom sitt yrke som advokat är hon en tillgång för styrelsen. Jessica finns med sin båt Sessan i Djurgårdshamnen.

SKATTMÄSTARE

ANDERS NORDQVIST (TILL ÅRSMÖTET 2026)

Anders har varit KMK-medlem sedan 1995. Anders är mycket aktiv i KMK styrelsearbete och är den som varit med längst i styrelsen. Anders är kanske mest känd för KMKmedlemmen för sin fina båt Siesta som finns för beskådan i Djurgårdshamnen.

ORDFÖRANDE BÅTLIVSKOMMITTÉN

PER SMEDFORS (TILL ÅRSMÖTET 2024)

Per har varit medlem i KMK sedan 2006. Per valdes redan 2017 till Båtlivskommitténs

16 MARS 2023

ordförande och har under dessa år gjort ett bra arbete tillsammans med sina kommittémedlemmar. Per brinner mycket för kommunikation och utbildningar för våra medlemmar.

ORDFÖRANDE HAMNKOMMITTÉN

BJÖRN KAISER (TILL ÅRSMÖTET 2024)

Björn har varit medlem i KMK sedan 1998 och har en båtplats i Djurgårdshamnen sedan många år. Han är nog den på bryggan som känner till de flesta medlemmarna som ligger i Djurgårdshamnen. Björn är en stor tillgång som ordförande i Hamnkommittén.

ORDFÖRANDE HÖGBÖTEKOMMITTÉN

EVA MELLIN (TILL ÅRSMÖTET 2024)

Eva har varit medlem i KMK sedan 2013 och ledamot i Högbötekommittén sedan 2017. Med sin långa tid som ledamot vet Eva det mesta om Högböte och blir en stor tillgång som ordförande i kommittén.

ORDFÖRANDE KMK:U

ISABELLA KULL (TILL ÅRSMÖTET 2024)

Isabella har varit medlem i KMK:U sedan 2005 och har sedan dess varit väldigt aktiv. Hon är engagerad i allt från ungdomsutbildningarna till midsommarfirande på Högböte. Isabella brinner verkligen för KMK:U.

ORDFÖRANDE KMK:R

VAKANT

ORDFÖRANDE KLUBBKOMMITTÉN

CAMILLA SKÄRHAV (TILL ÅRSMÖTET 2024)

Camilla har varit medlem i KMK sedan 2015 och har varit mycket engagerad på Högböte med dess olika arrangemang, bl a som ledamot i Högbötekommittén. Camilla är en stor tillgång för Klubbkommittén.

KMK MAGASIN 15

14-16 april 2023

– en flytande båtmässa mitt i Göteborgs Hamns anrika varvsmiljö!

Fri entré för hela familjen!

Öppet fredag/lördag 10.00-18.00, söndag 10.00-16.00 | Kontakt: 031-301 24 70, info@eriksbergboatshow.se
Följ oss på sociala medier
Akvarell: Jonas Bergstedt
Avstamp för säsong 2023
eriksbergboatshow.se

VÅRFEST

Den 14 april välkomnar vi till KMK VÅRFEST på Riddarhuset i Stockholm.

AV SKÄL BORTOM KMK:S KONTROLL gick det i år inte att genomföra festligheterna på Grand Hôtel. I stället har vi som tidigare meddelat bestämt att inbjuda till vad vi är säkra på kommer att bli en minst lika trevlig och elegant vårbal på Riddarhuset. Fredagen den 14 april brakar evenemanget loss och vi inleder med en pris- och medaljutdel-

ning i Riddarhussalen. Därefter cocktail och middag med divertissement samt påföljande dans natten lång.

Det faktum att KMK:s Höge Beskyddare HM Konung Carl XVI Gustaf 2023 firar 50 år på tronen kommer självfallet att uppmärksammas under kvällen.

Inom kort utsändes formell inbjudan per

e-post, men redan nu kan vi meddela att antalet gäster på Riddarhuset är begränsat, så för den som är intresserad av att ta på sig festmundering och lackskorna för att fira in KMK-våren, gäller det att boka biljetter i tid. Mycket välkomna önskar KMK!

KMK MAGASIN 17 KMK VÅRFEST

FEM SOM BORDE HEM

Att många svenska klassiker har lämnat Sverige för nya ägare utomlands, är det inte så mycket att säga något om. Men det finns några lite extra viktiga båtar som jag gärna skulle vilja ha tillbaka till svenska vatten med svenska ägare. Här är de fem viktigaste.

STELLA MARINA

Hon är inte bara en av de största. Stella Marina bär också på en så stor del av svensk yachting från mellankrigstiden, att den skulle fylla ett hål i den historia vi idag berättar på möten, träffar och festivaler. Hennes historia är fylld av händelser från allra första början. Vem som från start egentligen beställde den ritning som hon så småningom skulle börja byggas efter, är fortfarande lite höljt i dunkel. Den som beställde byggstarten var dock telefonsonen Gustaf LM Ericsson. Med en välfylld plånbok och ett brinnande tekniskt intresse, fanns både möjligheter och muskler att skapa en motoryacht av närapå internationell klass. Men även tjocka plånböcker tunnas ut emellanåt.

Med en i stort sett färdig exteriör, blev det paus i bygget. Och när multientreprenören och bokförläggaren Eric Åkerlund hörde sig för hos CG Pettersson om en ny yacht, som efterträdare till gamla Stormfågeln, så köptes det halvfärdiga Stella Marina-projektet på Gustafson & Anderssons varv och slutfördes till säsongen 1927.

Efter det så trampade både kungar, presidenter, näringslivsprofiler och en och annan vanlig svensk hennes däck innan hon såldes till Medelhavet i början på 1950-talet. Det sista spåret är en bild tagen på henne där hon ligger akterförtöjd i hamnen i Cannes. Därefter är alla konkreta spår försvunna.

Stella Marina under svensk flagg igen, är min önskning nummer 1.

18 KMK MAGASIN KMK REPORTAGE
TEXT: ANDERS VÆRNÉUS

SELMA

Få svenska båtar fascinerar mig så mycket som Selma. Hennes tillblivelse är som en saga fylld av hemlängtan, stolthet, familjeband och ungdomlig iver. Men också fylld med död, besvikelse och bekymmer. Håll i dig - här kommer hennes historia i korthet.

George Jeppsons far var en av de första som emigrerade från det lilla samhället Höganäs över till möjligheternas land USA. Hamnade så småningom i det lilla samhället Worchester några mil in i landet från kuststaden Boston. Här fanns ett litet företag som hette Norton och som drevs av en av stadens drivande män. Här fick den unge drivne svensken Jeppson anställning och det dröjde inte så många år innan han satt i toppen på företaget och snart även som ägare till det ständigt expanderade bolaget. Bolaget som hade gjort att staden växt och att mängder med skandinaver flyttat hit och tagit anställning i bolaget som mer eller mindre fungerade som en skandinavisk enklav.

Med en mycket god privat ekonomi och ett växande båtintresse, började sonen George Jeppson att planera inköpet av en motoryacht för att ha som representationsyacht för bolaget men också för familjens privata intressen. Enklast hade självklart varit att beställa en vacker commuter från något av de många välrenommerade varven i USA, men känslan och banden hem till Sverige var fortfarande så starka att han beslutade att båten skulle byggas i det gamla hemlandet och av det bästa varvet som där fanns.

Efterforskningarna pekade alla på att Jeppson skulle vända sig till AB Stockholms Båtbyggeri med den unge och mycket driftige chefen Carl Plym. Vitsorden var alla goda och snart så hade de båda herrarna enats om bygget av en ultramodern commuter byggd i ädlaste hondurasmahogny och fulladdad med alla de senaste bekvämligheterna. Bygget kom att bli ett av varvets allra mest omfattande under hela deras existens. Och budgeten som Carl så noga hade räknat på, sprack rakt av. Så den goda affären som bygget skulle bli, blev istället en ganska så medioker affär.

Sjösättning och högtidlig leverans blev det dock sommaren 1928, en sommar som också familjen Jeppson tillbringade i Stockholms skärgård ombord på Selma och den skärgårdsö som inhandlats som bas.

På hösten samma år lastades så Selma på en lastbåt i Göteborgs hamn för att skeppas över till hennes nya hemmavatten i Florida där hon landade tryggt någon månad senare. Carl Plym med unga flickvännen Elisabeth var sedan också över 1929 och tillbringade en tid ombord på Selma och passade också på att förlova sig på fördäcket en vacker afton.

Men Selma kom också att bli den indirekta anledningen till Carls alldeles för tidiga bortgång. Vid ett besök på den Jeppsonska skärgårdsön, som familjen Plym fick använda när inte The Jeppsons var på plats, halkade Carls bror Gustav allvarligt på en klippa. Och under ambulansflygtransporten därifrån, störtade planet i vattnet och Carl drunknade.

Och Selma då? Ja hennes sista lämnade spår är i en av yachtklubbarna i Washington DC i slutet av 1970-talet. Därefter är det tyst. Blir det du som hjälper till att hitta henne och hjälpa mig att åter hissa den svenska flaggan på hennes flaggspel?

KMK MAGASIN 19 KMK REPORTAGE

SENORITA MERCEDES

Sett ur mitt egna perspektiv som älskare av klassiska runabouts, har nog ingen brygga varit vackrare efter andra världskriget, än familjens Philipsons på Ingarö under slutet av 1960-talet. Familjens stora livsnjutare och båtälskare, Anders ”Aje” Philipson, hade till sommaren 1966 köpt hem en ny Riva Super Aquarama som han dessutom överraskade alla med genom att köra Roslagsloppet med 1967.

Men vid bryggan låg också den läckert röd-orange nybyggda Boghammarracern Senorita Mercedes. En fantastiskt vacker racer, byggd på samma skrov som racerlegenden Don Aronows legendariska Magnum 28-skrov. Don hade varit i Sverige 1967 med originalbåten och kört Getingloppet som han dessutom vann. Direkt efter racet köptes båten av Tage Boghammar som använde det framgångsrika skrovet som plugg och tog med det som avstamp, fram två modeller för den svenska marknaden. Den ena en snabbgående familjebåt som fick namnet

Boghammar Magnum 28. Men den båt som Aje köpt var av den andra varianten, en renodlad racerbåt som utrustades med dubbla Daytona Scarab V8:or på dryga 600 hk styck. Motorerna var bland det vassaste som då gick att uppbringa på marknaden och båten gick, när den gick, över 70 knop. Aje ställde upp 1969 och 1970 i Roslagsloppet med Senoritan, och var nära att vinna ett år, då han kom först upp till Öregrund men missade att göra avslutningsvarvet på fjärden och tappade förstaplatsen.

När allt fungerade var båten underbar. Men bekymret var bara att de hypertrimmade maskinerna strulade mest hela tiden, så till slut tröttnade Aje och båten såldes.

Ryktet säger till Spanien för att där användas som smuggelbåt, men detta är som sagt bara rykten.

Du som är boende i Spanien - håll ögonen öppna är du snäll. Denna läckra båt borde få plöja skärgårdsvatten igen under svensk flagg.

20 KMK MAGASIN KMK REPORTAGE

H.M. Konungens hovstall

Ett levande kulturarv

Börja besöket på Kungligaslotten.se

LILLAN

Det är något med proveniens. Något som skiljer två identiska saker från varandra. Där den ena är en vanlig trevlig pryl, men där den identiskt likadana får en helt annan uppmärksamhet - bara för att den har en intressant historia.

Så är det med Lillan. En av Sjöexpress seriebåtar från 1939. Efter att Henning Forslund 1936 infört designkonceptet ”Den nya linjen”, hade lillebror Gideon skapat en serie snygga snabbgående båtar - från minstingen på dryga 6,5 meter, till den största på nästan 12 meter. En av varvets kunder var hovsångaren Jussi Björling. En stor personlighet, med en stämma som täckte världens alla operahus, men också med ett självförtroende som kanske var några nummer för stort.

Hur som - 1939 ville Jussi byta in sin gamla Sjöexpress-båt mot något nytt och fräscht. Då Jussi hade kopplingar till både Stockholms skärgård och skärgården utanför Stenungsund på Västkusten, föreslog Henning ett exemplar av varvets 7,5-metersskrov. Skrovet gick att få med tre överbyggnadsalternativ; som öppen utility, med coupé eller som däckad runabout.

Jussi, som ville ha en praktisk båt för sina turer, bl a ut till havsbandet, gillade Hennings förslag och valde en båt med den öppna lösningen. Båten beställdes men hann inte levereras innan andra världskriget rullade in och fördröjde allt vad motorbåtsåkande hette. Lillan blev verkligen Jussis båt under 1950-talet och användes flitigt med sommarstället i norra skärgården som bas.

När jag började tycka att gamla mahognybåtar var kul i slutet på 1980-talet, var ryktet om att Jussis gamla Sjöexpressbåt låg under en tveksam press i Hammarbyhamnen, en av snackisarna. Och när kamrat Mathias med far sedermera tog tag i projektet och skapade en fantastisk racer av henne, så var det just vetskapen om att Lillan var Jussis gamla racer, som var ryggraden i hennes existens.

Sedan hamnade hon tillsammans med så många andra båtar i Holland och där har vi tyvärr tappat bort henne idag. Så springer du på en gammal öppen Sjöexpress-racer på ett varv nere i Holland - snälla tipsa mig så står jag och Mathias beredda med bil och trailer för en insats.

22 KMK MAGASIN KMK REPORTAGE

EN TRYGG PARTNER FÖR DIG OCH DIN BÅT

PANTAENIUS.SE

Generalagent Greenline Sweden AB

Privat visning av Jan Duda & Mattias Grifdal i Stockholm av Greenline 33-39-40 och 45 Fly

Tel. 070-7880322 | www.greenlinesweden.se | info@greenlinesweden.se

Följ oss på Facebook och Instagram där vi lägger ut info om visningar och event.

VÄLKOMNA TILL OSS PÅ MÄSSAN ALLT FÖR SJÖN, STOCKHOLMSMÄSSAN HOS OSS FINNER DU SOM KMK MEDLEM EXKLUSIVA ERBJUDANDEN. VI FINNS I MONTER A16:22

Greenline är världsledande med att erbjuda Hybrid & Eldrift i samtliga modeller från 39-58 fot

BLI EN DEL AV FRAMTIDEN MED GREENLINE. NJUT AV ETT HÅLLBART BÅTLIV MED MAXIMAL KOMFORT!

JP IV

En av våra största skärgårdsälskare var onekligen postordermiljonären JP Åhlén. Med sitt fantastiska sommarställe Mauritzgården på Äpplarö i norra mellanskärgården som bas, pendlade han så länge vädret tillät dagligen mellan Äpplarö och KMK:s brygga i Djurgårdsbrunnsviken.

Hans första racerbåt hette JP i alla enkelhet och var byggd på AB Sjöexpress ca 1917. Båten var av den gamla tidiga generationens racerbåtar med långt fördäck och en sittbrunn för fyra längst bak. När så amerikanska Chris Craft kom till Sverige genom Bengt Unander-Scharins försorg, såg JP Åhlén omedelbart att hans dagliga pendling skulle bli så mycket bekvämare med en båt från de amerikanska tillverkaren. En 26-fots båt beställdes sålunda med en Kermath Sea Wolf på 200 hk på motorbäddarna. Båten fick logiskt namnet JP II varpå JP den förste såldes.

1931 utökades flottan med ytterligare en 26-fots Chris Craft som döptes till JP III. För att inte röra till alltsammans för mycket, fick sonen Gösta ta över JP II och passade då samtidigt på att döpa om henne till Gugge.

Med dessa båda racerbåtar befors skärgården under 1930-talet av familjen Åhléns alla delar. Men till säsongen 1937 tyckte pappa JP att de öppna Chrissarna erbjöd en väl luftig resemiljö.

Genom Chris Crafts nya svenska agent - Firma Båttjänst - beställdes sålunda en 24-fots coupé med en 212-hästars Scripps under en huv i sittbrunnen. Nu blev skärgårdsfärderna tystare, lugnare och torrare och JP kunde åter njuta fullt ut. 1939 dör så JP Åhlén hastigt och vid andra världskrigets utbrott i september 1939, läggs familjens båtar upp på Fröbergs båtvarv på Lidingö i väntan på en lite osäker framtid. 1942 publicerar Svensk Motor Tidning en vädjan från det finska sjöförsvaret om hjälp från Sverige och svenska båtägare. Det finns ett stort behov av snabba kurirbåtar som snabbt kan ta sig runt i de

finska skärgårdarna under det krigstillstånd som rådde i landet. JPs änka Maja Åhlén, beslutar sig för att skänka JP IV till denna verksamhet. Båten rustas sålunda hos Fröbergs och skeppas över till Finland för en helt ny verklighet.

Här får den vackra coupén en ny tjänst som ambulansbåt i Finska flottan. Och där någonstans så ebbar också sakta spåren ut efter henne. Det finns rykten som säger att hon såldes ur flottan så sent som i början på 1970-talet. Och skulle det stämma, så finns i alla fall en teoretisk möjlighet att hon skulle kunna finnas kvar.

Snälla, säg att det är så…

KMK MAGASIN 25 KMK REPORTAGE

Klä dig rä ! Hur kan klädseln ha betydelse för sjösäkerheten?

Här får vi några praktiska tips av Seapax som arbetar med tekniska kläder och sjösäkerhetsprodukter. I företaget finns det mer än 35 års erfarenhet. Besättningar utrustas som ska segla jorden runt, de som ska havskappsegla, eller bara vara ute över helgen i segel- eller motorbåt.

TIDIG VÅR OCH SEN HÖST när vattnet är kallt, och oftast även på sommaren, är det värt att räkna minuter om du skulle ramla i vattnet. Vad kan jag göra bäst för att skydda mig? Ombyte med torra kläder är det enkla receptet, blir jag däremot liggande i vattnet behöver jag en riktig torrdräkt som är godkänd för minst 1 timme enligt CE-reglerna. En livflotte är också ett bra komplement om det skulle börja brinna eller om båten tar in vatten.

Att kunna larma på ett enkelt sätt är också helt avgörande för att få hjälp i tid. Mobiltelefonen är inte tillräckligt pålitlig i skärgården eller på havet då det kan vara dålig täckning.

FÖR ATT DU OCH DIN BESÄTTNING

kunna använda alla hjälpmedel ombord behöver ni vara rätt klädda så ni tar trygga beslut. Här kommer några prylar som skapar extra trygghet ombord.

VARMT NÄRMAST KROPPEN

För dig som vill hålla värmen är underställen i polypropylen material det bästa valet. Finns både som tröja och byxa och fungerar för att få övriga plagg att andas optimalt. Att vara varm och torr närmast kroppen ger en bra känsla.

Klä dig efter väder, den frasen har vi alla hört. Att vädret kan ändra sig fort vet vi också. Vilka kläder vi har tagit med oss ombord, kan därför bli helt avgörande för att vi ska må bra och ta rätt beslut.

EN SVÄNG MED VATTENSKOTERN?

Det är roligt med vattenskoter, full fart framåt, men vad gör du om den stannar och börjar sjunka? I det läget är torrdräkten helt ovärderlig. Torrdräkten på bilden är framtagen för vattenskoteråkare, lätt att komma i och ur. Massa bra detaljer som förböjda ben och bra fickor. Lätt att packa ned stuvfacket när du inte använder den. Kom ihåg att komplettera med en flytväst.

26 KMK MAGASIN KMK SEAPAX
ska

LÄTTARE ÄN STANDARDFLOTTAR

PLB3 NÖDSÄNDARE

Nu har den efterlängtade kombinationen lanserats på marknaden. Personal locating beacon har förkortningen PLB och version 3 är helt ny på marknaden. Den består av en kombination av den tidigare PLB1 som är en personlig nödsändare som sänder via satelit på 406 MHz, och MOB1 som kommunicerar med plottern ombord och som syns hos båtar i närområdet som har plotter.

TESTADE DU FLYTVÄSTEN FÖRRA ÅRET?

Du bör testa flytväst årligen för att veta att den blåser upp sig om du ramlar i vattnet. Kolla att den håller luften och att datumet på cartridge inte har utgått.

standardflottar. Praktiska och enkla att hantera. Om du behöver lämna båten

UPPBLÅSBAR DAN BUOY

En Dan Buoy gör att du lättare hittar tillbaka till den nödställde. Den uppblåsbara modellen tar lite plats och finns till hands om du skulle behöva den. Om någon trillar i, kan du slänga den i vattnet. Den blåser upp sig och det blir lättare att se vart personen befinner sig. Den nödställde kan också ta tag i den och få en trygg punkt att hålla i sig.

KMK UPPBLÅSBAR FLYTVÄST

Du kan välja en KMK-profilerad flytväst till säsongens båtliv. Den har uppblåsbar funktion och vänder dig tryggt med näsan uppåt om du ramlar i vattnet. En storlek till alla oavsett vikt.

En livboj på bryggan eller vid poolen skapar extra trygghet. Nära till hands om det behövs. Det är dessutom en fin detalj som du kan profilera med tex ert namn, plats eller koordinater.

HJÄRTSTARTARE – DIN BÄSTA LIVFÖRSÄKRING?

Vad gör du om någon i din närhet får hjärtstillestånd? Finns det hjärtstartare på klubbholmen eller i någons båt? Tiden är helt avgörande för att snabbt kunna hjälpa. Man brukar säga ca 4 minuter. Med View Hjärtstartare trycker du på knappen och följer instruktionerna. En trygg pedagogisk röst berättar hur du ska göra samtidigt som displayen visar hur det går till.

VÄST – FLYTHJÄLP

På kvällspromenaden på bryggan är västen till stor hjälp om du halkar och ramlar i vattnet. Snygg och varm är andra egenskaper som är betydelsefulla.

KMK MAGASIN 27

ICCY 40th SUMMER MEETING

Lauterbach (Rügen), Germany 4-9.7.2023

Preliminary concept:

Tuesday 4.7

• Arrival and registration

Wednesday 5.7

• Registration

• Welcome ceremony

Thursday 6.7

• Guided city walk in Putbus

• Snack/coffee break in the Rosen Cafe

• Grill Party

Friday 7.7

• Day trip to Stralsund

• Gala Dinner

Saturday 8.7

• Day trip to Binz

• Barbecue evening

Sunday 9.7

• Breakfast

• Farewell ceremony

UTFÖRLIGT PROGRAM OCH ANMÄLNINGSBLANKETT HITTAS PÅ

https://www.iccy.org/meetings/summer-meetings/

KMK MAGASIN 29 KMK ICCY
M-Line / NEW M8 - NEW M48 X-Line / X60 - X70 F-Line / 420 - 460 - 520 - 590 - 690 S-Line / 420S - 460S - 520S - Sportfly / 590S Saltsjö Pir, Brantvägen 3 133 42 Saltsjöbaden www.yachtsale.se I 08-27 53 30 2023
European
WHERE THE SEA FEELS LIKE HOME
Utsedd till
Power Boat 2023 (kategori upp till 20 m)

Jubileumsporträttet 2023

50 ÅR PÅ TRONEN

UNDER 2023 FIRAS H.M. KONUNGENS 50 ÅR PÅ TRONEN. 500-årsminnet av valet av Gustav Vasa till Sveriges kung markeras också under året.

I år firar H.M. Konungen 50 år som Sveriges statschef. Kungen uppsteg på tronen den 15 september 1973. Han är Sveriges genom tiderna längst regerande monark.

Kungen är Sveriges främste representant. Han har som statschef framför allt statsceremoniella och representativa uppgifter, vilka regleras i grundlagen.

Kungen har under sin tid på tronen genomfört över 80 statsbesök utomlands för att främja Sverige och svenska intressen. H.M. Konungen är beskyddare och hedersledamot av ett mycket stort antal svenska akademier, organisationer och sammanslutningar.

SVERIGEMIDDAG

Jubileumsåret inleddes i januari med en Sverigemiddag på Kungl. Slottet. Under middagen var representanter från Sveriges samtliga län inbjudna genom landshövdingarna.

LÄNSRESOR

Som en del av firandet av H.M. Konungens 50-årsjubileum på tronen besöker Kungen och Drottningen Sveriges 21 län under 2023.

under vilka Kungen och Drottningen ges möjlighet att möta länens invånare. Länsbesöken äger rum med start i Nyköping den 9 februari och avslutas i Karlstad i september.

FIRANDE AV SVERIGE 500 ÅR – I STRÄNGNÄS OCH STOCKHOLM

Den 6 juni 2023 uppmärksammas att det på dagen är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung och landet gick in i en ny epok som formade nationalstaten Sverige.

Kungen och Drottningen inleder nationaldagsfirandet i Strängnäs och avslutar dagen i Stockholm.

Nationaldagsfirandet på Skansen i Stockholm blir detta jubileumsår mer omfattande. H.M. Konungen ger under kvällen även en större nationaldagsmottaning för representanter för det officiella Sverige samt den diplomatiska kåren på Nordiska museet.

JUBILEUMSHELG

H.M. Konungen 1973

Länsbesöken äger rum i residensstäderna och landshövdingarna står som värdar. Besöksprogrammen är varierade men kommer bland annat att innehålla publika evenemang

H.M. Konungens 50-åriga jubileum på Sveriges tron firas den 15 och 16 september i Stockholm. Fredagen den 15 september hålls Te Deum i Slottskyrkan på Kungl. Slottet. Under dagen övervarar H.M. Konungen även en högvaktsavlösning samt mottar en sångarhyllning på Kungl. Slottets yttre borggård. Samma kväll ges en större jubileumsmiddag i Rikssalen på Kungl. Slottet.

Lördagen den 16 september färdas kungen och Drottningen i kortege genom huvudstaden.

KMK MAGASIN 31 KMK 50 ÅR PÅ TRONEN
Copyright Kungl. Hovstaterna FOTO: Lennart Nilsson Foto: Thron Ullberg/Kungl. Hovstaterna

Läget var en aning bekymmersamt …

Att lägga spontanbud på den gamla grosshandlarvillan var kanske inte åretshundradets smartaste beslut.

Troligtvis var det fredagsfeelingen som gått överstyr eller så var det nåt skumt i Margarita-mixen från Sturups Tax-free shop. Nåja. Nu var i alla fall kåken deras.

De största byggprojekten de dittills rott i hamn var en skev smörkniv och en julgran av piprensare någon gång under mellanstadiet. Och då med detaljerad vägledning.

Fast 350 lätt fuktskadade kvadratmeter från 1900-talets början borde väl inte vara någon större skillnad? Och en verktygslåda fanns ju någonstans på vinden.

Men först lite pulssänkande djupandning och en meditativ promenad genom stan. Regnmoln hopade sig på kvällshimlen vilken inte direkt bidrog till en ljusare sinnesstämning.

Men på Drottninggatan 75 lade de märke till ett mystiskt sken från ett av skyltfönsterna som på ett närmast övernaturligt sätt fick dem att stanna upp och kliva in.

En magisk inredningsvärld bredde ut sig framför deras fötter och där bakom ett hörn stod den. Svaret på de stora frågorna. Ljuset i tunneln. Botemedlet mot ondskan. Drömsoffan.

Så snart de sjönk ner bland kuddarna smälte stressen bort som en Piggelin i en vedeldad bastu. Det var som att träda in i en madrasserad kokong där inga sorger existerade.

Ord var överflödiga. Soffan skulle hem till grosshandlarvillan till varje pris. Och med detta tillskott på plats krävde stämningen en ordentlig inflyttningsfest. Trots det smärre renoveringsbehovet.

Väl hemma klädde de upp sig till tänderna och vevade i gång trattgrammofonen som de hittat på en murken silltunna. Bakom några lösa stenar i vinkällaren upptäcktes även en låda bubbel som trots spindelväven verkade välbevarad.

Till de raspiga tonerna av Glenn Millers In the Mood utbröt en spontandans som hade gjort tranorna på Hornborgasjön avundsjuka. Det tryckande renoveringsdilemmat kändes för ett ögonblick som en baggis.

Efter ett tag föll de utmattade ner i drömsoffan för en bubbelpaus. De molnmjuka kuddarna började så sakteliga att vagga dem till sömns när något föll från taket.

Grammofonskivan slirade till och tystnade. Det ploppade till i champagneglaset. Vännerna tittade upp mot bjälkarna och kunde sedan bara stirra tomt framför sig under kompakt tystnad.

Regnet hade börjat falla – och visst hade det varit en smart idé att börja med att täta taket. … men de hade åtminstone hittat drömsoffan.

Drömhemmet
Antilopen soffa Bouclé - 18 500 kr
STOCKHOLMS STÖRSTA BATTERIBUTIK Kranvägen 2 InfraCityVäst (brevid Bauhaus) 194 61 Upplands-Väsby Telefon: 08-35 29 50 E-post: kundservice@batteriexpressen.se
EDLE M SRABATT Ange kod KMK i vår webshop -20%
KMK´S UNIKA M

SPORTMANNAPRISET SVENSKA SJÖ OCH

KMK STIPENDIUM 2023

Att uppbringa unga talanger som lyckats kombinera framgångsrikt eget tävlande och/eller bidragit med sina kunskaper som ledare/funktionär på lägsta nationella nivå med att vara en förebild och en bra kompis för andra. En lagspelare och en ödmjuk person som också hugger i när klubben behöver det.

URVALSKRITERIER

• Fyller max 25 år det år som stipendiet delas ut.

• Får priset max en gång under sin livstid

• Att under ett år vara beredd att bidra med sina kunskaper i någon av KMK:s ungdomskommittéer.

ANSÖKAN

Alla kan ansöka: medlemmar i KMK, KMK:U, KMK:R. Ansökningsperioden är mellan 26 februari och 31 mars 2023.

STIPENDIET

Stipendiet är på 15.000 kr som ska användas till att förkovra sig mer i båtsporten som förare eller genom t ex ledar-/funktionärsutbildning, utbildning/uppleva internationell tävling. Stipendiet delas ut i samband med KMK Hamnfest.

JURY

Juryn består av Generalsekreterare från KMK samt VD och styrelseordförande från Svenska Sjö. Juryn eftersträvar en jämn könsfördelning mellan åren.

Ännu en ny säsong

SÅ, DÅ NÄRMAR SIG en ny säsong på Strandvägen. När jag kollar tillbaka på 2022 så ser jag att restaurangen har ökat men caféet har backat lite... speciellt nu under vintern. Att ta sig en kaffe och macka med kvalitet i dessa tider kanske inte är en självklarhet.

I augusti 2022 fick vi bygglovet klart för altanen på ca 10 kvm men det var efterlängtade 10 kvm. Nu kunde vi äntligen beställa ett tak över som går att öppna och stänga efter sol och regn, och vi fick ca 10 platser till.

Under hösten köpte vi in en pizzaugn och

började experimentera fram olika pizzor, självklart med vårt ledord Fast Food à la Fine Dining. Nu har vi kört hela vintern och provat oss fram och hittat fyra bra pizzor med rätt kvalitet för att kännas Royal. Pizzaugnen kommer att vara kvar under sommaren som ett komplement till vår meny som så klart kommer innehålla Lobster Roll och Winner Winner Chicken Dinner.

Vi öppnar med 7 dagar i veckan den 1 mars med kaffe/macka måndag-torsdag och kaffe/ macka + Pizza, öl och vin fredag-söndag.

Den 1 maj öppnar vi upp fullt måndagsöndag kl 07.00-23.00 och kör tills det blir för kallt och mörkt. Och om vi hittar en kock som vill köra luncher så kommer vi ha lunchpizza också, återkommer om det. Som vanligt håller jag, Tom Bertling i den dagliga driften och Isabel Sjöberg sköter driften på kvällarna.

@strandvagen56 www.strandvagen56.se

KMK MAGASIN 35 KMK STRANDVÄGEN 56
N E W T O N S C H E E S E 1 4 5V Ä S T E R B O T T E N M O Z Z A R E L L A B A S L K A P E P E R O N I P E P P E R 1 5 5R Ö K T M O Z Z A R E L L A P E P P E R O N H A B A N E R O S V A R T P E P P A R K E B A B P I Z Z A R O Y A L E 1 6 5 :D E T Ä R V A D D E T Ä R M A L K O M S F E E L I N G S 1 6 5 :F E T A O S T H O N U N G P Ä R O N B A L S A M C O N Ö T T E R A L L A P I Z Z O R G Å R A T T F Å G L U T E N F R I A P I Z Z A S AT STRANDVÄGEN 56 B E E R 6 5 :B I R A I T A L E N 4 8 % M E N A B R E A B O N D A I P A S V E R I G E 5 8 % R Ö T T I T A L I E N T R E M O N T S A N G O V E S E V I T T I T A L I E N W I N E 6 5 :OPEN WEEKENDS 08-18 KMK SPORTMANNAPRISET 2022
Välkommen till vår webshop www.crommarine.com

BÅTAPPAR!

HÄR LISTAR VI DE BÄSTA BÅTAPPARNA ATT HA MED SIG SOM ÄR

ETT MÅSTE FÖR SJÖFOLK OCH BÅTINTRESSERADE.

FACEBOOK – Anslut dig till olika intressegrupper eller gå med i en lokal grupp.

ENIRO PÅ SJÖN – Skapa egna intressepunkter på kartan (favorithamnar, fiskelägen osv).

KRISINFORMATION.SE –Information från myndigheter vid en allvarlig händelse/kris.

VATTENFALL AVBROTTSINFO – Se nuvarande och planerade strömavbrott.

TIDTABELLEN – Tidtabeller för vägfärjeleder som drivs av Trafikverket Färjerederiet.

SEAPILOT – Navigera, lägg ut rutter och följ andra fartyg på AIS.

SHIP FINDER – Ha koll på sjötrafiken, finns i gratis- och betalversion.

KUSTVÄDER – Sjöräddningssällskapets app om kustväder, vind och vatten. Vädervarningar.

VIVA VIND OCH VATTEN – Information om väder, vind och vatten från Sjöfartsverket.

SMHI – Väderprognoser för orter, både i Sverige och utomlands samt varningar.

KLART.SE – Prognoser för 200.000 platser världen över.

WINDY – Vind-, vågor- och väderprognoser för vattensportare, cyklister, golfare m fl.

SAILDROID – Innehåller nautiska applikationer såsom kompass, knop-mätare m.m.

112 – Ta emot Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA), få information om olyckor.

WAXHOLMSBOLAGET – Sök resor med kollektivtrafiken till sjöss i Stockholms skärgård.

SL RES I STHLM – Planera din resa med tunnelbana, pendeltåg, spårvagn, buss och båt.

SMS-LIVRÄDDARE – System för att larma frivilliga livräddare till ett misstänkt hjärtstopp.

ANKRINGSTIPS – Försäkringsbolaget Atlanticas app med ca 200 tips om ankringsplatser.

KMK MAGASIN 37 KMK DET BÄSTA APPARNA TILL BÅTEN
www.dahlnaval.se

Europas största Yamaha

”The King of Norway!”

Maximalt komfortabel – Marex 330 Scandinavia

Läs om våra senaste utmärkelser och vad andra sagt om oss.

Vi har inte så mycket mer att tillägga än att säga: välkommen in, eller besök oss på marex.no

Välkommen till vår kompletta Marex utställning i Haninge.

MAREX 375 MAREX 310 MAREX 320
MAREX 360 CABRIOLET CRUISER
NYHET!
MAREX 330 SCA
MAREX 420 GC

Center!

Nu går de absolut sista 2022 : orna till de gamla priserna!

Nya Quarken från Finland

Passa på före prishöjningen 2023!

QUARKEN 27 – Cabin, T-Top, och Open

Vi är glada att få presentera det senaste från finska kvalitetsbåtmärket Quarken. Designade av de välmeriterade formgivarna Osmo Roukala och Jussi Hurskainen, som även ligger bakom flera Finnmaster- och Grandezza-modeller.

Alltid heta Buster Magnum!

OBS! Jeanneau Marex och Finnmaster visas endast i Haninge.

Haninge och Danderyd

Albybergsringen 97, 137 69 Österhaninge Rinkebyvä gen 10, 182 36 Danderyd

Butik, båt- och MC-försäljning: måndag-fredag 10.00-18.00, lördag 10.00-15.00, söndag stängt. Verkstad: måndag-fredag 08.00-17.00, lördag-söndag stängt.

YAMARIN 60DC YAMARIN CROSS 75BR
NYHET!
BUSTER XL YAMARIN 67DC
NYHET!
HUSKY R8 Legendaren bland stora öppna bekväma aluminiumbåtar. Nu ännu snyggare och ännu mer funktionell. Nominerad till 2023 års ”EUROPEAN MOTORBOAT OF THE YEAR” QUARKEN 27 OPEN QUARKEN 27 T-TOP QUARKEN 27 CABIN FINNMASTER T9

- PETER NORDINLiksom, från en medlem till en annan. Nu har vi fått ett förlag! Jippiie!

ALLA MEDLEMMAR I ANRIKA KUNGLIGA MOTORBÅT KLUBBEN

ERBJUDS ATT BESTÄLLA

SIGNERADE EXEMPLAR UR FÖRSTAUTGÅVAN.

SKRIV TILL

PETERNORDIN@ME.COM

”VI ÄR VÄLKÄNDA RESTAURATÖRER, KOCKAR, VINMAKARE OCH KONDITORER FRÅN STOCKHOLM.”

Det liksom värker fram

Det är recept och minnen som vi alltid bär med oss. Ett litet reportage om vår kokbok! Matlängtan!

TIDIGARE DREV vi Restaurang Prinsen i Stockholm mellan 1986 och 2016. De sista åren byggde vi upp en större koncern med 14 prisade restauranger under vårt paraply.

En dag i slutet av 2016 gjorde vi ett lappkast i livet. Barnen hade lämnat boet. Plötsligt stod vi ensamma med en längtan efter ett nytt liv.

VI SÅLDE ALLT ägande i våra restauranger. Vi packade bilen med det viktigaste. Tog med oss hunden och styrde mot Italien.

På landsbygden mitt i ett böljande naturskönt landskap hittade vi vår egendom. Här startade vi ett exklusivt boutiquehotell med en liten restaurang.

LÄNGTAN EFTER god mat utan krusiduller fick oss att landa i den italienska myllan, på

egen kulle i Marche, med fantastisk utsikt över böljande landskap. Här fick vi lusten och inspirationen att skriva en bok om längtan efter svunna tiders smaker.

En bok full av historia, passion, kärlek och recept.

Nu kan du följa med på vår resa till det italienska livet. Häng med till vår fårabonde för att köpa ricotta eller var med och plocka oliver till vår olivolja - ingredienser som är nycklar i våra recept. Eller ta rygg på oss och häng med till en trestjärnig krog i Frankrike och få ett recept på en underbar tårta.

VI HAR gett ut kokböcker och lagat mat på TV och vi har många års erfarenhet av den italienska landsb ygden.

Vi har producerat både olivolja och vin i

Toscana. Vi har dessutom spenderat 35 år på världens främsta restauranger, i deras kök för att lära oss hemligheterna bakom den bästa pastan, risotton och den äkta italienska gastronomin. Vi har tränat med de bästa kockarna i Italien och lärt oss mormors knep på lokala trattorior. Här, på vår vackra kulle i Marche, fick vi lusten att skriva en bok om längtan efter smaker och råvaror, som vi alltid återkommer till.

UNDER MAJ MÅNAD beräknas boken vara klar för distribution! Så missa inte att beställa den.

Skicka ett mejl till peternordin@me.com. Boken kostar 465 kronor, plus porto. Vi har också en vacker presentförpackning som vi erbjuder alla medlemmar.

KMK MAGASIN 41 KMK PETER NORDIN

EN NY KÖTT-DELI OCH RESTAURANG I HÖTORGSHALLEN ERTH är en hybrid av en kött-deli, gastronomisk restaurang och take-away där rotisseriet är hjärtat av verksamheten.

Kort och gott, en hållbar njutning med råvaran i fokus!

KMKs medlemmar är varmt välkomna att besöka oss i Hötorgshallen eller få hemleverans via www.amoi.se som levererar inom nästan hela Stor-Stockholm.

Medlemmar får 15% rabatt samt ett VIP-kort som ger extra fördelar. VIP-kortet hämtas ut på plats mot uppvisande av KMK-appen.

Tel: 08-662 77 72 | Hötorgshallen, 111 57 Stockholm | mums@erth.se | www.erth.se | erth.se | erth.hotorgshallen| Tiktok

BÅTLIVSKOMMITTÉN

Båtlivskommittén 2023: Ordförande Per Smedfors, ledamöter

Johan Macéus (kommunikation), Kjell Tengmo (båtteknik), vakant (eskader), vakant (miljö), vakant (utbildning), GS Pelle Larsson, Lilian Stach (kansli)

VERKSAMHETSPLAN 2023

TILLBAKABLICK PÅ ÅRET SOM GÅTT

Båtlivskommittén skall främja medlemmarnas aktiva användning av sina båtar samt gemenskapen inom klubben. Under 2022 har vi kunnat genomföra två eskadrar, men inte några utbildningar p g a det osäkra pandemiläget i början av 2022.

Båtlivskommittén är ansvarig för klubbens medlemstidning som kommer ut fyra gånger per år, men också ansvarig för löpande nyhetsbrev via e-post och vår hemsida. GS deltar aktivt i kommitténs arbete.

PLAN FÖR KOMMANDE ÅR

Båtlivskommittén ska fortsatt satsa på de ansvarsområden som kommittén är tilldelad. Några av dess fokusområden för 2023 är Medlemsnytta på vår hemsida, Eskaders, Medlemstidning, KMK Klubbkläder och Utbildning. Kommittén planerar för 2023 att genomföra teoretiska och praktiska säkerhetsutbildningar, samt navigationskurser som t ex kustskeppare.

MÅL

Båtlivskommitténs mål under 2023 är att förbättra medlemsnyttan genom;

Att utveckla innehållet i de kurser som KMK anordnar med samarbetspartners och erbjuda praktiska kurser, t ex Säkerhetsutbildningar.

Att kontinuerligt se över samarbetet med Pelle P med kollektionen av KMK kläder.

Bjuda in medlemmar till att delta i eskaders under KMK-flagg som har till syfte att öka gemenskapen i klubben.

VISION

Båtlivskommittén skall fortsatt främja och verka för efterlevnad av klubbens ledord: ”KMK står för begreppen stil, tradition, kvalitet och miljötänkande” .

REGLER

Båtlivskommittén har enkla regler för sina medlemmar.

För vidareutbildningar inom nautisk kompetens, som t ex. Säkerhetsutbildningar.

För att få delta i eskader med KMK så krävs det att båten är registrerad i KMK:s båtregister. Standert ska därför sitta på båten.

AVGIFTER

Avgifter för kurser som KMK anordnar med samarbetspartners ska även i fortsättningen vara till självkostnadspris.

NÄR OCH VAR

Om det kommer att tillåtas så kommer det att planeras och genomföras praktiska utbildningar löpande under året, lite beroende på tillgång av hamnar och efterfrågan från medlemmarna. Dessa tillfällen meddelas via e-post och på vår hemsida med instruktioner om anmälan, avgift, tid och plats o s v.

Eskader kommer eventuellt att arrangeras under året 2023. Allt handlar om att kommittén behöver hitta ersättare för Hans Larsén som har varit ansvarig för KMK eskaders, så att kommande eskaders ska kunna genomföras på säkert och tryggt sätt.

En på våren, troligtvis under Kristi himmelsfärd, och en under sensommar/höst. Detta arrangemang kommer att meddelas via e-post och på vår hemsida med instruktioner om anmälan, tid och plats o s v.

Vi vill också passa på att tacka avgående Eskaderchef Hans Larsén (med fru Birgit) för alla härliga eskaders under åren!

KMK MAGASIN 43 KMK BÅTLIV

ESKADERHISTORIA 2011-2022

MITT UPPDRAG som Eskaderchef började 2011. Första eskadern var våren det året som gick till Kökar, Åland. Fem båtar deltog. Eskadern startade på Högböte och gick sedan via Fredlarna till Kökar. På hemresan stannade vi till på Fejan och sedan åter till respektive hemmahamn.

Hösteskadern blev till Mälaren och här anslöt 11 båtar. Uppsamling med middag på Rastaholm och nästa dag Mariefred där vi bokat museijärnvägen med Kungliga vagnen som sig bör (KMK). Tåget tog oss till Tullinge slott, returresan tog vi med S/S Mariefred.

44 KMK MAGASIN KMK BÅTLIV
TEXT: HANS LARSÉN

2012

Våreskadern gick åter till Mälaren, nu med tema Slott & Herresäten. Grillbuffé på Värdshuset Rastaholm Strängnäs, visning av Ulvhälls herrgård, visning av Grönsöö slott, visning av Gjörväln slott. 17 båtar deltog.

I juli 2012 gick även en eskader till ICCY-träffen i Tallinn, 5 båtar deltog: Cessa, Katieca, Odelfina, Sonja, Comet. Samling på Högböte, vidare till Fredlarna, Helsö, Jurmo, Kasnäs, Hangö, Jacobshamn, Tallinn. Efter ICCY-träffen fortsatte Cessa, Katieca och Sonja mot Haapsalu, Comet och Odelfina for åt sina håll.

Hösteskadern startade i Skanssundet med brännvinsprovning och sedan till Birka. 12 båtar deltog.

2016

Våreskadern gick från Rastaholm till Trosa, Skanssundet och Mariefred. 18 båtar deltog. Hösteskadern gick från Högböte till Rindö för öl- och ostprovning, 18 båtar.

2013

Våreskadern startade på Smådalarö och gick till Utö-Norrhamnen på Öja (Landsort). 10 båtar deltog.

Hösteskadern gick Saltsjöbaden –Kymmendö och 14 båtar deltog.

2014

Våreskadern gick från Högböte till Ingmarsö, Norrtälje, Furusund. 12 båtar deltog.

Hösteskadern gick till Mariefred och Strängnäs med 8 deltagande båtar.

2015

Våreskadern var åter temat Slott & Herresäten och 18 båtar var med på den.

Hösteskadern besökte Smådalarö Gård, Nynäshamn.

2017

Våreskadern besökte återigen Kökar via Högböte och Furusund med 11 båtar. Hösteskadern gick till Jungfrusund, Sigtuna och Steninge med 16 båtar.

2018

Våreskadern startade på Högböte och gick vidare till Utö, Östermansfladen och Öja med 14 deltagande båtar.

Hösteskadern besökte Rindö, Siaröfortet, Linanäs med 17 båtar.

2019

Våreskadern gick från Rindö till Ingmarsö, Arholma och Paradisviken/Finnhamn och 9 båtar deltog.

Hösteskadern gick i Mälaren till Rastaholm och Sundbyholm, 15 båtar.

2020

Både vår- och hösteskader ställdes in på grund av pandemin.

2021

Våreskadern ställdes även den in. Hösteskadern åkte med 12 båtar från Högböte till Harö.

2022

Våreskadern besökte Rastaholm, Strängnäs, Mariefred och Mälsåker, 14 båtar. Hösteskadern gick från Rindö till Finnhamn med 12 båtar.

KMK MAGASIN 45

skärgårdens trevligaste jobb.

Ett unikt arbetstillfälle för rätt personer, under sommarhalvåret på Högböte utanför Möja. Vi har tidigare haft två boende par halva säsongen vardera. Nu öppnar vi upp andra sätt att sköta arbetet. Par är naturligtvis fortfarande välkomna men även vänner, arbetskamrater eller ytterligare alternativ för de som har en bra lösning.

Det som är viktigt är att ni kan serva anläggning, medlemmar och gäster. Ansvaret omfattar även rollen som hamnkapten, vilket kräver erfarenhet av säker förtöjning och förmåga att upprätthålla regler på ett tydligt men trevligt sätt. Bostad ingår för tillsyningspersonerna. Arbetet på Högböte startar i slutet av april och slutar i mitten av oktober.

För rätt personer är det ett fantastiskt jobb, missa inte chansen. Kontakta oss snarast för mer information:

Generalsekreterare Pelle Larsson

E-post: kansli@kmk.se • Telefon: 08-661 23 03

Tillsyningsteam på Högböte,
Kungl. Motorbåt Klubben

HÖGBÖTE

Kommittén 2022: tf Ordförande Pelle

Larsson, Ledamöter Daniel och Eva Mellin, Daniel Röös och Karin Hedin Röös

VERKSAMHETSPLAN 2023

ÄNTLIGEN ETT ÅR utan pandemirestriktioner och en säsong som skulle ge oss svar på våra funderingar. Skulle våra medlemmar och gäster komma ut till Högböte? Det som skrämde oss var de höga bränslepriserna. Skulle det finnas ekonomi för att åka ut till Högböte, och skulle medlemmar och gäster komma ut och umgås så som tidigare?

Vi behövde förstås inte vara oroliga, det visade sig att Högböte fortsatt var attraktivt för våra medlemmar och gäster, kanske inte i samma utsträckning som innan pandemin, men jämfört med tidigare år så blev slutresultatet nära varandra.

Det var mycket arbete som skulle göras inför öppningen av klubbholmen. Det har under en längre tid förts diskussioner om att det skulle behövas en ny ribbåt. Efter många funderingar och letande så hittade vi en som passade oss bra till de användningsområden vi har.

Vi hade många hantverkare på plats i samband med att vi öppnade i maj, det skulle renoveras och fixas utvändigt på klubbhus och övriga hus. En ordentlig genomgång krävdes och det var inte mindre antal hantverkare inomhus. Övervåningen i klubbhuset fick en rejäl genomgång, rummen tömdes med buller och bång och in kom ny målarfärg, el, element, sängar, lampor, ja i stort sett allt blev nytt och fräscht.

För 2023 planerar vi för fortsatt renovering av klubbhus och ungdomshus. Även bojarna kommer att få en översyn och vid behov ersättas.

Mycket uppskattat av våra medlemmar.

Vi fick även bekanta oss med ett nytt tillsyningspar - Therese Fransson och Matthias Gebert. Samma helg vi öppnade fick de en genomgång av vår tidigare tillsyningsman Per Torell. Det är aldrig lätt att komma in som nytt tillsyningspar. Det blev en tung start för dem med allt monterande av sängar men därefter kunde de koncentrera sig mer på sin huvudsyssla på Högböte.

Vid Högbötedagen, som detta år hölls i vår lokal Klubbarnas Klubb i nya Djurgårdsvarvet, tilldelades Eva och Daniel Mellin Högbötepokalen. Då de inte var närvarande denna dag, mottog de pokalen vid glöggminglet några dagar senare. Att utse någon som skulle få ta emot Högbötepokalen 2022 var inte så svårt. Ett par som under många år visat ett otroligt stort engagemang och just detta år blev det extra mycket då de själva tog hand om och genomförde Midsommar på Högböte på ett strålande sätt. Vi får heller inte glömma den lojalitet de har mot KMK och dess medlemmar.

Ett stort grattis till Eva och Daniel!

KALENDARIUM 2022

Söndag 30 april – Högböte öppnar med Valborgsfirande

Lördag 13 maj – Vårfixardagen

Lördag 3 juni – Asado

Fredag 23 juni – Midsommarfirande

Lördag 19 augusti – Högbötedagen

Lördag 9 september – ev Temafest

Lördag 7 oktober – Höstfixardagen

Söndag 15 oktober – Högböte stänger

HÖGBÖTEKOMMITTÉN 2023

Jonas, Anett, Filippa och Oskar –HJÄRTLIGT VÄLKOMNA

Nu börjar Högbötekommittén ta form, helt plötsligt blev det nio till antalet.

Sedan tidigare har vi EVA OCH DANIEL MELLIN som varit kommittémedlemmar sedan 2017. De har varit otroligt aktiva på Högböte. De har bl a själva tagit hand om Midsommar ute på H ögböte de senaste åren och varit organisatörer och varit behjälpliga med mycket annat som har skett på Högböte. För sitt stora engagemang tilldelades Eva och Daniel Högbötepokalen 2022

KARIN HEDIN RÖÖS OCH DANIEL RÖÖS är inte heller några direkta nybörjare i kommittén, sedan 2019 har Karin och Daniel varit medlemmar. De har under alla år varit mycket drivande i kommittén med otroligt många bra idéer om hur och vad som skall göras under säsongen, en stor tillgång.

ULRIKA GRANATH kom med i Högbötekommittén 2021. Efter pandemin ser Ulrika verkligen fram emot att få vara med och arbeta i kommittén och under 2023 kommer det att bli många besök på Högböte.

ANETT OCH JONAS ERIKSSON är sedan många år tillbaka frekventa besökare på Högböte, där de tillsammans med sina två tonårsdöttrar Alicia, 18 år och Tilda, 16 år upplevt många roliga och trevliga stunder. Hela familjen är inbitna båtmänniskor och är ute till sjöss minst 50 nätter varje säsong. När familjen inte åker båt så jobbar Jonas som revisor på revisionsföretaget KPMG och Anett på Handelsbanken. Andra intressen är matlagning, naturupplevelser och umgås med vänner och familj. Jonas och Anett ser mycket fram emot att vara med i kommittén och tillsammans med övriga kommittémedlemmar bidra till att säsongen 2023 blir fantastiskt ute på Högböte.

FILIPPA PERSSON, som varit ute i skärgården sedan barnsben, gillar verkligen Högböte. Hon studerar UX-design på Berghs School of Communication i Stockholm, älskar att spela alla sorters musik samt fart och fläkt.

OSCAR LITHANDER är en energifylld person som sedan 2021 drivit eget bolag inom fastighetsbranschen. I juni 2022 tog han masterexamen inom Fastigheter och Byggande på Kungliga Tekniska Högskolan. På fritiden åker han gärna skidor på vintern och hänger i skärgården sommartid.

KMK MAGASIN 47 KMK HÖGBÖTE

VI

Det ska vara enkelt att äga båt!

Efter avslutad säsong hjälper vi dig med allt från förvaring till service och reparationer. Med varvets hydrauliska vagn hanterar vi motor- och segelbåtar upp till 72 fot, 24 meter eller 50 ton. Vi har varmhall samt utomhusförvaring i inhägnat och larmat område. Tillsammans tar vi fram en serviceplan som passar dig.

I vår butik kan du beställa reservdelar och båttillbehör så du är redo för säsongen. Välkommen till Strängnäs Båtvarv, din auktoriserade Volvo Penta återförsäljare.

CHECKA IN BÅTEN PÅ STRÄNGNÄS
info@strangnasbatvarv.se | 0152-78 57 20 | www.strangnasbatvarv.se FÖLJ OSS PÅ FB OCH INSTAGRAM
-
BÅTVARV
info@strangnasbatvarv.se | 0152-78 57 20 | www.strangnasbatvarv.se
FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER strangnasbatvarv Strängnäs Båtvarv
STRÄNGNÄS BÅTVARV
TAR HAND OM DIN BÅT!

DJURGÅRDSHAMNEN

Hamnkommittén 2022: Ordförande Björn

Kaiser, Ledamöter Magnus Lindmark, Tom Bertling, Stefan Törsleff (hamnkapten), GS Pelle Larsson, Lilian Stach (kansli)

VERKSAMHETSPLAN 2023

SÄSONGEN 2022 kan nu läggas till historieböckerna som återigen en bra säsong. Att ha en båtplats i Djurgårdshamnen är för många medlemmar också en samlingsplats där båtkollegor träffas, dels på KMK-hyllan, dels ute på bryggan eller på Toms kafé. Det är en härlig stämning bland våra medlemmar och gäster. KMK-medlemmar som inte har

plats i Djurgårdshamnen och gäster utan medlemskap som stannar någon dag på våra gästplatser, alla trivs verkligen och det är många som är återkommande från år till år.

Kontinuitet är också bra, vår Hamnkapten Stefan Törsleff har nu varit på plats i tre säsonger och vi får även träffa honom under säsongen 2023. Stefan och hans mannar gör ett bra arbete.

Inför säsongen 2023 kommer vi att underhålla och göra vissa förbättringar i hamnen. Bland annat kommer vi att byta elstolpar på stenkajen samt förbättra förtöjningen för de som finns på stenkajen.

Planer finns även på att byta ut entrégrinden till en lite snyggare och med förbättrad låskonstruktion.

Fortsatt kommer vi att hålla efter så att vår miljöpolicy följs. Vi är i ett utsatt läge med ett flertal ’onda ögon’ som följer hur vi sköter oss, här måste vi verkligen tänka oss för.

Hamnkommittén vill passa på att tacka alla ni som har plats på bryggan och samtliga ni som har besökt oss under 2022. Ni är alla hjärtligt välkomna tillbaka 2023!

Håll ut, om knappt 60 dagar öppnar hamnen igen.

KMK MAGASIN 49 KMK DJURGÅRDSHAMNEN

KMK UNGDOM

UNGDOMSAVDELNINGEN BILDADES 1927

och har som ändamål att samla och främja intresse för motorbåtsport bland unga och särskilt verka för deras utbildning i navigation, manövrering och sjömanskap. KMK:U arbetar också aktivt med sociala umgängen mellan båtintresserade ungdomar. Kommittén arrangerar tre sjösportläger varje sommar på KMK:s klubbö Högböte för ungdomar i åldrarna 12-18 år. Utbildningen innefattar båtmanövrering, navigation, knopslagning, banracing, släcka bränder, första hjälpen m m vilket leder fram till ett förarintyg och kustskepparintyg. Ungdomsavdelningens medlemmar är fullvärdiga medlemmar i KMK med de rättigheter och de skyldigheter som detta medför.

KOMMITTÉN BESTÅR AV Ordförande Isabella

Kull, ledamöter Fredrik Brunnéd, Jan Söderholm, Samuel Lavatt, Luca Martell

VERKSAMHETSPLAN 2023

TILLBAKABLICK 2022

Sommaren 2022 anordnade KMK:U tre läger ute på Högböte under juni och juli. Ett nybörjarläger och ett fortsättningsläger där deltagarna erhöll sina Förarintyg.

I år hade vi för tredje gången deltagare som kom till oss för att erhålla sina Kustskepparintyg. Det som skilde sig i år från tidigare var att för första gången var det ett fristående läger med en egen lägervecka. Något som vi arbetat för sedan vi implementerade lägret 2019. Lägren var en succé och alla våra deltagare från fortsättningslägret och kustskepparlägret lämnade oss med sina förarintyg och kustskepparintyg i handen. Vi vill även rikta ett stort tack till Jonas Vikander och MacRent för att de i sedvanlig ordning skänkt en iPad till vårt fortsättningsläger och till den deltagare som visat framfötterna under lägret på olika vis. T ex att vara en bra kompis, göra bra ifrån sig på examinationen, att vara en bra kompis. Tanken med gåvan är att uppmuntra och inspirera till fortsatt personlig utveckling inom båtlivet.

Till Högbötes årliga midsommarfirande ordnade KMK:U i sedvanlig ordning med godispåsar till fiskedammen för de barn och ungdomar som deltar i firandet.

PLAN 2023

KMKU SJÖSPORTSLÄGER

Utbildning

KMK:U kommer under 2023 genomföra sina läger i sedvanlig ordning och arbetar för att ha tre lägerveckor som under 2022 (Nybörjare, Förarintyg och Kustskepparen). Vi i kommittén kommer även i framtiden fortsätta utforska möjligheten att bedriva teoretiska intensivkurser på kansliet i förarintyget och kustskepparen under hösten, vinter och våren. Detta skulle ta vår utbildningsverksamhet ett steg längre och passa ungdomar i äldre åldrar som vill ta sina förarintyg eller inte hade möjligheten att närvara på våra läger under sommaren. Vi ser även detta som ett sätt att inkludera forna instruktörer som av olika orsaker inte har tiden att spendera närmare tre veckor på Högböte, men som fortfarande vill undervisa och inspirera morgondagens kaptener.

50 KMK MAGASIN KMK UNGDOM

Rekommenderade åldrar för lägren

Grundkurser:

Nybörjarlägret 11-14 år

Fortsättningslägren:

Förarintyget 12-15 år

Kustskepparen 15-18 år (Obs! För att få skriva kustskepparintygets examination måste man vara 15 år fyllda och erhållit ett förarintyg sedan tidigare.)

Sociala medier

KMK:U har ett Instagram-konto för våra läger som vi startade 2020 och för att bättre kunna dela med oss av våra lägerveckor. Vi vill under 2023 fortsätta att utveckla och förbättra den för att nå ut till så många som möjligt. KMK har även fått en ny uppdaterad hemsida där KMK:U har sin egen sida som vi kommer se till är uppdaterad med relevant information om vår kommitté och lägerverksamhet.

UNGDOMSHUSET

Material

Vi kommer att se över ungdomshuset möbler, textiler och teknik och komplettera eller ersätta det som behövs under 2023. Vi vill betona trivselreglerna i ungdomshuset. Det är viktigt att alla som brukar huset ser till att det hålls trivsamt samt att dess möbler och redskap inte förstörs. Tillsyningsparen ska inte städa efter medlemmar.

Trivselregler som vi vill lyfta

• Då ungdomshuset användas av barn och ungdomar i alla åldrar är det viktigt att man tar ett eget och gemensamt ansvar över att ta hand om huset och städar efter sig. Huset är för allas trevnad och det är viktig att man lämnar det så att det är trevligt för de andra som vill bruka huset efteråt. Det är inte enbart barn och ungdomar själva som bär detta ansvar. Ansvaret går över till föräldrarna för barnen i de åldrar som själva inte kan ansvara att städa efter sig. Det skadar heller inte att påminna alla barn och ungdomar att städa ungdomshuset innan man lämnar Högböte.

• Dörren till ungdomshuset får aldrig låsas. Detta är en brandrisk och det exkluderar även andra från att använda huset.

• Respektera skogränsen.

• Kasta allt skräp i papperskorgen.

• Kuddar och filtar har sin plats i sittmöblerna och inte på golvet.

AKTIVITETER HÖGBÖTE

Nybörjarlägret 15 juni – 21 juni Midsommar fiskedamm 23 juni Fortsättningslägret 26 juni – 2 juli Kustskepparen prel. 3 juli – 9 juli

MÅL

Vi ser gärna att sjösportlägren kan fort sätta årligen som nu. Vi tror också att det är viktigt att säkerställa framtiden med uppdaterad och utvecklad utbildning samt rekrytering av framtida ledare till dessa läger, gärna med KMK:U-medlemmar.

Vi jobbar ständigt med att utveckla och förbättra lägren varje år. Vi har som mål att inrätta fler aktiviteter/events på Högböte för medlemmar.

VISION

Vår vision är att KMK:U ska vara ett självklart val för motorbåtsintresserade ungdomar. Vi vill vara det bästa utbildningslägret för motorbåtsintresserade där de får med sig avancerad kunskap om navigation, sjömanskap och vår båtklubbsanda. Vi ser att i framtiden, om det finns intresse för det, att man skulle kunna expandera utbildningoch lägerverksamheten ännu mer och utveckla teoretiska intensivkurser på kansliet, dagläger inne i stan på Djurgården, instruktörsläger och konfirmationsläger.

KMK MAGASIN 51 KMK UNGDOM
CHOOSE COMFORT. ENJOY PERFORMANCE. Upgrade your boat with our Dynamic Trim Control System and say hello to higher performance, improved comfort, lower fuel consumption and enhanced safety – fully automatically. ZIPWAKE.COM

KMK RACING

KOMMITTÉN 2022 bestod av Ordförande

Johan de Bourg, vice ordförande Niklas Friberg, ledamöter Anders Stark, Lennart Jernfast, Bo Ahlström, Gustaf Ek, Kenny Sjöström, Johan Wallin, KMK GS Pelle Larsson.

VERKSAMHETSPLAN 2023

TILLBAKABLICK 2022

Det blev inte den starten på året som vi så gärna hade sett framemot, pandemin satte fortsatt sina avtryck på vår verksamhet. Det började med en inställd mässa Allt För Sjön, vilket gjorde att vi inte kunde få tillräckligt med ungdomar till vår förarutbildning, återigen fick vi ställa in förarutbildningen.

KMK:R styrelse har hållit 2 digitala styrelsemöten samt ett styrelsemöte live. Planering för en tävling i Smedjebacken fortlöpte med en mindre grupp, planen var att för första gången arrangera ett nordiskt mästerskap som även inkluderar de baltiska länderna för samtliga rundbaneklasser och även den nya internationella klassen GT10. Någon månad innan tävlingen kom en förfrågan från UIM om KMK:R hade möjlighet att arrangera den sista deltävlingen av F4, det var en tävling som blivit inställd. Efter nya planeringsmöten tackade vi ja till att arrangera finalen i F4. För tävlingen 2022 hade vi en bättre

ekonomi, vi klarade oss på de sponsorpengar som kom in, Svenska Sjö var en stor sponsor som hjälpte oss ekonomiskt. Återigen ett lyckat samarrangemang med SUK, SRC, RBR samt Smedjebackens båtklubb och ett 50-tal båtar på plats från de flesta nordiska och baltiska länderna.

PLAN 2023

Inför 2023 planerar KMK:R att tillsammans med KMK:U medverka på mässan Allt För Sjön 10 mars - 19 mars, där vi kommer att profilera vår förarkurs. Vi planerar att ha avrostning, tävling samt förarkurs på Grisslinge havsbad i samarrangemang med SUK. Planering enligt följande: fredag den 12 maj avrostning för KMK:R-medlemmar samt icke-medlemmar, lördag den 13 maj SM-RM tävling samtliga rundbaneklasser samt teori för förarskolan, söndag den 14 maj förarskolan. Planen är att även Moto Surf bjuds in till denna helg. Moto Surf planerar att arrangera en VM-deltävling i Båstad under augusti månad. Finns även ett visst intresse att arrangera en offshoretävling i augusti i Smedjebacken.

MÅL

Arbeta för att vi får igång vår förarkurs, försöka vara bemannade med våra yngre KMK:R- medlemmar på mässan och även

våra äldre medlemmar. Planen är att kunna ha en GT-båtsimulator på plats. Vi måste alla hjälpas oss att få sporten att växa, förhoppningsvis får vi in några nya genom vår förarkurs.

VISION

Plantskola för nya förare och grogrund för deras utveckling. Producera en ström av Internationella mästare samt ambition att arrangera internationella tävlingar, både rundbana och offshore.

REGLER

Verksamheten regleras av SVEMO samt nationella och UIM-internationella regler.

MEDLEMSAVGIFT 2024

Förslag: KMK:R Senior 1 000 kr (aktiv

KMK:R Senior 800 kr), Familjemedlemskap 1 000 kr (samtliga skall vara skrivna på samma adress), Ungdom oförändrad (200 kr).

NÄR OCH VAR

KMK:R årsmöte KMK kansli 20 januari

Mässan Allt för Sjön 9-19 mars

Avrostning Grisslinge 12 maj

Tävling Grisslinge 13 maj

Förarskola Grisslinge 14 maj

KMK MAGASIN 53 KMK RACING
VERKSAMHETSPLAN 2023

KMK-GLÖGGEN EN VÄLBESÖKT TILLSTÄLLNING.

Det känns verkligen att julen är i antågande när det är dags för vårt traditionella Glöggmingel. Det är alltid välbesökt av medlemmar som varit med ett flertal gånger tidigare och många nya medlemmar som besöker glöggen för första gången.

ATT TRÄFFA ANDRA MEDLEMMAR under minglet är ett bra sätt att komma in i KMK-familjen.

Som vanligt dukas och fixas det i vår lokal, Klubbarnas Klubb på Djurgården, som är perfekt att ha till våra tillställningar. Det blir så genuint julmysigt.

Vi bjöd på glögg, vin och alkoholfritt och, icke att förglömma, godis och pepparkakor. Tilltugget var beställt från Skroten som har sin restaurang och kök under vår lokal. Som alltid smakade det utmärkt och var verkligen uppskattat av våra medlemmar.

Vi passade samtidigt på att dela ut Högbötepokalen till välförtjänta Eva och Daniel Mellin för sitt enastående engagemang på Högböte under 2022.

Grattis Eva och Daniel!

54 KMK MAGASIN KMK KLUBBKOMMITTÉ

MEDLEMSKVÄLL

En trevlig kväll på Klubbarnas Klubb i vinets och ekonomins värld med utförsäljning av KMK klädkollektion.

FÖR ATT GE PLATS åt nya Pelle P-plagg 2023, hade vi utförsäljning av kläder bl a. Många ville fylla på KMK-garderoben till bra priser så det blev en lyckad försäljningskväll. Under kvällen hade vi vinprovning med Anna Rahm som är utbildad sommelier och även arbetar med vin till vardags. Anna guidade oss genom bubblornas värld med en genomgång av de olika tillverkningsmetoderna, hur skillnaden är på olika druvor och var vinet kommer ifrån. Efter det blev det en blindprovning, i ett så kallat självtest, att finna ut vilket bubbel som var vilket. Det blev en bra diskussion om vad som fanns i glaset, några hade fel och några hade rätt,

det är inte enkelt när det olika sorter i glaset. Som lite grädde på moset fick vi även möjlighet att få testa ett svenskproducerat bubbel från Kullabergs vingård, Josefinelust Brut Zero, som föll de flesta i smaken.

De bubblare som provades var: Freixenet Prosecco, Emile Beyer Crémant d’Alsace, Philipponat Champagne, Codorníu Ecológica Cava och Josefinelust Brut Zero.

För att säkerställa att provningen skulle bli så bra som möjligt är det viktigt att ha rätt glas. Vi behövde 250 glas och kontakt togs med Riedel som tyckte att det här var ett spännande event. Ett Riedelglas gör att vinupplevelsen blir bättre. Ett stort tack till

Jane Sandström från Riedel som fanns med under kvällen.

Krig, energikris och hög inflation är något vi alla ser i dagsläget. Fredrik Wellgard tillsammans med kollega från Söderberg & Partner berättade hur vi ska tänka i dessa tider kring ekonomin. Föredraget avslutades med många bra och givande diskussioner, vilket gjorde att kvällens event tog längre tid än planerat, till allas glädje.

Det finns redan planer på att vi kommer att arrangera en Riedelglas-provning under 2023, att känna skillnaden på hur olika glas framhäver vinet.

KMK MAGASIN 55 KMK KLUBBKOMMITTÉ
Sea4You Sweden AB - Skogsövägen 22, 133 33 Saltsjöbaden. Tel. 08-717 04 05 www.sea4you.se Modeller: 23.1 - 25.1 - 27.2 - 30.1 - 32 NYHET - 35 - 37 - 44 - 46 - 41 NYHET -

KLUBBSHOP

SOM MEDLEM i Kungliga Motorbåt Klubben kan du beställa fina accessoarer till dig och till din registrerade båt. Är din båt inte registrerad så gör du det på www.kmk.se under fliken Ansökningar. Du beställer genom att maila oss på kansli@kmk.se eller genom att ringa 08-661 23 03 om du saknar mailadress.

MANSCHETTKNAPPAR

kr

Guld eller svart

KMK MAGASIN 57
FÖR DIG FÖR DIN BÅT
PIN
MÖSSMÄRKE 200 kr DEKAL 12,5 cm 125 kr 20 cm 150 kr STÄVMÄRKE (/par) 10 x 6,5 cm 1.250 kr 15 x 9 cm 1.475 kr STANDERT 20 x 30 cm 225 kr 25 x 35 cm 250 kr 35 x 50 cm 300 kr GÖS 30 x 40 cm 595 kr 45 x 60 cm 845 kr SLIPSKLÄMMA 175 kr SLIPS 175 kr
Små 35 kr Stora 45 kr MEDLEMS SIDOR
50 kr
375
BLAZERKNAPPAR

HÅLL KOLL PÅ DE VIKTIGA DATUMEN

MARS

16 KMK ÅRSMÖTE

Torsdag den 16 mars håller vi KMK Årsmöte på Älvsjömässan i samband med Allt för sjön. Kallelse skickas separat.

9-19 ALLT FÖR SJÖN

2023 års upplaga av Allt för sjön hålls under 2 långhelger, torsdag-söndag. Öppettider och annan information, www.alltforsjon.se

APRIL

14 VÅRFEST

Vi inbjuder till Vårfest på Riddarhuset fredag den 14 april. Inbjudan skickas separat via e-post (begränsat antal platser).

30 HÖGBÖTE ÖPPNAR

Högböte öppnar för säsongen med Valborgsfirande.

MAJ

1 DJURGÅRDSHAMNEN

Hamnen öppnar för säsongen och fram till den 31 oktober.

13 VÅRFIXARDAGEN

Vårfixardagen på Högböte. Klubben bjuder på lunch för alla som hjälper till att göra ön fin inför säsongen.

12-14 KMK RACING

Under helgen 12-14 maj håller KMK:R förarskola, avrostning och tävlingar i Grisslinge Havsbad.

18 VÅRESKADER prel

26 HAMNFEST

Årets hamnfest i Djurgårdshamnen blir fredag den 26 maj. Inbjudan skickas separat.

MEDLEMS SIDOR

JUNI

3 ASADO

Asado på Högböte. Inbjudan skickas separat, information kommer även att finnas i kalendern på hemsidan.

4 GÄRDESLOPPET

I samband med KAK Gärdesloppet hälsar vi ägare till klassiska motorbåtar till en båtdefilering genom Djurgårdsbrunnskanalen. Vid Djurgårdsbrunn berättar Anders Vaernéus om båtarna. För anmälan: www.kak.se/gardesloppet

6 SVERIGES NATIONALDAG

Den 6 juni 2023 är det på dagen 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung.

15-21 KMK:U LÄGER

Det första lägret på Högböte, Nybörjarlägret, startar torsdag den 15 juni och pågår i en vecka t o m den 21 juni.

23 MIDSOMMAR

Traditionellt midsommarfirande på Högböte med dans kring midsommarstång, lekar och fiskdamm.

26-2 KMK:U LÄGER

Det andra lägret på Högböte, Fortsättningslägret startar måndag den 26 juni och fortsätter t o m söndag den 2 juli.

JULI

3-9 KMK:U LÄGER

Preliminärt datum för Kustskepparlägret är 3-9 juli.

4-9 ICCY

Årets ICCY-möte hålls i Tyskland på ön Rügen den 4-9 juli.

AUGUSTI

19 HÖGBÖTEDAGEN

Högbötedagen med öppet forum för medlemmarna.

19 CLASSIC POKER RUN STOCKHOLM

26 KRÄFTSKIVA

Preliminärt datum för kräftskivan tillsammans med KAK är lördag den 26 augusti. Inbjudan skickas separat under sommaren.

SEPTEMBER

9 TEMAFEST

Preliminärt blir det en Temafest på Högböte lördag den 9 september. Vi återkommer med mer information och inbjudan.

15 50 ÅR PÅ TRONEN

Den 15 september 1973 blev Carl XVI Gustaf Sveriges statschef.

OKTOBER

7 HÖSTFIXARDAGEN

Höstfixardagen på Högböte. Klubben bjuder på lunch för alla som hjälper till att plocka ihop ön inför vintern.

15 HÖGBÖTE

Söndag den 15 oktober stänger Högböte för säsongen.

31 DJURGÅRDSHAMNEN

Tisdag den 31 oktober stänger Djurgårdshamnen för säsongen.

KMK MAGASIN 59 MEDLEMS SIDOR

MEDLEMS-APP. Som ett led i utveckling och effektivitet har KMK tagit fram ett digitalt medlemskort i form av en medlems-app att ladda ner i mobilen.

På så vis har du alltid kortet med dig när du behöver det, för att t ex utnyttja de rabatter som finns hos KMK partners. Det digitala medlemskortet ersätter medlemskortet i plast till nya medlemmar och gulddekalen till medlemskortet för gamla medlemmar.

Appen heter KMK Medlem och finns på App Store och Google Play.

Inloggning sker med den e-postadress som finns angiven hos KMK (den du får nyhetsbrevet till) och lösenordet är ditt medlemsnummer.

KLUBBARNAS KLUBB

VÅR FEST- OCH KONFERENSLOKAL MED DRÖMLÄGE PÅ DJURGÅRDEN.

EN FEST- OCH KONFERENSLOKAL med plats för sjuttio sittande gäster i nyrenoverat hus på Beckholmsvägen vid Nya Djurgårdsvarvet. Nära city men långt från buller och bång. Granne med lyxkrogen Oaxen. Unik miljö och avskildhet för både jobb och fest.

KLUBBARNAS KLUBB bildades 2012 av de s k grundarklubbarna: Kungliga Svenska Segelsällskapet (KSSS), Kungliga Motorbåt Klubben (KMK), Havsörnarna, Gamla Stans Yacht Sällskap (GSYS) och Stockholm Yacht Klubb (SYK).

Det uttryckliga syftet var primärt att tillhandahålla en samlingsplats för alla båtintresserade men också att kommersiellt kunna hyra ut lokalen till privatpersoner och företag.

HÄR FINNS 100 kvm festyta för 70 sittande gäster eller max 100 minglande. Lokalen är bra för både dags-och kvällsaktiviteter.

MEDLEMSFÖRMÅNER

INOM KMK

Klubbinsignier: Som medlem får du bära klubbnål, blazer- och mössmärke samt övriga klubbkläder som säljes genom KMK Försäljnings AB. På din inregistrerade båt får du ha KMK standert, stävmärken/dekaler, samt i hamn den kungliga gösen.

Årsbok: Varje år sedan 1922 (från 2019 på anmodan)

Klubbtidning: Kungliga Motorbåt Klubbens medlemstidning, 4 ggr/år

Klubbholmen: Högböte med tillgång till alla faciliteter

Klubbhamn: Med plats för 250 medlemsbåtar vid Djurgårdsbron

Klubbrum: Med sammanträdesrum på Villa Godthem

Kansli: Med medlemsservice mån - tors 9-12, 13-16 & fredag 9-13.

Avdelning för KMK Ungdom, KMK Racing, Högböte, Djurgårdshamnen och Klubbmästeri.

KMK Arrangemang: Navigationsutbildning, sjösportläger för ungdomar, eskadrar, utställningar, internationellt samarbete samt social samvaro för fester. Försäkring via Svenska Sjö som främjar navigationsutbildningen. Som medlem i KMK är du med i en rikstäckande förening som sätter kompetens, stil och tradition högt såväl till lands som till sjöss.

KMK båtförsäkring: KMK är delägare i Svenska Sjö. Svenska Sjö erbjuder båtförsäkringar för klubbmedlemmar med omfattande villkor och fördelaktiga permier. Då vi äger Svenska Sjö går överskott alltid tillbaka till dig som medlem och kund och till oss som delägare. Kolla därför alltid med Svenska Sjö när en båtförsäkring ska tecknas.

Läs mer på www.svenskasjo.se

MILJÖN OCH LÄGET är fantastiskt med Stockholms berömda sjöinfart och världens längsta ljugarbänk bokstavligen rakt utanför dörren.

Vi hoppas verkligen att medlemmarna tar för sig och utnyttjar de förmåner vi har att erbjuda.

KLUBBINREDNINGEN ÄR relativt enkel och med tydliga båt- och seglingsinslag. Lokalen är till för att umgås i, där finns bar samt porslin, bestick och glas för sjuttio personer.

Lokalen hyrs ut genom Skroten Café & Skeppshandel som ligger i samma byggnad och all catering tas genom Skroten.

PÅ HEMSIDAN finns alltid färska uppgifter om priser, bokningsvillkor, rabatter för medlemmar m m. Klubbarnas

Klubb kan hyras året runt, privat eller till företag.

www.klubbarnasklubb.se

DET ÄR EN LÅNG TRADITION att KMK varje år ger ut en årsbok som innehåller medlemsmatrikel, båtregister, årsredovisning m m.

Vi vet att boken är mycket uppskattad av många medlemmar. En tryckt bok belastar dock miljön hårt och innebär också en stor kostnad för våra medlemmar i form av tryck och utskick.

Från och med 2019 skickar vi därför av miljöskäl inte ut den tryckta årsboken till alla medlemmar. De som får boken med automatik är de som har en båt registrerad i KMK. Har du inte en registrerad båt men fortsatt vill ha boken skickad till dig ska du naturligtvis få det.

Det enda du behöver göra är att skicka ett mail till kansli@kmk.se, och uppge att du fortsättningsvis vill ha årsboken skickad till dig. Har du flyttat kan du samtidigt korrigera adressen. Det går också bra att ringa på telefon 08-661 23 03.

KMK MAGASIN 61 MEDLEMS SIDOR
FÖR
FÅ DIN!
ÅRSBOKEN KONTAKTA OSS
ATT

MOTORBÅTKUNGL.KLUBBEN MOTORBÅT KLUBBEN

TROFASTA MEDLEMMAR I

KMK UNDER HELA 50 RESP 25 ÅR

KALLELSE TILL ÅRSMÖTE 2023

KMK MAGASIN GES UT AV

Kungliga Motorbåt Klubben

ANSVARIG UTGIVARE Pelle Larsson

ORDFÖRANDE Peter Sandstedt

PRODUKTION Newsfactory Media Group

TRYCK V-TAB Falkenberg

JUBILARER 50 & 25 ÅR

50 ÅR (SEDAN 1972)

Folke Procopé

25 ÅR (SEDAN 1997)

Per Arwidsson

Peter Augustsson

Bo-Axel Ax:Son Johnson

KMK KANSLI

POSTADRESS: Box 24122, 104 51 Stockholm

BESÖKSADRESS: Villa Godthem

Rosendalsvägen 9, 1 tr

TELEFON: 08-661 2303

E-POST: kansli@kmk.se

HEMSIDA: www.kmk.se

ÖPPETTIDER KANSLI:

Månd-tors 9.00 – 12.00, 13.00 – 16.00

Fred 9.00 – 13.00

BANK NORDEA: BG 5416-6814

KMK Swift code NDEA SESS

IBAN SE35 9500 0099 6034 0058 2023

kmk.se

Thorvald Bergner Bohlin

Micael Bile

Prins Carl Philip

Peter Cassö

Brian Cordischi

Christer Dahl

Stefan Duhs

Kjell Eklund

Peter Freidenfelt Weinar

Åke Fridell

David Fristedt

Karin Giswert Sundell

Staffan Götestam

Peter Hansson

Michael Häll

Jan Johnsson

Peter Johnzon

E-POSTADRESSER – SPARAR PÅ MILJÖN

Bo Lindkvist

Erik Lönnqvist

Patrick Martinsson

Torsten Meier

Christina Monié

Jan-Erik Monié

Tommy Niklasson

Birgitta Nilsson

Magnus Nilsson

Per O Pedersen

Johan Poska Tilander

Marcus Rasmusson

Olle Roos

Peter Sandstedt

Manne Schagerström

Lisbeth Stors

Mats Strömberg

Lars Styffe

Bertil Sundell

Barbara Säker

Sverker Thufvesson

Johan Tiblom

Torbjörn Ulf

Hans Waldaeus

Håkan Zadler

Får du medlemstidningen men inga Nyhetsbrev? Det beror antagligen på att du inte har din e-postadress registrerad eller att e-postadressen är felaktig.

För att spara på miljön, planerar KMK att skicka fakturorna med medlemsavgiften via e-post. Men för att kunna göra det måste merparten av våra (huvud-)medlemmar ha en registrerad e-postadress.

Du som inte får nyhetsbrev från KMK, skicka ett e-postmeddelande till kansli@kmk.se från den e-postadress du vill registrera och i förlängningen önskar din medlemsfaktura till.

62 KMK MAGASIN MEDLEMS SIDOR
SVANENMÄRKET Miljömärkt trycksak 3041 0083
OMSLAG FOTO: FOTO@ROYALCOURT.SE
2023 MEDLEMSTIDNING 1-2023
NÄSTA UTGÅVA JUNI
48 coupé deltapowerboats.se
Avs: Kungliga Motorbåt Klubben Box 24122 104 51 Stockholm TM www.angusmarine.com Angus A70

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook

Articles inside

INOM KMK

2min
pages 61-62

KLUBBARNAS KLUBB

1min
page 61

MEDLEMSKVÄLL

1min
pages 55-56

KMK RACING

2min
pages 53-54

KMK UNGDOM

3min
pages 50-52

DJURGÅRDSHAMNEN

1min
page 49

HÖGBÖTE

3min
page 47

skärgårdens trevligaste jobb.

1min
page 46

ESKADERHISTORIA 2011-2022

1min
pages 44-45

BÅTLIVSKOMMITTÉN

1min
page 43

Det liksom värker fram

1min
pages 41-42

BÅTAPPAR!

1min
page 37

Ännu en ny säsong

1min
page 35

SPORTMANNAPRISET SVENSKA SJÖ OCH

1min
page 35

Läget var en aning bekymmersamt …

1min
pages 32-34

50 ÅR PÅ TRONEN

1min
page 31

TESTADE DU FLYTVÄSTEN FÖRRA ÅRET?

1min
pages 27-28

Klä dig rä ! Hur kan klädseln ha betydelse för sjösäkerheten?

1min
pages 26-27

EN TRYGG PARTNER FÖR DIG OCH DIN BÅT

2min
pages 24-25

H.M. Konungens hovstall

1min
pages 21-22

FEM SOM BORDE HEM

4min
pages 18-20

VÅRFEST

1min
page 17

16 MARS 2023

1min
pages 15-16

VALBEREDNINGENS FÖRSLAG TILL

1min
page 15

ÅRSMÖTET 2023

1min
page 15

KASTA LOSS.

1min
page 13

SÄLJA BÅTEN?

1min
page 12

Vi delar båtlivet med dig. På flera sätt.

1min
pages 3-5, 7-9
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.