KMK Magasin #03 2022

Page 1

MEDLEMSTIDNING 3-2022 MOTORBÅTKUNGL.KLUBBEN EN KASTRULLRESAPÅITALIENSKA MATRESA MED PETER NORDIN EN BLÖT SUCCÉ STOCKHOLMPOKERCLASSICRUN EN SOMMARmed rivstart!

Svenska Sjö är stolta över att vara ägda av riktigt båtfolk, tillsammans utvecklar vi det svenska båtlivet. 010-490 49 00 dygnet runt

Vi delar båtlivet med dig. På flera sätt.

Svenska Sjö är specialister på båtförsäkringar och har som ambition att erbjuda våra försäkringstagare kunnig, snabb och smidig skadehantering till låga premier. Dessutom ger vi våra försäkringstagare direkt återbäring på Skulleöverskottet.duhamna i en akut situation med din båt som du inte kan hantera själv kan du vara trygg med att Svenska Sjö Assistans alltid ingår i din båtförsäkring – dygnet runt, året om. Som medlem i Kungliga Motorbåtsklubben försäkrar du din båt extra förmånligt, utöver andra rabatter såsom nautisk kompetens. Tillsammans med båtorganisationerna arbetar vi ständigt med att utveckla de bästa båtförsäkringarna och trygghetslösningarna för dig och din båtklubb. Välkommen att försäkra din båt hos Svenska Sjö! Beräkna din premie på båtförsäkring Tips! Lyssna på Båtlivspodden som finns på Spotify & iTunes.

PS Marin AB │ psmarin.se │ info@psmarin.se │ 0732-00 11 90

Tack vare ett djupt v-bottnat skrov känns alltid Galeon trygg även i hårdare sjö.

Det är alltså mycket man är med och påverkar själv. I dessa yachter hittar du allt av högsta kvalitet, världskända varumärken som t.ex. Blum, Seakeeper och MAN m.fl.

GALEON 700 SKYDECK är hyllad för dess design och innovation. Med många lyxfunktioner ombord ger det en känsla av att du befinner dig på en större lyxyacht. Galeon 700 skydeck har ett stort jollegarage och en crew cabin, vilket gör att man inte måste ge avkall på något.

På akterdäck finns en stor härlig soffa för många härliga sociala sammankomster. I salongen möts du av ett u-kök med mycket förvaring. Du kan välja till 2 härliga lounge fåtöljer där man kan sitta bekvämt och blicka utåt. Från förarplatsen finns det en utgång för säkra tilläggningar. Mittkabinen är masterbedroom och har en egen nedgång med eget badrum. Till de tre andra kabinerna så är det en annan nedgång och här finns två badrum.

Väljer du en ny Galeon Yacht så har du många valmöjligheter hur din yacht ska designas inuti. Du väljer all inredning från tak till golv såsom träslag, textilier och färger. Varje inredning till en Galeon Yacht byggs i det egna snickeriet med de finaste träslagen som t.ex. högglanspolerad valnöt. Vi har över 10 träslag, massor av textilier som du väljer på.

GALEON 700 SKYDECK SVERIGEPREMIÄR SOMMAREN 2023! FÖLJ OSSPÅ INSTAGRAM: GALEON_SWEDEN

Uppe på skydeck blir ingen besviken. Många sittplatser finns för samkväm och kylskåp är standard men du kan välja till grill och ismaskin också. Galeon Yachts är designade av Tony Castro design, han är en designer i världsklass och har jobbat med design i hela sitt liv. Hans yachtdesign har varit med och vunnit hela 5 världsmästerskap genom årens lopp. Galeon Yachts är kända för sina snygga linjer och stora fönster för maximalt ljusinsläpp.

Detta är verkligen lyxyachten för många gäster och sociala sammankomster. På Galeon 700 skydeck så är det ännu mer detaljer inne i yachten, vågade linjer för känslan av en lyxyacht.

- förverkligar dina drömmar -

TM www.angusmarine.com

Welcome to Angus Marine

Uncompromised aluminium boats. Built to workboat standard with refined details and premium class interior. All Angus boats are made in Sweden and Finland by some of the most skilful craftsmen in the marine industry. Angus is a Swedish brand created by the founder of Rupert Marine.

Visst kan det vara trevligt med äventyr på sjön men det finns gränser. Seså. Hoppa i land och mys nu. Hallå! Varför sitter du inte i soffan? Norge.Oslo,Brygge,Aker

Valen XL soffa Linne - 24 500 kr

Beställ din båt för 2023! Till rätt pris och Europas största Yamaha Välkommen till vår kompletta MC- och ATV-utsällning! • EU5-kompatibel CP3-motor. 889cc • 3,5 tums TFT-display i fullfärg • Bifunktionella LED-strålkastare • Quick Shift-system (QSS) • Lätta SpinForged-hjul • Fullt justerbar fjädring • Farthållare ÅRETS GRYMMASTE! MT-09 SP From The Dark Side Längd 9,04 m - Bredd 3,23 m - 12 personer 4 kojplatser - Motor 300-600 hk Allt du kan tänka dig är standard, men vill du ha mer finns en lång lista med extrautrustning. ÅRETS VÄRSTING! - Nya Finnmaster T9

FINNMASTER R6 FINNMASTER T6 BUSTER XL NYHET!NYHET! med Center!leveransgaranti! LINDER ARKIP 530 GP1800R HO BRONCENYHET!NYHET!NYHET! BUSTER XXL - V MAX EDITION, utrustad med den legendariska motorn Yamaha V MAX SHO,150 hk. Standardutrustad med 16” Buster Q pekskärm och entertainment-paket, Comfort- och Canvas-paket och vattenskidbåge. ÅRETS HETASTE! – Buster XXL V MAX Se Marex, några av Norges absolut lyxigaste kvalitetsbåtar, kanske de allra bästa. ÅRETS LYXIGASTE! – Marex 330 Scandinavia (f.d Marindepåns lokaler) Butik , båt- och MC-försäljning: måndag-fredag 10.00-18.00, lördag 10.00-15.00, söndag stängt. Verkstad: måndag-fredag 08.00-17.00, lördag-söndag stängt. Albybergsringen 97, 137 69 Österhaninge Rinkebyvä gen 10, 182 36 Danderyd Haninge och Danderyd Efterfrågan är fortfarande rekordstor, så vill du vara säker på att hitta en båt till nästa säsong är det hög tid att agera! Beställ din båt hos oss nu, med leveransgaranti! Välkommen till Europas största permanenta båtutställning i Yamaha Center Haninge eller besök vår nya butik i Danderyd.

Jag vill göra en exit, vad ska jag tänka på? Vi har bett våra experter svara på de vanligaste frågorna vi får från våra kunder just nu. Läs svaren på seb.se/expertsvar

INNEHÅLL 18 42 25 46 32555352363225181715 SVENSKALEDAREN SJÖ: VINTERFÖRVARING EN LEGEND I NYTT FORMAT CLASSIC POKER RUN: EN BLÖT SUCCÉ EN KASTRULLRESA PÅ ITALIENSKA DEAVRORAKOMMITTÉERMARINBÄSTAAPPARNA TILL BÅTEN MEDLEMSSIDOR TREVLIG LÄSNING ÖNSKAR VI PÅ KUNGLIGA MOTORBÅT KLUBBEN

Så vill vi arbeta med dig.

Dina smarta, varma vänner som vill sälja båtar till dig och vill göra det på ett helt annorlunda sätt har flyttat till Saltsjöbaden.

Omtanke, roliga aktiviteter, engagemang blir värme. Något som hela båtlivet önskar och älskar. Som vi behöver även på land. I mobil och i mejl. Så vill vi arbeta med dig. Lidköping | Marstrand | Saltsjöbaden | Marbella info@cksmarin.se | www.cksmarin.se 08-30 02 53 | 0510-48 58 85

VÄRME Kund Kvantitet Betalning Pris Kampanj Artighet Vän Kvalitet Service Värde Engagemang Omtanke Dina smarta, varma vänner som vill sälja båtar till dig och vill göra det på ett helt annorlunda sätt har flyttat till Saltsjöbaden. Omtanke, roliga aktiviteter, engagemang blir värme. Något som hela båtlivet önskar och älskar. Som vi behöver även på land. I mobil och i mejl. Så vill vi arbeta med dig. Lidköping | Marstrand | Saltsjöbaden | Marbella info@cksmarin.se | www.cksmarin.se 08-30 02 53 | 0510-48 58 85

Dina smarta, varma vänner som vill sälja båtar till dig och vill göra det på ett helt annorlunda sätt har flyttat till Saltsjöbaden.

Omtanke, roliga aktiviteter, engagemang blir värme. Något som hela båtlivet önskar och älskar. Som vi behöver även på land. I mobil och i mejl.

Lidköping | Marstrand | Saltsjöbaden | Marbella info@cksmarin.se | www.cksmarin.se 08-30 02 53 | 0510-48 58 85

VÄRME Kund Kvantitet Betalning Pris Kampanj Artighet Vän Kvalitet Service Värde Engagemang Omtanke

VÄRME Kund Kvantitet Betalning Pris Kampanj Artighet Vän Kvalitet Service Värde Engagemang Omtanke

Lägerverksamheten utfördes i vanlig ordning med många glada ungdomar och duktiga ledare.

CLAY HALF ZIP LightSWEATER,Beige 1 395 RibbstickadSEK tröja i ren bomull med insatta ärmar, dragkedja i halsringningen och logotypförsedd dragkläpp. Kragen är dubbelribbad med en kontrasterande rand på kragens insida, ribbade detaljer längs fåll och ärmslut och en liten Lexingtonflaggan på sidan av bröstet.

Nu hoppas vi på ett fint säsongsavslut med fint väder och mycket båtutflykter. Håll koll på KMK kalender så ni inte missar någon kul aktivitet. Lev väl! Sandstedt,

MASSACHUSSETS WOOL BLEND SCARF, Gray Melange 795 HalsdukSEKi lammull med Lexington-flagga på framsidan, finns i en mängd olika färger. Fransade kanter. Tillverkad i Italien. Bredd: 40 cm Längd: 180 cm Bredd: 40 cm

KMK MAGASIN 15 KMK LEDAREN

Under sommaren har vi snurrat runt bland öarna mellan Utö och Furusund i 9,2 knop samt legat kvar två nätter på samma ställe, allt för att spara bränsle. Vädret har varit underbart med några riktigt varma dagar precis som förr i tiden, åtta veckor i sträck blev det på båten. Väl iland tog det flera dagar innan det slutade gunga.

Peter

SEPTEMBER!

Vid Djurgårdshamnen har det varit full aktivitet hela sommaren med bra personal och glada medlemmar och gäster.

MEDLEMMAR,KÄRA

Vårt tillsyningspar Therese och Mathias har haft fullt upp hela sommaren och idag är de väl inkörda i alla uppgifter och rutiner.

Vi rivstartade sommaren med en fantastisk dag och hamnfest i Djurgårdshamnen,ca 300 besökare minglade under tre timmar i Djurgårdshamnen i flödande sol. Det bjöds på dryck och tilltugg ackompanjerat med skön musik. Jag vill rikta ett stort tack till Klubbkommittén och övriga delaktiga arrangörer och personer som genomförde denna tillställning. Innan sommaren blev det lite trubbel med vår båt då det visade sig att våra Cutlesslager var tvunget att bytas. Nu blev det att söka verkstad som har tid före sommaren och det visade sig vara i princip omöjligt. Räddaren i nöden blev OL Marin på Pampas som förbarmade sig och löste problemet. Vi kom iväg 22 juni för semester och färden gick till Högböte för midsommarfirande som första anhalt. Väl där konstaterade jag att Eva och Daniel Melin från kommittén var på plats så här erbjöd vi oss att hjälpa till liksom flera andra. Eva och Daniel hade en bra plan och genomförde en mycket fin midsommarfest. Stort tack Eva och Daniel! Jag ser gärna att Högbötekommittén utvecklas med fler aktiva medlemmar samt att någon kan ta på sig att vara ordförande. Hör av er till mig eller GS Pelle Larsson eller valberedningen om ni är intresserade eller har förslag.

ordförande KMK

Tyvärr blev det inget övrigt besök för oss på Högböte efter midsommar då våra planer ändrades.

Stilfulla

ÄNNU EN UNDERBAR BÅTSOMMAR LIDER MOT SITT SLUT!

Det självklara valet för dig som vill vara på sjön i alla väder.... Vi Värdesätter Din tid på Sjön! since 1990 Med vår långa och breda erfarenhet hjälper vi dig till rätt båtval, nytt eller begagnat, finansiering, försäkring, båtplatser och konsultering

STORM OCH REGN Kontrollera regelbundet att presenning och annat täckmateriel sitter ordentligt . Det kan annars ge oönskat vatten i båten men också riskera att båten välter då stormar tar tag i en fladdrande press. Har det snöat? Då är det extra viktigt med tillsynen och att få bort snö så att inte blir smältvatten i båten. Kolla också att båten ligger väl på stöttorna och att den inte rört sig.

Kontrollera vaggan eller bockarna i god tid innan upptagningen för att se att inga bultar eller andra delar är skadade och behöver bytas. Var noggrann när båten sätts ner och se till att båten står avlastat så att inte stöttorna trycker in skrovet. spårsändare på motor också vara effektivt och ger rabatt på premien. Testa att du har kontakt med sändaren så att den fungerar när det kan behövas. Byt till fräscha batterier. Reagera på signal från sändaren, stölderna brukar ske på nätterna när vi normalt sover. Lås fast motorn ordentligt om du inte kan ta av den.

KMK MAGASIN 17 KMK SVENSKA SJÖ

VINTERFÖRVARING

SVENSKA SJÖ BÅTÄGARGUIDE

TEXT: UTDRAG FRÅN SVENSKA SJÖ BÅTÄGARGUIDE I FOTO: SHUTTERSTOCK

18 KMK MAGASIN KMK ALPINE A110 Många bilföretag har de senaste åren bläddrat tillbaks i sitt eget bibliotek och tagit en ikonisk design, för att sen ge designen en liten uppfräschad touch för att smälta in i dagens samhälle med säkerhetskrav mm. Några av de mest kända är BMW Z8, Ford Mustang, Mini och New Beetle. Dock gick Renault/Alpine fullt ut när de lanserade sin senaste skapelse. Frågan är om detta är design före funktion eller är det en Fågel Fenix. Det är dags att testa Alpine A110.

EN LEGEND I NYTT FORMAT NÄR JAG SÄGER ALPINE A110 så får jag ofta till svar ”Menar du bilstereon eller en BMW Alpina”. Men jag menar inte något av dessa! Vi får vrida tillbaks kalendern till år 1950 och till Frankrikes yngsta återförsäljare av Renault vid namn Jean Rédélé. Född i en motorsportsfamilj och son till Emile Rédélé, som var mekaniker åt Renualts Formel 1-stall och senare mekaniker i Renualts LemansFöljandestall.år kom framgång efter framgång, både i rallycirkusen och på 24 Hours of Le Mans. Detta ledde till att efterfrågan att få köpa bilarna Jean byggt blev så stor att han år 1955 väljer att starta Société des Automobiles Alpine SAS. Det vi kort och gott kallar för Alpine. En månad efter företagets födelse så visar Alpine upp sin egen första kreation på Paris Motorshow 1955, tre stycken A106 presenterades och fick en patriotisk touch med lackering i blått, vitt och rött, en aerodynamisk tvådörrars sportcoupé med glasfiberkaross och svansmotor. Bilarna som byggs använder en hel del Renault delar, motor inkluderad. Allt med stöd från högsta position hos Renault. Det kommer dock att dröja sex år, till 1961, då Jeans nya skapelse, Alpine A110 visas. Det är den bilen som kommer att bli förebilden till den Alpine A110 som jag testar. A110 VAR EN SUCCÉ från början, både som gatbil och tävlingsbil, bilen kommer att utvecklas åt alla möjliga håll inom motorsport. Allt från långloppsprototyp och rallycross till isracing, och även här kommer framgång efter framgång för Alpine A110. Den blir även den första bil att gå på export till Brasilien, Spanien, Mexico och Bulgarien. Genom att outsourca tillverkningen med argumentet ”med beprövade och pålitliga Renualtdelar samt att man behöver ingen speciell färdighet för att montera Alpine-delar” kom produktionen upp till hela 7 500 bilar under den 16 år långa livslängd mellan 1961 och 1977.

MEN MED FRAMGÅNG kommer även motgångar för Alpine, då Jean Rédélé visar upp sin helt nya bil vid 1971 års Geneve Motorshow, Alpine A310. Då de tidigare modeller alltid har varit en vidareutveckling av föregående modell var A310:an designad för att ta sig ann Porsche 911, men timingen var usel. 1973 års oljekris gjorde att denna sortens bil var omöjlig att sälja. Så för att förhindra konkurs så köpte Renault 70 procent av Alpine, Renault valde att lägga ner Alpine´s tävlingsavdelning och bygga upp en ny med namnet Renault Sport, som vi känner igen idag. 1976 efter att oljekrisen lugnat ner sig väljer Jean att uppdatera A310:an med den då helt nyutvecklade V6 PRV (Peugeot, Renualt, Volvo) och får då upp försäljningen med 9 276 exemplar till den totala på 11 616 stycken.

TEXT OCH FOTO: PETER KOLLBERG

Sea4You Sweden AB - Skogsövägen 22, 133 33 Saltsjöbaden. Tel. 08-717 04 05 www.sea4you.se Modeller: 23.1 - 25.1 - 27.2 - 30.1 - 32 - 35 - 37 - 44 - 46Targa 37 AD CFC

NÄR JAG VÄL satt mig i bilen så tar det inte lång stund innan jag hittar en bra körposi tion. En minimalisk inredning, där körningen är i fokus. Allt som är väsentligt har jag framför mig. En röd knapp märkt SPORT, där jag växlar mellan de tre olika körlägena, sitter lätt tillgänglig på ratten. På rattstången sitter paddlar i aluminium som styr den 7-växlade DCT-lådan från Getrag. En knapp på vänster sida gör att du med lätthet ändrar hur du vill att instrumenteringen ska se ut. Vanliga runda analoga mätare eller endast ha shiftligt och hastighetsmätare. I mitt konsolen mellan stolarna finns en stor röd Start & Stop-knapp. Håller den inne någon sekund och Alpines hjärta hoppar igång, till en början rätt tamt och trist. Men så fort värmen höjts så hör man hur avgasljudet ändrar till en mer raspigare ton. Växelväljaren har ersatts av tre knap par, D, N och R, känns lite som att sitta i Doc Browns DeLorean och jag ska välja vilket år jag vill resa till. Bilen är från början inställd med automatisk växling och de mest hjälpsamma hjälpmedlen är inkopplade på max. Så bilen kan vara hur snäll som helst för den ovana föraren. Men för den som vill utnyttja all potential som Alpine A110 har att erbjuda så väljer man Sport eller Track. Med det sistnämnda är det du som är chef över bilen. Det enda som är till din hjälp är en låg satt antispinn som hjälper dig lite precis innan det går för långt, men även den går att koppla ur. UNDER NORMAL KÖRNING så är det sport läge som gäller, växlarna läggs i snabbt men ändå mjukt. Med ett lätt tryck på en av växelpaddlarna så går växellådan från automat till manuell direkt och föraren har full kontroll över växlingarna. Vill man ta ett steg längre så väljer man track och bilen blir lite argare. Växlarna smäller i så fort du väljer att växla, fjädringen blir styvare och avgassystemet öppnas upp helt. Skillnaden blir som Dr. Jekyll och Mr. Hyde, det är nu bilen menar allvar.Insugsljudet från intagen som sitter bakom dörren i huvudhöjd får mig att tänka på en gammal Cummins diesel, avgassmällarna avlöser varandra så fort det sker en ändring på gaspedalen. Det tar max 20 minuter tills jag känner mig att jag har full kontroll på bilen. Hur lätt den känns att framföra, nästintill lite rallykänsla. Fjädringen och stötdämparna är mjuka och karossen rör sig en del under körningen, men på ett positivt sätt och greppet är enormt. Jag känner riktigt hur vikten i bilen skiftar dit jag vill att den ska vara, och det känns som att det är jag som ger upp innan bilen gör det. Kurviga vägar går som en dans och jag kan med lätthet få ut baken i en härlig kontrollerad överstyrning. Alpine går verkligen dit jag vill och jag skulle vilja beskriva den som en riktigt bra skräddar sydd kostym. Jag sätter mig inte i Alpine, utan den blir en förlängning av mig. Som jag sagt innan, man blir ett med bilen. Och om jag blev ombedd att välja en bild till den meningen så är det just en Alpine A110 som är på den bilden. NÄR VÄDRET UNDER MIN fyra dagars testperiod blev sämre och regnet föll från kvälls himlen så fick jag ännu mera respekt för bilen. Min första tanke var att bilen kommer åka som en tvål på vägen. Men så fel jag hade. Köregenskaperna ändras minimalt när det kommer regn. En liten ”Scandinavian

MITT FÖRSTA INTRYCK av Alpine A110 är hur liten den är i verkligenheten. Endast 125 cm hög så syns den knappt bland de andra bilarna på parkeringsplatsen. Tack vare sin låga höjd och med en bredd på 180 cm så ser bilen ut att ha väghållning även fast den står still. I solens strålar fångas jag nästintill in av bilens härlig moderna tappning av Alpines klassiska blåa färg. Den som känner till originalet av A110:an känner direkt igen bilen. Detaljerna finns där. De fyra separata framljusen, den härliga hockeyklubbslinjen från framflygeln till bak flygeln och linjen från A-stolpens början till slutet av bilen. Vänder man på bilen så ser det ut som en leksaksbil från matchbox, helt platt undersida, precis som på en super sportbil eller tävlingsbil. Bakifrån syns det centrerade avgasutblåset som är omgiven av en väl fungerande aerodynamisk diffuser, som tack vare den platta undersidan får ren luft på sig och minimerar det aerodynamiska motståndet. När dessa samarbetar så ge nerar Alpine 85 kg downforce baktill och tar bort behovet av en stor vinge på bilen.

310:an var inte den säljsuccé som Renualt hade hoppats på och ersätts av GTA som nu även kommer att bära Renault namnet. Renault Alpine GTA var precis som tidigare modeller en utveckling av tidigare genera tion och fick sedan en uppfräschning med popup strålkastare och nytt namn A610. Men med en total produktion av 818 A610 läggs modellen ner 1995 efter fyra år. Efterträdaren A710 kom inte längre än till prototypstadiet, då kraven på krocksäkerheten gör att projektet blir för dyrt och Alpine går i graven. På den 83:e upplagan av 24 Hours of Le Mans, 60 år efter Alpine bildades, så visas konceptbilen Alpine Celebration Concept upp för alla motorentusiaster. Bilen är en modern version av den framgångsrika klassiska A110:an. Två år senare på bilsalongen i Geneve visas en näst intill produktionsklar A110 kallad Alpine Vision och året därefter visas äntligen den slutgiltiga bilen upp.

20 KMK MAGASIN KMK ALPINE A110 Foto: Pressbild

F ON D B O LA G Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Fondbestämmelser, faktablad mm finns att få på www.fondita.se www.fondita.se Magnus von Knor ring +358 9 66 89 89 22

ALPINE A110 PURE. Motor: Tvärmonterad rak 4 på 1,8 liter mittmonterad. Max effekt: 252 hk Max vridmoment: 320 Nm Acceleration: 0-100 km/h 4,5 sek. Maxfart: 250km/h (Elektronisk begränsad). Baspris: 580 000 kr Testbilens pris: 718 375 kr Vi tackar Alpine Sverige och Ronnie som gjorde denna provkörning möjlig.

22 KMK MAGASIN KMK ALPINE A110

SAMMANFATTNING AV ALPINE A110 är att jag vill ha mer av detta! A110 är en renodlad racingbil för gatan, men även en vanlig vardagsbil. Tack vare den låga vikten och helt underbara chassit så är bilen rolig i alla hastigheter. Vare sig det är mer avancerad körning på en kurvig landsväg eller en lugn söndagstur på samma väg. Alpine A110 är ett perfekt paket, den kanske bara har 252 hk, men bilen som helhet behöver inte mer. Trots att detta bara var en kort test under fyra dagar så räckte det för att få mig frälst. Alpine A110 Pure är inte bara en rolig bil, den är ett konstverk designmässigt också.

”MIN FÖRSTA TANKE VAR ATT BILEN KOMMER ÅKA SOM EN TVÅL

PÅ VÄGEN. MEN SÅ FEL JAG HADE. KÖREGENSKAPERNA ÄNDRAS MINIMALT NÄR DET KOMMER REGN.” flick” för att lägga vikten rätt innan en tom rondell och Alpine nästan njuter av att klara varv efter varv med överstyrning på den hala vägbanan. Det hela blir som en vacker balett, det går inte snabbt, men kontrollen jag har på bilen är nästintill obeskrivlig. Allt detta är tack var den låga vikten på 1080 kg som förövrigt är 10 kg mindre än en Abarth 595 Competizione. Allt är gjort för få ner vikten, chassi plus kaross är i imponerande 96% aluminium. De bakre bromsoken är från Brembo och har parkeringsbroms inbyggd istället för ett separat bromsok som det oftast brukar vara, där sparas ytterligare 2,5 kilo i ofjädrad vikt. Skalstolarna sparar in 7,5 kilo per stol. Många bäckar små ger ett stort resultat. Med dubbla triangellänkar fram och bak samt en viktfördelning på Alpine år 2019 vs 1963. Foto: Pressbild 44:56 så ges bilen ett bra och säkert grepp om bakvagnen under körning.

www.batagent.se VILL DU LIGGA STEGET FÖRE? FÖRBERED FÖRSÄLJNINGEN IDAG - SÄLJ BÅTEN TILL VÅREN. Går du tankar att sälja båten? Förbered försäljningen utan kostnad redan nu inför annonsering till våren. Att i lugn och ro kunna förbereda försäljningen skapar förutsättningarna för en lyckad båtaffär. Vår kostnadsfria tjänst Steget Före innebär: •Fotografering av båten när den fortfarande ligger i vattnet* •Förberedelse av annons •Värdering av båten •Genomgång av avtal utan krav på att förbinda sig •Du ligger steget före inför försäljning till våren - allt är förberett och vi är redo att sälja! 4.7/5 Läs över 100 bemötande.”Professionelltkundomdömenriktigapå:ochtrevligtSmidighanteringvidförsäljningavvårbåt.Rekommenderas!” Gunnar *Båtagent äger rättigheter till bilder. Villkor för tjänsten gäller vid tecknande av uppdragsavtal.

galärbryggan med rupert och delta powerboats visning och försäljning vid djurgårdsbron i stockholm

KMK CLASSIC POKER RUN Med hällregn redan på morgonen, såg det ut som att Stockholm Classic Poker Run skulle regna inne. Men det blev precis tvärt om. EN BLÖT SUCCÉ TEXT: ANDERS VÆRNÉUS I FOTO: KEVIN LILJEGREN JANNE PETTERSSON FRÅN STRÄNGNÄS stod för årets WOW när han dök upp med sin alldeles precis sjösatta Wet Rod ”Miss Florida”. Janne räddade ett tomt utdömt Forslundsskrov och har sedan dess skapat magi.

26 KMK MAGASIN KMK CLASSIC POKER RUN ”OCH NÄR VI NÄRMADE OSS JUNGFRUSUNDS VARV SÅ VAR DÄR REDAN LIV OCH RÖRELSE OCH ETT ANTAL BÅTAR REDAN PÅ PLATS.” PLYM-DROSKAN EVA smyger fram mellan träden i Karlbergs kanalen. Eva är en av Sveriges absolut vackraste renoveringar utförd av familjen Melander i Stockholm. ERIK WICKGREN trycker sin vackra Essbåt Anna-Greta från 1939 genom svallen efter fotobåten. DEN MEST UDDA FÅGELN var Robert Åstrands läckra Ocke färger.Testarossa-rödaföraluminiumracerMannerfelt-ritadefrån1987,dagenomlackadisinaoriginal BO OCH MIKAEL RÖNNBÄCK tog med sin sin vackra stegbåt Laila. Båten byggdes 1935 till byggmästaren Max Gumpel och renoverades till nyskick för några år sedan.

KMK MAGASIN 27 KMK CLASSIC POKER RUN ”OCH NÄR DE TRE APPLÅDER,PRESENTERADES,TOPP-PLACERINGARNAMÖTTESDEAVVARMAVISSLINGAROCHJUBELROP.” PARADEN GICK KARLBERGSKANALENGENOM , över Riddarfjärden och in genom Pålsundet. Mycket imponerade för publiken längs kajerna. SJÖEXPRESS-RACERN CAMILLA sjösattes bara några dagar innan Poker Run och hade i stort sett premiärtur till racet. Ägaren Johan Strimbold hade slitit hårt för att vara med på egen köl i år. DET ÄR SVÅRT ATT TRO att Bengt Johansson har byggt sin racer Lisa själv. Men med inspiration av ritningen på en Riva Ariston så blev resultatet fantastiskt. MED MODERN V8 och raka rör så går det att även få fart på en Solö. Det bevisade Pelle Johnsson med sin vackra Alina II. MATTIAS PERSSONS LÄCKRA SMUGGLER 18 kördes livligt I svallen efter fotobåten. En sann 1960-tals klassiker som verkligen passade in i racet. DET VAR ETT MÄKTIGT MULLER när armadan av klassiska racers drog fram genom Stockholms innerstad.

MEN NÄR då morgonen den 20 augusti vaknade med hällregn, så kändes hela arbetet förgäves. Hur skulle detta kunna bli något? Skulle någon ens dyka upp till starten klockan 10.00? Ett öga hängde hela tiden på telefonen i väntan på att avanmälningarna skulle börja droppa in.

OCH SEDAN drog det igång. Båt efter båt gled in i hamnen och när klockan slog 09.30 hade ett gäng av över 100 entusiaster samlats för dagens genomgång och i hamnen låg 25 vackra runabouts och väntade på dagens äventyr. Där låg vackra stegbåten Laila från 1935. Där låg just sjösatta Sjöexpress-racern Camilla från samma år. Där låg Essbåtarna Poker, Anna-Greta och Wanda och där låg de Carl Plym-ritade båtarna Eva, Greta och Krull tillsammans med en stor samling andra

Deltagarlistan fylldes på i strid ström med fantastiska båtar av alla önskade modeller och fabrikat. Det var inte heller bara båtar från Stockholm som ramlade in på listan utan det vi sade sig snart att Stockholm Classic Poker Run numera är ett evenemang som lockar deltagare från långt utanför huvudstadens gränser.

KLOCKAN 10.15 väcktes drygt 10.000 mahognyhästar till liv och regnet tilltog. Men inget kunde nu stoppa Sveriges vackraste och hästkraftstinna samling av klassiska båtar. Med en sikt som på slagfältet i Lützen smög raden av båtar iväg mot första card-stoppet på Heleneborgs båtklubbs holme Idskär några distans in på Mälaren där Motor Yacht Society stod för kontrollen och kortutdelningen. Med första kortet bärgat styrdes kosan till baka in mot Stockholm. Och i samma tempo som regnet avtog i intensitet, kunde farterna ökas och snart hade puttrande 12 knop bytts

Telefonen förblev dock tyst. Och när vi närmade oss Jungfrusunds varv så var där redan liv och rörelse och ett antal båtar redan på plats.

båtar som gemensamt visade runaboutens hela utvecklingskedja.

UPPLADDNINGEN HADE VARIT PERFEKT.

MANFRED JOHANSSON från Sandviken hoppade duktigt med sin nyinköpta 17 fots Chris Craft Barrelback från 1940.

28 KMK MAGASIN KMK CLASSIC POKER RUN

vackra Grand Banks 36:a som låg uppankrad vid Söder Mälarstrand. Genom dubbelsidig kortutdelning var även snart det sista kortet utdelat och med en full pokerhand kunde nu båtarna i nummerordning i sakta mak styra genom Pålsundet och bli kunnigt presenterade av Anders Værnéus som på en publikfylld Långholmsbro kunde berätta om båtarnas historia och bakgrund. EFTER ETT FULLFARTSBEN ’hem’ till Jung frusund stod borden dukade hos proffsiga O’Learys och stämningen i restaurangen var på topp. I smyg öppnades kuverten med spelkorten och mångas blickar smekte den åtråvärda vandringspokalen som stod

placerad i centrum. Men innan pokerspelet sattes igång, presenterades vinnarna i tävlingen Sveriges snyggaste runabout 2022, som pågått under sommaren genom Dagens PS:s försorg. Och när de tre topp-placering arna presenterades, möttes de av varma applåder, visslingar och jubelrop. Det längsta strået drogs av Martin Carlesund som med sin vackra Riva Super Aquarama från 1965, otvivelaktigt fått flest av de drygt 800 rösterna. Tyvärr kunde inte Martin själv när vara när Verktygsbodens Lars Edwardsson presenterade förstapriset, en värdecheck på hela 25.000 kronor. Ett stort grattis till Martin och vackra Lovisa och ett lika stort tack till

mot mullrande 25 och det började kännas som poker run på riktigt.

KMK MAGASIN 29 KMK CLASSIC POKER RUN

MITT I KANALEN var det Karlbergs Marin som stod för det tredje card-stoppet från fören på en av deras till-salubåtar. Här gick det fort undan och snart var hela raden ute på Riddarfjärden med fören ställd mot Dagens PS:s

SÄTRA BÅTKLUBBS kortutdelning klarades av och Pampas sjömack var nästa mål. Synen på fjärden utanför macken var makalös. Här låg hela samlingen och mullrade på tomgång. Och när Gar Wood-racern Gray tog ledningen för paraden in genom Karlbergs kanalen och båt efter båt föll in i ledet, då var det inte långt till glädjetårarna.

BOAT WORLD EVOLUTION Traneredsvägen 112 426 53 Västra Frölunda, Tel: 031 69 03 80 E-mail: info@batsystem.se www.batsystem.se Zipwakes snabbverkande interceptorer balanserar båten både vid acceleration, roll och gir, vilket ger en sådan överlägsen komfort att den är svår att beskriva. Den måste helt enkelt upplevas! En heltäckande serie interceptorer för styrpulpet och ända upp till de största motorbåtarna (16-100ft). Utvecklad och tillverkad i Sverige. BÅTARTRIMSYSTEMFÖRALLA5-30M SERIES E (10-30m) SERIES S (5-15m) NEW

KMK MAGASIN 31 KMK CLASSIC POKER RUN

Verktygsboden för förstapriset samt Stockholms Båtsnickeri och Marinsystem som skänkt andra- och tredjepriserna. MEN SÅ VAR DET DÅ POKERSPELET. Ett långbord rensades och snart satt en skara bistra spelare samlade. Rundorna gick och ledarhanden gick runt. Vid sista rundan visade spader och när alla lagt ut sitt sista kort, var det tre spader ess som låg på topp. Robert Ranke på Poker, Tommy Boström på Wanda och Tryggve Schreiber på Greta fick nu lägga sina händer åt sidan och ett singelkort delades ut till de tre kombattanterna. Och när de samtidigt lade upp sina kort, visade det sig att Tryggves spader 10 blev dagens vinnarkort. Ett stort hurrarop och applåder utbröt och Classic Poker Run 2022 hade fått sin vinnare. ETT STORT TACK TILL ALLA SOM KOM OCH DELTOG. Ett stort tack till alla sponsorer och samarbetspartnerns som på olika sätt hjälpt till att göra det möjligt; Dagens PS, Kungliga Motorbåt Klubben, Motor Yacht Society, Korvbrödsbagaren, AB Sjöexpress, Heleneborgs Båtklubb, Reimers Båtsällskap , Karlbergs marin, Förlags AB Albinsson & Sjöberg och alla andra som bidragit på olika sätt. Välkomna åter 2023!

ÅRETS VINNARE AV STOCKHOLM CLASSIC POKER RUN blev Tryggve Schreiber på Plymracern Greta.

DEN LÄCKRA

är Anders Erikssons första träbåt. Och nog är det med dunder och brak han gör entré i träbåtsvärlden.

CHRISCRAFT-KOPIANCHRISMISS

Peter på kullen i Italien

I DAGENS SVERIGE skulle frågan i stället bli vad en kilowattimme skulle medföra för pris? Säkert en omöjlig fråga att besvara, då elpriset ideligen rusar mot nya höjder. Säkert stämmer alla in i kören och sjunger unisont, ”det var det jävligaste vad dyr elen blivit”.

TÄNK ATT DU kan slänga ihop ett långkok på 25 minuter. Plötsligt blir långkok ett snabbkok. Medan grannarna bryggseglar med något helfabrikat till middag, lyfter du på locket till tryckkokaren och låter aromerna spridas mellan båtarna. Och du behöver egentligen inte göra annat än att vänta en kort stund. När koktiden är klar är det bara att hugga in.

HÄR I ITALIEN är det högtryck i köket flera dagar i veckan. Koka potatis? Javisst, endast 7 minuter. Och kanske blir det den godaste potatis du någonsin kokat. Koka en kycklingbuljong, ja då finns inte någon bättre kastrull än tryckkokaren. Kött, blir sådära extra bra under tryck. Alla smaker koncentreras och den dära möra känslan då köttet nästan faller isär med hjälp av gaffeln är vad du hittar när du lyfter på hättan.

KMK PETER NORDIN

DU KAN ÄVEN se denna krönika som ett inlägg i energidebatten. Med dagens skenande energipriser är detta köksverktyg rena rama vinsten, då du reducerar koktiden upp till 70 %.

HISTORIEN OM familjen Pip-Larsson i 40-talets Stockholm, han som uppfann en tryckkokare i den kända boken, ’Kastrullresan’ författad av Edith Unnerstad – är faktiskt mycket nära sanningen. Det var ungefär under denna period som tryckkokaren spred sig i Sverige - men detta verktyg är betydligt äldre än så. Den första tryckkokaren lär ha uppfunnits av en fransk fysiker, Denis Papin 1670. Han upptäckte att genom att stänga in ånga kunde man öka temperaturen med Hälsningar,15%.

H

EJ KÄRA BÅTVÄNNER. Här kommer en krönika från er vän i Italien. Denna gång med en riktig kärlekstryckare från mina mjuka kullar i Marche. Nu börjar hösten närma sig och hela kroppen längtar efter långkok. Skärgården bjuder ibland på underbara sensommardagar, precis som på vår kulle i Italien när löven sakta ändrar färg.

JAG VILL SLÅ ETT SLAG för ett av båtens bästa verktyg, jo i alla fall när du skall laga mat ombord. Jag vill highlighta tryckkokaren. Ett redskap som många kanske inte upptäckt, men som är fantastisk ha i båten. I min och min syster Åsas vackra BertramRiva från 1970/71 är den lika självklar som en bra båtshake.

En kastrullresa PÅ ITALIENSKA

”Elbrist eller inte elbrist” liknar Shakespeares berömda citat ”att vara eller icke vara”. Det beror ju på vem du frågar. Hursomhelst har du snabbt tjänat in kostnaden för tryckkokaren i sänkt energiförbrukning, då detta verktyg är mycket energisnål. Har du litet tur kanske det dyker upp statliga subventioner för denna underbara kastrull?

JAG VET HUR påhittig Hans Alfredson var, då jag producerade revyn Prinskorv under Taket med honom, Peter Dalle och Tina Ahlin på Restaurang Prinsen sent 90-tal. Det var under denna era som jag och min fru Carina drev Prinsen (1986 – 2016).

JAG TÄNKER PÅ när Olof Palme – som gärna ville vara folklig – sent 70-tal inte kunde svara på vad en liter mjölk betingade. Hasse och Tage högg direkt och gjorde en strålande sketch i revyn ’Under dubbelgöken´ 1979. ”2:15 kr för en liter mjölk? Det var det jävligaste. Det hade jag inte en a-aning om”.

”MED TRYCKKOKAREN SÅ STANNAR ALLA SMAKER OCH RÅVAROR KVAR I GRYTAN, INGET KOKAS BORT.”

34 KMK MAGASIN

LÅT ALLT KOKA 25 – 35 MINUTER. Jag låter min tryckkokare sakta komma ner i tryck innan jag lyfter på locket. Om du vill kan du reducera vätskan något för att koncentrera smakerna. Då låter du grytan koka några minuter utan lock. Lyft bort kvistar och lagerblad. De har gjort sitt. Smaka av med salt och peppar. Servera och njut.

under tryck

BRYN ALLT KÖTT gyllene på medelvärme i en teflonpanna i smör och olivolja. Salta och peppra och lägg i tryckkokaren. I samma panna svänger du grönsakerna 4 – 7 minuter. Salta och peppra rejält och lägg i kokaren. Nu kan du tillsätta övriga ingredienser. Spänn fast locket och låt kokaren komma upp i tryck. Om du aldrig använt en tryckkokare, läs instruktionerna noga. Dagens moderna versioner är helt säkra verktyg. När du uppnått tryck i kastrullen, sänk värmen så du behåller ett medeltryck.

FOTO: JOACHIM LUNDGREN

FRÅNKALVGRYTAMARCHE

3 morötter skalade och delade i grova bitar 2 medelstora gula lökar skalade och delade i grova bitar 2 stjälkar blekselleri tvättade och delade i grova bitar 4 vitlöksklyftor, skalade och delade 1 kvist rosmarin 1 kvist salvia 2 kvistar timjan 5 vitpepparkorn 2 lagerblad 1 mild chili eller en ¼ del starkare variant 1 kaffekopp torrt vitt vin, ca 2 dl 1 kaffekopp vatten, ca 2 dl 2 msk vit vinäger 2 msk hackad persilja 2 msk skållad mandel 2 msk gula russin salt och malen svartpeppar NÅGRA TIPS. Se till att aldrig koka utan tillräckligt med vätska, 2 – 3 dl är ofta minimum när du kokar kött. Vita bönor kräver ca 7 - 9 dl vatten och blir färdiga på 7 minuter. Tänk på att blötlägga bönorna minst 2 dygn innan du lägger dessa i kokaren - och koka utan salt. Saltet tillsätter du alltid efteråt. Fyll aldrig behållaren mer än 2/3 delar. Använd alltid en timer. Du måste ha kontroll på koktiden, för här går det undan. Koktiden börjar när du har fullt tryck i kastrullen. TÄRNA, SKALA OCH SAMLA alla ingredienser i receptet. Är du litet försigkommen gör du detta hemma i huset/lägenheten. Då blir processen busenkel när du väl är i båten. Jag brukar hacka samman russin, persilja och mandel, till en typ cremolata, men du kan i stället tippa ner persiljan i grova blad med halverade mandlar och hela russin i ’kokaren’, det blir också både gott och vackert.

KMK MAGASIN 35 KMK PETER NORDIN

D

Ännu en fantastisk båtsommar att lägga på minnet och till handlingarna. Första sommaren utan pandemi och restriktioner. Trots att vi kunde resa mera fritt och utomlands i år så stannade många hemma i Sverige och många gästade Stockholms underbara skärgård.

ET KUNDE JAG SJÄLV bevittna i både naturhamnar och i gästhamnar där många båtar rörde sig och besökte såväl gästhamnar som naturhamnar. Som exempel kunde vi räkna ihop till över hundra båtar i den populära naturhamnen på Träskö Storö i mitten av juli. Säkert inget rekord, men det upp levs som mycket gästande båtar i mina ögon. Om detta ökade tryck för den svenska besöksnäringen och Stockholms skärgård berodde på kaoset på våra flygplatser, värmeböljor i södra Europa eller andra omvärldsfaktorer är det väl ingen analytiker som riktigt vet.

JUST I DENNA STUND i mitten av augusti så är det väl litet tidigt att göra ett bokslut på denna båtsäsong med sol och värme som till slut kom, för det var ju en ganska kall och regnig start på båtsäsongen som sedan tog sig bra i slutet av juli med sol och värme i både luften och i vattnet. Personligen före drar jag nog värme i både luften och i vattnet och med denna säsongs trend, om man nu kan kalla det för en trend så är temposänkning i våra farvatten. Det är bara bra för själen och kanske för miljön, men det är en annan fråga och artikel.

Temposänkning i båtlivet gav nya rekord

Per Smedfors, Ordförande Båtlivskommittén

fortfarande

BERIKAARBETARBÅTLIVSKOMMITTÉNAKTIVTFÖRATTBÅTLIVETMEDBLAINFORMATION,TEKNIK,MILJÖ,UTBILDNINGOCHESKADERS.

36 KMK MAGASIN KMK BÅTLIVSKOMMITTÉN

DET VI DÄREMOT alla vet är att drivmedels priser och energipriser skjuter i höjden och som en tydlig effekt och resultat av detta i är tempot. Enligt min mening så har tempot sänkts betydligt i år då många motorbåtar puttrar fram i 8-10 knop mellan kobbar, öar och gästhamnar i sakta mak. Detta beror nog inte bara på att man vill njuta av naturen, ladda batterierna, utan säkert en direkt effekt på drivmedelspriserna. sjönk drivmedelspriser något under säsongen, men är på rekordhöga nivåer mot föregående år. På tal om gäst hamnar. I de gästhamnar som jag besökte denna säsong så vittnade man om rekord även där med gästande båtar i antal, men även att de gästande båtarna låg fler nätter än tidigare säsonger. SÅ MED DENNA temposänkning så blev det (nog) rekord i antal övernattningar i gästhamnar, restaurangbesök och övrig försäljning i lanthandeln. Dock så är min gissning att sjömackarna fick sälja litet mindre drivmedel, men kanske mer av annat som glass och läsk. Hur som helst var de glada på sjömackarna att se en när man väl kom in för att bunkra drivmedel och vatten.

skärgården

Visserligen

NÄSTA ETAPP gick till Mariefred. Eftermiddagen ägnades åt en visning av vasaborgen Gripsholms Slott. En entusiasmerande guide tog oss genom historien från Gustav Wasa och framåt vid en rundvandring i slottet. Här inhyses även statens porträttsamlingar. Vackra gemak är bevarade liksom den inomhusteater som Gustav III lät uppföra och där han själv spelade de flesta huvudrollerna. PÅ GRIPSHOLMS VÄRDSHUS huserade vi i en stor egen sal en trappa upp. Återigen en mycket gemytlig middag med trivsamt bordssällskap och god mat. Tiden bara rusade iväg!

Vi var 14 båtar som trots regn fick en varm och givande eskader i Mälarens historiska fotspår.

VÅRT FJÄRDE MÅL för eskadern blev Mälsåkers vackra barockslott beläget på Selaön, Mälarens största ö. Det är ett mycket intressant och sevärt slott med en spännande historia. De första kända anteckningarna är redan från 1383, men slottets mest intressanta storhetstid inleddes 1608 då familjen Soop fortsatte byggandet av det som kom att bli ett barockslott, och blev i familjens ägo till 1867 via bl a familjerna von Fersen och Piper.

KMK BÅTLIVSKOMMITTÉN

MÄLARESKADER

ALFRED NOBEL ägde slottet under en period, och det var senare i ägo av en herr Åke Sjögren, via ingifte i familjen Nobel. Han rustade upp slottet och där hölls överdådiga fester, där han lät skeppa ut noblessen från Stockholm med båt. Han var en riktig lebeman som till slut hade ruinerat både sig själv och slottsinnehavet med sitt vidlyftiga leverne. En intressant Wikipedia-sida finns att läsa om hans äventyrsresor, framgångsrika liv och fall.

38 KMK MAGASIN ONSDAGEN DEN 25 MAJ var strålande och hamnen på Rastaholm fylldes med idel KMK-båtar då det var dags för vårens Eskader som i år tog sig an Mälaren. Solen bjöd oss på en vacker eftermiddag med välkomstdrink, gott tilltugg och trevligt ”Vi-ses-igen” mingel på bryggan mellan båtarna. På kvällen serverades en trerättersmiddag på Rastaholms krog och under aftonen fick vi känna av helgens kommande väder med ösregn. Som tur var satt vi varmt och gott inomhus. MOT STRÄNGNÄS hade vi två broöppningar att anpassa oss till, en i Stallarholmen och den andra i Strängnäs. Väl framme tog det en stund innan alla båtar kommit tillrätta i hamnen och så småningom la vi till utanpå varandra kors och tvärs. Regnet öste ner men när det blev dags för en guidad rundtur i Strängnäs med Anders Frisk blev det uppehåll. Staden var med sitt centrala läge och domkyrkan en plats där råds- och kyrkomöten tidigt hölls. Vi fick en vandring i de gamla kvarteren med sina kullerstensgator, dess yviga väderkvarn, den pampiga domkyrkan och de Röda kvarteren. Vi fick höra berättelsen om den stora branden 1871 och mycket mer. En god och trevlig middag intogs därefter på Edsbacka Bistro.

KRIGSVINTERN 1943 köptes slottet av den norska staten. Här utbildade man motståndsmän. Vintrarna var kalla och man eldade hårt för att hålla värmen och det slutade i en skorstensbrand som spred sig över hela det stora taket som brinnande rasade ner in i slottet. Bristande taktäckning

INNOVATIVA SJÄLVFÖRSÖRJANDEOCHYACHTER GREENLINE 33 HYBRID VISAS I STOCKHOLM, GÖTEBORG OCH KUNGSÖR GREENLINE 39 HYBRID VISAS I MÄLARHÖJDEN OCH PÅ LIDINGÖ GREENLINE 40 HYBRID VISAS I SALTSJÖBADEN GREENLINE 45 FLY VISAS I SVINNINGE I TVÅ VERSIONER, HYBRID & IPS600 GREENLINE 45 COUPÉ MED ETT TAK FYLLT MED 3 KW SOLCELLER! GREENLINE 48 FLY & COUPÉ VISAS I PORTOROZ KOMMANDE NYHET GREENLINE 58 HYBRID - PREMIÄR 2023 OCEAN CLASS 65 VISAS VID VARVETS TESTCENTER I PORTOROZ GREENLINE GER MAXIMAL KOMFORT MED MINIMAL BRÄNSLEÅTGÅNG Generalagent Greenline Sweden AB Privat visning av Jan Duda & Mattias Grifdal i Stockholm av Greenline 33-39-40 och 45 Fly Tel. 070-7880322 | www.greenlinesweden.se | info@greenlinesweden.se Följ oss på Facebook och Instagram där vi lägger ut info om visningar och event. NU FINNS MÖJLIGHET ATT HYRA EN 39 HYBRID FÖR ATT PROVA & KÄNNA IN OM GREENLINE PASSAR ER!

• 08 - 27 53 30 • WWW.YACHTSALE.SE

Gott så – men bäst är om om du själv kommer och beskådar ljuset, rymden och attityden i vår senaste stolthet på Saltsjö Pir i Nacka. Sjösättning i vår. Välkommen!

Lyx, sport och komfort. Det är vad den senaste satsningen från Beneteau, världens största båtvarv, har mynnat ut i. I klartext innebär det att Gran Turismo 41 kombinerar en sinnrik inredningslayout med ett yttre som känns lika självklart på upprörda hav som vid paradbryggan. Allt toppat med en sportig attityd som genomsyrar hela båtens väsen.

SE OCH PROVKÖR PÅ SALTSJÖ PIR

KMK MAGASIN 41 KMK BÅTLIVSKOMMITTÉN

därefter har gjort att slottet förfallit. Nästa ägare rensade ut hela den vackra slottsträdgården med tanke på att odla broccoli, men det gick inte att odla så långt norrut. ÄGARNA HAR varit många och slottet idag är en sorglig men intressant rest. Taket har i alla fall lagts om och smärre renoveringar har påbörjats här och där.

KONSTHÖGSKOLAN I MÄLSÅKER hade kurser i renoveringsarbete under åtta år då en del stuckatur och golv renoverades och de gamla verktygen ligger kvar sedan den dag då kursen tog slut. Mälsåkers Slott är numera i statens ägo men misskött. Man har försökt sälja det till det facila priset om 1 krona, men ansvaret för att renovera slottet ingår i köpet. Intresseföreningen ”Mälsåkers Framtid” hyr numera slottet. De har många aktiviteter som t ex utställningar och musikaftnar samt bedriver uthyrning för att finansiera verksamheten. PÅ KVÄLLEN hade Föreningen Mälsåkers Framtid anordnat middagen och den hölls på översta våningen i Riddarsalen. Ett härligt buffébord var uppdukat i den endast delvis renoverade salen. Då utskänkningstillstånd saknas fick vi själva ta med lämplig dryck till maten. NÄR VI KOM UT från slottet efter middagen blev vi mottagna av näktergalens sång. Helt magiskt! NÄR VI SÅ återvände till våra respektive båtar har regnet tilltagit. Bosse Kihlström fick agera taxijolle till de med båtar som låg för ankar. Själva tog vi oss en Grand Banks-stänkare under tak i skydd av regnet på Tayanas akter medan vi talade om alla härliga händelser och intryck som vi upplevt under denna eskader. DETTA VAR förmodligen Birgit Bergqvists och Hasse Larsén sista eskader och de tackades av med många fina tal och vi från ’GB-gänget’ sjöng vår klubbsång. Förslag på ny eskaderledare tillskrevs enhälligt Bo Kihlström, så vi hoppas att han blir vald av KMK:s styrelse till uppdraget.

KRÄFTSKIVAÅRETS

FREDAGEN DEN 2 SEPTEMBER träffades närmare 85 medlemmar från Kungliga Motorbåt Klubben och Kungliga Automobil Klubben på Skånska Gruvan/Flickorna Helin på Djurgården för att äntligen äta kräftor och umgås. KVÄLLEN INLEDDES med en välkomstdrink i solskenet med utsikt över den glittrande Djurgårdsbrunnskanalen. Väl till bords serverades västerbottenpaj till förrätt och därefter hämtade man svenska kräftor med tillbehör vid buffébordet. Till allt detta fanns vin, öl och snaps. EFTER KAFFE OCH DESSERT plockades borden undan och dansen kunde börja. DJ Snurre stod för musiken och festen var slut vid midnatt när de sista festdeltagarna begav sig hemåt.

”HELAN GÅR, SJUNG HOPP FADERALLAN LEJ”

KMK MAGASIN 43 KMK KLUBBKOMMITTÉN

FALLERI

44 KMK MAGASIN KMK KMK:R FOTO: MONSTERRACING17Z MÅNS OLOFSSON PÅ PRISPALLEN tillsammans med ettan Arula Hendrik, Estland och tvåan Lootus Joonas Tristen, Estland.

NTLIGEN HAR DET BÖRJAT lossna på allvar för Måns, med bra fart i båten kände han att han ville ut och köra internationellt, att prova på en EM-tävling. Bil och båt packades för en färd till Dunaújváros, Ungern. En nätt tur på ca 200 mil enkel resa. Väl framme och när tävlingen startade så gick det inte riktigt som det skulle, men fyra heat skall köras och det gick bättre och bättre, nu visade Måns att han hade bra fart i båten. Måns klarade av att bärga sin första internationella medalj, ett EM-brons, bland 13 förare från 6 olika nationaliteter. Stort Grattis till Måns! ÄVEN HILMER WIBERG gjorde en mycket bra tävling i Dunaújváros, Ungern i klassen GT30 (motor på 30 hp) och blev Europamästare. Hilmer är medlem i KMK:R men tävlar för Smedjebackens Båtklubb. DET BÅDAR GOTT för både Måns och Hilmer inför kommande Nordiskt Mästerskap som KMK:R arrangerar i Smedjebacken tillsammans med Smedjebackens Båtklubb, 27–28 augusti.

KMK KMK:R

HILMER WIBERG högst upp på pallen En KMK:R-förare

som gillar båtracing

Ä MONSTERRACING17ZFOTO:

Måns har under många år kämpat med att hitta bra fart i sin GT15-båt. GT15 är en klass med 15-hästars motor och en båt som ser ut som en flygplansvinge som gör att det går fort, närmare 40 knop på tävlingsbanan.

MÅNS OLOFSSON

lägerverksamhet

EN SOMMARmed rivstart!

MAJORITETEN AV TIDEN spenderades på vår fina klubbholme där vi lärde ungdomarna grundläggande kunskaper inom navigation, sjökortsarbete, sjömanskap och manövrering. De fick under veckan navigera fyra stycken navigationsbanor i skärgården runt Hög böte, Möja och Sandhamn. Vi njöt även av Högböte och badade, bastade och åkte ring. Veckan avslutades med en lägereld på stranden med marshmallows samt ett disco innan vi skildes åt. Vi hoppas att vi ser er nästa sommar igen! ANDRA VECKAN välkomnade vi både nya och bekanta ansikten. Vissa av deltagarna hade vi träffat föregående år på vårt nybörjarläger medan andra gav sig direkt på förarintyget. Denna vecka kräver ett stort fokus av ungdo marna då de i slutet av veckan examineras och erhåller sina Förarintyg. Eleverna visade på både det fokus och den motivation som krävs för att hinna plugga in hela förarintyget på endast en vecka, vilket resulterade i att samtliga elever lämnade Högböte med var sitt förarbevis. VID SIDAN AV det teoretiska hann vi liksom på Nybörjarlägret med att bada, leka och hitta på massor av skoj! Vår GT30 som inte fungerade under nybörjarlägret kom lagom ut till detta läger och ungdomarna fick även Efter flera månaders planering var det äntligen dags att starta upp vår ute på Högböte. Detta år var det inte två utan tre lägerveckor som skulle anordnas. Kustskepparen var för första gången ett fristående läger med elva deltagare.

46 KMK MAGASIN KMK KMK:U

VI INLEDDE LÄGERVECKORNA med vårt nybörjarläger. En vecka som flög förbi. Vädret var för det mesta bra och vi utnyttjade varenda sekund. Allt från navigation och manövrering till bad och utflykter. Vi hann besöka Sandhamn där vi njöt av varsin glass och övade på olika typer av olycksfall som kan ske ute i skärgården. Vi besökte även naturhamnen Säck när vädret var som bäst och åkte båt, badade och solade en hel eftermiddag.

UTÖVER DESSA aktiviteter och studier hann vi såklart med en del navigering ute i skär gården runt omkring Högböte, som eleverna klarade fantastiskt bra. De fick även prova sina kunskaper i nattnavigering med hjälp av fyrar vilket var så pass uppskattat att de hellre ville göra det än att ha fritid! Efter en vecka av hårt arbete i klassrummen, navige ring i olika väder och olika tider på dygnet, samt en hel del skoj också, lämnade samt liga elever med var sitt Kustskepparintyg och många erfarenheter rikare!

KMK MAGASIN 47 KMK KMK:U

DAGEN EFTER att vi vinkat av våra nyblivna förarintygare var det dags att välkomna våra kustskeppardeltagare. De blev direkt överraskade med ett exempelprov av förarintyget, för att kickstarta hjärnan och mentalt förbereda sig på det som komma skall. Att klara Kustskepparintyget efter sex dagar av plugg är nämligen ingen lätt uppgift, något som bevisade sig i veckan. Det blev mer plugg, relativt sett till Förarintygsveckan, men vi hann även med andra spännande och lärorika utflykter och aktiviteter. I mitten av veckan åkte vi på studiebesök hos Sjöräddningssällskapet i Möja Ström där eleverna fick en genomgång i hur Sjö räddningsväsendet arbetar. Senare under veckan fick vi besök av en Stridsbåt 90 från Berga Örlogsbas, vilket var mycket uppskattat av såväl eleverna som hamngästerna på Högböte. Besättningen på stridsbåten gav oss en tur runt båten och berättade om hur försvarsmakten fungerar ute till havs, deras olika ansvarsområden samt hur en vanlig dag som militär kan se ut ombord en stridsbåt.

testa på och fortsätta utveckla sin körteknik och köra runt vår rundbana. Det är viktigt att eleverna får springa av sig under dagarna för att orka med det höga tempot. Veckan innehöll spännande inslag av fördjupande teori samt den praktiska navigeringen som genomsyrar hela lägret, målet med lägret är att eleverna ska komma ett steg närmare till att självständigt kunna ta sig fram i skär gården.

NU LADDAR VI i KMK:U upp för nästa års läger och ser fram emot att träffa både nya och bekanta ansikten. Glöm inte att anmäla er till våra läger om ni vill säkra en plats till nästa sommar och spendera en vecka med oss! Vi hoppas att ni haft en härlig båtsäsong och önskar er en fin höst! Isabella OrdförandeKull,KMK:U

Försäkring.NyLägrepremieochhalvsjälvriskförmedlemmar! TUSEN ANLEDNINGAR, EN PARTNER

ED FACIT I HAND har vi sett att vi fortsatt får många besök längremedlemmarnagäster.KMK-medlemmaravochIntehellerharstannatännormalti någon längre utsträckning, det har mer eller mindre flutit på. EN SÄSONG som så här långt gången börjar närma sig sitt slut, har i stort sett varit som tidigare år, förutom att vi har sluppit en massa coronarestriktioner på ön. Det har känts bra, även om vi fortsatt måste vara försiktiga, coronan verkar sprida sig mer än vanligt men då med lindrigare symtom. Med en värld som har förändrats på ett sätt som ingen trodde för ett halvår sedan, vilket ganska omgående gjorde att allt blev mycket dyrare, och den mesta kostnadsökningen blev el och bränsle, funderade vi på vad som skulle ske under säsongen. Skulle vi få några besökare på Högböte, och om de kom ut till Högböte skulle de stanna längre än vanligt? Det var många funderingar som kom upp. paradis i Stockholms skärgård för våra medlemmar och gäster.

Ett

HÖGBÖTEKOMMITTÉN HAR inte riktigt varit så som vi i kommittén har velat. Vi har under året fått ett avhopp vilket är tråkigt men det är så det är i föreningslivet. Det är bra om vi alla kan hjälpas åt att få några nya medlemmar i kommittén. En fördel är att de känner till och tillbringar tid på Högböte, och då framför allt på de olika eventen som anordnas av kommittén. Även en Ordförande står på önskelistan. ÄVEN OM VI kommer in i höstmånaden september så är inte säsongen slut ännu. Mamma Mia vilket party det kommer att bli den 17 september! Högbötedagen kommer den 8 oktober tillsammans med Höstfixardagen. Då blir det städning och ihopplockning samt genomgång av säsongen och kommande säsong 2023. Som vanligt grillas det korv till lunch. Högböte stänger söndag den 16 oktober. Välkommen till Högböte!

DET NYA TILLSYNINGSPARET, Therese och Mattias, har fungerat bra. Det tar tid att komma in i alla sysslor och en inkörningsperiod behövs alltid. Att kunna tillfredsställa alla medlemmar är svårt, speciellt de som tillbringar mycket tid på Högböte och som tycker att ’allt var mycket bättre förr’. De är som med allting, det krävs ett samarbete och vi skall alla komma ihåg att det är en medlemsö och att alla bör hjälpa till för att hålla den standarden som vi alla vill ha.

KMK MAGASIN 49 M KMK HÖGBÖTE

Lökholmsvägen 9, 457 73 Havstensund, Tel. +46 525 199 60, info@gbm.se, www.grandezzaboats.se 37CA ELEGANT PARTNER 25 S28 OC BESTÄLL NU OCH SÄKRA DIN DRÖMBÅT INFÖR NÄSTA SOMMAR! 34 OC

DJURGÅRDSHAMNEN

DEN FASTA BÅTPLATSEN går inte i arv, ej heller så kan de som är delägare på båten överta platsen om huvudägaren väljer att inte behålla platsen.

DEN 31 OKTOBER stänger hamnen och därefter ska inga båtar ligga kvar.

SOMMAREN HAR varit riktigt bra, många gäster som semestrar i stan. Oftast är de ganska långväga och flertalet är återkommande från år till år. I år var Wasahamnen stängd för gäster i samband med att KSSS hade sin Gotland Runt-aktivitet i den hamnen, det gav oss många nya båtgäster.

STEFAN, JANNE OCH SAMUEL har skött hamnen på bästa sätt så här långt in i säsongen. Nu kommer det en tid som kanske kan vara lite tråkigare, i alla fall vad gäller vädret. Hösten kan vara kall, blöt och blåsig men även helt fantastisk med sol och en härlig krispighet i luften.

Det finns mycket fint som våra turister upplever i Stockholm, en stor turistattraktion är vår Djurgårdshamn. Inte många hamnar som har ett så attraktivt läge.

KMK MAGASIN 51 KMK HAMNKOMMITTÉN

Vi får otroligt mycket förfrågningar om en hamnplats, många som bor i närheten, men även de som söker en plats i stan, lite sommarställe som en del önskar, mysigt att komma som turist och lägga till i hamnen.

KÖTIDEN PÅ 12–14 ÅR håller de flesta lycksökarna borta från att anmäla sig till hamnkön. De som har en fast plats i Djurgårdshamnen håller i den hårt, även om de inte har en båt på plats så skall hyran för platsen betalas. Kanske är båten till salu eller så har den nya båten inte levererats. Vi kan då använda platsen som en ’långliggarplats’ för en tillfällig hamngäst. Det blir ingen fast plats, den är bara till låns under en säsong. Det kan också innebära att man måste flytta sin båt från gästplatsen till annan plats på bryggan, under säsongen.

TIDEN GÅR FORT när det är roligt, så fort att det bara är knappt två månader kvar innan vi stänger för säsongen. Vi börjar redan nu att påminna om att plocka undan tampar m m från platsen när ni lämnar Djurgårdshamnen för att lägga upp båten för vinterförvaring.

AVRORA MARIN AB är ett etablerat företag inom industriell skrädderi som har en verkstad i Stockholm och betjänar hundratals kunder runt om i hela landet.

Förutom att vi är experter på tillverkning av kapell, dynor och båtmattor så erbjuder vi även professionell kapelltvätt och reparationer.

Vi offererar gärna nya skräddarsydda kapell och dynor enligt dina önskemål. Vi konstruerar och tillverkar båtkapell med mallning direkt på din båt för bästa passform. Vi utför även all sort av lagning av ditt kapell, båtdynor eller möbler. Vårt credo är att alltid leverera arbetet med 100% kundnöjdhet, där vi står för toppkva lité, mångårig erfarenhet, utmärkt personlig service och snabba leveranstider. Arbetslaget består av professionella skräddare, snickare och ingenjörer som har ett serviceinriktat sätt och hög kompetens oavsett om det gäller produktion eller reparationsarbeten.

dahlnaval.se instagram.com/dahlnaval facebook.com/dahlnaval KMK AVRORA MARIN AB Vänligen kontakta oss E-post: info@avrora.se Tel: +46 73 592 04 08 www.avrora.se AVRORA MARIN AB Experter på tillverkning av kapell, dynor och båtmattor

Våra skräddare utbildas kontinuerligt och ut vecklar nya, effektivare metoder och arbetssätt.

Vi använder endast utvalda materialer och sybehör från världsledande leverantörer för att kunna garantera bästa möjliga hållbarhet av våra produkter.

KRISINFORMATION.SE –Information från myndigheter vid en allvarlig händelse/kris.

SMHI – Väderprognoser för orter, både i Sverige och utomlands samt varningar.

BÅTAPPAR!

Järna Rostfria AB är en leverantör av rostfria produkter sedan 1974. Standard eller anpassat - vi möter kunders krav på bred front. Här finns allt från egna produkter inom marinbranschen till legoarbeten där produkter skräddarsys enligt kundens önskemål. Vi kan hjälpa er med projekt från idè till färdig produkt eller tillverkning efter ritning. Läs mer på: www.jarnarostfria.se Maila för offert: info@jarnarostfria.se Tel: 08-55173108 - Adress: Tuna Industriväg 11A, 153 30 Järna ÄRNA ROSTFRIA

VIVA VIND OCH VATTEN – Information om väder, vind och vatten från Sjöfartsverket.

KUSTVÄDER – Sjöräddningssällskapets app om kustväder, vind och vatten. Vädervarningar.

SEAPILOT – Navigera, lägg ut rutter och följ andra fartyg på AIS. WINDY – Vind-, vågor- och väderprognoser för vattensportare, cyklister, golfare m fl.

SAILDROID – Innehåller nautiska applikationer såsom kompass, knop-mätare m.m.

SHIP FINDER – Ha koll på sjötrafiken, finns i gratis- och betalversion.

FACEBOOK – Anslut dig till olika intressegrupper eller gå med i en lokal grupp.

ANKRINGSTIPS – Försäkringsbolaget Atlanticas app med ca 200 tips om ankringsplatser.

WAXHOLMSBOLAGET – Sök resor med kollektivtrafiken till sjöss i Stockholms skärgård.

ENIRO PÅ SJÖN – Skapa egna intressepunkter på kartan (favorithamnar, fiskelägen osv).

ATT HA MED SIG SOM ÄR ETT MÅSTE FÖR SJÖFOLK OCH BÅTINTRESSERADE. Vi erbjuder klubbmedlemmar specialpris på bränsle, vatten, samt septiktankar. STOLT KMK SPONSOR

HÄR LISTAR VI DE BÄSTA BÅTAPPARNA

SL RES I STHLM – Planera din resa med tunnelbana, pendeltåg, spårvagn, buss och båt.

AB

112 – Ta emot Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA), få information om olyckor.

KMK MAGASIN 53 KMK DET BÄSTA APPARNA TILL BÅTEN

VATTENFALL AVBROTTSINFO – Se nuvarande och planerade strömavbrott.

TIDTABELLEN – Tidtabeller för vägfärjeleder som drivs av Trafikverket Färjerederiet. KLART.SE – Prognoser för 200.000 platser världen över. SMS-LIVRÄDDARE – System för att larma frivilliga livräddare till ett misstänkt hjärtstopp.

SMÅBÅTSPAKET UTOMBORDARE • Provkörning • Upptagning / Sjösättning • Utvändig tvätt och bottentvätt • Konservering av motor • Laddning och förvaring av batterier • Hallhyra SMÅBÅTSPAKET INOMBORDARE • Provkörning • Upptagning / Sjösättning • Utvändig tvätt och bottentvätt • Konservering av motor • Laddning och förvaring av batterier • Hallhyra • Byte av olja, oljefilter och bränslefilter (material tillkommer)

KMK MAGASIN 55 KLUBBSHOP FÖR DIG FÖR DIN BÅT SOM MEDLEM i Kungliga Motorbåt Klubben kan du beställa fina accessoarer till dig och till din registrerade båt. Är din båt inte registrerad så gör du det på www.kmk.se under fliken Ansökningar. Du beställer genom att maila oss på kansli@kmk.se eller genom att ringa 08-661 23 03 om du saknar mailadress. PIN 50 kr MÖSSMÄRKE 200 kr DEKAL 12,5 cm 125 kr 20 cm 150 kr STÄVMÄRKE (/par) 10 x 6,5 cm 1.250 kr 15 x 9 cm 1.475 kr STANDERT 20 x 30 cm 225 kr 25 x 35 cm 250 kr 35 x 50 cm 300 kr GÖS 30 x 40 cm 595 kr 45 x 60 cm 845 kr SLIPSKLÄMMA 175 kr SLIPS 175 kr MANSCHETTKNAPPAR 375 kr BLAZERKNAPPAR Guld eller svart Små 35 kr Stora 45 kr MEDLEMS SIDOR

Höstfixardagen på Högböte. Klubben bjuder på lunch för alla som hjälper till plocka ihop ön inför vintern. med öppet forum för medlemmarna. säsongen. stänger för säsongen. nr 4/2022 kommer i brevlådan.

31 – DJURGÅRDSHAMNEN STÄNGER Djurgårdshamnen

8DECEMBERNOVEMBER–KMKMEDLEMSTIDNING Vinternumret

16 – HÖGBÖTE STÄNGER Högböte stänger för

att

FOTO: SHUTTERSTOCK

MEDLEMS SIDOR HÅLL KOLL PÅ DE VIKTIGA DATUMEN 172SEPTEMBER–KRÄFTSKIVA–AVSLUTNINGSFEST Fest på Högböte med Mamma Mia-tema. 22 – KMK MEDLEMSTIDNING Höstnumret nr 3/2022 kommer i brevlådan. 8OKTOBER–HÖSTFIXARDAGEN

8 – HÖGBÖTEDAGEN Högbötedagen

På hemsidan www.vastkuststugan.se hittar du närmsta försäljningskontor. Du är även välkommen att ringa oss, tel. 0325-18600.

FRITIDSHUS OCH

Ett fritidshus är en plats utan måsten. Det är långa kvällar, lugn och ro framför braskaminen och härliga kvalitetsstunder med familj, vänner och barnbarn. Idag är det allt fler som gör fritidshuset till sitt permanentboende vilket ställer höga krav på komfort och kvalitet.

VÄLJ BO DÄR

JÄMT F ÖRÄNDR A S MO LLIVUD Tradition 78 VästkustStuga med fem rum och kök

DET ÄR EN LÅNG TRADITION att KMK varje år ger ut en årsbok som enochdocktrycktmedlemmar.tadmycketVivisningregister,matrikel,medlems-innehållerbåt-årsredo-mm.vetattbokenäruppskat-avmångaEnbokbelastarmiljönhårtinnebärocksåstorkostnadför

Klubbinsignier: Som medlem får du bära klubbnål, blazer- och mössmärke samt övriga klubbkläder som säljes genom KMK Försäljnings AB. På din inregistrerade båt får du ha KMK standert, stävmärken/dekaler, samt i hamn den kungliga gösen. Årsbok: Varje år sedan 1922 (från 2019 på anmodan) Klubbtidning: Kungliga Motorbåt Klubbens medlemstidning, 4 ggr/år Klubbholmen: Högböte med tillgång till alla faciliteter

MEDLEMSFÖRMÅNER KMK

EN FEST- OCH KONFERENSLOKAL med plats för sjuttio sittande gäster i nyrenoverat hus på Beckholmsvägen vid Nya Djurgårdsvarvet. Nära city men långt från buller och bång. Granne med lyxkrogen Oaxen. Unik miljö och avskildhet för både jobb och fest. KLUBBARNAS KLUBB bildades 2012 av de s k grundarklubbarna: Kungliga Svenska Segelsällskapet (KSSS), Kungliga Motorbåt Klubben (KMK), Havsörnarna, Gamla Stans Yacht Sällskap (GSYS) och Stockholm Yacht Klubb (SYK). Det uttryckliga syftet var primärt att tillhandahålla en samlingsplats för alla båtintresserade men också att kommersiellt kunna hyra ut lokalen till privatpersoner och företag. HÄR FINNS 100 kvm festyta för 70 sittande gäster eller max 100 minglande. Lokalen är bra för både dags-och kvällsaktiviteter.

INOM

våra medlemmar i form av tryck och utskick. Från och med 2019 skickar vi därför av miljöskäl inte ut den tryckta årsboken till alla medlemmar. De som får boken med automatik är de som har en båt registrerad i KMK. Har du inte en registrerad båt men fortsatt vill ha boken skickad till dig ska du naturligtvis få det.Det enda du behöver göra är att skicka ett mail till kansli@kmk.se, och uppge att du fortsättningsvis vill ha årsboken skickad till dig. Har du flyttat kan du samtidigt korrigera adressen. Det går också bra att ringa på telefon 08-661 23 03. KONTAKTA OSS FÖR ATT FÅ DIN!

ÅRSBOKEN

MEDLEMS-APP. Som ett led i utveckling och effektivitet har KMK tagit fram ett digitalt medlemskort i form av en medlems-app att ladda ner i mobilen. På så vis har du alltid kortet med dig när du behöver det, för att t ex utnyttja de rabatter som finns hos KMK partners. Det digitala medlemskortet ersätter medlemskortet i plast till nya medlemmar och gulddekalen till medlemskortet för gamla medlemmar. Appen heter KMK Medlem och finns på App Store och Google Play. Inloggning sker med den e-postadress som finns angiven hos KMK (den du får nyhetsbrevet till) och lösenordet är ditt medlemsnummer.

KMK MAGASIN 59 MEDLEMS SIDOR

Klubbhamn: Med plats för 250 medlemsbåtar vid Djurgårdsbron Klubbrum: Med sammanträdesrum på Villa Godthem Kansli: Med medlemsservice mån - tors 9-12, 13-16 & fredag 9-13. Avdelning för KMK Ungdom, KMK Racing, Högböte, Djurgårdshamnen och Klubbmästeri. KMK Arrangemang: Navigationsutbildning, sjösportläger för ungdomar, eskadrar, utställningar, internationellt samarbete samt social samvaro för fester. Försäkring via Svenska Sjö som främjar navigationsutbildningen. Som medlem i KMK är du med i en rikstäckande förening som sätter kompetens, stil och tradition högt såväl till lands som till sjöss. KMK båtförsäkring: KMK är delägare i Svenska Sjö. Svenska Sjö erbjuder båtförsäkringar för klubbmedlemmar med omfattande villkor och fördelaktiga permier. Då vi äger Svenska Sjö går överskott alltid tillbaka till dig som medlem och kund och till oss som delägare. Kolla därför alltid med Svenska Sjö när en båtförsäkring ska Lästecknas.mer

VÅR FEST- OCH KONFERENSLOKAL MED DRÖMLÄGE PÅ DJURGÅRDEN.

på www.svenskasjo.se

MILJÖN OCH LÄGET är fantastiskt med Stockholms berömda sjöinfart och världens längsta ljugarbänk bokstavligen rakt utanför dörren. Vi hoppas verkligen att medlemmarna tar för sig och utnyttjar de förmåner vi har att erbjuda. KLUBBINREDNINGEN ÄR relativt enkel och med tydliga båt- och seglingsinslag. Lokalen är till för att umgås i, där finns bar samt porslin, bestick och glas för sjuttio personer. Lokalen hyrs ut genom Skroten Café & Skeppshandel som ligger i samma byggnad och all catering tas genom Skroten. PÅ HEMSIDAN finns alltid färska uppgifter om priser, bokningsvillkor, rabatter för medlemmar m m. Klubbarnas Klubb kan hyras året runt, privat eller till företag. www.klubbarnasklubb.se

KLUBBKLUBBARNAS

KMK:U Engla AbegailVidarAxelLudvigHugoLiamClaraIsabelleHenrikJohannaDavidVincentAliceOlleTomDouglasChloèErikStellaLivStellaNickieRobinIsakTindraJohn-JohnJacobAstonAgnesAgnesOliverJasmineAlexandraVincentAnderssonAhlbomAnjouAnsariBillingCullinDavidssonEhrlingFrickFriskFunckFunckGeidestamGillstedtHeplingerHögströmJacobowskyJelinekKihlströmKihlströmLeuhusenLindbergLythMacéusMagnussonMagnussonMillstamNaessNilssonNygrenRiisbergRudlingSöderstjernaVikanderÅsbrink

Henrik Mäkinen

–E-POSTADRESSERSPARARPÅMILJÖN

KMK:R Henry WilliamHannesHenrikFredrikDuhsEngmerHedbergHultbergKruth

E-POST:TELEFON:kansli@kmk.se HEMSIDA: www.kmk.se

KMK Mats Aakre Lars RichardLeoChristopherJennieTobiasAlexanderMikaelOscarGunnarPatrikAlessandroChristianKambizCarlCharlotteMattiasAntonMagnusOskarPeterChristerChristofferMikaelFilipRasmusRolandKlasNicolasKasperJohnJohanPatricAndreasPatrikLenaAndreasAhrenAllegriAlmefeltAnderssonAsplundBlixtBolinBäckvonCelsingClevestamDahlgrenDahlmanDegardDemtiz-HelinEbeEksandhEricssonGesarGummessonGustafssonHallstenHarvenbergJangdalHaraldJansonJavadiniaKlingsporLanaroLannerLenanderLithanderLindahlLannerGromellLundquistMarklundMellbinMiniczMuhlrad

NÄSTA UTGÅVA DECEMBER 2022 MEDLEMSTIDNING 3-2022 MOTORBÅTKUNGL.KLUBBEN EN KASTRULLRESAPÅITALIENSKAMATRESA MED PETER NORDIN EN BLÖT SUCCÉ STOCKHOLMPOKERCLASSICRUN EN SOMMARmed rivstart!

60 KMK MAGASIN MEDLEMS SIDOR KMK MAGASIN GES UT AV Kungliga Motorbåt Klubben ANSVARIG UTGIVARE Pelle Larsson ORDFÖRANDE Peter Sandstedt PRODUKTION Newsfactory Media Group TAB Falkenberg OMSLAG FOTO: KUNGLIGA MOTORBÅT KLUBBEN MiljömärktSVANENMÄRKETtrycksak30410083 POSTADRESS: Box 24122, 104 51 Stockholm BESÖKSADRESS: Villa Godthem Rosendalsvägen 9, 1 tr TELEFON: 08-661 kansli@kmk.se2303www.kmk.se ÖPPETTIDER KANSLI: Månd-tors 9.00 – 12.00, 13.00 – 16.00 Fred 9.00 – 13.00 BANK NORDEA: BG KMK5416-6814Swiftcode NDEA SESS IBAN SE35 9500 0099 6034 0058 2023KMKkmk.se KANSLI VI VÄLKOMNAR KMK-MEDLEMMAR!NYA Får du medlemstidningen men inga Nyhetsbrev? Det beror antagligen på att du inte har din e-postadress registrerad eller att e-postadressen är felaktig. För att spara på miljön, planerar KMK att skicka fakturorna med medlemsavgiften via e-post. Men för att kunna göra det måste merparten av våra (huvud-)medlemmar ha en registrerad e-postadress. Du som inte får nyhetsbrev från KMK, skicka ett e-postmeddelande till kansli@kmk.se från den e-postadress du vill registrera och i förlängningen önskar din medlemsfaktura till.

Peter StaffanChristopherYlvaDesConnyCarlNavinPeterFredrikLindaAaronAlexanderMartinJohanJohanAnkiSvenCarolineNiclasMartinJonasStefanAnnikaPhilipThomasShayneAnnaThomasHåkanJohanNeumeisterNordmarkOlofssonOttossonPennPennPetterssonPlyhrPrimerPrimerPrisingSchmidtSjögrenSjööSköldSkoogSlåttebySmitterbergStaudingerStrömStällSätterströmSätterströmSöderbergThukkaramafUhrWallinWardWidholmWisellÅkerblom

TRYCKPRODUKTIONORDFÖRANDEUTGIVAREV-TAB

- CHECKA IN BÅTEN PÅ STRÄNGNÄS BÅTVARV info@strangnasbatvarv.se | 0152-78 57 20 | www.strangnasbatvarv.se FÖLJ OSS PÅ FB OCH INSTAGRAM Det ska vara enkelt att äga båt! Efter avslutad säsong hjälper vi dig med allt från förvaring till service och reparationer. Med varvets hydrauliska vagn hanterar vi motor- och segelbåtar upp till 72 fot, 24 meter eller 50 ton. Vi har varmhall samt utomhusförvaring i inhägnat och larmat område. Tillsammans tar vi fram en serviceplan som passar dig. I vår butik kan du beställa reservdelar och båttillbehör så du är redo för säsongen. Välkommen till Strängnäs Båtvarv, din auktoriserade Volvo Penta återförsäljare. info@strangnasbatvarv.se | 0152-78 57 20 | www.strangnasbatvarv.se FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER strangnasbatvarv Strängnäs Båtvarv STRÄNGNÄS BÅTVARV VI TAR HAND OM DIN BÅT!

KungligaAvs: Motorbåt Klubben Box 24122 104 51 Stockholm TM www.angusmarine.com Angus A70

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.