NSO Jaaroverzicht Ruimtevaart 2020

Page 35

6 Communiceren, doceren en inspireren Ruimtevaart gaat over het heelal en de grote vragen van ons bestaan, maar óók over het eten op ons bord, de lucht die we inademen en de dijken die ons beschermen tegen het stijgende water. Ruimtevaart is: ‘zijn we alleen in het heelal?’ én ‘hoe kan ik deze file omzeilen?’. De veelzijdigheid van ruimtevaart maakt het een dankbaar onderwerp om over te praten, om van te leren én om een nieuwe generatie mee te inspireren. Ook in een jaar dat gedomineerd werd door coronanieuws, stond ruimtevaart daarom volop in de belangstelling. Mede dankzij de (online) evenementen, innovatieve projecten en communicatiekanalen van het NSO.

Highlights

→ Anticiperen op corona In de loop van de maand maart werden de consequenties van de coronacrisis steeds zichtbaarder, ook voor de ruimtevaartsector. Lanceerprogramma’s van ESA vielen grotendeels stil. Reizen naar beurzen en andere activiteiten werd onmogelijk. En veel activiteiten van de sector liepen kostbare vertraging op. Het NSO stond de sector bij met raad en daad en paste ondertussen haar eigen werkwijze aan. Veelal vanuit huis keken medewerkers niet naar alles wat onmogelijk was geworden, maar juist naar wat nog wél kon. En dat leverde veel bijzondere inzichten en initiatieven op.

→ Met ‘Thuis in de ruimte’ vanuit je huis naar de ruimte

De scholen waren een deel van het jaar dicht, maar ruimtevaarteducatie ging door dankzij een uitstekende samenwerking tussen NSO, Space Expo, ESERO, SpaceBuzz en Space Academy. Samen ontwikkelden ze de speciale website www.thuisinderuimte.nl, met daarop een breed aanbod leerzame activiteiten om thuis te doen én elke vrijdag de mogelijkheid om vragen te stellen aan André Kuipers. De website bleek een schot in de roos: de eerste week ontving thuisinderuimte.nl meer dan drie keer zoveel bezoekers als de NSO-website. Reden voor de Algemene Onderwijsbond om in haar nieuwsbrief aandacht te besteden aan het initiatief.

→ ESERO NL brengt ruimtevaart in de klas én online

Het NSO werkt samen met ESA om ruimtevaart ‘in de klas’ in te brengen via de organisatie ESERO NL. Dit jaar stak ESERO NL haar website in een nieuw jasje. Ze bouwde lessen om naar online, organiseerde online trainingen voor leerkrachten en docenten, voerde het scholenproject Mission X op alternatieve wijze uit, ging een nieuwe samenwerking aan met het KNMI als content partner en liet in een reeks expertvideo’s zien hoe het is om in de ruimtevaart te werken. Het lukte zelfs om door scholieren gebouwde minisatellieten te lanceren in het kader van de Cansat-competitie vanaf ASK ’t Harde. Hoewel lang niet alle ‘cansats’ uiteindelijk signaal gaven, was de lancering voor de scholierenteams toch een belangrijke kers op de taart.

Docenten en leerlingen volgen de lancering van hun CanSats op Artillerie Schietkamp ’t Harde. Jaaroverzicht Ruimtevaart 2020 Netherlands Space Office

35