Page 1

Magazine Commerciële uitgave – Editie 1 – Winter 16/17

winter 16/17

ICE N O R E K A NOTENKR de kerstballet

en Het betover ht ijs c è p o u n y vsk van Tchaiko ie! n o m r a H e in D

HUSBANDS & WIVES Love-tip voor Valentijn

1

A CHORUS LINE Dé legendarische Broadwaymusical

GEMAKKELIJK ONLINE BESTELLEN: CADEAUMAAND.HARMONIE.NL

Adviesprijs: €2,75

CADEAUTIPS Bewaar dit magazine voor een warme theaterwinter


2


Inhoud

winter 16/17 Het warme wintergevoel. Voor u ligt het eerste Magazine. Een blad vol cultuur in Leeuwarden dat twee keer per jaar zal verschijnen. Er is zo veel moois te zien in onze stad en dat willen we graag met u delen. In deze wintereditie staat het mooie aanbod van Stadsschouwburg De Harmonie en Neushoorn centraal. Waarom juist nu het Magazine? Omdat we u in deze koude wintermaanden graag willen verrassen met mooie cadeau ideeën. Een avondje uit bijvoorbeeld. Dit magazine is voor u gemaakt om u te inspireren en te verbazen. Originele cadeautips

8

15

zijn immers juist in deze periode van harte welkom. Geef een voorstelling of concert cadeau en laat uw geschenk door ons mooi verpakken. En laten we eerlijk zijn; wie wordt er nu niet blij van een wervelende show of een prachtige voorstelling? Wij kijken uit naar de donkere koude nachten en hopen op een mooi dik pak sneeuw. Wie weet kunnen we eindelijk weer eens uitkijken naar een Elfstedentocht. Warm lopen kunt u dan weer in het theater. Wij staan graag voor u klaar en zorgen alvast voor verse koffie en warme chocolade.

13

11

17

21

Colofon Dit is een uitgave van Stadsschouwburg De Harmonie Concept: Stadsschouwburg De Harmonie Hoofdredacteur: Frédéric Tonnon Redactie: Frédéric Tonnon, Hester Berkelmans, Bernadette de Jong, Lauren van der Leest Vormgeving: Stadsschouwburg De Harmonie, Vàlerie Valk Hoewel dit magazine op uiterst zorgvuldige wijze is samengesteld, kan de juistheid van de opgenomen informatie niet worden gegarandeerd. Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming worden gekopieerd. Reageren kan via marketing@harmonie.nl De Harmonie kiest voor duurzaamheid

4 3

Algemene informatie Ruiterskwartier 4 | 8911 BP Leeuwarden | www.harmonie.nl agenda.harmonie.nl | info@harmonie.nl | tel. kassa (geopend ma t/m vr 12.00 - 18.00, za 14.00 - 18.00) 058 – 233 0 233 Let op: kassa 24 dec 14.00 - 17.00 & 31 dec gesloten.


4


Notenkraker On Ice Het betoverende kerstballet van Tchaikovsky nu op écht ijs! Dertig topkunstschaatsers van de Imperial Ice Stars brengen de klassieker ‘De Notenkraker’ in een gloednieuwe ijsversie. Het toneel van de AEGON zaal wordt omgetoverd tot een ijsbaan voor deze adembenemende show met kleurrijke projecties, weelderige kostuums en indrukwekkende special effects. Het sfeervolle verhaal van ‘De Notenkraker’ is een ongeëvenaarde kerstklassieker. Het is een vrolijk en wonderlijk schouwspel voor alle generaties. Met de Muizenkoning, Sneeuwkoningin en Suikertaart-fee. Het ballet uit 1892 is nu in een geheel nieuwe, spectaculaire bewerking voor het eerst op ijs te bewonderen! ‘Notenkraker on Ice’ vertelt het bekende verhaal van Clara, die op kerstavond een notenkrakerpop cadeau krijgt. Wanneer zij slaapt en de klok twaalf uur slaat komt de pop in haar droom tot leven. Hij verandert in een prins en samen beleven zij avonturen. Na een uiterst succesvolle internationale tour is deze hit show nu te zien in Stadsschouwburg De Harmonie. Begin het nieuwe jaar op spectaculaire wijze met Notenkraker on Ice:

Di 3 jan 20.15 uur € 49,50

Wo 4 jan 15.00 uur € 49,50

Do 5 jan 20.15 uur € 49,50

Gratis dansvoorafje op dinsdag en donderdag om 19.45 uur en woensdag om 14.30 uur. Gratis inleiding op donderdag om 19.15 uur. Kijk op pagina 22 voor het Notenkraker on Ice diner in ons Theatercafé om uw avond nog completer te maken!

5

5


Royal HaskoningDHV is al geruime tijd betrokken bij

een eigenschap die binnen tal van (grootschalige)

het programma van Leeuwarden-Fryslân Culturele

evenementen van Leeuwarden-Fryslân 2018 van

Hoofdstad van Europa 2018. Wij zijn er trots op

pas komt. Daarnaast wordt samen met de organisatie

dat wij vanaf het moment dat de titel in september

van Leeuwarden-Fryslân 2018 gekeken naar kansen

2013 werd toegekend, onze expertise in mogen

op gebied van bijvoorbeeld verkeersstromen,

zetten voor verschillende toonaangevende projecten

ecologie en circulaire economie.

van Culturele Hoofdstad 2018. Royal HaskoningDHV is specialist op het gebied van projectmanagement:

www.royalhaskoningdhv.com

Heidstra Media gaat voor volle zalen. U ook?

6


Interview

Hart tegen Hart

“Onze chemie spat er vanaf!” Di 20 dec 20.30 uur € 26,50

Hart tegen Hart vertelt het verhaal van twee bevriende stellen, die elkaar tijdens een etentje eens flink de waarheid zeggen. Het resultaat: vileine gesprekken en ongemakkelijke situaties, soms zo herkenbaar dat het pijn doet. Magazine sprak met de cast Richard Kemper, Rick Engelkes, Sandra Mattie en Peggy Vrijens, over de samenwerking en de grote kracht van dit stuk. Wat sprak je aan in het verhaal? Peggy: “Ik zei vooral ja tegen het concept: veel dialogen, spelen met z’n vieren, twee koppels.. Ik heb altijd al in ‘Virginia Woolf’ willen staan en dit stuk komt dichtbij.” Sandra: “Voor mij is zingen op het podium nieuw. Ik ben dol op zingen, maar heb het niet eerder op het toneel gedaan. Heel spannend; ik ben natuurlijk geen opgeleide zangeres, maar het klinkt best goed al zeg ik het zelf. ” Hoe is het om samen te werken met een cabaretier? Sandra: “We hebben vanaf dag één ontzettend met elkaar gelachen. De chemie tussen ons vieren is heel goed. Dat zien mensen in de zaal ook: het spat er vanaf en dat is uniek.” Richard: “Ik vind het zelf ook enorm spannend! Ik was echt gesloopt na elke repetitie. Als ik met Remko (Veldhuis, red.) een voorstelling maak, is de rolverdeling fiftyfifty. Dan heb je soms een paar minuten voor jezelf en dat zit er nu niet in.”

“DIT IS GEEN CABARET, GEEN MUSICAL , GEEN TONEELSTUK. DIT IS IETS NIEUWS. DAT MOET JE MEEMAKEN.” 7

Met welk gevoel zal het publiek de zaal verlaten? Sandra: “Ik hoop dat mensen een avond hebben die na het stuk niet meteen is afgelopen. Ik denk dat iedereen wel iets herkent in een van de vier personages en dan is het leuk dit na afloop met elkaar te bespreken.” Peggy: “Er volgt vast menig gesprekje in de foyer. De situaties die we spelen zijn soms pijnlijk, maar tegelijkertijd grappig omdat ze zo herkenbaar zijn. Misschien kijken mensen door het stuk ook met andere ogen naar hun eigen relatie.” Rick: “Hart tegen Hart gaat niet alleen over man-vrouwrelaties, maar ook over vriendschappen. Over de onuitgesproken dingen en elkaar eens flink de waarheid durven zeggen, ik hoop dat mensen daar om kunnen lachen.” Richard: “Het lijkt me mooi als het publiek zich na afloop afvraagt wat ze nou hebben gezien. Het is geen cabaret, geen toneelstuk en geen musical, maar een andere vorm met elementen van die drie en dat moet je meemaken. Wat het ook anders dan anders maakt, is dat ik de ‘vierde wand’ doorbreek. Ik praat tegen het publiek, zoals Kevin Spacey dat in de tv-serie ‘House of Cards’ tegen de camera doet.”


Kerst in De Harmonie

Laat u feestelijk verrassen

1. Dolfje Weerwolfje (6+) Dolfje Weerwolfje is een doodgewone jongen van bijna zeven. Alhoewel… gewoon… Op de nacht voor zijn zevende verjaardag gebeurt er iets heel bijzonders. Hij verandert! In het kille maanlicht veranderen zijn handen in kleine klauwen, op zijn hoofd groeien twee punt-oren en hij krijgt een witte staart… Dolfje is een weerwolf! Prijsvraag: Nog niet uitgeknutseld? Download dan op onze website het Dolfje Weerwolfje masker en kleur het masker zo mooi mogelijk in. Alles mag! Stuur hem op voor 10 januari 2017 of breng hem langs bij De Harmonie en wie weet win jij een leuke prijs!

2. Pinokkio de sprookjesmusical (4+) Wo 21 dec 20.30 uur € 18,50

Kerstmis met Voice Male In dit kerstprogramma sleeën de zes heren van Voice Male – al ruim twintig jaar on the road – door een muzikaal winterlandschap met leuke a-capellanummers, een slinger van grote klassiekers en minder bekend, vaak zeer verrassend werk. Voice Male brengt u vast helemaal in de kerstsfeer. Jingle all the way!

Reis mee naar een prachtig Italiaans dorpje waar de vriendelijke timmerman Geppetto woont. Een timmerman die al maanden timmert aan een grote houten pop die hij Pinokkio noemt. Stiekem dromend van een eigen zoon. Als op een dag een fee Pinokkio tot leven tovert, kan Geppetto zijn geluk niet op. Nou ja, voor heel even dan. Goed luisteren doet Pinokkio namelijk niet. Maar ook Pinokkio draagt een grote wens met zich mee. Deze ondeugende houten pop wil namelijk het allerliefst een écht jongetje zijn. Maar of dit sprookje uit gaat komen…? Voorafgaand aan de voorstelling kun je je laten schminken!

3. Yakanuko | Bird & Sheep (6+)

Vr 16 dec 20.15 uur € 27,50

Irish Christmas | An intimate evening ‘Irish Christmas’ belooft een memorabele wintershow vol vreugde, schoonheid, spirituele diepte en kracht te worden. Uiteraard ontbreken de grote favorieten zoals ‘Silent Night’ en ‘The first Noël’ niet. Maar de liefhebbers van het Gaelic mogen zich ook verheugen op songs in de traditionele Ierse taal. Fergal Ó Murchú voegt met deze prachtige avond in kerststijl een nieuw hoofdstuk toe aan zijn indrukwekkende oeuvre. 8

De 11-jarige Jake is een held, maar (bijna) niemand weet dat. Overdag zit hij te slapen in de klas en ’s nachts beschermt hij als Yakanuko de wereld tegen het kwaad. Sinds zijn vader spoorloos verdween, beschouwt Jake het als zijn taak om ervoor te zorgen dat de mensen om wie hij geeft veilig zijn. “Het is nu precies drie jaar geleden dat mijn pa verdween. Mijn beste maatje... Met hem was ik nooit alleen. Sindsdien heb ik een belofte gedaan. Dat ik altijd mijn familie zal beschermen tegen het kwaad. Mijn pa zei ooit: Als je iets voor elkaar wilt krijgen, moet je het zelf doen. En dat is precies wat ik ga doen.”

4. Swarte Kunst | Potters Beesten (8+) Hoe zacht en kwetsbaar de boekjes van Beatrix Potter ook zijn, de vier spelers gaan op het toneel de concurrentie met elkaar aan om vijf verhalen van Potter tot leven te wekken: Ze buitelen over elkaar en zijn in 25 jaar bepaald niet milder geworden. De kranten 25 jaar geleden: “Humor en bloeddorst.” “Sinds Potters beesten durf ik geen muizenval meer te zetten.” “Prachtig beestentheater van Swarte Kunst.”


Dolfje Weerwolfje

CADEAUtips Kleur in en stuur op!* Yakanuko

Za 28 jan 19.00 uur €19,50

Vr 3 feb 19.00 uur v.a. €17,00

Swarte Kunst

Za 4 feb 16.00 uur v.a. €17,50

Zo 5 feb 14.00 en 16.00 uur v.a. €17,50 * Stuur 9 op voor 10 jan: marketing@harmonie.nl of lever in bij onze kassa en win 2 vrijkaarten.

Za 29 jan 15.00 uur €21,25

9


Fries is gewoon een avondje uit

10


Za 17 dec 20.15 uur | € 48,00 Inclusief gratis inleiding om 19.15 uur

NRC **** | Theaterkrant ****

17 DANSERS. 8 SPOTLIGHTS. 1 DROOM. De musicalklassieker A Chorus Line is eindelijk terug in het theater. Nu in een nieuwe Nederlandse versie! Met zinderende choreografieën, indringende spelscènes en prachtige, wereldberoemde songs. Dit is de voorloper van tv-talentenjachten als ‘The Voice’ en ‘So You Think You Can Dance’ en brengt de afvalrace met bloed, zweet en tranen dichtbij. Houd je van dans en zang? Gek op toneel? Dan moet je deze show zien!

A Chorus Line vertelt het verhaal van zeventien jonge toptalenten en hun strijd om een felbegeerde rol. Bij DÉ LEGENDARISCHE de audities vraagt de de dansers BROADWAYMUSICAL: regisseur naar hun levens. Na TE ZIEN IN DE HARMONIE de eerste schroom te hebben overwonnen, geven ze zich bloot en delen ze hun persoonlijke verhalen over dromen, angsten en echte passie. Magazine interviewde Bettina Holwerda en Edwin Jonker. Bettina speelt Sheila Bettina: ‘’Ik heb in veel musicals gespeeld, maar nog niet in een voorstelling die echt om dans draait. A Chorus Line was een van de voorstellingen welke ik tijdens mijn opleiding in 2000 heb opgevoerd en natuurlijk heb ik de film gezien. De voorstelling is totaal anders, maar de ouderwetse muzikale setting blijft de kracht van de voorstelling. Normaal gesproken is dans in een voorstelling heel hedendaags, maar de oude jazz is 11

echt te gek. A Chorus Line is zó vet om te doen. Samen met een live-band. De grootsheid, de muziek, de dynamische club: dit is dé musical die alles op zo’n hoog niveau heeft - dít is waar je als artiest voor gestudeerd hebt.’’ Edwin Jonker speelt Zach Edwin: “Ik benader Zach, de regisseur in A Chorus Line, niet op basis van eerdere ervaringen, maar ga puur op mijn eigen intuïtie af. In de voorstelling wordt al snel duidelijk dat de chorus verder is dan de regisseur zelf. Dat is ook veel interessanter om te benaderen. We maken een pure, oprechte productie. De muziek kent iedereen, het verhaal wellicht ook. Daarom leggen we er onze eigen persoonlijkheid in en maken onze eigen versie van A Chorus Line.” Met de hits: “One singular sensation” “ At the Ballet” “ Dance ten, looks three” 11


12


Interview

Husbands and wives Di 14 feb 20.15 uur | € 30,00 Inclusief gratis inleiding om 19.15 uur

Valentijn cadeautip Een rol spelen in een stuk van Toneelgroep Amsterdam is als het meebouwen aan een huis, zeggen acteurs Marieke Heebink en Gijs Scholten van Aschat. Stel: Gijs moet de keuken maken en Marieke de badkamer. Zoveel weten ze voor ze beginnen aan de repetities. Maar ze weten nog niet waar het licht zit, hoe de leidingen lopen, hoeveel kastruimte men wil. Op basis van het script gaan ze aan de slag. Met andere woorden: regisseurs weten heel goed wat ze uiteindelijk willen met een stuk en in het proces om daar te komen wordt een beroep gedaan op de flexibiliteit en het doorzettingsvermogen van de spelers. Dat gaat ook op voor ‘Husbands and wives’, een door de Australische Simon Stone geregisseerde tragikomische toneelbewerking van de gelijknamige film van Woody Allen uit 1992. Gijs en Marieke spelen Jack en Sally, een echtpaar van middelbare leeftijd dat vrij plotseling besluit te gaan scheiden omdat het gras van de buren zoveel groener lijkt (en jonger is). De beslissing zet niet alleen hun eigen leven danig op zijn kop, maar ook dat van hun beste vrienden Judy (Halina Reijn) en Gabe (Ramsey Nasr), die eveneens beginnen te twijfelen aan de staat van hun huwelijk.

Na het succes van ‘Medea’ regisseert Simon Stone ‘Husbands and wives’, dat Woody Allen schreef vlak voordat zijn huwelijk op de klippen liep. Een indringend echtscheidingsdrama met een topcast bestaande uit o.a. Halina Reijn, Ramsey Nasr, Gijs Scholten van Aschat en Theo d’Or-winnares Marieke Heebink. Volkskrant **** | Trouw ***** | Parool **** | NRC ****  Verras uw geliefde met ons speciale Valentijnsdiner in het restaurant van De Harmonie voor slechts € 12,50.

MET O.A. HALINA REIJN, GIJS SCHOLTEN VAN ASCHAT EN ROBERT DE HOOG 13

Gijs: “Als we het stuk conventioneel zouden spelen, zou het best oubollig zijn. Maar dat doen we niet. En hoe je het ook wendt of keert, bedrog tussen mannen en vrouwen blijft van alledag. Aan het publiek is duidelijk te merken dat er nog steeds veel herkenning is.” Marieke: “Je kunt tijdens deze voorstelling geen seconde rustig achteroverleunen en observeren wat je medespelers doen. We moeten elkaar steeds opzoeken in de ruimte. Ik krijg ook echt spierpijn van deze voorstelling, door het onophoudelijk rondbenen op hoge hakken.” Gijs: “Veel mensen zeggen na afloop tegen ons: Wat een ellende, dan heb ik het thuis zo slecht nog niet. Uiteindelijk is dat ook het doel van theater. Als ze dan na afloop blij terugkeren naar hun veilige thuis hebben ze toch even meegeleefd in een promiscue leven waar iedereen weleens over nadenkt.”


Simon, vrijwilliger / Frij-Stiper

Je hebt een creatieve drive! Daar moet je wat mee doen! Hoor je dat ook vaak van de mensen om je heen? Dan voel je je geheid thuis bij een van onze creatieve opleidingen. Je krijgt volop de gelegenheid je talenten te ontdekken en verder te ontwikkelen. D’Drive biedt de volgende mbo-opleidingen aan:

• Podiumkunsten, Productie & Events Muziek, Dans, Theater,Sounddesign, Film & Media, Podium- & Evenemententechniek, Event Management

• Design, Ambacht & Mode Mode Design, Styling Design, Interieur Design, Creatief vakman

• Media, Games & IT Medewerker ICT, ICT- en Mediabeheer, DTP, Mediavormgever, Game Design, Applicatie- en Mediaontwikkelaar

• Pedagogisch werk & Onderwijs Pedagogisch werk, Onderwijsassistent

14

www.ddrive.nl

ONTWIKKEL JE TALENT BIJ D’DRIVE


CADEAUtips Toneel, Muziek & Cabaret Indecent Proposal Zou je het doen voor een miljoen? Deze intrigerende vraag wordt in het toneelstuk Indecent Proposal opgeworpen. Een wereldprimeur, aangezien nog nergens ter wereld een toneelversie van deze gelijknamige bestseller werd gemaakt. De sterrencast, bestaande uit Matteo van der Grijn, Roos van Erkel en Chris Tates, duikt in het verhaal over vertrouwen, aantrekkingskracht, macht en liefde. “Dit stuk gaat heel diep en bestaat uit verschillende lagen”, aldus acteur Matteo van der Grijn (Soldaat van Oranje).

Wo 21 dec 20.15 uur €29,50

BOG. | GOD. Het verlangen alles te willen vatten, het onbenoembare te willen benoemen, het onbegrijpelijke te willen begrijpen. Daarover gaat de bijzondere voorstelling ‘GOD.’ En over dat we geloven in dingen waar we niet zeker van zijn, zoals de liefde, onszelf, buitenaards leven en durfkapitalisme. In ‘GOD.’ doet BOG. een poging om het onderwerp geloven te benaderen. Een poging om dichtbij te komen.

Di 20 dec 20.30 uur €19,75

Wo 18 jan 20.15 uur €32,50

Ruth Jacott | Ruth Ruth Jacott, een van de meest geliefde zangeressen van ons land, is terug. En hoe! De charmante theaterdiva staat te trappelen van ongeduld om u met haar liveband te trakteren op een nieuwe show. Met opzwepende uptempo songs en ontroerende, ingetogen liedjes, swingende moves en openhartige verhalen, krijgt u een gevarieerde muzikale avond én een kijkje in haar professionele- en privéleven.

Vr 10 feb 20.15 uur €32,50

Hans Liberg

Liberg stopt! 15 Boek nu.

Na 35 jaar continu in de theaters te hebben gestaan, gaat Hans Liberg stoppen en zich verdiepen in de muziek en de beeldende kunst. Maar niet voordat hij nog een keer in de Harmonie staat. Trálálálá voor iederéén!! is een volledig nieuwe show van de internationaal gelouwerde muziekkomiek. Een show vol humor en met muziek overal vandaan, op tientallen instrumenten, die Hans Liberg zoveel mogelijk zelf zal bespelen. Ga dat zien, nu het nog kan!


Taal & lezen

lichaam & GeesT

diGiTaal & doen

Geef eens een cursus cadeau...

Boek in december of januari en maak kans op een tweede cursus gratis: www.vufryslan.nl

16

KunsT & culTuur

smaaK & Kleur


CADEAUtips

Gelukkig Nieuwjaar & Dans Wiener Strauss Ensemble | Wiener Melange Di 10 jan 20.15 uur v.a. €13,50

Noord Nederlands Orkest | Nieuwjaarsconcert 2017 Voor veel mensen is het nieuwe jaar pas echt begonnen als ze bij het Nieuwjaarsconcert van het Noord Nederlands Orkest zijn geweest. Beroemde opera-aria’s en Weense klassiekers zijn traditiegetrouw de beste ingrediënten voor het speciale Nieuwjaars gevoel, maar ook bijvoorbeeld walsen en polka’s staan op het programma. Sopraan en comédienne Francis van Broekhuizen, bekend van Opera Spanga, zorgt eveneens voor fraaie (komische) noten.

Ernst Daniël Smid presenteert een muzikale avond met het mooiste en beste uit de hoofdstad van de operette. Deze ‘Wiener Melange’ bevat heerlijke werken van onder meer Jacques Offenbach, de familie Strauss, Franz Lehár, Robert Stolz en Emmerich Kälmänn. Met vier Nederlandse topsolisten, terzijde gestaan door het 24-koppige Wiener Strauss. Do 19 jan 20.15 uur €32,50

Nederlands Dans Theater | Symbolen Zat 10 dec 20.30 uur €25,00

Jakop Ahlbom & ICK Amsterdam | Swan Lake Met acht dansers, een live band, dierenkoppen en messenwerpers zet Jakop Ahlbom het wereldberoemde sprookje geheel naar zijn eigen hand. In Swan Lake ontdekken de personages hun obscure kanten, manipulatieve gedrag, jaloezie en wraakzucht en dat liefde niet alles overwint. Alamo Race Track zet de oorspronkelijke muziek van Tchaikovsky om in hun eigen, kenmerkende stijl met invloeden van indie, folk en pop. 17

De vermaarde middeleeuwse schilder Jheronimus Bosch overleed precies vijfhonderd jaar geleden. Daarbij wordt dit jaar op vele manieren en op talrijke plekken stilgestaan. Het Nederlands Dans Theater 2 brengt een triptiek van balletten die geïnspireerd zijn op de schilderkunst van Bosch en zijn uitvoeDo 22 dec rige gebruik van sym20.15 uur boliek. €26,00


Op vertoon van deze advertentie

Gratis Wall-Aw

ay

Ter waarde van €4 35,tijdelijk

bij aankoop van deze bank

Vanaf

€2298,Zwettestraat 20 T: [058] 213 00 27 8912 AH Leeuwarden info@detijdwonen.nl

18

www.detijdwonen.nl


NEUSHOORN RUITERSKWARTIER 41 WWW.NEUSHOORN.NL

DON 15 DEC

LIPTEASE KERSTSHOW De hysterische rock-‘n-rollformatie liptease trekt Deze winter De kerstslingers uit De kast.

’50. Samen met een 13-koppige bigband onder leiding van Daan Bogers, maakt Liptease jouw kerstgevoel compleet rock-‘n-roll.

Glimmende vintage mics, pin-up girls, vetkuiven en een spinnende contrabas: de dames en heren van Liptease omlijsten kerstklassiekers allemaal in de stijl van de jaren

Onder de kerstboom op de foto? Na de show kun je met de Lipteasers mooie kerstkiekjes maken. Feeling like rockin’ around the christmas tree already!

VRI 16 DEC

BLAUDZUN

aanvang 20:30 uur

€ 15,- (vvk)

DON 22 DEC

SANDRA VAN NIEUWLAND

goed nieuws! indiezanger Blaudzun keert terug naar leeuwarden.

sandra van nieuwland doet dit jaar een tour door heel nederland en ook neushoorn mag hiervan profiteren.

Veel mensen zullen het dikke zwarte montuur (her)kennen van DWDD, 3FM en de grote festivals. Sinds de doorbraakplaat Heavy Flowers (2012) kent zijn succes geen grenzen meer. Onlangs verscheen het eerste deel van de drieluik Jupiter, waarmee hij alle randvoorwaarden heeft gecreëerd voor een boeiend nieuw hoofdstuk in zijn muzikale carrière.

Van Nieuwland domineerde in 2012 op spectaculaire wijze de hitlijsten, maar zette zichzelf pas echt op de kaart toen ze een jaar later het Edison-winnende album ‘Banging On The Doors Of Love’ uitbracht. In december komt ze haar derde album ‘Breaking New Ground’ aan ons te presenteren. Daar moet je gewoon bij zijn!

aanvang 20:30 uur

19

Liptease treedt al vele jaren op, maar werd vooral bekend met hun televisie-entree op Holland’s Got Talent. Hun versie van het nummer Fireball van Pitbull is een typische Liptease-vertolking, en heeft de ‘50’s stijlkenmerken in de sound en videoclip.

€ 20,- (vvk)

aanvang 20:30 uur

€ 15,- (vvk)


Elke dag verandert Maastricht op magische wijze in een cadeautje! 2 dec t/m 1 jan

Magisch Maastricht op het Vrijthof Geniet van de winter met ‘schwung’ op de schaatsbaan, struin de kerstmarkt af of ga vanaf 7 december op bezoek bij de Kerstman in het Huis van de Kerstman.

Magische Lichtroute

Magisch Cultuur Festival

Elke dag anders

Volg de duizenden sfeerlichtjes en laat je meevoeren naar bijzondere plekken in de stad.

Bewonder 120 theater-, dans- en muziekgezelschappen op verschillende culturele hotspots in Maastricht. Het wordt een muzikale winter!

Ontdek op de site het complete programma van dag tot dag met talloze concertjes, workshops, wandelingen en exposities.

Kijk voor alle informatie op magischmaastricht.nl

20


CADEAUtips Muziek

Pia Douwes | A Midwinter’s Tale

Do 2 feb 20.15 uur €25,00

Pia Douwes is een van de succesvolste en veelzijdigste musicalactrices die ons land rijk is. In deze voorstelling brengt ze een ode aan de winterperiode. De tijd van knetterende haardvuren, warme jassen en dikke sjaals, korte dagen en koude nachten. Pia zingt bekende klassiekers uit de musical-, film- en cabaretwereld zingen. Pia wordt begeleid door het orkest van Max Smeets en popkoor First Beat uit Leeuwarden.

Op een mooie Pinksterdag Het oeuvre van Harry Bannink, Ruud Bos en Joop Stokkermans is van onschatbare waarde voor de Nederlandse muziekgeschiedenis. Op een mooie pinksterdag is een ode aan de grote componisten van het Nederlandse lied. Een avond lang genieten van grote klassiekers, verrast worden door herontdekte muzikale pareltjes en meegesleept worden door evergreens. Met Lone van Roosendaal, Annick Boer en Renée van Wegberg. Zo 11 dec 15.00 uur €35,00

Purper | Purper’s vier jaargetijden Ze waren het niet van plan, echt niet. Purper was voltooid verleden tijd. Tot Erik Brey, Alfred van den Heuvel en Frans Mulder net iets te vaak de vraag kregen ‘waarom ze het niet nog eens willen doen’? Daarom, nog één keer mooie liedjes. Nog één keer lachen. Nog één keer de vertrouwde namen en gezichten. Nog één keer Purper.

Vr 9 dec 20.30 uur €30,00 21

Zo 5 feb 15.15 uur €22,50

Marietta Petkova De Bulgaarse Marietta Petkova wordt gezien als een fenomeen aan het klavier. Spirituele diepgang, virtuositeit en veelzijdigheid zijn bij haar samengesmolten tot waarachtig kunstenaarschap, dat door pers en publiek met open armen wordt ontvangen. De internationale pers prees haar “witgloeiende poëzie”, “verbijsterende virtuositeit” en “grenzeloze verbeeldingskracht”. Programma (onder voorbehoud): Bach: Sechs Kleine Präludien BWV 933-938, Sergej Rachmaninov: Preludes uit opus 23 en 32, Frédéric Chopin: Preludes opus 28. Incl. gratis inleiding en masterclass door Marietta Petkova.


Geniet in kerstsfeer

Maak uw avond compleet! Een compleet verzorgde avond uit in De Harmonie? Dat kan! Combineer een mooie voorstelling met lekker, vers en gevarieerd eten in ons gemoedelijke Theatercafé. Bijvoorbeeld:

Heek in tempura, ravigotesaus, geroosterde wortel, pommes neuf Runder ribe-eye, shiitake saus, romige groene kool, pommes neuf

Granddessert voor 2 personen € 8,50

Wij staan voor u klaar!

Reserveren kan online (www.harmonie.nl), telefonisch (058 233 0 233) of aan de kassa. Naast de culturele programmering is ons theater jaarlijks het decor voor uiteenlopende evenementen. U voelt het zodra u onze indrukwekkende foyer binnen loopt, hier wordt iets groots verricht. Dus waarom niet ook door u? Wij organiseren diners, evenementen, congressen, zakelijke bijeenkomsten etc. Alles op maat en naar uw wens. Kijk op events.harmonie.nl voor meer informatie.

BE SMART­ GEEF EEN CULTURE CARD 22

Bereid het zelf, of kom het deze maand proeven in De Harmonie!

Baba au rhum met boerenjongens, citroencrème en vanille ijs Baba: 7 gr Droge gist • 100 ml Lauw water • 250 gr Bloem 5 gr Zout • 25 gr Suiker • 150 gr Eieren • 100 gr Boter • 75 gr Rozijnen (boerenjongens gezeefd)

Specials Notenkraker on Ice € 12,50

Gepofte knolselderij, pommes dauphins, spitskool, gemarineerde tomaatjes, knolselderij jus

Recept

Citroencrème: 500 gr Slagroom • 150 gr Eidooier • 100 gr Suiker • 1 Rasp en sap van 1 citroen • 1 Vanille stokje • Boerenjongens • suiker water (verhouding 1 op 1) mengen met de boerenjongens Hoeveelheid suikerwater naar eigen smaak. Baba deeg Meng het gist en het water goed en laat de boter smelten in een pannetje op het fornuis. Klop de eieren met de suiker los. Zeef de bloem samen met het zout en het gist door het ei mengsel en spatel dit goed door. Voeg dan de gesmolten boter toe en blijf het goed mengen. Laat het rijzen voor een half uur. Meng dan de rozijnen door het deeg. Vul een spuitzak met het baba deeg en vul de ingevette vormpjes. Laat dit nog eens 20 min rijzen. Bak het af in een oven van 190 voor ongeveer 10 min. Maak de gebakken baba’s voor het serveren warm in de magnetron en leg ze daarna in de boerenjongens met suiker water.   Citroencrème Meng alle ingrediënten in een pan en zet dit op een zacht vuur voor 10 min. Blijf goed roeren tot het iets begint in te dikken. Stort het dan in een bakje en dek af met een stuk huishoud folie zodat er geen vliesje op de crème ontstaat. Tip: serveer met een bol vanille ijs. Eet smakelijk!

Be smart, geef cadeau: een studentenkortingskaart! Geef voor maar €5,- een heel theaterseizoen met fikse korting cadeau! Met een Culture Card heeft iedereen tussen de 12 en 25 jaar een heel theaterseizoen fikse korting bij verschillende culturele instellingen zoals Neushoorn, Slieker Film, Tryater en Fries Museum. En de last-minutekorting bij De Harmonie kan oplopen tot wel 70%! Kijk voor meer informatie en het aanschaffen van een Culture Card op www.culturecard.nl.


KUNST: HET VAK VAN DE TOEKOMST De zussen Hetty (24) en Yvonne Zwiep (28) vertellen vol passie over hun studies aan de NHL Hogeschool in Leeuwarden: Hetty studeert aan de opleiding docent Theater, Yvonne aan docent Beeldende Kunst en Vormgeving. Op het eerste gezicht lijken de zussen van elkaar te verschillen, toch blijken er veel overeenkomsten.

Ontdekkingsreis De beide opleidingen zijn een grote ontdekkingsreis. Je leert jezelf en anderen kennen maar ook de context waarin je je begeeft. “Maatschappelijke zaken komen aan de orde, je krijgt inzicht in wat er aan de hand is in de wereld en hoe het anders zou kunnen.”, vertelt Yvonne. “Het vak theater is zoveel meer dan alleen esthetica”, vult Hetty aan. “Tijdens deze opleiding ben ik helemaal tot bloei gekomen. Je komt tot de ontdekking wie je bent als docent. Aan de hand van die informatie ontwikkel je je eigen methodiek en studeer je op een manier die voor jou werkt. Je leert hier dingen waar je in het werkveld heel veel aan hebt: probleemoplossend denken en anders met situaties omgaan, bijvoorbeeld.” Hetty heeft theater altijd tof gevonden, ze was er al vroeg door gefascineerd. “Tijdens de musical in groep acht gebeurde er iets met me. Ik was een verlegen meisje en op dat soort momenten kwam ik ineens uit mijn schulp.”

Ultieme droom Yvonne zocht in haar beeldende werk naar de balans tussen theorie en praktijk. “Ik merkte dat creatief bezig zijn samen met andere mensen helemaal mijn ding is. Deze richting moest ik op”, vertelt zij. Yvonne houdt ervan om via kunst erachter te komen wat mensen beweegt en wat hun persoonlijke handtekening is. Hetty: “Theater is een heel mooi middel om verbinding te creëren tussen mensen en ideeën.” De ultieme droom van beide zussen is om een culturele broedplaats te beginnen. Een plek waar iedereen zich vrij kan ontwikkelen en in hun kracht kan staan om te laten zien wat ze willen en kunnen. Kunst is een heel mooi medium om dat te bereiken.

Stel je voor...jij wilt dit ook… Met de opleiding docent Theater op de NHL Hogeschool kun je onder andere als docent, regisseur, trainingsacteur, educatief theatermaker of cultureel ondernemer aan het werk. Vanaf nu kun je je aanmelden voor de gratis selectiedagen via www.nhl.nl/theater . Met de opleiding docent Beeldende Kunst & Vormgeving op de NHL Hogeschool kun je aan de slag als docent, cultuurcoach, cultureel ondernemer of educatief medewerker in bijvoorbeeld een museum, galerie of kunstencentrum. Je kunt je nu inschrijven voor het toeleidingstraject of de gratis toelatingsdagen via www.nhl.nl/bkv. tekst: Tamara Klugkist foto’s: Marieke Balk

23

advertorial


Joop van den Ende & Albert Verlinde presenteren DE STAGE ENTERTAINMENT PRODUCTIE

5 t/m 9 juli in de harmonie! GEBASEERD OP DE TRILOGIE VAN PIET BAKKER

24

HARMONIE.NL

Harmonie winter 16/17  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you