Nyhetsbroschyr Psykologi höst 2024

Page 1


Psykologi Ledarskap

Socialt arbete

Vård

Boknyheter höst 2024

Vi vill hjälpa dig att göra skillnad

I den här broschyren kan du läsa om höstens nyheter inom psykologi, ledarskap, socialt arbete och vård.

Som värderingsdrivet och oberoende förlag arbetar vi för att sprida forskningsbaserad kunskap för att stärka dig i ditt lärande, i ditt arbete och i din personliga utveckling – så att du kan fortsätta göra skillnad.

Du hittar alla våra böcker och fördjupande kunskap på nok.se

Trevlig läsning önskar redaktionen

Om du är kursansvarig inom universitet eller högskola, beställ utvärderingsexemplar på nok.se/utvarderingsexemplar

Kontakt

Åsa Norrman

Förläggare psykologi Leg. psykolog, leg. psykoterapeut asa.norrman@nok.se

Marie Söderberg Förläggare psykologi Leg. psykolog marie.soderberg@nok.se

Ingrid Ericson Förläggare psykologi ingrid.ericson@nok.se

Magnus Öljemark Förläggare socialt arbete och vård magnus.oljemark@nok.se

Pontus Kipowski Kundansvarig högskola/universitet/företag pontus.kipowski@nok.se

Annika Schildt Marknads- och kommunikationsansvarig socialt arbete och vård annika.schildt@nok.se

Mia Breitholtz Marknads- och kommunikationsansvarig psykologi mia.breitholtz@nok.se

Telefon: 08-453 87 00

Mejl: kundsupport@nok.se

Adress: Box 24047 104 50 Stockholm

Besök: Karlavägen 31

Hantera ångest och paniksyndrom

Detta är en evidensbaserad behandling av paniksyndrom, med eller utan agorafobi. Den är även effektiv vid panikångest som inte riktigt uppnår kriterierna för paniksyndrom. Upplägget är baserat på kbt och utvecklat av de två världsledande ångestforskarna Barlow och Craske. Behandlingen beskrivs i en terapeutmanual som vägleder behandlaren, och en tillhörande arbetsbok för klienten. Därtill finns en arbetsbok med färre sessioner om du träffar klienter med lindrigare tillstånd.

I terapeutmanualen får du stegvisa instruktioner i hur du lär ut färdigheter till klienter. Manualen innehåller särskilda tekniker vid ovanliga och försvårande reaktioner, fallexempel som ökar begripligheten samt användbart arbetsmaterial. Ett särskilt kapitel visar hur behandlingen kan anpassas till sex sessioner vid lindrigare tillstånd och det är kopplat till arbetsboken för korttidsbehandling. Manualen är därför användbar inom många vårdverksamheter, från primärvård och företagshälsovård till specialistpsykiatrin.

Den svenska översättningen är fackgranskad av Kristoffer Pettersson, leg. psykolog och leg. psykoterapeut.

Hantera ångest och paniksyndrom, Terapeutmanual, 5:e internationella utg.

Översättning: Erik MacQueen

Omslag: Maria Ulaner

Inbunden, 284 s.

ISBN 978-91-27-46436-0

Augusti 2024

Hantera ångest och paniksyndrom, Arbetsbok, 5:e internationella utg.

Översättning: Erik MacQueen

Omslag: Maria Ulaner

Mjukband, 264 s.

ISBN 978-91-27-46438-4

Augusti 2024

Hantera ångest och paniksyndrom, En korttidsbehandling, 2:a internationella utg.

Översättning: Erik MacQueen

Omslag: Maria Ulaner

Inbunden, 164 s.

ISBN 978-91-27-46439-1

Augusti 2024

Michelle G. Craske (t.v.) är professor i psykologi, psykiatri och ”biobehavioral sciences” samt en av världens ledande forskare inom paniksyndrom. Hon är verksamhetsansvarig för Anxiety disorders research center vid University of California. David H. Barlow är psykolog och professor emeritus i psykologi. Han är en världsledande forskare inom ångestfältet och har tilldelats ett par av psykologiområdets främsta priser för sin livsgärning inom tillämpad psykologisk forskning.

Lauren S. Woodard (t.h.) är forskningsassistent till Barlow vid Center for anxiety and related disorders vid Boston university.

Foto: Privat Foto: Bachrach Foto: Privat

Rätt sorts fel

Hur du lär dig av dina misstag

Vad innebär det egentligen att lära sig av sina misstag? Vilka misstag menar vi då – och hur går själva lärandet till?

Den världsledande professorn Amy Edmondson reder ut begreppen. Hon identifierar tre typer av misslyckanden (basala, komplexa, intelligenta) och ger kraftfulla verktyg för att förstå, förebygga och hantera dem. Med levande exempel ur arbetslivet, historien och populärkulturen och med gedigen psykologisk kunskap visar hon hur vi kan ersätta bortförklaringar och skuldbeläggande med nyfikenhet, öppenhet och hållbart lärande. Hennes forskning visar att de organisationer där medarbetare kan rapportera in sina misstag utan att klandras för att de berättar, är de mest framgångsrika.

Boken är skriven för alla medarbetare, ledare och hr-ansvariga som vill lära sig vilka felsteg vi ska försöka undvika och vilka som kan få oss att utvecklas – om vi hanterar dem på rätt sätt.

Den svenska översättningen är fackgranskad av Stefan Söderfjäll, fil.dr i psykologi och organisationskonsult.

Rätt sorts fel Översättning: Erik MacQueen

Omslag: Ateljé Grotesk Inbunden, ca 300 s. ISBN 978-91-27-46683-8

E-bok 978-91-27-46684-5 November 2024

Amy Edmondson är prisbelönt professor i ledarskap vid Harvard Business School. Hon är världsledande inom forskningen och teoribildningen om psykologisk trygghet och att skapa team, samt författare till flera böcker och artiklar.

Hjälp din tonårsdotter att navigera i det sociala livet – och hitta sig själv

Många tonårstjejer är ”på tå”: ständigt alerta inför vad omgivningen tänker och tycker och hur de själva uppfattas, som på scen inför en tänkt publik. De är sociala kameleonter som aldrig vill riskera att inte ha koll, inte förstå, inte hänga med, inte vara med. Även om självmedvetenhet och social anpassning hör till tonåren kan det bli för mycket. I stället för att bygga upp en egen identitet ger samspelet med andra en känsla av att inte kunna vara sig själv.

Psykologen Charlotte Bergström belyser tjejers sociala arenor och utveckling. Vilken grad av anpassning är egentligen rimlig?

Hur kan man som förälder förhålla sig till allt som pågår inom och runt tonårsdottern?

Vänskap, popularitet, gäng och sociala medier sammanflätas med personlighetsdrag, identitetsutveckling, självkänsla, hjärnans mognad och samhällets normer. Boken bygger på forskning, erfarenheter från psykoterapi och intervjuer med tonårstjejer. Barnpsykologen och docenten Malin Bergström har skrivit förord.

På tå riktar sig till dig som är förälder eller som har en tonårstjej i din närhet som du bryr dig mycket om. Du får konkreta verktyg och råd om hur du kan stärka relationen er emellan och stötta hennes utveckling i denna omtumlande period av livet.

På tå

Illustration omslag: Stina Wirsén

Omslag: Maria Ulaner Inbunden, ca 250 s.

ISBN 978-91-27-46529-9

E-bok 978-91-27-46530-5 Oktober 2024

Charlotte Bergström är leg. psykolog och specialist inom klinisk barn- och ungdomspsykologi. På sin mottagning möter och hjälper hon många tonåringar och deras föräldrar. Hon träffar såväl barn som ungdomar och vuxna för terapi och neuropsykiatrisk utredning.

Foto: Eva Lindblad

Vardag med varannan vecka

Barn på deltid, känslor på heltid

Ingen annanstans i världen är det växelvisa boendet för barn vanligare än i Sverige. Hur är det egentligen att vara förälder till barn som bor hos en på deltid? Hur hanterar man en vardag präglad av start och stopp, packade väskor och kramar i hallen? Hur känns det några år efter skilsmässan när den mest akuta fasen är över? Vad tänker man på, vad tacklas man med? Och vad kan man göra om varannan vecka-vardagen känns övermäktig?

Den här boken är fylld av vittnesmål från skilda föräldrar som är mitt uppe i livet med växelvist boende barn. Den bygger på enkätsvar från nästan 500 frånskilda föräldrar, och djupintervjuer med ett trettiotal av dem. Den kretsar kring längtan, skuldkänslor, oro, stress och ekonomi. Men också kring nyvunnen egentid, ökad jämställdhet, nya kärlekar – och en strävan efter att få till det viktiga samarbetet med medföräldern. Intervjuerna varvas med fördjupande texter, fakta, psykologiska perspektiv och tips på vägar framåt för dem som är i samma sits. Illustrationer av Louise Edlund Winblad (med det populära instagramkontot Hejhejvardag) förstärker bokens olika teman.

Vardag med varannan vecka

Omslag: Sara Acedo

Inbunden, 272 s.

ISBN 978-91-27-46477-3

E-bok 978-91-27-46478-0

Ljudbok 978-91-27-46479-7

September 2024

Lisa Bjärbo (t.h.) är journalist och prisbelönt författare till ett trettiotal böcker för barn och unga. Hon är också medförfattare till flera populära kokböcker.

Maria Farm (t.v.) är leg. psykolog och leg. psykoterapeut, författare till omtyckta böcker om fobier, sorg och jämställdhet samt en av experterna i SVT:s Gift vid första ögonkastet De lever båda två som separerade föräldrar sedan många år tillbaka.

När barnen flyttar hemifrån

Känslorna, omställningen och det fortsatta livet

Att barn som blir vuxna flyttar hemifrån är precis som det ska – och ändå känns det sorgligt som förälder. Man hoppades hela tiden att det skulle hända, man visste hela tiden att det skulle hända, men man visste inte hur det skulle kännas. Det blir tomt. Man fylls av vemod över att deras barndom är slut. Man undrar vad man ska göra med sitt eget liv. Med många illustrerande exempel guidar psykologen Camilla von Below genom känslorna när barnet har flyttat, där saknad blandas med stolthet, sorg med frihet. Hur tar man hand om sig själv om man känner sig ledsen, orolig, överflödig, avundsjuk, osäker, gammal eller less på sitt knakande förhållande? Hur släpper man taget om det som varit – samtidigt som man är kvar? Hur hittar man sin egen vilja? Författaren sammanför utvecklingspsykologi, forskning och erfarenheter från terapirummet för att belysa förändringen för föräldern när barnen flyttar.

Boken hjälper läsaren att se nyanserna i denna nya livsfas för att få tröst och kunna urskilja hur livet ska gå vidare. Framöver har man en förändrad, vuxen relation till sitt barn. Där finns det också en plats för förvandling – både av livet och den man är.

När barnen flyttar hemifrån

Omslag: Nina Ulmaja Inbunden, 215 s. ISBN 978-91-27-46511-4 E-bok 978-91-27-46512-1 Augusti 2024

Camilla von Below är leg. psykolog, leg. psykoterapeut, handledare, fil.dr i psykologi och föreläsare. Hon arbetar som lektor vid Stockholms universitet, undervisar i psykodynamisk psykoterapi vid flera lärosäten och bedriver psykoterapi vid S:t Lukas. Tidigare har hon skrivit Anknytning i psykoterapi och Anknytning i relationer.

Handbok i (miss)lyckat

föräldraskap

Att en pappa och en son tillsammans författar en bok om föräldraskap är på sätt och vis ett kamikazeuppdrag. Nu har det dock hänt: Med humor och osminkat allvar ger sig två generationer Einhorn i kast med uppgiften att beskriva föräldraskapets och ”barnskapets” möjligheter och omöjligheter. Det är en bok om misslyckanden och besvikelser, om önskan att komma närmare, om glädjeämnen och insikter, men även om det som tidigare varit dolt.

”Om man ger sig på att skriva en bok med sin son om föräldraskap, speciellt när man har mest kunskap om hur man inte bör bära sig åt, får man ta det onda med det goda. En sak är emellertid säker och det är att denna resa har varit oerhört lärorik.”

Stefan Einhorn

”För mig var det viktigaste med boken att komma närmare min pappa och förstå honom bättre. Hur lyckades det? Inget vidare, på ett plan. På ett annat plan blev det dock succé. Man kan förstå människor på olika sätt, och i vissa viktiga avseenden har jag verkligen lyckats tränga in i min pappas värld.”

Michael Einhorn

Handbok i (miss)lyckat föräldraskap

Omslag: Niklas Lindblad

Mjukband, 235 s.

ISBN 978-91-27-46581-7

E-bok 978-91-27-46582-4

Augusti 2024

Stefan Einhorn (född 1955) är läkare, professor och ordförande i Centrum för social hållbarhet vid Karolinska Institutet. Han har också skrivit en lång rad böcker, bland andra Konsten att vara snäll, Konsten att fördärva sitt liv och Tillåt mig tvivla (med Folke Tersman).

Michael Einhorn (född 1991) är aktiv som tv- och filmproducent, programledare och sportkommentator. Han är utbildad inom kommunikation vid Lunds universitet och vid producentlinjen på STDH (Stockholms Dramatiska högskola).

Foto: Andreas Lundberg

Om jag inte tränar går jag under Rörelsetvång, ätstörningar och vägen till rörelseglädje

Tvångsmässig träning flyger ofta under radarn. Det går att dölja sig bakom att ”det är nyttigt att träna” och få bekräftelse för sin ”hälsosamma livsstil”. Och visst är fysisk aktivitet i huvudsak något positivt. Men inte alltid. Om man känner sig tvungen att vara i ständig rörelse och inte står ut med att avstå, då är det inte längre sunt.

Det finns tydliga kopplingar mellan rörelsetvång och ätstörningar. Ungefär hälften av alla med en ätstörningsdiagnos uppger att de rör sig på ett tvångsmässigt vis. Många är drabbade: unga och vuxna, män och kvinnor, elitidrottare och vardagsmotionärer. Ändå halkar kunskapen om problematiken efter och det är svårt att hitta vård som fungerar.

Anna Ehn för samman och förmedlar kunskaper inom fältet. Intervjuer med forskare och experter varvas med konkreta råd och inspirerande exempel på arbete i framkant. Personer med egen erfarenhet berättar om hur de tog sig ur rörelsetvånget. Bokens andra del är särskilt riktad till idrottsledare, gympersonal, idrottslärare, föräldrar och andra som möter personer i riskzonen. Vi behöver bli bättre på att förstå, bemöta och förebygga ätstörningar.

Om jag inte tränar går jag under Omslag: Catharina Ekström Mjukband, 224 s. ISBN 978-91-27-46544-2 E-bok 978-91-27-46545-9 September 2024

Anna Ehn är journalist och författare. Hon har skrivit flera böcker om ätstörningar och har ett stort kontaktnät bland forskare och vårdgivare inom området.

Foto: Eva
Lindblad

Självmedkänsla på jobbet

– för dig som tröttnat på stress, press och otrygghet

Är du ofta stressad och pressad på jobbet?

Hamnar du lätt i oro, självkritik eller upplevelser av otillräcklighet? Jobbar du i ett snabbt tempo utan pauser? Har du svårt att sätta gränser?

Självmedkänsla på jobbet är en bok för dig som tröttnat på stress, press och otrygghet och längtar efter att bli lugnare, tryggare och mer inspirerad under arbetsdagen. Det är en bok för dig som inte vill lämna dig själv och dina behov så fort du kommer till jobbet, utan i stället vill skapa en jobbsituation där hela du får plats.

Psykologen Sofia Viotti berättar hur självmedkänsla på jobbet bidrar till ett mänskligare arbetsklimat. Du får lära dig allt från hur du reglerar ditt nervsystem till hur du hanterar ovisshet och otillräcklighet, samt sätter gränser. Du får också guidning i hur du lyssnar in din kropp, dina känslor och tar hand om dig själv när du möter obehag och svårigheter.

Självmedkänsla på jobbet är även skriven för dig som är chef och visar hur du kan skapa goda förutsättningar för dina medarbetare att prestera och hur ni som organisation kan skapa en psykologiskt hållbar arbetsplats.

Självmedkänsla på jobbet

Omslag: Maria Ulaner Inbunden, ca 190 s. ISBN 978-91-27-46425-4

E-bok 978-91-27-46426-1 November 2024

Sofia Viotti är leg. psykolog, föreläsare och en av Sveriges främsta experter inom självmedkänsla och compassionfokuserad terapi (CFT). Hon har tidigare skrivit Utan Press – om medkänsla, prestation och stress, är medförfattare till boken Compassionfokuserad terapi och på instagramkontot psykolog_sofiaviotti skriver hon om självmedkänsla.

Foto: Eva

Meningen med arbetslivet

Handbok för dig som vill vidare

Vad drömmer du om?

Vilket är ditt nästa steg i arbetslivet?

Det finns olika vägar man kan ta för att påverka sitt arbetsliv. En del drömmer om att nå högre på karriärstegen, andra om att kliva ner. Alla behöver inte byta yrkesbana –men alla behöver må bra på jobbet. Meningen med arbetslivet är en bok för den som kan känna sig obeslutsam, osäker eller nyfiken på något nytt och som vill komma till insikt om vad man vill göra.

Boken fokuserar på arbetslivet mitt i livet. För de som började jobba direkt efter gymnasiet kan ”mitt i arbetslivet” betyda redan strax efter 30, medan någon annan säger upp sig och startar eget vid 40, skriver in sig på en lärarutbildning vid 50, eller söker en ny spännande tjänst vid 60.

Idag är det lättare att studera under livets olika faser och det så kallade omställningsstudiestödet kan sökas upp till 62 års ålder.

Dessutom ska många av oss jobba tills minst 67 och kanske ännu längre så småningom. Det innebär många spännande möjligheter.

Författaren väver ihop fakta, vetenskap och reflektion med expertintervjuer, tips och praktiska övningar för hur man hittar rätt.

Meningen med arbetslivet

Omslag: Nina Leino

Mjukband, ca 200 s.

ISBN 978-91-27-46542-8

E-bok 978-91-27-46543-5

Oktober 2024

Nicolas Jacquemot arbetar som kommunikationsrådgivare i Stockholm. I bagaget har han studier i etnologi, psykologi och socialpsykologi och en doktorsexamen i management med fokus på värderingar och beteenden i arbetslivet.

Foto: Elisabeth Ohlson

För samhällets mest utsatta

Det är inte bara inom psykologiutgivning som Natur & Kultur står stadigt. Nu nysatsar förlaget på området socialt arbete med förläggaren Magnus Öljemark i spetsen. Hur kommer det sig? Förlaget har också en utgivning av utvalda vårdtitlar. Vad tror han är nyckeln till framgång för dessa ämnen?

Hur kommer det sig att Natur & Kultur vill satsa på utgivning inom området socialt arbete? – Natur & Kultur är psykologiförlaget med stort P. Men vi har även en bred och djup utgivning inom pedagogik och snart också inom socialt arbete – hoppas jag. Listan inom vård ska också växa lite. Och för mig är det egentligen helt självklart. Socialt arbete och vård ligger nära psykologin, till exempel i hur man möter människor och hur man arbetar med frågor som rör familj, barn och missbruk. Vi har även titlar som vänder sig till studenter på socionomprogrammet och andra program, och då handlar det om socialt arbete och vård i en utbildningskontext. Så allt hänger ihop: psykologi, socialt arbete, vård och pedagogik. Och inte nog med det.

Natur & Kultur är en oberoende stiftelse, vilket innebär att vi har ett uppdrag som går bortom själva bokutgivningen. Vi delar ut priser, stipendier och ger ekonomiskt stöd till organisationer som Förenade Förorter och Helamalmö, organisationer som i sig arbetar med sociala frågor. Som stiftelse bidrar vi alltså till, förutom att inspirera till läsande och lärande, att göra skillnad i samhället!

Vilka teman ser du som extra aktuella just nu? – En stor fråga är socionomutbildningens framtida utformning, som ju utreds av regeringen just nu. Ska den utökas med ytterligare terminer? Vilka ämnen ska då tas upp? Behövs fler forskare inom ämnet? Hur ska man göra med yrkets status och

Foto: Tess Wallenberg
Magnus Öljemark, förläggare för utgivning inom socialt arbete och vård.

frågan om legitimation? Dessa frågor påverkar såklart vilken typ av kurslitteratur som vi behöver jobba med. En annan stor fråga är hur vi gör med våra äldre. Andelen äldre ökar. Antalet 100-åringar har mer än tiofaldigats sen 1970! Hur ska vi ta hand om alla dessa äldre? Vem ska göra det? Hur ska ansvarsfördelningen se ut mellan vården och socialtjänsten? Och vilken roll kommer de anhöriga att spela? Även frågor som dessa påverkar de böcker som vi jobbar med.

Natur & Kulturs bok Socialt arbete – en grundbok har varit en hörnsten i socionomprogrammet under snart 25 år. Varför tror du att den blivit så central?

– För att den är bra! Det tycker både lärare och studenter. I dagsläget används boken på de allra flesta av landets 19 lärosäten med socionomprogram och den används ofta på introduktionskurserna eftersom den sätter socialt arbete i ett historiskt och samhälleligt sammanhang. Framväxten av ämnet socialt arbete är ju intimt förknippat med välfärdsstatens framväxt. Som ny student tror jag att socialt arbete kan vara svårt att greppa, det kan ju vara allt från försörjningsstöd till familjehem till missbruksproblematik och äldreomsorg. Efter att ha läst grundboken är jag säker på att studenterna har en bättre förståelse av ämnet.

Du har tidigare varit förläggare av läromedel för högstadiet och gymnasiet. Vilka kunskaper tar du med dig därifrån?

– Målgruppsanpassning och pedagogisering! När man gör läromedel för skolan är det

självklart att utgå från eleverna. Vilken språknivå är de på? Vad kan de sen tidigare? Vilken stöttning behöver de för att ta till sig innehållet? Många akademiker skriver bra men de glömmer ibland bort att läsaren inte kan lika mycket som de själva eller deras kollegor. Då finns jag där. Jag tar på mig rollen som läsarens ombud och ställer frågor som vad ord och begrepp egentligen betyder och om det kan uttryckas på ett annat sätt. Boken är en kunskapsförmedlare där läsaren är viktigast.

Vad har du för tips till den som vill ge ut en bok inom socialt arbete eller vård på Natur & Kultur? – Jag jobbade i många år med en mycket framgångsrik läromedelsförfattare. Han berättade att när han började skriva läromedel så hade han ett inramat foto på sin första skolklass uppställt framför sig. På så vis blev han hela tiden påmind om för vem han skrev och varför. Det är ett bra tips! För vem skriver du och varför? Hur ska boken användas? Ju mer konkret du kan svara på de frågorna, desto bättre.

Går du och ruvar på en bokidé eller har du till och med ett färdigt bokmanus i byrålådan? Tveka inte att höra av dig till magnus.oljemark@nok.se

Foto: Tess Wallenberg
Foto: Tess Wallenberg

Socialt arbete – en grundbok, 4:e utgåvan

I denna fjärde omarbetade utgåva av kursboksklassikern Socialt arbete − en grundbok beskriver författarna ämnets uppkomst, utveckling och strukturella förutsättningar, dess praktik och yrkesfält samt relationer. De behandlar de problemställningar som professionella inom området ständigt ställs inför: frågor om politik, etik, makt och rättigheter. De tar också upp några av de framtidsutmaningar som ämnet står inför. Vad innebär intersektionalitet i socialt arbete? Hur ska man förhålla sig till kraven på evidens? Vad är ekosocialt arbete?

Mycket har hänt i samhället och inom socialt arbete sedan den första utgåvan utkom år 2000. I denna utgåva har några kapitel utgått och antalet sidor har minskats. Andra kapitel har tillkommit och alla övriga har uppdaterats. Kärnan är ändå densamma − att redogöra för ämnets socialvetenskapliga utgångspunkter och samtidigt visa på det sociala arbetets mångfald och komplexitet.

Socialt arbete − en grundbok vänder sig i första hand till studenter på socionomprogrammet, men den är också användbar för yrkesverksamma socionomer.

Socialt arbete

Omslag: Maria Svedberg Inbunden, ca 400 s. ISBN 978-91-27-46524-4 Augusti 2024

”Och hur ska vi se på det sociala arbetets natur? Är det att likna vid en konstart där socialarbetaren med fantasi, empati och genom sin egen person skapar relationer till människor som har problem och hjälper dem att hjälpa sig själva?

Eller är socialt arbete en profession som baseras på vetenskaplig kunskap och beprövad erfarenhet?”

Anna Meeuwisse är professor och Hans Swärd och Sune Sunesson är professorer emeriti vid Socialhögskolan, Lunds universitet Marcus Knutagård är professor vid Malmö universitet. Samtliga är redaktörer för boken. Kapitelförfattarna är forskare, verksamma vid lärosäten runtom i landet och har aktivt bidragit till att utveckla socialt arbete som akademiskt ämne.

Erfarenhet, vetenskap, kunskap – för den kritiskt tänkande socionomen

Socionomyrket innebär ett stort ansvar, där man fattar beslut om insatser som påverkar andras liv. Hur ser man till att de besluten är grundade i relevant och tillförlitlig kunskap?

Den här boken handlar om fördelar och nackdelar med erfarenhet och forskning som grund för kunskap – och hur de kan kombineras. Fungerar den valda insatsen, för vem och i vilka situationer? Författarna lär ut kritiskt tänkande och hur man i beslutsprocessen kan navigera mot bästa möjliga kunskapsanvändning. De tar även upp hur vi människor drar slutsatser och visar varför en socionom som aldrig tänkt forska kan ha nytta av kunskaper i forskningsmetodik.

Erfarenhet, vetenskap, kunskap – för den kritiskt tänkande socionomen vänder sig till studerande på socionomprogrammet (till exempel på kurser i vetenskapligt förhållningssätt, evidens och forskningsmetod) och till verksamma i socialt arbete.

Erfarenhet, vetenskap, kunskap

Omslag: Lena Norrman/Gnå Sweden

Mjukband, 160 s.

ISBN 978-91-27-46298-4 November 2024

Ulrica von Thiele Schwarz är leg. psykolog och professor i psykologi vid Mälardalens universitet.

Henna Hasson är professor i implementering vid Karolinska institutet och chef för Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin i Region Stockholm. Urban Markström är professor i socialt arbete vid Umeå universitet.

Foto: Eva Lindblad
Foto: Caroline Andersson

Socialt arbete med äldre

2:a utgåvan

Vi lever allt längre och andelen personer som är över 60 år ökar. Det gör äldrefrågan till en stor och viktig samhällsfråga: Vilka krav ställer det på socialt arbete med äldre?

Håkan Jönsons och Tove Harnetts bok Socialt arbete med äldre utkom första gången 2015. Mycket har hänt inom socialt arbete med äldre sedan dess och författarna har därför omarbetat och uppdaterat boken med flera nya kapitel, bland annat om brott och otrygghet samt om yrkesrollen som äldrekurator. I den nya utgåvan redogör de för ålderismens uttryck och konsekvenser och vilken roll socialt arbete kan ha för att upptäcka och åtgärda dessa. De beskriver olika ålderskategoriseringar och ger inblick i socialgerontologiska teorier samtidigt som de diskuterar problem som kan drabba äldre, som fattigdom, funktionsnedsättningar, psykisk ohälsa, beroendeproblematik, hemlöshet och våld i nära relationer. Boken introducerar även metoder för socialt arbete med äldre som illustreras genom intervjuer med socionomer i olika yrkesroller. Avslutningsvis diskuterar de även utmaningar som äldreomsorgen och socialt arbete med äldre står inför.

Socialt arbete med äldre riktar sig till studenter inom ämnet socialt arbete och yrkesverksamma socialarbetare som vill fördjupa sig inom äldreområdet.

Socialt arbete med äldre Omslag: Åsa Lundbom Mjukband, ca 288 s.

ISBN 978-91-27-14071-4 November 2024

Håkan Jönson är professor i socialt arbete. Tove Harnett är docent och lektor i socialt arbete. Båda författarna är verksamma som forskare och lärare vid Socialhögskolan, Lunds universitet.

Foto: Sandra Jeppsson Foto: Sandra Jeppsson

Säker läkemedelsberäkning

Dos, styrka, mängd, 2:a utgåvan

Säker läkemedelsberäkning ger praktiska och beprövade redskap för att utföra säkra läkemedelsberäkningar genom att förena begreppsförståelse, räknefärdigheter och egenkontroll.

I den nya utgåvan av boken har kapitelstrukturen setts över och innehållet har fått en tydligare progression, från det grundläggande till det mera komplexa. Men precis som tidigare kretsar innehållet kring tre centrala teman:

• begreppen dos, styrka och mängd som pedagogisk modell

• egenkontroll av beräkningar

• beräkningar utifrån olika läkemedelsformer. Boken är rikt illustrerad och innehåller övningar, där studenterna kan göra egna beräkningar, samt facit. På så vis kan studenterna utveckla och kontrollera sina kunskaper. Filmade föreläsningar och powerpointbilder finns tillgängliga kostnadsfritt med en aktiveringskod som ingår i boken.

Ytterligare övningsuppgifter och självrättande prov finns som en online-produkt, vilken kan köpas via bokens sida nok.se/ sakerlakemedelsberakning.

Säker läkemedelsberäkning är lämplig som kursbok för studenter på sjuksköterskeprogrammet, specialistsjuksköterskeprogrammet, röntgensjuksköterskeprogrammet och biomedicinska analytikerprogrammet. Boken kan även användas som uppslagsbok och repetitionsverktyg för hälso- och sjukvårdspersonal som utför läkemedelsberäkningar.

Säker läkemedelsberäkning

Omslag: Maria Svedberg Mjukband, ca 240 s. ISBN 978-91-27-46817-7 November 2025

Lars André Olsen är universitetslektor och legitimerad sjuksköterska. Han undervisar vid Norges teknisknaturvetenskapliga universitet (NTNU) i Ålesund. Maria Hälleberg Nyman är lektor och docent vid institutionen för hälsovetenskaper vid Örebro universitet.

Foto: Annika Schildt Foto: Jesper Mattsson/ Örebro universitet

När du väljer Natur & Kultur bidrar du

till något större.

Natur & Kultur är inte som andra bokförlag. Vi är en oberoende stiftelse som ska göra skillnad i samhället. Förutom att inspirera till läsande och lärande använder vi vårt överskott till att stärka röster i det demokratiska samtalet.

Läs mer om hur vi ger ordet till fler tillsammans med Svenska Pen, Expo, Höj Rösten Politikerskola och många andra på nok.se

Tips på kurs- och professionslitteratur

PSYKOTERAPI & PSYKIATRI

Terapi pågår

Niklas Möller, Isabel Petrini

Inbunden, 190 s, 2024

ISBN 978-91-27-46354-7

Motiverande samtal, 4 utg

William R. Miller, Stephen Rollnick

Öv. Carl Åke Farbring Häftad, 400 s, 2024

ISBN 978-91-27-46574-9

Unified protocol terapeutmanual, 2 utg

David Barlow m.fl. Öv. Eva Sundmyr

Inbunden, 215 s, 2020

ISBN 978-91-27-82678-6

Öv = översättning

Processbaserad terapi

Stefan G. Hofmann, Steven C.

Hayes, David N. Lorscheid

Öv. Erik MacQueen

Inbunden, 283 s, 2023

ISBN 978-91-27-46273-1

Samtalsterapi

Niklas Törneke, Jonas Ramnerö

Flexoband, 272 s, 2020

ISBN 978-91-27-82827-8

RO-DBT terapeutinstruktioner

Thomas R. Lynch

Öv. Linda Roosdorp

Häftad, 392 s, 2020

ISBN 978-91-27-82721-9

Terapeuten i fokus

Katja Lindert Bergsten, Kristoffer Pettersson

Flexoband, 150 s, 2023

ISBN 978-91-27-82945-9

Anknytning i psykoterapi

Camilla von Below Flexoband, 336 s, 2020

ISBN 978-91-27-82689-2

Prolonged exposure terapeutmanual, 2 utg

Edna B. Foa m.fl.

Öv. Kristoffer Pettersson

Inbunden, 229 s, 2021

ISBN 978-91-27-82771-4

Terapeutens misstag

Elin Wesslander

Flexoband, 230 s, 2023

ISBN 978-91-27-46072-0

Sorg och komplicerad sorg

Pål Kristensen, Kari Dyregrov, Atle Dyregrov. Öv. Helena

Sjöstrand Svenn, Gösta Svenn Inbunden, 320 s, 2023

ISBN 978-91-27- 46289-2

Trans Edward Summanen, Matilda Wurm (red) Inbunden, 301 s, 2023

ISBN 978-91-27-46170-3

Psykos

Magdalena Lindborg, Elina Arn Inbunden, 400 s, 2023

ISBN 978-91-27-82947-3

Anknytningsteori, 2 utg

Anders Broberg, Pia Risholm Mothander, Pehr Granqvist Inbunden, 567 s, 2020

ISBN 978-91-27-82727-1

Neuroticism

Shannon Sauer-Zavala, David H. Barlow

Öv. Desirée Kellerman Inbunden, 362 s, 2022

ISBN 978-91-27-46232-8

Anknytning i förskolan, 2 utg

Malin Broberg, Birthe Hagström, Anders Broberg Inbunden, 328 s, 2023

ISBN 978-91-27-46297-7

NEUROPSYKIATRISKA FUNKTIONSNEDSÄTTNINGAR

Att testa barn och ungdomar, 2 utg

Ann-Charlotte Smedler, Eva Tideman Inbunden, 320 s, 2021

ISBN 978-91-27-82384-6

Öv = översättning

Essence Christopher Gillberg Häftad, 168 s, 2018

ISBN 978-91-27-82328-0

Neurovetenskaplig psykiatri Christoffer Rahm Flexoband, 502 s, 2018

ISBN 978-91-27-14310-4

Utvecklingspsykologi, 4 utg

Philip Hwang, Björn Nilsson Flexoband, 420 s, 2019

ISBN 978-91-27-82697-7

Suicidala patienter, 2 utg

John A. Chiles m.fl. Öv. Erik MacQueen Flexoband, 368 s, 2020

ISBN 978-91-27-82690-8

Psykologi för mödrahälsovård och barnhälsovård

Veronika Fagerberg, Johanna Kling Inbunden, 349 s, 2023

ISBN 978-91-27-46053-9

Motiverande samtal vid autism och ADHD

Liria Ortiz, Anna Sjölund Häftad, 208 s, 2015

ISBN 978-91-27-14171-1

Hantera, utvärdera och förändra

Bo Hejlskov Elvén, Anna Sjölund Häftad, 200 s, 2018

ISBN 978-91-27-82330-3

BARN & UNGA

Gör om, gör rätt i vården

Anna Forsberg

Inbunden, 190 s, 2024

ISBN 978-91-27-46576-3

SOCIALT ARBETE

Människobehandlande organisationer, 2 utg

Staffan Johansson, Peter Dellgran, Staffan Höjer Inbunden, 456 s, 2023

ISBN 978-91-27-46220-5

ARBETSLIV & LEDARSKAP

Implementeringsboken

Henna Hasson, Ulrica von Thiele Schwarz

Inbunden, 250 s, 2022

ISBN 978-91-27-46114-7

Du hittar fler titlar och kan läsa utdrag

Avancerad omvårdnad på akademisk grund

Anna Forsberg

Flexoband, 190 s, 2022

ISBN 978-91-27-46076-8

Beteendeproblem i socialt arbete bland utsatta

Bo Hejlskov Elvén, Patrick Hansén Häftad, 192 s, 2023

ISBN 978-91-27-46526-8

Personlighet i arbete

Sofia Sjöberg, Anders Sjöberg, Sara Henrysson Eidvall Inbunden, 198 s, 2021

ISBN 978-91-27-82875-9

Tillförlitlig och relevant kunskap för sjuksköterskor Ulrica von Thiele Schwarz, Henna Hasson, Lars Wallin Häftad, 210 s, 2021

ISBN 978-91-27-82768-4

Beroende i praktiken

Carina Bång, Lotta Borg Skoglund, Lotta Bratt Becker, Ingrid Kristoffersson-Rosin Häftad, 384 s, 2023

ISBN 978-91-27-46137-6

Chef- och ledarskap inom välfärdssektorn, 2 utg Ingela Thylefors Flexoband, 335 s, 2022

ISBN 978-91-27-46021-8

Att möta autister i vården

Maria Bühler

Inbunden, 196 s, 2024

ISBN 978-91-27-46301-1

CRAFT

Jane Ellen Smith, Robert J. Meyers Öv. Mia Ruthman Inbunden, 300 s, 2024

ISBN 978-91-27-46578-7

Arbetsgruppens psykologi, 5 utg Barbro Lennéer Axelson, Ingela Thylefors Häftad, 256 s, 2018

ISBN 978-91-27-82217-7

Öv = översättning

Böcker för psykologiintresserade

Terapihjälpen

Lotta Dinäss, Sara Hultman Häftad, 160 s, 2024

ISBN 978-91-27-46546-6

Att insjukna i psykos

Johan Cullberg, Maria Skott, Pontus Strålin Flexoband, 184 s, 2020

ISBN 978-91-27-82510-9

Lyckofällan, 2 utg

Russ Harris

Öv. Ulrika Junker Miranda Häftad, 191 s, 2023

ISBN 978-91-27-17826-7

Öv = översättning

Orosboken

Erik Andersson, Tove Wahlund Inbunden, 124 s, 2024

ISBN 978-91-27-46667-8

Tillåt mig tvivla

Stefan Einhorn, Folke Tersman Inbunden, 200 s, 2023

ISBN 978-91-27-17559-4

Återhämtningsguiden

Niclas Almén

Flexoband, 272 s, 2021

ISBN 978-91-27-82790-5

Livet med bröstcancer Ullakarin Nyberg Inbunden, 167 s, 2024

ISBN 978-91-27-46255-7

Konsten att mötas

Stefan Einhorn, Kattis Ahlström, Ullakarin Nyberg Häftad, 223 s, 2023

ISBN 978-91-27-18505-0

Tillitsprincipen

Louise Bringselius Flexoband, 198 s, 2024

ISBN 978-91-27-46321-9

Med livet i behåll Anna Kåver Inbunden, 150 s, 2024

ISBN 978-91-27-46504-6

Ut ur ensamheten

Martina Wolf-Arehult Inbunden, 346 s, 2023

ISBN 978-91-27-82561-1

Snacka om kommunikation Anders Rydell Inbunden, 173 s, 2024

ISBN 978-91-27-46579-4

Anknytning i relationer

Camilla von Below

Flexoband, 229 s, 2022

ISBN 978-91-27-46022-5

Leka, prata, äta

Lars Klintwall, Maria Olofsgård Jegéus (red) Häftad, 214 s, 2020

ISBN 978-91-27-82512-3

Npf-kokboken

Sara Ask, Helena Cloodt, Julia Esters

Inbunden, 191 s, 2024

ISBN 978-91-27-46535-0

Öv = översättning

Du hittar fler titlar och kan läsa utdrag

Familjeformeln

Caroline Uggla

Inbunden, 254 s, 2024

ISBN 978-91-27-17978-3

Föräldraguiden vid

autism och adhd

Katarina A. Sörngård Inbunden, 248 s, 2022

ISBN 978-91-27-46051-5

Kroppssmart

Soheila Zhaeentan

Inbunden, 247 s, 2023

ISBN 978-91-27-18053-6

Vad alla föräldrar borde göra

Kajsa Lönn Rhodin, Maria Lalouni

Inbunden, 160 s, 2023

ISBN 978-91-27-17907-3

ADHD – från duktig flicka till utbränd kvinna Lotta Borg Skoglund Flexoband, 192 s, 2020

ISBN 978-91-27-82725-7

Lev med din kropp, 2 utg

Ata Ghaderi, Thomas Parling

Inbunden, 301 s, 2023

ISBN 978-91-27-46350-9

Pappan som var rädd för hej då

Lars Klintwall, Amanda LeCorney

Inbunden, 48 s, 2023

ISBN 978-91-27-46531-2

Åren går, ADHD består Lotta Borg Skoglund Inbunden, 207 s, 2023

ISBN 978-91-27-17999-8

Vägen mot det friska

Anna Ehn

Häftad, 196 s, 2022

ISBN 978-91-27-17655-3

Välkommen till Psykologiwebben!

Här hittar du manualer, arbetsblad, boktips, fördjupande intervjuer och kontaktuppgifter till våra föreläsande författare. Omistlig kunskap för dig som arbetar inom ett människovårdande yrke.

psykologiwebben.se

Varje gång du väljer förlaget Natur & Kultur är du med och bidrar till något större. Vi är en oberoende stiftelse som ska göra skillnad i samhället. Förutom att inspirera till läsande och lärande stärker vi röster i det demokratiska samtalet genom priser, stipendier och stöd. Vi ger ordet till fler.

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.