Page 1

WEB2.0

LEERDOELEN Na het bestuderen van deze leereenheid moet je: ⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒

De begrippen WEB2.0 , RSS en embedden uitleggen. Voordelen van WEB2.0 opnoemen. Bespreken hoe WEB2.0 interessant kan zijn in een onderwijscontext. Enkele voorbeelden van WEB2.0 toepassingen opnoemen en bespreken. Uniforme accounts creëren op WEB2.0 platformen. Filmpjes zoeken en bekijken op videoplatformen. Een Powerpoint presentatie online plaatsen. Een document online plaatsen en delen. Online documenten creëren en delen. Online afspeellijsten creëren en beluisteren. Bestande online bewaren en delen. Een online agenda onderhouden en delen. Bestanden online omzetten. Een online bladerbaar boekje maken. Een online presentatie maken. Samen online brainstormen. Online foto’s bewerken. Favorieten online plaatsen en delen. Samen tekenen op een online whiteboard. Een visuele tijdlijn creëren over een topic. WEB2.0 toepassingen op een creatieve en verrijkende manier inzetten in je lessen.


2

1

INLEIDING

1.1

EVEN ZOEKEN

Op dit moment is er reeds heel veel te vinden op het internet i.v.m. WEB 2.0. OPDRACHT Ga op zoek op het internet naar wat WEB 2.0 is. Zoek tevens naar toepassingen.

1.2

WAT IS WEB 2.0

WEB 1

Web 2.0 verwijst naar de tweede fase. Dit impliceert dat er ook een eerste fase was. Dit was de periode waarin het web zijn bekendheid verkreeg en steeds meer thuisgebruikers aansluiting vonden.

WEB2

Sinds enige tijd raast Web 2.0 over het internet. Web 2.0 staat voor de grote verandering waarbij internet zich steeds meer ontwikkelt van een verzameling van losstaande websites tot een totaal platform met interactieve webtoepassingen waar de gebruikers ook de nodige controle over krijgen. Web 2.0-sites nemen als belangrijkste uitgangspunt de inbreng van de bezoekers. De inhoud van dergelijke sites wordt niet langer (alleen) bepaald door de webmaster, maar zoveel mogelijk door de bezoekers zelf.

Sociaal

De sites die 2.0 zijn, zijn collaboratief, sociaal, gebruiksvriendelijk, voortdurend aan verandering onderhevig, rekenen fel op de inbreng van de gebruiker, ze zijn super creatief, ze zijn snel en bovendien in de meeste gevallen gratis.

Gebruiker centraal

Web 2.0 draait om de internetfilosofie die de gebruiker centraal zet. Web 2.0 toepassingen zijn voor gebruikers, door gebruikers.

Online

Om Web 2.0 toepassingen te kunnen gebruiken heb je enkel een browser (met de meest gangbare plugins) nodig. Je hoeft er dus voor de rest niets voor te installeren.

1.3

RSS

Web 2.0 applicaties maken vaak gebruik van RSS feeds. Als je je inschrijft op een RSS nieuwsfeed van een website, moet je niet langer de hele website doorbladeren naar wijzigingen, maar krijg je, volledig geautomatiseerd, een overzichtje van de laatste aanpassingen. Je krijgt dus altijd een up-to-date versie van de beschikbare informatie te zien. Bovendien kan je vanuit dit overzicht, via een hyperlink, heel snel naar de juiste plaats in de website springen, waar de wijziging is aangebracht.


3

1.4 Koppelen

EMBEDDEN

De meeste Web 2.0 applicaties die je online aanmaakt kan je vervolgens op een eenvoudige manier invoegen op een eigen webpagina of koppelen aan een andere web 2.0 applicatie (embedden). In de uitgewerkte case, verder in de cursus, wordt hiervan ook gebruik gemaakt. Praktisch zal je een stukje code moeten kopiĂŤren naar de plaats waar je het item wenst weer te geven. Hieronder zie je een voorbeeldje van zo een stukje code waarmee je een videofragment, dat op een andere server staat, kan weergeven op bijvoorbeeld een webpagina of een blog.

2

VOORDELEN VAN WEB 2.0

*

De toepassingen zijn meestal gratis. Je kan dus kosteloos gebruik maken van de webruimte en geavanceerde diensten.

*

Web 2.0 applicaties zijn over het algemeen heel gebruiksvriendelijk en intuĂŻtief.

*

Je moet niets van programmeren kennen.

*

Je kan Web 2.0 sites raadplegen en je eigen omgeving configureren van op iedere computer die verbonden is met het internet.

*

Web 2.0 toepassingen zijn, aangezien ze op het internet staan, ideaal om dingen met anderen te delen.

*

Je kan tijdsonafhankelijk en plaatsonafhankelijk samenwerken met anderen.

*

Je hoeft niets te installeren om gebruik te maken van dergelijke toepassingen.


4

3

WEB 2.0 IN ONDERWIJS

Blogs (inmiddels al populair in het onderwijs), websites waarop je foto's en presentaties kan plaatsen, to-do-lijstjes, online tekstverwerkers, het online opslaan en bekijken/beluisteren van video- en geluidsbestanden, het samenwerken aan webdocumenten en dergelijke zijn zeker bruikbaar in het onderwijs en dit voor leerkrachten, maar zeker ook voor leerlingen. Web 2.0 websites sluiten aan bij allerlei vormen en uitgangspunten van ‘het nieuwe leren’ en digitale didactiek (e-learning): *

gericht op zoek gaan naar informatie;

*

informatie verwerken en presenteren aan anderen;

*

samenwerken op allerlei manieren;

*

efficiënt communiceren;

*

zelfstandig en in groep kennis opbouwen;

*

creatief omspringen met mogelijkheden die geboden worden;

*

efficiënt omgaan met digitale media;

*

kritische houding.

Web 2.0 websites zijn in principe door iedereen op school te gebruiken, zowel individueel als in groep. De inhoud van deze sites kan 'openbaar' gemaakt worden (iedereen kan het lezen), alleen zichtbaar gemaakt worden voor de leden van een groep (bijvoorbeeld leerkrachtenteam, een klas,…), alleen zichtbaar voor een individu (directeur, leerkracht,…).

4

VERZAMELSITES

Een overzichtje van een aantal verzamelsites met overzichten en uitleg i.v.m. verschillende krachtige WEB2.0 toepassingen die vaak ook bruikbaar zijn in een onderwijscontext vind je op http://www.web20opschool.be/. OPDRACHT Bezoek voornoemde website en bekijk een aantal beschrijvingen van toepassingen.

5

WORKSHOP

In wat volgt maak je praktisch kennis met een aantal goede, veelgebruikte WEB2.0 toepassingen die bruikbaar zijn in de privésfeer, maar eveneens in onderwijs. Je zal vaak een account moeten creëren. Neem bij voorkeur altijd eenzelfde wachtwoord (verschillend van dat van je e-mailadres) en een vergelijkbaar account. Vb.: voornaamnaam – voornaam.naam – voornaam.naam@kahosl.be Altijd hetzelfde account zal niet lukken omdat de accounteisen kunnen afwijken bij de verschillende toepassingen.


5

5.1

FILMPJES ZOEKEN EN BEKIJKEN

5.1.1

Opdracht

OPDRACHT Zoek aan de hand van onderstaande instructies een aantal filmpjes over onderwerpen waarover je les geeft (waar je dit relevant lijkt te zijn uiteraard).

5.1.2

Platform

Open http://www.youtube.com.

5.1.3 Tag’s

Zoeken

Geef in de zoekbalk een één of meerdere TAG’s (=zoekwoorden) in. Handig is dat als je een tag intypt dat je vaak een lijst krijgt met suggesties. Deze lijst wordt weergegeven op basis van zoekopdrachten van andere gebruikers.

Vervolgens krijg je een lijst met zoekresultaten. Engelstalig

Tip: wanneer je Engelstalige zoektermen gebruikt krijg je een veel ruimere lijst aan (weliswaar Engelstalige) filmpjes.

5.1.4 Aanklikken

Bekijken

Klik een resultaat aan om het te bekijken.

Je kan het afspelen pauzeren, stoppen... Het geluid kan je eveneens instellen. Bovendien heb je de mogelijkheid om het filmpje fullscreen (op volledig scherm) af te spelen.

5.1.5 Related Videos

Heel handig is het feit dat je een lijstje met aanverwante videofragmenten (Related Video’s te zien krijgt. Vanuit dit lijstje kan je onmiddellijk een ander filmpje starten.

5.1.6 Account

Aanverwante videofragmenten

Plaatsen

Om filmpjes te zoeken en te bekijken heb je geen eigen account nodig en hoef je dus niet in te loggen. Als je actiever gebruik wil maken van het platform, door zelf filmpjes online te plaatsen en te delen, moet je eerst een (gratis) account creëren.


6

5.2

EEN POWERPOINTPRESENTATIE ONLINE PLAATSEN

5.2.1

Opdracht

OPDRACHT Plaats aan de hand van onderstaande instructies een presentatie online.

5.2.2

Platform

Open http://www.slideshare.net.

5.2.3 Signup

Klik rechtsboven op ‘Signup’ en volg de procedure om een account te creëren.

5.2.4 Login

Account

Inloggen

Als je al een account hebt klik je op ‘Login’ om vervolgens in te loggen.

5.2.5

Online plaatsen

Upload

Om presentaties online te plaatsen klik je op de knop ‘Upload’.

Browse & select

Klik op ‘Browse and select files’ en blader naar de presentatie die je online wenst.

Publish

Eens de presentatie ge-upload is geef je de eigenschappen in en klik je op ‘Publish’.


7

5.3

EEN DOCUMENT ONLINE PLAATSEN EN DELEN

5.3.1

Opdracht

OPDRACHT Plaats aan de hand van onderstaande instructies een document online en deel het.

5.3.2

Platform

Open http://www.scribd.com.

5.3.3 Signup

Account creëren en inloggen

Je creëert een account door rechts bovenaan op ‘Signup’ te klikken en vervolgens de procedure te volgen. Inloggen kan je vervolgens door rechts bovenaan op de knop ‘Login’ te klikken.

5.3.4

Een document online plaatsen

Click to choose

Klik op ‘Upload’ ‘Click to Choose Files’ en blader vervolgens naar de gewenste documenten (word-document, pdf-document, jpg-foto,…).Klik op ‘Upload Docs’.

Eigenschappen

Geef de nodige eigenschappen in en klik op ‘Save changes’. Klik ‘Finish’.

5.3.5 My Docs

Delen

Nadat het document online geplaatst is kan je het aanklikken vanuit jouw ‘My Docs’.

Je kan de rechtstreekse link weergeven en doorgeven aan anderen (Share This, Send This). Je vindt onder andere ook de code om het document in te bedden in een website of een andere WEB2.0 toepassing. Vanuit ‘My Docs’ kan je het eveneens aanpassen, verwijderen, delen, downloadbaar maken,…

5.3.6 Pdf, doc,…

Downloaden

Het document kan onder andere gedownload worden als pdf-file of word-document.


8

5.4

ONLINE DOCUMENTEN CREËREN EN DELEN

5.4.1

Opdracht

OPDRACHT 

Volg onderstaande instructies om een online document te creëren. Deel het met een collega. Werk in het document dat met jou gedeeld is.

5.4.2

Platform

Open http://docs.google.com.

5.4.3 Aan de slag

Creëer een account door op ‘Aan de slag’ te klikken en de account-procedure te volgen. Eens je een account hebt kan je op rechtstreeks inloggen op de startpagina.

5.4.4 Settings

Google-account creëren en aanmelden

Taal wijzigen

Klik rechts bovenaan het scherm op ‘Settings’

Selecteer de gewenste taal en tijdzone. En klik op ‘Save’ om dit te bevestigen.

5.4.5 Nieuw

Document aanmaken en wijzigen

Klik op ‘Nieuw’ ‘Document’. Het nieuwe document wordt geopend. Klik op de documentnaam ‘Naamloos’ om deze vervolgens te wijzigen naar een betekenisvolle naam. Klik regelmatig op ‘Opslaan’. In het tekstvak voer je de inhoud in. Via het tabblad ‘Bewerken’ maak je geselecteerde tekst op. Via ‘Invoegen’ voeg je foto’s in.

5.4.6

Document delen

Vink de documenten aan die je wenst te delen. Klik vervolgens op ‘Delen’. Geef de mailadressen in. Geef aan of het ‘bijdragers’ of ‘kijkers’ zijn. Klik op ‘Bijdragers uitnodigen’. De ontvanger krijgt een mail met de link naar het bestand. Om dit te bekijken/bewerken moet hij/zij een account hebben/maken.


9

5.5

ONLINE AFSPEELLIJSTEN MAKEN EN AFSPELEN

5.5.1

Opdracht

OPDRACHT Maak een afspeellijst met enkele van je favoriete liedjes en speel deze af.

5.5.2

Platform

Surf naar http://www.deezer.com.

5.5.3 Gratis registratie

Registreren en inloggen

Om te registreren klik je op ‘Gratis registratie’. Vervolgens log je in via ‘Log in’.

5.5.4

Muziek zoeken en afspelen

Geef het gewenste nummer of de gewenste artiest/groep in en klik op het vergrootglas om te zoeken. Vervolgens druk je op het ‘afspelen’-symbool () om het liedje te beluisteren.

5.5.5

Een afspeellijst maken

Klik, via ‘Muziek’, onder ‘Afspeellijsten’ op ‘Maak een afspeelijst’. Geef een titel, selecteer een muziekgenre en geef aan of de afspeellijst door anderen mag beluisterd worden.

5.5.6 +

Muziek toevoegen aan een afspeellijst

Klik op het ‘+’ symbool naast een lied, selecteer vervolgens de gewenste afspeellijst uit de keuzebox en klik op ‘Toevoegen’.

5.5.7

Een afspeellijst afspelen

Klik via ‘Muziek’ ‘Afspeellijsten’ op de gewenste afspeellijst. Klik op de afspeeltoets vóór het liedje waarmee je wenst te starten. De lijst wordt afgespeeld. Je hebt ook hier de mogelijkheid om een lijst in te bedden in een website.


10

5.6

BESTANDEN ONLINE BEWAREN EN DELEN

5.6.1

Opdracht

OPDRACHT Creëer enkele mappen. Plaats enkele bestanden online. Deel één van de bestanden met een collega student.

5.6.2

Platform

http://skydrive.live.com

5.6.3 Start met delen

Aanmelden en inloggen

Klik op ‘Start met delen’. Als je geen Live account hebt creëer je dit (Registreren).

Log in met je Live Account en klik opnieuw op Start met delen.

5.6.4 3 zones

Structuur

Je online opslagruimte van maar liefst 5GB bestaat uit ‘Persoonlijke mappen’ die enkel voor jou bestemd zijn, ‘Gedeelde mappen’ die voor welbepaalde groepen bestemd zijn en ‘Openbare mappen’ waarvan de inhoud voor iedereen is.

5.6.5

Mappen maken

Er zijn een aantal standaard mappen zoals ‘Documenten’, ‘Favorieten’. Je maakt een map bij door op ‘Een persoonlijke/gedeelde/publieke map maken’ te klikken.

Geef de gewenste naam in. Je kan een map desgewenst delen.

Het is eveneens mogelijk om mappen in mappen te maken.

5.6.6

Bestanden plaatsen

Open een map en klik op ‘Bestanden toevoegen?’. Blader naar de bestanden en klik op ‘Uploaden’.


11

5.7

JE AGENDA ONLINE BEHEREN

5.7.1

Opdracht

OPDRACHT Creëer een online agenda en plaats er enkele afspraken in. Deel desgewenst je agenda.

5.7.2

Platform

Surf naar http://calendar.google.com.

5.7.3 Google account

Je hebt reeds een Google Account gecreëerd om gebruik te maken van Google Docs. Met dit account kan je nu ook inloggen op het platform Google Agenda.

5.7.4 Periode selecteren

Aanmelden

Afspraken toevoegen

Selecteer een periode in de kalender. Vervolgens verschijnt er een tekstballon waarmee je de afspraak kan invoeren en bevestigen door op ‘Afspraak maken’ te klikken.

Als je een afspraak toegevoegd hebt, kan je deze aanklikken en vervolgens extra eigenschappen instellen. Je kan o.a. ook anderen uitnodigen voor een vergadering.

5.7.5 Mijn agenda’s

Agenda’s maken en opmaken

Via ‘Mijn agenda’s kan je agenda’s bijmaken en opmaken.

5.7.6

Agenda delen

Door op de pijl naast een agenda en dan op ‘Deze agenda delen’ te klikken kan je anderen uitnodigen om je agenda (behalve afspraken die privé zijn) te raadplegen.


12

5.8

BESTANDEN ONLINE OMZETTEN

5.8.1

Opdracht

TOLEDO Voor bijkomende informatie zie: Zet een Word-document van minstens 2 bladzijden om naar een .pdf-file.

5.8.2

Platform

Surf naar http://media-convert.com/omzetten/.

5.8.3

Omzetten

Bladeren

Blader naar het lokale bestand dat je wenst om te zetten.

Output formaat

Selecteer onderaan het formaat waarnaar je het bestand wil converteren (Output formaat).

Accepteren

Plaats een vinkje voor ‘Ik accepteer de voorwaarden’ en klik op ‘OK’.

Tijdens de conversie wordt aangegeven welk aandeel van het omzetwerk reeds uitgevoerd is en hoe lang de verdere omzetting nog ongeveer zal duren. Downloaden

Eens het bestand geconverteerd is krijg je de mogelijkheid om het bestand te downloaden en lokaal op te slaan.


13

5.9

ONLINE BLADERBAAR BOEKJE MAKEN

5.9.1

Opdracht

OPDRACHT Plaats het zopas gecreëerde pdf-document online als bladerbaar boekje. Deel het.

5.9.2

Platform

Surf naar http://www.issuu.com.

5.9.3 Sign up / Log in

Rechts bovenaan het scherm staat een link die je bij de registratieprocedure brengt (Sign up) en een link die je de mogelijkheid geeft om in te loggen met je account (Log in).

5.9.4 Upload document

Registreren en inloggen

Document uploaden

Klik op de knop ‘UPLOAD DOCUMENT’. Blader naar een pdf-document op je computer en geef een titel, webnaam (geen spaties en speciale tekens), minstens 2 tags (zoektermen), een beschrijving, de taal (meestal Dutch) en het land van herkomst (meestal Belgium) in. Klik vervolgens op ‘Upload’.

5.9.5

Document bekijken, verwijderen of delen

My Publications

Klik op ‘My Library’ en vervolgens op ‘My Publications’. Klik een document aan om het boekje te bekijken en te doorbladeren. Klik een pagina aan om in te zoomen.

Share

Je deelt een document door onderaan rechts op ‘Share’ ‘E-mail a friend’ te klikken en vervolgens het formuliertje in te vullen.

Delete

Als je documenten uit je eigen bibliotheek wenst te verwijderen klik je op de knop ‘Edit’. Vervolgens kan je ‘Options’ aanklikken en op ‘Delete’ klikken.


14

5.10

ONLINE PRESENTATIE MAKEN

5.10.1

Opdracht

OPDRACHT Maak een online presentatie met aantal dia’s i.v.m enkele WEB2.0 toepassingen.

5.10.2

Platform

Surf naar http://docs.google.com.

5.10.3 Google account

Je hebt reeds een Google-account en al kennis gemaakt met Google Docs. Je kan dus reeds inloggen op het platform.

5.10.4 Nieuw

Inloggen

Presentatie maken

Klik op ‘Nieuw’ ‘Presentatie’.

Vervolgens kan je de titel wijzigen; de werkbalken gebruiken om de stijl te wijzigen, dia’s in te voegen, het thema te wijzigen,… Je kan uiteraard ook de presentatie opslaan en net als een tekstbestand kan je een presentatie ook delen met anderen. Eens je de presentatie publiceert kan iedereen ze op het web bekijken.

5.10.5 Presentatie starten

Presentatie afspelen

Om de presentatie af te spelen als slideshow klik je op de knop ‘Presentatie starten’.


15

5.11

(SAMEN) ONLINE BRAINSTORMEN

5.11.1

Opdracht

OPDRACHT Maak een mindmap naar keuze aan en deel deze met je buur.

5.11.2

Platform

Surf naar http://www.bubbl.us.

5.11.3 Start brainstorming

Account

Als je reeds een account hebt log je hiermee in. Als je nog geen account hebt klik je op ‘Start brainstorming’. Klik bovenaan op ‘Create account’ en volg de procedure.

5.11.4

Een mindmap maken

Editing

Geef rechts bovenaan een naam in voor een nieuwe mindmap en klik op ‘Save’.

Mindmappen

Typ in het midden van een ballon om de tekst aan te passen. Links bovenaan kan je een ballon vastnemen en verplaatsen door deze te verslepen. Door rechts bovenaan een ballon te klikken verwijder je de ballon. Links onderaan kan je de ballonkleur wijzigen. Door op het symbool rechtsmidden in een ballon te klikken creëer je een nieuwe ballon op hetzelfde niveau. Met het symbool middenonder in een ballen voeg je een onderliggende ballon toe.

5.11.5

Exporteren en delen

Menu

Via het menu (rechts onderaan) kan je het resultaat exporteren naar een afbeelding of webpagina.

Sharing

Via de knop ‘Sharing’ kan je andere gebruikers uitnodigen om mee te brainstormen.


16

5.12

ONLINE FOTO’S BEWERKEN

5.12.1

Opdracht

OPDRACHT Optimaliseer enkele foto’s naar keuze. Experimenteer ook met effecten. Download de resultaten.

5.12.2

Platform

Surf naar http://www.picnik.com/.

5.12.3

Van Start

Get started now!

Om van start te gaan klik je op ‘Get started now!’.

Account niet nodig

Vervolgens kan je een account maken en/of inloggen. Je kan echter ook met de toepassing aan de slag zonder een account.

5.12.4 Uplod Photo

Foto uploaden

Om een foto te bewerken moet je deze eerst uploaden. Klik op ‘Upload Photo’.

Blader naar de foto die je wenst te bewerken.

5.12.5

Foto bewerken

Edit

Via het tabblad ‘Edit’ kan je foto’s verschalen, verscherpen, rode ogen verwijderen, bijsnijden,…

Create

Via het tabblad ‘Create’ kan je effecten toepassen op een foto, tekst op een foto plaatsen, een rand rond de foto plaatsen,…

Experimenteer met de mogelijkheden en je zal zien dat alles zichzelf uitwijst.

5.12.6 Save & share

Foto downloaden

Om de foto op te slaan op je computer gebruik je het tabblad ‘Save & share’. Vervolgens selecteer je de gewenste opties en download je de foto. Ook hier heb je de mogelijkheid om bestanden te delen met anderen.


17

5.13

FAVORIETEN ONLINE PLAATSEN EN RAADPLEGEN

5.13.1

Opdracht

OPDRACHT Plaats een aantal van je favoriete websites online zodat je ze van overal kan raadplegen. Maak gebruik van tags om je favorieten te categoriseren.

5.13.2

Platform

Surf naar http://delicious.com/.

5.13.3 Join Now / Sign In

Klik op ‘Join Now’ om een account aan te maken. Vervolgens log je in via ‘Sign In’.

5.13.4 Save a new bookmark

Registreren en inloggen

Favorieten toevoegen

Klik rechts bovenaan op ‘Save a new bookmark’. Geef de URL in van de website en klik vervolgens op ‘next’. Geef de aanvullende gegevens (o.a titel en tags) in zoals in het onderstaande voorbeeld en klik ‘Save’.

5.13.5

Favorieten raadplegen

My Bookmarks

Klik op ‘Bookmarks’ ‘My Bookmarks’.

Filteren op tag

Vervolgens kan je je favorieten aanklikken, wijzigen en verwijderen. Rechts vind je een lijstje met tags. Door een tag aan te klikken krijg je alle bijhorende links te zien.

5.13.6 My network

Favorieten delen

Delicious heeft ook een sociale functie. Via ‘People’ ‘My network’ geef je andere gebruikers toegang tot jouw favorieten. Jij kan tevens hun favorieten raadplegen.


18

5.14

SAMEN TEKENEN OP EEN ONLINE WHITEBOARD

5.14.1

Opdracht

OPDRACHT Creëer een online whiteboard. Deel het met een buur. Teken/schrijf samen op het bord.

5.14.2

Platform

Surf naar http://www.skrbl.com.

5.14.3 Niet noodzakelijk

Om de mogelijkheden van Skrbl uit te testen is het niet noodzakelijk om te registreren en in te loggen. Het is echter wel aangewezen als je de whiteboards wenst te bewaren en regelmatig met een team samen op een bord wenst te werken.

5.14.4 Start skrbl now

Registreren en inloggen

Een online whiteboard opstarten en gebruiken

Klik op de knop ‘start skrbl now’.

Vervolgens verschijnt een whiteboard waarop je kan tekenen en schrijven door gebruik te maken van de knoppen in de werkbalk.

5.14.5 Email Invite

Samen kriebelen

Klik op ‘File’ ‘Email Invite’ en nodig vervolgens een andere gebruiker uit. Die krijgt een mailtje met de link van het whiteboard. Vervolgens kunnen jullie samen op het bord tekenen en schrijven. De wijzigen van de andere gebruiker verschijnen bij jou.


19

5.15

EEN VISUELE TIJDLIJN CREËREN

5.15.1

Opdracht

OPDRACHT Creëer een tijdlijn over een topic naar keuze.

5.15.2

Platform

Surf naar http://www.dipity.com.

5.15.3 Sign Up / Log In

Om een account te creëren klik je op ‘Sign Up’’. Je logt in via ‘Log In’.

5.15.4 Create a topic

Account

Een tijdlijn creëren

Om een tijdlijn te creëren, klik je op ‘Create a topic’. Geef de nodige gegevens in (je kan het topic ook illustreren) en klik ‘Create Topic’.

5.15.5 Ad an Event

Een tijdlijn opvullen

Om een gebeurtenis op de tijdlijn te plaatsen klik je op ‘Ad dan Event’.

Vervolgens geef je de nodige gegevens in. Je krijgt de kans om aan de gebeurtenis een foto, video, beschrijving, link of locatie te koppelen.

Aanpassen

Klik op een Event om het aan te passen of te verwijderen.

5.15.6 ShareThis

Delen

Via ShareThis en Embed kan je de tijdlijn delen met anderen.


20

6

ANDERE

Hieronder vind je nog enkele interessante WEB2.0 toepassingen die je zelf nog eens kan exploreren. Denk ook telkens na aan hoe je ze kan inzetten in een onderwijscontext. *

http://www.wikispaces.com Samen werken aan webdocumenten.

*

http://www.flickr.com Foto’s online structureren en delen

*

http://www.netvibes.com Een gepersonaliseerde internet startpagina.

*

http://maps.google.com Kaarten zoeken en personaliseren.

*

http://www.learnhub.com Online leeromgeving

*

http://creator.zoho.com Online databanktoepassingen met webformulieren creëren.

*

http://webmessenger.msn.com Online praten met bekenden.

*

http://www.zlango.com Praten met figuren.

*

http://www.last.fm Luister naar een automatisch gegenereerde radiozender met je favorieten.

*

http://www.eyespot.com Online filmpjes bewerken.

*

http://www.taatu.com Bouw een leventje op in een virtuele wereld.

*

voorbeeld  

jkiekdjfiekdiejekie