Sunnanvindsgatan 1

Page 1

Sunnanvindsgatan 1 C E N T R A L A| H I S I N G E N”Ny vy betyder inte bara ett nytt hem för dig. Det är ett helt nytt sätt att mäkla med kunden i fokus.”

Alexander Cezar Fastighetsmäklare E-post: alexander.cezar@nyvymaklare.se Telefon: 0700-65 57 45


Sunnanvindsgatan 1 C E N T R A L A| H I S I N G E N


Utgångspris

2 395 000 kr

Typ

Antal rum

3 rum

Våningsplan

Boarea

75 kvm

Lägenhetsnummer

Byggår

1945

Månadsavgift

Bostadsrätt 1 av 3 133 6 051 kr/mån

I månadsavgiften ingår nätavgift för el, värme, kall- och varmvatten. Obligatoriska tillägg för internetuppkoppling om 65 kr tillkommer och är inräknat i månadsavgiften. Individuell mätning och debitering av el.STILFULL OCH CENTRALT BELÄGEN GAVELTREA! Välkomna till denna välplanerade och trivsamma bostad fördelad på tre rum och kök med utmärkt gavelläge mitt på centrala Hisingen . Ni välkomnas med öppna ytor och god plats för trevligt sällskap. Vardagsrummet erbjuder flertalet möbleringsalternativ och härligt ljusinsläpp från stora fönsterpartier i två väderstreck. Ni har även ett praktiskt kök, två rymliga sovrum med goda förvaringsmöjligheter samt ett badrum och en gästtoalett. Bostaden präglas med moderna och stilrena materialval som gör det enkelt för er att sätta er egen stil. Ett hem att trivas i! Här är det lätt att leva och bo i ett tryggt och lugnt område med ett centralt läge vilket gör att ni har det mesta på promenadavstånd. I närheten har ni även olika grönområden så som Flunsåsparken, Ramberget och Hisingsparken. Det finns även utmärka kommunikationer i form av både spårvagn och buss som tar er till centrala Göteborg på mindre än 10 minuter.


Viss avvikelse kan förekomma, ritningen är ej skalenlig.


Rumsbeskrivning Hall

Sovrum 1 & 2

Ni välkomnas in i en ljus och rymlig hall med goda avhängningsmöjligheter. Trägolv tillsammans med ljusa väggar.

Master bedroom har ljusa väggar tillsammans med en fondvägg och trägolv. Ett väl tilltaget och rogivande sovrum med plats för dubbelsäng och tillhörande sängbord och skrivbord. Gott om förvaringsmöjligheter finns i fyra garderober. Rummet fylls av vackert ljusinsläpp tack vare stort fönsterparti.

Kök Härlig öppen yta och känsla av gemenskap med stora arbetsytor samt bra förvaringsmöjligheter i över- och underskåp. Kökets utrustning består av spishäll, köksfläkt, ugn, diskmaskin samt kombinerad kyl/frys. Blåa köksluckor tillsammans med bänkskiva i oljad ek och kakel som stänkskydd. Plats finns för matgrupp till 4 personer. Väggarna är målade i en ljus färg tillsammans med trägolv. Här flödar ljuset fritt tack vare två fönster.

Vardagsrum Från köket tar ni er vidare in till vardagsrummet som är ljust och rymligt. Plats finns för soffgrupp med tillhörande möblemang, tv-möbel och matsalsbord. Ett stort fönsterparti bidrar till en härlig och rymlig känsla. Väggarna är målade i en behaglig grön nyans och på golvet löper trägolvet vidare.

Bostadens andra sovrum har plats för dubbelsäng och tillhörande sängbord och förvaringsmöblemang. Ytterligare förvaringsmöjligheter finns i två garderober utanför sovrummen.

Badrum Modernt badrum med kaklade väggar i vitt tillsammans med plasmatta i en rogivande grön nyans. Här finns wc, handfatskommod, spegel med belysning och badkar.

Gästtoalett Bostadens gästtoalett har vitt kakel på väggarna tillsammans med en grön fondvägg och matchande grönt klinkergolv. Här finns wc, handfatskommod och spegel.

Förråd Till lägenheten hör både ett vindsförråd och ett källarförråd.


Förening och hus Byggnad Byggnadsår

1945

Ventilation

Självdrag

Uppvärmningssystem

Fjärrvärme

Driftkostnad Försäkring

1 500 kr/år

Hushållsel

2 400 kr/år

Summa

3 900 kr/år

Energideklaration Status Energiklass

Energideklaration är utförd den 2019-11-01 E

Föreningen Namn Antal lägenheter Organisationsnummer

HSB Brf Guldpokalen i Göteborg 165 757200-9210

RENOVERINGAR Utförda renoveringar: 2013 byte av föreningens passage- och tvättstugebokningssystem (Aptus med taggar). 2014 fasaderna tvättades. 2014/2015 OVK utfördes. 2018 trädgårdarna och gårdarna rustades upp för ännu trivsammare miljöer. I samband med detta projekt utfördes en dränering. 2022: Renovering av trapphus (inklusive eluppgradering, även i källarutrymme). Kommande planerade renoveringar: 2023: Enbart mindre underhållsåtgärder 2024: Delar av fasad och tillhörande detaljer, bland annat stuprör Föreningen arbetar utifrån en underhållsplan för fastigheterna som sträcker sig till 2070. För mer detaljerad information om ekonomi och renoveringar se årsredovisningen. FÖRENINGENS EKONOMI Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB. Avgiften kommer att höjas med 7% 2024-01-01. TV/Bredband: Kabel-tv och bredband levereras av Comhem/Tele2. Hastighet 100/10 mbit/s. Parkering: Föreningen har 65 parkeringsplatser, varav 19 platser med laddstolpar för elbil, samt några korttidsparkeringar. Korttidsparkeringarna finns på kortsidan av hus 6 och hus 4 med 2-timmars respektive 10-minuters parkering. Avgiften för våra vanliga parkeringsplatser är i skrivande stund (2023-10-07) 200 kr/mån och för plats med laddstolpe 300 kr/mån. Alla platser har en månads uppsägningstid

Andel i föreningen

1,0337%

Föreningen tillåter inte juridiska personer.

Andel av årsavgift

1,0337%

Pantsättningsavgift

483 kr

HSB Brf Guldpokalen består av 150 lägenheter. Fastigheten är upplåten med tomträtt till och med år 2023. Totala lägenhetsytan är 6 972 kvm. Föreningen är medlem i FCH (fastighetsägare centrala Hisingen) vars verksamhet syftar till till minskad brottslighet, ökad trygghet, bättre rykte och i förlängningen en positiv värdeutveckling för fastigheterna i området Centrala Hisingen.

Överlåtelseavgift Äkta/Oäkta förening

1 208 kr betalas av säljaren Äkta

Föreningen äger marken

Tomträtt, löper till 2025.

Bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning

172700

Kontrollerat med styrelsen 2023-11-16. Föreningsinformationen är tagen från årsredovisning, hemsida och styrelsen. Vi ansvarar inte för att informationen är korrekt utan råder dig att kontrollera det som är av betydelse för dig. ÖVRIGT OM BOSTADEN Första tisdagen kl 18 nästan varje månad är det medlemskväll i föreningslokalen. Då finns någon i styrelsen där för att svara på frågor.Centrala Hisingen Bo centralt – och nära naturen!

Centrala Hisingen är en förlängning av Göteborgs ­centrum norr om Göta Älv. Området har idag mer än 38 000 in­ vånare – och det växer så det knakar! Flera nya lägenhets­ projekt planeras runt centrala Hisingen de närmaste åren. Här bor du centralt med all service du kan önska dig, men samtidigt lugnt och nära naturen. F L E R A K N U T P U N K T E R O C H N Ä R A T I L L S TA N Från centrala Hisingen är du alltid nära de stora bil­ lederna. Åker du kommunalt erbjuder knutpunkterna Hjalmar Brantingsplatsen, Vågmästareplatsen samt Wieselgrensplatsen mycket goda kommunikationer med spårvagnar och stombussar. Centrala Göteborg når du på bara några minuter med spårvagn. Du kan även ta direkt­ bussar till Volvo. Gång- och cykelbana går hela vägen till centrum. STO RT N ÖJ E S U T B U D O C H G OT T O M VAC K R A GRÖNOMRÅDEN Ett stort nöjesutbud med bland annat bowling, biljard, minigolf samt caféer och restauranger med mat från hela världen finns framförallt i de mysiga kvarteren runt Wieselgrensplatsen och Kvilletorget. I Kvillebäcken och vid Kyrkbytorget finns bibliotek.

Oavsett var på centrala Hisingen du bor, har du alltid nära till flera vackra grönområden och parker – utmärkta för rekreation och avkoppling. Göteborgs största parkområde, Hisingsparken med Slätta Damm, motionsspår, grillplatser och koloniträdgårdar, är ett exempel. Sommartid er­ bjuder Flunsåsparken underhållning med musik, dans och familjekvällar. Utsiktsplatsen på Ramberget och i Keillers Park har fantastisk utsikt över Göteborg och inbjuder till picknick i det gröna. Möjlighet till både golf och ridning finns bara en liten bit längre ut. Lundbybadet är en av flera anläggningar för dig som vill träna. När det gäller service, affärer och restauranger finns det mycket att välja på, inte minst på och nära centralt beläg­ na Wieselgrensplatsen och Backaplan. BARNOMSORG OCH SKOLOR FÖR ALL A ÅLDRAR På centrala Hisingen finns en lång rad för-, grund- och gymnasieskolor samt fritidsgårdar. Här ligger bland annat Västra Hisingens kulturskola med undervisning i musik, bild, keramik och teater.Information till dig som köpare MÄKLARENS UPPGIFT Fastighetsmäklarens uppgift är att ta tillvara både säljarens och köparens intressen enligt god fastighetsmäklarsed och enligt fastighetsmäklarlagen, FML. Alla mäklare på Ny vy Mäklare är registrerade hos Fastighetsmäklarinspektionen. OBJEKTSBESKRIVNINGEN Enligt FML ska mäklaren förse en tilltänkt köpare med en skriftlig beskrivning av bostaden. I denna objektsbeskrivning är vissa uppgifter obligatoriska. Uppgifterna bygger dels på information från offentliga register, dels på information från säljaren. Mäklaren är inte ansvarig för de uppgifter som säljaren lämnar. BOAREA OCH PLANRITNING Information om boarea kommer från säljaren och, när det gäller bostadsrätt, från föreningen. Uppgiften om boarea kan avvika från den faktiska boarean beroende på hur mätningen har utförts. Standarden för detta har ändrats över tid. Köparen uppmanas därför att kontrollera boarean före köp. Planritningen är inte skalenlig, avvikelser kan förekomma. BOENDEKALKYL Ny vy Mäklare erbjuder dig som köpare hjälp med att beräkna boendekostnaderna för denna bostad, i den mån du önskar. H A N T E R I N G AV P E R S O N U P P G I F T E R Ny vy Mäklare hanterar och lagrar personuppgifter och annan information för att kunna uppfylla våra åtaganden och skyldigheter i enlighet med avtal och gällande lagstiftning. Vid undertecknande av köpekontrakt eller överlåtelseavtal samtycker säljare och köpare till att Ny vy Mäklare får behandla information om slutpris, adress och bilder på bostaden samt att dessa får användas i marknadsföring. Köpare och säljare godkänner automatisk att bostadens slutpris publiceras på www.hemnet.se. Kontakta ansvarig mäklare på Ny vy Mäklare för mer information eller vid frågor om hantering av personuppgifter. Ä K TA O C H O Ä K TA B O S TA D S R ÄT T S ­ FÖRENINGAR En äkta bostadsrättsförening är ett privatbostadsföretag. För att betraktas som ett privatbostadsföretag måste företagets verksamhet till minst 60 procent bestå av att tillhandahålla bostäder i byggnader som ägs av föreningen, till medlemmar som är fysiska personer. Är verksamhet-

skravet inte uppfyllt är föreningen oäkta. För säljare och köpare innebär det skillnader i beskattning vid försäljning, köp och innehav. Mer information om detta kan du får från Skatteverket, se www.skatteverket.se. BUDGIVNING OCH KONTRAKT Accepterat pris innebär att mäklaren och säljaren har kommit överens om ett pris som ligger inom ramen för mäklarens värdering av bostaden och vad säljaren är villig att acceptera vid försäljning. Det kan ändå bli budgivning om flera spekulanter vill betala det accepterade priset. Budstart eller utgångspris är den summa som säljaren önskar att en eventuell budgivning börjar på. Budstart kan alltså understiga accepterat pris. Samtliga bud, även de som understiger nivån för budstart och accepterat pris, tas emot av mäklaren och meddelas säljaren. Mäklaren tar fram en förteckning över budgivarnas namn, kontaktuppgifter, aktuellt bud, tidpunkt för bud samt eventuella villkor. Om inte säljaren önskar annat, tillämpar Ny vy Mäklare öppen budgivning med full transparens. Säljaren har full prövningsrätt. Det betyder att bostaden marknadsförs med avsikt att den ska säljas, men det är säljaren som bestämmer om, när, till vem och till vilket pris som bostaden säljs. Säljaren är inte tvungen att sälja bostaden till det pris som anges i marknadsföringen eller till högstbjudande. Säljaren bestämmer med andra ord i alla dessa frågor. Först när skriftliga kontrakt är undertecknade är bostadsaffären avslutad. Mäklaren har skyldighet att ta emot och framföra bud som inkommer ända fram till kontraktsskrivningen. För att undvika ovisshet och missnöje uppmanar vi säljare och köpare att skriva kontrakt så snart de kommit överens om ett pris. F L E R A KÖ PA R E Det kan få stora skattemässiga konsekvenser om du köper en andel av en bostad och har uppskov med kapitalvinst för en annan bostad. De ägarandelar som anges i kontraktet kan inte ändras i efterhand. Därför är det viktigt att du som köpare funderar över vilka ägarandelar du vill ha och informera mäklaren om detta i god tid innan kontraktsskrivning. Det är inte mäklarens skyldighet att känna till vilken ägarfördelning som är optimal.


Ö V E R L ÅT E L S E AV B O S TA D S R ÄT T Bostadsrätten ska stämma överens med vad som avtalats mellan parterna och inte skilja sig från vad köparen kan förvänta sig med tanke på bostadens pris, ålder, skick och användning. I övrigt gäller normalt sett att bostadsrätten förvärvas i det skick som den befinner sig i på kontraktsdagen, om inget annat avtalas. Regler för fel i bostadsrätt finns i köplagen. Även regler i jordabalken kan bli tillämpliga. FA S T O C H LÖ S E G E N D O M I Jordabalken regleras vad som är fast egendom och vad som är tillbehör till fastighet och byggnad och därmed ingår i den fasta egendomen. Allt som inte omfattas av dessa regler betraktas som lös egendom. S Ä L J A R E N S U P P LY S N I N G S S K Y L D I G H E T Säljaren har ingen generell upplysningsplikt. Utgångspunkten är att säljaren inte kan göras ansvarig för fel som köparen kan upptäcka. Trots detta har säljaren i vissa situationer ändå ett ansvar att upplysa om fel som säljaren känner till och borde förstå är av betydelse. En förutsättning för detta ansvar är dock att det är ett väsentligt fel eller avvikelse – något som köparen borde ha kunnat räkna med att bli upplyst om, samt att utebliven upplysning om felet kan antas ha inverkat på köpet. KÖ PA R E N S U N D E R S Ö K N I N G S P L I KT Innehållet i objektsbeskrivningen är baserad på uppgifter från säljaren och eventuell förening. Endast om det finns särskilda skäl kontrolleras säljarens uppgifter av mäklaren. Undersökningsplikten ligger hos köparen, inte hos mäklaren. KÖ PA R E N S F I N A N S I E R I N G Det är viktigt för båda parter att köparen har finansiella möjligheter att fullfölja köpet. Oftast räcker ett skriftligt lånelöfte från bank. Lånelöftet är dock i princip alltid villkorat av att inget förändras för köparen. Om köparen exempelvis förlorar sitt arbete, går på föräldraledighet eller dylikt kan banken återkalla löftet. Det händer att bankens lånelöfte är villkorat med att köparen säljer sin nuvarande bostad. Tala med mäklaren om vilka finansiella förutsättningar du har. SÄRSKILDA VILLKOR I KONTRAKTET I köpekontraktet finns vissa valbara villkor som kan ge parterna, eller en av dem, rätt att frångå köpet. Det är vanligt att köparen vill kunna frångå köpet om lån inte beviljas för att kunna finansiera köpet. Andra villkor kan vara att köparen får låta en sakkunnig person besiktiga bostaden innan köpet blir bindande. Säljarens villkor kan handla om att kunna köpa en annan bostad. Dessa så kallade svävarvillkor är alltid tidsbegränsade med ambitionen att de ska upphöra att gälla efter relativt kort tid. Om villkor av

denna typ ska förekomma eller inte, är en del av förhandlingen mellan säljare och köpare. R E K L A M AT I O N T I L L S Ä L J A R E N Säljaren är ansvarig för dolda fel i en såld fastighet i tio år efter köparens tillträde och för bostadsrätt i två år efter köparens tillträde. Om köparen vill åberopa fel på fastigheten ska köparen göra en reklamation till säljaren. Reklamationen måste ske inom skälig tid efter att köparen märkt, eller borde ha märkt, felet. Om reklamationen görs för sent förloras normalt sett rätten till kompensation från säljaren. R E K L A M AT I O N T I L L M Ä K L A R E N Om säljaren eller köparen anser att mäklaren har begått ett fel som orsakat en ekonomisk skada ska reklamation ske inom skälig tid efter att säljaren eller köparen insett, eller borde ha insett, omständigheterna bakom reklamationen. Preskriptionstiden när det gäller krav mot mäklare är normalt sett tio år. Reklamation och underrättelse om skadeståndskrav kan överlämnas, muntligen eller skriftligen, till mäklaren eller till kontoret vars adress finns angiven i uppdragsavtalet eller köpekontraktet. Ärende om skadestånd prövas i första hand av mäklarens ansvarsförsäkringsbolag efter att ett krav mot mäklaren framställts. Om köparen eller säljaren inte är nöjda med försäkringsbolagets beslut kan de begära att Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd, FRN, överprövar beslutet. FMI, som utövar tillsyn över fastighetsmäklare i Sverige, kan pröva om mäklaren brustit i sina skyldigheter. FMI prövar inte frågor om skadestånd eller provision. Mer information finns på www.fmi.se. Å N G E R R ÄT T Om säljaren har ingått förmedlingsuppdrag med mäklaren utanför mäklarens affärslokal har säljaren rätt att frångå avtalet (ångerrätt) genom att meddela detta personligen till mäklaren inom 14 dagar från den dag då förmedlingsuppdraget påtecknats av båda parter (ångerfrist). Standardformulär för utövande av ångerrätten finns hos Konsumentverket, www.konsumentverket.se. Ångerrätt gäller inte om säljaren uttryckligen samtyckt till att tjänsten ska börja utföras under ångerfristen och gått med på att det inte finns någon ångerrätt när tjänsten har fullgjorts. I de fall säljaren har ångerrätt och väljer att utnyttja den, kan säljaren bli skyldig att utge ersättning till mäklaren för utförd del av tjänsten med en proportionell del av det avtalade priset, om det är skäligt. Denna rätt förutsätter dock att säljaren uttryckligen begärt att tjänsten ska påbörjas under ångerfristen.Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.