Näringsliv 5 2012

Page 1

Länets ledande affärsmagasin w w w . n a r i n g s l i v. t o nummer 5.2012 | Pris: 35 kr

av3 2 företagare

läser

Näringsliv *

ring

0 slivsreflex 2

Kent och Chanthra driver snabbväxande Timråföretaget Nyqvist Såg & Hyvleri.

BRÄDKÖP blev BRÖLLOP Sidan 6-9

Gatufesten slåss för sitt varumärke sidan 5

satsar på

”Foppa” vindkraft

Sidan 13

12


Erbjud en lokal meny.

God lokalt producerad mat.

Produktion: Duplicera.nu Foto: Camilla Abrahamsson

»Varifrån kommer er mat?« När du handlar hos Västernorrlandsgården slipper du onödiga mellanhänder och stödjer samtidigt länets företag. Tag kontakt med Magnus Nordstrand på telefon 076-130 80 87 så berättar han vad vi kan göra för din restaurang. västernorrlandsgården.se

seidea.se

Västernorrland

Över 50 år i det norrländska näringslivets tjänst!

Ekonomirapporten: - 22 grader, 18 m/s

Flyg med oss. Umeå

Ett toppförsök nu kräver en erfaren partner. Vi på Norrlandsfonden har i över 50 år – oavsett konjunktur – följt med norrländska företag till framgång. Det tänker vi fortsätta med.

Sundsvall

Vi ingår i Sverigeflyg, och samarbetar nära med Malmö Aviation. Det gör att du enkelt kan resa vidare till en rad destinationer via Bromma. Just att du kan göra det från den enda centrala flygplatsen i huvudstaden är både praktiskt och klokt. Vi ses ombord!

Bromma Stockholm City

Göteborg Ängelholm Helsingborg

Visby Växjö

Kalmar Ronneby

Malmö www.norrlandsfonden.se

alltid nära


Innehåll Sommar 2012

Ledare

Släpp luren och släng dig i plurret Sommarsemester är blott en dröm för många småföretagare, inte minst i turistbranschen. Och för oss lyckligt lottade har det blivit svårare att släppa jobbet när det äntligen är dags för ledighet. Bredband i sommarstugan är en välsignelse som kan kännas som ett straff. För att inte tala om den makt de smarta telefonerna skaffat sig över oss.

Lever golf 22-årige Robin Stålebring instruerar och driver butikerna på två olika golfklubbar.

Prylar för dig i farten

Sidan 18-19

sid an 16 -17

Dessutom:

Oskyddad gatufest

Med egna ord

Lyckad försäljning

Sprider glädje

Sidan 5

Sidan 11

Sidan 20-21 Sidan 25

”Foppa” tror på vind Brinner för design Sidan 13

Att anstränga kroppen är en helt annan sak. Därför har vår träningsexpert John Pasanen tagit fram ett gäng övningar som passar perfekt att göra i stugan eller på stranden (se sidan 27). Jag vill också passa på att berätta om vår rykande färska läsarundersökning. Den visar att 63 procent av länets företagare regelbundet läser NÄRINGSLIV. Åtta av tio läsare ger tidningen minst betyget ”godkänt” (läs allt om undersökningen på www.naringsliv.to). Ha en riktigt avkopplande sommar!

Sidan 30

Krönikörer: webb

träning

Jesper Johansson

Tomas Wisten

John Pasanen

sidan 17

sidan 24

sidan 27

På omslaget: kent och Chanthra Nyqvist, träföretagare. foto: bo fernström

sociala medier

Redaktion & produktion

Samtidigt är forskarna överens om att våra hjärnor behöver varva ner för att de där revolutionerande idéerna ska få en chans att slå rot. Mindre mail och mera strandhäng gör underverk för kreativiteten.

Olof Axelsson Chefredaktör olof@naringsliv.to

Utgivare Ekonomedia Affärspress AB issn 1650-8386 Ansvarig utgivare Olof Axelsson, olof@naringsliv.to Redaktion 060-17 05 50, fax: 060-17 54 36 redaktion@naringsliv.to adress Sjögatan 23, 852 34 Sundsvall, www.naringsliv.to produktion och form Duplicera, www.duplicera.nu Tryck Kaltes Grafiska. Omslag: Magno Star 130g från Papyrus Inlaga: Graphocote 90g från SCA korrektur Anders Hammarberg Annonsbokning Christer Johansson 070-614 54 56, Anita Norberg Pajari 076-314 20 03 material skickas till annons@naringsliv.to Prenumerera Maila till prenumeration@naringsliv.to Du betalar bara portokostnaden! Upplaga 12 100 /19 300 Distribution Tidningen distribueras av Posten till alla företag i Västernorrland

Produceras av:

I samarbete med:

10 gånger per år och till alla företag i Jämtland 4 gånger per år. Finns även på flygplatser och andra mötesplatser för näringslivet. Vid utebliven tidning Kontakta Postens kundtjänst 020-23 22 20

När jag blir stor ska jag bli Näringsliv! Länets främsta affärsmagasin trycks i Sundsvall på papper uppväxt, skördat och förädlat i Västernorrland.

www.sca.com 3


Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

Konjunkturläget i Mellannorrland Den senaste statistiken finns på www.naringsliv.to JOBB

?

ÖPPE

T

Konkurser

+- 0%

Avser perioden:

Januari - april 2012 Västernorrland: 40 st, + 5% Jämtland: 28 st, - 7%

JOBB

?

ÖPPE

Nya företag

- 16%

Avser perioden:

Januari - april 2012 Västernorrland: 452 st, - 11 % Jämtland: 296 st, - 22 %

T

Gina till Y-Expo Gina Dirawi, Sundsvallstjejen som gjort succé som programledare i Melodifestivalen, kommer till företagsmässan Y-Expo i Timrå den 26 september. Hon kommer bland annat att prata om hur det är att vara ung entreprenör.

Knip framtidens talanger nu!

? JOBB

Nya bilar

- 18%

Avser perioden:

Januari - april 2012 Västernorrland: 1 912 st, - 20 % Jämtland: 834 st, - 2 %

ÖPPE

Den 12-13 juni samlas framtidens talanger inom

app- och spelutveckling i Sundsvalls stadshus. Målgruppen för mässan ”Sundsvall 24” är ungdomar, men projektledaren Mikael Bergvall, Sogeti, tycker att företagare ska komma dit också. – Det är en bra chans att knyta kontakter med duktiga ungdomar för sommarjobb, anställning eller konsultuppdrag.

Reklamkartan ritas om Sundsvalls reklamvärld. I höst går nätverket Plan 2 i graven. ständig reklambyrå går P & P i Redan i våras gick Malkovich Sundsvall samman med konkursamman med konkurrenten renten Sweet Williams. Ett nytt Originaldesign under namnet bolag med namnet Sweet WilliMcGarrett. Efter sommaren ams and POP är under bildande. flyttar resten av nätverkets – Vi är duktiga på att bygga medlemmar till nya lokaler i varumärken och de kan de nya Håkan Persson, P&P Kubens företagsby. Tre av dem kanalerna, menar Håkan Persson startar ett gemensamt bolag, namnet är på P & P. inte klart ännu. Det är inte den enda förändringen i Efter snart 30 år som själv-

4

Hallå där...

T

... Peo Jönis, ägare till Torpshammars Herrgård. Hur har året börjat?

– Våren har varit jättebra. Konferensgästerna har hittat hit och jämfört med fjolåret när vi ökade omsättningen så är det minst lika bra. Hade du väntat det?

– I den här branschen är det väldigt svårt att förutspå något, men vi har investerat mycket och det kanske börjar ge resultat. Vad är det ni gjort?

– Oj, det är mycket. Vi har bland annat en ny värmeanläggning och vi har byggt vinkällare, relax och biljardsalong. Dessutom har vi rustat upp en gammal ångbåt som används för turer på Ljungan. Man kan säga att den är ett komplement till herrgården. Och hur blir sommaren?

– Då är det förstås lugnt med konferenser, men för våra två andra starka områden som är bröllop och släktfester är jag optimist. ANDERS LÖVGREN


Besökarna tycks i alla fall gilla Sundsvalls Gatufest, varumärkesskydd eller inte.

Gatufesten nobbas varumärkesskydd Patenträttsrådet: ”De hade otur med sin tajming”

25 årsjubilerande Sundsvalls Gatufest nekas gång på gång att skydda sitt varumärke – i princip kan därför vem som helst använda namnet. Efter fyra år av juridiska turer blev det nyligen nej även i högsta instans.

D

en 2-7 juli är det dags för

Sundsvalls Gatufest, stadsfesten som lockat horder av musik- och kalasintresserade till Sundsvall sedan 1988. Festivalen är en stor snackis i staden och i år sponsrar Sundsvalls kommun evenemanget med 850 000 kronor. Samtidigt har de senaste åren präglats av ekonomiska problem, ägarbyten, tragiska dödsfall och avhopp. Nu visar det sig det sig också finnas problem med varumärket. Först i maj 2008 lämnade det dåvarande arrangörsbolaget in en ansökan till Patent och registreringsverket, PRV, om att skydda varumärket ”Sundsvalls Gatufest”. I mars 2010 avslogs ansökan eftersom det inte går att registrera geografiska namn. Avslaget överklagades till nästa instans, Patentbesvärsrätten, som valde att gå på PRV:s linje och avslog ansökan i september 2011. Men skam den som ger sig, i no-

vember 2011 överklagades beslutet till den högsta instansen – Högsta förvaltningsdomstolen. Den 16 maj kom deras besked: Att inte bevilja prövningstillstånd. Därmed läggs ärendet ner. Anledningen kan inte beskrivas som annat än maximal otur. Patentbesvärsrätten har nämligen hunnit ändra sin praxis sedan de fattade beslutet om Sundsvalls Gatufest i september 2011. Numera är det plötsligt inte alls omöjligt att få igenom varumärken med geografiska ursprung. Kovändningen stödjer sig på en dom i EU-domstolen. – I december 2011 godkändes en varumärkesansökan från köpcentrumet Nacka Forum. Man kan säga att Gatufesten hade otur med sin tajming, säger Jeanette Bäckvall, patenträttsråd på Patentbesvärsrätten. Och eftersom Patentbesvärsrätten redan ändrat sin praxis såg Högsta Förvaltningsdomstolen ingen anled-

”Vi ” har inte bestämt ännu hur vi ska agera. Gatufesten genomförs som planerat i juli – varumärkesskydd eller inte.” Anna frisk, vd

ning att ge prövningstillstånd. Varumärkesjuristen Bengt Nihlmark, som är ombud för bolaget bakom Gatufesten, är besviken över beskedet. – Jag hade räknat med prövningstillstånd just av den anledningen att praxis har ändrats och att vi därför skulle få igenom vår ansökan. Det som återstår nu är att lämna in en helt ny ansökan. Å andra sidan bör en sådan kunna gå igenom utan problem, säger han. Så länge Sundsvalls Gatufest inte är inregistrerat kan alltså vem som helst i princip använda namnet – eller till och med försöka registrera det. Så vad händer nu, Anna Frisk, vd för Sundsvalls Gatufest AB?

– Vi har inte bestämt ännu hur vi ska agera. Gatufesten genomförs som planerat i juli – varumärkesskydd eller inte, säger hon. Olof Axelsson 5


Kent Nyqvist grundade Nyqvist Såg & Hyvleri 1978. Här har har han medarbetarna Jonas Byström, Leif Nyqvist, Henrik Nyqvist, Tony Nyqvist och hustrun Chanthra Yudaen Nyqvist bakom sig.

Försiktig snab med familjen 6


bbväxare i fokus

Nyqvist Såg & Hyvleri växer så det knakar i granvirket. Förklaringen är ett stort uppdrag för SCA och att grundaren Kent Nyqvist varit försiktig med lån och utgifter. – Dessutom försöker vi hålla samma priser som de stora byggvaruhusen, men bättre service. Det lockar nya kunder, säger sonen Henrik Nyqvist.

G

ranvirket dundrar fram

inne i hyvleriet hos Nyqvist Såg & Hyvleri i Fagervik, utanför Timrå. I en väl använd kontorsstol en trappa upp sitter företagets grundare Kent Nyqvist och övervakar så att rätt virke hamnar på rätt plats och att hyvelstålet biter som det ska. I andra änden av hyvleriet står hans fru, Chanthra Yudaen Nyqvist, och lägger ribb i travar av hyvlat virke. Där emellan rör hon sig flinkt runt i lokalen och håller ordning, drar undan plast, stålband och oanvändbart virke. – Hon var i Timrå på besök och följde med några vänner hit när de skulle köpa virke. Jag träffade henne och det sa klick, berättar Kent Nyqvist. Det är sju år sedan. I dag är de gifta och har hus i både Fagervik och Thailand. Mer om det senare. Historien om det lilla träförädlingsföretaget i Fagervik började i slutet av 1970-talet. Då arbetade Kent Nyqvist på Östrandsfabrikens förråd och var på väg att bilda familj. Han skulle bygga ett hus av lösvirke, hade fått tag på timmer och gick till sågen i Fagervik för att få det sågat. Det slutade med att han fick såga det själv, och därigenom kom han in på sågverket. I familjen fanns det gott om företagargener. Kent berättar livfullt om olika konditorier och bagerier som föräldrarna hade i sin ägo. Fortsättning på nästa sida

7


Chanthra Yudaen Nyqvist passade tidigare barn och jobbade på risfält i Thailand. Nu är hon gift med Kent Nyqvist och jobbar i hyvleriet.

– Egentligen ville jag få ut dem i annat arbete först, men det gick inte och nu blir jag inte av med dem, skämtar Kent Nyqvist. Å andra sidan skämtas det också i andra riktningen. Bland de yngre i företaget finns förutom sönerna också Kents halvbror Tony Nyqvist och den nyanställde Jonas Byström. Bland dessa skojas det om hur det ska gå till när Kent Nyqvist någon gång ska lämna sitt livsverk. Ingen tror att det är möjligt att han kan kliva åt sidan. – Han är tjurig och inte så bra på att ha med folk att göra. Det är i alla fall bra att han håller sig inne i hyvleriet så han inte behöver träffa några kunder, skrockar sönerna. Tonen är både rå Nyqvist Såg och hjärtlig. Före& Hyvleri har ”Vi ” har breddat vårt taget är ingen plats därefter under sortiment och ska för ömfotade indilång tid haft en vider. Ingen sticker stabil men långsam fortsätta göra det under stol med att utveckling. Under eftersom det varit det ibland hettar till årens lopp har ordentligt mellan investeringar gjorts framgångsrikt.” henrik nyqvist virkestravarna. På i torkanläggning, tal om stolar går hyvleri, lagerhall det historier om att just sådana blivit och butik. Lån har nogsamt undvikaffeved vid några tillfällen! kits. Investeringarna har gjorts med – Det är kanske det som är det egna intjänade medel. bästa med att vi är ett familjeföreUndan för undan har den övriga tag. Vi känner varandra utan och familjen Nyqvist kommit in i föreinnan och törs säga vad vi tycker. taget. Kents söner Henrik och Leif, Alla är nog lite arbetselaka, men från ett tidigare äktenskap, är i praktiken uppväxta bland reglar och innerst inne drar vi åt samma håll, säger Kent Nyqvist och avdramatiseråspont och det var ingen högoddrar det heta humöret. sare att de skulle göra sin pappa sällskap i firman. Fortsättning från föregående sida – Det hade nog varit möjligt för mig att komma in i den världen också, men när jag provade att baka så insåg jag snabbt att jag var ovän med degen. Det blev bara kladd av alltihopa. Virke passade mig nog mycket bättre, säger Kent Nyqvist. Så när tillfället dök upp att köpa sågen sade han upp sig från skiftjobbet på Östrand och gjorde affär. – Det var ingen som ville låna ut pengar till mig, men jag är ganska envis och tjurig och hade bestämt mig. Så det gick ändå till slut. Lösningen blev att ta en livförsäkring som jag fick sätta i pant mot ett lån, berättar han.

8

Fakta: Kent Nyqvist Ålder: 59 Familj: Gift med Chanthra Yudaen Nyqvist, sönerna Henrik och Leif från tidigare äktenskap Bor: Hus intill sågen i Fagervik och i byn Phetchabun i norra Thailand Bakgrund: Uppvuxen i Fagervik, började jobba på Östrandsfabriken som ung, köpte sågen 1978 och har sedan byggt upp familjeföretaget Fritidsintresse: Åka båt och vara i Thailand Favoritmat: Thai-soppa Bästa TV-program: Discovery Favoritbok: Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson och Lasermannen av Gellert Tamas Förebild: PG Gyllenhammar

Nyqvistarna Henrik, Kent och Tony tar kafferast.

Från 2010 till 2011 växte omsättningen i företaget med 46 procent och nådde nästan 10 miljoner kronor. En sak som tagit fart är samarbetet med SCA där legohyvling är en viktig del. Det finns inte många fristående hyvlerier kvar, i regionen Sundsvall och Timrå inga andra än Nyqvists vilket gör företaget unikt. Dessutom har man bra avtal på inköp av det virke som säljs i den egna butiken för byggmaterial. Det tycks kunderna ha märkt. När NÄRINGSLIV besöker företaget är det en strid ström av hemmafixare som kör in på vändplanen med släpvagnar och lastar virke. En kund förklarar att det går snabbare att få hjälp än hos de stora konkurrenterna i Birsta och att priserna är klart jämförbara. – Vi har breddat vårt sortiment och ska fortsätta göra det eftersom det varit framgångsrikt, säger Henrik Nyqvist. Åter till Kent Nyqvist, hustrun Chanthra och Thailand. För fyra år sedan gifte sig paret i hennes hemby


Phetchabun i norra delen av landet. Sedan dess har de byggt ett hus som sitter ihop med Chanthras familjs hus och tillbringar några veckor där med jämna mellanrum. För thailändskan har det blivit stor skillnad på tillvaron efter att hon träffade sin nye man. Tidigare passade hon en systers barn och arbetade på familjens risfält. Men i dag jobbar hon på ett hyvleri och kämpar med svenska språket. – Att lära sig svenska är svårt. Jag tycker bättre om att jobba. Det är också bra att min syster och barnen har flyttat till Timrå. Jag brukar hälsa på dem, säger hon. Kanske håller ändå Kent Nyqvist på att fundera över sin reträtt som huvudägare av familjeföretaget. Han antyder i alla fall att han tittat lite på fördelningen av aktier inom familjen. – Och det är skönt att åka till Thailand ibland, även om jag blir rastlös när jag är borta från sågen, säger han. TEXT: ANDERS LÖVGREN FOTO: BO FERNSTRÖM

Fakta: Nyqvist Såg & Hyvleri Grundat: 1978 Ägare: Kent Nyqvist Omsättning 2011: 9,4 mkr (prognos för 2012 är 12 mkr) Resultat: +742 000 kr

Nyqvist Såg & Hyvleri är med sin omsättningsökning på 46 procent ett av de tio snabbast växande företagen i Sundsvall och Timrå enligt Almis nya mätning ”Tillväxtligan”.

9


Event, konferens & kickoff

Konferera och bo i ett fullskaligt konstverk Kom och upplev: New Orleansfestivalen, övrig musik, teater, hantverk, konstutställningar, kvällsmässa i Stavkyrkan m.m. Konferera i Rundlogen. Restaurang och kafe´.

Övernattning i hotell Sestola Gård eller Norgehusets Bed&Breakfast

Varmt välkomna önskar Barbro och Anders Åberg 0613-202 90, 070-389 24 36 www.mannaminne.se mannaminne@mannaminne.se

Konferens • Hotell Restaurang Torpshammars Herrgård Tel: 0691-205 80 info@torpshammar.com torpshammar.com

Grupp & Konferens

ny restaurangbåt m/s Poseidon

Företag, förening eller kompisgäng? Kontakta mig så hjälper jag dig anordna din nästa grupp- och konferensresa!

Ulrica

Storgatan 11, Sundsvall Gesällvägen 1, Birsta City 060-52 53 00 www.resia.se

Vi är konferenskraftiga ...när ni är trötta på att leta ett prisvärt ställe att konferera eller bo? www.sidsjohotell.se • 060-125 125 10

kryssningar med mat underhållning nattklubb luncher

info@restaurangbatenposeidon.se / 070-514 28 42 www.restaurangbatenposeidon.se

GIF-bastun!

Se GiffarnaS bortamatcher från vår exkluSiva hockey-baStu på Gärdehov. njut av mat, dryck och direktSänd allSvenSk fotboll!

Ring Roger Magnusson på Sundsvall Hockey för vidare dialog, 070-310 29 01


många människor och jag hade rätt bakgrund. Min fru skötte löner och det administrativa. Vi tyckte det var roligt båda två. Affärsidén var att hyra ut pensionärer som arbetskraft inom rot- och rut-sektorn, allt från renoveringar och markarbeten till vård och omsorg. Företaget som drevs som handelsbolag hade 40 pensionärer på lönelistan och omsatte cirka 2,5 miljoner kronor. Men efter fyra år fick det vara nog. – Det blev för stort för oss och vi fick jobba både kvällar och helger för att hinna med. Det kändes inte rätt att bara avveckla ett fint företag som sysselsatte många. Men vi visste heller inte hur vi skulle göra för att sälja, berättar Kurt Lindström.

Kurt Lindström är glad över att det gick smidigt att sälja sitt och hustruns företag. Han är nöjd med utfallet av affären och kan nu ägna sig åt andra intressen, bland annat en röd MG.

– Ta hjälp utifrån när du ska sälja företaget Att sälja sitt företag är en både viktig och svår affär. Därför tog paret Lindström i Sundsvall hjälp när det var dags. – Frågor om värdering och hur man skriver avtal klarar man inte som en vanlig småföretagare, säger Kurt Lindström.

K

urt Lindström i Sundsvall hade arbetat både som kakelsättare och som drifttekniker inom fastighetsområdet när han i 60-årsåldern bestämde sig för att bli företagare tillsammans med sin fru Ann-Christine. – Jag fick avtalspension och provade först att gå hemma. Men det var bland det värsta jag varit om. Jag blev rastlös och orolig. Och när jag började fara och hälsa på släktingar jag inte sett på 25 år var det dags att hitta något att göra, berättar han med ett skratt. Han började då köpa in prydnads-

föremål, blev knalle och for runt på marknader. Men det var mest åkande och packande och inget han trivdes med. En jul när familjen behövde en tomte skulle han ringa på en annons och hyra en sådan. Personen som svarade visade sig vara en gammal bekant som drev företaget Pensionär att hyra. Och företaget var till salu. – Det slutade med att jag och Ann-Christine köpte företaget och det är bland det bästa vi gjort. Det passade mig bra att ha kontakt med

”Det ” kändes inte rätt att bara avveckla ett fint företag som sysselsatte många.” Kurt Lindström

De letade efter företagsmäklare

på nätet men tyckte att det kändes krångligt. Då fick de höra talas om ett projekt som drivs av Handelskammaren Mittsverige och som går ut på att underlätta ägarskiften bland företag (se faktarutan). Ansvarig i Västernorrland är Knut Nordin i Örnsköldsvik. Med honom som stöd gick försäljningen på några månader. – Det var en stor trygghet att ha en erfaren person med sig. Vi träffades vid tre tillfällen. Han granskade vårt företag, värderade det och hittade också två kandidater som köpare. Vi sålde i höstas till två yngre killar som vi fick en bra dialog med, säger Kurt Lindström. I avtalet ingick att paret skulle finnas med som uppbackning för de nya ägarna i tre månader. De har sedan fortsatt att ge råd och stöd, och även förmedlat kunder. Men mest njuter Kurt nu av tillvaron som pensionär. En båt ska i sjön och husbilen väntar på att sommarsäsongen ska börja. Och i garaget står en röd sportbil som behöver omvårdnad. TEXT OCH FOTO: ANDERS LÖVGREN

40 företag på väg att byta ägare Handelskammaren Mittsverige driver

tillsammans med länsstyrelsen och Tillväxtverket ett treårigt projekt som ska underlätta ägarskiften. Syftet är att fler företag ska kunna leva vidare. Projektledaren Knut Nordin understryker att det inte handlar om att vara mäklare,

utan om att ge stöd och bidra med kunskap. – En stor grupp företagare i länet tillhör de äldre generationerna, vilket betyder att de funderar på framtiden för sina bolag. 40 företag har vänt sig till oss för att få hjälp och tolv affärer är hittills genomförda, säger han.

Varje ägarskifte är unikt men i projektet arbetar man systematiskt med bland annat värdering, förberedelse, finansiering, skattekonsekvens och avtal.

11


BMW 3-serie Touring

www.bmw.se

När du älskar att köra

FINNS MED xDRIVE. INTELLIGENT FYRHJULSDRIFT PÅ ÖVER 50 MODELLER.

KÖP 103.800 KR FÖR 1.200 KR. Just nu kan du spara mer än 100.000 kr genom att köpa en BMW 320d Touring. Du sparar faktiskt mer, ju mer utrustning du väljer. Så här enkelt fungerar det. Bilen har redan från början ett lågt pris: 299.000 kr. Väljer du till Advantagepaketet får du det för bara 9.900 kr. Och då får du dessutom välja ytterligare två av tre tillval för 9.900 kr: xDrive, Navigation eller Automatlåda. Vill du veta mer om hur du kan köpa 103.800 kronor för bara 1.200 kronor besöker du din återförsäljare eller läser mer på www.bmw.se/exclusive. BMW 320d Touring. Räkneexempel: Ordinarie pris:

327.500 kr

Advantage Edition 59.400 kr

xDrive – Intelligent fyrhjulsdrift 22.600 kr

Navigationspaket

= 432.500 kr = 328.700 kr

9.900 kr

9.900 kr

9.900 kr

Du sparar:

= 28.500 kr

= 49.500 kr

= 12.700 kr

= 13.100 kr

Månadskostnad

2.675 kr/mån

90 kr/mån

90 kr/mån

90 kr/mån

Erbjudande:

299.000 kr

Summa

23.000 kr

= 103.800 kr = 2.945 kr/mån

Advantage Edition innehåller: Takrails, Automatiskt avbländande backspegel, Armstöd fram, PDC bak, Regnsensor, Klimatautomatik, Farthållare, Radio Professional, Lädersportratt, Lättmetallfälg 17” V-eker 285, Sportstolar fram, Xenonstrålkastare, Belysningspaket, Förvaringspaket, Interiörklädsel tyg/läder Impuls.

Molin Bil AB Östermovägen 48, Sundsvall. Bilförsäljning 060-66 98 80. Butik/Verkstad 060- 66 98 90. Öppettider Mån-Fre 9.00-18.00, Lördagar 11.00-15.00. www.molinbil.se

12

Alltid med BMW Fri Service i 3 år/8.000 mil. BMW 320d Touring. Pris från 299.000 kr. Effekt 184 hk. Bränsleförbrukning vid blandad körning enl EU-norm från 4,8 l/100 km. Koldioxidvärde från 128 g/km. Miljöklass: EU5. Billån 2.945 kr/mån inklusive paket enligt ovan. Baseras på 6,70% ränta (ränteläge januari 2012), 30% kontantinsats, 50% restskuld efter 36 månader. Effektiv ränta 7,42%. Uppläggningsavgift och administrationsavgift tillkommer. Finansiering via BMW Financial Services. Enskild återförsäljare äger rätt att sätta eget pris. Erbjudandet kan ej kombineras med ramavtal eller andra företagserbjudanden.


Högtflygande planer för ”Foppa”

Foto: Erigovis

Peter ”Foppa” Forsberg är delägare och affärsutvecklare i Erigovis. Här tillsammans med vd Patrik von Ahn och styrelseordförande Mats Melbin.

Örnsköldsviksföretaget Erigovis har tagit fram helt nytt sätt att bygga torn till vindkraftverk. En av delägarna är hockeylegenden Peter ”Foppa” Forsberg.

E

rigovis bildades 2011 som

en avknoppning ur teknikkonsultbolaget Spektrakon. Med i bagaget finns två patent kopplade till vindkraftverk. Det första gäller uppförandet av kraftverkstornen. Det vanliga är att köpa färdiga tornkroppar från fabriker utomlands, och frakta dem hela till uppställningsplatsen i Sverige. Med Erigovis metod används i stället mindre prefabricerade element. Dessa transporteras på vanliga lastbilar och monteras ihop till ett torn på plats med hjälp av en mobil anläggning. Därmed blir logistiken mycket enklare – något som annars blivit ett allt större problem eftersom kraftverken ökat i storlek. – Genom att vi svetsar delarna på plats kan vi även öka diametern på tornet vilket medför att vi kan göra ståltorn på över 100 meter kostnadseffektiva, säger vd:n och delägaren Patrik von Ahn. Erigovis ska nu uppföra en för-

sta provanläggning i Örnsköldsvik och kommer därefter att bygga ett 50 meter högt torn. – Senhösten 2012 räknar vi med att kunna gå ut mot marknaden. Vi kommer att vända oss till turbinleverantörer, både de som gör egna torn och de som jobbar med externa leverantörer. För att kunna bygga provanlägg-

ningen breddas ägandet. – Vi tar in kapital främst från lokala företag och finansiärer samt breddar organisationen med ett ”kommersialiseringsteam” bestående av Mats Melbin, Casper Seifert och Peter ”Foppa” Forsberg. Det andra patentet bygger på att tornet används som sin egen kran för att hissa upp till exempel generator, noskon och blad. Därmed behöver inte stora tunga lyftkranar användas. – Metoden kan användas även i andra sammanhang än vindkraft-

Vindkraftstornet levereras i delar som monteras på plats.

”Senhösten ” 2012 räknar vi med att kunna gå ut mot marknaden.” Patrik von ahn, vd

verk. Jag räknar med att den ska finnas ute på marknaden inom två år. Kombinationen av tornbygget och lyftmetoden är Erigovis ensamt om. – Där är vi unika och lyckas vi med våra produkter kan det revolutionera branschen, säger Patrik von Ahn. Olof Axelsson 13


Trevlig önskar sommar! vi på... © 2008 KPMG AB, Sweden.

Bokföring för nybörjare www.momsfinans.se

KPMG i Sundsvall erbjuder en grundläggande kurs i bokföring. Efter genomgången utbildning skall kursdeltagaren erhållit kunskaper för att komma igång med bokföringen i ett mindre företag. 20 – 21 november 2008. Kursen omfattar 2 dagar, 9.00 –16.00. KPMGs kontor, Nya Hamngatan 12, Sundsvall. Kursavgift 4000:- exkl moms. För mer information om kursen, gå in på www.kpmg.se/sundsvall eller ring Anna Sundholm 060-64 50 23. Anmälan senast den 27/10 till sundsvall@kpmg.se eller tel 060-64 50 00.

Checq Bokföring

Planera din annonsering med oss:

Nå alla företag Med NÄRINGSLIV når du alla företag i Jämtland och Västernorrland. Prata med Christer Johansson eller Anita Norberg Pajari som arbetar med vår annons- och bilageförsäljning så hjälper de dig hitta en bra lösning. Christer Johansson 070-614 54 56, christer@naringsliv.to Anita Norberg Pajari 076-314 20 03, anita@naringsliv.to 14

Få komplett utgivningsplan och närmare info om våra produkter, SMS:a ”naringsliv” till 72 456 eller skanna QR-koden


cor ner sTo ne rla nds poj kar na hem sjö lens nor fres ks frö sö och båTp ryla r mitt n ene rgi xl byg g hoc key byg gpl asT birs ta city fyrfase all nel cof fee län sdsv han nes sun eyec way sliv ine rgi nge n när ing dsvall ene ke sma rt mar sun Thbi och rna nor kla alen smä entr sTen sTad hoc key byg gpl ast kor nbo den serv icec ing sliv sun dsvall gal leri a in attr act ine thbi ke sma rT mar lusi ve adv entu re å ik tidn ing en när bun gy pum p Timr fasT igh eTs ab exc icec enTr alen nor n serv cke acT den smy aTTr & in nbo ur a kor s leri d 925 cor ner sto ne diö ve adv enTu re gal lsen väs tern orr lan p timr å igh ets ab exc lusi rlan dsp ojk arn a pum fast nor gy k bun lens par n sö sjö cke frö ryla r miTT hem byg g fres ks lan d 925 ur & smy ne fyrfase n ene rgi xl rels en väs Tern orr kar na cor ner sTo han nel birs Ta ciTy nes cof fee län ssTy lens nor rla nds poj dsvall ene rgi way ryla r mitt hem sjö byg g fres ks frö sö stad smä kla rna sun fyrfase n ene rgi xl byg gpl asT och båTp key city sta hoc län birs all fee nel dsv sun eyec han way nes cof dnin gen när ing sliv ke sma rt mar ine sun dsvall ene rgi ast och entr alen nor Thbi sTen sTad smä kla rna all hoc key byg gpl kor nbo den serv icec gal leri a in attr act när ing sliv sun dsv mar ine lusi ve adv entu re nor thbi ke sma rT Timr å ik tidn ing en p alen pum enTr gy bun fasT igh eTs ab exc icec n in aTTr acT nbo den serv ur & smy cke a kor 925 s leri d diö gal lan ne re orr sto enTu a cor ner lusi ve adv else n väs tern arn exc ojk ab dsp timr å ets p igh rlan pum fast lens nor par k cke n bun gy pry lar miTT hem sjö byg g fres ks frö sö lan d 925 ur & smy ne fyrfase n ene rgi xl rels en väs Tern orr kar na cor ner sTo cha nne l birs Ta ciTy nes cof fee län ssTy lens nor rla nds poj sö way sjö frö rgi hem ks ene mitt fres r all dsv n ene rgi xl byg g asT och båTp ryla stad smä kla rna sun birs ta city fyrfase all hoc key byg gpl fee län snel dsv cof han sun nes eyec sliv way ine ing rgi dnin gen när sun dsvall ene Thbi ke sma rt mar och icec entr alen nor sTen sTad smä kla rna hoc key byg gpl ast s kor nbo den serv ing sliv sun dsvall gal leri a in attr act ine thbi ke sma rT mar lusi ve adv entu re å ik tidn ing en när icec enTr alen nor k fasT igh eTs ab exc n bun gy pum p Timr serv cke acT den smy aTTr & in nbo ur a kor 925 s leri lan d ve adv enTu re gal a cor ner sto ne diö rels en väs tern orr igh ets ab exc lusi pum p timr å fast nor rlan dsp ojk arn gy k bun lens par n sö sjö cke frö hem smy pry lar miTT byg g fres ks ne orr lan d 925 ur & fyrfase n ene rgi xl kar na cor ner sTo ssTy rels en väs Tern cha nne l birs Ta ciTy lens nor rla nds poj way nes cof fee län ryla r mitt hem sjö byg g fres ks frö sö sun dsvall ene rgi fyrfase n ene rgi xl byg gpl asT och båTp nsta dsm äkl arn a key city sta hoc län birs all fee nel dsv sliv sun way nes cof ine eyec han idni nge n när ing sun dsvall ene rgi Thbi ke sma rt mar ast och icec entr alen nor sTen sTad smä kla rna all hoc key byg gpl ös kor nbo den serv gal leri a in attr act när ing sliv sun dsv mar ine lusi ve adv entu re nor thbi ke sma rT Timr å ik tidn ing en p alen pum enTr gy bun icec n rk fasT igh eTs ab exc serv in aTTr acT nbo den ur & smy cke a kor 925 s leri d diö gal lan ne re orr sto enTu lusi ve adv rels en väs tern exc ojk arn a cor ner ab dsp timr å ets p igh rlan pum fast nor gy lens cke n bun frö sö par k tpry lar miTT hem sjö lan d 925 ur & smy ne rgi xl byg g fres ks rels en väs Tern orr kar na cor ner sTo ciTy fyrfase n ene nes cof fee län ssTy ech ann el birs Ta lens nor rla nds poj sö way sjö frö rgi hem ks ene mitt fres r all g sun dsv n ene rgi xl byg asT och båTp ryla ens tad smä kla rna birs ta city fyrfase all hoc key byg gpl fee län snel dsv cof han sun nes eyec sliv way ine ing rgi Tidn ing en när sun dsvall ene Thbi ke sma rt mar och icec entr alen nor sTen sTad smä kla rna hoc key byg gpl ast ös kor nbo den serv ing sliv sun dsvall gal leri a in attr act ine thbi ke sma rT mar lusi ve adv entu re å ik tidn ing en när icec enTr alen nor n bun gy pum p Timr rk fasT igh eTs ab exc serv cke acT den smy aTTr & in nbo ur a kor 925 s lan d re gal leri sto ne diö enTu ner adv cor ve a lusi arn yrel sen väs tern orr exc dsp ojk ets ab p timr å sjö lens nor rlan frö sö par k fast igh smy cke n bun gy pum åtpr yla r miTT hem rgi xl byg g fres ks orr lan d 925 ur & sTo ne ciTy fyrfase n ene poj kar na cor ner ssTy rels en väs Tern nds län rla fee nor cof nes lens yec han nel birs Ta way ryla r mitt hem sjö byg g fres ks frö sö sun dsvall ene rgi fyrfase n ene rgi xl byg gpl asT och båTp ens tad smä kla rna key city sta hoc län birs all fee nel dsv cof sliv sun way nes ine eyec han Tidn ing en när ing sun dsvall ene rgi Thbi ke sma rt mar och icec entr alen nor sTen sTad smä kla rna hoc key byg gpl ast iös kor nbo den serv ing sliv sun dsvall gal leri a in attr act ine re när mar en rT entu ing sma adv ke tidn ve thbi å ik exc lusi bun gy pum p Timr icec enTr alen nor ark fasT igh eTs ab a in aTTr acT 925 ur & smy cke n s kor nbo den serv leri d diö gal lan ne re orr sto enTu tern ner lusi ve adv exc tyre lsen väs å ik ojk arn a cor ab dsp timr ets p igh rlan pum fast nor gy sjö lens cke n bun frö sö par k åtpr yla r miTT hem diö s lan d 925 ur & smy rgi xl byg g fres ks na cor ner sTo ne rels en väs Tern orr ciTy fyrfase n ene nor rla nds poj kar nes cof fee län ssTy yec han nel birs Ta k lens way par sjö rgi sö hem ene frö ks mitt all r sun dsv byg g fres båTp ryla xl och rgi asT ene n gpl ase byg tens tad smä kla rna en key nel birs ta city fyrf cof fee län ssty rels sliv sun dsvall hoc rt mar ine eyec han all ene rgi way nes r sma idni nge n när ing dsv ke ryla sun Thbi båtp rna nor och kla entr alen byg gpl ast sTen sTad smä nel kor nbo den serv icec sun dsvall hoc key gal leri a in attr act rT mar ine eyec han ing en när ing sliv lusi ve adv entu re alen nor thbi ke sma kpum p Timr å ik tidn fasT igh eTs ab exc gy smä enTr bun stad icec n sten cke serv smy acT aTTr 925 ur & s kor nbo den enTu re gal leri a in näväs tern orr lan d a cor ner sto ne diö ets ab exc lusi ve adv timr å ik Tidn ing en nor rlan dsp ojk arn cke n bun gy pum p frö sö par k fast igh smy ks miTT hem sjö lens den & fres nbo ur g kor 925 s byg d xl diö lan n ene rgi väs Tern orr cor ner sTo ne birs Ta ciTy fyrfase fee län ssTy rels en rla nds poj kar na k fasT igh eTs ab hem sjö lens nor ene rgi way nes cof fres ks frö sö par lar na sun dsvall och båTp ryla r mitt n ene rgi xl byg g tern orr hoc key byg gpl asT birs ta city fyrfase län ssty rels en väs nel fee han cof nes eyec ine ring sliv sun dsvall way mar ryla r miTT hem dsvall ene rgi nor Thbi ke sma rt byg gpl ast och båtp sTad smä kla rna sun key sTen serv icec entr alen hoc act all nel birs Ta attr in dsv han a sun re gal leri mar ine eyec när ing sliv exc lusi ve adv entu nor thbi ke sma rT Timr å ik tidn ing en kla rna serv icec enTr alen acT sten stad smä cke n bun gy pum p ne diö s kor nbo den re gal leri a in aTTr lan d 925 ur & smy sto enTu ner adv cor ve a lusi dsp ojk arn ets ab exc timr å ik p igh pum fast k gy par bun n sö sjö lens nor rlan frö smy cke rgi xl byg g fres ks orr lan d 925 ur & ciTy fyrfase n ene ssTy rels en väs Tern way nes cof fee län sun dsvall ene rgi

Vi jobbar med att öka ditt resultat

Hallå där... ... Rune Forstin som den 28 mars registrerade Forstins Entreprenad & Alltjänst AB.

Vem är du och vad har du för bakgrund?

Vi på Duplicera finns till för att öka ditt företags resultat. Vi arbetar med affärsutveckling

i kombination med produktionsuppdrag inom tv, radio, webb, digitala reklamskärmar och tryck. Vi är tio personer som dagligen jobbar för att förbättra våra kunders resultat. Några av dem hittar du i pilen ovan.

– Jag är 58 år och född i Björna, Örnsköldsvik Sedan 2006 bor jag i eget hus i Solberg med fru och en dotter. Vi har också utflugna barn. Efter skolan jobbade jag bland annat på Nordbetong i Långviksmon och på Skanska. I slutet av 90-talet utbildade jag mig till undersköterska och arbetade inom omsorgen, men gick tillbaka till bygg 2003. Sedan har jag varit produktionschef i Umeå, mestadels på Botniabanan. I mars 2011 började jag hos konsultfirman Lars Briell som bygger vindkraftverk kring Solberg. I dag är jag även byggledare på betong åt företaget Vindin. Varför startade du eget också?

Läs mer om oss eller kontakta oss, SMS:a

– Jag skaffade lastmaskin för att ha något eget att syssla med inför pensionen. Jag började med enskild firma för fyra år sedan, men nu känns det bättre med aktiebolag.

duplicera till 72 456 eller skanna QR-koden.

Vad erbjuder du för produkter och tjänster?

Välkommen till Duplicera!

– Uthyrning av egna och andras hus, uthyrning av maskiner samt sälja entreprenadtjänster. Jag har lastmaskin, grusbil och bandgrävare. Vilka är kunderna?

En helt vanlig resultatbyrå ersund, 063 -13 08 60 Törnstensgränd 15, Öst all, 060 -12 71 31 Esplanaden 10, Sundsv u era www.duplicera.n plic facebook.com/du

– Företag runt Solberg men även turister under hela året. Hur kommer verksamheten att utvecklas?

– Jag siktar framåt för att utveckla Solberg och företaget. Mer uthyrning och arrangemang för att locka folk. Jag är med i Solbergsstiftelsen för skidbacken och ordförande i den ekonomiska föreningen som äger vår lokala affär. Vilka är dina starka och svaga sidor som företagare?

– Om jag gett mig den på att genomföra något så gör jag det. Men å andra sidan kan jag inte säga nej till nya arbeten. Min fru är förresten likadan: hon står både i affären och är med i deltidsbrandkåren! Anders Hammarberg

15


Näringsliv spurtar mot sommaren med:

Prylar i farten

Iphone-ställ i fickan Gomite gör vanligtvis smidiga kamerastativ, men har nu även släppt en hållare för iPhone som är liten nog att ha på nyckelringen men som får mobilen att stå stabilt om man vill titta på video eller ta bilder. 15 dollar är priset för Tiltpod Mobile och den passar till iPhone 4 och 4S. www.gomite.com

Förbättra din Dropbox Dropquest 2012 är en chans att öka utrymmet på din Dropbox. Först att bli klar med tävlingen får 100 GB extra utrymme för alltid. Vinnaren är dock redan utsedd, men alla som tar sig igenom utmaningarna, som består av pussel och gåtor online, får 1 GB extra utrymme för att lagra filer. Med lite kreativ sökning på Internet går det att hitta guider för att klara utmaningarna snabbare och få extra utrymme. www.dropbox.com/ dropquest2012 16

Google i molnet Google har lanserat molnlagringstjänsten Google Drive som ger dig 5 GB utrymme gratis med möjlighet att få 25 GB för 2,49 dollar i månaden och 100 GB för 4,99 dollar i månaden. Med hjälp av Google Docs kan du öppna och arbeta med dokument på din Google Drive direkt i webbläsaren. Dessutom skapas en mapp på på din dator vars filer, precis som med Dropbox, automatiskt lagras i molnet. www.drive.google.com

Laptopen på fotostativet På förra tekniksidan tipsade vi om hängslen med kamerafästen på. Här kommer en annan produkt som kan förenkla för fotografer och filmare. Tripad fästs enkelt på kamerastativet och sedan kan laptopen placeras säkert och lättillgängligt på den. En utskjutbar mugghållare samt yta för exempelvis extern hårddisk finns på varsin sida av Tripaden. Kostar 100 dollar. www.gotripad.com


n

Krönika: Sociala medier Jesper Johansson jesper@osynlig.se

Därför är Facebook dött om bara tre år Prenumerera på Photoshop Adobe inför en prenumerationstjänst i samband med att de släpper nya Creative Suite 6. För strax över 500 kronor i månaden får du tillgång till hela Master Collection med alla program för alla plattformar och samtliga uppdateringar till programmen samt tillhörande molntjänster. Adobe kallar lösningen för Creative Cloud. Detta kan jämföras med att köpa hela paketet för 35 000 kronor utan uppdateringar till nya versioner. Photoshop, Fireworks, After Effects, Illustrator och InDesign är exempel på några av de program som ingår i Master Collection. www.adobe.com

Kaffe på språng Cuppow är ett smart lock som förvandlar en vanlig glasburk till en behållare för att ta med kaffet då det är bråttom till kontoret. 8 dollar kostar den. Cuppow visar kanske framförallt hur man gör en effektiv produkthemsida år 2012, med flashig HD-video som förklarar konceptet snabbt och snyggt. www.cuppow.com

Få har väl missat den pampiga entré Facebook gjorde på Nasdaq-börsen i USA i maj. ”Alla” skulle köpa in sig i bolaget som vid introduktionen var värderat till över 80 gånger fjolårets vinst och var lika hyllat av ”makthavarna” som Telia-aktien. Och naturligtvis blev det ett magplask. Men Facebook står inför större utmaningar än en ostadig aktiekurs i framtiden. I min dagliga verksamhet arbetar vi mycket med strategier i sociala medier åt våra kunder, och där har Facebook länge varit ett huvudspår. Det vi märkt av den senaste tiden, och som även statistik sakta men säkert börjar påvisa, är att användarna drar sig mot mer nischade communities som exempelvis LinkedIn, MySpace och Pinterest. Dessutom dyker nya tjänster upp allt snabbare som lockar användarna till förändrade besöksmönster, vilket gör Facebook något mindre intressant. Visst, Facebook är fortfarande nummer ett och har en fantastisk position med sina enorma mängder användare, inte minst med den nästan obegripligt stora mängd information de har om dessa. Men man ska inte glömma bort att Facebook är ett vinstdrivande företag, där pressen att leverera resultat - och således även de negativa spaltmetrarna världen över - har ökat avsevärt sedan börsintroduktionen. Och det är bara att gå till dig själv. Hur mycket mer sälj klarar du att ta innan du vänder dig till andra kanaler? Vi som har varit med i IT-svängen ett tag vet hur det låter när en bubbla spricker.

Följande anser jag att Facebook måste lyckas med för att överleva: • Lyckas mobilt. Företaget måste hitta en affärsmodell där de kan skapa intäkter i mobila kanaler. Hälften av Facebooks 900 miljoner användare (varav 500 miljoner är aktiva) besöker webbplatsen från sin mobiltelefon, och antalet ökar. Där har företaget ingen vettig modell för att ta betalt ännu. • Lyckas med sök. Facebook har världens mest avancerade innehållsdatabas med sådana mängder information om sina användare att det nästan är för skrämmande för att förstå. Men om de ska lyckas måste de nå ut längre än till sina egna domäner och skapa större mervärden för sina användare. • Produktifiera. Google har sök, mobilt (i form av Android), molntjänster och TV-apparater. Facebook behöver vara mer än ett community.

Facebook behöver nödvändigtvis inte vara dött som företag. Men som det självklara community det är i dag, tror jag att det är dött om tre år. Det som däremot lever vidare är sociala medier, i form av det sätt Facebook lärt oss att vara transparenta och dela med oss av information till varandra. Och just detta ”fenomen” är vad ditt företag måste inrikta sig på i er marknadsföring i framtiden.

Viktor Lövgren

Facebook är bara en kanal, inte sociala medier.

viktor@naringsliv.to 17


Öjestrand visar sig från sin vackraste sida när Kenneth Turesson vässar svingen under ledning av instruktören Robin Stålebring (till vänster).

Robin visar vägen på banan Han svingade sin första järnfemma när golfen var som hetast i början av 2000-talet. I dag instruerar Robin Stålebring på två olika klubbar och driver även deras butiker. – Golf är allt för mig. Det ger mig också otroligt bra kontakter som företagare, säger 22-åringen.

S

äsongen har precis kommit

igång när NÄRINGSLIV skumpar runt i en vit golfbil på Öjestrand golfklubb, ett par mil söder om Sundsvall. Det är fortfarande glest med spelare men om några veckor lär det vara trångt både på banan och på husvagnsparkeringen intill. Vid ratten sitter Robin Stålebring som sedan årsskiftet är så kallad headpro på klubben. – De senaste tre åren har jag varit assisterade tränare och jag har verkligen längtat efter att kliva fram, säger han när vi en stund senare slår oss ned inne i klubbhuset där receptionen och golfshoppen finns. I Robins uppdrag ingår också att driva butiken. Båda verksamheterna gör han inom ramen för sitt eget företag Stålebring Golf Academy.

18

Det är snart tio år sedan Robin

började spela golf. Hans föräldrar har stuga i närheten och en sommar tyckte familjen att det var dags att gå en nybörjarkurs. Som så många andra golfare säger han sig ha blivit fast direkt. Talang och många timmars nötande på rangen ledde fram till en tävlingskarriär som junior. Parallellt med jobbet som elevstödjare på Ljustadalens skola har han pluggat till golfpro och dessutom läst bland annat idrottspsykologi på Mittuniversitetet. Nu tar Robin alltså klivet till företagare på heltid. Men entreprenörskapet är inget nytt. – Jag startade eget redan på gymnasiet, då jag instruerade andra juniorer. Sedan älskar jag ju att spela monopol, det är det bästa sällskapsspelet, säger Robin. Eftersom han hängt på banan

”Det ” här en utmaning både för klubben och för mig. Som instruktör är du aldrig bättre än din senaste lektion.” robin stålebring

sedan tidiga tonåren har han byggt upp ett värdefullt nätverk inom näringslivet. – Kontakter är sjukt viktiga. Hur många andra chanser har en 15-åring att tillbringa flera timmar med en toppchef under sommarlovet? Att bara jobba här på Öjestrand räcker inte för Robin. De senaste två åren har han varit instruktör även på Gnarpsbaden golfklubb, några mil längre söderut. Något han fortsätter med även i sommar. Nytt för i år är att han även håller i deras golfbutik. – Jag kommer att vara där minst en eftermiddag i veckan och ge lektioner, prova ut klubbor och så vidare. Visst är det en större risk att driva två butiker, men jag tvekade inte att ta den här chansen, säger Robin.


Själv har Robin Stålebring handicap 3, vilket han tycker är för högt. – Men just nu har jag inte fokus på att sänka. Jag räknar bara med att hinna spela tio rundor i år, jobbet tar all annan tid. I bakgrunden, Kenneth Thuresson.

Företagarna Örnsköldsvik ger sig ut på Roadshow i

un

j -19

ow

h ds

a Ro

18

Håll utkik efter vår husvagn måndag den 18 juni. Klockan 12-14 kan du träffa oss vid Ica i Husum. Passa på att ta en kopp kaffe och få en pratstund med oss och delta samtidigt i trevliga tävlingar med fina priser. Dessutom har vi jättefina erbjudanden som du inte ens behöver tävla om!

Sedan drar vi vidare till Örnsköldsvik där du hittar oss bland medlemsföretagen Nordemans Bil, Ica Kvantum och Europcar klockan 15-17. Där bjuder vi på ytterligare överraskningar. Tisdagen den 19 juni är Företagarna på Veckefjärden som huvudpartner till MPC Stjärngolf som startar sin turné i Örnsköldsvik.

m Tävla o r! ise fina pr

Varmt välkommen hälsar Företagarna Örnsköldsvik!

Som pro är han en viktig nyckelperson. Många klubbar har svårt att behålla sina spelare efter golfboomen. Sedan toppåret 2004 har svenska golfklubbar minskat antalet medlemmar med 11 procent*. – Det här en utmaning både för klubben och för mig. Som instruktör är du aldrig bättre än din senaste lektion. Robin ställer höga krav på sig själv. Dagen innan vi ses gav han två lektioner. En som gick bra och en som han upplever som mindre bra. – Jag tror inte eleven var missnöjd, men själv kände jag att jag kunde ha gett ännu mer. Min drivkraft är att hela tiden lära mig saker. Nu går jag en så kallad högre tränarutbildning hos organisationen PGA. Trots sin unga ålder – eller kanske tvärtom tack vare – är han medveten om vikten av att bygga ett personligt varumärke. Bland annat genom flitiga inlägg i sin blogg och genom att fixa aktiviteter som sticker ut. I månadsskiftet juni/juli ordnar Robin ett golfläger för damer på Öjestrand. Vid sin sida har han då Maria Bertilsköld, svenska damlandslagets coach. – Det känns riktigt häftigt.

www.foretagarna.se

Exklusiv kontorslokal uthyres i anrik miljö - mitt i city på Rådhusgatan 35!

• Vindsvåning • Komfortkyla • Parkettgolv • Terrass i söderläge • Hög standard • Mitt i centrum • Parkering på gården • Arkiv/Lager i källarplan Kontoret har 2 stora rum och trevligt kök. Yta 103 kvm. Den inspirerade miljön har värden som är helt unika i centrala Sundsvall. Bland annat en egen parkliknande och muromgärdad tomt, rikligt med parkeringsplatser, en härlig terrass och tidstypiska detaljer som varsamt renoverats och bevarats.

Text och foto: Olof Axelsson

* 2004 var antalet medlemmar 554 300. 2011 hade antalet minskat till 491 400, enligt Svenska Golfförbundet.

Se mer på: www.kraften.se eller ring: 060 - 66 66 90 för information!

19


med mina egna ord Maria Söderlund Lärkfors

” Konkurs och skulder, me landade i alla fall på fötte O

m jag får frågan, vad en lågkon-

junktur kan ställa till med så har jag mycket att berätta. Två gånger har jag som företagare tvingats försätta bolag i konkurs. Båda gångerna var oro på finansmarknaden och lågkonjunktur det som lade locket på affärerna. Men jag har också fått vara med om att komma på fötter igen och landa i något nytt. Det ska jag också berätta om här. Efter att ha jobbat på Ikea på 1980talet så startade jag och min man ett dataföretag som gick bra fram till finanskrisen i början av 90-talet. Den slog hårt mot oss och ledde till konkurs. Men jag försökte då se möjligheten att ta ett kliv i ny riktning och utbildade mig till civilekonom. Kom på så vis in i verkstadsbranschen och fick en ganska otrevlig start. Jag blev ekonomiassistent på ett stort företag, där det visade sig att ekonomichefen hade minst sagt ömma tår. Så fort han insåg att jag hade 20 fler högskolepoäng än han så vägrade han, av rädsla eller något annat, att släppa in mig i räkenskaperna. Jag fick inga arbetsuppgifter och tvingades redan efter åtta månader leta nytt jobb.

1996 blev jag ekonomichef på verk-

stadsföretaget Mohög Ljunghem i Töva, mellan Sundsvall och Matfors. Mohög Ljunghem var en riktigt tung verkstad, den enda i regionen som kunde klara de tuffaste jobben på lyft upp till 15 meter och 55 ton. Rejäla dammluckor var produkter som kunde hanteras. Jag var ägarens högra hand och lärde mig verksamheten sakta men säkert. Ett bekymmer var att bolaget var konkursmässigt. Men 1998 ordnade

även det sig. Då fick vi en jätteorder från aluminiumsmältverket Kubal och började tillverka 264 ugnar av en ny modell och vi vände från minus till plus i boksluten. När det började bli ordning på ekonomin ville ägaren och vd:n dra sig tillbaka. Jag och två andra anställda gick in och köpte bolaget som jag blev vd för.

”Den ” verkligt stora skillnaden är att jag nu sover som en prinsessa på nätterna och är glad på dagarna.” Jag kände att verkstadsbranschen passade mig, det var spännande uppdrag och jag hade inga problem att vara chef över manliga verkstadsarbetare. Det rullade på med näsan över vattenytan i många år, men 2005 gjorde vi ett misstag som kom att stå oss dyrt. Vi hade ett uppdrag från en stor kund att göra transportskruvar. Det är stora skruvar som används för att till exempel mata fram flis eller andra material. Vi hade fått en ritning på sådana och den gick att tolka på två sätt, vi valde det felaktiga. När levererade skruvar hos slutkunder började gå sönder förstod vi att något var fel och fick återkalla samtliga vi tillverkat. Företaget har sedan ändrat sina ritningar. Men just då vägrade de ta ansvar och vi fick själva stå för kostnaderna att göra nya. Det slet fruktansvärt hårt på vår organisation. Vi hade precis repat oss och var uppe på 43 anställda när vi sedan kom in i 2008 och den värsta krisen för industrin var ett faktum.

Stora order från både Kubal och Metso hamnade i frysboxen och där blev de liggande. Vi gjorde effektiviseringar och sade upp personal, men det hjälpte inte. Det som hände i företaget ledde till sömnlöshet, oro och dåligt humör som drabbade min omgivning. Hösten 2010 gick vi i konkurs när kassan var helt tom och vi själva uttömda på kraft. För oss ägare blev det en hård smäll känslomässigt att säga upp personalen men också personligt ekonomiskt. Vi hade under den kamp som varit borgat för lån både hos Almi och Handelsbanken. Lite oväntat för mig var banken bäst att ha att göra med i efterspelet. Almi agerade som ett kallhjärtat inkassobolag. Jag betalar fortfarande på mina skulder,

men märkligt nog känner jag att det varit värt det. Utan de där erfarenheterna hade jag inte varit där jag är i dag. Jag är en positiv människa som försöker hitta nya lösningar när det kör ihop sig. Efter konkursen sökte jag jobb som ekonomichef på Bussgods i Västernorrland. Tanken var först att jag skulle bli inhyrd. När jag träffat Bussgods ledning blev jag i stället anställd direkt. Sedan dess har jag känt mig mer och mer hemma i organisationen för varje dag. Här finns mycket att göra och i mars i år blev jag vd. Vi finns på fem orter, har 16 anställda och omsatte i fjol 26 miljoner kronor. Här får jag precis som tidigare vara både ledare och entreprenör. Den verkligt stora skillnaden är att jag nu sover som en prinsessa på nätterna och är glad på dagarna. Berättat för Anders Lövgren

KOMMENTAR: Maria Söderlund Lärkfors är född och uppvuxen i Sundsvall. Hon är gift med Kent Söderlund och de har tre barn tillsammans. Sin karriär som företagare sammanfattar hon som ”en berg-och-dalbana”.

20

Och när det gäller fortsatt företagande i någon form säger hon att det får vänta. Om det någon gång blir aktuellt så är hon helt säker på att inte dela ägarskapet med någon.


n jag rna!”

I dag är Maria Söderlund Lärkfors vd för Bussgods Västernorrland.

21


www.timra.se

Tack alla fantastiska företagare

Det arbete ni gör för Timrå är ovärderligt och resan mot Norrlands bästa företagsklimat 2015 fortsätter. Ha en underbar sommar! Besök vår webbplats www.timra.se/naringsliv för information om när höstens näringslivsaktiviteter startar.

PLAN2.NU

www.timra.se/naringsliv

Vi arbetar för Norrlands bästa Företagsklimat 2015! JO BB

?

ÖP PET

nya företag i länet

TIMRÅ Curtinia AB Bölevägen 9, SÖRBERGE Reg datum: 2012-05-15 Sskall bedriva utveckling och försäljning av gardinhållare och andra produkter för upphängning av hemkonfektion samt tillika annan verksamhet förenlig med denna. Verksamheten kan bedrivas genom intressegemenskap med andra bolag eller personer eller genom dotter-/intressebolag. Styrelseledamöter: Karl Johan Salomon Palén, Heinz-Johann Falbe PG Equipment & Trading AB Vävlandsvägen 5, TIMRÅ Reg datum: 2012-02-21 Bolaget ska bedriva försäljning av tillbehör till skogs- och entreprenadmaskiner samt handel med värdepapper och därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamöter: Hans Patrik Gillgren, Lars Peter Gillgren,Tord Eddie Stefan Persson, Jimmy Andreas Svedberg

HÄRNÖSAND Veda Ved AB Hackspettsvägen 3, HÄRNÖSAND Reg datum: 2012-04-04 Bolaget ska bedriva försäljning och produktion av brännved och annat biobränsle. Styrelseledamot: Stig Peter Forsman Mod att förändra AB Lövsångarvägen19, HÄRNÖSAND Reg datum: 2012-05-11 Samtalsterapi/coaching. Konsult inom missbruk och medberoendeproblematik. Rekonditionering av båtar och bilar och reparation av bilar och båtar. Styrelseledamöter: Linda Maria Näslund, Mats Mikael Näslund 22

Fortsättning på sidan 27 H Viklund Invest AB Brännavägen 23, HÄRNÖSAND Reg datum: 2012-05-12 Bolaget skall bedriva konsultverksamhet inom försäljning, coaching och utveckling av företagande. Travhästverksamhet, handel med värdepapper, förvaltning, köp och försäljning av fastigheter samt annan därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Henrik Mattias Viklund Ekebjörk Måleri AB G:a Karlebyvägen 17 D, HÄRNÖSAND Reg datum: 2012-04-27 Bolaget skall bedriva måleriarbeten samt annan därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Rolf Tomas Ekebjörk

KRAMFORS GörWik Holding AB Järnvägsgatan 50, KRAMFORS Reg datum: 2012-04-24 Föremålet för bolagets verksamhet är att bedriva handel, uthyrning och reparation av mindre motordrivna maskiner. Bolaget ska också bedriva handel med fritidsartiklar som främjar hälsan. Vidare ska bolaget äga och förvalta värdepapper samt fast och lös egendom och därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Lars Göran Wikström Nordingrå Service AB Klockarvägen 8, NORDINGRÅ Reg datum: 2012-04-26 Bolaget ska bedriva försäljning av petroleumprodukter samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamöter: Gert Ingvar Torbjörn Sundell, Jens Olof Norén, Hans Erik Fröberg, Bo Kristoffer Lindén

SOLLEFTEÅ Collima AB Skärvstavägen 80, SOLLEFTEÅ Reg datum: 2012-05-14 Aktiebolaget ska bedriva uthyrning av personbilar och lätta lastbilar, förvaltning av värdepapper. Styrelseledamot: Stig Patrik Stolt Vallagrillen AB Norra Ådalsvägen 11, SOLLEFTEÅ Reg datum: 2012-02-03 Bolagets verksamhet ska vara att bedriva restaurang, grill, pizzeria och kiosk, handel med aktier och värdepapper, förvaltning av fast och lös egendom samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Mender Daoud Douglas Kakel & Bygg AB Lövvägen 6, SOLLEFTEÅ Reg datum: 2012-03-06 Bolaget skall bedriva bygg- och kakelarbeten, handel med värdepapper samt annan därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Ernst Douglas Högberg JPP Stone Group AB Storgatan 106, SOLLEFTEÅ Reg datum: 2012-04-24 Föremålet för bolagets verksamhet är att äga och förvalta värdepapper samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamöter: Per Christer Mattias Eriksson, Jan Peter Nilsson, Bo Jonas Södergren

SUNDSVALL Vittrasel Holding Sundsvall AB Södra Järnvägsgatan 87, SUNDSVALL Reg datum: 2012-04-13 Bolagets verksamhet ska vara att bedriva behandlingshem- och utbildningsverksamhet för

människor i utanförskap, handel med aktier och värdepapper, förvaltning av fast och lös egendom samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Hans Peter Gunnarsson Lisa Nordling AB Thulegatan 51, SUNDSVALL Reg datum: 2012-04-03 Bolaget skall bedriva skrädderi gentemot privatpersoner och företag, försäljning av blommor, försäljning av second hand-artiklar, erbjuda hushållsnära tjänster, handel med aktier och andra värdepapper och förvaltning av fastigheter samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamöter: Adam Robert Alfons Lundell Åhs, Lisa Maria Therese Nordling Reinvent AB Box 1012, SUNDSVALL Reg datum: 2012-04-03 Bolaget skall bedriva verksamhet inom mjukvaruutveckling och därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamöter: Kersti Lisa Renander, Marcus Axel Sebastian Nylén, Rob Meadows Timo Mathandel AB Nackavägen 65, ALNÖ Reg datum: 2012-04-05 Bolagets verksamhet ska vara att bedriva butikshandel med finska varor såsom fiskprodukter, korv, piroger, kläder, bröd, mejerivaror och bastuprodukter, handel med aktier och värdepapper, förvaltning av fast och lös egendom samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Timo Tapani Ikonen Fastighets Esplanaden 16 Sundsvall AB Box 434, SUNDSVALL Reg datum: 2012-03-28 Föremålet för bolagets verksamhet är att äga och förvalta fast och lös egendom samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Love Jan Christer Brander


Behöver du hjälp med...

Nytt från EU De senaste nyheterna från Mid Sweden European Office. Regionens representanter i Bryssel: Malin Kull, Linn Tomasdotter, Kerstin Brandelius Johansson och Marlene Deogan.

Försäkringar Vi är försäkringsförmedlare och ger dig och ditt företag den bästa försäkringslösningen

0660- 835 65

Event

060-12 79 45 www.actionpeople.se

Slamsugning

Journr: 060-132750 www.corvara.se Frukt & Grönt

Norrmän sneglar österut

N

är Morten Wolden,

Trondheim är Tröndelags största stad.

direktör för kultur och näringsliv i Trondheim, besökte Bryssel i maj passade Mid Sweden European Office på att ställa några frågor om EU och samarbetet med Jämtland och Västernorrland. Hur ställer sig näringslivet i Tröndelag till EUsamarbetet och dess möjligheter?

– Kunskapen är inte alltid så god och jag tycker näringslivet i större utsträckning borde se möjligheterna med den europeiska marknaden. Det är den marknaden som är enklast för oss norrmän att kliva in på. Morten Wolden

Hur ser företagskontakterna med Jämtland och Västernorrland ut?

– Det finns en lång tradition av utbyte, bland annat genom Mittnordensamarbetet, men de dåliga kommunikationerna är ett

stort hinder. Därför är arbetet som görs inom ramen för projekten ”Nordens gröna bälte” och ”Green highway” mycket viktigt, liksom att vi får en bättre transportkorridor öst-väst. Inom vilka områden vill du se mer samarbete över gränserna?

– Vi har en del gemensamma satsningar, exempelvis energiområdet med fokus på förnybar energi och miljöteknik. Det finns också mycket att göra inom

turism-, mat- och upplevelsenäringar, men även inom IT. Här är det viktigt att vi är med och påverkar utformningen av de nya interreg-programmen. Vilka frågor står högst på agendan i Tröndelag just nu?

– Infrastruktur och förbättrade kommunikationer är en het fråga liksom bristen på kvalificerad arbetskraft. Det är också viktigt att stärka kopplingen mellan näringslivet och utbildning/ forskning.

Miun-forskare håller koll på företagsstöd tel 060-52 50 30 www.deltagront.se

Boka din plats här. Christer Johansson

Stödet till svenska små och medelstora företag uppgår till 46,5 miljarder kronor per år. Det visar en studie från det internationella forskarnät-

… EU-kommissionen är EU:s motsvarighet till den svenska regeringen? Den tillvaratar unionens allmänna intressen och föreslår ny lagstiftning. De så kallade generaldirektor-

Visste du att …

att koordineringen mellan de olika departementen som håller i stödet måste förbättras. En av initiativtagarna till IPREG är Anders Lundström, pro-

fessor i entreprenörskap vid Mittuniversitetet.

aten leds av kommissionärer. Svenska folkpartisten Cecilia Malmström ansvarar för inrikesfrågor, exempelvis asyl- och migrationsfrågor och EU:s arbete mot organiserad brottslighet.

EU-kommissionen har 30 000 anställda, vilket låter mycket men är färre än de som arbetar för Göteborgs stad.

verket IPREG. Forskarna konstaterar att oväntat lite av stödet går till nya entreprenörer, det mesta går till redan existerande företag. De menar också

Läs mer på www.ipreg.org

070-614 54 56

Anita Norberg Pajari 076-314 20 03

Så gör du affärer i Europa: ”Ditt Europa” innehåller massor av nyttiga råd. http://europa.eu/youreurope/business/index_sv.htm 23


Krönika: Webbutveckling Tomas Wisten tomas@smidigwebbyra.se

Sex steg som fixar din egen mobilsajt

Nu flyger vi från Midlanda till både Göteborg och Luleå!

Se dig omkring på tåget eller bussen, nästan alla tillbringar resan med näsan riktad mot skärmen. Men är ditt företags sajt redo för mobilt internet? Får besökarna en bra upplevelse eller blir de bara frustrerade?

Så här gör du sajten redo för mobila besökare.

nyhet!

Vilket innehåll ska vara mobilt?

En sida från Facebook, Google eller en e-postlänk leder till den vanliga sajten – inte till en separat mobilsajt. Bygg därför inte en mobilsajt på en särskild adress. Den vanliga sajten ska anpassa sig efter storleken på enheten man använder. Alla webbsidor måste därför se okej ut i en iPhone eller normalstor Android-mobil. Utvalda tjänster för mobilen

Dessutom vill ni kanske utveckla en riktigt mobilanpassad tjänst. Ni kanske har en interaktiv tjänst, sidor för inloggade kunder och så vidare som bättre kan anpassas för mobila enheter. Men vissa funktioner kanske passar bäst som en app – då blir de mer lättåtkomliga för användaren.

Göteborg

Luleå

¨ 12 rundturer i veckan ¨ Ingen mellanlandning ¨ 20 kg incheckat bagage utan extra kostnad

¨ 12 rundturer i veckan ¨ Ingen mellanlandning ¨ 20 kg incheckat bagage utan extra kostnad

Sundsvall - Göteborg

Sundsvall- Luleå

Dagar Mån-Fre Mån-Fre

Dagar Mån-Fre Mån Tors Fre Mån-Tors

Avgång Ankomst 06:30 07:50 16:40 18:00

Bestäm graden av anpassning

Tänk dig er vanliga sajt som den ena ytterligheten och en helt mobilanpassad sajt, som nästan ser ut som en app, som den andra. Den har stor text, stora knappar, enkel navigering och en väldigt avskalad design. Kanske vill ni placera er mobilsajt någonstans mittemellan. Ni kanske vill få besökaren att känna igen sig från er vanliga sajt, och kunna hitta i navigationen på ett liknande sätt – men utifrån mobilens förutsättningar.

Visa mobil design

Ankomst 07:35 10:40 14:30 17:10 17:50

Göteborg - Sundsvall

Luleå - Sundsvall

Dagar Mån-Fre Mån-Fre

Dagar Mån-Fre Mån Tors Fre Mån-Tors

Avgång 08:20 18:30

Ankomst 09:40 19:50

Identifiera enheten

Varje gång en sida visas måste besökarens enhet på något sätt identifieras. Alla moderna publiceringsverktyg har antingen til�läggsprogram eller inbyggda funktioner för att identifiera mobila enheter (både telefoner och surfplattor).

Avgång 06:25 09:30 13:20 16:00 16:40

Avgång 07:55 11:00 14:50 17:30 18:20

Ankomst 09:05 12:10 16:00 18:40 19:30

Reser du ofta? Vi erbjuder rabatterade biljetter i form av buntar. Buntbiljetterna är fullt flexibla och går att boka om och boka av ända fram till avgång. De är giltiga i 13 månader och vem som helst inom företaget kan nyttja dem.

När systemet vet vilken enhet som används, så gäller det att visa rätt design för rätt enhet. För mobila enheter används först och främst en annan stilmall (css-fil) och dessutom krävs säkert andra förändringar i designmallen eller temat. Hur ändringen går till beror på vilket publiceringsverktyg ni använder.

Välkommen att kontakta oss för mer information.

Anpassa innehållet

Ta del av nyheter och aktuella erbjudanden via vår Facebooksida: facebook.com/Direktflyg

Utöver designförändringen så kan ni behöva titta igenom innehållet på specifika sidor. Bilder måste skalas ner till en annan storlek. Eventuellt Flash-innehåll måste ersättas av andra tekniker. Formulär, bildspel och andra element kan behöva ändras mer i detalj än den generella designmallen kan klara. Sedan gäller det att löpande hålla koll på sajten så att nytt innehåll och nya tjänster ser bra ut i alla vanliga mobila enheter. Lycka till!

24

Boka! Boka på www.direktflyg.com, via mail på callcenter@direktflyg.com eller via telefon 0243 444 700.

www.direktflyg.com


Näringsliv presenterar: Månadens UF-företag*

Ljusa tavlor som sprider glädje Fanny Sandströms affärsidé är att erbjuda ett annorlunda sortiment av tavlor som är mer personliga än de som finns på marknaden i dag. Det ska synas att de är gjorda med mycket eftertanke och man ska bli glad av dem. Tavlorna går i ljusa färger och det som gör dem unika är de vardagliga motiven och de inspirerande citaten som följer med vissa av dem, enligt Fanny. Hon berättar att försäljningen har gått över förväntan och det har varit ett lärorikt år.

*

Ung Företagsamhet är en ideell, partipolitiskt obunden förening vars syfte är att samverka med skolan för att införa företagsamhet och ett engagerat näringsliv i det svenska utbildningssystemet

Fakta: Fina Foto UF Ägare: Fanny Sandström Skola: Timrå Gymnasium Ort: Timrå Affärsidé: Ljusa romantiska

tavlor, skapade med mycket kärlek och glädje. Tavlorna säljs inramade i en vit, lantlig träram Förebild som företagare: Victoria Mohlén och Eva-Lena Rylander

som driver Sagolik Läs mer på: www.finafotouf.blogg.se Facebook: ”Fina Foto UF”

Är du trött på att betala mycket för att sova ? Vi har prisvärda hotellrum och ännu billigare sovrum... Vi vill att du ska sova gott.

www.sidsjohotell.se • 060-125 125

Vi önskar alla våra kunder en riktigt härlig sommar!

www.eyechannel.se

Torgatan 8 i Sundsvall | www.lads060.se 25


Anmäl dig till höstens program………

Certifierad Projektledare

A!

EMSID

NY H

www.forestproducts.sca.com

Brandutbildningar i samverkan med Räddningstjänsten

info@westhagen.se - www.westhagen.se

Besök oss på webben Start i Sundsvall november 2008 och Umeå januari 2009

Ledarprogram

Start i Sundsvall november 2008

Ring Mikael Westerlund 060-169505

Tillsammans skapar vi nytta och effekt!

060 - 17 83 40 www.westhagen.se

www.brandskyddsforeningen.se

Från idéer till framgångsrika företag

Rekrytering och bemanning sedan 1996. www.kornboden.se

almi.se/mitt

ARTISTER - EVENEMANG - KONGRESSER - UNDERHÅLLNING Vi skräddarsyr ditt evenemang - besök vår hemsida:

Agda PS – det rollbaserade personalsystemet

www.programbolaget.com

Terminalvägen 12, 861 36 TIMRÅ Tel: 060 53 71 70

Ö. Långgatan 17, Sundsvall Tel: 060-17 17 66

Telefon 060-13 88 56, www.agda.se

JO BB

?

ÖP PET

nya företag i länet

4285108 Sundsvall Köpmangatan AB Köpmangatan 30, SUNDSVALL Reg datum: 2012-03-27 Bolaget skall driva detaljhandel främst i form av kiosk och servicebutik ävensom idka därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Maria Emma Charlotta Forsell Djurbutiken i Sundsvall AB Ågatan 3, SUNDSVALL Reg datum: 2012-04-25 Bolaget ska bedriva handel med hund- och kattartiklar samt idka därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Lena Carolina Åhman Electroline AB Albäcksgatan 34, SUNDSVALL Reg datum: 2012-04-02 Bolagets verksamhet ska vara försäljning av kök och vitvaror, elektriska hushållsmaskiner och hushållsapparater, heminredning och hemelektronik, handel med aktier och värdepapper, förvaltning av fast och lös egendom samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Sven Anders Höglund Mikael Widmark Bilverkstad AB Fornminnesvägen 34, MATFORS Reg datum: 2012-04-16 Bolagets verksamhet ska vara att uföra bilreparationer samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Ulf Mikael Widmark Nordgren Holding AB Box 1, SUNDSVALL Reg datum: 2012-03-13 Bolaget ska bedriva äga och förvalta fast och lös egendom samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Per Magnus William Nordgren

26

www.enwa.com Fortsättning på sidan 29

Fred Sweden AB Varvsgränd 15 B, SUNDSVALL Reg datum: 2012-03-28 Konsultverksamhet främst inom teknisk industri. Konsultverksamhet och utbildning inom personlig utveckling och friskvård. Konsultverksamhet inom kostrådgivning. Försäljning av hälsokost och restaurangverksamhet med hälsoinriktning. Äga och förvalta fast och lös egendom. Samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Curt Fredrik Nilsson Prosharp AB Hirsvägen 4, NJURUNDA Reg datum: 2012-04-11 Bolaget ska bedriva produktion, försäljning och uthyrning av eltekniska produkter i huvudsak skridskoslipar, konsultverksamhet inom el- och teknikområdet samt äga och förvalta fastigheter och därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamöter: Karl Magnus Eriksson, Jack Robert Gullbo, Olof Daniel Hellström C Sweden AB Malmgatan 23, SUNDSVALL Reg datum: 2011-12-06 Bolagets verksamhet ska vara att bedriva konsultverksamhet inom ledarskap och bolagsutveckling. Investeringar i små och medelstora bolag. Utveckling och skapande av agenturer och försäljningsrättigheter för externa varumärken samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamöter: Ulf Robert Andersson, Christina Lang Assael, Eva Charlotte Andersson MittSverige Bygg AB Saturnusvägen 9, SUNDSVALL Reg datum: 2012-05-07 Aktiebolaget ska bedriva nybyggnation, måleri och renovering av fastigheter. Lackering av heminredning samt ägande av fastigheter. Styrelseledamot: Johakim Mathias Aspman Nilsson

Sahlén arkivkonsult AB Repslagarevägen 22, SUNDSVALL Reg datum: 2012-05-08 Aktiebolaget ska bedriva utredningar, metodutvecklings och lösningsförslag inom sektorn informationsförvaltning. Processkartläggning och informationsklassificering. Dokumentation dokumentförvaring. Registratur, arkivering och arkivförvaltning. Författarskap inom ovanstående och angränsande områden och därmed förenlig verksamhet. Handel med värdepapper. Styrelseledamot: Tom Rolf Sahlén Haganord AB Box 239, SUNDSVALL Reg datum: 2011-09-16 Bolaget skall bedriva fastighetsförvaltning samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot Hans Bruno Abrahamsson Twentyfour - 7 Consulting AB Dimvägen 16, TIMRÅ Reg datum: 2012-05-02 Ska bedriva konsultverksamhet avseende företagsutveckling och därmed förenlig verksamhet, äga, förvalta och idka handel med aktier och värdepapper, samt äga och förvalta fast och lös egendom. Styrelseledamot: Lars Lennart Nylén Pizzeria Khanis AB Gilleberget 1F lgh 1002, SUNDSVALL Reg datum: 2012-05-02 Aktiebolaget ska bedriva pizzeria och restaurangverksamhet. Styrelseledamot: Haval Jalal Khani AB MB Sten & Mark Hammal 110, SUNDSVALL Reg datum: 2012-05-02 Verksamheten ska bedriva arbeten inom mark och stenläggning. Styrelseledamöter: Björn Inge Vedin, Kjell Mikael Rehnman

Vittrasel Holding Västernorrland AB Södra Järnvägsgatan 87, SUNDSVALL Reg datum: 2011-12-20 Bolagets verksamhet ska vara att bedriva behandlingshem- och utbildningsverksamhet för människor i utanförskap, handel med aktier och värdepapper, förvaltning av fast och lös egendom samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamöter: Hans Peter Gunnarsson, Thomas Mikael Silfversten Medlivus AB Tivolivägen 17, SUNDSVALL Reg datum: 2011-12-20 Ska bedriva verksamhet i form av tjänster, undervisning, konsultativ och teknisk innovativ verksamhet inom medicin samt medicinsk- och annan vetenskapsjournalistisk verksamhet. Bolaget ska också äga och förvalta fastigheter och värdepapper samt där- med förenlig verksamhet. Styrelseledamöter: Julia Maria Sjölén, Kurt Lennart Sjölén NIMA Snowpleasure AB Lunnängevägen 17, SUNDSVALL Reg datum: 2012-03-28 Bolaget skall bedriva konsultativ verksamhet inom områdena idrott och marknadsföring, tävlingsverksamhet inom idrott försäljning av idrottsartiklar, bedriva reklam- och PR-verksamhet, representation samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Niklas Kristoffer Mattsson CUE Consulting AB Fullblodsvägen 19, SUNDSVALL Reg datum: 2012-04-23 Aktiebolaget ska bedriva konsultverksamhet inom telekom avseende drift, projektledning och utveckling samt därmed förenlig verksamhet. Bolaget ska även förvalta fast och lös egendom samt aktier och värdepapper. Styrelseledamöter: Lena Kristina Kupari, Esa Pekka Kupari


Krönika: Träning John Pasanen john.pasanen@helex.se

nummer

kr Pris: 35 4.2012 |

L LyxhoTeL TRondheim

splittrar

Med lite fantasi blir stugan ditt gym

Sidan 12-13

rykande färsk

23 läsarundersökning:

av

på Miun ag. Studierna Signföret e unika de födde tr Svall. oS i Sund Mb Sa de nu blir

n a T S i R a KV ögonen på Se chefen i intervjun gs in ln anstäl

Sidan 6-9

sand Från Bred o City till Mexik

företagare

läser affärsmagasinet i Västernorrland

Näringsliv

Källa: ”Näringslivsreflex 2012”, Marknadsreflex Härnösand, maj 2012. Undersökningen visar att 63 procent av företagarna i länet läser NÄRINGSLIV Västernorrland.

www.naringsliv.to

Sillen på bordet, en kall dryck står på kylning – vad väntar du på? Kör igång träningen nu så hinner du med ett svalkande dopp innan maten. Så är tänket i sommar. Med lite fantasi kommer hamnen, stugan eller campingen att bli ditt gym. Strandlekar med femkamp kan hålla också dig i bra form. Underhåll musklerna med minst ett 30-minuterspass i veckan så slipper du känslan av att behöva börja om från början till hösten, när arbetet och fasta rutiner gör det lättare för de ordinarie träningsrutinerna att rulla på. Självklart ska du fortsätta med dina promenader och jogging regelbundet hela semestern, den lågintensiva träningen är också den lättaste att upprätthålla eller öka på. Press-, drag-, ben- och magövningar är det viktigaste för att musklerna ska hålla sig vakna. Välj ut en eller två övningar från varje grupp och kör dessa 2-3 gånger med 10-20 repetitioner. Eller så kör du varje övning i 30-60 sekunder, 2-3 gånger. Lycka till och kom ihåg att njuta av vår korta men fantastiska sommar!

Pressövningar

Benövningar

• Armhävningar i olika utföranden. • Pressa upp objekt på raka armar. Stenar, en kraftig gren eller en säck plantjord.

• Knäböj med ryggsäck, stock eller sten i famnen. • Hoppa upp på bänkar, bord, stenhällar eller på platt mark. • Gå i branter, springa på sand, delvis i vatten och favoriten igen, knuffa bil!

Dragövningar • Dra dig upp med ett rep fäst i en vägg eller tak. • Luta dig framåt och dra en hink fylld med sand mot magen, med en eller två händer. • Räckhäv på gungställning, stege eller en kraftig gren. Be om hjälp eller behåll en fot i marken så får du viktreducering.

Magövningar • Olika situps, alternativt med vikt på bröstet eller en vän som pressar dig tillbaka mot marken. • Statiska övningar som plankan på händer eller armbågar. • Rotationsövningar där du sitter med fötterna ovanför marken och twistar eller låtsas paddla kanot.

Själv har jag startat säsongen drömlikt genom att vinna den första Grand Prix-tävlingen i Australien. Mina kombattanter var 10 strongmen från hela världen och jag var lättast med mina 110 kg. Speakern undrade vad hemligheten i Sverige var med att leverera förhållandevis små men fruktansvärt starka män. Kom då att tänka på de träd som växer i fjällmiljö. De växer mycket långsamt, blir små men fruktansvärt starka jämfört med stora träd som växer under betydligt mer gynnsamma förhållanden.

PS.

På www.naringsliv.to lär jag dig lyfta en atlassten, (klotformad rund betongboll på 50 cm i diameter 120-200 kg). Vad väntar du på? 27


läge för affärer

Lars Holmberg 0612-139 00, lars.h@ltck.se

Terese Nordquist 060-16 35 73, terese.nordquist@almi.se

Teknikförfrågningar

Anders Karlsson 063-57 11 11, anders.karlsson@almi.se

Teknikerbjudanden

Energisnålt avlägsnande av vatten ur slam

Utrustning för hydroponisk odling i växthus

Handhållna IR-termometrar för mat

Hydraulisk ventil som mäter tryck och flöde

Ett amerikanskt företag söker en energisnål teknik för att avlägsna intracellulärt vatten i mikroorganismer för att effektivisera dehydreringsprocessen i avloppsslam. Målet är att minska vatteninnehållet till under 30 procent. Företaget är intresserat att sälja tekniken, teckna licensavtal och eller gemensam utveckling av produkten. Ref: 12 LU 87GA 3P3Y

Ett makedoniskt företag söker en partner som kan leverera utrustning och teknologi för hydroponisk odling i växthus. Tekniken ska finnas på marknaden eller vara färdigutvecklad för installation. Företaget vill teckna kommersiellt och tekniskt samarbetsavtal. Ref: 12 MK 82EX 3OUY

Ett engelskt företag erbjuder en serie av handhållna infraröda (IR) termometrar för mätning av temperatur på kött och annan mat som kräver förvaring inom vissa temperaturgränser. Mätningen sker på distans och mäter inom området -20 grader till +500 grader celsius. Utrustningen kan lagra upp till 100 mätningar och kan anslutas till dator via USB. Produkten finns på marknaden och företaget söker industriella eller kommersiella partners för marknadsföring och försäljning. Ref: 12 GB 4103 3P2B

Ett engelskt företag erbjuder en hydraulisk regleringsventil som mäter tryck och flöde i ett vattenledningsnät. Ventilen kan öka eller minska på vattentrycket utan behov av eltillförsel. Företaget söker kommersiella partners för marknadsföring och försäljning. Ref: 12 GB 4103 3P2F

I Västernorrland samordnas arbetet av Almi Företagspartner och Länstekniskt Centrum i Kramfors, LTCK. Nätverket erbjuder innovativa lösningar på tekniska eller administrativa problem och visar på möjligheter till framtida affärsrelationer. Vi kan även

Tryck med extra allt, i 80 ex? Njemas problemas.

förmedla innovationer och affärsmöjligheter från dig till nya kontakter i Europa – några av dessa kan du se här ovan. Företagskontakterna hanteras givetvis konfidentiellt tills samarbetsavtal eller sekretessavtal tecknats.

Tävla med NäriNgsliv

kaltes.se

Vinn en prisad middag. Nu har du chansen att vinna en tvårättersmiddag för två personer på White Guide-rekommenderade Invito Ristorante Italiano i Sundsvall. Du hittar tävlingen på www.naringsliv.to.

Låt oss presentera Norrlands modernaste digitalpress för dig. Den är kaxigast i klassen och får högsta betyg när det gäller att nå stor uppmärksamhet med en liten upplaga. Effektlack och tryck på pappersvikter upp till 350 gram! Välkommen till Kaltes 2012.

NäriNgsliv i samarbete med invito

www.naringsliv.to 28


Affärsnyckeln

Normalbelopp per dag i SEK exklusive logi (urval)

Kina.................. 800 Kroatien..............486 Lettland............. 473 Mexiko............... 400 Monaco............. 793 Moldavien.......... 348 Nederländerna.... 638 Norge................ 799 Polen................. 502 Portugal............. 562 Rumänien.......... 394 Ryssland............ 649

Saudiarabien...... 589 Schweiz............. 862 Slovakien............668 Spanien............. 476 Storbritannien..... 769 Sydafrika............ 353 Sydkorea.......... 1033 Tjeckien............. 740 Turkiet............... 569 Tyskland............ 575 USA.................. 704 Österrike............ 475

Traktamenten: inrikes 2012 Heldagstraktamente........... 220 kr Halvdagstraktamente......... 110 kr ÖP PET

April 2012

Mars 2012

Februari 2012

Januari 2012

December 2011

November 2011

Oktober 2011

0

Traktamente efter 3 mån..... 154 kr Schablon för natt................ 110 kr

Representation Extern och intern: 90 kronor + moms. Vin och sprit får ingå i beloppet och är avdragsgillt.

kronor/mil

Julgåva:............................................. 450 kr Jubileumsgåva................................. 1 350 kr Minnesgåva................................... 10 000 kr Allt inkl. moms

Kostförmån

120101.........................................2,00 110701............................................2,00 110101............................................1,50 100701............................................0,50 100101............................................0,50 090701............................................0,50 090101............................................2,00 080701............................................4,50

Prisbasbelopp (SEK)

(Skattepliktig schablon)

Helt fri kost................................................................. 200 kr Fri lunch....................................................................... 80 kr Fri frukost...................................................................... 40 kr

2012........................44 000 2011........................42 800 2010........................42 400

2009........................42 800 2008........................41 000 2007....................... 40 300

Du hittar alla nya företag på www.naringsliv.to

Hyro AB Örnsköldsallen 8, SUNDSVALL Reg datum: 2012-04-24 Uthyrning av motorfordon, bilar, lätta lastbilar, verktyg samt försäljning av motorfordon. Styrelseledamot: Rauno Henrik Rautio

L C Holmqvist 3 AB Grönborgsgatan 3, SUNDSVALL Reg datum: 2012-04-27 Bolaget ska bedriva handel med värdepapper och fastigheter, bedriva riskkapitalverksamhet med huvudinriktning på små och medelstora företag, uthyrning av maskiner och inventarier inom vägoch transportbranschen och därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Lars Christer Holmkvist

14

18,50

Skattefria gåvor

Referensränta (%)

Fordonsmäklaren Sundsvall AB Bågevägen 77B, SUNDSVALL Reg datum: 2012-04-27 Bolagets verksamhet består av köp, försäljning och service av begagnade motorfordon och därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Jens Tobias Moberg

Inter Grupp Partner Service AB Storgatan 11, SUNDSVALL Reg datum: 2012-04-25 Aktiebolaget ska bedriva servicebolag för anställda i Sverige, såsom löner, hyra, kontor, städning, försäkring för anställda, telefonabonnemang, ekonomiska tjänster, inköp kontorsmaterial, uthyrning personal och consulting inom managementconsulting i form av uthyrning av VD-tjänst, utvecklingschef, marknadskonsult. Styrelseledamot: Johnny Urban Hådén

För bil i tjänsten, 18,50 kr/mil. Överskjutande belopp betraktas som löneförmån och belastas med skatt och sociala avgifter.

kronor + moms

nya företag i länet

IZEM Pizzeria & Restaurang AB Storgatan 65 A, SUNDSVALL Reg datum: 2012-04-24 Bolaget skall bedriva restaurangverksamhet samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Hamid Amrouni

Bilersättning

90

Gladimagen AB Norrfjolsta 124, MATFORS Reg datum: 2012-04-24 Företaget ska bedriva restaurangverksamhet, musik- och nöjesarrangemang samt musikstudio. Styrelseledamöter: Annika Margareta Höglund Svensson, Gunnar Mattias Larsson

Nytt nummer

1,3

Förändring av konsumentpriserna ett år bakåt.

Traktamenten: utrikes 2012

?

1

September 2011

Juni

2

Augusti 2011

12

3

Juli 2011

Tisdag

Juni 2011

Skattedeklarationen ska finnas hos Skatteverket senast datumet angivet till höger. Då ska också pengarna vara bokförda på Skatteverkets bankgiro.

JO BB

4

2012

Skatt och moms

Australien........... 706 Belgien.............. 415 Bulgarien........... 418 Danmark............ 628 Estland.............. 419 Finland.............. 599 Frankrike............ 793 Grekland............ 755 Island................ 487 Italien................ 730 Japan.............. 1128 Kanada.............. 911

%5

Maj 2011

Datum för inbetalning av

inflationstakten

Lundvall Handelsagent & Rekryteringskonsult AB Byggmästargatan 15, SUNDSVALL Reg datum: 2012-03-29 Förmedla kontakter mellan svenska livsmedelsproducenter och europeiska livsmedelsproducenter. Agentuppdrag att sälja ost och mejeriprodukter åt producenter inom EU. Konsultverksamhet inom rekryteringsbranschen. Bolaget ska verka inom rekrytering, utbildningsbranschen med inriktning mot livs- medelsproducenter. Styrelseledamot: Per Göran Lundvall

september

ÖRNSKÖLDSVIK Sentax AB Minkvägen 5, ÖRNSKÖLDSVIK Reg datum: 2012-05-15 Bolaget ska bedriva konsultverksamhet inom data och elektronik samt tillverkning av elektroniska mätinstrument för provning och analyser av idrottsutövare samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Björn Staffan Rudlund NN Electro AB Guldenvägen 15, SJÄLEVAD Reg datum: 2012-01-31 Bolagets verksamhet är att bedriva elinstallation omfattande svagström och högspänning, tv- antennoperatör, försäljning av delikatesser såsom kött, fisk och skaldjur samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Nils Fredrik Soumitra Nygren JCC Hus AB Strandgatan 21, ÖRNSKÖLDSVIK Reg datum: 2012-01-02 Bolaget ska bedriva byggnadsverksamhet och försäljning av byggmaterial, tillverkning av prefabricerade byggnader och byggnadsdelar, konsultverksamhet inom byggnadssektorn samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Ulrika Desireé Leifsdotter Åkerman Thomas Johansson i Övik AB Såggatan 6A, DOMSJÖ Reg datum: 2012-05-04

Bolaget skall äga och förvalta mindre företag. Bolaget ska också äga och förvalta fast och lös egendom och därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Erik Thomas Johansson Ö-viks Skylt & Gravyr AB Nygatan 29 B, ÖRNSKÖLDSVIK Reg datum: 2011-12-12 Bolagets verksamhet ska vara tillverkning, gravering och försäljning av skyltar, presentartiklar och sportpriser, förvaltning av fast och lös egendom samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Hans Roland Backlund Domsjö Teletjänst AB Bräntmyrv 2, DOMSJÖ Reg datum: 2012-04-24 Uthyrning av personal inom telebranschen. Service och installation inom telebranschen såsom service och installation i telenätet. Uthyrning maskiner såsom däckmaskiner, balanseringsmaskiner och traktor. Bil och däckservice såsom reparation av bilar, byte av däck. Handel med lös egendom inom bilbranschen, såsom försäljning av begagnade reservdelar. Styrelseledamot: Sompan Jaronram Lars Hellström AB Tegelbruksvägen 12, ARNÄSVALL Reg datum: 2012-04-27 Bolaget skall bedriva handel med byggmaterial, konsulting inom byggverksamhet, förvalta värdepapper samt därmed förenlig verksamhet. Styrelseledamot: Kurt Roland Lars Hellström

Ha en underbar sommar! 29


Nästa revolutionerande pryl? Lena Lorenzten skulpterar fram en modell i lera.

”Jag ” känner att den akademiska världen och företagandet korsbefruktar varandra, det är en uppåtgående spiral.” Lena Lorentzen

porträttet

Professorn som brinner för design Lena Lorentzen är både professor i industridesign på Mittuniversitetet och företagare. Den röda tråden är att ta fram prylar som alla kan använda – även om händerna råkar vara svaga. Nu vill hon starta ett unikt center i Sundsvall.

H

ur väcktes ditt intresse för design för funktionshindrade?

– När jag jobbade på Karolinska sjukhuset i Stockholm i början av 80-talet var en av patienterna industridesigner. Vi började prata om hur många vardagsprylar som inte fungerar för den som är svag i händerna. Efter examen från Konstfack valde du att jobba med hjälpmedel när andra designade glassigare saker.

– Ja, det här var under värsta yuppieeran och det jag gjorde var fruktansvärt ute. Men har man en övertygelse blir det liksom en religion. Jag hoppar på allt som är kul och har aldrig haft tråkigt en sekund!

lösningar. I stället för att fundera över hur den nya kaffekoppen ska se ut bör man fråga: Vad har man för behov när man ska dricka kaffe? I dag leder världens första internationella mastersprogram med inriktning på just ”design för alla”. Vad händer i ert upplevelselabb på Mittuniversitetet i Sundsvall?

– Där kan vi mäta hur olika designlösningar påverkar våra upplevelser – medvetna och undermedvetna. Jag vill bevisa att funktionshindrade kan fungera som ”spårhundar”. De kan sätta fingret på vad som inte fungerar, vilket ger nya lösningar som är bättre för alla.

Du brinner för ”design för alla”. Vad är det egentligen?

Du driver också ett eget företag på halvtid. Hur går det att kombinera dessa två världar?

– Principen är att göra rätt från början. Då behöver man inte en massa sär-

– Säg att jag kan göra 30 nya produkter, det är jättebra. Men om jag

30

Fakta: Lena Lorentzen Ålder: 50 år Bor: I radhus i Bollnäs och i övernattningslägenhet i Sundsvall Familj: Sambon Ulf. Två egna tonårsbarn och tre bonusbarn Gör: Professor i industridesign vid Mittuniversitetet i Sundsvall på halvtid sedan 2008. Driver Lena Lorentzen Design AB Fritidsintressen: Fota, resa, laga mat, baka, trädgård. Målar och skulpterar i mån av tid Drömmer om: Att jobba med biståndsprojekt i Afrika med inriktning mot funktionshindrade (”När barnen gått ut gymnasiet, då SKA jag åka”)

lyckas sprida mitt budskap till unga designers över hela världen, kan jag verkligen göra skillnad. Jag känner att den akademiska världen och företagandet korsbefruktar varandra, det är en uppåtgående spiral. Jag jobbar mycket, men det är det här som är mitt liv. Och nu vill du starta världens första ”design för alla”-center i Sundsvall. Varför?

– Den första kullen studenter har precis gått ut och nu vill jag bygga vidare på deras kunskap i höst. Vi för diskussioner med olika finansiärer, bland annat länsstyrelsen. Målet är att satsningen ska ge många nya spännande produkter. På tal om produkter, när du fick barn blev din dotter försökskanin för prylar för funktionshindrade föräldrar.

– Ja, jag har bland annat tagit fram en bärsele ”med hylla” som barnet kan vila på. När jag såg en neurosedynskadad mamma utan armar kunna bära sin treåriga dotter för första gången, då kändes det i hela kroppen. Ett annat exempel är en ”liggvagn” som placeras i knäet på rullstolsburna föräldrar så att de kan hålla sitt barn. Men det är inte din mest synliga produkt …

– Nej, det måste vara systemet för Karamellkungens plockgodis i butiker. Först var de inte alls intresserade av att jag skulle använda ”design för alla-tänket” men jag smusslade in det ändå ... Och de blev väldigt nöjda. Text: Olof Axelsson Foto: Per Helander


Årets Företagare iDags Sundsvall 2011 att nominera

Nomin e din fav ra orit reN daonmid naegra! din fav o redan rit och idag!

Dags att nominera Företagarna i Sundsvall Näringslivsbolaget Sundsvall korar Årets Företagare 2011.

Årets Företagare Årets Företagare i Sundsvall 2011 För att en företagare ska kunna bli nominerad ska följande kriterier uppfyllas.

i Sundsvall 2011

Företagarna i Sundsvall och Årets Företagare ska: Näringslivsbolaget Sundsvall Företagarna i Sundsvall och • inneha ett betydande ägande av företaget korar Årets Företagare 2011. Näringslivsbolaget Sundsvall • aktivt driva företaget korar Årets Företagare För att en företagare ska kunna2011. bli

• ha företaget som sin huvudsakliga sysselsättning nominerad ska följande kriterier uppfyllas. För att en företagare ska kunna bli • genom gott ledarskap vara en god förebild nominerad ska följande Årets Företagare ska: kriterier uppfyllas. och ambassadör för företagare Årets Företagare ska: inneha ett betydande ägande av företaget • visa prov på att vara extra kreativ och före• tagsam på ett sätt som bör premiera inneha ett betydande ägande av företaget aktivt driva företaget • • ha uthålligt god lönsamhet aktivt driva företaget ha företaget som sin huvudsakliga sysselsättning • • inte ha några allvarliga betalningsanmärkningar ha företaget som sin huvudsakliga sysselsättning • genom gott ledarskap vara en god förebild • och ambassadör för företagare • företagaren måste ha drivit företaget i genom gott ledarskap vara en god förebild minst tre år • och ambassadör för företagare visa prov på att vara extra kreativ och före• företaget måste ha sitt säte inom tagsam på ett sätt som bör premiera • visa prov på att vara extra kreativ och föreSundsvalls kommun • tagsam på ett sätt som bör premiera ha uthålligt god lönsamhet premieras • • ha uthålligt god lönsamhet inte ha några allvarliga betalningsanmärkningar Årets Företagare i Sundsvall 2011 • inte ha några allvarliga betalningsanmärkningar • Vinnaren av den stora äran och en prischeck företagaren måste ha drivit företaget i minst tre år • företagaren måste ha drivit företaget i •om 25 000 kronor presenteras vid Sundsvalls ha drivit företaget i minst tre år minst tre år • Business Awards, företaget måste ha sitt säte inom ha företagets säte den 20 september 2012. inom Sundsvalls kommun • företaget måste ha sitt säte inom Sundsvalls kommun Läs mer på www.sundsvall.se Sundsvalls kommun

Årets Företagare i Sundsvall 2011 Årets Företagare i Sundsvall 2011 Vinnaren av den stora äran och en prischeck Vinnaren av den stora äran och en prischeck om 25 000 kronor presenteras vid Sundsvalls om 25 000 kronor presenteras vid Sundsvalls Business Awards, den 20 september 2012. Business Awards, den 20 september 2012. Läs mer på www.sundsvall.se Läs mer på www.sundsvall.se

GATUFESTENS BÄSTA LÄGE VÄSTERNORRLANDS BÄSTA MAT* ALL VIP-GLANS DU BEHÖVER Anmäl dig och kollegorna till en helkväll med de allra bästa. Boka dina VIP-platser 060-14 11 50 bokasundsvall@casinocosmopol.se

Åldersgräns: 20 år | Ta med godkänd fotolegitimation * Västernorrlands bästa restaurang för åttonde året i rad enligt White Guide.


FRÅN

SUNDSVALL TILL

SINGAPORE Vi tar världen till Sundsvall och Sundsvall ut i världen. Läs mer på www.goteborgshamn.se

NYHET!

230 FARTYGSANLÖP I VECKAN


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.