ΝΑΟΚΘ 2022

Page 1

Ενάλιον

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΝΑΟΚΘ

# 2022

75 ΧΡΟΝΙΑ

προσφοράς και έργου


2 ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

3


4 ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

5


6 ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

7


INDEX

Επί 75 ΧΡΟΝΙΑ συνδέει την Καλαμαριά με τη θάλασσα

10 Αρθρογραφεί η πρόεδρος του ΝΑΟΚΘ, Θεοδώρα Κιφωνίδου

12 Αρθρογραφεί ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης

16 – 22 Η ιστορία του ΝΑΟΚΘ

24 Οι πρόεδροι του Ομίλου

26 – 28 Το καλοκαιρινό camp

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚ∆ΟΣΗ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

30 - 35 Αφιέρωμα στον Ανδρέα Κιλιγκαρίδη

36 – 39

2310.454111

Συνεργασία με τα Special Olympics

www.naokth.gr

40

naokth@yahoo.com

2022 ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ Τάσος Πολατσίδης ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ kalamaria.magazine@gmail.com Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια. Νόμος 2121/1993 και Νόμος 3057/2002, ο οποίος ενσωμάτωσε την οδηγία 2001/29 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ – ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ Βασιλική Μπουκουβάλα

Αρθρογραφεί ο Τάσος Πολατσίδης

¾

του αιώνα ζωής, με δυσκολίες, αλλά και πολλές επιτυχίες και κοινωνική προσφορά, συμπληρώνει φέτος ο Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης. 75 χρόνια “συνδέει” αδιαλείπτως την Καλαμαριά με τη θάλασσα. Με πληθώρα δραστηριοτήτων, πλούσια ιστορία και έντονη παρουσία σε πολλά αθλήματα. Οι αθλητές του ΝΑΟΚΘ, όλων των τμημάτων, έχουν διακριθεί σε πανελλήνια πρωταθλήματα, αλλά και σε διεθνείς διοργανώσεις, αποδεικνύοντας το υψηλό επίπεδο του Ομίλου. Ως γονείς οφείλουμε να προτρέψουμε τα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Έτσι θα καταφέρουμε να τα προφυλάξουμε από “παγίδες”, να αποφύγουν επικίνδυνες και επιβλαβείς συνήθειες, αλλά και να διδαχθούν την αξία της ευγενούς άμιλλας. Μέσω του αθλητισμού τα παιδιά ενισχύουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή τους, μαθαίνουν να συνεργάζονται και να σέβονται, ενώ μειώνονται και οι κίνδυνοι για προβλήματα υγείας. Ο ΝΑΟΚΘ διατηρεί πληθώρα τμημάτων, στα οποία μπορούν τα παιδιά να αθληθούν, ενώ και μέσω του καλοκαιρινού καμπ έρχονται σε επαφή με τη θάλασσα και απασχολούνται δημιουργικά.

8 ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Νους υγιής εν σώματι υγιεί

42 – 46 Οι επιτυχίες της κωπηλασίας

48 - 52 Πρωταθλητές Ελλάδας στην παράκτια

53- 57 Αφιέρωμα στο Canoe Kayak

58 – 59 Τα πολλαπλά οφέλη της κολύμβησης

60 -61 Ιστιοπλοΐα Ολυμπιακού Τριγώνου

62 – 63 Ιστιοπλοΐα Ανοιχτής Θάλασσας

64 Ερασιτεχνική αλιεία

65 – 67 Το παρεκκλήσι της Μεγαλόχαρης και του Αγίου Νικολάου


ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

9


Διαχρονική αθλητική και κοινωνική ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Μ

ία παρέα φίλων ιδρύουν κάπου στο 1947 τον ΝΑΟΚΘ, ο οποίος το 1957 μετανομάζεται σε Ν.Ο.Ε.Α.Υ.Δ. ενώ παράλληλα ιδρύεται και το τμήμα ιστιοπλοΐας.

Το 1968 καθώς αναπτύσσονται και άλλα ναυτικά αθλήματα, παίρνει την σημερινή ονομασία του και αποτελείται από 500 περίπου μέλη και πάνω από 200 αθλητές. Ο όμιλος δραστηριοποιείται στα εξής τμήματα: 1. Το τμήμα ιστιοπλοΐας αναπτύσσεται στις κατηγορίες των optimist, laser 470, laser radial, laser standar, 420. 2. To τμήμα ανοικτής θαλάσσης με το οποίο συμμετέχουμε στο πρωτάθλημα. Με το τμήμα αυτό διοργανώνουμε μία διεθνή REGATTA με μεγάλη επιτυχία. 3. Το τμήμα κολύμβησης που δραστηριοποιείται στο δημοτικό κολυμβητήριο Καλαμαριάς. 4. Το τμήμα κωπηλασίας, στο οποίο ο όμιλός μας κατέχει την 4η θέση στην γενική κατάταξη μεταλλίων.

Θεοδώρα Κιφωνίδου Πρόεδρος ΝΑΟΚΘ

5. Το τμήμα κανόε – καγιάκ. 6. Ο ΝΑΟΚΘ διατηρεί το τμήμα ερασιτεχνικής αλιείας, το πιο παλιό του τμήμα και κάθε χρόνο διοργανώνεται αγώνας ερασιτεχνικής αλιείας στον οποίο συμμετέχουν πολλά μέλη του ομίλου με τις βάρκες τους και ακολουθεί γλέντι με ψήσιμο των αλιευμάτων. Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι ο όμιλός μας έχει αναδείξει σε παγκόσμια, πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα και πανελλήνιους αγώνες καταξιωμένους αθλητές με πολλές νίκες σε όλα τα τμήματα. Πρόσφατα ο Ναυτικός Όμιλος Καλαμαριάς σε συνεργασία με τους φορείς των SPECIAL OLYMPIC υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το τμήμα κανόε-καγιάκ για τα άτομα με ιδιαίτερες ικανότητες. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τα τμήματά μας με απώτερο σκοπό να δημιουργήσουμε κίνητρα για τους αθλητές μας, να βελτιώσουμε τις υποδομές μας και να ενισχύσουμε την αθλητική μας δραστηριότητα.

10 ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

11


Η Καλαμαριά επιστρέφει στη ΘΑΛΑΣΣΑ

Η

Καλαμαριά, ένας τόπος ευλογημένος, με μία ακτογραμμή που φτάνει τα 6,5 χιλιόμετρα, μισό νησί, όπως συνηθίζω να λέω, για πολλά χρόνια είχε στρέψει την πλάτη της στη θάλασσα. Αυτό αποφασίσαμε να το αλλάξουμε, από τη μέρα που αναλάβαμε τη Διοίκηση του Δήμου, κάνοντας ένα άνοιγμα στον Τουρισμό, προβάλλοντας κι επενδύοντας, όπως είναι φυσικό, στο μεγάλο μας πλεονέκτημα, που δεν είναι άλλο από το απέραντο γαλάζιο. Μια θάλασσα γεμάτη μνήμες, δάκρυα, αλλά και όνειρα για το μέλλον, τόσο των νέων που δραστηριοποιούνται σ’ αυτήν, όπως είναι οι ναυτοπρόσκοποι, όσο και άλλων, όπως είναι οι ψαράδες, που ζούνε μέσα από αυτή. Σε ό,τι αφορά τον θαλάσσιο τουρισμό, πέρα από το yachting, που αναμφισβήτητα αποτελεί σημαντικό κομμάτι του, επενδύουμε στον αθλητικό τουρισμό και συγκεκριμένα στο ναυταθλητισμό, όπου ο Δήμος Καλαμαριάς έχει μακρά παράδοση.

Γιάννης Δαρδαμανέλης Δήμαρχος Καλαμαριάς

Επί πολλές δεκαετίες δραστηριοποιούνται στην πόλη μας δύο ιστορικοί όμιλοι, ο Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης και ο Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης, ο οποίοι έχουν διακριθεί όχι μόνο για τις νίκες τους σε πανελλήνιες διοργανώσεις, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, αναδεικνύοντας πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες. Η ιστιοπλοΐα και η κωπηλασία είναι τα βασικά ναυταθλητικά αγωνίσματα με τα οποία ασχολούνται τα περισσότερα παιδιά-αθλητές των ομίλων, και συμμετέχουν σε αγώνες και σε πρωταθλήματα όλων των επιπέδων. Κι εδώ θα ήθελα να συγχαρώ τον ΝΑΟΚΘ, γιατί μεταξύ άλλων ανέλαβε μία σπουδαία πρωτοβουλία, να διευρύνει και να ενισχύσει τα προγράμματά του για τα ΑΜΕΑ, σε συνεργασία με τα Special Olympics Hellas, δίνοντας την ευκαιρία σε άτομα με νοητική αναπηρία να συμμετέχουν σε αγώνες, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Η Διοίκηση του Δήμου Καλαμαριάς ενισχύει τους ομίλους και τους αθλητές τους με πολλούς τρόπους, γιατί πιστεύουμε στη μεγάλη σημασία του αθλητισμού και ειδικά των θαλάσσιων αθλημάτων, στη σωματική ανάπτυξη και υγεία, καθώς επίσης στην ψυχική ισορροπία των νεαρών αθλητών και γενικά των αθλουμένων. Η αξία του αγωνιστικού αθλητισμού, που ταυτόχρονα εκπαιδεύει τους νέους στη διαχείριση και τον έλεγχο των συναισθημάτων, πολύ περισσότερο τα τελευταία δύο χρόνια, που η ζωή όλων έγινε εξαιρετικά δύσκολη λόγω της πανδημίας, για μας είναι αδιαμφισβήτητη. Αυτός είναι ο λόγος, που σε κάθε ευκαιρία συνδράμουμε πολλαπλώς στη διοργάνωση μεγάλων ναυταθλητικών γεγονότων πανευρωπαϊκού και παγκόσμιου βεληνεκούς. Στόχος μας βέβαια δεν είναι να μείνουμε σε μία απλή υποστήριξη των δύο Ομίλων, αλλά να αναλάβουμε πρωταγωνιστικό ρόλο ως Δήμος, να γίνουμε διοργανωτές αγώνων και αθλητικών δρώμενων, που θα αναδείξουν, τόσο το ναυταθλητισμό, όσο και την πόλη μας, ως έναν προορισμό παγκόσμιας ακτινοβολίας, αντάξιο της ιστορίας του τόπου μας, αλλά και του μέλλοντος της Καλαμαριάς, που προδιαγράφεται ελπιδοφόρο, γιατί σ’ αυτήν την πόλη οι άνθρωποι εργάζονται εντατικά με πάθος και μεράκι για ένα καλύτερο αύριο.

12 ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

13


ΑΣΦΑΛΕΙΑ στο νερό με υψηλής ποιότητας ναυτιλιακό εξοπλισμό Είναι γεγονός ότι το φυσικό τοπίο στην Ελλάδα ευνοεί τα θαλάσσια σπορ και πολλοί είναι αυτοί που τα εντάσσουν στην καθηµερινότητά τους καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, οι αθλητικές δραστηριότητες στη θάλασσα δίνουν το «παρών» προσφέροντας σε μικρούς και μεγάλους μοναδικές εμπειρίες. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διασφαλίζεται στο έπακρο η ασφάλεια στο νερό, με τη χρήση διεθνώς πιστοποιημένου σωστικού εξοπλισμού, καθώς και με τη σωστή εκπαίδευση των αθλητών αναφορικά με τη χρήση του εξοπλισμού. Σε δήλωση του στη Βουλή, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης ανέφερε ότι το 2021 διαπιστώθηκε αύξηση της ναυαγοσωστικής κάλυψης στο 87% και μείωση των θανάσιμων ατυχημάτων σε ποσοστό 10,2%. Με στόχο τη διασφάλιση της ασφάλειας εν πλω, τα MARINA Stores Θεσσαλονίκης από το 2010 προσφέρουν στους πελάτες υψηλής ποιότητας σωστικό εξοπλισμό και ναυτιλιακά προϊόντα κορυφαίων κατασκευαστών που ανταποκρίνονται ακόμη και στις πιο απαιτητικές συνθήκες. Έχοντας ως προτεραιότητα την άριστη εξυπηρέτηση των πελατών, με υπευθυνότητα, αξιοπιστία και επαγγελματισμό, το άρτια καταρτισμένο προσωπικό των MARINA Stores Θεσσαλονίκης βρίσκεται δίπλα στους ιδιοκτήτες σκαφών, στους Ναυτικούς Ομίλους, αλλά και σε όσους αγαπούν τη θάλασσα για να τους συμβουλεύσει κατάλληλα και να τους προτείνει ολοκληρωμένες λύσεις, πάντα με την καλύτερη σχέση ποιότητας – τιμής. Επιπλέον, η αγάπη για τη θάλασσα και η ευαισθητοποίηση στα θέματα ασφάλειας συντείνουν στην έμπρακτη στήριξη ελληνικών ναυτικών ομίλων, καθώς και εθελοντικών οργανώσεων που προσφέρουν ανιδιοτελή προσφορά και βοήθεια προς το συνάνθρωπο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πολυετής στήριξη προς την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, την εθελοντική οργάνωση έρευνας και διάσωσης, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, διαθέτοντας 31 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα. Στόχος είναι ο σωστικός εξοπλισμός των MARINA Stores να αποτελέσει σημαντικό αρωγό που θα διασφαλίσει την ασφάλεια στη θάλασσα, ώστε να χαρίσει στιγμές διασκέδασης και ξεγνοιασιάς στους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ. Τα MARINA Stores είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα Ναυτιλιακών καταστημάτων σε Ελλάδα, Κύπρο και Βαλκάνια με 17 καταστήματα συνολικά. Κάθε κατάστημα μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες εξοπλισμού ενός σκάφους, προσφέροντας περισσότερα από 13.000 ναυτιλιακά προϊόντα. Διεύθυνση: Θεμ. Σοφούλη 103, 55 131, Καλαμαριά Θεσσαλονίκης Τηλ.: +30 2310 417 858

14 ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

15


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΚΘ

75 χρόνια ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ την Καλαμαριά Καλαµαριά, τέλη του 1947. Μια οµάδα 21 ατόµων συχνάζει στο παραλιακό κέντρο ΕΛ ΑΛΑΜΕΪΝ. Μια οµάδα που την ενώνει η αγάπη και το πάθος της για τη θάλασσα. Τότε ήταν που µπήκαν τα “θεµέλια” για τη δηµιουργία του ΝΑΟΚΘ.

16 ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

17


Τα ονόματα των ιδρυτών του ομίλου, που αποτέλεσαν την προσωρινή επιτροπή για τη σύνταξη του καταστατικού και για τη σύγκλιση της Γενικής συνέλευσης: • Π. Μαυρομάτης • Νικ. Βιδάλης • Χρ. Αρβανιτίδης • Παν. Μουρούτης • Αθηναγ. Κυριακίδης • Αλεξ. Μιχαηλίδης • Νικ. Δεληγραμμάτικας • Νικ. Σπύρης • Δημοσθ. Πεντζίδης • Κυρ. Συναχίδης • Σόλων Λιόντας • Ιωάν. Ζερβουδάκης • Ι. Σιώμος • Ε. Πετικάκης • Ιωάν. Αναστασιάδης • Ιωάν. Εμίρης • Ιωάν. Παπίγκης • Κων. Ανανιάδης • Τηλ. Κλεώπας • Παράσχος Κέντρος • Σταύρος Δημητριάδης

18 ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

19


Τον Δεκέμβριο του 1947 πραγματοποιείται η πρώτη Γ.Σ., που έμεινε στην ιστορία για τον ενθουσιασμό των μελών και τα μεγαλεπήβολα σχέδια που ακούστηκαν. Τα πράγματα, όμως, δεν ήταν εύκολα και τα επόμενα 21 χρόνια ο Όμιλος αναγκάστηκε να αλλάξει τρεις φορές εγκαταστάσεις. Το 1948 εγκαταστάθηκε δίπλα στον οίκο τυφλών, όπου υπήρχε ένας παραθαλάσσιος χώρος 1.200 τ.μ.. Λίγο αργότερα, όμως, αναγκάστηκε να μετακομίσει σε γειτονικό χώρο. Αρχικά είχε την επωνυμία «Σύνδεσμος Ερασιτεχνών Αλιέων Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης ΣΕΑΘΘ”. Το 1955 δημιουργήθηκε το τμήμα Υποβρυχίου Δραστηριότητας και το 1957 το σωματείο μετονομάστηκε σε «Ναυτικός Όμιλος Ερασιτεχνών Αλιέων Υποβρύχιας Δραστηριότητας (Ν.Ο.Ε.Α.Υ.Δ.)», ενώ ταυτόχρονα ιδρύθηκε το νέο τμήμα της Ιστιοπλοΐας. Ο όμιλος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το χώρο που στεγαζόταν, καθώς μετατράπηκε σε δρόμο. Στην Καλαμαριά υπήρχε από το 1922 το λοιμοκαθαρτήριο (για την απολύμανση των προσφύγων της Μικράς Ασίας). Ο χώρος είχε μετατραπεί σε σκουπιδότοπο και μετά από μεγάλη προσπάθεια, παραχωρήθηκε στον όμιλο. Από το 1968 με την ανάπτυξη και άλλων ναυτικών αθλημάτων πήρε και σημερινή ονομασία του, Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης. Ο Ν.Α.Ο.Κ.Θ. είναι ένας από τους ιστορικότερους και μεγαλύτερους συλλόγους της Θεσσαλονίκης , με 500 περίπου μέλη και άνω των 200 αθλητών.

20 ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

21


Τα αθλητικά τμήματα που δραστηριοποιούνται στον όμιλό μας είναι τα παρακάτω: Το τμήμα Ιστιοπλοΐας ολυμπιακού τριγώνου δέχεται παιδιά από 7 χρόνων. Αναπτύσσονται οι κατηγορίες των optimist, laser 4.7, laser radial, laser standard, 420. Στο τμήμα υπάρχουν 30 αθλητές και 40 παιδιά στην ακαδημία, απασχολούνται 4 προπονητές. Το τμήμα Ανοιχτής Θάλασσας όπου κάθε χρόνο πραγματοποιείται το πρωτάθλημα ανοιχτής θάλασσας με δέκα αγώνες με τη συμμετοχή πολλών ιστιοφόρων σκαφών του ομίλου. Επίσης διοργανώνουμε και μία διεθνή REGATTA το καλοκαίρι που ξεκινάει από την Χαλκιδική και καταλήγει στην Λήμνο. Το τμήμα κλασικής κολύμβησης δραστηριοποιείται στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Καλαμαριάς ενώ το τμήμα τεχνικής κολύμβησης στο Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο τα τμήματα έχουν 25 αθλητές και 35 παιδιά ακαδημία και στελεχώνονται από δύο έμπειρους προπονητές . Ο ΝΑΟΚΘ διατηρεί το τμήμα ερασιτεχνικής αλιείας, το πιο παλιό του τμήμα, και κάθε χρόνο διοργανώνεται αγώνας ερασιτεχνικής αλιείας στον οποίο συμμετέχουν πολλά μέλη του ομίλου με τις βάρκες τους ομίλου και ακολουθεί γλέντι με ψήσιμο των αλιευμάτων.

Το τμήμα ΚΑΝΟΕ ΚΑΓΙΑΚ το οποίο έχει 10 αθλητές και 20 παιδιά στην ακαδημία και απασχολεί έναν προπονητή. Και τέλος το τμήμα Κωπηλασίας στο οποίο απασχολούνται τρεις προπονητές, έχει 35 αθλητές και 40 παιδιά στην ακαδημία. Ο όμιλος μας στη γενική κατάταξη μεταλλίων της ομοσπονδίας Κωπηλασίας κατέχει την 5η θέση. Ο όμιλος μας έχει αναδείξει όλα αυτά τα χρόνια καταξιωμένους αθλητές και έχει σε όλα τα τμήματα πολλές νίκες τόσο σε πανελλήνιους αγώνες όσο και σε πανευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα. O ΝΑΟΚΘ σε συνεργασία με τους φορείς των Special Olympics προτίθεται να δημιουργήσει τμήμα canoe – kayak και κλειστής κωπηλασίας για άτομα με ιδιαίτερες ικανότητες.

22 ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

23


Το νέο ΔΣ του ΝΑΟΚΘ Μετά τις αρχαιρεσίες της 15ης Νοεμβρίου 2021, συγκροτήθηκε το νέο ΔΣ του ΝΑΟΚΘ. Πιο συγκεκριμένα:

Διατελέσαντες πρόεδροι Επίτιμος πρόεδρος ΙΩΑΝ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ (ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ) ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΕΤΙΚΑΚΗΣ

1947

ΡΟΥΣΣΟΣ ΡΟΥΣΣΙΑΔΗΣ

1948-1949

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΙΜΩΤΑΣ

1950

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΑΖΙΔΗΣ

1951-1952

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ

1953

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΤΑΝΗΣ

1954-1955

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΡΝΗΛΑΚΗΣ

1956-1961

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΤΣΑΒΟΥΔΗΣ

1962

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΡΝΗΛΑΚΗΣ

1963-1965

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ

1966-1967

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΑΙΟΣ

1970

Πρόεδρος

ΚΙΦΩΝΙΔΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ

Αντιπρόεδρος

ΚΑΨΩΜΕΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Γεν. Γραμματέας

ΚΟΥΚΑΛΙΑΡΟΓΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Ταμίας

ΣΙΜΗΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ

Εφορ. Ιστιοπλοΐας Τριγώνου

ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΙΔΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

Εφορ. Κωπηλασίας & Κανόε Καγιάκ

ΠΕΡΑΤΙΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Έφορ. Κολύμβησης

ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ

1971

Έφορ. Λιμανιού

ΚΑΡΥΔΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΟΛΥΜΠΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

1972-1973

ΓΑΒΡΙΗΛ ΒΟΥΖΟΥΛΙΔΗΣ

1974

ΒΟΥΖΟΥΛΙΔΗΣ Γ., ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ Α., ΧΩΜΑΤΑΣ Β., ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ Β.

1975

ΜΠΛΑΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

1976

ΜΠΛΑΤΣΗΣ Δ., ΧΩΜΑΤΑΣ Β.

1977

ΧΩΜΑΤΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

1978-1980

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΟΛΥΜΠΟΣ

1981-1982

ΦΕΡΜΑΝΟΓΛΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

1983-1984

ΜΑΔΕΜΛΗΣ ΗΡΑΚΛΗΣ

1985-1988

ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

1989-2002

ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ

2003-2004

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

2005

ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ

2006-2007

Έφορ. Ερασ. Αλιείας

ΠΑΡΑΣΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

Έφορ. Εγκαταστάσεων

ΝΑΚΟΣ ΘΩΜΑΣ

Έφορ. Υλικού

ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Έφορ. Ιστιοπλοΐας Αν. Θάλασσας

ΣΥΦΑΛΕΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΙΔΗΣ Ν., ΚΟΥΚΑΛΙΑΡΟΓΛΟΥ Δ. 2008

24 ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΚΟΥΚΑΛΙΑΡΟΓΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

2009-2015

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

2016

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

2017

ΒΟΥΤΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

2018-2020

ΚΙΦΩΝΙΔΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ

2021


ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

25


ΘΕΣΜΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΚΑΜΠ ΤΟΥ ΝΑΟΚΘ

Μοναδική εμπειρία στη ΘΑΛΑΣΣΑ Μια αξέχαστη καλοκαιρινή εµπειρία έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν παιδιά ηλικίας 7 ετών και άνω, σε ένα πρόγραµµα γεµάτο µε ιστιοπλοΐα, κωπηλασία , κανόε-καγιάκ, πινγκ πονγκ, µαθήµατα Κυκλοφοριακής Αγωγής, ψυχαγωγικά παιχνίδια αλλά και πολλές εκπλήξεις! Βασικός πυρήνας του προγράμματος είναι το υγρό στοιχείο! Στις φιλόξενες εγκαταστάσεις του Ομίλου τα παιδιά έχουν τη μοναδική ευκαιρία, πάντα υπό την καθοδήγηση έμπειρων προπονητών, να δοκιμάσουν διαφορετικές αθλητικές δραστηριότητες όπως ιστιοπλοΐα, κωπηλασία, κανόε-καγιάκ, με στόχο να αναπτύξουν δεξιότητες και να τονώσουν την αυτοπεποίθησή τους, διασκεδάζοντας μέσω του αθλητισμού. Στην ιστιοπλοΐα, εκτός από το θεωρητικό κομμάτι, θα πάρουν τις βασικές αρχές ώστε να μπορούν να χειρίζονται το σκάφος μόνα τους με ασφάλεια! Στην κωπηλασία, όπως και στο κανόε – καγιάκ, με ειδικά εκπαιδευτικά σκάφη, θα πάρουν τις πρώτες τους εμπειρίες μέσα στη θάλασσα, με απόλυτη ασφάλεια!

26 ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

27


Τα παιδιά, για να συμμετέχουν, δεν χρειάζεται να έχουν κάποια προηγούμενη εμπειρία ιστιοπλοΐας ή κωπηλασίας ή κολύμβησης σε πισίνα και δεν είναι απαραίτητο να είναι μέλη του ομίλου. Όλος ο βασικός εξοπλισμός, συμπεριλαμβανομένων των σκαφών, παρέχεται από τον Όμιλο. Βασική προϋπόθεση για να συμμετέχουν τα παιδιά είναι να μπορούν να επιπλέουν. Το πρόγραμμα ξεκινάει καθημερινά στις 8:00 το πρωί και ολοκληρώνεται στις 14:00. Στη συνέχεια 14:00-15:30 πραγματοποιούνται δημιουργικές δραστηριότητες και ελεύθερο παιχνίδι για όλα τα παιδιά. Στη διάρκεια της μέρας τα παιδιά έχουν επαφή με το θαλάσσιο στοιχείο κάνοντας μαθήματα κωπηλασίας, κανόε-καγιάκ και ιστιοπλοΐας σε καθημερινή βάση. Μια φορά την εβδομάδα επισκέπτονται το χώρο της πλαζ, όπου παίζουν παιχνίδια στην άμμο και συμμετέχουν σε ομαδικές και ατομικές δραστηριότητες χωρισμένα σε ηλικιακές ομάδες. Στο κόστος συμμετοχής συμπεριλαμβάνεται δεκατιανό και σάντουιτς με χυμό καθημερινά. Ειδικές εκπτώσεις γίνονται για συμμετοχή άνω των δυο εβδομάδων, για αδέρφια, καθώς και σε άλλες περιπτώσεις, που γνωστοποιούνται μέσω της ιστοσέλιδας του ΝΑΟΚΘ, της σελίδας του Ομίλου στο fb, αλλά και μέσω δελτίου Τύπου προς τα ΜΜΕ. Οι θέσεις είναι περιορισμένες για αυτό και οι κρατήσεις θα πρέπει να γίνονται όσο το δυνατόν νωρίτερα.

28 ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

29


ΑΝ∆ΡΕΑΣ

ΚΙΛΙΓΚΑΡΙ∆ΗΣ

Έφυγε νωρίς…

30 ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Εννιά χρόνια έχουν περάσει από τότε που “έφυγε” ο Ανδρέας Κιλιγκαρίδης, αλλά δεν τον έχει ξεχάσει κανείς! Ο σπουδαίος αθλητής, µε συµµετοχές σε Ολυµπιακούς Αγώνες, ήταν ο κορυφαίος Έλληνας στο κανόε καγιάκ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήταν πρωταθλητής Ελλάδας από το 1994 ως το 2010 στο C1 ανδρών!

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

31


Γεννήθηκε στη Ρωσία στις 5 Αυγούστου του 1976. Οι γονείς του Πόντιοι από τη Ρωσία, μετακόμισαν στην Αλεξανδρούπολη. Ο Κιλιγκαρίδης ήταν παντρεμένος και είχε αποκτήσει δύο παιδιά. Άρχισε να ασχολείται με το κάνοε καγιάκ στην ηλικία των 11 ετών και ήρθε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη 6 χρόνια μετά, για μόνιμη εγκατάσταση. Σε ηλικία μόλις 17 ετών ήξερε ήδη ότι ήθελε να γίνει Πρωταθλητής στο άθλημα που λάτρευε από μικρό παιδί, μετά την μετοίκιση του στη Θεσσαλονίκη, μετέβη απευθείας στον ΝΑΟΚΘ όπου και ζήτησε να προπονηθεί στο άθλημα που μέχρι τότε δεν υπήρχε στους κόλπους του Ομίλου. Ο ευγενικός χαρακτήρας του, η ζεστασιά του και το βλέμμα του που ήταν ξεκάθαρο τι ήθελε να κάνει και πόσο αγαπούσε αυτό το άθλημα, ήταν το “εισιτήριο” για την τότε διοίκηση του Ομίλου που αποφάσισε να ιδρύσει το τμήμα και να το αναπτύξει. Κανένας δε μπορούσε τότε να φανταστεί την εξέλιξη του Ανδρέα αλλά και τις επιτυχίες που θα ακολουθούσαν τόσο σε εγχώρια Πρωταθλήματα όσο και με την Εθνική Ομάδα.

32 ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

33


Ο Ανδρέας ανέδειξε το άθλημα, τον Όμιλο του αλλά και την Ομοσπονδία του Κάνοε Καγιακ όπου έφερε τις πρώτες επιτυχίες το 2000 με την συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϋ. Κατέκτησε με τα χρώματα του ΝΑΟΚΘ περισσότερα από 40 χρυσά Πανελλήνια μετάλλια σε ατομικό επίπεδο και έγινε το ίνδαλμα πολλών νεότερων αθλητών. Σημαντικές επιτυχίες και πολλά χρυσά μετάλλια στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα κατέκτησε και στο διθέσιο κανόε ανά τα χρόνια με τους Βράμπα Ιωάννη, Αμοιρίδη Κώστα και Μαλχασιάν Σουρέν. Το 2000 προκρίθηκε στην Ολυμπιάδα και ήταν 13ος στα 500μ. και 15ος στα 1.000μ.. Ήταν 6ος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1999, όπως και σε εκείνο του 2002 (τη χρονιά αυτή κατέκτησε την 5η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο στα 1.000 μ.[2]) , 4ος στους Μεσογειακούς του 1997 και πρώτος στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα του 2001. Στην Ολυμπιάδα της Αθήνας (2004) αποκλείστηκε από τον τελικό. Το 2002 ο Κιλιγκαρίδης κέρδισε υποτροφία από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Ο Κιλιγκαρίδης έκανε καλή εμφάνιση στο Ντούισμπουργκ, στη δεύτερη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου κανόε καγιάκ ήρεμων νερών, το Μάιο του 2006. Στους αγώνες συμμετείχαν 600 αθλητές από 57 χώρες. Ο πρωταθλητής ήταν 5ος και 7ος στους «μικρούς τελικούς» του C1 1000 και 500 μέτρων. Στον ημιτελικό των 1000 μέτρων ήταν 4ος, χάνοντας για περίπου ένα δευτερόλεπτο την πρόκριση στον τελικό. Ο αθλητής δεν κατάφερε να διακριθεί στον τελικό του C1 1000μ. του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος κανόε καγιάκ ήρεμων νερών ανδρών και γυναικών, που διεξήχθη τον Ιούλιο του 2006 στην πόλη Ρατσίτσε της Τσεχίας. Κατέλαβε την 7η θέση με επίδοση 4.00.404. Στα 550μ. στην ίδια διοργάνωση ήταν 7ος.

34 ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Στις 25 Μαρτίου του 2007 ο Κιλιγκαρίδης, στην πρώτη του συμμετοχή σε αγώνα Ευρωπαϊκού Κυπέλλου 10 χλμ., κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο μαραθώνιο αγώνα των 10.000 μέτρων [4] στο Μιλάνο. Τον Αύγουστο του 2007 ήρθε 2ος στο μικρό τελικό του C1 1.000 μέτρων του παγκοσμίου πρωταθλήματος ήρεμων νερών , στο Ντούισμπουργκ της Γερμανίας Ο Κιλιγκαρίδης προκρίθηκε το Μάιο του 2008 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, καθώς τερμάτισε στην 5η θέση στον τελικό του C1 (4.03.383) και πήρε το ένα από τα τρία εισιτήρια, που έδιναν τα αγωνίσματα των 1.000 μ. στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ήρεμων νερών του Μιλάνου. Στον τελικό του C1 1000μ. του Παγκοσμίου Κυπέλλου ήρεμων νερών, που διεξήχθη στο Ντούισμπουργκ τον Ιούνιο του 2008, έκανε χρόνο 3.56.601 και κατατάχθηκε στην 6η θέση. Στη διοργάνωση του Πόζναν, τον Ιούνιο του 2008 ο Κιλιγκαρίδης ήταν 3ος στο C1 1000 μ., με χρόνο 3.59.011 Στις 5 Ιουνίου του 2013, και ενώ βρισκόταν στην Πολωνία για τους προκριματικούς του παγκοσμίου κυπέλλου, διαγνώστηκε από τους γιατρούς με οξεία λευχαιμία. Στις 11 Ιουνίου οι γιατροί ανακοίνωσαν πως ο Κιλιγκαρίδης ήταν κλινικά νεκρός και στις 12 Ιουνίου κατέληξε.

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

35


ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ τα προγράμματα για ΑμεΑ Στην ίδρυση προπονητικού προγράµµατος προχώρησαν ο Ναυτικός Αθλητικός Όµιλος Καλαµαριάς και τα Special Olympics Hellas, φιλοδοξώντας να εντάξουν άτοµα µε νοητική αναπηρία στο κοινωνικό σύνολο.

Συνεργασία του ΝΑΟΚΘ µε τα Special Olympics Hellas µε στόχο την ενίσχυση της συµµετοχής ατόµων µε νοητική αναπηρία στα αθλήµατα τα οποία αναπτύσσει ο Όµιλος

Σε μια πολύ σημαντική συμφωνία κατέληξε ο Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Καλαμαριάς με τα Special Olympics Hellas, προκειμένου να διευρύνει και να ενισχύσει τα προγράμματά του για τα ΑμεΑ. Οι δυο πλευρές προχώρησαν στην ίδρυση και λειτουργία Προπονητικού Προγράμματος, με στόχο την ενίσχυση της συμμετοχής ατόμων με νοητική αναπηρία στα αθλήματα τα οποία αναπτύσσει ο ΝΑΟΚΘ, προκειμένου οι αθλητές να συμμετέχουν σε τοπικούς, περιφερειακούς, Εθνικούς και παγκόσμιους αγώνες Special Olympics, χωρίς οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής τα Special Olympics Hellas αναλαμβάνουν τη μεταφορά τεχνογνωσίας, τις απαραίτητες εκπαιδεύσεις, τις συνεργασίες, την πιθανή παροχή απαραίτητου εξοπλισμού και τη συνεχή υποστήριξή τους. Ο ΝΑΟΚΘ αναλαμβάνει τη διάθεση αθλητικών εγκαταστάσεων και χώρων αποθήκευσης, την υποστήριξη και εξεύρεση προπονητών και αθλητών με τη συνεργασία τοπικών φορέων, εκπαιδευτικών μονάδων, φορέων υποστήριξης ΑμεΑ και ανάπτυξη των παράλληλων προγραμμάτων Special Olympics Hellas. Πιο συγκεκριμένα: • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Παίζουμε Μαζί, Μαθαίνουμε Μαζί (Play Unfied, Learn Unfied) • Εθελοντισμός • Πρόγραμμα Οικογενειών • Νεαροί αθλητές • Υγιείς αθλητές

36 ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Τα Special Olympics Hellas και ο ΝΑΟΚΘ δεσμεύονται να συμβάλλουν με κάθε τρόπο στην επιτυχία του προγράμματος, θέτοντας σε κάθε περίπτωση τις βάσεις για την ισχυροποίηση και βιωσιμότητά του με το πέρας της πρώτης τριετίας σχεδιασμού. “Είναι μια ιδιαίτερη μέρα για μας. “Παντρεύουμε” δυο αγαπημένα μας

αθλήματα, που μας έχουν φέρει πρωταθλητές στην Καλαμαριά, την κωπηλασία και το κανόε καγιάκ, με αυτά τα ιδιαίτερα παιδιά των Special Olympics. Πρόκειται για μια πολυπόθητη συνεργασία, που περιμέναμε εδώ και 1 ½ χρόνο. Για μας αυτή είναι η αρχή, έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Θέλουμε να δούμε πολλά παιδιά, τα

περιμένουμε ώστε να ξεκινήσουμε κάτι καινούριο. Τα παιδιά αυτά μπορούν να βγουν στη θάλασσα, να κωπηλατήσουν, να κάνουν κανόε καγιάκ, με ασφάλεια και γιατί όχι, να βγουν στο εξωτερικό με άλλους πρωταθλητές και να αγωνιστούν μαζί τους”, τόνισε η πρόεδρος του ΝΑΟΚΘ, Θεοδώρα Κιφωνίδου.

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

37


Ο Διονύσιος Κοδέλλας, πρόεδρος και πρέσβης επί τιμή, Special Olympics Hellas, δήλωσε βέβαιος για την επιτυχία του προγράμματος, μιλώντας με κολακευτικά λόγια για τον ΝΑΟΚΘ και τα στελέχη του: “Είμαι σίγουρος ότι από τη συνεργασία που ξεκινάει, θα βγουν πολλά και όμορφα πράγματα, πάντα επ’ ωφέλεια των αθλητών μας, των Special Olympics. Οι εγκαταστάσεις εδώ είναι άψογες, συντηρούνται και είναι έτοιμες ανά πάσα στιγμή για αθλητικές δραστηριότητες. Σήμερα είναι το εναρκτήριο λάκτισμα, που ελπίζουμε ότι θα μας φέρει άλλα παιδιά. Στόχος μας είναι μέσω του αθλητισμού να εντάξουμε άτομα με νοητική αναπηρία στο κοινωνικό σύνολο, σε συνθήκες αξιοπρέπειας και σεβασμού. Είμαι σίγουρος ότι με την έναρξη της συνεργασίας αυτής, ο Όμιλος θα αποτελέσει “μαγνήτη” και για άλλα παιδιά με νοητική αναπηρία, ώστε να έρθουν και να γνωρίσουν τον αθλητισμό και να αλλάξει η ζωή τους.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΚΘ ΜΕ ΤΑ SPECIAL OLYMPICS HELLAS ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΤΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΙ Ο ΟΜΙΛΟΣ

Να δουν οι γονείς κυρίως, ότι υπάρχει και μια άλλη κοινωνία που θα βγάλει τα παιδιά από το σπίτι. Δε θα περάσουν μια μίζερη ζωή σε έναν καναπέ βλέποντας τηλεόραση. Είναι μια μεγάλη προσπάθεια που ξεκινάμε. Δεν σας κρύβω την απόλυτη αισιοδοξία μου, γνωρίζοντας τις εγκαταστάσεις του ΝΑΟΚΘ, την Κα Κιφωνίδου με τους συνεργάτες και το επιτελείο της και μαζί με εμάς, το αποτέλεσμα θα είναι θεαματικό”.

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο πρόεδρος των Special Olympics Euro – Eurasia, David Evangelista, ο οποίος δήλωσε: “Είμαστε πολύ περήφανοι που μπορούμε να συνεργαστούμε με τον Όμιλο της Καλαμαριάς και να έχουμε εδώ αθλητές, που για εμάς είναι πρωταθλητές. Μας εμπιστευτήκατε να έρθουν τα Special Olympics σ’ αυτό το μέρος της Ελλάδας και μέσα από τον όμιλό μας θα φέρουμε αυτό που θέλετε”. Ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, τόνισε ότι ο Δήμος θα είναι στο πλευρό του ΝΑΟΚΘ, στην προσπάθεια που κάνει για τα παιδιά ΑμεΑ: “Ένα τεράστιο μπράβο στα παιδιά, ένα τεράστιο μπράβο στον Όμιλο και στην Ρίτσα Κιφωνίδου. Η κοινωνία μας δεν μπορεί να έχει αποκλεισμούς, αυτό είναι δεδομένο. Δεν το δεχόμαστε και νομίζω ότι όταν συνεργαζόμαστε, φέρνουμε τέτοια αποτελέσματα. Θέλουμε να εδραιώσουμε μιας σχέση ανάμεσα στον ΝΑΟΚΘ και τα Special Olympics. Το ξέρετε ότι είμαστε δίπλα σας. Ό,τι χρειαστείτε, ο Δήμος Καλαμαριάς θα είναι δίπλα σας”. Ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλλιας, δήλωσε: “Εμείς, ως Περιφέρεια, βοηθάμε όσο μπορούμε με δράσεις κυρίως από το ΕΣΠΑ. Είναι σίγουρο ότι θα συνεργαστούμε για να συμβάλλουμε στην επιτυχία αυτής της προσπάθειας”.

38 ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Παρόντες στην εκδήλωση, επίσης, ήταν ο πρόεδρος του Συνδρόμου Down, Σταύρος Τσιφλίκης, ο διευθυντής αθλημάτων Special Olympics Hellas Βασίλης Κασιμάτης, η διευθύντρια Special Olympics Άρτεμη Βασιλικοπούλου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κωπηλατικής Ομοσπονδίας Γιάννης Βράμπας, και ο έφορος Εθνικών ομάδων Κανόε Καγιάκ Αλέξανδρος Περατικός. # Ο Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Καλαμαριάς ευχαριστεί θερμά το Samiotakis Catering για την άψογη διοργάνωση της εκδήλωσης στο Bloom Venue.

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

39


Εκτός από τις σπουδαίες επιδόσεις και διακρίσεις τους τόσο σε Πανελλήνιους Αγώνες, αλλά και σε Πανευρωπαϊκά και Παγκόσµια Πρωταθλήµατα, οι αθλητές του ΝΑΟΚΘ έχουν ανταποκριθεί µε επιτυχία και στις σπουδές τους.

ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΑΟΚΘ ΣΥΝΔΥΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΜΕ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

ΝΟΥΣ υγιής εν σώματι υγιεί

Με μεθοδικότητα, επιμονή και θέληση έχουν καταφέρει να συνδυάσουν τις δραστηριότητές τους, αποδεικνύοντας ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Οι αθλητές και οι αθλήτριες που συνδυάζουν τον πρωταθλητισμό με τις σπουδές είναι (με αλφαβητική σειρά): Έλενα Βαρβέρη

Ψυχολογία

Πτυχιούχος

Πέτρος Γκαϊδατζής

Ιατρική

4ο έτος

Άγγελος Μάτιος

Πληροφορική

4ο έτος

Έρη Μαυράκη

ΤΕΦΑΑ

2ο έτος

Κωνσταντίνος Ουρούτσι

ΤΕΦΑΑ

4ο έτος

Δημήτρης Ρούκας

ΤΕΦΑΑ

3ο έτος

Σταύρος Σουλαρίκας

Γεωπονία

5ο έτος

Στράτος Χατζηαυγουστίδης

ΤΕΦΑΑ

4ο έτος

40 ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

41


ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ

Ψηλότερα από ΠΟΤΕ!

42 ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

43


ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ

Πέντε χρυσά µετάλλια, ένα ασηµένιο και ένα χάλκινο ήταν ο εντυπωσιακός απολογισµός του τµήµατος κωπηλασίας του ΝΑΟΚΘ στο Πανελλήνιο Πρωτάθληµα του 2021

44 ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Η συγκομιδή αυτή οδήγησε τον ΝΑΟΚΘ (υπό την καθοδήγηση των προπονητών Γρηγόρη Ερμείδη και Μάνθου Γκάρου) στην τέταρτη θέση της κατάταξης, μετά τον Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων, τον ΝΟΘ και τον Ναυτικό Όμιλο Μαυροχωρίου “οι Αργοναύτες”. Συνολικά στους Αγώνες που διεξήχθησαν στην Καστοριά, πήραν μέρος 28 όμιλοι απ’ όλη την Ελλάδα. Ο προπονητής Γρηγόρης Ερμείδης αναφερόμενος στην παρουσία του τμήματος στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα του 2021, ανέφερε: “Παρότι οι συνθήκες προετοιμασίας ήταν δύσκολες, λόγω της κατάστασης που βιώνουμε τα τελευταία δυο χρόνια, τα πήγαμε εξαιρετικά. Ήταν η καλύτερη συγκομιδή μεταλλίων στην ιστορία του ΝΑΟΚΘ. Αισιοδοξούμε ότι θα έχουμε αντίστοιχη και γιατί όχι, ακόμη καλύτερη παρουσία και στο φετινό Πανελλήνιο”.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2021 1η θέση 2 Ανδρών

Γκαϊδατζής, Σουλαρίκας

1η θέση 2χ ανδρών U23

Γκαϊδατζής, Ουρούτσι

1η θέση 2 ελαφρών βαρών ανδρών

Γκαϊδατζής, Σουλαρίκας

1η θέση 1 παίδων

Αρετής Χρήστος

1η θέση 2 παίδων

Αθανασιάδης, Μπακατσής

2η θέση 4 ανδρών

Γκαϊδατζής, Σουλαρίκας, Ουρούτσι, Μουστακίδης

3η θέση 2 εφήβων

Αρετής, Αθανασιάδης

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

45


Στην ΚΟΡΥΦΗ της Ευρώπης Σηµαντικές είναι και οι διακρίσεις των αθλητών του ΝΑΟΚΘ σε διεθνείς διοργανώσεις τα τελευταία χρόνια. Ξεχωρίζουν τα δυο χρυσά μετάλλια του Πέτρου Γκαϊδατζή σε Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, καθώς και ένα ασημένιο σε Παγκόσμιο, αλλά και το χάλκινο μετάλλιο της Έλενας Βαρβέρη σε Πανευρωπαϊκό.

ΠΕΤΡΟΣ ΓΚΑΪΔΑΤΖΗΣ 2017

6η θέση

Τετραπλό εφήβων (Λιθουανία)

2018

2η θέση

Παγκόσμιο Εφήβων, διπλό ελαφρύ (Τσεχία)

2018

1η θέση

Πανευρωπαϊκό U23, διπλό ελαφρύ (Λευκορωσία)

2018

6η θέση

Πανευρωπαϊκό εφήβων (Γαλλία)

2018

24η θέση

Πανευρωπαϊκό ανδρών, διπλό ελαφρύ (Βουλγαρία)

2019

1η θέση

Πανευρωπαϊκό U23, διπλό ελαφρύ (Ιωάννινα)

2019

14η θέση

Πανευρωπαϊκό ανδρών, διπλό ελαφρύ (Ελβετία)

2019

6η θέση

Παγκόσμιο U23, διπλό ελαφρύ (ΗΠΑ)

2019

22η θέση

Παγκόσμιο Ανδρών, διπλό ελαφρύ (Αυστρία)

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΕΚΟΡ 2018

Διπλό εφήβων

Τσεχία

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΟΥΛΑΡΙΚΑΣ 2020

5η θέση

Πανευρωπαϊκό

2021

5η θέση

Προκριματικοί Ολυμπιακών Αγώνων

2021

11η θέση

Πανευρωπαϊκό

ΕΛΕΝΑ ΒΑΡΒΕΡΗ 2019

3η θέση

Πανευρωπαϊκό U23, διπλό ελαφρύ (Ιωάννινα)

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΡΕΤΗΣ 2021

1η θέση 2χ παίδων Βαλκανικό (Σκόπια)

2021

1η θέση 4χ παίδων Βαλκανικό (Σκόπια)

46 ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

47


48 ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


We are the champions!

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

49


ΠΑΡΑΚΤΙΑ 50 ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Στην ΚΟΡΥΦΗ το μεικτό τετραπλό του ΝΑΟΚΘ Την πρώτη θέση στο τετραπλό µεικτό κατέκτησε ο Ναυτικός Αθλητικός Όµιλος Καλαµαριάς Θεσσαλονίκης στο 1ο Πανελλήνιο πρωτάθληµα Παράκτιας Κωπηλασίας Beach Sprint. Το πλήρωμα του ΝΑΟΚΘ με τους Σταύρο Σουλαρίκα, Πέτρο Γκαϊδατζή, Έλενα Βαρβέρη Βασιλειάδου, Έρη Μαυράκη και Έλενα Πολατσίδου επικράτησε στον τελικό επί του ΝΟΘ (Πεταλωτίδης, Μπιτζάνης, Λαμπριανίδου, Κόκκινου, Μαργαριτογλου). Την απονομή έκανε ο Γενικός Γραμματέας της ΕΚΟΦΝΣ Γιάννης Καρράς. Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παράκτιας Κωπηλασίας διοργανώθηκε στην παραλία της Αγίας Τριάδας Θεσσαλονίκης, στη θαλάσσια περιοχή των ΚΑΑΥ. Κερδισμένο, φυσικά, ήταν και το αγώνισμα αφού αγκαλιάστηκε από την κωπηλατική οικογένεια και είχε σπουδαία απήχηση στο κοινό που το διήμερο των αγώνων έκανε αισθητή την παρουσία του και απόλαυσε όμορφο θέαμα. Περίπου 100 αθλητές από 12 σωματεία δεν έγιναν μόνο μέρος της ιστορίας, αφού αγωνίστηκαν στο 1ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα ενός νέου αγωνίσματος το οποίο σε λίγα χρόνια θα αποτελέσει μέρος του προγράμματος των Ολυμπιακών αγώνων, αλλά είχαν την ευκαιρία να νιώσουν πρωτόγνωρες για τους περισσότερους συγκινήσεις τρέχοντας στην άμμο και κωπηλατώντας στη θάλασσα έχοντας μόνο ένα αντίπαλο δίπλα τους σε μια ξεχωριστή «μονομαχία» που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον.

Τιμητική βράβευση για Μητρούση Από τις πιο συγκινητικές στιγμές της τελευταίας ημέρας η τιμητική βράβευση της συζύγου του αδικοχαμένου και πρωτεργάτη της Παράκτιας Κωπηλασίας στην Ελλάδα Θανάση Μητρούση. Μια βράβευση που συνοδεύτηκε από την απονομή του ειδικού επάθλου στους νικητές του διπλού Ανδρών αλλά κι ενός λεπτού σιγή. Τιμητικές πλακέτες για τη συμβολή τους στο άθλημα της Παράκτιας Κωπηλασίας παρέλαβαν από τον Αντιπρόεδρο της Κωπηλατικής Ομοσπονδίας και πρόεδρο της Επιτροπής Παράκτιας Κώστα Δίτσιο, ο πρώην πρόεδρος του ΟΦΘ Ζήνων Αθανασιάδης την οποία εκ μέρους του παρέλαβε ο Αντιπρόεδρος του Ομίλου Θεόδωρος Χατζημήσης καθώς και ο επι πολλά έτη ΓΓ κ Παναγιώτης Οικονόμου. Τις τελετές απονομών τίμησαν ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής καθώς και η αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου.

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

51


Αναλυτικά οι τρεις νικητές ανά αγώνισμα

ΣΚΙΦ ΑΝΔΡΩΝ 1. Ζήσης Μπουκουβάλας

Όμιλος Ερετών

2:29:25

2. Μιχάλης Καλέντζης

ΝΟΘ

2:38:69

3. Γιάννης Καλανδαρίδης

ΕΝΟΑ

2:39:69

1. Ζωή Φίτσιου

ΙΟΘ

2:52:55

2. Ευαγγελία Φράγκου

ΝΟΓ

2:59:45

3. Νίκη Ιωάννου

ΙΟΘ

3:00:52

ΣΚΙΦ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΔΙΠΛΟ ΣΚΙΦ ΑΝΔΡΩΝ 1. Ανδρέας Αθανασιάδης Καούδης-Θανάσης ΕΝΟΑ Κολοβός

2:27:58

2. Μιχαήλ Κομνηνάκης-Πέτρος Μπούφης

Όμιλος Ερετών

2:36:28

3. Στέφανος Καπάκογλου-Γιάννης Πεκόπουλος Τσικαρδάνης

ΝΟΘ

2:26:56

1. Δήμητρα Κουκλοτιδου-Αναστασία Παπατέρπου

ΝΟΘ

2:53:56

2. Αναστασία Παυλάτου-Κατερίνα Συριγγα Βούρου

ΚΟΕ

3:08:25

3. Ουρανία Βώττη-Αλίκη Νικοπούλου

ΟΦΘ

2:59:26

ΔΙΠΛΟ ΣΚΙΦ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΤΕΤΡΑΠΛΟ ΣΚΙΦ ΜΕΤΑ ΠΗΔΑΛΙΟΥΧΟΥ ΜΕΙΚΤΟ 1. Σ.Σουλαρίκας-Π.Γκαϊδατζής-Ε.Βαρβέρη Βασιλειάδου-Ε.Μαυράκη-Ε.Πολατσίδου

ΝΑΟΚΘ

2:30:34

2. Ι.Πεταλωτίδης-Δ.Μπιτζάνης-Ε. Λαμπριανίδου-Ε.Κοκκίνου-Ν. Μαργαρίτογλου

ΝΟΘ

2:32:73

3. Α.Ασβεστας-Χ.Τσίτσιος-Ε.Χαραλαμπίδου Λέϋτον-Π.Παπατέρπου-Π.Γκέκα

ΝΟΘ

2:35:78

Τα μετάλλια ανά Όμιλο ΝΟΘ

1 χρυσό 2 ασημένια 2 χάλκινα

Ομιλος Ερετών

1 χρυσό 1 ασημένιο

ΕΝΟΑ

1 χρυσό 1 χάλκινο

ΙΟΘ

1 χρυσό 1 χάλκινο

ΝΑΟΚΘ

1 χρυσό

ΚΟΕ

1 ασημένιο

ΝΟΓ

1 ασημένιο

ΟΦΘ

1 χάλκινο

52 ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Από τους ΙΝΔΙΑΝΟΥΣ στους Ολυμπιακούς Αγώνες! Αρχικά το Κάνοε το χρησιµοποιούσαν οι Ινδιάνοι της Β. Αµερικής για τη µετακίνηση τους σε λίµνες και ποτάµια, από όπου προκύπτει και η ονοµασία Καναδικό Κάνοε, και κατασκευαζόταν από κορµούς δένδρων. Τα Καγιάκ τα χρησιμοποιούσαν οι Εσκιμώοι της Γροιλανδίας και αρχικά ήταν φτιαγμένα από δέρματα ζώων. Η χρήση των σκαφών και στις δύο περιπτώσεις είχε σκοπό τη μετακίνηση εμπορευμάτων και την ανεύρεση τροφής. Το 1865 ο Σκοτσέζος Τζον Μακ Γκρέγκορ, ξεκινώντας μια κρουαζιέρα στις λίμνες και τα ποτάμια με ένα κάνοε γίνεται ο εμπνευστής του αθλήματος. Βρίσκοντας πολλούς υποστηρικτές το άθλημα αναπτύσσεται και εξελίσσεται ραγδαία, καταλήγοντας τον Ιούνιο του 1924 να παρουσιάζεται ως άθλημα επίδειξης στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Παρίσι, ταυτόχρονα δημιουργείται και η πρώτη Διεθνής Ομοσπονδία. Το 1936 εντάσσεται πλέον και επίσημα στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων που διεξήχθησαν στο Βερολίνο.

ΚΑΝΟΕ ΚΑΓΙΑΚ

Τι είναι το Κάνοε-Καγιάκ Σπρίντ Το άθλημα του κάνοε-καγιάκ Σπρίντ διεξάγεται σε επίπεδους αγωνιστικούς στίβους ήρεμων νερών με δύο τύπους σκαφών, το κανό (C) και το καγιάκ (K). Σε ένα κανό, ο αθλητής αγωνίζεται σε όρθια θέση χρησιμοποιώντας ένα κουπί με μία κουτάλα, σε αντίθεση με το καγιάκ όπου ο αθλητής είναι καθιστός και χρησιμοποιεί κουπί με διπλή κουτάλα. Τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο η αγωνιστική κατηγορία αφορά σε αποστάσεις 200μ, 500μ, 1000μ και 5000μ., τόσο ατομικά όσο και ομαδικά σε ομάδες των τεσσάρων αθλητών/τριων. Κάθε κατηγοριοποίηση γίνεται με βάση τον τύπο του σκάφους, τον αριθμό των αγωνιζομένων ανά σκάφος, το φύλο και την αγωνιστική απόσταση, πράγμα που σημαίνει για παράδειγμα ότι το “C2Α 500m” είναι το διθέσιο κανό Ανδρών 500m.

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

53


Στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Οι πρώτοι αγώνες κάνοε-καγιάκ Σπρίντ χρονολογούνται από το 1869 στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ οι πρώτοι διεθνείς αγώνες φαίνεται να έχουν διοργανωθεί το 1924 στην Κοπεγχάγη της Δανίας. Το άθλημα κάνει την πρώτη του εμφάνιση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936 με εννέα αγωνίσματα ανδρών, ενώ στο Λονδίνο 12 χρόνια αργότερα μειώνεται ο αριθμός στα οκτώ για να διεξαχθεί η πρώτη γυναικεία κατηγορία στο K1 500μ όπου η Δανή αθλήτρια Karen Hoff κερδίζει τον αγώνα. Από τότε το κάνοε-καγιάκ σπριντ έχει συνεχή παρουσία στο Ολυμπιακό Πρόγραμμα. Η κυρίαρχη δύναμη στο σπριντ κανό είναι η Ουγγαρία, που κέρδισε 194 παγκόσμιους τίτλους στην κατηγορία, σχεδόν διπλάσιους από την επόμενη υψηλότερη σε κατάταξη Γερμανία (109). Η Katalin Kovács έχει κερδίσει 31 από τους 194 παγκόσμιους τίτλους της Ουγγαρίας στο κανό σπριντ, ρεκόρ που αφορά τα ατομικά αγωνίσματα. Οι επιτυχίες της στα παγκόσμια πρωταθλήματα αφορούν την περίοδο από το 1998έως το 2011, σε οκτώ διαφορετικούς κατηγορίες του καγιάκ. Μεταξύ αυτών είναι και το Κ4Γ 500μ, μια αξιοσημείωτη νίκη το 1999, όταν ήταν μέλος της ομάδας που νίκησε ένα γερμανικό σκάφος με την Birgit Fischer, νικήτρια 11 παγκόσμιων τίτλων στο K4Γ 500m, ρεκόρ για έναν αθλητή σε μια συγκεκριμένη κατηγορία σπριντ.

Στην Ελλάδα Στην Ελλάδα η ιστορία του αθλήματος αρχίζει ουσιαστικά το 1987 με την υπουργική απόφαση 4375/20-3-87 που αναθέτει την ανάπτυξη και την εποπτεία του αθλήματος στην Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία (Ε.Κ.Ο.Φ.Ν.Σ.) με τη θέσπιση της ειδικής επιτροπής Κάνοε-Καγιάκ. Από το 1987-1990 γίνεται προσπάθεια ανάπτυξης του Κάνοε-Καγιάκ Flatwater με την επιμόρφωση προπονητών-τεχνικών με τη συνεργασία των αναπτυγμένων αθλητικά κρατών, την παραλαβή των πρώτων σκαφών μέσω των διακρατικών συμφωνιών-ανταλλαγών και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε Διεθνείς Ρεγκάτες. Το 1990 διοργανώνεται στα Ιωάννινα το Βαλκανικό Πρωτάθλημα με πλήρη επιτυχία. Το 1991 διοργανώνονται οι Μεσογειακοί Αγώνες στα Ιωάννινα καθώς και το 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κάνοε-Καγιάκ Flatwater. Ταυτόχρονα συγκροτείται η Εθνική Ομάδα Flatwater και ξεκινά με δειλά βήματα η Ελληνική Παρουσία σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις με συνεχείς επιτυχίες. Τον Σεπτέμβριο του 1998 με την υπ.αριθμ 20623/30-9-98 απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, αναγνωρίζεται η Ελληνική Ομοσπονδία Κάνοε-Καγιάκ και το άθλημα αποκτά το δικό του σπίτι. Το 2006 στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του

54 ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Σχινιά διοργανώνεται το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κάνοε-Καγιάκ Σπρίντ Εφήβων/Νεανίδων και Νέων. Κάθε χρόνο διοργανώνονται το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κάνοε-Καγιάκ Σπρίντ για τις κατηγορίες Ανδρών/Γυναικών, Εφήβων/Νεανίδων και Παίδων/Κορασίδων (15 ετών και άνω) και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανάπτυξης Κάνοε-Καγιάκ Σπρίντ για τις κατηγορίες Παμπαίδων/Παγκορασίδων, Παίδων/Κορασίδων Αρχαρίων και Προαγωνιστική Αγοριών/Κοριτσιών (ηλικίες 8-14ων ετών). Παράλληλα τα σωματεία-μέλη της Ομοσπονδία διοργανώνουν κάθε χρόνο τοπικούς διασυλλογικούς αγώνες υπό την αιγίδα της Ε.Ο.Κ.-Κ. Τι πρέπει να γνωρίζετε για το κάνοε-καγιάκ Σπρίντ: – Το κάνοε-καγιάκ σπριντ διεξάγεται σε ευθεία διαδρομή, σε ήρεμα νερά, σε τέσσερις αποστάσεις: 200, 500, 1000 και 5000 μέτρα. – Τα αγωνίσματα διαχωρίζονται σε ατομικά και σε ομαδικά με έως και τέσσερις αθλητές σε ένα σκάφος. – Τόσο τα κανό όσο και τα καγιάκ αγωνίζονται στην κατηγορία Σπρίντ και τα αποτελέσματα διαχωρίζονται από τον τύπο του σκάφους, τον αριθμό των αγωνιζόμενων στο κάθε σκάφος, το φύλο και την απόσταση. Για παράδειγμα, το K1Α 200μ είναι ένα Μονοθέσιο Καγιάκ Ανδρών που αγωνίζεται στην απόσταση των 200 μέτρων. – Σε ένα καγιάκ, ο αθλητής είναι καθιστός και χρησιμοποιεί ένα κουπί με διπλή κουτάλα για να προωθεί το σκάφος του προς τα εμπρός τραβώντας με την κάθε κουτάλα το νερό, εναλλάσσοντας τις δύο πλευρές. – Σε ένα κανό, το κουπί έχει μία μόνο κουτάλα και ο αθλητής είναι σε γονατιστή θέση με ένα γόνατο στο κατάστρωμα και το άλλο πόδι προς τα εμπρός, δίνοντας χώρο στον αθλητή να τραβήξει με το κουπί την προτιμώμενη πλευρά του κανό. – Στους αγώνες οι στίβοι χωρίζονται σε εννέα διαδρομές και οι θέσεις των αθλητών κατανέμονται τυχαία στις αρχικές (προκριματικές) σειρές. Στη συνέχεια, οι θέσεις που καταλαμβάνουν τα σκάφη στις διαδρομές καθορίζονται από τον χρόνο κατάταξης: στη διαδρομή 5 τοποθετούνται τα ταχύτερα σκάφη, στη συνέχεια αντίστοιχα στη διαδρομή 6, 4, 3, 2, 7, 8, 1 και 9. Εξαίρεση υπάρχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες καθώς οι αγώνες διεξάγονται σε οκτώ διαδρομές στις οποίες αγωνίζονται 8 σκάφη με τις ταχύτερες διαδρομές να είναι οι 4 και 5 οι οποίες καταλαμβάνονται από τους γρηγορότερους αθλητές που προκύπτουν από τα αποτελέσματα των προκριματικών σειρών.


ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

55


Ημερομηνίες Ορόσημα Διεθνώς – Ο πρώτος καταγεγραμμένος επίσημος αγώνας στο κάνοε-καγιάκ σπριντ διοργανώθηκε από τον John MacGregor (SCO) στο British Royal Canoe Club (RCC) το 1869. – Τον Ιανουάριο του 1924 στην Κοπεγχάγη ιδρύεται ο διεθνής οργανισμός για το κάνοε-καγιάκ με την επωνυμία Internationale Repräsentantenschaft Kanusport (IRK). – Μετά την έγκριση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στις 16 Μαΐου 1934, το σπριντ γίνεται ολυμπιακή κατηγορία και κάνει το ντεμπούτο του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936. – Η σύγχρονη Διεθνής Ομοσπονδία Κάνοε (International Canoe Federation) ιδρύθηκε το 1946. – Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 1948 έχουμε την είσοδο των γυναικών στο Σπρίντ με την κατηγορία K1Γ 500m. – Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2010 αποτελεί σημαντικό ορόσημο για το άθλημα, με την ένταξη του C1Γ 200 μέτρων, του αγωνίσματος επίδειξης C2Γ 500m και την ένταξη επτά αγωνισμάτων Paracanoe. – Το Ολυμπιακό πρόγραμμα του Sprint ποικίλλει σημαντικά με την πάροδο των χρόνων και έχει αλλάξει και προσαρμοσθεί προκειμένου να βελτιωθεί η παγκόσμια τηλεοπτική του προτίμηση και η συνολική του θέση, καθώς και να μεγιστοποιηθεί η χρήση των τελευταίων εξελίξεων στην τεχνολογία των σκαφών. – Το Τόκιο το 2020 είχε ίσους αριθμούς αγωνισμάτων και ποσοστώσεων για άνδρες και γυναίκες.

Ημερομηνίες Ορόσημα στην Ελλάδα -1987 Με την υπουργική απόφαση 4375/20-3-87 το άθλημα εντάσσεται στην Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία (Ε.Κ.Ο.Φ.Ν.Σ.). Θεσπίζεται ειδική επιτροπή Κάνοε-Καγιάκ για την ανάπτυξη του κάνοε-καγιάκ Σπρίντ. -1988 Επιμόρφωση προπονητών – τεχνικών σε συνεργασία με Πολωνία. Παραλαβή των πρώτων σκαφών από Βουλγαρία (διακρατικές συμφωνίες ανταλλαγών). -1990 Διοργάνωση του Βαλκανικού Πρωταθλήματος στα Γιάννενα με πλήρη επιτυχία και με την αμέριστη βοήθεια της Βουλγαρικής Ομοσπονδίας. -1998 Με την υπ.αριθμ 20623/30-9-98 απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, αναγνωρίζεται η Ελληνική Ομοσπονδία Κάνοε-Καγιάκ και το άθλημα αποκτά το δικό του σπίτι. -2000 Συμμετέχει για πρώτη φορά Έλληνας αθλητής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ το 2000. Πρόκειται για τον Ανδρέα Κιλιγκαρίδη του Ναυτικού Αθλητικού Ομίλου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης ο οποίος αγωνίζεται στο C1 500μ και C1 1000μ. -2004 Η μεγαλύτερη Ελληνική αποστολή σε Ολυμπιάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 με τον δικό μας αθλητή Ανδρέα Κιλιγκαρίδη να δίνει για δεύτερη συνεχόμενη Ολυμπιάδα το παρών. -2006 Διοργανώνεται στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κάνοε-Καγιάκ Σπρίντ Εφήβων/Νεανίδων και U23. -2008 Η Ελλάδα συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008 με τον αθλητή Ανδρέα Κιλιγκαρίδη για τρίτη συνεχόμμενη Ολυμπιάδα στο C1 500μ καταλαμβάνοντας τη 18η θέση και στο C1 1000μ τη 19η θέση.

56 ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Οι επιτυχίες του ΝΑΟΚΘ Τη βαριά κληρονομιά που άφησε στον Όμιλο μας ο Ανδρέας Κιλιγκαρίδης κλήθηκαν να συνεχίσουν οι επόμενες γενιές αθλητών, που είχαν κάνει τις πρώτες τους κουπιές με τον αείμνηστο Ανδρέα. Ο ΝΑΟΚΘ συνέχισε να πρωταγωνιστεί στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα του Κάνοε Καγιακ, κατακτώντας κάθε χρόνο αρκετά μετάλλια και τροφοδοτώντας με αθλητές την Εθνική Ομάδα. Το 2017 ο ΝΑΟΚΘ είχε την καλύτερη συγκομιδή της ιστορίας του, κατέκτησε 9 Χρυσά, 4 Ασημένια και 3 Χάλκινα μετάλλια με τους Μαλχασιάν Σουρέν, Μουρατίδη Στέλιο, Γκογκιάν Άρθουρ, Νάκο Κωνσταντίνο, Ντζαβαχίδη Νικόλαο, Δούμπλατζη Νικόλαο, Καρατζιούλα Κωνσταντίνο και Γρατσωνίδη Κωνσταντίνο. Συμμετοχή με την Εθνική Ομάδα είχαν οι Σουρέν Μαλχασιάν, Μουρατίδης Στέλιος και Γκογκιάν Άρθουρ. Σήμερα το τμήμα έχει αναπτυχθεί και έχει πολλά νέα παιδιά που προπονούνται και αγωνίζονται στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα κατακτώντας πολλές διακρίσεις με τελευταίες επιτυχίες τα μετάλλια που κέρδισαν στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα οι Γκογκιάν Άρθουρ, Χατζηαποστόλου Γεώργιος, Κολιάκος Ανδρέας και Διβάνη Χαρίκλεια αλλά έχοντας και αρκετούς τελικούς των αγωνισμάτων με τους Γρατσωνίδη Κωνσταντίνο, Περρωστή Αιμίλιο, Γκρίτσιο Χρήστο, Διβάνη Σταματίνα και Χατζηαποστόλου Αικατερίνη.

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

57


Πολλαπλά ΟΦΕΛΗ για τα παιδιά Το κολυµβητικό τµήµα του ΝΑΟΚΘ από φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία του, έχει παρουσία σε όλα τα τµήµατα εκµάθησης και αγωνιστικής κολύµβησης. Στόχος είναι να μεταδίδεται στα παιδιά η χαρά της προπόνησης, με σκοπό τη γνώση και την ασφάλειά τους στο νερό, την εκμάθηση δεξιοτήτων για τη διάπλαση ενός υγιούς σώματος και την απόκτηση ικανοτήτων προς την επίτευξη αγωνιστικών διακρίσεων για τους πιο προχωρημένους, με την καθοδήγηση έμπειρων προπονητών. Δάσκαλοί τους σ’ αυτή την προσπάθεια είναι οι:

KOΛΥΜΒΗΣΗ

• Νασουφίδης Γεώργιος Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ με άριστα στην ειδικότητα της κολύμβησης και πρώην αθλητής. Υπεύθυνος κολυμβητικού τμήματος και προπονητής εκμάθησης, ακαδημιών και προαγωνιστικών τμημάτων. Με πολύχρονη αγωνιστική και προπονητική εμπειρία, καθοδηγεί τα παιδιά και τους μαθαίνει τα πρώτα “μυστικά” του νερού και μεταδίδει την αγάπη για την προπόνηση. • Σεμσιρης Μιχάλης Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ με άριστα στην ειδικότητα της κολύμβησης και πρώην αθλητής. Υπεύθυνος αγωνιστικού και προπονητικού σχεδιασμού του τμήματος, προπονητής αγωνιστικού τμήματος και συνεργάτης στα τμήματα ακαδημιών και προαγωνιστικών. Καθοδηγεί τους αθλητές και τους δίνει τα απαραίτητα εφόδια προκειμένου να ανταποκριθούν σε προκλήσεις αγώνων πανελλαδικής εμβέλειας. Οι προπονήσεις γίνονται καθημερινά στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Καλαμαριάς.

58 ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

59


IΣΤΙΟΠΛΟÏΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΤΡΙΓΩΝΟΥ

Για ΠΑΙΔΙΑ από 7 ετών Το άθληµα της Ιστιοπλοΐας Ολυµπιακού Τριγώνου ξεκίνησε το 1967 στον ΝΑΟΚΘ. Το τμήμα δέχεται παιδιά από 7 ετών. Στην ιστιοπλοΐα αναπτύσσονται οι κατηγορίες OPTIMIST, LASER 4.7, LASER RDL, LASER STANDARD, 420 KAI 470.

60 ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

61


Από το “Θερμοπύλαι” στο ΣΗΜΕΡΑ H Ιστιοπλοΐα ανοιχτής θάλασσας του ΝΑΟΚΘ ήταν η πρώτη στην Β. Ελλάδα, µε το σκάφος Θερµοπύλαι, ένα swan -36 το οποίο παραχώρησε η Γ.Γ.Α στον Όµιλο το 1969 και τότε άρχισε η λειτουργία του τµήµατος ανοικτής θάλασσας. Το “Θερμοπύλαι” είχε μια μηχανή VOLVO – PENDA MW MARINE DIESEL 15,5 ίππων και προβλεπόταν να συμμετάσχει στο Ράλι Αιγαίου, στο Ράλι Ιονίου και στον αγώνα του Αργοσαρωνικού. Το πρωτόκολλο παραλαβής είχαν υπογράψει ο έφορος ιστιοπλοΐας, Κ. Κορωνίδης και ο αρχηγός του ιστιοπλοϊκού τμήματος, Μ. Σαλπιστής.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Κάθε χρόνο διοργανώνονται περίπου 10 αγώνες, στους οποίους συμμετέχουν πολλά ιστιοφόρα σκάφη από όλους τους ομίλους της Θεσσαλονίκης.

62 ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

63


ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ

ΠΑΡΑΔΟΣΗ από το 1947 Η Ερασιτεχνική Αλιεία είναι από τα πρώτα τµήµατα που δηµιουργήθηκαν στον ΝΑΟΚΘ, από µια οµάδα ερασιτεχνών ψαράδων το 1947. Κάθε χρόνο διοργανώνεται αγώνας ερασιτεχνικής αλιείας στον οποίο συμμετέχουν όλοι όσοι έχουν βάρκες στον όμιλο και ασχολούνται ερασιτεχνικά με το ψάρεμα. Ο αγώνας αρχίζει στις 06:30 και τελειώνει στη 13:00. Τα ψάρια που αλιεύονται ψήνονται στο κυλικείο του Ομίλου και ακολουθεί μια μεγάλη γιορτή.

64 ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗΣ & ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Θυμίζει τη ΣΩΤΗΡΙΑ νεαρών ιστιοπλόων Τη δική του ξεχωριστή ιστορία έχει το παρεκκλήσι της Μεγαλόχαρης και του Αγίου Νικολάου στον ΝΑΟΚΘ. Το παρεκκλήσι ανεγέρθηκε το 1980, ένα χρόνο µετά τη σωτηρία νεαρών ιστιοπλόων σε αγώνες τύπου όπτιµιστ που είχαν γίνει στον Θερµαϊκό.

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

65


Ο Κώστας Κορωνίδης, μέλος του ΝΑΟΚΘ για αρκετές δεκαετίες και πρώην ταμίας, διηγείται λεπτομέρειες από εκείνη τη μέρα, που ευτυχώς είχε καλό τέλος: “Σε εκείνο το Πανελλήνιο πρωτάθλημα είχαν πάρει μέρος περίπου 120 σκάφη, με παιδιά ηλικίας περίπου 10 ετών. Ο καιρός άλλαξε ξαφνικά και ένα μπουρίνι δημιούργησε μεγάλες ζημιές και έξω και στα σκάφη, αλλά αυτά ποιος τα υπολογίζει. Βγήκαν τα μέλη του ομίλου με σκάφη στη θάλασσα και όλα πήγαν καλά. Όλα αυτά έγιναν σε ένα χώρο δυο τετραγωνικών χιλιομέτρων από τον Όμιλο. Ο καιρός βελτιώθηκε και οι αγώνες συνεχίστηκαν κανονικά την επόμενη μέρα, με τα παιδιά να συμμετέχουν και να μην επηρεάζονται απ’ αυτή την μικρή περιπέτεια”. Στην επιγραφή που υπάρχει αναφέρεται χαρακτηριστικά: “Το παρεκλήσιον τούτο ανηγέρθη δια την σωτηρίαν 112 μικρών ιστιοπλόων από την θεομηνία που έπληξε τον κόλπο της Θεσσαλονίκης κατά την διεξαγωγήν των Πανελληνίων Αγώνων Όπτιμιστ το απόγευμα της 21-8-1979”. Επίσης, αναφέρονται και τα ονόματα των μελών του Ομίλου, που βοήθησαν για την ανέγερση. Σε αφιέρωμα της εφημερίδας “ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ” την Πέμπτη 21 Αυγούστου 1980, ένα χρόνο μετά το συμβάν, αναφέρονται τα εξής: “Σε σεμνή τελετή εγκαινιάστηκε χθες το απόγευμα το παρεκκλήσι, που ανεγέρθηκε στον λιμενοβραχίονα του Ναυτικού Ομίλου Καλαμαριάς σε ανάμνηση της σωτηρίας των 112 νεαρών ιστιοπλόων, που κινδύνεψαν στον περυσινό αγώνα με σκάφη τύπου “Όπτιμιστ”. Το παρεκκλήσι αυτό, αφιερωμένο στη Μεγαλόχαρη και τον Άγιο Νικόλαο κτίστηκε με δαπάνη του κ. Σπύρου Γιαννόπουλου, ο οποίος διέθεσε τα χρήματα σε μνήμη του εκδότη των εφημερίδων “Μακεδονία” και “Θεσσαλονίκη”, Γιάννη Βελλίδη. Το εκκλησάκι είναι ένα γραφικότατο κτίσμα στην είσοδο του λιμανιού του ΝΑΟΚ, θα θυμίζει δε την σωτηρία των νεαρών ιστιοπλόων οι οποίοι πέρυσι, σαν σήμερα, κινδύνευσαν σοβαρά από το ξαφνικό μπουρίνι του Θερμαϊκού, ενώ διεξάγονταν ο πανελλήνιος αγώνας ιστιοπλοΐας με σκάφη τύπου όπτιμστ.

66 ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Πριν από τον αγιασμό ο κ. Σ. Γιαννόπουλος κτύπησε την καμπάνα του παρεκκλησίου ενώ μετά την λειτουργία ο πρόεδρος του ΝΑΟΚ κ. Μπλιάτσης αναφέρθηκε στην σωτηρία των λιλιπούτειων ιστιοπλόων την οποία χαρακτήρισε σαν θαύμα. Στη συνέχεια έπλεξε το εγκώμιο του μέλους του συλλόγου κ. Μάκη Τζελεπίδη ο οποίος εργάστηκε υπεράνθρωπα για να φέρει σε πέρας εγκαίρως το έργο, τελείωσε δε ευχαριστώντας τον κ. Γιαννόπουλο για την προσφορά των χρημάτων για το έργο. Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της ναυτικής διοικήσεως του λιμεναρχείου, της επιθεωρήσεως σωματικής αγωγής, φίλοι του υγρού στίβου, νεαροί ιστιοπλόοι και άλλοι προσκεκλημένοι. Όπως αναφέρει η πλάκα, η οποία θα αναρτηθεί, το παρεκκλήσι ανεγέρθηκε με δαπάνη Σπύρου Γιαννόπουλου σε μνήμη Γιάννη Βελλίδη και προσφορές των μελών του ομίλου: Αφοί Σκαρή, εις μνήμην πατρός των Νικηφόρου, Βασ. Ζαμπέτογλου, Δημ. Καλαμάρα, Ιω. Τσίτσου, Κυρ. Ρούσσου, Αντ. Ξένου, Νικ. Νίκογλου, Ευάγ. Ζάκκα, Εμμ. Δρακοπούλου, Άννα Γιαννοπούλου, Δημ. Μπουρτζή, Γεωργ. Αδαμίδη, Δημ. Παντελίδη, Λεοντ, Φερμάνογλου, Ιωάν. Παπαφλωράτου, Νικολ. Κεκλίκογλου, Ευάγ. Ψιλιτέλλη, Ελευθ. Τάσου, Ιωάν. Καστούρα, Γεώργ. Μαυρουδή, Αν. Ραφαηλίδη, Οδυσ. Ματθαίου, Κων. Νεράντζη, Σμαρώς Λαχανίδου, Χαρ. Δασκαλοπούλου, Δημ. Γιαννούδη, Παν. Μαγόπουλου, Άρη Γαλάτη, Αναστ. Παπαδόπουλου, Δημ. Κοιλίδη, Σπ. Δελησταύρου, Χρ. Παπαδόπουλου, Στέφ. Μηλιάδη, Ηρ. Μαδεμλή, Σπυρ. Μακρή, Σπυρ, Τριπολιτσιώτη, Σπυρ, Γκόλφη, Ιωσήφ Γιαννούχα, Κων. Σεβρή, Ιωάν. Νανέρη, Πετρ. Μελισσίδη, Αναστ. Σαββοπούλου, Δέσπ. Ισσόγλου, Αποστ. Στεφανίδη, Αριστ. Βούλγαρη, Αρτ. Ιωαννίδη, Γεώργ. Τσαμπάζη”.

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

67Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.