Page 1

Portfolio Namita Bajaj


“Designing is all about creating the same thing differently” Namita Bajaj Interior architect


ABOUT ME Introduction

A fun loving person who likes to explore new things, reading books, traveling places and nd beauty in the minutest of things. Highly inspired by nature, I like to capture the little details of it.

Quali cation

Undergraduate - B.A (Hons.) Interior Architecture and design - Pearl Academy, New Delhi, India (Regular 2010 - 2014) - B. com (Pass) - Delhi University, India (Correspondence 2011- 2014) High School - New Era Public School - New Delhi, India (2008 - 2010) Junior high school - St. Xavier's School - New Delhi, India (1997 - 2008)

Designing for me is

Objective

A stepping stone towards growth, as it is a never ending process and grows as I go deeper in it. It gives me con dence and expands my area of knowledge and creativity by challenging my own potential with every new problem it brings with itself. For me designing is logical reasoning with a sense of aesthetics which is also functionally sound. The idea is to utilize as well as develop my Interior Architectural skills and become a exible professional so as to understand the diverse needs of the clients and live through their expectations.

Areas of interest

Photography

Skill set

AutoCAD 2D

Works done yet

. .

Free hand sketching

.

Travelling

Google Sketchup with 3D renders

As a part of Academics - Residence design

.

.

Bathroom design

.

.

Exploring new softwares

.

3Ds Max

. .

Restaurant design

furniture design

As a part of Internship - Furniture layout of residence

.

Photoshop

. .

Model making CorelDRAW

Retail design

.

.

Microsoft of ce

Of ce design

Planning the kitchen layout

.

.

heritage retro t project

Bathroom presentation drawings

.

Electrical drawings

Experience

Language

Have worked as an intern in Khurmi Associates Pvt. Ltd for a period of two and a half months in 2012 and 2013 respectively. It gave me exposure and enhanced my planning skills along with giving me an insight of the way work is done in the industry. English

. . Hindi

Punjabi


Contents Of ce Projects

.

Final Project

.

Group Project

Commercial Projects

.

Restaurant Design

.

Heritage Retro t Project

Residential Projects

.

Residence Layout

.

Toilet Layout

.

Kitchen Layout

Furniture Design

.

Baby Cot

Lighting Design

Hand Sketching

Photography


Office projects:  Final Project  Group project


FINAL PROJECT

The Pioneers Of ce type An Architect's Studio

Site Location: Residential area of Ashok Vihar, New Delhi

Total area 4500 sq. feet inclusive of 3 oors basement ground oor rst oor

Softwares used AutoCAD for 2D Google Sketch up with Shaderlight and twilight Plug-ins for 3D

“Where design and logic meets innovation�

The Pioneers tells a story about an of ce that believes in team spirit, creativity and innovation. The idea is to create a space which makes you feel connected the rst time you enter the of ce, along with the contemporary design ideas which were the demand of the client. Layout planning and the implementation of design, circles around the concept of growth, which is symbolized by a dot turning into a line, forming a shape and then further generating a form. The site selected has three oors basement, ground oor and rst oor. The concept is to con ne all the of ce activities to the ground oor which is a mix of private and public areas for the outsiders; a library area with private cubicles in the basement making it a private area to be used only by the staff members; and provide a bedroom and a gathering hall for private parties of the boss on the rst oor which is accessible more by the boss than the staff members. The space designed promotes the idea of an open plan of ce which encourages interaction and ow of ideas. Though, there is a hierarchy inside the space but that is not visible in the layout of the of ce, so as to promote equality and a harmony in the working environment.


Site Analysis

Site description

The site

Orientation The site is south facing with a huge park in front of it, which helps in keeping the atmosphere fresh (thermally as well as visually)

Acoustic phenomenon The front part of the house is very noisy as it is a residential area and there are pedestrians walking by all day long and also there is a huge park in front of the site which adds to the noise level whereas that at the service lane is much lower

User requirements of space         

A director's room A reception with waiting area An account's of ce Workstation's area A library Ideation rooms Spill out area A meeting room A sample room

Floor Lvl +1220 Ht. 2794 First oor

Floor Lvl +1220 Ht. 2794 Floor Lvl +00 Ht. 2794

Ground oor Ht. 2603 Basement

Client requirements:  To build an of ce-cum-studio  To encourage an open plan of ce system  To follow a hierarchy in the working of the of ce which is not visible in

the layout of the of ce

The site plans

Basement

Floor Lvl +00 Ht. 3962

Ground oor

First oor

The Concept Growth

Dots

Lines

Form


Basement area Basement

is a private area to be used only by the staff members. It has a store room, library and ideation cubicles.

Central part of basement

Library seating with tree bookshelf

Library seating

Ideation cubicle

Basement entrance


Ideation cubicle Initial idea of the ideation cubicle that gave rise to cylindrical cubicles as this design was wasting a lot of space surrounding it.

Section BB' - Central part of basement

B'

A' Ideation cubicle

Library

Ideation cubicle

Section AA' - Library seating with tree bookshelf

Furniture layout

Electrical drawing

A

B Legend Circulation Public area

Tree bookshelf

Plan showing permeability and circulation

 All dimensions are in mm  Scale 1:50  Dimensions not to be measured on drawing


Ground oor All of ce activities are con ned to the ground oor. Its layout encourages open plan of ce concept which helps in interaction, team work, more creativity and ow of ideas.

Common meeting area with a mini library

Director's of ce

Workstation's area

Aerial view of the spill out area, meeting area and director's room

Waiting area with a table for meeting with vendors

Exterior walls of the bathroom

Conference room


Initial idea for the spill out area

Spill out area - initially planned adjacent to the workstation's area but then moved adjacent to the meeting room so as to eliminate the scope of disturbance

Initial idea for the waiting area

Initial idea for waiting area had curved walls but that resulted in a lot of negative space in the conference room adjacent to it, therefore a concept wall was proposed

Concept wall in waiting area showcasing three monuments of New Delhi

Reception table concept

Furniture layout

Legend Circulation Public area

Exterior walls of the bathroom to be made with waterproof plasterboards rotated on the same axis.

Private areas accessible by staff

Plan showing permeability and circulation

Private areas less accessible by staff


Ground ямВoor


Ground ямВoor


First oor First oor comprises of a bedroom for the boss or any of the staff members who is working overnight, a gathering hall for private parties of the boss and a kitchen. The idea is to provide for an accomodation and an area where the work done by the company is showcased.

Ceiling plan of the entrance

Lower seating in the bedroom

Furniture layout

Legend Circulation Public area Private areas accessible by staff

Plan showing permeability and circulation

Private areas less accessible by staff


Keyplans

Column Detail

Elevation

Detail of the exterior walls of the bathroom to be made with waterproof plasterboard with a beading of 20mm as shown.

Plan

Through and through section of basement and ground oor

3D view of the column


GROUP PROJECT

Uday Foundation This was done in a group with: Sanjana Gosain Chhavi Sharma Nancy Behal

My role My role in the group was to discuss and nalize the concept and planning and executing the working drawings.

Of ce type NGO

Site Location: MG road, New Delhi

Total area 2385 sq. feet

Softwares used AutoCAD for 2D drawings Google Sketch up with Kerkythea plug-in for 3D renders

“ Health with dignity �

Uday foundation is an NGO that provides support services to the children af icted with congenital defects, critical disorders and diseases that affect their health condition, education and growth. So the idea for designing this of ce was to create a space which has a low budget constraint, is sustainable, shows hierarchy and has high productivity. The space designed promotes the idea of a closed plan of ce which encourages productivity and working in isolation. There is a strict hierarchy inside the space which is also evident the layout of the of ce.


EAST

The Concept

Provision of green spaces at both the axis of the of the of ce

Tree of life is evolution  The presence of a tree signi es

water, growth, and fecundity hence it is seen as the Tree of Life.  The tree of life is said to possess healing properties, grants immortality.  Humans roots of belief, branch out by means of wisdom and the trunk (mind and body) keeps them connected.

NORTH

SOUTH Showing concept in the plan

Spill out area at North west.

WEST

Proximity diagram Permeability diagrams

Permeability for visitors

Permeability for Staff Visual permeability

Physical permeability

High Visual permeability

Low Visual permeability


3D views This of ce re ects the idea of a closed plan of ce where there's strict hierarchy, work is done in isolation and each department is independent from the other.

Reception area

Principal director's of ce

Chairman's of ce


P.A's sitting area (PA's to the Principal directors)

Member's secretary's of ce

P.A's sitting area (PA to the chairman and member secretary)

Library area

Conference room and meeting room


Commercial projects: ď‚&#x; Restaurant Design ď‚&#x; Heritage retrofit

project


RESTAURANT DESIGN

Italian Restaurant This was done in a group with: Sanjana Gosain Chhavi Sharma Nancy Behal My role My role in the group was to discuss and nalise the concept and planning and executing the working drawings.

Restaurant type Continental restaurant

Total area 1650 sq. feet

Softwares used AutoCAD for 2D drawings Google Sketch up with Kerkythea plug-in for 3D renders

This restaurant has elements of Italian architecture which emphasizes more on open space that allows ow of natural light and air. Also, There s an integration of interior spaces with exterior spaces through the use of glass walls. This restaurant has elements like arches, columns and niches that adds dimension to an interior space and also gives an essence of classic interior design.


View from the entrance


UP

Down

Chef's table

Kitchen

Column detail

Proposed furniture layout

Restaurant seating area. A view to show the column for which the working drawing has been shown above

Bar area

Bar


Chef's area - curved wall detail

Through and through section with the wall detail of the chef's area

Chef's area - wall detail


Column detail

Column elevation

Restaurant seating and chef's area. A view to show the column whose working drawing has been shown above


HERITAGE RETROFIT PROJECT

Khirki Mosque This was done in a group with: Sanjana Gosain Chhavi Sharma Nancy Behal My role My role in the group was planning and conceptualizing the whole space and to focus upon its presentation

Activities Handled Exhibition and crafts area

Softwares used  AutoCAD for 2D drawings  Google Sketch up with Kerkythea

plug-in for 3D renders  Photoshop for presentation drawings

The symmetrically designed admirable mosque is considered as one of the nest architectural compositions of the Sultunate historty . It is a two story building. There used to be a tehkhana or a cellar on the ground oor, probably built to escape the summer heat and the oor above was for prayers. The mosque is roofed over with four openings to let in light and has 89 domes. This feature and the fact that it is the only mosque that is fully roofed over, gives it its ubique architectural value. The idea of this project was to accomodate four activities inside the space namely - exhibition area, crafts area, a creche and a library . The basis strategy behind designing the space was to enhance the existing architecture and not disturb the essence of the space.


EXHIBITION AND CRAFTS CENTER

LIBRARY

NORTH

The basic idea is to utilize the Mihrab wall in an activity which doesn t require direct day light coming in. The exhibition space meets this requirement.

EAST

WEST

SOUTH

Crafts and exhibition have been collaborated yet they have their own distinct identities. The remaining two courtyards have been allotted to the crafts centre for the purpose of displaying crafts in one courtyard and crafts activities such as pottery, weaving etc in the other.

CRECHE Legend Crafts center Library Exhibition space Creche Circulation space Array of nine domes

Since the south eastern corner enjoys moderate climate throughout the year, it is best suited for the crèche. Provision given in design for both indoor and Outdoor(courtyard) play zone for children. The design proposes a dual access(east and south) to the crèche allowing residents in close vicinity to utilize the facility regularly

This space has been designed in the north eastern corner of the mosque, reason being there are broken domes which allow maximum day light to penetrate and also the presence of windows on both the sides serve as a boon. This minimizes the need for excessive arti cial lighting in the library. The design ful lls the requirement of having an open courtyard to this space which can be put to use for outdoor reading and tea/coffee catering services.


Detailed zoning of Exhibition and crafts center

Furniture layout of Exhibition and crafts center


FIG. 1 The two courtyards were proposed to be covered with waterproof tensile fabric half of which would be opaque and the other half to be translucent, so that it allows natural light to come in. One of the courtyards had been proposed to be used as the activity area where the crafts activities would be performed, so that the visitors can experience and learn about the beauty of Indian crafts and the other one is to be used to display those products

Fig 1. showing the aerial view of the exhibition space and crafts center

Exhibition area

Courtyard arrangement for display of crafts products


Entrance of the monument

Crafts display stall

Crafts display stall

Courtyard for performing crafts activities like pottery, weaving etc


Residential projects:  Residence layout  Toilet layout  Kitchen layout


RESIDENCE LAYOUTS

Furniture layout of a oor of one tower of the society

Maharishi Dayanand Co-operative society This is a society of six identical towers with four oors each, each oor having three identical houses. My job was to decide a typical furniture layout for all three houses on each oor and plan the electrical layout for the same

Furniture layout of one house on the oor


Electrical layout of one house on the oor

Electrical layout of a oor of a tower of the society


Mr. Jatia's Residence This was a residential project wherein the furniture layout had already been done and my job was to plan and decide upon the electrical drawing as per the client's needs and lifestyle.


Mr. G.P. Singh's Basement layout This was one interesting project where the client wanted his basement to have recreational activities for all age groups as well as a party area and storage area. Therefore, the basement had enough store rooms, a snooker room, bar area, a drawing room and a room with home theater system. My job in this project was to plan the furniture layout and allocate these activities in the best way possible and decide upon the RCP and electrical layout of the same oor.


TOILET LAYOUTS

Mr. G.P. Singh's Toilet layouts Planning toilet's layouts and ttings and xtures were a part of the client's residential project. My role in this project was to plan the layout of the toilets and decide upon the ttings and xtures as per client's demands and make a presentation drawing of the same specifying each detail.


My next task was to make the elevations of the same toilets with the each and every detail - space dimensions, ttings and xtures' placement dimensions and model no. of the ttings and xtures. These plannings and drawings were done for three oors with three toilets on each oor. (The drawings shown here are only of the rst oor)


KITCHEN LAYOUTS

Mrs. Mandeep's kitchen layout My role in this project was to plan the layout of the kitchen and decide upon the cabinetry detail which results in ef cient functionality and also to make a detailed drawing of the same as shown below. Another task was to make the electrical layout of the same kitchen.


Mr. Jatia's kitchen layout My role in this project was to plan the layout of the kitchen and decide upon the cabinetry detail which results in ef cient functionality and also to make a detailed drawing of the same as shown below.


Furniture Design


Baby Cot Upholstered frame

Back part of the cot has been made lower than the front part so as to provide full view from the window which would be at the back of the cot when kept on its assigned place

Storage


Teak wood for the frame

Elevation

Plan

Commercial board of 19mm thickness used for making the basic structure which includes the storage and the back

Section

Vertical members joint to the horizont al members with tongue and groove joint and then nailed afterwards to provide more st ability

Joinery Detail


Lighting Design Made with waste materialwalnut shells Each walnut shell has been drilled with six minute holes and is attached to the other with pieces of aluminium wire.


Shadow effect when the lamp is kept in sunlight

Lamp kept on the bedside

Back side of the lamp


Sketching


Photography


Namita Bajaj namitabajaj09@gmail.com

Namita Bajaj  

This portfolio showcases the work done in the four years of Graduation in Interior Architecture and Design at Pearl Academy, New Delhi, Indi...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you