Page 1

ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

STRÖMMA

KULTUR | NATUR | MAT | SKÄRGÅRD | STORSTADSLIV | NÖJE

ÄVENTYR I STOCKHOLM

Roliga utflyktsmål för hela familjen

BAKOM KULISSERNA

Nya upptäckter och spännande fynd i Birkas hamn

GÖTA KANAL

Följ med på en härlig sommarkryssning längs Göta kanal

TURIST I DIN EGEN STAD Upplev Stockholm ur ett nytt perspektiv

SKÄRGÅRDSGUIDE

Deckarförfattaren Viveca Stens sköna Sandhamnstips STOCKHOLMS BÄSTA SIGHTSEEING 2013

life & style | 1

ANNONS


”GrAN FeuDo reSerVA 2007 ”GrAN FeuDo reSerVA 2007 Är ÄrDeN DeN BÄSTA BÄSTA årGåNG årGåNG jAG jAG KAN miNNAS” KAN miNNAS” Bengt-Göran Kronstam DN 9/2 2013 Bengt-Göran Kronstam DN 9/2 2013

SvD 16/11 2012 SvD 16/11 2012

FYND! FYND! Allt om Vin. nr 1. 2013 Allt om Vin. nr 1. 2013

FYND! FYND! DN 9/2 2013 DN 9/2 2013

GRAN GRANFEUDO FEUDOReserva Reserva Art Artnr: nr:2037 2037 Alk:13% 13% Alk: Pris:79kr 79kr Pris:

FYND! FYND! Allt om Vin. nr 2. 2013

Allt om Vin. nr 2. 2013

BÄSTA KÖP! KÖP! BÄSTA

Allt om Vin, Nov 2012 Allt om Vin, Nov 2012

GRANFEUDO FEUDORosado Rosado GRAN Art nr: nr:22501 22501 Art Alk: Alk: 13% 13% Pris: Pris: 69kr 69kr

WardWines Wineswww.wardwines.se www.wardwines.se Ward

Att börja börja dricka i tidig ålder Att ålder ökar risken risken för alkoholproblem alkoholproblem ökar


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

INNEHÅLL VÅR & SOMMAR 2013 07

TURIST I DIN EGEN STAD Med buss, båt eller till fots. Sätten att uppleva Stockholm på är många.

08

KALENDARIET Årets viktigaste datum samlade på ett och samma ställe.

13

NYHETER Läs om sommarens förstklassiga middagskryssningar och fängslande kulturupplevelser.

14

SOMMARENS SLOTTSUTFLYKTER Lummiga trädgårdar och kungliga slott. Strömma tar dig med till några av Sveriges vackraste kulturarv.

16

MAT MED JESPER, JENS OCH COCO Kryssningar med smak av sommar.

26

GUIDADE SKÄRGÅRDSUTFLYKTER Lummiga kanalturer, välkända öar och spännande kultur.

28

VÅR UNDERBARA SKÄRGÅRD Upptäck skärgårdens guldkorn och inspireras av författaren Viveca Stens bästa tips.

31

STRÖMMA GENOM HISTORIEN Milstolpar i Strömmas historia. Lär dig mer om M/S Enköping och M/S Sjöfröken.

35

BAKOM KULISSERNA PÅ BIRKA Marinarkeologernas arbete i Birkas hamn bjuder på spännande fynd och revolutionerande upptäckter.

36

BIRKA FÖR HELA FAMILJEN Följ med på en fascinerande resa i vikingarnas spår.

38

ÄVENTYR I STOCKHOLM Barnens dag, dubbeldäckare till Junibacken eller minisemester i skärgården. Roliga utflyktstips för stora och små.

40

GÖTA KANAL En älv, åtta sjöar och 66 slussar. Kliv ombord på M/S Diana för en naturskön kryssning längs Göta kanal.

49

VISSTE DU ATT ... Historiska ögonblick, spännande fakta och intressanta anekdoter.

50

UPPTÄCK NORDENS METROPOLER Unna dig ett besök i Göteborg, Köpenhamn eller Helsingfors. 3

ANNONS


STRÖMMA TURISM & SJÖFART

Alla längtar till vattnet

På vår marknadsplats sjonara.se presenteras läget, känslan och den sjönära livsstilen bättre än någon annanstans. Vi är specialister på sjötomter och sjönära lägen. Vår samlade kunskap är unik i branschen. Sälja eller bara nyfiken på värdet? Välkommen!

08-522 348 00

sjonara.se


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

En upplevelserik sommar EVELINA HULTQVIST

Vad gör oss lyckliga? Förutom de mest grundläggande behoven skulle kanske många svara att sådant som gör oss lyckliga och som kryddar livet är god mat, vackra miljöer och upplevelser i goda vänners lag. Det är också precis vad upplevelserna inom Strömma Turism & Sjöfart handlar om. Att erbjuda våra gäster en riktigt bra och genomtänkt mix av efterlängtade turer, historiska sevärdheter, kulinariska upplevelser och spännande nyheter för hela familjen. Allt ackompanjerat av sommar och hav. Sommaren på Strömma bjuder förutom alla utflykter även på en mängd olika matkryssningar för alla tillfällen. Varje fartyg på Strömma Kanalbolaget har en egen krögare som tillagar maten med stor omsorg ombord. I det här numret hälsar vi på i båtköken hos Jesper Taube på S/S Stockholm och Coco Frisk på M/S Östanå I där det lagas mat från grunden med mycket kärlek och fantasi. Jag blir lika glad varje år när jag möter alla förväntansfulla, vetgiriga och entusiastiska besökare från Sverige och resten av världen. I år kan vi erbjuda ytterligare fördjupande upplevelser som till exempel våra utgrävningar i Birka, som har utökats och ger besökare en unik chans att komma riktigt nära marinarkeologernas arbete. I den här tidningen har vi samlat en del av det bästa vi har att erbjuda. Allt från båt- och bussresor i Stockholm, Göteborg och Malmö till sightseeing i Helsingfors, Köpenhamn och Oslo. Titta i vårt kalendarium för att pricka in Stockholmsupplevelserna du vill berika din sommar med. Vacker natur är ett annat viktigt inslag i Strömmas programutbud. Våra guidade turer i Stockholms Kungliga Nationalstadspark samt de vackra kanalturerna i Köpenhamn och Göta kanal blir till minnen för livet. Vilken destination du än väljer – nära eller långt bort – önskar jag dig en riktigt härlig och händelserik sommar!    

Hälsningar Jan Larsén, Verkställande direktör Strömma Turism & Sjöfart AB

{

JAG BLIR LIKA GLAD VARJE ÅR NÄR JAG MÖTER ALLA FÖRVÄNTANSFULLA, VETGIRIGA OCH ENTUSIASTISKA BESÖKARE.

OM STRÖMMA Strömma Turism & Sjöfart är ett av Sveriges största upplevelseföretag med verksamhet i Stockholm, Göteborg, Malmö, Hemavan, Tärnaby, Köpenhamn och Helsingfors. Strömma äger ett 30-tal varumärken där målet alltid är att ge gästerna minnesvärda upplevelser. Med historiska fartyg, specialbussar, guidade promenadturer och moderna sightseeingbåtar bjuds gästerna på natur, kultur, skärgårdsutflykter, familjeäventyr och mycket, mycket mer. I Stockholmsområdet är Strömma bland annat representerad av Birka Vikingastaden, Göta Kanalrederiet, Strömma Kanalbolaget, City Sightseeing, Stockholm Sightseeing, Cinderellabåtarna, Vaxholms Kastell, Interbus och Ekmanbuss.

BE S ÖK ST ROM MA. S E FÖR ATT H I TTA DE U PPL EV ELS ER S OM PAS SAR DIG !

Strömma ges ut av Strömma Turism & Sjöfart Marknadsdirektör: Riitta Östberg Projektledare: Cecilia Sandberg Produktion: Make Your Mark Art Director: Kim Appelbom Grafisk Formgivare: Sofi Appelberg Redaktör: Tove Oscarsson Henckel, Sonja Björk Ebert Redaktionsassistent: Therese Ahlström Medarbetare: Jan Eklund, Nathalie Mervy-Manner, Gustav Idhammar, Lennart Jarnhammar, Evelina Hultqvist, Matilda Lundberg, Caroline Engvall Repro: Richard Fröjdendal Tryck: Sörmlands Grafiska VI RESERVERAR OSS FÖR INSTÄLLDA AVGÅNGAR OCH EVENTUELLA FÖRÄNDRINGAR I TIDTABELLER. FÖR DE FLESTA TURERNA GÄLLER HALVA PRISET FÖR BARN 6–11 ÅR, 0–5 ÅR ÄR GRATIS. FÖR YTTERLIGARE INFORMATION GÄLLANDE BARNPRISER OCH TIDTABELLER BESÖK WWW.STROMMA.SE.

5

{


Taste ITALY

KRONOR

I Filari är fullpackad med solmogna druvor från Castel del Monte. Denna granne till Salice Salentino på Italiens klack är kanske mest känd för borgen som syns på etiketten, som är klassat som ett världsarv. I denna kulturrika region skapas underbara viner och smakrik mat. I Filari är ett utmärkt exempel på detta med en blandning av de lokala druvorna Uuva di Troia och Aglianico som har legat 6 månader på ekfat innan vinet kommit på flaska. Vinet är skapat av familjefirman Torresanta och passar utmärkt till smakrika rätter!

Alkohol är beroendeframkallande.

ART. 2394 ALK. 12,5% VOL. 75 cl

Bibendum AB 08-598 111 00 www.bibendum.se

69


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

SE STADEN FRÅN VATTNET

CLAES HELANDER

Upplev Stockholm från en ny sida och se byggnader du sett många gånger förut ur ett helt nytt perspektiv. Den klassiska turen Under Stockholms Broar går under femton broar mellan Saltsjön och Mälaren, förbi stadsdelar som Gamla stan, Södermalm och Hammarby Sjöstad. Sightseeingturen är perfekt om man vill få en bra överblick över Stockholms olika öar och dessutom njuta av en resa till havs. Under resan finns även möjlighet att fika i båtens egen servering. AVGÅNG: NYBROKAJEN, 12/4-24/5 OCH STRÖMKAJEN, 25/5-3/11. TUR MED STOCKHOLM SIGHTSEEING: 1 TIM. OCH 50 MIN. PRIS: 220 KR.

PROMENERA I GAMLA STAN Upptäck mystiken i Stockholms ursprungliga stadskärna Gamla stan. Stadsdelen grundades redan på 1200-talet och hus från 1600-talet står kvar än i dag. Sightseeingturen börjar vid Slottsbacken och fortsätter genom smala gränder och mysiga torg, fram till en av Sveriges viktigaste historiska platser – Stortorget. Under den guidade turen får du veta mer om Gamla stans spännande historia, lyssna till berättelsen om Stockholms blodbad och höra legenden om S:t Göran och draken. Promenaden tar cirka 75 minuter.

UPPLEV STOCKHOLM PÅ 75 MINUTER

AVGÅNG: GUSTAV ADOLFS TORG, 28/6–25/8. TUR: 75 MIN. PRIS: 150 KR.

TURIST I DIN EGEN

DEN KOMPLETTA SIGHTSEEINGTUREN Har du några timmar över och vill se Stockholm från sin bästa sida? Då är Stockholm Grand Tour ett självklart val. För att se det mesta av Stockholm bjuder den här turen på en kombinerad sightseeing med buss och båt. Den tre och en halv timme långa resan börjar med buss vid Gustaf Adolfs torg, och går sedan vidare förbi historiska platser och kända byggnader. Sightseeingen fortsätter därefter ombord där man får se stadens vackra omgivningar från vattnet. AVGÅNG: GUSTAV ADOLFS TORG, 25/5–22/9 TUR MED STOCKHOLM SIGHTSEEING OCH STOCKHOLM PANORAMA SIGHTSEEING: 3 TIM. OCH 30 MIN. PRIS: 430 KR.

STAD

Hur bra koll har du egentligen på din egen hemstad? Ta chansen att se huvudstaden som du aldrig sett den förut.

UTFORSKA I DIN EGEN TAKT Vill du komma sevärdheterna riktigt nära är Hop-on Hop-off-bussarna det perfekta alternativet. Bussarna stannar vid utvalda hållplatser runt om i staden och är ett bra sightseeingalternativ för den som själv vill styra över sin tid. Under 24 timmar kan du nämligen hoppa på och av så många gånger du vill. De två huvudlinjerna går genom olika delar av Stockholm – ”Citys Royal Haga” går till Nationalstadsparken och ”Highlights of Stockholm” till stadens centrala delar. Under resan kan du lyssna till audioguider eller slappna av och njuta av utsikten från bussens öppna tak. TUR: HOP-ON HOP-OFF MED OPEN TOP TOUR´S LINJE "HIGHLIGHTS OF STOCKHOLM". PRIS VUXEN 260 KR, BARN, 50 KR. BILJETTEN ÄR GILTIG I 24 TIMMAR.

FÖR BOK N I NG O C H M E R I N FO SE ST ROM MA. SE.

7

Med bussturen Stockholm Panorama Sightseeing åker man genom alla stadsdelar, förbi kända platser, historiska byggnader och Stockholms finaste utsiktsplatser. Förutom en fantastisk utsikt från den moderna luftkonditionerade glasbussen får man ta del av stadens historia och spännande fakta. Turen går varje dag, året runt med avgång från Gustaf Adolfs torg. Den här resan är ett måste för den inbitne Stockholmaren som vill veta mer om sin stad, men även för förstagångsbesökaren som vill se hela Stockholm. AVGÅNG: GUSTAV ADOLFS TORG, 1/1–31/12 (FÖR AVGÅNGSTIDER SE HEMSIDA). TUR MED STOCKHOLM PANORAMA SIGHTSEEING: 75 MIN. PRIS: 260 KR.


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

UPPTÄCK STOCKHOLM ÅRET RUNT

Härliga middagskryssningar, guidade bussturer och mysiga stadsvandringar. Strömma bjuder på minnesvärda upplevelser och spännande sightseeing året om. FOTO EVELINA HULTQVIST

HÅKAN LIND

MATKRYSSNINGAR

MIDDAGSKRYSSNING TILL DROTTNINGHOLM (1/5–31/5) Upplev à la carte-menyn ombord på M/S Carl Philip eller S/S Drottningholm. Avgår från: Stadshusbron. Pris: 170 kr för båtkryssning. Mat och dryck tillkommer. Längd: 2 tim. och 30 min. MÄLARKVÄLL (1/5–24/8) Njut av den svenska sommaren med musik och middagsbuffé ombord på M/S Victoria. Avgår från: Stadshusbron. Pris: 425 kr inkl. buffé. Längd: 3 tim. RÄKFROSSA (2/5–28/6) Frossa i räkor och se solnedgången ombord på M/S Strömma Kanal. Avgår från: Nybrokajen. Pris: 295 (resa, räkor och fördrink). Längd: 3 tim. BRUNCH PÅ S/S STOCKHOLM Stockholms enda brunch till sjöss som du kan njuta av året runt. Varje lördag och söndag lagar krögarna Maria Svensson och Jesper Taube en härlig brunchbuffé på färska råvaror. Avgår från: Strandvägen. Pris: 435 kr. Barn 6–11 år: Halva priset. Barn 0–5 år: Gratis. Priset gäller resa inkl. brunchbuffé. Längd: 3 tim.

N GOMER SWAH

LUNCHKRYSSNING TILL DROTTNINGHOLM (1/5–27/10) Avnjut en lunch till havs på S/S Drottningholm eller M/S Prins Carl Philip. Avgår från: Stadshusbron. Pris: 170 kr för båtkryssning. Mat och dryck tillkommer. Längd: 2 tim.

BOBO OLSSON

MIDDAGSKRYSSNING TILL VAXHOLM (7/2–22/11) Upplev à la carte-menyn ombord på S/S Stockholm. Avgår från: Strandvägen. Pris: 170 kr för båtkryssning. Mat och dryck tillkommer. Längd: 3 tim.

GUIDADE UTFLYKTER TUSEN ÖARS KRYSSNING (29/6–11/8) En kryssning med M/S Waxholm III som tar dig med på en resa genom skärgården. I resan ingår fika, lunch, middag och guidning. Samt besök på öarna Sandhamn, Kymmendö och Bullerö. Avgår från: Nybrokajen. Pris för kryssning med husmanskostmiddag: 1 125 kr. Pris för kryssning med tvårätters middag: 1 260 kr. Längd: 11 tim.

skärgårdens hotade klimat. Avgår från: Strandvägen. Pris: 525 kr varav 40 kr går till Världsnaturfondens östersjöarbete. Längd: 7 tim. och 30 min.

STRINDBERGS SKÄRGÅRD (29/4) Denna temakryssning tar dig med på en färd genom det landskap August Strindberg en gång vistades i. Resan går Värmdö runt med ett uppehåll på Kymmendö. Avgår från: Strandvägen. Pris: 525 kr. Längd: 7 tim. och 30 min.

KANALTUR TILL SANDHAMN (24/6–18/8) Båtresa till Sandhamn. Guidning ombord och iland. Avgår från: Nybrokajen. Pris: 330 kr (tur och retur), 250 kr (enkel). Längd: 8 tim.

I EVERT TAUBES KÖLVATTEN (16/9) Temakryssning i södra skärgården med ett uppehåll på Utö. Taubesällskapets ordförande Göran Gynne berättar om Taubes skapande och upplevelser. Avgår från: Strandvägen. Pris: 525 kr. Längd: 7 tim. och 30 min.

UTFLYKT TILL BIRKA (8/5–22/9) Guidad tur, museibesök och besök i Vikingabyn. Avgår från: Stadshusbron. Pris: 330 kr. Barn 6–11 år: Halva priset. Barn 0–5 år: Gratis (2 barn/vuxen). Längd: 7 tim. och 30 min.

SKÄRGÅRDSFOTO HÖST (7/10) Följ med på en temakryssning med fotografi i fokus. Fotografera Stockholms skärgård när den är som vackrast och möt fotoexperten Thomas Atterdal. Avgår från: Strandvägen. Pris: 525 kr. Längd: 7 tim.

SKÄRGÅRDSVÅR (22/4–6/5) Följ med på en pandamärkt WWFkryssning och lär dig mer om 8 

SLOTTSUTFLYKTER SLOTTSUTFLYKT DROTTNINGHOLMS SLOTT OCH KINA SLOTT (1/5–29/9) Se det kungliga Drottningholm på nära håll. Avgår från: Stadshuskajen. Pris: 325 kr inkl. båtresa och slottsentréer. SLOTTSUTFLYKT GRIPSHOLMS SLOTT (1/7–11/8) Besök Gustav Vasas pampiga slott och strosa runt i naturreservatet Hjorthagen. Avgår från: Ekerö (Rastaholm). Pris: 375 kr inkl. båtresa och slottsentré. SLOTTSUTFLYKT ULRIKSDALS SLOTT OCH HAGAPARKEN (1/7–4/8) Upplev 1600-talet på nära håll och utforska kungliga Haga. Avgår från: Haga Södra. Pris: 300 kr inkl. båtresa och slottsentréer. SLOTTSUTFLYKT ROSENDALS SLOTT OCH KUNGLIGA SLOTTET (1/6–1/9) Gör en utflykt till Djurgården och Rosendals slott. Avgår från: Nybroplan. Pris: 260 kr inkl. båtresa och slottsentréer.


STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

JERKER ANDE

RSSON

ANNONS

SIGHTSEEEING PROMENAD I GAMLA STAN (28/6–1/9) Guidad sightseeingtur genom Gamla Stan. Avgår från: Gustaf Adolfs torg. Pris: 150 kr. Barn 6–11 år: 75 kr. Barn 0–5 år: Gratis. Längd: 1 tim. och 15 min. STOCKHOLM PANORAMA SIGHTSEEING (ÅRET RUNT) Se Stockholm från vår moderna panoramabuss som åker genom stadens alla stadsdelar. Förutom en fantastisk utsikt får du ta del av Stockholms mest kända platser. Avgår från: Gustaf Adolfs torg. Pris: 260 kr. Barn 6–11 år: Halva priset. Barn 0–5 år: Gratis. Längd: 1 tim. och 15 min. LILLA SKÄRGÅRDSTUREN (ÅRET RUNT) Kliv på det klassiska sekelskiftesfartyget M/S Östanå I för en guidad matkryssning i skärgården. Avgår från: Strandvägen. Pris: 330 kr. Längd: 2,5–3 tim. DJURGÅRDEN RUNT (5/4–20/12) Sightseeingtur som tar dig förbi lummig natur och historiska byggnader. Inspelad guidning av Markoolio eller Hasse Alfredson. Avgår från: Nybrokajen (5/4–24/5) Strömkajen (25/5–20/12). Pris: 165 kr. Barn 6–11 år: Halva priset. Barn 0–5 år: Gratis. Längd: 50 min. UNDER STOCKHOLMS BROAR (27/4–29/9) Se Stockholms mest kända byggnader och sevärdheter från vattnet. Båten åker under femton broar och slussar mellan Saltsjön och Mälaren. Avgår från: Nybrokajen. Pris: 220 kr. Barn 6–11 år: Halva priset. Barn 0–5 år: Gratis. Längd: 1 tim. och 50 min. KUNGSHOLMEN RUNT (1/6–18/8) Sightseeingtur runt Kungsholmen, förbi Långholmen och Reimersholme.

Avgår från: Stadshusbron. Pris: 160 kr. Barn 6–11 år: Halva priset. Barn –5 år: Gratis. Längd: 50 min.

GOD MORGON STOCKHOLM (3/6–17/8) Ta båten till Fjäderholmarna för en guidad morgonpromenad. Avgår från: Strömkajen. Pris: 220 kr. Barn 6–11 år: Halva priset. Barn 0–5 år: Gratis. Längd: 2 tim. och 30 min. STOCKHOLM VINTERTUR (21/12–3/4 2014) En guidad sightseeingtur som tar dig längs stadens kajer ut mot Fjäderholmarna. Ombord finns värmande glögg och ärtsoppa med punsch. Avgår från: Nybrokajen. Pris: 210 kr. Barn 6–11 år: Halva priset. Barn 0–5 år: Gratis. Längd: 1 tim. och 15 min. STOCKHOLM GRAND TOUR (25/4–22/9) Omfattande sightseeingtur med panoramabuss, båt och guide. Avgår från: Gustaf Adolfs torg. Pris: 430 kr. Barn 6–11 år: Halva priset. Barn 0–5 år: Gratis. Längd: 3 tim. och 30 min. STOCKHOLM WINTER TOUR COMBINATION (21/12–3/4 2014) Upplev vinterstockholm. Från vår speciella glasbuss och isbrytande båt kommer du att få se Stockholms mest intressanta sevärdheter och våra närmaste skärgårdsöar, Fjäderholmarna. Avgår från: Gustaf Adolfs torg. Pris: 390 kr. Barn 6–11 år: Halva priset. Barn 0–5 år: Gratis. Längd: 2 tim. och 45 min. STOCKHOLM I ETT NÖTSKAL (5/4–20/12) Sightseeing med buss och båt. Se skärgården och Stockholms mest berömda platser och byggnader. Avgår från: Gustaf Adolfs torg. Pris 380 kr. Barn 6–11 år: Halva priset. Barn 0–5 år: Gratis. Längd: 2 tim. och 30 min.

HOP-ON HOP-OFF HOP-ON HOP-OFF MED BUSS Vill du komma Stockholms sevärdheter riktigt nära? Då är Hop-On Hop-Off med buss det perfekta alternativet. Bussarna stannar på utvalda platser runt om i staden och under 24 timmar kan du hoppa av och på så många gånger du vill. Pris: 220 kr. Barn 6-11 år: 50 kr. Barn 0-5 år: Gratis. Längd: Biljett som gäller i 24 tim. HOP-ON HOP-OFF MED BÅT (4/5–8/9) Ta dig runt bland Stockholms sevärdheter snabbt och enkelt med en biljett

som gäller hela dagen. Avgår från: åtta olika hållplatser. Mer info på stromma. se. Pris: 100 kr. Barn 6-11 år: Halva priset. Barn 0-5 år: Gratis. Längd: Biljett som gäller 24 tim.

KUNGLIGA HAGA HOP-ON HOP-OFF (1/7–4/8) Se Hagaparken från mahognybåten M/S Stegeholm. Båten stannar vid utvalda bryggor där man kan gå av för att utforska parken till fots. Avgår från: Haga Södra. Pris: 130 kr. Barn 6-11 år: Halva priset. Barn 0-5 år: Gratis. Biljetten är giltig i 24 timmar. Längd: 50 min.

UTFLYKTER PÅ EGEN HAND UPPTÄCK FJÄDERHOLMARNA (27/4–27/9) Gör ett besök på Stockholms närmaste skärgårdsöar som bjuder på bad, restauranger, fik och utomhusteater. Avgår från: Nybrokajen. Pris: 120 kr. Längd: 30 min. (enkel resa).

Grinda är ön att besöka om du vill njuta av sol och bad från klippor eller barnvänliga sandstränder. Avgår från: Strandvägen samt bryggor utmed vägen. Pris: 140 kr. (enkel). Barn 6–11 år: Halva priset. Barn 0–5 år: Gratis. Längd: 1 tim. och 20 min.

UTFLYKT TILL DROTTNINGHOLM (29/3–27/10) Båtarna M/S Prins Carl Philip och S/S Drottningholm tar dig med till världsarvet Drottningholm. Avgår från: Stadshusbron. Pris: 180 kr eller 325 kr för båtresa + entréer till Drottningholms slott och Kina Slott. Längd: 2 tim.

På Finnhamn drivs all verksamhet med stor hänsyn till miljön. Besök öns blomstrande ängar, ekologiska odlingar och saltstänkta klipphällar. Avgår från: Strandvägen samt bryggor utmed vägen. Pris: 160 kr (enkel). Längd: 2 tim. och 10 min.

SKÄRGÅRDSUTFLYKT MED CINDERELLA (26/4–25/11) Upplev några av skärgårdens mest populära utflyktsmål. Skärgårdsidyllen Sandhamn erbjuder allt från böljande sandstränder och vackra barrskogar till mysiga uteserveringar och hotell. Avgår från: Strandvägen. Pris: 160 kr (enkel). Barn 6–11 år: Halva priset. Barn 0–5 år: Gratis. Längd: 2 tim. och 15 min. Att Vaxholm brukar kallas för skärgårdens huvudstad är inte konstigt. Staden bjuder på ett levande hamnliv, pittoreska gator och spännande butiker och konstgallerier. Här hittar man även lummiga trädgårdar och trivsamma badplatser. Avgår från: Strandvägen. Pris: 110 kr (enkel). Längd: 50 min.

FÖR BOK N I NG O C H M ER I N FO S E ST ROM MA. SE.

9

Möja passar utmärkt för den som vill göra en endagsutflykt i äkta skärgårdsmiljö. Ön lämpar sig inte för bad men erbjuder däremot ett stort kulturliv, härliga promenadstråk och cykelvägar. Avgår från: Strandvägen samt bryggor utmed vägen. Pris: 160 kr (enkel). Längd: 2 tim. och 45 min.


Gevalia Ekologiskt är ett smakrikt, generöst kaffe – och ett bra exempel på hur vi ser på vårt ansvar som Sveriges ledande kaffeproducent. Här möts KRAV och Rainforest Alliance i praktisk omtanke för både människor och miljö. Och snart är hela vårt utbud märkt med den gröna lilla grodan. Njutbart och hållbart – det kallar vi gott kaffe.

FYLL PÅ MED OMTANKE.


RAINFOREST ALLIANCE

Rainforest Alliance är en internationell oberoende miljövårdsorganisation som har fokus på tre grundpelare för att skapa långsiktig hållbarhet: sociala, ekonomiska och miljömässiga aspekter. Den jordbrukscertifiering de står för baseras på en helhetssyn på vad som behövs för en hållbar utveckling – den hjälper odlarna att satsa på långsiktigt hållbara odlingar samtidigt som den innebär en bättre ekonomi och bättre sociala förhållanden för dem som är beroende av odlingen.

JORDEN. ODLINGARNA. VI OCH DU. ALLT HÄNGER IHOP.

FÖR KAFFEODLAREN Genom certifieringen lär sig odlaren förbättra sina odlingsmetoder för att bevara lokala ekosystemen, öka kvalitén och storleken på skörden vilket leder till förbättrad ekonomi. För att se till att allt går rätt till inspekterar auktoriserade oberoende kontrollanter inspekterar odlingarna så att de lever upp till kraven. Läs mer på http://www.rainforest-alliance.org/sv

FÖR MÄNNISKORNA I Rainforest Alliance-certifieringen ställs krav på värdiga och säkra arbetsförhållanden för dem som arbetar på odlingen. Dessutom ställs krav på levnadsförhållandena för arbetarna och deras familjer. De anställda får anständiga löner, bra bostäder och Rainforest Alliance arbetar för att skapa tillgång till hälsovård och utbildning.

FÖR MILJÖN En Rainforest Alliance-certifierade odling skyddar djurliv och arbetar för att återskapa skadade ekosystem. Där det är möjligt odlas kaffet tillsammans med andra skuggträd, sk agroforestry. Det hindrar skövling och hjälper till att bevara biologisk mångfald. Produktionen får inte förorena miljön och inte skada djurlivet vid odlingen. Våtmarker skyddas och man minskar användningen av vatten i hanteringen av kaffebönorna.


Gripsholms Slottsbutik en butik med kungligt kulturarv Upptäck en butik utöver det vanliga! I dunkla slottsvalv finns kunglig historia i en mängd olika förpackningar. Produkterna i Gripsholms Slottsbutik har tagits fram med inspiration av de Kungliga samlingarna. Motiv och mönster från slottets föremål och inredningar återfinns på servetter, brickor, handdukar, accessoarer, smycken och souvenirer. Här finns till exempel porslinsprodukter med mönster från ’Gripsholmsservisen’. Originalet skeppades hit i slutet av 1700-talet och överlämnades till Gustav III som gåva från Ostindiska kompaniet. I butiken på Gripsholms Slott har produkterna en historia att berätta... info: öppet 15 maj–30 sep: dagligen kl. 10.30–16.00, okt–nov: lör–sön kl. 12.00–15.00 www.kungahuset.se/gripsholm

Besök Vårt Välfyllda whiskylager! Välkommen till Fjäderholmarna och vårt välfyllda whiskylager. Under sommaren erbjuder vi dagligen guidade lagervisningar. Med vår whisky på Systembolaget och vårt destilleri i Gävle, erbjuder vi en hantverksmässig och högklassig whiskyupplevelse. Välkommen! Mackmyra Svensk Whisky Läs mer på www.mackmyra.se

ÖPPET R! GA ALLA DA 27 april

- 8 sept


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

Frossa i havets läckerheter

Följ med på en afton du sent kommer glömma – om du älskar räkor förstås. För på den här resan får du äta så många du vill av Nordatlantens lyxiga delikatess. Den tre timmar långa resan ombord på M/S Strömma Kanal börjar i Nybroviken för att sedan fortsätta ut till Vaxholms Kastell, där fartyget lägger till för ett kort uppehåll. Du hinner precis ta en promenad runt ön om du vill. På resan tillbaka kan du passa på att avnjuta en dessert och en kopp kaffe, eller varför inte fortsätta att frossa i högklassiga räkor och läckra tillbehör.

AVGÅNG: NYBROKAJEN, KL. 19.30 MED STRÖMMA KANALBOLAGET. 2/5–28/9. TUR: 3 TIM. PRIS: 295 KR.

GOMER SWAHN

MÅLTID I MÄLAREN

FOLIO

AVGÅNG: STADSHUSBRON, KL. 18.00. 1/5–8/9. TUR: 2 TIM.OCH 30 MIN. PRIS: 170 KR FÖR BÅTRESA. MAT OCH DRYCK TILLKOMMER.

Upplev en middagskryssning i kunglig anda, med färska råvaror, modern matlagning och en förstklassig à la carte-meny i fokus. Krögaren Peter Karlsson står för menyn medan ångfartyget S/S Drottningholm eller M/S Prins Carl Philip tar dig med till det kungliga Drottningholm. Under resans gång serveras lunch eller middag tillagad på utvalda råvaror från Mälardalen. Väl framme kan du välja att kliva av för att utforska Drottningholms sevärdheter eller fortsätta resan tillbaka till city. Läs mer på sidan 16-22.

NJUT AV BUFFÉ OCH LJUV MUSIK

BENGT WANSELIUS

Skärgården i all ära, men att njuta av en somrig middagsbuffé och stämningsfull musik, samtidigt som du kryssar fram genom Mälarens vackra landskap är en svårslagen upplevelse. Fartyget M/S Victoria tar dig med på en tre timmar lång resa genom Mälaren, förbi spektakulära byggnader och lummig natur. För att höja stämningen ytterligare har man inrett i äkta marin stil och färgsatt med blått och vitt. Avsluta denna perfekta sommarkväll genom att njuta av ett glas vin till tonerna av fartygets egen dj, eller med en svängom på dansgolvet till Stockholms kanske vackraste utsikt. AVGÅNG: STADSHUSBRON, 1/5–24/8. TUR: 3 TIM. PRIS: 425 KR.

Upplev teater vid slottet!

HYR EGET FARTYG Att Stockholms skärgård erbjuder både en vacker utsikt och unika kulturupplevelser är ingen nyhet. Detta har Strömma tagit fasta på genom att utveckla ett koncept tillsammans med Fotografiska och Moderna Museet, som riktar sig till större sällskap som vill hyra ett eget fartyg. Kvällen börjar med en visning på något av museerna och fortsätter sedan med middag eller fest ombord. Läs mer på stromma.se/charter.

Med målade marmoreringar, scenbilder från 1700-talets repertoar och lekfull interiör tar Drottningholms Slottsteater med dig på en makalös resa tillbaka i tiden. Byggnaden har stått intakt sedan 1700-talet och teatern är den enda i världen som fortfarande använder originalmaskineriet regelbundet, och som än i dag driver det för hand. Säsongen bjuder på flera operaföreställningar. Till exempel Mozarts klassiska opera Titus Mildhet och Domenico Cimarosas Hemligt Äktenskap. Innan föreställningen kan du passa på att besöka Déjeunersalongen Bar eller avnjuta en picknick i Engelska Parken. För information om föreställningarna se stromma.se/slottsteater. AVGÅNG: STADSHUSBRON FÖR BOK N I NG O C H M E R I N FO SE ST ROM MA. SE.

13


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

N Y H E T !SOMMARENS

SLOTTSUTFLYKER

Stig ombord och låt oss ta dig till några av Sveriges allra vackraste slott. Följ med på guidade slottsvisningarna där du lär dig mer om vårt kulturarv och packa picknickkorgen för en mysig stund i slottsparken. NILS JOHAN NORENLIND

DROTTNINGHOLMS SLOTT OCH KINA SLOTT Det kungliga Drottningholm uppfördes på 1600-talet med Versailles som förebild och är ett av Sveriges bäst bevarade slott. Det är dessutom enda slottet i världen man kan besöka samtidigt som en kungafamilj bor där. Området, som numera finns med på Unesco:s världsarvslista, bjuder även på den vackra idyllen Kina slott, en storslagen park och den berömda Slottsteatern, som stått oförändrad sedan 1766. Till Drottningholm går turerna över Mälarens vackra vatten med ett fartyg från förra sekelskiftet.

HÅKAN LIND

AVGÅNG: STADSHUSBRON. 1/5–30/9 (SE STROMMA.SE FÖR TIDTABELL). TID: CA 6 TIM. PRIS: 325 KR.

ROSENDALS SLOTT OCH KUNGLIGA SLOTTET

BJÖRN MASUHR

Med mahognybåten M/S Stegeholm går färden på Brunnsvikens vatten till Ulriksdals slott och Hagaparken. På det ”moderna” 1600-talsslottet ser man inredningar från 1800-talets barock till 1920-talets Carl Malmsten. Till höjdpunkterna hör Carl XV:s måleri och stora vardagsrummet - en bröllopsgåva till kronprinsparet Gustaf Adolf och Louise. Förutom en spännande tidsresa i inredningskonst, bjuder slottet på en grönskande park, utmärkt för promenader genom romantiska trädgårdar och mystiska labyrinter. I Hagaparken kan man strosa runt och upptäcka sevärdheter som Ekotemplet, Koppartälten och göra ett besök i det kungliga lustslottet Gustav III:s paviljong.

BJÖRN MASUHR

ULRIKSDALS SLOTT OCH HAGAPARKEN

Att besöka Djurgården under sommarmånaderna är något av en tradition för många stockholmare. Varför inte förhöja utflykten genom att färdas dit med båt och göra ett besök med guidad visning på lustslottet Rosendal. Ett slott som lät byggas på 1820-talet åt den förste Bernadotten, Karl XIV Johan, och där den empiriska stilen är lika närvarande i dag som för tvåhundra år sedan. Utflykten fortsätter därefter med en båtresa till Gamla Stan, där du besöker kungens officiella residens – Kungliga slottet. AVGÅNG: NYBROPLAN. VAR 20:E MINUT MELLAN 10.00–16.20, 1/6–1/9. TID: CA 6 TIM. PRIS: 330 KR.

GRIPSHOLMS SLOTT Ta en tur tillbaka i tiden – till Gustav Vasas pampiga slott, Gripsholms slott, som är beläget vid Mälaren i den pittoreska staden Mariefred. Här möts man av en atmosfär som andas kunglig romantik, med vindlande gångar och arkitektur från stormaktstiden. Man kan dessutom beskåda svenska statens porträttsamling som med 4 500 verk hör till de största i världen. Här finns även ett känt uppstoppat lejon. Båtfärden dit börjar vid Ekerö och fortsätter förbi Mälarens vackra stränder. Förutom att utforska Gripsholm slott kan man passa på att ha picknick i vackra slottsparken, besöka Sveriges äldsta värdshus eller strosa runt bland dovhjortar i naturreservatet Hjorthagen.

AVGÅNG: HAGA SÖDRA (NEDANFÖR STALLMÄSTAREGÅRDEN) 11.00, 2 JULI–4 AUGUSTI. TID: CA 6 TIM. PRIS: 300 KR.

AVGÅNG: RASTAHOLM (EKERÖ) KL. 13.00. 1/7–11/8. TID: CA 6 TIM. PRIS: 375 KR.

FÖR BOK N I NG O C H M E R I N FO SE ST ROM MA. SE/SLOT T SUT FLYKT E R.

14 


TRUE EXPERIENCE #79 Dressed to kill in brand new gear, stoked about the upcoming summer challenges >>

FOR MORE EXPERIENCE VISIT

PELLEPETTERSON.COM


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

Smakduo

TILL SJÖSS

S/S STOCKHOLM & M/S ÖSTANÅ I Mat och dryck är en viktig del av en skärgårdsresa. Varje fartyg på Strömma kanalbolag har sin egen krögare. Vi hälsade på i båtköken hos Jesper Taube och Coco Frisk. Här serveras allt från ljuvligt doftande fisksoppa till ångbåtsbiff och sötstinna desserter.

LENNART WEIBULL

AV TOVE OSKARSSON HENCKEL FOTO GÖRAN HENCKEL, LENNART WEIBULL RECEPT JENS NYKVIST OCH JESPER TAUBE

16 

ANNONS


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

GÖRAN HENCKEL

Den läckra lunchbuffén är uppdukad.

 D

{

Dessertbordet är välfyllt och välbesökt.

Utsikten från matsalen är hänförande.

GÖRAN HENCKEL

GÖRAN HENCKEL

ATT JESPER TAUBE SKULLE BLI KOCK VAR INTE HELT SJÄLVKLART, ÄVEN OM HAN ÄR UPPVUXEN MED GOD MAT.

17

{

ET ÄR FORTFARANDE några timmar kvar till

avgång när vi stiger ombord på S/S Stockholm, som är en av flottans största båtar. Förberedelserna inför dagens tur i Stockholms skärgård är i full gång. Från köket på nedre däck doftar det ljuvligt av nybakat bröd och det slamrar hemtrevligt när vi försiktigt tar trapporna ner. Väl där öppnar sig ett stort kök, ja det är faktiskt rymligare än många restaurangkök på land. – Jag är upplärd med att man gör allt från grunden, och det är fortfarande viktigt för mig. Precis som kvaliteten på råvarorna, säger Jesper Taube, krögare på S/S Stockholm och M/S Waxholm III. Att Jesper Taube skulle bli kock var inte helt självklart, även om han är uppvuxen med god mat hemifrån, mycket tack vare mamma Inger och farmor Astrid. Restaurangbesöken stod pappa Sven-Bertil ofta för. I Jesper Taubes kokbok Till Bords med Evert Taube, Evert är alltså Jespers farfar, står det: ”Från fyraårsåldern lagar Jesper alltid sin egen frukost: brer smörgåsar och kokar havregrynsgröt. Astrid vägleder med oändligt tålamod bland grytorna. På andra sidan väggen knarrar golvplankorna i tretakt under Rönnerdahls blåslagna anklar.” Trots tidig initiativförmåga går vägen till yrket via ett halvår till sjöss till legendariska Erik’s, Greitz och Johanna i Göteborg, det var där han lärde sig att laga mat på riktigt. Sedan vidare till bland andra Näsby slott och Nalen. När TV4 startade i början av 90-talet blev han snabbt en av deras återkommande tv-kockar, där han lagade mat på lantstället Sjösala, som ligger i Stockholms skärgård. Nu står han alltså här som krögare för två båtar. S/S Stockholm kryssar tre gånger dagligen sommartid i Stockholms skärgård och M/S Waxholm III, som kör den populära turen ”Tusen öars kryssning”. Trots att M/S Waxholm III är en mindre båt med plats för cirka 160 sittande matgäster, finns ett kök där Jesper ofta huserar. »


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

» HUR HAMNADE DU HÄR DÅ? – Jag hade jobbat på en annan av Strömmas båtar tidigare och M/S Waxholm III skulle komma helt nyrenoverad. Jag ringde vd:n för Strömma och han tussade ihop mig med min förra partner. Vi kallar oss själva för restauratörer. Det viktigt att maten är skärgårdsinspirerad, men annars har vi ganska fria händer.

ANNONS

Taubes Crème Brûlée.

VILKA RÄTTER ÄR MEST OMTYCKTA HOS ER?

– Torsk, röding, kalv, lamm. Jag är en kock som gillar klassisk mat och de rätterna är alltid väldigt populära. Något som många kanske inte tänker på är att logistiken i köket lätt kan bli lite komplicerad när man ska driva krog på sjön. Visst kan man kanske nödproviantera vid något stopp, men det gäller att alltid ha råvaror hemma och att ha plats att förvara dem. I köket finns bland annat ett stort kylrum, centralt stekbord, tre ugnar och elspis.

element att befinna sig på. Lumpen gjordes som röjdykare och segling var något som både pappa och farfar njöt av och självklart gick det vidare till sonen. Jesper minns speciellt en seglats som gick mellan Kanarieöarna och Bermuda. – Den tog 17 dygn. Det var i min ungdom med min far och hans fru Mikaela. Vi hade fint väder nästan hela tiden. Det kom en storm men den gick blixtsnabbt över. Vi seglade spinnaker och lagade mat i 12–13 knop, minns han. – Jag behöver nog havet. I dag skulle jag aldrig kunna sätta mig i inlandet någonstans. Jesper är utbildad matros och kan till och med styra en stor båt som S/S Stockholm. – Tja, säger han blygsamt. På pappret. Jag har kört den här några gånger, backat ut och vänt. Det börjar dra ihop sig till lunch. Gästerna ser hungriga ut och det doftar gott från båtens nedre däck. Jesper, kompanjonen Maria Svensson och deras kollegor gör sig redo, och vi drar oss undan för att låta dem arbeta ifred. »

GÖRAN HENCKEL

 J

UST SJÖ OCH HAV är för Jesper ett naturligt

{

{

DET KOM EN STORM MEN DEN GICK BLIXTSNABBT ÖVER. VI SEGLADE SPINNAKER OCH LAGADE MAT I 12–13 KNOP.

GÖRAN HENCKEL

Maria och Jesper hälsar välkomna.

AVGÅNG MED S/S STOCKHOLM: STRANDVÄGEN. LUNCHKRYSSNING KL.12.00 SAMT 15.00, MIDDAGSKRYSSNING KL. 19.00. (170 KR FÖR BÅTRESA, MAT OCH DRYCK TILLKOMMER).

GÖRAN HENCKEL

BRUNCHKRYSSNING 12.00. HELGER ÅRET RUNT. PRIS: 435 KR INKL RESA OCH BUFFÉ. TUSEN ÖARS KRYSSNING MED M/S WAXHOLM III AVGÅR FRÅN NYBROVIKEN UNDER SOMMAREN KL. 09.30. PRIS: LUNCH OCH MIDDAG: FRÅN 1 125 KR. BRUNCH: 435 KR INKL RESA, LUNCH, FIKA OCH BUFFÉ.

18 

S/S STOCKHOLM Byggd 1931 och gick under många år i trafik mellan Kalmar och Färjestaden, specialbyggd som hon var för att klara de hårda vintrarna med tjock isbildning. När Strömma köpte henne var hon färdig för skroten men är idag renoverad i tidsenlig art deco-stil från 30-talet. S/S Stockholm har plats för totalt 350 personer och ombord finns restaurang och cafeteria. I sommar går hon på brunch-, lunch- och middagskryssningar. Under vintern serveras julbord. Brunchkryssningen går varje lördag och söndag året om. Fartyget går även att hyra för egna evenemang. M/S WAXHOLM III Fartyget byggdes 1903 och köptes av Strömma i början av 1990-talet. Hon renoverades varsamt och i salongerna sitter en sekelskiftestapet. M/S Waxholm III sattes åter i trafik 1994. Totalt finns plats för 250 personer och här serveras lunch och middag. I sommar kan du åka med M/S Waxholm på ”Tusen öars kryssning”. En heldagstur i skärgården med guide. Under kryssningen serveras både lunch och middag. Båten går också att hyra för egna evenemang. Juletid anordnas även julbord.


Bidra till en levande skärgård

www.skärgårdskött.se


THREE GOOD REASONS TO ENJOY AN

URBAN SUMMER URBAN DELI IS A COMBINATION OF CONVENIENCE STORE, FOOD HALL, RESTAURANT, AND BAR BUBBLING WITH PEOPLE FROM EARLY MORNING ‘TIL LATE. IN STOCKHOLM YOU CAN FIND BOTH URBAN DELI NYTORGET AND URBAN DELI SICKLA. DURING SUMMER WE ALSO RUN THE SUNNY BAR AND GRILL AT THE SAILING SHIP AF CHAPMAN, SITUATED ON THE ISLAND OF SKEPPSHOMEN IN THE HEART OF STOCKHOLM. SEE YOU THIS SUMMER!

NEW! THE ORIGINAL!

HESSELM ANS TORG ( BEHIND DIESELV ERKSTA DEN IN SICKLA SHOPPIN G QUARTE R )

SOF O, SÖD ERM ALM ( STO CKH OLM ´S SOH O )

OPENS IN JUNE!

AF

CH APMAN

ON THE ISLA ND OF SKEP PSHO LMEN ( NEIG HBOU R WITH THE SWE DISH ROYA L PALA CE/F AMIL Y )

NYTORGET 4 / HESSELMANS TORG 12 TEL 08 599 091 80 INFO@URBANDELI.ORG WWW.URBANDELI.ORG


STRÖMMA TURISM & SJÖFART

LENNART WEIBULL

ANNONS

{

VI ÄR GANSKA ÖVERENS OM DET MESTA. BLAND DE MEST POPULÄRA RÄTTERNA ÄR FISKGRYTAN OCH OFTA DAGENS RÄTT.

21

ANNONS

{


STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

LENNART WEIBULL

ANNONS

Med van hand fixar Jens till det sista.

»

LILLA SKÄRGÅRDSTUREN MED ÖSTANÅ I AVGÅNG: STRANDVÄGEN 1/1–31/12. UPP TILL TVÅ TURER PER DAG. PRIS: 240 KR.

LENNART WEIBULL

{

 V

ÄL I LAND tackar vi för oss och tittar in i

grannfartyget M/S Östanå I. Där huserar Coco Frisk tillsammans med kökschefen Jens Nykvist. Coco drev tidigare restaurang Coco & Carmen på Östermalm i Stockholm. Cocos historia skiljer sig en hel del från Jesper. Han ville tidigt arbeta i restaurangbranschen, men föräldrarna hoppades på något helt annat. Längtan till restaurang blev ändå så stor att efter studier på universitet, i bland annat företagsekonomi och nationalekonomi, följde han sitt hjärta och åkte till Bali för att jobba som assistant manager. Åter i Sverige efter resan fanns ingen återvändo, bland annat jobbade han som hovmästare på Sturehof innan han och hustrun Carmen startade restaurang Coco & Carmen på Östermalm för 32 år sedan. Vid sidan om körde de också catering, bland annat till olika båtar. Och han blev så förtjust att han till slut ville ha ett eget fartyg att ta hand om. Då Coco inte själv är kock kom Jens Nykvist in i bilden för några år sedan, och de båda jobbar numera tätt tillsammans. Coco serverar och Jens står i köket. – Vi är ganska överens om det mesta. Bland de mest populära rätterna är fiskgrytan och ofta dagens rätt, som köttbullar, köttfärslimpa eller någon kycklingrätt, berättar Coco.

OM DET GUNGAR LITE KAN DET HÄNDA ATT MAN HAR LITE SJÖBEN NÄR MAN KOMMER HEM. M/S ÖSTANÅ I Byggd 1906 på Bergsunds varv är M/S Östanå I ett traditionellt skärgårdsfartyg med matsal och damsalong. Köptes 1984 av Strömma efter att ha varit upplagd. Efter ett flertal renoveringar går hon dagligen ut i Stockholms skärgård under sommaren. Totalt kan fartyget ta 180 gäster, och här serveras lunch och middag. I sommar går M/S Östanå I ”Lilla skärgårdsturen” med guide två gånger om dagen. Fartyget går att hyra för egna evenemang.

22 

{

ÄR DET INTE LÄTT ATT BLI SJÖSJUK PÅ SJÖN?

– Nej, det är ingen fara, säger Jens. Men vi hade en diskare som blev det en gång. Om det skulle gunga någon gång kan det hända att man har lite sjöben när man kommer hem. Maten är viktig för Strömmas båtar och med egna kök på båtarna får gästerna alltid nylagad mat. HUR SER NI PÅ FRAMTIDEN?

– Vi kommer att fortsätta med det här, säger Coco entusiastiskt. Vi trivs ju så oerhört bra med att driva restaurang på sjön.


SandS Hotell SandHamn

Välkommen till det personliga hotellet i Sandhamn. Under sommaren har vi öppet för privatgäster. Hela året har vi öppet för konferenser och för grupper som vill boka hotellet för middagar och fester. Läs mer om våra erbjudanden!

My Kaywa QR-Code

http://www.sandshotell.se

SandSHotell.Se

http://kaywa.me/tac4Q

Download the Kaywa QR Code Reader (App Store &Android Market) and scan your code!

sands hotell sandhamn tel 08 571 530 20 info@sandshotell.se www.sandshotell.se


ANNONS

LENNART WEIBULL

GÖRAN HENCKEL

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

LENNART WEIBULL

ANNONS

FISKGRYTA ÖSTANÅ I

TAUBES CRÈME BRÛLÉE

6 PERSONER

4 PERSONER

Ingredienser: 700 g valfri fast fisk, skuren i ca 3 cm stora bitar 1 dl kräftstjärtar 1 dl räkor, handskalade 400 g krossade tomater 3 bananschalottenlökar 2 vitlöksklyftor, finhackade 1 liten fänkål ½ zuccini 1 stor röd paprika 3 dl grädde 2 dl vatten 0,7 dl hummerfond 2 dl torrt vitt vin 1 pkt saffran 1 dl färsk dill, skuren 4 msk bladpersilja, skuren 4 msk basilika, skuren 1 krm dillfrön, mortlade Salt och svartpeppar

Ingredienser: 1 vaniljstång 3 dl vispgrädde 1 dl mjölk, 3 % 3/4 strösocker 1 krm malen kardemumma 4 stora ägg ca 2 msk farinsocker

Gör så här: Skiva löken och fräs med vitlöken i olivolja. Tillsätt sedan resterande grönsaker skurna i ca 2 cm stora bitar. Häll i vinet och sjud i ca 5 min. Häll i krossade tomater, vatten, hummerfond och saffran. Sjud ca 10 min. Häll i grädden och koka med den ca 5 min. Tillsätt sedan fisk och låt sjuda ca 5 min. Lägg i dill och örter, dra av grytan från plattan och låt soppan vila ca 5 min. Servera grytan i varma skålar med räkor och kräftor i botten på skålen, toppa med dill.

Till servering Färsk frukt Gör så här: Sätt ugnen på 150°. Dela vaniljstången på hälften och skrapa ut vaniljfröna. Blanda vaniljstång och frön med grädde, mjölk, socker och kardemumma i en kastrull. Koka upp. Ta upp vaniljstången. Vispa upp äggulorna. Häll gräddmjölken över äggen under kraftig vispning. Fördela smeten i 4 portionsformar som rymmer ca 1 1/2 dl vardera. Grädda i vattenbad i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Låt formarna stå i kylen över natten. Servering: Sätt ugnen på grill med högsta värme. Strö farinsocker på formarna och ställ dem högt upp under grillgallret, låt ugnsluckan vara öppen. Gratinera någon minut tills sockret smält och fått färg. Passa dem noga. Du kan också få den knäckiga ytan genom att bränna av med en brännare. Servera med färsk frukt.

24 

COCO OCH JENS LAX- RÄKBAKELSE

4 PERSONER

Ingredienser: 8 skivor kallrökt lax, tunt skuren 2 dl räkor, handskalade 100 g löjrom, avhängd 4 skivor surdegsbaguette 1 knippe dill 1 dl färskost (Creme Bonjour) 1 bananschalottenlök 1 citron, zest 1 krm salt 1 krm malen vitpeppar 1 citron Sallad Stansringar Gör så här: Krama ur vätskan från räkorna och lägg i en bunke. Tillsätt finhackad lök, färskost och dill. Tillsätt citronzest, salt och vitpeppar och blanda. Klä en stansring med laxen, den ska hänga över ringen ca 3 cm runt om, och fyll med räkfyllningen. Vik över laxen så att den omsluter röran. Ta försiktigt av stansringen. Stansa ut brödskivor med en något större stansring och stek sedan skivorna i smör. Placera laxbakelsen på brödskivan, lägg den sedan försiktigt på salladsbädden. Garnera med dillvippa, citronklyfta och löjromsägg på toppen.


barrel.nu

drinkwise.se

gATo NegRo, eN ChileNSk klASSikeR ART.NR 7564 | CAbeRNeT SAuvigNoN | 13,5 vol%

PRIS:

26 kr

PRIS:

59 kr

PRIS:

189 kr

”PRISVÄRT!” - AllT om viN, nr 20/2012

Hälften av alla som drunknar har alkohol i blodet.

Varför går alla av på Finnhamn?

Mer information: www.finnhamn.se • e-post info@finnhamn.se • Tel 08-542 462 12

Foto: Roine Karlsson

Foto: Roine Karlsson

Foto: Roine Karlsson

Jo, för här finns allt: sol, härliga bad, varma klippor, café, krog, kajaker, naturstigar, fotbollsängar, vandrarhem, stugby, tältplatser och WiFi. Vad mer kan man begära? Varmt välkomna!


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

GUIDADE SKÄRGÅRDSTURER CLAES HELANDER

En heldag i skärgården är både avslappnande och stimulerande. Hitta en ny favoritplats i sommarsverige och förundras över dess historiska arv.

HELDAG I SKÄRGÅRDEN Utflykten Tusen öars kryssning tar dig med på en härlig heldag genom den inre skärgården vidare ut i ytterskärgården, med strandhugg på några av de mest populära öarna. M/S Waxholm III står för färden vars första stopp är vackra Kymmendö, ön som Strindberg refererar till i boken Hemsöborna. Därefter går resan vidare till Bullerö, där konstnären Bruno Liljefors en gång hämtade inspiration till sina målningar. Innan det är dags för tillbakaresa stannar båten till vid pittoreska seglarparadiset Sandhamn som kantas av både mysiga promenadstråk och trollska skogar. Under resans gång ges även många tillfällen att njuta av god mat, natursköna vyer och bad från solvarma klippor. I den guidade turen ingår fika, lunch och en middag där du kan välja mellan husmanskost eller en tvårätters middag. Menyn står krögaren Jesper Taube för och maten lagas dagligen ombord, med fräscha nylevererade råvaror. AVGÅNG: NYBROKAJEN KAJPLATS 9, KL. 09.30, 29 JUNI–11 AUGUSTI. TID: 11 TIM. PRIS MED HUSMANSKOST: 1 260 KR. PRIS MED TVÅRÄTTERS MIDDAG: 1 125 KR.

UPPTÄCK SKÄRGÅRDENS KULTURLIV Vill du njuta av en naturskön resa genom smala passager med två spännande slutdestinationer att välja mellan? I så fall är den här turen något för dig! Fartyget M/S Gustafsberg VII tar dig med på en resa över Skurusundets och Baggenstäkets lugna vatten, förbi vacker natur och idylliska hus. Under den guidade båtresan erbjuds en läcker matupplevelse i fartygets stora matsal, där varje måltid tillagas på beställning på färska råvaror. Du kan sedan välja att kliva av vid Artipelag som bjuder på ett levande kulturcentrum med konsthall, butiker och konsertlokal. Omgivet av vandringsstigar och glittrande vatten. Om du i stället väljer att kliva av i Gustavsbergs hamn väntar en pittoresk miljö, konsthantverk och det omtalade Porslinsmuseet. Båtbiljetten ger dessutom 50 procent rabatt på inträdet till museet. AVGÅNG: NYBROKAJEN KAJPLATS 8, KL 10.30. 2 JULI–10 AUGUSTI. TID: 5 TIM. 30 MIN. PRIS: 240 KR (ENKEL 180 KR) ÖVRIGT: I PRISET INGÅR EJ ENTRÉ TILL ARTIPELAGS KONSTHALL.

GOMER SWAHN

KANALTUREN TILL SANDHAMN

26 

Genom Strömma kanal går en mysig tur genom lummiga passager, förbi grosshandlarvillor och vacker natur. Skärgårdsturen går med M/S Strömma Kanal, ett av få fartyg som kan passera genom den trånga kanalen. Njut av utsikten från soldäck, passa på att äta en god à la carte-lunch och lär dig mer om kanalen och Sandhamn genom guidens berättelser. För de minsta resenärerna finns även ritblock och kritor ombord. Väl framme på skärgårdens mest välkända och livfulla ö väntar en guidad rundvandring. Där får du veta mer om Sandhamns långa och spännande historia – visste du till exempel att August Strindberg, Gustav Fröding och Bruno Liljefors tidigt blev betagna av öns vackra miljö? AVGÅNG: NYBROKAJEN KAJPLATS 10, KL. 09.45 24 JUNI–18 AUGUSTI TID: 8 TIM. PRIS: 330 KR (ENKEL 250 KR).

ANNONS


Höga betyg. Som alltid. Roodebergs viner får allt som oftast toppbetyg av kritikerna tack vare jämn och hög kvalitet. Roodeberg Rosé är inget undantag. Ett friskt, fruktigt och matorienterat rosévin som passar bra till sallader, picknicken, thaimat eller som aperitif. Fråga efter vinet på ditt systembolag eller beställ det på systembolaget.se.

»Fynd!«

»4 hjärtan!«

dagens nyheter, 2012

icakuriren, 2012

»Bästa Köp!«

»84p!«

dagens nyheter, 2012

Livets Goda, 2012

11.343 gillar roodeberg på Facebook. Se vad de skriver på facebook.com/roodebergreceptochvin.

FLASKA 750 mL: rött (nr 7451), 14% voL 89 Kr. vitt (nr 32155), 13,5 % voL, 82 Kr. roSé (nr 2426), 13 % voL, 79 Kr. www.ArvidnordquiSt.Se

Alkohol kan skada din hälsa


STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

VÅR UNDERBARA SKÄRGÅRD Saltstänkta klippor, idylliska småstäder och lummig natur. Följ med till några av skärgårdens vackraste öar och ta del av deckardrottningen Viveca Stens bästa tips. AV CAROLINE ENGVALL

AVGÅNGAR MED CINDERELLABÅTARNA FRÅN STRANDVÄGEN GRINDA 26/4–15/9. RESTID: 1 TIM. OCH 20 MIN. PRIS: 140 KR (ENKEL). SANDHAMN 26/4–15/9. RESTID: 2 TIM. OCH 15 MIN. PRIS: 160 KR (ENKEL). VAXHOLM 26/4–15/9. RESTID: 50 MIN. PRIS: 110 KR. FINNHAMN 26/4–15/9. RESTID: 2 TIM. OCH 10 MIN. PRIS: 160 KR. AVGÅNG FRÅN NYBROKAJEN FJÄDERHOLMARNA 27/4–27/9. RESTID: 30 MIN (ENKEL). PRIS: 120 KR (ENKEL 90 KR).

D  

ET ÄR TIDIG morgon och vågorna kluckar

intensivt. Strandvägens trafik vräker sig förbi men snart väntar måsar och lena klippor. Få storstäder kan bjuda på möjligheten att ta tunnelbanan till båten - och sedan puttra rakt ut i skärgårdslugnet. – Stockholm är en unik stad. Jag har varit i skärgården flera gånger, men nu är vi bara här en weekend och åker till Sandhamn, säger vännerna Gesine Rabe och Sabine Toth från Hamburg. Men bland 30 000 öar i Stockholms skärgård – vilken ska man välja? Närmast ligger Fjäderholmarna, tjugo minuter från city. Längre ut i havsbandet tronar Stora Kalholmen. Men däremellan då? På bekvämt avstånd från staden? Grinda och det lite lantligare Gällnö är de mest populära stadsnära öarna just nu.

28 

GOMER SWAHN

ANNONS

GRINDA Ön är ett av de första områden som Stockholms stad köpte för att ge sina invånare möjligheter till skärgårdssemester. Ön ligger på perfekt avstånd från city för en familjedagstur. Ön är aktiviteternas ö. Massor av badmöjligheter, ett vackert värdshus och en fin naturstig med bondgårdsbesök halvvägs. Du kan också lära dig att klättra i berg eller skjuta pilbåge. Eller varför inte hyra kajak och paddla runt ön?

SANDHAMN Båtfolkets favoritplats i skärgårdens yttersta havsband. Här har KSSS – Kungliga Svenska Segelsällskapet – sitt högkvarter, och varje år i början av juli samlas hundratals kappseglande båtar vid bryggorna när Gotland Runt startar härifrån. På somrarna kan du spana kändisar och Stureplansklientel på sommarbryggorna, men du behöver inte ha backslick för att uppskatta Sandhamn. Missa inte paradisstranden Trouville och Havsfruns grotta, en jättegryta skapad av inlandsisen.


STRÖMMA TURISM & SJÖFART

» HÄR HITTAR DU SANDHAMNS BÄSTA SANDSTRAND « ANNA-LENA AHLSTRÖM

Deckaraktuella författaren Viveca Sten har skrivit alla sina berömda kriminalromaner här och reser till ön året runt för att skriva. – Jag längtar alltid lite grann till Sandhamn. Det är nog lugnet. Det är så rofullt att komma ut dit, det räcker med att jag stiger ombord på båten för att friden ska infinna sig. En skrivdag på ön börjar ofta redan klockan sex på morgonen. – Sedan skriver jag i tvåtimmarspass, med paus för en kopp te eller något att äta. En promenad mitt på dagen brukar också vara bra för att få tankarna att klarna. På kvällen går jag ofta till Värdshuset och sticker in huvudet på Puben. Där finns det alltid någon som jag känner. Det är skönt med varm mat och lite sällskap efter en lång intensiv skrivardag.

{

ANNONS

VIVECA STENS BÄSTA SANDHAMNSTIPS: Packa en picknickkorg och gå till Trouvillestranden på öns sydöstra del. Här hittar du östkustens vackraste sandstrand. Gå till bageriet och köp seglarbullar. Njut av dem i bageriets lilla caféhörna, i vackra vita gjutjärnsstolar tillsammans med en kopp kaffe. Missa inte Sandhamns Värdshus och den berömda fisksoppan. På övervåningen är det à la cartematsal med inredning som påminner om sekelskiftet, på nedervåningen, i puben, sitter man mysigt vid bord med inristade segelbåtar. En öl på stora bryggan framför Seglarhotellet är ett måste en vacker sommarkväll, njut av de många utomhuskonserterna som äger rum juni–augusti. Vill du vara ifred, vandra tvärsöver ön bort till Oxudden. Den södra stranden är nästan folktom, men minst lika vacker som de andra stränderna. Eller promenera runt ön, det tar bara två timmar.

FÅ STORSTÄDER KAN BJUDA PÅ MÖJLIGHETEN ATT TA TUNNELBANAN TILL BÅTEN, FÖR ATT SEDAN PUTTRA RAKT UT I SKÄRGÅRDSLUGNET.

FINNHAMN Finnhamn är belägen i norra delen av skärgården och är känd för sina vackra blomsterängar, lövsalar och badvänliga klippor. All verksamhet på ön drivs med stor hänsyn till miljön. Passa på att besöka Idholmens Gård, ett levande jordbruk där du kan handla grönsaker och delikatesser, eller stanna till vid något av öns mysiga caféer. Under sommarmånaderna finns även möjlighet att hyra cykel eller båt.

» NJUT AV SOLSKENET PÅ ÖNS VACKRA KULLAR « Peter Henricson är affärsområdeschef för Strömma Sverige och bosatt i Vaxholm.

VAXHOLM Vaxholm heter egentligen Vaxön och har varit en viktig plats för Stockholms försvar. Staden bubblar på sommaren – även om 11 000 personer bor här året om. Hamnen är centrum för all aktivitet. Här lägger båtar till och får bekvämt promenadavstånd till mysiga caféer, restauranger, affärer och tjusiga Waxholms hotell.

FJÄDERHOLMARNA Fjäderholmarna är Stockholms närmaste skärgårdsö bara 25 minuters båtresa från Nybrokajen. Fjäderholmarna har något för hela familjen. Sandstrand för barnen, söta hantverksbodar för mormor och utomhusteater för de vuxna. Missa inte heller finfina Fjäderholmarnas krog och Rökeriet, specialiserat på fisk och skaldjur.

{

– Att åka till Vaxholm är ett perfekt tillfälle att samtidigt njuta av den vackra omgivningen ombord på ett klassiskt skärgårdsfartyg. S/S Stockholm avgår tre gånger om dagen under högsäsong och på helgerna bjuds det dessutom på en fantastisk brunchbuffé. Väl framme i skärgårdens huvudstad kan man besöka Vaxholms Kastell, avnjuta av en god fika på Hembygdsgården eller på något annat sommaröppet café. Anledningarna är också många att ta en promenad och njuta av solskenet på öns vackra kullar. Om man vill ta sig längre ut i skärgården rekommenderar jag öarna Grinda eller Finnhamn dit man kan åka med Cinderellabåtarna.

29

EVELINA HULTQVIST

ANNONS


Komplett bad inkl. moms och frakt från

34.900:-

I hela

Nu börjar en ny tid, Skärgårdstunnan Regal är född Skärgårdstunnan Regal är ett helt nytt vedeldat bad med en unik kamin, integrerad i badets runda form. Varje bad gjuts i ett stycke med mjuka former, helt fri från skarpa kanter. Lättskött och hygienisk. Resultatet är en varm och bekväm badmiljö i vilken du ackompanjeras av eldens sprakande.   Modellen finns i flera färger och kan utrustas efter ett 

Sver ig

Fri fra k D it la

s t bil k a n kö Se vå ra r hem sida

stort utbud av tillbehör, så som isolerande lock, belysning och bubbelsystem. Du får ditt bad precis som du önskar, monterat och klart. Vi vill påstå att en ny tideräkning för det vedeldade badet nu börjat. Vill ni veta mer ? Ring oss på 0771-310 900 eller besök vår hemsida www.skargardstunnan.se

e

t!


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

VÄRLDENS ÄLDSTA PASSAGERARFARTYG ”Enköping” byggdes 1868 för att frakta jordbruksprodukter och människor mellan Mälaröarna och till ett växande Stockholm. Sedan dess har denna ”Grand Old Lady” även varit i trafik på både västkusten och i Stockholms skärgård. Nu är hon åter i trafik i Mälaren. Kom med ombord och njut av detta vackra och unika stycke 140-åriga ångbåtshistoria. AV LENNART JARNHAMMAR

 S

TRÖMMA KAN MED all

rätt skryta med att vara det rederi som har världens äldsta passagerarfartyg i drift. Som om inte det räckte är fartyget än i dag i trafik i sina ursprungliga hemmavatten i Mälaren. Det är en fantastisk utmärkelse som Lloyd´s fartygsregister i London har gett henne. Strömma kan också skryta med att denna ”Grand Old Lady” kulturminnesmärktes 2011 av Statens Maritima Museer. Det är det gamla ångfartyget ”Enköping” vi talar om, ett fartyg som lyckats rida ut alla stormar och oväder i inte mindre än 145 år. Under alla dessa år har hon varit i både insjö- och skärgårdstrafik. Hon har ändrat namn sex gånger men till slut lyckats hitta tillbaka till sin ursprungliga trafik i Mälaren. ”Enköping” byggdes 1868 på Oskarshamns Mekaniska Verkstad för trafiken mellan Stockholm och Enköping. Det var en tid då fartygen var i trafik för att frakta

jordbruksprodukter och människor mellan Mälaröarna och in till ett växande Stockholm. I mer än 16 år höll sig ”Enköping” kvar på Enköpingstrafiken innan hon såldes till Östhammar i norra skärgården. Då hade hon redan hunnit bli ett välkänt inslag i Stockholm, inte minst längs Munkbrokajen i Gamla stan. Det var under dessa år som den kände Stockholmsförfattaren Hjalmar Söderberg uppmärksammade fartyget i sin självbiografi Martin Bircks ungdom. Den unge Martin

njöt många gånger av åsynen av de ångfartyg som passerade familjens sommarnöje vid Nockeby på Brommalandet.

 Å

{

EFTER 32 ÅRS TRAFIK I NORRA SKÄRGÅRDEN VAR DET 1915 DAGS ATT FLYTTA DEN GAMLA DAMEN TILL VÄSTKUSTEN.

{ 31

R 1884 överfördes ”Enkö-

ping” i trafik till Östhammar i Stockholms norra skärgård. Staden hade fram till början av 1880-talet varit helt beroende av Sundsvallsbåtarna på traden från Stockholm och norrut. För att råda bot på denna situation bildade man 1883 ett eget ångfartygsbolag, därför blev det också naturligt att man döpte om sitt nyinköpta fartyg till ”Östhammar”. Till befälhavare utsågs kapten Gustaf Lundin, en robust sjöbuss av den gamla gedigna sorten, känd för sina rytande kommandon uppe från bryggan. Många är historierna om kapten Lundin och hans våghalsiga äventyr med ”Östhammar”, vilka flera gånger slutade med både grundstötningar och andra nödsituationer. Därför döptes han i folkmun om till kapten ”Grundin”,

något som dock inte bekymrade honom nämnvärt. Efter 32 års trafik i norra skärgården var det 1915 dags att flytta den gamla damen till västkusten och trafiken runt Styrsö i Göteborgs skärgård. Här döptes hon om till både ”Södra Skärgården” och, under krigsåren, ”Soten”. Det var runt Evert Taubes ungdomsöar som hon kryssade i många år, välkänd och älskad också av sommargästerna i trafiken mellan Lysekil och Kungshamn. När Strömma 1989 kunde införliva det gamla fartyget med sin växande veteranflotta hade man funnit något som motsvarade alla förväntningar. Hon kunde nu återfå sitt ursprungliga namn ”Enköping” och genomgick 1989–90 en totalrestaurering, både exteriört och interiört. I konkurrens med 76 000 fartyg över hela världen fick hon också den värdiga titeln ”världens äldsta fartyg”, ett rekord som gläder alla dem som i dag har möjlighet att njuta av en färd med detta vackra och unika.


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

SJÖFRÖKEN. MÖJLIG ATT HYRA FÖR EGNA ARRANGEMANG. ENKÖPING. MÖJLIG ATT HYRA FÖR EGNA ARRANGEMANG.

EN SKÖNHET I STAN ”Sjöfröken” har i år varit trogen sina gamla hemmavatten kring Stockholm i inte mindre än 138 år. Även om det inte längre kostar 3 öre turen som på 1870-talet, är alla välkomna ombord och njuta av en tur på någon av Strömmas många Hop-On-Hop-Off-turer. AV LENNART JARNHAMMAR

 S

TOCKHOLMS hamntrafik

var i mitten av 1800-talet som en surrande bikupa full av vevslupar, roddarmadamer, trampbåtar och ångslupar. Överfarten mellan malmarna över Gamla stan kunde ännu bara göras via Norrbro. Främst var det de snabba och nätta ångsluparna som vann stockholmarnas hjärtan. Vid ett besök i Stockholm 1865 beskrev en engelsk turist dessa snabba ångslupar ”som den nättaste lilla propellerbåt man kan tänka sig”. Han kallade dem ett slags ”Stockholms gondoler” och fortsatte med beskrivningen: ”En bänk sträcker sig runt omkring hela båten och tält finns över för- och akterdäcken. Frusna passagerare kan hålla fötterna mot pannan eller sätta sig nära eldstadsluckan. Under det att andra, som mer föredrar en svalare plats placerar sig akterut hos befälhavaren eller förut hos pollettpojken som ’Gör fast!’ och tar upp passagerarnas avgifter.” I dag finns bara en ångslup kvar från denna tid. Det är ”Sjöfröken”, som Strömma i sista stund kunde rädda från upphuggning på hösten 1970. Med pietet har hon restaurerats

för att få tillbaka sin forna stolthet och glans. Sjöfröken byggdes 1875 ursprungligen som S/S Delfin på Motala Verkstad och levererades till Ångslups Nya Föreningen, som var ett av de många ångslupsbolag som konkurrerade om sjötrafiken på vattnet kring Stockholms kajer. Under dessa år bestod besättningen av en skeppare, som förde befälet och styrde slupen, samt en maskinist och en pollettpojke Maskinisten eldade ångpannan och slog back och fram efter skepparens order. Pollettpojken skötte anläggningstrossen och skramlade runt med pollettbössan för att få passagerarna att betala. Betalningen gjordes med hjälp av polletter som köptes i en av de många pollettkiosker som fanns placerade längs stadens många kajer. Trots att en pollett bara kostade några ören var det inte gemene man som hade råd att åka med. Det var främst passagerare bland de mer besuttna i staden som dagligen kunde utnyttja ångsluparna, men även de många budpojkar som tjänstgjorde på kontor och i butiker och som hade order om att snabbt leverera beställningar och

brev på malmarna. En av de viktiga ångslupslinjerna var ännu under slutet av 1800-talet trafiken mellan Skeppsbron och Blasieholmen och in i Nybroviken. Det var under den tid då Strömbron ännu inte var byggd och då man annars fick ta omvägen över Norrbro. En annan viktig linje var den mellan Riddarhuset och Tegelbacken, eller Röda Bodarna som torget då kallades. Vid området kring Riddarhuset och Mynttorget låg stadens rådhus och kommunala kontor, och ute på Riddarholmen låg ännu det gamla Riksdagshuset.

 F

ÖR ATT KOMMA över till Centralstationen och Vasagatan och vidare upp på Norrmalm var det därför snabbast och enklast att ta en ångslup över vattnet. Kajerna runt Riddarfjärden var annars en viktig del av ångsluparnas linjer. ”Sjöfröken” var under alla dessa år en viktig kugge i stans omfattande trafik. 1880 hade hon övertagits av Stockholms Ångslups AB (SÅA). I början av 1900-talet hade konkurrensen med spårvagnar och bussar blivit övermäktig, och trafiken minskade för varje år.

32 

”Sjöfröken” togs slutligen ur trafik 1940 för att motoriseras och byta namn till ”Sjöbuss 2”. Inte ens det räckte till. Under åren 1956–1960 var hon upplagd i väntan på sitt öde. Så till slut räddades hon 1960 av en entusiastisk ångslupsvän och döptes om till ”Torsund”. Nu blev i stället bryggorna kring Skokloster hennes hemmavatten. Trafik pågick under drygt tio år innan hon åter kunde räddas från upphuggning. På hösten 1970 köptes hon av det nybildade Strömma, och från den dagen kunde hon se ljust på framtiden. I Strömmas regi har hon under åren gått i regelbunden trafik mellan Riddarfjärden och Drottningholm men även ”Kungsholmen Runt” och som en viktig trafiklänk i den nyanlagda EKO-parken kring Brunnsviken och Hagaparken. När turisttrafiken växer varje år är det med stolthet som Strömma än i dag kan skryta med att ha en av världens äldsta ångslupar i sin ursprungliga trafik. ”Sjöfröken” har i år varit trogen sina gamla hemmavatten i inte mindre än 138 år. Välkommen ombord och njut av födelseåret!


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

STRÖMMA SIGHTSEEING SEDAN

1897

1968.

Strömma grundas som Nya Ångfartygs Aktiebolaget Strömma Kanal för turisttrafik genom den klassiska gamla Strömma kanalleden till Stockholms skärgård.

1969.

Turisttrafik till Drottningholm inleds med ångfartyget ”Drottningholm”. Fartyget, som byggdes 1909, är ett av de äldsta ångfartygen i Stockholm. Användes 1964 som ”S/S Saltkråkan” i TV-serien ”Vi på Saltkråkan”.

1970.

Strömma köper ångslupen ”M/S Sjöfröken”. Fartyget byggdes 1875, då varje resa kostade 2 öre turen.

1973.

Tillsammans med Stiftelsen Skärgårdsbåten köper och räddar Strömma ”Gustafsberg VII”, som byggdes 1912 för trafiken till porslinsfabriken i Gustafsberg. Under många år på 1900-talet var fartyget känd som ”Saxaren,” en av skärgårdens sista klassiska ångbåtar.

1974.

Strömma för brudparet prinsessan Christina och Tord Magnusson till Drottningholm ombord på ”Gustafsberg VII”. Strömma inleder sina första julbordskryssningar ombord. Fartyget inleder turist- och chartertrafik på bland annat sin gamla trad till Gustafsbergs porslinsfabrik.

1983.

Prinsessan Lillian blir beskyddare och gudmor till ”Gustafsberg VII”.

1984.

Fartyget ”Victoria” byggs för turisttrafiken på Mälaren och de historiska utgrävningarna på Birka. Hennes majestät Drottning Silvia blir fartygets gudmor vid fartygsdopet.

2000.

1985.

Strömma köper Rederi AB Göta kanal med anor från 1869. Renoveringsarbete inleds av de klassiska kanalångarna ”Juno”, ”Wilhelm Tham” och ”Diana”. Hans majestät Kung Carl XVI Gustaf hedrar Strömma vid invigningen av fartyget ”Stockholm”, bolagets största skeppsrenoverings- och ombyggnadsarbete hittills.

Strömma köper och startar trafiken med ”Östanå I”. Storsångaren Jussi Björling var en välkänd gäst ombord under somrarna på 1940-50-talen.

1990.

Strömma köper och räddar det klassiska ångfartyget ”Waxholm III” från skrotdöden. En omfattande renovering startar. 1994 inleds trafiken med ”Tusen öars kryssning” i Stockholms skärgård. Med turistbesök i Vaxholm, på August Strindbergs Kymendö och på konstnären Bruno Liljefors Bullerö.

2002.

S/S Drottningholm, byggd 1909, K-märks.

2004.

Strömma startar trafiken med de första ”Julpaddorna” i Göteborg. Från Strömmakajen vid Kungsbroplatsen kan göteborgarna stämningsfullt resa med facklor, filtar och glögg till julmarknaden på Liseberg. M/S Wilhelm Tham, byggd 1912 och M/S Juno, byggd 1874 K-märks.

1994.

Strömma och Bore Lines går samman och knyts till den långa sjöfartshistorien med Ångfartygs Aktiebolaget Bore i Åbo, med anor från 1897. Tusen öars kryssning startas.

1995.

Strömma inleder sin reguljära skärgårdstrafik till Sandhamn och Möja med Cinderellabåtarna. Strömma presenterar även de nya Open Top Tours-bussarna. Med nya eleganta dubbeldäckare med öppningsbara tak inleds en ny sightseeingtrafik i Stockholm.

1996.

2005.

Paddan 4, byggd 1947 och M/S S:t Erik, byggd 1881, K-märks.

2006.

Strömma köper det klassiska turistbussbolaget Interbus och inleder en omfattande turistbusstrafik över hela landet.

2009.

Strömma köper Rundans rundturstrafik i Malmö. 1947 inleddes Rundan-trafiken på stadens kanaler och hamn. Ännu är Rundans första mahognybåtar M/S Angantyr och S/S Stockholm i trafik. Fartyget firar i år 100-årsjubileum. M/S Diana, byggd 1931, K-märks.

2011.

Strömma inleder en omfattande turistoch sightseeingtrafik med både sightseeingbåtar och turistbussar i Helsingfors, Köpenhamn och Oslo. M/S Enköping, byggd 1868 och M/S Östanå I, byggd 1906, K-märks.

2012.

M/S Gustafsberg VII och M/S Wilhelm Tham firar 100-årsjubileum. M/S Sjöfröken, byggd 1875 och M/S Angantyr, byggd 1909, K-märks.

2013.

Ångfartyget ”Enköping” firar sitt 143-års jubileum som ”Världens äldsta fartyg” ännu i passagerartrafik. I konkurrens med 76 000 fartyg över hela världen har fartyget fått den värdiga titeln av Lloyds Register of Shipping i London. M/S Stegeholm, byggd 1950, K-märks.

Strömma startar skärgårdstrafiken Göteborg–Marstrand med den gamla skärgårdsångaren ”S:t Erik”, med anor från 1881.

1997.

Strömma inleder sightseeingtrafik i Göteborg med ”Paddanbåtarna”. ”Paddan” grundades 1939 och har fått sitt namn då båtarna liknades som upp och ner vända sköldpaddor.

{ 33

ÅR 1990 UTSES STRÖMMA TILL KUNGLIG HOVLEVERANTÖR.

{


Njut av mateN, lugNet och NatureN på

skärgårdshotell

Somm arpa ke fråN 995:- t /perS oN IN kl 3-rät terSm uSIve Iddag logI , & fru koSt

är ett litet familjeägt skärgårdshotell med lugn atmosfär och undebart vacker havsutsikt. Välkommen att boka en romantisk helg för två, konferens eller varför inte bröllop eller födelsedagsfirande i vår ljuvliga festlokal? Dalarö stranD hotel

Dalarö Strand Hotel Odinsvägen 2, 137 70 DALARÖ tel: 08-501 511 18 e-post: info@dalarostrandhotel.se www.dalarostrandhotel.se

Foto:Mikael Axelsson, Anders Rising.

Bara för nyfikna! Möt gigantiska dinosaurier och upptäck mineralens mystik på Naturhistoriska riksmuseet. Passa på att utforska vår fantastiska planet med alla olika livsformer i vatten, på land och i luften i våra utställningar och på Cosmonova. Upplev känslan av att vara mitt i äventyret – från jordens inre till yttre rymden! Bara 10 minuter från Stockholm city.

Välkomna!

www.nrm.se T Universitetet

eller buss 40/540


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

BAKOM KULISSERNA PÅ BIRKA I sommar har du möjlighet att ta del av marinarkeologernas spännande arbete, och se fynden som berättar om en stad mycket större än vad man tidigare trott. AV THERESE AHLSTRÖM FOTO STAFFAN RENNERMALM, MAJA HUTTUNEN, NINA EKLöF

 A

RBETET MED ATT TA

reda på mer om Birka och dess invånare är ett ständigt pågående projekt som hela tiden leder fram till nya spännande upptäckter. För bara några år sedan trodde man sig veta det mesta som fanns att veta om Birka. Ja, i alla fall när det gällde stadens storlek. Men marinarkeologernas senaste fynd bevisar motsatsen. Man har upptäckt resterna av ett hamnområde som utökar Birkas yta med en tredjedel jämfört med vad man tidigare trott. Det nyfunna hamnområdet sträcker sig mer än hundra meter ut i vattnet

och hade en jätteanläggning som rymde bryggor, kajer och pirer. Att stockar funnits i vattnet utanför Birka har varit känt ända sedan 1600-talet men det var först 2010 som arkeologiska undersökningar kunde fastställa att det rörde sig om en gigantisk hamnkonstruktion. – UPPTÄCKTERNA har ritat om

kartan för Birka. I sommar kommer utgrävningarna bli mer omfattande och det bästa av allt är att du kan ta del av fynden på plats, säger Peder Ling destinationschef på Strömma. Under temaperioden Birkas hamn kan du för första gången följa

marinarkeologernas arbete på nära håll. Utgrävningarna är ett samarbete mellan Sjöhistoriska museet och forskningscentret MARIS vid Södertörns högskola och görs både på stranden och i vattnet utanför Svarta Jorden. Där undersöker man bland annat rester av bryggor och lager med avfall från Birka för att få större klarhet i hur människorna levde och i hur omgivningen såg ut. De marina utgrävningarna har goda möjligheter att skingra många av frågetecknen, eftersom föremål av läder och trä bevaras extra bra i vattnets syrefattiga miljö. Än så länge har man dock bara

snuddat vid ytan. För trots att utgrävningarna som gjordes av hamnområdet 2010 är de största i sitt slag på Birka har inte ens en procent av området analyserats. Och många frågor är fortfarande obesvarade. Vilka var egentligen personerna som levde i Birka? Hur såg deras liv ut? Vikingatiden är en epok som fortsätter att fascinera människor över hela världen och i sommar har du chansen att upptäcka den på Birka. T E MA PE R IODE N BI R KAS HA M N PÅGÅR 3 - 2 5 AUGUST I.

AVGÅNG: STADSHUSBRON, 8/5–22/9. LÄNGD: 7 TIM. OCH 30 MIN. PRIS: 345 KR. BARN 6–11 ÅR: HALVA PRISET. 0–5 ÅR: GRATIS (2 BARN/VUXEN). MAN KAN ÄVEN TA BÅT TILL BIRKA FRÅN MARIEFRED, HÄGARÖ, HOVGÅRDEN OCH RASTAHOLM. FÖR PRISER OCH AVGÅNGSTIDER SE STROMMA.SE/BIRKA.

FÖR BOK N I NG O C H M E R I N FO SE ST ROM MA. SE/BI R KA

35


STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

CLAES HELANDER

ANNONS

Birka för hela

FAMILJEN En dagstur med barnen till Birka är inte bara en härlig utflykt. Det är också en spännande resa i vikingarnas spår.

P

Å VIKINGATIDEN FANNS det ingenting som hette tonåring. Du var barn till du var tolv, tretton år och därefter ansågs du vara vuxen, duglig att delta i arbetet och ta ansvar för dig själv och din familj. Det fanns ingen skola utan barnen följde med de vuxna till arbetet och gick, som man säger, livets skola. Vikingen gifte sig, skaffade familj och tog ansvar som en vuxen långt innan vi ens skulle kunna föreställa oss det i dag, tusen år senare. När guiderna ute på Birka berättar detta, om hur vikingar levde i vardagen, blir särskilt barnen fascinerade. Under den cirka en timme långa guidningen ställer sig de yngre deltagarna nästan alltid längst fram. Frågorna är många. Vad åt vikingarna för mat? Hur

värmde de sina hus? Vad hade de för kläder? De kunniga guiderna har svaren, och en spännande berättelse därtill. Att åka till Birka är inte bara en härlig utflykt utan också en spännande resa i tiden. En tidsresa som börjar direkt när M/S Victoria kastar loss från Stadshusbron på morgonen och som pågår ända tills det att man kommer tillbaka vid 16-tiden på eftermiddagen. Båtresan tar cirka två timmar och redan under den vackra färden genom Mälaren berättas spännande historier om platser som passeras. Till exempel Vårbygravfältet där en silverskatt från vikingatiden hittades 1871 av den 14-årige pojken Otto Ludvig Jonsson. Eller Helgö med sin handelsplats och fornborg från 200 till 500 år e.Kr.

36 


STRÖMMA TURISM & SJÖFART

CLAES HELANDER

FAKTA OM BIRKA Mellan den 8 maj och 22 september går M/S Victoria från Stadshusbron till Björkö och vikingastaden Birka. En heldagsutflykt med båtresa tur och retur tar cirka sju och en halv timme. Priset är 345 kr, då ingår båt t/r, guidning och inträde till museet. Barn 6–11 år halva priser Barn under sex år gratis (2 barn/vuxen). 6 juli–14 juli är det Birkas vikingamarknad. Träffa hantverkare och handelsmän från när och fjärran, lyssna på spelemän och se slagskämpar drabba samman. Plus många mer aktiviteter om vikingar.

CLAES HELANDER

MAN KAN ÄVEN TA BÅT TILL BIRKA FRÅN MARIEFRED, HÄGARÖ, HOVGÅRDEN OCH RASTAHOLM. FÖR PRISER OCH AVGÅNGSTIDER SE STROMMA.SE/BIRKA CLAES HELANDER

ANNONS

U  

KIM WESSEL

ANNONS

TFLYKTENS MÅL Birka ligger på lummiga Björkö mitt i Mälaren. Staden anlades i mitten av 700-talet och var en viktig handelsplats i svearnas rike i ungefär tvåhundra år. Man tror att här bodde mellan sjuhundra och tusen personer när Birka var som störst. Vid ankomsten till Björkö tar guiden emot och ni går direkt till området där staden Birka en gång låg. Området är på cirka sju hektar och kallas den Svarta jorden. Begreppet svart jord är vad arkeologerna brukar använda för de spår av långvarig bebyggelse som de hittar på en plats. Guidningen ger för många en ny bild av vikingen. Långt ifrån stereotypen, en stor muskulös man med skägg och hjälm med horn. Långt ifrån bilden av den brutala erövraren som plundrade och inte skonade någon som kom i hans väg. Visserligen var vikingarna ute på de stora haven. Arkeologerna har hittat arabiska pärlor och rester av exklusiva tyger i siden på Birka. Men de flesta var faktiskt vanliga människor, bönder och hantverkare, med samma behov av kärlek, familj och vänner som vi har i dag. Ända sedan 1600-talet har det gjorts arkeologiska utgrävningar på Birka. Särskilt under 1900-talets senare hälft och det pågår utgrävningar än i dag. I sommar pågår riktigt intressanta utgrävningar i Birkas hamn Tack vare den information som kommit fram från utgrävningar finns en bild av hur människorna på Birka levde och bodde. Denna ligger till grund för Vikingabyn på Björkö, en rekonstruktion av ett vikingakvarter, med tre bostadshus och en smedja samt en liten hamn med vikingabåtar. Vikingabyn är byggd med samma material och metoder som tros ha byggts med för tusen år sedan. Här strosar man runt på egen hand. Barnen förundras när de ser vikingabåtarna i hamnen. Wow! Tänk att de seglade med de små öppna båtarna över de stora världshaven. På Björkö finns också ett museum om Birka, med detaljerade modeller om hur det kunde se ut. Allt det här hinner man med under dagen, utan att stressa.

{

BJÖRKÖ HAR EN BARNVÄNLIG STRAND SOM LIGGER MELLAN GÄSTHAMNEN OCH VIKINGABYN.

B

{

JÖRKÖ ÄR EN mycket vacker ö så passa också

på att promenera runt på egen hand. Här är väl anpassat för barnvagnar och för de riktigt små finns en lekplats på vikingatema, med till exempel en sandlåda i form av Midgårdsormen från den fornnordiska mytologin. Är det en varm sommardag, ta med badkläder och handduk. Björkö har en barnvänlig strand som ligger mellan gästhamnen och Vikingabyn. Nere vid gästhamnen finns också en restaurang och caféet Särimner som serverar vikingainspirerad mat, med råvaror som viltkött, rotsaker och nordiska örter och kryddor. Visste du förresten att man redan på vikingatiden åt ärtsoppa med fläsk? Arkeologerna har hittat spår av det på gamla krukskärvor. Bara det är en smått fantastisk historia.


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

ÄVENTYR I STOCKHOLM

Ta med hela familjen på spännande utflykter i sommar! FÅNGARNA PÅ KASTELLET Fångarna på Kastellet passar perfekt för den lite äventyrliga familjen, stora som små. Ni delas in i lag och med hjälp av en karta ska lagen tillsammans med sin aktivitetsguide besöka stationer med olika utmaningar, både fysiska och kluriga, runt om på hela ön. Lagen belönas med poäng och aktiviteten avslutas med en kul skattjakt. En oförglömlig dag! Aktiviteten måste förbokas och man måste vara minimum 10 personer som bokar.

MONSTERJAKTEN PÅ VAXHOLMS FÄSTNINGS MUSEUM Alla barn är välkomna att delta i den populära Monsterjakten. Rutger Rödnos och Misse Sötnos rapporterar i tv direkt från Vaxholms Fästnings Museum om de tre monster som trängt sig in på museet och nu vägrar lämna lokalerna. Rutger Rödnos behöver barnens hjälp för att lista ut svaren. I butiken Vakten kan man köpa souvenirer, presenter och leksaker, men även äta enklare måltider och fika. DAGLIGA VISNINGAR MED GUIDE KL. 12.30 OCH KL. 14.30 (INGÅR I ENTRÉAVGIFTEN), UNDER JULI MÅNAD ÄR VISNINGEN KL. 14.30 FÖRLAGD UTOMHUS. FÖR INFO GÄLLANDE DATUM, TIDER OCH PRISER SE WWW.VAXHOLMSFASTNING.SE.

LÄS MER PÅ VÅR HEMSIDA WWW.KASTELLET.COM.

LEKLUST PÅ DROTTNINGHOLMS SLOTT Här bor kungen och drottningen! De håller till i slottets södra delar men i övrigt är slottet och slottsparken till största delen öppna för allmänheten. Vetgiriga och leklystna barn väljer att utföra slottets aktivitetsspår ”Sagor och myter på Drottningholm”. Man kan också köpa Drottningholmspasset, utformat som ett respass, fyllt med uppdrag och klurigheter om hela slottsanläggningen, parken, teatern och den Kinesiska paviljongen. En dagsutflykt till Drottningholm görs allra bäst genom att åka båt hit. Från Stadshuskajen går de fina gamla båtarna S/S Drottningholm eller M/S Prins Carl Philip tur och retur flera gånger om dagen. Båtresan tar cirka en timme och är ett nöje i sig. AVGÅNG: STADSHUSBRON, 1/5–27/10. RESTID: 1 TIM. PRIS: 180 KR (TUR OCH RETUR).

MINISEMESTER I FINNHAMN Varför inte göra en lite längre skärgårdstur med familjen och ta M/S Cinderella-båtarna till Finnhamn. Från Stockholm city tar det drygt två timmar. Vill man stanna över natten finns vandrarhemmet Utsikten och sommarkrogen Finnhamns Café & Krog, omnämnd i White Guide. Här finns också en naturstig och en ekologisk gård, Idholmens Gård med kor, grisar och försäljning av ägg och ekologiska grönsaker efter säsong. Bada kan man göra från klippor och barnvänliga stränder. Har du tid, avsluta gärna med en god middag på Cinderellas restaurang.

GOMER SWAHN

FÖR MER INFO, TIDER OCH PRISER SE WWW.VAXHOLMSFASTNING.SE

GOMER SWAHN

BARNENS DAG PÅ VAXHOLMS KASTELL Vill du och hela familjen uppleva en dag fylld av roliga och spännande aktiviteter? Då är Barnens dag på Vaxholms Kastell söndagen den 9 juni ett datum att notera i kalendern. Dagen kommer vara fullspäckad med aktiviteter för barnen. Tidigare år har dansgrupper, gycklare och trubadurer uppträtt. För barnen har det erbjudits aktiviteter såsom fiskdamm, monsterjakt, filmvisning, Fångarna på Kastellet, ansiktsmålning och mycket mer. Mer information om årets program kommer att uppdateras på Vaxholms Fästnings Museums hemsida under våren.

AVGÅNG: STRANDVÄGEN SAMT BRYGGOR. UTMED VÄGEN, 26/4–15/9. TID: 2 TIM. OCH 5 MIN. PRIS: 160 KR (ENKEL).

BARNTEATER PÅ FJÄDERHOLMARNA Fjäderholmarna brukar kallas Stockholms närmaste skärgårdsö och med båt från Nybrokajen tar det 25 minuter. Hit åker man bland annat för att strosa runt och hälsa på hos till exempel glasblåsare, smeder, och krukmakare. Varje dag från midsommar till den 18 augusti spelas barn teater på Lilla scen. I år varvas pjäserna Kim och piratskatten med Kejsarens nya kläder. På stora scenen spelas i sommar två till tre gånger i veckan Bortbytingen av Selma Lagerlöf. Utöver allt detta kan man såklart sola och bada på Fjäderholmarna och, för allt i världen, missa inte den hemlagade glassen i Glasstugan. AVGÅNG: NYBROKAJEN, KAJPLATS 10, 27/4–27/9 RESTID: 30 MIN.(ENKEL) PRIS: 120 KR (TUR OCH RETUR).

ÖPPEN DUBBELDÄCKARE TILL JUNIBACKEN Att åka dubbeldäckare med öppet tak tycker barn är spännande och vuxna kan njuta av solen och lyssna på guidningen i lugn och ro. De blå sightseeingbussarna genom Stockholm erbjuder just detta. Ett stort plus är att man kan ta turen i sin egen takt. Skulle någon tröttna är det bara att hoppa av vid någon av de tiotal stoppen – och sedan hoppa på igen var man vill så länge färdbiljetten gäller, en eller tre dagar. För barnfamiljen är den blå turen helt perfekt. Den går runt Stockholms norra delar och gör två stopp på Djurgården. Skansen, Gröna Lund, Vasamuseet och Junibacken. Behöver vi säga mer? TUR: HOP-ON HOP-OFF MED OPEN TOP TOUR´S LINJE "HIGHLIGHTS OF STOCKHOLM".PRIS: VUXEN 260 KR, BARN 50 KR. BILJETTEN ÄR GILTIG I 24 TIM.

38 


Vem gör Vad på jobbet?

Är det dags att pigga upp kollegorna, eller möta kunden i en annan miljö? Skapa en gemensam upplevelse och segla ut till konferensen eller mötet. Hör av er till oss så berättar vi mer om hur vi kan lägga upp den bästa och mest minnesvärda aktiviteten för ett riktigt bra event! För mer information och bokning, kontakta oss på: Out Seglingsevenemang AB Telefon: 08-6180080 eller e-mail: out@out.se eller besök vår websida: www.out.se

SEGLINGSEVENEMANG AB


ANNONS

RIKKE LIND

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

RIKKE LIND

ANNONS

GÖTA KANAL – NJUTNING I FEM KNOP Slow life, i ordets verkliga bemärkelse. Följ med på en historisk kryssning över två hav, tre kanaler, en älv, åtta sjöar och genom 66 slussar, i stillsamma fem knop. Välkomna till Göta Kanal.

R  

ÖDA MATTAN ÄR utrullad och kapten Ola

Wikanders guldpräglade axelklaffar blänker i solen där han står framför M/S Diana i Göteborgs hamn och hälsar alla passagerare välkomna med ett fast handslag. Vi är en liten men synnerligen internationell grupp vid packhuskaj 10 denna morgon. Norrmännen dominerar, men i sorlet hörs även amerikanska, finska, tyska och italienska. Alla lika förväntansfulla inför dagarna på Diana och den historiska kryssningen. I stillsamma fem knop.

40 

– Det finns varken radio, tv eller internet ombord på båten, varnar besättningsmannen som visar mig till min hytt; liten som en tågkupé men med den trettiotalstypiska inredningen inspirerad av tidigt 1900-tal, med skinande mahogny och polerad mässing.”Det låter helt underbart”, hinner jag tänka innan kapten delar med sig av en helt annan sorts information. – Just i den här hytten mördades den amerikanska turisten Roseanna. Ja, alltså, inte på riktigt utan i deckarromanen Roseanna av Sjöwall & Wahlöö. Jag bor alltså mitt i en historisk deckarmiljö, en svensk version av Agatha Christies mordiska mysterier på Orientexpressen. Resan hade knappast kunnat börja bättre. Men innan jag hunnit dra mig till minnes handlingen i Sjöwall & Wahlöös första deckare ”Roseanna” med Martin Beck i huvudrollen har Diana lättat ankar och påbörjat sin väg ut ur Göteborgs hamn. I salongen serveras kaffe och kakor medan kapten Ola presenterar sin besättning och berättar om resan.


STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

MIKE LOUGIE

ANNONS

E  

N TÅGRESA MELLAN Göteborg och Stockholm tar knappt tre timmar. Men Diana har inte bråttom, så vi ägnar samma rutt sex dagar. I huvudsak kommer vi att kryssa längs den 600 km långa Göta kanal, en av världens märkligaste vattenvägar, tillika ett strålande bevis på svensk ingenjörskonst och ett avstamp för industrialiseringen i Sverige. Drömmen om en vattenförbindelse mellan Stockholm och Göteborg fanns redan på 1400-talet när Sverige var utestängt från Nordsjön och den danska kronan krävde tullavgift av alla fartyg som passerade Öresund. En anledning så god som någon till att starta ett krig. Vilket vi också gjorde år 1643 när Kung Kristian IV tredubblade tullavgiften. Ett par decennier innan, 1607, hade Sveriges första sluss öppnats i Lilla Edet för att underlätta transporter av timmer och järn till kusterna. Men det var amiral Baltzar von Platen som kom att förverkliga den efterlängtade vattenvägen genom Sverige. 1810 togs det första spadtaget och under de nitton åren slet 58 000 soldater med att gräva den tre meter djupa, 14 meter breda och 19 mil långa kanalen. Den 26 september 1832 invigdes Göta kanal av Kung Karl XIV Johan under stort pompa och ståt. Von Platen fick dock aldrig se sitt livsverk fullbordat då han dog tre år tidigare. Göta kanal hade under ett halvsekel en stor betydelse för den tidiga industrialismen, men med järnvägens tillkomst och det växande vägnätet minskade godstransporterna drastiskt. Först på 1970-talet återupptäcktes kanalen tack vare det växande båtlivet. I dag räknas Göta kanal till ett av Sveriges viktigaste kulturhistoriska objekt och är en populär destination

{

INNAN GÖTA KANAL FANNS KRÄVDES DET FEMTON OXAR FÖR ATT FRAKTA EN SKEPPSMAST TILL KUSTEN.

{

för alla som vill njuta av den gamla kanalmiljön. Och som vi njuter, sittande i korgstolarna på däck medan Diana glider genom den idylliska landsbygden med böljande gröna fält, charmiga kanalhus och skira björkdungar som bäddar in vår vattenväg. – Innan Göta kanal fanns krävdes det femton oxar för att frakta en skeppsmast till kusten, berättar en man från Norrland som kryssar varje år. Tillsammans beundrar vi kanalens briljans och frågar oss hur många spadar som gick åt under arbetet.

 N

ÄR VI PÅ EFTERMIDDAGEN når resans första

sluss vid Lilla Edet har vi lärt oss att detta är Sveriges äldsta sluss (även om den vi passerar byggdes 1916. Alla står samlade på däck med kamerorna i högsta hugg när Diana glider in i slusskammaren och matroserna rutinerat fäster henne med tjocka tampar. Nedanför oss på land står en folksamling och väntar på att vi ska börja slussa. Det är nu vi inser att båtarnas slussningar är lika stora turistattraktioner som kanalen. Alla tittar fascinerat när vi långsamt stiger fem meter. Ett par minuter senare öppnas slussportarna och vi är på väg igen. »

41

Rutten Göta Kanal går med tre historiska K-märkta båtar. M/S Juno byggdes 1874 och är världens äldsta båt med övernattningsmöjlighet som fortfarande är i drift. M/S Wilhelm Tham byggdes 1912 och M/S Diana 1931.


Vi hjälper er att skapa oförglömliga ögonblick och actionfyllda upplevelser i Stockholms Skärgård. Vår målsättning är att ge er en upplevelse ni sent kommer glömma. Med lång erfarenhet av skärgårdsevent vet vi hur man skapar den bästa kombinationen av spännande aktiviteter och hög service i en miljö av absolut världsklass. Vi anordnar allt från RIB charter, kick off & konferenser till spännande upplevelser i Stockholms skärgård.

info@seasafari.se 08-541 75 700

www.seasafari.se

Stockholm´s own taxi since 1899. Order your taxi at +46 8 15 00 00


STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

RIKKE LIND

ANNONS

GÖTA KANALS FEM BÄSTA SEVÄRDHETER: Vadstena

Idyllisk stad som växte upp runt Heliga Birgittas kloster på 1300-talet. Missa inte slottet och kyrkan! Bergs slussystem

Kanalens längsta slussystem med 15 slussar och 40 meter i nivåskillnad. Passa på att ta ett dopp i sjön Roxen.

{

Läckö Slott

Underbart sagoslott i barockstil med 240 rum, massor av trappor och spännande utställningar. Motala Motormuseum

Har en omfattande samling av bilar och motorcyklar i tidstrogna miljöer med leksaker och annan kuriosa. Söderköping

Denna 1200-talsstad var mycket betydelsefull under Hansatiden och har även en lång historia som kurort.

MATEN OMBORD PÅ M/S DIANA VISAR SIG VARA ETT LIKA STORT GLÄDJEÄMNE SOM SEVÄRDHETERNA.

 M

ATEN OMBORD på Diana visar sig vara ett lika stort glädjeämne som sevärdheterna. Det mesta som serveras i salongen är inspirerat av produkter från gårdar och miljöer längs vår färdväg – vi njuter av bland annat gös från Mälaren, röding från Landösjön, kalv från traktens gårdar samt något mer långväga renar. Samtalen flyter mellan borden och redan första kvällen bildas ett litet gäng som alltid ses på akterdäck efter middagen för att fånga den sista kvällssolen och prata om dagens upplevelser. – Jag bor i hytten där Roseanna mördades, berättar jag för mina nya vänner. – Då är det bäst att du låser dörren, retas en av dem. Kvällen är alldeles tyst och stilla. Diana har lagt till för natten. Jag låser dörren, för säkerhets skull. Nästa förmiddag smattrar kamerorna igen när vi kommit ut på Vänern och stannar till vid Läckö Slott

»

43

{

som stolt tronar på en egen halvö. Slottet hade sin storhetstid på 1600-talet då Jacob Pontusson de la Gardie förvandlade den medeltida byggnaden till en vit barockpärla med torn, kupoler och 240 rum. Ett riktigt sagoslott som säkerligen inspirerade HC Andersen när han gjorde sin Göta kanal-resa sommaren 1849.

 J

A, SÅ DÄR HÅLLER det på. Sevärdheterna radar upp sig som ett pärlband. Sex dagar på en båt av Dianas storlek låter kanske mycket, men det är omöjligt att ha tråkigt. Landskapet förändras hela tiden och det finns alltid något att se. Som de fascinerande handdrivna slussarna där slussvakterna får slita hårt. Eller Sveriges minsta färja som trafikerar kanalen på tvären (turen tar 25 sekunder!), den trolska sjön Viken och förstås Spetsnäskanalen och Billströmmen; kanalens allra smalaste passager där matroserna måste hoppa iland och hjälpa Diana att ta sig igenom vad som tycks vara omöjliga krön. »


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

PRISER Sverigeresan

Sexdagarskryssning med M/S Diana mellan Stockholm och Göteborg kostar 17 745 kr per person med del kategori c-hytt, 22 125 kr per person med del i kategori b-hytt samt 26 925 kr per person med del i kategori a-hytt. I priset ingår sex dagar och fem övernattningar ombord, helpension samt utflykter och sightseeing.

ANNE NYBLAEUS

Klassiska kanalresan

{

{

VI GLIDER LÄNGS EN TILL SYNES ÄNDLÖS TRÄDALLÉ OCH I GRÄSET HAR FAMILJER PICKNICK I SOLSKENET.

E  

FTER DEN PÄRSEN kommer vi fram till Forsvik

där familjen Kindbom välkomnar med blommor och sång och en bön om välönskning för den fortsatta färden. Detta är den underbaraste delen av resan. Vi glider längs en till synes ändlös trädallé, den gamla dragvägen är full av cyklande familjer och i gräset ligger folk på filtar och har picknick i solskenet. Vi passagerare skulle kanske inte hinna med en picknick i det gröna, men tack vare de många slussningarna och Dianas stressbefriade hastighet har vi många tillfällen att kliva av båten och gå på promenader. Varje dag anordnas dessutom minst en utflykt eller guidad tur till lokala sevärdheter.

 M

EN MUSEUM OCH medeltida kyrkor till

trots, slussarna har huvudrollen och på den fjärde dagen når vi Carl Johans berömda slusstrappa i Berg vars 15 slussar ska ta oss 40 meter nedåt till sjön Roxen. Matroserna jobbar hårt och kapten Ola ser koncentrerad ut. Det är trångt, mycket

Fyradagarskryssning med M/S Juno mellan Stockholm och Göteborg kostar 11 875 kr per person med del i kategori c-hytt, 16 545 kr med del i kategori b-hytt samt 21 125 kr med del i kategori a-hytt. I priset ingår fyra dagar och tre övernattningar ombord, helpension och utflykter och sightseeing. Lilla kanalresan

Tvådagarskryssning med M/S Wilhelm Tham mellan Motala och Söderköping kostar 3 975 kr per person med del i kategori c-hytt, 5 175 kr per person med del i kategori b-hytt samt 6 975 kr per person med del i kategori a-hytt. I priset ingår två dagar och en övernattning ombord samt helpension.

trångt, emellanåt har vi inte mycket mer än ett par centimeter till godo. Närmare nittio minuter tar den mödosamma färden nedåt och på land har resans största publik samlats. I Söderköping möter vi Dianas systerbåt Juno, äldst av kanalbåtarna med sina 139 år. För att reta Juno skruvar kaptenen upp volymen på däckets högtalarsystem och kör i gång Paul Ankas klassiVÄLJ MELLAN 2-, 4- OCH 6-DAGARS KRYSSNINGAR. AVGÅNGAR FRÅN ker ”Diana” medan besättningen sjunger med och STOCKHOLM, MOTALA, SÖDERKÖPING OCH dansar. Inget snack om att Diana vann det mötet! GÖTEBORG. FÖR TIDER OCH PRISER SE Fråga bara den långa kön till stadens berömda WWW.GOTACANAL.SE. glassbar Smultronstället som alla vinkar och skrattar åt oss. Dagen därpå glider vi in i Mälaren, passerar Drottningholms slott och vidare in i Saltsjön innan vi lägger till vid Skeppsbrokajen mitt i Stockholm. Röda mattan är utrullad, förstås, och precis som för sex dagar sedan står kapten Ola vid landgången och skakar hand med alla. Det känns vemodigt att lämna Dianas trygga famn för gott. Går det att köpa en returbiljett tro?

44 


 

 


STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ALL OVER PRESS

ANNONS

OSCAR CARRHEDEN VERKSAMHETSCHEF SIGHTSEEING

Skärgården har länge varit en tillflyktsort för dem som vill komma bort från storstadens stressiga tillvaro. Redan på 1890-talet åkte konstnärerna Albert Engström, J.A.G. Acke, Gustaf Ankarcrona, Bruno Liljefors och Elias Erdtman med fartyget M/S Östanå I till Östra Lagnö, där man bildade en konstnärskoloni. Detta blev startskottet för en mer omfattande trafik i Stockholms skärgård – eftersom man genom sina verk visade upp den vackra naturen och levande miljön.

STJÄRNGLANS I SKÄRGÅRDEN Under en fransk filminspelning 1972 förvandlades fartyget M/S S:t Erik till en flytande loge. Huvudrollsinnehavaren var ingen mindre en Brigitte Bardot, som efter en lyckad inspelning snabbt tvingades återvända till Strandvägskajen på grund av ett hastigt gallstensanfall.

ULF RAHTSMAN

STOCKHOLM

KONSTNÄRSKOLONIN PÅ ÖSTRA LAGNÖ

BJÖRN MASUHR

”Sightseeing ska vara lättsamt, smidigt och ge de bästa vyerna. Det går alltid att hitta något nytt bara man har ögonen med sig. Var aktiv med alla sinnen så kommer du hitta något du aldrig tänkt på oavsett hur många gånger du åkt runt i staden tidigare. Ta kontakt med personalen ombord på båten eller bussen så kan du få något dagsfärskt tips!”

ANNONS

VISSTE DU ATT … Sightseeingbåten Paddan fick sitt namn eftersom den såg ut som en sköldpadda när den låg upp och ner.

HISTORISKA MÖTEN

”Jag tror att varje gäst och personalen ombord har unika minnen av gäster och besättningsmedlemmar som de bär med sig resten av livet. Göta kanal kommer därför alltid att vara en levande och engagerande upplevelse.”

Att den danske författaren H.C. Andersen stiftade bekantskap med operasångerskan Jenny Lind under en av sina resor till Sverige är väl känt. Men visste du att deras första HÅKAN GULLBERG, möte ägde rum på Göta kanal? Under resan REDERICHEF FÖR fattade H.C. Andersen tycke för Jenny Lind GÖTA KANAL men kärleken förblev obesvarad. Trots det återvände författaren till Göta kanal sex år senare, då i sällskap med författaren och pionjären Fredrika Bremer. Det blev början på en lång och spirande vänskap och flera brevväxlingar. Resan mynnade även ut i boken Resa i Sverige, där H.C. Andersen beskriver sina upplevelser av det svenska landskapet.

49

{

August Strindbergs far ägde ångbåtsfirman Strindberg & Co. I boken Tjänstekvinnans son skildras bland annat Strindbergs tidiga upplevelser av sin fars kontor. Rollen S/S Saltkråkan spelades av Strömma Kanals fartyg S/S Valkyrian, numer S/S Drottningholm.

STRÖMMA KANALS ÄLDSTA FARTYG HAR MER ÄN 140 ÅR AV HISTORISKA TURER BAKOM SIG.

{


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

UPPTÄCK NORDENS METROPOLER Strömmas sightseeing sträcker sig långt utanför Stockholms gränser. Unna dig ett besök i någon av Nordens vackraste städer.

NJUT AV SOMMAREN I GÖTEBORGS SKÄRGÅRD Åk på en romantisk middagskryssning till det populära turistmålet Marstrand. Den pittoreska staden är skärgårdens största seglingsmetropol och har ett stort utbud av krogar, butiker, kulturhistoriska upplevelser och natursköna omgivningar. Innan slutdestinationen stannar båten till för ett kort besök på fiskeön Källö-Knippla, därefter går turen vidare till Marstrand där båten lägger till i en och en halv timme. På vägen tillbaka bjuds det på en välsmakande västkustbuffé. AVGÅNG: LILLA BOMMEN KL. 14.30, 10/7–9/8. LÄNGD: 7 TIM. PRIS: 795 KR INKL. FIKABUFFÉ OCH VÄSTKUSTBUFFÉ (ENKEL 195 KR EXKL. BUFFÉ).

FÄRDAS GENOM CHARMIGA KÖPENHAMN Köpenhamn är en av Europas äldsta huvudstäder, känt för sin vackra arkitektur, kungliga slott och nytänkande design. Se stadens alla spektakulära sevärdheter under bussturen Copenhagen Panorama Sightseeing, som bland annat går förbi den vackra nöjesparken Tivoli Gardens, den danska kungafamiljens residens Amalienborg och slottet Christiansborg. Under resan som tar cirka 90 minuter finns även tillgång till audioguider på flera olika språk. För den som vill åka på spännande sightseeing utanför huvudstaden är Castle Tour Combo ett måste. Den guidade turen passerar Danmarks mest berömda slott – Kronborg Slott, Fredensborgs Slott och Frederiksborgs Slott. FÖR INFO, BOKNING OCH PRISER SE STROMMA.DK

UPPLEV HELSINGFORS BÄSTA SIGHTSEEING Kryssningen Vacker Kanalrutt går förbi stadens vackraste strandlandskap, vilket är en av anledningarna till att turen utsetts till en av Helsingfors bästa turistattraktioner. Förutom den vackra naturen får man beskåda några av stadens mest populära sevärdheter, som Degerö Kanal, Högholmens Zoo och Fästningen Sveaborg. Det här är dessutom den perfekta sightseeingturen för den som vill lära sig mer om Helsingfors fascinerande historia. FÖR MER INFO, BOKNING OCH PRISER SE STROMMA.FI

HELSINGFORSKORTET I trettio år har Helsingforskortet varit det självklara alternativet för den som vill uppleva alla sevärdheter FYLLER 30 ÅR Helsingfors har att erbjuda. I kortpriset ingår en rad olika sightseeingturer, förmåner och rabatter – som att åka obegränsat med Helsingfors kollektivtrafik och få gratis inträde till olika museer. I priset ingår även sightseeingturen Helsinki Panorama, som ger en bra introduktion till stadens mest intressanta platser. 50 

ANNONS


Välkommen till Djurönäset Sommarresort! Djurönäset är något så ovanligt som ett 4-stjärnigt superior hotell mitt i Stockholms skärgård. Här kan du tillbringa en dag, en weekend eller varför inte en hel vecka, och få precis som du vill ha det. Koppla av med god mat och dryck, bada och sola på vår egen badstrand eller köp med en picknickkorg till någon av de sköna klipporna. Eller var lite mer aktiv; paddla kanot längs skären, spela tennis och boule eller ta en joggingrunda på naturstigen runt udden. Sjöboden, vår skärgårdskrog med egen brygga, håller öppet alla dagar från lunch till midnatt. Med artistunderhållning flera kvällar i veckan. Missa inte heller Skärgårdsfestivalen den 6 juli med underhållning och aktiviteter för hela familjen. Mellan den 22/6 och 10/8 kan du boka logipaket för hela familjen till förmånliga sommarpriser, från 715:- per person i dubbelrum. Välkommen till Djurönäset. Vi serverar alla möjligheter! Läs mer om sommarens alla möjligheter på www.djuronaset.com/privat.

372 031 HOTELL

Seregårdsvägen 1, 139 73 Djurhamn | 08-571 490 00 | www.djuronaset.com

Strömma 2013  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you