Brochure > Montagevejledning til ff2®-planplader

Page 1

MUNCHOLM præsenterer:

Montagevejledning til ff2®-planplader


Produktinformation Som leverandør af materialer til beklædning af facader følger vi med i udviklingen af nye interessante metaller. Novelis er vores leverandør af aluminium og har hovedsæde i Göttingen i midten af Tyskland. Hos Novelis pågår en kontinuerlig innovation, som manifesterer sig i et konstant flow af nye overflader til plader. Novelis disponerer som markedsførende over 40 års erfaring i båndlakering - grundlag for den vedvarende høje kvalitet på vore produkter. Blandt kunderne tæller velrenommerede og globalorienterede virksomheder. Med vores mærkevare ff2® tilbyder vi en overflod af kreative, tekniske og økonomisk fornuftige udførelsesmuligheder til facadebeklædning. Men ikke blot dette: Farvealuminium tilbyder løsninger til kundespecifikke krav - specielt til de kreative arkitektoniske udfordringer. Farver er en invitation til kreativitet, og hvad enten De skal renovere en eksisterende bygning eller projektere en ny er en vigtig bestanddel i et kreativt facadedesign samspillet mellem farve, kontrast og form. Vore farvebånd tilbyder et stort spillerum med falsede løsninger omkring markiser, vinduer, garageporte og til interiørdesign og loftsopbygning. Dette gælder for forretnings- og salgsrum, kontorer og overdækkede spadseregange, i udstillingshaller, lufthavne, tankstationer eller svømmehaller. ff2® farvealuminium er ideel til kreative facader og til at opfylde Deres individuelle idéer og behov. De kan vælge mellem et stort spektrum af almindelige farver, metallic- eller specialfarver i stort set alle farvetoner. Funktionalitet, rentabilitet, udformningsmuligheder, innovation - farvealuminium tilbyder fascinerende egenskaber og muligheder. Inden for byggeindustrien er der mangfoldige udfordringer i aggressivt miljø i industrielt stærk belastede regioner, men med farvealuminium opfylder vi krav til funktion, design og æstetik på perfekt vis.

Økonomisk at vedligeholde Facader med ff2® er smudsafvisende og kræver minimal vedligeholdelse. Lidt snavs kan skylles af med varmt vand og eventuelt et neutralt rengøringsmiddel. Graffiti kan fjernes efter behandling med specialmiddel og herefter afskylning med vand.

Beskyttelsesfolie En kraftig 80 my hvid, uv-bestandig beskyttelsesfolie på forsiden af pladerne beskytter ff2® mod skader. Denne folie kan blive på pladerne under forarbejdningen og er efter montagen let at tage af.

Beskyttelsesfolien er miljøvenlig, grundvandsneutral og genbrugsvenlig – og kan forblive på pladerne i op til seks måneder efter montage.


Side 3

Indholdsfortegnelse Side 2:

Produktinformation

Økonomisk at vedligeholde

Beskyttelsesfolie Side 3:

Indholdsfortegnelse

Side 4:

ff2®-planplader kan monteres på alle underlag

Underlag

Underkonstruktion Side 5:

Formfrihed til individuelt design

Side 6-7:

Dimensionering af ff2®-planplader

Maksimal afstand mellem understøtninger

Vejledning Side 8-11

Montage

Side 12-13: Detaljer / standard

Med plane plader

Bukkede profiler

Side 14:

Tegn og forklar opgaven

Side 15:

Garanti, salg og levering


ff2-planplader kan monteres på alle underlag Planplader i ff2® er en elegant klimaskærm, der ikke kræver nogen speciel underkonstruktion, heller ikke i forhold til ventilation, og kan monteres året rundt på alle typer underlag. Normalt monteres facadebeklædningspladerne på 25 mm hatteprofiler i aluminium eller på et underlag af træ med bagvedliggende vindspærre. Undgå direkte kontakt mellem søvandsbestandige aluminiumsplader og trykimprægneret træ, beton, stål o.l. Plan overflade uden spændinger: Det bedste resultat med en plan overflade opnår du ved at bore huller til optagelse af temperaturudvidelse: Planpladen forbores, og derefter fikseres pladen i et ø5 mm-hul. Øvrige huller bores i ø8 mm - se side 9. Skillelag Skillelaget bør af optiske grunde være bredere end underlag af træ eller hatteprofiler. Skema til dimensionering af afstand mellem understøtninger ses på side 8. Vi anbefaler skillelag af 0,70 mm aluminium i farven sort.

På aluminiumshatteprofil-underlag:

På træunderlag:


Side 5

Formfrihed til individuelt design ff2®-planplader giver mulighed for at skabe helt individuelle designs og udtryk. Pladerne kan monteres i forskellige retninger i et homogent mønster eller i et miks af forskellige farver eller i en unik, selvvalgt farve. Dette åbner mange muligheder for individuelle løsninger for arkitekter, planlæggere og bygherrer, der leder efter kreative facadeudformninger- og kan desuden kombineres med andre materialer som træ, sten eller glas for at skabe en original stil. Pladerne er ideelle til anvendelse i såvel nybyggeri som renovering af ældre byggeri eller ombygning – de kan konstrueres til præcis det udtryk, der ønskes. Perfekt til renoveringsopgaver Planplader i ff2® er skabt til at kunne monteres på plant underlag og vil derfor også fungere perfekt til en renovering oven på et eksisterende underlag.

Vigtigt: Vær påpasselig med for store formater - 750×1500 mm er et godt valg mht. udvidelse etc.


Vejledning til fastlæggelse af afstand på understøtninger af ff2-planplader

Terrænkategori 0

Hav, kystområde udsat for åbent hav.

Terrænkategori 1

Søer eller områder uden væsentlig vegetation og uden forhindringer.

Terrænkategori 2

Område med lav vegetation som fx. græs og enkelte forhindringer (træer, bygninger) med en afstand på mindst 20 gange forhindringens højde.

Terrænkategori 3

Område med regelmæssig vegetation eller bebyggelse eller med spredte forhindringer med en afstand på højst 20 gange forhindringens højde (som fx landsbyer, forstadsområder, permanent skov).

Terrænkategori 4

Område, hvor mindst 15% af overfladen er bebygget med bygninger, hvis gennemsnitshøjde er over 15 m.

Statisk system Et fag

To eller flere fag Afstanden mellem understøtninger kan eventuelt øges, men dette beror på en vurdering i det konkrete tilfælde.

a

a

a

a

a

a

a

a

Ovenstående skema viser vejledende, maksimale understøtningsafstande for ff2®-planplader og er baseret på følgende forhold: · Beklædning på lukket bygning · Afstande til Vesterhavet samt Ringkjøbing Fjord > 25 km · Terrrænkategori: 0, 1, 2, 3, 4

Maksimal afstand mellem understøtninger (for plane plader med 3 mm fuge). Underlag for pladerne skal være minimum 25 mm. Ved terrænkategori 0 og 1 h ≤ 5,00 m

h ≤ 10,00 m

h ≤ 25,00 m

a

a

a

Spænd over ét fag

400 mm

400 mm

400 mm

Spænd over to eller flere fag

400 mm

400 mm

400 mm

Klink

300 mm

300 mm

300 mm

h ≤ 5,00 m

h ≤ 10,00 m

h ≤ 25,00 m

a

a

a

Spænd over ét fag

600 mm

400 mm

400 mm

Spænd to eller flere fag

600 mm

400 mm

400 mm

Klink

300 mm

300 mm

300 mm

Bygningshøjde h Afstand a

Ved terrænkategori 2, 3 og 4 Bygningshøjde h Afstand a


Side 7

Vejledning til anbringelse af montagehuller og befæstelsesafstand + b +

1 stk ø5 mm hul Øvrige ø8 mm hul

b

For plader med mere end 3 skruerækker. Der forbores i planpladen, som fikseres i ét stk. ø5 mm-hul tæt på midten. Øvrige huller bores i ø8 mm til optagelse af temperaturudvidelse.

+

1 stk ø5 mm hul Øvrige ø8 mm hul

+ b +

1 stk ø5 mm hul Øvrige ø8 mm hul

1 stk ø5 mm hul Øvrige ø8 mm hul

b

For plader med 2 skruerækker Der forbores i planpladen, som fikseres i ét stk. ø5 mm-hul tæt på midten i den ene række. Øvrige huller bores i ø8 mm til optagelse af temperaturudvidelse.

+

1 stk ø5 mm hul Øvrige ø8 mm hul

1 stk ø5 mm hul Øvrige ø8 mm hul

Uanset udformning af pladen anbringes 1 stk. ø5 mm-hul tæt på midten. Øvrige huller bores i ø8 mm.

Dimensionering af befæstelsesafstand Bygningshøjde h ≤ 5,00 m Maksimal afstand mellem understøtninger Minimal kantafstand for befæstelse b, maksimal befæstelsesafstand til underlag

400/600 mm 15 mm 300 mm

h ≤ 10,00 m

h ≤ 25,00 m

400 mm

400 mm

15 mm

15 mm

300 mm

200 mmSide 9

Montage Opmærksomheden henledes på, at man ved montering af planplader på facader skal lægge meget mærke til pladernes længdeudvidelse fra temperaturændringer, som kan give spændinger og flimmer i pladerne og kræver, at man er meget påpasselig med montagen. Facaden kan fortsætte med at fremstå plan og smuk med længdeudvidelsen fra temperaturændringer ved at være opmærksom på dette: Anvend altid et plant underlag, udvis stor påpasselighed med fastgørelse af pladerne, sørg for større forborede huller i pladerne, fixpunkt i midten, centrering af skruerne i hullerne samt fastspænding af skruerne (moment). Der er ingen reklamationsret over for MUNCHOLM mht. flimmer/spændinger i pladerne hidrørende fra underlag eller montage. Mindre pladelængde giver mindre risiko for flimmer/spændinger. Specifikt: Pladens bevægelse ved Δ =70° (montage 0°, ekstrem sol ( sort plade ) + 70°): 1,20 m pladelængde (fikseret i midten dvs. bevægelse = 0,60 m): Længdeudvidelse ca. 1,00 mm 2,40 m pladelængde (fikseret i midten dvs. bevægelse = 1,20 m): Længdeudvidelse ca. 2,00 mm Under hensyntagen til ovenstående længdeudvidelse anbefales følgende formater: Maksimal pladeformat ved brug af Bulb-Tite-nitter (ø5 mm nitte i ø7 mm huller centreret automatisk om midten): 1200×1200 mm. Ved større formater anvendes rustfri skruer, hvor der ved længdeudvidelse fra temperaturændringer skal tages meget hensyn til større forborede huller i pladerne, fixpunkt i midten, centrering af skruerne i hullerne samt fastspænding af skruerne (moment). For større formater fx 600×2400 mm planplader og specifik montage med Δ =70° anbefales der: ø8 mm glidehuller ved montage i træ med rustfri skrue 4.8×33 (under 4 mm under hoved) ø9 mm glidehuller ved montage i alu/stål med rustfri skrue 5.5×25 (4,5 mm under hoved). Smalle lange plader fx 200×2400 mm har ligeledes større risiko for spændinger. Plader i ff2 og ff3 udgør en klimaskærm, som normalt monteres på 25 mm hatteprofiler i aluminium eller på underlag af træ med bagvedliggende vindspærre. ff2 og ff3 kan monteres hele året og på alle typer underlag og kræver således ingen speciel underkonstruktion. Der bør altid anvendes skillelag, men vær opmærksom på at der skal anvendes skillelag, hvis underlaget er trykimprægneret træ, beton eller stål. ff2 er en søvandsbestandig aluminiumsplade med klarlak på bagsiden. Pladen kan også monteres på en træplade og eksisterende underlag og kræver ikke nogen speciel løsning mht. ventilation. De massive aluminiumsplader har utrolig styrke og holdbarhed, er fri for spændinger og kræver et minimum af vedligeholdelse. Det er meget enkelt at forarbejde materialet, og med lakeringssystemet og pladens egenskaber er systemet optimeret til tilskæring og tilpasning på pladsen. Pladen kan med lethed gennembores og tilskæres uden at lakeringen revner eller beskadiges, og således har fritliggende kanter ingen indflydelse på pladens lange levetid.


Montageprincip • ff2®-planplader

1. Fastgørelse af underlag og skillelag Der måles ud til underlag. Underlaget fastgøres til underkonstruktionen. Der påføres skillelag.

2. Tilpasning af ff2®-planplader Planpladerne tilpasses nemt til de ønskede formater.

3. Forboring af huller til befæstelse Der forbores for befæstelse af planpladerne. Ét stk. ø5mm hul (fiksering af pladen). Øvrige huller ø8mm (temperaturudvidelse).


Side 11

Værktøj Montage og forarbejdning af ff2®-planplader kan klares med helt almindeligt værktøj. Tildannelse af pladerne foretages med langsomtgående rundsav som fx. Festool. Det er vigtigt at der anvendes en velegnet metalklinge til lakeret aluminium. Til forboring af huller og befæstelse af skruer anvendes skruemaskine. Til befæstelse af nitter bruges en popnittetang. Tilbehør: Torx bit T20 og T25, metalbor ø5 og ø8 mm. MUNCHOLM anbefaler brug af handsker, høreværn og beskyttelsesbriller ved tilskæring og forarbejdning af ff2®-planplader.

Opbevaring på byggepladsen ff2®-planplader, som ikke bliver udlagt straks, skal sikres mod storm. Ved opbevaring af længere varighed skal pladerne bringes under tag. Sørg også for beskyttelse mod støv og snavs og i særdeleshed aggressive stoffer, der kan skade aluminium. Undgå derfor at opbevare pladerne i nærheden af våd mørtel og cement samt andre aggressive midler såsom kalk, soda eller kunstgødning m.m. .


Detaljer / standard - med plane plader Indvendigt hjørne Indvendigt hjørne Udføres med plane plader, som fastgøres til standard aluminiumshatteprofiler (eller træ). Skillelag består af 0,70 mm sort aluminium. Pladerne fastgøres med rustfrie skruer eller Bulb-tite-nitter.

Udvendigt hjørne Udvendigt hjørne Udføres med plane plader, som fastgøres til standard aluminiumshatteprofiler (eller træ). Skillelag består af 0,70 mm sort aluminium. Pladerne fastgøres med rustfrie skruer eller Bulb-tite-nitter.

Lodret samling Lodret samling Udføres med plane plader, som fastgøres til standard aluminiumshatteprofiler (eller træ). Skillelag består af 0,70 mm sort aluminium. Pladerne fastgøres med rustfrie skruer eller Bulb-tite-nitter.

Vandret samling Vandret samling Udføres med plane plader, som fastgøres til standard aluminiumshatteprofiler (eller træ). Skillelag består af 0,70 mm sort aluminium. Pladerne fastgøres med rustfrie skruer eller Bulb-tite-nitter.


Side 13

Detaljer / standard - bukkede profiler Indvendigt hjørne Indvendigt hjørne Udføres med plane plader, som fastgøres til standard aluminiumshatteprofiler (eller træ). Skillelag består af 0,70 mm sort aluminium. Pladerne fastgøres med rustfrie skruer eller Bulb-tite-nitter.

Udvendigt hjørne Udvendigt hjørne Udføres med plane plader, som fastgøres til standard aluminiumshatteprofiler (eller træ). Skillelag består af 0,70 mm sort aluminium. Pladerne fastgøres med rustfrie skruer eller Bulb-tite-nitter.

Afstand mellem planplader Format maks. 1500×1500 mm: Min. 3 mm. Format større: Min. 4 mm.


Ønskes produktion af specialprofiler, er det også muligt med ff2®-planplader. Lav en tegning og beskriv opgaven (husk valg af farve, kundedata) på arket nedenfor. Fotografer tegning og mail/sms til fsc@muncholm.dk / 4011-3655

Kundedata: Navn: Firma:

Adresse:

Telefon:

Mail:

Bestilling/sag:


Side 15

Garanti, salg og levering Alle materialer til ff2®-planplader er underlagt en streng kvalitetskontrol svarende til alle gængse europæiske normer såsom DIN, ASTM, BS, EN, ISO 9001 og ECCA. Levetiden vurderes til minimum 40-50 år for lakerede plader (PVDF og NWS) i aluminium fra Novelis. Plader til ff2®-planplader bør ligge på lager ved tømmerhandlere over hele landet og vil kunne afhentes eller leveres med kort varsel.

Kontakt MUNCHOLM og bed om ff2®-planplader. Vi leverer kun til professionelle fagfolk, og det foregår i hele Danmark flere gange om ugen med vores egen fragtbil med truck til aflæsning. Se mere om fragt på www.muncholm.dk eller hos: MUNCHOLM A/S Tolsagervej 4 DK-8370 Hadsten T: +45 8621-5055 www.muncholm.dk


MUNCHOLM A/S Tolsagervej 4 DK-8370 Hadsten T: +45 8621 5055 www.muncholm.dk


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.