MSJ Magasin #8

Page 1

MSJ MAGASIN #8

Tre nye kunstudstillinger i Tønder

Sæsonåbning og åbent hus

Brundlund Live og ture i sommerlandet

MARTSOKTOBER 2024

LEDER

Så går det snart løs igen. Fra den 22. marts er alle Museum Sønderjyllands 10 museer atter åbne. Det fejrer vi med nogle festlige sæsonåbninger med gratis entré, rundvisninger og meget mere. Du kan læse om dem allesammen her i magasinet. Foråret og sommeren indbyder i det hele taget til masser af kulturelle udflugter og oplevelser. Vi har netop åbnet den flotte udstilling ATLAS med Rune Bosse, Birke Gorm og Rasmus Myrup på Kunstmuseet i Tønder. I den kommende sæson kan du også glæde dig til udstillingerne Res Publica, Bondens Skønne Ting og Skærbæktæpperne.

Vi har selvfølgelig også sammensat et tætpakket arrangementsprogram, som byder på alt fra fællesspisning til fossilkonference.

Når du har læst magasinet her, er du måske blevet inspireret til mere end én kulturudflugt. Med et årskort til Museum Sønderjylland har du gratis entré til alle vores museer i et helt år, og du får også gode rabatter på vores arrangementer og i vores butikker og caféer.

Jeg ønsker dig god læselyst og god fornøjelse med din næste museumsoplevelse.

Nina Nørgaard Jørgensen Publikums- og formidlingschef

2

Marsken bag digerne GRAM

FossilCon

Ophold ved Gram Slot

Se Jurassic Park med en forsker

Det

Franciska

3 SÆSONÅBNINGER Kom til sæsonåbning med gratis entré
MØLLE
HØJER
LERGRAV
TEGLVÆRK
CATHRINESMINDE
Levende Teglværk KULTURHISTORIE AABENRAA En sømandsfortælling DRØHSES HUS Bondens Skønne Ting 4 6 10 14 16 18 INDHOLD MUSEERNE I TØNDER Bosse, Gorm, Myrup Res Publica Skærbæktæpperne SØNDERBORG SLOT 100 år med Danmark
Store Krig BRUNDLUND SLOT
Sønderjyderne og Den
Clausen 125 år
Live ARKÆOLOGI HADERSLEV Lars og guldringen BEVARINGSCENTER SØNDERJYLLAND Læringslaboratoriet Find vej 22 28 34 38 40 42 Sæson- og udstillingsåbninger med gratis entré
Brundlund

SÆSONÅBNING og åbent hus

Fra og med 22. marts vil alle vores museer være åbne igen. Det fejrer vi med en række åbningsfester med gratis entré og masser af aktiviteter samt lidt godt til ganen.

KOM TIL SÆSONÅBNING

med gratis entré

4

DET SKER

22. marts

Sæsonåbning og åbning af udstillingen Bondens SkønneTing Drøhses Hus

22. marts Sæsonåbning Kulturhistorie Aabenraa

23. og 24. marts

Gratis omvisninger Kulturhistorie Aabenraa

23. marts

Sæsonåbning og åbning af udstillingen Marsken bag digerne Højer Mølle

23. marts

Sæsonåbning Gram Lergrav

23. marts

Sæsonåbning Cathrinesminde Teglværk

24. marts

Fernisering af Broagerland Kunstforenings påskeudstilling Cathrinesminde Teglværk

Påskeferieaktiviteterne skydes også i gang denne weekend, så kom og vær med – der er masser af spændende oplevelser for hele familien.

5
Se mere her

HØJER MØLLE

Porten til Tøndermarsken

I højer kan du opleve Nordeuropas højeste hollændermølle beliggende midt i et unikt kulturmiljø.

I de gamle kornmagasiner Store og Lille Spiker kan du lære en masse om Tøndermarskens landskab og selv forsøge at håndtere marskens udfordringer.

Fra Højer Mølle fører vandreruter og stier dig videre på skønne naturoplevelser i Tøndermarsken.

6

Efter et besøg i udstillingerne og en gå- eller cykeltur på en af stisløjferne, kan du fordøje oplevelserne i Højer Mølles café eller den hyggelige møllehave sammen med en frokostret eller en kop kaffe eller te med vores berømte brødtort.

Sæson- og udstillingsåbning 23. marts med gratis entré

7

Ny udstilling: Marsken bag digerne

I samarbejde med Nationalpark

Vadehavet åbner vi en ny udstilling med titlen Marsken bag digerne. Udstillingen giver dig en god introduktion, hvis du vil ud og opleve Tøndermarsken og Nationalpark Vadehavet. Du kan bl.a. blive klogere på begreber som marsk, gest, sluser, kåg, værfter, afvanding, ådiger, stormfloder og meget andet.

8

DET SKER PÅ HØJER MØLLE

23. marts

Sæson- og udstillingsåbning

I skolernes ferier

Mal dit eget mel

Familietur i marsken

6. april og 4. maj

Det lille sønderjyske kaffebord

26. maj

Vadehavet i en kurv

Kom med på sanketur

16. juni

Dansk Mølledag

Vi fejrer de gamle møller

Se mere på msj.dk

GRAM LERGRAV

Sæsonåbning 23. marts med

gratis entré

Gram Lergrav er både et palæontologisk museum og en lergrav, som er en åbning ned i den 10 mio. år gamle havbund. Her kan du finde og se spændende fossiler fra livet i fortidshavet.

I museets udstilling kan du se fossile skeletter af uddøde hvaler og rester af kæmpehajer – sammen med en stor samling fossiler af mindre havdyr, der alle har levet i Gramhavet.

10

Køb din FossilCon billet her

DET SKER I GRAM LERGRAV

23. marts

Sæsonåbning

Skolernes ferier

Fossil Hunting for hele familien

19. marts, 9. april og 16. april

AU-livestream

13. april

FossilCon Konference for ”fossil-nørder”

23. april

Forskningens Døgn

Se Jurassic Park med en forsker

14. maj Fugletur

31. maj

Bat Nat

8.-9. juni

Ophold ved Gram Slot med fossiljagt (for voksne)

4.-5. juli

Ophold ved Gram Slot med fossiljagt (for børnefamilier)

21. september

Fossil Festival

Se mere på msj.dk

FossilCon

FossilCon er mødet for alle, der interesserer sig for fossiler, uanset om du ”bare” er nysgerrig og kigger lidt mellem stenene, når du går på stranden, eller om du er fossilsamler med stuen fuld af søpindsvin, hajtænder eller mikrofossiler.

Dagen byder på korte oplæg om danske fossiler, tips og tricks til fossiljagten, præparation og meget mere. Palæontologen viser rundt på museet, der er slemme-workshop og guidet fossiljagt i Gram Lergrav.

Butik og café har særlige tilbud og konkurrencer. Du får rig lejlighed til at møde andre med samme interesse under mødet og sidst på dagen er der mulighed for at købe en grillpølse og fælles hygge.

11

Ophold v. Gram Slot med fossiljagt

For nysgerrige voksne og for børnefamilier

Har du lyst til at prøve at være palæontolog? Tag på 2-dags sommerophold ved Gram Slot med fossiljagt i Gram Lergrav. Det kræver ingen naturvidenskabelige forudsætninger, blot at du er nysgerrig og har lyst til gå på fossiljagt med museets naturhistoriske eksperter, som tager dig gennem et indholdsrigt program. Opholdet i juni er for voksne og i juli er det for børnefamilier.

12

Se Jurassic Park med en forsker

Hvad er rigtigt, hvad er fantasi og hvad ligger et sted derimellem? Se Jurassic Park sammen med palæontolog og dinosauer-ekspert Mette Elstrup og hør hendes spændende kommentarer undervejs.

13

CATHRINESMINDE TEGLVÆRK

Cathrinesminde Teglværk er et velbevaret kulturmiljø og museum, der er udpeget som ét af de vigtigste danske industriminder. Museet fortæller om den teglindustri, der prægede egnen ved Flensborg Fjord gennem mere end 200 år.

Gå på opdagelse blandt de smukke tørrelader med røde tage, kom tæt på ringovnen og teglværksmaskineriet eller se de genskabte arbejderboliger med tilhørende nyttehaver.

Prøv vores nye audioguide og hør om livet på teglværket

Sæsonåbning 23. marts med gratis entré
FrtLabPod 0000

Kom med 100 år tilbage i tiden

Det Levende Teglværk

Mærk historiens vingesus, når det gamle teglværk vækkes til live en weekend i juli. Aktører i historiske dragter formidler både teglproduktionen og hverdagslivet fra dengang, hvor kvinder, mænd og børn levede og arbejdede sammen omkring teglværket.

DET SKER PÅ CATHRINESMINDE

23. marts

Sæsonåbning

24. marts - 28. april

Broagerland Kunstforenings Påskeudstilling

Skolernes ferier

Gratis omvisninger – efter betalt entré

19.-21. juli

Det Levende Teglværk

1. september

Havefestival

Se mere på msj.dk

15

KULTURHISTORIE AABENRAA

Sæt sejlene hos Kulturhistorie Aabenraa og lad dig føre tilbage til en æra af storslået søfart. Museet hylder den stolte maritime tradition, der engang dominerede Aabenraa under sejlskibstiden og sidenhen er blevet en del af byens sjæl.

Træd ind i et univers af historiske skatte, hvor du kan se en af Danmarks største samlinger af skibsportrætter og opleve fortællingerne om fortidens sejlende legender og historien om Aabenraas maritime arv.

Sæsonåbning 22. marts med gratis entré

16

En sømandsfortælling

Jens Jensen Styding I var gårdmandssøn fra Dyrehave på Løjt, men stod ikke til at arve gården. Derfor drog han til søs, hvor han avancerede til kaptajn. Overraskende arvede han alligevel gården omkring 1800, hvilket førte ham tilbage til Løjt.

Jens Jensen Styding I giftede sig med Anne Christine Bruhn, datter af en skipper fra Stollig, og de fik sammen fem børn. Desværre endte skæbnen tragisk for deres tre sønner, der alle døde på havet. Den ældste søn, Jens Jensen Styding II, efterlod sig dog et kunstnerisk eftermæle som akvarelmaler – nogle af hans værker kan du se på Kulturhistorie Aabenraa.

De to døtre blev gift med kaptajner fra Løjt og fik børn, som også stak af til søs. Familien forblev gennem årtier plaget af havets fare, hvor flere af efterkommerne døde til søs.

Jens Jensen Stydings efterslægt står som et varsel om, at livet som sømand var et farefuldt erhverv. Vi kan spore tre generationer, hvor alle sønner stod til søs og gik i sømandens våde grav.

DET SKER PÅ KULTURHISTORIE AABENRAA

22. marts

Sæsonåbning

23. og 24. marts

Gratis omvisninger – efter betalt entré

10. april

Bogreception Interneret i Brasilien Aabenraa bibliotek

Uge 27

Sommerferieaktiviteter for børn

10. oktober

Søfarten sat på hylder

Foredrag på Bevaringscentret

Se mere på msj.dk

17

DRØHSES HUS

– bygningskultur og kniplinger i skøn forening

Besøg Drøhses Hus, et af Tønders mest velbevarede og betydningsfulde bygningsværker. Her venter en uforglemmelig rejse gennem fortiden, hvor du kan udforske de historiske rammer.

Gå på opdagelse i kniplingsudstillingen, der fortæller historien om Tønderkniplernes rige traditioner og teknikker, og oplev skiftende særudstillinger, der præsenterer lokalhistorisk kunsthåndværk.

entré 18
Sæson- og udstillingsåbning 22. marts med gratis

Bondens Skønne Ting

– helt ny udstilling om Tønderegnens bondekultur

I løbet af 1700-tallet opstod en forbrugsrevolution. Det nye forbrug voksede både i byen og på landet, men hvad ’bonden’ fandt ’skønt’ var ofte mere farverigt end det, der faldt i ’borgerens’ smag.

Foruden lokalt producerede varer, kom nye varer til de lokale markeder fra resten af Europa og kolonierne, og søfolk tog varer med hjem fra fx Nordatlanten og Østen. De nye varer blandede sig med hjemmelavede ting – folkekunst, som blev fremstillet om aftenen, når dagens arbejde var overstået.

Museet har en rig samling af de hjemmelavede og købte kvalitetsgenstande, som landbefolkningen og søfolk udenfor købstaden Tønder omgav sig med omkring 1700-1850. Det er et udvalg af disse genstande, man kan opleve i udstillingen.

Kniplingshaven bag museet

19

FERIEBILLETTEN

Få ubegrænset entré til vores museer i 14 dage for 185 kr. med vores tilbud, feriebilletten:

FERIEBILLET

20
2024

Én billet til 10 museer fordelt i Sønderjylland med oplevelser inden for historie, kunst, naturhistorie og arkæologi.

Med max en times kørsel mellem museerne, kan I tage på tur i det sønderjyske landskab over flere dage uden at tænke over endnu en entré, der skal betales.

Køb feriebilletten her

21

MUSEERNE I TØNDER

Besøg Tønders museer, hvor kunst og kultur smelter sammen. Udforsk spændende særudstillinger, der præsenterer samtidskunsten og dykker ned i tidens store spørgsmål. Glem ikke at besøge Wegnerudstillingen i vandtårnet, hvor du kan nyde den flotte udsigt over museet og marsken.

På den kulturhistoriske front kan du dykke ned i Sønderjyllands gamle håndværkstraditioner og historie. Glæd dig til at udforske en historisk skattekiste med det unikke Tøndersølv, byens rige møbelkultur og en fascinerende kniplingsudstilling.

22

HUSK

Du kan besøge museets café uden at betale entré

DET SKER PÅ MUSEERNE I TØNDER

3. april

Spis sammen inkl. omvisning

1. maj

Spis sammen inkl. omvisning

3. maj

Udstillingsåbning Skærbæktæpperne

15. juni

Udstillingsåbning Res Publica

Skolernes ferier

Gratis omvisninger

– når entréen er betalt

Se mere på msj.dk

ATLAS I-III

24
– tre nye særudstillinger

Oplev de tre nye særudstillinger, CIRCULARIS, GIB DEIN BESTES! og FEELS, hvor tre spændende unge samtidskunstnere dykker ned i Museum Sønderjyllands samlinger af natur-, kultur-og kunsthistorie og skaber nye forbindelser mellem fortiden og nutiden.

Du vil blandt andet kunne opleve kniplinger, folkekunst og Tøndermarsken – dog ikke i deres traditionelle form.

Udstillingerne kan opleves indtil 20. maj 2024.

25

Res Publica

Tema-udstillingen RES PUBLICA er en stort anlagt, tematisk udstilling, der sætter fokus på kunstens forhold til det offentlige rum.

Værkerne spænder vidt fra tegning, maleri, grafik til fotografi og kulturhistorisk materiale. Emnet for udstillingen er kunst, der på forskellig måde forholder sig til vores allesammens fælles rum – et rum vi alle ejer, har adgang til og som har nogle spilleregler, som den frie kunst også skal forholde sig.

I en tid, hvor demokrati, ytringsfrihed og frihed står øverst på dagsordenen, er Res Publica et statement, der adresserer både højaktuelle og evigtgyldige spørgsmål. Den handler om offentlighedsbegrebet, kunstens samfundsrelevans og dermed republik-begrebet i dets videste betydning.

Udstillingen kan opleves fra 15. juni 2024 – 2. marts 2025.

26

Skærbæktæpperne

Skærbæktæpperne er intet mindre end ”glemt verdenskunst”. Jugendstiltæpper fra Skærbæk Væveskole fra årene 1896-1919 skulle være med til at genoplive kunsthåndvævningen i Nordslesvig og blev samtidig et kunstnerisk nybrud indenfor jugendstilen.

Kunstprojektet var imidlertid også et tysk-nationalt projekt, der skulle fremme tyskheden i lokalområdet.

I udstillingen kan man se museets samling af Skærbæktæpper og få historien om, hvordan kunst og nationalitet blev vævet sammen i uldtråd.

Udstillingen kan ses fra 3. maj 2024

27

SØNDERBORG SLOT

Sønderborg Slot er mere end en historisk bygning – det er en port til fortidens fortællinger, der vidner om århundreders tumult og magtkampe. Mærk historiens vingesus, når du udforsker de imponerende slotsrum, den store riddersal og dronning Dorotheas kapel, som er Nordens ældste bevarede rum fra renæssancen.

Oplev den spændende periode i Sønderjyllands historie, der omhandler tiden fra Genforeningen og helt op til vore dage i udstillingen 100 år med Danmark eller gå på opdagelse i udstillingen Sønderjyderne og Den Store Krig, hvor sønderjyske skæbner bringes til live gennem genstande fra samtiden og interaktive displays.

28

DET SKER PÅ SØNDERBORG SLOT

24. marts – 1. april

Find dyrene på slottet

Ferieaktivitet

28.-31. marts

Pynt et påskeæg

Ferieaktivitet

1.-5. og 8.-12. juli

Snakker du ”æ sproch”?

Ferieaktivitet

7.-10. juli

Kæphesteringridning

Ferieaktivitet

1. juli – 11. august

Find spor fra livet på slottet

Ferieaktivitet

Sommerferien

mandag-fredag (kl. 11 og 14.30)

Gratis omvisning – efter betalt entré

Tirsdage i sommerferien (kl. 17)

Historisk ringridning

Se mere på msj.dk

29

100 år med Danmark

30

Sønderjyderne og Den Store Krig

31
32
33 KUNNE EVT. UDELADES DENNE GANG ...?

BRUNDLUND SLOT

Det lille slot med den store kunst

Museet har en rig samling værker af sønderjyske kunstnere fra slutningen af 17-tallet til i dag.

Efter en god kunstoplevelse i slottets tårne og krinkelkroge kan du nyde en god kop kaffe med kage til i museets café eller på terassen. Herefter kan du fortsætte kunstoplevelsen i slotsparken med en skøn samling skulpturer i smukke grønne omgivelser.

34

En collage

EN COLLAGE. Franciska Clausen 125 år er en udstillingscollage over Franciska Clausens lange og rige kunstnerliv i anledning af 125 året for kunstnerens fødsel, som markeres i 2024.

Gennem en sanselig og legende udstillingsarkitektur vil du møde en kunstner, der altid gik på opdagelse i materialet, som udforskede nye kompositioner gennem hele livet og som aldrig holdt op med at skabe nyt.

35

Brundlund live

Fødselsdagskoncert i parken

36

Lørdag den 31. august 2024 danner parken ramme om en dag fyldt med musik, talks fra intimscener og lækker mad og vin i udvalgte boder. Det hele krydres med et fransk islæt som en hyldest til Franciska Clausens fantastiske kunst og livet i Paris i 20’erne.

Med Aabenraa som kulisse fortælles historien om byens store kunstner med en ramme i Brundlunds park og med den store Franciska Clausen udstilling på slottet som udgangspunkt for oplevelserne.

På scenen står blandt andre Peter Sommer, Hanne Boel og Eee Gee.

DET SKER PÅ BRUNDLUND SLOT

21. marts – 3. april

Skulpturskattejagt i slotsparken ferieaktivitet

2. maj

Gæsteomvisning

v./ billedkunstner Ole Prip Nielsen

4. juni

Gæsteomvisning

v./ billedkunstner Signe Jais

Skolernes sommerferie

Skulpturskattejagt i slotsparken ferieaktivitet

31. august Brundlund Live Fødselsdagskoncert

Prøv at gå i Billedskole Se datoer på hjemmesiden

Se mere på msj.dk

37

ARKÆOLOGI HADERSLEV

10.000 år på en eftermiddag

Dyk ned i fortiden på Arkæologi Haderslev og opdag spændende historier fra Sønderjyllands fortid. Museet rummer mange kulturelle skatte og arkæologiske fund, der fortæller historien om vores landsdel. Kom med på udgravning i en digital installation og gå på opdagelse i gravfundet af Skrydstrupkvinden. Se Se også nogle af de nyeste arkæologiske fund.

Særudstillingen Rensdyrjægerne fra Jels, beretter om de allerførste

DET SKER PÅ ARKÆOLOGI HADERSLEV

23. marts–1. april Med lup gennem fortiden ferieaktivitet

6. maj Musikarrangement

1.–7. juli

I middelalderens fodspor ferieaktivitet

1. juli–15. august Oldefars legeplads ferieaktivitet

1. juli–15. august Smedjen er åben (1 dag ugentl.) ferieaktivitet

12. september Sangarrangement

31. august Arkæologiens Dag

Løbende Foredrag om arkæologi

Se mere på msj.dk

38 38

Lars og den fyrstelige guldring

I fire år har vores museumsformidler, Lars Nielsen, båret på en hemmelighed. Det hele begyndte i 2019, da han en forårsdag var ude med sin metaldetektor i Emmerlev, Sønderjylland. Her gjorde han nemlig sit livs fund: forsigtigt udgraver han fra jorden en guldring med en rubinrød halvædelsten.

Det viser sig, at ringen stammer fra 500-600-tallet og antyder tilknytning til en mulig fyrsteslægt, der skulle have boet i området. Endnu mere bemærkelsesværdigt er det, at ringen blev fundet i samme område, hvor de berømte guldhorn også blev fundet.

Museumsinspektør Anders Hartvig pointerer, at dette fund styrker teorien om globale handelsforbindelser langs Vadehavet og tilstedeværelsen af en samfundselite, der var noget ved musikken.

Lars har fået lavet en replikation af ringen, som han har givet til sin kone i julegave for at forevige fundet i familien.

39

BEVARINGSCENTER SØNDERJYLLAND

Læringslaboratoriet

På vores nye bevaringscenter i Rødekro er det nu muligt at booke autentiske, naturvidenskabelige læringsforløb baseret på museets kulturhistoriske genstande og arkæologiske fund. Vi bruger vores sønderjyske historie, når elever går i arkæologernes fodspor og laver undersøgelser/øvelser fra arkæo-

logiske udgravninger. På bevaringscentret kan elever og studerende f.eks. undersøge, om der findes uønskede ’skadedyr’ i magasinerne, undersøge knogler, eller følge konservatorernes arbejde med røntgenfotografering af forhistoriske urner.

40
41

MASSER AF MULIGHEDER

– med et årskort til Museum

ÅRSKORT FOR 1 PERSON: 300 KR

ÅRSKORT FOR 1 PERSON + 1 GÆST: 400 KR

MED ET ÅRSKORT FÅR DU:

Fri entré til alle vores museer

20 % rabat i vores caféer og butikker (undtagen bøger)

20 % rabat på foredrag og arrangementer

50 % rabat til de naturhistoriske museer i DK

Årskort kan købes på www.msj.dk eller i museumsbutikkerne

Få nyheder sendt direkte til din indbakke

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Sønderjylland Køb årskort
42

Virksomhedsevents med format ...

VI KAN TILBYDE:

• Konferencer og møder i Riddersalen på Sønderborg Slot

• Gallamiddag på Sønderborg Slot

• Møder og koncerter i Pumpehuset i Tønder

• Cathrinesminde Teglværk har rammerne til en udflugt for større grupper

• Produktpræsentationer i nye rammer

• Receptioner med kunst og vin eller historiske indslag undervejs

• Tag hele gruppen med i Gram Lergrav på Fossil Hunting – vi sørger for resten

• En dag i marsken med digevandring, kaffe og brødtort på Højer Mølle

• I Aabenraa byder Brundlund på et helt slot og en park til picnic i det grønne

Hos MSJ får du en kontaktperson hele vejen, masser af sparring til nye oplevelser og et lokalkendskab, når det kommer til samarbejdspartnere i det Sønderjyske. Lad os sammen skabe en unik ramme om dit næste event, konference eller møde, vi kommer gerne med et oplæg. Kontaktinfo: Hanne Iversen, haiv@msj.dk / T +45 65 37 07 25

43

TIL VORES MUSEER

Højer Mølle

Gram Lergrav Palæontologi

Arkæologi Haderslev

Drøhses Hus

Kunstmuseet og Kulturhistorie i Tønder

Bevaringscenter Sønderjylland

Kulturhistorie Aabenraa

Kunstmuseet Brundlund Slot

Sønderborg Slot

Cathrinesminde

Teglværk

FIND VEJ
44

Sønderbro 1 • 6400 Sønderborg • T 65 37 08 07 Sønderborg Slot er med sin storslåede beliggenhed ved indsejlingen til Sønderborg et nationalt dansk ikon. Slottet rummer næsten 800 års dramatisk historie om Sønderjylland og Slesvig.

KUNSTMUSEET OG KULTURHISTORIE I TØNDER

Her finder du hele tre museer i ét: Kunstmuseet og Kulturhistorie i Tønder samt den store samling af Wegnerstole i Vandtårnet. Museet er beliggende slotsbanke og resterne af Tønderhus.

Her kan du opleve nogle af de fineste arkæologiske fund fra den sønderjyske muld. Gå på opdagelse i den fascinerende sønderjyske oldtid, købstaden Haderslevs historie og nyd den skønne frilandsafdeling.

Brundlund Slot 1 • 6200 Aabenraa • T 65 37 08 02 På det lille, fine slot kan du opleve kunsthistoriske udstillinger og præsentationer af samtidskunst af høj kvalitet. Slottet er omgivet af en smuk skulpturpark, og caféen i tårnet serverer udsøgt kaffe og kage.

(vinterlukket november-marts)

Besøg det naturhistoriske museum i Gram, hvor du selv kan grave fossiler frem og tage med hjem. Kom og bliv klogere, mens du får jord under neglene. Oplev også den flotte udstilling med forstenede havdyr.

Højer Mølle er et velbevaret kulturmiljø på kanten af Tøndermarsken og Vadehavet. Se Nordeuropas største hollændermølle med kornmagasiner, klimaLab, møllerbolig og den stemningsfulde Møllehave.

(vinterlukket november-marts)

Illerstrandvej 7 • 6310 Broager • T 65 37 08 03

Det velbevarede kulturmiljø med en naturskøn beliggenhed ved Iller der prægede egnen stærkt gennem mere end 200 år. I 2023 er der kun udendørs formidling.

(vinterlukket november-marts)

H.P. Hanssens gade 33 • 6200 Aabenraa • T 65 37 08 05 Udstillingerne i søfartsmuseet viser afbildninger af de stolte skibe fra Aabenraa, der sejlede på verdenshavene, og de eksotiske genstande, kaptajner og søfolk bragte hjem fra fjerne verdensdele.

Nyd det smukke, stemningsfulde hus med de mange detaljer og har indbragt Europa-Nostra-prisen. Huset rummer udstillinger med de berømte Tønderkniplinger.

(åben ved arr. eller efter aftale) Voldbrovej 5, Brunde • 6230 Rødekro • T 65 37 07 11 Det store, nyopførte Bevaringscenter rummer Museum Sønderjyllands samlede opmagasinerede genstande, men indeholder også en konserveringsdel og en besøgsdel samt Sønderjyllands Mediearkiv.

45
Sønderborg

HOLD DIG OPDATERET

Se alle arrangementer på msj.dk

GLÆD DIG

Næste nummer udkommer sidst i oktober.

Se hele årsprogrammet for 2024 på msj.dk

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.