Page 1

M YRTO P I TARA PORTFOLIO 2019

mpitara@gmail.com / +39 3911384118


C O N T E N T S

00

CV

4-5

01

THE TETRAD OF ORACLES

6-15

02

THE BOTANICAL GARDEN

16-19

03

INTERACTIVE LIBRARY

20-23

04

THE GREAT FLOAT

24-27

05

ANAMORPHOSIS PROJECT

28-29

06

LIGHT EXPLORATION

30-31

07

VISUALISING SOUND

32-33

Multi-functional project / Final Thesis

Public Space / Urban Project

Multifunctional Library / Construction Project

Public Library / Degree Project

3D Installation / Design -Fabrication Project

Art Installations / IB Visual Arts Project

Sound Wall / Scripting Project


MYRTO P I TA R A

E D U C AT I O N

Home

| Viale Romagna 49, 20133, Milano, IT

MSc Architecture Graduate

Mail

|

mpitara@gmail.com

Greek | 12/02/1995

Tel

|

+39 3911384118

Politecnico di Milano Milano, IT |Sept 2017- Oct 2019|

MSc Architecture_Built Environment_Interiors Diploma Thesis | Contemporary Oracles Susa Valley, IT

Welsh School of Architecture Cardiff University, UK |Sept 2013- July 2016|

BSc Architecture Final Project | Design of Public Library Birkenhead,UK

Costeas Geitonas School Athens, Greece |Sept 2011- June 2013|

International Baccaleaureate Diploma Programme

DC 10 Architects Milano, IT |March 2019- May 2019|

Architectural Intern

PROFESSIONAL EXPERIENCE

Project | Leica Camera Store, Madrid, Spain Client | Leica Camera Roles | Interior Design Moodboards, Concept Presentation Project | New Headquarters of Chromavis, Crema, IT Client | Chromavis Roles | Custom-made furniture drawings, Updated preliminary architectural drawings Project | Office renovation at Via Solferino, Milano, IT Client | Private Roles | Custom-made furniture drawings, Updated preliminary interior drawings

HFBT Architects London, UK | Oct 2016- July 2017|

4

RIBA Part - I Architectural Assistant Project | The Leys Phase 2, London, UK Client | Mulalley Roles | Construction Detail Drawings, Updated Architectural & Construction Drawings on Revit (BIM) Environment, On-site meetings


Project | Plaistow Road, London, UK Client | Mulalley Roles | Cooperation in the design proposal, Masterplan drawings, 3d modelling

WORKSHOPS

IFI Architectural Lighting Group Athens, GR |June 2015- July 2015|

Architectural Lighting Intern

Tetrix S.A Athens, GR |June 2014- July 2014|

Architectural Intern

International Workshop of Urban and Architectural Design Lecco, IT |May 2019|

IWUAD Lecco Contemporary Cities and Urban Regenerations

WSA Vertical Design Studio East London, UK |April 2015|

Urban Regeneration

Projects | Residential, Commercial Roles | Observed on-site lighting design installations, Updated lighting layout drawings

Projects | Residential Roles | Created architectural layout drawings, On-site visits to a residential project in the historical conservation area of Athens

Projects | Lecco waterfront urban regeneration Roles | Designed a sustainable proposal for the regeneration of the waterfront of Lecco

Projects | Crisp Street Market Regeneration Roles | Analysed on-site and proposed a new urban proposal for the Crisp Street market

DESIGN SKILLS Adobe Illustrator

|

Autodesk Revit

|

Adobe Indesign

|

Rhinoceros

|

Adobe Photoshop

|

Sketchup

|

Autodesk Autocad

|

LANGUAGES Greek | Native

German | Intermediate (B1)

English | Proficiency

Italian | Elementary

5


01 THE T E T R AD OF O R ACLE S Final Thesis Project / Prof. Alessandro Rocca Politecnico di Milano/ Feb 2019 - Oct 2019 The thesis project is located in Susa Valley in

Sacra of San Michele built at the top of a moun-

Piedmont, Italy. Via Francigena in Susa Valley was

tain to include an auditorium for chanting, the Ca-

a historical route for pilgrims walking from Canter-

thedral of San Giusto di Susa situated in an urban

bury to Rome. Therefore, the Valley includes many

context to include a secret garden of confession

places of worship. For this thesis, four historically

spaces and the Novalesa Abbey located in a forest

important churches of different contexts are cho-

to include baths for catharsis. Inspired by the Del-

sen in order to be transformed into spaces pro-

phi oracle which applied to all religions the thesis

viding new ways to communicate with God. The

aims to the design of a tetrad (according to Py-

selected abbeys are: San Antonio di Ranverso of a

thagoras four was the number symbolising God)

rural context to include accommodation and focus

of contemporary oracles for the current visitors of

on praying,

the valley.

III.

II.

IV. I.


I.

II.

SAN ANTONIO DI RANVERSO

SAN GIUSTO DI SUSA

The Delphi Oracle Greece

III.

IV.

ABBAZIA DI NOVALESA

SACRA DI SAN MICHELE

The Tetrad of Oracles Italy

7


I. SAN ANTONIO DI RANVERSO Accomodation spaces

8


TOP LEFT

Physical model front and rear views MIDDLE LEFT

Ground Floor plan BOTTOM LEFT West Elevation RIGHT TOP

Entrance and Church View Chapel and garden View RIGHT BOTTOM

Detail Section between monastery and church

Axonometric of the monastery

9


II. SAN GIUSTO DI SUSA Confession Spaces

10


TOP LEFT

Physical model ground floor Underground floor views Ground Floor plan BOTTOM LEFT

Section through church and intervention TOP RIGHT

Ground Floor View

Hidden Garden View RIGHT BOTTOM

Axonometric of the intervention Detail Section

11


III. ABBAZIA DI NOVALESA Thermal Baths

12


TOP LEFT

Physical model: Pools and mountain views BOTTOM LEFT

Ground Floor Plan Section AA

TOP RIGHT

Main Pool space View

Main circulation space View Axonometric view BOTTOM RIGHT

Detail section through courtyard

13


IV. SACRA DI SAN MICHELE Auditorium & “The Wall”

TOP LEFT

Physical model views BOTTOM LEFT Floor Plan

TOP RIGHT

Inside “The wall” view

Stage on water view

“The Wall” axonometric BOTTOM RIGHT

Section through church and ruins

14


15


02 THE B OTANICA L GAR DE N Group Project / Prof. Mattilde Cassani Politecnico di Milano/ Feb 2018 - June 2018 The project is located in Piazza Carignano, Turin,

harmony between the buildings and the garden.

Italy and is a solution on how a space that has been

By excavating part of the piazza we propose a

neglected by the public can be transformed into a

botanical garden and a gallery space in a tunnel

space active all year around, despite the seasons

serving as an extension to the existing Egyptian

and weather conditions of the exterior space. Our

museum located at the Piazza. The aim is to cre-

aim was to treat this exterior space, as an interi-

ate a new space being used all year around. As

or project, by using the existing facades around

a result, the botanical aquatic garden serves has

the piazza as walls of an enclosed space. The new

different types of vegetation that grow through

piazza is a result of a form developed putting em-

the different seasons. The garden serves as nat-

pasis on the the longitudinal nature of the piazza.

ural getaway space for the residents of Torino

The symmetry of the facades around the piazza was used for the design of the space creating


BOTTOM LEFT

Longitudinal Section through the garden TOP RIGHT

Views of the garden through different seasons

BOTTOM RIGHT

Botanical garden axonometric

17


LEFT

Level 0 Piazza Intervention Plan

BOTTOM LEFT

Physical Model Vegetation Photos

TOP RIGHT

Level -1 Piazza Intervention Plan Concept Diagrams

BOTTOM RIGHT

Steps Detail Drawings

18


01 Original Mass Dimensions of Piazza Carignano before the intervention.

02 Excavation Process Removing part of the piazza to install the new botanical garden and gallery

03 Post Excavation Stretching the longitudinal form of the piazza. The ramp connects the two ends of the piazza and serves as gallery space.

04 Installations The middle spaces create ponds for the botanical garden and steps on both ends to creates seating and circulation spaces.

05 Final Result The final intevention creates the new garden and gallery space on the underground while keeping intact the ground floor circulation space around it Water Steps Details, Lv -1

Water Steps Details, Lv -1

Pavement Details, Lv 0

19


03 I N TER ACT IV E LIBR ARY Group Project / Prof. Andrea Tartaglia Politecnico di Milano / Feb 2018 - June 2018 The project corresponds to a construction stu-

and classroom, first floor: main library space

dio and the building is located in Via Serio on

and meeting rooms and second floor:sound and

the South - East part of Milano. The building is

film institute and co-working spaces (rentable).

designed

The

responding

to

the

C40

Con-

site

consists

also

of

a

test, a callout for environmental designs of

greenhouse as well which in terms of pro-

buildings

ducing

in

different

parts

of

the

and

learning

processes

educate

a

people in the area. Our focus was mainly on the

new kind of library that responds to the

constructing part of the project with the pro-

area in terms of new spaces provided such

duction of detailed drawings as well as struc-

as: study rooms, meeting rooms, trading rooms

tural report to calculate and predimension

and

lecture

the main structural elements of the project.

into

3

world.

The

interactive

room.The

storeys.

library

building

Ground

floor:

is

is

divided commer-

cial spaces such as cafe, restaurant, shop


Top to Bottom Detail Section

Front Elevation

21


1’

2’

LEFT

Facade Detail BOTTOM

Back/interior elevation

TOP RIGHT

Green roof detail

Top to bottom building section

MIDDLE RIGHT

Panels Construction detail

2

1

22


670

20 60 60

70

100

150

140 35

23


04 THE G R E AT F LOAT Degree Project / Supervisor: Peter Thomas Cardiff University / Sept 2015 - June 2016 The project is located in Birkenhead, an area of Liv-

The ramps work in relation to each other and ex-

erpool, UK. The project offers a library for the area

tend the experience of reaching the building from

based on the manifesto of movement of people

the entrance of the tunnel that is away. Circulation

vs the static elements that exists at the site such at

spaces exist on the ground floor, such as the main

the Tunnel and the Bridges of the area which I ex-

atrium, and the floating library takes two floors

perimented through conceptual and form mod-

above the ground level. The nightime concept is for

els. The experience inside the building starts with

people to come to the building during the

a journey from dark to light through ramps go-

night as well. The creation of the communi-

ing from the community cimena up towards the

ty cinema attracts people at night extending

film archive or down towards the exhibition room.

the library hours and creating a social spot.


RAMPS GOING DOWN TO EXHIBITION ROOM OR UP TO FILM ARCHIVE

RAMP TOWARDS FILM ARCHIVE

BOTTOM LEFT

Night time render RAMPS GOING DOWN TO EXHIBITION ROOM OR UP TO FILM ARCHIVE

TOP RIGHT

3D aerial view of Birkenhead town

MIDDLE RIGHT

Short section through tunnel and circulation spaces

BOTTOM RIGHT

Views through tunnel journey

RAMP TOWARDS FILM ARCHIVE

RAMP TOWARDS FILM ARCHIVE

SECTION DD 1:200

Ramp going down to exhibition room RAMPS GOING DOWN TO EXHIBITION ROOM OR

UP

TO

FILM

ARCHIVE

Ramp towards film archive

RAMP TOWARDS FILM ARCHIVE

Ramp going to exhibition room

RAMP GOING TO EXHIBITION ROOM

25


GROUND

FLOOR

PLAN 1:200

FIRST

FF LI OR OS RTPF LL AO NOR 1:200

PLAN 1:200

SECOND S FE LC OO ON RDPF LL AO NOR 1:200

PLAN 1:200

INTERIOR CENTRAL

26

VIEW: ATRIUM


TOP LEFT

Ground, First, Second Floor Plans Main atrium view BOTTOM

INTERIOR

VIEW:

TOP

LIBRARY

FLOOR

Long Site & Building Section TOP RIGHT

Library Interior View

27


05 AN AM O R P H O SIS PR OJE CT Group Project / Prof. Marco Hammerling Politecnico di Milano / Sep 2018 - Jan 2019 Anamorphosis, comes from the Greek ana + mor-

This

phi, which means creating again the form/shape.

installation of cardboard pieces hanging from

Inspired by this, our project is called metamorpho-

the ceiling in a random order and through an

sis (meta + morphi) which means transformation.

anamorphic device, the user will have the oppor-

Therefore, we aim to recreate again the form of

tunity by changing the pictures to see the pieces

women represented in paintings of four different art

coming

movements

ferent

vism,

: cubism

impressionism, and

fau-

surrealism.

will

be

together painting

represented

and will

by

each be

an

dif-

revealed.


PRODUCED PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT VERSION

Image in the anamorphic device

Image seen by looking through the anomorphic device

Cubism

Fauvism

Impressionism

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT VERSION

Surrealism

Pieces hanging in the corridor

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT VERSION

Anamorphic device

=

ODUCED BY AN AUTODESK STUDENT VERSION

+

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT VERSION

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT VERSION

29


06 L I G H T E X P LOR ATIO N Final Visual Arts Project IB Diploma Project / Sep 2012 - May 2013 Through my final IB diploma project I focused on

Taking the new paterns of

light I creat-

the exploration of light. Firstly through a walk in

ed

mirror

athens I observed the penetration of light through

site of the city blockes emphasize the re-

buildings and people’s movement in relation to it.

flection of light that exists inside the city.

Taking the central part of my personal map, I ex-

The final stage of the project was to explore differ-

plored the ephemerality of light through the rota-

ent patterns of light from an existing building, Dan-

tion of a new 3D sculpture that creates new paterns

iel Libeskind’s Jewish museum and see different

of light and on the rotation of the cube as well.

patterns of light that are created through a “screen”.

a

city

sculpture

where

oppo-

BOTTOM LEFT

3D Sculpture showing existence and reflection of

light patterns inside an existent urban fabric

BOTTOM RIGHT

3D Sculpture and plexiglass cube showing the ephemerality of light


TOP LEFT

Final model representing light and

people’s movement in summer & winter

TOP RIGHT

Screen of patterns of light, inspired by Daniel Libeskind’s Jewish museum

31


07 V I SUA L IS I NG S O UND Group Project / Supervisor: Wassim Jabi Cardiff University/ Sep 2015 - Jan 2016 The aim of the project is to create a wall which

The hexagons of the front screen will be placed

will translate sound into movement accord-

adjacent with each other whereas the hexagons

ing to the different frequencies. The screen

on the back will have a distance with each other

will be used on live music stages or any other

so they can rotate. The roation of the hexagons on

shows and performance. The interactive wall

the rear side will cause displacement to hexagons

will be composed by two screens of hexagons.

on the front in order to create the visual effects of waving.

EFFECT

IN USE


5

TOP LEFT

Experiments to test the rotation distance of the front and rear hexagons TOP RIGHT

The visualisation of the hexagons using 3DS MAX scripting

BOTTOM RIGHT

Renderings of the wall placed at a concert hall and entrance lobby

33

Profile for Myrto Pitara

Myrto Pitara - Architectural Portfolio  

Myrto Pitara - Architectural Portfolio  

Profile for mpitara
Advertisement