MotorBladet Juni 2010

Page 1

MOTOR Officielt Organ fOr DMU

bladeT

N r . 6 · 9 2 . å r g a N g · J U N I 2 0 10

ak akTUELT BMX:

ttO OD Danskere anskere til JUNiOR Ol SIDE 14

SaMMENLIGNING ROaD RacING:

VM 600-Klasser I DUel!

SIDE 16-18

EkSPERTEN MOTOcROSS:

EN OPLEVELSE Off -TR -TRa -T Ra

Dansk MX

skal pro proDucere proD Ducere

flere talenter! SIDE 20-23

sscottIsh cottIIsh cott

- HøjL HøjLaNDETS Høj LaNDETS kLaSSIkER kL k LaSSI SSIk kER SIDE 26-29

INTERVIEW:

KeNNeth BJerre: erre:

Jeg følger planen

SIDE 6-7

1


JUSTIN BRAYTON 2010 STRIKE GEAR

K淡b online ved din lokale forhandler:

WWW.ACTION由SPORT.DK

WWW.JGMOTOR.DK

WWW.JO由SERVICE.DK

WWW.NR由SERVICE.DK


Spa

30 0

r

0

KAL PTI O KE TRI S N EE GR

WWW.KAJS由MC.COM

WWW.ES由TEKNIK.COM

L KA PTI O IKE TR S E BLU

AL TIK P O IKE R T S GE AN R O

OM C . MX T F I SH 3


BE THER

E!

2010 FIM Speedway World Cup - Race off & Final Torsdag den 29. juli kl. 19.00 • Lørdag den 31. juli kl. 19.00

speedway.dk

4

BILLETTER • 70 263 267 • www.billetlugen.dk • www.speedway.dk


INDhOlD DMU

MOTORbladeT Redaktør Kenneth Majkjær Mikkelsen Tlf. 43 26 26 18 E-mail: motorbladet@dmusport.dk Annoncetegning Christian Primby, tlf. 41 16 32 32 Email: cp@dmusport.dk DMU - Sekretariatet Idrættens Hus Brøndby Stadion 20 2605 Brøndby Tlf. 43 26 26 13 Fax 43 26 26 15 ISSN 0107-7554 Bank: Jyske Bank, konto 5044 1092819

Stofkoordinatorer BMX Joy Nordkvist E-mail: joy@teamrike.dk

SPEEDWAY SIDe 6-11

BMX SIDe 12-15

ROAD RACING SIDe 16-19

MOTOCROSS & OFF-TRACK SIDe 20-31

ROAD RACING Steen Pedersen Sommerstien 8, 2670 Greve. Tlf. 43 90 27 10 E-mail: sommer8@mail.tdcadsl.dk Oplag og frekvens Udkommer 10 gange årligt Dette nr. er trykt i 8.400 eksemplarer Layout og tryk KLS Grafisk Hus A/S Jernholmen 42 A 2650 Hvidovre Tlf. 36 34 29 00, Fax: 36 34 29 10 E-mail: kls@kls.dk Trykt CO2 neutralt Forbehold Bladets indhold udtrykker ikke nødvendigvis DMU´s meninger. Redaktionen påtager sig ikke ansvar for eventuelle fejl i angivelser af priser, specifikationer og lign. Ej heller for manuskripter eller illustrationer, som tilsendes uopfordret. Eftertryk er forbudt uden tydelig kildeangivelse. Erhvervsmæssig anvendelse af tekst eller illustrationer, kun efter nærmere aftale og skriftlig tilladelse. Redaktionen forbeholder sig ret til ikke at bringe sårende, injurerende eller æreskrænkende indlæg. Indsenderen vil i givet fald blive kontaktet med henblik på en afbødning af kritisable passager. Dette skyldes dels et ansvar i forhold til presseloven, dels et ønske fra HB om at bevare en ordentlig tone i vores offentlige organ. De 2 næste numre Juli 2010: Forventes hos abonnenterne torsdag den 8. juli 2010. Deadline for stof torsdag den 17. juni 2010. Sept 2010: Forventes hos abonnenterne torsdag den 9. september 2010. Deadline for stof torsdag den 19. august 2010. Tegn abonnement på MotorBladet 10 numre pr. år - 400,- kr. Kontakt tlf. 43 26 26 13 (Hverdage ml. 12.30-16.00) E-mail: motorbladet@dmusport.dk

SPEEDWAY

➤ Interview: Bjerre - Jeg følger planen BMX

➤ Fotoreportage: SX World Cup BMX

➤ Aktuelt: To danskere til Junior OL ROAD RACING

➤ Baggrund: To VM 600-klasser MOTOCROSS

➤ Interview: TD-konsulent Jens Meibome OFF-TRACK

➤ Sådan: Indregistrerer din Enduro-cykel OFF-TRACK

➤ Oplevelsen: Scottish - højlandets klassiker DMU

➤ Klumme: Hvad er et tabt heat værd

6 12 14 16 20 24 26 35

MOTORbladeT Officielt Organ fOr DMU

N r . 6 · 9 2 . å r g a N g · J U N I 2 0 10

akTUELT BMX:

tO Danskere til JUNiOR Ol SIDE 14

SaMMENLIGNING ROaD RacING:

VM 600-Klasser I DUel!

SIDE 16-18

EkSPERTEN

KeNNeth BJerre:

Jeg følger planen

SIDE 6-7

1

Forsiden: Kenneth Bjerre GP-vinder i Gøteborg (fotograf John Bo Jensen).

5


SPEEDWAY Kenneth Bjerre Født i Esbjerg 26 år Ambition: At blive verdensmester SGP: Indtager en samlet 1. plads, før PARKEN KluBBER I 2010: Slangerup, Speedway ligaen (DK) Peterborough, Elite league (GB) Vroclaw, Extra league (POl)

Finalen i Gøteborg, med Kenneth Bjerre (rød), hancock (hvid), Tomasz Gollob (gul) og Andreas jonsson (blå). ærgerrigheden fremgik tydeligt hos den danske kører, efter hans først GP-gevinst i Gøteborg. en finale hvor sejren var tæt på at glippe, da han kom lidt for langt ud, og Gollob øjnede muligheder. "jeg tænkte at det var min egen skyld, hvis jeg missede det. jeg gik for langt ud, men troede på at jeg kunne vende tilbage, og red næsten på hegnet. Det er derfor jeg er her nu."

FØR PARKeN:

kenneth nneth Bjerre:

alt går efter planen Når det københavnske festfyrværkeri i Parken slår portene op, bliver det med danske Kenneth Bjerre som frontmand. Og det er jo helt efter planen. TeKST: KeNNeTh MAjKjæR MIKKelSeN. FOTO: jOhN BO jeNSeN

Sidste år sluttede 26-årige Kenneth Bjerre som nr. 8 i Grand Prix-stillingen. Derved kvalificerede han sig selv til en fortsat tur i Grand Prix-manegen, uden at skulle være afhængige af hvad andre måtte mene. Før da har Kenneth Bjerre i et par sæsoner været igennem den neglebidende Challenge-turnering, adgangsporten til Grand Prix-turneringen, som han vandt i 2008. Kenneth har med andre ord fulgt den slagne vej, og slidt sig igennem. Som alle der følger blot en lille

6

smule med ved, så har Kenneth gennem årene aldrig lagt skjul på, at hans mål er at blive verdensmester. Et mål som han nok ikke er ene om at have - men som han tydeligere end andre har betonet, når han blev spurgt. Hvorfor fedte med noget som er så åbenlyst. Og jo, der er selvfølgelig lang vej endnu. Men Kenneth følger planen udlagt af ham selv. Et meget vigtigt delmål blev nået med Grand Prix-sejren i Gøteborg, den 8. maj. Sejren var Kenneths første af slagsen. Og blev hentet efter en hård finale-dyst mod

den 39-årige polske mr. Speedway, Tomasz Gollob, der lige som Kenneth altid har sukket efter det ultimative i sporten. Siden har Grand Prix`et i Prag den 22. maj skærpet pointstillingen mellem de to. Den polske veteran hentede ind på den danske stræber med en sejr foran Nicki Pedersen, i et GP hvor Kenneth måtte nøjes med en semi-finale. Nøjes med, fordi det ikke ubetinget er en del af planen. I år går Bjerre efter finalerne. Sidste år hed ambitionen semifinalerne, og med en samlet høst på 7 semifi-

naler, som blev vekslet til 3 finaler, rakte det til en 8. plads. Årets serie skal ifølge Kenneths plan gerne resultere i flere finaler, og dermed endnu et skridt hen imod opfyldelse af ambitionen om at slutte øverst når sæsonen er slut. Efter årets 3 første løb i Leszno, Gøteborg og Prag fortæller statistikken om 3 semifinaler - og efterfølgende 1 vundet finale. Men hvordan ser Bjerre selv på det. MotorBladet har spurgt den danske racer. Du kan læse hans svar her på siden.


SPEEDWAY

SPØRGSMÅL & SVAR MB: Hvordan vil du selv karakterisere udviklingen for dig nu?

STILLING FØR PARKEN

Bjerre: Det går jo efter planen - jeg ligger jo etter. Men min målsætning er at blive verdensmester når det hele er slut. Det er det vigtigste.

1.

Kenneth Bjerre

42

2.

Jaroslaw Hampel

40

3.

Tomasz Gollob

39

4.

Jason Crump

33

MB: Du sluttede sidste år som nr. 8, og året før kvalificerede du dig direkte til GP via Grand Prix Challenge-turneringen. Grand Prix sejren i Gøteborg er den første i karrieren. Det lader til at tingene går slag i slag for dig. Hvordan gør du?

5.

Nicki Pedersen

31

6.

Andreas Jonsson

30

Bjerre: Det vigtigste er gå-på-mod og vilje og at have nogle målsætninger som man går efter.

7.

Emil Sayfutdinov

27

8.

Chris Holder

26

MB: Har det nogen betydning for dig, at du stiller op i København som nr. 1 i den samlede stilling.

9.

Greg Hancock

10. Hans Andersen

Bjerre: Nej egentlig ikke. Jeg prøver at holde følelserne uden for. Om jeg ligger etter eller ti`er, har ingen betydning for mig. Jeg går altid efter at vinde. MB: Er der nogle kørere som du specielt holder øje med i Speedway GP turneringen. Bjerre: Når man kører i Speedway Grand Prix, så skal man vide, at man kan sætte point til, til alle.Det er de 15-16 bedste i verden, som er med. Jeg holder ikke øje med nogen specielt. Hvis du misser starten, så kører alle hurtigt. Så jeg prøver at være fokuseret hver gang.

25 24

11. Magnus Zetterstrom 24 12. Rune Holta

23

13. Fredrik Lindgren

19

14. Chris Harris

18

15. Janusz Kolodziej

12

16. Tai Woffinden

10

17. Antonio Lindback

6

18. Matej Kus

3

KeNNeth BJerre oM: TOMASz GOllOB en flink fyr, og hans team er utroligt flinke. en kører, som altid kan, når han skal. NICKI PEDERSEN Tre-dobbelt verdensmester siger det hele. Den bedste dansker i tiden efter hans Nielsen. Og Nicki er stadig god. han er der hvor vi andre gerne vil være. JASON CRUMP helt sikkert en af verdens bedste. Og så har jason altid hjulpet mig, som junior-kører, da vi kørte sammen i Wroclav (Polen) og Belle Vue (england).

Kenneth Bjerre har taget et stort skridt med sejren i Gøteborg. At vinde en Grand Prix-finale er en af de allerstørste skalpe. Fra venstre, Tomasz Gollob, Kenneth Bjerre og Andreas jonsson.

Nicki Pedersen i bogform Den tre-dobbelte speedwayverdensmester Nicki Pedersen er på banen med en bog om sit liv og karriere. Torsdag den 3. juni udkommer bogen ”Over Stregn”, der giver læserne en indblik i tilværelsen bag facaden på den succesrige sportsmand. Det er ikke en bog om motorer og omgange på slaggerne, men mere en fortælling om mennesket bag speedwaykøreren Nicki Pedersen. I bogen fortæller han åbent om de mange op- og nedture som det turbulente liv som speedwaykører har givet ham. Både i forhold til kæresten, familien, medarbejderne og konkurrenterne. »Det har været spændende at lære sig selv lidt bedre at kende. Selvfølgelig kender jeg mig selv, men i processen med bogen har jeg fået mange ting genfortalt fra andre mennesker. Det er ting, som jeg ikke går og tænker over til dagligt, men som jeg i dette projekt har haft mulighed for at fordybe mig i. Og det har altså været fascinerende med en god bog som resultatet,« siger Nicki Pedsersen. Bogen er skrevet af JyllandsPostens speedwayjournalist Dan Philipsen.

Der er stor forskel på de to - Tomasz Gollob og Kenneth Bjerre. Både i alder og synligt temperament. Men de har den samme intense drøm. Gollob har båret på den i mange år, og ingen er i tvivl om hans klasse. han har stået øverst på Grand Prix-skamlen hele 16 gange, med den første Grand Prix-sejr noteret tilbage i 1995. I den sammenhæng er Kenneth en novice. Men med sin første GP-sejr, har han nu også for alvor indskrevet sig i GP statistikken.

7


SPEEDWAY

B U l c y a w D e e p s t s V Bro over raske for tsætter med at Brovst holdkaptajn l leon eon Madsen

Brovst Speedway Club overraskede mange, da de tog bronzemedaljerne i 2009, men også i år har holdet vist gode takter. TeKST: ThOMAS SChACK. FOTO: jOhN BO jeNSeN

Det nordjyske hold fra Brovst, har taget fusen på mange i starten af sæsonen. Fra første dag lagde de hårdt ud med en sejr over liga-favoritterne fra Vojens. Brovst er klart det hold i Dansk Metal Speedway League, der råder over færrest danske kørere, men til gengæld er der kvalitet bag de danskere klubben har – og så har klubben udviklet en eminent evne til at finde de rette polakker. Den danske stjerne i Brovst er holdkaptajn Leon Madsen, der overraskende skiftede til Brovst inden 2009 sæsonen. Leon har siden skiftet været i konstant fremgang, såvel i Danmark som i de udenlandske ligaer. Men også de unge danskere i Brovst viser flotte resultater. Således er både Thomas Jørgensen og Jonas B Andersen udtaget til U19-landsholdet – ligesom begge kørere var med ved U21 VM-kvartfinalerne, som dog blev endestationen for de to unge kørere. Brovst har desuden Steen Jensen i truppen, men Steen blev skadet i årets første match og har derfor ikke været med for Brovst i flere matcher (han forventes dog at være klar igen ved udgivelsen af dette nummer af Motorbladet). Kan Brovst’s unge danske kørere fastholde det høje niveau samtidigt med at holdleder Ib Pedersen finder de rette udlændinge kan Brovst meget vel være med i kampen om medaljer igen i år.

8

Thomas jørgensen - Brovst-kø rer og udtaget til u19-landsholdet.

jonas B. Andersen, ligeledes en af de lovende unge danske u19-køre re med ligabase i Brovst.


SPEEDWAY Ib Søby hyldet i Slangerup

Den kendte speedwaystemme fra DK4, Ib Søby, blev på Repræsentantskabsmødet i marts tildelt DMU’s Fortjensttegn i Guld som et bevis på unionens anerkendelse og påskyndelse af den store PR han giver dansk speedway. Ib var dog ikke i stand til at modtage Fortjensttegnet, som måtte overrækkes til en kollega og repræsentant for DK4. Imidlertid er Ib Søby også speaker ved Superliga-matcherne i Slangerup, hvorfor han blev hyldet og modtog en buket blomster i forbindelse med årets første match. /pø Golf-arrangement for Speedway-kørere og holdledere

Ib Søby fik blomster i Slangerup ved årets første match. Fra venstre Per Østergaard, formand for DMU’s Priskomité, Stefan Kristjansson, formand for Slangerup Speedway Klub og Ib Søby.

Den 12. juni 2010 er der arrangeret Golf-arrangement for alle speedway-kørere samt holdledere, med gyldig DGU kort på Lübker Golf Resort. Kom og få en herlig dag med gamle venner og bekendte fra speedway verden. For nærmere oplysning om arrangement og tilmelding kontakt Bo Christensen på telefon 40 20 90 58 eller mail bc@termix.dk

I SPEEDWAy-LEAGUE UDDELES POINT TIL TeKST: ThOMAS SChACK.

Det er sjældent, at der er point til taberne, men når der køres en match i Dansk Metal Speedway League, er der også point til taberne. Dette specielle fænomen og andre former for pointgivning vil vi kort beskrive i det følgende.

➜ Matchpoint

Lad os starte med uddeling af matchpoint. Ved alle ligamatcher er der fire point at køre om – vinderen får tre point, taberen et enkelt. Ved uafgjort er der to point til hvert hold. Baggrunden til denne pointgivning er lidt usikker, men en sandsynlig forklaring skal findes i tidligere tider, hvor den danske liga ikke var så professionel, som den er i dag. Tidligere var det ikke ualmindeligt, at et hold ikke mødte fuldtalligt op til en match. I det tilfælde fik holdet en bøde samt blev frataget point i den samlede stilling, men da man ikke ønskede, at en klub skulle have minuspoint, ville man sikre sig, at alle klubber havde point i stillingen – derfor fik også taberne et point. Men der er flere andre point at holde styr på, nemlig kørernes bonuspoint og klubbernes matchbonuspoint.

➜ Klubbernes Matchbonuspoint Matchbonuspoint, som tæller med i den samlede stilling, tildeles det hold, som samlet

er vinder af to holds matcher ude og hjemme. Et hold kan således opnå maksimalt syv matchbonuspoint i løbet af sæsonen, hvilket lykkedes for Slangerup i 2008 og Holsted i 2009. Skulle resultatet efter to møder være uafgjort mellem to klubber, skal der køres et ekstra heat, der skal afgøre hvilken klub, der vinder matchbonuspointet. I dette heat er pointgivningen speciel, så heatet ikke kan ende uafgjort. Der gives 4 point for en sejr, 3 for en andenplads, 2 for tredjepladsen mens taberen ikke får point. Dermed er opgaven klar – det hold, hvis kører slutter sidst i heatet taber matchbonuspointet.

Kørernes ➜ Matchbonuspoint Når vi kigger på kørernes individuelle scorer, er der også bonuspoint, således kan en kørers scorer benævnes som 7+2. Det betyder, at køreren har scoret 7 point, som tæller i matchens resultat, men dertil kommer to bonuspoint, som dog ikke har indflydelse på resultatet. Kørerne tildeles et bonuspoint, når de kommer i mål placeret lige efter deres holdkammerat og de ikke er sidste mand i mål. Denne regel er primært lavet for at forhindre, at to holdkammerater skal kæmpe om pointene med risiko for at køre hinanden af. Derfor aflønnes kørerne typisk således, at de får løn for såvel almindelige point som bonuspoint.

Det er også derfor at man kan støde på udtrykket ”et betalt maksimum”, når en kører f.eks. scorer 16+2 point ud af 18 mulige. Kørernes bonuspoint har dog en lille indflydelse på matcherne i Dansk Metal Speedway League, da bonuspointene tæller med, når det skal bestemmes hvilke kørere, der skal deltage i de to sidste heat i ligamatcherne. Her mødes de to højstscorende fra hvert hold i heat 14, mens de to næst-højstscorende mødes i heat 13. Matcher i DansK Metal speeDway league freM til soMMerferien Onsdag

09. juni

19.00

Holsted - Fjelsted

Onsdag

09. juni

18.30

Slangerup - Esbjerg

Fredag

11. juni

19.00

Brovst - Holstebro

Fredag

18. juni

18.00

Holstebro - Vojens

Fredag

18. juni

19.00

Outrup - Esbjerg

Onsdag

23. juni

18.30

Esbjerg - Brovst

Fredag

25. juni

19.00

Brovst - Outrup

Fredag

25. juni

19.00

Vojens - Fjelsted

Onsdag

30. juni

19.00

Holsted - Slangerup

Onsdag

30. juni

18.30

Fjelsted - Outrup

Fredag

02. juli

19.00

Vojens - Holsted

Fredag

09. juli

18.00

Holstebro - Outrup

Se foromtaler og stillinger på www.speedwayleague.com

9


WORlD WOR WORl lD D SPEEDWAY NEWS

SPEEDWAY SPEEDWAY

FORSINKET GYlDEN hJElM Vejret har indflydelse på meget – så meget at det sidste år ikke lykkedes den polske union at afvikle den såkaldte Golden Helmet finale (deltagelse af de polske topkørere). Man valgte derfor at 2009 udgaven skulle afvikles i begyndelsen af 2010, hvilket nu er lykkedes med finalen i Zielona Gora. Vinder blev helt suverænt Janusz Kolodziej fra Leszno med max 15 point foran hjemmebanekøreren Pepe Protasiewicz. Man må i det hele taget sige, at netop Kolodziej har fået en forrygende start på denne sæson, som han også viste i GP runden i Lezno, hvor han som wildcard kører viste overbevisende kørsel.

resultat – top 10: Janusz Kolodziej 15, Pepe Protasiewicz 11+3, Krzysztof Kasprzak 11+2, Gregorz Zengota 10, Adrian Miedzinski 10, Jarek Hampel 9, Rafal Dobrucki 9, Sebastian Ulamek 9, Wieslaw Jagus 8, Tomasz Gapinski 7. INGEN FINAlE FOR TAI Den blot 19-årige Tai Woffinden følte sig for nylig ganske forfulgt af den britiske promotor sammenslutning BSPA. Woffinden var udtaget til deltagelse i en semifinale (kval til den britiske finale den 14. juni på Wolverhampton) dagen før træningen til GP på Ullevi. Woffinden havde egentlig regnet med at blive i det svenske efter han havde kørt svensk Elite League om tirsdagen – men måtte altså drage hjem. Han forsøgte at overtale BSPA om at måtte køre med i den anden semifinale, som afvikledes ugen efter i King´s Lynn (hvor Chris Harris deltog) – men svaret til Tai var nej. Woffinden måtte altså drage hjem – og kørte semifinalen på lånt grej, da Steve Johnstone stillede et par cykler til rådighed. Vejret denne dag var meget vådt – og løbet måtte afbrydes efter 12 kørte heat – og det værste for Tai var, at det officielle resultat blev som det var efter de 12 heat! Her havde han blot indkørt 4 point – og må nu se langt efter billetten til den britiske finale på hans hjem-

10

ReDIGeReT AF eRIK PeTeRSeN

Svenskernes unge komet Fredrik lindgren er ved at kravle helt til tops på den engelske elite league snitliste. (arkivfoto 2009, eddie Slater)

mebane i Wolverhampton. For at gøre historien endnu værre for Woffinden, så missede han også størstedelen af GP træningen på Ullevi den følgende dag, da hans fly til Sverige blev stærkt forsinket! ”BSPA ønsker jeg repræsenterer England i GP runderne for at fremme sporten her – og hvilken hjælp får man så? Jeg må blot undre mig over hvorfor jeg valgte at stille op for England – når jeg også kan køre for Australien” kom det fra en meget oprevet Tai Woffinden kort efter den afbrudte semifinale. Når han taler om at stille op for Australien skyldes det – at han rent faktisk er opvokset ”Down Under” og skønt altså britisk af fødsel vil han uden problemer kunne få et australsk licens. fra seMifinalen i sheffielD KvalificereDe følgenDe sig: Scott Nicholls, Jordan Framton, Olly Allen, James Wright, Andrew Tully, Ben Barker og Stuart Robson. De to sidstnævnte sluttede begge på 5 point og havde hver en heatsejr. Derfor er de begge med videre hvorimod der ikke er sat navn på den 8. og sidste mand. Det bliver enten Daniel King eller Richard Hall – begge sluttede ligeledes på 5 point, men ingen af dem havde en heatsejr.

Derfor blev det besluttet at lave en omkørsel mellem dem lige før finalen på Wolverhampton den 14. juni. Semifinalen i King´s Lynn blev enden for en anden af de engelske håb, da Lee Richardson styrtede og måtte forlade løbet. I stedet kvalificerede sig: Edward Kennett, Chris Harris, Simon Stead, Lewis Bridger, Chris Schramm, Paul Clews, Jason King samt Leigh Lanham.

ADAMS – hVEM EllERS? Hvem andre end Leigh Adams kan toppe den engelske topscorerliste. Ja det er vel et godt spørgsmål og ihvertfald er Adams endnu engang helt i front med et snit på 10,80 foran Freddie Lindgren. Glædeligt er det dog, at der er 4 rød/hvide kørere blandt de 10 bedste på listen. Vi bringer her TOP-10 fra listen, som den så ud medio Maj:

tO P 10 1

Leigh Adams

Swindon

10,80

2

Freddie Lindgren

Wolves

10,53

3

Scott Nicholls

Ipswich

9,96

4

Kenneth Bjerre

Peterborough

9,73

5

Chris Holder

Poole

9,40

6

Dave Watt

Poole

9,33

7

Hans Andersen

Belle Vue

8.90

8

Bjarne Pedersen

Poole

8.62

9

Arthur Mroczka

Poole

8.59

Peterborough

8.36

10 Niels Kr Iversen

I den næstbedste række Premier League ser det således ud – uddrag fra TOP 30 listen

1

Jason Lyons

Birmingham

10.04

2

Ryan Fisher

Edinburgh

10.00

3

Linus Sundstrøm

Rye House

9,95

9

Kenni A Larsen

Newcastle

9.14

Rene Bach

Newcastle

8.68

16


SPEEDWAY KORT NYT LEIGH ADAMS har nu datoerne klar for sine afskedsløb i Europa. 10. oktober gælder det hans farvel i polske Leszno og den 17. oktober kommer turen så til Swindon i England. Seneste nyt er at han den 5. jan 2011 på Olympic Park i australske Mildura vil afholde sit Testimonial ”Down Under”. ULRICH ØSTERGAARD har mistet sin plads hos engelske Peterborough, hvor han er blevet erstattet med tjekkiske Ales Dryml. LEE RICHARDSON er endelig tilbage i British League i denne sæson og tilbage i Lakeside, som han var det i sidste sæson. Ud er gledet Krzysztof Kasprzak. KIRIL TSUKANOV som vi kender fra Esbjergs Superligahold har vundet det ukrainske u/21 mesterskab. Tsukanov er russer, men kører på ukrainsk licens.

hUsK NU lIge!!!!!!!!!

IMPORT – SALG – SERVICE

GUlDBAMSElØBEt 18/7 kl. 14.00 på jÜBEk STaDION NO JENSEN GRÆSBANElØB 11. 5/9

kl. 14.00 I GaNDRUP Arrangør: Sports Motorklubben Gandrup

CYKLER – MOTORER STELSÆT – DÆK RESERVEDELE OG TILBEHØR

JAN HOLM NIELSEN TLF. 57618229 – 40518228 www.jhnspeedway.webbyen.dk

DMUSPORt.DK

DMUsport.DK Sport, der rykker!

JRM Importør

K.L. Support v/Kristian Lund

Alt til speedwaysporten Altid nye Jawa cykler på lager Altid nye 500 cc. Jawa motorer på lager Altid nye 85 cc. cykler på lager Altid nye 85 cc. motorer på lager

Rottarpvej 2E – 6855 Outrup Tlf.: 61657886 Ell.: 29222196

Bill’s Bike Babes Solbrille Kr. 249,Nyt ASAP Koblingsgreb med leje i grebet. Utrolig nem at koble ud med 2 positioner til kablet! Top Kvalitet til Kr. 379,-

Scott Brille Xi Rivet med brilleitui , næsebeskytter, mm. Topmodel fra Scott til Kr. 999,-

ARAI VX-3 Kr. 4499,Kåret som vedens sikreste hjelm!

Ny Speedway Shop i kælderen, med alt nyt udstyr og udstillings cykler! SERVICE HOS OS, EN SELVFØLGE!

Ulvedals Speedway Center - Taulov Bygade 6 - 7000 Fredericia - Tlf. 75 51 30 93 Webshop: www.ulvedal.dk - Email: ulvedal@ulvedal.dk

11


BMX De første kørere er ankommet. Det er stadig før det hele starter for alvor. Billedet er fra træning på startrampen torsdag 6. maj (Fotograf Jens Schrøder)

I p U c D l r o w

FOTOREPORTAGE:

BMX-prøvebanen til børn har sit eget faste hjørne ved World Cup i København. her holder en ung BMX-kører, tungen lige i munden. (Fotograf jens Schrøder)

Den olympiske Mester 2008, Maris Strombergs fra letland (#4) fører på billedet an ved en af lørdagens kvartfinaler. Den 23-årige lette, med tilnavnet "The Maschine" var nærmest usårlig i København. efter København ligger letten tten klart nr. 1 i World Cuppen. (fotograf Allan henriksen) nriksen)

r å e t s Æ N Il t s e s I V , r å I r taK Fo ste arrangementer, BMX Et af det internationale BMX-års stør je år i træk afviklet hos World Cup Supercross, blev for tred både i forhold til prestige og i er pen Københavns BMX. World Cup lige under VM i den forhold til rankingpoints klassificeret internationale kalender.

12

World Cuppens 2. afdeling Tak til alle de som aktivt deltog ved til de 2.500 tilskuere som Tak i København i dagene 6.-8. maj. de som så storartet hjalp til. alle til tak st mind mødte frem og ikke Til næste år bliver det endnu større

når VM kommer til byen.


BMX

Da alt var overstået, får nogle unge fans lejlighed til at hente en autograf eller to fra BMX-verdensstjernerne (fotograf jens Schrøder)

I elite Women-klassen var den 21-årige New Zealandske verdensmester Sarah Walker (#96) blandt de dominerende. her et billede fra kvalifikationen, med Sarah som vinder. I finalen måtte hun dog se sig slået af franske laëtitia le Corguille. Den New Zealandske stjerne, er fast deltager i København, og har med to 4. pladser og 2. pladsen i år stadig en sejr til gode. (fotograf Allan henriksen)

Københavns elite Women Top-3: 1. laëtitia le Corguille (Frankrig), 2. Sarah Walker (New Zealand), 3. Aneta hladikova (Tjekkiet). Den franske kører er en særdeles overbevisende World Cup-kører. Vandt sidste år World Cuppen, og ligger suverænt i spids i år efter to sejre. Det var laëtitias 3. år i København men hendes første første sejr her. De forrige år har engelske Shanaze Reade taget sejren. Så tredje gang var lykkens gang for den franske kvinde. (fotograf Allan henriksen)

0 1 0 2 N V a h N KØBe Vinderen af World Cup i København, Maris Strombergs, først over stregen i sidste moto. Københavns elite Men Top-3: 1. Maris Strombergs (letland), 2. liam Phillips (GB), 3. Corben Sharrah (USA). (fotograf Allan henriksen)

World Cuppen i København er ikke kun race. Der er også flere forskellige former for underholdning. På billedet et indslag med demonstration af BMXteknik. (fotograf Allan henriksen)

Den 18-årige Amerikaner Sharrah Corben, har grund til at være tilfreds med sig selv. 3. pladsen i København blev hans klart bedste World Cup-resultat hidtil. Tidligere i år hjemkørte han en 17. plads i Madrid. Corben var blot en af flere amerikanere i København. I finalen kørte også 17-årige Conner Fields, som med en 5. plads ikke kunne følge op på 2. pladsen tidligere i Madrid. (fotograf Allan henriksen)

13


BMX

AKTUelT:

TO DaNSkE BMX-køRERE UDtAGEt til JUNiOR Ol Mette jepsen og Niclas laustsen, austsen, kan begge se frem til en helt igennem speciel oplevelse ved junior unior Ol i Singapore til august.

TeKST: KeNNeTh MAjKjæR MIKKelSeN. FOTO:: KIM heè.

De to unge danske BMX-kørere, Mette Jepsen og Niclas Laustsen er blevet udtaget til Junior OL (Youth Olympic Games) i en dansk cykeldelegation som tæller i alt 4 kørere. Junior OL afvikles til august i Singapore og er det første af sin art, arrangeret under den Internationale Olympiske Komite (IOC). Der har tidligere været afholdt Ungdoms OL, men her har der mere været tale om et Europæisk fokus. Princippet bag Junior OL 2010 er at alle discipliner, som bliver en del af OL 2010 i London, også er repræsenteret i Singapore. Helt specielt for Junior OL, skal sportsdiscipliner under cykling optræde som hold, hvor kørerne på holdet kommer til at stifte bekendtskab med andre discipliner end deres egen. Det danske cykelhold skal således fordeles på enkeltstart, mountainbike, landevejsløb og BMX - med flere discipliner til alle deltagere. For Mette Jepsens vedkommende ligger det allerede nu fast, at hun kommer til at deltage i disciplinerne 4 km enkeltstart, 40 minutters mountainbike og naturligvis BMX. Mette synes måske nok at det er en lidt underlig konkurrenceform, men glæder sig meget til oplevelsen. "Jeg frygter enkeltstarten, da det er helt modsat BMX, hvor man ikke skal holde ud i længere tid. Men det bliver meget interessant at prøve flere forskellige discipliner," udtaler Mette til MotorBladet. Unge Niclas Laustsen bliver udover deltagelsen i BMX også deltager når der skal køres det afsluttende 60 km landevejsløb (linjeløb). Og her skal man nok ikke forvente sig det helt store af BMX-deltagerne generelt, ifølge Landstræner Christian Munk Poulsen. "Vi må jo nok erkende, at vi ved 60 km landevejsløb vil finde de i alt 32 BMX-kørere i den tunge ende. Det er nok ret forudsigeligt. Men for de danske BMX-kørere bliver det udover oplevelsen generelt ret interessant med BMX-løbet. Her forventer jeg, at vi vil kunne se gode resultater fra de danske deltagere, som senere kan bruges i forhold til mange interessenter. Så jeg er glad for muligheden, og tror at vi med vores deltagelse vil kunne

14

præstere interessante resultater til det danske hold," siger Christian Munk Poulsen. Den danske BMXlandstræner kommer for øvrigt ikke selv til at supportere de danske kørere. Med IOC som afvikler er der sat begrænsninger i forhold til antallet af deltagere pr. land, samt den medarbejderstab der kan supportere deltagerne. Konkret betyder det, at den danske BMX-landstræner har måttet afgive den enlige danske trænerplads til den øvrige cykling, som stiller med aktivrepræsentanter i landevejsløb og mountainbike. På baggrund af reglerne er det dog en ret fornuftig disposition, mener BMX-landstræneren. "Dansk Cykel Unions (DCU) træner har baggrund i landevej, cykelcross og mountainbike og er dermed ekspert i setup i forbindelse med den slags cykling. Han kommer naturligvis til at få et kursus i teknik omkring BMX og reglerne, men reelt er vores kørere på den tekniske del nok mere selvkørende end den øvrige cykelsports repræsentanter, som har mere avanceret udstyr, ikke mindst omkring gearing." Danmarks deltagelse i Junior OL, var for øvrigt aldrig i nærheden af at være truet. IOC har udvalgt de deltagende nationer på baggrund af en nationsranking for junior-cykelsporten set under et. Og her indtager Danmark en fornem 6. plads internationalt.

Danmark stiller til junior Ol i august et 4-mandshold i cykling, hvor 2 af deltagerne er BMX-kørere. en af dem er Mette jepsen (billedet), som i årets eM-turnering for junior Women efter de første par afdelinger lå placeret på en 8. plads. Den danske junior Men deltager ved Ol, Nicklas laustsen lagde fra start med en eM 4. plads.


BMX

15


ROAD RACING

BAGGRUND:

tO VM 600 KlASSER - MED fORSkELLIGT UDGANGSPUNKT TeKST: STeeN PeDeRSeN OG CARSTeN MØlleR FOTOS: BeNjAN RACING OG jeNS ThIlleMANN

To forskellige VM 600 klasser repræsenteret ved to forskellige VM promotorer: Supersport 600, under Flammini-gruppens vinger (VM Superbike) og Moto2, under DORNA-vinger (MotoGP) kan godt udvikle sig til en tæt konkurrence i årene som kommer, om de teams og kørere som kan og vil. hvordan de to VM 600 klasser vil udvikle sig på længere sigt er svært at sige, men faktum er, at Moto2 allerede ved 1. løb var totalt fyldt op med ca. 40 racere til start. Supersport-klassen har mistet bl.a. Yamahas fabriksteam og deltager-antallet er røget ned på ca. 20. Rekruttering til de højere rangerede klasser MotoGP eller Superbike forekommer dog fra begge klasser. Trods den traditionelle rekruttering til MotoGP fra 250 cc (nu Moto2) har man også set top-kørere fra Supersport gå til MotoGP, fx. Anthony West. Men alt andet lige er det jo

her ses tydeligt den bredde aluramme, som er en af de mest brugte i Moto2, hvor der bl.a. konkurreres på specielle stel.

nemmere, når man har benet indenfor i samme VM-serie. På de næste sider, vil MotorBladet gennemgå det grundlæggende

i de to serier, hvor af den ene, VM Supersport 600 - som bekendt har danske Robbin harms som Teammedejer og kører.

FORSKELLENE KORT ➊

VM SUPERSPORT 600

VM Moto2

MOTOR: Åben konkurrence ml. mærker

Motor: Enhedsmotor fra Honda

STEl: Gadecykel-stel

Stel: Åben konkurrence på stel

AFFjEDRING: Standardmonteret (må optimeres)

Affjedring: Åben konkurrence affjedringskomponenter

DæK: Der skal køres med Gadedæk

dæk: Må køres med Slicks (racerdæk)

VæGT: 158 kg (4 cyl.), 162 (3 cyl.), 168 (2 cyl.)

Vægt: Minimumsvægt: 135 kg

ElEKTRONIK: Traction-control tilladt

elektronik: Traction-control forbudt

16


ROAD RACING Robbin harms, team medejer og kører i VM 600 Supersport, kørte kort før MB-deadline, ved årets 6. VM-afdeling (16. maj) på den Sydafrikanske Kyalami-bane - årets klart bedste race. han startede 10'er kun 1,2 sekund fra pole, men viste sit varemærke straks fra grønt lys. Fremad og nappe flere positioner på de første omgange i vanlig aggresiv bred kørestil, som også er blevet bemærket og rost af flere kommentatorer. længe lå Robbin 5'er foran VM-førende joan lascorz i Sydafrika, men en mindre defekt kort før mål betød kamp for at blive på hjulene og en trods alt særdeles hæderlig 8. plads.

SUPERSPORt 600 -

PReSSeT eFTeR

Den motormæssigt lidt mindre klasse har tradionelt været kørt sammen med VM superbike, med promotor-firmaet Flammini-gruppen ved rorpinden. 600 cc racerne var ikke med fra starten, men kom med for små 20 år siden, som support til de højere profilerede superbikes. Klassen hed dengang Thunderbike og kom med under Flammini promotorens vinger, idet 600 cc gadecykler blev mere og mere populære. Ligesom superbike racerne er supersport racere baserede på populære sportslige gade mc’er. Man tillader 600 cc 4-cylindrede motorer, 675 cc, 3 cylindre og 750 cc 2 cylindrede. Vægtgrænserne er respektive 158, 162 og 166 kg for de nævnte cc størrelser. Reglementet for tuning er for stort til at komme nærmere ind på her, men det kan siges, at stort set alt skal være standard-baseret, men må så herfra modificeres. Derfor er disse gade-mc’er efterhånden også temmelig sofistikerede allerede fra fabrikken, idet

NOGle GODe åR man så lettere kan tune videre til racingbrug. En typisk ”ud af butikken” 600 cc sportsmc yder ca. 110 hk på baghjulet, og når den er optimeret af fabrikken eller andre tunere, kommer de bedste op på ca. 145 baghjuls hk. Det er altså en ret kraftig effekt-forøgelse, som da også koster en del penge og af og til ender i motorhaveri. Elektronik er i større og større grad blevet tilladt, eks. traction-control, og det er her der især opstår afstand fra private op til fabriks-teams. Alle motorcykel-fabrikker som opfylder homologerings kravene (dvs. at man seriefremstiller minimum 500 stk gade-mc'er af den pågældende model) kan deltage i supersport VM. Traditionelt har alle "the big four" af japanske mærker deltaget, nemlig Honda, Yamaha, Suzuki og Kawasaki. Derudover har også Ducati deltaget gennem en årrække med en 750 cc 2 cylindret racer. Finanskrisen samt mange fabrikkers store engagement i MotoGP og superbike har dog

betydet nedskæringer. Sådanne rammer jo et sted, og lige pt. er det gået noget ud over supersport-klassen, som nu kun har Honda og Kawasaki fra Japan med. Dog er det gået ganske støt fremad i de seneste 10 år med europæiske motorcykelfabrikker, så nu er traditionsrige engelske Triumph gået ind i supersport med en ret stor fabriksindsats, og flere teams benytter den kraftige 675 cc 3 cylindrede racer med stor succes. Der må ikke køres med slick-dæk som i Moto2, men de gadetilladte og mønstrede dæk er i princippet så racer-orienterede, at forskellen er ret lille. De større forskelle fra Supersport til Moto2 ligger i førstnævntes større effekt, meget større vægt samt at Moto2 har noget bedre stel og affjedring. Følg VM Supersport på - www.worldsbk.com

» 17


ROAD RACING

MOtO2

en af de dominerende kørere i Moto2-klassen, Shoya Tomizawa.

- NY KlASSe SOM eR

KOMMeT GODT FRA START

Med Moto2 ser det ud til, at promotor-firmaet DORNA har ramt rigtigt. Afløseren for 250ccmklassen havde til sæsonstarten over 40 kørere tilmeldt, fordelt på 13 forskellige stelfabrikanter. Alle teams skal køre med Honda CBR 600 motorer som er tunet til omkring 135 hk, samt en minimumsvægt på 135 kg. De bliver leveret med diverse plomberinger så alle har samme ydelse. Herfra er det op til de forskellige teams at sammensætte en konkurrencedygtig racer. Den mest brugte rammetype er stadig en bred aluprofil som bl.a. Moriwaki og Suter stellene. Der er dog også en del der er gået andre veje. Man kan se spændende versioner fra MZ, Bimota mfl. De fleste teams har valgt Øhlins til at varetage deres affjedring, og Brembo til at standse. Ligesom reglen om ens motorer, skal der køres på ens dæk. Dunlop skal levere dækkene, som de også gjorde det i 250 klassen. Rent teknisk bliver Moto2 holdt i kort snor for at undgå en økonomisk spiral a la MotoGP. Det indebærer, at der skal køres uden traction control og andre elektroniske spidsfindigheder. Alle får en pakke, der indeholder en datalogger, tidstagerudstyr og div. tændbokse. Man kunne have forventet at kørere med

Mapfre Aspar teamet er et af de team, der forsøger med et ”anderledes” stel.

4-takt erfaring ville have en klar fordel i Moto2. Sådan er det hidtil ikke helt gået. Flere af dem har skuffet og omvendt har 2-takt drengene hurtigt omstillet sig til at køre 4-takt. Specielt har Shoya Tomizawa imponeret fra sæsonstart. Moto2 racerne har leveret god underholdning.

I forhold til de 250ére der igennem 20 år er udviklet til forfinede racere, er Moto2’erne stadig lidt ru i kanten. Der mangler lidt på omgangstiderne, men vi får fede sidelæns indbremsninger og lakrids på vej ud af svingene. Følg Moto2 på - www. motogp.com

FORSKELLENE KORT ➊

VM SuperSport 600

VM MOTO2

Motor: Åben konkurrence ml. mærker

MOTOR: Enhedsmotor fra Honda

Stel: Gadecykel-stel

STEl: Åben konkurrence på stel

Affjedring: Standardmonteret (må optimeres)

AFFjEDRING: Åben konkurrence affjedringskomponenter

dæk: Der skal køres med Gadedæk

DæK: Må køres med Slicks (racerdæk)

Vægt: 158 kg (4 cyl.), 162 (3 cyl.), 168 (2 cyl.)

VæGT: Minimumsvægt: 135 kg

elektronik: Traction-control tilladt

ElEKTRONIK: Traction-control forbudt

18


ROAD RACING SæSONSTART:

DaNsKerNe goDt MeD I NorDeN Flere af de danske kørere, som deltager i årets NM/SO-serie, der fungerer som kval til eM-finalen, gjorde en særdeles god figur på Falkenberg. TeKST: STeeN PeDeRSeN. FOTO: PeR FISCheR

Denne efterhånden godt gennemprøvede nordiske serie har som al anden motorsport haft lidt af et dyk med den verdensomspændende finanskrise. Men et ændret koncept sidste år, hvor norden som region kan kvalificere deres bedste kørere til EM i klasserne 125 GP, Superbike og STK 600, har givet serien et boost. De 4 bedste fra hver klasse i NM, der jo er samkørende med SO, får automatisk støtte til EMdeltagelsen, uanset nordisk oprindelsesland. I den forbindelse var det en rigtig god ”danskerweekend” i midten af maj på Falkenberg, hvor afdeling 1 og 2 kørtes. Hele 3 danskere er nemlig i spidsen for deres respektive klasser. Nemlig Emil Meyer Petersen i 125 GP, hvor han har fået en god start på sæsonen med sin Team Nordgren RS

125R Honda, som har en VM fortid. Første sejr i NM/SO lørdag og en 4. plads søndag blev belønningen for weekendens besværligheder. Rasmus V. Sørensen på sin Yamaha R6 har også taget spidsen i kamp med flere lynhurtige svenskere, samt sin landsmand Alex Schacht. Især sidstnævnte har ikke lagt skjul på sine internationale fremtidsplaner i samarbejde med Team Skjern MC på en Honda CBR 600R racer. Forberedelserne har været massive efter dansk standard med deltagelse i flere træningslejre i det sydlige, samt deltagelse i flere af årets første europæiske løb. Forberedelserne har da også gået ganske godt for Alex, men i skandinavisk sammenhæng er Rasmus noget af en haj, da han

NORDISK MESTERSKAB / SCANDINAVIAN OPEN 2010 15. maj

NM/SO

Falkenberg

Sverige

19. juni

NM/SO

West Coast Racing

Finland

01. august

NM/SO

Karskoga

Sverige

22. august

NM/SO

Solör

Norge

05. september NM/SO

Karskoga

Sverige

24. oktober

Albacete

Spanien

EM finale

heftig kamp mellem Rasmus V. Sørensen og Alex Schacht i et skarpt venstresving. en kamp hvor Sørensen trak det længste strå.

gennem flere år har deltaget i SM samt udvalgte NM/SO løb. Rasmus har et rigtig godt basiskendskab til de svenske baner, også med de vejrmæssige lunefuldheder, som er en del af betingelserne på vore breddegrader. Falkenbergs specielle lynhurtige layout kombineret med kulde og regn, samt konsekvente hårde afgørelser på for meget støj, var noget der virkede for Rasmus. Lørdag havde han en hård kamp med Alex om sejren og vandt med en brøkdel af et sekund. Søndag tog han en 5. plads i løbet, hvor Alex måtte udgå. Særdeles bemærkelsesværdig kørsel i rookie 600 klassen stod Jannick Golubov for. Han er nu kommet i team med Alex Schacht på en ex. Robbin Harms honda 600 racer. Jannick har en del 80 cc, scooter og 600 cc erfaring, hvilket blev udnyttet til

fulde, da han tog 2 totalt suveræne sejre foran den store horde af rookie-kørere fra hele norden. Klassen er ikke en EM-klasse, men med hans tempo er der mulighed for i de nærmeste år at følge efter Rasmus og Alex i STK 600 klassen. Første års rookie 600 kører Felix Hansen gjorde også god figur på sin knap så tunede Yamaha R6 og lavede henholdsvis en 11. og en 7. plads under de ret svære forhold i det svenske. jannick Golubov, fik en kanonstart på den nordiske sæson, som i sidste ende kan lede til en eM-finale.

19


MOTOCROSS

Selvom VM MX1 oftest betegnes som Motocrosssportens Formel 1 klasse, så fortæller DMUs Team Danmark-konsulent jens Meibom, at han sagtens kan få øje på både potentialet og det høje niveau i VM MX2 klassen, hvor Nikolaj larsen (på bille det) som bekendt deltager.

Team Danmark:

DaNSk MOTOcROSS SKAl P jens Meibom har igennem en længere årrække været Team Danmark (TD) konsulent for den danske Motocross elitesatsning. han er dermed et af de mennesker der har stor indflydelse på planlægningen, samt den løbende vurdering af den danske eliteindsats i sporten. For nylig var jens Meibom sammen med DMU`s sportschef Birger Kyhl og landstræner Brian Kjær jørgensen til VM MX1/MX2 i holland for at se Nikolaj larsen køre og opleve MX-sporten på højeste niveau. Motorbladet har i den forbindelse lavet et interview med jens Meibom. TeKST: MARTIN WIGh KNUDSeN. FOTO: STAY ON STICKeRS

20

Mb: hvor står dansk Motocross 2010 internationalt, ifølge tD? Jens Meibom: Lige nu er det jo kun Nikolaj Larsen der tegner det internationale billede af sporten i Danmark, og han er pt. omkring nr. 15 i MX2 serien. Det er ét ok niveau og indenfor den målsætningsramme Team Danmark har for ham i år. Men samtidig må vi konstatere, at grundlaget for internationale resultater lige nu er meget skrøbeligt. Forstået på den måde, at der for tiden kun er Nikolaj Larsen og Rasmus Krogh Jørgensen der har et internationalt seniorniveau. Og hvis en af dem bliver skadet, som det er tilfældet med Rasmus i øjeblikket, så er der ikke mange andre at tage af – fordi fødekæden af talenter ikke er stor nok. Mb: hvad ser tD som målet for Motocross elitesatsningen? Jens Meibom: Vores samarbejdsaftale med DMU løber til 2012 og indenfor denne periode er det målet at få medaljer i enten VM MX1 eller MX2.


MOTOCROSS

Mb: Med nikolaj larsen som den eneste danske vM-kører i 2010, er tDs evaluering af dansk Motocross i år så 100 pct. afhængig af hans resultater, eller ses der også på andre faktorer? Jens Meibom: Det er klart, at Nikolajs resultater vejer tungt i evalueringen, men der ses selvfølgelig også på de andre kørere som vi støtter - og på hvordan man arbejder med sporten generelt. Mb: team Danmark har på grund af færre elitemidler i 2010 bl.a. beskåret bidraget til DMus elitesatsning med 25%. Mener du, at der er en reel risiko for, at bidraget sættes yderligere ned i de kommende år? Jens Meibom: Lige umiddelbart har vi nogenlunde de samme budgetter i de næste par år, men hvis folk bliver ved med at spille mindre og mindre hos Danske Spil (en stor andel af Team Danmarks elitemidler, kommer fra Danske Spil, red.), så er det ikke til at sige hvordan det kommer til at se ud fremover. Og så skal der selvfølgelig leveres nogle resultater for fortsat at modtage støtte. Mb: Med din fler-årige erfaring som tD-konsulent for motocross elitesatsningen, hvor mener du så, at vi fra dansk side bør fokusere indsatsen fremover. Jens Meibom: Et vigtigt indsatsområde er at højne kvaliteten i klub-

Fra venstre: DMU Sportschef Birger Kyhl, Nikolaj larsen, Team Danmark-konsulent jens Meibom og landstræner Brian Kjær jørgensen. jens Meibom fortæller, at han kun tidligere har oplevet motocross i regnvejr i Danmark. VM i holland var selvsagt en noget anden oplevelse.

træningerne. Fx er der ikke tradition for træneruddannelse indenfor motocross. Det er typisk tidligere kørere, der står for træningen. Egen erfaring er naturligvis en fordel, men ikke i sig selv nok ballast til at til at blive en dygtig træner. Man kan jo sammenligne det med andre professioner. Jeg tror fx ikke mange ønsker at blive behandlet af personer uden en formel uddannelse. Her er motocross, og motorsport generelt, langt bagefter andre idrætsgrene, som har måske 20-30 års erfaring med træneruddannelser. Konkret betyder det, at der produceres for få talenter med internationalt

»

RODUcERE flERE tAlENtER

F.I Motorcykler Tlf. 57833348

Sjøholm MC Tlf. 74424334

21


MOTOCROSS

Nikolaj Larsen (#35) ses her i kamp med finske Harri kullas. Nikolaj Larsen er en af de DMU kørere der er meget fokus på i år.

potentiale og det lider elitesatsningen under, da der pt. kun er 2 kørere med internationalt senior niveau (Nikolaj og Rasmus). Det betyder ligeledes, at landstræneren i øjeblikket også træner nogle meget unge kørere, hvor han i virkeligheden kun burde koncentrerer sig om eliten. Men når fødekæden ikke er større, så bliver han nød til, at gå længere ned i kæden for at finde kørerne.

”der produceres for få talenter med internationalt potentiale og det lider elitesatsningen under”

Mb: Du var for nylig til vM MX1/MX2 på valkenswaard i holland. sammenholdt med andre sportsgrene, hvordan vil du så vurdere niveauet på vM-arrangementet? Jens Meibom: Jeg syntes det var spændende, et godt arrangement. Og sporten blev præsenteret rigtigt godt. Der var omkring 30.000 tilskuere og det er jo de færreste sportsgrene der kan samle så mange mennesker, så sporten har virkelig en stor og bred folkelig appel. Det betyder så også bare at konkurrencen er det større, og dem der vandt MX2 dernede var kun 15-16 år, så der skal virkeligt sættes tidligt ind, hvis man vil være med i toppen.

Mb: hvilket indtryk fik du af den måde danskerne arbejdede ved vM? var der noget du specielt lagde mærke til? Jens Meibom: Nu var det kun Nikolaj der kørte, men jeg syntes det fungerede godt dernede. Og det ser ud til, at forholdet imellem ham og hans bror Emil – der jo er den umiddelbart nærmeste person på Nikolaj i dagligdagen – fungerer rigtigt godt. Nikolaj og landstræneren ser også ud til at arbejde godt sammen. De går meget fokuseret til opgaven, og har fokus på de rigtige ting i Nikolajs sportslige udvikling.

Kør hvid og blå - kom på podiet at stå

Find din nærmeste forhandler på

Polini XP65R 22

Polini X3R

.dk


MOTOCROSS

FAKTA Kørere der i 2010 indgår i træningen under landstræner Brian Kjær Jørgensen er: ✦ ✦ ✦ ✦ ✦ ✦ ✦

NIKOlAj lARSEN RASMuS KROGh jøRGENSEN STEFAN KjER OlSEN KASPER lyNGGAARD KASPER KRISTENSEN ThOMAS KjER OlSEN NIChlAS BjERREGAARD

l i forteltet hos det

Nikolaj Larsen med sin VM motorcyke Italienske Honda Team SRS Racing.

NIKOlAj lARSEN er pt. den eneste danske VM kører, og målsætningen for ham er en VM MX2 top 15 placering i 2010. Nikolaj Larsen har en 2-årig VM kontrakt med det Italienske SRS Racing, og han er sammen med sin bror Emil Larsen bosat i Italien. RASMuS KROGh jøRGENSEN kom kort før denne sæson alvorligt til skade i en trafikulykke, men Rasmus er så småt begyndt at køre på sin motorcykel igen. Der venter ham dog stadigvæk en lang genoptræningsperiode.

a Altid Nye Hond r på lage els lager Stort reserved til alle mærker Alle værksteds føres reparationer ud FOX Stort udvalg af yr tøj og udst

Din Honda leverandør

Rasmus Krogh jørgensen (med ryggen til) var også til stede ved VM i holland, og fik en snak med (fra venstre) DMU Sportschef Birger Kyhl, land stræner Brian Kjær jørgensen samt TD-konsulent jens Meibom.

JG Motor · Plastvænget 10 · 9560 Hadsund · Tlf. 98574892· www.jgmotor.dk

NY IMPORTØR! NYE PRISER! 60/100-14 70/100-17 70/100-19 80/100-21 2.75-10 80/100-12 90/100-14 90/100-16 110/100-18 120/100-18 100/90 - 19 110/90-19 120/90-19

Pirelli Scorpion MX eXTra F Pirelli Scorpion MX eXTra F Pirelli Scorpion MX eXTra F Pirelli Scorpion MX eXTra F Pirelli Scorpion MX eXTra Pirelli Scorpion MX eXTra Pirelli Scorpion MX eXTra Pirelli Scorpion MX eXTra Pirelli Scorpion MX eXTra Pirelli Scorpion MX eXTra Pirelli Scorpion MX eXTra Pirelli Scorpion MX eXTra Pirelli Scorpion MX eXTra

199 kr 259 kr 299 kr 379 kr 219 kr 259 kr 299 kr 359 kr 459 kr 499 kr 399 kr 429 kr 479 kr

MAX 100 stk pr kunde! ;-)

www.duells.dk Tlf. 26 16 56 70

23


OFF-TRACK

såDaNDIN ENDuR REGiStRERER DU

henrik løvenskjold har som den første fået registreret sin endurocykel i en synshal, og kan nu med prøvemærker køre transportstrækninger på offentlig vej, vel og mærke uden at cyklen er afgiftsbelagt. En afløser for min veltjente enduroknallert – en Husqvarna WR360’er fra’98- har længe stået på ønskelisten. Ikke fordi Huskyen ikke opfyldte mine behov, meeen-.... Og da 11 års arbejde med registrering af konkurrencemotorcykler endelig var kommet på plads, syntes jeg det var det en passende lej-

1

lighed til at ”belønne” mig selv for arbejdsindsatsen og tålmodigheden. Jeg havde egentlig kikket på en ”orange”, men så kom jeg til at købe et svensk enduroblad med test af 450’ere. Blandt de bedst placerede i testen var en BMW G450X (jeg troede ellers kun de lavede ”pensionistcykler”?!). Efter

henriks ”knallert” pakkes ud af ”gaveæsken”

jeg havde tjekket ”bimmeren” ud på nettet fandt jeg ud af, at sådan en ville jeg da ha`. Hos Varlbarks Motor i Kumla Sverige fandt jeg lige den model jeg ville ha’ – og til den rigtige pris. Den blev købt momsfrit i Sverige og dansk moms blev betalt hos SKAT. En god forretningsforbindelse hos BRING Logistics klarede lynhurtigt at flytte ”knallerten i box’en” herned til København. Sikken en fornøjelse at pakke en sprit ny knallert ud af ”gaveæsken”… DMU godkendelsesblad for konkurrencemotorcykel blev ud-

3

færdiget, DMU syn blev foretaget - og endelig blev kursen sat mod synshallen. Michael hos Herlev Syn blev den første der fik fornøjelsen at syne en konkurrencemotorcykel efter de nye regler (se andet sted her på siden, red.). Han gik til opgaven med krum hals, havde før synet sat sig ind i regler og formalia. Det havde han bare helt styr på. Og så hyggede han sig på den ”alt for korte” testtur i forbindelse med synet. Alle papirer er nu på plads. Nu mangler vi bare nogle type 1 enduroløb - og nogle træningsfaciliteter!

Og endelig Michael fra herlev Syn signerer anmeldelsesblanketten.

2

24

Dernæst blev den DMU godkendt


OFF-TRACK

O OG TRIAl-MC FAKTA OM:

DMU-SYN Af MOtORcYKlER Færdselsstyrelsen har med revidering af Vejledning om syn af køretøjer – oktober 2009, udformet nye regler, der betyder, at motorcykler til motorsportsbrug nu kan registreres, og dermed få prøvemærker, som benyttes til bl.a. tranportstrækninger på offentlig vej (gælder Enduro og Trial), såfremt motorcyklerne opfylder nogle specificerede betingelser. Revideringen af reglerne betyder samtidig, at DMU – overfor myndighederne - skal stå inde for, at motorcyklen som skal registreres i synshal overholder de sportslige standarder beskrevet i tekniske reglementer - inden den sendes til synshallen.

Betingelser for DMU-syn Motorcyklen må alene anvendes til motorløb på lukkede baner eller til et af politiet godkendt motorløb med transportstrækninger på offentlig vej. Kørsel til og fra disse arrangementer er ikke tilladt. Motorcyklen må anvendes til danske enduro- og trialløb i DMU-regi samt løb hvor DMU har lavet samkørselsaftale. Derudover tillades kørsel i forbindelse med syn hos synsvirksomheder godkendt af Færdselsstyrelsen. Motorcyklen må således ikke anvendes til "almindelig" privat personkørsel. Under kørslen skal medbringes en kopi af godkendelse – samt tilladelsen til kørsel med prøvemærker. Dokumenterne skal på forlangende vises til politiet. Ordningen er gennemført alene for at bedre forhold for enduro- og trialsporten i Danmark. Ved løb i udlandet er det p.t. op til den enkelte kører at undersøge om det pågældende lands myndigheder accepterer registrerings- og forsikringsformen.

Hvordan gør man? Køreren (som skal være ejeren) skal anmelde sin motorcykel til DMU-syn, der er en udvidet teknisk kontrol, hvor det kontrolleres om motorcyklen lever op til kravene for godkendelse af en Motorcykler til motorløb, ved et efterfølgende syn hos et godkendt synssted. DMU-godkendelsen gælder to år fra kontroldato hvorefter der er to muligheder for ny godkendelse: 1. Ny kontrol eller 2. Administrativ godkendelse - kan opnås såfremt der ikke er foretaget ændringer på motorcyklen siden det sidste DMU-syn. Ved ejer-/brugerskift skal der udarbejdes et nyt dokument/godkendelsesblad med den nye ejers navn og adresse. Den nye ejer/bruger har selv pligt til at sikre sig at motorcyklen er i overensstemmelse med dens godkendelsesblad. Når motorcyklen er godkendt ved DMUsynet, udstedes et dokument som bevis på at motorcyklen er efter DMU’s forskrifter i det tekniske reglement.

Hvordan foregår DMU-syn? Før DMU-syn skal relevant dokumentation indsendes til DMUs sekretariat. Når du møder til DMU-syn, bliver motorcyklens papirer først kontrolleret og registreret. Derefter vil en til to kontrollører gennemgå motorcyklen efter en checkliste og i forhold til fremsendt dokumentation. Du vil ved afslutning af DMU-synet få at vide, om de tekniske kontrollanter finder din motorcykel i orden på de punkter, som har betydning for myndighederne.

anmeldelse til DMU-syn Nedenstående dokumenter/information mailes til dmu@dmusport.dk: – COC (Certificate of Conformity) eller dataerklæring (Scannet i 300dpi) – Ejeroplysninger (Navn, adr, cpr, licens nr.) – Tekniske data: Hjulstørrelse for og bag, bremseskive diameter og tykkelse for og bag, fabrikat bremsesystem, akselafstand, saddelhøjde, forgaffellængde hjulaksel til top øverste gaffelbro, stel- og motornummer. – Foto af motorcyklen for- og bagfra samt fra begge sider (Digitale ca. 1 MB / billede) – DMU udfærdiger herefter Godkendelsesbladet og en DMU-synsansvarlig udpeges, som derefter kontakter dig og aftaler tid og sted for DMU-synet. Såfremt motorcyklen godkendes vil den DMU-synsansvarlig attestere ”Godkendelsesbladet” og returnere det til DMU for attestering og journalisering. Efterfølgende fremsender DMU Godkendelsesbladet til dig - og du kan nu bestille tid til syn. Læs mere på www.dmusport.dk / Se punktet DMU-syn under Quick-links på Offtrack-siden

25


OFF-TRACK: TRIAl

ØJENVIDNE I HØJLANDET:

Peter Weiss har sendt sine erindringer fra Scottish Six Days Trial 2010, til MotorBladet. Det klassiske internationale løb som i år havde 6 danskere på deltagerlisten, blev kørt i april måned i det skotske højland. læs her et udsnit af Peters beretning. hvis du vil have flere detaljer med, så læs videre på rebildtrialsport.dk eller på Peters egen hjemmeside, peterweiss.dk. eller selvfølgelig - og endnu bedre: Deltag selv.

TeKST OG FOTO: PeTeR WeISS

At bevæge sig udenfor komfortzonen, hvor omgivelserne truer, giver mig et livsbekræftende kick. Det kick, vil jeg gå langt for at opnå. I den søgen, faldt det mig naturligt for, at sende en ansøgning af sted til verdens ubetinget mest prestigefyldte, historiske, legendariske og hårdeste Trial motorløb, som populært kaldes ”Scottish”. Dette løb blev født i 1909 og historiebøgerne vidner jo om, at der ikke altid har været effektfulde, letvægts Trial-motorcykler til. Igennem tiderne har løbets udfordringer fanget de største mestres opmærksomhed og vinderne har altid været de mest intelligente, forberedte, tekniske og stærke-

26

ste kørere. Om jernhesten har heddet Triumph, Bultaco, BSA, Ariel, Yamaha, Beta eller Montesa til fornavn og om den har vejet 60 eller 160 kg er ligegyldigt. Dette motorløb er på baggrund af dets levetid og globale kendskab helt unikt. Derfor glædede det mig og 4 andre danske Trial kørere, da vi modtog et brev fra arrangørerne med bekræftelse af vores startpladser i dette 99. Scottish Six Days Trial. Vores sjette og sidste mand fik først bekræftelse på sin startplads, grundet et afbud fra en kører i 11. time. Det er 32 år siden Danmark sidst var repræsenteret til dette motorløb. Efter en Esbjerg-Harwich sejltur og 6-7 timers køretid med nordlig

kurs, dukkede det skotske højland pludselig op, og begrebet ”Smiles for Miles” blev pludselig meget relevant. Bare at være til stede og mærke smilet stivne langt oppe på kinderne pga. den fabelagtige natur og vores frie tankespil, gav en fantastisk følelse. De mange stendiger, de høje bjerge, snoede veje, grønne dale, hvide toppe, fossende vandfald, spejlblanke søer og den meget rustikke byggestil bidrog til det samlede helhedsindtryk. Alt havde sin helt egen brogede og antikke stil. Vi drømte alle om at fyre den af i bakkerne. Præcis som børn i en slikbutik; vi ville have det hele! Vi fik dog heldigvis aldrig de frygtelige mængder regn som

Scottish ellers er berømt for at tiltrække, men alligevel kom det vandtætte Goretex tøj fra Haglöfs til sin ret i kraft af åndbarheden og slidstyrken. Som debutanter i dette løb anede vi ikke hvordan og hvorledes i forhold til tiden der var afsat. Jeg vidste bare, at kom jeg over en time for sent i mål, så ville jeg fortsætte i løbet men uden chancer for at få et officielt resultat og dertilhørende medalje. Så kørestilen blev lagt derefter og jeg overholdt ikke hastighedsreglerne, for det lod de fleste andre heller ikke til at gøre. Flere steder var grænsen 15 miles i timen, men det tal blev snildt ganget med 2-3 stykker. Min erfaring med inter-


”Vi drømte alle om at fyre den af i bakkerne. Præcis som børn i en slikbutik; vi ville have det hele!” spidserne. Nogle deltagere får sektionerne til at se så legende lette ud, at jeg ville foreslå dem at finde en ny sportsgren at prøve kræfter med! Selvom jeg har kørt meget motorcykel siden jeg var lille, så har jeg aldrig trænet i at køre præcisionskørsel på 100`vis af glatte sten i ukurante størrelser op igennem vandløb. Glatte kanter, vandhuller og alskens andet uorden udgjorde de fleste sektioner. Ikke en eneste sektion gik nedaf. Alt gik op af, og alt foregik på sten. Hvor mange sten har vi at køre på i Danmark? Hvor mange vandløb er til frit lejde som træningsbane? Vi måtte hurtigt erkende at Scottish bød på et meget ufamiliært terræn og vi nok ikke helt var klædt på til udfordringen hjemmefra. Pga. den høje sværhedsgrad, måtte jeg

NY MX WEBSHOP www.easymxshop.com

2. stk. DUNLOP dæk (125, 250, 450cc) Kun: 699 kr. SPAR 700 kr. Det skotske højland ved solnedgang, set fra de danske køreres Bed & Breakfast.

1 stk. kædekit Kun: 600 kr. SPAR 400 kr. m. Renthal Guldkæde og S-Teel alutandhjul

nationale løb er, at hvis man gør som de fleste andre gør, så rammer man ikke helt ved siden af. Jeg kørte til gengæld også godt til på de svære bjergpas mellem de 30 sektioner, og lavede gode gennemsnitshastigheder der. Man kunne sikkert forestille sig hjemmefra, at sektionerne skulle blive de sværeste ved dette løb. Men langt hen af vejen, var det transporten mellem de bedømte sektioner, der var de styggeste at komme igennem. At være der selv og forcere den type terræn der bydes på i det skotske højland, er ikke for børn. Så hjælper det nogle gange at ligge sig bag topkørere som Tom Sagar. Der er altid gode fiduser at lure af hos

1 sæt UFO plast (85, 125, 250 og 450cc) Kun: 500 kr. (dette tilbud gælder kun en begrænset periode)

Disse tilbud er kun gældende for handel over internettet.

Action-sport – altid mere end 30000 varenumre i webshoppen.

Afsted derudaf med op mod 100 km/t på en motorcykel der er lavet til at køre langsomt.

HOLD ØJE MED WEBSIDEN – FOR GODE DEALS FREMOVER….

27


OFF-TRACK: TRIAl

”Glatte kanter, vandhuller og alskens andet uorden udgjorde de fleste sektioner.”

hver dag gik vi 30 sektioner fra bund til top, for at forsøge at huske et ideal-spor. Det endte tit ret tilfældigt og kaotisk!

ofte slæbe mig igennem sektioner på op mod 100 meter. Men det gjorde andre også og grundet min gode form, sparede jeg nogle 5ere (max strafpoint, som opnås ved at vælte, bakke, gå helt i stå, få motorstop, køre over eller udenom et skilt m.m.) ved at kæmpe mig til tops. Det holdt hårdt, men gav pote. Faktisk er de rigtig gavmilde ved Scottish, i forhold til at overholde deres egne regler. I mange situationer skulle jeg og andre have haft en 5er, men ved at kæmpe for at nå til tops og hele tiden bøvle på, så slap man tit med en 3er. Grundet de forskellige starttidspunkter, var der også forskellige sluttidspunkter. Nogle dage var vi først færdige ved 20 tiden, og så var det bare om at få hentet kalorier, væske og søvn i hus. Uanset hvor meget bedre min form var end de andres, så var det stadig et hårdt løb, men direkte presset var jeg aldrig. Det var derimod en kæmpe fornøjelse hver dag, og jeg nød hvert sekund. Det vigtigste var at overleve og passe godt på sig selv og sin motorcykel. Desværre for en af vores danske deltagere, Kurt Hansen, trak de 2 første dage for mange tænder ud, og han blev nægtet start om onsdagen. Det sved selvfølgelig lidt og kom som et chok. Men det vidner også bare om, at man skal være godt klædt på hjemmefra for at gen-

28

nemføre løbet der alt i alt strakte sig over 1.000 km. For at overleve selve løbet skal mange forskellige ting spille sammen. Man skal rent køreteknisk være dygtig til at aflæse terrænet for at nå frem til de 30 sektioner, og i de bedømte sektioner, skal man have en pokkers god hukommelse og eminent sten-kørsels teknik for at slippe igennem uden for mange strafprikker. Derudover skal man have en god udholdenhed, samt evne til at yde 100 % når det virkelig gælder. Motorcyklen skal også kunne tage nogle tæsk, og man skal bære værktøj og reservedele nok med sig hver dag, i tilfælde af en punktering, en sprunget kæde eller et knækket greb. Derudover skal man sørge for at få rigeligt med mad og drikke under løbet, så man ikke går sukkerkold. Eksempelvis havde jeg en dag, hvor jeg så at min bremsepedal var halvvejs knækket. Jeg kunne have taget den nye, som var tapet fast til styret, men jeg valgte at fixe den ødelagte bremsepedal med metalpasta, ”gaffa og strips”. Og den holdt alligevel de sidste 2 dage. Man kan lave meget ud af lidt. Hver dag blev vores motorcykler tanket op rundt på sporet ved militære poster. Et par friske fyre stod ved hver post og skænkede ren eller olieblandet benzin op. Sjovt nok kunne de aldrig for-

stå et ”Thank you, its full now”. Men heldigvis gik der ikke brand i maskineriet når de hældte over, og vi kunne i samme omgang få smurt kæde – så længe lageret havedes – og drikke en gratis flaske vand; man kunne jo godt gå hen og blive lidt tør i organet. Fra tankdepoterne og direkte videre i landskabet, som jeg til tider forvekslede med et postkort. Så smukt var der. Jeg er i tvivl om Jamie Dobb, tidligere dobbelt verdensmester i motocoss, nød turen lige så meget som jeg. Han så i

Forcering af den mest uhyggelige sektion af dem alle.

Tidligere vinder fra ’73 overrakte Finisher-Awards. her til Peter Weiss (th.)

www.jegstrupcross.dk

Jegstrup APS . Tvedens Allé 2 . DK-9381 Sulsted Tlf. +45 96 39 17 02 . Fax +45 96 39 17 01 . jegstrup@mail.dk Importør til Norden af TM Racing & Cobra - Lagerførende af reservedele.


OFF-TRACK: TRIAl hvert fald noget hængt ud da jeg kørte forbi ham på en af dagens transportsektioner! Hver aften blev der ringet hjem til Thomas Ertmann, webmaster på www.rebildtrialsport. dk, og aflagt rapport for dagens strabadser. Indenfor Trial sporten var der stor opmærksomhed omkring vores deltagelse og samtidig en vis skepsis i forhold til vores chancer for at gennemføre. Og forståeligt nok, for det holdt skam hårdt. Dagene var ens til forveksling. Stå op, morgenmad, køre ræs, ringe til Thomas, spise, bade og sove. Sådan gik det taktfast i 6 dage og pludselig var det forbi. Tiden går stærkt når man har det sjovt! Vi kørte i mål lørdag eftermiddag på byens torv, og jeg kørte op på Finish-podiet og blev interviewet. Dansk deltagelse, hvorfor jeg var med og hvordan det var gået, var omdrejningspunktet for interviewet. Det var en dejlig afslutning på et fantastisk løb. Mit håb var at gennemføre løbet i den bedre halvdel men jeg kunne ikke have gjort det bedre. Man må spille de kort man har på hænderne, og det gjorde vi alle. Ole Kristensen blev nr. 179, Thomas Pedersen nr. 180, jeg blev

nr. 199, Dan Jørgensen nr. 206, Jesper Antonsen nr. 216 og Kurt Hansen blev som nævnt udelukket efter de 2 første dage. Men generelt er jeg godt tilfreds og stolt af resultatet som debutant og med et solidt års Trial erfaring i rygsækken. Dette løb har uden sammenligning været den største motorsportsoplevelse og en milepæl i mit liv. Jeg havde hjemmefra ikke i den vildeste fantasi forestillet mig at det skulle blive så spændende, så utroligt bjergtagende smukt at køre i højlandet og spejde ud over bakker, søer, dale, vandfald, blå himmel og varmende sol. At møde så mange rare mennesker og bliver udfordret, mens man lever livet på højeste blus kan ikke tages for givet. For mit vedkommende var det rigtig fedt at tage på tur med den danske Trial Elite, og lære dem bedre at kende. Vi kom suverænt ud af det sammen, og lavede fis og ballade med hinanden i stor stil. Hele turen var fyldt med humor og kammeratskab. Det er den ånd der definerer Trial sporten og folket, og jeg kan ikke sige nok positivt om denne mestersport. Scottish er en enestående oplevelse, som jeg med statsgaranti ansøger om deltagelse til igen næste år!

Vi leverer også til: Jesper Kjær Jørgensen, Brian Kjær Jørgensen, Rasmus Lynggaard, Kasper Lynggaard, Jonas D. Larsen, Mathias Keller, & mange flere...

Trelleborg off road dæk Trelleborg leverer nu super dæk fra 10 til 21”. Fra den mindste minicrosser til de helt store 500/600 cc.

Tenmaster T754

Supermaster T949

Maxi Grip T434

100/100-19 110/90-19

100/100-19 110/90-19 120/90-19

80/100-21

Minidæk. Ekstra grip T919 fordæk 70/100-19 70/100-17 60/100-14 250/12 Minidæk. Bagdæk 2,75-10 Stonemaster T920 80/100-12 Stonemaster T920 4,10-14 Tenmaster T754 80/100-16 Tenmaster T754

SPAR op til 50% på Øhlins - Se mere på vores hjemmeside Kontakt F.I.Motorcykler på tlf. 5783 3348 www.fimotorcykler.dk Forhandler: Autocentrum Skårup 2447 8889 Levering på banen, efter aftale.

29


crosser på spring

Appetit på ræs og risengrød:

Den hurtigste Noah nogensinde Rudkøbing. Men sidste efterår gik det op for Noah, at han sagtens kunne overvinde sin ”temposkræk”. – Jeg er begyndt at køre rigtig stærk nu, og det har givet mig appetit på ræs! Noah’s egen løbskalender for i år viser da også, at han ikke længere går af vejen for konkurrenceræs. Ved MCS’ klubmesterskab har han foreløbig kørt sig ind på en 1. plads og han er sikker på en skammelplads i KM. Nu håber Noah naturligvis også på gode resultater i de jysk-fynske mesterskaber. Desuden har han tilmeldt sig en stribe pokalløb i år. Nogle af dem køres langt væk fra hjemmebanen ved Svendborg, f.eks. Sensommer Cup på Mosegårdsbanen, Kids Cup og ikke mindst Mis Recykling Pokal-stævnet, der skal køres på Møllegårdsbanen ved Høng sidst i juni.

Noah Elmegaard Ejlersen Født: 18. juni 2002 Stjernetegn: Gemini (Tvillingerne) Kælenavn: Mobi

- Jeg har været medlem af Motorcykelklubben Svendborg (MCS) i fire år, men jeg har ikke kørt så mange løb. Jeg har altid syntes, at jeg ikke var god nok til løb og så nytter det jo ikke at stille op. Man deltager jo for at vinde og så skal man jo være hurtig. Sådan fortæller 8-årige Noah Elmegaard Ejlersen, der bor i

Udebane-tjek - Derfor var jeg for nylig på Møllegårdsbanen, for at se, hvor god banen er. Og den er rigtig god. Jeg fik lov at køre med til VM Høngs klubmesterskab – uden for konkurrence naturligvis, men jeg var den hurtigste i 50 C-klassen. Det lover jo godt for resten af sæsonen. Noah er næstyngste ud af en flok på fire brødre, der alle synes at være bidt af en gal crosser. Noah fortæller: - Vi har vores

Søn af: Nina og Jesper Ejlersen Klub: Motorcykelklubben Svendborg Klub (MCS) Kværn: KTM 50 cc Nummerplade: # 419

Noah med gassen i bund mod det flagrende skakbræt forude – temposkræk? Næh – dét var engang.

eget ”familieteam Ejlersen”. Min bror Leander kører i klassen C 144, Oliver er netop rykket op til C 85-klassen. Så kommer jeg som C 50-kører og min 2-årige lillebror Willads fræser rundt på sin plastik-løbescooter. Han er indtil videre mekanikermedhjælper og teamets maskot. Vi trænes af både min mor og far, som også er vores mekker.

Ensomme pokaler keder sig på hylden Noah har prøvet at køre et løb til ende med en brækket arm og en klemt lillefinger. - Det gjorde pokkers ondt, indtil jeg fik armen i gips på hospitalet. Det var ikke sjovt, men så har man prøvet det også. - Jeg har kun tre pokaler og en erindringspræmie på hylden, og de keder sig ernormt. Jeg håber derfor på mange pokaler i år, så de ikke længere behøver at være alene. Noah træner flittigt og der bliver ikke tid til ret meget andet. Lidt hygge med familien omkring en skål risengrød bliver det dog ofte til. - Jeg er helt vild med risengrød med nisseøl. Jeg tager altid mindst fem portioner! Ræs og risengrød – det er sagen! Vi ønsker Noah mange pokaler og skammelpladser, masser af risengrød og nul skader.

Klasse: C 50 Livret: Risengrød med nisseøl Tekst & foto: Henning Gondesen Becker ”Gammelsmølfen”

30

Som gæstekører ved et af VM Høngs klubmester-afdelinger flages Noah ud som heat-vinder i klassen C 50. Alle gode cross-ånder nikker til hinanden og er enige: - Den hurtigste Noah nogensinde!

Crosser på spring Har du forslag til en ny "Crosser på Spring"! Send en mail til: micro-cross@hotmail.com


MOTOCROSS

DMUSPORT.Dk

NYE OG BRUGTE CROSS’ERE – REPARATION, UDSTYR OG RESERVEDELE

sport, Der ryKKer!

J.N. CROSS

Tlf. 75 19 53 55 · www.jncross.dk

nye cross maskiner rabattilbud

DOMA UDSTØDNING fra kr. 5.295,00

NYE Honda cr 150 09 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32800 Suzuki rm 85 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25995 Suzuki rm 125 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38995 Suzuki rm 450 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 44995 Yamaha yz 85 høj . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27995 Smc 50 buzy quad . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8995 BrugtE Honda crf 50 09 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7800 Suzuki rm 85 lav motor rep . . . . . . . . . . . . . . 15800 Yamaha yz 85 høj 07 motor rep . . . . . . . . . . 15800 Suzuki rm 125 04 løbsklar . . . . . . . . . . . . . . 15800 Suzuki rm 250 demo 15 timer . . . . . . . . . . . 23800 Suzuki rmz 250 07 flot . . . . . . . . . . . . . . . . . 26800 Suzuki rmz 450 05 motor rep . . . . . . . . . . . . 22500 Honda crf 250 09 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33800

Navervej 5 8382 Hinnerup Tlf. 86 91 12 00 Fax 86 98 86 82

www.villadsensmc.dk Stort reservedelslager til KTM.

Se også www.bj-mc.dk

Vi forhandler i øvrigt reservedele til Yamaha, Honda, Suzuki og Kawasaki. Valløvej 3 9800 Hjørring tlf.98911301-28729309

vi tar gerne din crosser i bytte på landevejs mc

E-mail: info@toftegaardsmx-shop.dk www.toftegaardsmx-shop.dk

cylinder service - reparationer - rerservedele samt alt hvad du skal bruge til cross

www.jegstrupcross.dk

Se nye og brugte MC’er på vores hjemmeside!

Hovedgaden 55A, Snejbjerg, Herning Tlf. 97 16 13 06 - 20 65 62 43

31


DMU

På S t r e j f to g i H i S to r i e n

Den unikke Motorbane i FreDerikssunD tegningen her, venligt stillet til rådighed af frederikssunds lokalarkiv, viser placeringen af motorbanen øverst til venstre ved jernbanen, der via en bro og en dæmning førte over roskilde fjord til halvøen Hornsherred og videre over ringsted til næstved. i modsat retning førte jernbanen direkte til København. jernbanen og broen er der ikke mere, men dæmningen på Hornsherred siden ligger der stadig. Ude til højre ses Kronprins frederiks (frederik d.9.) bro og dæmningen, hvor landevejen går over fjorden på en klapbro og en dæmning. området ved banen hedder Kalvø. Det flade areal banen lå på, kaldes Bløden.

AF SØReN KjæR

eget jernbanespor og egen perron. Midt i 30`ernes krise blev der tænkt stort i Frederikssund. AF SØReN KjæR

1914

1934

DMU stiftes

Motorbanen i Frederikssund indvies

32

2010


DMU

Søndag den 26. August 1934 kunne man indvi banen, som med sin specielle facon var unik, og som kunne bruges af både motorcykler og biler, og i 1935 også til hestevæddeløb.

i

1933 fremkom Sjællands Stifts Motorklub med et forslag om anlæggelse at en motorbane ved Frederikssund. Byrådet støttede op og tegnede aktier. Projektet skulle udføres som nødhjælpsarbejde i 30-ernes store arbejdsløshed. Den 23. August 1933 stiftedes selskabet A/S Frederikssund Stadion. Initiativet til banen blev overtaget af Frederikssund Motorklub med Richard Erlandsen, Erland Nielsen og Eigil Nielsen i spidsen. Desuden gik to lodsejere, redaktør Theisen-Krestensen og gårdejer C. F. Lassen ind i selskabet og udlejede 32 tdr. land (ca. 176.000 m2) til formålet. Den næsten 6-kantede motorbane med de store sving, fik i midterfeltet anlagt en fodboldbane med en cindersbelagt løbebane rundt om. Banen skulle have eget jernbanespor og egen perron som gav direkte indgang til banen. Og man kunne komme med tog direkte fra Københavns centrum til motorbanen på blot 50 minutter. Kørernes ryttergård var placeret næsten ud til fjorden. Den skulle indrettes med kabiner til hver kører og en regulær afprøvningsstrækning for motorcyklerne. Søndag den 26. August 1934 kunne man indvi banen, som med sin specielle facon var unik, og som kunne bruges af både motorcykler og biler, og i 1935 også til hestevæddeløb. Banen var 1048 meter lang med lang-

Svend Aage engstrøm med elektrolpokalen i 1938.

sider op til 25 meter brede og svingbredder på op mod 32 meter. Danmarks Motor Unions generalsekretær Vald. Hoffmeyer udtrykte, at bygningen af dette store stadion var dansk motorsports store chance. Forholdene her overtrumfede både Solvalla traverbanen ved Stockholm og Bjerkebanen ved Oslo, hvor man ellers kørte de fleste af de nordiske jordbaneløb. Europamesteren Østrigeren Martin Schneeweiss deltog på Frederikssundbanen i 1935 i et græsbaneløb og mødte de bedste af den tids danske stjernekørere, Svend Aage Engstrøm, Baltzer Hansen og Svend Aage Sørensen foran en tusindtallig tilskuerskare. I 1937 kørtes den 2. maj i overværelse af ca. 6.000 tilskuere et internationalt løb, som blev vundet af svenskeren Steen Ednalund foran Svend Aage Engstrøm. I 1938 kørtes Elektrol løbet på banen i Frederikssund, og her sikrede Engstrøm sig sin første aktie i den fornemme pokal. Der skulle gå 11 år, før han i 1949 fik anden aktie i pokalen på Charlottenlund, men han vandt den aldrig til ejendom. I 1938 kørtes også om det nordiske mesterskab på en meget ujævn Frederikssund bane. Her genvandt Engstrøm mesterskabet, og det danske hold bestående af Engstrøm, Baltzer Hansen og Svend Aage Sørensen vandt nationskonkurrencen foran Finland, Norge og Sverige. Den danske side-

vognskører David Axelsson fra København vandt mesterskabet i sin klasse. På det norske hold deltog b. a. Leif Samsing og Alf Hjort. Samsing klagede over, at han fik ondt i nyrerne på grund af rysteriet på den ujævne bane. Den senere norske motorstjerne Leif ”Basse” Hveem havde ved denne lejlighed som 18-årig sit første løb i Danmark i 350 cc klassen, som han vandt med et gammelt bagdæk, som han lånte af Baltzer Hansen. I denne klasse deltog også Bent Jensen, Danmark, Børje Haag, Sverige og Leo Romppanen, Finland. Banen nød stor bevågenhed og mange fine arrangementer blev gennemført med stor tilstrømning af publikum. Desværre gjaldt succesen ikke økonomien. I 1937 gik aktieselskabet i betalingsstandsning. Man kan her, som på flere andre danske baner mistænke den forhadte statsafgift på 60 % af entreindtægten som en medvirkende årsag. Som det fremgår af ovenstående, blev der trods betalingsstandsningen gennemført både Elektrolløbet og den nordiske mesterskabsfinale. Referatet fra den sidste fortæller om en meget ujævn bane, og man kan gætte på, at pengemangel har medvirket til minimal klargøring af banen før dette vigtige løb. Der foreligger ingen rapporter om senere løb på denne store, flotte og særprægede bane, og efter 2. verdenskrig var banen nedlagt.

På billedet fra åbningen ses fra venstre redaktør theisen-Krestensen, sagfører richard Knudsen og frederikssunds borgmester emil retoft. Køreren, der læner sig op ad sin motorcykel er Svend Aage engstrøm. i baggrunden står banens åbne dommertårn.

33


DMU

NION U R O T O M S K R A M N KlUBTRæNeR I DA hVIS DU GåR MeD TRæNeR-AMBITIONeR, Så eR DMU KlUBTRæNeR 1 KURSUS NOGeT FOR DIG. Klubtræner 1 er forudsætningen for at komme i gang med en træneruddannelse, som i sidste ende kan resultere i erhvervelse af Diplomtrænerkurset. Materialet som anvendes ved undervisningen er udviklet af Danmarks Idræts-Forbund (DIF) og er suppleret af genspecifikt materiale for disciplinerne BMX, MX, RR og Speedway udviklet af DMUs dygtige og vidende talent- og landstrænere. Det langsigtede mål med træneruddannelserne er, at de fleste af landets BMX -, MX-, RR- og Speedway-klubber som minimum skal have en eller flere klubtrænere med DMUs Klubtræner 1 uddannelse - og meget gerne også den efterfølgende Klubtræner 2. Talenttrænere som arbejder i Team Danmark/ DMU-regi skal over en aftalt periode have gennemgået og bestået både Klubtræner 1 og 2. De fuldtidsansatte landstrænere skal herudover have gennemgået og bestået en Diplomtræneruddannelse.

DATOER Klubtræner 1 - kursus: 1. del fra fredag den 08.-10. oktober 2010 2. del fra lørdag den 30.-31. oktober 2010

g tIlMelD DI ! U allereDe N

Begge weekender er undervisningen henlagt til Idrætscenter Vest i Holstebro, der fungerer som base for ”LIVE-instruktion” på nærliggende baner. KuRSuSAFGIFT Kursusafgiften til ”Klubtræner 1” er 2.000 kroner (eksakt pris meddeles ved tilmelding). Prisen inkluderer overnatning, bespisning og kursusmateriale (dog ekskl. transport). I de fleste tilfælde vil der kunne søges hjælp og støtte i enten klub og/eller kommune til en sådan uddannelse. TIlMElDING For tilmelding skal du sende en mail til Joy Nordkvist fra DMU`s uddannelsesudvalg på adressen joy@teamrike.dk. Husk at notere navn, adresse og klub-tilhørsforhold i mailen.

-Til "klubtræner 1" er forhåndsinviteret personer fra 4–5 udvalgte klubber indenfor BMX, Motocross, Road Racing og Speedway. Kursus deltagerne vil udelukkende være folk med hang til fart og mere eller mindre benzin i blodet. På DMus Klubtræner 1 og 2 undgår du, at læreren relaterer undervisningen til fx fodbold, håndbold eller badminton.

Den professionelle løsning til egenkontrol Den nye vejledning om støj fra motorsportsanlæg stiller krav om egenkontrol. Men vejledningen åbner samtidig for mere køretid, når egenkontrollen viser, at der er styr på støjen. Det kan I dokumentere med CBRacingPlan©. Fordelene ved anvendelse af CBRacingPlan© er indlysende: Øget aktivitet inden for eksisterende støjgrænser Frihed til selv at planlægge Automatisk generering af trænings-journaler Kan benyttes manuelt eller sammen med AMB’s transpondere for automatisk egenkontrol uden arbejde for træningslederne. For yderligere information kontakt Henrik Højlund Larsen på telefon 9879 9893

34


DMU

kLUMME

TeKST: BIRGeR KYhl

HvAD er eT KIKSET hEAT værD?

j

eg vil i denne klumme prøve på at besvare spørgsmålet med udgangspunkt i min situation som sportschef i DMU. En stilling hvor jeg har medansvaret for en fornuftig, social og menneskelig udvikling af de mange og spirende talenter, som heldigvis hele tiden dukker op i alle DMUs discipliner. Jeg erkender, at mit primære arbejdsområde ligger inden for eliten i disciplinerne: BMX, MX og Speedway, men uden det brede og frivillige klubarbejde er der ingen piger og drenge, som kommer til at køre BMX eller motorcykelsport, og dermed heller ingen talentudvikling på den lange bane. Overskriften: ”Hvad er et kikset heat værd?” kommer af, at jeg utallige gange, desværre, har oplevet, at forældre, og det er især mænd, sikkert i ”en god sags tjeneste” umiddelbart efter at deres 10-årige søn er kørt i pit, har

uddelt jorden største skideballe og det ofte for ”åben skærm”. Resultatet udeblev ikke. En dreng som måtte knibe til tåre i fuld offentlighed. Jeg vil sige lige som Danmarks Dronning engang gjorde det i en nytårstale: ”Det kan vi ikke være bekendt!”.

kant overvægt af lyse og glade timer. Det drejer sig jo ikke om hverken en verdensomspændende finanskrise eller krigen i Irak eller Afghanistan, men i virkeligheden om en spændende, fascinerende og grebet rigtigt an - udviklende leg. Hermed ikke være sagt, at der

Det drejer sig jo ikke om hverken en verdensomspændende finanskrise eller krigen i Irak ... Og hvorfor så ikke det? Der jo megen fritid og megen økonomi på spil for den lille familie. Nuvel det erkender jeg, men det er dog et frit valg, som alle forældre har været inde over, når der skulle vælges hvad Michel eller Michael skulle dyrke af fritidsinteresse. Efter min subjektive opfattelse er al sport og idræt en fritidssyssel, som altid skal have en mar-

Team Danmark og Danmarks Idræts-Forbund udarbejdede i 2007 et ”Etisk Kodeks for dansk Konkurrenceidræt”. Kodekset indeholder mange nyttige råd som skal understøtte sportens positive værdier, og er målrettet forskellige modtagergrupper, herunder forældre, sportsudøvere og trænere.

ikke skal arbejdes hårdt for sagen (målet), at der ikke skal planlægges og evalueres, at der ikke skal være alvor i legen. Jeg siger blot, at det skal ske på en for både barnet/den unge og den voksne - anstændig måde. Hvad der ligger i det, er jeg sikker på at alle forældre ved, men nogle desværre blot glemmer i kampens hede.

5. Vær positiv både i modgang og medgang! 6. Latterliggør aldrig et barn og råb ikke ad det, hvis det har begået en fejl! 7. Husk, at børn og unge lærer bedst gennem eksempler. Værdsæt altid gode præstationer fra alle børn og unge! 8. Respektér dommeres og officials’ af-

Etiske normer for forældre 1. Husk, at dit barn deltager for at glæde sig selv og ikke dig! 2. Tilskynd kun dit barn til at deltage, tving det ikke!

gørelser og lær børn og unge at gøre det samme! 9. Værdsæt frivillige trænere, ledere og officials. Uden dem kunne dit barn ikke deltage inogen kamp/konkurrence!

3. Tilskynd dit barn til at spille eller udøve sin idræt efter reglerne og til at løse konflikter uden fjendtlighed eller vold! 4. Støt og opmunter alle børn og unge i træning og konkurrence - ikke bare dine egne!

10. Respektér ethvert barns rettigheder og værdighed - uafhængigt af køn, race, etnisk og religiøst tilhørsforhold!

Birger Kyhl, Sportschef DMU

/ Kilde: Etisk Kodeks for dansk Konkurrenceidræt, side 15

Sekretariat: idrættenS HuS Brøndby Stadion 20 2605 Brøndby Tlf. 43 26 26 13 Telefax: 43 26 26 15 Email: dmu@dmusport.dk kontortid Mandag-fredag fra kl. 9.00-16.00 Telefontid: kl. 12.30 - 16.00 Bank: Jyske Bank kontonr. 5044 109 2819 DMU’s hjemmeside: www.dmusport.dk GeneraLSekretær Henrik Funder Kristensen Tlf.: 43 26 26 14 Email: hk@dmusport.dk kommunikationScHef Kenneth Majkjær Mikkelsen Tlf.: 43 26 26 18 Email: km@dmusport.dk eVentmanaGer Christian Primby Tlf.: 41 16 32 32 Email: cp@dmusport.dk SPortScHef Birger Kyhl Tlf.: 29 68 68 70 Email: bk@dmusport.dk SPortSSekretær Søren Andersen Tlf.: 43 26 26 12 Email: sa@dmusport.dk reGnSkab oG adm. Jean Snitily Tlf.: 43 26 26 13 Email: js@dmusport.dk ProJektmedarbeJder Andreas Marslew Fritzen Tlf.: 43 26 26 19 Email: af@dmusport.dk

dmu’S miLJøSekretariat hos Grontmij carl bro, acoustica miLJøSekretariatetS Leder Henrik Højlund Larsen Telefon: 9879 9893, Mobil: 2723 9893 Email: henrik.hojlund@grontmij-carlbro.dk Gerhard Schlicker Telefon: 8228 1446, Mobil: 2723 1446 Email: gerhard.schlicker@grontmij-carlbro.dk niels Jørgen Hviid Telefon: 8928 8103, Mobil: 2723 8103 35 E-mail: niels.jorgen.hviid@grontmij-carlbro.dk


Afsendt via: PortoService ApS, Postbox 9490, 9490 Pandrup

Magasinpost UMM ID-nr. 42470

Ændringer vedrørende abonnementet, ring venligst 43 26 26 13

3450 Goggles kr. 389,-

3060 Hjelm kr. 1746,4010 Handske kr. 298,-

7012 Trøje kr. 348,-

6012 Buks kr. 1328,-

Knæ Protector kr. 398,Net Protector kr. 1498,-

Bryst Protector kr. 898,-

Nakke Protector kr. 898,-

Se de flotte serier af ProGrip tøj og beskyttelse i Cross Nøglen. Tøj og beskyttere leveres også i børnestørrelse. Se også ProGrip Cross briller, hvor glassene skifter fra mørk til lys på få sekunder. Tjek www.maxmc.dk og find forhandleren. 36

Max MC Import A/S · www.maxmc.dk Tel. 74 40 48 61 kan anvise nærmeste forhandler.


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.