Soldaten april 2011

Page 1

2011 NR. 3

REKRUTTEN DER NÆGTEDE Læs det nærgående interview med Jonas, der nægtede at parere ordre som værnepligtig i Israel.

+ MUSIK TIL ALLE BEHOV, BLÆREDE BARETTELSER, UNDSKYLDNINGSFORMULAR, FEST MED GARDERNES DAMER, RETRO OG MEGET MERE


LEDER Leder:

At nægte eller ikke At nægte

Udgiver: Forsvarets Mediecenter Danneskiold-Samsøes Allé 1 1434 København K e-mail:

vpl-soldat02@mil.dk

telefon:

32 66 55 58

Ansvarshavende redaktør: Vickie Lind Redaktion: Dennis von Buchleitner Peter Falk Holm Korrektur: Klavs Vedel Art Direction: Mikkel Inumineq Jørgensen Oplag: 6.500 Copyright: Indholdet i Soldaten kan frit citeres med angivelse af kilde. Artikler udtrykker ikke nødvendigvis FMC´s eller Værnepligtsrådets holdninger.

Dit basis er justeret, så det sidder perfekt, du har lært at tælle til fire, og du kender Kuffens menukort til fingerspidserne. Du har lært, at afvaskning af sløring er satans måde at frarøve dig din søvn på, og at du med et hundrede procent sikkerhed bliver kørt ned, hvis du glemmer refleksbindet før solopgang. De indledende øvelser er gjort, og du har forhåbentlig fundet dig godt til rette i firmaet. Men selvom hverdagen efterhånden er en rutine, er der stadig masser at lære. Nogle ting må man dog opgive at forstå – for eksempel hvorfor kantinen ikke bare kalder alle deres varme retter for “kødsurprise med gulerødder”, eller hvad den der “klump”, man skal være med på, egentlig er. Det betyder selvfølgelig at du bliver nødt til at gøre som der bliver sagt - nu er det for sent at nægte. Det var det egentlig også for Jonas, der var værnepligtig i Israel. Han gjorde det

alligevel, og det ændrede hans liv. Læs det nærgående interview med ham på side 10. I Danmark nægtede Andreas helt at være i militæret - læs på side 20 om hvorfor han ikke ville i trøjen, og hvad han brugte sin nægtertjeneste på. Hvis du bare er her for at kigge på damer (din gris!), kan du slå op på side 14 og glæde dig over de mange billeder, bladets udsendte fik fra livgardernes Blå Fest. Som altid er bladet selvfølgelig også spækket med fede anmeldelser, brugbare guides og skæve historier fra livet som menig – lige til at tage med på lokummet, på skydebanen eller under sengelampens skær. God læselyst /Redaktionen

Synes du DEN HER tegning er fed? Så glæd dig til side 18 og 19!

Basserne

2 - SOLDATEN


SOLDATEN - 3


ANMELDELSE

redAktionen AnbefAler: Når der skal prikkes vabler

PETER ANBEFALER:

Når dagen har været lang og natten kold som en sergents morgenvækning. Når det eneste, du har brug for, er selvmedlidenhed, enerum og fødderne oppe, er dette nummer perfekt. Teksten handler om 170 dage som værnepligtig i kulde og glemsel. Et imponerende sammenspil af banjo, harmonika, markante kantslag og en tonstung stortromme er opskriften på et episk sjælevræl for dig, der har haft en hård dag. Kaizers Orchestra - 170 Fra albummet ”Ompa Til Du dør”

Musik at straffe jern til Hvis du mener, at din værnepligt ikke indeholder nok træning, og din krop skriger efter at komme ind under bænkpressen efter aftrædelse, er det her nummeret for dig. Rytmisk growl og heavytrommer, som grænser til afrikanske takter, holder et godt og aggressivt tempo, som gør det nemt at straffe sig selv. Disturbed - Get down with the sickness. Fra albummet ”Ten Thousand Fists”

Soundtrack til togturen Er det dig, som altid skal den anden vej end de andre fredag? Er du den, som skal sidde to timer længere end dine kollegaer? ”Stepping in front of a runaway train/ just to feel alive again” – sådan lyder de første ord, der nærmest hviskes hen over den melankolske guitar. Man hører intet andet end Josés glatte, mørke vokal, alt imens foden slår takten og fingrene let og elegant glider over strengene. Alt sammen passer perfekt til at skue ud af vinduet i et IC4-tog. José González - Far Away Fra soundtracket til spillet ”Red Dead Redemption”

Til menig Svandsen Til jer menige, som stolt bærer navne, der kan få os andre til at trække på smilebåndet. Til jer, som til trods for sergenters spydighed stadig står ret og rank i geleddet med et navneskilt som uagtet den ”uheldige” sammensætning af bogstaver bæres med værdighed. Til alle jer sergenter som menige, der må gå igennem hverdagen med pigenavne og sjofle ord efter fornavnet. Det her nummer er til jer. Johnny Cash- A Boy Named Sue Fra albummet ”At San Quentin”

Musik, du kan afreagere til Du kender godt de dage. Dem, hvor sergenten lige skal bruge fem minutter ekstra på at finde noget støv, som man umuligt burde kunne finde, selv med hjælp fra Hubble-teleskopet. De dage, hvor DF får øje på, at dine snørebånd, som ellers altid er bundet ordentligt, ligner lort. De dage, hvor tanken efter hvert ”Javel” altid er ”fuck you” og det eneste, du kan sige om din sergent, er ”You’re just some racist who can’t tie my laces. Your point of view is medieval”. Lily Allen – Fuck you Fra albummet ”Its not me, its you”

4 - SOLDATEN


ANMELDELSE

Musik til Alle behov Til løbeturen Hvert skridt, du tager, smerter som et ekko fra døgnøvelsen i går. Men med en smule vilje og en falsetskrålende motown-brother bankende i øregangen presser du dig selv til det yderste. Tag en god 10 km til Gnarls Barkleys “Run” - og tag udfordringen op, når der skråles “Hurry little children/Run this way/I have got a beast at bay!” Gnarls Barkley – Run Fra albummet “An odd couple”

IS

Til kasernerengøring

DENN

LER: A F E ANB

“It´s got to be perfect”. Titlen på Fairground Attractions udødelige evergreen taler vidst for sig selv. Det kan umuligt give anledning til spørgsmål, at fredagens kasernerengøring vil forløbe med mere engagement med dette nummer i højttalerne – og selv de befalingsmænd, der ikke mener, at musik og rengøring hører sammen, må mærke hjertet smelte ved lyden af værnepligtige, der synger om den perfekte rengøring. Fairground Attraction – it´s got to be perfect Fra albummet “The First of a Million Kisses“

Musik at vågne til I forhold til at vågne i sin egen seng søndag eftermiddag er det en lidt anden fornøjelse at vågne klokken 05:30 på kasernen mandag morgen. Her er der ingen kære Sys Bjerre: der skal knald på! Gør “Chop Suey!” med System of a Down til alarmtonen på din mobil, og du få dig en brat, men kick-ass opvågning! System of a down – Chop Suey! Fra albummet “Toxicity”

Når skabsordenen ikke spiller Det kan jo smutte for selv den bedste. Hvis din befalingsmand opdager den krøllede kampskjorte bagerst i skabet, foreslår jeg, at du sætter “Cleaning out my closet” på fra mesterrapperen Eminem. I stedet for “momma” kan man jo passende synge “sergeant” i omkvædet. (Husk også at udfylde en undskyldningsformular, se side 13). Eminem – Cleaning out my closet Fra albummet “The Eminem Show”

På vej til kasernen Du har været hjemme og lufte konen og duske hunden – og nu sidder du i toget eller i bilen på vej til en ny forrygende uge i det danske forsvar. Mens du tænker på den kommende uge, med alt hvad den indebærer af nattevagter, støvlepuds og morgenappel klokken kvart i helvede, bør du høre Dolly Partons “9 to 5”. Så kan du i hvert fald for en stund drømme dig til en arbejdsdag med menneskelige arbejdstider. Dolly Parton - 9 to 5 Soundtrack fra filmen af samme navn.

SOLDATEN - 5


SOLDATERSANG

Hurra, hurra, hurra!

Når tysken kommer her, når tysken kommer her, Min fader og min mor, beklager jeg enhver, min fader og min mor, ja, beklager jeg enhver. Dengang jeg drog af sted, de sagde disse ord, Til Peder og til Povl dengang jeg drog af sted, ja, de sagde disse ord: han siger: ”Du bist faul”, min pige ville med, ”Når dem, vi stole på, og skælder man ham ud på ja, min pige ville med. i krigen monne gå, dansk, så siger han: ”Hols Det kan du ej, min ven, hvem skal så pløje markerne, maul!” jeg går i krigen hen, og hvem skal græsset slå?” For folk, som taler alle sprog, og hvis jeg ikke falder, kom- Ja, det er netop derfor, vi alle er det nu lige fedt, mer jeg nok hjem igen. må af sted, men Fanden heller inte for Ja, var der ingen fare, så blev for ellers kommer tysken og den, som kun har ét. jeg her hos dig, hjælper os dermed. Og derfor vil jeg slås som tapmen alle Danmarks piger, de Og derfor vil jeg slås som tap- per landsoldat. stole nu på mig. per landsoldat. Og derfor vil jeg slås som tapHurra, hurra, hurra! per landsoldat. Hurra, hurra, hurra! Dengang jeg drog af sted Tekst: Peter Faber, 1848 Melodi: E. Horneman, 1848

Månedens soldatersang

Om Dannebrog jeg ved, om Dannebrog jeg ved, det faldt fra himlen ned, ja, det faldt fra himlen ned. Det flagrer i vor havn og fra soldatens favn, og ingen anden fane har som den sit eget navn. Og den har tysken hånet og trådt den under fod. Nej, dertil er vor fane for gammel og for god! Og derfor vil jeg slås som tapper landsoldat.

Vi byde fjende trods, vi byde fjenden trods, når kongen er med os, ja, når kongen er med os. Med draget sværd han står, han snakker ej, men slår, så dansk som han var ingen konge her i mange år. De lader, som de tror, at han inte mer er fri, og selv vil de dog ha’ ham i det tyske slaveri. Se, derfor vil jeg slås som tapper landsoldat.

For pigen og vort land, for pigen og vort land vi kæmper alle mand, ja, vi kæmper, alle mand. Og vé det usle drog, der elsker ej sit sprog og ej vil ofre liv og blod for gamle Dannebrog! Men kommer jeg ej hjem til min gamle far og mor, Kong Frederik vil trøste dem med disse hersens ord: ”Sit løfte har han holdt, den tapre landsoldat”.

Hurra, hurra, hurra!

Hurra, hurra, hurra!

Hurra, hurra, hurra!

6 - SOLDATEN


BLIV SKRIBENT

Bliv skribent på SOLDATEN Ønsker du at se værnepligten for en ny side? Føler du dig mere sikker med et kamera end et gevær? Er du ham, som ALDRIG glemmer skriveredskaber i felten? Er det dig, som læser SOLDATEN og gang på gang tænker: ”Amatører”? Så har vi lige stillingen til dig! Vi på SOLDATEN søger netop dig, som har et talent for at skrive og fotografere. Har du lyst til at fortsætte i de værnepligtiges rang, men uden sergentens råben og skrigen? Ved at forlænge din værnepligt med yderlige otte måneder kan du arbejde som skribent og fotograf på de værnepligtiges blad SOLDATEN. Du vil dele kontor med værnepligtsrådet på Marinestation Holmen i København. Ansættelsesforholdene er akkurat som værnepligtige. Du vil få stillet et værelse til rådighed på kasernen, rejsekort og kostpenge.

Som ansat på SOLDATEN vil du: • komme i felten med de værnepligtige •

a rbejde på en fleksibel og aktiv arbejdsplads i midten af København

lære forsvaret at kende fra en ny vinkel

jælpe med at fremme kommunikationen h imellem værnepligtige

Arbejde sammen med Forsvarets Mediecenter og Værnepligtsrådet

kunne arbejde i civil beklædning

af ukendte grunde få udleveret en HRU-udrystning

Send os en ansøgning med evt. billeder og/eller tekst som viser dine evner som kommende skribent på SOLDATEN. Mail: vpl-soldaten01@mil.dk og vickie@ftv.dk Telefon: 32665558 SOLDATEN! Er det noget for dig? SOLDATEN - 7


BLÆREDE BARETTELSER

blærede bArettelser Sidder din baret stadig som en kokkehue? Dingler dine rekrutnosser stadig slapt ned langs nakken? SOLDATEN blæser til kamp mod fesen hovedbeklædning og bringer dig på disse sider en oversigt over de mest klassiske justeringer af din vigtigste uniformsgenstand.

trick 1: en stejl bAret er en gejl bAret

trick 2: Mindre hovedpine

Bag dit baretmærke sidder en lille smart ordning, der beskytter din pande mod de to metalmodhager, der holder mærket fast. Men som enhver god paradesoldat ved, må man lide for skønheden. Hvis du klipper klappen af, vil du opdage, at dit baretmærke pludselig kan stejle kækt over din ømme pande.

Hvis du har fulgt trick 1, vil du opdage, at der stikker to gyldne modhager direkte ind i panden på dig. Så for at undgå unødig hovedpine bør du huske at bukke stængerne sammen som vist på billedet..

O: ude, der BONUSINFre nogle højtrangerede partysåkilleværsrdlidert diskret. r, l der væ aret i stykke Som altid vi klipper din b u d at , ve ikke vil ha

8 - SOLDATEN


BLÆREDE BARETTELSER

trick 3: få styr på nosserne Uanset hvor mange milliarder din baret spiller, kan det ødelægge dagen for en hver pirrelig befalingsmand, hvis han opdager sorte snører hænge fra barettens bagende. Det kan heldigvis nemt undgås med nål og tråd. Sy snørerne fast til barettens bagkant, og du har én bekymring mindre i din hverdag.

BONUSINFO:

Som alt andet kan det også klares med gaffatape, hvis syning ikke er din stærke side.

trick 4: så skulle dén være bArberet! Hvis du tror, det kun er dit fjæs, der skal barberes, tager du grueligt fejl. Når barbergrejet alligevel trænger til en udskiftning, bør du lige give baretten en overhaling, hvor alle unødige fnug bliver fjernet. Husk, at det er de små detaljer, der afgør, om din baret spiller eller sejler! BONUSINFO: FO: Hvis du bytter om på rækBONUSIN

kefølgen, og barberer dine kinder med Hvis du bytter om på rækkefølgen og barberer dine baret-skraberen får du en rask omgang kinder med baretskraberen, får du en rask omgang skægpest. Den fejl laver man kun én gang. skægpest. Den fejl laver man kun én gang.

trick 5: gå glAd i bAd Det er det ældste trick i bogen af én grund: det virker. Tag din baret med i badet, og sørg for at få kælet en masse for den (baretten!). Når det varme vand rammer det møre baretstof, kan det give sig mere, og du vil have større held med at trække stoffet ned over højre øre.

BONUSINFO:

Husk for alt i verden at være sikker på at baretten kan nå at tørre inden næste morgen. Mange har glemt det, og mange har fået lungebetændelse.

trick 6: hAr du penge så kA’ du få... ... et ekstra lækkert regimentsmærke! På samtlige kuffer landet over kan du opgradere dit almindelige emblem til en blingbling sergentpleaser! Sådan et kan købes for billige penge og viser god holdning. På billedet ses forskellen, der kan afgøre, om du har delingens bedst spillende baret eller ej.

SOLDATEN - 9


PORTRÆT

Den israelske værnepligt knækkede ham

På en vindomsust bjergryg i Israel står en deling og holder deres geværer i strakte arme foran kroppen. Med minimal belysning klaprer de tænder i nattens frost. De er i gang med første lektion, der involverer nærkamp med gevær. Den kvindelige sergent forsøger at få ro i geledderne uden held, og det opdager delingsføreren. Desværre. TEKST DENNIS BUCHLEITNER FOTO MIKKEL INUMINEQ

10 - SOLDATEN


Officeren hvisker noget i øret på sergenten, der med et skræmt udtryk i øjnene forlader pladsen. Den første, der så meget som smiler, bliver sparket, så han ikke rejser sig igen. Så enkel er meldingen fra den overordnede. Undervisningen genoptages, og efter kort tid sker det, der ikke må ske – en menig trækker på smilebåndet. De næste 45 minutter bliver hele delingen sparket og slået af den kampsportsuddannede officer. I blandt dem står Jonas – men hans historie begynder lang tid inden episoden..

ser af penge i ryggen, kan klare sig med en plet på papirerne, de fattige kan ikke”, fortæller han. Jonas var parat til at aftjene sin værnepligt. Den strenge disciplin havde han med hjemmefra, hvor hans autoritære far havde opdraget børneflokken med hård hånd. Der var dog intet, der kunne forberede den dengang overvægtige Jonas, som før han blev soldat vejede 110 kilo, på det fysiske pres: “Ud af de første fire måneders træning tilbringer du én måned i udgangsstilling. Resten af tiden løber du. Den første dag lovede vores overordnede, at det nu var slut med at gå. Alt skulle foregå i løb. Og det løfte holdt de, må man sige”, fortæller Jonas og griner, når jeg fortæller om, hvor lang tid man bruger på eksercits og marchtræning i Danmark: “Haha, I uddanner jo folk til at gå i krig i 1700-tallet! Fjenden er da ligeglad med, om du kan gå i takt”.

Jeg ville hellere dø end at slå ihjel. Så enkelt kan det siges. Jeg var mere parat til at ofre mit eget liv end at tage andres for mit land.

“I Israel vokser du op med militæret omkring dig altid. Hvis der ikke er en militærmagt, er der ikke noget land. I den lille landsby, jeg boede i, havde vi både flådestation, grænsepatruljer og base for flyvevåbnet. Når du går ned i kiosken, kører en konvoj forbi. Når du ligger på stranden, marcherer en deling ved vandkanten. Sådan er det”, fortæller Jonas, som var det det mest naturlige i verden. Som 16-årig kom han til session, fik en god bedømmelse og valgte kampsoldatlinjen. Han ville være i opklaringspatrulje for et kampvognskompagni – gå igennem terrænet før kampvognene. Havde han et dødsønske?

“Jeg ville hellere dø end at slå ihjel. Så enkelt kan det siges. Jeg var mere parat til at ofre mit eget liv end at tage andres for mit land. Og så ville jeg være sanitetsoldat”, siger Jonas. Selvom det lyder smukt at ville redde andre menneskers liv, var det ikke grunden til at vælge at være specialiseret i førstehjælp. I Israel skal man efter værnepligten aftjene 40 dage om året i militæret, til du er 45 år. Jonas fortæller, at det er et langt mere taknemmeligt job at sidde i en GD og afvente skader end at tage på øvelse som fodsoldat, når du er 44 år gammel. Hvorfor løb han ikke bare skrigende væk fra de obligatoriske tre års værnepligt? “Det er slet ikke en mulighed at nægte at aftjene værnepligt. Ét er, at det er strafbart. Noget andet er alles forventninger om, at du tjener dit land. At sige at du ikke har aftjent værnepligt som israeler, er det samme som at sige, at man aldrig har betalt skat som dansker. Og hvorfor skulle jeg ikke gøre min pligt, når alle i min familie har gjort det? Desuden er det bedre, at jeg udfylder min rolle som soldat, end at en eller anden psykopat, der bare hader palæstinensere, gør det”. I Israel er værnepligten en fast del af alles liv: tre år for mænd og to for kvinder, fra den dag du fylder 18. “Med mindre du er fra en rig familie, der kan klare papirarbejdet for dig, skal du ind og tjene militæret. Jeg vil skyde på, at 95 procent af indbyggerne i de fattige byer aftjener værnepligten, mens det er omkring halvdelen i de rigeste. Dem, der har mas-

Der er i det hele taget mange ting, der adskiller den israelske værnepligt fra den danske. Gad vide, om køen til tjenestestederne ville være lige så lang til Forsvarets Dag, hvis man kun fik én times fritid om dagen? Eller kun fik en løn svarende til tre kroner i timen? Hvis man kun fik 48 timers orlov hver tredje til fjerde uge (hvis altså ikke der fratrækkes en time eller hele orloven inddrages for beskidte støvler eller en halvfyldt feltflaske)? Der kan dog sættes visse lighedstegn. Eksempelvis følelsen af at have gennemført en særlig hård øvelse. “Jeg kan huske øvelsen, der skulle gøre os fortjent til at få vores baretfarve (værnepligtige starter med grå baret i Israel, red). Vi løb 27 kilometer i bagende sol over bjerge og endeløs ørken med fuld oppakning og gevær på fem timer. Blodet sivede igennem kampbukserne fra mine knæ, der var blevet skrabet mod de skarpe sten i bjerglandskabet. Jeg kunne nærmest ikke stå oprejst, men da vi fik vores nye baret, var jeg som

Vi løb 27 kilometer i bagende sol over bjerge og endeløs ørken med fuld oppakning og gevær på fem timer. Blodet sivede igennem kampbukserne fra mine knæ født på ny. Nu var jeg parat til at komme videre”, fortæller Jonas. Men det kom han aldrig. Kun et halvt år

PORTRÆT inde i værnepligten skete der noget, som skulle vende op og ned på Jonas’ liv for altid. En officer kom den skæbnesvangre majdag og fortalte, at der var afgivet ordre til, at delingen skulle til Gaza og bevogte de israelske bosættere i området. “Jeg kunne ikke fatte, at vi fik den ordre. Det gav ingen mening i mit hoved. Det drejede sig om en bosættelse på 15.000 mennesker i en by med tre millioner indbyggere – det kunne jeg ikke få mig selv til. Jeg måtte vælge imellem at miste mig selv og mine principper eller fælleskabet”. Udover delingsføreren fortalte han ingen om sit valg. Alene med den enorme beslutning, der ville koste ham den militære karriere, hans families respekt og muligheden for at blive dømt til døden ved en militærdomstol, gik Jonas i tre uger sammen med sine kammerater. Her begyndte den nedtur, der for altid vil være mindet om tiden i den israelske hær. Efter de tre uger blev han efter ordre fra en psykiater forflyttet til et andet regiment, hvor han skulle tjene som kampvognsmekaniker i et miljø, der var lysår fra kamptropregimentet, han kom fra. Mindet om forflyttelsen får hans stemme til at dirre, når han fortæller om det: “Eftersom alle skal aftjene værnepligten, får man selvfølgelig også de uintelligente ind. Voldelige kriminelle, eks-misbrugere og dem, der ikke kan andet end at tænde for et springvand om morgenen og slukke det om aftenen. Det var de mennesker, jeg gik sammen med. Det var forfærdeligt”. Jonas kunne nu ikke længere få sig selv til at spise. Afskåret fra et hvert fornuftigt menneske udviklede han en svær depression. En depression, der også frarøvede ham al søvn og i sidste ende troen på, at livet var værd at leve: “Til sidst begyndte jeg at tage min M16 med i seng. Knugede den ind til mig om natten med bevidstheden om, at jeg hvert øjeblik kunne trykke på aftrækkeren og endelig falde helt i søvn”. Sådan var hverdagen i en måned. Indtil den dag en psykolog konstaterede manisk depression hos Jonas, der blev kasseret samme dag. “Jeg var lettet. Men samtidig følte jeg også en kæmpe skam, som jeg ikke kunne ryste af mig – husk på, at militæret fylder alt i nationalfølelsen som israeler. Jeg følte, at jeg forrådte mit land, selvom det ikke var min beslutning at blive kasseret”. Jonas bor i dag i Danmark, men har kontakt til sin familie. Han har accepteret sin sygdom og er facer for Amnesty International. Han er en mand, der har truffet et valg, holdt på sine principper og er kommet ud på den anden side. Spørgsmålet er: Ville han gøre noget om, hvis han kunne? Til det svarer han: “Nej. Jeg har aldrig fortrudt, hvad jeg gjorde, for det var det eneste rigtige for mig”. “Jonas” er et opdigtet navn. Han ønsker ikke sit ansigt og navn i bladet af frygt for den israelske efterretningstjeneste. Hans identitet er kendt af redaktionen.

SOLDATEN - 11


T: G I L P E N R Æ V N FORSØD DI

! M F A 1 8 E 9 R M U N FÅ 6 KUN

KRONER Fri forsendels

e

SPAR

11O,7O KR.

SÅ LET ER DET:

BESTIL VIA SMS Send ABO M SOLDAT + navn og adr. til 1231 (så får du 6 numre af M!)

ABO M SOLDAT, Peter Hansen, Vestervej 8, 8000 Århus.

Eksempel på bestilling af 6 numre af M! Koster alm. takst

ELLER BESTIL PÅ MMM.DK/ABO

Når din bestilling er modtaget, får du dit første magasin på udgivelsesdagen samt et girokort. Efter velkomstperioden modtager du automatisk M! til kun 299,70 kr. for 6 numre. Du kan når som helst opsige dit abonnement. Du har 14 dages fortrydelsesret efter modtagelse af din første forsendelse. Fortrydelse sker via kundeservice på tlf. 39 10 30 06. Tilbuddet gælder kun, såfremt husstanden ikke har haft abonnement på M! inden for de seneste 6 måneder og gælder ikke for Grønland, Færøerne og udlandet. Du skal være fyldt 18 år for at blive abonnent. Tilbuddet gælder så længe lager haves. Der tages forbehold for prisændringer og udsolgte varer.


Det Danske Forsvar

FORMULAR #5667/A

UNDSKYLDNING Til ________(rang) ___________________ (efternavn) fra menig ________________(efternavn) Jeg kan forstå, at da jeg ___________________________________ (handling, der kræver undskyldning) kunne det opfattes som ___ forstyrrende ___ dovent ___ selvisk ___ stødende Det var aldrig min hensigt at _______________ (handlingens konsekvens) Jeg håber, at du forstår, at jeg bare prøvede at _______________________ (din hensigt med handlingen) Selvom det kunne se ud, som om jeg ________________________ (din overordnedes beskyldning) Vær venlig at acceptere min __________________ (flot tillægsord) undskyldning I fremtiden lover jeg at ____________________ (forslag til løsning)

FORMÅL: Hvis du læste martsnummeret, vil du også vide, at der ikke findes fysisk straf i forsvaret. Hvad gør man, når man ikke kan tage undskyldningsstrækkere? Vi har lavet en undskyldningsformular til dig, der har et udestående med din befalingsmand. Klip den ud, giv den til rette vedkommende, og få tilgivelse.

Med venlig hilsen din menig ___________________ (efternavn) Oprigtighed: dybfølt

Formel

Undskyldninger: ___ Det er en gammel vane ___ Jeg er født doven ___ Jeg troede, det ville være sjovt ___ Jeg vidste ikke, det gik dig på ___ Det var ikke meningen, at du skulle finde ud af det ___ Jeg var: ___ sulten ___ ensom ___ stiv ___ andet _____________________ ___ Det var min onde tvilling, der gjorde det Jeg føler mig: ___ Flov ___ Skyldig ___ Dum ___ Lettet nu Jeg håber, at du: ___ Tilgiver mig ___ Vil være tålmodig med mig ___ Giver mig en ny chance ___ Lægger episoden bag dig ___ Ikke vil hævne dig ___ Undlader at ringe til MP´erne ___ Holder min familie udenfor. SOLDATEN - 13


TIL FEST MED GARDERNE

FOTOREPORTAGE:

til fest Med den kongelige livgArdes dAtes Hele redaktionen på SOLDATEN (begge to) har været til “Blå Fest” med 3. kompagni fra Den Kongelige Livgarde. De forstår at smække en seriøs fest sammen, de kære blå, der med festen markerer overgangen fra grøn tjeneste til vagtkompagniet. Og ja, de er da nydelige i deres blåuniform, og I skal da heller ikke snydes for et enkelt billede af,hvordan sådan en ser ud. Der blev spist fire retters menu, den yngste officer holdt damernes tale, vi blev både underholdt af en tyk, rødhåret komiker, der hedder Karsten Green, og en mørklødet rapper fra Jylland, der hedder Johnson, og der var fri vinbar under hele seancen. Men som både redaktion og gardere ved, handler blå fest i sidste ende kun om én ting: de yndige pigebørn; endda iført både galla- og cocktailkjoler på samme aften. Sikke en dag på jobbet!

14 - SOLDATEN


TIL FEST MED GARDERNE Forretten er ikke engang kommet p책 bordet endnu, og en heldig garder f책r allerede kysset sine klunker. Det er godt med en frisk date.

SOLDATEN - 15


... jeg har ikke jern på... jeg har ikke jern på... okay, jeg har jern på....

Bare rolig. I kan selvfølgelig se alle de uredigerede billeder på værnepligtsrådets Facebook-side. 16 - SOLDATEN


TJEK... KONTROLLISTE

Kontrol

TJEK-LISTE

THIS IS HOW WE P ARTY! Med foråret kommer aftrædelsesdagen tættere på, og det betyder, at det ikke er et sekund for tidligt at planlægge afslutningsfesten. Det er et stort arbejde med mange opgaver, der skal løses. Vi har i samarbejde med de kongelige festaber/arrangører i Livgarden samlet de vigtigste. Riv siden ud og brug som tjek... undskyld, kontrolliste.

Den ansvarlige for lokalerne har:

Drikker gratis, men betaler for maden Må medbringe dates

Lejet lokaler til festen( fra kl.

til kl.

)

Skal holde taler og er blevet informeret om det

Evt. lejet andre lokaler(hvis festen skal rykke videre) Fra kl. til kl. Lavet en aftale med et lokalt diskotek eller club Aftalt/fundet transport til og fra stedet Fundet ansvarlige/hyret folk til rengøring og oprydning Det hele koster: Den ansvarlige for opsætning og underholdning har Lejet en scene Kontrolleret at der er en scene i lokalerne Hyret DJ/komiker/band. Pris ___________ Arrangeret at vi selv står for underholdningen Lejet ekstra lyd og lys udstyr oveni Dj’en. Pris Fundet en sprød og spydig toastmaster

Det hele koster: Maden Har vi bestilt udefra Kommer der folk og laver Tager vi med selv Er der gratis drikke til Spiser delingerne hver for sig Spiser kompagniet sammen Høre med i leje af lokaler Er der gruppe rabat på Kommer fra det lokale pizza hus Det hele koster Den ansvarlige for økonomien har

Lavet en tidsplan for underholdningen Holder underholdningen hemmelig Bruger underholdningen til at tiltrække flere betalende gæster Det hele koster: Vores befalingsmænd Har fået formelle invitationer Hjælper med at promovere festen Skal inviteres Skal betale fuld pris Spiser gratis, men skal selv betale for baren

Uddelegeret ansvaret for betaling hos de enkelte delingstalsmænd Husket at ansøge fritidsudvalget, der findes på alle kasserner, om støtte Lavet en rate-ordning hvor folk betaler over ___ gange Arrangeret en tidsfrist for seneste betaling d. Lagt et budget og fået det godkendt hos de medansvarlige Aftalt betalingsdato med dem der skal have betaling Fundet et sted at opbevare kontanter fra betaling (kommandokontoret, privatskab, hos DF etc.) SOLDATEN - 17


HØRT PÅ MESSEN

H ø rt p å m e ss e n rapporteres om fra det er ikke småting der erhistorier fra livet og , alt r ove er lur ter en røv de bedste SOLDATEN´s ag r på disse sider udvalgt landets kasserner. Vi ha i trøjen.

KONSEKVENS:

En dårlig omgang støvlepuds kostede en menig ved DANILOG en hel iskold dag på skydebanen med sværte og børste.

Røv og nøgler Man skal ikke smide sine nøgler væk. I hvert fald ikke hvis man vil undgå at rende rundt med kæmpemæssige “nøgleringe”, der kan tage form som alt fra panserkiks til skilte. Både ved Jydske Dragonregiment, Ingeniørtropperne og Trænregimentet bliver den slags konsekvens udøvet.

KÆRT BARN HAR SÆRE NAVNE: •

Sergent Juhlemann, Danske Artilleriregiment. (gad vide om han er glad for at give gaver?)

Menig Tarm, Gardehusarregimentet

Menig Pikkemus, Ingeniørtropperne (Ja, det står nok ikke på dåbsattesten, men det kalder de ham altså)

Menig Svandsen, Telegrafregimentet (Redaktionens favorit. Der er en Master Brew på vej til Hr. Svandsen, der dog går under navnet “Svane”)

18 - SOLDATEN

I Skive gør man sig fortjent til fysisk afstraffelse ved bare at ryge. Al nydelse af tobak skal således ske, mens man ligger i planken eller i udgangsstilling.

PÅ SKIDEREN:

Rygtet siger, at en sergent ved Gardehusarregimentet har skidt i bukserne på en felttur. To gange! En menig fra flyvevåbnet kom hjem fra byen og besluttede i sin brandert at tilberede mad på værelset. Da brandalarmen gik, måtte vagten sætte den fordrukne menig til at holde brandvagt resten af natten.


TRÆSNIT: En menig fra flyvevåbnet var kommet i uføre, så han blev beordret til at snitte en træelefant. Den skulle sergenten kunne hilse på hver morgen, så elefanten kunne rapportere, om alt var vel på stuen.

Under ridetræning i Hesteskadronen må man ikke tale. Hvis man gør, bliver man bedt om at stoppe sin bourdeaux halsklud i munden. Den kan man så få lov at traske rundt med, til man er færdig med at ride.

SØD SERGENT: En glemsom menig magtede ikke at låse sit skab ved Danske Artilleriregiment. Han blev beordret til at gå i to timer til en motorvej, pudse støvler og gå hjem igen. Som den pædagogiske befalingsmand ved, fungerer undervisningen bedst under opsyn. Og seniorsergenten var da også rar at cykle ved siden af.

KAMMERAT OTTEBEN:

Under et grundigt stueeftersyn ved Telegrafregimentet fandt en sergent en edderkop under sengen. Sergenten, der også viste sig at være en kær dyreven, beordrede stuen til at passe og fodre den nye stuekammerat. Den fik selvfølgelig sin egen skotøjsæske, hvor den levede et par uger, ind til den under tragiske omstændigheder sov stille ind. Der blev holdt en tårevædet mindehøjtidelighed.

Rygtet vil vide at en sergent ved Hesteskadronen, går højt op i feltsoignering. Så højt, manden til sidst foreviste rengøring af kroppen, iført en lille sort g-streng. Se DET er holdning!

PISSE-HOT Noget tyder på at toiletterne er svære at finde på landets kaserner. Der er kommet redaktionen for øre at der hos Ingeniørtropperne i Skive er par stykker der pisser bag radiatoren efter byture. Det samme er sket i ét bekræftet tilfælde ved Gardehusarregimentet, og ved Den Kongelige Livgarde har en enkelt menig også valgt at brække sig bag radiatoren.

SOLDATEN - 19


SPØRGSMÅL TIL EN NÆGTER

Spørgsmål til en nægter: Andreas Greve Andreas Greve, 20 år Bor på Nørrebro Læser samfundsvidenskabeligt basisstudium på Roskilde Universitet. I 2009 blev han indkaldt og skulle have gjort tjeneste ved TRÆN i Aalborg. Han valgte alternativet som nægter.

Hvornår var du til session? ”Det er sjovt, jeg har ikke forholdt mig til de ting siden 2009. Det var foråret 2009, så det har været lige før min eksamen i 3.g. Jeg kan faktisk ikke rigtig huske det, men det var lige før jeg fyldte 19”. Var du nervøs? ”Til sessionen? Næh, overhovedet ikke. Jeg var dybt overbevist om, at jeg ville trække frinummer. Det gjorde jeg så ikke. Jeg vidste, at jeg ikke ville blive kasseret, så det var bare et spørgsmål om, hvorvidt jeg trak fri, måske eller ind” Hvad nummer trak du så? ”1014! Eller sådan. Det blev i hvert fald ikke meget lavere. Ettusindog-et-eller-andet!” Tænkte du så at nu skulle du ind og piskes i stykker?

”Jeg vidste, at jeg ikke ville blive kasseret, så det var bare et spørgsmål om, hvorvidt jeg trak fri, måske eller ind”

”Nej, det tænkte jeg nu ikke. Jeg havde jo en fin startindsigt i, hvad værnepligten var for noget, og jeg vidste udmærket, at det ikke var min kop the. Jeg er ikke anti-militant, anti-government-alt – muligt, men jeg er modstander af værnepligtselementet, som det ser ud nu”. Hvor skulle du have gjort tjeneste? ”Ja, jeg fik et indkaldelsesbrev til et sted i

20 - SOLDATEN

Nordjylland, oppe ved Aalborg (Trænregimentet, red.) Men ja, to uger efter sendte jeg en anmodning om at blive overført”. Okay, ville du noget specifikt med en nægtertjeneste?

”Jep! Meget. Jeg har tidligere arbejdet som frivillig på diverse spillesteder rundt i Københavns undergrund, så jeg så en chance for atfå en mere professionel stilling. Jeg havde allerede dengang en vag ide om, hvilken karriere jeg ville fortsætte i. Efter at have snuset lidt rundt fandt jeg ud af, at man kunne aftjene sin værnepligt på et museum eller et spillested. Så jeg blev da meget nysgerrig for hvordan hele det her kunne vendes til min fordel. Blandt andet kunne man søge ind på Vega. Kravet er, at man ikke må udfylde en stilling, de skal åbne en for dig. Efter fire måneder kunne de så ansætte mig i en stilling, som tilfældigvis var åben”. Forstår du godt folk som vælger at tage en værnepligt? ”Ja, jeg forstår absolut folk, som tager en værnepligt. Det er da en fed måde at samle sig selv op og prøve nogen grænser af på. Og lave noget nyt, hvis du ikke ved, hvad

du skal efter gymnasiet eller tømrerskolen, eller hvad du nu har lavet, indtil du bliver de der 19-20 år. Jeg overvejede det da også selv. Mange har brug for at teste sig selv fysisk og psykisk. Jeg anser mig selv for at være hårdfør, og jeg kan godt forstå, at man vil prøve at se, hvor langt man kan presse mig selv”. Har du fortrudt du ikke gjorde tjeneste? ”Nej. Jeg tænker nogle gange over, hvordan det kunne have været. At få nogle andre bekendtskaber og udfordringer. Men jeg havde brug for noget andet, meget af det jeg laver i dag kommer jo fra det valg, jeg traf dengang. Jeg er glad for min tilværelse. Jeg synes også, det er dumt, at man holder fast i, at folk skal trække nummer. Der var sikkert en frivillig, som måske er blevet sergent nu, fordi han kunne tage min plads. Der er rigeligt med frivillige, så der er ingen grund til at tvinge folk ind, som bare gerne vil videre”.

”Det er dumt, at man holder fast i, at folk skal trække nummer”


NYT FRA VÆRNEPLIGTSRÅDET

VÆRNEPLIGTSRÅDET SIDEN SIDST

Sofie Kruckow

Anders Velling

Rasmus Dalstrup Velkommen til værnepligtsrådets helt egen side i SOLDATEN! Her følger de vigtigste emner til landstalsmandsmødet, der blev afholdt 16.-17. marts ved DANILOG i Vordingborg. Job og uddannelsesvejledning. Vi havde brug for hjælp fra landstalsmændene til at løse denne opgave. Vi står i den uheldige situation, at job- og uddannelsesrådgivning er fjernet fra den danske værnepligt. Som værnepligtig er du derfor nødsaget til at finde hjælp ved kommunerne – og som enhver, der har været værnepligtig i mere end en time, ved, er der selvfølgelig ikke tid til det i en presset hverdag. Vi fik talsmændene til at være kreative og komme med ideer til løsningsmuligheder. Der kom nogle vilde forslag på bordet, og vi kom vidt omkring. Alt i alt fik værnepligtsrådet rigtige gode input til, hvordan vi skal løfte opgaven. Sikring af personel Der lader til at være mangelfuld sikring af personel under transport med grej ude på

Kontakt os på 32 66 50 90

tjenestestederne. Det er selvfølgelig ikke i orden, og vi kan med sikkerhed sige, at forsvaret mener det samme. Derfor råder vi jer til at huske befalingsmændene på, at grej skal være spændt fast i en sådan grad, at gods ved væltning eller forskydning ikke kan forvolde skade på personel. Jeres landstalsmand kender reglerne, så snak med ham/hende, hvis I tror ,at reglerne blive overtrådt.

prioriterer værnepligtsrådets arbejdsopgaver, var til godkendelse ,og det endte med at se således ud i prioriteret rækkefølge:

Ulovlige rusmidler Forsvaret og værnepligtsrådet accepterer ikke stoffer, og derfor blev vi glade for, at landstalsmændene løftede dette emne, da det er et problem på nogle af landets tjenestesteder. Vi opfordrer kraftigt til, at man er en god buddymakker og hjælper dem, der har problemer med at holde sig fra de euforiserende stoffer. Det er på ingen måde i orden, at man er påvirket i tjenesten. Det kan være livsfarligt for den påvirkede og hele delingen. Handlingsprogram

1.

Job- og uddannelsesrådgivning

2.

Efterkassation/arbejdsskader

3.

Forlængelse af værnepligtsrådsmedlemmer

4.

Ny KFF B.4-38 (retningslinjer for talsmandsvirket)

5.

Indkvartering

6.

Ny folder til værnepligtige

7.

Faste TM møder inden og efter landstalsmandsmøder

8.

Hærens sergent- og grundskoleforedrag

9.

Mobbepolitik/-direktiv

Værnepligtsrådets handlingsprogram, der

VÆRNEPLIGTSRÅDET


RETRO

Dengang i 70´erne

Blomsterbørn i trøjen: En hjelm kan bruges til at beskytte dit kranium mod granatfragmenter og projektiler - og så er den en glimrende udplantningskrukke til flotte blomster. De var kreative dengang.

22 - SOLDATEN

De mange historisk interesserede værnepligtige har opfordret redaktionen til at bringe endnu et uddrag af SOLDATEN, fra dengang mormor var menig. Og det vil vi da ikke stille os i vejen for. Værsgo.


RETRO

Snavs i kanonen

En hård dag på arbejdet: En heldig garder får hjælp til at holde øjnene åbne på sin vagt ved S tatsministeriet. Som det kan ses var det moderne med en stor pels, dengang i 70´erne.

I 1973 måtte tre menige punge ud med 27.075 kr. og otte dage i arresten. Under en uge lang øvelse i kampvogne havde de tre raske svende fået den ide at tage en tom øldåse fra feltrationen(!) og skyde den af sted. Det resulterede i, at løbet på vognen fik en såkaldt ”sæk” og måtte skiftes. SOLDATEN - 23


BARE TA’ EN SLAPPER... VI VENDER TILBAGE TIL MAJ.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.