Page 1

ÀUSTRIA NOM: Montse Seras Zabala CURS: 3r E.S.O ANY ACADÈMIC: 2011/2012 ASSIGNATURA: Socials NOM PROFESSORA: Mª José Martínez DATA: 18/6/2012

1


ÍNDEX APARTAT

PÀGINA

Localització

3

Principals formes de relleu

4

Hidrografia

5

Clima

6

Paisatge

7

Divisió territorial

8

Situació política i historia política

9

Estat social

10

Organitzacions internacionals dels quals forma part i relacions amb altres estats

11

Economia de l'estat i força laboral i atur

12

PIB (per càpita, per sectors)

13

Principals indústries

14

Percentatge d'inflació

15

Comerç (globalització)

16

Exportació i importació de productes

17

El sector primàri

18

Consum energètic

19

Bibliografia

20

2


LOCALITZACIÓ: – Àustria es troba a l'hemisferi Nord, a Europa. Queda just al mig entre Alemanya, Suïssa, Itàlia, Eslovènia, Hongria, Eslovàquia i la República txeca. – Es troba a la zona est de la terra, és a dir de la banda est a partir del meridià de Greenwich. – EL territori d'Àustria ocupa 83.853 km2

3


PRINCIPALS FORMES DE RELLEU: – – – – – – – – – – – – –

4

Steirisch Salzburg Alps Kitzebühler Alpen Nordtiroler Kalkalpen Nieder Tauern Gurktaler Alpen Hohe Touern Zillertaler Alpen Otztaler Alpen Bavarian Alps Karawanken Fishbacher Alpen Gailtaler Alpen


HIDROGRAFIA: – Àustria es troba a una regió interior, és dir que no té costa. El riu més important que trobem a Àustria és el Danubi, que creua per Àustria d'oest a est, amb un recorregut de 350km. El Danubi és l'únic riu navegable, ja que la resta de rius tenen unes corrents massa fortes. És el riu més llarg de la unió Europea perquè passa per Alemanya, la República Txeca, Àustria, Eslovàquia, Hongria, Sèrbia, Bulgària, Romania, Moldàvia, i Ucraïna. A Àustria també hi han altres rius importants que neixen als Andes com el Inn, el Enns, el Drava, el Mur, el Lei-tha, el Salzach i el Raab. – El llac més gran d'Àustria és el Neusiedl, que es troba a la frontera amb Hongria, i té 329km. El llac de Constanza que que està situat sobre el Rin, només 24km pertanyen a Àustria.

Mapa físic d'Àustria

5


CLIMA: – A Àustria afecta el clima continental. – A Àustria trobem tres tipus de clima: el clima de l'Est (estius molt càlids amb poques precipitacions i hiverns moderadament freds), el clima de les regions alpines (precipitacions molt abundants i estius molt curts i hiverns molt llargs), i el clima que hi ha a la resta del país (amb influències atlàntiques al oest, i amb influències continentals al nordest). – Les temperatures a l'hiverns són molt baixes, avagades es troben a -0ºC, i a l'estiu les temperatures tampoc són gaire càlides, ja que les més altes són de 19,7ºC. – Les precipitacions són bastant estables durant tot l'any ja que es mantenen entre els 40mm i el 50mm aproximadament, menys als mesos de Maig, Juny, Juliol i Agost que les precipitacions augmenten d'una manera considerable.

Climograma de Viena (capital d'Àustria)

6


PAISATGE: – Àustria és un dels països que té més boscos de tota Europa. Ocupen el 47% de la superfície del país. A partir dels 500m d'altitud trobem boscos de faig i roure. I a partir dels 1.200m d'altitud només trobem boscos de pi. A la vessant nord dels Alps trobem una zona de pastura, i a la zona panónica trobem boscos mixtos, monts baixos i bruguerars esteparis.

7


DIVISIÓ TERRITORIAL: – Àustria es divideix en estats. N'hi han nou, que són: Buegenland, Carintia, Baja Àustria, Alta Àustria, Salzburgo, Estiria, Tirol, Vorarlberg i Viena. – Cada estat té el seu consell, i aquest s'encarrega d'escollir als membres que formen la “Bundesrat” (càmera alta). – La capital és Viena.

Mapa polític d'Àustria

8


SITUACIÓ POLÍTICA: – Àustria actualment és una república, és a dir que no hi han monarques i el cap d'estat és el president. – Àustria té un govern parlamentari amb una democràcia representativa. – És un estat democràtic ja que se celebren eleccions on el poble escull al govern. Hi han dades que indiquen que la participació del poble en les eleccions a Àustria és molt elevada, això vol dir que la gent sent que té un compromís cap al seu país. – El poder legislatiu està dividit en dos branques:”La Bundesrat” que tenen un poder més aviat regional. Està format per 62 membres. I l'altre branca és “la Nationalrat” que és la que té el poder legislatiu més important. Està formada per 183 membres, que es trien cada 4 anys. – La situació política d'Àustria ha canviat molt des de principis del segle XX fins ara. HISTORIA POLÍTICA D'ÀUSTRIA: – Al 1867 Àustria formava l'Imperi Austríac i es va convertir en l'imperi austro-hungar. Aquest imperi va finalitzar al 1918 amb el final de la 1ª Guerra Mundial. – La primera república Austriaca es va establir al 1919, però després el país va ser ocupat per l'Alemanya Nazi. Aqeusta ocupació va durar fins al final de la Segona Guerra Mundial, i en aquest moment és quan Àustria recupera la seva llibertat, i proclama la Segona República al 1955.

9


ESTAT SOCIAL: – La qualitat de vida a Àustria és mol bona, ja que consta de serveis socials de primera qualitat. No només a nivell sanitari sinó que també a l'hora de la compatibilitat entre la feina i la família es presten moltes facilitats. – La seguretat social a Àustria és molt amplia. És obligatòria, i està finançada pels impostos.

10


ORGANITZACIONS INTERNACIONALS DELS QUALS FORMA PART: – Forma part de l'ONU des de l'any 1955. – Al 1960 va fundar L'associació Europea del Lliure Comerç , per fomentar el lliure comerç de mercaderies. Juntament amb Dinamarca, Noruega, Portugal, Suècia, Suïssa, el Regna Unit i Finlàndia. – Àustria és fundadora de la OCDE (Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic). L'objectiu d'aquesta organització és que es promoguin les polítiques que milloren el benestar econòmic i social de les persones d'arreu del món. RELACIONS AMB ALTRES ESTATS: – Fomenta les seves relacions diplomàtiques amb el món Àrab. – Fomenta les relacions diplomàtiques-comercials amb Estats Units (lluita contra el terrorisme).

11


ECONOMIA DE L'ESTAT: – Àustria és un dels països més rics del món. La renta per capita és de 43.723€. – Té una de les tasses més altes de L'index de Desenvolupament Humà. La economia d'Àustria, es caracteritza per un caràcter social de mercat (Economia Social de Mercat), amb l'objectiu de crear una economia en base de competències que combina la iniciativa lliure amb un progrés social assegurat per la potència econòmica. La economia austríaca està molt ben vertebrada, i això es reflexa en la bona qualitat de vida dels seus habitants. A partir de que Àustria s'uneix a la Unió Europea, es duen a terme grans reformes estructurals com per exemple: es alliberen les telecomunicacions, la energia i el tabac, la privatització de bancs, la indústria de l'acer i del petroli. També es van fusionar moltes empreses nacionals amb d'altres d'estrangeres, relacionades amb el món dels aliments, el comerç, la construcció, la banca, l'acer, el petroli, el tabac i les telecomunicacions. FORÇA LABORAL I ATUR A ÀUSTRIA: Segons les dades i gràfiques recollides al 2010, la força laboral a Àustria representa 3,7 milions. I tenen un atur del 4,5%.

12


PIB: El Producte Interior Brut d'Àustria és de 332,6 mil milions d'euros. PIB PER SECTORS: Dels 332,6 mil milions d'euros que representen el PIB per Àustria, un 1,5% pertany al sector primari (agricultura), un 29,4% pertany al sector secundari (indústria), i un 69,1% pertany al sector terciari (comerç i serveis). PIB PER CÀPITA: Àustria és un dels països més rics del món. Es troba en el cinquè lloc després Gran Bretanya, Luxemburg, Irlanda i Dinamarca. La renta per capita d'Àustria és de 43.723€.

13


PRINCIPALS INDÚSTRIES: Les principals indústries que impulsen l'economia austríaca són: la construcció, les màquines, els vehicles i les seves parts, els aliments, els metalls, els productes químics, la fusta treballada, el paper i el cartró, equipaments de comunicació i el turisme (sobretot a l'hivern).

14


PERCENTATGE D'INFLACIÓ A ÀUSTRIA: La inflació és aquell procés que consisteix en que el preu dels bens i serveis augmentin en un període de temps. És a dir, és la disminució del valor dels diners respecte a la quantitat de bens o serveis que es puguin comprar amb aquests diners. Segons les dades i gràfiques recollides al 2010, la inflació a Àustria és d'un 1,9%.

15


COMERÇ (globalització): Àustria forma part del procés de globalització ja que exporta productes, i té productes importats. Al 1960 va fundar L'associació Europea del Lliure Comerç , per fomentar el lliure comerç de mercaderies. Juntament amb Dinamarca, Noruega, Portugal, Suècia, Suïssa, el Regna Unit i Finlàndia. Àustria forma part de l'Organització Mundial del Comerç (OMC) que el seu principal objectiu és establir les regles de comerç internacional i resoldre els desacord comercials que sorgeixin entre els seus membres. Un altre fet que determina que Àustria promou la globalització és que és fundadora de la OCDE (Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic). L'objectiu d'aquesta organització és que es promoguin les polítiques que milloren el benestar econòmic i social de les persones d'arreu del món.

16


EXPORTACIÓ I IMPORTACIÓ DE PRODUCTES: Els

productes

que

s'exporten

són:

màquines

i

equipaments,

vehicles

motoritzats i peces , paper i cartró, artefactes de metall, productes químics, acer, tèxtils i aliments. El destí de les exportacions que es duen a terme a Àustria són cap a Alemanya (30,96%), Itàlia (8,17%), Suïssa (4,99%), i Estats Units (3,99%).

Els productes importats que hi han a Àustria son: màquines i equipaments, vehicles motoritzats, productes químics, artefactes de metall, petroli i els seus derivats, i aliments. L'origen de les importacions que es produeixen a Àustria són Alemanya (45,07%), Suïssa (6,76%), Itàlia (6,66%), i Països Baixos (4,03%).

17


EL SECTOR PRIMÀRI A ÀUSTRIA El sector primari a Àustria només se'n ocupa un 4% de la població. L'AGRICULTURA: El 17,6% de la superfície d'Àustria està emprada a l'agricultura. D'aquest 17,6%, un 27% són prats, i un 1% són horts i vinyes. Menys de la meitat de les explotacions agrícoles d'Àustria tenen menys de deu hectàrees. Els productes més conreats són: Remolatxa, patates, ordi, blat i blat de moro. LA RAMADERIA: Els principals productes per la part ramadera són: 6,16 milions de porcs, 2 milions de vaques (dels quals la quarta part són vaques que donen llet), 15,1 milions d'aus de corral, 325.728 ovelles i 85.000 cavalls.

18


CONSUM ENERGÈTIC A ÀUSTRIA: A causa del creixement de l'economia del país, el consum d'energia va repuntar un 5,6%. El 30,8% del consum energètic, provenia d'energies renovables, i això representa un augment important comparat amb el 2005, que el percentatge era de 24,8%. La

principal

font

d'energia

renovable

que

utilitzen,

són

les

centrals

hidroelèctriques (aprofiten l'energia de l'aigua).L'energia fotovoltaica és la font que menys aporta, però cada cop el seu percentatge d'aportació augmenta. Carintia és la regió d'Àustria que la major part del seu consum és en base a energies renovables, actualment consta de dos programes de subvencions per a instal·lacions de dispositius fotovoltaics a edificis públics. El segon estat d'Àustria amb la major proporció de consum energètic en base energies renovables, és Salzburg.

19


BIBLIOGRAFIA: http://www.worldmapfinder.com/Map_Detail.php?MAP=60329&FN=MapAustria.jpg&MW=1414&MH=924&FS=147&FT=jpg&WO=0&CE=3&CO=22&CI= 0&IT=0&LC=6&PG=1&CS=utf-8&FU=http://en.18dao.net/images/c/c0/MapAustria.jpg&SU=http://en.18dao.net/Map/Austria http://www.ibge.gov.br/paisesat/main.php http://www.conoceelmundo.com/2011/05/28/austria-conoce-su-clima-y-suhidrografia.html http://www.viajejet.com/wp-content/viajes/Mapa-fisico-Austria.jpg http://www.minube.com/tag/rios-austria-p15 http://www.educaplus.org/climatic/cmg_db.php?estacion=110350 http://www.austria.info/es/sobre-austria/vegetacion-fauna-1143468.html http://www.oecd.org/pages/0,3417,es_36288966_36288120_1_1_1_1_1,00.h tml http://es.wikipedia.org/wiki/Austria#Econom.C3.ADa http://europa.eu/abc/eurojargon/index_es.htm http://es.wikipedia.org/wiki/EconomĂ­a_de_Austria http://www.elblogsalmon.com/conceptos-de-economia/que-es-la-inflacion http://www.voyagesphotosmanu.com/agricultura_austriaca.html

20


21

Àustria  

Treball sobre Àustria

Àustria  

Treball sobre Àustria

Advertisement