Page 1

knjizica za globus.indd 3

Jens Lapidus Laka lova preveo sa ťvedskog: Danilo Brozović

12.10.2012 11:26:18


knjizica za globus.indd 5

*** Predmet: B 4537-04 Zapis 1237 A 0,0 – B 9,2 Transkript

Predmet B 4537-04, državni odvjetnik protiv Jorgea Salinasa Barrija, točka optužnice 1, ispitivanje optuženika Jorgea Salinasa Barrija.

Sudac – Možete li vlastitim riječima ispričati što se dogodilo? Optuženik – Nema se mnogo toga za reći. Ja zapravo nisam koristio skladište. Moje ime je na ugovoru jer sam jednom prijatelju učinio uslugu. Znate, ponekad morate malo pomoći. Čuvao sam doduše i ja pokoju stvar tamo, ali moje ime je samo na papiru. Skladište nije moje. To je otprilike to što imam za reći. Sudac – Aha, ako je to sve, molim Drž. odvjetnika da započne s pitanjima. Drž. odvjetnik – Pod skladištem podrazumijevate skladišni prostor tvrtke Shurgard Self-Storage na Kungens kurvi1? Optuženik – Da, naravno. Drž. odvjetnik – I kažete da vi skladišni prostor niste koristili? 1

Kungens kurva, u doslovnom prijevodu Kraljev zavoj, je dio u predgrađu Stockholma zvanom Skärholmen (čit. Šerholmen) poznat po velikim trgovačkim centrima, poslovnim prostorima i najvećoj IKEA-i na svijetu (op.prev.).

5

12.10.2012 11:26:18


knjizica za globus.indd 6

Optuženik – Upravo tako. Potpisao sam ugovor jer sam htio učiniti uslugu prijatelju koji ne smije unajmljivati lokale, prostore i slično. Ima previše opomena za naplatu dugova. Nisam pojma imao da unutra ima toliko puno robe. Drž. odvjetnik – A čije je onda skladište? Optuženik – To ne smijem reći. Drž. odvjetnik – U tom slučaju pozivam se na stranicu 24 pismene izjave podnesene tijekom pripremne istrage. Radi se o saslušanju optuženika Jorgea Salinasa Barrija od četvrtog travnja ove godine. Čitam četvrti odlomak, gdje kažete sljedeće: »Skladište je unajmio tip koji se, čini mi se, zove Mrado. Radi za velike ribe, ako znate što mislim. Ja sam potpisao ugovor, ali skladište je njegovo.« Je li točno da ste vi to izjavili? Optuženik – Ne, ne. Pogrešno. Sigurno je nekakav nesporazum. Nisam nikad to rekao. Drž. odvjetnik – Ali piše ovdje. Piše da ste izvješće pročitali i odobrili. Zašto niste rekli da smo vas pogrešno shvatili? Optuženik – Pa kad me bilo strah. Na saslušanju nije lako sve objasniti kak’ se spada. Došlo je do nesporazuma. Policija me pritiskala. Postao sam nervozan. Rekao sam to jer sam htio da saslušanje što prije završi. Ne poznajem nikakvog Mradu. Časna riječ. Drž. odvjetnik – Stvarno? Vidite, Mrado je na saslušanju izjavio da on poznaje vas. A vi ste upravo rekli da pojma niste imali da je u skladištu bilo toliko robe. Što podrazumijevate pod »robom«? Optuženik – Pa droga. Jedino što sam ja tamo držao bilo je desetak grama kokaina za osobnu upotrebu.

6

12.10.2012 11:26:18


knjizica za globus.indd 7

Drogiram se već nekoliko godina. Inače sam u skladištu čuvao odjeću i namještaj jer često selim. Ostatak droge nije moj i nisam ni znao da je tamo. Drž. odvjetnik – Pa kome, dakle, pripada droga? Optuženik – O tome ne smijem govoriti. Znate, uslijedit će odmazda. Vjerujem da je kokain tamo ostavila osoba od koje ga inače kupujem. On ima ključ skladišta. Vaga je zato moja. Koristim je da izvažem vlastite doze. Za osobnu upotrebu. Ali ja ne prodajem. Imam posao, ne trebam dilati. Drž. odvjetnik – Što radite? Optuženik – Kurir sam. Često vikendima, bolja je lova. Na crno, kužite. Drž. odvjetnik – Dakle, ako vas dobro razumijem, skladište ne pripada određenom Mradi, već nekome drugome. A taj netko je vaš diler. Ali odakle tamo tri kilograma kokaina? To je prilično mnogo. Znate li koliko to vrijedi na ulici? Optuženik – Ne znam točno jer ja takvo što ne prodajem. Ali puno, možda milijun kruna2. Tip od kojeg kupujem drogu ostavlja je u skladištu nakon što je ja platim. Na taj način nismo u direktnom kontaktu i nitko nas ne vidi zajedno. Za nas to funkcionira izvrsno. Al’ sad, izgleda da mi je podmetnuo. Ostavio svu tu robu u skladištu da me smjesti u buksu. Drž. odvjetnik – Hajdemo ponoviti sve to. Kažete, dakle, da skladište ne pripada određenom Mradi. Zapravo ne pripada ni vama. Ne pripada ni vašem dileru, ali on ga ponekad koristi za vaše transakcije. A vi sada vjerujete da 2

1 švedska kruna iznosi otprlike 0,90 hrvatskih kuna.

7

12.10.2012 11:26:18


knjizica za globus.indd 8

on tamo drži sav kokain. Jorge, mislite li vi da bismo vam trebali vjerovati? Zašto bi vaš diler držao kokain u skladištu u koje vi imate pristup? Osim toga, stalno mijenjate iskaze i ne imenujete nikoga. Ne može vam se vjerovati. Optuženik – Ma dajte. Nije tako komplicirano, a ja se dam lako zbuniti. Tako je kako je. Ja skladište ne koristim često. Moj diler ga skoro nikad ne koristi. A ja ne znam čiji je kokain. Vrlo vjerojatno pripada mojem dileru. Drž. odvjetnik – A vrećice, čije su one? Optuženik – Vjerojatno dilerove. Drž. odvjetnik – Koji se zove? Optuženik – Ne smijem vam reći. Drž. odvjetnik – Zašto nastavljate tvrditi da skladište zapravo nije vaše i da droga u njemu nije vaša? Sve upućuje na to. Optuženik – Nemam dovoljno love da kupim toliko droge. A ja ne dilam, pa rekao sam već. Što još da kažem? Lijepo vam kažem da droga nije moja. Drž. odvjetnik – Jedan drugi svjedok u ovome postupku spomenuo je još jedno ime. Je li vjerojatno da droga pripada Mradinom kolegi po imenu Radovan? Radovan Kranjić. Optuženik – Ne, ne vjerujem. Nemam blage veze tko je to. Drž. odvjetnik – Ali ja mislim da imate. Na ispitivanju ste rekli da poznajete Mradinog šefa. Niste li mislili na Radovana? Optuženik – Pa nisam nikad rekao nešto o tom liku Mradi, skroz krivo, pa kako da onda znam o čemu govorite? Mislite da je to taj Radovan?

8

12.10.2012 11:26:18


knjizica za globus.indd 9

Drž. odvjetnik – Ovdje ja postavljam pitanja, ne vi. Tko je Radovan? Optuženik – Rekao sam da ne znam. Drž. odvjetnik – Pokušajte... Optuženik – JEBEM TI, ne znam. Sporo kopčaš, je l’ da? Drž. odvjetnik – Vidim da smo pogodili osjetljivo mjesto. Nemam daljnjih pitanja. Hvala. Prepuštam riječ branitelju. *** Predmet B 4537-04, Drž. odvjetnik protiv Jorgea Salinasa Barrija, točka optužnice 1. Slijedi ispitivanje svjedoka Mrade Slovovića o drogi u skladišnom prostoru na Kungens kurvi. Svjedok je položio zakletvu, te je upoznat s važnošću iste. Ispitivanje je sazvao državni odvjetnik, koji započinje s postavljanjem pitanja:

Drž. odvjetnik – Tijekom pripremne istrage vezane uz optuženog Jorgea Salinasa Barrija, navedeni ste kao osoba koja je unajmila skladišni prostor pri Shurgard Self-Storageu na Kungens kurvi u Skärholmenu. Koja je veza vas i Jorgea? Svjedok – Jorgea poznajem, ali nisam unajmio nikakvo skladište. Znamo se od prije. Također sam se bavio drogama, ali prestao sam prije par godina. Tu i tamo naletim na Jorgea. Zadnji put u trgovačkom centru Solna Centrum. Ispričao mi je da svoje poslove s drogom sada obavlja preko skladišta na drugom kraju grada. Rekao je da se uspinje i da prodaje prilično mnogo kokaina.

9

12.10.2012 11:26:18


knjizica za globus.indd 10

Drž. odvjetnik – On tvrdi da vas ne poznaje. Svjedok – Nije točno. Nije da smo frendovi. Ali poznajemo se. Drž. odvjetnik – Aha. Sjećate li se tog susreta? Možete li nam uz više pojedinosti prepričati što je rekao? Svjedok – Sreli smo se prošlog proljeća. U travnju, ako se ne varam. Bio sam u Solni da posjetim par starih frendova. Obično baš i nisam tamo. Na putu kući prošao sam pored centra da uplatim listić za konjske utrke. U kladionici sam naletio na Jorgea. Bio je lijepo odjeven i jedva sam ga prepoznao. Znate, kad smo bili frendovi, skoro se udavio u sranju. Drž. odvjetnik – I što je rekao? Svjedok – Ispričao mi je da mu ide dobro. Pitao sam ga čime se bavi. Rekao je da dobro zarađuje na koki. Mislio je, znači, na kokain. Budući da sam ja s tim prestao, nisam više htio slušati. Ali on se nastavio hvaliti. Pričao da sve čuva u jednom skladištu u južnom dijelu grada. Mislim da je rekao u Skärholmenu. Onda sam ga zamolio neka prestane pričati jer nisam htio više slušati kakvim se glupostima bavi. Raživcirao se. Rekao mi je neka se gonim u tri materine ili nešto slično. Drž. odvjetnik – Dakle, naljutio se? Svjedok – Da, razljutio se kad sam rekao da priča gluposti. Možda je zato izmislio da imam nekakve veze s tim skladištem. Drž. odvjetnik – Je li rekao još nešto o skladištu? Svjedok – Ne, rekao je samo da u njemu čuva svoj kokain. I da je skladište u Skärholmenu. Drž. odvjetnik – Hvala vam. Nemam daljnjih pitanja. Hvala vam što ste danas došli ovamo.

10

12.10.2012 11:26:18


knjizica za globus.indd 11

Prvi dio

12.10.2012 11:26:18


knjizica za globus.indd 12

1 J o r g e S a l i n a s B a r r i o brzo je naučio pravila igre. Numero uno, pravilo prvo, ukratko: začepi gubicu. Iz tog pravila izvelo bi se još pet. Ne proturječi. Ne uzvraćaj pogled. Ostani sjediti. Ne cinkaj. Naposljetku, fino se naguzi da te jebu u dupe – i ne tuži se. Figurativno.

Život se posrao na Jorgea. Neka život popuši kurčinu. Život je bio težak. Ali Jorge je jači od svega – vidjet će oni. Buksa mu je crpila energiju. Lišila ga smijeha. Rap-life je postao crap-life3 . Ali jedino je on znao da postoji završetak, zamisao koja mora biti ostvarena, izlaz. Jorge: lik kojeg se ne smije 3

Igra riječi na engleskom i u izvorniku. Engl. rap-life reperski život, engl. crap-life usrani život (op. prev.).

12

12.10.2012 11:26:18


knjizica za globus.indd 13

gaziti. Izaći će, pobjeći i nestati iz ove usrane rupe. Imao je plan. Dobar skroz. Luzeri, zbogom – adios. U buksi je jednu godinu, tri mjeseca i devet dana. Što će reći, malo duže od petnaest mjeseci previše iza sedam metara visokog betonskog zida. Njegovo najduže vrijeme iza rešetaka do sada. Prije je služio kraće runde. Tri mjeseca za krađu, te četiri mjeseca za droge, prekoračenje dozvoljene brzine i nezakonitu vožnju. Razlika ovaj put: bio je primoran sagraditi si život iza rešetaka. Österåker je bio takozvani zatvor druge klase, zatvorena ustanova drugog stupnja. Specijalnost: osuđenici za zločine povezane s drogom. Strogo čuvan s oba kraja. Nitko i ništa što nije smjelo unutra, nije prošlo unutra. Policijski psi njušili su sve posjetitelje. Detektori metala njuškali kroz sve džepove. Čuvari su njuškali opće ozračje. Sumnjivi tipovi neka se ne trude. U zatvor su puštali samo majke, djecu i odvjetnike. Ali nisu uspijevali. U ustanovi nije bilo droge – u doba starog ravnatelja. Sad su praćkama bacali vrećice s travom. Tate su od kćeri dobivali crteže namazane LSD-om. Robu su skrivali iznad unutarnjeg stropa u zajedničkim prostorijama gdje psi nisu mogli ili bi je zakopali na travnjaku gdje je bio prostor za šetnju. Kriviti se moglo svakoga i nikoga. 13

12.10.2012 11:26:18


knjizica za globus.indd 14

Mnogi su travu pušili svaki dan. Pili petnaest litara vode dnevno da se ništa ne opazi na ispitivanju mokraće. Drugi su uzimali heroin. Ležali u ćeliji praveći se bolesni dva dana, sve dok se pišalina nije pročistila. U Österåkeru se ostajalo dugo. Zatvorenici su se grupirali. Čuvari su davali sve od sebe da razdvoje bande: Original Gangsters ili OG, Hells Angels, Bandidos, Jugomafija, Vučje bratstvo, Fittja Boys. Bandi koliko hoćeš. Mnogi čuvari su se bojali. Kapitulirali su. Primali tisućice koje su im turali u redu za hranu, na nogometnom igralištu i u radionici. Uprava zatvora pokušavala je održavati kontrolu. Razdvojiti ih. Slala je članove bandi u druge ustanove. Ali sve je to bilo teško sranje. Bandi je ionako bilo po svim zatvorima. Crte razdvajanja jasne: rasa, kvart i vrsta zločina. Rasističke bande nisu bile jake. Veliki igrači su Hells Angels, Bandidosi, Jugomafija i OG. Organizirani izvana. Radili su na veliko. Opis djelatnosti vrlo jasan: zarađivati tešku lovu multikriminalnim radom i ostalim djelatnostima. Iste su skupine rukovodile gradom izvan rešetaka. Danas je to zbog prokrijumčarenih minijaturnih mobitela lako kao da mijenjaš televizijske kanale daljinskim. Društvo bi se slobodno moglo predati. 14

12.10.2012 11:26:18


knjizica za globus.indd 15

Jorge ih je izbjegavao. Naposljetku je ipak stekao prijatelje. Snalazio se. Pronalazio zajedničke nazivnike. Čileanci su bili okej. Dečki iz Sollentune također. Većina povezanih s kokainom također je bila okej. Družio se najviše sa starim Latinom iz Märste, Rolandom. Frajer je iz Santiaga došao u Švedsku 1984. O bijelom prahu znao je više nego što gaučo zna o konjskom dreku – no sâm nije posve zagrezao u koki. Ostale su mu još dvije godine za odslužiti nakon što je prokrijumčario kokainsku pastu u bočicama za šampon. Dobar prijatelj. Jorge je spomen njegovog imena čuo još kad je živio u Sollentuni. Najjače od svega: Rolando je imao kontakte s frajerima iz OG-a. Što je otvaralo vrata. Davalo privilegije. Sređivalo debele povlastice. Pristup mobitelima, hašu, koki ako imaš perja za platiti, pornjavi i domaćoj rakiji. Cigaretama. Jorgea su bande privlačile. Ali znao je za njihove opasnosti. Vežeš se za njih. Otvoriš im se. Ponudiš im povjerenje – One te povuku za nos. Nije zaboravio kako se opekao. Jugići su ga prodali. Poslali ga na suđenje. Robijao je zbog Radovana – pička mu materina pokvarena. 15

12.10.2012 11:26:18


knjizica za globus.indd 16

*** Često su visjeli u blagovaonici. On, Rolando i ostali Latinosi. Ali ništa od španjolskog. Postojao je rizik da članovi bandi izgube povjerenje u njih. Pričaj sa zemljacima i veseli se – ali tako da Oni kuže. Danas: preostalo je nešto više od dva tjedna do pokretanja plana. Mora se praviti miran. Nemoguće je organizirati bijeg totalmente solo, sasvim sam, ali čak ni Rolandu nije ništa rekao o tome. Jorge mora biti siguran da frajeru može vjerovati. Morao ga je nekako provjeriti. Čekirati koliko im je prijateljstvo zapravo čvrsto. Rolando: frajer koji je odabrao teži put. Za članstvo u OG-u nije dovoljno organizirati opsežni uvoz koke. Moraš ubiti boga u tipu za kojeg vođa bande misli da je bahat. Rolando je svoje obavio: tetovaže oko ožiljaka na člancima prstiju govorile su jasnim, agresivnim jezikom. Rolando je žvakao rižu. Govorio lošim švedskim punih usta: »Ku’iš, pasta ima prednosti kad to usporediš s običnim prahom. To ti je k’o međuproizvod, nije gotova. Penješ se na ljestvici. Ne moraš se gombati s luzerima na ulici. Je l’ nije? Posluješ s profinjenijim ljudima. Frajerima kojima murjaci ne vire iz guzice. A i dostava je lakša. Ne praši se i lakše se skriva.« 16

12.10.2012 11:26:18


knjizica za globus.indd 17

Iako je Jorge do sada već čuo sve Rolandove poluglupe ideje, buksa je bila rasadnik dobrih zamisli. Jorge je upijao. Učio. Slušao. Znao je mnogo još prije zatvora. Nakon petnaest mjeseci u Österåkeru, struku je znao napamet. Jorge-boy: ponosan na sebe sama. Znao je sve o uvozu kokaina iz Kolumbije preko Londona. Gdje kupiti, kako se kreću cijene, kakva je distribucija, koje posrednike koristiti i gdje se roba prodaje. Kako razrjeđivati da dileri ne primijete i kako miješati da zlatna mladež sa Stureplana ne skuži. Kako pakirati. Koga treba podmititi, koga izbjegavati i s kim je potrebno biti prijatelj. Jedan od potonjih: Radovan. A u pičku materinu. Blagovaonica je dobro mjesto za vođenje privatnih razgovora. Dovoljno buke kako se ne bi čulo o čemu se priča. Ni čuvari ih nisu sumnjičili za tajnovito šaputanje. Nikakvog skrivanja. Sve vani na otvorenom. Jorge je razgovor morao usmjeriti u pravom smjeru. Morao je saznati kako Rolando razmišlja. »Pričali smo o tome sto puta. Znam da se time baviš. Ali ja ću se manit’ sranja na neko vrijeme. Kad izađem, brišem iz ove hladne nacističke zemljice. A nemam ni planova početi šmrkati.« »Točno tako. Nemoj koristiti. Samo prodaj. Savjet dana.« 17

12.10.2012 11:26:18


knjizica za globus.indd 18

Oprezno je testirao Rolanda. »Ti imaš dobre kanale. Velike face koje te podržavaju, je l’ da? Nitko te ovdje ne dira. Danas bi mogao pobjeći bez problema.« »Pobjeći? Nije mi trenutno na pameti, čovječe. Što se toga tiče, jesi čuo zadnje vijesti? Znaš onog lika iz OG-a, Jonasa Nordbågea? Uhvatili su ga.« Jorge je potvrdio: »Znam tko je. Bivši dečko pjevaljke Hanne Graaf. Pobjegao iz pritvora u Göteborgu, je l’ da?« »Točno taj. Isti dan kad je stigla presuda. Sedam i pol godina za dvije teške pljačke i nanošenje teških tjelesnih ozljeda. Frajer se specijalizirao za pljačkanje prijevoza novca.« »Ma kurac, zajeb’o je.« »Svejedno je car. Gle, razbio je prozor i zbrisao s osmog kata, sedamnaest metara visine. Pet komada spojenih deka. Lijepo, ne?« »Gusto, ali lijepo.« Jorge sam sebi: nastavi, Jorge-boy, nastavi. Vodi raspravu, čitaj Rolanda. Navedi ga da ti kaže što misli o tebi i bijegu. Suptilno. »Kako su ga uhvatili?« »Respektiram ga, al’ fakat je nespretan. Izaš’o u birc u Göteborgu. Provodio se. Htio upoznati kakvu curu nalik na Hannu s velikim sisama. Pravio se superkul. Jedino je pofarbao kosu, pobijelio je i nabacio sunčane naočale. K’o da je htio da ga prepoznaju, kužiš?« 18

12.10.2012 11:26:18


knjizica za globus.indd 19

Jorge se složio u sebi. Fakat loco, baš glupo samo izbijeliti kosu. On bi igrao sigurnije. Rekao je: »Nije imao ništa za izgubiti. Ziher je mislio: »U kurac, ako me i ulove, neću dobiti veću kaznu. Neće mi još nadodati na sedam i pol.« »Al’ zamalo je uspio. Ulovili ga u Helsingborgu.« »Je l’ htio zbrisati?« »Očito. Prijavio se u hotel pod lažnim imenom. Kad su ga murjaci pokupili, imao je lažnu putovnicu. Moglo je upaliti. Najprije pobjeći u Dansku, pa onda dalje. Frajer je ziheriška imao keš negdje sakriven. Neko je dojavio muriji gdje je. Sto posto netko tko ga je vidio u bircu.« »Je l’ neko iz OG-a znao da namjerava zbrisati iz pritvora?« »Sori, Jorge, o tome ne smijem pričat.« »Ali podržao bi jednog OG-a u bijegu?« »Je l’ Pamela Anderson spava na leđima?« Pogodak. Jorge-boy, vrijeme je da prijeđeš na stvar. Testiraj ga. Jorge je znao pravilo: prijatelji u buksi nisu kao prijatelji u vanjskom svijetu. Ovdje su vrijedili drugačiji zakoni. Hijerarhije moći bile su jasnije. Vrijeme se nije računalo. Nije se računalo ni koliko puta si ovdje završio. Računale su se cigarete, a haš se računao još i više. Usluge i protuusluge stvarale su veze. Tvoj zločin se računao: silovatelji i pedofili ne vrijede ni pišljiva boba. 19

12.10.2012 11:26:18


knjizica za globus.indd 20

Narkići i alkosi debelo dolje. Nanošenje tjelesnih ozljeda i razbojstvo stepenicu više na rang-listi. Pljačkaši i veliki dileri su carevi. Ali prije svega: računalo se članstvo. Rolando, prijatelj prema pravilima vanjskog svijeta. Prema principima bukse: tip je igrao u višoj ligi od Jorgea. Jorge otpije gutljaj piva s niskim postotkom alkohola: »Jedna je stvar podržati nekoga tko je već zbrisao. Bi l’ ti pomogao nekome da pobjegne?« »Ovisi. O riziku i tako to. Ne bi’ pomogao bilo kome. Uvijek bi’ podržao OG-a. Kurac, amigo, i tebi bi’ pomogao. Kužiš. Ali za skinjaru ili Vučjeg brata ne bi’ držao jezik za zubima. I to znaš. Niti bi oni meni pomogli.« Pogodak i pol. Šutnja od tri sekunde. Rolando je učinio nešto što Jorge nikada ranije nije vidio. Pribor za jelo odložio je lijepo i pravilno na tanjuru. Polagano. Onda je nabacio smajl i rekao: »Ej, Jorge, imaš neke planove, ha?« Jorge nije znao što bi učinio. Tek je uzvratio osmijeh. Nadao se da je Rolando pravi prijatelj, onaj koji se poznaje u nevolji. Istodobno je znao: prijatelji u buksi podložni su drugačijim pravilima. 20

12.10.2012 11:26:18

Laka Lova - Jens Lapidus  

Laka Lova - Jens Lapidus

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you