Page 1


Klee f o r ţa s i m p l i tăţ i i

© 2009, Mixul de Cultură pentru formatul PDF; Coperta/Editor PDF: Un articol de

Bogdan Popescu [bogdanpopescu@mixuldecultura.ro] Cristina Andrieş [cristina.andries@mixuldecultura.ro]

Acest e-book este gratuit şi poate fi descărcat numai de pe site-ul Mixul de Cultură. Copierea oricărei părti din acest e-book sub orice formă este strict interzisa. Pentru uz personal. http://www.mixuldecultura.ro


A

dmirat de Picasso și de alți membri ai mișcării suprarealiste, Paul Klee (18791940) a fost influențat puternic de experiența sa de grafician, susținând că ”a desena este echivalent cu a duce linia la plimbare”. Deși, ca artist, a trecut de-a lungul anilor printr-un număr mare de etape, el și-a păstrat stilul imaginativ, bizar și jucăuș. Pe tot parcursul vieții, Klee a dezvoltat o gamă largă de tehnici și stiluri, raportate la diversele pasiuni pe care le-a avut. Poemele scrise în tinerețe, interesul pentru teatru și siguranța că poate face carieră în muzică își găsesc toate locul în picturile sale, parte a încercării de a descoperi ceea ce el numea “realitatea din spatele lucrurilor vizibile”.


Prietenia legată în Germania cu Wassily Kandinsky, August Macke și Franz Marc, dar și călătoria făcută în Tunisia alături de cel din urmă, i-au deschis lui Klee apetitul pentru aspectul mistic al picturilor sale, precum și pentru culoare, în toată forța ei. În 1921, a fost chemat să predea la noua școală de artă și design Bauhaus, unde s-a adaptat greu la stilul avangardist. Fiind însă perseverent și motivat, a câștigat rapid respectul profesorilor și studenților. Când Naziștii au venit la putere, în 1933, s-a impus cenzura artei moderne, iar peste o sută de lucrări ale lui Klee au dispărut atunci din muzeele germane. Trecutul de grafician și-a pus amprenta pe fiecare din picturile sale. Datorită clarității cu care înțelegea cum liniile simple, punctele și spațiile pot transmite expresivitate la cel mai înalt nivel, a reușit să construiască asocieri noi și neobișnuite.


În viziunea lui Klee, artistul era un soi de explorator care face o călătorie continuă spre “tărâmul înțelegerii profunde” – cu ajutorul punctelor dispersate, acesta poate reda stelele; liniile în zigzag descriu fulgere, curbele sugerează poduri, iar spiralele pot contura părul cârlionțat al unui copil. Fish Magic (1925), o pictură neobișnuit de mare pentru stilul său, demonstrează întâlnirile dintre lumile care îl definesc prin utilizarea jucăușă a scalei și compoziției. Observând ceasul palid și cele două luni strălucitoare, se poate stabili ca decor cerul întunecat. În ochii privitorului apare atunci elementul-pește, care înoată apatic pe suprafața pânzei și care repoziționează scena în adâncul oceanului.


O explorare mai atentă a tabloului scoate la iveală însă detalii precum un clovn care rânjește și, deasupra sa, o bucată de cortină trasă deoparte pentru o privire de ansamblu a întregii scene. Deodată, iluzia cer/ocean dispare, iar pânza conturează un teatru, completată fiind de un personaj care face cu mâna spectatorului, afișând o figură tragi-comică. Nu numai spațiul este ambiguu aici, ci și timpul, fapt dovedit de existența a două clepsidre, din care una este folosită ca vază de flori, și un ceas pe care pot fi citite cifrele 1, 2, 5 și 9 – este metoda subtilă a lui Klee de a indica anul în care a fost realizată pictura.


Lucrările sale sunt adesea descrise ca “imagini de vis”, iar calitatea de a fi misterioase, nepământești, a impresionat în cadrul mișcării suprarealiste. Mai mult decât simple fantezii, aceste imagini au venit după mulți ani de reflecții filozofice privind natura și viața. Chiar spre sfârșitul vieții, bolnav fiind, Klee a realizat picturi îndrăznețe, simplificate, care duc cu gândul la desenele rupestre sau la hieroglife. Titlurile lor se inspiră din mituri, iar emoțiile răbufnesc din imaginile tot mai întunecate și morbide. Paul Klee s-a stins din viață în 1940, în urma unui atac de cord, lăsând în urmă circa 9000 de lucrări.


Two men meet, each believing the other to be of higher rank 1903


Virgin in a tree 1903


1914 1914


Cacodemic 1903


Flower myth 1918


Once Emerged from the Gray of Night 1918


Cosmic composition 1919


Destroyed place 1920


Dream city 1921


The twittering machine 1922


Fish magic 1925


Monsieur Perlenschwein 1919


The goldfish 1925


The Mask with the Little Flag 1925


Bird wandering off 1926


Reconstruction 1926


Black night 1927


Pastoral (Rhythms) 1927


Highway and Byways 1929


In the current six thresholds 1929


Ad Parnassum 1932


Legend of the Nile 1937


Revolution on the Viaduct 1937


Stage landscape 1937


Insula Dulcamara 1938


Park near Lu 1938


Hot pursuit 1939


Outbreak of Fear III 1939


Park of idols 1939


Embrace 1939


Captive 1940


Glass facade 1940


Rock flore 1940


Death and fire 1940


C

O

L

E

C

Ţ

I

A

D

E

A

R

T Ă

Klimt

impresii

ş i r e a l i tat e a d u b l ă

Michelangelo

Hopper blues în tuşe realiste

î n d u lcele sti l cl asi c

Ş I FO R M A V I S E LO R

cultură pentru toate simţurile

e l e g a n ţă ş i p r o v o c a r e

Klee  
Klee  

Klee. Forţa simplităţii

Advertisement