MIX 2022-4

Page 10

100% WATERDICHT AFDICHTEN, BESCHERMEN EN REPAREREN 110e jaargang, 2022-4

Het is het jaar 1967 als Houthandel Utrecht de merknaam Hubo introduceert voor aangesloten winkeliers. Als eerste echte bouwmarkt van Nederland zorgt het daarmee voor een omwenteling: doe-het-zelven wordt een begrip. In de jaren die volgen groeit Hubo uit tot een vooraanstaande doe-het-zelf keten met een unieke positie in de markt. Met winkels die zich onderscheiden door een combinatie van een bouwmarkt met doe-het-zelf artikelen én een speciaalzaak voor maatwerk. Onze klanten weten dat te waarderen… in 2021 zijn wij gekozen tot beste bouwmarkt van Nederland. Nu circa 70 bouwmarkten compleet zijn omgebouwd tot Hubo, is het tijd om het jubileum te vieren. Samen met de club van vakkundige ondernemers waar we trots op zijn. Hubo is een formule van DGN retail. Neem voor meer informatie contact op met Paul van Essen: paul.vanessen@dgnretail.nl of (033) 253 23 80.

BEDRIJFSWAGEN 1967 INSTORE 2022BEDRIJFSWAGEN 2022GEVEL 2022 INSTORE JAREN 80GEVEL JAREN 70

Hubo 55 jaar: lang zullen we klussen

3VAKBLAD MIX NR.4 2022 VOORWOORD

Zo hebben ze het toch ‘droog’ kunnen houden in Leusden (zie

datnuIntergammawinkelbezittervanaandeelhoudersWantingeld.KanopwetenIntergamma-ceoisIntergamma).https://mixonline.nl/news/tag/OfdatookluktindekwestieBourrelier,devraag.DejuridischestrijdstondopdeactielijstvanHarmJanStoter,maardaarishij–bijvanMIX–nietvanafgewerktzodathijlinearectahetbordjevandenieuweCEOJostdeBeijerkomt.besteenhelekluifworden,wanthetgaatomveelEnbelangrijker;dekwestiekanflinkgaan‘zweren’franchise-enaandeelhoudersgeledingen.waarhetmerendeelvandefranchisenemers/langetijdgeengoedwoordoverhaddejuridischestappendieBourrelieralsgroot-entegelijkklein-aandeelhoudertegenondernam,volgtmenigcollegadekwestiemetargusogen.WantalsBourreliergelijkkrijgt,zouvoorhenookveelkunnenbetekenen.

En Hubo-topman Gertjo Janssen vreest dat sommige partijen in het middensegment ‘een uitdaging’ krijgen op ‘inwisselbaarheid’. Waarvan akte. Ik wens je goede zaken! Marc HoofdredactieNelissen MIX Spraakmakende quote in deze MIX is er een van Anouk Beeren. Zij is omnichanneldirecteur van Intergamma en ze was even bang dat de moeder van Gamma en Karwei ‘nat’ zou gaan toen de corona-lockdown een run op e-commerce in DHZ leek te gaan veroorzaken. Niet ‘nat’ omdat de e-commerce-systemen het niet zouden aankunnen, maar ‘nat’ omdat de online-operatie – nog – niet geheel winstgevend was. ‘Nat’

En zo kan het gebeuren dat menig overleg tussen Leusden en franchisenemers alleen nog maar over die kwestie gaat. En niet over de operatie. Of over Terwijlcommercie.commercie nu toch prio één zou mogen zijn. Niet alleen bij Intergamma, maar op alle hoofdkantoren en in alle winkels. Want de koopkracht loopt terug, consumentenvertrouwen is laag en de DHZ-beste dingen stabiliseren. Waarbij je zelfs de prijsverho gingen daar eigenlijk nog uit moet filteren (zie rubriek conjunctuur in deze MIX). We spraken Hornbach en Hubo over hun commercie en zij plukken blijkbaar de vruchten van hun onderschei dende positionering. Nog even twee spraakmakende quotes uit deze MIX: Hornbach durft zelfs te azen op locaties van 35.000 m2

In een soepele omnichannel-operatie wast de ene hand de andere. Kan het een meedraaien op kosten die het ander toch al maakt. En hoeft het een niet per se winst te geven om het ander toch te versterken. Maar als het alleen op online aankomt, liggen de kaarten anders. In een mooi en open interview met Arjan van Ooster hout legt Beeren uit waar de schoen wrong en hoe ze daar sindsdien aan gewerkt hebben.

Marc HoofdredactieNelissen Vakbladmn@mixpress.nlMIX

ISSN nummer: 0165 - 3059 4

Smart home-producten werden lange tijd beschouwd als een aantrekkelijke groeibriljant. Die opvatting haakt nog steeds aan bij de actualiteit, maar het is ook zo: van een explo sieve omzetgroei is vooralsnog geen sprake. Wat de dhz-sector te doen staat, is een tandje bijschakelen in aandacht voor het assortiment. De opdracht luidt om smart home als concept te presenteren en niet zozeer als losse compo nenten verdeeld over verschillende afdelingen.

Laagdrempelig schakelmateriaal blijft vooral bedoeld voor home-segment Close Up’s Advertorials: semi-redactionele artikelen van onze partners Vormgeving Inpladi, bureau voor idee en creatie Abonnementen Per jaar € 119,95 (excl. BTW) Buitenland € 145,Losse nummers € 19,50 (ex BTW/ porto)

ervaren klusser Smart

“Alle opties voor alle artikelen, daar werken we aan” “Mensen in ons marktgebied moeten niet om ons heen kunnen”

Karwei in Goirle was de tweede winkel waar het Q-winkelconcept werd geïntroduceerd. Inmiddels is dat bijna vijf jaar geleden. In deze rubriek Collega’s brengt MIX een bezoek aan eigenaar Ronald Vromans om te vragen of het concept nog steeds bevalt, welke plannen hij heeft en waarom hij altijd op zoek is naar nieuwe ideeën.

groeit gestaag door 10 20 FORMULES INTERGAMMA COLLEGA’S KARWEI GOIRLE 53 THEMA ELEKTRA 61 THEMA SMART HOME Vakblad MIX Is een uitgave van MIXpress BV. Uitgever en hoofdredactie Marc Nelissen Aan deze MIX werkten mee Stephan Bakkum (GfK/conjunctuur) Ad Geerts (column) Frank Heus (wow-factor) Geert Hilferink (algemeen) Marit Nelissen (eindredactie) Arjan van Oosterhout (online) Jeroen Rietvelt (algemeen) Hugo Schrameyer (algemeen) Edwin Timmers (column + w a/d w) Fotografie Marjolein Ansink shutterstock.com(fotografie) Redactieadres Postbus 11 5258 ZG www.mixonline.nlredactie@mixpress.nl073.503.43.47Berlicum Advertenties Molijn Sales Support Edgar PostbusMolijn61,5258 ZH Berlicum mix@molijnsalessupport.nl073.503.35.44

Abonnementsvoorwaarden Check www.mixpress.nl/abo Abonnementenadministratie PostbusAbonnementenland20,1910AA Uitgeest www.aboland.nl0251.25.79.24

Stopzetten abonnement Opzeggingen (uitsluitend schriftelijk) dienen 8 weken voor afloop van de abonnementsperiode in ons bezit te zijn. Algemene voorwaarden Alle advertentieopdrachten en plaatsingsvoorkeuren worden schriftelijk vastgelegd, afgesloten en uitgevoerd conform de Regelen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissements rechtbanken en bij de Kamers van Koophandel. Een exemplaar wordt op verzoek toegezonden of zie www. stichtingrota.nl Copyrights Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveel voudigd op welke wijze dan ook, worden opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar worden gemaakt zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

VAKBLAD MIX NR.4 2022 COLOFON

Zonder een beetje dhz-ervaring moet je er liever niet aan beginnen: aan een klus met elektrisch schakelmateriaal. De producten zelf zijn afgelopen jaren duidelijk versimpeld in gebruik. Zaten we vroeger te hannesen met schroevendraaiers en kroonsteentjes, tegenwoordig bestaan er tal van plug&playoplossingen. Die blijven echter vooral tot nut komen voor klussers met verstand van elektrisch materiaal.

Toen Anouk Beeren eind 2019 begon als directeur cross-channel bij Intergamma, lag er volgens haar al een goed digitaal fundament om op door te bouwen. Door corona kwam de focus logischerwijs op de operationele kant van de zaak te liggen, inmiddels kan Beeren zich naar hartenlust toeleggen op de klus waarvoor ze is aangenomen: het uitwerken van de klantstrategie. Daar horen funda mentele keuzes bij.

VOORWOORD 3 BRANCHEMIX Nieuws en actualiteiten 7 FORMULES Beeren runt omnichannel-operatieIntergamma’s 10 CONJUNCTUUR GfK’s DIY Recap 14 Omzet-grafieken 18 COLLEGA’SA Karwei Goirle 20 FORMULES Hubo gaat volgende fase in 24 CLOSE UP Super Cleaners 30 Einhell 32 FORMULES Hornbach kan wel verdubbelen 34 CLOSE UP Eurom 40 GS1 42 Nicovij’s Postma en Postma 44 Weber-Beamix 46 MIX-CLASSIC Coryfeeën blikken terug 48 COLUMN Edwin Timmers 51 THEMA Electra 53 CLOSE UP Tradim 58 THEMA Smart Home 61 CLOSE UP Ledvance 66 JURIDISCH 68 WERK AAN DE WINKEL Op de P bij Hornbach 70 BRANCHEPAGINA’S HIMA Benelux 72 Vertaz 74 VWDHZ 77 INretail 79 WOW-FACTOR Frank Heus spreekt Bjorn Remmerswaal 80 COLUMN Ad Geerts 82 Hubo is klaar met de ombouw. “Maar… klaar zou ik het zeker niet willen noemen”, zegt Miriam de Bruin. In haar rol als algemeen manager gaat de formule een nieuwe fase in. Een fase waarin bijvoorbeeld digitalisering, duurzaamheid en professionalisering van processen volop nieuwe kansen bieden. In Enschede opende Hornbach zijn zeven tiende vestiging. We liepen een rondje met directeur Evert de Goede en expansie manager Gerben van Heeren en spraken over gemeentelijke procedures, over nieuwe assortimenten die niet in deze winkel passen en over de droom van een Hornbach die twee keer zo groot is. Reeds op dit vroege tijdstip van een dood gewone woensdag is het een komen en gaan van klanten bij deze bouwmarkt. Vrolijk stapt Sam Berg de winkel uit met in haar kielzog Rune ten Berg de Boer. Ze duwen een volle platenkar voor zich uit en hebben lol. Wat nu nog een verzameling bouwmaterialen is, moet een levensgroot vier-op-een-rij worden. Voor MIX gaat Frank Heus – op persoonlijke titel – op zoek naar de WOW-factor. Naar mensen of bedrijven waar dhz-retail en -industrie iets van kan opsteken. Dit keer spreekt hij media-ondernemer Bjorn Remmerswaal die voor en achter de camera gestaan heeft en bedrijven op een andere manier laat groeien. “ “35.000 m2 kan ik me wel voorstellen” Werk aan de winkel “Aan losse flodders heb je niets” 24 34 FORMULES HUBO FORMULES HORNBACH 70 WERK AAN DE WINKEL 80 WOW-FACTOR 5VAKBLAD MIX NR.4 2022 INHOUD

Niets is vervelender dan een spontane lekkage. Met Bison Waterproof Seal bescherm je het huis met een 100% waterdichte & duurzame afdichting op basis van elastisch rubber. • Óók voor vochtige ondergronden • Binnen én buiten te gebruiken • Weer- en UV-bestendig • Makkelijk verwerkbaar met kwast Ik werk alleen met Bison.www.bison.nl100% WATERDICHT AFDICHTEN, BESCHERMEN EN REPAREREN KRACHTIGETEGENBESCHERMINGWATER. VERKRIJGBAAR IN GRIJS EN ANTRACIET NIEUW! OOK TE GEBRUIKEN OP VOCHTIGE ONDERGRONDEN

Doehetzelf-omzet groeit 20% in eerste zes maanden van 2022

Met de cijfers van juni is het eerste halfjaar compleet en zien we een groei van 20% ten opzichte van de eerste zes maanden van 2021. Maar pas op... ... ten eerste is het geen 20% maar 19,9%. En ten tweede is het een vergelijking met het eerste half jaar van 2021 waarin de winkels het eerste kwartaal vrijwel helemaal gesloten waren. Vergeleken met het topjaar 2020 zien we juist 10% minder omzet. En dan hebben we het nog niet eens over de prijsstijgingen die in de GfK-cijfers zitten. Intergamma herwaar deerde de voorraad in de jaarcijfers met € 30 mln extra. Dus... Kijken we specifieker naar de losse kwar talen, dan zien we in het eerste kwartaal 69% meer omzet dan in 2021, vergeleken met 2020 was dit ook nog +1%. Nog een jaar verder terugkijkend zitten we nog altijd +16% hoger dan 2019. Het tweede kwartaal laat een heel ander beeld zien: een daling van -3% ten opzichte van 2021. En -17% als we terugkijken op het hele succesvolle tweede kwartaal in 2020. Ook hier nog altijd +12% als we de vergelijking met 2019 maken. Het eerste halfjaar komt daarmee op een ruime € 1,9 mrd, verge leken met € 1,6 mrd in 2021, maar wel achterblijvend bij de ruime € 2,1 miljard omzet van 2020. MIX-abonnee’s hebben toegang tot een complete excel met marktdata uit GfK’s DIY Recap. Check www.mixonline.nl/ marktcijfers. Of check de rubriek Conjunc tuur verderop in deze MIX.

Verkopen op een platform van een ander, is voor Maxeda één gedachte. Zelf een platform starten is een goed tweede scenario voor de moeder van Praxis. Recent opende B&Q in Engeland een marketplace waar ze ook producten van derden gaan verkopen aan B&Q-klanten.

Twee gezichten Colleau: “Maar let op: platforms hebben twee gezichten. We zijn begonnen een paar jaar geleden te kijken wat we konden leren van platforms als Zoofy en AirBnB en we zijn op ManoMano begonnen in landen waar we geen winkels hebben.” Is Praxis momenteel eigenlijk actief op Bol.com? “Nee, dat niet. We zijn er wel op verschenen een paar jaar geleden, maar dat was niet direct vanuit ons.” Op een platform van een ander verkopen is voor Colleau de ene serieuze optie voor de integratie van de ‘world of platforms’ in je businessmodel. Zelf een platform worden, is een goed tweede scenario.

Dit is een passage uit een compleet interview met Anouk Beeren verderop in deze MIX.

“Nu gaan we nat”, dat dacht Intergamma’s directeur cross-channel Anouk Beeren aan het begin van de Coronaperiode.

Maxeda ziet een eigen platform als een goed scenario

7VAKBLAD MIX NR.4 2022 BRANCHEMIX

Maxeda-CEO Guy Colleau: “Dat is natuur lijk geen nieuw idee. Home Depot in de Verenigde Staten doet dat al lang en we kennen uiteraard het online platform van B&Q, Bol.com en ManoMano. Indrukwek kende platformen en een manier om je aanbod naar klanten toe dramatisch sterk te vergroten en merken aan de longtail toe te voegen of categorieën die je niet in je fysieke winkel verkiest.” In Nederland zien we nog geen dhz-retailer die rol pakken.

Kan dat ook een kans zijn voor Praxis?

Sinds 2020 draait Intergamma winst op de online operatie, een situatie waar Beeren dus voor had getekend toen de pandemie uitbrak. De hoge volumes hebben allicht een rol gespeeld in de margeverbetering, maar er zijn dus ook scherpe keuzes gemaakt, je zou het concessies kunnen noemen. “Omdat de P&L van de webshop zwaar onder druk stond en die grote vraag op ons afkwam, hebben we dingen uitgezet. We zijn bijvoorbeeld gestopt met het bezorgen van producten van twee tientjes als daar zeventig euro verzendkosten aan onze kant bij kwamen kijken.”

“We are working on it”, zegt Colleau met een veelbetekenende glimlach.

Beeren dacht: ‘nu gaan we nat’ bij Intergamma

“Ik ben trots op de winstgevendheid van de webshop. Maar toen corona uitbrak heb ik eerlijk gezegd wel gedacht: ‘Nu gaan we nat, met die online piek. Nu gaan we grof geld verliezen’, maar we hebben de P&L (profit & loss, red.) juist ontzettend weten te verbeteren. Daar hebben we ook wel op aangestuurd.” Het zegt volgens Beeren niks over Intergamma’s online prestaties in het vorige decennium: “Toen was de opdracht anders, wilden we een positie opbouwen online, en dat is gelukt.”

Sterke financiële resultaten (vgl 2019)

Het bedrijf achter Gamma en Karwei behaalde in 2021 een winkel omzet van € 1.419 mln en een EBITDA van € 191 mln. De financiële resultaten zijn sterk verbeterd ten opzichte van 2019, het jaar voor de coronapandemie.

Ter vergelijking: Maxeda bracht het er in het gebroken boekjaar 2021-2022 een stuk beter vanaf dan Intergamma. Zie de 20212022 jaarcijfers van Maxeda. Vanwege dat gebroken boekjaar en het grotere belang van België in het totaal van Maxeda had de Nederlandse lockdown minder impact op de omzet van Maxeda.

Marktaandelen

Intergamma’s jaarcijfers 2021 Intergamma, het moederbedrijf van Gamma en Karwei, heeft in 2021 sterk gepresteerd ondanks de langdurige winkelsluitingen aan het begin en eind van het jaar in Nederland. Als je met 2019 vergelijkt, tenminste... Intergamma’s prestaties zijn grotendeels toe te schrijven aan de sterke ontwikkeling van de webshops, de inzet van Click&Collect en de jarenlange investeringen in een breed aanbod voor woning verduurzaming, zo melden ze vanuit Leusden in een persbericht.

De winkelomzet kwam in 2021 uit op € 1.419 mln (2019: € 1.407 mln)

EBITDA 191 188 136

De EBITDA is inclusief een eenmalige herwaardering van de voorraden van € 30 miljoen

• De online omzet inclusief Click&Collect kwam uit op € 280 mln en dit heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de sterke resultaten Vergeleken met 2020...? Intergamma vergelijkt de cijfers van 2021 bewust met die van 2019 omdat die van 2020 zo uitzonderlijk goed waren. Toch zocht MIX de cijfers van 2020 er even bij om te vergelijken. (mln) 2021 2020 2019 Omzet 1.419 1.703 1.407

Hornbach Duitsland publiceerde in 2021 onverwacht cijfers over Nederland. En intussen maakte Hornbach in 2022 een marktaandeel van 25% bekend. Het 2021-jaarverslag van Intergamma meldt ook klip en klare marktaandelen voor Gamma en Karwei in 2021. Dat is 25% voor Gamma (1,3%-punt minder dan in 2020) en 15,1% voor Karwei (0,8%-punt minder dan in 2020). Daarmee hebben we dan dus 65% van de markt in kaart. Blijft 35% over voor Praxis, Hubo, Bauhaus én KlusWijs. Waarbij we voor Maxeda een omzet van € 1,5 mrd noteerden voor 135 Belgische Brico’s en 190 Nederlandse Praxis-winkels tesamen. Winkelketen Marktaandeel (2021) Hornbach 25% Gamma 25% Karwei 15% Praxis + Hubo + Bauhaus + KlusWijs 35% Totale markt (GfK’s DIY Recap € 3,395 mrd

bouwmarkt-organisaties.marktaandelenaanEenbouwmarktlandinvandemeestgesteldevraagdeMIX-redactieisdienaarvandegrote

En die is lastig te beantwoorden. Alleen GfK kent alle marktaandelen uit de omzetmonitor DIY Recap en deelt die alleen met de betrokken retailers. Maar... als je lang genoeg blijft speuren, kom je toch steeds weer een stapje dichter bij de aandelen van de verschillende ketens in de € 3,395 mrd branche-omzet (2021, aldus GfK’s DIY Recap).

Disclaimer: niet alle organisaties hebben een boekjaar dat gelijkloopt met het kalenderjaar. Door die verschillen kunnen gepubliceerde omzetten en marktaandelen dus betrekking hebben op fractioneel andere periodes. Groei van DHZ-omzet in het eerste halfjaar van 2022, volgens GfK’s DIY Recap. Zie de rubriek conjunctuur in deze MIX voor de nuance achter deze +20%plus.

• De EBITDA kwam in 2021 uit op € 191 mln (2019: € 136 mln).

% 8 VAKBLAD MIX NR.4 2022

9VAKBLAD MIX NR.4 2022 BRANCHEMIX

• Een groep van franchisenemers betwist de verdeling van bonussen en dividend

• Intergamma’s jaarverslag 2021 noemt een toegewezen claim van € 4,7 mln voor de eerste twee bouwmarkten van de betreffende franchisenemers

Het laatste nieuws als eerste MIX publiceert het laatste nieuws als eerste op www.mixonline.nl

tegenbeschermingKrachtigewater

• Intergamma vindt de arbitrageuitkomst onterecht

• Als Intergamma daarin gelijk krijgt, gebeurt er niets

110e jaargang, 2022-4 Cover.indd

Abonneer je op de nieuwsbrief via www.mixonline.nl/nieuwsbrief of volg ons op Twitter via enGeschil@vakbladmixtussenBourrelierIntergammaspeeltnog steeds

Intergamma-CEO Harm Jan Stoter nam op 1 september afscheid van Intergamma. Al liep er nog wel een juridisch geschil met enkele franchisenemers, waaronder Bourrelier Group. Dat geschil gaat over de verdeling van de bonussen en inkoopvoordelen. Volgens Harm Jan Stoter is het een verdelingskwestie tussen aandeelhou ders en franchisenemers. Er zijn name lijk ondernemers met veel aandelen en weinig winkels, terwijl Bourrelier Group weinig aandelen heeft en veel winkels. Volgens het jaarverslag van Intergamma is de kwestie als volgt:

OP DE VOORPAGINA 100% WATERDICHTAFDICHTEN, BESCHERMEN EN REPAREREN BOLT advertentie Seal_final2.indd 10/08/2022

• Intergamma spant zaak aan bij Gerechtshof om arbitrage te vernietigen

• Zij zijn aanvankelijk in het ongelijk gesteld door de Ondernemingskamer voor twee van hun bouwmarkten

• Als de claim ook voor de overige 75 bouwmarkten van betreffende franchisenemers zou gelden, gaat het over € 76 Intergammamlnheeft recent de overige franchisenemers ook bij het geschil betrokken om te borgen dat alle franchiseovereenkomsten op dezelfde wijze worden uitgelegd en uitgevoerd

• Ondertussen houdt Intergamma het jarenlang toegepaste bonus- en divi dendbeleid aan • Maar... keert het geen dividend uit en voegt het het vastgestelde aandeel houdersresultaat over 2021 volledig toe aan de overige reserves. Intergamma doet geen uitspraken over deze kwestie. Franchisenemers –sommigen zijn ook aandeelhouder van Intergamma – kunnen er evenmin iets over zeggen, hebben zelfs voor geheim houding getekend, maar volgen het onderwerp uiteraard met argusogen.

• Intergamma ‘zit’ nu met twee tegen strijdige uitspraken (Ondernemers kamer versus arbitrage)

• Als betreffende franchisenemers gelijk krijgen, dient de verdeling anders te geschieden

Je wilt je huis én tuin zo lang mogelijk in goede staat houden en beschermen tegen vocht en wateroverlast. Helaas heeft iedereen weleens last van een lekkende dakgoot, doorslaand vocht of vloeren waar het vocht intrekt. Gelukkig zijn deze problemen zo verholpen met de waterdichte coatings van Bison. Nieuw in het Bison-assortiment is Bison Waterproof Seal. Deze hoog waardige elastische coating op basis van polymeertechnologie, kun je óók gebruiken op een vochtige of natte ondergrond, of wanneer er regen op komst is binnen 30 minuten. Gebruik voor specifiek droge onder gronden Bison Rubber Seal. Ook met deze elastische coating op rubber basis kun je zelf, snel én eenvoudig allerlei materialen binnen- én buitenshuis, 100% waterdicht afdichten, beschermen en repareren. Beide producten zijn overschilderbaar, weer- en uv-bestendig en gemakkelijk verwerkbaar met een kwast. Gebruik de Rubber Seal koker met de handige spuitmond voor een precieze afdich ting van kleine naden en kieren. Kijk op www.bison.nl voor meer inspiratie, klus- en productadvies!

• Later kregen zij gelijk in een arbitrageprocedure voor de twee betreffende bouwmarkten

“Alle opties voor alle artikelen, daar werken we aan”

Van een B2B-omgeving verhuisde ze naar een organisatie met een consumentenfocus. Groot verschil? “Dat valt mee als je je realiseert dat er ook in B2B uiteindelijk iemand op een knop moet drukken om een bestelling te plaatsen. Het draait allemaal om mensen. Als je je klant goed kent, kun je daar digitalisering en een omnichannel-strategie op loslaten. Dat is waar ik mee bezig was en waar ik nu ook mee bezig ben: vanuit een klantperspectief mensen verder helpen, digitalisering vanuit klantreizen. Een voordeel bij B2B is wel dat er doorgaans meer data voorhanden is, bij Bidfood kwamen veel klanten verschillende keren per week langs voor grote bestellingen. Dat maakt het eenvoudiger om goede klantprofielen te creëren. Aan de andere kant heb ik daar juist B2C-mechanieken ingezet om klanten te helpen en ‘voller’ te maken, door kanalen zo goed mogelijk in te zetten. Waar je bij B2B te maken hebt met een buitendienst, heb je bij B2C te maken met winkels, maar dat komt op hetzelfde neer.”

Toen Anouk Beeren eind 2019 begon als directeur cross-channel bij Intergamma, lag er volgens haar al een goed digitaal fundament om op door te bouwen. Door corona kwam de focus logischerwijs op de operationele kant van de zaak te liggen, inmiddels kan Beeren zich naar hartenlust toeleggen op de klus waarvoor ze is aangenomen: het uitwerken van de klantstrategie. Daar horen fundamentele keuzes bij. “Bij alle producten moeten klanten drie opties hebben: kopen in de winkel, laten bezorgen of afhalen, ook ladders, verhuisdozen en gipsplaten.”

Auteur Arjan van Oosterhout Fotograaf Marjolein Ansink 10 VAKBLAD MIX NR.4 2022

Het is rustig op het hoofdkantoor van Intergamma als MIX een interview- en fotoafspraak heeft met Anouk Beeren. Vrijdag is sowieso niet de dag waarop de meeste mensen aan het werk zijn, corona heeft eraan bijgedragen dat ze dat steeds meer vanuit huis doen. De directe aanleiding waarvoor we naar Leusden zijn afgereisd is Beerens opname in de ‘E-commerce 10 2022’, een jaarlijkse lijst van vaktitel Emerce met de tien meest innovatieve e-commerceprofessionals van Nederland. Het is een persoonlijke erkenning, die uiteraard ook positief afstraalt op Intergamma. Beeren: “Hiervoor heb ik bij Bidfood gewerkt, een horecagroothandel. Daar ben ik bezig geweest met digitale transformatie, hebben we chefs, leveranciers en partners online gebracht. Bij Intergamma ben ik op een rijdende trein gestapt, er lag een heel goed digitaal fundament, met een professionele development-organisatie en een gedefinieerde klantstrategie, ontzettend fijn. Er was dus al richting en focus, de opdracht was om de strategie in de praktijk te brengen.” Van B2B naar B2C Na tien jaar Bidfood werd het tijd om de bakens te verzetten volgens Beeren; het ontbrak haar niet aan zelfvertrouwen, maar ze was wel benieuwd waar ze elders toe in staat zou blijken, bijvoorbeeld bij een grote retailer. Ze had Intergamma via verschillende contacten leren kennen als een professionele

organisatie met slimme gedreven mensen. In gesprekken kreeg ze de bevestiging van het goede gevoel dat ze al had. Bovendien: de basis stond, de relaties met franchisers waren bijvoorbeeld goed op orde, en er lagen ambitieuze plannen die ze graag ten uitvoer wilde helpen brengen.

Zwarte cijfers Behalve van de operationele snelkookpan stond Beerens beginpe riode bij Intergamma in het teken van het bouwen van haar afde ling en het creëren van winstgevendheid. Ze is trots op de stappen die daarin zijn gezet: “De afdeling staat, met een hartstikke goed team om verder te bouwen, waarbij er aandacht is voor zowel de harde als de zachte kant. Verder ben ik trots op de winstgevend heid van de webshop. Toen corona uitbrak heb ik eerlijk gezegd wel gedacht: ‘Nu gaan we nat, met die online piek, nu gaan we grof geld verliezen’, maar we hebben de P&L (profit & loss, red.) juist ontzettend weten te verbeteren. Daar hebben we ook wel op aangestuurd.”

FORMULES 11VAKBLAD MIX NR.4 2022

Ga er maar aanstaan, wil Beeren maar zeggen. Toch is ze goed te spreken over de progressie, die voor een belangrijk deel te maken heeft met een nieuwe manier van werken: Intergamma heeft vijf klussen centraal gesteld in zijn strategie, daarbinnen zijn zoge noemde priodomeinen aangewezen waar extra aandacht naar uitgaat, zoals het ophangen van raamdecoratie. Er zijn omzet- en groeidoelstellingen aan verbonden waar zowel de categoryals de cross-channel managers op worden afgerekend. Beeren: “We sturen op dezelfde manier aan. De gezamenlijke opdracht is om klusjourneys binnen een categorie end-to-end zo goed mogelijk in te vullen. Waarbij we bijvoorbeeld goed kijken hoe we klanten in de winkel op slimme manieren verder kunnen helpen met online oplossingen. Helemaal logisch als je bedenkt dat 83 tot 84% van onze bezoekers eerst online heeft gekeken voor ze bij ons in de winkel komen. Dat ROPO-effect (Research Online, Purchase Offline) is enorm. Als we repeterende vragen in de winkel met digitale oplossingen weg kunnen nemen, dan hebben klanten meer regie op de winkelvloer en kunnen onze medewer kers zich toeleggen op de relevante vraagstukken. Daarom kijken we nu naar mogelijkheden om het schappenplan van de winkels te ontsluiten in de app. De meest gestelde vraag is immers waar klanten bepaalde producten kunnen vinden. Als medewerkers de

Corona heeft Beeren op andere terreinen ook wel vertraagd, zegt ze. Door de pandemie, met de bijbehorende overheidsmaat regelen, aangewakkerde kluswoede en forse online groei kwam de focus heel erg te liggen op de operatie. “We waren in het weekend alles in het werk aan het stellen om een goed antwoord te bedenken op een overheidsbesluit, bijvoorbeeld. Pas sinds vorig jaar kwam ik meer toe aan waarvoor ik was aangenomen, de executie en implementatie van de klantstrategie.”

Het zegt volgens Beeren niks over Intergamma’s online prestaties in het vorige decennium: “Toen was de opdracht anders, wilden we een positie opbouwen online, en dat is gelukt.” Sinds 2020 draait Intergamma winst op de online operatie, een situatie waar Beeren dus voor had getekend toen de pandemie uitbrak. De hoge volumes hebben allicht een rol gespeeld in de margeverbetering, maar er zijn dus ook scherpe keuzes gemaakt, je zou het concessies kunnen noemen. “Omdat de P&L van de webshop zwaar onder druk stond en die grote vraag op ons afkwam, hebben we dingen uitgezet. We zijn bijvoorbeeld gestopt met het bezorgen van producten van twee tientjes als daar zeventig euro verzendkosten aan onze kant bij kwamen kijken.”

Verandermanagement Zo heeft Intergamma de tering naar de nering weten te zetten in een uitzonderlijke tijd. Inmiddels is een andere fase aangebroken volgens Beeren, waarin ze de klantstrategie in de praktijk kan brengen: “Digitalisering was en is heel erg belangrijk binnen dit bedrijf, qua innovatie en strategie. Waar momenteel de meeste aandacht naar uitgaat in mijn dagelijkse werk is de change component, voor elkaar krijgen dat mensen meegaan in het klantdenken, vanuit journeys in plaats van processen. Met onze afdeling doen we wat dat betreft missionariswerk binnen de organisatie, een organisatie die meer dan vijftig jaar bestaat en waarin altijd afdelingen zijn geweest voor inkoop, marketing en sales. Zij moeten logischerwijs wennen aan die ‘nieuwe’ mensen van e-commerce, die vaak heel slim zijn en een mening hebben. Die altijd vragen waarom dingen gaan zoals ze gaan en die daarbij al snel vragen om data.”

Corona Enkele maanden nadat Beeren aan de slag ging bij Intergamma kregen Nederland en België te maken met corona. Het zorgde ervoor dat de ogen direct op de nieuwe directeur cross-channel gericht waren: “Mensen keken naar mij, dus ik kon ook meteen laten zien waar ik voor sta. In die periode heb ik de organisatie versneld leren kennen, dat was wel heel waardevol, te zien hoe de hazen lopen.” Een ander voordeel was dat corona versnelling heeft gebracht in de digitalisering, wat de (ontwikkel)capaciteit betreft, maar ook cultureel. Duidelijker werd immers hoe hard de winkels en online elkaar nodig hebben. “Daarvoor waren de winkels en online nog meer met zichzelf bezig, met de klanten service daar een tussenin. Als ketchup in een broodje. Dat was niet altijd even leuk. Corona heeft het belang van samenwerking duidelijk gemaakt. Mensen gingen inzien dat digitalisering niet alleen noodzakelijk was, maar dat het ook allerlei nieuwe kansen bood. We hebben fricties weg kunnen nemen, uiteindelijk is dat goed voor de organisatie: een omnichannel-bedrijf denkt niet vanuit kanalen, maar redeneert vanuit de klant.”

In deze set (39 536 000) zit alles wat je nodig hebt: Sterk en veilig Getest en gecertificeerd voor een belastbaarheid van ruim 400 kg Makkelijk schoon De zitting is in enkele simpele stappen te verwijderen Randloos Bacteriën blijven niet achter en de wc maak je zo schoon GROHE Whisper Geluiddempende technologie bij het spoelen GROHE EcoJoy dual-flush Bespaart tot wel 50% op je waterverbruik bij het spoelen GROHE Triple Vortex 3 waterstralen om stil, krachtig en spatvrij te spoelen GROHE SOLIDO COMPACT 5-IN-1 SET HET PERFECTE PAKKET VOOR EEN WANDTOILET • Een Rapid SL WC element • Euro Ceramic WC • Euro Ceramic WC zitting met deksel en soft close • Geluiddempingsset • 2 wandhoeksteunen bevestigings-materiaalmet • Arena verticalebedieningsplaat,Cosmopolitanchroom,installatie grohe.nl

vanter kunnen worden benaderd, tijdens klussen, maar feitelijk in hun ‘levenslange’ relatie met de formules. Zo gaan Gamma en Karwei veel gerichter e-mails uitsturen op basis van de gedra gingen en wensen van klanten, waar one size fits all de standaard was. “We gaan klanten minder irriteren en proberen om hen op de juiste manier te helpen, op de juiste momenten in zijn klantreis.”

Intergamma en marketplaces

FORMULES 13VAKBLAD MIX NR.4 2022

Behalve marketing automation horen bij de klantwaardefocus ook een herlancering van loyaltyprogramma’s en drie vernieuwde formuleapps. “Het zijn de pijlers onder onze klantstrategie”, besluit Beeren. “We zorgen ervoor dat klanten meer waarde bij ons vinden, en daardoor loyaler worden.”

Dit voorjaar heeft Intergamma een nieuw softwarepakket van Adobe in gebruik genomen, waarmee klanten persoonlijk rele

Veel gevestigde online retailers openen de poort voor andere online verkopers. Ze worden een (meer of minder gesloten) marketplace, waar derden hun waren op kunnen aanbieden tegen een verkoopcommissie. De aanbieder van de market place kan zijn aanbod vergroten en extra inkomsten gene reren. Zo openden webwarenhuizen Amazon en bol.com hun platforms voor zo’n beetje iedereen die iets te verkopen heeft. Daarnaast zijn er door retailers branchespecifieke market places opgezet, zoals Zalando, MediaMarkt, Decathlon en H&M hebben gedaan. Nederlandse voorbeelden zijn er ook, met Blokker, fonQ en kleertjes.com. Beeren zette een market place op bij Bidfood, plannen in die richting bij Intergamma kan ze niet concreet maken: “Er draait een kleine pilot met bol. com, waarop we zelf beperkt private label assortiment verkopen. We onderzoeken ook of het de andere kant op zou kunnen werken, welke rol wij als klusplatform zouden kunnen pakken. Of we daar iets mee willen ja of nee.”

tijd krijgen om met de klus van de klant mee te denken, dan kun je de klanttevredenheid echt met de curve van een hockeystick omhoog zien gaan.” Van GMDF naar CLV Waar Intergamma in coronatijd scherpe keuzes maakte in het bezorgassortiment, is de tijd nu aangebroken anders naar kosten en baten te kijken. Zoals de focus in de klantbenadering is verlegd van producten naar klussen, zal de focus in de rapportages verschuiven van losse orders naar klantwaarde op de lange termijn. Beeren: “We hebben eerder de stap gezet om met GMDF (Gross Margin after Delivery and Fulfilment) te werken, dus te kijken wat online orders ons opleveren als je alle logistieke kosten eraf haalt. Nu hebben we de switch gemaakt naar een CLV-model (Customer Lifetime Value). Daar hoort bij dat je op de ene order verlies kunt maken, wat je elders compenseert. Neem een klant die online verhuisdozen bij ons koopt – dat kan trouwens bijna nergens op internet in kleinere hoeveelheden: is dat een kostenpost of het begin van een liefdevolle klantrelatie? Waarin je die klant op allerlei andere producten en diensten kunt wijzen? Wij geloven dat de klantwaarde centraal moet staan. Na corona hebben we alle producten die we uit hadden gezet weer aangezet, ook de zoge noemde uglys. Daarbij hebben we de mogelijkheden voor snel afhalen in de winkel verbeterd. Onze klanten moeten in beginsel bij alle producten drie opties hebben: kopen in de winkel, laten bezorgen of afhalen. Daar zijn we nu volop mee bezig. We willen ook meer lijn brengen in onze bezorgpropositie, die is nu erg gefragmenteerd. Het is aan ons om heldere beloftes te presenteren aan de voorkant, door dingen aan de achterkant beter te regelen.”

In elektrisch gereedschap zien we dit niet zo sterk terug, er zijn wel groepen die een hogere gemiddelde prijs laten zien (bijvoorbeeld: schaafmachines), maar gemiddeld zijn de prijsniveaus niet veel hoger, natuur lijk zitten er wel wat verschillen tussen de productcate gorieën onderling, een grote groep als boormachines laat gemiddeld zelfs een lagere prijs zien dan in 2021. Verlichting, BBQ en tuin stijgt harder

14 VAKBLAD MIX NR.4 2022 Auteur Stephan Bakkum, GfK

MIX presenteert de benchmark voor de ontwikkelingen in de GfK’sdhz-retail.DIYRecap

GfK juni 2022: –5%

bouwmarkten

In verlichtingsarmaturen, barbecues, tuinbewatering zien we wel stevige prijsstijgingen terug. Ook in tuinchemie is de prijs voor een verpakking gemiddeld een stuk hoger dan een jaar geleden, maar dit beeld kan binnen de segmenten wel anders zijn. Binnen verf zijn de prijzen in bepaalde segmenten gestegen, maar soms ook gedaald (dit kan ook in de mix van het assortiment zitten), maar over het algemeen geen grote prijsstijging over het eerste half jaar (op basis van verkochte verpakkingen). Tuin in zijn geheel Het eerste kwartaal afgezet tegen de lockdown in 2021 begon – uiteraard – goed. De omzet kwam uit op € 87 mln en liet daarmee een groei zien van +70% vergeleken met vorig jaar. Het relatieve warme en

Op totaalniveau zien we dit halfjaar een gemiddelde prijsstijging vergeleken met vorig jaar, maar zeker nog niet de correctie op basis van de inflatie. Van 2019 naar 2020 gingen de prijzen omhoog, in 2021 zagen we dit niet terug en nu in 2022 gaan de prijzen weer omhoog. In sanitair (doucheproducten, kranen, accessoires, toilet zittingen) zien we na een lichte daling van de gemiddelde prijzen in 2020 nu de prijzen in 2022 in de breedte toch gemiddeld over meerdere productgroepen sterker omhooggaan. “In 2022 zien we de prijzen in de breedte gemiddeld over meerdere productgroepen sterker omhooggaan”

Boormachines zelfs goedkoper

is het maandoverzicht van de trends in de zoals die door de Amstelveense marktonderzoekers in Nederland worden gemeten. Het eerste half jaar hebben we achter de rug. Daar zien we een tweeledig beeld terug. Kijk je puur naar de cijfers, dan noteren we een groei van bijna +20%, maar dit moeten we uiteraard nuanceren in verband met de lockdown in het eerste kwartaal van 2021. Vergeleken met het topjaar 2020 zien we dat de omzet met –10% is gedaald. Wisselend per kwartaal Kijken we specifieker naar de losse kwartalen, dan zien we dat we in het eerste kwartaal 69% meer omzet hebben dan in 2021, vergeleken met 2020 was dit ook nog +1%. Nog een jaar verder terugkijkend zitten we nog altijd +16% hoger dan 2019. Het tweede kwartaal laat een heel ander beeld zien, een daling van –3% ten opzichte van 2021 en –17% terugkijkend op het zeer succesvolle tweede kwartaal in 2020. Ook hier nog altijd +12% als we de vergelijking met 2019 maken. Het eerste halfjaar komt daarmee op een ruime € 1,9 mrd, vergeleken met € 1,6 mrd in 2021, maar wel achterblijvend bij de ruime € 2,1 mrd omzet van 2020. Vergeleken met 2019 was de DHZomzet in het eerste halfjaar van 2022 zo’n 12% beter Prijzen stijgen minder dan de inflatie Met de hoge inflatie zien we ook prijsstijgingen terug in de markt. Waar de omzet bijna met 20% stijgt in het eerste halfjaar, blijven de verkopen in eenheden hier met +15% bij achter. Natuurlijk praten we over appels en peren. Een optelling van elektrisch gereedschap, hout- en plaatmateriaal, douchecabines, maar bijvoor beeld ook klein elektrisch installatiemateriaal, spijkers, schroeven tot het snoepgoed bij de kassa. Het is dan ook beter om dit per assortimentsgroep te bekijken. Prijzen schommelen

zien we een vergelijkbare trend en groeit de omzet het eerste halfjaar met +18%. Elek trisch tuingereedschap laat zelfs de hoogste omzet zien van de afgelopen 4 jaar, met een groei van ruim +25% vergeleken met 2021. Verf Waar de omzet in het eerste halfjaar van 2020 met € 226 mln een enorme piek liet zien, daar zakte vorig jaar de verf omzet weer terug naar € 158 mln. Het eerste half jaar van 2022 doet het minder dan vorig jaar met een daling van –1% komen we nu op 156 miljoen omzet, dit is nog wel boven het niveau van 2019. Houtbescherming (beitsen), daalt relatief sterk met –6%. Lakken daalt ook met een kleine –2%. Muurverf gaat wel omhoog met +2%. Het geeft echter een tweeledig beeld. Kijken we naar de laatste maand juni dan zien we totaal dhz met –5% dalen, maar verf loopt met –9% terug en dan zien we dat hier ook het sterkst in houtbescherming met –19% en lakken met –9% terug. In juni zien we de hele groep teruglopen. Ten opzichte van juni 2020 is deze daling van verf met –29% nog een stuk sterker, maar verder teruggekeken naar 2019 zien we wel dat we nog altijd +6% doen. Gereedschap Net als verf zien we ook dat gereedschap sterk daalt in juni (-13%) vergeleken met vorig jaar. Ook hier zien we een sterkere daling vergeleken met juni 2020 (-33%) en een positief resultaat vergeleken met 2019 (+7%). Het eerste halfjaar steekt daar nog goed tegen af met +22%, wat vergeleken met 2020 wel een daling is van –26%, maar +10% boven 2019. Over de eerste 6 maanden blijft elektrisch gereedschap (+9%) wel achter bij de totale marktgroei van de bouw markten (+20%), en boormachines loopt zelfs terug met –6%. Meetgereedschap +33% (-11% vergeleken met 2020 en +3% ten opzichte van 2019) en handge reedschap +38% (-19% vergeleken met 2020 en +15% ten opzichte van 2019) doen het relatief een stuk beter. Ook hier zien we echter in de maand juni wel een daling van –5% voor meetgereedschap en –6% voor handgereedschap. De groei in Q1 komt vooral uit de winkelsluiting in 2021. In Q2 zien we de omzet dalen, al dempen prijsstijgingen die tendens Samengevat De stijging van de omzet in het eerste kwartaal was nog toe te schrijven aan de winkelsluitingen in 2021. In het 2e kwartaal zien we de omzet wel teruglopen. Een deel wordt gecompenseerd met prijsstijgingen, maar dit komt nog niet in de buurt van de huidige inflatiecijfers en zijn soms afgezet tegen een lichte prijsdaling in 2021. Het wordt interessant om dit over de rest van het jaar te volgen, zeker gezien de inflatie voorlopig nog zal aanhouden. Tot op heden zijn de omzetten misschien in het 2e kwartaal lager dan vorig jaar, maar nog altijd boven het pre-corona jaar 2019.

droge weer, met name aan het einde van maart zal hier ook aan bijgedragen hebben. Halen we de vergelijking met 2021 eruit, dan zien we ook dat de tuinomzet van 2022 ruim boven 2019 en 2020 uitkomt. Het tweede kwartaal is natuurlijk nog veel meer het tuinseizoen dan het eerste kwartaal. Waar het eerste kwartaal een omzet van € 87 mln noteert, komt de omzet in het tweede kwartaal op € 206 mln uit. Vergelijken we dit met de voorgaande jaren dan zien we een daling van –3% vergeleken met 2021, en een –17% lagere omzet dan in 2020. Wel zit de omzet nog altijd +12% boven 2019. In het tuin-kwartaal (Q2) komt de categorie Tuin 3% lager uit dan in 2021 en zelfs 17% lager dan in 2019 Variatie binnen de tuin Het ene jaar is het andere niet. Waar de omzet van tuinbewatering in 2021 over het eerste halfjaar was teruggevallen naar € 16,4 mln (in het droge 2020 kwamen we nog op € 25,8 mln), daar komen de half jaarcijfers in 2022 op € 20,5 mln uit. Ook voor de tuin chemie groepen (meststoffen, insecticiden, bestrijdingsmiddelen)

CONJUNCTUUR 15VAKBLAD MIX NR.4 2022

Stock & Trade B.V. | Breedijk 15, 5705 CJ Helmond | Tel. +31 (0) 85 060 3911 | info@stockandtrade.nl | stockandtrade.nl Stock & Trade: vertrouwde schakel in de supply chain Stock & Trade Helmond ontfermt zich over incourante voorraden en restpartijen in onder andere de Bouwgroothandel en DHZ-retail Wij ontzorgen opdrachtgevers volledig. Denk aan transport, discretie en condities conform afspraak. Onze handelspartners zijn: het midden- en kleinbedrijf, groothandel en multinationals. Daarnaast hebben we bijzondere focus op merk-artikelen. We bouwen al 10 jaar aan toekomstbestendige relaties Zo bent u er zeker van dat de bestaande markt niet wordt verstoord en voorraden voor 100% doorstromen. Een onderneming van Floris en Egon van den Broek We take care of your inactive stock Laat uw voorraden 100% doorstromen!

universum

Retail & Technology

MIXplus-abonnee’s hebben toegang

productgroep,

–34%) LAKKEN –9%

GfK’s DIY Recap – Wat moet je weten als je naar deze cijfers kijkt? Op basis van de kassa-aanslag vormt zich een hard cijfer van het totaal GfK incl. B.T.W. Het dhz van de GfK omvat de bouwmarkten Bauhaus, Formido (t/m 2019), Gamma, Hornbach, Hubo, Kluswijs, Multimate en Praxis. De grote variëteit van producten in de dhz-retail is op een inzichtelijke manier gegroepeerd in een 7-tal hoofdgroepen en een restgroep. Voor absolute cijfers en diepere inzichten op basis van de ook in uw verwijzen we naar GfK. Zie http://www.gfk.com/nl/ DIY Recap bekijken? tot (2020: (2020: (2020: (2020: –13% (2020: –20% (2020: –6% (2020: (2020:

–26%) MEETGEREEDSCHAP –5%

MIX,

–13%) 17VAKBLAD MIX NR.4 2022 CONJUNCTUUR

retailtracking,

–33%) ELEKTRISCH GEREEDSCHAP

Karwei,

Grafiek: Bron: GfK

–30%) MUURVERF –4%

–35%) HANDGEREEDSCHAP

aan omzet;

rapporteert consumentenwaarde

rapportage

nader

deze GfK-data via www.mixonline.nl/marktcijfers Groei/Dalers juni 2021 TOTAAL –5% (2020: –14%) TUIN –11% (2020: –10%) TUINBEWATERING –26% (2020: –23%) TUINGEREEDSCHAP (HAND) –16% (2020: –8%) TUINGEREEDSCHAP (ELEKTRISCH) –5% (2020: +31%) TUINCHEMIE –11% (2020: –14%) VERF –9%

–24%) GEREEDSCHAP

–29%) HOUTBESCHERMING –19%

DIY Recap BouwchemieTOTAAL & Bouwmaterialen Deco Deuren, kozijnen, hout&plaat SanitairElectra & tegels IJzerwarenTuin en gereedschap Overig Op basis van haar Total Store Report maakt GfK speciaal voor Vakblad MIX een DIY Recap met de meest actuele groeicijfers. Hier de cijfers van juni. 18 VAKBLAD MIX NR.4 2022 YTD MAT -10 -5 0 5 20 10 25 30 35 15 -20 -15 -25 -10 -5 0 5 20 10 25 30 35 15 -20 -15 -25 19,9 28,2 7,3 24,9 41,2 29,3 11,1 20,2 28,3 -20 -10 0 10 40 20 50 60 70 30 -40 -30 -50 -3,1 5,36,7 12,6 -3,2 14,1 12,0 9,5 6,4 1,1 6,6 Gr ow th R ate PY YTD MAT -10 -5 0 5 20 10 25 30 35 15 -20 -15 -25 -10 -5 0 5 20 10 25 30 35 15 -20 -15 -25 19,9 28,2 7,3 24,9 41,2 29,3 11,1 20,2 28,3 -20 -10 0 10 40 20 50 60 70 30 -40 -30 -50 -3,1 5,3 12,6 -3,2 14,1 12,0 9,5 6,4 1,1 6,6 Gr ow th R a YTD Jan 22 - Jun 22 MAT Jul 21 - Jun 22

Grafiek: MIX, Bron: GfK Retail & Technology DIY Recap nader bekijken? MIXplus-abonnee’s hebben toegang tot deze GfK-data via www.mixonline.nl/marktcijfers 19VAKBLAD MIX NR.4 2022 CONJUNCTUUR BouwchemieTOTAAL & Bouwmaterialen Deuren,Deco kozijnen, hout&plaat Electra Sanitair & tegels IJzerwarenTuin en gereedschap Overig -4,7 4,5 17,5 -3,1 -7,3 -1,2 -4,0 -11,1 -12,9 KWARTAAL maand -10 -5 0 5 20 10 25 30 35 15 -20 -15 -25 -10 -5 0 5 20 10 25 30 35 15 -20 -15 -25 -3,1 6,7 -9,1 0,2 4,6 -0,1 -3,0 -9,2 1,11,2 6,6 Gr ow th R ate PY Gr ow th R ate PY Gr ow th R ate PY Gr ow th R ate PY BouwchemieTOTAAL & Bouwmaterialen Deuren,Deco kozijnen, hout&plaat Electra Sanitair & tegels IJzerwarenTuin en gereedschap Overig -4,7 4,5 17,5 -3,1 -7,3 -1,2 -4,0 -11,1 -12,9 KWARTAAL maand -10 -5 0 5 20 10 25 30 35 15 -20 -15 -25 -10 -5 0 5 20 10 25 30 35 15 -20 -15 -25 -3,1 6,7 -9,1 0,2 4,6 -0,1 -3,0 -9,2 1,11,2 6,6 Gr ow th R ate PY Gr ow th R ate PY Gr ow th R ate PY Gr ow th R ate PY Jun 22KWARTAAL Apr 22 - Jun 22

20 VAKBLAD MIX NR.4 2022 “Mensen in onsmoetenmarktgebiedonsnietomheenkunnen”KarweiinGoirlewasdetweedewinkelwaarhetQ-winkel-conceptwerdgeïntroduceerd.Inmiddelsisdatbijnavijfjaargeleden.IndezerubriekCollega’sbrengtMIXeenbezoekaaneigenaarRonaldVromansomtevragenofhetconceptnogsteedsbevalt,welkeplannenhijheeftenwaaromhijaltijdopzoekisnaarnieuweideeën.

Vromans vindt dat je duidelijke keuzes moet maken bij de assortimenten. “Ik wil in Goirle nog steeds bouw materialen blijven leveren, want uiteindelijk zijn we de gereedschapskist van het dorp. Als het aan Intergamma had gelegen, dan was dit een stuk minder geworden.”

“Ons afwijkend assortiment promoten we met lokale media, social media of door dit prominent in de winkel neer te zetten.”

“Dat nieuwe concept zorgde er destijds voor dat er een frisse wind door de Karweiformule ging blazen”, zegt Ronald Vromans (48). Het was destijds ook de reden dat hij als één van de eerste ondernemers het Q-concept omarmde. Maar in de afgelopen jaren zag hij dat de Karwei-organisatie ook druk was met andere zaken.

“Maar ik ben positief, ik denk dat de organisatie nu weer op de rit staat. Deze is niet meer zo log. Dat merkte ik al tijdens de Covidperiode, toen werden snel stappen gezet. Het MT dat er nu zit is een goed fundament onder de formule. Vorig jaar is bijvoorbeeld Arnold Sporrel bij Karwei binnengehaald. Hij is van een jongere generatie, brengt weer nieuw elan in de club. En onlangs werd bekend dat Joost de Beijer onze nieuwe CEO wordt per 1 september.” Vromans weet waarover hij spreekt, want zijn contacten met Leusden zijn zeer warm. Officieel moeten deze contacten via de servicedesk verlopen.

“Maar ik heb het mobiele telefoonnummer van veel mensen. En soms bellen ze mij, vinden ze het fijn dat ze feedback kunnen krijgen.”

“Neem de integratie van Van Neerbos, dat heeft veel energie gekost. Energie die niet naar de ondernemers ging. Ook het juridisch gerommel met de Bourellier groep heeft de mensen op het hoofdkantoor veel inspan ningen gekost. Hierdoor is er minder focus geweest op assortimentswissels en ombouw van winkels, waardoor de voorsprong en het onderscheidend vermogen op de concurrentie is afgenomen. Uiteindelijk heeft dit finan ciële consequenties voor ons als ondernemer.”

COLLEGA’S 21VAKBLAD MIX NR.4 2022

Soms zijn we eigenwijs “Vaak zien wij binnen de club zaken waar we collectief iets mee kunnen. En ze betrekken mij bij de wisseling van assortimenten. Maar ja, soms zijn we eigenwijs. Zo is onze succesvolle tuinhoek anders ingericht. Daarvoor hebben we aanvullende leveranciers, zo kunnen we onze klanten nog beter helpen. Karwei had de werkkleding en -schoenen al afgeschreven, maar ik wilde laten zien dat het wel kan. Dat is ons ook gelukt.”

Hij vindt dan ook dat je met een formule duidelijke keuzes moet maken. “Ik ben gecharmeerd van Karwei, vooral de plus van de decoratieve groepen. Als Karwei wil je niet de Hema van de dhz worden. In de afgelopen jaren is er in de branche veel veranderd: ketens zijn verdwenen, de opkomst van internet en de ruimte die de branche heeft laten liggen waarop de Duitsers zijn inge sprongen. Kijk je naar de margerijke groepen, dan zijn die bijvoorbeeld bij de Action goedkoper. In onze branche hebben we daar te veel handelingen aan, willen een minimale voorraad en een mooi label erop. Soms willen we het te luxe en te chique erbij hebben liggen, maar daardoor ziet onze winkel er ook kwalitatief uit. En aan ons personeel kun je ook inhoudelijke vragen stellen.” Ondanks zijn heldere visie zie je de worsteling met productgroepen in zijn winkel terugkomen. “Die blikjes frisdrank bedoel je? Ja, maar die lopen enorm goed. Personeel: blijven investeren Bij de reviews wordt de kennis van het personeel opvallend vaak genoemd. “We hebben een trouwe club medewerkers, maar door de druk op de arbeidsmarkt begint dit af te brokkelen”, zegt Vromans bezorgd. Om een aantrekkelijke werkgever te blijven delen ze kennis, bieden ze doorgroeimogelijkheden, investeerden ze in een airco in de winkel en wordt de goede sfeer geroemd. “Bij de salarissen hebben we naar de supermarkten gekeken, wij bieden nu iets meer en geven een jaarlijkse bonus. En we zijn flexibel, als iemand tijdelijk een dag extra weg wil, dan kan dat. Toch is personeel iets waar we wel continu mee blijven worstelen.”

Ze2022zorgen

voor veel traffic, dat is echt bizar. Maar toilet papier en wasmiddel, daar gaan we niet aan beginnen.” Spreadsheets en de praktijk Als ondernemer ziet Vromans altijd kansen. Kansen die niet altijd stroken met het beleid van zijn organisatie. Hij vindt bijvoorbeeld dat tijdens de Covidperiode te veel focus is gelegd op het ‘drukken van de voorraad’. “Daar werd vooral cijfermatig naar gekeken. Ook werden veel slowmovers eruit gehaald, dat is niet goed. Je hebt een geel rolgordijn nodig om een zwarte of witte te verkopen. Momenteel is onze voorraadpositie hoger. Zeker bij een lage rente mag een winkel volgeduwd worden.” Vromans merkt dat het ‘spreadsheetmanage ment’ anders is geworden. Cijfers blijven namelijk handige meetinstrumenten, bijvoorbeeld met de NPS-score om de klanttevredenheid te meten. “Daarop scoren we nu als formule te laag. Iedereen worstelt op dit moment vooral met de P van personeel. Onze help desk voor online in Leusden moet op hetzelfde niveau als in de winkel zijn.” Daarin zet de Karwei-organisatie stappen, bijvoorbeeld door medewerkers van het hoofdkantoor naar de winkelvloer te sturen. Slimme keuzes maken Sinds de implementatie van het nieuwe winkelconcept in 2017 zijn er geen grote veranderingen meer geweest. “Er zijn nog veel winkels die dit concept nog niet hebben”, klinkt het teleurgesteld. Achterblijvers remmen de voorsprong van de voorlopers, vindt hij. Daarbij kan zo’n ombouw slim worden aangepakt. “Het inrichten van een nieuwe winkel kost vooral arbeid. Die uren kun je wellicht uit je eigen kring halen, door vrienden en familie te benaderen. Ik heb destijds bestaand stellingsmateriaal overgekocht, dat we hebben laten coaten. Daar zie je niets van. En het assor timent waarvan je afscheid neemt? Daar moet je op tijd je voorraad van afbouwen. Slowmovers? Die kun je “Ikdichtzetten.”vinddatje een klant moet blijven verrassen. Dat kun je doen met een nieuw winkelconcept, maar ook door je assortimenten deels te blijven wisselen. Toen de Blokker bij ons dichtging, hebben we onze huishoude lijke artikelen aangevuld. Nu ze weer terugkomen, bouwen we dit weer af.” Die mix van de lokale behoefte, ondernemerschap en de richtlijnen van Intergamma zorgen voor een gezonde dynamiek in Goirle. “Vanaf de introductie van het nieuwe winkelconcept hebben we gezegd dat we het doen zoals Intergamma het voor schrijft. Maar daarbuiten zie ik extra kansen. Zo doen we een gedeelte van het tuinassortiment met een externe leverancier, voor de buitenbestrating. Bij de decoratieve wandbekleding voeren we het maximale assortiment.” Innovaties snel oppikken en introduceren Niet alleen de kansen zien, maar ze ook in de praktijk brengen. Of het nu nieuwe plannen van Intergamma zijn of hun eigen ideeën, Vromans staat vooraan om ze door te voeren in de winkel. Het risico van kinder ziekten weegt niet op tegen de introductie, zegt hij. “Zelf gebruiken we ons gezond verstand, waarbij we natuurlijk eerst calculeren. Neem het advies van onze styliste, dat concept passen we wellicht straks aan. We gaan meer op afspraak werken. Intergamma is ook bezig met een pilot voor digitale beprijzing. Ook nu personeel steeds schaarser wordt, zeg ik: laat maar komen. Of neem de laadpalen in samenwerking met Shell. Bij Gamma in Barneveld staan ze al. Ook “Online is voor ons meer voor de service en voor de oriëntatie.”

22 VAKBLAD MIX NR.4

COLLEGA’S 23VAKBLAD MIX NR.4 2022 daarvan zeg ik: hoe eerder hoe beter. Of sharing van e-bikes. We hebben al verschillende diensten zoals een PostNL punt, een Geldmaat en een stomerij service. Ik wil services aanbieden om daarmee traffic te genereren. Mensen in ons dorp moeten niet om ons heen kunnen.” Rol van online Bij online plaatst Vromans zijn vraagtekens en hij verwacht dat dit een worsteling zal blijven. “Hoe ver wil je met online gaan? Willen we daarbij vooral focussen op longtail? Dat moeten we slim inrichten, dat zou ook bij het merk kunnen. Online schieten concurrenten momenteel als paddelstoelen uit de grond. Online is voor ons meer voor de service en voor de oriëntatie, in het verleden werden we veel vaker met vragen gebeld. Ik vind juist dat we als retailer met een fysieke winkel toegevoegde waarde moeten leveren. Hoe? Door producten voor een complete klus aan te bieden, inclusief accessoires én waarbij we met de klant meedenken.” In Goirle doen ze dat laatste, ook door in te meten en te monteren. “Dat doen we nu als proef bij een achttal Karweiwinkels. Wij hebben daarvoor onze eigen mensen. Daarmee kunnen we veel klussen aanbieden, er is namelijk steeds meer behoefte aan ontzorgen. Consumenten hebben voldoende financiële middelen om een klus te laten doen.” Ruimte nemen Bij de implementatie van nieuwe producten en services geeft Vromans aan dat hij bij Intergamma ook wel ruimte heeft genomen. “Neem gasflessen, daarvan heeft Karwei twee modellen. Wij hebben er meer dan tien, want het is vreemd dat je wel verschillende barbecues verkoopt, maar niet de gasflessen. We kijken continu waar de behoefte ligt. In Goirle en omgeving hebben de mensen over het algemeen een wat grotere tuin, waar zwaardere hogedrukreinigers en meer loungesets gebruikt worden.” Die strategie zorgde tijdens de coronaperiode voor extra omzet. Dankzij de Karwei website zagen consumenten dat de winkel in Goirle veel voorraad had. Daardoor verstuurden ze hun producten door het hele land. “Dat is ruimte die we claimen. Laten ze bij Karwei kansen liggen? Dan pak ik het op, soms samen met andere leveranciers.” “Komend jaar gaan we de groep ‘stapelkoper’ aanpakken, die loopt niet goed. Onze leverancier heeft een proef opstelling gemaakt, dan word ik – samen met zes collega’s – gevraagd om te komen kijken. Dat doen we met mensen van het hoofdkantoor en met product specialisten ook, we kijken dus zowel cijfermatig als vanuit behoefte. Onze vragen, die houden de club scherp.”

Huboverzilveren”kunnenisklaarvoordevolgendefase

24 VAKBLAD MIX NR.4 2022 “Het merk heeft veel potentie die we nog

Digitaler en professioneler Een grote uitdaging is digitalisering en de markt vraagt ook om steeds meer professionalisering. Denk aan

25VAKBLAD MIX NR.4 2022 FORMULES Hubo is klaar met de ombouw. “Maar… klaar zou ik het zeker niet willen noemen”, zegt Miriam de Bruin. In haar rol als algemeen manager gaat de formule een nieuwe fase in. Een fase waarin bijvoorbeeld digitalisering, duurzaamheid en professionalisering van processen volop nieuwe kansen bieden. De Bruin nam eind 2021 de dagelijkse leiding over van Gertjo Janssen. Janssen is sinds 2015 de business-unitdirecteur dhz binnen Euretco en EK en is nu als Chief Retail Officer toegetreden tot de raad van bestuur van EK. “We gaan een andere tijd in waarin de organisatie ook andere competenties nodig heeft. En Miriam heeft beslist andere vaardigheden dan ik.” Janssen denkt terug aan 2016 waarin hij aan de ondernemers mededeelde dat er nog maar ruimte was voor één formule: Hubo. “Na mijn aantreden in 2015 heb ik me eerst met het team een jaar teruggetrokken om me te bezinnen op de toekomst van de organisatie. In 2016 deelden we op de eerste ledenver gadering de toekomstvisie aan Multimate- en Hubo-on dernemers. Het bestuur was aangesloten, maar het was niettemin een uitdagend proces. Ik vond dat we er voor moesten gaan, ondernemers mogen duidelijkheid van je verwachten En, zo gezegd zo gedaan.” Banden lek? In die vergadering zaten ondernemers uit verschillende bloedgroepen eigenlijk voor het eerst bij elkaar. Janssen: “Dat was best spannend. Maar ik vertelde een verhaal over marktkansen en bijbehorende strategische keuzes. Over de ontwikkelingen aan de kant van de consument, onder concurrentie en binnen de markt als geheel. Onze visie van maatwerk en service vanuit het lokaal onderne merschap en de binding met het verzorgingsgebied. En dat dan liefst binnen één formule. In onze ogen paste die van Hubo daar het beste bij.” Die visie was indertijd best baanbrekend, dat vond ook Janssen zelf. “Ik riep dat ondernemers er van alles konden vinden, me zouden mogen ontslaan, mijn banden lek mochten prikken, maar me in ieder geval nooit zouden kunnen verwijten dat ik ze niet op tijd een richting had aangegeven.” ‘Om’ naar het nieuwe Hubo Janssen lacht nog als hij eraan terugdenkt. “Wel, die banden werden niet lek geprikt. Ik mocht blijven en de nieuwe strategie voor Hubo doorvoeren.” Dat ging natuurlijk niet helemaal zonder slag of stoot, maar als we fast-forward naar het heden doorspoelen, zien we geen enkele Multimate meer en zijn bijna alle winkels van de groep ‘om’ naar het nieuwe Hubo. Maar ‘klaar’ is Hubo dus geenszins, zoals Miriam de Bruin aan het begin van dit interview al zei. “De transformatie naar één merk en dat merk laden is wel gedaan. En er is weer vertrouwen”, zegt zij. “Inderdaad”, beaamt Janssen. “Toen ik aantrad was er slechts beperkt vertrouwen in de organisatie en amper bereidheid tot samenwerking. Intussen hebben ondernemers weer vertrouwen, willen ze samenwerken en zijn ze er weer trots op dat ze een Hubo hebben. Een groot compliment dus aan onze ondernemers die moeilijke keuzes hebben moeten maar ook durven maken.”

Verwarmen vraagt om een nieuwe aanpak. Onze slimme innovaties helpen jou je huis elektrisch, comfortabel en efficiënt te verwarmen. Of het nu gaat om permanent verwarmen of een aanvulling op een bestaand systeem. Voor iedere ruimte hebben wij een passende oplossing. Dankzij onze smartapp heb jij de optimale controle. Onze producten ondersteunen bij de transitie naar gasloos verwarmen.

eurom.nl Elektrisch verwarmen DE VOLGENDE STAP IN VERWARMEN

klantdata en processen op de winkelvloer. Die processen moeten we allemaal nog strakker voor elkaar krijgen om onze rol in de markt te kunnen spelen. “Hubo is al niet meer de vrijblijvende commerciële samenwerking die het ooit was. Waar de grens met hard-franchise ligt, is niet makkelijk aan te geven. Maar waar we voorheen nog vijf of zes varianten van een plan voorstelden zodat iedere ondernemer iets van zijn gading kon kiezen, daar maken we nu strakke keuzes voor de beste oplossing die we door de hele organisatie doorvoeren. Ondernemers mogen daarvan afwijken, maar dat gaan wij niet meer faciliteren. En eerlijk is eerlijk: ondernemers reageren daar heel positief op en snappen heel goed dat je niet anders kunt als je het spel op dit niveau wilt spelen. We zijn nu eenmaal uitgegroeid tot een landelijke speler van formaat.” Neuzen zelfde kant op Is het dan zo dat in die transitie bepaalde ondernemers afvielen waardoor de club meer samenhang heeft gekregen? Janssen en De Bruin zagen ondernemers mee ontwikkelen. “Het spel werd complexer, wij hebben als speler een duidelijke positie gekregen waardoor het eigenlijk vanzelfsprekend is dat het erbij gaat horen.”

Meetbaar maken, bewijzen De Bruin zegt: “Vertrouwen is daarbij belangrijk. Maar we willen ook steeds meer bewijzen dat we de goede dingen doen. Door dingen meetbaar te maken, op basis van data en cijfers.”

27VAKBLAD MIX NR.4 2022 FORMULES

Janssen: “Klopt inderdaad. Ondanks alle ingrijpende keuzes is ons ledenbestand stabiel gebleven. zorgen de waren 20 Formido-ondernemers die ook graag Hubo werden natuurlijk voor een posi tieve impuls . Eigenlijk kun je zeggen dat wij al een shift gemaakt hadden. Al met al zijn ondernemers dus meegegroeid met de ontwikkeling van de formule. Het vertrouwen is er weer. Ondernemers zijn bereid dingen los te laten.”

Janssen: “Op onderbuik kun je een heel eind komen, maar intussen hebben we feiten nodig. Waar maak je de goede keuzes en waar niet? En hoe draai je die testwinkels? Welke sturingsinfo hebben we? Beschikken we over de goede management-info, wat kunnen we daarvan leren? Wat doen we daarmee en wat vraagt dat van jou als collega? Een volgende fase dus, die Miriam op het lijf is geschreven.” De Bruin: “Een testwinkel kan een uitstekend resultaat draaien, maar als je inzoomt, kan dat misschien nóg veel beter. En waar dan? Dat soort analyses maken we meer en meer. Om van te leren, om de juiste keuzes te maken en ze te onderbouwen.” Veel meer potentie Volgens De Bruin zit er nog meer potentie in het merk Hubo dan de club nu benut. “Ik denk dat we onszelf nog kunnen overtreffen op het gebied van maatwerk. Er zijn nog veel klussen die we niet doen. En ook op gebied van doe-het-zelfassortiment zouden we meer onderschei dend kunnen zijn.” Op het gebied van toevoegen van nieuwe assortimenten? Of door onderscheidende keuzes binnen bestaande assortimenten? “Beide”, zegt De Bruin. “Bij de ene categorie kan dat makkelijker dan bij de andere. Een schroef blijft een schroef, al heb je daar ook kwaliteitsverschillen. Maar er zijn ook assortimenten die dicht bij het maatwerk komen waar Hubo zich op profileert en waar we meer aandacht aan zouden kunnen besteden.” Denk je dan aan Smart Home of zo? “Bijvoorbeeld. Bij veel assortimenten geldt dat de

1 ACCU. VOOR MEER DAN 250 MACHINES ALLEEN VAN EINHELL. einhell.nl >>>Geïnteresseerd? Neem contact op.

De Bruin: “Je moet in een formule altijd kunnen zeggen waar je niet-inwisselbaar in bent. En als je dan geen drie of vijf punten kunt noemen die een ander niet ook noemt, heb je een zwaar concurrentieveld. En als je dan je volume niet hebt, ga je het op prijs niet redden. Daarom zijn we zo blij met onze positie als Hubo, die sluit goed aan bij klant wensen uit de markt, past goed bij onze ondernemers en is niet zo makkelijk te kopiëren.”

Naast de vakinhoudelijke opleiding heeft Hubo ook een masterclass ondernemerschap, de ondernemersoplei ding voor bedrijfsleiders of kinderen van ondernemers. Die begon ooit met een klas van acht en voor volgend jaar hebben we al ruim het dubbele aantal aanmeldingen. MT-leden geven daar een gastcollege en dat zorgt ook voor ‘bonding’ tussen ondernemers en het hoofdkantoor.

Als we ze meenemen in een bedrijf met goede processen, ict-technieken, digitale marketing, consu mentendata en duurzaamheid dan gaat het over een andere baan dan die zij in herinnering hebben.”

Respect voor Hornbach Als we vragen naar dingen van andere retailers waar ze met bewondering naar kijken, moeten Janssen en De Bruin even nadenken. De Bruin: “Ik vind het heel knap hoe Horn bach hun merk heeft neergezet. Dat gaat verder dan prijs. Mooi vind ik de consistentie in alles wat ze doen. Er zijn altijd wel dingetjes waar ik met bewondering naar kijk. Neem die meter tweedehandskleding van Zeeman bijvoorbeeld. Mooi en met lef ingespeeld op de trend van duurzaamheid.” Janssen grinnikt. “Hornbach en Hubo claimen ieder een duidelijke positie in de markt. Als je het dan hebt over ‘niet uitwisselbaar zijn’, hebben er links en rechts wel een paar bouwmarktformules een uitdaging. Opgaan in de grijze massa, daar moeten sommigen wel voor oppassen, vind ik.”

In dat kader meldt De Bruin de voorbeelden van winkels waar kinderen eerst niet, maar nu tóch willen opvolgen. Van een Hubo-ondernemer die in de vingers had om zijn winkel met een bedrijfsleider te runnen en zo ook nog een ander bedrijf te kunnen runnen. Of bedrijfsleiders die zich laten bijscholen en kiezen voor ondernemerschap. Dat is de nieuwe generatie ondernemers die we graag helpen om hun winkels goed beheersbaar te maken. Dat is de kick.”

het wel graag wil, maar niet weet hoe. En met dat ‘hoe’ kunnen wij dus helpen.” Vakmanschap En hoe zit het met het vakmanschap? Kan Hubo aan voldoende vakmensen komen voor al dat maatwerk?

Ondernemerschap

Janssen: “Binnen EK hebben we Young Network waarin ondernemers met elkaar sparren en van elkaar leren. Want de uitdagingen van opvolging en vakmanschap zijn in alle sectoren dezelfde. Als kinderen gaan studeren en terugkomen, hebben ze vaak nog het beeld van het klassieke Hubo.

Sprekend over de opleidingen komen we ook weer terug op het belang van processen die op orde zijn. Als de basis goed op orde is, kun je met minder mensen meer gedaan krijgen, zegt De Bruin. “Zo zien we ook dat opvolgers die een Hubo overnemen merken dat ze niet per se meer 80 uur in de week hoeven te werken om een boterham te verdienen.”

29VAKBLAD MIX NR.4 2022 FORMULES EK: het grotere geheel Hubo en Decorette maken onderdeel uit van EK, een organisatie met 4.400 ondernemers, bijna 8.000 winkels en € 5 mrd omzet in 6 bran ches en 7 landen. En van die schaal heb je als Hubo-ondernemer ook voordelen, zegt Chief Retail Officer Gertjo Janssen. “Digitalisering, duurzaamheid, supply-chain, klantdata, dat zijn allemaal elementen waar de organisaties binnen EK elkaar mee kunnen helpen en waarin ze van elkaar kunnen leren. Het is niet alleen ‘u vraagt, wij draaien’. Het gaat niet om EK, het gaat over de ondernemers. Wij wijzen graag de weg naar de toekomst. Denk aan een luisterplatform voor Libris, de supply-chain van Intersport, de duurzaamheidsgedachte uit de fashion of het single-point-of-access dat we EK-breed gebruiken.” consument

“De club heeft een eigen vakopleiding tot allround monteur en die werpt al vruchten af. De medewerkers die die opleiding hebben gevolgd, krijgen zo veel vertrouwen in hun eigen kunnen dat die opleiding zichzelf makkelijk terugverdient. Niet alleen in het vakmanschap en de montage, maar ook in de bijverkoop.”

Die nauwe samenwerking krijgt onder meer gestalte in de maatwerk-marketing-campagne die de derde pijler is onder het merk.

Die merkbeloften zijn: ten eerste professionele kwaliteit. Ten tweede selectieve distributie in de bouwgroothandel en dhzretail. Ten derde een maatwerk-marketingcampagne voor iedere dealer. En ten vierde een Maatwerk-concept afgestemd op de positionering en de klantgroep va de betreffende dealer. Janssens runt de financiële kant van de business, naast productie en beschikbaarheid en licht de pijler van kwaliteit toe. “Alle

Spreek je met Mar jn van Aalst en Michael Janssens dan spreek je eigenlijk met twee bedrijven tegelijk. Want beide heren runnen het Online Performance Agency genaamd We Boost Brands én het reinigingsmiddelen-merk SuperCleaners. Met SuperCleaners brengen ze dhz-retail en de bouwgroothandel niet enkel een concept met reinigingsproducten- en onderhoudsproducten, maar geven ze een werkelijke BOOST met dit concept. Hoe? Door een assor ment van topkwaliteit, selec eve distribu e, dealer-speci ek aanbod en een unieke marke ng- en ac va ecampagne per dealer. producten van SuperCleaners hebben een professionele kwaliteit. Al onze producten zijn er voor reinigingswerk dat samenhangt met serieuze klussen. Denk aan de hardnekkige kalkrand die er achterblijft als je een douchewand verwijdert, zware verstoppingen, of de lastige vochtdoorslag in een buitenmuur. Daar red je het niet met een doorsnee consumentenproduct. De kwaliteit wordt verklaard door de grondstofkeuze, of waar de gangbare merken bijvoorbeeld 30 gram van de werkzame stof per liter gebruiken, passen wij bijvoorbeeld 120 gram toe. Daardoor werken onze producten veel sneller en reinigen ze veel krachtiger.” Dat is toch wat de vakman wil, aldus Janssens.

SuperCleaners Retail Een frisse wind in de traditionele handel

#1 Professionele kwaliteit

30 VAKBLAD MIX NR.4 2022

#3 Maatwerk-marketing

Deze Close Up gaat over SuperCleaners, en dus óók een bee e over We Boost Brands. Want als je als bouwgroothandel of dhz-winkel of bouwmarkt dealer wordt van SuperCleaners, krijg je het online marketingbureau We Boost Brands er eigenlijk meteen bij. Van Aalst legt uit hoe dat zit. “Voorheen werkte ik bij een fabrikant van reinigingsmiddelen en daar keken we altijd met verbazing naar de dominantie van HG. Hoe het eigenlijk kon dat een A-merk zo dominant kon zijn, op iedere straathoek kon liggen en zoveel verschillende producten kon aanbieden. Dat verbaasde me altijd. Toen we daarna met We Boost Brands begonnen, pakten we deze case op en besloten we het anders te doen. We gingen in gesprek met dealers in de Bouwgroothandel en dhz-retail en vroegen hen wat er anders en beter kon. Daar kwamen vier verbeterpunten uit en daar hebben we de vier merkbeloften van SuperCleaners van gemaakt.”

#2 Selectief = onderscheid Waar het op de selectieve distributie aankomt, neemt Van Aalst het woord. “Vanwege de professionele kwaliteit van de producten, behouden we de distributie voor aan dhz-retail en de bouwgroothandel. Door die selectieve distributie bieden we onze dealers onderscheid. De SuperCleaners producten liggen niet op iedere hoek van de straat, daardoor krijgen onze dealers meer herhaal-aankopen. En we zijn serieus in dat selectieve beleid: vorig jaar gaven we op de beurs in Kortrijk nog een inkoper van een grote supermarktketen nul op zijn rekest. Puur vanwege onze belofte aan de dhz-retail en bouwgroothandel.” SuperCleaners werkt inmiddels samen met veel organisaties in de bouwgroothandel en dhz-retail. Namen als Hubo, Polvo, GBI en Probin passeren de revue in gesprek met Van Aalst en Janssens. Een mooi klantenlijst waarmee SuperCleaners nauw samenwerkt, aldus Van Aalst.

www.supercleaners.nl/over-onsinfo@supercleaners.nl085.007.05.26,Roosendaal,RETAIL,SuperCleaners www.weboostbrands.nlinfo@weboostbrands.nl,0165767576,Roosendaal,Brands,BoostWe

# Maatgesneden concept per dealer

Flexibel op markt inspelen

Hollandse glorie! Laagdrempelig en dicht bij huis En de productie? Alle industriële en professionele reinigingsmiddelen worden in Nederland geproduceerd. “Daar zijn we trots op. Niet alleen de productie, maar ook de verpakkingen, etiketten, doppen en overige componenten komen bewust van Nederlandse fabrikanten. Een bijkomend voordeel, zo bleek tijdens de coronaperikelen in de supply-chain: We hebben altijd uitgeleverd! Niet voor niets is het SuperCleaners-logo rood-wit-blauw. We houden het lekker dichtbij huis, lekker laagdrempelig en gegarandeerde stabiele kwaliteit en productie. Waarom kiezen voor een buitenlands merk, als het ook uit eigen keuken kan? Als je daar ook zo over denkt, nodigen we je van harte uit om eens een kijkje te nemen op onze website of ons te contacten voor een kop koffie. We komen graag de voordelen van ons merk uitleggen.” Aldus van Aalst enJanssens.belofte dealer koopt die producten tóch, dus waarom niet bij jou? En als ze bij dat “Maatwerk is anders dan massacommunicatie waar je als dealer misschien een lokaal folder e in je rayon krijgt en verder mag meeliften op landelijke tv-reclame”, zegt Van Aalst. “Wij maken echt een unieke online en offline marketingcampagne voor iedere dealer. We kijken naar je positionering, je verzorgingsgebieden en je klantgroepen en analyseren hoe we die klanten het beste naar jouw vestigingen kunnen trekken en ze op SuperCleaners kunnen activeren. Met dat ‘laaghangende fruit’ beginnen we als eerste.” Denk hierbij aan de inzet van de website, shop, sociale media, folderuitingen, online campagnes.

31VAKBLAD MIX NR.4 2022 CLOSE UP

Zo maakt SuperCleaners verschillende presentaties voor dhz-winkels of bouwgroothandels en varieert het merk ook heel precies per keten of organisatie. Ook online. “Als we bijvoorbeeld zien dat een dealer iedere week 100 kokers siliconenkit verkoopt, adviseren we bij iedere aankoop meteen een siliconenverwijderaar erbij te verkopen. Zo makkelijk kan het zijn. De doelgroep koopt die producten tóch, dus waarom niet bij jou? En als ze bij jou een ontstopper kopen en daar tevreden over zijn omdat die supergoed werkt, kopen ze de volgende keer ook een schimmelreiniger of een vloerreiniger. Een ander voordeel is het dat het gehele concept in het schap kan worden opgenomen op slechts 1m2. Hoe dat kan? Wij hebben 1 krachtige vloerreiniger, voor iedere type vloer, in tegenstelling tot andere merken die tot wel 13 verschillende vloerreinigers hebben, aldus van Aalst.’’

Door de korte lijnen en de nauwe samenwerking met klanten kan SuperCleaners flexibel op de markt inspelen. “Neem de verfontvetter, die moesten schilders steeds verdunnen en aanmaken met water. Tot wij een kant-en-klaar gemengde variant in een spuitflacon ontwikkelden. Niet meer mengen, maar meteen sprayen. Zo verhogen we niet alleen het gemak voor de eindgebruiker, maar kunnen we door die toegevoegde waarde ook een hogere prijs verantwoorden met dito marge en meer herhalingsaankopen genereren. Of het voorbeeld dat een groot bouwbedrijf grotere verpakkingen wenste, dan verzorgen wij dat gewoon.”

Omzet vertienvoudigen

Over laaghangend fruit gesproken: Van Aalst maakte soms mee dat dealers geen zaken wilden doen met SuperCleaners omdat de categorie van reinigingsmiddelen geen focus heeft. “Dat snap ik best, maar wij zijn bereid onze nek uit te steken en aan te tonen wat onze aanpak kan opleveren. Dat deden ze bijvoorbeeld voor een landelijke keten van ijzerwarenhandels door in vijf vestigingen een meter SuperCleaners producten in consignatie te zetten en een marketingcampagne uit te rollen. Van Aalst: “We beloofden de omzet te vertienvoudigen en dat lukte!” De crux zit ‘m volgens beide heren in de kwaliteit van de producten, de overzichtelijkheid van het assortiment, het onderscheid van het merk en de aandacht die je het geeft. “Als je van vier of vijf merken allerlei producten bij elkaar hebt staan, heeft het automatische geen focus. Dan ga je daar geen medewerkers op trainen, en is het lastig qua inkoop, franco-orders en uitstraling op de vloer. Bij ons heb je daar allemaal geen last van. Eén topmerk, één betrouwbare leverancier, een hele goede marketing-ondersteuning en een pracht van een visuele identiteit op je verkoopvloer.”

Zo werken Van Aalst en Janssens voortdurend aan het SuperCleaners merk en het productportfolio, allemaal ten gunste van het gemak van de eindgebruikers en het succes van hun dealers.

Het maatwerk concept op de verkoopvloer is de vierde merkbelofte van SuperCleaners. “We stellen voor iedereen een maatgesneden concept samen. Ook weer op basis van de positionering en de klantengroep. En natuurlijk een verschillend concept voor dhz en bouwgroothandel. Als wij een pakket samenstellen dat matcht met je klantengroep en hun klussen, dan heb je gegarandeerd een voltreffer.”

Die marktpositie in Duitsland ziet Gielissen als potentie voor de Benelux.

Potentie voor Benelux

Langere levensduur Het gebruik van de accu’s op verschillende tuingereedschappen en powertools betekent dat de accu’s het hele jaar door worden gebruikt. “Dat komt de levensduur van de accu’s ten goede. Vooral bij tuingereedschappen zie je vaak dat wanneer deze niet toepas Eén accu voor alle Einhell powertools én tuingereedschappen

baar zijn op powertools, deze in het najaar worden opgeborgen en in het voorjaar weer tevoorschijn worden gehaald. Vaak blijkt de accu dan beschadigd, minder te presteren of helemaal defect. Onze accu’s kunnen in de herfst en winter gewoon gebruikt worden op alle andere powertools. Kostenbesparend en praktisch.”

Positie op accumarkt Met de bewuste focus op de ontwikkeling van het eigen accuplatform en de powertools en tuingereedschappen die daarop werken, wil Einhell wereldwijd een prominente positie op de accumarkt veroveren. “Wij verwachten dat die markt tussen nu en vijf jaar helemaal herverdeeld zal zijn. Heb je als fabrikant over vijf jaar geen positie op die markt, dan sta je echt buitenspel. Accugereedschap gaat uiteindelijk domineren, zowel bij powertools als in de tuin.”

Einhell gaat voor prominente positie op de accumarkt

Het concept is volgens Gielissen in meerdere opzichten kosten besparend. “Niet alleen omdat gebruikers aan één oplader genoeg hebben en met de universele accu’s alle Einhell gereed schappen kunnen gebruiken, maar ook de toepasbaarheid op zowel onze powertools als tuingereedschap speelt hierin een rol.”

In thuismarkt Duitsland behoort Einhell in accu-powertools tot de top-3 merken in doe-het-zelf, zo blijkt uit recent onderzoek van Gfk. Gielissen: “In accu tuingereedschap zijn we verreweg de grootste, daarin hebben we de afgelopen jaren grote stappen gezet.”

“Er zijn slechts weinig merken met een vergelijkbaar assortiment in tools én tuingereedschappen. Laat staan op een één-accu-platform”.

Alhoewel we ons bewust zijn dat we hier nog lang niet een vergelijkbare positie hebben als in Duitsland, zijn we wel overtuigd van de kansen”. Ook het gegeven dat Einhell in 2021 in Duitsland is uitgeroepen tot beste accuplatform op de markt, sterkt de fabrikant in de ambities voor

Met een in eigen beheer ontwikkeld accuplatform biedt Einhell een concept waarin gebruikers dezelfde accu kunnen gebruiken voor meer dan 250 verschillende elektrische gereedschappen. “Powertools en tuingereedschappen, ze werken allemaal op onze accu, waarop we bovendien tien jaar comptabiliteitsgarantie geven. Dat maakt ons platform een zekere investering, want we garanderen daardoor dat we niet in de toekomst plots met een ander type accu-systeem op de markt komen”, zegt Jorrit Gielissen, binnen Einhell verantwoordelijk voor de Benelux-markt. Het Duitse familiebedrijf werkt sinds de lancering van haar eigen accuplatform met één accu. “Dat is onze 18 Volt accu, die verkrijg baar is in verschillende ampèrages. Daarop werken al onze 18 Volt-gereedschappen, maar ook voor de zwaardere machines kunnen de accu’s eenvoudig ingezet worden”, zegt Gielissen. Gemak en kostenbesparend In een 36 Volt-machine worden bijvoorbeeld twee accu’s geplaatst en in een 72 Volt-machine vier. “Het concept is eenvoudig, begrij pelijk en kostenbesparend en dat maakt het ook erg interessant voor zowel consumenten als onze retail en online partners. Eén type accu waarop op dit moment 250 machines draaien en in 2025 zullen dat er 350 zijn. Daarmee bieden we een uniforme accuoplossing voor alle werkzaamheden in en rondom huis.”

32 VAKBLAD MIX NR.4 2022

33VAKBLAD MIX NR.4 2022 CLOSE UP

www.einhell.nl088.598.64.84,Breda,Einhell,de doe-het-zelf- en tuinbranche in de Benelux. Gielissen: “Die erkenning danken we volgens de jury aan de prijs, kwaliteit, inzet baarheid en de veiligheid van onze accu’s.” Dat laatste is voor Einhell erg belangrijk. “We ontwikkelen alles zelf in Duitsland en hebben daardoor de regie in handen. Lithium accu’s vragen een goede beveiliging en daar besteden we veel aandacht aan.”

Machines toevoegen In de komende jaren voegt Einhell nieuwe gereedschappen en machines toe aan het snoerloze assortiment. “Naast machines voor de doe-het-zelver zullen ook machines worden toegevoegd die zich meer richten zzp’ers en professionele klussers, die ook in de bouwmarkt hun inkopen doen. Een lamellenduvelfrees en een bovenfrees op accu bijvoorbeeld. Met die uitbreiding kunnen we de competenties van ons merk nog beter tonen.” Het moet ervoor zorgen dat Einhell over vijf jaar een ‘aanzienlijke’ positie op de markt van accugereedschappen voor doe-het-zelf en tuin heeft. “We hebben alles in huis om die ambitie waar te maken. Niet in de laatste plaats omdat ook steeds meer consu menten het gemak van één accu voor alle elektrische gereed schappen in huis belangrijk vinden.”

Voor multichannel en pure online aanbieders beschikt Einhell over voldoende online content. “Van beeldmateriaal tot video’s en technische specificaties. Doe-het-zelf en tuin zijn hybride verkoopkanalen. Voor de bouwmarkt is online onmisbaar geworden en anderzijds zie je dat online partijen fysieke winkels openen. Wij kunnen ons assortiment en accuplatform op de door onze relaties gewenste plek en manier effectief presenteren.”

“Accugereedschap gaat uiteindelijk domineren, zowel bij powertools als in de tuin.”

Veel te winnen Volgens Gielissen is er voor Einhell nog veel markt te winnen in de Benelux. “We doen in Nederland al zaken met ketens als Praxis, Hornbach, Bauhaus en Kluswijs en in België met Brico en een aantal grote zelfstandige ondernemers en inkoopgroepe ringen. Daarnaast behoren tot onze partners de grootste online partners, zowel gericht op consumenten als ook de professional. Met Einhell kunnen ondernemers zich onderscheiden met een concept met een goede prijs-kwaliteitverhouding en professio nele ondersteuning. In de bouwmarkt, het tuincentrum en Dooronline.”de Covid periode verwacht Einhell dat mensen structureel zullen blijven investeren in huis en tuin en zodoende de DIY-markt gezond blijft. Einhell verwacht dat hun groei daarnaast voor een aanzienlijk deel ten koste zal gaan van andere merken. “Zaken als de prijskwaliteitverhouding en het gemak van ons accuplatform gaan uiteindelijk de doorslag geven, net als de uniformiteit ervan.” Hybride verkoopkanaal Het gemak van accuplatform vertaalt Einhell ook nadrukkelijk in de POS-materialen en online content die voor retailers beschik baar zijn. “Voor de winkelvloer hebben we schappenplannen ontworpen waarin consumenten in drie stappen eenvoudig de gewenste machine, accu en oplader vinden. Met een duidelijke merkpositionering en uitleg over het platform, inclusief een QR-code die naar een instructievideo linkt. Dat wijst zich vanzelf ook als er op een bepaald moment even geen medewerker aanwezig is om te adviseren.”

Van challenger naar A-merk Het Duitse familiebedrijf Einhell Germany AG, met het hoofdkantoor in Landau an der Isar net boven München, begon in 1964 als eenmanszaak. Inmiddels werken er wereldwijd ruim 2.000 medewerkers en is het bedrijf in veertig landen vertegenwoordigd. “Vooral in Europa zijn we breed aanwezig, maar ook in Australië, Zuid-Amerika en Azië zijn we actief. En voor alle markten geldt dat we hard groeien”, zegt Jorrit Gielissen. Einhell verwacht in 2022 wereldwijd op een omzet van 1 miljard euro uit te komen. Een omzet en bijbehorend assortiment dat volgens de producent past bij een A-merk. “Die positie hebben we in Duitsland wel, maar hier en in andere landen nog niet. Daar zijn we nog een ‘challenger-merk’. Mede daarom zijn we een partnership aangegaan met Bayern München. Wij willen van de Europa League naar de Champions League en daar past een aansprekende partner van topniveau bij.”

Winkel past amper We maken een rondje door de nieuwe winkel met direc teur Evert de Goede en expansiemanager Gerben van Heeren. Die laatste werkt vijftien jaar bij Hornbach en kreeg de locatie vanaf het begin op zijn bordje. “Er was een overeenkomst voor een Hornbach op een andere

34 VAKBLAD MIX NR.4 2022

In Enschede opende Hornbach zijn zeventiende vestiging. We liepen een rondje met directeur Evert de Goede en expansiemanager Gerben van Heeren en spraken over gemeentelijke procedures, over nieuwe assortimenten die niet in deze winkel passen en over de droom van een Hornbach die twee keer zo groot is. De nieuwe Hornbach Enschede is de grootste bouw markt van Overijssel. Dat benadrukt directeur Evert de Goede. Kan niet anders dan dat dat een verwijzing is naar de Bauhaus in Hengelo. “De driehoek Enschede, Hengelo, Almelo is voor ons een heel aantrekkelijke regio. We hadden op alle drie wel willen zitten. Enschede openen we nu, Almelo gaan we bouwen. Hengelo stond ook op ons lijstje, maar de locatie van Bauhaus hebben wij afgeslagen. En we zijn ook met Seahorse bezig geweest, maar die voldeed niet aan onze wensen qua bereikbaarheid.”

“35.000 m2 kan ik me wel voorstellen”

Auteur Marc Nelissen Fotograaf Marjolein Ansink

Oranje-roze doos En zo hebben gemeenten bij iedere nieuwe Hornbach weer heel wat in de melk te brokkelen. “We zijn flexi beler geworden”, zegt De Goede. Van Heeren geksche rend: “Als je niets zegt, krijg je gewoon de oranje-roze doos. Maar bij ons intern vinden ze het inmiddels ook wel leuk om er mee te spelen en zo zie je dat je archi tectonisch ook wel iets heel nieuws krijgt. Zo zie je hier de schuine ramen aan de Zuiderval.”

“Tsja, de gemeente Den Bosch is de gemeente Den Bosch, hè”, klinkt het met een zucht. Interconnected retail Zien we in deze Hornbach nu new-retail-elementen?

Combinaties tussen de winkel en online? We zien een vaste balie voor reserveren en afhalen die ook van buitenaf bereikbaar is. We zien een blok van vier zelf scankassa’s. En we zien connecties tussen de winkel voorraad en een bestel-assortiment. Interconneted retail, noemt De Goede dat. “Dat zie je bijvoorbeeld bij de deuren.” Niet dat een Hornbach zo groot is dat je alles ziet dat ze verkopen? “Nee, we hebben nog veel meer aanbod dan we in onze winkels kunnen tonen.”

Over de reserveren-en-afhalen-balie zegt De Goede: “In corona-tijd is dat een hot-item geworden. Het was een enorm gekkenhuis en we hebben hier al rekening gehouden met die functie.” Ziet hij dat blijven? “Jaja. Het is natuurlijk wel minder, maar het zal zeker blijven. In coro na-tijd was het natuurlijk 100%. Daarvan is zo’n 30% over gebleven en dat is nu weer groeiend. Daarom gaan we ook al onze parkeerplaatsen aanpassen qua signing om aan te geven dat dat een standaard onderdeel is geworden. In de lockdown werkten we met handgeschreven kaarten, nu pakken we het professioneel en structureel aan.”

locatie in Enschede, maar die werd ineens afgewezen door de gemeenteraad zonder dat wij het wisten.” En nu vijftien jaar later staan we aan de Zuiderval. Evert de Goede: “Dit is wel een van de langstlopende projecten denk ik.” Van Heeren: “We hebben hier een heel grote kavel, maar eigenlijk past de winkel hier niet zo goed op. De gemeente wilde dat we ons zouden oriënteren naar de snelweg. Daardoor hebben we de drive-in ook apart moeten leggen.”

Er is dus niet per se een vaste standaard voor een Hornbach. Hoeft ook niet, want iedereen heeft zijn eigen Hornbach. De mensen in Best kennen die in Best, de mensen in Enschede de winkel hier. De winkel in Enschede is 17.000 m2. “Zoals gezegd de grootste van Overijssel”, zegt De Goede nog maar eens met een glimlach. Breda is de grootste met 24.000 m2 Komt er nog een grotere? “Zeker”, zegt Van Heeren. “Als het aan mij ligt ook”, zegt De Goede. “We hebben eerder behoefte aan groter dan aan kleiner. Ergens tussen de 30.000 en 35.000 m2 kan ik me wel voorstellen.” We zijn benieuwd naar de plannen in Den Bosch/Rosmalen.

FORMULES 35VAKBLAD MIX NR.4 2022

Actieperiode: 15-08-2022 t/m 31-10-2022 Op de aankoopprijs van GARDENA CashBackSnoeigereedschapNu20% Gun je voordeel!klantActieperiode:15-08-2022t/m31-10-2022 Bij aankoop van GARDENA 18V Accu GRATISACCUgereedschap Heeft u deze producten nog niet in het assortiment neem dan contact op met info@gardena.nl of 036-521 0011

Een bizarre constatering: dat de expansie qua vesti gingen niet synchroon loopt met de ontwikkeling van assortimenten. “Dat ligt aan de beschikbaarheid van ruimte”, zegt Van Heeren. “En dat is weer een gevolg van de regels op gebied van ruimtelijke ordening.”

Potentie bij Profi’s De Goede: “Nieuwe assortimenten zijn wel gericht op de Profi’s. Ik noemde al sanitair en elektra-installatie. En de ijzerwaren.” Hornbach ziet dus nog heel veel potentie op gebied van Profi’s. “Zeker”, glimlacht De Goede. En als Hornbach het assortiment beter afstemt op de wensen van de Profi, komt die hier graag kopen en dat heeft dan weer aantrekkingskracht op de particulier? “Zeker”, klinkt het wederom. “Als we het hebben over een Horn bach van 30.000 m2 zal de uitbreiding ten opzichte van deze winkel met name in het Profi-aanbod zitten.” Iets dat ons in de winkel opvalt, is ‘second placement’. “Dat is een lokale activiteit”, aldus De Goede. “Als je het goed doet, is dat een full-time-job. Vergt echt veel aandacht. Je moet bedenken wat je waar hangt, dat extra bestellen, de goederen bij de binnenkomst eruit halen en dan de haken bijhouden.” Van Heeren: “Daar helpen we de klant mee.” En de Hornbach-omzet ook? “Uiteraard”, lacht De Goede. “We zien sowieso een trend dat de kassabon groeit. Zowel online als in de winkel. Ik kan geen bedragen noemen, maar de bestedingen per bezoek nemen toe.”

FORMULES 37VAKBLAD MIX NR.4 2022

Hornbach heeft diverse nieuwe concepten klaarliggen die niet in de winkels passen. Ook niet in de splinter nieuwe Hornbach in Enschede. Daarom zoekt Hornbach ook naar grotere winkels, en is het Hornbach Vloerenconcept zo mooi omdat het de kans geeft om het vloeren-assortiment uit de naburige bouwmarkt weg te halen. De Goede: “IJzerwaren 3.0 geeft de complete 9 x 2,70 meter extra, met name voor Bouwbeslag. Dat gaan we straks in Kerkrade zien. Hetzelfde geldt voor sanitair-installatie en elektra-installatie. Die kunnen we daar plaatsen doordat de vloeren daar verhuisd zijn naar Hornbach Vloeren.”

Als klanten kiezen voor reserveren en afhalen, kijkt het

Nieuwe assortimenten passen niet

Hornbach-systeem achter de schermen of de order vanuit de winkel wordt geleverd of vanuit het e-com merce-magazijn. “Dat ligt aan de samenstelling van de order en aan waar de voorraad ligt. We willen zoveel mogelijk uit de winkel wegblijven om te voorkomen dat de vulploeg de artikelen eerst in de winkel legt en de onli ne-orderpicker ze er meteen weer uithaalt. Dat is dubbel werk. Bovendien is de voorraad van de winkels puur gebaseerd op de vooruitzichten voor de winkel zelf.”

Weber Tegellijmen Lichter makkelijkermengen,smeren! Basis tegellijm Flexibeleecotegellijm Flexibeletegellijmlichtgewichtgrijs Tegellijm groot formaat tegels wit Tegellijm snel Ga voor meer informatie en een handige digitale keuzehulp naar tegellijm.nl of scan de QR code! 5 zakken = gratis lijmkam Verbeterd recept tegellijm lichtgewicht

Gretige klandizie Hoe gaat het trouwens met de nieuwe prijsgarantie van Hornbach? De bouwmarktketen geeft sinds kort geld terug tot 30 dagen na aankoop. De Goede: “We hebben prijzen in diverse assortimenten kunnen verlagen. Zelfs in het hout. En op de nieuwe prijsgarantie wordt heel goed gereageerd. Er wordt gretig ingeschreven voor accounts.” De Profi-hoek is uitgebreider in Enschede. Met diverse werkplekken waar de Profi-adviseurs met klanten kunnen gaan samenzitten, maar evengoed Profi-klanten met hun eigen klanten kunnen over leggen. We zien er ook een wand met kaartjes van Profi-klanten. Die koppelt Hornbach graag als montage-partner aan de particuliere klanten. Daartoe zien we voor de particulieren bij sommige artikelen ook vaste montageprijzen bij artikelen. Bijvoorbeeld bij de dakvensters en de kranen en straks ook bij de zonwering en verlichting. In de winkel is die Profi-hoek trouwens vlakbij de reserveren-en-afhalen-hoek. Die is van buiten heel duidelijk aangegeven met opvallende signing op de grote overstek. “Die hebben we trouwens nog iets groter gemaakt”, zegt Van Heeren. “Dat is het voor deel van een langere Raad van State-procedure. Dat je nog eens iets kunt aanpassen”, lacht hij.

FORMULES 39VAKBLAD MIX NR.4 2022

Klimaatspecialist Eurom helpt met gasloos verwarmen

40 VAKBLAD MIX NR.4 2022

“Verwarmen vraagt om een nieuwe aanpak. Onze elektrische verwarmingsoplossingen ondersteunen bij de transitie naar gasloos verwarmen”, zegt Wycher Bakker van Eurom. Hij ziet dat de vraag naar elektrisch verwarmen de laatste maanden explo sief toeneemt, zelfs tijdens de zomermaanden. Als redenen voert hij aan dat deze toegenomen vraag samenhangt met de gestegen gastarieven en meer milieubewustzijn. Hierdoor wordt de cv-ketel minder gebruikt en stijgt het gebruik van elektriciteit van bijvoorbeeld zonnepanelen. Om elektrisch te verwarmen heb je verschillende mogelijkheden. Volgens Bakker moet je daarbij af van de gedachte dat het in de hele woning warm moet zijn. “Door verschillende verwarmings technieken te combineren, realiseer je een optimale verwarming Voor bijverwarming en permanent verwarmen voor iedere ruimte. Heb je bijvoorbeeld een ruimte waar je leeft en waar bewogen wordt? Dan is het gebruik van een elektrische convectorkachel een logische keuze.” Permanente convector kachels van Eurom zijn convectoren die speciaal voor langdurig gebruik ontwikkeld zijn en waarbij je de keuze hebt voor meer dere standen. Bakker: “Is de gewenste temperatuur bereikt, dan wordt deze vastgehouden. Een groot verschil met kachels die steeds aan en uit gaan, waarbij ze het maximum van het vermogen aanspreken.”

• Te combineren met de slimme Eurom thermostaat

Alutherm convectorkachels De convectorkachels van de Alutherm-serie zijn de hardlopers van Eurom. Deze zijn heel geschikt om als een permanente elek trische kachel te gebruiken. De kachel zorgt daarbij voor een constante temperatuur in een ruimte. Dankzij het X-vormige verwarmingselement hebben de kachels extra rendement en kunnen ze een behoorlijk grote ruimte verwarmen. De nieuwste modellen convectorkachels is de Alutherm Baseboard, deze serie is verkrijgbaar in zes varianten: in drie verschillende capaciteiten in zowel zwart als wit. Daarmee is voor vrijwel iedere ruimte een passende capaciteit te vinden. Robuuste en hoogwaardige afwerking, dat tegelijkertijd stijlvol is

Eurom helpt om een huis gasloos te kunnen verwarmen. Met slimme innovaties zorgt de klimaatspecialist ervoor dat een huis comfortabel, efficiënt elektrisch verwarmd kan worden. Of het nu gaat om bijverwarmen of permanent verwarmen, voor iedere ruimte heeft Eurom een passende en slimme oplossing, waarbij je ook nog eens kunt besparen op energiekosten.

• Bediening met of zonder WiFi of met een weektimer

• Vrijstaand of op te hangen aan de muur

• Laag model, dus minder opvallend

info@eurom.nlwww.eurom.nl,21,43385038(+31)Genemuiden,Eurom,

41VAKBLAD MIX NR.4 2022 CLOSE UP

De Safe-T-Convect 2400 is ook een nieuw model met een hoge capaciteit en een duurzame ecomodus. In een kleinere ruimte volstaat een lage stand, in een grote ruimte kun je het vermogen van maximaal 2.400 Watt benutten. Zet je de heater in de turbostand, dan draait een radiatorventilator mee waardoor de ruimte sneller opwarmt. Infrarood verwarming Infrarood verwarming is ideaal voor plek in huis waar je langer verblijft, zoals een werkplek, voor de televisie of bij een eettafel. Infraroodpanelen die er bovendien strak uitzien passen in ieder interieur. Om in te spelen op de toegenomen vraag heeft Eurom het aanbod van infrarood panelen in de afgelopen periode fors uitgebreid. Daarbij hebben de panelen een verbeterd ophang systeem gekregen, waardoor de panelen zowel aan het plafond als aan een wand bevestigd kunnen worden. Dat kan bovendien zowel horizontaal als verticaal én hoog aan een wand, waardoor plaatsing onder de vensterbank niet meer noodzakelijk is. ”We bieden meer toepassingen en meer designs, waarbij de vraag naar slimme bediening bij permanente kachels en toeneemt. Dat geldt overigens ook voor in badkamers”, licht Bakker toe. Permanent elektrisch verwarmen Eurom is altijd op zoek naar verbeteringen voor hun producten. Daarbij ontwikkelen ze slimme toepassingen, zoals een slimme thermostaat die met een app te bedienen is. Bakker legt uit: “Iedere elektrische kachel heeft als probleem dat er een sensor in de kachel zit. Daardoor is de temperatuur niet altijd goed te regelen. Je meet de temperatuur immers bij de warmtebron, daar is het altijd warmer. We hebben nu een WiFi-thermostaat met een sensor gekoppeld aan de kachel. Hierdoor meet je de tempe ratuur op een andere plek waar de kachel is, net als bij een cv.”

Bakker vervolgt: “Eigenlijk is de cirkel rond nu we permanent elektrisch verwarmen met dit product erbij aan kunnen bieden. Je kunt er namelijk meerdere elektrische kachels met verschillende verwarmtechnieken op aansluiten. Bijvoorbeeld een convector kachel om de ruimte op 16 graden te houden en de plek of plekken waar je gaat zitten met een infraroodpaneel op 20 graden. Zo ben je energiezuinig bezig zonder in te leveren op comfort. Valt de wifi een keer weg? Dan gaat de kachel na tien minuten over op de thermostaatsensor en krijg je een melding in je app. Wel zo veilig, omdat je dan geen kans op oververhitting hebt. En wil je geen slimme thermostaat of met WiFi-bediening? Dan kun je deze ook nog steeds bedienen met de afstandsbediening.”

“Met elektrische verwarming heb je zelf de mogelijkheid om het behaaglijk in huis te maken, zonder hulp van een installateur.”

Het belang van goede en uniforme artikeldata is binnen de doe-het-zelfbranche de afgelopen jaren snel toegenomen. Leveranciers en retailers hebben door de enorme online groei tijdens de coronacrisis ervaren dat ze niet zonder kunnen. Binnen de datapool van GS1 werken ze daarom nauw samen aan de continue verbetering en actualisering van die artikeldata. Samenwerken op het gebied van artikeldata tussen retailers en leveranciers betekende aanvankelijk een hele verandering in de doe-het-zelfbranche. “Alleen al het idee dat je met concurrenten aan tafel zat om openlijk te praten over het gebruik van artikel data was voor sommigen even wennen. Maar van het nut en de noodzaak was iedereen wel overtuigd”, zegt Marc Henkens, e-commerce manager bij Hubo België en vicevoorzitter van de business council en vicepresident van GS1 België en Luxemburg. Betere verkopen en minder retouren

42 VAKBLAD MIX NR.4 2022

Calodar distribueert al meer dan 60 jaar sanitair en is als leveran cier aangesloten bij GS1. “We leveren een breed pakket, van complete badkamerinrichtingen tot losse onderdelen. Technische producten die, om ze goed te kunnen verkopen, veel kennis vragen.

Als wij de retail uitgebreid informeren met how-to video’s, foto’s, technische informatie en data over bijvoorbeeld verpakkingen en gewicht, resulteert dat in betere verkopen en minder retouren”, zegt Caroline van der Voort, commercieel directeur van Calodar en vice voorzitter van de business council van GS1. Om ervoor te zorgen dat artikeldata zo uniform mogelijk bij wederverkopers terecht komt, is AkzoNobel Decorative Coatings ook aangesloten bij GS1. “Dat maakt het voor ons mogelijk om data zo kostenefficiënt mogelijk aan te bieden omdat veel verschillende retailers gebruikmaken van dezelfde standaard. Hierdoor hoeven we niet voor iedere partner apart data aan te leveren, maar kunnen zij putten uit de GS1 datapool. Bovendien zijn onze producten hierdoor online goed vindbaar voor de consument”, zegt Iwar de Caluwe, manager commercial opera tions Benelux en vicevoorzitter van de business council van GS1.

Snelle beschikbaarheid Het grote voordeel voor retailers van het werken met de datapool van GS1 ziet Intergamma in het direct kunnen beschikken over alle relevante artikeldata op het moment dat een product wordt opgenomen in het assortiment. “Niet alleen kan het product snel online gezet worden, maar ook onze interne afdelingen hebben direct de informatie die ze nodig hebben. Zo zijn verpakkings maten gelijk inzichtelijk en beschikken we voor de schappen plannen meteen over de nodige informatie”, zegt Laurie Huurdeman, Datamanagement Intergamma en lid van de onder houdsgroep van GS1. “Dat geeft direct aan hoe belangrijk data kwaliteit ook is. Het is vooral een essentieel proces omdat het zowel voor leveranciers als retail de hele organisatie raakt. Datamanagement is tegenwoordig de spin in het web.” Duurzaamheid belangrijk thema Duurzaamheid, milieuwetgeving en veiligheid zijn thema’s die de afgelopen jaren voor veel aanpassingen aan het GS1 datamodel hebben gezorgd. De Caluwe: “Onze assortimenten moeten aan strenge normeringen en regels voldoen en die data moeten wij ook

verfijnenLeveranciersjeartikeldatagoedestabuitenspelenretailsamenGS1datapool

Zonder

www.gs1.nlinfo@gs1.nl,020.511.38.20,Amstelveen,Nederland,GS1 delen met de consument en onze handelspartners. De beschrijving op de achterzijde van een blik verf is niet meer voldoende om compliant aan regelgeving te kunnen zijn. Die uitgebreide data kunnen we via GS1 wel eenvoudig, snel en volledig delen.”

Bij de verpakkingen ligt dat volgens Henkens ingewikkelder.

“Welke types karton en plastic worden toegepast verschilt per land. En omdat de Europese wetgeving op landelijk niveau anders wordt ingevuld, is het een grote uitdaging om artikeldata daar voor compatibel te maken voor ieder land. Het voordeel van GS1 in gevallen als deze is de krachtenbundeling van de leveranciers en de retailpartners. We zitten samen aan tafel en zoeken oplos singen voor de hele keten omdat we weten dat goede artikeldata essentieel is voor succesvol zakendoen.”

In het datamodel van GS1 staan veel velden waarin tekst ingevuld moet worden. Vooral het goed invullen van deze velden vormt vaak een uitdaging. “Als in het ene veld een productnaam net even anders wordt geschreven dan in een ander veld, ontstaat er een mismatch die ertoe kan leiden dat je niet in de zoekfilters verschijnt”, zegt Henkens. Ook afwijkende kleurnamen vormen een uitdaging. Breed draagvlag nodig

matie bieden. Dat betekent dat wij moeten kunnen vertrouwen op de aangeleverde data. Die informatie moet de meest betrouwbare bron in de markt zijn. Als eigenaar van alle informatie, zijn leve ranciers verantwoordelijk voor die data”, zegt Huurdeman. Daarbij is de retail wel verantwoordelijk voor de heldere uitvraag van de gewenste data, meent Henkens.

Bereid je voor Ook De Caluwe spoort leveranciers en retail actief aan om ook bij te dragen aan de verdere verfijning van de datapool. “Kregen we vijf jaar geleden van een vijftal partijen de vraag voor digitale artikeldata, nu zijn dat er 50. Ook als je kijkt naar de online verkoop van verf, zaten we voor corona op een half procent, inmiddels heeft tien tot vijftien procent van de consumenten al eens online verf gekocht. Het kan dus snel gaan. Bereid je daarop voor, anders sta je over een poosje buitenspel.”

Optionele velden zijn uitdaging

43VAKBLAD MIX NR.4 2022 CLOSE UP

Toewerken naar een datamodel dat uitgaat van ‘first time right’ is in de ogen van Intergamma enorm belangrijk. “Het komt voor dat op meer dan tien verschillende manieren aluminium beschreven wordt als materiaal waarvan een product gemaakt is. Onze filters weten daar geen raad mee. En de kleur turquoise interpreteert de ene leve rancier als groen en een andere als blauw. Dit is van grote invloed op de weg van een artikel naar de consument.” Daarom is het belangrijk dat de ingevoerde data direct goed en consistent is ingevoerd en dan ook nog voldoet aan alle standaarden en voorwaarden. Daarvoor is een zo breed mogelijk draagvlak nodig in de markt.” Calodar heeft hetzelfde doel voor ogen. “Goede artikeldata moet een thema zijn tijdens de jaargesprekken tussen leveranciers en retailpartners. Het wordt een cruciale voorwaarde in de samenwerking, want het levert ons beiden grote voordelen op in de verkoop”, zegt Van der Voort.

Henkens benadrukt eveneens dat het huidige datamodel van GS1 alle benodigde data bevat. “De B2B-gegevens voor de retail zelf zoals besteldata en de B2C-informatie voor de flow naar de consument. Maar dat model is aan continue aanpassing onder hevig en daarom is een zo breed mogelijke samenwerking tussen leveranciers en retail belangrijk. De thema’s duurzaamheid, milieuwetgeving en veiligheid hebben de afgelopen jaren voor veel aanpassingen aan het GS1 datamodel gezorgd

Leveranciers verantwoordelijk De leveranciers zijn verantwoordelijk voor de invoer van data. Van der Voort: “Logisch, omdat zij alle details van de producten kennen en weten hoe ze toegepast of geïnstalleerd moeten worden. Vervolgens is het aan de retail om de beschikbare data in de juiste structuur binnen hun backoffice te importeren. Zij moeten ervoor zorgen dat de informatie voor intern gebruik en de consument goed gevonden kan worden.” Een visie die binnen Intergamma gedeeld wordt: “Het ergste wat wij als retailer kunnen doen, is de consument verkeerde infor

“Wil je een afspraak maken? Dat kan, want veel collega’s bezoeken onze winkel omdat ze willen zien hoe strak en schoon het er bij ons uitziet.” Vragen stellen hoef je bijna niet aan Gosse Postma, hij verkondigt zijn mening en visie ook wel ongevraagd. En met succes, want de ijzerwaren-, sloten- en sleutelwinkel in Alkmaar is al bijna 60 jaar een begrip. “Als retailer moet je op elk gebied toegevoegde waarde hebben, anders kun je geen geld verdienen.”

44 VAKBLAD MIX NR.4 2022

De winkel van Postma en Postma bevindt zich aan de rand van het centrum van Alkmaar en heeft maar liefst 14.000 artikelen op voorraad. Het was de vader van de broers Gosse (55) en Tjerk (50) Postma die in 1963 de winkel begon. Gosse: “Onze klanten zijn blij dat we alles op voorraad hebben, niemand in de omgeving heeft zoveel consumentgerichte voorraden zoals wij dat hebben. We zijn gespecialiseerd in sleutels, hang- en sluitwerk, sloten, cilinders en driepuntsluitingen. Een standaard krukje? Dat kun je namelijk overal kopen.” Toen Frits Postma de winkel begon waren er vijf soortgelijke winkels. “Nu zijn we nog alleen over. Grote bouwmarkten en winkels zoals de Action zijn een heel andere markt. Ik verwacht dat straks alleen nog megabouwmarkten en speciaalzaken zoals wij overblijven. En natuurlijk online aanbie ders, maar door de trends bij duurzaamheid, retouren en hun verdienmodel verwacht ik dat producten tot €25 die online verkocht worden steeds meer in winkels opgehaald gaan worden. Daarnaast zijn mensen blij dat ze na de coronaperiode weer de winkels in kunnen én dat ze de producten direct mee kunnen nemen. Ook jeugd zien we onze winkel binnenkomen voor onze sleutelservice en andere artikelen meepakken.” Ondernemen is keuzes maken “Als retailer moet je op elk gebied toegevoegde waarde hebben, anders kun je geen geld verdienen. Ondernemen draait ook om keuzes maken, waarbij omzet iets anders is dan marge”, legt Gosse Postma uit. “Met de verkoop van elektrische gereedschappen zijn we gestopt. De verkoop kostte veel tijd en het leverde te weinig marge op. Dat was destijds een rigoureuze keuze, waarbij we tegelijkertijd ervoor kozen om in andere productgroepen breder en dieper te investeren. Een klant mag namelijk niet voor niets komen, we moeten aan zijn verwachtingen voldoen. Met onze speciaalzaak moeten we het antwoord hebben in de vorm van een product of een oplossing.” Maar waar Postma aan de ene kant puur cijfermatig beslissingen neemt, luistert hij ook naar zijn

“Als klanten bij ons binnenstappen is de selectie al gemaakt”

info@nicovij.nlwww.nicovij.nl,0570.63.68.00,Deventer,Nicovij, UP gevoel. Hij geeft aan dat ze zich lekker willen voelen in hun zaak, trots willen zijn als ze door hun winkel lopen. Een uitstekende voorraadpositie is daarbij essentieel. “Wij maken een goed rendement, maar we werken ook voor de lol. Ik weet dat we bedrijfseconomisch gezien te veel voorraad in de winkel hebben, maar deze is daardoor wel optisch vol en we hebben mooie producten hangen. Neem bijvoorbeeld ons houtsnijgereedschap, qua rendement zouden we dat moeten schrappen, maar het is een lust voor het oog. Maar kijk je naar HG… daar hebben we alles van, daarvoor komen mensen gericht naar ons. Een supermarkt heeft vaak alleen de hardlopers. Dat beleving de toekomst is? Daar geloof ik niets van. We hebben een leuke winkel, je kunt er een rondje lopen of iets vragen, iets kopen en je wordt bedankt na je aankoop. Dat is verwachtingsmanagement, zo simpel is het. Sleutels en cilinders als specialisme Bij binnenkomst in de winkel hangt achter de balie een indrukwek kend aantal sleutels, inclusief bijbehorende machines. “Nagenoeg alle sleutels kunnen we namaken en op deur-cilindersloten.nl bieden we topkwaliteit profiel-, halve- en knopcilinders met of zonder certi ficaat en in alle mogelijke afmetingen en combinaties. Zo kunnen we op het web ook onze toegevoegde waarde bieden. Maar zeker na een inbraak of verlies/diefstal van sleutels komen klanten uit de hele regio naar onze winkel om hun bestelling op te halen. Want hoewel de verzending snel gaat kunnen sommigen niet zo lang wachten. Of het nu om sleutels en cilinders gaat, om naambordjes of om specialistisch hang- en sluitwerk en sloten: het draait allemaal om het juiste product en bijbehorend advies indien nodig. Het online aanbieden van een generiek product levert voor ons niets op.” Bij Postma en Postma zijn twee medewerkers in dienst die full time sloten plaatsen, repareren en deuren openen of afhangen. “Onze doelgroepen zijn particulieren, vastgoedbeheerders, onderhoudsdiensten en kleine bedrijven, dat is een marge kwestie. Geen bouwbedrijven, daar is het lastiger om marge te maken.” Ruim tien jaar geleden verhuisde Postma van hartje centrum naar de rand van het centrum. “Niet naar een bedrijven terrein, nee. Hier hebben we meer dynamiek, we profiteren van het winkelend publiek en creëren onze eigen markt. Het Politie keurmerk Veilig Wonen geeft klanten vertrouwen en de combi natie met onze winkel werkt versterkend.”

Jezelf wegcijferen in belang van de zaak Inmiddels werkt Gosse 38 jaar en Tjerk 30 jaar in de zaak. Twee broers die samen een bedrijf runnen, dat is niet altijd een garantie voor zakelijk succes. “De zaak gaat altijd boven onze persoonlijke belangen”, onthult Gosse hun geheim. “Soms hebben we verschil lende opvattingen, maar daardoor zijn we complementair. Natuur lijk hebben we wel eens ruzie, maar dan staat altijd het belang van de zaak altijd voorop. Dan moet je jezelf wegcijferen. Dat moet je leren, dat leer ik mijn zoons ook.” Zijn zoons Dauwe en Hidde volgen een hbo-studie en werken daarnaast in de winkel. Gosse hoopt dat ze de winkel op termijn willen overnemen. “Ik was 17 toen ik begon met werken, van zo’n opleiding zie ik het nut niet. Straks hebben we in Nederland 150.000 communicatiedeskundigen, maar niemand die een slot kan vervangen. En als ze de winkel willen overnemen, dan hoop ik dat ze het samen doen. Want tegenwoordig is het alleen niet te doen.”

Hij ziet de toekomst van hun winkel heel positief in, ook omdat hij niet verwacht dat er ooit zo’n zaak bijkomt. “Citywinkels kunnen nooit ons specialisme doen. Als ondernemer moet je wel keuzes maken en de juiste klantverwachting bieden die bij een speciaal zaak hoort. Je moet niet de goedkoopste willen zijn. Die prijs discussie hebben wij nooit in de winkel, als ze binnenstappen is de selectie al gemaakt.” Nicovij is essentieel “Al 25 jaar zijn wij aangesloten bij Nicovij. Zij zijn essentieel voor ons bedrijf vanwege de inkoopcondities en de directe beschikbaarheid vanuit het centrale magazijn. Ze bieden een snelle beschikbaarheid, ook voor lage aantallen en tegen de juiste prijs. Daar hebben wij ons inkoopbeleid op afgestemd. Per productgroep hanteren we één leverancier, daar hebben we dan alles van. Incidenteel kiezen we voor twee - als het aanbod daarmee niet volledig is. Dat moet dan altijd een contract leverancier van Nicovij zijn. Voor de toekomst van ijzerwarengereedschap-speciaalzaken is aansluiten bij Nicovij essentieel.”

45VAKBLAD MIX NR.4 2022 CLOSE

Verbeterpotentieel Daarom ging Hens met zijn collega’s van Research & Development op zoek naar verbeterpotentieel. “Ik vroeg ze de recepten van onze dhz-producten eens te bekijken om te zien wat we daar met onze know-how en techno logie uit het professionele portfolio aan konden verbe teren. Dat leidde tot resultaten die onze verwachtingen overtroffen. We hadden wel verwacht stappen te kunnen zetten, maar zulke grote?” Van de eerste analyses via verschillende experimenten, de finetuning en de definitieve beproeving op kwaliteit en werkzaamheid kwamen er nieuwe recepten uit de bus voor producten die het tegelwerk veel makkelijker maken. Hens: “Dit project duurde wel een half jaar, het was meer dan ‘een beetje peper en zout toevoegen’. Recepten zijn uitgebreid gewijzigd en daardoor zijn de producten nu lichter te mengen, komen ze makkelijker uit de kuip, laten ze zich makkelijker tegen de wand of de vloer verwerken en morsen ze veel minder.”

Tegelen is voortaan écht een klus voor de doe-het-zelver. Consumenten zijn een beetje terughoudend, terwijl dat echt niet meer hoeft. Dankzij de know-how en technologie uit het professionele assortiment maakt wereldwijde marktleider Weber de tegellijmen voor de consument namelijk veel makkelijker te verwerken. En het mooie?

Die nieuwe producten zijn inmiddels geruisloos alle dhz-winkels ingestroomd en de promotie staat in de startblokken, dus staan alle seinen op groen voor meer succes in de tegellijmen. Bij Weber Beamix merkten ze dat er nog kansen liggen voor de dhz-retail in de categorie tegellijmen. De consument staat kennelijk tamelijk argwanend tegen over de tegelklus en schrikt ervoor terug. Terwijl de fabrikant met een compleet concept wel alle producten aanbiedt om het de consument makkelijk te maken.

Weber maakt de tegelklus makkelijker

Sasha Hens, productmanager tegelen Benelux, en Heleen Voskuil, Channelmanager retail Benelux, vonden dat vreemd. “In het professionele segment is ons merk Weber wereldwijd nummer 1 in tegellijmen en dat willen we doortrekken in de dhz-retail.”

46 VAKBLAD MIX NR.4 2022

websitee-mail,040.259.79.11,Eindhoven,Beamix,WeberSaint-Gobain

Voskuil: “En het mooie is: deze gemaksproducten met de verbeterde recepten stáán al in de winkels in de hele Benelux. Weber Beamix heeft ze geruisloos in laten stromen. Dat is een bewuste keuze geweest. We wilden onze retailers alle ongemakken besparen en hebben een ombouw of omruil-actie vermeden. Zo heeft niemand iets van de wissel gemerkt, is er nergens een zichtbare situatie geweest met oude en nieuwe producten en is er niemand met een halve pallet ‘oude producten’ blijven zitten.”

Compleet pakket én ondersteuning Met de nieuwe Weber-producten zit het dus helemaal goed. En daarom is het nu tijd om ermee naar buiten te treden. Alle winkels zijn inmiddels voorzien van de nieuwe tegelproducten en het assortiment is compleet. Want de nieuwe tegellijmen staan samen in het schap met de voorbehandelingsmiddelen, de voegmiddelen in verschillende trendkleuren én de bijbehorende siliconenkitten in bijpassende kleuren. Bovendien staat er een heel pakket aan ondersteuning paraat. Hens nam een serie video’s op die de tegelklus stap-voor-stap laten zien, er is point-of-sale materiaal voor handen, de website biedt een product kiezer en een social-mediacampagne staat in de startblokken. Alles in gereed heid om de consument ervan te overtuigen dat hij de tegelklus zelf makkelijk kan klaren.

Recepten zijn uitgebreid gewijzigd en daardoor zijn de producten nu lichter te mengen, komen ze makkelijker uit de kuip, laten ze zich makkelijker tegen de wand of de vloer verwerken en morsen ze veel minder.” Geruisloze instroom

Hens: “Uiteraard hebben we zelf uitgebreid getest op werkzaamheid en kwaliteit, maar het mooiste is een blinde test met professionele tegelzetters. Die kozen allemaal onze nieuwe producten als hun favoriet voor gemakkelijk tegelwerk. En dat zegt genoeg. Als de prof dat vindt, geldt dat voor de doe-het-zelver uiteraard evengoed.”

47VAKBLAD MIX NR.4 2022 CLOSE UP

Oplossingen voor álle tegelklussen Het gaat in totaal om vijf vernieuwde producten: Basis tegellijm, Flexibele tegellijm eco, Tegellijm groot formaat tegels wit, Flexibele lichtgewicht tegellijm grijs en Tegel

lijm snel. Voskuil: “Met deze vijf Weber-producten coveren we alle tegelklussen voor de doe-het-zelver. Ze zijn allemaal low-dust, zodat de particulier het werk in een bestaande setting netjes kan houden. Er is een eco-variant, waarmee we inspelen op deze trend die steeds belangrijker wordt.” Over eco gesproken, meldt Hens dat alle producten in een PE-plastic verpakking zitten die gemakkelijker te recyclen zijn en van zichzelf al uit 70% gerecycled kunststof bestaan. “Bijkomend voor deel is dat er geen stof vrijkomt bij het verplaatsen van de zakken en dat ze geen water opnemen, waardoor je ze eventueel buiten kunt laten liggen.”

Dromen Hornbachvan

‘Directeur van Hornbach, wat moet dat heerlijk zijn!’

Hoewel alle branche-iconen op papier met pensioen zijn, is het nog uiterst lastig om ze alle zes rond de tafel te krijgen. En hoezeer de heren ook genieten van hun ‘oude dag’, opvallend is de nog altijd sterke binding met hun branche. Op de achtergrond blijven ze actief, een definitief afscheid van de dhzwereld is nog geen optie. direct na het handen schudden gaan de laatste nieuwtjes al over tafel. “Heb je al gehoord dat Paul burger weg is bij dGN?” Net zo snel wordt er geconstateerd wat er mis is met de huidige gang van zaken: “Wat moet je ook met vier directeuren bij één organisatie? Eén is meer dan genoeg.” Het is duidelijk: het zestal heeft nog altijd een uitgesproken visie op de branche die de afgelopen decennia door hen is grootgebracht.

‘DirecteurvanHornbach, watmoetdatheerlijkzijn!’ Branche-iconen over de vroegere en huidige dhz-markt:

48 VAKBLAD MIX NR.4 2022

Oprichting Intergamma de heren zaten tijdens hun werkende leven regelmatig met elkaar om tafel en dat ging er niet altijd even zachtmoedig aan toe. Nu, jaren na dato, is de storm geluwd en kan er worden teruggekeken naar het verleden. Hans Steenman stond met de oprichting van Intergamma aan de wieg van de Nederlandse dhz-branche. “Ik kreeg de opdracht 10 bouwmarkten te openen, maar ik gaf aan dat ik daarmee geen formule kon creëren. Gelukkig kreeg ik diverse aanvragen van buitenaf en kon de lat omhoog, van 10 naar 25.”

Vaktueel Rondetafel DHZ-iconen_5pag.indd 12 05-12-12 10:24

Overnemen of overlopen Harrie Zoon ging in 1987 weg bij Sigma en startte zijn eigen ‘toko’: dMG, met daaronder de formule verf en Wand. “binnen een jaar had ik met 30 ondernemers evenveel volume als de 120 decoHome-vestigingen van Sigma. dus vroegen decoHome-leden me

12 vakblad MIX - december 2012

Oubollige structuur bernard ten doeschate werd in 1985 directeur van Reesink, van origine een groothandel met een nogal oubollige structuur, alles gericht op inkoop. “Er moest een verkooporiëntatie komen, waarna ik drie segmenten onderscheidde: landbouwmachines, industrieel materiaal en doe-het-zelf. de dhz-branche is een rare. Het was de enige branche waar we niet goed duidelijk konden maken dat we meer dan handel alleen kunnen bieden. Ik mikte daarbij op de kleinere detaillist die de grootschaligen niet zagen staan en die wij een franchise-concept konden bieden. de concurrentie dacht onze open zenuw te raken en begon simpelweg te stellen hoe slecht het was om met een partij zaken te doen die naast een groothandel ook franchiseformules voerde. Het was in die tijd niet gebruikelijk om de interne verhoudingen uit de doeken te doen, maar bij ons waren die evident. Helaas heeft mijn opvolger vervolgens gezegd: ‘Weg met die handel!’ Het kenmerkt de tweeslachtigheid van de branche. Ik denk dat een gecombineerd logistiek bedrijf tussen de grootschalige en kleinschalige branche een prima optie was geweest. Maar je hebt meerdere mensen nodig om te dansen en kunt niet zeggen: ‘Truus, ik neem je onder de oksels en nú gaan we dansen!’”

MIX bestaat 100 jaar. We sluiten ons jubileumjaar in stijl af en laten zes bekende branche-iconen aan het woord: Hans Steenman, Bernard ten Doeschate, Harrie Zoon, Ruud Deuster, Paul van der Meché en Bram Huibers delen anekdotes en visies en blikken terug op gouden ideeën, gemiste kansen en verkeerde beslissingen.

Spanningen en overnames

In 2012 bestond MIX 100 jaar. Dat jubileum vierden we met een interview met branche-coryfeeën. Ruud Deuster (HDB-groep), Bernard ten Doeschate (o.a. Fixet), Bram Huibers (o.a. Intergamma en Praxis), Paul van der Meché (o.a. Multimate), Hans Steenman (Intergamma) en Harrie Zoon (DMG). Deze branchetoppers leek het heerlijk om directeur van Hornbach te zijn. Toen al. MIX 100 jaar

Vaktueel Rondetafel DHZ-iconen_5pag.indd

13 04-12-12 17:14 49VAKBLAD MIX NR.4 2022 MIX-CLASSIC

Er waren nogal wat spanningen, overnames en netelige kwesties waar nu ietwat luchtiger over gepraat kan worden dan destijds. Zo verkocht bram Huibers als Praxis-directeur ooit Hubo aan Hdb-topman Ruud deuster. “We wilden ons alleen nog concentreren op bouwmarkten en niet meer op dat kleinschalige. vandaar dat we Hubo van de hand deden.” deuster reageert lachend: “Nu klinkt het net alsof wij geld hadden om Hubo te kopen. Maar ik herinner me dat we één gulden betaalden.” Eerder had deuster zich opgewerkt in de branche met de bouwmarktformule Mixo, opgezet door Fetim, en in die hoedanigheid had hij Intergamma-directeur Hans Steenman leren kennen. “Ik Dhz-iconen blikken terug. V.l.n.r: Ruud Deuster, Bernard ten Doeschate, Bram Huibers, Paul van der Meché, Hans Steenman en Harrie Zoon.

december 201 2 - vakblad MIX 13 of ze zich bij ons mochten voegen. Na anderhalf jaar stelde ik Sigma voor de keuze: ‘laat mij decoHome overnemen, anders zullen veel leden naar dMG overlopen.’ Het was vrij snel rond, voor een gering bedrag kon ik die organisatie overnemen.” als lid van dMG zat je niet voor een dubbeltje op de eerste rij, weet Zoon. “Ik ben met dMG altijd duur geweest maar heb, voor ik begon, berekend wat ik aan kosten kwijt was en wat ik dus aan fees moest vragen. dat is een fout die concurrenten vaak maakten: ze waren veel goedkoper dan ik, vroegen iets van tweeduizend gulden contributie terwijl ik het drievoudige vroeg, maar konden niets doen voor dat lage bedrag. Terwijl ik op allerlei manieren van waarde was voor mijn leden.”

SOUDAL B.V. • HOUTSTRAAT 23 • 6001 SJ WEERT • TEL. +31-(0)76 5424901 • WWW.SOUDAL.COM 000630-ADVERT ISOLATIESCHUIMSPUITBAAR Een nieuwe manier van isoleren METSPROEIKOPUNIEKEMOEILIJK BEREIKBARE PLAATSEN GEMAKKELIJK ISOLEREN Gebruikersvideo

51VAKBLAD MIX NR.4 2022 COLUMN

Edwin Timmers

Horrendol

Iedereen in huis klaagt over doorwaakte nachten vanwege muggenterreur. Iedereen behalve ik. Van de drie slaapkamers hebben er slechts twee een hor voor het raam. De horren verwisselen dagelijks van kamer; wie het eerst komt, die het eerst maalt. Zolang niemand me vraagt om een nieuwe hor te maken, kom ik niet in actie. Ten eerste omdat het daarvoor te warm is en ten tweede omdat de muggen me negeren en ik het probleem dus maar moeilijk kan begrijpen. Maar waarom doet niemand een beroep op mijn klusvaardigheid? Een hor lijkt me zo gemaakt. Tijdens de dagelijkse ontbijtdiscussie komt de aap uit de mouw: mijn lief vindt me geen aluminiumman en aangezien de horrenframes van aluminium zijn, is een beroep op mij een no-go. Een en ander betekent dat ik iets te bewijzen heb. Ik loop naar boven en bestudeer de horren. Vervolgens check ik de website van Karwei om vast te stellen dat zij de materialen in huis hebben. Krap een uur na het ontbijt loop ik de bouwmarkt in. Op één onderdeel na is alles aanwezig in het horren schap. Ik roep er een medewerker bij die tot dezelfde conclusie komt. “Ik kijk even in het systeem,” stelt hij behulpzaam voor. Het systeem vertelt hem dat het zakje met hoekstukken nog wel in hun Vughtse vesti ging voorradig is. “Dan rijd ik meteen naar Vught,” lieg ik, want eerst ga ik bij de Praxis een paar kilometer verderop langs. De Praxis heeft horrenmateriaal van een ander, duurder merk. Ook hier hangen heel frappant de hoekstukken niet in het schap. Tja, dan toch maar naar Vught. “Ik probeer een aluminiumman te worden, maar de winkel werkt niet mee,” zeg ik tegen mijn lief als ik de Vughtse vestiging binnenloop. Ze belde me met de vraag waar ik bleef en met de opmerking dat ze gaat shoppen. Helaas zijn ook hier de hoekstukken op. Wat nu? Opeens valt mijn oog op een onopvallend zelf bouwhorrenpakket van het stuntmerk OK. Zelf op maat te maken, vermeldt de verpakking. Precies wat ik zoek, want met hoekstukken. Bovendien een slok op een borrel goedkoper. Blij loop ik naar de kassa. Thuis ga ik meteen aan de slag. “Strakke hor,” zegt mijn dochter als ze van het zondagse shoppen met haar moeder thuiskomt. “Zelf gemaakt?” Mijn eveneens verraste lief trekt een pint voor me open; zelf neemt ze een prosecco. “Proost!” jubelt ze. “Op de aluminiumman!”

NIKO is distributed by Met meer dan 100 jaar ervaring heeft de Belgische fabrikant NIKO een ijzersterke reputatie opgebouwd op het gebied van betrouwbaarheid, design en innovatie. De eigentijdse en stijlvolle outdoor lijn Hydro is daar een goed voorbeeld van. De nieuwe ecologische karton verpakking, ontwikkeld in samenwerking met ELTRA, brengt bovendien onderscheid in het schap. Check de QR code en neem contact met ons op voor meer informatie.

Stijlvol, innovatief en betrouwbaar

Roy Soochit KLUSWIJS STEENBERGEN “Je probeert mensen zoveel mogelijk te helpen bij een elektrische klus, maar als ik merk dat er weinig verstand van is, dan luidt de boodschap steevast: kijk uit waar je mee bezig bent. Als je er te onzeker van bent, raadpleeg dan iemand met meer ervaring. Neem de elektrische kookplaat. Die staan tegenwoordig sterk in de belang stelling. Wil je die aansluiten, dan vergt dat echter wel aanpassingen van je technische installatie. Kookplaten werken door de hoge aansluitwaarde niet met een normale stekker, maar maken gebruik van een Perilex-stekker. Sommige mensen willen de aanpassingen zelf realiseren, maar voor de leek is dat eigenlijk onbegonnen werk. Een verkeerde aansluiting kan oververhitting en een fikse schade veroorzaken. Zeker onervaren mensen moeten beseffen waar ze mee bezig zijn, hoewel je nu ook ziet dat technische tekeningen op verpakkingen en instructievideo’s nuttige handleidingen opleveren om tot een goed eindresultaat te komen. Ook technische verbete ringen van installatiemateriaal zelf vorm een drempelverlaging om de klus goed af te ronden, maar dat geldt dan vooral voor mensen die al wel ervaring hebben met elektrotechniek. Moderne lasklemmen zijn handig in gebruik, maar dat wil niet zeggen dat onervaren klus sers zich nu ook kunnen wagen aan elektrotechniek.”

Auteur Hugo Schrameyer 53VAKBLAD MIX NR.4 2022 ELEKTRA

Marleen GAMMA NIJVERDAL

Zonder een beetje dhz-ervaring moet je er liever niet aan beginnen: aan een klus met elektrisch schakelmateriaal. De producten zelf zijn afgelopen jaren duidelijk versimpeld in gebruik. Zaten we vroeger te hannesen met schroevendraaiers en kroonsteentjes, tegenwoordig bestaan er tal van plug&play-oplossingen. Die blijven echter vooral tot nut komen voor klussers met verstand van elektrisch materiaal. Voor veel leken blijft schakelmateriaal te veel next schakelmateriaalLaagdrempeliglevel.blijft vooral bedoeld voor ervaren klusser

“Gamma-medewerkers hebben een basisopleiding gehad, zijn geen elektricien, maar als je een beetje logisch nadenkt, dan hoef je bij elektrisch schakelmateriaal niet voor onverwachte verrassingen komen te staan. Als je stap voor stap de kleurenschema’s volgt, dan zijn veel elektrische klussen geen onmogelijke opgave. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je in de meterkast forse wijzigingen aanbrengt, maar met een beetje helder denkwerk kom je een heel eind. Ook het aansluiten van een Perilex-stekker is geen onmoge lijke opgave. Dat is gewoon een kwestie van een bruine en blauwe draad erbij trekken. Wat zeker in het voordeel werkt, is dat er veel plug & play-oplossingen bij zijn gekomen. Veel gehannes met bijvoorbeeld schroevendraaiers is daardoor verleden tijd.”

1 De vlonderschroeven van PFS+ hebben een aantal eigenschappen die het werk een stuk eenvoudiger maken. Een speciale boorpunt zorgt ervoor dat voorboren niet nodig is en de schroef zich meteen in het (hard)hout vast grijpt. Speciale freesribben zorgen ervoor dat de schroef zichzelf goed aantrekt. Door te kiezen voor een T-indruk kun je meer kracht zetten bij het schroeven en heb je minder kans op doordraaien van de schroef. De vlonderschroeven van PFS+ bestaan uit gehard roestvast staal C2, A2 & A4. Het gehard roestvast staal maakt het uitermate geschikt voor harde houtsoorten en buitentoepassingen. Meer informatie: www.pgb-europe.com W E BREATHE FASTENERS ® Uw betrouwbare partner voor alle buitengebruik toepassingen Dé professionelehoutschroef! Quality by

Margreet Bouwman

Het vervangen van schakelaars is niet superingewikkeld en zelfs voor de onervaren doe-het-zelver een gemakkelijk instapbare ‘elektrische’ klus.

55VAKBLAD MIX NR.4 2022 ELEKTRA

Arno de Haas ELTRA “Ter inleiding: Nederland en België zijn twee verschillende landen als het aankomt op consumentengebruik van elektrisch schakel In Nederland is dat minder aan de orde, maar de Belg is zelfs bereid om ook aanpassingen te doen aan zijn meterkast. Doet hij dat, dan heeft hij daarna wel de plicht om de groepenkast opnieuw door een professional te laten keuren. Waar wij vooral op inzetten, is het toegankelijk maken van elektrisch schakelmateriaal door heldere instructievideo’s. Dat blijkt duidelijk effect te hebben, getuige ook de ruim 120.000 online bezoekers per maand van de Eltra Toolkit, ons YouTube kanaal. Eén van de best bekeken video’s gaat over een uitleg van de groepenkast. Niet omdat mensen per se aan de groepenkast willen werken, maar met die informatie begrijpen ze beter hoe elektrici teit werkt en hoe ze zichzelf kunnen beschermen tegen fouten. Als je weet hoe je stroom van een specifieke groep kunt afscha kelen, dan is het ook een stuk veiliger om een stopcontact of een schakelaar extra te monteren. Of het bekijken van die instructievideo’s zich 1:1 laat doorvertalen in aankoop van materiaal is lastig te beoordelen, maar je mag in ieder geval de conclusie trekken dat video’s het gemakkelijker maken om dergelijke klussen goed af te ronden. 45% van de kijkers komt uit België, 40% uit Nederland en de rest uit Frankrijk. Dat hoge percentage uit Nederland is best opvallend, temeer omdat we met kabelmateriaal weliswaar goed in Nederland zijn vertegenwoor digd, maar dat er voor elektrisch schakelmateriaal nog groei kansen bestaan. 40% van de kijkers vindt de video’s door te googlen naar instructie. Het grootste deel zoekt op YouTube naar how-to-video’s. Dat geeft duidelijk aan dat er behoefte is aan ondersteuning bij de klus. Wat verder opvalt, is dat fabrikanten belangrijke stappen voor waarts zetten om gebruiksgemak te verbeteren. Vooral fabrikant Niko, die hier in België veruit het grootste marktaandeel heeft, geeft daar duidelijk demonstratie van. Mooi voorbeeld daarvan zijn hun afdekplaatjes, die zich gradueel laten vastzetten, zodat kieren tussen wand en afdekplaatje tot het verleden behoren. Echt een duidelijke verbetering is dat, net zoals de visuele verbetering van buitenmateriaal. Vroeger waren buitenstopcontacten vooral in de saaie kleur grijs verkrijgbaar, tegenwoordig bestaat er ook een range witte en zwarte varianten. Dat sluit duidelijk mee aan bij de modewensen van de moderne consument. Wij spelen daar verder op in met zwarte en witte buizen en bevestigingsmateriaal. En tot slot, wat ik ook nog graag wil benadrukken, is de verpak kingsverandering. Per 1 juli leveren wij geen blisterverpakkingen meer, maar zitten de producten van Niko voortaan in karton. Daar door kunnen we veel meer installatie-informatie op de verpakking laten zien, hetgeen zeker een duidelijke impuls vormt voor gebrui kers. Alleen al voor het merk Niko gaat het om 1,5 miljoen verpak kingen per jaar.”

materiaal.

“Elektronica blijkt voor veel consumenten een brug te ver. En zelfs rasechte doe-het-zelvers durven zich er vaak niet aan te branden. Toch zijn er nog genoeg elektraklussen in huis die de consument makkelijk zelf kan doen: het vervangen van de schakelaars bijvoor beeld. Dat is namelijk – net als het verven van de muren – in een handomdraai geregeld. Sneller zelfs nog. De tijd dat mensen alleen konden kiezen voor standaard witte kunststof schakelaars ligt ver achter ons. Schakelaars maken meer dan ooit deel uit van een interieur en zijn verkrijgbaar in tal van uitvoeringen. Denk aan ronde vormen, rechte lijnen of een combi natie daarvan. Maar ook aan kleuren als oester, avocado en het trendy matzwart. Of materialen als glas, platina, porselein, leisteen en zelf papier. Gelukkig zijn al die mogelijkheden nu heel eenvoudig te combineren, zelfs binnen een bestaand interieur. Busch-Jaegerschakelaars zijn namelijk onderling uitwisselbaar. Als de wipper maar dezelfde afmetingen van 63 x 63 mm behoudt, kun je alle afdekkingen gewoon door elkaar heen gebruiken. En dat zonder de muren open te breken of het binnenwerk te vervangen. Zo kunnen particulieren makkelijker en tegen relatief lage kosten met trends meegaan of kiezen voor een andere look, zonder daarvoor de hulp van een elektro-installateur in te roepen. Voor veel mensen is het lastig om een voorstelling te maken van hoe de nieuwe schakelaars er in hun eigen woning uitzien. Hier voor is er de 3D LiveView-app. Met deze Augmented Reality-app is het mogelijk om het Busch-Jaeger-portfolio live in 3D in elke gewenste ruimte te bekijken. En dat gewoon via een smartphone of tablet. De app is gratis te downloaden via de App Store en Google Play Store.”

COMMUNICATIESPECIALIST SEGMENT WONINGBOUW ABB/BUSCH JAEGER

WWW.EISENWARENMESSE.COM RS Vision Expo BV, Excl. Vertegenwoordiging van Koelnmesse in Nederland, 3401 RA IJsselstein Tel. +31 (0) 30 3036450, info@koelnmesse.nl, www.koelnmesse.nl COME TOGETHER. ROCK YOUR BUSINESS. EISENWARENMESSE –INTERNATIONALE IJZERWARENBEURS Keulen + @home, 25 T/M 28 september 2022 De beste zaken doe je persoonlijk! Benut het aanwezige potentieel en ontdek nieuwe mogelijkheden – tijdens de EISENWARENMESSE – INTERNATIONALE IJZERWARENBEURS.Koop nu onlineticket!een Effectieve video-skills én verstand van www.beeldenbouwmarkt.nlDHZ-retail

Arjan ten Bosch HUBO LEEK “Klanten die binnenkomen en gericht op zoek gaan naar scha kelmateriaal hebben veelal wel verstand van installatiewerk zaamheden. Of ze kopen producten voor een bevriende kennis die hen helpt bij een installatieklus. Heb je er geen verstand van, dan kun je er immers beter niet aan beginnen. Dat doen ervaren mensen dan ook niet: er wordt veelal goed beseft dat elektriciteit toch materie is waar je mee moet oppassen. Veel wat wordt verkocht, is bedoeld voor de vervangingsmarkt, maar er zijn ook volop klussen voor nieuwe aanleg. Een extra lichtpunt in de tuin bijvoorbeeld. Verder hebben consumenten natuurlijk veel houvast aan how-to-video’s of geschreven online toelichting. Dat is een enorme verbetering ten opzichte van vroeger. Zulke informatie kan dienen als duidelijke houvast om de klus te klaren. Hetzelfde geldt voor mij: weet ik iets niet, dan kom ik er op internet altijd wel uit. Ook de productontwik keling is een enorme verbetering. Lasklemmen van nu zijn een stuk compacter en veiliger dan de exemplaren van vroeger. Dat helpt absoluut om de installatieklus te vereenvoudigen.”

Elektrische klussen zijn voor de gemiddelde doehet-zelver niet altijd gemakkelijk toegankelijk.

Sebastian Keup

“Een flink deel van het werkveld elektronische installaties ligt niet direct in het vizier van de gemiddelde consument. En zeker niet als deze doe-het-zelver minder ervaren is en weinig kaas heeft gegeten van dergelijke installaties. Ook al laat je dat deel van het klussen buiten beschouwing, dan nog blijft er voldoende materiaal over om er wel als klusser mee aan de slag te gaan. Bij Gira hebben we duidelijk voor dat laatste spoor gekozen om het vervangen van schakelmateriaal zo eenvoudig en toegankelijk mogelijk te maken. Dat is ook duidelijk terug te zien in ons leveringsprogramma, waarbij we laten zien dat consumenten zeker niet uitsluitend hoeven te kiezen voor standaard oplossingen, maar hun huis ook kunnen verfraaien met materiaal overeenkomstig hun modische voorkeuren. Stijlvolle modedetails in de woonkamer geven het woonplezier een extra persoonlijk tintje. Om een voorbeeld te geven: onze Gira-afdekramen zijn verkrijgbaar in verschillende hoogwaardige materialen zoals aluminium, edelstaal, chroom, glas en linoleum-multiplex. Bij ons gaat merkbeleving voor de consument om toegankelijkheid en gebruiksgemak. Zo is er nu een serie beschikbaar bestaande uit opbouwmateriaal zodat klussers zonder inbouwdoos eenvoudig schakelaars precies kunnen monteren waar die ze wilt hebben. Vooral in de garage of de kelder worden meestal opbouwvarianten gebruikt. Tegenwoordig zijn er volop tools beschikbaar om het de doe-hetzelver nog eenvoudiger te maken om de klus naar tevredenheid af te ronden. Zo hebben we een online Gira Home Assistant beschik baar, die de consument via een stappenplan langs de montagemo gelijkheden navigeert. Zo word je via een visuele keuzeconstructie eenvoudig geleid naar de meest ideale oplossing.”

“Als je niet vertrouwd bent met schakelmateriaal,elektrischdan luidt de boodschap: kijk uit waar je mee bezig bent.”

“Het meeste schakelmateriaal dat wordt gekocht, is bedoeld voor vervanging. En dan is het aanbrengen voor de wat meer ervaren klusser echt geen probleem. Er is natuurlijk elektriciteit in het geding, dus dat vraagt altijd om een zekere alertheid. Voor wie er echt geen verstand van heeft, is het slimmer om een installateur of een kennis met meer ervaring in te schakelen. Mensen die binnenkomen en gericht op zoek zijn naar schakelmateriaal weten veelal heus wat ze doen. We hoeven er niet telkens bij te vertellen dat je bij installatiewerkzaamheden de stroom dient af te schakelen. Wat helpt, zijn de schematische tekeningen op de achterkant van blisterverpakkingen. Die kunnen zeker helpen als ondersteuning van een installatieklus. Bij losse producten ontbreekt het aan een dergelijke toelichting, waarbij ook geldt dat die installatieproducten vaak worden gekocht door professionele installateurs. Wat je zeker ziet, is dat productontwikkeling een stimulans is voor klusgemak. Vroeger werd alles met een kroon steentje verbonden, de klikverbindingen van nu zijn een duide lijke verbetering.”

Vincent Weller ENORM VAN DRIEL, ALMERE

57VAKBLAD MIX NR.4 2022 ELEKTRA

PROJECT MANAGER INTERNATIONAL MARKETING GIRA

“Anders dan een gewone catalogus met een overzicht van alle producten in het assortiment. Wij hebben ervoor gekozen om ook onze historie en de persoonlijke verhalen van Marja en mijzelf een plek te geven.” Marja Ellermeijer is verantwoordelijk voor sales en marketing bij Tradim en sinds de oprichting het gezicht van het bedrijf voor de bouwmarkten.

Technische updates In die communicatie blijft het niet bij de producttrainingen op de winkelvloer. Ellermeijer: “We maken ook korte updates over techni sche zaken die we naar de retail sturen. Daarbij geven we bijvoor beeld tips over de installatie van een bepaalde dimmer, informeren we over nieuwe ontwikkelingen of schrijven we over actuele zaken.”

Voor de verschillende communicatieprotocollen binnen smart home heeft Tradim smart dimmers in het assortiment. “Voor de laagdrempelige protocollen via WiFi en Bluetooth, maar ook voor Zigbee en Z-Wave, de protocollen waarvoor een extra hub nodig is. Voor die producten is het geven van goede informatie en

58 VAKBLAD MIX NR.4 2022

Ambassadeurs maken Om het kennisniveau van de medewerkers in de bouwmarkten te vergroten, verzorgt Tradim producttrainingen. “Zo bezoeken we bij Hornbach en Bauhaus alle vestigingen om er onze technische kennis te delen en producttrainingen te geven. Daarmee hopen Tradim investeert in kennis van bouwmarktmedewerker we in al die bouwmarkten ambassadeurs van dimoplossingen te krijgen”, zegt Ellermeijer. Arentz ziet het trainen van bouwmarktmedewerkers als een belangrijke taak van leveranciers. “Als je als leveranciers de mede werkers van de bouwmarkt niet serieus neemt, mag je ook niet verwachten dat ze succesvol en eenvoudig een goed advies kunnen geven. Dat begint bij kennis van het assortiment. Tradim alleen al biedt bijna 20 dimmers voor verschillende toepassingen.”

“Snelheid is niet altijd de beste

Communicatie is essentieel De uitgebreidere presentatie in de catalogus is volgens Ellermeijer een bewuste keuze. “Het sluit aan bij onze visie hoe we de markt benaderen en ook de samenwerking met de retail willen vormgeven. Daarin is heldere communicatie essentieel. Wij bieden technische producten die geïnstalleerd moeten worden. Alleen dat kan bij consumenten al zorgen voor een drempel en onzekerheid.” Datzelfde geldt voor een deel van de medewerkers van de bouw markten waar de dimmers van Tradim verkocht worden. “Niet iedere medewerker is even goed thuis in de techniek en bekend met de specifieke kenmerken van led-verlichting. En hoewel onze verpakkingen en POS-materialen informatief en duidelijk zijn, is goed verkoopadvies in de bouwmarkt nog altijd gevraagd.”

Smart home is uitdaging Hoewel smart home een trend is waar de markt niet omheen kan en waarin volop geïnvesteerd wordt, is het volgens Arentz nog steeds geen gemeengoed. “Smart home is ook nu nog het terrein van de early adopters. De echte liefhebbers die hun woning zelf zo slim mogelijk willen maken. Toch zijn wij ook heel bewust in smart home gestapt omdat met name verlichting een productcategorie is waar smart snel een opmars maakt en veel groeipotentie zit.”

Het bedrijf uit Didam vierde vorig jaar haar 15-jarig bestaan en bracht voor 2022 en 2023 een sfeervolle productcatalogus uit.

strategie”Demarktvandimmersisdeafgelopenvijftienjaarenormgeëvolueerd.Vandetraditionelemuur-envloer-dimmers,viadeled-dimmersnaardehuidigetrend:smartdimmers.“Eenmarktwaarinwijzijnmeegegroeidenhebbenbijgedragenaandieontwik-keling”,zegtVincentArentz,eigenaarvanTradimBV.

OEM partner Als specialist werkt Tradim ook intensief samen met fabrikanten van verlichting en retailketens om private label producten te ontwikkelen. “Met onze langjarige kennis van dimtechnieken en verlichting, in combinatie met onze innovatiekracht, hebben wij een unieke positie in de markt. Graag zetten wij onze competenties ook in voor andere partners”, zo besluiten Arentz en Ellermeijer.

•Ikea

AltijdEnergiezuinighubnodig LET OP! Alle apparaten van verschillende merken communiceren met elkaar Eindeloos verschillende apparaten koppelen Andere frequentie dan wifi Compatible met Fibaro homecenter app Bekend bij iedereen Makkelijk in te Weinig(gebruiksgemak)stellentechnischekennis nodig LET OP! 0-draad nodig bij aansluiten muurdimmer Hoog energieverbruik bij MinderEnergiezuiniginternetMetGeenaansluitenGeenene+/-Binnenbereikiedereenvoorbediening10m(metmeshhoppenvannaaranderedevice)0-draadnodigbijmuurdimmerinternetverbindingnodighubvanBluetoothnaarsneldataverkeerdanwifismartphone ontworpen Alleen apparaten van hetzelfde merk communiceren met elkaar Altijd hub nodig LET OP! Low energy - energiezuinig Compatible met: •Philips Hue app hub TRÅDFRI heldere communicatie wat Er spelen zoveel een rol zoals de samenwerking tussen die producten. Wat dat betreft is smart home zeker een uitdaging”, vult Ellermeijer aan. Universeel protocol Wellicht komt daar verandering in met de komst van Matter, een universeel platform voor alle smart home-producten. Arentz: “Er is een brede alliantie opgericht, de Connectivity Standards Alliance (CSA), met als doel om te komen tot één protocol waarop alle bestaande apparaten en protocollen aangesloten kunnen worden. De brede lancering van Matter laat echter nog op zich wachten. Voor dat protocol zijn onder andere chips nodig, die zijn alleen nog niet voorradig.” Dat zorgt ervoor dat producenten en leveranciers zoals Tradim voorlopig nog voorzichtig blijven in het communiceren over deze nieuwe ontwikkeling. “Matter wordt door de alliantie aangekon digd als een soort heilige graal van smart home in de toekomst, maar gaat het echt zorgen voor een doorbraak? Wij bereiden ons zeker voor op de komst van Matter, maar kunnen er zolang de chips er nog niet zijn, geen concrete stappen in zetten.” Rechtstreeks naar Intergamma Concrete stappen zet Tradim op de winkelvloeren van bouw markten. “We blijven veel aandacht besteden aan de medewerkers van Hornbach en Bauhaus, waar onze assortimenten al langer in de schappen liggen. En we zijn momenteel met Intergamma in gesprek om te kijken hoe we ook in de vestigingen van Gamma en Karwei een rol kunnen spelen in de opleiding van medewerkers”, zegt SindsEllermeijer.2020ligteen deel van het Tradim-assortiment in de bouw markten van Intergamma. “Dat deden we in prettige samenwerking met Plieger, die er als groothandel en logistiek partner tussen zat. Maar nu Plieger heeft besloten om te stoppen met de retail-activi teiten doen we rechtstreeks zaken met Intergamma. Zij hebben zoveel vestigingen dat we die niet allemaal kunnen bezoeken om trainingen te geven, maar samen kijken we hoe we onze kennis zo goed mogelijk kunnen overbrengen op de medewerkers.”

Continu innoveren

factoren

→→→→→→

→→→→→ Voor

Aan de basis van de informatie- en communicatiebehoefte van Tradim ligt volgens Arentz de continue innovatiedrang van het bedrijf. “We werken altijd aan nieuwe producten en technieken om onze assortimenten te verbeteren en uit te breiden. In die ontwikkelingen staan de behoeften van de consument centraal. Universele toepassing, meer bedieningsgemak en eenvoudige Zoinstallatie.”werktTradim momenteel aan een nieuw, compact uitwissel baar dimmerconcept. “De techniek zit in de dimmerknop waarmee de verlichting wordt bediend. Dat bedieningspaneel kan vervolgens op iedere behuizing geplaatst worden, ongeacht het merk of het communicatieprotocol. Een echt universele, eenvoudige en flexibele oplossing. Ontwikkelingen afwachten Hoewel de compacte dimmer in de basis klaar is, kan Tradim nog geen termijn noemen waarop de noviteit leverbaar is. “Voor die dimmer wachten we op de ontwikkelingen van Matter. We willen die nieuwe dimmer uitrusten met de chip die de breedst mogelijke toepassing garandeert en dat zal Matter zijn. Die chip zou in september van dit jaar beschikbaar komen, maar ik heb begrepen dat dit niet gehaald gaat worden. Wanneer die wel leverbaar is, is nu nog onbekend dus wij gaan de markt ook nog niets beloven. Snelheid is niet altijd de beste strategie, dus deze nieuwe dimmer houden we nog even voor onszelf. Als we met een nieuw product naar de markt gaan, willen we onze afspraken nakomen.”

Uit de Tradim brochure 2022-2023

→→→→→

→→→→→→→ Bekend

ZelfbouwofZelfbouwsysteemkant-en-klaar?Kant-en-klaar Koppeling met andere systemen Systemen eenvoudig uitbreiden→→ 2501ZW 2500ZB25022ZB25021ZB 2500B25022B25021B 2500W 6511W 6512W - 6501W 6502W - 6701 Z-Wave, Zigbee, wifi, Bluetooth... kies maar! www.tradim.nlinfo@tradim.nl,085.051.84.00,Didam,BV,Tradim 59VAKBLAD MIX NR.4 2022 CLOSE UP

complexer.

Tradim® Aalsbergen 9 6942 SE Didam • 085 0518 400 • info@tradim.nl • www.tradim.nl

Sinds de oprichting in 2006 maakt Tradim® naam als ontwikkelaar, producent en leverancier van producten die van dim- en led technologie gebruik maken. In de snel veranderende wereld van ledverlichting en dimtechniek spelen wij in op de nieuwste ontwikkelingen en werken we intensief samen met fabrikanten van lichtbronnen en armaturen. Het resultaat: dimmers en verlichting die optimaal op elkaar zijn afgestemd. Daarmee is Tradim® de perfecte partij voor het leveren van passende dimoplossingen. Tradim® is partner voor o.a. Plieger, Honeywell/PEHA, Calex, Eglo en DHZ-partijen als Intergamma Bauhaus en Hornbach. Meer weten? Kijk op www.tradim.nl of neem contact met ons op. Al 15 jaar uniek in dimtechniek. Tradim® inside Zigbee muurdimmer Handmatig dimmen en via de app Tradim® Multicontrolinsidemuurdimmer Dimmen meerderevanaflocaties Tradim® inside Wifi muurdimmer Spraakgestuurd

Smartgroeithome-segmentgestaagdoor

Smart home-producten werden lange tijd beschouwd als een aantrekkelijke groeibriljant. Die opvatting haakt nog steeds aan bij de actualiteit, maar het is ook zo: van een explosieve omzetgroei is vooralsnog geen sprake. Wat de dhz-sector te doen staat, is een tandje bijschakelen in aandacht voor het assortiment. De opdracht luidt om smart home als concept te presenteren en niet zozeer als losse componenten verdeeld over verschillende afdelingen.

“Wat ik voorgaande keren eveneens heb opgemerkt: wat ons betreft mag de dhz-branche er harder aan trekken om smart home naar een hoger niveau te brengen. Er worden nu kleine stapjes gezet om de categorie als concept te presenteren, maar dat mag dus wel wat sneller gaan. Dat er nu kleine stapjes worden gezet, is vooral te danken aan het verplicht stellen van rookmelders in huishoudens, terwijl de industrie er hard aan heeft getrokken om deze bewust wording op gang te brengen. Dankzij deze nieuwe regelgeving ontstaan er nieuwe mogelijk heden om smart home opnieuw onder de aandacht te brengen. Zo is in het nieuws verschenen dat veel ouderen de hoge tonen van de rookmelders niet horen. Dat is dan een prachtkans om te laten zien dat je slimme rookmelders kunt koppelen aan slimme verlichting, die bij een eventueel incident gaat Sterkerknipperen.nog, dat zijn we nu ook zelf aan het doen. In ons magazijn maken we pakketjes met rookmelders en bijbehorende slimme lampen, die we vooral als concept online verkopen, maar waarbij we ook de handel uitnodigen om daarin te participeren. Waarom zou er online wel belangstelling zijn en in de fysieke winkel niet. Het gaat tenslotte om dezelfde consument. Ik begrijp ook wel dat het inregelen van concepten online wat gemakkelijker gaat dan offline. Online kun je supersnel een combi-aanbieding brengen van verschillende producten, terwijl je op de fysieke winkelvloer toch te maken krijgt met het invoeren van EAN-codes. Zulke beletsels mogen echter geenszins een beletsel zijn om kansen op te pakken. Daar komt bij dat bouwmarkten toch op hun tellen moeten passen omdat er steeds meer verkopende partijen bij komen. Smart producten vind je inmiddels ook bij Lidl, Action of Kruidvat. Ik moet zeggen: die doen het zeker niet slecht. Smart home-producten in bouwmarkten zijn veelal iets hoger geprijsd. Dan vind ik ook: dat moet je wel in staat zijn om de beoogde meerwaarde te verduide lijken. Als het smart home-product bij Action tegen een zeer scherpe prijs wordt aangeboden, dan denkt de consument ook: ‘Als het niks is, dan ben ik hooguit een tientje kwijt’. Er bestaat voor de dhz-markt een uitgelezen kans om zich te manifesteren als concept-aanbieder, maar die kans wordt tot nu toe nog niet volledig benut.”

Dan bestaat er geen enkel beletsel voor verdere groei.

Erwin Damen ALECTO

Slimme tools drukken steeds nadrukkelijker stempel op elektro-segment

Auteur Hugo Schrameyer THEMA 61VAKBLAD MIX NR.4 2022 SMART HOME

SLIMME OPLOSSINGEN VOOR ELKE SITUATIE

SMART+ WiFi Contact Sensor en WiFi Motion Sensor Deze nieuwe draadloze sensoren zorgen voor meer veilig heid in en rondom het huis. NIEUW IN HET SMART + WIFI ASSORTIMENT VAN LEDVANCE

SMART+ WiFi Multi Power Een slimme multicontactdoos inclusief twee USB A en twee USB C poorten. Bewaakt het energieverbruik van aangeslo ten apparaten. SMART+ WiFi Compact Outdoor Plug Maakt de integratie van conventionele buitenapparaten in smart home systemen mogelijk.

Naast een uitgebreid assortiment slimme verlichting voor zowel binnen als buiten, biedt LEDVANCE ook intelligente producten voor meer besparingen, meer veiligheid en meer gebruiksgemak.

SMARTLEDVANCEBENELUX.LEDVANCE.COM+WIFI

THEMA 63VAKBLAD MIX NR.4 2022 SMART HOME

MANAGING DIRECTOR EGLO

Wat natuurlijk niet helpt voor verdere ontwikkeling is het voort schrijden van protocollen. We hebben al kennis gemaakt met WiFi, bluetooth en zigbee, nu wordt matter de nieuwe belofte. Mensen gaan mogelijk een pas op de plaats maken om de volgende standaard af te wachten. Het is ook aan de retail om te benadrukken dat er behoefte is aan uitwisseling van functionali teiten op één platform. De consument wil met één toepassing slimme verlichting, slimme beveiliging of bijvoorbeeld slimme entertainment kunnen bedienen. Ook op de winkelvloer zelf liggen daarvoor kansen. Producten die niet als losse componenten, maar geclusterd als concept worden gepresenteerd, leiden aantoonbaar tot betere verkoop resultaten. Als ik een bouwmarkt binnenstap, of dat nu een filiaalbedrijf is of een franchise onderneming, kan ik meteen zien of het schap wordt beheerd door iemand met toewijding voor smart home. Als er conceptmatig mee wordt gewerkt, betaalt zich dat meteen uit.”

Cor van Santen HUBO KERKDRIEL “Als je zegt dat de sector een kans laat liggen, dan heb je een beetje gelijk en een beetje ongelijk. Klanten tonen belangstelling voor het aanbod, maar wat ik tegelijkertijd zie, is dat er andere partijen bestaan die scherper geprijsde producten voeren. De dhz sector zit veelal bovenin de markt van smart homeoplossingen, terwijl consumenten toch ook behoefte hebben aan strakkere prijzen. Ik besef ook wel: die producten zijn veelal geproduceerd in de United States of Hong Kong. Het prijsverschil met aanbod in bouwmarkten valt echter niet altijd direct te duiden. Waar wij als branche behoefte aan hebben, is een aanbieder die professionele producten brengt tegen een aantrek kelijke verkoopprijs. Het verschil met smart home producten die nu in budgetketens liggen, vinden veel consumenten nog te groot.”

Neville Bekendam ENORM ALMERE “We hebben wel wat smart home producten liggen, waar onder slimme verlichting, maar ook alarmsystemen en beveiligingscamera’s. Toch is de belangstelling ervoor nog beperkt. Waar dat aan ligt, kan ik niet precies duiden. Misschien is dat een prijskwestie: smart home producten die bij bijvoorbeeld Kruidvat of Action liggen zijn een stuk goedkoper. Dat is weliswaar allemaal rotzooi dat na korte tijd kapotgaat, maar veel consumenten vinden dat een mooie instapprijs om kennis te maken met soortgelijke oplossingen. Wellicht dat ze die eerste kennismaking gebruiken als opstapje naar kwalitatief hoogwaardigere producten. Ze kunnen ook dusdanig teleurgesteld zijn dat ze voortaan smart home links laten liggen. In ieder geval: de markt is zo enorm groot, met veel verschillende retailaanbieders, dat je goed moet beslissen wat je wilt aanbieden. Er is volop concurrentie.” Het licht of de temperatuur in de woonkamer regel je tegenwoordig niet met een fysieke schakelaar, maar met je smartphone.

“De categorie Smart Home heeft de afgelopen periode een posi tieve ontwikkeling doorgemaakt. Had de handel daar toegewijde energie in gestopt, dan was het resultaat gemakkelijk twee keer zo positief geweest. Ik wil gerust ook de hand in eigen boezem steken: de industrie heeft in het begin niet direct de juiste keuzes gemaakt. Het is nog geen twee jaar geleden dat we vooral op spoor zaten van fun en entertainment met het benadrukken van miljoenen kleurvarianten, terwijl we nu moeten opschalen naar de voordelen van smart home als concept. De handel laat die kansen eveneens nog liggen. De mogelijkheden van smart home als concept wordt door slechts een beperkt deel van de retail opgepakt, terwijl het gros het aanbod nog teveel als losse componenten presenteert. Wat daarbij jammer is: de consument staat wel degelijk open voor conceptmatige uitleg. Als ik mijn eigen ouders van tachtig jaar als voorbeeld mag nemen: die zijn wel degelijk geïnte resseerd in een lichtconcept die sfeer schept, maar die ook de moge lijkheid heeft om bij helder licht een boek te lezen of te borduren.

Paul Nagelkerken

www.ecodim.nl | info@ecodim.nl | 0314-728719 Een compleet assortiment om te dimmen zonder zorgen! www.ecodim.nl ECO-DIM.07 ENKELE DIMMER Snoer- en Stekkerdimmers ECO-DIM.06 / ECO-DIM.07 / ECO-DIM.09 Zigbee Filament Gabbe ECO-DIM.01 FASE AAN- & AFSNIJDING ECO-DIM.04 BASIC ECO-DIM.05 DUO DIMMER ECO-DIM.05 DUO ECO-DIM.10 DIMMER MODULE - UNIVERSELE LED DIMMERS -- SMART LED DIMMERSproductcertified productcertified WAAROM ECODIM? Dimmen zonder zorgen? Maak een afspraak met Gabbe via 0314-728719 a Sterke merkidentiteit a Innovatieve partner a Marktkennis a 10 jaar dimervaring a Schappenplan op maat a Voorraadhoudend a Goed binnen-bereikbareenbuitendienst ECO-DIM.06 STEKKERDIMMER

Margreet Bouwman

Luca van Aggelen PRAXIS ALBRANDSWAARD

“Wat ik wil beamen, is dat er meer snelheid mag komen in het omarmen van smart home-concepten door de dhz-sector. Wat ik merk, is dat er toch wat aarzeling bestaat over het opnemen van de juiste producten. Er bestaat de neiging om zich wat behoudend te gedragen. Het aanpassen van het assortiment en het wijzigen van productaanbod neemt immers ook risico’s met zich mee, zoals het risico van winkeldiefstal of het verlies van marktaandeel. Het is jammer dat bouwmarkten niet sneller een stap vooruit willen zetten. Er bestaat immers ook het risico dat je de groeimarkt van smart home uit handen geeft aan collega’s in andere sectoren, zoals de elektroretail- of de installatiesector. Zelfs retailers als Kruidvat en Action zijn bezig met de kansen van smart home. Het lijkt mij een gemiste kans als juist bouwmarkten met hun propositie de interesse voor smart home links laten liggen. Wat ik nu zie, is dat smart home vooral als productcategorie wordt benaderd en niet zozeer als concept. Smart home buitenverlichting ligt bij de buitenverlichting, smart home binnenverlichting bij binnenverlichting. Ik zou me ook kunnen voorstellen dat je kiest voor een presentatie waar het volledig smart home-concept aan bod komt, dus inclusief beveiliging en entertainment. Als je dat goed uitlegt aan klanten, dan is daar wel degelijk belangstelling voor.”

Een beetje moderne woning zit tegenwoordig boordevol slimme regelapparatuur.

THEMA 65VAKBLAD MIX NR.4 2022 SMART HOME

Ronald van der Reijden ACCOUNT MANAGER RETAIL NEDERLAND, LEDVANCE

“We hebben verschillende smart home-producten in het schap, onder andere van KlikAanKlikUit en Philips. Ik heb zelf thuis ook Philips Hue-lampen en ben daar dik tevreden over. De vraag hier wisselt. Soms is er meer vraag, soms minder. Waar dat aan ligt, kan ik niet helemaal duiden, maar wat ook belangrijk is om te beseffen, is dat wij zijn gevestigd in een wat kleinere christelijke gemeen schap. Trends zullen zich hier wat minder snel aftekenen, hoewel ook christelijke consumenten uiteraard belangstelling hebben voor de trends van nu. Of er interesse is voor kwalitatief minder mate riaal bij budgetketens hangt sterk af van persoonlijke voorkeuren. Sommigen kiezen doelbewust voor kwaliteit en bezoeken de bouwmarkt voor productaankoop. Anderen daarentegen willen minder besteden en kiezen voor een discountaankoop.”

Via de bijbehorende Busch-free@home APP next zijn tot wel 32 verschillende componenten met elkaar koppelen. En door toevoeging van het System Access Point kan men verbinding maken met Busch-free@home-huisbesturing en zo een Smart Room opwaarderen naar een compleet Smarter Home. Groot voordeel is ook dat vrijwel alle schakelaarseries geschikt zijn voor Busch-free@home flex. Zo kan de handige doe-het-zelver de bedieningselementen in een handomdraai omwisselen, zonder met elektra aan de slag te gaan. Met dat en meer zijn consumenten verzekerd van een systeem dat nog tientallen jaren voldoet aan vrijwel alle veranderende wensen, eisen en levensfases.”

COMMUNICATIESPECIALIST ABB/BUSCH JAEGER “Smart Homes winnen steeds meer terrein. Zo bezitten Nederlandse huishoudens tegenwoordig gemiddeld vijf slimme apparaten, zo blijkt uit onderzoek van GfK. Toch zijn er ook veel consumenten die nog twijfelen over de overstap naar een compleet Smart Home. Het Busch-free@home flex-systeem neemt bezwaren weg en biedt nieuwe mogelijkheden. De markt voor huisautomatisering groeit. Werden in de beginjaren alleen de basistaken in huis overgenomen, hebben we nu wereldwijd en zelfs met onze stem toegang tot geluidsinstallaties, huishoude lijke apparaten en meer. Toch bestaat er bij veel consumenten twijfel om over te stappen naar een volledig Smart Home-systeem. Want is dit wel het juiste moment? Hoe zit het met het toevoegen van nieuwe functies? En wat als behoeften of situaties veranderen? Busch-free@home flex biedt uitkomst. In tegenstelling tot traditio nele elektrische installaties, kun je hiermee vanaf de start al de basis leggen voor een Smart Home. Het geheim zit hem in de inbouwsokkel, want niet de sokkel, maar de afdekking bepaalt de Zofunctionaliteit.kanmenstarten met handmatige bediening van bijvoorbeeld verlichting en zonwering, en door één enkele sensorwisseling de apparaten bestuurbaar maken met een smartphone of tablet.

Vier soorten bediening Voor de bediening van smart home verlichting geeft Ledvance de consument keuze uit vier verschillende mogelijkheden.

2. Via de gratis app voor Android of IOS, op een smartphone of tablet.

Ledvance biedt compleet assortiment smart home verlichting

2. Bluetooth is een verbinding die heel weinig energie verbruikt. Dankzij het 5.0 mesh systeem wordt het signaal altijd door geven, ook al is het apparaat uitgeschakeld.

3. Het ZigBee-protocol is een draadloze standaard die verbeterde veiligheid en versterkt datatransport biedt. Apparaten van andere merken zoals Bosch, Homey en Somfy kun je dankzij deze universele taal combineren. Met slechts één internetadres sluit je maar liefst 50 producten aan op één hub. “De meeste slimme lampen zijn er in drie uitvoeringen”, zegt Van der Reijden. “1) dimbaar van 1% tot 100%, 2) tunable white (TW), waar je zelf de lichtkleur kunt bepalen. Dat gaat van koel wit, 6.500 Kelvin, tot warm wit met een gezellige 2.700 Kelvin. En

3) RGWB uitvoeringen. Hierbij heb je bovendien de mogelijkheid om licht op één van de 16 miljoen kleuren te zetten én te dimmen. Vorig jaar hebben we heldere RGB-filament lampen geïntrodu ceerd, die gaan we veranderen in een RGB TW lamp.”

Voor de connectiviteit van hun Smart+ lichtbronnen en arma turen maakt Ledvance gebruik van drie verschillende soorten bedieningsplatformen. Hiermee biedt het merk voor iedere vraag een passende oplossing. Elk platform heeft een eigen prijsklasse en beveiligingsniveau, waarbij wifi de instap vormt. “Logisch ook, want 99% van alle huishoudens in Nederland heeft internet”, legt Van der Reijden uit. 1. Voor WiFi heeft Ledvance een eigen cloudopslag, waarbij de gegevens extra veilig zijn opgeslagen en niet gedeeld worden.

4. Met een afstandsbediening voor het wifi-assortiment.

Ledvance biedt meer dan 400 Smart+ producten, die te bedienen zijn met een app, je stem, een afstandsbediening of een bestaande lichtschakelaar. Het aanbod bestaat uit slimme verlichtingsarmaturen voor indoor en outdoor, verschillende lichtbronnen (Classic, Spot, ledstrips) en een aanvullend assortiment, waaronder plugs en afstandsbedieningen. Met maar liefst drie protocollen biedt het merk enorme keuzemogelijkheden.

Drie protocollen: WiFi, Bluetooth en ZigBee

1. Met een lichtschakelaar. Hiervoor download je de app en kun je de slimme verlichting aan het netwerk toevoegen. Plaats deze in je favoriete stand, de muurschakelaar onthoudt je keuze.

Voor comfort, functionaliteitsfeer,enveiligheid

SCHÖNER WOHNEN, Europa’s grootste tijdschrift voor interieurontwerp, geeft het nieuwe SUN@HOME armatuur de ‘BEST OF DESIGNaward.2022’

Bij Ledvance zien ze een aantal trends bij verlichting. “Er is vraag naar een steeds hogere lichtopbrengst, dat komt deels door de vergrijzing van de bevolking. Van 60 Watt gaan we vaker naar een 1055 lumen lamp, ofwel 75 Watt”, verduidelijkt Account Manager Retail Ronald van der Reijden. “Nieuw is dat we daarbij een fullglass-variant uitvoering aanbieden, met als voordeel dat deze een chiquere uitstraling heeft. En wil je ‘s avonds op de bank lezen of handwerk doen? Dan kun je ook kiezen uit een 1521 lumen (100 Watt) uitvoering. Daarbij heb je keuze uit fullglass, kaarsen en kogels, clear, gold of smoke. Was tot twee jaar geleden goud de trend, nu is dat smoke.”

66 VAKBLAD MIX NR.4 2022

3. Via een slimme speaker, die alle functies van de app over kan nemen. Deze is sterk in opkomst, zowel van Google of Amazon.

Met outdoor pluggen kun je bestaande verlichting snel en gemak kelijk ‘slim’ maken. Hiervoor biedt Ledvance twee uitvoeringen, waaronder een versie met een verlengsnoer om bijvoorbeeld een heater slim te schakelen op de plek waar jij dat wilt. Van der Reijden: “Daarnaast is er een compacte versie waarmee je bijvoorbeeld je huidige tuinverlichting slim kan maken, zonder verdere aanpassingen aan de installatie te hoeven doen.”

Slim licht en veiligheid

Ledvance heeft het assortiment armaturen met slimme camera’s uitgebreid. Het instapmodel gaat tot 1.800 lumen en biedt bevei liging dankzij een roteerbare camera en microfoon en heeft een ingebouwde sirene. Een subtielere versie heeft 900 lumen en een roteerbare camera, deze uitvoering is dan ook meer voor de sfeer. In totaal biedt Ledvance vijf soorten buitenverlichting met een camera. Sun@Home: haal het zonlicht in huis Sun@Home van Ledvance staat voor een geheel nieuw, uniek licht concept. Het verhoogt het welzijn, de prestaties en de kwaliteit van slapen. Sun@Home lampen en armaturen simuleren automatisch en bijna identiek het zonlicht gedurende de dag en ondersteunen zo het natuurlijke bioritme van de mens. ”Omdat thuiswerken nog steeds is en blijft, is investeren in een goede werkplekverlichting noodzakelijk. Dat kan eenvoudig met een monitorclip op je computer, met een goede bureaulamp of een staand armatuur dat met indirect licht, bijvoorbeeld via het plafond, de ruimte verlicht. Inbouwspots, ledstrips, een gezellig wandarmatuur en een plafondarmatuur vervolledigen het aanbod armaturen.”

Om de verkoop te stimuleren heeft Ledvance een uitgebreid assortiment van diverse POS concepten, die op locatie besproken kunnen worden. Deze bevatten een duidelijke uitleg en een stap penplan voor de startende Smart Home gebruiker. Voorbeelden laten zien hoe je slimme verlichting makkelijk en snel aansluit.

Naast deze armaturen zijn er ook diverse Sun@Home licht bronnen die in bestaande armaturen passen waarmee je kunt profiteren van de Sun@Home technologie. POS-concepten met heldere uitleg

“Wat we zien is dat er meer verlichtingsproducten komen met toegevoegde waarde. We noemen dat beyond lighting; denk daarbij aan bewegingsmelders of raam- en deurcontacten voor meer veiligheid in huis tijdens je afwezigheid. Deze kun je direct toevoegen in de app en ieder Smart+ product hierdoor laten schakelen. Daarnaast zijn ze via USB-C oplaadbaar, dus is de vervanging van batterijen niet noodzakelijk. Je kunt hiermee alle slimme Smart+ producten inschakelen, bijvoorbeeld de verlich ting in de hal bij de voordeur als je met je handen vol binnen stapt”, legt Van der Reijden uit. “Nog meer beveiliging en comfort heeft het oplaadbare raam-deurcontact. Gaat een raam of deur open binnen de ingestelde periode? Dan schakel je de vooraf ingestelde Smart+ producten in op de gewenste lichtsterkte of kleur.” Aan het assortiment zijn ook slimme stekkerblokken toegevoegd. Buiten gewone stekkers is er plek voor twee USB-A en twee USB-C aansluitingen gecreëerd, die onafhankelijk van elkaar geschakeld kunnen worden. Outdoor verlichting is groeimarkt Naast een uitgebreid indoorassortiment biedt Ledvance ook outdoor verlichting. Een groeimarkt, volgens de producent. Buitenverlichting geeft namelijk sfeer en zorgt voor meer veilig heid. Deze buitenverlichting is op WiFi gebaseerd, verduidelijkt Van der Reijden. “Daarbij zijn ze voorzien van een stijlvolle vorm geving die terug te vinden is in wand- en paalarmaturen in dezelfde lijn. Echt leuk is de muziekfunctie in de app, waardoor je verlichting op het ritme van de muziek meegaat. Bijvoorbeeld met de nieuwste outdoor ledstrip of lichtsnoer, ideaal voor een gezellig feestje.”

www.benelux.ledvance.combenelux@ledvance.com,14,14750(0)10+31IJssel,a/dCapelleLedvance,

67VAKBLAD MIX NR.4 2022 CLOSE UP

“Vaak wordt Smart+ geïntegreerd in het assortiment met wifi. Daarom leggen we ook de vier manieren van schakelen en de samenwerkingsverbanden met andere partijen uit.” Voor smart home biedt Ledvance een eilandopstelling die modulair is tot wel zes meter. Digitaal geeft het merk ondersteuning met verschil lende soorten content, banners, video’s en beeldmateriaal.

Beyond lighting

Bijzondere regels voor online B2C-verkopen

Steeds meer bedrijven proberen hun afzetmarkt te vergroten door naast online business-tobusiness (B2B) verkoop, ook direct (en online) aan consumenten (B2C) hun producten te verkopen. Grote voordelen zijn onder andere verbetering van de marge (cut out the middleman), vergroten van de afzetmarkt en op malisering van de cash ow aangezien consumenten in de regel direct betalen. Daarnaast lijkt online verkoop aan consumenten voor de bedrijfsvoering een relatief kleine stap. Het platform is er immers al en de processen zijn in veel gevallen al ingeregeld om online bestellingen te kunnen verwerken. Klinkt goed, maar mocht u deze stap maken wees er dan bewust van dat er andere regels gelden voor een online B2C-transactie dan voor een B2B-transactie. Daar waar bij B2B in beginsel veel contractuele vrijheid bestaat, is dit bij B2C beduidend minder en gelden er dwingendrechtelijke regels die consumenten beschermen. Hierbij valt te denken aan de informatieplichten, regels omtrent onredelijk bezwarende bedingen in algemene voorwaarden en het herroepingsrecht. In dit artikel bespreken Valerie Lipman en Joost van Dongen, beiden advocaat bij Poelmann van den Broek Advocaten, enkele aandachtspunten bij online B2C-verkoop.

1 De informatieplichten bij online verkoop aan consumenten Consumenten genieten aanvullende bescherming wanneer zij online een overeenkomst aangaan. De reden hiervoor is dat de consument bij het oriënteren op de aankoop zich niet op dezelfde manier van informatie kan voorzien als in een winkel. Zo is er online geen winkelpersoneel aanwezig die direct uitleg kan geven over het product. Ook kan het product niet worden vastgepakt om te beoordelen of het geschikt is. De wet bepaalt daarom dat er voor de verkoper die online zijn producten verkoopt aan consumenten bepaalde informatieverplichtingen gelden. Zo is de verkoper verplicht om informatie te verstrekken over de belangrijkste kenmerken van het product (denk aan de kleur, de prijs en de maat etc.). Daarnaast dient er voldoende informatie te worden verstrekt over het bestelproces, de wijze van betaling, levering/levertijd en uitvoering van de overeenkomst. Ook moet de verkoper duidelijk maken of er al dan niet een beroep kan worden gedaan op het herroepingsrecht. Deze regels zijn van dwingend recht. Dit betekent dat hiervan niet ten nadele van de consument kan worden afgeweken (door bijvoorbeeld een afwijkende bepaling in de algemene voorwaarden). Een dergelijk bepaling is ongeldig. Als u via uw webwinkel aan consumenten verkoopt, moet u onder andere de volgende informatie aan de consument verstrekken:

• Informatie over de belangrijkste kenmerken van de zaak. Denk aan de kleur, materiaal, maat, toepassing etc.;

• Totale prijs/prijs van het product met inbegrip van alle belastingen, extra vracht-, leverings- en portokosten en eventuele andere kosten;

• Informatie over klachtenafhandeling beleid van de verkoper;

• Informatie met betrekking tot de identiteit en het adres van de verkoper, de contactgegevens (telefoonnummer en e-mailadres), Kamer van Koophandel nummer, handelsnaam en de wijze waarop de overeenkomst tot stand komt;

68 VAKBLAD MIX NR.4 2022

• Informatie over het al dan niet van toepassing zijn van het herroeppingsrecht (denk aan de voorwaarden en kosten van Bijterugzenden).hetverstrekken van deze informatie is het van belang dat dit op een duidelijke en begrijpelijke wijze geschiedt. Geen kleine letter es dus. Ten aanzien van informatie die als essentieel voor de besluitvorming van de consument is aan te merken, kan niet worden volstaan met de enkele verwijzing naar de algemene voorwaarden. Daarnaast dient alle informatie nadat de bestelling is voltooid beschikbaar te worden gesteld aan de consument via e-mail, factuur of een online account. Gevolgen van schenden informatieplichten In een eventuele gerechtelijke procedure tussen de verkoper en de consument dient de rechter op eigen initiatief te toetsen of de verkoper voldaan heeft aan het verstrekken van de informatie. Het niet (of onvolledig) verstrekken van informatie kan gevolgen hebben voor de positie van de verkoper. De rechter kan een

• Informatie over het bestelproces, de wijze van betaling, levering/levertijd en uitvoering van de overeenkomst;

Een ander belangrijk verschil tussen online B2B- en B2C-transacties is het herroepingsrecht. Dit herroepingsrecht houdt in dat de online consument het product binnen 14 dagen na ontvangst zonder opgaaf van redenen mag retourneren. Dit herroepingsrecht geldt in beginsel niet voor zakelijke klanten die online producten kopen aangezien dergelijke aankopen kwalificeren als een normale vorm van koop. De consument die online een product bestelt heeft overigens niet altijd de mogelijkheid tot herroeping. Er zijn namelijk uitzonderingen. Producten die speciaal op maat zijn gemaakt kunnen bijvoorbeeld niet worden geretourneerd (bijvoorbeeld producten die voorzien zijn van een persoonlijke gravering). Hetzelfde geldt voor bederfelijke waren of producten waar bij terugzending gezondheidsrisico’s of hygiëne een rol spelen (denk bijvoorbeeld aan mondkapjes die uit de verpakking zijn gehaald). Het is dus van belang om van tevoren goed na te gaan of bepaalde producten onder een van deze uitzonderingen vallen. Indien dit het geval is dient de consument vóór het sluiten van de overeenkomst hierover te worden geïnformeerd. De voorwaarden van het herroepingsrecht gelden immers als een informatieplicht. Voldoet u als verkoper niet aan deze specifieke informatieplicht dan krijgt de consument op grond van de wet een doorlopende herroepingstermijn. Deze termijn loopt door totdat u als verkoper (alsnog) de consument juist heeft geïnformeerd. Vanaf het moment van inlichten vangt de door de verkoper gehanteerde termijn aan. Wordt er door de verkoper in zijn geheel niet gecommuniceerd dan vervalt het herroepingsrecht pas 12 maanden na levering van het product. Uiteraard leidt een dusdanige lange herroeppingstermijn tot onwenselijke situaties. Het verdient daarom aanbeveling om consumenten volledig en tijdig te informeren.

2 Onredelijk bezwarende bedingen Een tweede regel die van toepassing is bij B2C-transacties heeft betrekking op de inhoud van de algemene voorwaarden. Algemene voorwaarden proberen veelal de belangen van de verkoper te beschermen, maar mogen bij verkoop aan consumenten hierin niet té ver gaan. In de wet zijn twee lijsten opgenomen die zijn onderverdeeld in de grijze en de zwarte lijst. Als bedingen in de algemene voorwaarden voorkomen op de zwarte lijst dan zijn deze onredelijk bezwarend en ongeldig. De verkoper kan dan geen beroep doen op een dergelijk beding. Komt een beding uit de algemene voorwaarden voor op de grijze lijst, dan wordt vermoed dat dit beding onredelijk bezwarend is. De verkoper moet dan aantonen dat het beding in dit geval niet onredelijk bezwarend is. Lukt dat niet, dan is ook een beding uit de grijze lijst ongeldig. Op grond van de zwarte lijst mag een consument bijvoorbeeld niet worden beperkt in zijn mogelijkheid om schadevergoeding te vorderen van de ondernemer. Een dergelijke bepaling is verboden en ongeldig. Bepalingen waarin de mogelijkheid om de overeenkomst te ontbinden voor de consument wordt beperkt zijn eveneens niet toegestaan. Wanneer uw klantenkring verschuift van ondernemers naar consumenten, is het raadzaam te controleren of uw algemene voorwaarden ‘consument-proof’ zijn. Overigens gelden de grijze en zwarte lijst zowel bij fysieke als online verkoop. Als u zaken met consumenten doet verdienen uw algemene voorwaarden hoe dan ook extra aandacht. 3 Het herroepingsrecht

Waar moet u dus op letten? Bij online verkoop aan consumenten gelden bijzondere regels die veelal van dwingend recht zijn. Controleer daarom voordat u online aan consumenten gaat verkopen of uw website op de juiste wijze is ingericht, voldaan wordt aan alle informatieplichten en de algemene voorwaarden zijn aangepast. Doet u dit niet dan kan dat verstrekkende gevolgen hebben voor uw rechtspositie. Mocht u vragen hebben over wat dit specifiek voor uw online verkoop betekent, of twijfelt u of uw verkoopproces juist is ingericht? Neem dan contact op met de specialisten Valerie Lipman of Joost van Dongen van Poelmann van den Broek Advocaten.

vordering van de verkoper op de consument (bijvoorbeeld een vordering tot betaling, wanneer de consument niet heeft betaald) verminderen met maximaal 50% wanneer niet is voldaan aan de informatieplichten. Daarnaast kan het niet juist of onvolledig verstrekken van essentiële informatie in sommige gevallen worden gezien als een oneerlijke handelspraktijk, op grond waarvan de betreffende overeenkomst vernietigd kan worden ter bescherming van de consument.

JURIDISCH 69VAKBLAD MIX NR.4 2022

70 VAKBLAD MIX NR.4 2022

Reeds op dit vroege jds p van een doodgewone woensdag is het een komen en gaan van klanten bij deze bouwmarkt. Vrolijk stapt Sam Berg de winkel uit met in haar kielzog Rune ten Berg de Boer. Ze duwen een volle platenkar voor zich uit en hebben lol. Wat nu nog een verzameling bouwmaterialen is, moet een levensgroot vier-op-een-rij worden. Beiden zijn lid van de Delftse studentenvereniging DSB. Sam coördineert de acties, waaronder de bouw van het levensgrote vier-op-een-rij, voor de OWee (ontvangstweek) die eind augustus gaat plaatsvinden. “En ik ben gewoon hulpje,” zegt Rune met gevoel voor understatement. Op de platenkar staan drie diktes MDF-platen, een flinke emmer verf en het nodige aan schildergerei. Het verenigingsgebouw van DSB zit zowat naast de Gamma en toch zijn Sam en Rune nu hier: “De Hornbach is een van de goedkoopste en ze hebben de meeste dingen,” verklaart Sam. “Bij de Gamma komen we voor snel spul.” Op de vraag of ze handig zijn, antwoordt Sam met een schalkse glimlach dat ze de acties coördineert: “Ik zet de mensen aan het werk.” Rune betoont zich opnieuw bescheiden: “Of ik handig ben? Ik denk graag van wel.” De klus gaat geklaard worden, zoveel is zeker; voor gereedschappen en machines hoeven ze in ieder geval niet de deur uit. “Onze vereniging heeft alle apparaten om dingen te maken,” vertelt Sam trots. En de vereniging heeft een busje. Even later schuift het tweetal de MDF-platen behoedzaam in de Ford Transit. Hulp hebben ze niet nodig. A je to! Klusser Sam Berg & Rune ten Berg de Boer Loca e Hornbach Den Haag Tijds p Woensdagochtend 11.00 uur

denk

ben?

“Of ik handig Ik graag van

wel.” WERK AAN WINKELDE 71VAKBLAD MIX NR.4 2022

• HIMA Benelux kent een werkgroep DATA, die de HIMA-leden bevroeg om duidelijk te peilen wat hun wensen en behoeften zijn op het gebied van sell-out data van retailers en fabrikanten. Gezien de zeer volatiele markt, is er meer dan normale interesse bij onze leden naar relevante data. In tegenstelling tot de huidige setting met minder gedetailleerde maandelijkse data via een contract dat de federatie afsloot, zoeken de leden naar een gelaagd aanbod tegen gelaagde vergoedingen. Met andere woorden: data in relatie tot hun specifieke behoeften. Momenteel lopen er gesprekken met aanbieders om tegen het einde van dit werkjaar het huidige contract te vervangen door een oplossing die aan de wensen van onze leden voldoet.

HIMA BENELUX zet zijn workshops en werkgroepen gestaag verder

72 VAKBLAD MIX NR.4 2022

Enkele resultaten: • Een derde belangrijke HIMA-werkgroep, is de werkgroep CSR die een tweeledige doelstelling kent: enerzijds bepalen de deelnemers wat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) betekent in de dhz-sector, en anderzijds wil HIMA inzicht krijgen in alle onderwerpen die op ons afkomen rond de EU Green Deal en EU Climate action. Onder begeleiding van Sustenuto, en met de medewerking van 15-tal van onze leden, zal een duurzaamheids-roadmap voor onze sector opgemaakt worden die op 24 november tijdens het bedrijfsbezoek bij Eltra gepresenteerd zal worden.

• HIMA Benelux kent ook een werkgroep SUPPLY CHAIN waarin HIMA denkt, voorstellen doet, samenwerkt aan de diverse actiepunten of voorstellen die op termijn de duurzaamheid van de volledige keten substantieel kunnen verhogen en dit binnen het werkgebied van HIMA, namelijk de Benelux. Alle stakeholders hadden hierover een eerste meeting einde juni bij het VIL, het Vlaams Instituut voor de Logistiek. Er werd kennisgemaakt en het projectverloop werd nader bepaald. Uit de rondvraag tijdens deze sessie blijkt dat de noodzaak tot samenwerking enorm groot is voor alle partijen.

Kalender 2022 – 2023 29 SEP 2022 Mini-congres HIMA *) Marc Henkens namens Hubo/GS1 *) Sven Dewaele namens Pharmapets *) Cor Molenaar over platformstrategie *) GfK’s consumentenstudie *) Maarten Reygersberg – Rauw cc over virtuele ambassadeurs 15:00 u - 21:00 u | Kinepolis Antwerpen 15 OKT 2022 Night of DIY: Home and Garden Londerzeel https://www.diynight.be/nl Nieuwjaarsdrink HIMA *) Economic outlook: Veronique Goossens (Chief Economist van Belfius Bank) *) Business conference: Roel van de Wiele (Atlas Business Training) 17:30-22:00 | Vanaf 18u30: receptie met een networking walking dinner | Botanic Sanctuary Antwerp***** 24 NOV 2022 Bedrijfsbezoek Eltra en spreker omtrent duurzaamheid 19 JAN Een2023lidmaatschap bij HIMA Benelux is meer dan zinvol. Als lid van de organisatie zal u uit eerste hand kunnen vernemen hoe HIMA Benelux zijn objectieven wil realiseren. HIMA Benelux VZW Willem Klooslaan 10 bus 5 2050 BEBelgiëAntwerpen0821.786.968 www.himabenelux.org Neem je graag deel aan een event van HIMA Benelux? Je bent van harte welkom! Wens je meer info contacteer dan gerust: Piet De Coninck, directeur Hima pietdeconinck@himabenelux.orgBenelux. of via het Secretariaat:   regelmatigeHIMAeveliengeerinckx@himabenelux.orgBeneluxvzworganiseertopbasisbedrijfsbezoeken in de Benelux, events met topsprekers en netwerkmomenten voor de hele DIY-sector. ‘On top of that’ vindt er jaarlijks een DIY and Garden Gala Night plaats waar jouw aanwezigheid zeker niet mag ontbreken. Inschrijven kan je via de https://www.himabenelux.org/nl/eventswebsite: 73VAKBLAD MIX NR.4 2022

Met woningbraakpreventie als gezamenlijk doel lieten deelnemers zich inspireren en deelden ervaringen in verschillende workshops. Zo gingen deelnemers bij ‘Inbraakpreventie van morgen’ in een echte Lagerhuisdebatsetting het gesprek met elkaar aan, over actuele thema’s die spelen in de sector. Dit zorgde voor waardevolle inzichten. In de workshops ‘Til je zakelijke presentatie naar een hoger niveau’ en ‘Laat LinkedIn voor je werken’ kregen deelnemers persoonlijke tips, zodat ze hun bedrijf en producten nog beter onder de (media)aandacht kunnen brengen. In de workshop ‘De meerwaarde van PKVW voor gemeenten en woningcorporaties’ gingen deelnemers enthousiast in gesprek met medewerkers van gemeenten en woningcorporaties, om te kijken hoe PKVW kan worden toegepast. De beursvloer op met Laurens van der Ziel Onder leiding van Laurens van der Ziel (bestuurssecretaris Vertaz) en Arjen Koole (directeur branchevereniging VHS) konden deelnemers op beurssafari over de beursvloer. Tijdens de beurssafari presenteerde diverse standhouders hun bedrijven en producten. Gedurende dag was het mogelijk om te stemmen op ‘het meest innovatieve PKVW-product Vertaz2022’. hecht veel waarde aan PKVW. Daarom participeert het actief en financieel in de promotie van het Politiekeurmerk. Door samen te werken met PKVW draagt Vertaz actief bij aan het actueel, praktisch en zichtbaar houden van dit keurmerk.

Nieuwe module Techniek in de maak Op dit moment zijn de voorbereidingen gestart om te komen tot een nieuwe module met als titel Techniek. Een onderdeel van deze module is bijvoorbeeld aandrijf techniek. Daarmee beginnen we dan ook. De opzet is weer gelijk aan de andere modules; we zoeken namelijk deskundigen uit de branche die aan het werk gaan met onderwijsdeskundigen van CapabelPro. Overigens niet vanaf blanco maar op basis van een cursus(boek) uit de jaren negentig die nadien wat in onbruik is geraakt. Hier gaan we met een grondige vernieuwingsslag doorheen!

Examens Zoals ook bij de al bestaande modules zal hier ook meer dere keren per jaar examen voor worden afgenomen. Normaal is dit bij CapabelPro in Utrecht maar dit kan - bij genoeg animo - ook in-company worden gedaan op een dag en tijd naar keuze en in overleg. Voor de nieuwe module Techniek zoeken we dan niet alleen mensen om een (vernieuwde) invulling te geven aan het lesmateriaal maar ook mensen die willen meedenken bij het maken van examenvragen en toetsvragen. Ook hier kunnen we vertrouwen op de expertise van de onderwijsdeskundige van CapabelPro maar voor het vakinhoudelijke deel hebben we mensen ‘uit het vak’ nodig.

De bekende en zeer gewaardeerde vakcursussen van Covij, aangeboden door en via CapabelPro, worden druk afge nomen. U weet dat Vertaz/Covij zwaar en intensief investeert in deze ‘modules’, vooral om deze up to date te houden. Met behulp van veel deskundige leden van Vertaz lukt dat ook en daar zijn we hen dankbaar voor en daar plukken uw mensen de vruchten van! Covij/Vertaz is altijd op zoek naar de mede werkers die behoefte hebben aan deze opleidingen en roept u, lezer van MIXpro, dan ook op de informatie over deze cursussen zoveel mogelijk binnen uw bedrijf te verspreiden. Recentelijk zijn in dit verband ook folders verspreid die hier een bijdrage aan kunnen en leveren. Immers, de vakcursussen ontwikkeld voor en door de leden van Vertaz dienen om het kwaliteitsniveau van onze leden te versterken!

74 VAKBLAD MIX NR.4 2022

De Malietoren Postbus 93002 - 2509 AA DEN HAAG Tel.: 070 - 34 90 749 Fax: 070 - 34 90 775 Email: info@vertaz.nl

Workshops

Vertaz-leden maken veel gebruik van vakcursussen Covij

Veilig Wonen Dag 2022 De Veilig Wonen Dag op woensdag 29 juni stond in het teken van woninginbraakpreventie. Met ruim 230 deelnemers was het een groot succes. De dag bestond uit een divers programma van workshops en presentaties tot toneelscènes waarin een inbraak gepleegd werd. Als kers op de taart werden 4 Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) prijzen uitgereikt door Ellie Lust en Sybren van der Velden Walda. Vertaz was aanwezig op de Veilig Wonen Dag. De dag werd geopend door Anniko van Santen, presentatrice van het tv-programma ‘Opsporing verzocht’ en Patrick van den Brink, directeur van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Tijdens de introductie maakten de deelnemers kennis met Marcelino Levering, projectleider PKVW en adviseur Woninginbraak bij het CCV. Uit zijn ervaring als oud-politieagent benoemde hij hoe belangrijk inbraakpreventie is. Naast mate riële schade zorgt het namelijk ook voor emotionele schade bij bewoners. Dit was ook te zien in de inbraak die tijdens deze dag werd opgevoerd in verschillende scenes. In het toneelstuk zagen de deelnemers hoe er werd ingebroken bij een alleenstaande moeder en wat de gevolgen hiervan waren op het gevoel van veiligheid in haar eigen huis. Dit raakte veel deelnemers. Samenwerking Sybren van der Velden Walda, Landelijk Projectleider Woning inbraak, Heling, Senioren & Veiligheid van de Nationale Politie vertelde over de actuele ontwikkelingen op het gebied van woninginbraken en preventie. Sybren benadrukte het belang van publiek-private samenwerking (PPS) om woninginbraak aan te pakken. Wanneer alle partijen een rol spelen en bijdragen aan preventie, creëren we sociale cohesie, een duurzame samenwerking, meer criminelen achter de tralies en dat leidt tot minder criminaliteit. Want, “Waar geen wil is, zijn we allemaal weg” zei Sybren. PKVW-prijzen Aan het einde van de dag werden er 4 prijzen uitgereikt. De prijzen voor beste PKVW-bedrijven gaan naar Locktight en Securiteit. Het meest innovatieve inbraakwerende product is Exceptor kierstandhouder van Dulimex. Servatius Wonen uit Maastricht wint de prijs voor Beste bouwproject met PKVW-certificaat 2022. Op politiekeurmerk.nl vind je meer informatie over de prijswinnaars

75VAKBLAD MIX NR.4 2022

De Malietoren Postbus 93002 - 2509 AA DEN HAAG Tel.: 070 - 34 90 749 Fax: 070 - 34 90 775 Email: info@vertaz.nl

ONTVANG NU EEN GRATIS B2B KENNISMAKINGSPAKKET! INFO@EDIALUX.NL0342 420 435 B2B.Edialux.NL WWW.EDIALUX.NL MET EDIALUX BEN JE ALTIJD EEN STAPJE VOOR OP RATTEN EN MUIZEN!

Directe aanleiding hiervoor is dat minister de Jonge voornemens heeft aangekondigd om het aanvragen van subsidie voor isolatiemaatregelen open te stellen voor doe-het-zelvers. Dit mede gelet op de beperkte uitvoeringscapaciteit bij de professionals in de markt. Consumenten kunnen kosten besparen bij het zelf isoleren van hun huis. Schaarse professionals kunnen dan vooral worden ingezet voor de complexe werkzaamheden. Als branche pleiten we hier al jaren voor. De minister komt hiermee ook tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer en wil hiermee het isoleren van woningen door doe-het-zelvers te stimuleren. Actie-onderzoek naar toepasbaarheid als voorwaarde

Voor het openstellen van de subsidie is een succesvol onderzoek isolatie een voorwaarde voor de minister. Het betreft een actieonderzoek naar de toepasbaarheid van de door een externe partij gevalideerde kluswijzers voor doe-het-zelvers bij het isoleren van de binnenkant van het dak, de binnenkant van de muur en de vloer. Met dit onderzoek onder klussers willen we aantonen dat doe-het-zelvers kunnen isoleren volgens de daarvoor vastgestelde kwaliteitsnormen en moet vooral toetsen of deze isolatieklussen door de doe-het-zelvers juist worden uitgevoerd. De leden van de VWDHZ zijn nauw betrokken en zijn druk bezig consumenten te werven die aan het onderzoek willen meedoen.

Onderzoek isolatie onder consumentenklussende

De VWDHZ behartigt belangen en is spreekbuis van bouwmarkten en dhz-winkels. De leden realiseren jaarlijks een omzet van meer dan € 3 mrd met ruim 18.000 medewerkers. De vereniging volgt de brancheontwikkelingen op de voet. Postbus 182, 2260 AD vwdhz@rndweb.nl070.444.25.87Leidschendam www.rndweb.nl

Subsidie voor klussende consumenten Gezien de nationale noodzaak tot versnelling in de energie besparing, de bestrijding van energiearmoede en de (positieve) ervaringen uit het verleden met isolatiesubsidies voor doe-hetzelvers, zou het goed zijn als de subsidie voor klussende consu menten beschikbaar komt. Een ervaren doe-het-zelver is namelijk vaak prima in staat om met een heldere instructie zelf isolatie aan te brengen. En dat ‘zelf doen’ net als ‘laten doen’ een wezenlijke bijdrage kan leveren aan de verduurzaming van woningen in Nederland. De resultaten van het onderzoek moeten na de zomer bekend zijn. Meer informatie over het onderzoek (inclusief spelregels en voorwaarden) is te vinden op: https://www.dhz-isolatieonderzoek.nl.

Samenwerking: Doe het zelf, Doe het duurzaam In het kader van het samenwerkingsverband Doe het zelf! Doe het duurzaam (www.doehetzelfdoehetduurzaam.nl) dragen we de meerwaarde van de doe-het-zelver in het kader van energiebesparing en verduurzaming al meerdere jaren uit. Met deze samenwerking willen we de consument stimuleren om zelf het huis te verduurzamen. Want energie besparen is goed voor de portemonnee én het klimaat. Op het platform van de samenwerking staan bijvoorbeeld video’s, tests, praktische kluswijzers en brochures om de consument te stimuleren en de mogelijkheid te geven het huis verder te verduurzamen. Initiatief nemers zijn alle bij de VWDHZ aangesloten bouwmarkten, Milieu Centraal, het Klimaatverbond en Communication Concert. Om de consument goed te kunnen informeren en adviseren werken we samen met belanghebbende organisaties (onze partners) en voeren we acties.

De Vereniging van Winkelketens in de Doe Het Zelf branche (VWDHZ) voert op dit moment in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) een ‘onder zoek isolatie’ uit onder klussende consumenten.

77VAKBLAD MIX NR.4 2022 VWDHZ

Het branchenieuwslaatste en álle achtergronden MIXonline: hét platform voor iedere dhz-professional. www.mixonline.nl MIXonline is vernieuwd! De website is sneller en overzichtelijker geworden. MIXonline biedt nog steeds het laatste DHZ-retailnieuws als eerste. Daarnaast is de website een bron van marktcijfers, branche-gegevens en achtergrond-info. Met een gratis account abonneer je je op de splinter nieuwe nieuwsbrief, krijg je drie maanden toegang tot alle besloten artikelen en kun je reageren. Neem je een abonnement op MIX, dan krijg je ook het magazine van MIX op je bureau en bovendien onbeperkte toegang tot het hele platform (inclusief GfK’s DIY Recap). Voor jezelf én voor drie collega’s van hetzelfde bedrijf. Ook kun je via MijnMIX je eigen selectie van nieuws en achtergronden Hetbeheren.nieuwe platform van MIXonline vormt nu ook één geheel met dat van MIXpro. Zo kun je ook de bouwgroothandel volgen. Gratis account MIX-abonnement Laatste nieuws ✔ ✔ Toegang tot MIX-artikelen 3 maanden Onbeperkt Reageren op nieuws en artikelen ✔ ✔ E-mailnieuwsbrief ✔ ✔ MIX-magazine ✔ Toegang tot álle online achtergronden en marktdata ✔ Detailpagina’s groothandelsketens ✔ MijnMIX ✔ Toegang tot MIXonline (3 collega’s) ✔ Gratis € 9,99 per maand

De rubriek Ondernemersloket stelt kwesties aan de orde die voor ondernemers van belang zijn. Adviseurs en juristen van INretail geven antwoord en advies. Op vragen en problemen van ondernemers over personeelszaken, juridische kwesties en bedrijfsaangelegenheden. Ook biedt INretail een aantal gespecialiseerde vormen van dienstverlening aan ondernemers, de zogeheten tweede lijn.

79VAKBLAD MIX NR.4 2022 ONDERNEMERSLOKET

Voor werknemers die onder de cao Retail Non-Food vallen, is afgesproken dat de arbeidsovereenkomst eindigt bij het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd. Een werknemer van wie de arbeidsovereenkomst ‘van rechts wege’ eindigt, heeft op dat moment geen recht op een transitie vergoeding. Hoe verder? Ketenregeling/ opvolgende contracten voor bepaalde tijd of onbepaalde tijd Na de beëindiging van het dienstverband van rechtswege mag je als werkgever direct aansluitend een nieuwe arbeidsovereen komst aanbieden. Met een werknemer die de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt, mag je zes tijdelijke arbeidscontracten binnen maximaal vier jaar aangaan voordat er een vast dienst verband ontstaat. Alleen de tijdelijke arbeidsovereenkomsten die zijn aangegaan nadat de werknemer de AOW-leeftijd heeft bereikt, tellen mee voor de keten. Ook moeten de periodes tussen de tijdelijke contracten 6 maanden of korter duren. Bij een tussenperiode van meer dan 6 maanden gaat er een nieuwe keten lopen en kunnen dus weer zes contracten in vier jaar worden geboden.

Doorwerken na AOW en ziekte Een werknemer die doorwerkt na het bereiken van de AOWgerechtigde leeftijd heeft recht op maximaal dertien weken loon doorbetaling en kan gedurende deze dertien weken niet worden ontslagen. In 2023 (waarschijnlijk op 1 juli) wijzigt de periode van loondoorbetaling en ontslagbescherming naar zes weken. Let op bij een samentelling van meerdere ziekteperioden: als ziekte perioden elkaar opvolgen met een onderbreking van minder dan 4 weken, dan wordt dat gezien als één ziektegeval.

Zeker in tijden van personeelstekort wordt er aan werknemers gevraagd of zij niet willen blijven werken na het bereiken van de AOW-leeftijd. Sommige werknemers zijn daartoe zeker bereid. Op deze manier wordt ook kennis behouden voor de organisatie. Weet dat als een werknemer door wil werken na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd of in dienst komt wanneer deze reeds de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt, er dan juridisch andere regels kunnen gelden! Einde arbeidsovereenkomst, geen transitievergoeding

Leden van INretail kunnen contact opnemen met de onder nemersadviseurs van INretail bij vragen over (wijzigingen op het gebied van) het arbeidsrecht.

Arnhemse Bovenweg 100 3708 AG info@inretail.nl088.973.06.40Zeist www.inretail.nl

Doorwerken op de ‘oude’ arbeidsovereenkomst kan ook, alleen gelden dan de wettelijke ontslagregels. AOW en opzegtermijn De opzegtermijn bedraagt standaard 1 maand.

DoorwerkendePersoneelstekort?AOW-er!

Als het dienstverband eerder eindigt dan deze periode van dertien weken, heeft de werknemer recht op een Ziektewet uitkering. Als werkgever draag je hier de kosten van. UWV zal de uitkering betalen aan de werknemer en de kosten vervolgens verhalen op de werkgever. Op het gebied van re-integratie gelden ook minder verplich tingen. Wel blijft dat je als werkgever de werknemer moet helpen aan het werk te blijven, maar je hoeft als werkgever geen spoor 2-traject in te zetten (re-integratie buiten de eigen onderneming) of een plan van aanpak voor re-integratie op te stellen. AOW en pensioen De werknemer ontvangt vanaf de dag waarop deze de AOW-leeftijd bereikt een uitkering op grond van de AOW. Het inkomen uit werk heeft geen gevolgen voor de AOW, er mag onbeperkt bijverdiend worden naast de AOW. Werknemers worden dus niet ‘gekort’. Dit kan anders zijn als de werknemer een partnertoeslag ontvangt.

Bedrijven en wij als ondernemer moeten daarvan profiteren, zo zie ik het. De nieuwe generatie is voor veel bedrijven een nieuwe doelgroep. Die benader je anders en dat is waar je op moet letten in je boodschap en de manier van communiceren. Video is wat mij betreft het beste middel om die boodschap effectief over te brengen. Hoe kijk jij naar media, traditionele reclames en social media advertenties?

80 VAKBLAD MIX NR. 4 202 2

Een pakkende boodschap moet altijd je doel zijn. Reclames vertellen een verhaal, en dat bereik je alleen met een goed georganiseerde productie. Aan losse flodders heb je niets. Vanuit mijn vakgebied kijk ik altijd naar de manier waarop een reclame in elkaar zit. Goede en minder goede producties pik ik er zo uit. Wat mij ook opvalt is dat de tijd heel snel verandert. Was iets hip, dan ben je een half jaar later alweer verleden tijd. Ik ben van mening dat je vanuit een strategie moet werken, tussentijdse trends volgen is leuk en soms zeker ook slim, maar het moet wel bij je bedrijfsimago passen. Die begeleiding, een strategie bepalen, langetermijndenken en dan een video produceren, dat is mijn werk. Vloggen 2.0 noem ik het ook wel, met een knipoog. Met een team maken we formats voor video’s. In feite zijn het

Voor MIX gaat Frank Heus – op persoonlijke titel – op zoek naar de WOW-factor. Naar mensen of bedrijven waar dhz-retail en -industrie iets van kan opsteken. Dit keer spreekt hij media-ondernemer Bjorn Remmerswaal die voor en achter de camera gestaan heeft en bedrijven op een andere manier laat groeien.

“Aan losse flodders heb je niets”

Bjorn, kun jij iets vertellen over jezelf en wat jij de afgelopen jaren hebt gedaan in de media? Jazeker! Ik ben Bjorn Remmerswaal, 33 jaar, creatief ondernemend in de mediabranche. Ooit ben ik begonnen als presentator en acteur en dan zoek je een weg in die wereld. Ik had een evenementenbureau en deed artiestenboekingen. Altijd was ik bezig in een energieke omgeving waar ontzettend hard gewerkt werd door iedereen die een plekje in die wereld wilde veroveren. Toen wist ik al dat ik door wilde in de mediabranche, maar in een iets andere setting. Gaandeweg kom je er dan achter waar je echt energie van krijgt. In mijn geval is dat video en dan met name het uitdenken en ontwikkelen van videoproducties. Nu werk ik vooral als videomaker, bedenk ik de formats, inclusief storytelling en doe ik in sommige gevallen ook de presentatie. Hoe kijk jij tegen de nieuwe generatie aan? Dan doel ik op online en social media? Eigenlijk val ik een beetje tussen de ‘oude/ervaren’ en ‘nieuwe’ generatie in. Je merkt heel duidelijk verschil, want de ‘oude/ervaren’ generatie is er over het algemeen bekend mee en de nieuwe weet niet beter. Social Media zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Jezelf uiten, zichtbaar zijn online, die ontwikkeling is booming geweest de afgelopen jaren en dat gaat nooit meer weg. Media zijn wel veranderd.

Stel jezelf de vraag: wat voor soort persoon wil ik inschakelen voor mijn reclamecampagne? Ik denk dat leeftijd dan niet per se een rol hoeft te spelen, je moet een match hebben met iemand die jouw bedrijf verte genwoordigt in een video. Dat kan net zo goed iemand van 18 zijn als iemand van 45, wat mij betreft. Neem ons eens mee, wat gaat de volgende trend worden om reclame te maken voor retailers en fabrikanten?

Je moet altijd bedenken: Wat past bij mijn bedrijf? Doelloos samenwerken met influencers zonder plan of strategie, dat wordt ‘m niet. Beschik je al over online volgers, wie zijn dat en wat is je boodschap en je doel?

Als je deze vraag aan mij stelt gaan bij mij de raderen gelijk draaien. Dat is ook mijn enthousiasme, ik zie het gelijk voor me. Hou het op een mix van entertainment, je eigen identiteit, je kwaliteit, je boodschap en je doel groep. Mijn advies is altijd: zorg dat je zichtbaar blijft als bedrijf of als merk. Dat is meer dan alleen je logo, een advertentie in de krant of een actiefolder delen. Wees creatief, origineel, blijf mensen verrassen en laat je af en toe lekker uit je comfortzone halen. Levert vaak de mooiste creaties op! YouTube, Facebook, Instagram of Pinterest: waar moeten we nu op gaan adverteren of onze filmpjes neerzetten? Of gewoon radio en tv?

programma’s die een verhaal vertellen en die je zou kunnen uitzenden op tv, maar dat doe je niet. Je gebruikt je eigen platform, je socials. LinkedIn, Insta gram en Facebook kun je dan optimaal benutten voor jouw boodschap. Zo maken we minidocu’s, reclames en productpresentaties met videoproducties die geba seerd zijn op een plan dat goed in elkaar zit. We gaan langetermijnsamenwerkingen aan met bedrijven, omdat dat gewoon het beste resultaat oplevert. Dat zien we nu ook met de dingen die we doen voor Jumbo. Social Media Influencers zijn vaak jong? Hoe zouden traditionele fabrikanten en retailers hier méér gebruik van kunnen maken?

Heel wat trends heb ik de afgelopen jaren voorbij zien komen. Daar leer je van. Trends zijn ook best persoon lijk, want wat de één leuk vindt, slaat bij de ander de plank mis. Hoe wij het verhaal, of beter gezegd, onze dienstverlening nu inzetten en waar wij als team heilig in geloven: Videoproducties maken met een strategie, een goed format, een doordacht concept, TV waardige kwaliteit, geen rommel. In mijn beleving gaat het om commitment, de kracht en het vertrouwen dat je uitstraalt naar je doelgroep. Zo maken wij liever een reeks van 10 afleveringen, dan zomaar een losse video reclame. Omdat wij geloven in het professioneel herhalen van je boodschap. Goed doordachte videocontent is naar mijn idee dé manier om naar buiten te communiceren. Daar kun je perfect gestylde reclame mee maken op je eigen social media accounts, jouw online platforms etc etc. Hoe zie jij producten en filmpjes in de toekomst in het online verhaal? Video zie ik echt groeien. Vloggen deden we eerst en dat was leuk, nieuw en grappig. Je kunt een vlog of video ook echt verknoeien, dus pas daar wel mee op. Videocontent moet interessant zijn, in welke branche je ook werkt of welke producten je ook verkoopt: Business to Business of Business to Consumer. Ik merk dat de detailhandel wil investeren in een duidelijke boodschap. Toekomstige video zal dan ook meer in concepten gemaakt worden, programma achtige video’s die bedrijven kunnen delen op de eigen online platforms. Terugkerende content die echt waarde heeft. Maar ook samenwerkingen met onli ne mediapartners, elkaar versterken vanuit je eigen vakgebied. Ik zie het rooskleurig in voor mijn eigen bedrijf, voor mijn klanten en zeker ook voor collegabedrijven waar ik mee ga samenwerken. Samen zorgen we ervoor dat video in goed uitgedachte concepten hét communicatiemiddel wordt. Bjorn, als jij 6 maanden in de DIY markt zou werken, wat zou jij die business willen meegeven als het om media gaat en om je eindgebruiker te bereiken?

WOW-FACTOR 81VAKBLAD MIX NR. 4 202 2

Zoek altijd naar een combinatie die voor jou werkt. Voor de één werkt adverteren op TikTok en voor de ander is Facebook nog steeds actueel. Dat hoeft elkaar niet te bijten. Sterker nog, je zult door verschillende media slim te combineren merken dat het elkaar versterkt waarbij YouTube ook zeer belangrijk is. Ik doe nu het meest met online media, maar ik zie volop kansen aan de offline kant waar ook prachtig werk wordt gemaakt. Ook daarin elkaar blijven inspireren, elkaar wat gunnen, daar worden we allemaal een beetje blijer van. WOW-factor Frank Heus heeft een succesvol track record in dhz industrie. Wie hem kent, kent zijn drive en zijn enthousiasme. Voor MIX gaat hij – op strikt persoonlijke titel – op zoek naar de WOW factor. Heus: “Bjorn heeft veel aan de andere kant van de camera gestaan en weet hoe je op een makkelijke manier dingen kunt bereiken met je bedrijf of product(en). Hij weet mij te inspireren en extra WOW energie te geven om tot een succes te komen.”

Johan Derksen moet vooral blijven lullen over voetballen maar beslist niet zelf op het veld gaan staan.

Stukadoor

Mijn lichaam trekt het niet meer om vijf dagen in de week wanden en plafonds te smeren. Drie dagen per week in de winkel lijkt me een perfecte invulling van de leegte die gaat ontstaan. De inkomensachteruitgang

Ad OndernemerGeerts

Helemaal happy was ik met deze sollicitatie uit onverwachte hoek. Ik ken Bas al vijftien jaar als bezoeker van onze winkel. Een aantal jaren terug was zijn dochter een half jaar e onze collega in de hoedanigheid van stagiaire. Qua leeftijd schat ik de goedlachse Bas eind veertig en het gesprekje deed me meteen denken aan de Bauhaus-filosofie om op elke afdeling een praktijkman te positioneren zoals elektricien, verwarmingsmonteur en tegelzetter.

Een samenva ng uit een recent sollicita egesprek: “Ad, bijna der g jaar lang was ik zelfstandig stukadoor. Samen met een vakbroeder regelde ik vaak het werk voor acht collega-stukadoors.

Natuurlijk: alles kan worden geleerd, aangeleerd en/of afgeleerd. En bij juiste samenwerking kan ook Bas in onze winkel een vaste waarde gaan worden. Ondanks dat ook de fysieke kant van zijn nieuwe beroep anders blijkt dan vermoedt. In de beeldvorming was het vooral klanten van dienst zijn maar in de praktijk is het voornamelijk gestoord worden bij alle voorkomende werkzaamheden zoals sjouwen, corveeën, goederen verwerken, prijsmutaties en schapoptimalisatie. In een winkel waar dagelijks wordt getrokken aan pallets met potgrond, diervoeders, grind en cement kan het allemaal net iets teveel worden.

wordt bijgepast door mijn verzekering.”

82 VAKBLAD MIX NR.4 2022 COLUMN

Edoch: twee maanden verder is bevestigd wat ik al decennialang weet: bouwen is een vak maar ook winkelen is een vak. De verschillende culturen samensmelten blijkt lastig. Een infobalie is geen steiger. Een leespen is geen truifel. Een kantine is geen schaftkeet. Eindtijd 18.00 U. is wezenlijk anders dan 15.30 U. enz. etc. enz. etc. De werkplek in een dorpswinkel onder leiding van een pie e secure oude rot staat haaks op het zelfstandig stukadoren in een nieuwbouwwoning. Het verschil tussen mensen vermaken en meters maken blijkt groot. Niet alleen ziet de omgeving er anders uit maar bovenal verschillen alle processen, gebruiken, doelen, gedragingen en denkwijzen. Ga er als allround zelfstandig stukadoor maar aan beginnen. Na dertig jaar activiteit in een andere wereld. Het is alsof aan een snackbarmedewerkster wordt gevraagd om een kookboek te schrijven of aan een vrachtwagenchauffeur om een navigatiesysteem te voeden. Zeker: geen twijfel over de affiniteit maar wel vraagtekens bij de andere disciplines. Ook in onze winkel worden dagelijks producten verkocht met stukadoorsverwantschap maar het is al tamelijk zeldzaam dat gebruikers hiervoor advies vragen. In de voorkomende gevallen volstaat de basiskennis van ons vast groepje winkeltijgers. In mijn optiek is het een denkfout om gericht ambachtslieden te selecteren voor het uitoefenen van het winkelvak. De beoogde meerwaarde vanuit de klantvriendelijke adviesfunctie komt niet tot haar recht.

www.aquaplan.com

Snel en eenvoudig opgelost in 3 stappen!

Problemen met doorslaand vocht?

Er is niets vervelender dan vochtproblemen in huis. Afbladderende verf, loskomend behang, schimmel, een vieze geur, … Vaak is doorslaande regen de boosdoener. Poreuze bakstenen werken als een spons. Aquaplan verlost je snel en eenvoudig van dit probleem. Stap 1: Herstel voegen met de Voeg-Express. Stap 2: Maak uw muur waterdicht met de Hydro-Flex. Stap 3: Bescherm de onderkant van je gevel met Aqua-Resist. Met deze drie stappen bescherm je elke buitenmuur langdurig tegen doorslaand vocht. Met deze 3 eenvoudige stappen hou je regen buiten en blijft je gevel er mooi uitzien!

Kant-en-klare producten, direct te gebruiken Handige gereedschappen voor het beste eindresultaat Maak je eigen online klusplan muren GLAD MAKEN doe je makkelijk zelf.

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.