Issuu on Google+

ra IT mi E tha CT wa UR rd E ha ni

pa

ARCH 12

20

IO

FOL

PORT


& education | eames-inspired chair model making | SHELTER FROM A STORM | | console table food networking | | observation deck revit architecture | | south lake union community center


wardhanip@gmail.com 206 | 973 | 6308

5 6 10 14 18 22

Computers _SketchUp > AutoCAD > Revit Architecture > Rhino _Photoshop > Vray for SketchUp _Illustrator > Layout _InDesign > Powerpoint _Word > Excel

skills

T A education BLE OF CON

4

TENTS

3

_IES for SketchUp > eQuest

Paper & Pencil _Drafting > Drawing

Model Making _Have used: cardboard, poplar, plaster, cement, foam core, basswood, corrugated plastic, clay, various woods for furniture mock ups

Photography _ Architectural Photography _Black & White film (experienced in the darkroom) _DSLR

September 2012 – Present

Lake Washington Inst. of Tech. Kirkland, WA Certificate of Completion in progress _AutoCAD 2013

September 2008 – June 2012

University of Washington Seattle, WA Bachelor of Arts in Architectural Studies _Furniture Studio _Integrated AEC Studio: South Lake Union Community Center Winter 2012 _Architecture in Rome Study Abroad Program Fall 2011 _Received Dean’s List for Autumn Quarter 2009 & Winter Quarter 2012 _Revit Architecture Graduate Course 2012

26 3


rhinoceroseames-inspired chair cradling chair simplicity in comfort Top View

Top View

Axonometric View

Axonometric View

Side View

Side View

Front View

Front View

This Eames-inspired chair was designed using Rhinoceros. 3 curves located at the top of the seat, at the dip, and the end of the seat form the shape. Anchor points were pulled and manipulated until the seat showed cradling qualities. Top View

Side View

Top View

Side View

Axonometric View

Front View

Axonometric View

Front View


GOETZ GA paperm LLERYcase st ill wall sec udy tion

On the left is a 2” = 1’-0” scale wall section of Herzog & de Meuron’s Goetz Gallery in Germany accompanied by a smaller conceptual site model. On the right is a 2” = 1’-0” scale wall section of the Papermill project featured on the cover.

MODEL MAKINGSTUDIO PROJECTS MEDUIUMS PLASTER , WOOD , PAPER , CARDBOARD

5


SHELTER FROM THE STORM CLEVELAND MRMORIAL FOREST

Front Elevation


Longitudinal Section

This project is based on a real outward bound-type program run by the Seattle School District. 12 students and 3 counselors set out on a survival trip where each student is to learn how to survive in the wildreness on their own. The program calls for a shelter where the counselors will camp out during the course of the trip. This shelter must be placed in an ideal location so that the counselors can keep an eye on the students and it must be visible for the students to find if they decide to bail out and seek shelter. For this purpose, I decided a tower was the best choice type to serve as a beacon for these students. Counselors will be able to keep watch when they are high amongst the trees and can be protected under the roof from the elements. 7


Loft sleeps 4-6 people with the most protection under the roof

stacked sleeping area to maximize floor space


A

prepping counter faces toward the students for easy lookout

A’

LOFT

table for eating and gatherings that give everyone views A

A’

MAIN FLOOR

A

A’

GROUND FLOOR 0’

1’

2’ 3’ 4’

8’

9 16’


FURNITURE STUDIOCONSOLE TABLE CHERRY Q UILTED WESTERN MAPLE top and bottom rails

ar e

ro

ed und

table top highlighting

mit er

e dc o rn

er


rails

wrap around t

o th

when pulled, dra

e

we r

ss

ch how

e sid

erry interior In this studio, we had 10 weeks to design, mock up, and build a final product of our choice. I chose to design a vanity that would play with the idea of curves and edges as well as color. This design went through at least four major changes on paper, during mock ups, and even in the final production. In the end, this piece of furniture became a console table with a separate costome mirror as an option to become a vanity. The two types of wood chosen are Cherry and Curly Western Maple with Osmo finish. The table is constrcted of solid wood with the exception of the maple portion of the table top and the bottom of the box. The maple table top is constructed of 1/8” handcut maple veneers sandwiching substrate made of birch. In time, the cherry will become darker while the maple stays relatively light. Curly maple is also known for its quilting, which is highlighted on the table top. The cherry frames the beautiful features of the curly western maple on all sides. The three identical legs are tapered, allowing the box to have the effect of hovering over the floor. The curved leg is made up of cherry laminations which were glued and bent on a custom mold. Each half was then trimmed, mitered, rounded, then fitted together before assembling the whole leg to the rest of the table. The tabletop has a mitered corner that relates to the miters involved in the structure that holds up the floating corner. The final product stands at 36” tall x 54” long x 18” wide. 11


PROCESS OF CONSTRUCTION


DESIGN STAGES

a-b: pencil, markers c-d: sketchup

a

b

c

d

13


FOOD NETWORKINGMUSEO DEL TEVERE TIBER RIVER | ROME , ITALY


0’

25’

50’

site plan

100’

b

a

Museo Del Tevere was a project that called for a museum about the Tiber River and Rome as defined by each student. This existing site is located by Ponte Sublicio. We were required to keep the arsenale and longitudinal building on the site, but were allowed to remodel and repurpose the buildings.

My museum focuses on the network of food. The Tiber was the main source that allowed food and other trade into Rome throughout history until recent embankments. The museum honors the river and allows the people to experience and explore its history. Here, the people act as the vehicle that carries the food along the river, represented by the pathways. The museum includes a local outdoor market in the courtyard, a food court located in the existing arsenal building that houses cafes and kitchens to cook your groceries, an interactive fountain to simulate the level change of the river, and a historical exhibit housed inside the repurposed existing longitudintal building that features artifacts, artwork, and facts about the river. The site offers various seating options that are spread out along the pathways, similar to stops that a tradeboat would make along the river. This museum also doubles as a public park since there isn’t one available by the water currently. One of the main features of this museum is the public seating area located alongside the exisiting pathway. The benches/tables flow out and back into the surface to reflect the actions of the river. The jutting form serves as both a bench to sit on or a table. There are multiple surfaces on this surface that allow for any seating position that is most comfortable to the user. This area, however, would be unavailable for use during the flooding seasons when water levels will rise and cover this area.

15


0’ 25’ 50’ transverse section

transverse section

hybrid conceptual artifact

elevation from the river

100’


detailed section of seating area

0’ 10’ 20’ elevation from the tiber

30’

40’

50’

100’

17


the irisobservation deck olympic sculpture parkseattle, wa Similar to how the iris on a camera controls the aperture setting, each platform and space in this building controls the amount of light you receive in order to capture our view. The walls frame your view as a viewfinder would to a camera.

B

high tide entrance plan sun exposure diagram high tide low tide

A

darkroom level plan


sectionA

sectionB

19


This site analysis was exposure yearly at Olympic The project was a partner e


site analysis of olympic sculpture park

s a study on sun Sculpture Park. effort with Coby Vardy

Summer Solstice

solargeometries|overcast

Equinox

solargeometries|21June

Winter Solstice

solargeometries|20March/September

solargeometries|21December

21


custom furniture family


REVIT ARCHITECTUREVACATION CABIN denvercolorado

03 - Roof 20' - 0"

SECTION A 02 - Entry Level 10' - 0"

01 - Lower Level 0' - 0" 00 - Foundation -4' - 0"

This is the sample project built from scratch that has been customized. I have added a twocar garage which allows extra space in the lower level for a cellar, storage, or spare room. Part of the assignment is to create my own family in the form of furniture. I have created a set of bar-height furniture shown in red on page 20. It is made of glossy plastic and the colors can be manipulated. In my model, the set is rendered in green on the lower level. Renders were created using Revit’s rendering tool. High quality images were then imported to Photoshop where the color, location, and entourage were added. Orthographics, schedule and pull-apart model were created on Revit and imported via Revit Sheets. The interior perspective on page 22 is a view of the living room taken from the corner where the store front windows meet. 23


Number BATH 1 ENTRY/ DINING

BEDROOM 1 GARAGE

CLOSET DOWN GALLERY

entry level Function Private Public Service

B A

MECH

HALL

LAUNDRY STORAGE

---

LIVING CELLAR

BEDROOM 2

BEDROOM 3

BATH 2

6

UP

A101

lower level

SECTION B

BATH 1 ENTRY/ DINING

BEDROOM 1 GARAGE

CLOSET DOWN GALLERY

Function Private Public Service

01 - Lower Level 001 002 003 004 005 006 007 008 009

BED BED BAT LAU MEC LIVI STO CEL HAL

02 - Entry Level 101 102 103 104 105 106

GAR BAT CLO BED ENT GAL


Name

Room Schedule Area

Occupancy

Level

DROOM 2 DROOM 3 TH 2 UNDRY CH ING ORAGE LLAR LL

124 SF 121 SF 70 SF 19 SF 56 SF 525 SF 20 SF 248 SF 215 SF

Private Private Service Service Service Public Service Service Public

01 - Lower Level 01 - Lower Level 01 - Lower Level 01 - Lower Level 01 - Lower Level 01 - Lower Level 01 - Lower Level 01 - Lower Level 01 - Lower Level

RAGE TH 1 OSET DROOM 1 TRY/DINING LLERY

421 SF 47 SF 47 SF 160 SF 231 SF 254 SF

Service Service Service Private Public Public

02 - Entry Level 02 - Entry Level 02 - Entry Level 02 - Entry Level 02 - Entry Level 02 - Entry Level

25


the courtyardslu community center denny parkseattle, wa

Co-designer & Sustainability Lead

Construction Phasing

1 | Foundation

1 | Structural Framing

1 | Enclosure

2 | Foundation

2 | Structural Framing

2 | Enclosure

3 | Foundation

3 | Structural Framing

3 | Enclosure


Additional Credits: The South Lake Union community have Henry Sohn - Co-designer | Frieda Elliot - Construction & Material Consultant | Todd Illy - Project Manager | Sam Nelson - Scheduling Lead | James Wang - Cost Lead been asking for a community center to be built on Denny Park. Currently, there is Seattle’s Parks & Recreations Administration located on the property. Our group had 3 main goals: to provide a family-friendly community center, to create a sustainable campus, and to integrate the park with the new buildings. This is my group’s proposal to integrate both programs while preserving the park aspect of the property since Denny Park is Seattle’s first public park. Our group decided to demolish the existing building and start from scratch in hopes to build a sustainable campus. During the quarter, this project was built in simulation using Navisworks.

Conceptual Diagram

The upper hands illustrate the integration of the community center with the existing park becoming one entity, while the lower hands illustrate the connection between the two programs must be clear in the architecture

27


B

C

JOHN STREET

A

DEXTER AVE

9TH AVE

wall systems

exterior wall performa DENNY WAY 1/64” = 1’-0” ROOF PLAN

2

3

1

5

4

GROUND FLOOR

CMU + R30 Insulation + Drywall: $13/sf

CMU + R30 Steel Stud + I Insulation + Cedar lation + Cedar Planking: $16/sr Drywall: $13.5

stone veneer

A reference to the origina buildling is seen in the lobb of the Parks & Recreations Administration Office. The stone veneer from the orig building is saved and reuse create new walls for the new office building.

store front

GYM RESTROOM CLASSROOM LOBBY/LOUNGE CAFE/KITCHEN OFFICE SERVICE CONFERENCE

Store front facade, as seen in the night render on pag engages with the site of future residential developme off of John Street

6 2ND FLOOR

1

2

A

3

B

4


al by s e ginal ed to

Pump heated water from a boiler through tubing laid in a pattern underneath the floor. The system depends largely on radiant heat transfer: the delivery of heat directly from the hot surface to the people and objects in the room. It is more efficient than forced-air heating because no energy is lost through ducts.

sustainability

Insur+ 50/sf

hydronic radiant floors

natural ventilation The Parks & Recreations Office uses operable windows and skylights to allow for natural ventilation. Because it is an open office building, this natural ventilation is ideal for the air to go through the whole building.

light shelves Light shelves help us capture natural light coming in from the south and dispersing it to the center of the space while also eliminating most of the glare you would get from direct exposure

ge 26, ent

6

5

extensive green roof

installations

ance

An extensive green roof is composed of 3” to 4” of soil, light vegetation, a drainage layer, and a water proof membrane and top of a concrete slab. It costs roughly $15/sf and we are using about 8500 sf total. The green roof does several things for our project: it reduces the amount of storm water runoff, increases our buildings ability to insulate, and provides more green space in general.

solar panels The panels on this project

cover about 800 sf and generate between 2.5% - 5% of the project’s annual power use. We expect this to be a ~$35,000 investment. This is considering a price of ~$400/panel and $350/panel installation. As an alternative, we could generate 15%-31% of the project’s annual energy use by covering the Parks and Recreation building with 5000 sf of solar panels. This alternative would cost $215,000.

skylights

This project features three different types of skylights: 1) Vertical shaft skylights over the gym and over the activities rooms that doubles as benches, 2) Clerestories with lightshelves that face south to bounce light towards the center of the space, 3) Angled skylights facing north that hold PV panels on its south side to provide general lighting in the open office spaces.

sections 29 C


nk tha

or uf yo

on

ati

er sid on c ur yo


Undergraduate Architecture Portfolio