Page 1

Sveučilište u Zagrebu Ekonomski fakultet - Zagreb

Web Servis 99designs Studentice(JMBAG): Mirta Bartolčić(0067473385) Ivana Antunović(0067469284)

Kolegij: Upravljanje poslovnim dokumentima Profesor: prof. dr .sc. Ivan Strugar Asistent: dr. sc. Božidar Jaković


Sadržaj

1 Uvod 1.1

Predmet i cilj rada

Web servis 99designers odlučili smo analizirati iz razloga što je riječ o najvećoj svjetskoj stranici za online grafički dizajn koja olakšava odvijanje poslovnih odnosa između poslodavaca i dizajnera. Ovakve vrste stranica donose korist i za poslodavce i za osobe koje se bave dizajnom i žele neku dodatnu zaradu. Za poslodavce ovo predstavlja veliku prednost jer na jednom mjestu, uz mali trošak i uz vrlo


malo uloženog vremena mogu naći osobu koja će za njih dizajnirati logo za tvrtke ili pojedini proizvod, poslovne vizitke, web stranice, letke, brošure, ambalažu proizvoda, naslovnice časopisa ili bilo kojih drugih grafičkih elemenata. Cilj ovog seminarskog rada je na što bolji način približiti korisnicima način na koji mogu koristiti u poslovne i druge svrhe te što sve korištenjem ovog servisa mogu postići.

1.2

Izvori podataka i metode prikupljanja

U ovom seminarskom radu kao izvor podataka korištena je Web stranica samog servisa 99designers na kojoj je dostupan veliki dio podataka vezan uz ovu temu. Na taj način prikupljeno je što je više moguće informacija o ovome Web servisu i na koji način on pruža potporu poslovanju.

1.3

Sadržaj i struktura rada

Seminarski rad sastoji se od nekoliko dijelova. Prije svega prikazat ćemo osovne podatke što je zapravo Web servis 99designers, tko su njegovi korisnici, te kako ovaj servis može olakšati poslovanje i povezivanje poslodavaca i dizajnera. Koje su njegove prednosti, te nedostatci. U nastavku seminarskog rada bit će nešto više o ovoj temi.

2 Osnovne karakteristike Web servisa 99designers 99designs je najveće svjetsko online tržište za grafički dizajn koji povezuje poslodavce i dizajnere iz cijelog svijeta. Napravljen je s ciljem olakšavanja odnosa između poslodavaca i dizajnera kreirajući izvor lakšeg, bržeg i jeftinijeg izvora dizajnerskih usluga za poslodavce, dok sa druge strane kreira konkurentsko tržište za dizajnere koji mogu usavršavati svoje vještine i graditi dobre odnose s klijentima. 99designs je osnovano u veljači 2008. godine nakon što je prethodno ispitana potreba za


ovakvom vrstom Web servis. Danas je na njemu registrirano preko 263,891 dizajnera iz 192 zemlje cijeloga svijeta. 99designs ima urede u Malbourne, San Francisco, Berlinu i Parisu. Nudi pristup sa svakoga mjesta, možete se prijaviti preko mobitela i obavljati sve funkcije.

Slika 1. Sastavnice servisa 99designs

Izvor: www.99designs.com

2.1

Link web servisa 99designs

Na web adresi www.99designs.com dostupne su sve informacije o web servisu 99designs, od njegovih prednosti do načina korištenja, ali i objašnjava na koji način ovaj web servis može pomoći u boljoj komunakaciji između poslodavaca i dizajnera.

2.2

Ekranski prikaz početne stranice web servisa 99designs

Slika 2. Ekranski prikaz Web servisa 99designs


Izvor: www.99designs.com

3 Tehnološki okvir


PHP je skriptni jezik razvijen za izradu dinamičnih web stranica. Jezik je licenciran pod "Open Source" licencom i time je besplatan za korištenje. Danas je najmoćniji i najrasprostranjeniji jezik na internetu, trenutno je instaliran na preko 1 milijun web servera i pogoni preko 20 milijuna Internet stranica . Dobra stvar kod PHP koda je u tome što unutar jedne datoteke, npr. Indeks.php, možete ko0ristiti više jezika, npr. Česta kombinacija je PHP, HTMLi JavaScript. Pri izradi Web servisa 99designs je korišten je HTML. HTML je kratica za HyperText Markup Language, što znači prezentacijski jezik za izradu web stranica. Hipertekst dokument stvara se pomoću HTML jezika. HTML jezikom oblikuje se sadržaj i stvaraju se hiperveze hipertext dokumenta. HTML je jednostavan za uporabu i lako se uči, što je jedan od razloga njegove opće prihvaćenosti i popularnosti. Svoju raširenost zahvaljuje jednostavnosti i tome što je od početka bio zamišljen kao besplatan i tako dostupan svima. Prikaz hipertekst dokumenta omogućuje web preglednik. Temeljna zadaća HTML jezika jest uputiti web preglednik kako prikazati hipertext dokument. Pri tome se nastoji da taj dokument izgleda jednako bez obzira o kojemu je web pregledniku, računalu i operacijskom sustavu riječ.

4 Kratak razvoj web servisa 99designs


Na samim početcima 2008. godine osnivači 99designsa Mark Harbottle i njegovi kolege Lachlan Donald and Paul Annesley su u svom uredu u Malbourneu započeli sa novom vrtom tržišta za grafički dizajn . Mark and Matt Mickiewicz, već suosnovači vrlo uspješne tvrtke za oglašavanje putem interneta SitePoint, zajedno sa internetskim pionirom i poduzetnikom Leni Mayo i Melbourne IT Non-Executive Director and bivši-CEO of Hitwise, Andrew Walsh, su postali početni investori. Nakon lansiranja, 99designs je vrlo brzo zapeo za oko vlasnicima malih poduzeća iz cijeloga svijeta koji su bili u potrazi za brzom i pristupačnom alternativom za tradicionalni proces grafičkog dizajniranja. Usluga je na samom početku doživjela vrlo velik uspijeh. U 2010. godini poduzeće je otvorilo svoje urede u San Franciscou i osvojilo je prestižne nagrade Webby People's Voice za najbolju Web uslugu i aplikaciju. U travnju 2011. godine 99designs je najavio vrlo ozbiljna ulaganja u vrijednosti od 35 milijuna dolara kako bi potpomogli proširenje na globalnu razinu. Ova investicijaje bila vođena od strane Accel Partners, sa udjelom od angel investors Michael Dearing (eBay, Harrision Metal), Dave Goldberg (Survey Monkey), Stewart Butterfield (Flickr, Tiny Speck) i Anthony Casalena (Squarespace). U kolovozu 2012. godine, 99designs je napravio svoju prvu akviziciju, potražujući na europskom tržištu kreativnih usluga 12 dizajnera. kako bi u potpunosti ostvarili proširenje na globalnoj razini. Sljedeći akviziciju osnovali su svoju prvu poslovnicu na području europe u Berlinu. 99designs je lansirao lokalnu verziju svojih usluga u Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj i Italiji. Danas 99 designs je poznata u cijelom svijetu kao najveće svijetko online tržište za grafički dizajn koje ima više od 250,000 dizajnera koji su registrirani na web servisu.

5 Problemi u poslovanju koje riješava web servis 99designs


99designs pruža mnoge koristi kako za poslodavce tako i za dizajnere. Na ovom web servisu se povezuju tvrtke ili poslodavci koji trebaju usluge grafičkih dizajnera bilo da se radi o dizajniranju loga, mobilnih aplikacija, web stranica, naslovnica časopisa ili knjiga ili bilo kojih drugih poslova vezanih za grafički dizajn, te dizajneri kojima ovo može služiti kao izvor dodatne zarade i kao razvijanjedizajnerskih vještina. Tvrtke mogu jednostavnim klikom miša na raspolaganju imati veliki broj ljudi koji su stručnjaci u tom poslu i na najlakši mogući način doći do svih usluga koje pružaju grafički dizajneri. To omogućuje brže izvršavanje poslova kako poslodavcu tako i dizajnerima. Tvrtka koja objavljuje natječaj može dati garanciju da će nekome dodjeliti posao i platiti usluge koja objavljuje, a dizajneri se samom prijavom za natječaj obvezuju da obaviti dogovoreni posao jer u suprotnom neće biti plaćeni. Omogućava povezivanje dizajnera i poslodavaca cijeloga svijeta, znači odvija se na globalnoj razini što je velika prednost za obje strane. Na jednom mjestu poslodavci mogu naći cijelu bazu podataka o dizajnerima što dodatno olakšava posao, mogu vidjeti njihove prijašnje feedbackove od prijašnjih poslodavaca za čije natječaje su se prijavljivali.

6 Funkcionalnosti koje pruža web servis 99designs


6.1

Funkcionalnosti koje pruža web servis 99designs

Kao i većina portala tako i ovaj nudi opciju kreiranja korisničkog računa. Registracija korisnika potrebna je za rad na ovom portalu. Portal pruža mogućnost registriciji kao dizajner te kao poslodavac. 6.1.1

Registracija dizajnera

Prilikom ulaska na portal 99 designs,odnosno prilikom registracije u ime dizajnera svaki korisnik dobiva mogućnosti da izabere željeni natječaj,odnosno da se prijave na željeni natječaj. Izbor natječaja

Slika 1. Izbor natječaja

Izvor: www.99design.com

Nakon odabira željenog natječaja korisnici pristupaju natječaju. U ovom koraku korisnici mogu pregledati natječaj. Može se vidjet sadržaj natječaja te svi ostali sudionici natječaja.


Slika 2. Prikaz sadržaja natječaja

Izvor : www.99design.com

6.1.2

Registracija poslodavaca

Drugi način registracije korisnika je u obliku poslodavaca. Ova opcija nudi mogućnost kreiranja natječaja za dizajnere. Poslodavci na ovaj način mogu pronaći zainteresirane dizajnere.

Slika 3. Registracija poslodavaca


Izvor : 99designs, www.99designs.com

Sljedeći korak je opis samo natječaja.

Slika 5. Opis natječaja

Izvor :www.99designs.com


Nakon opisa natječaja slijedi odabir paketa. Paketi su rangirani po cijenama. Najlošiji paket,odnosno najftiniji dolazi po cijeni od 189$,a najskuplji po cijeni od 599$. Osim odabira cijene paketa kupac može odabrati i broj dana u kojima želi primiti gotov proizvod. Slika

6.

Ponuda

cijena

paketa

Izvor: www.99designs.com Zadnji korak odnosi se na odabir načina plaćanja. Korisnici mogu odabrati dva načina plaćanja, putem Paypal-a ili putem kartica.


Slika

7.

Odabir

načina

plaćanja

Izvor: www.99designs.com NAČIN RADA

Odabirom opcije načina rada ovog web portala korisnicima se objašnjava kako i na koji način mogu kreirati dizajn,stupiti u kontakt sa poslodavcem,odnosno objašnjen je rad cijelog portala. Svaki korak u izradi dizajna detaljno je objašnjen kako bi dizajneri na što bolji način kreirali određeni dizajn i poslije ga prodali te zaradili dodatne novce. Osim pisanih uputa korisnicima na raspolaganju stoji i mogućnost pregleda video poruka. Video poruke sadrže upute kojima je na zanimljiviji i bolji način prikazan rad portala.


Slika 8. Prikaz video uputa

Izvor : 99designs, http://99designs.com/how-it-works

Slika 9. Prikaz pisanih uputa


Izvor : www.99designs.com Odabir cijene

Odabirom ovog izbornika pred dizajnere se stavlja pregled cijena različitih paketa po kojima mogu prodati kreirani dizajn. Slika 10. Pregled ponuđenih cijena paketa

Izvor : http://99designs.com/pricing


Dojmovi

Zadnji izbornik odnosi se na dojmove kupaca. Web stranicama su isto kao i poduzećima potrebne informacije o razmišljanjima i dojmovima korisnika. Zadovoljni korisnici su pokretačka snaga svakog poduzeća . 99designs predstavlja društveno odgovorno poduzeće koje vodi veliku brigu o svojim korisnicima. Dizajneri diljem svijeta ostavljaju svoje komentare vezane uz učinjeni posao ili uz sami portal. Pomoću komentara portal dobiva uvid u svoj rad. Negativni komentari pomažu im pri daljnoj nadogradnji i uvođenju inovacija.

Slika 11. Pregled dojmova korisnika

Izvor : www.99designs.com


6.2

Ostale funkcionalnosti

Osim kreiranja dizajna te dodatnog načina zarađivanja, portal nudi opciju pronalaska stalnog posla za određene dizajnere. Dizajner ima mogućnost ostati u stalnom radnom odnosu sa svojim poslodavcem. „Klikom“ na ovu opciju dizajner kontaktira poslodavca te ako želi nastavlja suradnju s njim.

6.2.1

Mogućnosti stalno radnog odnosa

99designs daje mogućnost kreiranja radnog zadatka. Korisnik može zatražiti dostavu određenog dizajna koji je kreiran na ovom portalu. Dostava dizajna naplaćuje se po cijeni od 15$. Nakon dostave zahtjevanog proizvoda kupac ostavlja dojam o izvršenoj isporuci.

Slika 13. Odabir mogućnosti stalnog radnog odnosa

Izvor : 99designs, http://99designs.com/projects/about


6.2.2

Kreiranje radnog zadatka

Slika

14.

Kreiranje

radnog

zadatka

Izvor : 99designs, https://swiftly.com/

6.2.3

Blog korisnika

Na web portalu nalaze se besplatne aplikacije poput blogova za komunikaciju korisnika. Blog može imati svaki korisnik portala koji želi pročitati neke informacije ili zanimljivosti. Također postoji i blog za dizajnere koji im pruža pomoć i podršku ukoliko dođe do nekih problema, te tamo svi dizajneri mogu razmjenjivati različitih iskustava.


Slika 15. Blog korisnika

Izvor:www.99designs.com

Slika 16. Dizajnerski blog

Izvor:www.99designs.com


6.2.4

Podrška neprofitnim organizacijama

99designs također pomaže neprofitnim organizacijama cijeloga svijeta. Mogu se prijaviti sve registrirane neprofitne organizacije i za to moraju priložiti dokaz. Moraju ispuniti kratku prijavnicu u koju upisuju osnovne podatke organizacije, te mogu očekivati da im se javiti kroz mjesec dana. Organizacije čiji dizajn pobjedi i ako uđu u 99nonprofit program dobit će dodatne detalje. Svaki mjesec se biraju novi sudionici, mjesečno se izabere oko 8 novih sudionika. Dizajneri se prijavljuju da dizajniraju web stranice, logo, printove na majicama. Dizajneri koji pobjede također dobivaju nagradu. A 99designs potpomaže promociju neprofitnih organizacija putem svoje web stranice.

Slika 17. Prijavnica 99nonprofits

Izvor: www.99designs.com

Trenutno provodi akciju skupljanja novaca za stradale u tajfunu na Filipinima, odakle potječe veliki broj dizajnera 99designsa. Ukoliko se netko odluči donirati 5 dolara, 99designs će dodati jo 5 dolara na svaku donaciju.


Slika 18. Pomoć Filipinima

Izvor: www.99designs.com

6.3

Primjeri drugih računalnih aplikacija

Za razliku od web servisa poput Elance-a , 99designs za sada nema razvijenu deskop aplikaciju niti ga je moguće koristiti u sklopu mobilne aplikacije. To predstavlja jedan od najvećih nedostataka web servisa 99designs, koje bi trebali što prije ispraviti. S obzirom da je danas sve češća upotreba pametnih telefona, i oni nam uvelike olakšavaju svakodnevni život, ovakva vrsta nadogradnje uvelike bi pomogla ovom servisu kako bi se izgradio na tržištu i da konkurentniji.

postane


7 Kreiranje profila U ovom dijelu detaljnije ćemo objasniti kako treba kreirati profil na web servisu 99designs. Prilikom registracije prvo je potrebno upisati e-mail adresu i odabrati neku lozinku koja bi zbog veće sigurnosti trebala sadržavati i znakove i slova. Registrirati se može svaka osoba, potrebno je samo imati e-mail. Kao što možemo vidjeti prilikom registracije također je potrebno odabrati polje dali se želite registrirati kao dizajner ili kao poduzeće koje treba usluge dizajnera. Nakon što upišemo sve potrebne podatke i označimo polje kako se želimo registrirati možemo započeti koristit profil. Kreiranje profila je jako pojednostavljeno što je također jedna velika prednost, kao i to što je dostupno svakome.

Slika 19. Prijavnica za 99designs

Izvor: www.99designs.com

Kada smo odbarali na koji način se želimo prijaviti, prikazat ćemo kako izgleda profil osobe koja se prijavi kao tvrtka ili osoba koja treba usluge dizajnera. Ima trake koje se sastoje od izabira koju kategoriju dizajna ćemo odabrati, kratak opis posla koji želimo da se obavi, sve detalje natjecanja, i detalje plaćanja. Svaka određena kategorija dizajniranja ima već određene minimalne cijene koje treba ponuditi dizajnerima.


Slika 20. Račun poslodavaca

Izvor: izrada autora

Kada se osoba prijavi kao dizajner ima mogućnost vidjeti koji su sve otvoreni natječaji, te koja je cijena, vrijeme određeno za obavljanje posla, te koji su unosi. Može odabrati i prikaz svih završenih natječaja. Također može ući da bi vidio sve svoje prethodno odrađene natječaje, odraditi projekte 1 na 1, te imaju posebnu listu na kojoj mogu vidjeti sve dizajnere s kojima su radili te one koje su označili kao najdraže.


Slika 21. RaÄ?un dizajnera

Izvor: izrada autora


8 Poslovna primjena Web servisa 99designs S obzirom da se 99designs web servis može koristiti kao alat koji poslodavcima daje mogućnost da brzo, jeftino i na jednom mjestu mogu pronaći sve usluge grafičkog dizajna, dok sa druge strane daje mogućnost dizajnerima da ostvare dodatnu zaradu i da usavršavaju svoje vještine poslovnu primjenu moramo sagledati iz dva različita pogleda, kao poslodavac i dizajner. Iz pogleda poslodavaca mnogo je razloga zašto koristiti usluge grafičkog dizajna: 1. Ušteda vremena

Omogućuje poslodavcima da vrlo jednostavno klikom miša riješe sve probleme poslovanja vezano za dizajniranje loga, web stranice, naslovnica časopisa i slično. Sve što trebaju napraviti je logirati se odabrati koja kategorija dizajna im je potrebna, kratki opis i način plaćanja sav ostali posao ostaje na dizajnerima. 2. Ušteda

Ovakav način odabira usluga grafičkog dizajna je puno jeftinije u odnosu na klasični način i puno je veća vjerojatnost u zadovoljstvo ishoda jer se prijavljuje veliki broj dizajnera, između kojih poslodavac odabire one koji su po njegovom mišljenju najbolji. 3. Olakšano povezivanje

S obzirom da je usluga besplatna kao i registriranje na web servis 99designd to uvelike olakšava način poslovanja posebice za poslodavce. 4. Pristup velikom broju dizajnera

Registracijom na Web servis 99designs poslodavcima je omogućeno da se povezuju s velikim brojom dizajnera iz cijeloga svijeta. Imaju veliki izor pri izboru dizajna jer se za svako natjecanje prijavi veći broj dizajnera.


Iz pogleda dizajnera: 1. Biti u mogućnosti izabrati projekte

Svaki dizajner je u mogućnosti izabrati koji od projekata želi prihvatiti i za koje će se prijaviti. 2. Rad kada i gdje izaberete

Jedna od prednosti ovakvog načina rada je da poslodavcu nije bitno gdje se nalazite, nego da stručno i u zadanom roku izvršite dogovoreni posao. 3. Ušteda vremena

Sve se obavlja online i to omogućuje uštedu vremena za obje strane, jer se dizajn jednostavnim klikom može poslati poslodavcu. Plaćanje se također odvija online pa nije potrebno gubiti vrijeme na dogovore i odlaske na razgovor s poslodavcem. 4. Veća zarada

Služi kao izvor dodatne zarade za dizajnere koji ujedno i usavršavaju svoje vještine. Ujedno je i veća mogućnost zarade nego na drugim konkurentskim web servisima.


9 Konkurencija 9.1

FIVERR

Fiverr je globalno online tržište na kojem se nude poslovi i usluge po cijeni od 5 dolara po obavljenom poslu. Stranica se sastoji od ponuda iz različitih djelatnosti,te zainteresiranih kupaca. Na stranici je dostupno više od 1,3 milijuna različitih ponuda,koje se odnose na zabavu. Stranica potiče ljude na kreativnost i zabavu. Svatko tko je zainteresiran za dodatnu zaradu ili jednostavno tko je željan pokazati svoj talent ima priliku to postići na ovom portalu. Portal omogućuje registraiciju korinika putem korisničkog imena i lozinke. Sav zarađeni novac dolazi na Paypal račun korinika. Iako se svi poslovi većinom odnose na cifru od 5 dolara Fiverr predstavlja dobar način ostvarenja dodatne zarade.

Slika 22. Portal Fiverr

Izvor: Fiverr, www.fiverr.com


9.2

ELANCE

Elance je globalni web servis zapošljavanja. Stranica omogućuje poduzećima da objavljuju natječaje za poslove ,a klijentima odnosno korisnicima omogućuje prijavljanje na natječaje. Stranica ima mogućnost registracije koja klijentima omogućuje da svaki mjesec podnesu ograničen broj poslovnih natječaja. Na stranici se nalaze različiti poslovi koji su posloženi po kategorijama radi bolje preglednosti. Portal omogućava veoma jednostavno kretanje kroz menije,odnosno kategorije uz brojne savjete kroz blogove i forume. Sigurnost portala je također na visokom nivou. Korisnici ne moraju biti zabrinuti da im njihovi poslovi neće biti naplaćeni. Korisnik jedino mora voditi računa da posao odradi korektno te da unese podatke o obavljenom poslu,a brigu oko plaćanje preuzima Elance. Portal omogućuje postizanje velike zarade,ali uz uloženi trud korisnika.

Slika 23. Portal Elance


Izvor: Elance, www.elance.com

9.3

ODESK

Odesk je globalni web servis namijenjena pronalasku posla. Dva poduzetnika rodom iz Grčke, osmislili su novu platformu za rad. Ta platforma omogućuje zajednički rad podijeljenih timova. Stranica služi kao posrednik između ponuditelja posla i potencijalnog izvođača određenog posla,uz uzimanje određene provizije. Odesk u prijevodu znači „online stol“. Na stranici se nalaze poslovi iz raznih kategorija.Potencijalni klijenti mogu postavljati radna mjesta besplatno,a slobodni radnici imaju priliku stvoriti vlastiti profil te punodu također besplatno. Plaćanje se vrši također preko oDesk-a koji obrađuje knjigovodstvene poslove za određenu transakciju. Tvrtka oDesk omogućuje klijentima da imaju povjerenja u vezi naplate obavljenog posla,iako se izvođač i kupac mogu nalaziti na drugim krajevima svijeta. Odesk se pobrinuo za dobru promociju te tako se može naći na facebook-u,twiterr-u te youtubeu. Na stranici su dane sve informacije vezane za snalaženje na stranici,pronalasku posla,kontaktiranja poslodavaca i slično. Korisnici imaju mogućnost kontaktirati administratore u vezi bilo kojih nedoumica.

Slika 24. Portal oDesk


Izvor : oDesk, https://www.odesk.com/

9.4

GURU

Guru je web portal također namijenjen pronalasku posla. Prema opisu djelatnosti veći je konkurent portalima poput Elance-a i oDesk-a nego 99design-u. Broj korisnika ovog portala znatno je manji nego na ostalim portalima. Dostupnost Guru portala je samo na engleskom jeziku ťto predstavlja veliku manu.

Slika 25. Portal Guru


Izvor : Guru, http://www.guru.com/

9.5

TOPTAL

TopTal je web portal koji posjeduje visoko obrazovane inžinjere i stručnjake koji se bave poslovima poput web-a,mobilnih uređaja i slično. TopTal predstavlja odličan način kako zaposliti nekoga uz sigurnost obavljanja određenog posla.

Slika 26. Portal TopTal


Izvor : TopTal, http://www.toptal.com/

10 Pozitivne i negativne strane web servisa 99designs U ovom dijelu prikazat ćemo prednosti i nedostatke koje se odnose na funkcioniranje web servisa 99designs. Oni se odnose na poslodavce i dizajnere koji se koriste ovim načinom pružanja i dobivanja usluga.


Tablica 1. Prednosti i nedostatci 99designs PREDNOSTI

NEDOSTATCI

Organiziranost

Mogućnost kopiranja

Ušteda vremena

Konkurencija

Olakšan pristup

Nesigurnost plaćanja od strane poslodavca

Manji troškovi

Stres

Povezanost

Loša ocjena prošlih poslova smanjuje mogućnost za buduće poslove

Fleksibilno radno vrijeme

Lažni oglasi za posao

Sloboda korištenja softvera

Nema stalnog zaposlenja

Nova radna iskustva

Davanje lažnih osobnih podataka

Korisnik može obavljati više poslova odjednom

Teško je dobiti posao

Korisnik nije dugoročno vezan za jednog poslodavca i jedan projekt

Diskriminacija

Izvor: izrada autora

PREDNOSTI:

11 SWOT analiza Tablica 2. SWOT analiza SNAGE

SLABOSTI


Velika kvaliteta usluge

Nedovoljna promocija stranice

Preglednost stranice

Nedovoljno informacija o samoj stranici

Prilagođenost korisniku

Nema stalnog zaposlenja

Raznolikost sadržaja

Moguće ne isplate novca

Brzina pretraživanja

Lažni podaci

Kreativnost sadržaja Rad od kuće

PRILIKE

PRIJETNJE

Rastući broj korisnika stranice

Pojava konkurenata

Razvijanje aplikacija za mobilne uređaje

Nesigurnost interneta

Mogućnost daljnjeg napredovanja

Pojava recesije

Mogućnost portalima

spajanja

Inovativnost poslovanja

Izvor: izrada autora

sa

srodnim

web Dostupnost osobnih podataka Nezaštićenost korisnika


12 Troškovi,pokazatelji uspješnosti

Za razliku od ostalih portala,registracija na ovaj web portal potpuno je beslatna i dostupna svima. Osim registracije, besplatno je i kreiranje samoga dizajna. Jedini problem koji se javlja vezano uz troškove su cijene pojedinih paketa koji dosežu cifru i od 600$ Ubrzo nakon pokretanja ovoga posla 99designs je postala stranica koja je zaradila 5 milijuna dolara u veoma kratkom vremenu. S obzirom na ovu činjenicu možemo zaključiti da je broj korisnika rasta iz dana u dan,te da su započeli svoj posaoa kao uspješno pozudeće. Prošli mjesec 99designs je imala 1 823 686,00 $ isplate,a 64 017 004,00 $ od osnutka pa sve do danas.


13 Mogućnost nadogradnje 13.1

Smjer razvijanja web servisa

Mogućnost nadogradnje za ovu web stranicu je velika. Postoji mogućnost uvođenja novih usluga koje su slične ovima koje sada nude svojim korisnicima. I dalje će glavni način komunikacije sa korisnica biti komunikacija putem interneta. Uvođenjem većeg broja video poruka omogućilo bi bolju promidžbu portala i usluga koje se tamo nude.

13.2

Dodatne funkcionalnosti web servisa

Osim postojećih funkcionalnosti koje nudi ovaj portal postoji mogućnost uvođenja novih kojima bi se privukao veći broj korisnika. Osim komunikacije chatom mogla bi se uvesti komunikacija putem video konferencija. Na taj način korisnici bi mogli vidjeti jedni druge te lakše razmjenjivati iskustva. Osnivanjem aplikacija za mobitele privukli bi veći broj korisnika jer u današnje vrijeme većina ljudi posjeduje pametne mobilne uređaje kojima pristupaju internetskim aplikacijama. Jedna od nadogradnji sustava mogla bi biti i bolja zaštićenost korisnika,odnosno njihovih osobnih podataka. U današnje vrijeme podaci se mogu lako zloupotrijebiti te sve web stranice i portali moraju osigurati maksimalnu zaštićenost podataka.


14 Zaključak U svijetu u kojem trenutno živimo,odnosno u svijetu moderne tehnologije stranica 99designs predstavlja inovativan način pronalaska posla za kreativne ljude. Živimo u vremenima globalnih kriza sa velikim stopama nezaposlenosti. Portal omogućava ljudima diljem svijeta da pokažu svoje znanje i umijeće u kreiranju dizajna te tako zarade novce. Poslodavcima je ovo prilika pronaći odgovarajuće ljude za određeni posao koji se u ovom slučaju odnosi na kreiranje dizajna. Osim pronalaska posla stranica mogućnost međusobne komunikacije između korisnika gdje oni mogu razmjenjivati dojmove,znanja,ideje i slično. Osim opcije chata,na stranici su za komunikaciju dostupni blogovi i forumi. Svakim danom raste broj korisnika ove web stranice. Razlog je široka funkcionalnost te briga o korisnicima. Kao društveno odgovorno poduzeće, 99designs u prvi plan stavlja svoje korisnika. Iako je konkurencija od strane drugih web stranica postala jaka, 99designs još uvijek predstavlja inovativnost poslovanja.


15 Literature 1. Elance , https://www.elance.com/ 2. Fiverr, http://fiverr.com/ 3. 99designs, http://99designs.com/ 4. Guru, http://www.guru.com/ 5. Toptal, http://www.toptal.com/

15.1

Popis slika

Slika 1. Sastavnice servisa 99designs Slika 2. Ekranski prikaz Web servisa 99designs Slika 3. Izbor kategorije Sika 4. Prikaz ponuda cijena majici Slika 5. Izbor karatkteristika majice Slika 6. Ponuda cijena paketa Slika 7. Odabir načina plaćanja Slika 8. Prikaz video uputa Slika 9. Prikaz pisanih uputa Slika 10. Pregled ponuđenih cijena paketa Slika 11. Pregled dojmova korisnika Slika 12. Pregled registracije poslodavca Slika 13. Odabir mogućnosti stalnog radnog odnosa Slika 14. Kreiranje radnog zadatka Slika 15. Blog korisnika Slika 16. Dizajnerski blog Slika 17. Prijavnica 99nonprofits Slika 18. Pomoć Filipinima


Slika 19. Prijavnica za 99designs Slika 20. RaÄ?un poslodavaca Slika 21. RaÄ?un dizajnera Slika 22. Portal Fiverr Slika 23. Portal Elance Slika 24. Portal oDesk Slika 25. Portal Guru Slika 26. Portal TopTal

15.2

Popis tablica

Tablica 1. Prednosti i nedostatci web servisa 99design Tablica 2. SWOT analiza


16 Životopis

Curriculum vitae

OSOBNE INFORMACIJE Antunović Ivana Dragošićka, lazi 24, 10370 Dugo Selo (Hrvatska) 0975413211 ivana-antunovic@hotmail.com Spol Žensko | Datum rođenja 28 prosinca 91 | Državljanstvo hrvatsko RADNO

MJESTO NA KOJE SE PRIJAVLJUJE TE RADNO ISKUSTVO Nema

OBRAZOVANJ E I OSPOSOBLJAVA NJE 2006 – 2010 Prva ekonomska škola, Zagreb (Hrvatska) 2010 – danas

Ekonomist Sveučilište u Zagrebu- Ekonomski Fakultet, Zagreb (Hrvatska)

OSOBNE VJEŠTINE Materinski jezik

hrvatski RAZUMIJEV ANJE

Ostali jezici

GOVO R

PISANJE

Slušanje

Čitan je

Govorna interakcija

Govorna produkcija

Engleski

C2

B2

B1

B2

Njemački

B1

B1

B1

B1

B2


Stupnjevi: A1/A2: Početnik - B1/B2: Samostalni korisnik - C1/C2 Iskusni korisnik Zajednički europski referentni okvir za jezike Komunikacijske vještine Organizacijske / Vrlo uspješan individualni i rukovoditeljske timski rad vještine Poslovne vještine Računalne vještine

Word, Excel, E-views

© Europska unija, 2002-2013 | http://europass.cedefop.europa.eu Stranica 1 /


Curriculum Vitae

PERSONAL INFORMATION

Mirta Bartolčić Trg kralja Tomislava 3, 43231 Ivanska (Croatia) 098749225 mbartolcic@hotmail.com

JOB APPLIED FOR WORK EXPERIENCE 01 July 2012 – 30 November 2013

Waiter Tamir j.d.o.o., Ivanska (Croatia)

EDUCATION AND TRAINING

PERSONAL SKILLS Mother tongue(s) Croatian

Other language(s)

English

UNDERSTANDING

SPEAKING

Listening

Reading

Spoken interaction

Spoken production

B1

A2

B1

A2

Levels: A1/A2: Basic user - B1/B2: Independent user - C1/C2: Proficient user Common European Framework of Reference for Languages

Communication skills Organisational / managerial skills - Dobar timski rad Job-related skills Computer skills – Word, Excel

WRITING

A2


17 Sažetak Cilj ovog rada je detaljno prikazati i opisati web servis 99designs,namijenjen pronalasku posla. Naime, 99designs predstavlja inovaciju u kreiranju posla. Web servis namijenjen je kreativnim ljudima koji se bave dizajnom da pokažu svoje znanje i vještine te time zarade dodatne novce. Rad je podijeljen u 16 poglavlja u kojima je detaljno razrađena tema rada. U prva dva poglavlja opisali smo predmet i cilj rada,metode prikupljanja podataka te kratak opis samog web servisa. U opisu web servisa opisane ukratko su funkcionalnosti servisa. Sljedeći dio odnosi se na tehnološki okvir servisa. Za izradu ovog web servisa koristio se HTML,odnosno prezentacijski jezik za izradu web stranica. U četvrtom poglavlju rada opisan je razvoj web servisa. Web stranicu su 2008. godine osnovali Mark Harbottle i njegovi kolege Lachlan Donald and Paul Annesley u Melbournu. Od osnutka pa sve do danas 99 designs je postao poznat u cijelom svijetu kao najveće svjetsko online tržište za grafički dizajn koje ima više od 250,000 dizajnera. Peti dio rada objašnjava probleme koji se rješavaju ovim web servisom. 99designs pruža mnoge koristi i dizajnerima i poslodavcima. Na portalu se povezuju dizajneri i poslodavci iz cijeloga svijeta. Globalna povezanost je velika prednost ovog portala. Opis funkcionalnosti je najopširniji dio cijelog rada. U ovom dijelu opisana je cijela funkcionalnost web servisa. Za sudjelovanje na stranici potrebna je registracija korisnika. 99 designs omogućava registraciju u dva oblika. Jedan oblik je registracija dizajnera,a drugi oblik registracija poslodavaca. Osim same izrade dizajna korisnici imaju priliku pristupit blogu na kojem mogu saznati razne informacije,čitati zanimljivosti i slično. Na stranici se nalazi i mogućnost chata kako bi korisnici mogli međusobno komunicirati. Sedmo poglavlje se odnosi na kreiranje profila korisnika. Kao i kod većine drugih web servisa tako je i kod ovoga prilikom registracije potrebno unijete email adresu i lozinku. Kao što je već rečeno registrirati se može u dva oblika. Sljedeći dio je poslovna primjena web servisa. Poslodavcima portal omogućuje da brzo i jeftino pronađu usluge grafičkog dizajna na jednom mjestu. S druge strane dizajnerima daje mogućnost iskazivanja kreativnosti,ostvarivanja dodatne zarade te usavršavanja svojih vještina. Deveto poglavlje odnosi se na glavne konkurente servisa. U svijetu razvijene internetske tehnologije razvijeno je puno web servisa za online pronalaženje poslova. U radu su navedeni 5 najvećih konkurenata ovom web portalu. Kao najvažniji konkurent ističe se portal Elance. Elance je portal namijenjen online pronalasku posla koji je veoma popularan u svijetu. Iako je većina ovih portala namijenjena pronalasku posla 99designs predstavlja inovativnost poslovanja. Prije stvaranja ovog portala nije postojala niti jedna slična stranica koja je bila namijenjena isključivo dizajnerima. Sljedeći dio,odnosno deseti uspoređuju prednosti i nedostatke servisa. Kao glavne prednosti istaknute su : organiziranost,manji troškovi,povezanost,mogućnost pronalaska posla. Nedostaci ovog portala su : konkurencija,teško dobivanje posla,mogućnost kopiranja. Jedanaesto poglavlje povezano je sa prethodnim desetim poglavljem. Tu je bilo potrebno napraviti SWOT analizu,odnosno analizu prilika i prijetnji te snaga i slabosti. Prilike i prijetnje 43


dolaze iz unutarnjeg okruženja servisa,a snage i slabosti dolaze iz vanjskog okruženja. Prikaz troškova poslovanja prikazan je u sljedećem dijelu rada. 99designs je od samog početka poslovanja dosegao veliku uspješnost. U prvih 16 mjeseci rada zarađeno je 5 milijuna dolara što je znatno više od očekivanog broja. Svake godine broj korisnika je znatno rastao što je donosilo dodatne prihode web servisu. Sljedeći korak predstavlja mogućnost nadogradnje. Kao i ostali web portali tako i 99designs ostavlja puno prostora za daljnju nadogradnju poslovanja i cijelog sustava. Najveći dio nadogradnje trebao bi se odnositi na proširenje poslovanja na mobilne uređaje odnosno osnivanje aplikacija namijenjenih mobitelima. Za sami kraj rada iznesena su zaključna razmišljanja,stavovi i mišljenja o samom web servisu te popis literature.

44


45


46


47

06 bartolčić antunović www 99designs com docx  
06 bartolčić antunović www 99designs com docx  
Advertisement