Page 1

atletisme

Nom : Data d’entrega: Curs:

MIRIAM VISO CAMPANYÀ 13/11/09 2n B ESO


índex MODALITATS QUE SON ELS RELLEUS? LA PISTA TESTIMONI REGLAMENT TECNICA

PÀG 3 PÀG 4 PÀG 5 PÀG 5 PÀG 6 PÀG 6/7

Modalitats Curses: De velocitat: 60 m-100 m- 200 m- 400 m Mig fons:800 m -1500 m -3000 m Fons:5000 m- 10000 m -Camp a través- Mitja marató –Marató Obstacles:60 m tanques- 100 m tanques -110 m tanques -400 m tanques- 3000 m obstacles Relleus:4 x 100 m- 4 x 400 m marxa: 20 km 50 km salts: Longitud Triple salt Altura Perxa Llançaments:


Pes Disc Martell Javelina Proves combinades: Pentatló Heptatló Decatló

RELLEUS Que son els relleus? La cursa de relleus de 400 metres és una prova d'atletisme en pista, on hi participen equips de 4 corredors, que fan 100 metres cadascun. La sortida es fa com a la cursa de 400 metres, mitjançant els estreps de sortida o startings. Els corredors han de passar un testimoni, un tub cilíndric, quan fan el relleu, dins una àrea que s'estén deu metres a cada costat de la línia de sortida. Un error en el relleu suposa l'eliminació de l'equip. Són sovint el moment culminant de competicions importants com els Jocs Olímpics i generalment són les últimes proves en celebrar-se. AL contrari que moltes altres proves atlètiques, els relleus són unes proves d'equip en la qual quatre corredors corren cadascun una part, cridada tram o relleu, de la distància total. Cada membre de l'equip és triat per les seves característiques. El corredor més ràpid corre primer, els corredors més forts corren segon i últims, i el millor corredor en corbes corre tercer.


la pista:

EL TESTIMONI : El testimoni ha de dur-se en la mà durant tota la carrera. Si caigués, ha de ser recollit per l'atleta al que se li va caure. L'atleta pot abandonar el seu carrer per a recollir el testimoni. Sempre que s'adopti aquest procediment i no s'obstaculitzi a cap altre atleta. La caiguda del testimoni no significa la desqualificació. En totes les carreres de relleus, el testimoni ha de passar-se dintre de la zona de transferència. La transferència del testimoni comença quan toca per primera vegada el corredor receptor i es considera acabada en el moment que el testimoni es troba únicament en la seva mà. Dintre de la zona de transferència del testimoni, és solament la posició d'aquest la decisiva, i no la del cos o membres dels participants Un tub cridat "testimoni" es passa del primer corredor al segon i així successivament. El testimoni de relleus és llis i buit, d'uns 12 mm. de diàmetre i 30 cm. de longitud. Pot estar fet de fusta, metall o plàstic i pesa només 50 gr. Generalment són de colors vius perquè siguin més fàcils de veure.


Reglament: 1- Es traçaran línies de 50 mm. d'ample a través de la pista per a indicar les distàncies dels relleus i les línies de sortida. 2- També es traçaran línies de 50 mm. d'amplària, a 10 mm. abans i després de les quals indiquen les distàncies dels relleus, per a senyalitzar la zona de “transferència del testimoni”, dintre de la qual ha de passar-se aquest. Aquestes línies estaran compreses en la mesura de la zona. 3-En carreres de 4 x 100 i 4 x 200 m., els membres d'un equip, excepte el primer corredor, poden començar a córrer des d'una distància no superior a 10 m. abans de la “zona de transferència”. 4-Es traçarà una línia distinta a les usuals en cada carrer per a indicar el límit d'aquesta prolongació( “prezona”). 5-Les carreres de relleus de 4 x 100 m. i, quan sigui possible, la de 4 x 200 m. es correrà enterament per carrers. En les carreres de 4 x 400 m., la primera volta, així com parteix de la segona fins a la terminació de la primera corba, es correran també enterament per carrers

Técnica: Les tècniques més utilitzades en l'actualitat per efectuar els canvis de testimoni es poden circumscriure a dos: - De dalt a baix. - De baix a dalt. Naturalment aquestes tècniques no són perfectes però si són les que proporcionen una acció de transferència més efectiva - De dalt a baix: El corredor que va a rebre, es col·locarà la direcció de carrera amb el palmell de la mà tornada cap amunt, els dits units i dirigits cap a l'exterior a excepció del polze, de tal manera que el portador mitjançant un moviment d'extensió de l' braç, seguint l'acció de carrera, diposita amb un cop de canell el testimoni sobre la mà del seu company.

- De baix a dalt Aquest sistema obliga el corredor a col·locar amb el braç estès cap enrere sense rigidesa, a l'altura aproximada de les malucs, amb el palmell mirant en la direcció contrària i els dits units apuntant a terra, amb el polze separat formant d' aquesta manera una V invertida. La part anterior del testimoni és introduïda en aquesta V mitjançant una acció ràpida i ascendent.


En totes aquestes tècniques, i no només perquè el testimoni no perdi velocitat, sinó per que a més s'acceleri en el moment de la transferència, els atletes necessiten una distància òptima entre ells, que sol oscil·lar entre 0,90 i 1,20 metres

7

relleus  

es el meu treball de e.f esperu k us agradi baig treure un 9!!!!!!!!!!!! ^^