BlueHealth Innovation Center - Jaarverslag 2018

Page 1


INDEX

Voorwoord

02

Wie we zijn Wat we doen Voor zorgsector Voor start-ups en scale-ups Voor studenten

03 04-08 04 05-06 07-08

Maak kennis met het BHIC team

09

Het BlueHealth Innovation Fund

10-14

Activiteiten in de kijker

15-20

Financieel

21

Partners

22-25


VOORWOORD

Beste lezer, 2018 lijkt al een heel eind achter ons, maar het was wederom een belangrijk jaar in het bestaan van het BlueHealth Innovation Center. Het was het eerste volle jaar met activiteiten onder onze nieuwe naam en we bouwden ook verder aan de steun van de digitalisering van onze gezondheidszorg. De uitdagingen zijn groot, maar stap voor stap, merken we dat jonge ondernemers het verschil maken. We zijn heel trots om te zien dat starters die ooit met onze hulp begonnen, nu verder hun vleugels internationaal uitslaan. Dat is vooral een verdien-

ste van henzelf, maar daarom zijn we niet minder fier dat we toch een stukje van die complexe puzzel konden helpen leggen. Daarnaast helpen we ook studenten om hen een kijkje te bieden in wat zorgtechnologie en ondernemerschap ook voor hen te bieden heeft. Even verderop in dit verslag zal je lezen dat de innovatiekampen onder de naam ‘Innovation Station’ hun vruchten afwerpen. Tot slot willen we ook de gezondheidsactoren zelf hun uitermate belangrijke rol laten spelen. En ook hen laten kennismaken met de digitalisering via programma’s zoals

Digital Spark. Kortom, een hele hap voor ons team, dat zich dag in, dag uit inzet om deze zaken te realiseren. En uiteraard kijken we ook graag vooruit in een jaarverslag, en waar we vooral fier op zijn, is dat we begin 2019 een nieuwe stad konden aankondigen, met name Gent. Een nieuwe sterke hub die erbij komt om de werking vanuit Genk en Antwerpen verder te verspreiden. We stellen de spelers graag aan jullie voor. We wensen jullie alvast veel leesplezier! Met innovatieve groeten, Wim Dries, Voorzitter Raad van Bestuur

BHIC vzw

02


WIE WE ZIJN

BLUEHEALTH INNOVATION CENTER STIMULEERT DE DIGITALE TRANSFORMATIE VAN DE GEZONDHEIDSZORG

Het BlueHealth Innovation Center is een unieke combinatie van topspelers (bedrijven, zorginstellingen en de overheid) die zich achter hetzelfde doel scharen en daardoor een uniek netwerk vormen. Hierdoor zijn relevante stakeholders vaak maar één telefoontje verwijderd. Als missie streeft het BHIC onder meer naar de ondersteuning van start-ups en scale-ups, het aanwakkeren van student-ondernemerschap, alsook het stimuleren van de mindset wijziging binnen de sector zelf, om zo de digitale transformatie van de gezondheidszorg te ondersteunen. Ingegeven door verschillende markttendensen, schuiven wij innovatie, duurzaamheid en ondernemerschap naar voor. Zo willen we de kwaliteit van de zorg helpen verhogen, terwijl de kost verlaagt. Als privaat-publieke samenwerking (onder de vorm van een vzw) werkt het BHIC op 3 assen:

STUDENT-ONDERNEMERSCHAP

03

START-UPS & SCALE-UPS

ZORGSECTOR


VOOR DE ZORGSECTOR

WAT WE DOEN

Innovaties zijn echter nutteloos indien ze niet geadopteerd worden door de zorgsector zelf. Via samenwerkingen met verschillende zorgorganisaties zoals ziekenhuizen en zorginstellingen, brengen we de innovaties van start-ups sneller naar de markt door nauwe contacten te leggen. Daarnaast begeleiden we ook zorgorganisaties om voor zichzelf nieuwe opportuniteiten te detecteren via ideation-technieken zoals Digital Spark.

DIGITAL SPARK

Hoe gaan ziekenhuizen of zorgcentra best om met digitalisering? Wij bieden inspiratieworkshops aan – Digital Spark – voor management teams die willen digitaliseren binnen hun organisatie.

Enerzijds gaf deze sessie ons nieuwe inzichten in de technologietrends van morgen, maar daarbovenop hebben we ook een aantal concrete projecten gedetecteerd die ons ziekenhuis innovatief houden.

Yves Marchal Valorisatiemanager Ziekenhuis Oost-Limburg

04


VOOR START-UPS EN SCALE-UPS Vanaf een heel vroege fase treedt het BHIC op met expertise, coaching en specifieke individuele ondersteuning. Ons uniek netwerk van spelers zorgt er ook voor dat start-ups geen ellenlange zoektocht moeten afleggen om de juiste contacten te vinden. Daarnaast bouwde BHIC een vast traject uit, Health RampUp genaamd, om starters van ideefase tot een valabel businessplan te brengen. Van zodra de start-up onder dak is, wordt uitgebreide en intensieve coaching voorzien, vaak in samenwerking met het gerenommeerde imec. istart programma waarbinnen start-ups de nodige ondersteuning krijgen gedurende 12 Ă 18 maanden alsook financiering. Hiervoor werd ook een investeringsfonds opgericht: BlueHealth Innovation Fund. Daarnaast wordt voor scale-ups vooral gefocust op internationalisering.

05


HEALTH RAMPUP

Health RampUp is ons intensief bootcamp voor HealthTech start-ups. In een programma van 4 maanden stomen we – samen met ervaren ondernemers en domeinexperten – starters klaar voor ophaling van hun eerste startkapitaal. In 2018 zijn twee nieuwe cohorts afgestudeerd.

06


VOOR STUDENTEN Jonge mensen hebben vaak frisse ideeĂŤn, die met de nodige omkadering in de toekomst het verschil kunnen maken. Ondernemende studenten worden begeleid richting de zorgeconomie, daar waar studenten uit zorgrichtingen de basis van ondernemerschap wordt bijgebracht. Dit gebeurt aan de hand van gastcolleges, innovatiekampen, hackathons, leertrajecten of individuele begeleiding.

INNOVATIEKAMPEN Een innovatiekamp – Innovation Station – is de ideale manier om kennis te maken met ondernemerschap. Deelnemers krijgen 12uur de tijd om te gaan van een idee naar een concreet business plan. In 2018 hebben we zeven innovatiekampen georganiseerd in samenwerking met hogescholen, universiteiten, overheden en andere instanties. Zo hebben we meer dan 500 studenten kunnen bereiken en laten proeven van ondernemerschap.

07


INNOVATION STATION BRENGT JE NAAR SILICON VALLEY Vier Hasseltse studenten leerden elkaar kennen tijdens het innovatiekamp van Pitch Please en bedachten Amigrow, een app die jongeren bijstaat wanneer ze gepest worden. Ze kwamen als winnaar uit de bus en besloten om hun idee verder uit te werken. Een half jaar later scoorden ze een finaleplaats tijdens Start Academy van Vlajo en daarna won het team de prestigieuze wedstrijd voor jonge ICT ondernemers van Amon. Het leverde hen een reis op naar Silicon Valley met een intensief coaching programma op maat. Opgelet! Deelnemen aan Innovation Station kan grote gevolgen hebben.

08


Maak kennis met ons team!

BHIC TEAM

09

Tom Braekeleirs directeur +32 477 72 92 58 tom@bhic.care

Margot Hermans regiomanager Antwerpen +32 483 44 27 45 margot@bhic.care

Maarten Van Gorp regiomanager Gent +32 499 77 77 88 maarten@bhic.care

Ilse Robberechts communicatie & office manager +32 478 33 86 81 ilse@bhic.care

Frederik Horemans regiomanager Genk +32 479 76 32 51 frederik@bhic.care


BLUEHEALTH INNOVATION FUND

BHIF

Drie keer per jaar lanceert imec.istart een open call om op zoek te gaan naar start-ups die innovatieve ICT koppelen aan praktische toepassingen voor de brede medische zorgsector. Kandidaten zijn de ideefase voorbij en worden begeleid, financieel gesteund en geadviseerd in hun groei, tot autonome bedrijven die klaar zijn voor een wereldwijde vermarkting. En dankzij het BlueHealth Innovation Fund kan de investering van 50K van imec.istart worden verdubbeld. De leden van het fonds zijn UCB, UZA en The Cofoundry.

epihunter

ÂŽ

10


Helpilepsy is een digitale assistent ontwikkeld om neurologen en mensen met epilepsie te ondersteunen. Een oplossing ontstaan door epilepsie in de familie. Helpilepsy is een mobiele app waar de patiĂŤnt niet alleen aanvallen, bijwerkingen en medicatie kan registreren maar ook de consultatie kan voorbereiden met een rapport die de epilepsie evolutie weergeeft. De neuroloog kan via een web dashboard de gegevens van de patiĂŤnt visualiseren. In 2018 heeft Helpilepsy meer dan 35.000 aanvallen geregistreerd en meer dan 300 consultaties digitaal ondersteund.

www.helpilepsy.com

11


Epihunter

epihunter

®

Bijna 1% van de wereldbevolking leeft met epilepsie, dit maakt het één van de meest voorkomende hersenaandoeningen. 30% van de mensen met epilepsie reageert niet op de huidige behandelingen. Epihunter bouwt oplossingen die het dagelijks leven van mensen met epilepsie helpen te normaliseren. Het eerste product van Epihunter zorgt ervoor dat een type van “stille” aanvallen bij onder andere kinderen in de klas niet onopgemerkt blijven. Dit heeft een grote positieve impact op de klassituatie maar zorgt ook voor unieke objectieve data rond aanvalsfrequentie voor ouder, leerkracht, arts en research.

www.epihunter.com

12


De Limburgse start-up Sneezz wil allergielijders helpen bij hun ongemak. Sneezz werkt aan een toestel om in real-time pollen te analyseren en een app om allergische personen concrete info en advies te geven. Op dit moment zijn allergielijders aangewezen op metingen van vijf stations in BelgiĂŤ. Die zijn niet erg actueel en zeggen weinig over de situatie elders. Met de Sneezz oplossing kunnen allergielijders bvb. te weten komen waaraan ze allergisch zijn, wanneer de persoonlijke drempel -waarbij symtomen optreden- bereikt wordt, hoe de allergie doorgaans evolueert in de tijd en wat eraan gedaan kan worden. Het BlueHealth Innovation Fund heeft 50.000 euro in Sneezz geĂŻnvesteerd. Dit kapitaal wordt aangewend om de proof-of-concept van de pollensensor te realiseren.

www.sneezz.be

13


Hemodialyse is een zware behandeling voor de patiënt, maar is ook operationeel complex. In dialysecentra is een vlotte werking van levensbelang. De innovatieve oplossing NephroFlow stroomlijnt de processen die zorgen voor een efficiënte, kwaliteitsvolle behandeling van elke patiënt. Simon Dusauchoit, CEO en co-founder: “De financiële injectie van BlueHealth Innovation Center was heel welkom en gaf ons de tijd om verder te blijven ontwikkelen. Maar het meest interessante is misschien wel het netwerk waartoe we nu toegang krijgen. Het is een soort van kwaliteitslabel dat deuren opent.”

www.nephroflow.com

14


ACTIVITEITEN

SUPERNOVA HEALTH EXPEDITIE

IN DE KIJKER

Een blik op de toekomst? Daarvoor moest je op 29 en 30 september 2018 in Antwerpen zijn. SuperNo­ va bracht er technologie, innova­ tie en creativiteit samen voor het grote publiek. Als curator van het Health paviljoen in het MAS mocht BHIC meer dan 30 opstellingen, waaronder een 10 tal van onze start-ups, samenbrengen om hun innova­tie te tonen aan het publiek. Wat een weekend! Veel bezoekers, prachtige locatie en tonnen inspi­ratie. In 2020 zijn we graag terug. The future is unstoppable. #SuperNova18

©Fille Roelants

15


60 JAAR ROCHE DIAGNOSTICS BELGIUM

Op 7 november 2018 vierde Roche Diagnostics haar 60ste verjaardag in België. Voor deze gelegenheid mocht BHIC een Research Grant Competition voor onderzoeksteams organiseren. De winnaar was team AUDACIS van Universiteit Antwerpen. Het leverde de wetenschappers een beurs van 20.000 euro op, plus een bezoek aan het hoofdkwartier van Roche in Zwitserland.

De jury was vooral onder de indruk van de expertise van het team Audacis. Hun onderwerp sluit heel mooi aan bij het werk dat onze R&D uitvoert rond next-generation sequencing. We konden geen betere winnaar dromen. Christel Van Weert Head of Reputation Management Roche Diagnostics Belgium

SPEEDDATE MET HET ECOSYSTEEM Start-ups krijgen feedback van onze partners, toetsen ideeën af, plannen verdere afspraken en maken het vooral gezellig op het binnenplein van StartupVillage in Antwerpen. Met imec, Ziekenhuis Oost-Limburg, Zorgbedrijf Antwerpen, GZA, U-Sentric, Stad Antwerpen, Universiteit Antwerpen, PwC, Microsoft.

16


17

THE VALUE OF AN IDEA LIES IN THE USING OF IT - Thomas Edison -


OVERZICHT ACTIVITEITEN IN 2018

ACTIVITEITEN

TOTAAL: 52 activiteiten 1.519 deelnemers

TYPE ACTIVITEITEN

aantal

INSPIRATIESESSIES

20

DEELNEMERS

277

BUSINESS & TECHNISCHE TRAININGEN

20

DEELNEMERS

358

IDEATION SESSIES (innovatiekampen en hackathons)

12

DEELNEMERS

884

18


ACTIVITEITEN

BEURSDEELNAMES IN 2018

ANTWERP STARTUP FAIR HEALTH&CARE THE 5TH CONFERENCE ON DIGITAL HEALTH SUPERNOVA INSPIRE HEALTHCARE EVENT

19


ACTIVITEITEN

We are social: 2.230

315

5.778

2.361

20


FINANCIEEL

INKOMSTEN

UITGAVEN

9%

25%

11%

10% 12%

70%

Projectomzet Zorgactoren & academisch Overheden Industrie (incl. in kind)

21

13%

50%

Activiteiten Werkingskosten Huurgebouwen Personeel


PWC WORDT NIEUWE STRUCTURELE PARTNER VAN BHIC

Tijdens The 5th Conference on Digital Health in juni 2018 is er aangekondigd dat PwC de nieuwe structurele partner van het BHIC wordt. PwC en BHIC engageren zich om samen in te zetten op jong ondernemerschap.

PARTNERS

HERNIEUWING SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TUSSEN MICROSOFT EN BHIC

Wim Dries, voorzitter van BHIC en burgemeester Stad Genk, en Didier Ongena, General Manager Microsoft België en Luxemburg, hebben de samenwerkingsovereenkomst hernieuwd. Beide partijen hebben op 27 maart 2018 in het stadhuis van Genk het contract ondertekend. Hierdoor heeft Microsoft zijn commitment voor de komende 3 jaar vernieuwd.

22


NIEUWE LOCATIE VOOR BHIC IN GENT EN DRIE NIEUWE PARTNERS AAN BOORD BlueHealth Innovation Center opent vanaf februari 2019 in de Krook in Gent een derde locatie in Vlaanderen. Naast onze werking in Genk en Antwerpen komt er nu dus ook een uitvalsbasis in Gent. Stad Gent, UGent en UZ Gent worden hierbij de nieuwe partners in onze werking. Dit alles wordt in een breder verhaal gekaderd, waarbij wij met verschillende initiatieven in Gent de krachten bundelen om van Gent een ware MedTech cluster te maken, en sterk in te zetten op innovatie inzake Medische Technologie.

23


MAAK KENNIS MET DE NIEUWE PARTNERS

PARTNERS “HealthTech is, naast CleanTech, BioTech en ICT, één van onze speerpuntsectoren van ons economisch beleid. BlueHealth Innovation Center is dan ook een grote aanwinst voor onze stad, dat een belangrijke katalysator zal zijn om innovatie en ondernemerschap in de zorg te ondersteunen. Gent vormt de perfecte voedingsbodem voor zorginnovatie, met haar toonaangevende ziekenhuizen, een uitgebreide zorgsector met heel wat zorgorganisaties, topuniversiteiten en hogescholen, gerenommeerde onderzoeksinstellingen en ondernemers actief in de zorgindustrie.”

“De Gentse regio heeft wereldfaam op het vlak van biotech, onder meer dankzij het baanbrekend onderzoek dat tijdens de voorbije decennia aan UGent is verricht. Het is onze ambitie om ook de Vlaamse medtech internationaal op de kaart te zetten. Hiervoor hebben we sterke partnerschappen nodig en BHIC kan ons helpen om dit te realiseren.”

“UZ Gent wil met haar Health Innovation and Research Institute een voortrekker zijn in de translatie van (bio)medisch onderzoek in baanbrekende innovaties, samen met een actief en coöperatief netwerk van nationale en internationale partners. BlueHealth Innovation Center speelt hier een pivotale rol, waarbij innovatieve projecten met een focus op patiëntgerichte en gepersonaliseerde zorg ondersteund worden, en kwaliteitsvol klinisch onderzoek resulteert in nieuwe opportuniteiten.” Catherine Van Der Straeten, Head of the Health Innovation and Research Institute of Ghent University Hospital

24


PARTNERS

BEDANKT AAN ONZE PARTNERS!

GOVERNMENT

25

HEALTHCARE PROVIDERS & ACADEMIA

INDUSTRY


OP NAAR EEN ONDERNEMEND 2019!


BHIC Genk C-mine 12, 3600 Genk +32 89 201 735 info@bhic.care BHIC Antwerpen Lange Gasthuisstraat 29 - 31, 2000 Antwerpen +32 483 442 745 info@bhic.care BHIC Gent M. Makebaplein 1, 9000 Gent +32 9 248 55 37 info@bhic.care

©BlueHealth Innovation Center 2019

Design by SKAPE


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.