Motorföraren nr 7 2018

Page 12

12

MOTORFÖRAREN

TYLÖSAND

nummer 7 2018

Polisen Daniel Pettersson.

Trafikförbrytare går fria – svårt att bevisa uppsåt

Märkta av sorg. Syskonen Jessica Jogensjö och Henrik Andreasson miste sin bror och hans familj när de blev påkörda av en berusad långtradarchaufför.

”Det är den värsta dagen i våra liv” Årets Tylösandsseminarium inleddes med en stark och rörande berättelse från syskonen Jessica Jogensjö och Henrik Andreasson. De förlorade sin bror Daniel och hans familj när en rattfull lastbilschaufför körde ihjäl familjen i Svedala 2004. – Vi försöker nå Daniel hela kvällen, men får inget svar. På tv-nyheterna ser vi att det har skett en dödsolycka i Svedala. Henrik får en känsla av att det är vår bror och hans familj, minns Jessica. – Vår bror Daniel var 24 år, hans sambo Lina var 25 år. Barnen Theo var 17 månader och nyfödda Elliot var 17 dagar. En hel familj blev utplånad.

Namnlöst-3 1

– Det är den värsta dagen i mitt liv. Daniel var min enäggstvilling, min andra halva. Den dagen försvann min trygghet och min framtid, berättade Henrik. Den utländska lastbilschauffören hade 1,82 promille alkohol i blodet och hade kört ut från en färja i Trelleborg. Han dömdes till fyra års fängelse för grovt rattfylleri, grovt vållande till annans död och grov vårdslöshet i trafik. – Den tragiska dödsolyckan blev upprinnelsen till MHF:s försöksprojekt med alkobommarna, inflikade MHF:s förbundsordförande Maria Bergström. i samband med semiariet.

Tylösandsseminariet i korthet Text: Mari Haglund Foto: Mikael Lindberg

Vissa typer av trafikbrott är svåra att komma åt, på grund av glapp i lagstiftningen menade Daniel Pettersson på Polisen. För att få penningböter i trafiken räcker det med att du är oaktsam och bryter mot saker som hastighetsgräns, väjningsplikt eller högerregeln. Polisen kan utfärda böterna direkt på plats. Penningböter utfärdas vid brott som straffas med böter upp till 4 000 kronor. Brott över den summan, hamnar istället under trafikbrottslagen. Här uppstår det ett glapp i lagstiftningen, det krävs ganska mycket för att du ska dömas till fängelse exempelvis för vårdslöshet i trafik. – Om du glömmer blinka i en rondell får du 500 kronor i böter, men om du kör jätteförfort då är det inte säkert att du får ett straff för det, sa Daniel Pettersson. – Jag och mina kollegor tycker inte att det här glappet är bra. Ett annat problem som Daniel Pettersson lyfte var att för att någon ska kunna dömas för olovlig körning, måste det gå att bevisa att brottet är uppsåtligt. – Vi undrar varför det måste vara ett uppsåtligt brott. Konsekvensen blir att många går fria för att de inte anses ha uppsåt, sa han. – Det borde räcka med att man är oaktsam för att det ska vara lagbrott.

2017-10-20 12.02


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.