Page 1

Herfst 2012 - 4e jaargang - nummer 14 - €4,95

Het grootste vakantieblad van Nederland!

BOEKAREST Alle vooroordelen in één weekend weg!

CABO VERDE

Zoutkraters en satijnen stranden

things

bai

ROME

Rare jongens in de Eeuwige Stad

Seychellen

Op ‘s werelds mooiste stranden


www.winvakanties.nl

Herfst 2011 - 3e jaargang - nummer 11 


Overrompeld

Dubai - 10 dingen om te doen

Wij van VAKANTIE reizen heel wat af en weten in de regel wel wat we ergens kunnen verwachten. Slechts zelden worden we verrast, maar vrijwel nooit totaal overrompeld omdat een bestemming totaal anders is dan vooraf gedacht. Totdat we onlangs in Boekarest waren. Vooraf leek dit zo’n tripje te worden om het eigen beeld van een grauwe stad in een voorheen communistische heilstaat bevestigd te krijgen. Op weg van luchthaven naar centrum leek het ook die kant op te gaan, totdat uiteindelijk een hotelreceptioniste de weg wees naar de oude stad... Te voet door het historisch hart van Boekarest vielen we toen van de ene verbazing in de andere en uiteindelijk bleef de glimlach de hele reis op ons gezicht gebeiteld staan. Een voetgangersgebied van tientallen straatjes en steegjes waarin je zwerft zonder te verdwalen en waar altijd bruisende gezelligheid heerst op terrassen van trendy bars, cafés en restaurants. Een uitgaansgebied dat de vergelijking moeiteloos kan doorstaan met het Londense Covent Garden of de Ramblas in Barcelona. Locaties die jaarlijks miljoenen internationale toeristen trekken, terwijl een eenvoudig stedenreisje Boekarest in Nederland nauwelijks boekbaar is. Onbegrijpelijk vinden wij dat nu, maar kennelijk heeft de stad bij de Nederlandse touroperators hetzelfde imago als wij aanvankelijk voor ogen hadden. Wij kunnen iedereen bij deze echter een citytrip naar Boekarest van harte aanbevelen, want het uitgaansleven is niet het enige wat deze metropool te bieden heeft. De stad beschikt óók over geweldige winkelcentra, prachtige parken, een toefje communisme én – misschien nog wel het prettigste – een laag prijsniveau! Gemiddeld is alles minimaal vijftig procent goedkoper dan in Nederland! Alleen dat is in deze crisistijd al een goede reden voor een bezoekje. En is er geen reisorganisatie die een pakket voor u heeft, regel het dan gewoon zelf. Tickets zijn vanaf 150 euro te koop bij de Roemeense luchtvaartmaatschappij TAROM en een tweepersoonskamer voor twee nachten in een 4 sterrenhotel boekten wij voor slechts 65 euro. Probeer dat maar eens in Amsterdam, Milaan of Berlijn!

8 Gezond op Reis - ‘Onschuldige’ boosdoeners

16 Boekarest - Alle vooroordelen in één weekend weg!

Nu houden wij van VAKANTIE sowieso wel van reizen voor scherpe prijzen en als het even kan, doen wij ook ons best om imago’s bij te stellen. Of het nu gaat om Boekarest of de Seychellen, een tropische droombestemming waar we ook zijn geweest. De Seychellen beschikken over de mooiste stranden op aarde, al zien niet veel mensen deze vanwege de hoge reisprijzen. Die vakanties lijken echter kunstmatig duur gehouden te worden, want wie het slim aanpakt blijkt ook betaalbaar naar Anse de Source d’Argent te kunnen, met voorsprong het mooiste strand van de Seychellen. Verderop in dit magazine kunt u lezen hoe u dat doet. Veel succes daarmee en wellicht zien we elkaar dan op de Seychellen. Of in Boekarest, want daar ga ik binnenkort zeker privé weer een weekeinde op stap!

Maurice Heijnen

18 Gadgets - Hebben voor op reis

Hoofdredacteur

27


Cabo Verde - Zoutkraters en satijnen stranden

Dataroaming uit! - Blijf altijd en overal gratis online

30 Buitenlands geld - Wisselen nog nooit zo makkelijk

46 Sneeuw - Vooruitblik wintersportseizoen

38 Rome - Rare jongens, die Romeinen

50 Seychellen - Op ‘s werelds mooiste stranden

40

60

Dit en natuurlijk nog veel meer in deze VAKANTIE, die u ook kunt lezen op uw iPad of tablet via neemvakantie.nl of Facebookpagina Neemvakantie. U kunt ons ook volgen op Twitter @neemvakantie

VAKANTIE – herfst 2012

5


Zoek, vergelijk en boek 17.000 bestemmingen wereldwijd Laagste prijsgarantie Klantenservice in uw eigen taal Gratis offerte (30 dagen geldig) Vergelijk alle autoverhuurders Autohuur vanaf â‚Ź 15,00 per dag


uw huurauto wereldwijd! Boek vóór vertrek uw vakantieauto op www.holidaycars.com of bel 0900 789 0000 (€ 0,25 p/m) en voorkom verrassingen!

Boek n u alvas uw huu t r a uto richting de sne euw


th Bizar, gekker, grootst, dat zijn al snel de typeringen voor het Arabische Emiraat Dubai, waar de geldbomen en hoteltorens letterlijk tot in de hemel lijken te groeien. Neem de Burj Khalifah, met meer dan 828 meter inmiddels het hoogste gebouw ter wereld. In Dubai is kortom niks gek genoeg. Toch heeft Dubai ook veel andere kanten en kunnen zelfs budgetreizigers hier bijzonder aangenaam aan hun trekken komen. VAKANTIE selecteerde daarom tien dingen om te doen in en rond Dubai en daar heb je zeker niet altijd een overvolle portemonnee voor nodig. 8 VAKANTIE – herfst 2012


‫يبد يف اهتسرامم نكمي ءايشأ‬

‫‪h‬‬


Het is even zoeken tussen de wolkenkrabbers met glimmende facades die blinken in de zinderende Arabische zon, maar een toefje authenticiteit is wel degelijk te vinden in Dubai. Ga daarvoor naar het oude centrum waar de Dubai Kreek het historische hart van de stad in tweeën splitst. Hier aan en op het water is het dagelijks een bedrijvigheid van jewelste. De kreek is een belangrijke verkeersader waarop grote schepen varen te midden van traditionele dhows en talloze watertaxi’s die je nog wel voor een habbekrats overzetten. Hier kun je moeiteloos een dagje kosteloos aan de kade doorbrengen gewoon genietend van het dagelijks leven van de vaak schatrijke Emirati en de duizenden Indische en Afrikaanse gastarbeiders die feitelijk het werk doen in Dubai.

1

2

De nieuwe stukken land in Dubai zijn wereldberoemd, al was het maar omdat Dubai zich op de kaart heeft gezet met de wereldkaart, gevormd door kunstmatige eilanden. Deze eilanden zijn voornamelijk privébezit van kapitaalkrachtige wereldburgers en dus niet toegankelijk. Dat geldt niet voor de Palm, het kunstmatige schiereiland Jumeirah dat achter het beroemde Burj al Arab hotel uit zee opduikt. Het staat vol met appartementen en villa’s, maar je kunt er wel gewoon op en daar hoef je niet voor te betalen. Het meest prominente bouwwerk op de Palm is trouwens het Atlantis Hotel dat op wat Arabische boogjes na een exacte kopie is van het gelijknamige hotel op de Bahama’s. Om er een paar nachtjes te slapen heb je diepe zakken nodig, maar je kunt er wel gewoon gratis naar binnen om een kijkje te nemen.

3

4

Zeg Dubai, dan zeg je shoppen. De moderne stad lijkt soms wel één groot winkelcentrum naar Amerikaans voorbeeld. Blinkende gevels, marmeren vloeren en alle grote merken onder één dak. Als je echt wilt, kun je dagen achtereen doorbrengen in deze shopping malls want aan het winkelaanbod in de overdekte promenades en corridors lijkt geen einde te komen. Uiteraard kun je het zo gek maken als je zelf wilt, maar wie oog heeft voor koopjes kan hier ook zeker goedkoper merkkleding en schoenen kopen dan in Nederland. Voor zover die merken überhaupt in Nederland in de winkels hangen, want er is veel regionaal en Amerikaans aanbod dat amper in Europa verkrijgbaar is. Heb je dus eens wat anders dan een H&M-tje. Kijk om een idee te krijgen hoeveel winkelcentra er zijn op www.dubaicityguide.com en klik op Malls & Stores. 10 VAKANTIE – herfst 2012

De mondiale goudprijs is erg hoog, maar goud is in Dubai relatief goedkoop. Dat merk je op de luchthaven en zeker ook in de stad. Je struikelt hier over al het goud dat blinkt in de etalages en vitrines. Op het vliegveld ligt het meest hoogwaardige edelmetaal verwerkt in schitterende sieraden. Die blinkertjes worden voor veel geld gesleten aan overstappende zakenlui en toeristen die op hun vlucht zitten te wachten en op dat moment niet meer op een dollartje meer of minder kijken. Het is een optie, maar heb je wat meer tijd, ga dan naar de oude stad bij de Kreek en stap in de fameuze Goud Souk binnen bij één van de tientallen kleine juweliers en smeden die daar onder één dak te vinden zijn. Grote kans dat je hier een nog veel mooier ringetje of fijner kettinkje op de kop kan tikken voor een uitverkoopprijsje!

5

Ze kunnen en doen wel wat met water in Dubai! Aquariums bouwen bijvoorbeeld, zoals in de Dubai Mall waar in het winkelcentrum een enorme bak met water staat, gevuld met een ongekende hoeveelheid tropische vis, tot haaien aan toe. Nog groter is het bassin van het Atlantis Hotel op de Palm. Dit is nauwelijks meer aan aquarium te noemen, meer een dependance van de zee. Pootje baden is niet aan te raden, want het zit vol met hamerhaaien en pijlstaartroggen. Het hotel is trouwens één groot waterpretpark waar je zelfs met dolfijnen kunt zwemmen, al hangt daar wel een stevig prijskaartje aan. Helemaal voor niets kun je echter ook een duik nemen in de Perzische Golf en misschien kom je dan ook wel dolfijnen tegen. En anders kun je hier altijd nog heerlijk gratis genieten op het strand!


‫يبد يف اهتسرامم نكمي ءايشأ‬

Neem een virtueel kijkje op de Dubai Kreek door de QR code te scannen!

things

bai

VAKANTIE – herfst 2012

11


Het is eigenlijk te gek voor woorden, maar in woestijnstaatje Dubai kun je ook ‘gewoon’ schaatsen en skiën. Winkelcentrum Dubai Mall beschikt namelijk over een heuse ijsbaan onder het dak van dit enorme shopping walhalla aan de voet van de Burj Khalifa, het hoogste gebouw ter wereld. Is schaatsen op een binnenbaan je niet gek genoeg, neem dan ski’s mee naar Dubai want in de even verderop gelegen Dubai Emirates Mall is SKI Dubai te vinden, een kunstmatig skiresort met echte sneeuw. 6000 ton echte sneeuw op vijf pistes, waarvan de langste maar liefst 400 meter lang is en 60 meter hoogteverschil kent. Daarmee is dit de enige indoor zwarte afdaling op aarde!

6

Kijk voor meer info op www.skidubai.com

7

Dubai is één van de belangrijkste cruisehavens van het MiddenOosten. Alle grote rederijen bieden vanuit het emiraat cruises aan langs onder meer Bahrein en Oman. Cruises die boekbaar zijn met of zonder vliegticket. Zonder vlucht zijn deze cruises vaak erg voordelig en dus kan het lonend zijn om deze zelf te boeken via internet en er daarna een scherp geprijsde losse vlucht bij te kopen, via bijvoorbeeld transavia.com. Op die manier kun je bovendien zelf bepalen hoe lang je voor of na de cruise door het Midden-Oosten nog in Dubai wilt blijven. Zo heb je dus alle vrijheid om je reis zo lang te maken als je zelf wilt en ben je vaak ook nog veel minder duur uit. Handig! Kijk voor het cruise aanbod in het Midden-Oosten bijvoorbeeld op www.costacruises.nl of nl.hollandamerica.com

8

9

Dubai en Abu Dhabi zijn feitelijk kleine stadstaten, gelegen in een enorme zandbak. Deze woestijn is immens met volgens de Emiraten de hoogste zandduinen ter wereld. Of dat klopt is de vraag, maar ze zijn hoog en machtig en schreeuwen bijna om een avontuurlijke jeepsafari. Met stevige 4WD wagens scheur je dan over de duinen met gewaagde en steile afdalingen die nog het meest weg hebben van een vrije val van een klif. Adembenemend en onvergetelijk. Op adem komen doe je dan vervolgens midden in de woestijn in een tentenkamp van bedoeïenen waar thee en delicatessen worden geserveerd. En uiteraard water om de dorst te lessen en het zand af te spoelen! Oh ja, en je kunt er ook skiën of boarden, van de zandduinen wel te verstaan. Kijk voor meer info op www.visitabudhabi.ae 12 VAKANTIE – herfst 2012

Het wemelt van de excellente bars en restaurants in Dubai, die zich vooral richten op rijke expats die in het Emiraat wonen en werken. Hier kan en mag alles en wordt wel alcohol geschonken, terwijl dat in lokale etablissementen niet gebeurt. De meeste van deze uitspanningen zijn te vinden in en achter de grote hotels. In de hoteltuinen is het dan ook dagelijks feest en staan niet zelden Nederlanders cocktails te shaken en platen te draaien. Wil je echt op hoog niveau genieten van een hapje en een drankje reserveer dan in restaurant VU op de vijftigste verdieping van de Jumeirah Emirates Tower. Het uitzicht over Dubai en omringende woestijn is hier fantastisch en ben je eenmaal uitgegeten dan kun je een verdieping hoger meteen terecht in de loungeclub. Meer info: www.jumeirah.com

10

Dubai ligt op een steenworp afstand van het naburige Abu Dhabi,dat tegenwoordig minstens net zo hard aan de weg timmert als de buurman. De afstand tussen Dubai en Abu Dhabi is slechts 120 kilometer dus het is goed te doen om tijdens de vakantie in Dubai ook een dagje naar dit nieuwe bling bling paradijs te gaan. Ga dan zeker ook even naar het nieuwe Formule 1 circuit om een bezoekje te brengen aan Ferrari World, een immens pretpark waar autosport centraal staat. Wie pas in 2013 naar Dubai gaat, doet er verstandig aan de website van het fameuze Guggenheim in de gaten te houden, voor de openingsdatum van de spectaculaire dependance van dit geweldige museum. Kijk op www.guggenheim.org/abu-dhabi en www.ferrariworldabudhabi.com


‫يبد يف اهتسرامم نكمي ءايشأ‬ things

bai

VAKANTIE – herfst 2012

13


posted by julia - 4 minutes ago *prijzen zijn p.p. – enkele reis – inclusief belastingen en toeslagen – wijzigingen voorbehouden

doe mij maar #dubai!

dubai

vanaf

195 *


bai

‫يبد يف اهتسرامم نكمي ءايشأ‬

things

Reisinformatie Transavia.com vliegt vanaf 11 oktober tenminste twee keer per week op de internationale luchthaven van het emiraat Dubai. Tickets zijn soms in de aanbieding al boekbaar vanaf 150 euro per enkele reis en op de website van de luchtvaartmaatschappij is het ook eenvoudig om een hotel te boeken. Hoewel het ene hotel in Dubai nog chiquer en moderner is dan het andere – met overeenkomstig prijskaartje – is het met een beetje goed zoeken, prima te doen om toch een betaalbare hotelkamer te vinden. Zo is het in de regel al mogelijk om in een toeristenklasse hotel van 2 of 3 sterren voor pakweg 150 euro al een kamer voor drie nachten voor twee personen te reserveren. Boek je zo’n kamer dan is het dus mogelijk om een complete vakantie in Dubai te beleven voor minder dan 400 euro per persoon! VAKANTIE – herfst 2012

15


Veel Nederlanders eten ‘alles’ op vakantie in buitenland

Cook it, peel it, boil it or forget it! Van de Nederlandse vakantiegangers geeft een derde aan alles te eten op vakantie in het buitenland. Zij letten niet op de gezondheidsrisico’s die dit met zich mee kan brengen. Een kwart zegt alleen oplettend te zijn bij drankjes. Bijna 10 procent van de vakantiegangers let helemaal nergens op en eet en drinkt alles op vakantie wat hij lekker vindt. Dit blijkt uit onderzoek dat Gezondopreis.nl dit jaar liet uitvoeren door TNS NIPO onder ruim 600 respondenten. Tegenwoordig zijn zonvakanties in de winter praktisch net zo populair als sneeuwvakanties. Daarbij zijn vooral de all inclusive reizen erg in trek en dat kan risico’s met zich meebrengen. ,,De risico’s die een wintersportvakantie met zich mee brengen zijn voor veel reizigers bekend. Daarentegen zijn zij niet altijd op de hoogte van de gezondheidsrisico’s op een zonnige bestemming. Zelfs in een luxe all-inclusive resort ben je niet altijd veilig. Zo zijn tientallen mensen ziek geworden toen een paar jaar geleden hepatitis A uitbrak in een viersterrenhotel’’, aldus Perry van Genderen van de Travel Clinic Havenziekenhuis in Rotterdam. Naast hepatitis is reizigersdiarree een veel voorkomend ongemak. Reizigersdiarree is vooral bij jonge kinderen gevaarlijk, omdat zij door diarree sneller uitdrogen dan volwassenen.

Voorkomen beter dan genezen

Het krijgen van hepatitis A is makkelijk te voorkomen door inenting. Voor reizigersdiarree is het belangrijk om uit voorzorg ORS mee te nemen, dit middel is een oplossing van zouten en (druiven)suiker of zetmeel in water dat gebruikt moet worden bij waterdunne diarree. Verder is het belangrijk goed te letten op wat je eet en drinkt. Dat bijvoorbeeld alles wat je eet goed gebakken of gekookt is en je geen kraanwater drinkt in het buitenland. Bij kinderen is hygiëne een extra aandachtspunt. ‘Je kind laten inenten en voor elke maaltijd de handjes wassen is geen overbodige luxe. Kinderen van nu zijn tenslotte ook de reizigers van de toekomst,’ aldus van Genderen. Populaire winterzonvakantielanden waar extra waakzaamheid omtrent voeding geboden is, zijn onder meer Egypte en Turkije. Kijk verder op www.gezondopreis.nl voor specifieke landinformatie omtrent gezondheid, als u deze winter elders in de wereld van het zonnetje gaat genieten.

16 VAKANTIE – herfst 2012

Wat is hepatitis A?

Hepatitis A is een ontsteking van de lever, die wordt veroorzaakt door het hepatitis A-virus dat meestal wordt overgebracht door onvoldoende hygiëne of door gebruik van water dat met het virus besmet is. Jaarlijks worden zo’n 10 miljoen mensen met het hepatitis A-virus besmet, waaronder reizigers. Kleine kinderen zijn niet tot matig ziek na infectie. Volwassenen echter kunnen wel tot 6 maanden ziek zijn van hepatitis A. Voor ouderen kan hepatitis A zelfs gevaarlijk zijn.

Hoe hepatitis A te herkennen?

Jonge kinderen tot 5 jaar merken meestal weinig van een infectie met het hepatitis A-virus. Volwassen krijgen eerst meestal griep, koorts, gebrek aan eetlust, misselijkheid en buikklachten. Na enkele dagen kan geelzucht, donkere urine en soms stopverfkleurige ontlasting ontstaan. Vermoeidheid en vermagering komen vaak voor. Het acute beeld duurt één à twee weken. Met name bij volwassenen is er soms een langdurige herstelperiode van maanden, gekenmerkt door vermoeidheid en lusteloosheid. De duur en de ernst van de ziekte nemen in het algemeen toe met de leeftijd.

Hoe hepatitis A te voorkomen?

Besmetting vindt vooral plaats in een omgeving waar de hygiëne en sanitaire voorzieningen te wensen over laten. Neem dus zorgvuldige hygiënische maatregelen en weet wat u wel en niet kunt eten of drinken. Daarnaast kunt u zich laten vaccineren tegen hepatitis A.

Scan de QR-code en bekijk de video over hepatitis A op de website gezondopreis.nl


TOP 5

‘ONSCHULDIG’ Cocktail met ijsklontjes Soft- of schepijsje Frisse salades Schaaldieren Fruitsalade

Dit artikel is mede tot stand gekomen dankzij informatie verkregen van GlaxoSmithKline.

VAKANTIE – herfst 2012

17


Roemeense hoofdstad neemt in één lang weekeinde alle vooroordelen weg

Nachtleven doet niet onder voor dat van Londen, Parijs of Barcelona! VAKANTIE – herfst 2012

19


DAAR STA JE DAN PLOTSELING IN EEN UITGAANSGEBIED DAT MOEITELOOS KAN WEDIJVEREN MET DAT VAN WILLEKEURIG WELKE EUROPESE HOOFDSTAD DAN OOK. MAAR DIT IS PARIJS NIET, NOCH LONDON OF BARCELONA. NEE, DIT IS BOEKAREST, DE ROEMEENSE HOOFDSTAD MET DAT ASGRAUWE IMAGO VAN OOSTBLOKARCHITECTUUR, AFGEBLADDERDE GEVELS EN ARMLASTIGE ROEMENEN DIE NIETS LIEVER WILLEN DAN EEN ENKELTJE NAAR HET WESTEN. NATUURLIJK IS DAT OOK EEN REALITEIT HIER IN DE STAD, MAAR DAAR IS VERDRAAID WEINIG VAN TE MERKEN OP DE TERRASSEN IN HET HISTORISCHE HART, DAT EEN GROTE AANEENSCHAKELING IS VAN HET SOORT HIPPE BARS, CLUBS EN RESTAURANTS DAT JE EIGENLIJK NOG NIET EENS IN AMSTERDAM TEGENKOMT. EN ZE ZITTEN ZEKER OP ZATERDAGEN ZONDAGAVOND OOK NOG EENS ALLEMAAL BARSTENSVOL MET ROEMENEN IN DE MEEST MODIEUZE OUTFITS. BOEKAREST DUS, OF HOE DE WERKELIJKHEID EEN OUD IMAGO ACHTERHAALT.

BIZAR BRUISE BOEKA


R END AREST


VAKANTIE had in alle eerlijkheid weinig verwachtingen in het vliegtuig naar Roemenië. Het zou een eerste kennismaking worden, een verkenningstrip voor de grote rondreis door het land later dit jaar. Even snel een kijkje nemen dus, misschien zelfs wel om het eigen beeld bevestigd te krijgen. Dat leek ook te gaan gebeuren, op weg van de luchthaven naar het centrum van Boekarest, een taxirit van pakweg 20 minuten. De eerste impressie bevestigde de vooringenomenheid en die werd met elke voortschrijdende kilometer versterkt. Het eerste stuk bood een wat desolaat landschap met langs de kant van de weg de tegenwoordig overal onvermijdelijke bouwmarkten. De feitelijke entree van Boekarest bood meteen een blik op een protserig bouwwerk uit de tijd van dictator Nicolae Ceausescu, dat neerkijkt op een communistisch brede rijbaan waar Roemenen je links en rechts voorbij racen. Dan volgt het feitelijke centrum, waar wat spiegelende kantoorkolossen afgewisseld worden door die asgrauwe winkel- en woonblokken waar het pleisterwerk grotendeels vanaf gevallen is op de trottoirs die met hun gaten en hoge stoepen niet bepaald rolstoelvriendelijk zijn. Om een lang verhaal kort te maken, alles wat je vooraf dacht wordt in twintig minuten getoond. Missie geslaagd, einde oefening, zo snel mogelijk naar huis!

Maar goed, dat vliegtuig gaat op zijn vroegst pas een dag later, dus toch maar naar het hotel. Het is half september bovendien schitterend weer, dus waarom niet de wandelschoenen aan voor een verkenning te voet. Te beginnen op Piata Unirii, het immense plein dat doorkruist wordt door de gelijknamige boulevard met aan het einde het huidige Parlementsgebouw, het grootste administratieve gebouw ter wereld. Dit absurde bouwwerk weerspiegelt de grootheidswaanzin van Ceaucescu en zijn vrouw, die hier doodleuk samen woonden. Het is overigens vooral de wederhelft van Ceaucescu die tot op de dag van vandaag in Roemenië meer gehaat wordt dan de voormalige dictator zelf. Of zoals kelner Adi het op een terras in de oude binnenstad later zou verwoordden: ,,Ceaucescu zelf was ooit in principe een lieve man; maar het was die heks van hem die ons het leven uiteindelijk het meest zuur maakte!’’

VRIJHEID EN NIEUW ELAN

Die tijd is gelukkig voorbij voor de Roemenen, die tegenwoordig volop genieten van hun vrijheid en het nieuwe kapitalistisch elan van Boekarest. Het is kortom druk in winkelcentrum Stradivarius op het Piata Unirii, dat qua grootsheid ook nog wel wat megalomane trekjes vertoont. Maar iedereen mag er in en alles is er te koop, van dure merkkleding en goedkope zonnebrillen, tot uiteraard de hamburger van McDonald’s. Wil je tijdens een stedentrip dus lekker én voordelig winkelen, dan is dit het ideale startpunt, want de prijzen liggen hier een stuk lager dan in vergelijkbare winkelwalhalla’s in Nederland. Het eerste pluspunt van Boekarest is dus gevonden, maar van een bruisend modern uitgaansgebied is op dat moment nog geen spoor te bekennen. Toch blijkt dat op letterlijk een steenworp afstand van het winkelcentrum te vinden te zijn. Voorbijgangers wijzen desgevraagd de weg naar een klein straatje waar op het eerste stuk een gebouw gerenoveerd wordt. Niet echt een uitnodigend aanzien, maar vijftig meter verder om de hoek wordt een blik geboden op een pleintje met een geïmproviseerd podium waarop op dat moment een kindertheatervoorstelling wordt gehouden. Er staan bovendien een paar terrassen waar wat mensen zitten. Een zucht van verlichting is niet

DOE DE BUCHAREST CITY TOUR Ook Boekarest heeft sinds ongeveer een jaar een toeristenbus die langs alle klassieke bezienswaardigheden rijdt. Kaartjes zijn te koop in de bus, die onder meer een halte heeft op het Piata Unirii in het centrum van de stad. Omgerekend voor ongeveer 6 euro mag je dan een dag aan boord en kun je in- en uitstappen wanneer je wilt. Ook krijg je een koptelefoon en kun je in verschillende talen naar een gids luisteren die alles vertelt over de hoogtepunten van Boekarest. In de bus krijgt elke passagier bovendien een kleine stadsplattegrond met daarop alle haltes waar de bussen elk kwartier langskomen. Stap zeker even uit op Piata Presei, het officiële startpunt van de rondrit. Dit plein ligt precies voor de ingang van het majestueuze stadspark Herastrau, dat tijdens zomerse weekeinde ook een beetje dienst doet als de badplaats van Boekarest. Het park ligt om een prachtig meer waar roeibootjes en waterfietsen worden verhuurd. Ook is er een kleine markt met prullaria en kun je er een drankje doen op verschillende terrassen waar de tijd nog wel een beetje heeft stilgestaan. Met andere woorden, ben je ook op zoek naar een klein beetje communistische couleur locale dan zit je hier goed. In het park is verder ook nog het nationale museum Satului te vinden en kun je van rust en tuinarchitectuur genieten in de prachtige Japanse tuin. Daarna stap je weer de bus in en schiet je vanaf de tweede verdieping van de dubbeldekker foto’s van de Arcul de Triumf, de kleine kopie van de grote broer in Parijs. Daarna rijdt de bus weer de stad in en kom je via de chique winkelstraat Calea Victoriei uiteindelijk oog in oog met het imposante Parlementsgebouw. En dat is zo groot dat je echt afstand moet houden om het hele gebouw op één foto te krijgen! Kelner Adi van Storage Room vertelt over zijn Boekarest. 22 VAKANTIE – herfst 2012


te onderdrukken; in elk geval één potentiële plek waar vanavond een hapje en een drankje gedaan kan worden… Het is dan 16.30 uur op een zonovergoten zaterdagmiddag. Het kwik wijst hier nog een vrolijke 29 graden aan en Boekarest voelt als een stad in de tropen. Om de hoek van het plein klinkt bovendien muziek, dus dat is een open uitnodiging om die kant op te gaan. En dan slaat de stomme verbazing toe: een straat – Covaci genaamd – met oude geveltjes en daaronder volle terrassen. Coole jongens slenteren hier op hun gebak in surfshort en op slippers door de straat, gevolgd door uiterst trendy meisjes, vrijwel allemaal in iets te kort afgeknipte spijkerbroekjes; dit moet de modieuze zomerhit van Boekarest 2012 zijn! Hoe dan ook, dit is dus de plek waar iedereen klaarblijkelijk ontspannen uithangt in het weekeinde, een plek verscholen achter de grijze façades van de imposante avenues en boulevard waarover de bijna 600.000 auto’s van Boekarest scheurend de stad doorkruisen. Daar is hier echter helemaal niets van te merken, want dit voetgangersgebied is verboden terrein voor alles met gemotoriseerde wielen.

omgevormd zijn, en van onvermijdelijke Ierse pubs, tot snelle cafés met kunst aan de muur; het is er allemaal. Elke vierkante meter is benut en in geval van nood is daar dan een deugd van gemaakt. In Atelier Mecanic in Covaci bijvoorbeeld zijn oude industriële werktuigen niet verwijderd maar geïntegreerd in het interieur en waar het naastgelegen pand gerenoveerd wordt, is in het kozijn een tijdelijke bar gebouwd die het volk op het uit oude pallets getimmerde terras van drankjes voorziet. Ga zeker ook even verderop kijken in een bar genaamd Storage Room aan de Smardan. Dit is op het eerste gezicht een creatief vormgegeven pijpenla, maar bij nader inzien blijkt deze zaak eigenlijk gevestigd te zijn in een overbodig geworden open spelonk tussen twee gebouwen in. Een bewonderenswaardig staaltje vernuft!

VERBORGEN PAREL

Dit oude centrum rondom de populaire straat Lipscani is de verborgen Parel van Boekarest. Het blijkt een wirwar van steegjes, overdekte corridors, pleintjes, tuinen en kelders, met achter elke hoek en gevel een nieuwe verrassing. Zo’n bonte en vooral creatieve verzameling etablissementen kom je maar zelden in de wereld tegen. Van postmoderne dance clubs met deejays in de vensterbank tot lokale bierbrouwerijen die tot proeverij

GELD EN LOKAAL PRIJSNIVEAU: 50% GOEDKOPER DAN NEDERLAND Roemenië is lid van de Europese Gemeenschap maar maakt geen onderdeel uit de van de Eurozone. Betaald wordt hier dus met de eigen valuta, de Lei, waarvan er momenteel ongeveer 4,5 in een euro gaan. Hoewel prijzen van alle producten natuurlijk variëren, is na een weekeinde Boekarest te concluderen dat alles in de stad een stuk goedkoper is dan in Nederland. Het lokale prijsniveau ligt naar schatting tenminste 50 procent onder dat van Nederland. Een halve liter bier – standaard in Boekarest – van de lokale brouwerij Ciuc kost op een ‘duur’ terras bijvoorbeeld maar 7 Lei, iets meer dan anderhalve euro. Terwijl in Rotterdam of Amsterdam een tapje van 0,25 liter zo’n 2,5 euro kost. Ook het eten in restaurants of in lokale snackbars is van een zelfde prijsniveau. Voor een fantastisch broodje giros op straat betaal je 3 euro, terwijl een soortgelijk broodje shoarma in Nederland al snel 6 euro kost. Uiteraard kun je het shoppend ook in Boekarest zo duur maken als je zelf wilt, want vlak achter het oude centrum zit de winkelstraat Calea Victoriei waar boetieks van de grote internationale modemerken gevestigd zijn, met uiteraard hun internationale prijzen. Kies je echter voor een leuk stedentripje om Boekarest in een aangenaam weekeinde te doen dan ben je ter plaatse in twee tot drie dagen minder kwijt dan wanneer je één goede avond uitgaat in een Nederlandse stad! VAKANTIE – herfst 2012

23


Los van alle ingenieuze ontwerpen is het ook gewoon gezellig, heel gezellig, in deze bizar bruisende binnenstad. Het historische hart van Boekarest is de catwalk waarop elke Roemeen zich van zijn beste kant toont. Het is één grote modeshow van zien en gezien worden, terwijl iedereen zich een weg baant door de menigte én de terrassen die elkaar praktisch overlappen. In elke andere stad in de wereld zou dit het domein zijn van toeristen, maar hier wordt de toon bepaald door de inwoners van de stad. Uiteraard lopen hier ook buitenlandse bezoekers, maar waar je in Amsterdam in het centrum door de vele toeristen nauwelijks meer Nederlands hoort, is hier toch voor 90 procent Roemeens te beluisteren.

SALARIS EN FOOI

,,Maar we hebben hier wel toeristen hoor, het moeten er alleen nog veel meer worden’’, vertelt de eerdergenoemde kelner Adi op het terras van Storage Room. ,,Internationale toeristen moeten echter wel weten dat dit ook een kant is van Boekarest en dat tonen we mijns inziens nog te weinig op de reismarkt. Overigens moet we ook niet vergeten dat dit hele gebied pas een jaar of vier, vijf geleden op deze manier is opgetuigd. Voor die tijd was er niets en werd je hier nog van je sokken gereden door auto’s en motoren die deze straatjes als sluiproutes door het centrum gebruikten. We hebben dus al een enorme slag gemaakt, nu moeten we alleen de buitenwereld dit nieuwe gezicht van Boekarest nog tonen. Wij denken namelijk met dit oude centrum echt te kunnen wedijveren met alle grote internationale steden die wel miljoenen toeristen trekken. Zeker de mensen die hier allemaal werken, hopen echt dat dit gaat gebeuren, want dat zou geweldig zijn voor de economie en natuurlijk ook voor mijn salaris en fooi’’, lacht hij tenslotte met een knipoog terwijl hij een halve liter bier voor nog geen twee euro op tafel zet. Kom daar maar eens om in Amsterdam, London of Parijs, dus met die fooi zat het ook wel goed…

REISINFORMATIE

BIZAR BRUISEND BOEKAREST

Kijk voor alle denkbare toeristische informatie voer Roemenië in het algemeen en Boekarest in het bijzonder op de website van het nationale Roemeense verkeersbureau: www.romania.travel. Voor vakanties of stedenreizen naar Boekarest kun je vaak alleen terecht bij kleine specialisten want bij de grote reisorganisaties ontbreekt de stad meestal in brochures en op websites. Eén van die specialisten is Eurocult-Lito Reizen, dat naast stedentrips ook vakanties biedt naar bijvoorbeeld de Zwarte Zee of Transsylvanië, de beroemde streek van Dracula. Alles zelf regelen kan uiteraard ook. Vliegtickets zijn boekbaar bij de Roemeense luchtvaartmaatschappij TAROM, die dagelijks van Amsterdam naar Boekarest vliegt. Tickets zijn op de website www.tarom.ro zeer voordelig verkrijgbaar, al biedt Eurocult-Lito Reizen vaak nog scherpere tarieven vanwege de goede samenwerking met TAROM. Kijk dus altijd ook op www.eurocult-lito.nl of bel met deze reisorganisatie uit Utrecht: 030-2439634. VAKANTIE – herfst 2012

25


AKG K495 Oh, wat een genot zeg. Laat dat jengelende kind van 1,5 maar blèren in die stoel naast je. Geen centje pijn, af en toe braaf lachen dat mama totaal niet gegeneerd hoeft te wezen. Jij geniet lekker van de soundtracks van Look Who’s Talking en Three Men And A Baby. Oké, dat is misschien een slecht voorbeeld. Het gaat er dus om dat de K495 noise cancelling heeft en dat je geen last hebt van je omgeving. Als de batterij leeg is, dan werkt-ie gewoon zonder de geluidsonderdrukking. Mocht die kleine dan nog aan het huilen zijn, zet je de muziek iets harder. nl.akg.com Adviesprijs € 349,-

HEBBEN voor op reis

SAMSUNG GALAXY TAB 2 Carice van Houten is er terecht trots op, want het is een geweldige tablet. In de nationale reclamecampagne koestert de grootste Nederlandse filmster van dit moment haar gadget alsof haar nieuwste, nog niet uitgebrachte film alleen op dit apparaat in de beste beeldkwaliteit bekeken kan worden. En gelijk heeft ze, want de Tab 2 van Samsung blijkt een wonderkind. Met slechts 538 gram zo licht als een veertje en dankzij het besturingssysteem Android 4 zo lichtvoetig als een ballerina. Met andere woorden: razendsnel switchen tussen apps en websites zodat je tijd overhoudt om de laatste film van Carice er vandaag ook nog op te kunnen bekijken. www.samsung.nl Prijs vanaf €399.-

NINTENDO 3DS XL Je kind heeft gelijk. Wat Wesley of Saskia nodig heeft, is een Nintendo 3DS XL. Doe het, geef die tweehonderd euro lachend aan die vrolijke verkoper. Wat zul jij tot rust komen op vakantie. Even helemaal geen gezeur aan je hoofd of verplicht bommetjes maken in het zwembad van jullie all-inclusive hotel in Alanya. Een scherm dat 90 procent groter is dan die van de vorige 3DS. Ze kunnen er ook oude DS-spelletjes op spelen. Zorg wel dat Wes en Sas er allebei eentje hebben, anders gelden bovenstaande beloften niet. www.nintendo.nl Adviesprijs € 199,99

VAKANTIE – herfst 2012

27


Advertenties Advertenties

24-09-2008 24-09-2008

14:22 14:22

Pagina 2 Pagina 2

WIJ ZIJN U GRAAG VAN DIENST! WIJ WIJ ZIJN ZIJN U U GRAAG GRAAG VAN VAN DIENST! DIENST! WISSELEN VREEMDE VALUTA WISSELEN VREEMDE VALUTA WISSELEN VREEMDE VALUTA GELD VERSTUREN EN ONTVANGEN GELD VERSTUREN EN ONTVANGEN GELD VERSTUREN EN ONTVANGEN CONTANT UW REKENING BETALEN CONTANT UW REKENING BETALEN CONTANT UW REKENING BETALEN TELEFOONKAARTEN TELEFOONKAARTEN TELEFOONKAARTEN GELDOPNAME MET PIN EN DE MEESTE CREDIT CARDSMET PIN EN DE MEESTE GELDOPNAME GELDOPNAME CREDIT CARDSMET PIN EN DE MEESTE CREDIT CARDS AUTO EXPORT SERVICE AUTO EXPORT SERVICE AUTO EXPORT SERVICE

WWW.GWKTRAVELEX.NL WWW.GWKTRAVELEX.NL WWW.GWKTRAVELEX.NL


GERBER SUSPENSION MULTI-PLIER 12 in 1. Tel je mee? Een tang, kniptang, zaag, blikopener, schaar, messen, schroevendraaiers. Ach weet je, laat ook maar. We waren al klaar met luisteren na ‘blikopener’. Bovendien staat het knullig als je al dit moois laat zien aan je buurman, dat-ie vraagt om een vuurtje en dat je dan naar binnen moet om een aansteker te regelen. www.gerbergear.com Adviesprijs € 50,-

HEBBEN voor op reis OLYMPUS TOUGH TG-620 Je kunt erop staan, je kunt ‘m in het water gooien, je kunt ‘m in de vriezer doen en laat ‘m vooral uit je handen kletteren van anderhalve meter hoogte. Maar vergeet in de tussentijd geen foto’s te maken. Anders krijgen wij weer de schuld dat je thuis komt met verhalen over hoe stevig je camera wel niet is, zónder bewijsmateriaal! www.olympus.nl Adviesprijs €249,99

PACK-AWAY KETTLE Gelachen joh, gisteravond in die Zwitserse campingdisco met dat stel uit Gorinchem. Zo meteen spant het erom wie er als eerste uit de tent komt en of diegene een beetje toonbaar is. Gelukkig klok jij je aspirine weg met een kopje rooibosthee. Paste die waterkoker dan nog in de bagage? Jaahaa! Hij is helemaal inklapbaar. Wat zullen ze in Gorinchem wel niet denken van jouw uithoudingsvermogen. www.firebox.com Adviesprijs € 38,19

FIELDCANDY LEOPARD Wat er precies gebeurt als je met deze tent in de jungle gaat staan, weten we niet. Degene die dat voor VAKANTIE ging testen, is nooit terug gekomen. Op een festival of camping in de Champagne-streek staat-ie echter énig. Hij is wat aan de prijs, maar dan word je ook elke ochtend wakker gezongen in slecht Engels op een melodie die in de verte iets weg heeft van Eye of the Tiger. Nou maar hopen dat de plaatselijke boulangerie ook tijgerbolletjes heeft. www.fieldcandy.com Adviesprijs € 631,80 VAKANTIE – herfst 2012

29


Langs zoutkraters en satijnen stranden met Stanley en Jamilson Zuchtend en steunend ploetert de landrover zich door het ruige maanlandschap. Volgens de officiĂŤle wegenkaart is dit een doorgaande weg, maar het door vulkanische rotsen, zand en heel veel aangespoeld koraal bestrate pad, verdient die naam niet. Het is niet eens een spoor en je komt er dan ook nauwelijks door, tenzij je beschikt over een vierwiel aangedreven terreinmonster met Stanley achter het stuur en Jamilson als drukwijzende navigator naast hem. Dit zou zo maar de route van een zware rally kunnen zijn, maar het is slechts een ritje naar het oogverblindende strand van Santa Monica. Praia de Santa Monica op ilha de Boa Vista in Cabo Verde wel te verstaan.

VAKANTIE – herfst 2012

31


De vliegtuigen van transavia.com vanuit Amsterdam landen op Sal, het meest toeristisch ontwikkelde eiland van Cabo Verde. Maar ook de andere eilanden zijn een bezoekje waard en worden onderling verbonden door veerboten en kleine, goedkope vliegtuigjes. Zo ben je dus zo op het eerdergenoemde Boa Vista en dat eiland is op het eerste gezicht leeg, wild en woest en heeft de kleur van oude roest. Het is een vulkanische rots in de branding van de Atlantische Oceaan, zo’n 500 kilometer ten westen van Afrika. Voorheen was Boa Vista een wat vergeten eiland waar je zo snel mogelijk na je geboorte vandaan wilde. Veel meer dan 5000 mensen wonen er dan ook niet, verspreid over die paar gehuchten die je nog net de benaming nederzetting kan geven. Maar tijden veranderen. Sinds de grote hotelketens de fluweelzachte, bijna satijnen zandstranden aan de oost- en zuidkust in het vizier kregen, gaat het snel. Er staan inmiddels een paar overweldigende resorts en praktisch elke inwoner met iets meer dan twee linkerhanden is er direct of indirect aan de slag in het toerisme. Zo ook de praatgrage Stanley en Jamilson die zelf nota bene afkomstig zijn van andere Kaapverdische Eilanden. Ze staan er zelf ook van te kijken, want een paar jaar geleden hadden ze voor geen goud hun geliefde eilanden San Santonio en Sao Vincente verruild voor die ‘pukkel 32 VAKANTIE – herfst 2012

verderop’. Maar het kan verkeren, weten ze zelf ook. Ze doen dagelijks een eilandexcursie met toeristen, maar genieten zelf nog het meest van het crossen met die jeep over de onbegaande paden. Wel een beetje jammer vinden ze het dat er ’s avonds buiten de hotels op Boa Vista nog niet al te veel vertier is. ,,Maar dat gaat nog wel goed komen als jij een beetje een leuk stuk schrijft over het eiland. Dan weet ik zeker dat er nog veel meer mensen hier naar toe komen; bij voorkeur natuurlijk mooie blonde vrouwen’’, lacht de geboren womanizer Stanley zijn parelwitte tanden bloot. ,,Maar zonder dollen: dit is een prachtig ruig eiland met schitterende stranden, dus als je lekker wilt genieten ben je op Boa Vista aan het juiste adres. Wil je iets meer vermaak dan moet je naar Sal. Dat doen wij ook regelmatig in het weekeinde. Pakken we gewoon de boot of het vliegtuig: je bent er zo.” En daar hebben ze gelijk in, want na nog geen kwartier staat het vliegtuigje alweer aan de op Sal eveneens roestbruinen grond. De avond valt al en goed en wel weg van het vliegveld lijkt dit eiland nog minder leven te herbergen dan Boa Vista en zelfs kleiner te zijn; vanaf de weg is aan beide kanten de kust te zien. Maar schijnt bedriegt en het tegendeel wordt even later bewezen als in de verte de lichtjes van Santa Maria verschijnen. Rechts die van enkele tussen palmen verscholen


hotelpaleizen en links de straatverlichting van het charmante Santa Maria dat net zo snel groeit als het toerisme ter plaatse. De sfeer in Santa Maria is ontspannen, authentiek én een tikkeltje bizar vanwege die vreemde mengeling van culturen en invloeden. Het is kleurrijk Afrika gecombineerd met die relaxte achteloosheid van het Caraïben, terwijl de gemiddelde local toch bovenal een trotse Cabo is en dat gekleed als kruising tussen Bob Marley en een gemiddelde Amerikaanse gangsterrapper, stoer uitdraagt zodra hij de deur uitgaat. Maar maak een praatje en je hoort ze dromen van Brazilië. Dat blijkt het beloofde land vanwege historische band, relatief ‘korte’ afstand, dezelfde taal en het gedeelde gevoel voor muzikaal ritme dat ook op de Kaapverdische Eilanden in de heupen zit. Santa Maria swingt dan ook ’s avonds in die ene straat, genaamd Rua Principal, waar alle leuke restaurants, bars en discotheekjes zijn te vinden. Wel komt het pas laat op gang, want de locals moeten na een zware dag op het strand natuurlijk in de vooravond eerst even een dutje doen voor de nacht wacht. Ook zonder het uitgaansvertier is Santa Maria de moeite waard, zo blijkt gedurende de dag. Het dorp beschikt over een schitterend breed zandstrand met een gezellige pier en zowel luxe als krakkemikkige maar bijzonder charmante strandtenten.

De eerdergenoemde uitgaansstraat is overdag een gezellig slentergebied waar je als voetganger heel af en toe even opzij moet springen voor een sporadisch passerende auto, terwijl je op zoek bent naar een aardig souvenir. Die zijn vooral te krijgen in de vele bontgeschilderde winkels die een lust voor het oog zijn, gevestigd in koloniale pandjes. Prettige bijkomstigheid is dat de vele rastaverkopers niet of nauwelijks opdringerig zijn, al spreken ze je natuurlijk wel aan om binnen een kijkje te komen: ‘Hello my friend, where you from? Come take look.’ Santa Maria is stressvrij gezellig en is zeker geen toeristenvalkuil. Het is een aangename omgeving om weer een prachtige vakantiedag aan het strand af te sluiten. De namiddag is ook het beste moment om er een kijkje te nemen; overdag zijn veel winkeltjes dicht en zijn er niet veel mensen in de stad, vanwege de warmte. Als de zon echter zakt, komt het leven op gang en wordt het al snel weer gezellig op straat of strand. Ga dan lekker bij de ijssalon zitten met uitzicht op de pier en een stevige pot voetbal in het zand. Meedoen kan ook, maar weet wel dat de jonge goden buffelen als profs en een stevige schop niet schuwen. Toch blijft de sfeer ondanks een sporadische scheldkanonnade superrelaxed en is er na elk doelpunt een pauze om het verloren vocht aan te vullen met een ijskoud biertje. Is er een beter manier om van de zonsondergang te genieten?

VAKANTIE – herfst 2012

33


Authentiek alternatief voor de Canarische Eilanden Het is misschien even wennen aan de Kaapverdische Eilanden als je het vliegtuig uitkomt, maar als je binnen enkele minuten na de paspoortcontrole op een verpletterend breed zandstrand ligt, is die eerste indruk van dat woeste maanlandschap snel naar de achtergrond verdreven. Sterker nog, dan biedt de ruige, roestbruine schoonheid in combinatie met een ongerepte kustlijn en de soms wat desolate dorpjes, juist de pure karakteristieke charme van een onverwacht mooie vakantiebestemming. Geen gek idee dus, van transavia.com om deze winter te gaan vliegen op dit authentieke en zonzekere alternatief voor de noordelijker gelegen Canarische Eilanden. Het eiland Sal waarop gevlogen gaat worden is een typische vulkanische oprisping in de Atlantische Oceaan. Het binnenland van het kleine eiland ziet er grillig en ongerept uit. Er lijkt geen leven mogelijk te zijn tussen de rotsen, grind en zoutkristallen op zouteiland Sal, totdat lichtjes in de verte het tegendeel bewijzen. In Cabo Verde was tot een paar jaar geleden geen droog brood te verdienen; reden dat veel van de Portugees sprekende inwoners naar Europa zijn gegaan. Naar Portugal, maar veel ook naar Nederland. Naar Rotterdam om precies te zijn, de stad die met 20.000 Kaapverdianen de grootste Kaapverdische gemeenschap huisvest buiten de archipel zelf. Medelanders die natuurlijk ook allemaal wel een keer naar huis willen om vrienden of familie op te zoeken en die dus ook tot de ideale doelgroep horen van de luchtvaartmaatschappij die de tickets op sommige data al voor minder dan 300 euro aanbiedt. En dat is bijzonder voordelig voor een vlucht van pakweg 6 uur. Dankzij het toerisme lijkt aan de uitstroom echter een eind te komen en zou dit wel eens een immigratieland kunnen worden. En dan niet alleen voor rijke westerlingen die hier voor weinig een schitterend vakantiehuis kunnen aanschaffen, maar ook voor mensen uit alle windstreken, op zoek naar geluk en vooral werk. Als het toerisme zich namelijk zo stormachtig blijft ontwikkelen hebben de in totaal 500.000 Kaapverdianen binnenkort flink wat hulp nodig. Neem alleen het vrijwel verlaten eiland Boa Vista – ten zuiden van Sal – waar nog geen 5000 mensen wonen. Daar zijn door verschillende hotelketens niet lang geleden een aantal enorme hotels gebouwd die nu al aan de halve bevolking van het eiland werk verschaffen. En er wordt stug doorgebouwd op verschillende eilanden met als toppunt een 4000 bedden tellend 5 sterren resort aan het nu nog ongerepte Praia de Santa Monica. Die bedden moeten allemaal worden opgemaakt en de mensen die er in slapen moeten bovendien worden vermaakt. Een kleine volksverhuizing vanuit de dichter bevolkte eilanden als Sao Vincente, Sao Tiago en Santo Antao is inmiddels op gang gekomen, maar het zal niet genoeg zijn, zeker niet nu ook die eilanden toeristisch tot ontwikkeling VAKANTIE – herfst 2012

35


*prijzen zijn p.p. – enkele reis – inclusief belastingen en toeslagen – wijzigingen voorbehouden

het regent hier de hele dag.... kokosnoten! :-) posted by julia - 4 minutes ago

ë i d r e v p a a k vanaf

195

*


komen dankzij de vele vakantiegangers die hier tijdens rondreizen op visite gaan. Uiteindelijk bleek de ‘ontdekking’ van Cabo Verde natuurlijk slechts een kwestie van tijd, al heeft het uiteindelijk nog lang geduurd. De archipel voor de kust van het Afrikaanse Senegal is een exotisch alternatief voor de Canarische Eilanden, die twee uur vliegen noordelijker liggen. Bovendien is het jaarrond heerlijk weer op de eilanden waar de temperatuur continue rond de dertig graden schommelt. In combinatie met een altijd waaiend zeebriesje is dat goed uit te houden als je weet dat de regen thuis allang niet meer zachtjes tegen het keukenraam klettert. Daarbij komt ook nog eens het nog altijd aantrekkelijke lokale prijsniveau. Op deze relatief jonge toeristische bestemming zijn een hapje en een drankje nog heel goed betaalbaar. Al zal dat in de toekomst wel gaan veranderen zo blijkt uit de praktijk. Zo kost op de nieuwste toeristische parel Boa Vista vrijwel elk drankje standaard omgerekend een euro, terwijl je in de bars en restaurants van Santa Maria op Sal dat al langer op de toeristische kaart staat vrijwel overal twee euro aftikt. Als je daar tenminste wat gaat drinken, want de meeste mensen blijven vooral lekker genieten in het hotel. De all inclusive formule is op de Kaapverdische Eilanden namelijk dominant en – het moet gezegd – luxueus en zeer goed verzorgd.

DRIJVEN ALS IN DE DODE ZEE

Tijdens een verblijf op één van de Kaapverdische Eilanden is een eilandexcursie zeker aan te raden. Deze uitstapjes komen op de mooiste en meest ongerepte stranden en bieden een bijzonder inkijkje in het lokale leven op deze grillige, maar prachtige archipel. Hoogtepunt van de tour over Sal is het bezoek aan de vulkaankrater waar het zout gewonnen wordt waaraan het eiland zijn naam te danken heeft. In de krater zijn diverse bassins in verschillende kleuren wit te vinden waar de zoutkristallen voor het oprapen liggen Ook heel bijzonder is de mogelijkheid om een duik te nemen in één van de bassins en dat blijkt vergelijkbaar met een stukje zwemmen in de Dode Zee. Ook hier blijf je dus drijven door het enorm hoge zoutpercentage in het water en dat is een ongeëvenaarde ervaring!

DUIKEN EN WATERSPORT

De wateren rondom de Kaapverdische Eilanden worden internationaal maar weinig genoemd als schitterende duiklocaties, maar dat komt vast omdat er nog maar weinig mensen daadwerkelijk zijn wezen duiken. De ervaring leert namelijk dat het hier wel degelijk zeer goed te doen is, al was het maar vanwege het enorme zicht en de heerlijke temperatuur van het oceaanwater. Zelfs in de winter is het water vaak nog meer dan 25 graden en het zicht strekt zich uit tot wel 30 meter, afhankelijk uiteraard van de weersomstandigheden. Kijk voor meer informatie over duiken op de Kaapverdische Eilanden maar eens op de website van duikschool Manta Diving dat gevestigd is in Santa Maria op Sal: www.mantadivingcenter.cv. Daar is alles te vinden over duiklocaties, wrakken en alle soorten vissen die je rondom de eilanden onder water tegen kan komen. De duikschool hanteert bijzonder vriendelijke prijzen in vergelijking met populaire duikbestemmingen. Een duik, inclusief complete uitrusting en boottocht, kost bijvoorbeeld maar 36 euro. Ook kun je hier uiteraard in een dag of vier je PADI brevet halen en dat kost maar 225 euro inclusief twee duiken in zee. Verder zijn de eilanden gemaakt voor alle andere soorten watersport en kun je hier natuurlijk ook (leren) kitesurfen.

REISINFORMATIE

Vanaf eind oktober vliegt transavia.com twee keer per week van Amsterdam naar Sal op de Kaapverdische Eilanden. Retourtickets zijn op sommige vertrekdata al boekbaar voor minder dan 300 euro en dat is erg voordelig voor een vlucht van meer dan zes uur! Wie ook een bezoek wil brengen aan één of meer van de negen andere eilanden moet vanaf Sal doorvliegen, bijvoorbeeld naar de dichter bevolkte eilanden Santo Antao of Sao Vicente. Daar is het dan wel weer mogelijk om een veerboot of een fastferry te nemen naar de eilanden uit de zuidelijke groep, zoals Fogo en Brava. Voor vliegtickets die op Sal als buskaartjes verkocht worden kun je simpelweg op de luchthaven terecht. Kijk voor vluchttijden alvast op de volgende webpagina: http://www.caboverde.com/ pages/615813.htm . Meer informatie over veerdiensten is te vinden op de websites van twee rederijen die tussen de eilanden varen: www.bela-vista.net en www.cvfastferry.com VAKANTIE – herfst 2012

37


Sta nooit met lege handen; neem altijd buitenlands geld mee! De wereld wordt steeds kleiner en de euro lijkt overal. Toch is dat niet waar; er zijn nog veel landen - ook in Europa - waar de euro niet gebruikt wordt. Een bekend vakantieland als Turkije bijvoorbeeld, maar ook een populaire stedenreisbestemming als Londen in Engeland heeft nog steeds de eigen munteenheid en de horeca en winkels daar accepteren lang niet altijd de euro als betaalmiddel. Dan is het dus erg handig om ter plaatse de lokale munt al in uw portemonnee te hebben, al was het maar om een kopje koffie te kunnen kopen op de luchthaven.

Het is kortom altijd verstandig om voor vertrek buitenlands geld aan te schaffen in de lokale munteenheid, ook al hebben Nederlanders tegenwoordig een bijna blind vertrouwen in ‘plastic’: credit cards en pinpassen die normaliter wereldwijd in geldautomaten werken. Maar wat als die ene geldautomaat precies tijdens uw verblijf buiten werking is of de hotelreceptionist heeft dankzij een slechte internetverbinding geen bereik om uw credit card te autoriseren? U zult niet de eerste reiziger zijn die er mee geconfronteerd en voorlopig zeker ook nog niet de laatste.

38 VAKANTIE – herfst 2012


Advertorial

Geld wisselen was nog nooit zo makkelijk

Om te voorkomen dat u letterlijk en figuurlijk met lege handen staat is het dus raadzaam om voor vertrek buitenlands geld te kopen bij één van de filialen van GWK Travelex. De meest gangbare valuta zijn daar op voorraad of kunnen binnen enkele dagen geleverd worden. Online bestellen kan ook heel gemakkelijk via de website www.gwktravelex.nl. Binnen enkele dagen ligt het dan voor u klaar op een filiaal naar keuze of u haalt uw buitenlandse geld simpelweg vlak voor vertrek op aan de balie van GWK Travelex op Rotterdam The Hague Airport. Makkelijker kan het niet. Wilt u echter ook op ‘plastic’ vertrouwen, schaf dan nog het Cash Passport aan. Dat is een prepaid betaalpas met alle voordelen van een credit card, maar zonder de nadelen. U zet geld op de pas en kunt dat vervolgens in het buitenland pinnen of u betaalt met deze officiële Mastercard de hotelrekening of huurauto. Het grote voordeel van deze kaart is dat deze volledig losstaat van uw persoonlijke betaalmiddelen en bankrekeningen op naam. Met het Cash Passport sluit u zodoende alle financiële risico’s uit: u geeft niet meer uit dan het budget op de kaart en het bedrag op deze goed beveiligde kaart is bovendien verzekerd! Ga dus snel naar www.gwktravelex.nl en bestel uw buitenlandse vakantiegeld vandaag nog of lees meer over het Cash Passport.

VAKANTIE – herfst 2012

39


Dankzij Asterix en Obelix weet iedereen het: Rare jongens, die Romeinen. In werkelijkheid vallen ze echter best mee. Romeinen, zoals de stadsbewoners van Rome officieel nog altijd heten, zijn vriendelijk en behulpzaam, eigenschappen die je niet meteen verwacht bij bewoners van een grote toeristische stad. Als ze al raar zijn, dan is het omdat ze zo intensief van de goede dingen van het leven genieten. Iets waar wij misschien wel iets van kunnen leren. Probeer het maar eens en doe het beste van Rome in drie dagen, al kun je natuurlijk ook veel langer in de Eeuwige Stad blijven!

VAKANTIE – herfst 2012

41


Dag 1 De meeste vluchten landen ‘s ochtends op Leonardo da Vinci Airport, ook wel bekend als Fiumicino. De trein brengt je vervolgens binnen de kortste keren naar het centrale punt van Rome, het treinstation Termini. Zet je bagage in je hotel, pak metro A en stap uit op halte Spagna. Loop de beroemde Spaanse Trappen af en neem beneden een verfrissende slok uit de fontein. De fonteinen van Rome worden - al eeuwenlang - gevoed door bronnen hoog in de bergen. Het is dus letterlijk bronwater: helderder en frisser dan dit bestaat niet. In Rome hoef je dus geen veel te dure flesjes bronwater in toeristenwinkels te kopen, waardoor je euro’s overhoudt. Die zul je namelijk nodig hebben voor het winkeltripje dat aan de voet van de Spaanse Trappen begint, in de Via dei Condotti en de Via Borgognona. Als er één ding is dat die rare Romeinen namelijk niet doen, dan is het slecht gekleed over straat gaan. Sandalen met witte sokken en mouwloze hemdjes? Ze gaan nog liever dood dan dat ze daar in gevonden worden. Als je al smakeloze kleding meegenomen had, dan is dit het punt waarop je die écht moet dumpen. In de Via dei Condotti zitten behalve de bekende Italiaanse merken ook echte vaklui, zoals een schoenmaker die levert aan het Vaticaan. Pure Italiaanse kwaliteit, met navenant prijskaartje: een paar herenschoenen beginnen vanaf vijfhonderd euro. Niet duur als je bedenkt dat ze minstens twintig jaar meegaan. Maar de belangrijkste accessoire (zonder welke je in Rome echt niet serieus wordt genomen) is natuurlijk de zonnebril. Koop een echte merknaam in de winkel, of zoek een namaak bij een straatverkoper. Hoe opzichtiger het merk is, des te beter. En of de zon nu schijnt of niet, je draagt hem altijd!

En of de zon schijnt of niet, die zonnebril draag je altijd! Nu je een beetje gekleed bent, ben je klaar voor dat andere beroemde waterspektakel, de Trevi-fontein. Deze fontein, één en al beelden en water, neemt zowat het hele pleintje in beslag waar hij staat. De Trevi-fontein werd beroemd gemaakt door een scène uit de film La Dolce Vita uit 1960, waarin de blonde Zweedse actrice Anita Ekberg door het water krioelt. De scene is de oerversie van blonde-vrouw-in-natshirt, en is sindsdien honderden keren gekopieerd. Overigens kan het dit najaar zo zijn dat de fontein tijdelijk aan het oog onttrokken is, want er staat een grootse renovatie op het programma. Afkoeling nodig? Om de hoek van de fontein vind je Il Gelato di San Crispino. Volgens de Romeinen is dit de beste ijszaak van de stad. Wil je zelf een mening vormen, neem dan ook een gelato bij Giolitti, aan de overkant van de Via Corso. Likkend aan je tweede ijsje bereik je het Pantheon, je eerste kennismaking met de oude Romeinen. Deze antieke tempel is nog volledig intact, dankzij het feit dat het bouwwerk al snel tot kerk werd ingewijd. Als je naar binnen loopt, word je oog meteen naar boven getrokken. Daar in de koepel zit een rond gat, waar volgens de Romeinen hun goden naar binnen en buiten konden. Sluit de dag af op het Piazza Navona, het ovale plein ten westen van het Pantheon. In de antieke tijd was dit een zogenoemd hippodroom, een paardenracebaan. Paardenraces waren voor de oude Romeinen wat voetbal nu voor ons is, compleet met teamkleuren, vedettes en hooligans die rond de wedstrijden met elkaar op de vuist gingen. Rare jongens, inderdaad, maar de pizza’s die je op en rond Piazza Navona kan krijgen, zijn er niet minder lekker om.

VAKANTIE – herfst 2012

43


Dag 2

Een paar jaar geleden werd het uitgeroepen tot één van de zeven Nieuwe Wereldwonderen. Geen bezoek aan Rome is ook compleet zonder dat je het hebt gezien: het Colosseum (halte Colosseo met Metro A). En ook al wemelt het er van de toeristen, ze vallen allemaal weg tegenover dit gigantische bouwwerk, dat 50.000 toeschouwers kon herbergen. Er werden enorme shows gehouden. Soms werd de arena onder water gezet, zodat er zeeslagen konden worden nagespeeld. En er werd natuurlijk veel bloed vergoten: duizenden christenen, misdadigers, lastige slaven en exotische dieren vonden er de dood. In tegenstelling tot wat je wel in films ziet, brachten professionele gladiatoren het er meestal wel levend vanaf. Door hun opleiding, onderhoud en materiaal waren ze namelijk veel te duur om dood te laten gaan.

Het aangrenzende Forum Romanum was het economische, politieke en religieuze centrum van het oude Rome. Hier kwam het Senaat bijeen, werd gehandeld en zaken gedaan. Elke heerser liet er een gebouw achter, het één nog groter dan het ander. Het geheel is daarom een opeenstapeling van tempels, triomfbogen, marktplaatsen en warenhuizen. Boven het forum rijst de Palatijnse heuvel uit. In deze rustige, groene oase heb je aan alle kanten uitzicht over de hectische stad en het toeterende verkeer. Geen wonder dat de Romeinse keizers de Palatijn uitkozen voor hun optrekjes.


Dag 3

Na al dit historische geweld ben je op de laatste dag waarschijnlijk wel toe aan wat vertier. Paardenraces zul je in Rome niet meer vinden; daarvoor in de plaats zijn de Romeinen nu verslaafd aan voetbal. De populairste squadra is de Giallorossi , de ‘geelroden’ van AS Roma. De tegenhanger, Lazio Roma, zeker net zo bekend in Nederland onder meer omdat Jaap Stam en Aron Winter ooit het lichtblauw droegen. Beide ploegen spelen in het Stadio Olimpico, 82.000 stoeltjes en net buiten de stad gelegen (bereikbaar met bussen vanuit Termini). Meestal kan je voor de wedstrijd eenvoudig tickets kopen aan de balie. Vaak ook verkopen fans met een seizoenskaart hun zitplaatsen voor een zacht prijsje als ze zelf niet kunnen gaan.

Wil je een wat lager tempo? Scharrel wat lekkere Italiaanse delicatessen bij elkaar, gooi ze in je knapzak en slenter naar het prachtige park van Villa Borghese (Metro A, halte Flaminio Piazza del Popolo). Tussen de enorme olijfbomen en fonteinen zoekt jong en oud Rome rust. De Galleria Borghese is ook een must: in dit museum kan je onder meer de David van beeldhouwer Bernini bewonderen. Of probeer op een terrasje op het Piazza del Popolo een andere Romeinse klassieker: limoncello, sterke drank op basis van citroen. Piazza del Popolo is een knooppunt van Rome, waar je allerlei figuren tegenkomt: priesters, jongeren op scooters en gesjeesde zakenlui. Nippend aan je drankje kan je maar tot één conclusie komen: ze mogen dan raar zijn, maar gek zijn die Romeinen zeker niet.

REISINFORMATIE Een bezoek aan Rome is aan te raden in de herfst, als de hitte voorbij en de stad wat levendiger is. ‘s Zomers verkassen de meeste Romeinen namelijk naar de kust. Heb je langer dan drie dagen? Geen nood, Rome heeft genoeg om je weken zoet te houden. Zo ben je wel een dag kwijt in Vaticaanstad, waar je de St. Pieter en de Sixtijnse Kapel kan bewonderen, of de cryptes in kan duiken waar alle Pausen begraven liggen. Of neem de

trein naar Ostia. Deze Romeinse havenplaats is bijna perfect bewaard gebleven en kan de vergelijking met Pompeï makkelijk doorstaan. Transavia vliegt onder meer vanaf Rotterdam The Hague Airport vijf keer per week op de Italiaanse hoofdstad. Dankzij de vele vluchten zijn de tickets scherp geprijsd en kun je bovendien helemaal zelf bepalen hoe lang of hoe kort je stedenreisje naar Rome gaat duren. Boek dus gewoon een ticket en reserveer meteen een hotelletje, ook gewoon op de website www.transavia.com VAKANTIE – herfst 2012

45


46 VAKANTIE – herfst 2012


Zet dataroaming altijd uit in het buitenland!

Gratis en voor niets voor altijd verbonden Het blijft toch even slikken als je terugkomt van een heerlijke vakantie en een paar dagen later de telefoonrekening gepresenteerd krijgt. Blijk je honderden euro’s bij te moeten betalen, bovenop het vaste maandbedrag. En dat terwijl je in de veronderstelling was dat het via internet versturen van de vakantiefoto’s of het babbelen via SKYPE niets kostte. Het hotel had immers gratis WIFI. Wat ging er dan toch mis? Gratis en voor niets altijd contact onderhouden met wie dan ook in de wereld kan tegenwoordig zonder problemen als je beschikt over een slimme telefoon met de juiste applicaties. Voordat je het internet op gaat, is het echter wel verstandig om eerst alle instellingen van de SMARTPHONE te controleren en indien nodig aan te passen. Dat willen mensen nog wel eens vergeten op dat terras in Los Angeles of dat strand op de Bahama’s. Die schieten even snel een droomplaatje en sturen dat snel via WHATSAPP de wereld rond om vrienden en bekenden jaloers te maken. Of je zet die plaat snel op FACEBOOK om vervolgens online te blijven om alle afgunstige reacties met een glimlach te lezen en van extra commentaar te voorzien. Heel leuk natuurlijk, maar wel heel kostbaar als je vergeten bent om de DATAROAMING uit te zetten op je telefoon. De telefoon gebruikt dan namelijk niet de gratis WIFI internetverbinding van het hotel of de bar, maar pakt de 3G connectie van je telefoonaanbieder. En dan gaat de meter lopen, nog sneller dan in een Amsterdamse taxi. Het plagen van je vrienden via internet is dan ineens een dure grap die je het lachen snel doet vergaan. Voor telefoniebedrijven is DATAROAMING voorlopig nog één van de laatste grote geldmakers, want de klant betaalt in het buitenland per geuploade of gedownloade MB, een beetje zoals vroeger per telefoontik moest worden afgerekend. Op zich is er met deze service ook tegenwoordig nog niks mis, want je zal maar op een plek rondlopen waar geen WIFI is en je moet vanwege een noodgeval toch het internet op. Dan is het geen enkel probleem om daar even wat voor te betalen. Maar heb je geen haast en hoef je niet 24 uur per dag zeven dagen in de week online te zijn dan wil je uiteraard zo voordelig mogelijk – liefst gratis – contact kunnen opnemen met het thuisfront. En dat kan dus,mits je wat voorzorgsmaatregelen neemt.


UITZETTEN DATAROAMING

DATAROAMING op de SMARTPHONE moet dus uitgezet worden voor je überhaupt besluit het internet op te gaan in het buitenland. Hoe je dit doet, verschilt uiteraard per telefoon en merk, maar ter illustratie geeft VAKANTIE het voorbeeld op basis van de populaire iPhone van Apple. Klik om te beginnen op het startscherm van de telefoon op instellingen (figuur 1) en kies daarna voor de optie Algemeen (figuur 2). Vervolgens druk je op de knop netwerk (figuur 3) waarna je in het scherm komt waar als derde Figuur 1

Figuur 2

DATAROAMING staat. Is de knop nog gekleurd (figuur 4), dan moet je deze op het scherm aantoetsen om hem grijs te maken (figuur 5), zodat DATAROAMING is uitgeschakeld. Om helemaal zeker te zijn dat de telefoon echt helemaal niet meer via de telefoonaanbieder het internet opgaat kun je eventueel ook nog 3G op dezelfde wijze uitzetten. Als je dat doet, heb je de SMARTPHONE teruggebracht tot zijn pure essentie: een telefoon waarmee je kan bellen en gebeld kan worden, niets meer niet minder.

Figuur 3

Figuur 4

Figuur 5

AANZETTEN WIFI Wil je vervolgens wel het internet gaan gebruiken op plekken waar WIFI beschikbaar is, dan dien je te controleren of de WIFI verbinding ingeschakeld is. Dat doe je wederom via het beginscherm van je telefoon door op instellingen te drukken. Als tweede icoon bovenaan scherm 2 zie je dan WIFI staan. Als de WIFI uitgeschakeld staat, wordt dat op dit scherm meteen duidelijk gemaakt, want dan staat er UIT achter aan de regel. Toets vervolgens op de regel en schuif op het volgende scherm de knop WIFI tot dat deze weer kleurt. Indien er op dat moment WIFI punten in de buurt zijn zullen deze zich na enkele seconden in het scherm presenteren. Achter sommige namen zal een slotje staan en achter anderen niet. Druk vervolgens op één van de verbindingen waar achter het slot ontbreekt en de kans is groot dat je direct gratis een WIFI verbinding hebt en meteen aan de slag kunt.

Overigens kan het ook zo zijn dat aanbieders van gratis WIFI willen dat gebruikers zich inloggen met een naam en/ of emailadres, maar dat is de prijs die je betaalt om gratis te kunnen surfen. Dan verschijnt er dus na het kiezen van een connectie een inlogscherm waar je wat gegevens moet invullen. Ook kan het zijn dat je in het scherm met WIFI verbindingen de naam van het restaurant of de bar ziet staan waar je op dat moment zit, zij het dat er een slotje achter die naam staat. Kies dan voor die optie, want dan opent een scherm waarop een wachtwoord wordt gevraagd, dat de serveerster je waarschijnlijk meteen geeft. In 99% van de gevallen zal ze dat namelijk doen, want de internationale horeca is inmiddels wel zo verstandig om gratis internet aan te bieden aan klanten. Het wachtwoord is dus alleen een bescherming tegen gebruik door niet-klanten, die bij wijze van spreken anders buiten voor de deur de hele dag gratis gaan zitten internetten op kosten van het café. 48 VAKANTIE – herfst 2012


DOWNLOADEN APPS

Hoewel het slim is om al voor vertrek naar het buitenland alle APPS te downloaden die je de mogelijkheid geven gratis met het thuisfront te communiceren, kun je dit natuurlijk ook ter plaatse doen. Je bent immers nu gratis online en kunt dus via de APP Store (voor iPhones en iPads) of Google Play (voor telefoons en tabs die draaien op ANDROID, zoals die van bijvoorbeeld Samsung) elke APP op je mobiele communicatiemiddel installeren. Zij het dat het soms wat langer duurt dan thuis, vanwege een mogelijke snelle verbinding. Hoewel de nu volgende informatie voor veel mensen gesneden koek is,blijkt toch ook telkens weer dat nog lang

WHATSAPP

Momenteel misschien wel de meest gebruikte APP om via mobiele apparaten en WIFI gratis te communiceren is WHATSAPP, te downloaden via de APPSTORE (Apple) of GOOGLE PLAY (ANDROID), toepassingen die standaard zijn geïnstalleerd op vrijwel alle (nieuwe) smartphones die met één van beide tussen haakjes genoemde systemen werken. WHATSAPP zit echter meestal niet standaard geïnstalleerd op telefoon of tab, dus downloaden is noodzakelijk. WHATSAPP is feitelijk de pure, gratis vervanger van het smsen waar je normaliter wel voor betaalt aan de telefonieaanbieder. Vandaar dat ervaren gebruikers nauwelijks meer een sms sturen, maar uitsluitend nog gebruiken maken van deze applicatie, uiteraard tot groot verdriet van de telefonieaanbieders. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat deze applicatie niet standaard op telefoons geïnstalleerd is, want dat telefoontoestel wordt

niet iedereen goed op de hoogte is van de hoeveelheid toepassingen en hulpmiddelen die er bestaan om via het internet eenvoudig en kosteloos te communiceren met wie dan ook waar dan ook. Dat blijkt immers ook wel uit het feit dat zelfs doorgewinterde gebruikers nog wel eens een fout maken met het aan laten staan van DATAROAMING waardoor de rekening gepresenteerd krijgt. Met andere woorden: iedereen die alles weet van FACEBOOK, WHATSAPP, SKYPE en VIBER kan dit relaas overslaan. Heb je er echter nog nooit van gehoord of weet je er niet veel van, dan doe je er verstandig aan om even door te lezen.

natuurlijk vaak bij een abonnement gratis of tegen een gereduceerde prijs geleverd door de telefonieaanbieder. En die wil zijn kosten natuurlijk zo snel mogelijk terugverdienen met telefoontjes en tekstberichten en dat lukt dus niet als iedereen WHATSAPP gebruikt. Overigens werkt WHATSAPP ook gewoon via het 3G netwerk alleen betaal je dan in principe per MB of in Nederland via een (onbeperkt) internetabonnement. Maar waarom zou je dat doen als je net zo makkelijk voor een gratis verbinding kan kiezen.

SKYPE

SKYPE is een oude bekende op internet: de eerste aanbieder van gratis (beeld)bellen naar andere SKYPE gebruikers. De service werd al snel aangevuld met een CHAT functie, zodat je ook via geschreven tekst met andere gebruikers van SKYPE kunt communiceren. Vervolgens kwam SKYPE met een applicatie voor mobiele apparaten, alleen is daar door sommige telefonieaanbieders een beperking voor ingesteld. Sommige aanbieders hebben namelijk de spraak geblokkeerd, als je probeert gratis te bellen met SKYPE via het 3G netwerk. Gebruik je SKYPE echter via WIFI dan kun je wel gewoon normaal en gratis met elke medegebruiker bellen en babbelen, waar ook ter wereld. Ideaal, al worden de telefonieaanbieders hier natuurlijk niet vrolijk van omdat ze inkomsten mislopen. Maar goed,dit verhaal gaat over de mogelijkheden van gratis communiceren voor consumenten en niet over het verslechterde verdienmodel van multinationals. Die moeten simpelweg maar wat anders verzinnen om geld te verdienen, want als de techniek zo doorgaat en zij niet creatief op hun problemen inspelen zijn ze straks overbodig. Dat is de prijs die zij mogelijk moeten gaan betalen, een beetje zoals KODAK enkele jaren geleden. Deze fotogigant ging failliet omdat het bedrijf niet tijdig inzag dat het tijdperk van het fotorolletje er op zat met de komst van digitale camera’s.

VIBER

Ook is er nog VIBER, de applicatie die het eveneens mogelijk maakt om gratis te bellen (via zowel 3G als WIFI) naar andere gebruikers van de APP. VIBER begon als toepassing om alleen te bellen, inmiddels kun je met de APP natuurlijk ook tekstberichten versturen, chatten en uiteraard ook foto’s en documenten versturen. Handig ook van VIBER is dat meteen al je normale telefooncontacten die ook over VIBER beschikken, meteen in de favorietenlijst worden geïmporteerd. Al deze mensen kun je dus met één druk op de knop via VIBER direct gratis bellen!

SOCIAL MEDIA Tenslotte heb je natuurlijk ook nog de SOCIAL MEDIA zoals FACEBOOK, HYVES en TWITTER,die natuurlijk allemaal hun eigen APP voor smartphone of tabletcomputer hebben. Het handige van SOCIAL MEDIA is dat je soms met maar één bericht al jouw contacten op verschillende platforms van je wetenswaardigheden op de hoogte kan brengen. Zo kun je bijvoorbeeld TWITTER eenvoudig integreren op je FACEBOOK-pagina en zelfs op je eigen website, mocht je die hebben. Dan tik je dus aan de rand van de Victoria Watervallen in Zambia op je mobiele telefoon een bericht van 140 tekens (het maximum bij TWITTER) en plak je er een foto bij, waarna deze combinatie dus meteen op alle gelinkte online plekken terecht komt. Dan hoef je eigenlijk helemaal niet meer te bellen of te chatten met SKYPE, WHATSAPP of VIBER, want als familie, vrienden of kennissen dan je bericht nog niet gelezen hebben, dan zijn het enorme digibeten en kun je beter een brief in een fles stoppen en deze de waterval ingooien. De kans dat ze die fles aan zien spoelen op het strand van Scheveningen en je brief lezen is dan groter, dan dat ze ooit je zojuist gedeelde informatie lezen op FACEBOOK, dat eigenlijk een soort virtuele flessenpost is; het is ook gratis en het bericht is misschien maar voor één persoon of een paar mensen bestemd, maar de kans is groot dat heel veel anderen het ook lezen! VAKANTIE – herfst 2012

49


STUIF naar de

SNEEUW Lekker bruin worden lukt tegenwoordig amper meer in de Nederlandse zomer. Maar wat geeft het, dan pak je toch deze winter een kleurtje in de sneeuw elders in Europa. In de Alpen is tijdens de donkere dagen hoog in de bergen de zon bijna gegarandeerd en dus kom je na een weekje skiën of boarden op zeker gebronsd thuis. Heb je gelijk genoeg vitamine D onder de leden om fris en fruitig de laatste druilerige dagen van de Hollandse winter door te komen tot de vogeltjes weer een ei leggen. Er is deze winter in elk geval weer volop keuze aan wintersportbestemmingen die snel en voordelig met het vliegtuig bereikbaar zijn. Rotterdam The Hague Airport mag zich met tientallen vluchten per week met recht de wintersportluchthaven van Nederland noemen, maar ook vanaf Schiphol, Eindhoven en zelfs Groningen wordt er behoorlijk vaak naar de besneeuwde hellingen in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en/of Frankrijk gevlogen, met name door transavia.com. Voor de prijs hoef je het deze winter zeker niet te laten, want vliegen is komend seizoen zo goed als zeker goedkoper dan met de auto rijden. Retourtickets naar bijvoorbeeld Innsbruck zijn namelijk al verkrijgbaar vanaf slechts € 125,-. Daar ga je toch geen 12 uur voor in de file staan? Voor dat geld krijg je bovendien ook nog eens één van ’s werelds mooiste landingen als welkomstcadeau! VAKANTIE – herfst 2012

51


Klassiek Oostenrijk Voor sommige skiliefhebbers is er maar één land voor de wintersportvakantie en dat is Oostenrijk, met de pistes van Tirol als favoriet. Niet voor niets gaan daar dan ook de meeste vluchten naar de sneeuw naar toe. Transavia.com vliegt deze winter vanaf alle eerdergenoemde Nederlandse vliegvelden gemiddeld meer dan 30 keer per week naar de luchthaven van Innsbruck, schitterend gelegen tussen de bergen. Voor piloten is dit een van de mooiste plekken om te landen en op te stijgen, en als je aan het raam van het vliegtuig zit begrijp je waarom. Het vliegtuig moet hier machtig manoeuvreren te midden van enorme Alpenreuzen en uiteindelijk maak je dan tussen de bergkammen door een vloeiende afdaling naar het internationale vliegveld. Dit is met recht adembenemend mooi te noemen en een fantastisch begin van een heerlijk tijd in de sneeuw. Vanaf de luchthaven van Innsbruck zijn talloze bekende skiresorts binnen één tot twee uur bereikbaar,zoals Kitzbuhl, Ischgl of Kirchberg om er slechts een paar te noemen. De mogelijkheden zijn hier schier oneindig!

Scan de code en bekijk Salzburg

Iets minder ‘Anton aus Tirol’, maar meer goed toeven met Mozart is het in de bergen rondom het klassieke Salzburg, de geboorteplaats van ’s werelds beroemdste componist. Met als extra pluspunt dus dat je tijdens een sneeuwvakantie daar ook nog een toefje cultuur mee kunt pakken in deze prachtige stad. Verder wemelt het er in de regio van kleine en grote skigebieden, al zijn de bergen iets minder hoog dan in Tirol. Desalniettemin kun je de gekste capriolen uithalen, bijvoorbeeld op de meer dan 200 kilometer lange pistes van SaalbachHinterglemm. Ook de snowboarders komen hier prima aan hun trekken in de talloze funparks en wie zijn knieën op deproef wil stellen kan hier uiteraard ook stevig hobbelend van de buckelpiste. Transavia.com vliegt overigens alleen al vanaf Rotterdam The Hague Airport acht keer per week op Salzburg en daar komen vanaf Schiphol Eindhoven en Groningen dan nog eens samen negen vluchten per week bij!


Wintersport

47

vluchten per week naar de Oostenrijkse sneeuw!

S IT E S E E IN G o l. a t .t ir w w w .v a k a n tiuerg .i n fo w w w .s a lz b c h .a t w w w .s a a lb a


Mondain Frankrijk

die op 380 meter hoogte 200 skiërs in 4 minuten van Les Arcs naar La Plagne brengt en vice versa. Paradiski beschikt daarnaast over drie gletsjers en zelfs twee bergpieken die boven de 3000 m uitkomen: de Aiguille Rouge en de Dôme de Bellecôte. Het gebied beschikt over zo’n 20 toeristische centra, van jong en uiterst hip tot ontspannen dorpen voor de hele familie. Keuze genoeg dus qua faciliteiten, pistes en accommodaties geschikt voor elke snowboarder en skiër! En dankzij het uitgekiende vluchtschema kun je hier zowel lange als hele korte wintersportvakanties doorbrengen, want transavia.com vliegt drie keer in de week naar Grenoble: op Naast eigen pistes, biedt Grenoble ook snelle toegangswegen tot tal donderdag, zaterdag en zondag. Zelfs tussendoor een kort weekeinde van andere, vaak wereldberoemde skigebieden, zoals Les Arcs naar de stuifsneeuw behoort dus gewoon tot demogelijkheden en la Plagne. Samen vormen zij tegenwoordig Paradiski, misschien wel het mooiste aaneengesloten gebied van Dat gaat minder makkelijk als gekozen wordt voor bestemming Frankrijk. De naam zegt het al: het paradijs voor Chambèry, een stuk ten zuiden van Grenoble. Daar wordt namelijk elke wintersporter, met meer dan 400 kilometer maar twee keer per week op gevlogen (vanaf Amsterdam en pistes die onder meer met elkaar verbonden Rotterdam), met beide vluchten vertrekkend op zaterdag. Overigens worden middels de Vanoise Express, is het totaal geen straf om in deze regio een week in de sneeuw te een kabelbaan van 2 kilometer lang verblijven, want in de buurt liggen beroemde skigebieden als Les Deux

De Franse skigebieden in de Alpen zijn steeds meer in opkomst en dat is logisch, want de resorts zijn modern en mondain, voorzien van alle faciliteiten. Vlieg bijvoorbeeld vanaf Rotterdam The Hague Airport naar het sfeervolle Grenoble, dat ook wel de hoofdstad van de Alpen wordt genoemd. Grenoble zelf ligt maar op ongeveer 200 meter hoogte, maar wordt omringd door enorme bergen die de sfeer en het beeld bepalen. Alleen al in een straal van enkele tientallen kilometers zijn hier meer dan 20 verschillende skipistes te vinden, sommige op slechts een kwartiertje buiten de stad.

Scan de code en bekijk Grenoble


19

vluchten per week naar de Franse Alpen!

Alpes, Courchevel en ook Alpe de Huez, de Nederlandse berg bekend uit de Tour de France. En zelfs als je niet van lange afdalingen houdt, kun je hier jezelf uitermate goed vermaken met andere winterse activiteiten. Ga dan bijvoorbeeld schaatsen op de ijsbaan van Les Deux Alpes of rodelen in Courchevel. Je kunt hier zelfs in de botsautootjes. Op ijs wel te verstaan! Bedenk het en het kan in de unieke resorts rondom Chambèry: paragliden, sneeuwscooteren, ijsduiken of klauteren in bevroren grotten. De laatste Franse wintersportbestemming is Nice, al is dat voor veel mensen de laatste plaats waar aan gedacht wordt als er een skivakantie wordt geprikt. Ten onrechte, want op pakweg anderhalf uur rijden van de internationale luchthaven aan de Middellandse Zee ligt Isola 2000, een kleinschalig maar trendy gebied waar je tot ver in het voorjaar op de lange latten kunt staan. En dat maakt de bestemming Nice tot een unieke: na het skiën in de bus en je zit even later met blote voeten in het kraakheldere water van de Méditerranée met een goed glas wijn in de hand te genieten van de zonsondergang! En naar Isola 2000 kun je deze winter bijna net zo vaak als je wilt, want transavia.com vliegt in totaal maar liefst 14 keer per week naar Nice vanaf Rotterdam, Amsterdam en Eindhoven!

S IT E S E E IN G .f r w w w .g re n o b le i. c o m w w w .p a ra d isvke l. c o m w w w .c o u rc h eu e z .c o m w w w .a lp e d h s .c o m w w w .2 a lp e 0 .c o m w w w .i s o la 2 0 0


3 Een bezoekje aan het chique Zwitserland breng je via Genève. Vanaf Rotterdam The Hague Airport vliegt transavia.com drie keer per week op deze ‘internationale’ stad: op woensdag, zaterdag en zondag. Ook hier geldt dus weer dat je de vakantie zo lang of kort kunt maken als je zelf wilt, dankzij dit gunstige vluchtschema. Genève heeft alles in huis voor een unieke combinatiereis: stedentrip en sneeuwvakantie in één. De stad heeft prachtige bezienswaardigheden, met als toeristische topper uiteraard het schitterend gelijknamige Meer. Daarnaast huisvest Genève het Europese hoofdkwartier van de Verenigde Naties en kun je hier goed terecht voor één of ander fijn Zwitsers precisie uurwerk, want Genève is ook de hoofdstad van

vluchten per week naar Zwitserland

de horlogemakers. Een klokje hier kost wel een paar centen maar dan heb je ook wat. Zo’n horloge blijft het in elk geval goed doen als je ermee de sneeuw ingaat en dat kan ook erg goed rondom deze statige stad. In een straal van een goede honderd kilometer heb je zo’n 175 fantastische wintersportgebieden voor het uitzoeken. In zowel Zwitserland als Frankrijk, dat hier letterlijk naast de deur ligt. Ga bijvoorbeeld naar Chamonix dat zichzelf profileert met de Mont Blanc, de hoogste berg van Europa. Daarnaast heb je hier in het Grand Massif de keuze uit tal van andere, kleine dorpen en skigebieden die samen meer dan 250 kilometer piste sneeuwzeker houden. Het Grand Massif biedt voor elk wat wils: met naast alle soorten afdalingen ook diverse fun parks en cool zones voor snowboarders en andere waaghalzen op lange latten.

Chique Zwitserland

S IT E S E E IN G .c o m s s if w w w .g ra n d -moau ri s m e .c h w w w .g e n e v em-to n ix .c o m w w w .c h a Scan de code en bekijk Genève


Skidorado Duitsland 1 Ook vliegveld Friedrichshafen in het zuiden van Duitsland biedt snelle entree naar de sneeuw in de noordelijke Alpen. Friedrichshafen is een klein stadje aan de prachtige Bodensee, maar hoe mooi dit meer ook is, de meeste mensen vliegen in de winter toch op Friedrichshafen om direct door te gaan naar de bergen iets verderop. En die kunnen in zowel Duitsland, Oostenrijk als Zwitserland liggen, want Friedrichshafen ligt praktisch op een drielandenpunt. Kies je bewust voor een sneeuwvakantie in Duitsland dan ligt bijvoorbeeld Oberstdorf voor de hand. Het stadje is als onderdeel van de Vier Schansen Toernee wereldberoemd geworden van het skispringen en alleen een blik werpen op de gigantische schans maakt Oberstorf al de moeite waard. Al hebben ze hier uiteraard ook een goed geoutilleerd en goedgeorganiseerd skigebied, want dit is natuurlijk wel degelijk Duitsland en dan kun je daar dus op rekenen! Niet voor niets dopen de Duitsers Oberstdorf in de winter om tot SKIDORADO. Ook goed via Friedrichshafen bereikbaar is bijvoorbeeld Garmisch Partenkirchen. Ook deze plaats is bekend van het skispringen maar beschikt met de Zugspitze ook over een fabuleus wintersportgebied, pal op de grens met Oostenrijk. Kies je na de vlucht toch voor een ander land, duik dan vlak over de grens Tirol in en stap op de ski’s in bijvoorbeeld Lech of Sankt Anton. Of je gaat natuurlijk naar het schaatsen kijken in het beroemde Davos!

vlucht per week naar Skidorado Duitsland

S IT E S E E w w w .m u e n c hINeG n .d e w w w .f ri e d ri c h s h a fe n .i n fo w w w .o b e rs td o w w w .z u g s p it z rf .d e w w w .g a p a .dee.d e


Van €59 af 9,-


Dit is het mooiste


strand ter wereld!


‘Rain is our shower from God’, lacht gids Chris zijn parelwitte tanden bloot.


Ga naar Anse de Source d’Argent en je volgende strandvakantie is gegarandeerd voorgoed verpest. Vanaf nu valt alles namelijk tegen omdat dit simpelweg het mooiste strand op aarde lijkt te zijn, met kleuren die bijna pijn doen aan je ogen. Afgeronde granietformaties liggen hier als door een hogere macht uitgestrooid op het fijne koraalzand en vormen als het ware de schuttingen van telkens weer een nieuw privéstrand aan een mintgroene lagune waar het water rustig kabbelt dankzij het beschermende koraalrif enkele tientallen meters verder. Voeg een blauwe lucht toe met een verwaaid wolkje, zie er een overhellende palmboom bij en je hebt het ideale tropische plaatje als was het een op de computer bewerkte poster in het reisbureau. Welkom op de magnifieke Seychellen, welkom op het eiland La Digue waar je - geloof of het niet – het rijk vaak volledig alleen hebt. En dat is toch bijzonder op deze exotische, wereldberoemde droombestemming waar maar heel weinig mensen vakantie vieren vanwege het wijdverbreide misverstand dat het hier enorm duur moet zijn.

De hemel druppelt warm water die zondagochtend vroeg bij aankomst op de kleine luchthaven van Mahé, het grootste eiland van de Seychellen. ,,It’s our own shower from God’’, lacht gids Chris zijn tanden bloot. ,,But don’t worry, het duurt niet lang tot de zon weer schijnt en de lucht strakblauw is. Geniet er dus maar van, want zo vaak regent het hier niet en het is wel zo verfrissend’’, praat hij meteen honderduit tegen zijn nieuwe gasten alsof hij ze al jaren kent. De vriendelijkheid straalt er vanaf en Chris blijkt niet de enige met die eigenschap. De Seychelloit, zoals de bewoners van de eilanden heten, zijn simpelweg allemaal behulpzaam en aardig en altijd in voor een geintje en een goed gesprek, zo blijkt telkens weer. Binnen de kortste keren pikt Chris zijn gasten uit de korte rij bij de douane en loodst ze langs de grensformaliteiten zoals dat alleen op dit soort bestemmingen kan.

Hoezo, Seychellen onbetaalbaar? Het tegendeel is waar, zelfs als je op zoek bent naar een hotel of pension. Natuurlijk zijn er de peperdure accommodaties, vaak solo gelegen op eigen eilanden, maar op Mahé, Praslin en zelfs het kleinere La Digue wemelt het ook van guesthouses en ‘self caterings’, relatief goedkope vakantiewoningen waar je zelf voor je natje en je droogje zorgt. Vanaf een tientje of vijf per nacht kun je er met zijn tweeën terecht. Met andere woorden: het verblijf op de Seychellen is al te boeken vanaf zo’n 175 euro per persoon per week en dat is zeker niet duurder dan in Nederland populaire tropische bestemmingen als de Antillen en Thailand. Intercontinentale vlucht erbij van om en nabij de 700 euro voor ruim 10 uur vliegen en je zit voor dik onder de 1000 euro op een voorheen alleen in je dromen bereikbare bestemming.

Haast kent Chris niet, maar vanwege een kleine vertraging moet er wel opgeschoten worden voor de verbindende vlucht naar Praslin, het volgende eiland dat overigens ook vlot en voordelig bereikbaar is per veerboot. Een uurtje varen voor minder dan een tientje en je bent er. De vlucht met het vrolijk geschilderde vliegtuigje kost overigens ook maar een paar tientjes.

Hier en daar een Duitser, een paar Italianen, twee Amerikanen en een handjevol Fransen, dat is het wel zo’n beetje, die dag op La Digue. Niemand zit hier iemand in de weg en iedereen geniet van zijn eigen stukje paradijs, volledig aan het zicht van andere badgasten ontrokken. Het is volstrekt onbegrijpelijk dat hier zo weinig mensen rondlopen terwijl


de naam van deze bestemming toch ieders fantasie op hol doet slaan. Deels komt dat omdat het land zelf voorheen vooral heeft ingezet op kleinschaligheid en luxe, maar het zijn tegenwoordig vooral de chique aanbieders van peperdure vakanties die het exclusieve imago koesteren om zo de prijs hoog en de winst maximaal te houden. Daardoor is de toeristische toeloop beperkt en wordt deze adembenemende archipel de gewone vakantieganger ten onrechte onthouden. Daar moet verandering in komen, vinden ze ook op de Seychellen. Vanwege de grote afstand vanaf Europa en Amerika zal dit wellicht nooit een massabestemming worden, maar ter plaatse zouden ze het toch wel leuk vinden als er in de toekomst 300.000 mensen per jaar langskomen, in plaats van de 150.000 toeristen die momenteel jaarlijks de eilandengroep bezochten. Dat zijn dus nog geen 3000 mensen in de week verspreid over 115 eilanden. Dat biedt net iets te veel rust 64 VAKANTIE – herfst 2012

langs die magische kust, zo vindt inmiddels ook het verkeersbureau. Daardoor stagneren immers toeristische ontwikkelingen, al is dat soms ook een zegen. Hier geen hamburger- en pizzaketens, noch hoogbouw langs foeilelijke boulevards. Gezelligheid moet je hier zoeken, al is het er zeker wel. Op MahÊ in hoofdstad Victoria uiteraard, en aan het nabij gelegen, ook bij locals populaire Beau Vallon zijn restaurants en strandtenten te vinden, net als op Praslin langs de Cote d’Or, al is de benaming Goudkust wel ietwat overdreven voor het stripje langs het strand met enkele bars en eethuisjes. Verder wordt het vertier vooral geboden door de strandhotels, die vrijwel allemaal beschikken over bars en restaurants in de open lucht, die ook toegankelijk zijn voor mensen die er geen kamer hebben. Nachtenlang doorhalen is hier overigens niet aan de orde, maar daar heb je waarschijnlijk ook weinig behoefte aan na die lange zonovergoten dagen aan, op of onder het water van de Indische Oceaan.


REISINFORMATIE Kijk voor meer info over de verschillende eilanden en de goedkope guesthouses op de website van het verkeersbureau van de Seychellen: www.seychelles.travel. Vliegen kun je met KLM - Air France die vanaf Parijs rechtstreeks op de Seychellen vliegen, indien gewenst met een verbindingsvlucht vanaf Schiphol. De Parijse luchthaven is vanuit Nederland overigens ook prima bereikbaar met de trein die je praktisch in het luchthavengebouw afzet. Een vaak goedkoper alternatief biedt de Duitse vakantievlieger Condor, met vertrek vanaf Frankfurt. Wie goed zoekt en geduld heeft, kan op de website van Condor last minute zo maar ineens een vliegticket voor minder dan 500 euro vinden! Meer info: www.condor.com VAKANTIE – herfst 2012

65


COLOFON VAKANTIE

Herfst 2012 - 4e jaargang - nummer 14 Redactieadres Sint Jobstraat 61 3024 EG Rotterdam Hoofdredactie Maurice Heijnen Redactie Victoria Farkas Jan Hazevoet Nick Klaessens Fotografie Jan Hazevoet Maurice Heijnen Lesley Kievit Alex Tulen Shutterstock Vormgeving Lesley Kievit Acquisitie Dutch Travel & Media Group B.V. Danny van der Harst T: +31 (0) 6 34016712 E: danny.vanderharst@dtmg.nl www.dtmg.nl

Index partners & adverteerders Transavia GWK Travelex Glaxo Smith Kline Rotterdam The Hague Airport Sunday’s Zonnestudio’s Ministerie van Buitenlandse Zaken Holiday Cars Dagblad Spits RTL Nederland Leesland Reisburo Actueel Costa Cruises TAROM Roemeens verkeersbureau Verkeersbureau Seychellen NS Hispeed Verkeersbureau Sri Lanka Jordan Tourist Board Verkeersbureau Malta TMC Marketing Discover the World TravelPRoof

www.transavia.com www.gwktravelex.nl www.gezondopreis.nl www.rotterdamthehagueairport.nl www.sundays.nl www.wijsopreis.nl www.holidaycars.com www.spitsnieuws.nl www.rtl.nl www.heerlijkthuis.nl www.reisburoactueel.nl www.costacruises.nl www.tarom.ro www.romania.travel www.seychelles.travel www.nshispeed.nl www.srilanka.travel www.visitjordan.com www.visitmalta.com www.tmc-world.com www.discovertheworld.com www.travelproof.nl

Alle edities van VAKANTIE zijn ook online te lezen via neemvakantie.nl of Facebookpagina Neemvakantie.


posted by anna - 4 minutes ago *prijzen zijn p.p. – enkele reis – inclusief belastingen en toeslagen – wijzigingen voorbehouden

vandaag cultuur, morgen shoppen! #citytrip

vanaf

55 rome *


VAKANTIE 14  
VAKANTIE 14  

tijdschrift, vakantie

Advertisement