Page 1

birthe rønn hornbechs ministerdage er talte

side 8

Sport

Indland side 11

side 24

OB fik ram på Randers

Sekretær i slynge Danmarks mest læste avis århus • tirsdag 7. april 2009 • udgave 66 • årgang 8 • www.metroxpress.dk

Indland

side 4 thomas freitag

Mød disse unge mennesker i avisen.

Der er færre penge til øl, når musikken spiller. Det kan dræbe de danske spillesteder

Børn overtager forældres vaner

mørke skyer.

vaneserie.

De vaner, børnene lærer af deres forældre, skaber tryghed, når de er små, og oprør, når de bliver teenagere. Vi har besøgt en 0. klasse i København og talt med dem om voksnes vaner.

Kultur

side 22-23

Til sangtræning med Mike Tramp

Lukningstruede teatre, aflyste udstillinger og tv-serier, der bliver skrinlagt. Finanskrisen rammer nu også kulturlivet. Sponsorer og publikum er blevet mindre rundhåndede, og det kan mærkes. Især på spillestederne, hvor man bogstaveligt talt er nede ved sidste dråbe, fordi publikum i langt højere grad lader kronerne blive i pungen i stedet for at lægge dem på bardisken, og det kan mærkes i regnskaberne. »Vores økonomi afhænger af barsalget, og det er der, vi bliver ramt i disse tider. Det virker isoleret set banalt, men i vores sammenhæng

side 14

Sport

Sponsorer og fonde har hjulpet mange kulturinstitutioner, men er nu begyndt at trække deres penge tilbage. Derfor skal der offentlige midler til, hvis kulturen skal sikres gennem krisen, mener Christian Have fra Have PR. »De offentlige midler er ikke

Det centrale Italien blev tidligt i går morges ramt af et usædvanligt voldsomt jordskælv, som sent i aftes havde kostet over 130 mennesker livet. Andre 1.500 er kvæstet, mens omkring 15.000 mennesker har mistet deres hjem. Værst gik det ud over den omkring 750 år gamle by L’Aquila, hvor blandt andet kuplen på katedralen fik en hård medfart (det store billede). Den italienske premierminister, Silvio Berlusconi (det lille billede), aflyste et besøg i Moskva og erklærede landet i undtagelsestilstand. Jordskælvet blev målt til 6,2 på richterskalaen, og epicentret lå under 100 kilometer fra Rom. side 16 ››

side 26-27

Englænderne har købt sig til Europas trone Indland

»Vores økonomi afhænger af barsalget, og det er der, vi bliver ramt i disse tider.« Peter Sand, Vega

Jordskælv-chok Italien sørger

LIVIO ANTICOLI/Afp

Farvel til Fogh

er det katastrofalt,« siger Peter Sand fra landets største spillested, Vega i København. Det er langtfra kun Vega, der er ramt af krisen. Andre københavnske spillesteder som Pumpehuset, Stengade 30 og Culture Box har tidligere været ude og bede om flere penge. I Odense har kommunen helt overtaget spillestedet Posten for at sikre det mod lukning. »Spillestedsbranchen er som helhed underfinansieret. Krisen bliver en katalysator for, hvor uholdbar den økonomiske sammenhæng generelt er for spillestederne,« siger Peter Sand.

side 6

Danskere skal til VM i grill-kunst Informationsstrømmen

Kilde: Reuters

Gran Canaria

THORBJÖRN JENSEN

Den asiatiske ungdom bruger i gennemsnit 10 timer om dagen på fjernsyn, internet, læsning af magasiner eller radiolytning.

1 uge / 2.869,-

Afrejse 15/4 eller 17/4, hotel Green Beach, kat. 3+ Bestil ferien på spies.dk eller 70 10 42 00

Spar 2.800,-

REJS BILLIGT TIL SOL OG VARME! vest

blevet større, og man er blevet mere afhængig af sponsorer og private bidrag. Det kan betyde, at nogle kollapser,« siger han. Både Christian Have og andre kultureksperter mener, at det er vækstlaget i dansk kultur, som vil blive hårdest ramt af krisen. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra kulturminister Carina Christensen (K), men hun har tidligere udtalt, at det statslige tilskud ikke er konjunkturbestemt. kirsten brogaard pedersen

Læs mere

side 21 ›› VINCENZO PINTO/afP

Klummen

Kulturen tørster under finanskrisen


metroXpress

Tirsdag 7. april 2009 • Siden er redigeret af Alice Petersen

02 Colourbox

Indland

Millioner til forskning i prutter Kan alternativt foder mindske prutter og bøvser fra dyr? Det spørgsmål skal danske forskere nu undersøge i fire nye forskningsprojekter, der tilsammen koster 27 millioner kroner. Det vil kunne løse en del af klimaproblemerne at begrænse prutterne, og derfor skal forskerne undersøge effekten af alternativ fodring af dyrene. Prutter og bøvser fra husdyr udgør 37 procent af menneskets globale udledning af den kraftige drivhusgas metan. ritzau

Skal straks i fængsel

Dagens vejr

Hver dag flyttes to intensivpatienter

Nyt lovforslag kræver, at medlemmer af bander og rockergrupper skal direkte i arresten, hvis de bliver idømt mere end 30 dages fængsel Colourbox

Regeringen vil have skrevet et nyt sæt spilleregler, når personer med tilknytning til bander eller rockergrupper er blevet dømt for kriminalitet. Et nyt lovforslag fra Justitsministeriet kræver, at denne særlige type kriminelle skal have en enkeltbillet til arresthuset, indtil der er plads i fængslet til at afsone den egentlige dom. I dag går flere dømte rockere og bandemedlemmer ifølge Rigspolitiet på fri fod og venter på at komme til at afsone. Men det er uholdbart midt i en verserende konflikt mellem grupperne, mener justitsminister Brian Mikkelsen. Justitsministeren har fået sit ministerium til at hasteproducere forslaget til ændring af loven. Hvis forslaget vedtages, vil det ikke kun ramme de fuldgyldige medlemmer af de stridende grupper. Også ‘de mere løse grupperinger’ kan se frem til en anderledes ublid behandling i retssystemet. Det kunne for eksempel være medlemmer af rockernes støttegrupper. Eneste krav for at sende de udvalgte kriminelle direkte bag tremmer er, at de idømmes mere end 30 dages fængsel, og at der i retten føres bevis for, at de har en form for tilknytning til en gruppe, der ligger i krig med en anden. Høringsfristen på lovforslaget er den 20. april. straf.

06.24

19.59 6 T. 34 min.

ritzau

Skattesmæk for Bendtsens bilture Den tidligere konservative minister og politimand Bendt Bendtsen slipper for at blive politiundersøgt for bestikkelse, men hænger på en skatteregning for at låne dyre biler til private ferier. Skat har regnet ud, at det var 27.000 kroner værd, da Bendtsen lånte biler til ferie hos et firma, som også leverer ministerbiler. Det skal den tidligere økonomi- og erhvervsminister betale skat af. Politiet er også fortsat i gang med at undersøge sagen om, at Bendtsen lod sin ministerchauffør hente et jagtgevær i ministerbilen. ritzau skat.

Forbrydelse bag eksplosion Nu skal det være slut med at dømte rockere og bandemedlemmer er på fri fod, mens de venter på at komme ind og afsone deres straf, mener regeringen. Lovforslaget bliver behandlet som en hastesag.

De andre

Hurtig og effektiv jobsøgning på nettet!

Colourbox

V-bagland vil have stor rokade

NYT JOB?

En eksplosion i en købmandsforretning i Hundige var antændt med benzin og dermed en forbrydelse, der kunne have kostet menneskeliv. Det er politiets konklusion to måneder efter eksplosionen den 3. februar i Kwik Spar i Greve. I første omgang var mistanken rettet mod et gasfyr. ritzau Hærværk.

aviserskriver i dag ... Venstres kommunale bagland er langt fra tilfredse med den minirokade, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ventes at foretage i dag. I stedet bør statsministerskiftet give anledning til en større ministerrokade, mener 6 ud af 10 af Venstres borgmestre og gruppeformænd i kommunerne i en meningsmåling, som Greens Analyseinstitut har foretaget. Kun 3 ud af 10 er imod en større rokade. »Det er vigtigt at få sat det rigtige hold med det samme,« siger Arne Lægaard, Venstre-borgmester i Holstebro Kommune.

Som intensivpatient har man i særlig grad brug for ro til at komme sig. Men sidste år måtte 903 intensivpatienter flyttes med ambulance til et andet sygehus, fordi der mangler senge eller intensivsygeplejersker til at tage sig af dem. Det viser en opgørelse fra Danske Regioner, som sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) har bedt om. Patientforeningen Danmark vil have stoppet de mange flytninger, fordi patienterne i nogle tilfælde svæver mellem liv og død. Der findes i dag omkring 410 intensive senge på de danske sygehuse. ritzau sygeHuse.

Vold og verbale overfald plager mange plejehjem Ældre, der slår, sparker, spytter eller sviner andre til, er et problem på danske plejehjem. Arbejdstilsynet har påpeget problemer med vold og traumatiske hændelser på en række plejehjem, og FOA oplever stigen-

de problemer. »Vi mærker et øget antal henvendelser omkring de her problemer med vold,« siger arbejdsmiljøkonsulent Charlotte Bredal, FOA.

It-gigant anklages for skattesnyd Intel Corporation, den multinationale it-gigant, der forsyner langt hovedparten af verdens computere med regnekraft, beskyldes for at have driblet store milliardværdier uden om det danske skattevæsen, skriver Jyllands-Posten. Ved at handle med sig selv til alt for lave priser, mener Skat, at koncernen har snydt den danske statskasse for 2,5 milliarder kroner, som myndighederne derfor vil have retur. Samtidig kræver Skat renter, så den samlede regning til Intel er løbet op i 3,6 miliarder kroner.

Rettigheder på skoleskemaet Hver anden danske skoleelev kender ikke til FN’s erklæring om menneskerettigheder og kan ikke give eksempler på dem, viser en undersøgelse blandt elever i 8.-10. klasse, som Public Opinion har lavet for Amnesty International. Derfor opfordrer Amnesty regeringen til at inddrage menneskerettighederne i folkeskolens formålsparagraf, så alle elever bliver undervist i dem. ritzau undervisning.


IKEA PS SPRAKA krydderikværn

179.- /stk IKEA PS SPRAKA krydderikværn. Massiv birk og porcelæn. Ø 9.5, H 39 cm. Birk eller sort. Design: Marcus Arvonen 179.-/stk.

Super DESIGN & super PRIS

Ikke et ord om finanskrise. Tillad os blot at gøre opmærksom på, at

det i 2009 stadig er muligt at forkæle sig selv med super design. IKEA PS serien er kreeret af vores bedste og mest banebrydende designere – til priser, der bestemt ikke er for viderekomne. På gensyn til super design & super priser i varehuset eller på IKEA.dk

Plads til livet

© Inter IKEA Systems B.V. 2009. IKEA tager forbehold for trykfejl, prisændringer og udsolgte varer. Bemærk venligst at ikke alle varer føres i IKEA Odense.

I det mindste er prisen ikke for viderekomne


metroXpress

Tirsdag 7. april 2009 • Siden er redigeret af Jeanette Linder

04 indland

Færre danskere bor på landet Danskerne flygter stadig fra landdistrikterne til byerne. Og de store byer får flere indbyggere, viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik. 13 procent af befolkningen lever stadig i landsbyer med under 200 indbyggere. For 10 år siden var det 15 procent. Samtidig har 56 procent af danskerne fordelt sig i en af landets 63 største byer med mindst 10.000 indbyggere. ritzau

Vaner går i arv

Vi har dem alle sammen – både de gode og de dårlige af slagsen. MetroXpress har i en uge sat fokus på vaner. Dette er den sidste artikel i serien. thomas freitag

Børn lærer vaner af deres forældre. Som lille skaber det tryghed, men i teenageårene skaber det oprør Rygning er en dårlig vane. Det er det også at komme for sent, bande og drille. Det mener eleverne i 0. klasse på Sortedamskolen på Østerbro i København. »Vores lærer bander hele tiden,« siger Oscar Dinesen på seks, når talen falder på, hvem han kender, der har en dårlig vane. »Og hun råber højt, når drengene ikke sidder stille,« siger Molly Klevin Scheldt. Andre har brødre, der driller, forældre, som ser for meget fjernsyn, eller bedsteforældre, der ryger. Men Molly, Oscar og de andre fra Sortedamskolen har på trods af deres unge alder også selv indgroede vaner. Det har de haft, siden de var helt små, fortæller børnepsykolog Margrethe Brun Hansen. »Børn har utrolig stor brug for vaner. Det skaber tryghed for dem, fordi de ikke kan klokken og pejle efter det. Deres vaner er derfor bygget op om måltider,« siger hun. Når et par flytter sammen og stifter familie, tilpasser

Lav om på din vane

Vanens magt

arv.

Eleverne i 0. klasse på Sortedamskolen kender alt til dårlige vaner. Fra venstre er det Oscar, Asger, Nanna, Ellen, Tobias og Molly.

de sig hinandens vaner og skaber en familiekultur, som børnene automatisk tager på sig, tilføjer hun. Men når børnene vokser op, kan vanerne også være en måde at distancere sig fra forældrene på og skabe sin egen identitet. »Det er ofte i puberteten, at man i hvert fald ikke skal

gøre alt det, ens mor altid har gjort. Så nægter man at rede sengen eller dække bordet pænt, når man flytter hjemmefra,« siger Margrethe Brun Hansen. Men selv et trodsigt teenage-sind kan komme i tvivl, og det er svært at kæmpe imod vanerne, når man bliver voksen.

»Typisk vender man tilbage til dem, når man selv får børn. Så hører man pludselig sin mors ord komme ud af munden,« siger hun. I 0. klasse på Sortedamskolen er eleverne ikke i tvivl om, hvem der har ansvaret for, at de vokser op med gode vaner: »Det er de store, der skal

lære de små at opføre sig ordentligt,« siger Oscar. Og Molly stemmer i: »For at min lærer skal lære os, at vi ikke skal råbe, skal hun selv holde op med det,« siger hun. kirsten brogaard

kb@metroxpress.dk

En dårlig vane kan ændres lige nu, mener vanebryder Der er ingen grund til at vente, hvis du vil en dårlig vane til livs. Dårlige vaner kan brydes allerede i dag. Det mener vanebryderen Torben Weise, som har arbejdet med at bryde vaner især i erhvervslivet i 27 år. »Det handler bare om at spørge sig selv, hvad er det mindste, jeg kan gøre for at ændre min vane, og hvad får jeg ud af det,« siger han og nævner en sukkerafhængig klient som eksempel. Klienten brugte 11 sukkerknalder i en kop kaffe. Men ved at tage en enkel sukkerknald fra ved hver kop, hun drak, blev hun hurtigt sukkeret kvit. Psykologer har peget på, at det tager mellem 21 og 29 dage, før hjernen har vænnet sig til en ny vane, men Torben Weise holder fast ved, at hvis man tager en velovervejet beslutning, så kan vanen brydes nu. »Når folk falder tilbage, er det, fordi de ikke har fokus på, hvad de får ud af at bryde vanerne, eller hvad de skal erstatte de dårlige vaner med,« siger han. Typisk er der tre grunde til, at folk vil justere deres vaner: »De vil bevare det gode i livet, undgå at komme i en uønsket situation som skilsmisse eller opnå mere end det, de har i forvejen,« siger han. kirsten brogaard lav om.


STADIUM MARKETING. Med forbehold for udsolgte varer, lokale afvigelser og evt. trykfejl.

899,-

ADIDAS SUPERNOVA GLIDE W. Nyudviklede, neutrale løbesko med sømløs overdel for maksimal komfort. Stødabsorbering med adiPRENE+ i forfoden. Damestørrelser.

Hvad laver du i aften? Find skoene frem, tag løbetøjet på og kom af sted - sværere er det ikke.

499,Normalpris 799,-

ADIDAS OZONE 2 M. Løbesko til lettere pronerende løb eller neutralt løb. Effektiv stødabsorbering i hæl og forfod. Herrestørrelser.

399,-

ADIDAS SUPERNOVA GLIDE JR. Lette løbesko med god komfort og løbefornemmelse. Støddæmpede med adiPRENE og adiPRENE+. Børnestørrelser.

899,-

799,-

ADIDAS RESPONSE CSH 17 M. Neutrale løbesko med høj komfort og god løbefornemmelse.Damestørrelser. Findes også i damemodel.

999,-

499,Normalpris 799,-

ADIDAS OZONE 2 W. Neutrale løbesko med adaptiv hælabsorbering og sømløs overdel for maksimal komfort. Stødabsorbering med adiPRENE+ i forfoden. Damestørrelser.

ADIDAS SUPERNOVA GLIDE M. Neutrale løbesko med adaptiv hælabsorbering og sømløse overdele for maksimal komfort. Stødabsorbering med adiPRENE+ i forfoden. Herrestørrelser.

ADIDAS SUPERNOVA SEQ W. Avancerede, pronationsforstærkede løbesko med en rigtig god fornemmelse og komfort. Fremstillet med sømløs overdel for større komfort. Damestørrelser. Herremodel fåes kun i udvalgte butikker.


metroXpress

Tirsdag 7. april 2009 • Siden er redigeret af Jeanette Linder

06 indland

Namibiske fåreskind sætter rekord Fåreskind fra Namibia er solgt for 1.000 kroner per styk på Kopenhagen Furs pelsauktion i Glostrup. Det er ny rekord, oplyser Kopenhagen Fur-aktionerne. Skindene kaldes Swakara og har været på vej i det internationale modebillede i flere år, hvor designere og modehuse som Marc Jacobs og Louis Vuitton flittigt har benyttet dem. ritzau

thomas freitag

Dansk soldat såret i Afghanistan angreb.

I går formiddags kom en dansk soldat til skade med sin fod, da hans enhed blev beskudt af Taleban cirka en kilometer nordøst for FOB Armadillo. Det oplyser Hærens Operative Kommando. Den danske patrulje fra Charlie-kompagniets tredje deling iværksatte et modangreb mod fjenderne. Den tilskadekomne danske soldat blev evakueret til felthospitalet i Camp Bastion, og alle de øvrige danskere er nu tilbage i FOB Armadillo. Den tilskadekomne soldat har selv underrettet sine pårørende. ritzau

Uvorne udviste skal i fodlænker

Helikopter gav hurtig hjælp redning.

Røgsøjlen fra en brændende bil alarmerede i går besætningen på en af flyvevåbnets redningshelikoptere, da den på en træningstur fløj over Hævring på Djursland. To unge mænd var i den brændende bil kort forinden kommet ud i rabatten i et sving på Rougsøvej ved Ørsted. Da føreren forsøgte at rette bilen op, røg den over i den modsatte vejbane og torpederede en anden bil med en 26-årig kvinde bag rattet. Helikopteren landede straks ved ulykkesstedet, og den fastklemte kvinde blev hjulpet ud og fløjet til Skejby Sygehus. Herfra er hun nu overført til kommunehospitalet med adskillige brud på arme og ben. ritzau

tålt ophold.

Udlændinge på tålt ophold, der ikke overholder påbuddet om at opholde sig i Sandholmlejren i Nordsjælland på bestemte tidspunkter, kan nu se frem til en tur i elektroniske fodlænker. Et nyt lovforslag vil gøre det muligt at smække den elektroniske sender om benet på de udviste udlændinge i en måned, hvis de mindst fire gange er blevet dømt for overtrædelse af påbuddet, oplyser Integrationsministeriet. Lovforslaget forventes gennemført inden sommerferien. ritzau

Rekordmange konkurser i marts krise.

528 virksomheder gik konkurs i marts mod 516 i februar. Især kradser krisen i virksomheder inden for handel, transport og byggeri. 156 handels- og transportvirksomheder gik nedenom og hjem, 93 bygge- og anlægsvirksomheder gav op, mens 100 forhandlere af biler og motorcykler måtte give op. Hårdest ramt er hovedstadsområdet med 187 konkurser i marts, mens Midtjylland oplevede 90 konkurser. ritzau

Kort nyt røveri. En pistolbevæbnet

Eddy Rene van Bragt (tv.) og Anders Jensen er begge på det danske grill-landshold, og de bruger mange kræfter på at træne til VM i USA.

Grill-landshold klar til VM Det danske grill-landshold tager træningen til VM i BBQ i maj dybt seriøst grill.

Nyvaskede kokke-uniformer, tilpassede temperaturer og træning hver anden uge. Der ligger seriøsitet og målrettethed bag det danske grill-landsholds ambition om at vinde verdensmesterskaberne i grill i USA i starten af maj. Alligevel bliver de otte holddeltagere tit mødt med smil, når venner og bekendte hører om deres medaljeforventninger. »Det er lidt nørdet, og folk griner lidt af det, men det er faktisk ikke for sjov,« siger Anders Jensen, der blandt andet har ansvaret for, at temperaturen på grillen er præcis, som holdkammeraterne foretrækker den under konkurrencen. Han fandt selv ud af, hvad det var for et seriøst foretagende, han havde sagt ja til,

da han mødte landstræner Craig Whitson, der er amerikaner bosat i Norge. »Han er ‘Mr. Barbecue’ og virkelig seriøs. Sidst var han parat til at sende folk hjem, fordi de kom for sent,« siger Anders Jensen. Holdet blev sammensat ved en udvælgelse i november. Siden har de mødtes i træningslejr to gange, og den sidste finpudsning af kampformen skal ske i midten af april. »Der skal vi ud og løbe den distance, der er i USA fra grillen og til servering. For vi skal være sikre på, at vi når det inden for tidsrammen, og at maden ikke bliver for kold,« siger Eddy René van Bragt, der som den eneste arbejder som kok ved siden af landsholdstrænin-

Der er musik og meget mere i vores Bredbånd!

Påskelam på grill Det danske landsholds bud på grillet påskelam er hurtigt og nemt at lave: • Lammemørbrad og skalotteløg sættes på to grillspyd. Sørg for, at spyddene har ligget i blød inden, så der ikke kommer splinter i maden. Hvis du vil tilføje kødet smag, kan du lade spyddene ligge i mørk øl, inden de skal på grillen. • Pensl kød og løg med olivenolie. • Steg dem i intervaller på to gange to minutter og lad dem hvile ind i mellem i to minutter. • Servér lammet med tzatziki og salat af mango og papaya i tern vendt i frisk koriander, olivenolie og frisk ingefær.

gen. Resten af holdet består blandt andet af en pædagog, og en farvehandler. De er sat sammen i par for at øve færdighederne inden for hver deres kategori. Anders Jensen og makkeren Pia Guldager har trænet hver anden uge siden februar. »Vi er ved at være godt trætte af at spise den samme laks,« siger Anders Jensen. Men både han og Eddy René van Bragt tror på, at laksen kan være med til at hive sejren i land. »Vores træner mener, det er flot, hvis vi kommer i top20, men jeg mener, vi har en seriøs chance for at komme i top-tre,« siger Eddy René van Bragt selvsikkert. kirsten brogaard

kb@metroxpress.dk

mand røvede i går formiddag Nordeas filial på hovedgaden i Birkerød i Nordsjælland og slap af sted med et endnu uopgjort beløb. Vidner så manden løbe ud af banken med en pose og køre væk i en rød Mazda af ældre model. ritzau advarsel. Fødevarestyrelsen

advarer nu mod flere varianter af kosttilskuddet Fortodol, som myndigheden allerede i februar bad forbrugerne holde sig fra. Fortodol kan give akutte leverskader, da det i nogle tilfælde indeholder det ulovlige lægemiddelstof nimesulid. ritzau fyringer. Skofabrikken Ecco,

der holder til i Bredebro ved Tønder, kan nu mærke krisen og fyrer 1.150 medarbejdere i produktionen. Fyringerne rammer dog ikke medarbejdere i Danmark, oplyser virksomheden. ritzau ulykke. Det gik galt, da en bi-

list, der var på vej vestpå ad Nørre Snedevej nær Brædstrup, ville overhale flere biler foran ham. Han ramte en modkørende cyklist – en mand på 49 år – som blev dræbt på stedet. ritzau

12 Mbit/1 Mbit

249,-

pr. md.

Trådløs forbindelse 0 kr.

Og alt dette får du med i prisen: • Ubegrænset musikdownload med YouSee Play. Vi har mere end 2 mio. musiknumre, der venter på dig. • Webdisk, hvor du kan opbevare helt op til 5 GB på nettet. • Web-tv med fri adgang til DR1, DR2, DR UPDATE og TV 2. • Trådløs forbindelse for 0 kr.

Bestil Trådløst Bredbånd her: yousee.dk/bredbaand – 80 80 40 40 – TDC Butik – Expert – 2tal Tilbuddet gælder til 12. april 2009 v/oprettelse af en Trådløs Gør det selv-installation på yousee.dk. Pris andre steder 100 kr. Månedspris er v/ betaling via PBS. Gælder kun, hvis du ikke har haft Bredbånd fra YouSee inden for de sidste 3 mdr. Bredbånd fås ikke overalt og forudsætter tv-signal fra YouSee. Der er 1 md. opsigelse. YouSee Play følger med og giver, mens du er kunde, brugsret til musik til eget privat brug, downloadet fra YouSee Musik. Læs mere på yousee.dk


"-50.1ª4,&/457 ,‹# 4&0()‹3 *%"(

olitie Løkke i Modep

 4*%&3

hus rama ) B.S.’ nye sd d or m lv se s t) Hvenegaard

9. Nr. 15. 7.-15. april 200 Pris 27,95 kr.

STLHFSOJOH F G Ç Q U F H B U E O V B JO 5

 3 & 407 )04 3 ˆ .*/6/(& + , / ‹ 3 ( &-4,&3 )WBEOV 3PCFSU

ÇSJHF 1FSOJMMF"BMVOE

7 5 4 / & , 1ÂŞ4 )BOFS LVO

. 0 5 "

SEBH P G H B E m HVJEF U F E J W E 6 TQPSU) U T F . ) SIFMUMJHFHMBE N F Y M MF " Ă U T F M )' -BOHUWÂŽLGSB SPDLFSLSJHFO

+‹/,&4 '&%&'&3*&

13*/4&3/& 1+ˆ,,&3 *6(&7*4

DER BLIVER NOK AT SNAKKE OM


metroXpress

Tirsdag 7. april 2009 • Siden er redigeret af Jeanette Linder

08 indland

Regeringen når indvandrermål Godt et år før planlagt har regeringen nået sit mål om at få flere nydanskere i arbejde. Mellem 2004 og 2008 er 26.000 flere nydanskere kommet i arbejde, viser nye tal fra Integrationsministeriet, og det er hurtigere end ventet. I 2004 opstillede regeringen et mål om, at 60.000 flere skulle i arbejde inden 2010, herunder 25.000 nydanskere. ritzau

Rønn hænger i tynd tråd

Løkke hitter på Facebook

Lars Løkkes regeringsrokade kan koste Birthe Rønn Hornbech ministerposten, mener eksperter Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) overvejer angiveligt at nedlægge Integrationsministeriet i forbindelse med en større regeringsrokade inden årets udgang. Dermed kan integrationsminister Birthe Rønn Hornbechs (V) dage som minister være talte, vurderer politisk kommentator Lotte Hansen og politisk redaktør på TV 2 Henrik Qvortrup. »I forbindelse med en større regeringsrokade vil det være komfortabelt for Løkke at ekspedere Hornbech ud. Hun og Integrationsministeriet har aldrig været et naturligt match, og hun har skabt store problemer for regeringen,« siger Lotte Hansen. »Det har længe ligget i kortene, at Rønn Hornbech ikke bliver en del af det hold, som Løkke går til valg med,« supplerer Henrik Qvortrup. Samtidig spekuleres der i, at Løkke Rasmussen vil nedlægge Videnskabsministeriet samt opsplitte Velfærdsministeriet i et indenrigs- og boligministerium samt et social- og ligestillingsministerium. Det sker, efter at velfærdsminister Karen Jespersen (V) i fredags bebudede, at hun stopper som minister, fordi Velfærdsministeriet er for stort. »Det vil være mest logisk at splitte Velfærdsministeri-

Kristian juul pedersen/scanpix

udskiftning.

Lars Løkke Rasmussen i går morges på vej til sin første arbejdsdag som statsminister.

et op nu i stedet for at indsætte en efterfølger til Karen Jespersen, som så vil få splittet sit ministerium op kort tid efter i forbindelse med en større regeringsrokade,« vurderer Lotte Hansen. Qvortrup vurderer imidlertid, at det er mere sandsynligt, at Velfærdsministeriet først bliver splittet op i forbindelse med en større rokade. I den forbindelse vil det være oplagt at lægge Integrationsministeriet ind under et nyt indenrigsministerium, vurderer han: »Her vil integrations- og udlændingeordfører Karen Ellemann (V) være et godt bud som ny minister.«

Løkkes nye kuld • Lars Løkke Rasmussen har nedsat seks udvalg, der skal udvikle Venstres politik inden for uddannelse, integration, sundhed, familie-, rets- og ældrepolitik. • I spidsen for arbejdet sidder: Karen Ellemann, Ellen Trane Nørby, Malou Aamund, Tina Nedergaard, Sophie Løhde og Jacob Jensen.

Blandt de politiske kommentatorer er der allerede nu enighed om, at Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) en af de nær-

meste dage overtager Finansministeriet efter Lars Løkke Rasmussen, mens finansordfører Peter Christensen (V) er favorit til at indta-

ge Beskæftigelsesministeriet. thomas ambrosuis ta@metroxpress.dk

Spørgsmålet Hvad er dit første indtryk af Løkke som statsminister? Mads Brynnum, 29 år, standup-komiker, København NV »Han ligner mere en kommunalpolitiker end en statsmand. Det er nok alle de fadøl og snapse. Jeg forstår heller ikke, at alle skriver, at han er så god til at lave forlig. De fleste af de store er endt med kun at blive med Dansk Folkeparti.«

Birgit Anne, 58 år, arkivarassistent, København NV »Han er alt for vag, og jeg tror ikke, at han kan finde ud af at bestemme selv. Han er som en lille hund, der tager imod Foghs ordrer med et bjæf. Jeg vil nu heller ikke have Helle Thorning-Schmidt. Det bedste ville være, hvis vi fik helt nye folk.«

Michael Jensen, 24, studerende, Søborg »Jeg husker ham først og fremmest for bilagsrodet, så mit indtryk af ham er, at han er utroværdig, og så er han ikke demokratisk valgt ligesom Anders Fogh. Jeg var ikke så tilfreds med hans forgænger, men jeg frygter, at Lars Løkke bliver endnu værre.«

.

OG SOM TALER FLYDENDE DANSK AND PREFERABLY ALSO ENGLISH Rnlsnkje‹qctdmq¼jjdtcenqcqdmcdnof`udq+gunqcthjjd a`qdrj`kaqtfdchmdroqnfdumdq+ldmnfr‹chmddumdqshk`s`ݼrd jqnorroqnfds-Enqdjrdlodkhenqahmcdkrdldco`sqtkidq+ch`knf ldcknj`kadenkjmhmfdm+l¼fkhmf+udcq`yyh`dqnfbgdbj,onhmsr- Cdsdq`ksr‹hjjdmnj`sjtmmds`kdroqnfds+ctrj`knfr‹enqrs‹cd jtkstqdkkdjncdq-

==vvv-enqru`qdsrtcc`mmdkrdq-cj

Uhr½fdqsnkjdshktcrdmcdkrdr`lldmldccdc`mrjdrsxqjdq h@efg`mhrs`m-Cte‹qdmjnqsu`qhfroqnfkhfnflhkhs¼qtcc`mmdkrd nfakhudqcdqo‹tcrdmcsrnlbhuhk+tcdmu‹adm+ldmhtmhenql- Tcrdmcdkrdmu`qdqh5l‹mdcdq+ldmj`menqk¼mfdrhxcdqkhfdqd 5l‹mdcdqF‹hmco‹enqru`qdsrtcc`mmdkrdq-cjdkkdqqhmfshknr o‹33784///nfe‹ldqdhmenql`shnm- @mr½fmhmfreqhrscdm06-`oqhk-

Lars Løkke har fået 5.875 ‘venner’ på 24 timer på Facebook Lars Løkke Rasmussen (V) er en populær herre på den sociale netværksside Facebook. I løbet af de første 24 timer, efter at Danmarks nye statsminister oprettede sin første Facebookprofil, lykkedes det at samle 5.875 ‘venner’. Det svarer til, at fire personer hvert eneste minut har spurgt Lars Løkke, om han vil være deres internetven. Og tallet fortsætter med at stige. Samtidig er der allerede over 1.000 personer, som har skrevet et indlæg på statsministerens væg. Men selv om Løkke er kommet godt fra start, er der stadig et stykke vej op til hans politiske konkurrent Helle ThorningSchmidt (S), der har små 18.000 ‘venner’ på siden. Løkkes forgænger på statsministerposten, Anders Fogh Rasmussen, ligger endnu længere fremme med 34.872. Facebook-førertrøjen blandt de danske politikere tilhører dog Villy Søvndal (SF), som har samlet en venneflok på hele 37.305 personer. ritzau venner.

Venstre vælger nye formænd Venstres hovedbestyrelse ventes i dag at indkalde til et ekstraordinært landsmøde den 25. april eller den 2. maj for at finde afløserne for partiets formand og næstformand, efter at Anders Fogh Rasmussen har overgivet nøglerne til Statsministeriet til partiets næstformand, Lars Løkke Rasmussen. De delegerede skal derfor officielt forfremme Lars Løkke til formandsposten. Det betyder samtidig, at der skal vælges en ny næstformand og kronprins, og her ventes skatteminister Kristian Jensen at blive valgt. ritzau afløsere.


HP BÆRBAR PC dv7-1160 ฀฀ ฀฀ ฀฀ ฀

32" 2X HDMI

TILBUD SPAR 1.000,-

DVB-T/C MPEG4

฀ ฀

฀฀

฀ ฀

฀ ฀

฀ ฀

฀฀ ฀฀

17"

512/1789 MB og HDMI ฀฀

Før 6.999,-

5.999,199,- PR. MD. ÅOP 36,9. KREDITOMK. 6.277,-

TILBUD SPAR 1.000,SAMSUNG 32" FLADSKÆRMS-TV LE32A465. HD-Ready LCD-tv. Opløsning på 1366 x 768 pixels. Dynamisk kontrastforhold på 30.000:1. Wide Color Enhancer 2 farveoptimering. DNIe+ billedbehandlingskredsløb. 2 x HDMI-CEC v.1.2, 2 x scart- og 1 x komponent-indgang. Digital DVB-T/C MPEG4 tuner – til Boxer TV, DR HD og de nye DR kanaler. Før 4.999,-

3.999,-

FILM SKAL SES I BIOGRAFEN. TV SKAL SES I FONA SONY DIGITALKAMERA

Det er altid en god ide at se ting i virkeligheden, før du køber. Det kan du hos FONA. Så kan du også få ordentlig vejledning og et godt tilbud, mens du er her.

.1

megapixels, 4x optisk zoom og 2,7" LCD skærm. Face Detection, steady shot og ฀

฀ ฀

999,-

HP BÆRBAR PC dv2-1010

12,1" 1,7 kg

฀AMD Neo MV-40 (1,6 GHz) ฀12,1" WXGA widescreen (1280 x 800) ฀2 GB DDR2 RAM og 160 GB harddisk ฀ ATI Radeon X1250 max. 896 MB delt ฀10/100 LAN, trådløst netkort (b/g) og Bluetooth ฀ Kortlæser ฀ Webcam, mikrofon og højttalere

40"

TILBUD SPAR 1.000,-

3X

DVB-T/C MPEG4

HDMI

฀ Windows Vista Home Basic

4.799,-

SAMSUNG 40" FLADSKÆRMS-TV LE40A567. Design LCD-tv med 1080p FULL-HD opløsning. Dynamisk ฀

kontrast 4

NYHED

nye DR kanaler. Før 8.999.-

฀ ฀

฀ ฀ ฀

฀ ฀

฀ ฀

฀ ฀ ฀ ฀

฀ ฀

฀ ฀฀ ฀

7.999,249,- PR. MD. ÅOP 34,0. KREDITOMK. 8.121,-

DER ER ALTID EN GRUND TIL AT GÅ I FONA

Tilbuddene gælder så længe lager haves. Der tages forbehold for ikke fremkomne varer, udsolgte varer, prisændringer og trykfejl./11722

følgende Lithium batteri.


metroXpress

Tirsdag 7. april 2009 • Siderne er redigeret af Alice Petersen

10 indland

Fogh er tilbage ved udgangspunktet, mener retoriker Den her tale vil nok opfattes som fornuftig og afbalanceret. Og den stemmer godt overens med hans nytårstale fra januar 2006, før det hele kogte op. Under selve Muhammed-krisen var linjen ikke den samme som i nytårstalen forinden og som den, vi nu hører her, siger retorikprofessor Christian Kock. ritzau

Scanpix/MUSTaFa OZER

Har ikke ‘ruttet’ med sandheden Fogh erkender, at han ikke altid har fortalt hele sandheden Anders Fogh Rasmussen lovede danskerne, at han ville blive som dansk statsminister, så længe vælgerne ønskede det. I går forlod han posten for at blive Natos næste generalsekretær. Men det er der en god forklaring på ifølge Fogh, som i dag deltog i en FN-organiseret dialogkonference i Istanbul. »Der opstod en ny situation. Jeg skønnede, at når der nu var så bred en opbakning til, at jeg kunne få en betydningsfuld international post, som Danmark aldrig før har kunnet få, så skyldte jeg faktisk den danske befolkning at udnytte den mulighed,« siger Fogh. For første gang indrømmer Fogh dog, at han ikke

www.mr.dk

HemmeligHeder.

altid har ‘ruttet med sandheden’, når han er blevet spurgt om sine fremtidsplaner. »Jeg har talt sandt hele vejen, men der er nogle gange, hvor jeg bare har givet de dele af sandheden, som kunne tåle at komme frem på det tidspunkt. Men sådan er brætspillet internationalt,« siger Fogh, »Der var én, der sagde, at den første kanin, der kommer op af hullet, bliver skudt. Og derfor holder man sig nede i hullet, indtil man kan se, om der er en chance. Også selv om jeg ikke synes, det er det allersjoveste at skulle stå til et pressemøde i Statsministeriet og svare sådan nogle ting, som jeg svarer,« siger Fogh. ritzau

Fogh undskyldte ikke for Muhammed-tegningerne, men er dog på tilbage Hvis tyrkerne havde forventet eller håbet, at Natos kommende generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, som modydelse for tyrkernes ja til hans Nato-kandidatur ville undskylde for Muhammed-tegningerne, blev de skuffet. Under konferencen Civilisationernes Alliance i Tyrkiet i går fastslog han, at ytringsfriheden er en forudsætning for den styrkede dialog, der skal udbygges mellem Vesten og den muslimske verden. Han gav dog den lille indrømmelse, at ytringsfriheden bør anvendes med respekt for andres holdninger, tro og religiøse følelser, ligesom han udtrykte respekt for islam som en af verdens største religioner. Det får flere til at mene, at Fogh er på tilbagetog fra det kompromisløse forsvar for ytringsfriheden, han stod for under Muhammed-krisen. Naser Kkader (K), som stod last og brast med Fogh dengang, er skuffet. Fogh har ikke undskyldt tegningerne, men næsten, siger Khader til Ritzau: tale.

STR/Scanpix

Fogh syntes ikke, det var særligt sjovt at holde på en hemmelighed.

Knæfald, mener krit

Både venner og fjender mener, at Fogh nedtonede sit forsvar for ytringsfriheden i sin tale i Tyrkiet.

»Den gamle Fogh – mr. værdikamp – ville have sagt, at ytringsfrihed kommer til enhver tid før de religiøse følelser. På den måde mener jeg, han allerede er inde i rollen som Nato-generalsekretær og ikke den Fogh, jeg kendte under Muhammedkrisen.«

Marianne Jelved, den tidligere radikale leder, opfatter til gengæld Foghs tilbagetog fra den hårde linje som et positivt træk. Under Muhammed-krisen kaldte hun ham ‘en farlig mand’. »Jeg sagde dengang, at han splittede folk, når han skilte folk i bukke og får

uden at sige, hvem der havde gjort hvad forkert. Jeg var virkelig vred over den udtalelse. Og nu sidder han så der og slutter af med alle de rigtige ord om balance mellem personlig følelse og ytringsfrihed. Jeg mener helt klart, at han er på tilbagetog. Han har brug for at for-


metroXpress

Tirsdag 7. april 2009 Fogh stopper snart i folketinget ATidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen er ogsĂĽ snart tidligere folketingsmedlem. Han vil ‘snarest muligt’ nedlĂŚgge sit mandat, siger han, selvom han først skal starte i sit nye job som Nato-generalsekretĂŚrpost den 1. august. riTzau

ikere tog, mener flere

• Grundlovstale den 5. juni 2006: Ytringsfriheden kan ikke gradbøjes. Den er ikke til forhandling. Og I Danmark er hverken Biblen eller

Koranen eller nogen anden hellig bog hĂŚvet over debat. I Danmark er Folketingets love til gengĂŚld hĂŚvet over Biblen, Koranen og andre hellige skrifter. I Danmark skelner vi mellem politik og religion.ÂŤ

ta@metroxpress.dk

Burde Fogh have undskyldt for Muhammed-tegningerne? Martin Solgaard Andersen, 21, telefoninterviewer, København N Nej, han skal ikke gü pü kompromis med sine holdninger. Det ville ikke virke sÌrlig oprigtigt. Det ville mest af alt se ud, som om det var en del af en handel med Tyrkiet. Desuden er det kun JyllandsPosten, der kan undskylde.

SÆSON Premiere Lige NU prÌsenterer Mr de helt nye kollektioner fra de førende mÌrkevarer. Kig ind til premieren - eller klik ind pü

www.mr.dk

<ÂŹaZTePaTb^acX\T]cTcZP]ePaXTaTX<aQdcXZZTa]T

Simon Wßrtz, 20, Greenpeacefacer, Køge Det kan han ikke, for det var ikke ham, der tegnede og trykte dem. Jeg kan godt forstü, hvis mange muslimer føler sig stødt, men det er jo kun Jyllands-Posten, der kan undskylde for det. Og sü var reaktionerne i Mellemøsten ogsü helt uhyrlige.

Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) faldt i gür nat ned ad en trappe pü sit hotelvÌrelse i Istanbul og slog sin højre skulder af led. Uheldet skete, da Fogh lidt før klokken fire lokal tid (tre dansk tid) skulle pü toilettet. Sü gik jeg tilbage og troede, jeg kastede mig tilbage i sengen. Men i stedet kastede jeg mig ned ad trappen, sagde en smügrinende Fogh inden starten pü konferencen om dialog mellem religioner og kulturer. Anders Fogh Rasmussen blev først behandlet af sine danske livvagter og blev efterfølgende kørt med ambulance til Taksim Emergency Hospital i Istanbul. Her fik av.

â&#x20AC;˘ Pressemøde i Tyrkiet den 6. april 2009: ÂťYtringsfrihed er essentiel. Dyb respekt for personlige religiøse følelser er ogsĂĽ essentiel, og det er prĂŚcis den balance, som vi skal ramme.ÂŤ

Thomas ambrosius

Stine Bang, 31, pü barsel, København NV Der er mange andre ting, som han burde undskylde for først. Blandt andet det manglende grundlag for krigen i Irak, som han løj om. Det gÌlder ogsü hans kamp mod smagsdommerne samt hans skjulte forsøg pü at ødelÌgge velfÌrdsstaten.

Anders Fogh Rasmussen faldt i gĂĽr nat pĂĽ sit hotelvĂŚrelse i Istanbul og slog sin skulder af led

Scanpix/MUSTaFa OZER

klare sig i en fredsommelig tone, og det skal han have lov til, siger hun. Men manden bag Muhammed-tegningerne, JyllandsPostens opinionsredaktør, Flemming Rose, vurderer ikke, at Fogh har givet køb pü principperne. Han har ikke süet tvivl om vores ret til at trykke de tegninger. Han har heller ikke taget stilling til, om det var rigtigt eller forkert at bringe de tegninger. Han har bare sagt, at han ikke selv ville gøre det. Det sagde han ogsü dengang.

Faldt ned ad hoteltrappen

Fogh om ytringsfrihed, dengang og nu: â&#x20AC;˘ Pressemøde den 23. november 2004: ÂťDet handler om noget helt fundamentalt: At fĂĽ mennesker, der lever i Danmark, til at forstĂĽ, at i Danmark er ytringsfriheden en absolut størrelse. Den kan ikke gradbøjes. Vi har lov til at udtale os kritisk om hvad som helst og hvem som helst.ÂŤ

indland 11

ÂťSĂĽ gik jeg tilbage og troede, jeg kastede mig tilbage i sengen. Men i stedet kastede jeg mig ned ad trappen,ÂŤ Anders Fogh Rasmussen

han under 15 minutters narkose sat skulderen pü plads og var lidt før klokken syv lokal tid tilbage pü sit hotel igen. Hele forløbet blev gennemført med rüdgivning fra danske specialister. Jeg har füet en virkelig fantastisk behandling, fastslog Fogh. Fogh gennemførte dagens program pü smertestillende midler og med armen i slynge, og pü trods af uheldet holdt han humøret højt. Jeg mener bestemt, at jeg tÌnker klart i hovedet, sagde han. riTzau

Danmarks klodsede eks-statsminister mener ikke pü nogen müde, at den smertestillende medicin, han var pü under sit besøg i Tyrkiet püvirkede hans tankekraft.


metroXpress

Tirsdag 7. april 2009 • Siderne er redigeret af Alice Petersen

12 indland

Roj er lukningstruet Statsadvokaten efterforsker den kurdiske tv-station Roj TV, der sender fra Danmark, for at finde ud af, om stationen støttes økonomisk af den kurdiske separatistbevægelse eller opfordrer til terrorisme. »Hvis der er tilstrækkelige beviser, vil vi gøre, hvad vi kan for at lukke Roj TV.,« sagde Natos kommende generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, i går. metroxpress/ta

Morten Pedersen

»Danmark svigter ikke Den kurdiske tv-kanal Roj er et vigtigt alternativ til de cencurerede tyrkiske På den kurdiske tv-station Roj, der holder til i København, er medarbejderne ikke slået ud over den mediestorm, de har været centrum for i den seneste tid. Her holder man fanen højt og håber, at Anders Fogh Rasmussen ikke lader sig påvirke af det tyrkiske pres for at få stationen lukket. »Jeg tror ikke, at Danmark svigter kurderne i denne kamp. Det er et demokratisk land, og vores nyheder er ikke anderledes end nyhedsdækningen på DR eller TV2. Kurderne har ret til at få nyheder på deres eget sprog, og jeg tror ikke, at Anders Fogh har lovet Tyrkiet noget,« siger stationsleder Imdat Yilmaz og understreger, at tv-kanalen ikke har nogen tilknytning til den kurdiske separatistbevægelse PKK, som stationen gang på gang er blevet linket til af den tyrkiske regering. FortrøstningsFuld.

Stationsleder Imdat Yilmaz tror ikke at Anders Fogh Rasmussen har lavet en hemmelig aftale med Tyrkiet om at lukke tv-kanalen Roj.

»Vi har ingen ønsker om at være politiske, men vi er et alternativ til de mange tyrkiske kanaler, der alle er underlagt censur,« siger Imdat Yilmaz. I en tyrkisk-kurdisk klub ikke langt fra H.C. Andersens Boulevard, hvor stationen har til huse, sendes dagens højdepunkter ud i lokalet fra en tyrkisk tv-station, mens der bliver drukket kaffe, spillet kort og røget cigaretter. Her bruger man normalt ikke meget tid på at tale politik, men i dag vil man gerne tale om Anders Fogh Rasmussens nye toppost og den kurdiske tv-kanal. »Jeg håber ikke, at Anders Fogh bukker under for Tyrkiets pres for at lukke kanalen,« siger Yusuf Gurleyik. Han er kurder og følger dagligt nyhedsdækningen på Roj. Han vil derfor være meget ked af at skulle undvære stationen, forklarer han.

»De viser nyheder, underholdning, musikprogrammer og børneprogrammer på mit modersmål,« siger

han og understreger, at fordi stationen sender fra Danmark, får seerne et mere nuanceret billede af virkelighe-

VI GIVER DIG EN LÆKKER PARISER-POPÓ SPAR 30.000 KR.* PÅ CLIO OG CLIO SPORT TOURER!

CLIO SPORT TOURER LAGERBILER

NU FRA

135.963 KR

1.5 DIESEL FRA 141.963 KR

CLIO HATCHBACK LAGERBILER

NU FRA

119.963 KR

1.5 DIESEL FRA 125.963 KR

www.renault.dk

MARKEDETS BILLIGSTE STATIONCAR. Selv hvis du ikke har brug for en stationcar, så kan du få glæde af samme gode rabat på Clio 3- og 5-dørs. Tilbuddet gælder på specifikke lagerbiler - Prøv en Clio og hør nærmere hos Renault forhandleren. Testet model: Renault Clio Sport Tourer 1.5 dCi Comfort

*Den præcise besparelse er 29.937 kr. i forhold til listepris uanset model. Eks. Clio 1.2 75hk Authentique 3-dørs, pris 119.963 kr. eller stationcar Clio Sport Tourer 1.2 75hk Authentique, pris 135.963 kr. Brændstoføkonomi 16,9 km/l og CO 2 -udledning 139 g/km. Leveringsomkostninger 3.680 kr. Den viste model kan være med ekstraudstyr. Tilbuddet gælder på alle 2008 benzin- og diesel-modeller på lager.


metroXpress

Tirsdag 7. april 2009

indland 13

kurderneÂŤ tv-kanaler, mener stationsleder Morten Pedersen

den end pĂĽ de tyrkiske tv-kanaler, der er underlagt censur. ÂťRoj viser tingene, som de

Cemil Yasar (yderst tv) og Yusuf Gurleyik (yderst Th) vil nødig undvÌre den daglige nyhedsdÌkning fra Roj pü deres modersmül. De mener ikke, at stationen har nogen forbindelse til terrorisme.

er, siger han. Ogsü en af klubbens andre gÌster, kurderen Cemil Yasar, hüber, at Danmark vil kÌmpe for kanalen. Jeg tror, at danske normer og vÌrdier kommer til at betyde, at kanalen für lov at overleve, siger han. Cemil Yasar tror samtidig ikke, at stationen har nogen forbindelse til terrorisme. Nür man bliver undertrykt, sü kÌmper man. Det bliver nemt opfattet som terrorisme. Men de undersøgelser, der er blevet lavet, har vist, at stationen ikke har nogen forbindelse til PKK, siger han. Anne Sophie Teglborg

ast@metroxpress.dk

Sagen kort â&#x20AC;˘ Tyrkiet kritiserer Danmark for at ikke at have forbudt den kurdiske tv-station Roj TV. â&#x20AC;˘ De tyrkiske myndigheder mistĂŚnker Roj TV for at modtage penge fra den kurdiske separatistbevĂŚgelse, Det Kurdiske Arbejderparti (PKK), som stĂĽr pĂĽ EUâ&#x20AC;&#x2122;s terrorliste. Det afviser Roj TV. â&#x20AC;˘ Den tyrkiske premierminister, Recep Tayyip Erdogan, udvandrede i 2005 fra et pressemøde i København i protest mod, at en journalist fra Roj TV var mødt op i Statsministeriet. â&#x20AC;˘ OgsĂĽ USA har lagt pres pĂĽ den danske regering for at fĂĽ den til lukke stationen, der har adresse pĂĽ H.C. Andersens Boulevard i København. Herfra sender Roj TV via satellit programmer om kurderne til 78 lande verden over. â&#x20AC;˘ Enhedslisten mistĂŚnker Fogh for at have indgĂĽet en studehandel med tyrkerne om at lukke Roj TV mod at blive Nato-generalsekretĂŚr. Det afvises dog af statsanklager Lise-Lotte Nilas, der har efterforsket Roj TV, siden den blev startet i 2005.

4UPSUVEWBMH oBGGVOLUJPOFSQ´NPCJMFO

Nokia E71 t .FHBQJYFMLBNFSB t28&35:UBTUBUVS t*OECZHHFU"(14 t.1BGTQJMMFS

.FE.BY0OF

FOREDRAG OM CUTTING OG SPISEFORSTYRRELSER

999,-

.JOETUFVEHJGUJNESWJB#4

 

De bliver flere og flere. De unge mennesker, der gør skade pü sig selv ved at snitte sig i hündled og arme med barberblade og glasskür. For udenforstüende kan det ligne et forsøg pü selvmord, men oftest handler det nÌrmere om viljen til at overleve. Med et snit i armen kan de for en stund overdøve den psykiske smerte med en fysisk, som er lettere at hündtere.

ubegrĂŚnset adgang til mere end 2 mio. musiknumre

Foredragsholderen

Nokia E66

er den nu 24-ĂĽrige Sofia Ă&#x2026;kerman, som var bare 19 ĂĽr gammel, da hun skrev â&#x20AC;&#x153;Zebrapigenâ&#x20AC;? â&#x20AC;&#x201C; en selvbiografisk bog om et liv med anoreksi, cutting og medicinmisbrug. I fire ĂĽr gjorde Sofia sĂĽ meget skade pĂĽ sig selv, at lĂŚgerne til sidst opgav hende. Mød op og hør hendes fantastiske foredrag om kampen tilbage til livet. Foredraget er pĂĽ letforstĂĽeligt svensk.

t .FHBQJYFMLBNFSB t&NBJM t*OECZHHFU"(14 t.1BGTQJMMFS

.FE.BY0OF .JOETUFVEHJGUJNESWJB#4

Tid og sted

999,- 

Ă&#x2026;rhus onsdag d. 15. april kl. 18.30-20.30 i Frivilligcenter Ă&#x2026;rhus, Kvisten, Mejlgade 8, Baghuset, 8000 Ă&#x2026;rhus C. Landsforeningens formĂĽl er at give støtte, rĂĽdgivning og information til spiseforstyrrede, selvskadere, pĂĽrørende, behandlere samt andre interesserede.

EntrÊ 50 kr. som støtte til vores arbejde. Tilmeld og betal pü www.spiseforstyrrelser.dk eller ring 3536 4913.

,Â&#x201C;CJ5%$#VUJLFMMFSQ´UEDEL MaxOne - hvis du vil haâ&#x20AC;&#x2122; alle muligheder pĂĽ mobilen

København - Paris fra

299,-

enkeltbillet

t199 kr. i oprettelse

 0,59 0,25 LSTNT

t.JOETUFVEHJGUJNES LS ved betaling via BS: Q´CFHZOEU 2.593 kr. NJO t LSJPQLBMETBGHJGU

0

 LS BCPOOF NFOU

2,50 LSGPSCSVH 399

 LSNNT

JOLMNE JNES

.PCJMQSJTFOHÂ?MEFSWFETBNUJEJHPQSFUUFMTFBGFUOZU.BY0OFBCPOOFNFOU EFSFSVPQTJHFMJHUJNES &GUFSNESCPSUGBMEFSNJOJNVNTGPSCSVHFU

*OLMVCFHS�OTFUNVTJLNFEoM�TNFSFQ´UEDELNVTJL

5JMCVEEFUHÂ?MEFSUPN%FSUBHFTGPSCFIPMEGPSUSZLGFKM Prisen er inkl. skatter og afgifter. PĂĽ enkelte dage og afgange kan der vĂŚre fĂĽ eller ingen ledige pladser til den annoncerede pris. Forbehold for pris-, regel-, afgifts- og valutaĂŚndringer.


metroXpress

Tirsdag 7. april 2009 • Siden er redigeret af Sara Mahler

14

Omar Marzouk Komiker

H

vordan siger man farvel? Det er nok meget individuelt, hvordan man foretrækker at tage afsked. Personligt fortrækker jeg et hurtigt, kort farvel – modsat vores statsminister, som her på det seneste har lignet en forvirret turist, der ikke kan finde udgangen i et tyrkisk hamman. Heldigvis fandt Fogh exitskiltet. For sådan nogle steder kan være turistfælder: Det er billigt at komme ind, men så koster det kassen at få udleveret et håndklæde, som man kan dække sig med. Det er også meget forskelligt, hvordan vi håndterer en afsked. Kører man ned forbi Christiansborg og stiller sig under Pia Kjærsgaards kontorvindue, vil man tydeligt kunne høre Michael Bolton synge ‘How will I live alone without you?’ til den afgåede Fogh. Anderledes hektisk var situationen i forsvarsministreret, da jeg tilfældigt cyklede forbi få minutter efter offentliggørelsen af Foghs afsked med Danmark. Her var der store sorte skyer af røg, som stod op af flammende olietønder. Ilden fik en jævn næring i form af dokumenter og mapper, som de sortklædte jakkesæts-mænd konstant kom med. Enkelte af dem sad ned på den kolde våde asfalt og græd. Der var mange tårer ved den afgående statsministers afsked. Nogle af dem kom Er du enig? endda fra hovedpersonen, da debat@metroxpress.dk han gav sin afskedstale. Fogh fortalte, at det også kommer Danmark til gavn at have en siddende generalsekretær for Nato. Jeg forstår ikke, præcis hvordan Foghs nye job kommer os danskere til gavn. Min bedste idé er, at vi skal nævne det over for den svenske landstræner, når der er VM-kvalfikationskamp og så se, om det har positiv indflydelse på resultatet af kampen.

»Jeg forstår ikke, præcis hvordan Foghs nye job kommer os danskere til gavn.«

Danmarks nye statsministerfrue, Sólrun Løkke Rasmussen, om sin holdning til mandens nye job. Til B.T.

Grådighed i Danmarks Radio I udsendelsen ‘Grådighed på dansk’ (DR2 den 4. april) gennemlyser en sognepræst, en kommunikationsrådgiver, en blogger, en erhvervsjournalist og en hjerneforsker begrebet ‘grådighed i al sin afsky’. Fokus var på Stein Bagger (IT Factory), men også Klaus Riskær Pedersen (Krepco Holding og Accumulator Invest), Kurt Thorsen (CVI Holding), David Trads (PFA Byg) og Johannes Petersen (Nordisk Fjer) blev brugt som eksempler. Danmarks Radio er som bekendt ikke venstrefløjens talerør, så en DR-udsendelse om grådighed eksemplificeret ved fagforeningsfolk (fede ben og gyldne håndtryk), autonome (hus på andres bekostning), rockere og indvandrere (narko- og kvindehandel) samt christianitter (besættelse) må være lige på trapperne. michael sandfort, udsendelse.

brønshøj

Hvad vil vi huske Fogh for? Gennem en del år har vi haft Anders Fogh som statsminister. Hvad er det så, vi vil huske ham for – hvis vi lige ser bort fra den seneste tid, hvor han kom med løgn efter løgn? Jo – han vil blive husket som ‘den omvendte Robin Hood – tager fra de fattige og giver til de rige’. Han er eftermæle.

»At der skal cirka 25 sosuassistent-lønninger til at matche Peter Straarups syv millioner kroner plus fryns, er ikke til at få øje på for Lars Løkke.« Ib Jensen, Søborg den statsminister, der sendte Danmark i angrebskrig på en løgn om masseødelæggelsesvåben i Irak. Og han vil blive husket for at rende efter den mest upopulære præsident i USA’s historie. Så meget, at Bush vist aldrig har haft behov for toiletpapir, når Fogh var i nærheden. Endelig har han hoppet og danset for Dansk Folkeparti – så ligefrem nogen god eller dygtig statsminister kan man ikke sige, at vi har mistet. niels vissing, randers nv

Arrogante Løkke fortsætter kursen Netop indsat som statsminister deler Lars Løkke rundhåndet ud af sin omfattende viden om velfærden i Danmark (TV 2/Nyhederne den 5. april). Her er der ingen nævneværdig forskel på høj og lav. At der skal cirka 25 sosuassistent-lønninger til at matche Peter Straarups syv millioner kroner plus fryns, er ikke til at få øje på for Lars Løkke. Han starter som ventet – arrogancen i Venstre fortsætter. ib jensen, indsigt.

Mænd lyver mest om voldtægt Der er færre anmeldelser af falsk voldtægt, end medierne giver indtryk af. Den konklusion på en undersøgelse undergraver metroXpress med historien på forsiden torsdag (den 2. april, red.): ‘Unge kvinder opdigter voldtægt’. Trafikavisen til travle folk gemmer nede i teksten og inde i avisen, at der er tale om, at én anmeldelse ud af 13 er løgn, men ‘glemmer’ at oplyse, at andelen ikke er steget siden 1992. En mere dækkende vinkel er, at af godt 500 anmeldelser i Danmark om året fører under 100 til fældende dom. Med syv procents opspind er der langt flere mænd, som lyver om voldtægt. marianne holst, undergravende.

københavn n

Din mening Send læserbreve på maksimalt 100 ord og med fuldstændigt navn og adresse til: MetroXpress, Bygmestervej 61, 2400 København NV, mrk: DEBAT. Eller: debat@metroxpress.dk

søborg

Konkurrence Skyd, send og vind!

N

ogle gange kan en afsked også sætte et andet perspektiv på tilværelsen. Foghs afsked med dansk politik krævede, at han skulle tage afstand fra Muhammed-tegningerne ved at sige: »Jeg ville aldrig selv fornærme muslimer.« Det er sikkert sandt nok. Dog har du, kære Fogh, ikke haft noget imod at give magt og indflydelse til mennesker, som næsten ikke bestiller andet end at fornærme muslimer. Men lad os se fremad, for en afsked er som regel efterfulgt af en velkomst til noget nyt – i skikkelse af Lars Løkke. En noget mere afslappet udgave af en statsminister. Og med økonomisk krise, klimaproblemer, krigen i Afganistan, internatonal terror og bandekrige samt en udbredt frygt for muslimske medborgere, så er det lige det, danskerne

Dykkertur i Thailand. Indsendt af Maja Bøgh Vindbjerg, Give

Når alle kan komme til orde.

Sådan deltager du Når ord udelukker nogle.

I morgen: Anders Breinholt. Flere klummer på Metroxpress.dk Klummen er udelukkende udtryk for skribentens holdning.

Hva’ har du på? thoMas freitag

Foghs afsked

Nils MeilvaNg/scaNpix

Debat

»Jeg havde helst set, at vi kunne leve i fred og ro ... men når Lars nu så gerne vil være statsminister, så er det fint for mig.«

Send dit bedste billede af livet omkring dig til billeder@metroxpress.dk (billedets størrelse bør mindst være på en megabyte på grund af trykkvaliteten). I denne måned sætter vi en Apple iPod Nano på højkant for det bedste skud – vinderen offentliggøres den 1. maj på: Metroxpress.dk.

Navn: Mikael Jørgensen. Alder: 29 år. Beskæftigelse: Research-scientist. Bor: København NV. Foroven: Trøjen er en Fuza købt i outlet-udsalg ved Øksnehallen. Den sorte trøje indenunder er af mærket Sam’s. Forneden: Diesel-bukser fra Magasin, Armani-bælte og Nike-sko købt i Illum. Tilbehør: Tasken er købt i Malaga. På iPoden: Blue Foundation – generelt. I tasken: Forskellige papirer. På vej hen: Jeg er på vej på posthuset.

Udkommer mandag til fredag. Avisen er politisk uafhængig og udgives af Metroxpress Danmark A/S. Kontrolleret nettooplag ifølge Dansk Oplagskontrol for 1. halvår 2008: 227.653. Tryk: Malmö Tidningstryck, Nordjyske Medier (Aalborg) og OTM (Ikast). København: Bygmestervej 61, 2400 København NV. Telefon: 77 30 57 57. Fax: 77 30 57 99. Redaktion: red@metroxpress.dk. Annonce-salg: annonce@metroxpress.dk. Distribution: Telefon 77 30 56 91. distribution@metroxpress.dk. Club metroXpress: Telefon 77 30 57 57 (1015). E-mail: club@metroxpress.dk. Århus: Rosenkrantzgade 16c, 2. sal, 8000 Århus C. Redaktion: aarhus-red@metroxpress.dk. Adm. direktør: Søren Riis. Ansv. chefredaktør: Jakob Høyer. Distribution: Distributionskopagniet. Salgsdirektør: Thomas Raun. Nyhedsredaktør på denne udgave: Allan Wahlers. Metro International udgiver 68 aviser i 100 byer i 20 lande på 19 sprog i Europa, Asien, Nord- og Sydamerika.


metroXpress

Siden er redigeret af Allan Wahlers • Tirsdag 7. april 2009

15

Portræt Renée Toft Simonsen

Kabalen gik op Hvem?

Renée Toft Simonsen blev i 1982 udråbt til at være ‘Face of the Eighties’ og nåede at pryde forsiden på store modemagasiner som Vogue og Elle, inden hun som 24årig trak sig tilbage som topmodel. I dag er jobtitlen forfatter, og hendes ansigt er gemt væk til fordel for pigen Karla, der er hovedperson i Renée Toft Simonsens prisbelønnede børnebøger. Ud over forfatterskabet er hun også kendt som sangeren Thomas Helmigs langbenede frue.

Hvorfor?

To af bøgerne om Karla er allerede blevet filmatiseret, ‘Karlas Kabale’ og toeren ‘Karla og Katrine’, og nu har Det Danske Filminstitut valgt at give støtte til produktionen af endnu en film, der skal

bygge på den tredje bog i rækken, ‘Karla og Jonas’. Ligesom i de to foregående film er det Charlotte Sachs Bostrup, der skal instruere.

Tidligere?

Efter at have rejst verden rundt som topmodel og drukket drinks med jetsettet op gennem 80’erne, vendte Renée Toft Simonsen tilbage til Danmark og fødebyen Århus i slutningen af skulderpudernes årti. Her tog hun en studentereksamen og blev optaget på psykologistudiet ved Århus Universitet. Hun ville ikke leve op til verdens og sin egen fordom omkring den smukke, men tomhjernede model og færdiggjorde studiet med topkarakterer. Hun takkede efterfølgende nej til en treårig ph.d.-stilling for at hellige sig skriveriet.

sagT?

»Vi lever i janteland. Jeg er ikke uddannet fra forfatterskolen, og hvis man vil blande sig med parnasset ved at kalde sig forfatter, kan man godt blive verfet i hovedet. So be it!« Sagt til Dagbladenes Bureau som kommentar til sin mangeårige frygt for at kalde sig selv forfatter. En ting, hun først er begyndt på for nylig.

Tættere på • Født 12. maj 1965. • Bor med Thomas Helmig i Århus-forstaden Risskov. De to har sønnen Hugo sammen. Derudover er hun mor til Ulrikke og Jens-Kristian, som hun har fra sit tidligere ægteskab med Kristian Sanvad, og er ekstra-mor til Thomas Helmigs datter, Ida-Maria. • Har tidligere været kæreste med John Taylor fra popgruppen Duran Duran. • Brevkasseredaktør på Femina, hvor hun svarer på spørgsmål fra almindelige kvinder. • Udgav i 2007 sin første voksenbog, ‘Tirsdag formiddag’, der handler om angst. En sygdom, hun selv har kæmpet med.

ellers nogeT?

Der er nok ikke mange, der ved det, men Renée Toft Simonsen medvirkede i to italienske gysere tilbage i 1980’erne. Den ene bærer titlen ‘Nothing Underneath’, på dansk oversat til ‘Model-mordene’, og er efter sigende udkommet på dvd. lykke porT

Direkte afgange til 20 destinationer i Europa

Du ser ikke syner Bestil linser for 0;- på LensWay.dk!

0;s Prøv o 4 / 0 3 før

Lige nu giver vi alle nye kunder gratis kontaktlinser! Betal kun 39;- i fragt og få dine linser direkte hjem i brevsprækken. Prøv hvor nemt det er – klik dig ind på www.LensWay.dk og bestil. Prøvepakken indeholder ti par 1-dagslinser eller et par månedslinser. Har du aldrig bestilt linser på nettet? Kontakt os, så hjælper vi dig gerne! Gratisnummer: 8088 2706 Mail: kundesupport@lensway.com

®


metroXpress

Tirsdag 7. april 2009 • Siden er redigeret af Nadine Nielsen

16 Seismolog advarede om skælv

Udland

Seismologen Gioacchino Giuliani havde forudsagt, at der ville komme et større jordskælv i området omkring L’Aquila, flere uger før katastrofen indtraf, men han blev meldt til myndighederne for at skabe panik. Regeringen insisterede i dag på, at advarslen fra seismologen ikke var videnskabeligt underbygget, men Giuliani har krævet en undskyldning. De første rystelser i regionen blev registreret i januar. RItzAu/AFP

130 døde under jordskælv Det voldsomste jordskælv i knap 30 år sendte i går hele Italien i undtagelsestilstand Over 130 mennesker menes dræbt, og 1.500 andre blev kvæstet, da et kraftigt jordskælv natten til i går rystede det centrale Italien. Op imod 15.000 mennesker skønnes at være blevet hjemløse. »Nogle byer i området er blevet fuldstændig ødelagt,« sagde en dyster formand for Italiens parlament, Gianfranco Fini, inden den lovgivende forsamling holdt et minuts stilhed for ofrene. Værst gik det ud over den historiske by L’Aquila fra det 13. århundrede omkring 95 kilometer nordøst for Rom. Her sank snesevis af renæssancebygninger, historiske kirker og andre bygninger i grus. L’Aquila ligger i et bjergrigt område i Italiens Abruzzo-region. Gårsdagens skælv var det værste jordskælv i Italien i knap 30 år, og Italiens premierminister, Silvio Berlusconi, erklærede landet i undtagelsestilstand og aflyste et planlagt besøg i Moskva. Situationen var i går eftermiddag fortsat uoverskuelig for redningsmandskabet, der arbejdede på højtryk for at finde overlevende. 60 overlevende blev trukket fri af ruinerne, siger italienske

reuters

ItALIEN.

Jordskælv i Italien • 2002: Puglia and Molise: 5,5 på richterskalaen. 30 døde i Puglia og 28 døde i San Giuliano, Molise. • 1997: Umbria and Molise, 5,6 på richterskalaen. 11 døde. • 1980: Irpinia (tæt på Napoli), 6,5 på richterskalaen. 2.570 døde, 300.000 gjort hjemløse. • 1976: Friulia: 976 døde. • 1968: Belice (Sicilien), 236 døde. • 1908: Messina and Reggio Calabria, 230.000 døde. MEtRO wORLD NEws

Her forlader nogle indbyggere i L’Aquila deres ødelagte hjem efter gårsdagens jordskælv. reuters

Gårsdagens skælv • Jordskælvet, der fandt sted klokken 3.30, varede i 30 sekunder. Det blev målt til 6,2 på den åbne richterskala. • Jordskælvets epicentrum lå omkring 95 kilometer nordøst for Rom og 10 kilometer under jordens overflade. • Ingen danskere menes at være kommet noget til ved skælvet.

redningsfolk. Henved 10.000 boliger er beskadiget eller ødelagt, og op mod 100.000 italienere skal have forladt deres hjem af frygt for sammenstyrtninger. Også veje og gas- samt vandforsyning er beskadiget. Myndighederne frygter, at endnu flere kan have mistet livet, da redningsmandskab langtfra har gennemsøgt alle ramte områder. Omkring 26 byer og landsbyer er ramt af jordskælvet. RItzAu/AFP Redningsfolk ledte hele dagen i går efter overlevende i murbrokkerne i byen L’Aquila.

Italien i sorg Byen L’Aquila er fyldt med tragiske skæbner Død og ødelæggelse prægede i går den lille italienske by L’Aquila, hvor gårsdagens voldsomme jordskælv havde efterladt sig mange tragedier. Drenge og mænd prøvede magtesløst at grave overlevende familiemedlemmer frem fra ruinerne med deres bare næver, mens tårerne trillede ned ad kinderne på dem. Tusinder måtte forlade deres ødelagte hjem og i bare et uldtæppe bevæge sig ud på gaderne. Det nygifte par Pietro og Roberta døde i armene på hinanden, da deres hus kollapsede omkring dem, og lægen Guido fra hospitalet i L’Aquila måtte efter at have reddet sin fætter ud af murbrokkerne grave det medtagne lig af sin onkel fri. Chefredaktøren på Il Centro, Giustini Parie, har mistet hele sin familie under ruinerne: en pige og en dreng på 16 og 18 år og sin far. ItALIEN.

EMILIO ORLANDO

metro world news i L’Aquila, Italien

Oplev det fantastiske Færøerne i den bedste rejsetid. Skibsrejse for 4 personer inkl. couchette og bil samt 7 nætter på det flotte vandrerhjem i Tórshavn – 10 dage i alt.

VANDRERHJEM FÆRØERNE

PRIS PR. PERSON KR.

* 2.985,-

* Gælder v/4 personer med afrejse 20.06-17.08.

KATALOGBESTILLING: 96 550 360 · OFFICE@SMYRIL-LINE.DK · WWW.SMYRIL-LINE.DK

En filmbiografi af en præsident i krise +++++ ”FREMRAGENDE UNDERHOLDNING” TV2 Brunch – Claus Hesselberg

ssss

++++

”EMINENT SPILLET AF JOSH BROLIN”, ”KRAFTPRÆSTATION AF EN FILM, SOM ER VIGTIG” Jyllandsposten – Sophie Engberg Sonne

++++

”TOPPRÆSTATIONER” ”FILMEN FÅR FIRE BEGEJSTREDE HJERTER”

”JOSH BROLIN LEVERER EN TOPPRÆSTATION”

Politiken – Betina Heltberg

BT – Jacob Wendt Jensen

Oliver Stone. NU PÅ DVD

En film af


metroXpress

Siden er redigeret af Nadine Nielsen • Tirsdag 7. april 2009

udland 17

Hjælpepakke i Japan Japans regering vil på fredag fremlægge endnu en økonomisk hjælpepakke for at afbøde den økonomiske krise i landet. Denne gang bliver hjælpen på mindst 550 milliarder kroner. Regeringen har i forvejen skudt cirka 660 milliarder kroner ind i Japans skrantende økonomi. ritzau

Schindlers liste dukker op i Sydney

USA’s præsident, Barack Obama, mødtes i går i Istanbul med udenrigsministrene fra Tyrkiet og Armenien og opfordrede de to lande til at færdiggøre forhandlinger om et normaliseret forhold. Der har længe været ført forhandlinger om at afslutte næsten 100 års fjendtligheder. ritzau/reuters tyrkiet.

reuters

Obama-appel til Tyrkiet og Armenien

34 dræbt af bomber i Irak Mindst seks bilbomber eksploderede i Bagdad i går Mindst 34 personer blev dræbt og henved 140 såret, da flere bilbomber eksploderede rundt om i Iraks hovedstad, Bagdad, i går. Det oplyser landets myndigheder. Mindst seks bilbomber eksploderede rundt om i Bagdad, netop som den britiske handelsminister, Peter Mandelson, ankom til byen. Midt under morgenmyldretiden eksploderede en bilbombe i Sadr By i det nordøstlige Bagdad. Mindst 10 blev dræbt og 65 såret ved dette anslag, oplyser det irakiske indenrigsministerium. Andre seks blev dræbt og 25 såret, da en bilbombe eksploderede i Allawi-distriktet i den centrale del af irak.

reuters

Den rigtige Schindlers Liste er dukket op på et bibliotek i Sydney i Australien. Ansatte på New South Wales State Library fandt 13 skrøbelige gule sider med 801 jødiske navne på, da de gennemgik den australske forfatter Thomas Keneallys kasser med manuskripter, skriver AFP. Thomas Keneally skrev bogen ‘Schindler’s Ark’, der senere blev filmatiseret. Listen refererer til de 801 jøder, som den tyske nazihelt Oskar Schindler reddede fra koncentrationslejre. ritzau australien.

Tyskland Svanerne slippes fri

Blodsporene var synlige efter gårsdagens bilbomber på markedspladsen i Um al-Maalif.

hovedstaden, oplyser forsvarsministeriet. Volden fortsatte kort efter middag, da to bilbomber eksploderede på markedspladsen i Um Al-Maalif, lige vest for hovedstaden. Her blev 12 personer dræbt og 23 andre såret, oplyser re-

præsentanter for de to ministerier. Siden omkom to personer, da en bilbombe eksploderede i Ny Bagdad-distriktet. Her blev seks såret. I Hussainiya i den nordøstlige del af Irak mistede fire mennesker livet, mens 20 blev såret, da en bilbombe eksploderede på et marked. I provinsen Diyala blev en amerikansk soldat dræbt under en patruljering, forlød det i en erklæring fra de amerikanske styrker i Irak. Der er ikke oplysninger om, hvordan soldaten omkom. Diyala er et af få områder, hvor terrorbevægelsen alQaeda stadig er operativ. I alt har 4.266 amerikanske militærfolk mistet livet, siden Bush-regeringen angreb Irak i 2003. ritzau/aFp

Nu er foråret her for alvor, og det havde svanerne i Hamborg glæde i går, hvor de blev sluppet løs fra deres vinterhi. Hvert år bliver svanerne indsamlet omkring Hamborg og bragt til et sted for vinteren, hvor de får mad og pleje. metroxpress

Direkte afgange til 20 destinationer i Europa DR/Filmland

M

##### ##### #####

###### ##### ####

##### ##### ####

Dagbladenes Bureau

Børsen

on-z

Woman

Se & Hør

ANR – Radio med Puls

Kristeligt Dagblad

Ekstra Bladet

Jyllands-Posten

Politiken

B.T.

Nordjyske

Filmland.dk

Troldspejlet

A

Filmz.dk

SE DEN I BIOGRAFERNE OVER HELE LANDET On-z.dk

Danmarks bedste annoncetilbud

Skal bilen skrottes?

Vi klarer hele arbejdet. Du får skrotningsgodtgørelse.

Bildemontering Århus A/S Nå 1.000.000 læsere dagligt ved annoncering i metroXpress og 24timer – kontakt os og hør om de nye tilbud på 7730 5757

Manilavej 1, 8000 Århus C - Tlf. 86 13 48 99

NYT JOB?


Uddannelser

Tirsdag 7. april 2009

metroXpress

18 udland Har du behov for juridisk

rådgivning?

scanpix

ER BLEVET

ÆNDRET Få styr på paragrafferne og undgå konflikter ■

Professionsbachelor i optometri Som optometrist kan du f.eks. arbejde i en optikerforretning enten som ansat eller selvstændig. Du foretager synsprøver, vejleder kunder og tilpasser og sælger kontaktlinser, briller og andre synshjælpemidler.

www.ef.dk

ARVELOVEN

Uddannelsen tager 3½ år – 2 år på skole og 1½ år i praktik.

Informationsmøde:

KROMANN advokatfirma Telefon 86 18 11 02 www.advokatkromann.dk

Tirsdag d. 21. april kl. 19.00 Nordre Fasanvej 27, Frederiksberg Få mere at vide – kontakt Ebbe Hargbøl, tlf. 2545 3002, esh@tec.dk, eller klik ind på www.tec.dk – vælg: Videregående uddannelser Jenni Williams er forkvinde for menneskerettighedsgruppen Woza.

www.tec.dk Nordre Fasanvej 27 • 2000 Frederiksberg • Telefon 38 17 70 00 • www.tec.dk

metroXpress – først med de seneste nyheder

PÅSKEPROCENTER

25% PÅ ALLE

SOFAER, SOFABORDE & TÆPPER GÆLDER MANDAG 6.4. – ONSDAG 8.4. & LØRDAG 11.4. KUN PÅ IKKE NEDSATTE VARER. KUN I ÅRHUS.

WWW.SINNERUP.COM

VILLA Chaiselongsofa i lilla eller grå. Normal 7.999,- PRIS 5.999,-

PRIS MINUS 25 %

5.99900

SPAR

25 %

RIHAN Sovesofa i hvid eller sort. Normal 2.999,- PRIS 2.249,-

NESTOR Sofabord i lilla eller sort glas. Normal 999,- PRIS 749,-

Aktivister krænkes Zimbabwes nye samlingsregering fortsætter hetz mod aktivister Knap to måneder efter, at oppositionslederen Morgan Tsvangirai blev taget i ed som premierminister for en ny samlingsregering i Zimbabwe af sin ærkerival præsident Robert Mugabe, spejder menneskerettighedsforkæmpere fortsat efter politisk forandring. En af dem er Jenni Williams, der er forkvinde for organisationen Woza (Women of Zimbabwe Arise), der kæmper for sociale, politiske og kulturelle rettigheder i Zimbabwe. Organisationens 70.000 medlemmer er kendt for deres frygtløse ulydighedsaktioner, der har sendt tusinder af Woza-medlemmer i fængsel mange gange. »Vi har demonstreret. Vi er blevet tævet. Og vi er blevet anholdt. Det er bare fortsat år efter år. Men vi føler os forpligtede til at forblive en stemme, der er rede til at sige sandheden,« siger Williams til Ritzau. Williams, der selv har været anholdt 34 gange, senest i ni uger, siger, at Wozas medlemmer fortsat bliver ulovligt tilbageholdt, også under den nye regering, som Williams betegner som et ‘eliteprojekt’. »Det er en elitepagt for politikere, der deler magten mellem sig for at give Muga-

be en mulighed for at træde tilbage eller for at reformere sit regerende Zanu-PF. Sådan opfatter vi processen,« forklarer Williams under interviewet på en udendørscafé i byen Bulawayo. »Det faktum, at jeg sidder her, handler jo om, at jeg stadig ikke er i stand til at bo i mit eget hus. For hvis jeg var i mit eget hus, ville politiet komme forbi hver eller hver anden uge. Og hvis de fandt mig dér, ville jeg blive sat i fængsel,« siger Williams, der suppleres af en anden kvinde, der ønsker at være anonym. »For det meste bliver vi bare tilbageholdt, men mange af vores medlemmer er også blevet torteret. Under fængslingerne udsættes vi for et ekstremt psykisk pres. Vi bliver nedværdiget,« siger kvinden, der ofte skifter bolig for at undvige politiet. Men nu da den ny regering er på plads, hvad vil Woza så gøre? »Det bedste, vi kan gøre, er at fremtvinge en proces, hvor befolkningen bliver inddraget. Vi må gå ind i processen med at udarbejde en ny forfatning. Men alle illegale anholdelser skal stoppe. De skal holde op med at tæve os. Vi ønsker, at alt det forandrer sig,« understreger Williams. ritzau

Kort nyt

FN splittet over Nordkoreas raket

zimbabwe.

usa. En 34-årig mand i staten

CHARADE

EDGE

3-pers. sofa i grå stof. Normal 3.999,- PRIS 2.999,-

Sofabord 120 x 60 x 40 cm. Normal 699,- PRIS 524,-

CLEMENSBRO 2 · 8000 ÅRHUS · 87 46 44 00 · MAN.-TOR. 10-17.30 · FRE. 10-19 · LØR. 10-16 ÅRHUS · HERNING · HOLSTEBRO · KOLDING · VIBORG · ODENSE · RANDERS · SILKEBORG · FLENSBORG · HARRISLEE

Washington har skudt sine fem børn i alderen 7 til 16 år og derefter begået selvmord, efter at hans kone havde fortalt, at hun ville forlade ham. ritzau/aFP makedonien. Ud på natten til i

går stod det klart, at den siddende centrum-højre-præsident George Ivanov har vundet en jordskredssejr ved søndagens præsidentvalg i Makedonien. Ivanov har fået 63,41 procent af de optalte stemmer. ritzau/aFP

Et tre timer langt møde i FN’s Sikkerhedsråd endte søndag aften i ingenting, da rådet diskuterede omverdenens svar på Nordkoreas affyring af en raket tidligere på dagen. »Medlemmerne af sikkerhedsrådet blev enige om at fortsætte drøftelserne om en passende reaktion,« sagde Mexicos FN-ambassadør, Claude Heller, formand for sikkerhedsrådet. ritzau/aFP nordkorea.


metroXpress

Siden er redigeret af Allan Wahlers • Tirsdag 7. april 2009

19

Større end København Warszawa er Polens hovedstad og største by. Den har over 1,7 millioner indbyggere – og knap 2,8 millioner, hvis man tæller alle forstæderne med. De første bebyggelser på stedet ligger over 1.000 år tilbage. metroxpress

Oplev Island i bil

Flybilletterne med det polske flyselskab Lot er billige. En samlet rejse for to inklusive firestjernet hotel med tre overnatninger kan gøres for omkring 4.500 kroner.

Grøn Rejs lands ebur 11 dage tæt pakkede med oplevelser eau www rundt i Island. Tur 5002. .grb. dk 33 13 Fra kr. 7.295 10 11

metroxpress

annonce

Rejser

Polsk pris

Shopping i Warszawa Der var engang en mægtig mand, der så mod vest. Der så han den største og mest imponerende bygning, han nogensinde havde set. Den hed Empire State Building og stod midt i storbyen New York hos dem, han anså for sine største fjender. »Sådan én skal vi også ha’,« sagde han. Og han samlede 5.000 af rigets stærkeste mænd og byggede det 231 meter høje tårn, der blev opkaldt efter ham selv – ‘Stalin Tower’ (billedet) og placerede det midt i Polens største by som en gave til det polske folk. Byggeriet, der har kostet mere end 40 millioner mursten, har 3.288 værelser og kan ses 30 kilometer væk fra Warszawa. Det var et pragtstykke i 1955, da det stod færdigt på den mest prominente plads ved hovedbanegården. Stalin nåede aldrig selv at se det, før han døde, og tiden løb fra hans rolle som velgører. Pludselig var polakkerne blevet venner med folket fra vest og var ikke særlig stolte af det store Stalin-mausoleum midt i byen. Det fik navneforandring til Palace of Culture and Science (i polske folkemunde PkiN) og huser i dag koncertsale, hvor blandt andet Rolling Stones har spillet, biografer, museer og ikke mindst landets hurtigste elevator, der med otte meter i sekundet fører turister op til toppen, hvorfra man kan se ud over hele byen. warszawa.

Den polske hovedstad byder på komfort, luksus og mærkevarer som i enhver europæisk storby – men til den halve pris

Men det er langtfra sidste gang, folket fra Polen har set mod vest og ladet sig inspirere. Ved siden af byens tårn har ivrige handelsmænd opført en gigantisk glasbygning, der som en gigantisk dråbe flyder ud mellem bydelens skyskrabere og huser et af Europas største shoppingcentre. Fordelt på fem etager er der mere end 300 butikker – alt sammen kæder med mærkevarer fra vesten. Kosmetik, tøj og italienske sko – og så de utallige cafeer og restauranter, hvor man kan puste ud over en let anretning og et glas champagne. Er vejret til udendørs shopping, er det blot at gå til højre for tårnet, hvor europæiske lavpriskæder som H&M, Bershka og Vila har deres butikker. Er man til små eksklusive butikker, drejer man om hjørnet ad Nowy Swiat, hvor man finder designhuse som Kenzo, Hugo Boss og Patricia Pepe.

Prisen er den halve Priserne – dyrt som billigt er generelt halv pris i forhold til Danmark, og leder man længe, kan man på små outlet-udsalg gøre et rigtig kup. Warszawa city har for alvor rystet alt, hvad der minder om betonkommunisme og grå masse af sig. Overalt vil man finde små cafeer med udendørs betjening, hvor tjekkede unge sipper caffè latte eller drikker den lokale øl, Tyskie. På hvert gadehjørne fin-

2.999

Ho Ferie- & Aktivitetscenter ved Blåvand byder på en bred vifte af aktiviteter. I badelandet kan vandhunde boltre sig på vandrutsjebanen, i grotten, spabad, dampbad, sauna m.m. Tag på udflugt til sandstranden på Skallingen, Tirpitz-stillingen er en genåbnet bunker med plads til kæmpekanoner. Blåvandshuk Fyr, Blåvand Mini-Zoo, Blåvand Naturcenter og Varde Miniby. Ta‘ på Esbjerg Fiskeri- og Søfarts-museum og shopping.

kr. 495,-

748,-

1.199,-

kr.

Pr. pers. i dobbeltvær.

Opholdet indeholder: - 3 overnatninger - 3 x morgenmad - 3 x dagensret+fri is - Adgang til badeland - Bowling med rabat Ankomst: 2.1-26.6.2009 Børn under 3 år er gratis

nana.askov@metroxpress.dk

Spar

Spar

Strand og havluftK

nana askov

Læsertilbud oplys/tast bestillingskoden: Metro Vest

Kør selv-ferie til Danmarks bedste priser kr.

der man kaffekæden Coffeeheaven, hvor man kan købe en latte to go og foliepakkede sandwich med mozzarella og pesto. Warszawa har et stort gammelt og anerkendt universitet, og byens befolkning er ung og veluddannet. Her vil man generelt kunne se en caesar salad eller tortilla wrap på frokost-menuen og foie gras, dumblings og bøffer på aftenmenuen på byens restauranter. Kaster man sig ud i de polske specialiteter, vil man som regel slippe godt fra både den særlig svampesuppe, der serveres i et udhulet brød, og anden med orangesovs. Her gælder samme regler – standarden er ekstrem høj – og prisen er stadig den halve af danske forhold. Når man har fået nok af shopping, mad og champagne og trænger til føde for sjælen, er byen spækket med museer og steder, hvor man får indblik i byens smertelige historie. På Jewish Historical Institute og Warsaw Uprising Museum kan man opleve Anden Verdenskrig, hvorunder omkring halvdelen af byens befolkning blev udryddet. Er man ikke til museer byder en slentretur gennem den gamle bymidte på små snørklede gader med brosten, smukke gamle huse dekoreret i alle mulige farver og pladser med kirker og beværtninger.

Weekend i flot palæ Bo i „Det Lichtenbergske Palæ“ fra 1744, som er kåret som Horsens´ smukkeste bygning og har en helt særlig nostalgisk og stilfuld stemning over sig. Best Western Jørgensens Hotel **** har en unikke beliggenhed midt på Danmarks bredeste gågade, derfor står lørdagen på shopping og frokost på en af byens cafeer. Horsens og omegn har en bred vifte af vidt forskellige attraktioner og en flot natur – Øen Endelave er et besøg værd.

kr.

- Gode børnerabatter - Mulighed for flere dage - Inkl. slutrengøring - Ekspeditionsgebyr kr. 49,- Forbehold for udsolgte datoer - Dansk rejsearrangør gennem 16 år -Ring og hør nærmere

699,-

Pr. pers. i dobbeltvær.

Opholdet indeholder: - 2 overnatninger - 2 x morgenbuffét - Beliggende i gågade - Gratis parkering Ankomst: Fre-og lørdage Ekstra nat inkl. morgenmad: kr. 299

Tlf. 70 22 66 00 www. Risskov-Bilferie.dk


Rejser Hvis børnene skulle vælge... Familieferie på eget hotel med fælles madlavning

Is

æ

r

f

or

rn

Direkte fly fra Kastrup & Billund

Få metroXpress hos STORE BEDEDAG

Flycamping på Thassos, eller Korsika

Luksusweekend 7-10 maj

Hotel eller lejlighed Camping eller på oplevelse på øen

k si

- Fly t/r til Reykjavik - 4* Hotel i junior suite - Den Blå Lagune - 3 retters middag m.m. Alt det for KUN 4.998 kr

tlf. 86 15 35 99 www.Ruby-Rejser.dk

a

k -s

øn

he

n de

s

Storbyferie

ø

Åbningstider Hverdage: 9 - 17 Lør & søn: 10 - 13

til BEST priser...

Også direkte fly fra Kastrup til Thassos i Grækenland

r tlf. 86 15 35 99 K o www.Ruby-Rejser.dk

1 barn u/16 år GRATI

Prag kørselv 4 nætter ..............

S

kun

Budapest kørselv 4 nætter ... kun 825

Pr. pers. i delt dbl. værelse

Pris p.p. på Hotel Ventura inkl. kvartpension i per. 1/4 - 31/10

Begrænset antal pladser

1 barn u/16 år GRATIS

Berlin kørselv 4 nætter .........

heklatravel.dk ฀ 33 22 66 99

Pris kr. pr person kr.

Pris p.p. på 3* Hotel Kyriad inkl. kvartpension i per. 1/7 - 31/8

Også mulighed for fly - kontakt Best Travel for dagspris STORBY•SOL•NATUR•KRYDSTOGTER•TEMAREJSER

ere www info: .g 33 13 rb.dk 10 11

70 20 98 99

TEKST TV SIDE 506

4998,-

www.hjertingrejser.dk tlf. 70 22 67 10 medlem af rejsegarantifonden nr. 1717

WWW.BESTTRAVEL.DK

er Pris 00,9 2 fra e 16. i ug

Som Island selv er hovedstaden Reykjavik fuld af kontraster. Dampende varme kilder og udendørs bassiner omgivet af fjelde og forrevne klipper. Og store indkøbscentre og små designbutikker, som gør livet let for selv den mest kræsne shopper. Forkæl dig selv med en smuttur til Reykjavik!

Korsika Oplev skønhedens ø med Langley. Vi flyver direkte til Korsika hver lørdag fra uge 16 til uge 42. Vælger du at bo på et Langley Hotel indgår der altid morgenmad og 3-retters middag i 6 dage om ugen. Korsika har en fantastisk natur, smukke strande og glasklart badevand. Du har mulighed for at cykle, vandre, spille tennis, sejle eller bare slappe af med en god bog på stranden. Priser fra 2900,- med direkte fly og ophold på Langley Hotel.

3 dage fra kr. 3.595 pr. person i dobbeltværelse. Tur 5005.

København - Stockholm fra

199,-

enkeltbillet

Prisen er inkl. skatter og afgifter. På enkelte dage og afgange kan der være få eller ingen ledige pladser til den annoncerede pris. Forbehold for pris-, regel-, afgifts- og valutaændringer.

FORSIDE

UGENS TILBUD Sommercruise med MSC Poesia

Kurophold i Østrig

LONDON

MIDDELHAVET

BAD GASTEIN

945

Maj - oktober fra kr.

5.195

Tog og 7 nætter fra kr.

7 nætter, kahyt, helpension og afgifter. Børn u/18 år rejser gratis

Hotel inkl. kurpakke m. massage, thermalbade o.m.m. inkl. halvpension. Ekskl. pladsbilletter.

The Big Apple

Fridagsferie med tog og hotel

Rejs med tog til

NEW YORK

PRAG

AMSTERDAM

4.495

Hotel på Manhattan **. Ekstra nat fra kr. 545. Ekskl. morgenmad. Bestil senest 7.4.09

Tog & 1 nat fra kr.

1.615

Ekstra nat på hotellet inkl. morgenmad fra kr. 330. Ekskl. pladsbilletter.

www.langley.eu Tlf 33 91 70 00

Fra kr. 5.530 for 2 voksne + 2 børn u/7 år

931

fra kr.

Bestil 5 dage/4 nætter inden 30. april og få 7 dage/6 nætter i stedet, selvfølgelig er også ubegrænset adgang til de to parker samt alle forlystelser inkl. Og så er det endda også gratis for børn under 7 år! Gælder ankomster i perioden 1.06-20.10.09. Kan ikke kombineres med øvrige tilbud.

Pr. person enkeltrejse inkl. liggeplads

© Disney

Pris pr. pers./specielle regler/begrænset antal pladser 70 13 14 18 dsb.dk/rejsebureau

Ferie med extra alt.

BO 6 NÆTTER BETAL KUN FOR 4

4.975

Hotel** i Bayswater. Morgenmad inkl. Ekstra nat fra kr. 345.

Fly & 3 nætter fra kr.

Kultur

metroXpress.dk

Stadig billigt!

Fly & 1 nat fra kr.

895

Paris kørselv 4 nætter ............ kun 1225

RENDYRKET STORBYÅND MIDT I EN RÅ NATUR M

Afgang 4 & 12 Juli Fly Kastrup-Malaga direkte t/r 7 nt. 4**** Hotel AGH SPA, Estepona 7 x morgenmad + 7 x aftensmad Transport t/r hotellet

kun

Pris p.p. på 4* Hotel Holiday Inn City-East inkl. kvartpension i per. 1/7- 31/8

1 barn u/16 år GRATIS

SOMMERFERIE TILBUD t t t t

815

Pris p.p. i db. vær. på 3* Hotel Globus inkl. kvartpension i per. 16/6 - 17/8

Bestil på tlf. 70 28 12 04

å Set p! TV

eller på www.fdm-travel.dk/disney

Spar op til 50 %* med Hotels.com PLUS: Spar 10 % ekstra med denne specielle rabatkode*  Hotels.com er verdens mest besøgte hotelbookings-hjemmeside, og forårsudsalget er nu i gang med besparelser op til 50 % på standardværelser.

Hotels.com tilbyder kvalitetshoteller til enhver lejlighed, inklusive:

MetroXpress har indgået et MetroXpres samarbejde med Hotels. com for at give dig 10 % ekstra rabat, når du booker et værelse med b ’prisgaranti’. ’p

฀฀ ฀ ฀ ฀

฀฀ ฀ ฀

฀ ฀

Hotels.com garanterer også laveste priser på 50.000 af deres hoteller. Hvis en kunde kan finde det samme tilbud et andet sted, refunderer Hotels.com differencen.

*Kun hoteller med prisgaranti. Betingelser og vilkår: 1. Rabatten på 10 % gælder alle hoteller med prisga prisgaranti (ekskl. bookinger for Harrahs, MGM, Starwood, Marriott, Intercontinental, Crowne Plaza, Hotel Indigo, Holiday Inn, Nippon Airways, Staybridge & Candlewood Suites), booket hos Hotels.com. 2. De 1 10 % fratrækkes efter andre eventuelle rabatter er påført (ekskl. eventuelle skatter, gebyrer eller moms). 3. Gyldi Gyldig for hotelbookninger foretaget 3. april 2009 og 12. april 2009, for ophold mellem 3. april 2009 og 31. dece december 2009. 4. Tilbuddet er underlagt de øvrige betingelser og vilkår og gælder kun ledige hotelværelser. 6HZZZ 6HZZZKRWHOVFRPIRUÀHUHGHWDOMHU$UUDQJ¡U+RWHOVFRP

www.metroxpress.dk

BENYT RABATKODEN Besøg Hotels.com og vælg dit hotel til ’garanteret laveste pris’. Indtast rabatkoden i bookings-formularen og spar 10 % ekstra Du skal foretage reservationen før 12/04/2009 for ophold mellem 03/04/2009 og 31/12/2009. Rabatkode = HB9RSPAR10A


metroXpress

Siden er redigeret af Sara Mahler â&#x20AC;˘ Tirsdag 7. april 2009

21

getty images

Kultur McCartney og Starr forenet.

McCartney fik hjĂŚlp af Ringo Paul McCartney havde inviteret en helt sĂŚrlig gĂŚst med pĂĽ scenen, da han optrĂĽdte ved et velgørenhedsshow i New York i weekenden. Hans tidligere Beatles-kollega Ringo Starr dukkede op, da McCartney spillede â&#x20AC;&#x2DC;With A Little Help From My Friendsâ&#x20AC;&#x2122;. De to omfavnede hinanden efter duetten, og senere pĂĽ aftenen dedikerede McCartney sangen â&#x20AC;&#x2DC;Here Todayâ&#x20AC;&#x2122; til afdøde John Lennon. Metroxpress/ne koncert.

King fĂŚrdiggør 1.000-sider-roman Det er over 25 ĂĽr siden, Stephen King begyndte at skrive bogen â&#x20AC;&#x2DC;Under the Domeâ&#x20AC;&#x2122;, men gysermesteren har ikke rigtig kunnet gøre arbejdet fĂŚrdigt. Før nu. Hans forlag har annonceret, at bogen kommer pĂĽ gaden til november. ÂťJeg hĂĽber virkelig, at folk kan lide den, for den er over 1.000 sider lang,ÂŤ siger forfatteren selv. Metroxpress/ne getty images

udgivelse.

Laura Leighton.

Sydney vender tilbage til Melrose Skuespillerholdet til den nye udgave af 90â&#x20AC;&#x2122;er-serien â&#x20AC;&#x2DC;Melrose Placeâ&#x20AC;&#x2122; er efterhĂĽnden ved at vĂŚre pĂĽ plads. Senest har en af boligkompleksets gamle beboere, skuespillerinden Laura Leighton, som spillede Sydney Andrews, sagt ja til at flytte ind. At hun døde i seriens femte sĂŚson, er der ĂĽbenbart ingen, der ser som et problem. Metroxpress/ne

James Bond vil gøre klogt i at kigge sig grundigt over skulderen den kommende tid. Nephew er klar med en ny single, som bĂŚrer den noget drabelige titel â&#x20AC;&#x2DC;007 Is Also Gonna Dieâ&#x20AC;&#x2122; og er pĂĽ gaden den 13. april. Det er første udspil fra nevøernes kommende album, som udkommer den 5. juni. Metroxpress/ne

Nye band bliver bremset Unge talenter bliver ramt hürdest, hvis krisen fortsÌtter Mere Thomas Helmig, Nephew og Danser med Drenge, mindre ungt og upcoming talent. Det kan blive konsekvensen, hvis krisen fortsÌtter i det danske kulturliv. Nür det kniber med kronerne, satser spillestederne nemlig i højere grad pü kommercielle succesband og giver fÌrre talenter chancen. Konsekvensen kan blive, at mÌngden af koncerter og udbuddet af dem vil falde. Vi skal kÌmpe mere og mere for at sÌlge billetter til koncerter, der ikke er et ikon eller mü-se-koncerter, siger Peter Sand, der er direktør pü spillestedet Vega i København. Han ser med frygt pü den situation, som krisen kan føre til. Det er en farlig og ulyksalig spiral at komme ind i. Det ville undergrave det, vi er kendt for, og gøre rytmisk live-musik og dansk kulturliv markant fattigere, siger Peter Sand. I begyndelsen af 2009 trüdte de nye kontrakter for regionale spillesteder som Vega i kraft. De forpligter spillestederne til at lÌgge et større fokus pü vÌkstlaget i musikken. En opgave, som krÌver endnu flere penge af spillestederne, fordi de unge band ofte trÌkker et begrÌnset publikum. tiltrÌkning.

Kontrakterne blev forhandlet, mens alle havde optur, derfor overgür ambitionerne realiteterne. Det nye ansvar für vi svÌrere og svÌrere ved at løfte, siger Peter Sand. Christian Have fra Have PR er ogsü bekymret for den udvikling, dansk musik kan komme til at gü igennem, hvis ikke der kommer flere penge til kulturlivet. Vi risikerer at tabe en hel generation pü gulvet. VÌkstlagene er de sürbare, og de er ekstremt vigtige for dansk kulturliv. Vi har ikke rüd til at lade dem falde, siger han. Han mener, det er vigtigt at tage en diskussion om, hvad politikerne vil med kulturlivet. Kunst og kultur har altid vÌret i krise, men det her er en situation, som kulturlivet ikke selv er skyld i. Hvis vi ikke er püpasselige, mister vi mere, end vi ønsker, siger han. kirsten brogaard

kb@metroxpress.dk

Benytter du dig af fÌrre kulturtilbud end før krisen?

hjeMkoMst.

Emil Stransberg, 17 ĂĽr, 10. klasse, Vesterbro. ÂťKrisen har ikke pĂĽvirket mig overhovedet. Jeg gĂĽr lige sĂĽ meget ud, som jeg plejer.ÂŤ

Nikolaj Nielsen, 27 ĂĽr, lĂŚrer, København NV. ÂťMit kulturforbrug er det samme som altid â&#x20AC;&#x201C; ogsĂĽ hvad angĂĽr øl.ÂŤ

Mariliis Mbaziira, 26 ür, hjemmegüende, Vanløse. Jeg har ikke mÌrket den store forskel. Jeg benytter mig generelt ikke meget af kulturtilbud.

3 skarpe Mens regeringen har travlt med at redde banker og virksomheder, der lider under krisen, bliver kulturen ladt i stikken, mener Socialdemokraternes kulturordfører, Mogens Jensen. Hvad skal der gøres for at hjÌlpe kulturlivet? Nür regeringen holder hünden under store banker og virksomheder, der har det svÌrt under krisen, sü skal vi ogsü holde en hünd under kulturlivet. Det burde kulturministeren vÌre den første til at gøre. Hvad er jeres forslag? Vi har foreslüet en pulje pü 50 millioner kroner, der skal sikre de steder, som har brug for hjÌlp. Den liste er lang, men det er et forholdsvis lille beløb, der skal til for at hjÌlpe dem. Er det ikke sundt nok med en krise? Nür der er normale tider, lukker de svageste kulturinstitutioner helt naturligt, men nu er vi i en ekstrem, økonomisk situation som kulturen ikke er skyld i. Og sü har vi et ansvar for at hjÌlpe. Metroxpress/kbp

Kultur i krise â&#x20AC;˘ Kunst: Ambitionen om at lave et kunstmiljø i Valby er blevet drĂŚbt af finanskrisen. Gallerierne er blevet tvunget til at fyre medarbejdere og rykke tĂŚttere pĂĽ byen. â&#x20AC;˘ Teatre: De fleste københavnske teatre mĂŚrker endnu ikke krisen, men flere af landets øvrige teatre kĂŚmper med underskud og betalingsstandsning. Glad-saxe Teater er et af dem. â&#x20AC;˘ Tv: Produktionsselskabet Nimbus droppede for nylig en tv-serie om Blekingegadebanden, da en sponsor faldt fra. â&#x20AC;˘ Film: Biograferne mĂŚrker ikke noget til krisen. Faktisk steg antallet af solgte biografbilletter i 2008. â&#x20AC;˘ Musik: Spillesteder som Pumpehuset, Stengade 30 og Culture Box i København har bedt om flere penge i løbet af finanskrisen. I Odense har kommunen overtaget spillestedet Posten for at redde det fra lukning.

â&#x20AC;&#x2DC;Ă&#x2DC;rnenâ&#x20AC;&#x2122; er landet i Vietnam DR har solgt den emmy-vindende serie â&#x20AC;&#x2DC;Ă&#x2DC;rnenâ&#x20AC;&#x2122; til bĂĽde fransk og vietnamesisk tv. Det er ifølge kanalen kun anden gang, en dansk serie vises i Sydøstasien. Første gang var, da â&#x20AC;&#x2DC;Gøngehøvdingenâ&#x20AC;&#x2122; blev vist i Japan. Metroxpress/ne

annonce

Nephew klar med anti-Bond-single

""3)645&"5&3 4$"-" 

salg.

Flere spillesteder i landet har i løbet af sommeren velkendte Thomas Helmig pü plakaten.


metroXpress

Tirsdag 7. april 2009 • Siderne er redigeret af Sara Mahler

22 kultur

Santana vil legalisere hash Musikeren Santana udtalte ved et pressemøde i weekenden, at USA bør legalisere hash. Ifølge ham kan indtægterne derfra være med til at finansiere et uddannelsessystem, der ville kunne reformere USA og skabe ny velstand. Det skriver AP. metroxpress/mma

MIKE TRAMPS VÆKKEUR Den danske rockstjerne er både korleder, madmor og chauffør for sine 20 ‘Allstars’-sangere Reportage Der er søndagstomt og -stille på de lange gange på Lærkeskolen i Stenløse. Lige indtil man åbner døren ind til skolens musiklokale. Her er et mylder af mennesker – unge og ældre, mænd og kvinder – og sang, grin og snak. »Hvem har bagt kage?« lyder det spørgende fra en kvinde, der står bøjet over en kæmpestor bradepande fyldt med chokoladekage med krymmel på. »Ja – den smager fand’me godt!« råber en anden kvinde tværs over lokalet. Ved siden af den enorme kage ligger te-breve, ruller med kiks og åbnede slikposer og flyder. Det ligner – og lyder som – en hyggelig søndag i den lokale kaffeklub. Men midt i flokken står en mand, der ikke ligner en, der nogensinde har sat sine ben i en kaffeklub. »... jeg havde troet, bagt chohan ville være mere Eller koladekage. ‘rockstar’.« Han har lange perlekæder om Bjarne Brandt halsen, et nitteom Mike Tramp bælte holder de slidte jeans på plads, og det meste af det lange hår er gemt bag en rød kasket. Det er Mike Tramp. Den danske rocksanger, som til daglig bor i Australien, er vendt tilbage til sin barndomsby for at stå i spidsen for et af de kor, der fra på fredag skal kæmpe om i øveren.

250.000 kroner i TV 2’s sangkonkurrence ‘Allstars’. Og selv om det netop er i de her lokaler, Mike Tramp første gang øvede med det band, der skulle gøre ham verdensberømt i Danmark, Mabel, passer han ikke rigtig ind. I hvert fald ikke før han åbner munden. »Vi tager den lige en gang til, før jeg henter sandwich til os,« lyder det fra verdensstjernen, som bliver mødt af et fnisende ‘det er godt, mor’ fra koret. For der er ingen fine fornemmelser fra Mike Tramp, når hans ‘Allstars’-kor holder prøve. »Han er også den praktiske gris, som henter folk i sin bil og sørger for mad til os alle sammen. Det kom bag på mig, at han er så nede på jorden – jeg havde troet, han ville være mere ‘rockstar’,« siger et af korets 20 medlemmer, 36-årige Bjarke Brandt. Og når bossen klarer det praktiske, kan kormedlemmerne koncentrere sig om at synge. Når de altså ikke liiiige skal sludre med hinanden over noderne. »Nu skal I altså vænne jer til, at når jeg siger noget, så skal I gøre det!« siger Mike Tramps makker, pianisten Bjarne, der lader til at være den skrappe. Mens Mike Tramp er manden, der roser og ser helt henført ud, mens han dirigerer koret med store armbevægelser og lukkede øjne, er det Bjarne, der skruer bissen på, når koncentrationen halter hos koret. »Jeg tjekker lige, om der er nogen svinkeærinder,« siger pianisten, og koret stemmer i med et Gasolin-nummer. Det lader der ikke til at være. Rikke West, der er solist på nummeret, giver den i den grad gas og får at vide bagefter,

at hun gav sine kor-kolleger gåsehud. Den 42-årige københavner har da også prøvet at stå på en scene før som sanger i et band. Men det er første gang, hun er med i et kor. »Jeg kan godt lide ideen om et kor, fordi man er sammen om det, man laver,« siger hun.

Og den følelse deler hun med korleder Tramp. Han nævner selv, at han sagde ja til opgaven, fordi han ‘godt kan lide teamwork’. Og så var han klar til, at der skulle ske noget nyt i hans arbejdsliv. »Det har været lidt som et vækkeur i min musikalske kar-

riere. Jeg nyder at arbejde med andre, og jeg nyder, at det for første gang ikke er mig, der er i fokus,« siger Mike Tramp, der også gerne fremover vil arbejde sammen med andre sangere og musikere. Det betyder ikke noget, om koret vinder ‘Allstars’, siger

Namedropping Namedropping Namedropping Namedropping Namedropping Namedropping Namedropping Namedropping Lindsey Lohan lufter sit knuste hjerte

Kate Moss som kogebogsforfatter? Efter flere succesoplevelser med at lave mad til sin kæreste, Jamie Hince, planlægger Kate Moss nu som den første supermodel nogensinde at udgive en kogebog. Ifølge hendes venner er kogekunst en meget ny interesse for modellen, der dog er begejstret for, hvor let det er at lave mad.

Seth Rogen udsat for netsvindel

Paris Hilton vil giftes Selv om hun kun har været kæreste med Doug Reinhardt ganske kort tid, så ved Paris Hilton allerede, at det er ham, hun vil giftes med, og at det skal ske snart. »Vi har kendt hinanden i snart over et år, men jeg har været i et andet forhold. Nu er vi sammen, og jeg er virkelig lykkelig,« siger hotelarvingen.

Seth Rogen, kendt fra succeser som ‘Knocked Up’ og ‘Superbad’ har flere tusinde venner på Twitter. Problemet er bare, at stjernen aldrig har benyttet sig af tjenesten. »Jeg synes, Twitter er noget pjat. Gå ud og mød folk i den virkelige verden, lyder hans opfordring.« Selv er han gået ind i jagten på svindleren bag den falske profil.

Der er ingen tvivl om, at Lindsey Lohan er både vred og bitter efter bruddet med kæresten gennem et år DJ Samantha Ronson. På sin Twitter-profil beskylder stjernen ekskæresten for at have været utro og tage stoffer, men slutter indlægget med: ‘Du knuste mit hjerte. Forsvind fra mit liv. Jeg elskede dig’.


metroXpress

Tirsdag 7. april 2009

kultur 23

Rushdie på litteraturfestival i København Den verdenskendte indisk-britiske forfatter Salman Rushdie bliver hovednavnet på dette års udgave af Københavns internationale litteraturfestival, CPH: Litt. 09. Det oplyser arrangørerne af festivalen. Litteraturfestivalen blev holdt første gang sidste år og med stor succes. ritzau

Mike Tramp nyder i fulde drag, at det ikke er ham, der er fokus på – han vil gerne fortsætte med at arbejde med andre.

Mike Tramp • Født Michael Trempenau den 14. januar 1961. • Begyndte sin musikalske karriere i koret Vesterbro Ungdomsgård. • I 1978 vandt han sammen med sit band Mabel det danske Melodi Grand Prix med nummeret ‘Boom Boom’. • Da han flyttede til New York i slut-70’erne, blev Mabel opløst, og i stedet dannede han bandet White Lion og senere Freak of Nature. • For nogle år siden samlede han bandet Tramp’s White Lion, som udgav albummet ‘Return of the Pride’ i sidste måned. • Han bor i Melbourne, Australien, med sin indonesiske kone og deres to børn, Isabelle og Lennon. Fra et tidligere forhold har han sønnen Dylan. Kage og kaffe-hygge spiller en væsentlig rolle i øvelokalet.

‘Allstars’ 2009

han, men indrømmer efter en lille tænkepause, at han måske alligevel nok er lidt konkurrencemenneske. »Jeg prøver i hvert fald altid at vinde i fodbold! Under alle omstændigheder vil vi forlade showet skrigende. I rockens navn!« siger han – og napper et stykke chokoladekage mere.

Rikke West er i front på korets første optræden på fredag på TV 2. Og hun gør det rigtig godt, hvis man spørger hendes kolleger i koret.

tekst: NiNa ettrup Foto: thomas Freitag

Ud over Mike Tramp har fem danske kunstnere sagt ja til at stå i spidsen for et kor i ‘Allstars’. Det er: • Bamse: Flemming Jørgensens Bamse Allstars-kor holder til i sangerens hjemby, Århus. • Karen: Smækre Karen Rosenberg har samlet sit girlpower-kor i Helsingør, hvor hun er vokset op. • Steen Jørgensen: Den tidligere Sort Sol-frontmand står i spidsen for det sortklædte herrekor Steen Allstars, som hører hjemme på Christianshavn. • Søs Fenger: Den folkekære sangerinde har fundet sit kor i Lyngby nord for København. • Ufo Yepha: De to hiphoppere styrer Svendborg-koret, der består af både mænd og kvinder. Det er anden gang, TV 2 tager hul på en omgang ‘Allstars’. Sidste år vandt René Dif og hans kor fra Bornholm konkurrencen. Vinder-koret modtager 250.000 kroner, som skal gives til et godt formål. Alle korene har på forhånd besluttet sig for, hvem der skal have pengene, hvis de vinder. Der er premiere på ‘Allstars’ på fredag klokken 20 på TV 2. På torsdag er der optaktsprogram, hvor de seks kor præsenteres. Lisbeth Østergaard er vært på programmet igen. metroxpress/Ne

Ugens teater ifølge aviserne

‘Alt om min mor’

333333

❤❤❤❤❤❤

★★★★★★

★★★★★★

Sted: Folketeatret.dk Medvirkende: Thorbjørn Kruse Olesen, Julie Carlsen, Pia Jondal og Özlem Saglanmak. Til den 9. maj

Hver eneste rolle er besat af den helt rigtige skuespiller, og de er alle betagende ærlige. Jeg følte mig nærmest suget op på scenen – så sublime er skuespilpræstationer, instruktion og scenografi.

Stykket er den omstigning til det moderne folketeater, vi har ventet så længe på. Begyndelsen til noget nyt – frisk og skælvende kød, skide morsom, men med både alvor og dybde. Kort sagt: en succes. Olé! per theil

‘Alt om min mor’ er en solid sejr for Folketeatret, som alt for længe har ladet os vente på en stor, varm og levende forestilling, som for alvor klæder det herlige teaterhus. Nu er den her.

Resultatet er melodramatisk, kulørt og voldsomt underholdende. Her lever mennesker på kanten af tilværelsen. Med grin og gråd, smerte og varsomhed, liv og død. Folkekomedie i ordets allerbedste betydning. heNrik lydiNg

‘Forbrændt’

❤❤❤❤❤❤

★★★★★★

★★★★★★

Sted: Det Kongelige Teater – Gamle Scene Medvirkende: MarieLouise Wille, Paw Henriksen og Søren SætterLassen. Til den 24. maj

Lad os bare kalde det en halv ørkenvandring! Og så ellers udråbe den anden halvdel af forestillingen til det lyspunkt, den så sandelig også er. Der er godt en halv time i forestillingen, som er næsten alle tre timer værd. per theil

Det handler mest om stykkets træge og noget kalkulerede ørkenvandring mellem krigsklicheerne – en følelse af politisk korrekthed, som stykket ikke kan slippe fri af. Det bliver både for meget og for lidt. Jakob steeN olseN

Første del er underholdende, interessant og sprogligt fængslende at overvære. Men ordene klinger velmenende og sentimentale hen mod slutningen. Og så er stykket en hel del for langt. heNrik lydiNg

‘Forbrændt’/AbrAhAmsen

suzie JohaNseN

Jakob steeN olseN


metroXpress

Tirsdag 7. april 2009 • Siden er redigeret af Daniel Martinsen

24 Jordan skal i Hall of Fame

Sport ishockey.  Det

12

er fortsat Caroline Wozniackis placering på verdensranglisten, selv om danskeren i sidste uge spillede sig helt frem til kvartfinalen ved WTA–turne– ringen Sony Ericsson Open i Miami. Til gengæld er hun topseedet, når hun i dag tager hul MPS Group Championship, hvor australske Samantha Stosur er modstanderen. ritzau

... på sidelinjen FC Amager taber resten af kampene med 0-3 Den konkursramte 1. divisionsklub FC Amager rykkes ned i Københavnsserien fra den kommende sæson. Samtidig fastsættes holdets resterende kampe til 0-3. ritzau

Mesterskab er ikke  et tema i Wolfsburg 5-1 over Bayern München i weekenden og et hop op på førstepladsen får ikke Wolfsburgs Edin Dzeko til at miste jordforbindelsen. »Der er otte kampe tilbage, før sæsonen er forbi, men det er rigtigt rart at ligge nummer et,« siger Dzeko til Uefa.com. metroxpress/dma

Onyszko kom og sejrede Med en voldsdom hængende over hovedet leverede Arek Onyszko en god kamp 3 1

oB Randers FC

Mål: 1-0 Peter Utaka (23.) Henrik Hansen (47.) 2-1 Marc Nygaard (60) 3-1 Njogu DembaNyrén (86.) Advarsler: Søren Berg, RFC. Tilskuere: 10.193 Dommer: Michael Svendsen

»Man kunne ikke se forskel,« kom det prompte for OB’s cheftræner, Lars Olsen, da han skulle gøre status over Arek Onyszkos indsats i sejren over Randers. Få timer inden kampen havde træneren endeligt besluttet, at polakken skulle spille, på trods af at Onyszko i går blev tiltalt for vold mod sin ekskone. En beslutning, som viste sig ganske fornuftig, idet Arek Onyszko i flere tilfælde viste sin klasse og reddede kastanjerne ud af ilden for sit hold. »Beslutningen tog jeg først, da jeg mødtes med ham, kort før de øvrige spillere ankom, hvor han virkede fuldstændig afklaret og klar til at spille,« konstaterede Lars Olsen. Hovedpersonen selv ønskede slet ikke at tale med pressen efter kampen. Hverken om voldstiltale eller om sejren. En sejr, der betyder, at OB konsoliderer tredjepladsen. Før pausen bragte fynboerne sig foran, da Chris Sørensen sparkede et frispark lige uden for feltet uden om muren, og da Kevin Stuhr Ellegaard kun halvklarede, kunne Peter Utaka score i et tomt mål. superliga.

Frem og tilbage Allerede tre minutter inde i anden halvleg øgede OB føringen ved Henrik Hansen efter endnu en Randers-fejl.

Eric Djemba-Djemba (th.) tog efter kampen Arek Onyszko i hånden og løb med polakken ned til OB-fansene for at vise sin støtte til ham.

»Alle kan begå fejl. Det har jeg også selv gjort. Derfor ville jeg vise mine holdkammerater og vores fans, at vi er et hold, der står sammen. Arek er en fantastisk målmand,  og vi behøver ham. Derfor gjorde jeg det.« Eric Djemba-Djemba tog sin målmand i hånden efter kampen og løb ned til OB-fansene Det blev startskuddet til en hæsblæsende periode med utallige kontraangreb.

Kenneth Møller Pedersen i duel med Thomas Helveg (th.)

Det udnyttede randrusianerne til at skabe spænding i kampen med en halv time

igen, da Marc Nygaard headede bolden i mål. Det vækkede OB, som dog først til sidst fik afgjort kampen, da vinterindkøbet, Njogu Demba-Nyrén, endelig fik hul på sin enorme målbyld med en flot scoring. Og så kunne sejrherrerne lade sig hylde foran hjemmepublikummet. Arek Onyszko fik en ekstra hyldest, da Eric DjembaDjemba tog sin hårdt prøvede holdkammerat i hånden

og løb endnu en tur ned til fantribunen. »Alle kan begå fejl. Det har jeg også selv gjort. Derfor ville jeg vise mine holdkammerater og vores fans, at vi er et hold, der står sammen. Arek er en fantastisk målmand, og vi behøver ham. Derfor gjorde jeg det,« sagde den camerounske angriber. andreas mayerhofer am@metroxpress.dk På Fionia Park

»Det blev igen en rigtig trist sang« Randers’ Kenneth Møller Pedersen var bitter efter nederlaget i Odense øv.  Ved

Martin P. er færdig Meldingen var i går den værst tænkelige for Vejles Martin Pedersen efter den skade, venstrebacken fik mod Sønderjyske i søndagens 3-2-sejr. »Scanningen viste, at Martin har beskadiget ledbåndet på indersiden af højre knæ. Han er ude resten af foråret,« siger fysioterapeut Lars Damsbo til klubbens hjemmeside. metroxpress/dma

CLAUS FISKER/SCANPIX

har længe set meget sort ud for ishockeyklubben Nordsjælland Cobras, og efter uger i uvished er klubben nu gået konkurs. Det har ikke været muligt at fremskaffe den nødvendige kapital, oplyser klubben på sin hjemmeside. ‘Efter fem uger i betalingsstandsning måtte bestyrelsen opgive håbet om at reetablere driften i Nordsjælland Cobras A/S. Efter flere forgæves forsøg på at fremskaffe kapital til fortsat drift af Nordsjælland Cobras A/S må vi se i øjnene, at dette ikke ville lykkes’, skriver klubben. Tidligere på sæsonen er også Totempo HVIK og Odense Bulldogs gået konkurs ritzau

CLAUS FISKER/SCANPIX

Kobraerne slanger  sig ikke længere

Michael Jordan har nu endelig fået den længe ventede plads i NBA’s Hall of Fame. I sin 15-årige karriere, hvor han hovedsageligt spillede for Chicago Bulls, nåede ‘Air Jordan’ at lave 32.292 point, og på den historiske pointliste er han kun overgået af Kareem Abdul-Jabbar og Karl Malone. Den i dag 46-årige legende bliver indsat i stjernenes hal i september. sportenkort.dk

målene til 1-0 og 2-0 havde OB god asistance fra modstanderne fra Randers. Først da Kevin Stuhr Ellegaard forærede et mål til Peter Utaka med et skidt indgreb og kort efter pausen igen, da Allan Olesen i egen forsvarszone overgav bolden til samme Utaka, der spillede Henrik Hansen helt fri. »Det blev igen en rigtig trist sang, fordi vi på trods af

godt spil taber efter store personlige fejl. Vi kan ikke snakke os ud af det. Vi kan ikke træne os ud af det. Vi skal bare blive bedre til at tage de rigtige beslutninger – i begge felter,« sagde en ærgerlig Kenneth Møller Pedersen.

Ingen held Randers-træner John ‘Faxe’ Jensen vil nok prøve med

både snak og træning inden fredagens opgør mod FC Nordsjælland. Men efter et point i fire kampe er der ingen tvivl om, at træneren savner sejrens sødme. »Det er mentalt hårdt det her. Vi begår for mange fejl på dumme tidspunkter. I alle vores kampe, er der enten blevet scoret i begyndelsen af kampen eller lige efter pausen, og det skal vi have

ændret,« sagde John ‘Faxe’ Jensen, der ikke bare spejder efter sejre, men også savner held i øjeblikket. »Man kan ikke undgå at begå fejl i en kamp, og så handler det om, hvorvidt man er heldig, eller om modstanderen er god til at udnytte fejlen. Og i øjeblikket strafes vi for alle fejl,« slog træneren fast efterfølgende. andreas mayerhofer


Min mobil, min .....

Spar 300,-

1,$)A+-$.8A>?@BU

t stür med e d n v a n it M .... ........ . .. .. .. r e k ik r p ( /' $ ) $" . / ) °/$'0#.& ¨-( ° (9B?N/* ' & ( - °<( "+$3 / ( )0 ) / . '1 . . °$'+

lse Gratis oprett ei dag spar 99,- k un

Elsker du ogsĂĽ mobiler â&#x20AC;&#x201C; find den pĂĽ callme.dk

NĂŚrmeste forhandler 70 120 100

Samsung F480 TouchWiz krÌver et Call 275 abonnement med 6 mdrs. binding. Min. forbrug pü 275 kr./md. i taletid i Danmark til danske numre (ej SMS, MMS m.v.). Data 5 kr./MB. Minutpris 79 øre. SMS 25 øre. MMS 1,99 kr. Oprettelse 99 kr. Faktureringsgebyr 39 kr. eller BS 6,50 kr./md. Opkaldsafgift 0 øre. Forbehold for trykfejl og prisÌndringer


metroXpress

Tirsdag 7. april 2009 • Siderne er redigeret af Daniel Martinsen

26 sport

Tyske problemer En muskelskade holder den brasilianske forsvarer Lucio ude af Bayern Münchens Champions League-kamp i morgen mod Barcelona. Også Daniel van Buyten er ligeledes tvivlsom til kampen. ritzau

Engelsk succes i forklædning

manchester un Har benyttet otte englændere ud af i alt 23 spillere i englændere har spillet mere end den gennemsnitlige 340 minutter (samlet har spillerne været på banen i

Den engelske CL-succes er skabt af udlændinge For andet år i træk lyser den engelske stjerne klarere end alle andre på den europæiske fodboldhimmel. Arsenal, Chelsea, Manchester United og Liverpool er i kvartfinalerne, mens Spanien må nøjes med to hold, Tyskland et enkelt, og et stolt fodboldland som Italien slet ikke er repræsenteret. Men nærlæser man de engelske spillertrupper, er de i stigende grad dominerede af fodboldlegionærer, hvis navne ofte klinger mere af Sydeuropa og Afrika end af de britiske øer. Faktisk finder man kun otte stamspillere med engelsk pas fordelt på de fire klubber. »Jeg er ikke så overrasket over tallene,« siger Peter Piil, fodboldkommentator på Kanal 5. »Det er sådan set bare et udtryk for, at den engelske liga er den største og den rigeste og derfor kan samle det største udvalg af de bedste spillere i verden.« Selv om de europæiske sejre især er skabt af udchampions league.

lændinge, mener han alligevel godt, at man kan tale om en engelsk succes. »De fleste af de her udlændinge har en fascination af engelsk fodboldkultur, som de er med til at føre videre,« siger han. Det er Preben Elkjær enig i. Den tidligere landsholdsspiller og nuværende fodboldekspert på 3+ mener ikke, at den massive spillerinvasion har svækket den engelske identitet. »Man kan stadig se på holdene, at de er engelske. De har beholdt tempoet, og teknikken og den taktiske sans er blevet bedre. Men de klassiske engelske dyder som fart på og fighterhjerte, dem har man stadig,« siger han.

Vigtige kulturbærere Den engelske Premier League er kendt for sin fantastiske stemning og den dedikerede fankultur, der ofte udspringer af en stærk lokalpatriotisme. Derfor kan man også frygte, at de udenlandske spillere i sidste ende vil rive tæppet væk under klubfølelsen.

Engelske klubber uden engelsk islæt • 91 spillere har Manchester United, Liverpool, Chelsea og Arsenal brugt i denne Champions League-sæson. • Heraf har en fjerdedel – eller 22 – engelsk pas, men langtfra så mange kan kalde sig stamspillere eller bærende kræfter på de fire hold. • Kun i alt otte engelske spillere – og slet ingen i Arsenal – har for de fire klubber spillet mere end det gennemsnitlige antal minutter , som vi har vurderet til at være grænsen.

Manchester United-manager Alex Ferguson har sit at se til inden aftenens første CL-kvartfinale mod FC Porto. Rio Ferdinand er skadet, og det samme er Dimitar Berbatov og Anderson, men den gamle skotte kan glæde sig over, at Wayne Rooney, Paul Scholes og Nemanja Vidiv er tilbage efter at have haft karantæne i søndagens kvartfinale.

sidsteminutssejr over Aston Villa. Matchvinderen herfra, 17årige Federico Macheda, har som belønning fået en plads på bænken mod portugiserne. »Det er svært at holde ham ude af truppen, ikke?« sagde Alex Ferguson i går. FC Porto har kun tabt to af de seneste 25 kampe i alle turneringer. metropress/dma

Men det tror Elkjær ikke på. »Det betyder ikke noget specielt for dem, om det er en englænder eller en hollænder. Det vigtigste er, at holdet vinder,« siger han. Peter Piil er for så vidt enig, men han understreger, at de få engelske spillere udgør en nødvendig rygrad. »De engelske spillere er vigtige som kulturbærere. Se på folk som Carragher og Gerrard i Liverpool og Terry og Lampard i Chelsea. De to par er en stor del af klubbernes succes,« forklarer Piil, der selv er Liverpool-fan. Peter Kjær, fodboldekspert på 3+ og ligeledes glødende tilhænger af the Reds, går gerne skridtet videre. Han mener, at de lokale spillere er afgørende for myten omkring en fodboldklub, og at de udenlandske spillere risikerer at fremmedgøre den gruppe af fans, der elsker holdet mest. »Jeg tror, det er vigtigt for fansene at have nogle at identificere sig med. Folk, der kommer fra området og nærmest er født på Anfield,« siger han og fortsætter:

»De er vigtige at have for at holde liv i drømmen og historien om en klub midt i en tid, hvor det hele bliver styret af pengene. Ikke mindst i Premier League, der er mest kommercialiserede liga af alle.«

Fattige rigmænd Paradoksalt nok er det den selvsamme kommercialisering, der er grundlaget for den succes, tilhængerne så inderligt ønsker for deres klubber. Og indtil videre ser den økonomiske og sportslige dominans ud til at fortsætte. »Jeg tror egentlig på, at englænderne som minimum kan holde deres niveau. Spørgsmålet er, om de andre kan løfte sig. Real Madrid og Barcelona, jo måske. Men holdene fra Bundesligaen og Frankrig er for længst blevet efterladt på perronen,« siger Peter Kjær. Preben Elkjær er dog knap så optimistisk på englændernes vegne. »De andre lande kan ikke leve med situationen. Presset er det samme i de andre storklubber, så der vil komme en reaktion,« siger han. »Og når de her rigmænd ikke har flere penge på grund af finanskrisen, så er der heller ikke flere engelske topklubber.« niklas krigslund niklas.krigslund @metroxpress.dk

Michael Carrick 356 CL-minutter

Rio Ferdinand 630 CL-minutter

chelsea Har benyttet seks englændere ud af i alt 22 spillere i englændere har spillet mere end den gennemsnitlige har spillerne været på banen i 7.906 minutter på grund

Frank Lampard 626 CL-minutter

Ashley Cole 450 CL-minutter

De store følelsers aften

Villarreal og Arsenal mødes i reprise af semifinalen fra 2006 Da Arsenal og Villarreal stødte sammen i semifinalen i Champions League i sæsonen 2005-06, endte eventyret på den værst tænkelige måde for spanierne. Efter 1-0 til Arsenal i den første kamp i England fik ‘Den Gule Ubåd’ tildelt et straffespark med kun et minut tilbage af returkampen. Argentinske Juan Roman Riquelme går hen til bolden. Han har spillet en fantastisk turnering og været en afgørende brik i Villarreals succes. Han tager tilløb og sender bolden fladt mod højre, men Jens Lehmann har læst ham og redder. Kort efter fløjtes kampen af. Den ender 0-0, og Arsenal er videre til finalen. kvartfinale.

I aften mødes holdene igen på El Madrigal som for knap tre år siden – denne gang i det første af to kvartfinale-opgør – og hos de gule er der tro på, at tingene vil udvikle sig anderledes. »Alt var nyt i 2006. Folk var lidt nervøse. Den sæson kom som en overraskelse for alle. Nu er det anderledes. Vi er ikke længere de nye drenge i klassen,« siger Villarreals Marcos Senna. Han mener, at holdet har lært af skuffelsen og i dag er klar til at revanchere den skæbnesvangre aften. »Nogle spillere var desperate den aften, men reagerede ganske roligt. De her ting sker i fodbold, og vi bliver nødt til at lære af dem. Vi er mere modne i dag. For-

JASPER JUINEN/GETTY IMAGES

RYAN PIERSE/GETTY IMAGES

Djævelske problemer

»Og når de her rigmænd ikke har flere penge på grund af finanskrisen, så er der heller ikke flere engelske topklubber.« Preben Elkjær

Senna håber på revanche.

håbentligt får vi vores hævn, slår Arsenal og går videre til semifinalen,« fortæller han. Også hjemmeholdets Robert Pires ser frem til en speciel aften. Dengang i 2006

spillede han for Arsenal, gik i finalen, men fik kun 18 minutter i det efterfølgende nederlag til Barcelona. Blandt andet i skuffelse skiftede franskmanden til Villarreal, og nu står han igen over for Arsene Wenger og co., men han er ikke ude efter hævn. »Det bliver meget følsomt for mig at møde Arsenal for første gang, men jeg er ked af det Arsenal-fans: Hvis jeg kan spille godt og slår jer ud, vil jeg gøre det. Ikke for min egen skyld, men for Villarreals,« siger 35-årige Robert Pires, der har forlænget sin kontrakt med klubben til 2010. niklas krigslund og daniel martinsen Se Villarreal-Arsenal på TV 2 Sport i aften klokken 20.45.


metroXpress

Tirsdag 7. april 2009

sport 27

»Nu er jeg gået i gang med at drikke energidrikke, for de spiller godt nok hurtigt.« Claus Bo Larsen, dansk dommer, om at skulle dømme Liverpool hjemme mod Chelsea i morgen. Til Dbu.dk

nited

liverpool

dette års otte kampe i Champions League, men kun tre CL- spilletid per spiller i Manchester United, som er på er 7.920 minutter)

Har benyttet fem englændere ud af i alt 22 spillere i dette års otte kampe i Champions League, men kun to englændere har spillet mere end den gennemsnitlige CL-spilletid per spiller i Liverpool, som er på 360 minutter (samlet har spillerne været på banen i 7.920 minutter)

For få minutter:

For få minutter:

Gary Neville 240 CL-minutter

Jay Spearing 31 CL-minutter

Paul Scholes 150 CL-minutter

Stephen Darby 21 CL-minutter

Ben Foster 90 CL-minutter

Martin Kelly 8 CL-minutter

Owen Hargreaves 62 CL-minutter Wes Brown 54 CL-minutter

Wayne Rooney 528 CL-minutter

Manchester United har benyttet sig af spillere fra 14 nationaliteter i årets Champions League: England (8), Portugal (2), Brasilien (2), Nordirland (1), Skotland (1), Irland (1), Wales (1), Holland (1), Argentina (1), Sydkorea (1), Frankrig (1), Serbien (1), Bulgarien (1) og Polen (1).

Jamie Carragher 712 CL-minutter

Steven Gerrard 467 CL-minutter

Liverpool har benyttet sig af spillere fra 11 nationaliteter i årets Champions League: Spanien (5), England (5), Argentina (2), Holland (2), Brasilien (2), Frankrig (1), Tjekkiet (1), Italien (1), Irland (1), Israel (1) og Danmark (1).

ArsenAl dette års otte kampe i Champions League, men kun tre CL-spilletid per spiller i Chelsea, som er 359 minutter (samlet af to udvisninger)

Har benyttet tre englændere ud af i alt 24 spillere i dette års otte kampe i Champions League, men ingen englændere har spillet mere end den gennemsnitlige CL-spilletid per spiller i Arsenal, som er på 331 minutter (samlet har spillerne været på banen i 7.950 minutter på grund af forlænget spilletid i den seneste ottendedelsfinale mod Roma)

For få minutter:

For få minutter: Joe Cole 278 CL-minutter Wayne Bridge 272 CL-minutter Michael Mancienne 9 CL-minutter

Theo Walcott 262 CL-minutter

John Terry 720 CL-minutter

Chelsea har benyttet sig af spillere fra 11 nationaliteter i årets Champions League: England (6), Portugal (4), Elfenbenskysten (2), Frankrig (2), Brasilien (2), Tjekkiet (1), Nigeria (1), Argentina (1), Tyskland (1), Ghana (1) og Serbien (1).

Jack Wilshere 44 CL-minutter

Kieran Gibbs 31 CL-minutter

Arsenal har benyttet sig af spillere fra 14 nationaliteter i årets Champions League: Frankrig (6), England (4), Spanien (2), Elfenbenskysten (2), Cameroun (1), Togo (1), Brasilien (1), Holland (1), Mexico (1), Schweiz (1), Wales (1), Polen (1) og Danmark (1).

INGEN over 331 CL-minutter

Frederiksens

frispark

E

ngang var firebanden en betegnelse for nogle grimme kommunister, der lavede seriøst rav i den under den kinesiske kulturrevolution. På det seneste har udtrykket imidlertid fået sin renæssance inden for fodboldverdenen for at beskrive, hvorledes kvartetten Manchester United, Chelsea, Liverpool og Arsenal dominerer i Champions League. For andet år i træk er de fire engelske storhold nået frem til turneringens kvartfinaler, og med lodtrækningen in mente skal meget gå skævt, hvis ikke tre af dem booker billet til mesterligaens næstsidste fase. Den gode nyhed er, at englændernes dominans er et udtryk for dygtighed – både sportsligt og kommercielt. Den dårlige er, at klubberne fra det øvrige Euro-

på pokalen med de store ører. Dette er dog langtfra det samme som at konkludere, at vi nu er nået til, hvad den amerikanske politolog Francis Fukuyama kort efter murens fald kom for skade

at kalde ‘The End of History’. For hvad bliver konsekvenserne af finanskrisen? Hvad sker der i Manchester United og Arsenal, når Alex Ferguson og Arsene Wenger går på pension? Hvor længe kan Cristiano Ronaldo holde vejret ud på De Britiske Øer? Hvorledes er ejersituationen i henholdsvis Chelsea og Liverpool om to år, og får sidstnævnte nogensinde bygget sit nye stadion?

»Må jeg i den forbindelse minde om, at Real Madrids overherredømme i 1950’erne kun varede i fem-seks år, at AC Milan ikke fik lov at blive siddende på flæsket i hverken 1960’erne eller 1990’erne.«

er er mange andre spørgsmål, som trænger sig på, men én ting kan man i hvert fald være sikker på; de udenlandske konkurrenter har ikke har tænkt sig at sidde med hænderne i skødet. Må jeg i den forbindelse min-

Rule Britannia – lidt endnu Niels Christian Frederiksen Champions League-kommtator på TV 2 Sport pa med få undtagelser halter langt efter. På den baggrund er det svært at se, hvem der inden for de nærmeste år skal kunne afbestille det engelske abonnement

D

de om, at Real Madrids overherredømme i 1950’erne kun varede i fem-seks år, at AC Milan ikke fik lov at blive siddende på flæsket i hverken 1960’erne eller 1990’erne, og at både Ajax’ og Bayern Münchens guldalder sluttede brat efter tre år i 1970’erne. Nok så væsentligt blev det forrige udbrud af engelsk syge for 30 år siden slået effektivt ned efter seks sæsoner, hvilket blot understreger én ting: Det kan godt være, at englænderne opfandt fodboldspillet, men de har ikke monopol på at vinde hver gang. Hverken i dag eller i morgen ...

Flere klummer på Metroxpress.dk Klummen er udelukkende udtryk for skribentens holdning.


metroXpress

Tirsdag 7. april 2009 • Siden er redigeret af Daniel Martinsen

28 sport

Spansk hjemmesejr Luis Leon Sanchez vandt i går første etape af Baskerlandet Rundt der startede og sluttede i Ataun. Team Saxo Bank-rytteren Alexander Kolobnev sluttede på en flot femteplads. sportenkort.dk

Skov er gået ud

RESULTATER OG STILLINGER

håndbold.

CLAUS FISKER/SCANPIX

I går klokken 11.55 skete det, som landstræner Jan Pytlick i sit stille fynske sind gik og håbede på ikke ville ske. I en pressemeddelelse fra Viborg HK bekendtgjorde Rikke Skov – landsholdets anfører og krumtap i forsvar og angreb – at hun er så slidt, at hun stopper i rødt og hvidt. »Rikke Skov vil blive savnet overalt på holdet. Men det hele er på en eller anden måde historie nu. Vi er nødt til at kigge fremad,« siger landstræner Jan Pytlick. Han skal nu arbejde frem mod VM-kvalifikationen og EM på hjemmebane næste år med en række yngre spillere omkring de 20 år, som for første gang i december stiftede bekendtskab med slutrundehåndbold ved EM. Men han slår fast, at han fortsat har tiltro til Lærke Møller, Lotte Grigel, Line Jørgensen, og hvad de ellers hedder.

Barnsley . . . . . . . 39 12 9 18 38-49 45 Norwich . . . . . . . 41 11 10 20 50-59 43

DANSK FODBOLD SAS LIGAEN (33)

Endnu er landsholdsspiller forlader Jan Pytlicks trup

OB-Randers FC 3-1 (1-0) Mål: 1-0 Peter Utaka (23.), 2-0 Henrik Hansen (47.), 2-1 Marc Nygaard (60.), 3-1 Njogu Demba-Nyrén (87.) Tilskuere: 10.193 FC København . . Brøndby (P) . . . . . OB . . . . . . . . . . . . FC Midtjylland . . AaB (M) . . . . . . . . Randers FC . . . . . AGF . . . . . . . . . . . Esbjerg . . . . . . . . FC Nordsjælland . Vejle (O) . . . . . . .

22 22 22 22 22 22 22 22 22 22

15 15 14 10 9 5 7 4 5 3

4 4 2 6 7 10 4 9 6 10

3 3 6 6 6 7 11 9 11 9

41-15 36-15 41-24 34-27 31-30 31-32 23-30 19-25 25-35 18-32

49 49 44 36 34 25 25 21 21 19

AC Horsens . . . . . 22 4 6 12 22-36 18 SønderjyskE (O) . 22 3 8 11 18-38 17

INTERNATIONAL FODBOLD

Skov og Pytlick har haft deres sidste diskussion på håndboldbanen.

De mangler • Rikke Skov, Mette Sjøberg og Katrine Fruelund er stoppet på grund af slitage. • Henriette Mikkelsen har sagt farvel, fordi hun er blevet mor.

Samtidig håber han, Dansk Håndbold Forbunds

arbejde med at målrette spillernes fysik allerede tidligt vil betyde, at de kan klare det fysiske pres. »Vi håber, at det betyder, at den generation, vi har på vej op, ikke løber ind i samme problemer som vores rutinerede spillere. Det er noget, tiden vil vise, men jeg håber det da inderligt for dansk håndbolds skyld,« siger Jan Pytlick. ritzau

RESULTAT-ARKIV PÅ metroXpress.dk

Nottingham F. (O) 41 10 12 19 42-61 42 Southampton . . . 40 9 13 18 40-57 40 Charlton . . . . . . . 40 7 11 22 44-67 32

Vålerenga-Tromsø .......................... 2-4 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3

3 2 1 1 1 1 1 1 1 1 0 0

0 1 2 2 2 1 1 1 1 1 3 2

0 0 0 0 0 1 1 1 1 1 0 1

6-1 8-3 5-3 4-2 5-4 4-2 3-2 7-7 4-4 5-6 5-5 3-5

9 7 5 5 5 4 4 4 4 4 3 2

ENGLAND, LEAGUE CHAMPIONSHIP

Lillestrøm . . . . . . . . . . . . . . 3 0 2 1 3-5 2

Birmingham-Wolves ....................... 2-0

Strømsgodset . . . . . . . . . . . 3 0 1 2 3-7 1 Bodø/Glimt . . . . . . . . . . . . . 3 0 1 2 2-6 1 Vålerenga . . . . . . . . . . . . . . 3 0 1 2 3-8 1

Wolves . . . . . . . . 41 23 8 10 71-49 77 Birmingham (N) . 41 21 12 8 49-33 75 Reading (N) . . . . . Sheffield U. . . . . . Burnley . . . . . . . . Cardiff . . . . . . . . .

40 40 41 39

19 19 18 16

12 12 12 16

9 9 11 7

65-35 60-37 63-55 54-39

69 69 66 64

Preston . . . . . . . . Swansea (O) . . . . Bristol C. . . . . . . . QPR . . . . . . . . . . . Ipswich . . . . . . . . Sheffield W. . . . . Crystal P. . . . . . . . Coventry . . . . . . . Watford . . . . . . . . Doncaster (O) . . . Derby (N) . . . . . . . Blackpool . . . . . . Plymouth . . . . . . .

41 41 41 41 41 41 40 39 40 41 39 41 41

17 13 15 14 14 14 14 13 14 14 12 11 12

11 20 14 15 14 12 10 12 8 7 12 14 10

13 8 12 12 13 15 16 14 18 20 15 16 19

54-51 57-46 50-44 38-38 52-46 45-53 50-49 42-46 59-63 34-49 49-54 40-53 38-51

62 59 59 57 56 54 52 51 50 49 48 47 46

SVERIGE, ALLSVENSKAN (30) Djurgården-Örebro ......................... 1-0 Gefle-Kalmar FF .............................. 1-1 Helsingborg-IFK Göteborg ............. 1-0 GAIS . . . . . . . . . . . . . . . . . . AIK . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Djurgården . . . . . . . . . . . . . Helsingborg . . . . . . . . . . . . Malmö FF . . . . . . . . . . . . . . Gefle . . . . . . . . . . . . . . . . . . Hammarby . . . . . . . . . . . . . Brommapoj. (O) . . . . . . . . . Elfsborg . . . . . . . . . . . . . . . . Kalmar FF (M) . . . . . . . . . . . Trelleborg . . . . . . . . . . . . . . Halmstad . . . . . . . . . . . . . . .

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

1 1 1 1 1 0 0 0 0 0 0 0

0 0 0 0 0 1 1 1 1 1 1 0

Örebro . . . . . . . . . . . . . . . . . 1 0 0 1 0-1 0 Örgryte (O) . . . . . . . . . . . . . 1 0 0 1 1-5 0

BORDTENNIS

NORGE, TIPPELIGAEN (30) Molde . . . . . . . . . . . . . . . . . Rosenborg . . . . . . . . . . . . . Aalesund . . . . . . . . . . . . . . . Fredrikstad . . . . . . . . . . . . . Start (O) . . . . . . . . . . . . . . . Viking . . . . . . . . . . . . . . . . . Lyn . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Tromsø . . . . . . . . . . . . . . . . Sandefjord . . . . . . . . . . . . . Odd Grenland (O) . . . . . . . . Stabæk (M) . . . . . . . . . . . . . Brann . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Häcken (O) . . . . . . . . . . . . . 1 0 0 1 0-1 0 IFK Göteborg (P) . . . . . . . . . 1 0 0 1 0-1 0

0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 1

5-1 1-0 1-0 1-0 1-0 1-1 1-1 0-0 1-1 1-1 0-0 0-1

3 3 3 3 3 1 1 1 1 1 1 0

DM SEMIFINALER, 1. KAMP, MÆND Virum-S.-Køge Bugt ........................ 1-5 DM SEMIFINALER, 2. KAMP, MÆND Roskilde-OB .................................... 5-1

CYKLING BASKERLANDET RUNDT Resultatet af første etape i Pro Tourcykelløbet, Baskerlandet Rundt, 142,5 km fra med start og mål i Ataun, Spanien: 1. Luis León Sánchez, Spanien (Caisse d’Epargne), 3.26,43 timer, 2. Samuel Sánchez, Spanien (Euskaltel), samme tid, 3. Jérôme Pineau, Frankrig (Quick Step), s.t., 4. Christian Knees, Tyskland (Milram), s.t., 5. Alexandr Kolobnev, Rusland (Saxo Bank), s.t., 6. Joaquín Rodríguez, Spanien (Caisse d’Epargne), s.t., 7. Michael Rogers, Australien (Columbia), s.t., 8. Vincenzo Nibali, Italien (Liquigas), s.t., 9. Dries Devenyns, Belgien (Quick Step), s.t., 10. Cadel Evans, Australien (Lotto), s.t., 16. Fränk Schleck, Luxembourg (Saxo Bank), s.t., 39. Jakob Fuglsang, Danmark (Saxo Bank), 42 sekunder efter, 54. Gustav Larsson, Sverige (Saxo Bank), 1,27 minutter efter, 55. Chris Anker Sørensen, Danmark (Saxo Bank), s.t., 61. Andy Schleck, Luxembourg (Saxo Bank), s.t., 69. Brian Vandborg, Danmark (Liquigas), 2,16, 96. Nicki Sørensen, Danmark (Saxo Bank), 5,15, 128. Jurgen Van Goolen, Belgien (Saxo Bank), 9,41.


metroXpress

Tirsdag 7. april 2009

29 Sjov & spil

Sudoku

Krydsord Bezzerwizzer er et quizspil, hvor det ikke er nok at have sin paratviden i orden. Det er lige så vigtigt at vide, hvornår man skal sætte den på spil. Spillet kombinerer quiz, taktik og drilleri i en underholdende blanding. Prøv selv at teste din paratviden her – god fornøjelse!

I hvilket land blev fødevarekoncernen Beauvais grundlagt?

Hvad hedder den polynesiske ø Rapa Nui på dansk?

Mandagens krydsordsløsning: sektionen

VANDRET: FUNDERET - GRANSKEDE - ENA - TJAT - EMS - AIS GENBOER - KALIEN - AD - NIK - ELSA - ÆGGESNAPS. LODRET: FREMGANG - UANSELIG - ENNA - NIKE - DS - ABE SEKTIONEN - REJSE - LA - LEDA - RASP - TETE - DAS.

Medium

Logtes Hvilken sygdom kaldes også børnelammelse?

Mandag til fredag trækker vi hver dag lod om et spil BEZZERWIZZER Familie. Klik ind på www.metroxpress.dk

17 17 19 17

22

Lige tal:

8 Hvad kaldes de 15 minutter, som der ifølge universitetsskik er mellem mødetid og undervisningens faktiske begyndelse?

23

udfyld felterne med tal fra 1 til 9

Ulige tal: LOGTES.COM #486

Vind Bezzerwizzer

Hvilken barok-komponist skrev 'Matthäuspassionen' og 'Johannes-Passionen', der handler om den kristne påske?

LØSNING: 1: Danmark, 2: Påskeøen, 3: Polio, 4: Johann Sebastian Bach, 5: Akademisk kvarter

Dagens medium løsning: 972 961 579

*17

Tallene i de grå felter er summen af tallene i hver tilhørende række, søjle eller diagonal. Tallene må gerne bruges flere gange – dog højst en gang i hver række, søjle og diagonal. Læs mere om LOGTES på www.logtes.com

KATE WINSLET RALPH FIENNES DAVID KROSS LENA OLIN OSCAR® Vinder

GOLDEN GLOBE VINDER

Bedste kvindelige hovedrolle

KATE WINSLET

HVOR LANGT VIL DU GÅ FOR AT BESKYTTE EN HEMMELIGHED?

The Reader I BIOGRAFERNE I MORGEN


metroXpress

Tirsdag 7. april 2009

30 tv tirsdag København - Pisa fra

428,-

enkeltbillet

Prisen er inkl. skatter og afgifter. På enkelte dage og afgange kan der være få eller ingen ledige pladser til den annoncerede pris. Forbehold for pris-, regel-, afgifts- og valutaændringer.

Tæt på tigeren 12.00 DR Update - nyheder og vejr 12.10 Deadline 2. sektion 12.45 (TH) Viden om: Overlev ekstrem kulde 13.15 (TH) So ein Ding 13.30 (TH) Sager, der nager (2:5) (G) 14.00 Det lille hus på prærien (117) 14.50 Nyheder på tegnsprog 15.00 DR Update - nyheder og vejr 15.10 Boogie Mix 16.00 SPAM - Når nettet lyver (G) 16.30 Oggy og kakerlakkerne 16.40 Monster allergi 17.05 (TTV) Lloyd i rummet 17.30 Lille Nørd

18.05 (TTV) Geniale dyr (3:7) Engelsk dokumentarserie fra 2007. Rio er en søløve fra Californien med en for en søløve helt utrolig evne. Rio er nemlig i stand til at løse logiske opgaver, som selv mennesker har svært ved at løse. Så hvad er det egentlig, der adskiller mennesker fra dyrene. I hvert fald ikke vores logiske sans. 18.30 TV Avisen med Sport 19.00 (TTV) Tæt på tigeren (2:3) Engelsk naturserie fra 2008. 20.00 (TTV) Hammerslag (5:5) www.dr.dk/hammerslag. 20.30 (TTV) Mission: Baby (6:11) Gift for fertiliteten. www.dr.dk/missionbaby. 21.00 TV Avisen 21.25 SportNyt

21.30 FILM Kong Salomons miner (2:2) Amerikansk adventure-miniserie fra 2004. Elizabeth Maitlands far er forsvundet i Afrika, hvor en indfødt stamme vil have ham til at afsløre beliggenheden af kong Salomons miner. Elizabeth har hyret eventyreren Quatermain til at hjælpe med at opspore ham, men nu er hun selv blevet kidnappet af den russiske zars udsendte folk. Quatermain må befri far og datter, før han kan forcere de dødbringende fælder, der beskytter kong Salomons legendariske skat. Medvirkende: Allan Quatermain: Patrick Swayze, Elizabeth Maitland: Alison Doody og kaptajn Good: Roy Marsden. Instruktion: Steve Boyum efter roman af H. Rider Haggard. 22.55 FILM Truslen fra solen (2:2) Amerikansk action-miniserie fra 2004. Medvirkende: Chris Richardson: Luke Perry, Lisa Delgado: Tia Carrere og Austin Shepard: Peter Fonda. Instruktion: John Harrison. 00.20 (TTV) Sager, der nager (2:5) (G) Kriminalserie. 00.50-01.40 Boogie Mix (G)

21.00 BONES

14.50 Grønlands tv-station fylder 50 år (1:2) 15.30 Dresden (1:2) 17.00 Deadline 17:00 17.30 Hun så et mord (102)

18.15 (TTV) Peter Lund Madsen på dannelsesrejse Den gode vilje. 18.35 (TTV) Hver sin gud (2:3) Engelsk dokumentarserie fra 2007. 19.30 DR2 Udland 20.00 Viden om - Naturens bevægelse (1:2) Et fly, der har vinger som fugle, super effektive svømmedragter baseret på hajernes skæl og biler formet som fisk med ultralav vindmodstand. Naturen rummer flere svar på fremtidens teknologiske muligheder, end vi umiddelbart aner. Ingeniører og forskere verden over er allerede i gang med at efterligne naturen for at finde frem til fremtidens teknologier. 20.30 (TTV) So ein Ding Gadgets giver nye oplevelser, muligheder og trøst. Fede gadgets er for lækre at lege med. Programmets vært og gadgetekspert, Nikolaj Sonne, tager dig ind i en verden af muligheder. Han fortæller nyt om udstyr, der er på vej, og tester produkter, der er i handelen nu. De fedeste ting får prædikatet „So ein Ding muss ich auch haben“.

20.40 Dokumania: Dommens dag for intelligent design Amerikansk videnskabsprogram fra 2006. I 2004 gav skolekommissionen i byen Dover i den amerikanske delstat Pennsylvania gymnasieskolernes biologilærere påbud om at læse en redegørelse op for eleverne, der slog fast, at der findes et reelt alternativ til Darwins evolutionsteori, kaldet intelligent design. Det er ideen om, at livet er alt for kompleks en størrelse til at kunne have udviklet sig naturligt, og at der derfor må stå en intelligent skaber bag. Lærerne nægtede at efterkomme ordren, og forældre, der også modsatte sig forestillingen om intelligent design, anlagde sag mod skolebestyrelsen. 22.30 Deadline Vært: Kurt Strand. 23.00 Tjenesten 23.10 DR2 Premiere (G) 23.40 The Daily Show Amerikansk satireshow. 00.00 DR2 Udland 00.30 Cape Wrath (2:8) Engelsk dramaserie fra 2007. 01.15-02.15 (TTV) Debatten (G)

12.00 Nyhederne 12.15 Regionale nyheder 12.40 Grænsepatruljen (40) 13.05 Lille doktor på prærien (136:147) 14.00 Nyhederne 14.15 Reba (46) 14.45 Kongen af Queens (177) 15.10 Desperate Housewives (61) 16.00 Nyhederne 16.05 Regionale nyheder 16.15 ((S)) Beverly Hills 90210 (212:291) 17.05 Venner (24:236) 17.30 Venner (25:236)

18.00 Nyhederne 18.10 Regionale nyheder 18.20 Vejret 18.25 Go’ aften Danmark 19.00 (TTV) Nyhederne 19.30 Regionalprogram 20.00 (TTV) De enestående (1:8) TV 2 udfordrer ni enlige forældre på deres levevis. 20.50 Praxis Mission løb for livet! Så er det tid til at komme op af vintersofaen og få løbeskoene på. Foråret er på vej, og hvis du vil vide, hvordan du kommer i gang, så følg med her.

21.25 (TTV) Alarm 112 (2:6) Frontreportage fra redningsarbejdet. Lars er 36 år og læge. Han arbejder til daglig på Rigshospitalet, men han kører også ud med akutlægebilerne i København. Da Lars bliver kaldt ud til en fødsel, bliver han alvorligt bekymret, for normalt sendes akutlægebilen kun af sted til en fødsel, hvis der er noget helt galt. 22.00 Nyhederne og Finans 22.20 Regionale nyheder 22.30 Vejret 22.35 SportsNyhederne 22.45 Helt sygt! - de særeste tilfælde fra skadestuen. Når en fisker skal kaste anker, kan det være en fordel, at han gør det i den rigtige retning. På skadestuen møder vi en, der var så uheldig, at ankeret ramte ham i skridtet. 23.20 ((S)) Californication (21) Amerikansk komedieserie. 23.55 Dirty Sexy Money (9) Amerikansk dramaserie. 00.40 Klovn (37) (G) Dansk sitcom baseret på virkelige hændelser. 01.10 Venner (24:236) (G) Amerikansk komedieserie. 01.35 Venner (25:236) (G) Amerikansk komedieserie. 02.05 ((S)) Sleeper Cell (8:18) Amerikansk spændingsserie. 03.05 60 Minutes 03.50 Kodenavn Nikita (96:96) 04.35-05.00 Vild med dig (154:164) Amerikansk komedieserie.

12.20 Top Model 3 (13) (G) 13.15 Navy CIS (2) (G) 14.15 Projekt Catwalk (8) 15.15 Forsvundet sporløst (92) 16.10 Paradise Hotel 5 (33) (G) 17.00 Navy CIS (3)

18.00 Top Model 3 (14) Amerikansk modelkonkurrence. 19.00 Hospitalet (37) (G) Dansk dokumentarserie. 19.30 Hospitalet (38) Dansk dokumentarserie. Benjamin og Christian kommer ud til en kvinde, hvor de med det samme har mistanke om, at hun måske er ved at få en blodprop eller hjerneblødning. Peter har en patient, som har et arveligt gen med stor risiko for at få kræft.

20.00 Luksusfælden (7) Dansk livsstilsprogram. Maria og Morten bor på en gård på Als med deres to små børn. Maria på 27 er i gang med en frisøruddannelse, og 26-årige Morten er sælger. De elsker livet på landet og har masser af plads at boltre sig på. Men gården er i dårlig stand, og den er overbelånt med 300.000. I alt skylder parret 1,9 millioner. 21.00 Bones (65) Amerikansk krimiserie. 22.00 Paradise Hotel 5 (34) Dansk reality-serie. 22.45 Sex & the City (67) Amerikansk komedieserie. 23.15 Sex & the City (68) Amerikansk komedieserie. 23.45 Girls behaving badly (14) Amerikansk underholdningsserie. 00.15 Girls behaving badly (15) Amerikansk underholdningsserie. 00.45 Smallville (102) 01.30 Smallville (103) 02.15 Missing (47) 03.00 FILM Thunderbirds Amerikansk-engelsk-fransk science fiction-film fra 2004. Året er 2010, og de fantastiske Thunderbirds arbejder på fuld tryk med at redde verden. Thunderbirds består af eks-astronauten Jeff Tracy og hans fire ældste sønner. Hele verden sætter deres lid til dem, og så snart der er jordskælv, tornadoer, brande og andre ulykker, er de straks på pletten med hjælp og ikke mindst deres fantastiske rumfartøjer og specialudstyr. Medvirkende: The Hood: Ben Kingsley, Jeff Tracy: Bill Paxton og lady Penelope: Sophia Myles. Instruktion: Jonathan Frakes. 04.45-05.10 Vore bedste år (7) Amerikansk komedieserie.

20.00 CHAMPIONS LEAGUE MANCHESTER UNITED–FC PORTO

Naturserie. Elefanter hjælper os nærmere på tigre end nogensinde før. De går ind i tigerens verden med små spionkameraer, der viser, hvordan tigerunger vokser op. Pench Tigerreservat i det centrale Indien er et af tigerens sidste tilflugtssteder. Følg en ung huntiger med sit første kuld på fire unger, fra ungerne er 10 dage gamle og knap har fået øjne, til de knap to år senere er ved at være parate til at gå ud i verden og tilkæmpe sig deres egne territorier. DR1 kl. 19.00

Hammerslag Boligprogram. I forårets sidste udsendelse tager Peter Ingemann temperaturen på det danske sommerhusmarked. Hvordan har finanskrisen påvirket salgspriserne i et af landets allermest attraktive sommerhusområder? Mæglerne skal gætte priser i Tisvildeleje, Vejby og Hornbæk. DR1 kl. 20.00

De enestående Ny programserie. Hvad sker der, når fem alenemødre og fire alenefædre med i alt 12 børn forlader deres vante rammer og flytter ind i herskabelige omgivelser på Næsbyholm Slot på Sjælland? I 24 dage skal de lægge alenetilværelsen bag sig for at udfordre hinandens måde at leve på. De ni enlige forældre skal på skift enevældigt lede slottet ud fra deres egne erfaringer på hjemmefronten. Første leder er slottets yngste beboer, 20-årige Camilla, der er flyttet ind sammen med sin datter Celina på halvandet år. Nu er det Camilla, der suverænt bestemmer reglerne. TV 2 kl. 20.00

Weeds Amerkansk komedieserie. Da forstadshusmoderen Nancy Botwins mand pludselig dør, står hun og hendes to sønner med store økonomiske problemer. For at få det hele til at løbe rundt beslutter hun sig for en noget utraditionel karriere - hun nedsætter sig som nabolagets hashhandler! TV 2 Zulu kl. 21.30

FRA 20.00 KRIMIAFTEN

Hvis du ikke kan se TV3, så ring til 70 121 161 og få et godt tilbud. www.tv3.dk


metroXpress

Tirsdag 7. april 2009

Foto: Getty Images

tv tirsdag 31 Spanske strabadser

Slår Bendtner til i aften?

LIVE PÅ JL(IFEHJ I DAG KL. ',$&&

LIVE PÅ JL(IFEHJ I AFTEN KL. (&$'+

BASKERLANDET RUNDT ($[jWf[

UEFA CHAMPIONS LEAGUE KVARTFINALE L_bbWhh[WbÄ7hi[dWb

12.10 Forsvundet sporløst 13.10 According to Jim 13.40 Scrubs 14.10 Et umage par (G) 14.40 Cold Case 15.35 Bones 16.35 Kamikaze OL 17.00 Miami Ink.

12.10 Mesterkok (G) 13.00 Hell’s Kitchen (G) 13.50 Top Model 2 (G) 14.40 Top Model 2 15.30 Men in Trees 16.20 Close to Home 17.10 Mesterkok

18.00 Two and a Half Men (G) Amerikansk komedieserie. 18.30 Two and a Half Men Amerikansk komedieserie. 19.00 Simpsons Amerikansk kulttegnefilm. 19.30 Simpsons Amerikansk kulttegnefilm. 20.00 Fodbold: Manchester UnitedPorto, direkte Kvartfinale i Champions League, 1. kamp. Carsten Werge og Brian Laudrup kommenterer kampen. 22.45 Fodbold: Champions League Goal Show Højdepunkter. 23.30 Fodbold: Villarreal-Arsenal Kvartfinale i Champions League, 1. kamp. 01.30 Miami Vice Amerikansk krimiserie. 02.35 The Streets of San Francisco Amerikansk krimiserie. 03.40 Forsvundet sporløst (G) Amerikansk krimiserie. 04.35-05.20 Cold Case (G) Amerikansk dramaserie.

18.00 Hell’s Kitchen Amerikansk reality-serie. 19.00 I lovens navn Amerikansk dramaserie. 20.00 Forsvundet sporløst (5) Amerikansk krimiserie. Et skyderi på et kontor tvinger en kvinde til at forsvinde - muligvis for at skjule en stor hemmelighed. 21.00 Damages (3) Amerikansk dramaserie. Patty modtager en mystisk trussel, som kunne ødelægge hendes sag mod Frobisher. Ellen kæmper fortsat med de mange krav på det nye job. 22.00 The Shield Amerikansk krimiserie. 23.00 The 4400 Amerikansk dramaserie. 23.55 The Unit (G) Amerikansk action-dramaserie. 00.45 The Unit Amerikansk action-dramaserie. 01.35 Forsvundet sporløst (G) Amerikansk krimiserie. 02.25-03.15 Damages (G) Amerikansk dramaserie.

12.00 Quiz Hjørnet - direkte telefonquiz 13.00 Glamour 13.25 The Division 14.20 Jagten på drømmekvinden 8 (G) 15.15 Will og Grace (G) 15.40 Orange County 16.40 Gilmore Girls 17.35 Greys hvide verden

12.00 Quiz Hjørnet - direkte telefonquiz 13.00 Susan - sød og single (G) 13.25 Clueless (G) 13.55 Clueless 14.20 Alias 15.15 House (G) 16.10 CSI: Miami 17.05 Numb3rs

18.35 Will og Grace Amerikansk komedieserie. 19.00 Tab & Vind! Special Dansk livsstilsserie. 20.00 Private Practice Amerikansk dramaserie. 21.00 De unge mødre Dansk dokumentarserie. 21.30 Singleliv Dansk reportageserie. 22.00 QTV: Voldtægtsofrene Dansk talkshow med Pernille Aalund. 22.55 Heroinen styrer min datters liv (G) Engelsk dokumentar. 23.50 Greys hvide verden (G) Amerikansk dramaserie. 00.35 The Closer Amerikansk krimiserie. 01.30 Tab & Vind! Special Dansk livsstilsserie. 02.15 Gilmore Girls (G) 03.00 The Division (G) 03.50 The Oprah Winfrey Show (G) 04.40-05.25 Rachel Ray (G) Amerikansk talkshow.

18.00 House 19.00 America’s Funniest Home Videos 19.30 America’s Funniest Home Videos 20.00 CSI (188) Amerikansk krimiserie. 21.00 FILM Win a Date With Tad Hamilton Amerikansk romantisk komedie fra 2004. Instruktion: Robert Luketic. 22.50 Numb3rs (G) Amerikansk krimiserie. 23.35 CSI: Miami (G) Amerikansk krimiserie. 00.25 Numb3rs (G) 01.15 America’s Funniest Home Videos (G) 01.40 America’s Funniest Home Videos (G) 02.10 FILM Win a Date With Tad Hamilton (G) Amerikansk romantisk komedie fra 2004. Instruktion: Robert Luketic. 03.50-04.10 Love Inc.

12.05 Go’ aften Danmark 12.35 Baywatch 13.25 Lois & Clark - Supermans nye eventyr 14.15 Sams bar 14.40 Sams bar 15.10 Vi bli’r i familien 15.55 Everybody Hates Chris 16.20 Everybody Hates Chris 16.45 David Letterman 17.30 To fyre og en pige 17.55 Kongen af Queens

18.20 Kongen af Queens 18.50 Langt fra Las Vegas 19.25 Venner 19.50 Fra dulle til dame 20.40 True Hollywood Story - Heidi Klum 21.30 Weeds (1) Amerikansk komedieserie. 22.05 Katy Brand’s Big Ass Show (1:6) Underholdningsindustrien på vrangen. 22.40 Langt fra Las Vegas (6) (G) Dansk sitcom om livet på en tv-station. 23.15 Venner (G) 23.40 Kongen af Queens (G) 00.05 Kongen af Queens (G) 00.30 To fyre og en pige 00.55 David Letterman 01.40 Baywatch 02.25 Criss Angel Mindfreak 02.50 Hollyoaks 03.15-03.45 Hollyoaks

12.10 5 Minutter - Lokalnyt 12.25 Star Trek - Next Generation (12) 13.15 Lost (43:72) 14.10 5 Minutter - Lokalnyt 14.20 Mordmysterier (147:178) 15.10 Aftenvagten (21:67) (G) 16.10 5 Minutter - Lokalnyt 16.20 Speeders (24:40) 16.45 Mythbusters (96) (G) 17.45 5 Minutter Lokalnyt 17.55 Rap fyr i L.A. (21:148) (G)

18.25 Rap fyr i L.A. (22:148) 18.55 Spin City (67) 19.20 Spin City (68) 19.50 5 Minutter - Lokalnyt 20.00 Mythbusters (97) Amerikansk videnskabsshow. 21.00 Chuck (3) Amerikansk komedie- og actionserie. 21.50 30 Rock (14) Amerikansk komedieserie. 22.15 Big Bang Theory (14) Amerikansk komedieserie. 22.45 War at Home (14:22) Amerikansk komedie. 23.10 Spin City (67) (G) 23.35 Spin City (68) (G) 00.05 Aftenvagten (22:67) 00.50 Virkelighedens CSI (25) 01.45 Speeders (23:40) (G) 02.10 Lost (43:72) (G) 03.00 Star Trek - Next Generation (11) (G) 03.45-04.40 Virkelighedens CSI (24) (G)

B O RN HO L M

฀ ฀

4 nætter Pris i alt for 2 personer

12.35 Heavens Fall 14.20 Grace of My Heart 16.10 ((S)) Normal 17.55 ((S)) Min kone er øksemorder

19.25 FILM ((S)) Purely Belter Engelsk komediedrama fra 2000. Instruktion: Mark Herman. 21.00 FILM My Girl 2 Amerikansk drama fra 1994. Medvirkende: Harry Sultenfuss: Dan Akroyd, Shelly DeVoto Sultenfuss: Jamie Lee Curtis og Vada Sultenfuss: Anna Chlumsky. Instruktion: Howard Zieff. 22.35 FILM ((S)) Og din mor! Mexicansk drama fra 2001. Medvirkende: Luisa Cortés: Maribel Verdú, Julio Zapata: Gael Garcia Bernal og Tenoch Itubide: Diego Luna. Instruktion: Alfonso Cuarón. 00.15 FILM Body Count Amerikansk actionfilm fra 1998. Instruktion: Robert Patton-Spruill. 01.35 FILM Retrograde Amerikansk-italiensk science fictionactionfilm fra 2004. Instruktion: Cristopher Kulikowski. 03.05 FILM The Preacher Hollandsk thriller fra 2004. 04.55-07.15 FILM Mord i spejlet Engelsk Agatha Christie-krimi fra 1980. Instruktion: Guy Hamilton.

12.15 Hjem til gården 12.45 Nyhedskanalen 13.00 Trav, direkte 13.30 Super Nanny 14.25 Nyhedskanalen 14.30 Små mennesker i en stor verden 15.00 House 15.55 Dengang i 70’erne 16.25 Dengang i 70’erne 16.55 Byggetilladelse 17.55 Fifty-fifty

18.20 Dagens Keno-tal 18.30 Lokale nyheder med vejret 18.35 Vejret 18.40 Finansnyheder 18.50 Vejret 19.00 Nyhederne 19.30 Halv otte hos mig Svensk madprogram. 20.00 Gør det selv Råd og tips om reparationer i hjemmet. 21.00 House 22.00 Nyhederne 22.25 Sportsnyt 22.35 Vejret 22.40 Lost 23.40 Judys domstol 00.10 Medium 01.05 X-Files 02.00 Ally 02.45 Hope & Faith 03.05 Less Than Perfect 03.25 Jericho 04.10 Felicity 04.55-05.50 Manden, der taler med hunde

09.00 Golf: Shell Houston Open 12.00 Fodbold: OB-Randers FC (G) 22. spillerunde i SAS Ligaen. 14.00 Fodboldmagasinet Goooal. 15.00 Tennis: Sony Ericsson Open (m). 16.00 Cykling: Baskerlandet Rundt, direkt. 17.15 Fodbold: Manchester United-Aston Villa. 19.15 Fodboldmagasinet Goooal Højdepunkter fra de bedste europæiske ligaer. 20.15 Fodbold: Champions League-studiet. 20.40 Fodbold: Villarreal-Arsenal, direkte. 22.35 Fodbold: Champions League-studiet. 23.00 Fodbold: Manchester UnitedPorto 01.00-02.00 Fodboldmagasinet Goooal (G)

12.10 Falcon Crest 12.55 Bonanza 13.45 M.A.S.H 14.10 Et lægehus på landet 15.00 Clarence Street Clinic 15.50 Lov og uorden 16.45 Lov og uorden 17.35 Små og store synder. 18.30 Wild at Heart. 19.30 Emmerdale. 20.00 Hertuginden (G). 20.25 Spørg Charlie. 21.00 (TTV) Dansen med Regitze. Dansk drama fra 1989. 22.30 Fint skal det være. Pas på, snobben er løs! 23.05 Rosemary & Thyme. Engelsk krimiserie. 23.55 ((S)) New York Blues. Amerikansk krimiserie. 00.45 Drabsafdelingen. Amerikansk krimiserie. 01.30-02.25 Falcon Crest. Amerikansk dramaserie.

12.05 Kaptajn og besætning byder velkommen 12.35-13.05 Camilla Plum - i haven 13.30 Mit liv som hund. Svensk komedie fra 1985. 15.10 Drømmeprinsen 16.00 Nyheder 16.05 Go’morgen Sverige 16.55 Pakket og klar (G) 17.25 Af sted med flyttelæsset 17.55 Sportsnyt 18.00 Nyheder med finans 18.10 Regionale nyheder 18.15 Go’aften 19.00 Kulturnyheder 19.15 Regionale nyheder 19.30 Nyheder med finans 20.00 Familiejagten. 21.00 Den anden gade. 21.45 Laws of Attraction. Irsk-engelsk-tysk romantisk komedie fra 2004. 23.15 Kulturnyheder 23.30 Sommer (G) 00.30-06.00 Nat-tv

15.50 Fodboldaften (G) 16.20 Ishockey: Den svenske Eliteserie (G) 16.50 Perspektiv - på tegnsprog 17.20 Nyheder på tegnsprog 17.30 Nyheder på samisk 17.45 Nyheder på finsk 18.00 Kristus’ hellige lanse 18.50 Glasblæsere i Ålesund 18.55 Nyheder 19.00 Hvem ved mest?. 19.30 Reflex: Hvordan er det gået siden? 20.00 Dr. Åsa. 20.30 Debatten. 21.00 Nyheder 21.30 Kobra. 22.00 Sportsnyt 22.15 Regionale nyheder 22.25 Nyheder 22.30 Eftersnak. 22.55 En togrejse fra Vietnam til Balkan. 23.45-01.25 Nat-tv

HUSK DIN METROXPRESS I MORGEN:

Så går det løs i Europa igen Champions League er kommet til kvartfinalerne – vi guider dig igennem.

Nye romaner fra store forfattere Forfatteren Jakob Ejersbo arbejdede på et trebindsværk, da han døde af kræft som kun 40-årig sidste år. Nu udgiver Gyldendal ‘Eksil’, første bind i trilogien. Vi anmelder både den og Jan Kjærstads nye roman, ‘Jeg er brødrene Walker’.

Du finder også mere spændende læsestof på metroXpress.dk – nemt, seriøst og underholdende.

tirsdag d. 7. april

3.495,-

incl.

t de avudsigur. Besøg de spæjenr.deBno i dejlig h d e m at rle flotte n jem l, hav, de fiske

Gudh

f i den himme rmeren . Slap a i de cha . Midt mellem lm n o e h r n r æ o sf etur Oplev B er. Nyd atmo sigt i Gudhjem ge tur/r ud ion ive fær s ฀ lu k attrakt hed med hav in igt ฀ ig havuds ฀ ฀ ferielejl ed med and. ฀ h s ฀ ig g jl ฀ o le r ฀ klippe ฀ r i ferie ฀ atninge ฀ ฀ ฀ ฀ ฀ ฀ ฀ 4 overn ฀ ฀ ฀ ฀ ฀ k ฀ ฀ ฀ .d ฀ rnholm o b ฀ m a e ฀ ฀ info@t ฀

www.teambornholm.dk


Træt af dyre mobilregninger?

Abonnement 0 øre

Minutpris 39 øre

SMS 19 øre

Opkaldsafgift 50 øre

birthe rønn hornbechs ministerdage er talte  

Der er færre penge til øl, når musikken spiller. Det kan dræbe de danske spillesteder »Vores økonomi afhænger af barsalget, og det er der,...

birthe rønn hornbechs ministerdage er talte  

Der er færre penge til øl, når musikken spiller. Det kan dræbe de danske spillesteder »Vores økonomi afhænger af barsalget, og det er der,...

Advertisement