Page 1

SOMMARSPECIAL

5 JULI – 25 JULI

STOCKHOLM

Sommaren 2013 www.metro.se

GUIDE TILL SOMMARSTOCKHOLM

Bad för alla smaker Olle Lemnelius, 25, Linnea Tiberg, 21, och Linus Karlsson 25, tar ett dopp på Långholmen. Ett bad som passar för ungdomsgänget, enligt Metros badtest. SID 10–11 FOTO: LOTTA BERGSETH

De godaste drinkarna i solen

Grillskola med Jonas Cramby

Het sommarnovell

Your guide to Stockholm on foot

Stockholms bästa barchefer blandar tre törstsläckare SID 14

Tips och recept från grillboksförfattaren SID 26-27

Extra lång läsning för solstolen SID 40–41

Visiting Stockholm? Metro helps you explore the city PAGE 16-17


02

www.metro.se fredag 2013-07-05

SOMMARTIDNING

”DET ÄR SOM ATT KOMMA TILLBAKA TILL BELLMANS TID” Varma dagar, heta nätter och svalkande drinkar. Vår huvudstad har mycket att bjuda på under sommaren. Metro frågade fem Stockholmsprofiler om deras alldeles egna smultronställen. KAROLINA SKOGLUND

Välkommen!

ALLT FÖR SOMMAREN Även om jag föredrar den nyvakna vårens skönhet och höstens rusk så har ju sommaren sina fördelar. De ljusa långa kvällarna, doften av hav och blommande ängar, den lata semestern och så grillandet förstås. Och just att grilla kan du bli expert på i den här tidningen. Här delar Metros krogskribent Jonas Cramby med sig av sina bästa tips för att du ska lyckas med barbecuen. Här hittar du vilka lådviner som är bäst, vilka badplatser som passar just dig, vad kändisarna lyssnar på i sommar och mycket mer. Den 26 juli kommer nästa sommartidning och blir du sugen på nyheter i hängmattan så hittar du alltid det senaste på metro.se ANNELI SANDBERG, REDAKTÖR METROS SOMMARTIDNING

MÅRTEN ANDERSSON

39, KOMIKER, SÖDERMALM

SIGNE SIEMSEN

LASSE BERGHAGEN

24, BLOGGARE/MODELL/DJ, SÖDERMALM

68, ARTIST, GÄRDET

KARIN ”KAKAN” HERMANSSON

31, PROGRAMLEDARE, HÄGERSTEN

KEN RING

34, RAPPARE, HÄSSELBY

Vilken är den roligaste uteserveringen? Om man vill titta på folk så är Strandbryggan kul, eftersom det är SM i ankläppar där. Annars gillar jag East faktiskt. Det är mycket folk som rör sig där och det ligger centralt om man vill gå vidare sedan.

Det finns nästan för många roliga uteserveringar den här sommaren. Om Trädgården räknas som en uteservering så är det helt klart Stockholms bästa. Annars är Nosh and Chows lilla innergård väldigt trevlig.

Lisa på torget. Det är alltid roligt att stämma träff med någon där för man träffar alltid på massor av annat folk man känner. Det är som en mötesplats. Sedan finns det härliga stråk däromkring.

Då går man till F12, fortfarande. Eller så går man till Trädgården. Jag gillar elektronisk musik, som ofta spelas där. Det är en sådan enorm likriktning annars. Dessutom är Trädgårdens utegård makalöst cool. Ljussättningen. Folket. Ja, allt

Daytime Sessions, en klubb som hålls varannan fredag på Trädgården. En av anledningarna till att jag orkar med den långa kalla vintern här i Sverige.

Jag kan tänka mig att Leif och storbandet kör på Skansen i år igen. Dit ska man absolut gå, det är något alldeles speciellt.

Jag är singel så uppenbarligen har jag inget bra svar här. Jag skulle säga att man drar ifrån Stockholm på sommaren. Det känns inte så raggigt här. I stället drar man till Visby eller Båstad. Där är det action på kvällen.

Jag gifter mig denna sommar, så det var ett antal år sedan jag raggade. Men på den gamla goda tiden var det bara Berns som gällde. Annars vimlar ju Kåken av charmiga, snygga män.

Ett av mina paradnummer är ju låten flirtige Knut, så jag borde ju veta. Men jag är inte riktigt med i matchen längre. För att nämna något skulle jag säga att man ska sätta sig längs uteserveringarna på Strandvägen. Då kommer det.

Grinda är otroligt fint. Dels upplevelsen att åka hela vägen ut och sedan komma till en ö som är så otroligt fin. Dessutom finns det två trevliga restauranger där. Sommaren är som bäst i skärgården.

Mot slutet av sommaren åker jag alltid till Tyresta nationalpark och plockar svamp. Kan vara det bästa jag vet, att plocka svamp alltså.

Jag är dålig på picknick men man ska i alla fall undvika cityparkerna och i stället ta sig till en plats där det är lugnare. Vinterviken vid Liljeholmen är fint. Annars är Hagaparken bra. Där är det mycket gamla, stora träd. Drottningholm är också fint.

Min lilla barndomspärla, Skånis, eller Rosenlundsparken som den också heter.

Oftast sitter jag på Judit och Bertil i Hornstull. Där finns det variation av lugn och hets. Det känns som hemma.

Restaurang Baron (Baronen) i Vällingby.

Inte F12. Jag spelar på Trädgården en del i sommar, men jag har hört att de spelar rock också. Det blir nog en del rap där också. Annars hemmafester, sådana som utspelar sig på någon lycklig persons landställe.

Jag gillar inte nattklubbar men man följer nog de bästa arrangörerna. Där DJ Ashman (Soundkilla) eller Flash spelar brukar det vara bra.

The internet. Fast jag vet inte alls. Är inte sommaren automatisk helt flörtig, eller är den desperat? Jag lever ju i min kärleksbubbla, visserligen som gräsänka, men jag förmedlar gärna kontakter och parar ihop folk.

Jag tycker det är mest brudar på Kungsholmen men jag är i ett förhållande.

På en sådan där turistbåt. Det gjorde jag när min syster och mamma var här. Eller åk ut till skärgården, det är inte så meckigt, någon båt och lite tålamod.

Stockholms skärgård. Det är utan tvekan den bästa dagsutflykten i Stockholm.

Var går man om man vill dansa?

Var ska man gå för att ragga?

Gillar sommaren

”Å! Det bästa med sommaren är att vi svenskar blir så mycket skönare. Vi öppnar upp, höjer blicken lite. Plötsligt ser man en sommarklänning som går över stan. Man blir helt lycklig och tänker ’vad vackert det är ändå’.” Ernst Kirchsteiger, 55, om vad han uppskattar mest med sommaren. Han är aktuell i ”Sommar med Ernst” som sänds på torsdagar klockan 20 i TV4.

Var åker man på en dagsutflykt? Jag tycker att man gå till Skansen och vistas där en heldag. Det är viktigt att man ger det tid. Det är inte bara en djurpark utan även som ett stort, vackert museum. Ska man på allsången så är det ju perfekt om man kommer dit tidigare under dagen.

Vilken är den bästa picknickparken? Att vandra på Djurgården och slå sig ner i gräset någonstans. Det är som att komma tillbaka till Bellmans tid. Man väntar bara på att Ulla Winbladh ska dyka upp där bland träden.

Nej vet du vad. Då måste en sitta ner, bära tungt och allt blir kladdigt. Antingen äter jag hemma eller på något ställe. Jag orkar inte fixa och tricksa. Men någon annan får gärna bjuda.

Jag skulle nog säga Kaananbadet i Hässelby.

Utges av Tidnings AB Metro, ett företag inom Metro International SA. Postadress: Box 38209, 100 64 Stockholm. Telefon: 08-402 20 30. Internet: www.metro.se Chefredaktör och ansvarig utgivare: Linus Paulsson. Trycks i Stockholm, 2013. Innehållet lagras/publiceras elektroniskt. Förbehåll mot detta accepteras i princip ej. För obeställt material ansvaras ej.


SOMLIGA KALLAR DET GLASÖGON. VI KALLAR DET STIL. Kom in till oss och välj bland över tusen designade bågar. Vilken båge du än väljer ingår allt, oavsett synfel. Och vill du ha slipade solglasögon bjuder vi nu på färgade glas. Allt du behöver göra är att ta med dig kupongen till din närmaste Smarteyesbutik. Vi ses!

VÄRDEKUPONG! ENKELSLIPADE SOLGLASÖGON PROGRESSIVA SOLGLASÖGON

1499:2999:-

Erbjudandets värde är 300 kronor/par och gäller t o m 1 augusti 2013.

I våra fasta priser ingår alltid valfri båge, rep- och antireflexbehandling och vid behov extra tunna glas. Priset gäller oavsett synfel. Stockholm: Nybrogatan 20, 08-587 82 550. Götgatan 60, 08-546 20 860. Kungsgatan 34, 08-587 825 00. Skärholmen: Skärholmsplan 2, 08-587 825 10. Södertälje: Storgatan 15, 08-546 20 850. Eskilstuna: Kungsgatan 20, 016-403 01 00. Uppsala: Dragarbrunnsgatan 37, 018-480 85 50. Västerås: Vasagatan 20, 021-372 02 00. Kundtjänst 0775-70 71 00. smarteyes.se


04

www.metro.se fredag 2013-07-05

MARIE KJELLANDER

MIN PERFEKTA SOMMARDAG Går upp sent • 13.00. Går upp. Jag går vanligtvis inte och lägger mig förrän klockan fyra, fem på natten. Jag älskar att vara vaken när ingen annan är det och mobilen inte ringer hela tiden. Gör frukost med kaffe, apelsinjuice och en skål med citronfil med Start och russin.

Hundpromenad • 14.00. Tar en runda med hunden i Tessinparken.

Spelar tennis • 15.00. Spelar tennis i solen.

Bira på balkongen • 17.00. Några polare kommer över. Vi förbereder picknickmat och tar en kall bira på balkongen innan vi går till min båt.

Tar båten till ett skär • 18.30. Vi åker utanför Vaxholm där vi lägger till vid något skär. Vi går i land och dukar upp picknicken. Sedan fiskar vi och kanske åker wakeboard. Jag tror att vi sover över. Eftersom det här är ett drömscenario har jag en ny båt som man kan sova i. I gryningen åker vi tillbaka till stan och på kvällen är det ”Allsång på Skansen”.

MÅNS ZELMERLÖW Måns Zelmerlöw har Sveriges mesta sommarjobb som programledare för ”Allsång på Skansen”. För Metro berättar han om hur det är att jobba när kompisarna är lediga, vilket sommarminne han helst vill glömma och när han somnade på ett båtdäck i solen i fyra timmar.

Avslutar gärna med Allsång på Skansen. MARIE KJELLANDER

”ALLSÅNG PÅ SKANSEN KÄNNS INTE SOM ETT JOBB” Hur mycket gillar du sommaren? – Jag är definitivt ett sommarbarn, jag är född i juni. Jag tycker att det är den överlägset bästa årstiden. Både jag och resten av Sverige lever upp på sommaren. Varje gång jag är utomlands undrar jag varför jag bor här, men jag tror att vi uppskattar sommaren mer här.

kvällarna men de flesta kommer faktiskt upp till Solliden. När jag tog jobbet sa de ”det är stort, men inget vi kommer att gå på”. Det tog en sommar och nu älskar de det och har svårt att hålla sig därifrån. Det är roligt att programmet har blivit mer accepterat hos min egen generation. Om min flickvän kommer att komma och titta på ”Allsång på Skansen”? Jag tror aldrig att Ändå väljer du att jobba hon har sett det, hon är inte på sommaren? – Ja, men ”Allsång på så mycket för det populärSkansen” känns inte som ett kulturella. jobb, det är mer som ett sommarkollo där vi blir som Vilket är ditt finaste en familj. Det finns sämre sommarminne? – Förra sensommaren tog arbetsplatser än Solliden. jag och två polare båten ut Du leder ”Allsång på Skan- vid åtta på morgonen och åkte ut och fiskade. Det var sen” för tredje året. Vad fick dig att hoppa på igen? bara 10-15 grader men solen – Jag kände att jag inte sken och vi fick en öring. Då hade fått igenom en del gre- var man lycklig. jer jag kämpat för sedan första året, som att få hit inter- Har du något sommarminne du vill glömma? nationella artister. – Min sommarturné 2007. Jag hade breakat med ”Cara Hur är det att jobba på mia” och hade en bokare sommaren? – Det kan vara frustreran- som bokade så många spelde när kompisarna går ut på ningar som möjligt, oavsett

5 sommarfavoriter • Glass. Lakritspuck. • Mat. Grillat och sallad. • Dryck. En kall öl eller ett glas rosé. • Plagg. Shorts. • Låt. ”I’m yours” Jason Mraz.

om vi fick betalt för dem eller inte. Vissa spelningar gick jag back på för att jag blev tvungen att betala mitt band. Jag gjorde 69 gig den sommaren, mellan en och två spelningar varje dag. De var inte upplagda så att de låg i närheten utan vi kunde sitta åtta timmar i bilen för att ta oss till nästa gig. Jag gick halvt in i väggen och började undra om resten av mitt liv skulle se ut så här. Genombrottssommaren fick mig att inse hur jag inte ville att mina framtida turnéer skulle vara.

Var åker du helst på semester på någonstans? – Till Barcelona, jag har en lägenhet där som jag försöker åka till så ofta som möjligt. I sommar blir det någon helg där, den svenska sommaren vill jag helst inte åka ifrån. Tidigare somrar har jag seglat mycket i Kroatien, övärlden där är otroligt vacker. En sommar skulle jag till Rhodos och jobba som promotare för klubbar och spritfester. Veckan innan seglade jag i Kroatien och somnade på däck. I över fyra timmar låg jag i solen och fick brännskador och solblåsor på ryggen, det gjorde fruktansvärt ont. Den första veckan på Rhodos gick det inte så bra för mig. I höst kommer vi få se dig på Cirkus i musikalen ”Spök!” som är skriven av Björn Skifs och gjorde succé på 80-talet. Hur ska det bli? – Det blir definitivt en utmaning men jag är väldigt nöjd efter första repetitionen. Jag kommer att få dansa mer i musikalen än vad

jag någonsin gjort tidigare. Det är ganska avancerad dans så det blir många löprundor i sommar. Kruxet blir hur jag ska hinna med min platta som släpps i höst. Ja, du släpper ju ditt album ”Barcelona sessions”. Hur tänkte du? – Det är inte så genomtänkt. Vi får se hur det blir, jag vill kunna ge skivan tid. Albumet är något jag är riktigt stolt över. Det låter inte alls som ”Cara mia” utan mycket rockigare. Det här är plattan jag ville göra från första början. Hur personlig är du i dina låtar? – Väldigt personlig. I stället för att skriva ”hookiga” texter som tidigare ville jag berätta vem jag är. Skivan är kronologisk och följer mitt liv och min karriär men det är inte så att jag skriver ”och där gjorde hon slut”. Jag tror att många kommer att bli förvånande när de hör den. EMMA BJÖRKMAN emma.bjorkman@metro.se

Bor med valpen Messi • Namn. Måns Zelmerlöw. • Ålder. 27 år. • Familj. Flickvännen Azra Osmancevic och labradorvalpen Messi. • Bor. I Stockholm. • Gör. Artist och programledare. • Aktuell. Leder ”Allsång på Skansen” som sänds tisdagar klockan 20 i SVT 1.


05

www.metro.se fredag 2013-07-05

Fotbollsfesten kan börja Härmed utfärdas varning – för fotbollsfeber. Och går det riktigt bra kan det rent av bli guldfeber. Sommarens stora sporthändelse i Sverige är, förstås, fotbolls-EM för damer. ANDERS GÖRANSSON

Den 10 juli kliver de svenska landslaget ut på Gamla Ullevi för att klå Danmark – och avlossar samtidigt startskottet för sommarens fotbollsfest. Göteborg, Halmstad, Växjö, Kalmar, Norrköping och Linköping är värdar för de totalt 24 gruppspelsmatcherna samt kvarts- och semifinalerna som leder fram till den 25:e och avgörande matchen: EM-finalen på Friends Arena i Solna. Och där är det meningen att Sverige ska vara med, och därmed gradera upp succébronset från VM i Tyskland 2011 till en ädlare valör. – Chanserna är goda, även om det finns väldigt tuffa konkurrenter, säger Malin Swedberg, före detta landslagsspelare (78 A-kamper) och kommentator i TV 4. Det som talar för Sverige är, enligt henne, rutinen från tidigare mästerskap och kombinationen av etablerade världsspelare, som Lotta Schelin och Caroline Seger, och yngre talanger som Kosovare Asllani och Antonia Göransson. Och – givetvis – nya förbundskaptenen Pia Sundhage, som bland annat lett

Se matcher • Matcher. En av matcherna går i Stockholmsregionen – men det är å andra sidan finalen. Den spelas den 28 juli i Friends Arena, och man räknar med 30 000 åskådare. Om intresset skulle vara extremt stort kan man utöka till 50 000 åskådare. • Följ. Under den sista turneringsveckan kommer Solna stad att öppna en ”fan zone” på Skytteholmsfältet. Där visas kvarts- och semifinalerna på storbildsskärmar, och det blir artistuppträdanden och möjligheter att köpa mat och dryck – alkoholfri sådan.

USA till dubbla OS-guld. – Hon har en utstrålning, engagemang och passion som är helt fantastiskt. Får hon med sig spelartruppen så kommer det att påverka på ett jättepositivt sätt. Sverige tog brons i VM efter Japan och USA. Inget av de lagen är med i EM – betyder det att vi är favoriter? – Nej, jag tycker ändå att Tyskland måste vara det. De är favoriter, tillsammans med Frankrike.

Stjärnorna du inte får missa

Célia Okoyino da Mbabi

Pernille Harder

Camille Abily

Lotta Schelin

Land. Tyskland Ålder. 25 år Position. Forward Malins kommentar. ”Stark genombrottsspelare med riktigt bra målkänsla. Hon gjorde 17 mål i kvalet och ska vara den nya stora målskytten i Tyskland, en arvtagare till Birgit Prinz.”

Land. Danmark Ålder. 20 år Position. Mittfältare/forward Malins kommentar. ”Linköpingsspelare som kan bli EM:s utropstecken. En riktigt härlig spelartyp, som har bra skott, ruskig spelförståelse och vågar göra det oväntade.”

Land. Frankrike Ålder. 28 år Position. Mittfältare Malins kommentar. Motor på mittfältet, både framspelare och målskytt. Mycket viktig för sitt lag och eftersom jag tror att Frankrike kommer att gå långt kommer hon att betyda mycket.

Land. Sverige Ålder. 29 år Position. Forward Malins kommentar. ”Otroligt snabb, riktigt bra teknik och har även vässat effektiviteten som varit ett problem tidigare. Vann skytteligan i Frankrike. Femstjärnig spelare på sin högstanivå.”

1111

1111

11111

11111

”Ett av Sveriges modernaste djursjukhus”

08-590 307 08 VI SKA FÖRSTÄRKA VÅR PERSONALSTYRKA! VETERINÄR DJURSJUKSKÖTERSKA!

Gärna med specialistkompetens i hundens och kattens sjukdomar steg 1 eller mer

Kravet är att du är legitimerad eller går på övergångsregeln

Tjänsterna ska tillsättas snarast Ring för mer information Inger Lundgren • 070-738 73 41 Vi har öppet hela sommaren. Vi finns i ljusa moderna lokaler med det senaste inom utrustning och bred instrumentering.

Vilundavägen 30, Upplands Väsby • www.vasbyvet.se • Öppettider: Mån-tor 8-22, fre 8-18, lör-sön 10-16 Specialistkompetens i hundens och kattens sjukdomar


06

www.metro.se fredag 2013-07-05

Kolumn

ALEXANDRA PASCALIDOU FRILANSJOURNALIST

BARNEN BEHÖVER INTE MYCKET PÅ SOMMAREN

L

ivet före döden heter sommar. Årstiden som väcker sinnen och minnen. Vattenmelonsmaken. Persikodoften. Cikadornas sång. Ändå var min barndoms somrar synnerligen händelsefattiga, tänker jag nu när jag blickar bakåt och planerar den perfekta semestern för min femåriga dotter. Ofta var vi hemma i Rinkeby där en gratisbuss körde oss barn till en simbassäng i Nälsta varenda vardag. Vi hade med oss matsäck och badade tills vi såg ut som russin. Många somrar åkte vi ner till mormor som bodde i en grekisk by långt från havet. Där lekte jag mest med pojkar eftersom det fåtal flickor som fanns i byn satt i skuggan och broderade på sin hemgift eller hjälpte till med hushållssysslor. Pojkarna var mest ute och lekte. En gång hittade vi en död orm vid ån. Jag var nog nio år när Demosthenes jagade mig genom byn med ormen hängande i handen. Det var den sommarens höjdpunkt.

P

å morgnarna hämtade jag ägg i hönshuset, mjölk från kossorna och sedan sopade jag huset med en halmkvast. När grannfrun och hennes söta son tittade sa mormor att killen säkert skulle vilja gifta sig med mig när jag blev stor. ”Men låtsas inte om honom. Fortsätt sopa”, rådde mormor. Ibland gick jag hem till grannarna. Där satt vi på säckar på cementgolvet i oändliga timmar och trädde tobaksblad på stora nålar som vi sedan hängde på tork. Någon gammal tant sjöng sorgsna sånger, några skvallrade om någon som Picknick var frånvarande, någon Det är så lätt att flytta ut måltigång fick vi barn glass derna och marineras i solljus från byns enda kiosk. och naturupplevelser. Glasspinnen klistrade jag in i min dagbok som bevis. Bråk En sommar åkte vi tillSemesterbråk och mygg. sammans morbror och hans familj, som bodde i Tyskland, på tältsemester. Pappa dök efter bläckfisk som han slog mot en sten för att den skulle mjukna. Sedan hängdes bläckfisken på tork innan vi grillade den till middag. Medan de vuxna bråkade byggde vi barn sandslott på stranden. Tills vi fick solsting och spydde som katter i tältet en natt när det stormade.

E

n annan sommar åkte vi på treveckors tältkollo med grekiska barn från hela världen. Vissa barn kunde inte ens prata grekiska. De första dagarna grät alla utom jag för att de saknade sina föräldrar. En äldre tjej från Melbourne, hon var väl tretton, lärde oss dra halsbloss. För att min lillasyster Sofia inte skulle skvallra tvingade jag även henne att prova. Om jag minns rätt var hon åtta år. Hon blev så äcklad att hon spottade resten av semestern. När mamma kom för att hämta oss varnade jag lillasyster: ”Akta så jag inte berättar för mamma att du röker”. I min dagbok skrev jag på grekiska: ”Jag är en ond människa. Jag har fått min syster att börja röka.” När jag bläddrar tillbaka inser jag att barn inte behöver så mycket för att vara lyckliga. Ett halsbloss, några glasspinnar, mycket sol och lite bus räcker längre än vi tror.

Calvin Harris kommer till Annexet den 6 juli. FOTO: SPLASH NEWS

Det här kan du göra i stan i juli Biopremiärerna, konserterna och festivalerna du inte vill missa. •

Vecka

••

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Fredag

Lordag

1

2

3

4

5

6

7

Jay-Z släpper skivan ”Magna carta holy grail”.

Mando Diao, Skansen.

Calvin Harris, Annexet.

Rascal Flatts, Cirkus.

27

Sondag

Kesha, Gröna Lund.

Biopremiär, ”Liv och Ingemar”

Stockholm Street Festival, Kungsträdgården.

Vecka

8

28

9

10

11

12

13

14

Håkan Hellström gästar ”Allsång på Skansen”, Skansen.

Avspark, Uefa Dam-EM.

Jazzgruppen Brecker Brothers Band återförenas på Fasching.

Biopremiär, ”World War Z”.

Iron Maiden, Friends Arena.

Stockholms visfestival, Kungsträdgården.

Wwdis Summer Fest, Färgfabriken.

Vecka

29

Vecka

30

15

16

17

18

19

20

21

David Lynch släpper skivan ”The big dream”.

Chris Brown släpper skivan ”X”.

Soundtracket till ”Känn ingen sorg” släpps.

My Endless Wishes spelar på Färgfabriken.

Biopremiär, ”Känn ingen sorg”.

Premiärfotbollsmatch på Tele 2 Arena.

Lindy hop på Fotografiska.

22

23

24

25

26

27

28

Rihanna, Ericsson Globe.

Selena Gomez släpper skivan ”Stars dance”.

Valient Thorr spelar på Debaser Slussen.

Bad Religion, Gröna Lund.

Nytt nummer av Metros sommartidning.

Debaser Hornstull strand öppnar.

Biopremiär, ”Springsteen and I”.

29

30

31

Vecka

31

Metro.se

Läs och kommentera fler kolumnister

••

Mandag

Kesha, Selena Gomez och Rihanna gör juli roligare.


Matbutiken i Bredäng Centrum

Tel 97 71 41 • Öppettider: Mån-Fre 7-21, Lör-Sön 8-21 • Besök oss på www.hemkopbredang.se T - Bredäng • 70 p-platser och hiss direkt till butiken (gratis parkering 2 tim mot p-biljett i framrutan)

★★★

ALLTID BRETT SORTIMENT PÅ KÖTT

★★★

Fläskfilé

Lagrade Ostar

Kycklinginnerfilé

Färsk, ca 500g Danmark

Olika Sorter, 17% Andra Sortering Falbygdens Ost

Säljes som hel låda, 12kg Svensk Fågel Fryst Max 2 lådor/hushåll Gäller fre-lör 5/7-6/7

59

90 /kg

39

90 /kg

25:-

Kycklinglår

Yoghurt

Kycklinggrill

Färska, ca 2kg Svensk Fågel Lagerbergs Gäller mån-fre 8/7-12/7

Yoplait Safari 8-pack

400g Sörensens

1490

10:-

/kg

Toapapper Lambi 12-pack

29 95

Pulver Oxi Action 500g

/st

Kaffe Garant, 500g Max 2 st/hushåll

Veckans kundkortsva ra

!

10:-

/st

Vanish

25:-

/st

Nutrilette

Tuggummi

Bars Mörk choklad 2-pack

Extra Professional Stor burk 46 bitar

/st

15:/st

Chips

Glass

Kalk/fett Spray 750ml

Estrella, 300g Barbeque

Åse 2 liter

10:-

15:-

/st

Proviva

Originalrost

Blåbär /skogbär 1l

1kg Skogaholms

10:-

10:/st

/st

10:-

/st

/st

Chicken Nuggets Fryst 400g Majas

15:/st

Cillit Bang

15:-

/kg

/st

Mineralvatten Mango/päron, 1,5l

10:-

2 för

10:-

/st

+pant

Stjärnägg

Galiamelon

Isbergssallad

Långfranska

Ägg 6-pack

Spanien

Sverige

420g Alimenta

2 för

10:-

9 95 /kg

BANKOMAT • ANSÖK OM BONUSKORT VI STYCKAR KÖTT, GRILLAR & BAKAR 7 DAGAR I VECKAN!

9 95 /kg

5:-

/st

Priserna gäller 5/7-14/7 eller så långt lagret räcker. reservation för ev. feltryck.


08

www.metro.se fredag 2013-07-05

Sommarens bästa lådvin

Lådvinerna fortsätter sitt segertåg över Sverige. Utbudet är stort och smakupplevelserna varierar i kvalitet. Metro guidar i djungeln.

Svensken fortsätter att dricka alltmer vin ur låda. Boxvinet stod för 55 procent av Systembolagets totala vinförsäljning under början av 2013. Samtidigt ökar intresset för viner över 100 konor flaskan och dyrare boxar. Varför? Säkert för att fler söker en större vinupplevelse och kanske ett renare samvete för de stackars vinodlare som inte tjänar drägligt på sitt vin.

och du slipper framför Efter att Systembolaallt att skräpviner ringet fått sin handelsmarner genom din kropp. ginal, importören sitt Något att ha i åtanke! och staten sin skatt Finns det då boxblir det nämligen inar som ger en större te så mycket över. smakupplevelse? Köper du en något Visst finns de, även dyrare box blir beom de flesta av Sysskattningen lägre i tembolagets boxar är relation till priset. väl likformiga, Du får därmen vilka är med mer vinvär- JONAS det? Så här de för pengarna, ALWIN gladare odlare Sommelier och dryckesexpert tycker jag.

5 PASSAR BRA TILL ENTRECÔTE

Rött lådvin, 179–269 kr

1111

1111

1111

1111

11111

1111

2011 Te Kairanga Pinot Noir, art nr 6254, 179 kr. Härligt friskt och inställsamt vin. Bärig och något kryddig smak. Passar bra till helgrillad fisk.

2010 Riscal 1860 Tempranillo, BS art nr 72054, 239 kr. Ett vin av det torrare slaget. Rent, moget och fruktigt. Gör sig bäst tillsammans med en köttbit.

2011 Côtes du Rhône Villages Noemie Vernaux, art nr 2064, 239 kr. Torrt och kryddigt. Bärig smak. Ett riktigt gott vin. Passar till grillat lamm.

2012 Allegrini, art nr 2309, 249 kr. Typiskt italienskt kryddig och fruktig smak med toner av ekfat. God till örtgrillat lamm och jordärtskockor.

2012 Penfolds Rawson’s Retreat Shiraz/Cab. sauv. art nr 6942, 259 kr. Mycket fruktigt. Bra och balanserad årgång. God till entrecôte.

2012 Calitopia Pinot Noir, BS art nr 75689, 269 kr. Ett lite dyrare vin. Inslag av hallon, björnbär och örter. Passar bra till grillad kyckling.

5 REN, TORR OCH FRISK SMAK

Vitt lådvin, 170–217 kr

1111

1111

1111

11111

1111

11111

2012 Florentina Torrontes Sauvignon Blanc, Fair trade, art nr 6699, 170 kr. Ren, torr och fruktig smak med inslag av äpplen, apelsin, lime, fläder.

2012 Santa Ana Chardonnay Viognier, art nr 6604, 179 kr. Torr, mycket fruktig doft och smak med inslag av tropisk frukt. Bra salladsvin.

2012 Casas Patronales Chardonnay Sauvignon Blanc, art nr 6895, 179 kr. Torr, mycket fruktig smak. God till sallader, melon och lufttorkad skinka.

2012 Moncaro Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico. art nr 22424, 195 kr. Ett vin som alltid levererar. Ren, torr och frisk smak. Perfekt till skaldjur.

2012 Monti Garbi Soave, art nr 2078, 199kr. Torr, fräsch och fruktig smak med inslag av gula äpplen. God till smörkokt sparris, fisk och skaldjur.

2012 Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc, BS art nr 22139, 217 kr. Torrt, mycket friskt och aromatiskt vin med inslag av gröna äpplen. Bra till fisk.

5 DRICK GÄRNA TILL KYCKLING

Rosévin i låda, 169–212 kr

1111

11111

111

1111

2012 Puycheric Syrah Rosé, art nr 2209, 169 kr. Ett pålitligt rosévin. Torr, ren och bärig smak. Bra till en kycklingsallad med sparris och vattenmelon.

2012 Côtes de Provence Rosé Pierre & Paul, art nr 2816, 169 kr. Ett riktigt gott vin. Torr, frisk och bärig smak. Prova gärna till en gazpachosoppa.

2012 Chill Out Shiraz Rosé, art nr 3105, 179 kr. För er som gillar något sötare stil. Mycket fruktig med inslag av jordgubbssylt. Prova med en fruktsallad på röda bär.

2013 Casas Patronales Rosé Cabernet Sauvignon Merlot, art nr 6896, 185 kr. Torrt, mycket friskt och ungdomligt till sin karaktär. Gott till örtgrillad kyckling.

1111 2012 De Bortoli dB Rosé, art nr 6239, 189 kr. Något söt smak med inslag av mogna jordgubbar, hallonbåtar, blodgrape och lime. Bra till paella!

1111 2012 Les Fumées Blanches Rosé, BS art nr 22138, 212 kr. Torrt, friskt, fruktigt och syrligt. Inslag av melon, hallon, jordgubbar och äpple. Bra balans. Gott till sallad.


DETTA ÄR EN ANNONS

Fem somriga skönhetstips

1. Sätt färg på naglarna. Med säsongens trendfärger i väskan är du alltid redo för vårens alla tillställningar. Glöm inte ett bra överlack så att nagellacket skyddas och sitter längre. 2. Skrubba bort vinter och vår. Med en härlig scrub gör du huden redo för solens strålar. Ge även fötterna en omgång med en ordentlig keramisk fotfil. 3. Dina läppar är känsliga. Skäm bort dem med ett mjukgörande cerat och ett solstick med hög solskyddsfaktor. 4. B-U-S:ig solbränna. Ett snabbt och skonsamt sätt att få till den där naturligt gyllenbruna, fräscha känslan är med en bra brun utan sol-produkt.

Konsumentkontakt: 08-544 81 544 www.nordstromshandels.se

5. Flörta med stil. För långa fransar behöver du ögonfransnäring och en bra mascara. Välj med fördel en mascara som tvättas bort med ljummet vatten då den är mer skonsam för den känsliga huden runt ögonen.

Mavala minilack från vårens härliga kollektion Chili & Spice (45 kr). Vitry keramisk fotfil (159 kr) och färgad pincett (98 kr) med livstidsgaranti. Microcell nagelstärkare (159 kr). Seche Vite snabbtorkande överlack (129 kr) är troligen världens mest hyllade överlack. Det klassiska mjukgörande ceratet (19 kr) från Nueva finns nu även som solstick (39 kr) med SPF 30. Aquaconfort dagcreme (395 kr), från det nya trendiga märket Delarom är ljuvlig på huden. Mavala removerpads (65 kr) i perfekt storlek för att ha med på resan. Japanska supermascaran Imju Fiberwig (229 kr) ger superlånga fransar, sitter hela dagen och tvättas enkelt bort med bara ljummet vatten. Talika Lipocils Expert ögonfransnäring (359 kr) ger längre fransar på några veckor. Delarom Oxygenating Balancing Aroma (495 kr) är baserad på mycket exklusiva essentiella oljor som stimulerar både hud och sinnen. Collistar Magic Drops (245 kr) ger huden en naturligt gyllenbrun färg utan skadlig UV-strålning. Imju Volume Lash mascara (229 kr), med samma hyllade egenskaper som Fiberwig, men som ger volym istället för längd. Den runda, numera kultförklarade handtvålen från Maja (39 kr). Aquolina Pink Sugar EdT (199 kr), doften som inspirerats av sockervadd. Ljuvligt väldoftande hand- och nagelserum från Nougat London (295 kr). Collistar Talasso-scrub (470 kr) avlägsnar döda hudceller och gör huden underbart mjuk och smidig. Samtliga angivna priser är rekommenderade ca priser, avvikelser kan förekomma.


10

www.metro.se fredag 2013-07-05

Soliga badplatser Staden är full av vatten. Något vi gärna tar vara på under sommarmånaderna. Metro vet vilket vatten som passar vem. TEXT: KAROLINA SKOGLUND karolina.skoglund@metro.se

1

FOTO: HENRY LUNDHOLM henry.lundholm@metro.se

FOTO: LOTTA BERGSETH lotta bergseth@metro.se

För ungdomsgänget Vad. Långholmsbadet. Var. På Långholmen. Passar. Ungdomsgänget. Även om det dyker upp en och annan barnfamilj är målgruppen ganska homogen: Unga stockholmare som inte vill ta sig alltför långt utanför city. Hänget tar inte heller slut bara för att solen går ner, utan fortsätter ibland

ända in på småtimmarna. Tips. Det finns en liten ”pråm” en bit ut i vattnet som man lätt missar eftersom den ligger lite bakom buskaget. För soldyrkaren är den som ett Mecka. Undvik. Att ta dig hit med bil. Parkeringsmöjligheterna i närheten är värdelösa.

Kahrin Ekholm, 17, och Emma Schildkamp, 17, är mycket på Långholmsbadet. – Vi går på Kungliga Svenska balettskolan i Münchenbryggeriet den här sommaren. Så det här badet är nära och bra, säger Kahrin.

2

För barnfamiljen Vad. Flatenbadet. Var. Skarpnäck. Passar. Barnfamiljen. Det går till och med att anpassa strand efter hur gamla barnen är. En har lite högre hopptorn än en annan och en tredje har riktigt

grunt vatten. Tips. Det finns fullt med aktiviteter att göra här, så ligg inte bara och lapa sol. Undvik. Bilen. En fin soldag är det ett sådant kaos att det knappt ens går att felparkera.

Hedvig, 10, Hillevi, 8, Hilda, 3, och Egil, 45, är samtliga medlemmar i familjen Sjölander. De stormtrivs på Flatenbadet. – Vi bor i Årsta men åker ändå hit eftersom det är så härligt här. Absolut ett av Stockholms bästa bad, säger pappa Egil.


11

för alla smaker 3 4

3 5

För enstöringen Vad. Fredhällsklipporna. Var. Fredhäll. Passar. Enstöringen. Förvisso kan det vara ganska mycket folk på denna inofficiella badplats. Med lite vilja hittar man dock

1

alltid en helt anonym plats. Tips. Besök det närliggande Solstugan för något svalkande eller för en bit mat. Undvik. Skor som inte är klättervänliga.

2

Love Andreasson, 28, och Joakim Lundin, 28 har hittat en lugn och skön plats på Fredhällsklipporna. – Vi kommer hit för att vi badat här tidigare och för att det är så öde här. Det är skönt, säger Love.

4

Lite lugnare Vad. Brunnsvikens strandbad. Var. Brunnsviken. Passar. Paret eller familjen som vill ha det lite lugnare än på de ”klassiska” familjebaden. Här finns även mysiga promenadstråk.

Tips. En liten bit bort finns det möjlighet till att hyra kajaker för att ge sig ut på det blanka vattnet. Undvik. Att komma tomhänt och hungrig. Det finns ingen direkt närliggande kiosk eller servering.

5

Axel Dahlström Klint, 18, Jon Gardefjord, 19, John Claesson, 18, och Joe Brereton, 18 har precis tagit sig till badbryggan och ska snart hoppa i vattnet. – Vi bor i Hornstull. Så det är nära och bra. Det brukar vara ganska mycket folk här, säger Jon.

För singelbadaren Syskonen Rebecca och Robin Österberg badar i sköna Brunnsviken. Hit åker paret eller familjen som vill ha det lite lugnare än på andra familjebad. FOTO: GUSTAV GRÄLL

Vad. Reimersholmes badbrygga. Var. Reimersholme. Passar. Alla som inte är rädda för att trängas. Publiken är relativ ung och består ofta av boende på ön och från Hornstull.

Tips. Är det knökfullt på denna inofficiella badplats finns det en flytbrygga på andra sidan ön som är minst lika trevlig. Är raggfaktorn inte på topp är det en inte alltför lång promenad till Rålambshovsparken, som

också har en ung publik. Undvik. Att stöka ned och vara för högljudd. Sedan förra sommaren har det till och med satts ut en skylt om detta då de som bor i närheten klagat på allt ”ståhej”.


12

www.metro.se fredag 2013-07-05

Klänningar för lata dagar Högsommar, varma vindar, gassande sol och – semester. Nu är äntligen årets varmaste säsong här och det är hög tid för att plocka fram dina svala sommarklänningar. Tröttnat på förra årets stass? Lugn – här har du tio snyggingar som finns i butik just nu. Ledorden är blommigt, skira material och utmärkande detaljer. CAROLINE SANDSTRÖM 7 995 kr Dagmar

2 500 kr Filippa K

7 999 kr

399 kr

Dolce & Gabbana

Estradeur

599 kr H&M

2 595 kr

Sonia by Sonia Rykiel

Skådespelaren Kate Bosworth.

på resor i 1 klass med SJ Prio i sommar. Upp till 50% på resor 1/7 – 18/8 för SJ Prio-medlemmar på SJs dagtåg. Lägsta pris, inkl 50% rabatt, 195 kr med SJ InterCity och SJ Regional, 395 kr med SJ Snabbtåg. Bokningsavgift kan tillkomma. Fler sommarerbjudanden, priser och villkor hittar du på sj.se/sommar, där kan du även enkelt och gratis bli SJ Prio-medlem. Välkommen att köpa din resa på sj.se, vår mobilapp, 0771-75 75 75, i SJ Resebutik eller hos din resebyrå.


13

599 kr Mango

15 000 kr

Stella McCartney

599 kr Topshop

999 kr Mango

559 kr Zara

299 kr

Sk책despelaren Krysten Ritter.

Bik Bok

Modellen och sk책despelaren Dree Hemingway.

Modebloggaren Hanneli Mustaparta.


14

www.metro.se fredag 2013-07-05

”Royale de fleur” Ingredienser: 4 cl Absolut Hibiskus 2 cl Aperol aperitif 4 cl färskpressad citronjuice 3,5 cl passionsfruktsockerlag Champagne på toppen Så gör du: Blanda allt utom champagnen i en shaker. Häll upp i ett glas med stora iskuber. Hos Nosh & Chow toppas drinken med huschampagnen Perrier Jouët, men prosecco och cava fungerar som alternativ.

– Royale de fleur är en bra ”pick me up”-drink när man framåt skymningen har ledsnat lite på rosé. Den är sommarfräsch med en härlig blandning av blommigt och bittert – toppat med champagne, säger Sara Brusberg, barchef på Nosh & Chow vars innergård är en grön oas på Norrlandsgatan. FOTO: GUSTAV GRÄLL

Svalka dig med rätt drink i sommar

Det ska vara fruktigt och läskande i värmen. Tre av Stockholms bästa barchefer lär dig blanda sommarens godaste drinkar. JOSEFIN SVENBERG

– Tänk dig att du sitter i en lummig trädgård en solig sommardag, med fötterna i gräset och en svalkande cocktail. Tullamore lemonade är väldigt somrig, fräsch och passar en bred publik. Enkelhet är gott, säger Jesper Hartmann som är barchef på Grupp F12:s pärlor på Norr Mälarstrand; Trattorian, Orangeriet och Pontonen. FOTO: URBAN BRÅDHE

– Lexeptionel är en välbalanserad och lite annorlunda drink, och att servera den i syltburk är en kul avsändare. Dessutom innehåller den ingredienser som man ofta har stående hemma, säger Didrik Willes, barchef på Restaurang Ljunggren, som har en populär terrass ovanför Götgatans puls. FOTO: URBAN BRÅDHE

”Tullamore lemonade”

”Lexeptionel”

Ingredienser: 2 cl Tullamore Dew whisky 2 cl Pimm’s aperitif 1 cl Chambord hallon- och björnbärslikör 3 cl citronjuice 2 cl socker 2 st färska jordgubbar Soda på toppen

Ingredienser: 3,5 cl Havana Añejo 1 cl Gammeldansk 1,5 cl Aperol aperitif 1,5 cl persikolikör eller -puré 3 cl färskpressad limejuice 0,5 cl sockerlag Så gör du: Blanda allt i en shaker tillsammans med stora iskuber. Sila ned i ett glas – eller en syltburk – fylld med iskuber. Dekorera med apelsinskal, maraschinobär och en limeskiva.


60 unika butiker och restauranger

DU HITTAR OSS I kvarteret norrlandsgatan/regeringsgatan www.moodstockholm.se


16

www.metro.se fredag 2013-07-05

Stockholm truly from above on the Rooftop tour. FOTO: UPPLEV MER

Explore Stockholm Elk ahead! The best time to see wild animals around Stockholm is between July and mid-August. FOTO: NILS ZÄTTERSTRÖM

Abba-guide Nadja Karlsson outside Baggensgatan 21 where Benny and Frida used to live. FOTO: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX

Walk or dance to Abba songs on the Old Town’s cobbled streets, follow in the footsteps of Millennium-writer Stieg Larsson, climb a rooftop or join a safari and see your first elk in the wild. There are many walks on offer in Stockholm. Are you an English-speaking die-hard Abba-fan just arrived in Stockholm and longing to burst out in song in the street in the company of like-minded people? Well, you’re in luck. Not only does the Swedish capital have a newly opened Abba-museum, you can go all-in with an Abba City Walk. Sing-a-long is a guarantee during the 1,5 hour stroll around the city, says Sara Claesson, Head of Communications at Stockholm City Museum, that organizes this and several other popular city walks. “The Abba Walk is pure fun. It makes you really happy,” says Sara Claesson. The tour also becomes a trip back in history to the

group’s early golden days and Sweden in the 70’s. The two couples lived in Stockholm then and got some stick for not being political enough. “The Abba City Walk is special of course because it’s new and with the new museum. But the Millennium Walk is still very popular and constantly fully booked, which has been a big surprise to us,“ says Sara Claesson. Crime writer Stieg Larsson’s phenomenally popular trilogy about Lisbeth Salander and Mikael Blomkvist gave the inspiration for a Millennium Tour as soon as the first book became an international best seller.

”In 2008 we held five Abba City Walk walks during the whole year, now it has grown to In the footsteps of 150,” says Sara Claesson. a true supergroup With the publication of every new book When. Saturdays at 2 pm and launch of movie Language. English the content of the tour Duration. 1,5 hours has changed and now Cost. 130 SEK includes behind the Booking. Stockholm Ciscenes anecdotes ty Museum or Ticnet.se from the movie sets, More: Also available for some key props as well private groups in Engas all the important sites lish, German, Danish, in Södermalm. Spanish, Italian and “The museum has French. bought the Millennium Info. + 46 (0)8 508 31 sign and the leather jacket 620 or bokning.stadsNoomi Rapace wears in the museum@stockholm. Swedish movies”, says Sara se Claesson. www.stadsmuseum. Nadja Karlsson stockholm.se/ JESSICA is an Abba City index. CARLESON jessica.carleson@metro.se

Walk guide.

php?sprak=english

Millennium Tour

Search for Stieg Larsson’s inspiration Stieg Larsson – Millennium Tour – The Girl With the Dragon Tattoo.

Tour guide Eva Palmqvist shows a map of Södermalm during the Millennium Tour. FOTO: NIKLAS LARSSON/SCANPIX

When. Saturdays at 11.30 am, Thursdays at 6 pm Language. English Duration. 2 hours Cost. 130 SEK Booking. Stockholm City Museum or Ticnet.se More: Also available for private groups in English, French, Italian, Spanish, German, Portugese, Danish, Finnish and Russian. Info. +46 (0)8 508 31 659 or bokning.stadsmuseum@stockholm.se www.stadsmuseum.stockholm. se/index.php?sprak=english


17

www.metro.se fredag 2013-07-05

Äventyr i sikte I Viking Lines Knatteland är alla barn kapten på skutan. Massor av kul utlovas under hela sommaren. Lekledare, godisbingo, skattjakt, en helt ny show- och dansskola och häng med vår egen skeppskatt Ville Viking. För att bara nämna några saker. Och det bästa av allt – alla upptäcktsresare under 12 år kryssar utan kostnad.

on foot

Dagskryssning Stockholm–Mariehamn inkl bufféfrukost

Frånpris, barn 6-11 år 35:-/person, ungdom 12-17 år 85:-/person och vuxna 155:-/person. Produktkod SKBARN.

Dagskryssning Stockholm–Mariehamn med buffélunch

Rooftop Hiking

Wild Animal Safari

The Viking Walk

Dare to see the city from the top of a roof

See wild animals close to Stockholm

Do the Old Town in a blue Viking helmet

Stockholm has many natural sightseeing spots on firm ground – but if you wish to add some excitement and climb a rooftop here’s a tour for you. Kitted with helmet and safety harness follow your guide around a roof at Riddarholmen.

Yes, you can see elks, wild boars and roe deers at Skansen. But if you want to experience the beauty of Swedish nature in summer in the company of an experienced guide and see the animals in the wild why not go on a safari with Stockholm Outback?

Many tourists get stuck in The Old Town, because of time restraints or simply because it’s so unique and beautiful. Several companies offer Old Town City walks – if you want to don a blue horned helmet during your stroll along the Medieval streets, The Viking Walk may be the thing for you.

When. Every night May–Sept. Language. English. Duration. 3 hours. Cost. Adult 50 SEK adult, Youth 35 SEK. Booking. info@sthlmoutback. se tel +46 (0)73-657 87 08

When. Wednesdays and Fridays at 11 am Language. English. Duration. 1,5 hours Cost. Adult 200 SEK, Student 150 SEK, Children 100 SEK. Booking. www.stockholmourway.com tel +46 (0) 8 410 773 30

When. Daily tours, July–August. Language. English and German Cost. 595 SEK More. General rules and safety regulations apply. Booking. www.upplevmer.se +46 (0) 8-22 30 05

Från 285:- per person, buffélunch inkl vin, öl, läsk och kaffe. Produktkod SKTURA. Tips! Boka till Afternoon Tea på Amorella efter fartygsbytet i Mariehamn.

Dygnskryssning Stockholm–Mariehamn med Viking Cinderella Från 200:- per insideshytt, för två till fyra personer. Produktkod KRYSS.

Boka på Vikingline.se eller ring 08-452 40 00.


18

www.metro.se fredag 2013-07-05

Brad Pitt tänker på sin pension Med ”World War Z” är Brad Pitt tillbaka på bioduken. Men snart kan det vara sista gången vi ser honom. Åtminstone framför kamerorna. Efter förseningar under efterproduktionen, omgörning av den sista tredjedelen och negativa förhandsskriverier har ”War World Z”, med Brad Pitt i huvudrollen, snart premiär. Och att få göra en film om ett världskrig mot zombier, baserat på Max Brooks bok med samma namn, utmanade honom på flera sätt. Bland annat eftersom han ville göra en politisk film med zombier som svepskäl. – Jag använder dem som en trojansk häst för att ställa frågor som: Vad skulle hända med sociala eller poli-

tiska aspekter om världen drabbades av en pandemi? Vilka skulle vara de länder som klarar sig bra och vilka skulle vara mest sårbara? I december fyller Brad Pitt 50 år. Något han tidigare tänkt ska påverka hans yrkesliv. Åtminstone det framför kameran. – Jag har tänkt många gånger att jag ska gå i pension som skådespelare efter 50 och har en idé att det är rätt tid att göra fler projekt som regissör eller producent. Jag vill umgås med mina sex barn men jag vet att film är en av de saker som

gör mitt liv komplett, säger han. Men med det liv som Brad Pitt har är det ibland svårt att få lugn och ro. Intresset av hans och Angelina Jolies relation är frekvent. – Medierna säljer historier, ofta lika filmmanus, med händelser, drama, och spänning tillagt. Men vi är lika normala som alla andra familjer. Vi stöttar varandra hela tiden. Jag beundrar Angelina mycket, hon är modig, smart och tänker på samma sätt som jag. GABRIELA ACOSTA SILVA, METRO WORLD NEWS

Fru och sex barn • Namn. Brad Pitt. • Ålder. 49. • Gör. Skådespelare. • Bor. Los Angeles. • Familj. Frun Angelina Jolie och barnen Maddox, Pax, Zahara, Shiloh, Knox och Vivienne. • Aktuell. Spelar huvudrollen Gerry Lane i filmen ”World War Z”.

Aktuell i ”World War Z” • Filmens handling. Den FN-anställde Gerry Lane (Brad Pitt) reser jorden runt i en kamp mot tiden för att förhindra en pandemi som hotar att utrota hela mänskligheten.

• Längd. 1 timme, 56 minuter. • Regi. Marc Forster. • Åldersgräns. 15 år. • Svensk premiär. Den 12 juli.

”World War Z” har premiär i Sverige den 12 juli. FOTO: LMK

– Vi är lika normala som alla andra familjer, säger Brad Pitt om äktenskapet med Angelina Jolie och deras sex barn. FOTO: ANDREA RENAULT/POLARIS

Gör mer av dina

Kudde med foto 225 kr, med rabatt 157,50 kr

semester bilder! Sommarerbjudande!

Mobilskal med foto 219 kr, med rabatt 153,50 kr

20% rabatt

på alla produkter! Fri Frakt vid köp från 500 kr

Ta del av erbjudandet på följande sida:

www.smartphoto.se/metro

Fotoböcker fr 79 kr, med rabatt 55,50 kr

Giltig tom 31 Augusti 2013.

Frakt tillkommer men Fri Frakt gäller vid köp för över 500 kronor.

Posters med foton fr 14.95, med rabatt fr 10,50 kr www.smartphoto.se


SOMMARREA 10–60% – MASSOR AV ERBJUDANDEN I BUTIKERNA 33%

60% RABATT

RABATT

ORD. PRIS 199:-

79:-

ORD. PRIS 5.995:-

3.995:Digital display

OLJE-/VINÄGERSPRAY 8705/300087

DISKMASKIN SN45M205SK/103123

Diskmaskin med låg ljudnivå

ER

S

EN

Automatisk avfrostning

S

Energiklass: A++. Kapacitet: 13 kuvert. Årsförbrukning: 262 kWh, 2800 l. Torkeffektklass: A. Buller: 44 dB. H/B/D: 815/598/573. GIKLA

175 cm högt 50 cm djup

28%

Auto-off

Snabbtvätt 30 min

RABATT

RABATT

ORD. PRIS 6.995:-

ORD. PRIS 4.995:-

S

ER

GIKLA

S

4.395:-

S

3.995:ER

S

S

ORD. PRIS 6.995:-

EN

GIKLA

EN

EN

S

4.995:ER

Självrengörande

37%

GIKLA

ORD. PRIS 1.034:-

KYL/FRYS KF32500/103293

TVÄTTMASKIN FT364E/103479

TVÄTTMASKIN WM14Q471DN/104359

Energiklass: A+. Årsförbrukning: 306 kWh. Volym kyl: 223 l. Volym frys: 78 l. Stjärnmärkning: ****. Klimatklass: SN-N-ST-T. Buller: 43 dB. H/B/D: 1750/595/658.

Energiklass: A++. Kapacitet: 6 kg. Årsförbrukning: 170 kWh, 8800 L. Centrifugeringsklass: B. Max centrifugering: 1400 v/min. Buller tvätt: 57 dB. Buller centrifugering: 73 dB. H/B/D: 840/600/500.

Energiklass: A+++. Kapacitet: 7 kg. Årsförbrukning: 174 kWh, 8140 L. Centrifugeringsklass: B. Max centrifugering: 1400 v/min. Buller tvätt: 51 dB. Buller centrifugering: 71 dB. H/B/D: 848/598/550.

Håller maten fräsch längre Perfekt i små utrymmen

Energisnål tvättmaskin

499:-

ÅNGSTRYKJÄRN TDA6667

Stryksula med bra glid

51%

RABATT

NU FINNS VI PÅ ÄNNU FLER STÄLLEN I STOCKHOLM Fler produkter hittar du på www.elon.se

ARNINGE:

FITTJA:

SICKLA:

UPPSALA:

Arninge centrum, 08-756 50 17

Fittjavägen 23, 08-531 771 70

Sickla köpkvarter, 08-641 95 70

BROMMA:

KGW – ENSKEDE:

SOLNA:

Bromma Blocks, 08-98 00 03

Tallkrogsvägen 4, 08-649 46 90

Svetsarvägen 13, 08-735 75 25

Kvarntorget 1, 018-20 10 00 Marknadsgatan 1, 018-68 10 71 Stångjärnsgatan 10, 018-68 10 70

BÅLSTA:

KUNGSHOLMEN:

STIMA – HUDDINGE:

Centrumstråket 6, 0171-581 01

Fleminggatan 71, 08-650 50 97

Häradsvägen 194, 08-556 360 30

CITY:

NYNÄSHAMN:

SÖDERMALM:

Sveavägen 122, 08-23 48 00

Nynäsvägen 29, 08-524 006 50

Folkungagatan 69, 08–642 87 24

DANDERYD:

ROTEBRO:

UPPLANDS VÄSBY:

Enebybergsvägen 14, 08-755 95 90 Enebyängen Handelsp. 08-544 993 30

KOM Köpcentrum, 08-754 42 80 Rotebro Handelsplats, 08-410 613 00

Infra City Kanalvägen 1B, 08-590 343 80

ÅKERSBERGA: Rallarvägen 8, 08-540 877 07

Priserna gäller så långt lagret räcker eller längst t o m 28/7 2013. Vi reserverar oss för ev tryckfel och slutförsäljning.

Blanda din egen dressing


20

www.metro.se fredag 2013-07-05

Här är räddningen för regndagar Om – eller rättare sagt när – det regnar i sommar känns kanske inte badstranden särskilt lockande. Däremot är det ett utmärkt tillfälle att upptäcka ny musik, titta på en tv-serie du missat eller testa nya appar. Här ger tre experter sina bästa tips för regniga dagar. Filmer och serier Elin Larsson, Metros filmrecensent

• ”House of cards” (säsong 1). Första säsongen av den Netflixlanserade tv-serien ”House of cards”, med Kevin Spacey som ambitiös och hämndlysten maktspelare i den amerikanska toppolitiken, har tokhyllats och bör inte missas. Ute nu på dvd.

lite under publikradarn när den kom på bio i vintras. Torkel Petersson spelar hårt arbetande, före detta ishockeymålvakt som har förhoppningar på sonen, den 11-årige, inte alltför hockeytokige Eskil. På dvd 31 juli.

Appar

Daniel Hessel, redaktör och testredaktör på tidningen Mobil

• ”Torka aldrig tårar utan • Readly. Tidningsapp till handskar”. Såg du inte JoIphone, Ipad och Android. nas Gardells serie om några För 99 kronor i månaden unga homosexuella mäns och du får läsa precis hur liv 80-talets Stockholm unmånga tidningar du vill der aids-epidemins framfrån dussintals olika titlar. marsch? Nu har du Ungefär som Spotify möjlighet igen. Seiför magasin, med en bjuder på några andra ord. av svensk films bästa skådespelar• Postify. Vykortstalanger. På dvd 24 app till Iphone och juli. Android. Appen är Kate Mara spelar gratis men varje Zoe Barnes • ”Eskil & Trinikort kostar 19 i ”House of cards”. dad”. En finkonor. Om vädret FOTO: ALL OVER PRESS stämd familjefilm sviker så smiter du som tyvärr gick säkert i väg på se-

mester där solen finns. Med Postify tar du semesterbilderna från mobilen och skickar dem som riktiga vykort till dina vänner. Extremt smidigt och mer personligt än att posta bilder på Facebook.

frågan hur mycket rock från 1991 plattan innehåller. På förhand har det avslöjats att rapparen lånat text från både Nirvana och REM. Ute nu

5 FLER TIPS PÅ METRO.SE

• Diverse artister – ”Känn ingen sorg”. Eftersom filmen ”Känn • Ticket to ride. Brädspel till ingen sorg” är baserad på HåIphone, Ipad )och Android. Kos- kan Hellströms låtar borde ju tar 49 kronor. Brädspelen har man ju ha hört allt förut, men flyttat in i mobilen så är inte fallet. och surfplattan och Soundtracket rymmer passar perfekt för regoutgivna versioner niga dagar. Ticket to som Håkan spelat in ride är väldigt lätt att med Göteborgssymfota till sig, snabbspelat nikerna och så får man och riktigt kul för hela höra Marie Richardson familjen. tolka ”Kom igen Lena”. Ute den 17 juli. Inte blyg.

Musik

Peter Lindholm, Metros musikrecensent

• Jay-Z – ”Magna carta holy grail”. Blygsamhet har aldrig varit Jay-Z:s grej. Det förstår man av både titel och utgivningsdag (albumet släpptes i går, på USA:s nationaldag). Den stora

• Backstreet Boys – ”In a world like this”. Ett nytt album med Backstreet Gubbs är förstås inte lika spännande i dag som för 20 år sedan. Men eftersom Max Martin skrivit titellåten ”In a world like this” lär den säkert generera minst en hit. Ytterligare svenskar är inblandade, varav Martin Terefe är den som bidragit mest. Släpps 30 juli.

Misströsta inte för att regnet öser ner. Metros experter tipsar om bästa tidsfördriven för blöta dagar. FOTO: URBAN BRÅDHE

Oriental Supermarket Nordens största asiatiska livsmedelspecialist. Vi har över 4000 prisvärda varor från Thailand, Kina, Korea, Japan m.fl.

Hösterbjudande! Pekinganka 248:ord. pris på Pekinganka 500:- inkl tillbehör

Dumplings 20 olika sorter från 2:-/st ord. pris 4:-/st på Dumplings

Tofu 15:- Böngroddar 12:ord. pris på Tofu & Böngroddar 25:-

Sergelgatan 16-18/Sveavägen 17, † Hötorget, inne i T-banan, nära Hötorgshallen, Tel: 08-24 28 88, www.orientalsupermarket.se

19 MIN 50 KR Sola från 10 kr • Vi har ståsolarium Farsta Centrum• Handenterminalen • Högdalens Centrum • Haninge Centrum • Västerhaninge Centrum • Handenterminalen


22

www.metro.se fredag 2013-07-05

Graaf väljer romantiska böcker Magdalena Graaf klär av sig den perfekta masken och gräver djupt i sina fel och brister i sin nya bok.

Magdalena Graaf, 37, är bloggare, programledare och fyrabarnsmamma. Nu släpper hon dessutom sin andra bok, efter den omtalade självbiografin ”Det ska bli mig ett sant nöje att döda dig”. Nya ”Mitt perfekta liv” handlar om allt som inte är perfekt. Om hur livet ser ut under den perfekta ytan. Om att separera. Vara ensam. Inte räcka till och kanske vara inkonsekvent med barnen ibland. – Jag tror att alla kan känna igen sig i det. Jag vill visa Bokaktuell • Namn. Magdalena Graaf

att det är okej att inte vara perfekt. Att vi duger precis som vi är, säger Magdalena Graaf. Själv älskar hon romantiska böcker, helst om kärlek, sex och relationer. – Jag tycker att Simona Ahrnstedts böcker om förbjuden kärlek är fantastiska. De är ett hett tips till alla som vill ha lite kärlek i sommar, säger Magdalena Graaf. I sommar är hon nyfiken på två böcker: ”Brännmärkt” av Karin Aspenström och ”I kroppen min”

av Kristian Gidlund. – ”Brännmärkt”, om Sveriges mest kända polisinfiltratör Peter Rätz, är inte min vanliga genre men jag har förstått att Karin Aspenström har lyckats fånga människan bakom och att det handlar om relationer och känslor. Det är jag nyfiken på. Jag är också oerhört berörd av cancersjuke Kristian Gidlund. Livet är så orättvist ibland. CAROLINE ENGVALL caroline.engvall@metro.se

Lästipset – fyra boktips i sommar THRILLER OM THOMAS QUICK

IGENKÄNNANDE OM SVENSKARNA

KÄRLEKEN VÄXER PÅ EN ÖDE Ö

AMY WINEHOUSES PAPPA BERÄTTAR

Hannes Råstam ”Fallet Thomas Quick” (Pocketförlaget) Sann thriller om Sveriges värste seriemördare – eller är han oskyldigt dömd? Ett av Sveriges mest uppmärksammade mordfall är en trasselsudd av misstag och märkliga vändningar. Tyvärr avled journalisten Hannes Råstam i januari, men hans granskning blir odödlig.

Qaisar Mahmood ”Jakten på svenskheten” (Natur och Kul Kultur/pocket) Att vara blond och reserverad – det är vad vi svenskar anser utmärka oss själva. I övrigt fann kulturarvschefen Qaisar Mahmood en spridd blandning åsikter om oss själva på sina 900 mil i jakten på svenskheten.

Tracey Garvis Graves ”På ön” (Forum) I tider där öde öar knappt exis existerar längre är det härligt drömskt att läsa om en kärleks kärlekshistoria som utspelar sig efter en flygkrasch där bara två personer överlever. Härliga karaktärer i en underbar (om än öde) maldivisk miljö.

Mitch Winehouse ”Min dotter Amy” (Pocketförlaget) Artisten Amy Winehouses pap pappa har tidigare anklagats för att profitera på sin dotter, men den här biografin skriven av honom är rakt-på-sak-viktig berättelse om hur ett liv avslutades abrupt och alldeles för tidigt på grund av droger.

• Ålder. 37 år • Bor. Stockholm. • Familj. Maken Filip Larsson och fyra söner. • Aktuell. Med Boken ”Mitt perfekta liv” (Lind & Co)

Magdalena Graaf är aktuell med ”Mitt perfekta liv”. En bok som vill få läsarna att känna att de duger. FOTO: URBAN BRÅDHE

Med maken Filip Larsson.

Schabrak från

Strumpor från

124,-

SOMMAR

REA 50% RABATT PÅ UTVALDA VAROR KAN EJ KOMBINERAS MED ANDRA RABATTER OCH ERBJUDANDEN

Halsband från

14,-

19,-

Koppel från

14,-

Höpåse nu

Ridbyxor från

44,-

139,Täcken från

144,-

Hundbäddar från

64,-

Skor från

139,-

Toppar från

49,-

MED RESERVATION FÖR SLUTFÖRSÄLJNING

Bett från

...och du hittar mycket mer i butik eller på www.hooks.se

124,-

Välkoilmomssen! in t


23

www.metro.se fredag 2013-07-05

Rätt utrustad för picknick

Hitta rätta filten Det som sätter tonen på en picknick är picknickfilten. Ett tips är att köpa på sig några stycken så det blir ännu mysigare och lite mjukare.

699 kr Zara

Fällkniven, det klassiska kubbspelet och den smarta solcellsladdaren. Vi ger dig checklistan med smarta prylar till picknicken i sommar. CAROLINE SANDSTRÖM

39 kr H&M

1 049 kr

2 199 kr

Zara

Big Jambox

Ta med dig musiken Glöm inte musiken. Den här lilla musikkällan håller i upp till tio timmar och du kopplar enkelt upp den med din mobiltelefon via Bluetooth.

549 kr Victorinox

39 kr

Lagerhaus

999 kr Stelton

Ett redskap för allt Den känns som en självklarhet men det är oftast den man glömmer. Fällkniven blir din bästa vän i sommar.

199 kr 19 kr

29 kr

129 kr

Lagerhaus

Lagerhaus

Nivea Sun

109 kr Mygga

1 500 kr Filippa K

275 kr Hottips

Laddad för pickick

199 kr

Clas Ohlson

1 600 kr

Ha med dig en solcellsladdare till din smartphone.

Svenskt Tenn

149 kr Nike

9:50 kr H&M

Premiär för

MINIGOLF I VÄLLINGBY CITY! Spela inomhus gratis hela sommaren. Mån – Fre kl. 13 – 19 Lör – Sön kl. 12 – 18

Rusta


24

www.metro.se fredag 2013-07-05

Hon använder humorn som ett vapen

Maya Rudolph • Ålder. 40 år.

Thomas Anderson. Paret har tre barn.

(2011), diverse karaktärer i ”Saturday night live”.

• Roller i urval. Verona De Tessant i ”Away we go” (2009), Lillian Donovan i ”Bridesmaids”

• Aktuell. Spelar Caitlyn i ”The way, way back” som har svensk biopremiär den 12 juli.

• Bor. Los Angeles, USA. • Familj. Sambo med filmregissören och -producenten Paul

Succén var ett faktum när hon spelade bruden Lillian i ”Bridesmaids”. Nu är Maya Rudolph tillbaka i en ny komedi som fick ett varmt mottagande på Sundancefestivalen – ”The way, way back”. NED EHRBAR

metroworldnews@metro.se

Maya Rudolph har lärt sig att vara försiktig med vilka smeknamn hon ger sig själv när skådespelarkollegan Sam Rockwell är i närheten. Hela tiden försöker han få in ett visst öknamn under deras gemensamma intervjuer inför premiären. – Tidigare i dag refererade jag till mig själv som mrs Funbags och det verkar jag inte bli av med – vilket jag i och för sig är glad för. När jag är 80 år hoppas jag att jag är känd som Funbags, säger Maya Rudolph. Skämtandet dem emellan kommer naturligt. De flesta vuxna skådespelare i

”The way, way back” – däribland Rockwell, Steve Carell, Allison Janney, Rob Corddry, Amanda Peet och Toni Colette – har en bakgrund inom improvisationen, vilket passade bra eftersom regissörerna Nat Faxon och Jim Rash själva är stora improvisatörer. – Det är som en medfödd egenskap hos Jim och Nat, så jag visste att det skulle märkas ibland. Det är som ett naturligt … vapen. Du bara slänger ut det, det är som nunchakus. Jag bär alltid nunchakus. Filmen utspelar sig under sommarlovet i en strandstad i Massachusetts. Filmens 14-åriga huvudperson, Duncan (Liam James),

ÖPPET FÖR ALLA

tar sina första steg mot vuxenvärlden. Under inspelningen hade Liam James, som då var 15 år, en imponerande samling vuxna skådespelare runt sig som hjälpte honom att mogna. – Vi blev fast i några fåniga appar. Det var mitt bidrag till hans uppväxt.

MAT I HUSHÅLL I GRÖNSAKER I MEJERI I KÖTT

Honung

Iransk Limejuice

460g

Maya Rudolph spelar Caitlyn i nya komedin ”The way, way back”.

”The way, way back” utspelar sig i en strandstad i Massachusetts där den 14-åriga huvudpersonen Duncan, spelad av Liam James, tar sina första steg mot vuxenvärlden. Här ses han med Susanna som spelas av AnnaSophia Robb. FOTO: CLAIRE FOLGER

VI SÄLJER BARA HALAL KÖTT! Ryggbiff

Märgpipa

Dadlar

500g Vakumpackade

690 /st

Högrev

Fransyska

1l

15:-

/st

Kycklingklubbor

14

90 /st

Fryst Tilapia 800-900g

74

90 /kg

Isbergssallad

59

4490

90

/kg

/kg

Kvisttomat

Gurka

5490 /kg

Grekisk Vattenmelon

2kg

1490 /kg

2090 /kg

890 /kg

Lösviktsgodis mer än 300 sorter MAT FRÅN HELA VÄRLDEN!

3 för

990

10:-

/kg

3 90 /hg

Abu Kass Basmatiris 5kg

www.kistagrossen.com KISTAGROSSEN I KISTA

Torsnäsgatan 4 · Tel: 08–751 01 00 · Öppettider: Mån-fre 9–20 · Lör 10–20 · Sön 11–19. OBS! Priserna gäller fredag 5 juli – söndag 7 juli – eller så länge lagret räcker!

790 /kg

99:-

/st


Allt som rör Volvo. Och lite till.

0:-

kontant

Nu kan du beställa nya Volvo modellår 2014 Nu finns årets uppdaterade Volvomodeller med ny design och många nyheter, t.ex. lägre bränsleförbrukning, digitalt kombiinstrument och Connected Touch. Beställ nu och var först med det senaste! Boka tid för provkörning på bilia.se eller ring oss dygnet runt på Bilia Nu 0771-400 000.

Privatleasing – 0:- i kontantinsats

Limited Edition – begränsad upplaga, begränsat pris

Privatleasa din V40 – ett enkelt och bekvämt sätt att Nu finns familjefavoriterna V60 och V70 ha bil. Du betalar en fast månadskostnad, inklusive i Limited Edition – med Kineticutrustning och serviceabonnemang, och slipper kontantinsatsen! Klimatpaket paketerat i ett riktigt bra erbjudande.

Volvo V40

T2 Your Edition Nyhet – modellår 2014. Inkl. Kinetic & Klimatpaket – bl.a. aluminiumfälg, farthållare, bränslevärmare med tidur & City Safety – Volvos unika säkerhetssystem. Privatleasing 0:- kontant, fast månadskostnad inkl. Serviceabonnemang

Privatleasing 2.995:-/mån

Volvo V70 T4 Limited Edition

Volvo V60 T3 Limited Edition

Nyhet – modellår 2014. Inkl. Kinetic & Klimatpaket – bl.a. aluminiumfälg, farthållare, rattknappar för ljudanläggning & bränslevärmare med tidur.

Nyhet – modellår 2014. Inkl. Kinetic & Klimatpaket – bl.a. aluminiumfälg, farthållare, rattknappar för ljudanläggning & bränslevärmare med tidur.

Nu 249.900:-

Nu 229.900:-

Billån 2.551:-/mån

Billån 2.347:-/mån

Bränsleförbrukning blandad körning V40 5,3l/100km, CO2 124g/km. V60 6l/100km, CO2 139g/km. V70 6,8l/100km, CO2 157g/km. Erbjudanden i denna annons kan ej kombineras med andra avtal eller rabatter. Bilarna på bild är extrautrustade. Med reservation för tryckfel. Billån beräknat på 84 mån, 30% kontant, ränta 5,95%, effektiv ränta 6,12%. Privatleasing beräknat på 36 mån, 0:- kontant, 4.500 mil, Serviceabonnemang Servad hela vägen Bas. Ordinarie pris V40 237.400:-, V60 273.400:, V70 306.400:-

bilia.se

Hitta din anläggning & våra sommaröppettider på bilia.se eller ring oss dygnet runt på Bilia Nu 0771-400 000


26

www.metro.se fredag 2013-07-05

Nyckeln till lyckad Sänk värmen på grillen. Vänta. Och vänta. Och vänta lite till. Sedan kan du säga hej då till torrt kött. Metros krogskribent Jonas Cramby ger sina bästa tips för barbecuen.

Ett moln av rök från rökspån väller upp ur grillen som Metros krogskribent Jonas Cramby tycker liknar en atombomb. Doften får hans amstaff Naomi att sniffa nyfiket i luften. På gallret ligger ett gäng revbensspjäll som har tillagats i över fyra timmar på låg värme, mellan 110 och 115 grader. – Vet ni hur man känner igen ett bra rib? frågar Jonas Cramby och håller upp köttet. – Längst ut på kanten finns en röd rand, den kallas för rökrand och uppkommer när man röker köttet. Randen visar att man har haft tillräckligt mycket trä när man grillat. Många som gör ribs tror att de är smarta när de kokar köttet först men då försvinner smaken. Ett bett i revbensspjället visar att köttet klarat ”halvmånetestet” – det innebär att en tugga skapar en halvcirkel i köttet och visar att det är perfekt mört. – Allt som är fett är bra nybörjarkött när man ska göra barbecue. Det är mindre risk att sådant kött blir torrt, säger Jonas Cramby. Han har tidigare skrivit boken ”Texmex från grun-

Jonas Cramby • Ålder. 42 år. • Bor. I Stockholm. • Familj. Sambo, två döttrar och amstaffen Naomi. • Gör. Journalist och författare. Är Metros krogskribent. • Aktuell. Med grillboken ”Texas BBQ”.

den” som fick svenskarna att överge fredagstacosen till förmån för pulled pork och carnita. I slutet av april släpptes hans senaste bok ”Texas BBQ” som lär ut hur man grillar som i sydstaterna. – Det vore kul om folk började grilla barbecue i stället för vanlig grillning som går snabbt och ger dig dålig kontroll över resultatet. Det här tar lång tid och du kan använda billiga köttbitar som ribs, högrev och fläskkarré. Att inte köra barbecue på grillen är som att aldrig använda ugnen på spisen, säger han. EMMA BJÖRKMAN emma.bjorkman@metro.se

Tips: Så gör du för att lyckas Ta tempen – Du behöver två termometrar. En för att veta hur varmt det är inne i grillen och en för att mäta hur varmt köttet är. Och en grill med lock.

Tändare

– Det finns ingen anledning att tända med något annat än en skorstenständare.

Rökspån

Glöm inte – I ursprunglig barbecue locket! eldade man med ved. Spån använder man för att härma det. Experimentera med olika

typer av spån, du behöver inte köpa hickory från USA.

Vanligaste felet

– Att inte kolla temperaturer och hur länge köttet ska ligga på.

Rätt dryck

– Jag tycker att öl är gott. Pale ale och välhumlade öl är gott till.

Viktigast

– Lär känna din grill och hur du styr värmen. Att hålla en konstant värme är nyckeln till en bra barbecue.

Doften från revbensspjällen på grillen får amstaffen Naomi att sniffa nyfiket. Husse Jonas Cramby är en proffsgrillare. – Men man är aldrig fullärd. Ju mer

NY ADRESS SAMMA SERVICE. Från och med 8 juli finns Stavdal byggmaskiner i Spånga på ny adress, Fagerstagatan 26 i Lunda industriområde. För mer information besök oss på www.stavdal.se eller ring 08 760 76 00. Välkommen till 5000 kvm personlig maskinuthyrning!


27

BBQ är rätt värme Sugen på revbensspjällen på bilden? Här får du recepten som krävs. Jonas Cramby bjuder Metros läsare på smakprov från sin bok ”Texas BBQ”.

St Louis style ribs Spareribs är en genial uppfinning (perfekt mört kött på pinne!) men med ett stort designfel: Den där klumpen fett, brosk och senor i ena änden. som tur är så är det lätt att trimma bort skräpet själv, St Louis-style. 4 hela sidor revbensspjäll av fläsk (ca 3 kg) magic dust, BBQ-legendaren Mike Mills allroundrub (se recept intill) rökspån av hickory eller äpple aluminiumfolie 2 dl färdigblandad äppeljuice BBQ-sås (se recept intill)

du håller på, desto bättre blir du. FOTO: GUSTAV HUGOSSON

Magic dust 1 dl paprikapulver 1⁄2 dl salt 2 msk senapspulver 1⁄2 dl spiskummin 2 msk finmald svartpeppar 1⁄2 dl vitlökspulver 2 msk cayennepeppar 1⁄2 dl strösocker ----------------------Mixa alla ingredienser till ett fint pulver.

Tillagning 1. Förbered revbenen genom att dra bort den sega silverhinnan på baksidan samt skära bort den övre broskdelen så att du får en trevlig fyrkantig form. 2. Strö över rubben. Låt sedan marinera i kylen 1–4 timmar. 3. Gör i ordning din grill för indirekt grillning. Detta gör du genom att hälla kol i ena halvan av din grill och lägga ett fat Texmex potato salad med vatten i den andra och Vackert rödhet potatissallad. stäng locket. Värmen justerar En favorit. du sedan med din grills ventiler. När värmen ligger stadigt någonstans mellan 110 och 120 1 kg potatis grader slänger du på ett par nä- 2 msk olivolja salt och svartpeppar var rökspån på kolen och låter 2 röda spetspaprikor sedan de rubbade revbenen 2 färska röda chili rökgrilla 2 timmar med bensidan nedåt ovanför pannan med 1 hel vitlök 2 msk majonnäs vatten. 1⁄2 tsk spiskummin 4. Vänd ribsen och grilla 1 tim1 tsk spanskt paprikapulver me till. 5 . Lägg ribsen på aluminiumfo- 2 salladslökar bladpersilja lie. Häll över äppeljuice och slå in till ett paket. Lägg tillbaka på koriander lime grillen ytterligare 1 timme. 6. Ta ut ribsen ur paketet, pensTillagning la med BBQ-sås och lägg tillba1. Rengör potatisen ordentligt ka direkt på gallret 15 minuter och skär i bitar stora nog att få så att såsen plats på en gaffel. hinner karamelUgnsrosta i olja i liseras. Vänd 225-gradig ugn efter halva tills de är krispiga tiden. Dela och goda, cirka dem mellan 20–30 minuter. benen (revFunkar med såväl Salta och peppra. benens alltså) fläsk som kyckling 2. Grilla spetspapoch låt gnaganoch nöt. rika, chili och hel det börja.

BBQ-sauce En het sötsur BBQ-sås som funkar utmärkt med såväl fläsk som kyckling och nöt.

Strö över persilja och koriander. vitlök tills skalen blir svarta och sotiga. Lägg i en plastpåse och vänta 10 minuter, dra sen av skal och ta bort stjälk och kärnor. 3. Pluppa ut vitlökarna. Mixa grönsakerna med majonnäs, spiskummin och paprikapulver. Smaka av med salt. Blanda potatisen med dressingen, vänd i hackad salladslök. Strö över hackad persilja och koriander. Pressa över lime och servera.

1 gul lök 6 vitlöksklyftor 1 tsk spiskummin 2 msk olivolja 1⁄2 dl balsamvinäger 1 dl farinsocker 1⁄2 dl japansk soja 1 msk worcestershiresås 1 dl passerade tomater 2 torkade anchochili Tillagning 1. Stek finhackad lök och vitlök tillsammans med spiskummin i olja. När löken börjar bli mjuk deglaserar du genom att hälla på balsamvinäger och kokar några minuter. 2. Tillsätt farinsocker, soja och worcestershiresås och passerade tomater. Ta bort stjälken och fröna ur chilin, lägg i såsen och låt småputtra 10 minuter eller tills det blir kletigt. 3. Mixa till en slät sås.


28

www.metro.se fredag 2013-07-05

Högtalarna för sommarens Lika viktigt som grillen i sommar är musiken. Metro har testat fyra högtalare som kan följa med ut på picknick i det gröna. Du har köpt Jonas Crambys ”Texas BBQ” och är precis redo att brassa på några färska majskolvar på grillen. Plötsligt inser du att ljudet från Los Lobos ”Anselma” – ett måste på en mexikansk grillkväll – inte når ända ut till trädgården. Lösningen är en bärbar högtalare, gärna trådlös, som du kan ta med dig, inte

bara ut i trädgården, utan även till parkhänget. LG har alldeles nyligen släppt NP 3530 som är liten och nätt. Å andra sidan är ljudet nästintill bedrövligt. Du kunde lika gärna kapa locket av ölburken, köra ner mobilen och dra på full volym. Desto bättre låter det från Sonys relativt nylanserade SRS–BTX 300. Den har

redan gjort sig känd på diverse modebloggar efter skamlös sponsring. Men det förtar inte ljudet, som är kristallklart, om än inte så nätt förpackat. Ännu bättre tryck är det i Big Jambox. Den har testets bästa bas, för den som är lagd åt det hållet. För övriga kan det nästan bli för mycket. Men både Jambox och

Sony är på gränsen till klumpiga. Den största överraskningen kommer i minst förpackning. Designtorgets Minihögtalare, är precis vad den heter, en minihögtalare. Trots det låter den som en hel orkester. ARON ANDERSSON

1111 Sony SRS-BTX 300

1 LG NP 3530

111 Designtorget

111 Jawbone Big Jambox

Plus. Låter rätt fantastiskt. Ljudet är klart och du kan utan problem vrida på hög volym. Minus. Ett ostadigt ställ. Det står bra på ett plant underlag, men konstruktionen gör att högtalaren lätt vinglar. Pris. 1 800 kronor. Mått. 341 x 115 x 58,5 mm. Vikt. 1,6 kg. Batteri. Upp till 8 timmar. Anslutning. Bluetooth, 3,5-mm.

Plus. Smidig med bra batteritid. En särskild Android-app ger fler inställningsmöjligheter och batterinivån visas direkt i mobilen. Minus. Låter sämst av de testade högtalarna. Det här ljudet är för burkigt för att vara njutbart. Pris. 1 500 kronor. Mått. 193 x 66 x 66 mm. Vikt. 0,5 kg. Batteri. Upp till 15 timmar. Anslutning. Bluetooth, 3,5-mm.

Plus. Otroligt liten med överraskande bra ljud. Hur basen kan bli så tung är lite av ett mysterium. Minus. Maxvolymen räcker långt, men är begränsad. De andra har några extra snäpp. Pris. 399 kronor Mått. 50 x 50 x 51 mm. Vikt. 95 gram. Batteri. Upp till 8 timmar. Anslutning. Bluetooth, 3,5-mm.

Plus. Fetaste ljudet av alla. Jambox har snabbt blivit en modern klassiker och det är inte bara tack vare utseendet. Minus. Nästan lite för fett ljud, där basen tenderar att ta över. Pris. 2 000 kronor. Mått. 25,6 x 8 x 9,3 cm. Vikt. 1,2 kg. Batteri. Upp till 15 timmar. Anslutning. Bluetooth, 3,5-mm stereo.

Minihögtalare

aron.andersson@metro.se

Prylexperten Aron Andersson har lyssnat sig igenom fyra bärbara högtalare till

% 0 7 20

www.eurosko.com

Arlandastad • Väsby Centrum • Jakobsberg Centrum • Stinsen • Sollentuna Centrum • Liljeholmstorget Globen Shopping • Skärholmens Centrum • Tumba Centrum • Huddinge Centrum • Mörby Centrum • Farsta Centrum


soundtrack

29

SUMMER SUPER

SALE parkhänget i sommar. FOTO: URBAN BRÅDHE

DERSYNUN NG SÖKNI ! INGÅR Glasögon till stans bästa priser?! Prisexempel

(Priset gäller: glas+båge +synundersökning)

Enkelslipade Dubbelslipade Progressiva

från från från

495:1195:1595:-

Senaste nytt! Skräddarsydda progr a glasögon från 3990:- (rek ca pris essiv) 8000:-

30-70% I HELA BUTIKEN ADRIAN HAMMOND - SUPERDRY NEW ERA - MITCHELL&NESS GALAGOWEAR - FRANK DANDY DEELUXE - BOBBIE BURNS JIM RICKEY - ECKO - ZOO YORK REVOLUTION SWEET - WESC - SOLID JEANS URBANEARS M.FL.

Köp ett par skräddarsydda progressiva glasögon och få ett par enkelslipade på köpet

SVEAVÄGEN 28 WWW.URBANST.COM

ULVSUNDAVÄGEN 174 (VID BROMMA FLYG) ÖPPET: MÅN-FRE 10–18, LÖR SOMMARSTÄNGT

TEL 08-98 37 47 WWW.NETTOOPTIK.SE

Gäller t o m 26 juli 2013.

Ring och boka!

Instagram: @urbanstreet_sthlm Facebook: www.facebook.com/urbanstreet28


30

www.metro.se fredag 2013-07-05

Depp: En chans att rätta till historien Johnny Depp lär vara en sextondel indian. I sommarens stora westernäventyr är han det till 100 procent – som comancheindianen och andekrigaren Tonto i ”The lone ranger”.

Efter fjolårets ”Django unchained” är det nu dags för nästa riktigt stora westernfilm på vita duken. För Johnny Depp är den nya storfilmen ”The lone ranger”, från teamet bakom ”Pirates of the Caribbean” en chans att rätta till en del av Hollywoods tidigare misstag. – Under filmhistorien har indianerna, ursprungsbefolkningen, skildrats som vildar eller något ännu värre. Det var viktigt för mig att åtminstone göra ett ordentlig försöka att sudda ut den bilden, säger han till Metro. I amerikansk populärkultur intar ”The lone ranger” en närmast ikonisk status. Figuren dök upp på 1930-talet i radio, och har sedan dess förekommit i filmer, tv-

den ständige vapendragaren, indianen Tonto. – Som liten stördes jag alltid av tanken på Tonto som en sidekick. I mitt huvud stämde det inte. Jag tänkte att det här var en chans att rätta till det. För Johnny Depp handlar det också om att förhålla sig till århundraden av orättvisor och stereotyper. – Jag vill få fram att den amerikanska ursprungsbefolkningen blev ansedda som vildar först när Christopher Columbus hamnade Johnny Depp vill förändra synen på på fel jävla ställe och trodde ursprungsbefolkningen i filmvärlden. att han kommit till Indien. Det är vår historia, vet du. Och den är rätt jävla knäpp, serier och serietidningar. I grunden handlar det om allvarligt talat. en maskerad före detta TexNED as Ranger som slåss mot EHRBAR METRO WORLD NEWS orättvisor tillsammans med Orättvisor

Johnny Depp som Tonto och Arnie Hammer som John ”The lone ranger” Reid. Filmen hade premiär 3 juli. FOTO: AP/DISNEY

Tonto vs Jack Sparrow

”Som liten stördes jag alltid av tanken på Tonto som en sidekick.”

Comancheindianen Tonto i ”The lone ranger”. FOTO: AP/DISNEY

Här fyndar du nordiska designprodukter.

REA t.o.m. 28 juli!

50%

rabatt på utvalda varor

Gäller t.o.m. 28 juli. Lokala avvikelser kan förekomma, med reservation för slutförsäljning.

Iittala outlet, Gustavsberg. Tel: 08-570 356 55 • www.iittalaoutlet.se

www.vaccindirekt.se

Upp till

Tonto är ännu en i raden av bisarra personligheter som Johnny Depp spelar på den vita duken, att lägga till bland andra Mad Hatter, Edward Scissorhands och, inte minst, Jack Sparrow. Men hur skulle det egentligen gå om Jack Sparrow och Tonto gick en match? Johnny Depp tvekar inte. Han skakar på huvudet. – Det är kört för Tonto. Yeah, det är kört. Kapten Jack är alldeles för ondsint. Det skulle inte ta lång tid, och det skulle bli en otrevlig historia. NED ERHBAR

Piraten Jack Sparrow i ”Pirates of the Caribbean”. FOTO: AP/DISNEY


Visningar hela sommaren

Om du vill kan vi höras kl 03.47

Vi på Riksbyggen tar aldrig semester. För vi vill finnas till hands när du letar efter din drömbostad – oavsett om det är i gökottan, efter solnedgången eller vid sillunchen på midsommarafton. Vår telefonväxel Dag&Natt har öppet dygnet runt. Ring oss på 0771-860 860 om alla frågor som rör din bostad. Vi anordnar dessutom visningar varannan vecka och våra mäklare finns tillgängliga hela sommaren. Visst är det skönt att slippa passa tider? Vi hörs. www.riksbyggen.se

GÅ IN PÅ APP STORE OCH LADDA NER VÅR BOSTADSAPP FÖR IPAD. DÄR KAN DU SE BILDER OCH LÄSA MER OM RIKSBYGGENS BOSTADSPROJEKT – FRÅN SÖDER TILL NORR.

Riksbyggen utvecklar, förvaltar och förbättrar rummen som du bor och arbetar i.


32

www.metro.se fredag 2013-07-05

Det lyssnar kändisarna på i solen Pink Floyd, Simon & Garfunkel, Pink, Abba och Axwell – här bjuder fem sommaraktuella kändisar exklusivt på sina spellistor som de lyssnar på i sommar. EMMA BJÖRKMAN

Mange Schmidt,

Pia Sundhage,

Gunilla Persson,

Joakim Brodén,

Gry Forssell,

39, ARTIST, STOCKHOLM. AKTUELL MED ALBUMET ”ENSAM BLAND ALLA VÄNNER”.

53, FÖRBUNDSKAPTEN, STOCKSUND.

TV-PROFIL. SPELAR IN EN NY SÄSONG AV TV 3:S ”SVENSKA HOLLYWOODFRUAR”

32, SÅNGARE I SABATON, FALUN. SPELAR PÅ METALTOWN DEN 5 JULI OCH ÄR FÖRBAND TILL IRON MAIDEN I MALMÖ OCH STOCKHOLM.

40, PROGRAMLEDARE, ENSKEDE. PROGRAMLEDARE ”SOMMARKRYSSET” PÅ TV4.

”Summertime breeze” Larry Heard ”Everybody loves the sunshine” Roy Ayers ”San Jacinto” Peter Gabriel ”W30” Dub Tractor ”Good bye blue sky” Pink Floyd ”To each his own” Patrice Rushen ”Here’s what’s left” RJD2 ”Alberto balsam” Aphex Twin ”Darkness” The Police ”Innan du går” Kaah Bonusspår ”I never dreamed you’d leave in summer” Stevie Wonder

”Blinded by the light” Bruce Springsteen ”The sounds of silence” Simon & Garfunkel ”Sweet child o’ mine” Guns N’ Roses ”A hard rain’s a-gonna fall” Leon Russell ”Folkens kamp” Björn Afzelius och Mikael Wiehe ”Find the cost of freedom” Crosby, Stills, Nash & Young ”Imagine that” Melissa Etheridge ”Bitter fruit” Little Steven ”Bridge over troubled water” Simon & Garfunkel ”Den jag kunde va” Mikael Wiehe

”För slappa dagar då ”Min favorit är kroppens bpm behö- ’Bridge over troubver skruvas ner.” led water’.”

”Stairway to heaven” Led Zeppelin. ”Try” Pink ”Just give me a reason” Pink ”You are not alone” Michael Jackson ”Stay” Rihanna ”Rolling in the deep” Adele ”I love it” Erika Persson ”Liebestraum” Liszt ”So blessed” Mariah Carey ”Mirrors” Justin Timberlake

”Living for tonite” Accept ”I want it all” Queen ”Daddy Cool” Boney M ”Freewheel burning” Judas Priest ”Breakthru” Queen ”The boxer” Simon & Garfunkel ”Sultans of swing” Dire Straits ”Stargazer” Rainbow ”Summer night city” Abba ”Run runaway” Slade

”’Stairway to heaven’ är full av goda minnen. Jag lyssnar ofta på Adeles album ’21’.”

”Jag lyssnar när jag tränar, när jag kör bil och när jag blir riktigt full och får feeling.”

”Center of the universe” Axwell ”Reload” Sebastian Ingrosso ”Man go mad” Girlsmen ”Blurred lines” Robin Thicke ”Get lucky” Daft Punk ”Jackie” Ratata ”Alice” Eldkvarn ”Niggas in Paris” Jay-Z & Kanye West ”Tills döden skiljer oss åt” Petter ”Gå hem” Oskar Linnros

”’Center of the universe’ Axwell är ett svinbra sommaranthem.”

Gunilla Persson lyssnar gärna på Pink i sommar.

Du som behöver extra hjälp med att söka arbete! AB Fru Bryttmars sommaraktiviteter Jobbcoachning med designad cv, hjälp med att kontakta arbetsgivare, samt datorstöd mm. Vi talar svenska arabiska, engelska, finska, tigrinja och tyska. Här finns vi: • Adolf Fredriks Kyrkogata 13 i Stockholms City - KA 10005067 • Ekholmsvägen 23 i Skärholmen - KA 10005067 • Pajalagatan 55 i Vällingby - KA 10005067 • Riddarplatsen 36 i Järfälla - KA 10005066 • Rudsjöterrassen 3 i Haninge - KA 10007007 • Hurtigs torg 2 i Jordbro - KA 10007007 • För dig som är i Jobb- och utvecklingsgarantin och behöver arbetsträning har vi aktiviteter på Ekholmsvägen 23 i Skärholmen och Hurtigs torg 2 i Jordbro. • Behöver du sysselsättningsplats inom ramen av Fas 3 erbjuder vi både sysselsättning och hjälp med jobbsökning på Ekholmsvägen 23 i Skärholmen och Hurtigs torg 2 i Jordbro. • Du har även möjlighet att välja oss som sysselsättningsanordnare för psykiskt funktionshindrade i Jordbro Hurtigs torg 2. KA 10018963 Mer information på 08-7109710 eller fråga efter AB Fru Bryttmar på Arbetsförmedlingen! www.frubryttmar.se

Erbjudanden på estetiska fillerbehandlingar Rynkbehandling med filler .................från 1895:Rynkbehandling med Botox ...............från 1895:Läppförstoring ........................................från 1895:Erbjudanden gäller t.o.m. 15 augusti

Öppet måndag-fredag 08.00-18.00 samt helger 09.00-17.00 Sturekliniken, Stureplan 6, 114 35 Stockholm • 08-551 164 11


Fastighetsmäklaren med nöjdare kunder. www.husmanhagberg.se

Bo avgiftsfritt i 24 månader! Hässelby Strand. Brf Sydfrukten

Ta chansen! Några få lägenheter kvar om 3-4 rok med suverän planlösning och hög inredningsstandard. Bekvämt läge nära T-bana, Mälaren och förskola/skola. Välkomna till våra visningslägenheter.

Inflytt ningsklart!

• • • •

Fast pris med låg avgift Härligt rymliga balkonger Ljusa lägenheter med hög takhöjd Hög inredningsstandard och kvalité

• • • •

Möjlighet till egen garageplats Tillgång till gemensam poolbil Bra läge nära till T-bana och förskolor/skola Nära Mälaren och grönområden

Välkommen på visning! Tisdagar kl.18.00-18.30

www.husmanhagberg.se HusmanHagberg Vällingby/Hässelby/Spånga 08-37 19 00

Melongatan 16, 4 tr. Har du inte möjlighet att komma bokar du personlig visning på 08-37 19 00.


34

www.metro.se fredag 2013-07-05

Mando Diao: Det var en magisk kväll Nu ger sig Mando Diao ut på folkparksturné. Med senaste skivan ”Infruset” och Svensktoppshitten ”Strövtåg i hembygden” i bagaget ska de spela från Skellefteå i norr till Alvesta i söder. Under Mando Diaos folkparksturné kommer fokus att ligga på förra årets succéalbum ”Infruset” med tonsättningar av Gustaf Frödings dikter. – Det känns jättekul. Jag tror att det är den perfekta formen för att att framföra skivan, säger sångaren och gitarristen Björn Dixgård. En spelning som kommer att bli speciell för bandet är den i Dala-Floda. Där, i en ombyggd lada, kom ”Infruset” till. Dit kommer bandet dessutom lagom till ortens egen ”ko-midsommar”, en högtid som bandet också fick uppleva förra sommaren när de

tog en paus i inspelningarna. – Det var en magisk kväll. Vi gick till parken och dansade och hade hur kul som helst. Folk går in i det med hull och hår, och jag tycker alltid om när det blir så hjärtligt, berättar han. Den senaste tiden har Mando Diao varit i studion för att spela in sin kommande skiva. Mycket arbete återstår, men enligt Dixgård blir det ett mörkt album på engelska, där bas och synthar kommer att ta en del plats. Han nämner att de börjat landa i 90-talets musikland-

skap där man lyssnade på allt från techno till grunge. Hur mycket det kommer att höras är för tidigt att säga, men det blir i alla fall en ny inriktning sedan förra skivan. – Det är helt annorlunda. Vi ville inte stå och stampa i någon genre, säger han. Lika mycket som Dixgård nu ser fram emot att möta en bred publik runtom i landet är han nyfiken på att besöka själva folkparkerna. De flesta har han hittills bara sett på bild. – Utom den i Dala-Floda – den vet jag exakt hur den ser ut, poängterar han.

Björn Dixgård i Mando Diao. I sommar besöker de några av landets folkparker. FOTO: CLAUDIO BRESCIANI/SCANPIX

Mando Diaos turnéplan • Här uppträder Mando Diao. 5/7 Stockholm, (11/7 Helsingborg), 12/7 Alvesta, 13/7 Dala-

Floda, 19/7 Eskilstuna, (20/7 Gävle, 26-27/7 Storsjöyran), 9/8 Timrå, 10/8 Skellefteå,

16/8 Karlstad, 17/8 Huskvarna. (Spelningar inom parentes hör inte till folkparksturnén).

ARON LAHTI/TT SPEKTRA

GREENFEE 21/6-9/8 Kungsängen GC / Kings Course 400:Brollsta GK & International GC 300:Kungsängen GC / Queens Course 200:www.toptee.se

STOR UTFÖRSÄLJNING

HANGAR SECONDHAND SHOP www.hangarshop.se

Nu gör vi plats för nya varor i butiken! Kom in och fynda i sommarens stora utförsäljning

Vill du gå ner i vikt direkt efter sommaren?

Drömmer du om ett lättare liv efter semestern? Boka din plats i våra viktminskningsgrupper redan nu som startar i augusti.

Ring nu!

08-400 200 93

Helen

-33kg

Birger Jarlsgatan 118, Stockholm www.xtravaganza.se

Böcker • Cyklar • Elektronik • Fåtöljer • Hemtextil Husgeråd • Kläder • Kontorsinredning • Köksmöbler Lampor • Leksaker • LP-skivor • Mattor • Porslin Serviser • Skor • Soffor • Stolar • Sängar och mycket mer! Vardagar: 10.00-19.00 Lör: 11.00-17.00 Sön: 12.00-17.00 Telefon: 08-588 01 701 / 070-051 98 09 Adress: Bandhagsplan 16, Bandhagen Åka hit: T-bana Bandhagen / Buss 173 Sedan januari 2013 ägs Hangarshop av Homsan AB som driver daglig verksamhet för personer med funktionsnedsättning. Läs mer på www.homsan.se


ALLA KONSERTER I KALENDERN VIA VÅR MOBILWEBB MED RESERVATION FÖR ÄNDRINGAR I PROGRAMMET


36

www.metro.se fredag 2013-07-05

Så semestrar stjärnorna Även stjärnorna behöver ta ledig från rampljuset då och då. Vissa lever lyxliv på exklusiva resmål – andra åker till Legoland. Ta en titt på kändisarnas bilder och inspireras. TEXT: EMMA BJÖRKMAN FOTO: ALL OVER PRESS

Familjetid på Legoland Styr kosan mot Ibiza

Den före detta Guns N’ Roses-gitarristen Slash, vars riktiga namn är Saul Hudson, 47, styr kosan mot partyön Ibiza när det vankas ledighet. Tillsammans med sin fru Perla och sönerna London, 10 och Cash, 9, njuter de av livet på en båt till havs.

FYND

”Ett torrt, friskt mousserande vin med ung frukt, bra balans och inslag av päron, äpple, citrusskal och mineraler.”    -

www.giertz.se

55 kr

No Doubt-sångerskan Gwen Stefani, 43 och maken Gavin Rossdale, 47, sångare i Bush, väljer ett familjevänligt resmål. Här är de på Legoland i Kalifornien med sina söner Kingston, 7 och Zuma, 5.

NYHET

PRISVÄRT      

JULIANA SPUMANTE Nr  • Pris  kr • % vol •  cl

Hälften av alla som drunknar har alkohol i blodet.

st paulsgatan 8, 118 46 sthlm · † slussen

tel 702 20 93 · www.cutthecrap.se


37

www.metro.se fredag 2013-07-05

Firar i Miami

Artisten Enrique Iglesias, 38 och hans flickvän, det före detta tennisesset Anna Kournikova, 32, njuter på tu man hand till sjöss. Paret firar semester i solsäkra Miami.

Lapar sol i Troppan Victoria Silvstedt, 38, reser runt i världen med sin pojkvän, multimiljonären Maurice Dabbah, 52, och njuter av det goda livet. Här ligger svenskan på en yacht och lapar sol i Saint Tropez.

GRATTIS! DE VANN EN TRÄFF MED ZLATAN Många tog chansen och kom till någon av Tele2-butikerna i Stockholm för att visa sina trickfärdigheter. Fem lyckliga vinnare har nu valts ut och den 23 juli får de gå på matchen mellan PSG och Hammarby på Tele2 Arena – och träffa Zlatan på plats innan.

Njuter på Cypern Artisten Peter André, 40, njuter av ledigheten på ett av svenskarnas favoritresmål Cypern. Med något läskande i handen följde han med sina badsugna barn Junior, 8 och Princess Tiaamii, 6, ner till vattenbrynet.

Förlovningsringar

25% Skärholmen Centrum tel 08-710 70 71

VINCENT ASPLUND 13 år, Örebro Hur känns det att få träffa Zlatan? – Det känns bra! Han är min förebild, så det ska bli roligt. Vad har du för förväntningar på nya Tele2 Arena? – Att den ska vara bra, stor och fräsch. Vilka vinner matchen? – PSG vinner så klart. De är bättre.

ELIN BJERRE 26 år, Stockholm

FOTO: MODELH

Hur känns det? – Det var överraskande, men jag kände nästan att jag skulle vinna när jag trixade. Vad ska du säga till Zlatan? – Jag ska visa honom min Bjerre-fint. Den är som Cruyff-finten fast mer avancerad. Vad tycker du om nya Tele2 Arena? – Jag tycker att det är fantastiskt att den byggs så vi kan få fler stora matcher.

DAVID JOHANSSON 12 år, Stockholm Vilka ska du ta med dig till matchen? – Jag tror att jag kommer ta med några från mitt lag Hammarby. Vad tror du om nya Tele2 Arena? – Jag tror att den kommer vara bättre än Söderstadion, och så har de konstgräs. Vilka tror du vinner matchen? – Hammarby så klart, för de är bäst.

Vi gratulerar även JONAS TAPPER, Varberg och SARA JONSSON, Stockholm som också vunnit en Zlatanträff.

OUSE


Körkort

38

www.metro.se fredag 2013-07-05

Lär dig veta hut Får man gå med bar överkropp i stan? Hur länge får man paxa ett bord? Vett- och etikettexperten Mats Danielsson ger sina bästa tips inför sommaren i stan. TEXT: EMMA BJÖRKMAN FOTO: URBAN BRÅDHE

• Intensivutbildning • Teori & körning på Spanska, Teoria y practica en Español • Teori & körning på Polska • Teori & körning på Engelska • Automat, även med hjälpmedel för dig med funktionshinder • Teori för dig med läs och skrivsvårigheter / Dyslexi

Just nu presentkort på 100 kr när du skriver in dig! Anmäl dig på: trafikskola.nu eller www.autoescuela.se Allt du behöver veta för att ta körkort:

Fogels Trafikskola AB  RÅDMANSGATAN Rehnsgatan 19 08-673 12 00 & 08-673 12 01 www.fogelstrafikskola.se

Se även:

Odenplans Trafikskola AB  ODENPLAN Karlbergsvägen 18 08-31 33 13 & 08-34 22 70 www.odenplan.se Rembjers Trafikskola  SOLNA CENTRUM Centralvägen 17 08-83 28 55 & 08-82 86 71 www.rembjer.se

Sätta sig nära andra?

– Så länge du inte lägger dig på någon annans filt är det okej. Ofta sprider människor ut skor och annat runt sin filt för att markera revir. Är det så trångt att du inte hittar någon annan plats att sitta på än väldigt nära – fråga om det är okej.

Ledande på körkortsutbildning sedan 1927

www.handledarutbildning.se • www.riskkurs.se • www.riskutbildning.com

TILL 31 SEPTEMBER! Antal hårsäckar Pris/hårsäck Totalt (ordinarie pris)

rek pris i Sverige

1 500

13 SEK

19 500 SEK (21 500 SEK) ca. 80 000 SEK

2 000

12 SEK

24 000 SEK (26 500 SEK) ca. 100 000 SEK

2 500

11 SEK

27 500 SEK (30 500 SEK) ca. 130 000 SEK

3 000

10 SEK

30 000 SEK (33 000 SEK) ca. 160 000 SEK

3 500-4 000

9 SEK

31 500 SEK (34 500 SEK) ca. 190 000 SEK

För ett paketpris på 5 000 kr erbjuder vi flygbiljett, 3 nätter på hotell, transporterna mellan flygplatsen-hotell och hotell-sjukhus. 072-570 77 77 info@istanbulhairclinic.se www.istanbulhairclinic.se

nd och e ast en

ar

m m

pe

erson. rp

ut Klipp ed m och ta sen annon en du så får ing! n ä r t fri

me dl e

KAMPANJPRISER

g

Gäller ej

HÅRTRANSPLANTATION

gå n

ProGyms förmånliga sommarerbjudanden!

Gäller juni–augusti.

Fritt medlemskort vid köp av något av ProGyms kort! Upp till 200 kr i rabatt på kort! 100 kr i rabatt på månadskort eller 200 kr i rabatt på kvartalskort.

2 månaders fri träning! Teckna autogiro under juni–augusti så får du träna fritt i två månader samt får fritt medlemskap.

Kolla in ett riktigt gym på www.progym.se ProGym, Högbergsgatan 48 C, tel 08-644 21 10 Öppet: Måndag–fredag 10–21, Lördag och Söndag 12–18


39

www.metro.se fredag 2013-07-05

inför sommaren

Hångla offentligt med sommarflörten?

Vara avklädd på stan?

– Det beror på hur långt hånglet går. Så länge det inte väcker anstöt. Att pussas och kramas är en del av att vara förälskad. I vissa lägen spelar det ingen roll om någon ser, i andra lägen är det olämpligt. Man får tänka ”kan det vi gör nu störa någon?” och kan det göra det – låt bli.

– Du kan vandra runt i stan i linne och shorts men du går inte på restaurang klädd så. Bar överkropp kan vara okej när man sitter och solar i en park.

Äta var som helst?

Paxa plats på servering?

Röka i närheten av andra?

– Om det inte finns ett förbud finns det inga begräsningar. Att ta med hamburgaren på tunnelbanan spelar ingen roll så länge du inte kladdar på sätet eller spiller. Men märker du att du sitter med en måltid som skulle kunna besvära andra – sätt dig någon annanstans.

– Inom rimlig tid. Att hålla platser i två timmar är inte bra men om du väntar på ett sällskap är det bästa att välja ett ställe med serveringspersonal som du kan informera så att de kan reservera platser åt dig. Men att hålla platser i tio, femton minuter kan fungera.

– Ja. Sitter man med ett sällskap och äter bör man vänta tills de andra ätit upp och kolla med dem om de tycker att det är okej. Om jag som ickerökare sätter mig vid en uteservering får jag räkna med att det kommer att rökas vid de andra borden.

Källa: Icakuriren v. 24 2011


40

www.metro.se fredag 2013-07-05

Över gränsen En novell om vänskap och sex i sommarnattens Stockholm. Av författaren Carl-Michael Edenborg.

”D

et ser ut som om Gud har sprutat raklödder över Djurgården.” Jaromir hade sin högtidliga röst. Erik fyllde skrattande i: ”Och han skar sig när han rakade sig. För löddret är lite rosa. Får vi gå nu?” Jaromir lade handen på vännens knä: ”Vi skulle vänta tills solen gick upp.” Trots värmeböljan var natten kylig på Skinnarviksberget. De unga männen huttrade och drack av sin öl. Erik pekade ner mot tonåringarna som festade i parken: ”Kolla vad de vinglar, det är som vi för tre år sedan.” ”Smutsigt. Tjejerna bara tjuter.” ”Jo.” ”Vi var väl likadana.” ”Ungefär.” ”Vem tror du får ligga? Hon, den där packade tjejen med stora gräsfläckar på klänningen?” ”Hon den blonda med de stora tuttarna? Dom brukar få ligga.” ”Jag låg inte på skolavslutningen.” ”Inte jag heller.” ”Förstår inte att det är tre år sedan.” ”Vi är som gamla gubbar.” Jaromir skrattade sitt vanliga skratt, Erik mindes att det alltid hade låtit likadant, så länge de känt varandra, han skrattade med, undrade om hans skratt hade förändrats. Från andra sidan av berget kom någon gående. Erik såg henne i ögonvrån och vred på huvudet. ”Kolla henne. Gillar inte du också sådana där blå klänningar med vita prickar?” Jaromir tog en titt: ”Hon verkar rätt gammal. Klänningen är okej. Men jag tror inte du skulle passa i den.” Han tog handen från Eriks knä och satte den runt hans nacke, klämde åt skämtsamt, men hårt, som han alltid hade gjort. Kvinnan kom närmare, hon såg mot dem. Jaromir kunde inte hindra sig från att vinka. ”Kolla, hon vinkar tilllbaka.” ”Men sluta Jarre.” ”Nej, vi pratar med henne.” ”Men sluta Jarre.” ”Tyst, hon kommer nu. Hej! Vill du ha en öl?” Kvinnan log och stannade någon meter från deras filt. ”Nej det är bra. Tack. Är bara ute på en nattpromenad. Vad gör ni?” Jaromir reste sig: ”Vi har kollat på de grisiga studentfesterna. Titta där nere, där ser du de mänskliga ruinerna. Varför vill man bli så trasig? Och så väntar vi på soluppgången.” ”Jag tänkte också se solen gå upp. Jag brukar göra det ibland. Men jag brukar gå bort till Fåfängan, därifrån är den vackrare.” Nu reste Erik på sig, med ölburken i handen: ”Fåfängan?” ”Ett berg på andra änden av Söder Mälarstrand, jättevacker utsikt.”

LOKA KANARP

det: just det man gör för att få dem är också det man slutar med sen.” ”Varför måste man sluta?” ”Jag vet inte. Det bara är så.” ”Är det din man som inte vill?” ”Det är inte så enkelt.” Jaromir tog hennes hand: ”Du kanske kan ligga med andra?” Hon vred bort huvudet och såg ut över vattnet och Stadshuset på andra sidan: ”Kanske det.” ”Har du aldrig gjort det?” ”Nej.” ”Gör han det?” ”Kanske. Men jag tror inte det.” ”Jag trodde alla höll på.” ”Nej. Trodde du också det, Erik?” Erik gick längst ut till höger, med Jaromir mellan sig och Magdalena. Han ville inte prata. Han förstod inte varför Jaromir hade slagit följe med den där kvinnan. Han förstod inte varför hon hela tiden ville dra in honom i samtalet. ”Jag bryr mig inte.” ”Om barn? eller om sex?” Erik skakade bara irriterat på huvudet. När de hade gått förbi Fotografiska, pekade Magdalena ut Fåfängan för ynglingarna. Mycket snart skulle solen ta sig upp ur horisonten, himlen blev allt varmare rosa, luften allt fuktigare, alla stjärnorna hade tvättats bort förutom morgonstjärnan som strålade ännu hårdare nu. ”Hur länge har ni båda känt varandra?” ”Elva år.” ”Tolv år.” Svaren kom samtidigt, de skrattade till. ”Sedan mellanstadiet,” sa Jaromir. ”Vad fint,” sa kvinnan. ”Gammal vänskap, den ska vårdas. Den är värdefull. Man förstår det inte förrän man förlorat den.” Erik och Jaromir flinade mot varandra.

”Får vi följa med?” rande: Jaromir log sitt charmigaste, de bruna ”Ser ni den där lysande stjärnan i allt det ögonen glittrade under den långa svarta där varma rosa?” luggen. Hon log tillbaka. ”Vad är det med den?” ”Det är ingen stjärna, det är planeten Venus. Fast den kallas morgonstjärnan. Och e unga männen packade ihop, och förr i tiden för Lucifer.” så slog de följe med kvinnan, nedErik hade hört historien förr. Men Magför berget, ner till kajen. På vägen dalena drog handen över sitt långa hår och kramade Jaromir hastigt Eriks sa tankfullt: hand, som ett löfte, en utmaning. De pre”Venus. Det passar bra en sådan här senterade sig och fick veta att hon hette natt.” Magdalena, att hon hade man och två De gick tysta en stund. Sedan frågade Jabarn, att hon var fyrtiotvå år. romir: ”Vad jobbar du med?” ”Är det inte jobbigt att ha barn?” ”Kan vi inte prata om något roligare? Det Magdalena suckade och riktade sig till är bara en vecka kvar till midsommarafton, det är en underbar natt, himlen är rosa, Rid- Erik: ”Är din kompis alltid så där frågvis?” darfjärden skvalpar och allt det där, jag vill ”Inte alltid.” inte prata om jobb.” ”Och är du alltid så tyst?” Jaromir envisades: ”Inte alltid.” ”Sitter du på ett kontor med en dator Hon skrattade, mjukt och varmt, sedan hela dagarna?” blev hon allvarlig, slickade sig om läpparna, ”Hur kunde du gissa det?” Plötsligt pekade Jaromir bort mot den sa nästan för sig själv: ”Det jobbigaste med att ha barn är kärgryende horisonten, han hade sin högtidliga röst igen, mörk och smeksam, lätt vibre- lekslivet. Det är konstigt när man tänker på

D

D

et var en brant klättring. De pustade när de kom upp till det igenbommade kaféet. De satte sig på gräset vid ett träd i ena hörnet, med utsikt över Saltsjön och Djurgården. Jaromir hade sin högtidliga röst igen, kraftfull och vibrerande: ”Första parkett när solen glider in i världen.” Magdalena satt i mitten med de unga männen på var sin sida. Erik märkte att Jaromir var upphetsad, han hade aldrig sett honom på det viset förut, kamraten andades tungt och fort, och rodnade lite. Jaromir gick upp på huk och viskade: ”Får jag smeka dig?” Magdalena svarade inte, då lade han handen på hennes knä. Han smekte försiktigt med fingertopparna ner för vaden, det frasade svagt i det vita nylonet i strumporna. Sedan drog han handen uppåt igen, Magdalena gnydde till, men rörde sig inte. Fingrarna gled ner på insidan av låret och drog upp klänningsfållen en bit, tills strumpan slutade och vitt skinn blottades, vitare än strumpan, det knottrade sig, hon liksom spände hela kroppen. ”Fryser du?”


41 Hon slickade sig om läpparna och viskade: ”Bara lite.” Jaromir gav kamraten en blick, nickade uppfordrande. Eriks hand darrade när han smekte kvinnans högra ben, just som kamraten gjort, uppifrån strumpans kant och ned till gymnastikskorna, sedan tillbaka, så långsamt och mjukt han förmådde, nylonet kändes svalt och intimt mot fingrarna, han kände hennes mjuka värme där under. Hon gnydde igen, och rörde benen något ifrån varandra för att ge plats. ”Så skönt det är.” Hon vände sig mot Erik: ”Vilka stora, varma händer du har. Du smeker härligt.” Erik rodnade. Han såg mot sin väns byxor, upphetsningen var synbar, han kände hur han själv växte där nere, det hettade. Magdalena lyfte lite på stjärten så att Jaromir kunde dra upp hennes klänning. Hon hade ett par vita trosor. När han stack fingrarna innanför deras linnning, lade hon handen på hans, flämtade fram: ”Försiktigt, vänta.” ”Är du säker?” Jaromirs röst var halvkvävd, den darrade, han andades hastigt. ”Vänta.” Jaromir smekte henne på utsidan av tyget, han kände köttet där innanför, han tyckte att det ångade. Eriks hand vandrade upp till hennes bröst och kramade det mjukt. Magdalena kved till, hon pressade sig mot Jaromirs hand, hennes höfter gungade lite. ”Så så så. Fortsätt.” Erik kände hennes bröstvårta styvna innanför klänningstyget, han klämde ytterst försiktigt kring den, då kom hon plötsligt, nästan utan ett ljud, ynglingarna hörde hennes hårda andhämtning i gryningstystnaden, de såg det flämtande bröstet, de såg på varandra och log med stora ögon, de kunde inte tro det, det var som ett mirakel. När hon lugnat sig såg hon tacksam ut. ”Vad skönt. Vad snälla ni är.” Hon drog ner klänningen igen, de unga männen drog tillbaka sina händer. Det var som om ingenting hade hänt, förutom att de fortfarande var svårt upphetsade och svullna, de sneglade mot varandra utan att veta vad som skulle komma. Magdalena lade händerna över deras byxgylfar, kände sig för, kramade dem. Erik var inte bekväm med detta. När hon drog ner hans gylf hade han redan börjat krympa. Han såg att Jaromir inte hade några problem. Han hade sett sin vän naken många gånger förut, men aldrig hård. Jaromir såg att han tittade och log. Hans bruna ögon gick ner till Eriks skrev, och han himlade lite retsamt med dem. Nu växte Erik igen. Magdalena reste sig och satte sig på knä mellan dem med händerna på deras kön. Erik tänkte: nu håller hon i mig med samma hand som hon nyss höll i Jaromir. Han växte ännu mer. ”Vilka vackra unga män ni är, ofantligt vackra.” Magdalena såg hänfört än på den ene, än på den andre. Hon rörde händerna upp och ner. Hon lutade sig fram mot Jaromir för att använda munnen. Men så ångrade hon sig, släppte taget, reste sig. ”Jag får inte vara otrogen.” Jaromir brast ut: ”Var du inte det nyss?” ”Det är inte samma sak. Ni får avsluta själva.” Han lät misstrogen: ”Gud vad tråkigt.” Hon log med avsmalnade ögon och pekade mot honom: ”Tråkigt? Är du säker på att det kommer att bli tråkigt?”

H

on ställde sig bredbent framför dem och drog upp klänningen över de vita strumporna, upp över de vita låren, tills trosorna syntes. Hon höll fast klänningsfållen med ena handen medan hon tog tag i trosornas linning med den andra och oändligt långsamt drog ner den. Jaromir grep sig själv och bearbetade sitt kött, hastigt och våldsamt. Erik såg att vännens ögon var fixerade vid kvinnans skrev. Plötsligt drog Magdalena upp trosorna igen, de hade inte ens kommit halvvägs ner för höften, hon hade bara blottat några hårstrån och bäckenets kammar. ”Skämtar du?” Jaromir lät nästan arg. ”Kan ni inte ta av er tröjorna?” De unga männen drog av sig tröjorna, de var båda i form, sysslolösa dagar tillbringade på gymmet hade gett resultat. Magdalena slickade deras överkroppar med sin blick: ”Så vackra.” ”Fortsätt nu!” ”En liten sak till bara.” ”Vad du vill, men skynda.” ”Ni måste göra det på varandra.” ”Men sluta.” ”Gör det på varandra. Jag vill se. Det är så sexigt. Då fortsätter jag.” Jaromir andades mycket hårt. Han såg inte mot Erik. Men efter bara några sekunders betänktetid sträckte han ut handen och tog kamratens kön. Erik stönade och gjorde samma sak. Det var outsägligt underligt att känna vännen på det viset, lemmen var så lik hans egen, men ändå olik, den var mjuk och hård på samma gång. De gjorde på varandra som de brukade göra på sig själva, darrande av upphetsning och lite skam. ”Ni har ju känt varandra så länge. Ni måste ha gjort det här förr.” Jaromir nästan fräste: ”Prata inte.” ”Ni är så väldigt vackra.” Hon skrattade helt kort, helt lyckligt, och fortsatte sin föreställning. Hon knäppte upp klänningen och visade en svart, genomskinlig bh. Hon fortsatte att dra ner trosorna. Jaromir stirrade på hennes långsamt allt mer blottade kön, den mörka upphetsande strimman mot den vita huden, Erik stirrade på Jaromirs och kände vännen pulsera under smekningarna, han darrade själv, i en allt våldsammare stigning. Samtidigt gled solen upp, aprikosfärgad, skälvande het, och spred sitt mjuka ljus över berget. I ögonblicket vred Jaromir plötsligt huvudet och mötte Eriks blick. Det var så svart.

Nytt om Citybanan

TISDAG 23 JULI

Nu ska den andra tunneldelen sänkas ner och ansluta mot det så kallade foghus som väntar på Riddarholmen. Några veckor

senare placerar vi den tredje och sista delen mellan de redan sänkta tunneldelarna vid Söder Mälarstrand och Riddarholmen. Då får vi en 300 meter lång betongtunnel som binder samman Citybanans norra och södra delar. ‹År 2017 rullar tågen 20 meter under Riddarfjärdens yta – och vi har dubbelt så många spår genom Stockholms innerstad. Läs mer på

E

fteråt torkade de av sig på det torra gräset och klädde sig hastigt. Magdalena kysste dem båda. Hon viskade: ”Det var det vackraste jag sett. Tack för att ni ville ge mig det.” De unga männen gick tystlåtna på var sin sida om kvinnan ner för berget, hon höll sina armar om dem båda. När de kommit ner till kajen frågade hon: ”Jag hoppas inte jag har förstört något mellan er nu. Kan jag få era nummer?” Hon skrev upp dem, hon ville inte lämna ut sitt eget. Hon hejdade en taxi, hoppade in och försvann utan ett ord. När de några minuter senare skildes åt vid Slussens station såg inte vännerna på varandra. Jaromir muttrade ”Tjena, vi ses”. Erik sa ”Jepp, ta det lugnt”. Sedan gick de åt var sitt håll.

LÄS DEN FRISTÅENDE FORTSÄTTNINGEN AV SOMMARNOVELLEN I METRO DEN 26 JULI.

Det här är författaren Carl-Michael Edenborg

08-762 40 40 trafikverket.se/citybanan citybanan@trafikverket.se ®

• Ålder. 45. • Yrke. Författare och förläggare. • Familj. Gift med Loka Kanarp och har två barn. • Bor. I en stuga utanför Sala.

• Aktuell. Med romanen ”Mitt grymma öde” som handlar om tonsättaren Händels hemliga liv. ”Mitt grymma öde”.

Citybanan är en 6 km lång pendeltågstunnel under Stockholm. När den är klar 2017 fördubblas spårkapaciteten. Ett samarbete mellan:


42

www.metro.se fredag 2013-07-05

På väg ut ur brorsans skugga Andra kända skådissyskon

I storfilmen ”Now you see me” spelar han en roll han trivs i mot bland andra Morgan Freeman och Woody Harrelson. Dave Franco är på väg att ta steget ut ur sin storebrors skugga på riktigt. Sju år yngre än Hollywoodstjärnan James Franco har 28-årige Dave Franco anledning att ha lillebrorskomplex. När storebrodern spelat huvudroller i kassasuccéer, vunnit priser och varit ansiktet utåt för klädmärket I ”Now you see me”. FOTO: AP/SCANPIX Gucci har Dave fastnat i ett fack och främst spelat birol- en zombie. Storbudgetthriller i tonårskomedier. Men lern ”Now you see me” någon konkurrens finns in- handlar om fyra gatumagiker som sammanstrålar och te mellan bröderna. – Det är James managers utför storslagna rån. Trots fel att jag hamnade i den filmens handling spelar Dahär röran, och min bror har ve Franco en snäll kille. – Till en början var det alltid varit ett stort stöd och sagt till mig att ha tålamod i befriande att spela roller väntan på projekt jag brin- som var så främmande från ner för. När vi umgås pratar hur jag är som person. Efter ett tag blir det tjavi sällan om skådespeleri, tigt och folk tror säger han. jag är som i filI ”21 Jump merna även i street” spelar verkligheten. han knarkDet är jag langare och i inte, jag lo”Warm bovar att jag dies” en är en snäll bitter pojkkille. vän till en tjej som är MATT PRIGGE/ förälskad i MWN Familjen Franco. FOTO: AP/SCANPIX

William, Stephen, Alec och Daniel Baldwin.

John och Joan Cusack.

Luke och Owen Wilson.

Maggie och Jake Gyllenhaal.

Zooey och Emily Deschanel.

Charlie Sheen och Emilio Estevez.

Dave Franco spelar i nya thrillern ”Now you see me”, som har svensk premiär den 10 juli, med bland andra Isla Fischer, Woody Harrelson, Jesse Eisenberg och Morgan Freeman. FOTO: AP/SCANPIX

Bore

Gustaf, Bill, Valter och Alexander Skarsgård.

Express- & Flyttningsbyrå HB

Företagsflytt, bohagsflytt & möbeltransport

REKOMMENDERAS ”Allt om Vin, nr 6 2013” – bästa rosévin på tetra

08-660 41 88

Sola från 10kr

Södra station – Fatbursparken – Fatburs Brunnsgatan 13 (Mitt emot Hellströms)

TA BORT DINA ÄRR & HUDBRISTNINGAR Ärrbehandlingar Shamá-Method™ är en väldokumenterad behandlingsmetod för att maximalt minska olika typer av ärr. Före

Efter

Före

Efter

Möjlighet finns för avbetalning.

SHAMÁ AESTHETIC GROUP

Hudbristningar Shamá-Stretch Mark™ Treatment är en väldokumenterad och för individen skonsam behandlingsmetod för att maximalt minska olika typer av bristningar. Birger Jarlsgatan 104 P 08-663 93 06 · www.shama.se  Tekniska högskolan

MONTROSE är ett fruktigt och torrt rosévin från Sydfrankrike med toner av hallon och vinbär.

Kayanta Ord. Pris 899kr Nu 499kr

www.akessonvin.se

Sänkt pris 20min 50kr

Vi har ståsolarium

www.boreexpress.se

Perfekt till sommarens bufféer, picknickutflykter och grillstunder.

Artnr: 6537-01 | 14 % vol | 1000 ml | Pris 68:Terra fi lite Ord. Pris 799kr Nu 499kr

Finns i fler färger i butiken! Luntmakargatan 72 tel 08-150001 www.kangspecialisten.se

Alkohol kan

skada din hälsa.


43

www.metro.se fredag 2013-07-05

1. ÖGONLAPPAR 2. GULDPENGAR 3. PIRATHATTAR BESÖK OSS FÖR FLER TIPS TILL EN OFÖRGLÖMLIG PIRATFEST

Säljer hundsemester – för 477 000 kronor Även våra fyrfota vänner kan behöva lite semester. Sajten Veryfirstto.com har ett lyxerbjudande där en lyckligt lottad hund blir hämtad av en privat chaufför och får checka in på hundhotellet The paw seasons i England. Där får den testa på aktiviteter som surfing, reiki-healing, kortspel och träning med en olympisk atlet. Hunden får också gå på spa, bli ompysslad och blir förevigad på ett porträtt. Men smakar det så kostar det – hela upplevelsen går på 477 000 kronor.

KISTA GALLERIA 08-751 00 50, SICKLA KÖPKVARTER 08-694 83 00 SKÄRHOLMEN CENTRUM 08-740 40 50 WWW.PARTY-LAND.SE

METRO FOTO: ALL OVER PRESS

Sommarjackor

1.000 kr Rabatt Nu 498 kr

Softshelljackor Vatten-vindtäta. Högsta andningsOrd. 1.498 kr 5 - 13 Juli förmåga. Perfekt för cykling, golf, segling och sommaren!

Endast Valhallavägen Ej Webshoppen 254x90.Metro.5+26.7.2013_Layout 1 2013-07-01 14:01 Sida 1

WOLFF-WEAR OUTDOOR

Valhallavägen 145 (mitt emot Fältöversten) Tel 08-756 80 55 www.wolff-wear.se

Må-Tor 11.30-19 Fre 11.30-18 Lör-sön 12-16

Sveriges mest uppskattade och vackraste Bröllopsmässor 2014 Upplevelser • Exklusivt • Brudsalong • Brudarnas Provrum • Fantastiska bröllopsvisningar • Provsmakningar • Tävlingar m.m. Allt från 70 till 150 utställare. Våra mässor sker alltid i exklusiva miljöer med originell inramning.

GÖTEBORG 18-19/1 • STOCKHOLM 24-26/1 • MALMÖ 1-2/2 • JÖNKÖPING 1-2/3 Varmt välkommen till Sveriges absolut vackraste och exklusivaste bröllopsmässor 2014 - 14:e året!

VINN BILJETTER TILL MÄSSAN 2014! Läs mer om alla våra tävlingar på webben Skanna QR-coden i din Iphone.

NYHET! Raspberry KETONE Lean • • • •

Ökad fettförbränning Viktnedgång God hälsa Betydligt piggare

ls, Gör som 10tusenta beställ redan idag!

(ord. 498:-) *Nu halva priset eställningen b id v ” N A E “L e g An er till 31:a januari ll ä g t e d n a d ju rb E

Succén från USA har nu nått Sverige!

RASPBERRYKETONESTORE.SE

249:-*


www.metro.se fredag 2013-07-05

44

Extra stort sommarkryss Vem är en filmisk Moore på fyra bokstäver? Och vem är junitjejen på tre bokstäver? Här är ett extra stort korsord för att slå ihjäl några timmar i hängmattan eller på playan.

Lösningen på korsordet hittar du på sidan 47


45

Bo vid kusten – för hälsans skull

De som bor kustnära mår bättre, menar brittiska forskaren Lora Fleming. Det minskar stress och uppmuntrar till motion.

Enligt den brittiska forskaren Lora Fleming visar flera forskningsstudier att de som bor nära havet har bättre hälsa, skriver Huffington Post. Hon menar att en anledning skulle vara att de är mer avslappnade. Forskningen visar dock inte hur långvariga effekterna är. – Snarare skulle jag säga att yttre omständigheter av det slaget spelar mindre roll än man kan tro. Vi vänjer oss vid förändringar. Då

Lyckoläge? FOTO: SCANPIX

glömmer man bort att vara tacksam och lycklig, säger Jenny Rickardson, som leder träningsprogram inom det som kallas positiv psykologi. – Vi återgår inom ett par år till vår ursprungliga nivå av lycka.

Hon får medhåll av Petra Lindfors, docent vid psykologiska institutionen vid Stockholms universitet. – Eftersom jag själv är uppväxt vid kusten, så tycker jag att det hänger ihop. Men det handlar om vad man har för preferenser själv, säger hon. – Vänner och familj påverkar hur man mår betydligt mer än om man bor i skogen eller vid kusten. FREDRIK BECKMAN

NYSTARTAD KLINIK MÄNGDER AV RABATTER! Tandblekning på klinik: 1 200 kr (ord. pris 3 500 kr) Gratis undersökning med röntgenbilder Upp till 30% rabatt på alla behandlingar (lagningar, kronor, broar m.m.)

Nacka Tandvårdskliniken

Ektorpsv. 4, 131 47 NACKA • 08-120 59 120 • 076-053 96 96 Tidsbokning mån-fre 9–15 • Vi har även lördagsöppet och öppet vardagar till kl 19

Estetisk Kirurgi-Botox-Fillers-Laser fettsugning-Kemisk peeling-IPL

ANSIKTSLYFT MED TRIPOLAR RF - UPP TILL 80% RABATT NEOSTRATA ANSIKTSPEELING - 50% RABATT BOTOX OCH FILLERS ENDAST 1990 KR

EFTER

SPES telefonjour är till för dig som är närstående till någon som tagit sitt liv. Tel: 08 3458 73 varje kväll 19-22 www.spes.se

Ansvarig läkare Dr. Silvia Miller Gilla oss på Facebook och få -30% rabatt på alla våra behandlingar

BOKA ONLINE www.scandocclinic.se Bryggargatan 4, Stockholm City, 08-24 25 20

Kolla in priserna, kanonerbjudande under hela Juni och Juli Nu kan du komma i form till badsäsongen! Vi använder oss utav den revolutionerande tekniken ultraljud, radiovågor & laserplattor för att reducera fettdepåer, celluliter & bristningar. Slipp kirurgiska ingrepp, sjukskrivningar, biverkningar och smärta.

Klassisk ansiktsbehandling inklusive brynplock&massage 90 min. 600:- (ord.pris 875.-) Klassisk ansiktsbehandling 60 min. 500:- (ord.pris. 675.-) Hollistisk helkroppsmassage 60 min. 500:- (ord.pris 750:-) S

uccén fortsätt er

Rf wrinkel removal ansikte & hals 60min. 1500:- (ord.pris 3300:-) info@solnahalsoklinik.se | www.solnahalsoklinik.se Vi använder oss utav den revolutionerande hudvårdsserien Exuviance i alla våra behandlingar.

FÖRE

Stöd till efterlevande PG-nr 370743-7

Fräscha upp din hy med Stay Young - metoden

Solna Hälso Klinik

PASSA Succén med våra övriga behandlingar fortsätter! PÅ Fettreducering – Metro erbjudande 90min. 1200:- (ord.pris 2400.-)

Din gåva ger stöd i sorgen

www.metro.se fredag 2013-07-05

Skogsbacken 27, 172 41 Sundbyberg | Rådgivare telefonnr: 073-760 83 60

För båd e män och kvinnor!

Stay Young AntiAgeing System är en icke kirurgisk behandling som:

• lyfter slappa muskler - minskar linjer och rynkor • ökar kollagennivån med upp till 73% • hindrar hudens nedbrytning och förtunning • minskar påsar och mörka ringar runt ögonen

GRATIS PROVA PÅ! Skin Consult of Sweden Odengatan 37 073-985 07 67 www.skinconsult.se

Ring för mer information!

Vårdcentral/Husläkare • Barnmorskemottagning (MVC) • Barnavårdscentral (BVC) • Distriktssköterska • Drop-In-mottagning • Vaccinationer • Laboratorium • Internetbokning • KBT-psykolog • Företagshälsovård •

Englundavägen 9-11, Solna www.tocare.se, www mamamia.se 08-400 221 90

INSPIRERAS PÅ METROMODE.SE


46

www.metro.se fredag 2013-07-05

Ultralöparen Stutisheel ska springa 500 mil på 52 dagar Känns det motigt att springa i sommarvärmen? Peppa dig med att tänka på ultralöparen Stutisheel Lebedev. Han springer just nu ett lopp som är nära 500 mil långt. Medan stora delar av Sverige går in i semesterläge äger världens längsta, certifierade lopp rum i New York – Self-Transcendence 3100 Mile Race. En liten grupp löpare springer med målet att klara 5 649 varv runt ett kvarter i Queens i New York på 52 dagar. Det innebär att de måste springa minst 9,78 mil varje dag. New York Times har kallat loppet för ”ultramaratonens Mount Everest”. Stutisheel Lebedev har hittills klarat loppet nio gånger. Hur distraherar du dig från den hemska tortyr som loppet innebär? – Sinnet är lugnt så du behöver inte göra något särskilt. Jag tycker om att lyssna på indisk musik och ibland på ljudböcker. Jag har lyssnat mig igenom Dan Browns ”Da Vinci-koden” och ibland får jag idéer som jag skriver om senare, säger Stutisheel Lebedev. Har ni som tävlar gemenskap under loppet eller är ni bittra fiender? – Det finns en familjär

känsla och en god tävlingsanda. Majoriteten av löparna är vänner. Det här året stannade en av loppets ledare för att förse en rival med fotkräm. Är ni med i loppet för att ni vill straffa er själva? – Nej, det är en form av självtranscendens och det är aldrig behagligt. Du upplever glädje genom att överskrida dina egna gränser. Hur många par skor förbrukas under ett lopp? – På nio år har det gått åt i snitt 16 par per lopp, så mer än 100 totalt. Du har övertalat mig. Har du något råd innan jag springer det här 500 kilometersloppet? – Testa först några kortare lopp, ett två- eller tiodagarslopp. Mitt bästa råd är att göra det för din inre styrkas och dina inre värdens skull snarare än på grund av belöningen och berömmelsen. Det är den enda sättet att lyckas på. KIERON MONKS

6 juli

Distans: 10,5 kilometer.

Metro World News

Metrofrågan

Tränar du för ett lopp? – Ja, jag tränar inför Lidingöloppet. Jag har sprungit Stockholm Marathon i år. Sedan ska jag kanske springa Berlin Marathon. Torbjörn Magnusson, 30, managementkonsult, Stockholm – Ja, jag ska springa Midnattsloppet. Jag har varit anmäld tidigare men det har inte blivit av då men i år så. Tidigare i år har jag sprungit Göteborgsvarvet. Colette De Graaf, 45, konsultchef, Stockholm

Loppet Self-Transcendence 3100 mile startade den 16 juni och loppet avslutas den 7 augusti. Loppet arrangeras för 17:e gången och skapades från början av den indiske andlige ledaren Sri Chinmoy som ville ge löpare en möjlighet att testa sina gränser. Stutisheel har hittills klarat loppet nio gånger.

– Nej, jag är ingen loppspringare, jag springer för motionens skull. Det brukar bli två, tre gånger i veckan. Andreas Carlsson, 37, konsult, Stockholm

Tävlingssugen? Här är loppen som du kan springa i juli och augusti Magnus Ladulåsloppet Var: Adelsö, Stockholm. Distans: 10 kilometer. 6 juli

Brännöloppet Var: Brännö, Göteborg. Distans: 6,3 kilometer.

Var: Mölleplatsen, Malmö. Distans: 21 kilometer.

holm. Distans: 5 gånger 5 kilometer.

Var: Södertälje. Distans: 5 kilometer.

24 augusti

25 augusti

Hundlöpet

31 augusti

Var: Slottsskogen, Göteborg. Distans: 10 kilometer.

Var: Bulltofta Rekreationsområde, Malmö. Distans: 5 eller 10 kilometer.

Kistaloppet Var: Färögatan, Kista. Distans: 10 kilometer.

27 augusti

Solsidan runt

31 juli

Göteborg Solvikingarnas inofficiella moss-KM Var: Ugglemossen, Göteborg. Distans: 8,3 kilometer för herrar och 5,6 kilometer för damer.

13 augusti

Xtreme running deltävling 6 Var: Ursviks motionsgård, Stockholm. Distans: 15 kilometer.

4 augusti

Midnattsloppet

Salomon Trail Tour Hellas

20 juli

Stockholm Ultra Marathon

17 augusti

Midnattsloppet

Var: Hellasgården, Nacka. Distans: 5, 10, 21 och 42 kilometer.

Var: Tynningö, Stockholm. Distans: 3,4 eller 6,8 kilometer.

Var: Gärdet och Djurgården, Stockholm. Distans: 50 eller 100 kilometer.

Var: Ringvägen, Stockholm. Distans: 10 kilometer.

LCHF-loppet

21, 22 och 24 augusti

Var: Djurgården, Stockholm. Distans: 5 kilometer.

Tynninglöloppet

24 juli

Stockholm kvartsmarathon Var: Årstaviken, Stockholm.

10 augusti

Malmö Halvmarathon

Bellmanstafetten

Var: Norra Djurgården, Stock-

Telge Stadslopp

Xtreme running deltävling 7 Var: Ursviks motionsgård, Stockholm. Distans: 15 kilometer. 28 augusti

Hälsoloppet

Var: Karolinska universitetssjukhuset, Huddinge. Distans: 5 eller 10 kilometer.

Var: Solsidan, Saltsjöbaden. Distans: 5 eller 10 kilometer.

Salomon trail tour Göteborg Var: Kåsjön, Göteborg. Distans: 5, 10 eller 21 kilometer.


Lösningen på korsordet

LILJEHOLMSTORGET

Veckans erbjudande Klippning 200 kr Dam och Herr Mot uppvisande av annonsen från 5 till 14 juli

ERBJUDANDE

30% RABATT PÅ ALLA BEHANDLINGAR Botoxbehandling

1 område ord.pris 3000:2 områden ord.pris 4000:3 områden ord.pris 5000:-

47

www.metro.se fredag 2013-07-05

Vi utför även fillerbehandlingar med stylage.

SAX IN

Behandlingen utförs av leg. barnmorska och specialutbildad med master certificat inom injektionsbehandlingar.

WWW.SALONGSAXIN.SE

Medtag annons, gäller från 5 till 14 juli

08-18 60 06

Liljeholmstorget 108, Liljeholmen (gångvägen mellan tunnelbanan och McDonalds) Mån-fre 10-19, lör 10-16

F&B kosmetik klinik 070-754 47 86

Salong Sax-in • www.fillers-botox.com

1-Års Jubileum! Startpaket bil: 5 st á 55 min, bokpaket + risk 1 & fria distanskoder (ord. pris 4.990 kr)

NU 3.990 kr

Intensivpaket Turbo 1: 15 dagars intensiv 20 st á 55 min, bokpaket + risk 1 & fria webbprover (ordinarie pris 14.890 kr)

NU 13.800 kr

50% % 0 0% 5 % 50% 5 % 0 Testlektion bil: % 50 50% 5 % 50% 0 5 % 0 55 min 50% 0% 50 50% 5 Startpaket MC: 50% 5 % % 0 ................................... NU 350 kr MC-körkortsbok 50% 0% 50 50% 5 0% 5 5 % % A % Testlektion MC: 50% 0% 50 50% 50 1050striskettan distanskoder 5 % % 0 % 0 5 70 min % 50 0% 5 % 50% 0% 50 5 4.350 kr % 0 5 ................................... NU 400 kr 50 0% 5 % 50% 0% 50% 5 % Priserna gäller t.o.m. 31 augusti 2013 50 % 50 50% 5 % 50% 0 5 % 0 50% 0% 50 50% 5 50% 5 % % 0 % 0 5 0 G! A 5 ID % 0% N %5 0 A 5 D 0 E 5 R 5 % R E 50% 0% 50% 50% 50 IN50D%INA LEKTION 5 O%K5A0% 50% 50% 0% 50% B 0 5 5 % 50% 0% 50% 50% 50ÖDERORTS 50% 5 % % 0 % 50 % 50 5ÖRKORTS 0% 5 % 50% KADEMI 0 5 % 50% 0% 50 50% 50 50% KÄRRTORPSVÄGEN JOHANNESHOV 5 % 09 08 •5INFO@S-K-A.SE 0%73 • 121%55• WWW.S-K-A.SE 50% 0% 5008-39 % 0 0 5 5 5 % 50% 0% 50% 50% 50 50% 5 % 50% 0% 50% 50% 50 50% 5 % 50% 0% 50% fantastiska % 50 US VIDEO’s 0 5 5 50% 0% 50% 50% 5 50% 0% 50% 5 50%

ECCO-Rea upp till 50% UPP TILL

70% RABATT

K

VIDEO

A

Sommar - REA!

Europas största sortiment av erotisk film. Nu halva priset på över 50 000 titlar. Ex: Evil Angel-filmer fr 20 kr/st

US

S

Sanslös rabatt på över 500st olika spännande sexleksaker, roliga accessoarer och nyttiga hjälpmedel.

GRATIS PRESENT VID KÖP ÖVER 200 kr (uppvisa annons)

Regeringsgatan 76, Stockholm City | ÖPPET DYGNET RUNT | 08-545 158 30 | USVIDEO.SE


TRAFIKSKOLOR

FJÄRDHUNDRA TRAFIKSKOLA I ENKÖPING

Intensivkurs inkl. boende

14 450:Passa på nu! Begränsat antal platser!

Boende finns! 100:-/natt

7 dagars intensivutbildning

14 dagars intensivutbildning

Pris: 8.750:-

Pris: 11.950:-

15 körlektioner Teori inkl. material Halkkörning & Risk 1 Billån vid uppkörning

10 körlektioner 3.200:Paket: 10 körlektioner & teori inkl matr. 4.500:Moped klass 1 2.700:-

i t r o k r Kö m mar! ser r r u k s Intensaikvetprise P

25 körlektioner Teori inkl. material Halkkörning & Risk 1 Billån vid uppkörning

TA DITT KÖRKORT I LUGN DALAMILJÖ I ORSA! Vi har intensivutbildningar under hela året. Billigt boende i anslutning till trafikskolan. Platser finns fr.o.m. v. 35 Även AUTOMAT

BOKA I TID! Tfn 0250 - 400 07 • Orsa Hemsida www.mdtrafikskola.se E-post mdtrafikskola@telia.com

Återvinn mig tack!

www.fjardhundratrafikskola.com Tel. 0171-340 50 • fjardhundratrafikskola@telia.com

INTENSIVKURSERBJUDANDE: 10 st 60 min körlektioner, halkbana, Riskettan och teoripaket.

! dan i s em la h l o K

10 000 kr eller

Tel: 011-18 18 60 • Mail: info@norrkopingstrafikskola.se Hemsida: www.norrkopingstrafikskola.se

15 st 60 min körlektioner, halkbana, Riskettan och teoripaket.

Nytt yrke?

13 100 kr Om man bokar en kurs mellan okt - feb så bjuder vi på bilhyran vid prov. Värde 600 kr

YKB – Yrkesförarkompetens Du kan kombinera C-kort och YKB-utbildning Kurslängd: 140 timmar/4 veckor Nästa kurs 19 augusti Vi kan ordna finansiering!

Connys erfarenhet sedan 1975

När du läst klart Metro, lägg gärna tillbaka tidningen i stället.

08-591 127 50 Ringvägen 53, Märsta

www.connystrafikskola.se

Vi har öppet hela sommaren! Bil • Handledarkurs • Riskettan • EU-moped

08-718 01 02 T Järla Station

08-91 82 82 T Gullmarsplan

www.lappen.nu


Helenelunds

TRAFIKSKOLA Intensivkurs 1 månad 36 körlektioner à 40 minuter, komplett teorimaterial och teoritester, inklusive landsvägs- och mörkerkörning samt ”lilla uppkörningen”, + Riskettan och halkbana.

SPAR A ÖVER 40 00:-

Pris endast

15 900 kr

Stupvägen 1, Sollentuna | Helenelunds Centrum ovanpå ICA

Tel. 08-35 83 83 | www.helenelundstrafikskola.se

TA KÖRKORT I HÖST, SÅ SLIPPER DU VÄNTA PÅ BUSSEN I VINTER!

Boka en intensivkurvs, med boende, hos Silverstadens trafikskola redan nu. För mer info www.silverstadenstrafikskola.se eller ring 0224-770 10.

Intensivkurs -

Ett steg närmare körkortet!

MC-kort

Bil-körkort

• Vi har egen bana 6800kvm • Effektiv tid • 1-elev per motorcyckel • Starta lektionen direkt vid banan (se till att du är ombytt och klar innan lektionen börjar).

• 30 körlektioner á 40 min. • Teorikurs obegränsade lärarledda lektioner. • Distansprov 20st + lokalt obegränsad. • Böcker. • Risk utb. del 1 • Risk utb. del 2 (Halkbana). • Lån av bil vid uppkörning (1 ggr.)

A-MC

Alt. 2 (10-Dagar)

MC-Erbjudande 2 (A, Eller A2) Ett Val:

• 12 körlek á 60 min. • Data tester Obegränsad. • Böcker B + MC-boken. 1 • Risk-1 (MC)

10 300:-

(Ord. pris 10700:-) Rabatt blir 400:-

Tomtbergavägen 2 145 67 HALLUNDA

info@dinkorskola.se www.dinkorskola.se

(Ord. pris 20 700:-, Rabatt på 2800:-)

17 900:Tel. 08-410 699 50 Fax: 08-531 747 23


METROJOBB.SE

ALLASTUDIER.SE

Area Sales Manager, Medicinteknik

SÖK ROLIGASTE JOBBET I VINTER!

Till Stockholm/Mälardalen söker vi tre regionsäljare som ska utveckla försäljningen av medicinteknik; två för affärsområdet Inkontinens/Sårbehandling och en för affärsområdet Operation. Är du en av dem vi söker?

Jobba ute eller inne på en av Sveriges populäraste skidorter.

10.500 SEK

Läs mer och ansök på www.nyposition.se BB PÅ BRANAS.SE LÄS MER OCH SÖK SÄSONGSJO

Vill du ha ett spännande jobb och en hög livskvalitet? Länsstyrelsen Dalarna söker två betydelsefulla och tongivande ledare Chef för rättsenheten

Länsarkitekt/Funktionssamordnare

Som chef för rättsenheten leder och utvecklar du vår rättsenhet. Du får en nyckelroll i en mångsidig myndighet som arbetar för en hållbar utveckling i Dalarna.

Som Länsarkitekt får du ett stort inflytande i arbetet med att utveckla Dalarna som ett bra ställe att leva, bo och verka i.

Vill du veta mer om tjänsten, kontakta Anna-Lena Hagström, 072-5141 091, på Sprint, som vi samarbetar med i denna rekrytering. Välkommen att registrera din ansökan på www.sprint.se under Lediga tjänster, senast 8 augusti. Läs mer om oss på www.lansstyrelsen.se. Länsstyrelsen samverkar med Rekryteringslots i Dalarna för att hjälpa familjemedlem att hitta nytt arbete vid flytt.

”Det är kul, socialt och omväxlande att köra buss.” Semra, bussförare i Tyresö

bLI BUSSFÖRARE I HÖST! KÖR BUSS HOS NOBINA. Nu är det dags att söka till höstens kurs för att bli bussförare hos Nobina.

Vår kostnadsfria utbildning ger dig ett D-körkort och YKB. Vi söker dig som tycker om att möta människor och har ett B-körkort.

LÄS MER OCH ANSÖK PÅ NOBINA.SE


METROJOBB.SE

ÖVRIGA NÖJEN

SNICKARE SÖKES I STOCKHOLMSOMRÅDET

Sommarmusik Summer Music

MUSIKBÅTEN M/S VINDHEM

Slottskyrkan/ the Royal Chapel Fredagar/ Fridays kl. 13.00/1 pm Fri entré/ Entrance free

Kungsholmen SLOTTS

Gärahovs Bygg AB är ett privatägt byggföretag som grundades i Småland år 1997. Vårt huvudkontor finns i Vaggeryd med dotterbolag i Jönköping, Skillingaryd och nu även i Stockholm. Vi omsätter 350mkr och är ca 120 anställda. Gärahovs Bygg i Stockholm AB är ett byggföretag som erbjuder nyproduktion, större ROT-projekt samt byggservice i stort och smått. Beställare är allt från privatpersoner till större fastighetsägare.

KYRKAN

Riddarholmskyrkan/ The Riddarholm Church Söndagar/ Sundays kl. 15.00/ 3 pm Entré/ Entrance fee 40:-

Vi söker nu 10 snickare till Stockholmsområdet för arbete både inom projekt samt till vår serviceavdelning. Vi erbjuder dig ett stimulerande och omväxlande arbete i ett drivande byggföretag som sätter kunden och kvalitén i stort fokus. För oss är det viktigt att du trivs och utvecklas på arbetet.

RÄKAFTON

Ät räkor, smör och nybakat bröd så mycket ni orkar. Alt. tacos med tillbehör. Som dessert serverar vi ostbricka med kex.

285:-

Vi vill att du har minst 5 års erfarenhet som snickare i byggbranschen. Du har yrkesbevis och referens som snickare/betongare och det vill vi att du uppger i din ansökan. För arbete inom vår Serviceavdelning krävs B-körkort. Då dagliga kontakter med leverantörer och kunder förekommer ställer vi krav på svenska i tal och skrift. Du är en positiv och driven person som är noggrann i ditt arbete och har viljan att lösa de problem som uppstår.

Alltid livemusik och fest ombord!

Mån-lör

Har du frågor angående tjänsterna, kontakter du Johnny Sundström, Entreprenadchef, 070-6699561 eller David Larsson, VD, 073-9294385 Varmt välkommen till Kinamuren i exklusiv miljö

Mer information om företaget hittar du på vår hemsida www.garahovsbygg.com Skicka in din ansökan snarast, då urval sker löpande, dock senast 2013-08-01 till susanne.malmquist@garahovsbygg.com.

S:t Göransgatan 61

Asiatisk lyxbuffé Specialrätter med Scampi, Biff, Anka, Yakiniki, Grillspett m.m. Stort urval av sushirätter, Mongolian Barbeque, Glass, frukt, godis, friterad banan m. glass m.m. Barn under 10 år 89:-

158:-

/per person

Asiatisk lunchbuffé 85:-

Sushibuffé inkl. asiatisk buffé 95:VIP-rum för slutna sällskap! Boka bord på tel 08-31 17 35

Varmt välkomna! Stor á la carte-meny samt avhämtning till extrapris. Fullständiga rättigheter. Odengatan 70 (†-Odenplan, bakom Gustav Vasa Kyrka) www.kinamuren.nu Öppet: Måndag-torsdag 11-22, fredag 11-23, söndag & helger 12-22

ÖVRIGA NÖJEN

Måndag 29 juli Svenne Rubins Måndag 26 augusti Smalare än Thord Övriga mån-lör Janne Y Retrospect Avgång kl 19.00 fr. Slussen

Välkommen ombord! För bokning & info

08–604 04 20

För fler band/kvällar

vindhem.com

Sön 11.00 Gudstjänst 7/7 Bo Ericson och Ylva Pettersson 14/7 Sven-Thure Tissell 21/7 Charlotte Dahlström Tis 09.30 Bön 9/7, 16/7, 23/7

Sundbyberg Bangatan 1

Tor-Fre 10.30-13.00 Sommarcafé Sön 11.00 Gudstjänst Ons 10/7 och 24/7 18.00 Allsång

Templet Östermalmsgatan 69

Sön 11.00 Sommargudstjänst Marianne och Mikael Ljungholm Sång och musik, Servering Välkommen!

Vasakåren Observatoriegatan 4

Sön 11.00 Sommargudstjänst 14/7 Anne-Li Marthinussen och Jenny Alm 7/7 och 21/7 på Söderkåren Hornsgatan 96

Söderkåren Hornsgatan 96-98

Sön 7/7 kl 11.00 Gudstjänst, Anna-Lena Paulsson. Sön 14/7 kl 11.00 Gudstjänst på Vasakåren, Observatoriegatan 4. Sön 21/7 kl 11.00 Gudstjänst. Onsdagar kl 18 spelar Söderkårens Musikkår i Högalidskyrkans trädgård. Välkommen!

Centrumkåren St Eriksgatan 30

Sommaruppehåll i Juli månad. Startar åter 2/8 med Hoppetscafé. Centrumkåren önskar Er en trevlig sommar! www.fralsningsarmen.se

Adolf Fredriks kyrka www.adolffredrik.se

Sommarkonserter söndagar i juli. Fri entré Söndag 7 juli kl 20 Sommarkonsert nr 1 Per-Ove Larsson, orgel. Söndag 14 juli kl 20 Sommarkonsert nr 2 DUO SAMARKAND: Eva Maria Hux, cello. Miriam Oldenburg, dragspel. Söndag 21 juli kl 20 Sommarkonsert nr 3 INDRAKVARTETTEN Söndag 28 juli kl 20 Sommarkonsert nr 4 Olle Pettersson, slagverk.

En fotoutställning som upphäver tyngdlagen This exhibition defies gravity

Denis Darzacq Gravity language

MODENYHETER & SKÖNHETSTIPS PÅ METROMODE.SE

Öppet/opening hours 11–17 Dansmuseet Drottninggatan 17 Dansmuseet.se

GRATIS MUSIK HELA SOMMAREN FÖR BÅDE GAMMAL OCH UNG Nytt för i år är Kungsträdgårdens familjesöndag 21 och 28 juli. För mer information om alla program: WWW.KUNGSTRADGARDEN.SE


RESOR

Sommarspa 1 natt med en huvudrätt, frukostbuffé, valfri 25-minutersbehandling samt spakit som gåva

1 395 kr/pers (tis-sön 24/6-18/8)

RESOR TILL THAILAND Chile fr. 8 600:-

Supererbjudanden Sommar ö-paket, fr 4 300 kr 12 nätter, juli-okt 2013, flyg tillk. Jul & Nyårsresor 2013 Flyg + 1 hotellnatt, fr 8 495 kr

0224-546 00 • www.satrabrunn.se

D IN E XPE RT PÅ RE S OR

08-654 19 00, 031-743 43 80 www.odenresor.se

Fästingtider

KLASSISKA INDIEN

Delhi-Varanasi-Khajuraho-Agra-Jaipur Nu 15990 kr/helpension

VÅRA DROP-IN MOTTAGNINGAR Sveavägen 16, City Vällingbytorg 55 Täby C (Entré O) Skärholmen C Bodholmsgången 2 Liljeholmen, Nybohovsbacken 30, plan 3 Nacka Forum Forumvägen 7 Sollentuna, Sollentunav 163, NB. Jakobsberg C, Troféstråket vid Eurosko Haninge C, Poseidon Torg 1A Ringvägen 113, bredvid F&S

BOLIVIA ......................9 900:BRASILIEN..................6 600:KUBA ..........................7 500:PERU ..........................7 400:NEW YORK..................5 100:MIAMI.........................6 300:Fler resmål.................RING Flygresa t/r Priser fr. inkl. skatter

Spansk- och svensktalande personal! Räntefritt 12 månader.

0771-72 72 72 FLYGKOMPANIET.SE

RESOR TILL INDISKA OCEANEN Vi skräddarsyr resan. Sveavägen 17 | 08-562 65 000

INDCEN RESOR www.indcen.se 08-550 035 90 08-550 035 91 08-550 035 92 08-550 035 93 08-550 035 94 08-550 035 95 08-550 035 96 08-568 210 50 08-770 24 67 08-641 20 20

MODENYHETER & SKÖNHETSTIPS PÅ METROMODE.SE

Öppettider: mån-fre 10-18 (lunch 13,30-14) ej City, lör 10-15 Vi erbjuder snabb smärtlindring med Pain Ease till spruträdda barn.

www.sveavaccin.se

Svea Vaccin samarbetar med Project Playground, för Sydafrikas barn Vid vaccination erhålles ett Project Playground armband

Chicago

från

5399 SEK*

Flyg Boeing 787 Dreamliner™ till USA och Kanada – boka nu!

Hitta andra sommarresor med LOT på www.lot.com till bl.a. Sofia, Bukarest, Nice, Barcelona, Madrid, Odessa, Lviv, Kiev, Rom, Milano, Prag, Istanbul. *T/R resa från Arlanda inkl. skatter och serviceavgift. Priset gäller vid köp på www.lot.com. Begränsat antal platser. Speciella regler gäller. Boka på internet eller kontakta oss på 08-587 704 47 eller din resebyrå. Priserna kan komma att ändras vid kursförändringar.

Legendarisk service på ett helt nytt plan Välkommen ombord. Från och med sensommaren 2013 flyger vi fabriksnya Boeing 777 på sträckan mellan Stockholm och Bangkok. Sätt dig bekvämt, sträck på benen och njut av vår legendariska service. Du vaknar utvilad i Asiens hjärta redo för semester eller fortsatt resa. Sawasdee! Aktuella kampanjer hittar du på www.thaiairways.se

Business Class

Premium Economy Class Economy Class

lot.com


ÖVRIGA NÖJEN

summer with maria magdalena Guide available Mon-Wed 1-3 pm Summer Concerts Sundays 8 pm Free admission Address: Bellmansgatan 13 Subway: Slussen

KÖR TÅG!

Gör en utflykt med barnen till vår gård i Alunda, norr om Uppsala. Alla får köra modelltåg! Trädgård och hembakt fika

ANDREAS GREGA

BLIXTEN & CO PRESENTERAR BLIXTEN & CO OCH MONO MUSIC PRESENTERAR

DJ MIKAEL JONASSON | LOS CHARKIKAN | ROBZ | MFL

LAKESIDE MUSIC LOVERS FESTIVAL Lakeside festival 3/8 Södertuna slott Gnesta kl 12.00 entre 100kr

SOMMA

RTURNÉ

:

BENNY ANDERSSONS ORKESTER

buss och båt till festivalområdet går från centrala Gnesta. www.lakeside-gnesta.se

HELEN SJÖHOLM TOMMY KÖRBERG

modelljarnvagenshus.se Telefon: 0174-655 77

27 JULI STOCKHOLM GALEJAN

Sommarcaféer med musik

monomusic.se

i Årsta kyrka tisdagar kl 12.00

Tisdag 9 juli kl 12.00 ALTá3: Schubert Pianotrio i Ess-dur Musiker från Kungliga operan spelar ljuvlig musik av hög klass. Anna Buchenhorst, piano, Leila Forstén, violin, Tamara Bohlin, cello.

Tisdag 16 juli kl 12.00 Tzeitel: ”Känslosam klezmermusik som myllrar av berättelser”

PREMIÄR FREDAGEN DEN 13 SEPTEMBER CIRKUS I STOCKHOLM

Improvisationer, instrumentalmusik och sång. Anna Cochrane, fiol/viola, Christopher Andersson Bång, kontrabas, Sara Fridholm, dragspel/piano/sång.

Tisdag 23 juli kl 12.00 Gitarrduon Lammers/ Hansson: ”Musik till uppmuntran” De skickliga gitarristerna Eric Lammers och Bo Hansson spelar musik av Fernando Sor, Gabriel Faure, Jan Pieterszoon Sweelinck och Johan Caspar Mertz. www.svenskakyrkan.se/enskede-arsta. T-bana Gullmarsplan, buss 160 till Årsta torg

BAMBOO CITY

Stor uteservering Mongolian Barbeque Nyhet! Njut så mycket Ni vill. Här har vi garanterat stans

Mongolisk, Thailändsk, Japansk & Kinesisk rest. i exklusiv miljö.

Vid best. för minst 6 personer bjuder vi på en blombukett, samt en present. Drottningg. 28. Bordsbest. 08-24 36 55, fax 24 68 63

Asiatisk middag

Kycklingfilésatay med kokos och jordnötssås. Nötkött med ingefära och ostronsås (thai). Friterade stora räkor med sesamfrö. Friterad fläskfilé i sötsursås (Kina). Efterrätt.

Pris:99:-

Stor thai- och sushilunchbuffé med 8 olika sushivarianter.

89:-

Thaibuffé

Njut så mycket Ni orkar. Salladsbuffé. 2 sorters soppa. 20 olika av Asiens mest populära maträtter, däribland många thailändska rätter och den världsberömda WOKADE ANKAN. Färsk fruktbuffé.

fräschaste och mest välfyllda Mongolian Barbeque-bord med produkter av högsta kvalité. Stor frukt- och salladsbuffé. Soppa m. bröd. 20 olika sorters kött & skaldjur. 35 olika grönsaker. 12 såser. Efterrätt.

OBS! Vi erbjuder de 5 största asiatiska bufféborden för

158:-

Firmafest • Shoppingmiddag • Familjeträff • Högtidsarrangemang • Fullständiga rättigheter

Stor sushibuffé Shake EBI. Shake, sushi, nigiri, maki, mama sushi, vegetariskt, California roll, misosoppa m.m.

#dunhamsthlm STOCKHOLM, HOVET 24 SEP GÖTEBORG, LISEBERGSHALLEN 25 SEP

LÄS MER OCH KÖP BILJETTER PÅ BLIXTEN.SE facebook.com /blixtenco

twitter.com /blixtenco

instagram.com /blixtenco


T P P Ä L S I V NU HAR TERNA! BILJET e s . f s å p a k Bo i l u j 9 1 r ä i Bioprem

Gilla oss på Facebook!

/KannIngenSorg


55

www.metro.se fredag 2013-07-05

Bästa tiden att loppisfynda Oavsett om du är ute efter ett specifikt samlarobjekt eller bara vill strosa runt och drömma bland olika prylar finns det många loppisar att välja på. Här är fem platser att fynda på i Stockholm. Blasieholmstorg

Skanstull

Siggesta gård Värmdö

Ny torgloppis mitt i city

Loppishäng kantat av öl och musik

Familjevänligt utflyktsmål

Bara ett stenkast från Kungsträdgården ligger denna nya torgloppis. Ett åttiotal utställare utlovas – från privatpersoner till samlare och antikföretag.

Sommarloppisen på Trädgården kör på varje lördag. Förutom ett femtiotal bord går det att lyssna på dj:ar, äta och dricka.

Den här populära bakluckeloppisen på Värmdö arrangeras på Siggesta gård. Även ponnyridning och äventyrsgolf, ladugårdslunch och delibutik.

Var. Blasieholmstorg. När: Lördagar jämna veckor klockan 11–15. Kostnad: Fri entré, säljplats från 240 kronor. www.torgloppis.se

Var. Trädgården under Skanstullsbron, Hammarby slussväg 2. När: Lördagar klockan 12–18. Kostnad: Fri entré, säljplats från 350 kronor. www.bakatframat.se/sommarloppisen

Botkyrka

Var. Siggesta gård, Värmdö. När: Söndagar klockan 11–15. Kostnad: Fri entré, säljplats kostar 165 kronor. Ta sig dit: Buss 437 eller 439. www.siggestagard.se/privat/loppis

Vårberg

Drive-in-loppis på onsdagskvällar

Traditionell loppis för regniga dagar

För den som inte vill använda helgen till att gå på loppis finns drive-in-loppisen i Botkyrka.

Under tak finns denna välbesökta loppis, som flyttat från Skärholmens centrum. Hundratals stånd.

Var. Husmässan på Kumla gårdsväg 23, Tumba. När: Onsdagar klockan 17–20. Kostnad: Fri entré, säljplats från 120 kronor. Ta sig dit: Buss 707 från Alby tbana eller Tumba pendeltågsstation, hpl Segersbyvägen. www.botkyrkaloppis.se

Var. Fjärdholmsgränd 4, Skärholmen. När: Måndag-fredag 11–18, lördagar 10–16, söndagar 11–16. Kostnad: Vardagar fri entré, lördagar 15 kronor, söndagar 10 kronor. Säljplats 90–250 kronor. Ta sig dit: T-bana Vårberg. www.loppmarknaden.se

På loppis kan du hitta allt från leksaker och skor till peruker och solglasögon. FOTO:URBAN BRÅDHE

DAGS ATT BOKA RESAN TILL SOLEN!

Vinter på Gran Canaria och Tenerife, Flyg, Hotell & Transfer i 4 veckor Välj med flexibla reslängder bland de 125 populäraste hotellen med lägenhet eller dubbelrum, från budget till lyx, alla de populäraste orterna som: Playa del Ingles, Maspalomas, Puerto Rico, Las Palmas, Los Cristianos, Playa de las Americas, Fañabe, Puerto de la Cruz. Direktflyg från: Arlanda, Landvetter, Sturup, Kastrup, Karlstad och Umeå (även från Luleå via Arlanda t/r).

4 Veckor Lägenhet: Gran Canaria: 8.500:Tenerife: 8.800:-

Halvpension: 12.900:12.300:-

All-Inclusive: 16.700:17.200:-

Prisex: 4 veckor, per person i lägenhet i sällskap om 2, med flyg och transfer.

Den klassiska loppmarknaden i Skärholmens centrum har flyttat till Vårberg. FOTO:URBAN BRÅDHE

Lägenhetshotellet Las Gondolas ***

HÖST runt MEDELHAVET. Flyg, Hotell & Transfer i 3 veckor fr. 5.600:Med flexibla reslängder, du väljer själv hur länge du vill vara borta, från några dagar till flera månader. Vårt sommarprogram av badresmål kring Medelhavet är med 150 utvalda hotell och lägenhetshotell, bättre än någonsin! 3 veckor: Lägenhet: Halvpension: All-inclusive: Gran Canaria 6.700:9.500:12.300:Playa del Ingles, Maspalomas Puerto Rico, Las Palmas Tenerife 7.300:9.600:13.400:Los Cristianos, Playa del las Americas, Puerto de la Cruz. Kreta 5.600:9.100:9.300:Chania, Chryssi Akti, Agii Apostoli, Stalos, Aghia Marina och Platanias Mallorca 7.100:10.600:12.400:Puerto Pollensa, Alcudia, Palmanova Turkiet 6.600:7.800:9.500:Alanya, Side, Kemer, Marmaris/Icmeler, Öludeniz och Bodrum Costa del Sol 6.100:10.500:11.300:Nerja, Almuñecar Torremolinos, Fuengirola och Marbella Cypern 6.900:9.900:17.800:Agia Napa, Fig Tree Bay, Larnaka, Paphos Prisex. ovan avser oktober och gäller per person i sällskap om 2, 3 veckor inkl. flyg, boende och transfer t/r.

Alltid senaste nytt på

Fräscht lägenhetshotell i Playa del Ingles, bra läge nära stranden. Tvättservice, solterrass, uppvärmd (ca 23 C) pool. Dusch/wc, 1-2 sovrum, vardagsrum/pentry med mikro, safe, balkong. Satellit-TV med SVT World. 100 m till strand.

Tvårumslägenhet inkl flyg och taxitransfer 1v. 5.500:- 2v. 6.900:- 3v. 9.300:- 4v. 11.400:Tillägg frukost 520,- per vecka Priset är per person i (januari) i sällskap om 2.

Ring för bokning, rådgivning broschyrer! 08 - 540 202 20

Hotelreservation.se Fridhemsgatan 68 112 46 Stockholm www.hotelreservation.se Email: info@hotelreservation.se

.se

✓ Nyheterna ✓ Bilderna ✓ Vädret ✓ Kändisarna


08-30 00 00

STOCKHOLM CITY

ARLANDA SEK 520 SEK

420

SOMMARPRISER HOS TAXIKURIR

Hela sommaren åker du mellan Stockholm City och Arlanda för endast 420 Sek. Dessutom sänker vi våra priser till den lägsta taxan mellan kl. 15.00 och 21.00 varje dag – oavsett vart du ska. Vi kallar det sommartaxi.

PRISERNA GÄLLER 1-4 PERSONER MELLAN 17 JUNI – 18 AUGUSTI

20130705_se_stockholm  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you