Page 1

NU VERKRIJGBAAR ©2008 - 2013 Rockstar Games, Inc. Rockstar Games, Grand Theft Auto, the GTA Five, and the Rockstar Games r marks and logos are trademarks and/or registered trademarks of Take-Two Interactive Software. “2”, “PlayStation”, “PS3”, “Ô and “À” are trademarks or registered trademarks of Sony Computer Entertainment Inc. Kinect, Xbox, Xbox 360, Xbox LIVE, and the Xbox logos are trademarks of the Microsoft group of companies and are used under license from Microsoft. All other marks and trademarks are properties of their respective owners. All rights reserved.

GROOTSTE GRATIS KRANT VAN NEDERLAND dinsdag 19 november 2013

www.metronieuws.nl | www.twitter.com/metro | www.facebook.com/metro

Rem op vrijwilligers na onrust bij politie

Minister. De werving van vrijwilligers voor een baan bij de politie wordt grotendeels stopgezet. Eerder nog sprak minister Opstelten het voornemen uit het aantal volontairs juist van drieduizend naar vijfduizend te tillen. Maar agenten zijn, tijdens de reorganisatie van de Nationale Politie, bang dat de vrijwilligers de banen innemen van betaalde krachten. ”De agenten weten niet waar ze aan toe zijn.” PAGINA 3

De Steeg trilt bij iedere trein Inwoners van De Steeg en Rheden voelen hun huis trillen bij elke goederentrein die voorbij raast. Nu zijn er plannen om het aantal goederentreinen per dag (twee) op te voeren naar veertig. Vandaag trekken de bewoners naar Den Haag om hun stem te laten horen. PAGINA 4

Al die zoetigheid met Sinterklaas Chocoladeletters, pepernoten, marsepein... het houdt niet op met zoetigheid tijdens de Sinterklaasweken. Metro vroeg diëtist Berdien van Wezel hoe ouders om kunnen gaan met al het lekkers dat kinderen in hun schoen krijgen, zonder dat hun kroost dik wordt. ”Verbied snoepen nooit, dan gaat ze het stiekem doen.” PAGINA 19

Kinderen een dag de baas bij Metro

“De crisis is belangrijk (en stom)”

Geldt bij een 2-jarig contract met Telfort ToestelLease, excl. kosten buiten genoemde bundels en inflatiecorrectie. Aansluitkosten Toestel 30,-. Thuiskopieheffing eenmalig max. 6,05. Kijk voor de voorwaarden op telfort.nl

Interviews met Marco Borsato en Mees Kees (Willem Voogd) en hun eigen kijk op het nieuws. Acht leerlingen van groep 8 van de H.J. Piekschool uit Wageningen bepaalden gisteren voor een groot deel de inhoud van Metro. Annoeska, Joëlle, Viva, Nikee, Daphne, Juliëtte, Wout en Ivo vertelden wat zij belangrijk (”de crisis, maar die is ook stom”) vinden en drukten hun stempel op de krant in het kader van het ’Verdrag van de Rechten van het Kind’ dat deze week 24 jaar geleden door de VN werd aangenomen. / MARLOES VAN DOORN

Elke maand dezelfde lage prijs

20,-

31,50

15,Zolang je abonnement loopt

25,Samsung Galaxy SII Plus 300 min 500 MB 100 sms telfort.nl

Sim Only 300 min 500 MB 100 sms Nu zonder aansluitkosten

i.c.m. Telfort ToestelLease

0800 1707

Telfort winkels


1 NIEUWS

www.metronieuws.nl dinsdag 19 november 2013

NIEUWS

2

Joëlle van Dalum (11)

Annoeshka van Laar (12)

Viva Schut (11)

Nikee Ausma (11)

Nieuws vind ik eigenlijk best saai. Ik lees nooit een krant, liever lees ik een spannend boek. In een boek gebeuren veel meer en leukere dingen. Ik weet wel dat het verhaal in een boek vaak fantasie is en nieuws wel echt gebeurd is, maar dat maakt me niet uit. Mijn vader leest wel een krant. Als die op tafel ligt, kijk ik soms naar de plaatjes. Nieuws over de Filippijnen vind ik wel belangrijk. Zelf ga ik ook met een vriendin cupcakes bakken en verkopen om geld in te zamelen voor de mensen op de Filipijnen.

Dierennieuws vind ik het leukst om te lezen, de foto's zijn altijd zo schattig. Ik snap wel dat niet de hele krant vol gezet kan worden met dierennieuws. Er moet ook nog ander nieuws bij over wat er gebeurd is in de wereld, maar eigenlijk lees ik dat niet. Mijn oma leest de Gelderlander en dan lees ik de stripjes, maar verder kijk ik alleen naar de foto's bij het nieuws. Ik vind het leuker om te turnen of te gaan paardrijden.

Ik vind het belangrijk om te weten wat er in de wereld gebeurt. Bijvoorbeeld als er ergens een ramp is en er veel doden zijn gevallen, zoals nu op de Filipijnen. Het is goed dat dit in het nieuws komt, want dan weten mensen dat ze geld kunnen geven. Ik kijk best vaak op nu.nl, dan scan ik de koppen en klik ik ergens op wat mij leuk lijkt. Meestal is dat nieuws uit andere landen, want nieuws uit Nederland is vaak veel minder erg. Hier gaat het over Zwarte Piet, dat vind ik niet belangrijk.

Nieuws dat over de crisis gaat vind ik belangrijk. Dan weten we wat de regering eraan gaat doen. Mijn ouders zijn aan het bezuinigen, alles wordt duurder en ik mag niet meer zoveel geld uitgeven. Verder vind ik entertainmentnieuws leuk en soms vind ik dat nieuws ook wel belangrijk. Zoals dat Marco Borsato een nieuwe cd heeft. In andere landen is het nieuws vaak wel erger, zoals nu op de Filipijnen en in Syrië. Ik vind het belangrijk dat we dat nieuws ook kennen.

Achtste groepers dag de baas Hoofdredacteuren. Acht leerlingen uit groep 8 van de H.J. Piekschool uit Wageningen waren gisteren de baas bij Metro.

Een dag op de redactie meebeslissen over nieuws, koppen en foto's.

Soldaat van Oranje

Naar de buren Soldaat van Oranje (op de foto Matteo van der Grijn) is waarschijnlijk binnen twee jaar ook in Duitsland te zien. In welke stad de musical wordt opgevoerd, is volgens schrijver Edwin de Vries nog onduidelijk. Eerder werd al bekend dat Soldaat van Oranje ook naar Engeland verhuist. Het verhaal wordt volgend jaar voor het eerst opgevoerd in Londen.

/MARLOES VAN DOORN

En dan ben je plotseling als 11 of 12-jarige samen met je klasgenootjes een dag de baas bij Metro. Het overkwam gisteren acht leerlingen van de H.J. Piekschool uit Wageningen. Annoeshka, Wout, Joëlle, Viva, Ivo, Nikee, Daphne en Juliëtte versterkten onze redactie om deze speciale Kids Metro te maken. Ze interviewden acteur Willem Voogd, hoofdrolspeler in de kinderfilm Mees

Kees, bezochten een echte perspresentatie en interviewden Marco Borsato. Tussendoor hielpen ze de eindredactie bij het kiezen van foto’s, dachten ze na over de crisis en gaven commentaar bij de artikelen in de krant. Wat vinden ze wel en wat vinden ze minder belangrijk nieuws? Ter ere van de Internationale Dag van de Rechten van het Kind (deze week) gaf Metro voor het vierde jaar op rij kinderen uit de hoogste klas van de basisschool de kans om hun visie op het nieuws, de wereld en de toekomst te geven. De klas die de mooiste of origineelste Metrovoorpagina maakte, mocht een delegatie leerlingen sturen om een dag als journalist op onze redactie te werken. De achtste groepers van de H.J. Piekschool werden gekozen uit bijna vijftig inzendingen.

Ivo Braam (11)

Wout van Bruggen (11)

Daphne Weidmann (11)

Juliëtte ter Horst (11)

Ik blader 's morgens wel eens de Volkskrant door, want mijn vader leest deze krant. Soms als ik leuke plaatjes zie, lees ik het nieuws erbij. Het laatste plaatje dat ik zag en waarvan ik de tekst heb gelezen, was van een dier met glasvezelsprietjes op zijn kont, een soort sprinkhaan. Dat vind ik leuk nieuws. En sportnieuws, ik zit op waterpolo en zwemmen, maar over waterpolo lees ik eigenlijk nooit iets in de krant. Dat is wel jammer.

In de klas lees ik wel eens een Kidsweek. In die krant staat altijd een aparte pagina met dierennieuws, dat is leuk. Ook kijk ik het Jeugdjournaal. Dan vind ik al het nieuws dat ze laten zien wel belangrijk. Nu laten ze veel zien over de Filipijnen dat is ook wel nodig vind ik, want ze hebben veel geld nodig daar. Zelf geef ik geen geld, maar mijn ouders misschien wel. Als ik geen nieuws kijk, speel ik piano of zit ik achter de computer om te gamen.

Ik kijk nooit naar het Journaal. Vroeger keek ik wel naar het Jeugdjournaal, maar dat vergeet ik nu steeds. Mijn ouders lezen wel een krant en soms lees ik dan de kopjes, maar ik heb eigenlijk nooit zo'n zin om meer te lezen. Ik ga liever met vriendinnen buiten spelen dan de krant lezen. Entertainmentnieuws lees ik wel eens op de computer. Maar alleen als het toevallig voorbijkomt in reclames op internet.

Ik wil misschien wel journalist of fotograaf worden. Ik kijk elke avond en ochtend naar het Journaal, maar ik lees niet zo vaak een krant. Het lijkt me vooral leuk om veel rond te reizen als je journalist bent en dat je veel mensen spreekt. Ook denk ik dat je van heel veel onderwerpen dingen leert als je journalist bent, dat lijkt me echt leuk. Nieuws over de Filipijnen vind ik nu het belangrijkst. Nieuws over politiek of wat de regering nu wel en niet gaat doen, vind ik saai.

Giro 555. Nederlanders komen massaal in actie voor Filipijnen

Nederland is gisteren massaal in actie gekomen voor de Filipijnen. ”In het hele land spreken mensen hun creativiteit aan en verzinnen acties voor Giro 555”, aldus de tevreden actievoorzitter Henri van Eeghen gisteren. Nog voor de laatste liveshow op tv gisteravond begon, was er al bijna 16 miljoen euro opgehaald. Premier Mark Rutte riep Nederlanders op om de slachtoffers op de Filipijnen niet in de steek te laten en ruimhartig te storten. ”De Filipijnse bevolking heeft onze hulp heel hard nodig”, sprak Rutte. Hoeveel er tijdens actiedag precies is gestort, werd pas na het ter perse gaan van deze krant bekendgemaakt in de benefietuitzending op

Nederland 1, RTL 4 en SBS 6. Het eerste transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht dat 35.000 kilo aan hulpgoederen naar de Filipijnen bracht, keert maandag terug op de thuisbasis in Einhoven. Het vliegtuig vertrekt waarschijnlijk de daaropvolgende donderdag opnieuw met vooral medische apparatuur en medicijnen. Cordaid heeft gisteren ”georganiseerd en ontspannen” de eerste driehonderd tentzeilen uitgedeeld op het eiland Leyte in de Filipijnen. ”Mensen kwamen van alle kanten aan, bij een familie lag het zeil zelfs al op het dak voordat het uitdelen klaar was”, meldt Jan Willem Wegdam van Cordaid vanuit het rampgebied. M E T R O

Monique Klemann (links) en Suzanne Klemann van Loïs Lane zaten in het belteam van de Nationale Actie Filipijnen voor Giro 555. / ANP


NIEUWS

Greenpeace

Greenpeace. ”Best streng”, vindt Wout het dat een Russische rechter gisteren besloot dat Greenpeaceactivisten, onder wie twee Nederlanders, nog eens drie maanden vast blijven zitten in voorarrest. ”Dat doen ze om andere activisten af te schrikken”, denkt Juliëtte. Ivo vindt dat Nederland met de Russen over de situatie moet overleggen.

2

Hooijmaijers

1

2

Dat Ton Hooijmaijers als bestuurder van de provincie Noord-Holland misschien de regels heeft overtreden, eigenlijk kan het ze Juliëtte, Daphne, Wout en Ivo niet heel veel schelen. ”Als hij het maar niet weer doet.”

3

Giro 555

Op een foto moet iets gebeuren, vinden de leerlingen. Actie en energie willen ze zien. Een foto van een belpanel voor Giro555 kan snel saai zijn. Maar niet die van reggaeen rockzanger Vince Irie. Irie is een van de tientallen bekende Nederlanders die zich inzette om geld op te halen voor de getroffen Filipijnen.

4

En Syrië dan?

3

4 5

”In Syrië is het al heel lang oorlog en daar hoor je nu niemand meer over”, merkt Nikee op. Zij vindt het belangrijk dat tussen alle berichten over de Filipijnen ook aandacht is voor het leed in Syrië.

5

Schutter in Parijs

”Je ziet eigenlijk niet goed wat er nu precies aan de hand is”, merken de kinderen op over de foto’s uit Parijs. Daar opende een man het vuur op de redactie van een krant en later in een bank. ”Je ziet geen slachtoffers.” Dode of gewonde mensen mogen best in de krant, ’maar niet op de voorpagina’.

Vrijwilligers politie: stop op werving Overleg. Ongeveer drieduizend politiemensen doen dat werk op vrijwillige basis. De werving ervan wordt grotendeels stopgezet. Er komt voor onbepaalde tijd een rem op de werving van vrijwillige politiemensen. Reden is de onrust onder betaalde krachten die, tijdens de huidige grote reorganisatie, bang zijn dat hun baan door een vrijwilliger wordt ingenomen. De stop op vrijwilligers is een uitkomst van een overleg tussen de politiebonden en minister Opstelten, die de vrijwillige politiemacht juist graag tot vijfduizend agenten ziet groeien. Over de uitvoering bestaan kennelijk misverstanden. De bonden zijn na het overleg van mening dat de werving compleet is stilgelegd, de korpsleiding van de Nationale Politie denkt voor bepaalde functies wel te kunnen werven. De onvrede onder politiemensen is groot. ”We hebben niets tegen vrijwilligers”, zegt Han Busker, voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB). ”Maar we zitten in een grote reorganisatie van de Nationale Politie. Veel agenten weten helemaal niet waar ze aan toe zijn en zien ineens wervingscampagnes voor vrijwilligers op hun banen.” ”We zijn al jaren in discussie over de manier waarop vrijwilligers binnen de politieorganisatie kunnen worden ingezet, zonder dat daardoor reguliere werkgelegenheid verdwijnt”, stelt Busker. ”In juni van dit jaar spraken we af dat de korpsleiding geen vacatures voor vrijwilligers meer zou openstellen zolang de werkgever en de bonden het nog eens moesten worden over het

Vrijwilligerswerk Achter het ‘blauwe werk’ op straat zijn vrijwilligers ook actief op afdelingen zoals administratie, facilitair bedrijf en communicatie. ●

Op aandringen van de NPB heeft het politiekorps de vacatures van internet gehaald. Ook zal volgens NPB geen selectieprocedure in gang worden gezet zolang de minister en de bonden het niet eens zijn geworden.

Opvallend genoeg stond gisteren in Metro een advertentie waarin vrijwilligers werden gezocht om bij de politie te komen werken. ”Dat komt omdat we nog wel werven voor de executieve dienst”, laat een woordvoerster van de Nationale Politie weten. ”De ondersteunende taken, zoals administratie bijvoorbeeld, worden voorlopig niet meer door vrijwilligers ingevuld.”

antwoord op de vraag wanneer wel of niet sprake was van verdringing van gewoon betaald werk. Onlangs begon het korps echter toch weer actief vrijwilligers te werven op internet.” De NPB heeft minister Opstelten daar vorige week op aangesproken. ”We waren bijzonder onaangenaam verrast”, zegt Busker. ”Wij hebben te maken met een werkgever die begin 2013 aankondigt dat er ruim vijftienhonderd ondersteunende medewerkers de komende jaren ander werk moeten vinden omdat hun functie komt te vervallen. Vervolgens begint diezelfde werkgever eind 2013 actief vrijwilligers te werven om een deel van het beschikbare andere werk te komen doen. Dat valt niet uit te leggen.”

TJERK DE VRIES

tjerk.de.vries@metronieuws.nl

Hét moment om een 4G-tablet te kopen

Eenmalig

49.-*

380.-

Een cadeautje! Boek nu een magische hotelovernachting en ontvang deze cadeautjes: Gratis ontbijt Gratis Telegraaf digitaal gedurende uw verblijf Gratis 2e kaartje Museum aan het Vrijthof Gratis 2e kopje koffie met kersttraktatie bij Crafts&Co Gratis 2e kaartje voor de schaatsbaan Magisch Maastricht Deze aanbieding is geldig t/m 1 maart 2014. Kijk voor informatie, deelnemende hotels en de voorwaarden op www.magischmaastricht.nl.

Samsung Galaxy Tab 3 8.0 (Wi-Fi én 4G)

I.c.m. Mobiel Internet Standaard 4G • 2500 MB • € 35,- /mnd en met FamilieVoordeel € 25,- /mnd**

kpn winkel | kpn.com | 0800 0115

*Geldig bij een 2-jarig abonnement. Aansluitkosten eenmalig €9,95, excl. €6,05 thuiskopieheffing. Je betaalt €99,- bij aanschaf en ontvangt €50,- retour na aanmelding via samsung.com/nl/promotion **Kijk voor deelnemende abonnementen, afwijkende kortingen en voorwaarden op kpn.com/tabletdeal

1

Kids in beeld: foto’s gekozen door Metro’s bazen van één dag

3


www.metronieuws.nl dinsdag 19 november 2013

Toezichthouders

NIEUWS

Junkfood

Betaalbaar

”Bitcoin legitiemer betaalmiddel”

Piepjonge kettingroker nu verslaafd aan vet

PvdA wil inkomensgrens huurwoningen verhogen

De kansen voor de bitcoin om breed te worden geaccepteerd als betaalmiddel nemen steeds verder toe, nu verscheidene Amerikaanse toezichthouders in de Senaat zullen verklaren dat de bitcoin een legitiem financieel instrument is. Dat meldden verscheidene Amerikaanse media op gisteren. De veiligheidscommissie van de Senaat houdt maandag een hoorzitting, waarop onder meer toezichthouder SEC en het Amerikaanse ministerie van Justitie verklaringen zullen afleggen. ANP

Het jongentje dat de wereld schokte omdat hij op 2-jarige leeftijd al veertig sigaretten per dag rookte, heeft die verslaving ingewisseld voor een andere: junkfood. Ardi Rizal haalde de internationale media toen hij al kettingrokend was gefotografeerd op een driewieler in een dorp op Sumatra. Door de opwinding zag de Indonesische regering zich genoodzaakt de jongen een speciaal afkickprogramma aan te bieden en een campagne tegen roken op jonge leeftijd te lanceren. A NP

De PvdA en de ChristenUnie willen de inkomensgrens voor sociale huurwoningen verhogen tot 43.000 euro. Vandaag stellen de twee partijen dit voor aan minister Stef Blok. De grens om in aanmerking te komen voor een huurwoning ligt nu op 34.000 euro. De SP steunt het voorstel. De VVD en D66 zijn tegen. Mensen met een inkomen dat net boven de 34.000 euro zit, kunnen vaak geen betaalbare huurwoning vinden omdat ze aangewezen zijn op de vrije sector.

Ardi Rizal. / AFP

METRO

4

Relaties

“Ik zou eerder op mijn strepen moeten staan.” Pres ent a t r ice B r id g et Ma a s l a nd heeft naar eigen zeggen te weinig de broek aan in haar relaties. Dat zegt ze in een aflevering van De Week van Filemon, die vanavond wordt uitgezonden.

Bij iedere goederentrein trilt het elke keer hele huis Verzet. In De Steeg en Rheden wachten bewoners angstig op de mogelijke komst van heel veel goederentreinen. Vandaag trekken ze naar Den Haag om hun stem te laten horen. Zes keer per uur een reizigerstrein en twee keer per dag een voor goederen. ”En geloof me, die laatste twee die voel je overal”, zegt Janny Stijntjes die in het Overijsselse De Steeg op nog geen 50 meter van het spoor woont. ”Het is niet alleen het geluid. Goederentreinen zijn zo lang en zwaar dat het hele huis trilt. Je het voelt door je hele lichaam.” De twee treinen die dagelijks het huis van Stijntjes op zijn kop zetten zouden er binnen een paar jaar wel eens een stuk of veertig kunnen worden. Goederentreinen die vanuit de Rotterdamse haven komen reizen nu nog om via Amsterdam. Maar het aantal treinen in de Randstad groeit snel en de goederentreinen moeten uitwijken naar de Betuweroute. Om dan in Noord-Duitsland te geraken zullen ze bij Arnhem richting het noorden moeten afbuigen om bij Oldenzaal de grens over te kunnen. Voor 1 juni besluit het kabinet hierover. Maar ten noorden van Arnhem ligt niet alleen De Steeg. Ook Rheden, Dieren, Brummen, Velp en Eefden, zullen het extra verkeer aan den lijve ondervinden. Arnoud Scheltema van de

Betuweroute Meer dan 20 jaar gesteggel over goederenvervoer richting Duitsland.

Janny Stijntjes blijft strijden tegen de komst van nog meer treinen.

Stichting Spoorhinder woont in Rheden, naast de De Steeg. ”Er ligt een studie waarin in staat dat het kan zonder dat de leefbaarheid in het geding komt. Maar die is al een paar jaar oud en het aantal goederentreinen is alleen maar verder toegenomen. Het is bijna onmogelijk om hier zoveel treinen te laten

/ APA FOTO

rijden en tegelijkertijd nog enigszins normaal te kunnen leven.” In De Steeg zullen er in ieder geval geluidsschermen van 4 meter hoog moeten worden opgetrokken om het geluid te dempen. ”Maar daarmee is het trillen nog niet verholpen”, zegt Stijntjes. ”Het is een oud lijntje dat heOnvoldoende draagvlak

Opnieuw bestuurder weg bij Rabobank Sipko Schat treedt per direct terug uit de raad van bestuur van Rabobank. Dat meldde de bank gisteren. Schat gaf onder meer leiding aan de internationale activiteiten van Rabobank. Hij vertrekt omdat is gebleken dat bij de aangesloten Rabobanken ”voor zijn aanblijven onvoldoende draagvlak bestaat”, aldus de bank. A NP Kunst

Award hoofdredacteur Daan Roosegaarde

Prix de la Mode in theater Carré Ontwerpduo Truus (links) en Riet Spijkers op de rode loper voorafgaand aan het Marie Claire Prix de la Mode dat gisteren plaatsvond in het koninklijk Theater Carré. Tijdens de zevende editie van dit internationaal fashion event kwam Iris van Herpen uit de bus als Best Dutch Designer 2013. /ANP

Ontwerper Daan Roosegaarde, op 4 december hoofdredacteur van Metro, is in Amerika onderscheiden met de World Technology Award (WTA) in de categorie Kunst. De WTA is te vergelijken met de Oscar voor films, omdat de prijs wordt toegekend door vakgenoten. In andere categorieën kregen onder meer IBM, NASA, Eric Schmidt en Jared Cohen (Google) en Julian Assange (Wikileaks) de onderscheiding van de World Technology Network. M E T R O

lemaal niet bedoeld is voor goederenvervoer. Om al dat extra verkeer hier overheen te jagen is absoluut geen duurzame oplossing. We hebben nu al scheuren in het huis. Dat kan er nooit beter op worden.” Het ziet er somber uit voor Rheden en De Steeg. In alle varianten die nu op

Begin. In 1992 spreken Nederland en Duitsland samen af het goederenvervoer tussen beide landen aan te pakken.

De Duitsers zullen de verbinding via Emmerich – Oberhausen, uitbreiden. Nederland belooft de Betuweroute aan te leggen en deze aan te sluiten op grensovergangen bij Oldenzaal (Noordtak) en Venlo (Zuidtak).

Na een vertraging van meer dan 10 jaar gaat de Betuwelijn in 2007 eindelijk open. De aanleg van de Noord- en Zuidtak is dan inmiddels voor onbeperkte tijd uitgesteld.

Zonder Noordtak kunnen de goederentreinen alleen via het drukke spoor in de Randstad het noorden van Duitsland bereiken. Om de Randstad te ontlasten moeten de treinen bij voortaan bij Arnhem over IJssellijn naar Oldenzaal gaan rijden.

tafel liggen zijn zij de dupe. In de hoop op een luisterend oor trekken de bewoners vandaag met meer dan 5.000 handtekeningen naar Den Haag. ”Het enige dat wij vragen is dat er met een frisse blik naar de alternatieven, die er wel degelijk zijn, gekeken wordt,” zegt Scheltema, ”Als er niets verandert zijn wij de klos.”

RENS OVING

rens.oving@metronieuws.nl

Argus. Actieve vulkaan onder Antarctica ontdekt


Va n a f

,€ 8.090 1 .5 in cl. €

00

in ru il ,- e x tra

Va n a f

0,€ 11.99 in cl. €

1 .50 0,-

e x tra in

ru il

Tijdelijk standaard op de Aygo Now en de Yaris Now en € 1.500,- extra inruilwaarde! De meest gewilde opties zijn tijdelijk standaard op de Toyota Aygo Now en Yaris Now. En je krijgt ook nog eens € 1.500,- extra inruilwaarde! Bij de Aygo Now en Yaris Now zijn centrale vergrendeling met afstandsbediening, stuurbekrachtiging, radio/CD speler met MP3-aansluiting, elektrische ramen voor en airconditioning allemaal bij de prijs inbegrepen. Bij de Yaris Now komen daar ook nog eens een USB-aansluiting, meegespoten deurgrepen en (elektrisch verstelbare) buitenspiegels bij. Met de extra inruilwaarde is er al een Aygo Now vanaf € 8.090,- en een Yaris Now vanaf € 11.990,-. Let op: per 1 januari 2014 gaat de BPM (belasting) op de Aygo en Yaris omhoog. Profiteer nu nog van de huidige lage prijs en ga snel naar de Toyota dealer! Kijk voor de voorwaarden op www.toyota.nl

Brandstofverbruik (556/2011F/EC, EC/630/2012F) varieert van 4,3 l/100 km (23,3 km/l) t/m 5,2 l/100 km (19,2 km/l), CO2 99-119 gr/km. Prijzen incl. BTW en € 1.500,- extra inruilwaarde, excl. kosten rijklaar maken en recyclingbijdrage. Afgebeeld zijn de Aygo Now 5- deurs met Sportpakket vanaf € 8.930,- en de Yaris Now met 15” Pavona velgen van € 12.951,-. Actieperiode loopt van 01-11-2013 t/m 31-12-2013 (mits geregistreerd voor 01-01-2014). Wijzigingen voorbehouden. Importeur: Louwman & Parqui B.V. Meer info bel gratis 0800 - 0369 of kijk op toyota.nl voor de verkoopvoorwaarden.


www.metronieuws.nl dinsdag 19 november 2013

PERSONAL FINANCE

6

GLAZEN BOL

Column

IRENE VAN DEN BERG

Privacy kost geld. Dat is niets nieuws onder de zon. Als je ergens het woord privé voor zet, gaat de prijs - vaak exponentieel - omhoog. Denk aan een privéstrand of privévliegtuig. Maar ook in de supermarkt betaal je extra voor privacy. Wie bij Albert Heijn zijn aankopen privé wil houden, loopt korting mis. Jammer, want ik ben erg gesteld op mijn privéchocolade en privéwijn. Ik twijfel al weken of ik mijn nieuwe bonuskaart moet activeren. Met een geactiveerde kaart krijg je leuke welkomstcadeaus en - nog belangrijker - persoonlijke aanbiedingen. Wie zich niet online registreert moet het doen met de kortingen die iedere bonuskaarthouder al krijgt. Oftewel, zonder geactiveerde bonuskaart betaal je ook voor de honderdste pindakaaspot nog steeds de volle mep. Terwijl andere pindakaasadepten wel een fijne korting krijgen.Toch

FINANCIEEL JOURNALIST IRENE VAN DEN BERG (35) WOONT EN WERKT IN ROTTERDAM. ZE IS GETROUWD EN HEEFT GEEN KINDEREN. WEKELIJKS SCHRIJFT ZE EEN COLUMN OVER HAAR EIGEN FINANCIËN.

Privéstrand

”Als je ergens het woord privé voor zet, gaat de prijs - vaak exponentieel - omhoog. Denk aan een privéstrand of privévliegtuig.” I re n e va n d e n B e rg

staat activatie me erg tegen. Uit aankoopgedrag in de supermarkt valt veel af te leiden. Niet alleen het klassieke voorbeeld van de zwangere vrouw, te herkennen aan een boodschappenkar mét vitaminesupplementen maar zonder sigaretten en maandverband. Met een beetje fantasie kom je veel verder. Wat te denken van de man die na tassen vol verse pasta’s, wijn en heerlijke salades ineens overschakelt op eenpersoons kant-en-klaar maaltijden en blikken bier? Inderdaad: relatie verbroken.

”Wij delen je persoonsgegevens niet voor commerciële doeleinden met derden”, staat met vetgedrukte letters op de website van Albert Heijn. Maar ik vrees niet alleen voor ‘derden’. Ik wil ook van de grootgrutter geen bonusaanbieding voor luiers als ik een paar weken geen wijn koop. Trouwens, wie maken er eigenlijk nog meer deel uit van dat Albert Heijn imperium? Etos, Gall & Gall en Bol.com vallen ook onder Ahold, het moederbedrijf van Albert Heijn. Stel je eens voor dat Ahold informatie

over aankopen uit deze winkels allemaal met elkaar kon verbinden. Bestel je bij Bol.com het boek ‘Handleiding voor een pittig seksleven’, stuurt Etos je direct een aanbieding toe voor ontharingscrème en deodorant. Zover is het gelukkig nog niet. ”Voor de bonuskaart worden alleen de boodschappen bij Albert Heijn bijgehouden en dus bijvoorbeeld niet van Etos en Bol.com”, verzekert een woordvoerder van de supermarkt me. Maar dat die scheidingsmuur blijft bestaan, kan ze niet beloven. ”Dat is wel heel erg in een glazen bol kijken. Maar als het ooit zover komt, dan zullen we dat helder communiceren.” Dat zal best. Maar als ik eenmaal gewend ben aan goedkope pindakaas, weet ik niet of ik wel zo sterk ben om mijn bonuskaart te deactiveren. Ik kies voor een privéboodschappenkar.

Frustrerende advieskosten Verbod. Sinds 1 januari 2013 geldt een provisieverbod voor intermediairs. Voor advies over complexe financiële producten moet je betalen. Het brengt de financieel adviseur in een spagaat.

Begin oktober valt er een brief op mijn deurmat. Omdat de pensioenleeftijd naar 67 jaar gaat en de bestaande arbeidsongeschiktheidsverzekering tot 65 jaar loopt, wordt de eindleeftijd van de polis met twee jaar verlengd. De premie wordt met 8 procent verhoogd. Als ik de einddatum ongewij-

zigd wil laten, moet ik dat vóór 1 december laten weten. Ik maak een persoonlijke afweging en bedank voor het aanbod. Tot mijn verbazing kan dat niet zomaar. Ik krijg het verzoek om een overzicht te sturen waaruit blijkt dat ik over genoeg financiële middelen beschik om twee jaar te overbruggen. Een merkwaardige vraag als je bedenkt dat mij nooit is gevraagd of ik wel voldoende middelen heb om elk kwartaal de verzekeringspremie van vele honderden euro’s te betalen. Laat staan of ik blij ben met die premieverhoging van acht procent. Eén verontwaardigde e-mail is genoeg om mijn adviseur aan de lijn te krijgen. Zijn verweer luidt dat hij niet anders kan. Hij is gebonden aan de leidraad van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Om aan te tonen dat hij me voldoende heeft gewaarschuwd voor de risico’s die ik loop

door twee jaar onverzekerd door het leven te gaan, moet hij een dossier met mijn financiële gegevens aanleggen. Dat kost tijd en werk. Veel van zijn collega’s sturen daar een rekening voor. Híj niet. Het mag ook niet zomaar:

1. Voor verzekeringsproducten die vóór 1 januari 2013 zijn afgesloten hoef je niet opnieuw te betalen. De financieel adviseur blijft namelijk zijn doorlopende provisie ontvangen, ook na het provisieverbod. 2. Verandert er na verloop van tijd iets aan je lopende financiële product, dan hangt het van de situatie af, of je op dat moment moet betalen voor advies. In het geval van de arbeidsongeschiktheidsverzekering, waarbij de bestaande polis door de verzekeraar

Sparen

”Op mijn 65ste hoop ik genoeg spaargeld op mijn rekening te hebben om die twee jaar te overbruggen.” H an s P ie te r s

wordt aangepast, is het een kwestie van een administratieve handeling. Dat iets moet worden veranderd in de polis is ongevraagd. Dat je daarvoor moet betalen ligt dan ook niet voor de hand. Dat is bijvoorbeeld anders bij het omzetten van je hypotheekvorm. In dat geval moet je altijd betalen voor het advies. 3. Een adviseur bepaalt zelf de hoogte van zijn kosten en de werkzaamheden die daaraan zijn gekoppeld.

Maar ook daarin geldt een grens: de advies- en bemiddelingskosten moeten in verhouding staan tot het werk dat hij voor je verricht. 4. De adviseur is verplicht je bij het eerste gesprek te vertellen welke kosten hij in rekening brengt en welke werkzaamheden hij hiervoor verricht. Dit vermeldt hij in het zogenoemde dienstverleningsdocument. In dit document meldt hij zijn uurtarief en geeft hij een inschatting van het aantal uren dat hij nodig heeft voor het advies en de bemiddeling. Voor het oriënterend gesprek worden in de regel geen kosten in rekening gebracht.

HANS PIETERS

redactie@metronieuws.nl

SPECIALE AANBIEDING

SNEL OVERSTAPPEN DIRECT BESPAREN!

IN SAMENWERKING MET

De adviseur is verplicht je bij het eerste gesprek te vertellen welke kosten hij in rekening brengt en welke werkzaamheden hij hiervoor verricht. /FOTO: COLOURBOX

Zelf doen

Goedkope energie Meer zekerheid Gratis overstapservice

3 jaar prijsvast

GRATIS SAMSUNG

GALAXY TABLET

Direct bestellen: Bel 070 - 7101 160 energietopdeal.nl/metro

energietopdeal

VAN MIKY

Het is ook mogelijk om zonder financieel advies een product af te sluiten. Dit heet ‘execution only’. Ook dan moet je nog steeds een financieel dienstverlener inschakelen. Deze rekent kosten voor het afsluiten van het product, AFM

Een klacht over de rekening? Als je een klacht hebt over een onredelijk hoge rekening voor advies, dan kun je hiermee terecht bij het Meldpunt Financiële Markten van de AFM. Dit kan online (www.afm.nl) of telefonisch op 0800-5400 540.

maar geen advieskosten. Om te bepalen of je in staat bent zelf een financieel product af te sluiten moet je eerst (online) een kennis & ervaringstoets uitvoeren. Deze is goed verstopt op de websites van banken en verzekeraars. Groot

1200 miljard euro De Nederlandse pensioen- en verzekeringssector is met een balanstotaal van 1200 miljard euro in omvang de op twee na grootste van het eurogebied. Alleen Frankrijk en Duitsland zijn qua omvang groter.


RETESNEL 4G MET DE iPHONE 5c

Hi MEDIUM 1 GB EENMALIG €49

37

Hi WINKEL | Hi.NL | 0800-0346 Prijs gebaseerd op een 2-jarig contract. Aansluitkosten eenmalig €29,95, exclusief €6,05 thuiskopieheffing. Check de voorwaarden op hi.nl

50

/ MND


www.metronieuws.nl dinsdag 19 november 2013

MENINGEN

8

OM eist vier jaar cel tegen oud-bestuurder Hooijmaijers. Als een boef een half miljoen steelt, gaat hij langer achter de tralies.

Column

ANNELIES VAN DER VEER

”Laat Teeven en Opstelten ook voor hun partijgenoot zo onredelijk hard en zwartwit zijn en levenslang eisen.”

COLUMNIST

Pa t r i c k va n d e r Vel d

PRECIES, DAAR ZIT WAT IN! Het komt voor mij niet geheel uit de lucht vallen dus voor de lezer wellicht evenmin; zeker drie kennissen hebben me onlangs verteld dat ze er niet meer aan doen en sinds vorige week is het door onderzoek bevestigd: Nederlanders eten minder brood. Hoe het precies zit, gaat het Voorlichtingsbureau Brood snel voor ons uitzoeken. Nu al vermoedt men dat Nederlanders in verwarring zijn geraakt doordat populaire dieetboeken brood afzweren. Brood, daar zit wat in maar volgens sommigen veel te veel. Te veel koolhydraten, glucose, kortom dikmakend. Brood, boterhammen, bammetjes! Hoe lang staan die niet op het dagelijkse Nederlandse menu? Als je het mij vraagt sinds mensenheugenis en ik dacht niet dat we bekend staan om onze bourgondische gezellig dikke buiken. Is het bovendien niet zo dat brood, de volkoren variant dan, nog steeds een vakje van de beroemde Schijf Van Vijf vult omdat het gezond en vol voedzame Keuze bestanddelen zit? Maar als je dan geen brood meer eet wat verorber je dán in godsnaam tijdens de lunch?! Ik heb ”Tenzij je een stofwisselingshet de geheelonthouders gevraagd. ziekte hebt, is dik zijn een Dat je brood bij het ontbijt overslaat, keuze, je laat het lopen of je oké, een flinke kom yoghurt met muesli werkt ook, mits je niet al te doet er wat aan.” vroeg ontbijt en niet al te laat luncht, Ann e li e s van d e r Veer maar een broodloze lunch dat gaat te ver. Zie het dan maar tot de avondmaaltijd te redden zonder te zwichten voor vezelloze calorieknallers, een stuk minder gezond dan brood. De drie wilden er niet veel over kwijt maar het toverwoord was steeds: salades. Zij zijn voor de lunch salades gaan eten. Of ze die zelf bereiden dan wel inkopen, weet ik niet maar behalve dat het me in het eerste geval veel werk lijkt (op je werk?) en in het tweede geval zo smakeloos, lukt het me niet zelfs de meest uitgebreide maaltijdsalades serieus te nemen, tenzij er natuurlijk brood bij wordt geserveerd, lekker brood! Ik begrijp het wel en ik zie het aan die drie kennissen, twee van hen zijn veel te dik (bij de derde zit het meer in d’r hoofd dan aan d’r lijf) en daar moet iets aan gebeuren wil de gezondheid alsmede het zelfbeeld er niet onder lijden. Iedereen wil zich lekker voelen en er lekker uitzien, nietwaar? Ook bij mij mogen er enkele pondjes vanaf, maak daar inmiddels kilo’s van. Dat ben ik aan mezelf verplicht. Ik zeg je, we zijn met z’n allen te dik en reageren in paniek! Door blindheid bevangen, zien we niet wat we in plaats van die lekkere, gezonde broodnodige boterhammen allemaal voor dikmakends naar binnen jagen. Over verwarring gesproken.

Kans maken op honderd euro? Upload jouw column van exact vierhonderd woorden en een foto op onze website metrocolumn.nl. Columns voor volgende week maandag moeten uiterlijk donderdag 16.00 uur binnen zijn. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

Horoscoop

Ram | 21/3 - 19/4

Vandaag wil je geld uitgeven. Daar is niks op tegen. Koop niet alleen wat voor anderen, jij mag ook rustig jezelf eens lekker verwennen.

Stier | 20/4 - 20/5

Als je afscheid wilt nemen van een paar van je gewoontes, zorg dan dat daar iets anders voor in de plaats komt. Volhouden gaat beter als jij je op iets nieuws kunt concentreren.

Tweelingen | 21/5 - 20/6

Het lijkt een wonder, want diplomatiek zijn is niet je sterkste kant. Maar vandaag vind jij op tijd de juiste woorden om je partner gerust te stellen.

Kreeft | 21/6 - 22/7

Jij bent betrokken bij iets waar twee werelden op elkaar lijken te botsen. Moet je proberen die twee te verenigen? Misschien is het beter deze twee werelden naast elkaar te respecteren.

Leeuw | 23/7 - 22/8

Je doet erg je best maar alles lijkt mis te lopen. Als iemand je daarmee ook nog treitert, dreig je in een diep dal terecht te komen. Laat de moed niet zakken, laat zien dat je een doorbijter bent.

Maagd | 23/8 - 22/9

Het gevoel van beperking en vastzitten kun je achter je laten. Je zult de moed vinden om je van je knellende verbintenissen te ontdoen. Nu of straks wat maakt het uit, je doet het uiteindelijk toch.

Weegschaal | 23/9 - 22/10

Jij hebt veel te veel verantwoordelijkheid op je schouders geladen. Ieder mens is verantwoordelijk voor zichzelf. Laat dat deel dus maar vast aan de ander over.

Schorpioen | 23/10 - 21/11

Stefan Visser schets wel een heel eenzijdig beeld van de NS ten opzichte van de auto. Natuurlijk zijn er wel eens problemen op het spoor maar ook op de weg gaat het vaak mis met files en vertragingen door ongevallen. Recentelijk was er nog het verkeesinfarct rondom Rotterdam. De trein heeft ook echt zo zijn voordelen. Ik heb bijvoorbeeld in de winter nog nooit de ramen hoeven krabben omdat ze bevroren waren. De trein is echt zo slecht nog niet. S O PH I E DE H O O N

Ramen van de auto krabben, deze dame doet het nog met een glimlach. / ANP Calvinisme

Aanpassen Sinterklaas is dictatuur minderheid Ik had me voorgenomen er niets meer over te zeggen, maar de brief van Joost van Ginkel van gisteren trekt me over de streep. Want de vergelijking van Nederland met het Duitsland van Hitler gaat me te ver. En dat die paar joden zich neer hadden moeten leggen bij antisemitische maatregelen. Het Nederlandse Sinterklaasfeest is geen maatregel maar een van de leukste tradities van Nederland. Als je die aanpast door gekleurde pieten of ander haar laat je je ongelofelijk koeioneren. Dat is geen democratie, maar dictatuur van de minderheid. En dat we die op meerdere plekken accepteren, komt dat misschien door onze calvinistische aard (’wij hebben schuld’)? Ik ben blij dat ik niet calvinistisch ben opgevoed. H . VA N R O O T S E LA A R Boter

PvdA en VVD zijn net zo autoritair als PVV Wilders wordt verweten dat hij de PVV autoritair leidt en er geen ruimte is voor een afwijkende mening. Bij de PvdA en VVD heeft men boter op het hoofd en niet Snippers

Boogschutter | 22/11 - 21/12

Steenbok | 22/12 - 19/1

Waterman | 20/1 - 19/2

Vissen | 20/2 - 20/3

Vooral de zakelijke contacten kunnen wat problemen veroorzaken, in je liefdesleven lijkt het echter niet op te kunnen. Jouw liefdesleven bruist als nooit tevoren. Zorg dat dat contact zo blijft.

Jennifer Del a no

Van treinen hoef geen ramen te krabben

Blijf niet rondlopen met al die twijfels en nare gevoelens. Maak ze bespreekbaar en accepteer het antwoord van je partner ook al gaat dat misschien tegen jouw eigen gevoelens en vooroordelen in.

Je dreigt het doel dat jij je gesteld had niet te halen. Slechts met enkele slimme zetten bereik je jouw doel. Denk er goed over na en plan je stappen. Vooral in de liefde is tegenwerking te verwachten.

R i s h i e O e d it

”Nee, ik wil vooral een nederig excuus zien en heel veel geld terug!”

Brief van dag

Wees voorzichtig, je bent wat rusteloos en daardoor gevoelig voor ongelukjes. Doe geen dingen met verhoogd risico en concentreer je op de dingen die je doet. Nadenken doe jij het best in een stoel.

Beroepsmatig bevind jij je in een perfecte uitgangspositie om een volgende stap te maken. Daarbij komen dan nog eens je goede sociale vaardigheden; ideaal voor een carrièremove.

”Zo vreemd is dat niet hoor. Dat heet gewoon klasse justitie.”

Heinz de kat

een beetje ook. Je kunt duidelijk aan (voorheen kritisch) PvdA-lid Terphuis zien dat Samsom hem een rad voor de ogen heeft gedraaid inzake kwesties als korten op ontwikkelingssamenwerking en de aanschaf van de JSF. Bij de VVD, die vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel zou moeten dragen, is het nóg erger. Eurofiel en dictator pur sang Neelie Kroes heeft hoogstpersoonlijk Verheijen en Bolkestein verboden een eigen (EU-kritische) mening te ventileren. J AN VAN DER DON K Seizoensperikelen

Fantaseren als gevolg van pietendiscussie

Doodmoe word je van zwartepietdiscussies, maar geeft ook hilarische fantasieën; dat de partij 50Plus inmiddels wakker geschud zou moeten zijn over het bestaan van Sinterklaas zèlf als belediging van de ouderen. Of de Partij voor de Dieren bij uitbeelding van allerlei dieren tijdens carnaval. Hopen dat het niet zover komt in de Tweede Kamer dat er een regering met krappe meerderheid over struikelt. Je zou anders denken over afschaffen van alle volksfeesten in Nederland en een hoge boete bij betrappen van plaatselijke ontduiking. Het zou een volks-

opstand met lange formatie tot gevolg kunnen worden bij het vormen van een nieuwe regering. ROB L AMMERS

Ego

Probeer vandaag eens naar elkaar te luisteren Wat is dat toch met die nazi’s? Als wij Nederlanders onze argumenten kracht bij willen zetten worden de nazi’s weer uit de kast getrokken. Zwartepietenliefhebbers: nazi’s. NS: nazi’s. Hoe zou het zijn als we eerst eens naar de ander zouden luisteren in plaats van direct onze eigen mening er overheen te schreeuwen? A: ”Welles!” B:”Nietes!” Wordt dan: A: ”Welles!” B: ”O... dus jij vindt Welles?” (op zachte geïnteresseerde toon). Nu is er contact. B luistert naar A en A en voelt zich gehoord. Probeer het vandaag eens uit; zet je ego aan de kant en reageer eens met ”O... dus jij vindt dat...” MARK REL OETS

Ook in Metro? Stuur je brief van maximaal honderd woorden per e-mail naar brieven@metronieuws.nl. Geef je volledige naam en adres op. De redactie behoudt zich het recht voor brieven in te korten.


KIDS METRO

9

MARLOES VAN DOORN

Comedy Kids. ”Mijn familie ziet me niet als normaal mens” De drie finalisten van het tv-programma Comedy Kids zijn voor de finale op 23 november afgereisd naar Oeganda, waar ze voor STOP AIDS NOW! lokale projecten bezochten. Zij hebben ouders en kinderen ontmoet die te maken hebben met hiv/aids. De acht leerlingen van de H.J. Piekschool lazen de indrukwekkende verhalen en kozen na een stemming voor het verhaal, waardoor ze het meest geraakt werden.De 32-jarige Yudayah ligt in het ziekenhuis, omdat ze erg ziek is. Ze heeft aids. Yudayah heeft geen inkomsten, omdat ze te ziek is om te werken. Er is weinig eten. Op een lege maag zijn de medicijnen niet goed te verdragen. Yudayahs familie discrimineert haar omdat ze hiv-positief is. Ze woont in een aparte hut. De familie helpt haar wel eens met het regelen van eten voor haar en haar kinderen, maar de kinderen van haar familieleden mogen niet bij Yudayah in huis komen. ”Ze zien me niet als een normaal mens.” De drie kinderen van Yudayah zijn niet getest. Ze is te bang voor de uitslag. ”Ik ben er heel bang voor, omdat ik niet weet wat er zal gebeuren. Wat als ze hiv-positief zijn? Dat is mijn grootste angst. Ik heb zelf al zo’n moeite om de behandeling vol te houden. Hoe moet ik dat voor mijn kinderen regelen? De afstand tot de kliniek is ver. Het is lastig om daar te komen met drie kleintjes.”

Bang

”Ik ben er heel bang voor, omdat ik niet weet wat er zal gebeuren. Wat als ze hiv-positief zijn? Dat is mijn grootste angst.” Yud a ya h moeder van drie kinderen

Christoph is 11 jaar en de oudste zoon van Yudayah. Hij helpt haar zo goed als hij kan, omdat Yudayah niet meer goed voor haarzelf kan zorgen. “Het maakt me verdrietig om mijn moeder zo te zien. Ik maak me zorgen, want ze is heel ziek. Ik wil dat mijn moeder gezond kan opgroeien. Als ik later groot ben, wil ik voor haar een huis bouwen. Dat is mijn wens.” Inmiddels zijn Yudayah en haar gezin dankzij STOP AIDS NOW! opgenomen in een netwerk van mensen met hiv. Ze worden geholpen met voorlichting, steun om hun medicijnen trouw te blijven nemen en ze leren hoe ze kunnen omgaan met vooroordelen. Christoph en zijn twee zusjes zijn nu getest. Gelukkig hebben ze geen hiv en kunnen ze een gezonde toekomst tegemoet. METRO Kijk zaterdagavond 18:55uur naar Comedy Kids op RTL 4. Meer informatie op www.stopaidsnow.nl/comedykids

WILLEM VOOGD Gewapend met scherpe vragen, een kladblok en pen schoven vier groep-achters aan tafel bij acteur Willem Voogd, oftewel: Mees Kees in de gelijknamige familiefilm.

MEES KEES DEEL TWEE Juliëtte: Een tweede Mees Keesfilm komt bijna uit, is het moeilijker of makkelijker om in een tweede deel te spelen? Aan de ene kant is het makkelijker, omdat ik de crew en de regisseur al ken. Ik weet waar ik mee bezig ben en wat de bedoeling is, maar het lastige is om een tweede deel net zo leuk en interessant te maken als het eerste. Daphne: Hoe is het om met heel veel kinderen een film te maken? Dat is leuk en gezellig, maar soms ook wel te gezellig. Tijdens de opnames van Mees Kees werd er op de set veel gekeet en gestoeid. Bij opnames voor films waar vooral volwassenen in spelen gaat het er vaak wat serieuzer aan toe. Met kinderen op de set gaat het allemaal wat langzamer. Ivo: Hoelang ben je dan bezig geweest voor de tweede film? 27 draaidagen stond ik op de set, verspreid over twee maanden. En ik heb nog een stuk of zes repititiedagen gehad. Ivo: Is dat lang? Voor een familiefilm is dat best lang ja. Nikee: Word je blij van acteren? Ik vind het leuk om te doen, maar soms word ik ook verdrietig. In Mees Kees op kamp zit bijvoorbeeld een heel droevige scene. Daar leefde ik me zo erg in dat ik moest huilen. Juliëtte: Wat gebeurde er dan in die scene? Samen met Tobias staan we bij het graf van zijn vader. Ik stelde me voor hoe het zou zijn als ik bij het graf van mijn vader zou staan. Ik ging er zo ver in dat ik echt het gevoel had dat ik bij mijn vaders graf stond. Daar werd ik

Volwassen

”Ik slaap nog met een knuffel, een aap en hij heet Aap. Die heb ik sinds mijn geboorte.” W i llem Voo g d

heel droevig van. Nikee: Wat doe je eigenlijk naast acteren? Ik voetbal en ga veel naar films en ik ben bezig met een fotografieproject samen met een vriend. Voor dat project heb ik jongens van rond de 20 jaar die nog met een knuffel slapen gefotografeerd. Juliëtte: Hoe kom je daar nou bij? Ik woon samen met drie vrienden en twee van ons slapen met een knuffel en twee niet. Zo kwamen we op een gesprek over waarom wel en niet met een knuffel slapen. Juliëtte: Slaap jij nog met een knuffel? Ja, een aap en hij heet Aap. Die heb ik sinds mijn geboorte. Nikee: Word je herkend op straat als Mees Kees? Ja, maar het ligt er aan hoe lang mijn baard is. Als ik me geschoren heb, word ik vaker herkend. Vaak is het alleen wat gegiechel achter me en soms komen kinderen naar me toe. Bijvoorbeeld gisteren was ik mijn fiets op slot aan het zetten en vroegen twee meisjes aan me: ’Bent u Mees Kees?’ Toen ik ’ja’ zei, keken ze elkaar aan, zeiden ze ’dank u wel’ en renden ze weer weg. Ivo: Wanneer komt film 3 over Mees Kees?

Nou er zijn nog genoeg boekjes die verfilmd kunnen worden, maar we moeten eerst even afwachten hoe kinderen deel twee vinden. Als er genoeg naar de bioscoop gaan wil ik wel een derde deel maken. Nikee: Heb je alle boeken over Mees Kees gelezen? Ik kende de boeken eigenlijk niet voor mijn auditie. Ik heb ze daarna wel allemaal gekocht, maar niet gelezen. De film is soms net iets anders dan het verhaal in het boek en ik wil voorkomen dat ik in de war raak. Juliëtte: Kwam je vaak te laat op de set? Nou, acteurs staan bekend dat ze wel eens lui of verstrooid kunnen zijn. Wij werden daarom elke ochtend rond zeven uur opgehaald met een auto die ons naar de set bracht. Daar ging ik dan ontbijten en kreeg ik make-up op. Juliëtte: Make-up? Jeukt dat? En kreeg je lippenstift op? Mascara? Jongens krijgen niet zoveel make-up op. Eigenlijk ging ik tien minuten zitten, deden ze even wat gel in mijn haar, een beetje poeder op mijn gezicht en dan was ik klaar. Dus geen lippenstift of mascara. Juliëtte: Ivo, jij wilde toch nog wat vragen.. je weet wel.. Ivo: Ohja, mogen we naar de première van Mees Kees op kamp? Van mij wel, maar ik heb helaas geen weggeefkaartjes. Mees Kees op kamp is vanaf 11 december te zien in de bioscoop.

BIANCA BRASSER

bianca.brasser@metronieuws.nl

Eenmalig 2,50 €/item

Elke dag sterven 18.000 kinderen door oorzaken die eenvoudig zijn te voorkomen. Jörgen gaat voor nul. En jij? Word een hero for zero en ga ook voor nul. Sms UNICEF naar 4333.


www.metronieuws.nl dinsdag 19 november 2013

KIDS METRO

10

Wat merken we in Wage De Crisis. De kinderen van groep 8 van de H.J. Piekschool mochten zelf een thema bedenken waarover ze wilden schrijven. Ze kozen “De Crisis”. Wat merkt een 11- of 12-jarige uit Wageningen ervan?

Emma Kersten (11) Thuis merk ik niet veel van de crisis. Maar veel mensen hebben er wel last van. Het is dan handig om alleen dingen te kopen die je nodig hebt, zoals eten en kleren. Niet dure fietsen kopen van 7000 euro dat is niet zo handig. Of dure kleren van 100 euro, maar een fiets van 200 euro en kleren van 7,50 euro. Dan heb je meer geld voor spullen die je echt nodig hebt. Het is wel leuk om speelgoed te kopen, maar niet te veel

Heert Metselaar (11) Ik merk zelf niet zo veel van de crisis, maar misschien merken mijn ouders het wel, want ik mag van sommige dingen (zoals crackers) minder. Die zijn duurder dan brood en mijn vader heeft ook nog zuinigere lampen gekocht. Ook heb ik gehoord dat collega’s bij mijn ouders zijn ontslagen. Op tv is veel van de crisis te zien. Banken gaan failliet, mensen worden ontslagen en ouderen moeten langer werken.

Hein van der Veen, 11 jaar Ik vind dat de crisis moet stoppen! Het is vervelend voor veel mensen. En mensen raken hun baan kwijt. Je verdient minder, omdat de bedrijven minder geld hebben om het goede salaris te geven aan het personeel van het bedrijf. En dan gaan ze failliet. Ik zelf merk dit niet. Dat komt omdat ik er ook niet oplet. Maar een oom van mij heeft zijn baan verloren door de crisis. Dat vind ik heel jammer.

Ivo Braam (11) Eigenlijk merk ik zelf niet zo veel van de crisis. Je hoort wel vaak op het nieuws dat er veel mensen worden ontslagen. Het lijkt me wel heel irritant, als je klaar bent met school en je kan nog steeds geen werk vinden. Daarom hoop ik dat het allemaal beter is, als ik eenmaal klaar ben met school. Dat je dan gemakkelijk aan goed werk komt.

Anouk J. (11) Ik ben Anouk en ik merk eigenlijk niks van de Crisis. Maar ik weet wel wat ideeën voor mensen die er last van hebben: • Minder (proberen) uitgeven • Minder dure dingen kopen bijv. een auto van 7000 euro kopen i.p.v 200.000 euro. • Geen onnodige dingen kopen. • Neem een vakantiebaantje (krijg je nog wat extra geld) • Niet te dure kleren kopen. En gewoon natuurlijk uitkijken in de winkels hoe duur het is voordat je iets uitgeeft!

Fleur Bastiaansen (11) Ik merk zelf eigenlijk haast niets van de crisis. Maar de spullen in de winkels zijn wel wat duurder. Het enige waar ik last van heb is dat mijn vader veel meer moet gaan werken, want zijn bedrijf is overgenomen door Amerika. Door het tijdsverschil werkt mijn vader tot laat in de nacht door. Ook moet hij vaak naar Amerika toe en als hij dat niet doet, heeft hij best veel kans dat hij ontslagen wordt, want in Amerika wordt ook de helft ontslagen.

Juliëtte ter Horst (11) Zelf heb ik niet zo’n last van de Crisis. Alleen dat alles duurder wordt, vind ik vervelend. Je kan als je in de Crisis zit besparen door goedkoper eten te kopen, bijvoorbeeld geen vlees meer. Je kan goedkopere kleren kopen en dingen die je niet nodig hebt, ook niet kopen. Of minder vaak naar het zwembad of de bioscoop. Ik vind die veranderingen niet erg, als dat bij mij zou gebeuren, behalve dan dat zwembad en de bioscoop.

Kelly van Buiten (11) Hoi, ik merk best veel van de crisis. Alles wordt duurder en ik moet van mijn ouders oppassen met geld uitgeven. We kopen nu altijd in de uitverkoop. Ik koop meestal alleen dingen die ik nodig heb. Want anders zijn we straks blut. Mijn opa en oma gaan meestal in de lente, zomer en herfst naar Portugal. Daar is de crisis volgens mijn opa en oma veel erger dan in Nederland. Dus ik ben nog best blij dat ik in Nederland woon. Doei.

Groep 8 van de H.J. Piekschool in Wageningen. /MARLOES VAN DOORN

Ramon van den Hoven (11) Ik merk niet veel van de crisis. Ik zie wel dat veel mensen ontslagen worden. Het enige dat we aan de crisis kunnen doen, is bezuinigen maar ik weet niet hoe…. Misschien op dingen die we eigenlijk niet nodig hebben en op uitgaven buitenland en zo. Volgens mij worden winkels ook goedkoper om klanten te trekken. Gelukkig hoef ik niets financieels te doen op de bank, want dat doen mijn ouders.

Thom Reijnders (11) Bedrijven krijgen minder geld dus moeten ze personeel gaan ontslaan. Dan moeten ze wel meer werken dat is weer een nadeel. De crisis is gewoon vervelend voor iedereen. Ik vind het ook heel vervelend. We mogen minder nieuwe kleren en mijn vader en moeder willen nog een paar nieuwe dingen zoals een televisie en een drumstel, maar daar wachten we mee tot na de crisis. Hopelijk duurt dat niet meer zo lang.

Nikee Ausma (11) Ik vind de crisis stom. Je moet heel veel bezuinigen en de prijzen worden steeds duurder. Je kunt niet zo heel goed meer werk vinden. En er gaan steeds meer winkels weg of failliet. En het is niet echt heel erg in Nederland, vergeleken met andere landen. Veel meer kinderen gaan ook minder sporten en dan worden ze ook veel dikker. Want de mensen hebben minder geld en dan kunnen kinderen niet echt meer sporten.

Annoeshka van Laar (12) Ik vind dat de crisis te lang duurt. Het moet stoppen. Er worden te veel mensen werkloos dat mag niet. Alles wordt duurder en dan kunnen de mensen het niet meer betalen. De ouderen krijgen minder salaris, daardoor kunnen ze niet veel betalen. Zoals sport voor de kinderen, school, hun huis en ook de rekeningen die ze moeten Betalen. Ik vind de crisis niet leuk het moet nu stoppen

Joëlle van Dalum (11) Ik vind dat het gewoon geen crisis moet zijn. De ministers moeten maar op het geld letten. Dat ze niet te veel uit geven. Ik merk er niet veel van, maar ik merk wel dat ik iets minder nieuwe spullen mag kopen.


KIDS METRO

eningen van de crisis?

11

Rachel Wilson (12) Soms merk ik iets van de crisis, maar niet veel. Maar mijn moeder zegt het wel vaak. Ik vind het heel irritant als ik het merk. Ik kan er helaas niks aan doen. Heel veel mensen zijn daarom ook werkeloos. Voor heel veel mensen is het heel lastig om er mee om te gaan en soms is het gewoon nodig om elkaar te helpen .

Bregje Wilpshaar (11) Eigenlijk merk ik helemaal niet zo veel van de crisis, want ik krijg nog gewoon eten wat we eigenlijk altijd eten. En in mijn buurt verandert er eigenlijk ook niet zo veel. En eigenlijk vind ik de crisis maar saai. Waarom kan de regering niet gewoon bezuinigen op dingen die mensen gemiddeld niet zo veel doen. En dat de rijkere mensen wat meer geld geven aan de minder rijke mensen, zodat iedereen evenveel geld heeft.

Wout van Bruggen (11) Ik zit op hockey. Maar sommige kinderen die op hockey willen of zaten kunnen niet meer op hockey. Dat komt door de crisis. Dat gebeurt ook bij andere sporten. En ook vind ik dat ieder kind recht heeft op sport. Maar gelukkig wonen wij in Nederland, want Nederland is een van de rijkste landen van Europa. Maar het is nog beter als iedereen in Nederland kan sporten.

Julius de Groot (12) Crisis. Ik heb er het meeste last van gehad toen we ons huis wilden verkopen. Niemand heeft het huis gekocht en daarom hebben we het opgegeven. Verder heb ik ook gemerkt dat de spullen in bijna elke winkel wel duurder worden. Ik zie verder ook bijna geen huizen meer te koop staan en ik merk dat wij zelf ook minder spullen kopen. Verder heb ik er eigenlijk niet zo veel last van want ik koop zelf bijna nooit spullen.

Joost van der Tweel (11) Ik merk zelf een klein beetje van de crisis. Veel dingen worden bijvoorbeeld veel duurder. Wat ze er aan kunnen doen is bijvoorbeeld dat de regering minder geld uitgeeft. Maar voor de rest merk ik er heel weinig van, want ik ga niet zo vaak iets kopen. En door de crisis zijn superveel mensen werkloos.

Marijn Moerland (11)

Coen Kusters (11) Iedereen merkt er wel wat van, er is een crisis in Nederland. Het is hier niet zo erg als je het vergelijkt met Griekenland en Spanje, maar toch worden veel mensen ontslagen. Gaan bedrijven failliet, worden veel dingen duurder en wordt er minder in kleur gekopieerd. Ikzelf merk er niet veel van, maar op tv zie ik toch wel dat er veel mensen last van de crisis hebben, en kinderen natuurlijk ook.

Daphne Weidmann (11) Ik merk best wel veel van de crisis, omdat je niet te veel mag uitgeven. Dat vind ik zelf wel jammer dat je moet oppassen met wat je koopt. Ook zie je het vaak op tv of op het op internet. Veel mensen zijn werkeloos, dat zie je dus ook vaak op tv.

Viva Schut (11) Ik zit zelf op theater, op ’t Venster in Wageningen. Het gebouw gaat misschien sluiten door de crisis, de gemeente wil er geen geld meer voor geven. Veel kinderen zitten op ’t Venster. Ook bij mij op volleybal wordt er minder geld gegeven. Mijn vader moet nu soms bij de kantine werken. Ik vind het echt stom. De regering gaat steeds meer bezuinigen. Er zijn ook heel veel werklozen.

Louis Spaan (11) Veel mensen merken wel wat van de crisis. In Nederland merk je er niet zo veel van in vergelijking met Spanje en Griekenland. Er zijn heel veel mensen ontslagen en bedrijven gaan failliet. Je ziet het vaak op de televisie. Zelf merk ik er niet zo veel van, maar ik krijg wel minder zakgeld. In de supermarkt zijn sommigen producten duurder geworden, maar sommige dingen zijn goedkoper om zo veel mogelijk te verkopen.

Jetske Angenent (10) Jammer genoeg is er crisis in het land. Volgens mij hebben we er allemaal wel last van. De één wat meer dan de ander. Maar eigenlijk interesseert mij de crisis niet heel veel. Tuurlijk merk ik wel dat je niet alles gelijk kunt kopen wat je wil en er eerst goed over na moet denken, want je kunt het geld maar een keer uit geven.

Ik vind de crisis niet leuk. Want veel dingen worden duurder. En veel mensen worden ontslagen. En die vinden dan heel moeilijk weer een baan. Maar ik heb er niet veel last van. Maar misschien mijn ouders wel. En onze vrienden. Ik hoop echt niet dat mijn ouders ontslagen worden. Maar ik denk het niet. Want dan zou het erg moeilijk zijn, want wij wonen met 5 mensen.

Siene Verbeek (11) Ik merk wel dat alles in de winkels duurder wordt. Ik krijg 2 euro per week. Daarvan moet ik cadeau ‘s kopen. Ik ga soms wel naar de stad met vriendinnen. Ik besteed mijn geld aan leuke dingen. Maar ik sta bij alles stil. Ik vraag mezelf dan: Heb ik dit wel nodig? Zo leer ik met geld omgaan.

Elisa van Dam (11) Ik vind dat wij wel wat geld kunnen afstaan. Want wij hebben het goed, en in andere werelddelen zoals Afrika hebben ze het helemaal niet goed. We kunnen met zijn allen beter toch een beetje slecht hebben dan de helft heel goed en de helft heel slecht. Wij kunnen best wat afstaan, dus denk niet alleen aan je zelf. We kunnen ook dingen duurder maken zoals het nu al is, maar daardoor kunnen wij minder kopen dus dat is ook niet goed.

Rutger Hegeman (11) Ik vind de crisis stom, omdat alles duurder wordt en verder merk ik niks van de crisis en het interesseert me niet zo veel. Sport en muziek (mixen) interesseert me veel meer maar ik hoop wel dat de crisis een keer over gaat (gaat het ook wel een keer hoop ik). Niet alleen in Nederland maar ook in Griekenland enz.

Sjoerd de Vries (11) Ik weet niks want ik merk eigenlijk niks van de crisis en ik weet er niet veel van.


www.metronieuws.nl dinsdag 19 november 2013

NIEUWS

12 / JOHN VAN IPEREN

Meningen

Wat vind jij van de CD van Marco Borsato?

”Ik vond Marco’s liedjes allemaal supergaaf! De snelle nummers zijn wel het allerleukste, daar kun je tenminste lekker op dansen. Vooral het rapnummer dat hij samen met Gers Pardoel zingt was stoer. Hij deed ooit eerder zoiets met Ali B., dat liedje vond ik ook heel erg tof.”

”Het liedje dat Marco samen met zijn dochter Jade zingt vind ik echt heel mooi. Zij is ongeveer net zo oud als wij zijn en kan echt ontzettend goed zingen! Misschien kan ze meedoen aan The Voice Kids, dan wordt ze vast net zo beroemd als haar vader.”

Joë ll e

Wout

”Mamma was best wel jaloers op ons. Zij wilde ook heel graag mee naar de albumpresentatie van Marco. Er waren wel meer vaders en moeders die ons wilde helpen bij het interview. Juf zei dat ze nog nooit zoveel aanbiedingen had gehad van ouders die ons naar Amsterdam wilden brengen.”

”Ik heb tijdens de presentatie stiekem heel veel foto’s gemaakt. Van Marco, maar ook van de kandidaten van The Voice, die zaten vlakbij ons in het publiek! Ik zag ze direct, want dat programma kijk ik iedere week. De foto’s zijn heel goed gelukt. Die hang ik op in mijn kamer.”

A n n o e sk a

Vi va

Foto: Lola Mooij

MARCO BORSATO Swingend en glunderend zaten en Annoeska, Joëlle, Wout en Viva op de eerste rij bij de albumpresentatie van Marco Borsato. De nieuwe plaat ligt vrijdag in de winkel. De vier interviewden de beroemde zanger exclusief.

KANSEN VOOR KINDEREN Wout: Vind je het eng om voor zoveel mensen te zingen? Vroeger wel, nu ben ik daar aan gewend geraakt. Maar het blijft spannend om mijn nieuwe nummers voor het eerst te laten horen, zoals vandaag. Ik hoop dat mensen mijn nieuwe muziek mooi vinden. Vonden jullie het leuk? In koor: Jaaaaaaa!

Mariam is 10. Ze heeft hiv. Geef haar een toekomst. Zorg voor behandeling. SMS <mariam> naar 4333. 5 2 per bericht.

Eénmalig € 2/bericht

Plus kosten voor het gebruik van uw mobiele telefoon. Nog geen 18? Vraag toestemming aan je ouders. Meer info: stopaidsnow.nl

Joëlle: Wat is het mooiste liedje op je nieuwe cd? Verlies raakt me het allermeeste. Dat komt omdat het gaat over een gezamenlijke vriend van mij en mijn tekstschrijver John Ewbank. De zoon van die vriend was ziek en is maar 15 jaar oud geworden. Dat is zo verdrietig. Verlies hebben we voor hem gemaakt. Ik moet er vaak van huilen. Viva: Wij kijken allemaal naar The Voice. Wat is leuker, zingen of coach zijn? Zingen blijft voor mij het allerleukste, maar het is ook geweldig om coach te zijn. Zal ik eens een geheim vertellen? The Voice Kids is het aller- aller- gaafste. Volwassenen help ik ook graag, maar met kinderen werken is stiekem veel leuker! Joëlle: Hoe ben je zo bekend geworden? Toen ik nog jong was bestond The Voice nog niet. In die tijd hadden we de Soundmixshow, dat leek er een beetje op. Iedere deelnemer moest een bekende artiest zo goed mogelijk nadoen. Heel, heel, heel lang geleden - in 1990 - heb ik die talentenjacht gewonnen.

Voice-coach

”Zingen blijft voor mij het allerleukste, maar het is ook geweldig om coach te zijn.” M arco B o r s a to geniet ook van The Voice of Holland

Wout: Je bent ambassadeur van Warchild, wat vind jij het belangrijkste kinderrecht? Dat kinderen de kans krijgen om op te groeien tot evenwichtige volwassenen. Ze hebben recht op liefde en aandacht, maar ook op onderwijs, dat geeft ze een kans om zichzelf te ontwikkelen. Dat lijkt misschien heel logisch voor ons, maar in heel veel landen is dat niet vanzelfsprekend. In Waarom? Waarom gingen de kids naar Marco Borsato in de Ziggo Dome? ●

Vier enthousiaste leerlingen van de H.J. Piekschool uit Wageningen mochten gistermiddag naar de pophal van Amsterdam. Na afloop van de presentatie van Marco Borsato’s nieuwe album Duizend Spiegels mochten zij een half uur lang zelfbedachte vragen afvuren op de Warchild-ambassadeur. Natuurlijk vroegen zij over de rechten van een kind. En over het nieuwe album en… het kapsel van zijn vrouw Leontine.

gebieden waar oorlog is worden kinderen vaak ingezet als kindsoldaten. Dat woord zou niet eens mogen bestaan. Annoeska: Wat is je grootste blunder ooit? Ik maak best veel blunders, maar ik stond het meest voor gek toen ik een dagje naar de sauna ging. Ik wilde naar een andere ruimte gaan, maar trok per ongeluk de verkeerde deur open. Stond ik ineens met mijn blote kont op het parkeerterrein. Giechelend houdt Viva een kleurrijke haarborstel onder Marco’s mond als microfoon. “Wat vind je van het kapsel van je vrouw Leontine?”, grinnikt ze. Wat een grappige vraag, zeker met die borstel erbij! Leontine gaat altijd mee met de laatste modetrends. Daarom heeft ze bijna iedere maand weer een ander kapsel. De krulletjes die ze nu heeft vind ik heel erg spannend staan. Mijn eigen coupe verander ik niet zo vaak, maar het ziet er wel heel anders uit als ik wakker word. Volledig ontploft, net alsof ik het met een rotje gekamd heb. Annoeska: Wil je voor iedereen uit onze klas een handtekening zetten? Glimlacht: Hoe groot is jullie klas? Annoeska: 28 kinderen. En mijn moeder wil er ook graag één!

TAMARA EVERS

nieuwsredactie@metronieuws.nl


NIEUWS

Parijs. Man schiet op redactie van krant en bij bank, ware klopjacht zonder goede afloop Een massale klopjacht was gisteren overdag in Parijs gaande, nadat een onbekende man schoten hadgelost bij een krant, een bank en een automobilist heeft gegijzeld. Gisteravond was de man nog niet gevonden. Het publiek werd opgeroepen binnen te blijven en de politie vreesde geruime tijd dat de schutter een aanslag op de Eiffeltoren wilde plegen. Inmiddels bestaat het idee dat hij via de metro is gevlucht. De schutter opende het vuur in het kantoor van de links georiënteerde krant Libération, waardoor een fotograaf levensgevaarlijk gewond raakte. Daarna sloeg hij op de vlucht. Anderhalf uur later loste hij schoten voor het gebouw van de Franse bank Société Générale, maar hij raakte niemand. Kort daarop werd een automobilist gegijzeld door waarschijnlijk dezelfde man, die de bestuurder dwong hem af te zetten op de Champs-Elysées, vlakbij een metrostation. Volgens de politie zijn de aanslagen door dezelfde man gepleegd. De omschrijving van de man bij de schietincidenten is gelijkluidend en ook komen

Volkswijk komt op de been voor koningspaar Bezoek. In de volkswijk Otrabanda in Willemstad op Curaçao zullen ze waarschijnlijk nog lang napraten over het bezoek van Koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Een lid van het Openbaar Ministerie in Parijs toont camerabeelden van de klopjacht. / EPA

de kogelhulzen overeen. Hij zou gewapend zijn met een jachtgeweer, in de 40 zijn, een kaalgeschoren hoofd hebben en te dik zijn. Bij mediabedrijven is politiebewaking ingesteld. Afgelopen vrijdag brak een man met een geweer in bij de nieuwszender BFMTV in Parijs. De politie gaat ervan uit dat daarbij dezelfde man was betrokken. ”Zolang deze man nog op vrije voeten loopt en we zijn motieven niet kennen, vormt dit een gevaar. We moeten snel opereren”, zei de minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls. A NP

Hoger beroep

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn gistermiddag met open armen ontvangen in de volkswijk Otrabanda in Willemstad op Curaçao. Het koningspaar kwam handen tekort tijdens de wandeling van bijna een uur door het stadsdeel. Het was de bedoeling er oude monumenten te bekijken, maar daar kwam het in de mensenmassa bijna niet van. De stadswandeling bracht de nieuwe koning in elk geval dichter bij de bevolking. In Nederland staan bij zulke uitstapjes dranghekken langs de straat, in Willemstad was dat niet het geval. Iedereen probeerde het koningspaar aan te raken, een foto te maken en met het gezelschap mee te lopen. Voor de beveiligers was het een zware klus. De wandeling vormde de afsluiting van het ochtendprogramma, waarin het koningspaar ontmoetingen en gesprekken had met gouverneur, premier, kabinet en parlement. ”Ik was hier twee jaar geleden ook, maar ik ben een plaatsje opgeschoven”, aldus Willem-Alexander op bezoek bij de regering. AN P

Tuinders

Brits succes voor Nederlandse kerststerren

Het gerechtshof in Leeuwarden behandelt deze en volgende week de strafzaak in hoger beroep rond de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Het proces tegen de zes minderjarige verdachten vindt vanaf vandaag plaats achter gesloten deuren. De rechtbank in Lelystad behandelde de zaak eerder dit jaar in het openbaar. De minderjarige veroordeelde zij tot jeugddetentie. De enige volwassene in de zaak, de vader van een van de jongens, kreeg zes jaar cel. De behandeling van zijn hoger-beroepszaak is wel openbaar. Het OM formuleert vrijdag de strafeisen. ANP

Nederlandse tuinders oogsten succes op de Britse markt voor kerststerren. Een groeiend deel van de zogeheten poinsettia’s die menig Brits huis aan het einde van het jaar rood kleuren, komt uit Nederlandse kassen. Niet iedereen is daar even blij mee. Britse tuinders produceren steeds minder van de plantjes, meldde het Britse vakblad Horticulture Week. Daily Mail wees vervolgens ”goedkopere, inferieure Nederlandse poinsettia’s” aan als een van de boosdoeners. Kerststerren die hier worden gekweekt, zouden zwakkere stammen en minder takjes hebben. A NP

Welk gezegde bedoelen we? Nu

Oplossing: Doorgestoken kaart.

Zaak grensrechter voor hof in Leeuwarden

verkrijgbaar

13

Rangorde

”Ik was hier twee jaar geleden ook, maar ik ben een plaatsje opgeschoven.” Koningin Maxima vermaakt zich prima tijdens het kennismakingsbezoek aan Curaçao. / ANP

Koning Wil l em Al exander

WEBSITE INCLUSIEF DOMEIN

€1,25

/mnd

normaal € 2,50 /mnd

Speel met cryptische uitspraken in de nieuwe Dubbelzinnig 1-2 sterren.

LOS .NL-DOMEIN

ZATERDAG 23 NOVEMBER

SINGLESFEEST 7 area’s 1500 singles BUCKWHEAT Dance DJ’s Speeddaten

CLAUS HOOFDDORP

1 JAAR € 0,84 normaal € 4,92

Iris van Halderen www.debouwfysicaspecialist.nl

Bel ons gratis 0800 022 0910 STRATO is één van de grootste hostingaanbieders wereldwijd met vier mln. domeinen in zes landen. STRATO is een onderneming van de Deutsche Telekom AG.

www.strato.nl

Aanbieding van 04-11-2013 tot 01-12-2013: PowerWeb Starter 1 jaar voor € 1,25 per maand, daarna € 2,50 per maand. Eenmalige setupkosten van € 4,93. Minimale contractduur van 12 maanden. .nl-domeinnaam voor € 0,84 per jaar in de eerste contractduur, daarna € 4,92 per jaar. Geen setupkosten. Minimale contractduur van 12 maanden. Alle prijzen incl. btw.


www.metronieuws.nl dinsdag 19 november 2013

Belastingdienst

NIEUWS Medische fout

Verwoesting

Fiscus succesvol met telefonische incasso

Tientallen tornado’s treffen Midwesten VS

Minder patiënten overleden door fouten

De Belastingdienst boekt succes met de telefonische incasso, waarbij mensen met een belastingschuld eerst vriendelijk gebeld worden door een medewerker van de fiscus in plaats van een dwangbevel krijgen opgelegd. Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) wil daarom de proef voortzetten. In bijna 60 procent van de situaties lukt het de fiscus om iemand met een belastingschuld aan de telefoon te krijgen. Driekwart van die gesprekken leidt tot een telefonische incasso en een betalingsregeling met een gemiddeld bedrag van 1000 euro. Dat meldde Weekers gisteren bij de opening van het Landelijk Incassocentrum in Amsterdam. ANP

Bijna tachtig tornado’s hebben zondag verwoestingen aangericht in het Midwesten van de Verenigde Staten. Door de zware stormen kwamen zeker zes mensen om het leven en raakten tientallen anderen gewond. In het gebied dat werd getroffen, wonen in totaal 53 miljoen mensen. De stad Washington in de staat Illinois is bijzonder zwaar getroffen. ”Hele wijken zijn verwoest”, aldus een woordvoerder. Zeker zestig mensen raakten gewond in de stad. In sommige wijken staat weinig nog recht overeind. ”Er is niet eens puin. Het lijkt alsof iemand de wijk heeft opgezogen”, zei een politicus die het gebied bezocht. A NP

Het aantal medische fouten in ziekenhuizen is enorm gedaald. Afgelopen jaar overleden 970 mensen door een medische of organisatorische fout, meer dan de helft minder dan de 1970 mensen die door ziekenhuisfouten overleden in 2008. Dat blijkt uit een onderzoek in Nederlandse ziekenhuizen van gezondheidsinstituut Nivel. Van alle mensen die tussen april 2011 en april 2012 overleden in een ziekenhuis, stierf ongeveer 2,6 procent hoogstwaarschijnlijk door een vermijdbare fout. Iets meer dan 7 procent van de in een ziekenhuis opgenomen patiënten had te maken met zogenoemde zorggerelateerde schade, ofwel schade door een behandeling. AN P

Washington, Illinois, werd het zwaarst getroffen. /TANNEN MAURY | EPA

Teruggestuurd

”Ik neem samen met de politieleiding nadrukkelijk afstand van deze werkwijze. De plaatsing van het filmpje op Facebook met de oproep om treinkaartjes te sponsoren keur ik af. De man had aangehouden volgens de normale procedure.” Minis ter Ivo Op s tel ten (Veil ig heid en Jus t it ie) keur t d e a c t ie a f waarbij de politie in Almelo een Poo l s e o v e r l a s t p l e g e r o p d e t re i n ze t te e n d a a r v e r vol g ens een fi l mp je van o p Fa ce book ze tte.

Moddergooien? Of is het modderzingen!

Op het droge

Gekke vissen in modder lijken wel operazangers Het lijkt wel of dit stel amfibische vissen met wijd opengesperde monden auditie doen voor een talentenshow. Natuurfotograaf Daniel Trim kon het vreemde ritueel dat zich voor zijn ogen afspeelde niet geloven toen hij een tijd lang twee modderkruipers (Oxudercinae) bestudeerde. Hij observeerde ze terwijl ze eenreeks aan vreemde poses aannamen in de modder op het Thaise Krabi. MWN

Blik van de fotograaf

Aanvallen

”Dit ziet er misschien uit als twee dronken vrienden die de longen uit het lijf zingen, maar in werkelijkheid is dit een territoriale uiting. Deze houding neemt een mannetje aan als een ander te dicht in de buurt van zijn territorium komt.” Da ni el Tr i m ( 26 ) , natuurfotograaf uit Arlesey, Bedfordshire, Engeland.

Vissen voeren oorlog door te murmelen

In Brabant zou in juli de grote modderkruiper gesignaleerd zijn. /COLOURBOX

Trim vertelt enthousiast over het bijzondere gedrag waarvan hij getuige was en welke hij vastgelegd heeft in deze vermakelijke compositie. ”De twee modderkruipers werden erg agressief en stelden zich zij aan zij op. Vervolgens maakten zij vreemde ’popping’ en murmelende geluiden voordat ze elkaar fysiek en venijnig aanvielen gedurende enkele minuten. De verliezer trok zich uiteindelijk terug. Alleen zijn trots was aangetast.” M WN

14

Modderkruipers Modderkruipers leven in de omgeving van de Indische Oceaan en de Atlantische kust van Afrika. ●

Habitat en levensstijl. Modderkruipers zijn amfibische vissen die zijn borstvinnen gebruikt om te lopen en te klimmen. Veel soorten modderkruipers brengen 90 procent van hun tijd op het land door.

Ademen. Voordat ze uit de grond omhoog klimmen vullen zij de ruimtes acht hun kieuwen met water. Zo creëren ze een zuurstoftank die hen de mogelijkheid geeft buiten het water te ademen.


NIEUWS

15

Ode aan de kampioen

Voor de een is het een uit de hand gelopen hobby, een ander heeft er zijn beroep van gemaakt, maar één ding hebben ze gemeen: een Nederlands kampioenschap staat op hun naam. Van grasparkieten kweken tot knikkeren. Voor het boek Dutch Champions gingen projectcoördinator Niels van Muijden en fotograaf Anne Claire de Breij opzoek naar minder bekende kampioenschappen. Een greep uit de 34 Nederlandse kampioenen die zij portretteerden. Bianca Brasser

4

2

Hielke Deelstra

Rene Bos

Nederlands kampioen minigolf 2012 Beroep: beveiliger Al sinds hij zich kan herinneren doet hij mee aan kampioenschappen minigolf. Eerst bij de junioren, waar hij vier keer Nederlands kampioen werd, daarna in de algemene klasse, waar hij vorig jaar beste van Nederland werd. ”Het is een uit de hand gelopen hobby”, zegt Rene Bos. ”In de zomer ben ik zo twintig uur per week aan het trainen.” Bij minigolf draait het volgens Bos allemaal om de balletjes. ”Het ene balletje is harder en zwaarder dan de ander en de een stuitert, de ander niet. Afhankelijk van het parcours kies ik het beste balletje. Daar moet je veel voor oefenen.” Voor volgend jaar hoopt Bos opnieuw het Nederlands kampioenschap op zijn naam te schrijven, daarna wil hij in Duitsland tijdens het EK een goede prestatie neerzetten. ”Zweden en Duitsland zijn de grootmachten in het minigolf. Ik hoop dat minigolf ooit een Olympische Sport wordt, maar voorlopig zit dat er met dit ledenaantal nog niet in.”

Sander Wijngaards Nederlands kampioen winterbommetje 2012 Beroep: servicemonteur Het hoogste bommetje buiten in een natuurvijver in de winter maken, dat was vorig jaar het doel van Sander Wijngaards tijdens het Nederlands kampioenschap winterbommetje. Hij nam het op tegen zestien andere winterbommetje-makers tijdens het kampioenschap dat werd georganiseerd als publiciteitsstunt voor zwemvijvers. En met succes, Wijngaards werd eerste en daarmee Nederlands kampioen. ”Veel had ik niet geoefend”, zegt Wijngaards. ”Ik gebruikte de tactiek die ik als klein jongetje al had wanneer ik in het zwembad bommetjes met mijn vader maakte. Alleen was het water nu maar zes graden. Ik ben niet iemand die het snel koud heeft, dus dat was geen probleem." Helaas voor Wijngaards werd het kampioenschap dit jaar niet nog eens georganiseerd. ”Anders had ik zeker weer meegedaan. Ik hoop dat iemand dit volgend jaar wel weer oppakt, dan doe ik zeker weer mee om mijn titel te verdedigen.”

1

Rechtbank. Russische mag als eerste van de Greenpeace opvarenden op borgtocht vrij Een Russische vrouw is de eerste die vrij kan komen van de dertig opvarenden van het Greenpeaceschip Arctic Sunrise. Jekaterina Zaspa mag van de rechter op borgtocht de gevangenis verlaten. Volgens een rechtbank in Sint-Petersburg was de 37-jarige Zaspa, die als arts mee was op het Greenpeaceschip, niet onder de activisten die probeerden een Russisch olieplatform te beklimmen. De aanklager was niet tegen de borgtocht. Zaspa wordt voorlopig vrijgelaten als ze een borg van 2 miljoen roebel (45.000 euro) kan overleggen. Greenpeace liet weten dat het twee dagen kan duren voordat dit bedrag is overgemaakt. Het lijkt er niet op dat alle gevangenen snel hun cel kunnen verlaten. ANP

Jekaterina Zaspa mag op borgtocht vrij. PODGORNY | AFP

/ IGOR

Barcelona

Jan Kosters Nederlands kampioen kindergoochelaar 2011 en 2013 Beroep: kindergoochelaar Twee keer deed hij mee aan het Nederlands kampioenschap kindergoochelen en twee keer werd hij eerste. Of hij volgend jaar weer meedoet, is nog de vraag. ”Ik twijfel, hoe vaker je meedoet, hoe meer er van je verwacht wordt. Ik moet mezelf overtreffen”, zegt Jan Kosters. Op 8-jarige leeftijd ging Kosters voor het eerst aan de gang met een goocheldoos. ”Uiteindelijk heb ik er mijn beroep van gemaakt en ben ik me specifiek gaan richten op goochelen voor kinderen tussen de 4 en 6 jaar.” Een bijzonder publiek volgens Kosters. ”Kinderen zijn eerlijk, als ze je act niks vinden, weet je het direct. Daarom is bij een kampioenschap ook altijd een livepubliek aanwezig. Uiteindelijk gaat het er toch om of de kinderen het leuk vinden.” Dankzij zijn bijzondere beroep is Kosters een geliefde gast op verjaardagen. ”Op een feestje krijg ik altijd wel de vraag of ik niet even snel een trucje kan laten zien, daarom heb ik altijd een pakje kaarten op zak.”

Nederlands kampioen grasparkieten kweken 2010, 2011, 2012, 2013 Pas 10 jaar oud is Hielke Deelstra, maar nu al vier jaar op rij Nederlands kampioen grasparkieten kweken. Een kampioenschap waar geen onderscheid wordt gemaakt tussen kinderen of volwassenen. ”De keurmeesters vinden mijn vogels denk ik gewoon echt de mooiste”, zegt Hielke. ”Ik kies een mannetje en een vrouwtje, zet ze bij elkaar en dan hoop ik dat er een klein vogeltje uitkomt met vooral een hele mooie kap. Daarna train ik de vogels om netjes op hun stok te blijven zitten. Ik probeer ook vogels met nieuwe kleuren te kweken, dat is best moeilijk.” Van opa krijgt Hielke een klein beetje hulp. ”Ik heb ongeveer 150 vogels, maar soms leen ik wel eens een mannetje van opa. Mijn opa doet ook altijd mee aan het Nederlands kampioenschap, maar ik win wel van hem. Het moeilijkst vind ik nog het ringetje om de poot van een jong vogeltje doen. Daarvoor moet ik het pootje iets uittrekken, maar ik wil niet dat ik het breek.”

3

Dierentuinwolf door eigen jongen verscheurd Een wolvin in de dierentuin van de Spaanse stad Barcelona is door haar eigen jongen verscheurd. Voor de ogen van de dierentuinbezoekers vielen de vier jonge wolvinnen hun 10 jaar oude moeder Penélope aan. Die liep daardoor meerdere botbreuken op en moest door de dierenarts worden afgemaakt, meldde de Spaanse krant El Periódico gisteren. Volgens deskundigen is het niet uitzonderlijk dat wolven een soortgenoot aanvallen. Naar schatting 15 tot 65 procent van de wolven die in het wild leven valt ten prooi aan andere wolven. Penélope en een van haar dochters haalden al eerder de krant. Drie jaar geleden slaagden ze erin over het 3 meter hoge hek te springen, waarop de dierentuin moest worden ontruimd totdat de dieren weer gevangen waren. A NP

FOTO’S ANNE CLAIRE DE BREIJ

Bekentenis. Vrouwelijke seriemoordenaar bekent het doden van drie mannen Een 31-jarige vrouw, Joanna Dennehy, heeft gisteren in Londen bekend eerder dit jaar drie mannen te hebben vermoord en te hebben geprobeerd twee anderen om het leven te brengen. Ze bekende in een zitting en verraste daarmee zowel haar advocaat als de rechtbank. ”Ik beken schuld en dat is dat”, aldus Dennehy, die verder zweeg. Advocaat Nigel Lickley zei dat de verdediging hiermee tijdens de voorgeleiding geen rekening had gehouden en nu meer tijd nodig heeft. De vrouw bracht in maart drie mannen in de leeftijd van 31 tot 56 jaar met messteken om het leven. De lichamen werden op verscheidene afgelegen plekken gevonden ten noorden de Oost-Engelse stad Peterborough. Drie anderen, onder wie Dennehy’s

Slachtoffers

31

tot 56 jaar oud waren de mannen die door Dennehy met messteken om het leven werden gebracht.

partner Gary Stretch, worden beschuldigd van medeplichtigheid. Dennehy woonde in Peterborough, 100 kilometer ten noorden van Londen en was snel verdachte na de vondst van de stoffelijke resten. Ze werd na een grote zoekactie van de politie opgepakt. Over de eventuele motieven is weinig bekend. De steekpartijen hebben mogelijk als achtergrond een ruzie over de voorgenomen uitzetting van onder anderen Dennehy uit een huis. AN P

In landen als India, Egypte en Pakistan heerst grote armoede. Paarden en ezels, de hulpeloze werkkrachten van de allerarmsten, moeten zwoegen tot ze er dood bij neervallen. Onze dierenartsen werken hard om dit leed te voorkomen, met eigen dierenklinieken, mobiele teams en met voorlichting aan de straatarme eigenaren. Jaarlijks helpen we 500.000 paarden en ezels. Dat kunnen wij niet zonder uw hulp. Word donateur voor 15,88 Euro per jaar. U ontvangt z.s.m. een acceptgiro.

❒ Ja, ik word donateur en ik ontvang tweemaal per jaar de nieuwsbrief Naam en voorletters:

Laat ze niet vallen!

Straat en huisnr:

M/V

❒ Ja, ik word donateur maar stuur mij geen nieuwsbrief

Postcode en plaats: E-mail:

Stuur deze bon in een envelop naar: Brooke Hospital for Animals, Antwoordnummer 47548, 1070 WD Amsterdam (postzegel niet nodig)

ST1004FC

www.brooke.nl bank 55.68.671


2

www.metronieuws.nl dinsdag 19 november 2013

ENTERTAINMENT

16

”Dat gekkenhuis heb ik niet echt gemist”

ENTERTAINMENT

Twee concerten

Marco Borsato in Ziggo Dome Marco Borsato treedt in mei twee keer op in de Amsterdamse Ziggo Dome. Dat maakte de zanger gisteren bekend. De shows op 28 en 30 mei in de hoofdstad zijn het sluitstuk van Borsato’s nieuwe tournee. In april en mei doet hij twaalf clubs aan in Nederland en op Curaçao met de Duizend Spiegels Tour.

Terug. De Backstreet Boys staan in maart in Rotterdam Ahoy en Metro sprak comeback-kid Kevin Richardson over zijn rentree.

De Backstreet Boys staan op 24 maart 2014 weer op een Nederlands podium. De Amerikaanse groep maakte gisteren bekend dat ze volgend jaar de Rotterdamse Ahoy onveilig zullen maken tijdens hun Europese In A World Like This-tour. Hoewel de band de afgelopen jaren geregeld in ons land te vinden was, is het voor het eerst sinds 2006 dat de groep weer in de originele samenstelling optreedt. Bandoudste Kevin Richardson is na een afwezigheid van zo’n zeven jaar sinds vorig jaar weer terug bij de jongensgroep waarmee hij twintig jaar geleden wereldwijd doorbrak met het nummer We’ve got it going on. ”Het voelt geweldig om weer terug te zijn”, vertelt Richardson (42) tijdens een interview met Metro. ”Ik vind het echt leuk en ik durf ook te zeggen dat ik het echt gemist heb. Vooral de relatie met de andere jongens onderling en het creatieve proces als er weer nieuwe liedjes moesten komen. Wat ik niet mis is de stress die het optreden met zich meebrengt. En ik mis ook niet wat een gekkenhuis het soms kan zijn als we ergens naartoe moeten. Maar dat gekkenhuis geeft als we op het podium staan juist weer energie.” In 2006 gaf Richardson aan dat hij na dertien jaar niet langer deel uit wilde maken van de Backstreet Boys. Via een officieel statement maakte hij bekend zijn focus bij andere dingen te willen leggen en ook meer tijd te willen steken in zijn relatie en misschien een gezin stichten. Dat laatste is sowieso gelukt, want al in 2007 kregen hij en zijn

De Backstreet Boys staan in maart in Ahoy. Vlnr: Kevin Richardson, Howie Dorourgh, Nick Carter, A.J. McLean en Brian Littrell. / BRUNOPRESS

vrouw een zoon. De jongen, Mason, is inmiddels 6 jaar, maar had tot voor kort geen idee dat zijn vader een meisjesidool was. Het was dan ook erg grappig toen hij dat ontdekte, vertelt de comeback-kid. ”Hij had me wel eens in een musical zien spelen, maar toen was hij 3. Hij had dus geen idee wat ik deed, tot we vorig jaar een optreden gaven in Central Park in New York. Hij stond vlak bij het podium en schrok in eerste instan-

tie zo van al die gillende meiden dat hij begon te huilen. Maar halverwege zag ik dat hij het eigenlijk wel heel cool vond en tegen het einde stond hij zelfs te poseren voor foto’s!” Inmiddels heeft Richardson twee zoons en is hij een echte familieman. Hij heeft naar eigen zeggen minder last van de stress die het boyband-lidmaatschap met zich meebrengt en kan nu ook echt genieten van wat hij doet. ”Ik neem mijn kinderen nu regelmatig

mee op reis en dat maakt het voor mij allemaal extra leuk. Ik heb er ook echt plezier in nu. Waar ik eerder altijd last had van stress probeer ik nu juist te genieten van alles. En ik moet zeggen: dat lukt.” Voor meer info: www.backstreetboys.com

CONSTANCE VAN AMSTEL

constance.van.amstel@metronieuws.nl

Swing

Robbie Williams speelt in mei in Ziggo Dome

Luister naar en tickets voor

Sky win

James Blunt concert! in

et incl. me & greet!

AAG R V S J I R P O R MET

WIN:

1X MET 6 PERSONEN ETEN +NAAR DE FILM! BIOSCOOPDINERBON.COM

bioscoopdiner.com

HMH Amsterdam 2 maart 2014

Doe mee op www.metronieuws.nl/prijsvragen

www.metronieuws.nl

Robbie Williams geeft op zondag 4 mei een optreden in de Amsterdamse Ziggo Dome. Hij doet dit in het kader van de Europese tour voor zijn nieuwe album Swings Both Ways. Dat heeft Mojo Concerts gisteren bekendgemaakt. De plaat, die afgelopen vrijdag verscheen, is het vervolg op zijn eerste ’Swing’-album, Swing When You’re Winning. Op zijn nieuwe album staan nieuwe nummers, maar ook bekende liedjes die hij in een nieuw jasje heeft gestoken. Er staan duetten op met onder andere Olly Murs, Lily Allen en Michael Bublé. AN P Jim Porter

Freek Vonk spreekt stem in voor film Tarzan Freek Vonk heeft de stem ingesproken van Jim Porter, de vader van Jane in de nieuwe animatiefilm Tarzan 3D. Dat heeft Independent Films gisteren bekendgemaakt. Het was voor Freek de eerste film die hij heeft ingesproken en hij vond het erg leuk, zo laat hij in een reactie weten. ”Porter is een bioloog, een echte dierenliefhebber die ervan houdt om in de jungle te wonen zelfs, dus daar kan ik me goed in inleven. Ik ben heel erg benieuwd naar hoe het er straks in de bioscoop uitziet als het helemaal af is.”Vonk is niet de enige BN’er die zijn stem heeft geleend aan de film. Eerder spraken Jan Kooijman en Yolanthe Sneijder-Cabau al de stemmen in van Tarzan en Jane. De film is vanaf 18 december in de bioscoop te zien. AN P


ENTERTAINMENT

17

Peggy Vrijens doet haar best om een powervrouw te zijn Damesdingen. Van de powervrouw anno 2013 wordt nogal wat verwacht. Peggy Vrijens zet haar neer in de voorstelling Powervrouwen. Actrice Peggy Vrijens (37) is vanaf deze week een powervrouw in de gelijknamige ‘theaterrevue van nu’. Powervrouwen gaat over eh, vrouwendingen. Over hilarische, pijnlijke, ontroerende, stoere en mooie vrouwendingen. Over mannen, mode, minnaars, carrière, uiterlijk, kinderen, valse krengen onder elkaar en de inhoud van een damestas. Peggy Vrijens staat op de bühne met Lieneke le Roux, Cystine Carreon, Jip Smit, Mylène d’Anjou en Corien van der Zwaag. Teksten komen onder meer uit de pen van een man, KoefPaspoort Peggy Vrijens werd geboren in Maastricht en woont in Amsterdam. ●

Ambassadrice. Nationale Sportweek.

Theater. Oranje Boven, Het Huis Anubis, Haantjes.

Televisie. Rozengeur & Wodka Lime, Costa!, Julia’s Tango, Voetbalvrouwen, Wie Is De Mol?, Expeditie Robinson, De Leeuwenkuil.

Film. Snowfever, Joyride, De Hel van ’63, Nova Zembla.

Analyse

Powervrouwen van alle tijden

Vijf powervrouwen, met vlnr: Mylène d’Anjou, Jip Smit, Cystine Carreon, Peggy Vrijens en Lieneke le Roux. / PAUL POSSE

noens Paul Groot. Tijdens de eerste try-out van de voorstelling, brak Lieneke le Roux na tien minuten haar arm bij een lelijke val, vertelt Vrijens. ”Over een Powervrouw gesproken, ze speelde gewoon door.” Ze bestelt in Sugarless in Amsterdam hoe toepasselijk - een Vrouwenkrachtthee bij gastvrouw Jennifer de Jong (die van Tatum). ”Eigenlijk zijn we in dit stuk met sketches, liedjes en dans allemaal powervrouwen. We zijn geen dansers en zangers van oorsprong, maar we doen het wel. We stellen ons kwetsbaar op.” Een powervrouw in het dagelijks leven kan ze niet in één ander woord omvatten. ”Powervrouwen weten van aanpakken en zitten niet snel bij de pak-

Word ook Abvakabo FNV. Word lid.

ken neer. Ze verschuilen zich niet in een slachtofferrol, maar weten wat ze willen en blijven trouw aan zichzelf. Ze durven ‘nee’ te zeggen met een punt erachter. Vrouwen in de zaal voelen zich aangesproken, want we leven in een tijd waarin veel van ze gevraagd wordt. Je moet allerlei ballen hoog houden. Zorgen voor je carrière en voor je kinderen en een beetje leuk zijn voor je man. Ik vraag me af of dat allemaal haalbaar is en dat laten we in de voorstelling dan ook zien.” Vrijens, die in haar jeugd aan ballet deed en viool speelde, acteert meerdere types. Van een roddelend lid van de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen tot een meid die een kledingruilparty organiseert en zich heel verant-

woordelijk voelt. Dat er momenteel veel vrouwenvoorstellingen zijn, kan Vrijens simpel verklaren. ”Vrouwen gaan eerder naar het theater dan een man. Daarom worden er ladiesnights en andere leuke dingen rondom voorstellingen georganiseerd.” En of ze zelf een powervrouw is? ”Ik doe mijn best, maar ben ook best een twijfelaar. Ik denk dan wel: doorpakken, mijn eigen gras is ook groen. En het is lekker als je dat dan kunt.” Powervrouwen, revue van nu is tot en met 23 februari te zien. Info: www.bostheaterproducties.nl.

”Collega Lieneke le Roux kwam bij de voorbereiding aan zetten met een huishoudkundeboek uit de jaren vijftig. Daar stond in hoe de vrouw zich diende te gedragen ten opzichte van de man. Als je het leest word je kwaad. De vrouw moest zoveel doen. Als je man van z’n werk komt, zorg dat alles aan kant is en je er mooi uit ziet. Sta eerder op voor je man en zet alles klaar. Als hij niet thuis komt, vraag dan niet waar hij was. Als hij niet wil praten, dan houd je je mond. Als hij seks wil, dan stem je daar in toe. En ga zo maar door. Er werd nogal wat van een vrouw verlangd. De powervrouw is dus blijkbaar van alle tijden.” Peggy Vrijens Actrice in Powervrouwen

ERIK JONK

erik.jonk@metronieuws.nl

De ee 6 maanrste 25 eurdoen

Samen bereiken we meer. We hielden vast aan onze eisen om op een sociale manier te bezuinigen bij de Rijksoverheid. Met als resultaat dat reorganisatie tot 2016 geen reden meer is voor ontslag. We moeten nu zorgen dat er ook daarna geen gedwongen ontslagen vallen. En zo kunnen we nog veel meer bereiken. Daarom ben ik lid van Abvakabo FNV. Word ook lid. Ga naar ikbenabvakabofnv.nl

Abvakabo FNV. Je werk is het waard


www.metronieuws.nl dinsdag 19 november 2013

WEER

Puzzels

Weer

Nu IN DE WINKEL

Help slachtoffers ramp Filipijnen Miljoenen Filipijnen zijn slachtoffer van de verwoestende tyfoon Haiyan. Er is dringend water, voedsel, onderdak en medische zorg nodig. U kunt helpen.

Giro

555

Den Haag

IBAN: N L 0 8 I N G B 0 0 0 0 0 0 0 5 5 5

S A M E N W E R K E N D E H U L P O R G A N I S AT I E S www.giro555.nl

2013 AVE WINTER SPECIALE UITG

GEEF NU! NIEUWS ALTIJD WAT

OV ER SP EL NG DE VERLEIDI DGAAN VAN VREEM

JAN VAN SCOREL SEDE VACANTE 1523 WINTER 2013

MARIA A KOOISTR EN FAILLIET N: VERLATE ‘Ik mis de rijkdom niet’

5

X

FZEELFESMATKEN

slechts

€ 3,95

ln a t n Cha n z e

Jvlaoe‘Ikrelan atdomoremniijnet

OROSCOOP + CADEAUH ESS TIPS S + ANTI-STR DE TOETJE + SPANNEN JES + SEXY JURK

onzekerheden’

+

W.NL WWW.VROU

Mogelijk gemaakt door:

PLUS + GLU

SE MODE + POWERB REN BIJ GEER + WINTER

T+ OOST VOOR JE GEZICH

FEESTDAGDRAMA’S VAN

VROUW.NL/GLOSSY

LEZERESSEN  

18


GEZONDHEID

19

Zo word je kind niet al te dik met Sinterklaas

Chocoladeletter. Diëtiste Berdien van Wezel geeft aan hoe je als ouder om kunt gaan met alle zoetigheid die gepaard gaat met Sinterklaas.

+ PLUS

Menig kinderschoen zal de komende weken gevuld zijn met chocoladeletters, zakjes pepernoten en marsepein. En krijgen ze het niet thuis, dan wel op school, bij vriendjes of van opa en oma. Maar hoe voorkom je dat je kind straks op Eric Cartman van Southpark lijkt? Diëtiste Berdien van Wezel, onder meer bekend van het programma Voor Dik en Dun, geeft tips. Supermarkt Neem kinderen in deze periode even niet mee naar de supermarkt. Het snoepgoed ligt er momenteel voor het grijpen. Voor kinderen is dat heel verleidelijk. Als je dochter in een volle winkel ineens hard gaat roepen dat ze die pepernoten of chocoladeletter wil, kan het moeilijk zijn om te weigeren. Al is het alleen maar omdat je niet wilt dat iedereen naar je kijkt. Dosering Koop kleinere verpakkingen en stop snoepgoed in kleine zakjes. Vraag opa’s en oma’s en ouders van vriendjes en vriendinnetjes om hetzelfde te doen. Zodoende voorkom je dat kinderen ineens een enorme berg snoep binnenkrijgen.

Onderzoek

Kinderen worden in deze periode van het jaar blootgesteld aan een enorme hoeveelheid 'snoepprikkels'. Neem ze niet te vaak mee naar de supermarkt, adviseert diëtiste Berdien van Wezel. / ANP

Sandwich In de Sinterklaas- en kerstperiode wordt er nu eenmaal meer gesnoept dan de rest van het jaar. Probeer daarom creatief om te gaan met andere maaltijden en drankjes. Eet je kind tussen de middag normaal gesproken twee boterhammen met beleg? Maak er dan nu een sandwich van met enkel beleg. Of vervang die warme kop chocolademelk met slagroom ’s avonds voor een kop thee.

Overleg Verbied snoepgoed nooit, dan gaan kinderen stiekem snoepen. Praat wel met ze over snoep. Vertel bijvoorbeeld dat er veel suiker inzit en dat het daarom beter is om het niet de hele dag door te eten. Weet je dat je zoon of dochter op school al wat lekkers hebben gehad? Sla de koekjes bij de thee dan over.

dan voor pakjesavond surprises en geef elkaar in plaats van lekkers bijvoorbeeld kleding, boeken of muziek. Als je toch niet meer in Sinterklaas gelooft, is de noodzaak van een chocoladeletter en strooigoed meteen een stuk minder groot.

Surprise Zijn je kinderen al wat ouder? Maak

MARIEKE VAN DER VOORT

Zorg op afstand Onder de noemer e-Vita is een zorgveldbreed onderzoek gestart naar zorg op afstand voor mensen met de chronische aandoeningen diabetes, hartfalen of COPD. Het is één van de grootste onderzoeken naar de effecten van telezorg en het optimaliseren van zorgprocessen dat tot op heden is gedaan in Nederland. Dat maken Philips en Achmea vandaag bekend.

marieke.vander.voort@metronieuws.nl

OV-chip Tip ? Vergeten uit te checken Dat is zo opgelost

Heeft u met uw OV-chipkaart bij NS gereisd, maar bent u vergeten uit te checken? Vervelend. Maar gelukkig is het zo op te lossen. Op het station kunt u tot 6 uur na het begin van uw reis alsnog uitchecken. En na 24 uur kunt u het zelf online regelen via Mijn NS, onder het kopje ‘Mijn Reishistorie’.

Profiteer méér van uw OV-chipkaart. Wij helpen u graag. Kijk op ns.nl/ovchipkaart


www.metronieuws.nl dinsdag 19 november 2013

Vraag het de opvoeddeskundige

Hoogbegaafd kind helpen Vraag: Hoogbegaafde kinderen: hoe help je hen het best? Pieter uit Alkmaar Emmelieks oplossing Uit onderzoek blijkt dat onze ideeën over hoogbegaafdheid niet altijd kloppen. Hoogbegaafde kinderen hebben de potentie om goed te presteren. Toch zijn uitmuntende schoolcijfers en een succesvolle schoolcarrière niet vanzelfsprekend. Integendeel. Onderpresteren, weinig schoolplezier en een negatief zelfbeeld komen regelmatig voor. We weten dat hoogbegaafde kinderen veelal creatieve, slimme en snelle denkers zijn, maar dat ze meer dan andere kinderen last hebben van faalangst, dat is een verrassing. We denken dat onze complimentjes vanwege hun intelligente opmerkingen thuis en in de klas, hun zelfvertrouwen versterkt. Dit soort complimenten leggen uitsluitend het accent op intelligent zijn, waardoor hoogbegaafde kinderen geneigd zijn moeilijke opgaven uit de weg gaan. Ze willen ook liever geen fouten maken. Een laag cijfer zien zij als een persoonlijk falen. TIP 1 Prijs kinderen dus voor het proces en niet zozeer voor het eindproduct, het resultaat. TIP 2 Leg het accent op de inspanning en het doorzetten, waarbij fouten maken een onderdeel is van het behaalde resultaat. TIP 3 Volg ook eens een minicursus over hoogbegaafdheid. Bij de Opvoeddesk is de eerst volgende cursus weer komende donderdag. Bel 035 6957020.

FAMILY

20

Kindproof apps voor je telefoon of je tablet Kinderapps. Bijna iedere week verschijnen er nieuwe apps voor kinderen. Maar welke download je en welke niet? Metro zocht de leukste voor je uit.

Pimp je foto Wat volwassenen kunnen met Instagram, doen kinderen met HeyHey Pix. Met de app kunnen ze foto’s nemen customizen met leuke plaatjes en figuren. Kijk dus niet raar op als er ineens een snor op je gezicht is geplakt! Leeftijd: 4+ Prijs: € 0,89 (App Store) Vlieg door het land Topo Nederland won de tweede prijs bij de Meester App Award 2013, een wedstrijd voor beste apps in het basisonderwijs. En terecht, want in de app leert je kind op een leuke manier verschillende plaatsen in Nederland (én andere landen) kennen. Denk aan provincies, hoofdsteden, grote steden, kleine plaatsen en bezienswaardigheden. Leeftijd: 4+ Prijs: € 1,79 (App Store) en € 1,79 (Play Store)

In het bos Bongobos Herfst is een iPad app die de creativiteit van kleuters wil stimuleren. De app werd vorige week gelanceerd door het Gamefonds, een initiatief van de Vlaamse regering. Wat je kind kan verwachten? Een tocht door een 3D-bos met onderweg allerlei spelletjes, verhalen en muziek. Leeftijd: 4+ Prijs: € 1,99 (www.bongobos.com) Beestenboel De WNF Bamboe Club leert je kind van alles over dieren. Hij of zij kan beesten maken met behulp van foto’s, dierengeluiden herkennen en een zoekspelletje in het donker spelen. Natuurlijk steun je met de aanschaf van deze app ook het Wereld Natuur Fonds. Leeftijd: 4+ Prijs: € 0,89 (App Store), € 0,79 (Play Store) Rekenhulp Of je kind nou moeite heeft met rekenen of juist gek is op moeilijke sommen, met DiKiBO-7-8 is hij of zij wel even zoet. Naast optellen en aftrekken kunnen kids ook oefenen met procenten, kommagetallen en breuken. De app voldoet aan de Nederlandse

Bijna iedere week verschijnen er nieuwe apps voor kinderen, dus er is genoeg te kiezen. / COLOURBOX.COM

schooleisen. Handig, want zo kan je kind alvast oefenen voor de Cito-toets. Leeftijd: 4+ Prijs: € 4,49 (App Store) Wereldreizigers Na reisboeken voor kinderen heeft Kidskompas nu ook verschillende apps ontwikkeld. Gaan jullie een lang week-

end naar Parijs, Londen, Barcelona of Amsterdam? Dan is dit een musthave voor je kind. De app bevat namelijk leuke tips en weetjes over één van deze vier steden. De uitagenda en de metrokaart zijn weer handig voor volwassenen. Leeftijd: 4+ Prijs: € 2,69 (App Store en Play Store)

Zing mee Heb je een kind dat dolgraag beroemd wil worden? Met StarComposer kan hij of zij zelf een liedje componeren. Eerst kiest je kind uit een aantal muziekinstrumenten. Is de sound compleet? Dan kan er een tekst worden ingezongen. Het eindresultaat, een geanimeerd filmpje van een liveoptreden, deelt je kind Facebook of YouTube. Leeftijd: 4+ Prijs: Gratis (App Store)

MIRTHE DIEMEL

nieuwsredactie@metronieuws.nl

Wijzigingen per 15 december

Mogen wij uw aandacht voor de nieuwe dienstregeling? Op 15 december 2013 gaat de nieuwe dienstregeling van Arriva in. Daardoor kunnen de vertrek- en aankomsttijden van onze bussen en treinen net even anders zijn. Wat dat voor u betekent, leest u op arriva.nl. Goede reis!

ARRIVA.NL


TRAVEL

21

Poedersneeuw tot aan je heupen garandeert een natrual high van jewelste. / EELCO HOFSTRA

Zoektocht naar zon en verse poeder In het koude zuiden is al de eerste verse sneeuw gevallen. En het schijnt ook nog wel even zo door te gaan in de Portes du Soleil. Tien uur en een dozijn espresso’s later arriveren we in het Franse Les Gets. Na een powernapje staan we op de latten, maar het sneeuwt zo heftig dat we geen hand voor ogen zien. ”We hebben nog de hele week, dus laat maar vallen dat poeder”, zegt reisgenoot en fotograaf Eelco. ”Morgen vroeg op en als eerste verse sporen trekken.” Dan maar op zoek naar een goede gids. Via de Franse VVV komen we in contact met Guillaume die ook nog een familiechalet schijnt te hebben op de berg. Ze weten niet zeker of we er kunnen slapen, want dat kan eigenlijk alleen in de zomer, maar we krijgen zijn telefoonnummer. In krom Frans vragen we of hij met ons op pad kan en of we daar een nacht kunnen slapen. “Oui, c’est possible,” gevolgd door vloeiend Engels. “But it is snowing like crazy, maybe we get stuck on the mountain.” “Even better,” reageren wij enthousiast. “Zolang we maar eten en drinken hebben, vinden wij het alleen maar mooi.” De hele volgende dag blijft het sneeuwen, dertig, veertig centimeter verse sneeuw erbij. Stoked als kleine kinderen door deze witte traktatie, worden we aan het einde van de middag opgehaald door Guillaume en pakken we de laatste lift omhoog. “Ik hoop dat we bij het chalet kunnen komen.” We lachen, maar even later begrijpen we zijn punt, want er ligt meer dan een meter sneeuw op het dak van het nauwelijks zichtbare houten huis. Het lukt Informatie Alles wat je moet weten over de wintertrips van Transavia. ●

Zwitserland www.MySwitzerland.com en www.lake-geneva-region.ch (over de wintersportplaatsen van de Alpes Vaudoises liggen). Informatie en boekingen: 00800 100 200 30

Frankrijk www.portesdusoleil.com, www.lesgets.com, www.morzine.com, www.savoiemont-blanc.com, www.rendezvousenfrance.com. En Guillaume is te vinden op www.activites-morzine.com

ons om de deur vrij te maken en er volgt een fantastische avond bij het haardvuur met Franse kaas, wijn en Viper - een lokale sterke drank met slang in de fles- en een skisprong van het dak midden in de nacht. Er is geen douche, geen luxe en we slapen in een groot ‘bunkbed’, maar dat mag de pret niet drukken, dit is juist gaaf. “Morgen zijn we gegarandeerd als eerste op de berg, welterusten”, sluit Guillaume de avond af. Voor dag en dauw begint de toer. Guillaume leidt ons de hele dag door het gebied van Les Gets en Morzine. Door de hoeveelheid sneeuw is er lawinegevaar. We blijven dus op vlakker terrein of in de bossen, maar wel altijd off piste. Trouw schuiven we achter onze goedlachse gids aan die precies weet waar het wel en niet veilig is. We hebben weliswaar de juiste spullen voor off piste rijden (pieper, sonde, schep en airbagrugtas) en een gids die hier is opgegroeid, maar in deze omstandigheden ligt het witte gevaar altijd op de loer. En er is zo veel sneeuw dat we ook niet op hele steile hellingen hoeven te gaan, want elk heuveltje, hoe flauw ook, is een genot om af te glijden. De dag erna skiën we bij Chatel de grens over, Zwitserland in, zij delen het gebied namelijk. We horen van een paar skiërs dat verderop in het kleine Alpenland de zon volop gaat schijnen de komende dagen. We besluiten onze biezen te pakken en de wagen onder de sneeuw vandaan te graven om nog een keer op deze dag de grens over te gaan, nu met de auto. We slapen in een klein hotelletje in Leysin en van hieruit kunnen we meerdere gebiedjes bereiken. Het bergdorpje Diablerets is de eerste. “We vallen met onze neus in de poeder,” roept Eelco. En hij heeft gelijk. Zelden hebben we zo’n natural high gehad van het skiën. Een laag poedersneeuw tot onze heupen en een strakblauwe lucht. Het is buiten het hoogseizoen en dus rustig in het gebied. Elke rit is prijs. Vol gas naar beneden zonder angst, want de sneeuw breekt elke mogelijke val. We rijden geweldige tree runs, nog niet wetend dat het de volgende dag op de bergen boven Leysin nog vetter wordt. Bovenop de Tour d’Aï, één van de bergen van het kleine Zwitserse dorpje, is een heel toegankelijke off-pistehelling onder een grote rotswand. Bij verse sneeuw kun je hier uren achter elkaar verse sporen trekken, dus dat doen we dan maar. Vanuit de lift zien we dat de overkant nog helemaal ‘onverspoord’ is. Dáár willen we heen! Eerst even vragen bij het liftpersoneel of het veilig is en dat blijkt niet onverstandig. “Nee, absoluut niet naartoe gaan, ook al is het nog zo verleidelijk. Grote kans op lawines.” En dus blijven we op onze oude speeltuin tot we niet meer kunnen en de wolken de zon laten verdwijnen. We sluiten af in een bijna onzichtbaar restaurantje en eten

een Croute Mayen, een soort tosti, maar met een scheut witte wijn en pittige kruiden. We zijn volmaakt gelukkig. De volgende morgen pakken we de wagen voor de laatste keer en rijden naar Villars. Eigenlijk wilden we weer huiswaarts rijden, maar de blauwe lucht verleidt ons tot nog een dag op de mooie pistes. Strakblauwe lucht, een uit Frankrijk meegebracht worstje in de lift en voor de zoveelste keer toch maar weer kaasfondue als lunch vormen samen een heerlijk toetje van een geweldige week. In de middag kleden we ons achter de wagen om en nemen snel een frisse deo-douche. Rond middernacht liggen we in ons eigen bed te dromen van deze fantastische winterroadtrip. G I JS H A R DE M A N

een hele dag extra om te skiën #vliegennaardesneeuw posted by nannette - 6 minutes ago

genève vanaf

boek nu!

35

is enkele re

plus €5 boekingskosten

kijk voor de voorwaarden op www.transavia.com - wijzigingen voorbehouden

Wintersport. Skispullen, een beetje geluk en een paar fanatieke skiërs met weinig eisen. Dat is de perfecte combinatie voor een lastminute wintertrip rondom Genève.


3 SPORT

www.metronieuws.nl dinsdag 19 november 2013

SPORT

22

Doorgaan

Lafeber denkt niet aan stoppen met golfen Golfer Maarten Lafeber piekert er niet over om te stoppen. De Nederlandse prof is vastbesloten om volgend jaar op de Challenge Tour te spelen en via die weg weer een speelkaart voor de Europese Tour te bemachtigen. „Er wordt hier en daar gespeculeerd dat ik misschien zou stoppen, maar daar is absoluut geen sprake van”, schreef de Nederlander gisteren op zijn website. Lafeber heeft een teleurstellend jaar op de Europese Tour achter de rug. Hij verdiende te weinig om zijn speelbewijs automatisch te verlengen en slaagde er afgelopen week in Girona tijdens de finale van de ’qualifying school’ niet in zijn kaart te behouden. A NP Historisch

Geblesseerde Sigthorsson blijft bij selectie IJsland Kolbeinn Sigthórsson hoeft zich ondanks zijn enkelblessure pas donderdag weer bij Ajax te melden. De IJslandse spits heeft zondagavond toestemming gekregen om langer bij de nationale ploeg te blijven, gezien het historische tweeluik met Kroatië om een WK-ticket. Sigthórsson ging vrijdag tijdens de eerste wedstrijd in Reykjavik (0-0) door zijn rechterenkel en moest per brancard het veld verlaten. Het is nog onduidelijk hoe ernstig de schade aan een van de enkelbanden is. De spits van Ajax laat zich in IJsland nader onderzoeken. Mogelijk reist Sigthórsson nog naar Zagreb voor de return tegen Kroatië, al zal hij zeker niet in actie komen. A NP

Kolbeinn Sigthorsson. / PRO SHOTS Terugkeer

Trots

”We willen sterven op het veld om naar het WK te gaan. Dat zijn grote woorden, maar we willen alle Fransen echt laten zien dat we heel trots zijn dat we voor de nationale ploeg spelen.” O l i vi e r Gi roud, s pi ts va n het Franse elftal, in aanloop naar de return teg e n O e k ra ï n e d a t i n h e t e e r s te d u e l m e t 2- 0 te sterk was vo o r ’ d e H a a n t j e s ’ .

Jürgen Locadia al terug op trainingsveld PSV Jürgen Locadia heeft zich gisteren al weer gemeld op het trainingsveld van PSV. De 20-jarige spits liep afgelopen donderdag een enkelblessure op tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd van Jong Oranje tegen Jong Slowakije (2-2). Locadia moest een ongelukkige botsing met de Slowaakse keeper niet alleen bekopen met fysieke schade, maar kreeg ook nog eens de rode kaart. Na medisch onderzoek bleek dat de enkelblessure van de PSV-spits meevalt. Locadia lijkt zaterdag tegen sc Heerenveen inzetbaar. Trainer Phillip Cocu heeft de jeugdinternational hard nodig, omdat zijn andere spits Tim Matavz tot de winterstop is uitgeschakeld met een knieblessure. A NP FC Knudde

WK

Returns play-offs Zweden – Portugal (0-1) Roemenië – Griekenland (1-3) Kroatië – IJsland (0-0) Oekraïne – Frankrijk (2-0) (Tussen haakjes de uitslag van het eerste duel)

Het centrum van de verdediging van afgelopen zaterdag, met vlnr Stefan de Vrij, Ron Vlaar en hun keeper Jasper Cillessen.

/ ROBIN VAN LONKHUIJSEN | ANP

Verdediging krijgt krediet Kritiek. De defensie van het Nederlands elftal ligt weer eens zwaar onder vuur. Louis van Gaal neemt het voor de verdedigers op. De opbouw is slecht, er is een groot gebrek aan durf en er wordt simpelweg matig verdedigd. Zoals wel vaker is er veel kritiek op de verdediging van het Nederlands elftal, en dan met name op de twee centrale verdedigers. Afgelopen zaterdag bleek tegen Japan maar weer eens hoe kwetsbaar de Oranjedefensie is als de tegenstander na balverlies druk zet of in balbezit tussen de linies door gaat lopen. Gisteren nam Louis van Gaal het op voor Ron Vlaar en Stefan de Vrij, die in Genk het hart van de verdediging vormden. “Ik heb de wedstrijd nog eens teruggekeken en wat bleek? Wij hebben meer kansen gecreëerd dan Japan. De enige andere wedstrijd waarin we één helft - dus niet twee helften werden overklast, was dat ook het geval. Dat was in de oefenwedstrijd tegen

Duitsland, toen zij veel beter waren maar geen grote kansen afdwongen. Individueel was het verdedigend dus niet slecht.” Het was overduidelijk dat de bondscoach zijn spelers in bescherming nam. Van Gaal lachte instemmend om die conclusie. “Misschien is dat wel zo, maar er zit wel een kern van waarheid in mijn woorden.” Na het wegvallen van de geblesseerde Bruno Martins Indi zijn alleen De Vrij, Vlaar en Joël Veltman overgebleven als centrale verdedigers. Toen Van Gaal de vraag kreeg voorgeschoteld waarom hij niet bijvoorbeeld Jan-Arie van der Heijden (Vitesse), Stefano Denswil (Ajax), Erik Pieters (Stoke City) of routinier Joris Mathijsen als vervanger van Martins Indi heeft opgeroepen, was hij behoorlijk hard in zijn oordeel. “We houden deze spelers allemaal in de gaten, maar het is de vraag of ze al geschikt zijn voor de manier waarop we bij Oranje willen spelen. Ik vertik het om onder het niveau dat ik voor ogen heb te gaan zitten.” Dus starten De Vrij en Vlaar vanavond tegen Colombia waarschijnlijk weer in de basis. De bondscoach zei immers over Veltman: “Een spelers als hij

en Patrick van Aanholt kennen mijn visie nog niet, maar misschien kunnen ze een gedeelte van de wedstrijd meedoen om kennis te maken met die visie.” Na de beweeglijke Japanners krijgen De Vrij en Vlaar in de Amsterdam ArenA te maken met superspits Radamel Falcao. Van Gaal maakt zich wat dat betreft niet al te druk. “Ik ben een bewonderaar van hem, maar dat wil niet zeggen dat wij niet tegen hem opgewassen zijn.” Nigel de Jong kan in ieder geval geen ondersteuning bieden. Hij ondervindt te veel hinder van een zwelling op zijn linkervoet en is gisteren terug naar Italië gevlogen. Ook Arjen Robben haakte af, hij heeft last van een lichte enkelblessure. Met ook Robin van Persie, Dirk Kuijt en Wesley Sneijder in de ziekenboeg wordt de spoeling zo wel erg dun voor Van Gaal. “Ach, ik heb nog voldoende spelers over om een oefenwedstrijd te spelen. Als er in mei zo veel geblesseerden zijn, ga ik me pas zorgen maken.”

JOHAN VAN BOVEN

johan.van.boven@metronieuws.nl


SPORT

23

Lance Armstrong zoekt medeschuldigen bij de UCI Zondebok. Lance Armstrong is de rol van dopingzondaar zat en beschuldigt nu zelf voormalig UCI-voorzitter Hein Verbruggen. Hoewel voormalig voorzitter van de wielerbond Hein Verbruggen twee weken geleden in een brief afscheid nam van zijn sport, heeft dopingzondaar Lance Armstrong hem gisteren terug in het oog van de dopingstorm gebracht. De Amerikaan beschuldigde de erevoorzitter van de UCI van hulp bij het verdoezelen van een positieve dopingtest in 1999. Opmerkelijk is de beschuldiging, omdat uit interne UCI-documenten blijkt dat er helemaal geen sprake van een positieve test was, maar slechts de aanwezigheid van minieme sporen corticosteroïden werd vastgesteld, waarschijnlijk afkomstig van een huidzalf. ”Hoogstwaarschijnlijk geen overtreding van de dopingregels”, luidt de conclusie van de UCI. Maakt Armstrong de zaak nu ineens zelf groter om de beschuldigende vinger richting de UCI te wijzen? Volgens Armstrong was het de toenmalige UCI-voorzitter Verbruggen die in 1999 zou hebben gepleit om een positieve dopingtest van de Amerikaan op corticosteoïden weg te werken. ”Hein zei: ’dit is een echt probleem voor me. Het betekent de knock-out voor onze sport, in het jaar na de Festina-affaire. Dus we zullen iets moeten verzinnen”, zo vertelde Armstrong in het interview aan Daily Mail. De teamarts van US Postal schreef met terugwerkende kracht een attest voor een zalf tegen zadelpijn uit en gaf het een recept een vroegere datum. Met medeweten van Verbruggen, zo liet de Amerikaan zondag weten. De voormalig voorzitter van de UCI

Analyse

”Armstrong wil anderen in zijn val meeslepen”

Hein Verbruggen en Lance Armstrong in 2003, toen alles nog koek en ei was. | AFP

heeft altijd alle aantijgingen over betrokkenheid en cover-ups van het dopinggebruik van Armstrong ten stelligste ontkend. ”De positie van de UCI in de Tour van 1999 en 2001 is al opgehelderd. Ik hoef dat niet meer te herhalen”, staat in Verbruggens brief van begin november. Daarin wijst de 72-jarige Nederlander alle beschuldigingen over onethisch handelen van de hand en zegt een schoon geweten te hebben. Dit is de eerste keer dat de beschuldi-

ging aan het adres van Verbruggen van Armstrong zelf komt. ”Denken dat ik officials ga beschermen na de manier waarop ze me hebben behandeld, is belachelijk”, gaf de Amerikaan zijn beweegredenen prijs. ”Ik ga niet liegen om ze te beschermen. Ik haat ze. Ze gooiden me onder de bus. Ik ben klaar met ze.” De Amerikaan klinkt als een afgewezen minnares die vuile was wil buiten hangen. Vorige week liet hij nogmaals

weten zijn verhaal te willen doen voor een speciale waarheidscommissie die het dopingverleden gaat onderzoeken, maar dat hij wel op dezelfde manier wil worden behandeld als andere renners die bijvoorbeeld strafvermindering kregen.

LUC WIERTS

”Deze flitspaal heeft Lance Armstrong in ieder geval niet betrapt”, zegt Hans Vandeweghe, directeur van de wielerbond Vlaanderen en auteur van het boek Wie gelooft die renners nog? over de veelbesproken test uit de Tour van 1999. ”Sinds de publicatie in L’équipe van 2005 weten we uit hertests van de urinestalen dat Armstrong die Tour alle dagen vol met epo zat, dus waarom zou hij gaan klooien met corticosteroïden? De sporen uit het onderzoek wijzen eerder op het daadwerkelijke gebruik een zalf dan op injecties. Dan zou hij alle dagen positief hebben getest.” Armstrong doet er volgens Vandeweghe zelf aan mee om de zaak groter te maken dan hij is. ”Hein Verbruggen zal paniekerig zijn geweest dat het nieuws naar buiten kwam. Maar hij heeft dus geen positieve test verdonkeremaand. En het is ook niet zo dat Verbruggen hem aangespoord heeft om epo te gebruiken. Hij vindt zelf dat hij niets verkeerd heeft gedaan, wat voor hem betekent dat hij nooit een positieve test heeft weggemoffeld en het imago van de sport heeft proberen te beschermen. Armstrong lijkt met deze actie alsof hij ten einde raad is en iedereen probeert mee te trekken in zijn val.” L UC W IERTS

luc.wierts@metronieuws.nl

Waarom werft Defensie nog steeds mensen? Een verdacht pakketje ontmantelen. Hulp bij conflicten en calamiteiten. Defensie moet áltijd inzetbaar zijn. Onze organisatie moet weliswaar inkrimpen en taken anders inrichten, maar om die taken in de toekomst ook te kunnen uitvoeren, blijft instroom van jonge, enthousiaste mensen nodig. En dus werven we ook nu: infanteristen, vliegers, mariniers, verpleegkundigen en technici. Bekijk deze en andere vacatures op werkenbijdefensie.nl

Omdat er altijd mensen nodig blijven die opkomen voor andere mensen.

WERKEN AAN VREDE EN VEILIGHEID


Met Metro ben je in één krant weer helemaal op de hoogte van het wereldnieuws. En van personal finance, carrière, reizen en nog veel meer. Als dat geen wereldkrant is?

Een wereldkrant. metronieuws.nl

20131119_nl_metro holland  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you