Page 1

dinsdag 20 december 2011

www.metronieuws.nl

www.metromobiel.nl


IEDERE DAG DE BESTE DEAL op 50% korting M FOTO ALB U

op 50% korting M E NT T R EA B E A UT Y T

op 50% korting TE N TE AV O N D U I

op 50% korting SP ELE N AA R CU RS US GIT

op 50% korting W E G JE W E E KE N D op 50% korting A IN E R R T L A PE R S O N op 50% korting HO P KS SU SH I W OR

GA NU NAAR WWW.SAVEMYDAY.NL EN SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF

SaveMyDay is nieuw en brengt jou iedere werkdag de beste deal met minstens 50% korting.

WEES SLIM, KOOP SLIM de aanbiedingen in deze advertentie zullen binnenkort op SaveMyDay verschijnen

powered by


VOORKOM BLESSURES, GA GOED VOORBEREID OP WINTERSPORT GOEDE CONDITIE EN STERKE SPIEREN VORMEN DE BASIS {pagina 20}

dinsdag 20 december 2011

www.metronieuws.nl m.metronieuws.nl www.twitter.com/metro www.facebook.com/metro

Volop kansen ondanks de crisis

Schapen. Ziek

Metro maakt de balans van 2011 op Hoe staat de economie ervoor? Een rondje langs verschillende brancheorganisaties De bouw heeft het zwaar, de uitzendbranche niet {pagina 02}

nieuws

Spanning na dood van Kim Jong-il Staatssecretaris Henk Bleker bezocht gisteren een schapenhouder in Zwolle om zich op de hoogte te stellen van een nieuw virus dat sinds kort in ons land onder koeien en schapen heerst.

Bleker: onderzoek naar nieuw virus

KOEN VAN WEEL/ANP

Onderzoek, heel veel onderzoek is volgens staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) nu nodig naar het Schmallenbergvirus, dat heerst onder koeien en schapen. Tot nu toe zijn op twintig schapenbedrijven misvormde lammetjes geboren. Of het hierbij blijft, of de trend zich doorzet en er tijdens de lammerperiode nog meer niet-levensvatbare dieren worden geboren, is nog niet bekend.

De wereld kijkt gespannen naar NoordKorea, waar Kim Jong-un zijn zaterdag overleden vader Kim Jong-il opvolgt als leider van het communistische land Expert: Hij wordt mogelijk meer een symbolische leider {pagina 06}

Feyenoord winnaar deze winter De eredivsie is halverwege, tijd voor een tussenbalans {pagina 24-25}

Trekt Saab Spyker ook mee? Faillissement Saab kan einde betekenen voor Spyker {pagina 11}


nieuws

02

1

www.metronieuws.nl DINSDAG 20 DECEMBER 2011

Metro maakt de balans van 2011 op Hoe staat de economie ervoor? Een rondje langs verschillende brancheorganisaties De bouw heeft het zwaar, de uitzendbranche niet

Een diep dal, maar

kansen blijven er genoeg

nieuws Quotes

FOTO’S: COLOURBOX.COM

Bouw: behoorlijk zwart plaatje

“Hij was een dictator van het slechtste soort. Hij regeerde zijn land met ijzeren vuist en bezorgde zijn inwoners voortdurend pijn en misère. We hopen dat zijn dood een kans is om de weg naar democratie in te slaan.” PARLEMENTSLID DON MANZULLO,

De woningmarkt is dramatisch ingestort, en de kantorenmarkt zo mogelijk nog dramatischer. En onder druk van de rijksbegroting zien gemeenten en provincies zich genoodzaakt de hand op de knip te houden. “Het hele plaatje komt op nogal zwart uit”, zegt woordvoerder Pim Nusselder van Bouwend Nederland. “Er wordt gezegd dat deze crisis erger is dan die van begin jaren ’80. Op de lange termijn blijft er behoefte aan bouw, maar hoeveel bouwbedrijven of bouwvakkers er dan nog zijn is de vraag.”

Detailhandel Hoewel de winkeliers dankzij Sinterklaas 493 miljoen euro extra omzet bij konden schrijven, liegen de cijfers van de detailhandel er niet om. In september draaide de sector een omzet van 6,8 miljard. In 2010 was dat 6,9 miljard. “Er zijn winkels die het niet redden, wat een persoonlijk drama is voor de mensen die dat overkomt, maar aan de andere kant zijn er ook starters die kansen zien”, laat Yvonne Fernhout, woordvoerder van Detailhandel Nederland weten.

VOORZITTER VAN DE COMMISSIE VOOR OOST-AZIË OVER DE DOOD VAN KIM JONG-IL

“Ik kan het niet geloven. Hoe kan hij zomaar weggaan? Wat moeten we nu gaan doen? Hoe kan ik uiting geven aan al deze smart? Ik kan er niet meer over praten.”

Aandelenmarkt: vanaf nu weer omhoog Als er één graadmeter is voor de aandelenmarkt is het wel de AEX. Die schommelt nu rond de 300 punten, in lang vervlogen tijden was dat 700 punten. In 2011 was het laagste punt 256, het hoogste tot nu toe 374. “2008 en 2009 waren rampjaren”, zegt Patrick Beijersbergen, econoom bij de Vereniging van Effectenbezitters en schrijver van het boek ‘Wat en hoe met geld’. “Daarna begon het op te lopen, tot begin 2011. Sindsdien is de markt weer gedaald. Het eerste deel van de crisis zat in de VS, ook al hadden wij er wel last van. Deze crisis zit echt in Europa.” De toekomst ziet Beijersbergen gunstig in. “Aandelen zijn nu goedkoop. We gaan niet naar nul, de markt gaat juist aantrekken.”

Autohandel: gaat goed, wel vinger aan de pols Dit jaar zijn er 550.000 nieuwe auto’s verkocht. Het aantal verkochte nieuwe personenauto’s is de meest zichtbare graadmeter voor de gezondheid van de automarkt. Het gaat dus goed, inmiddels, want in het crisisjaar 2009 werden er maar 380.000 nieuwe auto’s verkocht. Het gemiddelde over de lange termijn is ongeveer 490.000. Je zou dus kunnen zeggen dat het nu heel goed gaat, maar enige nuance is op zijn plaats. “Er zijn flinke stimuleringsmaatregelen geweest van de overheid, zoals de vrijstelling van motorrijtuigen- en aanschafbelasting voor zuinige auto’s. Die worden dan ook vooral gekocht’’, zegt Bovag-woordvoerder Gijs Bosman. “De marges daarop zijn klein.”

NOORD-KOREANEN ROUWEN OM DE DOOD VAN KIM JONG-IL

Technologie: voorzichtig erg afhankelijk van export

Woningmarkt De woningmarkt heeft een dramatische periode achter de rug. In 2006 werden er nog 216.000 huizen verkocht. In 2008 waren dat er 186.000 en in 2009 en 2010 rond de 126.000. De cijfers voor dit jaar zijn nog niet bekend, maar de kleine opleving in de markt na het verlagen van de overdrachtsbelasting eerder dit jaar, is alweer teniet gedaan door de negatieve economische berichten over de euro-crisis die daarop volgden. De makelaars hebben het zwaar, zegt woordvoerder Roeland Kimman van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars. “Verkochten ze eerst veertig huizen per jaar, nu zijn dat er misschien dertig. Ze moeten de tering naar de nering zetten.”

Uitzendbranche: zwarte cijfers, maar iets minder groei Er worden zwarte cijfers geschreven in de uitzendbranche. Het aantal uitgezonden uren is dit jaar met 2 procent gestegen, de omzet van de branche met 4 procent. Tijdens de kredietcrisis, die in 2008 begon, hadden de uitzendbureaus het zwaar, maar in 2010 werd de lijn weer stijgend, en dat is niet meer veranderd. “We hebben tot nu toe hele goede cijfers laten zien, maar het begint nu een beetje te stabiliseren”, vat Remco Icke, woordvoerder van de Algemene Bond Uitzendondernemingen, de ABU de situatie LAURA ROMANILLOS samen.

De ‘eerste’ crisis, die van 2008, kwam de technologiebranche redelijk ongeschonden door. 2008 was even buffelen, maar in 2009 trok de markt aan, en tot afgelopen zomer was er niets aan de hand. Maar de rooskleurige verwachtingen die de branche begin dit jaar uitsprak, een verwachte groei van 6,9 procent voor de tweede helft van het jaar, zullen niet gehaald worden. Inmiddels hoopt de branche op een groei van een schamele 0,6 procent. Woordvoerder Guus Vossenaar van brancheorganisatie FME CWM: “Onze branche is voor 60 procent afhankelijk van de export. En als het vertrouwen terugloopt, dan loopt de export terug. Ik schat dat onze leden de toekomst heel voorzichtig tegemoet zien.”


DKNY RED DELICIOUS FOR MEN Eau de toilette 30ml

62%

HUGO BOSS BOTTLED

39%

Eau de toilette 30 ml

ADVIES PRIJS

15.00 37%

Eau de toilette 50 ml

37%

Eau de parfum 30 ml

KORTING

ADVIES PRIJS

ADVIES PRIJS

32.50 Eau de toilette 30 ml

53%

Eau de toilette 30 ml

37.00

17.50

56% KORTING

ADVIES PRIJS

39.95

17.50

ADVIES PRIJS

CACHAREL EDEN

45%

Eau de parfum 30 ml

KORTING

42.15

43.50

ADVIES PRIJS

ADVIES PRIJS

24.00

16.50 Eau de parfum 30 ml

62%

LAURA BIAGIOTTI ROMA UOMO

23%

Eau de toilette 40 ml

KORTING

KORTING

ADVIES PRIJS

46.00

17.50

34.00

17.50

KORTING

CALVIN KLEIN ETERNITY MOMENT

49% KORTING

42.50

61%

Eau de toilette 30 ml

25.00

KORTING

ADVIES PRIJS

NINA RICCI L’AIR DU TEMPS

39.95

BURBERRY BRIT HOMME

Eau de tiolette 50 ml

20.00

KORTING

51.90

BURBERRY BRIT FEMME

ADVIES PRIJS

25.00 DKNY BE DELICIOUS

CALVIN KLEIN ONE

KORTING

41.00

39.99

CACHAREL NOA

53%

Eau de toilette 40 ml

KORTING

KORTING

ADVIES PRIJS

HUGO BOSS WOMAN

ADVIES PRIJS

35.75

27.50

VANDERBILT, MAROUSSIA OF CARACTÉRE TIMENT E A S SOR L E H T E IT H LIJK KEUZE U S MOGE BINATIE M O C E ALL

*M.u.v. geschenksets.

1+1 GRATIS*

Actie loopt van 20 t/m 26 december.

STEEDS VERRASSEND, ALTIJD VOORDELIG!


nieuws

04

www.metronieuws.nl DINSDAG 20 DECEMBER 2011

van Boerenbrink naar Kalverstraat Plan je reis op 9292.nl

Gladheid verrast vooral de fietsers Honderden meldingen over botbreuken auto’s valt mee, wel dode in Tilburg

!  

199�

 

$#"#

!" "## #$   "  "$ " " " #" " #!"" ""$"" #  $ #

 

 

Op verscheidene plaatsen in het land heeft gladheid gisterochtend tot problemen geleid. Vooral op de lokale wegen was het glad.Volgens de politie vielen met name veel fietsers. Ongevallen met auto’s zorgden meestal voor materiÍle schade, enkele inzittenden liepen letsel op. In Tilburg kwam een 38-jarige vrouw om het leven toen ze met haar auto de macht over het stuur verloor en werd aangereden door een bus. In Amsterdam was tot half elf geen besteld ziekenvervoer mogelijk. Ambulancepersoneel was druk met kneuzingen en botbreu-

Aantal incidenten met

150

incidenten werden er geteld in Zeeland. De meeste meldingen kwamen van de eilanden Walcheren en ZuidBeveland.

ken van de slachtoffers. Het ging vooral om verwondingen aan hoofd, armen en benen. De gladheid was vooral te merken op bruggen en fietspaden waar niet was gestrooid. Ook in het Almeerse Flevoziekenhuis was het door de gladheid druk. Volgens een woordvoerder kwamen veel mensen met gecompliceerde botbreu-

ken binnen. Het ziekenhuis heeft extra personeel ingezet. Volgens de politie was het ook plaatselijk verraderlijk glad, vooral in het zuidelijke deel van Friesland. Automobilisten in Oudeschoot (2x), Oldeouwer, Hantumeruitburen, Wirdum, Burum, Morra en Nijholtwoltwolde kwamen in een sloot of tegen de vangrail. Ook verscheidene fietsers gingen op de soms spekgladde wegen onderuit. In Nijmegen heeft een peuter van 1 jaar een hersenschudding opgelopen toen zijn moeder met haar fiets uitgleed. Het kind zat in het kinderzitje. ANP

Nederlander. Ruimtereis

Kort nieuws

Automobilisten overschatten ov REISTIJD. Veel automobilisten denken zelden aan het openbaar vervoer als alternatief voor hun reis. Een belangrijke reden hiervoor is dat zij de reistijd met het ov flink overschatten. Dat is een van de resultaten van een onderzoek naar keuzegedrag van reizigers van promovendus Job van Exel van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). ANP

Trekkingsuitslag 19 december 2011 LOTNUMMER LETTERS â– â–  â–  â–  â–  â–  â–  â–  â– 

â– â–  â–  â–  â–  â–  â–  â–  â–  â–  â–  â–  â–  â– 

C N G M E S J V F G O Q B V A

â– â–  â–  â–  â–  â–  â–  â–  â–  â–  â–  â–  â–  â–  â–  â–  â–  â–  â– 

DATUM â– â–  â–  â– 

07 11 05 10

01 05 13 20 21 23 24 30 27 20 22 09 26 17 07

â– â–  â–  â–  â– 

PRIJS IN â‚Ź

2,50 2,50 2,50 2,50 3,00 3,00 3,50 3,50 3,50 100,00 100,00 100,00 100,00 100,00 450,00 450,00 450,00 450,00 450,00

01 08 09 01 09 01 09 07 09 09

De wekelijkse Grote Prijzen Z H Y D H O

B T P Z F B K A N W X P

12 01 13 18 13 22

10 02 03 09 09 06

10.000,00 10.000,00 10.000,00 10.000,00 10.000,00 25.000,00

De wekelijkse Hoofdprijs U U

P

27 04

100.000,00

Speel al mee voor 3,50 euro per lot Alle geldprijzen worden, waar van toepassing, onder inhouding van kansspelbelasting uitgekeerd. Vanaf de eerste dinsdag na de week waarin de trekking plaatsvindt kunnen gewonnen geldprijzen worden geĂŻnd. De aanspraak op de geldprijzen vervalt een jaar na de trekkingsdatum van de betreffende loterij. Spelers die via bank- of girorekening deelnemen krijgen de gewonnen geldprijzen automatisch op hun rekening bijgeschreven. Het deelnemersreglement staat op www.dayzers.nl en is opvraagbaar via 0900-777 0 777 (â‚Ź 0,10 p.m.). Druk- en zetfouten voorbehouden.

Koop snel je loten voor de volgende trekking! Dat kan t/m 25-12-2011 bij je Dayzers WinWin Winkel of ga naar www.dayzers.nl.

Geldtransport overvallen SCOOTERS. Gewapende mannen hebben gistermiddag op de Randwijcklaan in Amersfoort een geldtransport overvallen. De wagen van Brinks stond bij een geldautomaat van de SNS Bank. De daders ging er op scooters met een onbekend bedrag vandoor, aldus de politie. Op de A28 is kort daarna een man aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de overval. Hij blijft voorlopig vastzitten, zei een woordvoerster van de politie gisteravond. De politie zette onder meer een helikopter in om de daders op te sporen. ANP

De tocht van Kuipers’ raket naar het lanceerplatform over ongeveer acht kilometer duurde twee uur. CARLA CIOFFI/EPA

Aftellen voor Kuipers kan beginnen De raket waarmee de Nederlandse astronaut AndrĂŠ Kuipers morgen de ruimte ingaat, staat op zijn plaats. Het vaartuig werd gisteren in alle vroegte neergezet op de lanceerbasis Bajkonoer in Kazachstan. Een speciale trein bracht de raket over de ijzige en besneeuwde steppe van Bajkonoer naar het lanceerplatform. Kuipers begint morgen aan zijn tweede ruimtereis. De Amsterdammer gaat vijf maanden naar het internationale ruimtestation ISS. Geen Nederlander is ooit zo lang in de ruimte geweest.


nieuws Serious Request

werd gisteren nog onderzocht. Dat heeft de politie gemeld. ANP

Kort nieuws

Aanhouding na vondst van dode GOES. De politie heeft zondagnacht een 34-jarige man in Goes aangehouden in verband met de dood van een 31-jarige vrouw. Haar stoffelijk overschot werd kort voor middernacht gevonden in haar woning in Goes. De doodsoorzaak van de vrouw

Kijk ook op: www.metronieuws.nl

“ONS HUIS IS TOTAAL GEPLUNDERD” 3FM Serious Request collecteert dit jaar geld voor moeders die kampen met de gevolgen van oorlog. Metro bezocht moeders in Ivoorkust. Naam: Kakouse Elise Leeftijd: 36 jaar Woonplaats: Chantier-Colonel,

Ivoorkust Situatie: Teruggekeerde ontheemde, is haar man kwijt Elise en haar familie vluchtten in maart toen het geweld haar dorp in het westen van Ivoorkust bereikte. “We vertrokken onmiddellijk toen we in de ochtend schoten hoorden. Met zes kinderen renden we de jungle in. We zijn naar het noorden gegaan, omdat we daar familie hebben. Het was vier dagen lopen. We hadden niets, alleen de kleren die we aanhadden. Onderweg kregen we een beet-

je eten uit liefdadigheid. Voor de oorlog ons dorp bereikte hoorden we verhalen van andere mensen die op de vlucht waren. Ze zouden alle mannen in ons dorp doden. Mijn man is daarom de andere kant op gevlucht. In juni ben ik teruggekeerd. Waar mijn man is weet ik niet. Ik heb geprobeerd ons kleine rijstveld te bewerken, zodat we eten konden produceren. Ons huis bleek geplunderd en onze koffieplantage volledig overwoekerd. Een paar weken geleden kreeg ik hulp van het Rode Kruis aangeboden. Mannen die in het dorp zijn teruggekeerd, maar geen werk hebben, kappen vandaag de planten op onze plantage. Morgen kunnen we de bonen plukken en verkopen op de markt. Zo hebben we voorlopig een inkomen.”

CAMPAGNE. Een groep bekende Nederlanders is gisteren een campagne begonnen om zoveel mogelijk stemmen te verzamelen voor een ‘kinderpardon’. Daarmee willen ze regelen dat jonge vreemdelingen in Nederland kunnen blijven. Onder de BN’ers zitten mensen als Angela Groothuizen, Marco Borsato en

Twintig arrestaties in henneploods BAARLO. De politie heeft gistermiddag twintig mensen opgepakt in een hennepknipperij in een loods aan de Kruisstraat in Baarlo (Limburg). Na een melding van stankoverlast namen agenten een kijkje in de loods. Daar waren volgens de politie twintig personen drukdoende met het verwerken van hennep. Ze zijn allemaal opgepakt. ANP

Véél voorig wein

ANP

vorig jaar. Toen stond de teller na een dag op 273.745 euro. ANP

Prepaid Samsung Galaxy Y

Kort nieuws

Politie rijdt over gewonde man BELGIË. Een Belgische politiepatrouille heeft op de A12 bij Antwerpen per ongeluk een zwaargewonde Nederlander overreden. Het slachtoffer was uit een auto geslingerd bij een ongeval. De man verkeert in levensgevaar. Volgens justitie in Antwerpen reden de agenten enkel over de benen van de man. Het was donker en het zicht was slecht. ANP

BN’ers op bres om ‘kinderpardon’

Vincent Bijlo. ANP

RUBEN EG

Bijna drie ton voor Serious Request De eerste dag van 3FM Serious Request heeft 295.382 euro opgebracht. Dat maakten de dj’s Gerard Ekdom, Coen Swijnenberg en Timur Perlin gisteren bekend vanuit het Glazen Huis op de Beestenmarkt in Leiden. Het voorlopig ingezamelde bedrag ligt hoger dan

05

www.metronieuws.nl DINSDAG 20 DECEMBER 2011

€99,99

Android 2.3 Gingerbread besturingssysteem

Red Room Favourite Prepaid Samsung Galaxy Y van Vodafone met The voice of Holland CD en kans op VIP-kaarten voor de liveshows

WiFi & 3G/HSDPA A-GPS Gratis The voice of Holland CD Maak kans op VIP-kaarten voor de The voice of Holland liveshows

Poedersuikerlaag verraadt dader OLIEDOM. Een 16-jarige jongen uit Etten-Leur bleek na de mishandeling van een oliebollenbakker eenvoudig op te pakken te zijn. Hij zat nog onder de poedersuiker. Volgens de eigenaar van de kraam werd hij al langer lastig gevallen. ANP

Kijk voor de actievoorwaarden op vodafone.nl/tvohactie

Kom voor deze aanbieding naar de Vodafone winkel of kijk op vodafone.nl


06

nieuws

www.metronieuws.nl DINSDAG 20 DECEMBER 2011

EPA

‘Geliefde’ Kim Jong-Il overleden Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-Il overleden Zoon neemt de macht over

Kim Jong-il: de geliefde Leider die in 1994 zijn vader Kim Il-sung, de Eeuwige President van Noord-Korea, opvolgde.

Met de dood van Kim Jong-Il, ‘de geliefde leider van Noord-Korea’, wacht de wereld gespannen af wat zijn zoon en troonopvolger Kim Jong-Un gaat doen. Gisteren meldde het Aziatische land de dood van de mysterieuze Stalinistische dictator, over wiens leven bijna niemand iets afweet. Hij zou enkele dagen eerder al zijn overleden, vermoedelijk zaterdag. Het staatspersbureau roemde de man die ‘de maatschappij en het leger van Noord-Korea versterkte’ en toonde beelden van huilende inwoners in de hoofdstad Pyongyang. Aan de oprechtheid van dat verdriet valt te twijfelen. Onder de heerschappij van Kim Jong-Il verhongerde de bevolking van 22 miljoen mensen door voedselschaarste en een volledig door de overheid gecontroleerde samenleving. Ondertussen kreeg het leger de modernste wapens en werden een kernarsenaal en lange afstandsraketten ontwikkeld. Net als zijn vader, is ook over de nieuwe leider Kim Jong-Un

amper iets bekend. Hij zou 27 of 28 jaar zijn en in Zwitserland hebben gestudeerd. Pas in oktober 2010 hoorde de buitenwereld iets over hem, toen hij na een beroerte van zijn vader werd aangesteld als viersterrengeneraal. Het overlijden van de, vermoedelijk in februari 1942 geboren Kim Jong-Il komt niet als een verrassing. “Al vanaf 2005 wordt zijn derde en jongste zoon klaargestoomd om hem op te volgen” zegt hoogleraar en Korea-deskundige Ramon Pacheco Pardo vanuit Londen. Hij betwijfelt of Kim Jong-Un net zo’n alleenheerser wordt als zijn vader. “Hij wordt mogelijk meer een symbolische leider van Noord-Korea. De legerleiding zal meer macht krijgen dan onder Kim Jong-Il.” Zuid-Korea, dat sinds de Koreaanse afscheiding ruim zestig jaar geleden officieel nog altijd in oorlog is met de noordelijke buren, bracht gisteren het leger in hoogste staat van paraatheid. RUBEN EG ELISABETH BRAW REDACTIE@METRONIEUWS.NL

Kim Jong-Il Hield erg van eten. Terwijl zijn volk honger leed, liet hij zijn Japanse chefkok uit Japan extreem dure vis voor sushi, bier uit Tsjechië, varkensvlees uit Denemarken en kaviaar uit Iran inkopen. Was een getrainde ruiter en verscheen ooit in een film op één van zijn witte paarden. Gaf zijn omgeving pijnstillers na een val van zijn paard. Uit vrees verslaafd te raken, wilde hij zorgen dat hij niet de enige zou zijn. Hield van films. De dictator bezat meer dan twintigduizend films. James Bond was zijn favoriet, hoewel hij naar verluidt het in NoordKorea gesitueerde Die Another Day maar niets vond. Was basketbalfan. Michael Jordan was zijn favoriet. Ooit stuurde de VS hem een basketbal met de handtekening van de ster erop. Zou zijn liefhebberij voor films en basketbal delen met zijn zoon Kim Jong-Un. De derde zoon kwam in aanmerking als opvolger nadat de oudste telg in 2001 met een vals paspoort stiekem naar Japan ging. De middelste zoon zou volgens zijn vader ‘te verwijfd’ zijn voor het leiderschap.

APP-LAUS Beste financiële App 2011: ABN AMRO Mobiel Bankieren Apple kiest jaarlijks de meest interessante en best verkopende Apps en rangschikt ze in de officiële App Store Rewind 2011 lijst. Mobiel Bankieren van ABN AMRO staat dit jaar op de eerste plek bij de financiële Apps. En dat is best wel een klein app-lausje waard. Niet alleen voor ons, maar vooral voor onze klanten. Want u heeft onze App massaal gedownload en gewaardeerd met maar liefst 4,5 sterren.


nieuws

07

www.metronieuws.nl DINSDAG 20 DECEMBER 2011

Liftkiller uit New York geeft zich aan

Bethlehem. Bidden

Man die bejaarde in de lift in brand stak meldt zich Ruzie over 2000 dollar NEW YORK POLICE DEPARTMENT

De politie van New York heeft gisteren de man gearresteerd die afgelopen weekend een 73-jarige vrouw op gruwelijke wijze vermoordde. Jerome Issac gaf zichzelf aan nadat zijn daad breeduit in de media was verschenen. De man uit de buurt Prospect Heights, in de wijk Brooklyn, viel zaterdag Dolores Gillespie aan bij haar appartement in Underhill Avenue. Ze werd verrast toen ze na het terugkeren van de supermarkt op de vijfde verdieping uit de lift stapte. De in een overall van een ongedierteverdelgingsdiens geklede Issac besproeide de bejaarde vrouw met een brandbare vloeistof en stak haar in brand. Vervolgens wierp hij een molotovcocktail in de lift en ging er vandoor. Zijn slachtoffer verbrandde levend in de lift en overleed te plaatse. Nadat de politie dit weekend beelden van een beveiligingscamera publiceerde, gaf Issac zichzelf aan. Hem wordt eerste en

Een jonge vrouw is verzonken in gebed in de Geboortekerk in Bethlehem. Jerome Issac tijdens zijn gruweldaad.

tweedegraads moord plus brandstichting ten laste gelegd. Issac verklaarde vorig jaar werkzaamheden voor Gillespie te hebben verricht. Hij beweert dat zij hem hiervoor nog 2000 dollar schuldig was, zo liet de politie Metro New York weten. De familie van Gillespie zegt dat de man was weggestuurd omdat hij iets gestolen zou hebben.

RUBEN EG RUBEN.EG@METRONIEUWS.NL

Toestroom Bethlehem begonnen

EPA

Bethlehem maakt zich klaar voor de jaarlijkse toestroom van toeristen nu de kerstdagen weer naderen. De Geboortekerk in het stadje op de West Bank is traditioneel een publiekstrekker rond de dag waarop christenen de geboorte van Jezus Christus herdenken. Toeristen en gelovigen van over de hele wereld worden rond deze tijd in Bethlehem verwelkomd, om samen de kerstdagen te vieren.

Opnieuw zware gevechten in Caïro In de Egyptische hoofdstad Caïro zijn betogers gisteren voor de vierde dag op rij in botsing gekomen met de veiligheidsdiensten. Volgens artsen zijn sinds vrijdag al 13 mensen omgekomen. Hon-

derden mensen zouden gewond zijn geraakt, tientallen opgepakt. Agenten en soldaten gebruikten knuppels en traangas om de honderden demonstranten van het bekende Tahrirplein af te drijven.

De betogers gooiden met stenen. Sinds vrijdag is het onrustig in Caïro. De betogers willen dat de militairen onmiddellijk plaatsmaken voor een burgerregering. ANP

NU 2 MAANDEN

GRATIS INTERNET

BIJ JE 1E KEER €20 OPWAARDEREN

(TOT 400 MB).

Hi PREPAY SAMSUNG CH@T 335

6999

Gratis €10 PrePay-tegoed

Kijk voor meer info op hi.nl

NU MET DE DVD THE HANGOVER PART II

Hi PREPAY SAMSUNG GALAXY Y

9999

Gratis €10 PrePay-tegoed en The Hangover Part II-dvd


nieuws

08

www.metronieuws.nl DINSDAG 20 DECEMBER 2011

Dit zijn de allerbeste foto’s De winnaars van Metro Global Photo Challenge 2011 zijn gekozen De top vier van dit jaar is opgewekt, speels, grillig en gewoon fantastisch

PIERRE-PHILIPPE KIKHOUNGA

NOAH BEYENE

MARCUS ANDELIUS

SANDOR CSUDAI

WINNAAR MOMENTEN UIT MIJN LEVEN:

“THE MAGIC LANE” WINNAAR MILIEU: “TISZA BLOOMING” Door nieuwsfotograaf Sandor Csudai (24), uit Boedapest.

Door student muziekmanagement PierrePhilippe Kikhounga (26), uit Parijs (woont in Montréal).

WINNAAR RELATIES:

“FRIEND” Door freelance fotograaf Noah Beyene (18), uit Stockholm.

Vertel ons over je winnende foto.

Het is een foto van mijn oma in haar kelder. Daar laat ze allemaal troep slingeren en daar zitten haar honden. Om de foto levendiger te maken, probeerde ze de hond op te laten staan. Het resultaat is magisch.

Vertel ons over je winnende foto.

Midden in de zomer ging ik naar de rivier Tisza, omdat in die tijd van het jaar de rivier ‘in bloei staat’. Duizenden eendagsvliegen genaamd Tiszaflowers vliegen over de rivier, paren en sterven een paar uur later. Het aangezicht van die insecten is prachtig. De prijs is een trip naar een Metrostad, waar wil je heen?

Ik denk naar Hongkong of New York. Wat is je geheime tip om de perfecte foto te maken?

Ik ben nog nooit naar de Verenigde Staten geweest, maar ik zou er wel heen willen. Dus wordt het New York. Dat is ook logisch na een bezoek aan Londen en Parijs. Ik houd van grote steden. Wat is je geheime tip om de perfecte foto te maken?

Je moet een idee hebben dat spannend is om naar te kijken, iets interessants dat de aandacht trekt. Ik houd van beweging in beelden.

De jury

Blijf gemotiveerd.

De prijs is een trip naar een Metrostad, waar wil je heen?

S WI N TICKET

P ! KIJK SN EL O . EN ORE AI RLIN ES VAN SI NGAP NI EUWS.NL /PRIJSVRAG WWW.M ETRO

Nigel Barker, America’s Next Top Model

WINNAAR VERBEELDING:

“TINY PEOPLE”

Vertel ons over je winnende foto.

Het was een zonnige dag in het Parijse district Etienne Marcel. Vlak voordat ik deze foto maakte, dacht ik hoe fijn het is om door de straten van Parijs te zwerven als fotograaf. Plotseling hoorde ik de kinderen spelen, ik ging de hoek om en zag ze. Ik knielde en maakte de foto. De prijs is een trip naar een Metrostad, waar wil je heen?

Ik zou waarschijnlijk een land in Latijns-Amerika kiezen: Brazilië, Mexico of Chili. Wat is je geheime tip om de perfecte foto te maken?

Voor mij bestaat de perfecte foto niet, alleen een perfect moment en een perfecte tijd. De enige tip die ik kan geven is dat je niet moet kijken, maar moet zien.

Emilio D’Itri, Italiaanse fotograaf, curator

Magnus Cramer, commerciële fotograaf

Joel Charlebois, fotograaf, winnaar MPC 2008.

Door student Marcus Andelius (17), uit Linkoping, Zweden.

Vertel ons over je winnende foto.

Ik en een vriend nemen een bad in een wasbak. Ik werk graag met surrealistische beelden, zodat alledaagse dingen onwerkelijk lijken. De prijs is een trip naar een Metrostad, waar wil je heen?

Ik zou graag naar New York gaan, omdat het een goede kans is om mijn zus op te zoeken. Wat is je geheime tip om de perfecte foto te maken?

Het is belangrijk om ‘outside the box’ te denken. En je moet fouten durven maken om daar te komen.

Sergio A. Fernandez, fotograaf uit Peru

NU U HEE HEEL VOORDELIG NAAR AZIE, AUSTRALIE OF NIEUW-ZEELAND! AUSTRA Met Singapore Airlines Airlin vlieg je comfortabel dagelijks naar Singapore en door naar in Azië, Australië en Nieuw-Zeeland. Bij boeking kun alle belangrijke bestemmingen bes reserveren en vanaf 48 uur voor vertrek check je online in via je al je stoelplaats st l Aan boord word je verwend met overheerlijke keuze maaltijden, singaporeair.com. A GRATISALCOHOLISCHE DRANKJES EENGRATISKOPTELEFOONVOORHETINmIGHTENTERTAINMENT GRATISALCOHOLISCHE systeem! Kijk snel op www.singaporeair.com voor meer informatie!

Urban Bradhe, Metro Stockholm


meningen

10

www.metronieuws.nl DINSDAG 20 DECEMBER 2011

WIL JE WAT VAN ME? MAAK JE MAAR BEKEND! Column

ANNELIES VAN DER VEER COLUMNIST

M’n Amerikaanse cursisten vinden het maar raar dat ik de telefoon met mijn volledige naam opneem. Stuk voor stuk beginnen zij ’n gesprek met “Hello”, wat mij dan weer verbaast. Rare lui die Amerikanen maar dit was 7 jaar geleden, nu denk ik er anders over en beantwoord ik de telefoon alleen nog met m’n naam als ik kan zien wie me belt. Want onbekende bellers willen altijd iets van me wat ik ze niet wil geven en waar ik dan ook nooit om heb gevraagd. Het kostte mij wat moeite maar bellers met afgeschermde nummers moeten ’t inmiddels met ‘hallo’ doen. Tja, als je iets van me wilt, maak je dan maar bekend.

I

ets vergelijkbaars heb ik met e-mails. Twijfel ik of de mailer z’n echte naam gebruikt - een voornaam volstaat niet - dan antwoord ik niet meer. Waarom zou ik? Je krijgt er namelijk altijd gezeik mee (ook als je niet antwoordt trouwens). Ik heb ze lang niet gezien maar dan zijn Jehova-getuigen die op zondagmorgen ongevraagd aan m’n voordeur aanbellen om hun blijde boodschap te verkondigen een stuk sympathieker. Je kunt ze tenminste recht

O

in de ogen kijken voordat je alsnog de deur vriendelijk sluit.

“Want onbekende bellers willen altijd iets van me wat ik ze niet wil geven.” ANNELIES VAN DER VEER

nlangs kwamen de bedenkers van de populaire website Facebook met een eis. Ze willen dat je alleen nog onder je eigen naam meedoet, wat meteen weerstand oproept bij mensen die vrijheid met vrijblijvendheid verwarren. Mijn kennis van FB reikt niet veel verder dan een hilarische aflevering van South Park maar ’t ziet er naar uit dat de website met deze eis iets volwassener is geworden. Natuurlijk, desgevraagd zouden grote sites als FB in het kader van toenemende transparantie best kunnen laten zien wat ze allemaal van je weten. Dat helpt het wederzijds vertrouwen maar ’t is hun website, zij bepalen de spelregels en het is nu eenmaal zo dat mensen in ’t algemeen een stuk aardiger reageren als ze onder eigen naam schrijven. Bevalt je dat niet dan begin je toch lekker je eigen internettuintje, je eigen kom-in-mijn-hoekje-website met je eigen spelregels? Internet is echt groot genoeg, ook als iedereen er nog tig anonieme identiteiten bijneemt. En anders kun je altijd nog doen wat de Raggende Manne in hun klassiek geworden nummer VRIJHEID zingen: “Naakt.. rennen.. poepen.. schreeuwen.. in een weiland, dat is vrijheid.”

Reageren op columns? Ga naar www.metronieuws.nl/columns

Heinz de kat

Wat vind jij?

RENÉ WINDIG EN EDDIE DE JONG

Gladheid, grmbl! Ik ben weer eens gevallen...

Myron Best 19, STUDENT GENEESKUNDE

“Nee, ik was voorbereid op pad en gelukkig was mijn trein nu eens wel op tijd!”

Nienke Michels 21, STUDENT LERAAR ENGELS

Brief van de dag

“Die nare momenten, waarbij je bijna uitglijdt en je hart in je keel gaat kloppen. Tijd voor nieuwe, winterproof, schoenen...”

Carl Hoogvliet

Stop met het NS-gezeur

Brieven

REIS. Iedere dag staat er

wel een ingezonden brief in Metro waarin de NS weer eens wordt afgezeken. Zelf reis ik tussen Hoek van Holland Haven-Rotterdam CS vice versa en over de NS niets dan goeds. Het wordt de hoogste tijd dat we als reiziger niet op alle NS-slakken zout leggen, daar er belangrijkere zaken in het leven zijn. Dus STOP met dat eeuwige NS-gezeik!

23, STUDENT VRIJETIJDSMANAGEMENT

“Ik glibberde een paar keer maar ben staande gebleven. Moet maar niet te vroeg juichen.”

Horoscoop Ram 21/3–19/4. Vandaag kan er een cruciaal moment in je leven ontstaan. Stier 20/4–20/5. Wees duidelijk in je gevoelens, dan neemt niemand jou vandaag iets kwalijk.

Tweelingen 21/5– 20/6. Jij weet niet hoe je

iets moet aanpakken. Wees daar eerlijk in.

Kreeft 21/6–22/7. Jij krijgt vandaag iets te horen waar je helemaal niet blij mee bent. Daar moet je absoluut op reageren.

Leeuw 23/7–22/8. Jij bent vandaag vol zelfvertrouwen en bijzonder evenwichtig. Daar heeft iedereen profijt van. Maagd 23/8–22/9. Kijk vandaag eens terug op wat je de laatste tijd hebt gedaan. Ben jij daarmee tevreden of moeten er dingen worden aangepast?

Weegschaal

23/9-

22/10. Je gevoelens zullen

je dromerig maken en je vergeet even alle stress.

Schorpioen 23/10– 21/11. Jij staat zeker in je schoenen. Je laat je niet uit het veld slaan door wie dan ook.

Boogschutter 22/11–21/12. Een gouden tijd.

Jij hebt geniale en vernieuwende ideeën en bent daar de komende tijd zoet mee.

Steenbok 22/12–19/1. Als de dingen je vandaag tegenvallen, komt dat waarschijnlijk omdat je te veel verwacht hebt.

Waterman 20/1– Pas op hartenbreker. Singles kunnen zich lekker laten gaan. Zorg voor een verzorgd uiterlijk.

19/2.

Vissen 20/2–20/3. Jij hebt momenteel een superbrein. Alles gaat je vandaag gemakkelijk af!

Ritueel slachten duurt erg lang DIEREN. Saliha Ergezen stelde de vraag of ritueel slachten onprettig is. Wat denk je zelf ? Je keel doorsnijden en dan aan je poten opgehangen worden tussen je soortgenoten om vervolgens een ruime tien minuten te mogen doodbloeden, klinkt dat prettig? Er zijn er nog altijd die onterecht beweren dat ritueel slachten secondenwerk is, maar er zijn inmiddels genoeg video’s op internet te vinden die aantonen dat ik niet overdrijf. Het wordt tijd dat de mensen die zich over het onderwerp uitspreken deze beelden eerst eens bekijken, voordat ze hun mond open doen. NICO VAN DER STOK, ASSENDELFT

Toch nog eens met columnist BROEKHUISEN. Jaren heb ik me zitten ergeren aan het complete gebrek aan nuance van Ton Broekhuisen. Persoonlijk vind ik het ook niet erg dat hij vertrekt bij Metro. Maar op de valreep, in zijn laatste column, maakt hij een punt waar ik het toch mee eens moet zijn.

MARCEL ANTONISSE/ANP

DIRK TEMPELAAR, HOEK VAN HOLLAND

Naast pedovereniging Martijn moet er ook eens serieus worden gekeken naar de houdbaarheidsdatum van de katholieke kerk in Nederland aangezien deze organisatie net zo erg (of erger) is als Martijn. Helaas weten we ook dat die discussie nooit zal plaatsvinden. Niet zolang partijen als het CDA en de SGP invloed hebben in Nederland. EDWARD GEBUIS, LEIDEN

Donner is niet geloofwaardig BENOEMING. Piet Hein Donner deed nogal wat stof opwaaien rond zijn benoeming als vice-voorzitter van de Raad van State. En

dat is ook niet zo verwonder- benoemen. Dit ziet er toch compleet uit als een politiek lijk als je ziet hoe een halsschaakspel. starrig aristocratisch man als hij er wetten doorjoeg CHRISTIAN KOK, NUNSPEET zonder zelf eerst toestemming van diezelfde Raad van State af te wachten! Hij was zelfs fel gekant tegen de WOB (wet Ook in Metro? openbaarheid van bestuur) die er juist voor was bedoeld om inzage te geven in het Stuur je brief van handelen van dit soort menmaximaal 100 woorden sen. Hij voelt zichzelf per e-mail naar boven de wet verheven brieven@metroen hoort regelrecht nieuws.nl. Geef je thuis in de middeleeuvolledige naam en wen. Zo’n man wordt adres op. De nu, na een wel zeer redactie behoudt opmerkelijke sollicitazich het recht voor www.metronieuws.nl tieprocedure als brieven in te korkopstuk in de Raad van State ten. Het copyright van naar voren geschoven, want brieven vervalt aan Metro. anders kan ik het niet


nieuws

www.metronieuws.nl

11

DINSDAG 20 DECEMBER 2011

EPA

Ondergang Saab dreun voor Muller Analyse

“ZAKENMAN MET VEEL LEF EN DURF” ROBERT VAN DEN OEVER SCHREEF HET BOEK SPYKER, EEN DOLLEMANSRIT

“Muller is een zakenman met enorm veel lef en durf. Toen hij in 2010 met het kleine Spyker het grote Saab wilde overnemen, dacht iedereen dat hij kansloos was. Ook bij General Motors lachten ze hem in het begin uit. Maar toen ze bij hem aan de onderhandeltafel zaten, geloofden ze toch in zijn ideeën. Hij is een zeer overtuigend spreker met on-Nederlands veel zelfvertrouwen. Zijn grote kracht ligt bij het sluiten van goede deals. In het dagelijks leiden van een bedrijf is hij minder sterk.”

“Faillissement Saab luidt waarschijnlijk ook de ondergang van Spyker in” Het faillissement van autobedrijf Saab is een klap in het gezicht van de Nederlandse bestuursvoorzitter Victor Muller. Zijn geïnvesteerde miljoenen in het bedrijf is hij kwijt. Bovendien dreigt voor het Nederlandse Spyker, ondergebracht in hetzelfde moederbedrijf, Swedish Automobile, ook het einde. Dat stelt Patrick van Beijersbergen van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). “Het moederbedrijf kampt nu met te veel tekorten.” Ook auteur Rob van den Oever, die een boek over Spyker schreef, voorziet het einde van het bedrijf dat eveneens in handen is van Muller. “Voorlopig is er geen enkele indicatie dat er iemand komt die er geld in wil gaan steken.” Swedish Automobile heeft een schuld van honderden miljoenen euro’s aan schuldeisers en toeleveranciers. Geprobeerd werd Chinese investeerders te vinden. Dit werd tegengehouden door voormalig eigenaar General Motors (GM), dat nog altijd een belang heeft in het bedrijf. Het “totale gebrek aan medewerking”

van GM was volgens Muller een van de grootste struikelblokken in de beoogde redding van het bedrijf. Van den Oever vindt echter dat het Amerikaanse autobedrijf in zijn recht staat. “Muller had met GM afgesproken dat hij er niet zomaar een andere eigenaar bij mocht halen. De autoproducent wilde een concurrent niet zomaar in het zadel helpen.” Beijersbergen vindt dat Muller bij de overname van Saab een te positief beeld heeft geschetst van het bedrijf. De daadwerkelijke verkoop bleef ver achter bij die verwachting. Toch heeft de Nederlander de moed nog niet opgegeven. Gisteren meldde hij dat Saab nog steeds in de belangstelling van investeerders staat. Hij voegde eraan toe dat het nu aan de curatoren is om te beslissen over de toekomst van Saab.

JURRIAAN NOLLES REPORTER.NL@METRONIEUWS.NL

Victor Muller staat de media te woord, nadat hij het faillissement voor Saab heeft aangevraagd.


de wereld

12

www.metronieuws.nl DINSDAG 20 DECEMBER 2011

Deze pagina is een initiatief van Global Village Media

Thuistest FOTO’S MARJOLEIN VAN ROTTERDAM

Ron Blaauw viert kerst met kwartels

Sterrenkok kookt uitsluitend met biologische ingrediënten De meeste komen uit de buurt Met simpele spullen bedacht hij voor Metro een duurzaam doch delicaat kerstmenu

Ron Blaauw: “Laat kinderen lekker met hun handen eten! Twee derde van de wereld eet met zijn handen.”

Kirsten Duijts, zoon Lucas (5), dochter Daan (10), vriend Michel van der Laan en oma Lenie van Zanen testen Ron Blaauws Duurzame kerstmenu met gevulde kwartels, koolrabi en polenta.

Waar koopt men een verse kwartel? Kirsten Duijts had geen idee. “Poeliers verkopen ze, maar diepgevroren. Als je ze direct nodig hebt kan niemand ze uitbenen. Dus ik heb een strooptocht achter de rug.” Een mooie tocht langs allemaal kleine leveranciers, achteraf gezien. “Eigenlijk veel leuker dan de supermarkt. Je zou er vaker moeten kopen. Je denkt bovendien al gauw dat het dan duurder wordt. Hoewel die koolrabi en polenta supergoedkoop zijn. Echt duurzaam eten wij normaal verder eigenlijk nauwelijks. Behalve dat we niet elke dag vlees eten, dankzij Daan: die is bijna fulltime vegetariër.” “En dat je nooit naar de kilo-

Win een diner! Win een diner voor twee in een sterrenrestaurant! Ga naar www.oneworld.nl/lekkerduurzaam en deel je favoriete recept.

knaller gaat”, vult oma aan. Intussen liggen de kwartels in de oven, gevuld en wel. Vriend Michel: “Wij hebben nog nooit kwartel gegeten. Koolrabi en polenta trouwens ook niet. Wat is dat eigenlijk, polenta?” Enige argwaan moet Ron Blaauws kerstmenu dus wel overwinnen. Maar aan tafel krijgen zijn onbekende schotels de hoogste lof. “Wat is dít lekker”, roept oma Lenie verguld. “Die koolrabi is een verrassing, een beetje bitter en gekruid, en de kwartels zijn verrukkelijk. Toen ik het recept zag dacht ik: ‘Dat zou ik nooit kunnen.’ Maar nu ik het proef denk ik dat ik het ook ga maken.” MARJOLEIN VAN ROTTERDAM

Het recept voor de gevulde kwartels met koolrabi en polenta is te lang voor deze rubriek. Ook dat vind je online.

“De kwartel is een soort kipje, maar dan lekkerder”, zegt topkok Ron Blaauw van het gelijknamige tweesterrenrestaurant in Amsterdam. “Het is delicaat en feestelijk maar toch goedkoop eten en niet al te ingewikkeld klaar te maken.” De kwartel is bovendien duurzaam. “Er ís geen kwartelbioindustrie, het is duurzaam eten. Duurzaam is voor ons belangrijk. De vlees, vis en groente op het menu zijn voor 100 procent biologisch. Veel halen we uit de buurt. We hebben zelfs een kruidenplukker in dienst die voor ons van alles uit de vrije natuur haalt in de buurt van Amsterdam, soms zelfs uit het Vondelpark. De kwartels koop ik ook in de buurt. Het is gevogelte waarvoor ik een

“Duurzaam is voor ons belangrijk. De ingrediënten zijn voor 100 procent biologisch.” TOPKOK RON BLAAUW

lans wil breken. Een echt goed product. Ja, ook voor kinderen. Mijn eigen kinderen smullen er van. Ik heb drie kinderen, de jongste twee zijn elkaars tegenpolen. Mijn dochter eet echt alles, m’n zoon bijna niets. Alles wat eruitziet als groente is voor hem taboe. Hij moet wel alles proeven, verder maak ik er geen punt van. Eten moet een feestje zijn. Een tip: laat de kinderen de kwartels lekker met hun handen eten! In twee derde van de wereld eten ze met

hun handen. Het eet gewoon fijner.” Kwartels liggen niet voor het grijpen in de supermarkt. Prima, vindt Ron Blaauw. “Het is veel leuker om naar een goede poelier te gaan. Dat zouden mensen sowieso meer moeten doen: kopen bij de kleine leveranciers. Eerlijk eten, en ook nog eens veel lekkerder. Mijn advies is simpel: koop goed spul bij de kleine leverancier of van de boer. Dat hoeft echt niet altijd duurder te zijn. Kijk maar naar de polenta in dit menu. Je kunt er zóveel mee doen. Bakken, vullen met paddenstoelen, of het eten als risotto. En dat voor iets wat in Italië bekend staat als armeluiseten.” MARJOLEIN VAN ROTTERDAM

Boeren lijden onder landjepik OXFAM NOVIB

Wereldwijd vindt er een strijd om vruchtbare grond plaats. Dat komt onder meer door een groeiende vraag naar voedsel en biobrandstoffen. Om in die behoefte te voorzien, kopen buitenlandse investeerders landbouwgrond in Afrika, Azië en Latijns-Amerika op. Bij die transacties worden soms de rechten van de oorspronkelijke bewoners en gebruikers van het land geschaad. In feite is er dan sprake van ‘landjepik’: families worden van hun land verdreven, krijgen vaak geen vergoeding en de bevolking heeft steeds minder ruimte om zelf voedsel te verbouwen. De campagne GROW van Oxfam Novib richt zich op de oneerlijke verdeling van voedsel in de wereld. Op het systeem waar ook landjepik onderdeel van uit-

Families worden soms met geweld van land verdreven.

maakt. Overheden en internationale bedrijven hebben een belangrijke verantwoordelijkheid om te komen tot eerlijker en duurzamer verbouwen. Maar ook consumenten kunnen nadenken over hun consumptiegedrag. Over de hoeveelheden voedsel die wij verspillen, en ook over wat wij eten. Neem palmolie. Daar gebruiken

we meer van dan we beseffen. Het zit in talloze producten en de wereldmarkt vraagt om steeds meer. Op zich een kans voor Indonesië, waar de oliepalm goed gedijt. Maar in de praktijk is het niet de bevolking die van de palmolieproductie profiteert. Integendeel. Boerengezinnen worden gedwongen hun land af te staan aan grote bedrijven en krijgen daar nauwelijks iets voor terug. Mede door zich hard te maken voor duurzaam geproduceerde palmolie, waarvan de kleine boeren zélf profiteren, probeert de GROW-campagne iets aan deze ongelijkheid te doen. Want bij het bouwen aan een wereld met genoeg voedsel voor iedereen, moeten we landjepik bestrijden, aldus Oxfam Novib. GVM


nieuws

www.metronieuws.nl

13

DINSDAG 20 DECEMBER 2011

2012: HET EINDE Wat als je nog maar een jaar te leven hebt? De Metro-journalisten weten het wel...

Als we zeker wisten dat de wereld vergaat op 21 december 2012, wat zou jij doen als je nog maar twaalf maanden te leven hebt? Metro vroeg verslaggevers van over de hele wereld wat zij zouden doen METRO CANADA, AMBER SHORTT

METRO MONTRÉAL, VINCENT FORTIER

• Erachter komen wie aan het hoofd stond van de Mayakalender! • Kidnap Justin Bieber. Er is geen reden om in een Bieber-wereld te leven… • Een reis rond de wereld maken... op Google Street View. Waarom zou je je leven riskeren op de Mount Everest? • Een liefdesgoeroe worden en Brad en Jennifer weer koppelen. Er zijn een aantal dingen die we moeten fixen. • Het grootste evenement op Facebook organiseren. Kom Doomsday kijken bij mij thuis in Montreal.

METRO WORLD NEWS IN LONDEN, ANTHONY JOHNSTON

• Al zoenend betrapt worden tijdens een rel in Vancouver. Kom op Canucks! • Een joert (tent van Aziatische nomaden, red.) bezetten. • Een bunker bouwen voor drie van mijn favoriete Canadezen: mijn zus, mijn nichtje en Ryan Gosling. • Richard Branson overhalen om mij een gratis ritje naar de ruimte te geven. Dan de raket kapen en naar Kepler-22b gaan. • Mijn foto in Metro Parijs krijgen, zodat ik kan uitgaan in stijl.

METRO FINLAND, ANNE VILJAMAA

METRO COLOMBIA, GABRIEL MURILLO

• Ik zou ontslag nemen! Met nog maar een jaar te gaan, wordt het hoog tijd om ieder moment met vrienden en familie door te brengen. • Ik denk dat reizen een goed idee is. Een tripje naar een paar exotische oorden. • Als ik nog maar een jaar te leven heb, zou ik proberen voor iedereen aardig te zijn. Vooral voor arme, oude en gehandicapte mensen. • Met iemand trouwen! • Aan de andere kant: wie zegt er nee tegen een paar gekke nachten vol wilde losbandigheid?!

METRO HONG KONG, STANLEY LEUNG

METRO MEXICO, GERMÁN CHÁVEZ MIRANDA

• Rondreizen om alle wereldwonderen te zien, voordat het allemaal in de vergetelheid raakt. • Een enorme lening afsluiten en dat allemaal uitgeven op reis, je hoeft het toch niet terug te betalen. • Mensen die denken dat materiële rijkdom tot geluk leidt, uitlachen. Wat moet je met al die spullen als de wereld vergaat? • Een paar mooie edities van Metro maken en aftellen in de kop. • Een fles Finlandiawodka drinken en gaan ijsvissen op dun ijs.

METRO SWEDEN, JESSICA CARLESON

• Langs alle landen ter wereld reizen waar Metro wordt uitgegeven. • Een paar duizend dollar houd ik voor dagelijkse boodschappen, de rest doneer ik aan een goed doel. • Al mijn huidige en vroegere vijanden uitnodigen voor een verzoeningsbijeenkomst, zodat ik nergens spijt van heb op Doomsday! • De tiende verjaardag vieren van Metro Hongkong. • Naar Londen vliegen om de atleten uit Hongkong te zien op de Olympische Spelen.

• Wereldleiders dwingen om George Bush tot president van de aarde te benoemen: twaalf maanden hilariteit gegarandeerd. • Heli-skiën over de vulkanen van Kamchatka! • Alle afleveringen van The Simpsons kijken: dat zal maar een week duren. • De aurora australis zien: aurora borealis is zo overschat. • Alle culinaire delicatessen van de wereld proberen, zoals gefrituurde tarantula’s!

• In een raceauto rijden: op volle snelheid racen lijkt me wel wat. • Naar Thailand gaan om de authentieke keuken te proeven. Ik houd van zoet en pittig eten. • Alles te weten komen over Mexico: ik zou niet graag deze wereld verlaten zonder alles te weten van mijn vaderland. • De middernachtzon zien: normaal voor degenen die vlakbij de noordpool wonen, maar het lijkt me een geweldig fenomeen. • Een kind krijgen: ik zou graag weten hoe het is om vader te zijn.

METRO PERU, LUIS ARIAS (HOOFDREDACTEUR)

• Ik zou mijn moeder meenemen op safari in Afrika. Het is haar droom en mijn ambitie om mijn ouders te verwennen. Natuurlijk mag mijn vader ook mee. • Goed de tango leren dansen in Buenos Aires. En er misschien naartoe verhuizen. • Ten minste een racist overtuigen van de waarde van gelijke rechten voor alle mensen. • Spaans leren, zelfs de gevreesde conjunctief. • Iets dat ik niet vertel, het is mijn kleine geheimpje.

• Zien hoe Peru deelneemt aan het WK voetbal. Kunnen we Brazil 2014 niet volgend jaar houden? • Naar de ruimte reizen. Misschien kan ik regelen dat ik de Metro-wedstrijd win in 2012 ? • Roger Waters live zien, met zijn The Wall concert. Hij komt volgend jaar naar Zuid-Amerika. • De eerste verjaardag van Metro in Lima vieren. • Minstens een medaille voor Peru bij de Olympische Spelen in Londen. Mijn neef doet mee aan het WK Zeilen, dus wie weet!


14

nieuws

www.metronieuws.nl DINSDAG 20 DECEMBER 2011

DAVID CAIRD/NEWSPIX/REX FEATURES

Buzz moet nog veel leren...

Kat krijgt les in hoe zich te gedragen AUSTRALIË. Je hoeft dit jonge katje niet te vertellen dat het onbeschoft is om te staren en je tong uit te steken. De pas 10 weken oude Buzz is namelijk slechthorend. Daarom krijgt hij in Melbourne een speciale cursus, waarbij de viervoeter aan de hand van handgebaren leert wat er van hem wordt verwacht. METRO

“Buzz is gedumpt en het wordt moeilijk voor hem om bij een baasje te komen. Ik heb hem daarom onder mijn hoede en hem geleerd naar mij te kijken. Hij kan al een ‘high-ten’ geven met beide poten boven zijn hoofd.” DR NICOLE HOSKIN, DIERENARTS, OVER DE KLEINE BUZZ

“Geef me lekkers en ik gehoorzaam” TRAINING. Katachtigen kunnen ongeveer dezelfde dingen leren als honden: zitten, staan en dingen oppakken. Dat leren gebeurt op een andere manier. Honden kunnen leren hun baasjes een plezier te doen, maar katten denken alleen aan zichzelf: iets lekkers in ruil voor gehoorzaamheid. METRO

Hopelijk ben je dit morgen weer vergeten…

Vana 1 januaf verplic ri ht

…maar vergeet niet om altijd in én uit te checken met je Studentenreisproduct. Bam! Vanaf 1 januari 2012 zijn alle studenten die in Nederland met een Studentenreisproduct reizen verplicht om ook bij NS in en uit te checken. Net als in de bus, tram en metro. In plaats van een papieren treinkaartje heb je dan voor het hele openbaar vervoer nog maar één OV-chipkaart nodig.

Zorg daarom dat er voldoende saldo op staat (minimaal v 10,-) en check k altijd in en uit, óók in je vrij-reizen periode. Dan krijg je altijd de juiste korting, betaal je de juiste prijs en heb je een geldig vervoerbewijs. Meer weten? Kijk op ns.nl/studenten


entertainment

Jeremy Renner is een echte actieheld GETTY IMAGES

Zijn missie? De spotlight stelen van Tom Cruise in Mission: Impossible 4 “Ik denk niet dat ik de Burj Khalifa had durven beklimmen” Na Oscar-nominaties voor zijn rollen in The Hurt Locker en The Town stroomden de mooie scripts binnen bij Jeremy Renner. “Ik draaide toch al een aantal jaartjes mee, maar een dergelijke hype overkomt je blijkbaar alleen maar wanneer je voor een Oscar genomineerd bent”, aldus de 40jarige Amerikaanse acteur. “Mijn telefoon heeft wekenlang nauwelijks stil gestaan. En juist omdat ik al lang meedraai, weet ik dat je het ijzer moet smeden wanneer het heet is.” Hij ging uiteindelijk vooral in op aanbiedingen voor grote actiefilms. Volgend jaar komen Hansel and Gretel: Witch Hunters, The Avengers en The Bourne Supremacy (waarin hij Matt Damon vervangt) uit, vanaf donderdag draait Mission Impossible 4 Ghost Protocol in de bioscopen. Daarin speelt Renner de rol van William Brandt, een analist van de inlichtingendienst. Hij staat tegenover Tom Cruise, die opnieuw in de huid kroop van IMF-agent Ethan Hunt. “Mijn grootste ambitie was om mijn personage sympathiek te maken. Dat ontbreekt er nogal eens aan in actiefilms. Voorbeeld: ik ben groot fan van films uit de jaren zeventig en met name van The French Connection. Stel nou dat je weinig voelt bij het personage dat Gene Hackman in die film

Seriemoordenaar

Check voor beschikbaarheid telfort.nl of bel 0800 - 1707 (gratis).

Jeremy Renner werd geboren op 7 januari 1971 in Modesto, Californië. Hij liet voor het eerst goed van zich spreken door zijn rol van seriemoordenaar Jeffrey Dahmer in de film Dahmer. Zijn doorbraak

15

www.metronieuws.nl DINSDAG 20 DECEMBER 2011

2

entertainment

“Hij is tien jaar ouder dan ik maar hij maakt ongelooflijke dagen. Ik dacht wel eens dat ik hard werk, pffff…”

Nieuws

JEREMY RENNER OVER TOM CRUISE

speelt, dan zit je toch nooit die beroemde tien minuten durende achtervolging uit? Je moet daar iets bij voelen.” Renner is vol lof over MI-tegenspeler Tom Cruise. “Hij is tien jaar ouder dan ik maar hij maakt ongelooflijke dagen. Ik dacht wel eens dat ik hard werk, pffff…. De ene keer komt hij over als die superervaren gast die alles op de set in de smiezen houdt. De andere keer is hij net een jongetje van 16 dat staat te stuiteren omdat hij niet kan wachten om zijn stunts zelf te doen.” De beklimming van de Burj Khalifa, de hoogste toren ter wereld is wel de grootste stunt in de nieuwe Mission Impossible. “Dat had ik nooit zelf gedurfd”, zegt hij met grote ogen. “Ik heb verschrikkelijk veel last van hoogtevrees.”

Sandra Schuurhof tekent een contract bij SBS 6. De RTL-presentatrice treedt volgend voorjaar toe tot het presentatieteam van Hart van Nederland. Dit nieuwsprogramma van SBS 6 zal dan in een vernieuwde opzet te zien zijn. METRO

2

Soundgarden treedt volgend jaar op tijdens Pinkpop in het Limburgse Landgraaf. Dat meldde het popfestival gisteren. Het is nog niet duidelijk op welke dag de Amerikaanse rockband uit Seattle op het podium staat.

3

Dieuwke Wynia blijft bij de VARA en stapt niet over, zoals eerder aangekondigd, naar BNN, waar zij hoofd televisie zou worden. Dit maakte de VARA gisteren bekend. Wynia gaat samen met Matthijs van Nieuwkerk de hoofdredactie vormen van de zogeheten DWDDprogramma’s. Dit wordt een nieuwe creatieve tak waar nieuwe programma’s worden bedacht, ontwikkeld en geproduceerd die voortkomen uit het programma De Wereld Draait Door. ANP

METRO

Mission: Impossible - Ghost Protocol draait vanaf donderdag in de bioscopen.

JEROME VERMELIN METRO WORLD NEWS

kwam drie jaar geleden met The Hurt Locker waarin hij de aan oorlogsspanning verslaafde sergeant William James speelt.

1

Acteur Jeremy Renner.

Net als het Alles-in-1 basispakket Interactieve TV, Internet tot 25 Mb/s & Vast bellen Een jaar lang van 41,- voor maar

37,50 p/mnd

Werkt in je voordeel

telfort.nl 0800 1707 Telfort winkel


16

De eerste full touch telefoon voor thuis. Gigaset SL910.

entertainment

Ramses, groe December is traditioneel de maand van de lijstjes: muzieklijstjes, filmlijstjes, musicallijstjes Vandaag deel 2: het lijstje musical en muziektheater, tops en flops In het jaar dat de musical in Nederland precies een halve eeuw bestaat, wordt er in de Hollandse theaters een prima seizoen gedraaid zonder échte tegenvallers. Behalve op televisie dan... Top 1: Ramses.

de SL910 n a v f a h c s 99,Bij aan dset voor € n a h 8 7 L S de en de inkels ij de KPN-w Exclusief b . rs ess Cente KPN Busin

‘Beter wordt het dit jaar niet’, schreef Metro onlangs. Dat is makkelijk gezegd bij een première in december, maar bedoeld werd theaterseizoen 2011/2012. Adembenemend mooi muziektheater waarin Amsterdammer Ramses Shaffy briljant wordt vertolkt door Hans Hoes (de oude) en William Spaaij (de jonge). Kaartverkoop gaat inmiddels als een trein. Top 2: Wicked.

Langverwacht en aan de verwachtingen in het Circustheater in Scheveningen voldaan. Willemijn Verkaik staat dan eindelijk als groene heks op een Nederlands podium en is in één klap ’s lands musicalster nummer 1. Chantal Janzen houdt zich desondanks naast dit geweld als blonde heks uitstekend staande. Top 3: Soldaat van Oranje.

De nummer 1 van 2010 hoort nog steeds in de top 5. Draait als een van de weinige theaterproducties louter voor volle zalen op vliegveld Valkenburg bij Leiden. De castwissel afgelopen zomer was spannend, maar Soldaat van Oranje bleef met onder meer Julian Looman als Erik Hazelhoff Roelfzema schijnbaar moeiteloos overeind. Voor wie het nóg niet weet: als publiek draai je met de tribune langs de scènes. Nog nooit op dergelijke schaal in de wereld vertoond. Top 4: Droomvlucht.

Exclusief in theater de Efteling te zien. Gebaseerd op de populairste attractie van het park. Sprookjesachtig mooi vormgegeven, schitterende trollen en elfjes. Maar bovenal een prima uitje voor het hele gezin. De ‘oude mensengrappen’ zijn niet vergeten. Top 5: Spring Awakening.

Kleine voorstelling in het M-Lab in Amsterdam met groot aantal nominaties voor de Musicalawards. En terecht. ‘Sterrenelftal scholieren’ schreef deze krant over het stuk waarin jongeren een

van Nooitgedacht naar Echt

Hans Hoes (links) en William Spaaij in Ramses, Metro’s nummer 1-voorstelling van 2011.

Analyse Plan je reis op 9292.nl

www.gigaset.com/nl

NIET ZEUREN, AAN DE SLAG! Musicalproducenten hebben te kampen met moeilijke tijden, kaartjes ERIK JONK vliegen niet zomaar over de toonbank. De makers van de populairste podiumkunst van ons land kunnen zeuren wat ze willen, maar wie klaagt er niet? De juwelier verkoopt vast ook wat minder sieraden. Is het bijzonder dat producent Mark Vijn failliet ging? In welke branche vallen er géén bedrijven om? Niet mekkeren dus, aan de slag! Die kortingsacties vinden wij als publiek prima. Bij Mary Poppins gingen in de laatste maanden amper meer mensen met een kaart ‘voor de gewone prijs’ naar binnen. Het betekent wel het ingooien van je eigen ruiten. De echte redding is het maken van kwaliteit. Ramses en Spring Awakening zijn wat dat betreft hoopvol. Next to Normal, binnenkort te zien, zal zo’n volgende productie worden. Daar kopen we graag een kaartje voor. En niet op vakantieveiling.nl. Kwaliteit verkoopt.


JORIS VAN BENNEKOM

eeuw geleden met hun identiteit en seksualiteit stoeiden. Verhalen als Ramses en Spring Awakening, daar lijkt het Nederlandse publiek gezien de volle zalen op te zitten wachten. Flop 1: The Producers.

Uitstekende, hilarische musical over een anti-musical over Adolf Hitler. Schitterend gemaakt, grote productie, maar niemand wilde er naartoe. Werd kort na de première stopgezet. Voor producent Mark Vijn betekende dat helaas einde verhaal, hij ging failliet. En mensen als Johnny Kraaijkamp en Noortje Herlaar stonden op straat. Flop 2: Musical op televisie.

Zowel de John Kraaijkamp Musical Awards als de tv-zoektocht naar een hoofdrolspeler (Saturday Night Fever) verkasten van Avro naar RTL 4. Nou maakt RTL over het algemeen uitstekende dingen (The Voice of Holland als grootste voorbeeld), maar van musical-tv maakt men een potje. Als grootheid Hennie Vrienten zijn beeldje voor de muziek van Petticoat haast op weg naar de wc krijgt uitgereikt in plaats van op het podium, dan past slechts plaatsvervangende schaamte. Sunday Night Fever is deze weken een regelrechte tegenvaller. De kandidaten voor Saturday Night Fever zijn ‘mwah’, de coaches schreeuwen wat af en de kijkcijfers dalen daarom per week. ERIK JONK ERIK.JONK@METRONIEUWS.NL GOVERT DE ROOS

De leukste cadeaucard van

NEDERLAND Bij meer dan 6.000 winkels, restaurants en webshops te besteden! Ultieme keuzevrijheid! Dus, op zoek naar een leuk cadeau? Met een YourGift Card zit je altijd goed! Willemijn Verkaik, geweldige groene heks in Wicked.

En er is altijd een verkooppunt in de buurt, want je koopt ze bij:

€20 €50 =

én op www.yourgift.nl

Geldig tot 1 maart 2012*

Waardeer €20 op en krijg €50 beltegoed Waardeer €10 op en krijg €22,50 beltegoed

AANMELDEN: bel 12 be 244 44 Voordelig internationaal en nationaal bellen www.lebara.nl 0900 4321 321 (€0,35 per gesprek) Koop online op www.lebara.nl of ga naar één van onderstaande verkooppunten: *

Promotie geldt voor opwaarderingen na aanmelding tijdens de actieperiode tussen 1 december 2011 en 1 maart 2012. Om van dit actie aanbod gebruik te maken moet uw mobiele nummer in de actieperiode worden aangemeld. Aanmelden kan door 1244 te bellen met uw Lebara Mobile SIM (gratis nummer). €10 opwaarderingen geven €22,50 beltegoed, €20 opwaarderingen geven €50 beltegoed. Voor roaming is het gratis beltegoed niet van toepassing. Deze promotie is alleen geldig voor Nederlandse Lebara Mobile nummers. Aan deze uiting kunnen geen rechten worden ontleend. Wijzigingen en drukfouten voorbehouden. Voor alle voorwaarden zie www.lebara.nl

UNIVERSAL PRESENTS

en en failliet

DE LEUKSTE KADO’S VOOR DE FEESTDAGEN NU VERKRIJGBAAR OP DVD.

17

GUIDO WEIJERS DE NIEUWSTE SHOW

VAN GUIDO WEIJER S: AXESTOS

P U O Y

ALLE SHOWS TOT NU TOE

S!

ISC

15 D

& HEEL VEEL EXTRAS !

ALLE SHOWS VAN JOC HEM!

toon

HERMANS

ONE MAN SHOWS 195

8 - 1997 // 23 DISCS

Onder andere verkrijgbaar bij free record shop www.freerecordshop.nl


18

televisie en weer

www.metronieuws.nl DINSDAG 20 DECEMBER 2011

Film keuze

WIM KLUVERS

Ned 1

Voor dood achtergelaten A time to kill 20.30 uur, RTL 8

De 10-jarige Afro-Amerikaanse Tonya wordt door twee rednecks verkracht, mishandeld en voor dood achtergelaten. De daders worden opgepakt, maar haar vader Carl Lee heeft er geen vertrouwen in dat de mannen daadwerkelijk gestraft zullen worden. Hij neemt het recht in eigen hand en schiet de twee dood. Voor zijn eigen rechtszaak roept hij de hulp in van de jonge advocaat Jake Brigance. Jake neemt de verdediging van Carl Lee op zich, maar komt er al snel achter dat dit niet zonder gevolgen blijft.

Ned 2 17:35 Tijd voor MAX 18:25 That's the question 18:55 Man bijt hond 19:20 De weg naar Santiago 19:50 Goud, wierook en mirre

18:15 EenVandaag 18:45 NOS Sportjournaal 19:00 Lingo 19:25 Een huis vol 20:00 NOS Journaal 20:30 Frozen planet 21:30 Opsporing verzocht 22:20 Nederland van boven 23:00 Pauw & Witteman 20.30 uur Frozen planet Voor de dieren in het Noord- en Zuidpoolgebied betekent de herfst dramatische gevechten en tochten van epische omvang. De Noordelijke IJszee is aan het dichtvriezen en rond Antarctica groeit het zee-ijs. 23:55 NOS Journaal

RTL 5 18:15 Flodder 18:45 Top chef 20:00 Over de kook 20:30 Glee 21:25 New girl 21:55 Modern family 22:20 Raising hope 22:50 Celebrity rehab

Ned 3

20.25 uur TatataTaal! Met: schrijfster Iris Koppe, cabaretier Mike Boddé en zangeres Mylène d'Anjou. Het Nederlands is een gulle taal. Het leent woorden aan andere talen als zij zelf woorden uit het buitenland importeert. 20:25 TatataTaal! 21:05 Altijd Wat 22:00 Nieuwsuur 22:55 Het uur van de wolf: Max van Praag

RTL 7 16:00 RTL Z Nieuws 16:20 &Talk 16:40 RTL Z Nieuws 18:00 The A-Team 19:00 De politie op je hielen! 20:00 RTL 7 Darts: WK 2012 01:00 RTL Poker: European Poker Tour

RTL 4

18:23 Het Klokhuis 18:45 NOS Jeugdjournaal 19:00 SpangaS 19:25 Serious Request 20:25 Ruben vs Sophie in L.A. 21:15 College Tour 22:05 De week van Filemon 22:30 Serious Request Update 22:45 NOS op 3 23:00 Bellicher, de macht van meneer Miller 22.05 uur De week van Filemon Filemon Wesselink geeft zijn eigenzinnige blik op de gebeurtenissen van de afgelopen week. Van glamourparty’s tot tractorpullingcompetities en van de huishoudbeurs tot een kickboksgala.

RTL 8 17:10 Burgers' Zoo en Waarom 17:15 The Dr. Oz show 18:10 The bold and the beautiful 18:40 Dr. Phil 19:30 Kinderziekenhuis 20:00 Bevallingsverhalen 20:30 A time to kill 23:20 As the world turns

SBS 6

18:00 RTL Nieuws 18:15 Editie NL 18:35 RTL Boulevard 19:30 RTL Nieuws 19:55 RTL Weer 20.30 uur Herman zoekt kerststerren Herman den Blijker organiseert bijzondere audities in het land, waarbij hij op zoek gaat naar de beste twaalf thuiskoks.

20:00 Goede tijden, slechte tijden 20:30 Herman zoekt kerststerren 22:00 Herman den Blijker: Koken met kerst 23:00 Gordon Ramsay

Net 5 17:35 Will & Grace 18:05 Jesse 18:30 Junior MasterChef 19:30 Het blok Australië 20:30 Desperate housewives 21:25 Next hair guru 22:25 De co-assistent 23:30 Cold case

17:05 De grote verhuizing 18:00 Gezellig thuis met de kerst 19:00 Hart van Nederland 19:20 Shownieuws - Vroege editie 20:00 Dieren op spreekuur 20:30 NCIS 21:30 NCIS 22:30 Hart van Nederland 22:45 Piets weerbericht 22:50 Shownieuws - Late editie 23:15 Piets mooiste kerstversiering 20.30 uur NCIS Wanneer Tony’s vader wordt gevonden in een auto met een lichaam in de kofferbak, moet het NCIS-team uitvinden of hij schuldig is aan moord, terwijl hij zelf niet meer weet wat er gebeurd is.

Veronica

Comedy Cen.

19:30 Gary unmarried 20:00 The big bang theory 20:30 The big bang theory 21:00 Mike & Molly 21:25 Two and a half men 21:55 The inbetweeners 22:20 Two and a half men 23:10 It only hurts when I laugh

19:00 Scrubs 19:25 The office 19:50 Family guy 20:15 South Park 21:00 That '70s Show 21:50 Scrubs 22:15 Friends 22:40 Two guys and a girl

Puzzels

Weer

Colofon Hoofdredacteur: Robert van Brandwijk Eindredactie: Marije van ’t Hoog, Erik Jonk Nieuwsredactie: Klaas Boomsma, Iris Cohen, Marlies Dinjens, Ruben Eg, Niels Rigter, Jeroen van Wieringen Entertainment: Edwin van Dalen, Mario Wisse, Merike Woning Sport: Jeroen Haverkort, Marieke van der Voort, Luc Wierts Amsterdam: Wout Maas, Anne-Fleur Pel Rotterdam: Job Halkes, Jelle van de Kamp, Laura Tenret Webredactie: Dave van Aken, Joost Tadema Beeld en vormgeving: Linda Oudendijk, Enzo Peters, Eefje Savelkoul, Marcel Smit Fotograaf: Richard van der Klaauw Correctie: Wilke Martens Stagiaires: Nikki van Duuren, Laurens Groeneveld, Puck Roest Algemeen directeur/uitgever:Silvio de Groot Commercieel directeur: Marcel den Hoed Distributie: Jurriaan Otting. Metro is ‘s werelds grootste gratis dagblad met 67 edities in 22 landen in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië. Metro is politiek en religieus onafhankelijk en wil lezers in 20 minuten op de hoogte brengen van het nieuws van de afgelopen 24 uur. Metro wordt dagelijks gelezen door meer dan 17 miljoen wereldburgers. Metro Holland BV Postbus 90009 1006 BA Amsterdam tel: 020 - 511 4000

Metro Rotterdam Westblaak 224 3012 KP Rotterdam tel: 010 - 206 03 20


family

www.metronieuws.nl

Kerstlekkers met kids Gemakkelijke zelfgemaakte cadeautjes zoals een sinaasappelreukbol, door kruidnagels in een sinaasappel te steken, ingepotte bloembollen of kruidenbiscuitjes. Of probeer truffels. Je zult moeten helpen, maar ze zijn gemakkelijk te maken en de kinderen vinden het leuk om ze met verschillende dingen te versieren.

Gefeliciteerd!

Voor twintig stuks

+ plus

Ingrediënten: • 50 g ongezouten boter, op kamertemperatuur • 75 g lichtbruine suiker • 150 ml dikke room • 175 g pure chocolade

Toppings: • 150 g melk- of pure chocolade, in snippers • Hagelslag • Cacoapoeder • Eetbare zilveren balletjes • Gehakte noten (hazelnoten of amandelsnippers)

Roxy Gigengack uit Nieuw-Vennep is op 10 december 18 jaar geworden. Roxy krijgt van Jamin een cadeaubon van 25 euro thuisgestuurd.

Bereiding:

1

Vraag een volwassene om je te helpen. Doe de boter, suiker en room in een pan op laag vuur. Breng het aan de kook tot de suiker gesmolten is.

2

Breek de chocolade in kleine stukjes en doe het in een hittebestendige kom. Giet voorzichtig het gesmolten botermengsel over de chocolade en roer tot de chocolade ook gesmolten is, tot een gladde massa. Laat het afkoelen, bedek het met folie en laat het in de koelkast staan tot het stevig is.

3

Maak een truffel tegelijkertijd. Schep een theelepel uit het chocolademengsel en rol tussen

19

DINSDAG 20 DECEMBER 2011

Uit Christmas Cooking with Kids van Annie Rigg, Ryland, Peters en Small.

je handen tot een balletje. Leg op een bakplaat met bakpapier.

4

Doe voor de toppings de chocolade in een hittebestendige kom en zet die op een pan pruttelend water of in de magnetron op lage stand. Roer voorzichtig tot het gesmolten is. Laat afkoelen.

5

Sprenkel je gekozen topping (cacaopoeder, chocolade snippers, hagelslag, eetbare zilveren balletjes of gehakte noten)

op verschillende borden.

6

Schep een theelepel van de gesmolten chocolade in je handpalm en rol er een truffel tegelijkertijd in, totdat er een laagje op zit.

7

Rol de truffel door een van de toppings. Herhaal dit met alle truffels en leg ze op de bakplaat voordat je ze serveert of in een mooi doosje stopt.

Ook in Gefeliciteerd!? Mail dan een foto, naam, adres en geboortedatum naar family@metronieuws.nl

DE LEKKERSTEE G D GADGETS TS S D JE J BIJ JAMIN! A N VIND

GRATIS MUIDERSLOT APP

DAT IS AAN U!

GA NAAR STERGOUDENLOEKI.NL EN STEM

LIVE-UITZENDING DONDERDAG 22 DECEMBER 20.30 UUR NEDERLAND

Winterfeest op het Muiderslot (museumkaart gratis)

www.muiderslot.nl


20

gezondheid

Nieuw bij Wellness & Beauty de Woudfennen, de Kelo- sauna. Deze nieuwe sauna is gebouwd van oeroude boomstammen en heeft daardoor een mooie warmte en een rustieke uitstraling. Onze saunameesters hebben hun krachten gebundeld en hebben voor deze mooie sauna een aantal zeer speciale thema- lÜyly’s gecreÍerd, waarbij u door middel van licht of geluid wordt meegenomen naar warmere oorden.

KERSTKNALLER Voel u welkom op 2e kerstdag met ons speciale kerstarrangement voor maar â‚Ź 34,95 ( saunaentree, kerstmaaltijd, 2 alcoholvrije drankjes naar keuze) Reserveren gewenst

Woudfennen 10, 8503 BA Joure, tel: 0513-415200. Kijk op www.dewoudfennen.nl voor onze openingstijden en overige arrangementen

104/59<48.476;8<4-46,99+*54)5+(

* * .* * .+/&* * -*)&&--&+

( &*'*,-

8!5+ 88,!, %4,8 &9+88"8&;;6

"

www.metronieuws.nl DINSDAG 20 DECEMBER 2011

Kerst alcoholvrij voor kind Een glas wijn bij het kerstdiner of een glaasje champagne met oudjaar. Veel ouders vinden het erbij horen, ook voor hun kinderen. Toch is het belangrijk met de feestdagen vast te houden aan de regels, vinden Trimbos instituut en Stivoro. Daarom helpen ze ouders op www.hoepakjijdataan.nl met tips en informatie. â&#x20AC;&#x153;Als je nu een glaasje toestaat, wordt het moeilijk om de volgende keer de regels te handhavenâ&#x20AC;?, licht Marjan Heuving van Trimbos instituut toe. Alcoholgebruik op jonge leeftijd heeft invloed op de ontwikkeling van de hersenen. â&#x20AC;&#x153;Veel ouders vinden een glaasje wel kunnenâ&#x20AC;?, zegt Heuving. â&#x20AC;&#x153;Maar uit onderzoek blijkt dat na

Een glaasje champagne voor je kinderen met de feestdagen? Beter van niet, vindt Trimbos. COLOURBOX.COM

het eerste slokje, kinderen gemiddeld binnen anderhalf jaar voor het eerst dronken zijn.â&#x20AC;? â&#x20AC;&#x153;Wacht niet tot eerste kerstdag om met je kinderen te praten over alcohol en rokenâ&#x20AC;?, zegt Heuving. â&#x20AC;&#x153;Kinderen zijn gebaat bij duidelijke regels. Leg uit waarom het belangrijk is dat kinderen wachten met een biertje of champagne. Voorkom de discussie tijdens het feest.â&#x20AC;? Ook als familie er anders over denkt, is het belangrijk vast te houden aan je eigen standpunt. â&#x20AC;&#x153;Praat met broers of zussen die kinderen hebben van dezelfde leeftijdâ&#x20AC;?, zegt Heuving. â&#x20AC;&#x153;En als zij er anders over denken, leg dat dan uit aan je eigen kinderen.â&#x20AC;? WILKE MARTENS

Geen skiblessure door oefeningen COLOURBOX.COM

Conditie en fitheid belangrijk om wintersportblessures te voorkomen Train je conditie en spieren voor je gaat Ongeveer 59.000 wintersporters lopen ieder jaar een blessure op tijdens het skiĂŤn of snowboarden. Een goede conditie en sterke spieren verkleinen je kans op een blessure. Daarom komt sportzorg.nl met speciale oefeningen, zodat je â&#x20AC;&#x2DC;sneeuwfitâ&#x20AC;&#x2122; de latten onder kan binden. â&#x20AC;&#x153;Als je je goed voorbereidt, wordt de kans op vervelende blessures kleinerâ&#x20AC;?, legt sportarts Hans Smid uit. â&#x20AC;&#x153;Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je ze helemaal niet kan krijgenâ&#x20AC;?, nuanceert hij. SkiĂŤn is belastend voor je spieren. â&#x20AC;&#x153;Dat komt doordat je bij skiĂŤn spieren gebruikt, die je in het dagelijks leven veel minder gebruikt. Daardoor zijn die spieren relatief zwak, maar met de juiste voorbereiding kun je ze trainen.â&#x20AC;? â&#x20AC;&#x153;Vooral je rompspieren zijn belangrijkâ&#x20AC;?, zegt Smid. â&#x20AC;&#x153;Buik- en

rugspieren zijn belangrijke spiergroepen bij het skiĂŤn. En de beenspieren natuurlijk.â&#x20AC;? Met de â&#x20AC;&#x2DC;Sneeuwfitâ&#x20AC;&#x2122;-oefeningen die je kunt vinden op www.sportzorg.nl, kun je de juiste spiergroepen trainen. â&#x20AC;&#x153;En wat ook een voordeel is, is dat je er door de oefeningen achter komt of je al goed getraind bent. Als je moeite hebt met de oefeningen, betekent dat dat je conditie nog verbeterd kan worden.â&#x20AC;? Getraind of niet, het belangrijkste is dat je je grenzen kent. â&#x20AC;&#x153;Als je merkt dat het moeilijk wordt, moet je je aandacht er goed bij houdenâ&#x20AC;?, adviseert Smid. â&#x20AC;&#x153;Maar dat betekent niet dat je binnen je grenzen moet blijven, je mag ze best opzoeken.â&#x20AC;? WILKE MARTENS

Je goed voorbereiden op de wintersport, kan blessures voorkomen.

WILKE.MARTENS@METRONIEUWS.NL

0 !+)

;+*4046:785+746+478"880 !

+)6;5)8 888888888888888 +8-9678;38-967 578

5 588888888888888888888888888 88# #87;$/',/644+ 8.8/9!46988888888888(4'4$(4+:9967 ;;(<48+9&5(9754 +8,9!4+46:5+(8!47 54&468!4468*4<74(;4)8 54,8&;;688!5+$74+888,!, %4,88;+*4046:785+746+478+$8 ,<4/'7,8880 !+)85+/< 8(6975,874<43;;+

;:8-9:4<5%:8748*4,74<<4+ -*++'-*.--'#**" * * -'8 '44378 &;;68 %;$8 44+8 ,04/59<48 #".;*5<48 99+*54)5+(8 ,9!4+(4,74<) 8 48 ;+7&9+(78 +9!4<5%:8 )48 19!,$+(8 9<98 /4 &;;68 "8 4+8 8 %9968 54)4648 !99+)8 8 :;675+(8 ;08 %48 9*;++4!4+7 48 :$+78 '478 9*;++4!4+78 7;78 )6548 !99+)4+8 <97468 <974+8 5+(99+8 4+8 %4 *4799<78 ,<4/'7,8 "8 99+,<$57:;,74+ 8 $!!46*4';$)8 5,8 44+8 (6975,8 ,46&5/48 4+8 ;;:8 )48 *4-;6(5+(8 9968 %48 !9968 5<78 5,8 (6975, 8 48 99+*54)5+(8(4<)787;78"8"

0/.-,+*)-(+-''-&%*$-'#*"!" !"*" =<;:99<87965432

(+-'&'-+.

6$:"84+8-473;$74+8&;;6*4';$)4+

Betere zorg in verpleeghuis door luisteren naar cliĂŤnt Verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorgorganisaties die een slechte beoordeling kregen van patiĂŤnten, hebben hun zorg verbeterd. Prestaties kunnen nog beter worden, als cliĂŤnten actief betrokken worden bij het doorvoeren van verbeteringen. Dat stelt Marloes Zuidgeest in onderzoek van Tranzo, het NIVEL en het Centrum Klantervaring Zorg, waarop zij morgen promoveert aan Tilburg University. Met gestandaardiseerde vragenlijsten werden de ervaringen van cliĂŤnten gemeten. Bij het opstellen en testen van deze vragenlijsten worden cliĂŤnten wel betrokken, bij het gebruik van meetresultaten voor het verbeteren van zorg echter nog te weinig. METRO

Kort nieuws

reserveren via de zorg-app Ziekenhuisdiensten. De app werd vrijdag aangeboden aan Roelf de Boer, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Via de app zijn allerhande diensten te reserveren: van het voorbereiden van senioren op een operatie tot een mantelzorger die met je meegaat naar het ziekenhuis. METRO

HPV-test beter dan uitstrijkje

Regel lift naar het ziekenhuis met app APP. Mensen die niet in staat zijn om op eigen gelegenheid naar het ziekenhuis te gaan, kunnen vanaf nu diensten

BESCHERMING. Uit onderzoek onder zoâ&#x20AC;&#x2122;n 45.000 vrouwen tussen de 29 en 56 jaar blijkt dat een HPV-test beter in staat is om afwijkingen op te sporen dan het traditionele uitstrijkje. Een HPV-test biedt daarom betere bescherming tegen baarmoederhalskanker en voorloperafwijkingen dan een uitstrijkje. Dat blijkt uit onderzoek van het VU medisch centrum dat is gepubliceerd in The Lancet Oncology. METRO


gezondheid

21

www.metronieuws.nl DINSDAG 20 DECEMBER 2011

Zet uw geld aan het werk!

Afvallen met dokter Mike in 17 dagen Het in Amerika immens populaire 17 Dagen Dieet nu ook in Nederland

www.microkrediet.nl

van Artis naar Beesd Plan je reis op 9292.nl

RUGPIJN?

CARIN BAER

Het CHDR (Centre for Human Drug Research) verricht sinds 1987 hoogwaardig geneesmiddelenonderzoek met nieuwe en bestaande geneesmiddelen bij

Het Centre for Human Drug Research zoekt voor de komende periode mannen en vrouwen (18-85 jaar) met lage rugpijn uitstralend naar één van beide benen die bereid zijn mee te werken aan een onderzoek naar een nieuw medicijn voor deze klachten.

patiënten en gezonde vrijwilligers. De onderzoeken vinden plaats in ons,

Voor deelname ontvangt u een vergoeding van € 1.003,00

volledig ingerichte, klinisch centrum. De onderzoeken dragen bij aan de wetenschappelijke ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen

Dr. Mike.

en vinden plaats conform de internationale regelge-

Uitgebreide kerstdiners, -brunches en -borrels. En daar komen een week later de oliebollen en champagne nog achteraan. Volgens dr. Mike Moreno ben je die decemberkilo’s zo weer kwijt met zijn ‘17 Dagen Dieet’. “Het geheim is even simpel als ingenieus”, legt Anna van Wittenberghe uit, de vertaalster van Het 17 Dagen Dieet. “Mensen haken vaak af van diëten vanwege honger en eentonigheid. Dat zijn precies de zaken die Moreno aanpakt. Hij brengt zoveel variatie in het dieet aan, dat je lichaam niet het gevoel krijgt dat het op dieet is. Daardoor gaat je lichaam net zo snel door met voeding verteren, terwijl bij andere diëten de verbrandingssnelheid in het lichaam vertraagt omdat het lichaam denkt dat er niet genoeg voedsel is.” Ondanks het succes, zijn er mensen die het boek onderuit halen. “Ze zeggen dat het onvolledig is”, zegt Wittenberghe. “Het klopt dat er in de eerste cyclus geen brood en pasta gegeten mag worden, maar je kan wel andere koolhydratenbronnen eten, zoals groente. Het zijn immers de koolhydraten uit pasta, brood en rijst waar we dik van worden.”

ving en volgens de hoogste

Cyclisch

kwaliteitsnormen. Het CHDR

Het 17 Dagen Dieet bestaat uit vier cycli. De cycli in het kort. Versnellen Snel afvallen door verbetering van je spijsverteringsgezondheid. Verbeteren Je metabolisme wordt gereset om stilstand in afvallen te voorkomen. Veranderen Ontwikkelen van goede eetgewoontes. Volharden Eetprogramma waarbij je in het weekend je favoriete dingen kunt eten en doordeweek gezond eet.

Vrijwilligers roken niet meer dan 5 sigaretten per dag. Medicatie i.o.m. de studiearts. Voor deelname is er een medische keuring (1 uur) en een training (2 uur). Het onderzoek bestaat uit 2 perioden van 2 nachten en 1 dag (42 uur), 1 periode van 3 nachten en 2 dagen (66 uur), en 9 korte terugkommomenten.

is gevestigd in Leiden en

Geïnteresseerd?

werkt nauw samen met de Universiteit Leiden en de klinische afdelingen van het

voor informatie en/of aanmelden.

LUMC (Leids Universitair

U kunt ook mailen naar recruit@chdr.nl

Medisch Centrum).

of bellen met (071) 5246435.

Wittenberghe vertaalde ook andere populaire diëten, zoals het South Beach Dieet, Skinny Bitch en de Gabriel Methode. “Twee diëten vind ik vreselijk goed. Dat zijn South Beach en Het 17 Dagen Dieet. De laatste is denk ik reëler, omdat je in het weekend ook lekkere dingen mag eten. Als je altijd een restrictief dieet volgt, krijg je het gevoel dat je wordt gestraft. En het snelle afvallen in het begin is een grote motivator.”

Preventie en Gezondheid

WILKE MARTENS WILKE.MARTENS@METRONIEUWS.NL

Wij wensen je fijne feestdagen & een gelukkig 2012 Weight Watchers staat ook in 2012 klaar om je droomgewicht werkelijkheid te laten worden!

Kijk voor een cursus bij jou in de buurt op weightwatchers.nl/mijncursus of bel 0900/202 60 60 (max €0,10/min).


22

travel

www.metronieuws.nl DINSDAG 20 DECEMBER 2011

Oud en Nieuw in Rio de Janeiro wordt duurzaam Rio is een van de spannendste plekken om Oud en Nieuw te vieren Twee miljoen mensen zullen 31 december in Copacabana zijn De stad draagt het op aan de conferentie van de Verenigde Naties over Milieu en Ontwikkeling, die in juni plaatsvindt

Samen met het jaarlijkse Carnaval, is oudjaarsavond in Rio een van de grootste festivals van Brazilië. Ieder jaar komen meer dan twee miljoen mensen samen op de stranden van Copacabana om te genieten van een vijftien minuten durend vuurwerk, het hoogtepunt van de avond. Dit jaar zal de ‘Reveillon’, net als ieder jaar, een nieuw thema hebben. Het festival richt zich op het belang van duurzaamheid, aangezien Rio de Janeiro komend jaar de host is van Rio + 20, de conferentie van de Verenigde Naties over duurzame ontwikkeling in juni. “We willen een duurzaam feest met Oud en Nieuw. Niet alleen dit jaar, maar ieder jaar. Bedrijven die deelnemen aan het festival hebben vaak simpele suggesties, zoals uitnodigingen maken van gerecycled papier. Maar ook complexe ideeën over afvalverwerking en het neutraliseren van de CO2-uitstoot”, zegt Pedro Antonio, de secretaris van Toerisme.

“Feestgangers, allemaal in het wit gekleed, springen over zeven golven om de zegen van Iemanjá, de godin van de zee, te krijgen.”

Groots vuurwerk aan de Copacobana.

Vuurwerk wordt langs de kust van Copacobana uitgedeeld, terwijl in het wit geklede feestvierders over zeven golven springen om de zegen van Iemanjá, de godin van de zee, te krijgen. Op het strand staan twee podia waar verschillende optredens plaatsvinden. De line-up varieert

van de hippe Franse dj David Guetta tot de sambasounds van Beth Carvalho. In de historische gebouwen langs het strand zijn er ook genoeg privé-feestjes en kun je ook genieten van het vuurwerk. Zo kun je bijvoorbeeld voor ongeveer 200 euro terecht in het

Forte de Copacabana voor het feest aldaar. Wil je naar het meest exclusieve event? Dan kun je terecht in het Copacabana Palace Hotel, dat direct aan het strand ligt. Oud en Nieuw in de stad gaat echter niet alleen over wat er gebeurt in Copacabana. Als aanvulling op de exclusieve feesten, organiseert de stad vieringen in andere delen van de stad. Volgens de toerismesector was in november ongeveer 70 procent van alle hotelkamers in Rio de Janeiro al geboekt voor oudjaarsavond. De verwachting voor 2012 is dat de bezetting zelfs de 96 procent haalt, net als vorig jaar.

Snelle tips VERBLIJF Op vijf minuten lopen van Santos Dumont Airport, ligt het simpele maar comfortabele Ibis Centro hotel op een strategische plek: in het historische centrum, dichtbij Lapa, het beste gebied van de stad om uit te gaan en naar samba te luisteren onder het genot van een biertje (vanaf 83 euro).

ETEN Houd je van visgerechten? Dan is Fasano al Mare (Av. Vieira Souto, 80) de beste optie. Voor de typische Braziliaanse keuken ga je naar Casa da Feijoada (R. Prudente de Morais 10). Voor een simpele maaltijd en een biertje aan het eind van de middag, is Brasileiro da Gávea een bezoekje waard (Praça Santos Dumont, 116).

Fasano al Mare.

JULIO CALMON/METRO INTERNATIONAL

De droom van elke autofanaat TomTom GO LIVE TopGear Edition

Deze speciale uitgave van het GO LIVE navigatiesysteem is met de stem van Jeremy Clarkson en tal van andere Top Gear-extra’s het ultieme verkeerverslindende wapen voor de doorgewinterde bestuurder. Je ontvangt HD Traffic verkeersinformatie, waarschuwingen over flitslocaties, en meer. Binnen de kortste keren zit je op eindeloos lege wegen, terwijl iedereen om je heen in de file staat. Kijk voor meer informatie en een kans om een Top Gear Circuitdag met The Stig te winnen op www.tomtom.com/topgear.

EDITION

VERKRIJGBAAR BIJ


travel

23

PABO-DEVENTER start halfjaarlijkse instroom

Groot-BrittanniĂŤ 2012: wees erbij Door de Olympische Spelen wil iedereen naar Londen in 2012, maar dat is niet de enige reden om naar het Verenigd Koninkrijk te gaan In Belfast is er een Titanic-feest Kent heeft veel te bieden, van culturele evenementen tot oesterfestival

1

OLYMPISCHE SPELEN LONDEN, ENGELAND

2

3

TITANIC EVENTS BELFAST, NOORD-IERLAND

1 FEBRUARI 2012 KEUZEGIDS 2011: â&#x20AC;&#x153;PABO-DEVENTERâ&#x20AC;Ś EEN UITSTEKENDE OPLEIDINGâ&#x20AC;? Kom verder. Saxion.

saxion.nl/pabo

van Martinitoren naar Domplein Plan je reis op 9292.nl

SEASIDE RENAISSANCE KENT, ENGELAND

DISCOVER NORTHERN IRELAND

Zo wil ik mijn vakantie, en jij? Trots op de Titanic. Meer dan 11 miljard dollar is uitgegeven aan het verbeteren van de stad in aanloop naar het event. Tickets zijn misschien al uitverkocht, maar bezoekers kunnen plekken als het Olympisch Park in Stratford bekijken en doorgaan naar Westfield, het grootste winkelcentrum van Europa. Of Horseguardâ&#x20AC;&#x2122;s Parade waar het beachvolleyball plaatsvindt, of Greenwich, de plek van atletiek, trampolinespringen, basketbal en de Paralympics. Als onderdeel van het London 2012 Festival, zijn er in de stad tal van gratis shows, tentoonstellingen en evenementen met de beste Britse artiesten, muzikanten en kunstenaars. 2012 is ook het jaar van het koninklijk jubileum: koningin Elizabeth viert haar zestig jaar op de troon. Om dat te vieren krijgen alle Britten een dag vrij en zijn er een weekend lang festiviteiten, waaronder een concert bij Buckingham Palace en een optocht langs de Thames. Doen: Olympisch. Om volledig op te gaan in olympische sferen, ga je naar het Lee Valley White Water Centre, host van de Kano Slalom. Het is de enige Olympische venue die opengesteld is voor publiek voordat de Spelen beginnen. Bezoekers kunnen raften, kanoĂŤn en kajakken, voordat de experts het water in gaan. (www.leevalleypark.org.uk). Verblijf: The Goring Hotel. Hotels in Londen zijn duur tijdens het Royal Jubilee. Als je een koningswaardige plek zoekt om te overnachten, ga dan naar het Goring Hotel, naast Buckingham Palace. Hier verbleef Kate Middleton vorig jaar, de avond voor het koninklijk huwelijk (www.thegoring.com).

Komend jaar viert Noord-Ierland dat het honderd jaar geleden is dat de Titanic te water gelaten en gezonken - is. Het monumentale schip, met kilometers dek, een squashbaan en een zwembad, was gebouwd in de Noord-Ierse hoofdstad en ging in 1912 te water. De verbluffende attractie gaat in april open in het â&#x20AC;&#x2DC;Titanic Quarterâ&#x20AC;&#x2122;. Er zijn tentoonstellingen en filmbeelden van het wrak. Er zijn ook thematische toneelstukken, films en tours. Doen: Titanic-wandeling. Ga mee met de wandeling die geleid wordt door een lokale Titanophile. Je komt onder meer langs scheepswerven om te zien waar het schip gebouwd is, onder het genot van fascinerende feitjes over het fantastische schip (www.titanicwalk.com).

Boek jouw vakantie super cheap op X-travel.nl

  v.a.

v.a.

399

-10%

1049

s Nergen r! lige voorde

Koningssteden van Marokko

Rondreis Java & Bali

complete 8-daagse rondreis

complete 16-daagse rondreis

Vertrek febr. en mrt. Inclusief: vliegreis, taxen, rondreis per bus, verblijf in hotels met ontbijt en Ned.spr. reisleiding. Naar o.a Marrakech, Rabat, Meknes, Fèz, Casablanca en Volubilis. Ter plaatse dient u alleen nog â&#x201A;Ź 89 p.p. te betalen voor lunches, diners, entreegelden en lokale gidsen (verplicht).

Vertrek jan. t/m mrt. Inclusief: vliegreis per Garuda Indonesia, transfers, rondreis per bus/trein, verblijf in goede toeristenklasse hotels met ontbijt en Nederlandsspr. gids. Ontdek ĂŠĂŠn van de mooiste landen ter wereld met o.a. Jakarta, Bandung, Yogyakarta, de Borobudur en Bali.

Zie stipreizen.nl/mrkst

Zie stipreizen.nl/idgjb

-20%

0%

-3

...tot wel

-40%

-50% korting!

-37%

Inclus aan all ief bezoek e highli ghts!

Elders ho euroâ&#x20AC;&#x2122;s nderden duurde r...

mde ldberoe de were ! Bezoek ningssteden ko

LONDON 2012

Het olympisch stadion.

Kent, bekend als â&#x20AC;&#x2DC;the garden of Englandâ&#x20AC;&#x2122;, heeft veel te bieden aan bezoekers. Kustresorts, mooie dorpjes en historische stadjes zoals Canterbury, waar je de majestueuze kathedraal van de aartsbisschop van Canterbury vindt. 2012 is het jaar om Kent te bezoeken. In het nieuwe Turner Contemporary Arts Centre is een tentoonstelling van de gevierde lokale kunstenaar Tracey Emin. (www.turnercontemporary.org). En viert Rochester de tweehonderdste geboortedag van hun meest beroemde zoon, Charles Dickens (www.dickens2012.org). Doen: Whitstable Oyster Festival. Iedere juli is er in kustplaats Whitstable het oesterseizoen met allerlei festiviteiten. (whitstableoysterfestival.com).

Prijzen p.p. o.b.v. 2 pers. per kamer excl. Calamiteitenfonds/reserveringskosten. De kortingen zijn reeds verwerkt in de prijs. Drukfouten en prijswijzigingen voorbehouden.

 


sport

24

FC Knudde

TOON VAN DRIEL

3 sport Nieuws

1

Feyenoord heeft de komst van Roda JC-speler Ruud Vormer officieel gemaakt. De middenvelder verhuist deze zomer definitief naar Rotterdam. METRO

2

Manchester United heeft interesse in Ajacied Christian Eriksen. De Engelse club die Ajax treft in de Europa League, zat zondag op de tribune om de aanvaller te bekijken. METRO

3

In Italië zijn zeventien personen opgepakt in de operatie ‘Lat Bet’. Onder hen bevond zich oudinternational Christiano Doni van Atalanta Bergamo, die wordt verdacht van het verkopen van wedstrijden. METRO

VANDAAG ONLINE www.metronieuws.nl/ sport Meer sportnieuws? Surf dan naar onze website www.metronieuws.nl. Daar vind je de volgende onderwerpen: • Stond er nu wel of niet iets op het briefje van doelman Jens Lehmann, dat hij in de kwartfinale van het WK 2006 gebruikte? Intimiderende keepers op een rij. • Voorzitter José Maria del Nido van Sevilla verdween gisteren voor 7,5 jaar de cel in. Wie gingen Del Nido voor: van Jesus Gil y Gil tot Renze de Vries.

Feyenoord is grote winnaar deze winter De competitie is halverwege, tijd voor een tussenbalans Feyenoord scoort prima op alle fronten FC Utrecht en FC Groningen verliezen terrein Scorebordjournalistiek zal Co Adriaanse het noemen, maar het blijft leuk om de ranglijst van nu te vergelijken met een jaar eerder (zie rechtsbovenin). Zo zegt het veel dat Feyenoord maar liefst veertien punten meer heeft verzameld in zeventien wedstrijden ten opzichte van vorig jaar. En om bij de Twente-coach te blijven: de vergelijking valt in zijn nadeel uit. Adriaanse krijgt voorzichtig wat kritiek en dat is ook in de punten te zien: vier minder dan vorig jaar in december. Terug naar Feyenoord waar Martin van Geel – ondanks de miljoenen die hij ontving voor Georginio Wijnaldum en Leroy Fer – amper wat heeft te besteden, maar het huren van John Guidetti en Otman Bakkal een gouden greep is. Daarnaast is Jordy Clasie een sensatie en Ronald Koeman

Ray-Ban RB5154 169,00 €

een toptrainer. Hetzelfde geldt voor John van den Brom. Vorig jaar stuntte hij met ADO en terug op het oude nest maakt hij van het vreemdelingenlegioen Vitesse een swingend geheel. De Arnhemmers gaan er maar liefst twaalf punten op vooruit. Tegenvallers zijn er ook. Zo droomde Groningen vorig jaar rond deze tijd hardop van de titel, maar de Noorderlingen leveren zeven punten in. En dan FC Utrecht dat dacht ongestraft hun beste spelers te kunnen laten gaan. De Domstedelingen kelderen negen punten. En natuurlijk zijn er aan het eind van het jaar de onvermijdelijke lijstjes. Het gekrakeel in Amsterdam, de met rood strooiende Kevin Blom en de opmerkelijke koploper AZ, allen passeren ze de revue. JEROEN

Dé sensatie:

1

Jordy Clasie. De kleine middenvelder is uit het niets uitgegroeid tot een steunpilaar bij Feyenoord.

2

John Guidetti. Pas negentien jaar, maar de natuurlijke leider van Feyenoord. Motiveert en scoort.

3

Rasmus Elm. De middenvelder is dodelijk in dode-spel-situaties. Koploper AZ vaart er wel bij.

HAVERKORT

Dé winnaar:

Dé klucht:

Dé Schlemiel:

2 VOOR 1!

139,00 € Prijsvoorbeeld voor deze afbeelding. Deze actie geldt voor de monturen, inclusief standaard enkelvoudig glas en is geldig tot en met 31 december

Björn Borg BBVitas1: 109,00 €

Uw complete opticien online Gratis tel: 0800-0228569

1

Kevin Blom. Strooit met rode kaarten. Krijgt geen hand meer van Fred Rutten.

2

Marcus Nilsson. Pakte al twee keer rood en werd tegen Feyenoord na achttien minuten gewisseld. Kostte Utrecht een miljoen.

3

Fernandez. De blunderende Utrechtkeeper en de met armen zwaaiende Feyenoordspelers Guyon en Dani.

1

Er is maar één klucht en dat is die in Amsterdam. Het gekrakeel tussen Johan Cruijff en Steven ten Have en co. schaadt Ajax. Alhoewel, sommige spelers lieten weten het geruzie achter de burelen wel lekker te vinden want “het leidt af van de tegenvallende prestaties op het veld”.

JEROEN HAVERKORT JEROEN.HAVERKORT@METRONIEUWS.NL


25

www.metronieuws.nl DINSDAG 20 DECEMBER 2011

Eredivisie december 2010 versus december 2011 Welke clubs zijn er in vergelijking met vorig jaar op vooruit gegaan?.

John Guidetti van Feyenoord (M) viert met zijn teamgenoten zijn eerste doelpunt in de wedstrijd tegen FC Twente.

1

De voetbalfan. In Nederland wordt er meer gescoord dan in het buitenland. Zeventien speelrondes: 503 goals.

2

PSV. Gered door de gemeente, waardoor het flink kon investeren. Mertens, Strootman en Wijnaldum zijn gouden grepen.

3

Gertjan Verbeek. Ook al liet AZ in december veel punten liggen, het is wel de winterkampioen.

Dé doorbraak

1

Adam Maher. De één (Martens) zijn… Hoogtepunt van de jonge AZ’er? Het ‘zaalvoetbaldoelpunt’ in de slotfase tegen Heracles.

2

Jeffrey Gouweleeuw. Brak door bij Heerenveen. Meest talentvolle verdediger van ons land?

3

Willie Overtoom. De Heraclied wordt over het hoofd gezien door topclubs, maar niet door Kameroen.

Club

Vorig jaar

Club

Dit jaar

1. PSV 2. FC TWENTE 3. FC GRONINGEN 4. AJAX 5. AZ 6. RODA JC 7. FC UTRECHT 8. ADO DEN HAAG 9. NAC BREDA* 10. HEERENVEEN 11. NEC 12. DE GRAAFSCHAP 13. HERACLES 14. FEYENOORD 15. VITESSE 16. EXCELSIOR 17. VVV-VENLO 18. WILLEM II^

17-37 17-37 17-33 17-32 17-32 17-29 17-26 17-25 17-25 17-24 17-20 17-20 17-18 17-17 17-17 17-15 17-10 17-4

1. AZ 2. PSV 3. FC TWENTE 4. AJAX 5. FEYENOORD 6. VITESSE 7. HEERENVEEN 8. FC GRONINGEN 9. RODA JC 10. NAC BREDA 11. ADO DEN HAAG 12. HERACLES 13. RKC WAALWIJK^ 14. FC UTRECHT 15. NEC 16. DE GRAAFSCHAP 17. VVV-VENLO 18. EXCELSIOR

17-38 17-37 17-33 17-33 17-31 17-29 17-28 17-26 17-24 17-21 17-21 17-20 17-18 17-17 17-17 17-12 17-10 17-8

Opmerkelijk is dat de winterstop vorig jaar pas inging nadat sommige clubs al negentien duels hadden gespeeld. Om de vergelijking het meest overzichtelijk te houden hebben we de tussenbalans na zeventien wedstrijden opgemaakt. * = NAC Breda startte vorig seizoen met een strafpunt, omdat het in januari en februari te laat

Verschil +6 0 -4 +1 +14 +12 +4 -7 -5 -4 -4 +2 --9 -3 -8 0 -7

was met de afdracht van de pensioengelden voor het CFK (Contractspelers Fonds KNVB). ^ = Willem II degradeerde vorig seizoen naar de eerste divisie, terwijl RKC Waalwijk promoveerde naar de Eredivisie. Deze twee clubs konden dan ook niet worden meegenomen in de tussenbalans.

Goede voornemens voor 2012?

Stoppen met roken, jij kunt het! Universiteit Maastricht biedt gratis en zonder wachtlijst ondersteuning bij stoppen met roken. Info en aanmelden:

www.steunbijstoppen.nl

van Nergenshuizen naar waardanook

DEAL VAN DE DAG €15 VOOR EEN 5 IN 1 iPHONE SUPER CHARGE PAKKET van

49,95 70% 00 €15,

korting

voor

Plan je reis op 9292.nl

Jij kan niet meer zonder jouw iPhone of iPad. Koop daarom vandaag dit 5 in 1 iPhone Super Charger pakket, zodat jij jouw iPhone of iPad bijna altijd en overal kunt opladen. Wat je bestemming of vertrekpunt ook is, op 9292.nl vind je de beste route per openbaar vervoer van adres tot adres.

Deze ultra lichtgewichte set bestaat uit een autolader, adapter, USB-kabel, multi-audio kabel en oordopjes inclusief microfoon. Geschikt voor alle iPhones en iPads!

Bestel de voucher op www.savemyday.nl SCAN DE QR-CODE! powered by


WWW.MISSION-IMPOSSIBLE.NL

20111220_nl_metro holland  

www.metronieuws.nl www.metromobiel.nl dinsdag 20 december 2011 WEES SLIM, KOOP SLIM 50% korting op AVOND UIT ETEN powered by 50% korting op...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you