20110920_nl_metro holland

Page 10

10

www.metronieuws.nl

nieuws

Kort nieuws ANP

DINSDAG 20 SEPTEMBER 2011

Liever een moestuin dan een goudstaaf Een vastgelopen pensioenakkoord, een karige begroting: we worden doodgegooid met slecht economisch nieuws Maar wat doe je als je in deze tijden wél een bom duiten hebt? Metro vroeg een beleggingsadviseur, een succesvolle ondernemer en een beurscommentator wat te doen met 25.000 euro IRIS COHEN MASCHA HENDRIKS

RICHARD VAN DER KLAAUW/METRO

Sneeuw Italië, files verwacht OVERLAST. De ANWB waarschuwt Nederlanders die de komende week in het oosten van Zwitserland en Noord-Italië de weg op gaan voor hevige sneeuwval in dat gebied. “De sneeuw in de dalgebieden valt dit jaar uitzonderlijk vroeg”, stelt een woordvoerder. “Daar kunnen late vakantiegangers die eind september van Italië naar Nederland reizen door worden overvallen.” De ANWB waarschuwt reizigers van tevoren goed te informeren over de actuele situatie op de buitenlandse wegen. ANP

GroenLinkser in cel na misbruik SEKSUEEL. De 56-jarige Cees van D. uit Haarlem, bestuurslid van GroenLinks Haarlem, is wegens seksueel misbruik van een 13-jarige jongen veroordeeld tot anderhalf jaar celstraf, waarvan de helft voorwaardelijk. De man moet daarnaast een psychische behandeling ondergaan en hij mag vijf jaar niet met minderjarigen werken. Van D. heeft toegegeven dat hij het slachtoffer heeft verkracht en aangerand. ANP

Eis: 14 jaar voor moord op Toth ILONKA. De man die verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van Ilonka Toth in juli 2008, moet van het Openbaar Ministerie (OM) veertien jaar de gevangenis in. Volgens het OM staat vast dat Antony B. op 5 juli 2008 Toth op een begraafplaats in Vlissingen de hersens heeft ingeslagen met een stuk marmer. Het motief voor de moord is niet bekend. ANP

Nederlander komt om op Autobahn WIESBADEN. Een 48-jarige Nederlandse automobilist is zondag verongelukt op een snelweg bij het Duitse Wiesbaden. Hij reed in een sportwagen, die op het natte wegdek slipte en tegen de vangrail botste. Een 50-jarige bijrijder, ook afkomstig uit Nederland, raakte ernstig gewond. Het ongeluk was zo hevig, dat langsrijdende auto’s beschadigd raakten door rondvliegende onderdelen. ANP

Hans de Geus, Beurscommentator, econoom

Danny Mekic, Succesvolle jonge ondernemer

Patrick Damen, Beleggingsadviseur Robeco

Wat moet je in deze tijden doen met 25.000 euro? Ik zou een hypotheek aflossen! Maar goed, ik ben risicomijdend dus denk in het algemeen dat we nog zware tijden gaan krijgen. Misschien kan je het geld het beste lekker op een spaarrekening zetten: de spaarrente is tegenwoordig hoog. Als je denkt dat de wereld op korte termijn vergaat, kun je er nog wat goud bij nemen. Maar ik geloof daar niet in. Welja, zet het hele bedrag maar op een spaarrekening.

Het grootste deel zou ik op een spaarrekening zetten: ga nooit aan de slag met het gehele bedrag dat je beschikbaar hebt. Beleggen op de beurs heeft op dit moment weinig zin, het is geen doordachte investering. Beurzen kunnen op ieder moment kelderen. Wat ik wel zou doen, is een klein bedrag van die 25.000 euro nemen en die investeren in kleine ondernemingen: zogeheten angel-investments.

Belangrijk is eerst voor jezelf duidelijk te hebben of je dat geld nodig hebt voor onvoorziene uitgaven. Is het vrij te besteden, dan is het misschien geschikt om te beleggen. Zeker wanneer je vermogensopbouw voor later voor ogen hebt. Heb je het geld binnen twee jaar nodig, dan is het niet zo’n goed idee te beleggen. Maar heb je de tijd, dan is het nu een uitstekende tijd om een beleggingsportefeuille op te bouwen.

Is dit een goede tijd om je geld te beleggen? Je zou ieder half jaar een plukje aandelen kunnen kopen, dan heb je er niet zo’n last van als de beurs verder weg zakt. Wat ik zou doen, is een bedrijf zoeken dat je begrijpt en kent, en daar dan wat in steken. Ik vind het gek dat mensen zeggen: Ik beleg in Ahold want ik begrijp wat dat bedrijf doet. Zo’n bedrijf staat ontzettend ver van je af; ineens krijg je dan een boekhoudschandaal.

Ja, maar niet op de beurs. Steek bijvoorbeeld duizend euro in vijf verschillende startende ondernemingen van mensen die je kent, of in je directe omgeving. Het leuke is dat je mensen die er zelf geen geld voor hebben, kunt helpen. Je geld blijft veilig omdat je duidelijke afspraken maakt - de kans dat je je geld terugziet met winst, is groot.

Er zijn altijd momenten waarop de klant zich afvraagt: moet ik nu wel beleggen? Afgelopen decennia vormde de Amerikaanse consument met zijn bestedingsdrift een belangrijke impuls voor de wereldeconomie. De middenklasse in opkomende landen als China, India, Indonesië en Brazilië neemt dat nu over. Die groeiende welvaart creëert veel kansen voor de belegger.

Is investeren in goud lucratief? Dat is zo speculatief. Er wordt maar geroepen: ‘als er oorlog komt, dan zit je goed met goud.’ Maar volgens mij kun je bij een oorlog beter een moestuin hebben, of een geweer. Dat goudgedoe is levensgevaarlijk: er is niet te beargumenteren waarom de waarde omhoog schiet. Het kan zo de andere kant opgaan, en dan zit je met je waardeloze goud. Investeer alleen in iets waarvan je zeker weet dat de waarde omhoog gaat.

Het is leuk bedacht: iedereen die in het goud zit, heeft dikke winsten gemaakt. Maar daar ontstaat ook een bubbel, een soort overwaardering van goud. Als je geld bezit en je wilt er iets mee, doe dan liever iets maatschappelijks. Ben je een natuurfreak? Steek wat geld in een duurzaam bedrijfsplan, bijvoorbeeld. Gebruik het om een hoger doel na te streven. Dat kan niet met goud, je hebt er eigenlijk niets aan.

Goud zelf levert niets op. Het is een vluchthaven bij toenemende economische onzekerheid en dat drijft de prijs omhoog. Maar wat als er een oplossing komt voor de economische crisis? Dan is er een correctie op de koersstijging te verwachten. We hebben in het verleden vaker bubbels gezien: met internetaandelen en in de biotechnologie, bijvoorbeeld.

Is investeren in vastgoed aan te raden? Voorlopig niet. De prijzen zijn nog hoog, en banken zijn helemaal niet happig op het verstrekken van krediet. Kreeg je vroeger nog een krediet van acht maal je inkomen, moet je het nu doen met maximaal vier. En ondanks een lage rente, zie je de huizenmarkt wegzakken. Dat kan alleen maar erger worden, als je het mij vraagt.

Aan de ene kant wordt gezegd: niets is zo waardevast als een steen. Maar het hangt er wel van af waar die steen ligt. In Zuid-Europa koop je een vrijstaand huis met zwembad voor 15.000 euro: daar is vastgoed helemaal niet waardevast. De Nederlanse markt zit nu muurvast. De vastgoedmythe berust op in het verleden behaalde resultaten. Ik denk niet dat dit het moment is om in aan vastgoed te beginnen.

Een lastige vraag: op het moment is zakelijk vastgoed denk ik geen interessante categorie om in te investeren. Veel kantoorpanden staan leeg. Er worden minder plekken gebruikt, omdat mensen op andere manieren zijn gaan werken. Je ziet vaak dat de locatie van een pand wel goed is, maar de faciliteiten verouderd zijn. Het idee dat vastgoed alleen maar in waarde stijgt, begint nu wel te veranderen.

Zou je mensen aanraden in deze tijden te sparen? Absoluut. Het hele bedrag. En nu we dan toch aan het speculeren zijn, waarom denken mensen dan niet aan het starten van een eigen onderneming? Als je een goed idee hebt, is daar altijd plek voor. Zo is energie bijvoorbeeld duurder geworden. Als je een idee hebt waarmee je mensen geld laat besparen, zit je goed. Het is tegenwoordig moeilijk om aan een startbedrag te komen, maar met die 25.000 kan je heel wat.

Het klinkt cliché, maar de beste manier om geld te verdienen is minder geld uit te geven. Daar hoort sparen bij. De spaarrente gaat nu omhoog, dus zet het grootste deel van zo’n bedrag op een spaarrekening. Heb je 25.000 euro? Zet dan 20.000 euro vast. Heb je een ton ter beschikking? Spaar dan minimaal de helft.

Als je je geld op een spaarrekening zet, ontvang je nu tussen de 2 en 2,9 procent spaarrente. Maar boven een bepaald bedrag betaal je vermogensrendementsheffing, dus lever je weer 1,2 procent in. Dan heb je nog te maken met de inflatie van 2,6 procent. Je slaapt misschien rustig omdat je vermogen niet onder invloed staat van koersschommelingen, maar er wordt wel aan je kapitaal geknabbeld.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.