Page 1

Ber채ttelsen om Menigo. F채rska r책varor. Och precis allt annat.


2


Menigo är helhetsleverantören för dig som jobbar professionellt inom mat och dryck. Vi levererar allt som förenklar din vardag. Men Menigo är också färsk­ varuspecialisten som förser dig med frasiga croissanter, hängmörad biff och nyplockade trattkantareller. Med Menigo får du både och.

Färska råvaror

precis allt annat


Menigo då & nu Grunden till det som idag är Menigo började byggas i och med att ICA förvärvade familjeföretaget Wickmans i Malmö 1969. Genom åren har före­ taget växt genom ett flertal förvärv av lokala familjeföretag, alla med sina traditioner och unika specialist­ kunskaper. Vi är stolta över vår historia och alla de människor som har präglat vår företagskultur. Låt oss börja från början. 1969 1973 1976 1983 1990

Förvärvas Wickmans i Malmö, ett familjeföretag grundat 1936.

Växer vidare genom förvärv av Ole-gruppen, grundat 1948 i Göteborg.

Köps Heidenborgs upp, grundat 1958 i Karlstad.

Utökas företaget med Jeppson, ett Stockholmsföretag grundat 1965.

ICA Meny grundas och tidigare förvärv integreras under samma verksamhet, Menyföretagen. ICA Meny är under 90-talet aktiv i flera regioner av Sverige under de olika varumärkena. 4


1998 2001 2002 –2003 2000 –2006 2005 2006 2007 2010

2012

Utvecklas servicehandelssegmentet genom att förvärva 50 % av KIAB.

Tas ett stort strategiskt beslut att slå samman företagen till ett bolag och samla dem under samma varumärke – ICA Meny.

Fortsatt expansion och uppköp av Restaurangpartner och Arvid Nordquist.

Fokus ligger på att organisera ICA Meny och bygga en grund för framtida utveckling.

Det egna butikskonceptet Time lanseras.

ICA Meny byter ägare och får sitt nya namn Menigo. De nya ägarna, Nordic Capital, ser möjligheter till tillväxt bland annat genom ett förbättrat serviceutbud till kunderna.

Utökas färskvaruerbjudandet genom förvärv av produktspecialisterna Servicestyckarna AB, Fruktservice AB och Isakssons Frukt & Grönt AB.

Menigo blir en del av Brakes Group – Europas ledande Foodservice­aktör. Brakes är ett engelskt grossistföretag som grundades år 1958 av bröderna William, Frank och Peter Brakes. Idag är Brakes Group Europas största foodserviceaktör men ända sedan bröderna Brakes tid har de lokala produkterna varit en mycket viktig del av produkt­sortimentet. Brakes Group finns i England, Frankrike, Irland och i Sverige via Menigo.

Ny kunddriven organisation implementeras för att möta kundernas behov och krav. 5


Menigo & jakten på den perfekta ordern

Kunden

Webben

Lagret

Alla förbättringar vi gör börjar hos kunden. Hur kan en beställning bli enklare och vara mer effektiv? Vi har löpande kontakter med utvalda kunder i all utveckling.

Under 2012 lanserade vi en ny webbshop med flera helt nya funktioner. Fokus ligger på ett an­ vändarvänligt gränssnitt med funktioner som visning av näringsvärden, snabbare sökfunktion samt möjlighet att beställa restaurangutrustning.

Menigo har lager med färskvaruhallar i Malmö, Göteborg, Sundsvall samt huvudlager i Strängnäs. I Strängnäs finns närmare 15 000 lagerlagda produkter som vi kan leverera inom 24 timmar till så gott som hela landet.

6


Allt vi gör på Menigo går ut på att serva dig som arbetar professionellt med mat på bästa sätt. Vårt mål är att du med ett samtal kan få precis allt du behöver i en enda leverans, på en faktura. Mindre tid till samtal och uppföljningar, mer tid till köket och gästerna. Därför har leveranssäkerhet alltid varit prioriterat för oss. Under 2011 genomförde vi en kundundersökning för att få ännu bättre insikt i vad våra kunder behöver, och med detta har vi startat ett internt arbete för att förbättra och förenkla för dig som kund. Målet är att en order på Menigo ska vara Den Perfekta Ordern. Rätt vara på rätt plats i rätt tid, förenklat uttryckt. Här är några exempel på vad vi jobbar med just nu.

Plocket

Leveransen Framtiden

Att få ordern rätt i plocket på lagren är avgörande för att det ska bli rätt på rullburen. Just nu jobbar vi med ett system där våra medarbetare får uppgifter direkt i hörlurarna om vilka produkter och antal som skall plockas.

Genom att samla alla leveranser på en bil blir det både smidigare och enklare för kunden. Det bidrar även till mindre utsläpp. Genom att handla hos oss bidrar du till en mer hållbar framtid.

7

Jakten på Den Perfekta Ordern fortsätter i samma takt som omvärlden och våra kunders behov utvecklas.


8


Menigo & Brakes Brakes, som är Europas största leverantör inom foodservice, introducerar varje år över 200 nya, unika produkter eller innovationer. De utvecklar sina produkter i nära samarbete med kockar och kökschefer, ofta på plats i kundens kök. Brakes har ett eget team med 19 produktutvecklare som arbetar i Brakes egna provkök. Brakes produkter är exklusivt framtagna för foodservice­ marknaden, det gör vårt erbjudande till dig som kund unikt.

Brakes har över 3000 egenutvecklade produkter speciellt framtagna för restauranger och storhushåll. Det är det ingen annan som har i Sverige idag. Det gör oss unika. Med Brakes har Menigo det bredaste och mest spännande utbudet på marknaden. Ett urval av dessa produkter är:

Havrecookie

Svartpeppar

Kycklingbröst

Falafelburgare

Cheesecake

Lökringar

Spagetti

Prinskorv

Salsa

Pont Neuf-bakelse

9


Jonas årets stjärnskott med internationell mästarklass p l ats :

Restaurang Jonas, Stockholm

ko c k :

Jonas Lundgren

f o ku s :

Årets stjärnskott, White Guide 2012

I november 2011 slog han upp dörrarna till sin första egna restaurang. Fyra månader senare blir han av White Guide utsedd till Årets Stjärnskott och den ende nykomlingen i Sveriges restaurangvärld som tar sig in i klubben Internationell Mästarklass. Vi åkte till Jonas på Kungsholmen och hälsade på.

När vi kommer på besök är det mitt på dagen. Restaurangen är stängd, matsalen tom på folk men i köket sjuder det av arbetslust. – Vi leker och experimenterar. Letar efter nya kombinationer, nya sätt att locka fram det oväntade. – Titta här, säger han och ställer fram en skapelse som ser ut som tre små gyllenbruna klubbor där själva pinnen är gjord av vårens späda trädgrenar och på klubborna sitter nyplockade örter och blommor fastklistrade på den glansiga ytan. Innan jag hinner fråga vad det är för något säger Jonas: – Kom, du måste se vårt nya chambre separée, nere i vinkällaren. Det är det senaste tillskottet av nya bord. Tanken är att man i vinkällaren ska njuta sin mat i ensamt majestät med väggarna fulla av välsmakande dyrgripar. Det här är den perfekta platsen för hemliga klubbens årliga möten, eller för

den sanne vinkonnässören som vill ha nästa njutning på armlängds avstånd. Hur känns det då att ha fått utmärkelsen Årets Stjärnskott och placerat sig som enda nykomling på listan över restaurangerna i Sverige som håller Internationell Mästarklass? – Det känns fantastiskt kul, dessutom att vi lyckades nå upp till det nu, så här i starten. Vi var ordentligt trötta och slitna efter starten och då känns det extra kul att vi lyckas hålla nivån, Internationell Mästarklassnivå. Det är där vi vill befinna oss och det är där vi ska befinna oss. Sin egen restaurang beskriver han som ett personligt kök för matgäster som vill vidga sina smakpreferenser. – Jag hyllar modet. Jag älskar gäster som är nyfikna på nya upplevelser, som inte vill ha det vanliga när de går ut och äter. Hos oss blir man inte serverad samma sak två gånger, här är allt nytt hela 10

tiden. Om du sedan bara är sugen på en god köttbit och ett glas rött så har vi vår Mat & Vinbar här intill dit du kan gå. Du handlar mycket av dina råvaror från Menigo, hur tycker du att samarbetet fungerar? – Vi är en otroligt bökig kund. Vi köper små kvantiteter, vi klagar ofta och vi skickar tillbaka mycket. Men samarbetet fungerar bra. De står verkligen på tå för oss och hjälper oss att hitta det vi söker. Det är ett gott tecken på att de är en leverantör som vill något mer än bara köra ut råvaror. Vilken av dina skapelser har det snackats mest om? – Det är nog baconvattnet. En infusion med rökt bacon och färska örter som man dricker som ett te. – Det är oväntat och lite utmanande, kan det verkligen vara gott? Det är precis där jag vill befinna mig med mina matgäster. Upptäcka nytt, våga prova och njuta av det oväntade.


11


p l ats :

Engelbrektsskolan, Borås

ko c k :

Christer Lindell

f o ku s : Sveriges bästa skolmat

Engelbrektsskolan i Borås har ett väldigt gott, och väldigt välförtjänt rykte om sig att servera riktigt god skolmat. Så god att man vid flera till­ fällen fått utmärkelsen Sveriges bästa skolmat. Hur lyckas man med detta?

Skolköket det snackas om Vi frågade Christer Lindell, kock och produktionsansvarig i köket på Engelbrektsskolan. – Vi brukar säga att grunden för vår framgång ligger i att vi har utbildade kockar, en stor och fräsch salladsbuffé och så är miljön i matsalen mycket bra. Det här har vi jobbat med i flera år vilket har gett resultat. – Sen handlar det så klart om att försöka laga så mycket som möjligt från grunden, det blir alltid bättre, säger Christer. Han påpekar också att vissa maträtter inte fungerar att tillaga från grunden som till exempel köttbullar, pannbiffar och pannkakor. Engelbrektsskolan har 725 elever från 6-års till nionde klass. Dessutom lagar de mat åt andra verksamheter. – Det fungerar inte att stå och trilla köttbullar och grädda pannkakor till 1200 portioner. I dessa fall väljer jag gärna att arbeta

med produkter från Menigos egna varumärken som Brakes, Menigo eller Chefs Basic. Det här är produkter som håller bra kvalitet till ett bra pris, vilket är en förutsättning i vår värld. Christer berättar att han alltid köper pannkakor från Menigos egna varor och att de är mycket omtyckta bland barnen, vilket är ett gott betyg eftersom de ofta är väldigt tydliga med vad som inte är gott. – Jag köper även Menigos egna kaffe. Kryddor, taco­mixer och tacosåser köper jag också från Menigos egna varor som jag tycker håller minst lika bra kvalitet som de mer kända varumärkena, ibland till och med bättre. Skivad ost, vetemjöl och majsstärkelse köper jag också. På frågan om det är några produk­ ter han saknar i Menigos sortiment för egna varor svarar Christer: – Jag tycker att det kommer 12

nyheter hela tiden och det välkomnar jag. Ju fler produkter det finns att välja mellan som kan konkurrera både med pris och kvalitet, desto bättre för oss. Sen får det gärna komma fler köttprodukter inom denna kategori, det vore bra. Vad är då favoriträtterna bland barnen? – Det är de vanliga klassikerna. Spagetti och köttfärssås, taco och pizza. Men även lasagne, köttfärslimpa, skinkstek och stekt fläsk med löksås är poppis – vilket är kul.


13


Menigo & servicehan

Time – den personliga servicebutiken Time expanderar och blir ett allt starkare varu­ märke. I takt med att fler och fler handlare upptäcker fördelarna med Timekonceptet ökar antalet butiker snabbt. Time har ett väl utvecklat butikskoncept för servicebutiker med kassalösning, tjänstepaket, marknads­föring och säljande inredning. Konceptets styrka är enkelheten, att det hela tiden utvecklas med nya lönsamma produkter och tjänster samt att det är en ”lagom” styrning. Detta ger stor frihet att vara egen handlare men med en gemensam ambition att tillsammans bygga varumärket Time, där kunderna känner igen sig.

Antal enheter: 80 butiker Geografisk spridning: Rikstäckande Driftsform: Alla butiker är franchisedrivna Avgift: 2 800 kr/månad samt startavgift på 25 000 kronor Passar dig som har: Årsomsättning: 3–8 mkr

Time ger dig mer D Butiker som gått med i

Time visar en stark försäljnings­ökning. D Förmånliga inköps­priser, starka k­ ampanjer och marknads­material ­bidrar till det ­lönsamma konceptet. D Fräsch butiksmiljö. D Kedjeavtal kring olika tjänster t.ex. mobilkort, lotter samt k­ uponger och

kassa­giro är lönsamma och drar folk till din butik. D I Time ingår en ­centralt administrerad datakassa, vilket ­sparar din admini­ strativa tid, samtidigt får du en fantastisk möjlighet att följa upp din försäljning. D Din utesäljare stöttar dig i ditt arbete. De har gedigen butiksledarerfarenhet

14

och hjälper dig som franchisetagare med stort och smått. D Några gånger per år träffas alla franchisetagare för information och erfarenhetsutbyte, där du ges tillfälle att analysera din verksamhet, informeras om de senaste trenderna och träffa kollegor.

Antal artiklar: ca 1000 Yta: 60–150 kvm Det händer 2012: D Fortsatt expansion av antalet butiker D Digitala skyltar i butikerna D Nytt kaffekoncept & fast food erbjudande


ndeln Lilla mat­butiken Nära Dej Som Nära Dej-handlare ingår du i en gemenskap med andra handlare runtom i hela Sverige. Genom olika verktyg erbjuder Nära Dej-konceptet goda möjligheter att öka din försäljning och maximera din vinst. Menigo är både konceptägare och leverantör till Nära Dej-butikerna. Det ger tillgång till ett mycket brett sortiment av färskvaror som frukt & grönt, mejeriprodukter, kött & chark liksom olika kolo­ nialvaror. Du får hjälp med inredning och profilering av butiken såsom affischer och pris­skyltar, reklamblad och marknadsföringsstöd. ­

Sortiment: Allivs, lokalt kompletterat med tjänster och nya varugrupper såsom fast food, kaffe och bake off Antal enheter: 150 butiker Driftsform: Alla enheter drivs av den enskilde handlaren

Geografisk spridning: Rikstäckande Avgift: Entréavgift 15 000 kr, månadavgift 1 950 kr

Passar dig som har: Årsomsättning: 4–10 mkr Antal artiklar: ca 1500 Yta: 150–500kvm Det händer 2012: D 40 enheter ska moderniseras under 2012 och resterande butiker under 2013 och framåt.

D Fokus i sortiments­ byggandet på frukost med butiksbakat bröd och ”äta på plats”. D Kvällsmaten i vardagen lyfts fram med fräscha färskvaror och tillbehör tillsammans med mattips.

Butiken Runt Hörnet Antal enheter: 50 butiker under 2012 Driftsform: Alla enheter drivs av den enskilde handlaren Sortiment: Anbud på 1000 artiklar, tjänster såsom telefonkort och kassagirot. Ramavtal för betalkort, inredning, hygien Aktivitetsprogram Inga avgifter

Runt Hörnet vänder sig till handlare med en etablerad verksamhet som de vill utveckla. Det bärande sortimentet är inom konfektyr, snacks och dryck vilket inom servicehandeln står för över hälften av omsättningen. Andra delar som utvecklar din lokala verksamhet är framför allt kaffe, butiksbakat och fast food. I vissa butiker finns det behov av ett traditionellt livsmedelssortiment, där väljer butiken färdiga moduler med 100, 300 eller 500 dagligvaror komplett med eller utan anpassad inredning. Första butikerna Passar dig som har: har rullat ut och vi Kiosk, spel-, trafik- eller kommer att bli 50 tobaksbutik butiker under 2012. 15


Menigo & partners Vi vet att vardagen som krögare inte är den enklaste. Det är en stor utmaning att ha koll på köket, matsalen, personalen och inte minst alla olika avtal, samtidigt som du ska få ihop en lönsam verksamhet. Vi har lösningen. Menigo Partner är konceptet för dig som önskar en enk­ lare vardag och bättre lönsamhet. Som Menigo Partner får du tillgång till en rad ­erbjudanden. Du väljer enkelt det som passar din v­erksamhet. Det här är ett samarbete utan krav och m ­ åsten. Det enda som krävs är att du är kund hos oss.

Bordsbokning

Kortinlösen

Erbjud dina gäster ett modernt och smidigt sätt att boka bord på webben.

Dyrt men nödvändigt. Vi har förmodligen marknadens bästa avtal.

Restaurangsystem

Egenkontroll

Ett bra kassasystem är en förutsättning om du vill göra bra affärer. Vi har kontakterna.

Tidskrävande och komplicerat. Vi har en enkel lösning.

Disk/kemteknik

Vinstoptimering Vet du vilka rätter på din meny som är mest lönsamma att servera? Ta kontroll och bli ännu lite bättre.

Rent och effektivt men samtidigt miljövänligt och ekonomiskt? Vi ger dig rätt möjligheter.

Kostnadskontroll

El Dyrt, krångligt och kan det vara miljövänligt? Låt oss guida dig rätt i el-djungeln.

Schemaläggning och optimering av bemanning. Ekonomiska flöd­en och lönsamhetsuppföljning. Låt oss hjälpa dig till en bättre e­ konomi.

Tvätt

Utbildning

Slängar, kockrockar och linne – tungt, dyrt och tidskrävande. Via oss blir det enkelt.

Kompetensutveckling via kurser och längre utbildningar. Som ­Menigo Partner har du 20% rabatt hos Restaurangakademien.

Bemanning Låg- och högsäsong, konjunktursvängar och sjukdom. Vi ger dig förutsättningarna att ­anpassa personalstyrkan efter behov.

16

Juridik Hyresavtal och arbetsrätt, tillstånd och blanketter. Vår juristpartner h ­ jälper dig att göra rätt från början.


” Dealen med kortinlösen är grymt bra. Jag gillar bredden i Menigo Partners erbjudande. Det första jag gjorde var att byta till Swedbanks kort­inlösen. Det var en mycket bättre deal än vad jag själv kunde få. Nästa grej blir nog en utbildning på Restaurang­ akademien.” Fredrik Berggren, Krögare, Djursholms golfklubb

» Menigo Partner

17


” Alla som jobbar i köket borde lägga tid på att förbättra sina mat- och vin­kun­skaper – Det kan ju onekligen bli ganska härligt ihop!” Klas Lindberg, Årets Kock 2012,

Menigo & Restaurang Menigo är stolt delägare till Restaurangakademien. Restaurangakademien är en gastronomisk mötesplats. En knutpunkt i ständig utveckling med ledande kockar och världskända sommelierer som kursledare tillsammans med det bästa av råvaror och utrustning i allra högsta klass. Den svenska gastronomin har förändrats mycket under de senaste åren och för att nå framgång krävs ideligen fräscha erfarenheter och nya impulser. Restaurangakademien har tagit det som sin uppgift att erbjuda kurser som matchar det ständigt ökande intresset för mat och dryck bland res­ tauratörer, kockar, företag och även privatpersoner. 18


gakademien Kökschefsutbildning Skaffa dig kompetens som kostnads- och kvalitetssäkrar allt arbete kring restaurang­ köket. Utbildningen ger insikt i viktiga branschämnen som ledarkompetens, råvarukunskap, förståelse för ekonomi och fackliga frågor. Med utbildning en dag per vecka kan du kombinera arbete med studier. Kökschefsutbildningen finns även som en YH-utbildning där praktik ingår.

” Vi vill erbjuda ett praktiskt och upplevelse­ baserat lärande. Det är också viktigt att man har kul. Med ett leende och några skratt öppnar vi oss för nya upplevelser.” Hanna Halpern, vd Restaurang­akademien

Sommelierutbildning Restaurangakademien erbjuder idag två olika sommelierutbildningar: D Y H-utbildningen Internationell Sommelier. D S  ommelierutbildningen Steg I och II för yrkesverksamma. Restaurangakademien har även kurser inom bageri samt service & ekonomi. Läs mer på www.restaurangakademien.se

19


Menigo & de färska råvarorna ”Färskvaruhallarna är en viktig del i vårt kretslopp av råvaror. Här ser våra produktspecialister till att gurkor och kiwi, nötkött, parmaskinka, ostar och kryddor tas om hand och lagras på rätt sätt, i rätt temperatur. Genom att handskas med dem på ett profes­sionellt sätt kan vi leverera färskvaror som håller sig längre i kundens kök. Med våra Färskvaru­ hallar vill vi skapa en modern grön­ sakshandel och erbjuda en träffpunkt för alla restaurangmänniskor som är intresserade av färskvaror. ” Oscar Uhrström, affärsområdeschef för färskvaror på Menigo

20


Mognadsrummet

Delikatessboden

Glöm hårda exotiska frukter och avokador. Här bestäms temperaturen efter vad som önskas få moget. När bananer, avokado, papaya eller mango beställs har de passerat mognadsrummet för att vara perfekta vid leverans.

I vår delikatessbod finns oljor, vinäger, tryffel, torkad svamp och marmelader bland mycket annat.

Ostboden Ostboden är både lagerplats och showroom. Under lagerhållningen inspekteras och vänds ostarna för bästa möjliga mognadsmiljö. ­Menigos produktspecialister inspekterar o ­ starna och säkerställer att de är i bra form innan de skickas ut till våra kunder.

21

Utbildningsrummet I utbildningsrummet kan du via tvskärmar följa vad som händer i köket. Rummet lämpar sig även för utbildning, middagar, konferenser och mingel. Här finns vinprovarbord med plats för 48 personer, en utmärkt plats för provsmakning eller vinprovning.

Köket I Färskvaruhallen finns ett restaurangkök med åskådarläktare. Här kan exempelvis leverantörer visa upp sina färskvaror. Här tränade Adam Dahlberg inför Bocuse d’Or finalen 2012.


Menigo & känslan för Önskemålen hos våra kunder varierar. Vissa vill ha hängmörad entrecôte, andra frysta lunchbiffar, ibland är det närproducerat lamm som önskas och för andra är priset viktigast. Oavsett vad du behöver kan vi leverera det till dig. Och behöver du hjälp med att välja rätt kött, hjälper vi gärna till. ”Är kvaliteten det absolut viktigaste så har vi premiumkött där ätupplevelsen styr. Det är råa stockar av entrecôte med ben och dubbelbiff med ben som hänger upp till fem veckor. När selektering görs av vilka bitar vi ska ta in är det främst meleringen och köttets fasthet som är avgörande.

Under hängmörningen tappar köttet ca 6-8% av sin ursprungsvikt. När den sedan putsas försvinner ytterligare ca 50% av ursprungsvikten. Hos oss har du som kund möjlighet att handplocka den kött­bit som passar dig bäst. Flera av våra kunder sätter sitt namn 22

på en utvald köttbit under mörnings­tiden för att sedan få den levererad till restaurangen efter cirka fem veckor. Det är en mycket uppskattad service.” Richard Hofbauer, produktspecialist på kött och chark


r kvalitet ” Flera av våra kunder sätter sitt namn på en utvald köttbit under mörnings­tiden för att sedan få den levererad till restaurangen efter cirka fem veckor.” Richard Hofbauer

Menigo & primörresorna Jakten på de allra finaste och godaste råvarorna tar oss med till plaster som är alldeles fantastiska. Vi är nyfikna, vi vill provsmaka och se hur grönsakerna växer, hur djuren betar och hur osten lagras. Det här är inte bara roligt, det är en viktig del av vår verksamhet att ständigt leta efter nya spännande producenter. – Det är de här producenterna vi besöker på våra primörresor. Ett par gånger per år arrangerar vi resor och bjuder med oss ett antal kunder som får följa med ut i landet, säger Fredrik Hultgren, produktspecialist på färskvaror inom Menigo. Två återkommande resor är årets första sparrisskörd på Gotland och så tryffeljakten på hösten. – Nu senast var vi hos Familjen Smedberg på Gotland och plockade sparris och persiljerot. Vi hann även med ett besök på Stora Tollbygård för att inspektera deras färskpotatisar och nyplockade jordärtskockor. På kvällen blev det gemensam middag med nyskördade primörer, helt underbart. – Den här typen av resor är inspirerande och viktiga. Det är kul att höra producenterna berätta om sin kärlek till råvarorna. Dessutom är det skönt att få lite lera på stövlarna, det ger upphov till många tankar kring mat. 23


Menigo, Brakes & våra egna varor Vår framgång bygger på att erbjuda dig de bästa varorna till bra pris. Därför utvecklar vi ständigt vårt sortiment av egna varor. Med utbudet från Brakes, Europas största leverantör inom foodservice, får du tillgång till ett unikt sortiment som bara vi kan sälja i Sverige. Produkterna från Brakes utvecklas i nära samarbete med kockar och kökschefer för att passa foodservicemarknaden, vilket gör dem unika.

Vi fortsätter utöka vårt egna ekologiska utbud. Under 2011 lanserade vi bland annat ekologisk pasta, ris, kaffe, ost, spenat och flera sorters miljömärkt sill. Vår stora nyhet är brödkonceptet La Boulangerie – Sveriges bredaste utbud av bröd och bakverk med många unika produkter. Hittills har vi lanserat över 70 24

nya brödsorter och drygt 30 olika bakverk. Idag har vi cirka 800 egna varor och sortimentet utökas löpande. Ta till exempel våra 30 nya desserter, tex-mex i en helt ny serie, ett vegetariskt sortiment och kryddsortimentet utan smakförstärkare så förstår du bredden i vårt erbjudande av egna varor.


Indian Garden, Stockholm

kö ks c h e f: Karim Razaul

f o ku s :

Restaurangutrustning

Karim Razaul och hans Indian Garden tilldelades Gulddraken 2004. 2010 fick han det brittiska priset ”Taste of Britain” för det bästa och mest kreativa europeiska curryköket. Endast 10 kockar i världen har fått den utmärkelsen.

Indian Garden & det uppdukade bordet

” En restaurangs känsla sitter i helheten. Allt måste vara på topp om du ska lyckas. Jag vill att gästen ska bli överraskad och glad av att vi har dukat upp ett fint bord åt dem. Jag vill ha bra grejor med klass rakt igenom. Min leverantör Menigo har hjälpt mig att hitta rätt i djungeln av glas, porslin, bestick och all köksutrustning.” Karim Razaul, kökschef Indian Garden 25

Foto:Peter Backman

p l ats :


Foto: APT Studio

Menigo & nattlivet På Hamngatan 2, mitt i Stockholms city, ligger nattklubbarna Fou och Rose. Rose är det exklusiva partystället för dig som är 25 och uppåt. Fou är champagnebaren och klubben som påminner om en fransk bistro. Här sitter du ner och njuter av ädla drycker, om du vill går det bra att beställa in en sex­ liters Dom Pérignon Vintage Mathusalem á 81 500 kronor. ”Det jag tycker om med Menigo är att de är så pass snabb­ fotade, trots att de är en stor leverantör. Vi köper allt från drinkpinnar och glas till Belvedere Vodka, Dom Pérignon och Cristal via Menigo. Mina gäster efterfrågar exklusiva drycker och därför händer det då och då att jag efterfrågar produkter som Menigo inte har i sitt sortiment. p l ats : Och det är aldrig några problem. De ser alltid Rose och Fou, till att ta fram det jag behöver, säger Robert Stockholm Hållstrand som äger och driver Rose och Fou. äg a r e : Robert Hållstrand

f o ku s : Drycker

26


p l ats :

Seglarrestaurangen, Sandhamn

kö ks c h e f: Fredrik Fjällström

f o ku s : Non Food

” För oss här ute i skärgården är transporten den stora utmaningen och då är det väldigt smidigt att vi kan få våra Non Food-produkter med samma leverans som maten och drycken.” Fredrik Fjällström, kökschef, Seglarrestaurangen

Sandhamn & de små detaljerna ” Tack vare att Menigo samarbetar med erfarna Non Food-leverantörer får jag hjälp på plats här ute med egenkontrollen, vilket spar en massa tid för mig. De har även hjälpt mig att välja rätt rengöringsmedel, vettiga lösningar på miljö­ vänliga och stabila engångsartiklar och snygga ser­vetter av bra kvalitet med vår logotyp på. Det här är inte bara viktigt för våra gäster utan även för min personal och verksamhetens lönsamhet. Seglarrestaurangen är en Svanenmärkt anläggning och för oss är det viktigt att ha en leverantör som Menigo med samma ambitioner och resurser att leverera det. ” Fredrik Fjällström, kökschef, Seglarrestaurangen 27


Menigo & miljön För 2011 satte vi på Menigo två prioriterade miljömål jämfört med året innan. Vi ville minska energiförbruk­ ning med 5% och öka antalet ekologiska produkter i sortimentet med 10%. Resultatet visar att vi har minskat energiförbrukningen med 2% och ökat antalet ekologiska produkter med 53%. I år ska vi lägga extra fokus på att öka andelen lokalt och närproducerat i sortimentet. Vi ska hjälpa våra kun­ der att minska miljöpåverkan från transporterna genom att erbjuda ett ännu bredare sortiment. Med flera varu­ grupper på samma leverans minskar antalet transporter.

28


inköp

produktval

Närhet

investeringar

D Ansvarstagande är viktigt för Menigo och genomsyrar även vårt inköpsarbete. Grunden för att säkerställa vårt sociala och etiska ansvar i inköpsarbetet är vår upp­förande­kod. Vår uppförandekod baserar sig på FN och ILO konventionerna och de 10 princip­erna i FN:s Global Compact.

D Vi vill hjälpa våra kunder att göra så ansvarsfulla val som möjligt. Därför erbjuder vi ett brett sortiment av ekologiska, rättvisemärkta och inte minst närodlade produkter. Ditt val som kund är viktigt.

D Menigo har kontor och ­lager på sex orter i ­Sverige; ­Malmö, Göteborg, Stockholm, S ­ trängnäs, Karlstad och Sundsvall. Via vår sälj­ organisation har vi när­varo i hela S ­ verige och Köpenhamn. Våra säljare har stort besluts­mandat och ­arbetar nära dig som kund. D I Malmö, Göteborg, Stockholm och S ­ undsvall har vi Färskvaruhallar med både ett brett och nära sortiment.

D Under 2012 har vi investerat i ett helt nytt frysrum vid vårt lager i Sundsvall som inte läcker kyla och använder miljövänligare kylmedel helt i linje med vår långsiktiga miljöstrategi.

29


Menigo & tävlingar i god smak Vi vill ha örat mot köksdörren, vara med där det händer och hjälpa fram nya stjärnor på kockhimlen. Vårt sätt att göra det är genom sponsorskap. Här är de vi samarbetar med just nu.

Vassaste Kocken

Bocuse d’Or

I Vassaste Kocken belönas vardagskunnande som kocken har nytta av i sin dagliga gärning och som bidrar till god köksekonomi: snabbhet, precision, kunskaper och kvalitet. Jämfört med andra kocktävlingar, som ofta är mara­tonlopp på åtskilliga timmar, är Vassaste Kocken en sprinter­distans. Hacka lök, portionspre­cision, slå en majonnäs, vispa äggvita och kunskapsfrågor är några av tävlingsmomenten.

Bocuse d’Or har sedan starten 1987 utvecklats till att bli världens mest prestigefyllda matlagningstävling, kallad VM för Kockar. Tävlingen är döpt efter sin upphovsman Paul Bocuse – världens kanske mest berömde kock. 24 kockar från lika många länder tävlar om vem som bäst lagar en fiskrätt och en kötträtt för 14 gäster på 5 timmar och 35 minuter. Enligt reglerna ska rätterna lagas från grunden i tävlingsköket. 2012 placerade sig Adam Dahlberg på en hedrande andraplats i Bocuse d’Or Europe och är därmed kvalificerad till VM. 30

Juniorkock­ landslaget Sveriges juniorkocklandslag tränar för fullt i vår Färskvaru­hall i Årsta. Målet är en guldmedalj i Culinary Olympics (mat-OS) som avgörs i Erfurt i oktober 2012. Och de har att leva upp till. Sedan första juniorkocklandslaget bil­dades 1996 har Sverige tagit medalj i samtliga mat-OS.


31


Snabbt om Menigo D SEK 5 miljarder i omsättning. D Mer än 15 000 kunder. D 31 000 artiklar i sortimentet inom mat, dryck, Non food och utrustning. D Cirka 900 anställda. D Vi finns representerade på 6 orter; Stockholm, Göteborg, Karlstad, Malmö, Sundsvall och Gävle. D Hos alla våra regionala lager finns färskvaruhallar som kompletteras med ett huvudlager i Strängnäs. D Vi har specialistbolag och direktimport inom frukt och grönt, samt kundstyckat kött. D Vi är miljöcertifierade enligt ISO14001, samt använder kvalitetssystem HACCP. D Menigos ägare är Europas största Foodserviceaktör, Brakes Group.

Menigo

Box 10013 | Arenavägen 61 | 121 26 Stockholm-Globen | www.menigo.se STOCKHOLM

GÖTEBORG

MALMÖ

KARLSTAD/SUNDSVALL

08-722 14 00

031-336 20 00

040-28 59 00

054 -67 02 00

Följ våra bloggare på www.farskvaruhallen.se

Berättelsen om Menigo  

Berättelsen om Menigo vår företags presentation.

Berättelsen om Menigo  

Berättelsen om Menigo vår företags presentation.

Advertisement