VA 273

Page 1

VollsmoseAvisen

273

22. DECEMBER 2021 UDGIVES AF BOLIGSOCIALT HUS

Nyt om drabet på Abdinur

Nyt fra brevkassen

Hvor må man have husdyr?

Fem mænd er tiltalt i sagen fra juni 2020, hvor Abdinur blev skudt ved Egeparken.

Ajay spørger Den Frie Rådgivning om, hvordan man søger om opholdstilladelse.

Stor forskel på reglerne for, om man må have kat eller hund i de forskellige afdelinger i Vollsmose.

side 3

side 4

side 6-7

Foto: Anna Stærbo

Ibrahim vil åbne dannelsescenter Campus Udvikling Odense har planer om at slå dørene op til et dannelsescenter i foråret 2022. Her skal unge kunne få hjælp til personlig udvikling. side 5


2  ■  Vollsmose Avisen 273  ■  22. december 2021

Lokale helte kan blive Årets Fynbo VollsmoseAvisen

er en boligsocial avis og udgives af BoligSocialt Hus, der arbejder i Vollsmose, Rising, Korsløkken og Ejerslykke. Vollsmose Avisen vil medvirke til at gøre Vollsmose til et endnu bedre sted at bo og leve og stræber efter at være beboernes avis - både som troværdig kilde til oplysning og som et medie, hvor beboerne selv kan bidrage aktivt med idéer, artikler og billeder. Avisen er finansieret af midler fra Landsbyggefonden, boligorganisationer og Odense Kommune. ANNA STÆRBO Redaktør og journalist, DJ anst@boligsocialthus.dk Tlf. 51 27 94 46 OLE JENSEN Ansvarshavende chefredaktør olj@boligsocialthus.dk BEBOERBIDRAG I DENNE UDGAVE Rene Agergaard Farah Ahmad Jomanna El-enazi Metha Aagé Maul Marianne Skyt-Pedersen KOMMENDE AVISER OG DEADLINE Alle er velkomne til at komme med forslag til artikler og indlæg eller omtale af arrangementer. Materiale sendes til Vollsmose Avisen på anst@boligsocialthus.dk. Redaktionen forbeholder sig ret til at redigere i alt indsendt materiale. Udgivelsesdato: Onsdag den 26. januar Deadline: Onsdag den 19. januar REDIGERING OG LAYOUT Bjarne Kjær Simonsen og Anna Stærbo TRYK Grafisk Produktion Odense OPLAG 6.850 DISTRIBUTION FK Distribution HVIS DU IKKE FÅR DIN AVIS Vollsmose Avisen husstandsomdeles gratis. Modtager du ikke avisen senest fredag kl. 21.00, så kontakt FK Distribution på www.fk.dk/reklamation. Du kan også sende en mail til kvalitetvest@fk.dk eller ringe på telefon 70 10 40 00 mandag til torsdag fra kl. 8.30 - 16.00 og fredag kl. 8.30 - 14.30. Vi tager ansvar for indholdet og er tilmeldt

HVERT ÅR BLIVER ÅRETS FYNBO kåret af Fyens Stiftstidende. Årets Fynbo er et menneske, der på positiv vis har gjort sig bemærket ved at yde en indsats til gavn for Fyn eller for den omgivende verden. Årets Fynbo skal have udvist et helt særligt initiativ eller et helt særligt engagement ud over det, man med rette kan forvente.

I 2020 GIK PRISEN til den nu afdøde fodboldmålmand og ærkefynbo Lars Høgh. Den 29. januar 2022 bliver Årets Fynbo 2021 kåret, og det ser ud til, at dommerkomiteen kommer på hårdt arbejde. Avisen har modtaget 49 indstillinger, og hele otte af de indstillede kommer fra Vollsmose. HER PÅ AVISEN vil vi derfor gerne benytte lejligheden til at hylde disse lokale helte. Blandt de indstillede er Aysel Hagi. Hun bekæmper negativ social kontrol som en del af Søstre mod vold og kontrol, hun er formand for kulturforeningen Røde Sol, der sender tøj og dagligvarer til fattige i Mellemøsten, og laver aktiviteter for børn og familier i Vollsmose. Hun leder også syværkstedet, der to gange om ugen aktiverer flere dusin kvinder, der ikke er i job, og så er hun en del af den taskforce, der i sin tid var med til at gøre Vollsmose til den mest testede bydel oven på høj corona-smitte. BOKSETRÆNER Shahbaz Aslam bliver af flere fremhævet for sit store arbejde og engagement i Vollsmose Boxing, hvor han får mange unge mænd på ret køl gennem boksningen. Mette Rahbek skriver i sin indstilling: - Shahbaz lægger ikke kun liv og sjæl i arbejdet for og med unge mennesker. Alle, store som små, nyder godt af det, han har skabt i Vollsmose Boxing. Jeg kan ikke komme i tanke om mange andre, der har gjort så meget, for så mange mennesker på tværs af alder, etnicitet og politisk overbevisning som Shahbaz, skriver hun.

SARWA SHARIF er også indstillet til prisen. Hun arrangerer mange aktiviteter for mange mennesker i Odense gennem Vollsmose Aktivitetsforening, som hun er formand for.

ABDI RAQIIB er også indstillet til Årets Fynbo. Han er blandt andet frivillig træner for den lokale fodboldklub FIUK, og han har taget initiativ til foreningen We Enjoy. I 2018 blev han kåret som årets borger i Vollsmose. BLANDT DE INDSTILLEDE er også 20-årige Ibrahim El-Hassan, der bruger meget tid på frivilligt arbejde og blandt andet er aktiv i Almen Modstand.

OGSÅ ALAA ABDOL-HAMID er indstillet til prisen. Hun er blandt andet koordinator i foreningen 2 timer om ugen, der er en del af Fonden for Socialt Ansvar. Derudover er hun travlt beskæftiget i teatergruppen 5240 Act Now, og hun er en del af cykelholdet ”Stjernerne fra Vollsmose”. Hun er også iværksætter og har sit eget firma, hvor hun tilbyder vejledning til studerende.

AMIN MAHAMOUD er også med i opløbet til at blive Årets Fynbo. Sammen med to venner har han startet eget tøjmærke under navnet ’LaRue’. Det betyder gaden på fransk. For bag deres hoodies og t-shirts er der store drømme om, at tøjet kan være med til at gøre en forskel. NISHAN GANESH kan også blive Årets Fynbo. Han er blandt andet formand for Vollsmose Boxing, men det er især hans arbejde som corona-ambassadør, han har gjort sig bemærket for. - Den frivilligindsats, som Nishan og hans korps af frivillige leverede, havde stor indflydelse på nedgangen i smittetal, men bidrog også til en helt ny borgerånd i et område, som ellers plejer at blive fremhævet for mindre gode ting. I regn, blæst og slud, aften og weekend gik Nishan og hans frivilligkorps rundt i bydelen og ringede på borgernes døre for at bede folk om at lade sig teste, skriver Rune Andersen i indstillingen. Tillykke til alle de indstillede, og tak for jeres store arbejde.

Af Anna Stærbo

Leder

VIL DU VÆRE EN DEL AF REDAKTIONEN? Bor du i Vollsmose, og vil du blive bedre til at skrive og fotografere, styrke dit cv og være med i et fællesskab af beboere, som brænder for deres bydel? Så bliv frivillig borgerjournalist eller -fotograf for Vollsmose Avisen. Jørgen Gregersen

borgerfotograf - Jeg er borgerfotograf, fordi jeg så kan være med til at afbilde de positive historier i Vollsmose.

Elena Stefan

borgerjournalist - Jeg er borgerjournalist, fordi jeg gerne være med til at nedbryde fordomme ved at fortælle om bydelen på en konstruktiv måde.

Amina Keynan

borgerjournalist - Det er fedt at være med, for jeg har altid interesseret mig for at skrive. Jeg håber også, at jeg kan bruge det, når jeg skal videre på en uddannelse.

Kontakt ansvarshavende chefredaktør Ole Jensen på olj@boligsocialthus.dk for at høre mere.


22. december 2021  ■   Vollsmose Avisen 273  ■ 3

Tiltale på plads i sag om drabet på Abdinur Den 24. juni 2020 befandt 31-årige Abdinur Mohamed Ismail sig på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt - i krydsilden mellem bandemedlemmer med tilknytning til henholdsvis Korsløkkeparken og Bøgetorvet. Abdinur blev skudt og døde. Han blev et uskyldigt offer i kulminationen på den verserende bandekonflikt. Halvandet år senere, den 30. november 2021, er fem personer blevet tiltalt i sagen

3

Ulovlig våbenbesiddelse Alle fem er tiltalt for ulovlig våbenbesiddelse og fareforvoldelse ved at have erhvervet og besiddet flere pistoler med tilhørende ammunition. Forud for skudepisoden i Egeparken bad den tiltalte 32-årige mand og den 26-årige mand de øvrige tre tiltalte om at indfinde sig i Egeparken og om at bevæbne sig med skarpladte pistoler for at beskytte dem mod et forestående angreb. Efterfølgende affyrede de to 22-årige og den 19-årige skud med pistolerne. Skuddene ramte blandt andet de omkringliggende bygninger og biler, hvorved de tilstedeværende personer blev bragt i fare for at blive ramt.

Tekst: Anna Stærbo Politiet har efter en omfattende efterforskning fastlagt, hvem der ifølge politiets opfattelse gjorde hvad og hvornår under episoden, hvor Abdinur blev dræbt. Den kommende retssag vil finde sted i efteråret 2022, hvor retten skal tage stilling til skyldsspørgsmålet. Det betyder blandt andet, at to af de tiltalte vil sidde varetægtsfængslet i mere end to år, før der falder dom. Uanset om de bliver dømt eller frifundet. To øvrige tiltalte vil sidde varetægtsfængslet i lidt under to år, før der falder dom. Den tid, de tiltalte har siddet i varetægtsfængsel, vil blive trukket fra, hvis de dømmes til en langvarig

fængselsstraf. Hvis de bliver frifundet eller får en kortere straf end varetægtsfængslingen, kan de tiltalte søge erstatning. Anklageskriftet mod de fem tiltalte indeholder i alt 10 forhold. Det handler både om drabet på Abdinur i Egeparken, men også en voldsepisode på en køretur samt flere forhold om salg af stoffer. De tiltalte er en 32-årig mand, en 26-årig mand, en 22-årig mand, en 19-årig mand og en 22-årig mand. Fire af de fem tiltalte i sagen sidder i øjeblikket varetægtsfængslet. Vollsmose Avisen har fået aktindsigt i anklageskriftet, der blandt andet fortæller:

1

Vold og afpresning De to 22-årige mænd og den 19-årige mand er tiltalt for vold og afpresning. Ifølge anklageskriftet har de tre mænd i forening med en fjerde person udøvet vold, herunder vold af særlig rå, farlig karakter mod en mand under en køretur fra Benediktsgade til Stige Ø i maj 2020. Her fik offeret adskillige slag i hovedet og ansigtet, og de tiltalte lod en hund bide i offerets tøj. Ved ankomsten til Stige Ø fik offeret yderligere slag og offeret blev bidt af hunden. De slog ham i baghovedet med en kæp, og de truede med at brænde hans ansigt, drukne ham, skyde og begrave ham, hvis ikke han betalte dem 35.000 kroner.

2

Manddrab De to 22-årige mænd, den 19-årige mand og den 26-årige mand er tiltalt for manddrab og forsøg på manddrab samt medvirken hertil ved i forening at have forsøgt på at dræbe to personer og dræbt en person den 24. juni omkring klokken 23.49 i Egeparken. Ifølge anklageskriftet løb de to 22-årige mænd og den 19-årige mand mod to personer, der forinden havde affyret og ramt Abdinur Mohamed Ismail med flere pistolskud. De to personer, der var ankommet til stedet på en motorcykel, opholdt sig i og ved tunnelen under Egeparken nummer 150 og affyrede flere skud. De ramte ikke de to 22-årige mænd og den 19-årige mand. Herefter råbte den 26-årige tiltalte mand til de øvrige tre tiltalte - de to 22-årige mænd og den 19-årige mand - at de skulle skyde. Herefter affyrede den ene af de 22-årige mænd fire skud med en pistol mod de to personer på motorcyklen. De to blev ikke ramt, men et af de fire skud ramte Abdinur Mohamed Ismail i hovedet. Han afgik umiddelbart derefter ved døden.

4

Salg af stoffer I anklageskriftet er der flere forhold om overtrædelse af straffelovens paragraf 191 om euforiserende stoffer. De to 22-årige mænd, den 19-årige mand og den 26-årige mand er tiltalt for at have planlagt og gennemført indkøb af 350 gram kokain til en pris på 114.000 kroner til brug for videresalg til et større antal personer med betydeligt vederlag. Den 19-årige er tiltalt for at have solgt i alt 2.069 gram kokain til et ukendt antal købere i Odense og andre steder på Fyn. Salget skete via en salgstelefon som tiltalte rådede over, hvorefter han overlod eller lod andre overdrage kokainen til køberne. Den 19-årige er også tiltalt for at have besiddet i alt 85 gram kokain med henblik på videresalg i Biskorup Havekoloni. Desuden opbevarede han på sin bopæl 25.800 kroner, der stammede fra salg af cirka 37 gram kokain.


4  ■  Vollsmose Avisen 273  ■  22. december 2021

Brevkasse

Når opholdstilladelsen udløber Spørgsmål til Den Frie Rådgivning Hej, Jeg er 17 år og går i 2.G. Min opholdstilladelse udløber i februar 2022, og jeg skal for første gang selv søge om at få den forlænget. Mine forældre er ik’ inde i det danske system, så jeg er helt alene med det her... Jeg hører fra bekendte, at det kan have en betydning, at jeg er familiesammenført til min far, som kom til Danmark som flygtning. Mine venner siger, at jeg skulle have sendt ansøgningen 3 måneder før udløbsdatoen på min opholdstilladelse. Men skal jeg være opmærksom på andet? Venlig hilsen Ajay

Svar fra Den Frie Rådgivning Tak for dit gode spørgsmål, Ajay! Kig i det brev, du/I har fået fra Udlændingestyrelsen, hvor de har skrevet meget overordnet, hvordan du søger, og at du er familiesammenført til din far. Tjek op på betingelserne på nyidanmark.dk for at kunne få forlænget opholdstilladelse, da de godt kan ændre sig. Herunder gennemgår vi de overordnede betingelser for at få forlænget din opholdstilladelse:

Fast bopæl og boligkrav Det er et krav, at din far er fastboende i Danmark, og at du bor hos ham. Boligen skal have sin egen indgang og være af rimelig størrelse. Din far skal enten eje eller leje den bolig, I bor i. Der må højst bo 2 personer pr. beboelsesrum i boligen, og ellers skal boligens areal som minimum være på 20 m² pr. person (tjek boligkontrakten).

Selvforsørgelseskravet Din far må ikke have modtaget kontanthjælp, revaliderings-, ressourceforløbs- eller integrationsydelse, siden du fik din opholdstilladelse. Han må fortsat ikke modtage disse ydelser. Dog må han gerne have modtaget dagpenge, SU eller pension i mellemtiden.

Undtagelser fra kravene Der kan være undtagelser fra ovenstående krav, fx kan kravene til din far i forbindelse med jeres familiesammenføringssag i sin tid være mildere, fordi han havde/har opholdstilladelse på baggrund af asyl. Tjek det første brev fra Udlændingestyrelsen vedr. din opholdstilladelse for at finde ud af, hvilke krav din far skulle opfylde i sin tid. Bemærk, at hvis grunden til, at der blev set bort fra kravet, ikke længere er til stede, vil din far skulle opfylde kravene.

Kristine Busk Folkmann er daglig koordinator, Javeenan Jeyasothinayagam er projektmedarbejder og Arif Salam er PROP projektmedarbejder i Den Frie Rådgivning. Foto: Anna Stærbo

Gebyr Det koster som regel 2.960 kr. at få ansøgningen behandlet af Udlændingestyrelsen. Du kan være fritaget for gebyr, hvilket du kan læse i brevet fra Udlændingestyrelsen. Betal gebyret, hvis du er usikker, da dette vil blive tilbagebetalt, hvis du er fritaget. Hvis du trykker ”fritaget” og sender ansøgningen, og Udlændingestyrelsen mener, at du ikke er fritaget, vil de automatisk give afslag på din ansøgning, og du skal derfor starte på ny.

Sagsbestillings-ID Når du har betalt gebyret/trykket ”fritaget for gebyr”, får du et sagsbestillings-ID. Husk at notere ID’et ned, da det hverken vil fremgå af din ansøgning efterfølgende eller i

Udlændingestyrelsens system, hvis du vælger at gemme halvvejs i ansøgningen og lukke ned. HUSK: Gem kvittering på fremsendte ansøgning. Bestil tid til biometri inden for 4 uger.

OBS! Dét, der står i brevet fra Udlændingestyrelsen, er, at man tidligst kan søge 3 mdr. før udløbsdatoen. Du kan altså først søge fra november 2021, da din opholdstilladelse udløber i februar 2022. Du er derfor ikke sent ude.

Den Frie Rådgivning

har telefontid mandag - torsdag fra kl. 9.00 - 14.00, hvor det er

muligt at bestile tid til rådgivning på 63 75 08 56

Den Frie Rådgivning Den Frie Rådgivning er en frivillig social forening, som gennem rådgivning hjælper socialt udsatte borgere, der står uden netværk, den fornødne viden og/eller sproglige færdigheder til at kunne begå sig i samfundet på lige fod med andre. Foreningen tilbyder to former for rådgivningstilbud, som kaldes PROP (privatøkonomisk oprydning) og Åben Rådgivning, hvor de hjælper med forskellige hverdagsrelaterede problemstillinger - alt lige fra formulering af fødselsdagsbreve til mere komplicerede sager, der eksempelvis vedrører Udlændingestyrelsen, kommunen eller andre myndigheder.

Held og lykke med din situation! De bedste hilsner, Den Frie Rådgivning


22. december 2021  ■   Vollsmose Avisen 273  ■ 5

Her ses bestyrelsen af Campus Udvikling Odense (fra venstre): Mays Al Yasin (tidligere bestyrelsesmedlem), Sara Nasser El Ahmad, Adham Nasser El-Ahmad, Abdishakur Mohamed Abdirahman (tidligere bestyrelsesmedlem), Ibrahim Slaiman, Tarek Chini, Mohammad Elhakim og Shahbaz Aslam. På billedet mangler Mona Hammoud, som er nyt medlem af bestyrelsen.

Forening åbner dannelsescenter Campus Udvikling Odense er i fuld gang med at etablere et dannelsescenter i Vollsmose. På blot tre dage har foreningen indsamlet knap 30.000 kroner fra private donorer til at renovere lokaler under Vollsmose Torv. Planen er, at dannelsescenteret skal åbne i foråret 2022. Vi har interviewet foreningens formand, Ibrahim Slaiman, om, hvad projektet går ud på. Tekst: Anna Stærbo Hvorfor vil I lave et dannelsescenter i Vollsmose? - I netop Vollsmose er der mange unge med forskellige former for udfordringer og

dermed et stort potentiale for at arbejde med personlig udvikling. Gennem de seneste år har vi oplevet, at der eksisterer et tomrum i det sociale arbejde med særligt fokus på dannelse, til trods for det fantastiske arbejde, som mange ildsjæle og frivillige foreninger bidrager med hver evig eneste dag. Vi mener, at vi kan tilføre området et lidt anderledes perspektiv på udvikling af lokalsamfundet og særligt de unge med vores dannelsescenter. Hvem er I? - Vi er Campus Udvikling Odense, og vi har som lokalforening et almennyttigt socialt formål, der blandt andet indebærer en aktiv indsats for at understøtte unges personfaglige udvikling og dannelse samt at gå forrest i at bidrage til aktiv deltagelse og engagement i lokalsamfundet. Og vi er frivillige, som

ønsker at gøre en forskel i vores lokalsamfund.

ler om hele det samlede menneske.

ud i forbindelse med lanceringen.

Hvad er det for et behov, centeret skal opfylde? - Dannelsescenteret skal dels arbejde på at højne det generelle dannelsesniveau i lokalsamfundet, særligt blandt de unge, dels at udvikle et sundt alternativt fællesskab.

Hvordan skal centeret fungere i praksis? - Dannelsescentret skal være et sted, hvor man særligt som ung - kan komme og opleve, at man opnår større bevidsthed omkring ens potentiale, samtidig med at man bliver udfordret og inspireret til at ville udleve sit potentiale. Centret skal være et fællesrum for lokalområdet, hvor der foregår deling af viden og erfaringer, og hvorfra deltagerne kan gå hjem med en følelse af, at man har udviklet sig personligt og menneskeligt, både på et individuelt og et kollektivt plan. Denne udvikling skal realiseres gennem faste ugentlige aktiviteter, som vil blive understøttet af vores tilknyttede ressourcestærke frivillige. Detaljer omkring aktiviteterne bliver meldt

Hvad er tidshorisonten? - Vi er aktuelt i gang med at istandsætte lokalerne i Vollsmose Torv, som skal danne de fysiske rammer for CUO Dannelsescenter. Parallelt med det er vi i fuld gang med at færdiggøre konceptet for dannelsescentret og konkretisere det dannelsesforløb og de tiltag, som vil blive udbudt. Vores ambition er, at vi i løbet af foråret 2022 er klar til at slå dørene op i dannelsescentret og igangsætte vores aktiviteter.

Hvad forstår I ved dannelse? - Dannelse er først og fremmest manerer og opførsel, og hvordan vi opfører os over for andre. Men dannelse er samtidig disciplin og selvdis-ciplin. Og alle i bestyrelsen kan tilføje noget, som de også forbinder med dannelse. For mig er dannelse også at være en del af sit lokalsamfund og at have forståelse for, hvad der sker omkring en. Dannelse er også nogle personfaglige redskaber som at vide, hvordan man lægger et budget. Så dannelse hand-

Har I et særligt budskab? - Vores håb er, at mange af de ressourcestærke mennesker, særligt de unge, som er opvokset i, har boet i eller bor i området, eller som har kendskab til området og de udfordringer der findes herude, vil være med til at påtage sig et socialt ansvar og bidrage til, at

vi i fællesskab og som civilsamfund selv skaber den positive forandring i Vollsmose, som vi ønsker for os selv og de fremtidige generationer. Hvad er forbindelsen mellem IChange og Campus Udvikling Odense? - IChange er moderorganisationen. Det er her Campus Udvikling Odense udspringer fra og er organisatorisk administreret. Dog er CUO en selvstændig juridisk enhed, og vi har som forening vores eget sæt vedtægter, som er uafhængig af IChange. Og alle er velkomne til at blive en del af vores forening. Skal man være muslim for at blive en del af dannelsescenteret? - Nej, for Campus Udvikling Odense er en almennyttig, folkeoplysende forening. Vi har ikke noget religiøst formål - vi har et almennyttigt socialt formål.


6  ■  Vollsmose Avisen 273  ■  22. december 2021

Husdyr deler vanden

Granparken

Lærkeparken

Det er tilladt at holde én hund og én neutraliseret kat eller to neutraliserede katte, det vil sige ikke to hunde.

Det er tilladt at holde én kat, som skal holdes indendøre.

Der er stor forskel på mulighederne for at have husdyr alt afhængig af, hvilken afdeling i Vollsmose man bor i. I de fleste afdelinger har reglerne været slået fast på et afdelingsmøde for mange år siden, så reglerne danner hurtigt præcedens. Men én afdeling har for nyligt ændret reglerne, så både hunde- og kattemennesker må finde ud af at bo side om side.

stemme. Således er det afdelingerne, der bestemmer, hvordan reglerne skal være. I Egeparken og Hybenhaven er reglerne mest lempelige, for her er det tilladt at have begge dele - man må både have en hund og en kat. I Granparken må man have en hund og en kat - eller alternativt to neutraliserede katte. Men i Hybenhaven er det nyt, for reglerne er blevet lavet om ved det seneste afdelingsmøde. Tidligere har det kun været tilladt at have hund, og sådan har det været i adskillige år, fortæller Niels Iver Larsen, der er formand for afdelingsbestyrelsen i Hybenhaven. Her kan man slås som hund og kat, om hvorvidt begge dyr skal tillades. Og emnet har altid været noget, der har delt vandene, mener han. - Der har været mange gennem tiden, som gerne har villet have kat,

Tekst: Anna Stærbo Beboerne i Vollsmose bestemmer selv, om de vil tillade hunde og katte. Beslutningen kan træffes på det årlige afdelingsmøde, hvor alle beboere i hver afdeling har mulighed for at

Fyrreparken Husdyrhold er ikke tilladt.

men hundefolket har ikke villet have katte. Det er tusind år gammel viden om menneskets psyke, at hvis man har en hund, kan man ikke fordrage katte og omvendt. Hundemennesker siger, at katte kommer og skider alle steder og kradser på bilerne, og kattemenneskerne siger, at hundene gør og skider over alt. Hvis man skal have folk til at komme til et afdelingsmøde, skal man bare sige, at der skal være afstemning om katte og hunde, siger Niels Iver Larsen. Indtil sidste afdelingsmøde i Hybenhaven har der været en meget stor andel af beboere, som er hundemennesker. Men siden corona kom til, har der været flere og flere, der gerne ville have katte, fortæller han. - På det seneste møde vandt kattegruppen. Men for min skyld kunne man godt tillade lige så mange dyr, som man vil have - bare man overholder reglerne. Vi har en dyre-

Egeparken

Det er tilladt at holde én hund og én kat.

værnslov, og hvis bare man overholder den, så bør alt være godt, siger Niels Iver Larsen.

Beboere må selv vælge I Birkeparken og Tjørnehaven må man have enten en hund eller en kat. Ifølge Nishan Ganesh, der er formand for Birkeparken, er det ikke noget nyt for den afdeling. - Så vidt jeg kan forstå på administrationen, har reglerne været sådan, så længe man kan huske. Det er ikke noget, der er blevet stemt om, mens jeg har været formand, siger Nishan Ganesh. Selv har han hverken hund eller kat, men ikke desto mindre mener han, det er vigtigt at give beboerne mulighed for at have husdyr. - Jeg synes, vi skal være opmærksomme på, at husdyr har vundet plads mere og mere hos den almindelige danske familie, og der er stor

Bøgep

Husdyrhold e

efterspørgsel på le er tilladt at have h nes jeg, vi skal hus så man gerne må længe man overh jerne. Det handler den enkelte beboer nesh.

Afdelingen bestem

I Lærkeparken er én indekat. Sådan har regl 1970’erne, fortælle rensen, der er fo lingsbestyrelsen i - Det er gjort på for en del år side oppe som et pun vedtaget, at der m dekat og ingen hu primært, at man være synd at have h ne. Og det har ikk


22. december 2021  ■   Vollsmose Avisen 273  ■ 7

ne i parker og haver

parken

er ikke tilladt.

ejligheder, hvor det husdyr. Og det syske at understøtte å have husdyr, så holder retningslinom livskvalitet for r, siger Nishan Ga-

mmer det tilladt at have

lerne været siden er Elly Møller Søormand for afdeLærkeparken. å et afdelingsmøde en. Det har været nkt, hvor det blev måtte holdes én inunde. Det skyldes syntes, det ville hund i lejlighederke været tilladt at

Birkeparken

Hybenhaven

Husdyrhold er tilladt. Én hund eller én kat.

Her må man holde én hund og én neutraliseret kat.

have hund siden 1975, hvor jeg flyttede ind, siger Elly Møller Sørensen, der ikke selv holder husdyr. I Slåenhaven er det tilladt at have én hund. Og ligesom i Lærkeparken har reglerne været sådan i mere end fyrre år, mener Erling Bendtsen, der er formand for Slåenhavens afdelingsbestyrelse. - Der var nogen på et tidspunkt, der gerne ville have hund. Og så har de taget det op på et afdelingsmøde, hvor der har været afstemning omkring det. Jeg mener faktisk, det har været sådan stort set siden, husene blev bygget, siger Erling Bendtsen. Det har flere gange været stemt om kattehold i afdelingen, men det er blevet stemt ned ind til videre, oplyser han. - Vi bor lige op ad Tjørnehaven, hvor man må have både hund og kat. Det betyder, at vi også har nog-

le katte som render over alt. Og det er det, der er udfordringen med kattehold. En hund skal holdes i snor, så det er der mere styr på, siger Erling Bendtsen, der selv har en hund.

Ingen husdyr De mest restriktive afdelinger i Vollsmose i forhold til husdyr er Fyrreparken og Bøgeparken, hvor man hverken må have hund eller kat. Ifølge Bjarne Andersen, der er formand for Fyrreparken, har reglerne været sådan længe. - I tidernes morgen har beboerne besluttet, at man ikke må have hund og kat i Fyrreparken. Jeg har boet her i 20 år, og det har i hvert fald været sådan i al den tid, jeg har boet her. Det har været oppe til afstemning til det årlige afdelingsmøde omkring tre gange, så vidt jeg husker. Og det bliver stemt ned hver gang, siger Bjarne Andersen.

Slåenhaven Det er tilladt at holde én hund.

Tjørnehaven Det er tilladt at holde ét husdyr, det vil sige enten én hund eller én kat, i boligen.

Sådan er reglerne Det er beboerne i en almen boligafdeling der bestemmer, om der må være husdyr i afdelingen. På demokratisk vis bliver spørgsmål om regler for husdyr afgjort på et afdelingsmøde (beboermøde). Alle beboere kan foreslå, at man ændrer på reglerne for husdyr i deres afdelinger. Sådan et forslag afleveres til afdelingsbestyrelsen, som tager det med på næste afdelingsmøde. For så vidt angår hunde, er der lavet en særlig lov, nemlig hundeloven. Hundeloven indebærer, at hundeejeren har det der kaldes et objektivt ansvar. Små dyr i bur eller akvarium (typisk fugle eller fisk) må man altid have i sin bolig, dog således at der ikke opstår lugt- eller støjgener, der kan genere naboerne. Det gælder for alle afdelinger, at man ikke må holde muskel-/kamphunde eller blandinger heraf i afdelingen. Det drejer sig om racerne: Amerikansk bulldog, Engelsk bulldog, Bullmastiff, Dogo Argentino, Fila Brasileiro, Mastino Napoletano, Centralasiatisk ovtcharka, Kaukasisk ovtcharka, Tosa, Pitbull, Great japanese dog (American Akita), Amerikansk staffordshire terrier (Amstaff), Staffordshire bull terrier og Bull terrier samt blandinger hvor disse racer indgår. Man må ikke lægge gift ud mod katte.


8  ■  Vollsmose Avisen 273  ■  22. december 2021

Den 22. oktober tog U11pigerne fra 1909 til Gellerup for at spille mod ACFC’s U14-piger. Foto: Kenneth Kongensgaard fra 1909

Reportage

Fodboldpiger mødte Gellerup på grønsværen Turen gik til Gellerupparken, hvor U11 pigeholdet fra B1909 tog del i en turnering imod ACFC fredag den 22. oktober. Herefter blev Gelleruppigerne og B1909 kørt over til Viborg stadion for at se kvindelandsholdet spille mod Bosnien.

Tekst: Jomanna El-enazi, beboerjournalist Stemningen i bussen er rolig. Pigerne snakker, og der bliver delt slik ud mellem hinanden. Træneren farer rundt og tæller, om der mangler nogle fra holdet. Imens morer pigerne sig med at citere Tik Tok’s. Vi ankommer til Aarhus

cirka klokken 12. Og som altid med et pigehold på 20 hersker kaosset. ”Hvor skal vi klæde om? De her shorts passer mig ikke. Jeg skal tisse.” Trænerne farer rundt og gør deres bedste for at holde styr på dem. Elan, træneren for det unge pigehold, prøver desperat at skabe orden og ro. Hun inddeler pigerne i hold af tre og giver holdene et kaldenavn hver: Manchester United, FC Barcelona og Liverpool. De skal spille mod U14 pigerne fra ACFC. Og så begynder kampene. Manchester starter mod ACFC. Manchester skyder på overliggeren, hvorefter holdspiller Inas med det samme scorer kampens første mål. Inas angriber igen, men målmanden redder den. Kampens andet mål bliver scoret, og der står 2-0. Næste hold kommer på ba-

nen. ACFC mod Liverpool. De første 3 minutter sker der ikke noget. Indtil en af ACFC’s spillere snubler over luften, og tilskuerne bryder ud i grin. Atmosfæren er anderledes nu, da Aarhus-holdet er på banen, sammenlignet med da Odense holdene var. Eftersom Odense ikke er på hjemmebane, hører størstedelen af tilskuerne til århusianerne, og derfor er de mere oppe at køre, når deres hold spiller. Banen bliver fyldt med råb og jublen: “Kom så ACFC”. Endnu en spiller falder hårdt, da en defensiv spiller spænder ben, dommeren fløjter, og der er frispark til angriberne. Ud af de tre Odense hold kom Manchester som det eneste til semifinalen, men tabte kampen mod ACFC. Nu er det fjerde hold fra

Odense klar til at spille mod U14 pigerne fra ACFC. Kampen er intens, da pigerne fra ACFC er større. Alligevel vinder Odense pigerne med 3-2. Kampen slutter. Så begynder maratonet om at få mere end 50 piger ind i en bus og klædt om uden skænderier og glemte ting. Kenneth Kongensgaard, der er træner i B1909, sidder klar i bussen som en af de første: “Det har været rigtig godt, at man har kunnet lave den her tur både for Gellerups piger og Vollsmoses piger. Det er gået godt, vi har spillet fodbold mod hinanden og med hinanden. De havde det virkeligt godt i arrangement oppe ved ACFC. Vi spiste god mad, og nu tager vi til fodboldlandskampen med kvindelandsholdet. Det er tydeligt at se, at pigerne ser op til disse dygtige fodboldspille-

re. Det betyder meget for dem at få denne oplevelse,” siger Kenneth. Hvordan var det at arrangere turen til Gellerup? “Der har været rigtig mange ting. Stor ros til trænerne Sabrin og Elan. Man skal huske, at når man laver sådan en tur for så mange børn og så mange voksne, så kræver det en del arbejde at få det hele koordineret. Få det til at passe med de spillere i forhold til de antal hold, vi har tilmeldt turneringen. Eksempelvis kom der afbud i går kl. 21-22. Så skulle der findes en ny en i sidste øjeblik. Men det er faktisk lykkedes, og det er rigtig stærkt,” siger Kenneth. Nu kan pigerne se frem til en times kørsel mod Viborg med 30 andre piger. Pigerne sidder parvist på anden etage. Stemningen emmer af snakken, slik og hygge.

“Det er meget hyggeligt at prøve noget udover det, vi plejer at lave. Det er sjovt at sidde i en bus og hygge med sine venner,” siger holdspiller Inas med et smil på læberne. Pigerne ankommer på Viborg Stadion. Der bliver taget billeder, og stemningen er høj. Banerne bliver viftet med ordene: “Kom så Danmark, kom så Danmark!” Da vi er omkring 70 personer, kræver det en stor indsats at finde alles pladser. Men pladserne bliver fundet, og pigerne sætter sig ned. Holdånden fylder stadionet: “Kom så Danmark, kom så Danmark!” Dannebrog bliver viftet med, stemmerne fylder stadionet, fansene klapper synkront, og Danmark bliver råbt endnu højere. Så scorer Signe Bruun kampens første mål, men ikke det sidste.


22. december 2021  ■   Vollsmose Avisen 273  ■ 9

Boligområder udgår af parallelsamfundsliste Årets liste over udsatte boligområder i Danmark, parallelsamfundslisten, viser, at Korsløkken og Kertemindevejskvarteret er udgået fra alle lister, Rising er ikke længere hård ghetto, og ledigheden er faldet hele vejen rundt. Tekst: Anna Stærbo Traditionen tro er 1. december dagen, hvor Indenrigs- og Boligministeriet offentliggør listen over udsatte boligområder i Danmark. I samme omgang introducerer ministeriet en ny terminologi. Den udskældte ghettoliste tager navneforandring til parallelsamfundslisten, og samtidig bliver hård ghetto omdøbt til omdannelsesområde, og ghetto bliver til parallelsamfund. Af opgørelsen over udviklingen i de udsatte boligområder bemærker man i BoligSocialt Hus en lille fremgang. Den store nyhed er, at Korsløkken, som i 2019 var klassificeret som ghettoområde, nu helt er fjernet fra alle lister. Kertemindevejkvarteret, også kendt som haverne i Vollsmose, er også helt udgået. Solbakken er gået fra at være hård ghetto i 2020 til såkaldt forebyggelsesområde i 2021. Det skyldes blandt andet, at flere er kommet i arbejde. Andelen af ledige er også faldet i Vollsmose. Dog står bydelen stadig på samme liste som sidste år - der som nævnt har ændret navn fra hård ghetto til såkaldt omdannelsesområde. Ejerslykke, som tidligere har været på listen over udsatte boligområder, er i 2021 kommet på listen over forebyggelsesområder.

Samarbejde er en forudsætning Ole Jensen, der er chef i BoligSocialt Hus, mener, at samarbejdet mellem BoligSocialt Hus, Odense Kommune og boligorganisationerne og ikke mindst beboerne har været afgørende for at skabe forandring. - Den her positive udvik-

Korsløkken, som tidligere har været på listen over udsatte boligområder, er i 2021 kommet på listen over forebyggelsesområder. Foto FAB

- Den her positive udvikling er skabt på grund af, at vores samarbejdspartnere har leveret. Og det samarbejde er en forudsætning for at skabe forandring i de boligområder, vi arbejder i. Alle parter har været fokuseret på, at det er en opgave, de gerne vil løse sammen. Så man kan mene meget om ghettolisten, men hvis man skal fremhæve noget positivt, kan man sige, at den i hvert fald har bragt parterne - kommunen, boligselskaberne, den boligsociale helhedsplan, osv - endnu mere sammen om at løse den fælles opgaver Ole Jensen, chef i BoligSocialt Hus ling er skabt på grund af, at vores samarbejdspartnere har leveret. Og det samarbejde er en forudsætning for at skabe forandring i de boligområder, vi arbejder i. Alle parter har været fokuseret på, at det er en opgave, de gerne vil løse sammen. Så man kan mene meget om ghettolisten, men hvis man skal fremhæve noget posi-

tivt, kan man sige, at den i hvert fald har bragt parterne - kommunen, boligselskaberne, den boligsociale helhedsplan, osv - endnu mere sammen om at løse den fælles opgave, siger Ole Jensen. Han understreger samtidig, at det er et ressourcetungt område: - Det er et langt sejt træk, vi er i gang med, og det kræ-

ver rigtig meget arbejde, siger han.

Fakta:

Tæt på beboerne

Parallelsamfundslisten (tidl. Ghettolisten) bliver offentliggjort hvert år den 1. december. Fem kriterier er afgørende for, om et boligområde kommer på listen.

Undervejs i processen har man ifølge Ole Jensen opfundet nogle nye samarbejdsformer - eksempelvis at have fremskudte medarbejdere fra kommunen koblet på boligsociale medarbejdere, der arbejder tæt sammen om beskæftigelsesindsatsen. - Det har givet resultater og sænket ledigheden. Det at være tæt på beboerne i boligområderne skaber nogle relationer, som også giver resultater, siger han. I Solbakken/Rising er ledigheden eksempelvis faldet fra 42,5 procent i 2018 til 33,8 procent i 2021. Foruden ledighed bliver de udsatte boligområder blandt andet målt på andelen af dømte beboere, uddannelsesniveau, gennemsnitsindkomst, samt andelen af efterkommere og ikke vestlige indvandrere. Og det er ikke alle kriterier, der kan ændres gennem den boligsociale helhedsplan, påpeger Ole Jensen.

Den første ghettoliste blev offentliggjort i 2010. Men det er først med parallelsamfundspakken fra november 2018, at det kan have alvorlige konsekvenser, hvis et boligområde kommer på listen. Den nye parallelsamfundsliste er samtidig udtryk for en ny lovgivning, der er trådt i kraft den 30. november 2021. I lovgivningen introduceres for første gang den nye områdekategori ”forebyggelsesområder” med lavere grænseværdier, end dem man kender fra udsatte bolig-og ghettoområder. I lovgivningen bliver betegnelserne for hårde ghettoer og ghettoer samtidig ændret. Hårde ghettoområder bliver fremover kaldt omdannelsesområder, mens ghettoområder bliver kaldt parallelsamfund. Udsatte boligområder beholder sin betegnelse.

- Der er nogle kriterier, der bliver målt på, som vi kan påvirke direkte. Men der er også kriterier, som vi ikke kan påvirke direkte som for eksempel beboersammensætningen. Men det kan boligselskaberne og kommunen gøre med værktøjer som for eksempel flek-

sibel udlejning, siger han. Med fleksibel udlejning kan boligselskaberne eksempelvis vælge, at man ikke lejer boliger ud til for eksempel ledige. Derudover skal man stille krav om, at nye beboere skal tjene over et vist beløb, have en uddannelse og ikke være kriminelle.


10  ■  Vollsmose Avisen 273  ■  22. december 2021

Foto: Emilia Therese

RÅDGIVNING OM BESKÆFTIGELSE For beboere i Vollsmose, Korsløkken, Rising og Ejerslykke

I BoligSocialt Hus kan du få hjælp til:

· · · · ·

Jobnet Jobsøgning Ansøgning, CV Virksomhedsbesøg Samarbejdet med jobcentret

· · · ·

Opstart af praktik Valg af uddannelse Forberedelse til jobsamtaler At lægge en plan for at komme i beskæftigelse

Bahar Lismann Hansen Beskæftigelsesmentor blh@boligsocialthus.dk 20 34 39 61

Thomas Bruhn Beskæftigelsesmentor thb@boligsocialthus.dk 21 38 43 52

Anne Seier Beskæftigelsesmentor as@boligsocialthus.dk 61 34 02 58

Henrik Anker Skov Olsen Beskæftigelsesmentor heaso@boligsocialthus.dk 61 63 17 99

Birgitte Kurzmann Larsen Beskæftigelsesmentor bkl@boligsocialthus.dk 61 34 12 31

Lisa Tidemand Larsen Beskæftigelsesmentor lla@boligsocialthus.dk 61 34 17 40

Mazen Mustafa El-Zayyat Beskæftigelsesmentor mazel@boligsocialthus.dk 20 41 67 40

Ejerslykke Carl Blochs Vej 30, 5230 Odense M • Korsløkken Johannes Larsens Vej 45, 5220 Odense SØ Rising Femkanten 1, 5000 Odense C • Vollsmose Birkeparken 124, 5240 Odense NØ


22. december 2021  ■   Vollsmose Avisen 273  ■ 11

Opskriften

Carpaccio af selleri Fra venstre er det Abdallah Abou Arab, Rida Aziz Al Tamimi og Ali Aziz Al Tamimi. Foto: Vollsmose Boxing

Mange medaljer til lokale boksere Tekst: Anna Stærbo

Det skal du bruge: Knoldselleri Salt Lidt olie 1 bundt persille ½ dl oliven olie

Tekst og foto: Rene Agergaard, beboerjournalist Nu er det snart nytår, så her kommer et bud på en alternativ forret, hvor kødet er skiftet ud med selleri, og der er justeret på de andre smage - det er jo nok lidt sundere. Ordet carpaccio kommer fra italiensk og betyder skiver, så derfor kan jeg godt kalde det en carpaccio. Det er sjovt med nytår, at folk bruger den ene dag til at kigge tilbage på året der gik og samtidigt laver løfter om, at nu skal tingene ændres. Hvorfor ikke se tilbage på andre tidspunkter af året, hvor det måske giver mere mening? Nytårsforsæt er næsten dømt til at mislykkes, for hvem siger, at det er der éns motivation er størst? Hvis man for eksempel gerne vil

20 hasselnødder 20 g. stilton ost 20 g. smør Frisk peber

Sådan gør du: Knoldsellerien skal renses. Den skal være helt ren og skæres derefter helt tyndt, gerne på et mandolinjern. Man skal bruge cirka 20 skiver. Derefter lægges skiverne i vand med lidt salt i nogle timer. Resten af sellerien pakkes i en pose og lægges i køleskabet til en anden gang. Den kan holde sig i nogle dage. Ovnen tændes på 200 grader og skiverne tørres af og smøres med lidt olie og bages i ovnen cirka 5 minutter. Imens blendes olie og persille til en grøn olie, og hasselnødderne steges på en varm tør pande, til skallerne begynder at falde af. Pas på, de kan nemt få for meget. Smørret brunes i en gryde, og så skal det hele bare samles på tallerkenerne. Først lægger man selleri, så brunet smør, grøn olie og til sidst ost i små klatter og hasselnødderne. Retten krydres med peber.

Bokserne fra Vollsmose gør sig jævnligt bemærket i rundt omkring i Danmark. Senest har boksere fra Vollsmose Boxing fået 3 guld- og 2 sølvmedaljer til Danske Mesterskaber i Gilleleje. Ali Aziz Al Tamimi fik guld og blev elite dansk mester i let-mellemvægt klassen. Hun kan nu kalde sig dansk mester for femte gang. Abdallah Abou Arab blev elite dansk mester i let-weltervægt. Han blev efter følgende kåret til danske mesterskabers bedste tekniker 2021. Han kan også kalde sig dansk mester for femte gang. Rida Aziz Al Tamimi blev U15 dansk mester i let-myggevægt. Rida mødte klubkammeraten Omar Salim i finalen. Begge boksere leverede en flot finale, og dermed fik Omar Salim sølv i U15 let-myggevægt. Mustafa Ali fik sølv i U19 weltervægt. Abdallah Abou Arab blev efter Danske Mesterskaber udtaget til at bokse for Danmark i en landskamp mod Belgien. Den 11. december boksede han sin første kamp i seniorrækkerne for det danske landshold i Vejle. Her mødte han den bulgarske mester Bozhidar Dzhurov - og vandt kampen.

Velbekomme.

stoppe med at ryge, hvorfor så vente til 1. januar? Sjov fakta: Det tager 26 timer før hele verden er gået ind i det nye år, og de første er østaten Samoa. Og nu til maden. Selleri er tæt på en supergrøntsag - det er en ren vitaminbombe, og man mener samtidig, at den

kan sænke kolesteroltallet, og derfor er den meget sund. Det er godt oven på den fede jul. Jeg ved godt, at selleriknolden nede i supermarkedet kan se lidt farlig ud og virke uoverskuelig, men den er slet ikke så slem. Der er meget smag og duft i denne sunde grøntsag, og resterne kan

man jo bruge i suppe, mos eller boller i selleri. Den kan også juices, men det kræver en kraftig juicer. Jeg har lavet retten med stilton ost, som er en meget kraftig blåskimmelost. Hvis man ikke er til den kraftige smag, kan man i stedet bruge rygeost.

Vollsmose Avisen er på Instagram Nyhederne fortsætter på Instagram - følg os på @VollsmoseAvisen. Her kan du tagge os på dine billeder eller bruge #VoresVollsmose for at få dine historier delt i avisen eller på Instagram. Find Vollsmose Avisen på facebook og ‘synes godt om’ - så holder vi dig opdateret på nyheder, arrangementer og debatter om bydelen.


12  ■  Vollsmose Avisen 273  ■  22. december 2021 Billedet fortæller

HUSDYR. På billedet ses Wendy, der er en 9-årig gammel tyrkisk angora kat. Hun har sin egen Instagram-profil kaldet ”Wendy Ghetto Cat”, og hun bor i Lærkeparken med sine ejere Shirley Johansen og Abdur Rahman Ali. Som man kan læse i avisen på side 6-7, er det i Lærkeparken tilladt at holde én indekat. Del dine billeder fra Vollsmose med avisen på Instagram ved at bruge hashtagget #VoresVollsmose. Foto: Shirley Johansen

Hverdagsglimt For mig handler julen først og fremmest om medmenneskelighed, venlighed, imødekommenhed, hygge og glæde. Og så kan Mobilepay altså være en ret god opfindelse.

Tekst: Metha Aagé Maul, beboerjournalist

Illustration: Marianne Skyt-Pedersen, beboerillustrator

Jeg stod i kø i Aldi, og foran mig stod en ung kvinde med en del varer og en lille purk, der i den grad trængte til sin middagssøvn. Hun begyndte så at tage sine varer fra båndet igen. ”Har du glemt noget? For så kan jeg hente det for dig?” ”Nej - jeg har glemt mit kort.” (Aldi tager ikke mod Mobilepay) ”Har du din mobil med, og har du MobilePay?” ”Ja...” ”Så få dine varer kørt igennem, overfør beløbet til mig, og så betaler jeg med mit kort - for ham der skal da godt nok hjem og sove.” Transaktionen blev gennemført ret hurtigt med stor tak for hjælpen. Og jeg tænkte på en lignende situation, jeg stod i for nogle år siden, hvor jeg også blev hjulpet af en fremmed dame på nogenlunde samme måde. Pay it forward - and pay it backward. At vi møder hinanden i venlighed, forståelse og hjælpsomhed kan være guld værd for den enkelte… i en lidt presset situation. Jeg håber, I alle får en god jul - hvordan I nu end fejrer den. Og jeg ønsker jer et rigtig godt nytår.


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.