Naturli-2021-01

Page 1

en holdning til livet

tema

Styrk dit immunforsvar

Corona

pris 48,50 kr

Noget farligt udenpå Er du bakterie- og virusforskrækket?

Naturlig beskyttelse imod virus

+

Undgå skavanker på hjemmearbejdspladsen

Kirstine Cramon

Frygt og isolation

Grønt som førstevalg

Nogle finder styrke i corona-lockdown. For Anne Kirstine Cramon er social afstand 100 % negativt

Noget dejligt indeni Bæredygtig kosmetik

Nr. 01 2021 / Det evige kredsløb / Mineraler blokerer for infektion / Bæredygtigt mundbind Flere grøntsager på menuen / konstruktive konflikter / sindet stjæler søvnen www.naturli.dk / facebook.com/naturli.dk


Glucosamin – virksomt lægemiddel ved

SLIDGIGT I KNÆET

KØB IKKE GLUCOSAMIN PÅ NETTET Det er nemt at blive snydt eller ligefrem at lave noget ulovligt, når man køber glucosamin på nettet eller som postordre. Hvis produkterne ikke er registreret som lægemidler i Danmark, men derimod et kosttilskud, så er det ulovligt at købe produktet, og man risikerer, at de indeholder ukendte stoffer med ukendt virkning. Det bedste råd er derfor at købe glucosamin fra anerkendte producenter og i Matas eller udvalgte helsekostbutikker.

Pharma Nord

AT-ÅB M-

NE

HVORFOR ER DER EN FORSKEL? Et kosttilskud kræver ikke en godkendelse, og der er langt fra samme kontrol omkring råvarer og virkning, som ved et lægemiddel. Som lægemiddel skal et glucosamin-præparat opfylde en række krav, som skal sikre, at forbrugeren får et aktivt og smertelindrende produkt. Derfor har man i over 10 år fast-

holdt, at glucosamin kun må sælges som lægemiddel i Danmark.

NE

I Danmark må glucosamin kun sælges som lægemiddel, og det er der en god grund til. Det giver en sikkerhed for kvalitet og virkning af det aktive stof. Internationale gigteksperter har kigget på såkaldte metaanalyser, og her kan man se, at kun produkter, som er tilladt som lægemidler, virker – ikke kosttilskudsprodukter, som i Danmark desværre sælges ulovligt via postordre eller på nettet.

HVAD ER GLUCOSAMIN? Glucosamin bliver udvundet af skaldyr og er i sin enkelthed et sukkerstof. Glucosamin spiller en vigtig rolle i vedligeholdelsen af ledbrusken (brusken mellem dine led). Flere undersøgelser har vist, at glucosamin kan hæmme nedbrydningen af ledbrusk og lindrer smerterne ved personer, som har let til moderat slidgigt i knæet.

Glucosamin Pharma Nord er synkevenlige kapsler, som kan skilles ad, så Glucosamin-indholdet kan røres ud i juice eller yoghurt. Nemt hvis man har besvær med at sluge piller. Indeholder ikke overflødige tablethjælpestoffer (ingen laktose).

GLUCOSAMIN PHARMA NORD – lægemidlet til lindring af symptomer ved let til moderat slidgigt i knæet.

DK_GlucosaminPN_Ad_Naturli_208x275_0619

Læs mere om slidgigt og virkningen af glucosamin og tilmeld dig vores nyhedsbrev på www.pharmanord.dk

www.pharmanord.dk

Glucosamin Pharma Nord Lægemidlet Glucosamin Pharma Nord lindrer symptomer ved mild til moderat slidgigt i knæet. Inden du starter behandling med Glucosamin Pharma Nord, bør du kontakte din læge for at udelukke tilstedeværelsen af ledsygdomme, der kræver anden behandling. Dosering: Voksne og ældre; Den sædvanlige dosis er 1 kapsel 3 gange dagligt (svarende til 1200 mg glucosamin). Alternativt kan du tage alle 3 kapsler på én gang. Kapslen/kapslerne bør tages med et helt glas vand. Må kun anvendes til børn og unge under 18 år efter lægens anvisning. Glucosamin Pharma Nord må ikke anvendes under graviditet og bør ikke anvendes i ammeperioden. Bør ikke anvendes ved allergi overfor skaldyr. 1 kapsel Glucosamin Pharma Nord indeholder 2,2 mmol (87 mg) kalium. Kaliumindholdet bør tages til efterretning hos patienter med nedsat nyrefunktion eller patienter på en kontrolleret kaliumdiæt. Tal også med lægen, hvis du er bekendt med at have en øget risiko for at få hjerte/karsygdomme. Der er i få tilfælde observeret forhøjet indhold af kolesterol i blodet hos patienter i behandling med glucosamin. Det anbefales at få målt kolesterol indholdet i blodet i starten af og under behandlingen med glucosamin. Tal også med lægen hvis du har diabetes mellitus (sukkersyge). Det kan være nødvendigt at måle dit blodsukker hyppigere i starten af behandlingen med Glucosamin Pharma Nord. Tal også med lægen hvis du lider af astma. Du skal være opmærksom på, at dine astmasymptomer kan forværres. Forsigtighed skal udvises, hvis du tager Glucosamin Pharma Nord sammen med andre lægemidler. Dette gælder især: blodfortyndende lægemidler (warfarin) og antibiotika af typen tetracykliner. Bivirkninger: Almindelige bivirkninger er: hovedpine, døsighed, kvalme, mavesmerter, fordøjelsesbesvær, diarré, forstoppelse. Ikke almindelige bivirkninger er: udslæt, hudkløe, hudrødme. Vejl. udsalgspris: kr. 129,00 (90 stk.), kr. 299,00 (270 stk.) og kr. 999,00 (1000 stk.). MT-nr: 34837. Læs indlægssedlen omhyggeligt.


/ indhold

12

Kroppens forsvar

tema

Grønt som førstevalg

Corona

36

Er du omstillingsparat? Test dig selv

Værn om dit immunsystem

16

Aktivitet og energi - det evige kredsløb

46

18

Kosmetik og klimahensyn Du kan godt få begge dele

Corona som søvndræber Frygt og inaktivitet ødelægger natten

22

08

Find fred med virus og bakterier Mikroorganismer er en del af livet

26

52

Fyr op under grøntsagerne 5 gode tips

54

Grønt regerer

Hjemmearbejde

Lad årstidens høst

uden smerter

bestemme menuen

Lev uden hæve-sænkebordet

30

Mineraler beskytter

58

kroppen

Hold hjulene i gang

- også imod infektion

Hjertekredsløb og

42

Mere trist end bange

livskvalitet

For debattør Anne Kirstine Cramon er frygten for coronavirus overskygget af den frustrerende afstand til mennesker.

Brevkasser

Bæredygtigt mundbind

FY RO P

Hvad vælger du?

FO

TSAGERN E RØN RG

Zink

selen

60

Få gode råd, tips og viden fra vores brevkasseskribenter

Zink

3


Leder /

abonnement

9644 4502

Mørkest før daggry

4

“Min egen tvivl skubber jeg til side. Jeg vælger at stole på, at når menneskerne på planeten Jorden har besluttet sig for at løse et problem, så gør de det. ”

Bestil Naturli på Tlf. 9644 4502 eller bestil på www.naturli.dk E-mail: naturli@mailmak.com Udgiver og annoncesalg Forlaget Mediegruppen Horsensvej 72A, 7100 Vejle, Tlf. 7089 0022 Redaktør Carsten Gottlieb, carsten@mediegruppen.net Annoncering Mette Baastrup, mediekonsulent baastrup@mediegruppen.net Tlf. 7640 6411 Redaktion Peter Larsen, ansv. redaktør Carsten Vagn-Hansen, læge Mette Baastrup, mediekonsulent Tine Juul Andersen, skønhedskonsulent Anette Harbech Olesen, ernæringskonsulent Birgitte Aagaard, coach Maria Pinderup Langbak, læge Trine Vesteraa, ernæringsterapeut Catrine Marcussen, akupunktør Anette Straadt, sundhedsplejerske Redaktionen forbeholder sig ret til at afvise materiale, der strider imod bladets linje. Art Director: Camilla Riber

Carsten Gottlieb

Oplag: Grundoplag: 30.000 stk.

Redaktør

Distribution: Bladet distribueres gennem Helsekostforretninger samt via abonnement. Forsidefoto: Shutterstock

N VA

EM ÆRK

E

T

Vaccinen når frem til mig lige om et øjeblik, men jeg er næsten løbet tør for kræfter til at arbejde mig igennem nattens sidste mørke time. Det er ikke smitten, men det mentale pres, som har ramt mig. Måske forstår du, hvad jeg mener?! Personligt rakte jeg hånden i vejret som en af de første, da vi afprøvede holdningen til vaccine på ­redaktionen. Andre sagde blandt nej til at få et stik. De fleste var i tvivl på den ene eller anden måde. Min egen tvivl skubber jeg til side. Jeg vælger at stole på, at når menneskerne på planeten Jorden har besluttet sig for at løse et problem, så gør de det. Det viser historien. Først lærte vi at tænde ild og konstruere hjulet. Pludselig kunne vi transplantere organer, udnytte atomkraft, flyve til månen. Så selvfølgelig laver vi en vaccine mod corona­ virus. Forhåbentlig den, som jeg får. Selvom perioden med coronavirus somme tider virker uendelig, kan den også synes uhyre kort. Det er svært at begribe alt, der er sket i den fortættede periode. En vaccination udviklet på rekordtid er ikke en gang det sværeste at forstå. Men vi er slidte, mens vi afventer vores indkal­ delse til klinikken, samtidig med at vi fortsat skal værne os imod virus. I dette blad fortæller en af de meget slidte, Anne Kirstine Cramon, om hvordan nedlukningen har drænet hendes livsglæde. Dine erfaringer er sikkert anderledes, men nogle af følelserne måske identi­ ske. Mørket er virkelig tæt i disse timer. Husk på, hvad det betyder.

4 numre leveret i din postkasse koster: Kr. 186,- inkl. porto.

S

En gammel talemåde siger, at natten er mørkest lige før daggry. Og sjældent har man forstået ordene bedre end i disse mørke måneder, hvor vi gemmer os, mens coronavirus lurer alle vegne.

Abonnement Naturli kan købes i abonnement og udkommer 8 gange årligt. Se udgivelsesplan på www.naturli.dk – hvor du også kan bestille online.

Tryksag 5041-0806

Denne publikation er trykt på papir lavet af træ fra europæiske skove. FN opfordrer til at benytte træ fra europæiske skove, hvor skovarealet vokser og drives velforvaltet. Svanemærket er udtryk for en mindre miljøbelastende produktion.


ANNONCE

”Nyt liv til din tarm” Mange danskere døjer med træg mave og det er ødelæggende for humøret i hverdagen. Anne er en af dem, men så prøvede hun Wild Biotic™ en kapsel med mælkesyrer fra honning og pollen.

• Flere forskellige fordøjelsesenzymer • En vifte af naturlige antioxidanter PRISVINDENDE KOSTTILSKUD Wild Biotic™ det første produkt i verden af sin art og vandt den prestigefulde Danish Health and Science Award i 2018, da det først blev lanceret.

Her forhandles Wild Biotic Wild Biotic kan købes i Matas, Helsam, Helsehuset, Helsemin og Din Lokale Helsekost. Den fås også online på www.newnordic.dk. Har du spørgsmål, så ring til New Nordic på telefon 46 33 76 00. nd Science A ha w alt

ard

Din lokale

helsekost

v id

˚˚

˚

8

Nyt liv til din tarm Wild Biotic kapslen indeholder de undersøgte råvarer i kombination med andre tilsatte mælkesyrebakterier. Wild Biotic tilfører ”nyt liv” til din tarm og fordøjelsessystem i form af en bred vifte af forskellige mælkesyrebakterier inklusive bakterier der naturligt findes i biprodukter. Alle kan tage Wild Biotic. Tag to kapsler daglig i forbindelse med et måltid.

s 20 1

HONNING har været brugt i årtusinder som husråd til sundhed og velvære. Man har længe været klar over, at rå honning indeholder et væld af fordøjelsesenzymer. I dag har svenske forskere fundet sammenhængen mellem rå honning og tarmens mikroflora. Rå honning indeholder fra naturens side mange forskelligartede mælkesyrebakterier, og det er sandsynligvis den fødevare med det rigeste naturlige indhold af forskellige gode bakterier.

Kapslerne er virkelig gode –Det viste sig at være et lykketræf, og at min skepsis var ubegrundet. Wild Biotic kapslerne er virkelig gode. Allerede indenfor den første måned kunne jeg mærke det i min krop og ikke mindst i maven. Min fordøjelse fungerer som et urværk, og jeg har det rigtig godt. Åh hvor ville jeg dog ønske, at jeg kunne have fået Wild Biotic for mange år siden. Min familie siger også, at jeg er blevet en helt ny og glad mor. Det er skønt.

• Et væld af forskellige mælkesyrebakterier

˚ ˚˚

DERFOR ER WILD BIOTIC™ KAPSLEN SÅ GOD

New Nordic

VIDSTE DU AT RÅ HONNING INDEHOLDER:

He

Var ked af maven –Jeg har været ked af det, for det påvirker min hverdag. Når min mave ikke fungerer, føler jeg mig ikke tilpas. En dag læste jeg om Wild Biotic™ med et naturligt indhold af mælkesyre-

bakterier fra honning og bi-produkter. Jeg har før hørt at rå honning indeholder mange gode fordøjelsesenzymer, men jeg var ikke klar over, at rå honning også kan indeholde naturlige mælkesyrebakterier. Min skepsis til naturprodukter har altid været stor, men mit ønske om en velfungerende mave var alligevel større, så jeg besluttede mig for at købe en pakke.

VIDSTE DU DET?

Danish

A

nne bor udenfor København. I mange år har hun, som så mange andre danskere, været påvirket af en fordøjelse der ikke fungerede helt, som man kan forvente. Men en dag fandt Anne løsningen, og nu er hun den glade Anne igen, fuld af overskud og smil. –Jeg har siden ungdomsårene bøvlet meget med hård mave og oppustethed. Nogen gange har det været bedre, men det har aldrig været helt godt.

Modelfoto

Jeg har bøvlet med maven i mange år

en

o g vid e nsk

www.newnordic.dk

Online Store

ab


/ oase

KIND BAG – en bæredygtig indkøbspose Er der noget mere pinligt end at blive set med en gammeldags plasticpose fra supermarkedet? Ja, måske. Men det ændrer ikke på, at tiden fordrer nye måder at transportere indkøb. KIND BAG er praktisk, smart og solid. Og så er den fremstillet af 100% genbrugte plastflasker. KIND BAG er en bæredygtig upcykling indkøbspose, som kan bære op til 20 kg. Med sin praktiske form og sine brede stropper er den nem at benytte også til andet end at handle – f.eks. en tur til stranden eller i sko­ ven. Når den er foldet sammen i sin medfølgende etuipose, vejer den kun 50 g og er nem at have i lommen. Tasken koster 129 kroner og fås i otte forskellige mønstre. Den kan maskinvaskes ved 30°C og kan gen­ bruges som blød plastik, når du ikke vil have den længere. 10% af KIND BAGs overskud doneres til organisationen Just One Ocean, som arbejder for at bevare rene verdenshave til fremtidige generationer. Mere information om KIND BAG på www.organicbeautysupply.dk

Den milde vinterven Efter den mørkeste – og på mange måder mest triste – december i mands minde, kæmper vi os igennem endnu en lang række dunkle, kolde og adskilte dage. Vaccinen bredes lang­ somt ud i samfundet, men vi er ved at være slidte. Selvom de fleste undgår Covid-19, slipper mange andre infektioner, bakterier og vira forbi vores trætte parader. Forkølelse, blærebetændelse, bihulebetæn­ delse, ondt i halsen er nogle af de typiske lidelser. Vil du undgå at slide på kroppen med håndkøbsmedicin, næsesprays og stærke hostebolsjer, kan Infeksin blive din nye vin­ terven. Det homøopatiske middel er et af de mest populære i danske helsekostbutikker, og det er yderst skånsomt mod kroppen, samtidig med at du oplever lindring af bl.a. ovenstående lidelser. Infeksin er et homøopatisk middel i drå­ beform, der indeholder virkestoffer fra bl.a. urter, rødder, planter og salte i stærkt for­ tyndet og bearbejdet form. Midlet kan også bruges imod infektioner, inflammatoriske hævelser og øjenbetændelse. Find Infeksin hos din helsekostforhandler.

6

Emballagekemi i menneskekroppen Kemikalier, som forbindes med fødevareemballage, kan findes i store mængder i ­menneskekroppen. Det viser et studie fra Zero Waste Europe. I forsøget blev der analyseret urinprøver fra 52 mennesker. Analysen ledte efter 28 ­forskellige kemikalier, som benyttes i fødevareemballage, og det var svært at holde tal på resultaterne. I topscorerprøven fandt man 23 af de definerede kemikalier. 18 forskellige kemikalier var det laveste indhold i en prøve. EU’s konkurrencekommissær Margrethe Vestager var en af forsøgets deltagere, som leverede en prøve. – Vi skal alle sammen kunne stole på, at det, vi spiser, er sikkert. Og sikre, at føde­ vareemballagen er fri for farlige kemikalier, som kan være skadelige for vores helbred, siger den tidligere danske Økonomi- og Indenrigsminister. Den danske miljøorganisation Plastic Change mener, studiet tilskynder til øget ­politisk handling for at beskytte både sundhed og miljø.

Gigt og muslingeolie De indfødte maorier har altid været glade for at spise de muslinger, man kan samle ved New Zealands kyster, og de har givet muslingerne æren for, at maorierne sjældent havde gigt og andre skavanker. Original Muslingeolie er et naturligt ekstrakt, som indeholder et patenteret ­ekstrakt fra den grønlæbede musling, Perna canaliculus, som kaldes PCSO-524. PCSO-524 indeholder hele 91 forskellige fedtsyrer, og der er gennem det seneste årti blevet forsket i dets effekter. I et af de mest overbevisende studier, som blev gennemført ved universitet i Warszawa, mærkede samtlige 25 deltagere bedring af deres artrose (mere mobilitet og mindre ømhed). Kon­ trolgruppen, som indtog Omega-3 fiskeolie, mærkede ingen lindring på gigtsmerterne. Find Original Muslingeolie hos din helsekost, hos Helsam og i Matas.


/ tema

D-Mannose Fordi urinvejsinfektioner er så ubehagelige, er forebyggelse og behandling så vigtig! • Nænsomt produceret fra birkebark • Uden tilsætningsstoffer • Velegnet til diabetikere og pollenallergikere • Langvarig brug uden bivirkninger • Ingen interaktioner med andre stoffer • Certificeret vegansk

Kan købes i udvalgte helsekostforretninger, Helsemin og i webshops

Importør: Lime Pharma ApS | limepharma@live.dk | www.limepharma.dk

en holdning til livet

Følg os på facebook ... og få seneste nyt, deltag i debatten og få gode råd! 7


liv / Af/ Clara Edgar Foto/ Raffaele Mariotti

Med frygten som følgesvend:

Corona vendte op og ned på alt For nogle har corona og dens indflydelse på samfundet måske været en kærkommen lejlighed til lige at stoppe og og finde ud af, hvad der egentlig er vigtigt og få ekstra tid til alle de ting, vi ellers har for travlt til. Sådan er det bare ikke for Anne Kirstine Cramon. Hun synes, at tiden er både hård og frustrerende, og det vil hun faktisk gerne have lov til at mene.

8


/ liv

I marts måned blev der vendt op og ned på manges måde at leve. For da statsminister Mette Frederiksen 11. marts tonede frem på danskernes tv-skærm og lukkede landet, forsvandt meget af vores frihed. På den korte tid, det skæbnesvangre pressemøde varede, blev normaliteten revet væk under os, og frygten satte ind. Det er i hvert fald sådan kommunika­ tionsrådgiver Anne Kirstine Cramon ser det. Tilbage i foråret var hun pressechef for Liberal Alliance og så med egne øjne, hvordan alt forandrede sig både inden- og udenfor Christianborgs mure. Oppositionen, som hun arbejdede for, blev lammet og sat ud af spillet, ligesom rig­ tig mange almindelige danskere heller ikke kunne gøre andet end at klappe hælene sam­ men og efterleve de restriktioner og ret­ ningslinjer, regeringen kom med. Og det var jo alt sammen i det godes tjeneste – at holde en ny og skræmmende dræbervirus i skak. Men siden nedlukningen i foråret er vo­ res viden om sygdommen blevet større, og for Anne Kirstine betyder det også, at hendes frygt for at blive smittet er blevet mindre. – I starten holdt jeg vejret, når jeg gik for­ bi mennesker på gaden, for jeg var virkelig bange. Nu har jeg det sådan lidt, at jeg egentlig bare gerne vil have corona og få det overstået, for jeg tror, at mange af de re­ striktioner, vi er underlagt, kan vise sig at blive meget værre for os på sigt, siger hun. Anne Kirstine forudser, at problemer med ensomhed og selvmord vil vokse mar­ kant i kølvandet på coronakrisen. For som hun ser det, lever vi i den her tid i højere grad for at overleve end at leve, og det kan være hårdt på flere måder. Vi pynter på virkeligheden Personligt var foråret præget af turbu­ lens for Anne Kirstine. Foruden at skulle finde ud af, hvordan man agerer, når en muteret virus pludselig bliver en kollektiv følge-svend, mistede hun også i maj måned både sit job og sin kæreste. Som hun selv beskriver det, var hendes liv som taget ud af en Bridget Jones-film. Den ene katastro­ fe oven på den anden. Og alt imens hun så sit liv ramle, kunne hun se, hvordan men­

nesker omkring hende iscenesatte en virkelighed på sociale medier, der var så langt fra hendes egen oplevelse. Familier, der nød al den tid, de plud­ selig havde fået sammen til at gå ture og bage surdejsbrød. Kvinder, der glædeligt var lukket inde i deres lejlighed med store finkul­ turelle romaner, som de kunne læse eller genlæse. Par, der kastede sig over renove­ ringsprojekter og ellers trivedes i to­ somheden. Alle steder, hun kiggede hen, var det som om, folk lagde et glansbille­ de-filter ned over det faktum, at en mand i Kina havde spist en flagermus, og at vi som resultat af denne ene ab­ surde handling var tvunget til at læg­ ge hele vores tilværelse om. – Det er jo fint, hvis nogle har haft det godt i den her periode – min oplevel­ se er ikke mere rigtig end deres – men jeg finder bare ikke glæde ved, at jeg ikke må se mine venner og går rundt i cirkler om mit spisebord, siger hun. Alt det skrev hun i en klumme til Berlingske, og hun har aldrig fået så mange kommentarer på et indlæg før. Hendes indbakke lyste op med positi­ ve tilkendegivelser fra fremmede, der var så glade for at læse, at de ikke var alene om at have det dårligt. Ikke var alene om at savne. – Jeg tror, at mange har haft det som mig. Men de har manglet nogen at spejle de her følelser i, fordi det ikke er den fortælling, vi viser udadtil, og så er det nemt at komme til at føle sig for­ kert, hvis man ikke bare kan nyde ti­ den og roen, siger hun. Anne Kirstine har ikke selv følt sig forkert, for som hun siger, har hun nogle dejlige og virkelig ærlige venner. Blandt dem har der hele tiden været konsensus om, at corona er en uind­ budt gæst til deres fest, som ikke gør andet end at skabe problemer og dra­ ma. Og netop de venner var helt afgø­ rende for hende, da al stabilitet blev revet væk under hende i foråret.

“I starten holdt jeg vejret, når jeg gik forbi mennesker på gaden, for jeg var virkelig bange. Nu har jeg det sådan lidt, at jeg egentlig bare gerne vil have corona og få det overstået”

9


liv / Kærlighed i coronaens tid Det er altid hårdt at miste sit arbejde og kæreste. Man kan nemt vælte i det følelsesmæssige stormvejr. Særligt hvis ikke der er nogen til at holde en fast og gribe en. Så at vinke farvel til kærligheden i coronaens tid, kunne nemt have rejst et dilem­ ma, som Mads og Monopolet kunne debattere en lørdag formiddag. For skal myndighedernes anbefalinger overholdes, burde de holde sig væk. Det gjorde de dog ikke, da Anne Kirstine havde brug for dem. Hendes nære smed anbefalingerne ud ad vinduet det sekund, hun havde brug for dem. Det kan lyde hensyns­ løst og dumdristigt, men for Anne Kirstine var det hendes redning. – Mine venner lavede et vagtske­ ma, så der hele tiden var nogen ved mig til at grine med og græde med og drikke vin med og kramme. Jeg tror bare, at det er vigtigt, at vi ikke glem­ mer, vi også alle sammen er menne­ sker i den her tid, og at vi har brug for hinanden, siger hun. Derfor er hun også bekymret for den mistillid og frygt, hun ser blandt mennesker. Den afstand, vi lægger til hinanden. For det er klart, at vi skal passe på og tænke os om, men langt hen ad vejen mener hun også, at vi skal bruge vores sunde fornuft, hvis vi skal komme ud af den her krise som hele mennesker. Der er ting, som er større end corona. Kærligheden. Det oplevede hun på egen krop, da hendes omgangskreds stillede op som en beskyttende mur omkring hende, da hun virkelig havde brug for det, og hun håber, at andre vil gøre det samme for deres nære. – Livet er jo ikke gået i stå, selvom det kan virke sådan. Folk bliver sta­ dig skilt, går fra hinanden eller går bort. I de situationer tror jeg bare, det er vigtigt at huske at lade kærlig­ heden trumfe frygten for at blive syg, siger hun. Særligt fordi der ikke er nogen, der ved, hvornår det her ender. Lige nu sidder vi midt i en vinter, som for Anne Kirstine føles uendelig lang. For mange af de lyspunkter, som

10

normalt giver hende glæde og energi i den her mørke tid, er taget fra hende. De sociale arrangementer, jule­ frokosterne, festerne, sammenkomsterne. For nogle er det måske en gave, fordi de egentlig hellere vil være hjemme end at drikke juleøl og snaps en lørdag aften. Men for ekstroverte mennesker som Anne Kirstine ­suger de fremtidsudsigter al energien ud af hende på forhånd, og hun har svært ved at finde ud af, hvordan hun skal lade sig selv op. Genfundet gamle glæder For ekstroverte mennesker kan det at være sammen med andre sammenlignes med, når vi sætter telefonen til opladning. Så det er ikke så mærkeligt, at Anne Kirstine føler sig flad ved udsigten til kun at kunne blive ladet halvt op i det næste lange stykke tid. Og hun har virkelig prøvet at finde andre interesser og hobbyer, der både kunne fylde kalenderen ud og give hende glæde. Nogle af dem har til dels også virket, og hun er kommet i kon­ takt med sider af sig selv, hun havde glemt. For ud over at være en social papegøje er hun også et meget kreativt menneske. – Jeg er begyndt at lave rigtig meget keramik og andre sysler, hvor jeg bruger hænderne. Den side af mig selv lagde jeg nok lidt ubevidst til side, da jeg blev voksen, men jeg kan mærke, at det er rigtig rart at komme i gang med det igen, siger hun. Når hun sidder med fingrene i leret og skaber noget, forsvinder tiden, og hendes hoved bliver tomt. En helt anden tomhed end ved bare at ligge på sofaen og stirre op i loftet. Og det er slet ikke så underligt. For mere og mere forskning peger på, at det flow, man kommer i, når man laver noget kreativt, der ikke kræver stor tankekraft, men en god portion koncentration, faktisk er sundt for hjernen på flere måder. Genopdagelsen af sin kreative side kan hun takke corona for, og hun håber, hun også vil huske at prioritere den slags, når verden forhåbentlig vender tilbage til forstanden inden længe. Batterierne er drænet Men alt det ændrer ikke på det faktum, at hendes, og sik­ kert mange andres, batterier føles godt trætte, og var vi mobiltelefoner, ville vi bede om at blive sat til en stikkon­ takt pronto. Det kan vi bare ikke, og det er hårdt. På sine mørkeste dage kan Anne Kirstine godt blive overmandet af en dommedagsfølelse, der siger, at vi kommer til at leve, som vi gør nu, i de næste ti år. At mundbind, afstand, social isolation og et dødt natteliv er den nye dagsorden, og at hverdagspolitiet, der skælder ud, hvis man har frækheden at være menneske og glemme sit mundbind, vil eksistere i bedste velgående i meget lang tid. I de stunder får hun lyst til at smide det hele og flytte langt ud i en skov. Lave et lille keramikværksted og plan­ te nogle æbletræer, så hun kan bage en kage, når lysten melder sig, og ellers bare holde sig for sig selv.

– Det kommer nok ikke til at ske, men det virker også bare skørt at bo midt inde i København og skulle und­ gå mennesker. Det er både svært og dyrt, og hvis det er sådan, vi skal leve, så kunne man jo lige så godt bare bo midt ude i ingenting, siger hun. Når hun har det sådan, er lyset for enden af tunnellen uendeligt svagt. Der er ikke rigtig noget, der kan hive hende op fra dybet. Så er hun nødt til bare at være i det, til overlevelsesin­ stinktet sætter ind og hiver hende tilbage til livet. Vi lever i en skelsættende tid. Det er nu otte måneder siden, Mette Fre­ deriksen for første gang talte til dan­ skerne og med ét vendte op og ned


/ liv

“jeg tror bare, det er vigtigt at huske at lade kærligheden trumfe frygten for at blive syg” på alt. Siden da er et hav af presse­ møder rullet over skærmen, og nor­ malen ændrer sig på ugentlig og må­ nedlig basis. Det er meget svært at finde et fast holdepunkt og noget at glæde sig over. Måske især hvis man står midt i stormvejret alene.

Vi har talt meget om, at vi skal passe på de særligt ud­ satte, både i forhold til corona og mental sundhed, men for Anne Kirstine er det helt tydeligt, at det ikke kun er de såkaldt ressourcesvage, som kæmper med at finde sig til rette i tilværelsen anno 2020. Hun kæmper også, og det er hun sikker på, at mange andre også gør. Og det skal de faktisk have lov til at sige. For uanset hvor mange pæne billeder, vi lægger ud på sociale medier, og hvor meget vi kan pynte på virkelighe­ den, mener hun, at det er helt indlysende, at vi er i kollek­ tivt underskud og at mange trækker på energiressourcer, de ikke har. Som kommunikationskonsulent ser hun, hvordan både offentlige personer og helt almindelige menneskers måde at tale og agere på er drevet af frygt. Frygten for det ukendte og frygten for at blive syge. Men i takt med, at tiden er gået, er hendes egen coronafrygt sivet ud af hende og erstattet af en frygt for, hvilket liv vi lever. Om

vi egentlig ender med at gøre mere skade ved at lade corona styre så me­ get, og om folkesundheden, som vi taler så meget om, kommer under pres i de kommende år. Ikke på grund af en muteret virus fra Kina, men på grund af vores måde at hånd­ tere den på. – Der er mange selvbestaltede eksperter, som pludselig mener, at de ved alt om, hvordan den her virus fungerer, og hvad vi skulle gøre med den. Det bilder jeg mig ikke ind, at jeg ved. Men jeg er bekymret for fremti­ den på kort og lang sigt, og jeg synes, det er okay, at tale højt om, hvor hårdt det er at være lukket inde som en løve i et bur, siger hun.

11


tema / Foto/ Shutterstock

tema Corona

STYRK DIT immunforsvar - helt naturligt

Det er i allerhøjeste grad muligt at styrke sit immunforsvar, ovenikøbet helt naturligt. Det er vigtig viden i denne tid, hvor vira og bakterier huserer.

Af Anette Harbech Olesen Forfatter og blogger på madforlivet.com Aktuel med bogen ’Søvnhormonet’ Melatonin.

Der findes mange årsager til at blive syg, og ingen garantier imod sygdom. Men i dag ved vi, at kroppen er modtagelig overfor positive indsatser, både i form af god mad, bevægelse, søvn og et ekstra skud D-vi­ tamin og mineraler, der både kan forme og styrke. Så det er oplagt at benytte sig af denne viden. Når vi samtidig også ved, at kroppen kan svækkes af forar­ bejdet og næringsdrænet mad, manglende bevægelse, dårlig søvn og for få vitaminer og mineraler, så er det sund fornuft at vælge de styrkende tiltag til og vælge de degenererende fra. Forskningen indenfor dette område er heldigvis også øget betragteligt i de seneste år, og derfor ople­ ver vi i dag, at de fornuftige tiltag rent faktisk bygger på et forskningsmæssigt solidt fundament. Det bety­ der også, at du i denne artikel vil finde en række råd og redskaber til naturlig optimering af din krops for­ svarsværker, der er videnskabeligt velunderbyggede. Indsatsområder Den mad, du vælger at spise hver dag, er selve grundlaget for et stærkt kropsligt forsvar. Kvaliteten og sammensætningen af de råvarer, du indtager, er helt afgørende for kvaliteten og sammensætningen af din tarmbiota/tarmflora. Da hovedparten af dine

12


/ tema

immunforsvarsceller har hjemme i og formes af tarmens mikrobiota, er en velafbalanceret mikrobiota det allerbedste udgangspunkt for et stærkt og modent immunforsvar. I forbindelse med generel styrkelse af immunforsvaret har særligt fire parametre betydning: •T armbiotaen og kvaliteten og sammensætningen af de råvarer, du spiser hver dag •N iveauerne af vitaminer og mineraler •A t du bevæger dig hver dag i mindst en halv time •A t du prioriterer en god nattesøvn i fuldstændigt mørke Tarmbiotaen er vigtig Immunforsvaret holder til i tarmen, og cirka 70% af dine immunforsvars­ celler bor i tarmslimhinden. Her bor de tæt sammen med tarmens mikro­ ber, blandt andet en række mælkesy­ rebakterier. De har blandt andet til opgave at tage sig kærligt af de hvide blodlegemers opvækst, opdragelse og uddannelse. Det er også her, im­ munforsvarscellerne specialiseres og sendes ud på vigtige missioner rundt omkring i kroppen. Tarmens mikrobiota, som er et udtryk for de bakterier og mikrober, der er til stede i tarmen, er involveret i signalering til alle systemer og orga­ ner i kroppen, herunder hormonsy­ stemet, nervesystemet, immunfor­ svaret og hjernen. Bakterier i tarmen er på denne måde i stand til at akti­ vere eller deaktivere immunrespon­ sen, og derfor er balancen og miljøet vigtig for din generelle sundhed. En af de bedste sundhedsmæssige inve­

“Immunforsvaret holder til i tarmen, og cirka 70% af dine immunforsvarsceller bor i tarmslimhinden.”

steringer, du kan foretage, er at holde din tarmbiota i top­ form ved at spise sundt, økologisk, grønt og fiberrigt. Det fremmer ikke alene din generelle sundhed, men sikrer også en velfungerende organisme og et optimalt funge­ rende immunsystem. Den måde, du vælger at leve på, den mad, du vælger at spise, og det miljø, du beslutter at byde dine celler, har såle­ des stor og afgørende betydning for dit samlede velbefin­ dende og din generelle sundhed. Madens kvalitet og ind­ hold af fibre, særligt fra grøntsager, nærer tarmens overflade og er med til at fremme mængde og variation i mikrobiotaen. Det er en af årsagerne til, at vi har fordel af at spise 500 g næringsrige, økologiske grøntsager hver dag. Kvaliteten og sammensætningen af din mad I dag hører en sund og velafbalanceret tarmbiota faktisk til sjældenhederne. Den varierede og mangfoldige biota er under stort pres, særligt fra kvaliteten af den mad, vi spiser, men også fra antibiotika og rester af sprøjtemidler. De fleste danskeres daglige måltider indeholder stadig et for højt niveau af konventionel hvede, sukker, kød og mælkeprodukter samt et for lavt niveau af økologiske grøntsager, gode fedtstoffer, fisk, fjerkræ eller bønner samt andre uforarbejdede kvalitetsråvarer. Vi ved i dag, at ubalance i kroppens vigtige tarmbiota er underliggen­ de årsag til rigtig mange dårligdomme. Aktivt at vælge og spise fødevarer, der fremmer en god fordøjelse og en sund tarm i stedet for ovenstående, der potentielt kan belaste tarmen, er en helt grundlæg­ gende forudsætning for et stærkt, effektivt og modent immunforsvar. Faktorer, der belaster tarmbiotaen: • Antibiotika • Rester af sprøjtegift • Mangel på fibre fra grøntsager • Mangel på sundt fedt • Højt indtag af sukker og fibre fra glutenholdige fødeva­ rer, herunder hvede Faktorer, der styrker tarmbiotaen: • Fermenterede grøntsager • 500 g økologiske grøntsager dagligt • Velsyrnede surmælksprodukter og kefir • Sundt fedt • Jævnlige tilskud af probiotika med mindst 15 milliarder levende kulturer per kapsel, eksempelvis Bio-Kult eller Udo’s probiotika Vitaminer og mineraler har stor betydning Vitaminer og mineraler negligeres ofte i den offentlige debat og tillægges ikke nævneværdig betydning. Det kan undre, for der er ikke et eneste signalstof eller enzym, der

Bedst i selskab Vitaminer og mineraler ind­ tages bedst i selskab med en multivitamin af høj kvalitet, for vitaminer og mineraler spiller sammen og har brug for hinanden for at virke effektivt.

kan dannes i kroppen uden tilstede­ værelsen af specifikke vitaminer og mineraler. Ordet vitamin stammer fra det latinske vita, der betyder liv, og vitaminer og mineraler er, deres ringe størrelse til trods, livsvigtige. En række fremtrædende forskere satte sig i starten af pandemien for at undersøge den forhåndenværende videnskabelige evidens i forhold til vitaminer og mineralers betydning for Covid-19. Kunne der være en sam­ menhæng imellem mangel på særlige mikronutrienter og så udvikling af svær inflammation og akut respira­ torisk syndrom i forbindelse med Co­ vid-19? De fandt solide sammenhæn­ ge, og det er der kommet en yderst interessant artikel ud af, der for nylig blev publiceret i videnskabstidsskrif­ tet Nutrients. Forskerne, der stammer fra hen­ holdsvis Norge, Rusland og Sverige, peger på, at mangel på specifikke mi­ kronæringsstoffer som selen, zink og D-vitamin kan være en del af forkla­ ringen på den ofte voldsomme cyto­ kin- eller immunrespons, der betyder, at Covid-19 kan blive dødbringende. Der er siden kommet yderligere over­ bevisende forskning til, som viser, at D-vitamin kan have en stor beskyt­ tende effekt i forhold til Covid-19, men også at D-vitamin kan mindske den voldsomme cytokinrespons, der kan opstå, hvis man er så uheldig at få sygdommen. Det giver derfor særdeles god me­ ning at sørge for at tanke op på de

13


tema /

Det tager jeg Personligt tager jeg for øjeblikket: Nature’s Own CoQ10 multi, Pharma Nord D pearls, Pharma Nord seleno Precise + zink samt Nature’s Own Bone support til natten. Jeg supplerer med Ecolomega fiskeolie eller Nordic natural cod liver oil (uden D-vitamin).

vitaminer og mineraler, som er sær­ ligt brugbare for immunforsvaret. Det omfatter i særlig grad D-vitamin, selen og zink. Forskerne bag artiklen mener, at såfremt disse mikronæringsstoffer tilføres, så vil det formodentlig kunne forebygge og afbøde graden af ­Covid-19. D-vitamin D-vitamin er det mest immunmodu­ lerende vitamin, vi kender til. Det har afgørende betydning for immunfor­ svarets evne til at beskytte dig uden at overreagere. Desuden stimulerer D-vitamin modningen af immuncel­ ler. D-vitamin danner vi danskere ud fra solens stråler, men primært i må­ nederne juni-august. Eventuelle lagre af D-vitamin er ofte opbrugt, når vi kommer hen til november, og derfor anbefales det at indtage D-vitamintil­ skud hele vinteren. Det første randomiserede, dob­ beltblindede forskningsresultat, som kigger på sammenhængen mellem lave D-vitaminniveauer og øget risi­ ko for udvikling af Covid-19, blev publiceret 3. september 2020 i det an­ erkendte medicinske tidsskrift JAMA, Journal of the American Me­ dical Association. Resultatet viser en klar sammenhæng imellem lave D-vi­ taminniveauer og øget diagnostice­ ring af Covid-19. Mennesker med

14

D-vitaminmangel havde i studiet 77% højere risiko for at få diagnosen Covid-19. Et andet randomiseret, dobbeltblindet studie, foreta­ get i Spanien, viste, at når man gav indlagte patienter med Covid-19 aktivt D-vitamin ved indlæggelsen, kunne man reducere graden af forværring i patientens tilstand. Kun 2% af patienterne, der fik D-vitamintilskud sammen med almindelig behandling, kom på intensivafdeling, hvorimod 50% i gruppen, der kun modtog almindelig be­ handling og IKKE D-vitamintilskud, kom på intensiv. In­ gen af patienterne i D-vitamingruppen døde. 42% af befolkningen i England har for lavt D-vitamin. Tallene for Danmark er cirka de samme. Vi ved desuden, at borgere, der er mørke i huden, ofte mangler D-vitamin og derfor er overrepræsenterede blandt borgere, der mangler dette vigtige vitamin. På baggrund af disse forskningsresultater har England valgt aktivt at inddra­ ge tilskud af D-vitamin i forebyggelsen af Covid-19. Her udleveres nu D-vitamin til landets mest udsatte. D-vitamin tilskud er en billig behandlingsform, og mange forskningsresultater påviser, at D-vitamin kan være en vigtig faktor i forebyggelsen og behandlingen af Covid-19. Derfor kan det undre, at vi intet hører om det herhjemme. Lægerne anbefaler det ikke og måler heller ikke rutinemæssigt deres patienter. Behovet for D-vitamintilskud varierer fra person til person, men det er vigtigt, at dine niveauer ligger på 70100 nmol/l året rundt, for at du er tilstrækkeligt beskyt­ tet. Dette kan måles i en blodprøve hos lægen. Det er ikke muligt at spise sig til tilstrækkeligt høje D-vitamin­ niveauer gennem maden, og derfor anbefales tilskud af D-vitamin fra september til maj. Nogle bør indtage til­ skud hele året. Selen Mange danskere har lav selenstatus, hvilket skyldes jordforholdene herhjemme. Selenmangel kan ikke alene påvirke immunresponsen, men også selve udviklingen af virus, hvilket gør dette mikronæringsstof særligt relevant. En nylig undersøgelse fra Kina rapporterede om en højere helbredelseshastighed af Covid-19 blandt de patienter, der havde høje niveauer af selen. Høj grad af inflammation indgår i udviklingen af en lang række sygdomme og er også en faktor ved Covid-19. Nogle af de væsentligste, beskyt­ tende kropslige faktorer imod høj inflammationsgrad kræver selen. Mange danskere får for lidt selen igennem

maden, og mangel på selen gør os mere sårbare. Derfor kan det være en god ide at supplere de daglige måltider med et tilskud af organisk eller orga­ nisk food state selen. Zink Zink indgår i flere hundrede enzy­ matiske processer, og det er vigtigt at have tilstrækkeligt med zink i kroppen. Zink er særligt vigtigt for udvikling og vedligeholdelse af immunceller og andre celletyper, og zinkmangel kan påvirke immun­ systemet negativt – i særlig grad dannelsen af T-celler. Mangel på zink kan også øge mængden af inflamma­ toriske biomarkører, altså betæn­ delsestilstande i kroppens væv. En række forskningsresultater har vist, at tilskud af zink kan forbedre Covid-19 patienters forløb, men om­ rådet kræver yderligere studier. Lev livet, men bevar den sunde fornuft Vi må ikke afholde os fra at leve livet af frygt for sygdom. Vi skal leve men bruge vores sunde fornuft. Når vi nu ved, at en god ernæringsmæssig status er afgørende for et velfungerende immunforsvar og samtidig kan hjælpe os med at forebygge sygdom og afbøde inflammation i kroppens væv, så skal vi da benytte denne viden. Vi skal nære vores krop med de bedste økologiske råvarer, og vi skal tilføre de vitaminer og mineraler, som vi ved, kan styrke og gavne. Suppler disse tiltag med masser af latter, en god nattesøvn i fuldstændigt mørke, daglig bevægelse i mindst en halv time og selvfølgelig afstand, udluftning, håndvask og afspritning, så gør du det bedste, du kan, for at beskytte dig mod Covid-19 og andre sygdomme.


/ tema

Leder du efter et effektivt tilskud med D-vitamin?

FÅ SOLENS FORDELE – også i de mørke måneder D-vitamin, som vi danner, når solen rammer vores hud, bidrager til at vedligeholde vores immunforsvar. Derfor er det vigtigt, at vi opretholder et fornuftigt niveau af D-vitamin i kroppen, for eksempel ved at tage en kapsel med D-Pearls, når vi ikke får sol.

D-Pearls er små, bløde gelatinekapsler med 20, 38 eller 80 µg vitamin D3 i hver. Det gør dem lette at dosere efter årstid og sol-eksponering.

15

DK_D-Pearls_Ad_Naturli_208x275_1120

• D-vitaminet i D-Pearls er opløst i koldpresset olivenolie for at forbedre optagelsen. • Små synkevenlige kapsler, som også kan tygges.


tema / Af/ Carsten Gottlieb Foto/ Shutterstock

tema Corona

Aktivitet og energi

– det evige kredsløb Op af lænestolen, på med vanterne og ud i den kølige luft! Det er i disse måneder, du har allermest udbytte af at komme ud og være aktiv. Sådan styrker du dit hjertekredsløb og får energi til at kæmpe dig igennem de mørke måneder.

Aktivitet og hjertekar-kredsløb Dit eget kredsløb bliver også for­ længet af aktivitet – altså hjerte­

16

kar-kredsløbet. Ikke evigt, men helt sikkert længere og stærkere. Når du bruger kroppen, ruller blodet. Og det styrker kroppen til nye udfordringer. Især er det vigtigt at være aktiv, hvis du allerede har mærket svagheder i dit kredsløbssystem. Kredsløbet bliver slidt med alderen, helt naturligt, så det er ikke i sig selv et krisetegn. Men det bliver kritisk, hvis ikke du beslutter dig for at gøre noget ved forsnævrede blodårer, kolesteroltal, forhøjet blodtryk eller hvad det ellers hedder. Du kender alle råd om sund levevis, så der er vinket farvel til tobakken og der bliver spist flere gulerødder end tidligere. Men det giver ikke automatisk godt humør. Det stabler ikke det kredsløb på benene, som du har brug for: Aktivitet, energi og mere aktivitet. Hvis du skal i gang med aktiviteten, er der nogle gange brug for hjælp og støtte. Helt naturligt.

HVID TJØ RN

OG

CI

O TR

E NM

AR SE H LIS

GOD EFFE KT PÅ K

RE

DS T BE LØ

Om foråret er det ingen sag at komme afsted – alting springer ud, og lyset er tilbage. Heller ikke om sommeren, hvor du får varme i kroppen. I virkeligheden er det også fristende at komme ud om efteråret, for farverne er fantastiske i naturen, hvis det ikke regner. Men på de kolde, korte dage i star­ ten af året er det nemt at finde en undskyldning for at blive siddende indendøre. Lav energi, melankoli og måske en begyndende snue … I virkeligheden er det dog nu, du har mest brug for at være aktiv. Du booster humøret med den smule sol­ lys, der trods alt skinner igennem de grå skyer. Du får ny energi, når du lø­ ber, traver eller cykler, mens tanker og grublerier siver bort i baggrunden. Når du bruger energi, skaber du ny energi. Aktivitet fører til energi, som fører til mere aktivitet i morgen. Det er et evigt kredsløb, hvis du pas­ ser på det, og aldrig har det større værdi end i vintermånederne.

Hvidtjørn gavner hjertets blodkar Hjælpen ligger for rigtig mange midaldrende og ældre mennesker i en helt almindelig prydplante, som kendes fra både parker og naturen i såvel skovbryn som det åbne land. Både blade og blomster fra hvidtjør­ nen er i brug, når du skal styrke dit kredsløb. Hvidtjørnens virkning er under­ søgt i en række studier, og meget ty­ der på, at de virksomme stoffer især fungerer som en støtte til blodkarre­ ne i og omkring selve hjertet. Andre studier tyder på, at hvidtjørn også har en gunstig effekt på begræns­ ning af det dårlige kolesterol LDL. Denne effekt bliver undersøgt nær­ mere i disse år. Vigtigt at vide med hvidtjørn er, at det ikke har en akut virkning. Fak­ tisk har hvidtjørn først effekt på kredsløbet efter brug i mere end en måned. Til gengæld er der ikke regi­ streret nogen bivirkninger, når hvidtjørn tages sammen med anden medicin. Der er heller ikke tegn på tilvænning. Det vil sige, at hvidtjørn bliver ved med at have den samme positive virkning i samme dosis.


/ tema

Urtete og tabletter Du finder et godt hvidtjørn-produkt i Phyto-serien hos din helsekostfor­ handler. Det indeholder både ekstrakt

“Kredsløbet bliver slidt med alderen, helt naturligt, så det er ikke i sig selv et krisetegn. Men det bliver kritisk, hvis ikke du beslutter dig for at gøre noget ved det.”

og pulveriserede dele af hvidtjørnens blomster og blade, der har gavnende virkning for såvel hjertets funktion, som for normal blodcirkulation og for normal iltning af blodet. Endnu mere sæson-egnet er måske hvidtjørn som te, du kan varme dig på efter en aktiv tur i de friske vinter­ luft. Natur-Drogeriet tilbyder hvidtjørn som ren urtete, der er lavet på blade og blomster. Du kan også få den som en grøn te med tilsat hvidtjørn, hvor smagen er mere som standardte. Grøn te er anerkendt for at styrke de fleste af kroppens funktioner og har desuden opkvikkende virk­ ning, så der er lidt ekstra energi at hente til den kolde års­ tid. Citronmelisse supplerer Traditionelt har man ofte blandet hvidtjørn med citron­ melisse, når en urtete skulle have ekstra god effekt på kredsløbet. Citronmelisse giver en god og frisk smag, men

samtidig er den også kendt under sit andet navn ”Hjertensfryd”, fordi man længe har kendt til dens støttende virkning på kredsløbsfunktionen. Du kan eksperimentere dig frem til den mest effektive og velsmagen­ de blanding af hvidtjørn og citron­ melisse/hjertensfryd i din urtete. Hjertensfryd-urtete produceres af Natur-Drogeriet, der også tilbyder tabletter med ren citronmelisse som en del af Phyto-serien. I sin rene form understøtter citronmelisse både kredsløbet og en god søvn. Du får brug for hvile, når du skal passe på dit kredsløb med endnu en aktiv dag i morgen!

17


tema / Foto/ Shutterstock

Corona

tema Corona

som

18


/ tema

søvndræber Hvis sindet har omdrejningspunkt i al verdens ufred og farlighed, vil kroppen svare igen med et nervesystem gearet til kamp. Det er opskriften på en dårlig søvn – især hvis det kombineres med et lavt niveau af fysisk bevægelse.

Af Maria Pinderup Langbak Læge og heilpraktiker

Søvnen er den største helbreder af alle. Uden tilstrækkelig og god nok søvn er vi mennesker ilde stedt i alle livets sammen­ hænge. Det er ikke uden grund, at berøvelse af søvn er et effektivt torturmiddel. Blot få døgn uden søvn kan fuldstændig splitte et menneske både fysisk, mentalt og emotio­ nelt. I halen af coronapandemien er kommet et boom af søvnproblematikker. Dette er ikke uden grund, når man kender til søv­ nens basisvilkår. I denne artikel er fokus på tankernes og bevægelsens betydning for en god søvn. Tanker Vi mennesker har omkring 60.000 tanker hver dag. Hvert eneste sekund i vågen til­ stand påvirkes kroppens biokemi af, hvor­ dan det enkelte menneske i sindet fortolker den virkelighed, det møder. I krisetider bliver det meget tydeligt, hvilke underlig­ gende tankesæt og overbevisninger det er, som præger et menneskes liv. Det kan være sandheder såsom ”jeg er utryg i verden”, ”jeg kan ikke beskytte mig selv” eller måske ”jeg har tillid til, at alt går godt”.

“Bekymringer, frygt og angst kan virkelig sparke gang i nervesystemets sympaticus-­aktivitet og ændre kroppens biokemi, så den er gearet til kamp”

Det er vigtigt at forstå, at under hver adfærd ligger en følelse, og under hver følelse er en overbe­ visning. De fleste mennesker er helt ubevidste om, hvor stor betydning disse ord fra underbevidsthe­ den har. Ikke kun for humøret, men også for den fysiske krop. Tanker er på ingen måde toldfri i forhold til den fysiske krops balance og sundhed. Så snart en tan­ ke har givet anledning til en følelse, er der sat et lille biokemisk aftryk i kroppen. For tanken medfø­ rer frigivelse af et helt specifikt mønster af neuro­ transmittere og hormoner i hjernen og ud i krop­ pen via bl.a. nervesystemet. Derfor mærkes følelser ikke blot i hovedet, men som kropslige fornemmel­ ser. Følelser er en form for bindeled mellem sindet og kroppen. I disse coronatider har mange mennesker svært ved at holde deres tankestier fri for hurtigt vok­ sende ukrudt. Sociale medier og avisernes over­ skrifter har i mange måneder fungeret som den vildeste gødning på de små frygtbaserede tankefrø i sindet. Selv mennesker, som normalt ikke dypper hovedet i det mørke usynlige hav, har ikke kunnet undgå at mærke tidens ængstelige vibration. Nervesystemet og søvn Det autonome nervesystems todelte opbygning i sympaticus og parasympaticus symboliserer balancen mellem aktivitet og ro - ikke blot fysisk, men i endnu højere grad mentalt og emotionelt. Bekymringer, frygt og angst kan virkelig sparke gang i nervesystemets sympaticus-aktivitet og æn­ dre kroppens biokemi, så den er gearet til kamp. En høj sympaticus-aktivitet sikrer, at du er ­vågen, har stort blodflow til musklerne og alle

19


tema /

“Efter nedlukningen af landet i marts har studier vist, at hele 38% af danskerne i denne periode stoppede med at dyrke sport.”

sanser fuldstændig parate til at lokalise­ re en fare. Dette er hensigtsmæssigt, når det handler om umiddelbar overlevelse på kort sigt i truende situationer. Men det er særdeles usmart ved længere tids påvirkning, da ”alarmtilstanden” i krop­ pen bl.a. forstyrrer søvnens basisvilkår. For at falde i søvn og ikke mindst for­ blive sovende hele natten er der brug for en parasympatisk dominans i nervesy­ stemet. Dette er hormonet melatonin in­ direkte med til at sørge for. Krav til melatoninproduktionen Hos nogle mennesker har dagtimernes tankespind betydet, at sympaticus har vokset sig meget stor og egenrådig. Dette stiller store krav til pinealkirtlens melato­ ninproduktion, som skal sikre den rette ba­ lance i nervesystemet gennem hele natten. Pinealkirtlen kan ikke altid efterkomme dette krav, og den relative melatoninman­

20

gel kan mærkes som indsovningsbesvær, en overfladisk søvn med mange opvågninger og/eller at man trods mange timers søvn ikke vågner frisk om morgenen. At arbejde med sine tanker er derfor essentielt for at opnå en skøn og livgivende søvn. Det kan godt være, at du ikke kan styre, hvilke tanker der kommer op i sindet, men du kan selv afgøre tankeskæbnen. Du kan således beslutte dig for, hvilke tanker du fortsæt­ ter med, hvilke du udfordrer eller helt afviser. Samt ikke mindst hvilke tanker, du kommunikerer ud til omverdenen via dine ord og handlinger. At påbegynde tankearbejdet er transformerende ikke blot for søvnen, men for alle aspekter af livet. Den naturmedicinske værktøjskasse Både meditation og åndedrætsøvelser er fantastiske støtteredskaber i arbejdet med at ændre tankeskæb­ nen. I meditation opnås en observerende tilgang til tankerne, tankeblusset skrues en anelse ned, og der kommer ro på nervesystemet. Med langsomme og dybe åndedræt kommer du ned i kroppen og væk fra tankerne i hovedet.

Mine 3 favoriturter til at få ro på tankerne, sænke mental stress og samtidig blidt støtte en god søvn, er passionsblomst, kamille og lavendel. Urterne kan drikkes som urteteer i løbet af dagen og om aftenen, tages som kapsler eller i homøopatisk form afhængig af præferencer og behov. Såfremt du er fanget i tankernes negative spind og har søvnproblema­ tikker, er der særligt 2 mineraler og 1 vitamin, som du skal være opmærk­ somme på: zink, magnesium og B6. Zink er for nervesystemet, hvad jern er for blodet. Altså fuldstændig essentielt. Magnesium har en afslap­ pende effekt på både muskel- og ner­ vesystemet. Vitamin B6 er vigtig for omdannelsen af aminosyren tryp­ tofan til kroppens lykkehormon sero­ tonin og videre derfra til melatonin.


/ tema Bevægelse Efter nedlukningen af landet i marts har studier vist, at hele 38% af dan­ skerne i denne periode stoppede med at dyrke sport. Efter sommerferien var rigtig mange ikke kommet i gang igen. Foruden at være katastrofalt for den generelle sundhed, kan det have stor betydning for søvnen. Bevægelse indvirker på søvnen ad flere veje. Indirekte såvel som direkte. Indirekte spiller fysisk aktivitet en rolle ved at sikre et mere stabilt blod­ sukker. Dette skyldes, at muskelakti­ vitet øger insulinfølsomheden, hvilket giver en bedre generel blodsukkerre­ gulering. Både høje og lave blodsuk­ kerniveauer kan forstyrre søvnen via frigivelse af kroppens stresshormo­ ner. Bevægelse er samtidig et vigtigt parameter til at holde tankerne og dermed søvnen på rette spor. Ofte

når tanker har sat sig fast i en negativ ring, kan fysisk be­ vægelse være det våben, som bryder uhensigtsmæssige mønstre og lader nye løsninger vise sig. Mon ikke du har oplevet, hvordan en gåtur kan gøre dette? Den mere direkte betydning af fysisk aktivitet for søv­ nen skyldes søvnpres. Dette fænomen vil jeg gennemgå lidt dybere. Søvnpres Søvnpres er et udtryk, der benyttes om en biokemisk tilstand i hjernen skabt af affaldsstoffer fra dagens ener­ giudvinding. Søvnpresset opstår, når mitokondriernes små ATP-ener­ gimolekyler forbruges. I et ATP-molekyle er aminosyren adenosin bundet til 3 fosfatmolekyler. Ved forbrændingen af ATP frigives adenosin, der bringes op i hjernen og skaber en form for ”forurening”. Efter lang tids vågenhed er mæng­ den i hjernen så tilpas stor, at vågenhed er en umulighed. Presset for at falde i søvn er med andre ord stort grundet adenosinophobningen. Foruden at lette indsovningen, har søvnpresset betyd­ ning for, hvor effektiv den dybe søvn er i de første ca. 3 timer med lukkede øjne. Jo højere søvnpres, jo større udbytte af

Tryghed i hverdagen

de første 2 omgange af den dybe søvn, hvori den fysiske regeneration af krop­ pen primært sker. Dette er meget vig­ tigt i bestræbelserne på at opnå og fastholde sundhed. Fysisk aktivitet giver et langt større søvnpres, da brug af kroppens muskler kræver meget energi og der­ med forbrug af ATP. Dette øger i sid­ ste ende mængden af adenosin i hjer­ nen. Husk derfor minimum 10.000 skridt om dagen og gerne iblandet aktivitet med en højere puls. Ligesom dagen fødes af natten, så fødes sundhed af en god og nærende søvn. At gå på kompromis med søv­ nens basisvilkår er første skridt ud af en vej, der ikke tjener hverken krop, sind eller sjæl. Et vedvarende positivt tankesæt og daglig bevægelse er to faktorer, som kan gøre en kæmpe forskel for din søvn.

KOSTTILSKUD

Nyhed

Immunsystem*

Vitamin C og echinacea bidrager til immunsystemets normale funktion. KOSTTILSKUD: Den anbefalede daglige dosis bør ikke overskrides. Opbevares utilgængeligt for børn. Bør kun efter aftale med læge eller sundhedsplejerske anvendes af gravide, ammende eller børn. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for varieret kost.

Vores produkter finder du hos din autoriserede forhandler. Find mere info om vores produkter på natur-drogeriet.dk

21


tema / Foto/ Shutterstock

tema

Er du bakterieog virusforskrækket? Corona

Der er noget farligt indeni, hed det i en gammel revysang. Med corona i samfundet er der også noget farligt udenpå – virus og bakterier kan gemme sig overalt. Men vi skal leve side om side med mikroorganismerne – uden frygt – for vi slipper aldrig helt af med dem. Og de fleste er slet ikke farlige, nærmest tværtimod.

Af Anette Straadt Sundhedsplejerske

Bakterier var det første liv her på jorden. Men vi har ikke altid kendt til deres eksistens. Bakterier blev første gang set i 1680erne af hollænderen Antonie van Leeuwenhoek i et simpelt mikroskop. I 1850erne opdagede Louis Pasteur, at man kunne fjerne mikroorganismer fra et substrat ved at opvarme det. Omkring 1870 fandt den tyske læge Robert Koch ud af at isolere nogle bestemte bakterier og give dem navne, og i 1928 blev penicil­ lin opfundet (og lidt senere at det kunne redde menneskers liv). Den russiske mikrobiolog Dmitri Iva­ novskij var den første til at opdage virus. Det skete i 1892. Både bakterier og virus blev ret hur­ tigt kædet sammen med risiko for syg­ dom. Viden om denne sammenhæng har hjulpet os med at opfinde medicin og redde menneskeliv. Det har også ført til udvikling af rutiner og metoder til at undgå at bringe smitte fra syge til andre mennesker: Håndvask, afspritning, steri­ lisering, autoklavering med mere. De gode bakterier De senere år har der desuden været stigende fokus på de gavnlige mikroorganismer og deres betydning for kroppens og sindets sundhed. Der er kommet mere og mere forskning på området.

22

Vi har her i magasinet skrevet jævnligt om gode bakterier, om mad til sunde tarme og om tilskud af probiotika med positive effekter på alt fra eksem til depression, inflammation, fordøjelsesproblemer, allergi, immunforsvar og meget mere. Flere og flere mennesker i alle aldre sørger aktivt for at få gode bakterier i tarm­systemet via kost og kosttilskud. Ifølge hygiejne-hypotesen er vi blevet for ”rene” i vores livsstil og får for få naturli­ ge bakterier og mikroorganismer ind i kroppen. Det skulle være baggrun­ den for det øgede antal personer, der i dag har allergi og autoimmu­ ne sygdomme. Flere studier bakker op om dette. F.eks. viser un­ dersøgelser, at børn har færre tilfælde af allergi, når de er vokset op med kæle­ dyr,


/ tema

“Ifølge hygiejne-­hypotesen er vi blevet for ”rene” i vores livsstil og får for få naturlige bakterier og mikroorganismer ind i kroppen.”

med søskende omkring sig, eller er vokset op på landet eller uden opvaskemaskine. Farlig virus Men nu har fokus ændret sig. Denne vinter fylder coronavirus, masker, sprit, afstand og andre restriktioner i vores liv. Covid-19 har vist sig at være meget smitsom og give hårde syg­ domsforløb hos nogle mennesker, endda med risiko for død. Derfor er opmærksomheden nu rettet mod at fjerne bakterier og vira fra vores omgivelser.

Hvordan finder vi balancen i alt det­ te? Hvordan undgår vi at smitte hinan­ den med coronavirus uden samtidig at blive paranoide og undertrykke de gode og vigtige mikroorganismer? Hvordan bibeholder vi kontakten til de menne­ sker, vi holder af? Og hvordan formidler vi denne balance videre til vores børn? Der er ingen tvivl om, at vi kan ned­ sætte smittespredning af corona og an­ dre sygdomsfremkaldende vira og bakte­ rier, hvis vi holder afstand til hinanden og hvis vi er opmærksomme på god håndhygiejne. Mange sygdomme smitter ved berøring eller ved luftbåren smitte. Når vi er mange mennesker samlet, og når vi er sammen med sårbare menne­ sker, skal vi derfor passe særligt godt på ikke at sprede eventuel smitte. God og omhyggelig håndvask er en effektiv måde at fjerne sygdomsfremkaldende mikroorganismer. Når der ikke er mulig­ hed for håndvask, er omhyggelig ind-gnidning med håndsprit et godt al­ ternativ. Disse tiltag skal vi fortsætte med for at undgå spredning af sygdom­ me. Hvordan sørger vi samtidig for at be­ holde et sundt indre bakteriemiljø i krop­ pen, som er så vigtigt for vores sundhed? Find balancen Først og fremmest skal vi lære at skelne mellem ”de gode” og ”de dårlige” mikroor­ ganismer. De dårlige mikroorganismer er de sygdomsfremkaldende bakterier og vira, der f.eks. giver sygdomme som Covid-19 og lungebetændelse. De gode er dem, der hjælper vores immunforsvar og fordøjelse til god balance. Vi må altså ikke skære alle mikroor­ ganismer oven én kam. Så kommer vi til at smide barnet ud med badevandet. Netop nu, hvor vi har så meget fokus på at undgå smitte, er det særlig vigtigt, at vi samtidig har fokus på at optimere de gode bakterier. Både fordi de er meget vig­ tige for immunforsvaret. Men også fordi de gode bakterier har trange kår, når vi sætter ind med ekstra hygiejne-­tiltag. På den følgende side finder du en guide til, hvordan du sørger for at få gode bakterier til hele familiens sundhed.

23


tema /

Kom ud

Tag et tilskud

Kom ud i naturen – gerne hver dag. Naturens bakterier har en positiv effekt på vores indre miljø. Studier har vist, at børn, der leger i skovbunden hver dag, på kort tid får en positiv forandring af deres mikrobiota. Mikrobiota er betegnelsen for kroppens sammensætning af mikroorganismer. Det samme er set hos børn, der bor tæt på parker eller naturområder – i modsætning til børn, der bor langt fra naturen. Prøv så vidt muligt ikke at lade jer begrænse af vejret. Det kan være svært at komme ud på denne tid, hvis vi vil vente, til vejret er godt. God påklædning kan tage højde for rigtigt meget. Rør gerne ved jorden, træerne og buskene. Find ting i skovbunden, klatr på skrænter, undersøg fordybninger. Vær nysgerrige og hav ikke så travlt med at vaske hænder, når I kommer hjem igen, så længe I bare har været i naturen. Som en ekstra bonus får I et skud af det vigtige dagslys, når I er udenfor. Dagslys er vigtigt både for niveauet af D-vitamin og for produktionen af det vigtige hormon Melatonin, der blandt andet er med til at give en god nattesøvn.

Probiotika er kosttilskud med gavnlige tarmbakterier. Det findes til alle aldre. Studier har vist positiv effekt på mange forskellige udfordringer f.eks. i tarmsystemet og immunforsvaret. De stammer, der findes i probiotika, er begrænsede af, at de skal kunne dyrkes og laves til kosttilskud. Til gengæld kan man koncentrere dem i store mængder og på den måde give et ekstra boost. Du kan finde probiotika til hele familien i din helsekostbutik. For at få så bred og stærk en mikrobiota som muligt, er det godt at gøre lidt af hvert. Både at komme ud i naturen, spise gavnlige bakterier via kosten, få mange grøntsager og også gerne tage et ekstra tilskud netop nu, hvor vi har brug for ekstra stærkt og balanceret immunforsvar.

Spis gode bakterier

Tag snakken og vær bevidst om dine signaler

Få gode bakterier via maden. Mad, der er fermenteret eller syrnet, indeholder gavnlige bakterier. I kan f.eks. købe Acido fra Thise og Kefir, som begge er syrnede mælkeprodukter, der indeholder en god portion gavnlige bakterier. I helsekostbutikken kan I finde surkål og kimchi, der er fermenterede kålstrimler. I kan også finde mælkesyregærede grøntsagssafter. Hvis ikke I er så meget til smagen af ren grøntsagsjuice, kan I f. eks. blande lidt økologisk æble­juice i. I gør-det-selv-afdelingen er der også gode muligheder. Lav jeres egen syrnede yoghurt af komælk, sojadrik eller kokosmælk. Fremstil jeres egne fermenterede grøntsager – det er både nemt og billigt. I kan også lave jeres egen kefir eller kombucha. Det er nemt at finde opskrifter på det hele ved at google sig frem. Det kan godt tage lidt tilvænning med de nye smage, så husk at have lidt tålmodighed. Og mix gerne med noget, som familien kender og godt kan lide. Husk også at få masser af fibre især fra grøntsager. Fibrene virker som mad for de gavnlige bakterier. En god smoothie med forskellige grøntsager, lidt æble og eventuelt banan er en god måde at få hele familien til at ­indtage mere grønt.

Dine børn møder ekstra krav om håndvask, sprit og afstand i deres hverdag netop nu. De ser voksne med mundbind i butikker og på offentlige steder. De hører om corona og Covid-19 alle vegne. Som barn er det nemt at konkludere, at alle bakterier og vira er ultrafarlige, og at vi skal holde os så klinisk rene som muligt hele tiden. Det kan derfor være en god idé at snakke lidt om bakterier engang imellem. Så du kan fortælle dit barn om, at der er forskel på ”de gode” og ”de onde” bakterier. Og at de gode bakterier fra dyr og fra naturen hjælper kroppen med at holde os sunde og raske. Vær også opmærksom på, hvis du selv er blevet lidt for bakterie-forskrækket, at du ikke overfører denne skræk til dit barn. Børn opfatter hurtigt de voksnes signaler. Det er nemt at komme til at rynke på næsen ad hænder fyldt med jord eller at bede barnet skifte tøj, hvis der er en lille plet på blusen. Eller tage barnet i bad hver eneste dag, eller have håndsprit stående fast fremme på badeværelset, hvis man selv er blevet bakterie-bekymret. Lad gerne dit barn beholde et naturligt forhold til kroppens og naturens sunde bakterier.

24

Hvad med knus og kram? Knus, kram og kropskontakt er vigtig for vores trivsel og velvære. Det udløser velvære hormoner, som har positiv betydning for både krop og sjæl. Samtidig er det en måde, hvorpå vi uforvarende kan komme til at dele sygdomsfremkaldende bakterier og virus med andre og dermed sprede smitte. Lige nu er vi derfor nødt til at begrænse, hvor mange vi deler knus og kram med. Hold det gerne inden for husstanden og eventuelt ganske få andre, som er en tæt del af jeres liv. Skru så i stedet gerne op for kropskontakten her, hvis det føles godt for jer. Giv dejlig fodmassage til din partner, lidt ekstra nus på ryggen til teenageren ved sengetid, hav de små børn på skødet, mens I læser godnathistorie, giv et morgenkram inden I siger farvel til hinanden og så videre. Hold samtidig kontakten til venner og familier lidt længere ude via telefon, facetime og gåture i det fri. På den måde kommer vi sammen gennem den udfordrende tid.

En kompleks verden Vores sundhedssituation er ekstra kompleks lige nu. Vi er nødt til at jonglere både med ekstra risiko for smitte men også med ekstra behov for at styrke immunfor­ svaret, sundhed og vores generelle trivsel. Det er svært, men ikke umuligt. Når vi skelner mellem ”de gode” og ”de dårlige” mikroorganismer, så er vi godt på vej.


/ oase

Blærebetændelse: Naturlig lindring Urinvejsinfektioner kan virkelig ødelægge humøret og lægge en dæmper på din aktivi­ tet. Og har du først én gang haft blærebetændelse, er risikoen for en gentagelse større. Årsagen er i langt de fleste tilfælde E.Coli-bakterier, og behandlingen som regel antibiotika, som de fleste også gerne vil være foruden. En naturlig forebyggelse og behandling er sukkerstoffet D-mannose, der udvindes af birkebark. D-mannose nedbrydes ikke som almindeligt sukker i leveren, men bli­ ver udskilt gennem blodbanen med urinen. Undervejs forebygger og bekæmper stof­ fet infektioner i urinvejene. D-mannose indtages som kapsler eller pulver og er velegnet til diabetikere og pol­ lenallergikere. Det har ingen bivirkninger og interagerer ikke med andre stoffer. Nærmeste forhandler anvises hos Lime Pharma ApS 3956 3626

Naturens milde hårvask

Ekstra modstandskraft i den mørke tid AVIVIR Aloe Vera Kosttilskud er et godt supplement i den mørke tid, fordi det er med til at holde dine slimhinder sun­ de og opretholde et normalt immunforsvar. Samtidig hjælper Aloe Vera med at normalisere den na­ turlige fordøjelse og til at bevare slim­hinderne i mave­tarm­ systemet sunde og modvirke irritation. En god og sund fordøjelse mindsker træthed og hjælper med at øge modstanden mod psykisk belastning. Når du vælger Aloe Vera-tilskud, er det vigtigt at anvende Aloe Vera med højt indhold af Acemannan. AVIVIR anven­ der kun ACTIVAloe® med mindst 10% Acemannan. AVIVIR er et dansk firma startet af nuværende ejer Jesper Hummeluhr i 1989. Find mere information om AVIVIR og Aloe Vera på www.aloevera.dk

Jasmin shampoo er en mild og ekstra drøj shampoo, som har en gunstig virkning på hår og hovedbund. Hårvaskemidlet er fremstillet af vaskeaktive stoffer baseret på ren kokosolie, og derefter tilsat ekstrakt af kamille og jasmin samt jasminolie. Shampooen er letnedbrydelig og uden til­ sætning af farvestoffer. Den findes i tre stør­ relser; 250 ml, 500 ml og 1.000 ml. Find Jasmin Shampoo i din helsekost eller hos Helsam.

Boost solen i dit indre Når mørket falder på i det ydre – luk solen ind i dit indre. Prøv Livsenergi Maxi med vitaminer, mineraler, aminosyrer, acai, blåbær, goji og mangosten. Eller prøv Livskilde Kom­ plet med vitaminer, mineraler, aminosy­ rer, frugt og grøntsager – og giv dig selv et energiboost. Find Livseenergi Maxi og Livskilde Komplet i din helsekostbutik.

25


tema / Foto/ Shutterstock

tema

Hjemmearbejdsplads

Corona

uden ryg- og nakkesmerter Corona har lært os at arbejde hjemmefra. Men når du knokler hele dagen fra køkkenbordet, skal du huske at kompensere din krop, der savner både kontorets hæve-sænkebord og turene hen til kaffemaskinen.

Af Catrine Marcussen Akupunktør og bevægelsespædagog

Det er ved at være mange måneder siden, vo­ res land lukkede ned for de fleste aktiviteter, og statsministeren sendte folk hjem for at arbejde i privaten. Det var en meget underlig og totalt ukendt situation for os alle. Jeg er helt sikker på, at vi kan finde chefer og direktører, der rystede lidt i bukserne over, om det hele nu gik op i hat og briller og om folk nu lavede dagens gerninger. Virksomheder, som var bange for, om dette lockdown ville ses på effektiviteten. Det er jeg overbevist om, var spildte bekymringskræfter. Det lykkedes at få langt de fleste opgaver løst. Møder blev stadig holdt – nu online – og der blev i det hele taget arbejdet. Bare i andre rammer, hver for sig og uden opsyn eller kon­ trol. Det kunne vi sagtens. Mange var glade for at arbejde hjemme. Nogle syntes, det var kedeligt, og savnede det daglige med kolleger eller kunder. Men rigtig mange var glade for at slippe for trafikpropper, at hænge i en klokkestreng med hensyn til mø­ detider og hentetider i børnehaver. Støv på hæve-sænkebordet Da landet løsnede grebet, og vi prøvede at ven­ de tilbage til en mere normal verden, så jeg til gengæld en hel skov af nakkespændinger, stive skuldre, ømme rygge.

26

Og så er det selvfølgelig nærliggende at sige, at det skyldes, at folk har sid­ det dårligt, har manglet deres fancy kontorstol og deres hæve-sænkebord. Men nej. Det tror jeg slet ikke er årsagen. For når jeg underviser på arbejdsplad­ ser, ser jeg, at de fleste hæve-sænkeborde aldrig rører sig ud af flækken. De er i hvert fald mere sænkede end hævede. Og jeg har endnu til gode at møde den kontorstol, der kan holde ryg-gener fra døren. Den findes nemlig ikke. Men det, der gælder, er at den krop, der skal arbejde, skal gøre det med bevidst­ hed om sit fysiske ve og vel. Og så kan du spare udgiften til nyt møblement Færre forstyrrelser Selvfølgelig er der en nedre grænse for, hvor elendigt du kan holde ud at sidde og arbejde, ude eller hjemme. Et for højt bord eller en iskold laminatstol går ikke ret længe. Men jeg er fuldkommen overbevist om, at det, som har været det hårdeste for vo­ res hjemmearbejdende kroppe, er at vi sid­ der os selv endnu mere ihjel, end vi plejer.


/ tema

Der arbejdes i længere stræk – sim­ pelthen fordi der ikke er så mange forstyrrelser, når vi sidder mutters alene i vores lejlighed, som når vi er på kontoret. Det er det virkelige problem. Nuvel, fordybelse er jo dejligt nok, men du kommer til at sidde for læn­ ge, og det har kroppen ikke godt af. Den stivner og har behov for at blive rørt, strakt, bevæget… Nemme og effektive øvelser Så punkt nummer et er, at du skal af­

bryde dig selv ofte – hver eneste time som minimum. Og gøre noget andet. Helst så modsat som muligt. Her følger forslag til nemme og effektive øvelser. De behøver ikke tage mange minutter, men når dagen er omme, har du til gengæld fået lagt i hvert fald 8 øvelser ind, og det batter en hel del i det store regnskab. Prøv det et par dage, så vil du hurtigt mærke forskel

“ jeg er fuldkommen overbevist om, at det hårdeste for vores hjemmearbejdende kroppe er, at vi sidder os selv endnu mere ihjel, end vi plejer.”

27


tema / Af/ Catrine Marcussen Foto/ Catrine Marcussen

1 Stræk skuldre og ryg Her får du strakt dine skulderled og muskler og givet ryggen en velfortjent pause. Stil dig med afstand til bordet og læg underarmene på bordpladen. Bøj nu i knæ og hofter så din overkrop er nogenlunde vandret. Hold nakken i lige forlængelse af din rygsøjle. Træk vejret dybt nogle gange.

2 Stræk bagover Alle dagens bevægelser foregår fremme foran dig. Det betyder, at presset på dine ryghvirvler hele tiden går bagud. Med stræk bagover lettes trykket i ryggen. Stå med lidt afstand mellem fødderne og let bøjede knæ. Sæt hænderne i lænden og løft din overkrop bagover. Pas godt på nakken her. Du skal hele tiden holde dit hoved med nakkemusklerne og ikke bøje så meget bagover, at du klemmer nakken.

3 Siddende baldestræk Sædemusklerne kan godt blive noget klemte i dagens siddende stillinger. Det kan give smerter, især i balderne og evt. ned i benene. Sæt din ene fod op ved det andet lårs yderside. Grib godt fat om knæet og træk det ind imod dig. Husk at gøre det samme i begge sider.

4 Stående hoftestræk Hoftemusklerne har ikke meget flow, når vi sidder med bøjede hofteled så meget af dagen. Det går ud over lænden, og sundheden i underlivet påvirkes også. Stå med afstand til bordet. Sæt den ene fod op på bordkanten og læn frem, så du mærker strækket i lysken. Hvis du føler, den er for svær, så prøv at sætte foden op på et lavere bord eller en stol i stedet. Husk begge sider, både højre og venstre.

28


/ tema

5 Læn frem i døren

6

Du bruger dine arme dagen lang, og altid foran kroppen. Det gør du, hvad enten du skriver på computeren, lægger vasketøj sammen, støvsuger, laver mad … alle opgaver på arbejdet og i fritiden. Derfor bliver brystmusklerne for stramme og korte, og at vi hænger i musklerne i den øverste del af ryggen mellem skulderbladene. En nem øvelse for at strække brystmusklerne: Stå lige foran dørtrinnet med samlede fødder, sæt hænderne op på dørkarmen i skulderhøjde og læn dig fremad.

7 Massagebold Hvem trænger ikke til lidt massage af de ømme muskler? Få fat i en af de små pigbolde, som også kaldes ballstick. Stil dig med lidt afstand til væggen, bøjede knæ og med en ­følelses af at have bly i enden. Sæt bolden i klemme mellem din ryg og væggen. Bevæg benene, så bolden flytter sig. Det er vigtigt, at det ikke er ryggen, du snor og bevæger, men at ­bevægelsen kommer, fordi du bevæger understellet. I lænden kan det være rart at lade bolden rulle på tværs. Oppe langs rygsøjlen er det godt at sætte bolden ikke direkte på hvirvelsøjlen, men ved siden af, ude i de lange rygmuskler, og rulle op og ned et lille stykke ad gangen. Flyt bolden med hænderne, så du får massage de steder, du trænger mest.

8 Pumpe i armhulen Man kan nemt få iskolde fingre af at sidde stille. Så trænger blodet til at komme til at rulle bedre. Stå op, lad den ene arm svinge roligt frem og tilbage. Hver gang du svinger armen fremefter, trykker dine fingre ind i forreste del af armhulen. Slip trykket, når armen svinger bagud.

Nakke, løft op Hovedet er tungt som en bowlingkugle. Og det hviler tilmed på hvirvler, der ikke er ret tykke eller ret store. Det giver et hav af nakkespændinger, hvis dit hovede er ude af balance. Denne øvelse giver god plads og frihed i nakkens led og muskler. Sid fremme på stolen, med ryggen helt ret. Form hænderne som på det første billede, håndfladerne vender opad. Sæt dem så i nakken med tommelfingre foran ørerne og pegefingre, der flugter med kraniekanten. Løft så lidt op, så du mærker, at nakken strækker sig op.

29


tema / Af/ Clara Edgar Foto/ Shutterstock

tema Corona

Mineraler beskytter kroppen mod infektion Mange venter i spænding på en vaccine mod corona. Men der er ingen grund til at sidde på hænderne, indtil den kommer. Der findes nemlig mineraler, som kan hæmme udviklingen af infektioner, og dermed mindske risikoen for at blive hårdt ramt af en række sygdomme.

Vi er som mennesker udsat for en konstant sygdomstrussel. Vira og bakterier lurer rundt om hvert et hjørne og kan risikere at binde os til sengen i nogle dage eller det, der er værre. I år virker truslen måske større end normalt, fordi der er en global pandemi på fri fod. Særligt usikkerheden om eftervirkninger af en coronainfektion kan virke skræm­

30

mende, og det er ikke mærkeligt, at mange er både bange og forsigtige. Men heldigvis har kroppen en indbygget forsvarsmekanisme i form af immunsystemet, som er gearet til at slå en del sygdomme ned. Men hvis kroppen skal kunne passe på os, kræver det også, at vi giver den de rette forudsætninger. Man vil heller ikke sende soldater i

Zink

selen

Zin


nk

/ tema

krig uden panser og våben, fordi risi­ koen for et fatalt udfald er for stor. Det samme gør sig gældende her. Hvis ikke kroppen har de rigtige ar­ senaler at trække på, bliver det svært for kroppen at slå fjenden ned. Der er mange ting, som er vigtige i den henseende, og en sund og varieret kost er alfa og omega. Skal man dog alligevel pege på nogle særlige næ­ ringsstoffer, som er vigtige i bekæm­ pelsen af infektioner, er selen og zink to vigtige spillere. Zink er et mineral og et grundstof. Det er livsnødvendigt i en lang række kropslige processer, herunder bekæmpelse af infektioner – det kommer vi tilbage til. Det er særligt animalske kilder som ost, mælk og kød, der er rig på zink, og derfor kan det være en sær­ lig god ide at overveje et tilskud, hvis man spiser vegansk eller vegetarisk. Et eksempel på et tilskud med høj optagelighed er Bio-Selen + Zink, hvor man også får et tilskud af det vigtige spormineral selen i samme ombæring. Tilskuddet er fremstillet under farmaceutiske forhold og på en måde, der netop sikrer høj udnyt­ telse af næringsstofferne i kroppen.

“Forsøg med både mus og menneske­ celler viser, at immunsystemet ikke agerer optimalt eller hensigts­ mæssigt, hvis ikke der er nok zink at trække på. ” Regulerer immunresponsen Så hvorfor er zink er så væsentligt i bekæmpelsen af infektioner og vigtigt i forhold til, hvor voldsomt syg­ domsforløbet bliver? Det skyldes en lang række forskel­ lige virkninger af zink i kroppen – som nævnt er zink afgørende for flere hundrede forskellige processer, og derfor er forklaringen heller ikke helt ligetil. Men for at se på nogle af de afgørende virkninger, starter vi med immunsystemet. Immunsystemet er krop­ pens værn mod sygdomme og trusler og bliver aktiveret, så snart kroppen identificerer en fjende, som skal elimi­ neres. Det kan være en virus eller bakterie. Så gør im­ munforsvarets celler sig klar til kamp og begynder at slå den uindbudte gæst ned. Når kampen sættes ind, skal flere ting være på plads, og særligt tilstedeværelsen af zink er vigtig. For det før­ ste viser forskning nemlig, at kroppens evne til at reagere på sygdom er svækket, hvis der ikke er nok zink til rådig­ hed, og for det andet kan responsen på sygdom spinne ud af kontrol, hvis ikke zink er til stede til at holde immun­ forsvaret i skak. Det er altså en todelt raket, hvor zink spiller en afgørende rolle. Forsøg med både mus og menneskeceller viser, at im­ munsystemet ikke agerer optimalt eller hensigtsmæssigt, hvis ikke der er nok zink at trække på. Risikoen for, at en sygdom udvikler sig, lader simpelthen til at være større, hvis ikke grundstoffet er til stede i de rette mængder. Og når først sygdommen er opstået, kan det få yderlige­ re negative konsekvenser, at kroppen mangler zink. Det vi­ ser sig nemlig, at immunforsvaret kan begynde at arbejde overdrevet og gå til angreb mod kroppens egne celler, hvis ikke zink slår bremsen i. Det leder til øget inflammation i kroppen og kan få store og voldsomme følgevirkninger. Så det første vigtige at forstå omkring zink og sygdom er altså, at mineralet både er med til at sikre tilstrækkelig beskyttelse og respons mod truslen, men også forhindre en overreaktion og følgeskader af et hyperaktivt immun­ forsvar. Men det stopper ikke her. Batman og Robin Zink er også en antioxidant, som beskytter mod frie radi­ kaler og oxidativt stress, men særligt i forhold til coro­ na-virus lader zink til at have en anden, vigtig beskyttende effekt. Australske forskere har nemlig arbejdet på at bruge

zink intravenøst som en behandling af sygdommen. Det er ikke en kur, men det lader til, at zinktilskud kan dæmpe nogle af de processer, som kan gøre corona yderst farlig. Man ved fra tidligere, at coronavi­ rus formerer sig meget hurtigt i kroppen, og at zink kan bremse den­ ne proces. Det betyder også, at zink sandsynligvis bidrager til at forebyg­ ge skader på vitale organer, som skyl­ des den iltmangel, der kan opstå, hvis corona sætter sig i lungerne og hæm­ mer ilttilførslen. Så der er altså mange gode grun­ de til at være opmærksom på sit zink-indtag og overveje et tilskud, hvis man ikke spiser animalsk eller har en ensidig kost. Det gælder også, hvis man er oppe i aldern, da zink­ mangel ikke er sjældent for den æl­ dre aldersgruppe. Og så skal vi selv­ følgelig også runde selen. For selvom zink kan lyde lidt som en superhelt, kan mineralet ikke stå alene. Det har brug for hjælpere, på samme måde som Batman har brug for Robin. Ligesom zink er selen også en an­ tioxidant og derfor vigtig i bekæm­ pelsen af de frie radikaler, som op­ står i bekæmpelsen af sygdom. Men desuden tyder forskning på, at selen­ mangel også gør det nemmere for virus at mutere i kroppen og dermed blive farligere og lede til mere vold­ somme sygdomsforløb. Mange ser frem til en vaccine, som kommer tættere og tættere på. Men ikke alle får vaccinen med det samme, og nogle foretrækker måske at vente. Mens vi venter, er det altså en god ide at fylde kroppen op med tilstrække­ ligt selen og zink, hvis man vil hjælpe sin krop i denne svære tid.

31


tema / Af/ Clara Edgar Foto/ Shutterstock

tema Corona

Stå stærkere mod stress med D-vitamin 2020 har på mange måder været et stressende og usikkert år, hvor vores måde at leve på er blevet vendt på hovedet, mens reglerne for, hvad vi må, ændrer sig med korte mellemrum. D-vitamin kan gøre os bedre i stand til at kapere stress. Og det er ikke blot selvoplevet stress, men også de fysiske stresssymptomer, der bedres. Hvis det hele føles lidt mere uover­ skueligt og stressende sidst på vinteren, kan det hænge sammen med, at vi på denne årstid ofte er lave på D-vitamin i kroppen. I hvert fald har et amerikansk-norsk studie slået fast, at D-vitamin kan bedre vores reaktion på stress. Så det er værd at kigge nærmere på sådan et studie – særligt i lyset af det herrens år 2020, for med indtoget af en global pandemi og skiftende retningslinjer er det ikke mærkeligt, at mange mærker et øget psykisk pres. Og vinteren, som er over os. For D-vitaminmangel er ikke en sjældenhed på vores breddegrader i den mørke del af året. Vi kan få vita­ minet gennem kosten, men en stor del af produktionen finder sted, når huden eksponeres for den rette mængde sollys. Desværre er solen mange måneder om året for svag i

32

Danmark til at den produktion finder sted, og så risikerer vi at komme i underskud. Derfor kan et tilskud være en god ide – især om vinteren. D-vitaminmangel og dårlig restitution I det ovennævnte studie blev deltagerne inddelt i to grupper, som i fem måneder fra januar til maj enten fik placebo eller tilskud med D-Pearls. Studiet blev foretaget efter alle videnskabelige standarder, dobbelt-blindet og placebo-kontrolleret, på en gruppe af 86 frivillige indsatte i et amerikansk fængsel. Deltagerne havde ved forsøgets start samme indhold af D-vitamin i blodet, og de havde alle nogenlunde nor­ male og sammenlignelige reaktioner på stresstests. Både i den aktive gruppe og placebogruppen kunne forskerne både før, undervejs og ved afslutningen se en signifikant stigning i f.eks. hjerterytmen fra start til stress og omvendt fra stress til restitution. Ved studiets afslutning led kontrolgruppen af mangel på D-vitamin, og man så, at de fik sværere ved at komme sig over stress-påvirkningen end gruppen, der i perioden havde fået tilskud.

Anbefalet niveau af D-vitamin Forskerne bag forsøget konkluderer, at daglig indtagelse af tilskud med D-vitamin som D-Pearls altså kan øge kroppens modstandskraft mod stress – og hjælpe med at opretholde et anbefalet niveau af D-vitamin i kroppen. D-vitamin har som bekendt også stor betydning for bl.a. vores immunsystem. Når der bliver brugt D-Pearls i for­ søget, hænger det især sammen, at dette produkt har vist god optagelig­ hed i tidligere studier. D3-vitaminet i kapslerne er opløst i koldpresset oli­ venolie, hvilket er væsentligt, da D-vitamin er fedtopløseligt. Blandin­ gen af olie og vitaminer sikrer den effektive optagelighed i kroppen.


/ annoncer

2 superfood der går godt i spænd Chiafrø har et højt indhold af Omega 3 18g-20 g– Hampefrøene har et højere indhold af proteiner end Chia frø. HAMPE FRØ: Smager let nøddeaftigt og er samtidig meget ­næringsrige. Hamefrø har et højt indhold af protein, ca. 30% Hampefrø indeholder alle essentielle aninosyrer. Frøene indeholder fibre, omega3, Vitamin E, samt mineraler jern, zink og magesium Afskallede hampefrø gør sig godt i saltater, supper, smoothies eller som topping på din morgenmad sammen med chia frø.

CHIA FRØ: Har et lidt lavere fedt indhold i forhold til afskallede hampefrø, men indholdet af Omega 3 er er højere. Chia frøene har lavere indhold af proteiner end hampefrøene ca. 20%, Men til gengæld er fiber indholdet noget højere ca. 30% i modsætning til afskallede hampefrø. Hvis man skulle være i tvivl om hvordan man anvender chia frø er der et hav af opskrifter og anvendelsesmuligheder på Printerest, Instagram, Facebook osv. Kan købes se hjemmeside www.houseoforiginals.dk

Magi til din hud

Infeksin

AVIVIR Virgin Baobab Oil er en økologisk tørolie som efterlader din huden silkeblød helt uden at fedte. Olien kan mindske rynker og er særlig velegnet som serum til ansigt, hals og décolleté, hvor den styrker colagenet og øger elasticiteten med op til 25% på 4 uger.

Homøopatisk lægemiddel i dråbeform, der indeholder virkestoffer i stærkt fortyndet og bearbejdet form. Der er anvendt udtræk af blandt andet urter, rødder, planter, mineraler og salte. Homøopatiske lægemidler er uden dokumenteret virkning.

Forhandles hos Apoteker, Matas og helsekost. Info: AVIVIR, tlf. 39 69 08 14

Infeksin kan købes i landets Helsekostbutikker – i online helsebutikker eller direkte hos Holistica Medica, www.holistica-Medica.dk tlf : 76 83 30 00

Vanilje er ikke længere ”bare” vanilje, som anvendes til jul og med god grund... Vanilje har mange gode egenskaber og indgår i højere og højere grad i det moderne køkken. Interessen for vanilje og dens anvendelses­muligheder er stærkt stigende. Mærket Vanillabazaar tilbyder både vaniljestænger, vanilje powder, vanilje ekstrakt samt vanilje blandingssukker. Se med her: www.beauty-shop.dk/Maerker/Vanillabazaar

33


annoncer /

Certified from Sustainable Fisheries

Når fedt gavner

Bio Special

eye q® – flerumættede fedtsyrer EPA, DHA og GLA i et nøje afbalanceret forhold til dig og din krop. De flerumættede fedtsyrer er vigtige for vores krop og sind. Vi kan ikke selv danne de flerumættede fedtsyrer, men skal have dem tilført via fx fisk og nødder i vores kost eller alternativt via et kosttilskud. DHA bidrager til at vedligeholde en normal hjernefunktion. Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 250mg DHA.

Bio Special Universal rengøringsmiddel er fremstillet på basis af vaskeaktive stoffer fra kokospalmeolier. Rengøringsmidlet er velegnet til næsten al form for rengøring. Til rengøring af gulve, toiletter, vinduesvask, som håndvaskemiddel mv.

Forhandles hos matas, på apoteket og i helsekostforretninger / Helsam. Yderligere info: www.novasel.dk eller 63 23 00 02

Bio Special koncentreret opvaskemiddel er fremstillet af forsæbede vegetabilske råvarer. Sæben er drøj i brug. Bio Special opvask kan også bruges til andre rengøringsformål i hjemmet f.eks. til toiletter, vinduesvask m.v. Produkterne kan købes i de fleste Helsekostbutikker.

Besøg vores Website

Din grønne guide til et liv med saft, kraft, skønhed og helse. Tips, gode råd og ny viden er hverdagskost på websitet: naturli.dk / LIV

Liv / Af/ Jesper Møller Foto/ Lars H. Laursen

Spørg bare! Vores eksperter er klar med svar på lidt af hvert. Tjek svarene eller spørg selv.

tema / Af/ Malene Tonnung

Foto/ iStock

Remee

Jeg græErdtilskud ket nødv som pis en!digt? tema

Sød næring

produceren Remee Sangskriveren og sammen under var tæt på at bryde den enorme mediebevågenhed af tv-serien ved den første udgave år siden. Hans ”X Factor” for syv redning blev kropsterapi-systemet har holdt ham Body-SDS, der siden fit for fight.

“Der er kun ca. 5 pct. af befolkningen, der spiser mere end 400 gram grøntsager om dagen”

08

34

Med jævne mellemrum kan vi læse, roligt kan lade at vi vitaminpillerne stå på hylden, for vi får næring nok gennem en varieret og alsidig kost. Men hvad får vi egentlig, og er det nok?

De fleste af os kender i store træk anbefalingerne varieret og sund til en kost. Og det er Kvinder er lidt disse anbefalinger, dighederne læner flittigere med myngrøntsagsgaflen sig op ad, når mænd og børn, det gang på gang end fast, at vi ikke men stadig ikke slås behøver supplere flittige nok. Gennemsnittet for kvinder mellem vores kost med mineraler eller 18 og 75 år er vitaminer, andre kosttilskud. 172 gram grøntsager dagen. Du kan så vælge være enig i, om om at disse anbefalinger er gode nok til helbred, eller dit om vi burde Vi mangler fibre spise endnu endnu flere af mere grønt, have nogle af vitaminerne Rapporten konstaterer og mineralerne, mindre af nogle da også, at vi eller af de andre fødevarer, danskere spiser færre fibre end promoverer – som anbefalingerne anbefalet – hvilket f.eks. mælk eller manglen på grøntsager bærer en stor kød. del af ansvaret Uanset hvad for. Faktisk ser din overbevisning i forhold til vores det værst ud er, så fortæller reelle tal en anden store børn, der de får endnu færre historie. For de andre aldersgrupper, danskerne spiser fibre end nemsnitligt ikke formodentligt genefter anbefalingerne. fylder kalorier fordi de til gengæld søgelser som på i form af større Det viser under‘Danskernes mængder sukker. kostvaner 2003-2008’ Vi er lidt bedre tydelighed. til at spise frugt med al i lyset af, at de gram frugt og 600 grønt gerne må Vi er f.eks. langt indeholde et fra at nå de 600 frugt. Her spiser par stykker gram frugt og som vi bliver voksne i gennemsnit grønt, anbefalet fra dagen. Men selvom 283 gram frugt officiel side. Især kommer til grøntsager, om frugtindtaget når det måske er lidt er vi nogle slapsvanse end det burde højere undersøgelsen være (i forhold – selvom både medtager til grøntsager), det stadig ikke friske og forarbejdede så redder grøntsager (dog indtaget op over ikke kartofler), de samlede 600 Især større drenge herunder dybfrosne gram. grøntsager, konserves, har et markant lavere indtag tørrede bælgfrugter end de andre af frugt grupper. – er der kun ca. og ketchup 5 pct. af befolkningen, Lidt ekstra frugt end 400 gram der spiser mere kan dog redde grøntsager om lidt, når det kommer til indtaget af dagen. Hele 3 MINDRE end vitaminer, så pct. spiser du skal ikke 40 gram. punkt skære som udgangsned på frugten, hvis du ikke med grøntsager. erstatter det

“Jeg har oplevet ting, som jeg ikke havde troet på, hvis jeg ikke havde set det med mine egne øjne. Det gælder både fysisk og mentalt”

at være i den Det var ikke sjovt sko i de første nu 40-årige Remees nok var han måneder af 2008. For succes, som glad for den enorme Factor” havde tv-programmet ”X optrådte som opnået, og hvor Remee Men omvendt en af tre dommere. fra især medierne sled det store pres voldsomt på ham. var ikke – DR’s presseafdeling det gigantiske gearet til at håndtere som publikums- og mediepres, De havde programmerne afstedkom. tilknyttet, menDa danskerne er et mælkedrikkende godt nok en psykolog et folkefærd, har vi ikke mig. Som ugerne generelt problem med at få det var ikke nok for B-vitamin nok. af B-erne, som Men enkelte f.eks. B12, kan på min krop, at være svære at gik, kunne jeg mærke vegetar eller få nok af som småtspisende. fysisk afspænding B-vitaminer er jeg havde brug for få nok af, da de Voksne indtager ekstra vigtige skal være tilstede, erindrer at mere A-vitamin for at næringsstoffer. end for ikke at bryde sammen, børn. Det laveste Alle aldersgrupper Og så kan vi heldigvis vi kan optage andre indtag ses i gruppen har et lavt indtag tisser et evt. overskud ikke få for mange større børn – Remee. af i forhold hvor både drenge – vi til de anbefalede ud. og piger niveauer. I spiser mindre voksengruppen af gulerødder, indtager ca. halvdelen lever og leverpostej end mere end nedre grænse de voksne og de yngste børn. Disse fødevarer danske gennemsnitskostfor indtag. Den er indeholder forstadier af A-vitamin. gode kilder til et lavt niveau af D-vitamin, og det er væsentligt lavere i børnenes kost. Det er især manglen på fede fisk, der bærer årsagen. I kombination med meget solcreme og mange mørke måneder får vi lettere mangel på solskins-vitaminet. Vi skal primært have vores D-vitamin fra solen og ikke kosten. Desværre får vi nok for lidt begge steder.

A

Vitamin

D

B

/ tema

Vitaminer

Vitamin

C Vitamin

Tilskud på sin plads Til spørgsmålet om vi har brug for tilskud: Hvis du spiser som en gennemsnitsdansker , så er et godt svar ja. Nogle producenter skeler oven i købet til, hvilke fødevarer vi traditionelt får mest af og skræddersyer multivitaminerne efter det. Et godt eksempel er Super+ Total, der er en vitaminog mineralpille med tilpassede mængder af de vitaminer og mineraler, som vi typisk mangler mest.

E

Vitamin

Fordelt på vitaminer og mineraler ser kosten knap så sort ud for gennemsnitsdansker en – i hvert fald, hvis du vil nøjes med det anbefalede daglige indtag, Det gennemsnitlige der som tidligere indtag er i undernævnt er sat kanten af det anbefalede. Piger i den lave ende for og kvinder får faktisk mange næringsstoffers færre E-vitaminer vedkommende. mænd. end Men der er alligevel Her kan det betale sig at have nogle tendenser fokus på fuldkorn, i indtaget, som frugt og grønt kan være vigtige for at øge mængden at have for øje, af E-vitamin. når man ser sin næring efter i sømmene:

Danskerne får nok C-vitamin – i hvert fald til fra livet. Ligesom at holde skørbug B-vitaminer er C-vitaminer dog at indtage ekstra ikke farlige af, og rigtig mange af os har godt C-vitamin, når af ekstra vi f.eks. er stressede eller lever livet Så forbruger kroppen nemlig lidt hårdt. mere af vitaminet. eks. et langt større Rygere har f. behov for C-vitamin, kroppen. Kvinderne da rygning stresser får mest C-vitamin, frugt og grønt fordi deres indtag er større. af

Fordeling af vores

energi-indtag

Anbefalingen lyder på, at vi skal indtage 30 vores energi fra pct. af fedt, 55 pct. fra kulhydrat og 15 protein. Gennemsnitligt pct. fra får vi voksne 35 fra fedt, 50 pct. pct. af energien fra kulhydrat og 15 pct. fra protein, energibidrag når fra alkohol udelades. For børnene er tilsvarende energiandele de 09 33, 53 og 14 pct. Vi får altså lidt for meget fedt i forhold til kulhydrat, og desværre fik halvdelen af danskerne tilsat sukker end mere anbefalet.

Halvdelen af den mættede fedt, danskerne gennemsnitligt indtager, kommer fra mælkefedt. Derudover er mælkefedtet den største kilde fedtsyrer i danskernes til transkost.

Husker du? Ellers har vi lagt alle vores artikler under Naturli Viden, som du bare kan suge på.

35

Grønt er godt for øjnene – så tjek Naturli’s hjemmeside www.naturli.dk – naturligvis

Du kan altid finde de nyheder, gode tilbud og alle de praktiske forhold omkring abonnement og kontakt. Naturli.dk har eksisteret i rigtig mange år, og vi har efterhånden opbygget en unik database af viden, som vi løbende vil udbygge og gøre mere tilgængelig for dig.

34

Tilmeld dig Naturli’s nyhe dsbrev Hver uge får du nyheder og in spiration fra helse-, su ndheds- og skønhedsfron ten.


/ annoncer

Rav - havets guld til at opnå fugtmættet hud • Ravsyren fra ægte rav fugter og nærer din hud. • Den beskytter og reparerer dine hudceller. • Den har anti-bakterielle og betændelseshæmmende egenskaber. • Den skaber ro og balance i din hud, og plejer den effektivt. Få mere info på www.naturfarm.dk Tlf. 7930 4130

GLUT

ENFR

I

Nyhedsbrev

Ønsker du at få mere energi?

Driller maven? Prøv SylliFlor®

Hver uge dumper Naturlis nyhedsbrev ned i indbakken hos alle de læsere, som har tilmeldt sig det elektroniske nyhedsbrev. Her er masser af fakta og viden om sundhed, psykologi og helse – og du følger bare linkene til brevkasse, artikler eller konkurrencer, når du har tid og lyst til at læse.

Energi Boost Ufatteligt meget i kun et produkt. Vitaminer, Mineraler, Aminosyrer, Frugt og Grønsager. Spørg efter Komplet i din helsekostbutik.

SylliFlor® er ristede frøskaller (psyllium husks), der smager godt og ikke klistrer. Spis det dagligt som sprødt drys for en regelmæssig fordøjelse.

Du kan tilmelde dig nyhedsbrevet på www.naturli.dk

Bestil på www.goldenhealth.se Ring 4052 4015 Man-Fre mellem 10.00-16.00

Sådan virker SylliFlor: • Giver fylde i mave og tarm • Stimulerer tarmbevægelserne • Virker blødgørende ved hård afføring og samlende ved løs afføring Køb på apoteket, i helsekostforretninger og på www.biodanepharma.com – tlf. 75 555 777 Bestil vareprøver på www.biodanepharma.com

35


sind / Foto/ Shutterstock

?

Er du ”omstillingsparat” Livet er fuldt af udfordringer og forandringer, som du ikke selv har taget beslutning om. Det kan være ærgerligt, irriterende, frustrerende, sindsoprivende – alt efter niveau. Og ofte forventer omgivelserne, at du bare indretter dig efter de nye forhold …

På din arbejdsplads skal du være ”udviklingsorienteret”. Dine nærme­ ste forventer, at du er ”rummelig”. Og corona-pandemien har krævet det store kørekort i krisehåndtering. Er du ”omstillingsparat” nok til at mestre det hele?

Af Birgitte aagaard Coach

Klar til forandring? Når forandringerne står i kø, krisen kradser og kaos spreder sig, får nogle af os våde håndflader og begynder at spejde efter en tryg krog, hvor rutinerne og stabiliteten end­ nu holder stand. Men nogle gange er det bare ikke sådan. Så bestemmer vi ikke selv, hvad vi skal kunne omstille os til … Livet gør ved os, som det vil.

“Når forandringerne står i kø, krisen kradser og kaos spreder sig, får nogle af os våde håndflader” 36


/ sind

Glad for vaner, omstillingsparat eller vild med forandring?

test

Forestil dig, at du befinder dig i den beskrevne situation, og vurdér, hvordan du vil reagere ud fra følgende pointskala: 1 Du forsøger at ignorere eller argumentere direkte mod ”rigtigheden” eller rimeligheden af den nye situation. 2 Du overvejer, hvordan du kan komme nogenlunde ubemærket igennem situationen, alt imens du håber, at alt bliver som tidligere. 3 Du accepterer situationen og justerer dine egne forventninger/behov, selvom du føler dig lidt utryg og måske ked af det. 4 Du ser overordnet positivt på situationen, har måske allerede forudset den. Du skal bare bruge lidt tid til at tilpasse dig. 5 Du ser hurtigt nye muligheder, og trives med, at du bliver udfordret og lærer noget nyt, især om dig selv.

SITUATION

POINT

Du får en ny chef, som arbejder på en helt anden måde end den tidligere. Den nye chef rokerer om på opgavefordelingen, og du skal varetage nye opgaver og følge nye procedurer. Du får ved et almindeligt helbredstjek at vide, at du skal lægge din livsstil om og ændre dine kostvaner markant (mindre salt, sukker, fedt, alkohol) for ikke at skulle tage medicin resten af dit liv. Du får ved et tilfælde at vide, at din partner ser efter anden bolig – han/hun er blevet set til fremvisning af en lejlighed. Du konfronterer ham/hende med det, og han/hun indrømmer, at han/hun overvejer at gå fra dig. Din bank orienterer dig om, at vilkårene for din opsparing er blevet ændret, og du skal træffe beslutning om en ny investeringsplan. En ny lovgivning sætter nye rammer for dine muligheder for at bygge om. Du har gennem flere år sparet sammen til denne ombygning af dit hus/din lejlighed. Et flertal i familien har besluttet at ændre juletraditionerne. Du har egentlig ikke tænkt, at noget skulle ændres, og du havde ikke mulighed for at deltage til den sammenkomst, hvor beslutningen blev truffet. Din ven/veninde vælger at aflyse en aftale, 2 dage før I skulle til en eksklusiv og sjælden koncertoplevelse. Det er sket før, at han/hun melder sådanne ændringer sent ud uden særlig grund, og du har et stykke tid overvejet fremtiden for jeres venskab.

7-12 point: Du har svært ved forandringer, og vil ofte opdage – for sent – at dine relationer og privilegier lider under det. Du beklager dig enten højlydt eller forsøger at ”gøre dig usynlig”. Du har vitterligt brug for at lære værdien af ”sindsrobønnen”. 13-25 point: Dit fokus er at overleve forandringer, og du kæmper med at se eller opdyrke de fordele, der kan ligge i situationen. Du har ofte tendens til at give ”den anden part” skylden. ”Sindsrobønnen” er relevant for dig. 26-30 point: Du gør meget for at tilpasse dig, og selvom du måske brokker dig lidt i starten, oplever du ofte, at du efter en stor forandring er glad for, at det er sket. Du kender “sindsrobønnen”, men har det lidt svært ved det, du ikke kan ændre. 31-35 point: Du er klar på det meste og uden tvivl omstillingsparat! Til gengæld kan du glemme at få dig selv helt med, og bliver af og til overrasket over de langsigtede konsekvenser af ”alt det nye”. Du kan ikke se formålet med “sindsrobønnen”, men mangler nok lidt ”visdom til at se forskellen”.

Når du læ ser dit re sultat, skal du h uske: Testen

er vejled ende, og ”grænseti der vil væ lfælde”. L re æs de to ligger om ”testsva kring dit r” , som p ointtal, o hvor du re g mærk elt befin efter, d e r dig. Mås det meg ke variere et fra sit uation ti r overvej d l situatio e tre ting n, men u nder ”Hv 1) Hvad h ad nu, lill ar du bru e du?”: g for i de n nye sit 2) Hvord uation? an skal d u forbere de dig? 3) Hvem kan hjælp e dig?

37


sind /

Sindsrobønnen Gud, giv mig sindsro til at acceptere det, jeg ikke kan ændre, mod til at ændre de ting, jeg kan, og visdom til at se forskellen. (ref. Reinhold Niebuhr, amerikansk teolog og filosof i USA (1892-1971), eksakt ordlyd kan variere)

Når vi står der, midt i en pludselig udfordring, har vi brug for at finde fod­ fæste til at klare det, der er og (måske!) kommer. Uvisheden alene kan være den største udfordring, fordi hvad er det helt præcis, vi skal forberede os på? Og hvad kan vi selv gøre for at finde den nødvendige ro og styrke til at om­ stille os, være fleksible og parate? Hvad nu, lille du? Når du skal klæde dig selv på til store og ofte pludselige forandringer som f.eks. sygdom, skilsmisse, økonomisk usikkerhed, pandemier og andre ude­ frakommende kriser, så har du brug for tre ting: • Kende dine behov • Forberede dig • Søge den hjælp, du behøver Men først og fremmest kræver fleksibilitet og omstillingsevne, at du er bevidst om dine egne adfærds- og behovsmønstre, fordi vanens magt er stor og de blinde vinkler endnu større. Især når vi er pressede. Bliv klogere på dig selv i testen på disse sider. Så er du bedre rustet til at tage kampen op med de fleste kriser.

“Uvisheden alene kan være den største udfordring, for hvad er det helt præcis, vi skal forberede os på?” 38


Konkurrence

Vind hjælp til at holde vægten i balance Juleferien sætter sine spor – både på kontobalancen og på balancen i dit blodsukker. Måske også med et par ekstra kg? Deltag i vores konkurrence og vind hjælp til at genfinde kroppens balance. For at deltage i konkurrencen skal du blot indsende kuponen eller gå ind på vores hjemmeside: www.naturli.dk/konkurrence senest den 15. februar 2021. En god støtte i det nye år Elixir Weight-Less er en unik kombination af nøje udvalgte og naturlige næringsstoffer, der ved kliniske studier har vist sig at virke fremmende for vægttab. Eliksiren udgør derfor en god støtte, hvis du har startet det nye år med en ambition om at trimme kampvægten. Elixir Weight-Less er baseret på en sammensætning af grøn­ ne kaffebønner, hindbær-ketoner samt flere essentielle nærings­ stoffer. Komplekset af B-vitaminer, krom og calcium bidrager til et normalt energistofskifte, holder blodsukkeret stabilt og med­ virker til at mindske træthed. Cholin bidrager til omsætningen af fedtstoffer. En velfungeren­ de omsætning af både fedtstoffer og andre næringsstoffer er alfa og omega for at bringe kroppen i balance og opnå en ønsket vægt. Elixir Weight-Less med hindbærsmag er en helt naturlig drik, som ikke indeholder unødige hjælpe- og tilsætningsstoffer eller kunstige smags- og sødestoffer. Drikken er sødet med Stevia og indeholder kun vegetabilske kilder. Præmiens indhold Der trækkes 5 vindere i konkurrencen. Hver vinder modtager 2 stk Elixir Weight-Less til en værdi af 358 kroner. Når du deltager i konkurrencen, accepterer du samtidig, at vi offentliggør vindernavne, at vi gerne må kontakte dig med interessante tilbud fra Forlaget Mediegruppen, og at vi videregiver dine oplysninger til tredjemand til udtrækning og fremsendelse af præmien. Du kan til enhver tid framelde dig kommunikationen igen. Præmien kan ikke ombyttes til kontanter eller andet. Se i øvrigt vores persondatapolitik på www.naturli.dk.

2 x Elixir Weight-Less Værdi:

358,-

Spørgsmål: De aktive stoffer i Elixir Weight-Less øger stofskiftet og stabiliserer blodsukkeret. Hvornår kan det gavne dig?  Når jeg forsøger rygestop  Når jeg forsøger vægttab  Når jeg er ude i regnen uden paraply NAVN:

ADRESSE:

POSTNR. & BY:

TELEFON:

ALDER: KØN:

Ja tak, jeg vil gerne modtage Naturlis elektroniske nyhedsbrev på mail – hvis du allerede ER tilmeldt, skal du ikke afkrydse dette felt.

EMAIL:

Send dit svar senest den 15. februar 2021 Naturli • Horsensvej 72A • 7100 Vejle Mrk: “Konkurrence/Naturli 01-2021”

39


/ oase

Corona skaber en mørk tid

Sensitiviteten gør dig stærk Mange af os er sensitive – og skammer os over det. Men sensitivitet er ikke det samme som svaghed, siger Stine Schou Kvistgaard. Hun vendte sin følsomme side til en styrke og giver sine tip videre i ny bog. Som barn brød hun sig ikke om at høre, når de voksne igen sagde, at ”Stine er en følsom pige”. Hun var jo, som hun var. Og dengang følte hun ikke, at sensitivitets-prædikatet var en ros. – Tiden var en anden, og i manges øjne var ”sensi­ tiv” det samme som ”svag”. Og hvem vil kaldes svag? Stine drømte om at være som de andre, og som voksen udfordrede hun sin følsomme side, tog en uddannelse og fik et job. Men det var ikke en god løsning at kæmpe imod sensitiviteten. Hun gik ned med stress. Herefter startede en proces med at lære sig selv at kende, genopdage sin sensivitet og vende det til sin fordel. Stine blev meditationslærer, coach og spirituel vejleder. Mange af de mennesker, hun ar­ bejder med, er sensitive som hende selv. – Når man kender sig selv og sine følelser, får man adgang til tre vigtige styrker; dels at genken­ de og kontrollere egne følelser, dels at have god adgang til sin spirituelle side og dels at bruge sen­ sitiviteten til at tune ind på andre, forklarer Stine. Lyslevende Den 14. januar udkommer Stines bog Lyslevende.

40

– Lyslevende er en bog, hvor jeg både fortæller om mine erfaringer og tilbyder nogle redskaber. Det er redskaber, som både har hjulpet mig selv og de mennesker, jeg har arbejdet med, forklarer hun. ”Selvkærlige ritualer til livsmestring og hver­ dagsmagi”, kalder hun det. Hun bruger det billede, at vi skal finde lyset i os selv. I bogen guider hun os til denne proces ved hjælp af en række medita­ tive øvelser. Vi bad hende forklare øvelsen, hvor du skruer op for lyset i dig selv. – Du skal forestille dig, at du har en lille lysprik i hjertet. Med vejrtrækningen lader du den vokse gradvist fra hjertet ud i hele kroppen, helt ud i spidsen af fingre og tæer. Det lader dig op med energi, så du stråler indefra og ud, siger Stine. I bogen har Stine både præsenteret de 25 ­ritualer og givet forslag til, hvilke øvelser der ­passer til hvilken udfordring eller sindstilstand. Ønsker du ekstra instruktion i at udføre de medi­ tative øvelser, har Stine Kvistgaard lavet en række guidninger, som du kan finde på hendes website www.stinekvistgaard.com.

Ingen er glade for coronavirus, men for en sensitiv person er nedlukningerne måske endnu tungere. Sen­ sitivitet medfører, at man er påvirket både af sine egne følelser og af følelser hos andre mennesker. – Corona er en virke­ lig mørk tid. Det er let at blive overvældet af alt det, der sker i verden, og det kan føre til en følelse af magtesløshed. Et af hendes råd er, at undlade at se nyheder hele tiden. Det kan være uendeligt forstyrrende, når man er sensitiv og ikke kan lade være at en­ gagere sig i menneske­ skæbner. – Du skal ikke bare være egoist og lukke af for andre menneskers problemer. Men du skal fordele engagementet i mindre doser og sørge for at skabe åndehuller med ro til dig selv. Ellers har du heller ikke energi til at være der for andre. – Corona med masser af egen-tid er hårdt for mange. Men hvis du bru­ ger tiden til at lære dig selv bedre at kende, vil du opdage de fantastiske gaver, du har i din sensi­ tive side. Du kan styrke dig selv indefra og skabe lys i en mørk tid, siger Stine Kvistgaard.


/ tema

abonnementstilbud Du får 8 numre af Natu rli + gave

Sund og stærk 299,med Naturli (+ porto kr. 49,-)

Få et års abonnement på Naturli: 8 numre plus en lækker gave. Kosttilskud af højeste klasse Solaray er et af det største og mest pålidelige mærker, når du søger efter tilskud i din foretrukne naturkostbutik. Selvom ingredienserne i det komplette sortiment af vitaminer, mineraler og specielle kosttilskud stammer fra hele verden, har Solaray fuld kontrol over kvaliteten. Alle produkterne kommer ud af egne anlæg, og hver eneste råvareleverance testes og re-testes, før den kan accepteres til at indgå i produktsortimentet hos Solaray. Solarays produkter er uden gluten, laktose, sukker og andre kunstige farve- og tilsætningsstoffer.

abonnement 4 Solaray tilsk samlet væ ud rdi

1.140,-

I gaven får du 4 produkter i høj kvalitet: SpektroVeg 120 kapsler Multivitaminpille i en unik vegetabilsk sammensætning. SpektroVEG indeholder alle de vigtige vitaminer og mineraler samt ekstra mange urter. Ideel for vegetarer og veganere, der ønsker et kosttilskud fri for animalske ingredienser. SpektroVEG har et højt indhold af B12, som vegetarer og veganere kan have svært ved at få nok af.

Mega B-Stress 120 kapsler Et B-vitaminkompleks, som giver kroppen energi og beskytter i pressede perioder. Ud over B1, B2, B3, B5, B6 og B12 indeholder kapslerne masser af C-vitamin og magnesium, som stimulerer et normalt stofskifte. Mega B-Stress beskytter imod træthed, udmattelse og oxidativt stress. Samtidig styrker det nervesystem, hud og hår. Kapslerne er opbygget, så de frigiver tilskuddet ad to omgange og dermed forlænger effekten.

All Omega 180 kapsler All Omega indeholder en kombination af fiskeolie og planteolier fra kæmpenatlys og hørfrø. De aktive stoffer i fiskeoliens Omega-3 (EPA og DHA) styrker hjerne, hjerte/kredsløb og synsfunktion, mens planteolierne er rige på Omega-6 og Omega-9. Hørfrøolien har desuden vegetabilsk Omega-3 i form af alfalinolensyre, som er kendt for at vedligeholde normal kolesterolbalance.

Magnesium 180 kapsler Magnesium er et af de vigtigste stoffer for kroppens mange enzym-funktioner, og tilskud kan især bidrage til normal muskelfunktion samt vedligeholdelse af knogler og tænder. Magnesium Citrat mindsker desuden træthed og bidrager til normal funktion i nervesystemet. Kapselformen sikrer en hurtig optagelse i kroppen.

Se andre tilbud og Bestil på Naturlishoppen.dk eller ring direkte på tlf. 96 44 45 02 Betingelser: Tilbuddet gælder personer, der ikke har abonneret på Naturli de seneste 6 måneder. Efter tilbudsperioden løber abonnementet videre til kr. 348,- pr. år inkl. porto og ekspeditionsgebyr. Abonnementet kan efter tilbudsperioden opsiges til udløb når som helst. Tilbuddet gælder så længe lager haves.

41


tema / Af/ Carsten Gottlieb Foto/ Shutterstock

Bæredygtig barriere Vi er alle blevet eksperter i at bære værnemidler for ansigtet. Men mange er virkeligt dårlige til at smide engangsmaskerne i skraldespanden. Naturli har samlet nogle tips til bæredygtig brug af mundbind, mens vi venter på vaccinen.

42


/ tema

Svarene blafrer i vinden – når det gælder spørgsmål om smittefare og effekten af åndedrætsværn. Det samme gælder mange mund­ bind – de blafrer også i vinden, når tankeløse brugere har tabt dem eller sløset med at få dem placeret i en af­ faldsspand. Når man prøver at færdes for­ holdsvis samvittighedsfuldt i sit om­ givende samfund, er det irriterende at se de løbske engangsbind. Men det er også træls, at man selv er nødt til at skabe mere og mere affald, fordi de kirurgiske værnemidler ikke kan genbruges. Stofmasker? Ja, dem er der jo man­ ge af – men er de lige så effektive? Skal jeg vælge to- eller tre-lags? Hvor­ dan er jeg sikker på, jeg får dem va­ sket virussikre igen? Og ikke mindst: Er jeg sikker på, at stofprodukterne er mere bæredygtige og klimavenlige? Vi prøver at skabe lidt overblik for dig.

“Fra et bæredygtigheds-synspunkt er det ikke afgørende, om maskerne er i to eller tre lag. Men det er vigtigt, at du vælger økologisk bomuld.” Stofbind til raske Råd nummer et er, at hvis du er syg, skal du benytte kirurgiske mundbind med CE-mærke. Det gælder, uanset om du er smittet med corona eller er særligt sårbar over for sygdommen, for disse mundbind er dokumenteret mest effektive. Men heldigvis er de fleste af os hverken svækkede el­ ler smittede (så vidt vi ved!). Derfor har vi flere mulighe­ der. De kirurgiske mundbind er effektive, og de er behage­ lige at bære. Samtidig er de opbygget med tre lag, som Sundhedsstyrelsen anbefaler. Men det er også dem, der er lavet af plastic og de indeholder aluminium og ryger direkte i skraldespanden efter brug. I affaldsbehandlin­ gen ender de i forbrændingen, og hvis de blæser ud i skovbunden, tager det naturen flere hundrede år at ned­ bryde dem. Visir-maskerne er også plastic, og ofte er de ikke bære­ dygtigt produceret. Men et visir kan bruges et nærmest uendeligt antal gange, når du sørger for at rengøre og af­ spritte det efter brug. Husk, at visiret er mindre effektivt end mundbind, når du skal beskytte dine omgivelser. Især når det ikke dækker hele ansigtet. Meget bæredygtighed at hente Mundbind af stof fås i både to lags- og tre lags-typer. Sundhedsstyrelsen anbefaler tre lag, men det er tilladt at nøjes med to-lags. Stofbind kan – ligesom engangsma­ sker – opbevares i en pose på tidspunkter i løbet af dagen, hvor du ikke benytter dem. Om aftenen skal det vaskes ved 60 grader, lyder anbefalingen. Hvis du ikke har en 60 grader vask klar til maskinen, kan du desinficere stofbind ved at overhælde dem med kogende vand eller bage dem i vandbad i ovnen (20 mi­ nutter ved 65 grader er tilstrækkeligt). Fra et bæredygtigheds-synspunkt er det ikke af­ gørende, om maskerne er i to eller tre lag. Men det er vigtigt, at du vælger økologisk bomuld. Flere producenter leverer grundig dokumentati­ on for, at bind er produceret af GOTS-cer­ tificeret økologisk bomuld eller øko-tex viscose og øko-tex certificeret elastik. Flere af maskerne er produceret fair-trade, og nogle leveres i emballage,

der kan bortskaffes som bio-affald. Selvom stofbindene ikke har uen­ delig levetid, kan de altså benyttes på meget bæredygtig vis, og når de er udtjent, kan du aflevere dem i gen­ brug. I det lys er der rigtig meget bæ­ redygtighed at hente, hvis du orien­ terer dig på markedet, før du ekviperer dig til ophold i det offentli­ ge rum. Mundbind hele dagen Hvis masken skal gøre en forskel, skal du skifte den – eller rengøre den – hver dag. Du skal også udskifte den i løbet af dagen, hvis den bliver våd. Fugt reducerer effekten kraftigt. De fleste af os er nok også klar over, at du i løbet af dagen bør opbe­ vare mundbind i en pose, når du ikke bruger det. På den måde overføres virus ikke mellem overflader og bin­ det. Det er praktisk at bruge en fryse­ pose – men det er sørme heller ikke særlig bæredygtigt, hvis du går og kasserer fryseposer hver dag. Vær opmærksom på, at nogle pro­ ducenter tilbyder smarte ”stasher-po­ ser” i bæredygtig silikone. Silikone kan desinficeres i fryser, mikroovn eller opvaskemaskine, og materialet afgiver ikke skadelige stoffer til dit mundbind.

“Hvis masken skal gøre en forskel, skal du skifte den – eller rengøre den – hver dag. Du skal også udskifte den i løbet af dagen, hvis den bliver våd. Fugt reducerer effekten kraftigt. ” 43


/ oase

Lockdown-modstandskraft med ny urteblanding VirCil er en ny urteblanding med syv forskellige droger samt C-vitamin, og det ser nær­ mest ud til, at Natur-Drogeriet har produceret den for at styrke os til påvirkningen af corona-nedlukningerne. I blandingen er blandt andet echinacea og astragalus, der – ligesom C-vitamin – bidrager til immunsystemets normale funktion. En anden urt i VirCil er rosenrod, der er en plante­antioxidant, som beskytter cellerne og hjælper kroppen med at tilpasse sig følelsesmæssig stress og fysiske udfordringer. Spirulina, olivenblade, ipe roxo og andrographis fuldender blandingen. Daglig dosis er 1-2 stik, vejledende udsalgspris for 90 stk. er 219,95 kroner, og du kan lære mere om produktet i en lille film på www.natur-drogeriet.dk/vircil

Naturlig fugt og næring til huden

Chia frø

- også til detox I januar er mange af os motiveret for at gøre lidt godt for kroppen og rense ud efter jul og nytår. Derfor vælger mange en form for kur i januar måned. Når kroppen skal renses, kan du have glæde af at drikke et glas vand med citronsaft, evt. også med ingefær og eller gurkemeje. Den sunde og opfriskende drink Chia Frisca består af vand og 1 spsk. citronsaft + 1 spsk. Chia frø og evt. lidt flydende honning. Rør grundigt i drikken og vent 10-15 min. Og drik den gerne på tom mave. Vent 30-45 minutter, før du spiser næste måltid, lyder anbefa­ linger fra ernæringsekspert Søren Lange, der har skrevet flere ­bøger om ernæring og sundhed. Et andet alternativ kunne være et ingefærshot med lidt c­hia-­ frø og en spsk. citronsaft. Find Original Chia i din helsekostbutik.

44

Mellisas uparfumerede Gentle Cleansing Milk er fremti­ dens renseprodukt, som er skabt af naturlige råvarer og økologiske planteolier. Gentle Cleansing Milk er designet til at gøre langt mere for din hud end blot at rense. Det er et både fugtgivende og nærende renseprodukt, der efterlader din hud synligt forbedret og fugtmættet. Med dens væld af skønne ingredienser kan du med fordel lade den sidde på huden 5-15 minutter som en intens, fugtmættende maske. Den inde­ holder både naturlige frugtsyrer til at forskønne hudens overfla­ de, samt pentavitin, hyaluronsy­ re, mineraler og wakametang, der bringer fugt til al slags dehy­ dreret hud og efterlader huden strålende frisk. Find Mellisa Gentle Cleansing Milk i din helsekost, hos Helsam eller på www.mellisa.dk. Få mere info hos Mellisa Organic Skincare tlf. 4586 7499


/ oase

Når halsen driller Vinteren er over os, og selvom vi vogter os for corona, døjer mange alligevel med hoste og ondt i halsen. Hjælp og hurtig lindring kan findes hos italienske OTOSAN, der giver flere muligheder: Spray FORTE med Vejsennep (Sisymbrium officinale), ­appelsinsmag og sødet med stevia. Vegansk og glutenfri. Gel FORTE med islandsk mos (Cetraria islandica) og hon­ ning samt bl.a. vejsennep. Ekstraktet indtages i doseringspo­ ser og danner en beskyttende film i halsen, som fugter slim­ hinderne. Glutenfri og med citronsmag. HOSTE Mikstur med Manuka-honning til både tør hoste og irritation af halsens slimhinder. Behagelig smag af hon­ ning og citrus. Uden alkohol, gluten og kunstige farvestoffer. Alle med essentielle olier og lindrende urteekstrakter – 100% naturligt! For mere info, kontakt LimePharma 39563626

Forsker anbefaler gulerødder på recept Hvis du spiser masser af gulerødder, reducerer du din risiko for både kræft og diabetes. Det fortæller forsker og ph.d. i biofysik ved SDU, Eva Arnspang Christensen, til bl.a. Vejle Amts Folkeblad. Hemmeligheden er stoffet falcarindiol, der er naturligt forekommende i store mængder i gulerødder – og i øvrigt også andre rodfrugter. Ved dyreforsøg konstaterede Eva Arnsprang Christensen, at rotter på en kostplan med falcarin­ diol fik betydeligt færre af de polypper, som er forstadiet til tarmkræft. - Den der med, at 300 gram gulerødder om dagen holder doktoren væk, den holder, siger Eva Arnspang Christensen. Forskeren mener, på baggrund af sin viden om effekten af falcarindiol på celleniveau, at gulerødder har en tilsvarende effekt, når det gælder udviklingen af diabetes 2. Sammenhæn­ gen mellem falcarindiol og diabetes er emnet for hendes nye forskningsprojekt.

Verdensmål i hverdagen Giver FN’s 17 Verdensmål mening i din hverdag? Kan du bruge de overordnede mål til at inspirere bæredygtighed i dine daglige gøremål? Så del dine ideer med Naturli’s læsere på Instagram. Del et billede eller en video i dit feed eller i din story, og lad os følge med ved at tagge os (@naturlidk). Vi glæder os til at blive inspireret af jer.

Sådan bliver jeg inspireret af FN’s 17 Verdensmål Verdensmål 12: ”Ansvarligt forbrug og produktion” Allerede i gang: Vi bruger alt i køleskabet og smider aldrig mad ud. Jeg kigger efter varerne i supermarkedet, som er sat ned på grund af kort holdbarhed – ”så er det det, vi skal have at spise i dag”. Jeg er begyndt at købe tøj i genbrugsbutikker. Tøjindustrien er tung, og man kan finde tøj i utroligt fin stand, når man kigger sig for. Ja, det tager lidt tid at lede efter det, jeg kan lide. Men sådan er det også i almindelige tøjbutikker. Du finder ikke noget, du kan lide, hver gang. Verdensmål 6: ”Rent vand og sanitet” Skal arbejde med: Vi bruger meget vand hos os. Lange brusebade og meget køkkenarbejde. Det kan vi godt skære ned på, og det synes jeg, vi bør. Det kan være små ting; f.eks. når katten skal have friskt vand, at du hælder det i en potteplante i stedet for afløbet. Kortere bade og andre køkkenrutiner kan også ændre noget. Og så skal 2021 være året, hvor vi får en regnvandstønde til at opsamle vand til køkkenhaven. Det kan ikke nytte, at man venter på, de andre skal gå i gang. Så sker der aldrig noget. Og man skal huske på motivationen i, at bæredygtig opførsel også kan spare dig penge. Genbrugs-cowboybukser til 40 kroner, nedsatte varer i køledisken og mindre vandforbrug – det betyder alt sammen, at du har nogle penge til overs, som du kan bruge på noget andet.

Trine Vesteraa ernæringsterapeut og skribent på Naturli

45


skøn / Af/ Naturliredaktionen Foto/ Produktfoto, Shutterstock

Bæredygtig kosmetik er en hjertesag Under coronapandemien har kosmetikkunder styrket interessen for at kigge kosmetikproducenterne i kortene – ikke mindst når det handler om bæredygtig produktion og klimahensyn. Men hvordan siker du dig ren samvittighed, når du vælger rensecreme? Kosmetik har en virkning på os. Det påvirker vores hud, hår, neg­ le på en måde, vi ønsker. Makeup og parfume har måske ikke en di­ rekte fysisk påvirkning på vores organisme. Men de klare dufte og smukke farver viser os, at også disse kosmetiske produkter har virksomme stoffer i sig. Traditionelt har vi været op­ taget af, at kosmetik ikke måtte gøre skade på vores krop. Indhol­ det må naturligvis ikke fremkal­

46

de allergiske reaktioner, og der er udviklet en lovgivning om dekla­ ration, som giver os mulighed for at undgå det, vi ikke kan tåle. Det manglede også bare. Men kosmetik påvirker mere end det enkelte individ. Det er en verdensomspænden­ de industri, som benytter både tra­ ditionelle og topmoderne produk­ tionsmetoder. De fleste ingredienser stammer fra naturli­ ge produkter, men der er foregået en udvinding og forædling af de virksomme stoffer, vi har brug for. ­– Stadig flere forbrugere øn­ sker at kende mere til baggrun­ den for det enkelte produkt. Er produktionen foregået bæredyg­ tigt? Skaber produktionen pro­ blematiske affaldsstoffer, hvor­ dan bliver medarbejderne


/ skøn behandlet, hvorfor benyttes der embal­ lage af plastic? forklarer Tine Juul, skønhedskonsulent og Naturli’s faste ekspert på det kosmetiske område. Baggrund og den store sammenhæng Coronarestriktionerne har påvirket os på alle mulige måder, man ikke kunne have forudsagt. Den store lockdown skabte fokus på en faldende luftforure­ ning, og det var måske med til at vække en bevidsthed hos kosmetikforbrugere. I hvert fald oplever Tine Juul en stør­ re interesse for at kende den store sam­ menhæng, når kunderne køber en ny creme eller neglelak. – Vi hører så meget om bæredygtig­ hed. Mange produkter slår sig op på, at deres produktion tager et hensyn til verdens klima. Men der er måske svært at få et overblik over, hvem der virkelig gør en forskel, og derfor søger forbru­ gerne noget baggrundsinformation. – Jeg kan mærke det på de spørgs­ mål, jeg får af kunder i den naturkost, hvor jeg arbejder. Jeg hørte også fra den store tyske producent af naturkosmetik, Weleda, at de under coronakrisen har haft betydeligt flere klik på den del af websitet, hvor de forklarer virksomhe­ dens baggrund og filosofi, siger hun. Tine Juul kan godt forstå, at forbru­ gerne vil have klar besked, så de kan træffe deres egne beslutninger. Hun an­ befaler, at man spørger ind til tingene hos sin forhandler af naturkosmetik. – Men ellers kan man ofte skrive di­ rekte til producenten. Det har jeg selv gjort, og jeg har fået gode og grundige svar hver gang. Kontaktinformation fin­ des altid på deres website, siger skøn­ hedseksperten. Økologisk pleje til alle formål Hvis du interesserer dig for bæredyg­ tighed, kan du godt bruge kosmetik og plejeprodukter med god samvittighed og uden at skulle betale en formue for det. – Det er vigtigt at sige, at der findes gode, økologiske cremer til alle formål inden for en fornuftig prisramme, slår Tine Juul fast. I den gruppe kan bl.a. nævnes Lave­ ra, Dr. Hauschka, Green People, Weleda, Mellisa, Bioselect, AVIVIR og Isangs.

“Det, du betaler ekstra for, er, at produkterne skal præstere noget ekstra for dig – ud over normal, daglig pleje. ”

Fugt til alle hudtyper Evolve Organic Beauty er økologisk og håndlavet

Beskyttelse i kulden

Esse Protect Oil – ximeniaolie reparerer og nærer

Naturlig balance Daily Renew Facial Cream – økologiske olier til normal hud

De økologiske cremer findes også i mere eksklusive udgaver, som derfor er mere kostbare at erhverve. Men det er bestemt også pengene værd. – Det, du betaler ekstra for, er, at pro­ dukterne skal præstere noget ekstra for dig – ud over normal, daglig pleje. Hvis du f.eks. har udfordringer med rosacea, akne eller pigment. Eller hvis du ønsker en anti-age effekt, siger Tine Juul. Det gælder f.eks. Annemarie Börlind, Zinobel Organic Boost, Esse Probiotic Skincare og Miild. – Det samme er tilfældet, når der f.eks. er arbejdet ekstra med duften, konsistensen, beholderens æstetik – og det har jo også en virkning på dig. Noget som giver dig velvære og livskvalitet, fordi det bare er lækkert, forklarer skønhedseksperten. Produkter som falder i denne katego­ ri, omfatter Evolve, Rudolph Care, Vølve og Inika – eller et andet produkt, du bare godt kan lide, for æstetik er natur­ ligvis også op til den enkeltes opfattelse. Natur og parfume De fleste af os er klar over, at der skal være indholdsdeklaration på alle pro­ dukter. Sådan er det også på kosmetik og plejeprodukter, hvor der er udførlige krav til det, man plejer at kalde INCI-li­ sten. Den detaljerede liste kan måske også være lidt forvirrende. Eksempelvis er der krav om, at alle ty­ per duftstof skal deklareres som parfume. Det gælder også, hvis duften skabes ved at tilsætte en rose: Blomstens forskellige, kemiske indholdsstoffer skal deklareres hver for sig på listen. Også hvis produktet kun indeholder det, der svarer til én rose. – Naturlige, æteriske olier er også an­ givet under betegnelsen ’parfume’. Det betyder ikke, at de ikke er naturlige. Det er bare sådan, reglerne er skruet sam

47


skøn / men. Du kan jo altid spørge i butikken, hvor de aktive duftstoffer stammer fra, siger Tine Juul. Ingredienslisten har et vigtigt budskab, men den kan aldrig fortælle hele historien. Vildhøstet gran til æteriske olier må f.eks. aldrig kaldes økologisk, selvom den vokser vildt og naturligt. I dag ved mange, at palmeolie ofte pro­ duceres under forhold, som er voldsomt belastende for det lokale miljø. Men hvad med den producent, der for år tilbage valg­ te at basere sin creme på palmeolie fra bæ­ redygtige plantager? Igen er det nok en god ide at spørge personalet i din helsekost til råds. Plejeprodukter og livsfilosofi Grundlæggende kan du altså være sikker på, at der findes gode, økologiske og allergivenlige produkter til dit formål. Men selve indholdet og virkningsstofferne i et produkt er jo kun ét aspekt, du kan interessere dig for.

Ikke mere fri for Tidligere så du ofte producenter skrive på produktet, når man havde udeladt en tvivlsom komponent – fx ”fri for phtalater” eller ”uden parabener”. Ny lovgivning begrænsede i 2019 lovligheden i at angive disse oplysninger på den måde. Hvis du fx vil undgå parabener, skal du løbe ingredienslisten igennem. Alle parabener har et kemisk navn, der slutter på ’-paraben’ (fx butylparaben eller propylparaben), og det er dem, du skal kigge efter på deklarationen. De fleste parabener er blevet forbudt. De to nævnte i ovenstående anbefales ikke til børn under 3 år. Du kan læse mere om reglerne for deklareringen på Miljøstyrelsens website www.mst.dk

48

Rifter, sår og skader

Dictamelias “Kretasalve” er naturlig reparation til huden

Håndlavet i København

Isangs blødgørende shampoo og hårtonic er også fair trade og vegansk

Naturlig Anti-age Zinobel Organic Boost blev Årets Hudpleje 2020

Sanseligt for mænd

Maroma Men’s er rene dufte til den miljøbevidst mand

“Ingredienslisten har et vigtigt budskab, men den kan aldrig fortælle hele historien. Vildhøstet gran til æteriske olier må f.eks. aldrig kaldes økologisk, selvom den vokser vildt og naturligt. ” Hvordan behandler producenten sine medarbejdere? Hvad med det uundgåe­ lige affald, der er biproduktet af alle typer produktion? Og hvilken bæredygtigheds­ profil har emballagen, forhandleren, transportfirmaet? Her er det relevant at minde om, hvad producenten selv har mulighed for at for­ tælle. Ikke mindst det, de fortæller om deres filosofi og forretningsmetode. Mange producenter forpligter sig til at overholde diverse certificeringer – fx Ast­ ma & Allergi, Økologi, Vegansk, Ecocert og ikke mindst NaTrue – og det er meget tro­ værdige anprisninger. Desuden har mange producenter skre­ vet udførligt om deres oprindelse og de­ res forretningsfilosofi. Når f.eks. et stort brand som Weleda be­ skriver sine næsten 100 års erfaring med at producere plejemidler af naturlige og øko­ logiske ingredienser, er det naturligvis en måde, hvor producenten præsenterer sig i det mest positive lys. Men som eksportør til mere end 50 lande er Weleda altså nødt til at overholde markedsføringslovgivning i det halve af verden. Det ville være katastro­ falt, hvis de blev grebet i at lyve. I tilfældet Weleda kan du derfor godt stole på virksomhedens ambition om at behandle både medarbejdere, kunder og vores fælles klode så godt, som de magter. Find gerne selv flere eksempler på net­ tet med løfter, der fremsættes af andre store producenter som dr. Hauschka og Lavera (Laverana). Økologi er svagere – men bedst På samme måde er troværdigheden i orden, når f.eks. det danske, økologi­ ske pioner-brand Mellisa oplyser, at de


/ skøn

Dybdevirkende hudpleje

Weleda Soothing Facial Oil / Cream er allergivenlig og uden duft

økologisk dyrkede planter og urter ikke nødvendigvis er bedre – fak­ tisk endda nogle gange svagere end syntetisk fremstillede stoffer. Alligevel satser Mellisa udelukkende på økologi, fordi det ikke indeholder rester af sprøjtegift og dyrkes på en måde, der er mere skånsom for både mennesker, jord og dyr. ”Økologiske skønhedsprodukter har altså en effekt, der ligger langt ud over den skønhedseffekt, de umiddel­ bart har på hud og hår,” konkluderer den Hørsholm-baserede virksomhed. Og mange kunder er enige, for der er ikke noget at udsætte på virknin­ gen af populære Mellisa-produkter som Multivitamin Serum, Deep Mo­ isture Mask og Advanced Eye Cream. For mere inspiration kan du bruge et par minutter af din fritid på websi­

Liv til hovedbunden

Dr Hauschka shampoo produceres efter NATRUE-kriterier

tet www.thebeautyshortlist.com, der fokuserer på naturlig skøn­ hedspleje. Emballage – fortsættes Et emne, der får stigende fokus i disse år, er plejeprodukternes emballage. Mange producenter arbejder med forskellige bæredyg­ tige materialer – men samtidig er det jo vigtigt, at selve produktets egenskaber bliver bevaret. Hvis du er nødt til at smide creme ud, fordi det bliver dårligt, er det jo bare en anden slags spild, end hvis smider en tom tube i skraldespanden. Ofte oplyser producenterne i deres web-univers, hvordan de ­arbejder med emballage i disse år. Vi kigger mere detaljeret på emnet i næste udgave af Naturli.

Læs mere om certificeringer NaTrue certificerer naturlig og økologisk kosmetik – mere end 7000 produkter www.natrue.org The Beauty Shortlist kigger producenterne i kortene og præmierer hvert år de bedste, naturlige produkter www.thebeautyshortlist.com

49


/ oase

De største epidemier – menneskenes historie

Sygdom og pandemier har altid været en del af menneskehedens historie. Faktisk havde vi haft en overraskende lang periode uden epidemier i den vestlige verden, da corona pludselig ramte os. Så selvom du måske efterhånden er lidt træt af at høre om coro­ na, bliver du ikke træt af at læse denne grundige og veloplagte bog om nogle af de helt store epidemier, der har ramt menneskelige samfund i løbet af historien. Teksten er fuld af fakta og tal, men det store fokus er på at fortæl­ le historien. For det er én sag, hvordan en sygdom smitter og spreder sig. Men når det gælder epidemier, har menneskenes adfærd og be­ vægelsesmønstre i sig selv en afgørende betydning. Måden vi har op­ bygget vores fællesskaber – og vores evne til at sætte nye rammer og retningslinjer, som hjælper os til at overvinde en smitsom sygdom, der fejer hen over os. Sådan har det været i al vores historie – fra pesten til Covid-19. Bogen blev udgivet i 1. udgave i 2016 men udsendes nu i en ­ 2. udgave, som også beskriver Covid-19 pandemien. Jakob Eberhardt: Verdenshistoriens største epidemier 352 sider, 329,95 kroner, FADL’s Forlag 2020

Alsidige Oreganoolie Oregano er en af de bedst kendte urter, men der er stadig mange, som ikke kender de mange positive virkninger af oreganoolie. Og det er i grunden lige synd – ikke mindst i denne årstid. Oreganoolie bruges som lindring af alle vinte­ rens sundhedsplager; snue, infektioner og løbende næse. Det er en behagelig behandling, når du mas­ serer olien ind under fødderne eller langs rygsøj­ len. Eventuelt blandet med lidt kokosolie eller mandelolie. Som naturmedicin har folkeslagene omkring Middelhavet historisk brugt oreganoolie til mange formål – bl.a. menstruationssmerter. Den kraftige, antiseptiske virkning giver desuden nogle fordele i behandling af uren hud, svamp og fod­ vorter. Oreganoolie fra Impex Trading fås i din naturkostbutik.

50

OG

SIMPEL HJEM

M E ST

Vil du kende dit D-vitaminniveau, kan du finde mere info om D-Vitamin Test på www.prima-test.dk

M

TE

Om vinteren og i den mørke tid, hvor vi går tildækket og solen er blevet væk, falder kroppens naturlige niveau af D-vitamin. D-vitamin er vigtig for kroppens optagelse af kalk og fosfor til opbygning af knogler, samt til muskler og nervesystem. Mange forskere anbefaler desuden D-vitamin som forsvar imod infektioner som bl.a. coronavirus. I Danmark viser undersøgelser, at 50% af befolkning lider af let mangel og 15% har moderat mangel på D-vitaming. PRIMA Vitamin D test er semikvantitativ test, som viser kroppens niveau af D-vitamin på 4 niveauer. Testen udføres med en simpel blodprøve fra finger og giver resultat indenfor 10 min. Den koster 150 kroner.

N E

Test dig selv for D-vitamin


/ tema

Find tilbage til din naturligt smukke hud Mæt din hud med et væld af biotilgængelige vitaminer, mineraler og økologiske planteolier. Mellisas økologiske plejeprodukter gendanner din huds naturlige udstråling og sundhed.

mellisa

51


mad / Foto/ Shutterstock

5

tips til at fyre op under grøntsagerne

Kalenderen siger januar. Jul og nytår er ovre, og traditionen tro er et nyt års begyndelse også en tid for refleksion, status og måske nytårsforsætter. Uanset om du tager udgangspunkt i et nytårsforsæt eller ej, så er flere grøntsager på tallerkenen altid en god idé. I gennemsnit spiser vi ca. 200 g grøntsager dagligt. Det tal dækker over, at nogle spiser væsentligt færre grøntsager og andre naturligvis flere. Vi anbefales at spise mindst 600 g grøntsager og frugt, hvoraf mindst halvdelen skal være grøntsager. Overordnet kan vi

Af Trine Vesteraa Ernæringsterapeut

danskere derfor godt optimere vores indtag af grøntsager, men jeg hører jævnligt, at manglende inspiration og tid er en stopklods for de gode intentioner. Derfor får du her fem lette tips til at komme i gang.

1

Inspiration bid for bid

”Projekt flere grøntsager” kan hurtigt blive uover­ skueligt, hvis vi kaster os over det hele på en gang. For at holde det simpelt og overskueligt, kan du begrænse jagten på inspiration til én grøntsag ad gangen. Bare 3-4 opskrifter, hvor den udvalgte grøntsag tilberedes forskelligt, kan have stor betyd­ ning for vores oplevelse af variation. Tilberedningen af grøntsager har ofte stor ind­ flydelse på smagen – eksempelvis kan hvidkål både svitses, bages, grilles, koges med i en suppe eller gryderet og spises rå. Til trods for, at der er tale om den sammen kåltype, er smagsoplevelserne helt forskellige. For inspiration til opskrifter med én grøntsag kan du se i august-nummeret af Naturli, hvor du kan finde fire opskrifter med kartofler.

Grøntsager på den lette måde

En af de hurtigste måder at få flere grøntsager på er ved at bruge grønt­ sager fra frost. Mange supermarke­ der har efterhånden et rigt udvalg af frosne grøntsager og grøntsagsblan­ dinger, der hurtigt kan tilberedes. Vi kan have en tendens til at an­ skue friske grøntsager som sundere end frosne, men sådan er det ikke nødvendigvis. Frosne grøntsager nedfryses, umiddelbart efter de er blevet blancheret, og det mindsker tabet af vitaminer. Der vil altid være en tab af netop vitaminer ved tilbe­ redning, men sådan et tab sker også ved lang opbevaring. Vores frugt og grønt er nogle gan­ ge længe undervejs fra jord til bord, og den lange opbevaringstid har også negativ indflydelse på vitaminind­

52

holdet. Derfor er frosne grøntsager ikke nødvendigvis en mindre sund løsning end friske. Særligt når vi kommer til slutnin­ gen af foråret, hvor de danske grøntsager ikke er klar til høst endnu, og hvor udval­ get af lækre grøntsager er til at overse, er det oplagt at supplere med grøntsager fra frost. På den måde springer vi også en ar­ bejdsgang over og slipper for at rengøre, hakke og snitte. En anden let løsning er at vælge grønt­ sager, der allerede er rengjorte og hakkede/ snittede. Grønkål, diverse salatblandinger og skiveskårne champignons er nogle af de ting, vi kan købe, som er lige til at bruge.

2


/ Mad

3

Gør det let

Tilberedningen af grøntsager kan gøres helt enkelt og ukompliceret. En salat behøver ikke bestå af mange forskellige ingredienser, men den kan udmærket bestå af bare én. Hvidkål kan udgøre en salat i sig selv, hvis det snittes fint og vendes med en god dressing fx olie og eddike. Krydderier, friske krydderurter og lidt ristede kerner vil give et ekstra pift, men kan undlades. På samme måde kan du lave en enkel salat med eksempelvis broccoli, blomkål, gulerødder, rødbeder eller rødkål.

Tilsæt grøntsager til al din mad Tænk grøntsagerne ind al din mad og i dit bagværk. Hvis du gerne vil kamu-fle­ re grøntsagerne, kan de hakkes meget fint fx i en foodprocessor, så de lettere ”forsvinder” i kødsovs, frikadeller og lignede. Ris, quinoa, bulgur og couscous kan grøntsags-optimeres med blomkåls-ris eller broccoli-ris, der kan købes på frost eller laves selv ved at hakke blomkål eller broccoli helt fint. Rodfrugter og hakket spinat egner sig til brød og bagværk, og selv om det ikke er store mængder grøntsager, man får, når man spiser en gulerods- eller spinatbolle, så tæller det hele. Revet gulerod, sød kartoffel, græskar eller squash smager skønt i en varmende morgengrød – igen er det ikke den store mængde, men lidt er bedre end ingenting. Smoothies og supper er geniale til booste vores grøntsagsindtag. I forhold til smoothies vender vi tilbage til de frosne grøntsager, der er som skabt til smoothies. Frossen spinat, broccoli, blomkål eller grønkål blendet med banan, bær, samt krydderier som kanel og kardemomme udgør en lækker smoothie.

5

4

Planlæg

Planlægning er ikke for alle, men kan du afsætte 15-20 minutter et par gange om ugen, kan du nå at klargøre mange grøntsager, så der altid er spiseklare grøntsager i køleskabet. Her tænker jeg særligt på gnavegrønt som gulerodsstave, blomkåls- og broccolibuketter, agur­ kestave, cherrytomater og peberfrugt i strimler, som kan holde sig friske i nogle dage i tætsluttende beholdere. Det øger chancen for, at vi spiser grøntsager, hvis vi ikke skal skrælle, hakke og snitte til hvert eneste måltid. Desuden kan den lille sult hurtigt stilles med spiseklar gnavegrønt og måske en god dip eller lidt nødder til. Sidst men ikke mindst kan det godt betale sig at lave en stor por-tion grøntsager eller salat til aftensmaden, når man er i gang. Re­ sterne er perfekte til madpakken, eller de kan uden problemer gem­ mes til aftensmaden næste dag. Det er ikke banebrydende ny viden, men nogle gange har vi brug for lidt tips og tricks eller bare at få opfrisket forskellige måder til at fyre op under grøntsagerne.

53


mad / Af/ Carsten Gottlieb Foto/ Ditte Ingemann

Suppe

med alt godt fra grøntsagsskuffen 4 personer

Du skal bruge • 100 g gulerødder • 175 g søde kartofler • 275 g blomkål • 75 g fennikel • 100 g squash • 250 g tomater • 1 løg • 3 fed hvidløg • 2 spsk rapsolie • havsalt • 3 tsk stødt spidskommen, • fintrevet skal fra 1 økologisk citron • 1 dåse kokosmælk • 6 dl vand • saft fra 1 citron

Sådan gør du Tænd ovnen på 200 grader, varmluft. Skræl gulerødder og søde kartofler, og rengør de øvrige grøntsager. Halver tomaterne, skær resten af grøntsagerne ud i grove tern, og kom dem i en skål. Pil og hak løget og hvidløget, og kom det i skålen. Vend olie, salt, spidskommen og citronskal sammen med grøntsagerne, og fordel det hele på en bageplade eller i et ildfast fad. Bag det i ovnen i cirka 30 minutter, og rør gerne rundt undervejs. Tag grøntsagerne ud af ovnen, og kom dem i en blender sammen med kokosmælken – blend det hele godt sammen, og smag til. Hvis suppen ikke er varm nok, så hæld den i en gryde, og varm den op under omrøring. Tilsæt vand, alt efter hvilken konsistens du ønsker. Smag suppen til med citronsaft og salt og evt. en smule chilisauce eller chiliflager. Suppen kan serveres med brød og evt. ristede kerner eller brødcroutoner på toppen.

54


/ Mad

Grønt som førstevalg Med kogebogen Grønt i front ønsker Samvirke og forfatter Ditte Ingemann at vise os, hvordan vi giver grøntsagerne en mere central plads på middagstallerkenen. Du kan sagtens supplere med kød og fisk – men måske er det ikke nødvendigt.

Hvad skal vi have at spise i aften? Har du ikke nået at tænke på det? Så bliver det nok bare bøf med løg eller frikadeller med persillesovs igen. Eller en anden ret med kødet i centrum; koteletter med smørsovs, kylling med ovnkartofler, laks med stuvet spinat. Men hvorfor er det, vi så ofte defi­ nerer middagsmaden med udgangs­ punkt i det, der ligger øverst i mad­ pyramiden? Vi ved jo godt, at det er den del af måltidet, som skal fylde mindst på tallerkenen. Svaret kender både du og jeg: Så­ dan har vi lært at lave mad. Sådan er vi vant til at tænke. Hvis vi skal vænne os til en tilvæ­ relse, hvor vi spiser mindre kød, skal vi have nogle nye vaner i køkkenet. Vi skal også have en ny forståelse for at sammensætte et måltid, hvor vi starter med grøntsagerne i stedet for at tilføje dem, efter vi har været i slagterafdelingen. Følg årstiderne og prøv freestyle Ditte Ingemann har en række popu­ lære kogebøger på sit CV allerede, hvor hun har fokus på at udvikle lækre måltider, der er båret af de grønne ingredienser. Grønt i front i klimakøkkenet er en kogebog, hvor

kødet helt er valgt fra, fordi det er den mest effektive måde at reducere klimabelastningen. – Det vigtigste er, at du får inspiration til at sætte grønt i front, så måltidet ikke altid cirkulerer om kødet. Der er en verden af skønne, grønne og klimavenlige fødevarer i sæ­ son, som du med denne bog i hånden får hjælp til at kaste dig over, skriver Ditte Ingemann i bogens forord. Bogen er udstyret med en klimaguide indelt i årstider og måneder, hvor du kan se, hvilke fødevarer der er i sæ­ son på et givet tidspunkt. Formålet er, at du får mod på at bruge alt det, der ligger i grøntafdelingen eller køleskabet. – Og så skal vi ikke være bange for at bytte ingredien­ ser ud – der er bestemt plads til at freestyle. Desuden er jeg selv stor fan af frosne grøntsager, for du kan sagtens bruge frostgrønt med god samvittighed. De indeholder de samme vitaminer som friske grøntsager. Jeg har altid et stort udvalg af frosne grøntsager på lager, især i de mør­ ke måneder hvor det ikke bugner med friske råvarer, si­ ger Ditte Ingemann til Naturli. I forlængelse af Madpyramiden Grønt i front er udgivet af Samvirke, som fungerer 100% uafhængigt af Coop. Men i denne forbindelse samar­

“ du kan sagtens bruge frostgrønt med god samvittighed. De indeholder de samme vitaminer som friske grøntsager.” bejder ejeren med Samvirke om at udgive den grønne kogebog. – Coop har en lang tradition for at oplyse forbrugerne, så de kan træffe valg, der er rigtige for dem. Det var jo FDB (som Coop hed dengang, red.), der udviklede Madpyramiden i 1976. Og Grønt i front ligger direkte i for­ længelse af tanken med Madpyrami­ den, forklarer Thomas Roland, CSRchef hos Coop.

Tøm grøntsagsskuffen Ønsker du en fyldigere suppe, kan du lige inden servering tilsætte en dåse kikærter eller bønner. Du kan også bruge peberfrugt, græskar, hvide kartofler, bladselleri og broccoli. Det vigtige er, at grøntsagerne bliver bagt i ovnen, til de er møre. Det giver masser af smag.

55


mad /

56


/ Mad

RedRødbedernepasta 4 personer

Du skal bruge • 250 g rødbeder • 2 fed hvidløg • 2 spsk kapers • 10 soltørrede tomater • 75 g feta • 4 spsk rapsolie • 1 spsk citronsaft • 20 g frisk dild • 4 spsk valnødder • Salt og peber • 400 g pasta, fx rigatoni

Coop arbejder med en målsætning om at nedsætte CO2-udledning i for­ bindelse med egen drift med 91% in­ den 2030, og Coop har desuden et over­ ordnet mål om at bidrage til nedsætning af CO2-udledningen af produktionen af de varer, som sælges i kædens butikker. Målet er 20% reduk­ tion, og forventningen er, at fødevare­ branchen bidrager med ca. 10% gen­ nem effektiviseringer frem mod skæringsdatoen 2030. – Men de sidste 10% kan vi kun opnå, hvis vores kunder begynder at vælge nogle andre varer, end de gør i dag. F.eks. mindre kød og flere grønne varer, siger Thomas Roland. CSR-chefen har beskæftiget sig med bæredygtighed og forbrugermøn­ stre i en lang årrække, og han ved, at vaner og viden er den største hindring

for, at vi som forbrugere ændrer ad­ færd. – Mangel på kompetence er den vigtigste årsag til, at man afviser for­ andring. Kunderne køber færre grønt­ sager, når de ikke ved, hvordan de skal bruge dem. – Der er en bevægelse i gang i sam­ fundet, hvor vi har mere fokus på grøntsager i vores kostplan, og op­ skrifter som Ditte Ingemanns er med til at inspirere forbrugerne til at give det grønne en større rolle i kostplanen, siger Thomas Roland.

Sådan gør du 1. Vask rødbederne og kog dem med skindet på i en gryde med låg i 45-60 minutter, til de er helt møre. Hæld vandet fra og lad dem køle lidt af, inden skindet fjernes med en lille kniv. Skær rødbederne ud i små stykker og kom dem i en foodprocessor sammen med hvidløg, kapers, soltørrede tomater, feta, olie, citronsaft, dild, valnødder, salt og peber. Bland til det har en ensartet og cremet konsistens. 2. Kog pastaen i gryden med saltet vand efter anvisningen på pakken. Dræn pastaen, men gem nogle skefulde pastavand til saucen, og hæld pastaen tilbage i gryden. Hæld rødbedesauce over pastaen og spæd op med en smule kogevand, indtil saucen har den ønskede konsistens. 3. Smag til og server med friskkværnet peber og rapsolie på toppen.

Brug den rigtige gryde

Brug ikke for meget vand, når koger grø du ntsager – de skal blo være dækk t lige et af vand . Så koger hurtigere vandet og du spa rer på ene Brug en g rgien. ryde, der p asser til b Du udnytt lusset. er ikke va rmen fra ko den optim geplaalt, hvis g ryden er m indre eller størr e end bluss et.

Transport er billigere end produktion Ditte Ingemann forklarer i bogens indledning, at produktionen er det mest klimabelastende, når vi skal have mad på bordet. Størst CO2-udledning er forbundet med produktion af kød og mælk, mens grøntsager er billigst i CO2-regnskabet. Men grøntsager kan også belaste mere eller mindre. F.eks. udledes der mere end 20 gange så meget CO2 ved drivhusproduktion af nogle danske tomater, som hvis de kommer fra frilandsbrug i Spanien. Og det er inklusive transport. Transport er generelt mindre belastende, end man kunne tro. Derfor kvier forfatteren sig ikke ved at bruge ingredienser som kokosmælk, quinoa og cashewnødder, der er fragtet fra varmere himmelstrøg. - Langt de fleste ingredienser i bogen er varer, der bliver transporteret med containerskibe, som er den mest klimavenlige transport. Den transportform koster ikke meget i det samlede klimaregnskab for maden, heller ikke selvom maden kommer langvejs fra. Fx koster det omkring ½ deciliter olie at fragte 1 kg bananer med skib en tur rundt om jorden. Det er selvfølgelig en anden snak, når vi ser på fx friske bær, minimajs eller sukkerærter, som er lette varer og ofte flyves til Danmark. Flytrafik er en stor klimabelastning, så undgå varer, der er fløjet ind – der kan du med fordel vælge lokale varer i stedet og spise efter sæsonen, siger Ditte Ingemann. Ditte Ingemann: Grønt i front – i klimakøkkenet 192 sider, 199,95 kroner Samvirke 2020

57


krop / Af/ Carsten Xxxxxx Gottlieb Foto/ Xxxxxxxxxxxx Foto/ Shutterstock

G

Kredsløbet

NE I GAN LE U

LDER HJ O H

Et godt liv er et liv uden sygdom. Men hvis du er ramt af sygdom, handler det gode liv om at mildne symptomerne. Ved at styrke hjertekredsløbet styrker du din livskvalitet – med eller uden kronisk sygdom.

Vi er tilbøjelige til at fokusere på noget håndgribeligt, når vi evaluerer vores helbredstilstand. Et organ eller en kropsdel; hjertet, hoften, hælen. Eller en kendt sygdom, vi helst er for­ uden; forkølelse, cancer, corona osv. Det er sjældent, vi tænker på at gøre noget godt for vores kredsløbsfunk­ tion. Men i virkeligheden ligger her en vigtig nøgle til at have det godt. En af de vigtigste årsag til både sygdom og gener i alderdommen, er åreforkalkning. Åreforkalkning ud­ vikler sig i kroppen, i takt med at vi bliver ældre. Det kan skabe alvorlig sygdom især i forbindelse med på­ virkning af kredsløbet omkring hjer­ tet, men rigtig mange mennesker er desuden generet af dårligt kredsløb i benene, som kan være meget smerte­ fuldt. Man kalder det nogle gange vin­ dueskiggersyndrom, fordi du med dårligt kredsløb i benenes pulsårer ofte stopper op ved butiksvinduerne for at genvinde kræfterne i dine ben. Årsagen til åreforkalkning er dels alder og dels livsstil, hvor rygning er den vigtigste negative faktor. Kost, motion og stress spiller også en stor

58

rolle, ligesom kredsløbet påvirkes negativt, hvis du udvik­ ler diabetes. Operation kan blive resultatet Forkalkning kommer til udtryk som en belægning på indersiden af dine blodårer. Med tid kan det udvikle sig til en blodprop, men forsnævringerne kan give fysiske gener i lang tid, før en blodprop er en realitet. Ofte er eneste løsning en operation, hvor åren udvides med en såkaldt ’stent’, eller en ny åre indsættes for at lede blodet uden om et forsnævret område i blodkarrene – en såkaldt bypassoperation. Operation har dog kun effekt på det enkelte sted i kredsløbet, hvor det er sat ind. Risi­ koen for ny åreforkalkning består. Det eneste, der kan mildne åreforkalkning, før du en­ der på operationsbordet, er at styrke dit kredsløb. Heldig­ vis er der flere veje til dét mål, som du kan starte med at følge allerede i dag. Et sofistikeret ledningssystem Du kan tænke på dine årer som et system af vandlednin­ ger eller kloakrør, og på dit blod som den væske, der flyder gennem rørene. Det er en logisk tanke, at jo renere, dit blod er, jo mindre klistrer det fast på indersiden af rørene. Så det handler altså om at gøre dit blod så ’rent’ som muligt og stimulere væggene i dine blodkar til at afvise aflejringer. Heldigvis ved man rigtig meget om, hvordan du selv kan stimulere den proces. Det gælder ikke mindst om at følge de almindelige ­ råd om livsstil: Drop tobakken, spis fornuftigt, vær

aktiv om dagen og sov godt om natten. Har du ikke altid levet i over­ ensstemmelse med disse råd, er det aldrig for sent at starte. Men samtidig kan du have brug for til­ skud af vitaminer og mineraler for at booste dit system, hvis du har været i underskud af disse vigtige stoffer i en længere årrække. Essentielle stoffer, som ofte an­ befales for at styrke blodkar og kredsløb, er bl.a. magnesium, Q10 samt vitaminerne C, D og K2. Des­ uden er det vigtigt at få tilstræk­ keligt af de fedtsyrer, som findes i fiskeolie. Cellernes næring Hvis du stadig er lidt tøvende over­ for logikken, er det måske en god ide at minde dig selv om en ting: Selvom det kan give mening at tænke på sit kredsløb som vandrør og kloakvand, så er din organisme meget mere kompleks end forsy­ ningssystemerne ude i fortovet. Både dine blodårer og blodet, der ruller i dem, består af levende celler. Og disse celler kan kun få


/ krop

“det handler altså om at gøre dit blod så ’rent’ som muligt og stimulere væggene i dine blodkar til at afvise aflejringer.”

deres næring og energi fra det, du tilfører dem. Du tilfører varme og lys, når du er ude i solen, og du stimulerer kemiske og elektroniske reaktioner i kroppen, når du er aktiv. Du stimulerer andre mikrokemiske funktioner, når du lukker lyset ude og falder i søvn. Men den allerstørste del af celler­ nes brændstof kommer fra det, du putter i munden. Næringsstoffer og essentielle stoffer bliver nedbrudt og fordelt til alle dele af kroppen. En del af næringen ender i cellerne i blod og blodkar, hvor det driver dit kredsløb. Og kredsløbet, det er det, der hol­ der hjulene i gang i resten af dig.

59


tema / Af/ Xxxxxx Foto/ Xxxxxxxxxxxx

Krop & bevægelse

Kost & ernæring

Brevkasse

Vild med brevkasse r? Tjek Na turli.dk

Catrine Marcussen

Trine Vesteraa

Catrine Marcussen er uddannet i kinesisk medicin/akupunktur og bevægelsespædagogik. Indehaver af Klinik Lyspunkt: www.dagenslyspunkt.dk Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Trine Vesteraa er uddannet ernæringsterapeut og kostvejleder med stor viden om helsekostprodukter. Indehaver af bloggen trinevesteraa.dk. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

BØRN

Coaching

Anette Straadt

Birgitte Aagaard

Anette Straadt er uddannet sundhedsplejerske – med speciale i naturlig sundhed for småbørn og skolebørn. Indehaver af Æblebørn: www.æblebørn.dk Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Birgitte Aagaard er uddannet coach med speciale i kommunikation, konflikter, motivation, mønstre hos børn og voksne. Indehaver af Minerva Coaching. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Skønhed

Sygdom og sundhed

Tine Juul Andersen

Carsten vagn Hansen/ Maria Pinderup Langbak

Tine Juul Andersen er uddannet naturopath ibm, sundhedscoach og alternativ skønhedsvejleder i Ren Kost og Krop i Aarhus. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

60

Carsten er sundhedkonsulent og uddannet læge. Maria er uddannet læge i almen medicin, akupunktør og heilpraktiker og har egen klinik: Naturlaegen.com. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Vigtig medicin til Grønland Jeg har læst en artikel af Carsten Vagn-­ Hansen vedrørende Lichen sclerosus, der er en kronisk autoimmun hudlidelse med pletvist svind af hud eller skedeslimhinde. Når sygdommen sidder i skedeindgangen, er den ofte stærkt kløende, med meget tynd og sårbar hud eller slimhinde, der let kan revne. Jeg bor i Grønland, og lægerne vil ikke give mig en recept på tabletter Titan-Kobber-C-Vitamin Kompleks, som er en effektiv antioxidant, der kan have en meget fin indflydelse på immunsystemet, så det holder op med at angribe egne væv. Det er udviklet af dr. Even Marstrand og fås kun fra Glostrup Apotek. Er der andre måder at få dem på? Venlig hilsen fra det nordatlantiske

Svar: En grundproces ved mange sygdomme, også de autoimmune, er inflammation, der er en betæn­ delsesreaktion. Den forstærkes, når kroppen mangler vigtige næringsstoffer, der modvirker inflammation, fx antioxidanter. Titan-Kob­ ber-C-vitamin Kompleks er en vitamin-mineral tablet med et særligt indhold af trivalent tita­ nium, og den kan på grund af lovgivningen kun købes på recept. Lægen kan ringe til Glostrup Apotek og bestille dem, hvorefter du selv kan ringe til apoteket og ordne betalingen på for­ hånd. Det kan muligvis også klares via et apotek i Grønland. Foruden komplekset skal du tage tilskud af mangan (5-10 mg dagligt), zink (30-40 mg dagligt) og organisk selen, fx Seleno Precise (200 mikro­ gram dagligt). Det er også vigtigt med en sund, anti-inflammatorisk kost. Læs hele min artikel igen på www.radiodoktoren.dk Mange gode hilsener Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent


/ brevkasse

Naturlig lindring til børneeksem Min søn på 2 år bøvler med slem eksem på håndleddene samt en stor revne ved den ene øreflip. Jeg kender efterhånden min læge godt nok til at vide, at jeg får binyrebarkcreme med hjem, hvis jeg søger råd der. Så jeg søger en mere naturlig lindring til min søns stakkels hud. Hvad er dine bedste råd? Mvh X

Svar: Tak for dit spørgsmål, som mange forældre til små børn kan nikke genkendende til. Eksem og revner i huden behandles i første omgang som regel med fed creme. Hvis det ikke er nok, symptombehandles ofte med binyrebarkhormon, det har du ret i. Så lad os se på, hvordan du kan hjælpe din søns hud ved at fokusere mere på årsagen og afhjælpe den. Huden har i høj grad brug for sunde fedt­ stoffer, vitaminer og mineraler for at være stærk og modstandsdygtig. Ikke mindst omega-3, GLA og zink er vig­ tigt for huden. Sund og varieret kost er selv­ følgelig basis. Derudover kan det være en hjælp med tilskud. Jeg vil anbefale en god multivitamin som Omnimini 1 stk. dagligt, samt et ekstra tilskud

af zink i en periode (du kan få 5 mg zink som små smeltetabletter). Omega-3 fås bedst i form af en fiskeolie i god kvalitet som Nordic Naturals Cod Liver Oil. ½-1 tsk dagligt evt rørt i et lille snapse­ glas med æblejuice. GLA findes i kæmpenatlysolie. Urtekram har en variant med hørfrøolie. Bland lidt i den afkølede grød/mos eller rør i en smoo­ thie eller som dressing. Ingen af disse olier tåler opvarmning. Huden har også stor forbindelse til tarm­ systemet. Tilskud af gavnlige tarmbakterier – også kaldet probiotika – har i flere studier vist at have god effekt ved eksem. Det kan du også få som tilskud til små børn f.eks. Udo’s Super Probiotics Infant Blend, der er pulver, som kan drysses på mad. For også at støtte huden udefra kan du f.eks. bruge den homøopatiske salve Fide­ san, der har vist god naturlig effekt ved ek­ sem. Hvis du gerne vil have et beskyttende lag nu, hvor det er mere koldt i vejret, vil jeg an­ befale Kraes Babybalm salve, som er helt naturlig og meget beskyttende og plejende. De bedste æblehilsner Anette Straadt, sundhedsplejerske, www.æblebørn.dk

Operation eller ej? Lægerne siger i dag, at jeg har hjernesygdommen SCA. I 40 år sagde de sklerose, men en MR-scanning ændrede deres opfattelse. Jeg går med to stokke og har i ti år haft karpaltunnel syndrom. Specialisterne anbefaler kraftigt operation, selv om det vil betyde, at jeg er fuldstændig hjælpeløs i mindst en måned. Min praktiserende læge fraråder operation, idet hun siger, at jeg risikerer aldrig mere at komme op af den kørestol, som vil være nødvendig. Bare jeg har siddet et par timer, kan jeg næsten ikke gå, så jeg kan levende forestille mig, hvordan det vil være efter en måned. Hvad foreslår I? PS.: Jeg har læst, at DMSO kan fjerne smerterne, men er det på recept? Venlig hilsen Torben

Svar: Jeg forstår virkelig godt din frustration og bekymring over at have skiftet diagnose efter 40 år. Dit spørgsmål lader sig des­ værre ikke besvare i denne brevkasse, da det om noget kræver kendskab til hele din historie og ikke mindst dine ønsker for fremtiden. Du må lade dig vejlede af den 2. læge, som kender dig bedst, som kan tage hele din situation i betragtning og som du har størst tillid til. Jeg vurderer ikke, at DMSO kan fjerne dine smerter. Held og lykke med beslutningen Mvh Maria Langbak Naturlægen.com

61


Brevkasse /

For meget melatonin? Kan man få for meget tilskud af Melatonin? Jeg har taget 5 mg ved sengetid igennem længere tid. Pludselig begyndte jeg at få hovedpine om natten – og kun om natten, ca. 1 – 2 timer efter, jeg var faldet i søvn. Jeg kom så til at tænke på at jeg tog melatonin og om det måske var årsagen. Jeg stoppede med at tage det og har ikke haft hovedpine om natten siden. Det er kun ca. en uge siden, jeg stoppede, så om det er tilfældigheder, ved jeg ikke. Men jeg håber på, I ved noget om det? Vh Kirsten

Svar: Melatonin er kroppens søvn­ hormon og hjælper både med ind- og gennemsovning. Din egenproduktion af melatonin svinger gennem døgnet, men også fra dag til dag, da den tilpasser sig kroppens behov. Ved indtagelse af synte­ tisk melatonin forstyrrer man denne egenregulering og justering. Således er det sjæl­ dent, at man rammer lige præcis plet ift. kroppens egentlige behov hver dag. En overdosering giver ty­ pisk symptomer som hoved­ pine, svimmelhed og øget træthed. Jeg tænker, at din hovedpine er et udtryk for, at du tager for meget melatonin. Godt, at du selv har opdaget det og er stoppet. Mvh Maria Naturlægen.com

62

Vildt rynket – hjælp! HJÆLP! Jeg er “pludselig”, inden for det sidste års tid, blevet vildt rynket. Store fuger. Jeg har brugt et par dyre tuber Vitamin A anti-wrinkle natcreme – men føler nærmest, det er blevet værre (måske tilfældigt …). Lever meget GRØNT og økologisk – jeg er meget ude i frisk luft dagligt med lange hundelufteture. Meget slank – 72 år. Lys i huden /rødhåret. Ingen medicin. Tager D-vitamin i vinterhalvåret. Håber på godt råd. “Den forfængelige”

Svar:

Mange tak for dit spørgsmål. Du skriver under som ”Den forfængelige”. Man kan sagtens have accept og hvile i den alder, man måtte have. I mine ører lyder det til, inklusive resten af din livsstil, at du tager dig af både det indre og det ydre med den velvære og vitalitet, der følger med. At der sker noget ligesom i ryk, som du be­ skriver indenfor det sidste år, hører jeg ofte. Der er naturlige cyklusser i livet, og overgangs­ alderen er én af dem, der gør den største for­ skel for mange i deres hud. Faldet i østrogenni­ veau kan ofte mærkes og ses på huden. Men andre faser og ændringer i hormoner, kost, be­ kymringer, sol, for lidt væske, for lidt søvn og meget andet kan skubbe til det hele. Der er både meget, man kan gøre og spise og smøre sig med. Her kommer bare nogle bud af de mest naturlige. Det lyder så godt, at du er ude på hundeluf­ teture – både det dejlige med frisk luft, ilt, mærke årstiderne og den natur, vi er en del af. Det lyder rigtig godt, at du spiser meget grønt. Bitre grøntsager som rucola, babyspinat, endi­ ve, artiskok osv. er særligt godt for leveren, som altid er god at holde velfungerende. Inde­ fra gennem kosten er det godt at støtte binde­ vævet især med C-vitamin, som kan komme fra hybenpulver, aroniasaft, rød peber, acerola, citrusfrugter osv. Væske er vigtigt. Vand, urtete osv. skal der til, for dehydrering ses meget tydeligt i huden. Hvis man supplerer væske med f.eks. hyaluronsyre i sin se­ rum og/eller creme, der så kan holde på væsken i huden, er det virkelig god synergi. Gra­ natæblejuice er meget rig på antioxidanter.

Kosttilskud er mange glade for og oplever en effekt af kollagenpulver. En ikke-animalsk vej kunne være vindruekerneekstrakt med C-vitamin som f.eks. Skintoner fra Solaray og/ eller hybenpulver. Udefra er der mange veje, som kan gøre en forskel. Jeg har set virkelig god effekt af flere hudplejemærker – også af de økologiske og rene udgaver. Vigtigt er det ikke at overbehandle sin hud med skrappe midler, men beskytte og bygge barrieren op og tilføre gode næringsstoffer til huden som den kan optage. Præ- og probiotika i hudpleje synes jeg er meget interessant, som styrke til moden hud. Sammen med ingredien­ ser, der kan binde fugt – som hyaluronsyre, læ­ gestokrose, irisrod, figenkaktus, granatæble, alger, samt A- og C-vitamin i en form, som hu­ den kan genkende og derfor optage (som f.eks. i hybenkerneolie). Den del af hudplejen, jeg selv oplever den største effekt af, er serum. Den skal på under creme eller olie, da den skal ned i huden og vir­ ke. Derefter en creme eller en olie ovenpå for at virke som beskyttelse udadtil og for at føle sig godt tilpas i sin hud. Allerbedste hilsner Tine Juul Andersen, skønhedskonsulent


/ brevkasse

N HAR STOR STE IN KO DF LY D

SE EL

EKOMSTEN FOR AF PÅ C P AM SV AID

Svar: Du har helt ret i, at overvækst af svamp kan være årsagen til mange skavanker, og at kosten har stor ind­ flydelse. I forhold til kosten er det vigtigt at fjerne dét, der kan fodre svampen. Det er bl.a. sukker, hvidt brød, hvid pasta og hvide ris samt alkohol eller for meget frugt og tørret frugt. Samtidig skal svampen behandles med svampehæmmende urter, og mikrobiotaen skal have tilført mælkesyrebakterier. Det er den meget korte version. Svamp kan bestemt være en mulighed, men ikke nødvendigvis. Derfor er det vigtigt med en dybdegåen­ de indsigt og vurdering af årsagen og dermed en mål­ rettet plan. Da du har flere områder, du døjer med, vil jeg anbe­ fale dig at opsøge en ernæringsterapeut eller kostvejle­ der for at finde ud af, hvad årsagen er til dine gener og få hjælp til en konkret plan. Mange hilsner fra Trine Vesteraa, ernæringsterapeut

D

Jeg har for højt blodtryk og måske svamp – candida – som måske er årsag til mine “skavanker”. Jeg har en irritabel tyktarm, allergi (nikkel, natskyggefamilien, nogle cremer m.m.). Vinterdepression! Hvad kan jeg gøre? Jeg tror, at kosten har stor betydning. MVH. Fisken

AN

Stop med at fodre svampen

Børnesundhedsvejleder efterlyses Hvor er en Børnesundhedsvejleder ansat? I privat eller offentligt regi? Og kan der vejledes i cøliaki/kost/sundhed for et barn på 8 år? Jeg er bosiddende omkring Aalborg. På forhånd tak Mange hilsener

Svar: Nogle enkelte børnesundhedsvejledere er ansat i offentlige jobs i institutioner eller tilsvarende, men de fleste arbejder som private. De kan i høj grad vejlede i kost, sundhed og fødevarereaktioner – herunder cøliaki. De er meget veluddannede indenfor ernæring og sundhed med speciale i børn. De kan bl.a. vejlede i en sund fordøjelse med sunde bakterier og hvordan I sikrer den rette tilførsel af vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer – også selvom I har brug for at udelukke gluten. Hvis du gerne vil i kontakt med en Børnesundhedsvejleder et ­bestemt sted i landet, så er jeg altid gerne behjælpelig. På siden her, kan du finde nogle af dem. http://boernesundhedsvejleder.dk/find-din-bornesundhedsvejleder Men det er kun en lille brøkdel, så jeg sender en mail med kon­ takt-oplysning på nogle i Aalborg til dig. De bedste æblehilsner Anette Straadt, sundhedsplejerske www.æblebørn.dk


brevkasse /

Svar: Infrarød varme er en rigtig god ide, da det bl.a. øger blodgennemstrømnin­ gen og dermed tilførslen af ilt og næringsstoffer til de enkelte væv. Mange med ledsmerter beretter om bedring efter opstart på infrarød terapi. Som med al anden behandling vil jeg anbefale, at du starter blidt op med den laveste temperatur og i få minutter, særligt i dine ben. Dernæst kan du skrue op for tidsintervallet og måske senere, når kroppen er godt vænnet til behandlingen, skrue op for temperaturen. Jeg tænker dog, at en tempe­ ratur på 40-50 grader er ganske fin, og at det er minimalt, hvad du får ud af at skrue yderligere op. Håber det kan hjælpe dig. Mvh Maria Langbak LING ER INGE Naturlægen.com F AND D

DE EN

H BE

ÆR FO R

US I

KE K

RT

SO M

Tusind tak for din ros og dit spørgsmål til Naturli Brevkassen Der er jo mange forskellige typer af leverkure, hvor nogle er mere radikale og kontroversielle end andre. Jeg er aldrig fan af ekstreme kure, men vil hellere inspirere til at dyrke en levevis i det daglige, som understøtter de forskellige or­ ganfunktioner. Selvom du mangler galdeblæren, giver det god mening at arbejde med din lever. Spis derfor en ren økologisk kost med masser af bitre ting herunder kål, grapefrugt, løg, hvidløg, rosmarin og gurkemeje. Hold gerne periodiske spisepauser, så leveren får tid til at afgifte og regenerere og ikke skal være en del af omsætningen af fødevarer kon­ stant. Dette kan suppleres med urter såsom Active Liver fra New Nordic eller de homøopatiske ­præparater Holesin og Homasin fra holistica. Jeg håber, at det kan hjælpe dig Mvh Maria Langbak Naturlægen.com

Jeg har investeret i et infrarødt varmetæppe, da jeg har nogle ledproblemer. Oveni har jeg lipødem i benene, så jeg sørger for, at benene ligger hævet. Mit spørgsmål går på temperaturen. Der er tre varmezoner, og jeg er i tvivl om, hvor høj temperaturen må være i benzonen. Jeg har brugt den lave ende på 40-50 grader. Hvad mon I vil anbefale? Jeg vil nødig forværre et problem. På forhånd tak fra Den forsigtige

N

Svar:

Infrarød varme til ledproblemer

FO RT Y

Tak for et super blad. Virkeligt informativt. Jeg har fået fjernet galdeblæren på grund af galdesten men har stadig galdegangene. Ville en leverkur give mening? Mange hilsener fra en trofast læser

BLO D

Leverkur og levevis

Ingefær og blodfortynding Jeg håber, I kan hjælpe mig med et enkelt spørgsmål: Kan man fortynde blodet ved at spise ingefær hver dag? Venlig hilsen den nysgerrige

64

Svar: Ingefær menes at have blodfortyndende effekt, men så vidt jeg er orienteret, mangler der flere studier på mennesker, for at man kan sige noget mere sikkert om det. Om ingefær kan have blodfortyndende ef­ fekt, kommer også an på, hvor meget du spiser – om det udelukkende er fra kosten eller også fra tilskud? Jeg er stor tilhænger af, at vi får så meget som muligt af alt det gode gennem vores kost, men det kan være svært at sige præcist, hvor

mange vitaminer, mineraler, antioxidanter og akti­ ve stoffer i eksempelvis ingefær, vi får gennem ko­ sten, fordi det afhænger af kvaliteten og dyrk­ ningsforholdene/leveforholdene af det, vi spiser. Har du derfor brug for at vide præcist, hvor meget dit blod fortyndes evt. i relation til blodfor­ tyndende behandling hos lægen, er et dagligt ind­ tag af ingefær for usikkert. Så der må du have læ­ gen med ind over. Mange hilsner fra Trine Vesteraa, ernæringsterapeut


/ brevkasse

Smertefuldt vokseværk Vores dreng har vokseværk, og jeg har købt magnesium creme til ham. Det er ALTID venstre fod og lår, han siger gør ondt. Han er meget ked af det, og det er svært at få ham til at falde til ro igen. Håber du kan hjælpe. Kh Mette

Svar: Vokseværk kan være rigtigt smertefuldt. Det gør ondt i muskler­ ne, når de ikke kan følge med væksten i knoglerne. Magnesium virker afslappende på muskler og nervesystem, så det er ofte rigtigt effektivt at smøre med magnesiumcreme ved vokseværk. Smør fortsat gerne, når han har ondt. Hvis ikke I helt oplever tilstrækkelig effekt, så er der nogle for­ skellige andre ting, jeg synes, I også skal gøre. Hvis smerterne har stået på gennem længere tid, vil det være klogt at få det tjekket hos egen læge. Jeg vil også anbefale jer at komme til en dygtig kropsbehand­ ler som en osteopat, kraniosakral terapeut eller kiropraktor for at få tjekket og eventuelt behandlet, hvis der er nogle skævheder i kroppen. Derudover kan I give det homøopatiske Calcium Phos D12. Giv 5 dråber i lidt vand med et kvarters mellemrum 4 gange efter hinanden. Det virker lindrende på smerterne. Jeg ønsker jeg god bedring. De bedste æblehilsner Anette Straadt www.æblebørn.dk

Birgittes TIP til selvcoaching:

Når du føler, at du er ved at miste fodfæstet i dit eget liv Besvar spørgsmålet: ”Hvad vil jeg holde ved?”

1

Se på dit liv i sin helhed – ikke kun de situationer, der presser dig.

2

Overvej, hvad der holder dig oppe, giver dig energi og glæde.

3

Sæt ”navn” på det, der til gengæld dræner dig.

4

Beslut dig for, hvad der er din tid og dine kræfter værd, når alt kommer til alt.

5

Læg en plan for, hvordan du får mere af det, du vil holde ved.

Højere knogletæthed Jeg har været på prednisolon-kur ad flere omgange grundet astma. Min T-score er -1.18 i knogletæthed. Jeg læser, at D-vitamin, kalk og magnesium er vigtigt. Kan man ikke gøre mere end dette? Jeg har læst, at silica skulle være vigtigt også? Mvh M

Svar: Det er godt, at du har fokus på din knogle­ sundhed, da det er nemmere at forebygge end behandle, når en sygdom er fremkommet. Først og fremmest er knoglesundheden afhængig af din livsstil. Intet tilskud kan

gøre det ud for dette! En sund kost med masser af grøntsager og særligt bladgrønt er altafgørende. Minimum 600 gram dagligt og gerne mere. Motion og særligt af den vægtbærende type er lige så essentielt. Det er ved de små påvirkninger af knoglerne under hop, tunge løft og løb, at de stimuleres til at genopbygge sig selv. Et minimum af stimulanser såsom ryg­ ning, alkohol og kaffe sikrer, at knoglerne ikke drænes for mineraler. Når der er sagt, er der selvfølgelig nogle tilskud, som kan være gode at supplere med. Et godt mineraltilskud indeholder mi­

neralerne på en letoptagelig måde og har en bred vifte af mineraler. I min optik op­ fylder Bone Support fra Nature’s Own dis­ se kriterier. Her får du både calcium, mag­ nesium og bor samt D- og K-vitamin. Undersøgelser har ligeledes vist, at tarmfloraen har betydning for knoglestyr­ ken. NDS har lavet et specifikt produkt til knoglerne, som ligeledes indeholder kolla­ gen. Det hedder Osteocare. Dette er basistilskud i min optik til at beskytte knoglerne. Mvh Maria Langbak Naturlægen.com

65


næste gang i naturli /

Næste nummer

r Udkomme den 16. februar

Mange mennesker søger i denne tid ud i naturen - for at være ude af virus’ række­ vidde og for at finde balance i en presset hverdag. Ud i naturen Vi kigger på motion i naturen – hvorfor er der en bonus at hente, og hvordan griber du det an? De fleste børn elsker at lege udendørs, men nogle af dem har måske glemt det, efter de fik deres nye mobil eller playstation. De skal have hjælp til at genopdage fornøjelsen af friluftsaktivitet – og Naturli kan hjælpe dig med at motivere dem. Naturen indeni I naturen finder du alle mulige slags urter og ukrudt, hvoraf mange har overraskende gavn­ lige virkninger. I Danmark vokser ganske mange nyttige planter vildt, og du kalder dem måske bare ukrudt, når du møder dem i haven. Men vi hjælper dig til at kende nogle af de mest interessante. Vilde urter pynter langs skovstien, men de kan også udrense og styrke flere af vores vitale organer. Naturen i syne Du behøver ikke at spise eller træde på naturen for at få udbytte af den. Bare brug øjnene og lad natur­ lovene lære dig at finde balancen i livet. Naturli og bæredygtigheden I Naturlis fortsattte fokus på bæredygtighed kigger vi nærmere på, hvordan producenter arbejder med at gøre deres emballage så klima­ venlig som muligt.

66

Naturli på nettet Læs helsenyheder, find opskrifter eller gamle artikler. Spørg brevkassen eller find en bog. Alt sammen på vores hjemmeside: www.naturli.dk og på www.facebook.com/naturli.dk


KØR SELV-FERIE I SAMARBEJDE MED

COVID-19

Vi tager forbehold for evt. restriktioner, der kan påvirke faciliteter og ydelser på hotellerne!

Oplys rejsekoden ”NATURLI” – så får du automatisk rabatprisen.

En oase på Sydfyn

Pr. pers. i dbl. værelse

999,-

Hotel Faaborg Fjord ★★★

Pris uden rejsekode 1.149,Her bor I på første parket til det sydfynske øhav og alle Fyns fristelser: Hotellet har privat strand, badebro og strand- • 2 overnatninger bar, og havudsigten kan nydes hele • 2 x morgenbuffet året fra restaurant og solterrasse. Er I • 1 x 2-retters middag til selvforkælelse, kan I benytte jeres • 1 x 3-retters middag gæsterabat i hotellets flotte, nye wel- • 20 % rabat på entre til SPA-center inkl. lnesscenter, hvor entreen inkluderer gave adgang til saunaer, spabad, et glas • Værelse med balkon bobler i velværebaren m.m. Eller lån eller terrasse en cykel gratis og oplev Faaborg, der er en af landets mest charmerende byer, • Rabat på greenfee og tag på udflugt til Ærø samt Egeskov 3 nætter fra 1.399,Slot (22 km). 5 nætter sommer fra 2.349,-

Ank. man-fredag 8.1.-26.3. og valgfri 29.3.-17.12.2021.

Elforbrug afregnes kr. 3,00 pr. kWh. Slutrengøring kan tilkøbes for 429,-.

Feriehus i Sønderjylland

happydays

Pris pr. feriehus (maks. 7 pers.)

1.499,-

Skærbækcentret Pristillæg: 15.-20.2.: 500,Her bor familien i fuldt udstyret feriehus med den 28.3.-2.4., 27.6-3.9., 17.-22.10.: 550,helt store oplevelsespalet at vælge fra: Slå jer løs i det store badeland med 53 meter lang vandrut- • 3 overnatninger sjebane, børnebassin, spabad, dampbad og sauna. • Fri adgang til badeland, badmintonhal og Valgfri ankomst 3.1.-8.2. og 24.10.-20.12.2021. fitnesscenter Søn-tirs 21.2.-29.6. og 9.8.-19.10.2021.

Kroferie på Sydhavsøerne

The Cottage ★★★ i Nysted på Lolland Den hyggelige bindingsværkskro The Cottage med de karakteristiske skorstenspiber og det hvide stakit blev opført i 1908. Her er jeres kroferie lagt i naturens smukkeste rammer kun et stenkast fra stranden ved Nysted Nor. Ankomst ons-fredage 10.3.-25.6.2021.

Pris pr. pers. i dbl. værelse

1.299,-

Pris uden • 2 overnatninger rejsekode 1.449,• 2 x morgenbuffet • 1 x 2-retters middag • 1 x 3-retters middag • Værelse med terrasse og tekøkken

Kun slutrengøring.

NYHED 3 børn med ra

bat

2 nætter 1.149,-

Bo på Svendborg Havn Hotel Ærø ★★★ på Fyn Bo i Svendborgs lille tidslomme og få udsigt fra morgenbordet over livet på den historiske skibshavn, hvor de gamle træskibe og Ærø-færgen lægger til – en ualmindelig stemningsfuld indkvartering. Valgfri ankomst frem til 27.5.2020.

Bestil på

Pr. pers. i dbl. vær.

1.699,-

Pris uden rejsekode 1.849,-

• • • •

3 overnatninger 3 x morgenbuffet 1 x 3-retters middag 1 x Hotel Ærøs berømte, sydfynske æggekage til frokost

3 nætter fra 1.349,-

Danmarksferie på vestkysten Thyborøn Hotel ★★★ i Vestjylland Det smager af havskum og stovte fiskere, navnet Thyborøn, og det er måske også et af de mest autentiske, lokale samfund, man kan holde ferie i. Hotellet er en hyggelig base, midt i byen og nabo til både stranden og JyllandsAkvariet, og herfra kan I tage på udflugt i langs Vesterhavets brus og i Limfjordslandet. Valgfri ankomst frem til 28.12.2020.

Pr. pers. i dbl. vær.

999,-

Pris uden rejsekode 1.149,Pristillæg 16.6.-14.8.: 150,-

• • • • •

2 overnatninger 2 x morgenbuffet 1 x 2-retters middag 1 flaske vin Fri entre til aktivitetscenter

www.happydays.nu eller 70 20 34 48

Ekspeditionsgebyr kr. 99,- Børnerabatter gælder v. 2 voksne. Nogle hoteller opkræver en mindre kurafgift/turistskat. Afbestillingsforsikring kan tilkøbes. Forbehold for tryk- og prisfejl samt udsolgt.

REJSEKODE:

NATURLI

679-17 Åbent hverdage kl.


designspace.dk


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.