Naturli-2020-06

Page 1

en holdning til livet

pris 48,50 kr

Tho mas Hartmann

tema

Humor er nødvendig i krisetider

Sund sta r

t

Når storken kun har ét ben Om ufrugtbarhed, ufrivillig barnløshed og infertilitet

Men, hvor går grænsen for, hvad man må joke med?

+

ren og mild pleje til store og små

Behøver børn at få vitamintilskud?

Unge med ondt i livet

vegetar: til hverdag

Kosttilskud kan være en god investering i dit barns sundhed.

Nr. 06 2020 / Kartofler og bæredygtighed / Børn får eksem af håndvask / Tip til teenageforældre Fed fisk giver børn bedre hukommelse /Tre bøger til hygge/ Testikler vokser af fiskeolie www.naturli.dk / facebook.com/naturli.dk


Bio-Qinon Q10

Danmarks eneste Q10-produkt til forebyggelse og behandling af coenzym Q10-mangel pharmanord

Bio-Qinon Q10 – det originale Q10-produkt med en helt unik kombination af Coenzym Q10 og vegetabilsk olie, som giver en høj og dokumenteret optagelighed. Q10 er et livsvigtigt, vitaminlignende stof, der indgår i cellernes energiproduktion. Q10 medvirker aktivt ved omdannelsen af næringsstoffer til ATP (adenosintrifosfat), som lagrer energien i kemisk form. Når cellen behøver energi, spaltes ATPmolekylet, og den oplagrede energi frigives.

Hele processen finder sted i cellernes mitokondrier. Især muskelceller har behov for store energimængder, og derfor indeholder muskler væsentligt flere mitokondrier end andre celletyper. Hjertemusklen er et godt eksempel på kropsvæv, hvor cellerne indeholder mange mitokondrier, fordi energibehovet er stort.

Bio-Qinon Q10 30 mg. Naturlægemiddel til forebyggelse og behandling af coenzym Q10-mangel. 1 kapsel indeholder 30 mg ubidecarenon (coenzym Q10). Dosering: Voksne, 1 kapsel dagligt i forbindelse med et måltid. Bør ikke anvendes af børn under 2 år uden lægens anvisning. Bør kun anvendes af gravide og ammende i samråd med læge. Q10 kan hæmme blodets evne til at størkne og bør derfor ikke indtages af folk i blodfortyndende behandling, medmindre det er i samråd med læge. Forsigtighed tilrådes ved nedsat nyre-og leverfunktion. Bivirkninger: I sjældne tilfælde er der rapporteret hovedpine, svimmelhed og fordøjelsesbesvær. I endnu sjældnere tilfælde er der rapporteret hudirritation. Vejl. udsalgspris Bio-Qinon Q10 30 mg kr. 199,00 (60 stk.) og kr. 359,00 (150 stk.). Læs indlægssedlen omhyggeligt.

Læs mere om Bio-Qinon Q10 og tilmeld dig Pharma Nords Helsenyt på www.pharmanord.dk

DK_Q10_AD_208x275_Naturli_1219

Pharma Nords Q10-produkter er dansk produceret og har været anvendt i mere end 100 internationale, videnskabelige undersøgelser. Bio-Qinon Q10 var det første Q10-produkt på det danske marked og er i dag det eneste produkt til forebyggelse og behandling af mangel på det livsvigtige stof coenzym Q10.


/ indhold

14

Når storken kun har ét ben

tema

Vegetar til hverdag

Sund start

40

Bæredygtighed, kartofler

Infertilitet er et stigende problem.

og madspild

Lægen kigger på årsager og på,

Slå tre fluer med et smæk

hvad vi kan gøre.

– tre lækre opskrifter med kartofler.

44

18

Kogebog til vegetarer

Spis dig til en bedre fertilitet Maden har indflydelse på, hvor god

Man kan også nøjes med at være

fertilitet du har. Så med den rette kost

vegetar et par gange om ugen. Prøv

kan du, næsten, spise dig gravid.

de skønne grønne opskrifter.

20

08

Behøver børn at få vitamintilskud? Kosttilskud kan være en god investering i dit barns sundhed.

24

48

Fede fisk forbedrer børns hukommelse Laks og makrel er bedre end kylling til at styrke hukommelsen.

Unge med ondt i livet Desværre kæmper mange unge med dårligt selvværd og spiseforstyrrelser.

50

Få redskaber til at hjælpe, når det gør ondt i livet.

Rene og milde produkter til

30

Mange produkter er faktisk så milde,

børn og voksne at også babyer kan tåle dem.

Fiskeolie forbedrer sædkvaliteten Forsøg viser, at testiklerne vokser, og sæden forbedres.

56

Latter som overtryks­ ventil

Børn får håndeksem på grund af for meget håndvask Corona har fået håndvask og sprit ind i børnenes hverdag. Husk, at hænderne skal smøres.

Standup-komiker Thomas Hartmann lever og ånder for humoren. Vi har brug for den. Især i en tid med Corona.

60

Brevkasser

L

OG

SU

ED KAN FO RE NDH

brevkasseskribenter. NE S

HED, VER GTIG DE DY NS RE M

Å

Få gode råd, tips og viden fra vores

3


Leder /

En ny stor begyndelse

4

Abonnement Naturli kan købes i abonnement og udkommer 8 gange årligt. Se udgivelsesplan på www.naturli.dk – hvor du også kan bestille online.

“Jeg er selv lykkelig mor til en voksen datter, men jeg havde altid forestillet mig, at jeg skulle have flere børn. Gerne tre”

4 numre leveret i din postkasse koster: Kr. 186,- inkl. porto.

Trille Skøtt-Jensen

Annoncering Mette Baastrup, mediekonsulent baastrup@mediegruppen.net Tlf. 7640 6411

Redaktør

Bestil Naturli på Tlf. 9644 4502 eller bestil på www.naturli.dk E-mail: naturli@mailmak.com Udgiver og annoncesalg Forlaget Mediegruppen Horsensvej 72A, 7100 Vejle Tlf. 7089 0022 Redaktør Trille Skøtt-Jensen trille@mediegruppen.net

Redaktion Peter Larsen, ansv. redaktør Carsten Vagn-Hansen, læge Mette Baastrup, mediekonsulent Tine Juul Andersen, skønhedskonsulent Anette Harbech Olesen, ernæringskonsulent Signe Rømer, helsekostkonsulent Birgitte Aagaard, coach Redaktionen forbeholder sig ret til at afvise materiale, der strider imod bladets linje. Art Director Camilla Riber Oplag Grundoplag: 35.000 stk. Distribution Bladet distribueres gennem Helsekostforretninger samt via abonnement. Forsidefoto Lars H. Laursen N VA

EM ÆRK

E

T

Men det kan være svært at komme helt derhen, hvor barnet endelig ligger i armene. Infertilitet er et stigende problem i Danmark, og det påvirker livskvaliteten, når ønsket om et barn ikke opfyldes. Især os kvinder mærker jo den der følelse, der nærmest kommer automatisk for nogle, at vi har lyst til at få et barn. Godt den følelse kommer, for ellers er det ikke sikkert, der blev født så mange børn. Den følelse skal ikke underkendes, og det er et voldsomt psykisk pres at leve med ufrivillig barnløshed. Jeg er selv lykkelig mor til en voksen datter, men jeg havde altid forestillet mig, at jeg skulle have flere børn. Gerne tre. Jeg har forsøgt og også fået hjælp til at blive gravid igen. Det skete bare aldrig. Heldigvis er jeg for mange år siden faldet til ro i det, men det var faktisk hårdt, især da min datter var omkring fire år, hvor de fleste begyndte at spørge: Skal I ikke have én mere snart? Det spørgsmål kom i årevis, og når nu man vitterligt gerne ville have et barn mere, så skar det lidt i sjælen hver gang, selvom folk spurgte ud af kærlighed. Så jeg føler med dig, der oplever barnløshed, gennemgår fertilitetsbehandling og kender følelsen af, at det eneste man ser på gaden, er barnevogne og glade forældre. Jeg er glad for, du læser med her. For i dette nummer sætter vi fokus på børn, og vi starter med infertilitet. For hvad kan vi gøre ved det? Det har vi heldigvis naturlige vinkler på. Vinkler, som jeg slet ikke tænkte på dengang, det var aktuelt for mig. Jeg er blevet klogere nu. Og når de så er kommet, de kære små, så starter livet med børn og de udfordringer, det giver. Desværre er det et faktum, at mange af vores børn og unge kæmper med lavt selvværd, de har store bekymringer om blandt andet klima, og flere lider af spiseforstyrrelser. Jeg er helt overbevist om, at de unges kvaler til dels skyldes de sociale medier og det faktum, at de har snuden nede i en skærm, fra de er ganske små. Hele tiden bliver deres hjerner bombarderet med indtryk og krav om at se ud på en bestemt måde. Krav, som ingen kan leve op til. Krav, som ingen skal leve op til. I dette nummer får du også redskaber til, hvordan du kan hjælpe et barn med ondt i livet. Jeg håber, du vil nyde din tid med magasinet, uanset hvor i livet du står. Om du er vordende mor, bedstefar, teenageforælder eller barnløs. Jeg er sikker på, at vi har noget for dig i dette nummer. Velkommen ind.

9644 4502

S

Der findes vel ingen større lykke end at stå med et nyfødt velskabt barn i armene. Hvad enten barnet er et ønskebarn eller nærmest kom ved et tilfælde, så er enhver fødsel et mirakel, og hvert lille liv er en ny stor begyndelse.

abonnement

Tryksag 5041-0806

Denne publikation er trykt på papir lavet af træ fra europæiske skove. FN opfordrer til at benytte træ fra europæiske skove, hvor skovarealet vokser og drives velforvaltet. Svanemærket er udtryk for en mindre miljøbelastende produktion.


ANNONCE

Lever du livet fuldt ud?

Detox din krop – hver dag! new nordic

Leverfunktion og fedtstofskifte

Føler du dig udmattet, og har brug for revitalisering, bør du overveje en detox eller udrensningskur. Med Active Liver ™ kan du gøre det mildt og let hver dag.

V

ores lever hjælper hver dag vores krop med at fjerne affaldsprodukter og toksiner fra bl.a. forarbejdede fødevarer, uren luft og vand. Når vi bliver udsat for stadig flere toksiner, kæmper leveren for at fjerne dem, og begynder at deponere dem i vores fedtdepoter. Det vil hurtigt

Lever og figuren Aflejring af fedt i leveren forekommer hos mange. Noget fedt i leveren er normalt, det kan dog påvirke den normale leverfunktion. Utilpashed og manglende overskud kan være tegn på, at leveren er belastet og at omsætningen af fedtstoffer ikke er velfungerende.

kunne mærkes på vores energiniveau og på kroppen. Un-junk din krop En detox behandling baseret på kun vand eller juice, er en udemærket måde til, at fjerne toksiner fra kroppen. Den er ofte også vanskelig at overholde, da den strækker sig over flere dage eller endda uger, og du vil måske føle dig både træt og udmattet. Men der findes andre måder. Detox med kun én tablet dag Active Liver™ er en naturlig urtetablet, der støtter din levers sundhed og hjælper din daglige udrensning – hele året rundt. Med kun én tablet om dagen, kan du naturligt og effektivt understøtte din levers naturlige udrensningsfunktion. Hvor kan Active Liver købes Active Liver kan købes i Matas, Helsam, Helsemin og Din Lokale Helsekost. Fås også på udvalgte apoteker eller køb det online på www. newnordic.dk. Har du spørgsmål, så ring til New Nordic på telefon 46 33 76 00.

Din lokale

helsekost

www.newnordic.dk

Online Store

Active Liver™ er en tablet, der hjælper med at understøtte din lever, hvis du lever et “fedt liv”. Tabletten, som er fremstillet i Sverige, indeholder en kombination af urteekstrakter som marietidsel, artiskok, gurkemeje og sort peber samt cholin. Marietidsel hjælper med at bevare en normal leverfunktion. Artiskok støtter fordøjelsen og cholin bidrager til at opretholde en normal leverfunktion og en normal omsætning af fedtstoffer.


/ oase

Få et skud kollagen Kollagen er, som vi også beskrev i Naturli 5, det nye ”sort” indenfor ernæring. Det er ikke helt tilfældigt. Kollagen indgår i vores bindevæv, i sener, hud og knogler. Det er med til at holde organer på plads og gøre vores led stærke. Så det har stor betydning for vores helbred og velvære. Men med alderen falder kollagen indholdet i kroppen. Så jo ældre vi bliver, jo mere mærker vi kroppen. Den bliver mere stiv, og rynker og slap hud bliver en realitet. Vi kan gøre rigtig meget selv for at tilføre ekstra kollagen. Den nemmeste måde er ved at tilføre kollagentilskud i vores kost. Der er lavet flere undersøgelser, der dokumenterer kollagenpulverets effekt. Et godt og smagfuldt bud på kollagenpulver kommer fra Naturdrogeriet. De producerer Collagen-Boost, der er en blanding af hydrolyseret kollagen fra oksebovin, granatæbleekstrakt med ellaginsyre, kisel og C-vitamin. Sidstnævnte bidrager til normal dannelse af netop kollagen. Du kan få pulveret med kakao- og appelsinsmag, og det anbefales at blande pulveret i smoothies eller plantedrik. Collagen-Boost kan købes hos din lokale helsekost butik eller på nettet.

Forebygger sår på læberne Her om sommeren kan solen være triggeren til, at vi udvikler sår på læberne som følge af en herpes infektion. Herpes er virus, vi har liggende latent i kroppen, og sol kan altså være en af de faktorer, der gør, at vi får et udbrud af sår, der væsker og gør ondt. Det kan være meget generende, især fordi herpes også smitter, så man må være varsom med kys til sine kære. Men der findes gode muligheder for at forebygge endnu et udbrud. Spirularin® HS er naturlig beskyttelse og behandling af herpes. Cremen indeholder solfaktor 15, så læberne er godt beskyttet. Cremen virker både anti-viralt – altså mod selve den virus, der forårsager herpes – og antibakterielt. Cremen indeholder det patenterede ekstrakt Spirularin fra mikroalgen spirularin platensis, som har et dokumenteret og effektivt forsvar mod angreb fra virus, bakterier og svampe. Den skal smøres på 2 gange om dagen. Og du kan med fordel bruge Spirularin forebyggende, for læberne bliver bløde af cremen. Spirularin kan du købe i helsekostbutikker og på udvalgte apoteker.

Tør og skællende hovedbund? Døjer du ofte med hovedbundsproblemer? Har du tør, skællende eller irriteret hovedbund? Eller måske endnu værre; eksem, hårtab, psoriasis, bumser og inflammation? Hovedbundsproblemer kan være en meget irriterende og ubehagelig lidelse, som fylder meget i hverdagen. Men heldigvis findes der god hjælp at få. Husk også, at hovedbunden gerne vil have luft. Så har du langt hår, og har du det altid sat op, så slå håret ud og giv hovedbunden lidt luft ad den vej. Der findes også effektive hårprodukter på markedet, der kan hjælpe. Et af dem er Olinol No. 301 shampoo, som mindsker hovedbundsproblemer markant. Den virker effektivt mod de skæl og den irritation i hovedbunden, som både er ubehagelig og som hæmmer hårets vækst. Specielt de aktive ingredienser fra manukka og piletræ afhjælper tørre, gule flager og irritation eller inflammation, som kan være medvirkende til hårtab. Burre, enebær, ensian, citron og timian mindsker for høj talgproduktion og forhindrer dannelsen af tør og skællet hud. Tre keratiner, aminosyrer og hexuronsyre virker helende og genskaber fugtbevarende egenskaber i hovedbunden, mens indholdet af kamille, citronmelisse, mistelten, fennikel og røllike beskytter huden og gør den mindre følsom. Olinol no 301 Shampoo tilføres fugtigt hår og masseres grundigt ind i hovedbunden. Lad shampooen virke i nogle minutter inden afskylning. Shampooen kan anvendes så ofte, det ønskes, for shampooen indeholder ikke skadelige stoffer. Olinol forhandles hos Helsam, Helsemin og på www.naturfarm.dk. Vejl. pris for 250 ml er kr. 145,-

6


/ tema

7


liv / Af/ Kristine Buske Nielsen Foto/ Lars H. Laursen

Thomas Hartmann:

Humor

er nødvendig i krisetider Thomas Hartmann vil aldrig stoppe med at lede efter glæden og grinet. I en svær tid som coronakrisen ser han humor som et vigtigt redskab, hvis vi ikke skal trække os selv helt ned i sølet. Men hvor går grænsen for, hvad man må joke med?

Coronakrisen har ført til mange tab i samfundet. Både tab af menneskeliv, økonomi og livsglæde. At krisen er alvorlig, kan ikke diskuteres. Men betyder det så, at vi skal beholde den triste mine og erklære humor-censur? Som standup-komiker lever og ånder Thomas Hartmann for humoren. For at få andre til at grine. Og han mener ikke, at humor er noget, vi skal lægge på hylden i en tid som denne. Tværtimod. Det er faktisk et vigtigt redskab i en krisetid. – Coronakrisen er en af de tider, hvor vi har allermest brug for humoren. Det er et terapeutisk virkemiddel til kollektivt at tage hul på de svære ting,

“Du kan altid finde ulykke, hvis du leder efter det. Men jeg vil hellere lede efter glæden og efter grinet.”

8

som vi alle står midt i. Det fungerer som en overtryksventil, som kan lette trykket. Hvis ikke du letter trykket, gør du en verdensomspændende begivenhed til tabu, siger Thomas Hartmann. Han sammenligner med, når man mister et familiemedlem. På et eller andet tidspunkt sidder familien samlet og kommer til at grine af noget, den afdøde gjorde, da vedkommende var i live. – Der sker et eller andet, når vi griner af det, der gør ondt. Jeg ved ikke, om det er et tegn på, at helingen er i gang. Men vi erkender med humoren, at de ydre omstændigheder ikke bliver anderledes. Jeg tror også, det er derfor, at politi


/ liv

Om Thomas Hartmann Debuterede som stand-up komiker på Café Bizzaro på Amager i 1996. Er kendt som én af Danmarks mest produktive komikere med omkring 15 shows bag sig. Derudover manuskriptforfatter på en lang række andre shows og tv-programmer heriblandt julekalenderen Jul på Vesterbro. Medejer af Danmarks første comedyklub Comedy Zoo i København. Gift med Trine.

9


liv / Af/ Xxxxxx Foto/ Xxxxxxxxxxxx

og falckreddere er nogle af de mennesker med mest sort humor. Humor er en form for forsvarsmekanisme eller overlevelsesstrategi, siger han.

“Der sker et eller andet, når vi griner af det, der gør ondt.”

Hvor går grænsen? Thomas Hartmann har gennem sin karriere berørt mange emner, som for nogen gør ondt, støder eller får temperamentet op i det røde felt. Men er der grænser for, hvad man må joke med, og hvad man ikke må? – Der er lige så mange svar, som der er komikere. Der findes ingen emner, der er hellige eller tidspunkter, hvor det er for tidligt at joke med et emne. Det handler om essensen af joken, og at den bliver udført med respekt. Hvis der for eksempel har fundet en begivenhed sted med mange ofre, så er min personlige grænse at joke med ofrene og de pårørende. Men jeg ville ikke have et problem med at joke på gerningsmandens bekostning, siger Thomas Hartmann.

Og netop komikerens personlige grænse er det væsentlige, mener han. – Jeg vil... Og nu siger jeg det hårdt. Jeg vil skide på, hvor folks grænser går, lyder det fra Thomas Hartmann, der erkender, at holdningen for nogle kan lyde kynisk. – Når jeg laver en joke, er det mit valg, og jeg ved, at det kan have konsekvenser. Humor er en stor del af mit begrebsliv og min måde at håndtere ting på. Og hvis jeg hele tiden skulle gå og tænke over, om nogen kunne blive stødt over det, jeg siger, så er barren altså sat meget lavt i 2020. Der er mennesker, der kan blive stødt over, at man kommer ind på scenen og siger godaften – for det er jo respektløst over for folk i andre tidszoner. Eller at man tillader sig at sige, at det er en god aften, og så er der nogen, der gør opmærksom på, at der er hungersnød andre steder i verdenen. Hvis vi skal til at censurere humoren, så går meningen med den tabt. Men det er klart, at der skal være en mening med at lave joken. Målet skal ikke være at støde andre – selvom det ikke kan undgås, at du gør det, forklarer han.

10

Thomas har dog oplevet flere gange at træde nogen over tæerne. – Jeg siger undskyld, hvis jeg selv føler, at jeg er gået over stregen. Der er selvfølgelig jokes, jeg lavede, da jeg var 23, som jeg aldrig ville lave i dag, fordi jeg har ændret mig som menneske, og fordi samfundsnormerne har ændret sig. Men man kan ikke dømme fortiden ud fra nutidens standarder. Humor gør os klogere Men humor kan også mere end at hjælpe os med at overleve sorg og ulykke. Det er ifølge den professionelle lattermager en god måde at belyse de emner, som vi ellers ikke tør tale om. – I gamle dage var hofnarrens opgave at sige de ting til regenten, som ingen andre kunne sige. I dag er det også et af humorens vigtigste formål: at prikke til tabuer. Der er jeg bare bange for, at den politiske korrekt-


/ liv

hed spænder ben for det formål, siger Thomas Hartmann, der mener, det er vigtigt, at vi bevarer humoren, da den er med til at få os til at se verdenen på nye måder. – Humor er et stærkt retorisk virkemiddel. Det kan få folk til at mærke efter, hvad de selv synes. Jeg har selv grinet af politiske jokes, der er modsat min egen holdning, men har fået mig til at se nuancerne og få en forståelse for andres perspektiv. Karantæne og hamstring i supermarkedet I juni var Thomas Hartmann for første gang siden krisens udbrud tilbage på standup-scenen. Men det var på en langt mere utraditionel vis. Han optrådte med drive-in standup – først med komikerkollegaen Torben Chris og derefter Anders Fjeldsted og Dan Andersen. Her var Corona

også en del af programmet – helt uundgåeligt, mener Thomas Hartmann. – Det ville næsten være mærkeligt ikke at nævne Corona. Det var jo en helt bizar situation, hvor vi stod på en scene foran en masse biler, der blinkede med lygterne, når de fandt vores jokes tilpas sjove. For ham har grænsen, for hvad han ville joke med, været helt naturlig. – Vores hverdag har været vendt helt på hovedet, så det er naturligt at joke med, hvordan folk begynder at synes, at deres unger er skide irriterende, når de nu har brugt så meget tid med dem. Eller at gøre grin med hamstringen, som folk gik helt amok over i starten. Det er karantænen og de små hverdagssituationer, som vi ikke kan undgå at grine af. Der er sygdom og død knap så skægt, siger han.

“Der er mennesker, der kan blive stødt over, at man kommer ind på scenen og siger godaften – for det er jo respektløst over for folk i andre tidszoner.”

Bange for bakterier Arbejdsmæssigt har Thomas selv været hårdt ramt af krisen. Når man lever af at optræde for et større publikum, giver det sig selv, at ens levebrød er truet, når forsamlinger af mennesker bliver en samfundstrussel. Han er medejer af comedyklubben Comedy Zoo i

SanoKardio® – en lille kapsel for hjertet

SanoKardio® er et tilskud til din normale kost. Indeholder et prisbelønnet, patenteret ekstrakt, Lycored Nutrient Complex™, der udvindes fra nærende tomater.

Indeholder thiamin der bidrager til en normal hjertefunktion.

Fås i din helsekostbutik og på udvalgte apoteker. Læs mere på sanokardio.dk

Sanokardio_Aeldresagen_annonce_115x180+5mmbleed.indd 2

11/06/2020 11.07

11


tema liv / / Af/ Xxxxxx Foto/ Xxxxxxxxxxxx

København, som valgte at lukke ned et par dage inden, Mette Frederiksen gjorde det. Men selvom krisen har ramt ham på arbejdslivet, så har det haft mindre konsekvenser privat. Da Sundhedsstyrelsen offentliggjorde coronaretningslinjerne, blev Thomas en smule overrasket. Hvor andre skulle til at lægge hverdagsvanerne om, ja, så skulle han bare fortsætte med at leve, som han plejede. For Thomas har bakterier og vira nemlig altid været noget, man skulle undgå. Hvorfor, har han ikke et svar på, sådan har han altid haft det. – Til gengæld er jeg aldrig syg, siger han. Det kan dog blive en smule omstændeligt, hvis han skal på et offentligt toilet. For hvis døren går indad, kan han vente længe på, at nogen lige skubber til den, så han kan få fat med en fod eller en albue. – Nogle gange tager det for lang tid at vente, så tager jeg et stykke papir, inden jeg tager fat i håndtaget. At vi skal undgå kontakt med andre mennesker og holde os så meget som muligt hjemme, gør ham heller ikke spor. – Når det kommer til personlige tab, så tror jeg, at jeg har været skånet, siger Thomas Hartmann.

“Selv hvis jeg vandt i Eurojackpot, så tror jeg ikke, at jeg ville bruge flere penge på tøj.”

12

Miljøsvin får skrald tilbage Privat fører han en livsstil, der tangerer det minimalistiske. Nyt tøj, nyt interiør til hjemmet eller en tur ud at spise er sjældent poster på det månedlige budget. Hvor nogle måske tager et bevidst valg om at nedsætte deres forbrug, så er det altid faldet naturligt for Thomas. – Det handler helt enkelt om, at det er ting, jeg ikke går op i. Selv hvis jeg vandt i Eurojackpot, så tror jeg ikke, at jeg ville bruge

flere penge på tøj. Til gengæld bruger jeg mange penge på sko og biler. Jeg har fem sportsvogne i garagen og har i mange år samlet på sko fra Adidas og det japanske skomærke Onitsuka Tiger, fortæller han. Selvom samlemanien og veteranbilerne trækker klimaposten op, så er hans generelle livsstil med fokus på at sætte aftryk på miljø og klima så lidt muligt, han kan. Han køber bæredygtige produkter, kødet, han spiser, har haft det godt, og lys og anden elektricitet i hjemmet er kun tændt, når han bruger det. Og så er det det med affald. En kæphest, som han altid har gået højt op i. – Jeg smider aldrig affald fra mig. Jeg har fået ind med modermælken, at det er respektløst at smide skrald. Og i et land som Danmark, hvor vi har så mange skraldespande, ser jeg det næsten som en provokation, når nogen smider skrald på gaden, siger Thomas Hartmann og tilføjer: – Når jeg står på gaden og ser folk smide skrald ud ad bilruden, har jeg nogle gange samlet det op, og hvis gerningsmanden holder stille i et kryds, går jeg hen og åbner bildøren og smider skraldet ind i bilen igen. Vi skal lede efter glæden og grinet Selvom Thomas Hartmann insisterer på retten til at bruge humoren, så er målet ikke at provokere for provokationens skyld. Tværtimod handler det om det stik modsatte. Og det håber han at kunne bidrage til – især nu, hvor hele jordkloden er ramt af en dyster virkelighed. – Du kan altid finde ulykke, hvis du leder efter den. Men jeg vil hellere lede efter glæden og efter grinet. Og det er blandt andet det, man gør ved at lave jokes i en svær periode. Det er også en måde at vise over for os selv og hinanden på, at der er noget, der overlever, uanset hvad. Og det er glæden, siger han. – Glæden vi kan dele sammen.


/ oase

Bæredygtige en-gangs sugerør Der er stadig en hel masse solskin i vente, og derfor kan vi stadig nyde en kold drink i aftensolen. Og hvad er bedre end at toppe en lækker og smuk drink af med et sugerør, som både er æstetisk og bæredygtigt. Det ville være meget bedre for både vores børn og vores klode, hvis vi skiftede plastik sugerørene ud med bæredygtige sugerør. Vi har forelsket os i Pandoo zero waste sugerør. De er bæredygtige, bionedbrydelige og komposterbare engangs sugerør, der er fremstillet af plantefibre fra bambus og restaffald fra andre plante baserede materialer så som majs, kartofler og hvede. Sugerørene er en-gangs sugerør, så du skal ikke stå og rense dem efter en fest eller måske børnefødselsdag. En pakke indeholder 50 sugerør og vejledende udsalgspris er 69,- kroner for en pakke. De leveres i en æske, der er lavet af genanvendeligt pap. Pandoo zero waste sugerør forhandles hos beauty-shop.dk

Godt for fordøjelsen Sommeren frister med mange lækkerier. Men det kan være en hård omgang for maven. Hvis du gerne vil beskytte din fordøjelse ekstra mod de mange fristelser, så hjælp den på vej med urter og planteenzymer, som dine tarme vil elske. Digestaway har aktive enzymer, der ligger i en base af fordøjelsesvenlige urter: ingefær, lægestokrose og Aloe Vera. De støtter alle en god fordøjelse sammen med elmebark, som er en kilde til planteslim, der støtter slimhinderne i fordøjelseskanalen. Pas godt på din fordøjelse, det har stor betydning for dit velbefindende og helbred. Digestaway er også god at putte i kufferten og tage med på farten. Dosering: 3 kapsler dagligt. Én før hvert hovedmåltid. Du kan købe Digestaway i din lokale helsekost butik, på apoteket og på nettet.

Plantesteroler hjælper kolesterolniveauet Vil du gerne sænke dit kolesterolniveau på en naturlig måde, så skal du, som med alt andet, starte med at spise en sund kost og få rørt dig nok. Men selv med den sundeste krop, kan det være svært at få spist sig til nok plantesteroler, som beviseligt har effekt på at sænke det dårlige kolesterol LDH. For det kræver et meget højt indtag af plantesteroler. Der kan det hjælpe at tage et kosttilskud, og REG’ACTIV er et godt bud på et tilskud, der kan hjælpe med at sænke kolesterolniveauet. Det indeholder plantesteroler fra skovfyr, som bidrager til et normalt kolesterolniveau. Udover plantesteroler indeholder det også Monakolin K fra rød gær-ris, som også bidrager til et normalt kolesterolniveau. Derudover er der vitamin E, B6, B12, B1 og folsyre. Så det er et kosttilskud, der kan hjælpe dig til en sundere krop. Dosering: 2 tabletter dagligt – 30 min. før et måltid. Forhandles i din lokale helsekost, Matas, Apoteket og på diverse webshops

13


tema / Foto/ Shutterstock

tema Sund start

Når storken kun har ét ben Ufrugtbarhed, ufrivillig barnløshed og infertilitet – ja, kært barn har mange navne og ikke mindst et væld af årsager. Nogle er mere kendte og velbeskrevne end andre.

Af Maria Pinderup Langbak Læge og heilpraktiker

Dét at få børn er lagret så dybt i menneskets DNA og instinkter, så når det ikke sådan umiddelbart lykkes at få børn, så kan hele ens identitet og samværsfølelse blive berørt. Selv når man blot står på sidelinjen fornemmes den tunge sorg, som er infertilitetens tro følgesvend. Afleveringen af barnet i storkens næb er billedsymbolet på fødslen af et barn og dermed fuldbyrdelsen af en vellykket graviditet. Denne proces er nogle gange fyldt med forhindringer, lufthuller, strid modvind og måske en stork med kun 1 ben. Denne metafor, med et manglende ben, gør det forståeligt, at landingen kan være svær og nærmest umulig for storken at gennemføre. Hvad gør man så?

Et stof er hormonforstyrrende, når følgende kriterier er opfyldt • Stoffet skal have en beviselig sundhedsskadelig virkning. • Den skadelige effekt skal være en ændring af en eller flere funktioner i hormon­ systemet. • En biologisk sammenhæng mellem stoffets påvirkning af hormonsystemet og en observeret skadelig virkning skal accepteres, som den mest sandsynlige underliggende forklaring Kilde WHO

14

Man styrker benet, vingernes muskulatur og balanceevnen. Hermed er en landing med et ben ikke umulig. Det kræver vejledning, træning, mentalstyrke og selvomsorg. Sådan arbejder vi i naturmedicinen. Infertilitet Infertilitet er af WHO defineret som manglende graviditet efter 1 års regelmæssigt samliv. Hos kvinden er der flere faktorer, som har betydning for frugtbarheden end hos manden. Dette er ikke så underligt, når man tænker på, at det er i kvindekroppen, at hele ”udrugningsprocessen” foregår. Manden leverer i 5 minutter og kvinden de næste 9 måneder. Kvindens krop har endvidere et hormonsystem, som i modsætning til mandens, er præget af forskellige cykliske processer, som skal være i balance for, at en graviditet kan forekomme og fuldbyrdes. Hos kvinder er der flere kendte årsager til infertilitet, herunder: endometriose, PCOS, lukkede æggeledere, store muskelknuder og ikke mindst hormonforstyrrelser - særligt lavt stofskifte. Hos manden er det primært sædkvaliteten, som spiller ind. Flere faktorer såsom høj alder, alkohol, rygning, overvægt, et stort sukker-indtag, tidligere klamydiainfektion og manglende motion er velkendt som værende af betydning for flere af ovenstående. I denne artikel vil jeg beskrive de mere ”ukendte” årsager til storkens handicap:


/ tema

“Hvad gør man så? Man styrker benet, vingernes muskulatur og balanceevnen. Hermed er en landing med et ben ikke umulig. ”

­Inflammation, hormonforstyrrende stoffer og energimæssige blokeringer. Inflammation Undersøgelser har antydet, at mange infertile kvinder ofte har et højere niveau af inflammationsmarkører i blodet. Denne inflammation involverer b.la. en ubalance i kroppens immunsystem, hvilket yderligere kan påvirke hormonsystemet og livmoderslimhinden, hvor ægget skal sætte sig fast. Inflammation spiller samtidig en vigtig rolle ved nedsat sædkvalitet. Hvad der præcist igangsætter inflammation hos de infertile par er ikke velundersøgt. Fødevareallergier og -intolerancer Min erfaring er, at inflammation ofte har ophav i ikke-erkendte fødevareallergier eller –intolerancer. Særligt, hvis man kombinerer det med en leaky gut (utæt tarm) og forskellige skadelige

miljøfaktorer såsom tungmetaller og pesticider. De hyppigste ”ægte” fødevareallergier vedrører hvede, mælk, æg, peanuts, majs og skaldyr. Reaktionen ved disse allergier er kendetegnet ved, at symptomerne oftest opstår indenfor 4 timer efter indtag og er drevet af immunmolekylet IgE. Typisk vil den enkelte opleve ondt i maven, kvalme, opkast, diarre, udslæt, åndedrætsbesvær eller i de sværeste tilfælde direkte anafylaktisk chok. Denne form for allergi kan din læge teste for i en blodprøve. Ved fødevareintolerancer er der flere forskellige virkningsmekanismer i kroppen. Dels kan intolerancen være drevet af et immunrespons i kroppen styret af immunmolekylerne IgG eller IgM. Dels kan det skyldes manglende enzymer til at nedbryde en fødevare, såsom laktase til mælke­ sukker eller DAO, som nedbryder histamin. Den kropslige reak-

15


tema /

Her kommer tungmetaller fra Bly: cigaretter, forurenet jord, luft og ­ ­rundvand, maling, fyrværkeri, visse g sorte hårfarvningsprodukter Cadmium: Batterier, frigives ved forbrænding af benzin, bildæk og cigaretter

“Ved ønsket om en ­graviditet er der ­fantastisk meget, man selv kan gøre for at bedre chancerne uanset årsag. Især hvis man tør kigge hele livsstilen igennem.”

Arsen: træimprægnering, ris produkter, jord og vandforurening Kviksølv: amalgamfyldninger, vacciner, ophobes i fisk særligt tun, elsparepærer

16

tion kan ligeledes skyldes, at fødevaren igangsætter en uhensigtsmæssig immunreaktion eller eksempelvis åbner de små låse mellem tarmcellerne. Sidstnævnte er gluten bl.a. kendt for, da den

stimulerer til øget frigivelse af molekylet zonulin i tarmcellerne, hvilket virker som en døråbner ind til kroppens indre miljø. Alt dette kan IKKE måles i en blodprøve hos lægen. Samtidig er det min klare erfaring, at intolerancerne er langt, langt hyppigere end allergierne. Symptomerne kan være mange­ artede: ondt i maven, diarre, for­ stoppelse, oppustethed, kvalme, ­halsbrand, sure opstød, udslæt, ­led­smerter, træthed, menstruations-­ smerter, brainfog (en fornemmelse af, at hjernen er omgivet af en tung træthed og tåge, som gør det svært at se klart i livet), nysen osv. Oftest opstår symptomerne først 4-72 timer efter fødevaren er indtaget, hvilket besværliggør diagnostikken. Den bedste metode til at afklare en sådan intolerance er ved en elimination-provokationstest. Helt simpelt foregår det ved at udelukke de mistænkte fødevarer i minimum 6 uger og derefter genintroducere dem én ad gangen i relativ høj dosis. Hvis man samtidig i elimina­ tionsperioden arbejder på at hele fordøjelsessystemet, undgår kaffe, rygning og alkohol kan man rykke rigtig langt på blot 6 uger. Tungmetaller Tungmetaller såsom bly, kviksølv, cadmium og arsen er naturlige grundstoffer, som ved indtag kan ophobes i kroppen og skade frugtbarheden ved høje doser. Alle stofferne kan give anledning til oxidativt stress i kroppen, som er forløberen for inflammation. Kendetegnende for dem alle er, at de dræner kroppen for mineraler. Særligt selen og zink, som har kæmpe betydning for fertiliteten hos både kvinder og mænd. (Se boks hvor tungmetallerne kommer fra)


/ tema

“Særligt kroppens stofskifte- og kønshormoner påvirkes i høj grad af disse stoffer. Altså netop de hormoner, som har størst betydning for reguleringen af processerne, som sikrer fertilitets­ evnen.” Hormonforstyrrende stoffer Hormoner er små budbringere, som sørger for at kommunikere budskaber mellem celler. Dette sikrer korrekt finjustering og regulering i kroppens indre miljø. Hormoner er medvirkende til at styre livsvigtige mekanismer såsom blodsukker, blodtryk, stofskifte, menstruationscyklus og meget mere. Nogle gange er jeg tilbøjelig til at sige, at vi er vores hormoner, så meget styrer de os. Hormonforstyrrende stoffer er en gruppe af mange forskelligartede stoffer med det til fælles, at de påvirker balancen i kroppens hormoner. Særligt kroppens stofskifte- og kønshormoner påvirkes i høj grad af disse stoffer. Altså netop de hormoner, som har størst betydning for reguleringen af processerne, som sikrer fertilitetsevnen. Jeg vil ganske kort nævne 2 forskellige stoffer. Ftalater er en gruppe af plastikblødgørende stoffer. Enkelte af disse kan blokere for virkningen af det mandlige kønshormon testosteron, og andre efterligner det kvindelige kønshormon østrogen. I museforsøg medfører dette, at celledelinger påvirkes i dannelsen af æg- og sædceller, men også i de helt tidlige fosterstadier. Derved kan visse ftalater

måske bidrage til både infertilitet og gentagne aborter. Bisphenoler er en anden en gruppe af stoffer, som findes overalt omkring os. Det anvendes bl.a. til den hårde, klare plasttype polycarbonat, samt findes på indersiden af visse konservesdåser. På mus er vist, at alle bisphenoler øger antallet af døde ægceller i æggestokkene. Hos hanmus fører Bisphenol A til en af-maskulinisering. Begge dele modvirker en normal graviditet. Energimæssige terapiblokeringer Fra det mere evidensbaserede til den usynlige verden, som ikke kan dokumenteres, men blot erkendes af en dygtig behandler. Som naturmedicinere arbejder vi med begrebet terapiblokeringer. Hermed menes tilstande i kroppen, som hindrer, at den selvhelbredende evne for alvor kan igangsættes. Disse terapiblokeringer har ofte en energimæssig karakter, og involverer kroppens meridianbaner. Ar er et eksempel herpå. Et ar efter en operation kan blokere for det normale flow af energi eller Qi i den meridian, der løber lige over arret. Såfremt arret er placeret over en meridianbane med betydning for hormonerne og underlivet, kan dette bidrage til infertilitet. Blokeringen kan opløses af en behandler med erfaring i dette. Alle tænder er endvidere koblet direkte til en meridianbane. Tandproblemer og særligt rodbehandlinger kan skabe en energimæssig blokering i den tilknyttede meridianbane. De to forreste tænder i over- og undermund er knyttet til underlivsområdet, mens 3. og 4 tand er i tæt kontakt med kønskirtlerne. Ved ønsket om en graviditet er der fantastisk meget, man selv kan gøre for at bedre chancerne uanset årsag. Især hvis man tør kigge hele livsstilen igennem. Herunder ikke mindst fokus på ernæring, søvn, vandkvalitet, bevægelse, søvn og tankemønstre. Dette i kombination med individuelt tilpassede tilskud kan være den manglende brik, som sikrer, at din stork kan lette og lande på smukkeste vis.

Biologiske effekter Hormonforstyrrende stoffers biologiske effekter inddeles i 4 grupper

1 En forstyrrelse af hormonproduktionen

2 En forstyrrelse af hormontransporten

3 Optagelse af hormonernes plads på receptorniveau

4 Påvirkning af nedbrydningen af hormoner

17


tema / Foto/ Shutterstock

tema Sund start

Spis dig til bedre fertilitet Der skal sunde kønshormoner til for at undfange et barn. Det kræver en god økologisk kost og fokus på sunde valg for både den kommende mor og far.

Af Anette Harbech Olesen Forfatter og blogger på madforlivet.com

Mange danske par oplever i dag ikke at kunne blive gravide og få børn, når de ønsker det, og infertilitet rammer cirka 20 pct. af de danske kvinder og mænd, der gerne vil have børn. Årsagerne hertil kan være mange. En af forklaringerne kan eksempelvis være, at flere og flere kvinder udsætter børn og graviditet, fordi de gerne vil have gang i karrieren først. Denne tendens afspejler sig tydeligt i tallene, for gennemsnitsalderen for førstegangsfødende er i Danmark steget fra 26 til 31 år igennem de seneste cirka 40 år. Andre forklaringer kan findes i vores sundhedsmæssige tilstand. Stress, høje niveauer af toxiske og hormonforstyrrende kemiske stoffer i kroppen, utilstrækkelig ernæring, mangel på mikronæringsstoffer samt rygning, alkohol, medicin­indtag, herunder P-piller. Mange unge kvinder lider af hormonelle ubalancer, ligesom forekomsten af diabetes og insulinresistens har været stærkt stigende i de seneste år, også blandt unge. Denne artikel sætter fokus på, hvad du og din partner selv kan gøre for at forberede kroppen til graviditet, for heldigvis er der en del tiltag, der kan hjælpe.

vil du være Gravid? - sig farvel til:

Sig farvel til tun, laks og haj, og goddag til økologiske ørreder og økologisk laks. Kemiske stoffer som pesticidrester, PCB’er, dioxiner, methylkviksølv, PAH’er samt en lang række andre stærkt skadelige og hormonforstyrrende stoffer, kan påvirke dig og dit kommende barn negativt.

18

Forbered kroppen til graviditet Først og fremmest kræver det tilstrækkeligt med sunde kønshormoner, æg og sædceller at undfange et barn. Dannelsen af kønshormoner er helt afhængig af, at der i kroppen er tilstrækkeligt med sunde fedtstoffer. Alt for mange unge er i dag stadig fedtforskrækkede og har ikke lært, at der findes henholdsvis livsvigtigt fedt og potentielt livsfarligt fedt. Det første skal vi indtage hver dag igennem maden, det sidste skal vi gå i en stor bue udenom, hvis vi gerne vil have hormoner i balance. En


/ tema

god vitamin- og mineralstatus er også afgørende for hovedparten af kroppens processer, herunder dannelsen og effekten af hormoner, enzymer og de fleste andre signalstoffer, der konstant produceres, og som vi er afhængige af – også når vi gerne vil være gravide. Vejer du for meget, har du for høje kolesteroltal, insulinniveauer, tungmetalbelastninger eller en utilstrækkelig tarmbiota op til en potentiel graviditet, så kan du have vanskeligere ved at blive gravid. Desuden viser en række forskningsresultater, at du potentielt kan videregive nogle af disse ubalancer til dit barn, så det fødes med en højere risiko for udvikling af en række sygdomme. Børn, der fødes ved kejsersnit, har en mindre varieret tarmbiota ved fødslen end børn, der er født vaginalt. Det har betydning for barnets immunforsvar, hvorfor du med fordel kan tilføre probiota, der netop passer til din lille nyfødte. Der er således al mulig god grund til at forberede dig og din krop på en forestående graviditet. Både du og dit barn vil kunne have gavn af det. Sådan spiser du dig til naturlig graviditet Det kan hjælpe de fleste først og fremmest at omlægge kosten til en økologisk levevis med mad, der er tilberedt fra bunden af gode og nærende råvarer. Væk med forarbejdede fødevarer, fast food, e-numre, pesticidrester og dårlige fedtstoffer. Ind med masser af økologiske grønsager, gode omega 3 fedtsyrer og blodsukkerstabiliserende måltider, der omfatter både sunde proteiner, grønne kulhydrater og sundt fedt. Ved også at udelade sukker, hvidt brød, alkohol og tobak kan alene disse tiltag hjælpe mange par til øget fertilitet, graviditet og sundere babyer. Har du og din partner vanskeligt ved at blive gravide, så kan valget af en sundere levevis, for både du og din partner, ofte hjælpe. Tag derfor hinanden i hånden, vær kvalitetsbevidste i jeres madindkøb, for I og jeres baby fortjener kun de allerbedste rene og uspolerede råvarer. Gør jer umage med maden, tilbered den indbydende, brug krydderurter og masser af farverige grønsager, og anret gerne jeres tre daglige måltider, så mundvandet løber. Det giver jer, jeres kroppe og jeres baby de allerbedste forudsætninger for sundhed og balance.

vil du være Gravid? - sig goddag til:

Indtag af økologisk mad, lavet fra bunden, en højkvalitets vitaminmineralpille, D3 vitamin, organisk zink og selen samt gode og stabile olier kan være befordrende for at blive gravid. Du kan læse mere om vitaminer og mineraler samt om sundt fedt på Madforlivet.com

5

gode råd, der virker, hvis du vil være gravid

Prioriter tre varierede måltider dagligt, tilberedt af de bedste råvarer. Hvert måltid skal indeholde cirka en halv tallerken grønsager, tilberedt af årstidens økologiske afgrøder. Du kan supplere med krydderurter og lidt bær og frugt, men hovedvægten skal ligge på grønsagerne. Suppler med en kvart tallerken proteiner, enten i form af økologisk ørred eller laks, fjerkræ, bønner, linser eller en velsyrnet yoghurt naturel. Den sidste kvarte tallerken kan eksempelvis indeholde røde ris, hele kogte korn, kogte afkølede kartofler samt gode fedtstoffer i form af en lækker hjemmelavet pesto eller dressing. Vælg kun de allerbedste økologiske ekstra jomfruolier, og kombiner eventuelt en ekstra jomfruolivenolie med en god økologisk hørfrøolie i dine dressinger. En sådan madplan tilfører næring og balance og skaber det allerbedste grundlag for en sund krop, for både mor, far og baby.

1

Få eventuelt lavet en vitamin- og mineraltest, enten via en blodprøve hos lægen eller privat (Nordic Clinic), og suppler med de fornødne vitaminer og mineraler. De fleste danskere kan have gavn af at supplere maden med en daglig vitaminmineralpille af høj kvalitet. En god multivitaminmineralpille til kvinden, der ønsker at blive gravid, kan eksempelvis være Terra Nova Prenatal eller Cytoplan Pregna-Plan. De indeholder eksempelvis både jern, folinsyre og D3 vitamin i letoptagelig food state form. Husk, at tager du tilskud af enkelte vitaminer eller mineraler, så skal de altid have følge af en højkvalitets multivitamin. Bliv også testet for zink, det kan have betydning for jeres evne til at blive gravide. Zink indtages bedst i organisk form til natten (fx Nani, Cytoplan eller NDS). Suppler hver dag med en god og stabil omega 3 olie (fx Nyborggaard hørfrøolie eller Ecolomega fiskeolie) samt måske ekstra D3 vitamin tilskud om vinteren, afhængig af behov. Kombiner gerne med jævnlige tilskud af probiotika med mindst 15 mia. kulturer per kapsel. Du kan sagtens fortsætte med Terra Novas Prenatal eller Cytoplan Pregna-Plan under graviditeten og efter fødslen, mens du ammer.

2

Få dig rørt hver dag, kom ud i dagslyset og optag solens livgivende stråler. Bevæg dig, så det passer med, hvordan du har det. Overdriv ikke, men styrk dig eksempelvis via gåture og cykelture i naturen, yoga, dans, QiGong eller andet, der gør dig godt og glad. Vær opmærksom på, at du får trukket vejret dybt og gi’ dig selv ro og hvile også. Tilstræb i det hele taget afstressende tiltag i denne periode.

3

Lyt til din indre rytme og respekter at spise og sove efter denne rytme. Det betyder for de fleste at gå i seng før midnat, at sove mindst syv timer i fuldstændigt mørke, men kan også indebære at spise sine tre måltider imellem kl 07 og 19. Den cirkadiske rytme har stor betydning for din produktion af melatonin, der igen har afgørende indflydelse på dine hormonelle balancer og en lang, lang række andre kropslige funktioner.

4

Eliminer pesticidrester, tungmetaller og anden hormonforstyrrende kemi fra din mad, dit drikkevand og dine omgivelser. Spis økologisk, rens eventuelt dit vand, undgå methylkviksølv og andre tungmetaller fra eksempelvis fede fisk som tun, haj og laks, Spis i stedet ansjoser, sardiner og økologisk laks og ørred og undgå al tun. Vask dit nye tøj, før du bruger det og naviger udenom mikroplast og parabener med mere i cremer og shampooer.

5

19


tema / Foto/ Shutterstock

tema

Behøver børn overhovedet at få ekstra vitamintilskud?

Sund start

Er du i tvivl om dit barns kost og kosttilskud? Så er du langt fra den eneste. Når forældre skal svare på, hvad de er mest i tvivl om i forhold til deres børns sundhed, så kommer mad og kosttilskud langt op på listen.

Vi ser nærmere på kosttilskud til børn i denne artikel. For det kan være en god investering i dit barns sundhed. Hvornår er det en god idé med kosttilskud? Er der særlige tidspunkter eller særlige diæter, hvor du skal være ekstra opmærksom? Hvilke kosttilskud fungerer godt for børn? Og hvordan vælger du mellem alle de forskellige mærker?

Af Anette Straadt Sundhedsplejerske

Er kosttilskud til børn overhovedet nødvendigt? Udgangspunktet for dit barns sundhed er uden tvivl sund mad, søvn, bevægelse og kærlige relationer. Ingen kosttilskud kan gøre det ud for en usund livsstil. Dit barn kan være godt dækket ind med vitaminer, hvis dit barn hver dag spiser sundt og varieret med mange forskellige grøntsager, fuldkorn, sunde fedtstoffer osv. Hvis grøntsagerne er dyrket i nærings-rig jord. Hvis dit barn stort set ikke får forarbejdet mad med raffineret mel, konserveringsmidler, sukker og kemiske tilsætningsstoffer, og hvis dit barn ikke har udfordringer med sundheden som eksem, hyppigt snot, allergi eller fordøjelses-problemer. Der kan dog stadig være enkelte næringsstoffer, som dit barn ikke får tilstrækkeligt af. Det vender vi tilbage til. Hvornår er det en god idé at give mit barn en vitaminpille? Du kan sagtens give dit barn en vitaminpille året rundt. Det er særligt en god idé, hvis dit barn spiser ensidigt, ikke spiser mange forskellige grøntsager, spiser raffineret mad eller har udfordringer med sundheden som eksem, snot, fordøjelses-problemer, allergi eller andet. Du kan også give dit barn en vitaminpille på særlige tidspunkter af året. Måske spiser I mere grønt og varieret om sommeren, end I gør om vinteren. Derfor tager I lidt ekstra tilskud i de mørke måneder.

20


/ tema

Her er et tilskud med gode vitaminer en god ide Langt fra alle børn spiser og lever i dag på en måde, der svarer helt til kroppens. Langt fra alle børn spiser kun hele rene fødevarer dyrket i næringsrig jord. En del børn får eller har fået medicin. Nogle børn har sygdomme/udfordringer som kræver ekstra kræfter af kroppen. Mange børn har en ubalanceret bakteriebalance i tarmen opstået efter fødsel, medicin, livsstil eller andet. Nogle børn er kræsne og spiser derfor ikke varieret. Nogle børn spiser en særlig diæt af forskellige årsager. De fleste børn får ikke sollys på huden gennem årets kolde måneder. Kan du kende dit barn i én eller flere af ovenstående sætninger? Så kan et tilskud af en god kvalitets multivitamin/mineral være en god ide´.

En god kvalitets multivitamin/ mineral giver dit barn en god basis af livsnødvendige vitaminer og mineraler, som er nødvendige for en uendelig lang række af processer i kroppen f.eks. i hormonsystemet, nervesystemet og immunforsvaret. Mange af vitaminerne og mineralerne arbejder sammen på kryds og tværs. Hvis der bare mangler en enkelt af dem, så kan det forskubbe balancen af de andre, hvilket kan påvirke forskellige processer i kroppen negativt. Derfor er det altid en god idé at tage en multivitamin/mineral som basis, før man eventuelt begynder at supplere med enkelte vitaminer og/eller mineraler.

Børn på diæt Hvis dit barn spiser efter en bestemt diæt f.eks. vegetarisk, vegansk, mælkefri eller lignende, så kan en god kvalitets multivitamin/mineral være med til at dække dit barn ind med f.eks. jern og B12. Jern og B12 findes nemlig særligt i animalske fødevarer. Derfor har dit barn brug for tilskud, hvis ikke I spiser animalske produkter. Vær opmærksom på, at der også kan være brug for ekstra tilskud ud over det, der er i en vitaminpille f.eks. ekstra kalk og magnesium ved mælkefri diæt. Kalk og magnesium er makromineraler, der fylder meget. Derfor er mængderne af kalk og magnesium ofte ikke høje nok i en multivitamin/ mineral. Hvilken multivitaminpille skal jeg købe til mit barn? Hylderne, både i supermarkedet, på apoteket, hos Matas og i helsekostbutikkerne, har et farvestrålende udvalg af multivitamin/mineraler til børn. Når du skal vælge en vitaminpille til dit barn, så er det en god idé at se på, om den er sammensat af vitaminer og mineraler, som er letoptagelige for kroppen. Vitaminer og mineraler findes med forskellige ”efternavne”, som siger noget om, hvor nemt stofferne bliver optaget i kroppen og kommer ud og gør gavn i cellerne. Det er navne som ”natur-identiske”, ”syntetiske”, ”foodstate”, ”uorganiske” eller ”organiske”. Desværre er det ikke altid så nemt at gennemskue på pakken, hvor god optagelighed vitaminerne har. Ofte hænger pris og kvalitet sammen. Som udgangspunkt finder du ikke de letoptagelige tilskud i supermarkedet eller på apoteket. Gå gerne i helsekosten og få vejledning dér. Nogle af de mærker, der har fokus på optagelighed i deres børnevitaminer er bl.a. Biosym, Spektro, Nani, Natures Own og Wild Nutrition.

21


tema /

Hvornår må mit barn få en vitaminpille?

EN AF DIN ITET E

VI TA M ER

VÆR OPMÆ RK S

AL KV

IN

OM

Nye regler betyder, at der på mange multivitaminer står dosis fra barnet er 3 år gammel. Men det betyder ikke, at du ikke må give dit barn på 1 år en multivitaminpille. Faktisk foreslår danske myndigheder multivitamin til børn helt ned til ½ år, hvis de lever vegansk. Du kan derfor godt give dit barn en multivitamin, også selvom det er under 3 år. Husk dog, at den skal knuses til de helt små børn, så de ikke får den galt i halsen.

Forskellige vitaminpiller har altid lidt forskelligt indhold. Det kan være i styrke og/eller i sammensætning. Det er derfor altid en god idé, at skifte lidt mellem de forskellige gode mærker. Det svarer til at spise en varieret kost. Vær særligt opmærksom på at skifte mellem forskellige mærker, hvis du køber en vitaminpille, der ikke er så bredt sammensat. Det gælder især for nogle typer af flydende vitaminer og også nogle ”foodstate”-produkter. ”Foodstate” er en særlig god optagelig form for vitaminer og mineraler, men nogle af produkterne har ikke så mange mineraler tilsat. Smager den godt? Det betyder selvfølgelig noget, hvordan vitaminpillerne smager og også deres konsistens. Hvis du ikke kan få dit barn til at spise kosttilskuddet, så kan selv det dyreste og bedste tilskud ikke gøre gavn i kroppen. I nogle helsekostbutikker er det muligt at bede om smagsprøver på deres gode kvalitets multivitamin/mineraler. Især små børn kan også have tendens til at skifte smag. Så de vitaminer, der virkede i sidste måned, vil barnet nu ikke røre. Brug gerne fantasien lidt for at få de gode vitaminpiller i dit barn. Skær pillerne i små stykker og put dem i grøden, knus dem og put dem i en smoothie eller i yoghurt eller i en lille smule frugtmos. Nogle producenter laver deres vitaminpiller i form af bløde gummies. De er populære hos mange børn og kan være en god løsning, hvis barnet ikke vil spise andre vitaminer. Vær dog fortsat opmærksom på kvaliteten, optageligheden og indholdet af mineraler. Det samme gæl-

der for flydende vitaminer og vitaminer på sprayform. Hvis dit barn fuldstændig afviser at spise de vitaminer, du har købt, så køb nogle andre og gem de gamle væk i en måneds tid. Herefter kan du finde dem frem og prøve igen. Hvad med sødestofferne? Forældre kan være bekymrede for hvilke sødestoffer, der findes i multivitaminer. Aspartam og lignende kemiske sødemidler skaber bl.a. ubalance i tarmbakterierne. Derfor giver det god mening at undgå disse. Sukker, steviaudtræk og xylitol i de små mængder, der findes i vitaminpiller, er umiddelbart ikke problematiske. Kan mit barn få for mange vitaminer? Nogle vitaminer og mineraler er hurtigt ude af kroppen igen. Andre kan ophobe sig, hvis man får dem i større mængder og i længere tid end nødvendigt. Så ja – det er muligt, at et barn får for mange vitaminer og mineraler. De multivitamin/mineraler, der er på markedet til børn i Danmark, giver dog ikke anledning til bekymring om overdosering. I praksis er det derfor nærmere underskud af vitaminer og mineraler, som er en udfordring for børns kroppe og sundhed på grund af kost, livsstil og øget behov i forbindelse med sygdom, allergi mm. En god kvalitets multivitamin/ mineral er med til at sikre, at dit barn ikke mangler livsvigtige næringsstoffer. Det er derfor ofte en god investering i dit barns krop og sundhed.

“Nogle producenter laver deres vitaminpiller i form af bløde gummies. De er populære hos mange børn og kan være en god løsning, hvis barnet ikke vil spise andre vitaminer. ” 22


Særligt om D-vitamin D-vitamin er et særligt vitamin, fordi vi ikke kan spise os til nok gennem kosten, heller ikke selvom vi spiser varieret og med mange grøntsager, osv. Vi skal have det fra solens stråler, når de rammer huden. Undersøgelser viser gang på gang, at danskerne mangler D-vitamin. Det gælder også børn og i særdeleshed teenagere. D-vitamin er utrolig vigtigt for børn. Det har stor betydning for immunforsvaret, for knoglesundheden, for hjernens humør og funktion med mere. Fra september til april har vi ikke meget sol i Danmark, og det er for koldt at være udenfor uden tøj på kroppen.

Derfor har stort set alle børn og teenagere brug for et tilskud af D-vitamin på den tid af året. Du kan nemt give dit barn D-vitamin som dråber, spray eller evt. som del af en multivitamin. Det skal være D-vitamin i form af D3, som er den naturlige og dermed letoptagelige form. De danske myndigheder anbefaler 10 mcg dagligt til børn, men D-vitamin eksperter rundt om i verden sætter dosis højere, og EFSA (EU´s fødevaresikkerheds autoritet) sætter da også den øvre sikre grænse til 35 mcg/dag for børn under 1 år og 50 mcg/dag for børn over et år i alt fra mad og tilskud. Hvis et barn viser tegn på at have særligt brug for D-vitamin f.eks. ved at blive ofte syg om vinteren, så kan man godt give 20 mcg dagligt i alt i de mørke måneder. Det kan f.eks. være et multivitamin med 10 mcg D-vitamin plus 1 dråbe Bidro D-dråber.

“D-vitamin er utrolig vigtigt for børn. Det har stor betydning for immunforsvaret, for knoglesundheden, for hjernens humør og funktion med mere”

23


tema / Foto/ Shutterstock

Unge med

tema Sund sta r

ondti livet

t

Angst er foruroligende udbredt blandt børn og unge. Alt for mange kæmper med dårligt selvværd og spiseforstyrrelser. Få redskaber til at hjælpe de unge, når det gør ondt i livet.

Af Catrine Marcussen Akupunktør og bevægelsespædagog

”Som mor er man ikke mere glad end ens mindst gladeste barn” Tilgiv mig for at have glemt, hvis citat det er. Men der er så meget sandhed i det. Jeg tror ikke, mange forældre har svært ved at forestille sig noget mere ulykkeligt, end hvis deres søn eller datter skulle havne i en alvorlig, trist situation som gør, at barnet havner i mistrivsel. Situationen vil helt sikkert påvirke hele familien. Vi hører meget i disse år om de ulykkelige unge, der kæmper med angst og stress. Er det blevet mere udbredt blandt unge, det med at være angst, lide af spise-forstyrrelser og at kæmpe så hårdt med selvværdet? Generationskløften og sociale medier Generationerne imellem kan have lidt svært ved at forstå hinanden. Livs-omstændighederne, samfundet, verden forandrer sig hele tiden, og derfor har mange gamle mennesker igennem flere generationer kigget på de unge med et suk og tænkt: Ungdommen nu til dags. Sådan er det, for vi er et produkt af vores samtid. Vi afspejles i normer, samfund og tendenser. Sådan har det altid været. Intet under-

24

ligt i det. Når vi kigger på de unge med hovedrysten, så ser vi på det unge menneske med vores lange livs erfaringer. Tænk på, at din livserfaring er måske mere end dobbelt så lang – eller endnu længere, end den erfaring, som den unge har. Unge skal selv lære at få deres livserfaringer. For nylig blev jeg spurgt af en 19-årig: ”Hvordan var det at vokse op og være ung i en tid uden sociale medier?” Hun tænkte, at så var vi ude af den sammenlignings-kultur, som følger med de sociale medier og tendensen til at vise virkeligheden som et glansbillede og dermed én selv som én stor, omvandrende succes. Selvom jeg godt kan se, at de sociale medier gør noget ved unge mennesker, så tænker jeg, at selvom vi i de ældre generationer ikke havde disse platforme, reality tv og så videre, så havde vi alligevel problemer, de var bare pakket lidt anderledes ind. Sådan har det vel været til alle tider. For sådan er livet måske bare i al sin råhed? Den snak er nok værd at have med de unge mennesker. Vi kan ikke sige, at gamle dage var bedre. Alle tider og alle mennesker har haft deres at slås med. Måske er unge bare blevet meget bedre til at udtrykke deres ulykke i dag? Måske stiller de højere (urealistiske?) krav til lykken? Måske er de ikke så robuste? Der er ingen tvivl om, at vi i dag er langt hurtigere til at give diagnoser. Det kan være både godt og skidt.


/ tema

Alt for mange får angst Angst er foruroligende udbredt blandt unge. Vi befinder os på den forkerte side af 7000 diagnosticerede. Og oveni det tal kommer der alle dem, der ikke er diagnosticerede. De unge lider af social angst, generaliseret angst, OCD, fobier, panikangst. Og i de seneste år er der også kommet klima-angst – og i kølvandet på Corona er der kommet sygdoms-angst. Angst og uro kan nemt føre til, at kroppens stress-niveau når usunde højder. Og det slider på kroppen.

vores frygt, og det tager mange unge ufordøjet ind. Få en snak om mediernes rolle. Hvad kan give din søn/datter et pusterum? Det kan være gode gåture i skoven med dig og hunden? Forlænget weekend i sommerhus? Lave noget sammen, så tilliden

er så god som mulig, for så er det lettere at hjælpe i tide. Lave mad, bage, være kreative, cykle, svømme, alt, hvad der giver jordforbindelse, er godt. Men det kan også være godt at se film eller lytte til podcasts.

Vitaminer og probiotika til en stresset ung krop I min verden kan vi ikke skille krop og sjæl ad. Og jeg er sikker på, at spørgsmålet om hønen og ægget er ét, man altid skal tænke over. At have et spændt nervesystem vil også kunne være udtryk for, at der er stor magnesium-mangel, ligesom det kan være udtryk for en tarm, der lider. Har der været penicillinkure ind over, spises der meget junk food, sukker eller ensidig kost? Det er da et sted at starte med at rydde ud i det. Køb et godt tilskud af magnesium citrat (eller vælg magnesium i homøopatisk form) samt probiotika fra f. eks. NDS. Spørg i helsekostbutikken, hvilken der passer bedst, NDS har mange forskellige. B-vitaminer kan også være i underskud i en stresset krop, og er der energiforladthed eller tunge triste tanker, kan Rosenrod give et boost. Hvordan kan vi ellers hjælpe dem? Først, skab en tryg og rolig base derhjemme. Er det klima eller sygdoms-angst, så snak med den unge om at ja, vi skal passe på jordkloden og på hinanden, men jordens undergang står ikke lige uden for døren. Snak om, hvad man selv kan gøre for at hjælpe på klimaet f.eks. Mange medier kører på

“Måske er unge bare blevet meget bedre til at udtrykke deres ulykke i dag? Måske stiller de højere (urealistiske?) krav til lykken?”

25


tema /

Blomsterremedier eller homøopati er en blid og skånsom behandling

Æ EM GL

AN BRUGE LK K SM OD

CH

FU

Homøopatiske midler, der kan hjælpe og støtte: Juve-cal, et middel der genopbygger. Bruges også ved appetitløshed, anoreksi, skoletræthed, indlærings-problemer, mangel på energi, nervøsitet. Neu-regen, hvis der også er søvnløshed og uro, angst og stress Psy-stabil, virker beroligende og bruges ved stress, depressive tilstande, melankoli, humørsvingninger. Chanomilla comp, beroliger og giver dybere søvn. Kan evt. gives sammen med belladonna D30 ved sengetid. Bachs blomsterremedier De er også meget virksomme. De er ikke homøopatiske men essens fra forskellige blomster. Jeg har oplevet mange mirakler med disse, specielt hos børn og unge. Bevidstgjort angst: Abeblomst, bævreasp. Chok, krise, traumer: Fuglemælk, ægte kastanie. Bekymringer/tankespind: Hestekastanie Panikangst: Soløje Håbløshed: Tornblad I en lille flaske kan man blande op til 5 forskellige dråber med vand og dryppe fra flasken direkte på tungen eller i et glas væske, flere gange dagligt. I kan også opsøge en Bach terapeut eller en homøo­pat, som kan guide jer helt personligt.

K, OC SE OG TRAU KRI ME R

Kom ned i kroppen Meget angst, tankespind og uro er ofte et udtryk for, at man er ”oppe i hovedet” for meget af tiden. Man har ikke så god kontakt til kroppen. For at få kontakt igen, så er alle huslige opgaver som at lave mad, bage, gøre rent, rydde op, lave havearbejde eller være i naturen, gode til at give jordforbindelse og skabe kontakt til vores fysik.

26

Vi må hjælpe de unge med at komme i kontakt med kroppen og lade dem forstå, at de ER deres krop og kroppen er en ven, ikke en fjende, som de ellers kan have fået indtrykket af, at den er. Hvis det er mindre børn, vi taler om, er der masser af muligheder for at hjælpe dem ned i kroppen. Massage, gå med bare tæer i græs, sand eller sne. Hyg jer med fantasirejser inden sengetid, tegne på ryggen af hinanden, osv. Men det tror jeg ikke, at unge mennesker vil synes om. De unge kan vi hjælpe ved at finde og betale for massage hos en massør. Eller ved at lave yoga sammen på stuegulvet efter en youtube video eller et online yogaprogram. Fodmassage i sofaen giver også jordforbindelse og gør, at vi mærker tilknytning og tryghed ved moder jord. Og husk åndedrættet. Lav de dybe vejrtrækninger ofte. Træk luften ned i maven, udvid hele vejen rundt om brystkassen. Masser af følelser sidder fast i et låst åndedræt. Nerven, der forsyner vores mellemgulv, hedder Nervus phrenicus, det betyder ”sjæl”. Er der mange tanker hos den unge? Tænk over, hvor meget vi italesætter det gode i at tænke, være kloge, fagligt dygtige. Skolen fodrer hovedet dagen lang og de fag, hvor der arbejdes med krop eller sanser, er ned-prioriteret. De omtales ofte som værende pjat og spild af tid og som noget, man kan bruge sin (sparsomme) fritid på. Intet kunne være mere forkert. Roser du din søn/datter nok for ting, der ikke er hovedarbejde? Må man være god til noget, der ikke står på skoleskemaet? At strikke, spille guitar, synge, løbe, arrangere filmaftner eller være en god ven eller søster er alt sammen noget, som vi kan rose vores børn for. Og husk så: Du er dit barn største forbillede. Dit barn lærer af dig. Både af dine gode og dine dårlige vaner. Hvis din søn eller datter taler grimt om sig selv, hvem er så rollemodellen? Tænk over, hvordan du selv taler til din krop? For både dig og dit barn er det så nemt at finde fejl ved ens udseende. Øv jer i stedet i at se kroppen som en medspiller, som en forudsætning for, at vi kan leve på jorden.

Nersin

Beroliger nervesystemet og giver bedre søvn.

HOMØOPATISK Cellesalt ”Energimidlet” - Kalium phosphoricum bruges ved både fysisk og psykisk træthed.

Dr. Reckeweg

Midlet mod stress og nedtrykthed


Glucosamin – virksomt lægemiddel ved

SLIDGIGT I KNÆET

KØB IKKE GLUCOSAMIN PÅ NETTET Det er nemt at blive snydt eller ligefrem at lave noget ulovligt, når man køber glucosamin på nettet eller som postordre. Hvis produkterne ikke er registreret som lægemidler i Danmark, men derimod et kosttilskud, så er det ulovligt at købe produktet, og man risikerer, at de indeholder ukendte stoffer med ukendt virkning. Det bedste råd er derfor at købe glucosamin fra anerkendte producenter og i Matas eller udvalgte helsekostbutikker.

pharmanord

AT-ÅB M-

NE

HVORFOR ER DER EN FORSKEL? Et kosttilskud kræver ikke en godkendelse, og der er langt fra samme kontrol omkring råvarer og virkning, som ved et lægemiddel. Som lægemiddel skal et glucosamin-præparat opfylde en række krav, som skal sikre, at forbrugeren får et aktivt og smertelindrende produkt. Derfor har man i over 10 år fast-

holdt, at glucosamin kun må sælges som lægemiddel i Danmark.

NE

I Danmark må glucosamin kun sælges som lægemiddel, og det er der en god grund til. Det giver en sikkerhed for kvalitet og virkning af det aktive stof. Internationale gigteksperter har kigget på såkaldte metaanalyser, og her kan man se, at kun produkter, som er tilladt som lægemidler, virker – ikke kosttilskudsprodukter, som i Danmark desværre sælges ulovligt via postordre eller på nettet.

HVAD ER GLUCOSAMIN? Glucosamin bliver udvundet af skaldyr og er i sin enkelthed et sukkerstof. Glucosamin spiller en vigtig rolle i vedligeholdelsen af ledbrusken (brusken mellem dine led). Flere undersøgelser har vist, at glucosamin kan hæmme nedbrydningen af ledbrusk og lindrer smerterne ved personer, som har let til moderat slidgigt i knæet.

Glucosamin Pharma Nord er synkevenlige kapsler, som kan skilles ad, så Glucosamin-indholdet kan røres ud i juice eller yoghurt. Nemt hvis man har besvær med at sluge piller. Indeholder ikke overflødige tablethjælpestoffer (ingen laktose).

GLUCOSAMIN PHARMA NORD – lægemidlet til lindring af symptomer ved let til moderat slidgigt i knæet.

DK_GlucosaminPN_Ad_Naturli_208x275_0619

Læs mere om slidgigt og virkningen af glucosamin og tilmeld dig vores nyhedsbrev på www.pharmanord.dk

www.pharmanord.dk

Glucosamin Pharma Nord Lægemidlet Glucosamin Pharma Nord lindrer symptomer ved mild til moderat slidgigt i knæet. Inden du starter behandling med Glucosamin Pharma Nord, bør du kontakte din læge for at udelukke tilstedeværelsen af ledsygdomme, der kræver anden behandling. Dosering: Voksne og ældre; Den sædvanlige dosis er 1 kapsel 3 gange dagligt (svarende til 1200 mg glucosamin). Alternativt kan du tage alle 3 kapsler på én gang. Kapslen/kapslerne bør tages med et helt glas vand. Må kun anvendes til børn og unge under 18 år efter lægens anvisning. Glucosamin Pharma Nord må ikke anvendes under graviditet og bør ikke anvendes i ammeperioden. Bør ikke anvendes ved allergi overfor skaldyr. 1 kapsel Glucosamin Pharma Nord indeholder 2,2 mmol (87 mg) kalium. Kaliumindholdet bør tages til efterretning hos patienter med nedsat nyrefunktion eller patienter på en kontrolleret kaliumdiæt. Tal også med lægen, hvis du er bekendt med at have en øget risiko for at få hjerte/karsygdomme. Der er i få tilfælde observeret forhøjet indhold af kolesterol i blodet hos patienter i behandling med glucosamin. Det anbefales at få målt kolesterol indholdet i blodet i starten af og under behandlingen med glucosamin. Tal også med lægen hvis du har diabetes mellitus (sukkersyge). Det kan være nødvendigt at måle dit blodsukker hyppigere i starten af behandlingen med Glucosamin Pharma Nord. Tal også med lægen hvis du lider af astma. Du skal være opmærksom på, at dine astmasymptomer kan forværres. Forsigtighed skal udvises, hvis du tager Glucosamin Pharma Nord sammen med andre lægemidler. Dette gælder især: blodfortyndende lægemidler (warfarin) og antibiotika af typen tetracykliner. Bivirkninger: Almindelige bivirkninger er: hovedpine, døsighed, kvalme, mavesmerter, fordøjelsesbesvær, diarré, forstoppelse. Ikke almindelige bivirkninger er: udslæt, hudkløe, hudrødme. Vejl. udsalgspris: kr. 129,00 (90 stk.), kr. 299,00 (270 stk.) og kr. 999,00 (1000 stk.). MT-nr: 34837. Læs indlægssedlen omhyggeligt.

27


/ oase

Brug Chia frø i årstidens marmelade Vi har længe vidst, at de små Chia frø har stor positiv effekt på vores helbred. De er effektive til at stabilisere både maven, vægten, vores blodsukker og humør. De er fulde af proteiner, og de forsyner kroppen med fedtsyrer, aminosyrer, antioxidanter og mineraler. Vi har lært at elske dem i opskrifter, og i bogen ” Mirakelfrøet Chia” har vi fundet en skøn opskrift på marmelade. God lige nu, hvor bærbuske og frugttræer står plukkeklare. Chifrøenes evne til at opsuge væske bruges her til at jævne marmeladen. Kog bær eller frugt med en lille smule vand (ca. 250 g til 350 g bær eller frugt.) Smag til med lidt honning eller andet sødemiddel efter smag og behag. Når marmeladen er afkølet lidt, tilsættes der ca. 2 spiseskefulde Chia frø, som røres i marmeladen. Lad marmeladen stå lidt og rør igen. Når du har den rette konsistens, kan du næste gang lade chiafrøene koge med for at opnå længere holdbarhed. Marmeladen opbevares i køleskab. Bogen ”Mirakelfrøet Chia” kan købes i diverse webshops, og den kan også købes hos helsekostbutikker.

Støtte til hukommelsen

Er der brug for støtte til hukommelse og koncentration, så kan der være hjælp at hente fra den gamle indiske medicin. Her har man gennem mere end 3000 år brugt den smukke plante Bacopa monnieri til at støtte hukommelse og koncentrationsevnen – samt til at højne ens evne til at modtage læring. KeenMind er et kosttilskud, baseret på udtræk fra Bacopa. Studier har vist, at kosttilskuddet støtter de kognitive funktioner – altså vores mentale færdigheder, som hukommelse, indlæringsevne, problemløsningsevne og opmærksomhed. Som det er med de fleste af de medicinske planter, så er det et mix af indholdsstoffer, som skaber den terapeutiske effekt og ikke kun et enkelt indholdsstof. Det gælder også for Bacopa monnieri. Der er identificeret mange forskellige indholdsstoffer i planten, og det er synergien af alle disse indholdsstoffer, som giver virkningen. Hos KeenMind sørger man for, at disse stoffer bevares i produktionsprocessen. KeenMind er velegnet til vegetarer. Daglig anbefalet dosis til voksne og børn fra 12 år: 2 kapsler pr. dag, sammen med mad og helst til morgenmad.

Hjælp til ømme gummer Det er en hård omgang for vores små, når de første tænder bryder frem. Det giver ømme gummer og er årsag til gråd og ubehag. Der findes mange gamle husråd om, hvad der virker mod ømme gummer. De er ikke alle lige gode, så hvis man vil afhjælpe problemet på en naturlig og skånsom måde, så kan vi anbefale, at man prøver med Gummedråber fra Danasan. De er specielt udviklede dråber med sød kamilleduft, til at massére de ømme gummer med. Naturligvis helt uden parabener. Man putter 1-2 dråber på en ren finger, og masserer lidt på den ømme gumme 2-4 gange dagligt.

KeenMind kan købe hos din lokale helsekost og på nettet.

Gummedråber kan købes hos din helsekost, på apoteket og hos Matas.

28


KOSTTILSKUD

Ecolomega

®

– med sunde omega fedtsyrer*

Normal hjertefunktion*

Indeholder EPA og DHA der bidrager til normal hjertefunktion og et normalt syn. Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg EPA og DHA.

Højeste kvalitet og meget ren Ecolomega® fiskeolie er produceret i Danmark fra minutfriske danske råvarer. Frisk og helt naturlig fiskeolie, hvor man bevarer de mange fedtsyrer (omega-3*, omega-6, omega-7 og omega-9), der findes i fisk. Ecolomega® produceres bæredygtigt og med socialt ansvar med udgangspunkt i en tankegang omkring fuld udnyttelse af vores ressourcer.

Vores produkter finder du hos din autoriserede forhandler. Find mere info om vores produkter på natur-drogeriet.dk KOSTTILSKUD: Den anbefalede daglige dosis bør ikke overskrides. Bør kun efter aftale med læge eller sundhedsplejerske anvendes af gravide eller børn under 1 år. Opbevares utilgængeligt for børn. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for varieret kost.


tema / Af/ Clara Edgar Foto/ Shutterstock

“Både i forhold til testikelstørrelse, koncentration af sædceller og volumen af den afgivne sædprøve klarede mændene, som tog fiskeolie, sig bedre end resten.”

30


/ tema

tema Sund start

Spis dig

til en bedre sædkvalitet Mange mænd vil have svært ved at gøre en kvinde gravid. En del af forklaringen på det skal findes allerede i fosterstadiet, mens en anden del af forklaringen handler om livsstil og miljøpåvirkninger gennem mandens liv. Som mand kan man derfor også påvirke sin sædkvalitet positivt med den rette kost og kosttilskud.

Mænds sædkvalitet er i frit fald. I de seneste 70 år er kvaliteten dalet og nåede i 2012 et lavpunkt. Her viste en undersøgelse, foretaget af Rigshospitalet på 5000 raske mænd med en gennemsnitsalder på 19 år, at 15 procent havde så dårlig sædkvalitet, at det vil være meget svært for dem – hvis ikke umuligt at gøre en kvinde gravid. Derudover viste undersøgelsen, at 40 procent havde en ikke optimal sædkvalitet. Flere årsager til dalende sædkvalitet Der er ikke én grund til, at det forholder sig sådan. En del af problemet starter allerede, mens mændene stadig ligger i deres mors mave, hvor de kan blive udsat for en række påvirkninger gennem livmoderen. Det forholder sig nemlig sådan, at en mands potentiale til at formere sig opbygges allerede i fosterstadiet. Man kan sige, at det er her, grundstenene bliver lagt. Som voksen kan han så selv påvirke sædkvaliteten gennem sin livsstil, men han kan ikke få supersæd, hvis grundstenene ikke er til det. Dårlig sædkvalitet er altså ikke udelukkende mandens egen skyld. Når man alligevel kan tillægge ham en del af ansvaret, hænger det sammen med nogle livsstilsfaktorer, som kan påvirke sædkvaliteten negativt. Rygning, sukker, junkfood og alkohol for bare at nævne nogle. Men præcist som han kan påvirke negativt, kan han faktisk også – indenfor den fra fødslen givne ramme – påvirke positivt. Blandt andet viser et dansk studie på mænd, som ikke er i fertilitetsbehandling, at dem, som i løbet af de seneste tre måneder inden studiets start, havde taget fiskeolie i mere end 60 dage i perioden, havde markant bedre sædkvalitet på en række målbare parametre.

Fiskeolie havde størst effekt Studiet, som er publiceret i det videnskabelige tidsskrift ”JAMA Network OPEN” i januar i år, bygger på spørgeskemaer, sædprøveanalyser og målinger af testikelstørrelse på 1679 unge danske mænd, som skulle til session i København. I skemaet svarede mændene på spørgsmål om deres kost- og livsstilsvaner samt deres fysiske helbred, og om deres mor røg under graviditeten, samt hvilke kosttilskud de tog. Selvom det var en mindre andel af deltagerne, som tog fiskeolie dagligt eller jævnligt, viste studiet alligevel tydelig forskel på mændenes sædkvalitet alt efter, om de fik omega 3 eller ikke. Både i forhold til testikelstørrelse, koncentration af sædceller og volumen af den afgivne sædprøve klarede mændene, som tog fiskeolie, sig bedre end resten. Både bedre end dem, som ikke tog kosttilskud overhovedet, men også bedre end dem, som tog multivitamin, C-vitamin og D-vitamin. Større testikler lig med flere sædceller Tina Kold Jensen, som er professor i miljømedicin og hovedforfatter på studiet forklarer, at testikelstørrelse er et vigtigt parameter, simpelthen fordi større testikler kan rumme flere sædceller. Og ser man nærmere på, hvad de større testikler indeholdt hos mænd, som tog fiskeolie, er forskellen på dem og de resterende deltagere også tydelig. De havde nemlig markant flere sædceller end resten. Faktisk helt op imod 37 millioner flere svømmere sammenlignet med mænd, som ikke tog nogle former for tilskud. Gå efter den gode optagelighed Der er usikkerheder forbundet med studiet. For det før-

31


tema /

“Sædceller har en modningsproces på tre måneder. Det betyder, at man faktisk relativt hurtigt kan påvirke sædkvaliteten, hvis man gør en lille indsats med f.eks. et dagligt tilskud fiskeolie.” ste ved forskerne ikke, hvilken type af fiskeolie, deltagerne tog, og der kan være stor forskel på mængden af omega 3-fedtsyrer og indholdet af DHA, som er vigtigt for sædcellerne, i forskellige fiskeolie-produkter. Vil man være sikker på at få det maksimale ud af sin fiskeolie, er det vigtigt at vælge et produkt med tilstrækkelige mængder omega 3, DHA og EPA, ligesom det er en god idé at gå efter et let optageligt produkt. Et godt bud på det er Bio-Marin Plus, som er fremstillet under farmaceutiske forhold, og som sikrer ensartethed samtidig med, at man får et højt indhold af omega-3. I Bio-Marin Plus olien er omega 3-fedtsyrerne i overvejende grad spaltet til triglycerider, som betyder, at det er nemmere for kroppen at optage dem. Olien er også renset for pesticider, tungmetaller med videre. Det er dog vigtigt at understrege, at selvom studiet påviser en sammenhæng mellem sædkvalitet og fiskeolie hos raske mænd, så er der ikke tale om et klinisk kontrolleret placebostudie, og andre faktorer kan spille ind, selvom der i studiets design er forsøgt at tage højde for dette. Derfor vil professor Tina Kold Jensen heller ikke sige, at fiskeolie kan være en kur mod dårlig sædkvalitet, men hun vil heller ikke fraråde at spise fisk eller tage tilskud for potentielt at øge sædkvaliteten. Og flere andre studier bakker også op om resultaterne. Blandt andet har et tidligere studie på en fertilitetsklinik fundet, at de mænd, som spiste mest fisk, havde flest sædceller. Ligeledes har andre

32

studier fundet, at tilskud med DHA forbedrede sædcellernes motilitet – altså deres svømmeevne. Hurtig bedring Sædceller har en modningsproces på tre måneder. Det betyder, at man faktisk relativt hurtigt kan påvirke sædkvaliteten, hvis man gør en lille indsats med f.eks. et dagligt tilskud fiskeolie. Men der er også andre næringsstoffer, som har vist sig at være vigtige for sædcellerne, og som man bør overveje at få gennem enten kost eller kosttilskud. Det drejer sig blandt andet om Q10 og selen. Selen er et spormineral, som findes i jorden. Derfor får vi selen gennem kosten i form af grøntsager og kornprodukter. Men fordi jorden i Danmark ikke er rig på selen, kan det være en god ide med et tilskud. Forskere har blandt andet fundet, at fertile mænd har højere indhold af selen i blodet end infertile mænd. Det skyldes den rolle, som selen spiller i udvikling af sædcellerne samt den beskyttende evne mineralet har mod oxidative skader. Selen er altså med til at sikre raske sædceller og øger cellernes motilitet – evnen til at svømme op til ægget. Ved valg af tilskud med selen er det vigtigt at gå efter en organisk selen, gerne fra selengær, der har en dokumenteret høj optagelighed. Q10 er energi til sædcellen En anden vigtig komponent for at styrke cellerne på den rejse er Q10. Det er nemlig energi til cellerne, og selvom afstanden op til ægget kan virke kort for os, så er det et maraton


/ tema

for en sædcelle. Derfor er det også vigtigt, at den har rigeligt med energi, hvis den skal komme i mål og befrugte et æg. Kroppen danner selv Q10, men produktionen daler med årene, og det kan være en idé at supplere kroppens egenproduktion med Q10 gennem kost eller kosttilskud. Især kød og fisk er gode kilder til Q10, men størst påviselig effekt fås fra et tilskud med Bio-Quinone med aktivt Q10, der både har vist effekt på sædceller i forskning og som for nylig blev udnævnt til det bedst optagelige Q10 produkt på markedet i et italiensk studie. Ved at sikre, at sædcellerne har adgang til tilstrækkelige mængder omega 3, selen og Q10, samtidig med at man skærer ned på nogle af de livsstilsfaktorer, som påvirker negativt som alkohol, rygning og junkfood, så vil man sandsynligvis kunne opleve en forbedring af sædkvaliteten indenfor en relativ kort tidshorisont, grundet sædcellernes livstid og modningsproces. Mand gå til lægen Omkring 15 procent af alle par oplever fertilitetsproblemer, hvoraf halvdelen af disse skyldes mandens sædkvalitet. Derfor er fertilitetsproblemer ifølge professor i Klinisk Embryologi, Søren Ziebe, en folkesygdom, og det er vigtigt at have fokus på problemet. Særligt for mænd. Han forklarer, at fordi kvinder i højere grad går til lægen – det kan være i forbindelse med en mistanke om, at der er noget galt eller til rutinetjek med deres prævention – så er det nemmere at få en snak med kvinder om fertilitet, og hvad man kan gøre for at påvirke den, eller hvornår man bør gå i gang med at få børn, hvis man skal have de bedste muligheder for succes. Anderledes er det for mændene, som sjældent svinger forbi den praktiserende læge. Men netop fordi det i halvdelen af tilfældene vil være manden, som er udfordret på fertiliteten, er det væsentligt at få sædkvalitet og livsstil ind i hans bevidsthed i tide. Et andet springende punkt er, at dårlig sædkvalitet kan være en indikator for den mere generelle sundhed, og den er derfor vigtig at tage alvorligt, selv hvis man ikke ønsker at få børn. Lille indsats – stor gevinst Sædceller er altså truet fra mange fronter, og allerede længe inden manden tænker på at blive far, kan hans chancer for, at det lykkes være udfordret. Det skyldes ifølge mange eksperter på området i høj grad den kemi og de miljøpåvirkninger, vi udsættes for, og de kan selvfølgelig være svære at undgå. Men nogle ting kan vi altså selv styre og påvirke, og dermed forbedre chancerne for både at udleve drømmen om at blive forældre og sikre sig en sund krop. Det kræver en lille indsats, hvor noget måske skal skæres ud af ens livsstil, mens nye vaner skal inkorporeres. Et dagligt tilskud fiskeolie, Q10 og selen er blandt andet en nem måde, ikke til at helgardere sig mod fertilitetsproblemer, men i hvert fald gøre noget aktivt for at påvirke sædkvaliteten positivt.

LEV STÆRKT, FØL DIG UNG! Berthelsen Senior er en specielt sammensat kombination af 12 vitaminer, 9 mineraler og 3 urter, som vedligeholder seniorkroppens mange funktioner. Med Berthelsen Senior sikrer du din krop de bedste forudsætninger for et sundt seniorliv. Fås hos Helsam, Matas, Helsemin, førende apoteker, webshops og www.dkpharma.dk

dansk farmaceutisk industri a-s www.dkpharma.dk @berthelsennaturprodukter |

@berthelsen_naturprodukter

33


annoncer /

Oplagt valg til diabetikere

Mild sæbe til hænder, bad eller hår

Har du svært ved at finde sødemidler og andre søde sager, som diabetiker? Good Good er et sukkeralternativ baseret på naturlige ingredienser - et oplagt valg til diabetikere, der mangler variation i dagligdagen. Produkt­sortimentet omfatter marmelader, chokolade smørepålæg, sirup m.m. Ønsker du eller din lokale diabetesforening at høre mere om naturlige sødemidler, mulighed for foredrag m.m. så kontakt os info@icepharma.dk / +45 70 60 29 30

Denne milde sæbe er velegnet som håndsæbe i køkkenet og i badeværelset. Kan også bruges som badesæbe og hårshampoo. Doseringspumpen på flasken hjælper med til at dosere den rette mængde sæbe og er meget hygiejnisk i brug. Håndsæberne kan også fås som 1 liters genfyldning. Sæben er fremstillet af 100 pct. vegetabilske råvarer.

Forhandles i Helsam/helsekost- og netbutikker.

Find yderligere information på www.romernaturprodukt.dk

Forkælelse med rabarber Rabarber er enestående til at øge hudens fugtniveau og mindske tørhed. Derfor er den grundlaget i vores nye, veganske og parfumefri serie.

Rabarber-serien omfatter dagcreme, natcreme, micellar rensevand, ansigts- og kropsolie, body lotion, hårshampoo og læbebalsam.

Hvert produkt har en nøje udvalgt sammensætning af økologiske aktive ingredienser, som bl.a. æble, grøn te, morgenfrue, ingefær, mango, acai og sheasmør, som plejer og giver næring til din hud.

Forhandles via helsekostbutikker og på www.naturfarm.dk

34

Naturfarm tlf. 79 30 41 30


/ annoncer

GLUT

ENFR

I

Driller maven? Prøv SylliFlor®

ORGANIC Beauty POP-UP SHOP

Fra rynker til forhøjet kolesterol

SylliFlor® er ristede frøskaller (psyllium husks), der smager godt og ikke klistrer. Spis det dagligt som sprødt drys for en regelmæssig fordøjelse.

1. juli 2020 åbnede nyt butikskoncept i Danmark på Københavnsvej 8, 4800 Nykøbing F.

Camette Cardio Oil er udvundet olie af argan nødderne. Argan olie fra det sjældne Argan træ i Marokko kan både bruges som skønheds-serum og i kapselform mod en række skavanker. Cardio Oil bidrager til et sundt kolesterolniveau samt begrænsning af spontan eller ukontrolleret cellevækst. Derudover har Argan oilen flere gode egenskaber på blandt andet hud og hår. Den indeholder op mod fem gange så meget ­naturligt E-vitamin som andre vegetabilske olier, det sætter fart på cellefornyelsen.

Sådan virker SylliFlor: • Giver fylde i mave og tarm • Stimulerer tarmbevægelserne • Virker blødgørende ved hård afføring og samlende ved løs afføring Køb på apoteket, i helsekostforretninger og på www.biodanepharma.com – tlf. 75 555 777 Bestil vareprøver på www.biodanepharma.com

Bag POP-UP Konceptet står ORGANIC Beauty Supply ApS, som har drevet import virksomhed siden 2014. Kig forbi, vi holder åbent, når du holder fri: Ons-tors 15-19 & lør-søn 11-15. Følg os på facebook og instagram @organic.beauty.popup.shop

Forhandles hos Helsekost

Styrk dit immunforsvar, slimhinder og hud med et kosttilskud AVIVIR Aloe Vera Kosttilskud med ekstra højt indhold af Polysakkerider (Acemannan) styrker dit immunforsvar. Kosttilskuddene bidrager til at opretholde sund hud og medvirker til at bevare sunde slimhinder.

Oven i dette normaliserer AVIVIR Aloe Vera også den naturlige fordøjelse. Forhandles online eller i Matas, helsekost og apoteker landet over. For mere info: 39 69 07 14, www.avivir.dk

35


annoncer /

Gummedråber til ømme gummer

Naturlig hudpleje fra Jurlique

Nu er der hjælp at hente for forældre til småbørn med ømme gummer, når de første tænder bryder igennem. Gråd og søvnløse nætter kan nemt være konsekvensen, når familiens mindste har de første tænder på vej. Kom 1-2 dråber på en ren finger og massér forsigtigt dit barns ømme gumme, det hjælper med at skabe ro.

Det er det, Jurlique gør med deres urter og blomster, der gør deres produkter så unikke. I mere end 30 år på deres farm i de uspolerede Adelaide Hills, er hver ingrediens blevet kærligt plejet og høstet i deres mest kraftfulde tilstand, hvorefter de indgår i de unikke produkter. De gør brug af naturens kraft fra frø til hud og trodser forventningerne til, hvad der er mu­ligt at opnå fra naturlig hudpleje.

Forhandles af Matas, helsekostforretninger og på apoteket. Yderligere oplysninger: www.danasan.dk

www.jurlique.dk

Vitaminer, mineraler og urter – også til voksne! Vitamun er en multivitamin-mineral-pille med urter, der henvender sig til dem, der ønsker et ekstra kosttilskud i hverdagen – et tilskud, der også indeholder en grøn base af 10 urter. Få også Børnevitamun. Vi har arbejdet målrettet på at skabe et produkt til børnene, der trods indholdet af 8 urter stadig smager godt. Resultatet er en velsmagende tyggetablet med en frisk orange/lime smag. Kan købes i helsekostbutikker – samt online helsebutikker.

100 % Danske økologiske produkter. Kvalitet hele vejen fra jord til bord På Nyborggaard dyrker vi markerne økologiske og for­ arbejder afgrøderne til sunde og velsmagende ­produkter. Prøv f.eks. den sunde og velsmagende hør­frøolie med 60% omega-3. Anvend olien kold i smoothies, juices, salater eller som et tilskud til morgenmaden.

36

Hørfrøprotein og Hampeprotein 43% er en god sund vegetabilsk proteinkilde, samtidig med at der er et højt naturligt indhold af gode kostfibre til gavn for fordøjelsen.

Nyborggaards produkter kan købes i helsekostbutikkerne og på www.nyborggaard.dk.


/ annoncer

Ny emba llage

Tidligere b produkte lev t solgt i en dåse – produkte nu er t pakket en pose.

Original Stevia sukker er tilbage Original Stevia Sukker er en blanding af rørsukker og rørsukker med koncentreret stevia. Original Stevia sukker søder ca. 5 gange mere end almindeligt sukker.

Anvendelse er bl.a. god til • Limonade • Syltning • Bagning • Sødning i kaffe, te mv.

Produktet savnet af kunder På grund af nogle omstruktureringer og opdeling i ejerkredsen udgik produktet – men på baggrund af kundehenvendelser har vi taget det ind igen. Henvendelse med spørgsmål: House of Originals Retail ApS Jyllandsgade 30, 6400 Sønderborg. Telefon 70 70 20 70. www.houseoforiginals.dk, e-mail flemming@originalchia.dk

Dr. Reckewegs homøopati Dr. Reckeweg står for velafprøvede og letoptagelige homøopatiske lægemidler. Firmaet føler sig forpligtet af arven efter grundlæggeren af firmaet, Heinrich Reckeweg, der ved forrige århundredeskifte begyndte at udvikle de første homøopatiske lægemidler på grundlag af Dr. Hahnemanns principper. De homøopatiske lægemidler fra Dr. Reckeweg omfatter mange homøo­ patiske kompleksmidler, nummeret fra R1 til R95. Dr. Reckeweg går aldrig på kompromis, når det drejer sig om kvalitet. Hver del i produktionen – fra råstof til færdigt lægemiddel bliver kontrolleret. Den høje kvalitet hos

Dr. Reckeweg er med til at sikre tilliden til midlerne, så man er tryg ved at tage dråberne. Tradition og den mest moderne teknik går hånd i hånd, da en af homøo­patiens mest afgørende fremstillingsmetoder – potenseringen – nu som førhen, sker manuelt, efter Hahnemanns principper. En tradition, som har vist sig værdifuld, og som man derfor har valgt at bevare. I Danmark er det MaxiPharma, www.maxipharma.dk, der har forhandling og lager af Dr. Reckewegs homøopati.

37


/ oase

Én creme til hele kroppen Det er skønt at tage lidt ego wellnes tid på badeværelset efter badet, hvor der er tid til at smøre sig ind i gode cremer og olier. Fødderne smøres ind, kroppen og ansigtet, og der findes specielle cremer til det hele. Men det kan indimellem være svært at få samlet de nærende cremer. De fylder, jo flere vi har. Det er også dyrt. Men det kan faktisk være ganske nemt at pleje huden godt på hele kroppen. Rømer har lavet en skøn All Round Creme, som er fremstillet af vegetabilske råvarer, den er både blødgørende og fugtgivende og den kan det, som den giver udtryk for, den kan bruges på hele kroppen, som massagecreme, som fodcreme og til alle former for tør hud og til ansigtet. Og så sprænger den ikke budgettet. Den er nem at have med på ferien eller i sportstasken, så du med et enkelt produkt kan lave wellness tid for dig selv, hvor du end er. All Round Creme kan købes hos din lokale helsekost og på nettet.

Styrk tandkødet med Aloe Vera Har du oplevet at have rødt og irriteret tandkød, så ved du også, hvor ubehageligt det er. Er det slemt, så kan man have lyst til at putte tandkødet i noget koldt – bare for at få lindring. Men der er faktisk noget at gøre. For ligesom Aloe Vera kan lindre på en solskoldet hud, så kan Aloe Vera også lindre på irriteret og rødt tandkød. Avivir har lavet en tandpasta som indeholder 60% activ Aloe Vera, som virker genopbyggende og hæmmer inflammation. Derudover indeholder den Q10, som er bevist effektiv mod tandkødsbetændelse. I tandpastaen er også Allantoin og baking soda, som modvirker dannelse af tandsten, og gør tænderne glatte og hvide. For at styrke tandkødet yderligere, kan man efter tandbørstning gurgle med drikke Aloe Vera Naturel, og du kan roligt synke, for Aloe Vera er godt for helbredet. En naturlig og sund måde at lindre generne fra rødt og irriteret tandkød. Avivir Toothpase kan købes i din helsekost, på apoteket og på nettet

Vink farvel til affaldsstofferne Kender du også til følelsen af at have vandophobninger i kroppen? Man føler sig tung og uoplagt. Vandophobninger kan have flere årsager. Blandt andet overgangsalder, hvis man spiser for meget salt, lange flyveture eller hvis det er meget varmt. Kroppen får problemer med udskillelsen af affaldsstoffer, og det mærkes tydeligt. A. Vogel har lavet en tablet, som er designet til at vinke farvel til affaldsstofferne. Detoksan hedder den, og den indeholder aktive stoffer fra birkeblade, som fremmer kroppens fordøjelse og udskilningsproces. Der er også gyldenris i, som bidrager til forøget velvære. Det gode ved pillerne er, at du kan tage dem efter behov. Det anbefales at tage en tablet 2 gange dagligt ved behov. Detoksan sælges i din lokale helsekost, på apoteket og på nettet.

38


/ tema KOSTTILSKUD

Hold kroppen i gang hele livet Led og

naturdrogerietmuskelfunktion*

Vitaflex Vitaflex indeholder urter, vitaminer og mineraler (boswellia, tomentosa, djævleklorod/venustorn, gurkemejerod, peber, pantotensyre, B6- C-, og D-vitamin, selen, bor og zink), der er gavnlige for dit bevægeapperat.*

Vores produkter finder du hos din autoriserede forhandler. Find mere info om vores produkter på natur-drogeriet.dk

KOSTTILSKUD: Den anbefalede daglige dosis bør ikke overskrides. Bør kun efter aftale med læge eller sundhedsplejerske anvendes 39 af gravide eller børn under 1 år. Opbevares utilgængeligt for børn. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for varieret kost.


mad / Foto/ Trine Vesteraa, Shutterstock

Bæredygtighed, kartofler og madspild Vi kan nemt selv få fokus på bæredygtighed i hverdagen. Få viden om, hvordan jeres familie kan forene bærdygtighed, sundhed og verdensmålene i kartofler.

Af Trine Vesteraa Ernæringsterapeut

40


/ Mad

Bæredygtighed er et begreb, som vi møder alle mulige steder, for bæredygtighed er for alvor kommet på dagsordenen med fastsættelsen af FN’s 17. verdensmål. Det kan virke lidt overvældende, når man læser om verdensmålene. For ikke alene er der 17 af dem, men hvert mål har flere underpunkter, hvilket samlet set giver 169 delmål! Allerede her kan man miste modet og beslutte sig for, at det må være op til regeringer, store virksomheder og organisationer at løfte opgaven. Det behøver dog ikke være så vanskeligt for alt, hvad vi hver især kan gøre, tæller også. Et godt sted at begynde kan derfor være i vores egen husholdning – i vores egen familie

indkøbsvogn med mad smides ud i stedet for at blive spist. Vi kan derfor smøge ærmerne op og trække verdensmålene og bæredygtigheden med ind i køkkenet.

Verdensmål og bæredygtighed hjemme hos dig selv Verdensmål nummer 12 hedder: Ansvarligt forbrug og produktion – sikre bæredygtigt forbrug og produktionsformer. Et af delmålene er, at vi pr. indbygger skal halvere madspild på detail- og forbruger niveau inden 2030. Det sætter os som forbrugere i en central rolle, der giver os mulighed for at arbejde med bæredygtighed og verdensmålene helt konkret hjemme hos os selv. De senere år er der kommet mere fokus på madspild, men vi smider stadig for meget ud. Ifølge Fødevarestyrelsen smider en familie på fire i gennemsnit mad ud for 10.000 kr. om året, hvilket svarer til, at hver femte

Madspild, bæredygtighed og kartofler Mangel på inspiration og ideer til at bruge råvarerne i køleskabet kan være en årsag til, at vi ender med at smide mad ud. Langt de fleste fødevarer kan tilberedes på mange måder, hvilket giver variation og øger sandsynligheden for, at vi bruger det, vi køber. Et tip kan være at bruge lidt tid på at finde opskrifter med én bestemt råvare og hermed finde inspiration til forskellige tilberedningsmåder. Kartofler er et godt eksempel på de mange muligheder, der er gemt i bare én råvare. Kartofler er desuden sunde, billige, har god holdbarhed og danske kartofler kan købes året rundt, hvilket er et stort plus i forhold til bæredygtighed og klimabelastning. Kartofler indeholder i øvrigt vitaminer og mineraler eksempelvis C-vitamin, folat, magnesium og kalium. Selvom vi ikke spiser så mange kartofler som tidligere, så bidrager kartofler stadig med en del af danskernes C-vitamin indtag. Kartofler, særligt de tilberedte og nedkølede, indeholder også resistent stivelse, som er meget interessant at se nærmere på.

“Langt de fleste fødevarer kan tilberedes på mange måder, hvilket giver variation og øger sandsynlig­ heden for, at vi bruger det, vi køber.”

Resistent stivelse For at blive klogere på resistent stivelse, er det nødvendigt at se på, hvad stivelse er. Stivelse er opbygget af glukoseenheder og dannes i planter i form af stivelseskorn. Et enkelt stivelsesmolekyle kan bestå af mange glukoseenheder, som arrangerer sig som en slags krystaller inde i stivelseskornene. Når stivelsen er arrangeret i krystaller, er den

Kartoffel­ frikadeller 14 stk.

Du skal bruge • 125 g. kogte hvide bønner • 500 g. kogte og kolde kartofler • 1 lille løg • 1 lille bundt purløg • frisk chili efter smag (kan undlades for en mere børnevenlig version) • 40 g. havregryn (jeg har brugt grovvalsede) • ¾ tsk. salt • friskkværnet peber • 50 g. sesamfrø til at panere frikadellerne i

Sådan gør du Kom bønnerne i en skål og mos dem groft med en gaffel eller kartoffelmoser. Tilsæt kartoflerne og mos igen til en lidt grov mos. Riv løget på den fine side af rivejernet og skær chilien i meget små tern. Skyl purløget og hak eller klip det i små stykker. Bland alle ingredienser sammen i skålen med kartofler og bønner og form herefter 14 frikadeller af farsen. Vend frikadellerne i sesamfrø og placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag frikadellerne i ovnen på 175 grader i 30 minutter. De skal vendes ca. halvvejs. Du kan evt. tilsætte lidt revet ost eller gærflager (vegansk ostesmag) for ekstra smag. Frikadellerne spises til en god salat eller på et stykke groft brød – både kolde og varme.

41


mad /

resistent over for fordøjelsesenzymerne i tyndtarmen. Når stivelse opvarmes, svulmer stivelseskornene op, og krystallerne ødelægges. Det bevirker, at stivelsen bliver lettere tilgængelig for fordøjelsen. Denne proces kaldes gelatinisering, og det kender vi fra kartofler, som i rå tilstand er helt hårde og faste, men som bliver bløde og lidt klistrede i konsistensen ved tilberedning. Fra kartofler ved vi også, at når varme kartofler afkøles, bliver de mere faste i konsistensen. Denne proces kaldes retrogradering og er kendetegnet ved, at de føromtalte krystaller gendannes, således at det igen bliver svært for enzymerne i tyndtarmen at nedbryde dem. Herved passerer den resistente stivelse

ufordøjet igennem tyndtarmen for herefter at nå tyktarmen, hvor tyktarmens enzymer bearbejder den resistente stivelse. I tyktarmen fermenteres den resistente stivelse og danner kortkædede fedtsyrer, som nærer tarmen og fodrer vores mikrobiota. Indholdet af resistent stivelse afhænger dermed af, hvordan råvaren forarbejdes og tilberedes. Det betyder, at der er mere resistent stivelse i tilberedte og afkølede kartofler og andre rodfrugter end i de varme af slagsen. Det samme gælder for daggammelt brød versus nybagt brød samt umodne bananer og modne bananer. Resistent stivelse findes også i bønner og linser og samlet set, så virker fødevarer, med et højt ind-

Kartoffelinspiration Her om sommeren er kogte, kolde kartofler suveræne på en rugbrødsmad med lidt pesto eller mayonnaise, masser af purløg, kapers og tomat. De kolde kartofler er også gode i salater sammen med sprød spidskål eller diverse salatblade og en lækker dressing af sennep, eddike, lidt god sirup og olivenolie. Riv kartoflerne (og evt. andre rodfrugter) og pres dem fri for væde. Form de revne kartofler til små flade rösti og steg dem på panden. • Kog kartofler og f.eks. persillerod/pastinak og søde kartofler og lav en rodfrugtmos • Skær kartofler i halve og drys med krydderier efter smag og bag dem i ovnen • Vend kogte (og kolde) kartofler med en god pesto • Skær kartofler i mindre tern og brug dem som fyld i en lækker og mættende grøntsagssuppe • Kartoffel-porresuppe • Brug kartofler i tern i en lækker og krydret karryret sammen med spinat, løg, ærter og kokosmælk. Du kan finde opskrifter med kartofler på www.trinevesteraa.dk

Kartoffelbåde 14 stk.

Du skal bruge • Kartofler* • Salt • Evt. krydderier f.eks. røget paprika, herbes de provence, rosmarin, timian eller paprika

Sådan gør du Skrub kartoflerne rene og skær dem i både. Dup bådene tørre med køkkenrulle eller et rent viskestykke og placer dem i ét lag på en bageplade beklædt med bagepapir. Drys med salt og evt. krydderier efter smag. Bag kartoffelbådene ved 175 grader i ca. 40-45 minutter til de bliver gyldne og svulmer op. Vend i dem undervejs. I denne opskrift bruges ikke olie til at vende kartoffelbådene i, for det er helt unødvendigt, og de smager fantastisk uden. Spis kartoffelbådene til burger, frikadeller, grøntsagspostejer, eller hvad du kommer på grillen. Du kan bruge peberfrugtdippen her på siderne til at dyppe dem i. *Man beregner ca. 250 g. kartofler pr. person, men det afhænger af, hvad de serveres sammen med. Lav dog gerne rigeligt, for kartoffelbåde er ofte ret populære. Har du lavet for mange, kan de sagtens gemmes og spises kolde dagen efter.

42


/ Mad

“At vi også kan spare penge på madbudgettet ved at mindske madspild og samtidig spise sund mad er bare endnu et plus.” hold af resistent stivelse, stabiliserende på blodsukkeret. Konventionel versus økologisk For at vende tilbage til verdensmål og bæredygtighed, så er det relevant at se på konventionel og økologisk dyrkning af kartofler. Konventionelle kartofler har en behandlingshyppighed* på 13,23 gange i løbet af vækstsæsonen. Behandlingen begynder dog allerede inden vækstsæsonen, fordi konventionelle læggekartofler behandles med bejdsemiddel for at forhindre rodfiltsvamp. Når kartoflerne er sat, behandles de med midler mod skimmelsvamp og andre skadedyr. Dette giver et af de højeste antal kemiske behandlinger sammenlignet med andre afgrøder. Miljømæssigt vil økologiske kartofler derfor være et optimalt valg, og heldigvis er prisforskellen på konventionelle og økologiske kartofler ikke så stor.

Verdensmål og bæredygtighed kan som tidligere nævnt gøres helt konkret og tilgængeligt for os alle at arbejde med. At vi også kan spare penge på madbudgettet ved at mindske madspild og samtidig spise sund mad er bare endnu et plus. Kartofler er ét eksempel på, hvordan bæredygtighed, verdensmål og sundhed kan forenes, men mon ikke der gemmer sig lignende muligheder i andre råvarer?

* Behandlingshyppigheden beregnes ud fra, hvor mange gange landbrugsarealet kan sprøjtes med den solgte mængde behandlingsmiddel i fastsatte standarddoseringer.

Peberfrugtdip (til kartofler)

Portionen rækker til 15-20 halve kartofler Kilder: https://www.foedevarestyrelsen.dk/ Selvbetjening/Guides/Sider/Saadanbegraenser-du-madspild-i-husholdningen.aspx https://frida.fooddata.dk/food/801? https://www.oekologi.dk/nyheder/spisekartofler_dyrket_med_kemi.html https://okologi.dk/forbruger/magasin/ saadan-dyrkes-kartofler Bekæmpelsesmiddelstatistik 2016: https://www2.mst.dk/Udgiv/publikationer/2017/11/978-87-93614-41-3.pdf Andreas Blennow: Stivelse og dets egenskaber Raigond, P. m.fl.: Resistant starch in foods: A review

RE

TIGHED, VERDE DYG NS

M ÅL

Du skal bruge 3 snack peberfrugter 2 tomater 1 løg 1 fed hvidløg ½ spsk. mørk balsamicoeddike ¼ tsk. salt friskkværnet peber en lille håndfuld basilikumblade 15 g mandler evt. lidt frisk chili for en mere krydret version

Sådan gør du Skyl basilikumbladene og rengør alle grøntsager og skær dem i grove tern. Hvidløget hakkes dog lidt finere. Kom grøntsagerne i et ildfast fad og vend dem med eddike, salt, peber og basilikumblade. Bag blandingen i ovnen i 45 minutter på 175 grader og rør i fadet et par gange undervejs.

G O N SU

DH ED KAN FORENE S

Lad blandingen køle af, tilsæt mandlerne og blend alle ingredienserne til en cremet dip. Server dippen til kogte, kolde kartofler og pynt med basilikumblade. Kartoflerne passer perfekt til buffetbordet. Du kan roligt lave dobbelt portion af dippen, som også kan spise til kartoffelbådene her på siderne. Dippen er også god som dip til grøntsagsstave eller til at vende pasta i.

43


mad / Af/ Trille Skøtt-Jensen Foto/ Politikens forlag

44


/ Mad

Vegetar til hverdag Vi ved det jo godt. Grøntsager er gode for os. De er endda meget gode, og en kost fyldt med gode grøntsager, kan være med til at forebygge sygdomme og mistrivsel. Men det kan være svært at få nok grøntsager ind i en travl hverdag. Ikke fordi intentionen om at spise grønt ikke er der, men fordi det kan være svært at finde på gode alter-

nativer til den klassiske spaghetti med kødsovs, når det skal gå stærkt. En ny kogebog udkommer 3. september på Politikens forlag. Den er skrevet af, Ditte Ingemann, der står bag madbloggen The Food Club, som har 190.000 følgere på instagram. Hun har skrevet flere kogebøger, og udkommer nu med denne bog fyldt med lækre farvestrålende vegetariske retter. Hun er ikke selv vegetar – endnu – og hun har taget udgangspunkt i gamle klassikere som boller i karry og pizza. Det er

hverdags-favoritter på en ny måde, så de er helt fri for kød. Man kan få inspiration til at gå helt vegetarisk, eller man kan vælge at lade sig inspirere til én eller flere kødfrie dage om ugen. Opskrifterne er lavet så hele familien kan spise med. Vi har fået lov at bringe tre smagfulde retter.

Falafelbowl med bulgur og krydret tahindressing Vegansk | Madpakkevenlig

Du skal bruge

Sådan gør du

• 16 falafler • 2 dl bulgur • ¼ rødkål eller spidskål • 2 gulerødder • 16 cherrytomater • 100 g feldsalat • kerner fra 1 granatæble • 4 spsk græskarkerner

Man kan let komme til at stå og bøvle med at få de små kerner ud af skallen på et granatæble og ende med et køkken fyldt med røde pletter. Mit bedste trick er at halvere granatæblet og komme det i en stor skål med vand. Bræk alle kernerne ud under vandet og sigt dem bagefter – det er nemt, og på den måde undgår du, at det sviner.

Dressing: • 3 spsk lys tahin • 1 tsk stødt spidskommen • saft fra 1 citron • 1 fed hvidløg • ca. 4-5 spsk vand • salt

Snit kålen fint – enten på et mandolinjern eller med en skarp kniv. Skræl gulerødderne og lav lange strimler af dem med en kartoffelskræller – kom strimlerne i koldt vand, indtil salaten skal samles, så de holder sig sprøde. Halvér tomaterne og skyl feldsalaten grundigt.

Kog bulguren efter anvisningen på pakken og lad den køle lidt af, inden sa-laten samles.

Bogen Hverdags vegetar Ditte Ingemann Politikens Forlag 304 sider Vejl. pris: 300 kr.

Pisk tahin, spidskommen, citronsaft, revet hvidløg, vand og salt sammen til en dressing og smag den til. Hvis dressingen er for tyk, så tilsæt mere vand, indtil den har den ønskede konsistens. Fordel bulgur, snittet kål, gulerodsstrimler, tomater, feldsalat, granat­ æblekerner og falafler i 4 skåle og top med dressing og græskarkerner.

45


mad / Af/ Xxxxxx Foto/ Xxxxxxxxxxxx

opskrifter

Klassisk burger med krydret bønnebøf Vegansk | Madpakkevenlig

Du skal bruge Burgerbøffer: • 75 g quinoa • 1 ds sorte bønner • 35 g soltørrede tomater • 1 tsk oregano • 2 tsk spidskommen • 1 tsk røget paprika • 1 tsk hvidløgspulver • 1 tsk løgpulver • 100 g solsikkekerner • salt og peber • rapsolie til stegning • evt. 4 skiver ost (udelad hvis vegansk)

46

Andet: 4 burgerboller • 4 spsk mayonnaise (hvis vegansk vælg en plantebaseret) • 1 hjertesalat • 1-2 modne tomater • 1 rødløg • syltede agurker Vil du pifte måltidet yderligere op, kan du servere fritter til – prøv med søde kartofler bagt i ovnen med olie, salt og spidskommen.

Sådan gør du Skyl quinoaen grundigt og kog den i saltet vand efter anvisningen på pakken. Lad quinoaen køle en smule af, inden den kommes i en foodprocessor sammen med de drænede bønner, soltørrede tomater, krydderier, solsikkekerner, salt og peber. Blend det hele godt til en ensartet fars. Form farsen til 4 burgerbøffer og steg dem i olie i ca. 4-5 minutter på hver side ved middelvarme. Hvis du ønsker at lave cheeseburgere, så læg en skive ost på hver bøf, kom eventuelt låg over panden og lad osten smelte. Saml burgerne ved at smøre de lune burgerboller med mayon-naise, top med salatblade og bøf, tomatskiver, tynde skiver rødløg og syltede agurker


/ Mad

Fish’n’ chips med ærtemos - helt uden fisk Vegansk

Du skal bruge ”Fiskepinde”: • ca. 600 g knoldselleri • renset vægt • 200 g hvedemel • 1 tsk løgpulver • 1 tsk hvidløgspulver • 1 tsk tørret dild • salt og peber • 3½ dl lys øl • f.eks. pilsner • olie til fritering • f.eks. solsikkeolie.

Kartofler: • 500 g små kartofler • 4 spsk olivenolie • salt Ærtemos: • 5 dl ærter fra frost • 1 moden avocado • 40 g usaltede cashewnødder • 2 håndfulde basilikum • 2 fed hvidløg • saft fra ½-1 citron • sort peber og salt

Sådan gør du Dette er fish’n’ chips i en 100 pct. plantebaseret, let udgave – fisken er nemlig udskiftet med knoldselleri, og det kan klart anbefales. Kog kartoflerne i saltet vand, til de er møre. Dræn dem og lad dem køle en smule af, mens du går i gang med det øvrige. Rens og skræl sellerihovedet. Skær det ud i ca. 6 store skiver med en tykkelse på ca. 1½ cm og skær skiverne ud i lange stave på ca. 2 cm. Kog stavene i letsaltet vand i ca. 4 minutter, så de bliver en anelse møre. Kom mel i en skål sammen med løg- og hvidløgspulver, dild, salt og peber og pisk langsomt øl ind i dejen, indtil den er lind. Varm olie op i en stor gryde. Når olien små-syder, når man stikker enden af en tændstik eller trægrydeske i den, er den klar til brug (ca. 180 grader). Vend herefter selleristykkerne i dejen og kom dem forsigtigt ned i olien – lad dem fritere, indtil de er gyldne og sprøde. Friter ikke for mange stykker ad gangen, for så mister olien temperaturen. Tag stykkerne op med en hulske og lad dem dryppe af på et stykke køkkenrulle. Krydr herefter med salt. Giv de kogte kartofler et let tryk og steg dem gyldne og sprøde på en pande i olie – krydr dem godt med salt. Kom de optøede ærter i en foodprocessor sammen med de øvrige ingredienser til mosen, blend det til en ensartet konsistens og smag til med salt og citronsaft.

47


mad / Af/ Trille Skøtt-Jensen Foto/ Shutterstock

Børns hjernefunktion styrkes af at spise fede fisk Et nyt studie indikerer, at fede fisk kan påvirke hjernefunktionen positivt hos børn, hvis de spiser fede fisk. Jo mere fede fisk børnene i studiet spiste, jo bedre klarede de test i fleksibilitet og koncentrationsevne.

Kan dine børn godt lide makrel i tomat? Eller røget ørred? Eller sild? Så er der godt nyt. For et nyt studie fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet indikerer, at hvis man øger børns indtag af fede fisk, så påvirkes hjernefunktionen til det bedre. Studiet hører under Projekt Fisk. Det er et forsknings- og formidlingsprojekt, støttet af Nordea-fonden, og det blev udført i København på 199 sunde og raske 8-9 årige børn fra Københavnsområdet. Ingen af dem spiste meget fisk eller tog tilskud med fiskeolie inden forsøget. Børnene blev valgt ved lodtrækning og delt i to grupper. En gruppe fik udleveret fede fisk, som skulle spises to gange om ugen. Den anden gruppe spiste kylling. Og resultatet er ikke til at tage fejl af. Resultaterne viste, at de fiskespisende børn scorede bedre i kognitive test sammenlignet med de børn, der spiste kylling. Testene blev foretaget både før og efter studiet, og især i koncentrations-testen, så man et markant resultat, da antallet af fejl faldt med 12 procent i fiskegruppen.

48


/ Mad

- Dette indikerer, at fisken øgede børnenes kognitive fleksibilitet. Jo mere fisk børnene spiste, jo større var effekten, og alt peger på, at det kan tilskrives fiskens indhold af omega-3 fedtsyrer, lyder det fra professor MSO Lotte Lauritzen fra Institut og Ernæring på Københavns Universitet. Hun stod bag studiet, hvis resultater i januar blev publiceret i det videnskabelige tidsskrift, American Journal of Clinical Nutrition. Svenske børn læste bedre Resultatet fra studiet bygges ovenpå den evidens, som man allerede har, om at omega-3 og omega-6 – som fede fisk indeholder, er godt for hjernen. I Sverige har de også interesseret sig for, hvordan omega-3 og omega-6 indvirker på børns hjerner. Her var

det læsefærdigheder, som de havde fokus på, og gruppen af børn var 154 sunde og raske skolebørn på 9-10 år. Alle børn fik inden forsøget testet deres læseforståelse, og herefter blev de opdelt i to grupper. Den ene gruppe fik et dagligt tilskud med fiskeolie (equazen eye q) i kapselform, og den anden gruppe fik et tilskud med neutralt olie i kapselform. Efter tre måneder kunne man konstatere, at børnene, der havde fået fiskeolie og dermed tilskud af omega-3 og omega-6, havde forbedret både deres læsehastighed og deres oplæsning, i forhold til gruppen, der fik neutral olie. Den svenske undersøgelse blev offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift, Journal Child Psychology and Psychiatry. Børnene i den danske undersøgelse spiste ikke ret meget fisk før. Det gør danske børn generelt ikke. Et gennemsnitligt dansk skolebarn spiser typisk 100 gram fisk, og mere end hver 10. barn spiser slet ikke fisk, ifølge Fødevarestyrelsen. Så er man ikke til fede fisk, eller har man ikke let adgang til fede fisk, så kan et tilskud med den rette fiskeolie være et godt boost til hjernen. Både for børn og voksne.

“Efter tre måneder kunne man konstatere, at børnene, der havde fået fiskeolie og dermed tilskud af omega-3 og omega-6, havde forbedret både deres læsehastighed og deres oplæsning” Din lokale helsekost butik står altid klar med vejledning om hvilke fiskeolier, der er bedst egnet. Kilder: https://nyheder.ku.dk/alle_nyheder/2019/10/laks-og-makrel-flere-gangeom-ugen-goer-boern-sundere/ https://acamh.onlinelibrary.wiley.com/ doi/10.1111/jcpp.12614

en holdning til livet

Følg os på facebook ... og få seneste nyt, deltag i debatten og få gode råd!

49


skøn / Foto/ Shutterstock, Produktfotos

50


/ skøn

Rene og milde personlige plejeprodukter til sart hud hos både store og små Sart hud er, af mange gode grunde, et tilbagevendende tema, så her kigger vi på, hvad der kan gøre huden ekstra sart, og hvad der kan styrke den.

Af Tine Juul Andersen Skønhedskonsulent

Mange oplever kortere eller længere perioder med tør og sart hud. Når det sker, så bliver huden hurtigere rød, kløende, stram og irriteret. Nogle får udslæt. Men hvis huden “pludselig” eller ved den rette pleje ikke længere er tør, så er den slet ikke så sart længere og tåler meget mere både fra omgivelserne og fra plejeprodukterne. Derfor er det næsten altid den udfordring, der skal adresseres først – det tørre og det sarte. I visse akne tilfælde skal det sarte dog behandles samtidig med selve akne behandlingen, udrensning, bakteriebalance, osv. Men som hovedregel er det altså sarthed først. Meget kan styrkes indefra, og det vender vi tilbage til, men først skal vi kigge udenpå. For er hudens overfladebarriere strippet for sine naturlige fedtstoffer, og er mikrobiomet brudt eller blevet påvirket udefra gennem forurening, som f.eks. meget kalk i vandet, skrappe udtørrende sæber, renseprodukter, meget kraftig træning, osv., så kan vi hjælpe huden. Naturligvis ved at fjerne eller undlade det, der generer udefra og dermed genoprette hudens balance.

Reaktion i huden ved skift til natur Det er naturligt at prøve nye produkter, og hvis man skifter fra mere konventionelle produkter til naturlige, så oplever mange, at huden reagerer i begyndelsen. Det kan få én til at tænke, at så tåler man ikke naturlige produkter, men det er kontraintuitivt – for vi er jo selv natur. Ofte kommer hudproblemerne netop pga. overbehandling, udtørring og muligt koks i hudens naturlige barriere og pH, som er forskubbet af de tidligere produkter. Derfor, når man gerne vil skifte, kan det anbefales at behandle sin hud, som var den sart og begynde at bruge naturlige produkter til sart hud. Produkter, der genopbygger, balancerer fugt og olie, og derved genetablerer den naturlige barriere på huden. Derefter kan man begynde at udbygge alt efter hvilke udfordringer, man ellers har i huden og måtte ønske at påvirke og pleje.

“Ofte kommer hudproblemerne netop pga. overbehandling, udtørring og muligt koks i hudens naturlige barriere og pH, som er forskubbet af de tidligere produkter” 51


skøn /

Når du bruger Jurlique activating water essence, føles det som at få et kølende fugtdepot på huden, som den kan tappe af over mange timer. Et produkt, der nemt kan blive uundværligt.

Vil man gerne arbejde på at mindske rynker, linjer eller pigmentforandringer, så gøres det allerede, når man starter med plejeprodukterne til sart hud, for alene det at genetablere fugt, olier og hudens barriere gør meget for hudens vitalitet. Næste skridt kan være, at vi ønsker at sætte ekstra ind med serum med aktive naturlige planteingredienser. De er i sig selv mere potente, og man kan næsten forestille sig, at det kan være nok så naturligt, men kommer man serum på en tør og udpint hud, så vil huden hverken kunne tage imod, anvende eller optage de aktive ingredienser i serummet, og på det stadie generer serum huden mere, end den gør godt. Så balance først, så kan vi sætte mere kul på og blive mere målrettede. Mildt til baby De helt små har ofte brug for ingen eller nærmest ingen plejeprodukter. Dog er det sådan, at deres hudbarriere endnu ikke er helt etableret. Allerede gennem fødselskanalen kommer baby i kontakt

52

med moderens bakterier, der bliver overført til babys hud (og indvortes) og det styrker huden ad den vej. Man kan komme lidt mild olie i badevandet, men sæbestoffer er ikke nødvendige til de helt små. Når de så bliver lidt større, kan man vælge blide sæbestoffer fra f.eks. kokos og lignende vaske tensider i blide bodyshampooer, der selvfølgelig også er gode til voksne, der har brug for mild p ­ leje. Blid massage af baby kan styrke båndet mellem forælder og barn. Babyolier, gerne på base af sesamolie, er særligt gode til babyhud lige fra start.

“Babyolier, gerne på base af sesamolie, er særligt gode til babyhud lige fra start.”

Weleda Baby Derma White Mallow Body Lotion beskytter ansigtshuden mod kulde og vind. Plejende bivoks og beskyttende lanolin lægger en naturlig barriere på huden. Det beskytter mod udtørring og skader fra kulde og vind. Cremen er helt vandfri og meget drøj i brug.

Mommy & Me fra Rudolph Care. En smørblød balm, der nærer den beskyttende hudbarriere og virker plejende på følsom babyhud, arp og eksem. Den afhjælper ømme brystvorter og forebygger strækmærker og plejer maveskind, som er på overarbejde. Den er i øvrigt nomineret til Helsam online messen. Et fantastisk dansk produkt.

Røde numser Gode salver til sarte pletter, små rifter, tør hud, små knopper, røde numser er f.eks. Olivias Trylle­ salve, der er en all round universalsalve i en økologisk blanding af sheasmør, bivoks og olivenolie. Selmas Tryllepomade til læber, til de lidt større børn og voksne, er også kommet som hårvoks – Augusts Tryllevoks, der er lige så mild i sin komposition. Green People Organic Babies har bl.a. i serien en Nappy cream baby balm, der beskytter mod fugt, der kan føre til bleudslæt, og den kan også anvendes, hvis numsen først er blevet rød og irriteret. Det er en prisvindende økologisk salve, der også kan bruges ved smårifter og ru hud med en mild duft af kamille. Kraes er på de flestes læber, når man taler om sart børnehud eller børneeksem, og den kolloide havre i blanding med kokos og dødehavssalt giver meget lindring til børn, der er generet af eksem eller meget sart hud.


/ skøn De smukke stokroser, der lindrer, køler, plejer og giver fugt Fra helt nye babyer til ældre sart hud og alle aldre derimellem. Weledas white mallow baby bodylotion er blevet favorit hos mange både børn og voksne med sart og meget sart hud. Den både lindrer og køler og har en mild duft uden at være tilsat æteriske olier. Den er fyldt med økologiske planter af hvid stokrose, stedmoderblomst, borago, kokos- og sesamolie. Flere bruger den både til krop og ansigt, selvom der findes en decideret ansigtscreme også. Den lindrer kløe, beroliger og er intensivt fugtgivende. Jurlique bruger også naturens healer, lægestokrosen. Rent faktisk bruger Jurlique ekstraktet fra lægestokrosens rod i over 70 af deres produkter. Den græske læge i antikken, Hippocrates, brugte lægestokrosen til sårbehandling. Det latinske navn for lægestokrose er Althea Officinalis, og Althaea betyder “at hele”. Lægestokrosens rod har en særlig evne til at tiltrække og fastholde vand og på den måde give langvarig hydrering af huden og samtidig danne en beskyttende barriere, der yderligere forhindrer fugttab. Huden kan stadig ånde og efterlades blød. Activating Water Essence med et højt indhold af lægestokrose, morgenfrue, neem, troldnød, røllike og beroligende lavendel kan bruges under alle cremer efter rens og efter evt. mist/toner. Det føles som at få et kølende fugtdepot på huden, som den kan tappe af over mange timer. Faktisk sådan et ekstra produkt, som jeg først skulle have øjnene op for, og da jeg først prøvede det, blev det nærmest uundværligt. Total hero produkt Det er Karmamejus af samme navn: Hero pH Solution 02 til alle hudtyper og til ansigt, krop og hovedbund. Dens helte-egenskaber er, at den genopbygger hudens

egen naturlige beskyttende barriere, som også kaldes syrekappen. Fordi Hero ikke fedter og har en serumkonsistens, er den dejligt beroligende i hovedbunden også, men den kan anvendes overalt på ansigt og krop efter behov. Der er virkelig gode tilbagemeldinger ved rosacea også.

Olivias Tryllesalve er 100% økologisk allround ­universalsalve som din (og dine børns hud) vil elske! Olivias Tryllesalve er ren magi for røde numser, tør hud, smårifter, læberne, knopper og småsår. Olivas Tryllesalve kommer også som læbepomade.

Day Naturel fra Zinobel Organic Boost er god til tør, sensitiv og problematisk hud. En soft anti-aging ­dagcreme, der absorberes nemt af huden. Baseret på 7 fine økologiske olier, økologisk Aloe Vera og koncentrater til beskyttelse, celleregenerering og fugtbinding. Day Naturel er udviklet og fremstillet i Danmark.

Økologi i DK Vi bliver mere og mere bevidste. Sådan opleves det i hvert fald her i Danmark. Indenfor nogle felter kan det synes, som om vi tager bitte små skridt, og på andre føles det, som om vi går med syvmilestøvler. Vi begynder at forbinde punkterne i de forskellige sammenhænge, som vi måske ikke tidligere forbandt. Som eksempel at vores føde faktisk har betydning for hele kroppen, psyken og selvfølgelig også huden. Det er de næringsstoffer, vi bygges op af, og når vi for alvor forstår den sammenhæng, så har de fleste ikke lyst til at fylde sig med skrammel eller komme skrammel på huden for den sags skyld. Vi er natur, vi næres af levende, vital føde og

“Det latinske navn for lægestokrose er Althea Officinalis, og Althaea betyder “at hele”.”

Green People Nappy Cream Baby Balm er en lindrende økologisk salve. Den beskytter mod fugt, der kan føre til bleudslæt. Den er ideel til rød, numse og kan anvendes på tør, ru hud med små­ rifter. Indeholder økologisk hamp, bivoks, kakaosmør, sheasmør, kamille og zinkoxid. Mild duft af kamille.

53


skøn /

Danske Isangs laver gode produkter. Her i et sæt med shampoo i fast form, der giver masser af skum. Og en hårtonic – som er en koncentreret infusion af urteekstrakter i rå æblecidereddike, der genopretter hårets naturlige pH-balance og fjerner kalk, der ophobes i hår og hovedbund, især i områder med hårdt vand.

Hero kan anvendes overalt på ansigt og krop. Den har fantastisk effekt på sart hud. Kan også anvendes til rosacea. Den har ­serum konsistens og er dejligt beroligende for en kløende hårbund.

“Probiotika – en guide til dine gode bakterier” er skrevet af Helle Forum. Hun når hele vejen rundt fra tarm til hudens balance. A ­ bsolut en bog, der er værd at læse, hvis man vil være ekstra god ved sig selv – og h ­ uden. Udgivet på Peoples press.

54

ikke gammel, død, syntetisk pseudo føde. Det kan fylde op, men ikke nære. Mange er heldigvis begyndt at tænke, hellere mindre mængde, men så skal det være af god kvalitet. Det ser vi også hos mærker som Skinfood og Urtegården, der har enkelte olier i høj kvalitet til huden, så ens hudpleje kan faktisk være både ren og økologisk uden at være dyr. Her kan alle være med. Det danske mærke Isangs er fremme og super populært, netop pga. den helhedstankegang, der ligger bag fra ingredienser og dermed til sundhed, til emballage og produktionsmåde. Rudolph Care er født ud fra samme bevidsthedsopblomstring. Zinobel Organic Boost er et eksempel på, at der er tænkt over hver enkelt ingrediens, synergi og samarbejde i cremerne. Der er økologiske ingredienser, der fremmer virkningen af hinanden og ikke bare hyaluronsyre, men f.eks. højeste kvalitet af hyaluronsyre. Har man sart hud, eller er man disponeret for allergier, så er Day no. 1 Natural, med økologisk hybenkerneolie, macadamiaolie, vindruekerneekstrakt, beta-glucaner og netop hyaluronsyre, vitaminer, antioxidanter og fedtsyrer, rigtig god. Den virker til tør, sensitiv og problematisk hud, og er også meget velegnet til moden hud. Balancen indefra ekstra Brug hele tiden rene, friske vitale fødevarer, så vidt det er muligt. Rent drikkevand og en god fordøjelse er fundamentet for det hele, og der hvor mange ubalancer starter. Her vil jeg endnu engang slå et slag for de fremragende bøger, Carsten Vagn-Hansens “Maven – Din bedste ven”, og “Tarme med Charme” af Giulia Enders og Helle Forums super velbeskrevne bog, “Probiotika – En guide til dine gode bakterier”, der når hele vejen rundt fra vores indre balance til hudens balance. Værd at dykke ned i. God sensommer!


/ oase

12 stærke homøopatiske hjælpere til en sund krop Vores krops sundhed afhænger af hver eneste af cellernes sundhed, og der er bogstavelig talt millioner af dem. For at kroppen kan holde sig sund, er det nødvendigt, at hver eneste celle vokser, genskaber og beskytter sig mod angreb. Det har i mange år været kendt, at en celle består af organiske og uorganiske stoffer. Men det er først for relativt nylig - inden for de sidste 35 år - at denne viden er gået frem med stormskridt. På den baggrund er det meget interessant, at den tyske læge, dr. W.H. Schuessler, allerede i 1873 fandt ud af, at der ikke forekommer sygdom, når cellestofskiftet er normalt, og at det er normalt, når ernæringen er hensigtsmæssig. Når visse mineralske bestanddele - han kaldte dem mineralske cellesalte - mangler, bliver cellernes evne til at optage, til at udskille og udnytte næringsstoffet derimod forstyrret. Dr. Schuessler konkluderede, at celleernæringen kan genoprettes, og cellestofskiftet kan blive normalt ved at tilføre de rette mineralske cellesalte i tabletform. Dr. Schuessler isolerede i sin forskning 12 mineralske cellesalte, som er af vital betydning for vores krops sunde funktion. De findes nu i en homøopatisk udgave. Kan købes i helsekostbutikker. Mere info på www.camette.dk eller på tlf.: 7547 0555.

Potent fiskeolie

Fiskeolie kommer i mange forskellige udgaver og kvaliteter. Graden af optagelighed betyder meget for, hvor meget du og din krop får ud af at indtage fiske­ olie. ­Artic-D Cod Liver Oil fiskeolie er et eksempel på et produkt med høj optagelighed, og den findes også i en udgave med D-vitamin. Olien er produceret af vilde fisk fra bæredygtigt ­fiskeri og certificeret af den uafhængige miljøorganisation Friend of the Sea. Producenten bag Cod Liver Oil fiskeolie er Nordic Naturals, som laver en lang række olier, der alle overholder samtlige standarder og krav for renhed af PCB, dioxin og tungmetaller. Nordic Naturals olier har været med i 25 publicerede studier, inklusiv 15 kliniske studier, og er med i mere end 30 igangværende. Kan købes i helsekostbutikker. Mere info: www.bidro.dk

Hudlækker sensommer smoothie Her får du en opskrift på en forfriskende sensommer smoothie, som din hud også vil elske. Den indeholder nemlig kollagen, som er det nye sort - også inden for hudpleje, da det medvirker til en flot og elastisk hud. Opskrift til 2 personer: • 2 pærer • ¼ agurk • citronsaft • 1 0 gram Colpropur kollagenpulver med vaniljesmag Skær pærer og agurk i grove stykker og kom dem i blenderen. Hæld 10 gram Colpropur kollagenpulver med vaniljesmag i et glas med lunkent vand (ikke isvand) og vent 15 sekunder, rør godt med en ske eller gaffel i 30 sekunder og vent 15 sekunder og hæld i blenderen. Kom ca. 10 dråber citronsaft i og evt. isterninger, tænd blenderen eller stavblenderen i ca. 10 sekunder, og smoothien er klar, sund og frisk. Colpropur kollagen har den fordel, at kollagenpulveret blandes og opløses helt. Varianten med vaniljesmag giver denne smoothie en dejlig frisk smag og indeholder også sødemidlet stevia. Mere info: www.maxipharma.dk

55


krop / Af/ Trille Skøtt-Jensen Foto/ Shutterstock

Håndeksem hos børn på grund af hyppig håndvask Børn fra 0-5 klasse har fået store problemer med håndeksem efter skolerne åbnede. Hvad gør man? Hvis man ikke selv har prøvet det, så kan det være svært at forestille sig, hvor generende, ja endda invaliderende, håndeksem kan være. Og desværre lider alt for mange børn fra 0-5. klasse af håndeksem, som er opstået på grund af den, kan vi vist godt sige, nye livsstil, med hyppig håndvask og afspritning. For efter børnene er startet i skole igen, så er antallet af børn med håndeksem eksploderet. Det viser en spørgeskema undersøgelse, som Herlev og Gentofte Hospital har lavet. De har fået svar fra 31.037 forældre til børn fra 0-5 klasse, fordelt over hele landet. Omkring 70 procent af forældrene svarer, at problemerne med håndeksem opstod indenfor tre dage efter skolestart og den nye procedure med håndvask. Det oplyser dr.dk. Vasker hænder 16 gange om dagen Ifølge undersøgelsen så vasker de yngste børn hænder op til 10-16 gange om dagen. Det udtørrer huden, og børnene får kløende, væskende og skællende eksem. Nogle oplever også små vandblærer, og tilstanden kan være meget smertefuld. Men ikke nok med, at det giver smerter. Eksemen kan blive kronisk, og det kan få indflydelse på blandt andet fremtidige karrievalg, hvor man så ikke kan vælge et job, der kræver hyppig håndvask eller omgang med vand, som f.eks. frisør eller læge.

56

Så der skal passes godt på børnenes hænder. Der kan sættes ind både på skolen og hjemme for at forebygge eksem. På skolen – og i hjemmet – skal man vaske hænder i lunkent, ikke for varmt vand. Hænderne skal være våde, før sæben påføres (sæbe på tør hud, udtørrer huden), hænderne skal skylles grundigt, så al sæben er væk. Sæbe skal nemlig skylles væk ikke tørres væk. Og dub hænderne tørre efter vask, det er det mest blide for huden på hænderne. Og så skal der gerne på skolen være håndcreme til at smøre hænderne ind i efter hver håndvask. Det kan I gøre hjemme Er skaden sket, og eksemen er kommet, så skal man sørge for at smøre hænderne med en god creme. Det vender vi tilbage til. Først starter vi indefra – og med en advarsel. For er eksemen slem, kan det være, at egen læge tilbyder hormonsalve til at klare problemet. Men det er en skidt vej at gå. Hormonsalver gør huden tynd, og den klarer kun at slå eksemen ned. Så snart man stopper med salven, så kommer eksemen igen, hvis ikke man også har kigget på andre aspekter af eksemen. Det kræver næring og pleje både indefra og udefra for at komme eksemen til livs, men der kan man også komme meget langt. Smør indefra Der skal gode byggesten til at forbygge og bygge huden op igen, når der først er kommet eksem. For at give huden de bedste muligheder, så er der brug for de gode næringsstoffer. Så der skal ikke bare smøres udenpå – der skal også smøres indefra. En multivitaminpille er en god basis, og så kan det være en god idé at bygge ovenpå den med ekstra C-vitamin, som styrker huden og med zink, som blandt meget andet er vigtigt for vores sårheling. Probiotika er vigtig for vores immunforsvar og kroppens evne til at regenerere. Så det kan også være en god idé. God kvalitetsfiskeolie smører godt indefra. Det samme gør kæmpenatlysolie med GLA fedtsyrer, der er rigtig

gode for huden. Olien kan røres sammen med mad i eksempelvis grød, så ryger det lidt nemmere ned. For valg af produkter og mere vejledning kan det anbefales at gå i sin egen lokale helsekost, hvor man kan få god hjælp til at sammensætte de rigtige kosttilskud. Smør godt ind Og så skal der naturligvis smøres med gode produkter, hvis først eksemen har trængt sig på. Vælg et produkt, der hverken skader barnets fine hud og organisme eller vores klode. Du kan downloade appen, Kemiluppen, og undersøge om det produkt, du vælger, er fri for kemi. Huden trænger til fedt og fugt på eksemhænder. Vælg en god fedtcreme med mindst 70 procent fedt. Cremen skal nok tørre ind. Er det meget slemt, kan man evt. smøre hænderne ind i en fed salve til natten. Det giver god tid til, at salven trænger ind og plejer den hårdt belastede hud. Put hænderne i et par ublegede bomuldshandsker, så hele sengen ikke fedtes til. Desværre er der ikke et hurtigt fix til at blive eksemen kvit. Men hvis man holder fokus på både at smøre indefra og smøre med gode produkter, efter hver håndvask, udefra, så er der håb for, at børnenes hænder igen bliver bløde og fri for eksem.


/ oase

Gummies til mænd De populære gummies kommer også til mænd, der ønsker sig sundere og at få længere skæg eller hår. Fra dansk farmaceutisk industri a-s kommer Beard’N Hair, der indeholder essentielle næringsstoffer til at pleje og vedligeholde hår og skæg – indefra. For gummies skal spises, ikke puttes i skægget. Og da plejen kommer indefra, vil det være på det nye hår, som vokser ud, man vil se effekten. Derfor anbefaler producenten, at man tager vitaminerne i 2-3 måneder for at se de bedste resultater. Beard’N Hair har solbærsmag og er med naturlig farve og smag fra frugt. Kan blandt andet købes i helsekostbutikker og på apoteker. På nettet købes de på dkpharma.dk

Akupressurbånd mod graviditetskvalme Seaband akupressurbånd er et naturligt og medicinfrit valg mod alle former for kvalme. Derfor er de meget ­velegnede mod graviditetskvalme, der typisk opstår om morgenen, fordi blodsukkeret er lavt. Seaband placeres på håndleddet og giver et tryk på de naturlige akupressurpunkter, der udløser den kvalmestillende effekt. Effekten komme typisk efter få minutter. Seaband kan også bruges mod andre former for kvalme, blandt andet ved køresyge, hvor de er meget effektive. Seaband mama er derfor ikke forbeholdt gravide kvinder, men den er pænt pakket ind i billedet af en højgravid kvinde. I pakken findes to akupressurbånd og en nem vejledning til, hvordan armbåndet sættes på. Er der meget kvalme, så kan du med sindsro sætte et akupressurbånd på begge håndled. Seaband kan købes hos Matas, helsekostbutikker, apoteker og på webshops.

Spændende hampprodukter til skæg og hud Skæg er på mode, og ser man rundt i gadebilledet, så er mange af mændene rigtig gode til at pleje skægget, så det ser soigneret, blødt og lækkert ud. Og hvorfor ikke pleje skægget med spændende, fairtrade, økologiske og på alle måder bæredygtige produkter fra Sæbeværk­ stedet i Karlslunde. Det er ægteparret Lone og Henrik, der siden 2004 har drevet sæbeværkstedet, der oprindelig startede ved, at Lone selv stod og lavede sæbe hjemme ved køkken­ bordet. Smut forbi deres hjemmeside saebevaerkstedet.dk for at vide mere om dem. Parret sælger spændende produkter lavet af hamp. Og derfor finder man en lækker øko­ logisk olie til både store og knap så store skæg, der bl.a. indeholder økologisk argan- og ­hampolie. Olien plejer og nærer skægget og dufter behageligt og aromatisk af æteriske olier af bl.a. vetiver og bergamotte. Skægget skal selvfølgelig plejes med børste også. Sæbeværkstedet har en lækker børste, lavet af olieret pæretræ og vildsvinebørster. Selv en machomand med stort skæg har også brug for hudpleje på kroppen. Sæbeværkstedet samarbejder med et par kvinder i Bangladesh, via et projekt for mindrebemidlede kvinder. De to kvinder lever nu af at strikke hamphandskerne til Sæbeværkstedet. Det er skæg- og kropspleje til selvforkælelse – eller måske som en god gaveidé til manden med skæg, der har alt. Du finder sæbeværkstedet på Motorgangen 2-4 i Karlslunde. Bor du langt væk fra ­Karlslunde, så hedder hjemmesiden med tilhørende webshop - www.saebevaerkstedet.dk

57


/ oase

Tre bud på gode bøger til en hyggestund August venter med lune sensommeraftener og hygge. Og hvad er mere hyggeligt end en læsestund med sit barn? Bare sidde sammen og læse om noget, som man måske også bliver lidt klogere af. To bud på sådanne bøger får du her. For overvejer I måske at sende jeres barn i skovbørnehave? Så er der en bog om det. Og en skøn bog om lus, som jo de fleste af os desværre stifter bekendtskab med.

Ligger barnet stadig i maven, eller er barnet nyfødt, så er der også en bog til hele familien. God læsestund.

Erik og skovbørnehaven

Tænk på lus! Klør det?

Helt igennem økologisk baby

Det føles som et stort skridt i barnets liv, når barnet er klar til at komme i børnehave. Og hvor skal det være? Det kommer an på, hvad der er mulighed for, og det kommer an på, hvad man gerne ser for sit barn. Hører man til dem, som overvejer at få barnet ind i en skovbørnehave, så er der udkommet en dejlig bog, der med enkel tekst og billeder forklarer om 3-årige Eriks rutiner i skovbørnehaven. Bogen henvender sig både til børn og voksne, der vil vide mere om dagligdagen i en skovbørnehave. Der er både lidt om de lege, man kan lege med de andre børn, hvilken påklædning man skal have på, man er med til børnefødselsdag i skoven og meget mere. En skøn bog skrevet af Bodil Frederiksen, og når man har læst og set den, så får man nok mere lyst til det dejlige udeliv i en skovbørnehave.

Vi er ikke så glade for lus, vel? Børn over hele verden kæmper med lus, også her i Danmark. Så lusen er udskældt og frygtet. Men fra forlaget Jensen og Dalgaard udkom i april en bog om Louis og de kulørte lus. Louis er en eventyrlysten blå lus, som drømmer om andre hoveder. Da Louis’ forældre endelig lader ham springe på opdagelse, skal læseren vælge, hvilket hoved han hopper over på. Og sådan springer man som læser rundt og møder alt fra hellige, gyldne lus til grønne lus med grineflip og over til de blodtørstige røde lus. Lusene kommer til at kæmpe mod hinanden – og mod lusekam og shampoo og andre farer. Bogen er skrevet af franske Laurent Cardon og er oprindelig udkommet på fransk. Det er en spændende og til tider en lille smule uhyggelig bog, hvor der bestemt er eventyr. Den største udfordring er at læse den – uden det kommer til at klø i ens egen hovedbund.

Rose Maimondes populære bog Baby 100 % naturli blev i april udgivet i en ny og helt opdateret udgave. Det er en bog, der henvender sig til forældre om, hvordan man kan tage sunde og økologiske valg på sit barns vegne. Ønsker man at beskytte sit barn mod skadelige kemiske stoffer, orker man ikke sygedage og snotnæser, så kan bogen være et godt holdepunkt for en sund start på livet. Forfatteren beskriver selv bogen som det ultimative opslagsværk med stressfri genveje til at give det lille barn en naturlig sund opvækst uden kemi. Det er en bog, hvor man får gode og overkommelige løsninger til at træffe gode, sunde valg. En af de bøger, som man kan vende tilbage til igen og igen. I den nye opdatering er alle anbefalinger ajourført. Baby 100% naturlig er udkommet på Politikens Forlag og kan købes hos boghandlere.

Bogen er udgivet i marts 2020 på forlaget Underskoven. Den kan købes hos boghandlere.

58

Bogen er udgivet på forlaget Jensen & Dalgaard og kan købes hos boghandlere og på nettet.


/ skøn

Konkurrence

Vind kollagen-pulver af høj kvalitet

2 dås Naturals er Mar Collagen ine Værdi:

998,-

Kollagen er et protein, der findes i vores bindevæv, i sener, hud og knogler. Det er både med til at holde huden stram, holde organer på plads og gøre vores led strækstærke. Med alderen falder indholdet af kollagen, og det er blandt andet med til at give lidt stivhed i kroppen. For at deltage i konkurrencen skal du blot indsende kuponen eller gå ind på vores hjemmeside: www.naturli.dk/konkurrence senest den 20. september 2020. Beskytter og genopbygger Kollagentilskud kan rette op på det, og nu har tre heldige læsere muligheden for at vinde Nordic Naturals Marine Collagen – som er kollagentilskud af høj kvalitet. Nordic Naturals Marine Collagen-pulver er lavet af bioaktive type-1 kollagen peptider fra bæredygtige og vildtfangede arktiske torsk. Disse små hydrolyserede peptider optages let. Marine Collagen er også tilsat naturligt C-vitamin fra ­Acerola frugt. C-vitamin bidrager til normal dannelse af ­kollagen, der har betydning for normal fungerende hud. ­C-vitamin bidrager også til at beskytte cellerne mod oxidativt stress. Nordic Naturals Marine Collagen har en mild smag af ­jordbær og opløses let i varme eller kolde drikke. Anbefalet daglig dosis til voksne: 2 tsk. (5 g) – blandes i 150 ml. vand eller juice og røres rundt. I præmien er der pulver til otte uger.

Spørgsmål: Hvilket dyr leverer kollagen til Nordic Marine Collagen-pulver?  Torsk  Kanin  Gris

NAVN:

ADRESSE:

POSTNR. & BY:

TELEFON:

ALDER:

Vi udlodder 3 gaver a 2 dåser Nordic Naturals Marine Collagen. KØN:

Når du deltager i konkurrencen, accepterer du samtidig, at vi offentliggør vindernavne, at vi gerne må kontakte dig med interessante tilbud fra Forlaget Mediegruppen, og at vi videregiver dine oplysninger til tredjemand til udtrækning og fremsendelse af præmien. Du kan til enhver tid framelde dig kommunikationen igen. Præmien kan ikke ombyttes til kontanter eller andet. Se i øvrigt vores persondatapolitik på www.naturli.dk.

Ja tak, jeg vil gerne modtage Naturlis elektroniske nyhedsbrev på mail – hvis du allerede ER tilmeldt, skal du ikke afkrydse dette felt.

EMAIL:

Send dit svar senest den 20. september 2020 Naturli • Horsensvej 72A • 7100 Vejle Mrk: “Konkurrence/Naturli 06-2020”

59


tema / Af/ Xxxxxx Foto/ Xxxxxxxxxxxx

Krop & bevægelse

Kost & ernæring

Brevkasse

Vild med brevkasse r? Tjek Na turli.dk

Catrine Marcussen

Trine Vesteraa

Catrine Marcussen er uddannet i kinesisk medicin/akupunktur og bevægelsespædagogik. Indehaver af Klinik Lyspunkt: www.dagenslyspunkt.dk Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Trine Vesteraa er uddannet ernæringsterapeut og kostvejleder med stor viden om helsekostprodukter. Indehaver af bloggen trinevesteraa.dk. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

BØRN

Coaching

Skinnebenssår går ikke væk Jeg er en mand på 65 år. Jeg har det sidste halvandet års tid haft en udposning på venstre skinneben, som stammer fra skinnebenssår, som jeg har haft mange gange. Det har været helet op men er nu begyndt at komme igen med skæl­ dannende hård hud. Jeg er blevet undersøgt ved hudlægen og fik konstateret, at det ikke var ondartet. Jeg blev opfordret til at smøre med Carbamid og bruge støttestrømpe. Det kan holde det lidt nede, men det kommer igen. Hvad kan jeg gøre? Med venlig hilsen Jan

Svar:

Anette Straadt

Birgitte Aagaard

Anette Straadt er uddannet sundhedsplejerske – med speciale i naturlig sundhed for småbørn og skolebørn. Indehaver af Æblebørn: www.æblebørn.dk Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Birgitte Aagaard er uddannet coach med speciale i kommunikation, konflikter, motivation, mønstre hos børn og voksne. Indehaver af Minerva Coaching. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Skønhed

Sygdom og sundhed

Tine Juul Andersen

Carsten vagn Hansen/ Maria Pinderup Langbak

URT E

N

KOLA

60

Carsten er sundhedkonsulent og uddannet læge. Maria er uddannet læge i almen medicin, akupunktør og heilpraktiker og har egen klinik: Naturlaegen.com. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

U OT G

Tine Juul Andersen er uddannet naturopath ibm, sundhedscoach og alternativ skønhedsvejleder i Ren Kost og Krop i Aarhus. Send spørgsmål på www.naturli.dk/brevkasse

Gentagne skinnebenssår er ubehageligt. Hvorfor mon du får disse? Måske du har diabetes eller dårligt kredsløb. I så fald er det vigtigt at få grundbehandlet disse, så såret har bedre mulighed for at hele og ikke komme igen. Man kan støtte kroppens sårhelingsproces ved at tage et godt tilskud af zink og C- vitamin. Derudover vil jeg supplere med urten gotu kola og det homøopatiske præparat, Vespa crabo comp. Mange har også gavn af smøre arret med den homøopatiske salve Traumeel, som virker antiinflammatorisk. Den må dog ikke smøres i åbne sår. Aloe vera er ligeledes en mulighed. Held og lykke med det. Mvh Maria Pinderup Langbak


/ brevkasse

Hvad er bedst at stege i? Oliveneller rapsolie? Jeg er meget i tvivl om, hvad jeg skal stege min mad i? Kan jeg stege det i jomfruolivenolie eller er rapsolie bedre? Jeg har læst meget forskelligt om det, så jeg vil gerne vide, hvad der er bedst. Jeg bruger også gerne smør. Venlig hilsen Kirsten Juel Grand

Svar: Det er bestemt ikke let at finde ud af, hvad der er bedst at stege i. I 2016 lavede DTU et forsøg, hvor de gennemgik en masse forskellige undersøgelser omhandlende olie og opvarmning. Derudover testede de flere forskellige olier bl.a. oliven- og rapsolie og konkluderede, at begge olier var fine at stege i. Men det kan alligevel være vanskeligt at give et entydigt svar, fordi resultaterne også afhænger af, hvilken kvalitet olien har haft inden forsøget, og om olien er blevet brugt til at stege mad i eller udelukkende er varmet op. Desuden konkluderer DTU, at der skal ses nærmere på, hvilke sundhedsmæssige indvirkninger oxidationsprodukterne har, når vi indtager dem, og ikke bare i hvilket omfang varmen påvirker olierne under stegning. Forsøget fra DTU viste, at den stegetid, vi normalt bruger i vores private husholdninger, er forholdsvis kort, og derfor ikke nødvendigvis giver problemer. Dog vil jeg sige, at det altid handler om at stege ved lave temperaturer, så det ikke ryger fra panden, og der dannes brankestoffer. Rapsolie indeholder mere omega 3 og 6, end olivenolie gør. Omega 3 og 6 er flerumættede fedtsyrer, der er følsomme over for ilt, varme og lys. Olivenolie har et højere indhold af omega 9, der er en enkeltumættet fedtsyre, der dog også er følsom men i lidt mindre grad. Ud fra den betragtning kan man vurdere, hvilken olie man helst vil stege i. En anden vinkel på det er, at vi ofte kan undlade fedtstof, når vi steger. F.eks. afgiver mange grøntsager væske, når de opvarmes (løg, champignon, peberfrugt mm.), hvilket overflødiggør fedtstof. Man kan også tilsætte lidt vand, god eddike eller citronsaft for at give lidt væde til stegningen. Det kan ikke lade sig gøre med alt, hvad vi steger, men jeg er selv blevet overrasket over, hvor godt det fungerer med mange fødevarer. Mange hilsner fra Trine Vesteraa, ernæringsterapeut

20-årig med lavt stofskifte Min 20-årige søn fik for 6 år siden konstateret lavt stofskifte. Det blev opdaget på baggrund af, at han ca. hver 4. uge blev syg, træt og mistede sit overskud. Så sov han i tre dage, og derefter var han frisk igen. Dengang spillede han håndbold og trænede 4-5 gange om ugen, og han var en glad og tilfreds dreng. Men på grund af de dyk fik vi ham undersøgt, og efter han kom i behandling, stoppede han med at blive syg hver 4. uge. I dag er han ikke i behandling længere, da vores nye læge ikke mener, at hans tal er skæve nok til at give medicin. Trætheden er kommet tilbage, og han er ofte syg med træthed, hoste og feber. Han får D-vitamin, vi har lige skiftet over til D-vitamin på spray for at opnå en bedre optagelse, og han får Kräuterblut for at booste sit immunforsvar. Men er der andet, vi kan gøre, så han kan få overskud i livet til igen at spille håndbold og gå i byen som andre unge mennesker?. Med venlig hilsen Anette

Svar: Når et ungt menneske pludselig bliver ramt af en træthed, så det ikke kan føre et normalt ungdomsliv, bliver jeg altid en smule ekstra opmærksom. Jeg håber, at din læge har undersøgt ham godt og lavet en bred blodprøvescreening. Min næste tanke er ligeledes hvilke stofskiftetal, som reelt er målt? Samt er de gentaget flere gange efter medicinstop? Måske der skal en second opinion til at vurdere ham? Træthed kan dog have mange årsager. Lavt stofskifte eller mangel på jern, zink og D-vitamin er blot nogle af dem. Fødevareintolerancer eller deciderede allergier kan også give ekstrem træthed og et dårligt fungerende immunforsvar. Gamle infektioner såsom kyssesyge kan ligeledes i lang tid skabe bøvl i hele systemet. Ofte oplever jeg, at miljøet i tarmen er i ubalance med en uhensigtsmæssig sammensætning af bakterier, virus og svampe. Det gælder, uanset om det er lavt stofskifte, som driller eller noget andet. Min anbefaling vil klart være at finde en dygtig behandler til at hjælpe med detektivarbejdet, samt til at sammensætte en behandlingsplan med naturmedicin. God bedring Mvh Maria Pinderup Langbak Læge

61


Brevkasse /

Slidgigt i begge knæ: Kan jeg undgå operation? Jeg er en kvinde på 58 år, der har udbredt slidgigt i begge mine knæ. For 3 år siden blev jeg indstillet til operation af to nye halv-proteser i mine knæ, da alt brusk er væk på indersiden af begge knæ. Jeg vil helst undgå en operation. Jeg er dog temmelig plaget i dag af smerter ved gang, og jeg er meget hjulbenet på begge knæ. Jeg har læst artiklen: Sådan kan slidte led smøres og genopbygges. Mon det er muligt, når der slet ikke er brusk tilbage – kan det mon genopbygges? Jeg har fået ordineret Tramadol, men dem ønsker jeg ikke at tage. Mvh Dorte

Svar: Jeg forstår godt, at du i første omgang ikke ønsker en operation. I store forskningsundersøgelser er der ikke en fuldstændig sammenhæng mellem graden af brusknedslidning og smerter. Nogle mennesker, der kun har få smerter, kan stadig have ret intakt brusk, og omvendt har andre mennesker med total nedslidning af brusken stort set ingen smerter. Det betyder, at selvom din brusk i knæene er meget nedslidt, kan du stadig gøre noget for smerterne. Det er altså ikke kun bruskniveauet, som er afgørende. Derfor vil jeg klart anbefale dig at følge rådene fra artiklen, du nævner. Jeg har set mange mennesker få det bedre med en plantefokuseret antiinflammatorisk livsstil og med kosttilskud, tilpasset slidgigten. Desuden er Tramadol ikke god til slidgigt og kan være yderst vanedannende. Mvh Maria Pinderup Langbak, Læge

62

Får min datter søvn og næring nok? Jeg har to spørgsmål angående min datter på 6 år. 1) Får hun næring nok? Hun er meget selektiv med, hvad hun spiser, og det er mest rugbrød med makrel, peberfrugt, agurk og gulerødder, der ryger ned. Vi vil ikke presse hende til at smage. Jeg giver hende en multivitamin fra Biozym (til børn), derudover Omega 3, mælkesyre og D-vitamin. Hun får kun lejlighedsvis mælkeprodukter, da det fremprovokerer eksem hos hende. Sukker får hun kun begrænset. Er der noget, du tænker, jeg bør være opmærksom på, eller kan det gå, indtil hun bliver større og (forhåbentlig) spiser mere varieret? 2) Søvn. Hun har altid haft problemer med at finde ro, og hun vil have en af os hos hende eller lige ved døren. Her i Corona-tiden har hun sovet med lillesøster på 4 år, og det har resulteret i, at vi kan gå ned efter godnathistorie, og hun sover igennem om natten. Gør vi hende mon en bjørnetjeneste ved at lade dem sove sammen fortsat? Inden de sov sammen, havde vi en madras liggende ved vores seng, som hun kom ned på om natten, men hun vækkede mig altid, når hun kom, så min søvn blev alligevel forstyrret. Hilsen Bekymret mor

Svar:

1) Først omkring kost og næring. Det er dejligt, at du er opmærksom på din datters ernæring. Det er rigtigt, at det betyder meget for kroppens sundhed, at den får de gode bakterier, vitaminer og mineraler med mere, som den har brug for. Det lyder til, at din datter spiser gode og næringsrige madvarer. Fuldkorn, grøntsager og fisk er gode næringsrige madvarer. Men det er også rigtigt, at det er vigtigt at spise varieret. Så der kan din datter med fordel øve sig lidt. Jeg er helt enig i, at der ikke må være overdrevet fokus på, hvad og hvor meget, der bliver spist. Det kan give en masse modstand og en dårlig stemning ved bordet. Samtidig er det også vigtigt at huske, at smag ikke udvikler sig, hvis den ikke øver sig.

Tungen er en slags computer, og hvis den ikke får lidt ny stimuli ind imellem, så holder den sig til det, den kender. Så jeg vil anbefale, at I faktisk opfordrer til bare lige at smage en mikrobid af nye ting. Og hvis det smager rigtigt træls, så kan hun spytte det ud igen. Hen ad vejen kan I trappe ned på rugbrød, og så kan hun vælge flere af de andre lækre ting, du serverer. Derudover vil jeg anbefale at putte forskellige revne grøntsager i maden, hvor du kan. I smoothies, i supper, i pandekager, i kødsovs mm. På den måde kan du gøre hendes kost så varieret som muligt. Det er rigtig fint, at du derudover giver hende nogle gode kosttilskud. En god kvalitets multivitamin, omega 3, probiotika og evt. ekstra D-vitamin er en god basis. Jeg vil også anbefale et tilskud af kalk/ magnesium for at dække hende ind der. Det kan være tyggetabletter Koralkalk fra Solaray. Vær obs på, at de også indeholder D-vitamin, så hun ikke behøver ekstra af det. 2) Søvn er virkelig vigtig for både sundhed og trivsel. Det gælder hele familien. Tryghed er vigtig for at kunne falde i søvn og sove godt hele natten. For nogle børn giver det mest tryghed at sove sammen med andre. Samtidig er det også rart at kunne sove alene, fordi det giver mere frihed i forhold til at kunne sove andre steder end hjemme. Det giver også søskende frihed til at tage ud af huset. Lige nu synes jeg, at I skal prioritere trygheden og den gode søvn for hele familien. Og så kan I om et stykke tid se, om hun er klar til at rykke på sit eget værelse igen. Der findes forskellige ting, som I kan arbejde med for at hjælpe den gode søvn og for at give hende mere tryghed. Jeg kan varmt anbefale børnemeditationerne af Gitte Winter Graugaard. De vil være fantastiske som godnathistorier for begge jeres piger. Og det vil hjælpe til mere indre tryghed på længere sigt. Sov godt. Med venlig hilsen Anette Straadt Sundhedsplejerske


/ brevkasse

Min søn er ikke klar til førskole Håber af hele mit hjerte, at du kan hjælpe os. (Sådan skriver en mor, inden hendes søn skal starte i førskole 1. maj. Sådan var situationen der. Red.) Vores dreng på 5 et halvt år skal starte i førskole 1. maj. Han er så ked af det, for dem han leger med, er dem, som skal afsted næste år. Vi har kæmpet for at lade ham vente, men det vil de ikke. Det gør så ondt. For vi ved, at det ville være uden problemer, hvis de lod ham vente. Hvad kan vi gøre? Kærlig hilsen Mor

Svar:

Citalopram og rosenrod på samme tid? Jeg tager Citalopram mod angst. Må jeg godt tage rosenrod samtidig med det? Med venlig hilsen Charlotte

Svar: Rosenrod har i århundreder været brugt i Sibirien mod depression og stressbetinget angst. Siden 1960’erne har man i Rusland studeret virkningen af rosenrod. Man har blandt andet påvist, at rosenrod nedsætter mængden af binyrebarkhormonet kortisol i blodet. Kortisol er kendt for at være øget ved stress. Desuden hjælper rosenrod cellerne i kroppen med deres energidannelse ved hjælp af en øget dannelse af adenosintrifosfat, der fungerer som en slags batteri for cellernes kraftværker – mitokondrierne. Man har også vist, at ekstrakt af rosenrod øger mængden af serotonin og beta-endorfiner i hjernen. Citalopram er en såkaldt serotonin genoptagshæmmer, men kombinationen med rosenrod vil næppe kunne give problemer. Mange gode hilsener Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent

At være forældre betyder, at vi ønsker af hele vores hjerte, at vores børn har det godt. Derfor kan vi nemt blive følelsesmæssigt ramt, hvis vores børn skal gennem noget svært. Det er én af bagsiderne ved at være forældre. Det bedste, vi kan gøre for at hjælpe vores børn er, at være i ro selv. Være meget opmærksom på ikke at smitte barnet med vores egne bekymringer og frygt. Hjælpe barnet med at se mulighederne i den nye situation. Vores børn mærker meget tydeligt, hvis vi som forældre er usikre eller bekymrede. Det forstærker børnenes egen frygt. Til gengæld kan det være en stor gevinst for barnet at komme igennem noget, der er svært. En erfaring og en styrke, som barnet kan trække på senere i livet. I stedet for at fokusere på de legekammerater, der ikke skal starte nu, så hjælp ham med at skabe relationer til den nye gruppe. Drøft med de voksne/ pædagogerne, hvordan I som forældre kan støtte op om overgangen. Kan I f.eks. arrangere legeaftaler? Fortæl om jeres bekymring til pædagogerne, så de kan være lidt ekstra opmærksomme på jeres søn i starten. Snak selv med jeres søn, når han kommer hjem om de gode ting, der er sket i løbet af dagen. Hvis han fortæller om noget svært, skal I selvfølgelig lytte og anerkende hans følelser. Men uden at forstærke dem. Fortæl ham, at I godt kan høre, det er svært. At I altid gerne vil lytte. At I elsker ham, som han er. Men hjælp også med at holde fast i troen på, at han kan skabe nye venskaber hen ad vejen. I kan også hjælpe med at gøre overgangen nemmere ved at give jeres søn Bachs Blomsterdråbe-remediet: Walnut. Det er netop en rigtig god støtte til forandringer. Det kan I købe i helsekosten og give et par dråber morgen og aften. Tag evt. også selv nogle dråber. Selvfølgelig er der også forskel på, hvor man trives godt som familie. Nogle oplever, at de matcher bedre til en Steiner-institution, en mindre friskole eller noget lignende. Hvis I har svært ved at få et godt samarbejde i gang, så kan det være en mulighed at se, om der er andre institutioner/skoler, der passer bedre til jer. Alle bedste tanker til jer. Anette Straadt Sundhedsplejerske


brevkasse /

Kramper i maven efter løbetur Jeg løb en morgentur på 6 km. Jeg løber ikke så ofte men er aktiv med gåture. Efter turen fik jeg mange kramper og spændinger i min mave. Det varede 2 døgn on/off. Hvad kan det skyldes? Med venlig hilsen Mette

Svar: De smerter og omstændigheder, som du beskriver, får mig til at tænke på, om det er en opspændt hoftebøjermuskel. Vi kalder denne muskel for mørbraden, på latin iliopsoas. Den sidder dybt og kan virkelig udløse smerte og krampe. Jeg tænker ikke, at det er selve den korte løbetur, der er skyld i det alene, men løbeturen er nok udløseren, og det er et udtryk for, at musklen har været spændt op længe. Du kan finde gode udspændingsøvelser på nettet. Musklen er ofte spændt, hvis vi sidder meget, og det nedsætter energiflowet i bækkenet. Desuden ser jeg jævnligt i min klinik, at kvinder har fertilitetsproblemer og menstruationssmerter, hvis der er for spændt i området. Desuden relaterer musklen til stress, så tænk efter om du har for mange bolde i luften Venlig hilsen Catrine Marcussen, akupunktør og bevægelsespædagog

Skal jeg skifte arbejde? Jeg oplever nu og da gener med refluks, og jeg har mild spiserørsbrok. Jeg er anlægsgartner og har dermed et fysisk hårdt arbejde med en del tunge løft og foroverbøjede arbejdsstillinger. Bør jeg efterhånden overveje at skifte arbejde? Jeg følger i rimelig grad de kostråd, jeg kan finde, vedrørende refluks. Jeg drikker ikke meget alkohol, drikker nærmest aldrig vin, og jeg spiser ikke tæt på sengetid osv. Med venlig hilsen Frederik

Svar: Først og fremmest er det godt, at du følger kostrådene til refluks, for der er virkelig meget at hente. En middelhavskost med masser af grøntsager, olivenolie og lyst kød er vist effektivt. Samtidig er det nødvendigt at holde igen med både alkohol og kaffe. Mange har også gavn af at skære ned på kornprodukter. En anden vigtig pointe er at udelade fødevarer, som du er intolerant eller måske direkte allergisk overfor. Jeg mener ikke, at du skal stoppe med dit arbejde som anlægsgartner, da symptomerne ikke beskrives som invaliderende. I stedet kan du forsøge at bedre tilstanden endnu mere på naturlig vis. Jeg har oplevet flere med refluks og spiserørsbrok have god effekt af f.eks. osteopati. Særligt, hvis man kombinerer det med naturmedicin til at regulere mavesyren. Det kunne være det homøopatiske præparat Homasin fra Holistica evt. i kombination med elmebark, som beskytter slimhinderne. Fennikelfrø er ligeledes fantastiske, så tyg gerne dem efter måltidet. God bedring. Maria Pinderup Langbak Læge

64


/ brevkasse

Blærebetændelse flere gange på ét år Jeg er en kvinde i 70’erne, der har haft blærebetændelse to gange på ét år. Jeg har fået behandling for det via min egen læge. Mit spørgsmål er: kan jeg med sindsro købe et præparat, der hedder Haiprex og tage det forebyggende, så jeg i bedste fald kan undgå blærebetændelser? Tranebær har ingen mærkbar effekt for mig. Hvad betyder det, at man kan få blæresmerter af Haiprex? Det står under bivirkninger, og det bekymrer mig lidt. De bedste hilsener og tusind tak for alle jeres gode råd i denne brevkasse. Med venlig hilsen Birgitte

Svar:

Gentagne blærebetændelser er noget, som naturmedicin har en fantastisk indvirkning på. Jeg har desværre ingen erfaring i brugen af Haiprex. Jeg kan dog læse mig frem til, at det virker bedst, hvis blærebetændelser kommer i relation til brugen af kateter. Det nævner du ikke. Derimod har jeg virkelig god erfaring med andre produkter. Først og fremmest er det dog vigtigt, at du har en god v ­ æskebalance. Drik gerne op mod to liter væske dagligt jævnt fordelt over dagen. Dette sikrer, at urinen ikke står for længe i blæren, og derved kan give anledning til bakterievækst. Dernæst er det godt at tage et tilskud af C-vitamin gerne 1 gram to til tre gange dagligt, da det sikrer et lavere pH i urinen, hvilket bakterier ikke trives i. Det homøopatiske præparat Cantharon er specifikt til blærebetændelser og fungerer super godt, hvis det tages forebyggende i en periode på 1-3 måneder. Støt gerne samtidig din naturlige mikrobiota med et godt probiotisk præparat. Det kunne være Pure ­biotic women, som er specielt fremstillet til problemstillinger i kvinders underliv. En sidste ting er selvfølgelig, at hvis dine blærebetændelser skyldes tynde, svage slimhinder, så kan du støtte disse med omega 7 fedtsyrer og/eller elmebark. Med venlig hilsen Maria Pinderup Langbak, Læge

GT MED EN GO GIT VI D

Birgittes TIP til selvcoaching:

Når det ”brænder på” med din teenager Besvar spørgsmålet: ”Hvem er mit barn/min teenager?”

1

Kassér din umiddelbare ”plan” – din ”checkliste” – for, hvordan du synes, at tingene burde være. Gennemgå lige listen for dit indre blik (pyyyh, den er lang, hva?) Og forestil dig så, at du krøller den sammen og kaster den laaangt væk. Sig til dig selv: “Lige nu skal der ikke ske noget bestemt, på en bestemt måde, i en bestemt rækkefølge – vi tager en pause”.

2

Adskil dit barn og dig Som mor/far og barn er I en enhed, men I er også selvstændige individer. Hver især unikke. Dit barn/din teenager er ikke en kopi af dig men er ved at danne sig selv som sit helt eget menneske. Han/hun gør sine egne erfaringer, drager sine egne konklusioner, lærer og tilpasser sig i sit eget tempo.

3

V ­Æ

E SK

BALANCE

Observér din teenager Læg mærke til træk, bevægelser og formuleringer. Lad være med at reagere mere end absolut nødvendigt. Lyt, svar med korte bekræftende udtryk, der viser, at du lytter/ser/er til stede, men ikke dømmer og ikke tager over: ”Det kan jeg godt forstå” (hvis du kan det), ”Hvad mener du?” (hvis du ikke forstår), ”Hvad tænker du på helt konkret?” (eksempler), ”Hvad vil du så gøre?” osv. Giv plads til, at din teenager kan tænke, fortælle og gøre – og dermed finde sit ståsted, sine egne meninger, sine egne strategier.

65


næste gang i naturli /

Næste nummer Vi går ind i den sidste måned af sommeren, og der er forhåbentlig stadig en masse sol og varme i vente, så vi kan nyde dagene, selvom de bliver kortere. Vi sørger for at holde varmen med hotte hormoner, for i august sætter vi fokus på hormoner og deres indvirkning på os. Hormoner påvirker os allesammen, så der er også noget for dig.

r Udkomme den 21. september

Synet på kvinder, menstruation og hormoner anno 2020 Sille K. Berthelsen er forfatter og foredragsholder, og hun insisterer på sin ret til at tale om aspekter af kvindelivet, som hun mener, samfundet forsøger at holde skjult. I næste nummer kan du læse om Silles syn på men­ struation, spontan abort, skyld og skam. Naturlige hormoner Overgangsalderen rammer alle kvinder, der er heldige at blive så gamle. Men hvad er det egentlig, der sker? Hvad kan vi gøre med blandt andet naturlige hormoner og planteøstrogener. Den skjulte muskel Bækkenbunden er den skjulte muskel, som vi skal huske på, for ellers kan vi med tiden få problemer. Vi har gode bud på, hvordan du får det bedste forhold til din bækkenbund. Både for mænd og kvinder. Når temperamentet raser Argggg – vi kender vel alle til følelsen af at blive godt gammeldags rasende. Men for nogle kammer det over, når det koger, og vredesudbruddene bliver voldsomme. Vores coach har gode råd. Det dufter Dufte pirrer vores sanser, både når duften kommer fra os selv eller andre. Få den nyeste viden om forførende dufte, for det at føle sig smuk og dejlig handler også om dufte.

66

Naturli på nettet Læs helsenyheder, find opskrifter eller gamle artikler. Spørg brevkassen eller find en bog. Alt sammen på vores hjemmeside: www.naturli.dk og på www.facebook.com/naturli.dk


abonnementstilbud

En gave til både voksne og børn

Du får 4 numre af Natur li + Bamse Bomstæ rk Samlet værdi

248,(inkl. porto og ekspeditionsgeby r)

Få et halvt års abonnement på Naturli: 4 numre plus en gave, der kan styrke dine børns sundhed.

Humør og sundhed ved spisebordet Ved middagsbordet samles familien for at stille sulten og fortælle hinanden om dagens oplevelser. For børnene giver det både ekstra humør og sundhed, når de efter aftens­ maden får deres vitaminpille. Samtidig optages de aktive stoffer bedst i børne­ nes krop, når pillen tages efter dagens hovedmåltid. Bamse Bomstærk er et multi­ vitamin­ og ­mineralprodukt for de 3­10­årige. En velsmagende tyggetablet med naturlig jordbærsmag og uden kunstige sødestoffer. De 13 vitaminer og 7 mineraler, som er samlet i tabletten, svarer til en dags behov for sunde og friske børn. Bøtten indeholder 120 tabletter, svarende til 4 måneders forbrug.

Gavens værdi:

199,-

Bestil på Naturlishoppen.dk eller ring direkte på tlf. 96 44 45 02 Betingelser: Tilbuddet gælder kun personer, der ikke har abonneret på Naturli de seneste 6 måneder. Abonnementet er gældende for fire numre af Naturli og løber herefter videre til kr. 340,- om året inkl. porto og ekspeditionsgebyr. Abonnementet kan opsiges til udløb når som helst. Tilbuddet gælder så længe lager haves.

67


natur energi designspace.dk


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.