Page 47

helse: værd at vide Derfor valgte hun og Anne Ravn at gøre op med de mange mad-trends og forsøge at banke sund fornuft og god fordøjelse ind i danskerne. Det kom der bogen ”Rigtig god fordøjelse” ud af. De to diætister vil væk fra prædikater som glutenfri, mælkefri og veganer. – En af mine overlæger sagde til mig, at folk burde gå i kirke i stedet. Vores madvaner er blevet til trosretninger. Nu skal alle for eksempel til at være vegetarer eller spise glutenfrit. Og det er da rigtig godt at spise mindre kød eller skære ned på det lyse brød og pizza. Men i stedet for at mindske indtaget, vælger folk at gøre det til en religion og leve efter et prædikat, hvor kød eller gluten er bandlyst, siger Mette Borre. Hun mener dermed, at hyggen og det sociale ved et måltid mad forsvinder, når alle skal sidde med hver deres skål med deres egen diæt.

Starter med fordøjelsen De mange diæter og madtrends medfører også nogle ernæringsmæssige problematikker og narrer kroppen fra gode næringsstoffer. Et eksempel er Low Carb High Fat-kuren, hvor man indtager store mængder mættet fedt og ikke ret meget fuldkorn og kuldhydrater. – Kulhydrater og fuldkorn stimulerer til dannelsen af de vigtige mælke-

+ Start med fordøjelsen • Spis 600 gram frugt og grønt om dagen, gerne grove grøntsager. • Spis 75 gram fuldkorn om dagen fra rug og havre. • Sørg for at motionere hver dag. • Husk ro og regelmæssighed om­ kring måltidet. • Sørg for gode toiletvaner. Tarmen sover om natten og vågner op i takt med, at vi selv gør. Derfor er det naturligt at tømme tarmen om morgenen for at komme af med affaldsstofferne.

syrebakterier i tarmen, mens store mængder mættet fedt gør tarmen gennemtrængelig for skadelige stoffer. En amerikansk undersøgelse har vist, at meget kød fra firbenede dyr og for lidt fuldkorn øger risikoen for prostata- og tyk­ tarmskræft, siger Mette Borre. Hun mener, at vi i stedet bør fokusere på et godt fordøjelsessystem. Og det starter naturligvis med, hvad vi putter i munden. Her er fibre vigtige, for som der står i bogen, så fungerer fibre som afløbsrens i fordøjelsessystemet. – Optagelsen af madens næringsstoffer sker i fordøjelsen, og 80 pct. af vores immunforsvar sidder i tarmene. 600 gram frugt og grønt om dagen, gerne grove grøntsager og 75 gram fuldkorn fra rug og havre er en god base for en god fordøjelse. Undersøgelser viser, at dem, der spiser varieret med fuldkorn, grønt og groft, fisk og fjerkræ, har lavere risiko for kræft og hjertesygdomme, siger Mette Borre. Hun understreger, at nogle mennesker ikke kan tåle fuldkorn f.eks. fra rugbrød og visse grove grøntsager, fordi de lider af irritabel tyktarm. Men 80-90 pct. af befolkningen har sunde og raske tarme og har kun godt af mere groft og grønt.

En af de sjove, fire af de grove Det er også vigtigt ikke at fylde tarmen med usunde stoffer. Det handler ikke om forbud, men om sund fornuft. Selvom kornprodukter er næringsrige, skal vi ikke spise store mængder hvede. Kød skal ses som tilbehør til salaten, og sukker er blot et krydderi, der skal nydes i små mængder. – Et af vores mottoer er, én af de sjove, fire af de grove. Der skal altså også være plads til lidt nydelse. Hellere små skridt ad gangen, end at det skal blive et projekt, man alligevel ikke kan opfylde, siger Mette Borre. Derfor har de to forfattere også forsøgt at få humor ind i den nye madbog. At starte en sund livsstil og opbygge en god fordøjelse skal ikke være sur pligt. – Vi synes, at humoren er vigtig for at formidle noget, der godt kan blive lidt kedeligt. Vi vil finde madglæden og madfriheden frem hos folk samtidig med, at vi kan fremme danskernes fordøjelse. Vi håber, vi kan gøre det moderne at spise efter de ti kostråd, siger Mette Borre. ”Rigtig god fordøjelse” udkom den 27. september i år. Udover gode og enkle råd til en sundere livsstil, indeholder den 40 nemme og lækre opskrifter til en god fordøjelse.

+ Tips til at få flere grøntsager hver dag Bogen ”Rigtig god fordø­ jelse” indeholder mange gode tips. Hermed nogle råd til at få spist flere grøntsager i hverdagen:  • Spis frugt- og grøntsags­ pålæg i stedet for kødpå­ læg. Bananmadder, æble­ madder, kartoffelmadder, avocadomadder og to­ matmadder smager skønt med lidt tilsmag­ ning på toppen • Brug bælgfrugter som lin­ ser, bønner og kikærter i gryderetter i stedet for el­ ler sammen med kød • Lav en pose med blom­ kålsbuketter, jordskokker, gulerødder, sukkerærter, slikærter eller rød peber, og tag med i tasken • Bag brød med flotte far­ ver fra squash, gulerod, rødbede og andre rod­ frugter • Gør det til en vane at bru­ ge én eller flere grove grøntsager som rosenkål eller grønne bønner, når du laver salat, sådan at du mikser det grove med fine salattyper som baby­ spinatblade eller rucola.

helse / december 2016

47

Helse-2016-10  

Viden om sundhed. I samarbejde med Sundhed.dk, Danske Regioner og en lang række patientforeninger. Danmarks største sundhedsmagasin

Helse-2016-10  

Viden om sundhed. I samarbejde med Sundhed.dk, Danske Regioner og en lang række patientforeninger. Danmarks største sundhedsmagasin