Page 1

26410 life guide

POLI

001

ΤO ΠEPIOΔIKO ΤΗΣ ΠOΛHΣ TOY AΓPINIOY ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

90 ΕΙΔΗΣΕΙΣ Ο,ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ COFFEE TIME ΝΕΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ G a s t r onomy ta s tef u l

CITY REPORT

Οι πιο κρίσιμες εκλογές; Γιατί; Euro 2012

Ποδοσφαιρικό καλοκαίρι εν όψει

LET’S GET PHYSICAL

ΑΣΚΗΘΕΙΤΕ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ! ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΕΘΝΙΚΕΣ EKΛOΓEΣ 2012


002

POLI

26410 life guide

«Τα ψέματα τελείωσαν, οι εκλογές έρχονται. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θα απελευθερώσουν τους Έλληνες από τις δυνάμεις κατοχής και τους τοκογλύφους τραπεζίτες. Οι ένοχοι των μνημονίων και της εκχώρησης της εθνικής κυριαρχίας θα σταλούν στη Δικαιοσύνη με αστικές και ποινικές ευθύνες.» Πάνος Καμμένος 11-4-2012.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ: • ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ • ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ-ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ • ΚΑΡΑΜΑΝΗ ΚΟΛΕΝΤΙΝΗ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΑΝΕΡΓΗ • ΚΑΤΣΙΩΡΗ ΦΛΩΡΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, ΕΜΠΟΡΟΣ • ΚΟΚΚΟΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ • ΜΙΧΑΛΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ • ΝΤΟΥΠΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ • ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΕΩΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ • ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ • ΣΤΑΜΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ • ΧΟΥΤΑΣ ΘΩΜΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Όχι στην τυφλή πίστη, Ναι στη συνειδητή αφοσίωση

Ο

ι Ανεξάρτητοι Έλληνες, είναι ένα ανεξάρτηοτο και μετριοπαθές πατριωτικό κόμμα της Ελλάδος. Δημιουργήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2012 από τον βουλευτή Πάνο Καμμένο. Η ανακοίνωση για τη δημιουργία του, έγινε μέσα από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, από τον ίδιο τον Πάνο Καμμένο. Σύμφωνα με τα λόγια του, το κόμμα είναι ¨πάνω¨ από έννοιες του είδους ¨Κεντροδεξιό, Συντηρητικό κτλ¨. Δεν είναι ούτε δεξιό, ούτε αριστερό, ούτε κεντρώο. Είναι ανεξάρτητο και πάνω από όλα Εθνικό. Σύμφωνα με την Ιδρυτική Διακήρυξή του, ο φορέας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων: Καθιστά αδιαπραγμάτευτες τις αρχές της Εθνικής Ανεξαρτησίας και περηφάνιας της λαικής κυριαρχίας, της πρόταξης του εθνικού συμφέροντος, της τήρησης του Συντάγματος και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Απαιτεί την κατάργηση του μνημονίου και αρνείται να δεχτεί το επαχθές, παράνομο χρέος που διαμορφώθηκε με τοκογλυφικά επιτόκια. Απορρίπτει την εκχώρηση της Εθνικής Κυριαρχίας και την κατάργηση του Έθνους-Κράτους. Απαιτεί την κατάργηση κάθε ασυλίας αξιωματούχων, βουλευτών και υπουργών για εγκλήματα που διέπραξαν κατά του Ελληνικού λαού και της Δημόσιας περιουσίας. Απαιτεί την τιμωρία των καταχραστών του Δημοσίου χρήματος και τη δήμευση των περιουσιακών τους στοιχείων. Εγγυάται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε σχέση με τον καθορισμό των Ελληνικών ΑΟ2 και τη διεκδίκηση των οφειλόμενων και των κατοχικών δανείων. Κατοχυρώνει την ισονομία, ισότητα, αλληλεγγύη, δικαιοσύνη και αξιοκρατία. Προστατεύει την Ελληνική οικογένεια και τον πολίτη από την επίθεση των αγορών.


POLI

Δημήτρης Σταμάτης 26410 life guide

ΥΠ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Αγαπητοί φίλοι Δεν θέλησα να παραμείνω στους πρόθυμους, σε εκείνους που υπηρετούν τη δικτατορία του μονόδρομου. Παραμένω συνεπής στις αρχές μου και τη συνείδησή μου. Επέλεξα να συνεχίσω να σας κοιτάζω κατευθείαν στα μάτια και όχι να σας αντιμετωπίζω με σκυμμένο το κεφάλι. Δεν θέλησα να υποκύψω σε εκβιασμούς. Είμαι βουλευτής του Ελληνικού κράτους, θα συνεχίσω να υπηρετώ το κράτος μου και όχι μια αποικία. Στις εκλογές της 6ης Μαίου ζητώ τη στήριξή σας.

Δημήτρης Σταμάτης Παπαστράτου 4, Αγρίνιο T: 2641027397 Σέκερη 1, Αθήνα T: 2103610881 E: dim.stamatis@yahoo.gr www.dstamatis.gr

003


004

POLI

26410 life guide

16-06-2012 έως 08-07-2012 09-07-2012 έως 31-07-2012 01-08-2012 έως 23-08-2012


ΛINOΣ MΠΛETΣAΣ

26410 life guide

POLI

ΔIΠΛ. ΠOΛITIKOΣ MHXANIKOΣ A.Π.Θ. MBA KINGSTON UNIVERSITY MEΛETH - KATAΣKEYH MONOKATOIKIΩN KATAΣTHMATΩN BIOMHXANIKΩN XΩPΩN EIΔIKΩN KTIPIΩN KTIPIΩN ΓPAΦEIΩN

ΠANOY ΣOYΛOY 16, 30 100 AΓPINIO T/F: 26410 48755 K: 6972 070504 W: linosbletsas.gr E: sbletsas@tee.gr

005


006

POLI

26410 life guide

περιεχόμενα

AGENDA &MORE 012 ΕΙΔΗΣΕΙΣ

με μια ματια οι σημαντικοτερεσ ειδησεισ του μηνα

016 CITY REPORT Οι πιο κρίσιμες εκλογές; Γιατί;

020 ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

ΜΙΧΟΠΑΝΟΥ ΚΟΛΩΒΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΙΜΠΑ Κατσαρού ΚΟΥΤΣΟΜΗΤΡΟΣ

ΕΚΛΟΓΕΣ 2012

034 ΘΕΜΑ

Π. ΚΑΨΑΛΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΓΗΠΕΔΟΥ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΥ

037 ΑΠΟΨΗ

ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΑΣΗΜΑΚΗ ΖΩΗ ΣΤΑΪΝΕΡ

038 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΠΟΚΑ ΡΟΥΣΣΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΕΡΕΠΙΣΟΥ ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

048

coffee TIME


26410 life guide

POLI

007


008

POLI

26410 life guide

περιεχόμενα 048 coffee TIME Dess Vogue Σείριος

039

Συνεντεύξεις πολιτικών

049 ουζερι

Μέτοικος

050 top 10 053 gastroNOMY choice καρτούτσο

054 let’s get physical

ΑΣΚΗΘΕΙΤΕ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ!

058 interview

Αποστόλης Σουβλής Π. ΚΑΨΑΛΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΖΩΗ ΣΤΑϊΝΕΡ

064 Euro 2012

Ποδοσφαιρικό καλοκαίρι εν όψει

Εκδότης-∆ιευθυντής Νίκος Στασινός Διεύθυνση Σύνταξης Κώστας Γιάντσιος Αρχισυνταξία Κατερίνα Ευσταθιάδου ∆ιεύθυνση ∆ιαφήμισης Ιουλία Ιωάννου - Στούµπου istoubou@mediaview.gr Εμπορικό Τμήμα Γαρυφαλιά Μουτοπούλου gmoutopoulou@mediaview.gr Συνεργάτες Ειρήνη Μιχοπάνου, Γλυκερία Κολοβού, Λίλιαν Παπαδημητρίου, Αποστολία Καραμήτρου, Χαρά Μπίμπα Δημιουργικό Μπάμπης Κιμίκογλου Γραμματειακή Υποστήριξη Σοφία Μοναστηρίδου Φωτογραφίες Photo Elements Σ. Γραμμένος - Β. Αντωνόπουλος Ιδιοκτησία mediaview Εθνικής Αµύνης 32Α / 4ος ορ. Τ: 2310 253.878 / F: 2310 253.879 M: contact@mediaview.gr / S: www.mediaview.gr Υποκατάστημα Πλατεία ∆ηµοκρατίας 1, Αγρίνιο T: 26410 31.151 / F: 26410 39.919 / M: contact@mediaview.gr

facebook.com/polimagazine Ενημερωθείτε για τα νέα μας, στείλτε μας τα σχόλιά σας και κερδίστε προσκλήσεις για live events και θεατρικές παραστάσεις μέσα από τη σελίδα του poli 26410 στο facebook.

Τα κείµενα του περιοδικού εκφράζουν πάντα την άποψη του κάθε συνεργάτη και σε καµιά περίπτωση της επιχείρησης mediaview και του εκδότη. ΦΥΣΙΚΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η αναδηµοσίευση και η µετάδοση από οποιοδήποτε οπτικοακουστικό µέσο, µέρους της έκδοσης χωρίς την άδεια του εκδότη, αρκεί να είναι ακριβής και να αναφέρεται η πηγή. Το περιοδικό δε φέρει καµιά ευθύνη για αλλαγές σε ηµεροµηνίες ή προγράµµατα ή τυχόν παραλείψεις.


26410 life guide

POLI

009


010

POLI

26410 life guide

Ψηφίζεις, εκτονώνεσαι και μετά;

Έ

χω γράψει κι άλλες φορές σ’ αυτή τη σελίδα ότι οι αντιφάσεις της εποχής με προκαλούν θετικά, τις παρατηρώ στο βαθμό που μπορώ και προσπαθώ να διαβάσω τις υπόγειες συνδέσεις, αν υπάρχουν. Έτσι εδώ και πολύ καιρό και με τόσα που έρχονται καθημερινά στην επιφάνεια αυτό το προκαλείται διαρκώς ο θυμός όλων που ναι μεν μπορεί να αιτιολογηθεί αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να μείνουμε σ’ αυτό το επίπεδο μόνο. Μαθαίνουμε για πράγματα που υποψιαζόμασταν ή γνωρίζαμε αλλά κανείς δεν ασχολούνταν. Τώρα, όμως, καταγγέλονται με έγγραφα που φέρουν επίσημες σφραγίδες. Προκύπτουν νέα σήριαλ, και δεν έννοω τηλεοπτικά, γύρω από τα χρέη μας, από τα κέρδη των άλλων στις πλάτες μας, από τα πετρέλαιά μας - αν έχουμε και πόσα - αλλά και για το αν θα αποφασίζουμε μόνοι μας ή θα ρωτάμε διαρκώς την Ευρωπαϊκή Ένωση για κάθε μας κίνηση.

TOY ΚΩΣΤΑ ΓΙΑΝΤΣΙΟυ kgiantsios@mediaview.gr

Αν σκέφτεσαι να πας στις εκλογές για να βγάλεις μόνο το θυμό σου, είναι καλό να γνωρίζεις ότι η εκτόνωση δε θα κρατήσει μία στιγμή ή μερικές ώρες αλλά το αποτέλεσμα θα το φορτωθείς για περισσότερο καιρό. Και δε θα σου αρέσει.

Από την άλλη δε θέλεις να περιμένεις ως θεατής να τα αποκαλύψει όλα ο χρόνος, αργά ή γρήγορα. Δε σ’ αφήνει σε ησυχία αυτό που συμβαίνει γύρω σου. Άνθρωπος είσαι, υπάρχεις (και) επειδή ερμηνεύεις. Οι εκλογές θέλουν σκέψη, δεν είναι σάκος του box, να πας να ρίξεις μερικές γροθιές, να ιδρώσεις λίγο και να ξεσκάσεις. Το αποτέλεσμα σε ακολουθεί, οι άνθρωποι που θα σε εκπροσωπήσουν στο κοινοβούλιο και αυτοί που θα βρεθούν στο υπουργικό συμβούλιο θα αποφασίσουν για σένα. Αυτές οι εκλογές δεν είναι οι κρισιμότερες επειδή τα δύο “μεγάλα” κόμματα δεν έχουν πλέον το παιχνίδι απόλυτα στα χέρια τους, ούτε γιατί γίνονται μέσα σε οικονομική δυσκολία που είχε να δει η χώρα για δεκαετίες. Είναι κρίσιμες γιατί ο καθένας από εμάς ότι και να γίνει την επόμενη μέρα έχει κι αυτός ευθύνη. Έτσι είναι η δημοκρατία και γι’ αυτό είναι το καλύτερο πολίτευμα αλλά - αυτό εντέχνως το ξεχνάμε - και το δυσκολότερο. Γιατί ευθύνονται όλοι.


26410 life guide

POLI

011


012

POLI

26410 life guide

ειδήσεις

Τι παίζει στο Νομό; Αναζητήσαμε όλες εκείνες τις ειδήσεις που έπαιξαν στην πόλη το τελευταίο διάστημα και κάποιες ακόμη που πρόκειται να μας απασχολήσουν από εδώ και στο εξής. Τις συγκεντρώσαμε και σας τις παρουσιάζουμε!

Η είδηση που συγκλόνισε... Δεν ήταν άλλη από τη δολοφονία 49χρονου άνδρα στα Αλώνια Ματαράγκας. Πριν μερικές μέρες η αστυνομία συνέλαβε έναν 44χρονο άνδρα, υπήκοο Αλβανίας, ως κατηγορούμε για την ανθρωποκτονία. Η εγκληματική ενέργεια αποδίδεται σε προσωπικές διαφορές, αφού πριν τη δολοφονία προηγήθηκε συμπλοκή των δύο ανδρών. Ο 49χρονος τραυμάτισε τον 44χρονο με ξύλο και ο 44χρονος ανταπέδωσε με τρεις μαχαιριές που προκάλεσαν και τον θάνατο του 49χρονου. Ένα ακόμη τραγικό γεγονός που έρχεται να προστεθεί σε ανάλογα περιστατικά του τελευταίου διαστήματος.

Ληστείες...

Που πήγαν οι ράγες; Δεν είναι τόσο συνηθισμένη μια είδηση κλοπής σιδηροδρομικού υλικού αλλά συνέβη. Δύο άτομα, λοιπόν, συνελήφθησαν στο Κρυονέρι Μεσολογγίου να μεταφέρουν περισσότερες από είκοσι ράγες που είχαν κλέψει από τις εγκαταστάσεις του ΟΣΕ. Τώρα τι θα μπορούσε να κάνει κανείς με τις ράγες του ΟΣΕ είναι μια απορία που δεν έχει λυθεί, εκτός βέβαια από την πρώτη σκέψη που σου έρχεται στο μυαλό ότι θα τις πουλούσαν ως μετάλλευμα.

Η είδηση της ληστείας σε βάρος ζευγαριού υπερηλίκων έπειτα από επίθεση και ακινητοποίησή τους, προκάλει εύλογα θυμό. Οι άγνωστοι που εισέβαλαν στο σπίτι του ζευγαριού στην Αμβρακιά Θέρμου, έδεσαν τους υπερήλικες (94 και 92 ετών) και έφυγαν με λεία 1000 ευρώ. Οι ηλικιωμένοι κατάφεραν να λυθούν και να ειδοποιήσουν την αστυνομία.

Κατασκευή οδικού άξονα... Δύο έργα ανακοινώθηκαν πρόσφατα και είχαν σχέση με την κατασκευή του οδικού άξονα Αγρινίου - Αγίού Βλάση και δρόμου που θα συνδέσει το Πλατυγιάλι με τα Γουριά. Ο συνολικός προϋπολογισμός τους ξεπερνάει τα 62 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτούνται από προγράμματα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Φανταζόμαστε ότι ειδικά οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα δουν βελτίωση στις μετακινήσεις τους, αρκεί να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα.


26410 life guide

Αποχαιρετώντας τη Superleague Ήταν πολύ δύσκολο να παραμείνει ο Παναιτωλικός στη μεγάλη κατηγορία αφού ακόμη κι αν κέρδιζε τον Παναθηναϊκό θα έπρεπε να συνδυαστεί η νίκη με δύο ακόμη ευνοϊκά γι’ αυτόν αποτελέσματα. Τελικά όλα τελείωσαν στο δικό του παιχνίδι αφού το 4-0 των Πράσινων έριξε την Αυλαία μιας χρονιάς που έφερε τους Αγρινιώτες ακόμη πιο κοντά στην ομάδα. Ο υποβιβασμός είναι δύσκολη υπόθεση αλλά καλό είναι να αναλύσει κανείς τα σωστά και τα λάθη και να τα αξιοποιήσει για να επιστρέψει στη Superleague.

POLI

013

Το Εικαστικό Εργαστήρι για τον Ερνστ Τσίλερ...

Η έκθεση “Έξοδος στη Διέξοδο” συνεχίζεται... Η ιστορική έκθεση που παρουσιάζεται στο Ιστορικό Μουσείο της Διεξόδου και στήθηκε στα πλαίσια των φετινών γιορτινών εκδηλώσεων για την Έξοδο του Μεσολογγίου είχε μεγάλη απήχηση στο κοινό ενώ δόθηκε η ευκαιρία σε πολλά σχολεία να την επισκεφθούν και να μπορέσουν να δουν από κοντά συγκεντρωμένα κειμήλια, πίνακες ζωγραφικής, χειρόγραφα, φορεσιές, όπλα της εποχής. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 6 Μαΐου

Το Σάββατο 28 Απριλίου το Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Αγρινίου προσκάλεσε την επιμελήτρια της Ε.Π.Μ.Α.Σ., κα Μαριλένα Κασιμάτη σε μία εκδήλωση αφιερωμένη στον αρχιτέκτονα μερικών από των σημαντικότερων νεοκλασσικών κτιρίων της Αθήνας, Ερνστ Τσίλερ. Πρόκειται για τον άνθρωπο που μεταξύ άλλων δημιούργησε κτίρια όπως το Προεδρικό Μέγαρο αλλά και τόσα άλλα που έδωσαν μία νέα ταυτότητα στην Αθήνα μετά την ανάδειξή της ως πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους.

Εκλογικά περίπτερα περιορισμένου χρόνου... Σίγουρα μία σημαντική διαφορά αυτών των εκλογών είναι η περιορισμένη παρουσία εγκαταστάσεων των κομμάτων κυρίως λόγω του γενικότερου κλίματος. Έτσι η παρουσία των εκλογικών περιπτέρων σε κεντρικά σημεία της πόλης θα είναι περιορισμένου χρόνου, κάτι περισσότερο από μία εβδομάδα. Γενικά φτωχά τα πράγματα από αυτήν την άποψη αλλά αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη και κακό, όταν όλοι μιλάνε για επιστροφή σε πιο ουσιαστική επικοινωνία με τους πολίτες.


014

POLI

26410 life guide


26410 life guide

POLI

015


016

POLI

26410 life guide

Οι πιο κρίσιμες εκλογές; Γιατί;

Ο

ι συνήθειες αλλάζουν δύσκολα. Το ίδιο ισχύει και για την πολιτική. Μιλάμε πάντα για συνήθειες πολιτών αλλά και πολιτικών. Όσο κι αν έχουν «μαζευτεί» τα πράγματα – από ανάγκη ας μην κρυβόμαστε – και δεν έχουμε το προεκλογικό παραλήρημα άλλων εποχών, ο πολιτικός λόγος δεν έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα αλλά και η καθ’ ημάς υπερβολή στα πηγαδάκια των πολιτών δεν έχει αντικατασταθεί από πιο νηφάλιες προσεγγίσεις. Εξαιρέσεις μπορεί να υπάρχουν αλλά παραμένουν εξαιρέσεις. Δηλαδή πως πάει το πράγμα;

Ή οργισμένος ή αδιάφορος; Αν είναι έτσι τότε ένα μπορώ να προβλέψω και από αυτό ξεκινάω: αν ψηφίσεις ως οργισμένος ή ως αδιάφορος μπορεί να εκτονωθείς την Κυριακή των Εκλογών αλλά ο «λογαριασμός» θα αρχίσει να έρχεται από τη Δευτέρα. Η αντίφαση Η θεωρία είναι γνωστή: ό,τι και να ψηφίσουμε όλα είναι προαποφασισμένα, οι αποφάσεις έχουν ληφθεί. Τότε γιατί θέλει η συντριπτική πλειοψηφία να γίνουν εκλογές θεωρώντας ότι η κυβέρνηση συνεργασίας που υπό πίεση δημιουργήθηκε δεν έπρεπε να παραμείνει για μεγάλο διάστημα, όπως η αντίστοιχη της Ιταλίας; Γιατί μας αρέσουν οι αντιφάσεις και η αυτοϋπονόμευση. Τη στιγμή που θέλουμε ως λαός – και πολύ σωστά – την άσκηση του δημοκρατικού μας δικαιώματος, την ίδια στιγμή λέμε με ευκολία «έλα μωρέ, θα ψηφίσουμε αλλά δε θ’ αλλάξει και τίποτα». Τα περί θυμού Είναι η λεγόμενη ψήφος διαμαρτυ-


26410 life guide

POLI

017

CITY REPORT ρίας που στην περίπτωση αυτή ενισχύεται και από έντονη απογοήτευση γενικά από το πολιτικό σύστημα. Δε θέλει κάποιος να διαμαρτυρηθεί προς τον πολιτικό χώρο που ψήφισε και από τον οποίο δεν είδε να τηρούνται οι υποσχέσεις που δόθηκαν. Τώρα για μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος ισχύει μια γενικότερη απόρριψη του πολιτικού συστήματος που συνδυάζεται με μια οργή για όσες αλλαγές συνέβησαν απότομα τα τελευταία χρόνια. Εδώ θέλει προσοχή το πράγμα γιατί συνήθως κάποιοι θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν αυτόν το θυμό και τη φόρτιση, να πουν αυτά που ένας οργισμένος θέλει να ακούσει, να θέσουν διλήμματα που δεν ισχύουν. Σε κάθε περίπτωση η ψήφος σημαίνει εκλογή, που σημαίνει επιλογή κάποιου να μας εκπροσωπήσει. Θα θέλαμε αυτός ο κάποιος να είναι αποτέλεσμα αγανάκτησης;

Κ άθε εκλογική αναμέτρηση είναι κρίσιμη , με την έννοια ότι κρί νονται και α ξ ιολογούνται θέσεις και προθέσεις ανάλογα με τις ανάγκες της εποχής . Α υτή η εποχή , λοιπόν , όχι μόνο έχει αυ ξ η μένες ανάγκες αλλά και μεγάλες απαιτήσεις . Ω στόσο ισχύει ό , τι και σε κάθε άλλη εκλογική αναμέτρηση : όπως ψ ηφίσουμε , έτσι θα κυβερνηθούμε .

ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ Ε. ΛΑΜΠΡΟΣ FEBO Χ Ε ΙΡ Ο Υ Ρ ΓΟΣ Ο Φ Θ Α Λ ΜΙ ΑΤ Ρ ΟΣ — Μ έ λ ο ς Ι ατ ρ ι κ ο ύ Συλ λ ό γο υ Α γ γλ ί α ς — Ει δ . Ν ο σ ο κ ο μεί ο Ε ρ υ θ ρ ό ς Σ ταυ ρ ό ς Α θ η ν ώ ν — 2 51 Γενι κ ό Ν ο σ ο κ ο μεί ο Αε ρ ο π ο ρ ί α ς — Ν ο σ ο κ ο μεί ο Π α ί δ ων Α θ η ν ώ ν « Α γ. Σ ο φ ί α » — C l i . O b s M oo r f i e l d s E y e H o s p i ta l , Lo n d o n U K — O r e b r o U n i v e r s i t y H o s p i ta l S w e d e n Μ ο νά δ α L a s e r | Μ ο νά δ α O . C . T.

Β ό τ σ η 15 , 1 ο ς ό ρ ο φ ο ς , Α γ ρ ίνι ο Τ : 2 6 4 10 2 7 2 7 7 Κ : 6 9 4 4 15 3 2 3 7 E : l a m p r o s 19 7 6 @ g m a i l . c o m


018

POLI

26410 life guide

CITY REPORT

Οι πιο κρίσιμες εκλογές; Γιατί; Άλλο πρέπει κι άλλο πως... Αυτό που έλειψε (και) από αυτή την προεκλογική περίοδο και που δεν το περίμενε κανείς, είναι ένας πολιτικός λόγος που τον επιζητούμε χρόνια. Ένας πολιτικός λόγος που να λέει με ακρίβεια όχι μόνο τι πρέπει να γίνει αλλά και πως. Ξεκάθαρος και απλός, να περιγράφει έναν στόχο, να αιτιολογεί την ανάγκη να πετύχουμε αυτόν τον στόχο και να εξηγεί πως θα τον επιτύχουμε. Αυτή τη φορά θα πίστευε κανείς ότι κάπως έτσι θα μιλούσαν οι πολιτικοί μας. Κι όμως δεν έγινε, κι αυτό δε είναι καθόλου θετικό μήνυμα. Πάρτε για παράδειγμα την “ανάπτυξη”. Αντιμετωπίζεται σαν κάτι που θα έρθει κι αυτό από κάπου αλλού και θα φυτευτεί στη χώρα. Σαν ένα δώρο ή ένα μαγικό ραβδάκι. Η “ανάπτυξη” δημιουργείται κι θέλει κόπο. Κι αυτό δεν το τονίζει κανείς. Να σημαίνει ότι δεν έχουν συνειδητοποιήσει τι περιμένουμε όλοι εμείς πριν πάμε στις κάλπες; Ότι δεν έχουν συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της κατάστασης; Ότι θεωρούν πως το εκλογικό σώμα συμπεριφέρεται με τον ίδιο

Η “ανάπτυξη” δημιουργείται κι θέλει κόπο. Κι αυτό δεν το τονίζει κανείς. Να σημαίνει ότι δεν έχουν συνειδητοποιήσει τι περιμένουμε όλοι εμείς πριν πάμε στις κάλπες; Ότι δεν έχουν συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της κατάστασης; Ότι θεωρούν πως το εκλογικό σώμα συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο όπως πριν; Δεν μπορώ να δώσω απάντηση αλλά η απορία μου παραμένει: πως θα αλλάξουν τη χώρα, αν δεν έχουν αλλάξει τον τρόπο που μιλούν για τη χώρα;

τρόπο όπως πριν; Δεν μπορώ να δώσω απάντηση αλλά η απορία μου παραμένει: πως θα αλλάξουν τη χώρα, αν δεν έχουν αλλάξει τον τρόπο που μιλούν για τη χώρα;

Γ

ια να κλείσουμε, λοιπόν, αυτό το σχόλιο, θα επανέλθω σ’ αυτό που ανέφερα στην αρχή. Κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι κρίσιμη με τον δικό της τρόπο. Στη συγκεκριμένη το ζήτημα είναι ότι δεν έρχονται στην επιφάνεια αυτά που πραγματικά θα έπρεπε να απασχολούν τη χώρα και δε γίνεται η συζήτηση στο επίπεδο που απαιτεί αυτή η κατάσταση. Για να το πω πιο απλά. Φαίνεται ότι ούτε οι πολιτικοί, ούτε οι ψηφοφόροι – στην πλειοψηφία τους – θέλουν να δυσκολευτούν, να κάνουν το κάτι παραπάνω, να συνειδητοποιήσουν ότι τίποτε δεν είναι πλέον ίδιο με αυτό που μέχρι τώρα συνέβαινε. Εκτός από τη διάχυτη αναποφασιστικότητα και τις στιγμιαίες εκρήξεις, τα υπόλοιπα κομμάτια του παζλ λείπουν. Και μαζί μ’ αυτά και η αξιοπιστία μας, για μια ακόμη φορά.


26410 life guide

POLI

019


020

POLI

26410 life guide

Εκλογές με υπέρβαση εαυτού;

Σ

ε παρακινούν: Ξέχνα και ψήφισε μας. Σου ζητάνε συγγνώμη, παραδέχονται ότι έκαναν λάθη, σου λένε ότι δε φταίνε μόνο αυτοί για την κατάντια της χώρας, φταίνε κι οι άλλοι. Υπονοούν: Σας διορίσαμε, σας κάναμε δημόσιους υπαλλήλους για να φάμε όλοι κι έχετε και παράπονο; Ξεχάστε τα όλα και πάμε πάλι από την αρχή. Αλλαγή κι ας μην αλλάξουμε τίποτα παρά μόνο ονόματα αρχηγών. Υποσχέσεις… Ο ήλιος θα ανατείλει ξανά, ή η φλόγα του πυρσού θα μας φωτίσει το δρόμο. Εμείς θα σώσουμε την Ελλάδα… όχι εμείς θα σώσουμε την Ελλάδα. Ζητάνε, λοιπόν, ευθαρσώς τη ψήφο μας γιατί πρέπει αυτή η χώρα να κυβερνηθεί και διατυμπανίζουν ότι μόνο τα δύο μεγάλα κόμματα μπορούν να το καταφέρουν αυτό. Ο βασικός πρωταγωνιστής όμως είναι ο ελληνικός λαός και το ερώτημα είναι τι θα ψηφίσει.

Ειρήνη Μιχοπάνου Ηλεκτρολόγος Μηχανικός-Εκπαιδευτικός (e-mail irene_mi@otenet.gr)

Αυτές οι εκλογές είναι σημαντικές όχι γιατί η οικονομία μας βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, άλλωστε η οικονομική ύφεση φαίνεται ότι θα κρατήσει αρκετό καιρό ακόμα, μπορεί και χρόνια, ανεξαρτήτως αποτελέσματος εκλογών, αλλά γιατί θα φανεί αν ο Έλληνας μπορεί να κάνει υπέρβαση εαυτού

Μέχρι τώρα την ώρα των εκλογών ο Έλληνας ξεχνούσε τα στραβά και τα ανάποδα του κάθε κόμματος μιας και δεν τον άγγιζαν ιδιαίτερα και ψήφιζε το κόμμα του ανεξαρτήτως αρχηγού. Τώρα άραγε θα ξεχάσει, εκείνη τη στιγμή που θα ρίχνει το ψηφοδέλτιο στη κάλπη, ότι του πετσοκόβουν μισθούς και συντάξεις, ότι του στερούν όνειρα, ότι του διώχνουν τα παιδιά του στο εξωτερικό για εύρεση εργασίας, ότι τον απέλυσαν ή τον απαξίωσαν ως Έλληνα πολίτη και εργαζόμενο, ότι του καταρράκωσαν το ηθικό και του πλήγωσαν την αξιοπρέπεια; Αν ναι, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας και ό,τι παθαίνουμε το αξίζουμε. Άλλωστε ο καθένας μας συνέβαλλε λίγο ως πολύ στο έγκλημα της κατάντιας της χώρας, χωρίς όμως η τιμωρία και οι συνέπειες να είναι ανάλογες των ευθυνών του καθενός. α έχει πολύ ενδιαφέρον αν δεν ξεχάσει όλα αυ-

Θ

τά και δεν ψηφίσει από συνήθεια αλλά συνειδητά για να δείξει την απογοήτευσή του, την αγανάκτησή του και τη βούλησή του για πραγματική αλλαγή σκηνικού του πολιτικού κατεστημένου. Αυτές οι εκλογές είναι σημαντικές όχι γιατί η οικονομία μας βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, άλλωστε η οικονομική ύφεση φαίνεται ότι θα κρατήσει αρκετό καιρό ακόμα, μπορεί και χρόνια, ανεξαρτήτως αποτελέσματος εκλογών, αλλά γιατί θα φανεί αν ο Έλληνας μπορεί να κάνει υπέρβαση εαυτού. Γιατί αν ψηφίσει όπως ψήφιζε μέχρι τώρα τότε όχι μόνο «νομιμοποιεί» τις ενέργειες τους αλλά αφήνει και περιθώριο στον εαυτό του να συνεχίσει τις μικρές, δικές του «ατασθαλίες», ενώ αν αλλάξει, δείχνει ότι έχει τη διάθεση να ενεργεί και να πράττει στη καθημερινή του ζωή και πέρα από το ατομικό του συμφέρον αν είναι για το καλό της χώρας του. Για να δούμε…


26410 life guide

POLI

021

www.princess-sissybridal.gr Γ . Καραπαπά 9 , 2 ο ς & 3 ο ς ορο φ οσ , T : 2 6 4 1 3 0 1 4 3 0 | K : 6 9 4 2 4 7 7 0 0 3

Ω ρες λειτο υ ργιας : 8 : 3 0 - 1 4 : 0 0 | Α πογεύματα μόνο με ραντεβού υ πε υ θ υ νη κ αταστηματοσ : γιαννο υ λοπο υ λο υ σισσ υ facebook fan page: Princess Sissy Agrinio


022

POLI

26410 life guide

Η ψήφος της κρίσης

Ε

ίναι τραγικό στη χώρα μας που γέννησε τη δημοκρατία και αγωνίστηκε γι’ αυτήν να φτάνει στο τέλος της μια οικουμενική κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός μη εκλεγμένος από το λαό, να ανακοινώνει εκλογές για την 6η Μαΐου. Έχοντας το μνημόνιο ή τα μνημόνια στην πλάτη μας, όλοι εμείς έχουμε τεράστια ευθύνη σ’ αυτές τις εκλογές, από το αν θα επιλέξουμε να ασκήσουμε το αναφαίρετο δικαίωμα της ψήφου, μέχρι τα κριτήρια με τα οποία τελικά θα ψηφίσουμε. Θα καταφέρουμε να εξοβελίσουμε από το ελληνικό κοινοβούλιο, το σημερινό πολιτικό σύστημα και να θέσουμε τις βάσεις ενός νέου, υγιούς και ελπιδοφόρου πολιτικού συστήματος ή με την αιτιολογία ότι το σύστημα είναι σάπιο θα σκεφτούν κάποιοι να μη ψηφίσουν και έχοντας ως όπλο την αποχή θα συνηθίζουν να λέ-

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΚΟΛΟΒΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΕΛΛΗΝικής φιλολογίας ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Τι χρειάζεται αυτή τη στιγμή; Να κάνουμε όλοι ένα βήμα πάνω από τον εαυτό μας και να θέσουμε τα συμφέροντα του τόπου πάνω από τα δικά μας. Να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και θεώρησης των πραγμάτων

νε «εγώ δεν φταίω, τουλάχιστον δεν τους ψήφισα»; Έχω κουραστεί να ακούω καθημερινά φράσεις όπως «το σύστημα είναι σάπιο», «για όλα φταίνε κάποια σκοτεινά παγκόσμια κέντρα», «ο δικομματισμός στη χώρα μας έκρυβε αδιαφάνεια, σαπίλα». πιτέλους ποιο είναι αυτό το απρόσωπο σάπιο σύστημα; Είμαστε όλοι εμείς ή έστω μια μεγάλη πλειοψηφία, που σκεπτόμενοι αποκλειστικά το προσωπικό μας συμφέρον ψηφίζαμε, έχοντας ως αποκλειστικό κριτήριο ποιο πολιτικό κόμμα θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις μας και θα μας κάνει κάθε είδους εξυπηρετήσεις, όπως από το να βρει το παιδί μας δουλειά χωρίς να έχει τα απαιτούμενα προσόντα κλέβοντας τη θέση από κάποιον άλλο ικανότερο, μέχρι να ανελιχτούμε στον επαγγελματικό, οικονομικό και κοινωνικό χώρο, χωρίς να καταβάλλουμε καμία προσπά-

Ε

θεια και κόπο, έχοντας απλά ως «βοηθό» τον κάθε βουλευτή. Βέβαια από το 1880 ακόμη, στα πολιτικά κόμματα στη χώρα μας, εγκαθιδρύονται οι πελατειακές σχέσεις ως μοχλός κίνησης του κομματικού μηχανισμού μέχρι και σήμερα. Δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών, αφού διαιωνίσαμε την αναξιοκρατία και νοιαστήκαμε αποκλειστικά για το δικό μας καλό, χωρίς να υπολογίσουμε ότι είναι αδύνατο να ευτυχήσουμε εμείς όταν ο διπλανός μας δυστυχεί και υποφέρει. Και τώρα το κουτί της Πανδώρας έχει ανοίξει και σαρώνει στο πέρασμά του και τους νέους ανθρώπους και τους τίμιους, αλλά πολύ περισσότερο όσους διέπραξαν ύβρη. Τι χρειάζεται αυτή τη στιγμή; Να κάνουμε όλοι ένα βήμα πάνω από τον εαυτό μας και να θέσουμε τα συμφέροντα του τόπου πάνω από τα δικά μας. Να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και θεώρησης των πραγμάτων.


26410 life guide

POLI

023

Υποχρέωση ο 1ος εμβολιασμός. Τι πραγματικά γνωρίζετε γι’ αυτόν; Ασποστολία Καραμήτρου Κτηνίατρος DYM

01

Η παροχή προληπτικών κτηνιατρικών υπηρεσιών με δημοφιλέστερη την ανάγκη εμβολιασμού του κατοικίδιου ζώου, αποτελεί τη συχνότερη αιτία επίσκεψης στον κτηνίατρο. Αυτή… η μικρή και συχνά έντονα στρεσσογόνος για τον ιδιοκτήτη (που διακριτικά στρέφει το κεφάλι) και ελαχίστως επώδυνη για το ζωάκι σας ένεση, εισάγει στον υποδόριο χώρο αδρανοποιημένους ή εξασθενημένους μικροοργανισμούς (ιοί, βακτήρια) ή τμήματα αυτών. Άμεσα ξεκινά η δραστηριοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω μιας πολύπλοκης βιοχημικής διαδικασίας, με αποτέλεσμα τη διέγερση παραγωγής αντισωμάτων. Ο οργανισμός δημιουργεί ασπίδα κατά των νοσημάτων και είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει την ασθένεια σε περίπτωση που μολυνθεί από παθογόνους μικροοργανισμούς. Για την πρώτη προστασία κατά των ασθενειών έχει φροντίσει η φύση. Το μητρικό γάλα των πρώτων ημερών, διασφαλίζει την άμυνα του οργανισμού παρέχοντας τα κατάλληλα αντισώματα η δράση των οποίων εκτείνεται μέχρι τις 50-60 πρώτες ημέρες της ζωής του κουταβιού (παθητική ανοσία). Μετέπειτα, πρέπει να τη φροντίζει ο ιδιοκτήτης με

02

03

την εφαρμογή του κατάλληλου εμβολίου και πρόγραμμα που θα καθορίσει ο κτηνίατρος βάση της φυσικής κατάστασης και των συνθηκών διαβίωσης του ζώου. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή οποιουδήποτε εμβολίου είναι η άριστη κλινική εικόνα του ζώου καθώς και η αποπαρασίτωση από τυχόν ενδοπαράσιτα. Για το λόγο αυτό αποκλειστικά και μόνο ο κτηνίατρος είναι σε θέση να προβεί στον εμβολιασμό και όχι γνωστός σας που γνωρίζει να κάνει ενέσεις.

04

Για την ανοσοποίηση των νεαρών σκύλων προτείνεται: 35 - 40 ημερών: 1ος εμβολιασμός με εμβόλιο puppy ειδικά επεξεργασμένο που δεν επηρεάζει τα μητρικά αντισώματα, κατά της ιογενούς αιμορραγικής εντερίτιδας (τύψος) και της νόσου Carre (μορβος) 60 - 65 ημερών: 2ος εμβολιασμός με πολυδύναμο εμβόλιο κατά της πορβοεντερίτιδας, της νόσου Carre της Λοιμώδους Ηπατίτιδας, της Λοιμώδους Τραχειοβρογχίτιδας, της Παραγρύπης, της Λεπτοσπείρωσης. 90 - 95 ημερών: 3ος εμβολιασμός όμοιος με τον 2ο 120 - 125 ημερών: 4ος εμβολιασμός όμοιος με τον 3ο προστίθεται ο αντιλυσσικός. Ένα χρόνο μετά ακολουθεί ο ετήσιος αναμνηστικός εμβολιασμός. Σημειώνεται ότι ο αντιλυσσικός εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός από το Νόμο. Παρενέργειες υπό την μορφή πυρετού, ανορεξίας, κατάπτωσης, εμετοί, διάρροιας, τοπικής δερματικής αντίδρασης ακόμη και γενικευμένης αλλεργικής αντίδρασης (allergic shock) δε λείπουν από την κτηνιατρική πράξη. Ένα σωστά αποπαρασιτωμένο και εμβολιασμένο ζώο αποτελεί ένα ασφαλή ζώο για το περιβάλλον του και το κοινωνικό σύνολο.

05 06


024

POLI

26410 life guide

Εκλογές σε μια κατακερματισμένη Ελλάδα

Κ

ι ενώ η χώρα μας κλυδωνίζεται από την οικονομική αλλά και την κοινωνική κρίση, οι εκλογές βρίσκονται πλέον προ των πυλών. Η κρίσιμη στιγμή λοιπόν για το μέλλον της Ελλάδας έφτασε κι όπως όλα δείχνουν, οι πολίτες θα κληθούν στις κάλπες. Το ζητούμενο είναι τι πρόκειται να αλλάξει μετά, αφού τα κόμματα άρχισαν τις μεγάλες και τις περισσότερες φορές δυστυχώς, ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Πάμε λοιπόν για εκλογές μέσα σ’ ένα δυσοίωνο και βαρύ κλίμα και με την κοινωνία να έχει πλέον ξεσηκωθεί κι εκραγεί. Οι Έλληνες έχουν περιέλθει σε δραματικά αδιέξοδα και η απόγνωση είναι πια ζωγραφισμένοι στα πρόσωπά τους.

Δ

ΚΕΙΜΕΝΟ Λίλιαν Παπαδημητρίου Ιδιωτική υπάλληλος

Άλλωστε εμείς οι Έλληνες επιθυμούμε διακαώς προοπτικές για το παρόν κι εγγυήσεις για ένα σίγουρο μέλλον μιας αξιέπαινης χώρας με χρήσιμους, παραγωγικούς και πάνω απ’ όλα αισιόδοξους πολίτες

υστυχώς τα λάθη που έχουν συμβεί είναι καθοριστικά και τα βάρη που επωμίστηκε ο ελληνικός λαός είναι αβάσταχτα για τις πλάτες του. Το δυνατό οικονομικό σύστημα του παρελθόντος κατέρρευσε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα, η πολιτική κατάσταση κλονίστηκε ανεπανόρθωτα και το όνειρο ευημερίας και προκοπής μετατράπηκε στο χειρότερο εφιάλτη. Οι θυσίες που έκαναν και εξακολουθούν να κάνουν οι Έλληνες όλο αυτό το χρονικό διάστημα, είναι κάθε άλλο παρά αναίμακτες και παρά τις σκληρές προσπάθειες η διάσωση δεν είναι εξασφαλισμένη. Δυστυχώς είναι τρομερά δύσκολο για τη χώρα μας να βαδίσει ξανά στον ίσιο δρόμο. Είναι λοιπόν πολύ φυσικό οι πολίτες

να αισθάνονται οργισμένοι και απηυδισμένοι και να αμφισβητούν τους πάντες και τα πάντα. Το τωρινό οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον κατακλύζεται από δυσεπίλυτα προβλήματα και το κλίμα της προεκλογικής περιόδου είναι κάθε άλλο παρά ήρεμο και ειρηνικό. Τα μίση και τα πάθη των πολιτών και των κομμάτων καλό θα ήταν να κατευναστούν. Είναι επίσης αναγκαίο να απομονωθούν τάχιστα αυτοί που θα επιχειρήσουν να επιβάλλουν πάσης φύσεως έκτροπα και σκηνικό πολέμου. Άλλωστε εμείς οι Έλληνες επιθυμούμε διακαώς προοπτικές για το παρόν κι εγγυήσεις για ένα σίγουρο μέλλον μιας αξιέπαινης χώρας με χρήσιμους, παραγωγικούς και πάνω απ’ όλα αισιόδοξους πολίτες.


26410 life guide

SYSTEM DIET ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ

SYSTEM DIET ΖΩΗ ΣΤΑΪΝΕΡ ΚΥ Π Ρ Ο Υ 2 1 , Α Γ Ρ Ι Ν Ι Ο T : 2 6 4 1 0 5 2 5 5 1 6989455745

H

SYSTEM DIET όπως δείχνει και το όνομα της δίνει μεγάλη σημασία στο θέμα της γεύσης δηλαδή της απόλαυσης στο φαγητό. Φανταστείτε λοιπόν μια μέρα δίαιτας που να αρχίζει και να τελειώνει με λιχουδιές. Για παράδειγμα το πρωί σάντουιτς με γαλοπούλα καπνιστή και τυρί τσενταρίνο, με γάλα τσάι και μια κουταλιά ζάχαρη. Το μεσημέρι κοτόπουλο φιλέ-

το στήθος στη σχάρα με ρύζι σαφράν και σαλάτα ντοματάκια τσέρρυ. Για επιδόρπιο κρέπα πορτοκάλι. Για βραδινό ζαμπονοτυρόπιτα. Νόστιμο δεν ακούγεται; Με αυτές ακριβώς τις λιχουδιές χάνετε 5 – 8 κιλά τον μήνα! Πώς γίνεται; Όχι δεν υπάρχει καμιά μαγική συνταγή. Υπάρχει όμως πολλή προσοχή, πολλή δουλειά

και πολλές επιστημονικές γνώσεις που αξιοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο. Οι διαιτολόγοι και οι σεφ της SYSTEM DIET έχουν καταφέρει ώστε με απόλυτα υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος όλο αυτό το μενού που αναφέρθηκε στην αρχή να είναι μόνο 1.100 θερμίδες. Αν το μαγειρεύαμε με τον κλασσικό τρόπο τσιγάρισμα σωτάρισμα, βούτυρο – θα έβγαινε πάνω από 2.500 θερμίδες! νόστιμη γεύση προέρχεται από τα φρέσκα αγνά υλικά, από τον ελα-

Η

POLI

025

φρό τρόπο μαγειρέματος και από επιλεγμένα μυρωδικά που δεν έχουν καθόλου θερμίδες ενώ έχουν πολύτιμα ιχνοστοιχεία. Η απόλαυση κάθε πιάτου αλλά και της πολύ μεγάλης ποικιλίας των προτάσεων είναι βασικό στοιχείο της επιτυχίας της SYSTEM DIET. Το μηνιαίο μενού της SYSTEM DIET περιλαμβάνει 28 διαφορετικές ημερήσιες προτάσεις με άλλο πιάτο το μεσημέρι άλλο το βράδυ, πολλές σαλάτες και επιδόρπιο μια γευστική πανδαισία.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ Κάθε ένας πο υ επιλέγει διατρο φ ή SYSTEM DIET έχει μόνιμη διαιτολογι κ ή υ ποστήριξη κ αι σ υ μβο υ λές από επιστήμονα διαιτολόγο της SYSTEM DIET. Η υ ποστήριξη γίνεται τηλε φ ωνι κ ά με το ρ υ θμό ή με την σ υ χνότητα πο υ θα επιλέξει ο πελάτης .


026

POLI

26410 life guide

Τεχνοδομική Παπαδημητρίου Α. & ΣΙΑ Μια κατοικία στην Αβόρανη μεταμορφώθηκε κατασκευαστικά και αισθητικά σ’ έναν σύγχρονο, λειτουργικό και ζεστό χώρο για τους ενοίκους της.

ΠΡΙΝ

Η

«Τεχνοδομική Παπαδημητρίου Α. & ΣΙΑ Ο.Ε.» ανέλαβε τη διαδικασία από το μηδέν, από την έκδοση της οικοδομικής άδειας και έφτασε έως την αποπεράτωση του έργου που περιλαμβάνει: • Ενίσχυση και Ανακαίνιση • Αντισεισμική Θωράκιση • Υψηλή ποιότητα κατασκευής

• Ενεργειακό τζάκι και barbeque

Ν

α σημειώσουμε ότι η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε σε μικρό χρονικό διάστημα και τώρα όλοι μπορούν να ευχαριστηθούν τη διαμονή τους σ’ έναν πλήρως ανανεωμένο χώρο που κερδίζει τις εντυπώσεις

ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Τεχνοδομική Παπαδημητρίου Α. & ΣΙΑ Ο.Ε. ΗΛΙΑ ΗΛΙΟΥ 4, ΑΓΡΙΝΙΟ Τ : 2 6 4 1 0 5 7 1 8 9 6936 171004


26410 life guide

POLI

Ο.Ε. μετα

027


028

POLI

26410 life guide

Η άλλη όψη των φυσικών υλικών Εναλλακτικός τρόπος δόμησης

Η

φ υσική δόμηση βασίζεται στη χρήση απλών, φυσικών και ανακυκλώσιμων υλικών συνδυασμένα με παραδοσιακές και απλές τεχνικές δόμησης. Ο τρόπος αυτός δόμησης και η βιοκλιματική αρχιτεκτονική έχουν ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας και κατ’ επέκταση την βελτίωση της ποιότητας διαβίωσης στο εσωτερικό των κτισμάτων. Η φυσική δόμηση μπορεί να είναι ένας αρκετά νέος όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια δομική προσέγγιση αλλά υπάρχει από πολύ παλιά. Υπάρχει από τότε που οι άνθρωποι έχτιζαν με λάσπη και πέτρα, με άχυρα και χώμα και επανέρχεται πάλι σήμερα ως νέος όρος λόγω της ανάγκης του κόσμου σήμερα για εξοικονόμηση ενέργειας. Επιπλέον το να ζει κάποιος σε ένα σπίτι κατασκευασμένο από φυσικά υλικά όπως από πέτρα και χώμα είναι ζωτικής σημασίας για

τη σωματική και πνευματική υγεία. Πιο συγκεκριμένα η φυσική δόμηση μπορεί να διαιρεθεί στις παρακάτω κατηγορίες 1:

Χαρά Μπίμπα Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός Α.Π.Θ. Msc Advanced Sustainable Design (chmpimpa@gmail.com)

Η φυσική δόμηση μπορεί να είναι ένας αρκετά νέος όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια δομική προσέγγιση αλλά υπάρχει από πολύ παλιά. Υπάρχει από τότε που οι άνθρωποι έχτιζαν με λάσπη και πέτρα, με άχυρα και χώμα και επανέρχεται πάλι σήμερα ως νέος όρος λόγω της ανάγκης του κόσμου σήμερα για εξοικονόμηση ενέργειας

Το κομπ (cob) Εδώ δημιουργούνται μάζες πηλού σε συνδυασμό με άμμο και άχυρο οι οποίες τοποθετούνται η μία πάνω στην άλλη διαμορφώνοντας έτσι μονολιθικές κατασκευές με μεγάλη σταθερότητα. Το πάχος των τοίχων κυμαίνεται από 40 έως και 60 εκατοστά και έχουν τεράστια θερμική μάζα και επαρκή μόνωση ειδική για χρήση παθητικών ηλιακών συστημάτων θέρμανσης. Γαιόσακοι Σάκοι με άμμο χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν τους τοίχους του κτίσματος. Οι τοίχοι είναι συμπαγείς και γεροί, αντέχοντας όλων των ειδών τις καταπονήσεις από άσχημες καιρικές συνθήκες μέχρι σφαίρες και βόμβες. Δεν είναι τυχαίο ότι ο στρατός χρησιμοποιεί αυτόν τον τρόπο δόμησης για τη

δημιουργία οχυρωματικών έργων ή για τον έλεγχο των νερών των ποταμών. Ρευστή γη (rammed earth buildings) Η ρευστή γη είναι όμοια με το κοινό μπετόν γιατί τα υλικά αναμιγνύονται με τον ίδιο τρόπο χρησιμοποιώντας τσιμέντο σαν συνεκτικό υλικό. Η μόνη διαφορά είναι ότι αντί για την άμμο και τα χαλίκια που χρησιμοποιούνται για το μπετόν εδώ χρησιμοποιείται κοινό χώμα και επιπλέον μειώνεται η χρήση του σκυροδέματος. Ο φυσικός τρόπος δόμησης αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα μελέτης και έρευνας. Υπάρχει όπως έχει ήδη αναφερθεί από αρχαιοτάτων χρόνων, προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στον άνθρωπο αλλά ταυτόχρονα ο σχεδιασμός ενός τέτοιου κτιρίου σήμερα απαιτεί μια σοβαρή αρχιτεκτονική και στατική επίλυση και δεν μπορεί να υιοθετηθεί για όλα τα είδη και χρήσεις κτιρίων. www.cob.gr


26410 life guide

shopPING

ADDRESS

POLI

029

sportswear

Μ Α Ν Δ Ε Λ Λ Ο Σ S P O R T : Π απαστράτο υ 4 7 & 6 5 , Α Γ Ρ Ι Ν Ι Ο , Τ : 2 6 4 1 0 3 1 6 6 5


030

POLI

26410 life guide

«ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ, ΑΥΤΟΣ Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ»: ΕΦΗΒΕΙΑ

Ω

ς εφηβεία ορίζεται η περίοδος της ζωής του ανθρώπου, που αποτελεί το μεταβατικό στάδιο ανάμεσα στην παιδική ηλικία και στην ωριμότητα και που αρχίζει με την εμφάνιση της ήβης και τελειώνει με την πλήρη σωματική και ψυχολογική ωρίμανση του ατόμου. Κύριο αναπτυξιακό γνώρισμα της εφηβείας είναι η ραγδαία αύξηση των διαστάσεων του σώματος, το λεγόμενο «αυξητικό τίναγμα της εφηβείας». Οι αλλαγές στις αναλογίες, που συνοδεύονται από απότομη επιμήκυνση των οστών, έχουν σαν αποτέλεσμα πολλοί έφηβοι να μην έχουν επαρκή έλεγχο των μυών τους, παρουσιάζοντας μιαν αδεξιότητα στις κινήσεις: συχνά σκοντάφτουν, ρίχνουν το ποτήρι που πάνε να πιάσουν κ.α. Οι γονείς δεν πρέπει να εκλαμβάνουν τις αδεξιότητες αυτές σαν αβλεψία ή αδιαφορία, αλλά σαν φυσιολογικό φαινόμενο, που σύντομα θα εξαλειφθεί. Μεγάλες αλλαγές συντελούνται επίσης σε νοητικό, συναισθη-

Αλεξάνδρα Κατσαρού Φιλόλογος Πανεπιστημίου Αθηνών με μετεκπαίδευση στην Ειδική Αγωγή E: antakatsarou@yahoo.gr

Η άνοιξη είναι η νεότητα του έτους, εν η νεότητα είναι η άνοιξη ης ζωής (Chateaubriand)

ματικό και κοινωνικό επίπεδο. Στο νοητικό τομέα, η συγκεκριμένη σκέψη της παιδικής ηλικίας μετατρέπεται σε αφαιρετική αποκτώντας την ανώτερη δυνατή ευελιξία, καθώς απελευθερώνεται από το συγκεκριμένο της περιεχόμενο και η συλλογιστική μπορεί να γίνεται και επί αφηρημένου, συμβολικού υλικού. Από πραγματιστής που ήταν κατά την παιδική ηλικία, ο έφηβος γίνεται σκεπτικιστής-ιδεαλιστής, προκαλώντας πολλές φορές τους γονείς και τους δασκάλους του με εναντιώσεις και κατασκευάζοντας νέα θεωρητικά συστήματα. Στο συναισθηματικό επίπεδο, επικρατεί ένταση και αστάθεια στην ψυχική διάθεση, που συνοδεύεται από συγκρούσεις και ψυχολογικές μεταπτώσεις. Ψυχολογικές αντιδράσεις οφειλόμενες στις βιοσωματικές αλλαγές της ήβης, όπως επιθυμία να μένει μόνος, νευρικότητα-ανησυχία, ευσυγκινησία, αντιδραστική στάση απέναντι στους γονείς και σε κάθε μορφή εξουσίας, αποστροφή προς την εργασία, αιδημοσύνη, αμφιθυμία, ονειροπόληση κ.α. εί-

ναι συνήθεις στην εφηβεία. Στο κοινωνικό κομμάτι, παρατηρείται τάση για ανεξαρτητοποίηση, ενώ τον κυρίαρχο ρόλο παίζουν πια οι συνομήλικοι-φίλοι, με τους οποίους αναπτύσσουν κοινούς κώδικες επικοινωνίας (αργκό), κοινό τρόπο ένδυσης κλπ. Ακόμη, οι έφηβοι αποζητούν την κοινωνική αποδοχή, ενώ σταδιακά διαμορφώνουν αυτοεπίγνωση, αναπτύσσοντας την ταυτότητα του «εγώ». Οι έφηβοι είναι επιδεκτικοί μιας σωστής και διακριτικής βοήθειας από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, που μπορούν να συμβάλλουν στο να αποκτήσουν οι πρώτοι θετικό αυτοσυναίσθημα, καθώς το μυαλό τους σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης είναι τόσο ανοιχτό, όσο ποτέ. Ας θυμηθούμε, λοιπόν, τη δική μας εφηβεία, για να τους κατανοούμε και να μην τους επικρίνουμε κι ας αφουγκραστούμε τους νεαρούς έφηβους συμβάλλοντας, ώστε βγαίνοντας από αυτήν την τόσο ευαίσθητη και νευραλγική ηλικιακή περίοδο -σαν ενήλικες- να έχουν αποκομίσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη.


26410 life guide

delivery26410

POLI

031

fast food

Θέλεις να κόψεις την πείνα σου χωρίς να κάνεις βήμα; Θέλεις να έρθει στο χώρο σου ό,τι τραβάει η όρεξη σου; Πάρε ιδέες και πιάσε το τηλέφωνο.

01.

02.

03.

Γ ε υ στι κ ές επιλογές τώρα με νέες μειωμένες τιμές

Μπριζολάδικο Α γ . Χ ριστο φ όρο υ & Μ . Α ντύπα Α γρίνιο Τ: 26410 25533

ολα στα καρβουνα

Σμυρνέικες Μεζεδοεπιλογές Π απαϊωάννο υ 9 , Α γρίνιο Τ: 26410 31003

fast food ψησταρια

Fresh ΜΠΑΪΜΠΑ 38 D E L I V E R Y : 2 6 4 1 0 2 8 5 3 5 V O D A F O N E : 6 9 4 9 3 4 1 4 1 3 W H A T ’ S U P : 6 9 8 9 4 0 4 9 5 0 ωρ Α Ρ Ι Ο Π Α Ρ Α Γ Γ Ε Λ Ι Ω Ν : 8:00-13:00 • 17:00 - 23:00 ΚΥ Ρ Ι Α Κ Η Κ Λ Ε Ι Σ Τ Α

Creperie


032

POLI

26410 life guide

1η ΜΑΪΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Σ

ε γενικές γραμμές, τα κύρια συστατικά του καπνού που αποτελούν επιβλαβείς παράγοντες για την υγεία είναι η πίσσα (για καρκίνο του πνεύμονα), το μονοξείδιο του άνθρακα και η νικοτίνη (για καρδιαγγειακή νόσο). Ο κατάλογος των νοσημάτων που σχετίζονται με τον καπνό είναι εκτενής. Οι σημαντικότερες από τις νόσους που συνδέονται με το κάπνισμα είναι οι νόσοι του καρδιαγγειακού συστήματος (στεφανιαία νόσος, αγγειακή εγκεφαλική νόσος, περιφερική αγγειακή νόσος). Άλλες νόσοι που συνδέονται με το κάπνισμα είναι οι νεοπλασίες (καρκίνος του πνεύμονα, του λάρυγγα, της στοματικής κοιλότητας, του οισοφάγου, της ουροδόχου κύστης, του παγκρέατος). Το κάπνισμα μπορεί επίσης να προκαλέσει ΧΑΠ χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (χρόνια βρογχίτιδα και πνευμονικό εμφύσημα). Οι τοξικές επιδράσεις του καπνού στους κροσσούς αυξάνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού. Η διακοπή του καπνίσματος εί-

ΚΟΥΤΣΟΜΗΤΡΟΣ ΝΙΚΟΣ Πνευμονολόγος

Το κάπνισμα είναι η κυριότερη αιτία θανάτου που μπορεί να προληφθεί στον ανεπτυγμένο κόσμο

ναι η σπουδαιότερη παρέμβαση, που μπορεί να επιβραδύνει την εμφάνιση ΧΑΠ και την εξέλιξη της νόσου. Το κάπνισμα της μητέρας επιδρά βλαπτικά στο έμβρυο, λόγω εμβρυϊκής υποξίας. Η ενδομήτρια έκθεση στο μητρικό κάπνισμα φαίνεται επίσης ότι αποτελεί παράγοντα αυξημένης επίπτωσης του άσθματος στα παιδιά. Η απόδειξη, ότι το παθητικό κάπνισμα σχετίζεται με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, κυρίως με καρκίνο του πνεύμονα, προέρχεται από επιδημιολογικές μελέτες. Οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες έχουν συγκρίνει τη συχνότητα του καρκίνου του πνεύμονα σε διάφορες ομάδες μη καπνιστών που συμβιώνουν με συζύγους καπνιστές ή αντίθετα μη καπνιστές. Το κάπνισμα αποτελεί ένα σύνθετο πρότυπο συμπεριφοράς, κατά το οποίο η πρόσληψη της νικοτίνης επικαλύπτεται από κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Το στάδιο έναρξης παρατηρείται συνήθως στην πρώιμη εφηβεία και ξεκινά με τον πειραματισμό με τα τσιγάρα. Η κοινωνική ή μη αποδοχή φαί-

νεται να αποτελεί παράγοντα εξέχουσας σημασίας. Οι περισσότεροι καπνιστές δηλώνουν ότι θα επιθυμούσαν να διακόψουν το κάπνισμα και επίσης αναφέρουν μία ή περισσότερες προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση. Η απαγόρευση ή οι περιορισμοί του καπνίσματος στο χώρο εργασίας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε διάφορους άλλους δημόσιους χώρους έχουν καταστήσει το κάπνισμα πιο δύσκολο και τείνουν να περιθωριοποιήσουν τον καπνιστή. Ο βαθμός της αυτοπεποίθησης που αντλείται από την ιδέα ότι ο στόχος για διακοπή καπνίσματος θα επιτευχθεί και η απουσία αγχογόνων γεγονότων που επισπεύδουν την επιθυμία για ένα τσιγάρο φαίνεται ότι έχουν σημασία. Αρκετοί καπνιστές διακόπτουν με ατομική προσπάθεια. Για εκείνους που δε μπορούν να επιτύχουν κάτι τέτοιο έχει προταθεί μια ποικιλία ειδικών μεθόδων οι οποίες έχουν κάποια επιτυχία ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται με κοινωνική υποστήριξη από τους φίλους, την οικογένεια και το περιβάλλον εργασίας.


26410 life guide

POLI

033

www.p-kapsalis.gr

γηπεδο ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟυ

Η

ανακατασκευή του γηπέδου του Παναιτωλικού αποτέλεσε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον, δύσκολο και απαιτητικό έργο. Ανατέθηκε στην τεχνική εταιρεία Π. Καψάλης & Συνεργάτες στις αρχές του Μαίου του 2011 και ολοκληρώθηκε μέσα σε τρεις μήνες, συγκεκριμένα στα μέσα Αυγούστου του 2011. Κάποια κομμάτια της κατασκευής μένουν να ολοκληρωθούν, όπως το καινούργιο στέγαστρο, τα οποία όμως δεν έχουν υλοποιηθεί λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων. Η αρχιτεκτονική και κατασκευαστική μελέτη του γηπέδου αποτελείται από διάφορα στάδια τα οποία είναι τα παρακάτω: 1. Κατασκευή νέας

κερκίδας και στεγάστρου στη Νότια πλευρά του γηπέδου. Με χώρους για w.c - κυλικεία - αποθηκευτικούς χώρους σε κάθε θύρα χωριστά. 2. Φωτισμός Γηπέδου Το έργο έγινε μετά από μελέτη της κατασκευάστριας εταιρίας Π. Καψάλης Ε.Ε. σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (το οποίο πιστοποιεί και τις μετρήσεις) προκειμένου να καλυφθούν όλες οι προϋποθέσεις και προδιαγραφές της UEFA. Καλύπτονται επίσης οι ανάγκες υποσταθμού της ΔΕΗ, ηλεκτροπαραγωγικών ζευγών, UPS κ.α., για την αντιμετώπιση κάθε πιθανής βλάβης ή διακοπής του δικτύου. 3 . Κ ατασκευή Κ έ ντρου Τύπου Κατα-

σκευή κέντρου τύπου - χώρο διαιτητών στην βόρεια πλευρά του γηπέδου δίπλα στην μεγάλη κερκίδα συνολικού ύψους 7,50μ 4. Αίθουσα VIP Ανακατασκευή χώρου vip κάτω από την μεγάλη κερκίδα στην δυτική πλευρά του γηπέδου, εμβαδού 97,00 μ2, με χώρους καθιστικού, bar, τηλεοράσεων μετάδοσης των αγώνων.

Τ

ο γήπεδο του Παναιτωλικού είναι ένα γήπεδο ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Παρέχει στους παίκτες, στους παράγοντες, στους εργαζόμενους και στους φιλάθλους όλους τους απαραίτητους χώρους για την σωστή λειτουργία του γηπέδου αλλά και τη διεξαγωγή

των αγώνων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είναι πλέον ένα γήπεδο για όλους, γυναίκες παιδιά, άνθρωποι με ειδικές ικανότητες και φίλαθλοι μπορούν να επισκεφτούν το χώρο του γηπέδου και διασκεδάσουν με τη χαρά, την ένταση και το ενδιαφέρον που παρέχει το άθλημα του ποδοσφαίρου. Το έργο κυρίως του Προέδρου της Π.Α..Ε Παναιτωλικός, Φώτη Κωστούλα σε συνεργασία με την κατασκευάστρια εταιρεία Π. Καψάλης & Συνεργάτες αποτελεί κάτι ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για την πόλη του Αγρινίου, αφού όχι μόνο επηρεάζει την μορφή της πόλης αισθητικά και λειτουργικά αλλά δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες για ένα νέο τρόπο διασκέδασης και ψυχαγωγίας.


034

POLI

26410 life guide

www.p-kapsalis.gr

Π. Καψάλης & Συνεργάτες

Υπηρεσίες Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Π. ΚΑΨΑΛΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ:

Η

03. ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ

τεχνική εταιρεία Π. Καψάλης & Συνεργάτες είναι μια σύγχρονη Τεχνική Εταιρεία η οποία απαρτίζεται από έμπειρους μηχανικούς και εξειδικευμένα συνεργεία που εδώ και χρόνια λειτουργούν μαζί και εργάζονται ως ομάδα. Η γρήγορη και ποιοτική παραγωγή έργων, η γνώση και η εμπειρία καθώς και η διαρκής εκπαίδευση αποτελούν χαρακτηριστικά του τρόπου εργασίας μας. Στο έργο μας, η παραγό-

μενη αρχιτεκτονική αποκτά χαρακτήρα και προσωπικότητα και γίνεται αντιληπτή και βιώσιμη. Ο διαρκής πειραματισμός με νέα υλικά, η ενσωμάτωση υβριδικών και αναδυόμενων τεχνολογιών, οι καινοτόμες φόρμες και η δημιουργία πρωτοποριακών λύσεων προσαρμόζονται σε ποικίλες αισθητικές αναζητήσεις και παράλληλα προωθούν την ανταγωνιστική ανάπτυξη μιας οικονομίας χαμηλών ή / και μηδενικών εκπομπών άνθρακα.

01. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 02. ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 04. ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 05. ΕΚΔΟΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ 06. ΜΕΛΕΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ 07. ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ 08. ΜΕΛΕΤΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ 09. ΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΜΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: 01. ΕΠΙΒΛΕΨΗ - ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 02. Π ΑΡΑΔΟΣΗ ΕΡΓΩΝ “ΜΕ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ” 03. Ε ΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΤΙΡΙΩΝ 04. ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ 05. ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΣΕΙΣ - ΕΠΙΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΟΥ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: 01. Φ ΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ 02. Ε ΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ


26410 life guide

POLI

035

www.p-kapsalis.gr

EMILEON SPORT CENTER ΤΕΝΝΙΣ: Τέσσερα γήπεδα τέννις δαπέδου Green Set, πιστοποιημένα από την I.T.F. ΧΩΡΟΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ: 01. Κεντρική πισίνα 547 τ.μ. με fun χώρους, κολυμβητική πισίνα μήκους 45m και βάθους από 1.60m έως 1.80m με δύο νησάκια 02. Πισίνα fun 222 τ.μ. με παραλία, κυμαινόμενου βάθους από 0.00 σε 2.00m σε συνδυασμό με βατήρες για καταδύσεις 03. Πισίνα 127 τ.μ. με χώρους υδρομασάζ και αναψυχής

04. Πισίνα με in pool bar 05.Παιδική πισίνα (200 τ.μ.) με παιχνίδια (interactive) 06. Περιβάλλον χώρος (8.500 τ.μ.) με παιχνίδια αναψυχής, πράσινο, αποδυτήρια, παιδοτόπους, μπαρ, ομπρέλες, ξαπλώστρες κ.α. 07. Γήπεδο Beach Volley 08. Γήπεδα μπάσκετ και βόλει 09. Ιατρείο και φυσικοθεραπευτήριο 10. Γραφεία προπονητών και διοίκησης 11. Διαδρομές για τζόκιν, περπάτημα και ποδήλατο

ΓΗΠΕΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 01. Γήπεδο 11x11 (115 x 75m) με φυσικό τάπητα 02. Γήπεδο 11x11 (94 x 63m) με φυσικό τάπητα 03. Γήπεδο 11x11 (94 x 63) με συνθετικό τάπητα 04. Γήπεδο 8x8 (66.40 x 42.20m) με συνθετικό τάπητα 05. Γήπεδο 5x5 (42.20 x 22.80m) με συνθετικό τάπητα

Λοιπές εγκαταστάσεις: 01. Cafe bar bistro 435.00 τ.μ. 02. Αίθουσα εκδηλώσεων 485.00 τ.μ. 03. Γραφεία διοίκησης 350.00 τ.μ. 04. Φυσικοθεραπευτήριο 05. Γραφείο προπονητών 06. Διαδρομές για τζοκιν, περπάτημα, ποδήλατο


036

POLI

26410 life guide

www.p-kapsalis.gr 01

καταστηματα

03

εξοχική κατοικία

02

01, 02, καταστήματα 03, εξοχική κατοικία 04, 05, 06, συγκροτήματα κατοικιών 07 - 12, κατοικίες συγκροτήματα κατοικιών

04

05

06

11

κατοικιεσ

07

09

12 10 08


26410 life guide

POLI

037

Τραυλισμός Ή απλά φυσιολογική διακοπή ροής της ομιλίας;

Π

ολύ συχνή και πολύ μεγάλη είναι η ανησυχία πολλών γονιών όταν το παιδί τους από τα 2 συνήθως έτη και μετά αρχίζει να παρουσιάζει κάποιες «δυσρυθμίες» στην ομιλία του. Συχνά αναφέρουν ότι «Το παιδί μου κεκεδίζει (εννοώντας ότι τραυλίζει)», «Βιάζεται με αποτέλεσμα να μην μιλάει καθαρά», «Κολλάει σε λέξεις και εγώ το φωνάζω να μιλήσει καθαρά». Αυτό λοιπόν που πολλοί γονείς πρέπει να γνωρίζουν είναι ότι το φαινόμενο αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις δεν χρήζει ανησυχίας. Ενδέχεται όμως ή παραμονή του και η αύξηση των συμπτωμάτων αντί για την μείωση τους να μην είναι φυσιολογική. Συγκεκριμένα, αυτό που διαχωρίζει την παρουσία του τραυλισμού από την φυσιολογική διακοπή της ροής της ομιλίας είναι η συχνότητα/ποσότητα των δυσρυθμιών και το είδος τους. Για παράδειγμα, ένα παιδί θέλει να πει «Θέλω ένα παγωτό» και αντί αυτού λέει «Θέλω…. θέλω…. εεεεε…. έεεεενα παγω-

στεφανια ασημακη ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΑΠΟΦΟΙΤΗ Τ.Ε.Ι. ΠΑΤΡΩΝ

τό». Στην πρόταση αυτή χαρακτηρίζουμε τα θέλω, εεεεε και έεεενα ως δυσρυθμίες. Η πρώτη αποτελεί επανάληψη λέξης, η δεύτερη παρεμβολή και η τρίτη επιμήκυνση. Επαναλήψεις μπορεί να εντοπιστούν και σε μέρος της λέξης (π.χ. «νενερό αντί για νερό») ή ακόμα και σε φράσεις (π.χ. «δεν θέλω…. δεν θέλω…. να κοιμηθώ»). Συχνές δυσρυθμίες είναι επίσης οι αναθε-

ωρήσεις και οι παύσεις (π.χ. «Θέλεις να….. που είναι η μπάλα μου; αντί για «Θέλεις να παίξουμε μπάλα;» και «Φέρε μου την………παύση………………ζακέτα» αντίστοιχα). Αναφέροντας το είδος των δυσρυθμιών με το παραπάνω παράδειγμα είναι πιο εύκολο πια οι γονείς να διακρίνουν την πιθανή παρουσία τους στην ομιλία των παιδιών τους. Αυτό που ακόμα πρέπει να γνωρίζουν είναι ότι στη περίπτωση φυσιολογικής διακοπής ροής της ομιλίας συναντάμε πιο συχνά επαναλήψεις (κυρίως μονοσύλλαβων λέξεων), παρεμβολές και αναθεωρήσεις. Μεγάλη σημασία έχει και η ποσότητα αυτών στην ομιλία του παιδιού. Σε αντίθεση με τον τραυλισμό, στην Φ.Δ.Ρ. δεν συναντάμε συμπεριφορές με κινήσεις ματιών(π.χ. τα ανοιγοκλείνει γρήγορα), χειλιών (δάγκωμα, σφίξιμο), χεριών οι οποίες τα βοηθά να αποφύγουν τις στιγμές τραυλισμού. Τέλος, ενώ στον τραυλισμό το παιδί αρχίζει να έχει επίγνωση του, νιώθοντας απογοήτευση, ντροπή και φόβο στην Φ.Δ.Ρ. τέτοια αρνητικά συναισθήματα απουσιάζουν.

Στεφανία Ασημάκη ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΑΠΟΦΟΙΤΗ Τ.Ε.Ι. Πατρών

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΛΟΓΟΠΑΘΟΛΟΓΩΝ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Γρίβα 2, ΑΓΡΙΝΙΟ - Τ: 26410 29626, 6974 319127


038

POLI

26410 life guide

Μέθοδοι αδυνατίσματοσ

Η

ατμόσφαιρα μύρισε επιτέλους καλοκαίρι και το μυαλό άρχισε δειλά δειλά να αναπολεί παραλίες και λάδια μαυρίσματος! Τι γίνεται όμως με όσους και όσες δεν έκαναν τον κατάλληλο προγραμματισμό και έχουν πελαγώσει με τα παραπανίσια κιλά; Και αν και έχουμε ακόμη θεωρητικά καιρό μέχρι να έρθει η ώρα για την παραλία, υπάρχουν κάποιοι που επιθυμούν να χάσουν βάρος με ένα μαγικό τρόπο όσο το δυνατόν γρηγορότερα και όσο το δυνατόν πιο στοχευμένα (ψωμάκια, κοιλιά κ.α.). Και εδώ έρχονται οι πολλές και «θαυματουργές μέθοδοι» αδυνατίσματος, να μας «λύσουν το πρόβλημα». Πρώτες σε προτίμηση είναι οι δίαιτες express. Πολυσυζητημένες τόσο για τα πρόσκαιρα αποτελέσματά τους αλλά και τις βλάβες που προκαλούν σε βάθος χρόνου στον οργανισμό. Ακολουθούν οι κρέμες αδυνατίσματος. Είναι αδύνατο για μια ουσία σε όποια μορφή και αν είναι-

κρέμα, λάδι- να περάσει την επιδερμίδα, να φτάσει το λίπος και να το διαλύσει. Αυτό που μπορεί να προσφέρει μια κρέμα σώματος είναι καλή ενυδάτωση της επιδερμίδας κάνοντάς στην λαμπερή και απαλή. Σάουνα και ατμόλουτρα μέχρι να λιώσετε…! Πιστεύετε πως όσο περισσότερο καθίσετε στη σάουνα και κατά συνέπεια όσο περισσότερο ιδρώσετε, τόσο περισσότερο λίπος θα χάσετε; Μέγα ψέμα! Δεν γίνεται μέσω της απώλειας νερού να χαθεί λίπος. Το μόνο που καταφέρνετε είναι να αφυδατώνεστε, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία σας. Πλαστικές φόρμες και ζώνες αδυνατίσματος. Υπόσχονται αποτελέσματα αντίστοιχα με εκείνα της σάουνας μόνο που με αυτά τα προϊόντα δεν κινδυνεύετε μόνο να πάθετε αφυδάτωση αλλά και θερμοπληξία! Μασάζ τοπικά για την κυτταρίτιδα… Αυτό που μπορεί να συμβεί με το μασάζ στην «πά-

σχουσα» περιοχή είναι να χαλαρώσει τους καταπονημένους από την άσκηση μύες και να ενισχύσει ψυχολογικά την προσπάθεια του ατόμου. Ο τρόπος για να μειωθεί το λίπος της συγκεκριμένης περιοχής και άρα να βελτιωθεί και η εικόνα της κυτταρίτιδας, είναι να μειωθεί και το συνολικό λίπος σώματος. Παθητική γυμναστική. Αρκετά από τα μηχανήματα που διατείνονται ότι αδυνατίζουν με μια προηγμένη και μοναδική τεχνολογία, χρησιμοποιούν μια επιστημονική αρχή που ισχύει και την «τραβούν» τόσο ώστε να βγάλουν κάποια συμπεράσματα ως προς την αποτελεσματικότητα τους, τα οποία κάθε άλλο παρά σωστά είναι. Μην περιμένετε λοιπόν το θαύμα να συμβεί με την βοήθεια κάποιας συσκευής, σκευάσματος ή μεθόδου. Προσπαθήστε να υιοθετήσετε σωστές διατροφικές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να χάσετε το περιττό βάρος σε συνδυασμό πάντα με άσκηση.

θενα ιωσηφιδου Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Additional Info • Ανάλυση σύστασης σώματος, λιπομέτρηση, δερματοπτυχές Εξατομικευμένα προγράμματα για: • Παχυσαρκία (ενηλίκων-εφήβων-παιδιών) • Κύηση- ΘηλασμόςΕμμηνόπαυση • Παθολογικές καταστάσεις ✓ Καρδιαγγειακά νοσήματα ✓ Υπέρταση ✓ Υπερλιπιδαιμία ✓ Αναιμία ✓ Οστεοπόρωση ✓ Σακχαρώδης Διαβήτης ✓ Γαστρεντερικές διαταραχές (δυσκοιλιότητα, κολίτιδα, παλινδρόμηση, έλκος κ.α.) ✓ Διατροφικές διαταραχές (ανορεξία, βουλιμία)


αφιερωμα

εκλογες2012

26410 life guide

POLI

039

Στις σελίδες που ακολουθούν υποψήφιοι βουλευτές του νομού απαντούν σε βασικά ερωτήματα που αφορούν την υποψηφιότητά τους αλλά καιτα κύρια ζητήματα που μας απασχολούν. Μ ι α δ ι α δ ι κ α σί α απαραίτητη για να τους γ ν ω ρ ίσ ε τ ε κ α λ ύ τ ε ρ α .

Συνεντεύξεις υποψηφίων εθνικεσ Εκλογές 2012


040

POLI

26410 life guide

αφιερωμα

εκλογες2012

Σ

ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΠΟΚΑ ΥποψΗΦΙΑ Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας

Ι. ΣΤΑΙΚΟΥ 7, ΑΓΡΙΝΙΟ E: Mpoka@gmail.com Τ : 2 6 4 1 0 2 0 1 0 5 6944 373194

ε μία εποχή που η ιδιότητα του πολιτικού αντιμετωπίζεται όχι απλώς με δυσπιστία αλλά και εχθρικά από μεγάλη μερίδα πολιτών, εσείς γιατί αποφασίσατε να είστε υποψήφια; Οι ώρες που περνάει η πατρίδα μας είναι δύσκολες για όλους μας! Είναι απολύτως κατανοητή η αγανάκτηση όλων σας γιατί σε καμιά περίπτωση δεν φταίνε οι πολίτες για εδώ που φτάσαμε… Ένιωσα κι εγώ πολύ μεγάλο θυμό όταν η χώρα μου, βρέθηκε απροστάτευτη και δεν μπόρεσε να διαχειριστεί σωστά την κρίση εξαιτίας λαθών, παραλείψεων και πολιτικών επιλογών του παρελθόντος. Τις


αφιερωμα

εκλογες2012

26410 life guide

POLI

041

χα χαρακτηριστικά της δημιουργικής συζήτησης που είχαμε. Και εκεί θεωρώ ότι η ΝΔ δίνει απαντήσεις,

οδυνηρές συνέπειες των λαθών και των παραλείψεων τις υφιστάμεθα ακόμα για αυτό ο θυμός διαρκεί. Όμως δεν μπορούμε να μείνουμε στα αρνητικά συναισθήματα όσο δικαιολογημένα κι αν είναι και φυσικά δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια! Πέρα από την αγάπη μου για την πολιτική και τα κοινά ένας βασικός λόγος που απάντησα θετικά στην πρόσκληση της φιλελεύθερης παράταξης, είναι αυτό που σας περιέγραψα προηγουμένως, ότι δηλαδή δεν πρέπει εμείς οι νέοι πολιτικοί να μείνουμε άπρακτοι μπροστά στις εξελίξεις! Το κόμμα σας, σας επέλεξε για υποψήφια βουλευτή. Τι σημαίνει αυτό για εσάς; Τι άλλο από ανθρώπινα αισθήματα. Ικανοποίηση,

χαρά, αλλά και έντονο συναίσθημα ευθύνης απέναντι στο νομό και φυσικά το κόμμα μου. Η Αιτωλοακαρνανία είναι η πατρίδα μου, είναι ο τόπος που αγαπώ. Το διάστημα, λοιπόν, μου δίνεται η ευκαιρία να συζητήσω με τις Αιτωλοακαρνάνισες και τους Αιτωλοακαρνανες για τη σημασία των Εκλογών και τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, να βοηθήσω το κόμμα μου να πάει καλά σε αυτές και να συμβάλλω στη συσπείρωση των οπαδών μας. Από την άλλη πλευρά, με την ιδιότητα μου θα έχω τη δυνατότητα να ασχοληθώ με κρίσιμα ζητήματα του νομού και να συνομιλήσω με ανθρώπους και φορείς που ασχολούνται με αυτά Τι εισπράξατε συναντήσεις σας με τους πολί-

τες στη Αιτωλοακαρνανία; Κατ’ αρχήν, πρέπει να σας πω ότι η επαφή μου με τους πολίτες με κάνει πιο δημιουργική. Με δυναμώνειι.. Ειδικά δε χαίρομαι να βρίσκομαι με τους συμπατριώτες μου, οι οποίοι είναι αυθεντικοί και σου μιλάνε με καθαρότητα ψυχής και βλέμματος. Αντλείς από τη σοφία τους και ταυτόχρονα παίρνεις δυνάμεις για να συνεχίσεις το δύσκολο και ανηφορικό δρόμο που βαδίζει η πατρίδα μας. Έρχομαι τώρα στην ουσία της ερώτησής σας. Αυτό που διαπίστωσα είναι κάτι πολύ φυσιολογικό. Δηλαδή την αγωνία τους για το μέλλον. Για το αύριο το δικό τους και των παιδιών τους. Για το μέλλον της πατρίδας μας. Η ανεργία, η ανασφάλεια και η προοπτική της οικονομικής ανάπτυξης αποτέλεσαν, όμως, τα κυρίαρ-

Τέλος τι έχετε να πείτε σε όσους ζητάτε την ψήφο τους; Η πολιτική για μένα δεν είναι επάγγελμα, δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός και ούτε προτίθεμαι να γίνω. Στην δεκαετή μου πορεία στην τοπική αυτοδιοίκηση ως Νομαρχιακή Σύμβουλος (δυο τετραετίες ) και τώρα ως Δημοτική Σύμβουλος Αγρινίου προσπάθησα να τηρήσω αρχές και αξίες και να σταθώ όσο μπορώ στα καθημερινά προβλήματα των συμπολιτών μου. Αυτοί που με γνώρισαν και είναι πάρα πολλοί ξέρουν περισσότερα, εγώ θα περιοριστώ μόνο σε αυτά. Με τη Δύναμη του Θεού και με τη στήριξη του κόσμου, δεν θα καμφθώ και δε θα υποχωρήσω σε οποιοδήποτε εμπόδιο και αν συναντήσω. Αυτός είναι ο στόχος μου και τίποτε δεν μπορεί να με σταματήσει. Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου τους πολίτες που με στήριξαν και με ψήφισαν όλα αυτά τα χρόνια. Η βοήθειά τους ήταν για εμένα πηγή δύναμης.


042

POLI

26410 life guide

αφιερωμα

εκλογες2012

Γ

ιατί αποφασίσατε το πέρασμα από την τοπική αυτοδιοίκηση στην υποψηφιότητα για το Κοινοβούλιο; Είναι αλήθεια ότι πήρα μια μεγάλη απόφαση να κατέλθω υποψήφια βουλευτής Αιτ/νίας και να υπηρετήσω τον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Αυτό το δημοκρατικό δικαίωμα πιστεύω ότι το έχω, όπως κάθε πολίτης. θεωρώ ιδιαίτερα τιμητικό το γεγονός ότι μου ζητήθεηκε να συμμετεχω στο ψηφοδελτιο του ΠΑΣΟΚ σε μια τοσο δυσκολη συγκυρία και να συμβαλω με όλες μου τις δυναμεις στη μεγαλη εθνικη προσπαθεια. Πιστή στις αρχές μου και στρατιώτης της παράταξής μου, την οποία υπηρετώ ανελλιπώς από μικρό παιδί, θα δώσω ακόμα μια μάχη. Αποδέχθηκα μια πρόταση που ενδυναμώνει περισσότερο τη συλλογική προσπάθεια για νίκη του ΠΑΣΟΚ.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΡΟΥΣΗ ΝΤΖΙΜΑΝΗ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΕ ΝΕΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΠ. ΤΣΙΚΝΙΑ 49 (2oς ΌΡΟΦΟΣ), ΑΓΡΙΝΙΟ Τ: 2641024530 -31 6972694884 www.angelikirousi.gr

Σε τι μπορεί να βοηθήσει κάποιον η θητεία στην τοπική αυτοδιοίκηση όταν είναι υποψήφιος βουλευτής; Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι η εγγύτερη προς τον πολίτη αρχή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ανθρωποι που έχουν εμπειρία απο την αυτοδιοίκηση να έχουν μια


αφιερωμα

εκλογες2012

οπτική στα προβλήματα η οποία έχει να κάνει με αμεσότητα ταχύτητα και γνώση. Αυτή λοιπον την αντίληψη και την οπτική θέλω να προσδώσω με την παρουσία μου και στην κεντρική πολιτική σκηνή στην οποία δοκιμάζομαι για πρώτη φορά. Με τον κόσμο να είναι τόσο δύσπιστος απέναντι σε όλους όσους πολιτεύονται εσείς πως έρχεται σε επαφή με τους ψηφοφόρους; Είναι πρωτίστως δύσκολες εποχές για τους πολίτες και τη χώρα. Είναι απόλυτα κατανοητή η αγανάκτηση γιατί δε φταίνε οι πολίτες για εδώ που φτάσαμε. Ένοιωσα κι εγώ πολύ μεγάλο θυμό όταν η χώρα μου βρέθηκε απροστάτευτη την περίοδο που ξέσπασε η κρίση, εξαιτίας λαθών, παραλείψεων και ανικανότητας και πολιτικών προσώπων και πολιτικών επιλογών του παρελθόντος. Τις οδυνηρές συνέπειες των λαθών και των αδυναμιών τις υφιστάμεθα ακόμα και γι’ αυτό ο θυμός διαρκεί. Όμως δε μπορεί να μένουμε στα αρνητικά συναισθήματα, όσο δικαιολογημένα κι αν είναι. Οι δημοκρατικές κοινωνίες προχωρούν και ξεπερνούν τα εμπόδια, όταν επικρατεί η νηφάλια σκέψη και όταν δίνονται ορθολογικές λύσεις.

Οι Έλληνες γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι, χωρίς πολιτική και χωρίς αντιπροσώπευση δεν υπάρχει δημοκρατία και αυτή τη βαθιά ριζωμένη πίστη θα την δείξουν και πάλι στις εκλογές. Πιστεύω ότι την ώρα της κάλπης οι πολίτες θα εκφραστούν με τη λογική και όχι με το συναίσθημα, επιλέγοντας και απαιτώντας προοπτική και ασφαλές μέλλον. Πιστεύω ότι όποιος αντιπαλεύει τα προβλήματα με μεθοδικότητα, με συγκεκριμένο τρόπο, με ήθος και με ειλικρίνεια, έχει και θετικά αποτελέσματα  και έρχεται σε επαφή με τους ψηφοφόρους.Γιατί η επίλυση προβλημάτων, η δημιουργία προοπτικής και βάσιμων ελπίδων, είναι πράξεις αξίας και αναδεικνύουν και την πολιτική και τον πολιτικό.   Σε ποιους τομείς θεωρείτε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε ό,τι αφορά το νομό; Το σημαντικότερο είναι πως θα πρέπει στο νομό να υπάρξει ανάπτυξη σχεδόν σε όλους τους τομείς. Οι κάτοικοι του Νομού Αιτ/ νίας, δεκαετίες ολόκληρες ακούν αυτήν την λέξη και δεκαετίες ολόκληρες απλά την αναμένουν από τη θεωρία να εφαρμοστεί στην πράξη. Η Αιτ/νία ο μεγαλύτερος νομός της χώρας, με

το μεγαλύτερο επίσης οδικό δίκτυο, είναι διαφορετικός και αξιοποιήσιμος από άκρη σε άκρη. Θα πρέπει οι αγρότες να επιστρέψουν ξανά στην γη και στην παραγωγή. Αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι καθοδήγηση και ενημέρωση για όλες τις νέες καλλιέργειες που θα κάνουν το αγροτικό εισόδημα ανταγωνιστικό και φυσικά άνοιγμα των αγορών. Τα προϊόντα ποιότητας με ονομασία προέλευσης μέσω της διαδικασίας της τυποποίησης μπορούν να βρίσκονται στα ράφια όλων των μεγάλων αλυσίδων τροφίμων του εξωτερικού. Οι αγρότες θα μπορούσαν με την ουσιαστική στήριξη της πολιτείας διά μέσου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να μετατραπούν σε μικρούς επιχειρηματίες και να δουν το εισόδημά τους να ενισχύεται μέσα από στοχευμένες δράσεις, προβολής των προϊόντων τους. Η προβολή όλων των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της περιοχής είναι προαπαιτούμενο… Ο νομός είναι ο ευλογημένος από το Θεό και τη φύση, όχι όμως και από το ίδιο το κράτος, το οποίο απαξιώνει ακόμα και τα κεκτημένα του. Ξέρουμε πολύ καλά τι λάθη έχουν γίνει και σε ποιους τομείς, βλέπουμε γύρω μας τα με-

26410 life guide

POLI

043

γάλα οδικά έργα να έχουν παγώσει,το Λιμάνι στο Πλατυγιάλι να μην παίζει το ρόλο που του πρέπει. Ξέρουμε πολύ καλά του πολιτικά παιχνίδια έχουν παιχτεί στις πλάτες μας όλα αυτά τα χρόνια. Πλάτες που κάποιοι με οίκτο και δήθεν κατανόηση χτυπούσαν κάθε φορά που ο νομός πλημμύριζε, αλλά για τους ίδιους ήταν μια καλή ευκαιρία να βγουν μία φωτογραφία πλάι στην καταστροφή για να πουν ότι συμπόνεσαν τα ον τόπο. Δεν θέλουμε οίκτο. Λύσεις θέλουμε. Λύσεις διεκδικούμε και αυτές θα δώσουμε. Για αυτό άλλωστε ασχολούμαι με την πολιτική. Γιατί κουραστήκαμε οι ίδιοι και οι ίδιοι άνθρωποι να κάνουν πολιτικές καριέρες στις πλάτες μας. Είμαστε εδώ, για να δώσουμε μια άλλη κατεύθυνση. Την πορεία που μας αξίζει. Προοπτική και ανάπτυξη. Σε συνεργασία με όλους τους φορείς διεκδικώ για τον τόπο μου αυτό που του αξίζει. Αυτό που μας αξίζει! Διεκδικώ ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και έναν τόπο που επιτέλους θα έχει τις ευκαιρίες που του πρέπουν. Αλλάζουμε σελίδα. Αλλάζουμε δυναμική. Και περνάμε από τα λόγια και τη θεωρία που μας συνήθισαν στην πράξη και στα έργα.


044

POLI

26410 life guide

αφιερωμα

εκλογες2012

Χριστίνα Σερεπίσου ΥποψΗΦΙΑ Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας

Π

οιο είναι το κίνητρο για έναν πολίτη να θέσει για πρώτη φορά υποψηφιότητα σε μία τόσο δύσκολη εκλογική αναμέτρηση και σ’ αυτή τη συγκυρία; Είναι και κίνητρο και πρόκληση στην πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση μετά τη μεταπολίτευση. Μέσα από τη δημοσιογραφία είδα από κοντά τις ανάγκες και τα προβλήματα των πολιτών, οι οποίοι δείχνουν ότι θέλουν να εμπιστευτούν νέους ανθρώπους, ανθρώπους που έχουν όραμα και μεγάλη διάθεση για δουλειά και προσφορά στην κοινωνία. Αυτό για μένα είναι το κίνητρο: Να μπορέσω να ανταπεξέλθω στις ανάγκες των πολιτών σε αυτή την πραγματικά δύσκολη περίοδο.

δικασίες που κρατάνε μήνες. Να μπορέσουν η γεωργία και η κτηνοτροφία να παράγουν προϊόντα σε καλές τιμές ώστε να υπάρχει κέρδος και γιατί όχι να μπορέσουμε ως νομός με συνεταιριστικές προσπάθειες να κάνουμε εξαγωγές. Μεγάλο βάρος πρέπει να δώσουμε και στις εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας. Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας έχει άλλωστε το ιδανικό κλίμα και έδαφος για τέτοιου είδους καλλιέργειες. Γιατί να μην το εκμεταλλευθούμε. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ τ: 6972 614306

Σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι μπορείτε να προσφέρετε σε περίπτωση εκλογής σας και γιατί; Δεν αποφάσισα να ασχοληθώ με την πολιτική για να είμαι χρήσιμη μόνο σε ένα τομέα. Είμαι στην υπηρεσία των πολιτών από την πρώτη στιγμή, χωρίς να κρύβομαι πίσω από συνεργάτες για να αποφύγω κάτι. Αμέσως μετά τις εκλογές και εφόσον η Νέα Δημοκρατία σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση θα παραμείνουμε όλοι στην πρώτη γραμμή. Αν ο λαός της Αιτωλοακαρνανίας με τιμήσει με την επιλογή του, μπορώ από την πρώτη στιγμή να βρίσκομαι σε ανοιχτή γραμμή με όλους τους πολίτες της περιοχής μου, ώστε να μπορέσω να δώσω τις λύσεις που απαιτούνται. 

Σε τι θα δίνατε άμεση προτεραιότητα με βάση της ανάγκες του νομού; Η ανεργία μαστίζει και την περιοχής μας. Συναντώ νέους ανθρώπους και δεν έχουν δουλειά να θρέψουν την οικογένειά τους. Δυστυχώς ο κύριος Παπανδρέου κατάφερε και με το παραπάνω αυτό που είχε πει στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης πως είχε ως στόχο τουλάχιστον ένα εργαζόμενο σε κάθε οικογένεια. Πρέπει και εγώ από την πλευρά μου να βοηθήσω για να τονωθεί η επιχειρηματικότητα στην περιοχή μας. Να μπορέσουν οι τράπεζες να δώσουν δάνεια σε επιχειρηματίες με σοβαρές και καινοτόμες ιδέες χωρίς γραφειοκρατικές δια-

Με τον κόσμο να είναι τόσο δύσπιστος απέναντι σε όλους όσοι πολιτεύονται, πως θα πείσετε για τις προθέσεις και τις θέσεις σας; Εδώ και περίπου 20 ημέρες έχω περάσει από κάθε πόλη και χωριό του μεγαλύτερου σε έκταση νομού της χώρας. Έχω μιλήσει με πάρα πολλούς πολίτες. Οι περισσότεροι είναι δυσαρεστημένοι από την πολιτική κατάσταση. Ακούω με μεγάλη προσοχή τα προβλήματά τους και τη δυσαρέσκειά τους. Δεν προσπαθώ να πείσω τον κόσμο για κάτι. Κοιτάζω τους πάντες στα μάτια και λέω την αλήθεια. Οι εποχές των υποσχέσεων είναι παρελθόν και είμαι σίγουρη πως όταν ο πολίτης βλέπει στο πρόσωπο κάποιου την εντιμότητα και την ειλικρίνεια μπορεί να ξανά ελπίζει.


αφιερωμα

εκλογες2012

26410

TO

ΠEPIOΔIKO

THΣ

ΠOΛHΣ

TOY

89 Προτείνει κάθε μήνα τα καλύτερα...

COFFEE TIME

BE HERE

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

26410 life guide

POLI

045

AΓPINIOY

Best Choice

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

SHOPPING

Περισσότεροι τ ρ ό πο ι π ρ ο β ο λ ή ς α π ό πο τ έ

για να μάθουν όλοι Τη δική σας θέση στην πόλη

Επικοινωνήστε με το εμπορικό τμήμα του περιοδικού POLI26410 για μια ανάλυση των επιλογών προβολής και παρουσίασης Τ: 2 6 410 31151 | F : 2 6 410 3 9 919 E - m a i l : c o n t a c t @ m e d i a v i e w. g r


046

POLI

26410 life guide

αφιερωμα

εκλογες2012

σει την επόμενη ημέρα θα δώσει ισχυρή εντολή αυτοδυναμίας στη ΝΔ. Τα ψευδοδιλήμματα του κ. Βενιζέλου έχουν τελειώσει.

τωρα!

Είναι μια μικρή προεκλογική περίοδος. Πώς επιλέγετε να επικοινωνήσετε με τους ψηφοφόρους; Ποια είναι τα θέματα που τους απασχολούν κυρίως; Αυτό που κάνω από το 2009 κάνω και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Απευθείας επικοινωνία με τους πολίτες του νομού σε κάθε γωνιά. Το κύριο θέμα που τους απασχολεί είναι η άρση της οικονομικής αβεβαιότητας.

...για την Αιτωλοακαρνανία

Νίκος Καραπάνος Υποψήφιος βουλευτής Ν. Αιτωλοακαρνανίας

Π

άντα θεωρούμε ότι είναι θετική η ανανέωση στο πολιτικό σκηνικό. Σήμερα γιατί έχει ιδιαίτερη σημασία; Σήμερα έχει ιδιαίτερη σημασία όσο ποτέ διότι εκ των πραγμάτων το πολιτικό προσωπικό του χθες μας οδήγησε στη δεινή θέ-

αθηνα : διδοτο υ 4 9 , τ : 2 1 0 3 6 1 3 1 9 4 μεσολογγι : κ εντρι κ η πλατεια , τ : 2 6 3 1 0 5 6 8 0 5 αγρινιο : μανδηλαρα 5 , τ : 2 6 4 1 0 4 4 5 7 3 www.nkarapanos.gr

ση που βρισκόμαστε. Πρέπει οι πολίτες με την ψήφο τους να επιλέξουν τους καταξιωμένους και με «ένσημα» στην επαγγελματική τους διαδρομή ανθρώπους που θα οδηγήσουν τη χώρα στην έξοδο από την κρίση. Φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία για

κάποιο κόμμα. Με βάση την υπάρχουσα νοοτροπία, πόσο εύκολες είναι οι συνεργασίες μεταξύ των κομμάτων; Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός μετά και τις ανακοινώσεις του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθή-

Η ανεργία είναι μια μεγάλη πληγή σήμερα. Στην Αιτωλοακαρνανία τι θα βοηθούσε στη μείωσή της; Ειδικά στην Αιτωλοακαρνανία αλλά και γενικότερα στη χώρα αν δεν υπάρξουν προϋποθέσεις και συνθήκες για ενίσχυση της παραγωγής η ανεργία δεν μπορεί να μειωθεί. Έτσι θεωρώ πως, επειδή στον τόπο μας υπάρχει πεδίο για παραγωγικές δραστηριότητες, μπορούμε άμεσα να δρομολογήσουμε τις συνθήκες που προανέφερα αρκεί όμως να δοθούν κατευθύνσεις.


λεσματικό κράτος, που να σέβεται τον πολίτη, τον ηλικιωμένο, τον νέο που προσπαθεί μέσα από μια τεράστια γραφειοκρατία για να «στήσει» μια δουλειά.

Γιώργος Παππάς

• Καθηγητής Φ υ σι κ ής Α γωγής

Υποψήφιος βουλευτής Ν. Αιτωλοακαρνανίας

• Π ερι φ ερεια κ ός Σ ύμβο υ λος Τ : 6 9 7 2 2 9 2 0 1 6 E: s.pappa@hotmail.com

Ε

ίναι μια εποχή που το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε πτώση, γιατί αποφασίσατε να πολιτευθείτε; Σε ελεύθερη πτώση δεν είναι μόνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, και πιστεύω στα δύσκολα πρέπει να δηλώνουμε παρόν, όχι από καθήκον κομματικό, αλλά πατριωτικό. Είμαι ένας άνθρωπος που ζω και εργάζομαι στο Αγρίνιο περισσότερο από 30 χρόνια. Οι συμπατριώτες μου με ξέρουν, γνωρίζουν ότι έχω κολλήσει ένσημα, ότι είμαι οικογενειάρχης και κατεβαίνω στην πολιτική για να προσφέρω, όπως κάνω επί σειρά ετών στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τώρα στην Περιφέρεια, χω-

• Π ρώην Δ ιε υ θ υ ντής Π οδοσ φ αιριστής Π αναιτωλι κ ού • Π ρώην Π ρόεδρος Κ υ νηγετι κ ού Σ υ λλόγο υ Α γρινίο υ

ρίς να το έχω εξαργυρώσει ποτέ. Το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα,έχει αποκοπεί από την κοινωνία. Πρέπει να υπάρξει «δεξαμενή» στελεχών και ανανέωση στο νομό και Πανελλαδικά. Είμαι από εκείνους που υποστηρίζουν ότι δύο τετραετίες για τον βουλευτή φθάνουν και ως κοινός θνητός και αυτός στη συνέχεια θα πρέπει να επιστρέφει στην δουλειά του. Οι «κομματικοί στρατοί» και οι πολιτικοί του «κομματικού σωλήνα» ζημίωσαν τον τόπο και πρέπει αυτό να το αλλάξουμε επειγόντως. Αυτή είναι η δική μου ματιά, γιατί όταν έχεις βολευτεί και τα δικά σου παιδιά δουλεύουν, δεν καταλαβαίνεις τι σημαίνει να μην υπάρχει δουλειά για τα παιδιά των άλλων. Ο πολιτικός πρέπει

να ζει με την κοινωνία και όχι να έχει ακούσει απλώς για αυτή…. Είναι περίπου γνωστό ότι τον Ιούνιο θα υπάρξουν νέα μέτρα, τι να περιμένει ο μισθωτός και συνταξιούχος; Νέα μέτρα δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη περικοπές μισθών και συντάξεων και πάντως έχει υπάρξει δέσμευση του Ευ. Βενιζέλου ότι αυτό δεν θα γίνει, όπως επίσης δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι. Νέο μέτρο για μένα είναι και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που ρημάζει, τη στιγμή που το δημόσιο ενοικιάζει κτίρια για τις ανάγκες του, οι περικοπές δαπανών που είναι «πολυτέλεια» για την εποχή της κρίσης. Μέτρο είναι να έχουμε πιο αποτε-

Ο κ. Βενιζέλος λέει ότι το «κλειδί» των πολιτικών εξελίξεων είναι εντός του ΠΑΣΟΚ, πώς θα πείσετε όλους εκείνους που είναι δυσαρεστημένοι, πικραμένοι να σας ξαναψηφίσουν; Γιατί ο δημοκρατικός και προοδευτικός κόσμος ξέρει να κάνει τις υπερβάσεις του όταν χρειάζεται και να προτάσσει το εθνικό συμφέρον, πάνω από το προσωπικό. Το ΠΑΣΟΚ εδώ και πολύ καιρό έχει αντιληφθεί ότι η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί από μια μονοκομματική κυβέρνηση, μέσα σε μια κρίση τέτοιου μεγέθους. Αυτό άλλωστε αντιλαμβάνεται και ο λαός και εάν δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι στην κατεύθυνση των συνεργασιών. Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν πολύ πιο εύκολα από την ΝΔ μπορεί να συγκροτήσει κυβέρνηση συνεργασίας. Κατ’ αρχής ο κ. Σαμαράς όταν μιλά για αυτοδυναμία σημαίνει ότι δεν έχει αντιληφθεί ότι ο κόσμος είναι πιο μπροστά από αυτόν και πάντως αυτοδυναμία δεν προκύπτει από πουθενά.


048

POLI

26410 life guide

coffeeTIME Κάθε μήνα ανακαλύπτουμε μέσα από μια βόλτα στο κέντρο της πόλης τα καλύτερα σημεία συνάντησης για καφέ και σας τα προτείνουμε.

01.

Vogue caf é - b a r Η λία Η λιού 6 κ αι 3 9 ο υ Σ υ ντάγματος t: 26413 01664

Α

ποτελεί βασική επιλογή τόσο για τον πρώτο καφέ της ημέρας, αφού ανοίγει από τις 7:30 όσο και για μια βραδιά με καλή μουσική, ποτό και ανεβασμένη διάθεση. Επιλογές από ξένη μουσική δημιουργούν μια ζεστή ατμόσφαιρα και ανάλογα με τη στιγμή θα ακούσετε από lounge και chill out ήχους έως electro. Το προσωπικό διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τόσο την ποιότητα του καφέ, των ροφημάτων αλλά και των επιλογών σε ποτά και cocktails όσο και της εξυπηρέτησης που είναι άμεση και φιλική.

Dess C offee P l ace Χ αριλάο υ Τ ρι κ ούπη 7 Τ: 26410 54807

Τ

ο Dess είναι το μικρό, δυναμικό στέκι στο κέντρο της πόλης του Αγρινίου. Κομψό και πάντα κεφάτο, φιλικό και προσιτό είναι το μέρος απ’ όπου θα φύγεις πάντα με ένα χαμόγελο στα χείλη.

take a w ay coffee :

1€

02.


26410 life guide

POLI

049

ουζερι Με τέτοια ποικιλία επιλογών και ποιότητα στα υλικά στον Μέτοικο χορταίνεις και απολαμβάνεις το φαγητό.

03.

Μέτοικος Ο υ ζερί Μ πο υ κ ογιάννη 4 ( πεζοδρομοσ ) Τ: 6932 901040

Έ

νας χώρος που άνοιξε πολύ πρόσφατα και φιλοδοξεί να μας σερβίρει καθημερινά ποικιλία μεζέδων μαζί με το ουζάκι, το τσιπουράκι, το κρασί και τη μπύρα μας. Ανοίγει το πρωί γύρω στις 11:00 και μέχρι τις 17:00 μία στάση για χαλάρωση ενδείκνυται. Έπειτα μπορούμε να συναντηθούμε στον “Μέτοικο” το βραδάκι, μετά τις 21:00 με τους φίλους μας και να συνδυάσουμε συζήτηση και γεύσεις κρεατικών ή θαλασσινών μεζέδων. Εδώ η παραδοσιακή πλευρά ενός ουζερί συνδυάζεται μ’ έναν χώρο με μοντέρνα διακόσμηση που θα ξεχωρίσετε.

Σείριος Ε ναλλα κ τι κ ό Κα φ ενείο Π άνο υ Σ ούλο υ 3 Τ: 26410 20064

Ε

δώ και περίπου ένα μήνα, ενάς μικρός και ζεστός χώρος φιλοδοξεί να επαναφέρει την κουλτούρα του καφενείου, όπως τη γνωρίζουμε από παλιότερες εποχές αλλά και από την ιδέα των ευρωπαϊκών cafe. Έτσι στο Σείριο θα βρούμε φρέσκους και αρωματικούς καφέδες, ροφήματα και αφεψήματα, ρακόμελο, σπιτικά λικέρ και γλυκά του κουταλιού, θα απολαύσουμε ουζάκι, κρασί ή μπύρα συνοδεία μεζέδων, θα συναντήσουμε φίλους αλλά θα εξυπηρετηθούμε και ως φίλοι, θα ακούσουμε καλή μουσική με ελληνικά ροκ και έντεχνα κομμάτια. Επίσης μπορούμε να διαλέξουμε ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη και να το δανειστούμε.

01.


050

POLI

26410 life guide

TOP 10 πιο καλοπληρωμένων ηθοποιών

TOP 10 λαών που εργάζονται περισσότερες ώρες

01. Leonardo di Caprio $ 77.000.000

01. Αυστρία 43,7 ώρες/ εβδομάδα

02. Johnny Depp $ 50.000.000

02. Ελλάδα 43,7

03. Adam Sadler $ 40.000.000

04. Πορτογαλία 42,3

04. Will Smith $ 36.000.000

06. Πολωνία 42,2

05. Tom Hanks $ 35.000.000

08. Γερμανία 42

06. Ben Stiller $ 34.000.000 07. Robert Downey Jr $ 31.000.000

03. Ηνωμένο Βασίλειο 42,7 05. Τσεχία 42,3 07. Κύπρος 42,1 09. Σουηδία 41,9 10. Σλοβενία 41,8 (Πηγή, eurostat.com)

08. Mark Wahlberg $ 28.000.000 09. Tim Allen $ 22.000.000 10. Tom Cruise $ 22.000.000 (Πηγή,exploredia.com)

Ένας τρόπος για να ανακαλύψεις την ευτυχία, είναι να μετράς. Αριθμούς, λεφτά ποτά, θερμίδες, προβατάκια. Ο αμέσως επόμενος είναι να αφήνεις τους άλλους να μετρούν για σένα. Όταν το iq magazine καταγράφει τα αποτελέσματα των μετρήσεων αυτών, οι στατιστικές γίνονται θεαματικές. Πίστευε και μη(,) ερεύνα! ΚΕΙΜΕΝΟ Παναγιώτης Σαρπότας

Η εμφάνιση στη λίστα του Robert Downey Jr οφείλεται σε τεράστιες επιτυχίες, όπως Iron Man και Σέρλοκ Χολμς, ενώ ο Allen μπαίνει στη λίστα φέτος, χάρη στην φωνή που δίνει στον Buzz Lightyear, στο Toy Story 3.

01

Οι συγκεκριμένες μετρήσεις γίνονται εβδομαδιαίως και αυτό που έκπληκτος παρατηρώ, η Ελλάδα μοιράζεται την πρώτη θέση. Πρόκειται πραγματικά για «σημεία των καιρών». Εννοώ το τέλος του κόσμου.

02


26410 life guide

TOP 10 δικαιολογιών για αποφυγή σεξ

02. Δ εν έχω καλή ψυχολογική διάθεση 16.6% 03. Έ χω τρομερό πονοκέφαλο 15.8% 04. Έ χω πολύ πρωινό ξύπνημα 10.5% 05. ε ίμαι πολύ απασχολημένος/η με την δουλειά 9,3% 06. Ε ίμαι θυμωμένος/η μαζί σου 7.5% 07. Ν ομίζω ακούγεται κάποιος μέσα/δίπλα 7.3% 08. Δεν έχω κάνει ντουζ/ χαλάουα 3% 09. Με πονάει η μέση μου 1.8% 10. Είναι πολύ νωρίς για την σχέση μας 0.5% (πηγή,Telegraph.Co.uk)

01. Bill Gates: Εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο του Harvard και ίδρυσε την Microsoft με τον παιδικό του φίλο Paul Allen. 02. Steve Jobs: Εγκατέλειψε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο του Ridge λόγω οικονομικών δυσχερειών και ίδρυσε την  Apple. 03. Roman Abramowitz: Σπούδαζε στην Μόσχα, στο ινστιτούτο Auto Transport πριν τα εγκαταλείψει και στραφεί προς επιχειρηματικές ενέργειες. 04. James Cameron: Ξεκίνησε σπουδές ψυχολογίας, αλλά τις παράτησε για να γίνει σκηνοθέτης αφότου είδε την ταινία Star Wars. 05. Woody Allen:  Εκδιώχθηκε από το City College της Νέας Υόρκης λόγω κακών βαθμολογιών. Στη συνέχεια έγινε  σεναριογράφος, ηθοποιός, σκηνοθέτης. 06. Mark Ζuckerberg; Φτιάχνοντας ένα site κοινωνικών γνωριμιών (Facebook) αρχικά για το Harvard,  θησαύρισε και αποσύρθηκε από τις σπουδές εκεί. 07. Tom Hanks: εγκατέλειψε τις σπουδές από το πανεπιστήμιο του Cal State για να δουλέψει στο “Great Lakes Theater” φεστιβάλ του Κλίβελαντ. 08. Harrison Ford: Ξεκίνησε Σπουδές φιλοσοφίας στο κολλέγιο του Ripon στο Wisconsin αλλά αποσύρθηκε, λίγες εξεταστικές πριν πάρει το πτυχίο. 09. Lady Gaga: Πρωτοετής φοιτήτρια στο Convent of the Sacred Heart, κολλέγιο του Μανχάταν, αποσύρθηκε για να ξεκινήσει καριέρα στο τραγούδι. 10. Tiger Woods: Ο ακριβοπληρωμένος αθλητής, εγκατέλειψε τις σπουδές οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ για να γίνει γκόλφερ. (Πηγή, collegedropout.com)

03 O

051

TOP 10 διασημοτήτων που δεν πήραν ποτέ πτυχίο

01. E ίμαι πολύ κουρασμένος/η 27,7%

C

POLI

04 N

T

R

O

L

ΚΕΝΤΡΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΠ. ΣΤΟΥΜΠΟΥ ■ ■ ■

ΕΚΔΟΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΦΩΤΟΤΥΠΙΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ

■ ■ ■

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΦΑΞ ΔΑΚΤΥΛΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ

ΜΠΑΪΜΠΑ 9, ΑΓΡΙΝΙΟ, Τ.: 26410 22839


052

POLI

26410 life guide

TOP 10 πιο «ειρωνικών» θανάτων 01. Ο κατασκευαστής των Segway (δίκυκλα ηλεκτροκίνητα που οδηγείς όρθιος), Jimi Heselden πέθανε όταν ένα Segway που οδηγούσε, βγήκε εκτός δρόμου και έπεσε σε χαράδρα 30 μέτρων. 02. Η οικολόγος πολιτικός Natasha Pettigrew χτυπήθηκε από ένα τζιπ όταν οδηγούσε το ποδήλατό της. 03. Το 1989, καταδικασμένος σε ηλεκτρική καρέκλα, πέθανε από ηλεκτροπληξία σε μεταλλική τουαλέτα, στην διάρκεια αναμονής για να εκτίσει την ποινή του. 04. Ναυαγοσώστης πνίγηκε σε πάρτι ναυαγοσωστών για το κλείσιμο της καλοκαιρινής σεζόν χωρίς κανένα θύμα πνιγμού, το 1985. 05. Συμπαραγωγός της ταινίας «Ψυχώ» του Χίτσκοκ δολοφονήθηκε στο μπάνιο από μανιακό που είχε εμμονή με την περίφημη σκηνή της ταινίας. 06. Άντρας στις Ηνωμένες Πολιτείες σκοτώθηκε με τον ίδιο τρόπο που σκότωσε την γυναίκα του. Πρόσκρουση σε γυάλινο τραπέζι στο σπίτι τους. 07. Δικηγόρος αυτοπυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια αναπαράστασης πυροβολισμού από τον πελάτη του, υπερασπίζοντας ότι το θύμα αυτοπυροβολήθηκε. 08. Ο Bobby Leach, έπεσε από τους καταρράκτες του Νιαγάρα και σώθηκε. Αργότερα, έπεσε από ύψος δύο μέτρων, τραυμάτισε το πόδι του και πέθανε από γάγγραινα. 09. Στρατηγός του αμερικανικού εμφυλίου, κατέδειξε το σημείο όπου δε θα τους έβρισκαν αντίπαλα πυρά και μετά από λίγο μια σφαίρα τον βρήκε στο μάτι. 10. Ο συνθέτης του πιο αισιόδοξου τραγουδιών του α παγκοσμίου πολέμου, Felix Powell, αυτοκτόνησε. (Πηγή, ranker.com)

Σίγουρα, πολλοί αστείοι θάνατοι στην ιστορία είναι εξαιρετικά τραγικοί και λυπηροί, αλλά πολύ λίγοι είναι πραγματικά ειρωνικοί. Αισθανθείτε ελεύθεροι να συζητήσετε την ειρωνεία αυτή.

05


26410 life guide

gastroNOMY

POLI

053

choice

Ένας φωτεινός χώρος ιδανικός για γευστικές αναζητήσεις και ταιριαστός με την ανοιξιάτικη διάθεση.

THE PLACE

καρτούτσο Ε δέσματα Κρ υ στάλλη 2 2 Α γρίνιo , Τ : 6 9 4 3 6 4 8 1 7 8 , 6 9 3 6 5 1 7 1 9 0

Τ

ο καρτούτσο ή κατρούτσο που προέρχεται από την βενετική λέξη quartuzzo σημαίνει μεταλλικό κανάτι κρασιού περιεκτικότητας ενός τετάρτου του λίτρου και συνήθως περιέχει κρασί. Σε ένα λεπτοδουλεμένο χώρο αισθήσεων

και γεύσεων το τσιπουράδικο - ουζερί «Καρτουτσο» θα σας ταξιδέψει σε εποχές παλαιότερες. Στα καπηλεία της Κωνσταντινούπολης του 1910 έως και τα σύγχρονα ουζερι του Πειραιά του 1960, εκεί ό...που το κυρίαρχο αντικείμενο ήταν το Καρτούτσο…Διακοσμη-

μένο με προσεκτικό τρόπο ώστε ο πελάτης να νοιώθει άνετα και φιλόξενα συνδυάζοντας το παλιό αναχρονιστικό πνεύμα με τις σύγχρονες απαιτήσεις ενός Τσιπουράδικου το «Καρτούτσο» ταξιδεύει τον πελάτη - θεατή με μουσικές του παλιού,αλλά και νέου καλού Ελληνικού Πενταγράμμου, όπως και των Ρεμπέτικων «απαγορευμένων» τραγουδιών σε μία διάσταση ευεξίας και κεφιού.Η κουζίνα που περιέχει πολλών ειδών μεζέδες και φαγητά μαγειρεμένα από έμπειρο μάγειρα με τον συνδυασμό κρασιού, τσίπουρου, ούζου ή μπύρας υπόσχεται να σας ταξιδέψει σε απολαυστικά γαστρονομικά μονοπάτια και αξέχαστες νύχτες…Έλατε λοιπόν για ένα… καρτούτσο.


054

POLI

26410 life guide


26410 life guide

POLI

055

ΑΣΚΗΘΕΙΤΕ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ!

0102 Ρεπορτάζ Χριστίνα Ντεχόλα Φωτογραφίες Σάκης Γιούμπασης

T

ο ΤΑΕ ΒΟ είναι αερόβιο πρόγραμμα με επιρροές από πολεμικές τέχνες όπως το kick boxing, το tae kwon do, το muai thai, το tai chi και άλλες. Βελτιώνει το καρδιοαναπνευστικό και προσφέρει μυϊκή τόνωση, εκτόνωση και σε αποσπά από τα προβλήματα της καθημερινότητας. «Μπορούν να συμμετέχουν άτομα από 10 μέχρι ακόμη και 80 χρονών» μας λέει χαρακτηριστικά ο Ιουστίνος. Ακόμη και οι αρχάριοι μπορούν να ακολουθήσουν εύκολα, χωρίς να έχουν απαραίτητα εμπειρία από οποιαδήποτε πολεμική τέχνη. Άντρες και γυναίκες μπορούν να παρακολουθούν το μάθημα και να τα καταφέρνουν εξίσου καλά. Διώχνοντας την αρνητική ενέργεια μπορούν να χτίσουν ένα γερό σώμα και να αποκτήσουν καθαρό μυαλό χωρίς περιττό άγχος.

Ιουστίνος, Elixir Studios.

H

Zumba είναι το παιδί που γεννήθηκε όταν ο Beto Perez από την Κολομβία, μπέρδεψε την αερόβια γυμναστική με το χορό. Γυμνάζεσαι χορεύοντας και διασκεδάζοντας. Η μεγάλη επιτυχία της zumba στηρίζεται στην ευκολία και τη διαφορετικότητα. «Είναι σαν να πηγαίνεις σε ένα πάρτι» μας λέει η Πηνελόπη. Υπάρχουν πολλές κατηγορίες όπως zumba gold ειδική για ηλικιωμένους, zumba toning με βαράκια, aqua zumba σε πισίνα και άλλες. Τα οφέλη της zumba είναι η αποτελεσματική αερόβια άσκηση, η μυϊκή τόνωση και φυσικά η έκφραση μέσα από της χορευτικές κινήσεις και τους λατινοαμερικάνικους ρυθμούς. Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, σε γυναίκες και άνδρες. Ας μην ξεχνάμε ότι ο δημιουργός της ήταν άντρας!

Πηνελόπη, Elixir Studios.

Βαρέθηκες το διάδρομο του γυμναστηρίου; Το τροχαδάκι στην παραλία; Την μπάρα με τα βάρη και το στρωματάκι των κοιλιακών; Μη σε πιάνει το μαράζι. Είμαστε εμείς εδώ να σου προτείνουμε τρόπους εκγύμνασης που σε διασκεδάζουν, σε εκτονώνουν και αποκαλύπτουν την καλλιτεχνική πλευρά σου.

TAE ZUMBA BO


056

POLI

26410 life guide

0304

AERIAL POLE SILKS DANCE

T

ο Pole Dance εκτός από αισθησιακός χορός είναι ένας πολύ πρωτότυπος τρόπος να γυμνάσουμε το σώμα μας, να αποκτήσουμε ευλυγισία και ορθοσωμία. Το pole dance περιλαμβάνει χορό στο έδαφος και στο στύλο, ακροβατικά αλλά και ένα κάπως πιο εκφραστικό κομμάτι. Όλα αυτά συμβάλλουν ώστε να ανέβει η διάθεση, η αυτοπεποίθηση και το κίνητρο για βελτίωση. Η Ελευθερία μας λέει ότι, παρόλο που φαίνεται δύσκολο, οι μαθητές και μαθήτριες του πρώτου μόλις επιπέδου μπορούν μια χαρά και σκαρφαλώνουν στο στύλο και χορεύουν τις πρώτες τους χορογραφίες με άνεση. Α, και ας μην ξεχνάμε ότι δίχως να το καταλάβει κανείς, καίει λίπος βελτιώνει το καρδιοαναπνευστικό, μπορεί ακόμη να βοηθήσει στην εξαφάνιση της κυτταρίτιδας!

Ελευθερία, Polosi Pole Studio

Δημήτρης, Block 33 ΑΣΚΗΘΕΙΤΕ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ!

T

ο Aerial Silks (ακροβατικά με πανιά) ανήκει στην κατηγορία του Aerial Dance και προήλθε από τη Λατινική Αμερική όταν οι ακροβάτες ενός τσίρκου έψαχναν τρόπο να διαφοροποιήσουν τα εναέρια ακροβατικά τους. «Δε χρειάζεται να είναι κανείς ακροβάτης για να ασχοληθεί με τα πανιά» μας βεβαίωσε ο Δημήτρης. «Αρκεί ένας μήνας προπόνησης και ήδη μπορείς να κάνεις τα πρώτα σου κόλπα». Εκτός από τη σύσφιξη που πετυχαίνεις, το Αerial Silks βοηθάει θεραπευτικά γιατί ισιώνει τη σπονδυλική στήλη και σου μαθαίνει να ελέγχεις άριστα το σώμα σου. Τελευταία μα εξίσου σημαντική είναι η έκφραση, η δυναμικότητα και το συναίσθημα γιατί, ας μην ξεχνάμε πως είναι Aerial Dance, δηλαδή χορός.


26410 life guide

POLI

057

Εποχιακή Αλλεργική ρινίτιδα

Π

ώ ς παρουσιάζεται και πού οφείλεται: Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, κατά τη διάρκεια της άνοιξης, εμφανίζει τα συμπτώματα της εποχιακής αλλεργικής ρινίτιδας όπως καταρροή, συμφόρηση (μπούκωμα), κνησμό (φαγούρα) σ τη μύτη, στα μάτια και στα αυτιά, και πταρμούς (φταρνίσματα). Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ευαισθητοποιημένοι (αλλεργικοί) αυτοί ασθενείς εισπνέουν τη γύρη φυτών και δέντρων (τα πιο κοινά στην Ελλάδα: ελιά, αγρωστώδη, πεύκο, περδικάκι, κυπαρίσσι, φλαμουριά, αψιθιά, πλάτανος), που διαχέεται στον αέρα σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, ανάλογα με την εποχή της ανθοφορίας (κυρίως την άνοιξη, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις συνεχίζεται και τους καλοκαιρινούς μήνες). Ανάλογα συμπτώματα προκαλούν και τα σπόρια μυκήτων. Εάν η ευαισθησία του ασθενούς είναι πιο έντονη, εμφανίζονται και συμπτώματα άσθματος όπως βήχας, δύσπνοια και συριγμός. Διάγνωση: Το πρώτο βήμα για τη σωστή διάγνωση της αλλεργι-

κής ρινίτιδας είναι η συλλογή ενός ολοκληρωμένου αλλεργιολογικού ιστορικού. Στη συνέχεια, εάν προκύψουν στοιχεία από το ιστορικό, απαραίτητο είναι να γίνουν οι δερματικές δοκιμασίες νυγμού (αλλεργικά tests), oι οποίες είναι ανώδυνες και έχουν την ευκολία ότι δίνουν άμεσα και ακριβή αποτελέσματα. Ανάλογα με το περιστατικό, τα αλλεργικά tests συνοδεύονται από τα λεγόμενα RAST tests (γίνονται με μια απλή αιμοληψία, αλλά έχουν σαν μειονέκτημα την μικρότερη ακρίβεια σε σύγκριση με τις δερματικές δοκιμασίες νυγμού), τη ρινική πρόκληση, την ακτινογραφία ή βιοχημικές εργαστηριακές εξετάσεις.

Πρόληψη: Η κύρια πρόληψη της αλλεργικής ρινίτιδας επιτυγχάνεται με την αποφυγή της επαφής με το αλλεργιογόνο, κάτι το οποίο είναι δύσκολο για την εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα, αφού την περίοδο της ανθοφορίας οι γύρεις βρίσκονται διάχυτες στην ατμόσφαιρα. Θεραπεία: Η πιο συνηθισμένη αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας είναι φαρμακολογική και γίνεται με τα αντιισταμινικά χάπια, τα κορτικοστεροειδή και αντιισταμινικά ρινικά sprays, και τις χρωμόνες. Από τη στιγμή που γίνει από τον αλλεργιολόγο ο εντοπισμός του αλλεργιογόνου που προκαλεί την ρινίτιδα, προτείνεται για το συγκεκριμένο η ανοσοθεραπεία ή απευαισθητοποίηση (“εμβόλιο”), η οποία παίζει σημαντικότατο ρόλο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας, καθώς είναι η μόνη θεραπεία η οποία δρα στο αίτιο της αλλεργίας, βελτιώνοντας δραστικά την ποιότητα ζωής (εμφανής μείωση των αλλεργικών συμπτωμάτων) και συμβάλλοντας στην πρόληψη του αλλεργικού άσθματος όπως καταγράφεται από σύγχρονες μελέτες.

ΓΙ Ω ΡΓΟ Σ ΚΟΥΡΤ Η Σ Αλλεργιολόγος

Παναγοπουλου και Γριβα 34, Αγρίνιο τ: 2641048017 Κ: 6973997753


058

POLI

26410 life guide

Π

όσα χρόνια έχετε εμπειρία στο χώρο των ηλεκτρικών συσκευών αλλά και στο service; Από το 1999, όχι μόνο στο service αλλά και στην πώληση.

Αποστόλης Σουβλής Υ Π Ε ΥΘΥ Ν Ο Σ κατάστη Μ ΑΤ Ο Σ ηλεκτρικών Α ποστόλη Σουβλή βαρναλη 2 4 , αγρινιο , Τ: 2 6 410 213 0 6

Με εμπειρία στο χώρο των ηλεκτρικών συσκευών ανέλαβε πρόσφατα αποκλειστικά το service της Miele και μας μιλάει σχετικά με τις παροχές του καταστήματός του ενώ μας συμβουλεύει γενικότερα για τη συντήρηση των ηλεκτρικών συσκευών.

Για να αναλάβετε το service μιας εταιρείας, σημαίνει ότι ξεχωρίζετε κάποια χαρακτηριστικά της. Γιατί επιλέξατε τη Miele; H Miele είναι η καλύτερη εταιρεία στο χώρο των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών. Παρέχει την καλύτερη ποιότητα κατασκευής, μηχανοργάνωσης, after sales service. Παρέχει για παράδειγμα εγγύηση 10ετί-


26410 life guide

ας στις ηλεκτρικές σκούπες. Αυτό δηλώνει αυτόματα την ποιότητα κατασκευής. Διαθέτει επίσης πληρότητα σε όλα τα αναλώσιμα και ανταλλακτικά. Ένα ακόμη σημαντικό κίνητρο ήταν η καλή επικοινωνία δικτύου με την εταιρεία. Η Miele έχει αναπτύξει ένα δίκτυο για τη σωστή ενημέρωση των συνεργαζόμενων καταστημάτων σχετικά με την διαθεσιμότητα των ανταλλακτικών. Αυτό για μας είναι πολύ σημαντικό όπλο για την έγκαιρη και σωστή ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με την ημερομηνία παράδοσης της ηλεκτρικής τους συσκευής. Τι σημαίνει αναλαμβάνω το service; Ποιες υπηρεσίες παρέχεται σε όσους έχουν προϊόντα Miele; Αναλαμβάνοντας το service Miele, αναλαμβάνουμε τεχνογνωσία δηλαδή άρτια εκπαίδευση στην σύνδεση και την επισκευή σε οποιαδήποτε συσκευή Miele. Για να μπορέσει να συμβεί αυτό αφιερώσαμε χρόνο για να εκπαιδευτούμε σωστά σε εξουσιοδοτημένο service στην Αθήνα.

Όπως όλες οι ηλεκτικές οικιακές συσκευές, έτσι και οι συσκευές της Miele, έχουν συγκεκριμένες εργοστασιακές προδιαγραφές οι οποίες θα πρέπει και να τηρούνται. Οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν να χρησιμοποιούν γνήσια αναλώσιμα και ανταλλακτικά. Πολύ σημαντικό επίσης είναι η επαφή με το εξουσιοδοτημένο κατάστημα service

POLI

059

Οι υπηρεσίες που παρέχουμε σε όσους έχουν προιόντα Μiele είναι οι εξής: Επίδειξη Σύνδεση Επισκεύη Παροχή όλης της γκάμας των αναλωσίμων Σε αυτό το σημείο θέλουμε να τονίσουμε ότι για οποιαδήποτε απορία λειτουργίας μπορεί να έχουν οι καταναλωτές είμαστε στη διάθεσή τους.

σιμοποιούν γνήσια αναλώσιμα και ανταλλακτικά. Πολύ σημαντικό επίσης είναι η επαφή με το εξουσιοδοτημένο κατάστημα service.

Από την πείρα σας στον χώρο των ηλεκτρικών, τι θα πρέπει να προσέχει κανείς στη συντήρηση των βασικών οικιακών συσκευών; Όπως όλες οι ηλεκτικές οικιακές συσκευές, έτσι και οι συσκευές της Miele, έχουν συγκεκριμένες εργοστασιακές προδιαγραφές οι οποίες θα πρέπει και να τηρούνται. Οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν να χρη-

Οι πιο δύσπιστοι πελάτες τι ρωτούν συνήθως; Οι πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται αφορούν συνήθως τη διάρκεια ζωής των ηλεκτρικών συσκευών, την εγγύηση αλλά και το μέσο όρο ζωής των συσκευών. Να σημειωθεί ό,τι ο μέσος όρος ζωής των συσκευών Miele είναι τα 20 χρόνια. Οι ερωτήσεις αφορούν επίσης τη σωστή συντήρηση αλλά και τον πρακτικό έλεγχο.


060

POLI

26410 life guide

ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

Ο

ι πολεμικές τέχνες είναι για όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτου φύλλου, ηλικίας, ιδιοσυγκρασίας, γιατί μπορούν να προσφέρουν ζωή - όχι να πάρουν.

ΚΑΨΑΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Εκπαιδευτής στην ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Πρόγραμμα σεμιναρίου Σάββατο 19 Μαίου (6.00-8.30μ.μ) Βασικές και προχωρημένες τέχνες του Aiki Jujutsu Kυριακή 20 Μαίου (11:00 -14:00) Τεχνικές έναντι οπλισμένων αντιπάλων (μαχαίρι - ραβδί...) Βασικές τεχνικές (Κihon) του Bo, Jo & Bokken Kυριακή 20 Μαίου (18:00-20:30) OKINAWA KOBUDO (Κατά όπλων) (Βο - Κοντάρτι, Jo ραβδί & Κatana - σπαθί)

Πληροφορίες Συμμετοχής στα τηλέφωνα 26410 -45133, 26410 27410 & 6946 381 766

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΟΝΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 12 ΕΤΩΝ πορούν να συμμετάσχουν και από άλλα στυλ γιατί έτσι θα διεύρυνουν ν το Νου τους και τηνΤέχνη τους, αλλά είναι και για εντελώς αρχάριους για βασική αυτοάμυνα για τον δρόμο, αλλά και για αρκετά προχωρημένους γιατί θα δούνε μία πτυχή που δεν διδάσκεται στον Νομό μας, και όπου διδάσκεται γίνεται εσώκλειστα και μακροχρόνια μέσα στις σχολές.

Μ

Για εκπαιδευτικά όπλα Βο - ΤΑΝΤΟ - ΞΟ - ΒΟΚΚΕΝ (Koντάρι - Μαχαίρι Ραβδί- Σπαθί) Μπορείτε να προμηθευτείτε έγκαιρα από τον σύλλογο κατόπιν προπληρωμένης παραγγελίας

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ: ΚΑΨΑΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, ΜΑΥΡΗ ΖΩΝΗ 4ο Dan Δ ιδάσ κ ονται : O K i N A W A K A R A T E | A i K i J U J U T SU | O K i N A W A K O BU D O S E M I & F ULL C O N T A C T - Α Υ Τ Ο Α Μ Υ Ν Α ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 7 (ΠΛ. ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ) | ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 18:00-22:00 Τ: 26410 27410, 26410 45133 & 6946 381766 | E: kapsalis.apostolos@gmail.com ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ | ΕΙΔΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ YOUTUBE PAGE: KAPSALIS DOJO


26410 life guide

POLI

μανου κατρακη 25, αγρινιο (εναντι σουπερ μαρκετ βεροπουλοσ) Τ: 2641 301992, 6945 887741

πλυντήριο

λιπαντηριο

• πλυσιμο εσωτερικο εξωτερικο • πλυσιμο μηχανησ • βιολογικοσ καθαρισμοσ

• • • •

λαδια φιλτρα μπουζι με καθε αλλαγη λαδιων,

δωρο ενα εξωτερικο πλυσιμο αυτοκινητου

061


062

POLI

26410 life guide

Π

ιο συγκεκριμένα, η μελέτη φωτισμού εκπονήθηκε με βάση τις προδιαγραφές της UEFA. Χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 72 προβολείς των 2,0 KW, εκ των οποίων 48 αμέσου επαναφής, και 24 του 1,0 KW.  Τοποθετήθηκαν σε ικριώματα που κατασκευάστηκαν γι’ αυτό το σκοπό, εκατέρωθεν των μεγάλων πλευρών του γηπέδου. Οι προβολείς αναρτήθηκαν στα 20 έως 22 μέτρα από την επιφάνεια του αγωνιστικού χώρου, στην ανατολική πλευρά, και στα 12 έως 18 μέτρα στη δυτική πλευρά. πιτεύχθηκαν τα πιο κάτω αποτελέσματα: A) Οριζόντιος φωτισμός: Μέση οριζόντια ένταση φωτισμού Emh= 1.200 Lux B) Κατακόρυφος φωτισμός κάμερας: Μέση κατακόρυφη ένταση φωτισμού Evm=1580 Lux

Ε

Ανακατασκευή του Γηπέδου του Παναιτωλικού από την εταιρεία Π. ΚΑΨΑΛΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Σ τα πλαίσια της ανα κ ατασ κ ε υ ής το υ Γ ηπέδο υ το υ Π αναιτωλι κ ού α κ ολο υ θήθη κ αν όλες οι προδιαγρα φ ές της U E F A σ ’ ένα έργο πο υ διήρ κ εσε για 3 περίπο υ μήνε Σ

Η

εταιρεία προχώρησε επίσης σε κατασκευή μεταλλικού δικτυωματός στην βόρεια πλευρά του γηπέδου, σε ύψος 22 μ από την επιφάνεια του χλοοτάπητα, καθώς επίσης και κατασκευή τριών κυλικείων, 3 τουαλέτες ανδρών, και δύο τουαλέτες γυναικών. ανακατασκευή, βέβαια, περιελάμβανε και κατασκευή μεταλλικού δικτυωματός στην νότια πλευρά του γηπέδου, σε ύψος 18 μ από την επιφάνεια του χλοοτάπητα, στο είδη υπάρχον μεταλλικό στέγαστρο της μεγάλης κερκίδας. Τέλος ολοκληρώθηκε με τη νέα κερκίδα χωρητικότητας 1.365 θέσεων, με τουαλέτες ανδρών - γυναικών - κυλικείων, με τρεις θύρες χωριστές για την έλευση των θεατών. Χώρος για την τοποθέτηση του υποσταθμού – control room όπου και γίνεται ο συνολικός έλεγχος για τον φωτισμό του γηπέδου.

Η

ANAKATΑΣΚΕΥΗ ΓΗΠΕΔΟΥ ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: 15 ΜΑΪΟΥ 2011 - 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ2011 • ΦΩΤΙΣΜΟΣ • ΝΕΑ ΚΕΡΚΙΔΑ 1.365 ΘΕΣΕΩΝ • ΥΠΟΔΟΜΗ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΚΕΡΚΙΔΑ • ΚΕΝΤΡΟ ΤΥΠΟΥ 40 ΘΕΣΕΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΕΟΥ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ


26410 life guide

ΖΩΗ ΣΤΑΙΝΕΡ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ

Σε τι μπορεί να μας βοηθήσει μια ειδικότητα που έχει ως αντικείμενο τη διατροφή μας; Σε πολλά περισσότερα από αυτά που νομίζετε. Η κ. Ζωή Στάινερ μας δίνει μια εικόνα για θέματα διατροφής

Π

όσα χρόνια εργάζεστε πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο; Τα τελευταία δυο χρόνια ασχολούμαι με την επιστήμη της διαιτολογίας. Με γοήτευσε από την πρώτη στιγμή διότι είναι ωραίο να συμβουλεύεις και να βοηθάς ανθρώπους που το έχουν ανάγκη και να νιώθεις τη χαρά τους για τα ορατά αποτελέσματα! Ποια είναι τα κυριότερα ζητήματα για τα οποία κά-

ποιος απευθύνεται στον διατροφολόγο; Για να επισκεφτεί κάποιος έναν διατροφολόγο το κύριο ζήτημα είναι η απώλεια ή η αύξηση βάρους. Εκτός αυτού είναι η αντιμετώπιση θεμάτων υγείας (σακχαρώδη διαβήτη, προβλήματα γαστρεντερικά, καρδιαγγειακά προβλήματα, υπέρταση κ.α.), η περίοδος της εγκυμοσύνης και του θηλασμού καθώς και το πρόβλημα της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας. Υπάρχει η γενική εντύπω-

ση ότι η ειδικότητά σας έχει να κάνει μόνο με τη δίαιτα. Μπορούμε να δώσουμε κάποιες διευκρινίσεις γύρω από αυτό; Ο διαιτολόγος δεν έχει να κάνει μόνο με τις θερμίδες και δεν δίνει απλά δίαιτες. Πάνω απ’ όλα οφείλει να καταδείξει τις αρχές της σωστής και ισορροπημένης διατροφής, αλλά και να τις προσαρμόσει στο τρόπο ζωής και στα προσωπικά δεδομένα του καθενός. Δίαιτα βασικά, σημαίνει «σωστός τρόπος διατροφής» δηλαδή ισορροπημένη διατροφή. Όποτε δίαιτα δεν είναι μια λίστα από τρόφιμα που παχαίνουν ή αδυνατίζουν, επιτρέπονται ή απαγορεύονται. Παρ’ όλο που η ελληνική κουζίνα είναι μια ισορροπημένη κουζίνα, τις τελευταίες δεκαετίες οι Έλληνες παρουσιάζουν προβλήματα που συνδέονται με την κακή διατροφή. Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι; Σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει ότι η ελληνική διατροφή είναι από τις πιο υγιείς και ισορροπημένες δίαιτες στο κόσμο. Παρ’ όλα αυτά ο σύγχρονος τρόπος ζωής των Ελλήνων τους αναγκάζει να καταφεύγουν σε γρήγορες και πρόχειρες λύσεις, τα λεγόμενα «junk food». Αυτό

POLI

063

συμβαίνει διότι, η ελληνική κοινωνία «βομβαρδίζεται» από τα πρότυτα των άλλων χωρών χάνοντας την αξία των τροφίμων που παράγει η χώρα. Ποια είναι τα πρώτα βήματα ώστε να σχηματιστεί το διατροφικό προφίλ ενός ανθρώπου που θα απευθυνθεί σε εσάς; Στο πρώτο ραντεβού κάνουμε ένα ερωτηματολόγιο το οποίο αφορά στις διατροφικές συνήθειες του ατόμου, τυχόν συστάσεις του γιατρού και τις διατροφικές προτιμήσεις. Έπειτα κάνουμε λιπομέτρηση με την οποία βρίσκουμε το λίπος στα σημεία, το ποσοστό νερού, το βασικό μεταβολισμό καθώς και άλλες μετρήσεις κατά την διάρκεια της διατροφικής παρακολούθησης. Τέλος, βγάζουμε το εβδομαδιαίο διατροφικό πλάνο ανάλογα με τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής του ατόμου. Τι έχει αλλάξει στο αντικείμενό σας τα τελευταία χρόνια; Η διαιτολογία είναι μια επιστήμη συνεχώς εξελισσόμενη. Νέες μέθοδοι και νέα μηχανήματα έχουν εισέλθει στο χώρο και ο κόσμος ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο για την υγιεινή διατροφή, ξεπερνώντας το «φόβο» της επίσκεψης στο διαιτολόγο!


064

POLI

26410 life guide


Euro

26410 life guide

POLI

065

2012

Ποδοσφαιρικό καλοκαίρι εν όψει

T

οιός θα μπορούσε να φανταστεί πως στις 4 Ιουλίου του 2004 η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου θα κατάφερνε να νικήσει για δεύτερη φορά τη διοργανώτρια Πορτογαλία μέσα στο ίδιο της το σπίτι, στέλνοντας σε «ποδοσφαιρικά ουράνια» όλη τη χώρα. Φέτος το Euro 2012 θα φιλοξενηθεί στα γήπεδα της Ουκρανίας και της Πολωνίας, με την Εθνική Ελλάδος να πρέπει να αντιμετωπίσει στη φάση των ομίλων Πολωνία (08/06, 19:00), Τσεχία (12/06, 19:00) και Ρωσία (16/06, 21:45). Πιο συγκεκριμένα, οι αγώνες της φάσης των ομίλων ξεκινούν στις 8 Ιουλίου και ολοκληρώνονται στις 19 του ίδιου μήνα. Οι ημιτελικοί θα γίνουν στο Ντόνετσκ (27/06) και στη Βαρσοβία (28/06), ενώ ο μεγάλος τελικός θα πραγματοποιηθεί στο Κίεβο, την Κυριακή της 1ης Ιουλίου. Όσο πλησιάζει ο ποδοσφαιρικός Ιούνιος, τόσο περισσότερα θα ακούσουμε για τη φετινή διοργάνωση, με την Πολωνική αστυνομία να καταγράφει και να εξετάζει τις συνήθειες των οπαδών από κάθε χώρα που θα καταφτάσουν για να παρακολουθήΑς πάμε πίσω το χρόνο και ας σταθούμε σουν το Euro, υπό των φόβο πιθαστο καλοκαίρι του 2004. Ένα καλοκαίρι που νών επεισοδίων. Για παράδειγμα, οι έφτασε την Ελλάδα στο απόγειό της με Άγγλοι θεωρούνται “χυδαίοι”, οι Ιτατη διοργάνωση μιας ιστορικής Ολυμπιάλοί “λιγότερο επιθετικοί” και οι Ρώδας και σηκώνοντας το πρώτο στην ιστοσοι “επικίνδυνοι” επειδή καταναλώρία της Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στα γήνουν μεγάλες ποσότητες βότκας. πεδα της Πορτογαλίας. Ας πάμε τώρα στα δικά μας. Έρευνα που πραγματοποίησε ένας από τους κειμενο Έλενα Φώτου επίσημους χορηγούς της διοργάνωσης ( Castrol EDGE) έδειξε πως η χώρα μας θα τερματίσει τελευταία στον όμιλό της, ενώ οι πιθανότητες να σηκώσει φέτος την κούπα είναι μόλις 1%. Από την άλλη πλευρά, οι επικρατέστερες ομάδες για την κατάκτηση του τίτλου σύμφωνα με την έρευνα είναι η Ισπανία και η Ολλανδία. Με τον τελικό του Champions League στις 12 Μαϊου και το Euro 2012 να ακολουθεί, το καλοκαίρι αυτό αναμένεται αγωνιωδώς από τους ποδοσφαιρόφιλους της Ευρώπης. Όπως το 2004 οι Έλληνες φίλαθλοι περίμεναν αγωνιωδώς το τρόπαιο φωνάζοντας : “Σήκωσέ το, το τιμημένο, δε μπορώ, δε μπορώ να περιμένω”.


ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ: 066 POLI 26410 life guide ΙΕΚ-ΤΕΕ ΤΟΜΗ (Β. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ 9) ATC STALIKAS (ΣΚΑΛΤΣΟΔΗΜΟΥ 12) ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ: ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ (ΜΠΑΪΜΠΑ 26) ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ (ΣΠ. ΤΣΙΚΝΙΑ 52) ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ (ΠΛ. ΣΟΥΛΙΟΥ) ΕΞΕΛΙΞΗ (ΑΓ. ΚΩΝ/ΝΟΣ) ΓΡΑΦΙΔΑ (ΑΓ. ΚΩΝ/ΝΟΣ) ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ - ΘΕΑΤΡΟ: ΑΝΕΣΙΣ (ΧΑΡ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ 33) ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ (ΚΕΝΤΡΟΥ 26) ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ - ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΟΜΟΡΦΙΑΣ: FITNESS HEALTH CLUB (Ι. ΣΤΑΪΚΟΥ 40) MEDISLIM (ΜΠΟΥΚΟΓΙΑΝΝΗ 4) EUROGYM (ΤΡΙΑ ΦΑΝΑΡΙΑ) X-ERSISE (ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ 39) ACTION (ΑΓ. ΚΩΝ/ΝΟΣ) GETTING FIT (ΟΙΝΕΩΣ 19) ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΟ (ΑΓ. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ 38) ΕΙΔΗ HOBBY: FUN BOX (ΓΡΙΒΑ 34) BLOW FISH (ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 12)

Το περιοδικό

θα το βρείτε εύκολα στα παρακάτω σηµεία διανοµής

Ο ΓΙΩΡΓΑΛΗΣ (ΤΡΙΑ ΦΑΝΑΡΙΑ & ΧΑΡ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ) ΜΠΡΙΖΟΛΑΔΙΚΟ (ΑΓ. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ & ΑΝΤΥΠΑ) ΤΟΜΠΡΑΣ: (Π. ΣΟΥΛΟΥ 2) ΓΕΡΝΑΣ ΚΩΣΤΑΣ: (ΠΛ. ΚΑΡΑΠΑΝΕΪΚΑ) ΣΧΟΛΑΡΧΕΙΟ (ΜΑΝΟΥ ΚΑΤΡΑΚΗ & ΑΡΑΚΥΝΘΟΥ) ΨΗΣΤΗΡΙ (ΚΟΜΒΟΣ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ) ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΟ ΤΣΙΑΚΑΝΙΚΑΣ (ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ 9) ΔΕΙΛΙΝΟ (ΧΑΒΕΛΑ 8) DUETTO (ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ) GUSTOZA (ΠΛ. ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ) ARTISSIMO (ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 90) FRESH (ΜΠΑΪΜΠΑ38) ΚΑΦΕ - BAR: MISTRAL ΠΕΝΤΕ ΜΕΛΥΔΡΟΝ VOGUE CAFÉ BAR CAFEINA ΤΡΥΠΟΚΑΡΥΔΟΣ ΑΥΛΙΟΝ BUTTER ΔΩΔΩΝΗ APALOOSA DESS DELCORSO SPEIRA ΑΛΒΕΔΟΝ ΔΙΠΟΡΤΟ SEMELIE ΕΝ ΑΡΧΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΟΠΕΡΑ PAN CAFÉ TSOULITHRA STI VANILIA AVALON ΚΑΝΤΙΟ VIDEO CLUB: ΚΑΡΑΛΗΣ (ΜΠΑΪΜΠΑ 29 & ΜΠΟΥΚΟΓΙΑΝΝΗ 4) ΚΟΡΔΑΤΟΣ (Δ. ΣΤΑΪΚΟΥ & Χ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ) ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΥΠΟΔΗΜΑΤΩΝ: TSAKIRIS MALLAS (ΗΛ. ΗΛΙΟΥ 5) ALTRO (ΜΠΑΪΜΠΑ 24) CLASSIC (ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ 7) CROCODILINO (ΜΠΑΪΜΠΑ 32)

ΟΠΤΙΚΑ: ΑΝΤΩΝΟΓΛΟΥ (ΜΠΑΪΜΠΑ 8) ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ - ΔΗΜΑΚΗ (Ι. ΣΤΑΪΚΟΥ 7) ΦΕΛΩΝΗΣ (ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ 19) ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΕΙΔΗ ΣΠΟΡ: ΜΑΝΔΕΛΛΟΣ ΣΠΟΡ (ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ 47 & 65) ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ: ALEXANDER: (ΚΑΛΛΕΡΓΗ & ΓΝΗΝΟΥ) IMPERIAL: (ΕΘΝ. ΟΔΟΣ) GALAXIAS: (ΚΑΖΑΝΤΖΗ 19) ΕΣΠΕΡΙΑ: (ΧΑΡ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ 31) ΛΗΤΩ: (ΠΛ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ) ΣΕΛΗΝΗ: (ΣΠ. ΤΣΙΚΝΙΑ 4) ΓΡΗΓΟΡΟ ΦΑΓΗΤΟ:

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ: PAUL CHRISTOPHE (ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ 20 & Β. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ 9) MIX & MUST (ΜΠΑΪΜΠΑ 22) DESIBEL (ΠΑΡΟΔΟΣ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ) ΤΡΟΜΠΟΥΚΗΣ (ΜΠΟΤΣΑΡΗ 13) BSB (ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ 45) STAFF (ΗΛ. ΗΛΙΟΥ 10) BENETTON (ΚΥΠΡΟΥ 10) CENTRO FASHION (ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ 4) LILALO (ΚΥΠΡΟΥ 18) MEXX (ΚΥΠΡΟΥ 16) ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΩΡΟΥΧΩΝ: FEMINA (ΜΠΑΪΜΠΑ 9) ΚΑΛΤΣΟΠΗΓΗ (ΚΥΠΡΟΥ 18) ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ (ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ 53)

ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ: ΦΕΛΩΝΗ - ΜΠΑΛΑΟΥΡΑ (ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ 18) BODY SHOP (ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ 8) SEPHORA (ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ 4) ΑΞΕΣΟΥΑΡ - ΕΙΔΗ ΔΩΡΩΝ: RENEE JEWELLERY (ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ 30) QUEEN (ΚΑΖΑΝΤΖΗ 21) ΡΕΖΕΡΒΑ (ΠΑΠΑΣΤΑΤΟΥ 50) ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΑ: ΜΠΑΛΤΑ (ΜΠΑΪΜΠΑ & ΕΘΝ. ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ 63) ΝΕΦΕΛΗ (Χ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ 9) DECO FLEUR (ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ & ΚΥΡΙΑΖΗ) ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ - ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΕΙΔΗ: EXPERT (ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ 10) MULTIRAMA (ΜΑΚΡΗ 5) ELECTROSTOCK (ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ 27) ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ: ΕΣΠΕΡΙΑ (Χ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ 89) PIECE OF CAKE (Ι. ΣΤΑΪΚΟΥ 70) ΛΕΩΝΙΔΑΣ (ΚΑΖΑΝΤΖΗ & ΣΑΛΑΚΟΥ) ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙ (ΠΛ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) ZOOM SERIE (ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ 7) ΜΠΟΧΩΤΗΣ (Δ. ΣΤΑΪΚΟΥ 2) ΒΡΕΚΟΣ SWEET CORNER (ΙΩΝΙΑΣ 31 ΑΓ. ΚΩΝ/ΝΟΣ) PIERR’S (ΗΡ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ) ΚΟΥΤΕΡΗΣ (ΕΘΝ. ΟΔΟΣ) ΧΩΡΟΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ: CARTOON’S ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ (ΗΡ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ) LOLLYPOP ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ (ΣΑΓΙΩΡΓΗ & ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ) THE MAZOO FUN PARK (ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥΖΙ) COSMIC BOWLLING (ΓΙΑΝΝΟΥΖΙ) EMILEON ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ( ΔΟΚΙΜΙ) ΔΙΑΦΟΡΑ: ΚΕΝΤΡΟ ΤΥΠΟΥ (ΠΛ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ) CAR CLEAN (ΤΕΡΜΑ Χ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ) LITTLE FELLOWS (ΜΑΚΡΗ 9) ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ POLI ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΑ ΕΞΗΣ ΣΗΜΕΙΑ: - ΣΤΟ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ (ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙ) - ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ - ΣΤΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ - ΣΤΑ ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΤΕΛ Ν. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ - ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ POLI: ΠΛ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 1, 1ος ΟΡΟΦΟΣ, ΓΡΑΦΕΙΟ 5 ΚΑΙ ΣΕ 5 ΣΤΑΝΤ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ: 1ο ΠΛ. ΕΙΡΗΝΗΣ 2ο ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙ 3ο ΠΛ. ΚΑΡΑΠΑΝΕΪΚΑ 4ο ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΚΑΡΑΠΑΠΑ 5ο ΣΠ. ΤΣΙΚΝΙΑ (ΠΑΝΑΓΙΑ)


26410 life guide

POLI

Agrinio Tennis Club A

grinio Tennis Club: μια πανέμορφη έκταση 5 στρεμμάτων, καθαρό-καταπράσινο περιβάλλον, ένα έργο ζωής που έχει δημιουργηθεί με προσωπικη εργασία, πολύ μεράκι και φροντίδα. Για κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να αθληθεί παίζοντας τένις υπάρχουν 4 γήπεδα συνθετικού χόρτου και η ενοικίαση γηπέδου είναι μόνο 8 € την ώρα. Επίσης υπάρχει μηνιαία κάρτα τένις για απεριόριστο παιχνίδι μόνο με 40 €. Στο χώρο μας πέρα από το τένις, μπορείτε να απολαύσετε το ρόφημα σας στο οργα-

νωμένο café - bar, να παρακολούθησετε αγώνες από τηλεοράσεις 42΄ και 50΄, να παίξετε πινγκ-πονγκ, να κολυμπήσετε στην πίσινα και να νιώσετε ευεξία κάνοντας υδρομασάζ, μα και να αποκτήσετε το τέλειο μαύρισμα στις ξαπλώστρες κάτω από τους φοίνικες ενώ ταυτόχρονα θα δροσίζεστε από την παγωμένη γρανίτα σας και όλα αυτά με ελάχιστο κόστος καφέ 1,5 € και πακέτο μπάνιο στην πισίνα με γρανίτα μόνο 4 €. Ο χώρος διατίθεται και για παιδικά party, happenings, δεξιώσεις γάμων-βαπτίσεων.

Έναρξη 1 Ι ο υ νίο υ Τ ο A g r inio tenni s c l u b θα λειτο υ ργεί κ αθημερινά από τη 1 το μεσημέρι έως αργά το βράδ υ κ αι τις Κ υ ρια κ ές από τις 1 0 το πρωί . Γ ια περισσότερες πληρο φ ορίες επι κ οινωνήστε μαζί μας . Ε θνι κ ού Σ ταδίο υ 1 6 , 3 0 1 0 0 Α γρίνιο T: 26410 33423 Υπε υ θ υ νη : Σ ισσ υ Γ ιαννο υ λοπο υ λο υ Π ροπονητές τενις : Σ ισσ υ κ αι Π αναγιωτης Γ ιαννο υ λόπο υ λος face b ook fan page : Agrinio Tennis Club

067


068

POLI

26410 life guide

Το Service των συσκευών Miele άλλαξε... Αποκλειστικά τωρα στο κ ατάστημα ηλε κ τρι κ ών Α ποστόλη Σ ο υ βλή

Ε ιδι κ ή προσ φ ορά : δωρεάν έλεγχος στην ηλε κ τρι κ ή σας σ κ ούπα κ ατάστημα ηλε κ τρι κ ών Α ποστόλη Σ ο υ βλή βαρναλη 2 4 , αγρινιο , Τ : 2 6 4 1 0 2 1 3 0 6 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΟΥΒΛΗΣ

poli_26410_90_05  
poli_26410_90_05  

Το περιοδικό της πόλης του Αγρινίου

Advertisement