Reistadløpet_2023

Page 1

REISTADLØPET 1. APRIL, 34 OG 40 KM, EN MASSEMØNSTRING FOR BÅDE TRIMMERE OG ELITE. SUMMIT 2 SENJA 2. APRIL 70 KM, KUN FOR ELITEN. Reistadløpet + Summit2Senja 2023: 10 mil lang skihistorie fra fjell til fjord På veg opp fjellet, og nå også ned mot havet. Nå skrives det skihistorie i Midt-Troms. Foto: Magnus Østh, Ski Classics. Barnas Reistadsprint s. 8 og 9 Bilag til Folkebladet onsdag 22. mars 2023

Reistadløpet – helt til Senja

Reistadløpet – i en vanskelig tid

Reistadløpet har en lang og tradisjonsrik historie. Reistadløpet fra Setermoen til Bardufoss ble første gang arrangert i 1958 for å ivareta oberst Ole Reistads minne. I år skriver vi et nytt kapittel i historien, og avslutter på Finnsnes.

og etter to tunge år

Reistadløpet har en lang og tradisjonsrik historie. Reistadløpet ble første gang arrangert i 1958 for å ivareta oberst Ole Reistads minne. I år blir det igjen løp, etter to år med avlysning. Igjen er Europa i krig.

Leder, Organisasjonskomiteen.

Han var skiløper og friidrettsmann, norsk mester i femkamp i 1922 og leder av skipatruljen som vant det olympiske mesterskapet i St. Moritz i 1928. I 1940 var han skvadronssjef på Bardufoss. Senere under 2. verdenskrig ble han sjef for Little Norway i Canada der de norske flygerne ble utdannet og trent. Fra 1945 til 1949 satt han som sjef for Luftkommando Nord-Norge på Bardufoss. Oberst Ole Reistad var leder i krigstid og fredstid. Så stor leder var han, at IL Kampen i 1957 tok initiativet til minneløpet som ble arrangert for første gang i 1958. I år arrangeres Reistadløpet for 61. gang.

Tekst: Jørn Erik Berntsen, leder Organisasjonskomiteen

Han var skiløper og friidrettsmann, norsk mester i femkamp i 1922 og leder av skipatruljen som vant det olympiske mesterskapet i St. Moritz i 1928. I 1940 var han skvadronssjef på Bardufoss. Senere under 2. verdens krig ble han sjef for Little Norway i Canada hvor de norske flygerne ble utdannet og trent. Fra 1945 til 1949 satt han som sjef for Luftkommando Nord-Norge på Bardufoss. Oberst Ole Reistad var leder i krigstid. I dag er det igjen krig i Europa. Det er i slike tider vi trenger ledere av Ole Reistads kaliber. Ledere som vet hva som skal til i krisetider. Ledere som evner å få motsetninger til å trekke i samme retning. Ledere som tar selvstendige valg og kjenner sitt folk og sine omgivelser.

Etter to år med avlysninger i 2020 og 2021, og pandemi-tid fikk vi endelig arrangert minneløpet til oberst Ole Reistad igjen i 2022. Det ble et tøft løp under tøffe forhold. I år tar vi steget videre og arrangerer to løp. Reistadløpet 1. april for alle som ønsker å delta. Summit2Senja 2.

april, fra Bardufoss til Finnsnes, for de 200 beste langløperne i verden. To av 14 løp i Ski Classics, verdenscupen i langløp går i vår region. 6 timer direktesendt TV til hele verden, og sammenknytning av skiløypene helt fra Finnsnes til Setermoen er på plass. Dette skal vi gjennomføre i første omgang, tre år på rad; 2023, 2024 og 2025.

Oberst Ole Reistad har satt varige spor etter seg. Idrett og friluftsliv var viktige deler i hans liv og han hadde et stort enga-

hans liv og han hadde et stort engasjement for samarbeid mellom det sivile og det militære samfunn. Samtidig som han var en operativ militær leder som visste hva som skulle til for å forsvare vårt land, hvordan han skulle etablere og vedlikeholde forsvarsvilje og moral. Noe vi til de grader har sett verdien av i Ukraina. Det er minnet til denne hederskaren som ligger i bunn for vårt skirenn. Og det skal alltid være vårt verdigrunnlag. Jeg minner derfor om våre vedtekter;

Kombinasjonen dugnad og frivillig innsats, samarbeidspartnere som satser på Reistadløpet og utvikling gjennom Visma Ski Classics bidrar til at vi oppnår våre målsettinger som alltid vil være i tråd med vårt verdigrunnlag.

sjement for samarbeid mellom det sivile og det militære samfunn. Det er minnet til denne hederskaren som ligger i bunn for våre skirenn, og den jobben vi har gjort for å etablere en folkehelsetrase` helt fra Finnsnes til Setermoen. Sentralt i begge disse traseene er Kampenhytta i Skoelvdalen og Skihytta i Karlstadskaret. Begge hyttene var Ole Reistad en foregangsmann for. 1. april vil som vanlig Kampenhytta være sentral under Reistadløpet. 2. april vil Skihytta i Karlstadskaret være sentral under Summit2Senja.

ner, Senja og Sørreisa er vi virkelig blitt en slagkraftig allianse som kan fremme næringsliv, friluftsliv og bo-lyst.

Vi er nå inne i vårt fjerde år i Ski Classics etter to år med avlysninger. Fortsettelsen ser lovende ut og vi bidrar til en unik markedsføring av Nord-Norge der Reistadløpet er grunnlaget for TV-bilder til hele verden, med en markedsverdi på flere titalls millioner. Det viktigste for oss som driver med dette på dugnadsbasis er at vi bringer noe tilbake til skiidretten og det frivillige. Det har vi klart med ca 90.000 kroner tilbake til hver av de tre klubbene Bardu IL, BOIF og IL Kampen. Det er vi stolte av, og det skal fortsette i årene fremover med det engasjementet og jobben alle dere i dugnadsgjengen bidrar med.

Ole Reistad sitt verdigrunnlag ligger i bunnen for utviklingen av arrangementene våre i Ski Classic, men like viktig er tilrettelegging for fysisk aktivitet og friluftsliv. Jeg minner derfor om våre vedtekter:

«Foreningen Reistadløpets formål er å ivareta oberst Ole Reistads minne og den betydningen han la i idrett og friluftsliv, herunder å fortsette det arbeidet som idrettslagene Bardu IL Ski, Bardufoss og Omegn Idrettsforening Ski, IL Kampen og Forsvaret har lagt ned for dette ideelle formålet».

Når vi nå har fått fire nye idrettslag, Målselv IL, IL Pioner, Sørreisa tur og løypelag og Unglyn med på laget og to nye kommu-

Vi ønsker å arrangere en topp internasjonal langrennskonkurranse der alt skal legges til rette for at det er den sterkeste kvinne og mann som kommer først til mål. Vi jobber for, og skal fremover fortsette å jobbe for, at så mange som mulig av dere

I arbeidet for å ivareta oberst Ole Reistads minne ligger også hans ønske om at de kreftene som skapes gjennom idrett skulle omsettes i byggende og samfunnsgagnlig arbeid, samt hans engasjement for samarbeid mellom det sivile og militære samfunn. Kombinasjonen dugnad og frivillig innsats, samarbeidspartnere som satser på Reistadløpet og utvikling gjennom Ski Classics bidrar til at vi oppnår våre målsettinger som alltid vil være i tråd med vårt verdigrunnlag.

toppløpere skal finne Reistadløpet både interessant og spesielt. Vi har stor tro på at dere vil komme tilbake når dere først har vært her en gang.

I tillegg ønsker vi at dere trimmere og mosjonister skal få en så flott skiopplevelse at dere kommer tilbake år etter år og blir Reistadløpslegender med mer enn 40 og 50 løp. Det er akkurat like viktig for oss at dere som er opptatt av å holde dere litt i form, ha et treningsmål og er glad i å gå på ski, får den gode følelsen etter løpet. Så god følelse at dere snakker varmt om Reistadløpet og får flere med.

Jeg har stor tro på at dette vil fortsette inn i fremtiden, og at Reistadløpet skal bidra med enda mer til skiidretten og klubbene IL Kampen, BOIF og Bardu IL. Vi har mange fordeler gjennom hvit snø, storslagen natur og nordnorsk gjest-

Vi kommer til å arrangere to topp internasjonale langrennskonkurranser der alt skal legges til rette for at det er den sterkeste kvinne og mann som kommer først til mål, enten på Bardufoss eller Finnsnes. Vi jobber for, og skal fremover fortsette å jobbe for, at så mange som mulig av dere toppløpere skal finne Reistadløpet og Summit2Senja både interessant og spesielt. Vi har stor tro på at dere vil komme tilbake når dere først har vært her en gang og opplevd store mengder natursnø i spektakulært fjellandskap der vi tar langrenn til byen i Midt-Troms, Finnsnes sentrum og helt til fjærsteinan på Lundkaia.

frihet, galskap og entusiasme. I tillegg er vi i ferd med å etablere oss som et arrangement fler og fler fra hele verden ønsker å få med seg.

I tillegg ønsker vi at dere trimmere og mosjonister skal få en så flott skiopplevelse at dere kommer tilbake år etter år og blir Reistadlegender med mer enn 40 og 50 løp. Det er akkurat like viktig for oss at dere som er opptatt av å holde dere litt i form, ha et treningsmål og er glad i å gå på ski, får den gode følelsen etter løpet. Så god følelse at dere snakker varmt om Reistadløpet og får flere med. Ta det gjerne med ro over fjellet, stopp og spis matpakken eller kjøp den berømte pannekaka på Kampenhytta. Ikke still for store krav til utstyr og hva naboen gjør. Det er å gjennomføre i ditt eget tempo som er viktig.

Tusen takk til Ski Classics, våre hovedsamarbeidspartnere og spesielt Sparebank1 Nord-Norge og Troms og Finnmark Fylkeskommune for at dere går foran og er villig til å satse langsiktig sammen med oss i tråd med våre verdier; samarbeid, frivillighet og utvikling. Verdier som er enda viktigere i urolige tider, i tider der vi har krig i Europa. Det er disse verdiene Oberst Ole Reistad forfektet. Det er disse verdiene vi alltid skal ha med oss i vårt arrangement.

Tusen takk til Visma Ski Classics, våre hovedsamarbeidspartnere og spesielt Sparebank1 Nord-Norge og Troms og Finnmark Fylkeskommune for at dere går foran og er villig til å satse langsiktig sammen med oss i tråd med våre verdier; samarbeid, frivillighet og utvikling. Verdier som er enda viktigere i urolige tider, i tider der vi har krig i Europa. En krig der Ukrainere står opp mot Putins despoti. La oss stå sammen med Ukraina og de som kjemper mot Putin. Det er disse verdiene Oberst Ole Reistad forfektet. Det er disse verdiene vi alltid skal ha med oss i vårt arrangement.

Velkommen til Reistadløpet og Pure Arctic Madness!

2 Onsdag 22. mars 2023 | Reistadløpet | Summit 2 Senja | 2023 |
Jørn Erik Berntsen, leder Organisasjonskomiteen.
2 ONSDAG 16. MARS 2022 Reistadløpet 2022 |
Av Jørn Erik Berntsen Jørn Erik Berntsen, leder i Organisasjonskomiteen, Reistadløpet og Summit2Senja. Foto: Egil Pettersen Velkommen til Pure Arctic Madness!

Har vi egentlig skjønt hvor stort dette er?

Marcialonga. Vasaloppet. Birkebeinerrennet — og til sammen 14 av Europas største langløp langrenn som inngår i verdens- cupen. Med finale under Reistadløpet og Summit 2 Senja, og innspurt på Lund-kaia på Finnsnes med hurtigrute- turister og forhåpentligvis tusenvis av tilskuere langs løypa gjennom sen trumsgatene.

Skjønner vi egentlig hvor stort dette er — og hvor stor det kan bli i framtida? Ski Classics er konseptet — det ble lansert for første gang i 2011, og de siste årene har tradisjonsrike Reistadløpet vært med på den TV-sendte langrennsfesten. Nå er nyvinningen Summit 2 Senja tatt inn i det gode selskap. Ei sammenheng ende langrennsløype på over ti mil er i all hovedsak ferdig fra Setermoen via Bardufoss og helt ned til Finnsnes sen trum.

•Kanskje blir man fullstendig avhengig av ren arktisk galskap for å skape store langrenns- fester og holde liv i ski- sporten i årene som kommer?

Her ligger det enorme muligheter for re gionen årene framover. Foreløpig gjel der avtalen med Ski Classics tre år. Debuten for slutt-kombinasjonen Rei stadløpet og Summit 2 Senja skjer 1.- og

2. april i år.

Visjonene blant de lokale arrangørene er større enn som så:

La oss drømme litt: Reistadløpet ble arran- gert første gang 1958, og er et av Nor- ges mest tradisjonsrike turrenn med deltakerrekord på godt over 1.500 løpe- re. Rennet ble etablert til minne om oberst Ole Reistad.

FAKTA:

Ski Classics er en serie lange løp langrenn, som i motsetning ti FIS Worldloppet Cup, ikke er regi av Det internasjonale skiforbundet (FIS). Konseptet ble lansert for første gang i 2011 og har sesongen 2022/2023 14 renn i sin kalender.

Konseptet for Ski Classics er å bygge en mer profesjonelt ramme rundt langløp i langrenn der alle renn på kalenderen skal kunne vises på TV.

Birkebeinerrennet[1]Vasaloppet, og Marcialong er de tre langløpene som har inngått Ski Classics siden starten 2011.

Nyvinningen Summit 2 Senja blir foreløpig en ren elite-etappe med rundt 200 del- takere. Men finnes det et potensial for

Bengt-Magne Luneng Ordfører, Målselv

å utvikle de to lokale løpene — til et slags mini-Vasaloppet? Med stor del- takelse både turklassen og konkur- ranseklassen? Jo da, vi snakker om verdens største og eldste turrenn — det første fant sted for 100 år siden, og har rundt 15.000 deltakere i en gigantisk felles-

Reistadløpet er på alles lepper. Fokuset på Reistadløpet vokste i takt med inntreden Ski Classic. Et arrangement som har økende deltagelse og en økende attraktivitet blant en internasjonale tv-selskaper.

I 2023 så blir Reistadløpet utvidet til et todagers arrangement, som på toppen av det hele skal avslutte langløpscupen.

Kanskje aner vi heller ikke rekkevidden av folkehelseverdien i 10 mil ferdigpreparerte skiløyper, reklameverdien i et skirenn i fantastiske omgivelser og verdiene som legges igjen i det lokale næringslivet. Og kanskje viser dette at dersom vi forsterker samarbeidet mellom kommunene, frivilligheten og næringslivet, så kan vi få til store ting i lag. Kanskje vil Reistadløpet være et symbol på alle disse tingene i fremtiden? Lykke til ønskes arrangører, deltakere og alle som skal heie.

start. Dit når vi aldri, men se for deg

TV-bildene: Mens Vasaloppet går i Dalarna, ni mil i de svenske skoger mellom Sälen og Mora, byr Reistad- løpet og Summit 2 Senja på ren ark- tisk galskap fra fjell til fjord. Vi vet at arrangørene har tenkt tanken, kan- skje snarere drømt en nesten uvirke- lig visjon og mulighet.

Det er imponerende å se samarbeidet Rei- stadløpet og de lokale arrangørene i Bardu, Målselv, Sørreisa og Senja har utviklet på kort tid — med sterke spon- sorer i ryggen. Både private og offentlige midler er sprøytet inn for å få konseptet opp og gå, og potensialet for å utvikle dette til noe mye større og varig er åpenbart til stede. Noe som virkelig kan

Ordfører, Sørreisa kommune

Summit2Senja viser at når vi i Midt-Troms bare bestemmer oss for å gjøre noe i lag, så får vi det til. En ting er at hele Europa vil få noen fantastiske TV-bilder fra et spektakulært skirenn som har en uvurderlig markedsføringsverdi for reiselivsnæringa og regionen. Noe annet er den erfaringa og kompetansen vi får med på kjøpet. Reistadløpet er en tradisjonsrik organisasjon med lang erfaring i å fremme frivillighet. Når de nå driver lagbygging i hele regionen, med en rekke frivillige organisasjoner, næringsliv og kommuner – ja, så er dette noe nytt og svært lovende.

Ildsjelene i Reistadløpet har turt å tenke store tanker, og de har det som skal til for å gjennomføre «den arktiske galskapen». Dette står det utrolig stor respekt av. Vi skjønner at dette er stort, og ikke minst peker det framover mot en ny æra for interkommunal satsing og samarbeid.

bli lagt merke til i hele Europa.

Det er knapt mulig å regne verdien dette kan gi regionen av internasjonal opp- merksomhet, positivt omdømme og markedsføring. Riksdekkende TV-kana- ler en lang rekke land følger tett på Ski Classics — og medieoppmerksomheten ellers er enorm.

Og ikke minst: Det nye samarbeidet mellom frivillige idrettsarrangører og næringslivet gir regionen ei sammen- hengende skiløype på over ti mil, med et stort nett av tilknytningsløyper — som kan benyttes av folk flest gjennom

vinteren. Kan man be om noe bedre i folkehelse-perspektivet?

Den store arrangørstaben som er etablert jobber tett og intenst fram mot palme- helga — som serverer oss et av Nord- Norges største idrettsarrangementer dette året. Det blir en deltakerfest og forhåpentligvis også en stor publikums- fest.

Og det finnes akkurat nå bare ei eneste bekymring den kommende måneden før det braker løs: Snø! Mildværet de siste dagene har gjort at man må vente med å fullføre hele trasèen mellom Se-

Tom-Rune Eliseussen Ordfører, Senja

termoen og Finnsnes. Men jobben med å lage snø-deponier er i gang, og arran- gørene er overbevist om at det vil gå bra. Men mer regn og mildvær vil de ikke ha!

Vær- og snøforholdene gir uansett et per- spektiv for framtida for langrenn og ikke minst store turrenn i vår verdens- del. Milde vintre og snømangel sør i Europa gjør at mange ser mot nord. Kanskje blir man fullstendig avhengig av ren arktisk galskap for å skape store langrennsfester og holde liv i skisporten årene som kommer? Også slik sett

Organisasjonen bak Reistadløpet med dedikerte, dyktige ansatte og frivillige har lagt ned en formidabel jobb over år, for å komme dit vi er i dag: En unik TVsendt folkefest av arktisk galskap! Langrennsfesten Ski Classics helgefinale – en av de mest krevende i touren – har i år nyvinningen eliteløpet Summit 2 Senja, med målgang på Lundkaia på Finnsnes. Klart vi i Senja er stolte over å få legge til rette for en publikumsfest, være vertskap og heie på de 200 deltakerne!

Det er vi glade for på lik linje med Målselv, Bardu og Sørreisa. Og da har jeg ikke nevnt hva denne typen arrangement gir av positivt omdømme og vitamintilskudd til både folkehelsa, engasjement, glede og et løypenett som alle kan benytte i etterkant.

GIGANT-LØYPE: Ei sammenhengende langrennsløype på over ti mil er all hovedsak ferdig fra Setermoen via Bardufoss og helt ned til Finnsnes sentrum. Bildet viser Brage Oscar Wintervoll som har testet den siste stigningen i Summit 2 Senja-trasèen. Foto: Pioner Ski

GATESNØ: Sentrumsgatene på Finnsnes, fra Pettermarka

burde framtida for Reistadløpet og Summit 2 Senja se lys ut.

Toralf Heimdal Ordfører, Bardu

Skal Midt-Tromsregionen lykkes i å snu en negativ befolkningsutvikling, der vi blir stadig flere eldre og færre yngre, må vi evne å skape attraktive lokalsamfunn som virker tiltrekkende på ungdom som er oppvokst i regionen og være tiltrekkende for andre unge mennesker som ønsker å etablere seg her. Det er selvfølgelig viktig å kunne levere gode tjenestetilbud og et variert arbeidsmarked, men vel så viktig er det å skape en attraksjonskraft for regionen, som bidrar til stolthet og bolyst gjennom hele året. Jeg er derfor svært glad for at en hel region nå ser mulighetene for å markedsføre en samlet region både nasjonalt og internasjonalt gjennom store arrangement. Reistadløpet og Summit2Senja vil sette Midt-Troms på kartet på en ny måte, der vi både viser fram vår fantastiske natur, samtidig som vi markedsfører et godt samarbeid mellom kommune, næringsliv, forsvar, frivillighet og gjestfrihet på en unik måte. Vi trenger flere folk til vår region og arrangementene de neste tre årene vil være en viktig markedsføringsarena for å nå disse målene. Ren arktisk galskap er det som skal til!

Onsdag 22. mars 2023 3 | Reistadløpet | Summit 2 Senja | 2023 |
Jan-Eirik Nordahl
2 LØRDAG 18. FEBRUAR 2023 Folkebladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg urettmessig behandlet gjennom omtale eller publisering for øvrig, oppfordres
ta kontakt med redaksjonen. Pressens Faglige Utvalg (PFU) er oppnevnt av Norsk Presseforbund og behandler klager blant annet mot aviser presseetiske spørsmål. PFU har medlemmer fra presseorganisasjonene og fra allmennheten. Adressen til PFU: Prinsens gate 1, Postboks 46, Sentrum, 0101 Oslo. Telefon: 22 41 56 80.
t å
LØRDAG 18. FEBRUAR 2023 3 | debatt
til Lund-kaia, skal fylles med snø for å skape løyper til innspur- ten av Ski Classics 2023. Foto: Trond Sandnes GIGANT: Reistadløpet og Summit 2 Senja markerer avslutninga av verdens- cupen i langløp, som også inkluderer Vasaloppet 5. mars. Bildet viser Andreas Nygaard som akkurat har vunnet det prestisjetunge Vasaloppet 2018. Foto: Ulf Palm, TT Nyhetsbyrån KOMMENTAREN STEINULF HENRIKSEN steinulf.henriksen@folkebladet.no 977 75 881 Har vi egentlig skjønt hvor stort dette er? Faksimile Folkebladet 18. februar 2023 ... og vertsordførerne svarer slik: Velkommen til Midt-Troms 1. og 2. april 2023

Fylket satser 2,5 millioner på ski-samling i Midt-Troms

Da Ole Reistad under vinter-OL i St.Moritz

1928 ledet det norske laget til gull i patruljeløp var ordren før den bratte utforkjøringen mot mål såre enkel: «Samling i bånn!»

Av Egil Pettersen

Gjennom ei bevilgning på 2,5 millioner kroner til Reistadløpet og Summit2Senja 2023 har Troms og Finnmark Fylkeskommune bidratt til en gullegod skisamling i Senja, Sørreisa, Målselv og Bardu. I oberst Reistads ånd. Nå, samling i Midt-Troms.

-Vi investerer i en viktig internasjonal idrettsmønstring i regionen, men også i en 10 mil lang folkehelsetrasè fra Finnsnes til Setermoen, sier fylkesråd for næring, plan og miljø Karin Eriksen (Sp).

Fylkeskommunal satsing

-En begrunnelse i oberst Ole Reistads ånd og et godt politisk vedtak, applauderte styreleder

Jørn Erik Berntsen i Reistadløpet AS da vedtaket ble gjort kjent.

Karin Eriksen sier at vedtaket også bygger på den internasjonale markedsføring av regionen som avslutningskonkurransene i Ski Classics gir. Det handler om flere timers direktesendt TV i flere land 1. og 2.april , men også om en bred eksponering i sosiale medier.

Langløp trekker TV-seere I fjor hadde direktesendingene fra Reistadløpet på norsk og svensk TV 1,1 millioner seere, i tillegg ble løpet fra Setermoen til Bardufoss vist direkte i ytterligere 13 land mens nyhetsinnslag ble vist i 30 nasjoner. Daglig leder Leif- Ketil Gamst i Reistadløpet sier Ski Classics har vurdert markedsføringsgevinsten som meget høy.

Også fylkesråd Karin Eriksen vektlegger den næringsmessige bonus.

-Løpene fremmer reiselivsaktivitet i en periode hvor den ordinære vintertrafikken er avtagende og hvor det er kapasitet til å ta imot nye gjester. Gjennom

finalehelga i langløpscupen markedsføres ikke minst regionens styrke i å tilby snøsikre opplevelser på våren når skisesongen i verden for øvrig er på hell, sier fylkesråden.

Samfunnsbyggeren Reistad Reistadløpet har også tidligere fått tilskudd fra fylkeskommunalt nivå, og denne gang ble vedtaket i Troms og Finnmark fylkeskommune begrunnet med at Reistadløpet og Summit2Senja trekker nye besøkende til regionen og dermed bidrar til verdiskapning for næringslivet. For arrangørene er tilskuddet fra fylkeskommunen en bekreftelse på at de ideer Ole Reistad i sin tid sto opp for fortsatt har stor verdi. —Ole Reistad var en samfunnsbygger av rang, og som sjef for flyvåpenets avdelig på Bardufoss etter andre verdenskrig bidro han sterkt til utbygging av åpne skihytter og idrettsanlegg i Indre-Troms. Han snakket ivrig om folkehelse, og gjennom hans minneløp har vi forsøkt å følge opp også denne dimensjon ved siden av det rent sportslige. At Troms

og Finnmark fylkeskommune så sterkt bidrar til dette er svært gledelig, sier Jørn Erik Berntsen.

-Fylkeskommunen ser frem

til å fortsette det gode samarbeidet med skiidretten i vår region i årene som kommer, avslutter fylkesråd for næring, plan og miljø Karin Eriksen.

4 Onsdag 22. mars 2023 | Reistadløpet | Summit 2 Senja | 2023 |
-Samling i bånn, gutter! Klar ordre fra lagfører Ole Reistad før den siste utforkjøringenes mot mål. Reistad bidro sterkt til å stimulere til skiløping i regionen under sitt virke som sjef på flystasjonen på Bardufoss. Karin Eriksen, fylkesråd i vinterland. -Mange gode grunner til å investere 2,5 millioner i Reistadløpet/Summit2Senja, sier hun. Foto: TFFK

El-skutere med lydløs maskin i Ski Classics

Reistadløpet har et sterkt fokus på fire av FNs bærekraftsmål. Nemlig helse, likestilling, ren energi og klimaendringer. Derfor skal el-drevne snøskutere også i år tas i bruk og testes under Ski Classics.

Under Reistadløpet 2022 ble det gjennomført forsøk med snøskutere drevet med elektromotorer.

-Et vellykket forsøk. Denne gang vil vi ta i bruk seks skutere med elektrisk motor, blant disse en helt ny prototype som er utviklet av en finsk produsent i samarbeid med forskere ved Universitetet i Rovaniemi, forteller bedriftsrådgiver Torgeir Fosse i Ishavskraft AS, et datterselskap av Reistadløpets sponsor og hovedsamarbeidspartner Troms Kraft.

Et ønsket, grønt skifte

Også for løperne ønskes en overgang fra bensindrevne til elektriske motorer velkommen. Under konkurranser som sendes direkte på TV brukes skutere blant annet for å få fram bilder av tetgruppen undervegs, og her snakker man følgelig om uønsket støy- og luftforurensing. Mange hevder at lyden av snøskutere er det man minst ønsker å høre når man går på skitur, og bruk av el-drevne skutere forventes å øke sterkt i årene som kommer.

-Det finnes i dag ikke slike skutere på det norske marked, og som under Reistadløpet i fjor er det maskiner produsert i Finland vi gjør bruk av. Sli-

Med el-motor klar for det grønne skifte. Snøskuteren produsert i Finland skal også brukes under Ski Classics-løpene 1. og 2.april.

ke maskiner produseres også i Kanada, og de har som de finske en rekkevidde på omkring 10 mil, nok til dagsturer og rekreasjonskjøring fra hytte til fiskevann men kanskje ikke langturer, forteller Fosse.

Reistadløpet i tetgruppen

Høsten 2021 ble Reistadløpet som det første vinteridrettsarrangementet i Nord-Norge sertifisert som Miljøfyrtårn. Gjennom dette ble et 50-talls ulike kriterier innenfor energi, avfallshåndtering, innkjøp, arbeidsmiljø, utslipp og transport svart ut. Her vil bruk av el-skutere møte Reistadløpets miljøambisjoner og grønne linje.

-Det vil ikke gå mange år før såvel skutere som tråkkemaskiner til løypekjøring vil være elektrifisert og dermed gi en betydelig miljøgevinst. Her vil vi være i teten, sier styreleder Jørn Erik Berntsen i Reistadløpet.

Bedriftsrådgiver Torgeir Fosse i Ishavskraft AS på elskuter foran den mobile ladestasjonen i målområdet på Rustahøgda. Begge foto: Egil Pettersen

-Hvor viktig har sponsor og samarbeidspartner Troms Kraft vært i denne sammenheng?

-Veldig viktig, og samtidig en positivt partner vi har et godt samarbeid med og som er en pådriver i forhold til det grønne

skifte, sier Berntsen. El-skutere forstyrrer kun visuelt, og gevinsten var tydelig under testene i fjor forteller Torgeir Fosse.

-Under Reistadløpet vil el-skutene bli brukt til utkjøring

og rigging, og under løpet etter arrangørenes behov. I fjor hørtes bare gummi mot sno når disse kom, mens skutern som fulgte teten hørte vi lenge før den kom, og da også med skjemmende eksoslukt på slep.

Vi tilbyr skiog smøreservice!

Bacalao fra Kokt & Klar

Målselv

Ta kontakt på tlf. 458 79 470 www.koktogklar.no

Nyt god lokalmat - med klippfisk og potet fra Nord-Norge

Onsdag 22. mars 2023 5 | Reistadløpet | Summit 2 Senja | 2023 |
Art nor Sport1
smaker ekstra godt etter en flott skitur!

Ole Reistad var en unik

Ole Reistad var en unik Ole Reistad var en unik

Ole Reistad var en unik

Ole Reistad var en unik

Ole Reistad var en Ole Reistad var en Ole Reistad var en Ole Reistad var en unik

Da tyske soldater inntok Norge 9. april 1940 slo kaptein Ole Reistad alarm, bemannet syv fly fra Speidervingen på Kjeller og fløy dem nordover. Fra sin nye base på Bardufoss var vingsjefens flyflåte en uvurderlig støtteunder de norske og allierte styrkenes kamp mot okkupasjonsmakten under gjenerobringen av Narvik og fram til demobiliseringen 10. juni.

Av Egil Pettersen

Da tyske soldater inntok Norge 9. april 1940 slo kaptein Ole Reistad alarm, bemannet syv fly fra Speidervingen på Kjeller og fløy dem nordover. Fra sin nye base på Bardufoss var vingsjefens flyflåte en uvurderlig støtte under de norske og allierte styrkenes kamp mot okkupasjonsmakten under gjenerobringen av Narvik og fram til demobiliseringen 10. juni.

Da tyske soldater inntok Norge 9. april 1940 slo kaptein Ole Reistad alarm, bemannet syv fly fra Speidervingen på Kjeller og fløy dem nordover. Fra sin nye base på Bardufoss var vingsjefens flyflåte en uvurderlig støtte under de norske og allierte styrkenes kamp mot okkupasjonsmakten under gjenerobringen av Narvik og fram til demobiliseringen 10. juni.

- Ole Reistad var på mange måter en unik nordmann, sier styreleder Jørn Erik Berntsen i Reistadløpet AS, selskapet som i dag organiserer minneløpet som i 1958 ble arrangert for første gang for å hedre idrettshelten, flygeren, offiseren, friluftsmannen og samfunnsbyggeren fra Furuset i Oslo.

- Ole Reistad var på mange måter en unik nordmann, sier styreleder Jørn Erik Berntsen i Reistadløpet AS, selskapet som i dag organiserer minneløpet som i 1958 ble arrangert for første gang for å hedre idrettshelten, flygeren, offiseren, friluftsmannen og samfunnsbyggeren fra Furuset i Oslo.

Uredd og forut for sin tid

Uredd og forut for sin tid

17. mai 1945 kom han tilbake til Bardufoss som beordret sjef for Luftkommando Nord, og her markerte han seg som en samfunnsbygger av rang.

17. mai 1945 kom han tilbake til Bardufoss som beordret sjef for Luftkommando Nord, og her markerte han seg som en samfunnsbygger av rang.

- Han var en ener som idrettsutøver, men mest av alt en enestående leder. Uredd, og helt uten autoritetsangst. En type leder som var forut for sin tid, og som fant fram det beste i alle han hadde rundt seg, en som kunne motivere og som hadde selvtillit og mot nok til å treffe egne valg og stå for dem. Han var en type leder som vi aldri kan få nok av, ledere som nekter å være nikkedukker for sentrale myndigheter og som definitivt setter nasjonens beste framfor seg selv, sier Berntsen.

- Han var en ener som idrettsutøver, men mest av alt en enestående leder. Uredd, og helt uten autoritetsangst. En type leder som var forut for sin tid, og som fant fram det beste i alle han hadde rundt seg, en som kunne motivere og som hadde selvtillit og mot nok til å treffe egne valg og stå for dem. Han var en type leder som vi aldri kan få nok av, ledere som nekter å være nikkedukker for sentrale myndigheter og som definitivt setter nasjonens beste framfor seg selv, sier Berntsen.

- Du har selv bred erfaring fra Forsvaret og har blant annet ledet norske styrker i utenlandsoperasjoner og vært sjef for Finnmark Landforsvarsstyrke. Har Ole Reistad fått den posisjon han fortjener som offiser innenfor det norske forsvar?

- Du har selv bred erfaring fra Forsvaret og har blant annet ledet norske styrker i utenlandsoperasjoner og vært sjef for Finnmark Landforsvarsstyrke. Har Ole Reistad fått den posisjon han fortjener som offiser innenfor det norske forsvar?

- Hans idrettsprestasjoner med NM-gull i femkamp, OL-gull i militært patruljeløp (St. Moritz 1928) og Egebergs Ærespris har nok overskygget hans innsats som flyger, offiser og samfunnsbygger i for sterk grad. Det som for meg står sterkest er det arbeid han la ned da han kom tilbake etter krigen som sjef for Luftkommando Nord-Norge. Han vant raskt en enorm posisjon for måten han

- Hans idrettsprestasjoner med NM-gull i femkamp, OL-gull i militært patruljeløp (St. Moritz 1928) og Egebergs

greide å håndtere flere tusen internerte tyske soldater, russiske krigsfanger og til dels hevntørstige nordmenn på. Det var en enorm prestasjon.

greide å håndtere flere tusen internerte tyske soldater, russiske krigsfanger og til dels hevntørstige nordmenn på. Det var en enorm prestasjon.

derstreker at Reistads lederegenskaper ble godt dokumentert den perioden han bestyrte den norske flyskolen i Little Norway i Canada.

derstreker at Reistads lederegenskaper ble godt dokumentert den perioden han bestyrte den norske flyskolen i Little Norway i Canada.

med oss inn i framtida, sier Jørn Erik Berntsen.

med oss inn i framtida, sier Jørn Erik Berntsen.

Ærespris har nok overskygget hans innsats som flyger, offiser og samfunnsbygger i for sterk grad. Det som for meg står sterkest er det arbeid han la ned da han kom tilbake etter krigen som sjef for Luftkommando Nord-Norge. Han vant raskt en enorm posisjon for måten han

I tillegg må han berømmes for å ta selvstendige standpunkt, ikke bare i forhold til norske myndigheter, men også britene som han mente forsynte seg for grovt av det krigsbytte som tyskerne etterlot i Nord-Norge, forteller Jørn Erik Berntsen.

Etterlot seg markante spor i Indre Troms Styrelederen i minneløpet un-

I tillegg må han berømmes for å ta selvstendige standpunkt, ikke bare i forhold til norske myndigheter, men også britene som han mente forsynte seg for grovt av det krigsbytte som tyskerne etterlot i Nord-Norge, forteller Jørn Erik Berntsen. Etterlot seg markante spor i Indre Troms Styrelederen i minneløpet un-

Også som offiser etter frigjøringen i 1945 framsto han som en militær leder i særklasse. I Indre-Troms blir han også takket for alt han gikk i bresjen for og som har tjent det sivile samfunn, Kampenhytta, skihytta på Møllerhaugen, idrettsplassen og svømmebassenget for å nevne noe. Han var likt av alle, og vi må nok bli flinkere til å ta dette

Også som offiser etter frigjøringen i 1945 framsto han som en militær leder i særklasse. I Indre-Troms blir han også takket for alt han gikk i bresjen for og som har tjent det sivile samfunn, Kampenhytta, skihytta på Møllerhaugen, idrettsplassen og svømmebassenget for å nevne noe. Han var likt av alle, og vi må nok bli flinkere til å ta dette

Krig og død Etter demobilseringen i Nord-Norge 10. juni 1940 flyktet Ole Reistad via Moskva, Sibir og Japan til Canada. Der meldte han seg ved Little Norway, Flyvåpenets nyopprettede treningsleir i Toronto, og ble straks beordret til å overta kommandoen. Reistad var en dynamisk og motiverende leder som sveiset hele personellet sammen til et team med ett mål. “The Spirit of Little Norway.»

Krig og død Etter demobilseringen i Nord-Norge 10. juni 1940 flyktet Ole Reistad via Moskva, Sibir og Japan til Canada. Der meldte han seg ved Little Norway, Flyvåpenets nyopprettede treningsleir i Toronto, og ble straks beordret til å overta kommandoen. Reistad var en dynamisk og motiverende leder som sveiset hele personellet sammen til et team med ett mål. “The Spirit of Little Norway.»

Ved frigjøringen i 1945 ble Ole Reistad beordret til Bardufoss der han ble sjef for Luftkommando Nord-Norge. Han ble kjent som en viljesterk og markant sjef, men etter få år ble han syk og måtte gjennomgå en vanskelig operasjon på Rikshospitalet.

Ved frigjøringen i 1945 ble Ole Reistad beordret til Bardufoss der han ble sjef for Luftkom mando Nord-Norge. Han ble kjent som en viljesterk og mar kant sjef, men etter få år ble han syk og måtte gjennomgå en vanskelig operasjon på Riks hospitalet.

Han døde 22. desember 1949 som en følge av hjernesvulst, bare 51 år gammel. Selv om han døde midt i sitt livsverk fikk han satt varige spor etter seg. I en nekrolog skrevet på

Han døde 22. desember 1949 som en følge av hjernesvulst, bare 51 år gammel. Selv om han døde midt i sitt livsverk fikk han satt varige spor etter seg. I en nekrolog skrevet på

6 Onsdag 22. mars 2023 | Reistadløpet | Summit 2 Senja | 2023 | 6 ONSDAG 16. MARS 2022
Da Ole Reistad kom til Bardufoss 17. mai 1945 hadde han med seg tre levende brunbjørner han fikk i gave da han forlot Little Norway i Canada. Her ansikt til ansikt med binna Fanny inne på flystasjonen. Foto fra boken Legenden Ole Reistad, Andreas Fossland 1998.
| Reistadløpet 2022 |
Ole Reistad ledet de norske laget fram til seier i prøveøvelsen militært patruljeløp under OL i St. Moritz i Sveits i 1928. Før den siste bratte nedkjøringen mot mål var ordren enkel: - Samling i bånn! Foto: NTB
|
6
16. MARS 2022
ONSDAG
Da Ole Reistad kom til Bardufoss 17. mai 1945 hadde han med seg tre levende brunbjørner han fikk i gave da han forlot Little Norway i Canada. Her ansikt til ansikt med binna Fanny inne på flystasjonen. Foto fra boken Legenden Ole Reistad, Andreas Fossland 1998.
| Reistadløpet 2022
Ole Reistad ledet de norske laget fram til seier i prøveøvelsen militært patruljeløp under OL i St. Moritz i Sveits i 1928. Før den siste bratte nedkjøringen mot mål var ordren enkel: - Samling i bånn! Foto: NTB

Barnas Reistadsprint - nå også på skifestklare Finnsnes

Barnas Reistadsprint - nå også på skifestklare Finnsnes

Med Sparebanken

Nord-Norge som medspiller, arrangør og sponsor er Barnas Reistadsprint på Setermoen blitt en tradisjon. I år inviteres det også til barneskirenn på Finnsnes 30.mars, tre dager før verdens beste langløpere skal slite seg gjennom 70 kilometer fra Bardufoss fram til målgang på Lundkaia på Finnsnes.

Av Egil Pettersen

-For oss er det en stor glede å la barn og unge få være med på den store skifesten Reistadløpet og finalen i SkiClassics med Summit2Senja er, sier Siri Lund, banksjef i Sparebank 1 Nord-Norge på Finnsnes. Også for arrangørklubbene i de fire vertskommunene Bardu, Målselv, Sørreisa og Senja som på dugnad organiserer og gjennomfører de to langløpene, er barneskirennet som arrangeres på Finnsnes (30.mars 18:00) og Setermoen (31.mars 18.:00) viktig.

Rekruttering og motivasjon

For dem, som for banken handler det også om å legge til rette for rekruttering til langrennssporten, om å motivere de yngste gjennom lek inn i vår nasjonalsport.

-Derfor har vi i flere år tatt arrangøransvar for Barnas Reistadsprint dagen før dagen. Vi snakker om en uhøytidelig skisprint på under 900 meter. Det er gratis å delta, og alle som stiller til start på Setermoen eller Finnsnes får en flott medalje som takk for innsatsen. Voksne må gjerne følge de yngste gjennom løypa, og vi håper at så mange som mulig melder sine barn på slik at de får delta i folkefesten som den første helga i april vil prege Mist-Troms, sier Siri Lund. Påmelding kan skje på bankens nettside snn.no (Barnas Reistadsprint).

Pådriver for Summit2Senja Banksjefen ved Sparebanken Nord-Norges avdeling på Finnsnes har også vært en viktig medspiller for Reistadløpets styre i arbeidet med å få lagt finalen i langløpscupen Ski Classics til Midt-Troms i

årene 2023-2025. Hun blir av styreleder Jørn Erik Berntsen omtalt som en pådriver. Selv er hun mer beskjeden.

-Her snakker vi om samarbeid om godt lagspill, her har mange jobbet godt i lag. Med to konkurranser er det skapt et arrangement med mange fordeler, og der apparatet og erfaringene til Reistadløpet ligger i bunn. Slikt gir bærekraft, og når vi nå også har fått etablert en sammenhengende skiløype på over 100 kilometer så handler det ikke minst om folkehelse. Løypa er unik, og lett tilgjengelig for innbyggerne i alle vertskapskommunene, sier Siri Lund.

Gleder seg til skifest

-Jeg gleder meg veldig til dagene som kommer, og oppfordrer så mange som mulig til å bidra til å skape en folkefest på Setermoen, Bardufoss og Finnsnes før og under konkurransedagene. Når det gjelder

Barnas Reistadsprint så har tidligere flere hundre ivrige barn opp til 12 år stilt til start, så interessen har vært stor. Når barna denne gang også får sine medaljer utdelt av våre egne norske, og ikke minst lokale internasjonale stjerner, ja da ligger alt til rette for en skikkelig folkefest.

Næringsutvikling Banksjefen er også opptatt av å understreke den betydning et Reistadløp utvidet med Summit2Senja vil kunne få for næringsutvikling i regionen, og har allerede registrert en sterkere vilje til samarbeid for å nå nye, felles mål.

-Ikke bare innenfor reiseliv, men de fleste sektorer. Det begynner å gå,opp for oss hvilke muligheter som ligger i dette. TV-sendingene blir sett av

millioner, og et slikt fokus inspirerer til lagspill.

-Banken føler et klart ansvar for å bidra til aktivitet, bolyst og trivsel og har ved siden av et engasjement som hovedsponsor også bidratt med betydelige midler fra Samfunnsløftet til klubber som har sørger for at løypa nå er klar til bruk, og ikke minst at den kan tråkkes med en moderne maskinpark. Nettopp det å se, og diskute-

re nye muligheter er tema når banken sammen med MidtTroms Regionråd, Troms Kraft, og Reistadløpet 30.mars inviterer til Reistadkonferansen i Kunnskapsparken på Finnsnes. Konferansen er et næringspolitisk verksted hvor man skal belyse hvordan næringsliv, samfunnsliv og offentlig sektor best kan samarbeide. Med skisamlingen av Midt-Troms som et godt eksempel.

8 Onsdag 22. mars 2023 | Reistadløpet | Summit 2 Senja | 2023 |
Banksjef Siri Lund i Sparebanken Nord-Norges avdeling på Finnsnes har vært sentral i arbeidet med å utvikle Reistadløpet til en unik Midt-Troms-samling med Summit2Senja og ei 10 mil lang skiløype fra Setermoen til hennes hjemby Finnsnes. Her i godt selskap med to av regionens mest framtredende skiløpere, Andreas Nygaard og Erik Valnes som delte ut medaljer under Barnas Reistadløp på Senja i fjor. Alle foto: Sparebanken Nord-Norge -Med Barnas Reistadløp ønsker vi å motivere barn inn i skisporten, sier Siri Lund. Barn og unge til og med 12 år inviteres i år til Barnas Reistadløp på Finnsnes og Setermoen.

Finnsnes

Onsdag 22. mars 2023 9 | Reistadløpet | Summit 2 Senja | 2023 |

Her setter Henrik, Christoffer og Forsvaret gode spor etter seg

Det ble en spesiell treningsøkt for Henrik og Christoffer og de andre beltevognførerne i Sambandsbataljonen. Her øver de på kjøring i bratt og krevende terreng samtidig som de løser de et viktig sivilt oppdrag.

Av Egil Pettersen

De trenes for å løse militære oppdrag, men innsatsen til soldater fra hæren var viktig da den over ti mil lange Ski Classic-løypa fra Setermoen til Finnsnes skulle tråkkes for første gang.

-Jeg synes det er fint at vi kan støtte et sivilt arrangement på denne måten, sier Henrik Tveitan (19) fra Porsgrunn. For Forsvaret er det en vinn-vinn-situasjon. Et kurs gjennomføres samtidig som det tas et samfunnsløft.

Nå er det tråkket god bunn i hele løypa, og interessen er spesielt stor for delen som nå er etablert fra Bardufoss til Finnsnes.

- Flott at vi beltevognsjåfører for kjøre opp den nye løypa til Summit2Senja, sier Christoffer Torp (20) fra Hønefoss.

Folkefest, i og utenfor løypene Reistadløpet er historisk nært knyttet til Forsvaret som på mange måter fortsatt bidrar til å føre oberst Ole Reistads innsats for idrett og folkehelse videre.

-Vi er svært takknemlig for dette bidraget til tråkking og klargjøring av traseen som skal benyttes i finalehelga til Ski

Classics 1. og 2.april, sier styreleder Jørn Erik

Berntsen i Reistadløpet.

-Selv om Reistadløpet nå er blitt et renn i Ski Classics, og dermed en arena også for verdenseliten i langløpcupen, må vi også mobilisere turløpere. I fjor var jeg gjest under Ski Classic-rennet i Jizerska i Tsjekkia, og fikk der oppleve noe jeg ønsker å se mer av her hos oss. Et stort antall turløpere i alle aldre stilte til start, og bidro sterkt sammen med et stort publikum til at rennet ble en folkefest både i, og utenfor løypene, forteller styreleder

Sertifisert produsent og

leverandør av stålkonstruksjoner til bygg og anlegg.

FIMEK

Produksjon og vedlikehold av stål, rustfritt, syrefast og aluminiums materiell.

Sertifiserte sveisere og montører med lang industrierfaring. Kranoppdrag, små og store.

Berntsen. Nå utfordrer han alle i regionen til å bidra slik at Reistadløpet blir en enda viktigere arena for turløpere og mosjonister.

Styrelederen ambisjoner deles fullt ut av Leiv Bjørn Walle, styremedlem i Reistadløpet og tidligere toppløper på landsdelsog nasjonalt nivå.

-Vi må ufarliggjøre det å gå en langtur som Reistadløpet. Mange blir nok skremt vekk av alt snakk om struktur, riller og smurning i enkelte miljøer. Her må vi dyrke verdien av å ta seg en skikkelig skitur i godt preparerte løyper, gjerne sammen med familie og venner uten press på sluttid. Vi snakker om å bruke naturen som skiarena i den kanskje beste tiden på året nettop her nord. Mørketida er over, mars og april er de fineste vintermånedene med lange lyse dager. Ja, kanskje den beste vinterperiodene her hos oss, sier Walle.

Din egen konkurrent

Da Jørn Erik Berntsen i sin tid kom inn i ledelsen for Reistadløpet tok han initiativ til en egen klasse for de som ønsket å gjennomføre uten tid.

-Rett og slett for å få med turløpere som ikke ønsket å konkurrere mot andre enn seg selv. I tsjekkiske Jizerska var den store majoritet nettop løpere som gikk på det vi ser på som en helt vanlig skitur. Det jeg fikk med meg hjem derfra, var bekreftelsen på at det er mulig å koble eliteløperne og mosjonister i samme løp.

Det samme må vi strekke oss etter, sier Jørn Erik Berntsen. Begge er opptatt av å få fram hva den nye traseen som nå tråkkes har i seg av muligheter, ikke bare for innbyggerne i de kommunene som løypene tråkler seg gjennom, men også tilreisende, turister og andre mer tilfeldige gjester. Ikke minst handler det om å håndtere mannen som så sterkt bidro til utvikling av idretten, og styrke folkehelsen i Indre-Troms.

-Ole Reistad var en samfunnsbygger av rang, og som sjef for flyvåpenets avdelig på Bardufoss etter andre verdenskrig bidro han sterkt til utbygging av ski- og åpne friluftshytter og idrettsanlegg i området. Han snakket ivrig om folkehelse, og gjennom hans minneløp har vi forsøkt å følge opp også denne dimensjon ved siden av det rent sportslige, sier Jørn Erik Berntsen.

10 Onsdag 22. mars 2023 | Reistadløpet | Summit 2 Senja | 2023 |
Christoffer Torp (tv) og Henrik Tveitan var med da Sambandsbataljonen sendte sine beltevognsførere ut på øvelseskjøring gjennom den nye langløypa fra Setermoen til Finnsnes. Begg foto: Øivind Baardsen, Reistadløpet Her er beltevognkortesjen fra Sambandsbataljonen på veg over fjellet fra Bardufoss mot Finnsnes, den nye traseen i langløypa. (Foto: Øivind Baardsen, Reistadløpet)

Fred Arne reiser Europa rundt med godt skivett

Som ungdom var han lovende på ski og sykkel. Han har gjort karriere i Forsvaret, og er fortsatt i aktiv tjeneste for norsk og internasjonal idrett. Reistadløpets energibombe Fred Arne Jacobsen (57) reiser Europa rundt som sportslig ansvarlig rennleder og teknisk delegert.

Av Egil Pettersen

Fred Arne er en reisende i rennledelse, som «race director» med ansvar for at sportslige regler og normer i blant annet Ski Classics blir fulgt. Gjennom dette har han høstet verdifull erfaring og kunnskap som selvsagt er kommet Reistadløpet til gode, og som har vært med på å tilføre organisasjonen den kraft og innovasjon som måtte til for å få Ski Classics til å legge finalehelga i langløpcupen til Midt-Troms i år, og ytterligere to år til.

Reiser med godt skivett i kofferten

-Min jobb i Forsvaret har gitt meg forutsetninger for å ta tunge lederoppgaver nasjonalt og internasjonalt. Forsvaret har verdens beste lederutdanning, og som kombinert med lederjobber og

praksis i fred og krig siden 1984 har vært avgjørende. Kulturforståelse og internasjonalt samarbeid har vært en del av hverdagen, og er det fortsatt, sier han.

«Blei lang dag i går, avsluttet med deltakelse på Org.kom møte for Marcialonga sine 50 frivillige teamledere ( de har i alt 1400 frivillige renndagen) og alt på italiensk og litt engelsk. Flott gjeng og virkelig god stemning, ikke rart når møtet ble holdt på en ny bistro og utsalg for lokal ost, skinker vin og øl, og oppsummeringen var sosial mingling.»

(Fred Arne melder på mail til artikkelforfatteren fra Italia 29.januar 2022.)

Snøsikkerhet vil vi gevinst Etter oppvekst og ungdomstid i Tromsø har Fred Arne vært bosatt i Indre-Troms, men med en jobb som har gitt så vel flytting som pendling hit og dit. 1.mars i fjor takket han av som oberst og sjef for avdelingen for øving, internasjonalt samarbeid og rustningskontroll i Forsvarsstaben på Akershus festning. Det gir mer tid til å jobbe for idrett, skisport og promotere mulighetene som klimaendringene åpner i Indre-Troms.

-Vi ser det på TV-sendingene fra skirenn i Mellom-Europa. Skiløyper som en hvit slange over grønne enger. Renn som krever kunstsnø, og som det slik tidene nå er koster enormt mye å produsere. Vi ser det samme også i

Norge, og innenfor norsk skisport må man tenke nytt. Blant annet må man vurdere å etablere regionale, nasjonale skisentre der forholdene best ligger til rette for bruk av naturlig snø for å redusere omkostningene ved produksjon av kunstsnø. Her har vi naturlige fortrinn, og jeg ser på Indre-Troms med idrettsforbundets treningssenter Bardufosstun som et slikt regionalt senter. Senteret er sentralt når vintereventyret Midt-Troms skal fortelles gjennom Ski Classics-helga, og løypenettet som nå er etablert fra Setermoen via Bardufoss til Finnsnes er er unikt. Med flere timer med direktesendt TV fra finalehelga vil millioner få se hva vi har å tilby her nord, sier Fred Arne på telefon på veg mot nye oppdrag, denne gang er det Birkerbeinerrennet fra Rena til Lillehammer som står på hans program. Deretter bærer det hjem til Indre-Troms for nestleder Fred Arne Jacobsen i Reistadløpets styre.

Henter med seg kunnskap nordover

-Jeg kom selv med i Ski Classics gjennom mitt engasjement i Reistadløpet, og ser på dette som en utmerket måte å bringe kompetanse og nye ideer tilbake. Ski Classics har arrangert godt over 100 løp på høyeste nivå siden de startet opp, og har en enorm kunnskapsbase på arrangementer. Slik bidrar de til utvikling av skisporten i et segment hvor alle skiløpere kan delta.

Onsdag 22. mars 2023 11 | Reistadløpet | Summit 2 Senja | 2023 |
Fred Arne Jacobsen er etterspurt som teknisk delegert og rennleder med sportslig ansvar innenfor Ski Classics og det internasjonale skiforbund. Her fotografert på startsletta før Marciallonga i fjor da det ble lagt 7 mil med kunstsnø. Foto: Carl Gustav Hahne, Ski Classics Fred Arne klar for oppdrag i Birkebeinerløpet 2023.
12 Onsdag 22. mars 2023 | Reistadløpet | Summit 2 Senja | 2023 |
ONSDAG 16. MARS 2022 | Reistadløpet 2022 | Reistadløpet 1. april med start kl. 10.00 (damer elite), kl. 10.30 alle øvrige klasser

Ski Village

Onsdag 22. mars 2023 13 | Reistadløpet | Summit 2 Senja | 2023 | ONSDAG 16. MARS 2022 13 - Pure Arctic Madness1 2 3 4 5
1. Race Office
2. Food/Beer tent
3. Start ”Children’s Reistad Race”
4. Start ”100 m sprint”
-
5.
Finishline - ”Children’s Reistad Race”
”100 m sprint”
6. Sales Area incl 7. Skafferiet 8.
Vinbanken
9. Bardu Sport
Extra 6 9 8 7 10 ReistadløpetTostartarea(200m) Pro Team Zone Start Area Setermoen H Start Line Elite Skiers Start Line Amateur Skiers SC Tent Speaker Ramp Camera team Ramp Camera team - Pure Arctic Madness -
ONSDAG 16. MARS 2022 3 | Reistadløpet 2022 |
10. Coop
FINISH AREA

Start herrer elite kl. 09.00. Start damer elite kl. 09.05. Forventet målgang på Lundkaia, Finnsnes kl. 12.00.

Tur- og trim10.30 plasved Reistadgodt synlig Etter målgang finne igjen sin skihuset. Turfinne igjen sin østsiden av (se kart side

netto-tid, noe starter i det passerer StartTidtakerbrikken er fesslik at startkorrekt foran være synlig til hele løpet.

og eie etter eliteklassen gjelder

“Waste area»

mat- og drikved noen antraseen. Vi ber områdene når søppel (drikkekopper/beger, gel-tuber Ikke kast eller langs anda dette er vil være utsom arrangør noen kaster “Waste area” vil mot eller de

Løypekart 50k/34k

Camp Reistad

Lørdag 2. april 2022 kl 9 - 14 Storlømyra, Bardu

* Friluftscafé

* Rovdyrskole

* Skileik

* Frivillighetens år

* Bålkaffe til alle

* Demo fra Norske

redningshunder

* Storskjerm NRK

* Hundekjøring

* Natursti

* Kveldskurs i vinterovernatting

m.m.

Åpen aktivitetsdag ifm. Reistadløpet

Midt-Troms Friluftsråd ønsker alle velkommen til spurtpunkt Storlømyra på løpsdagen. Her passerer løperne, og konkurransen kan følges videre på storskjerm.

Extra, Gilde og Mack sponser vår friluftscafé der du kan få gratis forfriskninger.

I samarbeid med en rekke organisasjoner tilbyr vi spennende aktiviteter i området rundt Storlømyra. Ta med deg varme klær, flagg, ski og godt humør, og bli med på folkefesten!

Onsdag 22. mars 2023 15 | Reistadløpet | Summit 2 Senja | 2023 |
ONSDAG 16. MARS 2022 11 | Reistadløpet 2022 | Lørdag 1. april 2023 kl. 9-14, Storlømyra, Bardu
2022 Reistadløpet 2022 | 2023

Næringshagen Midt-Troms er en lett tilgjengelig partner for næringslivet i Midt-Troms.

Næringshagen Midt-Troms er en lett tilgjengelig partner for næringslivet i Midt-Troms.

Næringshagen Midt-Troms er en lett tilgjengelig partner for næringslivet i Midt-Troms.

Næringshagen Midt-Troms er en lett tilgjengelig partner for næringslivet i Midt-Troms.

Midt-Troms er en lett tilgjengelig partner for næringslivet i Midt-Troms.

Næringshagen

Næringshagen Midt-Troms er en lett tilgjengelig partner for næringslivet i Midt-Troms.

Vi heier på Reistadløpet og Summit 2 Senja!

Vi tilbyr rådgivning til bedrifter som ønsker utvikling og vekst, og bistår med nettverk, kompetanse og finansiering. I samarbeid med kommunene tilbyr vi gratis veiledning for deg som ønsker å starte egen bedrift.

Vi tilbyr rådgivning til bedrifter som ønsker utvikling og vekst, og bistår med nettverk, kompetanse og finansiering. I samarbeid med kommunene tilbyr vi gratis veiledning for deg som ønsker å starte egen bedrift.

Vi tilbyr rådgivning til bedrifter som ønsker utvikling og vekst, og bistår med nettverk, kompetanse og finansiering. I samarbeid med kommunene tilbyr vi gratis veiledning for deg som ønsker å starte egen bedrift.

Vi tilbyr rådgivning til bedrifter som ønsker utvikling og vekst, og bistår med nettverk, kompetanse og finansiering. I samarbeid med kommunene tilbyr vi gratis veiledning for deg som ønsker å starte egen bedrift.

Vi er stolte av å være en foretrukket partner for å sikre vekst, utvikling i næringslivet, samarbeid og positive løft for regionen vår. Som næringshage har vi lang erfaring med å bistå bedrifter i Midt-Troms med å løse ulike utfordringer og skape nye muligheter. Vi tilbyr rådgivning til bedrifter som ønsker utvikling og vekst, og bistår med nettverk, kompetanse og finansiering. I samarbeid med kommunene tilbyr vi gratis veiledning for deg som ønsker å starte egen bedrift.

Vi tilbyr rådgivning til bedrifter som ønsker utvikling og vekst, og bistår med nettverk, kompetanse og finansiering. I samarbeid med kommunene tilbyr vi gratis veiledning for deg som ønsker å starte egen bedrift.

Vi tilbyr rådgivning til bedrifter som ønsker utvikling og vekst, og bistår med nettverk, kompetanse og finansiering.

Vi har kontor på Finnsnes, og i Næringshagebygget på Rustahøgda i Målselv.

Vi har kontor på Finnsnes, og i Næringshagebygget på Rustahøgda i Målselv.

Ta kontakt med oss eller vår lokale samarbeidspartner Astafjord Utvikling for en uforpliktende samtale!

I samarbeid med kommunene tilbyr vi gratis veiledning for deg som ønsker å starte egen bedrift.

Vi har kontor på Finnsnes, og i Næringshagebygget på Rustahøgda i Målselv.

Ta kontakt med oss eller vår lokale samarbeidspartner Astafjord Utvikling for en uforpliktende samtale!

Ta kontakt med oss eller vår lokale samarbeidspartner Astafjord Utvikling for en uforpliktende samtale!

Ta kontakt med oss om hvordan vi kan bistå din bedrift. Vi gleder oss til å høre fra deg!

Ta kontakt for en uforpliktende samtale.

Ta kontakt for en uforpliktende samtale.

Ta kontakt for en uforpliktende samtale.

www.midt-tromsnh.no

Tlf. 99 49 08 13

16 Onsdag 22. mars 2023 | Reistadløpet | Summit 2 Senja | 2023 | Mandag 27 mars Tirsdag 28 mars Onsdag 29 mars Torsdag 30 mars Fredag 31 mars Lørdag 1 april Søndag 2 april 10.00 QR-løp - Funksjonærløp –Ungdomsløp, Storlømyra 08.00 Kransenedleggelse, bauten Rustahøgda 08.45 Fallskjermhopping, Rustahøgda 09.00-16.00 Reistadkonferansen Finnsnes 13.00 – 22.00 Ski Village, Setermoen Off. åpning RL 2023 18.00 Barnas Reistadsprint, Setermoen sentrum 09:00 – 14:00 Camp Reistad, Setermoen 09:45 Fallskjermhopping, Setermoen 10.00 – 15.00 Ski Village, Rustahøgda 10.00 Start Damer elite 10.30 Start Herrer elite + fellesstart 09:00 Start Herrer elite 09:05 Start Damer elite 09.00 – 15.00 Ski Village, Finnsnes 09.30 – 10.30 Ungdommens supersprint Finnsnes sentrum 11.00 Fallskjermhopping, Finnsnesvannet 19:00 Kjell Arne Reistad, Bardufosstun 19.15 100 meter Supersprint, Setermoen sentrum 12.00 Fallskjermhopping, Rustahøgda 12.00 – 15.00 Premieutdeling Lund kaia, Finnsnes 18.00 Sprintløp Valnesrunden, Sørreisa 14:00 Møte med legendene, Bardufosstun 19:00 Gratis kino, Istindportalen «Shazam! Fury of the Gods» 18.00 – 20.00 Barnas Reistadsprint, Finnsnes sentrum Ettermiddagen/kvelden Mat- og øltelt Setermoen sentrum 09.00 – 16.00 Kampenhytta åpen Pensjonisttur 19:00-21:00 Landskamp, NOR-GEO O’Learys, Bardufoss 19:00-23:00 Seniorkveld, Minibaren Bardufoss 19:00 – 23:00 Reistadpub, Minibaren Bardufoss 19:00 – 01:00 Reistadpub, Minibaren Bardufoss 15.00 Premieutdeling, BVGS 19:00-01:00 Reistadpub, Minibaren Bardufoss
www.midt-tromsnh.no Tlf. 986 05 961
www.midt-tromsnh.no Tlf. 986 05 961
www.midt-tromsnh.no Tlf. 99 49 08 13
www.midt-tromsnh.no Tlf. 986 05 961
www.midt.tromsnh.no Tlf. 905 52 811
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.