Gründer

Page 1

Tett på byen. Tett på folk.

Gründer

56 sider

gratis magasin APRIL 2022

Ta en prat med KUPA | Selskapet som finner talentene | Kruset til Harstad i en Ford 17M | Bli sjef over egen helse Byens ferskeste – med 30 års erfaring

Gründere i regionen Bli kjent med bedriftene.

ANNONSØRINNHOLD FRA iHARSTAD


Tusen takk, Harstad!

S J E K K U T VÅ R E FLOTTE ANNONSØRER:

03 Sunkost

Magasinet du leser nå er et resultat av at våre annonsører støtter opp om lokalavisa iHarstad.no.

04 Harstad Kulturhus 05 Regnbuen Hårsenter

Temaet er gründer, en person som har startet eller skal starte næringsvirksomhet, oftest med utgangspunkt i en nyskapende idé eller et produkt. Harstad er en by som har vokst naturlig og stillferdig opp ved hjelp av egne krefter, jf. Kristian Steinnes’ bok om Harstads historie, utgitt i forbindelse med 100-årsjubileet i 2004. Der Bodø og Tromsø har fått god hjelp av staten til å skape arbeidsplasser, har egne krefter her i byen vært mennesker som så muligheten til å skape noe selv. Noen av disse presenterer seg i vårt magasin. Innholdet i denne utgaven er rent kommersielt, og kunne aldri blitt til uten dere som annonserer. For iHarstad er annonsørinnhold svært viktig, og de aller fleste leserne setter stor pris på å se lokale bedrifter som har et godt budskap. Takket være dere, kan også iHarstad bygge seg enda sterkere og befeste seg som et solid tilskudd til mediemangfoldet i våre kjære by. iHarstad brenner for god journalistikk og forvaltning av demokratiet. Lokale medier er vesentlige i alle våre samfunn. Det gjør Norge rikere – på alle måter. iHarstad tilbyr et bredt spekter av annonseprodukter. Det gjør at du som annonsør har betydelig valgfrihet, enten du satser stort og bredt eller smått og treffsikkert. Kom til oss, og vi skal hjelpe deg med å legge opp den annonseringen som passer i forhold til dine mål og ditt budsjett. For digital annonsering kan vi tilby målgruppedata av høy kvalitet som kobler deg sammen med det publikummet du ønsker å henvende deg til. Personvern er selvsagt viktig for oss. Selv om våre annonsemodeller treffer riktige målgrupper, går de ikke ut over privatlivets fred eller gjeldende lovgivning. Vår filosofi er at suksess med innholdsmarkedsføring ligger i skjæringspunktet mellom dyktige mennesker, riktig distribusjon og evnen til å fortelle de gode historiene. Vi hjelper deg mer enn gjerne med å utforme annonser, markedsføring og kampanjer. Som medspiller har vi Amedia Ressurs på Mercur i Harstad. Der jobber det mange dyktige og kreative mennesker som har unik kompetanse på design. Vi trykker våre papiraviser i Harstad – hos Polaris Trykk på Stangnes. iHarstad selv skal ha eget eierskap på 30 prosent. Så det er vinn-vinn å være sammen med iHarstad. Vi er tett på og oppfattes som troverdig, nyttig, interessant og nødvendig. Kommersielt budskap i et troverdig miljø skaper utvilsomt effekt!

05 FreeQuent/ONLY 06 KUPA Startup 08 Gois Restaurant 09 Bakgården 10 Caron 12 Ness og Lind 13 Pibo Optik 14 iHarstad 15 Facta Service 16 Hitt Elektro 18 Auto Nord 20 Møbelringen 22 Sør-Troms Maskin 24 KUPA Arctic Accelerator 26 Skafferiet 26 Smilehullet 27 Stjernerom 29 Neumann Bygg 30 Teknor 32 Helseapps 34 Scandic Sortland 36 Polar Energi 38 Solstad Begravelsesbyrå 38 Polaris Trykk 39 Østbø 40 Friborg bygg 40 ETS-Klimaservice 41 Harstad Marina 42 HTH kjøkkenforum 44 Fokus Optikk 46 NSK Ship Design 49 Kanstad trelast 50 Specsavers 52 Harstadbotn bakeri & konditori 55 Nordkraft 56 Sparebank 1 Nord-Norge

Tusen takk til alle bidragsytere. Vi kommer plutselig tilbake med en ny papiravis. Da er det rom for enda flere. I mellomtiden: Les oss på iHarstad.no! Hilsen markedsavdelinga hos iHarstad

Dan Stian Dahlberg, Andreas Armando Bjerkeng

Magasinet iHarstad utgis av Harstad Publishing AS, Postboks 217, 9482 Harstad | Telefon 902 10 100

og daglig leder og redaktør

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Morten I. Jensen

Morten I. Jensen

Grafisk design: Amedia Ressurs Harstad Trykk: Polaris Trykk Harstad

–2–


VIL DU VITE MER, SPØR OSS OM RÅD!

VI FEIRER 5 ÅR

med det største utvalget av helsekost i Harstad og gode jubileumstilbud. KLAR FOR SOL

BREDSPEKTRET MAGNESIUMKOMPLEKS

-50%

-25%

NÅ 110,-

NÅ 277,-

FØR 219,-

FØR 369,-

Begrenset antall

BIDRAR TIL KORTERE INNSOVNINGSTID

GODT FOR MUSKLER OG LEDD

-25%

-25%

NÅ 149,FØR 199,-

Kampanjeperiode 19. april – 1. mai 2022

–3–

NÅ 329,FØR 439,-

Kanebogen


fra r e t i b e Smak mmet progra

. MAI

G7 LØRDA

BLER A G A D D

HE

atret Rikste n torsale S / / 00 Kl. 19:

MAI . 6 G A ED

FR

S

KJØ R E D E P

erden v e r o t u, s Lille d n torsale S / / 30 Kl. 19:

LØR

UG & A K S E TRYGV KVITNES å tur p fi G o N S I HENN si og Hverdags

. JUNI

oe Sangp n torsale S / / 30 Kl. 19:

O OG L L E D A FRIK N E K ENE Ø K K FR U L AME M O L L E C alen

Lilles / / 0 4:0

Kl. 1

PT

IM

EM SPORS TERJE te norsk” u n ”Absol torsale 00 //

Kl. 19:

IV msen EGET L ngvard Wilhel I F E J S med I

25. FREDAG

ag Foredr len Storsa / / 0 0 Kl. 19: BER

NE PÅ IDIOTE

!

JOBBEN

MBER

. DESE

G4 SØNDA

& EMNES MITTET R B S R S A LA HAUKA ien MARIA - viser på ve

inn len Ringe Storsa / / 0 0 Kl. 18:

BER

ESEM AG 3. D

ØRD

BER

NOVEM

de Da var len Storsa / / 0 0 Kl. 19:

nri Per He len Storsa / / 0 0 Kl. 19: 2. OG L

S

AADNE R A G N I NILS- t oss

U KLER D trøm A T K I L s S k Sten

FREDAG

OBER

1. OKT

R

. OKTO

alen

2 FREDAG

TEMBE

G 31 MANDA

F

Stors 00 // Kl. 19:

r be Det gå salen // Stor 0 0 : 9 1 Kl.

MAN

R

XANDE

ALEX ALEXX

AGIC O

THE M

E TJØSTH E T R A BJ tre no

. SEP DAG 26

R

TEMBE

3. SEP

2 FREDAG

EMBER

16. SE

OBER

. OKT DAG 22

G 12 SØNDA

FREDAG

”En Hedda til å forstå” - Dagbladet

T TEATRE E N Y R PÅT flire!

tresalen Én-to// Stor 0 0 : 8 0/1 Kl 19:3 ww

er 77

Billett

–4–

tadk w. h a r s

ulturh

4:00

2:00-1

9 // 1 2 81 0

0

us.no


NYHET HOS OSS

Bårnakkvegen 2, 9406 Harstad

BOOKING:

Fixit.no / tlf. 77 06 24 55

H S

O

P

IN

H S

O

P

Du finner oss på Bysenteret Harstad, i 3.etg.

Q #Freequentharstad E FreeQuent Harstad

Shop in Shop hos FreeQuent –5–

ÅPNINGSTIDER: Mandag-torsdag: 09.00 – 19.00 Fredag: 09.00 – 16.30 Lørdag-søndag: stengt

Q0E


ANNONSØRINNHOLD

KUPA hjelper startups å vokse

Ta kontakt for uforpliktende prat om din forretningsidé:

Har du en forretningsidé du tenker å gå videre med? Da kan det være lurt å ta en prat med KUPA Startup i tidlig fase.

Monica Mathiassen elsker å høre om nye ideer, både de som allerede er gode og de som har potensiale til å bli det. Som inkubatorleder hjelper hun gründer-spirer til å spisse forretningsideen. – Det er alltid spennende å høre om nye ideer, det finnes utrolig mange flinke og kreative mennesker der ute. Vi jobber primært videre med gründere eller startups som benytter teknologi for å løse problemer, men vi tar gjerne en prat med deg uavhengig av bransje, sier Monica.

27 millioner i privat kapital i 2021 – skal nå 40 i 2022 KUPA Startup er et offentlig subsidiert tilbud for de som vil skape en vekstbedrift. KUPA har 20 ansatte med tverrfaglig kompetanse, i tillegg til et stort nettverk av fagfolk som kan kobles på ved behov. I fjor var KUPA det nordnorske innovasjonsselskapet som hentet mest privat egenkapital til startups, hele 27 millioner kroner fra private investorer i tillegg til offentlige tilskudd.

Sterke nordnorske bedrifter Monica kjenner til de små og store utfordringer man kan møte på i en startfase. – Jeg har tidligere jobbet i en startup i Trondheim og vært med på stegene selv, så jeg vet hvor viktig det er å få god hjelp for å korte ned den tiden hvor bedriften ikke er lønnsom. Med erfaring, verktøy og metodikk kan vi hjelpe din forretningsidé å materialisere seg og komme i kommersiell fase, sier Monica. For å utløse midler fra blant annet Innovasjon Norge må det være en ambisjon i bunn om at selskapet skal vokse og skape flere arbeidsplasser i Nord-Norge. Det er det som er selve drivkraften vår, nemlig å skape sterke nordnorske bedrifter.

Hvem kan ta kontakt? Med en gang du har en forretningsidé er det bare å ta kontakt, jo tidligere du får sagt det høyt dess større sjanse for at det blir en suksess. Du kan enkelt henvende deg på kupa.no for å avtale et uforpliktende møte, slik at du får presentert ideen din. – Det vi ser etter er om vi kan tilføre noe til din forretningsidé, eller om vi skal henvise deg videre til et annet innovasjonsmiljø som passer bedre. Hvis vi velger å gå videre kan du bli en del av KUPA Startup, som er utviklingsløp hvor ideen går fra spire til materialisering av et produkt som testes på markedet. Vi identifiserer hvor du er i utviklingsløpet slik at du kan få akkurat den rådgivningen du trenger for å ta det ett steg videre, sier Monica.

Sosialt og faglig nettverk Som en del av Startup-programmet får du 20 gratis rådgivningstimer, og deretter redusert timepris på forretningsutvikling. Noe av det man kan trenge hjelp til i tidlig fase er å søke midler, modeller for å beregne lønnsomhet, formaliteter, aksjonæravtaler, sertifiseringer, etablere styre, og koblinger mot eksterne ressurser, potensielle kunder og investorer. Det arrangeres jevnlig frokostmøter og kurs med både interne og eksterne forelesere, for å heve kompetansen. – Ved å delta på arrangementene får du faglig input og muligheten til bygge nettverk med rundt 50 nordnorske gründere og startups som er i KUPA. Vi er et stort sosialt fellesskap, forteller Monica.

–6–


– Ta kontakt for en uforpliktende prat om din forretningsidé, sier Monica Mathiassen, inkubatorleder i KUPA Startup. KUPA arrangerer jevnlig kurs for Startups hvor man får faglig input og et sosialt fellesskap.

Har du en god idé? Her er noen tips for å ta det ett steg videre: • Gjør research. Finnes det noen andre som allerede har denne løsningen? Hva finnes av lignende tilbud? Har de klart å løse problemet godt nok? • Få tilbakemeldinger. Snakk med de du tror du kan løse et problem for, altså fremtidige kunder. Presenter ideen og be om ærlige tilbakemeldinger. • Betalingsvilje. Undersøk om det er betalingsvilje for din løsning = er problemet stort nok. • Samarbeid. Få med deg noen som du kan gjøre dette sammen med. • Gjør det du kan. Å betale eksterne kan være kostbart, derfor bør du gjøre alt det du får til selv før du engasjerer andre.

I 2021 hjalp KUPA nordnorske startups å hente hele 27 millioner kroner i privat egenkapital, for 2022 er målet 40 millioner. Fra venstre: Oddmund Åsen, Kristian Einem Solaas, Irina Melkild, Øyvind Jørgensen, og Vibeke Lund.

–7–


Goisgjengen gleder seg til å utvide restauranten

m

e

p

o

s

t

:

c

i

c

i

l

i

e

@

c

i

c

i

l

i

e

.

d

e

s

i

g

n

m

Vi ønsker alle nye og gamle gjester velkommen! –8–

o

b

i

l

:

+

4

7

o

Åpner i juni 2022 9

4

8

9

8

1

2

5

b

i

l

:

+ o4 b7 i l 9 m :

49 84

9 8 89 1 8 2

15 2 5


KJØP BILLETTER PÅ WWW.BAKGAARDEN.NO ELLER BESØK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER INFORMASJON

#BAKGARDEN

MADRUGADA ASTRID S PULSE OF FLOYD MED HÆRENSMUSIKKORPS

BERNHOFT CHRIS HOLSTEN MYRA SONDRE LERCHE POSTGIROBYGGET

STAVANGERKAMERATENE +++ STORT BAKGÅRDSMARKED FRE-LØR FAMILIEKONSERTER: LANSERES SNART

–9–


ANNONSØRINNHOLD

Caron leverer bruktbiler over hele landet Med oppstart i oktober 2021 er Caron Harstad sin nyeste bilforhandler. Skjønt karene i Caron er alt annet enn nye i faget, med til sammen 30 års erfaring fra bilbransjen.

Bård Sørensen har vært innom alle funksjoner i sine 25 år i bilbransjen: mekaniker, oppretter, lakkerer, delelager og salg. Lenge gikk han med drømmen om å starte noe eget, men det var først da han traff Marius Dreyer i jobbsammenheng at tanken begynte å materialisere seg. – Det viste seg at vi begge hadde lyst til å starte noe eget og satte oss ned for å regne på det. Det var en skremmende tanke å skulle gå fra en fast jobb i et stort konsern og over til å ha det hele og fulle ansvaret selv. Men så tenkte vi, hvis andre får det til hvorfor skal ikke vi også klare det? Straks avgjørelsen var tatt var det bare å kjøre på, sier Bård.

Gode naboer Siden har de aldri sett seg tilbake. Mottagelsen har vært svært god og Marius og Bård skjønte raskt at dette var et bærekraftig konsept. Ved lokalene i Kanebogen har de samarbeidspartnere rundt seg på alle kanter. Med Tor&Bjørn Autoservice, Harstad Bilskade, Riis Bilglass og Nor Bilvask i samme bygg er det et komplett bilvarehus der kunder kan få fikset alt som er bilrelatert. – Alle bruktbiler som kommer inn til oss skal ha en verkstedsjekk og grundig rens, eller kanskje skader skal utbedres. Vi drar god nytte av hverandre slik at vi kan tilby kundene våre komplett service, sier Marius.

Lokal sjarm Marius og Bård brenner for faget sitt og tar gjerne den ekstra runden for at kundene skal bli fornøyde. Begge bor kun få minutter unna lokalene i Kanebogen og tar ingenting for åpne dørene utenom åpningstid. – Det var jo litt morsomt en gang jeg kjørte forbi her på kveldstid og så noen som kikket i vinduene på en Skoda vi hadde inne. Da gikk jeg ut og sa at stå ikke der og frys, kom heller inn og se. Det endte faktisk med at de kjøpte bilen, humrer Bård.

Enkelt og greit Mange synes det kan være utfordrende å selge bruktbilen sin selv, og er det snakk om store summer kan det også være utrygt for kjøper. Caron har et stort nettverk og lister med potensielle kjøpere for din bil.

Tar utfordringen Harstad er et sentralt knutepunkt med tanke på henting og levering av biler. I tillegg til lokalmarkedet, leverer også Caron bruktbiler i hele landet fra Kirkenes i nord til Kristiansand i sør. Hos Caron etterstreber de å forenkle kjøps- og salgsreisen for kunden, levere kvalitets-biler med garanti og gi den beste servicen. – De handler om å avdekke hvilke behov bilen skal dekke for nettopp deg. Liker du å gå på ski, har du hund, eller stor familie? Alt dette er faktorer som avgjør hvilken type bil som passer best. I tillegg kommer personlige preferanser inn, hva liker du? Hvis vi ikke har drømmebilen inne tar vi gjerne utfordringen med å skaffe den for deg, sier Bård. Caron holder til i Kanebogen, med gode samarbeidspartnere som nærmeste naboer.

– 10 –


Bård Sørensen og Marius Dreyer valgte å følge drømmen om å starte en egen bruktbilforhandler, og i oktober 2021 kunne de åpne dørene til Caron i Kanebogen.

– Vi tar hele jobben med å selge bilen din; klargjøring, service, vask, kontrakt, forsikring, garanti, og finansiering. Da får både kjøper og selger en profesjonell part i prosessen, enkelt og greit, sier Marius. Et halvt år etter etablering er Marius og Bård et godt innarbeidet team, og de har aldri angret på avgjørelsen om å starte for seg selv. – Det eneste jeg angrer på er at jeg ikke gjorde det for lenge siden, det er dette vi trives med. Nå er planen å fortsette den gode driften framover og vi håper på å bli den foretrukne bruktbilforhandleren i byen, sier Bård. Til andre som går med en drøm om å starte noe eget har de følgende råd: – Det kan være skumlere å tenke på enn det i realiteten er. Går du med en indre drøm om å skape noe eget og muligheten er der, så er det bare å gå for det. Og ikke vær redd for å be om hjelp. Ingen kan klare alt alene så hent inn kompetanse når det trengs, oppfordrer Marius og Bård.

– Går du med en indre drøm om å skape noe eget og muligheten er der, så er det bare å gå for det, oppfordrer gründerne Bård Sørensen og Marius Dreyer.

– 11 –


Vi har sterk fokus på kvalitet og design innen møbler, lyd og belysning

NESSOGLIND.NO

Bårnakkveien 1 (2. etasje på Power), 9406 Harstad • www.nessoglind.no – 12 –


ANNONSØRINNHOLD

Bruker nattlinser fra Pibo Optik:

Siw fikk bedre syn over natta Mens Siw Berntsen sover, blir synet hennes bedre. Det hun først trodde var for godt til å være sant, har gitt henne et nytt liv.

Ut på tur: Siw Berntsen og hunden hennes koser seg ute på tur – noe som er blitt enda enklere når matmor ikke er avhengig av verken briller eller kontaktlinser.

– Jeg føler ikke at jeg har noen synsproblemer i dag, jeg har kjempegodt syn, forteller Siw Berntsen. Hun har brukt briller og linser siden hun var i midten av 20-åra. På grunn av dårlig syn var hun avhengig av briller, men hun merket etter hvert at det passet dårlig med hennes aktive livsstil. Da hun nærmet seg 40 begynte hun å bruke linser, men heller ikke det var ideelt. Hos Pibo Optik fikk hun for første gang høre om nattlinser.

Tok kun to dager Enkelt forklart er nattlinser noe du tar på deg før du legger deg på kvelden, og så tar du de av igjen når du står opp. Mens du sover korrigerer linsene synet ditt, og effekten varer gjennom hele dagen. Man bruker altså ikke linser eller briller i det hele tatt i løpet av dagen, kun nattlinser på natta. – Jeg hadde aldri hørt om nattlinser før. Det sies jo at dersom noe høres for godt ut til å være sant, så er det nettopp det, men dette måtte jeg jo bare prøve ut, forteller Siw. Etter kun to netters bruk var forskjellen markant, og Siw kunne pakke både briller og linser vekk for godt. Det er nå fire år siden. – Jeg plagdes veldig med tørre øyne og hadde det veldig ubehagelig da jeg brukte de vanlige linsene. Jeg var desperat etter en løsning. At effekten av nattlinsene kom så fort hadde jeg aldri trodd, og etter kun to dager hadde jeg fått en helt ny hverdag, forteller Siw.

Befriende tilværelse Siw trives ute i naturen, noe hunden hennes nyter godt av. Den luftes flere ganger om dagen, både i nabolaget og ute i marka. Å ikke være avhengig av briller eller linser når man skal ut på tur er en stor lettelse. – Det er veldig befriende å kunne stå opp om morgenen og ha kjempegodt syn hele dagen. På meg har nattlinsene fungert veldig bra, og jeg kan glemme å ta de på både en og to netter uten at det er et problem – det gode synet kan holde seg over flere dager, forteller Siw.

Bremser dårlig syn

Nattlinser • Linsene brukes kun om natten. Med disse på, omformes linsen i hornhinnen din. Når du står opp om morgenen og tar ut linsene, ser du klart resten av dagen uten å måtte bruke briller eller kontaktlinser. • Nattlinsene gir ingen varige forandringer. Hvis du slutter å bruke linsene, går synet ditt tilbake til utgangspunktet. • Nattlinser er et risikofritt alternativ til operasjon.

• Ved første gangs bruk, vil du allerede etter den første natten oppleve merkbar forandring. Etter 3-12 dager vil du som regel oppnå linsenes fullstendige virkning. Effekten fra nattlinsene varer i minst 16 timer. • Nattlinser kan korrigere nærsynthet med opptil -5,50D. Ca. 75 % av alle nærsynte faller inn under denne kategorien. Linsene kan også korrigere skjeve hornhinner opptil -2,50D og lesestyrke på opptil +1,75.

– 13 –

Nattlinser kan brukes av nærsynte med avvik ned mot -5. – Nattlinser brukes primært som en problemløsning for de som ikke vil ha briller og som plages med vanlige linser, forteller Hans Marthin Sollien, optiker hos Pibo Optik. Nattlinsene er laget av et hardere materiale enn vanlige linser, og kan derfor være litt uvante å bruke i starten. Dette venner man seg raskt til. – Vi ser også at synet stabiliserer seg ved bruk av nattlinser. Derfor kan det være nyttig å bruke slike linser hvis man er disponert for å få høyre minus styrker, forklarer optiker Christian Haukebø. Hos Pibo Optik er vi 4 optikere med kontaktlinsekompetanse som ved hjelp av en grundig synsundersøkelse kan finne ut om dette er noe for deg.


ANNONSØRINNHOLD

Alle ansatte: Her er de som jobber hos iHarstad. Oppe til venstre: Bente-Lill Dankertsen. Nede til venstre: Andreas Bjerkeng og Dan Stian Dahlberg. I midten Eirik Hågensen (øverst), Simen Loholt og Martin Mortensen. Til høyre: Hanne Gideonsen, Lars Richard Olsen og Morten I. Jensen Her starter det: Lars Richard i dyp konsentrasjon ved Mac-en i planlegging av Harstads nye nettavis. Fotograf er Morten I. Jensen.

iHarstad: En ekte gründeravis Nettavisa iHarstad.no er byens nye, spreke tilskudd på avisfronten. Det hele startet i kantina på UiT, hvor Lars Richard Olsen og Morten I. Jensen i 2020 begynte på jobben med å gi byens innbyggere et bredere medietilbud. Lars Richard og Morten var henholdsvis frontsjef og nyhetsredaktør i Harstad Tidende frem til februar 2020. Så kom en henvendelse fra stiftelsen Amedia, om de to ville starte ny avis i Harstad. Valget var ikke enkelt, men jo mer de lærte om Norges største utgiver målt i antall aviser, og den nest største målt i opplag, gjorde at de ikke hadde noe valg. Endelig skulle Harstad få en ny og viktig mediebedrift – med solid økonomi. En fin februardag i 2020 startet Lars Richard og Morten med blanke ark og fargestifter. Her skulle planlegges. Det midlertidige kontoret ble kantina på UiT. Først havregrøt og melk klokka 08.00 – så intens jobbing til langt på kveld med å finne flere ansatte, et kontorlokale, samt å stake ut kursen.

Skaper avishistorie Resten er avishistorie i Harstad. Flinke folk kom til. I 2022 er vi ni ansatte. Den tiende er snart på vei inn. At iHarstad er kommet for å bli, er det ingen tvil om. – Fra 0 til 2.500 betalende abonnenter på under to år hadde jeg ikke turt å drømme om da vi startet opp. Det sier nyhetsredaktør Lars Richard Olsen. Den lokale nettavisen kom ut første gang 29. april 2020. Siden da har pilene pekt bratt oppover. Tallene som ble presentert av Mediebedriftenes

Landsforening onsdag 9. mars 2022 viser at iHarstad har økt nest mest av alle rundt 90 Amedia-aviser det siste halve året.

Bygge et godt lag – Det jeg er mest stolt av, er at vi har klart å bygge et godt lag. Harstad er et mangfoldig samfunn, og det er også vi. I staben har vi alt fra de unge og lovende som driver med stand up og podkast til garvede mediefolk på nærmere 60 år – med omfattende bakgrunn fra TV, avis og slagkraftige medier. Sammen ønsker vi å gjøre byen bedre ved å få fram stemmene som ingen har hørt på tidligere, heie på det fantastiske som skjer og kaste søkelys på problemer som bør løses, sier Lars Richard. Han mener det er viktig å få fram at den nye nettavisen er den eneste i Harstad med lokalt eierskap, og som ikke er på børs. – 30 prosent av bedriften skal eies lokalt. Resten eies av stiftelsen Amedia som jobber for å sikre gode og sunne lokalaviser i hele Norge.

Dekker Harstad og regionen Ansvarlig redaktør Morten I. Jensen sier tallene viser at iHarstad.no var etterlengtet blant byens innbyggere. – Vi er utfordreren i mediebildet. Med de abonnementstallene vi ser etter så kort tid, er det klart at vi er

– 14 –

kommet for å bli. Det har egentlig aldri vært noen tvil. Vi har slått alle budsjetter på abonnement fra dag 1. Det er fantastisk, sier Morten. iHarstad har et tett samarbeid med Nordlys, Fremover og Lofotposten. Bladet Vesterålen og Senja 247 er også kommet inn under Amedia-paraplyen. – Vil du ha nyheter fra Harstad, men også nabokommunene og denne viktige regionen, har vi snart et komplett tilbud.

Vekst på 50 prosent Går vi tilbake til 18. januar 2021 hadde iHarstad 1.652 abonnenter. Og 28. februar 2022 har vi økt til 2.494 abonnenter. Det tilsvarer en vekst på hele 51 prosent på et drøyt år. Medieavtalen med TV2 på fotball fra 2023 er én av flere satsinger som kommer til å øke interessen for nettavisen ytterligere. iHarstad har i år eksklusive rettigheter til å vise Harstad IL i 3.-divisjon menn og Medkila IL i 1.-divisjon kvinner. Fra 2023 utvides dette til å gjelde alle kampene fra OBOS-, PostNord-og Norsk Tipping-ligaen samt 4.-divisjon for menn. Det samme gjelder for norgesmesterskapet for menn (cupen) og aldersbestemte landslag. I tillegg viser iHarstad HHK og mange aldersbestemte fotballkamper.


– Vi gir deg en fin start på dagen Lunt lys og en behagelig innetemperatur er selve oppskriften på et godt inneklima. Vi leverer noen av markedets beste produkter innenfor utvendig og innvendig solskjerming. Markiser, persienner, screens og plisse gardiner er bestselgerne våre.

Hvorfor solskjerming? 1. Det gir deg muligheten til å regulere lyset.

2. Bidrar til et godt inneklima. 3. Beskytter mot solskader. 4. Kan tilpasses de aller fleste stiler.

5. Er slitesterkt og tilpasset norsk vær.

Seljestadveien 28, 9406 Harstad Tlf: 770 67 566 | Epost: post@facta.no

VI TILBYR GRATIS BEFARING, TAR MÅL OG KOMMER MED TILBUD INNENFOR HARSTAD DISTRIKTET.

Daglig leder Hugo Pettersen Tlf: 905 81 903 | Epost: hugo@facta.no

– 15 –


ANNONSØRINNHOLD

Traff blink med Hitt Elektro Det var med skrekkblandet fryd at Thomas Munkvold tok steget ut og satset på egen elektriker-bedrift. Han la opp en 5-årsplan, men utviklingen gikk mye raskere enn han hadde turt å håpe på.

1

– 16 –


1] Hitt Elektro startet opp 1. april 2021, og etter kun ett års drift er de allerede 7 ansatte. Fra venstre: Jaturong Angkhana, Ruben Flo, Thomas Munkvold, Erling Møller, Lars Tollefsen, Andreas Ytterstad, og Christian Hamlot. 2] Flinke folk får jobben gjort! Hitt Elektro har kort ventetid og kan gi gode råd og veiledning. 3] Stilig med innfelte LED-striper i dragere, utført av Hitt Elektro i enebolig.

Harstad-mannen Thomas Munkvold har vært i elektrobransjen siden 2008, og i april 2021 bestemte han seg for at tida var inne for å satse på egen bedrift.

Hadde to jobber Thomas har lang og variert erfaring innen bransjen, hvor han har vært innom de fleste funksjoner: montør, lærling, arbeidsleder, fagansvarlig, og prosjekt-bas. Det har vært en spennende reise med både personlig og faglig utvikling, men følte at tida var inne for å realisere drømmen om å starte egen bedrift. – Jeg var en god blanding av veldig spent og litt stressa, den første tida etter jeg hadde sagt opp jobben for å satse på egen bedrift. Siden jeg ikke visste hvor vi kom til å havne i markedet, underviste jeg i tillegg i programfagene på Stangnes videregående skole en

3

gang i uka for å ha flere ben å stå på. Men det tok ikke lang tid før jeg ikke kunne kombinere to jobber mer, forteller Thomas.

Varm mottagelse Det ble lange dager i starten for den nyetablerte lederen, men Hitt Elektro fikk raskt et godt fotfeste i markedet. De utfører elektrisk arbeid innenfor nybygg og rehabilitering av næringsbygg, bolig og fritidsbolig. Medlemskap i Norgeseliten gir gode innkjøpsavtaler på utstyr, som kommer kundene til gode. – Vi har blitt utrolig godt mottatt i markedet og fått så mange fine tilbakemeldinger! Målet var at i løpet av en 5-årsperiode skulle vi være et team på 5-6 personer, men allerede etter ett års drift er vi nå 7 ansatte. Vi er en gjeng engasjerte folk som brenner for faget, uten de flinke folkene hadde vi aldri kommet dit vi er i dag, sier Thomas.

Kort ventetid

2

Hitt Elektro posisjonerer seg som en bedrift med høy kompetanse og kort ventetid. – Vi prøver å være fleksible så langt det lar seg gjøre, slik at du som pusser opp skal slippe å vente lenge på elektriker. Vi er dessuten en gjeng unge karer med lang fartstid som kan komme med gode råd og veiledning for den beste løsningen til ditt prosjekt, sier Thomas.

– 17 –

Til nå har det vært prosjekter som bad og kjøkken i eneboliger og hytter, nybygg, og elektrisk opplegg i butikk og industri. Fremover ønsker de flere større oppdrag innen industri, samtidig som de skal være en solid leverandør til privatmarkedet.

Fornuftig vekst Ambisjonene fremover er å forme det mannskapet de allerede har, og utvikle seg videre til å bli en solid og trygg arbeidsplass. – Vi er fornøyde om vi klarer å holde en fornuftig vekst fremover, og være oppdatert på den faglige utviklingen. Det går mer og mer i retning av smarthus og grønne energikilder, og akkurat nå holder vi på med installasjon av solcelle til en fritidsbolig, som skal lagre egen strøm og selge overskudd tilbake til kraftselskapet. Vi utfører også el-kontroller med egen takstmann, noe som er enda mer aktuelt etter at den nye avhendingsloven ved kjøp og slag av bolig kom i januar 2022, forteller Thomas. Når Thomas ser tilbake på året som har gått angrer han ikke på at han turte å realisere drømmen, og til andre som vurderer det samme har han følgende råd å gi: – Du vet jo ikke hvordan det kommer til å gå, og det kommer garantert til å bli mye jobb. Men om det er noe du virkelig brenner for og som du synes er gøy, er det så absolutt verdt det.


ANNONSØRINNHOLD

En traktorgraver grov startgropa til Auto Nord Vi er på besøk hos Ole-Johnny Brinchmann Pettersen på Auto Nord, på jakt etter hans gründerhistorie. Ole-Johnny kom krusende til Harstad fra Andøya i en Ford 17M med 2 meter lange antenner på bakskjermene, da han begynte som bilmekaniker på Ford i 1981. Men det skulle vise seg at det ble en traktorgraver, som ble starten på Auto Nord. Bilgalskap – «Jeg er først og fremst en bilgal mann». Jeg har alltid vært veldig interessert i bil – og jobbet med bil både privat og på jobb i alle år. Hele familien har vært involvert i amcar-miljøet, bilcross, rallycross, dragrace og drifting. Vi har hatt busser og racingteam, og reist land og strand for å delta i ulike løp. Det har blitt en livsstil. Det er miljøene som gjør at man fortsetter å drive med dette i årevis. Det har blitt som en utvidet storfamilie, vi griller sammen, tar noen øl sammen og reiser på tur sammen. Det handler i hovedsak om å ha det hyggelig på

arrangement, fremfor å vinne. – «Selvfølgelig ved siden av å ha størst bål og størst grill, de konkurransene er det viktig å vinne», sier Ole-Johnny med et glimt i øyet.

Drømmen om Auto Nord – De fleste gutter er opptatt av bil fra de er ganske små. Jeg skrudde på alt. Ødela mye og testet alt jeg kom over, med ganske varierende resultat. Jeg ble opptatt av radio, og hadde bestemt meg for å bli radioreparatør i min ungdom, da jeg fikk tak i en gammel moped. Da var jeg solgt – alle planene

– 18 –


Auto Nord er livsverket mitt. Vi som jobber her, er en storfamilie som er godt sammensveiset og tar vare på hverandre, sier Ole-Johnny Brinchmann Pettersen.

ble snudd. Siden ble det flere mopeder, motorsykler og til slutt biler. Så jobbet jeg 12 år i Ford som bilmekaniker, Fordmann og etter hvert teknisk leder. Så gikk de konkurs og jeg ble arbeidsledig, men et par år før det skjedde, hadde jeg kjøpt en gammel traktorgraver som jeg brøytet med, grov grøfter og drenerte litt med på kveldstid. Det ble brått mye mer arbeid enn jeg hadde trodd, så jeg måtte etablere et firma. Auto Nord ble startet i 89-90, først som et enkeltpersonsforetak. Så da Ford gikk konkurs, fikk jeg plutselig et spark bak til å ta riktig bruk av navnet. Og vi startet med å leie Ford-bygget og driftet verksted og reparasjoner under Auto Nord, som etter hvert ble et aksjeselskap. Vi var i Ford-bygget et halvt år, før vi flyttet videre til Havnegata, Seljestad, Kanebogen også til slutt hit i Harstadbotn. Det var tøft å starte et slikt selskap i starten, bankene og resten av bransjen hadde ikke troen på oss – så det har vært et langt lerret å bleke for å komme ovenpå. Men her sitter vi i dag, 30 år etterpå, og heldigvis går ting litt lettere.

Auto Nord har blitt en solid og seriøs bedrift som stadig er i utvikling. Det viktigste for oss er service. Det er ingen oppdrag vi takker nei til. Fra håndverk til en teknologisk tidsalder Det har vært en enorm endring både i markedet og arbeidet på denne tiden. Teknologien har utviklet seg, og bilene med. Bilene har blitt digitale, og da trenger vi digitalt utstyr for å reparere dem. I dag kan man ansette en mekaniker som ikke blir skitten på fingrene, som kun trenger å trykke på datamaskiner. Da jeg startet som mekaniker, var det utenkelig.

Risikofylt reise Bilbransjen er en tøff bransje, men når vi flyttet til dagens lokasjon, løsnet det. Sentral plassering midt i synsfeltet når du kjører inn og ut av byen, og allerede tilrettelagt som bilforretning. Men det var også en stor risiko å satse så stort. Det var vippepunktet, enten eller.

– 19 –

Heldigvis viste det seg å bli en suksess. Omsetningen ble doblet med én gang. Suksessfaktoren ligger i at vi fikk mye større plass, både på verksted og til utstilling av nye biler. Før hadde vi 3 løftebukker på verkstedet, nå har vi 9.

Livsverk Auto Nord er livsverket mitt. Vi som jobber her, er en storfamilie som er godt sammensveiset og tar vare på hverandre. Som med alle andre bransjer, går det opp og ned – men jeg har alltid beholdt troen, og nå har vi bevist at det var verdt det. Auto Nord har blitt en solid og seriøs bedrift som stadig er i utvikling. Det viktigste for oss er service og kompetanse. Det er ingen oppdrag vi takker nei til. Vi prøver alltid å få til det beste for kunden.


Vårens

20%

NYHETER

er her!

BOHEMESERIEN

AVBILDET OPPSETT

14.999 SPAR 4.000

Boheme 3,5 seter XL tekstil Diamond vintage, sorte ben, b 290 x l 105 x h 82 cm Medlemspris kr 14.999 Spar kr 4.000 Ikke medlem kr 18.999 | Boheme pall tekstil Diamond vintage, sorte ben, b 90 x d 90 x h 46 cm Medlemspris kr 3.999 Spar kr 1.000 Ikke medlem kr 4.999 | Choice sofabordsett mini sort og gråfarget eik med sort understell, ø 64/50 x h 49/44 cm Kr 7.999 | Velvet teppe mikrofiber, beige, b 200 x l 290 cm Kr 4.999

19.999

35%

5.999

SPAR 18.000

SPAR 3.000

Med sving!

47%

Mia-serien består av både stol og sofa i teddystoff, eller bouclé, som minner om saueskinn i strukturen.

Svane® Intelligel® Zoul kontinentalseng med Svane® Pure Elastec® overmadrass, tekstil Moment midnight, ben Pin Oak 19 cm, b 150 x l 200 cm Kr 37.999 Kr 19.999 Spar kr 18.000 b 180 x l 200 cm Kr 43.999 Kr 22.999 Spar kr 21.000 | Svane® Helsinki hodegavl b 150/180 x h 115 cm Kr 11.799 Kr 7.669 Spar kr 4.130

Stolene kommer i tre ulike farger. Mia stol med sving tekstil Glore white, b 74 x d 74 x h 77 cm Kr 8.999 Kr 5.999 Spar kr 3.000

Tilbudene gjelder tom 14.05.22. Forbehold om trykkfeil. MØBELRINGEN HARSTAD | Skilleveien 17 | Åpent mandag – fredag 10–17, torsdag 10–19 og lørdag 10–15 | 770 19 550 | post.harstad@mobelringen.no

– 20 –


25% BELLASERIEN

13.999

20%

SPAR 5.000

Bella hvilestol tekstil Uno kit, understell sortlakkert stål Medlemspris kr 13.999 Spar kr 5.000 Ikke medlem kr 18.999 Krakk Medlemspris kr 3.999 Spar kr 1.400 Ikke medlem kr 5.399

DELTA MOTIONSERIEN

14.999 SPAR 4.100

Delta Motion Wood std stol tekstil Nora silver, understell S09, hvitoljet eik Medlemspris kr 14.999 Spar kr 4.100 Ikke medlem kr 19.099 Krakk Medlemspris kr 4.799 Spar kr 1.300 Ikke medlem kr 6.099

7.999

11.999

SPAR 5.000

SPAR 4.000

20% RUNDESERIEN*

North Beds® Brage kontinentalseng med Basic 9 cm overmadrass, tekstil Yme antrasitt, ben 14 cm sort, b 150 x l 200 cm Medlemspris kr 7.999 Spar kr 5.000 Ikke medlem kr 12.999 | b 180 x l 200 cm Medlemspris kr 9.999 Spar kr 5.000 Ikke medlem kr 14.999 | North Beds® Brage hodegavl b 150/180 x h 134 cm Kr 3.999 Kr 2.999 Spar kr 1.000

Runde small hvilestol tekstil Mine grønn, sokkel F5 krom Medlemspris kr 11.999 Spar kr 4.000 Ikke medlem kr 15.999 Krakk Medlemspris kr 3.899 Spar kr 1.000 Ikke medlem kr 4.899 *Gjelder tekstil Mine, Leaf og Geiranger

Tilbudene gjelder tom 14.05.22. Forbehold om trykkfeil. MØBELRINGEN HARSTAD | Skilleveien 17 | Åpent mandag – fredag 10–17, torsdag 10–19 og lørdag 10–15 | 770 19 550 | post.harstad@mobelringen.no

– 21 –


1] Siden oppstart i 2019 har Sør-Troms Maskin hatt god vekst. Fra venstre: Arne-Mikal Isaksen, Are Fredrik Isaksen, og Kai-Stian Klo.

ANNONSØRINNHOLD

2] Når man starter egen bedrift er det fint med alt man får til selv. Her monteres folie på en av maskinene. 3] Det startet med en gravemaskin hjemme på gården og kontor i garasjen.

Sør-Troms Maskin har gått i pluss fra første driftsår Det begynte med en spade, grafse, og en leiemaskin. Nå teller Sør-Troms Maskin 7 ansatte og 8,6 millioner i omsetning.

Da Are Fredrik Isaksen gikk til innkjøp av en gravemaskin, var det med tanke på småjobber som skulle gjøres på fritida. Men etter et oppdrag med fibergraving for Hålogaland Kraft Nett tok det helt av for gjengen fra Sørvika.

Startet med kontor i garasjen Are kommer fra et eldre gårdsbruk ved Storvannet i Sørvika, og dette ble hovedbasen for den nye bedriften. Han hadde fra før av firmaet Fraktspesialisten, og brukte av overskuddet der til å kjøpe den første gravemaskinen. Garasjen fungerte som kontor. Sønnen Arne-Mikal Isaksen og stesønnen Kai-Stian Klo, som begge jobbet i andre anleggsfirmaer, gjorde småjobber på fritida. Men så begynte ballen å rulle i høyt tempo. – Etter at vi gjorde fibergraving for HLK tok det helt av. Forespørselen ble høyere enn vi kunne levere og vi måtte leie inn maskiner for å få jobben gjort. Da valgte vi i 2019 å satse helt og fullt på Sør-Troms Maskin, siden har vi økt omsetningen kraftig hvert eneste år, forteller Are. I juni 2021 flyttet Sør-Troms Maskin kontoret fra Ares garasje til fine lokaler i Kanebogen, med MIX storkiosk som nærmeste nabo. Her er det lettere med kundebesøk, samt sentral plassering med tanke på jobber i hele regionen.

Ny bedrift, men lang erfaring Daglig leder Arne-Mikal Isaksen har alltid hatt en genuin interesse for bransjen, og etter å ha studert til anleggsgartner på Rå og tatt Maskinskolen, gikk han

1

inn i anleggsbransjen for fullt. Nå styrer han Sør-Troms Maskin med stødig hånd, samtidig som han jobber ute i felten. – Vi er sju ansatte og en på tilkalling, bestående av maskinfører og anleggsledere, og de fleste kan gjøre stort sett alt. Vår største suksessfaktor har vært å få med flinke folk som har lang og bred erfaring, og så gjelder det å finspisse og utnytte den kompetansen vi har, sier Arne-Mikal. Arbeidsmiljøet er preget av at det er en godt sammensveiset gjeng, hvor de ansatte har stor påvirkningskraft på egen arbeidshverdag og direkte dialog med kundene. – Vi er en gjeng med omgjengelige folk som kan komme med gode råd og faglige anbefalinger til våre kunder. De ansatte er en fleksibel gjeng med mye kunnskap, og en holdning om at man ikke er utlært før man går i grava, men lærer hver dag hele tida, sier Are.

Veien blir til mens man går Tre år etter oppstart har Sør-Troms Maskin økt fra én gravemaskin til traktor, lastebil, og to hjullastere. De utfører alle typer gravearbeider, grunnarbeid for bygg/ vei/VA/linjebygg, landmåling, boring og sprengning, betongsaging og kjerneboring, samt snørydding. Regnskapet har gått i pluss hvert år, og i 2021 bikket omsetningen 8,3 millioner kroner. Are forteller om hvordan det var å starte egen bedrift: – Det var så klart litt skremmende i starten, når du driver for deg selv har du et helt annet ansvar for både folk og utstyr enn du har som ansatt. Man er aldri helt ferdig

– 22 –

2


for dagen med telefoner døgnet rundt og mye kveldsjobbing i starten, så da gjelder det å stå støtt i det. Men veien har blitt til mens vi har gått, dessuten er vi veldig gode på det vi leverer, sier Are med glimt i øyet.

Ares tips til gründere Han deler gjerne av egen erfaring til andre som vurderer å starte noe eget: – Du har to alternativ: enten så går det bra eller så går det bra. Hvis du har trua på, og brenner for det du driver med, så er det bare å få med deg noen flinke folk og sette i gang. Og kjøp for all del godt utstyr. Det er dyrt å kjøpe nytt, men da har du garantier, så slipper du å stå på byggeplass og vente på reparasjoner, tipser Are.

Fortsatt sunn vekst Sør-Troms Maskin jobber for tida med en totalleveranse på parkeringsplass med søppelsorteringsanlegg til et borettslag på Bergseng. De var også med på den store vedlikeholdskontrakten til Harstad kommune, i tillegg til kjernevirksomheten fibergraving. Vinter er lavsesong for gravearbeider, så denne tida brukte de på å gjøre utrydding av Åsegarden leir for Forsvarsbygg. Nå håper de å få tilslag på sommerkontrakten med Troms Fylkeskommune. – Våre ambisjoner fremover er å fortsette med å bygge en trygg arbeidsplass med sunn vekst, og fortsette å levere god kvalitet på jobbene, sier Arne-Mikal.

4] –Når du driver for deg selv har du et helt annet ansvar for både folk og utstyr enn du har som ansatt. Man er aldri helt ferdig for dagen med telefoner døgnet rundt og mye kveldsjobbing i starten, så da gjelder det å stå støtt i det, forteller gründer Are Fredrik Isaksen.

4

5

5] –Våre ambisjoner fremover er å fortsette med å bygge en trygg arbeidsplass med sunn vekst, sier daglig leder Arne-Mikal Isaksen.

3

– 23 –


ANNONSØRINNHOLD

1] Irina Melkild er programleder og mentor for Arctic Accelerator. 2] Gjennom programmet blir du kjent med gründere i samme situasjon og kan knytte verdifulle kontakter.

Arctic Accelerator setter fart på din startup! Det ligger i navnet at det er høyt tempo. Akseleratoren for de mest lovende startups i tidlig fase i nord, er programmet er for deg som vil utvikle bedriften din raskt. Men passer det for din startup? Vi har tatt en prat med KUPA for å få vite litt mer.

Irina Melkild er rådgiver i KUPA AS, og jobber fra Tromsø som prosjektleder og mentor for Arctic Accelerator. – Arctic Accelerator er et kostnadsfritt program for deg som vil utvikle din startup raskere. Det er et intensivt program over seks måneder til en verdi på 300 000 kroner, hvor målet er å gjøre bedriften klar for investorer, sier Irina.

Om programmet Hvert år er det ti lovende startups som blir tatt opp i programmet, som blant annet inneholder to webinarer og tre fysiske samlinger i ulike deler av Nord-Norge: Start-Up Bootcamp, Mid-Way Bootcamp, og Demo Day. Reise og opphold dekkes. – Alle som blir tatt opp i programmet får individuell oppfølging fra eget mentor-team og økt kompetanse om forretningsutvikling. Vil hjelper til med finansieringsplan og å gjøre bedriften klar for tilskudd, investeringer, og lån. Deltakerne får også tilgang på et stort nettverk av startups, potensielle pilotkunder, og mulige investorer, forteller Irina. Det hele avsluttes med Demo Day, hvor et panel bestående av investorer kårer den beste forretningsideen. Vinneren får 150 000 kr til videre utvikling, andreplass 50 000 kroner, og 3. plass 25 000 kroner.

Innovasjon i nord Programmet finansieres av Samfunnsløftet Sparebank 1 Nord-Norge, Innovasjon Norge og Siva, og drives av KUPA. Disse bidrar med nettverk og kompetanse inn i programmet, og samarbeider tett med KUPA for å sikre høy kvalitet på det faglige innholdet. Motivasjonen for alle de involverte er å legge til rette for innovasjon og nye arbeidsplasser i Nord-Norge.

– 24 –


Irinas tips til gründere: • Få med deg flere. Forretningsutvikling er en intensiv prosess, det kan være en styrke å ha med flere som har annen kunnskap enn deg, både for økt kapasitet, men også for at et komplementert team er et sterkt team. • Snakk med mulige kunder og brukere. En god forståelse av problemet du skal løse er alfa omega, og det får man kun ved å prate med andre. • Fokus på bærekraft. Forsøk å sette deg inn i hva det vil ha å si for din idé og hvordan du kan bidra til positiv endring.

1

2

– Jeg har selv vokst opp i Tromsø og er veldig glad i landsdelen, og ønsker at det skal fortsette å være en attraktiv plass slik at flere kan få øynene opp for alle mulighetene som finnes her i nord. Gjennom Arctic Accelerator får jeg bidra med min kunnskap til gründere som har lyst til å satse, det er veldig givende, sier Irina.

Lærerikt og nyttig Det er en lang liste av suksessfulle startups som startet sin reise i akselerator-programmet: Dentapps, Smartsky, Norskin, Lifeness, Medsenio, Abel, Pazzing, The Coring Company, Probotic, og Eida Energy for å nevne noen. Anders Eidberg, gründer av Eida Energy, deltok i 2021 og fikk stort utbytte av programmet: – Arctic Accelerator var svært lærerikt for oss. Med egen mentor i programmet var det mange workshops hvor både forretningsmodell, verdier og visjoner fikk fokus. Vi ble også kjent med andre gründere i samme situasjon, som stort sett hadde samme utgangspunkt som oss. Det er et veldig lærerikt og nyttig program for gründere, sier Anders Eidberg.

Søk i dag Alle relevante søkere får et personlig intervju for å bli bedre kjent med din startup og deg som gründer. De 20 startups som går videre til Audition Day, blir valgt ut fordi de har potensiale til å bli klare for investorer i løpet av programmet. – Opptaksprosessen er lagt opp slik at det er lærerikt for søkerne. Om du ikke kommer med, har du likevel fått

– 25 –

trening i å formidle for andre hva konseptet ditt går ut på. Vi har flere eksempler på at bedrifter som ikke kom med den ene året, men søkte igjen et annet år og kom inn etter å ha tatt til seg tilbakemeldingene, forteller Irina. Audition Day går over to dager med faglig innhold og presentasjoner, som ender med at teamet og samarbeidspartnere velger ti startups som blir tatt opp i programmet. – Først og fremst ser vi etter motiverte gründere som virkelig ønsker å lykkes. De har gjerne et team og en skalerbar forretningsidé. Det spiller også positivt inn om de allerede har oppnådd en interesse markedet, enten gjennom pilotkunder eller betalende kunder. Vi ønsker også at det er stiftet eller blir stiftet et AS. Til syvende og sist er det en helhetsvurdering av hvem som kan få best mulig utbytte av det vi kan tilby, sier Irina.

Oppfordringen fra Irina er klar: – Bare søk! Søknaden er enkel og uansett utfall garanterer jeg at du vil sitte igjen med ny lærdom og erfaring. Søknaden fyller du enkelt inn på www.arcticaccelerator.no innen 1. november 2022.


LA MATLØSTA

HÆRRJE! KORTREIST LOKALPRODUSERT MAT «RÆTT I NÆVVAN» Nydeli mat eller tapas tell lønsj å tell fæst.

Åpningstider: Mandag & onsdag 10:30 - 16:30 Torsdag & fredag 10:30 - 17:00 Lørdag 10:30 - 15:00

– 26 –


Hei ! e n r e j t s r supe Stjernerom er en barnebutikk på torvet i Harstad sentrum og nettbutikk stjernerom.no Den eies og drives av Line Sivertsen, sammen med Karl Erik Aagaard-Nilsen og Julian Solnes. Vi har klær, utstyr og interiør til aldersgruppen 0-12 år. Noen av merkene vi fører: Hust & Claire, Hummel, Joha, Gullkorn, Marmar, Sebra Interiør og Uppababy.

Klipp ut og lever stjerna på Stjernerom. Den gir deg

-20%

på valgfritt klesplagg

Q Stjernerom_harstad E Stjernerom - for små superstjerner

Tlf. 917 72 635 | butikk@stjernerom.no | Torvet 1B, 9405 Harstad – 27 –


VI GIR DEG DE GODE HISTORIENE 1 KRONE FOR 1 MÅNED DERETTER

249,-

iHARSTAD HARSTAD DIGITAL +ALT

• Abonner på iHarstad – få Nordlys, Fremover og over 70 andre aviser med på kjøpet. • Direktesport • Del med inntil 4 i husstanden 1 krone for 1 måned – deretter 249/mnd (Abonnementet løper til det sies opp)

– 28 –


Kampanjen gjelder til og med 31. mai 2022

VÅRKAMPANJE!

NATRE HEV/SENK-DØRER

NATRE VINDUER

60% RABATT 40% RABATT

Planlegg våren!

HURTIGTØRKENDE ONE DOOR & WINDOW TECH 2,5 L

ONE SUPER TECH 10 L SELVRENSENDE AKRYLMALING

1399

499

inkl.moms.

NEUMANN HARSTAD Margr. Jørgensens v. 6, 9406 Harstad Tlf 77 00 14 00 harstad@neumann.no

inkl. moms.

Man-Fre: Lør:

– 29 –

07:00-17:00 10:00-14:00


ANNONSØRINNHOLD

Det startet i garasjen I lokalene til Teknor i Kilbotn får vi omvisning på verkstedet av Torstein Broderstad, som ivrig forklarer hvordan alt henger sammen. Her finnes ingen samlebånd, for ingen maskiner er like. – «Jeg er ikke gründer!», påpeker Torstein. Vi er ikke nystartet som bedrift og dessuten er det jo folkene som gjør arbeidet, men produktmessig og markedsmessig starter vi mange ganger helt på nytt. Når markedet endrer seg og det kommer vindmøller, slik som ikke fantes i forrige tiår, må vi endre oss. Det krever jo nye folk, ny kompetanse, nye verktøy, ny markedsføring og alt annet som hører med. Så når jeg tenker meg om er det jo på mange måter gründerarbeid…

Sykkelreparatør Broderstad Jeg er fra Kvæfjord, og interessen for det elektriske begynte veldig tidlig. Da jeg fant ut hvorfor det var lys på sykkelen og hva som laget lyset, var det ingen vei tilbake. Jeg skrudde løst alt, og noe klarte jeg også å sette sammen igjen. Jeg vet ikke helt hvor det kom fra, men pappa pleide å si – «Oi, er den ødelagt? Da må du reparere den». Og det gjorde jeg. Lite visste jeg at det skulle bli stor business med dynamoen på sykkelen, da kom barn fra hele bygda med syklene sine for å få hjelp. Det var veldig gøy. Den samme mestringsfølelsen er fortsatt helt spesiell. Så jeg hadde funnet ut at jeg likte elektriske

ting. Jeg startet på ingeniørhøgskolen i Narvik. Da jeg var ferdig hadde jeg fått nyss om at det fantes et vikleverksted i Harstad som også hadde butikk som solgte elektromateriell. Jeg sendte søknad og fikk jobb som den første ingeniøren som ble ansatt i produksjonen. Det var spennende.

Fra sentrum til Kilbotn Rett etter 2.verdenskrig startet Bjarne Dybvik med å vikle og reparere motorer. Spesielt for fiskebåter. Det var veldig internasjonalt også på den tiden, og når båtene fikk problemer så langt hjemmefra, måtte de ha hjelp. Han startet i garasjen, som mange andre, men til slutt så startet han eget firma i 1951. Hvis du går inn hovedinngangen på Bertheus Torget i sentrum, vil du med det samme se et gammelt bygg. I det bygget var det vikleverksted i 2.etg. og butikk i 1.etg. På slutten av 70-årene flyttet vi til lokalene her i Kilbotn. Bjarne bygde dette verkstedet. Når han ville pensjonere seg i 1978, solgte han hele bedriften til et firma som het NEBB, som var daværende største konsern på elektriske maskiner. NEBB slo seg etter hvert sammen med sin konkurrent

– 30 –

og ble til ABB. Og i 1992 ble vi ABB Service i Harstad. Da hadde jeg jobbet her siden 1984 som teknisk ingeniør, og daglig leder fra 1995. Under ABB ble vi inndelt i flere underavdelinger, slik at f.eks. skip det skulle kun ABB Marine ta, og hva skulle vi på ABB Service i Harstad gjøre da? Videre dukket ABB Kraft og ABB Industri opp - og til slutt ble det så lite å gjøre for oss at ABB la ned Harstadavdelingen i 2000. Det var da jeg bestemte meg for å kjøpe. Det ble en vinn-vinn-situasjon. Jeg overtok alt av forpliktelser til ansatte, leiekontrakter og kjøpte opp varelager. 25.mai stiftet jeg Teknor, og 19. juni var vi i full drift. Vi fikk 6 store reparasjoner på vannkraftverk det første halvåret. Fikk masse jobb og selvtillit. Men det har ikke vært 22 år uten noen motbakker. Det svinger i servicebransjen, det er garantert. Men det har vært veldig artig å være med det hele.

Polar Star Det var en dag at en av de ansatte hadde fått nyss i at det på Svalbard sto en turistbåt som hadde fått lekkasje. Det var en ombygd isbryterbåt fra forsvaret i Sverige,


og hadde flere likestrøms-maskiner om bord på 3x6 meter. Selv om de hadde fått tettet lekkasjen og pumpet ut vannet, kunne de ikke starte motorene som var våte av saltvann. Da blir de ødelagte. Vi tok kontakt med rederiet, Halifax i Canada, og fortalte at vi var eksperter på likestrøms-maskiner. Vi fikk oppdraget, leide kaiplass og slepebåt, også reparerte vi på den båten i 2,5 måneder. Vi bygde tette kasser rundt maskinene, skylte ut alt saltet med varmt vann, også begynte vi å tørke de. Det tok veldig lang tid å få det så varmt at vannet fordampet. Det var 105 grader inni rommet der. Den siste halve måneden var veldig tøff - for da kom forsikringsselskap og eierne og sa: - «dette går ikke. Dere må stoppe, det er ikke mulig å få til». De ville ta båten med seg, ellers ville rederiet gå konkurs. Det er en cruisebåt. Den må ut å cruise. Men vi var sta og hadde troen; vi skulle få det til, selv om vi ikke lenger fikk betalt. De siste ukene gikk alle på turnus hele døgnet som brannvakt om bord. Vi målte maskinene hver morgen, men det var ingen forbedring. Vi hadde kniven på strupen, men fikk 1 uke til. Så snudde alt. En morgen målte jeg at det var bittelitt bedre måleresultat. All teori sier at hvis det løfter seg litt, vil det løfte seg veldig mye neste dag. Og det gjorde det. Det gikk fra 1 til 100 på neste dag. Da kunne vi prøve-starte motorene, også kjørte vi prøvetur. Sluttvisa på det hele er at vi fikk takkebrev fra rederiet i Halifax. Og

Polar Star fulgte vi med. Hun gikk i flere år etter denne reparasjonen, rundt Svalbard på sommeren og rundt om ved Sydpolen på vinteren. Det var en teknisk utfordrende jobb og langtekkelig og kostbar, men jaggu fikk vi det til!

Evig endringsvilje I 2014 kom jeg til et veiskille der jeg ikke ønsket å sitte alene med alt ansvaret. Da solgte jeg til den største aktøren i Norge på elektriske maskiner, Karsten Moholt, og nå en del av Moreld. Det er veldig betryggende å være en del av en stor organisasjon, med tanke på tilgang til økonomi, garanti, kompetanse og jurister. Men det som gjør at bedriften har levd fra 1951 til 2022, handler om endringsvilje. Vi har fulgt etter trendene og levert kvalitet til riktig tid. Før var det likestrøms-maskiner som var in, nå er de borte. Nå er det vekselstrøms-maskiner, og for ti år siden fantes det nesten ikke vindmøller i nord - nå kommer det masse. Slik må vi skifte og endre oss, fordi kundene våre fortjener det beste som finnes, og det er det vi alltid prøver å levere. Det er greit å se tilbake, mimre, og vite at uten fantastiske medarbeidere blir det ikke mye å skryte av hverken i fortiden eller fremtiden. Her har jeg vært svært heldig. Det har jeg tenkt å fortsette med.

Å vikle kan forklares slik: For å få en aksling til å gå rundt, må du ha et roterende magnetfelt. Det magnetfeltet lages ved å lage en spole som det sendes strøm gjennom. Du tar en kobbertråd lager en spole og setter strøm på. Da blir den en magnet. Det settes i et system rundt rotoren, også er det da en vikling i rotoren. Når du da setter vekselstrøm på kobberspolene får du et roterende magnetfelt som skifter mellom nord og sør. Dette er hele cluet til motorer og generatorer, at de spolene er riktig og symmetrisk laget for å få til det magnetfeltet.

– 31 –


ANNONSØRINNHOLD

Helseboka gjør deg til sjef over egen helse Fra Helseboka kom på markedet i 2020 har den rukket å bli Norges største samhandlingsplattform innen helse, med 3 millioner unike brukere. Det hele startet med to leger som mente at privatpersoner bør eie sine egne helseopplysninger.

Dine helseopplysninger kan være spredt over flere systemer hos lege, sykehus, og private aktører. Fastlegene har ikke alltid mulighet til å ha fullstendig oversikt og bruke helseopplysninger godt nok før hver pasient. Men hva om privatpersoner eide sine egne helseopplysninger?

Enklere kommunikasjon Da Marius Christensen hadde egen legepraksis, opplevde han at det ofte kom pasienter inn døra som burde ha kommet mye tidligere. Noen var overført fra spesialister til primærhelsetjenesten, uten at relevant historikk var lett tilgjengelig. Det var da tanken om et verktøy som håndterer informasjonsflyten mellom helsetjenesten og pasienter begynte å modnes. Med seg på laget fikk han lege Anders Stormo. – Vi begynte å tenke helt nytt om hvordan hverdagen til helsepersonell og pasienter skulle være. Helseboka står midt i informasjonsstrømmen og gjør kommunikasjonen enklere, det er selve kjernen i produktet, forteller Marius. Informasjonsbehovet i samfunnet er større enn noen gang, i en tid hvor man googler egne symptomer og leser forskningsartikler for å forstå mer av egen helse. Hver enkelt lege har også egne interesseområder og forståelsesmodeller, så behovet for å navigere selv for å finne fram til rett behandling og behandler er absolutt til stede. Helseboka skal hjelpe privatpersoner å få oversikt og kontroll over helsen sin. Det krever både eierskap til helseopplysninger og smarte verktøy som hjelper deg i hverdagen.

Som ild i tørt gress I 2013 startet Marius Christensen og Anders Stormo å utvikle prototyper finansiert fra egen lomme, ved siden av jobb som fastlege. Som gründer jobber man uten å

vite om man får noe igjen for det, og i 99 av 100 tilfeller er det stang ut. Da er det en ekstra god følelse når det er stang inn. – Det gjelder å ha klokketro på visjonen og aldri gi opp. Jeg husker godt den dagen vi skjønte at vi kunne jobbe 100% med Helseboka, det var en helt spesiell følelse, sier Marius. Men det holder ikke å ha et godt produkt, man må også kunne selge det. Etter grundig arbeid med konsept, fikk de landet en intensjonsavtale med Boots Apotek i 2017 og året etter kom sponsorer med på laget. – Da pandemien traff oss, sendte vi ut eposter til 140 kommuner for å fortelle om produktet og hvordan vi kunne hjelpe til, men fikk kun ett svar. Det var et avslag. Vi fortsatte å jobbe og klarte til slutt å inngå et samarbeid med Malvik kommune, og da begynte ballen å rulle. Nyheten om Helseboka spredte seg som ild i tørt gress og allerede i 2021 var selskapet i pluss, sier Marius. Vi har også introdusert nye begreper som vaksinekø og tvillingtimer. Disse fikk raskt nasjonal oppslutning, forteller Marius.

gang designerne kommer med nye skisser, hver dag er unik, sier en engasjert Marius. Helseboka er i dag Norges største samhandlingsplattform innen helse, og inneværende år er planen å levere nye tjenester til både proffmarkedet og privatpersoner. De lanserer den helt nye Helseboka, som kommer til å hjelpe hver enkelt person å ta kontroll over egen helse. Nå rettes blikket utover mot det internasjonale markedet og visjonen er å være en verdensledende samhandlingsplattform innen helse.

Verden neste I dag har Helseboka 3 millioner unike brukere i Norge og selskapet har 40-45 arbeidsplasser fordelt på Harstad, Tromsø, Bergen og Oslo. Selskapet er i sterk vekst og Marius har en ny hverdag som leder for suksessbedriften. – Vi har satt sammen mange flinke og dedikerte mennesker til et godt team. Jeg er lidenskapelig opptatt av produktet og det er som julaften hver

– 32 –

1


2

1] Helseapps AS har 40-45 arbeidsplasser fordelt på Harstad, Tromsø, Bergen og Oslo. 2] Helseboka er en samhandlingsplattform med helsedata, diagnostikk og oppfølging samlet på et sted - og med pasienten i sentrum. 3] Den brukervennlige appen kommer snart i ny versjon som skal gjøre det enda enklere å ta kontroll over egne helseopplysninger.

Marius sine tips til gründer-spirer • Du bør ha et ønske om å gjøre noe på en bedre måte og være lidenskapelig opptatt av det du ønsker å oppnå. • Tenk vinn – vinn! Alle skal få en verdi av det du skaper. • Ikke gjør det alene. Søk i eget nettverk for å finne noen som komplementerer deg, da får du best mulig spillere på laget og noen å dele oppturene med. • Sett klare mål for hva du ønsker og oppnå, og tenk hva som må til for å komme dit. • Vær villig til å stå løpet ut, og vær forberedt på at det kan påvirke både helse, økonomi og familie. • Ha klare verdiforslag til mulige investorer. Husk at de sitter igjen med 20% av det du sier, presenter derfor enkle modeller for hvordan de skal få igjen for investeringene sine. • Tenk stort og ikke la deg begrense. Teknologi åpner opp for å nå ut i verden raskt med gode produkter.

3

– 33 –


KURS & KONFERANSE OVER FLERE DAGER? Da er Scandic Sortland med sin sentrale plassering i sentrum av Vesterålen og NordNorge et opplagt valg.

KURS & KONFERANSE

△ △ △ △ △

– 34 –

inntil 120 personer hybridløsninger moderne teknisk utstyr spesialtilpassede løsninger servering hele dagen › morning break › conference lunch › afternoon break › conference dinner


VI SKAPER GODE MØTEOPPLEVELSER!

OVERNATTING

△ rom med utsikt

△ deilige senger

△ nydelig frokost

OPPLEVELSER I Sortland kan dere også gjøre ulike aktiviteter som blant annet: △ Rib-turer △ Bowling △ Kino/kulturopplevelser i Kulturfabrikken △ Shopping △ Fjellturer

Book din neste konferanse hos oss i dag!

¼76 11 06 02 | ºsortland@scandichotels.com

| Følg oss på E Q D – 35 –


ANNONSØRINNHOLD

Suksess med ny teknologi for varmepumper Polar energi har patentert og utviklet en helt ny teknologi for energieffektive luft til vann varmepumper. Fra hovedkontoret på Ibestad er duoen Lars Hansen og Tor Nordli Mathisen klare til å erobre verden.

Da gründer og daglig leder Lars Hansen jobbet som kjøletekniker spurte han seg selv: hvordan kan man utnytte kjøleprosessen for større energieffektivitet? Svaret han fant er like enkelt som det er genialt.

Patenten kort forklart Dermed startet arbeidet med å utvikle og patentere systemet med varmepumper som utnytter hele energipotensialet. Tor Nordli-Mathisen, salg og markedsføring i Polar Energi, forklarer: – Våre varmepumper kjører helt annerledes enn alle andre på markedet. Det vanlige er å benytte en platevarmeveksler for varmeoverføring, men i den prosessen påføres et varmetap. Polar Energi har eliminert platevarmeveksler og overfører energi direkte fra kjølegass til en vanntank inne i huset. Dermed utnytter vi hele energipotensialet og det er dette som er essensen i vår patent: Polar Super Heating Infusion (PSHI), sier Tor.

Fra idé til lønnsom bedrift

lufta ute omgjøres til varmeenergi inne gir miljøgevinst. – Det handler om å levere mest mulig energi til en lavest mulig kostnad. Når våre varmepumper er minst 35% mer effektive enn konkurrentene, merkes det naturligvis på strømregningen. Vi kjører dessuten no compromise når det kommer til kvalitet, og kan derfor gi hele 10 års garanti, sier en entusiastisk Tor.

Holder på røttene Selv om produktene deres selges over hele verden, har de fortsatt et lokalt fotfeste på Ibestad hvor det hele startet. Her ønsker de å opprettholde og bygge videre på kompetansen slik at lokalmarkedet kan nyte godt av det. I dag er Polar Energi en bedrift med fem ansatte, men de har store rekrutteringsplaner for det kommende året. – I tillegg til å opprettholde staben på Ibestad, skal vi håndtere markedet i hele Norge. Derfor ønsker vi å ansette flere flinke folk i tida som kommer, for å opprettholde vår posisjon og utvikle produktet videre, oppfordrer Tor.

Veien fra idé til ferdig utviklet patent har vært lang og utfordrende, men når man har en god idé er det verdt å jobbe for. Polar Energi varmepumpesystem selges i dag som en del av Panasonics egne produkter over hele Europa. I tillegg har de en egen avdeling i New Zealand og nylig startet opp Polar Energi i Italia. – Vi er stolte over å ha utviklet bedriften fra gründerfasen til fremtidsrettet selskap med store kommersielle muligheter over hele verden. Planene fremover er å rekruttere flere flinke folk som kan bidra til å ta vare på den gode posisjonen i markedet og utvikle produktet videre, sier Tor.

Rune Mikalsen jobber med produksjon av elektroniske styringsenheter til Polar Energi sitt varmepumpesystem. Disse produseres på Ibestad og eksporteres til Panasonic i Europa.

Grønt teknologiselskap Polar Energi utvikler seg i takt med det grønne skiftet, og med tanke på fremtidige generasjoner. Hver gang en kunde velger å bytte ut oljefyr eller elektriske varmekilder med vannbåren varme fra Polar Energi, bidrar dette til å redusere karbonutslippet. Den effektive måten som

– 36 –


Vi er stolte over å ha utviklet bedriften fra gründerfasen til fremtidsrettet selskap med store kommersielle muligheter over hele verden. Planene fremover er å rekruttere flere flinke folk som kan bidra til å ta vare på den gode posisjonen i markedet og utvikle produktet videre. – TOR NORDLI-MATHISEN

5 fordeler med varmepumpe fra Polar Energi 1. Lønnsomt i lengden. Kostnaden for installasjon vil tjene seg inn i form av lavere strømutgifter de neste årene. 2. Høy energieffektivitet. Reduser energiforbruket med inntil 80%, samtidig som du opprettholder komforttemperatur i boligen. 3. Rask avrimingssyklus. Faktisk 7-8 ganger raskere enn tradisjonelle systemer, noe som gir en svært effektiv drift. 4. Gir energi til tappevann og vannbåren varme samtidig. Uavhengig om en eller begge funksjonene er i bruk. 5. Høyere temperatur på tappevann. Som den eneste på markedet kan PSHI-teknologien produsere tappevann på over 80 grader, uten tilskudd fra andre varmekilder. Dette øker kapasiteten på varmtvann i husstanden, og det er ikke nødvendig med eget legionellaprogram.

– 37 –


Trenger du hjelp med

KOPIERING ?

Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg.

Vi er Nord-Norges største avistrykkeri. De største, faste oppdragene er trykking av nordopplaget til VG, Dagbladet, Dagens Næringsliv, Klassekampen, Finansavisen, Fiskeribladet, og Aftenposten. I tillegg til lokalavisene Harstad Tidende, Folkebladet, Nordlys, Fremover, Våganavisa, Lofotposten, Lofot Tidende, Nye Troms, Itromsø, Framtid i Nord, Kyst g Fjord, Andøyposten og Vesteraalens avis. Vi trykker også en rekke kunde- og reklameaviser.

www.polaristrykk.no - TLF. 770 57 700 - trykkeripost@polaristrykk.no

– 38 –


– 39 –


Friborg Bygg AS er en nyoppstartet tømrerbedrift med stolthet til faget

VI HAR STOR TRO PÅ MARKEDET I REGIONEN OG ØNSKER Å VÆRE EN DEL AV DETTE.

Vi tilbyr følgende tjenester: • Renovering/Oppussing av hus • Renovering av tak • Tilbygg • Nybygg Ta kontakt for en hyggelig prat om du har noen byggeprosjekter. Sigurd Friborg Mob: 950 09 929 Mail: post@friborgbygg.no

– 40 –

E Fribog bygg AS Q Friborgbygg


Terhi 400 m/Tohatsu Sport 9,9-15 hk

Terhi 450 C/CC m/Tohatsu 30 hk FRA KR

127.390,-

FRA KR

54.500,TG 5.9X m/Honda 60-80 hk

TG 6.9X m/Honda 100-150 hk

FRA KR

FRA KR

Hobby 460 SC m/Tohatsu 20-30 hk

Hobby 540 CC m/Honda/Tohatsu 50-60 hk

652.890,-

411.000,-

FRA KR

113.890,-

FRA KR

219.890,-

Sargo 31

Sargo 28

FRA KR

FRA KR

Micore Xw57sc m/Honda 100-150 hk

Micore 628cc Offshore m/Honda 100-150 hk

FRA KR

FRA KR

3.181.000,-

1.833.000,-

338.990,-

339.000,HARSTAD MARINA AS Skoleveien 2, 9407 Harstad Tlf. 77 00 25 30 www.harstadmarina.no

– 41 –


ANNONSØRINNHOLD

Et godt kjøkken med god samvittighet Et kjøkken er ikke lenger bare et kjøkken. Hos HTH Kjøkkenforum står vi klare for å finne de skreddersydde løsningene som skaper ditt drømmekjøkken. Men viktigst av alt er den daglige gleden og fornøyelsen som det helt riktige kjøkkenet gir. Vi ønsker at kjøkkenet ditt skal være en god investering som du har glede av i mange år og som øker verdien av boligen din.

Trendfargene har inntatt kjøkkenet, her med lekre gulldetaljer.

– 42 –


1] RørosHetta Sense, verdens smarteste kjøkkenvifte gjør inneklimaet ditt en stor tjeneste. 2] Integrert mobillading i kjøkkenbenken. 3] Dansk design i en lekker kombinasjon av treverk og stein.

Hos HTH har vi bevisst valgt produkter som sikrer optimal holdbarhet og minst mulig belastning for omgivelsene. 1

Vi stiller høyere krav til kjøkkenet. Kjøkkenet vårt skal være gjestfritt og innbydende og gi en følelse av velvære. Trenden er å dra stua inn i kjøkkenet med åpen løsning og dette gjenspeiles i frontvalg og fargevalg. Hvordan vi har det på kjøkkenet har blitt like viktig som et innbydende bad og en hyggelig stue. Det finnes ingen grenser lenger for hva man kan få til på kjøkkenet. Teknologi og funksjonalitet av høy kvalitet som ladestasjon til mobiltelefonen i integrert i benkeplaten, smarte hvitevarer, kamera i stekeovnen, koketopp med integrert ventilator og plass til robotstøvsugeren i sokkelen.

Bærekraftige løsninger Vi merker en stor endring i generasjonen som nå etablerer seg; de er opptatt av bærekraftig produksjon i alle ledd og smarte løsninger også på kjøkkenet. Hos HTH har vi bevisst valgt produkter som sikrer optimal holdbarhet og minst mulig belastning for omgivelsene. Ved å velge de rette materialer gjør vi oss, som eneste danske produsent, fortjent til å bære Inneklimamerket. HTH fokuserer på bærekraft gjennom hele verdikjeden, og jobber for å tilby de mest miljøvennlige løsningene. Men hos HTH er vi aldri fornøyde med «godt nok». Derfor jobber vi hele tiden med å utvikle og forbedre kvaliteten og designet på produktene, samtidig som vi tar hensyn til omgivelsene og medarbeiderne våre. Vi kan derfor si at vi gir deg et godt kjøkken med god samvittighet.

God ventilasjon er viktig for helsa vår, og kjøkkenviften overvåker luftkvaliteten og sørger for at matos og annen forurensning byttes ut med frisk, ren luft. Kjøkkenhetten din gjør derfor en avgjørende jobb for inneklimaet ditt. RørosHetta Sense har valgt å gjøre kjøkkenventilasjonen helt bekymringsløs for deg, I kjøkkenhetten befinner det seg 11 smarte sensorer som automatisk settes i gang, og tilpasser seg hele tiden mengden matos i rommet. RørosHetta Sense er i gang allerede før det begynner å dampe fra maten, og fortsetter å jobbe for å fjerne alle rester av matlukt etter at du er ferdig. Selvfølgelig i stillemodus for å ikke forstyrre deg under måltidet. Kjøkkenviften kommer med markedets mest avanserte komfyrvakt, appstyrt kontroll av luftkvaliteten i din bolig og skreddersydd i ønsket design.

Vi hjelper deg med material- og fargevalg

2

Farger i hjemmet har lenge vært populært, og vi ser at trenden nå også har inntatt kjøkkenet. I materialvalgene ønsker man å bringe naturen inn i kjøkkenet, og mange går for kombinasjoner av treverk og stein. Nordisk design er i vinden, og hos oss får du det beste av dansk design for kjøkkenet. Våre dyktige ansatte gleder seg til å hjelpe deg med å realisere din kjøkkendrøm!

Verdens smarteste kjøkkenvifte Vårt nyeste og mest innovative produkt er RørosHetta Sense, verdens smarteste kjøkkenvifte. Du trenger kun å tenke på hvilke retter du ønsker å trylle frem, teknologien i kjøkkenhetten tar seg av resten.

Autoveien 1, Harstad tlf. 77 00 24 80 info@harstad.hth.no

– 43 –

3


ANNONSØRINNHOLD

I 2021 åpnet Kjersti Borgen og Lars E. Bergh dørene til nye Fokus Optikk i Hilsegata i Harstad.

Tlf. 980 50 000 E-post: Harstad@fokusoptikk.no Rikard Kaarbøsgt. 9, 9405 Harstad www.fokusoptikk.no

Fokus på å skape noe eget Lars E. Bergh er 3. generasjons optiker og har vært med å starte flere optiske butikker. Men det var først i 2021 at drømmen om å skape noe helt eget for alvor ble realisert. Sammen med samboer Kjersti Borgen åpnet de Fokus Optikk i Hilsegata.

Selv om Kjersti er fra Bjarkøy og Lars er fra Narvik, var det ingen tvil om at det var i Harstad de ville satse.

forretningen i Narvik etter min far, var det aldri aktuelt fordi jeg ville bygge noe eget, sier Lars.

Ville bygge noe eget

Røff start

Første forsmak på byen fikk Lars da han studerte et år på tannteknikk rundt år 2000, og gikk i lære hos Dentalkompaniet i Harstad. – Helt siden den gang har jeg tenkt at Harstad er byen å satse på. Her er det et koselig sentrum med trivelige folk, og en vilje til å satse på utvikling av byen som er helt fantastisk. Selv om jeg hadde muligheten til å overta

Lars var ferdig utdannet optiker og master i klinisk optometri i 2007, etter endte studier i København, Pennsylvania og Kongsberg. Deretter åpnet han sin første optikerforretning i Trondheim, sammen med sin bror som også er optiker. Det gikk ikke lange tiden før de hadde to forretninger i bartebyen. Men savnet etter alt det Nord-Norge har å tilby ble så stort, at i 2009 pakket

– 44 –

han flyttelasset og vendte nesen nordover. Skjønt så enkelt var det ikke. Samme dag som han skulle nordover, ble bilen stjålet. – Bilen var sporløst forsvunnet, så pappa måtte kjøre nedover med henger for å hente meg. Samtidig stod det med store titler i avisene: ikke kjøp bolig nå. Og der satt jeg med fullt belånt hus og helt ny i byen, så det var litt krevende den første tida i Harstad. Finansiering til å åpne butikk fikk jeg heller ikke hos banken jeg tok kontakt med den gangen, så det så litt mørkt ut en periode, husker Lars.


Men oppstarten av Specsavers Harstad ble godt mottatt selv om det tok mange år å bygge opp en stor kundeportefølje. Det var også her han traff Kjersti.

for pengene, derfor vil du aldri finne lokketilbud, men konkurransedyktige priser og topp kvalitet.

Ser aldri mørkt på noe

Briller er ikke bare et nyttig hjelpemiddel, det er også et stilfullt tilbehør, man kan kalle det et smykke i ansiktet. Da de skulle velge ut merker til butikken reiste paret til Paris for å velge ut brillemerker du ellers bare finner i storbyene. Ettersom det bare tas inn 1-2 av hver modell vil du få noe som ikke «alle» i byen har. De har kvalitetsglass fra Essilor, som er verdens største leverandør av brilleglass. Kjersti har 10 års erfaring i optikerbransjen, og liker å jobbe med mennesker i kombinasjon med design og teknologi. Hun er blid og imøtekommende, og kan hjelpe deg med å finne brillen som passer til akkurat deg. – Jeg starter med å stille noen spørsmål for å finne ut hvilken stil du ønsker, deretter ser jeg på ansiktsfasongen og hva du kler, slik at jeg kan komme med noen forslag. Jeg har lang erfaring med tilpassing og justering av brilleglass, samt fargevalg og brilleglassløsning ved kjøp av solbriller med styrke, sier Kjersti.

I 2020 valgte de å selge seg ut av kjeden for å stå på egne ben. Han legger ikke skjult på at dette har vært et ønske i mange år. Lars kjøpte den gamle bygården i Hilsegata, Eilert Mathisen-gården, hvor både historie og fukt satt i veggene. Paret gikk på med krum hals, og fikk hjelp av interiørdesigner for å planlegge de nye lokalene. – Minstepia var bare et halvt år da vi startet å rive, og med besteforeldre på Bjarkøy og i Narvik måtte vi jobbe på skift for å få det til. Bare to måneder før åpning kunne vi se himmelen tvers gjennom taket. Men dyktige fagfolk innenfor alle felt har gjort det hele mulig, vi har gjort det i lag og vi har fått det til, sier Kjersti. Lars har en iboende stahet som kommer godt med som gründer: – Jeg har en tendens til å ikke se mørkt på noe, noen gang. Hvis du sier til meg at det ikke går så skal jeg absolutt bevise at det går. Jeg tror det er den optimismen og staheten som gir meg pågangsmot, sier Lars.

Liten optiker som tenker stort Dermed fikk Harstad en ny, ambisiøs optiker på plass i bybildet, der optikerfaget spiller hovedrollen. Gjennom grundige undersøkelser og målinger finner de den beste løsningen for din øyehelse, med 100% fornøydhetsgaranti. Fokus Optikk har som mål å levere mest kvalitet

Europeiske trender

• • • • •

100% lokaleid Kvalitetsglass fra Essilor Brillene naboen ikke har Grundige synsundersøkelser Optiker med masterkompetanse

Kjersti har 10 års erfaring i optikerbransjen og en interesse for stil og mote, og kan gi god veiledning slik at du finner brillen som passer til akkurat deg. De slitte lokalene måtte gjennom en total renovering, men Kjersti og Lars gikk på med krum hals.

– 45 –

Hvis du sier til meg at det ikke går så skal jeg absolutt bevise at det går. Jeg tror det er den optimismen og staheten som har fått meg hit jeg er i dag. – LARS E. BERGH


NSK er en bedrift som er veldig attraktiv for meg, de har et godt rykte og jeg kom til Harstad på grunn av denne jobbmuligheten. – BENJAMIN BERNTSEN.

Havfarmen og brønnbåten «Harald Martin» - begge designet av NSK Ship Design for Nordlaks Foto: Nordlaks/Deadline.

– 46 –


NSK Ship Design har over tid opparbeidet et sterkt fagmiljø. Fra venstre: Nyansatte Benjamin Berntsen og daglig leder Mats Nygaard Johnsen.

ANNONSØRINNHOLD

NSK Ship Design finner talentene Siden oppstart i 1992 har NSK Ship Design AS hatt jevnlig påfyll av flinke folk i takt med bedriftens vekst. Nå er Harstad-bedriften et av de største designselskapene i landet innenfor havbruksanlegg og skip. NSK Ship Design er et uavhengig internasjonalt skipsdesignfirma, med hovedkontor i Harstad og avdelingskontor Trondheim. De leverer innovative løsninger på skipsdesign, akvakultur og fartøykontroll.

Eierskap i nord Gründer Kjartan Karlsen sin genuine filosofi er å skape verdier i Nord-Norge, derfor har de aldri vurdert noen av tilbudene om oppkjøp utenfra. Nøkkelen for å lykkes er å ha et lønnsomt næringsliv med eierskap i nord, samt vilje til å investere i ny utvikling. Daglig leder Mats Nygaard Johnsen stiller seg bak denne filosofien. – Vi vil fortsette den store satsningen her i nord, nettopp derfor ligger hovedkontoret i Harstad. Det har også vist seg å være en god plassering geografisk sett, med nærhet til tre av våre største kunder: Nordlaks, Salaks, og Brønnbåt Nord. Sistnevnte eies av Salaks, Kleiva Fiskefarm og Gratangslaks, sier Mats. Flere av de ansatte har vært med lenge. – Det er artig at de flere av de ansatte har vært med på den spennende reisen mot suksess. Vi har nesten ikke hatt turnover de siste årene, på denne måten har vi klart å bygge kompetanse over tid. Etter hvert som oppdragsmengden har økt, har vi også ansatt flere dyktige fagfolk, forteller Mats.

Henter de beste folkene De er i dag rundt 50 ansatte, bestående av et sterkt fagmiljø innen det marintekniske. For å sikre seg de skarpeste hodene har nærhet til NTNU i Trondheim vært svært viktig. Med avdelingskontor i Trondheim øker sjansene for å hente de beste folkene fra det marintekniske miljøet på NTNU. – I NSK brenner vi for å utvikle det individuelle potensialet til hver enkelt ansatt, og vi tror også

– 47 –

det har bidratt til at vi er attraktive for talenter. Det handler helt konkret om å bruke folk i de rollene de behersker best, og sørge for at de faglige og menneskelige utfordringene løfter folk framover hver dag. For oss er det i mange tilfeller viktigere at folk finner den rollen hvor de er best, framfor at de nødvendigvis skal fylle en forhåndsbestemt rolle, sier Mats.

Flyttet på grunn av attraktiv jobb En av de sist ansatte i NSK Ship Design er Benjamin Berntsen. Han er opprinnelig fra Senja og har bodd de siste fem årene i Trondheim, mens han har studert marintekniske fag på NTNU. I løpet av det første halvåret i bedriften har han allerede rukket å bidra med verdifull kompetanse, i alt fra små konsulentoppdrag til større nybyggprosjekter. – NSK er en bedrift som er veldig attraktiv for meg, de har et godt rykte og jeg kom til Harstad på grunn av denne jobbmuligheten. Prosjektene er spennende og svært lærerike, og jeg får stor tillit til å utføre jobben min, sier Benjamin. De ansattes interesser og faglige styrker blir kartlagt, for å kunne utvikle talenter i de respektive fagfeltene. – Jeg har en spesiell interesse for hydrodynamikk, som er læren om krefter fra vann til konstruksjoner. Det kan for eksempel handle om å beregne hvordan et skrog beveger seg i vann. Jeg får ofte være med å vurdere trykk og viskositet i prosjektene det gjelder, og dermed utvikle meg innen det jeg synes er mest spennende, sier Benjamin.

Kjemper i toppen NSK Ship Design har opparbeidet en posisjon som en av de aller største på landsbasis, og nå er det viktig å fortsette å ri den bølgen, i et marked med knivskarp konkurranse. – Man kan si det slik at vi kjemper i toppen av tippeligaen på akvakultur, så nå gjelder det å videreutvikle den posisjonen vi allerede har for å fortsette å lede fremover, både i Norge og internasjonalt. Vår visjon er å få lov til å fortsette å utvikle neste generasjons havbruksanlegg og de nye båtene som er en del av den grønne bærekraftige fremtida, forteller Mats.


iHARSTAD DIGITAL 149,-

KUN PER MÅNED

1 KRONE FOR 1 MÅNED DERETTER

149,- PER MÅNED Abonnementet fornyes automatisk og løper til det sies opp.

Bestill på iHarstad.no

– 48 –


www.evenskjersyd.no

BO I NYE, MODERNE BOLIGER PÅ EVENSKJER SYD Firemannsboliger med gode planløsninger og gjennomgående høy standard ENKEL TILGANG TIL ALT DU TRENGER På Evenskjer Syd er alt tilrettelagt for godt naboskap og trygge oppvekstvilkår for de med barn. Sameiet tar seg av alt vedlikehold, slik at du kan ha fokus på et komfortabelt liv i vekselen mellom jobb og fritid.

Boligprosjektet ligger like utenfor sentrum med to barnehager, barne- og ungdomskole like i nærheten. Du er tett innpå skogen, fjellet, stranda og sjøen som gir deg helårstilgang på storslått naturopplevelser.

OM BOLIGENE Hver leilighet har bruttoareal på 81,6 m2 og inneholder 2 soverom, åpen løsning mellom stue og kjøkken, bad og gang. I forlengelse av stuen kommer du ut til en flott terrasse. Leilighetene har også smarte løsninger når det kommer til

oppbevaring. Gode muligheter for garderobeløsning, i tillegg til innendørs bod og en stor sportsbod. Boligen har overbygd sykkelparkering og mulighet for elbil-ladning. Søppel i felles lukket anlegg.

OM UTBYGGER Med over 70 års erfaring og en sterk evne til å tilpasse og videreutvikle seg, har Kanstad Trelast solid kunnskap i et stadig endrende marked. I 1967 var Kanstad Trelast med på å etablere Systemhuskjeden.

FORNØYDE KUNDER Tilpasset enebolig - Alsvåg I Ruggevik i Harstad har Systemhus Kanstad Trelast vært med på å bygge huset som nå er hjem for Camilla Nordaas og Sigurd Friborg. Systemhus viste, veiledet, og ga råd hele veien, forteller Sigurd og legger til ; Systemhus er en trygg plass å handle hus.

FOR MER INFORMASJON, KONTAKT Sven Ove Johansen, Salgsleder Kanstad Trelast AS, avd. Harstad Mobil: 958 92 275 • e-post: sven.johansen@kanstad-trelast.no

– 49 –


ANNONSØRINNHOLD

Det er først når kundene kommer tilbake igjen at vi virkelig har lykkes – MARIANNE WALSETH, OPTIKER OG DAGLIG LEDER I SPECSAVERS HARSTAD.

– 50 –


– Man må tørre å satse for å vokse Året etter Marianne Hammer Walseth og Kenneth Mikalsen overtok som nye eiere av Specsavers Harstad i 2020, ble de kåret til Norges beste butikk. I 2022 utvider de både lokalet og staben, hva er hemmeligheten bak suksessen?

Visjonen er å hjelpe flest mulig til å ha godt syn. Det gjøres gjennom å tilby rimelige kvalitetsbriller og høyt faglig fokus, men vel så viktig for å lykkes er det å bygge en god bedriftskultur.

Vinnerkultur Vi hadde som mål å bli den største optikerbutikken i Nord Norge! Det tror jeg vi er nå, og da satte vi oss nytt mål: bli en av de 10 største butikkene i Specsavers i Norge. I 2021, som var deres første hele driftsår, ble Specsavers Harstad kåret til den beste butikken i landet. Optiker og daglig leder Marianne Walseth er spesielt stolt av at de scoret 96% på medarbeiderundersøkelsen, som sier noe om hvordan de ansatte trives på jobb. – Vi overtok et dyktig og dedikert team, så det vi har jobbet videre med er å bygge en vinnerkultur med en tydelig visjon som motiverer de ansatte. Gjennom å sikre kunnskap hos alle som jobber hos oss vil kundene alltid få en god opplevelse, uansett når på dagen de kommer, forteller Marianne. Som kunde hos Specsavers vil du bli godt mottatt og oppleve kort ventetid på synsundersøkelse. Alle som får progressive briller blir fulgt opp i tilvenningsperioden, slik at nødvendige justeringer kan gjøres. De ansatte får god opplæring gjennom et optikerassistent-kurs som går over ett år. Kurset er utviklet av Specsavers og levert av Universitetet i Sør Øst Norge

– Det er først når kundene kommer tilbake igjen at vi virkelig har lykkes, sier Marianne.

Optiker og leder Marianne har en master i ledelse fra UIT og 10 års erfaring som regionssjef i en annen optikerkjede. Nå trives hun godt som en leder på gulvet sammen med de ansatte, hvor det er lettere å spille hverandre gode. – Min grunnholdning er at alle har en interesse av å bidra til at vi lykkes på jobb. Hos oss vet alle hva de skal gjøre til enhver tid, og har fått ulike ansvarsområder. En gang i måneden tar vi oss tid til å reflektere over hvordan vi har det på jobb og hvilke mål vi kan tenke oss fremover for hver enkelt. Dette er med på å engasjere de ansatte i sin egen utvikling og å bygge en kultur hvor alle trives, sier Marianne. Ved siden av å være leder jobber hun 100% som optiker, sammen med Kenneth Mikalsen. De har begge fulle timebøker og har flere ganger utvidet åpningstidene for å tilpasse seg forespørslene.

Lav pris, høy kundeservice Konseptet er bunnsolid med lavest pris på briller og høyt fokus på faglighet. Det merkes at den britiske kjeden eies av optikere, for det stilles høye krav til teknisk utstyr og kompetanseutvikling. – Den faglige biten står veldig sentralt, derfor har vi

Optikerparet Marianne Walseth og Kenneth Mikalsen har opplevd stor suksess siden de overtok Specsavers i 2020. Nå ansetter de en optiker til, for å kunne bli enda bedre på tilgjengelighet og ta mot drop-in.

topp utstyr som gjør nøyaktige målinger og kan oppdage øyesykdommer på et tidlig stadium. Vår online øyelege svarer innen 24 timer, på den måten avlaster vi det offentlige helsevesen ved at vi ikke henviser flere enn nødvendig. Det stilles også høye krav til kompetanseutvikling, slik at alle kundene skal få en premium opplevelse hos oss, forteller Marianne.

Spennende planer Med fulle timebøker våger de nå å satse stort, med ny og større butikk som åpner 28. april. Marianne forteller om de spennende planene: – Vi bygger om lokalet og får enda et synsprøverom. Ny optiker starter 1. juni slik at vi blir totalt tre optikere, og dermed kan bli enda bedre på tilgjengelighet og ta mot drop-in. Butikken blir også pusset opp og utvidet, og vi har ansatt en til optikerassistent. Vi investerer stort i både folk og utstyr nå, man må tørre å satse for å vokse, sier en engasjert Marianne. I åpningshelgen kan besøkende glede seg til aktiviteter, ballonger, kaffe og kaker, og gode tilbud som 50% på briller i en ny og fin butikk. Du kan enkelt bestille synstest på specsavers.no eller ringe 77 07 73 00. Velkommen til en ny og enda bedre Specsavers i Harstad! Mye skal forberedes før den store åpningshelgen 28. april.

– 51 –


ANNONSØRINNHOLD

Duften av nybakt siden 1958 – til høsten blir det bok Når du kommer inn døra på Harstadbotn bakeri omringer duften av nybakte kanelboller seg rundt deg. I salgsdisken ligger det nok av fargerike og lekkert pyntede muffins, donuts og kaker som gir deg lyst til å smake på mer enn bare én. Silje Blomsø forteller om bakeglede og familiebedriftens langstrakte historie.

Jeg har arvet bedriften sammen med søsknene mine, så vi er ikke gründere i den forstand. Det var min morfar, Ivan Andreassen som bygde dette hvite huset som vi fortsatt huser, og startet bakeri sammen med min mormor, Lillian Andreassen i 1958. Vi er et klassisk bakeri som er opptatt av å ta vare på tradisjonene, og på samme tid moderne og nyskapende. Jeg føler meg veldig heldig som får være med å forme min egen arbeidsplass.

synes jeg det er enda morsommere å være kreativ, siden det er så mye gøy man kan gjøre på sosiale medier. Det var ikke egentlig i mine planer å ta over bakeriet, selv om det alltid har vært en del av mitt liv. Da jeg flyttet hjem fra Oslo for noen år siden, skulle jeg «bare jobbe litt» i bakeriet mens jeg lette etter en annen jobb – men plutselig oppdaget jeg at det var veldig gøy å gå på jobb hver dag, og slik ble bakeriet livet mitt.

Det startet med en liten marsipankake

Duften av nybakt siden 1958 – en bit Harstadhistorie

Det var morfar og pappa som var bakerne i familien. Det var veldig stas de gangene vi som barn fikk være med i konditoriet og ta krem på bunner. Belønningen var at vi fikk ta hjem en liten marsipankake. Jeg var rundt 10-11 år første gang jeg jobbet i bakeriet og fikk stå bak kassa. Etter det fikk jeg sommerjobber og har hjulpet til i alle ferier. Et sterkt barndomsminne for meg var den gangen jeg var 9 år og fikk reise sammen med mamma og pappa på bakerimesser. Jeg husker enda veldig godt da printeren som kan printe bilder etter kundens ønske på kaker hadde kommet. Det var noe av det kuleste jeg hadde sett – og jeg fikk lov til å bestemme at en slik måtte vi kjøpe. Når jeg tenker meg om har jeg kanskje alltid fått lov til å være med på å bestemme litt. Min kreativitet har fått blomstre i bakeriet – og nå

Nå holder mamma Sissel Blomsø og jeg på å skrive en bok om bakerienes historie her i Harstad fra 1950. Boken kommer ut til høsten. Mamma husker jo alt slik som det var fra 60-tallet, også har hun intervjuet en del eldre bakere som bor i Harstad. De menneskene er på sett og vis den siste generasjonen som kan fortelle denne historien. Boken har en del fokus på det gamle, og etter 1980 er det mest fokus på Harstadbotn bakeri. Vi håper det kan bli en bok som kan skape minner for de eldre, og en bok som er fin å se på for de som er litt yngre. Det har vært en lang og krevende researchprosess, hvor vi blant annet har lett og funnet gamle avisartikler, bilder og snakket med folk – men jeg har lært helt utrolig mye. Blant annet så har jeg lært at før i tiden når det ikke fantes så mange kjøleskap, var det mest produksjon av

– 52 –

Silje Blomsø

tørrkaker, kjekser og wienerbrød. Så ble det etter hvert kremkaker til helger. Med andre ord er det som vi ser på som hverdagslig kos nå, kun festmat før i tiden. Marsipankaker var forbeholdt fest – mens nå er det lov til å gå på kafé og ta seg et kakestykke på en onsdag. Og et annet viktig aspekt: nå har folk råd til det. Bransjen har endret seg på den måten at det er mer fokus på grovt brød og sunn lunsjmat, men det ser ut som at folk aldri blir lei av marsipankake og kanelboller likevel.


Konditorsjef Marielle Jenssen

Bakerlærling Elias Iversen Aas

Stolt familiebedrift

Konditor Kaisa Søtvik Olsen og konditorlærling Daniela Vidarsdatter Endresen. Silje Blomsø, Linda Vinje og Anita Andreassen.

– 53 –

I 1984 overtok mamma og pappa bakeriet, og i 2016 overtok vi 3 barna driften. Mine tantebarn som er 4. generasjon, jobber også her. Vi har vært i Harstad i 64 år i november og det ligger lagret mange historier og tradisjoner innenfor husets fire vegger. Noen år har vært tøffe, noen år lettere – men vi har troen på å fortsette i mange år til! Den fineste dagen jeg har hatt på jobb, må kanskje ha vært da vi feiret 60 år for 4 år siden. Da var alle – også hele familien i sving. Vi produserte vi opp varer og solgte brød, smultringer og rundstykker til tilnærmede like priser som i 1958. Det var lange køer utenfor trappene hele dagen, alle var i godt humør. Kunder kom innom for å mimre og fortalte gode historier. Vi serverte kaffe og kake og fikk blomster og følte oss veldig satt pris på av kundene våre i Harstad. Det er på slike dager at jeg tenker at besteforeldrene mine og pappa skulle ha visst, og ville vært stolte over hva vi har fått til. Nå er vi rundt 30 ansatte og i lokalet vårt har vi et konditori hvor det produseres konditorvarer, en catering som produserer bagetter og et bakeri som produserer brød, i tillegg til butikken og kontor. Også driver vi jo Kremtoppen i sentrum. Harstadbotn bakeri betyr veldig mye for meg og jeg håper at vi i fremtiden kanskje kan få en kafé til og fortsette å være en del av bybildet så lenge vi har mulighet.


ALT AV SPORT ER INKLUDERT I DITT ABONNEMENT! iHarstad og Direktesport viser cirka 5.000

idrettsarrangementer i året. Her får du fotball, håndball, friidrett, sykling og mye mye mer.

Av lokale klubber viser vi de fleste kamper med Harstad IL i 3.-divisjon og Medkila i 1.-divisjon. I tillegg: HHK og aldersbestemt fotball. Du kan også se Messi, Neymar og de andre

stjernene i den franske toppdivisjonen hos oss. Vi skal vise direkte fra Norway Cup i sommer!

– 54 –


FOTO: Harstad Hockey, Mjølner, Haikjeften og Bakgården/Arne Widding

VI HEIER PÅ DE FRIVILLIGE Kultur- og idrettsarrangementer skaper bolyst og blilyst, og gjør det mer attraktivt å bo i regionen vår. Men bak hvert arrangement ligger hundrevis av dugnadstimer utført av frivillige. Det setter Nordkraft pris på. - Vi ønsker å bidra til arrangementer som involverer frivillige og som har en god frivillig-kultur. Det være seg Bakgården, Haikjeften eller Nordkraft Festspillcup for å nevne noen av de store. I tillegg bidrar vi til klubber og foreninger i hele regionen. I slike arrangementer er de frivillige den største ressursen, forteller Hanne Gjerstad, sponsoransvarlig hos Nordkraft. Med det som etter hvert har blitt gode erfaringer fra større arrangement, har vi en vertskapsregion å være stolt av. Og takket være alt som skjer har innbyggerne tilbud både som deltakere og publikum. Det gir både bo- og blilyst, og er også viktig når Nordkraft skal rekruttere nye ansatte. Harstad- og Narvikregionen er en av Nord-Norges største bo- og arbeidsregioner. Aksen mellom byene Harstad og Narvik byr på et rikt utvalg av muligheter både for unge og mer etablerte. Akkurat dette er det så viktig å sette pris på. - Vi som bor her har fantastisk mange muligheter på fritiden. Og her er en oppfordring for å ta vare på det: Still opp som frivillig selv om du ikke har barn eller ungdommer som er involvert i klubben eller arrangementet. Det trengs alltid en hjelpende hånd, enten som tidtaker, vaffelsteker, portvakt eller kanskje tråkkemaskinkjører, oppfordrer Hanne Gjerstad.

nordkraft.no

– 55 –


Sjekk hvem som har fått samfunnsutbytte der du bor på samfunnsløftet.snn.no Sjekk hvem som har fått samfunnsutbytte der du bor på samfunnsløftet.snn.no

Kr. 25 698 588 Kr. 25 698 588

Så mye samfunnsutbytte har gått til gode prosjekter i Sør-Troms siden januar 2020. ISå noen banker går alt overskuddet i lomma investorene. Sånn er mye samfunnsutbytte har tilgått til det ikke i SpareBank 1 Nord-Norge. Som sparebank er vi lagd av, eid gode prosjekter i Sør-Troms siden 2020. av og til for samfunnet. Og som kunde bidrar du til åjanuar løfte lokalsamfunnet videre. Bli med på Samfunnsløftet du også! I noen banker går alt overskuddet i lomma til investorene. Sånn er det ikke i SpareBank 1 Nord-Norge. Som sparebank er vi lagd av, eid av og til for samfunnet. Og som kunde bidrar du til å løfte lokalsamfunnet videre. Bli med på Samfunnsløftet du også!