iHarstad magasin, oktober 2021

Page 1

60 SIDER GRATIS MAGASIN

Tett på byen. Tett på folk. / Oktober 2021

TONJES HYTTEDRØM VED STORVANNET / KJØPTE HUSET INGEN VILLE HA / TOMMY SAMLER PÅ NOSTALGI / 400 HERSKAPELIGE KVADRATMETER

HEGE OG FRANK HAR BYGGET DRØMMEHUSET

Nytt magasin fra iHarstad!

F OL K I H US A N Se de flotte ha rstadhjemmen e – og bli bedre k jent med menneskene so m bor der!


Bli med hjem Vi er godt inne i høsten. Snøen har lagt seg på toppene rundt Harstad. Da er det godt å være inne, inne der du bor. iHarstad har besøkt flere hjem som er klar for mørketid. Boligene og menneskene i dette magasinet har gjort det lille ekstra for å skape seg kos. Vi takker dere alle for at vi fikk titte inn i deres hjem og hytter. Vi er både inspirert og imponert. 33 prosent av oss har brukt koronaperioden til å pusse opp hus og hage, meldte Frende forsikring allerede to måneder inn i pandemien. Pynting og oppussing av boligen, hjemmebasert underholdning og god mat og drikke i hjemmet er de tre store forbruksvinnerne etter ett år med korona, meldte SpareBank 1 i mars.

17

FORBRUKERØKONOMENE: SLIK INVESTERER VI VÅRE PENGER

Å BO I ET 166 ÅR GAMMELT HUS FORPLIKTER

36 46 48 56

TONJES DRØM PÅ ET NES VED STORVANNET

HUGO OPPFYLLER HYTTEDRØMMEN

– JA VISST ER DET MULIG Å DYRKE DRUER I HARSTAD! DE KJØPTE HUSET INGEN VILLE HA

28 09

Og trenden fortsetter denne høsten. Vi er på vei inn i en årstid der det å tilbringe mer tid hjemme er naturlig. Nå kan vi trekke oss litt tilbake, se en film på TV, male en vegg, rydde bort utemøbler og bare nyte at tida går litt saktere.

HAR BYGGET DRØMMEHUSET

At vi mennesker dyrker vår egen hule og skaper oss et sted der vi kan kose oss og være oss selv, det er lykke. iHarstad ønsker deg en fin høst. Kos deg med magasinet!

Morten I. Jensen

04 14

LAGER TAKRENNER AV RESIRKULERTE BRUSBOKSER

SAMLER PÅ NOSTALGI OG ESTETIKK

S J E K K U T VÅ R E F L O T T E A N N O N S Ø R E R :

ansvarlig redaktør

07/HELSEKOST HARSTAD | 08/HARSTAD KULTURHUS | 08/CATERING 1 | 16/PEAB UTBYGGING

Lars Richard Olsen

22/HTH KJØKKENFORUM | 24/ STJERNEROM | 24/JUVELEN FRISØR | 25/SCANDIC SORTLAND

nyhetsredaktør

26/NORBIL | 34/IMTAS | 35/MODENA HARSTAD | 40/SPECSAVERS | 42/PETS DYREBUTIKKEN 45/FACTA SERVICE | 52/ELUMNI ELEKTRO | 53/CLEAN DEKKSERVICE | 54/REGNBUEN HÅRSENTER 54/SMILEHULLET | 55/HÅLOGALAND BRØNN- OG ENERGIBORING | 60/EIENDOMSMEGLER 1 HARSTAD

iHarstad.no Magasinet iHarstad utgis av Harstad Publishing AS, Postboks 217, 9482 Harstad Telefon 902 10 100 Ansvarlig redaktør: Morten I. Jensen Grafisk design: Amedia Ressurs Harstad Trykk: Polaris Trykk Harstad Coverfoto: Bente-Lill Dankertsen, iHarstad

Lars Richard Olsen, nyhetsredaktør 952 31 958 | lars@iharstad.no

Martin Mortensen, journalist 413 39 992 | martin.mortensen@iharstad.no

Marte Fredly-Steen, jounalist 974 34 729 | marte@iharstad.no

Mathias Lindquist, innholdsutvikler 907 51 146 | mathias.lindquist@iharstad.no

Bente-Lill Dankertsen, journalist 476 09 921 | bente-lill@iharstad.no

Simen Loholt, journalist 922 80 977 | simen@iharstad.no

Dan Stian Dahlberg, markedsrådgiver 900 60 712 | dan@iharstad.no

Eirik Hågensen, journalist 454 51 725 | eirik@iharstad.no

Morten I. Jensen, ansvarlig redaktør 909 62 247 | morten@iharstad.no

Andreas Bjerkeng, markedsrådgiver 908 81 433

TIPS OSS! Ønsker du å snakke med en av oss som jobber hos iHarstad? Her er vi:

–2–


VI GIR DEG DE GODE HISTORIENE 1 KRONE FOR 1 MÅNED DERETTER

249,-

iHARSTAD DIGITAL +ALT

• Abonner på iHarstad – få Nordlys, Fremover og over 70 andre aviser med på kjøpet. • Direktesport • Del med inntil 4 i husstanden 1 krone for 1 måned – deretter 249/mnd (Abonnementet løper til det sies opp)

–3–


1] Unikt: – Jeg har alltid ønsket å holde på med noe unikt og annerledes som ikke alle andre gjør, sier Øyvind Berg (34).

Tett på byen. Tett på folk. iHarstad.no

LAGER TAKRENNER AV RESIRKULERTE BRUSBOKSER Med millimeterpresisjon ruller Øyvind Berg ut takrenner opp til 120 meters lengde.

2] Rulles ut: Takrenner i alle lengder rulles ut. – 20 meter er det lengste jeg har laget, men det er mulig med sammenhengende lengder på over 100 meter, sier takrenneleverandøren. 3] Skjulte fester: Festesystemet med innvendig skjulte kroker gjør det mulig å montere takrenner uten å demontere gamle beslag. 4] På rull: De skjøtefrie takrennene er rullet på coiler og finnes i åtte ulike farger.

Tekst og foto: Bente-Lill Dankertsen

1

–4–


HOS MEG UNNGÅS BÅDE AVKAPP, TRANSPORT OG LAGRINGSSKADER. RESULTATET ER NULL PROSENT SVINN.

N

år Øyvind Berg påtar seg oppdrag med å skifte takrenner, ankommer han med en mobil produksjonsenhet han er alene om i mils omkrets. Inne i en nokså anonym tilhenger står coiler på rekke og rad med metervis av aluminium i ulike farger. 120 meter på det meste. Med få tastetrykk på et display, rulles ferdigformede lengder ut. På millimeteren. Takrennene kappes fra samme enhet. Det er like imponerende som det er fort gjort.

MILJØVENNLIG Øyvind (34) holder til i Sørvika med sitt firma Berg Service og Utleie. I to og et halvt år har han leaset utstyr fra Kaizer for å produsere skjøtefrie takrenner på byggeplasser, i bakgårder og hager. Han er den eneste i Sør-Troms som lager egne renner som skreddersys bygninger av ulike slag. Det hevdes at det i Norge årlig havner cirka 700.000 meter takrenne-avkapp i avfallscontainere. – Hos meg unngås både avkapp, transport og lagringsskader. Resultatet er null prosent svinn, forsikrer han. Miljøaspektet er viktig for 34-åringen. – Aluminiumen er resirkulert. Takrennene er rett og slett laget av gamle brusbokser og annet gjenbruks-aluminium. Det er i tillegg et fantastisk metall som blir sterkere og sterkere for hver gang det blir resirkulert. Og siden det ikke ruster, har det lang levetid. For den kresne kan jeg lage renner av kobber og sink.

UNIKT OG ANNERLEDES Høyt i stiger og stillaser henger han, og blid er han. I all slags vær. Årstida er kommet da det begynner å bli kaldt for hender å jobbe med metall, men Øyvind parkerer ikke hengeren og venter på en ny vår. Hus spør ikke om temperaturer, de trenger takrenner hele året. – Noen tror jeg liker å montere i regnvær for da ser jeg umiddelbart at alt fungerer som det skal, men nei, hehe, godvær er det koseligste. Mørketida kan by på sine utfordringer, med lite lys og korte dager, men det lar seg fint gjøre. Fram til nå har takrenneproduksjonen vært en bijobb. – Men jeg håper å kunne leve av dette på sikt. Jeg har alltid ønsket å holde på med noe unikt og annerledes som ikke alle andre gjør. Dette er absolutt givende, sier han. Øyvind Bergs siste anskaffelse er en seks meter lang teleskopstang med kamera og støvsuger i enden. – For å hjelpe folk å gjøre ren takrenner der det er vanskelig å komme til. Hans oppfordring til huseiere som ikke har nedløpsrist og løvstoppersystemer, er å rense rennene for løv og skitt minst én gang i året. Da unngås at rennene går tette, som igjen kan forårsake store skader.

3

4

TAKRENNER

2

–5–

Takrennenes oppgave er å samle regnvannet og lede det vekk. En dårlig takrenne som lekker eller er tett, kan forårsake vannsøl og store skader på veggene. Takrenner skal, uansett materiale, hindre vannsprut og nedfukting av husveggen. De har som oppgave å samle og lede bort vann fra bygningens trekonstruksjon, vanligvis koblet til et nedløpsrør. Da forhindres også sopp- og råteskader. Takrenner er en viktig del av helheten for å sikre at bygget holder seg lenge og at verdiene i bygget beskyttes mot uheldige fuktskader.


ALT AV SPORT ER INKLUDERT I DITT ABONNEMENT! iHarstad og Direktesport viser cirka 5.000 idrettsarrangementer i året. Her får du fotball, håndball, friidrett, sykling og mye mye mer.

Av lokale klubber viser vi de fleste

kamper med HIL, Medkila, Landsås, SOIF og HHK, for å nevne noen.

Nytt i høst er at du også kan se PSG

med Messi og Neymar - vi har rettig-

hetene til den franske toppdivisjonen!

–6–


–7–


BER . NOVEM 4 G A : D TORS Å NO. 2 OBER 30. OKT LØRDAG

NNAR OLE GU ER NN MED VEStorsalen

OBER 27. OKT G A D S ON

OBER 22. OKT G RA D E R F : TEATE

ATRET RIKSTE T SUNDFØR KONSER orsalen

ATISK KINOM Y AB NINJAB Lillesalen kafé

00

00

Kl. 19:

00 St

EMBER 10. NOV G A D S N O RE

RLAND KM MYyller legenden

dh Harsta rsalen 00 Sto : 9 1 l. K

tre Rikstea rsalen 00 Sto : 8 1 l. K

Kl. 19:

Kl. 19:

BER . NOVEM 5 G A D FRE

IVBYR DETEKT N TEATER JO OPERASt

BER NOVEM ER . 2 1 G FREDA 13. NOVEMB G /LØRDA ANIA

NCEM CREEaDteESons

B**CH

Å VÆ HARDT Iren Reppen

len Fortun Storsa 0 0 : 9 1 30/ Kl. 19:

ed av og m d Teater lan Håloga torsalen 0S Kl. 19:0

w

–8–

s på r kjøpe Billette .no u lturh s rstadku ww.ha

MBER 4. DESE YS LØRDAG PLAYBO

OUSE PENTH n julen in

salen vrikker 0 Stor 0 : 9 1 / 30 Kl. 19:


Tett på byen. Tett på folk. iHarstad.no

SAMLER PÅ NOSTALGI OG ESTETIKK Tommy Vandalsvik følger ikke interiørtrender. Han bor og innreder med hjertet. Tekst og foto: Bente-Lill Dankertsen

Nostalgi: – Det jeg har rundt meg er livet mitt. Gode minner gjennom fire tiår, arvegods og gamle bruktkjøp, sier Radio Harstad-redaktøren, hardcore-punkeren og det tidligere skøytefantomet.

–9–


H

erlig fargerikt, fra golv til tak, i det vertikaldelte huset på Sama. Akkurat så tettpakket, lunt og personlig som bare en maksimalist kan ha det. Minner gjennom fire tiår og arvegods som har vært i familiens eie gjennom flere generasjoner har funnet hverandre. Sammen med gamle loppis-kjøp, representerer de en unik tidsreise. – Det jeg har rundt meg er livet. Rett og slett. Sier Radio Harstad-redaktøren, hardcore-punkeren og det tidligere skøytefantomet.

VINTAGE TEAKMØBLER

1

1] Punker: Mye punk i Tommys platesamling. I album-serien «Pønk i Norge» er hans egen musikk representert.

Tommy Vandalsvik har alltid likt loppemarkeder og bruktbutikker. Det første møbelet han kjøpte seg var en vanillabar, kledd med motiver fra engelsk revejakt. Det er 20 år siden, etter gjennomført militærtjeneste. Så kjøpte han seng. Stereoanlegg hadde han fra før. Nå kunne voksenlivet starte! – Jeg fikk raskt forkjærlighet for 50- og

2

2] Grønt: Interessen for grønnplanter og legobygging har tatt helt av under pandemien. 3] Kartskatt: Palestina, på Kristi tid. En kartskatt fra 70-tallets klasserom. 4] Detalj: Gode minner og en praktspragle. 5] Sofakrok: Litt arvet, litt fått og litt kjøpt. 6] Kitsch-lampe: Hest i solnedgang; Den ultimate lampa til retroelskere.

– 10 –

60-tallets estetikk. 70-tallets futurisme traff meg også, sier mannen som selv ble født i 1981. Han omgir seg med eksklusive møbler i teak. Ikke fordi vintage teakmøbler nå er superhot og etterspurt, men fordi det var lommeboka som en gang bestemte. Han kjøpte det som var billig og ut, gjerne for en 50-lapp eller to, og i dag er han ufrivillig inne. – Det ble sånn fordi jeg syntes teak var fint og fordi teakmøbler hadde en ok pris. Nå har jeg alt jeg trenger, bortsett fra at tida er moden til å skifte ut salongbordet. Skulle gjerne funnet et i teak, men billig er plutselig blitt dyrt. Tommy legger til at det er mye vanskeligere med skattejakt og bruktkupp nå enn det var få år tilbake.

HEST I SOLNEDGANG Lampetter fra den gang da, glass-skyvedører i bokreolen, et kart og en plansje fra 70-tallets klasserom, shotglass etter mormor og den ultimate lampa for en retroelsker: Hest i solnedgang.


4

3

Her pepres med inntrykk. Herligheter å hvile øynene på står i kø. Et lidenskapelig forhold til musikk, spill, film og tegneserier lar seg heller ikke skjule. I en retro bokseksjon slåss et utvalg av de 2.000 cd-platene hans, de 600 lp-platene, de 500 singlene og et ukjent antallet spill om plassen. – Jeg har nok funnet det meste jeg ønsker meg, men av og til må jeg trimme samlinga: Sortere ut 10 for å få plass til 20 nye, sier han og legger et postkort på den ene av sine tre platespillere. Stiften senkes, og det blir musikk. – Ei singelplate, laget som postkort. Sånne fikk man kjøpt i det store utland en gang, og denne havnet hos min familie. Postkortet avløses av den siste singelanskaffelsen, rød og skinnende, «Helt nazi» med punkbandet Polardegos. Og pulsen stiger.

spilte seg aldri ut i den store verden. – Og så hadde vi Slim 69, pauseprosjektet vårt når Revolt ble lei av å spille vanskelig musikk, sier den tidligere punkbassisten. Slim 69 dukker opp når man blar seg gjennom den pønka delen av platesamlinga hans. På Fucking North Poles samlealbum «Julepønk i Norge» er Tommy & co representert med én låt. En nisseluekledd Trond Giske pryder coveret. – Fra barne- og ungdomsårenes skøytekarriere, flere NNM-titler og Barentsmesterskap-seiere til punk og bruktbutikker? – Ja, sånn cirka. Gjennom punken fikk jeg kanalisert aggresjon, frustrasjon og følelser, uten at det hadde noe som helst med skøytene å gjøre. Opprøret i punken, og punkens måte å vise fingeren på hadde stor verdi. Et bra sted å være på for en ung mann i begynnelsen av 20-årene, og like rått i dag.

5

6

PUNKER Bak den sindige fasaden befinner punkeren Tommy seg. Den samme Tommy som på begynnelsen av 2000-tallet var grunnlegger og bassist i det progressive hardcore punkrockbandet Revolt. Det var bandet som gjerne gjorde spillejobber i bytte mot øl, som spilte seg fra festival til festival, men ikke hadde det travelt med å slå gjennom. Bandmedlemmene følte seg hatet i Harstad, de skrev låter om Harstad, de ga ut egne plater, men

SE MER PÅ NESTE SIDE – 11 –


KOMPLETT NINTENDO-SAMLING 40-åringen skryter ikke og har ikke noe stort ønske om å bli avslørt som den ihuga samleren han er. Det hjelper ikke om samlinga er aldri så sjelden og imponerende. På vandring gjennom huset, kommer vi over en komplett samling av Nintendos sju ulike spillmaskiner, i tillegg til håndholdte Game Boy. Her er også spillmaskiner som Atari, Sega, Commodore 64 og Play Station. Og mange fysiske spill. Han aner ikke hvor mange han har. Hardbarka gamere og spillefriker kan bli blanke i øynene av mindre. Mange hyllemetere med Lego er det også gitt plass til, og blant dem befinner seg alle Lego Dimensions-figurene. For Tommy representerer alt dette barndommen, ungdommen, voksenlivet og pappalivet. Spillsamlinga vokser fortsatt, og det er i Tommys Bar det games. Her åpenbarer den seg: Vanillabaren med revejaktmotivene. Like staselig som for 20 år siden. – Dette er gamerommet, og her spiller jeg blant annet de samme spillene min far leide til broren min og meg da vi var små. Jeg samler ikke for å ha flest mulig spill, jeg har et forhold til dem. Det er mye nostalgi i gamle spill.

1

2

4

3

– 12 –


1] Tommys bar: Kuleste baren i byen. 2] Båndspiller: Båndspilleren har selskap av tre platespillere og flere kassettspillere. – Fullt brukbare, sier Tommy. 3] Platesamling: En gammel teakreol fylt med lp-plater, singelplater, spill og lego. 4] Ikke en dag uten: – Jeg bruker mye tid på musikklytting, sier Tommy Vandalsvik. 5] Radiokabinett: Den er liv i den gamle radioen, men kabinettet fungerer mest som tv-bord.

FORTID OG NÅTID. NOSTALGI OG ESTETIKK. – JEG KOSER MEG. VI KOSER OSS. VI HAR ALT VI TRENGER FOR Å TRIVES. ET HJEM På ene veggen henger vinner-skøytene. På motsatt side medaljer. Minner. Alle pokalene er det ikke funnet plass til. Ikke ennå. I barhjørnet står mormors shotglass og annet arvegods framme. Ølbrikker i papp på bardisken, og noen har bilde av Tommy påtrykket. – Bursdagsgave. Jeg glemte kanskje å si at jeg samler på ølbrikker? Og plakater. Og grønnplanter. Interessen for grønnplanter og legobygging har tatt helt av under pandemien, sier han. Her er imponerende mye å ta inn. Et innholdsrikt museum for besøkende. Et hjem for Tommy, sønnen Tobias (10) og to katter i pensjon. – Det du ser, bærer veldig preg av hvem som bor her. Her er mye meg, og her er mye Tobias. Nå begynner også dattera mi, Maria (1), å sette spor med Lego Duplo. Fortid og nåtid. Nostalgi og estetikk. – Jeg koser meg. Vi koser oss. Vi har alt vi trenger for å trives.

5

– 13 –


FORBRUKERØKONOMENE: SLIK INVESTERER VI VÅRE PENGER Silje Sandmæl og Hallgeir Kvadsheim er blant Norges mest kjente forbrukerøkonomer. Dette er deres investeringsråd. Tekst Sigurd Øfsti & Adrian Møller Haugan

Investringstips: Forbrukerøkonomene Hallgeir Kvadsheim og Silje Sandmæl har hver sin strategi når det kommer til egen økonomi og investering.

D

a Norge og resten av verden stengte ned som følge av koronapandemien, fikk mange nordmenn en ny hobby: Investering. Ifølge en undersøkelse som ble utført tidligere i 2021 av Storebrand, har rundt to millioner nordmenn endret sparevaner som følge av pandemien. Cirka 750.000 har ifølge undersøkelsen spart mer i fond, mens nærmere 400.000 har under pandemien kjøpt aksjer. Én av følgene av at restauranter og utesteder, utenlandsreiser og kulturarrangementer stoppet opp, ga mange nordmenn anledning til å bruke de pengene på egen økonomi og fremtid. Nettavisen har tidligere skrevet om nybegynnerfeilen mange gjør og som man burde prøve å unngå som ny til aksje- og fondsmarkedet. Uansett om man er fersk eller en gam-

mel traver til aksjemarkedet, er det alltids noen triks å plukke opp. Forbrukerøkonom i DNB og programleder i TV-serier som «I lomma på Silje» og «Luksusfellen», har selv noen knep og triks når hun skal investere sine egne penger. – Min taktikk på aksjemarkedet tar utgangspunkt i hva jeg gjør ellers i livet: Kjøpe ting på salg. Jeg elsker salg og det å gjøre et godt kjøp er en slags hobby for meg, humrer Sandmæl. – Dette kan overføres til aksjemarkedet ved å kjøpe når kursen er lav - altså når en aksje er på «salg», forklarer Sandmæl til Nettavisen. – Men du skal ikke bare kjøpe noe fordi det er på salg, du må vurdere om det er et godt kjøp, legger hun til: – Når du kjøper aksjer blir du en av eierne i selskapet, så du bør jo ha troen på det du investerer i. For å finne ut av om en aksje er på «salg» eller ikke, bør du både se bakover

og fremover. Har selskapet hatt en jevn og god inntjening? Har du troen på markedet selskapet opererer i? Hvis svaret er ja på de to spørsmålene og prisen på aksjen historisk sett er lav, slår du til, sier forbrukerøkonomen.

FALT SOM EN STEIN Hun viser blant annet til hvordan Oslo børs falt som en stein da nedstengningen av Norge trådte i kraft i mars 2020. Da var det flere selskaper som kom på «salg». For Sandmæl selv ble det en suksess. – Mannen min og jeg plukket ut flere store selskaper som Aker, Norsk Hydro, DNB og Equinor på Oslo Børs vi mente var på salg og kjøpte oss inn. Strategien vår var at vi skulle selge når investeringen hadde doblet seg. Det tok cirka 15 måneder, sier hun og legger til at hun anbefaler at folk har et langsiktig perspektiv når de skal investere i aksjer.

– 14 –

– Vi kunne gjerne sittet med aksjene lenger og kanskje fått en høyere avkastning, men det kunne også gått andre veien. Det er derfor viktig å være tro mot strategien sin, råder hun. På fem år har antallet aksjonærer i aldersgruppen 18 til 29 år økt med nesten 200 prosent, ifølge tall fra AksjeNorge. – Dagens lave rentenivå frister langt flere til å gå inn i aksjemarkedet. For mange har også tipping blitt byttet ut med aksjeinvesteringer. Forumer på nett og tilgjengelig informasjon har blomstret, samt at det er billigere og enklere å kjøpe enn før, sier Sandmæl. – Jeg synes det er gledelig å se at det både er flere unge og kvinner som investerer i aksjemarkedet. Selv har hun mesteparten av sparepengene sine i bolig og aksjefond. Enkeltaksjer er krydder til porteføljen.


– Når jeg var i begynnelsen av 20 årene startet jeg med et par hundre kroner i en fast spareavtale i aksjefond, i tillegg til at jeg sparte i BSU. Det månedlige beløpet og antall aksjefond har økt gjennom årene, i tillegg har jeg spedd på med enkeltaksjer. Det er også en positiv bieffekt av å investere i enkeltaksjer: – Investerer man i enkeltaksjer, investerer man i en liten bit av Norge. Det vil si at man faktisk er med på å holde de økonomiske hjulene i gang. I tillegg er det lærerikt og ikke minst spennende. – Nå tipper ikke jeg, men jeg kan se for meg at det å følge med på enkeltaksjene sine er litt som å spille lotto. Spenningen om det blir det gevinst eller ikke. Selv om sannsynligheten for å få gevinst på enkeltaksjene sine er klart høyere enn hvis man tipper. Når det kommer til kjøp av aksjefond, har Sandmæl flere tips: – Still deg spørsmålet; hvordan tror du verden kommer til å se ut om ti-femten år? Er det noen bransjer du har mer troen på enn andre? Er du lege, kanskje du har mer innsikt i helse og kan finne spennende fond eller selskaper du har troen på. Er du usikker, kan det være lurt å investere i noe som har litt av alt - nemlig et globalt aksje- eller indeksfond. Det kan være smøret på brødskiva, og så får bransjefond være pålegget, og enkeltaksjer krydderet.

markedet, forklarer Kvadsheim. Også han mener det er et godt råd å tenke over hvordan verden vil se ut noen år frem i tid. – Det er nettopp derfor jeg har med disse fremvoksende markedene - selv om Kina spesielt er et ganske modent marked. – I tillegg tror jeg det er lurt, som Silje er inne på, å benytte seg av egen kompetanse. Har du stor innsikt, interesse eller tro på en bransje, er det smart å bruke det for hva det er verdt. Ikke bare som et råd for egne investeringer, men også som en motivator for å spare mer. Det er ofte mer motiverende å kjøpe noe du kjenner til og har troen på, enn noe du nesten ikke vet hva er. Grunnmuren burde uansett være globale indeksfond, råder forbrukerøkonomen. Selv investerer han ikke i enkeltaksjer av én enkel grunn: – Jeg er involvert i noen oppstartsselskaper, men jeg ikke involvert i børsnoterte selskaper. Det henger sammen med at når jeg tidligere har investert på børsen, så har jeg ikke gjort det noe bedre enn det fondene mine har gjort det. I tillegg har jeg ikke tid til å følge med nok, rett og slett. Når jeg får bedre tid, skal jeg kanskje investere mer i aksjer. «Krydderet» i Kvadsheims investeringsportefølje kommer i form av veldig spissede fond kjøpt på forskjellige plattformer.

– INVESTERER MAN I ENKELTAKSJER, INVESTERER MAN I EN LITEN BIT AV NORGE. DET VIL SI AT MAN FAKTISK ER MED PÅ Å HOLDE DE ØKONOMISKE HJULENE I GANG

var på «salg». De plukket ut syv selskaper. Selv om flere av dem ga dem god avkastning, forteller hun i DNBs egen aksjepodcast «Utbytte» at de ikke traff like godt på alt. – REC-aksjen (norsk selskap som driver med solenergi og silikonmateriale, journ. anm.) gikk så feil den. Den var lovpriset og kursen var høy. Så kom finanskrisen og jeg tenkte «den er på salg. Den kan ikke gå mer ned nå. Det er jo et bra selskap og alle sier «kjøp, kjøp, kjøp»». Det viste seg dessverre å være et luftslott. Og den solgte vi først nå nylig - etter å ha beholdt i hva som føles som hundre år. Vi gikk i minus åttifem prosent. Til Nettavisen forteller forbrukerøkonom at hun lærte mye av opplevelsen for nesten femten år siden. – Som jeg sa i episoden, var det skikkelig hurramegrundt-stemning for REC på det tidspunktet, og vi kastet oss på. Men noe av det vi lærte var hvor bra det er å ha flere kort på hånden - gjerne seks til åtte. Noen av kortene vil du ryke på og tape, men totalt kan det bli bra. – Selv om vi tapte nærmest alt vi investerte i REC, fikk vi gevinst på de seks andre aksjene og satt igjen etter ni måneder med 106 prosent avkastning, forteller Sandmæl og fortsetter: – Når jeg underviser ungdommer i aksjer, sier jeg ofte at det er lurt å spre investeringene sine. Ikke bare tar du mye risiko hvis du satser alt på ett kort, men også hvis du satser på flere like kort. For eksempel tar du mer risiko hvis du bare investere i selskaper som selger solkrem, badeball og solbriller. Legger du til paraplyer og regnjakker også, blir det mindre risiko, forklarer Sandmæl.

SPILLEREGLENE KAN FORT ENDRES TODELT SPARING Også forbrukerøkonom og programleder i «Luksusfellen», Hallgeir Kvadsheim, har merket en økt interesse for sparing og investering det siste året. – Det har vært en utrolig økning i spørsmål knyttet opp til dette. Nylig skulle vi lage en episode i podcasten «Pengerådet» om privatøkonomi, og spurte lytterne hva de lurte på. 90 prosent av spørsmålene var om fond, aksjer og investering. Så da endte vi opp med å lage en spesialepisode om det, forteller Kvadsheim. Forbrukerøkonomen har en litt annen tilnærming til investering og sparing enn kollegaen i «Luksusfellen». Som selvstendig næringsdrivende, må han nemlig selv spare til pensjon. – Min investering og sparing er todelt. Som selvstendignæringsdrivende må jeg spare selv til pensjon i tillegg til det jeg får fra Folketrygden. Fundamentet der er et bredt, globalt indeksfond. Det er den ene delen. – Den andre delen er at cirka ti prosent av dette, er plassert i indeksfond som fokuserer på såkalte fremvoksende markeder - Kina, Russland, Brasil og så videre. Det tror jeg er smart å ha om man skal investere og spare langsiktig. For følger du nemlig kun de vanlige, globale indeksfondene, er de ofte høyt vektet i det amerikanske

Her finner man alt fra fond rettet mot sjømat til valutasikrede fond. – Som en vinkjenner kjøper du ikke den samme vinen hver gang, men tester litt forskjellig. Jeg gjør dette mye for å eksperimentere med forskjellige fond, samt lære meg å kjenne de forskjellige fonds-plattformene. Men jeg kjøper aldri fond jeg ikke har troen på, legger han til. Kvadsheim råder også folk å holde et øye med porteføljen, og sørge for at det er en viss balanse der. – Om du har som mål å ha ti prosent av porteføljen din i teknologifond, men så stiger det såpass at du plutselig har 30 prosent i teknologi. Da må du spørre deg selv om er riktig å selge seg selv ned igjen, så du er tilbake på ti prosent. Det er jo dette de proffe gjør ofte - rebalanserer porteføljen. Enten mellom rente og aksjer, eller ulike aksjer og aksjefond. Det kan være fornuftig av deg som hobbyinvestor å gjøre det samme i ny og ne.

SE OPP FOR FALLGRUVER Selv om Sandmæl traff godt med sine investeringer under koronanedgangen, er hun ærlig på at det ikke alltid går like bra. Under finanskrisen i 2008, bestemte hun og ektemannen, som også er økonom, seg for å gjøre det samme som de gjorde i mars 2020: Finne noen selskaper de mente

– Én annen ting som er verdt å merke seg er at pris ikke alltid gjenspeiler verdien av selskapet. REC ble blåst opp på grunn av lyserosa framtidsutsikter, mens verdien av et selskap kan også påvirkes av folk. Se for eksempel på GameStop-aksjen; produktet var døende, men fordi mange nok småsparere ønsket å ødelegge for menn i slips gikk aksjekursen opp i stedet for ned. GameStop driver med salg av spillkonsoller, men tar også innbytte og gjensalg av brukte spill og konsoller. En døende industri i manges øyne. Tidligere i år hadde mange profesjonelle investorer shortet GameStop-aksjen. Det vil si at de har lånt aksjen, solgt og så ventet på at kursen skal falle før de kjøper og leverer tilbake igjen. I motsetning til vanlig aksjehandel tjener man på denne måten penger på at kursen vil falle. Dersom kursen stiger vil man på samme måte tape penger. Da kan man havne i det som kalles en short-skvis. Og mens man ved vanlig aksjehandel i verste fall kun kan tape alle pengene man har satt inn, kan tapene i en i short-skvis bli enda større. Det var dette mange aksjekjøpere utnyttet, da andelen som hadde shortet Gamestop, den såkalte shortandelen, var rekordhøy. På aksjeforumet WallStreetbets på Reddit ble det oppfordret til å kjøpe Game-

– 15 –

stop-aksjer. 13. januar 2020 steg kursen med 57 prosent, og volumet av omsatte aksjer ble 20-doblet fra dagen før. Utviklingen førte til at shorterne kom i en skvis, og mange kastet kortene. De måtte kjøpe aksjen til en høyere pris enn de lånte den for, og så levere den tilbake for å begrense tapet. Dette eskalerte utviklingen ytterligere. På to uker hadde kursen steget med 2000 prosent. Selv om mange solgte seg ut etter den første toppen, så har fortsatt kursen steget med over 1000 prosent så langt i år. – Det var heller ingen som kunne forutse hvordan finanskrisen eller korona skulle påvirke aksjemarkedet. Hva resultatet blir når man investerer i aksjer er derfor umulig å si, fordi spillereglene kan fort endres.

FEILEN MANGE GJØR Siden egen inntreden på aksjemarkedet i midten av 20-årene, har Sandmæl plukket med seg noen tips på veien. Det er spesielt én ting hun ser mange nye på markedet gjør feil. – Det er helt umulig å time markedet. Men, vi har en tendens til å kjøpe på topp og selge på bunn. Er det en «feil» jeg ser mange hobbyinvestorer gjør, så er det at man får panikk når det kommer en nedgang i markedet. De selger seg ut så fort det er motgang, og har ikke is i magen til å holde ut. – Historisk sett vil markedet gå opp igjen. Spørsmålet er alltid bare hvor lenge nedturen varer og når det snur. Rådet mitt er å holde hodet kaldt og faktisk kjøpe mer hvis man har mulighet for det. Sitt rolig i båten mens uværet pågår så kanskje du kan få enda mer fisk. – Hvorfor tror du det er slik at folk selger seg ut? – Redselen for å tape enda mer. Vi er flokkdyr og følger gjerne strømmen. Når alle prater om en aksje, kjøper vi. Når det er rødt på børsen, selger vi. Det gjelder å være litt tidligere ute enn alle andre hvis du skal gjøre en god deal. Kjøper du ski når snøen allerede har falt, er det mye dyrere enn når det er bart ute. Det handler om tilbud og etterspørsel. Jo flere som vil ha det samme som deg, jo dyrere. Kvadsheim har observert det samme, men ser også en annen feil nybegynnere gjør. – Den andre feilen mange gjør når de kjøper aksjer eller fond, er at de går inn altfor smalt. Man leser seg opp om fjorårets vinnerfond, men tar man et steg tilbake kan man se at noen av vinnerne fra tidligere år er veldig spissede fond. – Ta for eksempel fornybare fond. De har gått utrolig bra de siste årene, men er fortsatt ganske smale og ferske fond i den store sammenhengen og bransjen er ganske «umoden». Med det mener jeg at mange av selskapene som er i fondene er relativt nye, og sjansen for at de kommer til å gå opp og ned som en storm på Nordsjøen de neste årene er relativt høy, mener Kvadsheim. Men en dupp eller nedgang i markedet er ikke bare dumt, om man skal følge tankegangen til Sandmæl og Kvadsheim: – Fordelen er jo da at det er salg, og man kan gjøre et godt kjøp, smiler Sandmæl.


Bo på Trondenes – flytt inn i ny bolig sommeren 2022

Vi inviterer deg til byggeplassvisning 21. oktober kl. 17-19 og 23. oktober kl. 11-13 Prosjektet består av 20 moderne leiligheter med gode kvaliteter, og fantastiske sol – og utsiktsforhold. Det er nå kun 6 ledige leiligheter igjen – bli med inn i byggene for å få inntrykk av hvordan det vil være å bo i hjertet av Trondenes. Salgsansvarlig og prosjektleder fra utbygger Peab vil være tilstede for omvisning på byggeplassen samt besvare de spørsmålene du måtte ha. Vi gleder oss til å vise dere hvor fint dette blir! Oppmøte: Trondenesveien 102

www.bopåtrondenes.no TA KO N TA K T FO R PÅ M E L DING:

Salgsansvarlig Benedicte Hansen Mobil: 976 88 085 Mail: benedicte.hansen@peab.no

Prosjektleder Bente Hoseth Mobil: 957 44 226 Mail: Bente.Marie.Hoseth@peab.no

– 16 –


Tett på byen. Tett på folk. iHarstad.no

Å BO I ET 166 ÅR GAMMELT HUS FORPLIKTER Da Berit Elisabeth Henriksen og Knut Erik Sundquist kjøpte Holstgården i Samasjøen, kjøpte de ikke bare et av byens eldste hus. De overtok også ansvaret for lokalhistorie og kassevis med bortgjemt kunst. Tekst og foto: Bente-Lill Dankertsen

Skynder seg langsomt: – Å eie et hus fra 1855 forplikter. Kunsten er å ta tida til hjelp og skynde seg langsomt med renoveringsarbeidet, sier Berit Elisabeth Henriksen og Knut Erik Sundquist.

– 17 –


N

år over 400 herskapelige kvadratmeter boflate, 4,3 mål tomt og flere bygninger på gården skal holdes ved like, er kunsten å ta tida til hjelp og skynde seg langsomt. Det eneste Berit og Knut Erik hadde det travelt med etter boligkjøpet like før jul i 1997, var å male alle de mørke kjellerveggene hvite sånn at kjelleren ikke virket så stor og skummel. Det gjorde de i romjula, mens familiens 3- og 5-åring suste over linoleumsgulvene på trehjulssykler i etasjen over. Så tettet de hovedtaket og drenerte rundt hele huset. Så snart snøen gikk den påfølgende våren, meldte Berit Elisabeth seg inn i hagelaget for å finne ut hva som vokste og grodde rundt de gamle husveggene. Etter den tid har de for det meste bodd. Og levd. Og kittet vinduer. Og kokt egen husmaling. Og plantet. Restaureringsarbeider har vært gjort når sånt har tvunget seg fram.

ORIGINAL TAPET OG PANEL I finstua fra 1855 pryder fortsatt en original silketapet fra tidligere tider veggene, og i dagligstua er det opprinnelige veggpanelet bevart. Anretningen, bislaget og drengestuen er beholdt. Det samme er rominndelingen som gir husets førsteetasje fire luftige stuer og et forholdsvis lite kjøkken. Her finnes ikke nymotens inn-

redningsløsninger, av respekt for husets historie og sjel. Få av husets golv klarer å holde ei klinkekule i ro uten av den ruller av gårde, og spesielt i husets andre etasje. Her er også nedslitte dørstokker, fire ganger så høye som dagens. – Men linoleumen i stuene er fra nyere tid. Den ble visstnok lagt til en konfirmasjon i 1959, sier samboerparet. – En vakker dag skal stuene tømmes, folk rykke inn, linoleumen fjernes og golvene slipes. Det er ikke snakk om å tilbakeføre huset til 1800-tallets løsninger. Målet er å bevare huset som det er, i grove trekk, men linoleumen er sliten nå.

1

BYGGET I 1847 Gamle bilder og historier fra gården Sama (som den en gang het) forteller at her har bodd folk siden 1847. Med hovedbygning, bårstue for arbeidsfolket, fjøs, stall med høyloft, kornlåve, stabbur med klokketårn og stor butikkbygning har generasjoner levd side om side, og allerede 60 år før Harstad ble ladested og by. Her har vært gårdsdrift og handel. Det har luktet sild. Det har luktet penger. Lange og mange middager og selskaper på hvit duk er dokumentert, og her har liketil vært kunstskole. Side kjoler med blondekrager har beveget seg mellom etasjene. Her har vært glede og sorg, fødsler og død.

– 18 –

2


1] Bislag: Det er ikke mange hus som fortsatt har bislag. Dette var veien inn for arbeidsfolket når de skulle spise middag i drengestuen. Skiltene på veggen har tilhørt gårdens butikk. 2] Byens største gullregn? Tuntreet i Holstgården har vokst seg stort og praktfullt. 3] Fire stuer: Boligen har fire stuer, fem hvis man tar med drengestuen vegg i vegg med kjøkkenet. 4] Originalt panel: Panelet i dagligstua har etter all sannsynlighet overlevd siden huset ble bygget i 1855.

4

5] Silketapet: En stripete silketapet i finstua er bevart og beholdt. Det er også linoleumen som har fått ligge i ro siden 50-tallet.

5

ARREST I BÅRSTUKJELLEREN Gården ble bygget av lensmann, og senere herredskasserer, Karl Gylche (gift med Joakime Rebekka Holst) som hadde arrest i bårstukjelleren og som eide mark nesten helt ut til Trondenes. Hovedhuset brant ned til grunnen i 1853, men allerede to år etter var det gjenreist, større og vakrere enn før. Da Gylche ble forflyttet til Trøndelag i 1862, ble bruket på Sama solgt til konas tantebarn Job Thode Holst. Gården ble værende i Holst-familien inntil Berit Elisabeth Henriksen og Knut Erik Sundquist overtok. Da sto kun hovedhuset og bårstua igjen. Alt av materialer fra den store bygningen som en gang var butikk, ble i sin tid fraktet til Sørvika og brukt under byggingen av Sandtorg kirke.

FORPLIKTER

3

– Det forplikter å eie et herskapshus med så rik og lang historie som Holstgården har. 166 år er lang tid. Vår måte å møte forpliktelsene på er å ta vare på bygningene, fylle huset med folk, fest, jevnlige selskaper og takknemlighet, sier Berit.

– 19 –

– Da lever både vi og huset. Dette huset er ikke laget for at to voksne, en 14-åring og ei katt skal sitte i hver våre rom. Hun legger til at Knut Erik angret fælt på kjøpet i starten, da det gikk opp for dem at de hadde kjøpt seg kanskje uoverkommelig restaureringsarbeid og dertil hørende utgifter. To musikere uten nevneverdig erfaring med istandsetting av gamle hus var kanskje ingen god idé? – Heldigvis finnes det gode hjelpere med peiling. Og hurra for Norsk Kulturminnefond med sine støtteordninger for istandsetting og bevaring av kulturminner som dette huset, sier Knut Erik. – Det kom blant annet godt med da vi bestemte oss for å fjerne alle husmorvinduene med sine innvendige sprosser som klirret mot glasset. I dag er hovedhuset nokså likt slik det tar seg ut på gamle fotografier fra begynnelsen av 1900-tallet.

SE MER PÅ NESTE SIDE


RESTAURER MED HJERTET OG BRUK HODET. DET VIL MAN ALDRI ANGRE PÅ.

FANT KUNSTSKATT

IKKE HA DET TRAVELT

Bårstua, som var fylt med 1 tonn bedervet sild på 100-liters-tønner og masse annet søppel da paret kjøpte gården, framstår i dag som et smykke. Så mye som mulig fra det ble reist for 174 år siden er bevart og hentet fram i lyset. Her har musikerparet hver sine øvingsrom, her har Berit vevstue, her er gjesterom og et par stuer. Blant annet. Alle originalvinduene er beholdt, tatt ut, kittet og satt inn. Malinga på ytterveggene er hjemmelaget. Kokt av vann, rugmel, fargepulver og jernvitriol. – Malinga lukter nybakt brød, og den påføres mens den er varm, sier entusiastene. – Og det var her i bårstua, bak en knevegg på loftet, vi under rydding i 1998 fant flere ruller med oljemalerier, tegninger og skisser etter kunstneren Kristoffer Holst. Han hadde atelier i bårstua, og da han druknet i Hagavannet som 25-åring ble mye av hans kunst stuet bort, gjemt og glemt. (Se egen sak.)

– Holstgården er et stort hus. Ting tar tid, og det går fort noen år før vi rekker over alt. Nå har det plutselig gått over 20 år, men i et sånn bolig kan vi ikke stresse. Å sette deadliner, er krise. Alt vi så langt har gjort, hvert eneste prosjekt, har vært lystbetont, sier paret. De gir gjerne gode råd til andre som vurderer å kjøpe gammelt hus: – Aldri ha det travelt! Bo deg inn og bli kjent med huset. Skift ut så lite som mulig, bevar så mye som mulig. Gamle hus puster, knaker og lever. Bruk naturlige materialer, unngå huntonit, plast og andre kunstige bygningsmaterialer. Sett deg inn i tapetbruk og fargepalett fra den tida huset ble bygget, Fortidsminneforeningen har fine hefter. I det hele tatt: Restaurer med hjertet og bruk hodet. Det vil man aldri angre på. Artikkelforfatteren er omgangsvenn med Berit Elisabeth Henriksen og Knut Erik Sundquist.

1] Vinkjeller: En ærverdig gård som Holstgården har egen vinkjeller. 2] Gammelt: Den røde bårstua har stått siden den ble bygget i 1847, mens hovedhuset ble bygget opp igjen i 1855 etter brann.

1

– 20 –

3] Koker egen maling: Av vann, rugmel, fargepulver og jernvitriol har Knut Erik og Berit Elisabeth i flere år kokt egen husmaling, først og fremst for å male bårstua fra 1847. Malinga lukter nybakt brød og påføres mens den er varm.


Fram i lyset: Kristoffer Holst etterlot seg ferdig og uferdig kunst, og mye ble funnet i Holstgården 90 år etter hans død. (Kristoffer Holst, malt av Severin Grande.)

Vokste opp i Holstgården Kunstmaler Kristoffer Holst malte med de store, men rakk aldri å bli kjent og anerkjent. Han druknet under bading i Hagavannet, 25 år gammel. Tekst: Bente-Lill Dankertsen

2

At Kristoffer Holst skulle løftes fram i lyset, 90 år etter sin død, er flaks og tilfeldigheter. Da Berit Elisabeth Henriksen og Knut Erik Sundquist ryddet på bårstuloftet året etter kjøpet av malerens barndomshjem, fant de flere kasser med hans kunst gjemt bak en knevegg.

KRISTOFFER HOLST (1884-1909) ble født på Holstgården, var nest eldst av åtte søsken og bror av blant andre Elias Weltzien Holst og Kristian Holst. Hans foreldre var handelsmann og gårdbruker Job Thode Holst og lærerinne Ragnhild Jonette Weltzien. Kristoffer tok middelskoleeksamen, var handelsbetjent hos sin far og en aktiv, talentfull kunstner. Som 17-åring reiste han til Kristiania for å gå på Den kongelige tegneskole. Han reiste også på studietur til München og Bretagne, hvor han jobbet sammen med Severin Grande (1869-1934). I sitt siste leveår var han elev hos den berømte franske maleren Henri Mathisse (1869-1954), som regnes som en av de største blant de tidlige modernistene.

Berit Elisabeth og Knut Erik, er tatt godt vare på. Billedkunstner Oscar K. Bodøgaard påtok seg arbeidet med å restaurere oljemaleriene, og etter hvert fikk både disse og en rekke tegninger og skisser rammer og veggplass. Katalogiseringen tok Trondarnes distriktsmuseum seg av. Bildene har etter restaurering vært utlånt til flere gallerier og vist ved flere kunstutstillinger. De prydet veggene til daværende Restaurant de 4 Roser, og flere av bildene pynter fortsatt opp i Holstgården, der de ble malt og hører hjemme.

SAMME ÅR SOM harstadkunstneren døde, fikk han antatt sju bilder på utstillingen «De unge» hos Blomquist. Han hadde da avsluttet sine kunststudier og var i Harstad på sommerferie. Etter Kristoffer Holsts død ble atelieret hans hjemme i bårstua delvis stående, mens skissebøker, tegninger, uferdige- og ferdige malerier ble pakket bort. På begynnelsen av 1930-tallet fikk Jardar Lunde låne atelieret for å undervise medlemmer i Harstad Kunstforening. Etter dette ble mye av Holst-kunsten pakket ned på nytt. Og siden glemt. Kunstskattene, som i 1998 ble funnet av 3

– 21 –

Kunstelever: Kristoffer Holst sitt atelier ble etter hvert brukt som kunstskole. Her er Jardar Lunde med elever og Holst-skisser på veggene. Fotograf ukjent 1900: Holstgården i Samasjøen, cirka år 1900, mens Kristoffer fortsatt bodde der. I dag står kun hovedhuset og bårstua igjen. Fotograf ukjent


ANNONSØRINNHOLD

ET GODT KJØKKEN MED GOD SAMVITTIGHET Et kjøkken er ikke lenger bare et kjøkken. Hos HTH Kjøkkenforum står vi klare for å finne de skreddersydde løsningene som skaper ditt drømmekjøkken. Men viktigst av alt er den daglige gleden og fornøyelsen som det helt riktige kjøkkenet gir. Vi ønsker at kjøkkenet ditt skal være en god investering som du har glede av i mange år og som øker verdien av boligen din.

Trendfargene har inntatt kjøkkenet, her med lekre gulldetaljer.

– 22 –


1] RørosHetta Sense, verdens smarteste kjøkkenvifte gjør inneklimaet ditt en stor tjeneste. 2] Integrert mobillading i kjøkkenbenken. 3] Dansk design i en lekker kombinasjon av treverk og stein.

1

Vi stiller høyere krav til kjøkkenet. Kjøkkenet vårt skal være gjestfritt og innbydende og gi en følelse av velvære. Trenden er å dra stua inn i kjøkkenet med åpen løsning og dette gjenspeiles i frontvalg og fargevalg. Hvordan vi har det på kjøkkenet har blitt like viktig som et innbydende bad og en hyggelig stue. Det finnes ingen grenser lenger for hva man kan få til på kjøkkenet. Teknologi og funksjonalitet av høy kvalitet som ladestasjon til mobiltelefonen i integrert i benkeplaten, smarte hvitevarer, kamera i stekeovnen, koketopp med integrert ventilator og plass til robotstøvsugeren i sokkelen.

BÆREKRAFTIGE LØSNINGER Vi merker en stor endring i generasjonen som nå etablerer seg; de er opptatt av bærekraftig produksjon i alle ledd og smarte løsninger også på kjøkkenet. Hos HTH har vi bevisst valgt produkter som sikrer optimal holdbarhet og minst mulig belastning for omgivelsene. Ved å velge de rette materialer gjør vi oss, som eneste danske produsent, fortjent til å bære Inneklimamerket. HTH fokuserer på bærekraft gjennom hele verdikjeden, og jobber for å tilby de mest miljøvennlige løsningene. Men hos HTH er vi aldri fornøyde med «godt nok». Derfor jobber vi hele tiden med å utvikle og forbedre kvaliteten og designet på produktene, samtidig som vi tar hensyn til omgivelsene og medarbeiderne våre. Vi kan derfor si at vi gir deg et godt kjøkken med god samvittighet.

VERDENS SMARTESTE KJØKKENVIFTE Vårt nyeste og mest innovative produkt er RørosHetta Sense, verdens smarteste kjøkkenvifte. Du trenger kun å tenke på hvilke

retter du ønsker å trylle frem, teknologien i kjøkkenhetten tar seg av resten. God ventilasjon er viktig for helsa vår, og kjøkkenviften overvåker luftkvaliteten og sørger for at matos og annen forurensning byttes ut med frisk, ren luft. Kjøkkenhetten din gjør derfor en avgjørende jobb for inneklimaet ditt. RørosHetta Sense har valgt å gjøre kjøkkenventilasjonen helt bekymringsløs for deg, I kjøkkenhetten befinner det seg 11 smarte sensorer som automatisk settes i gang, og tilpasser seg hele tiden mengden matos i rommet. RørosHetta Sense er i gang allerede før det begynner å dampe fra maten, og fortsetter å jobbe for å fjerne alle rester av matlukt etter at du er ferdig. Selvfølgelig i stillemodus for å ikke forstyrre deg under måltidet. Kjøkkenviften kommer med markedets mest avanserte komfyrvakt, appstyrt kontroll av luftkvaliteten i din bolig og skreddersydd i ønsket design.

2

VI HJELPER DEG MED MATERIAL- OG FARGEVALG Farger i hjemmet har lenge vært populært, og vi ser at trenden nå også har inntatt kjøkkenet. I materialvalgene ønsker man å bringe naturen inn i kjøkkenet, og mange går for kombinasjoner av treverk og stein. Nordisk design er i vinden, og hos oss får du det beste av dansk design for kjøkkenet. Våre dyktige ansatte gleder seg til å hjelpe deg med å realisere din kjøkkendrøm!

Autoveien 1, Harstad tlf. 77 00 24 80 info@harstad.hth.no

– 23 –

3

HOS HTH HAR VI BEVISST VALGT PRODUKTER SOM SIKRER OPTIMAL HOLDBARHET OG MINST MULIG BELASTNING FOR OMGIVELSENE.


Vi befinner oss i 2. etasje på Sjøkanten Senter – B E STI LL TIME H OS OSS – på tlf. 77 06 36 35 eller i Fixit appen

Vi gjør deg klar for julebord sesongen!

– 24 –


Book ditt julebord hos SORTLAND

JULEBORDSPAKKE: Julebuffet 795,- pr pers Rom FRA kun kr 900,- inkl frokost Familiejulebord søndager i perioden 28/11-19/12. Velkommen til vårt fantastiske, nye hotell på Sortland. Scandic Sortland har en unik beliggenhet på kaikanten midt i sentrum av Sortland, med panoramautsikt over Sortlandsundet og de vakre fjellene i Vesterålen. Hotellet åpnet 15. mars 2021. Vi har 128 rom, alle med flott utsikt. Restauranten har 80 plasser og er lokalisert i første etasje direkte ved Sortlandsundet. Her serveres også vår utsøkte frokost for våre gjester. Festsalen vår rommer inntil 120 personer. Vi strekker oss langt for å gi våre gjester en uforglemmelig opplevelse. Nøl derfor ikke med å ta kontakt dersom dere har spesielle ønsker.

Tlf. 76 11 06 02 | Scandichotels.no/Sortland | sortland@scandichotels.com Havnegata 3, 8400 Sortland | www.facebook.com/scandicsortland – 25 –


ANNONSØRINNHOLD

NORBIL HAR BOBIL Har du drømt om en hytte nede ved sjøen, i ødemarka eller kanskje en leilighet i byen, omkranset med frisk luft og fjell eller gangavstand til restaurant, shopping og uteliv? Norbil anbefaler bobil på det varmeste.

– 26 –


OM DU TRENGER EN NY BIL ELLER ØNSKER DEG EN HYTTE PÅ HJUL SÅ TA TUREN INNOM NORBIL. DU BLIR MØTT AV EN BLID OG ENGASJERT GJENG SOM HJELPER DEG MED ALT DU KUNNE TRENGE.

– Vi som jobber her er jo en fin gjeng med Caravanister. En bobil gir deg en hytte på hjul og den friheten du får som bobileier er uslåelig, sier Raymond Vang. Selv om Norbil har holdt på som forhandler av bobiler i noen år har dem mange år med erfaring som fullservice verksted for bobileiere og i tillegg er det flere ansatte som har lang erfaring som caravanister selv.

HANDLER DU HOS NORBIL HANDLER DU LOKALT! Du får én bedrift å forholde deg til, som gjør alt fra service på bildel og bodel til et stort utvalg av husholdningsartikler og utstyr. Både du og bobilen blir godt ivaretatt hos Norbil. – Selv om du ikke har kjøpt bobilen hos oss så kan vi fortsatt hjelpe deg med service og det som du ellers skulle ha behov for, sier Vang. Bobilene i dag er noe helt annet enn det man ser for seg dersom man ikke har fulgt med i markedet. Bedre plassutnyttelse, stor romfølelse med åpne rom og masse lys. Moderne interiør og farger som holder det stilrent og lyst. Med nyere modeller får du også det beste innen varme og inneklima.

Med en rekkevidde på opptil 500 km er det ingenting som holder deg tilbake lengre. Du kan velge mellom to batterier og toeller firehjulsdrift. Og med hurtiglading som gir deg 300 km på ca. 30 minutter. En perfekt robust el-bil for føret i Nord-Norge. – Der populariteten på f.eks LEAF ville avtatt ettersom den har vært på markedet en stund, ser vi at den holder seg meget stabil, noe som nok skyldes at Nissan Leaf er en godt gjennomprøvd bil med lite eller ingen feil. Rett og slett en pålitelig elektrisk bil, sier Vang

KOM INNOM! Om du trenger en ny bil eller ønsker deg en hytte på hjul så ta turen innom Norbil. Du blir møtt av en blid og engasjert gjeng som hjelper deg med alt du kunne trenge. Som MECA verksted trenger du ikke være redd for hvilken type bil du har. Norbil kan hjelpe deg uansett merke.

Norbil skal ha bobilmesse for 2022-modellene i oktober/november, Velkommen innom!

NY FIRMABIL? Norbil forteller gledelig at de venter på den nye Nissan Ariya. Et teknologisk bykst fra Nissan.

Rundhågen 6, Harstad Tlf.: 77 00 24 00 firmapost@norbil.no

– 27 –


Tett på byen. Tett på folk. iHarstad.no

– 28 –


NORDISK BÆREKRAFT

Lun minimalisme, tidløse valg og bærekraftig design er stikkord hos ekteparet Hege Salminen og Frank Edqvist. Tekst og foto: Bente-Lill Dankertsen

BLA OM FOR MER AV BOLIGEN – 29 –


1

1] Naturmaterialer: Taket har Frank, med god hjelp av Heges far, selv lagt. Det består av staver i ubehandlet osp, mens golv og kjøkkeninnredning er belagt med eik. 2] Viktigste rom: Kjøkkenet er husets største og viktigste rom. 3] Glassvegger: For å slippe lys og utsikt inn, har hovedsoverommet fått innvendige glassvegger. 4] Godt: – Vi ønsket oss et hus som er deilig å komme hjem til og godt å leve i. Det har vi fått, sier Hege Salminen og Frank Edqvist. 5] Tilpasset: Boligen er tilpasset tomta, og den er tegnet for å få maksimalt ut av solgang og natur.

2

– 30 –


3

Ø

verst i Mølnåsen, med utsikt til både fjell, fjord og øyriket utenfor, har Hege og Frank bygget drømmehuset. Et moderne hus, tilpasset både naturtomta, solgangen og årstidene.

4

ganger før man blir fornøyd. Hos Hege og Frank holdt det med to. Først i Nedre Holtet, og i påska 2018 flyttet de inn her øverst i Mølnåsen. Huset er tegnet av sivilingeniør Knut Vang, men Hege har selv designet rommene og laget planløsningene, i tett samarbeid med Vang.

BÆRTERRENG Ingen gressplen, men selvsnekrede blomsterkasser med stauder og vintergrønt. Skråningene har de beplantet med krypeiner, krypfuru og små busker som tåler nordnorsk klima. De behøver ikke gå lenger enn rundt på egen tomt for å plukke både blåbær, moltebær og tyttebær. Fra ytterdøra går de rett opp til Hinnsteinen, Blåfjellet eller andre fjelltopper. En spasertur ned til Jektvika, og Hege er på yndlingsbadeplassen sin. De har alt de kan drømme om.

EGNE PLANLØSNINGER – Vi ønsket oss et hus som er deilig å komme hjem til og godt å leve i. Et hjem der vi kjenner skuldrene senker seg, og pulsen går ned. Vi ønsket oss større livskvalitet, og det har vi fått. Alle de 200 kvadratmeterne boflate er utnyttet godt, og alle rom er i bruk. Det var viktig for oss ikke å bygge større enn vi trenger. Og viktig å skape et hjem vi kan bli gamle i, sier de. Det heter seg at man må bygge hus tre

– VI ØNSKET OSS ET HUS SOM ER DEILIG Å KOMME HJEM TIL OG GODT Å LEVE I. ET HJEM DER VI KJENNER SKULDRENE SENKER SEG, OG PULSEN GÅR NED.

VIKTIGSTE ROM – Kjøkkenet har fått en sentral plassering og er det største og viktigste rommet, sier Hege. – Jeg elsker å lage mat og samle familie og venner over et godt måltid. I ei håndvending åpner hun opp hele kjøkkenets kortvegg og utvider kjøkkenet med flere kvadrat ved å innlemme den ene av husets verandaer i rommet. – Funksjonelt og lettvint. Jeg er svært tilfreds med at vi har tatt så mange gode og tidløse valg. Hege legger ikke skjul på at interiør og hjem er hennes store lidenskap og hobby. Hun kommer med ideene, og Frank gjennomfører. Hege har selv designet kjøkken, bad og vaskerom. – Frank er utrolig handy, og vi utgjør et godt team. Det siste prosjektet i huset var den utvendige badstua, og da fikk vi utnyttet restene fra takene i husets førsteetasje: Spiler i ubehandlet osp. De ble badstubenker.

– 31 –

5


– VI HÅPER Å INSPIRERE ANDRE TIL Å TENKE BÆREKRAFT. I STEDET FOR Å KASTE SEG PÅ MOTETRENDER OG GJØRE MANGE OG KANSKJE UNØDVENDIGE MØBELKJØP, ER MITT RÅD Å HELLER SPARE OG VENTE TIL DU KAN KJØPE DEN ENE STOLEN DU ØNSKER DEG.

1

1] Bred karm: Hege elsker å krype opp i vinduskarmen, enten for å lese eller bare sitte og nyte utsikten. 2] Gjenbruksstoler: Norske designere som Ingmar Relling og Torbjørn Afdal har fått plass ved rundbordet som også er designet av sistnevnte.

2

NATURMATERIALER Huset har flytende soner, og i all innredning er naturmaterialer valgt. Osp i tak, eik på golv og i kjøkkeninnredning. Gardiner utelukkende i lin, mens sisal-tepper luner golvene. Store vinduer, og naturen rett i fanget. Hege har skapt et nordisk, enkelt uttrykk som hun har forkjærlighet for. Den nordiske stilen kjennetegnes av lyse interiører med sterkt innslag av lyse tresorter. Møbleringen er enkel og upretensiøs, og preges av ærlig materialbruk. – Da vi flyttet inn, hadde vi med oss møblene vi trengte. En 14 år gammel sofa, arvegods og møbler kjøpt på FINN, bruktbutikker og auksjoner, forteller Hege. – Bærekraft og lang levetid er stikkord,

og vi ønsker å være en motvekt til bruk- og kast-samfunnet. Det går fint an å handle brukt, men likevel få et resultat som ser flott og moderne ut.

DESIGNMØBLER Ingenting er likevel overlatt tilfeldighetene. Her snakker vi stilren og stilsikker gjenbruk av klassisk norsk og nordisk design. Ikke mye som minner om bruktbutikk. Ingmar Rellings klassiske Siesta-stoler fra 1965 og Torbjørn Afdals Hunter-stoler fra 50-tallet er gitt plass. Det samme er den ikoniske Panthella-lampen, første gang presentert i 1971, og tegnet av den anerkjente danske designeren Verner Panton. Ei Le Klint-lampe, kjøpt på tidlig 90-tall,

hører også hjemme her. Det samme gjør ei 265 Flos-vegglampe, designet av Paolo Rizzatto i 1973. Spisestuesolene er arvet etter Heges mormor, spisebordet et gammelt Slettvoll-bord, mens designer Nils Strinnings skap med skyvedører er av en litt nyere dato. – Gjenbruk gir en god følelse. Det handler om å skape stemninger og ha det personlig, sier Hege. – Vi håper å inspirere andre til å tenke bærekraft. I stedet for å kaste seg på motetrender og gjøre mange og kanskje unødvendige møbelkjøp, er mitt råd å heller spare og vente til du kan kjøpe den ene stolen du ønsker deg. Sånn skapes gode rom.

– 32 –

PRIVILEGERT Hege Salminen og Frank Edqvist er overbevist om at de har gjort valg og funnet løsninger som varer over tid. Siden 2018 har de bodd, hygget seg og hatt muligheten til å leve et aktivt familie-, trenings- og friluftsliv uten unødvendige tidstyver. Ingen tilfeldighet at de da valgte vedlikeholdsvennlig kledning til huset, vedlikeholdsfrie aluminiumsvinduer og naturtomt med lyng, mose, fjellbjørk og einer. – Et hjem skal være godt å komme hjem til etter endt arbeidsdag eller jobbreiser, og det skal være godt å være i både til hverdag og fest. Det er vårt hjem, og vi føler oss heldige og privilegerte.


1

1] Ikke stort: – Huset vårt er verken stort eller prangende, og alle rommene er i bruk, sier Hege Salminen. 2] Designklassiker: Svenske Nils Strinnings skap og hyllesystemer har blitt en internasjonal designklassiker.

2

3

– 33 –

3] Møbeldesign: Spanish Chairs, designet av den danske designeren Børge Mogensen i 1958.


– 34 –


JUBILEUMSSALGET FORTSETTER! 6-23 oktober 2021

M AJE Grey

S TIC S

UPR EM

BITS & Pitch B PIECE S lack Le v.

PRO LIMESTONE Natural

E

-35%

-35%

ZELLIGE Corallo Lux

FLERE FLISSERIER MED OPPTIL

35% RABATT SJEKK UT ALLE JUBILEUMSTILBUDENE PÅ MODENA.NO

-35% NYHET! NÅ OGSÅ I SORT EIK

METRO

249

MODENA XTRA

Imponerende varme, flott design. 3-7 Kw. A+ Førpris 23 495,-

15 272

BEGRENSET BEHOLDNING!

FOSS FORM

White Glossy. 7,5 x 15 cm og 10 x 20 cm. Metroflis i brick format. Kun til vegg.

KUN

LOTUS MONDO 3G

B 61 H 45 D47 cm. Grå. Veil. pris 12 378,-

FRA

pr. m2

8046

MODENA HARSTAD

FARGERIKE HARSTAD Hans Egedesgt. 19, 9406 Harstad – 35 –

Prisene gjelder til og med 23. oktober, eller så lenge beholdningen rekker.


Tett på byen. Tett på folk. iHarstad.no

1] En fornøyd hytteeier på sin veranda med ei prima utsikt mot Haukebøtinden, Sætertinden, Kongsvikdalen, Mellafjellet og Grønnkollen.

TONJES DRØM PÅ ET NES VED STORVANNET

2] Den lille familien ved spisebordet i full aktivitet med å perle vakre motiver.

Å få tak i denne hytta var et stort ønske – og området er perfekt for Tonje Løvseth (28) og familien.

– 36 –

3] Ei nydelig furu med tyttebærlyng rundt rett ved hytta og Storvatnet. 4] Naturtomten omringer hytta, tyttebæra vokser en meter fra hytta.


2

3

HYTTA HAR IKKE INNLAGT STRØM ELLER VANN, MEN TONJE ER STRÅLENDE FORNØYD, DETTE SKAL BLI HENNES FRISTED.

V

i ringer Tonje Løvseth (28) for å spørre om vi kan få se hytta som hun nettopp hadde kjøpt, Tonje svarer at det bare er å komme. Men hvor er den? «Du kjører til Gausvik og til du kommer til en bom ved kapellet, så skal jeg åpne.» Vi legger på tur, vi kjører og kjører på skogsveien i nydelig høstpreget natur. Et nordnorsk landskap som er flankert med furu, bjørk og andre vakre skogsvekster. Etter en god stund ser vi noen som vinker og skjønner at nå har vi funnet frem.

LEVE LITT PRIMITIVT

1

Tonje og hennes to fine barn (Arian 5 år og Evaliah 3 år) ønsker oss velkommen. Vi skjønner fort at vi ikke er helt fremme ennå. En liten rød plastbåt på 10 fot skal frakte oss den siste lille biten. Dette blir spennende. En deilig tur på Storvatnet i den lille røde plastbåten og med en elektrisk påhengsmotor er det nydelig å sige bortover vannet, helt stille. Turen tar kanskje 5 -10 min, det er en herlig tur og vi spør om det er mulig å svømme over? Tonje er litt usikker på om det er mulig fordi vannet er ganske kaldt, det er ca 250-300 meter. Vi tror det er mulig å svømme med følgebåt, men det blir en annen gang. Vi kommer frem, Tonje håndterer båt, unger og fotograf slik at vi kommer trygt og tørrskodd i land. Her ser vi Tonjes drøm, ei hytte på et nes i Storvatnet med tilhørende uthus. Hytta har ikke innlagt strøm eller vann, men Tonje er strålende fornøyd, dette skal bli hennes fristed. Hun vil at barna skal lære å leve litt primitivt i denne høyteknologiske verden hvor man tar alt for gitt.

– 37 –

4

MEKTIG NATUR Hvordan i all verden kom du på å kjøpe hytte her? Tonje har vært mye i området og hun kan fortelle at det er ikke ofte at det er hytter til salgs i dette området. Å få tak i hytta var et stort ønske og området er perfekt. En god del innbo fulgte med slik at hytten kunne tas i bruk med en gang. Når vi kommer på en søndags formiddag har den lille familien sovet sin første natt i hytta. Det er mye som skal læres i ei hytte uten strøm og vann, hvordan ha lys på kveldene, hvordan holde varmen på kalde kvelder og å lage mat uten strøm. Alt er mulig, det må bare gjøres på en annen måte.


Å fiske ørret er en stor lidenskap og å kunne gi ungene den opplevelsen som det er å være i pakt med naturen er et stort ønske. Vi er enige og vi tror at ungene kommer til å elske å være her. Jobben som nestleder på Bunnpris tar mye tid, hverdagen med jobb, barn og barnehage gjør at hytta blir et sted å lade seg. En hund bykser frem og tilbake og storkoser seg både ute og inne. Hunden Calix holder Tonje med selskap i mørket. For en drivkraft denne dama har, hun håndterer to barn, nestlederjobb og hun eier hus og hytte. Vi er imponert over hva hun får til. Vi går ut på verandaen og ser på den fine utsikten og vi hører at det buldrer i fjellsiden et stykke unna, akkurat mens vi er der går det et steinras, da kjenner vi på at naturen er mektig på dette stedet. Steinraset går i Skitneskaret (Skjettenskaret) og ned mot Musvannet. Hun prater i vei om planer for hytta og vinteren skal brukes til å lage en plan på hvordan hytta skal bli. Noe av fasaden er byttet ut før hun kjøpte, men det er en del som må gjøres for å øke trivselen og brukervennligheten for denne familien på 1 voksen, 2 barn og 1 hund. Så er det på tide å dra hjem, pakke sakene med ei liste over hva som skal taes med neste gang, pakke alt i båten, kjøre i en sirkel på vannet for ungenes skyld. De hviner av fryd. Vi vinker hadet til hytta og vi ses snart igjen.

1

Å FISKE ØRRET ER EN STOR LIDENSKAP OG Å KUNNE GI UNGENE DEN OPPLEVELSEN SOM DET ER Å VÆRE I PAKT MED NATUREN ER ET STORT ØNSKE.

3

2

1] Her kan barna leke og kose seg i vannkanten under oppsyn av voksne. Hvem husker ikke det å hoppe fra stein til stein og kaste stein i vannet for å se hvor langt man kunne kaste.

– 38 –

2] Ei stolt Tonje med hyttenøkkelen i hånda. 3] Tenk å være barn igjen å få lov til å vandre i høyt gress og filosofere på barns vis.


4

4] Hytta ligger og venter på oss, på et nes, en perfekt beliggenhet. 5] En gammel Singer symaskin kan komme godt med på hytta sammen med oljelampene som både gir lys og varme. 6] Oljelampen i rutet hyttestoff gir godt lys og god varme. 7] Det gamle skapet passer godt inn i den fine hytta med oppbevaring til både glass og vin.

6

5

– 39 –

7


ANNONSØRINNHOLD

DU KAN VÆRE EN FARE I TRAFIKKEN, UTEN Å VÆRE KLAR OVER DET Det er krevende å være en dyktig bilfører i et komplisert trafikkbilde. Det kryr av syklister, el-syklister – og ikke minst fotgjengere med øynene godt plantet i telefonen.

Optikerassistenene Mariell Hokland og Anne Birgitte Vik Mikalsen.

Kenneth Mikalsen og Marianne Hammer Walseth, optikere og eiere.

Mørketiden nærmer seg fort og oppi dette virvaret av myke trafikanter som ikke alltid går med refleks, finner du biler i høy fart, som skal håndtere hele sulamitten. Da må man være skjerpet og fokusert – og ikke minst ha et godt syn. – Hvis du ser dårlig kan det fort oppstå farlige situasjoner i trafikken. Spesielt i mørketia, sier optiker Kenneth Mikalsen, som driver Specsavers Harstad. Han tror det finnes mange der ute som kjører rundt med dårlig syn – gjerne uten at de selv er klar over det. For synet svekkes ofte med alderen, og det skjer gjerne gradvis – slik at det er vanskelig å oppdage selv. – Mange har sett greit uten briller hele livet, selv om man har vært litt langsynt, men med alderen blir det vanskeligere å kompensere for langsynthet. Det at man prøver å kompensere går lett utover konsentrasjonen og kjøreferdigheten, sier Mikalsen. – Når du blir eldre blir også linsen i øyet mindre gjennomsiktig og pupillen mister litt av evnen til å åpne seg, slik at den slipper inn mindre lys. En 40-åring trenger faktisk dobbelt så mye lys som en 20-åring for å se klart.

MER UTFORDRENDE I MØRKET Dette fører blant annet til at nattsynet blir dårligere – noe som er ekstra relevant for

– 40 –

bilister nå som høsten og mørketiden står for døren. – Mange sliter med å se kontraster når det er skumring eller mørkt ute. Dette kan henge sammen med begynnende grå stær. Også omstillingen fra lys til mørke, og omvendt, går saktere når du blir eldre. Dette kan være farlig, ettersom du praktisk talt kjører i blinde mens synet tilpasser seg. – Kommer du fra solskinn og inn i skyggen av en bygning, eller fra en tunnel og ut i sterk sol, og du plutselig møter en syklist, så kan det ende katastrofalt, sier optikeren. Mikalsen forklarer at det kan være vanskelig å teste kontrastsynet som også blir dårligere med alderen, men at det kan være en god løsning å investere i et par kjørebriller med kontrastforbedrende glass.

NYE TEKNOLOGISKE FREMSKRITT Utstyret oppdateres stadig og Specsavers Harstad venter nå på en helt ny synsfelt måler. I tillegg har de en OCT Dybdemåler man ikke finner overalt. Denne foretar nærmest et røntgenbilde av øyet ditt. Man får tydelig sett lagene på netthinnen og kan se tegn på tidlige øyesykdommer. Da er det også lettere å gi behandling og man får ivaretatt god øyehelse i mye lengre tid.


Butikksjef Lovise Mikalsen

SPECSAVERS ER VERDENS STØRSTE PRIVATEIDE OPTIKERKJEDE OG EIES AV OPTIKERNE DOUG OG MARY PERKINS. DET RESULTERER I AT SPECSAVERS HAR DET NYESTE UTSTYRET OG AT DET HOLDES HØY FAGLIG KOMPETANSE BLANT OPTIKERE OG BUTIKKMEDARBEIDERE. DU HANDLER LOKALT HOS OSS Mange har inntrykk av at lav pris betyr dårlig kvalitet. Men det stemmer ikke hos Specsavers. I tillegg til rimelige innfatninger finner du også mange kjente merkevarer i hyllene. Kenneth Mikalsen forteller at han og Marianne Walseth eier alt selv. – Det betyr at hvis du handler hos oss, handler du lokalt. Vi utvider også med et synsprøverom til i mars, sier Mikalsen med et smil. – Det koster kun 685 for en synstest hos oss, da får du inkludert helseundersøkelse med OCT og trykkmåling.

Specsavers er verdens største privateide optikerkjede og eies av optikerne Doug og Mary Perkins. Det resulterer i at Specsavers har det nyeste utstyret og at det holdes høy faglig kompetanse blant optikere og butikkmedarbeidere. Deres visjon er å levere mest mulig verdi for pengene og bidra til best mulig øyehelse for alle. Om du trenger nye briller eller hvis du har lyst å få synet ditt testet så kan du ta turen innom Specsavers Harstad i fine lokaler på torvet med en glad og hyggelig betjening som hjelper deg mer enn gjerne.

Vi tar din øyehelse og ditt syn på alvor. Storgata 2, 9405 Harstad Tlf. 77 07 73 00 harstad@no.specsavers.com

– 41 –


ANNONSØRINNHOLD

ALLTID DET LILLE EKSTRA Siden 1997 har Stine Elvine Hesjevik Johnsen brukt mesteparten av sin tid i Dyrebutikken ved Sjøkanten. «Jeg sprang i beina på de ansatte fra jeg var 7 år, helt til de ble irriterte» sier Stine, som i dag er daglig leder for ikke mindre enn tre dyrebutikker. Tilbake i 1997 var det Stines foreldre som startet Dyrebutikken, og Stine fikk sin første sommerjobb som 12-13 åring, og sin første deltidsstilling da hun var 16 år. Som 24-åring fikk hun sin første jobb som butikksjef, før hun overtok ansvaret for begge butikkene i Harstad i 2019. «Det er dette jeg kan og brenner for, det er ingen annen jobb jeg kunne tenke meg» sier Stine i dag. Den effektive lederen ligger ikke på latsiden og startet i 2020 også opp Lofoten Dyrebutikk i Svolvær.

DYKTIGE OG ENGASJERTE ANSATTE Dyrebutikken er fremdeles en familiebedrift, og Stines ektemann Thomas Hesjevik Johnsen er butikksjef. Paret har en brennende interesse for dyr, og har ikke mindre enn tre hunder, en katt og en slange hjemme. Det store engasjementet og kjærligheten til dyrene går også igjen hos alle de ansatte i bedrif-

ten. Kunnskap og kjærlighet til dyrene står i fokus, og de ansatte har alle et høyt kunnskapsnivå på sine fagområder. «Det er viktig for meg at alle ansatte får jobbe med noe de har interesse for, og får da også spesielt ansvar for sitt område. Vi sender de ansatte regelmessig på kurs, og vi er alle sultne på ny kunnskap» sier Stine. Stine er opptatt av å kunne gi ungdom mulighet til å få arbeidserfaring og tjene egne penger. Nå har hun akkurat ansatt to 13-åringer som jobber med å rense akvariene en gang i uka. «Vi ønsker å satse på dedikerte mennesker, og har lyst til å være med på å gi ungdommen viktig erfaring. Har man oppgaver som kan utføres av ungdom i sin bedrift, så bør man tørre å satse på dem» sier Stine engasjert.

LEVENDE DYR Dyrebutikken ved Sjøkanten er byens eneste butikk med levende dyr. Her finner du fisker i alle varianter, reptiler, gnagere og fugler, i tillegg til et

– 42 –

stort og variert vareutvalg. Stine kan fortelle at butikken velger sitt sortiment ut fra behovet til kundene, og ikke nødvendigvis etter hvilke avtaler som er mest lukrative hos produsentene. «Et hvert dyrehold er unikt, og det er viktig for oss å kunne hjelpe alle kunder til å finne frem til produktene som passer for dem» forteller Stine. Hos Dyrebutikken er det også mulig å ta med seg sine pelskledde venner inn i butikken for å prøve utstyr eller finne frem til favorittgodisen. «Det er mest hunder og katter som kommer innom butikken, men vi har faktisk hatt en kanarifugl på besøk» forteller Stine. Butikken tilbyr også utkjøring av varer til de som trenger det, og tar seg tid til å gi hjelp og råd tilpasset kundes dyrehold. «Vi jobber hardt for å yte best mulig service til hver eneste kunde, her hos oss skal du alltid få det lille ekstra!» avslutter Stine.


VI ØNSKER Å SATSE PÅ DEDIKERTE MENNESKER, OG HAR LYST TIL Å VÆRE MED PÅ Å GI UNGDOMMEN VIKTIG ERFARING.

Verkstedveien 1, 9406 Harstad 77 06 22 57 / sjokanten@zoopost.no https://www.pets.no/

– 43 –


iHARSTAD DIGITAL 149,-

KUN PER MÅNED

1 KRONE FOR 1 MÅNED DERETTER

149,- PER MÅNED Abonnementet fornyes automatisk og løper til det sies opp.

Bestill på iHarstad.no

– 44 –


– Vi gir deg en fin start på dagen Lunt lys og en behagelig innetemperatur er selve oppskriften på et godt inneklima. Vi leverer noen av markedets beste produkter innenfor utvendig og innvendig solskjerming. Markiser, persienner, screens og plisse gardiner er bestselgerne våre.

Hvorfor solskjerming? 1. Det gir deg muligheten til å regulere lyset.

2. Bidrar til et godt inneklima. 3. Beskytter mot solskader. 4. Kan tilpasses de aller fleste stiler.

5. Er slitesterkt og tilpasset norsk vær.

Seljestadveien 28, 9406 Harstad Tlf: 770 67 566 | Epost: post@facta.no

VI TILBYR GRATIS BEFARING, TAR MÅL OG KOMMER MED TILBUD INNENFOR HARSTAD DISTRIKTET.

Daglig leder Hugo Pettersen Tlf: 905 81 903 | Epost: hugo@facta.no

– 45 –


Tett på byen. Tett på folk. iHarstad.no

HUGO OPPFYLLER HYTTEDRØMMEN: – I BYEN EKSISTERER MAN, HER « ER» MAN Gitaristen, sangeren og låtskriveren Hugo Stokkan (60) fra Harstad har funnet seg en ny lidenskap. Foto: Martin Mortensen

Femten minutters kjøring fra Harstad langs veien i Tømmeråsen. Nesten så langt ned mot bredden til Storvannet det er mulig å komme, ligger den. En liten hvitmalt hytte, som Hugo Stokkan overtok for to år siden. – Da var den ganske falleferdig, forklarer han, mens bjelkelaget til en 45 kvadratmeter terrasse justeres inn, med god hjelp av sønnen Alexander. Engelsk setteren Simply bryr seg mindre.

MYE ARBEID Sola speiler seg i et blikkstille vann. En firehjuling med henger står parkert utenfor. Renskede stokker ligger i pene stabler, og noen utemøbler står litt ukomfortabelt på skeive. Hugo og Alexander jobber på. – Det har vært mye å gjøre og en god del gjenstår. Hytta var omringet av tett skog som jeg har sagd ned. Eternitten på ytter-

veggene er erstattet med kledning. Nå skal jeg få nytt tak. Deretter står resten av det innvendige for tur, sier 60-åringen.

EN DRØM BLIR TIL Et nytt stort skyvedørs-vindu er satt inn i fronten av hytta. Et vindu som er fire meter bredt og veier 200 kilo var ikke enkelt å få på plass. Det ble fraktet ned med skråningen til hytta med firehjulingen. Med god hjelp av venner og familie ble det montert. – Det var rett og slett et helvete, flirer han. Jeg fikk nesten ikke sove på flere dager før operasjonen. Når det endelig smatt inn i var jeg snar om å feste den første skruen. At Hugo valgte å akkurat dette området når hyttedrømmen skulle realiseres er ikke tilfeldig. Da han vokste opp hadde familien hytte like i nærheten. Interessen for jakt

og friluftsliv er også en lidenskap. – Jeg var mye her i ungdomstida også. Og hvor kan du bare gå ut av døra og plukke deg en kopp blåbær til frokost. I byen eksisterer man, her er man, sier han. Når alt er ferdig gleder musikeren seg til å nyte stille kvelder i «Hytta til han Hugo». Dette er et sted han kommer til å bruke mye. Her vil han sitte og skrive nye sanger. Planer om et lite studio på hemsen når den kommer opp har han også. Nå er han bare litt bekymret for at all byggingen skal tære på gitar-fingrene. – Snekkerfingre, sier han, og viser fram en arbeidsneve. Kjenner allerede at de er stivere. Jeg er også en av dem som er rammet av koronapandemien. Det har ikke vært så mange spillejobber den siste tiden, sier han. 1

1] Hugos hytte: Når alt er ferdig gleder musikeren seg til å nyte stille kvelder i «Hytta til han Hugo». Dette er et sted han kommer til å bruke mye. 2] Ved vannet: Hytta ligger idyllisk til ved Storvannet. 3] God hjelp: Med god hjelp av sønnen Alexander får Hugo realisert hyttedrømmen. 4] Heftige saker: Skyvedørsvinduet til Hugo Stokkan er fire meter bredt og veier 200 kilo. 2

– 46 –


3

NÅR ALT ER FERDIG GLEDER MUSIKEREN SEG TIL Å NYTE STILLE KVELDER I «HYTTA TIL HAN HUGO». DETTE ER ET STED HAN KOMMER TIL Å BRUKE MYE. HER VIL HAN SITTE OG SKRIVE NYE SANGER. – 47 –

4


Tett på byen. Tett på folk. iHarstad.no

– JA VISST ER DET MULIG Å DYRKE DRUER I HARSTAD! Tett på 40 kilo druer, mange kilo søte tomater, gigantiske agurker og et hav av ulike urter fra eget drivhus. Det var fjorårets resultat. Årets avling blir minst like bra, men det er likevel ikke det det handler om for Ole Thomas Gjærum. Tekst og foto: Bente-Lill Dankertsen

1

– 48 –


1] Snart innhøsting: – Druene klippes ikke ned før de er helt modne, men nå er tida kommet, stråler Ole Thomas Gjærum. 2] En annen verden: – Å gå inn i drivhuset, er som å dukke inn i ei god bok. Inn i en annen verden der det er sakte tid. Sier Ole Thomas Gjærum.

2

D

et er sensommerregn og hustrige temperaturer på utsiden av drivhuset øverst i Harstadåsen. Inne, bak de 147 glassrutene, råder sydlandske forhold og t-skjortevær. På det meste – midt på sommeren – kan gradestokken vise 40 varmegrader, men taklukene åpner seg allerede ved 20. Her bugner det av villige vekster få forbinder med nordlige breddegrader.

NEDKLIPPINGSKLARE Vinranker slynger seg oppunder glasstaket. Fem ulike druesorter, og klasene henger tungt over hodet på en. Disse 15 kvadratmeterne er Ole Thomas Gjærums oase og pusterom. Her er det godt å være. Perfekt luftfuktighet, og en svimlende deilig duft av jord, urter og andre nyttevekster. Druene er straks klare for å klippes ned. – Det ser ut til at årets vindruehøst blir minst like bra som fjorårets med sine 36 kilo, sier 53-åringen. – Tomatene modnes også nå. De er sene i år, men jeg skylder på den dårlige sommeren. Nå lar jeg alt henge til det blir så kaldt at veksten stopper opp. Når drueklasene klippes ned, klippes også vinrankene kraftig tilbake og klargjøres for neste års sesong. Alle trillebårlassene med avkapp, komposteres og blir til ny jord. Etter hvert.

Det ble akkurat slik jeg ville ha det. Det var slik jeg forestilte meg det alle årene jeg samlet på vinduer og murstein som skulle bli drivhuset jeg drømte om. Akkurat dette her fant jeg på ei nettside for fem år siden, og det kom som byggesett. Svensk gran som fikk tre strøk linoljemaling. Men golvet er gammel murstein. De gamle vinduene ble brukt for å lage et hjemmesnekret drivhus på Andørja der familien har sin fritidsbolig. Nå drømmer Ole Thomas om et drivhus nummer tre, og det skal stå i hagen i Harstad. – Om det blir noe av, er litt for tidlig å si. Men jeg har tegnet det og gitt det plassering.

3] Vindruer: Fjorårets avling ga 36 kilo vindruer. Årets ser ikke så verst ut, den heller.

– DET ER SOM Å DUKKE INN I EI GOD BOK. INN I EN ANNEN VERDEN. ET ANNET STED. EI ANNA TID. SAKTE TID.

3

EN EGEN VERDEN – Jeg er her mye. Hver eneste dag. Klipper, kniper, plukker vekk blader eller potter om. Ingenting er som å sitte under glasstak og høre regnet tromme mot rutene og se vinrankene vokse sine 20 centimeter i døgnet. Et perfekt sted å nyte morgenkaffen, alle andre kaffekopper eller et glass vin, sier Ole Thomas Gjærum. – Det er som å dukke inn i ei god bok. Inn i en annen verden. Et annet sted. Ei anna tid. Sakte tid.

– 49 –


1

BONSAI-PROSJEKT Druene deler hus med seks ulike tomatsorter, agurkplanter, ei laurbærbusk, et par vakre rosebusker, isop, mynte, salvie, basilikum, oregano, rosmarin og timian. I tillegg: Ei julestjerne og prydgress. Gjærum forteller at tomatene blir ekstremt søte og at agurkene gjerne vokser seg 40 centimeter lange. – Og så disse to: Ei lita sibirsk furu og ei enda mindre svartor som jeg har hentet i Saltdal. De er mine bonsaiprosjekt, sier han og viser. I tillegg prøver han ut en artig vekstvariant for to solbærbusker som klippes til som klatreplanter. Langs og rundt inngangsdøra til drivhuset og oppetter et gjerde ved porten. – Sommeren er den roligste tida i veksthuset, med minst arbeid. Da skal alt vokse. Det som klippes bort blir kompost, som senere blir til plantegjødsel.

DRUEJUICE OG VIN Familien spiser store mengder urter og grønnsaker fra drivhuset i løpet av en

sesong, men de er ikke først og fremst plantet med tanke på matauk. Det er kosen, en genuin interesse og spenningen som er drivkraften. Dette er en oase uansett vær. Et pusterom i hverdagen når 53-åringen ikke spiller trompet i Hærens musikkorps eller arrangerer musikk for balkanorkesteret Kalabalik. Veien blir til mens han går. – Jeg kunne for eksempel ingenting om vindruer da jeg startet i 2017. Det har blitt som det har blitt. 36 kilo i fjor ble en gedigen druehaug på kjøkkenbenken, og alt endte som juice. 18 liter. I år leker han med tanken på å lage vin. – Jeg har et par kolleger som har meldt seg som ivrige hjelpere, og det er allerede bestemt hvem som skal tråkke druene. Vi får se hva det blir til.

DRIVHUS-TIPS Gjærums tips til dem som drømmer om drivhus er å starte allerede nå. – Drivhus er fint å sette opp på høsten, og det er lurt å bruke litt tid på å finne ut hvor det skal stå og hvordan man har

2

– 50 –

3


tenkt å bruke det. Så bør det tas stilling til type golv. Eller ikke golv. Sesongen starter gjerne innendørs allerede i februar/mars med såing av frø. I april/mai pleier jeg å skru på varmen i drivhuset. Er temperaturforskjellen for stor inne og ute, blir det for fuktig inne, sier han. Han mener hva som helst kan dyrkes, det er bare å prøve seg fram. Sesongen i drivhuset er lang og varer gjerne til ut i oktober. Det er mange måneder med glede. – Innlagt strøm og vann er nødvendig. Svetteslanger og timer i stikkontakten

gjør alt enklere. Et drivhus har for mange en kostbar inngang, men når det først står der, er det ikke snakk om de store kostnadene. Da starter hyggen. Ole Thomas Gjærum legger til at det finnes flere interessegrupper på Facebook for drivhusentusiaster der erfaringer deles og ny kunnskap erverves. – Man behøver ikke være ekspert for å lykkes. Går det bra, gir det mestringsfølelse. Det verste som kan skje er kun at vekster dør. Og det behøver man ikke fortelle til noen. Drivhuset er ditt eget univers.

– MAN BEHØVER IKKE VÆRE EKSPERT FOR Å LYKKES. GÅR DET BRA, GIR DET MESTRINGSFØLELSE.

1] Nødvendig: Innlagt vann og strøm er alfa og omega. 2] Grønnsaker: Agurkene blir fort 40 centimeter lange. De to andre er varianter av tomater. Ole Thomas Gjærum har seks ulike typer. 3] Sensommer: Om sommeren er aldri så kald øverst i Harstadåsen, er det sommervarme i drivhuset.

Økende interesse for drivhus Lysten til å dyrke egen mat har eksplodert. Tekst: Bente-Lill Dankertsen

Drivhus, minidrivhus til pallekarmer eller bare pallekarmer. Pandemi, mindre reisevirksomhet og mer hjemmetid, har ført til at harstadværingene prioriterer nytt og annerledes. Gjerne kortreist mat, og helst egenprodusert. Og da strømmer de til byens hagesentre. – De siste årene har vi registrert en stigende interesse for drivhus, og de to siste årene har den økt ytterligere, sier gartner Anita Robertsen hos Hageland Nathanielsen. – Stadig flere ser verdien i å dyrke egen mat, og gjerne i drivhus. Vi opplever ofte å bli spurt til råds, og vi deler mer enn gjerne av vår kunnskap. Robertsen legger til at Nathanielsen kun har ett demodrivhus å vise fram, men at drivhus kan bestilles via butikken i Harstad eller på kjedens hjemmeside. – I år var etterspørselen så stor at vi raskt ble utsolgt. Så snart våren kom der sør, føk drivhusene ut av lagrene og mange nordlendinger ble for sene. Det er kanskje lurt å forberede neste års sesong allerede nå, sier hun. Med et drivhus kan du være din egen gartner fra tidlig vår til sen høst. Skal du dyrke få ting av gangen, gå for en liten modell. Vil du bruke drivhuset som lysthus, velg en større variant, heter det på hagesenterets nettsider. Drivhus finnes i alle varianter og prisklasser, som små og store byggesett. Et sted mellom 7. og 40.000 kroner må man regne med. Hos Plantasjen merkes også økt pågang og stigende interesse, men kanskje først og fremst etter pallekarmer for å dyrke i. – I år og i fjor har vi solgt masse pallekarmer med tilbehør. Det er tydelig at folk prioriterer å være mer hjemme, sier butikksjefen som ikke ønsker å stå fram med navn. Drivhus har hun inntrykk av at stadig flere bestiller på nett.

– 51 –


Når du trenger elektriker! Vi utfører alle typer el-installasjoner innen bygg, anlegg, hus og hytte.

Det er mange fordeler med å ha elbillader hjemme. Vi hjelper deg med valg av lader tilpasset din elbil og strømstyrke, og sørger for at installeringen gjennomføres raskt, enkelt og trygt.

5

års garanti

Elfag-elektrikeren garanterer kvaliteten på sitt arbeid, materialer og utstyr i 5 år.

Du finner oss i Margrethe Jørgensens vei.

Elumni Elektro AS Tlf: 77 07 99 70 Epost: firmapost@elumni.no elumni.no

iHARSTAD + OVER 70 ANDRE AVISER 1 KRONE FOR 1 MÅNED DERETTER

249,-

iHARSTAD DIGITAL +ALT

• Abonner på iHarstad – få Nordlys, Fremover og over 70 andre aviser med på kjøpet. • Direktesport • Del med inntil 4 i husstanden 1 krone for 1 måned – deretter 249/mnd (Abonnementet løper til det sies opp)

– 52 –


CLEAN DEKKSERVICE Dekkomlegging • Balansering Dekkhotell • Bilpleie Clean Dekkservice tilbyr oljeskift, balansering og omlegging av dekk, dekkhotell, salg av nye dekk og felg samt bilpleie. Ta gjerne kontakt for pristilbud på nye dekk og felg ferdig montert på bilen. Vi er godkjent fra statens vegvesen for arbeid på hjul. Vi har som mål å gjøre kunden fornøyd med god service, og operere med hyggelig priser. Feilsøking og diagnose test Dekkhotell :Vi lagrer dine hjul, etter en grundig vask samt kontrollsjekk av dekk og ventiler. Lakkrens/polering: vi utfører den beste behandlingen bilen kan få, er en gjennoppfriskning av lakken der du får frem glans, og gleden av å ha ren bil. Ta kontakt!

Telefon: 465 67 730 | cleandekkservicenk@hotmail.com | www.cleandekkservice.no | Andreas Linds gate 9, 9404 Harstad

– 53 –


– 54 –


– 55 –


Tett på byen. Tett på folk. iHarstad.no

DEN 106 ÅR GAMLE ENEBOLIGEN TIL KIRSTI BAHR LILAND OG ODD TORE LILAND SKULLE JEVNES MED JORDA PÅ 90-TALLET, MEN FRAMSTÅR I DAG SOM ET SMYKKE. – VI VAR UNGE OG NAIVE OG ANTE IKKE HVA VI GA OSS UT PÅ DA VI KJØPTE HUSET, SIER EKTEPARET, HER MED IRSK-SETTEREN BJØRG. – 56 –


DE KJØPTE HUSET INGEN VILLE HA Forsvarets gamle vollmesterbolig fra 1915 var kannibalisert, ødelagt og klar til å settes fyr på. Så bestemte ekteparet Kirsti Bahr Liland og Odd Tore Liland seg for å redde huset. Tekst Bente-Lill Dankertsen Foto: Bente-Lill Dankertsen / Privat

D

en 106 år gamle eneboligen i Hans Egedes gate 31 framstår som et smykke, med alle sine tidsriktige løsninger og detaljer fra en svunnen tid. I hagen står en gammel grensestein som forteller at huset en gang lå i Trondenes kommune, mens nabohuset tilhørte Sandtorg. Historien om dette, et av Forsvarets første privathus i Harstad, kunne endt for 21 år siden. Skjebnen og ungt pågangsmot ville det annerledes.

SPESIALLAGET Dersom man ikke kjenner husets historie, og heller ikke har sett tiår med forfall med egne øyne, kan man fort ledes til å tro at den ærverdige boligen har stått sånn siden den ble reist i 1915: Godt vedlikeholdt gjennom generasjoner. Den gang ei. Kledning, taklister, golvlister, veggpanel, golvbord, rekkverksstaver, håndløpere og trappeløsninger er spesiallagde kopier av det som en gang var. Her har vært dreid og frest, pusset ned og malt, tilpasset og lirket på plass. Her har vært bestilt langveisfra og laget på stedet. Noen

kompromisser underveis, blant annet med tanke på ENØK, men ekteparet har vært nøye på ikke å ødelegge dynamikken i huset. Og husets sjel.

OKKUPERT AV GESTAPO – Huset var gitt opp. Det var totalt ødelagt innvendig, hadde hull i taket og var ingenting å ta vare på. Det var så herpet at Norges brannskole skulle overta det som øvingsobjekt og sette fyr på det, forteller Kirsti Bahr Liland og Odd Tore Liland som forbarmet seg over huset i år 2000. Det hadde fram til da blant annet gjort sin nytte som familiebolig, vært kontorer og bolig for vernepliktige advokater og de siste årene fungert som kaserne. Køyesengene sto tett i de fleste av husets rom, og her var en gang vedfyringsmuligheter i seks av dem. Under krigen okkuperte tyskerne boligen, og fra huset gikk en snarvei til nærmeste tilfluktsrom, en bunker. Gestapos hovedkvarter lå i nabohuset, og her på haugen var det stor aktivitet i krigsårene. På 90-tallet tok det fyr i en ovn i det som opprinnelig var stue. Flere pulverapparat ble tømt i slukkingsarbeidet, og etter det ble huset stående tomt.

1] Golvsliping: Etter fjerning av ulike golvbelegg, papp og steinhardt lim nås omsider ned til furugolvet. 2] Perlestaff: Under en gulmalt kledning åpenbarte seg nesten 100 år gammel stående perlestaff. 3] 2002: Gammelt blir nytt, med gammelt utseende.

1

2

3

Mer på neste side >

– 57 –


1] Ble reddet: Da huset var var 85 år ble det reddet og tilbakeført originalt utseende. Nå er det 106 år og tåler sannsynligvis 106 år til. 2] Loftstrapp: På loftet lå «Pigerommet», og her var opprinnelig ei stupbratt trapp og loftsluke. Dagens trapp er håndlaget i Sørvika. 4] Selvlaget: Taket i stuene har Odd Tore selv laget, etter idé fra et tak funnet i et annet eldre harstadhus. 1] Dokumentasjon: Flere års restaurering er dokumentert med fotografier.

1

VI KLEDDE AV HUSET, SKRELLET OSS GJENNOM MANGE TIÅR OG STILEPOKER, HELT TILBAKE TIL STARTEN.

600.000 KRONER Nedbrenningen ble aldri iverksatt siden Riksantikvaren besluttet verning i tolvte time. Forsvarsbygg bestemte seg da for salg, men det viste seg raskt umulig å gjennomføre. Fra boligens vinduer var det nemlig innsyn til Distriktskommando Nords sambandssenter. Huset kunne nå verken brennes eller selges, og det ble på nytt overlatt til seg selv og skjebnen. Men så kom dagen da sambandssenteret flyttet ut, og det slitne gamle huset endelig kunne legges ut for salg internt blant forsvarsansatte. 600.000 kroner for en villa med ett mål tomt midt i Harstad sentrum tiltrakk seg kjøpelystne fra hele distriktet. Der de fleste ble skremt av forfallet og snudde i ytterdøra, tok Odd Tore og Kirsti runden gjennom hele huset. Om de ikke akkurat ble betatt, så øynet de muligheter. De var alene om akkurat det, og det ble aldri budkrig.

UNGE OG NAIVE – Vi hadde en plan, men i begynnelsen ikke større enn at vi skulle utføre kosmetisk pynting og det mest nødvendige. Vi skulle gjøre det beboelig, sånn i all enkelhet, sier de. – Det endte med totalrenovering over flere år, tusenvis av arbeidstimer nedlagt og enda flere tusen kroner brukt. Vi hev oss på oppgaven med overmot. Vi var unge og naive. I dag ville vi aldri luktet på et sånt prosjekt.

Kirsti og Odd Tore innrømmer at det var galskap og den ultimate prøvelsen for et ungt par. – Da vi satte i gang, innså vi fort at å eie et gammelt hus forpliktet. Juks, snarveier og lettvintløsninger kom ikke på tale i restaureringsprosessen. Vi kledde av huset, skrellet oss gjennom mange tiår og stilepoker, helt tilbake til starten. Det var et stort og krevende arbeid, og arbeidet avdekket etter hvert at vi hadde kjøpt det som en gang hadde vært en påkostet velstandsbolig. Underveis knyttet vi til oss fagfolk på alle felt. Det meste av arbeide ville vi likevel gjerne utføre selv, og læringskurven var stupbratt.

2

NUMMERERT RUNDTØMMER Da de nådde kjernen, innerst inne under alle lagene, oppdaget de at huset var bygget av rundtømmer. – Sannsynligvis bygget på Innlandet der tømmeret ble nummerert, tatt fra hverandre, fraktet til Harstad og så satt opp igjen. Vi valgte å beholde en av de nummererte veggene som tidsvitne, sier Odd Tore. Ikke bare fant de tømmer, gamle tapeter og vakre fliser etter hvert som de rev. Parallelt lette de etter gamle fotografier der sånne var å finne: I arkivet hos Trondarnes Distriktsmuseum, i arkivet hos Harstad Tidende, hos Bjørn RaschTellefsen og TOFOTO. De lette også i kommunens papirarkiv.

3

4

– 58 –


– HVIS VÅRT ENGASJEMENT KAN INSPIRERE OG MOTIVERE ANDRE SOM ER OPPTATT AV Å TA VARE PÅ HUS MED HISTORIER, ER INGENTING BEDRE. 1

– Vi ble tent, og det tok helt av. Vi sjekket ut det meste for å gjenskape og tilbakeføre huset til sitt opprinnelige utseende. Så veldig mange bilder fant de ikke, men alt de gjorde med huset var uansett til det bedre. Prosessen avdekket både igjenkledde vinduer og spor etter dobbeltdører. Nå skulle alt løftes fram i lyset.

HUS MED SJEL Underveis hang naboer og nysgjerrige forbipasserende over hagegjerdet og fulgte spent med. Noen spurte om råd. Andre ga. 9. august 2003, etter noen år med iherdig jobbing, var huset innflyttingsklart. Da hadde dattera Nora rukket å bli 3 år, mens sønnen Ola meldte sin ankomst dagen etter innflytting. To år senere var loft og kjeller ferdig restaurert. Senere ble tomta fylt ut, løftet opp, planert og over 4.000 stein til støttemur stablet. Enda senere ble 719 planker saget til, montert og malt for å utgjøre stakittgjerder. Her bor de, og her trives de. Det har gått 18 år siden innflytting, og nå venter ansiktsløftning av kjøkken og stuer. Ingen totalrenovering denne gang, men Kirsti og Odd Tore er fortsatt like samkjørte og tro mot stilen de har forpliktet seg til å bevare. – Hvis vårt engasjement kan inspirere og motivere andre som er opptatt av å ta vare på hus med historier, er ingenting bedre. Vårt hus har både historie og sjel. Det er ikke nødvendigvis så praktisk innredet etter dagens planløsninger, men vi satser på å bli gamle her.

2

1] Før og etter: Hans Egedes gate 31 i 2000 og 2021. 2] Var soverom: Husets bad var opprinnelig et av husets mange soverom. 3] Gjenbruksskifer: I byggeåret 1915 ble boligen smykket med skifertak som etter hvert ble fjernet. I den gjengrodde hagen dukket såpass mye skifer opp at Odd Tore kunne sage den til og lage skifergolv i husets hall. 4] Håndlaget: Håndløper og rekkverkstaver er tro kopier av de originale fra 1915. Dreiet i Narvik. 5] Trappeneser: Trappeneser i messing hindrer at man sklir i glattmalte trappetrinn.

3

4

5

– 59 –


Selge bolig? Da er det smart å velge de som selger mest. Det er mange gode grunner til at ingen selger flere boliger enn oss i Harstad. Her er 6 av de: Markedsføring med EFFEKT

Ingen regning før salg

Målrettet digital boligannonsering. Utviklet med FINN.no, kun for EiendomMegler 1.

Vi legger vi ut for alle kostnader til boligen er solgt og oppgjøret utbetalt.

Harstads eneste boligavis

Videovisning Gå på visning når du vil, fra hvor du vil, og så mange ganger du selv vil.

”Hjem til deg” - til inspirasjon, nytte, og for å skape mer interesse til din bolig.

Boligstyling

Gratis forsikring

2 måneder gratis forsikring til alle som kjøper bolig - inkludert flytteforsikring.

Vi har egen boligstylist ”på huset”, som gjerne hjelper med å få din bolig til å skinne det lille ekstra.

EiendomsMegler 1 Harstad Telefon: 906 40 500 E-post: Harstad@em1nn.no

– 60 –


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.