Eplefest

Page 1

Norsk

Eplefest 28. september 2019

Foto: Jens Marius Hammer

Et magasin fra Telen

Ă…rgang 3


2

norsk eplefest 2019

Mandag 16. september 2019

Telen

Norsk Eplefest nr. 14:

– Den er så viktig

Grunnlagt 1928 ANSVARLIG REDAKTØR: Jens Marius Hammer

jens.marius.hammer@telen.no

NYHETSLEDER: Kai Andersen

kai.andersen@telen.no

Leder

Den unike fruktbygda

En smak av Telemark er nøkkelordet for Norsk Eplefest på Gvarv som er et utstillingsvindu for den framoverlente energien som er i bygda. Kittil Darrud var på plass med fristende smaksbiter av ulike eplesorter i 2017 og fastslo ettertrykkelig: – Eplefesten er veldig viktig for å synliggjøre Telemark og Gvarv som fruktdistrikt. Rundt 3000 besøkende er ventet.

Jordsmonn, klima og mennesker som vil videre. Sauherad har ved Norsjø-bassenget et fortrinn stadig flere grunneiere og bønder utnytter. Forsking, utvikling og vilje til å gå videre er framtredende. Nye lagringsmetoder for inntil 750 tonn med epler skal utprøves ved Telefrukt. Det gjør tilgangen på norsk frukt for oss forbrukere lengre. Julemåneden er innen rekkevidde og kanskje vi også på noe sikt kan få med oss både januar og februar. Lagringsmetoden kan gi oss et fortrinn i konkurranse med importfrukt. Anlegget har kostet 19 millioner kroner. Det viser til fulle at produsentene sammen med Bama og Gartnerhallen vil videre.

"

Resultatene er gode takket være offensiv tilnærming til mulighetene. Lovende!

Og prosjektleder Svein Børte ønsker ikke at Gvarv og Sauherad skal sitte med denne kompetansen alene. Han gjør det klart at det er mer arbeid enn kompetanse, men anlegget til Telefrukt vil likevel bli et norsk referanseanlegg. De er først ute i Norge og vil gjerne vise vei for andre områder hvor fruktdyrking står sterkt.

Det er en markant vilje til å dele kunnskap i Sauherad – på alle nivåer. Det vil kunne bidra til å utvikle fruktbygda ytterligere. Når Sauherad og Bø slås sammen til en kommune, vil begrepet fruktbygda kunne utvides. Det har vært en rivende utvikling siden prosjektet Frukt i Fokus ble lansert i 2012. Produsentene har investert tungt, det samme har bedriftene som foredler. Også private småskalaprodusenter har investert i egne småkjøkken som ivaretar kvalitet og hygiene. Summen av alt dette bidrar til at volum og verdiskapning øker. Norsk Eplefest er bare en liten del av det arbeidet som markerer samhold og vilje til å gå videre sammen. Det lover godt!

ansvarlig redaktør

bærekraft: – Eplet har bærekraft i seg og satsingen har brakt Sauherad vekst og utvikling. Eivind Lønheim mener frukt og bær har et stort potensial i seg.

E-post redaksjon: telen@telen.no E-post annonseavd.: annonser@telen.no E-post privatannonser: privatannonser@telen.no E-post abonnement: abonnement@telen.no Sentralbord: 932 34 200 (08.00–16.00)

Abonnement: 32 27 70 51 (08.30–16.00)

Privat annonser: 932 34 211 (08.00–16.00)

Annonseavd. BREDRUP, Marianne BRENDEMO, Marit Alvestad SKÅRNES, Harald

Avfotografering av stoff og annonser for videre reproduksjon er ikke tillatt uten etter avtale med Telen Telen betinger seg retten til å lagre og utgi alt stoff i avisen i elektronisk form, gjennom publisering i Telens elektroniske avis via Internett og i avisens databaser og elektroniske arkiv.

930 19 595 932 34 211 990 47 767

930 19 595 959 92 185 990 47 767

Telen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Sats: Telen A/S Trykk: Amedia Trykk A/S

Eivind Lønheims 10. sesong med Eplefesten og de

– Gøy å gjøre n – Det er både menings­fylt og gøy å jobbe for hjembygda. Vi bygger merkevare. Jens Marius Hammer

jens.marius.hammer@telen.no 905 80 050

Han pendler mellom boligen på Oslo og Gvarv. Han er ikke eplebonde, men elsker utvikling. Det skjer i Sauherads frukt- og bærmiljø takk­ et mange fram­

overlente produsenter og kompetente fagmiljøer med fotfeste i forsking og utvikling. Eplefestgeneralen, som pensjonist har mer tid å gi saken, mener Sauherad har et eliteserielag innen bransjen som vis­er vei. Det legges merke til.

Norsk Eplefest markerer – Da Norsk Eplefest ble etablert og den første festen gikk av stabelen i 2006, var det et ønske om å markere og sette et stem-

pel for norsk fruktproduksjon. Vi hadde et sterkt miljø, og det er enda sterkere i dag. Se rundt deg i Sauherad, det er grunn til å være stolt, sier Eivind Lønheim og peker på foredling, press- og konsumfrukt. Han gleder seg over at mer enn 80 småskalaprodusenter og utstillere «tyter» fram og setter sitt preg på Eplefesten. Han nyter at noen lykkes med sider, øl og syltetøy. Han følger spent med på prosjektene Midt-Tele-


Telen

Mandag 16. september 2019

EPLETAVLE: I en årrekke, også i fjor, har elevene ved Sagavoll Folkehøyskole signert epletavler. De er med!

smak: John André Hesthag har ofte delt ut smaksprøver på Norsk Eplefest.

norsk eplefest 2019

3

FOLKSOMT: Norsk Eplefest har utviklet seg til en suksess som markerer bygda på en fin måte.

alltid med: Elevene fra Sagavoll Folkehøyskole bidrar alltid med underholdning. Bildet er fra 2011.

eplekunst: Elevene på folkehøyskolen skaper hvert år kunst på veggen av stasjonsbygningen.

en trigger fordi så mange står sammen om målet:

noe for hjembygda mark Landbrukskontor, Telefrukt, Midt-Telemark Næringsutvikling og det alle de andre fagmiljøene kjører fram. Slikt har gitt og vil gi resultater.

Han gjorde meg stolt – Det er så mange i en velsmurt organisasjon rundt både Eplefesten og Fruktbygda som fortjener ros for det de gir tilbake til bygda i form av at vi sammen har maktet å bygge opp en merkevare som blir lagt merke til.

Jeg må jo bare si at jeg ble mektig stolt da fylkesordfører Sven Tore Løkslid for to år siden erklærte Sauherad som Norges frukthovedstad. Dette må vi holde fatt i, tenke videre, for­ edle og dyrke. Og jeg mener at Eplefesten er med på å skape et større fellesskap om denne viktige grunntanken for et lokalsamfunn, mener Eivind.

3000 i festmodus Han nyter synet av livet på fest-

plassen på Gvarv stasjon. Besøket har vært stigende til drøye 3000 de siste årene. Underholdning, utdeling av gulleplet, eplebandet, epletavla, kultur­ innslag fra store og små og folkelivet. Alt gleder, varmer og dokumenterer stolthet og identitet. – Jeg ser muligheter for at dette skal utvikle seg videre, men vi ønsker å være på stasjonsområdet fordi det er synlig og alle ser at det skjer noe. Vi

har diskutert Farstadparken, men selv om den er vakker og sikkert godt egnet, ønsker vi å ta i bruk området foran Gvarv Fruktlager om vi trenger mer plass – og det er godt mulig vi trenger det allerede i år. Interessen for Norsk Eplefest er økende, sier Lønheim, som er klar på at det ikke er pensjonist­ er som han som skal drive dette videre. Og han er glad for at mange er med på lagoppstillinga for festen.

Bill. merk: Søker yngre

– Jeg ønsker meg rekruttering til denne dugnaden til beste for lokalsamfunnet. Det er alltid behov for yngre krefter og frivillig innsats. Det har for meg vært spennende, givende og inspirere­nde å være kaptein på «eplelaget». Jeg vet jeg får en god følelse når den 14. utgaven er i full gang lørdag 28. september. Vet du hva? sier Eivind og svarer selv: – Jeg kjenner at jeg gleder meg!


4

norsk eplefest 2019

– Nyt Gamlegata – Gamlegata er unik og strutter av historie. Ta deg en rusletur når du besøker Norsk Eplefest. Jens Marius Hammer

jens.marius.hammer@telen.no 905 80 050

Oppfordringa kommer fra eplefestgeneral Eivind Lønheim som også er en ivrig arbeidsmaur Sauherad Historielag. – Så langt er det åtte av de

Mandag 16. september 2019

gamle bygga som har fått en historisk plakett på veggen. Vi vil gjerne formidle historien om Gvarv og Gamlegata, sier Lønheim. Flere skilt, utformet med nasjonalt design for slike markerionger, kommer i Gamlegata. I denne gata vokste det fram et blomstrende næringsliv med landhandlere, bank, postkontor, skreddere, smeder, bakere, meieri, hotell, doktor, apotek og sorenskriver, sier Lønheim.

informasjon: – Sparebankstiftelsen støttet oss slik at vi fikk opp denne informasjonstavla. det er vi veldig fornøyd med, sier Lønheim.

Telen

historie: Det er satte opp skilt med kort og konsis historie.

Den 14. utgaven av Norsk Eplefest - og 3000 er venta til:

Mangfoldig utstilling Norsk Eplefest er kultur i videste forstand. Småskalprodusentene er der, knivmakerne og rosemalere. Og selvsagt godsaker av frukt og bær i bøtter og spann. Disse kan du møte: 1. 4H-henger, Aktiviteter for barn 2. Aarnesgruppen AS avd. Aarnes Kafeteria Tradi- sjonsmat med epler som innhold. 3. Anders Hjelseth, Poteter og gulrot 4. Andrei Musteata, Sukkerspinn 5. Anita Andersen og Iselin Borgersen, Hjemme- strikka produkter og produkter fra «Forever» 6. Anne Kristin Sjøholt Hakking - luer, pannebånd og sokker 7. Anne Grethe Hanssen, Smykker(sølv og perler) håndlagde kort og smågaver. Strikk(luer, votter etc) 8. Anund og Morten Lindheim, Honning og eple most produsert på Østigard Lindheim 9. Aud Irene Johnsen, Håndmalt porselen 10. Bjørg Gundersen, Egenproduserte strikkeproduk ter 11. Bertha Marie Jakobsen og Reidun Halvorsen Søm og strikkeprodukter 12. BRM Strikk Sjal, skjerf, jakker, hatter, pulsvanter 13. Bø Blad AS Selge Bø blad til nye abonnenter 14. Bø Frivilligsentral Barneaktiviteter, stor opp blåsbar sklie 15. Celin Muheisen, Eget design av klær i bomull (tunika, skjorter, bukser, og topp) emaljerte og nik kelfri smykker. Ull jakker og kashmir og ull skjerf 16. Dattebayo AS Sushi (som evt kan inneholde eple, Yakitori, Yakisoba, Yakimeshi, Taiyaki, Tempura, Ramune 17. De'Signe Botnan, Sydde hatter 18. Epleblomsten AS, Eplemost, eplegløgg, eplesi rup, solbærsmoothie,solbærshot, eplesirup, eple skrellere 19. Sagavoll Folkehøgskule Epletavla - Eplesprell Aktiviteter for barn 20. Faghjørnet Eplesmaking/konkurranse ved fruktkonsulent Jan Meland , Midt-Telemark land brukskontor og demonstrasjon av jordprøvetaking og analysering v. jordlabben, Universitetet i Sørøst- Norge (USN). 21. Filtmakeriet Tovede figurer, skjerf og pulsvanter 22. Fioletta/Jorunn Eek, Søm barn/dame klær 23. Godt og Hjemmelaget AS, Tynnlefser fra Nordland, Krinalefse, Nordlandslefse, Økologiske Mandelpotetlefser 24. Gun Inger Helgetveit Heibø Tupperware 25. Gunn Larsen Håndarbeid 26. Gvarv Røde Kors(hjelpekorps) Står sammen med Bø Røde Kors/ Bø Frivillighetssentral 27. Harmoni Håndverksbakeri Surdeigsbrød av norsk mel. Alt gjøres for hånd og kun fra råvarer. Vi produserer også tradisjonell bolle, men på vår måte med andre metoder. Vi ønsker å stå frem i Norge med et unikt produkt i denne produktgruppen. 28. Heimebakeriet Anne Underberg, Tradisjonsbakst som kling, mørlefse, potetlefse, flatbrød, honning kaker og eplekaker 29. IOGT, Informasjon rusforebygging og IOGT sine prosjekter 30. Janneke Besling - Hekle og strikke av bamser,

puter, lue halsvarmer 31. Jenny Schøne Håndarbeid, luer og lykter 32. Jorine Mohair/Corine Dahl Mohairsokker, strikket og ting i tre 33. Kari og Henry Lauvland Håndarbeid, hjemmelagde kniver, lisseslips 34. Karin Ofte Gonsholt Nystekte sveler, tele markskling, tykklefser, gjærbakst, drops, karamel ler, kaffe 35. Kjevla Hjemmebakeri AS Salg av tjukklefser, tynnlefser, potetlefser, glutenfrie lefser 36. Klingeling Telemarkskling, flatbrød, Usmurt mini-kling 37. Kvåle- Din Gard, Økologisk svin- og sauekjøtt 38. Kåsin Gård, Egenprodusert eplejuice, tørkede epler og økologisk honning 39. Landskapsarkitekt Aslaug Norendal Sal av graskar og kvitlauk frå Noradal. Dyrka etter økolo giske prinsipp. Sal av sylta graskar. Smaksprøver av graskarsuppe(gratis) 40. Langesund Ostemakeri AS Forskjellige oster ystet for hånd av melk fra Bamble i Telemark, kjeks bakt for hånd, marmelader 41. Lars Ole Aasmundsen Spekemat 42. Lega Lys og mild geitost, halvfast og mogen kvit geitost. Knekkebrød og pizzabotn 43. Leifs vev Nystekte munker - Hjemmevevde tepper - hjemmestrikket varer 44. Lien Gård Hellekås Salg av eplemost, limonade, syltetøy, honning og gavepakker. 45. Liv Larsen Dekorasjoner av naturmaterialer - «En bit av Telemark» 46. Løvjomås Bigård Lynghonning, flytende blomsterhonning, bivoks og Propolis2. 47. Mat og Kunst Lokalmat produkter, som ramsløk pesto, forskjellige typer sennep, geleer, marmela- de, bærsiruper 48. Merete Olafsdatter Nordbø - «Fruktkonfekt» Fruktkonfekt 49. Meen Gård Thaimat, Fritert potet, grillet mais, poteter og grønnsaker fra egen gård 50. Mette Lauritsen og Britt Knutsen, Smykker og strikketøy

51. Midt-Telemark Honning, Honning, honningkake, eplekake, urter, fuktighetskrem av bivoks 52. Nes og Saude bygdetunlag, Lynlotteri med kaker (eplekaker) og andre produkt som inneheld eple 53. Nina Eriksen Gamle porselenstallerkener med ordtak, strikka små og store sjal, strikka pannebånd til barn og voksne, strikka halser til barn og voksne, Tova ugle sitteunderlag, strikka ullbukser til barn, Diamond Paintnings bilder m/rammer, knapper, strykemerker 54. Nome videregående skole/Søve. Diverse elevpro dukter fra skolens foredlingskjøkken; diverse her metiserte produkter; geleer, syltetøy, sursøte tilbe hør til kjøtt og fisk. Flatbrød. Eplejuice Elevproduk ter fra øvinger i lærarbeid: leieband og halsband til hunder. Kanskje vi også skal ha med suppe: Søve suppa laget på speket lammekjøtt fra Søve. 55. Nordbø Gard og Stule Ost, smør , prim fra ku lokal produsert 56. Nordre Lindheim/Eventyrmost Epler, eplemost og håndtverk 57. Norsk Cøliaki Forening Telemark. Informasjon om glutenallergi og gratis smaksprøver av glutenfrie varer 58. Nyhuus Gard, v/ Halvor Holtskog. Epler, eplemost, epleskrellemaskin 59. Parelius Pelssau, Skinn og skinnprodukter fra norsk Pelssau 60. Ragne Mathisen og Kari Rygel - Keramikk og mode lerte figurer. 61. Raymond Bader Smultringhuset Skien. Smultrin ger og bakt potet 62. Ren Fryd - Håndlaget egenprodusert såpe og andre naturlige velværeprodukter 63. Saude og Nes Skogeierlag og Saude og Nes Bonde lag. Informasjon om skogeigarlaget og bondelaget 64. Sauherad barne og ungdomsskole/SABU Sauherad barne- og ungdomsskole har i mange år solgt artikler laget på skolekjøkkenet og vafler på eplefesten 65 . Sauherad Bygdekvinnelag/Lena Marie Midtbø Informasjon om Bygdekvinnelaget og medlemsver ving. Utdeling av smaksprøver. Egenproduserte kort. 66. Setane Gardsysteri og Bakeriet i Treungen Hvit fast geitost modna (3.mnd.) lagra (6.mnd.) og vellagra 12 mnd. Bakeriet i Treungen er et hånd verksbakeri med bakeriutsalg og landhandel i sen trum av Treungen. Alle våre produkter bakes med med de beste økologiske råvarer. Vi bruker surdeig og lite gjær i deigene som blir langtidshevet kaldt, noe som fremmer aroma og kvalitet i brødene. Pro dukter: Surdeigsbrød, valnøttbrød, olivenbrød, rugbrød, frø og korn. 67. Suporn Malmgren - Vårruller, grillspyd, thaimat 68. Telefrukt AS Salg av epler -Eplekasse 69. Trine Bakke Eriksen Rekved: gradestokker, skilt, stiger m/troll,naturmaterialer,nisser og samt noe tøfler,votter og luer 70. Tønsberg Hjelpesendinger - Salg av ullpledd, saue skinn og div strikk. Driver hjelpearbeid og misjon i andre land, først og fremst rettet mot Øst-Europa 71. Valens Heimelaga, Ulike plommeprodukter som syltetøy, dessertplommer.


Telen

norsk eplefest 2019

Mandag 16. september 2019

Program for

NORSK EPLEFEST 2019 Hver dag Åpne gardsutsalg Torsdag 26. september 15.00, 16.00 og 17.00 Eldres Eplefest på Furumoen, Furuheim og Sauherad Bygdeheim. Program ved kulturetaten i Sauherad kommune. Angelika Faber Karsrud, Bruno Hageman, Jorid Vale, Karine Nybøle Høibø og Per Simon Slettebø. Eplekakeservering ved Sauherad Bygdekvinnelag. Åpent for alle. Fredag 27. september 18.00 – 24.00 Galleri Nyhuus. Utstillingsåpning. Ola Steen, grafikk. Årets Eplefestkunstner: Marit Mathisen, malerier. Musikalsk innslag ved Hilda Sørum Diktopplesing hver time fra kl. 20.00 Nattåpne atelier og gallerier: 12 – 24: Kjell Hellströms Atelier, Billy Castillo Art Norsjø Hotell: Eplefest på Fruktbygdahotellet 19.30 Middag med lokale smakar som Eplepølsa til Terje Dørumsgård. 21.00 Eple Quiz 22.30 Konsert. Tribute Apple Records ved Akkerhaugen Rocksamfunn. Påmelding/ billetter: www.rockerhaugen.org Lørdag 28. september 09.30 Åpen kyrkje på Nes; Musikk og lyrikk ved Johannes Sundsvalen, Bruno Hage man og Ivar Solbu som en del av «Eplevandring til Gvarv». 10.00 Eplevandring på fruktbare stier fra Nes kyrkje til Gvarv. (Mulig med parkering på Sagavoll og transport til Nes kyrkje kl. 0915) 11.00-16.00 Markedsdag i Gvarv sentrum Frukt, mat, kultur, handverk, folkefest og livlig handel. «Eplesprell» aktiviteter, leik og moro for barn. Inngang kr. 100,- For alle med studentbevis kr. 50,- Barn/ungdom til og med 15 år gratis. Inngangsbilletten blir med i trekning på kunstverk av Årets Eplefestkunstner og eple- kasser. 12.00 Offisiell åpning av Norsk Eplefest 2019 ved Bernt Bucher Johannessen, daglig leder i HANEN, næringsorganisasjon for gards mat og bygdeturisme. Tildeling av Årets Gulleple 2019 til Ingulf Galåen, Galåvolden gård og Rørosmat. Presentasjon av Årets Eplefestkunstner Marit Mathisen. Utstilling i Galleri Nyhuus. «Eplesangen» med solister og storkor fra Sauherad barne- og ungdomsskole. Kulturinnslag med solister og Eplebandet. Avduking av årets epletavle av elever ved Sagavoll folkehøgskole. 15.00 Sceneprogram med underholdning og musikk ved Eplebandet med solister, Soul Children og Soul Kids, Ungdans ved Sauherad kulturskole/Nes Dansarring. Kåring av beste bod. Trekning av kunstverk av Årets Eplefestkunstner og eplekasser på inngangsbilletter. Bokfest i Sauherad i anledning det nasjonale Bokåret med støtte frå Nasjonalbiblioteket. 11.30 Kornmagasinet i Gamlegata. Kreativt verksted for barn 13.00 Munnharpespill med Simen Iversen og Idunn med eplene, lesning Inkiri Abra- hamsson 14.00 Foredrag om munnharpespill og smiing ved Simen Iversen 11 /12.00–17/18.00 Åpne atelier og gallerier: Galleri Nyhuus, Kjell Hellströms Atelier, Runaug Venås, Billy Castillo Art, Arne Kleng Dahle, Tegnehuset på Årnes brygge

Søndag 29. september Åpne gardsutsalg 12.00–18.00 Åpne atelier og gallerier: Galleri Nyhuus, Kjell Hellströms Atelier, Runaug Venås, Billy Castillo Art, Tegnehuset på Årnes brygge Sauherad kirke kl. 11.00: Høsttakkefest. Kirka blir pyntet av Sauherad Bygdekvinnelag. Gudstjenesten ledes av sokneprest Anne-Inger Lunner og diakon Ivar Solbu. Bruno Hageman er organist. Konfirmantene deltar, og det er takkoffer til Konfirmantens Solidaritetsaksjons prosjekt i Konfirman tene fra 1959 og 1969 ønskes særlig velkommen. Nes menighetshus kl. 13.00: Middag for konfirmantjubilantene og ledsagere. Nes menighetshus kl. 15.00: Menighetsfest. Presentasjon av jubilantene. Bløtkake og kaffe. Konsert med Hilde Norland Gundersen og Bruno Hagemann. Fri entré. Kollekt.

Mange atelier og gallerier holder åpent under Norsk Eplefest. Galleri Nyhuus, Nyhuus Gard, Nyhusvegen 9, Gvarv. Årets Eplefestkunstner. Utstilling. Kjell Hellströms Atelier Verksvegen 60, Hørte. Fra tegning til ferdig tresnitt. Runaug Venås Gamlegata 17, Gvarv. Biletkunstnar.

Arne Kleng Dahle Skrivarvegen 11, Gvarv. Billy Castillo Art Studio 39B Gvarvgata 39B, Gvarv. Tegnehuset på Årnes brygge Olav H. Skjeldal Årnes brygge 59, Gvarv.

5


6

norsk eplefest 2019

julyred:

Mandag 16. september 2019

Telen

Discovery:

Søt og aromatisk

Søtsyrlig og frisk

Julyred har et utseende med jevn og rød dekkfarge. Det er et søtt og aromatisk tidligeple med hardt fruktkjøtt. Eplet har begrenset holdbarhet og kom i butikkene midt i august. Julyred egner seg som spiseeple, snacks, i salater, paier og sauser. Denne eplesorten stammer opprinnelig fra USA og er et populært konsumeple som mange fruktdyrkere har i sine hager lokalt.

Discovery har svært fast, hvitt og aromatisk fruktkjøtt med innslag av røde «celler». Smaken er god, søtsyrlig og frisk smak. Discovery kom i butikken i begynnelsen av september. Sorten kan spises rett fra trærne og har en lagringstid på fra 1–2 måneder. Den er godt egnet som spiseeple og brukes mye til eplemost og juice. Sorten stammer fra Storbritannia.

– Du veit, epler g Ole Kristian Ingelstad og Irene Bergskås Aasland vet at epler kan gjøre susen for ganen. Det skal de teste skikkelig ut. Jens Marius Hammer

jens.marius.hammer@telen.no 905 80 050

Siden 2006 har de stått skulder ved skulder til Norsk Eplefest.

Må skape litt matmoro

Setter så god smak

– Vi har jo god erfaring med vår epleburger som serveres med epletilbehør. Borte er løk og alt annet som vanligvis er med på en burger – og det er det kundene vil ha, sier Ole Kristian. – Eplet setter spesielt god smak til både svinekjøtt og kylling, så her er det bare å klemme i vei. Jeg har mange ideer og ønsker, men jeg trenger et spark bak for å komme i gang. Nå utløste Telens besøk et spark bak fra Gunn Anita, så vi stempler 16. oktober som en epledag her hos oss, sier kokken som mener de lokale råvarene kan finsiktes mye bedre.

Nå markere de eplet i et smakfullt nachspiel på Aarnes kafeteria som er omkranset av eplehager på Årnes. Fisk er in Fruktbygdas velrenommerte – Fisk er jo i spisested skal skuddet og vi sette eplet i fohar gjedde i kus på en kreaNorsjø, sik og tiv måte hvor ørret også. Jeg folket i tillegg ser for meg skal få en opplegjeddeburgere velse som Ole og gjedde på anKristian mer net vis hvor enn gjerne vil epler er en nabidra til. turlig del av en – Det er lett å slik utnyttelse skape litt moro av lokale råvanår utgangs- GODE RÅVARER: – Rett rer. Terje Dørpunktet i eplet fra eplehagen til gryter og umsgaard er en har så god smak fat. De lager smaksfest. god sparringi seg. Vi har hatt partner på slikt, mye epler i ulik mat, men nå så vi skal se på mulighetene for skal vi knekke til, sier kokken i å utvikle dette videre, sier den fruktbygda. offensive kokken som er opptatt av lokale råvarer av høy Merk av 16. oktober kvalitet. – Vi setter av en dag til en skikkelig epledag hvor vi skal lage Mye godt med epler lokale retter med epler som en Og Aarnes-kokkene har eplet i vesentlig ingrediens hvor råva- mye smakfull mat. Bare les: rer skal hentes fra småskala– Raspa epler i vaflene gjør produsenter og fruktprodusen- susen. Vi har epleburgeren som ter i bygda som jo leverer prima Bjørn Tore Andreassen var idékvalitet, sier Ole Kristian Ingel- makeren for da Kartfestivalen stad – som også skal lene seg til slo ut i blomst, vi har tapas-likadministratoren Gunn-Anita nende epleretter på Eplefesten Stenstad. og på kafeen, tilslørte bondepi– Vi opplevde en knakende ker er et must – og nytes faktisk artig fiskerestaurant i Spania til frokost av enkelte, eplepølsa hvor servitørene kom inn og til Terje Dørumsgaard, fylt sviropte hva de hadde på fatet. Det nekam med epler og svisker og ble stemning knyttet til god ikke minst eplekaker som Jorid mat, og det skal vi forsøke å Vale har så god peiling på. I det lage vår lokale vri på 16. okto- hele tatt finnes det så mange ber, sier Gunn-Anita. muligheter og de vil vi angripe Og kokkelua til Ole Kristian med en skikkelig epledag hos svaier i en samtykkende nikke- oss 16. oktober for å forsterke bevegelse. Dette skal bli gøy og fokuset på de ypperlige råvarevelsmakende. ne, poengterer kokken.


Telen

Sunrise:

norsk eplefest 2019

Mandag 16. september 2019

Summerred:

Søtt og sprøtt

Saftig og sprø

Denne eplesorten er middels stor, glattskallet og regelmessig. Fruktkjøttet er sprøtt og har en utmerket søt smak. Sunrise vil du finne i butikken fra midten av september og den beste brukstiden er september og oktober. Eplet kan spies rett fra trærne. I matlagingen egner Sunrise seg som spiseeple, som snacks, i salater, paier og i sauser. Eplesorten kommer opprinnelig fra Canada.

Summerred er middels stort eple og har en høybygd, oval, eggeformet bygning. Eplet har en middels fast, saftig og sprø konsistens. Det er syrlig, men har aromatisk og god smak. Dette eplet markedsføres fra midten av september og har god holdbarhet. Summerred egner seg som utmerket spiseeple, som snacks og ikke minst i fruktsalater. Sorten stammer fra Canada.

gjør susen, det!

I GRYTENE: Ole Kristian Ingelstad og Irene Bergskås Aasland skal markere eplet med en skikkelig gourmetdag i eplebygda 16. oktober.

7


8

norsk eplefest 2019

Telen

Mandag 16. september 2019

Fra 1. januar 2020

! T S E F E L P E D O G Bakgrunnsfoto: Fritt Fall


Telen

Mandag 16. september 2019

norsk eplefest 2019

TEST: Eplene som skal lagres må innom en test i et lite laboratorium hvor stivelse, fasthet og sukkerinnhold måles. Fruktkonsulent Jan Meland har vært sentral i prosjektet.

9

GASSTETTE: Det nye anlegget på Gvarv har 10 gasstette celler hvor det til sammen skal lagres 750 tonn epler. Dette vil kunne sørge for at du kan få sprø, gode, norske epler til jul.

Du skal få fersk, norsk frukt til jul med ny lagringsmetode:

19 millioner er satset Oksygennivået reduseres til om lag en prosent og CO2 økes til rundt 1 %. Temperaturen holdes stabil på to til fire grader. Og vips – frukten holder seg frisk til over jul, kanskje­til februar. Jens Marius Hammer

jens.marius.hammer@telen.no 905 80 050

19 millioner kroner har Telefrukt AS satset på ULO-lagring (UltraLow Oksygen). Eplene skiller ut CO2 og det reguleres til ca. 1 %.

Etterspør norsk frukt – 750 tonn epler kan lagres på denne måten fordi vi tror norske forbrukere ønsker norske epler i en lengre sesong, sier Svein Børte – prosjektleder hos Telefrukt AS. Han har klokkertro på prosjektet. Tilsvarende har vært suksess i Tyskland. – Landbruksdepartementet arbeider med strategier om utvidet sesong for norsk frukt og grønt. Vårt prosjekt bør passe godt inn i denne strategien. Jeg håper også andre produsentsteder i Norge satser på dette. Interessen har vært stor for denne gasstette lagringsmetoden. Vi i Sauherad og Midt-Telemark kjemper ikke mot resten av frukt-Norge, vi konkurrerer med importerte epler, sier Børte.

Griper muligheten Tankene om anlegget på Gvarv startet for fem år siden. Nå realiseres det denne høsten. – Vi tar systematisk denne teknikken i bruk for å bedre kvaliteten på epler vi leverer i siste del av sesongen. Kortsiktige mål er å øke salget i november og utvide norsk sesong fram til jul, sier Børte, som legger til at både Coop og Norgesgruppen har ønsket denne satsingen.

Discovery først – Neste uke går de første kassene med Discovery inn i rom med kontrollert atmosfære i det nye bygget. Det blir spen-

FEM ÅR: En forsiktig planlegging startet for fem år siden. Nå ser prosjektleder Svein Børte fram til at de første kassene med Discovery kjøres inn i hallen for lagring i gasstette celler. nende. Siden følg­er Rød Aroma og Rubinstep etter­i siste del av sesongen. Det er disse eplesortene som egner seg best for denne type lagring. Nitrogenet som tilføres, lages i en nitrogengenerator som står på «loftet» i den nye hallen – dette fortrenger oksygenet, forteller Svein Børte, som har overlatt roret som daglig leder av Telefrukt AS til Bjørg Hesthag.

Friskere vare – Målet er å få forbrukerne til å spise norsk frukt framfor importfrukt frukt. Ved å lagre eplene på denne måten, vil vi opprettholde sprøheten i frukten og vi vil få en friskere vare, sier prosjektlederen. – Målet er ikke å hive ut importfrukten, men vi skal være et alternativ, sier Børte om sats­

ingen som er godkjent av eierskapet i Telefrukt bestående av lokale produsenter, Bama og Gartnerhallen.

Må være offensive – Jeg synes dette er fryktelig spennende og jeg ser nødvendigheten av å være offensiv med en strategi som handler om å utvikle norsk fruktbransje. Derfor er det så hyggelig at andre produsentsteder nå kommer til Gvarv for å se på dette anlegget. Vi er opptatt av å dele erfaringer og løsninger slik at bransjen kan stå sterkere sam­ men mot importen, sier Svein Børte og viser oss et lite laboratorium hvor eplets fasthet, stivelse og sukkerinnhold­måles. Han karakteriserer prosessen som mer arbeid enn kunst. – Gled deg til juleeplet

FABRIKK: – Det er jo miljøvennlig å bruke CO2 som kjølemiddel, og Norge har god kompetanse på bruk av CO2 på grunn av høye avgifter på andre kjøleremedier, sier Svein Børte.


10

norsk eplefest 2019

Rød Gravenstein:

Mandag 16. september 2019

Telen

Rød Aroma:

Særskilt aroma

Saftig og sprø

Rød Gravenstein har et gulhvitt fruktkjøtt og er saftig med en særmerket aroma. Du finner eplesorten i butikken fra siste halvdel av september. I maten er dette er godt spiseeple, men det egner seg også svært godt til sauser og i eplepai. Eplet har en opprinnelse gjennom en mutant av den danske sorten Gravenstein som ble oppdaget i Washington, USA i 1908.

Dette eplet er som navnet utstyrt med spesielt god smak og aroma. Fruktkjøttet er saftig, sprøtt og har gulhvit farge. Eplet blir markedsført i butikk fra siste halvdel av september. I maten egner dette seg som et spiseeple, men passer egentlig til det meste i maten – så bare prøv det ut. Rød Aroma er en svensk eplesort.

Bjørg liker at det k å bidra med muligheter, sier Bjørg Hesthag har Bjørg om den nye rekruttedrøye to måneder i ringskanalen. sjefsstolen på TeleTotalt er det inne 50 sesongarbeidere med jobb fra 1 1/2 måfrukt AS. Tonnevis ned til fire måneder. med epler, plommer og moreller pakkes og Vi er gode på utvikling Den nye daglige lederen er alleskal ut til konsum så rede klinkende klar over at raskt som mulig.

mange produsenter er offensive og opptatt av å øke avlingejens.marius.hammer@telen.no ne. Hun berømmer den jobben Jan Meland og Jop Westplate 905 80 050 gjør med produsentene og for – Ja, det er virkelig fart i pro- produsentene med fagsamlinduksjonen nå, jeg liker at det ger, informasjon og veiledning skjer noe og vi er opptatt av sesongen igjennom. – Mitt inntrykk så langt er at kvalitet alle som en. Jeg har alle ønsker alle ambisjon om at godt og at man vi skal være deler kunnskaNorges beste pen slik at det pakkeri. Da må også går bra for kvaliteten og lenaboen, sier veringsdyktigBjørg, som ikke heten være på ser så store fortopp, sier Bjørg skjell på hotellHesthag som jobben hun hadhar overtatt lede og dagens derrollen etter oppgaver. Svein Børte. – Der skulle vi Fra hotell til serve gjestene, epler her server vi kundene. Begge Hun kom fra 30 TONNEVIS: I løpet av en dag deler handler års yrkeserfa- «bades» tonnevis av epler om servicebranring som hotell- ved Telefrukt AS på Gvarv. sjen, sier Bjørg, sjef på Norsjø Hotell til lederstillingen i fruk- og tar oss med ut i pakkeriet. tens Mekka på Gvarv. Økt pro- Der er det full aktivitet. duksjon gir økt volum. Storkundene som Bama og Coop Flere ser hjem igjen krever både kvalitet og punkt- – Det er flott at en del unge nå lighet. Telefrukt skal levere! ser hjem igjen etter at de har – I årene som kommer vil vi få vært borte noen år. Vi har ekøkt volum som er et resultat av sempler på at unge mennesker prosjektet Frukt i Fokus, sier slutter i jobbene sine for å komBjørg og forsøker å få oss til å me hjem for å overta gårdene, forstå hvor mye frukt og bær sier Bjørg, som mener en slik som går gjennom Telefrukt: rekruttering er svært viktig for 4000 tonn epler, 300 tonn fruktbransjens framtid, vekst plommer og 150 tonn moreller. og utvikling. Bransjen har de siste årene hatt sterk ekspanMøter utfordringer sjon. Nye trær, nytt areal og reOg den nye daglige lederen og planting vil styrke bransjen på alle i bransjen har utfordringer. kort og lang sikt. Sesongen er kort og hektisk. Mange utenlandske arbeidere Har egen eplehage skal huses. Logistikk på en rek- – Selv har vi 17 mål med epler ke områder skal finsiktes. og 30 sauer, men det er det – Vi har medarbeidere fra Po- mannen min, Jens, som styrer. len, Litauen og Romania, samt Jeg administrerer, han jobber. et godt samarbeide med NAV i For meg en fin arbeidsdeling, Bø som gir tilgang på arbeidssø- ler Bjørg. Og nye oppgaver venkere. ter. Nye muligheter også. Hun – Det føles både godt og riktig møter begge deler med glede.

Jens Marius Hammer

IKKE HVILESKJÆR: – Samarbeid styrker alle og vi må hele tiden erkjenne at vi kan bli bedre i alle ledd, sier daglig leder Bjørg Hesthag. Nettopp samarbeid styrker Sauherads posisjon i norsk fruktbransje.


Telen

Åkerø:

norsk eplefest 2019

Mandag 16. september 2019

11

Rubinstep:

Mild, aromatisk

Søtsyrlig smak

Dette eplet er rødmende rosarødt og har dype, røde striper. Åkerø har en mid og aromatisk smak. Du vil finne Åkerø i butikken fra siste del av september. Eplet er i matsammenheng et spiseeple, det passer i salater, i kaker, du kan steke dem, mose dem, lage grøt og smoothie. Dette er en gammel, svensk sort.

Eplet er oransjerødt over gulgrønn til smørgul grunnfarge. Det har et fast fruktkjøtt, er saftig og har en søtsyrlig smak. Rubinstep kommer i butikken fra siste halvdel av oktober. I sammenheng med mat er det et spiseeple, ypperlig til kaker, desserter, retter hvor både sødme og syrlighet passer, fiskeretter, fugl og gryteretter. Eplet er opprinnelig tsjekkisk.

koker rundt henne

på løpende bånd: 2000 tonn epler skal gjennom pakkeriet til Telefrukt AS som sorterer frukten etter strenge kvalitetskrav.

plommer: Det produseres stadig mer plommer i Sauherad, her er det Diva Vedegiene og Angela Gruszcka som sorterer litt av de 200 tonnene som går gjennom pakkeriet.


12

norsk eplefest 2019

Mandag 16. september 2019

Telen

Velkommen til vår stand på Norsk Eplefest!

Tlf. 402 22 210 - www.epleblomsten.no

GALLERI NYHUUS Salgsutstilling, 28. september - 13. okt. Fre-søn kl. 12-18. Åpning fre 27. kl. 18 Musikk ved Hilda Sørum. Nattåpent til kl. 24. Diktopplesning hver time fra kl. 20. Kafé med kaffe, te, eplekake og eplemost. GARDSUTSALG ÅPENT HVER DAG 08-20 Mange typer epler, eplemost, honning, geléer, syltetøy, saft og annet godt.

OLA STEEN grafikk MARIT MATHISEN maleri og grafikk Eplefestkunstner 2019

Nyhuus Gard Nyhusv. 9, 3810 Gvarv Tlf. 4040 4787

God service!

gallerinyhuus.no

En støttespiller i lokalsamfunnet:

Fornøyde kunder! Vi ønsker alle en trivelig eplefest!

DU BYGGER

Vi ordner resten!

epost: firmapost@mtenergi.no tlf: 35 94 90 00 www.mtenergi.no

Velkommen til klinikken Dyreklinikken Telemark tilbyr enkle og avanserte veterinærtjenester til smådyr. I staben har vi også en spesialist i smådyrsykdommer. Vi har butikk med fòr, pleiemidler og utstyr for kjæledyr.

STORKAAS

Montér Storkaas er totalleverandør innen: • Byggevare • Interiør • Jernvare • Verktøy • Kjøkken man.-fred. 07-18- lør. - lør.09-15 09-15 -- Tlf. Tlf. 35 35 95 95 66 66 50 50 Åpningstid Man.-fr. 07-19

Bøvegen 273, 3810 Gvarv - Tlf. 35 95 62 62 Åpent mandag–fredag 08.00–17.00 Vi har døgnvakt


Telen

norsk eplefest 2019

Mandag 16. september 2019

Eplegjengen er helt i 100 – Entusiasmen er høy og iveren stor for å bidra til en god merkevare. 100 er i 100 for å sy Norsk Eplefest sammen. Jens Marius Hammer

jens.marius.hammer@telen.no 905 80 050

KONTROLL: – Takket være mange flittige hender og velvillige dugnadsarbeidere får vi det til. Sammen bygger vi merkevare!

Det sier Eva Marie Schia Kåsin som er arrangementsteknisk

ansvarlig. Han holder i tøm­ mene og trekker i trådene for femte år på rad. – Motivasjonen er høy for å skape et godt arrangement. Idrettslaget kjører dugnad og får et tilskudd som gir aktivi­ tet, Sagavoll folkehøyskole tar oppgaver knyttet til parkering og ikke minst det å skape noe for barn på festen. Med stort og smått er vi faktisk rundt 100

13

som drar sammen. 10–15 av dem må kunne kalles stab med særlig ansvar, sier Eva Marie. – Eplefesten er en brikke i merkevarebygginga som ska­ per stolthet og identitet. Det føler jeg meg sikker på at vi har oppnådd. Alle fra Lindheim, NM-gull i eplemost, prosjektet Fruktbygda, Frukt i Fokus og en bevist satsing av mange, gir resultater. Flott! sier Kåsin.

INVITERER: Ole Kristian Ingelstad og Gunn Anita Stenstad inviterer til det første mesterskapet i den nye storkommunen: – Hvem har det største eplet i Bø og Sauherad? Uansett blir det lokal rekord, men ingen av dem har tro på at det kan bli verdensrekord. Den lyder nemlig på 1849 gram!

Det dyrkes millioner av epler i Sauherad, men:

Hvem har det største? Det blir neppe verdensrekord, men garantert Sauheradrekord. Aarnes kafeteria og Norsk Eplefest går sammen om konkurransen «Hvem har produsert det største eplet i 2019?» Jens Marius Hammer

jens.marius.hammer@telen.no 905 80 050

– Det er nok mange kjempe­ epler i Sauherad og Bø som jo

snart er en del av den nye kom­ munen vår. Her på Aarnes kafe­ teria kan de store leveres inn, frister Ole Kristian Ingelstad alle som har et konkurranse­ instinkt i seg. – Vi kommer til å ha en seiers­ pall på disken med gull, sølv og bronse og det vil være utslags­ metoden helt fram til Norsk Eplefest som arrangeres 28. september, sier Gunn Anita St­ enstad, som skal holde orden på rankinglista fram til premie­ utdelingen på Norsk Eplefest.

Verdens største Det største eplet som noensin­

ne er plukket veide 1,849 kilo. Det var rødt og en del av Hoku­ to-familie­ n som stammer fra Hokuto Yamanashi i Japan. Her noen kjappe eplefakta i jakten på det største eplet i Sau­ herad: Epler er en del av rosefami­ lien og er blant annet i familie med jordbær, nyper og kirse­ bær. Det finnes rundt 7500 eple­ sorter i verden, blant dem er sorten Peasgoods Nonesuch som kan gi epler som alene kan veie over en kilo. Verdens min­ ste epler skal være på størrelse med et rognebær.

Et morsomt innspill

– Det er første gang vi lager en slik konkurranse og det blir jo spennende om vi får inn noen store eksemplarer av den kvali­ tetsfrukten vi vet er der ute i eplehagene, sier Eivind Løn­ heim, som synes innspillet til Ingelstad og Stenstad er et mor­ somt innspill i det å fokusere på eplet og epleproduksjonen i Sauherad. Verken Ingelstad eller Sten­ stad har noen gang hørt om kjempeepler på en kilo, men man skal aldri si aldri. Et eple på en halv kilo er jo også betydelig. Bare stikk innom med store

epler. Vi står klar med vekt og skal nok også merke oss vitale mål på de store eplene, sier St­ enstad.

Blir premiering – Hva premien blir til den som har det største eplet, vil vi ikke røpe, men det kan nok bli noe som smaker, sier Ingelstad som er spent på resultatet. Jeg håper mange stiller sporty opp til dette­uformelle og morsomme mesterskapet, sier sjefkokken som 6. oktober lager en epledag på kafeen hvor kjøkkenets epleferdigheter skal slippes løs i fri dressur.


14

norsk eplefest 2019

Telen

Mandag 16. september 2019

FRA KINA: Moreller kommer opprinnelig fra Kina der de har vært dyrket i over 4000 år. De dyrkes nå i Europa og vi har en viss produksjon i Norge også. Moreller finnes i en rekke forskjellige varianter og i flere farger. Det er fortsatt et stort markedspotensial.

KVALITETSKRAV: Moreller skal være rene, hele, faste i skallet uten sprekker eller andre skader. De skal også være fri for skader påført av insekter og fugler. Skallet skal være blankt uten bløte eller mørke flekker. (Opplysningsrådet for frukt og grønt).

Trond Bergskås (48) grep muligheten og roser fagmiljøet:

De har lært meg alt! Han var like grønn som bladene på morell­trærne. Takket være fagmiljøet ved Midt-Telemark Landbrukskontor er Trond Bergskås morell­ bonde og ikke lærer eller avdelingsleder i et bilfirma. Jens Marius Hammer

jens.marius.hammer@telen.no 905 80 050

Og han er ydmyk, takknemlig og lettet over at han har to min­ utter til jobben med frisk luft og naturen som samarbeidspart­ ner. Fruktpendleren bosatt i Skien får nå med seg familien til Livegen 225 i Bø hvor det bokstavelig talt har blomstret i morellhagen som vokser i om­ fang.

Fikk gode råd – Dønn ærlig, dette kunne jeg ingenting om og takket være gode råd og sikker veiledning fra Joop Westerplate og Jan Melan­d er jeg der jeg er i dag, sier Trond Bergskås. Og da han forlot startblokk­ ene i 2014, kjøpte trær og plant­ et i 2015, gikk det fort. Allerede det første året hadde han en avlin­g på fem tonn. Sesongen 2019 ble svært bra. Hele 24 tonn ble høstet på 14 dager og mer kommer det trolig til å bli. For de første 10 målene har lagt på

seg med ytterligere 15 mål med replanting og nydyrka frukt­ hage, men «ingenting kommer av seg sjæl...»

Fikk besøk og støtte – Det var et besøk av Jan Me­ land som utløste dette. Han kjørte prosjektet «Frukt i fokus­ » og støtteordninger fra Innovas­jon Norge i Telemark ga meg muligheten, sier Trond som nå er heltids morellbonde. – Det er investert fire million­ er kroner, utallige timer og jeg er typen som ikke liker gjeld så det skal betales ned så fort som mulig samtidig som det må være en investeringskraft i gårde­n slik at vi kan følge godt opp. Det handler om å ta sprøyt­inga på rett tid, klipping, gjødsling og stell. Høstingen er unnagjort på 14 dager, men el­ lers i året er det å pleie frukt­ hagen så steinfrukten trives, sier Trond mens vi rusler ned­ over de endeløse radene som ligger i tunnel av plast under modningsprosessen. 25 000 kvadratmeter plast trekkes over for å beskytte bærene. 2000 tonn med hønse- og saue­ gjødsel er kjørt ut siden 2014.

Pleie er god valuta Tronds frukthage «strutter av energi». Avlinga har blitt fem­ doblet. Temperert vann henter han fra Jufsåi gjennom en pri­ vat vannledning på 2,5 km med naturlig falltrykk på 6 kilo. Trærne får vann på rundt 20 grader og nyter det.

– Det er klart trærne trenger stell, omsorg og kjærlighet, det har Jan og Joop lært meg. De klimatiske forholdene på rundt 200 meter over havet er gunsti­ ge, sier Trond og viser til andres erfaringskunnskap som har bi­ dratt til at han nå har 4000 morel­ltrær. – Gravenstein er ømfintlig for frost og en nabo fortalte meg at de aldri har hatt frostskader på Gravenstein, så det betyr at vi er skjermet for kulde. Nede i bygda fikk de 8. mai en kulde­ periode på åtte timer med mini­ mumstemperatur på minus 4,5 grader, her oppe var det tre ti­ mer med minus 1,5 grader. Det berget oss, sier Trond.

Gode utsikter I 2020 vil, om det blir en ny god sesong, avlinga øke igjen. Det som en konsekvens av at nye 15 mål vil være mer bærekraftig, og slik kan det utvikle seg de neste 20 årene som er morell­ trærs gjennomsnittlige, pro­ duktive levetid. Han ser lyst på framtida, har blitt fortalt at pærer og plom­ mer kan være smart å se på, men han mener han har nok å henge fingrene i med 4000 trær som skal pleies og friseres slik at de gir best mulig avling. Han følger gode råd som så langt har vært synonymt med gode re­ sultater.

Lunsj klokka 09.00 Høstinga er en nøye planlagt aktivitet. 24 ansatte inkludert

TOK SJANSEN: – Jeg ante ingen ting om dyrking av moreller da jeg startet, men gode råd, veiledning og tett oppfølging i startfasen gjorde susen. Det at morelldyrkerne deler kunnskap seg imellom er også verdifullt, mener Trond Bergskås.

egen familie har en helt annen døgnrytme enn det som er van­ lig. 16 plukkere kommer fra Li­ tauen og gjør en utmerket jobb. – Vi starter plukkinga klokka 05.00 og holder det gående til 13.00 og klokka 09.00 er det lunsj på låven. Det blir jo litt spesielt dette. Årsaken til at vi må gjøre det slik, er at morell­ ene utpå dagen blir så varme og bløte at kvaliteten ikke er for­ enlig med plukking. Så hviler de i natten for så å ha riktig ek­ sistens igjen neste morgen, for­ klarer Trond som også har fått seg en helt annen type kjæledyr enn hva han hadde drømt om.

En million arbeidere For det er ikke bare menneske­ hender han sysselsetter. Og han tenker på biene. De er både viktige, nyttige og verdifulle for morellbonden. Ja, faktisk helt avgjørende for at avlingen skal bli optimal. – Jeg gikk nesten på en smell første året. Jeg plasserte bi­ kubene inne i plasttunnelene, men det ble for varmt og de holdt på å dø for meg da de ikke fant veien ut igjen. Igjen var det kompetanse fra andre som redd­et meg. Marko Neven, en hollender, ga meg innsyn i en­ kle grep for å sikre bienes «arbeids­miljø». Nå er løsningen å ha de utenfor med innganger hvor plasten trekkes til side, sier Trond, som er imponert over den lille arbeideren hvor 20 000 bor i hver av de 50 kub­ ene han har – eller et samfunn

på 1 million bier.

Et fantastisk vesen – Det er jo helt avgjørende for bestøvningen at de gjør jobben sin. Jeg slutter aldri å bli impo­ nert over arveanlegget i en bie. De går 360 grader rundt en blomst og de besøker aldri en blomst som er bestøvet fra før. Disse små detaljene er jo fan­ tastisk å tenke over. Biens mange­gåter er så sammensatte og viktige for menneskeheten med tanke på matproduksjon­ en – som så mye annet i den sammensatte naturen. – Biene jobber godt, bestøv­ ningen ble prima, konkluderer Trond.

Trivelig risikosport Han overtok gården i 1992/93 etter sin bestefar, men hadde egentlig ikke helt sansen. Han var ansatt som avdelingsleder i familiebedriften Bilsenteret på Notodden og valgte det – inntil han tok opp læreryrket ved Kongerød ungdomsskole i Ski­ en før han for fem år siden start­ et med risikosporten morell­dyrking. – For det er det. Det er ikke mye som skal slå feil og du må være på hele tiden og vokte sort­ene Lapins, Van og Tamara som dine egne barn. Alt skal gå til konsum via Telefrukt til Bama og med klare krav til stør­ relse på minimum 24 milli­ meter, fri for flekker og skader – alt prisgitt været, temperatur­en, rådgiverne mine og meg selv.

mange hender: I rundt 14 hektiske dager plukkes det moreller for harde livet. Det haster med å få steinfrukten i hus og videre til Telefrukt. Denne gjengen plukker fra 2 til 2,5 tonn daglig mens det står på.


Telen

Mandag 16. september 2019

millioner av blomster: Det er et vakkert syn når 4000 morelltrær blomstrer på sitt vakreste i plasttunnelene til Trond Bergskås. Uten bier og bestøvning blir det null og niks.

norsk eplefest 2019

15

1 million: Trond Bergskås har alliert seg med en million av naturens fagarbeidere som bor i 50 bikuber. De mates med sukker og skal sikres så gode arbeidsforhold som mulig.

risikosport: – Dyrking av moreller er en risikosport, men så langt har det gått bra takket være god veiledning fra fagekspertene på Midt-Telemark landbrukskontor. Uten deres deltakelse i mitt prosjekt, hadde jeg ikke kommet dit jeg er i dag, mener Trond Bergskås som utvider frukthagen med nye 15 mål som vil være produktiv i 2020 og i årene som kommer. Årets avling ble på pene 24 tonn. En frukthage krever mye stell og må få nødvendig omsorg og kjærlighet.


16

norsk eplefest 2019

Telen

Mandag 16. september 2019

GVARV FRUKT OG BÆR • Epler og epleprodukter fra Gvarv • Lokalprodusert honning, plommer, tomater, poteter, syltetøy og diverse saftslag • Kling, lefse og flatbrød og nystekte steinovnsbrød

HAUGERUD REGNSKAPSKONTOR AS

Saftig godt fra Telefrukt Moreller • Plommer • Epler

Gvarv frukt og bær finner du ved riksveg 36, like utenfor Gvarv sentrum (mot Ulefoss). Produkter fra Beli Naturprodukter. Åpningstid: 10.00-18.00 hver dag. Tlf. 913 54 243

Pilegrimsvandring torsdag 21. mai 2020 – Kristi himmelfartsdag

FOTEFAR FRÅ FORTID TIL FRAMTID Vandring i eit spennande og allsidig kulturlandskap frå Nes kyrkje til Bø gamle kyrkje midt i Telemark Tidsramme Kl. 08.30 og 09.30 Tidebøn i Nes kyrkje

Foto: Kimm Saatvedt

3810 Gvarv - tlf. 3595 6464 - www.telefrukt.no

TÅLER IKKE NETTET DITT FLERE ANSATTE? Fiberbredbånd gir overlegen kapasitet.

Kl. 15.30 – 17.00 Avslutning i Bø gamle kyrkje kvar halvtime

Båttur Dei som ynskjer kan være med og ro Osebergskipet Åsa frå Årnes brygge og over Norsjø til Nes brygge. Avgang frå Årnes kl. 08.30. Buss frå Bø kyrkje kl. 08.00 eller frå Nes kyrkje kl. 08.15

Opningstider for sal av mat og drikke Kl. 10.00 – 14.00 Evju Bygdetun

Kontantar Til kjøp av mat, bussbillett og anna er det lurt å ha med kontantar.

Kl. 11.00 – 15.00 Hørte Dampfarveri

Meir informasjon Sjå www.helsing.no

Kl. 12.00 – 16.00 Bø museum

Pilegrimsvandring 2021 Måndag 24. mai – 2. pinsedag

Kl. 13.00 – 16.30 Bø prestegard

I samarbeid med:

Fleksibilitet Vandringa er vel 20 kilometer. Ein kan gå heile eller delar av løypa.

Midt-Telemark museum (Bø Museum, Evju Bygdetun, Hørte Dampfarveri, Bø Prestegard og Sauherad Historielag) og Gvarv Turlag

Besøk oss p på vår stand p på Eplefesten! p

POTETER Asterix, Pimpernell, Kerrs Pink, Beate, Mandel Delikatessepoteter: Erika og Cerisa Gulrøtter Gårdsutsalget vårt finner du ved Hjelseth Brygge - Helgen

Sjekk om dere kan få Altibox på www.altibox.no/bedrift

An nja og Anders Hjelseth Tlf. 913 26 784


Telen

norsk eplefest 2019

Mandag 16. september 2019

Høst på Akkerhaugen Fredag 27. september kl 19:00

Lørdag 19. oktober kl 19:00

Fredag 25. oktober kl 21:00

Norsjø Hotell

Norsjø Hotell

Akkerhaugen Stasjon

Bygdekv kveld/Eplefest v

Bygdekv kveld/Høstfest v

Honningbarna

Middag med eplepreg, Eplequiz og konsert ARS Presenterer: Apple Records Billetter og info: www.rockerhaugen.org

Middag med lammepreg, Quiz og festlig liveband. Landbruksnæring og reiseliv feirer året sesong. Billetter og info: www.norsjohotell.no

Billetter og info: www.rockerhaugen.org

Fredag 8. november

Fredag 22. november kl. 21:00

Lørdag 23. november kl. 19:00

Tolv Blå og 80 årslag for Jan Erik Vold 18:00

Bursdagsmiddag for Jan Erik Vold med diktlesing 20.30 Konsert Tolv Blå med Jan Erik Vold og Kåre Virud på Akkerhaugen Stasjon Billetter og info: www.rockerhaugen.org

Inge Bremnes

Akkerhaugen Stasjon Billetter og info: www.rockerhaugen.org

Bygdekv kveld/ v Ribbe-kickoff Norsjø Hotell

Årets første smak på Svineribba, quiz og åpen scene

Julebord på Norsjø Hotell Fredag 29/11, Lørdag 30/11, Fredag 6/12, Lørdag 7/12 og Familiejulebord Søndag 8/12. Åpent for individuelle og grupper: Ta kontakt for bestilling. Tlf. 35 95 50 00 / post@norsjohotell.no

Akkerhaugen Rocksamfunn rockerhaugen.no

Jul på Norsjø Tlf. 35 95 50 00 post@norsjohotell.no www.norsjohotell.no

17


18

norsk eplefest 2019

Telen

Mandag 16. september 2019 Åpent i helger fra 11-16.30 (lørdag og søndager) og på forespørsel for grupper i veka ellers.

Vi bringer

ÅPNINGSTIDER I HØSTFERIEN

ALLE VARENE PÅ DØRA!

Uke 40: Torsdag 3/10-søndag 6/10 åpent kl. 11.00–16.30 Uke 41: Torsdag 10/10-søndag 13/10 åpent kl. 11.00–16.30 Høyt og Lavt Bø i Telemark - Tlf. 91 82 41 70

www.hoytlavt.no/bo

Lykke til med årets festival!

Bestill på tlf. 359 59 720, joker.nordagutu@joker.no eller direkte i nettbutikken joker.no

Gode tilbud til dei som skal på Norsk Eplefest!

Leverer dagligvarer til Bø, Notodden, Ytre Valebø og Sauherad

Lifjellvegen, 3800 Bø Tlf.: 35 95 20 12 E-post: bocamping@bo.online.no

www.bocamping.com

NORDAGUTU

Velutstyrte hytter og leiligheter • Heilårsopen familiecamping

FAGHANDEL INNEN TRELAST OG BYGGEVARER.

En for alle. Alle for tre. En planke er ikke bare en planke. Det er en foredlet råvare vi bryr oss om. Fordi vi bryr oss om ditt byggeprosjekt.

ÅPENT: MAN-FRE 7-19, LØR 9-15 Oredalen 15, 3810 Gvarv - Tlf. 35 95 60 60 - xl-bygg.no

Endelig Eplefest ak spennende mat

kom og besøk vår stand og sm t es lef ep s et år til s os er ed gl Vi

Her ser du noe av det vi frister med!

Tilslørte bondepiker

Aarnesburger m/eple og kålsalat

Eplevaffel

Bakt potet

Eplemost fra Gvarv


Telen

norsk eplefest 2019

Mandag 16. september 2019

19

Bondens Marked er kortreist Hovedideen er en møte­ plass der forbrukere kan få kjøpt lokal mat samtidig som de kan spørre bond­ en eller produsenten om hvor og hvordan maten er produsert.

viktig: – Klare kvalitetskrav og sporbar foredling er en forutsetning for Bondens Marked, sier Anders Høibø – her fra Dyrskun i 2016.

– Det må være produsenten selv som står for salget. I tillegg skal alle råvarer være lokale og sporbare der dette er

mulig. Dette for å holde det vi lover kundene våre; kortreist mat direkte fra produsenten. Selve foredlingsprosessen skal ha et håndverksmessig preg og et småskala preg. Poenget er at det skal være unike produkter, sier Anders Høibø. – Det var tidligere gulleplevinner Aina Barthman som dro i gang Bondens Marked i 2003.

Bondens Marked ble startet etter initiativ fra det sentrale Bondens markedsprosjektet i regi av Norsk Landbrukssamvirke, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Norges Bondelag, daværende Norsk Gardsmat (Norsk Bygdeturisme og Gardsmat) OIKOS. Dette var et prøveprosjekt etter inspirasjon fra Farmers Market i England og USA. Og det holder seg!

variert: – Gjennom vår organisasjon, Bondens Marked, blir det salg og fokus på ost, slakt, kjøtt, bær, lefser, kling, honning, grønnsaker og selvsagt epler. Vi som landbruks­ kommune har mye å være stolte av. Det markerer vi på en fin måte under Norsk Eplefest, mener Anders Høibø.

Bondens Marked er et springbrett for produsentene:

– Vi kan være stolte

– Vi har alltid kjempet for lokal matomsetning og i Sauherad har vi kommet langt. Vi har noe å skilte med. Jens Marius Hammer

jens.marius.hammer@telen.no 905 80 050

Anders Høibø legger ikke skjul på at han er stolt over det lokalsamfunnet leverer av høy kvalitet, men han som partipolitisk uavhengig roser Sylvi Listhaug og Carl I. Hagen.

Vi fikk åpninger – Jeg understreker at jeg ikke trekker fram de to fordi jeg heier på dem, men i sakene om omsetning har de to vært vikti-

ge for norsk landbruk, Listhaug satte norsk landbruk på dagsorden og reiste prinsipielle debatter, Carl I. Hagen gikk for mye import, men ville også åpne for salg av landbruksprodukter direkte fra gårdene. Kjøp av slakt ble legalisert, sier Høibø. – Det handler om muligheter for produsentene og om at slakt og varer ikke skal kjøres hit og dit før det er hos forbrukerne, sier Anders Høibø, som også mener dette har et miljøaspekt i seg.

Eplegrisens far Han er eplegrisens far og Jorid Vale er eplegrisens mor. Jorid spurte om det ikke var mulig å fôre opp gris på epler, og Anders svarte. Det ble en suksess

og faktisk ble skinka av et smakspanel rangert mellom serranoskinka og parmaskinka. Men det var krevende å ha 105 gris på det meste ved siden av jobben, så det hele ble avviklet. Nå sysler han som pensjonist med tanken om å ha utegris. Tid­ en får vise om lysta blir sterk­ere enn forstanden. – Eplegrisen var en suksess og slo godt an ved blant annet Bø Hotell. – Folkets dom var et saftigere og mer smakfullt svinekjøtt, sier Anders Høibø.

Kun egne produkter – På Eplefesten har Bondens Marked stand og den besøkes godt. Kun egne produkter kan våre deltakere stille med, sier

Anders og fortsetter: – Vi ser at grønnsakene nærmest blir revet bort på Bondens Marked på Eplefesten. Kan du tenke deg noe bedre da, enn at grønnsakene går rett fra åker til kjele, sier ambassadøren for kortreist mat som sammen med produsentene presenterer honning, kling, syltetøy og mye annet godt på den lokale markeringen som har fått stor betydning for alle produsenter.

Vi markerer oss – Eplefesten har «brakt oss ut i verden». Vi legges merke til og innslagene om Sauherad som fruktbygda og Eplefesten er mange på verdensveven på interne­tt, mener Anders Høibø, som gleder seg til en ny utgave.

15000: Anders Høibø har 13–15 000 trær og leverer nær 50 tonn.


20

norsk eplefest 2019

Telen

Mandag 16. september 2019

Teknologien er klar. Er du?

OPEL AMPERA RA-E A

KAN BESTILLES NÅ! Kr

367.900,-

Ampera-e er perfekt i hverdagen - med imponerende rekkevidde og fullspekket med utstyr. Prisen inkl. frakt og levering Oslo. For mer info se opel.no.

FREMTIDEN TILHØRER ALLE

Mobile Bø AS Gvarvvegen 83, 3801 Bø i Telemark, tlf: 35 06 19 99

Velkommen til

GÅ Å IKKE GLIPP AV DAMENES AFTEN Inspirerende foredrag om farger og trender med Cathrine Sørland

onsdag 23.oktober kl 19.00. Meld deg på via: bohus.no

20% PÅ ALLE VARER

www.bohus.no BOHUS NOTODDEN Tuven, 3676 Notodden - Tlf. 35 02 94 40 Man-fre 10-19 Lørdag 10-15

Når du skal kjøpe de viktige møblene


Telen

Mandag 16. september 2019

norsk eplefest 2019

21

Fluefisker med katter i kunsten Ola Steen (67) slipper kattene sine løs. De har vakt oppsikt. Kunstneren og fluefiskeren håper å få publikum på kroken. Jens Marius Hammer Ola Steen, som mange på Not­ odden kanskje drar kjensel på som følge av at han tok sin utdannelse ved Statens lærer-

skole i forming i sin tid. Han er nemlig utdannet ved både Staten­s Håndverks- og Kunstindustriskole, Oslo og Statens lærerhøgskole i forming, Not­ odden. Han er av mange kjent for sine elegante etsninger med katter som hovedmotiv, men har også stiliserte landskaper. Han er en lidenskapelig flue­ fisker, og lager vakre tresnitt

med fiskemotiver. Han har hatt separatutstillinger over hele landet og deltatt på gruppeutstillinger i mange land. Innkjøpt av Nasjonalgalleriet, Riksgalleriet, Norsk kulturråd, Statens Konstråd, Stockholm, Riksdagen, Stockholm og mange andre offent­ lige samlinger. Han er bosatt i Risør, der han har sitt atelier.

Natur: Ola Steens motiver fra naturen og elegante etsninger av ditto katter, blir en del av høstutstillingen på Galleri Nyhuus.

Marit Mathisen er årets eplekunstner og har et spennende uttrykk:

Helt nonfigurativ Marit Mathisen, opprinnel­ig fra Skaug utenfor Bodø, er årets eplekunstner. Jens Marius Hammer

jens.marius.hammer@telen.no 905 80 050

Som alltid: Norsk Eplefest tjuvstarter hos Kari og Halvor på Galleri Nyhuus fredag før den store festen ved stasjonen. Utstillingen blir stående til 13. oktober.

Vårt bidrag til uttrykket Marit Mathisens geometriske figurer i klare farger, inspirert av Bauhaus-skolen. I år feires 100 årsjubileum for etablering­ en av Bauhaus-skolen som virk­et fra 1919 til 1933 da nazist­ ene stengte skolen. Selv i dag framstår mye fra perioden som moderne. Arkitekten Walter Gropius etablerte Bauhaus i Weimar, Tyskland i 1919. Han ville forene kunst og håndverk, – det estetiske og kunstnerisk motiverte måtte vike plass for det funksjonelle. – Bauhaus er fremdeles en stor inspirasjonskilde innenfor bildekunst, interiør og arkitektur. Høstutstillingen 2019 med årets eplekunstner, er vårt bidrag til jubileet, og uttrykks­ formen, sier Halvor Holtskog, som er glad for bistanden av Inge­ r Løken for å finne den spennende kunstneren.

Et stramt uttrykk Marit Mathisen, som pendler mellom Oslo og Berlin med sin kunst, viser på Galleri Nyhuus sine fargestrålende malerier. – Fargen og deres virkninger er hovedtemaet for meg. Jeg er inspirert av Bauhaus-skolen. Formspråket mitt er nonfigurativt, fargene er rene og utviklet i strenge, geometriske former. Dette kalles også konkret kunst, sier kunstneren. Marit Mathisen er født i Bodø. Utdannet ved Hochschule der Künste, Berlin og Fachhochschule Münster, Tyskland. Hun har holdt en rekke separatutstillinger rundt om i Norge og Tyskland og gruppeutstillinger i inn- og utland. Hun bor og arbeider i Berlin­og Oslo.

SPENNENDE: Kari Nyhuus Holtskog og Inger Løken (t.h.) gleder seg til åpningen av årets høstutstilling 27. september som også innleder Norsk Eplefest. Marit Mathisen kommer med sine fargeglade, sterke uttrykk.


22

norsk eplefest 2019

Mandag 16. september 2019

Telen

Spar tid - Vi har utstyret Vi leier ut det som DU har behov for! • • • • • •

Stillaser Lifter Maskiner Verktøy Byggstrøm m.m

Ta kontakt på telefon 35 01 97 20

www.tbu.as

Telemark Bygg Utleie AS - Heddalsveien 41 - 3674 Notodden | Tlf. 35 01 97 20


Telen

23

– Vi kan lykkes med pærer og plommer – Ingen tvil. Norske fruktprodusenter har mye å gå på. Pærer og plommer åpner for nye muligheter.

ikke bare Eple: – Pærer og plommer kan være smart satsing.

norsk eplefest 2019

Mandag 16. september 2019

Jop Westplate og Halvor Holt­ skog er skjønt enige om at mu­ lighetene i bransjen ikke bare handler om epler i Sauherad og Bø som har et gunstig klima og mye god jord for denne type matproduksjon.

– Hva med pærer? – Helt klart et stort potensial og vi har en norsk produksjon som er lik null. Importen er høy og det åpner for mange mulig­ heter, mener Jop. Han peker på den norske pæ­ resorten Celina som er utviklet ved Njøs, Graminors forskings­ stasjon i Sogn og Fjordane. Nær en million trær befinner seg uten for Norge – hovedsakelig i

Belgia og Sør-Afrika. – Krysningen har vist seg å være en suksess, men det er bare 2500 trær her til lands. Jeg føler meg sikker på at antallet vil stige fordi behovet for norsk­produserte pærer er stort. Ute på Nesodden er det gode forsøk med denne pæresorten, forteller Jop. – Og vi ser det også med plommer. Kvaliteten på plom­

mer produsert i denne regionen er god og det er spennende nisj­ er i fruktmarkedet vi kan utnyt­ te, sier Halvor Holtskog. – Og et gledelig trekk er at innslaget av 40-åringer som satser og sier opp faste jobber er stigende. Det styrker mulighet­ ene for å angripe nye mulighet­ er uten at jeg dermed kritiserer de som er 60 pluss, men vi treng­er rekruttering, sier Jop.

må være på: – Det å være fruktdyrker kan sammenliknes med å være toppidrettsutøver. Du må være på hele tiden, opptatt av næringstilfanget for plantene og følge nøye med på faren for infeksjoner og insektangrep. I tillegg må du ha en god porsjon flaks også – som i idretten, mener Jop Westplate som veileder Halvor Holtskog og andre så godt han kan.

Jop Westplate er veileder etter beste evne, men fruktdyrking er:

Flaks og risikosport – Det er neppe noe som er mer lønnsomt i norsk landbruk enn fruktdyrking. Men det handler også om flaks i denne risikosporten. Jens Marius Hammer

jens.marius.hammer@telen.no 905 80 050

Jop Westplate kom til Norge i 2012, men hollenderen landet først i Hardanger med nynorsk og skarp dialekt. Han trodde det var kinesisk. I Sauherad ble alt mye bedre i 2014...

En god porsjon flaks Han er rådgiver i Norsk Land­ bruksrådgiving og følger med som en smed på forsking, ut­ vikling og været. – Det er mye som skal klaffe fordi så mange faktorer påvirk­

er fruktdyrking. Beskjæring, gjødsling, jordsmonn, insekt­ angrep, nødvendig sprøyting vanning, frost, nedbør og kli­ maet – bare for å nevne noe. En frostnatt kan ødelegge alt. Et slit med gjødsling kan være bortkastet fordi det ikke kom­ mer nedbør, sier Jop, som bare tegner en flik av alle naturens faktorer og menneskelige vur­ deringer som påvirker hvor store­avlingene kan bli.

Varsler produsentene På SMS og e-post varsler han om «farer», gir råd og vink. En gang i uka er det korte, konsise fagmøter på Landbrukets Hus. Aldri kaffe, bare fag og orienter­ ing om hva som befinner seg innenfor tidsvinduet han har data for. – Informasjonen er viktig for oss produsenter og gull verdt. Jobben Jop og Jan Meland har

gjort og gjør i vår bransje, kan ikke roses nok. Nå sprøyter vi forebyggende. Tidligere sprøyt­ et vi fordi vi trodde det var rik­ tig. Nå gjør vi det fordi vi vet det er riktig. Og vi har noe å lære hele tiden. Jop bidrar i så måte, sier Halvor Holtskog.

Har et stort potensial Produksjonen skyter fart i Sau­ herad og Bø som følge av ny­ planting og replanting. Jop me­ ner det også er mulig å høste mer av de trærne som bærer frukt. – Ett tonn på målet er norma­ len, men for enkelte sort­er er det mulig å øke dette til tre-fire tonn på målet i snitt. Kan vi ek­ sempelvis få to-tre tonn på må­ let for Discovery, er det bra, men jeg utelukker ikke at vi kan komme opp i fem-seks tonn på målet for Rød Aroma, antyder Jop om potensialet.

observasjon: – Datagrunnlaget vi får sammenstilt med observasjon er viktig for hvor mye man får ut av plantasjen, sier Jop.

Toppidrettsutøvere

– Mange av produsentene be­ tegner jeg som toppidrettsut­ øvere på sitt fagfelt som er opp­ tatt av «kostholdet» til plantene

gjennom gjødsling og stell. Det gir resultater og vi kan alltid bli bedre, sier Jop, som betegner seg som trener og lagleder for eliteserielaget i regionen.


24

norsk eplefest 2019

Mandag 16. september 2019

inngang: Allerede i resepsjonen møter hotellgjestene Lindheim ølkompani. Vebjørn og Kaia Hagen vil fokusere det unike som lages i Fruktbygda.

stett: På alle rom står det en flaske most, to stetteglass og en velkomsthilsen. – Mange blir overrasket over at de kan få noe gratis. Samarbeid gjør det mulig, sier Vebjørn.

Telen

INFORMASJON: På veggen i foajeen henger det informasjonstavle. Utvalget av brosjyrer er stort. – Vi må selge hverandre skal vi lykkes, mener Vebjørn.

– Klart vi satser p Vebjørn og Kaia Hagen ser muligheter gjennom samarbeid. Eplehotellet skal bli et møte med frukten og fruktmiljøet preget av opplevelse. Jens Marius Hammer

jens.marius.hammer@telen.no 905 80 050

– Vi er i prosess mot noe spennende, sier Vebjørn, og lar begrepet Eplehotellet henge litt i lufta. Det gjorde også hotellplanene da de i mars 2017 fikk tilbudet om å overta etter Svanhild og Truls Dahl som hadde drevet fram hotelldriften ved Norsjøs bredder på Akkerhaugen i mer enn en mannsalder.

hva den bedriften tilfører av opplevelser. Menyen ved hotellet skal også preges av frukt. Vi skal få de gode smakene på plass, skinkestek bakt i epler. Epleblomstens produkter og gullmosten til Nyhuus skal gi opplevelser av kvalitet. Vi har merkevarer som de har det i Valpolicella med vin. Vi må bare gripe mulighetene, mener Vebjørn, som elsker at det er puls i de miljøene han er med i. Det blir det når folk vil noe og bryr seg, sier 44-åringen. – Når vi kan si til gjestene våre at mosten Augon er kåret til landets beste, betyr det at mange velger den, sier Vebjørn.

Vi gjerne bidra

Han legger ikke skjul på at han har mange baller i lufta – ved Norsjø Ferieland også. Den Måtte erfare biten går med pene, blå tall, – Vi hadde jo inhotellet har gen erfaring foreløpig røde med hotelldrift tall, men i løpet og brukte det av to år skal de første året på å være blå de føle oss fram. I BYGGER OPP: Kaia også. Det er må2018 bestemte og Vebjørn bygger sin let for Vebjørn, vi oss for å sette merkevare på Akkerhaugen Kaia og samarvårt preg på driften og det skal vi fortsette beidspartner og medeier Marita med, sier Vebjørn som sammen Knutshaug Veum. Og Vebjørn med kona er i full gang med å har satt seg i førersetet i Fruktskape en ny og spennende mer- bygda. – Da jeg ble spurt om å ta lekevare av hotellet. Og de har tre dervervet, takket jeg ja fordi jeg støttebein som skal utvikles: 1. MS Telemarken og Tele- ser dette som en helhet og memarksknalen, 2. Fruktbygda ner flere aktører må inn for å som ligger rett utenfor døra og styrke mulighetene – også produsenter, mener Vebjørn. 3. Notodden og verdensarven.

Må ha noe mer

Klart vi kan!

– Dette er bare grunnsteinene. Skulle vi bare satset på dette, måtte vi hatt større lommebok en det vi har. Samarbeid er veien å gå gjennom det å skape opplevelse for dem som kommer til oss som av det som ligger rundt oss. Vi er sammen en del av reiselivs- og opplevelsesnæringene. Sammen kan vi bli sterke, sier Vebjørn som vil trekke andre aktører inn i hotellet. Lindheim ølkompani skal få sitt eget rom ved resepsjonen som skal innredes røft og tøft og som skal gi innsyn i

– Det er fryktelig gøy å forsøke å få til noe – klart vi kan! Fruktbygda er en suksess og kan videreutvikles. Vi må inn der, få mer til å skje. Kanskje turister kan oppleve noe spennende på Sagaplant? Jeg er fascinert av kulturen og jeg får inspirasjon av andres entusiasme. Vi må ha en langsiktig strategi og vi kan lykkes sammen, sier Fruktbygdas styreleder som har montert bilder fra fruktbygda på alle rom og hvor det står en flaske most fra Epleblomsten og ønsker gjestene velkommen.


Telen

Mandag 16. september 2019

vakkert: Vebjørn og Kaia har en fantastisk utsikt for dem som velger seg Eplehotellet med frukthager og vannspeil som nærmeste nabo.

FERSK FRUKT: Vebjørn og Kaia er opptatt av å vise gjestene den flotte kvaliteten på frukten som høstes i områdene rundt hotellet på Akkerhaugen.

norsk eplefest 2019

Informasjon: Ved innkjørselen til Eplehotellet er det satt opp informasjonstavler som fokuserer på så vel kanalen og verdensarven som Fruktbygda.

på Eplehotellet!

KVALITET: I bilder på alle rom og med frisk frukt skal gjestenes begeistring skapes, sier Vebjørn og Kaia Hagen.

25


26

norsk eplefest 2019

Telen

Mandag 16. september 2019

Norsk Eplefest ble etablert i 2006 for å profilere fruktproduksjonen og kunsten, samt bygge opp under stolthet og identitet til et av landets viktigste fruktdistrikt. Markedsdagen Norsk Eplefest arrangeres i sentrum av Gvarv – også ofte omtalt som Frukthovedstaden. www.eplefest.no

Følg oss på

Billett til Norsk Eplefest

Billetten er med i trekningen av: Et kunstverk av Årets Eplefestkunstner og en eplekasse pr 100 solgte billetter Billetten kjøper du ved inngangen: kr. 100,For alle med studentbevis kr. 50,-. Barn til og med 15 år gratis Skriv ned mobilnummer og postnummer på billetten din, legg den i anvist postkasse og bli med i trekning kunstverk og eplekasser. Bruk gjerne Vipps 125582 i god tid før billettluka, så går det raskere!

Veien til Norsk Eplefest på Gvarv Gvarv ligger sentralt i Sør-Norge og omtrent midt i Telemark mellom Bø, Notodden og Skien. Norsk Eplefest arrangeres i Gvarv sentrum.

Hovedsponsor


Telen

norsk eplefest 2019

Mandag 16. september 2019

Øvrige sponsorer

TT MASKIN AS TELEMARK TRAKTOR & MASKIN

AS

STORKAAS

27


28

norsk eplefest 2019

minner: Gvarv har sendt mange lag til Norway Cup og andre turneringer. Minner for livet er skapt og treffes gutta igjen, går praten fort til opplevelsene.

Mandag 16. september 2019

arena: Banen har alltid stått sentralt i Gvarv ILs historie. Lokaloppgjør mot Snøgg, Kjapp, Heddal og Skarphedin kunne samle mer en 1000 tilskuere.

Telen

bilder forteller: Det henger bokstavelig talt mye historie i og på veggene i klubbhuset i Samfunns­ huset. Nå skal 100 års historie markeres.

Gvarv IL 100 år: Audny Simonsen, Inger Lise E. Bergan, Peder Rekkedal og Kjell Kittilsen og Svein Erik Gravklev (bak t.h.) håper på 100 rundt 100-årsbordet når klubbjubileet skal markeres etter at Norsk Eplefest er avviklet. – Her blir det mimring og da følger det alltid latter med, mener komiteen som har en rikholdig premiesamling på Klubbhuset.

Gvarv IL er 100 år og feirer på kveldstid på Eplefesten:

– Minner gleder alltid Frukt og Fotball

– Det blir vel ikke som da Sven Ingvars spilte for 3000 på Ringane eller da Popol Vuh spilte for 1000 i gymsalen, men moro blir det å slippe løs minner­på jubileumsfesten... Jens Marius Hammer

jens.marius.hammer@telen.no 905 80 050

Svein Erik Gravklev minnes høy «partyfaktor» da Gvarv IL arrangerte dansefester på Ring­ ane og fester på Samfunnshus­ et. Men mest av alt er det sam­ holdet, idrettsgleden og folke­ helseaspektet som preger his­ torien til Gvarv IL som runder 100 år og nå er historie med sammenslåtte Sauherad IL.

25 000 i bæreposer – For ei tid da vi kjørte festene

MØTTE FFK: Tormod og Svein Erik Gravklev holdt pappa Ivar på gullstol før FFK-kampen. Treneren i dress som en lokal Alex Ferguson. på Ringane, minnes Kjell Kittil­ sen som gikk hjem med 25 000 i to bæreposer etter Sven Ingvars show i 1967. Det tilsvarer 248 600 kroner i dag ifølge SSBs priskalkulator. – Ikke inngjerda, ikke vakter annet enn amatører med et gult bind på armen. 10 kroner i inn­ gangspenger, minnes Svein Erik Gravklev kaoset.

Høydepunkt med FFK

Fotballens høydepunkt er udis­ kutabelt da Gvarv spilte 3. run­ de i NM etter å ha slått Pors i 2. runde med 2–0. Det vakte opp­ sikt at en 4. divisjonsklubb yp­ pet seg mot selveste aristokrat­ en i norsk fotball i 1967, Fred­ rikstad. Det ble 1-6, men Gvarv påkalte rikspressens oppmerk­ somhet.

Tore Andreassen var arkitekten bak suksessen Frukt og Fotball. – Han hentet støtte og det strømmet til lag til turneringa for barn fra 7–15 år. Mer enn 2000 mennesker var med, all overnattingskapasitet var sprengt. Det var liv og røre og virkelig en økonomisk suksess. Vi hadde en omsetning på en halv million og satt igjen med en kvart. Det ga oss muligheter til blant annet å dra til Dana Cup og Norway Cup. Minner for liv­ et ble skapt, sier Gravklev.

Nestrimmen en suksess – Men det var ikke bare fotball, da, skyter Audny Simonsen inn. – Husker dere Nestrimmen på 80-tallet? Sigfred og Hedly Pedersen sto bak folkehelse­ prosjektet som samlet rundt 100 til en gåtur på sju-åtte kilo­ meter en gang i uka. – Og fylkesstevnet for barne­ tur som samlet så mange turne­ re fra hele fylket her på Gvarv,

supplerer Inger Lise Bergan som sammen med Audny, Kjell, Svein Erik, Arvid Juve og Lars Kåre Haugen danner jubile­ umskomiteen som inviterer til fest på Gvarv Samfunnshus hvor «To You» spiller og hvor det blir historiske tilbakeblikk og underholdning. De håper på 100 rundt 100-årsbordet.

– Landskamp, oh boy! – Vi ble tildelt EM-kvalifisering mot Tsjekkia i 2011. Bare noen dager før fikk vi en 64 siders instruk­ sjon om hvordan en landskamp skulle arrangeres. Vi hadde ikke nubbesjanse, men det gikk da greit med 2000 på tribunen, sier Gravklev. – Men mest av alt har klubben vært limet i lokalsamfunnet siden­fem ungdommer startet Gvarv IL for 100 år siden. Den sosiale og kulturelle verdien er udiskutabel stor. Det er en stolt klubb som har gitt bygda identi­ tet som skal og må feires, sier Peder Rekkedal.


Telen

norsk eplefest 2019

Mandag 16. september 2019

kamp om plassen: – Det er mange som kjemper om plassen i butikkene og kvalitet er en avgjørende faktor for å få plass, sier Sveinung Sauar.

STORT POTENSIAL: – Vi fikk støtte av Telemark Utviklingsfond til prøveprosjektet Villa frukt i samarbeid med oss. Prosjektet tar sikte på å få inn frukt fra private.

29

1,5 millioner liter: 2000 tonn pressfrukt gir 1,4 til 1,5 millioner liter eplemost. Nå ønsker Sveinung Sauar økt tilgang på pressfrukt.

STØRST: Med oppkjøpet av Telejuice vil Epleblomsten AS bli Norges største fruktpresseri. Sveinung Sauar er styreleder og opplyser at de to selskapene vil fusjonere 1. januar. Telefrukt AS har som en del av transaksjonen kjøpt 50 prosent av Epleblomsten AS som de siste årene har levert 12,4 millioner i overskudd av en omsetning på 55,5 millioner.

Epleblomsten AS blir Norges største fruktpresseri:

Kvalitet helt avgjørende Epleblomsten AS kjøpte Telejuice AS. Til nyttår fusjonerer de og blir landets største fruktpresseri. Jens Marius Hammer

jens.marius.hammer@telen.no 905 80 050

– Vi vurderte dette som den beste løsningen og vi skal styr­ ke markedsposisjonene med våre produkter som kun hand­ ler om ferskpresset juice og eplemost. Vi kjøper alt Tele­ frukt AS kan få tak i. Volumet har vært stigende og dreier seg nå om rundt 2000 tonn epler

som gir fra 1,4 til 1,5 millioner liter, sier styreleder Sveinung Sauar i Epleblomsten AS.

Ønsker mer lokal frukt Sauar er fornøyd med utvikling­ en de ser etter gjennomføring­ en av prosjektet Frukt i Fokus i Sauherad fra 2013–2016. Volum­ et øker av lokal frukt, men Sau­ ar er opptatt av å øke tilgangen på lokal frukt og kjører nå i gang prosjektet «Villafrukt» i sam­ arbeid med Odds Ballklubb. – Vi starter et samarbeid med Odd hvor private kan komme og levere frukt på Skagerak Are­ na. De vil få juice til redusert pris og gratis kampbillett. Odd

skal også tjene penger på pro­ sjektet som er rettet mot frukt som ofte bare faller til jorden og blitt kompost. Nå kan vi utnytte dette, og jeg ser ikke bort fra at vi eksempelvis kan få til et til­ svarende samarbeid med Not­ odden Fotballklubb om det vis­ er seg vellykket med Odd i Grenland, sier Sauar.

Heller på glassflasker Og bedriften heller nå til bruk av glassflasker etter erfaringer med plastflasker hos Telejuice. – Det er flere årsaker. Miljø­ fokuset på plastproblemet er det viktig å ta på alvor. Dessut­ en er det et spørsmål om kvali­

tet. Glass er den klart beste em­ ballasjen. For å si det slik, det er ikke mye plast i vinbransjen. Plast lekker litt luft og hold­ barheten er lengre i glassflask­ er. Vi har hatt dialog med Nor­ gesgruppen om dette og er spent på mottakels­en hos for­ brukerne, sier Sauar, og legger til at gjenvunnet glass blir til blant annet isolasjon.

Ny eierkonstellasjon Etter at Epleblomsten kjøpte alle aksjene i Telejuice, har Telef­ rukt kjøpt 50 prosent av aksjene i Epleblomsten AS. Telefruk­t AS på sin side er eid med 45 prosent på lokale pro­

dusenter, 45 prosent på Bama og 10 prosent på Gartnerhallens hender. – Kvalitet, logistikk og lagring er nøkkelord i driften og her er Telefrukt gode og har svært god kompetanse, sier Sauar, som i Epleblomsten nå har 100 000 liter leiepress. Samlet vil det presses vel 1,5 millioner liter.

Gode tall Epleblomsten kan vise til gode tall de tre siste årene med en samlet omsetning på 55,5 milli­ oner og med et overskudd på 12,4 millioner kroner. Bedriften oppnådde en driftsscore på 71 hvor 100 er best og 0 er dårligst.


30

norsk eplefest 2019

Telen

Mandag 16. september 2019

www.rorleggermestern.no

VI GLEDER OSS TIL EPLEFEST MED

Høstsalg på sommerprodukter fra

saga varm mtvannstannk Grrohe kjøkkenkrann frra kr

200L

6.500,-

ALLE KLIPPERE TIL

899,-

inkl. arbeid

KNALL PRIS

Grohe servantkrann fra kr

599,Akita dusjsett

inkl. therrmixa zero dusjbatteri

3.299, 3..299,Aspen Bensin n

pr. kanne

2.499,Alle innredninger og badekar fra

2T og 4T

1100,-

Møbelpakke, 45cm

kun lørdag 28/936

20%

Rørleggermestern AS | 3810 Gva Gvarv | Tlf Tlf: 35 95 51 11 | www.gvarv.no

20% på alle variantinnredninger


Telen

norsk eplefest 2019

Mandag 16. september 2019

31

Pilgrimsvandring med særpreg Huk av 21. mai 2020 i kalenderen. Kristi Himmelfartsdag arrangeres pilgrimsferden fra Nes kykje til Bø kyrkje med kultur i kulturlandskapet. – Det blir en blomstringstur som innledes med tidebønn og med avslutning i Bø kyrkje, men på veien dit skal vi gjennmom fruktbygda via Nyhuus,

Evju Bygdetun, Hørte Dampfarveri, videre til Gårahaug og Oterholtfoss for så å gå innom Bø musuem før Bø kykje nås etter drøye 20 kilometer, forteller Jordid Vale om turen som byr på både matkultur og utøvende kultur. - Neslesuppe med poteter, rabarbrasuppe, brød steika i steinovn, vafler og spa på de ulike stasjonene. I tillegg blir

det samlmesang, musikk både med hardingfele og violin. Det er nytelse i det vakre kulturlandskapet som vi håper vil friste mange fra hele regionen. - Og de som ønsker, kan også ro vikingskipet Åsa fra Årnes brygge til Nes brygge på morgenkvisten, sier Vale om vandringa som har kommet stand gjennom et bredt samarbeid med 13 partnere.

VAKKERT: Ditt tempo i vakkert kulturlandskap midt i Telemark. Du finner mer informasjon på www.helsing.no (Foto: Ivar Solbu)

HEDRES: Ingulf Galåen hedres ned GULLEPLET på Norsk Eplefest for innsatsen gjennom 20 år med Rørosmat, samt hans iver og pågangsmot for å fremme lokal produksjon. Han driver Galåvolden gård sammen med kona Gunn Brønnum og har etablert et stort nettverk av lokale produsenter Foto: Guril Bergersen, Arbeidets Rett

Ingulf Galåen i Røros Mat tildeles Gulleplet på Norsk Eplefest 2019:

– Samarbeid er alt, det – Uten samarbeid hadde vi nok ikke blitt den suksessen vi har blitt. Du må stole på naboen, og naboen må stole på deg. Å bli tildelt gulleplet, er en ære og jeg kommer for å ta det imot. Jens Marius Hammer

jens.marius.hammer@telen.no 905 80 050

Ingulf Galåen ble ikke så rent lite overrasket da det fra eplemiljøet i Norge, Norsk Eplefest og Hanen ble gjort klart at han var årets gulleplevinner.

En verdig vinner – Vi har mange gode kandidater, men Ingulf Galåen har nettopp markert 20 års jubileum for

Norges største matnettverk, Rørosmat. Han har vært helt avgjørende for nettverkets suksess. Han driver sammen med kona, sønn og svigerdatter Galåvolden gård med stor eggproduksjon og eget ysteri hvor de lager Rørosost som var de første som fikk Spesialitetsmerket fra Matmerk. De lager også nydelig iskrem på gården som de har vunnet flere priser for. Ingulf har for sin innsats over 30 år norsk lokalmat fått Kongens fortjenestemedalje, forteller Bernt Bucher Johannessen i Hanen.

Har tatt helt av – Det er samarbeid, logistikk og kvalitet som er nøkkelord. Det var seks produsenter som i 1999 startet Rørosmat fordi vi så muligheter i det å samarbeide. Nå 20 år etter omsetter vi for 40 millioner og har sju an-

satte, sier Ingulf Galåen, som mener det aller viktigste har vært å bygge opp kompetansen og samarbeide om den.

Seminar på Norsjø – Dagen før Norsk Eplefest skal vi ha et seminar på Norsjø hotell. Det har alltid vært viktig for oss i nettverket Røros Mat å satse på kompetanseheving. Vi har laget et opplegg for dette, men det kan være vanskelig å få med produsentene fordi alle har det så travelt, men vi forsøker på Norsjø og håper lokale småskalaprodusenter og de større tar turen. Man har alltid noe å lære av hverandre, mener Galåen, som startet med eggproduksjon med 900 høns i 1976. I dag har han 15 000.

Ledende på mat Galåvolden Gård er den ledende produsent av gårdsmat i Rø-

OST: Ingulf Galåen har markert seg med utsøkte oster. Her er han i ostedisken hjemme på gården. Foto: Martin S. Festøy, Arbeidets Rett rostraktene. Gården ble i 2005 tildelt Bygdeutviklingsprisen, og i 2010 ble gården tildelt prisen for Årets Vekstbedrift i Fjellregionen. I 2014 ble Galå-

volden Gård kåret til Årets lokalmatprodusent i Midt-Norge. For tre år siden ble Ingolf Galåen tildelt Kongens medalje for sin innsats.


32

norsk eplefest 2019

Mandag 16. september 2019

Skarp konkurranse skjerper – Ingen tvil konkurransen er seriøs og hard. Vi har proffe ganer som tester og vurderer.

kåret: Bent Bucher Johannessen, her med Wenche Andersen og boka om fruktbygda, mener det er høy prestisje å gå til topps.

Telen

Det sier Bernt Bucher Johannessen, daglig leder i Hanen som sammen med Norsk Eplefest arrangerer NM i ren most, blandingsmost, most med fantasi sider og nå også fruktvin. – Norske fruktprodusenter set-

ter strenge krav til seg selv og kvalitet. Her sender produsentene inn sine beste produkter og får dem vurdert av en fagjury som til daglig jobber med mat og drikke. En tittel henger høyt og stemningen er ladet under prisutdelingen, sier den daglige lederen. Her er resultatene fra 2018: Ren most: Eplemost Discove-

ry, Fiskum Fruktpresseri, Buskerud. Blandingsmost: Augon, Nyhuus Gard, Telemark, Most med fantasi: Spildemost Raud, Spildegarden, Hordaland. Sider: Flytende Solskinn, Solhøi Cider, Oslo. Fruktvin: Handverkcider med Bær, Balholm, Sogn og Fjordane

gull: Halvor Holtskog og Kari Nyhuus Holtskog midt i bildet fra Nyhuus Gard gikk til topps med Augon – her sammen med øvrige vinnere da årets premiering fant sted i Oslo. Gullet har gitt stor oppmerksomhet og nye ordre i ordreboka. (Foto: Fredrik Solstad, Hanen). Foran fra venstre: Karl-Kristian Muggerud (Fiskum fruktpresseri), Hilde Ruud (Fiskum fruktpresseri), Kari Nyhuus Holtskog (Nyhuus Gard), Martin Bech-Ravn (Solhøi Cider), Geir Henning Spilde (Spildegarden). (Foto: Fredrik Solstad, Hanen)

Kari Nyhuus og Halvor Holtskog til topps med blandingsmosten Augon:

– Det ga et kraftig løft – En seier er langt mer enn bare heder, ære og prestisje. Det gir stor oppmerksomhet og økt ordretilgang. Jens Marius Hammer

jens.marius.hammer@telen.no 905 80 050

Det sier Halvor Holtskog på Nyhuus som sammen med kona Kari gikk helt til topps med blandingsmosten Augon i 2018. Ekteparet har også to tidligere gull i lomma, samt mange pallplasseringer. Også Karine og Anders Høibø har hentet hjem to gull til fruktbygda tidligere med sin Eventyrmost i det som er et NM for fruktdyrkere som foredler epler til drikk.

Ordre på 8000 flasker – Ingen tvil om at bransjen har fokus på denne konkurransen i

regi av Norsk Eplefest og Hanen. Alle stiller med det beste de kan tenke seg til denne konkurransen som har høy status i bransjen, sier Halvor. Han er åpen på hva slags epler som danner Augon, men ikke hvor mye av hver. Eplene presses hos Epleblomsten AS og er et resultat av hva kona Kari og han selv mener kan gi den smaken som fagjuryen kan falle for. – Normal leveranse kan være 1000 flasker. Nå har vi fått en ordre på 8000 flasker av gullvinneren, sier produsenten i «det gylne beltet» i Sauherad.

På glassflasker – Augon er Karis bestefar som drev på Nyhuus som fruktdyrker. Vi er andre generasjon som går den samme veien og da var det jo artig at vi vant med Augon, sier Halvor. Gul Gravenstein, Gul Aroma,

litt Filippa, litt gammel Åkrø fra trær som er 99 år gamle og litt bitre epler, sier Halvor som også høstet sølv med en most som tappes for Thon Hotell i Svolvær i Lofoten. Også Arne Brimi skal få epledrikk fra gården deres denne sesongen. – Vi bruker grønne glassflasker fordi kvaliteten holder seg lengre i slike flasker. Dessuten gir grønn flaske også assosiasjoner til det grønne skiftet.

Et stort potensial – Jeg mener fruktdyrkerne i vår region har mye å hente på satse på eplemost og sider. For oss er det allerede en betydelig tilleggsinntekt og jeg føler meg sikker på at det hele bransjen sett under ett er et stort potensial i denne formen for foredling, mener Halvor. – Vi ser at det er et marked der ute og vi ser at kundene er villi-

GULL: Kari Nyhuus Holtskog strålte, her sammen med kunde og kjøkkensjef Henrik Siversson Thon Hotel Lofoten. ge til å betale en bra pris for kvalitetsvarer.

Viktig med kompetanse – Og det er viktig med kompe-

tanse. Vi skal lære av hverandre og vi skal høste av fagmiljøet vi har både lokalt og nasjonalt. Jeg tror vi bare ser starten på en utvikling, antar Halvor.


Telen

Mandag 16. september 2019

8 uker

KUN

88

norsk eplefest 2019

kr

Møt høsten med lokalavisen telen.no/bestill

Tilbudet gjelder kun ved bruk av betalingskort og ved bestilling pü nett. Abonnementet løper til det sies opp.

33


Fruktbygdas blom

34

norsk eplefest 2019

Gvarv Frukt og Bær er en idyllisk gårdsforretning som framstår som en vakker portal til Fruktbygda. Den er nesten umulig å ikke se når du kommer fra Årnes på RV 36. Jens Marius Hammer

jens.marius.hammer@telen.no 905 80 050

– Hyggelig at du sier det, jeg forsøker så godt jeg kan å holde det fint, sier vaktmester Torgrim Kaasa. Det begynte med litt salg av moreller i 2002, så har det bare tatt av. I dag framstår gårdsbutikken kloss opp til RV 36 som et aldri så lite supermarked for lokal og regional mat. Kortreist nytelse.

Stolt av utviklingen – Når vi nå står foran den 14. utgaven av Norsk Eplefest, er jeg stolt av det frukt- og bærbransj­ en har fått til. Sammenslutning­ en Fruktbygda har også løftet Gvarv og Sauherad til å bli frukthovedstaden i Norge. Vi kan alle gjøre vårt for å utvikle dette videre, men jeg er imponert over det vi har skapt sammen og det komiteen for Eplefesten med Eivind Lønheim i spissen står for, sier Torgrim som har Halvor Holtan som drivkraft i det de har skapt side om side ved riksvegen.

Trafikken er økende – Trafikken er økende og det er omsetningen også. Vi presser klar eplesaft på glassflasker og alle får en smaksprøve når de kommer. Det gjør ofte susen i forhold til salg, sier vaktmester­ en som gleder seg til eplesalget starter for fullt. Det er en aktivitetsdriver. – Jeg har stor tro på at kvali­ tet­ en dette distriktet står for,

Mandag 16. september 2019

Telen

gir oss et godt rykte og at alle de seriøse produsentene i fellesskap bygger en god merkevare, poengterer Torgrim, som gjerne tar i et tak for komiteen for Eplefesten.

Tenk, 3000 besøkende! – Eplefesten er helt klart en begivenhet som har utviklet seg siden starten i 2006. De siste årene har vi hatt mer enn 3000 besøkende. Eplefesten er viktig for Gvarv og Sauherad og jeg synes det er gøy å kunne bidra med det jeg kan i et slikt sam­ arbeid som heier fram bygda vår, sier Torgrim, som sammen med ansatte og Holtan ikke makter å ha stand på stasjonsområdet 28. september i tillegg til å håndtere de mange besøk­ ende i gårdsbutikken Gvarv Frukt & Bær. – Og jeg ser et stort potensial til at Gvarv, Sauherad og Bø skal kunne bli et enda sterkere område for frukt og bær. Det er mye jord som i dag blir brukt til korn og en del som ligger brakk. Vi har klimaet og jordsmonnet på vår side, men det skiller mye. På andre sida av RV 36 er det ikke like gunstig som ned mot elva og Norsjø, sier Torgrim som heier på samarbeidspartneren Halvor Holtan som har sørget for mye nyplanting.

Vi er et profflag – Sammen er vi gode og jeg tror vi topper eliteserien for norske frukt- og bærprodusenter, sier den tidligere håndballspilleren ubeskjedent. – Vi har så mange proffe produsenter og et fagmiljø både ved landbrukskontoret og ved universitetet som sørger for at vår posisjon er veldig god. Er­ faringer deles og Jan Meland og Jopp Westerplate er to av flere gode innpiskere som får produsentene til å se muligheter. Inge­ n tvil om at vi er gode sammen, mener Torgrim.

FERSKE BAKERVARER: Hver dag frister Eolite Jaseviciene med ferske bakervarer fra steinovnen i kafeen.

sjarm: – Klar eplemost på glassflaske er litt av sjarmen, mener Torgrim Kaasa, mens butikksjef Lina Jasevicius har et vell av sorter å spille på – bær, frukt, flatbrød, kling, syltetøy, honning. Alle er i «Super'n».


mstrende portal Telen

Mandag 16. september 2019

norsk eplefest 2019

vekker oppsikt: Varesykkelen i god gammel stil med moderne løsninger vekker oppsikt i tunet på den vakre gårdsbutikken ved RV 36.

velstelt: – Alle liker at det er velstelt og blomstene skaper jo et vakkert bilde, sier vaktmester Torgrim Kaasa ved utsalget Gvarv Frukt & Bær et steinkast unna RV 36.

SKÅL: Torgrim Kaasa frister med små smaksprøver av forskjellig typer eplemost. – Og det slår an. Smaken er jo fortreffelig!

35


36

norsk eplefest 2019

GARDIN: Langs den steinsatte perrongen ble det skapt en gardin av vakre blomster og epler til Norsk Eplefest 2017 – et møysommelig arbeid.

Telen

Mandag 16. september 2019

skarpe farger: Norsk Eplefest 2017 ble servert dette kunstverket i sterke farger og med bruk av malte kvister, røsslyng og epler.

vakkert: Når kommende blomsterdekoratører slippes til, blir det vakkert på Gvarv stasjon. 27. september er de på plass igjen for å skape en lun og vakker stemning.

Kommende blomsterdekoratører tar utfordringa:

Pynter bruden til fest

roser, epler, lyng og blader: Denne vakre dekorasjonen ble skapt til Norsk Eplefest i 2009. Legg også merke til blomst- og epletreet i bakgrunnen.

– Bruden er Norsk Eplefest og kreativiteten blomstrer. I 14 år har kommende blomsterdekoratører storkost seg når de dagen før dagen får lov til å pynte bruden til fest.

opp med all sin kreativitet, sier Audny Simonsen som samler troppene på Gvarv stasjon fredag 27. september. – Da handler det om sterke farger og bruk av mye epler som skal vekke oppmerksomhet i det store rommet Gvarv stasjon tross alt er. Dekorasjonene skal vekke oppsikt også fra veien som går forbi, sier veteranen.

Oppdraget er «høydare»

Jens Marius Hammer

jens.marius.hammer@telen.no 905 80 050

Det sier Audny Simonsen, nå pensjonert lærer ved linje for blomsterdekoratører som først var i Lunde, men som ble flyttet til Porsgrunn. Men vorspielet til festen skal hun være med på rett og slett fordi det er både gøy, utfordrende og nyttig for både elevene, lærerne og bran-

ET REDE?: Til Eplefesten i 2016 ble dette fatet, eller redet om du vil, skapt av eplekvister, epler og blomster. sjen som skal motta lærlingene etter endt skolegang.

Sterke farger og epler – Vi får en pott av Norsk Eplefest for å gjøre jobben, kjøper

blomster til innkjøpspris og jobber for å få mest mulig ut av det. Euro-utfordringa merker vi jo veldig når det ikke produseres norske dekorasjonsblomster, men 10–12 elever stiller

– Det bobler av kreativitet når elevene tar fatt på dette oppdraget, noen ganger bobler de litt over fordi de ikke helt har teknikkene inne, og det er da det er viktig å veilede. Det er jo en krevende øvelse å lage dekorasjoner som skal stå uten vann en hel helg. Dette er også det første oppdraget elevene får fordi det er så tidlig i studieåret, sier Audny Simonsen. Ved

siden av oppdraget de også har på Dyrskun, er pyntinga av Norsk Eplefest en «høydare» for elevene.

Har installasjoner – Elevene legger så enorm innsats i denne viktige delen av festen. De har laget hengekøye med epler, gardiner, eplefat og en hel masse annet som har fanget oppmerksomheten til publikum. – Vi har fortsatt installasjoner sveis- og konstruksjonslinja i Lunde lagde for oss da den tidligere verdensmesteren i blomsterdekorasjon, svensken Per Benjamin, var med på et prosjekt i 2010. Det har vi lagret og tar disse rammene fram for ny, kunstnerisk utfoldelse med blomster, epler og sterke farger. Vi gleder oss til å pynte bruden 3000 besøker, sier Audny.


Telen

norsk eplefest

Mandag 16. september 2019

37

NISSAN LEAF 40 KW

0,- på bensin/diesel • Kjør opptil 25 mil på èn lading

4 REDUSERT

ROMSLIG 4 SPAR MILJØ 4 KOMFORT 4 RIMELIGERE SERVICE 4

Kun

29/m9nd9,*

SELJORD BIL AS Århusmoen 1, 3840 Seljord, tlf. 350 64 100 www.seljordbil.no bilsalg@seljordbil.no LAUVSTAD BIL NOTODDEN AS Semsvegen 37, 3676 Notodden, tlf. 350 25 400 www.lauvstadbil.no post@lauvstadbil.no

Så lenge lageret rekker. *Leasing 36 mnd/50.000 km. 50.000kr i forskudd, 2,9% nom. rente. 4,33% effektiv rente. Total bilkostnad 112.952.

ÅRSAVGIFT

ETN Grafisk

• Bruk


38

norsk eplefest

Mandag 16. september 2019

– Fantasivenner bodde i eplehagen ... – Jeg hadde så mange fantasivenner som bodde under røttene til trærne i eplehagen vår. Jens Marius Hammer

jens.marius.hammer@telen.no 905 80 050

IMPONERER: – Tenker du over hva eplet gir, er det et eventyr.

Telen

Jorid Vale ler. – Det var nok enkelte som trodde jeg var gal der jeg lekte med tankene. Moren min forsto det for hun hadde

det på samme måte. De hadde gode egenskaper som bodde der frukten ble gitt næring. Ikke rart vi snakker om slektstreet. Vi skal kjenne røttene og vi skal leve fruktbart slik at de etter oss kan høste som vi har gjort. Det er mye symbolikk knyttet til eplet og epletreet, mener Jorid Vale. – Eplet er et bilde på hele verden – rundt og vakkert som det

er. Nå står det ikke i Bibelen at det var et eple Eva tok, men i bildet har det blitt slik, sier Jorid og lar tankene danse videre. – Se bare på eplekjernen. Der ligger det frø som i en mors livmor. Frøene kan bli til trær, som to celler i mors liv kan bli til barn. Det er slett ikke ulikt – disse to livgjørende prosessene, mener Jorid, imponert av skaperverkets kraft.

– Se bare om vinteren. Trærne ser døde ut og da jeg hadde besøk av en venn fra varmere strøk, lurte han på om det hadde vært brann. Så kommer våren og det spruter ut «snø_ fnugg» i form av vakre blomster som bestøves og det blir til frukt på krokete trær. Et fantastisk system som har så mye styrke i seg. Ikke rart vi har Rikseplet ...

Eplekos vekker gode minner med stua full av TV-gjester og denne slo an:

– Eplesnacks i slåbrok – Eplekos av den virkelig gode sorten har jeg fra egen stue i egen barndom. Eple i slåbrok var virkelig en «høydare» hjemme i stua vår. Jens Marius Hammer

jens.marius.hammer@telen.no 905 80 050

Hun har samlet oppskrifter for ulike eplekaker og eplekos. Eplet har lange tradisjoner i eplebygda. Den første eplehagen tok form fra 1733–1748 da presten Enevold Steenblock ved hjelp av gartneren sin, dansken Hans Brønstedt – også kalt «urtegårdsmand», plantet den første, kjente eplehagen i Sauherad.

Kom med Gråtassene – Moren min, Birgit Østgarden Vale, hadde tatt husmorskolen på Notodden og hadde kanskje fanget opp Eple i Slåbrok der, en riktig nytelse ... – Vi tok ut kjernehuset og pakket eplet inn i butterdeig og stekte det. Eplene ble lagra i steinkjelleren og holdt seg godt utover vinteren. Vi var en av de første familiene som fikk TV og det var populært å benke seg på kubbestoler. Naboer kom kjørende med traktorene sine med kjerringene i lastekassa. Gråtassene sto pent på rekke og rad i tunet og inne var det Eple i Slåbrok og hopprenn. Eplet ble pakka inn i deigen som var laga av mjøl, smør og vann. Vi pensla det med egg. Ferdig stekt var den sprø og god – en riktig delikatesse ble det, gjerne med litt krem inntil, minnes Jorid Vale.

Enkel snacks – Ikke gjør det så vanskelig. Jeg er fryktelig glad i epler og det er utrolig godt som snacks, sier Jorid og serverer noe alle fikser på et blunk. – Skjær eplet i skiver eller båter, litt smør og sukker som lettstekte epler. Dryss litt kjeks over og du har smakfull snacks. Har du lyst til å smake litt til med kanel, gjør du det, oppfordrer Jord. Når det gjelder eplekake, er

NYDELIG: – Eplekake er en nydelig sak, men du kan også lage enkle, gode retter og snacks med eple som hovedingrediens. Jeg er født og oppvokst med eple i slåbrok som godteri og elevene ved Sagavoll folkehøyskole har laget nydelige, smultstekte epleringer, sier Jorid Vale. Jorid litt forsiktig med å ta kanel i deigen. – Jeg synes kanelen har en tendens til å dominere eplekaka når du tar det i deigen. Derimot er jeg tilhenger av litt kanel i rømma en kan ha ved siden av.

Store, gode eplebiter – Jeg er tilhenger av store, gode eplebiter i deigen og jeg synes også det er godt med rista mandler, og jeg kan godt bruke maismel eller glutenfritt mel. Det siste er jo smart, da, for da er kaka like god for alle. Solsikkefrø gjør seg godt i eplekake og hvis du rister dem i stekepanna, blir de sprø og fine. Med store eplebiter i kaka blir det opplevelser. På Evju lager jeg mest av denne eplekaka og den faller virkelig i god smak når de store eplebitene oppdages i

munnen, sier Jorid, om det som nok er Evjus desidert mest populære sommerkake.

Eplefestens epleringer – Vi har jo en slager på Eplefesten, da, sier Jorid og slipper løs den enkle, men så smakfulle godbiten som ble introdusert av elevene ved Sagavoll folkehøyskole for noen år siden og kanskje er de på plass på Norsk Eplefest i år også. – Det er like enkelt som det er godt. Kjernehuset tas ut og så lager de en tjukk, litt stiv pannekakerøre. De oppskårne epleringene dyppes så i røra og deretter stekes de i smult. Det er så smakfullt og mange har forelska seg i denne godbiten som kommer fra eplehagene noen steinkast unna Norsk Eplefest.

pynt litt: Legg gjerne litt epler og litt grønt ved siden av eplekaka, og spanderer du is eller fløte, har du kjapt en godbit, sier Jorid Vale med et vell av oppskrifter i kjøkkenskuffen.


Telen

Mandag 16. september 2019

norsk eplefest

39


NYE RAV4 AWD-i HYBRID ACTIVE

485.000,- inkl. 3 års fri service Privatleie pr måned 3.990,-*

Komplett bil inkl. 3 års fri service, 2,95% fast rente

OPPLEV ALLE FORDELENE MED EN HYBRID FRA TOYOTA

KJØRER ELEKTRISK HALVPARTEN AV TIDEN

TRENGER MINDRE VEDLIKEHOLD

REDUSERER DRIVSTOFFFORBRUKET

LADER MENS DU KJØRER

MER PLASS, KRAFT OG KOMFORT

KRAFTFULL ELEGANSE

NYE COROLLA 5 DØRS HYBRID ACTIVE

NYE COROLLA TS HYBRID ACTIVE

NYE CAMRY HYBR RID EXECUTIVE

Komplett bil, 1,95% fast rente (tillegg fri service)

Komplett bil, 1,95% fast rente (tillegg fri service)

SMARTERE OG SPREKERE

34 44.500,,- inkl. 3 års fririi servrvice v Privatleie pr måned 2.590,- * *

RAV4 AWD-i : Corolla 5d og TS: Camry:

359.200,- inkl. 3 års fririi servrvice v Privatleie pr måned 2.5 590,- *

455.900,- inkl. 3 års fri service Privatleie pr måned 4.390,- *

Komplett bil inkl. 3 års fri service, 2,95% fast rente

Startleie/etabl. gebyr: Kr 80.940. Månedsleie Kr 3.990 komplett bil inkl. termingebyr, totalpris Kr 224.580. Startleie/etabl. gebyr: Kr 65.940. Månedsleie Kr 2.590 komplett bil (tillegg 3 års fri service) inkl. termingebyr, totalpris Kr 159.180. Startleie/etabl. gebyr Kr 80.940. Månedsleie Kr 4.390 komplett bil inkl. termingebyr, totalpris Kr 238.980. Fast rente i 3 år, 3 års bindingstid, kjørelengde 50.000km. Alle beløp er inkl. mva.

Forbruk blandet kjøring og utslipp CO2 er Corolla Hybrid fra 0,34 l/mil og 76 g/km, Camry Hybrid fra 0,42 l/mil og 98 g/km, RAV4 Hybrid fra 0,45 l/mil og 102 g/km. Avbildede modeller kan ha ekstrautstyr.

www.funnemark.no

Følg oss!

Apningstider:

Kontakt oss gjerne utenom våre åpningstider:

Mandag-fredag 08.00-16.30 Torsdag 08.00-19.00 Lørdag 10.00-14.00

Knut Einar Øverland Tlf. 901 39 585 Funnemark Knut Thunberg Tlf. 905 14AS 170 Reidar Søyland Tlf. 911 18 500

Tuvenbøygen 1, 3676 Notodden • Tlf.: 35 02 73 50 • E-post: post.funnemark@toyota.no


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.