Page 1

Vackrare tr채dg책rdar. MURAR & UTEGOLV


Hitta det du söker: 4

Heda – hantverksskicklighet sedan 1952

8

Murens funktion

12 Keystone – världens mest sålda mur 14 Keystone Compac Cut 18 Heda ÖverSten Cut 22 Keystone Compac 28 Heda ÖverSten 34 Heda Kombimur 40 Heda Kombimur Plus 42 Keystone Country Manor 50 Keystone Garden Wall 54 Heda trappor 58 Heda utegolv 64 Monteringsanvisningar


Vi gör vackra trädgårdar vackrare. Att utvinna råmaterialet från egna grus- och bergintäkter och formge produkterna själva är ett hantverk vi ägnat sex decennier åt att bemästra. Det vi gör skapar möjligheter att utnyttja hela trädgården. Nivåskillnader förvandlas enkelt till användbar yta. Förutom en estetiskt tilltalande mur får du många extra kvadratmeter för grillkvällar, fotbollsmatcher och rabatter. Nu gör vi inte enbart murar utan också trappor och utegolv. Allt med samma noggrannhet som kännetecknar vår hantverksskicklighet. Bläddra vidare och läs mer om allt det vi har att erbjuda. Eller ägna en stund åt en inspirerande designresa enligt konstens alla regler.

Testa våra murar i din trädgård redan idag. Heda-appen hittar du både i AppStore och på Google Play.


Mer än en sten. DET GEDIGNA och genomtänkta har alltid bäst förutsättningar att bli riktigt bra. Därför utvinner vi vårt råmaterial från egna grusoch bergtäkter. Sedan förädlas det i våra egna anläggningar i Hedared, Bollebygd och Eskilstuna. Resultatet blir ett svenskt hantverk skapat av den mänskliga handen. Sextio års erfarenhet och yrkesstolthet, allt komprimerat i en sten.

4 | Heda


Heda | 5


6窶ポ窶ォeda


BRA KVALITET både känns och syns. Med stor precision skapar vi spännande ytstrukturer för alla möjliga trädgårdar och smaker. Vi ger produkterna precis den textur, färg och finish som du önskar. En Hedamur är ju något du kommer att leva med länge.

Heda | 7


En bra mur är inte bara snygg. Förutom att våra murar är snygga gör de också nytta. Har du till exempel en slänt på tomten, förvandlar en stödmur den snabbt till fullt användbar yta. Perfekt för studsmattan, hammocken eller grönsakslandet. Vill du ha kvar höjdskillnaden kan du istället bygga terrasseringar som förbinds med trappor. En mur är också en bra lösning när du vill dela in trädgården i olika rum. Om du väljer att göra det med en hög eller låg mur spelar mindre roll, det är en smaksak.

8 | Inspiration


Inspiration | 9


10窶ポ窶オnspiration 10窶ポ窶ケlaneringsguide


Vilken känsla vill du ha i trädgården? När du planerar en mur blir det alltid bäst om du tar med hela trädgården från början. Vad behövs det för växter, hur utnyttjas höjdskillnaderna smartast, hur kan du använda belysning? Ju mer du förbereder dig, desto bättre blir slutresultatet.

Inspiration | 11


2 3 1

4

1

Hål för glasfiberstavar Varje stav låser blocken säkert på plats. Du behöver varken murbruk eller specialverktyg för att bygga en Keystonemur.

2

Murlutning Varje block har dubbla hål för m ­ ontering av glasfiber­stavar. På så sätt kan man justera m ­ urens lutning genom att välja hål.

3

Mindre transportvikt Varje block är försett med ett större hålrum för bättre grepp och minskad transportvikt. Vid montering fyller du håligheten med krossad makadam (8-16 mm) som ökar såväl vikt som stabilitet.

4

Rustik yta Skapar vacker kontrast mellan grönska och sten.

5

Sned kant Gör det möjligt att bygga en svängd mur.

6

Rakt eller rundhugget Välj mellan att få blocken ­levererade med rak eller rundhuggen yta.

Glasfiberstavar Keystones glasfiberstavar är starka, lätta och rostar inte. Konstruktionen ger flexibilitet att få precis det resultat du önskar.

Bilden ovan föreställer en byggsten från Keystone Compac. För info om Keystone Country Manor och Garden Wall, gå till sidorna 42 och 50.

12 | Murar Keystone

6


KEYSTONE

Hemligheten med världens mest sålda mursystem. Keystone är en mur och teknik som har blivit omtalad för sin design och unika låskonstruktion.

5

Idag är tre av våra murar Keystone. Utseendet varierar naturligtvis men enkelheten när det gäller monteringen är densamma. På varje stens insida finns plats för låsstavar gjorda av glasfiber, dessa håller muren på plats. En innovation som gör att muren monteras helt utan murbruk och andra specialverktyg. Resultatet blir så stabilt att Keystone till och med används till stora väg- och broprojekt. Det spelar ingen roll om det är en konkav eller konvex mur, vertikal eller lutande stödmur, trappor eller pelare du söker – Keystone fungerar alltid. Det bevisas inte minst av att det hittills har sålts mer än 50 miljoner kvadratmeter Keystonemur över hela världen.

Murar Keystone | 13


Keystone Compac Cut 14 | Murar Keystone Compac Cut


Större valfrihet – många användningsområden. Unik struktur i olika färger. Trygg och säker Keystoneteknik.

Murar Keystone Compac Cut  |  15


Keystone Compac Cut går att få i olika nyanser, alla med samma granitliknande struktur. Murens utseende förhöjer intrycket av hela trädgården, oavsett hur du väljer att bygga den. För valfriheten är stor med Keystone Compac Cut och användningsområdena många.

16 | Murar Keystone Compac Cut


KEYSTONE

Compac Cut

Stor valfrihet som lyfter trädgården. Familjen Keystone växer. Det senaste tillskottet är Keystone Compac Cut, en hård sten med ett mjukt, granitliknande utseende. En helt ny struktur du kan få i olika färger. Innanför skalet döljer sig beprövad Keystoneteknik med alla de fördelar miljoner kunder över hela världen lärt sig att uppskatta. På köpet får du ett komplett mursystem som kan byggas som du vill.

Murar Keystone Compac Cut  |  17


Heda ÖverSten Cut 18 | Murar Heda ÖverSten Cut


För påbyggnad till Compac Cut. Dubbelsidig struktur. Även för fristående mur ovan mark.

Murar Heda ÖverSten Cut  |  19


Heda ÖverSten Cut är perfekt när du vill bygga en helt fristående mur, eller låta din Keystone Compac Cut stödmur få en snygg fortsättning ovan jord.

20 | Murar Heda ÖverSten Cut


HEDA

Översten Cut

En fristående fortsättning på Compac Cut. Heda ÖverSten Cut är ett vackert komplement till Keystone Compac Cut när du vill kröna stödmuren med en fristående mur ovan jord. Kontrasten mellan den hårda stenen och det mjuka utseendet är effektfullt. En sten med dubbelsidig struktur vi är mycket stolta över. Naturligtvis kan du få denna sten i samma färger som Keystone Compac Cut. Du kan också använda Heda ÖverSten Cut till att enbart bygga murar ovan mark.

Murar Heda ÖverSten Cut  |  21


Keystone Compac 22 | Murar Keystone Compac


Vad ska du odla, smultron eller egna kryddor? Utnyttja höjdskillnader med terrasseringar. Keystone finns även som trappa. Se sidan 54.

Murar Keystone Compac  |  23


En kraftigt sluttande trädgård kan ge oanade möjligheter. Med hjälp av terrasseringar kan du vända förhållandena till något estetiskt spännande. Samtidigt skapar det mer odlingsyta och fungerar som vägg till lägre etage.

24 | Murar Keystone Compac


KEYSTONE

Compac

Snygg på utsidan, stark på insidan. Det är lätt att förstå Keystone Compacs popularitet. Raka och rena linjer med en spännande struktur. Välj mellan fem olika färger och rak- eller rundhuggen yta. Det finns alltid en variant som passar just ditt hus. Dessutom är monteringen enkel. Glöm murbruk, varje sten låses fast med glasfiberstavar. Keystone Compac tål att byggas riktigt hög om du vill. Ett bevis på det är att muren ofta används till väg- och brobyggen runt om i världen.

Murar Keystone Compac  |  25


Komplettera med ett snyggt staket när du bygger många skift.

26 | Murar Keystone Compac


Utnyttja höjdskillnaden med trappor och stödmurar.

Murar Keystone Compac  |  27


Heda ÖverSten 28 | Murar Heda ÖverSten


Ser du en mur, eller ett smycke som gör huset attraktivare? Samma struktur och färger som Keystone Compac. Dubbelsidiga ÖverSten ger fler valmöjligheter.

Murar Heda ÖverSten  |  29


Heda ÖverSten är perfekt när du vill bygga en helt fristående mur, eller låta din Keystone Compac stödmur få en snygg fortsättning ovan jord.

30 | Murar Heda ÖverSten


HEDA

ÖverSten

Kronan på verket med struktur på båda sidorna. Heda ÖverSten är ett smart och mycket tilltalande komplement till Keystone Compac. Det som skiljer dem åt är att Heda ÖverSten syns ovan mark, Keystone Compac används som stödmur under mark. Av samma anledning är Heda ÖverSten dubbelsidig, den huggna strukturen finns på båda sidor. Självklart kan du få Heda ÖverSten i samma strukturer och färger som Keystone Compac. Är det enbart en mur ovan mark du söker passar Heda ÖverSten också utmärkt. En snyggare avslutning är svårt att tänka sig.

Murar Heda ÖverSten  |  31


Dubbelsidiga Heda ÖverSten har samma struktur, färger och karaktär som populära stödmuren Keystone Compac.

32 | Murar Heda ÖverSten


En fristående mur som kan byggas upp till tolv skift ovan mark.

Murar Heda ÖverSten  |  33


Heda Kombimur 34 | Murar Heda Kombimur


Hur många rum har din trädgård? Byggbar upp till 16 skift. En fristående mur visar sig ­alltid från sin bästa sida.

Murar Heda Kombimur  |  35


Heda Kombimur är en klassisk, mycket populär, fristående trädgårdsmur som både är flexibel och lättmonterad. Stenen är dubbelsidig vilket gör att muren alltid visar sig från sin bästa sida.

36 | Murar Heda Kombimur


HEDA

Kombimur

Klassiker matchar både hus och rabatter. Nu kan du skapa rumskänsla i trädgården på ett naturligt och snyggt sätt. Med Heda Kombimur delar du in det du tycker ska delas in och skapar avskildhet där du vill ha lugn och ro. Eller varför inte ersätta staketet? Användningsområdena är många. Heda Kombimur är fristående, det betyder att muren är lika vacker från båda sidor. Att den är lättmonterad och kan varieras på en mängd olika sätt får du på köpet.

Murar Heda Kombimur  |  37


Lättmonterad mur, enkel att variera.

38 | Murar Heda Kombimur


Heda Kombimur är en bra lösning när du vill anlägga en fristående trädgårdsmur, oavsett höjd. I serien finns alltifrån mursten, murkrön, pelare och ändavslut till hörnstenar i fyra olika färger.

Murar Heda Kombimur  |  39


Heda Kombimur Plus 40 | Murar Heda Kombimur Plus


Gör en av våra populäraste murar mer flexibel. Heda Kombimur Plus är en perfekt matchning till Heda Kombimur när du vill bygga en stödmur som bas åt din fristående mur. Heda Kombimur Plus kan dessutom svänga med originalblocket, utan att några speciella stenar behövs. Eftersom Heda Kombimur Plus används som stödmur är den ensidig. För övrigt är kvalitet och struktur densamma för båda stenarna. Det är också en lättmonterad och flexibel mur som ökar möjligheterna för dig som gillar Heda Kombimur. Inte minst för att du nu också kan få trädgården att växa genom att utnyttja nivåskillnader på ett bättre sätt.

Heda Kombimur Plus är framtagen för att komplettera Heda kombimur under mark.

Murar Heda Kombimur Plus  |  41


Keystone Country Manor 42 | Murar Keystone Country Manor


Skapa utrymme för frukost, fika eller grillfest. Den oregelbundna ytan ger en rustik känsla. Går att bygga både som stödmur och fristående.

Murar Keystone Country Manor  |  43


Keystone Country Manors väderbitna yta för tankarna till en nostalgitripp på den brittiska landsbygden. För dig som har ett äldre hus passar muren perfekt.

44 | Murar Keystone Country Manor


KEYSTONE

Country Manor

En doft av brittiska, prunkande trädgårdar. En mur som för tankarna till de brittiska öarna, prunkande trädgårdar och mordgåtor på landsbygden. Keystone Country Manor har ett väderbitet utseende som ger en rustik känsla. Muren går att bygga som fristående ovan mark, men fungerar lika bra som stödmur. Keystone Country Manor är flexibel och följer din trädgårds former, raka och räta vinklar eller långa svepande kurvor. På ett brittiskt sofistikerat sätt.

Murar Keystone Country Manor  |  45


Våra Keystonemurar är världsberömda för sin hållbarhet och flexibilitet som stödmur. Men Country Manor fungerar lika bra som fristående mur.

46 | Murar Keystone Country Manor


Ge uteplatsen en vacker inramning.

Murar Keystone Country Manor  |  47


Keystone Country Manors rustika karaktär passar lika bra till ett modernt hus.

48 | Murar Keystone Country Manor


Klassisk gatsten matchar Keystone Country Manors naturmixfäragde block perfekt. Komplettera med gröna växter så får du en prydlig och lättskött del i trädgården.

Murar Keystone Country Manor  |  49


Keystone Garden Wall 50 | Murar Keystone Garden Wall


Gör plats för gröna fingrar. Garden Walls huggna yta påminner om granit. Med en stödmur kan uteplatsen få en liten avsats.

Murar Keystone Garden Wall  |  51


Keystone Garden Wall passar perfekt till den lite lägre stödmuren och kan med fördel kombineras med Keystone trappsteg.

52 | Murar Keystone Garden Wall


KEYSTONE

Garden Wall

Flexibel och naturligt vacker. Den särpräglade huggna ytan för tankarna till granit. Keystone Garden Wall är ett perfekt val för den lite lägre trädgårdsmuren. Många väljer just Garden Wall för att bygga funktionella och vackra terrasseringar. Ett smart sätt att utnyttja hela trädgårdens yta, till exempel för solstolar, grillplats eller odlingar. Muren passar också bra för dig med gröna fingrar som vill rama in blommor och planteringar.

Murar Keystone Garden Wall  |  53


Självklart finns vårt Keystonesortiment även som trappblock. Med dessa kan du knyta samman trädgårdens olika etage med matchande sten som förstärker helhetsintrycket.

54 | Trappor


HEDA

Trappor

Ett steg i rätt riktning, så som du vill ha det. Många trädgårdar är fantastiska, inte minst de med stora nivåskillnader. Samtidigt är det mycket yta som inte kan utnyttjas, för att inte tala om hur svårt det är med trädgårdsskötseln. Genom att skapa terrasser med våra stödmurar öppnar du upp trädgården för nya möjligheter. Och med snygga trappor förbinder du de olika nivåerna. Vi har trapplösningar för alla behov, korta, långa, raka och vinklade. De blir helt enkelt precis så som du vill ha dem.

Trappor | 55


Vem har sagt att din Keystone Compactrappa måste leda rakt upp till huset? Låt den istället följa trädgårdens naturliga former.

56 | Trappor


Gör något riktigt snyggt av nivåskillnaden.

Trappor | 57


Att lägga marksten på uteplatsen bidrar inte bara till trädgårdens rums­ indelning, det gör också uteplatsen mer underhållsfri. Dessutom slipper du att kryssa med gräsklipparen mellan stolar och bord.

58 | Utegolv


HEDA

Utegolv

Gör det både snyggare och enklare. Planera redan från början var dina uteplatser och trädgårdsgångar ska vara. Har du redan en trädgård, tänk till och ta ett helhetsgrepp när du ändå ska göra om. Det är inte bara en fråga om estetik, trädgården blir också enklare att underhålla. Med valet av utegolv sätter du en stil och karaktär som smittar av sig på hela din trädgård. Något du kan förstärka genom att lägga slingrande eller raka gångar, blanda olika nyanser eller lägga olika mönster.

Utegolv | 59


UTEGOLV

Nostalgi

Topplacerad år efter år. Att detta är vårt populäraste utegolv är enkelt att förstå. Du får ett klassiskt och elegant utegolv med individuell frihet att variera färgerna på stenarna. Vill du kan du också leka fram mönster som skapar extra karaktär. Nostalgi passar lika bra på uteplatser som trädgårdsgångar och garageuppfarter.

Fakta Dimension: 14 x 21 x 6 cm

60 | Utegolv Nostalgi

Vikt:

3,5 kg

Antal/m²:

34 st

Färg:

Grå, Grafit, Mix Grå/Grafit, Mix Terra/Grafit

och Mix Röd/Grafit


UTEGOLV

Allmoge

Fakta Dimension: 14 x 21 x 6 cm Vikt:

3,5 kg

Antal/m²:

34 st

Färg:

Grå, Röd, Terracotta och Grafit

En fröjd för ögat, och för fötterna. En underbar sten, både att titta på och att gå på. De fasade kanterna och den mjuka ytan bidrar till den känslan. Passar både på uteplatsen, trädgårdsgången och garageuppfarten. Allmoge finns i flera olika färger vilket ger dig möjlighet att skapa eleganta mönster eller färgskiftningar.

Utegolv Allmoge | 61


UTEGOLV

Riddarsten

Smakfullt med rustik känsla. Ett stilrent och smakfullt val, samtidigt med en rustik känsla. Den kvadratiska formen bidrar till att framhäva det charmigt gamla. Riddarsten passar därför extra bra för dig som har ett äldre hus. Prova dig fram till en enfärgad och harmonisk lösning eller något mönstermatchat. Varför inte schackrutigt?

Fakta Dimension: 16 x16 x 7 cm

62 | Utegolv Riddarsten

Vikt:

3,6 kg

Antal/m²:

39 st

Färg:

Grå, Grafit och Terracotta


UTEGOLV

Trädgårdsplattor

Fakta Dimension: 30 x 30 x 5 cm Vikt:

11 kg

Antal/m²:

11 st

Färg:

Grå, Röd, Terracotta och Grafit

Lättlagt, smidigt och stilrent. Marknadens kanske mest lättlagda platta. Till det bidrar både den smidiga storleken och den låga vikten. Ändå är det en slitstark trädgårdsplatta som tål tuffa nordiska förhållanden. Utseendet är stilrent och möjligheterna att variera färgerna många. Enfärgat eller mönsterlagt är upp till dig.

Utegolv Trädgårdsplattor | 63


Monteringsanvisningar. 64 | Montering


Montering

Keystone Compac & Compac Cut Keystone Compac har som alla våra Keystonemurar den unika konstruktionen med låsstavar av glasfiber,​vilka gör muren både stabil och lättmonterad. Du behöver varken murbruk eller ­specialverktyg. Du kan bygga låga motfyllda murar utan jordarmering. Armerar du å andra sidan med geonät kan du bygga en riktigt hög Keystone Compacmur.

Detaljer som gör Keystone Compac unik • Unik konstruktion med låsstavar av glasfiber. • Enkel montering utan murning och specialverktyg. • Flexibel. Bygg konvexa, konkava, låga eller höga murar. • 90˚ hörn och trappor.

Hål för glasfiberstavar som låser blocken och samtidigt tillåter justering och anpassning.

Dubbla hål för glasfiberstavar. Du väljer murens lutning genom att välja hål.

Hålrum för att minska transportvikten. Vid montering fyller du håligheten med krossad makadam (8-16 mm) som ökar vikt, friktion och stabilitet.

Vid skarpa svängar kan vingen slås av efter ­markeringen.

Sned kant som ­möjliggör att bygga en svängd mur.

Keystone Compac med geonät.

Glasfiberstavarna är starka, lätta och rostar inte.

Blocken levereras med rak eller rundhuggen yta.

Keystone Country Manor.

Montering | 65


Bygg på höjden Till murar högre än 0,9 meter eller murar med hög belastning från marken bakom, måste jordarmering göras med geonät. Vi hjälper gärna till med geotekniska beräkningar och monteringsanvisning.

Keystone Compac-block

Så här monterar du din COMPAC MUR

Duk

1. Förbered underlaget Gräv ur ett grunt dike anpassat till din mur. Lämna plats Ev. jordarmering med geonät 8-16 mm makadam 30 cm bakom blocken

bakom blocken för dränerande fyllnads­ material. Lägg ett underlag på cirka 15 cm av krossad makadam (8-16 mm). Vi rekommenderar att 10 % av murens totalhöjd läggs under marken. Dock minst 15 cm.

Grundläggning med 8-16 mm makadam

2. Lägg första lagret Första lagret block läggs med pinnhålen uppåt, sida vid sida,

OBS! För god dränering ska du fylla upp ett minst 300 mm

med 0,5–1 mm mellanrum, på det iordning-

brett lager med krossad makadam (8-16 mm) bakom blocken.

gjorda underlaget. Kontrollera på både

Om fyll­nings­jorden är erosionskänslig kan en fiberduk placeras mellan makadam­lagret och bakomvarande jordmaterial. Då förhindrar du att fint jordmaterial transporteras in i den

bredd och djup att varje block ligger plant. Första lagret är avgörande för ett lyckat slutresultat.

dränerade zonen. 3. Installera låsstavarna Montera

Färger Compac

glasfiberstavarna i varje block (två stavar per block). Stavarna skapar automatiskt en förskjutning för efterföljande lager. För vertikal mur väljs de främre hålen och för lutande mur de bakre.

Grå

Röd

4. Fyllning och packning bakom muren Fyll alla håligheter i, mellan och 30 cm​ bakom blocken med krossad makadam (8 -16 mm). Packa fyllnadsmaterialet efter varje lager för att utesluta sättningar. Bakom detta dräneringsområde kan man

Grafit

Brun

fylla med det material som finns på plats. Komprimera och fyll på i omgångar. Sopa bort grus och skräp från blocken innan du lägger nästa lager.

Umbra (beställningsvara, endast i rakhugget utförande)

5. Lägg återstående lager Lägg nästa lager block så att glasfiberstavarna passar

Färger Compac Cut

in i hålen på blockens undersida. Centrera blocket över skarven mellan två under­ liggande block (som bilden visar). För varje nytt lager upprepa steg 3, 4 och 5.

6. Montera toppblocket Muren avslutas med ett toppblock. Rikta in toppblocket

Grafit

Grafitbrun

över stavarna i de underliggande blocken. Dra fram toppblocket i läge. För bästa

Nyansskillnader i färg och struktur kan förekomma och anses ej utgöra något fel i varan. Kalkutfällningar kan förekomma och utgör ingen reklamationsorsak. Avvikelse på grund av tryckningen kan förekomma. Monterad mursten reklameras ej. 66 | Montering Keystone Compac

resultat kan blocken limmas.


Två olika sätt att bygga hörn

Girning av toppsten i hörn

Första stenen girad!

Andra stenen girad!

Tredje stenen kapad

Knäckning av toppsten i hörn

Första stenen knäckt!

Andra stenen, tillkapad passbit

Tredje stenen, tillkapad passbit

Detta kan du bygga 1. Svängd stödmur – Följ naturens v­ ariationer med ­ utåt- eller inåtbuktande kurvor. Maxradie – rakhuggen sten: 2,7 m rundhuggen sten: 1,1 m

1

2

3

4

5

6

2. Vertikal stödmur – Motfylld stödmur som passar alla typer av trädgårdsmurar. 3. Lutande stödmur. 4. Trappa. 5. Hög mur med geonät – ­Jordarmera med geonät. Dessa murar måste dimen­ sioneras av en fackman. 6. 90˚ hörn – Bygg två typer utav hörn. Inåtgående eller utåtgående.

Rak

*Rund

Topp rak rekt.

*Topp rund rekt.

Hörnsten

Trappsten

Djup (cm)

30 cm

30 cm

27 cm

27 cm

23 cm

35 cm

Bredd (cm)

46 cm

46 cm

46 cm

46 cm

46 cm

40 cm

Höjd (cm)

20 cm

20 cm

10 cm

10 cm

20 cm

15 cm

Vikt (kg)

33 kg

35,5 kg

26 kg

23 kg

37 kg

45 kg

Block/pall Kg/pall

24 st

24 st

36 st

36 st

24 st

20 st

792 kg

852 kg

940 kg

830 kg

890 kg

900 kg

Glasfiberstavar art.nr 198680 – medföljer ca 22 st per m² till Keystone Compac. *Beställningsvara.

Montering Keystone Compac  |  67


Montering

Heda ÖverSten & ÖverSten Cut Heda ÖverSten är en fristående mur, speciellt framtagen för att matcha och komplettera Keystone Compac. Hålrummet i varje block gör det möjligt att fylla med makadam eller betong, vilket ger en stabilitet åt muren som kan byggas i upp till tolv skikt.

Detaljer som gör Heda ÖverSten unik

Färger ÖverSten

• Dubbelsidig mursten med samma utseende som Keystone Compac. • Fungerar både som komplement till Keystone Compac och helt fristående mur. • Kan byggas i upp till tolv skift. Grå

Grafit

Färger ÖverSten Cut Nyansskillnader i färg och struktur kan förekomma och anses ej utgöra något fel i varan. Kalkutfällningar kan förekomma och utgör ingen reklamationsorsak. Avvikelse på grund av tryckningen kan förekomma. Monterad mursten reklameras ej.

Hörn

Grafit

Böj konvex

Grafitbrun

Ändavslut

1

2

a

b

A

B

3

4

c

d

C

D

5

6

e

f

E

1. Knäck bygg­stenen vid anvisning ¼ eller använd redan färdigknäckta block. 2. Lägg den större stenen, ¾ i hörnet enligt bild. 3. Lägg den mindre stenen enligt bild. 4. Nästa skift. Lägg byggstenen mot hörnet. 5. Placera den lilla stenen ¼ mot byggstenen i motsvarande skift. 6. Lägg den stora stenen i hörnet. Montera sedan toppstenen. Klart!

68 | Montering Heda ÖverSten

a. Placera ut och mät mellanrummet ­mellan byggstenen vid ytterkant. b. Mät vid innerkant och kapa här. c. Lägg dit den kapade stenen. d/e. Fortsätt på samma sätt genom böjen. f. Lägg vidare med vanlig byggsten vid raksträcka.

A. Dela stenen. B/C. Lägg dit ¼ bit. D. Lägg dit ¾ bit. E. Monterad toppsten på plats. Klart.


Krönsten

Så här monterar du HEDA ÖVERSTEN

2 ø10 i varannan kanal

Krönsten

Kanaler fylls på med makadam

Duk Geonät

Duk Geonät

Stödmur med fristående förhöjning • Block monteras med halvstens förskjutning • Blocken limmas med montagelim för betong. Var särskilt noggrann vid limning av krönsten. • Vertikal armering ska vara B500B och skall alltid vara kringgjuten. Minsta täckande betongskikt 25 mm. • Betongkvalitet C20/25 • Armering skall förankras ned i underliggande Keystone Compac block med minst 3 skift. Se även figurerna t h.

Betong Geonät

Geonät Makadam

Dräneringsmaterial

Dräneringsmaterial Geonät

Geonät

Grundläggning

Grundläggning

Minst en tiondel av muren ska vara under jord, dock minst 15 cm

Minst en tiondel av muren ska vara under jord, dock minst 15 cm

Pelare högst 5 skift • Vertikal armering behövs ej • Hålrummet kan fyllas med makadam för extra stabilitet

Murar högst 4 skift (figur 1) • Vertikal armering behövs ej • Grundsula minst 300x150 oarmerad • Hålrummen kan fyllas med makadam för extra stabilitet

Krönsten

Pelare högst 13 skift höga • Vertikal armering: 4ø10 • Pelaren fylls med betong

Murar högst 8 skift (figur 2) • Vertikal armering: 2ø10 c/c i varannan kanal • Grundsula minst 700x200 med 3ø10

Krönsten

Varje kanal fylls med betong

Krönsten

2 ø10 i varje kanal

2 ø10 i varannan kanal Varannan kanal fylls med betong

Murar högst 12 skift (figur 3) • Vertikal armering: 2ø10 c/c i varje kanal • Grundsula minst 1000x250 med 4ø10

Grundsula: B=300 H=150

Grundsula: B=700 H=200

2 ø10-B i varannan kanal

2 ø10-B i varje kanal

Grundsula: B=1000 H=250

4 ø10

3 ø10

Heda ÖverSten Cut

DRÄNERANDE GRUS

DRÄNERANDE GRUS

DRÄNERANDE GRUS

Ej tjälskjutande material

Ej tjälskjutande material

Ej tjälskjutande material

Högst 4 skift (figur 1)

Högst 8 skift (figur 2)

Högst 12 skift (figur 3)

Byggsten

Hörn

Ändavslut

Ändavslut halv

Topp

Djup (cm)

23 cm

23 cm

23 cm

23 cm

29 cm

Bredd (cm)

46 cm

46 cm

46 cm

23 cm

46 cm

Höjd (cm)

20 cm

20 cm

20 cm

20 cm

8 cm

Vikt (kg)

27,5 kg

29,5 kg

27,5 kg

13,5 kg

21 kg

32 st

24 par

16 st

16 st

42 st

880 kg

708 kg

440 kg

216 kg

882 kg

Block/pall Kg/pall

Heda ÖverSten

Byggsten

Hörn/avslut

Topp

Pelarelock

Country Manor Topp

Djup (cm)

23 cm

23 cm

29 cm

55 cm

29 cm

29 cm

29 cm

29 cm

Bredd (cm)

46 cm

34,5/11,5 cm

46 cm

55 cm

29 cm

29/24 cm

20/15 cm

14/9 cm

Höjd (cm)

20 cm

20 cm

7,5 cm

7,5 cm

7,5 cm

7,5 cm

7,5 cm

7,5 cm

Vikt (kg)

29,5 kg

22,1 / 7,4 kg

22,5 kg

51 kg

14 kg

12 kg

8 kg

5 kg

32 st

16 par

42 st

10 st

84 st (21 st av varje)

944 kg

472 kg

945 kg

510 kg

835 kg

Block/pall Kg/pall

Montering Heda ÖverSten  |  69


Montering

Keystone Country Manor Keystone Country Manor kan byggas som stödmur eller fristående mur upp till 75 cm utan jordarmering. Keystone-blocken är grovhuggna och oregelbundna och påminner om naturliga stenblock. Det flexibla mursystemet med Keystones patenterade låsning med glasfiberstavar gör den ovanligt lättmonterad. Du bygger din Keystone Country Manor helt utan murbruk och specialverktyg.

Detaljer som gör Country Manor unik

Jordarmering med geonät

1. Hål för glasfiberstavar när du använder blocket som hörnsten.

Till Keystone Country Manor högre än 0,75 meter eller murar med hög

2. Hål för glasfiberstavar. Du väljer murens lutning genom att välja hål.

belastning från marken bakom, måste jordarmering göras med geonät.

3. Gammalt och rustikt utseende som för tankarna till gamla tiders

Då lägger man ett jordarmeringsnät som fästs i glasfiberstavarna.

slottsmurar och herrgårdar.

Återfyllnadsmaterialet tränger ner mellan nätets öppningar och skapar

4. Hålrum för att minska transportvikten. Vid montering fyller du hålig-

heten med dränerande material som ökar vikten och stabiliteten.

en låsningseffekt som gör muren mycket stabil. Vi hjälper dig gärna med geotekniska beräkningar och monteringsanvisningar.

5. Glasfiberstavarna är starka, lätta och rostar inte.

Glasfiberstavarna placeras i hålen. När stavarna är monterade så styr de nästa lager av block automatiskt på rätt plats. För murar högre än 0,75 meter ska du använda geonät för att få bästa stabilitet. Vi rekom1

4

menderar även ett dräneringsrör bakom det nedersta lagret.

2 5

3

Jordarmerad vertikal mur 290 mm 260 mm

300 mm

Toppblock 75 mm 300 mm

Ej jordarmerad vertikal mur Geonät

260 mm 300 mm toppblock 75 mm Dräneringsmaterial

Dräneringsmaterial Grundläggning

150 mm

150 mm Minst en tiondel av muren ska vara under jord, dock minst 15 cm.

70 | Montering Keystone Country Manor

Grundläggning


Allmänt om monteringen

Så här monterar du din COUNTRY MANOR

Keystone Country Manorblocken kan monteras i två olika lägen. För stödmurar fungerar antingen det öppna eller det slutna läget (se nedan). För bröstningar, pelare, väggpelare etc. där murens yta kan ses från mer än ett håll bör det ­stängda läget väljas (se nedan). När det öppna läget a ­ nvänds se då till att fylla spalten med k­ rossad makadam (8-16 mm).

1. Förbered underlaget Börja med att gräva ut ett grunt dike anpassat till din mur. Lämna plats bakom blocken för ett

På ovansidan av blocken sitter tre rikthål med vilka du väljer murens lutning. Kanalen på blockets undersida ansluter till det underliggande skiftet via stavarna. Murar kan byggas med kraftöverförande mekaniska förband och vara utformade med 90-gradershörn och som svängda eller raka murar, utan att det påverkar förbanden eller murens hållfasthet. Kanalväggen vid blockets undersida ger en snygg avslutning i 90-gradershörn, på väggpelare och vid murslut. Vid behov kan du ta bort kanal­ väggen för att fixera stavarna. Ta dock endast bort väggen om en pinne från det underliggande blocket berör detta område.

dränerande underlag. Fyll underlaget med krossad makadam (8-16 mm), cirka 15 cm. Vi rekommenderar att 10 % av murens totalhöjd läggs under marken. Dock minst 15 cm.

2. Lägg första lagret Första lagret block läggs på det förberedda underlagret med pinnhålen uppåt. Blocken läggs sida vid sida, med 0,5–1 mm mellanrum. Kontrollera på både bredd och djup att varje block ligger plant. Första lagret är avgörande för

Mönster och utseende Undvik att lägga blocken så att det blir vertikala fogar som är högre än två skift (se bild).

ett lyckat resultat.

3. Installera låsstavarna Montera två glasfiberstavar i varje block. Stavarna för-

Färger Country Manor finns i naturmix, grafitmix och grafit.

binder automatiskt efterföljande lager. För vertikal mur väljs de mittersta hålen och för lutande mur de bakre. Det främre hålet (mot murens front) kan användas slumpmässigt för vissa block för att få dem att sticka ut och skapa variation i murytan.

4. Fyllning och packning  bakom muren Fyll alla håligheter i, mellan och 30 cm bakom blocken med krossad makadam (8-16 mm). Packa fyllnadsmaterialet efter varje lager för att utesluta sättningar.

Kanalvägg

Bakom detta dräneringsområde kan man fylla med det material som finns på plats. Komprimera och fyll på i omgångar. Sopa

OBS! För god dränering ska du fylla upp ett minst 300 mm

bort grus och skräp från blocken innan du

brett lager med krossad makadam (8-16 mm) bakom blocken.

lägger nästa lager.

Om fyllningsjorden är erosionskänslig kan en fiberduk ­placeras mellan makadamlagret och bakomvarande jord­ material. Då förhindrar du att fint jordmaterial transporteras in i den dränerade zonen.

5. Lägg återstående lager Lägg nästa lager block så att glasfiberstavarna passar in i hålen på blockens undersida. Centrera blocket över skarven mellan två under­ liggande block (som bilden visar). För varje

SIDA MOT JORDFYLLNING

DRÄNERINGSMATERIAL 300 MM

nytt lager upprepas steg 3, 4 och 5.

6. Montera toppblocket Muren avslutas med ett toppblock. Dra fram toppblocket i läge. För bästa resultat kan blocken limmas.

ÖPPEN ANSLUTNING

STÄNGD ANSLUTNING MURENS FRONT

Montering Keystone Country Manor  |  71


Grundläggning Grundläggningar: •  Packat dränerande friktions­ material (oorganiskt) •  Makadambädd med 8-16 mm krossad makadam •  Grundläggningens tjocklek: 150 mm

Börja alltid med att bygga muren på den lägsta nivån. Gör steg i grundläggningsnivån som mot­ svarar blockens höjd, 150 mm. När gjuten grundläggning används är det mycket viktigt att stegen exakt motsvarar höjden hos blocken. Med en betonggrund finns det små möjligheter till korri­ geringar om stegen är större än blockens höjd.

150 mm

Country manor-block, nivån ökas i steg om 150 mm

Lutande markyta

Plan markyta

OBS! Minst ett block eller motsvarande en tiondel av murens höjd ska ligga under markytan.

Kurvor Utformningen av Keystone Country Manorblocken gör det enkelt att bygga kurvor. Konvexa och konkava kurvor ger ett elegant o­­­ch vackert utseende samt gör muren stark. Stödmurar: Placera blocken längs den önskade kurvan. Om det blir små V-formade tomrum mellan blocken är det inte något problem. Lägg bara dräneringsmaterial i dessa tomrum. Bröstningar: När block är synliga från två håll välj då en passande blocklayout som gör att blocken ligger väl an mot varandra så att det inte finns springor på någon av sidorna. För att undvika springor i fristående murar kan blocken behöva kapas.

Radier: 1,4 m är den minsta radie som kan tillämpas när blocken ­placeras i ett slumpmässigt mönster utan att block behöver kapas eller att ett oproportionerligt antal små block används. Om mindre radie önskas måste en större andel små block användas och en del block dessutom kapas.

MURENS FRONT

OBS! Kurvor kan göras både konvexa (utåtgående) och konkava (inåtgående) och med en mur som nästan är vertikal eller som är utförd med en förskjutning av 25 mm mellan skiften. Låga murar och bröstningar ska alltid byggas med vertikala sidor.

K

N V E X K O

O N K A V

L

C

DRÄNERINGSMATERIAL JORDSIDA

0

25 m m 0 um 30 nim i M

1,4 m Minimiradie

Jordarmering med geonät Under normala markförhållanden kan muren byggas upp till 0,75 meter utan jordarmering. Till Keystone-murar högre än 0,75 meter eller murar med hög belastning från marken bakom, måste jord­armering göras med geonät. Då lägger man ett starkt nät som fästs i glasfiberstavarna. Återfyllnads­materialet tränger ner mellan nätets öppningar och skapar en låsnings­effekt som gör muren mycket stabil.    Vi hjälper dig gärna med geotekniska beräkningar och monteringsanvisningar.

Jordarmerad vertikal mur 290 mm 260 mm

Ej jordarmerad vertikal mur

300 mm

260 mm 300 mm

Toppblock 75 mm

toppblock 75 mm

300 mm

Dräneringsmaterial Geonät

Dräneringsmaterial

150 mm

Grundläggning

Minst en tiondel av muren ska vara under jord, dock minst 15 cm.

72 | Montering Keystone Country Manor

150 mm

Grundläggning

m

m

Glasfiberstavarna placeras i hålen. När stavarna är monterade så styr de nästa lager av block automatiskt på rätt plats. Under normala markförhållanden kan muren byggas upp till 0,75 meter utan jordarmering. För murar högre än 0,75 meter, eller där stor belastning förekommer, ska du använda geonät för att få bästa stabilitet. I vissa fall rekom­menderar vi även ett dräneringsrör bakom det nedersta lagret.


Hörn Med Keystone Country Manor är hörn en naturlig del av din kreativa design. Alla block kan användas i ett 90-graders­hörn eftersom de har en fyrkantig sida och tre sidor med struktur. Det gör att blocken kan användas för stödmurar och fristående murar med en, två eller tre synliga ytor. För höga murar rekommenderas stora block i hörnen eftersom det ger större hållfasthet.

90°

m

m

m

m

m

m

m 5

m

5

m m m

Första skiftet Första 9 °

Översta skiftet Översta

skiftet

90°

skiftet

nnerhörn

90°

nnerhörn

5

UTVÄNDIGT HÖRN

25 mm förskjutning 25 mm förskjutning

UTVÄNDIGT HÖRN

Vägg260 mm

9 °

260 mm

m

m

m m m

5

5

5

Väggförskjutning

m

5 5 5 5 55 5 5 m m m 5m m m m m m m m m m mm

9 °

5

9 °

25 mm förskjutning

INVÄNDIGT Väggförskjutning HÖRN

55 m mm m

Ytterhörn Ytterhörn

260 mm 130 mm

25 mm förskjutning

INVÄNDIGT HÖRN

90°

förskjutning Väggförskjutning

5555

m m m m

nnerhör n n nnerhör

130 mm

55

260 mm

mm mm 55

Pinnplacering Pinnplacering vid vid vertikala vertikala murarmurar

9 9° °

mm mm

260 mm

90°

260 mm

Pinnplacering vid

Pinnplacering vid förskjutning 9,5°9,5° förskjutning

260 mm

m m

m

5m m m

m 5

m

5

90°

m

m

m

m m

m

m5 mm

mm

5m5

55

9 °

9 °

De stora blocken har ett extra pinnläge för anslutning till nästa ovanförliggande skift i ett 90-graders­hörn. Hålet för pinnen är vertikalt.

260 mm

Ytterhörn Ytterhörn

Hörn med förskjutning: Hörn med positiv förskjutning är utformade med ett slumpmässigt mönster liknande det nästan vertikala hörnet. Vid förskjutning placeras varje lager stavar med 25 mm förskjutning. Blocken förskjuts i sidled efter behov för att en förskjutning på 25 mm ska erhållas.

260 mm 90° 260 mm 90°

Pelare Vid fristående murar måste konstruktören, oavsett murens höjd, ta hänsyn till eventuella krav på geometrin och innerarmering för att undvika att muren välter omkull. Ta hänsyn till vilket djup som krävs för grunden och om armerade fundament behövs för att ge stöd och bärighet

med avseende på de rådande ­markoch frostförhållandena. Eftersom förhållandena varierar från plats till plats bör en kvalificerad konstruktör rådfrågas om vilken konstruktion som överensstämmer med gällande bygg­norm.

Valfritt toppstens­ mönster

780 mm

260 mm

260 mm

Pelarens innerarmering bör omfatta stålarmering och fast betongfyllning tillsammans med en armerad betonggrund.

260 mm

780 mm

260 mm

75 mm toppsten

780 mm

260 mm

260 mm

Med ändpelare i storleken 750 mm x 750 mm kan du bygga en armerad pelare som stöd för grindar, belysningsstolpar etc.

260 mm

260 mm

780 mm

Grundläggning

780 mm

260 mm

Marknivå

Möjligheter för pelaravslutning: • Trädgårdsbelysning/ingång till trädgård • K ruka med blommor eller prydnadsväxter • Statyetter/skulpturer • Brevlåda • Adresskylt

Murens ändpelare är en större version av ”pelarhörnet”. Fördelen med detta konstruktionsalternativ är dels innerarmeringen, som ger bättre stabilitet och tillåter högre höjd.

Montering Keystone Country Manor  |  73


Mur med förskjutning 260 mm

260 mm

260 mm

 redare murgeometri (basyta) ger bröstningar ett B större motstånd och bättre stabilitet. Förskjutningarna gör det möjligt att på ett elegant sätt ändra murens riktning. 260 mm Använd förskjutningar för att skapa en estetisk geometri och trädgårds­arkitektur.

260 mm

260 mm

Blocken i pelaren är vridna 90° i förhållande till det underliggande skiftet för att ge låsning.

260 mm

260 mm

600 mm MAX

75mm

260 mm

150 mm MIN

1. Minsta förskjutning för två parallella väggar, som visas i detalj på denna sida, är 250 mm. ­Kontinuerliga förskjutningar på högst 3 m centrum-­ till-centrum ger bröstningar stabilitet, i kombination med bygglim och/eller vertikal armering enligt konstruktörens rekommendationer. 2. Det är viktigt att använda block med över­lapp­ning vid förskjutningar, där två block som kombineras motsvarar en längd på 500 mm (se plangeometrin nedan). 3. Detaljritningarna över fristående murar visar endast delar av muren. De oavslutade änd­sektionerna, med synliga kanalöppningar, är inte avsedda att åskådliggöra det slutliga resultatet.

260 mm

OBS!

Marknivå Grundläggning

Fristående mur 290 mm

I ett typiskt pelarhörn används en 500 mm x 500 mm pelar­geometri för att skapa en integrerad pelare i slutet av en löpande mur. Denna detalj bidrar till det estetiska utseendet och ger stabilitet i slutet av den fristående muren.

260 mm 75 mm toppblock

0,75 m max

520 mm 150 mm

Blocken i pelaren är vridna 90° i förhållande till det underliggande skiftet för att ge låsning.

25 cm

25 cm

25 cm

MAX 2,7 m

74 | Montering Keystone Country Manor

260 mm 260 mm

25 cm

25 cm

260 mm

Grundläggning Grundläggning

260 mm

150 mm

MAX 2,7 m

MAX 2,7 m

Eventuellt hål för vertikal

Eventuellt hål för vertikal ellerelledning elledning ­iinnerarmering nner­armering eller för belysning. belysning. för 260 mm

260 mm

260 mm

Med Country Manor har du även möjlighet att bygga oarmerade, fristående murar med varierande plangeometri och begränsade höjder. För att uppnå bredare mur­y tor som ger muren stabilitet används denna låsnings­ geometri i allt från låga stödmurar för ute­platser och terrasser till pilastrar och bröstningar.

Pelarhörn

500 mm

Blocken i pelaren är vridna 90° i förhållande till det underliggande skiftet för att ge låsning.


I likhet med pelarhörnen ger denna detalj stabilitet och styrka. På så sätt motverkas de krafter som kan uppstå i slutet av en fri­stående mur och som kan leda till att muren välter (se plangeometrin till höger).

75 mm toppsten­­­­­­­­ visas. Alternativ: huggen sten, betongelement eller andra murverksmaterial

520 mm

L-avslut

Typiskt första skift och/eller ojämnt numrerat skift

520 mm

260 mm

Grundläggning

FÖRSTA SKIFTET 260 mm

Marknivå

Typiskt andra skift och/eller jämnt numrerat skift

Pilaster Pilastern skapar en djupare mursektion i muren som kan ge stabilitet för en stödmur, fristående mur eller bröstning. 75 mm toppsten Gör ett överhäng på 25 mm för att matcha överhänget runt blocksidorna.

520 mm

260 mm

260 mm

Huvudmuren löper genom Huvudmuren löper genom pilastern på ett slumpmässigt pilastern på ett slumpmässigt sätt i vartannat skift. sätt i vartannat skift.

Typiskt första skift 520 mm

Blocken är vända 90° i förhållande till det Blocken är vända 90° underliggande skiftet vidi förhållande till det underliggande skiftet vid pilastrarna för att få pilastrarna för attger få överlappning överlappning som som ger låsning. låsning.

260 mm

260 mm

260 mm

Typiskt andra skift och/eller jämnt numrerat skift

Terrass Terrassering är ett trevligt sätt att bygga en högre stödmur, med ett ­ mindre iögon­fallande och mer estetiskt tilltalande resultat. Terrasser som är byggda nära varandra är dock en tekniskt ganska komplicerad historia. Dessa måste dimensioneras av en fackman och där hela muren i alla dess etager ska beaktas. Terrasserade murar måste alltså betraktas som en enhet om de ligger närmare varandra än två gånger höjden av den nedre muren.

L1

L1

H

geonät

H1

grundläggning

geonät

H1

grundläggning

Montering Keystone Country Manor  |  75


Trappor och trappsteg Keystone Country Manor kan användas för att bygga trappor under följande förutsättningar

Toppblock i bakomliggande mur

Marknivå

Om trappstegets djup är 275 mm, ska toppblocket ha ett djup på 300 mm för att åstadkomma ett 25 mm överhäng.

• Använd samma grundläggningsmaterial som för Keystone Country Manor-murar. • Packa grundläggningsmaterialet till en packningsgrad på minst 95 %. • Stapla två block som underlag för trappstegen. Använd stavar och bygglim efter behov för att montera trappan.

275 mm

75

Dubbla block som stöd mm

150 mm 225 mm 150 mm 150 mm

25 mm

Fixera trappstegen med Keystone kapseal eller murbruk Grundläggning

Markyta 250 mm

Monteringsalternativ 9,5˚ 9,5˚

* Nästan * Nästan vertikal vertikalmur mur

25 mm 25 mm

2525 mm mm per per skift skift

Slumpmässigt Slumpmässigt valda valdablock block

Stav i bakre läge Vill du ha en lutande mur sätter du låsstaven i det bakre hålet. Då får du en mur som lutar cirka 9,5° inåt. Det blir en förskjutning av 25 mm per 150 mm murhöjd.

76 | Montering Keystone Country Manor

Stav i mittläge Vill du ha en rak mur väljer du mittläget för låsstaven. Muren är då nästan vertikal, med en lutning inåt på ungefär 1°. Dra alltid blocken i riktning mot murens front som sista konstruktionssteg där blocken placeras så att stavarna ligger an mot kanalkanten på blockens undersida.

Läs mer om våra trapp­lösningar på sidan 54.


Detta kan du bygga 1. Svängd stödmur – Följ trädgårdens redan givna former med ­utåt- eller inåtbuktande kurvor.

1

2

3

4

5

6

7

8

2. Vertikal stödmur – Motfylld stödmur som passar alla typer av trädgårdsmurar. 3. Fristående mur – Bygg fristående oarmerade murar upp till en begränsad höjd. 4. Trappa – Välj mellan raka, konvexa eller konkava trappsteg. 5. Hög mur med geonät – Jordarmera med geonät för murar över 0,75 meter. 6. 90˚ hörn – Bygg två typer utav hörn. Inåtgående eller utåtgående. 7. Lutande stödmur. 8. Pelare – Variera muravsluten med pelare.

Färger

Naturmix

Grafitmix

Grafit

Nyansskillnader i färg och struktur kan förekomma och anses ej utgöra något fel i varan. Kalkutfällningar kan förekomma och utgör ingen reklamationsorsak. Avvikelse på grund av tryckningen kan förekomma. Monterad mursten reklameras ej.

Byggstenar (varje pall innehåller 15 st av varje)

Toppstenar

26 cm

26 cm

26 cm

29 cm

29 cm

29 cm

29 cm

41/36 cm

31/26 cm

16/10 cm

29 cm

29/24 cm

20/15 cm

14/9 cm

Höjd (cm)

15 cm

15 cm

15 cm

7,5 cm

7,5 cm

7,5 cm

7,5 cm

Vikt (kg)

27 kg

19 kg

9 kg

14 kg

12 kg

8 kg

5 kg

Djup (cm) Bredd (cm)

Block/pall Kg/pall

45 st (15 st av varje)

84 st (21 st av varje)

825 kg

835 kg

Glasfiberstavar art.nr 198685 – medföljer ca 36 st per m² till Keystone Country Manor

Montering Keystone Country Manor  |  77


Keystone Garden Wall finns i flera olika färger. Det gör att du enkelt kan hitta en nyans som matchar ditt hus och din trädgård. Hela färgskalan hittar du på nästa uppslag.

78 | Montering Keystone Garden Wall


Montering

Keystone Garden Wall Keystone Garden Wall är ett komplett stödmursystem. Den är ett perfekt val för den lite lägre trädgårdsmuren och är enkel att bygga. Du låser blocken med Keystones unika glasfiberstavar. Därför behövs varken murbruk eller specialverktyg.

Detaljer som gör Garden Wall unik

Detta kan du bygga

1. Hål för glasfiberstavar som låser blocken och samtidigt tillåter

1. Svängd stödmur – Följ trädgårdens redan givna former med utåteller inåtbuktande kurvor. Maxradie: 1 meter.

justering och anpassning. 2. Sned kant som möjliggör att bygga en svängd mur. 3. Rustikt utseende som påminner om huggen granit. 4. Glasfiberstavar är starka, lätta och rostar inte.

1

2. Vertikal stödmur – Motfylld stödmur som passar alla typer av trädgårdsmurar.

1

2

3 4

3. 90 hörn – Bygg två typer utav hörn. Inåtgående eller utåtgående.

2

4. Trappa. 5. Hög mur med geonät – Jordarmera med geonät för murar över 0,6 meter.

3

4

Djup (cm)

Rak

Hörn/ avslut hel

Avslut halv

Topp rak

Trappsten

23 cm

23 cm

23 cm

23 cm

35 cm

30,5 cm

30,5 cm

15 cm

30,5 cm

40 cm

Höjd (cm)

15 cm

15 cm

15 cm

7,5 cm

15 cm

Vikt (kg)

16 kg

22 kg

8 kg

11,2 kg

45 kg

Bredd (cm)

Block/pall Kg/pall

60 st

36 st

72 st

60 st

20 st

960 kg

792 kg

576 kg

672 kg

900 kg

5

Glasfiberstavar art.nr 197090– medföljer 44 st per m2 till Keystone Garden Wall

Montering Keystone Garden Wall  |  79


Bygg på höjden

Välj mellan olika naturfärger

Till murar högre än 0,6 meter eller murar med hög belastning från marken bakom, måste jordarmering göras med geonät. Rådfråga i så fall din återförsäljare eller oss på Heda om g ­ eotekniska beräkningar och monteringsanvisning.

Keystone Garden Compac-block Wall-block

Grå

Röd

Grafit

Brun

Duk

Ev. jordarmering med geonät 8-16 mm makadam 30 cm bakom blocken Grundläggning med 8-16 mm makadam

Umbra OBS! För god dränering ska du fylla upp ett minst 300 mm

Nyansskillnader i färg och struktur kan förekomma och anses ej

brett lager med krossad makadam (8-16 mm) bakom blocken.

utgöra något fel i varan. Kalkutfällningar kan förekomma och utgör

Om fyllningsjorden är erosionskänslig kan en fiberduk placeras

ingen reklamationsorsak. Avvikelse på grund av tryckningen kan

­mellan makadamlagret och bakomvarande jordmaterial. Då för­

förekomma. Monterad mursten reklameras ej.

hindrar du att fint jordmaterial transporteras bort genom muren.

Utformningen av Keystone Garden Wall gör det enkelt att bygga kurvor. Den minsta radien som kan tillämpas är 1,0 m.

80 | Montering Keystone Garden Wall


Så här bygger du HÖRN

Så här monterar du din GARDEN WALL MUR 1. Förbered underlaget Börja med att

a. Förbered hörnstenen Såga av

gräva ut ett grunt dike anpassat till din

hörnstenens ena knäckta kortsida,

mur. Lämna plats bakom blocken för ett

så att blockets form ändras från ett

dränerande underlag. Fyll underlaget med

U till ett L.

krossad makadam (8 -16 mm) på cirka 15 cm. Vi rekommenderar att 10 % av murens totalhöjd läggs under marken. b. Placering Blocket monteras som en vanlig byggsten med 0,5-1 mm från ­bredvidliggande block och placeras 2. Lägg första skiktet Första lagret block

enligt bilden.

läggs på det förberedda underlagret med pinnhålen uppåt. Blocken läggs sida vid sida, med 0,5–1 mm mellanrum. Kontrollera på både bredd och djup att varje block

c. Fyll ut raden Komplettera skiktet

ligger plant. Första lagret är avgörande för

med en rak sten. Fyll ut och packa

ett lyckat resultat.

bakom muren enligt monteringsanvisningen (se punkt 4 i ”Så här ­monterar du din Garden Wall-mur) och gå vidare

3. Installera låsstavarna Montera två

till nästa lager.

glasfiberstavar i varje block. Stavarna skapar automatiskt en förskjutning för efterföljande lager.

d. Lägg återstående lager För varje nytt lager montera ­hörnet enligt steg a, b och c. Tänk på att

4. Fyllning och packning  

­lagren går omlott, vilket kräver att

bakom muren Fyll alla håligheter mellan

du sågar varannan hörnsten så

och 30 cm bakom blocken med krossad

att du spegelvänder L-formen (se

makadam (8 -16 mm). Packa fyllnadsma-

ritningen nedan). Muren avslutas med

terialet efter varje lager för att utesluta

toppblocken som sågas och sedan

sättningar. Bakom detta dräneringsområde

limmas fast.

kan man fylla med det material som finns på plats. ­Komprimera och fyll på i omgångar. Sopa bort grus och skräp från blocken innan du lägger nästa lager. Typiskt första skift och/eller ojämnt numrerat skift 90°

305 mm

5. Lägg återstående lager Lägg nästa lager block så att glasfiberstavarna passar in i hålen på blockens undersida. Centrera blocket över skarven mellan två underlig-

153 mm

gande block (som bilden visar). För varje

305

mm 458 mm

305 mm

nytt lager upprepas steg 3, 4 och 5.

230 mm

90°

6. Montera toppblocket Muren avslutas

230 mm

med ett toppblock. Toppblocket kan

Typiskt andra skift och/eller jämnt numrerat skift

limmas. 90°

Montering Keystone Garden Wall  |  81


Montering

Heda Kombimur Heda Kombimur är ett lättmonterat och flexibelt mursystem. Det är en fristående mur som är ovanligt lättmonterad. Blocken är försedda med not och fjäder på ovan och undersidan av blocket, vilket gör att du bygger den helt utan t­radi­­tionell murning eller specialverktyg. Till lägre murar behövs ingen armering. Heda Kombimur är ett ­komplett mursystem som förutom block även har murkrön, pelare, hörnstenar och ändavslut.

Detaljer som gör Heda Kombimur unik

Välj mellan olika naturfärger

• Robust och rustikt utseende som påminner om granit. • Enkel montering utan murning eller speciella verktyg. • Finns i flera olika naturfärger. • Fristående mur med knäckt yta på båda sidor. Kan användas som insynsskydd, bullermur m m.

Grå

Röd

Grafit

Brun

Nyansskillnader i färg och struktur kan förekomma och anses ej utgöra något fel i varan. Kalkutfällningar kan förekomma och utgör ingen reklamationsorsak. Avvikelse på grund av tryckningen kan förekomma. Monterad mursten reklameras ej.

Kanalblock hel

Kanalblock halv

Avslut hel

Djup (cm)

20 cm

20 cm

20 cm

20 cm

20 cm

25 cm

47 cm

10 cm

Bredd (cm)

39 cm

19 cm

39 cm

19,5 cm

39 cm

50 cm

47 cm

30 cm

Höjd (cm)

13,8 cm

13,8 cm

13,8 cm

13,8 cm

13,8 cm

5,5 cm

8 cm

13,8 cm

Vikt (kg)

15,7 kg

7,5 kg

22,8 kg

11 kg

22,3 kg

15,8 kg

30 kg

8,8 kg

60 st

120 st

50 st

60 st

50 st

80 st

10 st

128 st

942 kg

900 kg

1140 kg

660 kg

1115 kg

1264 kg

300 kg

1127 kg

Block/pall Kg/pall

82 | Montering Heda Kombimur

Avslut halv

Hörnblock

Murkrön

Pelare lock

block


Så här monterar du din HEDA KOMBIMUR Murar högst 4 skift (se figur 1) • Vertikal armering behövs ej • Grundsula minst 300 x 150 oarmerad • Hålrummen kan fyllas med makadam för extra stabilitet.

Krönsten

2 ø10 s800 i var fjärde kanal

Murar högst 8 skift (se figur 2) • Vertikal armering: 2 Ø10 c/c i var fjärde kanal • Grundsula minst 500 x 150 med Ø10

Krönsten

Grundsula: B=300 H=150

Murar högst 12 skift (se figur 3) • Horisontell armering: bi37R i första skiftet och sedan i var tredje skift • Vertikal armering: 2 Ø10 c/c i varannan kanal • Grundsula minst 700 x 200 med 3 Ø10 Murar högst 16 skift (se figur 4) • Horisontell armering: bi 37R* i första skiftet och sedan i var tredje skift • Vertikal armering: 2 Ø10 c/c i varje kanal • Grundsula minst 1000 x 250 med 4 Ø10

Grundsula: B=500 H=150

2 ø10 s800 -B

2 ø10

DRÄNERANDE GRUS

DRÄNERANDE GRUS

Ej tjälskjutande material Högst 4 skift (figur 1)

Ej tjälskjutande material Högst 8 skift (figur 2)

Krönsten

Krönsten

Pelare högst 8 skift • Vertikal armering behövs ej • Hålrummet kan fyllas med makadam för extra stabilitet. Pelare högst 16 skift höga • Vertikal armering: 2 Ø10 • Pelaren fylls med betong.

2 ø10 s800 i var fjärde kanal

Var fjärde kanal fylls med betong

Varannan kanal fylls med betong Varje kanal fylls med betong

1 st bi 37R i var tredje skift

1 st bi 37R i var tredje skift. Kan bytas mot 2 ø 8.

2 ø10 s400 i varannan kanal 2 ø10 i varje kanal

• Block monteras med en halvstens förskjutning. • Blocken limmas med montagelim för betong. Var särskilt noggrann vid limning av krönsten och pelarlock. • Horisontell armering ska vara bi37R (rostfri). • Vertikal armering ska vara B500B och ska alltid vara kringgjuten. Minsta täckande betongskikt ska vara 25 mm. • Betongkvalitet C20/25. • Uppstickande armering från grundsula ska minst vara lika med vertikal armering enligt ovan för respektive murhöjd. Se även figurerna. • Sulan gjuts på väldränerande och frostskyddande underlag. Tjälfarlig jord ska grävas ur ner till frostfritt djup och ersättas med dränerande material. • Vid murar längre än cirka 6 meter bör en rörelsefog läggas in. Fogen placeras lämpligast intill en pelare.

2 ø10 s400 -B

Grundsula: B=700 H=200

Grundsula: B=1000 H=250

2 ø10 s200 -B

3 ø10

4 ø10

DRÄNERANDE GRUS

DRÄNERANDE GRUS

Ej tjälskjutande material Högst 12 skift (figur 3)

Beräkningsförutsättningar: Karakteristisk horisontallast: 3 kN/m enligt Boverkets ­Konstruktionsregler, kapitel 3:41. Angivna mått på grundsulor förutsätter att markens dimensionerande grundtrycksvärde är minst 100 kPa.

Ej tjälskjutande material

Pelarlock 470x470 mm

Krönsten

500x250 x 55 mm

Högst 16 skift (figur 4)

Hörnblock

100x300x138 mm Knäckt yta på långsida och en kortände. 4 st/varv.

Vertikal armering

Sockeln armeras och gjuts av betong. På den gjutna sockeln staplas sedan kanalblocken. Se till att blocken ligger i våg innan nästa skift monteras. Utjämna ojämnheter med montagelim för betong. Murkrön limmas fast. Muren byggs med eller utan pelare. Pelare limmas med fyra stycken hörnblock till varje skift. Det utrymme som bildas i mitten av pelaren kan fyllas med betong om så behövs.

Liggande armering

I murar med fyra skift och lägre behöver ingen armering eller gjutning göras i kanalblocken. För extra stabilitet kan hålrummen fyllas med krossad m ­ akadam. För murar med högre än fyra skift, se vår monteringsanvisning.

Gjuten sockel

Heda kanalblock

Betong

200x390x138 mm Knäckt yta på båda sidor. Not och spont på ovan och undersida av blocket.

Montering Heda Kombimur  |  83


Montering

Heda Kombimur Plus Heda Kombimur Plus är en stödmur, speciellt framtagen för att matcha och komplettera Heda Kombimur. Blocken är försedda med not och fjäder, vilket gör att du bygger den helt utan traditionell murning eller specialverktyg.

Detaljer som gör Heda Kombimur Plus unik

Färger

• Robust och rustikt utseende som påminner om granit. • Enkel montering utan murning eller speciella verktyg. • Finns i grå och grafit. Grå

Grafit

Nyansskillnader i färg och struktur kan förekomma och anses ej utgöra något fel i varan. Kalkutfällningar kan förekomma och utgör ingen reklamationsorsak. Avvikelse på grund av tryckningen kan förekomma. Monterad mursten reklameras ej.

Kombi Plus

Avslut hel

Avslut halv

Hörnblock

Murkrön

Djup (cm)

25 cm

20 cm

20 cm

20 cm

25 cm

Bredd (cm)

39 cm

39 cm

19,5 cm

39 cm

39 cm

Höjd (cm)

13,8 cm

13,8 cm

13,8 cm

13,8 cm

5,5 cm

Vikt (kg)

15 kg

22,8 kg

11 kg

22,3 kg

13 kg

Block/pall

54 st

50 st

60 st

36 st

80 st

810 kg

1140 kg

660 kg

803 kg

1040 kg

Kg/pall

84 | Montering Heda Kombimur Plus


Så här monterar du din HEDA KOMBIMUR PLUS Duk

Stödmur förutsättningar • Last ovan mur 5kN/m2. • Rasvinkel återfyllnadsjord Ø=30°. • Slänt(er) ovan och/eller nedan muren är ej beaktade. • Om slänt(er) påverkar muren skall denna dimensioneras för detta. • Geonät Fortrac Heusker 35/20-20

Geonät* Duk Geonät* Dräneringsmaterial

Dräneringsmaterial

Geonät*

Grundläggning

Endast stödmur: • Block monteras med halvstens förskjutning. • Jordarmering av mur, se sektion.

Grundläggning

Minst en tiondel av muren ska vara under jord, dock minst 15 cm

Minst en tiondel av muren ska vara under jord, dock minst 15 cm * Geonät Fortrac 35/20-20 L=1200 (min)

1-4 skift

5-6 skift

Duk Geonät* Duk Geonät*

Geonät*

Geonät*

Geonät*

Geonät*

Geonät*

Dräneringsmaterial

Dräneringsmaterial

Geonät*

Geonät*

Grundläggning

Grundläggning

Minst en tiondel av muren ska vara under jord, dock minst 15 cm

Minst en tiondel av muren ska vara under jord, dock minst 15 cm

* Geonät Fortrac 35/20-20 L=1200 (min)

* Geonät Fortrac 35/20-20 L=1400 (min)

7-8 skift

9-10 skift

Krönsten

Stödmur med fristående förhöjning: Förutsättningar se ovan, ”Stödmur förutsättning” • Block monteras med halvstens förskjutning • Jordarmering av mur, se sektion. • Blocken, ovan mark, limmas med montagelim för betong. Var särskilt noggrann vid limning av krönsten. • Vertikal armering skall vara B500B och skall alltid vara kringgjuten. Minsta täckande betongskikt 25mm. • Betongkvalitet C20/25. • Armering skall förankras ned i underliggande Heda Kombi plus block med minst tre skift. Se även figurerna. • Vid murar längre än 6 m bör rörelsefog läggas in.

Krönsten 2 ø10 i varannan kanal Kanaler fylls på med makadam

Duk

Duk

Geonät*

Geonät* Betong

Geonät*

Geonät* Makadam

Geonät*

Geonät*

Geonät*

Geonät*

Dräneringsmaterial

Dräneringsmaterial

Geonät*

Geonät*

Grundläggning

Grundläggning

Minst en tiondel av muren ska vara under jord, dock minst 15 cm * Geonät Fortrac 35/20-20 L=1400

1-2 skift ovan mark

Minst en tiondel av muren ska vara under jord, dock minst 15 cm * Geonät Fortrac 35/20-20 L=1400

3-4 skift ovan mark

Montering Heda Kombimur Plus  |  85


Så här lägger du din TRAPPA

En trappa får det

att lyfta Det finns många sätt att bygga en trappa med Keystoneblock. Låt din kreativitet få ett finger med i spelet och bygg en dekorativ och funktionell trappa, antingen parallellt eller rakt in i stödmuren. Ett populärt ­alternativ är att bygga en in­svängning i muren för trappan, eller att bygga trappsteg av nivåmurar. Möjligheterna är många.

1. Förbered underlaget Gräv ett grunt dike anpassat till önskad trappbredd och trappdjup. Lägg ut ett jämnt underlag med ca 15 cm krossad makadam (8-16 mm).

2. Lägg första lagret Lägg ut första lagret Keystone ­trappblock i framkant på det i­ordninggjorda under­laget, sida vid sida med 0,5-1 mm mellanrum. Kontrollera så att trappstegen har lite fall så att vatten kan rinna av.

3. Fyllning och packning Fyll bakom första trappraden med 15 cm krossad makadam (8-16 mm). Packa Trappsten Djup (cm)

35 cm

Bredd (cm)

40 cm

Höjd (cm)

15 cm

Vikt (kg)

45 kg

Block/pall

20 st

Kg/pall

900 kg

fyllnads­materialet efter varje lager för att undvika sättningar. Komprimera och fyll på i omgångar.

4. Lägg nästa lager Lägg ut nästa lager trappblock. Trappstegen placerar du 15 mm in på den tidigare stenen. Detta gör att trappstegen får ett djup på 335 mm och en höjd på 150 mm.

5. Lägg återstående lager För varje nytt lager upprepa steg 2, 3 och 4 tills trappan är färdig.

86 | Montering Trappor


Att lägga utegolv

– en baggis Det är enkelt att lägga utegolv och trädgårdsplattor. Tänk dock på att det är viktigt att vara noggrann i förberedelserna och med själva underarbetet. Fråga gärna våra återförsäljare om råd. Följ våra enkla instruktioner för ett lyckat resultat.

Så här lägger du ditt UTEGOLV 1. Förberedelser Mät upp och markera ytan som skall stensättas. Spänn tunna snören i höjd med beläggningens överyta. Gräv ur den tänkta plattytan med ett cirka djup på 20–25 cm för gångar och uteplatser och 30–35 cm för garageuppfarter. Det är viktigt att stenarna/plattorna ligger med ett fall från huset på ca 2 cm, detta för att möjliggöra vattenavrinning.

2. Grunda Jämna ut botten på den utgrävda ytan. Vid leriga jordar kan en geotextil läggas ut för att täcka hela bottenytan. Fyll upp med ett bärlager av vägkross och komprimera med vibroplatta. Det ska finnas plats kvar för markstenens/plattans tjocklek och 3 cm sättsand. Jämna ytan så att den följer den tänkta plattytans profil.

3. Jämna ut Lägg ett 3 cm lager av sättsand och komprimera något. Placera ut avdragsbanor (i form av träreglar eller järnrör) i ytterkanterna parallellt med varandra och justera till rätt nivå och lutning. Avdragsbanornas översida ska nu ligga i nivå med markstenen/plattornas undersida. Drag av överflödigt material med en rätskiva. Fyll ut håligheten med sand där avdragsbanorna legat.

4. Lägg Lägg ut markstenen/plattorna på den avjämnade ytan med en fog på ca 3 mm. För bästa resultat börja med att provlägga ett skift så att fogarna kan justeras och onödiga kapningar kan undvikas. För ytor med tyngre belastning (t ex garageuppfart) bör en kantsten i betong sättas.

5. Fyll fogar Fyll fogarna noggrant med 0–2 mm fogsand. Packa lätt med vibroplatta. Glöm inte att lägga ett lager sand på ytan för att undvika skador i beläggningen.

6. Efterfyll Avsluta med att efterfylla alla fogar och sopa rent över ytan.

Montering Utegolv | 87


2014 vers. 1

Heda – håller i längden. Hög kvalitet och funktionell estetik är två av våra viktigaste ledstjärnor. I våra fabriker har vi lång erfarenhet av att tillverka genomtänkta produkter för bygg och utemiljöer. Alltifrån våra flexibla och väl beprövade Keystone mursystem och utegolv till Excellent­ väggar och EW-bjälklag. Vi är ett familjeföretag som sedan starten 1952 har utvecklats till en modern industrikoncern som med rätt kvalitet till konkurrenskraftiga priser alltid ska vara en trygg och pålitlig partner och leverantör. En inställning som, precis som våra konstruktioner, håller i längden.

Hedareds Sand & Betong AB, 504 92 HEDARED. Tel 033-22 24 00 Fax 033-22 24 44 www.heda.se

Vackrare trädgårdar. Murar & utegolv.  

Heda. Murar som lyfter trädgården. Katalog 2014.

Vackrare trädgårdar. Murar & utegolv.  

Heda. Murar som lyfter trädgården. Katalog 2014.