Page 1

LETNIK 5 ŠTEVILKA 2 POLETJE/JESEN 2013

vrt OPRAVILA RASTLINE OBLIKOVANJE

Kontrasti s trajnicami Rastline za vso sezono Okusni vrt Zalivanje rastlin Stročji fižol


vsebina

Poletje/jesen 2013

6

6 Rastline za vso sezono Hypericum androsaemum ‘Albury Purple’ Posadite to šentjanževko za tople barve, ki trajajo preko cele sezone.

8 Kontrasti in trajnice Večina trajnic cveti krajši čas in z zelenimi listi precej umiri zasaditve. Kljub vsemu pa lahko tudi s trajnicami dosežemo odlične kontraste, ki na gredo vnesejo nekaj dinamičnosti.

8 naslovnica

Za resnično pompozen konec sezone poskrbijo številne sorte prekrasnih dalij. Foto: Matevž Likar


14

18

20

14 Zalivanje Marsikomu je verjetno v letošnjem poletju že malo presedlo nenehno hitenje z zalivalko ali cevjo po vrtu, da bi rešil svoje rastline pred saharsko vročino.

18 Rastline za zapolnitev gred Če rastline še niso popolnoma zapolnile vaših gred, so te rastline odlična odločitev, pri tem pa potrebujejo le osnovno nego.

ˇ fižol 20 Strocji V Mehiki lahko med divje rastočimi dalijami, lobelijami in begonija občudujemo tudi stročji fižol, ki ga oprašujejo kolibriji.


Knjiga “Otroci in vrt”

Zagotovite si svojo že za

19,80 €

v trgovini Svet čebulic. http://www.svetcebulic.si

VRT

OPRAVILA RASTLINE OBLIKOVANJE

Spletna revija “Vrt” je namenjena vsem ljubiteljem okrasnega in okusnega vrta. Izhaja štirikrat letno in bralcem podaja številne nasvete za vrtna opravila, predstavlja najrazličnejše prekrasne rastline in prinaša navdihe za oblikovanje vrtov s predstavitvijo znanih načrtovalcev vrtov. Na revijo se lahko naročite preko naročila na novice spletne strani “Okrasni vrt” (www. okrasnivrt.com) ali pa jo preberete na sami spletni strani, kjer se nahaja tudi arhiv. V kolikor imate vprašanja z zvezi z revijo ali bi želeli oglaševati v njej, nam prosim pišite na mail: info@okrasnivrt.com.

Matevž Likar


Svet čebulic -10% www.svetcebulic.si

Ne zamudite priložnosti, da naročite čudovite čebulnice in gomoljnice ter pri tem še prihranite. Trenutno se v naši ponudbi nahaja preko 300 sort poleti cvetočih rastlin.

-10% Tulipani

-10% Luki

-10% Perunike

‘Ballade’ 5,50€/10kom

‘Ambassador’ 8,50€/kom

‘Harmony’ 2,90€/10kom

-10% Hrušice

-10% Vetrnice

-10% Zvončki

‘Peppermint’ 4,90€/10kom

‘Bicolor’ 2,50€/10kom

G. elwesii 12,90€/25kom

Vaša cena 4,95€

Vaša cena 4,41€

Vaša cena 7,65€

Vaša cena 2,25€

Vaša cena 2,61€

Vaša cena 11,61€

Enostavno naročanje

na www.svetcebulic.si naročite želene rastline in pri oddaji vpišite kodo popusta L72WPW pišite nam po elektronski pošti info@okrasnivrt.com in nam sporočite svoje želje. V besedilo ali namen sporočita dodajte kodo popusta L72WPW

*Popust velja na vse izdelke, razen izdelkov v akciji, darilne bone in poštnino. Za ostale pogoje nakupa obiščite www.svetcebulic.si.


Poletje

Hypericum androsaemum ‘Albury Purple’ skozi sezono Jan

Feb

Mar Apr Maj barvno listje

Jun

Jul

Avg

Sep

Okt

cvetovi plodovi

Nov

Dec


Rastlina za vso sezono

Hypericum androsaemum ‘Albury Purple’

Posadite to šentjanževko za tople barve, ki trajajo preko cele sezone.

Jesen Pomlad

Prekrasna sorta šentjanževke, ki bo vse od julija pa do oktobra prekrita s cvetovi sončno rumene barve. Majhni (2 cm široki) rumeni cvetovi ležijo med zelenimi braktejami, ki so obrobljene z rdečo barvo. Spomladi rastlina požene mlade poganjke slivovo škrlatne barve, ki pridejo odlično do izraza na svetlem pomladnem soncu. Proti koncu pomladi bodo listi počasi prešli v bolj zelenkaste tone. Dodaten plus te rastline so tudi plodovi, ki nezadržno sledijo cvetovom. Plodovi so rdečkasto obarvani, vendar kmalu potemnijo do bleščeče črne barve. V skupinah se dvigujejo nad brakteje in krasijo rastlino. Za čudovit učinek rastlino obdajte s tulipani kot je npr. ‘Red Impression’, ki bodo zrcalili obarvanost mladih poganjkov. Za sredino sezone bo odlična družba vrtnica ‘Dortmund’ ali montbrecija ‘Mrs. Geoffrey Howard’. ● Nega Najbolje se obnese na tleh bogatih z organsko snovjo. Čeprav prenese nekaj sence, bo na sončnem rastišču tvorila več cvetov. Obrezovanje ni potrebno. ● V x Š 90 cm x 90 cm (po 10 letih)


Kontrasti in trajnice

Nekateri so navdušeni nad močnimi barvnimi učinki enoletnic in lončnic, pri trajnicah pa pogrešajo več tako direktnega »dražljaja«. Poleg tega večina trajnic cveti krajši čas in z zelenimi listi precej umiri zasaditve. In ker tudi izziv, kako z okrasnimi zelnatimi trajnicami ustvariti zanimive barvne učinke, ni prevelik, predlagam, da si pogledamo kako ustvariti kontraste s to skupino vrtnih rastlin.


VRT

9


Matic Sever

besedilo in fotografije

Kaj sploh je barvni kontrast? Kontrast dosežemo s kombinacijo dveh barv, ki sta si na barvnem krogu nasproti ležeči. Take kombinacije so zelena in rdeča, rumena in vijolična ter modra in oranžna. Podobne močne učinke dosegamo tudi z nepravimi kontrasti, torej barvami, ki si sicer niso povsem nasprotne na barvem krogu, si pa tudi niso sosednje. Tak primer sta svetlo modra in krvavo rdeča. Pri tem se glede rastlin nikar ne omejimo le na barv cvetov, pač pa upoštevajmo tudi barvitost listov.

Kako uporabiti kontraste v vrtu? Ker gre za zelo izstopajoče kombinacije, moramo paziti, da se vsaj v nekem delu vrta omejimo le na en kontrast pa


še s tem ni dobro pretiravati. V neki usklajeni barvni kombinaciji je priporočljivo le na nekaj mestih dodati isto barvo, ki bo ustvarjala enak kontrast povsod, kjer se bo pojavila. Če nas zavede in združimo več različnih kontrastnih kombinacij v isti zasaditvi, bomo skoraj zagotovo zakorakali v območje kiča. Tudi sam učinek takega barvnega pretiravanja bi bil negativen. Vrt je namreč namenjen sprostitvi, prijetnemu druženju, ustvarjanju »ozadja« za lepe trenutke… Živ žav pa nas lahko le še dodatno dela nemirne in razdražljive.

◄ v senci si tisti, ki želijo več barvnega dražljaja, pričarajo kontrastne kombinacije oranžnih iskrivk in modrih host. ▲če bi radi malce poživitve, ne bi pa radi zelo močnih kontrastov, bo morda kombinacija vijoličnih jesenskih aster in rumenolistne lejčesterije ravno pravšnja. ▲

Tudi gozdni rob in druge polsenčne lege lahko poživimo s tako kombinacijo oranžnordečih sreten in nizkih modrovijoličnih orlic. Če bomo uporabili več rastlin, bo učinek toliko močnejši.

Katere trajnice? Oranžna – modra: ker je prave modre v svetu rastlin zelo malo, bomo tu uporabili predvsem čim boljše približke, torej temnejše, hladen vijolične odtenke. Spomladi združimo čebulnice:, poleti oranžne helenije in klasnate jetičnike Veronica longifolia, v skalnjaku ali na robu gredice nizke jetičnike

z oranžnim sončecem, v senci modrolistne hoste z oranžnimi iskrivakmi Heuchera ‘Kassandra’ ali ‘Caramel’, in npr. krokozmije z bodoglavci. Rumeno – vijolična: najmočnejše kontraste bomo dosegli z uporabo bolj toplih in intenzivnih vijoličnih odtenkov ter sončno rumeno. Spomladi so priročni


VRT spomladanski jegliči Primula veris v družbi vijolic ali vijoličnih hiacint, na skalnjaku grobeljnik z avbrecijam, v senci z rumeno hakonsko travo Hakonechloa macra ‘Oll Gold’ in iskrivko Heuchera, v polsenci in vlažnih tleh ligularia in togi šaš, v gredi rumeni rman in krvomočnice, v zeliščnem vrtu vijoličnolistni žajbelj in rumenolistni ali zlati origano. Zelena - rdeča: pri tej kombinaciji ni potrebno veliko truda, saj je večina rastlin zelenolistnih, torej bi načeloma potrebovali le rdečecvetočo trajnico. Pravi kontrast bomo dosegli le z žareče, ognjeno do krvavo rdečimi odtenki ter bolj živahnimi zelenimi listi. Odlične rdeče trajnice so gajlardije, krokozmije, rdeči tulipani in lilije, nageljčki in rdeči ameriški slamniki. Prav poseben učinek dosežemo, če v rdeče-zelen kontrast dodamo še malce pikantne rumenozelene socvetij plahtice. Kontraste priporočam tudi tistim, ki se striktno držijo umirjenih kombinacij. Eden pomembnejših elementov v vrtu je element presenečenja. Kaj ne bi bilo zanimivo, če bi nam v hladni vijoličnosivo-beli gredi za dva do tri tedne plamen prižgala skupinica ali dve rdečih krokozmij?

12


VRT

Posebna Ponudba Za Naše Bralce

-5%

Trajnice carniola Za celotno izbiro rastlin obiščite našo spletno trgovino: www.trajnice-carniola.com Ob naročilu dopišite kodo “revija vrt” in priznali vam bomo omenjeni popust.

Naročite na: info@trajnice-carniola.com tel.: 030-382-050 koda: REVIJA VRT

13


VRT

Zalivanje

Marsikomu je verjetno v letošnjem poletju že malo presedlo nenehno hitenje z zalivalko ali cevjo po vrtu, da bi rešil svoje rastline pred saharsko vročino.

14


VRT

15


VRT Zalivanje ni natančna znanost, saj nam narava navadno nakloni preveč ali premalo vode. Najbolje je torej, da opazujemo stanje na vrtu in kmalu bomo razvili občutek za pravo mero in čas zalivanja. Pri tem so nam lahko v veliko pomoč tudi zalivalni in namakalni sistemi ter pravilna izbira rastlin.

Namakalni sistemi Kapljični namakalni sistemi Dobra alternativa ročnemu zalivanju so različni namakalni sistemi, ki omogočajo počasno, a zelo učinkovito zalivanje rastlin. Voda preko sistema por počasi pronica iz cevi, ki jih speljemo med rastlinami ali koriti. S tem se močno zmanjšajo izgube vode zaradi hlapenja, saj večina vode, ki pade na tla odpari, še preden jo lahko porabijo rastline. Še posebej so namakalni sistemi pripravni za lončnice, ki jim zagotavljajo stalno vlago tudi, če smo dalj časa odsotni od doma. Pomembno pa je, da je voda, ki se uporablja za zalivanje preko kapljičnega namakalnega sistema brez večjih delcev, saj se luknjice, preko katerih voda pronica iz cevi, ob namakanju z nečisto vodo rade zamašijo. Rešitev je uporaba filtra, ki iz vode mehansko odstrani vse večje delce, preden ti zaidejo v namakalne cevi in tako zagotovi nemoteno delovanje sistema.

Škropilniki Rastline lahko zalivamo tudi s škropilniki, ki jih pritrdimo na zalivalno cev. Bolj kompleksnejši so skriti namakalni sitemi, ki jih sestavlja v tleh skrit sistem cevi in škropilnih glav. Ves sistem je skoraj povsem skrit očem, dokler se ne vklopi škropljenje. Takrat iz tal pogledajo škropilne glave, ki vodo razpršijo po željeni površini. Pri uporabi škropilnikov bodite pozorni na obliko in položaj površine, ki jo želite zaliti. Za ozek pas trate med parkirnimi površinami je povsem neprimerno izbrati škropilnik, ki omogoča samo škropljenje v krogu 360°. Večina vode bo po tlakovanih površinah hitro odtekla v odtoke. Raje uporabite škropilnike, ki omogočajo škropljenje ozkih pasov ali jim lahko nastavite kot škropljenja. Slednji so primerni tudi za zalivanje gred.

Rastline, ki dobro prenašajo sušo in vročino Da nam suša ne bo delala velikih preglavic pa lahko poskrbimo tudi z izbiro rastlin. Številne rastline so dobro prilagojene na suho in vroče

16

rastišče. Hitro jih prepoznamo po povoščenih listih (sukulenti) ali laskih, ki prekrivajo površino listov in zmanjšujejo odhlapevanje vode. Različne začimbnice odlično uspevajo na sušnih tleh in so celo bolj aromatične, kot pa če bi imele vode v izobilju. Sivka ob poteh bo prijetno dišala, ko boste dregnili ob njo. Na terasi lahko odstranite kakšno talno ploščo in v luknje posadite materino dušico, ki izoblikuje krasne dišeče blazinice. Sonce pa dobro prenašajo tudi številne grmovnice kot npr. metuljik (Buddleja davidii), češmin (Berberis thunbergii), relika (Cytisus x praecox), nepravi jasmin (Philadelphus), in še številne druge. Na poseben način so na sušo prilagojene tudi čebulnice, saj navadno največjo poletno vročino preživijo pod zemljo, spomladi in jeseni pa nas razveseljujejo s svojimi cvetovi. Pri zelenjavi izberite vrste, ki potrebujejo kratek čas od kalitve ali sajenje pa do pobiranja plodov. Brokoli, špinača, redkvice in solata skoraj vedno opravijo svoj namen še preden se suša preveč zaostri. Korenje, rdeča pesa, čebula in rabarbara pa bodo uspešno preživele tudi ob pomanjkanje vode.


VRT

Katere rastline potrebujejo posebno skrb Starejši grmi in drevesa, ki že več let rastejo na vašem vrtu, ne potrebujejo pretiranega zalivanja. Mladice ali na novo presajene rastline pa moramo nasprotno ob močnejši suši zalivati, saj rastline še nimajo dovolj izoblikovanega koreninskega sistema in bi lahko ob močnem pomanjkanju odmrle. Redno zalivanje potrebujejo tudi posodovke, saj zaradi majhne prostornine korit in loncev hitro porabijo vodo. Čim večja je posoda, v katero smo posadili rastlino, manj krat jo bomo morali zalivati. Za posodovke je še posebej pripraven vlažilni gel, ki ga dodamo substratu. Ko substrat zalijemo, gel sprejme vase velike količine vode, saj lahko nase veže za 100-krat lastne teže vode. Sprejeto vodo gel nato počasi oddaja rastlini, ko le-ta preko korenin črpa vodo iz substrata. Tako lahko na enostaven način poskrbimo, da bodo rastline v loncih in koritih manj izpostavljene pomanjkanju vode ob poletni pripeki, ko jih šele večerno zalivanje ponovno obudi k življenju. Posebno skrb potrebujejo tudi rastline, ki rastejo blizu stene, saj navadno dobijo manj vlage, ker stene delujejo kot zaščita pred dežjem. Globoko zakoreninjene rastline navadno ne bodo imele problemov, pri drugih vrstah pa lahko pride do venenja ob vročih poletnih dnevih. Med rastline s plitvimi koreninami prištevamo tudi rododendrone in nekatere iglavce. Ob daljši suši korenine teh rastline ne dosežejo plasti tal v kateri se zadržuje voda, kar lahko vodi v propad rastlin. Veliko vode potrebujejo tudi zelenjava, še posebej v času, ko tvorijo plodove. Pomanjkanje vode se bo hitro poznalo na pridelku, kar velja še posebej za grah, fižol in krompir.

17


VRT

Enostavne za vzgojo Če vaše grede potrebujejo še nekaj rastlin, pri tem pa ne želite pretirano povečati svojega dela na vrtu, so predstavljene rastline odlična izbira. Potrebujejo le osnovno nego, hkrati pa bodo polepšale vaše grede, ki jih bodo popestrile s svojimi cvetovi in listi.

▼ Bronasti koromač (Foeniculum vulgare) uporabite med različnimi deli vrta, s čimer jih boste na

◄ Glavinec (Centaurea cyanus)

je odlična zapolnitev za prosta mesta, ki jih bo polepšal s svojimi modrimi cvetovi. ● V x Š 80 cm x 20 cm ● najlepši maj-avg

► Plahtica (Alchemilla mollis)

je preprosta trajnica, ki se odlično počuti tako na soncu kot tudi v svetli senci. Redno odstranjujte stare liste, s čimer spodbudite rast novih ● V x Š 50 cm x 50 cm ● najlepši maj-jul

18

preprost način povezali med seboj. ● V x Š 15 cm x 90 cm ● najlepši jul-avg


VRT ▼ Nizke okrasne trave

so prekrasen dodatek za vsako gredo in vrt. Na vrt bodo dodale gibanje in ga polepšale proti koncu sezone, ko trajnicam že zmanjkuje moči. ● V x Š 40-80 cm x 50 cm ● najlepši maj-okt

► Praproti

uporabite, da ustvarite naraven videz senčnatih predelov vrta. Z lahkoto jih uporabite tudi na zidovih in pod grmovnicami. ● V x Š 30-150 cm x 100 cm ● najlepši maj-okt

▲ Plazeči skrečnik (Ajuga reptans)

je odlična zimzelena pokrovnica, ki se bo razrasla med ostalimi rastlinami. Listi bodo najlepšo barvo razvili v svetli senci. ● V x Š 15 cm x 90 cm ● najlepši maj-jul

◄ Krvomočnica (Geranium ‘Rozanne’) je zelo dolgo cvetoča trajnica, ki uspeva na soncu ali v svetli senci. Posadite jo v skupinah. ● V x Š 60 cm x 40 cm ● najlepši jun-sep

19


Sveže iz vrta

V Mehiki lahko med divje rastočimi dalijami, lobelijami in begonija občudujemo tudi stročji fižol, ki ga oprašujejo kolibriji. Stročji fižol Vrednost: odličen vir proteinov in prehrambenih vlaknin. Vsebuje tudi vitamine A, B, C in K. Kako JIH gojimo: potrebujejo tla bogata z organsko snovjo. Posejte v korita in prenesite na prosto po zadnji zmrzali. Sredi poletja lahko sejete neposredno na gredo. Vzpenjave sorte potrebujejo podporo, nižje rastoče pa lahko gojite tudi v loncih. Od cvetenja naprej dobro zalivajte, s čimer spodbudite tvorbo plodov. NABIRANJE: Stroke pobirajte trikrat tedensko, tako boste vedno nabrali mehkejše mlade stroke. Z rednim odstranjevanjem plodov boste rudi vzpodbudili nastajanje novih cvetov.

Jan

Feb

Mar

Apr

Maj

Jun

Jul

Avg

Sep

Okt

Nov

Dec

Setev Pobiranje Razmik

Setev ↓ 15 cm in 15 cm razmika Končni razmik ↔ 60 cm med rastlinami


Spletna revija Vrt (poletje/jesen)  

Spletna revija za vse navdušence nad rastlinami in vrtnarjenem.