Τεύχος #4 οκτώβριος 2014

Page 1

Τεύχος 4ο Οκτώβριος 2014

Στήσιμο blog σε blogger Γρήγορα γεύματα Επικοινωνία μέσα στην οικογένεια

Φωτιστικό αερόστατο Φθινοπωρινό θέμα βάφτισης Τάσεις για make up


Αγαπημένες μου μαμάδες, Ένα ακόμα τεύχος του περιοδικού μας βρίσκετε στα χέρια σας! Και πάλι με μια μικρή καθυστέρηση, αλλά γνωρίζετε κι εσείς από χέρι ότι ο χρόνος των μαμάδων είναι περιορισμένος! Ένα τεύχος, το οποίο εγώ προσωπικά, αγάπησα λίγο παραπάνω από τα προηγούμενα!

Ένα guest post που θα χρειαστείτε χαρτομάντηλα για να διαβάσετε, το πρώτο Χριστουγεννιάτικο άρθρο, αλλά και μια υπέροχη κατασκευή αερόστατου, είναι τα 3 άρθρα που επέλεξα αυτό τον μήνα να ξεχωρίσω!

Καλή σας Ανάγνωση!

Τα βιογραφικά των κοριτσιών μου, δεν θα τα βρείτε αυτή την φορά, αλλά σε μερικές μέρες θα μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τα πάντα στο blog του περιοδικού μας http://mamarelaxmagazine.blogspot.com


Απέξω &

Τρόποι διαβάσματος για τα

ανακατωτά…

προφορικά μαθήματα

Της ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΠΑΠΑΡΙΖΟΥ

Η κλασσική φράση : «Θέλω να τα μάθεις απ’ έξω και ανακατωτά!» αντηχεί ακόμα στα αφτιά μας από τις μανάδες μας, και έχει περάσει στο DNA μεταφέροντάς το και στα παιδιά μας. Έχουν ακουστεί βέβαια και παραλλαγές αυτής της φράσης ,του τύπου «Εγώ θέλω να τα μάθεις από μέσα και με την σειρά!!!» Όπως και να έχει, το να μάθει το παιδί τα μαθήματά του απ’ έξω, έχει κάποια απαίτηση, όπου εμείς καλούμαστε να το βοηθήσουμε και να του δείξουμε τoν σωστό τρόπο. Γι’ αυτούς τους τρόπους λοιπόν θα μιλήσουμε σε αυτό το τεύχος.

Το πιο σημαντικό πράγμα στο διάβασμα

ερωτήσεις κατανόησης, ώστε να δούμε

του παιδιού, γνωρίζουμε όλοι πολύ

το

καλά πως είναι να μπουν γερές βάσεις

πληροφορίες μπορεί να αποστηθίσει.

από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Έτσι

Με αυτό τον τρόπο επίσης, αυξάνουμε

πολύ πριν φτάσουμε στην Γ΄ Δημοτικού,

και το λεξιλόγιό του.

όπου κάνουν την εμφάνιση τους τα πρώτα μαθήματα προφορικής εξέτασης, μπορούμε να τα ενεργοποιήσουμε από το σπίτι μέσα από τα παραμύθια.

τι

έχει

αντιληφθεί,

και

πόσες

Όλο αυτό όμως προϋποθέτει πως μας προσέχει και παρακολουθεί αυτό που του διαβάζουμε ή του λέμε , αφού κατά τον

ίδιο

τρόπο

θα

γίνεται

1ο στάδιο λοιπόν είναι μετά από κάθε

αφομοίωση

παραμυθάκι – ιστοριούλα να κάνουμε

αποκτά μέσα στο σχολείο.

των

γνώσεων

και

που

η θα


2ο στάδιο

είναι όταν το παιδί πάει

Αν

το

μάθημα

που

έχουμε

να

στην Α΄ και Β΄ Δημοτικού όπου εκεί

διαβάσουμε υπάρχει στο πρόγραμμα

μπαίνει η «Μελέτη» και τα πρώτα

για δύο συνεχόμενες ημέρες , είναι

πραγματάκια που θα χρειαστεί να

καλό, αφού την πρώτη φορά έχουμε τον

μάθει απ’ έξω. Ίσως και κάποιες

χρόνο να το προετοιμάσουμε μέσα στο

καινούριες

του

Σαββατοκύριακο και την δεύτερη φορά

επεξηγήσουμε αν δεν έχει γίνει αυτό

το παιδί θα θυμάται την παράδοση του

στο

μαθήματος από το πρωί.

έννοιες

σχολείο,

είναι

που το

θα μόνο

που

μπορούμε να κάνουμε, αφού κυρίαρχο λόγο έχει η κατανόηση του κειμένου.

Και πάμε στο 3ο στάδιο της Γ΄

Άρα

Δημοτικού , όπου το παιδί μπαίνει για

Σαββατοκύριακο είναι μια πολύ καλή

τα

3

ευκαιρία να αφιερώσουμε με το παιδί

μαθήματα για προφορική εξέταση. Και

ένα μισάωρο για να διαβάσουμε το

εδώ είμαστε εμείς για να βρούμε

κείμενο και να λύσουμε τυχόν απορίες

τρόπους και να του διευκολύνουμε την

που θα παρουσιαστούν.

καλά

διαδικασία.

στο

κλίμα,

έχοντας

σε

αυτή

την

περίπτωση

το


Η επόμενη μας κίνηση

είναι

να

πάρουμε ένα τετράδιο πρόχειρο σπιράλ και να το χωρίσουμε στα τρία, σε θέματα, δηλαδή, όσα και τα μαθήματά μας. Σε αυτό ,καθώς θα

διαβάζουμε

το

κείμενο , θα γράφουμε τις

πιο

σημαντικές

πληροφορίες σε μορφή σχεδιαγράμματος, την

σειρά

μαθημάτων,

με των

ούτως

ώστε να μπορούμε να ανατρέχουμε

εύκολα

στα μαθήματα για τις επαναλήψεις,

είτε για το πρωί πριν φύγει για το σχολείο, είτε για τα διαγωνίσματα που θα μπαίνουν στα τρίμηνα. Το τι πληροφορίες θα γράφουμε κάθε φορά, εξαρτάται από το παιδί μας και το που υστερεί. Ακόμα και ο τρόπος μπορεί να αλλάζει ,για παράδειγμα μπορεί να ζητάμε από το ίδιο το παιδί να

κρατήσει

σημειώσεις

για

πληροφορίες που πιστεύει εκείνο πως είναι σημαντικές. Με αυτό τον τρόπο το βοηθάμε να ενισχύσει την κρίση του. Ένας εναλλακτικός τρόπος επίσης είναι να υπογραμμίζουμε πάνω στα βιβλία

τις

λέξεις

κλειδιά.


Και εδώ πρέπει να δώσουμε προσοχή, επειδή οι περισσότεροι ξεφεύγουν και υπογραμμίζουν όλο το κείμενο με αποτέλεσμα να χάνεται η ουσία. Είτε με απλό μολύβι, είτε με ξυλομπογιές είτε με τα μαρκαδοράκια που επισημαίνουν, τονίζουμε τις λέξεις – προτάσεις που τις κρίνουμε σημαντικές και θέλουμε με το που βλέπει το παιδί την σελίδα του βιβλίου του ,να πέσει το μάτι του πάνω.

Τώρα όσων αφορά το ρητό απ’ έξω και ανακατωτά, σίγουρα έχει κάποια βάση , στο να μην μαθαίνουν παπαγαλία το μάθημά τους. Είμαι σίγουρη πως όλες εσείς οι μαμάδες θα έχετε βρει και άλλους τρόπους δικούς σας. Κάτι τελευταίο που ίσως θα πρέπει να προσέξουμε επιπλέον, είναι η ώρα διαβάσματος. Καλό είναι να ξεκινάμε πρώτα με αυτά τα μαθήματα για να είναι πιο ξεκούραστο και πιο συγκεντρωμένο το παιδί. Αυτά από εμένα, ραντεβού στο επόμενο τεύχος!


της ΜΑΡΙΑΣ Υ.


Μια μαμά καλείται καθημερινά να παίξει πολλούς ρόλους, όμως πέρα από τις καθημερινές υποχρεώσεις της οφείλει να προσέχει και την εμφάνισή της, γιατί πάνω απ’ όλα είναι γυναίκα! Και ως γυναίκα θα βρει τρόπο να φροντίσει και για το μακιγιάζ της. Οι φθινοπωρινές τάσεις λοιπόν στο μακιγιάζ για φέτος απαιτούν σκούρες και μεταλλικές αποχρώσεις στα μάτια και στα χείλη για τις πιο βραδινές εμφανίσεις, ενώ για πιο καθημερινό look επικρατεί το απόλυτο nude makeup .

Τα χείλη φλερτάρουν με έντονες σκούρες ματ αλλά και μεταλλιζέ αποχρώσεις από τις οποίες η πιο hot τάση είναι αυτή του βατόμουρου! Η χρωματική παλέτα για τα χείλη φέτος επίσης περιλαμβάνει μπρονζέ, καφέ, σκούρο κόκκινο, μπορντώ, βυσσινύ και δαμασκηνί. Όμως επιστρέφουν και πάλι τα nude χείλη με απαλές ματ φυσικές και ροδακινί αποχρώσεις! Πράσινο ανοιχτό και χακί, έντονο μπλε του κοβαλτίου, πορτοκαλί, μωβ και λιλά αλλά και ζεστές γήινες καφέ, χάλκινες και γκρι αποχρώσεις επικρατούν στα μάτια, με έντονο smokey look, τεράστιες βλεφαρίδες και πυκνά καλοσχηματισμένα φρύδια.

Τέλος για φέτος το φθινόπωρο η μόδα επιτάσσει φυσικό nude makeup χωρίς έντονες γωνίες και κοψίματα. Η βάση του προσώπου έχει ματ αποτέλεσμα για καθαρό look, ενώ το ρουζ είναι πολύ διακριτικό ή απουσιάζει εντελώς. Φροντίστε την, ενυδατώστε την και λάμψτε

φυσικά!


Γράφει η Βάνα

Το Καρπενήσι είναι ένα μέρος που μπορείς να το επισκεφτείς και τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Δεν είναι η πρώτη φορά που πηγαίνω εκεί αλλά είναι η πρώτη φορά που το επισκέπτομαι οικογενειακά. Οι υποδομές που έχουν κάνει για οικογένειες με παιδιά είναι πάρα πολύ καλές δεδομένου ότι είναι ένα μικρός μέρος και όχι το πλέον τουριστικό στην Ελλάδα. Σε συνδυασμό με την ομορφιά της φύσης το πακέτο διακοπές και ξεκούραση το έχεις στο τσεπάκι.


Αυτή τη φορά λοιπόν αποφασίσαμε να πάμε χωρίς να έχω κλείσει δωμάτιο. Φτάσαμε στο saloon park και κάναμε την πρώτη μας στάση. Ένα τεράστιος χώρος με άλογα για ιππασία, τοίχο αναρρίχησης, τρενάκι, βάρκες, παιδική χαρά, τραμπολίνο και φυσικά δυο πανέμορφα ελαφάκια που τα παιδιά δεν σταμάτησαν να τα ταΐζουν. Πληροφορίες για το πώς να πάτε μπορείτε να βρείτε και εδώ http://www.saloonpark.gr Ήπιαμε τον καφέ μας και ο ιδιοκτήτης μας βοήθησε να βρούμε κατάλυμα. Μας πρότεινε στο Βουτύρο, ένα χωριό 7 χλμ. από το Καρπενήσι, τον ξενώνα Αμαδρυάδες. Εκεί μας υποδέχθηκε η ιδιοκτήτρια μια φανταστική μαμά τεσσάρων παιδιών!


Ο χώρος ήταν εξαιρετικός, το δωμάτιο ήταν δίπλα στο γκαζόν και ο καλός καιρός μας βοήθησε να χαρούν τα παιδιά τον παιδότοπο που υπήρχε στο εξωτερικό μέρος και εμείς τον καφέ μας. Νομίζω ότι οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους. Ότι χρειάζεστε θα το βρείτε στο site http://www.amadryades.gr/ Αποφασίσαμε να πάμε μια μικρή εκδρομή έως το μοναστήρι της Παναγιάς της Προυσιώτισσας. Η διαδρομή ήταν ονειρεμένη. Δεν είχα τολμήσει να την κάνω ποτέ τον χειμώνα αλλά τώρα που ήταν καλοκαίρι ήταν ευκαιρία και πραγματικά άξιζε τον κόπο. Τα μικρά κοιτούσαν μαγεμένα από το παράθυρο. Στο γυρισμό κάναμε μια βόλτα από το Μικρό και το Μεγάλο Χωριό όπου σταματήσαμε για φαγητό σε μια οικογενειακή ταβέρνα. Φυσικά εκτός του καλού φαγητού υπήρχε και άπλετος χώρος για παιχνίδι! Την επόμενη μέρα πριν πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής δεν θα μπορούσαμε να μην επισκεφτούμε το River art. Ένα καινούριο μαγαζί όπου υπάρχει εξωτερικός παιδότοπος για τα παιδιά, καφέ, αλλά και δυνατότητα να γευματίσεις.


Ευχάριστη έκπληξη η ύπαρξη ειδικού καθίσματος για τα παιδιά. Στο χώρο λειτουργεί και μαγαζί όπου θα βρείτε χειροποίητα ζωγραφιστά δημιουργήματα της ιδιοκτήτριας. http://www.river-art.gr/ Το Καρπενήσι αποτελεί τον απόλυτο οικογενειακό προορισμό με πολύ οικονομικές τιμές και αρκετές υποδομές για τα παιδιά όλες τις εποχές του χρόνου. Εσείς ακόμα σκέφτεστε που θα πάτε το τριήμερο τις 28ης Οκτωβρίου?


της ΜΑΡΙΑΣ-ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗ

courtesy of Naito8

Ναι, σωστά διαβάσατε.... Τι σας έχω… τι σας έχω! Εντάξει, φρέσκο δεν το λες, αλλά απαραίτητο το λες σίγουρα! Είμαστε αισίως σχεδόν στα μέσα του Οκτώβρη και.. ταρατατάααα… ναι, το μυαλό φωνάζει "Χριστούγεννα"! Άρα, όπως και να το δει κανείς, μια λίστα όλο και κάπου θα φανεί χρήσιμη! Και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς… μέχρι να ανοιγοκλείσετε τα μάτια θα έχει έρθει Δεκέμβρης και δεν είναι καιρός να τρέχουμε. Τέρμα τα ψώνια της τελευταίας στιγμής, το αγχωμένο ψάξιμο, το "να πάρει, δεν το βρίσκω το άτιμο το παιχνίδι!". Όλα θα γίνουν στο χρόνο τους.

Πάμε λοιπόν να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, και πότε:


Προγραμματίστε πού θα περάσετε τις γιορτές. Σπίτι, με συγγενείς, με φίλους; Συζητήστε όλοι μαζί πώς φαντάζεστε τις ιδανικές γιορτές φέτος. Αν μη τι άλλο, θα σας φέρει λίγη γιορτινή διάθεση. Εισιτήρια. Αν αποφασίσετε πως θα φύγετε, οργανωθείτε για τα εισιτήρια. Χρειάζεται να τα κλείσετε νωρίτερα; Γράψτε όσες εκδηλώσεις έχετε να εκκρεμούν σ’ ένα ημερολόγιο. Για παράδειγμα, η γιορτή στον παιδικό σταθμό ή το σχολείο, ονομαστικές εορτές που θα πρέπει να πάτε επίσκεψη κλπ. Φτιάξτε ότι μπορεί να καταψυχθεί και να σας λύσει τα χέρια τις μέρες που θα τρέχετε. Ζύμη για μπισκότα, λαζάνια ή παστίτσιο πριν το τελικό στάδιο, κιμά μαγειρεμένο. Θα κερδίσετε χρόνο σίγουρα. Ανανεώστε τη λίστα με τις κάρτες που θέλετε να στείλετε. Αποφασίστε πόσες χρειάζεστε, αν θα τις αγοράσετε ή θα τις φτιάξετε με τα παιδιά, και τσεκάρετε αν έχετε σωστές διευθύνσεις. Αγοράστε ότι πιθανόν χρειάζεστε για τις κάρτες σας αν θα τις φτιάξετε με τα παιδιά. Αν τις παραγγείλετε μέσω ίντερνετ χρειάζονται κάποιο χρόνο παραπάνω. Εν πάσει περιπτώσει, επειδή σε αρκετά μαγαζιά τώρα είναι η περίοδος που ξεκινούν τη Χριστουγεννιάτικη σεζόν, θα βρείτε αρκετές ευκαιρίες με λίγο ψάξιμο. Προετοιμάστε το σπίτι για απρόσμενους επισκέπτες. Μου έχει συμβεί, και προσπαθούσα να ξεχωρίσω σεντόνια φορώντας δεκάποντο. Καθόλου αστείο.

courtesy of Stuart Miles

Αρχίστε μια λίστα δώρων. Έτσι σιγά σιγά θα μπορείτε να ετοιμάζετε τα δώρα που θα χρειαστείτε χωρίς να αγχώνεστε τελευταία στιγμή. Καθίστε με τα παιδιά να δείτε τι σκέφτονται πως θα ήθελαν απ’ τον Άγιο Βασίλη – ναι, ακόμη πιστεύουμε! Κάντε τον προϋπολογισμό σας. Αποφασίστε πόσα θέλετε και μπορείτε να ξοδέψετε και για ποια πράγματα – πχ φαγητό, ή δώρα. Έτσι θα καταφέρετε να μείνετε εντός ορίων γιατί υπάρχει ακόμη χρόνος να ψάξετε αν βρείτε κάτι ακριβό.


courtesy of Feelart

Παραγγείλετε ότι χρειάζεστε μέσω internet. Θα προλάβει να έρθει εγκαίρως, κι αν είναι δώρο θα έχετε και χρόνο για έλεγχο. Τυλίξτε και κρύψτε τα δώρα όπως τα προμηθεύεστε. Καλή τύχη αν δεν έχετε πολύ αποθηκευτικό χώρο, τα πιτσιρίκια έχουν μεγάλη φαντασία όταν πρόκειται για ψάξιμο! Τσεκάρετε τα της διακόσμησης – μπάλες, λαμπιόνια, στολίδια κλπ. Υπάρχει κάτι που χρειάζεται αντικατάσταση; Ατυχήματα συμβαίνουν ακόμη κι όταν είναι πακεταρισμένα. Αρχίστε να ετοιμάζετε τις κάρτες που θα στείλετε. Είτε πρόκειται για χειροτεχνία, είτε μόνο για φακέλους και διευθύνσεις.

«…Προετοιμάστε το σπίτι για απρόσμενους επισκέπτες…»


3ς εβδομάδες νωρίτερα Ταχυδρομήστε τις κάρτες σας. Με το φόρτο που θα έχουν τα ταχυδρομεία, τώρα είναι μια χαρά περίοδος να το κάνετε. Διακοσμήστε το σπίτι σας! Και σας το λέω εγώ, που μέχρι και πρόπερσι στόλιζα μια βδομάδα πριν τα Χριστούγεννα. Διακοσμήστε και δεν θα χάσετε. Έστω κι ένα χαμόγελο, θα σας φωτίσει. Καταλήξτε στο μενού που θα έχετε για τις γιορτές. Αν θα κάνετε εσείς το τραπέζι για όλη την οικογένεια, αποφασίστε τι θα μαγειρέψετε εσείς κι τι θα φέρουν οι άλλοι, εφόσον αποφασίσετε έτσι. Οργανώστε τη λίστα σας για τα ψώνια.

courtesy of Feelart


Δύο εβδομάδες πριν Ταχυδρομήστε τα δώρα που δεν θα δώσετε αυτοπροσώπως. Αγοράστε τα αναλώσιμα με μακρινή ημερομηνία λήξης. Δηλαδή κονσέρβες, αλκοολούχα, αναψυκτικά, ζυμαρικά κλπ.

Μία εβδομάδα πριν Γενική στο σπίτι. Χρειάζεται περιγραφή; Μάλλον όχι. Μην ξεχάσετε να αναδιοργανώσετε το ψυγείο, θα χρειαστεί όλος ο διαθέσιμος χώρος που μπορείτε να έχετε, ακόμη κι αν για κύριο μενού θα έχετε κοτόπουλο στο φούρνο. Σίγουρα θα υπάρχουν περισσεύματα. Αγοράστε μπαταρίες. Μιλάω εκ πείρας, την έχω πατήσει πολλές φορές, μας έρχεται το Χ παιχνίδι ασυνόδευτο μπαταριών, περιμένει όλο χαρά ο μικρός να το κρατήσει στα χέρια του… και μένει μπουκάλα περιμένοντας να ανοίξουν ξανά τα μαγαζιά για να πάρουμε μπαταρίες… Αν χρησιμοποιείτε επαναφορτιζόμενες, φροντίστε απλώς να είναι ετοιμοπόλεμες

Τρεις μέρες πριν Αγοράστε τα φρέσκα προϊόντα που χρειάζεστε, φρούτα και λαχανικά. Ετοιμάστε τα πιατοπότηρα. Χρειάζεται κάτι ξανά φρεσκάρισμα; Οργανώστε ποια απ’ όλα θα χρειαστείτε και για ποιό φαγητό.


Κάντε την προετοιμασία για το φαγητό, και μεταφέρετε από την κατάψυξη στο ψυγείο ότι έχετε ετοιμάσει για να χρησιμοποιήσετε. Αν πρόκειται να έχετε φρέσκα λουλούδια, προμηθευτείτε τα τώρα ώστε να έχουν χρόνο να ανθίσουν τα μπουμπούκια τους.

Φορτίστε τις μπαταρίες. Δεν εννοώ τις δικές σας, αλλά αυτές που θα χρειαστείτε για την κάμερα ή τη φωτογραφική σας μηχανή. Αποτελειώστε αν σας έχει μείνει κάποιο δώρο για τύλιγμα. Τελειώστε με τα του μαγειρέματος, αποφασίστε τι ώρα θα καθίσετε στο τραπέζι την επομένη και καταλήξτε στην ώρα που πρέπει να μαγειρευτούν όσα απομένουν. Φορτίστε τις μπαταρίες. Τώρα εννοώ τις δικές σας! Διασκεδάστε με την οικογένεια και τους φίλους σας. Μοιραστείτε μαζί τους τις οικογενειακές σας παραδόσεις. Αγκαλιαστείτε, χαλαρώστε, γελάστε. Η επόμενη μέρα θα είναι μέρα γιορτής.

Μπορείτε αν θέλετε να εκτυπώσετε τη λίστα πατώντας εδώ. --- Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε περίπου έτσι, πέρυσι στο manamanoulamama.gr


της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑ

Έχει περάσει ένας μήνας που τα σχολεία έχουν ανοίξει, και τα παιδιά έχουν σκύψει πάνω από τα νέα τους σχολικά βιβλία, έτοιμα να βουτήξουν στον κόσμο της γνώσης! Στο ταξίδι τους αυτό , θα χρειαστούν φίλο συνοδοιπόρο το εξωσχολικό βιβλίο, τα παραμύθια για τα μικρότερα και τα μυθιστορήματα για τα μεγαλύτερα παιδιά.


Όταν ήμουν μικρή, οι δικοί μου γονείς, για να με προτρέψουν να διαβάσω τα μαθήματα μου, μου έλεγαν να αφήσω στην άκρη τα εξωσχολικά βιβλία. Ουπς… Δεν τους άκουσα, και για να είμαι ειλικρινής ζούσα την Αντίστασή μου διαβάζοντας με το φτωχό φως ενός φακού, κάτω από τα παπλώματα μου! Πλέον γνωρίζουμε ότι το εξωσχολικό βιβλίο είναι θησαυρός για το παιδί και είναι στο χέρι μας να το χρησιμοποιήσουμε προς όφελός του! Σήμερα λοιπόν θα αγγίξουμε ένα μικρό μόνο κομμάτι ενός τεράστιου κεφαλαίου που έχει να κάνει με το παιδικό βιβλίο: Τον Ευγένιο Τριβιζά! Ποια μάνα να ρωτήσεις και να μη τον ξέρει! Είτε από τα παιδικά της χρόνια και διαβάσματα, είτε πλέον από τα διαβάσματα με τα παιδιά της, ως μητέρα αυτή τη φορά!

Επέλεξα και πάλι δυο δοκιμασμένα παραμύθια, τα οποία τα έχω βιώσει μέσα από τα μάτια των παιδιών μου. Τα βιβλία που θα σας παρουσιάσω σήμερα, αν και μπορεί να τα γνωρίζετε ήδη , είναι καιρός να τα μάθουν και οι φρέσκιες μανούλες, αλλά και όσοι δεν είναι γονείς και ψάχνουν να κάνουν ένα πραγματικά σημαντικό δώρο για ένα ανιψάκι ή ένα βαφτιστήρι. Όπως και στη πλειονότητα των βιβλίων αυτού του μεγάλου παραμυθά, έτσι και εδώ θα δούμε ηθικά διδάγματα να παρουσιάζοντα με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εύκολα κατανοητά στα παιδιά και τα συμπεράσματα να βγαίνουν αβίαστα και μέσα από τη διασκέδαση. Με μέσο την ποιητική γραφή, τους στίχους με ομοιοκαταληξία και με ευρηματική εικονογράφηση που δε παραλείπει το πλούσιο χιούμορ από τη μαγική συνταγή θα κάνει τα παιδιά να ζητάνε να το ακούσουν κι άλλη , κι άλλη μια φορά!


Ο μεγάλος κακός λύκος απομυθοποιείται και οι ρόλοι αντιστρέφονται! Το κλασικό παραμύθι μεταμορφώνεται μέσα από την επιδέξια πένα του Τριβιζά βάζοντας στη θέση του κακού λύκου τον Ρούνι το ύπουλο κακό γουρούνι! Ποιος είπε ότι ο λύκος είναι πάντα ο κακός; Ποιος είπε ότι και ένα γουρούνι δε θα μπορούσε να είναι κακό επίσης; Ή ακόμη περισσότερο, ποιος είπε ότι αυτός που φαίνεται ότι είναι κακός, δεν είναι απλά κάποιος που αισθάνεται μοναξιά και επιζητά προσοχή; Γιατί πρέπει να βάζουμε ταμπέλες γύρω μας; Γιατί πρέπει πάντα το τέλος να έχει ένα νικητή; Γιατί να μην είναι όλοι νικητές; Μέσα από την παρωδία του γνωστού παραμυθιού, μαθαίνουμε την έννοια της προσφοράς (Τα λυκάκια απλά ζητάνε τα υλικά να χτίσουν τα σπιτάκια τους και τα ζωάκια που συναντούν στο δρόμο τους απλά τους τα δίνουν!) Η επιμονή είναι κύριο χαρακτηριστικό των μικρών λύκων, που κάθε φορά που γκρεμίζεται το σπιτάκι τους, το χτίζουν με όλο και πιο ανθεκτικά υλικά , δε εγκαταλείπουν ποτέ την προσπάθεια! Και στο τέλος, θα ανακαλύψουν ότι τα φαινόμενα απατούν και ότι το κακό γουρούνι μόνο κακό δεν είναι και θα μας μάθουν την έννοια της συγχώρεσης , στην οποία δε χωρά κακία , καταλήγοντας στην επικράτηση της ειρήνης. Ένα ευφυέστατο σύγχρονο παραμύθι, με πλούσια και απολαυστική γραφή στο οποίο εάν διαβάσουμε μέσα από τις γραμμές θα δούμε να κουνά το δάχτυλο στη σύγχρονη κοινωνία και στην απομόνωση που μας έχει επιβληθεί, στην αποξένωση ανάμεσά μας που μας εμποδίζει να γνωρίσουμε πραγματικά ο ένας τον άλλον και να προσπαθήσουμε να ζήσουμε όλοι μαζί συμφιλιωμένοι, παρά τις διαφορές μας!


Για άλλη μια φορά η ειρήνη θα επικρατήσει, γιατί η Φάλαινα που τρώει τον πόλεμο ήρθε στη πόλη! Με έναν απόλυτα ευρηματικό τρόπο και μέσα από στίχους με ομοιοκαταληξία που βοηθούν τα παιδιά στην εύκολη αποστήθιση της ιστορίας του και στην μουσική απαγγελία του, θα μάθουν τα παιδιά ότι ο πόλεμος είναι ανεπιθύμητος! Μέσα από μία απολαυστική ανάγνωση του βιβλίου αυτού –όχι μόνο για μικρούς αλλά και για μεγάλους, και φυσικά βάζω τον εαυτό μου πρώτο ανάμεσα τους!- θα ανακαλύψουν τα παιδιά ότι ο πόλεμος δεν είναι κάτι το σπουδαίο, είναι απλά άνθρωποι οι οποίοι τρέχουν να κρυφτούν με την άφιξη της μεγάλης λευκής φάλαινας. Άνθρωποι που παρά τα φοβερά αξιώματά τους και τα πολλά τους γαλόνια τα μεγάλα και σπουδαία , χάνονται σε μέρη άφταστα για να μη τους πλησιάσει η απειλή και φορούν αστείες στολές για να μη πέσουν στα χέρια της. Ανακαλύπτουν όμως ότι δεν υπάρχει μέρος που να μη τους βρει και εντέλει να… φαγωθεί ο πόλεμος, οδηγώντας όλη τη πόλη σε πανηγυρισμούς για το αποτέλεσμα! Σε αυτό το σημείο θα σταθώ στους στίχους με τους οποίους είναι γραμμένο το βιβλίο , το οποίο αποτελεί εξαιρετικό έναυσμα για να συνθέσουν τα παιδιά τους δικούς τους στίχους, τις δικές τους ιστορίες με ομοιοκαταληξία. Και κάπου εδώ αρχίζει το υπέροχο ταξίδι της γνωριμίας τους με την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας! Εάν έχετε και εσείς κάποιο παραμύθι που άρεσε στα παιδιά σας και θα θέλατε να το μοιραστείτε μαζί μας , στείλτε μου ένα μήνυμα στο e-mail tzavde@gmail.com. Μέχρι την επόμενη φορά… Καλό Διάβασμα! Τα βιβλία που είδαμε σήμερα κυκλοφορούν από τις Εκδώσεις ΜΙΝΩΑΣΠάρτυ για Υπερήρωες

Είτε έχετε αγόρια ή κορίτσια, υπάρχουν πάρα πολλές υπέροχες ιδέες για να οργανώσουμε ένα μοναδικό πάρτυ με θέμα τους υπερήρωες, μάλιστα είναι από τα θέματα που παραμένουν δημοφιλή κάθε χρόνο!! Το σημαντικό όπως έχουμε πεί και στο παρελθόν είναι ότι δεν χρειάζεται να ξοδέψουμε μια περιουσία για να ετοιμάσουμε ένα φοβερό πάρτυ για τα παιδιά μας.

http://lessthanperfectlifeofbliss.blogspot.c a/

αγαπημένο του ήρωα και να προσαρμόσετε την πρόσκληση αντίστοιχα. Διακόσμηση

Προσκλήσεις

http://domesticcharm.blogspot.gr/

Στείλτε προσκλήσεις superhero στους καλεσμένους σας για να γνωρίζουν τις λεπτομέρειες του πάρτυ, θα μπορούσατε μάλιστα να ντύσετε το παιδί σας με τον

Στην είσοδο του πάρτυ βάλτε μια πινακίδα που θα λέει πχ Καλώς ήρθατε στη Gotham City, κρεμάστε επάνω σερπαντίνες και μπαλόνια στα χρώματα του superhero (κόκκινο και μπλε όπως ο Superman και ο Spiderman).


Μπορείτε επίσης να κρεμάσετε αφίσες και σχέδια των superhero χαρακτήρων όπως Zap, Pow, Μπαμ, καθώς και ταμπέλες που θα λένε ‘Δεν επιτρέπετε η είσοδος στους κακοποιούς’ ή ‘Απαγορεύετε η είσοδος στον ~http://spaceshipsandlaserb eams.com/

http://lessthanperfectlifeofbliss.blogspot.ca/

Τζόκερ ή σε πράσινα Goblins’. Χρησιμοποιήστε τα παιχνίδια του παιδιού σας για διακόσμηση στο μπουφέ αλλά και γενικότερα στον χώρο της εκδήλωσης. Ανακατέψτε διάφορους χυμούς ώστε να αποκτήσουν οι καλεσμένοι σας super δύναμη, ενώ για φαγητό ετοιμάστε σνακ που θα τοποθετήσετ ε επάνω τους λογότυπα από superheros. http://domesticcharm.blogspot.gr/

Δραστηριότητες Facepainting, όλα τα παιδιά το λατρεύουν οπότε τι πιο όμορφο από το να μεταμορφώσετε τους καλεσμένους σας σε υπερήρωες όπως batman, superman, spiderman, wonderwoman… Μεταμφιέσεις σε υπερήρωες, μια πολύ καλή ιδέα είναι να υπάρχει ένα σημείο στον χώρο που έχετε το πάρτυ και τα παιδιά θα μπορούν να πάρουν υλικά και ρούχα ώστε να μεταμφιέζονται στους αγαπημένους τους ήρωες.


http://lessthanperfectlifeofbliss.blogspot.ca/

Photobooth, ετοιμάστε ένα χώρο για http://domesticcharm.blogspot. gr/

Δωρεάν Εκτυπώσιμο σετ για το πάρτυ σας εδώ

φωτογραφήσεις αλλά κάπως διαφορετικό, δηλαδή απλώστε ένα ύφασμα στο πάτωμα, βάλτε χάρτινα κτήρια και σύνεφα ώστε τα παιδιά να μπορούν να ξαπλώσουν επάνω του και να φαίνεται ότι πετάνε

http://spaceshipsandlaserbeams.co m/


Οι συνταγές της Mama Petounia

Γεια σας και χαρά σας! Κι αυτόν τον μήνα εδώ, πιστή στο ραντεβού μας!! Φθινοπωριάζει σιγά, σιγά και οι ρυθμοί μας αλλάζουν ακόμα και στην κουζίνα. Οι μέρες μας γεμίζουν με υποχρεώσεις και ο χρόνος μας για τα καθημερινά μας γεύματα, όλο και λιγοστεύει. Έτσι λοιπόν αυτόν τον μήνα σκέφτηκα να σας προτείνω μερικές εύκολες και γρήγορες λύσεις για το μεσημεριανό φαγητό, που μπορείτε να τις φτιάξετε μέσα σε 30 λεπτά το πολύ.


9 ιδέες για γρήγορα μεσημεριανά γεύματα

1. Ένα γρήγορο και εύκολο πιάτο, που ταιριάζει πολύ με την εποχή, είναι ο τραχανάς! Κοκκινιστός ή λευκός με φέτα, είναι ένα γρήγορο και θρεπτικό πιάτο που τρώγετε πολύ ευχάριστα.

2. Η κλασσική μακαρονάδα, με σάλτσα και τυρί, είναι μια πρόταση που ετοιμάζεται το πολύ σε 30’ και μας βγάζει ασπροπρόσωπες!


3. Ριζότο με σάλτσα μανιταριών. Όση ώρα βράζετε το ρύζι, φτιάχνετε μια γρήγορη σάλτσα από φρέσκα λαχανικά, και έχετε ένα γρήγορο και νοστιμότατο πιάτο!

4. Πίτσα με βάση την αραβική πίτα! Η πιο εύκολη

πίτσα του κόσμου. Έχοντας για βάση την αραβική πίτα, μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε και να έχετε μια λιχουδιά μέσα σε λιγότερο από 30’!

5. Τάρτα ντομάτας ,μανιταριών, τυριών με έτοιμο φύλλο. Κάτι ανάλογο με την πίτσα.

6. Φακές! Αγαπημένο κι

εύκολο φαγητό, που μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα και εύκολα.

7. Σολωμός στο φούρνο με

ψητά κρεμμύδια και ντομάτα. Μέσα σε 20’ λεπτά, έχοντας βάλει τον σολωμό και τα λαχανικά στην λαδόκολλα και αμέσως μετά στο φούρνο, έχουμε ένα θρεπτικό και γευστικότατο φαγητό!

8. Σαλάτα με κινόα ! Μια σαλάτα με λαχανικά της επιλογής μας, στην οποία προσθέτουμε ένα φλιτζάνι βρασμένη κινόα, έχοντας έτσι εύκολα και γρήγορα, ένα γεύμα με υψηλή διατροφική αξία, πλούσιο σε βιταμίνες, πρωτεΐνες και ω3 λιπαρά.

9. Ομελέτα με λαχανικά και φέτα! Γρήγορη, νόστιμη και λαχταριστή.


Η συνταγή του μήνα

Υλικά (για 10 μεγάλα μπισκότα) Για τα μπισκότα •1 κούπα γιαούρτι στραγγιστό •1 κούπα αλεύρι •½ κούπα βρώμη •1 κούπα ελαιόλαδο •1 κούπα τριμμένη γραβιέρα •2 αυγά •½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ Για την γέμιση •1 κούπα ψητή μελιτζάνα •200γρ. φέτα σε κομμάτια •1 κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο •1 λεμόνι (το ξύσμα και ο χυμός του) •Ελαιόλαδο •Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160’. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τα μπισκότα με ένα κουτάλι. Απλώνουμε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί και σχηματίζουμε τα μπισκότα αφήνοντας αρκετό κενό μεταξύ τους γιατί θα απλωθούν καθώς θα ψήνονται. Ψήνουμε για 25’. Όταν είναι έτοιμα, θα πρέπει να είναι αφράτα και να έχουν χρυσό χρώμα. Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας όλα τα υλικά. Σερβίρουμε γεμίζοντας τα μπισκότα μας με το μείγμα της μελιτζάνας!

Καλή σας απόλαυση! Ραντεβού τον επόμενο μήνα. Μέχρι τότε, περιμένω τα σχόλια και τις προτάσεις σας στο blog μου http://mamamiapetounia.blogspot.gr/, αλλά και στο mail μου mamapetounia@yahoo.com

Σας φιλώ.


Της ΣΤΑΥΡΙΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Τ

ο αλάτι στις μέρες μας κατέχει πολύ υψηλή θέση στην κουζίνα μας. Παρόλο που ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας συστήνει την κατανάλωση έως 5 γρ.τη μέρα (ένα κουταλάκι του γλυκού), η μέση ημερήσια πρόσληψη βάση ερευνών φαίνεται να φτάνει τα 8,7γρ. αλατιού ανά μέρα.

Στην Κροατία εκτιμούν ότι η πρόσληψη αλατιού φτάνει και τα 12γρ/ μέρα. Η μεγαλύτερη ποσότητα νατρίου προέρχεται κυρίως από επεξεργασμένα τρόφιμα, φαγητά εστιατορίου και φτάνει μέχρι και το 77%, ενώ η περιεκτικότητα των τροφίμων σε νάτριο είναι μόλις 12% κι όταν παρασκευάζονται τα γεύματα στο σπίτι μειώνεται το ποσοστό αυτό στο 5%. Στην Ολλανδία παρόλο που εφαρμόστηκε πολιτική ενημέρωσης για την μείωση πρόσληψης νατρίου (σε αυτό το πρόγραμμα συμμετείχαν και εταιρίες μειώνοντας την ποσότητα αλατιού σε επεξεργασμένα τρόφιμα) δεν φάνηκε σημαντική μείωση στην ημερήσια πρόσληψη αλατιού.


Ποιοι οι κίνδυνοι από την υψηλή πρόσληψη αλατιού; Έρευνες δείχνουν ότι η υψηλή πρόσληψη αλατιού οδηγεί σε υπέρταση, καρδιαγγειακές βλάβες και εγκεφαλικά επεισόδια. Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του στομάχου. Οι θάνατοι που οφείλονται σε αυτά μπορούν να μειωθούν με αύξηση της πρόσληψης καλίου και παράλληλη μείωση της πρόσληψης αλατιού.

Πώς μπορούμε να περιορίσουμε την πρόσληψη αλατιού; • Για αρχή αφαιρέστε την αλατιέρα από το τραπέζι σας !! Τις περισσότερες φορές η προσθήκη αλατιού στο πιάτο μας είναι περιττή και γίνεται μηχανικά. •Μαγειρέψτε περισσότερο στο σπίτι! Έτσι θα έχετε εσείς τον έλεγχο για την ποσότητα του αλατιού στο φαγητό σας. •Όταν μαγειρεύετε 1-2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι είναι αρκετά για την παρασκευή γεύματος για 6 άτομα. •Για να δώσετε περισσότερη νοστιμιά στα φαγητά σας επιλέξτε μπαχαρικά και βότανα όπως βασιλικό, δυόσμο, δεντρολίβανο, σκόρδο, ρίγανη κάρυ κλπ.


•Αποφύγετε να τρώτε από ταχυφαγεία (fast food). •Λόγω του ότι το αλάτι χρησιμοποιείται σαν βελτιωτικό γεύσης και ως συντηρητικό η περιεκτικότητα τέτοιου τύπου γευμάτων σε αλάτι είναι ιδιαίτερα υψηλή. •Δώστε μεγαλύτερη προσοχή στις «κρυφές» πηγές αλατιού που βρίσκεται σε κονσερβοποιημένα τρόφιμα, αλλαντικά, διάφορες σάλτσες και σως, αλατισμένους ξηρούς καρπούς κλπ. •Να διαβάζετε πάντα τις διατροφικές ετικέτες των τροφίμων.

(www.paidorama.com)

Φαινομενικά κάποιο τρόφιμο μπορεί να φαίνεται αθώο αλλά η περιεκτικότητα του σε νάτριο στην πραγματικότητα να είναι υψηλή.


Κολοκυθοπιτάκια

Της Κατερίνας


Το φθινόπωρο νομίζω μαμαδίστικες εποχές!

ότι

είναι

από

τις

πιο

Έχει αυτή τη διάθεση δημιουργίας, να κάνεις πράγματα στο σπίτι, να το αλλάξεις, να το ζεστάνεις, να ετοιμαστείς για το χειμώνα που πλησιάζει! Εκτός από τη φθινοπωρινή διακόσμηση, εμένα μου αρέσει πολύ να δίνω φθινοπωρινή γεύση και στα φαγητά μου. Και ποια είναι η κατ’ εξοχήν γεύση της εποχής ; Μα φυσικά η κόκκινη κολοκύθα! Σε γλυκό, σε μαρμελάδα, σε πίτα γλυκιά, σε πίτα αλμυρή, ακόμα και τηγανιτή, οι συνδυασμοί που μπορούμε να την απολαύσουμε είναι πάρα πολλοί! Τα δικά μου κολοκυθοπιτάκια λοιπόν, θα μοιραστώ μαζί σας αυτή τη φορά! Ελπίζω να σας αρέσουν όσο και σε εμάς! Τα μικρά πάντως τα καταβροχθίζουν, όποτε τα φτιάχνω! Αρχικά ετοιμάζουμε τη ζύμη. - 500 γρ φαρινάπ - 1 φλυτζάνι νερό ή γάλα - 1 κουταλιά βούτυρο ή βιτάμ - λίγο αλάτι


Εκτέλεση Συνταγής Ανακατεύουμε το αλεύρι με το βούτυρο και το τρίβουμε με τα δάχτυλα, ώστε το βούτυρο να θρυμματιστεί.

Ρίχνουμε και το αλάτι. Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό ή το γάλα, και ζυμώνουμε καλά, προσέχοντας να μη λασπώσει το ζυμάρι. Πρέπει να είναι σχετικά σφιχτό και να ξεκολλάει από τα δάχτυλα. Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και ανοίγουμε το φύλλο να γίνει αρκετά λεπτό.


Ζύμη

Extra tip: Μπορείτε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε έτοιμη σφολιάτα ή ζύμη κουρού.

- 250 γρ. τριμμένη κόκκινη κολοκύθα - 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο - 1 αυγό - 150 γρ. τριμμένο ρεγκάτο ή γραβιέρα - 3 κ. σουπ. - λίγο άνηθο - λίγο δύοσμο - 1 κ.γλ. κανέλα - 5 κ.σουπ. τριμμένη φρυγανιά - Αλάτι και πιπέρι - Λίγο λάδι ή γάλα για να αλείψουμε τα πιτάκια - Προαιρετικά σουσάμι για το πασπάλισμα

- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και είναι έτοιμα. - Κόβουμε τη ζύμη σε τετράγωνα ή στρογγυλά κομμάτια και βάζουμε τη γέμιση στη μέση. Κλείνουμε καλά τις άκρες, γιατί ανοίγουν στο ψήσιμο. - Τα αλείφουμε με ένα πινέλο με γάλα ή λάδι και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι. - Σε προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε στους 180 βαθμούς, για περίπου 20’ – 25’, ανάλογα με το φούρνο σας.Hello Autumn! Βάπτιση; Do It Your Self!

Το φθινόπωρο έφτασε και φυσικά η βάπτισή µας θα έχει τα όµορφα ζεστά του χρώµατα! Σε αυτό το τεύχος θα φτιάξουµε ένα όµορφο πουγκάκι – µποµπονιέρα, εύκολο στην κατασκευή του αλλά και εντυπωσιακό. Τα υλικά που θα χρειαστούµε είναι απλά και πολύ πιθανό να τα έχετε είδη σπίτι σας.

Ξεκινάµε λοιπόν!! Θα χρειαστούµε πουγκιά σε αποχρώσεις του µπεζ ή του καφέ, χρώµατα φθινοπωρινά (εγώ χρησι-µοποίησα ακριλικά), εκτυπώσεις διάφορων φύλλων, κοπίδι και κορδέλες.


Ξεκινάµε αφαιρώντας µε το κοπίδι το εσωτερικό των φύλλων. Θα έχουµε αυτό το αποτέλεσµα. Σε µια επιφάνεια τοποθετούµε τα φθινοπωρινά µας χρώµατα!


Στη συνέχεια τοποθετούµε το χαρτί µε το φύλλο πάνω στο πουγκάκι µας και ξεκινάµε το βάψιµο! Μην φοβηθείτε να αναµίξετε τα χρώµατα θα δώσει πολύ όµορφο αποτέλεσµα.


Βάζουµε µέσα τα κουφετάκια µας ή ότι άλλο θέλετε (πχ ένα αναµνηστικό δωράκι)

Και κλείνουµε µε κορδελίτσες!

Έτοιµα!Έχετε μια χάρτινη μπάλα για φωτιστικό στο παιδικό υπνοδωμάτιο; Με πολύ εύκολο τρόπο μπορείτε να το μετατρέψετε σε αερόστατο και να δώσετε μια άλλη εικόνα στο δωμάτιο!!

1. Αρχικά ξεκρεμάστε το φωτιστικό και με έναν μαρκαδόρο τραβήξτε κάθετες γραμμές για να χωρίσετε το φωτιστικό σε 6 ίσα κομμάτια.

2. Με ένα πινελάκι και ακρυλικά χρώματα κάντε μικρούς κύκλους διάσπαρτους στα χρώματα που εσείς θέλετε!

3. Αν έχετε ένα μικρό ψάθινο καλαθάκι μπορείτε να κρεμάσετε αυτό.


Αν δεν έχετε, μπορείτε να πάρετε ένα κουτάκι του καφέ και να το τυλίξετε με σχοινί. Χρησιμοποιήστε ένα πιστόλι ζεστής σιλικόνης για να το κολλήσετε και στη συνέχεια βάψτε το με λευκό σπρέυ.

4. Με τη μύτη ενός μαχαιριού κάντε 4 τρύπες. Κόψτε 2 κορδόνια ίδιου μήκους, περάστε το ένα από τη μια τρύπα και δέστε το. Περάστε το από το σύρμα του φωτιστικού που βρίσκεται από κάτω και στη συνέχεια περάστε το από τη διπλανή τρύπα. Βρείτε το ύψος που θέλετε να είναι το κουτί και δέστε και την άλλη άκρη του κορδονιού στην τρύπα.


Κάντε το ίδιο και με το άλλο κορδόνι. Προσέξτε να είναι στο ίδιο ύψος και από αυτή την πλευρά για να μη γέρνει το καλάθι!

5. Κρεμάστε το και βάλτε μέσα τα αγαπημένα του κουκλάκια!

Καλή επιτυχία!!!!


Της Ελεάννας


Κάνε κάτι και για’ σένα..Κάτι ότι θέλεις εσύ! Εκτός από μαμά είσαι και γυναίκα! και άνθρωπος!  Πήγαινε μία βόλτα για 10 λεπτά έστω χωρίς παιδιά…  Σήκω κάνε ένα ελαφρύ make up και ντύσου όμορφα για ΕΣΕΝΑ!  Πήγαινε για ένα καφεδάκι με μία φίλη έστω και για μισή ωρίτσα!  Γέμισε τη μπανιέρα και κάνε ένα χαλαρωτικό αφρόλουτρο το βράδυ…  Μη σκουπίσεις! Και να μη κάνεις ΟΛΕΣ τις δουλείες μία μέρα δε χάθηκε ο κόσμος πίστεψε με…!  Διάβασε ένα βιβλίο που σου αρέσει…  Αγόρασε κάτι για τον εαυτό σου! Οτιδήποτε!!! Ακόμα και μία τσίχλα που λέει ο λόγος…!  Άλλαξε χτένισμα, χρώμα ή και κούρεμα αν βαρέθηκες να βλέπεις τον εαυτό σου στο καθρέφτη! Τόλμησε… Οι αλλαγές μας κάνουν καλό…!  Βάψε τα νύχια σου ή ακόμα καλύτερα αν μπορείς πήγαινε για ένα περιποιημένο μανικιούρ!  Ας κρατήσει και ο μπαμπάς τα παιδιά για 1-2 ωρίτσες… Δε χάθηκε και ο κόσμος!  Βγες ραντεβού με τον αγαπημένο σου! Ανανέωσε τη σχέση σας… Είναι ωραία αυτά τα ραντεβού μετά το γάμο, έχουν πλάκα και βγαίνουν σε καλό!  Βάλε τα παιδιά για ύπνο και καθίστε αγκαλιά στο καναπέ να δείτε μαζί ταινία ή πηγαίνετε cinema…!  Άρχισε γυμναστική , χορό ή όποια δραστηριότητα σου αρέσει! Να θυμάσαι πάντα πως ΠΡΕΠΕΙ να αφιερώνεις χρόνο για εσένα και σε ότι σε κάνει να αισθάνεσαι καλά! Αν είσαι και αγορομάνα και σου αρέσει να κάνεις κατασκευές για το μικρό σου ζιζάνιο ,διάβασε παρακάτω μία απλή κατασκευή που έκανα εγώ για το δωμάτιο του γιου μου!


Καδράκι Batman από χοντρό χαρτόνι… Τι θα χρειαστείτε:  Ένα χοντρό χαρτόνι  Ψαλίδι  Κόλλα  Τέμπερες  Ένα μαύρο μαρκαδοράκι

Πρώτα απ ’όλα βρείτε το σχέδιο και το θέμα που θέλετε. Ο γιός μου έχει αδυναμία στους ήρωες της Marvel και έτσι διαλέξαμε τον Batman. Εγώ δεν είχα μελάνι στον εκτυπωτή και έτσι μου πήρε λίγο χρόνο παραπάνω απ’ όσο νόμιζα… Σχεδίασα σε μία κόλλα Α4 τον Batman και τα γράμματα. Στη συνέχεια έκοψα το περίγραμμα από τη μάσκα και το έβαψα. Μέχρι να στεγνώσει έβαλα το χαρτόνι κάτω και από πάνω τη κόλλα που είχα σχεδιάσει τα γράμματα και άρχισα να τα ξανά πατάω από πάνω με ένα μολύβι ώστε να χαραχτούν στο χαρτόνι και να μπορέσω να τα χρωματίσω. Έτσι βγήκαν ακριβώς όπως τα ήθελα, χωρίς να σβήνω ,αν δε με κουνούσε ο μικρός θα ήταν και ευθεία…! Στη συνέχεια πέρασα τα γράμματα με ένα μαρκαδοράκι μαύρο και από πάνω με ένα πολύ λεπτό πινέλο για να είναι ακόμα πιο έντονα.


Μετά έκοψα 2 μικρά χαρτονάκια και τα κόλλησα πίσω από τη μάσκα για να δείχνει τρισδιάστατη και έφτιαξα και μία «φούσκα» που λέει ο γιός μου από χοντρό χαρτόνι και τη κολλήσαμε στο πλάι της κορνίζας μας.

Αυτό ήταν! Ακόμα ένας αγαπημένος του ήρωας στολίζει το δωμάτιο του!

Καλό μήνα μανούλες!!! Ραντεβού στο επόμενο τεύχος…!


Ι www.professorshouse.com

της ΕΙΡΗΝΗΣ ΛΟΥΙΖΟΥ

Πόσες μπορεί να είναι οι διαφορές ανάμεσα στον τρόπο που λειτουργούμε όταν έρχεται ένα 2ο παιδί στην οικογένεια; Στην δική μας οικογένεια είναι αρκετές και είμαι σίγουρη πως και για πολλές από εσάς που μας διαβάζετε και έχετε 2 παιδιά αυτές οι διαφορές – είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε είτε όχι- είναι υπαρκτές. Τα παιδιά μου έχουν ακριβώς 2 ½ χρόνια διαφορά. Η Νεφέλη έγινε μεγάλη αδερφή λίγους μήνες πριν κλείσει τα 3. Καθώς θυμάμαι και αντιλαμβάνονται τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισα τόσο την εγκυμοσύνη όσο και το μεγάλωμα της Αλεξάνδρας συνειδητοποιώ πως οι διαφορές είναι περισσότερες από όσο θα ήθελα να παραδεχτώ... Πάμε να τις δούμε;


Εγκυμοσύνη  Δυσκολότερη. Όχι λόγω υγείας αλλά επειδή υπάρχει ήδη ένα παιδί στο σπίτι, του οποίου οι ανάγκες παραμένουν υπαρκτές! Δεν έχεις πλέον την πολυτέλεια να πάρεις το χρόνο σου και να απολαύσεις με τον ίδιο τρόπο τις στιγμές, όπως έκανες στην 1η εγκυμοσύνη.  Πιο ψύχραιμη. Εφόσον διανύεις μια καλή εγκυμοσύνη χωρίς προβλήματα συνειδητοποιείς πως είσαι και πιο ήρεμη, πιο συνειδητοποιημένη... ξέρεις τι να περιμένεις και το αντιμετωπίζεις με μεγαλύτερη ψυχραιμία.

Γέννα  Ξέρεις πια τι πρέπει να κάνεις. Ξέρεις τι σε περιμένει, θυμάσαι κάθε βήμα που πρέπει να ακολουθήσεις.  Στο μαιευτήριο δεν συρρέουν πλέον κατά δεκάδες οι συγγενείς και έχεις περισσότερη ηρεμία (ίσως και ενοχή γιατί το 2ο μωρό σου δεν έλαβε της προσοχής του 1ου από τους φίλους και την οικογένεια). Μην το παίρνεις κατάκαρδα... όπως είσαι εσύ πιο ψύχραιμη έτσι είναι και το περιβάλλον σου.  Επίσης, στο μαιευτήριο όταν μοιράζεσαι το δωμάτιο με νέες μανούλες όλοι σε ρωτάνε: «Είναι το 2ο σας;» και αναρωτιέσαι αν υπάρχει κάποια επιγραφή πάνω από το κεφάλι σου! Δες το αλλιώς... μπορείς να βοηθήσεις τις νέες μανούλες – συγκατοίκους με πολύτιμες συμβουλές!

www.kids-center.org


Υγεία & ανάπτυξη  Ξέρεις! Ξέρεις πως να ταΐσεις, πως να κοιμήσεις και είσαι πιο ψύχραιμη.  Απολαμβάνεις τις στιγμές με το μωρό σου με περισσότερη ηρεμία γιατί δεν «ψάχνεσαι» να ανακαλύψεις από την αρχή όσα πρέπει να κάνεις.  Δεν ψάχνεσαι για τις καλύτερες τροφές, το καλύτερο γάλα, τα καλύτερα από όλα γιατί ήδη τα γνωρίζεις. Επίσης, δεν τρέχεις σε φίλες, μαμά και γνωστές για συμβουλές και βοήθεια. Είναι πλέον έμπειρη!  Απόλυτη ψυχραιμία! Ακούς το μωρό σου να τριγυρνάει στην κούνια του και να ψιλό γκρινιάζει. Δεν πετάγεσαι σαν το ελατήριο με τη μια. Περιμένεις...θα κλάψει; Θα επιμείνει;  Κλάμα; Τρέχεις για να μην ξυπνήσει το μεγάλο σου παιδί!  Αρρώστησε το μωρό; Δεν το παίρνεις αγκαλιά και τρέχεις στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Ξέρεις τα φάρμακα, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις. Εντάξει, ένα τηλέφωνο στον παιδίατρο και το αντιμετωπίσαμε  Μπουσουλάει... είσαι υπερήφανη, χαμογελάς και δεν κοιτάς πλέον τα πατώματα ως την απόλυτη πηγή μικροβίων. Σκέφτεσαι «δεν θα πάθει τίποτα!». Πιθανότατα δεν σφουγγαρίζεις κάθε μέρα και δεν βάζεις όποιον μπαίνει στο σπίτι σου να αφήνει τα παπούτσια του στην έξοδο.

martinfamilymoments.blogspot.com


Ενασχόληση Το μωρό σου έχει μόνιμη παρέα – το μεγαλύτερο αδερφάκι του. Έχεις ένα άγχος για την ασφάλεια του μωρού σε σχέση με το αδερφάκι του. Περιμένεις μερικές μέρες για να «κόψεις κίνηση» μέχρι να χαλαρώσεις. Σου παίρνει καιρό να αφήσεις τα 2 παιδιά μόνα τους μαζί. Δεν τρέχεις συνέχεια από πίσω Παίζουν μαζί, διασκεδάζουν καθώς μεγαλώνουν και σε λίγο δεν σε ζητάνε (μπορεί αν σε διώξουν κιόλας από το δωμάτιο!)

Η Αγάπη; Αυτή είναι πλέον πολλαπλασιασμένη! Αν δεν σκοπεύεις να κάνεις 3ο ξέρεις πως αυτή είναι η τελευταία φορά που θα ζήσεις την εμπειρία. Είναι η τελευταία φορά που θα νιώσεις ένα μωρό να κινείται μέσα στο σώμα σου, η τελευταία φορά που θα θηλάσεις, η τελευταία φορά που θα νανουρίσεις, που θα ταΐσεις με το μπιμπερό.. και προσπαθείς διπλά να κρατήσεις κάθε συναίσθημα και κάθε εικόνα στο μυαλό και την καρδιά σου. Έφερες έναν ακόμα μικρό άνθρωπο στον κόσμο, εντελώς διαφορετικό από τον πρώτο. Και είναι ένα πλάσμα ξεχωριστό που άλλαξε τη ζωή σου γιατί πολλαπλασίασε τα πάντα (δεν τα διπλασίασε απλώς!)... την χαρά, την κούραση, την εξάντληση, την έλλειψη χρόνου, την παρέα, την απασχόληση ... τα πάντα πήραν μεγαλύτερες διαστάσεις. Κοιτάς τα παιδιά σου μαζί.. ξέρεις ότι έκανες καλά. Θα έχουν για πάντα η μια την άλλη, για το υπόλοιπο της ζωή σου. Νιώθεις ασφάλεια με αυτή τη σκέψη – πως όταν εσύ δεν θα είσαι πια εδώ θα έχουν η μια την άλλη! Το 2ο παιδί σου κερδίζει τη θέση του στην οικογένεια δικαιωματικά, με το σπαθί του. Ξέρεις ότι το 1ο και μεγαλύτερο δεν χρειάστηκε να προσπαθήσει πολύ γι’ αυτό... ήταν το 1ο και αυτό φτάνει! Το μικρό σου όμως είναι διαφορετικό. indulgy.com

«Κι εσύ είσαι υπερήφανη και κάθε στιγμή είναι το ίδιο ξεχωριστή. Είπαμε...η αγάπη δεν μοιράζεται, πολλαπλασιάζετ


Σε αυτό το πρωτοτυπήσω.

άρθρο

θα

Δεν θα αναφερθώ στον τρόπο που πρέπει να γίνονται οι ασκήσεις.

Θα σας μιλήσω για την Ιωάννα.

Ένα κορίτσι με σύνδρομο Down. Γράφει η Μαρία Τσόλια


Tην γνώρισα σε ένα ειδικό σχολείο, στο οποίο ήμουν αναπληρώτρια. Στο ειδικό οι τάξεις διέφεραν από αυτές του τυπικού σχολείου. Όσο πιο μεγάλες είναι οι μαθησιακές δυσκολίες των παιδιών τόσο πιο μικρά είναι τα γκρουπ που χωρίζονται. Η Ιωάννα λοιπόν ήταν μόνη της. Ήταν τόσο δύσκολη η περίπτωση της που χρειαζόταν να την αποκλειστική προσοχή του δασκάλου. Την μεγάλωσε μια γιαγιά σε ένα βουνό. Την είχε δεμένη σε ένα κρεβάτι και κάποτε την άφηνε να βγει στην αυλή. Λίγο μην την δει κανείς. Όταν την βρήκαν πλέον είχε μεγαλώσει. Είχε μάτια μωρού, δεν ήξερε να μιλά και να αυτοεξυπηρετηθεί. Στα διαλλείματα προχωρούσε στην αυλή και δοκίμαζε να φάει ότι έβρισκε μπροστά της. Ακόμη και χώμα. Τα παιδιά με σύνδρομο Down όταν μεγαλώσουν σε ένα σωστό περιβάλλον μπορούν να μας εντυπωσιάσουν με αυτά που μπορούν να κάνουν. Μάλιστα ο Ισπανός Πάμπλο Πινέδα, ο πρώτος στην Ευρώπη πτυχιούχος πανεπιστημίου που έχει σύνδρομο Down, το αποδεικνύει. Όταν την ανέλαβα λοιπόν οι συνάδελφοι μου είπαν ότι δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθώ. Δεν μπορεί να μάθει τίποτα. Ο γιός μου ήταν λίγων μηνών τότε. Είχε αρχίσει τα πρώτα γέλια, όταν του γελούσα και του έπαιζα. Αν ένα μωρό αντιδρά γιατί όχι και η Ιωάννα σκέφτηκα. Ας δοκιμάσουμε να μάθουμε την πάσα. Πήρα ένα μπαλάκι. Της το έβαλα στο χέρι. Μιλώντας της σαν σε μωρό της είπα: πέτα τη μπάλα! Καθοδηγώντας την με τα χέρια μου την έκανα να μου την πετάξει. Αμέσως της έδειξα τη χαρά μου με παλαμάκια, αγκαλιές και πολλά ενθουσιώδη μπράβο. Το ίδιο ακολούθησε για αρκετή ώρα ώσπου η πάσα γινόταν χωρίς την βοήθειά μου.


Στο τέλος της ώρας ήρθε η συνοδός της να την οδηγήσει στο επόμενο μάθημα. Η Ιωάννα αντέδρασε. Δεν ήθελε να φύγει. Περίεργο είπε η συνοδός. Γιατί κάνει έτσι; Σήμερα μάθαμε την πάσα και πέρασε καλά απάντησα. Για δείξτε μου, είπε με δυσπιστία. Η Ιωάννα αφού της έδωσα το μπαλάκι άρχισε να γελά περιμένοντας να μου το πετάξει. Μόλις το ζήτησα το πέταξε χωρίς δεύτερη σκέψη.

Απίστευτο ξεφώνισε η συνοδός και φώναξε και τους άλλους δασκάλους. Με καμάρι επαναλάβαμε τις πάσες και τα παλαμάκια. Για αυτό δεν ήθελε να φύγει είπε η συνοδός. Εκείνη τη μέρα γύρισα στο σπίτι χαρούμενη. Πολλές φορές σκέφτομαι με κάποια υπερηφάνεια ότι αυτή ήταν η μεγαλύτερη μου επιτυχία ως γυμνάστρια. Τα χρόνια πέρασαν. Δεν ξέρω τι απέγινε η Ιωάννα. Εύχομαι να είναι καλά. Της έδωσα λίγη αγάπη και προσοχή και μου έδωσε ένα μάθημα ζωής. Την ευχαριστώ…


Ό

της ΜΕΡΣΥΝΗΣ

ταν έρθει ένα πλασματάκι στη ζωή, το πιο συνηθισμένο είναι

μετά από μερικές μέρες να το πάρουν οι γονείς του σπίτι... Σε εμάς, δε συνέβη κάτι τέτοιο.


Μόλις γέννησα, τα μωρά έπρεπε να εισαχθούν κατεπειγόντως σε μονάδα εντατικής νοσηλείας. Με τη βοήθεια ενός γιατρού, μιας νοσηλεύτριας και ενός ασθενοφόρου, τα μωρά μας μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Γέννησα με καισαρική, λόγω αυξημένης πίεσης στα μάτια. Ίσως αν είχα διαλέξει το φυσιολογικό τοκετό, τα μικρά να μην τα είχαν καταφέρει. Αρχικά, είχα αρνηθεί να τα δω. Φοβόμουν πως αν τα έβλεπα και μεσολαβούσε κάτι και τα έχανα, δε θα το άντεχα (αργότερα κατάλαβα πώς αν ο άνθρωπος ήξερε πόση δύναμη κρύβει μέσα του, θα τρόμαζε με τον εαυτό του). Κάποιος όμως έπρεπε να τα δει. Ο μπαμπάς τους. Ακόμα θυμάμαι που μου είπε, με δάκρυα στα μάτια: «Είναι μικρά, πολύ μικρά». Δεν ήθελα να τα δω, αλλά δεν μπορούσα να μην ρωτήσω. Ήταν τα μωρά μου! Περίμενα να περάσουν οι μέρες και να γυρίσω σπίτι μου. Έκλαιγα ασταμάτητα από λύπη, θλίψη, φόβο, απογοήτευση. Τίποτα δεν ήταν όπως το περιμέναμε. Όλοι οι μελλοντικοί γονείς κάνουν σχέδια. Λογικό. Με εμάς όμως τι έγινε; Γιατί σε εμάς; Μήπως έκανα κάτι που δεν έπρεπε; Φταίω; Όλες αυτές οι ερωτήσεις στριφογύριζαν για πολύ καιρό στο μυαλό μου. Κάποια πράγματα απλά συμβαίνουν. Το θέμα είναι τι κάνεις από κει και πέρα.


Με αφορμή την 17η Νοεμβρίου που έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας, για μιαν ακόμη χρονιά τα Tosodoulika ,( tosodoulika.blogspot.gr) διοργανώνει μια διαδικτυακή «γιορτή» για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στο θέμα της προωρότητας. Θα δημοσιεύουν ιστορίες, σκέψεις και συναισθήματα γονιών που έχουν βιώσει και βιώνουν την προωρότητα.

Μοιραστείτε και εσείς όλα όσα σας έμαθε η προωρότητα και βοηθήστε άλλους γονείς να την αντιμετωπίσουν ή και να την αποφύγουν.

Στείλτε τα σχόλια σας ή επικοινωνήστε στο tosodoulika@gmail.com


Guest Post

Περήφανη Μαμά 2 Αγγέλων στον Ουρανό

Γράφει η Γιάννα Το ημερολόγιο μιας μαμάς


Το έχω ξαναπεί, θα το ξαναπώ και δεν θα πάψω να το λέω.... Ναι. Είμαι περήφανη μαμά 2 αγγέλων στον ουρανό. Μαμά δεν είναι μόνο αυτή που μεγαλώνει το παιδάκι της... Μαμά είναι και αυτή που έμεινε έγκυος και έχασε το παιδάκι της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δεν έχει σημασία σε ποιο στάδιο. Μαμά είναι και αυτή που έχασε το μωράκι της αφού το γέννησε. Είτε νωρίτερα, είτε αργότερα. Μαμά για μένα είναι η κάθε γυναίκα που παλεύει με νύχια και με δόντια να αποκτήσει ένα παιδάκι- με τον οποιοδήποτε τρόπο- και δυσκολεύεται πολύ να τα καταφέρει. Αν μου επιτρέπετε, αυτή η μαμά είναι παραδόξως, λίγο παραπάνω μαμά από τις άλλες.... Λίγο διαφορετική μαμά από τις άλλες.... Διότι την απέραντη χαρά του θετικού τεστ εγκυμοσύνης την διαδέχθηκε απέραντη θλίψη. Διότι ενώ περίμενε να κρατήσει ένα μωρό στην αγκαλιά της, γύρισε σπίτι με άδεια χέρια και ακόμα πιο άδεια ψυχή. Διότι έχει λαχταρίσει ένα μωρό όσο τίποτε άλλο και δέχεται να μπει σε άκρως επώδυνες διαδικασίες, σωματικά και ψυχικά, για να τα καταφέρει. Αυτές είναι περιπτώσεις που κάθε μια ξεχωριστά απαιτούν ιδιαίτερο χειρισμό και αντιμετώπιση. Τόσο από την ίδια την μανούλα, όσο και από τον σύντροφο της, την οικογένεια της, τους γιατρούς που την παρακολουθούν, όσο και από τον κοινωνικό της περίγυρο.


Δεν είμαι ψυχολόγος, ούτε αρμόδια να μιλήσω για όλες αυτές τις περιπτώσεις. Είμαι όμως μια μανούλα που έχει πονέσει πολύ. Που έχει χάσει δυο αγγελούδια, σε δυο διαφορετικές εγκυμοσύνες, και οι δυο σε προχωρημένο στάδιο. Είμαι μια μανούλα που ξέρει πολύ καλά τι θα πει να μην κρατάς το μωράκι που κουβαλούσες μέσα σου για τόσους μήνες, αγκαλιά. Είμαι μια μανούλα που βρέθηκε στην θέση να πρέπει να θάψει το μωράκι της. Είμαι μια μανούλα που γέννησε νεκρό το ένα της μωράκι και μια μανούλα που παρά τα απανωτά ηρεμιστικά προσευχόταν ατελείωτα για 8 ώρες να ζήσει το δεύτερο μωράκι της μέχρι που την ενημέρωσε ο άντρας της ότι το χάσανε και αυτό. Είμαι μια μανούλα που γύρισε σε ένα άδειο σπίτι, με άδεια ψυχή και την βαλίτσα του μαιευτηρίου γεμάτη αφόρετα βρεφικά ρουχαλάκια. Αν είσαι λοιπόν και εσύ μια τέτοια μανούλα άκου τι έχω να σου πω. Καταρχάς, δεν θα είναι εύκολο. Θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να το αντιμετωπίσεις. Όμως αν παλέψεις και δεν χάσεις την πίστη σου θα τα καταφέρεις. Για αρχή αποδέξου το. Αποδέξου την απώλεια σου και την θλίψη σου. Κλάψε όσο θες, όσο χρειάζεσαι και μην ακούς κανέναν να σου λέει το αντίθετο. Αν θες να θυμώσεις, θύμωσε. Φώναξε και ζήτα εξηγήσεις. Απαίτησε να δεις το μωρό σου. Να το κρατήσεις στην αγκαλιά σου, να το νιώσεις, να το μυρίσεις και να το φιλήσεις. Να διαπιστώσεις καλύτερα για ποιο λόγο πενθείς. Ακόμα και αν δεν νιώθεις δυνατή να το κάνεις, θα βρεις τη δύναμη. Θα στη "στείλει ο όποιος αρμόδιος". Πίστεψε με. Δεν θα το μετανιώσεις.


Βγάλε το μωρό σου φωτογραφία. Πολλές φωτογραφίες. Στο εξωτερικό υπάρχει ολόκληρο κίνημα σχετικά με αυτό, μην σοκάρεσαι. Από πικρή προσωπική εμπειρία σε διαβεβαιώ πως αυτές οι φωτογραφίες θα είναι ότι πολυτιμότερο έχεις. Μην διστάζεις. Η περιγεννετική παθοανατομολόγος που έκανε νεκροψία και στα δυο μου αγγελούδια στην Αθήνα μου αποκάλυψε πως άπειρες φορές την επισκέπτονταν μετά από χρόνια μανούλεςακόμα και αφού είχαν αποκτήσει παιδιά- ζητώντας της να δουν φωτογραφία από τα δικά τους αγγελούδια. Γεγονός που μας οδηγεί στο επόμενο. Ακόμα και αν είναι προφανή τα αίτια θανάτου, ζήτησε να το δει ειδικός. Θα σε καθυστερήσει, θα παρατείνει την αγωνία και τον πόνο σου, μα είναι κάτι που πρέπει να γίνει για να είσαι απολύτως σίγουρη τι συνέβη ώστε να το αντιμετωπίσεις. Έπειτα κανόνισε την ταφή του. Μην αφήσεις το νοσοκομείο να το "τακτοποιήσει". Όσο δύσκολο και αν είναι, είναι το σωστό και θα έχεις για πάντα ένα σημείο αναφοράς του πένθους σου αλλά και ένα σημείο συνάντησης με το αγγελούδι σου. Μην αφήνεις τον άντρα σου εκτός. Πενθεί και αυτός και ίσως να του είναι πιο δύσκολο να το διαχειριστεί ακόμα και από εσένα. Μην υποτιμάς τον πόνο του. Ναι- δεν είναι ίδιος με τον δικό σου, μα είναι εκεί και είναι αληθινός. Μιλήστε, ανοιχτά και χωρίς φόβο. Ότι σκέφτεσαι πες το. Εξέφρασε τα συναισθήματα σου, τις φοβίες σου, τις αγωνίες σου, όλα. Ζήτα του χρόνο, ζήτα του να κάνει υπομονή γιατί θα χρειαστεί λίγος χρόνος να το ξεπεράσεις. Ζήτα του να σεβαστεί τις αποφάσεις σου σχετικά με το μωρό ακόμα και αν δεν τις καταλαβαίνει. Αγκαλιαστείτε, κοιμηθείτε πρόσωπο με πρόσωπο σφιχταγκαλιασμένοι, μην αφήσετε την απώλεια σας να σας απομακρύνει.


Μην χάσεις την πίστη σου. Αντίθετα ψάξε απεγνωσμένα να την βρεις. Αυτή θα σε φέρει πιο κοντά στο αγγελούδι σου, αυτή θα σου δώσει δύναμη να το αντιμετωπίσεις. Προσευχήσου για το μωράκι σου καθημερινά. Και να θυμάσαι. Μετά την δική σου αγκαλιά η καλύτερη δυνατή αγκαλιά που θα μπορούσες να το εμπιστευθείς είναι της Παναγίας- μητέρας όλων μας. Το μωρό σου είναι στα καλύτερα χέρια, είναι καλά να είσαι βέβαιη για αυτό, σε γνωρίζει ήδη και θα σε περιμένει όταν έρθει η ώρα. Οι δρόμοι σας ΘΑ συναντηθούν ξανά. Για το τέλος σου άφησα το πιο σημαντικό. ΜΗΝ νιώθεις τύψεις ή ενοχές. ΔΕΝ φταις. ΚΑΝΕΙΣ δεν φταίει. Έτσι ήταν να γίνει και έτσι έγινε. Δεν μπορείς να το εξηγήσεις, το ξέρω. Να σου πω κάτι; Δεν χρειάζεται να το εξηγήσεις. Αν δυσκολεύεσαι να το διαχειριστείς ζήτα επαγγελματική βοήθεια. Να θυμάσαι όμως - δεν φταις στο υπόσχομαι - το παίρνω πάνω μου εγώ ναι; Να ζητήσω τώρα μερικά πράγματα από τον κοινωνικό περίγυρο εκ μέρους όλων αυτών των μαμάδων που έχουν βιώσει μια τέτοια απώλεια; Από την πιο στενή οικογένεια μέχρι και τους απλούς γνωστούς;

- Μην μου λες πως δεν πειράζει. Μην μου λες πως είμαι νέα και θα κάνω άλλα παιδιά. Μην μου μιλάς λες και δεν έγινε τίποτα- λες και δεν ήμουν έγκυος. Αν δεν ξέρεις τι ακριβώς να πεις, ένα "Λυπάμαι πολύ για την απώλεια σου" είναι ότι αρκετό. Αλλιώς μην μιλάς καθόλου. -Δώσε μου χώρο και χρόνο αλλά μην εξαφανισθείς. Η αλήθεια είναι πως πονάω τόσο πολύ που δεν ξέρω τι θέλω. Θέλω και χρόνο και δεν θέλω. Θέλω χώρο μα θέλω και την παρουσία σου. Προσπάθησε να είσαι εκεί για μένα. Διακριτικά και όμορφα. Κάνε και εσύ λίγο υπομονή με τον τρόπο που το διαχειρίζομαι.


-Μην πάρεις την πρωτοβουλία να "ξεφορτωθείς" οτιδήποτε μωρουδιακό από το σπίτι μου. Δεν θα ξεχάσω αυτό που έγινε μόνο και μόνο επειδή δεν θα δω τι κούνια, ή δεν θα μυρίσω τα ρουχαλάκια. Άσε αυτή την διαδικασία να την κάνω αν και όποτε επιθυμώ εγώ και με τον τρόπο που επιθυμώ εγώ. -Ρώτα με για το μωρό μου. Ήταν όμορφο; Σε ποιον έμοιαζε; Θέλω να μιλήσω για αυτό, πίστεψε με. Θέλω να μιλάω μόνο για αυτό στην αρχή. Θέλω να μοιραστώ αυτά που είδα. Αν έχω φωτογραφία, ζήτα μου μια και για σένα. Υπήρξε έστω και για λίγο μέλος της οικογένειας μας. Και θα είναι για πάντα. Με τιμά αν νιώθεις και εσύ το ίδιο. -Όταν με το καλό αποκτήσω παιδάκια που θα κρατήσω στην αγκαλιά μου, μην ξεχνάς το αγγελούδι μου. Εγώ δεν το ξεχνώ. Το μετράω και αυτό σαν παιδί μου. Αν με πάρεις ένα τηλέφωνο την ημέρα των γενεθλίων του και την ημέρα που έφυγε από κοντά μου, θα το εκτιμήσω απεριόριστα. Επειδή δεν το έζησα πολύ, δεν σημαίνει πως δεν νιώθω όπως οποιαδήποτε μανούλα που θα έχανε το παιδί της. -Κατάλαβε με αν δεν είμαι το ίδιο άτομο που ήμουν και αγάπησε τον καινούργιο εαυτό μου. Άλλαξα- και εσύ το ίδιο θα έκανες.


Μανούλα που πονάς αγάπησε και εσύ αυτόν τον νέο σου εαυτό. Αποδέξου τη δοκιμασία που σου έτυχε και κάνε ότι μπορείς για να την δουλέψεις με θετικό τρόπο. Είναι το λιγότερο που οφείλεις να κάνεις, τόσο για τον εαυτό σου, όσο και για το αγγελούδι σου στον ουρανό. Θα έχεις για πάντα μια πληγή, μα με τον καιρό, θα πάψει να αιμορραγεί. Θα είναι όμως πάντα εκεί. Αυτό είναι το κόστος για να έχεις πρεσβευτή άγγελο στον ουρανό. Μανούλα που πονάς κάνε μου και μια τελευταία χάρη. Κάνε μου αυτή τη χάρη για σένα, για μένα, για όλα τα αγγελούδια στον ουρανό. Κοιτάξου στον καθρέφτη και πες "Είμαι περήφανη μαμά ενός αγγέλου στον ουρανό". Πες το δυνατά. Και αμέσως η καρδιά σου θα πλημμυρίσει ζεστασιά. Εντάξει; Και μην ξεχνάς....

Πάντα μα πάντα μετά την καταιγίδα ακολουθεί το ουράνιο τόξο.


της ΑΝΤΖΗΣ ΧΡΟΝΗ

http://www.ronedmondson.com/

Τον περασμένο μήνα σας έδειξα πως μπορείτε να δημιουργήσετε ένα δικό σας ιστολόγιο. Αυτό το μήνα θα αναλύσουμε κάποια από τα εργαλεία για να μπορέσει να δομηθεί σωστά. Και ξεκινάω αμέσως… Αν και λίγο ανάποδα στη σειρά θα ξεκινήσω την επεξήγηση από τις ρυθμίσεις διότι θεωρώ πως παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο από το ανεβάσετε απευθείας μια ανάρτηση χωρίς ρυθμίσεις. Ξεκινήστε από το πρώτο link στο μενού των «Ρυθμίσεων» που είναι το

«Βασικό».

Εδώ μπορείτε να επεξεργαστείτε τον τίτλο και την περιγραφή του ιστολογίου, σε περίπτωση που αρχικά δεν τα δηλώσατε σωστά.


Επόμενο και σημαντικό το απόρρητο, το οποίο αν το επεξεργαστείτε θα δείτε πως είναι ενεργοποιημένο. Απενεργοποιείστε τις επιλογές στο απόρρητο, μόνο σε περίπτωση που ετοιμάζετε το ιστολόγιο και θα αργήσετε να το χρησιμοποιήσετε ή απλά σε περίπτωση που επιθυμείτε τη διακοπή του ιστολογίου σας. Στη διεύθυνση ιστολογίου πιθανόν δε χρειάζεται να αλλάξετε κάτι εφόσον έχετε ήδη δηλώσει ποια θα είναι η διεύθυνσή σας.

Εδώ υπάρχει μια ακόμη ρύθμιση «+ Ρύθμιση μιας διεύθυνσης URL τρίτου μέρους για το ιστολόγιό σας» που χρησιμοποιείται σε περίπτωση που η αρχική σας σελίδα θέλετε να παραπέμπει σε κάποια άλλη σελίδα. π.χ. Με όλα αυτά που είπαμε για τον τρόπο που πρέπει να στήνετε το ιστολόγιό σας, η αρχική σελίδα θα δείχνει τις αναρτήσεις σας από την πιο πρόσφατη στην πιο παλιά.


Εφόσον έχετε αποφασίσει, η αρχική σας σελίδα να δείχνει ένα συγκεκριμένο κείμενο, με στατική σελίδα που έχετε εσείς δημιουργήσει και όχι όλες τις αναρτήσεις σας, τότε θα χρησιμοποιήσετε αυτό το εργαλείο. Στη συνέχεια μπορείτε να ορίσετε αν επιθυμείτε και άλλους συγγραφείς ιστολογίου ή διαχειριστές για το blog σας.

Έστω ότι θα το δημιουργήσετε με μια-δυο φίλες σας, οπότε και θα πρέπει να έχετε όλες πρόσβαση, είτε ως συν-διαχειρίστριες είτε ως απλές συντάκτριες αναρτήσεων. Και φυσικά μπορείτε να ορίσετε το κοινό σας, μέσα από τους αναγνώστες - ιστολογίου, ορίζοντας να μπορούν να το παρακολουθήσουν όλοι ή συγκεκριμένες ομάδες.


Να μην ξεχνάτε σε κάθε αλλαγή που πραγματοποιείτε να πατάτε και το αντίστοιχο κουμπί της αποθήκευσης! Επόμενη σειρά εργαλείων στις ρυθμίσεις είναι «Αναρτήσεις και σχόλια». Μπορείτε να επιλέξετε αν στην αρχική σελίδα θα εμφανίζονται x αναρτήσεις ή εναλλακτικά οι αναρτήσεις των x τελευταίων ημερών. *Πρότυπο

ανάρτησης. Σχετικά με το εκθετήριο εικόνων με το lightbox, συστήνω να το έχετε στο «ναι» διότι έχει να κάνει με την παρουσίαση των εικόνων και είναι πιο καλαίσθητο. Στη συνέχεια ακολουθούν οι ρυθμίσεις για τα σχόλια. Τα σχόλια όπως τα βλέπουμε στα περισσότερα blogs έχουν την επιλογή ενσωματωμένο, από εκεί και πέρα μπορεί να εμφανίζονται σε αναδυόμενο παράθυρο ή να μην τα χρησιμοποιήσετε και καθόλου, απόκρυψη. Έπειτα καλείστε να επιλέξετε σε ποιο κοινό θα δώσετε πρόσβαση να σχολιάζει στο blog σας, με δυνατότητες από όλους μέχρι και περιορισμένα άτομα - ομάδες.

Συνήθως επιτρέπεται ο σχολιασμός από όλους απλά στην αναθεώρηση σχολίων επιλέγετε το «πάντα» έτσι ώστε να ελέγχετε τα σχόλια πριν ανέβουν για να αποφύγετε τα spam. Βέβαια υπάρχει και η δυνατότητα να εμφανίζονται απευθείας τα σχόλια, επιλέγοντας το ποτέ. Ένα ακόμη εργαλείο για την αποφυγή των spam σχολίων είναι το εμφάνιση επαλήθευσης λέξης, το οποίο όταν είναι ενεργοποιημένο ζητάει από το σχολιαστή να εισάγει κάποια λέξη μέσα σε ένα κελί όπου σίγουρα θα το έχετε πετύχει κάπου!


Το εμφάνιση συνδέσμων αναφοράς, αναφέρεται στους συνδέσμους που τυχόν εισάγει κάποιος στο σχόλιό του, εάν επιτρέπετε ή όχι να φανεί ο σύνδεσμος. Τέλος το μήνυμα φόρμας σχολίων, με το οποίο μπορείτε να εισάγετε κάποιο σχόλιο ακριβώς πάνω από το κουτάκι για τα σχόλια, το οποίο θα αναφέρεται σε όποιον πάει να σχολιάσει! *Κινητό

και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Στις ρυθμίσεις γλώσσα και μορφοποίηση πολύ απλά δηλώνετε τη γλώσσα σας, τη ζώνη ώρας ανάλογα με το που μένετε (GMT +02:00) Αθήνα, για την Ελλάδα) καθώς και τον τρόπο που θέλετε να παρουσιάζονται η ώρα και η ημερομηνία στις αναρτήσεις σας. *Προτιμήσεις

αναζήτησης

Στο σύνδεσμο «Άλλο» προσέξτε τα εργαλεία ιστολογίου με τα οποία μπορείτε να κρατάτε backup ή να φορτώσετε κάποιο άλλο ιστολόγιο από το blogger. Με το να επιτρέπεται η ροή ιστολογίου αποφασίζετε πως θέλετε να εμφανίζονται όλες οι αναρτήσεις σας στην αρχική σελίδα (ολόκληρες ή και προσαρμοσμένες). Σημαντικό επίσης είναι να προσδιορίσουμε το περιεχόμενο για ενηλίκους ή όχι και φυσικά τον κωδικό Google analytics, που θα αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο.

Το καταλαβαίνω… πολύ θεωρία - η οποία όμως είναι απαραίτητη - αλλά από τον επόμενο μήνα αρχίζει η

αισθητική μορφοποίηση του ιστολογίου!! Περιμένω τις απορίες σας, τα σχόλιά σας αλλά επίσης και τις προτάσεις σας στο email: angie.mamarelax@gmail.com Και φυσικά μόλις ετοιμάσετε το δικό σας ιστολογίο να μου το στείλετε για να το παρουσιάσουμε!! * Όσα εργαλεία δεν τα αναλύω αλλά έχουν ‘*’ σημαίνει πως είναι πιο εξειδικευμένα οπότε όποιος θέλει να μάθει περισσότερα ας μου στείλει μήνυμα.

Φωτογραφίες, από το internet http://www.business2community.com http://www.foldernuke.com http://www.raelewisthornton.com marcguberti.com


Το παιδί μου δεν μπαίνει σε πρόγραμμα διαβάσματος. Είναι τεμπέλης και αδιάφορος για όλα. Κάθε φορά που έχουμε διάβασμα γίνεται μάχη στο σπίτι. Η δασκάλα στο σχολείο του μου είπε ότι έχει διάσπαση προσοχής. Τι μπορώ να κάνω; Αν πράγματι το παιδί σας παρουσιάζει διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, θα χρειαστείτε να κάνετε κάποια προσπάθεια εκ μέρους σας. Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ δίνουν πολύ συχνά την εικόνα «τεμπέλικων» παιδιών, κάτι που ωστόσο προκύπτει από τη δυσκολία τους να παρακολουθήσουν μάθημα ή να διαβάσουν. Δυστυχώς και το εκπαιδευτικό σύστημα έτσι όπως είναι τώρα δομημένο δεν ευνοεί τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ. Θα σας πρότεινα να απευθυνθείτε σε ειδικό παιδαγωγό ώστε να καθοδηγήσει το παιδί σας αλλά και εσάς (την οικογένεια) πως να το χειριστείτε. Για παράδειγμα θα πρέπει να μειώσετε τα εξωτερικά ερεθίσματα στο χώρο όπου διαβάζει, να δομηθεί ο τρόπος διαβάσματος του σύμφωνα με τις ανάγκες του, να μη πιέζεται γιατί ήδη κάνει υπερπροσπάθεια λόγω του θέματος του κλπ.


Η κόρη μου είναι 9 χρονών και τρίζει τα δόντια της στον ύπνο της. Έχουμε ήδη επισκεφτεί οδοντίατρο και μας έχει χορηγήσει μασελάκι. Εκείνη αρνείται να το φορέσει γιατί όπως λέει την πνίγει. Το τρίξιμο των δοντιών ή βρουξισμός είναι σχετικά συνηθισμένο φαινόμενο στα παιδιά. Το μασελάκι που σας χορηγήθηκε θα βοηθήσει να αντιμετωπίσετε πιθανά προβλήματα των δοντιών , δεν αντιμετωπίζει ωστόσο την αιτιολογία. Παρατηρήστε πότε το κάνει αυτό η κόρη σας. Αν περνάει κάποια στρεσογόνα κατάσταση εκείνη την περίοδο. Και κατά πόσο έχει δραστηριότητες στο πρόγραμμα της που βοηθούν να αποφορτίζεται. Τέλος θα πρότεινα να ελεγθει και απο ειδικό για απόφραξη των ανωτέρων αεραγωγών.

Είμαι χωρισμένη εδώ και 3 χρόνια. Ο γιός μου είναι 5 ετών. Τον τελευταίο χρόνο όμως έχω γνωρίσει έναν σύντροφο ο οποίος μου ζητάει να μείνουμε μαζί. Πώς μπορώ να μιλήσω στον γιό μου για αυτή την περίπτωση ο οποίος δεν φαίνεται πολύ θετικός σε αυτή την σχέση; Η αλήθεια είναι πως πρώτη προτεραιότητα έχει το παιδί και τα συναισθήματά του. Αν δεν αισθάνεται και πολύ άνετα με τη σχέση αυτή, είναι καλό να του δώσεις όσο χρόνο χρειάζεται προκειμένου να εξοικειωθεί με τον νέο σου σύντροφο. Μπορείς να εντάξεις σταδιακά τον σύντροφό σου στις δραστηριότητες που κάνετε με το παιδί, σεβόμενη πάντα τα όρια και τις προτιμήσεις του παιδιού. Συνέχισε να του εκφράζεις την αγάπη σου και να το διαβεβαιώνεις πως δεν πρόκειται να αλλάξουν τα συναισθήματά σου και η θέση που έχει στη ζωή σου. Η συγκατοίκηση θα έρθει αργότερα, μόνο όταν δεις πως το παιδί είναι έτοιμο και ανταποκρίνεται πλέον θετικά στη σχέση σου.


Καλησπέρα και ευχαριστώ για το βήμα που μου δίνετε. Είμαι 35 χρονών και πρόσφατα έμαθα ότι έχω καρκίνο στους λεμφαδένες. Οι γιατροί δεν μου δίνουν κάποιο "όριο" όμως εγώ φοβάμαι για την ζωή μου. Κυρίως φοβάμαι για την κόρη μου, 3 χρονών, πώς θα το αντιμετωπίσει. Σας παρακαλώ βοηθήστε με, γιατί βρίσκομαι σε τέλμα. Θέλω να επισκεφθώ και ψυχολόγο αλλά με τις θεραπείες η οικονομική μας κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων! Καλησπέρα και λυπάμαι που έρχεσαι αντιμέτωπη με μία τόσο δύσκολη δοκιμασία. Καλό είναι να μην τρομάξεις ή «φορτώσεις» το παιδί σου με πληροφορίες και λεπτομέρειες που δεν μπορεί να κατανοήσει. Μπορείς απλά να πεις πως η μαμά είναι λίγο άρρωστη και ενδεχομένως θα χρειαστεί να πάει στο νοσοκομείο για να γίνει καλά. Είναι σημαντικό να τονίσεις πως δεν ευθύνεται το ίδιο, έτσι ώστε να μην αισθάνεται ενοχές. Καλό είναι να μην αλλάξει το καθημερινό πρόγραμμα του παιδιού και όσο μπορείς να έχεις στο φιλικό σου δίκτυο ανθρώπους που θα είναι κοντά και θα φροντίσουν το παιδί αν χρειαστεί να απουσιάσεις. Το σημαντικό είναι να αντιμετωπίσεις τους δικούς σου φόβους, έτσι ώστε να μη μεταβιβάζονται στο παιδί, και να θυμάσαι να ζεις το τώρα, να απολαμβάνεις την κάθε στιγμή που έχεις με το παιδί σου.


της ΝΙΚΗΣ ΛΙΟΤΗ

Τ

α λόγια με τα οποία απευθυνόμαστε στα παιδιά μας έχουν ιδιαίτερα μεγάλη δύναμη: μπορούν να τα ηρεμούν ή να τα πληγώνουν, να τα απομακρύνουν ή να τα φέρνουν πιο κοντά μας, να ψυχράνουν ή να συγκινήσουν την καρδιά τους και να την ανοίξουν, να τους καλλιεργήσουν εξάρτηση ή αυτονομία. Με το «γιατί» που ρωτάμε στα παιδιά «Για να ταράζεσαι τόσο πολύ με κάτι (π.χ. «Γιατί κλαις;»), το παιδί παίρνει τέτοιο, κάτι δεν πάει καλά μ’ εσένα!») αυτομάτως αμυντική στάση, επειδή υποθέτει ότι θεωρούμε πως δεν Όταν τα παιδιά αντιλαμβάνονται υπάρχει λόγος ενώ, κατά κανόνα, τα πως έχουν το δικαίωμα να είναι παιδιά πιστεύουν ότι υπάρχει λόγος – ειλικρινή και αυθεντικά κι ότι που θα έπρεπε να είναι προφανής. μπορούν να έχουν συναισθήματα, Θεωρούν, επίσης, ότι το «γιατί» και βλέπουν ότι νοιαζόμαστε για την κρύβει και κάποια κατηγορία (π.χ. άποψή τους, τείνουν, συνήθως, να επινοούν μόνα τους τη λύση στο όποιο πρόβλημά τους, ή και να συμφιλιώνονται με την πραγματικότητα. Όταν, όμως, αντιλαμβάνονται ότι τα συναισθήματά τους αγνοούνται ή απορρίπτονται, αδυνατούν να επιλύσουν τα προβλήματά τους. Νιώθουν οργή επειδή βλέπουν τον εαυτό τους ως θύμα.


Η αποτελεσματικότητα της επιδοκιμασίας

Η επιδοκιμασία ή η επιβεβαίωση των συναισθημάτων του παιδιού έχει τα δικά της αποτελέσματα. Δεν είναι μέθοδος που χρησιμοποιείται για να χειριστούμε ή να αλλάξουμε τη φορά κάποιου προβλήματος ή τη συμπεριφορά του παιδιού μας. Αντιθέτως, η επιβεβαίωση και η προσοχή μας στα λόγια του είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος να του δείξουμε ότι έχει το ελεύθερο να εκφραστεί. Είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για να δείξουμε την αγάπη και τη στοργή μας. Με την επιβεβαίωση, το παιδί νιώθει ασφαλές να βιώσει τα συναισθήματά

του και να εκφραστεί ελεύθερα.

Ορισμένες φορές, η επιβεβαίωση/ αναγνώριση επιφέρει όντως κάποια παροδική ανακούφιση επειδή το πρόβλημα είναι προσωρινό – κι έτσι το παιδί ξελαφρώνει αμέσως. Ωστόσο, αν δείτε ότι το κλάμα του

συνεχίζεται και δυναμώνει, φροντίστε να του συμπαρασταθείτε. Βεβαιωθείτε ότι δεν του προκαλείτε εσείς τη στενοχώρια, αλλά του προσφέρετε αγάπη και επιβεβαίωση ώστε να ανακουφιστεί.


Βεβαιωθείτε ότι δεν του προκαλείτε εσείς τη στενοχώρια, αλλά του προσφέρετε αγάπη και επιβεβαίωση ώστε να ανακουφιστεί. Αν νιώσετε άβολα από την ένταση των συναισθημάτων, θυμηθείτε ότι το ζητούμενο δεν είναι να ανακουφίσετε τον εαυτό σας, αλλά να τονώσετε την αίσθηση εμπιστοσύνης του παιδιού τόσο προς το πρόσωπό σας, όσο και προς τον εαυτό του. Μέσα από αυτή τη γνώση, τα παιδιά μαθαίνουν να γνωρίζουν και να εμπιστεύονται τον εαυτό τους.

Βιβλιογραφία: Aldort, N., (2010). Αναθρέφοντας τα παιδιά μας, αναθρέφουμε τον εαυτό μας. Εκδόσεις: Αλκυών

Τα συναισθήματα και η έκφρασή τους, ακόμα κι αν είναι έντονα, τους φαίνονται λιγότερο επίφοβα. Όχι μόνο αντιλαμβάνονται ξεκάθαρα τα συναισθήματα και τις ανάγκες τους, αλλά κι εσείς, αναγνωρίζοντας τα συναισθήματά τους, θα νιώσετε ότι τα κατανοείτε καλύτερα και πως έχετε δημιουργήσει μια στενότερη και πιο οικεία σχέση ανάμεσά σας. Έτσι, θα μάθετε να σέβεστε την ατομική πορεία τους και θα αποκτήσετε σαφέστερη επίγνωση για τη δική σας κατεύθυνση ως γονιός. Όταν αναγνωρίζετε τα συναισθήματά τους, καλό είναι να αποφύγετε να τα δραματοποιείτε ή να προσθέτετε τις δικές συναισθηματικές αντιδράσεις. Όταν δραματοποιούμε τα πράγματα, τα παιδιά έχουν την τάση να βυθίζονται ακόμα περισσότερο στις απόψεις τους. Μόλις αντιληφθούν την καλοπροαίρετη διάθεσή μας, μπορεί να κλάψουν ή να ξεσπάσουν για λίγο πιο έντονα και στη συνέχεια να συνειδητοποιήσουν το «δράμα» τους και να γελάσουν με την όλη κατάσταση ή, τουλάχιστον, να προχωρήσουν με πιο αισιόδοξη και θετική διάθεση.


Μέθοδος «Καγκουρό» Αγκαλιά σωτήρια για όλα τα βρέφη! Της Γιούλης Μπαλίκου


Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η μέθοδος ‘Καγκουρό’ είναι μία ισχυρή κι εύκολη στη χρήση μέθοδος για την προαγωγή της υγείας των νεογνών (πρόωρων και τελειόμηνων). Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1978 από τους Rey και Martinez, στην Κολομβία, όπου αναπτύχθηκε ως μια εναλλακτική λύση απέναντι στην ανεπαρκή και αναποτελεσματική φροντίδα της θερμοκοιτίδας για τα πρόωρα νεογνά τα οποία είχαν ξεπεράσει τα αρχικά προβλήματα και η μόνη τους πλέον απαίτηση ήταν η τροφή και η ανάπτυξη.

Η μέθοδος αποδείχτηκε αποτελεσματική στην αύξηση των ποσοστών επιβίωσης των πρόωρων και ελλιποβαρών μωρών. Πλήθος ερευνών έχει πλέον καταστήσει σαφές ότι η μέθοδος «Καγκουρό» είναι κάτι περισσότερο από μια εναλλακτική λύση για την Φροντίδα στην θερμοκοιτίδα.


Αγκαλιάζουμε το μωρό και με τα δύο μας χέρια (όπως στη φώτο). Το μωρό φοράει μόνο την πάνα του και έρχεται απευθείας σε επαφή με το δέρμα του γονιού. Στρέφουμε το κεφάλι του μωρού προς τη μία πλευρά, ελαφρώς εκτεταμένο προς το πρόσωπο μας ώστε να έχουμε οπτική επαφή. Η θέση αυτή βοηθάει και στην καλύτερη αναπνοή του μωρού. Τα χεράκια και τα ποδαράκια του μωρού είναι ελαφρά λυγισμένα έτσι ώστε να βρίσκεται σε θέση «βάτραχου».

Κρατήστε το μωρό με ύφασμα ώστε να είναι αρκετά σταθερά. Βεβαιωθείτε ωστόσο ότι η κοιλιά του μωρού δεν είναι στενόχωρα ώστε να έχει αρκετό χώρο για την κοιλιακή αναπνοή. Πρέπει να είναι κάπου στο επίπεδο του επιγαστρίου της μητέρας. Με αυτό τον τρόπο η αναπνοή της μητέρας διεγείρει το μωρό.


Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η μέθοδος «Καγκουρό» δεν εφαρμόζεται μόνο από την μητέρα αλλά και τον πατέρα. Επιπλέον όλα τα οφέλη που αποκομίζει ένα πρόωρο και ελλιποβαρές μωρό από τη συγκεκριμένη μέθοδο, τα αποκομίζει κι ένα τελειόμηνο μωρό. Η μέθοδος ενισχύει το δεσμό με τον γονιό, μειώνει το άγχος του μωρού που δημιουργείται με την έξοδο του από την «ασφάλεια» της κοιλιάς, θέτει τις βάσεις για ομαλή φυσική, συναισθηματική και ψυχική ανάπτυξη, μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης επεισοδίων άπνοιας, σταθεροποιεί την καρδιακή λειτουργία, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, αυξάνει το ποσοστό επαρκούς θηλασμού. Η μέθοδος «Καγκουρό» έχει συναισθηματικά οφέλη και για τον γονιό. Ενισχύει την αυτοπεποίθηση του καθώς παρέχει φροντίδα στο μωρό που του εξασφαλίζει την ομαλή ανάπτυξη του. Με τη σωματική επαφή με το μωρό ο γονιός ζει την εμπειρία της μητρότητας- πατρότητας, ενισχύει το δεσμό με το μωρό, μετριάζει την επιλόχειο κατάθλιψη στις μητέρες.

Η μέθοδος «Καγκουρό» είναι θεραπευτική με πολλαπλούς τρόπους, τόσο για το μωρό όσο και για τον γονιό.


Ελπίζουμε να απολαύσετε το 4ο τεύχος μας! Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τον Νοέμβριο…. με άρωμα Χριστουγέννων!