Page 1

ONTWERP GRATIS PERS

2

BRIEFING

Roularta Media Group • Gratis Pers • Meiboomlaan 33 • 8800 Roeselare

Grape MEI ‘13

Prepress opmerkingen

5 8

Sticky note en Tekst-marker tool

Mappenindeling Autobromures

10

Tips & Tricks Licht en schaduw


PREPRESS OPMERKINGEN

Er zijn verschillende vragen en/of opmerkingen van ontwerpers en prepress bij ons aangekomen die we meteen doorspelen aan de bevoegde instanties op zoek naar antwoorden. Op deze manier kunnen we alles verder stroomlijnen om zo tot een vlekkeloze werking te komen.

HET GEBRUIK VAN EXTERNE FONTEN We kunnen enkel PS1 of Open Type fonten gebruiken. We kunnen geen True Type fonten gebruiken. Het is echter ook niet de bedoeling dat iedereen zijn eigen fonten gaat meeleveren. Het vraagt extra opvolging omdat deze fonten niet bij de officiële fonten mogen terecht komen. Het aankopen van fonten doen we wel voor grote klanten die vaak terugkeren in samenspraak met de prepress die alles in het systeem na kan kijken. We proberen dus het gebruik van externe fonts te vermijden door een alternatief font te zoeken of door er outlines van te maken in Illustrator.

GEBRUIK VAN TRANSPARANTIE (DEKKING) EN SLAGSCHADUW GEBRUIK VAN TRANSPARANTIE • Transparantie kan gebruikt worden op tekst, vlakken en beelden • Indien een transparant item in contact komt met een beeld dient dit vermeld te worden op de schets, daar dit beeld op hoge resolutie moet verwerkt worden. Bij de benaming van dit beeld plaatsen we een H op het einde. vb: 463243E3+31901H.jpg • Volledige transparantie op beelden staat gelijk aan beeldbewerking en moet dan ook via de Repro uitgevoerd worden. • Gebruik enkel transparantie indien ook transparantie bedoeld is, bijvoorbeeld een kleurvlak afzwakken moet uitgevoerd worden met tint ipv transparantie.

Hier wordt gebruik gemaakt van transparantie om tekst leesbaar te plaatsen op een beeld. Dit beeld moeten we doorgeven met een H op het einde omdat er vlakken transparantie op staan. Die beelden moeten op hoge resolutie verwerkt worden in de repro.

2


PREPRESS OPMERKINGEN

GEBRUIK VAN SLAGSCHADUW • Slagschaduw kan toegepast worden op tekst, vlakken en beelden • Indien een item met slagschaduw in contact komt met een beeld dient dit vermeld te worden op de schets, daar dit beeld op hoge resolutie moet verwerkt worden. • Gebruik steeds „synchroniseer hoek” bij gebruik van slagschaduw, zodat de richting van verschillende slagschaduwen steeds dezelfde is. Deze beelden moeten we doorgeven met een H op het einde omdat er schaduw gebruikt wordt die de andere beelden overlapt. Die beelden moeten op hoge resolutie verwerkt worden in de repro. Dit geldt enkel bij beelden, niet met illustrator files of deelpubs.

Transparantie en slagschaduw zorgen voor extra opmaakmogelijkheden, maar pas op voor overmatig gebruik.

HET GEBRUIK VAN DE NAAMSTEMPEL Door de centralisatie van kantoren is het noodzakelijk om de naamstempel op de schets te plaatsen want anders is het een hele zoektocht om te achterhalen wie wat heeft verwerkt. Samen met IT zoeken we naar een oplossing om de naamstempel op termijn af te schaffen. De naam van de persoon die dematerialiseert zou dan op de bon verschijnen.

Sam DerYcke Sa ckeke m De YrYc rDe e Sa D m ke m S a am DerYc S rY Yc ee jc kk r e D m Sa Sam DerYcke Sam DerYcke

HET REINIGEN VAN DE GLASPLAAT We krijgen vaak opmerkingen van de Repro dat de glasplaat van de Ricoh vuil is. Ze zien dezelfde vlekken terugkomen in de scans en ze moeten bij elk beeld retouches uitvoeren op dezelfde plaats. Dit is ontzettend tijd-rovend en bij deze willen we een oproep doen om de glasplaat regelmatig te reinigen. Met een zachte doek en wat Instanet besparen we de Repro heel wat extra werk.

3


PREPRESS OPMERKINGEN

AANVRAAG MATERIAAL VOOR OPMAAK MAC Als we een aanvraag doen voor materiaal (DB-nummer) om een opmaak mac te doen. voor KRANTEN mailen naar: Aan: Gino Dewulf; Jimmy Vandepoele; OVB Kranten CC: Kurt Depaepe voor STEPS mailen naar: Aan: Christine Ide; Ann Feys; CC: Kurt Depaepe Afspraak is dat premedia het materiaal binnen de 15 min. levert aan het kantoor. Is dat niet zo, wil Kurt Depaepe daarvan op de hoogte brengen per mail (+info).

VERMELDEN OP DE SCHETS VOOR VRIJSTELLINGEN / SLAGSCHADUWEN Gelieve op de schets telkens te vermelden wanneer beelden moeten vrijgesteld worden, maar ook als er slagschaduwen nodig zijn want dan moeten beelden anders doorgestuurd worden. Als we niets aanduiden, dan worden de beelden eerst gewoon verwerkt. Later moet men deze dan opnieuw verwerken door bv. alles te detoureren.

WEBUPLOAD Het is een algemene regel dat alle webuploads (afgewerkt materiaal) doorgestuurd worden via administratie. Deze pdf’s worden in Roeselare bekeken en gepreflight en niet op kantoor. Ontwerpers kunnen enkel deelpubliciteiten preflighten op kantoor.

4


STICKY NOTE EN TEKST-MARKER TOOL Het gebruik van de Sticky Note tool en de Tekst-Marker tool is veelbelovend en efficiënt. Dit kan rechtstreeks gebruikt worden op een PDF file. (ook bij acrobat readers kunnen we hiervan gebruik maken).

WIJZIGING OP PROEF ZONDER STICKY NOTE Proef komt binnen op kantoor

Proef wordt afgeprint in kleur

Wijzigingen worden aangeduid op de print

DEMAT controle opnieuw uitvoeren.

PDF wordt bewaard als S02, S03, ...

Print wordt ingescand op de Ricoh

WIJZIGING OP PROEF MET STICKY NOTE Proef komt binnen op kantoor

Sticky Note wordt aangebracht met de wijzigingen. De PDF wordt bewaard als S02, S03, ...

DEMAT controle opnieuw uitvoeren.

STICKY NOTE TOOL: Met deze tool kunnen we extra informatie op de schets plaatsen. Zet het tekstballonneke op de plaats waar er iets moet gebeuren: je kunt in het tekstvlak van de Sticky Note schrijven dat hier bv een nieuwe titel/datum... komt.

TEKST-MARKER TOOL: Met deze tool kunnen we tekst gaan markeren: bv een woord weglaten of aanpassen, of bv bij een overlijden tekst markeren die effectief gezet moet worden. Als we alle Sticky Notes en tekst gemarkeerd hebben saven we de file als S01, S02, ...

5


STICKY NOTE EN TEKST-MARKER TOOL

VOORDELEN: • Veel efficiënter kunnen werken, minder ‘handlings todo’, dus minder tijdrovend. • Geen telefoonverkeer omdat ze in Roeselare iets niet kunnen lezen. Omdat men alles moet typen, ook geen fouten bv in data, telefoon, ... het is de persoon die de tekst input die de informatie extra moet controleren. • De tekst moet niet opnieuw getypt worden, men kan deze gerust met copy paste invoegen in QuarkXPress. • Veel minder (kleuren)prints, dus kostenbesparend. • We kunnen rechtsreeks werken op een PDF van het knipsel of op de PDF van de verzonden proef. Alles wordt meteen digitaal. • OPGELET!!! Er bestaat een maximum aan wijzigingen die we kunnen meegeven = max. 5 wijzigingen met Sticky Note (bv. nieuw beeld en tekstwijzigingen). Als er meerdere wijzigingen zijn dan wordt het onoverzichtelijk. Dan is het beter om het uit te printen, de wijzigingen daarop aan te duiden en deze te scannen en dematten.

DEZE PROCEDURE ZIT MOMENTEEL IN EEN TESTFASE! Het werken met de sticky-notes tool en de tekst-marker tool zit momenteel in een testfase. Na een evalutie zullen we het licht op groen zetten door een mail rond te sturen naar alle kantoren. Momenteel maken enkel kantoor Kortrijk en kantoor Turnhout gebruik van deze tool.

6


STICKY NOTE EN TEKST-MARKER TOOL

EEN AANTAL VOORBEELDEN

✔ Deze tekstwijzigingen kunnen perfect met Sticky Note en de Tekst-Marker tool doorgestuurd worden als schets (S01) LET OP: Men mag maximum een 5-tal Sticky Notes gebrui-ken zodat alles overzichtelijk blijft.

✔ Een nieuwe deelpubliciteit kan ook aangeduid worden met een Sticky Note. LET OP: Als we een beeld uit een pdf halen dan is dit geen deelpubliciteit meer en gaat deze naar de repro. Deze kunnen we dus NIET doorgeven met een Sticky Note

✗ Als er een nieuwe foto in de pub of bij wijzigingen van de proef moet komen dan kunnen we deze NIET doorgeven via Sticky Note omdat het beeld naar de repro moet! CONCLUSIE: zodra er wijzigingen op beelden zijn mag er geen Sticky Note gebruikt worden.

7


STICKY NOTE EN TEKST-MARKER TOOL

OPGELET: In volgend voorbeeld is de sticky note niet goed zichtbaar. Zo kan men in Roeselare een sticky note over het hoofd zien. We raden aan om in een dergelijk geval de sticky note aan te passen van kleur. DIT ZIJN DE 3 STAPPEN:

VOOR NA

1. U klikt op het sticky note symbool met de rechtermuisknop. > Selecteer Properties...

2. In het veld Properties kunt u rechtsboven bij Color een kleur naar wens aan duiden. Gebruik hier een contrasterende kleur.

3. Het kleur van de sticky note is aangepast.

ARCHIEF AUTOBROMURES server offices$ (\\roesnap.rmg.be) (V:) We hebben allemaal al eens een autobromure moeten aanpassen naar een ander formaat, een vertikale bromure naar een band brengen of een horizontale bromure naar een vertikaal formaat moeten omzetten. Een ontwerper van een ander kantoor kan dit ook al eens gemaakt hebben. Om niet 4x hetzelfde werk te moeten doen voor de ontwerpers, repro, ... zouden we de schets onder het bonnummer kopiĂŤren naar de juiste automap (indeling zie pag. 9). Op deze manier kan een andere ontwerper kijken in de map van het automerk en kan men hiernaar verwijzen. Anderzijds kan deze plaats ook gebruikt worden als archief voor de verschillende HR autobromures. Als men een bepaalde bromure zoekt dan kan de ontwerper of administratie kijken in de map of deze reeds gebruikt werd door een ander kantoor. We maken dan een copy van de bromure naar de predemat-map.

8


ARCHIEF AUTOBROMURES

De autobromures/schetsen komen op de server offices$ (\\roesnap.rmg.be) (V:)

Alfa Romeo

OFFICES$

GRAPE

Autobromures Audi

BMW

Hyundai Onderstaand vb: BROMURE: We maken een copy van de HRbromure en plaatsen deze in de juiste map.

Mitsubishi

... (In dit vb. Hyundai)

Bovenstaand vb: SCHETS: Een bromure die we aangepast hebben van formaat hebben we reeds ingescand als 000000D3+S01; hiervan maken we een copy en plaatsen we deze in de juiste map. (In dit vb. Mitsubishi)

9


TIPS & TRICKS

GEBRUIK VAN LICHT EN SCHADUW

EEN SNELLE ANATOMIE VAN LICHT EN SCHADUW. In dit eenvoudig diagram zien we dat de lichtbron komt van links. Het hoogtepunt is de plaats waar het licht het sterkst is, en de schaduwen vallen aan de zijde die zich het verst van de lichtbron bevinden. De verschijning van licht en schaduw vertelt ons veel over de oppervlakken en texturen in de afbeelding.

MAAR WAT HEEFT DIT TE MAKEN MET GRAFISCH ONTWERP, VRAAG JE? Als je probeert om rijke, subtiele advertenties te ontwerpen, dan zijn licht en schaduw jouw vrienden. Op dezelfde manier werkten veel klassieke kunstenaars waarbij hun schilderijen bijna van het doek springen. Je kunt het licht gebruiken om uw ontwerpen meer diepte en visuele aantrekking te geven. Laten we er wat dieper op ingaan:

1. MET BEHULP VAN EEN LICHTBRON Misschien wel het belangrijkste onderdeel van het werken met verlichting is te weten waar het licht vandaan komt. De lichtbron zal hoogstwaarschijnlijk bepalen waar de highlights en de schaduwen vallen. Als u werkt in Photoshop, kunt u de "global light" effecten gebruiken, zodat al uw lichteffecten dezelfde richting hebben. Regelen van de bron(nen) van het licht in uw ontwerpen (al was het maar met een lineair of radiaal verloop) kan bijdragen aan het creĂŤren sfeer in uw ontwerpen. Het kan ook helpen om de ogen naar een centraal punt in het ontwerp te richten.

10


Campaign Monitor (zie voorbeeld op de vorige pagina) gebruikt een uitbarsting van lichtstralen die het gevoel van een zonsopgang achter het ontwerp uitstraalt.

Icebrrg gebruikt licht om de website een onderwatergevoel te geven.

Hier gebruikt men meer dan ĂŠĂŠn lichtbron om het visueel aantrekkelijk te maken.

2. KLEURVERLOOP In de echte wereld hebben maar weinig dingen een egale kleur. Licht en schaduw schijnen op alles. Subtiel gebruik van kleurverloop is een geweldige manier om meer diepte toe te voegen en brengt de elementen in uw ontwerp helemaal tot leven. De sleutel met kleurverloop is niet te overdrijven. Als je werkt met Photoshop, gebruik dan lagen voor uw kleurverloop. Dit geeft u de vrijheid om ze te bewerken en aan te passen wanneer en hoe je zelf wil.

Dit is een les in het subtiel gebruik van kleurverlopen om de content van elkaar te scheiden en in te delen.

Een subtiel kleurverloop oogt mooier

In de meeste gevallen zal een groot kleurverloop onnatuurlijk ogen.

Kleurverloop helpt om diepte te geven aan objecten.

Op het eerste gezicht egale kleuren maar het subtiel kleurverloop geeft structuur aan het ontwerp.

11


TIPS & TRICKS

GEBRUIK VAN LICHT EN SCHADUW

3. HIGHLIGHTS Highlights kunnen helpen bij het evenwicht van schaduwen in een ontwerp en worden gebruikt op de randen van objecten die zich het dichtst bij de lichtbron bevinden. Highlights worden vaak niet opgemerkt als men ze effectief en correct gebruikt, je hoeft niet eens te merken dat ze er zijn. Om te werken met highlights in een ontwerp zoom je best in, 200% of meer, want op 100% kan het moeilijk zijn om te zien wat je duidelijk aan het doen bent.

Het gebruik van een semi-transparante witte lijn op de pagina geeft diepte aan het ontwerp.

Door de mooie highlights aan de onderkant van de navigatie-items op de Apple website lijken de woorden verzonken.

4. BASIS SCHADUWEN Zoals kleurverloop is ‘drop-shadows’ een Het is belangrijk standaardbegrip geworden bij de meeste om een balans te vinden. ontwerpers. Schaduwen kunnen visuele Schaduwen lijken diepte en textuur toevoegen aan een onnatuurlijk als ze te ontwerp bij gebruik op de juiste manier. Het hard of te licht zijn belangrijkste is niet te overdrijven. De kwaliteiten van een schaduw is afhankelijk van het licht-richting en intensiteit, en de afstand tussen het object en het oppervlak waar de schaduw wordt geworpen. Hoe sterker het licht, hoe donkerder en scherper de schaduw. Hoe zachter het licht, hoe zachter de schaduw.

12


De meest populaire site op het Internet investeert nog steeds in het subtiele gebruik van schaduw voor zijn zoekpagina.

Hier wordt een zeer subtiele schaduw op de bodem van de zijbalkelementen toegepast om de illusie van diepte te creëren.

5. GEAVANCEERDE SHADOWS U kunt veel meer doen dan elementaire drop-shadows om elementen een derde dimensie te geven. Langere schaduwen zijn een geweldige manier om de ruimtelijke relatie tussen objecten op een pagina te wijzigen.

In de bovenstaande voorbeelden creëren we met hetzelfde blikje cola totaal verschillende posities in de ruimte afhankelijk van de schaduwopties.

Door slim gebruik te maken van schaduwen kunnen we van een gewoon groen oppervlak een vloer maken.

Hier creëren we een vloer op de witte achtergrond door handig gebruik te maken van licht en schaduw.

13


Uw mening telt! Stuur jouw opmerkingen of tips naar anthony.leenknegt.@roularta.be of sam.de.rycke@roularta.be

Grape 03  

Roularta Magazine voor Ontwerpers

Advertisement