Issuu on Google+

mark ng Architectural Design Work (2010 - 2013)


DUALITY

2

DUALITY


This is a proposal for a car complex for

also allows for the honest diagrammatic

to promote sales. The building notably

the hypothetical historical clients, A.G

expression of the building’s function and

adopts a car stacking system, offering a

and A.A Barlow, centred on the concept

organisation. This is in turn enabled by the

novel viewing exprience for visitors while

of duality. Located on a two-faced site,

stretching of each programme from end to

also expressing the mechanical nature of

and catering to two perhaps two-faced

end to create long spaces that both prompt

the car. The offices consume one single

clients, the building seeks to express

and express movement and dynamism - a

level to allow for ease of communication,

‘twoness’ holistically in the gesture of

notion pertitinent to such a car building. The

and, as requested, the rooftop provides a

its mirrored plan that regards both facing

building accomodates showrooms, parking,

leisure space, adapting the kitsch miniature

streets equally. It takes this idea into the

a service centre, offices and a rooftop golf

golf into a driving-range-inspired centre

composition of the facades which then

centre in these long spaces. In negotiating

with driving nets and a chipping and putting

wrap around in a continuous skin of fins

the slope of the site, the service centre is

green. The building as a whole aims for a

creating a semi-transparency - a play on the

tucked beneath street level at MacKenzie

sleek, minimalist aesthetic through its

idea of the shady car dealer who seems

street where it is easily accessed, but not

form and predominantly white materiality

to have something to hide. Yet here, the

a visual distraction to the show rooms.

as an allusion to the sleek, pure ideals

interpretation can be that the Barlow’s have

These are located at ground level facing

behind many luxury cars - the product of

nothing to hide - the semi-transparency

the streets and are completely glazed

Barlow’s choice.

Strips and Layers: 1. Cleared Site 2. Cut 3. Showrooms 4. Car Lifts 5. Car Stack 6. Office + Rooftop 7. Formal Manipulation

DUALITY

3


DUALITY LG

FLOOR PLANS 1. Service Centre

12. Balcony

2. Car Lifts (10)

13. Office Reception

3. Staff Amenities

14. Open Office

4. Service Reception

15. Executive Offices

5. Sales Offices

16. Boardroom

6. Urban Open Space

17. Barlow’s Office

7. Showroom

18. Plant

8. Parking Office

19. Putting & Chipping

9. Car Stack

20. Driving nets

10. Viewing Platform

21. Store

11. Kitchen

22. Function Space

SITE PLAN

4

DUALITY

G


1

2

3

4

DUALITY

5


DUALITY LA TROBE STREET ELEVATION

GRANT LANE ELEVATION

SECTION A-A

SECTION B-B

6

DUALITY


1. Concrete/Steel Portal Frame 2. Concrete Floor Plates 3. Glazing 4. White Aluminium Fins

DUALITY

7


DISCOVERY

8

DISCOVERY


This is an intervention for the Potter

the mystifying, never-ending nature of

Cafe Open Space based on the concept

discovery and represents the shift from

of Discovery. The site is located in The

things appearing simple at first, but being

University of Melbourne within the Physics

unexplained, to things appearing complex,

precinct, above a bunker that is historically

but being explained. It was inspired by the

linked to particle physics. The concept

work of artists M.C. Escher (his ‘Belvedere’

represents the pursuits of the field and

in particular) and Felice Varini, whose

the university in general. Discovery is

works use the idea of the priveleged point.

expressed in the gesture of a screen that

The illusion itself provides a platform for

visually disconnects the site from the

seating, while other seats in the same

street to provoke curiosity to discover what

minimalist language are integrated into

lies behind. Users are guided up onto the

the site. The proposal seeks to provide a

elevated site with a ramp that bends as it

node and novel attraction to the university

leads them around the site until they move

that

past the edge of the screen and discover

Potter Cafe, university students, staff and

what is behind - a visual illusion in three

members of the public through engaging

dimensional space. The illusion refers to

them in a metaphorical act of discovery.

accomodates

customers

of The

DISCOVERY

9


DISCOVERY

10

DISCOVERY


DISCOVERY

11


DISCOVERY

12

DISCOVERY


DISCOVERY

13


RHYTHM

14

RHYTHM


This is a freeway art project for the council of Wyndham based on the concept of rhythm. The concept is inspired by the rhythmic nature of driving and motion where the regular (or irregular) pulsing of landmarks such as light poles and trees can have distinct musical-visual effects on the driver. The proposal sought to express this essence of movement and use it to symbolise the transition the driver makes on the site from rural to urban with a rhythm increasing in intensity. The idea of the musical-visual experience was informed by music videos, primarily The Chemical Brothers’ Star Guitar. Grasshopper was used to create a parametric definition which allowed fins to be lined along a surface and attracted to points on the road in clusters to create visual pulses. These provided the metronomic foundation on top of which holes were mapped onto the supporting surface to create

pulses of light which

were composed to give the sensation of speeding up or increasing intensity. This was exaggerated by mapping of a sinusoidal wave outline (a reference to the sound-based nature of the project) on the form to create a swaying effect that also increased in intensity.

RHYTHM

15


RHYTHM

16

RHYTHM


RHYTHM

17


BOATHOUSE

18

BOATHOUSE


As part of a studio dedicated to ‘learning

GROUND FLOOR PLAN

from the masters’, the work of Japanese architect, Kazuyo Sejima (SANAA), was rigorously studied in order to inspire a proposal for a new boathouse located in Studley Park, Kew. Principles of lightness and transparency were translated into this project as responses to the natural context with reference to the Dior and New Art Museum buildings. The proposed building accomodates all of the functions of the existing boathouse including three eating

FIRST FLOOR PLAN

spaces - kiosk, cafe and restaurant, ordered according to formality of use. These key spaces for visitors are given priority for access and views of the river and natural context, while the office, bathrooms and kitchen are ‘hidden’ in the centre.

SECTION A-A

BOATHOUSE

19


UNEARTHING

SITE PLAN

20

UNEARTHING

SECTION A-A


This is a building which tells a narrative about early Australian history. It adopts a linear exhibition style which guides visitors through a chronological path featuring different outlooks - indigineous, colonial and contemporary each filtered through subtle experiential changes in space. It is located on the edge of Herring Island - an isolated, natural site only a few kilometres from Melbourne’s CBD.

UNEARTHING

21


UNEARTHING

GROUND FLOOR PLAN

22

UNEARTHING


FIRST FLOOR PLAN

UNEARTHING

23


A DAY IN THE LIFE

This headpiece was created as part of Virtual Environments, a subject that explored digital architecture by inviting students to create complex headpieces expressing abstract concepts. The form is a spatial representation of the song ‘A Day in the Life’ by The Beatles, mapping changes in intensity and panning over time in the song.

24

A DAY IN THE LIFE


A DAY IN THE LIFE

25



Design Folio of Mark Ng